HOHO

Scroll for more

Page 1

HOH

House & Home

House&Home Het lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies

HOHO magazine / Het lifestylemagazine van Dewaele l vastgoed & advies

op zoek naar evenwicht

renaissance van een oude zolder 4

dakbedekking • Dossier trappen • vloerverwarming • kuieren IN kortrijk


Bij online aanvraag 2 maand : e gratis* n

Relax, onze snelle schaderegeling is de max. Woningverzekering van Ethias - 24u/24 - 7d/7 Een lek, een brand, een dakpan gaan vliegen? Geen paniek! Bij schade zijn onze specialisten 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u beschikbaar om uw probleem snel op te lossen. Bij Ethias denken we aan alles zodat u er niet meer hoeft aan te denken.

Profiteer van 2 maanden gratis Woningverzekering op ethias.be *Aanbod onder voorwaarden. Geldig tijdens het eerste verzekeringsjaar voor elk nieuw contract Woningverzekering dat via internet is aangevraagd en op afstand afgesloten per post. Ethias NV, rue des Croisiers 24, 4000 Luik. RPR Luik - BTW: BE 0404.484.654 - IBAN: BE72 0910 0078 4416 - BIC: GKCCBEBB


03

EDITO INVESTEER IN UW DROOM De herfst is een schitterend seizoen om wandelingen te maken. Maar het wordt ook frisser en dan is het heerlijk om in een aangenaam verwarmd huis na te genieten. Daarom staan we stil bij de verschillende mogelijkheden, zoals vloerverwarming of houtkachels. Genieten in een fijne sfeer is ideaal om op adem te komen, dus krijgt wellness ook z’n plaatsje in ons magazine!

Dankzij pre-sale krijgen de eigenaars vaak meer dan hun wensprijs.

We laten u ook kennismaken met het vernieuwde Kortrijk en we zoomen in op de vastgoedmarkt in de regio, gebaseerd op de vele ervaring van de medewerkers uit Kortrijk. Wonen en dromen: het hoort samen. Fraaie woonreportages vormen de rode draad doorheen dit nummer. Een echtpaar uit Antwerpen vond aan zee een huis dat het grondig renoveerde naar eigen smaak en nu verhuurt. In Roeselare zijn de werken voor een complex van betaalbare woningen volop aan de gang. Hoewel het hartje stad is, is er volop aandacht voor een groene en rustige omgeving. Hoe zit het nu met de vastgoedprijzen? De media brengen soms uiteenlopende berichten. Met onze expertise weten we dat de Belgische vastgoedmarkt ook in crisisjaren stabiel blijft. Dat komt omdat Belgische gezinnen een lage schuldgraad hebben en behoorlijk wat spaargeld. Bovendien kunt u momenteel genieten van een lage rente op een hypotheek. Er zijn ook veel hypotheken met een vaste rente. En de waarde van vastgoed gaat er lichtjes op vooruit. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het echt wel een ideaal moment is om te investeren in vastgoed. We werken geregeld met het concept van pre-sale. De verkoper stelt een wensprijs in, kandidaat-kopers kunnen een bod uitbrengen. Zij bepalen wat ze willen betalen voor de woning. De ervaring leert dat ze vaak meer bieden dan de wensprijs, soms tot 15 procent meer. Bovendien is het concept een snelle en efficiĂŤnte werkwijze! We nodigen u graag uit om een kijkje te nemen op onze website. Of stap een van onze kantoren binnen. Ook telefonisch en per mail kunt u ons bereiken. U kunt rekenen op een professionele aanpak en degelijk advies.

Stefaan Coucke en Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurders Dewaele Groep


04

INHOUD

INHOUD DEWAELE NEWS 06 praktische info | PLANNEN&PROJECTEN 08 Uitkijkpost over het water 74 Een Zweeds landhuis in de stad | INSIDE 14 Art Collection MVM 30 De trap als blikvanger 44 Wellness bij u thuis | OUTSIDE 16 Dakbedekking in XL formaat 28 tips voor een wondermooie wintertuin | Today&tomorrow 20 Renaissance van een oude zolder 48 Wonen in een open vierkant | MYHOHO 26 WAREGEM, residentiĂŤle villa 34 ROESELARE, BETAALBAAR WONEN 42 RONSE, Opgesplitst pand 54 OOSTENDE, renovatie &

08

20

44

48


05

networking 64 KNOKKE, Knus vissershuisje 72 IEPER, Halfopen bebouwing | ENERGIE&PRAKTIJK 36 Vloerverwarming 38 Onderhoud technische installaties 40 Nieuwe generatie houtkachels | ZONE KORTRIJK 56 Kuieren in Kortrijk 62 De vastgoedmarkt | WET&BUDGET 66 Studentenkamers als belegging 68 Keuze van de gezinswoning 70 Huurherstellingen | ETEN&DRINKEN 80 Resto Oost- en West-vlaanderen | FORUM 82 Brieven en vragen van lezers

28

30

56

74


06

NEWS

700 panden in je hand vastgoed in uw hand

download de gratis dewaele app in de app store

Naamloos-2 1

kom ons team versterken! Door onze permanente groei zijn wij voortdurend op zoek naar enthousiaste medewerkers om ons team te versterken. Binnen onze groep heerst een aangename, informele waar iedereen bij iedereen terechtkan. Heeft alle infowerksfeer op www.dewaele.com/jobs de vastgoedmicrobe ook u te pakken? Bent u klantgericht, flexibel ingesteld en gemotiveerd om deel uit te maken van een jong en gedreven team? Neem dan zeker eens de vacawww.dewaele.com tures op onze website door en stuur een mailtje met uw cv en motivatiebrief naar jobs@dewaele.com.

jobs bij dewaele

Dewaele | vastgoed & advies vindt u voortaan ook terug op iPhone. Met onze nieuwe, gratis applicatie kunt u op zoek gaan naar interessante woningen. Stel de verschillende parameters in (kopen of huren, type pand, locatie, minimum- en maximumprijs,…), blader door ons aanbod en u vindt beslist uw droomhuis of appartement. Voor elk pand kunt u ook extra foto’s en meer gedetailleerde informatie opvragen. Meer info? www.dewaele.com.

30/08/12 17:17

Een stabiele keuze Bent u op zoek naar een veilige belegging voor uw spaargeld in deze onzekere economische tijden? Dat vindt u bij dewaele |vastgoed & advies. Kiezen voor een investering in vastgoed is een stabiele keuze: het huurrendement die u als eigenaar opstrijkt, overstijgt de intrest op uw spaarboekje en zorgt voor een bijkomend maandelijks inkomen. Bovendien stegen de vastgoedprijzen in België de voorbije 50 jaar gemiddeld met 6,3 procent per jaar. Voor inlichtingen of persoonlijk advies kunt u terecht bij onze interne beleggingsadviseur. Maak gerust een afspraak via info@dewaele.com.


07

dewaele goes triatlon Er zijn heel wat sportievelingen bij Dewaele Groep, bewijs hiervan was de talrijke opkomst voor de allereerste Dewaele-triatlon! We verzamelden rond 16.30 uur aan het clubhuis van de roeiclub in Brugge, langs het kanaal Brugge-Oostende en even later maakten we ons klaar voor dé sportprestatie van het jaar: 400 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 4 kilometer lopen. Er deden in totaal 15 solisten, 3 duo’s en 8 trio’s mee. Kurt Van Lancker (kantoor Brugge) liep als eerste solist binnen, Liesbeth Dewulf (kantoor Brugge) en partner Niels Bolle waren het beste duo en Geert Berlamont (bestuurder Dewaele Groep) ging samen met zijn twee zonen met de overwinning aan de haal bij de trio’s. Deze prachtige, sportieve avond sloten we af met een overheerlijke barbecue!

2

3

4

1

5

6

7

8

1 Get ready for the launch! • 2 Even uitblazen na de fietsproef. • 3 Hot, hot, hot! • 4 Man in black, nu ook op de fiets.• 5 Moe, bezweet, maar absoluut voldaan.• 6 & 7 Vlammen, ga ik! • 8 Hendrik Tanghe loopt zich de ziel uit het lijf.

pre-sale werkt! Pre-sale, het unieke verkoopconcept van dewaele | vastgoed & advies, heeft zijn doeltreffendheid al meer dan bewezen. Sinds ons vorige nummer werden er 76 panden op deze manier verkocht. Dit concept is uitsluitend bedoeld voor panden die voor het eerst op de markt worden aangeboden. Dankzij een uniek biedingssysteem, slagen we er telkens in om de verkoopprijs van uw pand te optimaliseren. Maak vandaag nog een afspraak met een vastgoedmakelaar van dewaele | vastgoed & advies via info@dewaele.com.


08

PLANNEN&PROJECTEN | Uitkijkpost over het water

UITKIJKpost Het uitzicht op de Dijle was het uitgangspunt voor de renovatie van dit rijtjeshuis. De eigenaar harmonieerde sfeer, functionaliteit en design in een heldere en open woning.


9

OVER


10

PLANNEN&PROJECTEN | Uitkijkpost over het water

D

it pand was aanvankelijk een banale arbeiderswoning in de rij, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Achteraan was het huis bijna volledig ingesloten, met kleine kamertjes maar wel met vooraan een prachtig uitzicht op een bocht van de Dijle, heel wat groen en het Mechelse stadscentrum iets verderop. Dat uitzicht werd het vertrekpunt voor de renovatie.

De Dijle ingekaderd

De opzet was om het zicht (en het licht) volop in de woonsfeer binnen te brengen. Dat concretiseerden de architecten door op elk van de vier bouwlagen een groot, bijna vierkant raam te plaatsen dat het uitzicht letterlijk omkadert en naar binnen haalt. Behalve op de derde verdieping, die minder zichtbaar is van op straat, is overal een klassiek schuifraam geplaatst met ononderbroken glaspanelen om het uitzicht zo min mogelijk te hinderen. Toch zijn de ‘canvassen’ overal schuiframen, die achter het gesloten geveldeel wegschuiven. De raamprofielen zijn bewust wat kloeker gemaakt, om de kaderfunctie te accentueren. De voordeur werd in het vlak van de wit bepleisterde gevel geplaatst en is opgetrokken uit wit aluminium, zonder zichtbaar kader. Daardoor vervaagt de toegang bijna volledig in de gevel, dit om de drie grote ramen (het bovenste, vierde raam is van op straat minder zichtbaar) alle aandacht te geven. De ramen hebben bovendien aan één zijde een schuine dagkant, om de blik van de bewoner naar de bocht in de Dijle te leiden. Tegelijk waakten de ontwerpers ervoor dat het budget binnen de perken bleef. Hoewel het resultaat spectaculair anders is in vergelijking met de oude arbeiderswoning, is veel van de bestaande structuur behouden gebleven.

Overzicht over elke verdieping

Het huis bestond oorspronkelijk uit een kelder, een gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping en een zolder onder een hellend dak. Van de zolder werd een volwaardige verdieping gemaakt door de helling achteraan op te trekken. Vooraan springt het volume een stuk in ten opzichte van de gevel, om plaats te maken voor een ruim dakterras. Op zich blijft het beschikbare volume dus gelijk – achteraan kwam een hap bij, vooraan verdween er één. Ook om budgettaire redenen bleven de binnenmuren op de onderliggende etages behouden, omdat die op elkaar rusten en dus voor stabiliteit zorgen. De bestaande deuropeningen bleven ook, maar werden aanzienlijk verbreed. Zo ontstonden brede doorgangen tussen de verschillende kamers, zodat je telkens een volledig overzicht van de verdieping krijgt. Op die manier wordt ook de traphal een wezenlijk onderdeel van de leefruimte, en wordt het ruimtegevoel gemaximaliseerd. Desgewenst kunnen de doorgangen worden afgesloten met witte schuifpanelen, die in open toestand nauwelijks opvallen. Door doordacht de functies aan de verschillende etages toe te kennen, ontstaat een multifunctionele woning met een bureau of atelier beneden, een woonkamer annex keuken op de eerste, een slaapkamer met badkamer op de tweede en een extra slaapkamer > of polyvalente kamer mét dakterras op de derde verdieping.

kloeke raamprofielen omkaderen letterlijk het uitzicht. De

Boven: De drie canvas-ramen van de gelijkvloerse, eerste en tweede verdieping zijn één groot glasvlak, en toch zijn het schuiframen. Onder van links naar rechts: De oppervlakte van elke etage is volledig bruikbaar door de verschillende functies naadloos in elkaar te doen overlopen, door de traphal visueel te betrekken bij de woonruimtes, door de volledige breedte van het perceel in de woonruimte te integreren en door veel daglicht toe te laten. De openingen – hier van de badkamer – kunnen via een schuifwand afgesloten worden, zodat de bewoner toch een keuze krijgt in de graad van openheid.


11 voor

NA


12

PLANNEN&PROJECTEN | Uitkijkpost over het water

Deze woning behoudt het

evenwicht tussen

opgewaardeerde en pure

oude elementen

hedendaagse vormen.

Van links naar rechts: De voordeur in wit aluminium zit bijna onzichtbaar in het vlak van de voorgevel. Dit om de drie ramen een hoofdrol toe te bedelen in de gevelarchitectuur van deze woning. In de badkamer staat het bad centraal en is de douche opgehoogd. Het water van de douche loopt via de gleuven tussen de houten lamellen in de douchebak. De lamellen vloer kan opengeklapt worden, zodat de douchebak gemakkelijk te onderhouden is. De kamer op de derde verdieping is polyvalent: nu is het een muziekkamer, maar het kan evengoed een logeerkamer worden. Het raam omkadert letterlijk het uitzicht.

Origineel oud en hedendaags puur

De afwerking is een evenwichtige combinatie van een aantal oude elementen met hedendaagse pure vormen. Aan één zijgevel werd de bakstenen scheidingsmuur zichtbaar gemaakt. De bakstenen werden in het wit gekaleid zodat ze enigszins versmelten met de rest van het overwegend witte interieur, maar door hun textuur toch opvallen. Beperking hierbij is wel dat je geen leidingen, schakelaars of stopcontacten kunt inwerken, tenzij je de bakstenen structuur beschadigt. De leidingen zitten dan ook hoofdzakelijk in de tegenoverstaande zijgevel, die wel een voorzetwand heeft. Van de gelegenheid werd ook gebruikgemaakt om hier indirecte en dimbare tl-verlichting te voorzien. Een ander prominent aspect is de houten roostering tussen elke verdieping die opgeschuurd werd en zichtbaar werd gelaten. Het zorgt voor een warme toets en het was de inspiratiebron om andere elementen ook in het hout uit te voeren: bamboe voor het lamellenparket, afrormosia voor het schrijnwerk, Safodeck – ook bekend als mixed hardwood, bestaande uit thermisch behandelde houtsoorten – voor de traptreden. Ook de trap is de originele die, behalve de treden, in het wit werd geverfd. Het stuk naar de bovenste verdieping is wél een nieuwe trap, met referenties naar de oude: een witte (metalen) constructie en zwevende traptreden in Safodeck. •


14

inside | Art Collection MVM

Vanmoerk   Collection


15

erke n

Zakenman Mark Vanmoerkerke heeft een grote passie voor hedendaagse kunst. Daar is hij toch enkele uren per dag mee bezig. Kunstwerken moeten zowel mooi als goed zijn. Hoe is uw passie voor kunst ontstaan? Mark Vanmoerkerke: “Bij de inrichting van mijn kantoor zei de interieurarchitect dat de ruimte wat te kaal was en kleur nodig had. Eerst dacht ik aan posters, maar dat leek hem wat te gewoontjes. Ik ging dan maar op zoek naar enkele kunstwerken en kwam terecht bij een galeriehouder uit Knokke. De man is nu een van mijn beste vrienden.” Intussen heeft u een uitgebreide collectie. Koopt u vaak nieuwe werken? “Dat gebeurt heel impulsief. Als ik iets moois zie, beslis ik heel snel. Een tweede criterium is dat het ook goed moet zijn. Doorheen de jaren leer je daar oog voor te hebben. Zoiets is natuurlijk heel persoonlijk. Ik leerde mijn smaak te verfijnen en selectiever te zijn. Momenteel is er een groep van ongeveer zeventig kunstenaars die ik volg. De jonge kunstenaars die ik in het oog hou, zijn onder meer Walead Beshty, Roe Ethridge, Wolfgang Tillmans en Matt Connors. Ik heb ook enkele favorieten. Heel vroeg werd ik verliefd op het werk van Ed Ruscha. Zijn fotoseries deden mij terugdenken aan mijn eerste bezoek aan de VS, namelijk in Californië. Recent kwam daar ook Rudolf Stingel bij, iemand die toch ook wel hoge toppen scheert. Schitterende abstracte werken!”

‘‘

geniet

Ik voortdurend van mijn

kunstwerken

’’

Besteedt u veel tijd aan de collectie? “Zeker. Je kan niets goed doen als je er niets voor doet. Met alleen geld koop je geen collectie. Het is meer dan het zomaar bijeenbrengen van enkele kunstwerken. Het gaat om een geheel, om een visie. Het is dus wel hard werken. De collectie neemt een paar uur per dag in beslag. Het verandert je leven. Je smaak evolueert, je ontdekt veel nieuwigheden. Omdat ik werk met hedendaagse kunst, beweeg ik me ook in een wereld die heel progressief en vooruitziend is. Er wordt nagedacht over de toekomst, over nieuwe technieken, over nieuwe inzichten. Het is heel fijn om die dimensie te ontdekken.” Uw collectie is te zien in een oude vliegtuigloods. “Enkele jaren geleden kon ik inderdaad een oude garage op de kop tikken. Ik bouwde ook nog een stuk bij en beschik nu over zowat 1500 vierkante meter. Het leuke is dat ik er ook werk, dus ik geniet voortdurend van mijn kunstwerken. Ik sta vaak vol bewondering voor de kunstenaars. Ik zou het niet kunnen. Je moet heel veel creativiteit hebben en bovendien ook weten hoe je ideeën kan uitwerken. Ongelooflijk is dat.”

i www.artcollection.be


16

outside | dakbedekking in XL-formaat

XL Dakbedekking in

formaat Wanneer we bouwen of renoveren, willen we een almaar zuiniger, duurzamer en sneller resultaat. Het gebruik van materialen in ‘groot formaat’ voor uw dakbedekking voldoet aan deze drie criteria. Een overzicht. Met groot formaat bedoelen we dat de afmetingen van de gebruikte elementen groter zijn of dat verschillende eenheden aan elkaar worden gekoppeld. Deze grotere afmetingen leveren op verschillende vlakken aanzienlijke besparingen op. In de eerste plaats liggen de kosten een pak lager. Voor eenzelfde oppervlakte ligt de aankoopprijs van het product lager, omdat er minder stuks nodig zijn. Ook de prijs voor plaatsing per m² is interessanter, aangezien er minder handelingen zijn en er minder elementen moeten worden bevestigd. Een rechtstreeks gevolg daarvan is dat grote formaten sneller kunnen worden verwerkt.

Mogelijks gaat uw dakbedekking ook minder wegen, waardoor niet alleen het totale gewicht van het dak daalt, maar er ook minder belatting moet worden voorzien. Grotere elementen overbruggen immers een grotere tussenafstand. Wanneer het gewicht van het dak daalt, kunt u ook een lichter gebinte voorzien dat op zijn beurt minder kost. Maar opgelet, grotere elementen zijn per stuk zwaarder en dus moeilijker te manipuleren. Bovendien staan sommige aannemers afwijzend tegenover de plaatsing van producten waarmee ze minder vertrouwd zijn.


