HoHo 3

Scroll for more

Page 1

HOH

House & Home

House&Home VOORjaar 2012 / Het lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies

HOHO mag nr.03 2012 - A 5,50

>

HOHO magazine / VOORjaar 2012 / Het lifestylemagazine van Dewaele l vastgoed & advies

3

bungalow met hotelallures

EEN ZWAK VOOR OPENHEID natuurlijke vloeren • hifi&video@home • outdoortips • adresjes IN ieper


BMW 3 Reeks Berline

03

Echt rijplezier

EDITO VASTGOED IS EN BLIJFT EEN STABIELE BELEGGING

Vastgoed in België is absoluut niet overgewaardeerd.

We zijn al aan de derde editie van dit magazine toe. Kwaliteit blijft voor ons heel belangrijk; we streven naar een heel informatief en toch toegankelijk blad. Verschillende factoren bepalen wat er gebeurt op de vastgoedmarkt. Daarom bieden we u een gevarieerd en zo volledig mogelijk aanbod aan artikels. Het verheugt ons dat we geregeld positieve reacties krijgen en dat veel lezers een beroep doen op HOHO om zich te informeren en op onze website een kijkje nemen.

LEIDEN VS. VOLGEN.

VREUGDE WINT. DE NIEUWE BMW 3 REEKS. De nieuwe BMW 3 Reeks Berline neemt resoluut de voortrekkersrol op zich, net als de vorige vijf generaties. Hij koppelt een sportief karakter en een elegant design aan baanbrekende innovaties. Zoals de optionele Head-Up Display, een primeur in dit wagensegment. Standaard is de BMW 3 Reeks uitgerust met Auto Start Stop functie en Driving Experience Control met ECO PRO modus. De zeven motorisaties, met de recentste BMW TwinPower Turbo technologie, kunt u koppelen aan een handgeschakelde of een achttraps automatische versnellingsbak. Pas de nieuwe BMW 3 Reeks helemaal aan aan uw stijl. Personaliseert u hem volledig volgens uw smaak, of gaat u voor een van de drie karaktervolle Lines: de dynamische Sport Line, de stijlvolle Modern Line of de verfijnde Luxury Line? Ontdek hem bij ons.

BMW EfficientDynamics

Minder uitstoot. Meer rijplezier. O. Cocquyt nv Waggelwaterstraat 27 8200 Brugge Tel. 050 31 40 37 info@cocquytbrugge.net.bmw.be www.cocquyt.bmw.be

Cocquyt Brugge. Waar u zich thuis voelt.

Met BMW Serenity, onze voordelige onderhoudscontracten, blijft uw BMW in topvorm. Uw BMW geniet gedurende 5 jaar de BMW Mobile Care mobiliteitsservice.

Milieu-informatie (KB 19/03/04): www.bmw.be

4,1-7,9 L/100 KM • 109-186 G/KM CO2

Ook in de media komt vastgoed geregeld aan bod. Dat verbaast ons niet, want vastgoed is en blijft een belangrijke en stabiele belegging. Zeker in de huidige crisisjaren is het voor veel mensen een zekerheid. Er duiken geregeld vragen op over hoe lang vastgoed nog stand zal houden en zijn waarde kan behouden. Uit onze ervaring weten we dat het al jarenlang een veilige belegging is, ook wanneer het op de beurs slecht gaat. De berichtgeving in de media is niet altijd eenduidig. Soms haalt men aan dat vastgoed ondergewaardeerd is, soms dat het overgewaardeerd is. Deze informatie is gebaseerd op onderzoeken die met bepaalde parameters werken en van land tot land verschillend zijn. Het is dan ook heel moeilijk om internationale vergelijkingen te maken. Vastgoed in België is absoluut niet overgewaardeerd. Weliswaar zijn de rendementen, zoals in alle segmenten, lager geworden. Maar nog altijd creëer je een meerwaarde op langere termijn. Het geloof in onroerend goed is de afgelopen jaren fel toegenomen. Wij doen er dan ook alles aan om u zo goed mogelijk te begeleiden. Met al uw vragen kan u uiteraard bij ons terecht, onze medewerkers helpen u graag verder.

Hendrik Tanghe en Geert Berlamont, bestuurders Dewaele Groep


04

05

INHOUD

INHOUD DEWAELE NEWS 06 praktische info | PLANNEN&PROJECTEN 08 Historische enclave 74 Bungalow met hotelallures | OUTSIDE 14 Outdoortrends 28 Baksteen en isolatie: een geslaagd huwelijk? | MYHOHO 18 KORTRIJK, Appartementen aan de waterkant 26 AALTER, Halfopen bebouwing 34 VEURNE,Wonen aan zee 42 GENT, Modern huurappartement 54 BRUGGE, Stijlvolle bed& breakfast 72 ROESELARE, Mooie eengezinswoning | Today&tomorrow 20 Oud en nieuw in dialoog 48 Hedendaags art deco 70 Wonen in een fabriek |

INSIDE 24 Foundation De 11 lijnen 30 Laat u vloeren door ecologie 44 Zoals het thuis klinkt | ENERGIE&PRAKTIJK 36 Buffer uw warmte 38 Nieuwe energiebronnen | ZONE IEPER 56 12 topadresjes in Ieper 62 De vastgoedmarkt | WET&BUDGET 64 Hoe de waarde van vastgoed uw erfenis be誰nvloedt 66 De woonmaatregelen van Di Rupo I 68 Aanvullende gemeentebelasting | ETEN&DRINKEN 80 Resto Oost- en West-vlaanderen | FORUM 82 Brieven en vragen van lezers

08

14

20

30

48

56

70

74


06

NEWS

vind ons leuk

Dewaele Count down: uw eigendom opnieuw in de picture! Staat uw woning of appartement al een tijdje te koop, maar lukt het maar niet om een geschikte koper te vinden? Dan biedt Dewaele Count-down de ideale oplossing! Wij maken een analyse van uw eigendom, bepalen de starten eindprijs alsook de termijn van de verkoop en we zorgen ervoor dat uw eigendom opnieuw in beeld wordt gebracht. Aan de hand van de QR-tag zullen kandidaat-kopers de dagprijs van uw eigendom op de voet kunnen volgen. Op uw pandpagina op www.dewaele.com wordt de dagprijs bekendgemaakt.

Vind ik leuk en Ontdek dagelijks nieuwe woonen lifestyletips op www.facebook.com/HOHOmagazine

certified PDF

MAGAZINE

t&d

DRUK OP

HET MAGAZINE OVER BEDRIJFSVASTGOED VAN TURNER & DEWAELE

Op zoek naar een tweede verblijf aan zee? Tijdens onze exclusieve dewaele | seaside tour nemen wij u graag mee op een rondleiding langs de kustlijn om een selectie van de beste panden ter plaatse te bezoeken. Steeds in overeenstemming met uw wensen en verwachtingen. De tours voor de verschillende badplaatsen zijn te boeken op onze website. Zo wordt een tweede verblijf aan zee snel werkelijkheid. Boek nu uw tour op www.dewaele.com/seasidetour.

I 1 I VOORJAAR 2012

Beter professioneel netwerken

Ontdek het kantoor van de toekomst

BEDRIJFSVASTGOED

EEN DUURZAME BELEGGING OB51905_COVER TURNER_v4b.indd 1

29/03/12 16:27

T&d magazine focust op bedrijfsvastgoed Turner & dewaele – de poot van de Dewaele groep die zich specifiek toelegt op bedrijfsvastgoed – pakt uit met een volledig gerestyled magazine, dat meteen ook een nieuwe naam meekreeg: t&d magazine. De vormgeving werd in een lentefris jasje gestoken, en daarnaast werd grondig aan de inhoud gesleuteld. Inhoudelijke thema’s die de structurele waarde van bedrijfsvastgoed in de verf zetten, achtergrondduiding en testimonials bieden de lezer voortaan meer toegevoegde waarde. Uiteraard ontbreekt het aanbod uit de portefeuille van turner&dewaele niet. Doelgroep van de halfjaarlijkse publicatie: bedrijfsleiders, architecten en vrije beroepen in Oost- en West-Vlaanderen.

Bent u gebeten door de vastgoedmicrobe? Bent u klantgericht, flexialle info www.dewaele.com/jobs bel en gemotiveerd omop deel uit te maken van een jong en gedreven team? Neem dan snel even een kijkje op onze website en ontdek onze vacatures. Ook spontaan solliciteren moedigen wij aan via jobs@dewaele.com. Daarnaast bieden wij ook heel wat stageplaatsen aan, zowel aan afgestudeerde vastgoedmakelaars als aan derdejaarsstudenten vastgoedmakelaardij. Uw cv en motivatiebrief www.dewaele.com zijn steeds welkom op bovenvermeld e-mailadres.

Meer info op www.turner-dewaele.be.

Alle info en vacatures vindt u terug op www.dewaele.com/jobs.

jobs bij dewaele

Work@dewaele

Nieuw kantoor te Koksijde Begin vorige maand opende dewaele l vastgoed & advies een nieuw kantoor aan de Belgische kust. Na Oostende gaan we nu in zee met Koksijde. Ons nieuwe kantoor is gevestigd in de Westendestraat 3 (zijstraat van de Zeelaan). Heeft u een eigendom te koop of te huur in de regio van Koksijde, dan hopen wij u snel te mogen verwelkomen. De praktische gegevens zijn terug te vinden op www.dewaele.com of via 058 330 600.

07


08

09

PLANNEN&PROJECTEN | HISTORISCHE ENCLAVE

HISTORISCHE ENCLA  VE Het oorspronkelijke gebouw dateert uit 1578, wat duidelijk merkbaar is aan de manier waarop het dakgebint is uitgevoerd. Boven verbindt een slanke loopbrug het slaapgedeelte van Sas en Steve met dat van de kinderen.

In 2007 werden Sas Adriaenssens en haar partner Steve Symons op slag verliefd op een 16de eeuwse hoeve en schuur. Een enclave van rust, natuur en historie die ze met liefde en respect voor de geschiedenis restaureerden en een nieuwe bestemming gaven.


10

11

PLANNEN&PROJECTEN | HISTORISCHE ENCLAVE

H

et kleine grondstuk waarop de hoeve en schuur staan, werd al in 1421 genoemd in oude archiefstukken van het Gemeentearchief. Enkele jaren later kreeg het perceel al een eerste huisje dat in 1518 werd opgevolgd door een grote boerenhoeve met schuur. En dat is zo gebleven, tot vandaag. Het complex heeft een unieke uitstraling, waardoor het in 1993 werd uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. Sas Adriaenssens en haar partner Steve Symons kochten de vervallen schuur aan, zorgden voor de bouw en de restauratie ervan en richtten het stijlvol in met designklassiekers van oa. Arne Jacobsen, Charles en Ray Eames maar ook met eigen meubelontwerpen en schilderijen van de hand van Sas Adriaenssens. Een warm, comfortabel en creatief familiehuis voor henzelf en hun zonen Jasper, Alec en Robbert. Of hoe een historische hoeve weer opnieuw tot leven komt.

MIDDEN HOUDEN TUSSEN STAD EN PLATTELAND

“We bewonen nu eigenlijk de schuur van de oude hoeve”, vertelt Sas Adriaenssens. “Ze zijn allebei rond 1578 gebouwd, hebben eeuwen doorstaan en niets van hun functionaliteit en potentie verloren. De eenvoudige schuur voor het graan en hooi van toen is nu een comfortabel familiehuis voor ons. Steve en ik waren al een tijdje op zoek naar een nieuw huis voor onszelf en onze drie zonen Jasper, Alec en Robbert. Zelf wilde ik in de buurt van de stad blijven. Ik ben opgegroeid in Antwerpen en wilde het stedelijke dicht in de buurt houden. In eerste instantie zochten we een rijtjeshuis, maar gaandeweg realiseerden we ons dat met opgroeiende jongens de ‘buiten’ beter was. En Steve is in zijn kindertijd zelf tussen de velden en het groen opgegroeid, dus dat trok enorm.” Al struinend over het web kwam ze deze plek tegen. En hoewel de omvang ervan haar wat afschrikte, waren ze er allebei meteen weg van.

H-VORMIG PLAN

De toestand waarin het pand verkeerde, was verre van fraai: een vervallen schuur waarvan alleen de vier muren overeind stonden en met een simpel dak. “Imposant waren de houten kolommen en de mooie spanten. In het midden reikten ze tot dertien meter hoog. Dat was het enige wat er overbleef. En de tuin zag eruit alsof er een bom was gevallen”, herinnert Sas zich. “We moesten dus alles aanpakken, de hoeveschuur en het perceel. Gelukkig bleek dat er een bouwplan bestond dat al de goedkeuring van de gemeente had gekregen. Het concept van dat plan beviel ons wel en er was genoeg ruimte om onze persoonlijke wensen erin te verwerken.” Wat Sas en Steve op bouwtekening aantroffen, was een pand in twee etages: de begane grond met eventuele leefruimten en direct onder de kap ruimte genoeg voor slaapkamers, garderobe en badkamers. Eigenlijk is het grondplan opgebouwd in een Hvorm met beneden links en rechts een blokvorm en daartussenin een grote vide. Boven worden de twee poten van de H verbonden met een loopbrug. Wanneer je binnenkomt door de grote stalen deuren kijk je meteen dwars door het huis tot in de tuin met een terras en waterbekken. De glanzende betonnen vloer laat het daglicht mooi binnenkomen. Er zit een zekere symmetrie en regelmaat in de ruimte door het consequente gebruik van hoge deuren en ramen, en doordat aan weerszijden de halfhoge kastenwanden zijn afgewerkt met gerookte eik.

CREATIEVE RUIMTE

Het hart van de H is echter de majestueuze leefruimte met tot in de nok een samenspel van witte vlakken en verweerde houten spanten. De lange eettafel staat centraal tussen de living met haardpartij en de langgerekte kitchencounter. Beide pakken de ruimte als het ware in en geven het geheel, ondanks de hoogte, een aangename intimiteit. En aan twee kanten is ook de warmte letterlijk voelbaar: de open haard brandt altijd en in de keuken snort gemoedelijk het Aga-fornuis. Naast de bijkeuken bevindt zich het atelier van Sas. “Steve wilde in het groen en buiten wonen”, zegt Sas. “Ik, daarentegen, wilde graag mijn persoonlijke ruimte, waar ik kan schilderen of aan mijn meubelcollecties Morfomo en Morfomini kan werken.” De chocoladebruine lounge sofa Flatliner is een ontwerp uit die homecollectie. Maar daarnaast ontwerpt Sas ook voor Buzzispace, het bedrijf van Steve, producten waarin akoestiek, flexibiliteit en ecologie centraal staan. “Juist omdat het hier zo’n eenvoudige omgeving is, een cocon van rust tegenover de hectische sfeer op ons werk, kunnen we onze nieuwe ideeën en producten hier beter beoordelen. Alles in de ruimte heeft een eenvoudige taal, het is een interieur met duidelijke proporties en dat stimuleert de creativiteit”, verklaart ze. >

meer dan een huis, het is een creatief centrum dat energie geeft. Deze plek is zoveel

Boven van links naar rechts: De enige kleurtoetsen in de woonkamer komen van de sofa’s en de kussens die erop liggen. Imposant doek van Piet Raemdonck tegen de muur. Onder van links naar rechts: De slaapkamer ademt dezelfde sobere sfeer als de rest van het huis. Voor de badkamer werd geopteerd voor een bad van Duravit en kranen van bij Ritmonio. In de eetkamer vinden we een tafel van Oormerk, stoelen van Arne Jacobsen en vintage hanglampen. De zichtbare balken – tot 13 meter hoog! –, witte muren en gepolijst beton voor de vloeren versterken de soberheid van de woning.


13

PLANNEN&PROJECTEN | HISTORISCHE ENCLAVE

DENKEN IN HET GROOT

Zowel naast de open haard als naast de keuken zit een trap naar de eerste verdieping. Halverwege het bordes nog een boekenwand met een fauteuil erbij: een plek om even halt te houden en in alle rust in een boek te bladeren of een tijdschrift te lezen. Het rechterdeel van de verdieping is het domein van Jasper, Alex en Robbert; het andere dat van Sas en Steve. Een slanke loopbrug verbindt deze slaapzones. Hier heb je een mooi uitzicht op de ontzagwekkende leefruimte. Het mooie daaraan is dat de menselijke maat van de ruimte overal aanwezig blijft. De hoogte deert je niet, het oogt veeleer héél dichtbij. Toch hoeft het niet te verwonderen dat Sas en Steve bij het begin van het project enige zorgen hadden, want hoe beheers je een oppervlakte van 600 m2 en een ruimte van om en nabij de 2700 m3? Sas Adriaenssens: “Steve en ik zijn vanuit ons werk gewend om groot te denken, dus dat vormde niet zo’n probleem. We hebben het interieur enerzijds gepland vanuit het grotere geheel – de logistiek, de ruimtelijkheid, de plannen – en tegelijkertijd alles tot in de kleinste details doorgedacht. Ik verzamelde ook tear-sheets uit boeken en tijdschriften: een mooie stalen trap, een interessante houtstructuur of een spannende kleurschakering... alles kwam uiteindelijk in een ideeënboek terecht. Daarmee zijn we naar interieurarchitect Wouter Lucas Andries gestapt en hij heeft al onze wensen verwerkt in het al bestaande ruimtelijke concept. Hij heeft er met zijn visie en kunde nog een extra kwaliteit aan toegevoegd.”

Ontdek het nieuwe ‘hybride’ magazine

EEN WARM NEST

Toen de verbouwing klaar was en alle werklui de schuur hadden verlaten, kon Sas aan de slag om dat sfeerboek tot leven te brengen. “Het moest een combinatie worden van Vlaams landelijk en Scandinavisch, maar dan heel modern en vooral niet rustiek”, lacht zij. “Voor die natuurlijke look wilde ik gaan. De historische context vroeg er eigenlijk ook om. We hebben het moderne uiterlijk van het interieur Vlaamser gemaakt door er meer intimiteit en warmere sferen aan toe te voegen, zoals de uitstraling van de keuken, de bijkeuken en de plek bij de open haard. Het Scandinavische zit hem meer in de lichtheid van de totale sfeer, maar ook in het gebruik van grof hout, het witgekalkte houten plafond en het kleine kacheltje in mijn eigen atelier. Ons interieur moest een contrast hebben en tegelijk een mooie flow geven. Een frisse omgeving die tegelijkertijd geborgenheid uitstraalt, want in de tijden van het minimalisme hebben we te veel ‘kou geleden’”, vindt Sas Adriaenssens. “Bij ons hier gaat het over samenzijn, gastvrijheid en gemoedelijkheid. Een huis vol kinderen, lang samen tafelen, een goed gesprek, een knapperend haardvuur en een goed glas wijn... je moet hier het gevoel hebben dat je leeft. Deze plek is zoveel meer dan een huis, het is een creatief centrum dat energie geeft!” •

een mix van news & lifestyle

02

BUSINESS | CULTUUR | ARCHITECTUUR | MODE | REIZEN | LIFESTYLE | N° 2 MEI 2012 | 5

Het eerste hybride magazine: news & lifestyle

NIEUW 230 PAGINA’S VOOR EEN BLIK VAN 360° OP ALLES WAT ER OP AARDE GEBEURT

5€

Good brains.

i INFO Sas Adriaenssens is bedrijfsleidster bij Morfoworx (www.morfoworx.com) en designer voor Buzzispace (www.buzzispace.be). Steve is eigenaar en directeur van Buzzispace en Tecnospace (www.tecnospace.com).

11 BRILJANTE GEESTEN DIE. DE WERELD DOEN VOORUITGAAN. Good factory.

OP BEZOEK BIJ LEICA.

Met uw iPad 2 kan u via deze QR-code de applicatie gratis downloaden in de App Store.

Good trips.

DE ONGELOOFLIJKE ENERGIE. VAN SEOEL. Good look.

24 PAGINA’S MODE / DECORATIE. Good toys.

TEST: IS DE VANDUTCH 40’. DE NIEUWE RIVA?. Good vibrations.

MUZIEK / FOTOGRAFIE. MODERNE KUNST. Van links naar rechts: Het bureau van Sas is een houten plank op aluminium poten. De bureaustoel is van Charles and Ray Eames en de witte stoelen van Arne Jacobsen. De rust die deze woning uitstraalt, is ook zichtbaar in de slaapkamer. De oranje stoel is van Buzzispace.

Werkt verslavend OB51591 OB5159 O B5159 5159 515 51 5 15 1 591

12

NU TE KOOP


14

zomer

outside | outdoortrends

15

dromen van de Steeds meer mensen willen ook op hun beperkte stadsruimte wat groen voorzien. Daktuinen creĂŤren een intiem, groen plekje te midden van de stad. Aangevuld met leuke, trendy outdoormeubeltjes zijn deze daktuinen een oase van rust.

