HoHo 2

Page 1

HOH

House & Home

House&Home najaar 2011 / Het lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies

harde vloeren • verlichting • inbraakbeveiliging • uit IN brugge

>

een plek van rust en stilte

HOHO mag nr.02 2011 - A 5,50

HOHO magazine / Najaar 2011 / Het lifestylemagazine van Dewaele l vastgoed & advies

2

charmant landhuis


03

EDITO Correcte prijzen geven tevreden klanten! Een woning of opbrengsteigendom koop of verkoop je niet elke dag. Het gaat bovendien om flinke bedragen waar veel wikken en wegen bij komt kijken. Hoe leg je het aan boord om te weten wat een pand waard is? Bij de waardebepaling spelen de grond en hetgeen erop staat een rol. Hoe groot is het perceel, waar ligt het, welke oriëntatie heeft het? Gaat het om een nieuwbouw of een huis van vijftig jaar oud? Is er veel renovatiewerk nodig? Het komt erop aan dit allemaal goed in te schatten. Het is een evenwichtsoefening die ook met de markt rekening houdt. Je moet de woning immers ook nog verkocht krijgen en dus rekening houden met het bedrag dat de potentiële koper ervoor wil betalen. Kopers hebben een bepaald budget voor ogen en gaan zoeken wat ze daarvoor kunnen vinden. Bepaalde woningen liggen beter in de markt dan andere. Er is veel vraag naar gemiddelde woningen in de prijsklasse rond 200.000 tot 300.000 euro. Weliswaar schommelt dit enigszins regionaal. Ook de meeste beleggers die een pand zoeken om te verhuren, mikken op deze prijsklasse. We raden verkopers aan de waarde van hun eigendom zo correct mogelijk weer te geven. Zo halen ze de beste prijs. Soms is er de neiging om het bedrag wat hoger te zetten, maar dat is niet zo zinvol. De markt is immers transparant en via internet is het heel gemakkelijk om prijzen te vergelijken. Kopers zijn doorgaans zeer goed op de hoogte van wat correct is en wat niet. Daarom hebben we ons verkoopconcept pré-sale ontwikkeld dat we al enkele jaren zeer succesvol toepassen. De richtprijs wordt zo realistisch mogelijk ingeschat, maar de kandidaat-kopers mogen zelf de prijs bieden die zij er maximaal wensen voor te betalen. Op die manier worden de woningen tegen een realistische prijs in de markt gezet, en kunnen de kopers zelf bepalen hoeveel ze er wensen voor te betalen. Meer info via www.dewaele.com/verkoopformule. Als immokantoor hebben we veel expertise in huis zodat we zowel de koper als de verkoper zeer goed kunnen begeleiden. We helpen de koper om binnen zijn budget een woning naar wens te vinden. En voor de verkoper doen we het maximale om de beste kandidaat voor zijn pand te vinden. Het is immers onze taak om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. En wij zijn pas tevreden als onze klanten dat ook zijn!

Dankzij Dewaele pre-sale krijgt u een realistische prijs voor uw woning.

Stefaan Coucke en Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurders Dewaele Groep


04

05

INHOUD

INHOUD DEWAELE NEWS 06 praktische info | PLANNEN&PROJECTEN 08 Middeleeuws logeren 48 Eeuwenoud en toch modern 70 Exclusief kasteel | INSIDE 14 Verlichting 28 Bescherm uw hebben en houden 38 Maak een harde keuze 44 Vanhaerents Art Collection | MYHOHO 18 IEPER, Prachtige huurwoning 26 Kortrijk, interessante opbrengsteigendom 36 Izegem, wonen in een kasteel 46 Oostende, wonen op historische site 54 Gent, stijlvol herenhuis

72 Koksijde, huis aan zee | Today&tomorrow 20 Bouwen op een driehoek 74 een plek van rust en stilte | ENERGIE&PRAKTIJK 34 De warmtepomp ontleed | ZONE BRUGGE 56 uit in Brugge 62 De Vastgoedmarkt | WET& BUDGET 64 Accordeonlening 66 Benadeling van de verkoper 68 Fiscaal slim verbouwen | ETEN&DRINKEN 80 Resto Oost- en West-vlaanderen | FORUM 82 Brieven en vragen van lezers

08

14

20

38

48

56

70

74


06

07

NEWS

KANTOOR IEPER IN EEN NIEUW JASJE

DEWAELE BLIJFT UITBREIDEN Dewaele | vastgoed & advies bouwt verder aan zijn kantorennetwerk in Oost- en West-Vlaanderen. We openden onlangs een kiosk in de Stationsstraat 71 te Eeklo, waar Jan u met raad en daad bijstaat, en een gloednieuw kantoor in Waregem. Bent u op zoek naar een eigendom te koop of te huur, of wenst u te verkopen of te verhuren in de regio Waregem, kom dan zeker eens langs! Lien en Wout ontvangen u met veel enthousiasme in het kantoor in de Stationsstraat 12. Alle info vindt u op onze website www.dewaele.com. Eeklo

Na zes maanden hard labeur, steekt het dewaele-kantoor in de Boterstraat in Ieper volledig in het nieuw. Achteraan het kantoor, waar vroeger een appartement was, zijn nu onder andere de bureauruimtes. Vooraan vindt u de balieruimte en vergaderzaaltjes. Onze mooie stadstuin sluit aan op beide ruimtes en creëert een rustgevende sfeer. Parkeren kunt u op parking De Leet, vlak bij ons kantoor. Kom zeker eens een kijkje nemen!

waregem

SMASHING PARTNER Ook dit seizoen supportert dewaele | vastgoed & advies weer mee voor volleybalclub Knack Randstad Roeselare. Tijdens de thuismatchen zullen de spelers van Roeselare op en rond onze welgekende rode bol weer het beste van zichzelf geven.

dewaele you

lofts

Een paar keer per jaar organiseren wij een open loft & penthousedag. Tijdens deze dag kunt u tal van lofts bezichtigen of uw eigen loft of penthouse verkopen. Wegens het succes van de vorige edities zullen we binnenkort opnieuw een open loft & penthousedag organiseren. Heeft u interesse om uw eigendom te koop te stellen, laat dan snel uw gegevens na op onze website www.dewaele.com of contacteer ons telefonisch.

DÉ NAAM IN BEDRIJFSVASTGOED In ons voorjaarsnummer kondigden we de lancering aan van het nieuwe partnerschap turner & dewaele, dé experts in bedrijfsvastgoed. Turner & dewaele is door zijn kantorennetwerk overal vertegenwoordigd in Oost- en West-Vlaanderen en weet precies wat er op de lokale vastgoedmarkt beweegt. Bedrijfsvastgoed is een nichemarkt en vraagt een professionele en actieve aanpak. Die expertise heeft turner & dewaele absoluut in huis dankzij de jarenlange ervaring van de gespecialiseerde vastgoedmakelaars. Neem alvast een kijkje op www.turner-dewaele.be voor ons aanbod en meer info.

open loft & penthousedag


08

plannen&projecten | middeleeuws logeren

Middeleeuws logeren In deze prachtige Brugse woning waan je je even terug in de tijd: de woning geeft uit op een van de meest schilderachtige plekjes van ons land, de tuin rond het Paleis van de Heren van Gruuthuse, en is volledig ingericht met authentieke materialen.


10

11

plannen&projecten | middeleeuws logeren De eigenaars hergebruikten veel materialen. De robuuste keukenkasten werden bijvoorbeeld gemaakt van planken van een oude zoldervloer. Voor de muren werden warme tinten gebruikt. Het meubilair is grotendeels antiek en sluit mooi aan bij de sfeer van het huis. Voor de vensters werd zelfs oud handgemaakt glas gezocht.

I

edereen weet dat Brugge in de negentiende eeuw is ontsnapt aan de industriële revolutie. De Bruggelingen zijn daar niet treurig om, want daardoor heeft de stad tot vandaag een landelijk karakter. Weinig mensen weten bijvoorbeeld dat er nu nog binnen de wallen van de stad weiden zijn waar koeien grazen! Het gaat om het grasland achter het seminarie aan de Potterierei. Maar straks komt daar misschien verandering in, want dan sluiten tal van kloosters hun deuren en vallen wellicht veel kloostertuinen en oude gebouwen ten prooi aan projectontwikkelaars die de stad vol willen proppen met semimoderne architectuur. Hopelijk komt het niet zover en worden deze groene oases beschermd met een meer aangepaste bestemming. Maar de charme van deze stad bestaat niet alleen uit de vele mooie gebouwen, ze komt vooral door de harmonieuze rust. Weinig gebouwen vallen uit de toon en de schaal is klein. En veel leuke plekken zijn van de straat afgesloten, het zijn net eilandjes die je ontdekken moet. Dit is ook hier het geval.