17

Leien dakpannen en

KANAALPANNEN

BETONPANNEN

© SVK

KUNSTLEIEN

© Monier

DAKPANNEN MET SLUITING

Een eerste materiaal dat zich goed leent voor grote formaten zijn kunstleien. Kunstleien bestaan uit een mengsel van vezelcement: een heterogeen materiaal dat bestaat uit opeenvolgende lagen van wapeningsvezels en minerale vulstoffen die de leien sterk, vorstvrij en duurzaam maken. De achterkant van de leien wordt bekleed met acrylhars om de stabiliteit te verzekeren. De standaardafmetingen van leien schommelen tussen 40 x 25 cm (een vijftiental stuks per m²) en 60 x 30 cm (een tiental stuks per m²). In groot formaat kan dat oplopen tot 60 x 40 cm, wat neerkomt op zowat 7 eenheden per m². Grote formaten kunnen trouwens worden geplaatst op schuine daken met een hellingsgraad tot 15°, terwijl klassieke formaten in halfsteensverband niet geschikt zijn voor hellingen van minder dan 25°. Kunstleien zijn ook gemakkelijk te verwerken en te verzagen, wat door hun grotere afmetingen vaker nodig is. Weetje: Naast de klassieke kleuren van natuurleien zijn ze ook in een brede waaier aan andere tinten verkrijgbaar.

Ook kleidakpannen komen vaak voor in grote formaten en worden vooral gekozen omwille van hun natuurlijke uitstraling. Ze bestaan in verschillende vormen: • Kanaalpannen Voordeel? Dankzij hun conisch profiel schuiven ze in elkaar tot ze klemmen. Gebruik? Kanaalpannen zijn zeer geschikt voor licht hellende daken. • Dakpannen met sluitingen Voordeel? Deze dakpannen hebben groeven waarmee ze in elkaar grijpen. • Tegelpannen Voordeel? Tegelpannen leveren een recht en uniform resultaat op, perfect voor moderne architectuur. Dakkapellen of schoorstenen vormen geenszins een beletsel om te kiezen voor grote pannen. Gebruik? De afdichting wordt verkregen door de pannen overlappend te leggen. Ze zijn geschikt voor sterk hellende daken (minimaal 35°) en bestaan zowel in een klein (20 pannen/m²), gemiddeld (17 pannen/m²) als groot formaat (10 pannen/m²). Op golvende daken zijn kleine pannen handiger.

© Fakro

© Eternit

© Eternit

TEGELPANNEN

De betonpan is een derde soort pan die voorkomt in grotere formaten. Ze beschikken over degelijke afdichtende kwaliteiten, doorstaan met glans de tand des tijds en kunnen alle weersomstandigheden, waaronder vrieskou, aan. Ze hebben een perfect regelmatige vorm en kunnen daardoor een stuk sneller worden geplaatst dan kleidakpannen die in de oven worden gebakken. Qua afwerking zijn ze verkrijgbaar in een rijk kleurenpalet en in dezelfde varianten als kleidakpannen (kanaalpannen, pannen met sluitingen en tegelpannen).


18

outside | dakbedekking in XL-formaat

naar een eigentijdse,

dakbedekking

STEELDECK

© Laurent Brandajs/POM architecture & design

BANEN

metalen

Naast dakpannen, kunt u ook opteren voor een metalen dakbedekking. We onderscheiden twee types: banen en panelen.

1

Banen Over het algemeen worden metalen banen op een houten paneelwerk of op sandwichpanelen aangebracht. Ze worden met opstaande naad bevestigd met behulp van roeflatten of klampen. De banen zijn 40 tot 70 cm breed en tot 13 m lang. Dit type dakbedekking is geschikt voor schuine daken met een minimale hellingsgraad van 3°, zowel in nieuwbouw als in het kader van renovaties. Banen kunnen in zink, koper, staal of aluminium gelegd worden. Nadeel? Qua aankoop én plaatsing blijft dit materiaal aanzienlijk duurder dan leien of dakpannen.

Panelen Metaal kan ook tot panelen van verschillende types worden verwerkt. We vermelden hier drie soorten panelen die het meest frequent worden gebruikt. • Metalen golfplaten De golvende vorm van deze panelen zorgt voor voldoende ventilatie tussen het gebinte en de dakelementen, waardoor aan de binnenkant van de panelen geen condensatie wordt gevormd. Door hun vorm overlappen de panelen elkaar, wat het dak volkomen waterdicht maakt. Standaard zijn de panelen 1m breed en 2 m lang. Golfplaten worden vervaardigd uit elektrolytisch verzinkt staal, verzinkt staal, met of zonder verflaag, óf uit aluminium. Voordeel? Ze zijn heel licht, goedkoop en gemakkelijk en snel te plaatsen. U kunt ze gewoon op de daksparren bevestigen met schroeven of spijkers. • Steeldeck De zogenaamde ‘zelfdragende dakpanelen’ werden oorspronkelijk voorbehouden aan industriegebouwen. Tegenwoordig

© Finn-Roof

2

© Patrick Naessens

PANELEN VAN IMITATIEPANNEN

worden ze ook in de woningbouw gebruikt. Het gaat om gelakte of geribde verzinkte platen die in een breed kleurengamma worden verkocht. Steeldeckplaten hebben een lengte tot 8 m en een breedte van 0,6 tot 1,1 m. Ze bestaan ook als dubbelwandige sandwichpanelen met een isolerende tussenlaag. Voordeel? Ze zijn goedkoop, vorstbestendig en betrouwbaar. • Panelen van imitatiepannen of -leien Dergelijke panelen in staal of aluminium verenigen de esthetiek van een pannenof leiendak met de kwaliteiten van een industriële dakbedekking in geprofileerde steeldecks. Een goedkope oplossing die bovendien rechtstreeks op het (nietgedemonteerde) oude gebinte kan worden gelegd, maar een helling van minimaal 6° vereist. De lichte panelen hebben geen complexe dragende structuur nodig. Voordeel? Ze zijn snel en eenvoudig te plaatsen. Ze zijn ook goed bestand tegen corrosie, maar tijdens zware regenbuien maken ze wel veel lawaai.


19

al eens gedacht aan

?

© Renolit/Arch. J. Stranger

PVC

PVC

Pvc is een uitstekend bouwmateriaal dat almaar vaker wordt gebruikt als alternatief voor zinken of koperen gebogen en schuine daken. Deze dakbedekking bestaat uit pvc-banen van 1 of 2 meter breed, 1,5 mm dik en pvc-profielen die op 50 cm van elkaar worden geplaatst en de staande naad van zink imiteren. KLEURVARIANTEN De meest gevraagde kleuren zijn antraciet en midden grijs. Bij renovaties van monumenten wordt vaak de kleur kopergroen gebruikt. Ook een dak in terracotta is mogelijk.

AANDACHTSPUNTEN • Pvc is een soepel materiaal. Alle onderdelen van de dakconstructie waarop de dakbedekking komt, moeten effen zijn en een volkomen gesloten oppervlak vormen. • Het plaatsen van een pvc-dakbedekking voor gebogen of schuine daken vereist een heel specifieke techniek. Niet alle vaklui hebben dit even goed onder de knie. Vraag daarom referenties van ervaren vaklui bij de fabrikant/leverancier. • Elke fabrikant heeft zijn eigen pvc-samenstelling. Let er dus op dat de profielen die gebruikt worden om de staande naden te vormen, van dezelfde fabrikant zijn als die van de dakbedekking zelf.

VOORDELEN • Na plaatsing en tijdens warme periodes spant het pvc zich perfect op en die spanning behoudt het nadien. Pvc-daken worden dus strakker naarmate ze ouder worden. • U kunt er ook een warm dak mee maken (isolatie aan de buitenzijde van de draagstructuur). Dat is nog altijd de beste manier om te isoleren. • Pvc-daken zijn dampopen, het risico op condensatie in de isolatie is dus beperkt. • Er is geen oppervlaktecondensatie zoals bij metalen daken. • Akoestisch scoort pvc beter dan metaal. U hebt geen vervelend troffelgeluid bij zware neerslag. • Een pvc-dak gaat minstens 30 jaar mee. • Een pvc-dakbedekking voor een hellend dak hebt u al voor ongeveer 50 euro/m², exclusief btw maar materiaal en plaatsing inbegrepen.


ENAISSANCE

VAN EEN OUDE

De kook- en eethoek naast de dakdoorbreking voor het terras. De tafel werd ontworpen door Philipp Mainzer, de stoelen door Stefan Diez en de lage terrasfauteuil is van Wim Segers.


21

ZOLDER

Een oude zolder ombouwen tot een aantrekkelijke leefruimte is allesbehalve een eenvoudige opdracht. Slaagt de architect er toch in, dan is het resultaat vaak verbluffend. Deze zolder onder de nok van een oud klooster is een inspirerend voorbeeld. >


22

today&tomorrow | RENAISSANCE VAN EEN OUDE ZOLDER

het

dakspant heeft de vorm van een omgekeerde boot


23

O

ude panden worden wel eens overgewaardeerd omdat ze een mooie kelder of zolder hebben. Maar als puntje bij paaltje komt, moet je wel bedenken dat je daar niet in gaat wonen. Een oncomfortabel huis met een prachtige kelder wordt nog geen leuke woning. Met zolders ligt dat anders, omdat je er met enkele ingrepen wel iets spannends kunt creëren, al is dat niet eenvoudig. De beste voorbeelden vind je in grote steden, waar zolders als gevolg van plaatsgebrek soms vernuftig worden gerenoveerd tot woonruimte.

Zoeken naar evenwicht

D

eze riante zolder is in ieder geval een subliem voorbeeld. Het gaat om een ruimte van liefst 185 vierkante meter, boven het voormalige abdiskwartier van een oud klooster. Het gebouw zelf verkeerde vóór de werken in belabberde staat, maar de historische zolder met een prachtig spant, sprak meteen tot de verbeelding. “We wisten dat we er iets bijzonders mee konden aanvangen”, legt de architect uit. “Ik hou van oude gebouwen met een ziel”, gaat hij verder, maar het restaureren ervan is toch altijd een evenwichtsoefening. Je mag niet te hard ingrijpen en er een retrodecor van maken. Deze zolder gaven wij bewust een hedendaagse toets.”

Spannende lichtinval

In de zithoek merk je onder meer een Utrechtzetel op van Gerrit Rietveld.

Het pand kreeg per niveau een aparte woonruimte. Alleen op de zolder werd ze opgevat als een loft. “Dat betekent dat we de ruimte zo veel mogelijk hebben opengelaten, voor het ruimtegevoel en om volop te kunnen genieten van het ritme van de dakspanten.” Toch ligt het niet voor de hand om van een zolder een prettige woonruimte te maken. “Het hoofdprobleem is het licht”, zegt de architect. Het hoge, gesloten dak is donker en dat maakt de ruimte ‘onherbergzaam’. We moesten het licht op een mooie manier zien binnen te halen. Daarom brachten we glasvlakken aan tussen de balken, waardoor er een soort ateliersfeer gecreëerd wordt.” Hier zie je dus geen dakvensters of klapramen. >


24

today&tomorrow | RENAISSANCE VAN EEN OUDE ZOLDER

1

3


25

“De natte cel staat als een geïsoleerde doos in de ruimte en raakt niet aan het gebinte. Op de kop van de woonruimte kwam een soort leefkeuken die uitgeeft op het terras. Om het dakspant, dat op een omgekeerde boot lijkt, als een sculptuur te exposeren, is alles eromheen heel zuiver wit en licht van structuur. Voor de vloer, voorzien van vloerverwarming, kozen we een met de troffel uitgestreken kalkbeton dat bijna wit is. Ook het merendeel van het meubilair is wit. Van de glaswand die toegang geeft tot het terras zie je het raam niet, waardoor je amper merkt dat het er is. Het voordeel van wit en het rakelings binnenkomende licht is dat je een heel gevoelig interieur kunt creëren, want bij wit is elke nuance van schaduw subtiel zichtbaar.” In deze woonzolder hangt er dus altijd een spannende lichtinval, maar zonder overdaad, zonder de intimiteit van de ruimte te kwetsen. Er zijn nog voldoende intieme hoekjes die voor geborgenheid zorgen, wat de leefkwaliteit ten goede komt. Voor de architect hoeven oud en nieuw geen tegenpolen te zijn. Daarvan is deze zolder een fraai voorbeeld. •

glasvlakken ateliersfeer gecreëerd.

Dankzij de tussen de balken wordt een ware 2

Foto’s 1 & 2: Het voordeel van wit en rakelings binnenkomend licht is dat je een heel gevoelig interieur kunt creëren: elke schaduwnuance is subtiel zichtbaar. Foto’s 3 & 4: De badkamer is een losse witte doos met daarachter de slaapruimte met een bed van Philippe Allaeys, de lamp Coen is van Böttcher + Henssler.

4

5

Foto 5: De kook- en eethoek naast de dakdoorbreking voor het terras. Het riante dakterras bestaat uit een lichte en elegante betonstructuur.


26

??????????? | ??????????????

‘‘

Vakkennis is echt wel een

meerwaarde

Kopers Peter Overmeire en echtgenote (voorgrond) en Dewaele-vastgoedadviseur Flore Decavel.

’’


MYHOHO | waregem

MY HOHO

RESIDENTIËLE VILLA TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever (links) en dewaele (rechts)

Een echtpaar uit Kruishoutem was op zoek naar een woning om er later zelf in te wonen. Na een tijdje uitkijken, vonden ze een geschikt huis. De verkoop en verhuur verliep via dewaele | vastgoed & advies. Hoe hebt u de woning gevonden? Peter Overmeire: “Mijn echtgenote en ik beslisten om te investeren in een woning waar we later zelf zouden kunnen wonen. Door af en toe wat rond te rijden, ontdekten we in Zulte een alleenstaande villa die ons erg aansprak. We namen contact op met dewaele | vastgoed & advies en zij regelden de verkoop. Dat ging bijzonder vlot. Bij het huis is er een mooie grote tuin. En alle kamers liggen op de begane grond, wat met het oog op later heel praktisch is. Bovendien gaat het om een rustige en residentiële buurt. We zijn dus heel blij.” Hoe was uw ervaring met dewaele | vastgoed & advies? “De makelaars leverden uitstekend werk. Daardoor verliep alles heel snel en degelijk. Hun vakkennis is echt wel een meerwaarde. Omdat we voorlopig zelf nog geen verhuisplannen hebben, willen we de woning eerst een tijdlang verhuren. We waren zo tevreden over het vastgoedkantoor dat we het zoeken naar huurders ook aan hen overlieten. En opnieuw verliep alles prima. Al na een maand hadden we huurders.” Vond u gemakkelijk kandidaten voor de woning? Flore Decavel: “We kregen behoorlijk wat reacties. Maar het was nodig het huis wat aan te passen aan hedendaagse trends en dat schrikte sommige kandidaten af. Toen er een vraag kwam van het echtpaar uit Kruishoutem dat echt wel op zoek was naar een huis in de buurt en de woning heel geschikt vond, ging het snel.” Ook de verhuur van de woning verliep heel vlot. Flore Decavel: “Opnieuw bleek er vrij veel interesse. Onze taak bestaat er dan in om een huurder te selecteren die het juiste profiel heeft zodat de eigenaar niet met onverwachte problemen wordt geconfronteerd.” Jullie vakkennis werd zeer op prijs gesteld. Wat zijn belangrijke troeven als vastgoedmakelaar? “We hebben inderdaad wel de nodige expertise om geschikte huurders te selecteren. Je hebt hier bijvoorbeeld ook oudere woningen waar wat werk aan is. Dan is het zaak om iemand te vinden die ook handig is en wat klussen kan aanpakken. Ook netwerking is belangrijk. Je kan een woning immers maar aan één huurder of koper toewijzen. Dan is het fijn als je de andere kandidaten de weg wijst naar vergelijkbare panden die misschien ook in aanmerking komen. Er is ook een goede samenwerking tussen de collega’s.”

Ook op zoek naar een geschikte woning? www.dewaele.com

27


28

outside | tips voor een wondermooie wintertuin

tips voor een wondermooie De intrede van de winter legt de activiteit in onze tuin voor een groot stuk stil. Hoe kunnen we onze tuin in deze barre tijden toch wat tot leven wekken en opfleuren? We staken ons licht op bij enkele plantenspecialisten.

wi 


ntertuin Kleur in de winter

De tuin moet in de winter zijn ‘skelet’ behouden. Voorzie genoeg bladhoudende planten in je wintertuin, zodat een groene structuur gewaarborgd blijft. De combinatie met siergrassen en vaste planten die in de winter dor staan, zorgt voor een boeiend vormenspel en rijke contrasten. De helleborus is de absolute wintertopper. Geen enkele andere winterbloeier heeft een grotere diversiteit in bloemen- en bladpracht dan deze plant. Andere interessante winterbloeiers zijn toverhazelaar of hamamelis en Jasminum nudiflorum omdat ze zich van vorst en koude niets aantrekken om hun bloemen ver open te houden. i meer info? www.hetwilgenbroek.be en www.koenvanpoucke.be

Ook kornoelje (bv. Isanti en Cardinal), wilg, esdoorn en zelfs bamboesoorten zorgen voor heel wat kleur tijdens de winter. Het is wel belangrijk om de planten volop kleur te laten bekken. Om de twee jaar moet je ze net na de winter afknippen, zodat ze krachtige nieuwe, maar vooral ook frisse en dus kleurrijke twijgen vormen. En last but not least, is de Tilia cordata of ‘Winter Orange’. Zijn kruin bestaat uit een veelvoud aan prachtig oranje gekleurde twijgen. i meer info? www.damiendevos.be en www.pavia.be

helleborus ‘candy love’

tilia cordata of ‘winter orange’

Spelen met diepte

Voor het creëren van extra diepte in de tuin kunnen net als in een theater coulissen gevormd worden: een haag, een border of een tuinscherm die dwars op de kijkrichting geplaatst worden. Door het zicht te stoppen op ongeveer twee derde van de diepte van de tuin en slechts een bescheiden doorkijk te gunnen naar wat daarachter ligt, lijkt de tuin groter dan hij in feite is en wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld.

De lente tegemoet

Wie wil genieten van de eerste lentestralen in een kleurrijke tuin, moet in de winter al de nodige voorbereidingen treffen. Bollen mag je planten tot begin december. Tegen midden december moeten de bollen wel diep in de grond zitten. Krokus, narcis, hyacint, tulp of sierui die niet tijdig in de volle grond geraken, stop je het best in potten onder een open afdak. Zo staan ze koel en droog. Dankzij het natuurlijke licht en de regen die ze krijgen, blijft hun loof mooi compact. Vanaf maart zijn de bollen plantklaar.

sneeuwklokjes of ‘galanthus’

29


inside | de trap als blikvanger

1

2

3

DE TRAP ALS BLIKVANGER

© Bieke Claessens

© Bieke Claessens

30

Vroeger werd de trap vrijwel altijd verstopt in de hal, maar in veel moderne woningen krijgt de trap nu een prominente plaats. Dankzij het uitgebreide gamma aan materialen en speciale vormen krijgt de trap, naast een functionele rol, ook een rol toebedeeld als stijlelement. De trap als blikvanger, zeg maar.