1. Pattern, de krukjes van staalplaat, van Arik Levy voor Emu zijn licht en stapelbaar. 2. Witte polyethyleenstoelen van Tokujin Yoshioka op het zwevend terras van Patrizia Moroso.

een terras vol kleur van Ikea.

1

3

3. X-Series: het eerste buitenfornuis van Porsche Design en het prachtstuk van de Grand Hall Collectie.

2 5

5. De Franse ontwerper Philippe Nigro tekende deze sofa met extreem decoratieve leuning, gebaseerd op de rietstengels die in de Provence dienen als schutting voor de zon en wind.

4. CĂŠdric Dequidt bedacht deze streepjescollectie voor het Franse Roche Bobois, dat stevig inzet met een outdoormeubelcollectie.

3

4

Daktuin in hartje Antwerpen.

Houten staptegels tussen prairiebeplanting geven toegang tot een terras met stadszicht. Olijfwilg zorgt rechts en vooraan voor privacy.


zon

outside | outdoortrends

17

Kom ons je dromen tonen. Of je nu een kleine of grote droom wil laten verwezenlijken, bij Van Marcke Inspirations is alles mogelijk en voor elk budget. Je vindt er niet alleen kwalitatieve badkamers en keukens, maar ook het beste van wellness en energiezuinige verwarmingsinstallaties. Ontdek een winkel in je buurt op www.vanmarcke-inspirations.be

In het voorjaar, wanneer we snakken naar licht en warmte, is een veranda de ideale plaats om te genieten. ’s Zomers zorgen luifels en klapluiken ervoor dat de temperatuur niet al te hoog oploopt in huis.

INSPIRATIONS

© Harol

leven met de

1 2

1. Stores in textiel houden de zonnestralen tegen, nog voor ze de ramen bereiken. Lichte stoffen weerkaatsen de zonnestralen meer dan donkere stoffen. 2. Klapluiken zijn veel discreter en net zo efficiënt als rolluiken. Bovendien geven ze een uitgesproken accent aan de gevelarchitectuur. Nadeel: de kamers die ze tegen de zon beschermen, worden ook verduisterd.

© Renson

3. De leefveranda is een kwalitatief verlengstuk van de woning. Hier is een deel van het dak uitgevoerd in glas.

© Space Vérandas

4. De veranda brengt het buitenleven een stapje dichterbij en brengt de zomer in huis.

3 4 5

© Janssens

5. Zonwerend glas houdt in de winter de warmte in de woning vast en voorkomt in de zomer een al te sterke opwarming van de woning door de zon.

© Saint-Gobain Glass

16

Badkamers vanaf 5 2.500


18

19

MYHOHO | kortrijk

MY HOHO

Appartementen aan de waterkant TEKST Hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Op een voormalige industriële site van ruim 12 hectare in Lauwe komen zowat tweehonderd appartementen. De schitterende ligging en het weidse uitzicht vertalen zich in een ruime belangstelling voor het project.

‘‘

In Lauwe werd een masterplan uitgewerkt om de oude fabrieksterreinen van De Witte Lietaer om te vormen tot een woonsite. In verschillende fasen worden er appartementen gebouwd. Projectontwikkelaar is Development Coordination Belgium (DCB). “De site ligt tussen de dorpskern van Lauwe en de Leie. Door het verdwijnen van de fabrieksgebouwen komt er opnieuw openheid. We maken de link met het water en dat betekent een grote meerwaarde voor de toekomstige bewoners”, zegt Nathalie Bisschops van DCB. Nog voor de zomer zal het bouwen van de eerste fase, Leieboord, van start gaan. Het gaat om 49 exclusieve appartementen met grote leefruimtes, veel licht en een oriëntatie die rekening houdt met het zuiden en het water. De architectuur zal vrij strak zijn. “We zorgen ook voor veel groenzones. Zo is er al een jaagpad langs de Leie, prima voor fietsers en wandelaars. We willen ook twee beken openleggen zodat we waterpartijen kunnen realiseren. Ook het uitzicht is fantastisch. Aan de overkant ligt de Guldenbergabdij in een beschermd groengebied”, aldus Nathalie Bisschops.

het

enthousiasme

’’

bij dewaele maakt het

verschil

Van links naar rechts: Projectontwikkelaars Nathalie Bisschops, Rudiger Roete van DCB en vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies, Annelies Wyseur. Simulatie inplanting Abdijweg.

Simulatie inplanting Leiestraat.

Simulatie inplanting Wevelgemstraat.

Uitzicht op het water Wonen aan de waterkant is voor veel mensen een droom. De belangstelling voor het project is immens. De verkoop verloopt alvast vlot. Het project leeft echt in Lauwe. Sommige kopers zien het als een investering. Ze willen er later wonen en zullen het appartement eerst enkele jaren verhuren. “De kopers kunnen zelf alles beslissen: een open of een gesloten keuken, één of twee badkamers, de vloerbedekking enzovoort”, zegt Nathalie Bisschops. De samenwerking met dewaele | vastgoed & advies verloopt heel vlot. Het leuke is dat vastgoedmakelaar Annelies Wyseur zelf in Lauwe woont en ook zicht heeft op de Leie. Ze kent de omgeving goed en is heel enthousiast.” De eerste fase van het project zal eind 2013 achter de rug zijn. De volledige realisatie zal vermoedelijk zes jaar in beslag nemen. Een van de kopers vindt de locatie uniek en het zicht op de Leie subliem. “Ik ben in deze streek geboren en getogen. Over zowat tien jaar wil ik met pensioen gaan en in het appartement gaan wonen. Je draagt je verleden altijd met je mee. Ik heb hier gefietst, gewandeld, was bij de jeugdbeweging, engageerde me. Ik ben hier ook verliefd geworden. De zee is natuurlijk ook prachtig, maar daarmee voel ik niet de verbondenheid die ik hier heb. Voor mij is dit dus een schitterende mogelijkheid.”

meer info? www.dewaele.com


20

21

today&tomorrow | oud en nieuw in dialoog

|

De architect schiep een

open plan met een ruim gezichtsveld vol ervaringen.

OUD EN NIEUW IN DIALOOG

Deze rijwoning langs een invalsweg naar Brugge met een klassieke naoorlogse constructie met een brede en herkenbare façade, inclusief garage en een levendige dakpartij, vormde de perfecte uitdaging om oud en nieuw te verzoenen in een en dezelfde woning.

V

oortbouwen aan een in de tijd ingebedde woning is niet elke architect gegeven. De architect van deze woning heeft echter voeling met kostbaar en dierbaar patrimonium, wat niet hoeft te verwonderen aangezien hijzelf woont en werkt in Brugge. “Het is een kloek herenhuis met een sterk burgerlijk karakter. De architect die het ontwierp, stond niet aan de top van de avant-garde”, vertelt de architect. De woning staat netjes in de rij tussen de omliggende woningen. Kortom, een herkenbaar urbanistisch gegeven.

KIJK OP DE TUIN

De architect werd gevraagd om de gelijkvloerse verdieping te verbouwen en die meer te betrekken op de tuin. In de huidige wooncultuur is de tuin meer en meer een plek van recreatie en ontspanning geworden. Het groen dient als extra ruimte en behoort meer dan ooit tot onze woning. Op de begane grond werden de keuken en het sanitair op een logische manier herschikt en aangepast aan

de moderne noden van een jong gezin met twee kinderen. Dat was nodig, want de ongelukkige inplanting van de badkamer en de keuken ontnam de woning haar zicht naar buiten, lichtinval en een stuk woonruimte.

OPEN PLAN

De architect stripte de gelijkvloerse verdieping om te komen tot een heldere ruimtelijke logica. Zo werd de kleine uitbouw van de zitruimte gesloopt en vervangen door een balkvormige nieuwbouw. “Met de kleine veranda (2,67 bij 3,34 meter) viel nauwelijks iets aan te vangen. Er was amper plaats voor twee zetels en een tafeltje, tenminste als je nog enige ruimte wilde overhouden voor circulatie en deuropeningen. Die veranda was werkelijk een verloren ruimte”, aldus de architect. De keuken werd verplaatst naar de vroegere eetruimte. Zo geeft de nieuwe keuken uit op de tuin en genereert het uitzicht een aangename woonervaring. Bovendien >


22

23

today&tomorrow | oud en nieuw in dialoog

1 Het stalen U-profiel steekt

langs de tuinzijde meer dan een halve meter uit. Dat creëert het zwevende effect van het aangebouwde volume.

2 De overgang tussen het

nieuwe volume en de bestaande woning, gezien vanuit het nieuwe gedeelte. De oude portiek werd intact gelaten. Daarachter bevindt zich de eetkamer, al kan dat ooit veranderen, want de gehele verdieping kan flexibel worden ingericht.

3 Het dakpakket van het

nieuw aangebouwde volume loopt achter het glas door waardoor de hoekbalk in zijn verschijning er zeer elegant en rank uitziet.

4 De buitenervaring haalde de architect in de keuken naar binnen door hoge glaspartijen en een waterpartij met begroeiing.

1

2

5 Vanuit het aangebouwde glazen woonvolume genieten de bewoners optimaal van hun langwerpige tuin.

3

6 Tussen het nieuwe volume en

de bestaande uitbouw waarin nu een functionele was- en bergkamer is ondergebracht, heeft de architect voor een verfrissende waterpartij gezorgd.

4

kunnen de ouders zo een oogje in het zeil houden als de kinderen buiten spelen. Tegelijk stroomt er veel meer licht in huis. Zo schiep de architect een open plan met een ruim gezichtsveld vol ervaringen. De tuin krijgt in die ruimtelijke constellatie een nieuwe betekenis. Van de oude bijkeuken – waarin vroeger ook een douche stond – is nu een functionele bergruimte gemaakt, onder andere voor schoenen en voor de wasmachine, met rechtstreekse toegang tot de tuin.

BALKVORMIGE DOOS

Aan de straatkant werd het verweerde houten schrijnwerk vervangen. Ook de glas-in-loodramen moesten eraan geloven. In thermisch en akoestisch opzicht scoorden die niet bijzonder goed. Er werd gekozen voor onderhoudsvriendelijke aluminiumprofielen. De garage aan de linkerzijde bleef bewaard, met de mogelijkheid om door te rijden naar een achtergelegen tuinhuis. Keuken en in-

waterpartij verbreedt het perspectief, de dialoog tussen binnen en buiten.

De

kom kregen een volledig nieuwe keramische vloer (tegels van 60 bij 60 centimeter). In de woonkamer is geopteerd voor een wit gepatineerd, eikenhouten parket. Maar de meest opvallende transformatie aan deze woning is ongetwijfeld de aangebouwde, balkvormige ‘doos’ die de plaats inneemt van de oude veranda. De constructie is een combinatie van beton- en staalstructuur en getuigt van doorgedreven hedendaagsheid, alleen al door zijn transparante vormgeving. Het sterke contrast met de bestaande ar-

5

chitectuur betekent een duidelijke breuk tussen heden en verleden. Toch hebben beide bouwsels een nauwe band met elkaar. Tussen de tuin en de nieuw aangebouwde woonruimte zit een hoogteverschil van 67 centimeter. Langs de tuinkant kraagt het gebouw 71 centimeter uit. Daardoor lijkt het alsof de uitbouw zweeft. Dat levert een mooie visuele spanning op. Op het uitkragende gedeelte bevinden zich twee stalen kolommen. Erboven zit een ringbalk van beton om het zware plafondpakket te dragen. Het volledige vloerpakket van 35 centimeter wordt elegant aan het oog onttrokken door het onderste profiel van de vensters (verzonken geplaatst waardoor het glas het parket raakt) en door het grijze U-profiel. Achter het U-profiel werd isolatie geplaatst om de gecementeerde ‘plint’ te isoleren en koudebruggen te vermijden.

DIALOOG IN DE WONING

De doos kreeg een maximale beglazing. Hiervoor werden de

6

grootste afmetingen gebruikt die op de markt te vinden zijn. De glaspartijen hebben een zichtbare hoogte van 3,31 meter, maar een wisselende breedte omdat rekening moest gehouden worden met de verschillende openingen. Die openingen vormen een echo of antwoord op de openingen in het bestaande gebouw. Het oude en nieuwe gedeelte van de woning gaan als het ware de dialoog aan met elkaar.

DIALOOG TUSSEN BINNEN EN BUITEN

Tussen de nieuwbouw en de bestaande bijkeuken legde de architect een langwerpige waterpartij aan. Het water voegt niet alleen wat ‘animatie’ toe aan het langgerekte volume, maar verbreedt ook het perspectief, de dialoog tussen binnen en buiten en het ruimtegevoel. De tuin ligt lager dan de hoger gelegen waterpartij waardoor de tuin sterker wordt betrokken in de woonsfeer. •


24

inside | foundation de 11 lijnen

In een oude hofstede in het fraaie polderlandschap van Oudenburg, startte Griet Van Middelem-Dupont Foundation “De 11 lijnen”. Kunst is voor haar een passie.

foundation de 11 lijnen

Griet Van Middelem-Dupont: “Al heel jong was ik gefascineerd door kunst en architectuur. Ik wou graag een opleiding in die richting volgen, maar mijn ouders hadden twijfels. Daarom koos ik voor geneeskunde, met een specialisatie in neurologie en psychiatrie. Psychoanalyse boeide me. Ik legde me vooral toe op het werken met kinderen en gebruikte vaak tekeningen als therapeutisch middel. Jarenlang had ik een praktijk, maar kunst bleef een passie. Daarom startte ik in overleg met mijn echtgenoot Foundation “De 11 lijnen”. Twee keer per jaar organiseer ik een event. Kunst is een manier van leven en ik deel het graag met een groter publiek.” De locatie is heel bijzonder. Hoe pakte u het aan? “Het is een polderhofstede uit 1690, van oorsprong de Van Middelem familiehoeve. De terreinen zijn ooit gewonnen op de zee. We deden voor de restauratie en een stukje nieuwbouw een beroep op de vermaarde Portugese architect Alvaro Siza. Er waren drie grote aandachtspunten: we wilden er wonen, er werken met kunst en we streefden naar een sterke interactie met de polders waar nog veel aan landbouw wordt gedaan. Respect voor de omgeving was heel belangrijk en dat voelde de architect ook onmiddellijk aan. Hij zag het landschap en zegde meteen dat alleen bescheidenheid past, wat perfect aansloot bij onze visie. In de polders gaat alles om horizontaliteit en daar had Alvaro Siza alle aandacht voor. We behielden de oude panden en in het oudste deel bouwde de architect een witte box voor de kunstprojecten.”

Hoe komt u bij de naam “De 11 lijnen”? “Panamarenko is een vriend en samen zaten we ooit onder een boom na te denken over een naam. Toen kwam toevallig iemand voorbij die zegde dat hij zou ploegen op de ‘elf linen’ en meteen hadden we een naam voor ons project gevonden. Een line is een oppervlaktemaat die alleen in Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen werd gebruikt en je nog af en toe hoort. Het beeld van een lijn past prima, want dit refereert tevens aan kunst.”

‘‘

Wat boeit u in kunst? Is er een raakvlak met uw opleiding? “Kunstenaars die grenzen verleggen en een scharnierfunctie vervullen, vind ik heel bijzonder. Kunst slaagt er in om een stukje van het onderbewuste naar een bewust niveau te brengen en in die zin is er dus een raakvlak met psychiatrie. Let wel, ik leg me niet toe op outsiderkunst, want dat is een heel aparte niche. Ik had onder meer projecten met Louise Bourgeois en Jasper Johns, en momenteel loopt een project met werk van Agnes Martin. Ook werk ik mee aan een programma waarin kinderrechten centraal staan, dit in samenwerking met United Nations Global Compact, Unicef en Save the Children. Ik ben heel gelukkig dat Jeff Koons eraan meewerkt. Kunst helpt kinderen enorm bij het ontplooien van hun eigenheid, daarom komen onder meer thema’s als zelfrespect en zelfvertrouwen aan bod. In november 2012 gaat alles officieel van start met een internationale summit in Brussel.” i www.de11lijnen.com

In deze omgeving past alleen

’’

bescheidenheid


26

??????????? | ??????????????

MYHOHO | aalter

MY HOHO

halfopen bebouwing TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Christophe L’hoost wou zijn woning in Knesselare verkopen. Hij nam contact op met dewaele | vastgoed & advies en tot zijn verbazing was de verkoop twee weken later bezegeld. Om welk type woning gaat het precies? Christophe L’hoost: “Het gaat om een halfopen bebouwing die dateert uit 1953. Als je de twee woningen afzonderlijk zou zien, lijken ze op herenhuizen. Ze hebben dus een zekere uitstraling. Ik woonde er ongeveer twaalf jaar. Na mijn echtscheiding wou ik er aanvankelijk blijven. Maar ik ben ook een paardenliefhebber en voor de dieren was er geen plaats. Daarom besloot ik te verhuizen. Ik vond een hoeve en daar heb ik de paarden dicht bij mij.” Waarom koos u voor deze vastgoedmakelaar? “Beroepshalve ben ik vrachtwagenchauffeur. Van zodra ik over een verkoop begon na te denken, lette ik onderweg op woningen die te koop stonden en via welk kantoor dat gebeurde. Het viel me op dat de verkoop bij sommige agentschappen veel langer duurde dan bij andere. Bij dewaele | vastgoed & advies ging het altijd vrij snel, dus nam ik contact op met deze groep. Het gaat ook om een grote speler en dat vond ik een pluspunt.”

‘‘

ervaring

De van een vastgoedkantoor dat professioneel werkt, is

’’

onontbeerlijk

Christophe L’hoost is uiterst tevreden met de snelle afhandeling van de verkoop van zijn woning.

Hoe verliep de samenwerking? “Annemie Louwyck van dewaele | vastgoed & advies kwam al snel een kijkje nemen. Ze gaf me informatie over wat er allemaal bij een verkoop komt kijken en maakte ook een schatting van de verkoopprijs. Zowat tien geïnteresseerde kopers kwamen langs. Ik had Annemie een sleutel gegeven zodat zij de rondleiding kon verzorgen. Het was beter dat ik daar niet bij was, kopers zijn anders misschien meer geremd om vragen te stellen.” Er was wel heel snel een koper. Hoe kwam dat? “Bij de kandidaten was er een koppel dat al twee keer een pand aan zijn neus zag voorbijgaan. Deze keer wilden ze echt wel kunnen toehappen. Ze boden een prijs die volledig aan mijn verwachtingen voldeed. Ik was er heel tevreden mee, ook met het vlotte verloop van alles.” Misschien had u de woning ook op eigen houtje kunnen verkopen? “Ik ben heel blij met de tussenkomst van dewaele | vastgoed & advies. Bij een verkoop moet je heel veel juridische regels volgen, attesten laten opstellen, enzovoort. Als je daar niet in thuis bent, is het een immens kluwen. De ervaring van een vastgoedkantoor dat professioneel werkt, is onontbeerlijk. Ze kennen ook de markt, dus ze weten wat haalbare prijzen zijn.”

Ook op zoek naar een geschikte woning? www.dewaele.com

27


29

outside | baksteen en isolatie: een geslaagd huwelijk?

BAKSTEEN EN ISOLATIE:

Sinds kort zijn er bakstenen op de markt die traditioneel worden vermetseld met smalle voegen van 4 tot 5 mm. Dat visuele resultaat wordt mogelijk gemaakt door de baksteen gedeeltelijk uit te hollen alvorens

hem op de laag mortelspecie te plaatsen. Die techniek werkt vrij snel: de door metselaars zo goed beheerste traditionele plaatsing wordt gerespecteerd en de bakstenen hoeven naderhand niet meer te worden opgevoegd. Deze methode is populair bij doehet-zelvers. Die gebruiken veelal een industrieel voorgemengde mortelspecie, die mooi aan de stenen kleeft. Verder moeten ze ervoor zorgen dat de tussenruimte tussen de stenen voldoende wordt opgevuld.

EEN GESLAAGD

huwelijk ?

Dunnere baksteen verlijmen Metselen of

voor een hoger energierendement

?