Schilderachtig Brugge

Dit pand, gelegen in de nauwe en pittoreske straat Groeninge, grenst achteraan aan het kleine park tussen de enorme OnzeLieve-Vrouwekerk en het Gruuthusepaleis. De kerk en het paleis zie je vanuit alle vensters en vanaf het kleine dakterras. Het paleis, ooit de grootste privéwoning uit de late middeleeuwen in de Nederlanden, werd destijds bewoond door voorname patriciërs. Het werd gebouwd door Lodewijk van Gruuthuse die krijgsman, raadgever en kamerheer was van de Bourgondische hertogen. Dit huis maakte nooit deel uit van het Gruuthusecomplex, maar toch straalt iets van de grandeur van dit monument erop af. Bovendien is het ook gedeeltelijk van middeleeuwse oorsprong. Het werd vanzelfsprekend in de loop van de jaren aangepast. In het begin van de twintigste eeuw kreeg de achtergevel een houten façade in romantische stijl. Toen werd de hele site voor het eerst hersteld, ook het paleis, en werd de kleine Bonifaciusbrug gebouwd, in een oude stijl die perfect harmonieert met de historische omgeving. >

Planken van een

oude

zoldervloer kregen een

nieuwe bestemming als keukenkasten.


12

13

plannen&projecten | middeleeuws logeren

Voorzichtige renovatie

Het huis stond er vroeger verkommerd bij. De huidige eigenares heeft het samen met haar moeder hersteld. Zij is hiermee niet aan haar proefstuk toe, want ze heeft al verscheidene oude panden in de binnenstad opgeknapt. Daarbij gaat ze steeds voor een zachte aanpak, met veel aandacht voor de historische waarde en sfeer van het gebouw. Concreet wil dit zeggen dat, hoewel ze kiest voor modern comfort, ze geen hedendaagse snufjes of materialen aanwendt. Aan de basisstructuur werd amper geraakt. De opbouw van het voor- en achterhuis bleef bewaard en zo veel mogelijk oude bouwmaterialen zijn hergebruikt. Planken van een oude zoldervloer kregen bijvoorbeeld een nieuwe bestemming als keukenkasten. De muren zijn in warme tinten geschilderd en het meubilair is in hoofdzaak antiek. Voor de vensters werd zelfs oud glas gebruikt. Deze kleine details maken de woning extra charmant en gezellig. Omdat het pand zo ruim is, besloot ze een deel ervan in te richten als gastenverblijf. •

De eigenares koos voor

zachte

een aanpak, met aandacht voor de

historische waarde van het gebouw.

Kleine details geven deze woning extra charme mee. Onder links: Het huis maakt zelf geen deel uit van het Gruuthusecomplex, maar straalt dezelfde waardigheid uit. Aan de structuur van het gebouw werd bij de renovatie amper geraakt.


14

15

inside | verlichting

het poëtische licht van

Nathalie Dewez “We voelen ons soms niet goed of noemen een plek onaangenaam, maar we beseffen niet dat het met de verlichting te maken kan hebben.” Nathalie Dewez is zeer gevoelig geworden voor het effect van licht op een leefruimte. De jonge Brusselse ontwerpster studeerde interieurarchitectuur, maar specialiseerde zich in het ontwerp van lampen.

In september ontving Nathalie Dewez voor haar poëtische lichtontwerp de titel van ‘Designer van het Jaar 2011’. Haar vader had graag gehad dat ze architectuur zou studeren, maar zij werd aangetrokken door de côté du quotidien van een interieur, de dagdagelijksheid. “Ik had helemaal geen zin om aan de buitenkant van een gebouw te werken. Een interieur is intiemer, het zit dichter bij de mens zelf. Het gaat over de objecten en materialen waarmee we ons direct omringen. Dat vind ik belangrijk. Daarom heb ik interieurinrichting gedaan, omdat ik van objecten hou en van details.” Haar stijl wordt gekenmerkt door een samenspel van evenwicht, lichtheid en beweging. Ze vindt het vooral belangrijk dat je onmiddellijk begrijpt waar een voorwerp toe dient en waarom dat specifiek materiaal gebruikt is. “Het allerinteressantste vind ik het om een materiaal zo minimaal te gebruiken dat het een maximaal effect heeft.”

IMMENSE IMPACT

Na haar studies specialiseerde ze zich in objecten en daarna meer specifiek in verlichting. Ze ontwerpt graag lampen omdat het een object is dat een andere staat kan aannemen. “Een lamp heeft twee levens. Uitgeschakeld of ingeschakeld. Ze is materieel én immaterieel. Ze kan heel miniem zijn, maar toch een immense impact hebben.”

Van de invloed van licht op ons dagelijkse leven, zijn mensen hier zich niet voldoende bewust, vindt ze. Zelf is ze er zeer gevoelig voor geworden. “Onlangs logeerde ik in Stockholm, in een kleine goedkope jeugdherberg. Maar er was wel een dimmer in elke kamer. Ze zetten lampen op de vensterbank om de straat een beetje te verlichten. Licht is er zo zeldzaam en wordt als iets precieus gezien.”

OPWINDENDE ONTWIKKELINGEN

In de verlichtingswereld is er veel veranderd de laatste jaren, maar Nathalie Dewez is daar enerzijds niet onverdeeld gelukkig mee. “Gloeilampen worden zo goed als niet meer gemaakt, en ergens is dat jammer, want het is een prachtig voorwerp dat een magnifiek licht geeft. Nu is alles led, maar nog in ontwikkeling. Ondertussen zitten we met spaarlampen, maar daar ben ik niet zo’n fan van omdat ze vervuilend zijn als ze weggegooid worden en ze geven minder mooi licht.” Anderzijds vindt ze de nieuwste ontwikkelingen ook opwindend. “Oled bijvoorbeeld lijkt echt spectaculair te worden, dat zijn eigenlijk velletjes licht. Op dit moment is het duur en verlicht het nog niet goed, maar volgend jaar zullen er zeker geniale mogelijkheden zijn en over vijf jaar zul je ze overal zien.” Designer van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend, Biënnale -Interieur, Grand-Hornu Images en Design museum Gent.

‘‘

klik dimensie

Met een simpele geven lampen een extra

’’

aan een ruimte

1

De jongste: Balance 1. De eerste bestseller:

2

de Prisme

Prisme is een lamp, maar op vraag van Habitat maakte Dewez een volledige collectie, met een eettafel en een lage tafel.

De huidige bestseller: La Plic Nathalie Dewez tekende deze lamp jaren geleden, nu zit ze bij Ligne Roset in productie. “Ze werkt erg goed als bedlampje omdat ze dimbaar is en niet veel plaats inneemt op het nachtkastje. Ik wilde ze zo simpel en evident mogelijk, zowel qua vorm als qua functie.”

3

De transformateur zit in het contragewicht en is dus in de lamp ingewerkt. Het prototype van de eerste lamp heeft andere afmetingen, omdat de eerste transformateur nu niet meer gemaakt wordt.

4

2. De grootste: Mudam In het Mudam in Luxemburg hangt een lamp met een opblaasbare bol van 3 meter diameter op een as van 7 meter. 3. Ellipse 4. Disk 5. Dansende tafellampjes Nieuw gemaakt voor Pierre Bergé, de vroegere zakenpartner van Yves Saint Laurent.

La Plic (zie ook afbeelding links).

5


16

17

inside | verlichting

1

verli chting

licht &

2

Licht speelt een belangrijke rol in ons leven. Zonlicht hebben we nodig om ons lichamelijk en geestelijk goed te voelen. Maar ook in en rond onze woning speelt licht een belangrijke rol.

1. Het Wake-up Light van Philips simuleert een natuurlijke zonsopgang, zodat je langzaam uit je slaap wordt gehaald. 2. Spillray van Manuel Vivian voor Axo Light. 3. Bossa is een handgemaakte aluminiumlamp met binnenin een verstelbare reflector waardoor het lichteffect kan veranderen. Nu ook beschikbaar in een versie voor spaarlampen.

Buitenverlichting kan

sfeer brengen, maar ook functio­­neel zijn.