I

n wezen is de trap een functioneel element in de woning, nodig om van de ene verdieping naar de andere te gaan. Dat is wellicht ook de reden waarom hij in de gemiddelde woning niet bepaald hoog in aanzien stond. Die tijd is gelukkig voorbij. Onze hedendaagse woningen zijn compacter, de ruimtes vloeien in elkaar over en de band tussen de verschillende functies is nauwer. Dit zorgt ervoor dat de trap nu volwaardig deel uitmaakt van onze woon- en leefruimte. Dat is op zich ook comfortabel, want zo kan

je ’s avonds in je pyjama van de warme woonkamer direct naar de slaapruimte, zonder een frisse gang door te moeten. Door het plaatsen van een open of halfopen trap in de woonruimte, verbetert ook de warmtecirculatie. De slaapruimte profiteert van de opstijgende warmte uit de woonkamer. In dit artikel bekijken we welke trappen er zoal op de markt te verkrijgen zijn en uit welke materialen ze worden opgetrokken.


31

7

© Fakro

6

© Tim Van de Velde/Stekke + Fraas architecten

5

© Bieke Claessens

© Bieke Claessens

4

© Stéphanie Bodart/Van Eetvelde architecten

Soorten

Esthetische trappen

Plaatsbesparende trappen

De gewone hellende trap of steektrap (foto 1) Dit is het meest klassieke model van een trap. De steektrap is doorgaans ook het minst prijzig dankzij de eenvoudige structuur. Deze trap heeft een aantal ruimtelijke voordelen. Zo is er onder de trap nog plaats voor een berging, toilet of technische ruimte. U hoeft ook maar één traparm uit te werken, zonder tussenliggend bordes. Houd hierbij wel rekening dat de trap niet te lang uitvalt zodat iedereen de afstand gemakkelijk kan overbruggen. Deze trap kan bovendien geheel of gedeeltelijk open worden geconstrueerd zodat er contact ontstaat met de verschillende leefruimtes.

De draaitrap (foto 4) De draaitrap blijft populair omdat dit soort trap een pak minder ruimte in beslag neemt dan de gewone trap. Qua stijl kunt u alle kanten op, van landelijk tot ultramodern. Draaitrappen of wenteltrappen bestaan uit de meest uiteenlopende materialen: hout, metaal, glas tot zelfs natuursteen en beton. Belangrijke nadelen van de trap zijn de beperkte breedte van de trap waardoor je niet met z’n tweeën tegelijk kunt passeren en je kan er geen grote voorwerpen langs omhoogtillen.

De opengewerkte trap (foto 2) Bij een opengewerkte trap ontbreken de verticale onderdelen van de treden (de stootborden), waardoor de trap er als geheel veel luchtiger uitziet. Een bijkomend voordeel van deze trap is dat hij het licht doorlaat. Zo vermijdt u donkere hoekjes die sommige traditionele trappen creëren. De zwevende trap (foto 3) Een zwevende trap gaat nog een stapje verder dan de opengewerkte trap. Deze trap wordt herleid tot enkele treden die met een stevige metalen steun diep in de dragende wand zijn verankerd. Zo verkrijgt u een esthetische en minimalistische trap die door zijn transparantie extra ruimtegevoel creëert. Deze trendy trap is wel behoorlijk prijzig aangezien u een beroep moet doen op een professionele firma om de trap te vervaardigen en te installeren. Let er ook op dat de trap voldoende veilig is, zeker met kleine kinderen in huis.

De ganzentrap of zigzagtrap (foto 5) Een ganzentrap of zigzagtrap heeft afwisselend een ontbrekende trede. Ze zijn ideaal in compacte flats, kleine woningen en op plaatsen waar je een steile trap nodig hebt. Doorgaans is dit soort trappen vervaardigd uit hout. De laddertrap (foto 6) De hellingsgraad van laddertrappen kan oplopen tot 70°, waarbij ze nog nauwelijks vloeroppervlakte innemen. De laddertrap bestaat uit één traparm, met treden zonder stootborden. Aangezien de treden bijna boven elkaar liggen, biedt dergelijke trap (vooral tijdens het afdalen) weinig comfort. Logischerwijze worden ze meestal gebruikt als toegang naar een mezzanine of weinig gebruikte vertrekken. De plooitrap (foto 7) De plooitrap heeft dezelfde kenmerken als de laddertrap, met dit verschil dat de plooitrap kan worden opgeborgen. Ze zijn dan ook voorbehouden voor ruimtes die zeer weinig bezocht worden, zoals een zolder of berging.


32

inside | de trap als blikvanger

de verschillende

materialen

HOUT

Voordelen • Gezellige uitstraling • Minder duur Nadeel • Hout kan het best met olie worden behandeld, niet met vernis want dit slijt gemakkelijk af. Let er bovendien op dat de olie de trap niet te glad maakt.

tip

Als u wilt vermijden dat de trap kraakt, kies dan voor treden in multiplex.

2

METAAL

3

Voordelen • Heel geschikt in een modern en strak interieur. • Met metaal kan behoorlijk virtuoos worden omgesprongen. Metaal is bijvoorbeeld ideaal om een open trap mee te vervaardigen. Nadelen • Roestvrij staal en aluminium zijn metalen die het meest gebruikt worden. • Metalen trappen zijn doorgaans prijzig, omdat ze meestal op maat worden vervaardigd.

tip

2

© Santana © AVC

1

© Bieke Claessens

© T. PALM © Laurent Brandajs/Arts & Architecture

1

Er bestaat een mooi aanbod aan zelfbouwpakketten en standaardmodellen. De zelfbouwpakketten worden als meccanomodellen in elkaar geschroefd.

GLAS

Voordelen • Glas is een geschikt materiaal om te gebruiken in moderne interieurs. • Voor trappen wordt een combinatie van gehard en gelaagd glas gebruikt dat een bijzondere draagkracht heeft en in geval van breuk niet in scherven valt.

tip

Door middel van een kunststoffilm kan het glas worden getint of gelakt.

4

NATUURSTEEN

Voordeel • Natuursteen is een heel duurzaam materiaal. Nadelen • Houd rekening met de gladheid van de steen om het uitglijden te vermijden. • De steen op zich is onvoldoende stevig. Een onderstructuur van metaal of beton zorgt voor de nodige veiligheid.

tip

Ook composietmaterialen zijn in. Deze zijn samengesteld uit harsen vermengd met graniet of kwartskorrels. Composiet is bovendien harder dan natuursteen én krasbestendig. Enig nadeel: de prijs.


33

BETON

Voordelen • Betonnen trappen zijn niet duur. • Ze passen goed in een modern gebouw. • Beton is geluidsarm. • Betonnen trappen bestaan in allerlei vormen, van rechte steektrappen tot wenteltrappen of zwevende traptreden.

tip

Een betonnen trap wordt het best geplaatst tijdens de bouw van de woning. Metalen en houten trappen kunnen gemakkelijker worden aangebracht in een bestaande constructie.

© Bieke Claessens

maten

De ideale van een trap

De cijfers hieronder zijn uiteraard slechts aanbevelingen. Soms is het beter, of zelfs noodzakelijk, om ze aan de locatie aan te passen. Eén ding is zeker: bij deze afmetingen krijgt u een comfortabel gevoel. • Diepte van de trede: 25 à 30 cm • Hoogte van de trede: max. 18 cm • Hellingsgraad van de trap: 40° • Doorloophoogte: minimaal 2 meter • Aanbeveling aantal treden van een trap: 18

© Genico

5

© Bieke Claessens

5

© Metalstep

3


Philippe Driegelinck, projectontwikkelaar Driemo en architect Koen Deleu.

‘‘

De vastgoedmarkt

nood aan betaalbare heeft

’’

woningen


MYHOHO | Roeselare

MY HOHO

Betaalbaar wonen TEKST Hilde pauwels - foto’s thomas de boever en dewaele

Projectontwikkelaar Driemo nv uit Izegem bouwt 28 stapelwoningen in Roeselare. Hij deed voor het ontwerp een beroep op zijn eigen studiebureau burgerlijke bouwkunde, in samenwerking met architect Koen Deleu. Ook dewaele | vastgoed & advies dacht mee na over het concept. Hoe ziet de oude tramstatie eruit? Philippe Driegelinck (Driemo): “Het gaat om een terrein in de buurt van het station van Roeselare. Vroeger reed er een tram naar onder meer Staden en Ardooie. Het oude gebouwtje staat er nog altijd. Het is vervallen, maar het wordt overgedragen aan het openbaar domein en zal gerenoveerd worden tot buurthuis. De in verval geraakte site konden wij kopen via dewaele | vastgoed & advies. Na een degelijke marktstudie in samenwerking met dit kantoor kwamen wij tot de vaststelling dat er grote nood is aan betaalbare huisvesting in Roeselare. Er werd dan ook geopteerd voor traditionele, duurzame woningen met kwalitatieve afwerking.” Hoe pakte u het aan? Architect Koen Deleu: “Er komen zeven woonblokken met telkens vier woningen. Die hebben allemaal een tuin, balkon of een terras en minstens twee slaapkamers. We hebben ervoor gezorgd dat er geen rechtstreekse inkijk is. Het leuke is dat de woningen uitgeven op een individuele tuin of op de groenzone. Er is dus geen doorgaand verkeer. Zo is rust verzekerd. De gecentraliseerde garages zijn onopvallend verwerkt in het geheel. Een ruime fietsenstandplaats is uiteraard aanwezig. Het openbaar domein gaat naar de stad zodat de gemeenschappelijke kosten tot het uiterste minimum beperkt blijven. Het gaat niet om hoogbouw, dus een lift was niet nodig. Ook bouwden we heel compact, waardoor er geen verlies van ruimte is. En we besteedden veel zorg aan de duurzaamheid. De woningen zijn heel goed geïsoleerd, waardoor de factuur van het individuele gas- en elektriciteitsverbruik beperkt zal blijven.” Op welke bewoners mikken jullie? Sarah De Geest: “U kunt al een woning met twee slaapkamers kopen vanaf 140.000 euro. De woningen zijn zowel geschikt voor senioren als voor jonge gezinnen of alleenstaanden. Eind augustus waren al negen panden verkocht. Er zal zo snel mogelijk een modelwoning gerealiseerd worden, zodat kandidaat-kopers zich kunnen vergewissen van de standaardafwerking. Kopers kunnen natuurlijk wel enkele materiaalkeuzes maken, we voorzien immers telkens een afwerkingsbudget. Belangrijk is ook dat het om instapklare woningen gaat. De ruwbouwwerken starten begin oktober en zullen wellicht twee jaar duren. De site is ook zeer goed gelegen: vlak bij het station, winkels, stadscentrum en scholen. We vermoeden dat alles snel verkocht zal zijn. Er is immers vraag naar betaalbare nieuwbouw.”

meer info? www.dewaele.com

35


36

energie&praktijk | vloerverwarming

WONEN OP EEN WARME ONDERGROND

Š Viega

Vloerverwarming is een eenvoudige techniek die zorgt voor een aangenaam binnenklimaat zonder esthetisch of praktisch storende verwarmingselementen in het interieur.

V

loerverwarming werkt, net zoals radiatoren en convectors, met warmteoverdracht door straling en convectie. Het systeem bestrijkt ook een groot oppervlak waardoor het stralingsvermogen een pak hoger ligt dan bij een radiator of convector. Bovendien zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige oppervlaktetemperatuur. De verwarmde oppervlakken zorgen op hun beurt voor convectiestromen waardoor er een gelijke verhouding ontstaat tussen de luchttemperatuur en de oppervlaktetemperatuur. Dit komt het thermische comfort in de kamer ten goede.


37

Nat

5

4

SYSTEEM

3

2

1

Bij het natte systeem zit het buizennetwerk ingebed in mortel. De dragende vloer is de onderste laag (1), daar bovenop komt een isolerende laag (2), waarop het buizennetwerk wordt gelegd (3). Dat geheel wordt overgoten met een dekvloer (4) en voorzien van een afwerkingslaag (5) zoals tegels of een gietvloer.

Voordeel • Het belangrijkste voordeel van dit systeem is de kostprijs. Het systeem vereist relatief goedkope materialen en zelfs een handige doe-het-zelver kan er zich aardig mee uit de slag trekken.

Nadeel

• Dit systeem heeft al gauw een dikte van 18 tot 20  cm waardoor de warmte minder snel wordt verspreid.

Droog

3

2 1

SYSTEEM

Bij dit systeem zitten de buizen in een droge isolatielaag (1). Ze worden niet ingebed in een cementen deklaag. De isolatielaag of het steunpaneel voor de buisjes is voorzien van de nodige uitsparingen om op een efficiënte wijze de verwarmingsbuisjes te kunnen plaatsen (2). Die uitsparingen worden vaak afgewerkt in metaal, om een groot contactoppervlak te hebben met de verwarmingsbuisjes. Om een goede warmteverspreiding te garanderen, wordt er vaak een net van metaaldraden op de buizenlaag geplaatst (3). Op die manier wordt de warmte snel en gelijkmatig verspreid.

Voordeel • Het systeem is licht en heeft een beperkte dikte, waardoor het ook geschikt is voor renovaties. • De inbouwhoogte blijft altijd beperkt tot 3 à 5 cm. • Door de beperkte dikte, moet er minder thermische massa opwarmen waardoor het systeem sneller reageert.

Nadeel

© Brainbox

© Selfmatic

• Door het gebruik van metaal en het vereiste vakmanschap bij de installatie komt het droge systeem duurder uit.

De verwarmingsbuisjes voor de vloerverwarming worden ofwel vastgeklikt in panelen met een cellen- of noppenstructuur (foto links), ofwel vastgemaakt met krammen rechtstreeks op de isolatiepanelen (foto rechts).

Zorg voor een belangrijk verschil tussen de warmteweerstand in het vloergedeelte onder de verwarmingsbuizen en dat van het gedeelte dat erboven ligt. Warmte kiest namelijk de gemakkelijkste weg. Het verhogen van de warmteweerstand langs boven door bijvoorbeeld een tapijt of meubilair, resulteert in grotere warmteverliezen naar de ruimte onder het buizennet.

© Radson

Tip

Bij het droog systeem worden de leidingen geplaatst in de voorgevormde groeven van houten panelen of isolatieplaten.

Welk systeem past het best bij u? In de eerste plaats speelt de dynamiek van uw vraag naar warmte een belangrijke rol. Vertoont de warmtevraag een grote variatie, dan hebt u een systeem nodig dat daar snel op kan reageren. Hebt u eerder een constante vraag, dan kan ook een traag systeem een constante temperatuur verzekeren. Ook de grootte van de vraag kan uw keuze bepalen. Daarnaast moet u ook rekening houden met de aard van het gebouw. Een niet-geïsoleerd

gebouw kan perfect werken met vloerverwarming als basis, maar zal voor koudere dagen wat extra vermogen kunnen gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld radiatoren. In een lage-energiewoning kunt u bij een goed woningontwerp de warmtevraag verlagen door gebruik te maken van passieve zonnewinsten. Helaas schijnt de zon niet altijd dus helemaal geen verwarming voorzien, is niet echt aangewezen. Vloerverwar-

ming kan met zeer lage watertemperaturen, geproduceerd door een condensatieketel of warmtepomp, een aangenaam binnenklimaat realiseren. Uw keuze hangt in grote mate af van uw voorkeur, levenswijze en type gebouw waarin u woont. Besef wel dat uw keuze vrij definitief is. Het geheel zit immers ingebed in de gebouwconstructie.


energie&praktijk | onderhoud technische installaties

EEN ZEGEN VOOR UW In uw woning heeft u tal van technische installaties zoals een verwarmingsketel, ventilatiesysteem of zonnepanelen die een regelmatige onderhoudsbeurt vragen. Om hun rendement te garanderen, én uzelf niet nodeloos in de kosten te jagen, is een controle op tijd en stond onontbeerlijk.

verwarmingsketel

De warmtepomp

Het tijdstip en het soort onderhoud hangt uiteraard af van het type ketel dat u in huis heeft. Het verplichte karakter van onderhoudsbeurten werd echter ingeschreven in de Europese EPB-regelgeving. Een regelmatig onderhoud kan u gemiddeld een besparing van 5 tot 12 procent op uw jaarverbruik opleveren.

Warmtepompen hebben geen onderhoudsverplichting, maar een jaarlijks inspectiebezoek is zeker zinvol om eventuele lekken of defecten te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld een jaarlijks inspectiecontract afsluiten, zodat de hoogstnodige controles zeker plaatsvinden. Reken voor dergelijk contract op zo’n 150 euro per jaar. Lucht/ water- en lucht/lucht-warmtepompen krijgen het best geregeld een basisonderhoud.

Gasketels • In Vlaanderen is een onderhoudsbeurt om de twee jaar verplicht. • Bij een open ketel dient u ook uw schoorsteen verplicht te laten vegen in Vlaanderen. Stookolieketels • Ook stookolieketels moeten bij Koninklijk Besluit om de twee jaar worden onderhouden. • Een onderhoud bestaat uit het schoonmaken van de ketel, afstellen van de brander, controleren van het verbrandingsrendement en het vegen van de schoorsteen.

• Na het onderhoud moet u een attest ontvangen met vermelding van het verbrandingsrendement van de ketel. Dit houdt u twee jaar bij. Ketels op vaste brandstoffen • Deze ketels dienen jaarlijks door een erkend technicus te worden onderhouden, ongeacht het vermogen van het toestel. • Op geregelde tijdstippen dringt er zich ook een ‘klein onderhoud’ op, zoals het verwijderen van de as. • Houd er rekening mee dat het gebruik van kwalitatieve en droge brandstoffen de roetneerslag in de schoorsteen drastisch vermindert. © Vaillant

Dit zijn eenvoudige handelingen die u gerust zelf kunt uitvoeren: • Het schoonmaken van de buitenunit om alle mogelijke hindernissen voor een vlotte luchtcirculatie rond de ventilator op te ruimen en het beschermingsrooster afstoffen. • De interne toevoerventielen afstoffen en schoonmaken met zeepwater om de kwaliteit van de aangevoerde lucht in huis te garanderen.

2

3 © Viessmann

38


39

PORTEFEUILLE Kachels en inbouwcassettes

© Renson

• Schoonmaken van de verbrandingskamer en leegmaken van de aslade. • Vegen van de schoorsteen om het roet en teer te verwijderen. Dit onderhoud laat u het best in het voorjaar uitvoeren, na afloop van het stookseizoen. Volgens de wet dient u dit minstens één keer peer jaar te laten doen. • Ook een visuele controle van alle elementen die essentieel zijn voor de werking van de schoorsteen is noodzakelijk. Denk maar aan de schoorsteenpijp, de haard of de zichtbare schuiven of de sluiting van het deurtje van de inbouwcassette.

© Poujoulat

Advies

Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade na een schoorsteenbrand alleen indien de schoorsteen jaarlijks werd geveegd. Meestal geldt de factuur van de schoorsteenveger als bewijs.

Er bestaan twee soorten ventilatiesystemen: type C-systemen en type D-systemen (GMV).

© Stûv/foto P. Van Ootegem

Het onderhoudsprobleem rijst vooral als u gebruik maakt van vaste (hout of steenkool) of vloeibare brandstoffen (stookolie). Om een veilige werking en optimaal rendement te geven, hebben open haarden, kachels en inbouwcassettes drie soorten onderhoud nodig:

Verluchtingssystemen

Type C-systemen • De leidingen en het afvoerblok vragen weinig tot geen onderhoud, aangezien de daarin circulerende lucht naar buiten wordt afgeleid. • De raamventilatoren moeten wel af en toe worden gereinigd om stof en insecten te verwijderen.

Vergeet de

Thermische en fotovoltaïsche

stookolietanks

© GreenSun

niet!

Net als in het geval van andere installaties zijn er twee redenen om uw stookolietank te controleren: door lekken voortijdig op te sporen, spaart u het milieu en uw portemonnee. Ook de liters die in de bodem terechtkomen, heeft u betaald! Ga na in welke staat de tank verkeert, controleer het overloopsysteem en test op lekken.