De steeds strenger wordende energienormen drukken hun stempel op de evolutie van de baksteen. Fabrikanten beseffen dat de dikte van de traditionele baksteen soms een hindernis is om hem in sterk geïsoleerde muren te kunnen gebruiken. Bijgevolg moest ervoor gezorgd worden dat de Belg de baksteen niet zou inruilen voor een andere gevelbekleding of bepleistering op isolatiematerialen. Daarom werd een dunnere baksteen ontwikkeld, die een dikkere isolatielaag in de muurspouw mogelijk maakt zonder dat de totale dikte van de muur toeneemt (en dus zonder implicaties voor de bouwkosten). Worden de buitenmuren te dik, dan moeten er immers bredere kelder- en funderingsmuren worden opgetrokken en moet de dakrand breder worden gemaakt. Met de dunnere baksteen (zowat 6 cm) kunt u om en bij 3 cm isolatie meer plaatsen in de muur.

Als alternatief voor het traditionele uitzicht van de gemetselde bakstenen gevel, kiezen steeds meer architecten en bouwheren ervoor om bakstenen te verlijmen: een dun plaatje baksteen van zowat 2 cm dik wordt dan op de isolatie verlijmd. Met het oog op eenzelfde totale dikte, kan een bakstenen muur van 9 cm dik, een spouw van 3 cm en 8 cm isolatie worden vervangen door dunne bakstenen van 2 cm dik en 18 cm isolatie!

Voordelen

Voordelen

• Deze oplossing is uitermate geschikt voor nieuwbouwprojecten en renovaties waarbij de muren langs buiten worden geïsoleerd. • Het gebruik van een dunne parementsteen heeft geen implicaties voor de drempels of afvoerpijpen. De nieuwe gevel kan net zo dik worden gemaakt als de bestaande.

• Er bestaan verschillende soorten bakstenen om te verlijmen, waarvan sommige niet meer moeten opgevoegd worden. Zo valt een fase in de werken weg. • De kleur van de gevel wordt niet beïnvloed door de tint van de voegen.

Nadeel

Nadeel

• In die dunne baksteenmodellen is de keuze qua kleuren, texturen en formaten nog vrij beperkt.

• Houd er wel rekening mee dat die techniek een meerkost impliceert qua baksteen en plaatsing. Bij het verlijmen passen er immers meer bakstenen in een vierkante meter. Die meerkost aan materiaal en arbeidsuren wordt echter gedeeltelijk gecompenseerd doordat het voegen wegvalt.

Een tweede trend, die bovendien aansluit bij de afwezigheid van zichtbare voegen, is de neiging om de verticale voegen niet meer om de rij netjes boven elkaar te plaatsen. Het

resultaat is een muur die er wat ruwer uitziet, als een muur in onregelmatige stenen met dunne voegen. Op die manier wordt de baksteen zowel in de fabriek als op de werf minder duur, omdat beschadigde of kortere stenen niet per definitie uit de voorraad verwijderd moeten worden.

© Nelissen

De tijd van de roodbruine baksteen is nog lang niet uitverteld. Maar toch duiken op de markt steeds meer modernere varianten op, zowel op het vlak van formaten en texturen als in het kleurenpalet van de baksteen. Daarnaast wil baksteen ook een plaatsje veroveren tussen de nieuwste muurcomponenten, waaronder isolatie alvast een doorslaggevende rol speelt.

© Wienerberger

huidige trends

© Wienerberger

Als de Belg al een baksteen in zijn maag heeft, is dat vooral omwille van de talloze esthetische en technische mogelijkheden ervan. Dat baksteen vrij dik is in vergelijking met andere gevelmaterialen, kan echter een rem zetten op het gebruik in combinatie met dikkere isolatie. Hoe speelt baksteen in op de zoektocht naar hogere thermische prestaties?

© Vandersanden

28


30

31

inside | laat u vloeren door ecologie

ecologie

Bamboe

: STERK & TRENDY

© BETAFENCE

Bamboe zien we vaak opduiken in hippe interieurs, maar in feite is het materiaal geschikt voor elke woonstijl. Dat heeft recentelijk geleid tot een verruiming en diversificatie van het aanbod en een uitbreiding van de esthetische mogelijkheden.

© Bamboo Touch

Onuitputtelijke natuurlijke grondstof

Op de jongste editie van Batibouw kon u er niet naast kijken: natuurlijke, ecologische, duurzame en recycleerbare materialen zijn weer helemaal ‘in’. In dit artikel plaatsen we alvast enkele natuurlijke vloeren in de kijker.

B

amboe, kurk en linoleum als bekleding van vloeren en muren passen volledig in deze ecologische tijdsgeest. En hoewel hun populariteit de laatste jaren is toegenomen, blijven ze toch nog behoorlijk onbekend. Nochtans lenen deze materialen zich tot een aantal verrassende toepassingen.

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Bepaalde soorten groeien tot één meter per dag en na vijf jaar haalt een bamboestengel gemiddeld een hoogte van 20 tot 25 meter en een diameter van 20 cm. Ter vergelijking: een eik bereikt zijn volwassen lengte pas na 20 tot 30 jaar. Volgroeide bamboe vertoont eigenschappen vergelijkbaar met die van hout. De groei valt stil en de plant regenereert zichzelf van bij de wortel. Er hoeven dus geen nieuwe scheuten te worden aangeplant. Dat verklaart waarom bamboe een onuitputtelijke natuurlijke grondstof is.

Gebruik

Bamboe is geschikt als vloerbedekking in alle vertrekken, zelfs in de keuken en badkamer, én kan zelfs gebruikt worden als terrasbekleding. De enige uitzondering is misschien de douche, want een te hoge vochtigheidsgraad kan nefast zijn. Bamboe is ook combineerbaar met vloerverwarming op lage temperatuur, al is voor een dergelijke plaatsing steeds het advies van een specialist vereist. Maar bamboe wordt niet alleen als vloerbedekking gebruikt. Almaar vaker worden er ook meubels uit vervaardigd en muren mee afgewerkt. In het laatste geval gaat het vooral om bamboefineer.

© Bamboo Touch

© Moso

© Moso

© Moso

laat u vLOEREN door

Soorten bamboe

Bamboe bestaat in drie categorieën: A, B en C. Elke categorie verwijst naar de kwaliteit van het product, die rechtstreeks verband houdt met de leeftijd van de bamboestengels op het moment van de oogst. De klassen B en C zijn visueel van categorie A te onderscheiden. Zij vertonen grote kleurverschillen, meer uitgesproken groeiknopen, een hogere vochtfactor (en dus een lagere stabiliteit) én het zijn minder harde materialen. Klasse A – de hoogste kwaliteit – biedt een homogener uitzicht. Maar aan die kwaliteit kleeft uiteraard ook een prijskaartje. Ook het kleurenpalet is behoorlijk uitgebreid de laatste jaren. Vroeger waren massieve bamboevloeren enkel verkrijgbaar in standaard massief wit of karamel. Tegenwoordig zijn er ook geborstelde, geverfde en gekleurde versies op de markt.

Wist u dat? • Bamboe dankzij zijn fysische eigenschappen beter scoort dan hout en staal op het vlak van hardheid, duurzaamheid, stabiliteit en elasticiteit. Bamboe bevat bovendien geen hars of zuren. • Bamboe uitzonderlijk sterk is: het is de enige plant die de atoomaanval op Hiroshima heeft overleefd. • Bamboe zijn optimale sterkte bereikt na een groei van 5 tot 7 jaar. Het is dan ook belangrijk om volgroeide planten te gebruiken. • Bamboe de enige plant is die door de mens in zoveel toepassingen wordt benut. Bamboe wordt gebruikt in de bouw, de voedingsindustrie en voor de productie van talloze dagelijkse gebruiksvoorwerpen. • De richtprijzen voor bamboeparket tussen de 25 en 100 euro/m² schommelen (inclusief plaatsing, exclusief btw).


33

inside | laat u vloeren door ecologie

: terug van weggeweest

© Forbo Flooring

Linoleum

: ZACHT EN STEVIG TEGELIJK

Kurk heeft heel wat troeven: het is ecologisch, warm, makkelijk te verwerken, geluiddempend, onderhoudsvriendelijk én erg trendy.

Gebruik

Kurk kan eigenlijk overal worden geplaatst: op de vloer, aan de muur en zelfs tegen het plafond. De toepassingen lopen erg uiteen. Kurk wordt vaak in de badkamer gebruikt aan de hand van een verlijmde plaatsing. Het materiaal is ook populair in inkomhallen met een hoog plafond. Muren zijn daar soms tot zes meter hoog en kurk biedt in dat geval een oplossing op maat. Na plaatsing beweegt dit antistatische materiaal niet meer en heeft het ook weinig onderhoud nodig. Af en toe schoonmaken met een vochtige doek is ruimschoots voldoende.

Varianten

Wie kurk zegt, denkt bijna onmiddellijk aan de bruine kurk van wijnflessen. Als materiaal voor het interieur is kurk de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. De tinten van kurk variëren tegenwoordig tussen smetteloos wit en zwart. Er zijn ook heel wat varianten in grijstinten. Kortom: modieuze kleuren, die net zo goed passen in een hippe loft als in een klassieke of moderne villa.

Wist u dat? • Kurk niet geschikt is voor buitentoepassingen. • Kurk wordt gewonnen uit de schors van kurkeik, een boom die groeit in Zuid-Europa (Portugal en Spanje) en Noord-Afrika. • De richtprijzen voor geplaatste kurk schommelen rond 70 euro/m² (excl. btw). Zonder de plaatsing vindt u al kurk vanaf 30 euro/m² (excl. btw). • Kurk niet wordt verwerkt in meubilair, dit in tegenstelling tot bamboe.

© Forbo Flooring

© Forbo Flooring

© Santana

© Santana

© T. PALM

© Forbo Flooring

Kurk

© Apcor

32

Linoleum bestaat al zowat 150 jaar en is geschikt voor tal van toepassingen. In de jaren zestig moest linoleum echter wijken voor vast tapijt en het goedkopere vinyl. Maar dankzij zijn ecologische eigenschappen is het sinds een twintigtal jaren aan een tweede leven begonnen.

Samenstelling

Linoleum bestaat voor 80 % uit natuurlijke en hernieuwbare materialen. Een van de belangrijkste troeven is ongetwijfeld de samenstelling: 23 % lijnolie, 12 % vloeibaar hars (een bijproduct van papierpasta), 27 % kalk, 24 % houtmeel, 8 % jute, 3 % rubberhars, 2,7 % pigmenten en een afwerkingslaag in vernis op waterbasis. De productie is niet vervuilend. De gebruikte lijmsoorten zijn immers niet toxisch en er komen geen schadelijke stoffen vrij. Linoleum is volledig biologisch afbreekbaar en kan zelfs worden gecomposteerd.

Toepassingen

Linoleum leent zich tot openbare (scholen, overheidsdiensten, ziekenhuizen,...) én particuliere (keuken, eetkamer, salon, hal, gangen, trappen,...) omgevingen. Er zijn tal van speelse variaties

mogelijk voor wie een uiterst gepersonaliseerde vloer wenst. Er zijn gevlekte, gemarmerde, gelijnde en gestructureerde versies. Accessoires als plinten en hoekelementen garanderen een perfecte afwerking. Linoleum wordt verkocht in stroken van verschillende formaten en als kliktegels. In dat laatste geval is het plaatsingsprincipe precies hetzelfde als bij kliklaminaat.

Wist u dat? • Linoleum enorm onderhoudsvriendelijk is. Dweilen volstaat om de glans te herstellen en met een zachte borstel haalt u het vuil weg. • Linoleum op elke vlakke en stevige ondergrond kan worden geplaatst. • Linoleum moeilijk brandbaar is en zelfs bestand is tegen een brandende sigaret. • Linoleum resistent is tegen vlekken en zonlicht. • Linoleum na plaatsing een sterke geur kan afgeven door de oxidatie van de vetzuren. Deze geur is echter niet schadelijk voor de gezondheid. • De richtprijzen 30 tot 40 euro/m² bedragen (inclusief plaatsing, exclusief btw).


Edwin Houttekier en Martine Hennaut vonden hun droomhuis aan zee.

MYHOHO | veurne

MY HOHO

Wonen aan zee TEKST Hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Het echtpaar Edwin Houttekier en Martine Hennaut had zich voorgenomen om aan zee te wonen, eens ze allebei met pensioen zouden zijn. Maar de stap kwam er iets vroeger, want bij toeval vonden ze het huis van hun dromen. Hoe vonden jullie het huis? Edwin Houttekier: “We kwamen vroeger vaak naar de kust. We hadden in De Panne immers een appartement gekocht waar we later zouden wonen. Het was al heel lang ons voornemen om ooit naar zee te verhuizen. Bij een wandeling passeerde mijn echtgenote voorbij dit huis. We waren niet op zoek naar een woning, het was puur toeval. Ze was onmiddellijk enthousiast en we gingen samen kijken. De makelaar was dewaele l vastgoed & advies. Op de website konden we foto’s bekijken en die spraken ons erg aan. Toen we het huis effectief gingen bezoeken, waren we op slag verliefd. Het gaat om een villa met drie vrije gevels en een tuin. We wonen hier sinds december vorig jaar, op een paar kilometer van zee. Het huis is pas drie jaar geleden gebouwd. De vorige eigenaars woonden er niet permanent. We konden er zo intrekken, alles was zo goed als nieuw.”

‘‘

hard gewerkt

er wordt

bij

’’

dewaele

Zijn jullie intussen met pensioen? “Ik kon stoppen met werken, maar mijn echtgenote nog niet. Zij pendelt nu elke dag naar Feluy in Wallonië, wat heen en weer ruim 350 kilometer is. Dat is behoorlijk zwaar, maar ze had het er voor over. Ik liet de beslissing om nu al definitief te verhuizen toch wel grotendeels aan haar over, net omwille van die grote afstand. Tot dan woonden we immers in Groot-Bijgaarden, wat veel dichter bij haar werk is. Maar het is hier heerlijk wonen, we zijn er heel blij mee. We leven nu veel meer buiten, gaan vaak wandelen en fietsen. Zeker op mooie dagen trekken we er op uit. Naar Frankrijk gaan we niet zo vaak. Soms wandelen we tot in Bray-Dunes en af en toe maken we een uitstap naar Cap Gris-Nez. Omdat we hier al jarenlang komen, kennen we ook enkele mensen en dat maakt het nog leuker.” Hoe verliep het contact met de vastgoedmakelaar? “Alles ging heel vlot. Er was een richtprijs vastgesteld en wij deden op onze beurt een bod. We hebben wat onderhandeld, maar kwamen vrij vlug tot een akkoord. Iedereen deed wat water bij de wijn en dan lukt het vrij gemakkelijk. Van onze contactpersoon bij dewaele | vastgoed & advies kregen we ook steeds heel snel informatie. Er wordt hard gewerkt, want op een dag kregen we zelfs redelijk laat ’s avonds nog een telefoontje. Daarvan was ik toch wel onder de indruk. Intussen boden we ook ons appartement te koop aan via dit vastgoedkantoor.” meer info? www.dewaele.com

35


37

energie&praktijk | buffer uw warmte

buffervat

versus boiler

Een buffervat lijkt op het eerste gezicht op een klassieke boiler, maar niets is minder waar.

Hiernaast: Buffervat dat aangesloten is op verschillende warmtebronnen 1. centrale verwarming 2. Warmtetoevoer via stookketel of warmtepomp 3. Elektrische weerstand (als aanvulling en voor noodgevallen) 4. Sanitair warmwatercircuit 5. Warmtetoevoer via kachel of inbouwcassette 6. Toevoer koud water 7. Warmtetoevoer via thermische zonnepanelen

1

4

2

5

6

3

7

© Weishaupt

Linksboven: In dit buffervat van 400 liter wordt in de eerste plaats energie opgeslagen die door thermische zonnepanelen wordt aangeleverd. De aanvullende warmte wordt geproduceerd door een gasketel.

Een buffervat verschilt ook van de klassieke boiler door de isolatiegraad die een pak hoger ligt bij een buffervat.

© junkers

Daar waar een boiler instaat voor de productie van warm water, zorgt een buffervat voor de langdurige opslag of ‘buffering’ van energie in water voor verwarmingsdoeleinden. Die warmteenergie wordt door een ander systeem geproduceerd: bij voorkeur met hernieuwbare energie zoals zonne-energie, warmtepomp, open haard, cv-haard of een hout(pellet)ketel. Maar op een buffervat kunnen evengoed klassieke systemen op aardgas of stookolie worden aangesloten. Bovendien heeft een buffervat meerdere aansluitpunten waardoor u meerdere warmwaterbronnen op de techniek kan combineren.

Bovendien kan een buffervat ook meer warm water opslaan en bewaren in vergelijking met een boiler. De inhoud kan variëren van 300 tot 2.000 liter. Dankzij die enorme capaciteit maakt een buffervat de verwarmingsinstallatie rendabeler en flexibeler. Je maakt de warmte immers aan op momenten dat dit goedkoop is. Wanneer er thermische panelen aan het vat gekoppeld zijn, is dat bij overvloedige zonneschijn. Koos u voor een open haard, dan is dat in de tussenseizoenen of in de winter wanneer u ’s avond voor tv zit. De overtollige warmte blijft in het buffervat bewaard tot u die nodig heeft voor de verwarming of warmwaterproductie.

Dankzij een buffervat kan u overigens de verzamelde warmte ook herverdelen van en naar verschillende toestellen. Zo voorkomt u dat uw installatie tijdens een piekmoment extra energie moet gaan halen uit duurdere en of minder milieuvriendelijke energiebronnen (zoals elektriciteit) omdat op dat ogenblik de hernieuwbare energiebron niet beschikbaar is.

In een gesofisticeerde versie van een buffervat wordt het warme water in verschillende temperatuurlagen opgeslagen. Hoe hoger in het vat, des te hoger de temperatuur van het water. De temperatuur kan in de hoogste laag oplopen tot 95° Celsius. De warmte wordt in functie van de toepassing uit de juiste laag gehaald. Doorgaans wordt de warmte uit de bovenste lagen gebruikt voor het sanitair warm water en dat van de onderliggende lagen voor de verwarming. Ook de hoeveelheid water die de buffer opslaat, kan sterk variëren. De installateur houdt hiervoor onder meer rekening met het vermogen van de regeneratieve bron(nen) – in het geval van een houtkachel is dat bijvoorbeeld ongeveer 30 à 40 liter per kW vermogen. In het geval van thermische zonnepanelen voorziet men doorgaans 50 tot 70 liter per vierkante meter paneeloppervlakte. Naast het vermogen van de verschillende bronnen speelt ook de energiebehoefte van de consument een doorslaggevende rol. Daarbij kijkt de installateur naar het gebruik van het buffervat voor verwarming (radiator of vloerverwarming) en/of warm

water voor tappunten. In dat laatste geval speelt het aantal tappunten en het debiet op die plaatsen een rol. De inhoud van het buffervat wordt altijd voldoende ruim becijferd om stagnatie en dus stoomvorming te vermijden.

houdbaarheid

© vaillant

Een warmtepomp of thermische zonnepanelen zorgen vaak voor warmte of warm water wanneer er niet meteen behoefte aan is. Deze gratis energie gaat dus gewoon verloren. Met een buffervat kunt u de geproduceerde warmte bewaren tot u deze nodig heeft.

gelaagde wateropslag

In een thermisch gelaagd buffervat wordt het water in verschillende temperatuurlagen opgeslagen. De gewenste warmte wordt in functie van de toepassing (vloerverwarming, sanitair warm water...) uit de juiste laag gehaald.

tijdens ofde bouwwerken na Gezien de omvang van een buffervat – een inhoud van 500 of 1000 liter vraagt toch al wat ruimte – installeert u deze bij voorkeur al tijdens de bouwwerken. Het vat wordt met andere woorden in de juiste positie geplaatst wanneer daar nog voldoende bewegingsruimte toe is. De aansluitingen op de technieken kunnen dan in een latere fase gebeuren. Bent u helemaal overtuigd van het nut van een buffervat, maar is uw woning al voltooid? Geen nood, met wat extra inspanningen van de installateur kan het vat alsnog later geïnstalleerd worden. In sommige situaties helpt het om de isolatie tijdelijk te verwijderen waardoor de tank wel door een deur-

opening, kelder- of zoldergat kan passen. Nadien is het dan zaak de isolatie zo correct mogelijk terug aan te brengen.