3

4. De grens tussen binnen en buiten vervaagt en dat zie je ook aan de lichtarmaturen. Deze staanlamp Club van Royal Botania is bedoeld voor buiten, maar past ook prima in het interieur.

4

5. Profil, een nieuwe staanlamp die Annick Schotte dit jaar presenteerde in Milaan.

5 6

6. Deze Lamp van Pappelina, gespecialiseerd in plastic tapijten, is gemaakt van plastic linten en is beschikbaar in vijf kleuren.

Deze exclusieve glazen hanglamp Tattoo is een ontwerp van Marco Piva en is vervaardigd door La Murrina volgens de oude tradities van de meesterglasblazers van Murano. Ze is prachtig, maar helaas (nog) niet beschikbaar in België.

Aandacht voor licht Zowel natuurlijk daglicht als kunstverlichting is cruciaal bij het renoveren, bouwen en inrichten van uw woning. Licht laat een kamer leven, het zorgt ervoor dat je er graag in vertoeft. Ga daarom voor elke kamer op zoek naar een goed evenwicht tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

Lampen hoeven niet saai te zijn. Dat bewijst de Belg Yves Pauwels met zijn unieke Spoon-collectie. Ruim 350 houten lepels en spatels vormen een hangende wolk die nu het restaurant van Sofie Dumont siert.


18

19

Myhoho | ieper

faq MY HOHO

prachtige HUURwoning TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Tineke Degraeve verhuurde haar woning twee keer, maar had telkens pech. De huur werd niet betaald en ook het huis werd toegetakeld. Ze vertrouwde het beheer van het verhuren nu toe aan dewaele | vastgoed & advies en is tevreden over de dienstverlening. U had pech met de huurders. Wat liep er mis? Tineke Degraeve: “Ik besloot mijn huis te verhuren. Het is een alleenstaande villa die dateert uit 2005. Er zijn drie slaapkamers, een garage en een grote tuin. Twee keer had ik huurders die niet betaalden. Mijn advocaat zorgde ervoor dat ze binnen een termijn van drie maanden uit het huis werden gezet. Maar het huurgeld zal ik niet meer kunnen terugvorderen. De ene huurder ging failliet, de andere is met de noorderzon vertrokken en blijkt onvindbaar.” Hoe hebt u gereageerd? Tineke Degraeve: “Ik was teleurgesteld en ook enorm boos, zeker nu ik weet dat ik financieel niets kan recupereren. Toen stapte ik naar dewaele | vastgoed & advies met de vraag of zij mijn huis wilden verhuren en welke garanties zij boden, bijvoorbeeld bij wanbetalingen. Ik kreeg heel goede informatie en ging toen samen met hen een kijkje nemen in het huis. We spraken een huurprijs af en stelden een beheerscontract op. Dewaele | vastgoed & advies neemt nu alle praktische zorgen op zich, bijvoorbeeld bij een waterlek. Ook ondernemen ze stappen wanneer de huurder niet betaalt. Voor mij is het een enorme opluchting. Ik ben ook heel tevreden over de dienstverlening.”

goede huurders

’’

gevonden

Waarop moet je letten bij het verhuren van een woning? • Bij een huurovereenkomst moet je een EnergiePrestatieCertificaat voorleggen van de woning en moet je de huurovereenkomst laten registreren. • Ook een plaatsbeschrijving is verplicht, net als de registratie ervan. • In geval van een centraleverwarmingsinstallatie moet je een reinigings- en verbrandingsattest voorzien. • Bij elke publiciteit moeten de huurprijs en de algemene kosten duidelijk vermeld staan. • In een appartement moet het reglement van inwendige orde voor de bewoners zichtbaar zijn. Wat is het nut van registratie van het huurcontract? De registratie verleent een vaste datum aan de huur waardoor de huurprijs tegenstelbaar wordt gemaakt aan derden en, meer bepaald in geval van een verkoop, aan de koper van het gehuurde onroerend goed. Dit betekent dat andere personen dan de verhuurder en de huurder niet meer kunnen beweren het bestaan van de huur niet te kennen en deze hem moeten eerbiedigen. Tegelijk heeft de verhuurder het voordeel dat door de registratie van een huurcontract van onroerende goederen, die deels voor beroepsdoeleinden en deels voor bewoning worden gebruikt, de inkomstenbelasting voor ieder gedeelte afzonderlijk vastgesteld en afzonderlijk belast wordt. Bij gebrek aan registratie zijn de volledige nettohuurinkomsten belastbaar.

Hebt u niet overwogen het huis te verkopen? Tineke Degraeve: “Dit is echt geen optie. Het huurgeld van dit huis kan ik goed gebruiken. Ik woonde er zelf met mijn man en twee kindjes. Toen mijn man overleed, heb ik er zelf nog een klein jaar gewoond. Dus ik heb een emotionele band met het huis en zou het liever niet verkopen.” Komt het vaak voor dat er problemen opduiken bij het zelf verhuren van een pand? Thierry Declercq, dossierverantwoordelijke dewaele | vastgoed & advies: “Het komt inderdaad wel vaker voor. Het is niet altijd gemakkelijk te achterhalen wie de huurders eigenlijk zijn. Wij hebben ervaring. We screenen kandidaat-huurders echt wel grondig en bij twijfels raadplegen we ook de werkgever of de boekhouder.” Jullie bieden beheerscontracten aan. Zijn die op maat van de klant? Thierry Declercq: “We passen ze aan volgens de wensen van de klant. In dit dossier namen we alles over, waardoor onze taak niet ophoudt bij het zoeken van een huurder. Wij zijn in dit geval de plaatsvervanger voor de eigenaar ten opzichte van de huurder, dit voor allerlei zaken. Kortom, wij ontlasten onze klant van alle drukte rondom de verhuur van zijn eigendom.”

‘‘

Eindelijk

Handige tips voor het verhuren van uw eigendom.

Wat als de huurder de huur als fiscale kost inbrengt? Op de ontvangen huurinkomsten betaal je belastingen op de nettohuuropbrengsten. Dit komt overeen met de werkelijk ontvangen huur, verminderd met een kostenforfait van 40%. Indien de huur niet fiscaal wordt ingebracht, betaalt de verhuurder onroerende voorheffing op het kadastraal inkomen. Twee tevreden partijen: verhuurder Tineke Degraeve en dossierverantwoordelijke dewaele | vastgoed & advies Thierry Declercq.

Meer weten? www.dewaele.com


20

today&tomorrow | bouwen op een driehoek

21

Het U-vormige keukenaanrecht vormt als het ware een buffer tussen de eetruimte en de ontbijthoek.

BOUWEN OP EEN DRIEHOEK De bewoners van dit huis wilden vooral veel lichtinval en contact met de groene, bosrijke omgeving. Geen eenvoudige opdracht met een driehoekig perceel. De architect vervulde zijn opdracht echter met verve en ontwierp een modernistische woning met een imposante gevel van zesentwintig meter lang.

De naast elkaar gelegen zithoek en de eetruimte bieden allebei toegang tot de tuin die pal op het zuiden ligt.


22

23

today&tomorrow | bouwen op een driehoek

D

e driehoekige vorm van het perceel inspireerde de architect om een woning te ontwerpen met een ongewone indeling. “We wilden een strook voor de voortuin bewaren en we moesten rekening houden met een vrije strook van drie meter langs de randen van het perceel”, vertelt de architect. Uiteindelijk tekende de architect binnen die driehoek een gebouw in L-vorm. De woning bestaat uit drie aan elkaar gekoppelde volumes met een tuin die pal naar het zuiden gericht is. Voor de architect vormde het ‘moeilijke’ terrein de grootste uitdaging. “De aard van het terrein verplicht je tot andere oplossingen dan bij klassieke percelen, waarbij de gevelbreedte en de bouwdiepte al vastliggen. Hier waren we gebonden aan een bouwdiepte van zeven meter en dus moesten we het huis relatief smal houden, waardoor nog meer de lengte ervan werd benadrukt. Hoe smaller, hoe meer perspectief.” De architect koos voor een uitzonderlijk lange gevel met een aaneenschakeling van ruimtes, waarbij de circulatiezone zich op het gelijkvloers aan de straatkant bevindt en op de verdieping aan de tuinzijde. Het bijzondere aan dit huis zijn de opeenvolgende, naast elkaar liggende ruimtes, zowel op het gelijkvloers als op de verdieping. Door de zit- en eetruimte naast elkaar in het onderste ‘beentje’ van de L-vorm te plaatsen, is het contact met de tuin bovendien veel groter.