© Egeda

Ook uw zonnepanelen dient u (twee)jaarlijks schoon te maken om hun rendement te behouden, zeker indien er in uw omgeving veel luchtvervuiling is of veel bomen staan. Fotovoltaïsche panelen zijn hiervoor gevoeliger dan thermische panelen en kunnen tot 25 procent productiviteit verliezen als het oppervlak vuil is. Schoonmaken met een zachte borstel en water volstaat.

© Cédric Bourgois

zonnepanelen

Type D-systemen (GMV) • Onderhoud van deze systemen is uitermate belangrijk aangezien bij GMV de ventilatiegroep uw woning van verse lucht voorziet. Een gebrekkig onderhoud zou de lucht binnenshuis dus kunnen vervuilen in plaats van hem te zuiveren. • Om de één tot drie jaar dient u de hoofdfilter en de motor aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen.


energie&praktijk | nieuwe generatie houtkachels

Houtkachel als war Veel fabrikanten komen tegenwoordig op de markt met een heleboel nieuwe houtkachels. Deze nieuwe generatie houtkachels hebben almaar kleiner wordende verbrandingskamers, zijn goed geïsoleerd en voorzien van een toevoer van voorverwarmde buitenlucht waardoor ze niet afkoelen.

Moderne woningen zijn steeds beter geïsoleerd en afgedicht, waardoor de natuurlijke aanvoer van verse lucht beperkt is. Bij de installatie van uw houtkachel, moet u ervoor zorgen dat er een aanvoer is van voldoende frisse lucht naar de kachel om een degelijke werking van het toestel te garanderen. Het gebrek aan zuurstof vermindert de kwaliteit van de verbranding en dus het rendement van de kachel.

tips

voor de Installatie

Zorg ervoor dat uw kachel rechtstreeks is aangesloten op de aanvoer van buitenlucht via een afgedichte leiding. Zo creëert u een volledig afgesloten circuit waarin de frisse lucht rechtstreeks van buiten komt, terwijl de verbrandingsgassen via de schoorsteen worden afgevoerd zonder het ventilatiesysteem te beïnvloeden.

© Stûv/foto J.-L. Laloux

De aanvoer van lucht en de afvoer van verbrandingsgassen moeten via perfect afgedichte leidingen verlopen. De aanvoer van buitenlucht moet u ’s avonds kunnen afsluiten met een terugslagklep. Wordt de kachel niet gebruikt, dan moet de klep gesloten zijn.

2

© Dan Skan/Dutry & Co

40

3

Gaat u een bestaande woning beter isoleren en luchtdichter maken, plaats dan vlak bij de houtkachel een rooster in de dichtstbijzijnde buitenmuur waarlangs de buitenlucht het toestel kan bereiken. Zorg er bovendien voor dat u het rooster ook kunt sluiten.


41

mtebron

tips

voor een optimaal beheer van de opgewekte warmte

Hoe bereikt u een hoger rendement?

U kiest het best voor een toestel met een hoge verbrandingstemperatuur. Hoe hoger de temperatuur in de kachel, hoe beter de verbranding en hoe hoger het rendement. Kies bovendien voor een compacte verbrandingskamer. Deze laat een hogere temperatuur en dus een volledigere verbranding toe met een hoger rendement en een verlaagde CO2-uitstoot als gevolg.

Kies voor een kachel die is afgestemd op uw reële warmtebehoefte: vermijd de installatie van een te grote kachel die bijgevolg nooit op volle kracht zal branden.

• Klassieke kachels en inbouwcassettes op hout(blokken) halen een rendement van 70 tot 85 %. Hun autonomie is eerder beperkt en schommelt tussen 5 en 12 uur. • Pelletkachels laten een rendement van meer dan 80 % optekenen en beschikken binnen een systeem met constante aanvoer van pellets over een autonomie van 24 uur op 24. • Massakachels (in speksteen, gietijzer of faience) zijn qua rendement de meest efficiënte toestellen. Ze verbruiken minder brandstof omdat de warmte die tijdens de korte verbrandingstijd (3 tot 4 uur) wordt opgewekt, wordt opgeslagen in de massa van de kachel en daarna gedurende 12 tot 24 uur wordt vrijgegeven.

© M-Design

Soorten kachels

Houd het ventilatiepeil in de gaten: bij inbouwhaarden wordt de opgewekte warmte in de omgevingslucht gebracht via een of meerdere ventilatoren die u sneller of trager kunt laten draaien naargelang de warmtevraag.

© Don-Bar

We onderscheiden hierbij twee systemen: • In het continu systeem loopt het water voortdurend langs de warmtewisselaar, met een temperatuur van meer dan 60 °C. Daardoor is er geen risico op condensatie van de rook. • In het discontinu systeem wordt de kachel gekoppeld aan een boiler van 12 liter waarin het water tot op de gewenste temperatuur wordt verwarmd. Daarna gaat de klep open en komt het warme water terecht in het verwarmingscircuit.

© DDG

KACHEL IN COMBINATIE MET CENTRALE VERWARMING

Almaar meer mensen gaan hun houtkachel via een ingebouwde warmtewisselaar aansluiten op een boiler of een verwarmingssysteem. Hierin schuilt één gevaar: de warmtewisselaar bevindt zich vlak onder de verbrandingskamer. Wanneer de verbrandingskamer afkoelt, bestaat het risico dat de rook gaat condenseren. Laat u degelijk adviseren wanneer u zich zo’n toestel wilt aanschaffen.

Laat uw toestel niet op halve kracht branden: u kunt de kachel beter gedurende een korte tijd op maximaal vermogen laten branden dan de kachel ettelijke uren op halve kracht te laten draaien.

Voorzien in een elektronische of mechanische bediening: bij elektronisch bediende toestellen kunt u de verschillende parameters van de kachel met een afstandsbediening instellen. Bij een mechanische bediening moet u zelf de kleppen voor de luchttoevoer en rookafvoer bedienen.


42

??????????? | ??????????????

‘‘

Het voorstel om

splitsen en apart te verkopen was uitstekend

de site op te

’’

Verkoper Jean-Luc Parent en Stéphanie Frère, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies.


MYHOHO | ronse

MY HOHO

OPGESPLITST PAND TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

In Ronse raakte een ruime en centraal gelegen herenwoning, met handelspand, maar niet verkocht. Dewaele | vastgoed & advies stelde voor om het pand op te splitsen en het woongedeelte apart te verkopen. Toen ging het snel. U woonde en werkte in het pand. Waarom wilt u er weg? Verkoper Jean-Luc Parent: “We verhuisden destijds van het platteland naar de stad, maar kregen te veel heimwee naar het buitenleven. Ook al hoort er bij de woning een mooie tuin, toch wilden we weer weg uit de stad. Daarom beslisten we om alles te verkopen en dat mocht best snel gaan. Het lukte aanvankelijk niet zo goed, dus we stemden graag in met het voorstel om de site op te splitsen en apart te verkopen. Let wel, de woning beviel ons echt. Het gaat om een statig herenhuis dat aan een voormalige burgemeester van Ronse toebehoorde. De woning is zowat honderd jaar oud en heeft veel charme. We zorgden met een nieuwbouw voor uitbreiding. En in de handelsruimte runden we een zaak voor kinderkleding. Omdat de woning pal in het centrum ligt, was ze ook heel goed gelegen. Maar na veel wikken en wegen, zetten we de zaak nu stop. We zien wel wat er daarna komt.” Wat zijn de troeven van het pand? Stéphanie Frère, dewaele | vastgoed & advies: “Het is een oude herenwoning die wat in verval was geraakt. De vorige eigenaar heeft de hele woning opgeknapt, volledig gestript en in 2005 ook uitgebreid met een stuk nieuwbouw. De woning is dus volledig instapklaar. Je zou de zolder nog kunnen inrichten, maar in een pand met ruim 600 vierkante meter bewoonbare oppervlakte, is dat niet meteen nodig. De tuin is heel rustig en volledig ommuurd, vrij van wind en met veel zon. Alles is heel leuk aangepakt.” Waarom was het dan moeilijk te verkopen? “De combinatie van een handelsruimte met een riante woning speelde blijkbaar een rol. Er was wel interesse, maar als je een dergelijk pand koopt, moet je alle ruimtes kunnen benutten. Het geheel vergt behoorlijk wat onderhoud, dus ook met die factor moet je rekening houden. Dat schrikte potentiële kopers af. We beslisten daarom het pand op te splitsen: de winkel boden we als commerciële ruimte aan en het appartement als woonzone. Twee Ronsenaars hapten onmiddellijk toe. Voor de handelsruimte hadden we voor de splitsing al een kandidaat die actief is in de bank- en verzekeringswereld. Maar die wilde het appartement er niet bij nemen omdat het heel ruim is. Van zodra er sprake was van een opdeling was hij onmiddellijk kandidaat. En dan volgde er ook snel een architect die het appartement wou kopen. Hij apprecieerde vooral de combinatie van het oude herenhuis met de nieuwbouw. Bijkomend voordeel was dat er al twee aparte ingangen waren. De vorige eigenaars hadden met een mogelijke opsplitsing rekening gehouden, ook alle mogelijke nutsaansluitingen waren er. Prima dus!” uw woning verkopen? Meer info: www.dewaele.com

43


44

INside | WELLNESS BIJ u THUIS

s s e n ew l bij u thuis

Wellness vindt de laatste jaren almaar vaker zijn weg naar onze eigen dagelijkse woon- en leefomgeving. Een eigen sauna, stoombad of hamam hoeft niet langer een verre droom te blijven. Een plekje van totale ontspanning in uw eigen huis, waarom nog twijfelen?


45

Het wellnessaanbod wordt steeds luxueuzer en de basismodellen en zelfbouwpakketten meer en meer betaalbaar. Een sauna, hamam of jacuzzi in uw eigen woning is tegenwoordig niet zo uitzonderlijk meer. Bovendien zijn de vele wellnesstoepassingen uitermate geschikt om aanhoudende stress tegen te gaan. Wellness komt dus ook uw gezondheid ten goede. In dit artikel laten we de verschillende soorten sauna’s aan bod komen alsook het stoombad en de hamam.

SAUNA TRENDS De nieuwste trend in saunaland is een saunacabine waarvan de voorzijde en de helft van het plafond is uitgevoerd in glas. Zo wordt een open gevoel gecreëerd. Het glas dat overgaat in het plafond zorgt voor een transparantie die de sauna heel licht maakt. In het model dat hieronder wordt afgebeeld, is de deur bedekt met een houten, decoratief paneel met bloemenmotief. De ledverlichting voegt nog een portie chromotherapie toe.

© Van Marcke

© Van Marcke

Finse

© Duravit

info

De klassieke Finse sauna bestaat uit een houten cabine, waar er een droge warmte tussen 80 en 100 °C heerst. Wie in het verleden een eigen sauna thuis wenste, moest daarvoor een extra ruimte voorzien waar de typische houten cabine kon worden geplaatst. Dat is nu anders, dankzij gespecialiseerde producten voor de badkamer waarbij het uitzicht van de sauna helemaal past bij de inrichting van de badkamer en de douche naadloos aansluit bij de saunacabine.

AFMETINGEN De standaardafmetingen van een sauna bedragen: - voor 2 personen: 130 x 130 cm. - voor 2 à 3 personen: 170 x 130 cm. - voor 3 à 4 personen: 200 x 150 cm. - voor 4 à 5 personen: 200 x 180 cm. Uiteraard zijn sauna’s op maat ook mogelijk. KOSTENPLAATJE Sauna’s zijn verkrijgbaar in

basis- tot luxeversies. Het prijskaartje kan dan ook nogal variëren. Reken dat een basisversie in hout voor twee personen verkrijgbaar is vanaf 1.500 euro, de luxeversies kunnen oplopen tot meer dan 20.000 euro. GEBRUIK Neem drie sessies van 10 à 20 minuten en las tussen elke sessie een koude douche of rustpauze in. Een sauna neemt u het best al liggend. Het wordt ook aangeraden om veel water te drinken.


inside | wellness bij u thuis

Infrarood

De infraroodcabine wint meer en meer aan belangstelling. Het grote verschil met een sauna is dat in een sauna convectiewarmte wordt geproduceerd waarbij de luchttemperatuur tot 80 à 100 °C opgevoerd wordt. Een infraroodcabine produceert stralingswarmte waarbij de infraroodstraling rechtstreeks inwerkt op het lichaam. De infraroodstraling verwarmt dus het lichaam zonder de omgevingslucht op te warmen. Infraroodwarmte is zeer comfortabel, verbetert de bloeddoorstroming, stimuleert de verwijdering van afvalstoffen en verbrandt calorieën.

SAUNA TRENDS Er zijn ook infraroodcabines die werken volgens een infraroodtechniek met lage temperatuur en een technologie met lavazand. Lavazand heeft als kenmerk dat het warmte over een langere tijd kan opslaan. Het fijne zand neemt de warmte aan de opgegeven temperatuur op en geeft ze gelijkmatig weer af.

info

SAUNA © Saunabarrel by Modis

Tuin

AFMETINGEN Een cabine voor één persoon meet 102 cm x 103 cm x 197 cm. Deze cabines nemen dus maar 1 m² in beslag en hebben slechts één stopcontact van 220 V nodig. Er bestaan ook cabines tot vijf personen. GEBRUIK Een saunasessie bedraagt 30 minuten en staat gelijk met een verbruik van 0,23 euro. De te programmeren temperatuur schommelt tussen 50 en 60 °C.

© Health Mate/Aquatropic

© Health Mate/Aquatropic

46

Een schitterend voorbeeld van de tuinsauna is de ‘saunabarrel by Modis’. Deze barrel of ton is vervaardigd uit rood cederhout. Dit is een duurzame, schimmelwerende en antibacteriële houtsoort die bestand is tegen weer en wind, een aangenaam aroma verspreidt (dankzij de rustgevende stof kamfer) en natuurlijk vergrijst.

info

AFMETINGEN De lengte van dergelijke buitensauna varieert tussen 150 en 420 cm. De diameter bedraagt 217 cm: de perfecte afmeting om rechtop te kunnen staan en voldoende brede ligbanken te kunnen installeren. Een barrel met een lengte van 240 cm is goed voor twee liggende of vier tot zes zittende personen. KOSTENPLAATJE De prijs varieert van 8.500 tot 10.000 euro.

GEBRUIK Voor de opwarming heeft u de keuze tussen een houtkachel of een elektrische kachel. Een houtkachel krijgt meestal de voorkeur omdat die voor een aangename warmte zorgt en meer sfeer en gezelligheid geeft. Een elektrische kachel vraagt een aansluiting van 220 V. Door de ronde vorm is er een natuurlijke convectie van warmte die zich niet in de hoeken kan opstapelen waardoor de sauna sneller opwarmt. Reken een half uur om de sauna op te warmen tot 80 of 90 °C.


Hamam

47

© Duravit

Stoombad

© Sauna House

De hamam, de ingemetselde versie van de stoomcabine, doet ook almaar meer z’n intrede in de gezinswoning. Een hamam is een wellnessruimte die niet eens veel volume nodig heeft.

tips

bij de installatie

1. Bepaal nauwkeurig het binnenvolume van de hamam: dat is mee bepalend voor het vermogen van de stoomgenerator en dus voor de kostprijs ervan. 2. Kies geen al te kleine stoomgenerator, maar ga voor een degelijk en betrouwbaar model dat in de technische ruimte naast de hamam kan worden geïnstalleerd. 3. Voorzie een helling in de vloer om het condensatiewater naar de afvoerleiding te laten vloeien. Kies ook voor een licht hellend plafond of een plafond in de vorm van een koepel of een piramide. 4. Zorg voor een goede ventilatie (vrije ruimte van 1 tot 2 cm onder de deur en een ventilatierooster bovenaan in de muur). 5. Plaats een hittebestendige deur in veiligheidsglas die naar buiten toe opent en magnetisch sluit.

Ook een stoomcabine, gegroeid uit de oosterse hamamtraditie, kan tegenwoordig perfect geïntegreerd worden in een gezinswoning. Een stoomcabine genereert stoom op 50 °C om het lichaam te ontspannen en te zuiveren via de afvoer van gifstoffen. De cabine heeft ongeveer de afmetingen van een douche en leent zich dus ook tot kleine ruimtes. De cabines kunnen moeiteloos tegen een muur of in een hoek worden geïnstalleerd en herplaatst worden als u verhuist. Er zijn heel wat verschillende modellen en afmetingen beschikbaar. De meeste cabines zijn multifunctioneel en voorzien van een handdouche, een regendouche en/of multijets die zorgen voor ontspanning, massage en energie. Ook muziek- en lichteffecten zijn mogelijke opties.

combinaties

© Van Marcke

Wellness De combinatie van een droge sauna en een vochtige hamam is een technologisch huzarenstukje. De foto hiernaast toont een multifunctionele ruimte waarin douche, sauna en hamam zijn samengebracht. Dit unieke concept neemt niet veel meer plaats in dan een bad en is geschikt voor twee per-

sonen. De veiligheid wordt gegarandeerd door de athermische materialen. Douchen wordt door de hydromassage, de nevelstralen en de regenfunctie een heel aparte ervaring. Het saunagedeelte is uitgerust met een hygrometer die voortdurend de exacte vochtigheid controleert. Een kachel van 3

tot 4 kW doet de warmte stijgen tot 90 °C. De hamam – inclusief aromatherapeutische brander voor etherische oliën – beschikt over een digitaal touchscreen dat zorgt voor een perfecte temperatuurregeling van 40 tot 60 °C.


48

today&tomorrow | wonen in een open vierkant


WONEN

IN EEN

OPEN

VIERKANT Een open en hedendaagse woning met veel lichtinval en rechtstreeks contact met de tuin: dit was de bouwopdracht voor deze woning. Kijk mee naar het resultaat dat deze architecten uit hun mouw hebben geschud op het laatste perceel van een bonte rij villa’s langs een drukke steenweg.


50

today&tomorrow | wonen in een open vierkant

Boven: Het weidse zicht vanuit de woning naar de tuin wordt niet gehinderd door een balustrade, want het overstekend gedeelte is niet bedoeld als een terras maar als zonwering. Onder van links naar rechts: De patio biedt onverwachte doorkijkmogelijkheden. Vanuit de woonkamer zien de bewoners bijvoorbeeld wie er aan de voordeur staat. Momenteel komt er in de zomer nog veel zonlicht binnen, maar als de boom groter is, zal die het zonlicht op een perfecte manier filteren. De woning bestaat uit twee lagen. In de halfverzonken benedenlaag bevinden zich onder andere de inkom, de slaapkamers, de badkamers, een grote polyvalente ruimte en een tuinberging.


51

E

en grote, loftachtige ruimte moest het worden, met weinig kasten of andere meubels en geen overbodige details. Het moest zo eenvoudig mogelijk blijven. De opdrachtgevers wensten ook een makkelijk te onderhouden woning, waarin ze hun spullen kwijt kunnen in opbergkasten of -ruimtes binnen handbereik. De afwezigheid van een kelder en een zolder was een bewuste keuze. De eigenaars wilden voldoende ruimte voor spullen die ze dagelijks of regelmatig nodig hebben, maar niet voor spullen die ‘een eigen leven gaan leiden’ op een of andere plek. Bovendien opteerden ze voor parkeergelegenheid voor bezoekers in plaats van een klassieke voortuin met gazon. Een handige keuze, want langs de weg kan je niet parkeren.