© vaillant

BUFFER UW WARMTE

© viessmann

36

De opgeslagen energie in het buffervat is uiteraard niet eeuwig beschikbaar. Hoe lang dan wel, is afhankelijk van de isolatie van het buffervat en de mate waarin de warmte in het buffervat wordt gebruikt. Zo’n isolatiepakket kan al snel oplopen tot 12cm of meer. In ieder geval, hoe beter de isolatie, hoe langer u het water in het vat op temperatuur kan houden. Een gemiddeld warmteverlies van een buffervat ligt tussen 2,8 tot 6 kWh op 24 uur. Concreet betekent dit dat u met een gewoon buffervat toch 2 tot 3 dagen van de opgeslagen warmte gebruik kan maken. Om de warmte uit het buffervat te kunnen benutten, wordt de verwarmingsinstallatie op het buffervat aangesloten. Wanneer er een warmtevraag is, zal de verwarmingsinstallatie in eerste instantie de energie uit het buffervat gebruiken om de gevraagde warmte (voor verwarming of sanitair gebruik) te leveren. Pas wanneer de geleverde energie uit het buffervat niet volstaat, zal het systeem op zijn primaire brandstof terugvallen.

prijskaartje

De meerkost voor een buffervat in een totale verwarmingsinstallatie valt nog te overzien. Voor een standaard buffervat – zonder de thermische gelaagdheid – varieert de kostprijs tussen 600 en 1.200 euro voor een opslagcapaciteit van 300 tot 750 liter. Voor de thermisch gelaagde buffervaten moet u rekenen op een bedrag tussen 1.000 en 4.000 euro. Die kostprijs wordt beïnvloed door de inhoud van het vat en het aantal warmtewisselaars dat voorzien moet worden. Bij toepassing van zonne-energie in combinatie met andere energiebronnen dient immers een aparte warmtewisselaar te worden voorzien om de warmte geleverd door de zon, in het vat op te slaan.


39

energie&praktijk | nieuwe energiebronnen

Eén bron

voor warmte en elektriciteit

Elektriciteit en warmte worden doorgaans apart geproduceerd, maar op grote schaal, zoals in wijken of kantoorgebouwen, wordt een gelijktijdige productie via warmtekrachtkoppeling (cogeneratie) al een tijdje gebruikt. Deze technologie is voortaan ook geschikt voor particuliere woningen in de vorm van micro-warmtekrachtkoppeling (M-WKK), of het gelijktijdig produceren van warmte en elektriciteit met één primaire energiebron. Een hele uitdaging!

Hoe gaat het in zijn werk?

Warm water Een micro-cogenerator van 1 kW bestaat uit een stirlingmotor, een externe verbrandingsmotor die werkt op aardgas. Die drijft een wisselstroomgenerator aan, die de mechanische energie omzet in elektriciteit. Bij M-WKK wordt de afgegeven warmte via warmtewisselaars gerecupereerd en door de motor gebruikt om het huis of het sanitair water te verwarmen. Het toestel werkt verder als een gewone condensatieketel en levert een vergelijkbaar comfort, onder andere dankzij de stille motor. Een Belgisch gezin verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.000 kWh elektriciteit en 24.000 kWh voor verwarming. Met een vermogen van 1 kWh aan elektriciteit en tussen 4 en 7 kWh aan warmte (naargelang het model), kan elke motor die 3.000 uren draait dus voldoende elektrische energie opwekken. Wat de thermische energie betreft, kan de eventueel ontbrekende hoeveelheid worden aangeleverd door een tweede ‘ketel’ die standaard deel uitmaakt van Verwarming het systeem. Die treedt pas in werking als de productie van de WKK niet volstaat om aan de vraag naar warmte te voldoen. In de praktijk heeft het water na het opwarmingsproces een hoge temperatuur, maar het is mogelijk om de temperatuur in de stratificatieboiler te regelen om daarnaast ook over water op lagere temperatuur te beschikken. Een M-WWK kan dus warm water voor elk soort gebruik produceren.

Elektriciteit

Verantwoord omspringen met energie

Het procedé heeft twee grote voordelen: • het energierendement ligt een stuk hoger dan bij gescheiden productie, met zowat 20 % besparing aan primaire energie. • een aanzienlijk positief effect op het leefmilieu aangezien de vervuilende uitstoot van CO2 met 15 tot 30 % daalt. Warmtekrachtkoppeling heeft dan ook het grote voordeel dat elektriciteit en warmte tegelijk worden geproduceerd terwijl de energie in de brandstof optimaal wordt benut. In het geval van een gescheiden productie haalt de elektriciteitsproductie (in een elektriciteitscentrale) een rendement van 50 % en de warmteproductie (met een kwalitatieve ketel) een rendement van 90 %. Voor het geheel van de productie gaat dus zowat 60 % van de primaire energie verloren in de vorm van warmte in de omgevingslucht of door verliezen tijdens het transport. In het geval van micro-cogeneratie levert dezelfde hoeveelheid primaire energie in dit ene procedé een rendement op van 12 % aan elektriciteit en 86 % aan warmte, wat betekent dat nog slechts 2 % van de primaire energie verloren gaat. Het gebruik van dergelijke ketels laat dus toe om 10 tot 15 % op de globale energiefactuur te besparen. Of met andere woorden: de consument kan jaarlijks de uitstoot van meer dan een ton CO2 voorkomen.

Handige weetjes Om een maximale hoeveelheid elektriciteit aan te leveren, moet de WKK-installatie zo veel mogelijk draaien. De warmtebehoefte moet dus vrij hoog liggen. Daarom wordt het systeem vooral aanbevolen tijdens renovaties waar de constante vraag naar warmte gedurende het hele jaar door de rentabiliteit van het systeem verhoogt.

Het grote voordeel van microwarmtekrachtkoppeling is de elektriciteitsproductie. De opgewekte elektriciteit wordt meteen door de werkende elektrische apparaten gebruikt, maar het systeem is ontworpen om eventuele overschotten,

bijvoorbeeld ’s nachts wanneer er weinig vraag is naar elektriciteit, op het distributienet over te dragen. Micro-cogeneratie functioneert op basis van een condensatieketel. Dergelijke ketels hebben geen schoorsteen noch een goed verlucht vertrek nodig. De gassen worden afgevoerd via een muurdoorvoer. Dankzij de beperkte afmetingen, kunnen condensatieketels zowat overal geïnstalleerd worden. Bovendien gaat het om een stil systeem dat in een gesloten circuit functioneert.

Groene doelstellingen

© whispergentm

38

De reserves aan fossiele brandstoffen zijn beperkt. Er zou naar verluidt nog voor 40 jaar aardolie en voor ongeveer honderd jaar gas in de ondergrond voorradig zijn. Het is dan ook de hoogste tijd om de beschikbare fossiele energie beter te gaan benutten tot we de overstap kunnen maken naar nieuwe technologieën zoals brandstofcellen of kernfusie. Met het oog op een rationeel energieverbruik is warmtekrachtkoppeling en dus micro-cogeneratie een interessante techniek. Aardgas wordt vandaag als efficiënte brandstof naar voor geschoven, omdat het de condensatietechniek maximaal doet presteren. Bovendien is het gebruikscomfort optimaal. Het is evenwel perfect mogelijk om de motor op hernieuwbare brandstoffen te laten draaien. Dat gebeurt reeds op basis van houtpellets, hoewel het vullen van de ketel en het onderhoud ervan in dat geval zwaarder doorwegen. Andere studies richten zich ook op biomassa en biogas.

kostenplaatje

Een volledige installatie van 15.000 euro, geplaatst door een erkend installateur, is na ongeveer zes jaar terugbetaald (varieert naargelang het verbruikersprofiel en de energieprijzen), rekening houdend met een aantal premies en voordelen. De basisinvestering ligt inderdaad vrij hoog, maar een verwarmingsketel kost u na aankoop telkens geld wanneer u hem gebruikt. Een WKK-systeem produceert daarentegen voldoende elektriciteit om zichzelf binnen een redelijke termijn terug te betalen. Volgens de schattingen van fabrikanten en mits een jaarlijks onderhoud schommelt de levensduur rond 15 jaar. Na die periode heeft de installatie haar eigenaar 15.000 tot 20.000 euro ‘opgebracht’.


41

energie&praktijk | nieuwe energiebronnen

Ventilatie

als warmtebron

Niet alleen met een micro-warmtekrachtkoppeling kunt u energie besparen. Dankzij nieuwe technologie spaart u voortaan nog meer energie via uw ventilatiesysteem. In de lucht in uw huis zit immers heel wat energie. Hieronder leest u er alles over.

1

Twee soorten

De warmte die bij de ventilatie van uw woning verloren gaat, kunt u via uw ventilatiesysteem recupereren voor de productie van sanitair warm water. Daarvoor moet uw woning wel uitgerust zijn met een systeem voor gecontroleerde mechanische ventilatie. Dit kan ventilatie met een enkelvoudige (systeem C) of dubbele (systeem D) flux zijn. Hiernaast vindt u alle details over deze twee systemen. De zogenaamde ‘thermodynamische boilers’ die instaan voor de productie van sanitair warm water, halen hun energie uit de lucht in huis. In die lucht zit immers nog heel wat energie, aangezien die tijdens de circulatie in huis werd opgewarmd.

type C

Met een ventilatiesysteem van het , gaat de energie gewoon verloren aangezien de vervuilde lucht uit vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet, linnenkamer) gewoon naar buiten wordt afgevoerd door een mechanische extractor. Plaatst u echter een boiler met warmtepomp tussen de extractieopeningen binnenshuis en het externe uitlaatrooster, dan kunt u de energie uit de uitgaande warme lucht recupereren en overdragen op het sanitair water dat in de boiler zit. De warmtepomp neemt dus de functie over van de extractiemotor van het ventilatiesysteem. Dit systeem volstaat niet om te voldoen aan de totale behoefte aan sanitair warm water, maar kan aangevuld worden met een ketel, warmtepomp of zonnepanelen om de gewenste minimumtemperatuur te bereiken.

Voordelen

Hoe gaat het in zijn werk?

Met een thermodynamische boiler kunt u gemiddeld 220 tot 250 euro besparen op jaarbasis, uiteraard afhankelijk van uw initiële investeringskosten, waarvan u de fiscale voordelen kunt aftrekken. Een gezin van vier verbruikt gemiddeld 3.400 kWh voor de productie van sanitair warm water. Wordt het warm water aangeleverd door een stookketel, dan stijgt het verbruik naar 3.778 kWh of 378 liter stook-

olie of 378 m³ aardgas. Een thermodynamische boiler met een productiecoëfficiënt van 4,2 verbruikt slechts 809 kWh. Dit systeem is uitermate geschikt voor lage-energiewoningen waar het energieverbruik voor de productie van sanitair warm water een almaar groter aandeel krijgt in de energie die nodig is om het huis te verwarmen.

ventilatiesystemen

2

Voordelen

In de zomer kan het systeem de energie voor het sanitair warm water putten uit de inkomende in plaats van uit de uitgaande lucht. Het systeem doet de temperatuur van de inkomende lucht dus dalen en fungeert op die manier als natuurlijke en ‘gratis’ klimaatregeling.

Warmtepomp 6. Verdamper 7. Compressor 8. Verbinding zonnepanelen Boiler 9. Buffervat sanitair warm water 10. Circuit koud water 11. Circuit sanitair warm water

© Atlantic/FACQ

De nieuwe technologie is financieel vrij interessant. De aankoop van een thermodynamische boiler kost ongeveer 2.000 tot 4.000 euro, goed voor een inhoud van 250 tot 300 liter.

© Stiebel Eltron

Ventilatie 1. Lucht aangevoerd van buiten 2. Lucht onttrokken van binnen 3. Lucht ingeblazen naar binnen 4. Afgevoerde lucht 5. Warmtewisselaar met gekruiste tegenstroom

kostenplaatje

type D

Een ventilatiesysteem met dubbele flux ( ) zuigt, in tegenstelling tot systeem C, rechtstreeks frisse buitenlucht aan met behulp van een ventilator. Die verse lucht wordt met behulp van een warmtewisselaar voorverwarmd en daarna doorgestuurd naar de leefruimtes (salon, slaapkamer, bureau,...). Op het niveau van de extractie is het werkingsprincipe hetzelfde als bij systeem C. De warmte in de afgevoerde lucht wordt alleen vooraf gerecupereerd.

functioneringsschema (Systeem C)

© Stiebel Eltron

40

De winst is hier beperkter maar dit systeem is zeker interessant in passiefhuizen, omdat er meer warmte kan worden aangevoerd zonder complexe technieken te gebruiken.


42

43

Myhoho | Gent

MY HOHO

modern huurAPPARTEMENT TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Luc Hemeryck kent de vastgoedmarkt goed. De familie verhuurt enkele appartementen en werkt hiervoor samen met dewaele | vastgoed & advies. Waarom deed u een beroep op dewaele | vastgoed & advies? Luc Hemeryck: “Ik was directielid bij het bedrijf Besix, bekend van de bouw van de grootste toren ter wereld. Die staat in Dubai. Sinds een paar jaar ben ik met pensioen. De bouwsector boeit me nog steeds. Ik besloot in enkele appartementen te investeren en die te verhuren. Dat is vooral in Brugge, Gent en Brussel. De ligging speelt een belangrijke rol. Het appartement mag niet te ver van het centrum liggen. Ook een locatie aan het water kan leuk zijn. Pol Dewaele, de stichter van dewaele | vastgoed & advies, was een kennis van mij. Ik had veel vertrouwen in dit agentschap.”

Een

vastgoedkantoor fungeert als

een

’’

filter

DE GENTSE HUURMARKT De Gentse huurmarkt kan als volgt worden samengevat: grote vraag, weinig aanbod en aantrekkelijk voor investeerders. Ron De Meyer, bestuurder dewaele Gent, geeft tekst en uitleg. Hoe gaat het in het algemeen met de Gentse vastgoedmarkt? “Heel goed. De jongste 5 jaar was er telkens een aangroei van zo’n 2000 inwoners in de stad Gent. Dat zorgt voor wat extra druk op de aanbodzijde van de vastgoedmarkt en dit zowel in de koopmarkt als in de huurmarkt. Deze druk geldt ook over de hele lijn: van het topsegment tot de sociale huisvesting. In alle bevolkingslagen is er vraag naar degelijk vastgoed.”

Wat is er typerend voor hun aanpak? “De prijzen van immobiliënkantoren zijn nogal gelijklopend. Het pluspunt van het kantoor in Gent is dat het pal in het centrum van de stad is gelegen. Dat komt goed uit omdat wij daar vlakbij appartementen verhuren. De aangename samenwerking is ook mooi meegenomen. Maar ook op zakelijk vlak zijn ze heel correct. Huurders krijgen een duidelijk contract aangeboden en moeten informatie geven over hun loon. De huurprijs wordt kritisch bekeken: die is niet te hoog of niet te laag. Bij het bespreken van het contract is er een overleg tussen eigenaar en huurder zodat er een kennismaking is. Het contract wordt zo opgesteld dat het juridisch helemaal in orde is. Dewaele volgt de wetgeving op de voet. Het is dus voor beide partijen een win-winsituatie. Ik werkte al met andere kantoren, maar dewaele | vastgoed & advies springt er uit omwille van hun degelijke en uitgebreide dossiers, en hun heldere communicatie.”

Welk segment doet het goed op de Gentse huurmarkt? “We zien dat het segment van woningen en appartementen die 900 à 1.000 euro kosten, het prima doet. Dat hangt samen met de groeiende appreciatie voor Gent. Er zijn steeds meer expats, begoede burgers, artiesten, voetballers en andere leden van de ‘beau monde’ die in het Gentse komen wonen. Niet altijd om te kopen, maar vaak om te huren.”

U kent de vastgoedmarkt goed, waarom is een tussenschakel als dewaele | vastgoed & advies dan nog nodig? “Kandidaat-huurders kunnen rekenen op veel informatie over het appartement en het ook uitgebreid bezoeken. Als je dat zelf doet, spendeer je daar toch vrij veel tijd aan. Het pluspunt is ook dat dewaele | vastgoed & advies zich als een objectieve tussenschakel opstelt. Als eigenaar krijg je garanties dat het huurgeld zal worden betaald. De medewerkers zijn dagelijks bezig met vastgoed en zien heel snel de troeven van een bepaald appartement. Zij kunnen gemakkelijker de wensen van kandidaat-huurders nagaan en ze overtuigen te huren. Ik heb ooit zelf een appartement verhuurd. Er liepen heel veel telefoons binnen, maar vaak ook van mensen die gewoon benieuwd waren. Een vastgoedkantoor fungeert als een filter. Wie geen daadwerkelijke interesse heeft, zal er niet zo vlug binnenstappen of al snel door de mand vallen.” op zoek naar een geschikt huurappartement? Kijk ook op www.dewaele.com.

‘‘

faq

Wat zijn de troeven van Gent? “Gent combineert een historisch centrum met een aangenaam leefklimaat. Voeg daar de economische onderbouw en de langetermijnvisie van het stadsbestuur aan toe en je weet waarvoor Gent staat.” Hoe duur is Gent? “In het algemeen is Gent relatief duur, maar consistent. Er zijn ook nog genoeg betaalbare locaties in de rand van Gent en toch dicht bij het centrum.” Eigenaar Luc Hemeryck en Fanny Windels, vastgoedmakelaar dewaele | vastgoed & advies.

Meer weten? www.dewaele.com


45

inside | zoals het thuis klinkt

A

udio- en videocentrales, ook wel multirooms genoemd, waren lange tijd het voorrecht van welgestelde mensen. Intussen zijn ze een stuk democratischer geworden. Dankzij de technologische ontwikkelingen op dat vlak én de popularisering van internet en Wifi kan u tegenwoordig steeds efficiëntere, compacte en vooral gebruiksvriendelijke multiroom audio- en videosystemen in huis halen.

DE GEBRUIKERSINTERFACE

De bedieningsmogelijkheden van een multiroom audio- of videosysteem zijn legio. Sommige apparatuur is voorzien van een afstandsbediening met touch screen, zoals in het gedecentraliseerde systeem (zie verder). In andere gevallen worden er bedieningskastjes in de muren ingewerkt om de multirooms rechtstreeks te bedienen. Via de gebruikersinterface stuurt u de geluidsbronnen, de bestemming van de data, de volumeregeling en eventueel de groepering van verschillende zones. De interface kan ook informatie aanreiken omtrent de inhoud (artiest, genre, foto van de albumhoes,...). De functie van de soms kleine en weinig aantrekkelijke visuele interface kan, dankzij specifieke software, worden overgenomen door uw gsm (iPhone) of uw tabletcomputer (iPad). Elk bedieningsinstrument toont u een algemeen beeld van de actuele werking van de installatie in alle vertrekken die op de instal-

latie werden aangesloten. Bovendien kan u alle zones van op één plek bedienen. De sturing van een multiroom systeem kan tevens deel uitmaken van een ruimer domoticasysteem waarin u ‘leefscenario’s’ in functie van uw levensstijl programmeert op het vlak van verlichting, temperatuur, ventilatie en dergelijke.

start tijdig!

Heeft u van in de ontwerpfase van uw huis reeds plannen voor een multiroom systeem, dan kan u die maar beter meteen aan uw architect voorleggen. In het geval van nieuwbouw kan die, met de hulp van een technisch specialist, de bekabeling volledig verbergen én de verschillende apparaten op de meest aangewezen plaatsen inbouwen. Tijdens renovaties is het misschien niet mogelijk om alles te integreren, maar: hoe vroeger u de installatie in uw plannen inpast, hoe discreter de installatie geïntegreerd kan worden. ‘Integratie in de constructie’ gaat echter verder dan dat. De indeling en de afmetingen van de vertrekken in kwestie, het meubilair, de vloer- en wandbekleding... Ze beïnvloeden stuk voor stuk de geluidskwaliteit in die kamers. De omgeving bepaalt mee of u optimaal van uw installatie kan genieten. Vraag gerust advies aan een geluidstechnicus of aan uw technisch installateur om uw woonplannen te verzoenen met de installatie van een multiroom systeem. >

© Philips

44

ZOALS HET THUIS KLINKT Wilt u in elke ruimte van uw woning de passende muziek of uw lievelingsvideo afspelen? Dat kan! Tegenwoordig zijn er centrale audio- en video-installaties voor elke ruimte én voor elk budget. De hifi- en videowereld ligt aan uw voeten...