Het gebruik van

beperkt aantal materialen zorgt voor een grote eenheid. een

Een monolithisch geheel

Het gebouw bestaat uit drie volumes, telkens verbonden door verticale glasstroken. In één ervan bevindt zich ook de inkom. Die wordt geaccentueerd door een vrijstaande luifel. De tegenover elkaar liggende glasstroken geven wel een doorkijk, maar door de buitenverlichting kan een voorbijganger ’s avonds niet in de hal kijken en blijft de privacy gevrijwaard. De gevels van de woning zijn afgewerkt in sierpleister. Het is een vrij

glad afgewerkte woning, met als ondersteen massieve cellenbetonblokken die verlijmd werden, en aan de binnenzijde afgewerkt met een dunne pleisterlaag. Daardoor ontstaat aan de buitenkant een monolithisch geheel. De architect koos voor dit systeem omdat er op die manier geen koudebruggen ontstaan.

‘Zwevende’ treden

De trap in de inkom bestaat uit twee stalen trapwangen waartussen metalen staven werden gelast. Elke staaf is bekleed met twee eikenhouten plankjes. Uit het bovenste plankje werd een uitsparing gefreesd. Het onderste plankje werd er tegenaan gelijmd, om zichtbare bouten of verbindingen te vermijden. De houten bekleding komt niet tot tegen de trapwangen, zodat het lijkt alsof de treden zweven. Het staal werd in dezelfde kleur gelakt als de raam- en deurprofielen.

Woning in harmonie

Het eerste volume, links van de inkom, omvat op het gelijkvloers een ruime garage. Aan de rechterkant, in het tweede volume, leidt een gang naar het werk- en woongedeelte. Het eerste vertrek is een bureau. Een glazen deur kan, indien nodig, het woon- van het werkgedeelte scheiden. De gang loopt verder tot in de eetruimte annex keuken. Deze bestaat uit een kookgedeelte en een aangrenzende ontbijthoek. Het kookgedeelte vormt de verbinding tussen de eetruimte en de ontbijthoek. De keukenkasten werden uitgevoerd in eik, een houtsoort die ook gebruikt werd voor de vloer en de trap in de zitruimte, de vloer in de bibliotheek, de vloer in de slaapkamers en de treden van de metalen trap in de inkom. Het aanrecht in de keuken en de wastafels in de twee badkamers werden uitgevoerd in gepolierd graniet. Voor de vloeren van de keuken, de eetruimte, de toiletten, de badkamers en de gangen op de verdieping opteerden de opdrachtgevers

voor oude leisteen omwille van het natuurlijke karakter van het materiaal. Leisteen is niet helemaal effen en vrij moeilijk te onderhouden, maar dat weegt niet op tegen de ziel die het materiaal uitstraalt. Alle raam- en deurprofielen zijn uitgevoerd in gemoffeld aluminium in een grijskleur die overeenstemt met de leisteen. Het steeds terugkerende gebruik van een beperkt aantal materialen en kleuren zorgt voor een grote eenheid in de woning.

Zwevende luifel

Grote schuiframen scheiden de eetruimte van het terras. Dat terras wordt nog verlengd door een luifel, die anderhalve meter over het terras uitsteekt en op die manier voldoende bescherming biedt tegen zon en regen. In de betonconstructie van de woning werden uitsparingen voorzien waar nadien zware metalen balken werden ingeschoven. De balken dragen de zwevende luifel. De luifel bestaat uit een metalen rooster. Daarin werden platen uit kunstglas geplaatst omdat die minder zwaar wegen dan glas. En op die platen liggen industriële metalen roosters om het licht te filteren. De roosters kunnen verwijderd worden, wat handig is om de boel schoon te kunnen maken. Het huis staat in een beboste omgeving en dus hebben de bewoners vooral in het najaar wel wat werk om de afgevallen bladeren te verwijderen.

Grote glaspartijen

In het derde volume bevindt zich op het gelijkvloers naast de eetruimte het zitgedeelte met een open haard. De haard zit ingewerkt in een losstaande muur. Achter deze muur leidt een tweede trap naar een ruimte op de verdieping, die dienst doet als bibliotheek en speelhoek. Aan de andere kant van de losstaande muur, onder de trap, bevindt zich, netjes weggewerkt, een berging met de hifiapparatuur. Via de trap kunnen de kinderen rechtstreeks van de >

Van links naar rechts: Boven: het schuifraam in de slaapkamer van de ouders biedt toegang tot een privéterrasje aan de straatzijde. Onder: een losstaande muur biedt plaats aan de gashaard, een trap en een bergkast voor hifiapparatuur. De vide en de loopbrug zorgen voor een verbinding tussen de verschillende ruimtes. De bouwheer wilde absoluut horizontale spijlen voor de borstwering om het effect van de horizontale belijning te benadrukken. Het eikenhout voor de treden van de trap werd verlijmd, zodat er geen (zichtbare) schroeven werden gebruikt.


24

25

today&tomorrow | bouwen op een driehoek

zitruimte naar de speelruimte die dan weer via een houten loopbrug rechtstreeks verbonden is met de nachthal en hun slaapkamers. Een vide tussen de zitkamer en de speelruimte op de eerste verdieping zorgt voor rechtstreeks contact tussen de verschillende ruimtes. In de eethoek en het zitgedeelte plaatste de architect grote schuiframen in de zuidelijke gevel, terwijl op de verdieping in de speelruimte

De

luifel biedt

bescherming

tegen zon en regen. een grote glaspartij voorzien is in de oostelijke gevel. Door de vide ontstaat er in beide ruimtes een bijzondere, dubbele lichtinval. Alle ramen en deuren zijn maatwerk. Het raam in de speelhoek is 7,40 meter breed. Er werd een lang, smal kantelraam in voorzien om de ruimte te verluchten. De vide trekt het licht maximaal naar binnen zonder dat er nog meer of grotere glaspartijen nodig waren. Op die manier biedt het huis een sfeer van geborgenheid en beschutting.

Uitsparing in de gevel

Op de verdieping vormt de hoge inkomhal de scheiding tussen het nachtgedeelte van de ouders en dat van de kinderen. Boven het woon/werkgedeelte bevinden zich twee kinderslaapkamers, een badkamer en een bureau, terwijl zich boven de garage het nachtgedeelte van de ouders bevindt. Dat bestaat uit een slaapkamer, een dressing, een badkamer en een afzonderlijk toilet. Aan de slaapkamer van de ouders is er aan de straatzijde een terras. In de lange,

doorlopende voorgevel maakte de architect een uitsparing in de gevel en het dak. De balk in de gevel zorgt voor beschutting en weinig inkijk. Een groot schuifraam verbindt de slaapkamer met het terras. Het raam kan helemaal worden opengeschoven maar doordat het wat naar achteren ligt, biedt het voldoende privacy. Tussen de ouderlijke slaapkamer en de badkamer voorzag de architect een ruime dressing met achteraan een plafondhoge spiegel. Door de spiegel lijkt de ruimte dubbel zo groot.

Heldere lichtkoepel

Om extra daglicht binnen te halen in de badkamer plaatste de architect behalve het smalle, hoge, horizontale raam ook een ronde koepel met een uiterst sobere afwerking in het plafond. Een lichtkoepel bestaat meestal uit een ronde opstand met daarop de koepel. De architect liet de opening van de koepel echter op zo’n manier afwerken dat het lijkt alsof er met een reuzenperforator een gat in het dak werd geknipt. Het gat in de ruwbouw werd in de afwerking doorgetrokken tot op het glas van de koepel, zodat er geen opstaand stuk zichtbaar is. De eigenaars kozen helder glas voor de koepel omdat het een optimale doorkijk biedt en ze op die manier vaak kunnen genieten van een eindeloos wolkenspel.

Geen plaatsgebrek

Met een bewoonbare oppervlakte van meer dan 450 vierkante meter is hier niet echt sprake van plaatsgebrek. Toch benutte de architect elke plek van de woning op een nuttige manier, zoals het inbouwen van de gashaard en de bergkast voor hifispullen onder de trap in het zitgedeelte. Overal in de woning, behalve boven de eettafel, zorgen inbouwspots voor de verlichting. Maar bovenal zijn de bewoners vooral enthousiast over het contact met de tuin en de rijkelijke lichtinval. •

Van links naar rechts: Een glazen binnendeur scheidt, indien nodig, het werk- van het woongedeelte. Het blad met de verzonken wastafels is uitgevoerd in graniet, een materiaal dat ook nog in de keuken en de andere badkamer terugkeert. Door de spiegel achter in de dressing lijkt deze ruimte dubbel zo groot.