U-VORMIGE BOUWLAGEN

Behalve de wensen van de opdrachtgevers wilden de architecten zelf nog enkele aspecten benadrukken. Zij willen met het ontwerp duiden dat de woning op de grens ligt tussen een park met aangename landschappelijke kwaliteiten en een heterogene reeks vrijstaande woningen. Deze grens trachten zij te overbruggen door de woning rond een symbolisch laatste boom te plannen. Het volledige bouwvolume dat mogelijk is, was voor het programma van de opdrachtgevers te ruim. Daarom besloten de architecten uit elke woonlaag een hap te nemen. “Er zit een soort van overmaat in het perceel en in de oppervlakte van de woning. Laat die overmaat nu geen overdaad zijn, maar wel een kwaliteit waardoor je alle plekken in de woning op een fijne manier met elkaar kan verbinden. Wat je niet bouwt, is daarbij minstens zo belangrijk als wat je wel bouwt. Architecturaal betekent dit dat we voor twee U-vormige bouwlagen kozen, die geschrankt op elkaar worden gestapeld”, aldus de architect. De U-vormige volumes zorgen ook voor de nodige lichtinval én voor een apart contact tussen de woonruimtes. Zo kunnen de bewoners vanuit hun woning via de patio naar hun eigen woning kijken. Op de bovenste verdieping hebben ze met alle delen contact, behalve met het slaapgedeelte en de technische ruimte. Als er iemand aanbelt, kunnen ze vanuit de zithoek zien wie er aan de deur staat. Ten slotte stelden de architecten voor om de leefruimte van de woning op te tillen tot 1,5 meter boven het maaiveld, om het riante van de woning en het genot van de tuin en het landschap te accentueren. Door de woning te verhogen, komt de leefruimte op hetzelfde niveau als de treinberm achter de woning en krijg je een veel weidser uitzicht.

WAFELSTRUCTUUR

De woning bestaat uit twee lagen. In de halfverzonken benedenlaag bevinden zich de inkomhal, de slaapkamers, de badkamers, een grote polyvalente ruimte en een tuinberging. In de bovenste laag zijn de eetkamer, keuken en zitruimte ondergebracht. Voor de architecten was het evident om de kleine ruimtes in de onderste laag te voorzien. Op die manier ontstaat een soort wafelstruc-

tuur van gemetselde tussenmuurtjes, waarop je makkelijk een lege doos kunt plaatsen. Omgekeerd zou bouwfysisch heel wat moeilijker geweest zijn. “Die keuze heeft ook met het bouwbudget te maken. Een heel eenvoudige constructieve en structurele opbouw laat ten slotte toe om elders in de woning ruimere ambities waar te maken”, voegt de architect toe.

THERMISCH STABIEL VERSUS INSTABIEL

Doordat het onderste deel van de woning een vrij massieve constructie is uit beton en gemetselde muren met een betonplaat erbovenop, vormt die laag thermisch een stabiel geheel. De temperatuur blijft er vrij constant, wat perfect is voor een slaapniveau. Daarbovenop komt een veel lichtere constructie. De muren zijn nog wel in metselwerk uitgevoerd, maar het dak bestaat uit steeldeck (stalen profielplaten uit de industriebouw). De leefruimtes die zich hier bevinden, warmen bijgevolg sneller op en koelen sneller af. Steeldeck is licht, goedkoop en zelfdragend, maar heeft ook een akoestische troef. Het materiaal is immers geperforeerd en boven de staalplaat bevindt zich een geluiddempend isolatiemateriaal. Door die geperforeerde groeven is er sowieso al een zekere demping omdat het geluid geabsorbeerd wordt door de gaatjes. Dat voorkomt dat de grote, minimaal ingerichte ruimte hier niet hol klinkt.

DONKER VERSUS LICHT

Het verschil tussen de twee woonlagen wordt benadrukt door het materiaalgebruik. Op de laagste verdieping verzacht een plankenbekist betonnen plafond de neutrale muurbepleistering en de vloer in polybeton. Hierdoor krijgen de ruimtes een meer uitgesproken karakter, heel anders dan in het geval van een bepleisterd plafond. De slaapkamers hebben, in tegenstelling tot die ene grote ruimte boven, een bijna verholen sfeer. De bovenste verdieping is letterlijk en figuurlijk heel licht, deels in de hand gewerkt door het plafond in steeldeck. Dat plafond wordt hier aangevuld met een houten parket van lamellen op kant, wat hier een warme en huiselijke sfeer creëert. Het keukengedeelte daarentegen kreeg een epoxyvloer. >

raam in de voorgevel geeft hints over het interieur van de woning. Het


52

today&tomorrow | wonen in een open vierkant

Het weidse zicht vanuit de woning naar de tuin wordt niet gehinderd door een balustrade, want de overstekende rand is niet bedoeld als een terras maar als zonwering. Het eigenlijke terras bevindt zich aan de voet van de korte buitentrap.

MULTIFUNCTIONELE INKOM

Een auto is onmisbaar om op deze plek te wonen. Het leek dan ook evident om die een prominente plek bij de woning te geven. De architecten wilden dat de parkeerruimte de woning mee ontsluit. De autostalling werd zodoende meer dan een annex carport. Die biedt niet alleen plaats voor een auto, maar doet ook dienst als overdekte buitenspeelplek voor de kinderen en – vooral – als beschutte, centrale inkom. De bewoners openen de inkomdeur met een vingerafdruk. Als fervente hardlopers hoeven ze dus geen voordeursleutel mee te nemen als ze de deur uitgaan. Bovendien is het bijzonder veilig, want het slot zet een mechanisme in gang waarbij drie haken van de deur zich in het deurkader vastgrijpen.

GENUANCEERD BRUTAAL

Bij het bakken van de gevelstenen is er iets fout gelopen in de oven van de baksteenfabrikant. Daardoor is de kleur van de bakstenen iets donkerder uitgevallen en vertonen ze meer vlekken dan de voorziene groengrijze basistint. De stenen zijn weliswaar kwalitatief hetzelfde, alleen zien ze er wat anders uit. Maar dat belette de bouwheren noch de architect om die stenen te gebruiken. Integendeel, het strenge karakter van die misbakken gevelstenen paste perfect in hun plaatje. De gevelstenen werden ruw gemetseld en niet opgevoegd. Het lijkt wat onverzorgd, maar geeft het geheel een genuanceerd brutaal accent en contrasteert met de strakke belijning van het bouwvolume en de witte aluminium kroonlijst en het buitenschrijnwerk. Het raam in de voorgevel heeft zowel een esthetische als praktische functie. Het breekt het strenge karakter van de massieve voorgevel. Aan de voorbijganger geeft het raam hints over het interieur van de woning zonder die prijs te geven. Voor de bewoners biedt het raam direct contact met de straat zonder afbreuk te doen aan hun privacy. •

Van links naar rechts: De trap vormt de verbinding tussen de bovenste en de onderste woonlaag. Het is een ideale overgang van de verholen ruimtes beneden en de open ruimte boven en benadrukt het strakke, sobere karakter van de woning. De houten vloer zorgt voor een warme sfeer en comfortabel gevoel. Tevens vormt hij een geslaagd contrast met het plafond in steeldeck. Hout geeft ook akoestisch een beter effect dan tegels of een betonvloer.Elk van deze partijen kon dankzij het uitgebreide aanbod en de goede klantenrelaties van dewaele | vastgoed & advies snel geholpen worden. (Van links naar rechts: Marie-Christine Van Cleven, Karl Truyens, Geneviève Van de Calseyde, Vivian Cloudte, Delphine Snaet, Roeland Trooster, Sophie Verschaeve, André Haevermaet)

‘‘

dewaele |

vastgoed & advies weet de juiste

kandidaten

’’

te vinden


MYHOHO | oostende

MY HOHO

VOOR

Renovatie & networking TEKST Hilde Pauwels - foto’s (links) Thomas de Boever - (rechts) dewaele

Een verouderd appartement in Oostende kreeg een grondige opknapbeurt en werd dan verkocht. De nieuwe eigenaar wil er later graag wonen, maar verhuurt het eerst een tijdje. Alle partijen zijn vol lof over het uitgebreide netwerk van dewaele | vastgoed & advies. U renoveerde het appartement vrij grondig. Welke werken voerde u uit? Verkoper Karl Truyens, Creon nv: “Het ging om een verouderd appartement, stijl jaren 60. Als interieurarchitect zag ik onmiddellijk het potentieel. De flat is volledig gestript, ook alle leidingen en sanitair gingen eruit. Van het oude appartement blijft vrijwel niets meer over. We hebben enkele wanden weggenomen om meer ruimte te creëren. Ook de ingemaakte kasten sloopten we zodat er plaats kwam voor een tweede badkamer. De keuken hebben we opengemaakt en bij de leefruimte betrokken. Na de renovatie waren we zo tevreden over het resultaat dat we twijfelden of we het appartement wel zouden verkopen. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. Via dewaele | vastgoed & advies was het al na een week verkocht, wat erg snel is.” U kocht het appartement maar gaat er nog niet meteen wonen? Koper Geneviève Van de Calseyde: “Nu woon ik in een huis maar op termijn wil ik graag verhuizen. De aankoop van het appartement is een investering. Het is een hele geruststelling dat ik er later terechtkan, bijvoorbeeld als ik de tuin niet meer kan verzorgen. Ik was al een hele tijd zelf op zoek naar een appartement, maar vond niets. Toen ging ik aankloppen bij dewaele | vastgoed & advies. Zij bezorgden me geregeld flats die me zouden kunnen interesseren. Ze hadden zeer goed begrepen wat ik zocht en dat maakte het veel gemakkelijker. Wat me zo bevalt, is dat het om een hoekappartement met heel veel licht gaat. Er is ook geen enkele kamer die op een sombere binnenplaats uitgeeft.” Hebben jullie lang naar een geschikt appartement gezocht? Huurder Marie-Christine Haevermaet-Van Cleven: “Nee, het ging bijzonder snel. Ons huis in Bredene verkochten we via dewaele | vastgoed & advies. Op de site vonden we een appartement dat ons wel de moeite leek. We gingen kijken en hapten onmiddellijk toe. Het appartement is heel modern en luchtig. Het is echt ideaal voor ons. De kinderen zijn het huis uit en we zochten iets kleiners. Ook wil ik graag in de stad wonen. We hebben overwogen om iets te kopen, maar de prijzen waren behoorlijk hoog. Gelukkig ging alles heel vlot. Dewaele | vastgoed & advies maakt toch wel een verschil, wellicht omdat ze een groot aanbod hebben en de juiste kandidaten weten te vinden.”

verkopen of verhuren via het netwerk van Dewaele | vastgoed & advies? www.dewaele.com

NA

55


56

plannen&projecten zone kortrijk | kuieren | evenwicht in kortrijk tussen mooi en praktisch

herboren

De stad aan de Leie kreeg de laatste jaren een opmerkelijke facelift: de Leieboorden aan het Buda-eiland kregen een nieuwe look, er werd plaatsgemaakt voor het nieuwe winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ en 5 van de maar liefst 7 nieuwe bruggen over de Leie zijn volledig afgewerkt.

kO Foto’s © vzw Toerisme Kortrijk


57

Ortrijk


58

zone kortrijk | kuieren in kortrijk

1) Kortrijk 1302

Eigentijdse belevenis

Kortrijk 1302 is dé plaats bij uitstek om de Guldensporenslag te herbeleven. Vergeet de klassieke musea die eenvoudigweg een collectie tonen aan het publiek. In Kortrijk 1302 kunt u maliënkolders, zwaarden en goedendags betasten, ziet u de hoofdrolspelers van het conflict opnieuw tot leven komen en kan het verloop van de veldslag van 11 juli 1302 worden gevolgd op een reuzegrote maquette. Verteller van dienst is Gilles li Muisit, de oude abt van de abdij van Saint-Martin. Hij voert u terug naar het verleden en is uw gids door zeven eeuwen geschiedenis van Vlaanderen. Als afsluiter kijkt u naar een verrassende film over de traditievorming rond 11 juli.

i Begijnhofpark – Houtmarkt, 8500 Kortrijk, 056 27 78 50 Ma en feestdagen gesloten www.kortrijk1302.be

1

2) Parkhotel Kortrijk

Gevestigde waarde

Het Parkhotel is al jaren een begrip in Kortrijk. Dit sfeervolle hotel telt 98 comfortabele en functioneel ingerichte kamers, van een standaardkamer over een prestigekamer tot een luxueuze suite voor meer ruimte en rust. Ontbijten doet u in de bodega waar u kunt genieten van een royaal ontbijtbuffet. In de voortreffelijke bistro kunt u terecht voor een lunch à la carte of een uitgebreid diner. Genieten van een aperitiefje of een slaapmutsje na de maaltijd kan in Bar Jules. Een haardvuur en loungemuziek maken van deze bar de perfecte plaats om tot rust te komen. Parkhotel Kortrijk is eveneens de ideale plaats voor uw meeting, seminarie of feestmaaltijd. Het hotel herbergt vergaderruimtes van 10 tot 150 personen, compleet uitgerust met het nodige audiovisuele materiaal.

i Stationsplein 2, 8500 Kortrijk, 056 22 03 03 www.parkhotel.be

3) Yogo

Innerlijke rust

Een oud herenhuis in het hartje van Kortrijk herbergt het schoonheidsinstituut en privésauna- en wellnesshuis, Yogo. Wanneer u Yogo binnenstapt, wordt u omarmd door rust en evenwicht dankzij een gezellige verlichting, kleur, geur en een ontspannend achtergrondmuziekje. In de twee sfeervolle sauna- en wellnessgedeeltes kunt u terecht voor een persoonlijke behandeling door een ervaren en gediplomeerde massagetherapeute met eerbied voor uw lichaam of een specifiek arrangement. Voor groepen bestaat de mogelijkheid tot het huren van beide gedeeltes waarbij u beschikt over een loungeruimte met open haard. Het schoonheidsinstituut biedt gelaats- en lichaamsverzorgingen, epilaties, gelish nails, massages en relaxarrangementen op uw maat.

i Belfaststraat 16, 8500 Kortrijk, 056 49 08 21 www.yogo.be

2

3


59

4) Café Rouge

Romantisch rood

In de schaduw van de Sint-Maartenskerk, op een boogscheut van het drukke winkelcentrum van Kortrijk, bevindt zich Café Rouge. Zoals de naam laat uitschijnen, is kleur belangrijk. Diep, passioneel en romantisch rood is de rode draad door het idee van de zaak. Café Rouge beoogt het perfecte huwelijk tussen een bistro, restaurant en een tearoom. De chef stelt een kaart voor waarin traditie en vernieuwing een mooi evenwicht houden. Salades, pasta’s, vis- en vleesgerechten dingen er om de gunst van de klant terwijl van 14 tot 19 uur ook pannenkoeken, wafels en huisgemaakte ijsbereidingen verschijnen. Om deze laatste lekkernijen extra cachet te geven, biedt hij een uitgebreide keuze aan thee, kruiden& vruchteninfusies en koffie. De keuken biedt naast de vaste kaart ook een suggestiekaart aan met meer seizoengebonden gerechten zoals asperges, oesters, mosselen, wild... Wanneer de avond valt, garandeert de rode gloed van Café Rouge een gezellige, warme en romantische sfeer op het intieme terras onder oude linden en treurwilgen. Ideaal voor een intieme tête-à-tête met uw geliefde.

4

5

i Sint-Maartenskerkhof 6A, 8500 Kortrijk, 056 25 86 03 Ma gesloten www.caferouge.be

5) GEERS

Hedendaagse creaties

De mooiste hedendaagse creaties op het gebied van de gedekte tafel-, keuken- en geschenkartikelen vindt u in dit huis. Kwaliteit primeert bij Geers en daarom bieden ze u enkel de beste merken aan: Alessi, Christofle, Kitchenaid, Iitala, Bernardaud, Leonardo en Zack zijn maar enkele van de vele merken die u hier vindt. Ook voor uw huwelijks- en geschenklijsten bent u bij Geers aan het juiste adres. Het ervaren verkoopteam zorgt voor een uitgekiende service en geeft u nuttige tips bij de aankoop van uw bestek, servies of kookgerei.

i Rijselsestraat 6, 8500 Kortrijk, 056 22 16 14 www.geers.be

6

6) Doll’s – Pupp’s – Roll’s

He, she & the kids feel(s) good

Op 50 meter van de Grote Markt vindt u deze fashionspeciaalzaak. Zowel mannen, vrouwen als kinderen ontdekken hier een trendy collectie in een aangename sfeer. Doll’s laat elke vrouw toe haar eigen stijl te creëren. De gekwalificeerde medewerkers geven elke vrouw een persoonlijke touch die creativiteit en kwaliteit uitstraalt. De herenmodezaak, Roll’s, die werd gesticht in 1979, weerspiegelt de leefwereld van de man. Ook de kids kunnen net als mama en papa rekenen op kwalitatieve, hippe en comfortabele kledij, zowel voor op school als voor speciale gelegenheden.

i Leiestraat 11, 8500 Kortrijk, 056 21 36 83 Zo gesloten www.rolls.be


zone kortrijk | kuieren in kortrijk

7) B&B Dharma

Warme gastvrijheid

Gastvrouw Linda ontvangt u, samen met haar hond Dharma, graag in haar stijlvol gedecoreerde b&b in een mooie historische straat in hartje Kortrijk. De vrouw des huizes vindt niets heerlijker dan ervoor te zorgen dat mensen zich bij haar thuis voelen, en verwent hen dan ook graag. Hebt u zin in een fles wijn op de kamer, wenst u iemand te verrassen met bloemen of champagne of wenst u een tafeltje in een gezellig restaurant in de buurt? Laat het haar weten en ze brengt het voor u in orde. De kamers zijn adembenemend mooi gedecoreerd en zijn voorzien van internetaansluiting en tv. Ontbijten kunt u in de leefruimte of op het terras bij mooi weer. De Grote Markt met z’n gezellige terrasjes en mooie winkels ligt vlakbij en het station is op wandelafstand bereikbaar.

i Groeningestraat 18, 8500 Kortrijk, 056 29 36 56 of 0477 28 50 74 www.bedandbreakfast-dharma.be

8

8) Funky Food

Culinaire uitdaging

Dit Kortrijkse eethuis heeft alles wat een trendy zaak in huis moet hebben: een lekkere fusion kitchen met creatieve schotels en karaktervolle wijnen in een sfeervol architecturaal kader. Wat kan een lekkerbek, die op zoek is naar een nieuwe uitdaging, nog meer wensen? Funky Food lost op dat vlak alle verwachtingen in. Zowel jong als iets minder jong komt hier genieten van een goedgevulde seizoenkaart. Funky Food heeft een afzonderlijke en stemmige aperitiefruimte én een digestiefruimte waar u nog even kunt nagenieten van uw culinaire avontuur en waar rokers een sigaret kunnen opsteken. Achter in de zaak is er ook een prachtig terras om knusse zomermomenten te beleven.

i Stationstraat 9a, 8500 Kortrijk, 056 22 69 76 of 0475 21 17 07 Ma gesloten www.funkyfood.be

9) Nys Juweliers

Ervaring en traditie

De familie Nys combineert in Kortrijk al drie generaties lang vakkennis met een fijne neus voor modieuze kwaliteitsjuwelen. Al deze tijdloze elegantie is harmonieus verdeeld over vier stijlvolle zaken. Met deze vier zaken biedt Juweliers Nys alle stijlen aan, van heel prestigieus via tijdloos elegant naar hip en trendy. U vindt er een bijzonder uitgebreid gamma prestigieuze uurwerken van Rolex en Cartier tot Tag Heuer en Baume & Mercier. Ook in juwelen worden de absolute toppers in kwaliteit en design aangeboden. Naast de eigen huiscreaties hebben alle grote labels zoals Piaget, Pasquale Bruni, Chaumet, Centoventuno, Bvlgari... hier hun vaste stek. De jarenlange ervaring van dit huis en het eigen atelier geven u de garantie dat u in vertrouwen koopt.