47

inside | zoals het thuis klinkt

GECENTRALISEERD MULTIROOM SYSTEEM

Een multiroom audiosysteem biedt een aantal belangrijke voordelen: uw muziekbestanden worden gecentraliseerd, opgeslagen en zijn overal in huis toegankelijk dankzij de bedieningsinterfaces. Met een multiroom audiosysteem kan u muziek beluisteren in elk vertrek dat op de installatie is aangesloten, onafhankelijk van de programmering voor andere kamers. De basisconfiguratie van een multiroom audiosysteem omvat een of meerdere muziekbronnen die in verbinding staan met een multiroom centrale, en dat via een rechtstreekse aansluiting óf via een IP-netwerk. In iedere kamer waar u de muziek wilt beluisteren en sturen, worden luidsprekers en bedieningspanelen aangesloten op de centrale eenheid. De data kunnen afkomstig zijn van een computer, een cd-speler, een MP3-speler of een radio. Nieuw is de iCloud, een ‘wolk’ van muziekbestanden op het internet, afkomstig uit ofwel uw eigen bibliotheek, ofwel uit online content. In het geval van een multiroom audiosysteem wordt met het oog op de opslag van al uw muziekbestanden meestal de installatie van een NAS server aangeraden. Die server is een netwerkcomponent (NAS of mediaserver) die op internet kan worden aangesloten (bijvoorbeeld: voor het automatisch catalogiseren van muziekstukken). Die kan worden geraadpleegd via een computer of via de centrale eenheid van het multiroom systeem, dankzij een bedieningsklavier, een universele afstandsbediening, een iPhone of een iPad. De muziek die van de server werd gehaald, wordt via de centrale eenheid doorgestuurd naar de luidsprekers in de zone van uw keuze. Van de bron wordt de muziek naar de distributiecentrale gestuurd via een bekabeld of een draadloos IP-netwerk (via een router). Afhankelijk van de complexiteit van het netwerk dat u wilt opzetten (aantal ontvangers, configuratie van de kamers, te overbruggen afstanden,...), kiest u voor het ene of andere systeem (kabels of draadloos). Bij renovaties is een draadloos netwerk aangewezen, hoewel de dikte van de muren of de indeling van het pand u kan noodzaken om voor een bekabeld netwerk te kiezen. Bent u overgevoelig voor Wifigolven, dan kiest u uiteraard ook beter voor

het multiroom

bekabeling. In dergelijke gevallen moet uw architect of installateur met het bestaande aan de slag om tot een efficiënte installatie en een esthetische integratie te komen. Bij nieuwbouw daarentegen kan de bekabeling volledig aan het zicht worden onttrokken, op voorwaarde dat u die al in de ontwerpfase incalculeert. Om de versterker in de multiroom centrale met de luidsprekers te verbinden, worden uitsluitend kabels gebruikt. In het geval van een kwalitatief hoogstaande installatie kan u uw eigen versterker en de daarmee verbonden luidsprekers kiezen, eventueel met de bijhorende woofer. In dat geval stuurt de centrale de muziekbestanden van de muziekbronnen door naar de betrokken zones. Is de ontvanger van het audiosignaal een hifiketen of een homecinemasysteem, dan worden versterker en luidsprekers in één installatie geïntegreerd.

Wat heeft u nodig? Multiroom installaties maken sowieso gebruik van een router, ongeacht of ze op een bekabeld of een draadloos netwerk zijn aangesloten. Net als bij een internetaansluiting via een netwerk, beheert de router de gegevensstromen. De data worden on demand doorgestuurd naar de verschillende toestellen die erop werden aangesloten. Voor de werking van een multiroom is geen internettoegang vereist, behalve uiteraard voor webradio’s. De

videosysteem

Het principe van een multiroom videosysteem is vergelijkbaar met dat van een multiroom audiosysteem: de data worden gecentraliseerd en opgeslagen op een server waarop ze worden beheerd en on demand worden uitgezonden met behulp van gespecialiseerde software. De multiroom stockeert uw dvd- en Bluraycollectie zonder de bestanden te comprimeren. Films worden naar de verschillende video-installaties in huis doorgestuurd via Wifi (behalve HD video) of kabels, naargelang de configuratie ter

installatie van een draadloos multiroom systeem heeft bovendien geen enkele invloed op de internettoegang en -snelheid in huis, op voorwaarde dat het aantal muziekzones tot vier of vijf beperkt blijft. In dat geval mag u uitgaan van 4 tot 5 Mb. Voor complexere installaties moet u de nodige bandbreedte voorzien om een overbelasting van het netwerk – en dus onderbrekingen in de weergave – te voorkomen.

plaatse. De videoserver laat u onder meer toe films te klasseren of een aparte kinderinterface te maken die u kan bedienen via een kindvriendelijke en vereenvoudigde afstandsbediening. De videoserver maakt uw filmcollectie eenvoudig en supersnel toegankelijk, en laat zelfs toe eenzelfde film in verschillende vertrekken aan een ander tempo te bekijken. Multiroom videosystemen zijn echter nog maar weinig ingeburgerd: ze blijven duur en zijn vooral bedoeld voor doorwinterde cinefielen.

2

GEDECENTRALISEERD MULTIROOM SYSTEEM

© Sonos

1

audiosysteem

Er bestaat een alternatief voor gecentraliseerde audio installaties. Het zal u niet verbazen dat het hier om een gedecentraliseerd multiroom systeem gaat met een evolutief karakter, eenvoudig te installeren en te gebruiken.

HOE WERKT DIT SYSTEEM?

Een zogenaamde ‘zoneplayer’ wordt via een router al dan niet draadloos aangesloten op een informatiebron (server, computer, webradio,...) en een geluidsverspreider. Elke zoneplayer stemt overeen met een muziekzone in huis. U installeert dan ook net zoveel zoneplayers als het aantal gewenste muziekzones. Ze verplaatsen óf nieuwe zones toevoegen kan in alle vrijheid en zonder beperkingen, aangezien alles via een draadloos netwerk verloopt. Iedere zoneplayer vormt een Wifiverbinding die data naar de aangrenzende zones doorstuurt. De transmissie wordt dus perfect verzekerd, zelfs al staat de server op een behoorlijke afstand van bepaalde zones. Een zoneplayer moet gewoon op de router aangesloten zijn om de volledige installatie permanent toegang te verlenen tot de online muziekdata.

troeven

U kunt uw installatie geleidelijk uitbouwen door nieuwe zoneplayers aan te kopen.

nadeel

Vrij hoge kostprijs

U kunt perfect de muziekzones in huis wijzigen. Bij een verhuis kunt u uw installatie gewoon meenemen.

© Sonos

het multiroom

© Kaleidescape

46

IS EEN COMBINATIE MOGELIJK?

Sommige merken van geluids- en videoapparatuur pakken uit met gecombineerde multiroom audio- en videosystemen met een vereenvoudigde werking. Die bieden een globale uitkomst voor mediagebruik in huis, maar vertonen één groot nadeel: ze zijn zeer duur. Installateurs combineren soms liever uiteenlopende apparatuur die inspeelt op specifieke behoeften van klanten (geluidof beeldkwaliteit, aantal gewenste zones,...). Gecombineerde multiroom systemen vormen hoe dan ook een verleidelijke ‘gebruiksklare’ oplossing met een aantrekkelijk design, waaraan steeds meer aandacht wordt besteed.


48

today&tomorrow | hedendaags art deco

art deco

HEDENdaags

Dit art decopand uit de jaren 30 wist verleden en heden met elkaar te verzoenen. Het pand werd grondig onder handen gepakt zonder afbreuk te doen aan het uitgesproken karakter van de oude materialen, die zo typisch zijn voor deze architectuur.


50

51

today&tomorrow | hedendaags art deco

W

deze flat is een

hedendaagse designversie in de sfeer van de jaren 30. meer

ie dit pand uit de jaren 30 betreedt, reist terug naar het verleden. Het pand ligt op de hoek van twee straten en herinnert aan de art deco, de periode waarin het werd gebouwd. De inkomhal is ruim, met sierlijsten langs het plafond, marmer op de vloer en met spiegels beklede muren. Net zoals het vroeger was. De eigenaar van de flat op de vijfde verdieping besloot die sfeer te bewaren en de flat zijn vroegere allure terug te geven. Het project is dan ook een combinatie van heden en verleden. De gebruikte hoogwaardige materialen respecteren de geest van wat ooit was. “De flat moest volledig worden gerenoveerd: de vloeren, de muren, de plafonds én de voorzieningen”, benadrukt de interieurarchitect. “Aan de volumetrie werd niet geraakt: we besloten te werken met de bestaande volumes. Eigenlijk gaat het meer om decoratie dan om interieurarchitectuur. We wilden het karakter van de flat immers maximaal respecteren.” Het appartement werd zo ingedeeld dat hij de volledige verdieping in beslag neemt, rond het gemeenschappelijke trappenhuis en de lift. De afgeronde lijnen verlenen het geheel een zachte uitstraling. De bewoners genieten van een panoramisch uitzicht over de wijk en krijgen de hele dag zon. De grote ramen in de leefruimte kijken uit op de tegenoverliggende heuvel.

JAREN DERTIG 2.0

Alle vertrekken zijn ingericht rond een ovale inkomruimte in het midden van het appartement. Aan de ene kant liggen de leefkamers en de keuken (bereikbaar via oude deuren van glas en houten sierlijsten). De andere kant is voorbehouden aan de nachtzone, die via een schuifpaneel wordt afgesloten. “Ik zocht een flat van een behoorlijk volume. Dit zag ik meteen helemaal zitten! We hadden wel een visie nodig, want het geheel was slecht onderhouden. En zo kwamen we op het idee om het appartement te renoveren met zoveel mogelijk materialen uit die tijd: een meer hedendaagse designversie in de sfeer van de jaren 30”, vertelt de eigenaar.

ZORG VOOR HET BINNENSCHRIJNWERK Boven van links naar rechts: De overloop leidt naar de slaapkamers en het toilet. Een oude schuifdeur scheidt die zone van de inkomhal. De in marmer afgewerkte, ovale inkomruimte leidt naar de leefruimtes. Alle deuren – uit eik en glas – zijn de oorspronkelijke, gerestaureerde exemplaren. De badkamer, met een wastafel in massieve eik en diverse grijstinten, speelt haar hoeken en rechtlijnigheid duidelijk uit. Hiernaast van links naar rechts: In de keuken treffen we een gezellig centraal eiland aan. Ook hier overheersen wit en hout. De groen geschilderde muur geeft extra dynamiek aan het geheel. Typisch voor de art decostijl: de gemeenschappelijke inkomhal met veel marmer en spiegels herinnert aan de vroegere rijkdom van het gebouw.

In de leefruimtes lag er vasttapijt op de vloer. Dat moest plaats maken voor een omzoomd parket in massieve eik, door een vakman geplaatst volgens de oude technieken. De oude, karakterloze schoorsteen langs de muur in het salon werd gesloopt om het originele volume te herstellen. De oude ramen werden vervangen door lijstwerk in witgelakt aluminium met driedubbele beglazing. Binnenshuis werd het houtwerk volledig bewaard. Er waren vooral schuifdeuren aanwezig, bestaande uit een structuur in massieve eik en glazen panelen. “We hebben het houtwerk bewaard en gladgeschuurd. De muren werden opnieuw bepleisterd en het raam- en deurbeslag werd opgepoetst. Er werd ook veel aandacht besteed aan de technische voorzieningen. Zo werden er sleuven gemaakt om de zichtbare elektriciteitskabels weg te werken, met respect voor de bestaande sierlijsten.” De elektrische installatie werd vernieuwd en er werden thermostatische kranen geplaatst. In alle ruimtes werden de technische voorzieningen en de verlichting in het verlaagd plafond ingewerkt, wat een piekfijne afwerking als resultaat geeft. Het moderne meubilair in de leefruimte – die bestaat uit een salon en een eetkamer, door een boog van elkaar gescheiden – doet geenszins afbreuk aan het uitgesproken karakter van de oude materialen. Het geheel is sober en doordacht. > Elegantie in zwart en wit...


52

today&tomorrow | hedendaags art deco

APARTE KEUKEN

De keuken is zowel vanuit het salon als de inkomruimte toegankelijk. Hoewel werd overwogen om de muur open te werken, koos de eigenaar er uiteindelijk toch voor om de keuken buiten de leefruimte te houden. Voor de rest bleef het volume open. Het meubilair bestaat uit wit laminaat en beuk. Het centrale eiland heeft iets gezelligs. In tegenstelling tot de andere vertrekken waar uitsluitend wit en zwart werd gebruikt, werd in de keuken één muur groen geschilderd, als symbool van leven en energie. Voor de vloer werden grijze tegels gebruikt.

KNUSSE BADKAMER

In de inkomhal leidt een oude schuifdeur naar de overloop. De master bedroom aan de voorkant van het appartement heeft hetzelfde zicht naar buiten als de leefruimte. Omwille van de intimiteit liet de eigenaar het doorzichtige glas in de oude deur vervangen door matglas. Op de vloer werd massief eikenhouten parket gelegd. De hoge, witte plinten bakenen de ruimte elegant af. De gang leidt naar het toilet, de badkamer en het bureau. De badkamer werd volledig gerenoveerd, ook op het vlak van

de lichtinval. Tegen de muur werd een voorzetwand geplaatst om er de elektrische leidingen in te verbergen en de raamtracering binnen te hertekenen zonder aan het grote gevelraam te raken. Op die manier werd een knusse, rustgevende sfeer gecreëerd. De badkamer, met tabletten in massieve eik, onderscheidt zich door rechte lijnen en hoeken. De eigenaar besloot het bad weg te halen en te vervangen door een ruime, betegelde douche. Hier vloeien grijstinten in elkaar over.

HET CACHET PRIMEERT

In de leefruimte overheersen dan weer gebogen vormen, zelfs in het meubilair. De kleine overloop geeft uit op een bureau. Ook hier werd een voorzetwand en een hoog, rechthoekig venster voorzien, volgens hetzelfde principe als in de badkamer. In het bureau leidt een tochtportaal naar een tweede slaapkamer en een terras (eveneens bereikbaar vanuit de keuken) die uitkijken op de tuinen achteraan het gebouw. In de slaapkamers staan nog de originele ingebouwde kasten. Volgens de eigenaar hebben de aankoop en de renovatie in het totaal evenveel gekost als een nieuwbouwwoning. Het cachet is echter een leuk extraatje. •

Links: In het salon werd de oude schoorsteen gesloopt, zo werd het oorspronkelijjke volume hersteld.

57

Rechts van boven naar onder: De eigenaars kozen in de master bedroom hoofdzakelijk voor wit. Net als in de leefruimtes werd hier een parketvloer in eik gelegd. De leefruimtes langs de straatkant volgen de gebogen vorm van de stoep en de hoek op het kruispunt van twee straten.


54

55

MYHOHO | brugge

MY HOHO

stijlvolle bed & breakfast TEKST Hilde Pauwels - foto’s (voor) Christoph minnebo (na) Thomas de Boever

VOOR

&

NA

Christoph Minnebo en Els Huys runnen de stijlvolle B&B ‘Charming Brugge’. Het idee werd hen aangeraden door dewaele | vastgoed & advies. Het bleek een schot in de roos te zijn. Hoe kwamen jullie bij dit mooie pand terecht? Christoph Minnebo: “We woonden in Ruddervoorde, maar we wilden terugkeren naar onze roots in Brugge. Het huis in Ruddervoorde was niet gemakkelijk te verkopen. Het is een villa die dateert uit de jaren ’60. Als interieurarchitect had ik de woning nagenoeg volledig gerenoveerd. Dus het kwam er op aan een koper te vinden die daarvoor gewonnen was. Ook was er twee hectare bos, wat behoorlijk wat onderhoud vergt. Mijn echtgenote had op de website van dewaele | vastgoed & advies een beloftevolle woning in Brugge gezien. We onderhandelden over de aankoop en besloten het immokantoor ook de verkoop van de villa in Ruddervoorde toe te vertrouwen. Aangezien het niet om een alledaagse villa ging, vroegen ze een looptijd van zes maanden. Maar het kantoor slaagde er in om al na zes weken een geschikte koper te vinden. We waren tevreden met de prijs en intussen was ook onze aankoop in Brugge geregeld.” Hoe zag het pand in Brugge eruit? Was er veel werk aan de winkel? “Toen we voor het eerst de foto’s zagen, dus op de website van dewaele | vastgoed & advies, hadden we een coup de foudre. Het gaat om een gebouw uit 1926, maar de bouwstijl doet vermoeden dat het veel ouder is. Sinds de jaren ’80 waren er nauwelijks aanpassingen gebeurd aan de woning. We hebben alle technische aspecten vervangen, zoals elektriciteit, waterleiding enzovoort. Ook hedendaags comfort was belangrijk. Denk aan verwarming, een eenvoudig domoticasysteem en dubbel glas. Omdat het om een beschermde gevel gaat, plaatsten we dubbele voorzetramen aan de binnenkant. Dat bleek een prima optie, want die isoleren uitstekend. We gingen dus grondig te werk, maar deden dat met respect voor waardevolle elementen.” Valt het mee om een B&B te runnen? “Aanvankelijk wilden we kamers aan studenten verhuren, maar dewaele | vastgoed & advies zag meer toekomst in een B&B. Dat was een gouden raad, want momenteel is er echt wel een B&Bhype. Ik werk als interieurarchitect, mijn kantoor is thuis. Maar aangezien mijn echtgenote ook een andere baan heeft, is ‘Charming Brugge’ alleen in het weekend en tijdens het bouwverlof open. Het onlangs verkregen “luxe” label van Toerisme Vlaanderen is de bekroning op ons werk. Het leuke is ook dat we al heel lang een arrangement hebben met restaurant Hertog Jan. De belangstelling van culinaire liefhebbers is fel toegenomen en dat zorgt ook bij ons voor veel gasten.”

meer info? www.charmingbrugge.be


56

57

zone ieper | 12 TopAdresjes in ieper

Intrigerend Inspirerend Innoverend Het historische Ieper heeft heel wat te bieden. Dé blikvanger is ongetwijfeld de indrukwekkende Lakenhalle die sinds 1999 Unesco werelderfgoed is. Maar ook de talloze, authentieke restaurants en cafés zijn beslist een bezoekje waard en inspireren menig toerist. De vele herinneringen aan het woelige oorlogsverleden maken van Ieper ook een intrigerende stad. Zo is er het dagelijks eerbetoon aan de overleden soldaten van ’14-’18 onder de Menenpoort. Dit dossier zet u alvast op weg om op ontdekkingstocht te gaan!

eper

Foto’s © Dienst voor Toerisme, Jan Darthet/Toerisme Brugge

Foto’s © tijl capoen/stad ieper


58

59

zone ieper | 12 TopAdresjes in ieper

1) Restaurant Pacific Eiland

4) Hotel Restaurant Ariane

Zoals het een eiland betaamt, ligt restaurant ‘Pacific’ in het water. De specialiteit van het restaurant zal u evenmin verwonderen, namelijk visgerechten. In de tearoom & bistro ‘Eiland’ kunt u terecht voor een snack of een snelle dagmenu. Ook de ‘Altamira stone grill’ is het ontdekken waard. Het restaurant en de bistro liggen op een uitnodigend domein, langs de toeristische, historische vestingsroute, en zijn enkel te bereiken via een idyllisch brugje. Omstreeks 1640 werd dit eiland door de Spaanse bezetters aangelegd om de vijand af te schrikken en werd het gebruikt als munitiedepot. Nu is het omgetoverd tot een oord van rust en ontspanning waar jong en oud welkom zijn. Pacific Eiland ligt in een oase van groen, op 300 meter van het station en toch slechts op een steenworp van het stadscentrum.

Een verblijf in Ariane Hotel zult u zich nog lang herinneren. Ariane ligt in een groene omgeving, net buiten het centrum, maar toch dicht genoeg om alle fijne plekjes van de stad te voet te verkennen. Ariane biedt zijn gasten een zonnig terras met tuin, een aangename orangerie, smaakvol ingerichte kamers met alle comfort en een feilloze bediening. Dit hotel beschikt eveneens over een klasserestaurant. Chef-kok Johan en zijn professioneel team bereiden alleen seizoensgebonden gerechten op basis van marktverse producten en waken erover dat alleen het allerbeste op uw bord belandt. Ariane biedt zijn gasten ook verschillende arrangementen aan zoals een fietsarrangement of een luie zondag in bed… Laat u verwennen op topniveau!