26

27

Myhoho | kortrijk

Pre-sale werkt!

Interessante opbrengsteigendom

MY HOHO

Dewaele | vastgoed & advies werkt met het unieke verkoopconcept pre-sale, dit voor panden die voor het eerst worden aangeboden op de vastgoedmarkt. Acht op de tien panden worden zo al verkocht op de eerste kijkdag. De formule laat toe het maximum uit de prijs te halen.

TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Het echtpaar Antoine en Rita Vervaeke-Van Leene wilde een opbrengsteigendom verkopen. Het ging om een appartementsgebouw in Kortrijk. Ze deden een beroep op het pre-sale concept. De verkoop ging heel vlot en het koppel is vol lof over de dossierbeheerster, Annelies Wyseur. Waarom deden jullie een beroep op dewaele | vastgoed & advies? Antoine Vervaeke: “Toen we het gebouw wilden verkopen, gingen we inderdaad daar aankloppen. Dit kantoor kenden we zelf al, maar dan vooral omdat ze onze appartementen verhuurden. We waren er heel tevreden over. We kregen een nog jonge medewerkster aangewezen die het dossier zou beheren. Eerst was ik wat aarzelend. Zelf ben ik een zeventiger en het gaat om veel geld. Ik wou liever een ouder iemand met al wat meer ervaring. Maar al heel snel was ik meer dan overtuigd van haar capaciteiten. Ze pakte het immers heel degelijk aan, we waren bijzonder tevreden. Ik heb mijn mening snel helemaal herzien.”

‘‘

Waarom besloten jullie het gebouw te verkopen? Antoine Vervaeke: “Nu we wat ouder worden, hebben we in overleg met onze kinderen beslist om het te verkopen. De verkoop is intussen definitief rond. We hadden het gebouw ruim dertig jaar en verhuurden de appartementen. Dat verliep altijd heel vlot. Er was nooit leegstand en ook die aanpak is een pluspunt van dewaele | vastgoed & advies.”

Dankzij het

Pre-sale concept was de verkoop

vlug bezegeld

’’

Waren jullie tevreden over de prijs die werd geboden? Antoine Vervaeke: “Zeker. Annelies deed ons een voorstel dat we heel goed vonden. Toen hebben we onmiddellijk het licht op groen gezet voor de verkoop. Ze slaagde erin om nog een stuk boven de aanvankelijke vraagprijs uit te komen, het bedrag lag zowat 15 procent hoger. We zijn dus uitermate tevreden. Het ging ook bijzonder snel. Er was een bezoek- en biedmoment met de kandidaat-kopers en daarna was de verkoop heel snel rond. Waarom werd hier voor de formule pre-sale gekozen? Annelies Wyseur, dewaele: “Deze formule was in dit geval perfect. Het ging om een vrij kleine opbrengsteigendom met vier appartementen en zes garages. De vraag naar dit soort panden is heel groot. We kregen dus heel snel veel geïnteresseerde kopers. We stelden een correcte richtprijs vast en dan konden de kandidaat-kopers een bod uitbrengen. Sommigen gingen onder de prijs, anderen erboven. Er was ook iemand die het absoluut wou kopen en er beduidend meer voor wou betalen. Zo was de verkoop vlug bezegeld.”

Ook op zoek naar een opbrengsteigendom? Kijk op www.dewaele.com

Waarom verkopen met Pre-sale? De eerste weken geniet je woning of appartement de grootste interesse bij de kopers. Dewaele l vastgoed & advies ontwikkelde daarom een specifieke methodiek om je eigendom via dit unieke verkoopconcept extra in de picture te plaatsen. Dankzij het systeem van biedingen wordt de verkoopprijs geoptimaliseerd.

Twee tevreden partijen: verhuurder Tineke Degraeve en dossierverantwoordelijke Dewaele vastgoed & advies Thierry Declercq.

Welke stappen zijn nodig? • stap 1 - Waardebepaling Bel 0800 11 880 om jouw eigendom te laten evalueren door een van onze makelaars. Met onze accurate kennis van de vastgoedmarkt geven wij een perfecte indicatie van een marktconforme en realistische verkoopprijs. • stap 2 - Pre-sale moment vastleggen In overleg bepalen we een passend moment om het pre-sale moment te organiseren. Meestal gebeurt dit op een avond of in het weekend omdat dan de kandidaat-kopers zich het makkelijkst kunnen vrijmaken. • stap 3 - Marketing opstarten Jouw woning of appartement wordt speciaal in de kijker gezet via onze website, maar ook via andere portaalsites. Er wordt regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. De reacties komen binnen! • stap 4 - Bezoekers vastleggen Alle bezoeken worden gecentraliseerd op één moment. De verschillende kandidaten komen binnen een tijdsbestek van 1 tot 2 uur jouw eigendom bezichtigen. • stap 5 - Jouw woning piekfijn in orde Alle kandidaat-kopers bezoeken jouw woning op hetzelfde moment. Je woning hoeft dus slechts één keer piekfijn in orde gebracht te worden. • stap 6 - Laat dewaele | vastgoed & advies het werk doen Zowel vóór als tijdens het pre-sale moment verzorgen onze makelaars alle onderhandelingen en bezoeken.


29

inside | bescherm uw hebben en houden

© BETAFENCE

weetjes

Kies voor

Bescherm uw hebben en houden In uw eigen woning bent u op zoek naar een veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel kan u versterken door uw woning beter te beveiligen. In dit artikel geven wij u tips en advies om uw hebben en houden beter te beschermen, naargelang uw budget het toelaat.

materiaal dat weinig of

geen houvast biedt zodat het klimmen wordt bemoeilijkt.

© SIEDLE

© THINKSTOCK

28

E

igenlijk is de eerste stap om inbraak te vermijden uw eigen gedrag. Daarnaast kan u uw woning en bezit nog op twee andere manieren vrijwaren van inbraak en diefstal: via bouwkundige maatregelen of via elektronische snufjes. Van bouwkundige maatregelen wordt gesteld dat ze een poging tot inbraak vertragen, elektronische oplossingen zouden de inbrekers moeten wegjagen. Om doeltreffend te zijn, moeten vertragende maatregelen de inbraakpoging met minstens drie minuten vertragen. Algemeen wordt immers aangenomen dat een inbreker die langer dan drie minuten moet proberen om de woning binnen te geraken, zal afdruipen omdat het risico op betrapping te groot wordt. De meeste inbraken gebeuren door het forceren van een raam of deurslot, het wegbreken van een kelderrooster of het gebruik van een valse sleutel. De achtergevel is de meest voorkomende plek waarlangs dieven uw huis proberen binnen te dringen. Hier zijn ze vaak niet zichtbaar voor buren omwille van een haag, tuinmuur of gesloten omheining. De inbreker kan hier dus al sneller ongestoord zijn gang gaan.

Wie een alarmsysteem heeft, moet dat jaarlijks (laten) onderhouden. Is het alarmsysteem niet aangesloten bij een erkende alarmcentrale, dan bent u overigens verplicht het systeem binnen de tien dagen na ingebruikname te melden bij het meldpunt alarmsystemen. Meer info: www.vigilis.be

Beveilig uw zonnepanelen Een recente trend bij dieven is het weghalen van geïnstalleerde fotovoltaïsche panelen. De federale overheid geeft enkele tips om uw waardevolle panelen te beveiligen. In de eerste plaats zijn er de organisatorische maatregelen: laat geen ladders of nuttig gereedschap rondslingeren. Ga verder in uw verzekeringspolis na of uw panelen verzekerd zijn. Meld sowieso de plaatsing van de panelen aan uw verzekeringsagent. Daarnaast kan u de panelen zelf beveiligen door veiligheidssloten aan te brengen op de hechtingen. Een andere oplossing is het gebruik van eenrichtingsschroeven. Die kunnen niet worden losgeschroefd zonder schade aan te brengen aan de panelen. Daardoor zijn ze niet meer aantrekkelijk voor diefstal. Een laatste techniek is het plaatsen van veiligheidsstaven op de schroeven. Beschikt u over een alarmsysteem, dan kan u een detector koppelen aan de fotovoltaïsche installatie.