i Nys Exclusive, Lange Steenstraat 20, 056 22 26 30, Di gesloten Nys Stylish, Leiestraat 41, 056 22 26 40, Di gesloten Nys Trendy, Leiestraat 43, 056 22 26 40, Di gesloten Nys @ K in Kortrijk, Steenpoort 2, 056 21 23 40 www.nys.be

Foto © Claude Smekens

7

Foto © Claude Smekens

60

9


61

10

10) BROELMUSEUM KORTRIJK

Kortrijkse kunst

Het Broelmuseum binnenstappen, is thuiskomen in een charmante herenwoning. U maakt er kennis met beeldende kunst uit de regio Kortrijk van de 16de eeuw tot vandaag. Vooral kunstenaars die een band hebben met Kortrijk zijn er te zien. Laat u verrassen door meesterwerken van onder meer Karel van Mander, Roelandt of Kerstiaen De Keuninck, of door hedendaagse beeldende kunst van Lucas Devriendt, Joris Ghekiere, Pieter Vermeersch, Klaus Verscheure en vele anderen. Het Broelmuseum presenteert de eigen museumcollectie op een totaal nieuwe manier en verbindt vroeger en nu. Onder de noemer ‘Fluisterende wolken’ toont het museum een selectie kunstwerken in uiteenlopende combinaties. In elke kamer vindt u enkele sleutelwoorden die bij een groep werken passen. Aan u om de verbanden te ontdekken, de woordenwolken helpen u daarbij een handje...

i Broelkaai 6, 8500 Kortrijk, 056 27 77 80 Ma gesloten www.broelmuseum.be

11) Ki-on

Heerlijke verwennerij 11

Hebt u er nood aan om uw batterijen weer op te laden of wilt u gewoon eventjes wegdromen en genieten? Privésauna Ki-on biedt u de mogelijkheid om lichaam en geest tot rust te laten komen in een aangenaam kader. U kunt er een heerlijke duik nemen in het verwarmde buitenzwembad, ontstressen in de buitenjacuzzi of genieten van een zalig stoombad. Een relaxruimte met pelletkachel en een massagematras maken dit genot compleet. U kunt de privésauna ook combineren met een hotstonemassage, lichaamsverzorgingen en talrijke verwenarrangementen. Vooraf reserveren is een must zodat uw bezoek vlekkeloos kan verlopen.

i Minister Tacklaan 99, 8500 Kortrijk, 0497 81 28 60 www.ki-on.be

12) Café-bistro Balthazar

12

Tijdloos café

Na ruim zes jaar dienst in De Geverfde Vogel, besloot Mathieu Declercq om samen met zijn vriendin Siska Demeulemeester een nieuw, creatief concept uit te werken waar Kortrijk zo naar snakte. Hun denkwerk resulteerde in café-bistro Balthazar: een gezellig volkscafé met een Parijs-Brussels getint decor, een alledaagse bistrokeuken en een hoog ‘bruinekroeggehalte’. Wie honger heeft, kan een beroep doen op de kookkunsten van de chef de cuisine. Hij serveert rasechte bistrogerechten met in zijn achterzak het receptenboek van grootmoeder lief. Het verwarmde terras van Balthazar geeft bovendien uit op de vernieuwde Leieboorden. Ook een familiefeest, werklunch of vergadering kan plaatsvinden in de leuk ingerichte ruimtes op de tweede verdieping.

i Paleisstraat 20, 8500 Kortrijk, 0491 13 12 11 Di en wo gesloten www.balthazar-kortrijk.be


62

zone kortrijk | de vastgoedmarkt

Ambitieuze midden   Kortrijk profileert zich als zakenstad en als trekpleister voor design. In West-Vlaanderen behoort de regio tot de middenmoot. Opvallend is hoe gemeenten en regio’s zich steeds actiever profileren om inwoners aan te trekken. TEKST Hilde Pauwels - foto © vzw Toerisme Kortrijk

Ziet u bepaalde trends in Kortrijk? Hendrik Tanghe, dewaele | vastgoed & advies: “We volgen grotendeels de algemene trends van de vastgoedmarkt in Vlaanderen. Ook in Kortrijk zien we dat de stad een grotere aantrekkingskracht heeft. Net als veel andere steden zet het stadsbestuur in op jonge gezinnen en nieuwe inwoners. Dit is in veel steden een belangrijk aandachtspunt. In onze regio gaat het dan vooral om nieuwkomers uit de omliggende gemeenten. Daarnaast keren ook veel meer jongeren na hun studies in Gent of Leuven terug naar hun geboorteregio. Vroeger bleven ze misschien gemakkelijker hangen. Dit heeft vooral te maken met de hoge prijzen die je in grotere steden voor vastgoed betaalt. Vaak zijn ze voor starters onbetaalbaar.” Waar is er het meeste vraag naar? Appartementen, oude panden of nieuwbouw? “Alles is in trek, er is dan ook een grote verscheidenheid. Zo is er een vrij opvallende vraag naar mooie appartementen. Oudere koppels willen soms graag hun woning ruilen voor een comfortabele flat die meer in het centrum ligt. Jongere gezinnen gaan vooral op zoek naar een recente woning die nagenoeg instapklaar is. Of ze opteren voor een oudere woning waar nog een ziel in zit, om die dan te renoveren. Op de verhuurmarkt zijn er weinig verschuivingen, we zien eerder een vrij constante situatie. Huurders kunnen zowel in Kortrijk als in de omgeving terecht. De verhuurmarkt piekte of daalde de afgelopen jaren niet.”

Heeft Kortrijk een groot aanbod of is het vaak een lange zoektocht? “Er is een goed aanbod. Net als overal is het belangrijk dat er een correcte prijs wordt gevraagd. Die panden verkopen het snelst en dat zorgt voor beweging op de vastgoedmarkt. Het heeft geen zin meer om hoger dan de eigenlijke marktwaarde te mikken, want dan lukt het soms heel moeilijk om een woning te verkopen. Bij erg gegeerde woningen, is ons pre-sale concept heel succesvol. Dankzij dit concept slagen we er bijna altijd in om een hogere verkoopprijs te realiseren.” Sommige steden hebben een verouderd woningpatrimonium. Hoe is dat in Kortrijk? “In Kortrijk hebben we minder uitgesproken verouderde buurten zoals in grote steden als Gent en Antwerpen. Bij de woningen uit de jaren 50 en 60 is er al een groot aandeel gerenoveerd en aangepast aan hedendaagse normen. Maar er blijft nog altijd een potentieel van nog op te knappen woningen.” Hoe verhoudt de vastgoedmarkt in Kortrijk zich tegenover die van andere regio’s? “West-Vlaanderen is heel divers. Knokke en de kust scoren heel hoog, en ook Brugge zit in een hogere categorie. Kortrijk neemt eerder een gemiddelde positie in, te vergelijken met bijvoorbeeld Roeselare. Door onze specifieke ligging merken we in een beperkte mate ook een vraag vanuit Henegouwen en Frankrijk. De taalkloof speelt natuurlijk een rol, want de taalgrens zorgt voor een barrière. Vroeger hoorde je in Kortrijk nog weleens Frans praten, nu is dat veel verminderd.” Ziet u binnen de regio verschuivingen? “Onze regio omvat de stad en omliggende gemeenten zoals bijvoorbeeld Kuurne, Harelbeke en Zwevegem. Deze gemeenten leunen voor verschillende functies aan bij Kortrijk. Je ziet een uitzwaai van Kortrijkzanen die naar een rustigere gemeente verhuizen, maar ook de omgekeerde beweging is merkbaar. Gemeenten als Menen en Wervik zijn nog vrij goedkoop. Toch zie je daar


63

moter ook evoluties. Menen streeft naar een opwaardering en wil zich ook zo profileren. De evolutie is merkbaar, Menen is niet meer wat het vroeger was. Vroeger had je daar vooral lage prijzen, nu is er al meer diversiteit. En dat trekt andere bewoners aan. Elke stad profileert zich dus op een bepaalde manier en dat heeft soms invloed op wat er in de onmiddellijke omgeving gebeurt.” Hoe zien jullie de toekomst van de regio? “Kortrijk is behoorlijk ambitieus en wil de uitstraling van een zakenstad en een regio met oog voor design zeker uitspelen. Weliswaar heeft dit ook grenzen. Een stad als Kortrijk is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Gent of Brugge. De marketingcampagnes die gemeenten voeren, vind ik toch wel opmerkelijk. Want het heeft een invloed op vastgoed. Vroeger had je nog enkele slapende regio’s, maar die zijn nu zeldzaam. Alle regio’s pakken uit met een eigen imago. Vraag is welke verschuivingen dat op de vastgoedmarkt zal veroorzaken.”

‘‘

Kortrijk heeft een

divers aanbod heel

’’


MY HOHO

knus vissershuisje TEKST Hilde pauwels - foto’s thomas de boever & zaligaanzee.be

Kathleen Cassiers en haar man Stefaan Van Dyck zijn verknocht aan de Noordzee en besloten er een huis te kopen. Ze renoveerden het helemaal naar hun eigen smaak en gaven het de toepasselijke naam ‘Zalig aan zee’. U kon een vissershuisje op de kop tikken, hoe ging dat? Kathleen Cassiers: “We waren op zoek naar een woning waar we met onze drie kinderen terechtkonden en waar ook ruimte was om vrienden uit te nodigen. Voor een kort verblijf was het in Knokke moeilijk om een vakantiewoning te vinden. Dus besloten we zelf het initiatief te nemen. We vonden een rijhuis met achteraan een atelier dat als opslagplaats werd gebruikt. De koop verliep via dewaele | vastgoed & advies. Toen we zagen dat het huis te koop was, namen we onmiddellijk contact op. Enkele dagen later hakten we de knoop door. Dat ging dus heel snel. We zijn heel tevreden over het vastgoedkantoor. Onze contactpersoon Birgit Janssen vertelde dat ze daarna nog een interessant bod kreeg, maar ze hield zich aan de afspraak met ons, wat ik heel correct vind.” Was er een grondige renovatie nodig? “Ja, want het huis was al vrij oud. Het pand was perfect om volledig te strippen en opnieuw te renoveren, iets wat we graag wilden doen. Het ging om een betonnen structuur met binnen ruwe bakstenen. We vernieuwden alle leidingen en gaven aan het huisje onze eigen touch. Zo werkten we met veel hout zodat het een warm cachet kreeg. Het gaat om recuperatiehout dat van steigers uit de bouwsector komt. Het geeft een heel rustig gevoel en zorgt ook voor een vakantiesfeer van zodra je binnenkomt. Houten vloeren zijn ook heel aangenaam om op te lopen.” Het huis is ook heel kindvriendelijk. Hoe zorgde u daarvoor? “We zorgden ervoor dat het huis gemakkelijk te onderhouden is. Als een stuk hout kapot is, kan je de plank gemakkelijk vervangen. We schilderden de muren wit zodat we gemakkelijk kunnen retoucheren als het nodig is. Sowieso frissen we het huisje elk jaar op. De zolder is heel bijzonder. Er zijn enkele alkoven met mooie verlichting waar de kinderen samen kunnen slapen. Dat vinden ze fantastisch. Ik kon voor de uitvoering samenwerken met een schitterende schrijnwerker. Het was heel fijn om dit project vorm te geven.” Lukt het verhuren vlot? “Dat gaat zo goed dat we bepaalde periodes voor onszelf moeten afbakenen. We merken ook dat Knokke het hele jaar door heel levendig is, zo zijn alle horecazaken en winkels ook op zondag open. En dat lokt ook in het najaar en in de winter mensen die een tijdje naar zee willen. Bovendien hebben we een open haard en die zorgt voor een heel gezellige sfeer.” meer info? www.zaligaanzee.be

Kathleen Cassiers, echtgenoot Stefaan Van Dyck en hun drie kinderen. Onderaan: Kathleen Cassiers en vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies, Birgit Janssen.


‘‘

MYHOHO | knokke

dewaele |

vastgoed & advies handelt heel

correct

’’

65


66

wet&budget | studentenkamers als belegging

Studentenkamers als belegging

De lokroep van de investerin FOTO THOMAS DE BOEVER

Een studentenkamer neemt een forse hap uit het budget van ouders met studerende kinderen. Daarom overwegen almaar meer ouders een kamer te kopen in plaats van er een te huren. Maar wie wil beleggen in kamers, komt beter beslagen op het ijs.

O

uders van kinderen die een hogere studie aanvatten, kunnen ervan meespreken: het huren van een studentenkamer kost heel wat geld. Er zijn heel wat ouders die er daarom aan denken een studentenkamer te kopen in plaats van er een te huren, vooral als ze meer dan één studerende zoon of dochter hebben. Op die manier sparen ze in ieder geval de maandelijkse huur uit. Maar een investering in studentenkamers kan ook een interessante belegging zijn voor wie geen studerende kinderen heeft. Niet alleen leveren kamers maandelijkse huurinkomsten op, de eigenaars kunnen met zo’n investering ook mikken op een eventuele meerwaarde bij een latere verkoop.

Meer studenten, hogere eisen

Studenten die vandaag op kot gaan, stellen hogere eisen dan vroeger. Ze verwachten minstens een aansluiting voor internet, bij voorkeur draadloos. Kabel en digitale tv-voorzieningen zijn meer de regel dan de uitzondering. Een eigen toilet en douche zijn standaardeisen geworden. Investeerders die handig genoeg zijn om zelf te klussen, kunnen nog altijd hun voordeel doen door een pand te kopen en het om te vormen tot een studentenwoning. Maar heel wat eigenaars van studentenkamers willen zich geen zorgen meer maken over het beheer en de inning van de huur. Ze doen daarvoor een beroep op vastgoedvennootschappen of makelaars, om er zeker van te zijn dat hun kamers goed worden beheerd en gepromoot.

Waarom kiezen voor een belegging in studentenkamers? • Het is een stabiele investering, die inflatiebestendig is doordat de huur wordt geïndexeerd. • Bij een latere verkoop krijgt vastgoed een potentiële meerwaarde. • Het gaat om een niet-beursgenoteerde belegging, waardoor ze ongevoelig is voor beursfluctuaties. • Beleggers die investeren in een onroerend goed, genieten nog altijd van een lage rente. Geld lenen blijft daardoor goedkoop.


67

de investering

tips

voor een succesvolle belegging

Hoe worden de huurinkomsten belast?

Als u een niet-gemeubileerde studentenkamer verhuurt, wordt u niet belast op de huur die u ontvangt, maar op het geïndexeerde kadastraal inkomen van de studentenkamer, verhoogd met 40 %. Dat belastbaar onroerend inkomen wordt gevoegd bij uw andere belastbare inkomsten. Het is dus onderworpen aan de progressieve tarieven van de personenbelasting, die kunnen oplopen tot 50 %, plus de gemeentebelasting. U kunt dat belastbaar onroerend inkomen verminderen met de interesten die u betaalt voor een lening die u hebt afgesloten om een onroerend goed te kopen, te bouwen of te verbouwen. Verhuurt u een gemeubileerde kamer, dan betaalt u een hogere belasting. De fiscus gaat er dan van uit dat 40 % van de huur die u ontvangt, betrekking heeft op de meubels. Dat bedrag wordt belast als een roerend inkomen. U krijgt wel een forfaitaire kostenaftrek van 50 % en het tarief van de belasting bedraagt ook slechts 15 %, plus de gemeentebelasting. Als u bijvoorbeeld 5000 euro huur per jaar krijgt, bedraagt uw roerend inkomen 2000 euro (40 % x 5000) en wordt u belast op 1000 euro (50 % x 2000). Daarop moet u uiteindelijk 150 euro belasting betalen (15 % x 1000), plus de gemeentebelasting. Daarbovenop komt nog de belasting op het onroerend inkomen, meer bepaald het geïndexeerde kadastraal inkomen van de studentenkamer, verhoogd met 40 %.

Belasting op de meerwaarde

Als u beslist de studentenkamer weer te verkopen, moet u belasting betalen op de eventuele meerwaarde. Dat is alleen het geval als u de kamer verkoopt binnen de vijf jaar nadat u ze hebt gekocht. In heel wat gevallen vallen die kosten vrij goed mee, aangezien het tarief slechts 16,5 % bedraagt en de winst – het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs – nog kan worden verminderd met enkele correcties. Zo mag u de kosten voor de verkoop aftrekken van de verkoopprijs. Daarnaast mag u de aankoopprijs forfaitair verhogen met 25 % kosten. Per jaar dat is verlopen sinds de aankoop, komt daar nog eens 5 % bovenop. Verkoopt u een kamer na meer dan vijf jaar, dan wordt u daar niet meer op belast. •

Kies voor nieuwbouw of vernieuwbouw zodat u de eerste jaren weinig of geen onderhoudsof herstellingskosten heeft. Houd rekening met de administratie die de verhuur van een kamer met zich meebrengt (opmaak huurcontract, registratie, indexering van de huurprijs, ontvangen en terugstorten van de huurwaarborg).

Om een langdurige leegstand te vermijden, zult u moeten zorgen voor een goede continuïteit van de verhuur. U kunt die administratie het best uitbesteden aan een professionele verhuurdienst zoals een vastgoedkantoor of een makelaar. Een gemeubelde studentenkamer met extra troeven (zoals een fietsenstalling, parkeerplaats voor wagens of strategische ligging) raakt snel verhuurd.

Voorwaarden voor een goed rendement: een voorbeeld Voordat u investeert in studentenkamers, is het belangrijk dat u berekent hoe hoog het huurrendement kan zijn. Stel dat u een studentenkamer koopt voor 90.000 euro, inclusief de 10 % registratierechten in Vlaanderen (12,5 % in Brussel en Wallonië), het honorarium van de notaris en de aktekosten. Het onderhoud kost 750 euro per jaar en de onroerende voorheffing bedraagt 680 euro. U verhuurt de kamer voor 300 euro per maand, of 3600 euro per jaar. Het eerste jaar levert u dat een onmiddellijk huurrendement op van 3600 – 750 – 680 = 2170 euro, of 2,41 % van de totale investering van 90.000 euro. Dat rendement kan worden verhoogd met de meerwaarde bij de latere verkoop, als de vastgoedprijzen stijgen. Op die manier kan de totale opbrengst uitkomen op 4 à 7 % per jaar. Belangrijke factoren om een goed rendement te halen, zijn dus het investeringsbedrag, de ontvangen huurgelden en de mogelijke meerwaarde.


wet&budget | keuze van de gezinswoning

keuze van de gezinswoning

Hoe wordt mijn wo De gezinswoning geniet een speciale burgerrechtelijke bescherming. Bovendien hoeft de langstlevende partner er in Vlaanderen geen successierechten op te betalen. Vooral voor wie meerdere huizen of appartementen bezit, kan de keuze van de gezinswoning belangrijke consequenties hebben.

D

e gezinswoning is de woning waar echtgenoten of wettelijk samenwonende partners en hun eventuele kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben. Voor die woning kunnen ze aanspraak maken op een aantal juridische en fiscale voordelen. Wie meerdere huizen of appartementen bezit, doet er goed aan om een weloverwogen keuze van de gezinswoning te maken.