Tafelen op het water

2

1

3

i Eiland 2, 8900 Ieper, 057 20 05 28 Maandagavond en di gesloten www.pacificeiland.be

2) De Fonderie

Zonder pretjes

Eind 19de eeuw dook de typische brasserie in het Parijse straatbeeld op. De huisbrouwerij waar ter plekke ook geconsumeerd kon worden, vond eerder zijn oorsprong in Duitsland en werd door de Elzassers in de Franse lichtstad geïntroduceerd. Algauw werd de brasserie synoniem voor een gezellig, levendig en vaak ruim etablissement met een uitstekende keuken. De vernieuwende gerechten en vlot variërende suggesties werden in de brasserie à la carte gepresenteerd. Deze spirit vindt u terug in brasserie De Fonderie: een trendy restaurant met een eerlijke keuken en marktverse producten.

i Polenlaan 3, 8900 Ieper, 057 36 45 80 zon en ma gesloten www.defonderie.be

3) MIMI’S

4

5

6

De smaak van toen

Mimi’s is zoveel meer dan een koffie- en theehuis waar u even kunt verpozen na een bezoekje aan Ieper. Bij Mimi’s voelt iedereen zich thuis. De piepjonge zaakvoerder Dries Maerten reisde naar China om in de leer te gaan bij een echte theemaster en behaalde eveneens het diploma van barista, waar hij zich vertrouwd maakte met de latte arttechnieken. Mimi’s verwent u met een stijlvolle service en laat u heel even wegdromen in de retrostijl van de jaren ’30 en ’40. U kunt er uiteraard ook terecht voor een heerlijk aperitiefje of verfijnde patisserie. Achteraan de zaak kunt u ook even snuisteren tussen de vele geschenkideeën. Vul een mandje met gezonde authentieke thee of koffie of leer aan de hand van onze praktische theetips hoe u met een minimale inspanning uw thee thuis zelf zoveel beter kunt maken. Vindt u niet meteen ‘your cup of tea’? Geen probleem: kijken mag. Aankomen ook.

i Boterstraat 45, 8900 Ieper, 057 366 568 Enkel in de namiddag open; ma en di hele dag gesloten www.mimi-s.be

Prinsheerlijk genieten

i Slachthuisstraat 58, 8900 Ieper, 057 218 218 www.ariane.be

5) @Cocoon

Kleinschalige B&B

Deze kleine, gezellige bed&breakfast is ondergebracht in een stijlvol, gerenoveerd burgerhuis, gelegen in het hartje van het historische centrum van Ieper. De Grote Markt, de Menenpoort en de Lakenhallen bevinden zich slechts op enkele minuutjes wandelafstand. Sofie & Lode verzekeren u een persoonlijk onthaal, advies en hulp om de belangrijkste plaatsen in de streek te bezoeken. Deze B&B beschikt over twee ruime gastenkamers die voorzien zijn van alle moderne comfort (privédouche, wifi, flatscreen-tv, iPod-dockingstation,…). Koffie en thee zijn steeds gratis ter beschikking op de kamer, waar u kunt genieten van een prachtig zicht op de Sint-Niklaaskerk. Cocoon staat eveneens garant voor een lekker en royaal ontbijt.

i Sint Niklaasstraat 9, 8900 Ieper, 0495 69 26 04 www.cocoon-bedandbreakfast.be

6) Bed&Breafkfast saBBajon

Welkom thuis!

Wilt u in alle rust en sereniteit logeren in het hartje van het historische Ieper? Dan raden wij u B&B saBBajon aan. Deze kleinschalige bed&breakfast is centraal, doch rustig gelegen, en huist in een gezellig, hedendaags interieur. De 4 luxesuitekamers van elk 40 m² zijn voorzien van alle comfort zoals een hotelgast het belieft: kingsize bedden met boxspring, jet massage, regendouche, gratis wifi, flatscreen-tv en een zithoek met koffie- en theefaciliteiten. Dit huis beschikt over een grote, open ontbijtruimte met zicht op de gezellige stadstuin, waar u kunt aperitieven, ontspannen of ontbijten. Laat u onderdompelen in deze huiselijke sfeer met de luxe van een boetiekhotel.

i Boezingepoortstraat 6, 8900 Ieper, 057 20 30 06 www.sabbajon.be


60

zone ieper | 12 topadresjes in ieper

61

8

10) Ieperse Menenpoort 7) Kelderhuys Delicatesssen

Hét adres voor hobbykoks

In de Ieperse speciaalzaak Kelderhuys kunt u terecht voor tal van delicatessen en Italiaanse producten: van huisbereide pasta’s, lasagna’s en dagschotels tot verse soep, verzorgde kaasplanken en huisbereide confituur, gemaakt van fruit van topkwaliteit. Ook voor originele aperitiefhapjes of een geschenkmand op maat, bent u hier aan het juiste adres. De delicatessen worden aangevuld volgens het seizoen en de huidige keukentrends. Hobbykoks en veeleisende gastvrouwen weten waarheen in de Ieperse binnenstad.

i Rijselsestraat 14, 8900 Ieper, 057 21 56 00 www.kelderhuys.be

8) Puydtjes artisanale vleeswaren

Kwaliteit boven alles

Puydtjes is een begrip in Ieper. Pascal Depuydt, die momenteel aan het roer staat van de slagerij, is al de vijfde generatie van dit bekende slagersgeslacht, dat startte met Isidor Depuydt in 1863. Deze specialist in artisanale charcuterie biedt zijn klanten de fijnste vleeswaren van over de hele wereld. Onder andere met zijn Ieperse appelpaté en zijn Salami di Milano nostrami viel Pascal Depuydt al in de prijzen op Eurobeef, de belangrijkste Europese beurs op het vlak van fijne vleeswaren. Sinds vijf jaar kweekt Pascal Depuydt bovendien zijn eigen varkensvlees in Polen, in een coöperatieve met plaatselijke boeren. Kwaliteit is bij Puydtjes de belangrijkste norm.

i Neermarkt 2, 8900 Ieper, 057 20 05 33 Woensdagnamiddag en vrij gesloten www.puydtjes.be

9) Toppio

Women’s wear

In damesboetiek Toppio vindt u de betere merken en hun nieuwste collecties: van de sportieve merken zoals Hampton Bays, Trussardi en Replay tot de iets meer geklede labels zoals Caroline Biss, Essentiel en Scee by Twinset. Toppio biedt u een grote keuze vlot draagbare kledij aan. Elk merk wordt overzichtelijk aangeduid tussen de rekken en deze zijn overkoepeld met direct buitenlicht zodat u een juiste indruk van de kleuren krijgt. Ook voor bijpassende juwelen, schoenen, sjaals, riemen en handtassen kunt u hier terecht.

i Meensestraat 32, 8900 Ieper, 057 20 07 52 Zon gesloten www.toppio.be

Dagelijks eresaluut

Sinds 1928 wordt elke avond om 20.00u precies het verkeer onder de Menenpoort te Ieper stilgelegd om de klaroeners van de Last Post Association de kans te geven hun eenvoudig, maar ontroerend eerbetoon te blazen ter nagedachtenis van soldaten die hier tijdens de Groote Oorlog van ’14-’18 vochten en sneuvelden. De Menenpoort heeft een enorm grote symbolische waarde aangezien de vele soldaten langs deze poort naar het front trokken, velen om nooit meer terug te keren. De dagelijkse Last Postplechtigheid is vrij en gratis toegankelijk voor iedereen, zonder reservatie vooraf.

9

7

i Meensestraat, 8900 Ieper www.lastpost.be

11) Sanctuary Wood museum – Hill 62

Tussen de loopgraven

Hill 62 bevat de enige resterende loopgraven uit Wereldoorlog I en bevindt zich op slechts 200 meter van de vroegere frontlinie. Op het terrein zelf bleven loopgraven en overwelfde gangen bewaard zoals ze waren bij het einde van de oorlog in 1918. Er zijn ook nog authentieke boomstronken te zien, die tijdens de oorlog werden stukgeschoten, evenals vroege Duitse grafzerken. Het museum en de kijkkasten met dia’s zijn ondergebracht in een speciaal gebouwd cafeetje. De collectie bestaat uit ongeveer 2000 stukken Engels, Duits en Frans oorlogsmateriaal.

10

i Canadalaan 26, 8902 Zillebeke, 057 46 63 73 www.wo1.be

12) In Flanders Field Museum

Een vernieuwde kijk op WOI

Bijna 100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van een van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het In Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. In juni 2012 opent het nieuwe IFFM zijn deuren: 50 % groter, een volledig nieuwe scenografie, nieuwe invalshoeken, meer persoonlijke verhalen, een ruimere museumshop... Het interactieve aspect van het museumbezoek wordt ook nog verder doorgedreven zodat de bezoeker op een nog intensere manier de verhalen van WOI kan ontdekken en beleven. Bovendien kun je voortaan ook de belforttoren bezoeken en genieten van een uniek zicht op de eens zo geteisterde streek.

12

i Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, 057 239 220 www.inflandersfields.be

11


62

63

zone ieper | de vastgoedmarkt

roots

Terugkeer naar de

De Westhoek lokt omwille van de betaalbaarheid nog vrij veel jonge gezinnen. Er zijn weliswaar ook grote verschillen. Gemeenten die zeer afgelegen zijn, doen het minder goed op de vastgoedmarkt. De westkust trekt vooral oudere, gegoede inwijkelingen aan. TEKST Hilde Pauwels - foto reporters

Zijn er regionale verschillen? Pol George: “De grondprijzen worden goedkoper naarmate je weggaat van de kust. Rond de steden zijn de grondprijzen weer wat duurder. Veurne heeft nog een aanbod woningen zonder garage en tuin. Die woningen hebben vaak een opknapbeurt nodig. De interesse van jonge gezinnen voor dergelijke woningen is niet zo groot. Wel zien we dat er enkele nieuwbouwprojecten met appartementen komen. In de stad Diksmuide zijn de woningprijzen goedkoper dan in Veurne.” Charlotte Druant: “Een aantal gemeenten springt er uit omwille van de echt wel lage prijzen. In Roesbrugge bij Poperinge kun je voor 70.000 euro een rijwoning kopen, weliswaar moet die dan nog worden gerenoveerd. Voor een vergelijkbaar pand betaal je in Ieper 100.000 euro. Roesbrugge is heel afgelegen en niet zo gemakkelijk te bereiken. Ook Mesen is niet zo aantrekkelijk omwille van de ligging. Daar is weinig graag instroom van jonge gezinnen waardoor het vergrijzingseffect voelbaar is. Wervik , op een is goedkoper dan Ieper, maar omwille van de betere ligging betaal je er hogere prijzen dan in Mesen of Roesbrugge.”

Hoe ziet de vastgoedmarkt er in de Westhoek uit? Charlotte Druant, kantoor Ieper: “Aan de kust heb je uiteraard vooral appartementen, maar die regio is echt wel een buitenbeentje. In het binnenland hebben we eerder oudere woningen die dateren van voor de oorlog. Daar is soms flink wat renovatiewerk aan, denk aan het vernieuwen van het elektriciteitsnet en de badkamer, het installeren van centrale verwarming enzovoort. Verder vind je hier ook heel landelijke woningen en hoevetjes, vaak ook nog te renoveren. De vastgoedmarkt biedt ook villa’s aan die dateren van de jaren ’70 of ’80. Recente villa’s worden nauwelijks verkocht. Het aanbod appartementen is in het binnenland eerder schaars. Daar is vooral vraag naar van oudere mensen.”

‘‘

Welke trends zien jullie in de Westhoek? Pol George, kantoor Veurne: “Het is belangrijk dat panden aan de juiste prijs worden verkocht. Het gaat moeilijker wonen wanneer het bedrag wordt opgedreven. Ook in de hogere prijscategorie is het bij het minder vanzelfsprekend om woningen te verkopen. Jonge gezinnen hebben doorgaans een budget van 225.000 tot manier 250.000 euro. Het gaat vaak om tweeverIs er veel interactie met Henegouwen en Frankrijk? dieners. Omdat de kustzone voor hen onbetaalCharlotte Druant: “Dat is echt wel te verwaarlozen. baar is, zakken ze af naar het hinterland. Ook Fransen die hier in de regio werken, kunnen gemakwerkgelegenheid is voor hen belangrijk. Gezinnen kelijk pendelen. Het is ook niet zo vanzelfsprekend om de stap wonen graag dicht bij het werk, op een betaalbare manier.” naar een ander land te zetten. De taal is anders, maar ook alle Charlotte Druant: “Ieper volgt de evoluties van de vastgoedmarkt regelgevingen. Als er al Fransen de oversteek maken, dan doen elders. We merken bijvoorbeeld ook de trend naar hogere prijzen. ze vooral een beroep op de huurmarkt. Ook met Henegouwen is Die kun je vergelijken met de vastgoedmarkt in Kortrijk. Wel zijn er amper uitwisseling.” • we goedkoper dan de regio Brugge. Voor een villa uit de jaren ’70 betaal je hier 275.000 euro. Een rijwoning zonder garage, met opknapwerk aan, vind je voor bedragen die schommelen tussen 85.000 en 125.000 euro. Een landelijk gelegen hoeve met 2 hectare grond kost gemiddeld 350.000 euro.”

Gezinnen dicht werk betaalbare

Is werkgelegenheid een factor die mensen in de regio Ieper houdt? Charlotte Druant: “Er is wel wat industrie, maar niet in die mate dat het de enige factor is die een rol speelt. We merken dat veel mensen echt wel graag in de regio wonen. Ieper is immers strategisch vrij goed gelegen. Je bent snel in Kortrijk waar een sterke arbeidsmarkt is. Ieper is ook vrij levendig omwille van het toerisme dat vooral focust op de Eerste Wereldoorlog. We merken dan ook dat er vrij veel gezinnen tot de kopers van vastgoed behoren. Ook is er een terugkeer naar de roots. Veel jongeren trekken naar Gent of Leuven om er te studeren en bleven daar vroeger gemakkelijker hangen. Omdat de prijzen er zo hoog zijn, keren ze vaak terug. Voor hetzelfde bedrag kun je hier een veel ruimere woning vinden.”

’’

Vergrijzing aan de kust

De vastgoedmarktprijzen aan de kust zijn voor doorsnee gezinnen onbetaalbaar geworden. Pol George wijst op grondprijzen die oplopen tot 500 euro per vierkante meter, terwijl dit in de regio Veurne 250 euro en regio Diksmuide 175 à 200 euro is. De hoge prijzen aan zee hebben een effect op het binnenland. Wie het te duur vindt aan de kuststrook zelf, gaat in het binnenland op zoek. De kust lokt vooral oudere mensen die met pensioen zijn en aan de kust willen wonen. Daar gaat het dus vooral om inwijkelingen. De vergrijzing is daar dan ook sterk merkbaar.


64

65

wet&budget | successierechten

Successierechten

Hoe de waarde van vastgoed

uw erfenis beïnvloedt

Uw vermogen bestaat voor een groot deel uit vastgoed. De waarde van uw onroerende goederen stijgt door de jaren heen, en dat heeft uiteraard een invloed op de erfenis. Hoe wordt het

successietarief

Het successietarief in ons land is afhankelijk van de graad van bloedverwantschap tussen de betrokken partijen. Hoe ‘verder’ de erfgenaam af staat van de erflater, hoe hoger de taxatie.

Bovendien verschillen de successierechten van gewest tot gewest. De tariefstructuur is steeds ingedeeld in schijven: hoe meer een erfgenaam uit een erfenis opstrijkt, hoe hoger de tariefschijf waarin hij terechtkomt. En hoe zwaarder de heffing uiteraard.

berekend?

De successierechten worden berekend op het zogenaamde ‘nettoaandeel’ van de erfgenaam, en die berekening gebeurt per individu. Echtgenoten, samenwonenden en erfgenamen in rechte lijn (dat zijn de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, ouders, grootouders en overgrootouders van de overledene) genieten het meest voordelige, of anders gezegd, het minst nadelige tarief.

Wat met de

gezinswoning

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

?

De gezinswoning is vaak het belangrijkste en meest waardevolle bestanddeel van de erfenis. De wetgever werkte hiervoor een speciale regeling uit. In Vlaanderen betaalt de langstlevende echtgenoot of (wettelijk of feitelijk) samenwonende partner sinds 2007 geen successierechten meer op zijn netto-erfdeel in de gezinswoning. Feitelijk samenwonenden moeten wel drie jaar samengewoond hebben met de overledene om van die speciale regeling te kunnen genieten.

huidige taxaties voor de verschillende schijven in euro. Vlaams Gewest

Voorbeeld

Brussel en Wallonië hebben geen vrijstelling, maar ze hebben wel een gunsttarief uitgewerkt voor echtgenoten, (wettelijke maar geen feitelijke) samenwonende partners én erfgenamen in de rechte lijn. Zij betalen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één derde minder successierechten op de gezinswoning, en dit tot de schijf van 250.000 euro. De resterende waarde van het onroerend goed wordt vererfd tegen het normale tarief. Ook in Wallonië geldt een gunsttarief.

0 tot 50.000

3%

0 tot 50.000

3%

0 tot 12.500

3%

50.000 tot 250.000

9%

50.000 tot 100.000

8%

12.500 tot 25.000

4%

27% 100.000 tot 175.000

9%

25.000 tot 50.000

5%

175.000 tot 250.000 18% 50.000 tot 100.000

7%

250.000 tot 500.000 24% 100.000 tot 150.000 10% Boven 500.000

• In Vlaanderen worden wettelijk samenwonenden alvast beschouwd als gehuwden indien ze een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand afleveren. Doen ze dit niet, dan worden ze aanzien als ‘feitelijk’ samenwonend, en kunnen ze genieten van lagere taxaties. De erfgerechtigde moet wel kunnen aantonen dat hij ten minste één jaar ononderbroken met de overledene samengewoond heeft. Bovendien moet hij bewijzen dat ze samen een gemeenschappelijke huishouding gevoerd hebben, bijvoorbeeld aan de hand van facturen en rekeninguittreksels. • Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest komen wettelijk samenwonenden in aanmerking voor het laagste tarief. Een voorwaarde is eveneens dat er een verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd werd. Bovendien moet de erfgenaam op de dag van het overlijden met de erflater samenwonen. Voor feitelijk samenwonenden geldt hier geen lager tarief.

Waals Gewest

De Vlaamse

Schijf erfdeel (in euro) Tarief Schijf erfdeel (in euro) Tarief Schijf erfdeel (in euro) Tarief

Boven 250.000

• Wedersamengestelde gezinnen komen alsmaar vaker voor, en in bepaalde gevallen genieten de kinderen dezelfde lage tarieven als die voor ‘gewone’ kinderen. Dat geldt soms ook voor adoptiekinderen. Ongehuwde samenwonenden kunnen eveneens genieten van de lagere successietarieven die gelden tussen gehuwden. De voorwaarden verschillen ook hier van gewest tot gewest.

30% 150.000 tot 200.000 14%

Vlaams Gewest

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Waals Gewest

Schijf erfdeel (in euro) Tarief Schijf erfdeel (in euro) Tarief Schijf erfdeel (in euro) Tarief 0 tot 50.000

0%

0 tot 50.000

2%

50.000 tot 250.000

0%

50.000 tot 100.000 5,3% 25.000 tot 50.000

2%

Boven 250.000

0%

100.000 tot 175.000

5%

6%

0 tot 25.000

50.000 tot 175.000

1%

200.000 tot 250.000 18%

175.000 tot 250.000 12% 175.000 tot 250.000 12%

250.000 tot 500.000 24%

250.000 tot 500.000 24% 250.000 tot 500.000 24%

Boven 500.000

30%

Boven 500.000

30%

Boven 500.000

30%

‘splitting’

Vlaanderen heeft nog een extra troef ten opzichte van Brussel of Wallonië die dit niet hebben, namelijk de ‘splitting’. Voor erfgenamen in rechte lijn, echtgenoten en samenwonenden wordt het successietarief afzonderlijk toegepast op enerzijds de onroerende en anderzijds op de roerende goederen. En dat scheelt een aanzienlijke slok op de borrel, zoals het voorbeeld hiernaast illustreert.

U hebt als Vlaming twee huizen, die samen 500.000 euro waard zijn. Als uw enige zoon beide woningen erft, betaalt hij volgende successierechten: Vlaams Gewest Schijf erfdeel (in euro)

Tarief

Gecumuleerd bedrag

0 tot 50.000

3%

1.500

50.000 tot 250.000

9%

18.000

250.000 tot 500.000

27%

67.500

TOTAAL

87.000

Het totale kostenplaatje loopt dus op tot 87.000 euro. Als u echter (vóór uw overlijden) een van de twee huizen verkoopt voor 250.000 euro, dan betaalt uw zoon de volgende successierechten voor de overblijvende woning: Vlaams Gewest Schijf erfdeel (in euro)

Tarief

Gecumuleerd bedrag

0 tot 50.000

3%

1.500

50.000 tot 250.000

9%

18.000

250.000 tot 500.000

27%

0

TOTAAL

19.500

Op het roerende gedeelte van de erfenis (250.000 euro uit de verkoop van de tweede woning) betaalt uw zoon eveneens 19.500 euro successierechten. In totaal dient hij dus slechts 2 x 19.500 = 39.000 euro op te hoesten, en dat is maar liefst 48.000 euro minder dan zonder splitting.

Conclusie Een optimaal evenwicht zoeken tussen het roerend en onroerend deel van uw erfenis is in Vlaanderen essentieel. Helaas geldt die strategie niet in Brussel of Wallonië, waar het systeem van splitting niet bestaat.