De overheid betaalt mee Wie investeert in inbraak- en brandbeveiliging kan een fiscaal voordeel genieten op deze investering. De federale overheid geeft een belastingvermindering ter waarde van 50 % van het factuurbedrag – met een maximum van 710 euro. Dat voordeel is er zowel voor eigenaars als huurders, op voorwaarde dat de werken werden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. Volgende werken komen in aanmerking: • levering en plaatsing van inbraakwerend glas; • plaatsing van beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken; • plaatsing van gepantserde deuren; • installatie van alarmsystemen en de componenten ervan; • installatie van een camerasysteem uitgerust met een registratiesysteem. Meer info: www.besafe.be In dit artikel schetsen we een breed beeld van mogelijke beveiligingsmaatregelen. Maar iedere situatie is anders. Voor concreet advies op maat kan u gratis terecht bij de technopreventief adviseur binnen uw stad of gemeente. Informeer ernaar bij uw lokale politie.


maatregelen

31

3

1 © FICHET

© ADRONIT

© DELTA LIGHT

inside | bescherm uw hebben en houden

© AIPHONE

30

2

4

Beveiliging rond de woning

Het beveiligen van uw woning begint al aan de straat en kan met een mix van bouwkundige en technische maatregelen. De eerste en meest logische stap is het plaatsen van een omheining en een of meerdere poorten. Een omheining kan uit verschillende materialen zijn opgetrokken. Veel gebruikt is een metalen afrastering. Kiest u daarvoor, opteer dan voor een draad met kleine mazen en een afgebogen bovenrand. Die bemoeilijken het klauteren. Kiest u voor een ander systeem, laat uw voorkeur dan uitgaan naar een omheining die voldoende hoog is en bestaat uit materiaal dat weinig of geen houvast biedt zodat het klimmen wordt bemoeilijkt. Bij een natuurlijke omheining, zoals een haag, kunnen planten met doornen het indringen extra ontmoedigen. De doorgangen in een omheining kan u beveiligen met een poort. Logischerwijze kiest u voor een voldoende hoge poort, die volledig gesloten is of kleine mazen of openingen tussen de spijlen heeft. Wanneer de omheining volledig gesloten is, heeft u van in uw woning of van op uw perceel uiteraard weinig of geen zicht op wat er zich aan de andere zijde van de poort afspeelt. Dat kan u ondervangen met een videofoon of een camera aan de poort(en). De eerste optie brengt de persoon die aanbelt in beeld, een camera geeft een ruimere kijk op de omgeving.

Hier waakt de camera

Een volgende te beveiligen perimeter is de zone tussen de omheining en de woning. Mocht een snoodaard er toch in slagen om over uw omheining of poort te klauteren, dan kunnen actieve infraroodstralen, een bewegingssensor of camerabewaking hem in dat gebied waarnemen. De actieve infraroodstralen vormen een gesloten ring. Wanneer iemand die doorbreekt, krijgt u een melding. Dat kan een signaal zijn in de woning, de buitenverlichting die aangaat of een melding via telefoon of gsm. De meest eenvoudige oplossing is een bewegingsmelder die de buitenverlichting activeert. Geen enkele inbreker staat graag te kijk wanneer hij de woning besluipt. De bewegingsmelders moeten alle zones rond de woning bereiken en mogen niet te gevoelig afgesteld zijn, want dan reageren ze ook op een voorbijlopende kat of andere dieren. Camerabewaking tot slot geeft geen melding bij onheil, maar wel te allen tijde een goed zicht op bewegingen rond de woning. Voorwaarde hiertoe is wel dat de camera’s zo zijn opgesteld dat ze het hele terrein overzien. Weet wel, wanneer u aan uw woning een kantoor, praktijk of winkel heeft waar u mensen ontvangt, moet u aan enkele wettelijke bepalingen voldoen wanneer u camerabewaking installeert. Zo moet aan iedere ingang tot het terrein een pictogram aanwezig zijn dat waarschuwt voor de camerabewaking en moet het videobewakingssysteem gemeld worden bij de Commissie voor de Bescherming van de Persoon-

moet aan meerdere wettelijke bepalingen voldoen.

© HAROL

2

kantoor, praktijk of winkel VOOR een

© FICHET

1

© THINKSTOCK/GETTY IMAGES

© BETAFENCE

camerabewaking

lijke Levenssfeer. Gebruikt u de woning enkel privé, dan gelden deze verplichtingen niet.

3

Een deur om u tegen te zeggen

Wilt u helemaal niet in een ‘versterkte burcht’ leven of mocht er toch iemand in slagen om ondanks de eerder besproken maatregelen onopgemerkt tot bij de woning te geraken, dan kan u opnieuw op bouwkundige en technische maatregelen berusten om indringers buiten te houden. Op bouwkundig vlak kan u ramen en deuren beschermen met traliewerk of rolluiken. Die laatste bieden nog tal van andere voordelen: ze leveren verduistering, verhogen de privacy en bieden zowel thermisch als akoestisch comfort. Deuren kan u voorzien van veiligheidsbeslag in combinatie met een stalen cilinder. Het veiligheidsbeslag heeft een kernbeschermer waarachter de cilinder weggestopt zit. Hierdoor kan de cilinder bijvoorbeeld niet uitgeboord of afgebroken worden. De stalen bescherming voor de cilinder maakt het onmogelijk deze te doorboren. U hoeft zich overigens niet te beperken tot één slot op de deur. Ook al zijn uw deuren uitgerust met een meerpuntsluiting, toch kan u ze nog laten voorzien van een extra (schuif)slot dat alleen langs de binnenzijde bedienbaar is, of een kierstandhouder. Dat geeft een bijkomend veiligheidsgevoel wanneer u (alleen) thuis bent. De deur kan – net als de ramen – voorzien worden van veiligheidsglas. Dat type beglazing is samengesteld uit twee of meer glaslagen met

4

daartussen een aantal polyvinylbutyral (PVB) folies. De folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk niet in scherven uit elkaar valt, maar één geheel blijft vormen. Hoe meer folies er gebruikt werden, hoe doeltreffender het veiligheidsglas. Een laatste aandachtspunt bij de deuren is de ruimte tussen de deurvleugel en het deurkader. Een inbreker kan het deurkader forceren met een breekijzer, de schoot proberen terug te duwen door een schroevendraaier tussen de vleugel en de kader te steken of de scharnieren uitlichten of lostrekken. Dergelijke pogingen kan u vermijden door een metalen strip langs de kader en de deur te plaatsen. Een veiligheidspin of anti-uitlichtpin dringt in de deurkader wanneer de deur gesloten wordt. Zo kan de deur niet uit zijn kader worden getild.

Vergeet de garage en kelder niet!

Meestal besteden we wel voldoende aandacht aan de ramen en deuren als het op inbraakbeveiliging aankomt, kelderramen daarentegen worden vaak over het hoofd gezien. Het kelderraam kan u beveiligen door een traliewerk aan de binnen- of buitenkant van de ramen te plaatsen. Een rooster op het keldergat biedt ook soelaas. Veranker die roosters dan wel met een ketting of een muurstaaf met een hangslot. Maak de ketting of de staaf zo diep mogelijk aan de muur vast, zodat niemand er van buitenaf bij kan. Een ander gevoelig toegangspunt naar de woning is de garagepoort. Heeft u een kantelpoort, dan kan u die beveiligen door


32

inside | bescherm uw hebben en houden

© T. PALM

5

een gat in de rail te boren direct achter het loopwieltje, en hier een spijker in te steken. Zo kan niemand de poort nog oplichten. Voorwaarde is dan wel dat de garage nog via een andere deur bereikbaar is. Mechanische sectionale poorten zijn uitgerust met een afsluitmechanisme dat optillen voorkomt.