Bescherming in het burgerlijk recht

De speciale burgerrechtelijke bescherming van de gezinswoning houdt in dat voor elke beslissing die de bewoning in het gedrang kan brengen, de toestemming van beide partners vereist is. Ze moeten bijvoorbeeld beiden hun akkoord geven als het huis of het appartement wordt verkocht, geschonken of in hypotheek gegeven. De bescherming geldt niet alleen voor getrouwde koppels, maar ook voor wie zich heeft laten registreren als wettelijk samenwonende partners. Ook in het geval dat een van de partners voor honderd procent de eigenaar van de gezinswoning is, als hij ze bijvoorbeeld heeft geërfd, mag hij de ander niet buitenspel zetten. Wie als natuurlijke persoon in België een zelfstandige beroepsactiviteit in hoofdberoep heeft, kan bovendien zijn gezinswoning onbeslagbaar laten verklaren via een verklaring voor een notaris.

Ook wettelijk samenwonende partners erven automatisch het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad van elkaar. Maar het gaat hier niet om een reservatair erfrecht zoals bij getrouwden. De ene wettelijk samenwonende partner kan de andere via een testament dus volledig onterven, ook wat de gezinswoning betreft.

Bescherming in het erfrecht

Lagere personenbelasting

Ook bij het overlijden van een van de echtgenoten is de gezinswoning wettelijk beschermd in het voordeel van de langstlevende partner. De overlevende huwelijkspartner heeft altijd minstens recht op het zogenoemde reservataire deel, met name het vruchtgebruik van de gezinswoning, met inbegrip van de huisraad. Dat betekent echter niet dat hij verplicht in de gezinswoning moet blijven wonen. Als vruchtgebruiker mag hij de woning ook verhuren en bijvoorbeeld verhuizen naar een appartement. De bescherming van de gezinswoning geldt slechts voor één woning, en niet voor een eventueel buitenverblijf aan zee.

© Thinkstock

68

In de regelgeving met betrekking tot de personenbelasting wordt vaak gebruik gemaakt van de term ‘eigen woning’. Daarmee wordt de woning bedoeld waar een belastingplichtige feitelijk woont. Toch voorziet het fiscaal wetboek in een optimalisatiemogelijkheid voor wie eigenaar van verscheidene woningen of appartementen is. Als hij die zelf bewoont en dus niet verhuurt, mag hij via zijn fiscale aangifte kiezen welk pand hij als zijn eigen woning beschouwt. Dat is ook mogelijk voor een buitenverblijf in het buitenland. Het is bijgevolg niet nodig er zich echt te vestigen. Die keuze is belangrijk, omdat de eigen woning is vrijgesteld voor de personenbelasting.


69

ning beschermd?

De fiscus gaat ervan uit dat een tweede woning wel een belastbaar onroerend inkomen oplevert, meer bepaald het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 %. De eigenaar wordt daarop belast tegen de gewone belastingtarieven (50 % plus gemeentebelasting).

Geen belastbare meerwaarde

In uitzonderlijke gevallen kan er ook een fiscaal verschil zijn wanneer de eigen woning wordt verkocht met een meerwaarde of winst. De winst bij een verkoop van die woning is veelal vrijgesteld van personenbelasting, maar wie een tweede verblijf verkoopt binnen de vijf jaar na de aankoop, betaalt 16,5 % meerwaardebelasting, te verhogen met de gemeentebelasting. Dat kan worden vermeden door een tweede verblijf zoals een appartement aan zee tijdig als eigen woning te kiezen. Daardoor is bij de verkoop binnen de vijf jaar na de aankoop geen belasting verschuldigd. Wie eraan denkt zijn tweede verblijf van de hand te doen binnen de vijf jaar na de aankoop, moet ervoor zorgen dat het tweede verblijf in aanmerking komt voor de vrijstelling gedurende een ononderbroken periode van 12 maanden voor de verkoop. Tussen die termijn van 12 maanden en de maand van de verkoop mogen nog maximaal 6 maanden liggen waarin de eigenaar de woning niet in gebruik heeft gehad, bijvoorbeeld omdat hij al elders is gaan wonen. Het kadastraal inkomen van het tweede verblijf moet dan worden aangegeven onder de code 1100 en/of 2100 op de belastingaangifte, en niet onder de code 1106 en/of 2106.

Regelgeving in Vlaanderen

In Vlaanderen erft de langstlevende getrouwde of samenwonende partner sinds 1 januari 2007 de gezinswoning zonder dat hij daarop successierechten moet betalen. Het Brussels en het Waals Gewest beschikten al over een voordelige successieregeling voor de gezinswoning, maar daar is er geen totale vrijstelling, maar enkel een vermindering in de laagste schijven.

De gezinswoning is de woning waar de getrouwde of samenwonende partners op het ogenblik van het overlijden van een van beiden samenleefden. Dat ze onder hetzelfde dak woonden, moet wel worden bewezen, bijvoorbeeld aan de hand van een uittreksel uit het bevolkingsregister. De vrijstelling is enkel van toepassing op getrouwden, wettelijk samenwonende partners en koppels die al drie jaar feitelijk samenwonen. Bloedverwanten in rechte lijn kunnen geen aanspraak maken op de vrijstelling. Kinderen blijven dus successierechten betalen.

meerdere

Wie woningen of appartementen bezit, mag via zijn

fiscale aangifte zelf kiezen welk pand hij als zijn eigen woning beschouwt. Het tweede verblijf, een buitenbeentje

Een tweede verblijf ontsnapt aan de vrijstelling, tenzij de eigenaars daar op hun oude dag ook echt gaan wonen en dat hun gezinswoning wordt. Voor een buitenverblijf aan de Belgische kust kan dat een belangrijk verschil geven. Stel dat het gemeenschappelijk vermogen van een koppel dat geen kinderen heeft, bestaat uit een woning in Vlaanderen (waarde 300.000 euro), een tweede verblijf aan zee (waarde 800.000 euro) en roerende bezittingen (waarde 400.000 euro). Als een van de partners overlijdt, moet de andere 75.000 euro successierechten betalen op het buitenverblijf aan zee. Als het tweede verblijf aan de kust de gezinswoning is, moet slechts 25.500 euro worden afgedragen op de andere woning. Dat is een verschil van 49.500 euro. •


70

wet&budget | huurherstellingen

huurherstellingen

Wie zal dat betalen? CARTOON HANS VANNESTE

Een elektriciteitspanne, een lekkende kraan, een weggewaaide dakpan, een defecte koelkast... Schade aan een gehuurde woning geeft vaak aanleiding tot discussies tussen de huurder en de verhuurder over wie de herstellingskosten moet betalen. De Wet op de woninghuur schrijft de algemene principes voor.

D

intussen verouderde – voorbeelden van soorten huurherstellingen. e huurder van een woning verbindt zich ertoe het gehuurde Zo zegt de wet dat de huurder lekkende kranen moet repareren en goed te onderhouden zoals een ‘goede huisvader’ dat zou de herstelling van een vloer moet betalen, als er niet meer dan een doen. Dat betekent dat hij de schade moet herstellen die hijpaar tegels gebroken zijn. Hiernaast vindt u enkele voorbeelden zelf, zijn huisgenoten of zijn bezoekers aanrichten aan de wovan herstellingen die doorgaans ten laste van de verhuurder of ning. Zo is de huurder bijvoorbeeld aansprakelijk voor krassen de huurder worden gelegd. Houd er rekening mee dat die lijsten of sporen van naaldhakken op de vloer, of voor beschadigingen enkel dienen als voorbeeld en dus niet volledig zijn. die ontstaan tijdens de verhuizing. Als een afvoerbuis door de Als er tussen de huurder en de verhuurder onenigheid ontstaat schuld van de huurder verstopt raakt, moet hij die op zijn kosten over wie een bepaald schadegeval moet betalen, heeft de vrelaten ontstoppen. Hij is ook verantwoordelijk voor de herstelling derechter het laatste woord. Om van gesprongen waterleidingen, een rechtszaak te vermijden, zouals hij die niet genoeg heeft den de huurder of de verhuurder beschermd tegen de vrieskou. herstellingen zijn de andere partij in verzoening kunnen oproepen voor de vredeWat met slijtage en ten laste van de , rechter. overmacht? zelfs als de schade te wijten is aan De herstellingskosten van schade die een gevolg is van slijtage of Dwingend recht of overmacht, zijn in de regel voor Een verhuurder zou kunnen overen de huurder handelde als rekening van de verhuurder. wegen met de huurder een overMoet de ingebouwde oven of eenkomst af te sluiten waarin . de koelkast in de keuken worden wordt afgeweken van die princivervangen omdat die versleten pes en ook de grote herstellingen is, dan dient de verhuurder die kosten op zich te nemen. Hetzelfde ten laste van de huurder worden gelegd. Maar dat is wettelijk niet geldt als tijdens een hagelbui een ruit breekt, of als een windstoot meer mogelijk: sinds 15 juni 2007 is de regeling inzake herstelhet dak beschadigt. Ook als de schade het gevolg is van vandalislingen in de Wet op de woninghuur van zogenoemd dwingend me, moet de verhuurder die kosten normaal gezien dragen, al kan recht. Dat betekent dat de huurder en de verhuurder er contrachij mogelijk een bepaald bedrag recupereren via zijn verzekering. tueel niet van kunnen afwijken. De wettelijke regeling is verplicht van toepassing op alle huurovereenkomsten die voor een hoofdverblijfplaats werden gesloten na 15 juni 2007. Huurherstellingen Dat is anders voor huurovereenkomsten die dateren van voor Daarnaast moet de verhuurder alle grote herstellingen aan de wo15 juni 2007. Wie welke kosten moet betalen, hangt daar af van ning op zich nemen. Kleine herstellingen – de zogenoemde huurde afspraken die de verhuurder en de huurder daarover in het conherstellingen – zijn ten laste van de huurder, zelfs als de schade te tract hebben gemaakt. Moet er een herstelling worden uitgevoerd, wijten is aan slijtage of overmacht en de huurder geen enkele fout dan moeten beide partijen er de huurovereenkomst op naslaan kan worden verweten. De Wet op de woninghuur bevat enkele –

Kleine

slijtage

huurder

overmacht

‘goede huisvader’


71

om te bepalen wie die kosten op zich moet nemen. Zijn daarover in het contract geen afspraken gemaakt, dan geldt de wettelijke regeling van de Wet op de woninghuur. Legt een huurcontract van voor 15 juni 2007 een zwaardere verplichting op de huurder dan de wet vandaag voorschrijft, dan wordt die clausule bij een geschil tussen de huurder en de verhuurder beperkend geĂŻnterpreteerd in het voordeel van de huurder.

Renovatieovereenkomst

Ondanks de nieuwe wettelijke regeling kunnen de huurder en de verhuurder nog altijd een zogenoemde renovatieovereenkomst met elkaar afsluiten. Die houdt in dat de huurder aan de woning werkzaamheden uitvoert die normaal gezien ten laste van de verhuurder zijn. In ruil daarvoor krijgt de huurder bepaalde voordelen, zoals een vermindering van de huurprijs gedurende een bepaalde periode. •

Herstellingen ten laste van de

verhuurder huurder De vervanging van een verwarmingsketel.

De vervanging van versleten kranen of de vlotter in een toilet. Schilderwerken aan de buitenkant van een woning, zowel aan de ramen, de deuren als de gevel. De herstelling van de dakgoot. De herstelling of de vervanging van liften, met uitzondering van kleine onderdelen die geregeld moeten worden vernieuwd, zoals contacten, zekeringen en lampen. De vervanging van dode bomen. De herstelling en het onderhoud van balkons.

Kleine herstellingen aan elektrische toestellen zoals de afzuigkap en de koelkast, waaronder de vervanging van regelknoppen en controlelampjes. Het vegen van de schoorsteen en het reinigen van de verwarmingsketel, het ontluchten van de radiatoren, het beschermen van waterleidingen tegen vorst. Het smeren van rolluiken en het onderhoud van het mechanisme van de rolluiken. De vervanging van gebroken ruiten, tenzij de schade te wijten is aan een gebrekkige plaatsing, overmacht of toeval. Als een ruit breekt tijdens een hagelbui, moet de verhuurder de plaatsing van een nieuwe ruit betalen.

De herstelling van sloten, klinken en handvatten van deuren en ramen. De herstelling van lekkende kranen.


72

Myhoho | ieper

MY HOHO

halfopen bebouwing TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever en dewaele

Franky Bostyn verkocht zijn woning via pre-sale. Een tevreden man aangezien de verkoop snel en efficiënt verliep. Hij blijft ook in de Westhoek wonen, want als conservator van het Memorial Museum Passchendaele heeft Franky Bostyn immers een sterke interesse in de Eerste Wereldoorlog. Hoe pakken jullie pre-sale aan? Stijn Soenen, dewaele | vastgoed & advies: “Pre-sale keert de manier van verkopen enigszins om. Wie een pand wil verkopen, vraagt meestal een hoger bedrag dan de eigenlijke waarde van het huis. Hij wil er immers zo veel mogelijk uithalen. Kandidaatkopers zoeken dan weer minpuntjes om te kunnen afbieden. Bij pre-sale bieden we de woning te koop aan tegen een lichtjes lagere prijs dan de marktwaarde. Op die manier bereiken we een breder publiek. Kopers kunnen dan de focus op positieve punten leggen en nagaan hoeveel ze ervoor over hebben. Wie al enkele interessante woningen aan zijn neus zag voorbijgaan, is meestal zeer gemotiveerd. Iedereen kan een expert meebrengen die adviseert over een verantwoorde prijs. Het hoogste bod haalt het.” In Ieper lukte dat heel goed. Hoe verliep het daar concreet? “Bij deze verkoop hadden we 28 geïnteresseerden, de helft daarvan deed effectief een bod. De prijzen liepen fors uit elkaar. We hadden een zeer aantrekkelijke instelprijs en uiteindelijk konden we het pand voor 45.000 euro boven dit bedrag verkopen, ver boven de verwachtingen van de verkoper. Dat toont mooi aan hoe de formule een succesverhaal is.”

Van links naar rechts: Dewaele-vastgoedadviseur Stijn Soenen en de verkopende partij, de familie Bostyn.

U verkocht uw woning, wat waren voor u de troeven van pre-sale? Franky Bostyn: “We hadden een andere woning op het oog en wilden graag voor het verlijden van de akte onze vroegere woning verkocht hebben. Van pre-sale had ik nog niet gehoord, maar ik vond het een interessante piste. Dewaele | vastgoed & advies voert heel veel publiciteit. Daardoor kregen we meteen een vrij grote groep geïnteresseerde kandidaat-kopers. Dat leidde tot een goede verkoopprijs. Zo konden we vrij snel ons budget opmaken voor de nieuwe woning. Stel dat het was mislukt, dan hadden we onze plannen misschien moeten uitstellen of bijsturen. Dan riskeerden we ook dat de verkoop een werk van lange adem zou worden. Want als je een grote groep geïnteresseerden bij elkaar krijgt maar niemand hapt toe, dan moet je alles misschien wel herbekijken.” Tempeliershof De nieuwe woning van Franky Bostyn maakt deel uit van het Tempeliershof. Hij kocht er een oude herenwoning. Op de site komt ook nieuwbouw. Momenteel loopt fase 1 van de werken. Het project omvat 22 appartementen in eigentijdse uitgesproken architectuur. De woningen hebben tot drie slaapkamers, met overal een terras en garage. Het station is dichtbij, dus de site is gemakkelijk te bereiken. De bewoners kunnen genieten van een mooi uitzicht op het omliggende groen en de stad. Reeds 30% verkocht in de eerste maand na start verkoop. Meer info: www.dewaele.com


73

Pre-sale werkt! Dewaele | vastgoed & advies werkt met het unieke verkoopconcept pre-sale, dit voor panden die voor het eerst worden aangeboden op de vastgoedmarkt. Acht op de tien panden worden zo al verkocht op de eerste kijkdag. De formule laat toe het maximum uit de prijs te halen. Waarom verkopen met Pre-sale? De eerste weken geniet uw woning of appartement de grootste interesse bij de kopers. Dewaele l vastgoed & advies ontwikkelde daarom een specifieke methodiek om uw eigendom via dit unieke verkoopconcept extra in de picture te plaatsen. Dankzij het systeem van biedingen wordt de verkoopprijs geoptimaliseerd.

‘‘

Dankzij

pre-sale verliep de verkoop

vlot en efficiënt

’’

De omgeving van Passendale roept veel herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog.

Welke stappen zijn nodig? • stap 1 - Waardebepaling Bel 0800 11 880 om uw eigendom te laten evalueren door een van onze makelaars. Wij geven u een perfecte indicatie van een marktconforme en realistische verkoopprijs. • stap 2 - Pre-sale moment vastleggen In overleg bepalen we een passend moment om het pre-sale moment te organiseren. Meestal gebeurt dit op een avond of in het weekend omdat dan de kandidaat-kopers zich het makkelijkst kunnen vrijmaken. • stap 3 - Marketing opstarten Uw woning of appartement wordt speciaal in de kijker gezet via onze website, maar ook via andere portaalsites. Er wordt regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. De reacties komen binnen! • stap 4 - Bezoekers vastleggen Alle bezoeken worden gecentraliseerd op één moment. De verschillende kandidaten komen binnen een tijdsbestek van 1 tot 2 uur uw eigendom bezichtigen. • stap 5 - Uw woning piekfijn in orde Alle kandidaat-kopers bezoeken uw woning op hetzelfde moment. Uw woning hoeft dus slechts één keer piekfijn in orde gebracht te worden. • stap 6 - Laat dewaele | vastgoed & advies het werk doen Zowel vóór als tijdens het pre-sale moment verzorgen onze makelaars alle onderhandelingen en bezoeken. wilt u weten of uw pand geschikt is om te VERKOPEN VIA PRE-SALE?

Maak snel een afspraak via 0800 11 880


74

PLANNEN&PROJECTEN | een zweeds landhuis in de stad

EEN ZWEEDS LANDHUIS IN DE STAD

In de keuken nemen de oude balken je mee terug in de tijd. De keuken is strak en verfrissend ingericht en er valt mooi noorderlicht binnen.


75

De naam van een van de beroemdste hotels van Brugge, De Corenbloem, blijft voortbestaan dankzij de inspanningen van de eigenaars van een groot herenhuis. Het toeval, een boek ĂŠn een flinke ontdekkingstocht liggen aan de basis van deze renaissance.

De riante stadstuin werd met een kruisvormig pad in vier vakken verdeeld voor een verzameling zeldzame bloemen en planten. In de serre met antiek glas geniet je van de eerste en de laatste zonnestralen.


76

PLANNEN&PROJECTEN | een zweeds landhuis in de stad Foto hiernaast: De meest intieme gastenkamer noemden Hilde en Dirk de ‘Peer Gynt suite’, naar het toneelstuk van Hendrik Ibsen. Hilde ontwierp het alkoofbed en Angèle de bijpassende wandbeschildering met komkommerkruid, een van de vele kruiden uit de tuin.

W

ie het avontuur induikt om een groot herenhuis op te knappen, wordt meestal eerst verliefd op zo’n gebouw. “Toch was het geen liefde op het eerste gezicht”, vertelt Hilde Lannoy die dit pand samen met haar man Dirk Verbeke een nieuw leven heeft geschonken. “Eigenlijk bekeken we het eerst zelfs wat nuchter als gewoon een groot en handig huis waar je wat mee kunt aanvangen.” “We dachten er aanvankelijk zelfs behoorlijk rationeel over”, vult Dirk aan. “We zochten immers een groot pand in Brugge, met een ruime tuin en niet opgekalefaterd.” Dat laatste was voor hen van groot belang. Dirk en Hilde houden immers van oude woningen met een ziel, die niet werden stukgerestaureerd. Ze zijn tuk op oude interieurelementen zoals stucwerk, marmeren schouwen, oude deuren en planken vloeren die lekker kraken onder de voeten.