66

67

wet&budget | DE WOONMAATREGELEN VAN DI RUPO I

minder fiscale voordelen

De woonmaatregelen CARTOON HANS VANNESTE

In het begrotingsakkoord van de regering Di Rupo I staan een aantal maatregelen die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met uw woning. Zo raakt de nieuwe regering aan de woonbonus, schaft ze de belastingvermindering voor energiebesparende investeringen af en verdwijnt het fiscaal voordeel van de groene lening.

MINDER FISCALE VOORDELEN OP EEN LENING

Wie leent om een woning te kopen, te bouwen of te verbouwen krijgt belangrijke fiscale voordelen van de overheid. Hebt u geleend na 1 januari 2005, dan hebt u recht op de zogenoemde aftrek eigen en enige woning. Dat betekent dat u als mede-eigenaar of medelener de kapitaalaflossingen, de interesten en de premies van de schuldsaldoverzekering voor uw gezinswoning fiscaal kunt

Het belastingvoordeel dat u geniet op een hypothecaire lening Het fiscale voordeel voor energiebesparende investeringen be– ongeacht of u die voor of na 1 januari 2005 bent aangegaan – droeg 40 % van de uitgave met een maximum van 2.830 euro, wordt berekend tegen de zogenoemde marginale aanslagvoet. of 3.680 euro in het geval van zonnepanelen. Voor woningen Hoe hoger uw belastbaar inkomen is, hoe hoger uw belastingdie al minstens vijf jaar voor het begin van de werken werden voordeel daardoor oploopt. Dat betekent dat uw eigenlijke bebewoond, kon dat maximumbedrag worden overgedragen naar lastingvoordeel gelijk is aan minimaal 30 % en maximaal 50 % de drie volgende jaren. van de leningslasten van uw woningkrediet tot het maximumDe regering Di Rupo I heeft echbedrag van 2.120 euro, telkens ter beslist om vanaf 1 januari Betaalde van te verhogen met de uitgespaarde 2012 de belastingvermindering een woonkrediet komen in 2012 gemeentebelasting. Wie een bevoor energiebesparende invesnog altijd in aanmerking voor lastbaar inkomen van meer dan teringen af te schaffen. Enkel 35.060 euro heeft, kan het maxide eigen en enige woning, dakisolatie komt nog in aanmermum van 50 % recupereren. king voor een fiscaal voordeel, maar dan wel tegen een lager maar het In 2012 komen de betaalde letarief dan 30 %. Kunt u een ofwordt nu wel berekend. ferte van een aannemer voor ningslasten van een woonkrediet – zowel de kapitaalaflossingen, energiebesparende uitgaven de interesten als de premies van de schuldsaldoverzekering – voorleggen die werd ondertekend voor 28 november 2011 – de nog altijd in aanmerking voor de aftrek eigen en enige woning. datum dat de afschaffing werd aangekondigd – dan krijgt u nog Maar het fiscale voordeel wordt voortaan op een andere manier wel een belastingvermindering voor de uitgaven die u betaalt in berekend. In plaats van een belastingaftrek tegen de marginale de loop van 2012. • aanslagvoet komt er een belastingvermindering tegen een uniform tarief van 45 %. Dat belastingvoordeel geldt voor iedereen, onafhankelijk van zijn belastbare inkomen. Huiseigenaars met een belastbaar inkomen boven 35.060 euro zullen terugvallen van een voordeel van 50% op 45 %. GEEN FISCAAL VOORDEEL MEER

leningslasten

aftrek fiscale voordeel anders

U

w financiën staan in 2012 in het teken van de forse begrotingsmaatregelen van de regering Di Rupo I. Er moet minstens 11,3 miljard euro worden gevonden om het begrotingstekort terug te dringen tot 2,8 % van het bruto binnenlands product, zoals Europa dat eist. Het duurde een tijdje voordat de regeringsonderhandelaars een evenwicht vonden tussen nieuwe belastingen en besparingen, maar uiteindelijk hebben ze dan toch een compromis kunnen sluiten. Maar nu al is duidelijk dat de aangekondigde ingrepen niet zullen volstaan. De regering hield rekening met een economische groei van 0,8 %, maar de Nationale Bank van België heeft die prognose ondertussen bijgesteld tot 0,5 %. Dat betekent dat er 2 miljard euro extra nodig zal zijn om dat nieuwe gat in de begroting te dichten. Bovengenoemde maatregelen zouden die put voor een deel moeten vullen.

van Di Rupo I

aftrekken tot maximaal 2.120 euro (bedrag geldig voor het inkomstenjaar 2011). In de eerste tien jaar van de lening wordt het basisbedrag van 2.120 euro verhoogd met 710 euro. Die verhoging valt weg vanaf het jaar dat u een tweede woning zou verwerven. Hebt u drie of meer kinderen ten laste op 1 januari van het jaar nadat u de woning hebt gekocht, dan wordt het basisbedrag in de eerste tien jaar nog eens opgetrokken met 70 euro. Voor de leningen die vóór 1 januari 2005 werden afgesloten, geldt een andere fiscale regeling. U kunt dan alleen de kapitaalaflossingen en de premies van de schuldsaldoverzekering van de eigen en enige woning fiscaal aftrekken tot een maximum van 2.120 euro (bedrag geldig voor het inkomstenjaar 2011). De interesten zijn slechts beperkt aftrekbaar.

ENERGIEBESPARENDE INVESTERINGEN

Eigenaars van een woning die al meer dan vijf jaar in gebruik is, konden tot voor kort aanspraak maken op een belastingvermindering als ze energiebesparende investeringen deden. Investeringen die in aanmerking kwamen voor dat fiscale voordeel waren de vervanging van een oude stookketel; het onderhoud van een stookketel; de installatie van een zonneboiler, zonnepanelen en een warmtepomp; de plaatsing van dubbelglas, thermostatische kranen en een kamerthermostaat; de isolatie van een dak en een energieaudit. Voor nieuwe woningen kwam enkel de installatie van een zonneboiler, zonnepanelen en een warmtepomp in aanmerking voor de belastingvermindering.

VOOR GROENE LENING

Tot eind vorig jaar leverde een groene lening – bijvoorbeeld voor de installatie van zonnepanelen of de plaatsing van dubbelglas – een dubbel fiscaal voordeel op. Zo was er een intrestbonificatie van 1,5 % en een belastingvermindering van 40 % op de intresten die u zelf betaalde. Sinds 1 januari 2012 levert een nieuwe groene lening helaas geen fiscaal voordeel meer op. Als de lening om energiebesparende uitgaven aan uw woning te financieren gewaarborgd is door een hypothecaire inschrijving, kunt u wel nog genieten van de aftrek eigen en enige woning. De betaalde kapitaalaflossingen, intresten en premies van de schuldsaldoverzekering geven dan recht op een belastingvermindering van 45 %.


68

wet&budget |

69

AANVULLENDE GEMEENTEBELASTING

Aanvullende gemeentebelasting

Is Knokke een fiscaal paradijs? De Vlaamse gemeentes heffen een aanvullende gemeentebelasting bovenop de personenbelasting die u moet betalen. Sommige gemeentes doen dit echter niet, zoals Knokke. Volstaat het daarom om uw domicilie in Knokke te hebben om deze aanvullende gemeentebelasting te vermijden, of is er meer nodig?

D

e aanvullende gemeentebelasting is niet overal gelijk. Vooral in Vlaanderen zijn er enkele gemeentes die weinig aanvullende gemeentebelastingen heffen (zie tabel). De kustgemeentes Knokke-Heist, De Panne en Koksijde heffen zelfs helemaal geen aanvullende belasting. U zou dus kunnen overwegen om in Knokke te gaan wonen om minder belastingen te betalen. Maar hoeveel kunt u daarmee besparen? We illustreren dat aan de hand van een voorbeeld.

Voordeel voor grootverdieners

Jan en An hebben twee kinderen en wonen in een Antwerpse gemeente waar ze een aanvullende gemeentebelasting van 8,5 % moeten betalen. Jan heeft een belastbaar loon van 37.730,25 euro per jaar, An verdient 33.702,55 euro. Als ze beiden hun forfaitaire kosten aftrekken en geen andere aftrekbare uitgaven hebben, betaalt Jan op zijn loon 10.622,46 euro belastingen en An 9.824,92 euro (berekening op basis van de gegevens geldig voor het inkomstenjaar 2010). Daarbovenop komt de aanvullende gemeentebelasting van 8,50 %. Voor Jan bedraagt die 902,91 euro en voor An 835,12 euro. Door te verhuizen naar Knokke zouden Jan en An dus 1.738,03 euro belastingen per jaar kunnen besparen. Vooral voor belastingplichtigen met hoge inkomens kan de verhuizing een aanzienlijke stuiver opbrengen. In het verleden hebben zich dan ook heel wat rijken ingeschreven in het bevolkingsregister van Knokke-Heist. Maar in de praktijk bleken ze

Zicht op ‘De wuivende krabben’ van Panamarenko, Zegemeer Knokke.

vaak geen echte ingezetenen van de gemeente te zijn. Sommigen bleven in het binnenland wonen en verbleven enkel sporadisch – bijvoorbeeld in de weekends – in Knokke. Die situatie gaf al gauw aanleiding tot discussies met de fiscus.

Fiscale woonplaats

De gemeente die voor het inkomstenjaar 2011 belastingen mag heffen bovenop uw personenbelasting, is die waar u uw fiscale woonplaats hebt op 1 januari 2012. Volgens de fiscus hebt u uw fiscale woonplaats in de gemeente waar u en uw gezin het grootste deel van het jaar feitelijk verblijven. Dat is niet noodzakelijk de plaats waar u officieel bent ingeschreven in het bevolkingsregister. In de praktijk is de bepaling van de fiscale woonplaats vaak een aanleiding voor discussies met de fiscus. Veel van die betwistingen worden uitgevochten voor de rechter. Op 10 februari 2011 moest het hof van beroep in Brussel zich uitspreken over de volgende situatie. Een notaris heeft zijn praktijk in een villa in SintGenesius-Rode, waar hij tijdens de week met zijn vrouw en zijn twee kinderen woont. De kinderen lopen school in Brussel. In de schoolvakanties, tijdens de weekends en op feestdagen verblijft het gezin in Knokke-Heist, in de woning waar de moeder van de notaris is gedomicilieerd. Zijn moeder heeft als langstlevende echtgenote het vruchtgebruik van de woning, de notaris bezit de blote eigendom. De notaris en alle leden van zijn gezin zijn ingeschreven in het bevolkingsregister in Knokke-Heist. De notaris ging

ervan uit dat hij zijn fiscale woonplaats had in Knokke-Heist. Maar de fiscus zag dat anders. Hij vond dat de notaris en zijn gezin eigenlijk in Sint-Genesius-Rode woonden. Hij moest dus 6 % aanvullende gemeentebelastingen betalen. De zaak kwam voor de rechtbank en werd uiteindelijk beslecht door het hof van beroep in Brussel. De rechter keek eerst naar de plaats waar de notaris en zijn gezin hun sociale leven hadden opgebouwd, maar dat blijkt evenwichtig verdeeld te zijn tussen Sint-Genesius-Rode en KnokkeHeist. De rechtbank hield daarna rekening met de plaats waar de notaris zijn zakelijke belangen heeft. Dat is ontegensprekelijk SintGenesius-Rode, waar zijn notariskantoor is gevestigd. De rechter gaf de fiscus dan ook gelijk: Sint-Genesius-Rode mag aanvullende gemeentebelastingen heffen op het inkomen van de notaris.

Verhuist u naar Knokke, dan moet u kunnen bewijzen dat uw

sociale leven zich ook daar afspeelt.

Aandacht voor uw sociale leven

Dat u zich ergens in het bevolkingsregister inschrijft, creëert dus slechts het vermoeden dat u daar uw fiscale woonplaats hebt. Dat kan de fiscus weerleggen als blijkt dat u in werkelijkheid ergens anders woont. In dat geval wordt u belast in de gemeente waar u eigenlijk woont met uw gezin. Om dat te bepalen, wordt gekeken naar de feitelijke omstandigheden. Waar gaan de kinderen naar school? Waar tankt u? Waar gaat u naar de dokter? Bij wie bent u verzekerd? Bij welke garage gaat uw wagen op onderhoud? Waar doet u uw dagelijkse inkopen voor het gezin? Waar gaat u op restaurant? Van welke verenigingen bent u lid? Verhuist u bijvoorbeeld naar Knokke-Heist omdat u geen aanvullende gemeentebelasting wilt betalen, dan zult u moeten bewijzen dat uw gezins- en sociale leven zich afspeelt in Knokke-Heist en omstreken. Als bewijsmiddelen kunt u bijvoorbeeld klantenkaarten van winkels, bewijzen van tankbeurten of facturen van de garage voorleggen aan de fiscus. De wijkagent kan ook een belangrijke rol spelen. Als hij verklaart dat hij heeft vastgesteld dat u echt in Knokke-Heist verblijft – op basis van eigen waarnemingen of verklaringen van de buren – dan zullen de fiscus en de rechter daar rekening mee moeten houden. Als de feitelijke omstandigheden niet doorslaggevend zijn – zoals in het arrest van het hof van beroep te Brussel – kan worden gekeken naar de plaats waar het gezinshoofd zijn beroepsactiviteit uitoefent. •

Wat met

regioshoppen

?

De successierechten verschillen van gewest tot gewest. Hoeveel successierechten de erfgenamen moeten betalen, hangt af van de fiscale woonplaats van de overledene. De nalatenschap van een erflater die in Brussel woonde en een kustappartement en een chalet in de Ardennen had, wordt bijvoorbeeld volledig belast in het Brussels Gewest. Maar ook daar geldt dat het gewest dat de successierechten heft niet automatisch hetzelfde is als waar de erflater was ingeschreven in het bevolkingsregister, want hij moest er ook echt wonen. Hier wordt dus hetzelfde principe gehanteerd als voor de bepaling van de gemeente die de aanvullende gemeentebelasting mag heffen. Als de erflater de laatste vijf jaar voor zijn overlijden in verschillende gewesten heeft gewoond, moet de aangifte gebeuren in het gewest waar hij in die periode het langst zijn fiscale woonplaats heeft gehad. Vlug verhuizen voor u overlijdt, heeft dus geen zin. De woonplaats van de erfgenamen heeft geen belang.

Gemeentes met 5% of minder aanvullende gemeentebelasting Gemeente

Provincie

Aanvullende gemeentebelasting

Aarstelaar

Antwerpen

4%

Kapellen

Antwerpen

5%

Oud-Turnhout

Antwerpen

5%

Schilde

Antwerpen

5%

Zwijndrecht

Antwerpen

1%

Herstappe

Limburg

5%

Beveren

Oost-Vlaanderen

4%

Machelen

Vlaams-Brabant

4%

Zaventem

Vlaams-Brabant

5%

De Haan

West-Vlaanderen

5%

De Panne

West-Vlaanderen

0%

Knokke-Heist

West-Vlaanderen

0%

Koksijde

West-Vlaanderen

0%

Nieuwpoort

West-Vlaanderen

5%

Percentages geldig voor aanslagjaar 2011 Bron: http://fiscus.fgov.be/interfaoifnl/News/index.htm


70

In de gang hangt een sprookjeskandelaar van Isabel du Lac van liefst 2,2 x 1,8 meter. Hij werd op bestelling gemaakt en weerspiegelt de kleuren in de appartementen.

today&tomorrow | wonen in een fabriek

WONEN IN EEN FABRIEK Alles achterlaten en een pension openen in een mediterraan land: wie droomt hier niet van? Bart en Marieke verbouwden een oude Franse stoffenfabriek en maakten hun droom waar.

D

it koppel uit Amsterdam pakte hun droomplannen meteen groots aan. In 2003 kochten ze een oude textielfabriek uit 1739. Ze brachten er vijf appartementen, twee gastenkamers en een studio in onder die ze van mei tot oktober verhuren.

DE SFEER VAN WELEER

Het fabrieksgebouw is een 3000 m² groot pand en deed tot 1850 dienst als fabriek voor onder andere gobelin, een zware stof van hoge kwaliteit. “Achter de afbladderende voorgevel ging een zes meter brede hal met een enorme stenen trap schuil. Tot onze verrassing waren vrijwel alle originele details nog intact gebleven. Zo bestaan de vloeren op alle verdiepingen uit typisch Franse rode plavuizen, zijn de oorspronkelijke ramen en dakramen nog aanwezig, heeft elke kamer een marmeren of kastanjehouten open haard, zijn de deuropeningen van steen en bestaan de deuren zelf uit verschillende soorten prachtig hout. Verder ligt er één hectare eigen grond omheen, dus je zit midden in het groen.”

BESCHERMD MONUMENT

Het imposante gebouw ligt aan de rand van Montolieu in het Zuid-Franse departement Aude. In de nabije omgeving zijn bergen, meren, kastelen, stranden en pittoreske steden als Carcassonne en Narbonne te vinden, die er een ideale vakantiebestemming van maken. Dat was dan ook het uitgangspunt voor de nieuwe indeling. “We hebben verschillende kamers samengevoegd tot appartementen met allemaal eigen sanitair en een moderne keuken. Dankzij het behoud van de vele originele elementen is de historische charme bewaard gebleven. Dat moest ook wel, want La Manufacture Royale staat op de monumentenlijst.”

BOETIEKAPPARTEMENT

Toch hebben Bart en Marieke wel hun stempel op het interi-

Op de binnenkoer wordt onder de sterrenhemel gegeten. De vaas is een paarse wijnkoeler.

eur gedrukt. Na wat oefenen heeft Marieke de muren van de kamers gestuukt. Bovendien zijn sommige muren felgroen, oranje en paars gesausd. Dit levert een scherp contrast op met de oude uitstraling van het gebouw, waardoor de antieke vensters en ornamenten nog sterker in het oog springen. Verder staan er overal opvallende meubels, uiteenlopend van een Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe tot multiplex keukenstoelen uit de jaren 50. “We zijn voortdurend op zoek naar spullen met karakter”, vertelt Marieke. “Hedendaags design, maar ook rare vogelkooien of plastic voorwerpen uit de jaren 60. Een appartement met zo’n verrassende mix van stijlen wordt hier een boetiekappartement genoemd. Sommige spullen zijn te koop. In ieder geval trekken ze gasten met een soortgelijke smaak aan, en dat levert soms leuke ontmoetingen op.”

EIGEN FILMZAAL

De voormalige fabriek is zes maanden per jaar geopend voor gasten. Bart staat dan drie keer per week in de keuken, terwijl Marieke bijvoorbeeld handwerkactiviteiten voor de kinderen organiseert onder de noemer ‘Kunst in de fabriek’. Buiten het vakantieseizoen wijden ze zich aan de verdere restauratie en inrichting van hun indrukwekkende woning. Er zal altijd wel wat te doen zijn,” denkt Marieke, “maar dat is ook het mooie van zo’n kolossaal project. Zo hebben we de kelder nog niet aangepakt. Daar vond vroeger de productie plaats. Het lijkt ons mooi om er een bioscoopzaal van te maken.” Het echtpaar droomt er nog altijd van om een modern huis aan de kust te bouwen, maar voorlopig zal het daar wel niet van komen. “Onze oudste dochter zit nu op de middelbare school en we voelen ons helemaal thuis in Frankrijk”, legt Marieke uit. “La Manufacture Royale heeft veel historische waarde in deze omgeving en we hebben gemerkt dat de lokale bevolking blij is dat de fabriek weer ‘draait’.” •

Overal in de tuin zijn plekken ingericht waar de gasten kunnen genieten van het gras dat tussen de tenen kriebelt en het geluid van cicaden terwijl ze een boek lezen of genieten van het uitzicht.


72

73

Myhoho | Roeselare

MY HOHO

Pre-sale werkt! Dewaele | vastgoed & advies werkt met het unieke verkoopconcept pre-sale, dit voor panden die voor het eerst worden aangeboden op de vastgoedmarkt. Acht op de tien panden worden zo al verkocht op de eerste kijkdag. De formule laat toe het maximum uit de prijs te halen.

mooie eengezinswoning TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Nancy Wydooghe kocht een huis via het pre-sale concept. Ze bracht een bod uit en tot haar grote vreugde werd het huis aan haar toegewezen. Ook verkoper Ingeborg De Leenheer vindt pre-sale een prima aanpak.

Waarom verkopen met Pre-sale? De eerste weken geniet je woning of appartement de grootste interesse bij de kopers. Dewaele l vastgoed & advies ontwikkelde daarom een specifieke methodiek om je eigendom via dit unieke verkoopconcept extra in de picture te plaatsen. Dankzij het systeem van biedingen wordt de verkoopprijs geoptimaliseerd.