5

Alarm als laatste maatregel

Geven al die bouwkundige maatregelen u niet het beoogde veiligheidsgevoel, dan rest er nog een elektronisch veiligheidssysteem. Zo’n alarm is echter een laatste maatregel in de rij. Het heeft weinig zin om een alarmsysteem te plaatsen als niet eerst een aantal organisatorische en bouwtechnische maatregelen genomen werden. Een alarmsysteem belet immers niet dat er ingebroken wordt. Als het alarm afgaat, zijn de inbrekers al begonnen met hun (poging tot) inbraak. Het alarm zal de inbraak enkel melden en hoogstens de inbrekers afschrikken indien de buitensirene zichtbaar is aangebracht. U mag een alarmsysteem tegenwoordig alleen nog laten installeren door een erkende beveiligingsfirma. Of u mag het zelf installeren, maar dan moet u het nadien wel laten controleren door een erkende firma. Een lijst van de erkende firma’s vindt u op www.vigilis.be. Met een alarmsysteem kan u de hele woning of alleen de voornaamste punten beveiligen. De keuze van die punten is afhankelijk van het feit of u materieel of moreel wilt beveiligen. Doorgaans worden de inkomhal, woonkamer, slaapkamer of nachthal beveiligd. Extra beveiligen kan door ook de keuken, de

garage of kamers die op een plat dak uitgeven in het alarmsysteem op te nemen. Detectoren in de geselecteerde ruimtes zullen pogingen tot inbraak of een inbraak zelf detecteren en doorgeven aan de alarmcentrale die vervolgens de gebruiker via een sirene of melding via telefoon alarmeert. De alarmcentrale is als het ware het brein van de installatie. Zelfs bij een stroompanne blijft de werking verzekerd door een batterij die automatisch herladen wordt. Belangrijk is wel dat de alarmcentrale ook in een beveiligde ruimte wordt geplaatst. Stel dat de centrale in een onbeveiligde ruimte, bijvoorbeeld de garage, hangt, dan is het voor inbrekers heel eenvoudig om eerst het alarm onklaar te maken om daarna hun gang te kunnen gaan in de woning.

6

Veilige kluis

Heeft u waardevolle documenten of spullen in huis, dan is het aanbevolen ze in een kluis te bewaren. Installeer zo’n kluis op een minder voor de hand liggende plaats, bijvoorbeeld in de garage of de kelder. Installeren betekent de kluis degelijk verankeren in vloer en muur en ze niet zomaar neerzetten in de ruimte. Anders kunnen inbrekers er nog mee aan de haal gaan en ze later op een rustiger moment openbreken. Een kluis biedt overigens ook bescherming tegen brand. Een kluis selecteert u op basis van de waarde van de te beschermen goederen en de omvang van de goederen. De kluis kan eveneens op een alarmsysteem worden aangesloten. •


35

energie&praktijk | de warmtepomp ontleed

et is belangrijk dat de aangewende bron op een temperatuur ligt die niet al te veel verschilt van de gewenste afgiftetemperatuur binnenshuis. Zo niet moet de compressor de deeltjes nog dichter bij elkaar drukken en dat verbruikt dus meer elektriciteit. Dit is het grote voordeel bij het ophalen van warmte uit de bodem, de bodemtemperatuur schommelt het hele jaar tussen 10 °C en 12 °C, enkel in de eerste lagen zijn de seizoensinvloeden nog voelbaar. Ook de temperatuur van het bodemwater ondervindt in die lagen weinig schommelingen (meestal constante waarden tussen 10 °C en 14 °C). Waterreservoirs, zoals stromende rivieren of grote meren, hebben eveneens het voordeel van een quasi constante temperatuur met waarden die onder andere afhangen van diepte en stroomsnelheid.

© isotrie

H

Bij uw keuze voor een afgiftesysteem kiest u het best voor systemen die optimaal warmte afgeven bij lage temperaturen. Een warmtepomp presteert echter minder goed als hij hoge watertemperaturen moet leveren. U kan voor de klassieke vloer- of wandverwarming kiezen, met maximale aanvoertemperaturen in de buurt van 35 °C, maar er zijn ook tal van radiatoroplossingen zoals gewafelde convectorlamellen of ventiloconvectoren.

Welke ruimte voorzien?

De huidige warmtepompen presenteren zich meer en meer als compacte kasten waarin de volledige techniek vervat zit. De ruimte die een warmtepomp en de warmwaterboiler innemen, is equivalent aan die van de combinatie stookketelboiler. Houd echter wel rekening met het geluid dat de compressors produceren. Het is daarom aangeraden om de warmtepomp in een technische ruimte te installeren.

Voor een verticale grondwarmtewisselaar worden de buizen in de grond geplaatst door middel van een grote boormachine. Zo’n boring kan meer dan 100 meter diep gaan. Op die manier kan je behoorlijk wat warmtewisselend oppervlak installeren op een kleine grondoppervlakte. In de boorgaten worden de buizen voor de warmtewisseling aangebracht. De vrije ruimte naast die buizen wordt dan opgevuld met zand, grind of een speciaal grout.

© viessmann

Warmte kan aan de grond worden onttrokken via een buizennetwerk in de bodem. Door het onttrekken van warmte aan de grond zal de temperatuur rondom die warmtewisselaars dalen in de loop van het seizoen. Na het stookseizoen begint het zich echter weer te herstellen. Er moet genoeg warmte op lage temperatuur kunnen worden opgenomen om de gewenste hoeveelheid warmte op hogere temperatuur te kunnen leveren. De juiste dimensionering van de bodemwarmtewisselaars is dus erg belangrijk. De bodemwarmtewisselaars kunnen verticaal of horizontaal in de bodem worden aangebracht.

water

warmte uit het

Het grondwater heeft een quasi constante temperatuur van 10 °C tot 14 °C. In tegenstelling tot de grond die zal afkoelen in de loop van het stookseizoen, zal de temperatuur van het grondwater nauwelijks dalen omdat het meestal overvloedig aanwezig is. Doorgaans werkt men met twee pompputten, een aanzuigput en een retourput. Omdat grondwaterlagen niet gemengd mogen worden, moeten aanzuig- en retourput in dezelfde grondwaterlaag uitkomen. De juiste uitvoering vereist een doorgedreven vakkennis, werk voor een specialist dus. © viessmann

grond

© viessmann

Welk afgiftesysteem?

© viessmann

© Weishaupt

Eigenlijk heeft iedereen thuis een warmtepomp staan, namelijk de koelkast. De werking van een warmtepomp komt quasi volledig overeen met die van een koelkast, alleen is het doel hier niet een koude omgeving creëren maar wel het verwarmen van een ruimte door warmte op hoge temperatuur af te geven. De koude warmte wordt bij een warmtepomp gratis opgehaald uit de omgeving: de buitenlucht, de bodem, het grondwater of een ander waterreservoir.

warmte uit de

© viessmann

De warmtepomp ontleed

kostenplaatje

© Masser

34

Kiest u voor een geothermische warmtepomp met een horizontaal buizennetwerk, dan moet u hiervoor over een grote, vrije oppervlakte beschikken.

Voor de installatie van een verticale grondwarmtewisselaar (sonde) moet het perceel enerzijds toegankelijk zijn voor een zware boormachine, maar anderzijds is er geen grote oppervlakte vereist.

Een horizontaal buizennetwerk wordt op een diepte van minstens 1 meter geplaatst, onder de vorstgrens. Op die plaats varieert de bodemtemperatuur beduidend minder dan in de lagen dichter bij het maaiveld. Toch is de seizoensafhankelijkheid hier uiteraard groter dan bij een verticale boring. De installatie zelf is echter minder gecompliceerd, maar vraagt wel een groot grondoppervlak en het letterlijk overhoop gooien van de tuin. Neem als eerste richtwaarde voor de benodigde oppervlakte anderhalf keer het te verwarmen binnenoppervlak. Over deze oppervlakte wordt de tuin afgegraven tot de gewenste diepte of voorzien van een doolhof aan sleuven. De aanwezigheid van het buizennet op die beperkte diepte impliceert ook een beperking naar de keuze van bomen en de eventuele locatie van een ingebouwd zwembad.

De kostprijs van de warmtepomp op zich is in de eerste plaats gerelateerd aan zijn vermogen. U kunt kiezen voor elektrische toestellen of toestellen die werken op gas. Om de kostprijs te bepalen, is het belangrijk om naar de specificaties van uw woning en het terrein te kijken. Voor een typische nieuwbouwwoning van 200 m2 met beneden vloerverwarming en boven vier ventilo-convectoren, komt u voor een warmtepomp met horizontale bodemwarmtewisselaar op ongeveer 130 euro/m2 verwarmd oppervlak, inclusief de kosten voor het afgiftesysteem. Opteert u voor een verticale bodemwarmtewisselaar bij dezelfde specificaties, dan komt u eerder in de buurt van 140 euro/m2. Het gebruik van grondwater als bron op lage temperatuur zal de prijs lichtjes doen stijgen richting 143 euro/m2. Die prijzen zijn zonder subsidies en mogelijke belastingaftrek. Verder houdt u het best ook rekening met de nodige tijd en een kleine som geld die nodig zijn voor het aanvragen van vergunningen bij gebruik van een verticale boring en/of specifieke koel- of antivriesmiddelen. Informeer u hierover bij uw gemeente.