‘The Swedish Room’ als inspiratiebron

Dit project is niet het eerste restauratieavontuur van Dirk Verbeke. Jaren geleden knapte hij aan de rand van de stad een oud landgoed op, het kasteel Bloemendale, dat hij eveneens met zachte hand heeft hersteld. “Voor de definitieve aankoop bezochten we dit huis een paar keer en telkens werden we er meer en meer door gefascineerd”, legt Hilde uit. “Maar opeens kwam de vonk en waren we er helemaal weg van.” “Onze inspiratie haalden we uit het schitterende boek ‘The Swedish Room’ van Lars Sjöberg, zowat de bijbel voor wie gek is op Gustaviaanse interieurs. Naarmate we meer bladerden door dit boek werd het duidelijk dat dit huis qua stijl sprekend lijkt op de Zweedse voorbeelden. Toen we dat doorhadden, sloeg onze verbeelding op hol en begon dit heerlijke avontuur.” De vorige bewoner werd liefst 102 jaar oud, waardoor het interieur sinds de Tweede Wereldoorlog vrijwel onaangeroerd bleef. “Hier en daar waren wat plafonds verlaagd en zag het er somber uit,” aldus Dirk, “maar de verhoudingen klopten en je voelde dat er van alles te ontdekken viel. We gingen ook beseffen dat dit gebouw, weliswaar in het hart van de stad, toch landelijk is qua stijl

en uitstraling, waardoor het echt lijkt op de Zweedse landhuizen.”

Geduld is een schone deugd

In 2009 vatten ze de restauratie aan, die twee jaar duurde. Eerst dook Hilde, kunsthistorica van opleiding, even in het stadsarchief en ze vond heel wat terug over de oorsprong. In 1780 kreeg het huis zijn neoklassieke vorm en maakte het deel uit van een suikerraffinaderij. Het werd ook nog na 1800 en 1820 verder ingericht. Het kreeg een vrij royale uitstraling, met een ruime vestibule en daarrond verschillende salons. Hoge dubbele deuren leverden riante doorzichten op en een mooie lichtinval die extra schaduwtoetsen verleent aan de moulures. Dat neoklassieke stucwerk is nergens overdadig. “Gelukkig,” onderstreept Dirk Verbeke, “want we houden niet van wat té barok is. De neoklassieke kolommen en strakke lijsten versterken daarentegen de architectuur.” Het interieur kwam dus in verschillende fasen tot stand. Aan de straatzijde ligt nog een Lodewijk XV-salon dat van voor 1780 dateert. Boven is er een kamer in empirestijl en de vestibule lijkt van rond 1820. Het is geen sinecure om zo’n pand te restaureren met respect voor de ziel, modern comfort en zonder grote ingrepen. Het is heerlijk om te zien dat dit toch kan. We vroegen Hilde en Dirk naar het geheim van hun aanpak. De gehele restauratie gebeurde trouwens zonder architect. “Dit kan probleemloos, maar je moet je dan wel aan een aantal spelregels houden”, legt Dirk uit. “Om te beginnen, mag je niet te snel te werk gaan.” Veel oude gebouwen worden inderdaad veel te vlug half of volledig gestript. Als de werken aanvangen, verdwijnen al het pleisterwerk, deuren en veel plankenvloeren in containers. “Hier ging niets verloren,” beklemtoont hij, “we hebben zelfs geen muur, geen deur en geen raam verplaatst. De valse plafonds werden weggehaald, de oude kwamen tevoorschijn en werden door een stucrestaurateur hersteld. Door traag en voorzichtig te werken, ontdekten we zelfs een oude lambrisering en het verborgen deurtje tussen de zitkamer en het bureau.” >


77

Wij hebben

geen enkele muur, deur of raam verplaatst. Voor de wandbeschilderingen in trompel’oeil inspireerde Angèle Boddaert zich op teruggevonden sporen en gelijkaardige wanddecoraties in oude gebouwen van Scandinavische oorsprong. Deze kamer verwijst naar de late 18de eeuw.

De mooie 18de-eeuwse kast is de blikvanger van de keuken.

>


78

De voortuin is open en tegelijk geborgen. In december hangen de bewoners grote kerstballen in de takken van de slangenden, ook wel apenboom genoemd.


79 Foto’s hiernaast: Het belangrijkste gastenvertrek werd omstreeks 1810 ingericht in empirestijl, waarvoor Angèle Boddaert een fries schilderde met rozen en acanthusbladeren. Alle meubels zijn 18deeeuws, en ook hier hangt de sfeer van een Zweeds landhuis waar je even de tijd vergeet.

Dit gebouw is

landelijk qua stijl en uitstraling, hoewel het in

hartje Brugge ligt.

Zoek gepassioneerde vaklui

Het geheim van een geslaagde restauratie? “Dat zijn de vaklui met wie je werkt”, weet Dirk. “Ga dus eerst op zoek naar ambachtslui die houden van oude panden, ermee vertrouwd zijn en die niet alles willen vervangen. Zo brachten we specialisten samen die werkten aan het stucwerk, de vensters, de deuren en de lambriseringen. Maar je hebt ook zo’n specialist nodig voor de loodgieterij en de elektriciteit, die leidingen aanbrengt zonder alles open te breken en die maatwerk kan leveren.” Op die manier werd alles opgeknapt, van het dakgebinte tot de achtergevel en de eeuwenoude tuinmuren die de prachtige, door Dirk en Hilde aangelegde tuin omhelzen. Ze bewonen bijna het volledige pand, maar het is zo ruim dat ze er ook enkele gastenkamers in hebben ondergebracht. Dat was de reden om extra aandacht te schenken aan de decoratie van het huis. “We spraken Angèle Boddaert aan om samen het interieur opnieuw tot leven te wekken”, vertelt Hilde. Angèle Boddaert studeerde kunstgeschiedenis en leerde marmeren houtschilderen aan de Ecole Vanderkelen in Brussel, een internationaal bekende privéschool die oude decoratietechnieken aanleert. Ze werkt mee aan tal van restauratieprojecten en is goed vertrouwd met de restauratie, reconstructie en herinrichting van historische interieurs. “Maar hier streefden we niet naar pure reconstructie. Alles werd wel hersteld, maar de decoratie is een nieuwe creatie waarbij we aandacht hebben voor wat er was. Hier en daar hielpen oude verfsporen mee om het vroegere kleurenpalet op te roepen”, legt Angèle Boddaert uit.

Frisser dan gedacht

Dirk onderstreept dat het huis er tot hun komst somber van kleur en lichtinval uitzag en hij ijverde voor een opgewekte sfeer, die hij samen met Hilde terugvond in naslagwerken over neoklassieke interieurs. “Het is ook een feit dat de kleuren van de interieurs rond 1800-1820 vrij opgewekt en fris waren. Men hield van lichte, uitgesproken tinten,” aldus Angèle, “geen grijsnuances zoals veel mensen denken, maar mooi wit, blauw of groen.” Het valt ook op, en oude verfsporen bevestigen dit, dat die stijl overal wel werd geapprecieerd, van hier tot in Rusland. “Daarom leek ook dit interieur anno 1820 beslist meer Gustaviaans dan je denkt”, besluit ze. “Dus is het teruggrijpen naar

Zweedse voorbeelden zo gek nog niet. De reden ligt ook voor de hand. In Zweden vind je interieurs die sindsdien vrijwel onaangeroerd zijn, maar bij ons werd alles sinds die tijd vele malen herschilderd en zijn de originele motieven en kleurstellingen meestal verdwenen.” Zoals toen gebruikelijk kregen de verschillende kamers een ander decor. Hilde en Dirk kozen ook bewust om de muren niet te behangen, maar om ze te beschilderen. “Ook hier werd toen veel op deze manier afgewerkt. Dat merk je als oude gebouwen worden afgebroken en dergelijke beschilderingen vrijkomen achter jonger behang. Het biedt de kans om je motieven aan te passen aan de grootte van je muur. Met behang kom je nooit precies uit waar je wil”, weet Angèle. “Behang is trouwens drukwerk, en zoveel minder levendig om naar te kijken”, vult Hilde aan. De oude deuren met het originele, maar flink beschadigde faux bois, werden door Angèle hersteld. Ook het lijstwerk in de gang kreeg door kleurnuances meer kracht.

Een naam als een klok

Ondertussen kreeg Hilde ook de knepen van het decoratieve naaiwerk in de vingers en creëerde ze alle gordijnen en de baldakijnen van de bedden. In huizen als dit waren de bedden oorspronkelijk allemaal voorzien van een hemel. Ze koos ook antieke stoffen uit, passend bij de architectuur. Het meeste meubilair stamt eveneens uit de late achttiende of vroege negentiende eeuw. “Het is alsof dit hier altijd stond,” legt Dirk uit, “maar er staan nergens te veel meubels, omdat we van een zekere soberheid houden die dit huis een eigentijds accent geeft.” Nu heet het pand De Corenbloem, maar dat was niet altijd zo. De benaming komt van een riant neoklassiek hotel dat wat verder in de straat stond en in 1860 werd afgebroken. Een ‘overname’ waar zelfs Brugse monumentenzorg tevreden over is, want op die manier blijft de destijds beroemde Corenbloem voortleven. Hier gaat de geschiedenis op in het heden. •

i INFO Voor de B&B: www.decorenbloem.be Voor de decoratie: www.angeleboddaert.com


80

ETEN&DRINKEN | OOST- EN WEST-VLAANDEREN

resto KNUS HOEVERESTAURANT

jonge starters

De Kruier is nog een rasechte familiezaak. Het restaurant wordt momenteel uitgebaat door de broers Pieter en Maarten Callant maar het was hun overgrootvader, die trouwens ook Pieter Callant heette, die de graanmolen met inbegrip van het boerderijtje kocht. Hun ouders bouwden de hoeve om tot een restaurant en Pieter en Maarten vernieuwden de zaak in een elegant-landelijke inrichting. Pieter Callant volgde Spermalie en ging in de leer in kustrestaurants als Ter Dycken, Esmeralda en Maison Vandamme. Broer Maarten studeerde eerst industriële wetenschappen, voordat hij zich bekeerde tot de horeca en in de leer ging in de Knokse Jardin Tropical. Het duo kookt klassiek en onderhoudt goede contacten met vissers. De spijskaart brengt een ode aan de Belgische keuken met specialiteiten zoals paling, gebakken of in ’t groen, kabeljauw en tijdens de winter bereidingen met inlands wild. De wijnkaart is Frans georiënteerd en afgestemd op conservatieve drinkers. In De Kruier voelen zowel chique weekendinwoners van Knokke als dagjestoeristen uit Blankenberge zich thuis.

Het gastronomische eethuis Calla’s heeft zijn onderkomen in een schitterend art-decohuis in de nabijheid van het station van Aalter. Bij de inrichting van het restaurant werd de stijl van het pand gerespecteerd. Vloeren van oude tegels en eik en feestelijk gedekte tafels brengen sfeer. Bovendien is er aan de achterkant van het gebouw een beschermde tuin met terras. Chef-kok Niels De Landtsheer begon op zijn vijftiende als afwasser in ’t Aards Paradijs in Merendree. Na zijn opleiding aan Ter Groene Poorte was hij er acht jaar lang de rechterhand van chef Lieven Lootens en klom hij op tot souschef. Zijn droom was om op zijn vijfentwintigste zijn eigen restaurant te hebben. En zo geschiedde. In 2010 opende hij samen met gastvrouw Lien Van Nevel restaurant Calla’s in haar geboortestad Aalter. Ook Lien genoot een opleiding aan de hotelschool Ter Groene Poorte en behaalde daarnaast het diploma van vinoloog en sommelier. Calla’s heeft een eerder beperkte spijskaart met oog voor verse producten.

i De Kruier Ramskapellestraat 66, 8300 Knokke, 050 515 313 Dinsdag en woensdag gesloten www.kruier.be

i Calla’s Stationsstraat 250, 9880 Aalter, 09 328 52 09 Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten Hoofdgerecht van de dag 15 euro, lunch van 25 tot 35 euro Menu’s van 35 tot 75 euro www.restaurant-callas.be

De Kruier

Calla’s


81

Waarmee kunt u zichzelf, uw vrienden en uw familie altijd een plezier doen? Inderdaad, een heerlijk etentje in een smaakvol kader. Om u de keuze te vergemakkelijken, zochten wij vier toplocaties uit waar u beslist met een voldaan gevoel naar buiten gaat. Smakelijk! HISTORISCH KADER

opulent decor

Toen Iain Wittevrongel en An Taillieu vernamen dat de stad Koksijde de abdijhoeve Ten Bogaerde had gekocht, deden zij een voorstel om in de abtswoning een restaurant uit te baten. Hun voorstel viel in goede aarde, wat leidde tot de opening van Ten Bogaerde in 2005. Het koppel heeft de woning op eigen kosten omgebouwd, waarbij historische elementen op een smaakvolle manier worden gecombineerd met hedendaagse soberheid. Kok Iain Wittevrongel studeerde af aan de koksschool in Koksijde, werkte in de ouderlijke viswinkel Mare Nostrum in Sint-Idesbald en werd gedrild door de Brusselse traiteur Lefevere in diens luxerestaurant La Bergerie. Iain Wittevrongel presenteert trots een verlichte versie van de klassieke Franse feestkeuken, op het ritme van de seizoenen. Veeleer dan de zoektocht naar nieuwe recepten gaat de chef op zoek naar de allerbeste producten en leveranciers. Ten Bogaerde kan een score van 15 op 20 voorleggen in Gault-Millau en krijgt 1 ster in de Michelingids 2012.

Ruben Vancalbergh en Lindsy Jonckheere openden in 2006 dit prachtige restaurant met de bedoeling om een populair restaurant in de markt te zetten en beetje bij beetje het niveau te verhogen. Ruben deed uitgebreide ervaring op in onder meer Hof Van Cleve in Kruishoutem, Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge en Hotel de Grand Paris in Digne-Les-Bains (Frankrijk). Ruben houdt, zoals heel wat West-Vlaamse koks, van stoofgerechten. Langzaam gegaarde varkensnek in eendenvet behoort tot zijn specialiteiten. Restaurant Ruben’s ligt in de industriële Spanjewijk in Roeselare en huist in een beschermd burgerpaleisje, dat in 1897 werd opgetrokken in opdracht van Emiel Van Dromme-Rodenbach. Deze schoonzoon van Eugeen Rodenbach beheerde van 1892 tot 1913 brouwerij Rodenbach. Het interieur van het restaurant is een toonbeeld van wat de pompeuze Vlaamse neorenaissancestijl indertijd te bieden had: zware houten deuren, beschilderde tegels en glas-in-loodramen. In de oranjerie en de mooie, ruime tuin kunt u even ontsnappen aan het drukke Roeselare.

i Restaurant Ten Bogaerde Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde, 058 62 00 00 Maandag, dinsdag en zondagavond gesloten Lunchmenu 30 euro, menu’s van 38 tot 62 euro www.tenbogaerde.be

i Restaurant Ruben’s Sint-Hubrechtsstraat 31, 8800 Roeselare, 0479 81 65 55 Maandag en dinsdag gesloten Lunch 28,50 euro, menu’s van 42 tot 64 euro www.restaurantrubens.be

Ten Bogaerde

Ruben’s


@ hebt u Ook een vraag, mail ons op info@HOuse-en-HOme.com De redactie behoudt zich het recht voor om lezersbrieven in te korten of te weigeren.

Moet ik als eigenaar van een woning zelf de elektrische installatie in orde brengen?

COLOFON

Sinds 1 juli 2008 moet de verkoper van een woning voor eigen rekening een controleonderzoek laten uitvoeren van de elektrische installatie door een erkend keuringsbureau. Dit controleverslag moet hij vervolgens aan de koper overhandigen, ten laatste bij het verlijden van de akte bij de notaris. Wanneer uit het keuringsverslag blijkt dat de installatie is afgekeurd, dan voorziet het reglement uitdrukkelijk dat de akte de koper moet informeren over zijn verplichtingen, met name kennisgeving van zijn identiteit aan het erkende keuringsorganisme dat de controle heeft uitgevoerd. In de praktijk is het aangewezen dat de notaris in het kader van zijn bijstandsverplichting ook nog aangeeft wat de gevolgen zijn van dit negatieve verslag: de maatregelen die moeten worden genomen om de installatie conform de voorschriften te maken, de termijnen die nageleefd moeten worden en de vrijheid om de opdracht door te geven aan een erkend keuringsorganisme naar keuze van de koper. Conclusie: de verkoper dient het gevraagde attest af te leveren en de koper zal instaan voor de gevolgen ervan.

Op welke termijn moet de verkoopovereenkomst bij akte worden verleden?

Hoe kan ik mijn eigendom voorbereiden op een succesvolle verkoop?

Veel mensen denken ten onrechte dat de termijn waarbinnen een akte moet worden verleden slechts vier maanden bedraagt. Deze termijn is echter niet wettelijk geregeld. Die vier maanden komen wel overeen met de uiterste termijn waarbinnen de koper zijn registratierechten moet betalen. De akte kan bijgevolg zonder problemen maanden na het ondertekenen van het compromis worden verleden. In de praktijk zorgt de notaris ervoor dat beide data wel samenvallen zodat de verschillende partijen toch enige vorm van termijn respecteren. Het verlijden van de akte uitstellen met een termijn die deze vier maanden overschrijdt, kan in sommige gevallen zelfs een oplossing bieden, maar het is niet gebruikelijk. De koper dient enkel de termijn te respecteren waarbinnen hij zijn registratierechten moet betalen en dat is vier maanden.

De eerste indruk is vaak cruciaal bij potentiële kopers. Daarom is het belangrijk om uw eigendom die te koop staat zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen. Kleine verbeteringen aan uw huis, appartement of tuin verdient u hoe dan ook terug: uw eigendom wordt sneller verkocht tegen een hogere prijs.

tips

Wij geven u graag enkele mee. Buitenshuis: 1. Zorg voor een nette, verzorgde voortuin. 2. Uw voordeur is het visitekaartje van uw woning. Een propere deur die goed in de verf zit, is meteen een goede binnenkomer. 3. Propere ramen geven een heldere kijk op uw woning. Binnenshuis: 1. Hoe minder spullen er rondslingeren, hoe aantrekkelijker uw eigendom: laat geen kranten of tijdschriften achter op de salontafel, ledig de asbakken, maak de bedden op, doe de kastdeuren dicht,… 2. Zorg voor een gezellige sfeer in de woning: steek de open haard aan, voorzie verse bloemen, laat alle lichten branden op volle sterkte,… 3. Maak het hele huis toegankelijk: zorg ervoor dat de bezoekers overal een vrije doorgang hebben en dat er geen ruimtes zijn afgesloten. Zo wekt u niet de indruk dat u iets te verbergen hebt.

HoHo House&Home is een lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies. Winkelprijs: € 5,50 | uitgever: Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Dewaele groep | Publiciteitsregie: Thierry Magerman, thierry@customregie.be | Realisatie: Roularta Custom Media – roulartacustommedia@roularta.be | Concept: Ben Herremans | hoofdredacteur: kurt focquaert | COÖRDINATIE EN eindRedactie: Pieter Taelman | Vormgeving: Stefanie Demuzere | Drukkerijredactie: evy dermaut | Druk: Roularta Printing – info@roulartaprinting.be | Verantwoordelijke uitgever: Wim Criel, Steenaardestraat 30, 9051 St.-DenijsWestrem, wim.criel@roularta.be Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige andere wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever. Gedrukt op PEFC-papier