Deden jullie omwille van pre-sale een beroep op dewaele l vastgoed & advies? Ingeborg De Leenheer: “Neen, want van die techniek hadden we nog niet gehoord. Toen we de knoop doorhakten om in Oostenrijk een gasthof te runnen, besloten we ons huis in Roeselare te verkopen. We wilden een ruim publiek kunnen bereiken. Dewaele l vastgoed & advies heeft verschillende kantoren in Vlaanderen en dat vonden we dus een pluspunt. Ook bieden ze heel mooie projecten aan, wat ook een zeker cliënteel aantrekt. Toen we hoorden van pre-sale waren we daar wel voor te vinden.” Wat zijn volgens u de pluspunten van pre-sale? “Het gaat om een totaalpakket waarbij je als verkoper weinig zorgen hebt. Er wordt een dag afgesproken waarop alle geïnteresseerden komen kijken. Dus je hoeft niet voortdurend mensen te ontvangen. De medewerkers van dewaele l vastgoed & advies werken heel professioneel en weten hoe ze met soms veeleisende bezoekers moeten omgaan. Er was ook een vanafprijs ingesteld. Dat bedrag zouden we zeker krijgen, wat ons zekerheid bood. Toen we hoorden dat er een mooi bod was uitgebracht, dat hoger lag, waren we uiteraard heel tevreden. Mocht dat allemaal niet gelukt zijn, dan hadden we nog kunnen overstappen naar een gewone verkoop.” het ging

‘‘

allemaal

heel snel en

U kon de koop realiseren. Was u al lang op zoek naar een huis? dat is Nancy Wydooghe: “Helemaal niet. Vorig jaar heb ik één woning bezocht. Die was mooi, maar ik zag mezelf er niet wonen. Dit was het tweede huis dat mijn interesse wekte. Deze keer had ik onmiddellijk het gevoel dat het iets voor mij was. Het is een eengezinswoning, acht jaar oud, gelegen in een rustige wijk te Roeselare. Van beneden tot boven is het echt wel mijn smaak. Ook de kennismaking met de vorige eigenares viel heel goed mee. Het ging allemaal heel snel en dat is een groot pluspunt.”

’’

een groot

pluspunt

Je moest een bod uitbrengen. Ging dat gemakkelijk? “Ik wou de woning absoluut. Er waren nog enkele kopers. We moesten ons bod allemaal op dezelfde dag aan dewaele l vastgoed & advies bezorgen. Gemakkelijk was het niet, want ik ben niet vertrouwd met de vastgoedmarkt. Er was een richtprijs ingesteld en ik deed daar een bedrag bij. Spannend was het alleszins. De opluchting was dan ook groot toen ik hoorde dat mijn bod het hoogste was. Ook mijn twee kinderen zijn er heel blij mee. De woning is instapklaar en deze zomer kunnen we verhuizen.”

Van links naar rechts: verkoper Ingeborg De Leenheer, Dewaele vastgoedadviseur Christophe Van Gheluwe en koper Nancy Wydooghe.

Welke stappen zijn nodig? • stap 1 - Waardebepaling Bel 0800 11 880 om jouw eigendom te laten evalueren door een van onze makelaars. Met onze accurate kennis van de vastgoedmarkt geven wij een perfecte indicatie van een marktconforme en realistische verkoopprijs. • stap 2 - Pre-sale moment vastleggen In overleg bepalen we een passend moment om het pre-sale moment te organiseren. Meestal gebeurt dit op een avond of in het weekend omdat dan de kandidaat-kopers zich het makkelijkst kunnen vrijmaken. • stap 3 - Marketing opstarten Jouw woning of appartement wordt speciaal in de kijker gezet via onze website, maar ook via andere portaalsites. Er wordt regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. De reacties komen binnen! • stap 4 - Bezoekers vastleggen Alle bezoeken worden gecentraliseerd op één moment. De verschillende kandidaten komen binnen een tijdsbestek van 1 tot 2 uur jouw eigendom bezichtigen. • stap 5 - Jouw woning piekfijn in orde Alle kandidaat-kopers bezoeken jouw woning op hetzelfde moment. Je woning hoeft dus slechts één keer piekfijn in orde gebracht te worden. • stap 6 - Laat dewaele | vastgoed & advies het werk doen Zowel vóór als tijdens het pre-sale moment verzorgen onze makelaars alle onderhandelingen en bezoeken.


74

75

PLANNEN&PROJECTEN / BUNGALOW MET HOTELALLURES

BUNGALOW MET HOTELALLURES Dit architectenkoppel uit Kortrijk koos ervoor om een sixtiesbungalow om te bouwen met designhotels als inspiratiebron. Resultaat: een open, compacte woning waar je dicht bij elkaar leeft.

Zowel vooraan als achteraan bevindt zich een patio. Wanneer de ramen volledig openstaan, verandert de leefruimte in een soort overdekt terras.


76

PLANNEN&PROJECTEN | BUNGALOW MET HOTELALLURES

De speelhoek: de kast en de kindermeubels komen van de kringloopwinkel, het schilderij is van Koen Scherpereel.

De woonkamer is open, ruim, en tegelijk behaaglijk dankzij het fluwelige tapijt, de open haard, de schapenvellen, de gedempte tinten, en de zitbank van MDF Italia. De poefs zijn een eigen ontwerp.

J

onge, ambitieuze architecten dromen er meestal van om hun eigen woning zelf te ontwerpen en te bouwen. Niet zo bij Steven en Lut. Zij wilden liever een bestaande villa renoveren. “Mijn hele leven al heb ik een zwak voor bungalows uit de jaren zestig”, zegt Steven. “Vroeger gingen Lut en ik vaak rondwandelen in de wijk rond het Kortrijkse Magdalenazwembad, waar verscheidene beschermde sixtiesvilla’s staan. Toen ik hoorde dat er een huis te koop kwam, ben ik meteen gaan kijken. Op het tuinpad wist ik al: dit is het. Het was vooral de openheid en de goede oriëntatie die me aansprak. Bovendien konden we nog onze stempel drukken op de woning, want binnen was het gebouw aan een stevige renovatie toe.”

DE SFEER VAN EEN SUITE

“De bungalow is niet echt groot”, legt Steven uit. “Daarom hebben we er een soort hotelsuite van gemaakt. Alle ruimtes staan in verbinding met elkaar. Eigenlijk zijn er maar twee echte deuren: die van de toiletten. Voor de rest hebben we vooral met schuifpanelen gewerkt, die meestal open blijven staan, zelfs die van de badkamer. Lut houdt van baden. Wanneer zij een bad neemt en ik zit in de woonkamer, dan kunnen we toch in contact blijven met elkaar.” “Het voordeel van een open, compacte woning is dat je dicht bij elkaar leeft”, vindt Lut. “Met twee kleine kinderen is dat fantastisch. Waarschijnlijk zullen we later, wanneer Renz en Sien wat ouder zijn, wel meer privacy willen. Ik droom ook van een aparte kamer waar ik kan ontwerpen, naaien en schoenen maken. Eventueel kunnen we de garage nog ombouwen tot extra kamer.”

PATIO’S ALS DEEL VAN HET HUIS

Ook de grens tussen binnen en buiten lijkt hier wel verdwenen. Steven: “Ons huis stopt niet aan de ramen, maar aan de tuinmuren: de twee patio’s maken echt deel uit van onze woonzone. De pivoterende glasdeuren kunnen volledig openstaan. >

De strakke keuken met kasten van gelakt mdf, zwart glas en een blad van azul valverde, een natuurlijke kalksteen uit Portugal.

Rond de eettafel, nog een overblijfsel van het huwelijksfeest van het koppel, staan Pantonstoelen.

77

In de woonkamer wordt gespeeld met grote vlakken van getint spiegelglas.


78

79

PLANNEN&PROJECTEN | BUNGALOW MET HOTELALLURES Boven: De badkamer en de slaapkamer kunnen worden afgesloten met schuifdeuren, maar meestal blijven ze openstaan om het contact tussen de verschillende zones te bevorderen. Onder: De grote vlakken van getint spiegelglas roepen de sfeer op van een luxueuze suite, creëren mooie perspectieven en trekken de ruimte open.

Als hier een vogeltje langs de

ene kant binnenvliegt, kan het meteen langs

de

andere kant weer naar buiten.

Als hier een vogeltje langs de ene kant binnenvliegt, kan het meteen langs de andere kant weer naar buiten.” De open structuur zorgt ervoor dat het huis, ondanks zijn beperkte oppervlakte, nergens beklemmend overkomt. “Een groot gevoel van ruimte vinden we heel belangrijk”, legt Lut uit. “Tegelijk moest ons huis ook een zekere geborgenheid uitstralen.” Met gedempte aardetinten, sensuele materialen, fluweelzacht vast tapijt, twee schapenvellen, een open haard en een diepe, lange zitbank roepen de architecten die sfeer op. Donkergetinte spiegels geven het geheel een luxueus accent en trekken het interieur nog meer open.

DESIGNHOTEL ALS INSPIRATIEBRON

De voortuin is open en tegelijk geborgen. In december hangen de bewoners grote kerstballen in de takken van de slangenden, ook wel apenboom genoemd.

Inspiratie voor de inrichting haalden Steven en Lut bij de designhotels waar ze af en toe logeren als ze op reis gaan. “De combinatie van comfort, luxe, mooie vormgeving en een ontspannen vakantiesfeer spreekt ons heel erg aan”, zegt Steven. “Ik hou ook van het gevoel dat je krijgt als je een hotel binnenstapt. Van het idee dat je verschillende opties hebt om je te ontspannen: op het terras van de zon genieten, een aperitiefje drinken, aan het zwembad luieren... Vandaar dat we bewust gekozen hebben voor een barmeubel in de keuken, een patio met loungehoek, en een hagelwit overloopzwembad.” Dat de bungalow in een rustige, groene wijk ligt, draagt nog meer bij tot de hotelervaring. Steven: “Het mooie aan deze buurt is dat het een beschermde wijk is waar alleen lage huizen mogen staan. Vanuit onze woning zie je geen enkel ander gebouw. Je kunt de context met andere woorden volledig zelf invullen.” •


80

81

ETEN&DRINKEN | OOST- EN WEST-VLAANDEREN

resto

Uitgebreid tafelen met vrienden of familie in een aangenaam decor, wie houdt hier niet van? En als het even kan, dan nog liefst op een zonnig terras... Wij selecteerden voor u vier smaakvolle adresjes waar kwaliteit en gezelligheid centraal staan. Proeft u de zomer al?

zonnige bistronomie

PRETENTIELOZE GASTRONOMIE

EERLIJKE KEUKEN

DUURZAaM Genieten

Chef-kok Bruno Timperman verloor als kind zijn hart aan Italië. Toen horecaondernemer Hendrik Lavaert besliste om boven zijn café ’t Santpoortje op ’t Zand in Brugge een Italiaanse bistro te openen, greep Bruno deze unieke kans met beide handen. Bruno wou al langer de Bruggelingen en de vele toeristen kennis laten maken met de eenvoud en de eerlijke producten die de Italiaanse keuken kenmerken en schonk zijn nieuwe onderkomen de naam Bistro La Porta. Het repertoire op de spijskaart is breed en gaat van bruschetta en pizza tot pernice alle pizzoccheri (patrijs met boekweitpasta met aardappelen, groene kool, taleggio en salieboter). De wijnkaart is uiteraard Italiaans georiënteerd en wordt samengesteld in samenwerking met Kees Dobbelaar, de ‘Beste Sommelier van België 2008’. In La Porta serveert men royale porties zonnige bistronomie, bereid uit eersteklasproducten. Reserveren is geen overbodige luxe, want in Brugge, waar iedereen iedereen kent, verspreiden goede eetadresjes zich razendsnel.

Superlekkere, actuele kookkunst voor een verteerbaar prijsje: dat kan in restaurant ’t Vijfde Seizoen. Chef-kok Broes Tavernier en Lien D’hooge openden in het najaar van vorig jaar het restaurant van hun dromen. De naam van deze zaak is geen hol begrip. Werken met seizoens- en streekgebonden producten is een van de basisprincipes van de chef. De naam verwijst ook naar het eerste kookboek (De Vijf Seizoenen) van de Brugse topchef Geert Van Hecke, die Broes de kneepjes van het vak aanleerde. Broes werkte eveneens in ’t Molentje in Zeebrugge en twee jaar in Hof van Cleve van Peter Goossens. De inrichting werd verzorgd door Lieven Musschoot. Hij zorgde voor een oogstrelend geheel zonder bravoure met oude tegels en zwart staal. Op tafel ligt geen opgesteven linnen maar soepel leder. De spijskaart vermeldt een twaalftal bereidingen die je ook terugvindt in de menu’s. Hier voelt iedereen zich goed. Daar zorgen de ad rem ontvangst van Lien, het lekkere eten en de toegankelijke prijzen voor.

Restaurant Argendael huisvest in een prachtig wit gebouw langs de Doorniksesteenweg in Bellegem en opende de deuren in 2008. Voor het restaurant is een ruime parking. Je komt binnen langs het riante terras, dat uitkijkt op de steenweg en de groene omgeving. Aan het roer van dit drukbezochte eethuis staan Ludovic Ghyselen en echtgenote Charlotte die hun gasten verwennen met klassiekers uit de Franse en Belgische keuken. De bereidingen die de jonge chef-kok tevoorschijn tovert, zijn herkenbaar en smakelijk. Een eerlijke keuken zonder veel franjes. Echtgenote Charlotte staat in de eetzaal en zorgt voor een vlotte en warme ontvangst. Er is een aangename, ruime wijnkaart dankzij vader Ghyselen die persoonlijk de contacten onderhoudt met Argentijnse wijnboeren. Restaurant Argendael beschikt ook over een polyvalente feest- of businesszaal met een capaciteit tot 50 personen. Sfeer en gezelligheid, dit is waarvoor Argendael staat.

La Durée in Izegem viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan. U kunt La Durée dus gerust beschouwen als een gevestigde waarde in ZuidWest-Vlaanderen. Chef-kok Angelo Rosseel verdiende zijn strepen in West-Vlaamse restaurants zoals ’t Klokhof, Gastronomisch Dorp Eddy Vandekerckhove en De Karmeliet, waar hij zes jaar bleef waarvan de laatste drie jaar als souschef van Geert Van Hecke. In zijn eigen restaurant legt Angelo een ongebreidelde passie voor kwalitatief genieten aan de dag. Hij streeft naar een moderne, gastronomische keuken waarin de seizoenen, de pure smaak van topproducten en nieuwe technieken centraal staan. La Durée heeft een ruim aperitiefsalon en een ruime eetzaal, waar het daglicht gul naar binnen stroomt en waar de tafels feestelijk gedekt zijn.

i Bistro La Porta ’t Zand 2, 8000 Brugge, 050 33 0 5 55 Zondag gesloten Lunch 14,50 euro, menu’s van 35 en 45 euro

i Restaurant ’t Vijfde Seizoen Stationsstraat 9, 9880 Aalter, 09 351 74 60 Woensdag en zondag gesloten Lunch: 17, 19 en 23 euro, seizoenmenu’s van 39 tot 65 euro www.tvijfdeseizoen.com

i Restaurant Argendael Doorniksesteenweg 195, 8510 Bellegem, 056 31 51 45 Dinsdagavond, woensdag en zaterdagmiddag gesloten Lunch 25 of 28 euro, menu’s van 55 tot 70 euro www.argendael.be

i La Durée Leenstraat 28, 8870 Izegem, 051 31 00 31 Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag Menu’s van 40 tot 95 euro www.laduree.be

La Porta

‘t Vijfde Seizoen

Argendael

La Durée


@ hebt u Ook een vraag, mail ons op info@HOuse-en-HOme.com De redactie behoudt zich het recht voor om lezersbrieven in te korten of te weigeren.

Wat is het postinterventiedossier? De verplichting om een postinterventiedossier bij te houden en op te maken, geldt sinds 1 mei 2001 voor alle bouwwerken die een impact hebben op de structuur of op essentiële elementen. Het moet dus opgesteld worden bij elke nieuwbouw en bij alle belangrijke renovaties. Het dossier bevat alle documenten en elementen die gebruikt kunnen worden, of waarmee men rekening moet houden, bij de latere uitvoering van onderhouds-, uitbreidingswerken of renovatie. Het gaat onder meer over architecturale en technische elementen. Dit dossier wordt in de meeste gevallen opgesteld door een veiligheidscoördinator. Het moet altijd bij de woning bewaard blijven, ook bij een verkoop.

Wat betekent commandverklaring?

COLOFON

In de volksmond is dit bekend als “stroman”. Bij een compromis met commandverklaring behoudt de ogenschijnlijke koper zich het recht voor om de werkelijke koper aan te duiden die zijn plaats zal innemen. De ogenschijnlijke koper noemt men de gecommandeerde, de werkelijke koper noemt men de command. Tussen hen beide bestaat er gewoonlijk een aparte rechtsverhouding met de nodige contractuele afspraken. Deze commandverklaring moet bij authentieke of onderhandse akte neergelegd worden bij de notaris. Bij de uitvoering ervan moet ze met een gerechtsdeurwaardersexploot aangeboden worden aan de ontvanger van de registratie, dit uiterlijk de vijfde werkdag na het ondertekenen van het compromis. Deze commandverklaring moet vermeld worden in de verkoopovereenkomst.

Wat is de ongevallenverzekering? Zijn het extra kosten voor de koper en verkoper? • de verzekering is kosteloos voor de koper en verkoper • verzekerd risico: overlijden door ongeval • verzekerde personen: kopers natuurlijke personen • verzekerd kapitaal: het saldo van het aandeel van de overleden koper(s) in de verkoopprijs (verkoopprijs onder aftrek van het betaald voorschot en/of waarborg) tot beloop van maximum 90 % van de verkoopprijs, vermeerderd met de kosten, rechten en erelonen van de overdracht. Er is een absolute beperking van 250.000 euro, ongeacht het aantal afgesloten verkoopovereenkomsten en het aantal kopers • duur van de dekking: vanaf het ondertekenen van de verkoopovereenkomst tot aan de ondertekening van de authentieke akte van aankoop, met een maximumduur van 123 dagen na ondertekening van de verkoopovereenkomst of de verwezenlijking van de opschortende voorwaarden die in de verkoopovereenkomst zouden voorkomen. Indien het overlijden zich voordoet in deze periode dan moet de authentieke akte verleden worden binnen de vier maanden die volgen op het overlijden. Deze termijn wordt verlengd tot zes maanden indien er als gevolg van een overlijden door ongeval van een der kopers minderjarige kinderen betrokken zijn bij de verkoop • de waarborgen van polis zullen slechts van toepassing zijn indien de verkoopsovereenkomst aan de volgende voorwaarden voldoet: 1. opgesteld op hoofding van de vastgoedmakelaar of zijn stempel dragen 2. gedagtekend en ondertekend door de partijen 3. voorzien in de betaling van een voorschot en/of waarborg voorzien van minimaal 2.500 euro en dit binnen 10 dagen na het sluiten van de overeenkomst 4. bevat het daarvoor aan de vastgoedbemiddelaar uniek toegekende toetredingsnummer 5. ingeval een beroep wordt gedaan op de waarborg, moeten de originele documenten voorgelegd worden aan de verzekeraar.

HoHo House&Home is een lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies. Verschijnt twee keer per jaar (in mei en oktober). Winkelprijs: € 5,50 | uitgever: Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Dewaele groep | Publiciteitsregie: Thierry Magerman, thierry@customregie.be | Realisatie: Roularta Custom Media – roulartacustommedia@roularta.be | Concept: Ben Herremans| hoofdredacteur: kurt focquaert | COÖRDINATIE EN eindRedactie: Pieter Taelman | Vormgeving: Stefanie Demuzere | Drukkerijredactie: Simon Degrande | Druk: Roularta Printing – info@roulartaprinting.be | Verantwoordelijke uitgever: Wim Criel, Steenaardestraat 30, 9051 St.-Denijs-Westrem, wim.criel@roularta.be Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige andere wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever. Gedrukt op PEFC-papier

/ experts in bedrijfsvastgoed / Het verkopen of verhuren van bedrijfsvastgoed is een nichemarkt en vraagt een professionele en actieve aanpak. turner & dewaele is de nieuwe naam van de samengang van dewaele | vastgoed & advies en Turner & Partners die zich focust op alles wat bedrijfsvastgoed is in Oost- en West-Vlaanderen. Check turner-dewaele.be voor ons aanbod en meer info.

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen www.turner-dewaele.be


Layout www.mediane.be

a statE of Mind

Een schilder Jean-Luc Moerman Een fotograaf Jean-Luc Laloux Een designer GĂŠrard Pitance

Making of : www.stuv.com/makingof/nl