36

37

MYHOHO | izegem

MY HOHO

Wonen in een kasteel TEKST Hilde Pauwels - foto’s thomas de boever

Het echtpaar Jan Van Praet en Sabrina Eggermont woonde vier jaar lang in een kasteeltje dat ze volledig hebben opgeknapt. Maar de pendelafstand naar hun zaak in Sint-Eloois-Vijve was te ver. Ze kochten dichterbij een hoeve die ze nu ook willen opknappen.

VOOR

&

NA

Jullie knapten het kasteeltje in Izegem op, welke werken waren nodig? Sabrina Eggermont: “We kochten het kasteeltje om er te gaan wonen. Maar we wilden het volledig opknappen en ook enkele eigen accenten leggen. Zo namen we het vast tapijt weg en lieten we parket leggen. Ook de badkamer en keuken hebben we volledig vernieuwd. Het kasteel was niet verkommerd want ook voor ons was het bewoond. Wel was het nodig om enkele werken te laten uitvoeren zodat alles aan hedendaagse comfortnormen zou voldoen.” Waarom verkochten jullie het? “We woonden er twee jaar. De afstand naar onze zaak in SintEloois-Vijve was echter te groot. Daar hebben we een kledingzaak voor dames en heren: B-Fashion. Omdat we eerst onze kinderen naar school brachten, zaten we elke ochtend in de spits. Dit werd onhoudbaar, zeker met de toenemende verkeersdrukte op de weg. Via kennissen hoorden we heel positieve reacties op hun samenwerking met dewaele | vastgoed & advies. We besloten het kasteeltje via dit immokantoor te verkopen. Het professionalisme van onze dossierbeheerder Cedric Lombaert viel zeer goed mee. Al heel snel had hij geïnteresseerde kopers. Vanzelfsprekend is dit niet, want een kasteeltje is toch een bijzonder pand. Het is een riante woonst met een specifiek interieur, dus je moet er echt voor te vinden zijn.” Waar gaan jullie nu wonen? “Via dewaele | vastgoed & advies konden we een oude hoeve kopen. We waren al een tijdje op zoek naar een woning en vonden de boerderij op de website. We konden een kijkje nemen en wisten onmiddellijk dat we daar wilden wonen. Er is ook vrij veel renovatiewerk aan, hoewel we er intussen kunnen wonen. Een van de vragen waarmee we momenteel kampen, is of een volledige sloop niet meer aangewezen is. Die knoop moeten we nog doorhakken.” Wat is de meerwaarde van dewaele | vastgoed & advies? “Belangrijk is hun snelle en efficiënte aanpak. Ook werken ze met realistische prijzen en dat heeft invloed op een goed evenwicht tussen vraag en aanbod. We verhuren ook een handelspand via dewaele | vastgoed & advies en ook hier is de aanpak dezelfde: een eerlijke prijszetting en daardoor een snelle aanpak. Daar zijn we heel blij mee.”

meer info? www.dewaele.com


39

inside | Maak een harde keuze

Maak een harde keuze!

De vloer heeft aanvankelijk een blinkend uiterlijk door de laag kwarts die erover wordt gestrooid om te vermijden dat de vloer te snel droogt. Na verloop van tijd wordt het uitzicht van de vloer doffer en meer doorleefd. Pas dan krijgt het beton zijn ‘gewolkt’ uitzicht, wat voor vele mensen juist de charme is van dit soort vloer. Gepolierd beton wordt vooral voor bedrijfsvloeren gebruikt, maar de industriële look past ook perfect in een nieuwe hedendaagse woning en zelfs in een gerenoveerde oude woning. Aangezien de vloer vrij poreus is, moet hij regelmatig gevoed worden met een product op basis van lijnolie of bijenwas. Bijtende producten zoals bleekwater zijn uit den boze en contact met zuren (onder andere wijn) moet onmiddellijk afgespoeld worden.

De vloerenmarkt is vandaag uitgebreid, heel uitgebreid. Dat brede aanbod wordt doorgaans ingedeeld in drie grote groepen: de harde vloeren, de zachte vloeren en de houten vloeren. In dit artikel beperken we ons tot de harde vloeren.

© steppa

Als u voor een betonnen vloer kiest, weet dan dat die nooit perfect egaal zal zijn. Ook het manueel nivelleren zorgt voor kleine oneffenheden – heel gebruikelijk en aanvaardbaar voor een industrievloer maar helaas niet altijd aanvaard in privéwoningen. Het oppervlak kan ook nooit egaal gekleurd zijn, cement is een natuurlijk product en vertoont uit zichzelf al een kleurverschil. Spreek daarom met uw aannemer op voorhand af welk resultaat u wenst. Gepolierd beton is een stevige en relatief goedkope vloerafwerking wanneer het grote oppervlakten betreft. In kleinere ruimtes loopt de prijs snel op.

keramische tegels en natuursteen. De meest recente variant binnen de harde vloeren zijn de industriële vloeren. Een gepolierde betonvloer, die hiernaast uitvoerig wordt besproken, is de meest basic versie onder deze vloeren.

De industriële look maakt hem heel geschikt voor grote ruimtes (lofts, toonzalen, kantoren,...).

in dustriële vloeren

© L. brandajs / arch. Daune

V

oor de volledigheid definiëren we het best even de verschillende vloeren. Parket en laminaat zijn voorbeelden van houten vloeren en linoleum, tapijt en kurk behoren tot de zachte vloeren. Maar hier gaan we niet verder op in. De harde vloeren omvatten industriële vloeren zoals steentapijt, epoxy of PU-gietvloeren,

Goed om te weten!

gepolierde betonvloer

Onderhoud is eenvoudig.

© servi diam

38

De vloer verliest na verloop van tijd zijn glans. De vloer is vrij poreus en ingedroogde vlekken (vet, wijn...) kunnen moeilijk verwijderd worden. De toplaag kan na verloop van tijd afschilferen. Oneffenheden en kleurverschillen zijn normaal.


inside | Maak een harde keuze

41

© DRT

40

gietvloer

Dit is een zeer dunne vloerafwerking die boven op de chape of een bestaande vloer kan worden gegoten. Bijgevolg is deze vloer uitermate geschikt voor renovaties. Er bestaan zowel kunsthars- als cementgebonden gietvloeren.

© DRT

© steppa

Kunstharsgietvloer

Een kunstharsgietvloer is gemakkelijk in onderhoud, zeer slijtvast en dus ideaal voor intensief belopen ruimtes. Tot dit soort vloeren rekenen we de epoxy- en polyurethaanvloeren. Een epoxyvloer wordt vaak in een industriële omgeving gebruikt. Het materiaal is relatief hard en niet erg elastisch. Hierdoor vertoont hij gemakkelijk krasjes en scheurtjes. Hij is niet kleurvast, uv-stralen beïnvloeden de kleuren. Epoxy is goedkoper dan polyurethaan en leent zich eerder voor onvlakke maar stabiele ondergronden (bijvoorbeeld oude tegels). Een polyurethaanvloer wordt vaak gebruikt in een woonomgeving en in winkels, zorginstellingen en de horeca. Hij is flexibeler waardoor hij beter kleine scheurtjes vanuit de ondergrond kan opvangen. Een polyurethaanvloer is ook beter bestand tegen krassen dan een epoxyvloer en leent zich meer voor plaatsing op een minder stabiele ondergrond zoals een houten vloer.

Cementgebonden gietvloer

industriële vloeren

Deze vloer heeft een meer natuurlijk uitzicht, vergelijkbaar met een gepolierde betonvloer. De vloer wordt gepolijst en afgewerkt met was en/of olie om hem te beschermen. Deze behandeling creëert ook een langdurige, zachte glans. Door de natuurlijke grondstoffen ontstaan er kleurschakeringen, kleine gaatjes en haarfijne scheurtjes die de vloer een levendig en uniek karakter geven. De mate van scheuroverbrugging is beperkt omdat het materiaal harder is dan epoxy of polyurethaan.

Steen- en marmertapijt

Steen- en marmertapijten zijn naadloze, erg decoratieve vloerafwerkingen. Ze bestaan uit een mengsel van epoxyhars en kwartsof marmerkorrels. Deze vloeren worden op een stevige ondergrond gegoten (chape, tegels, parket...) met een dikte van 6 à 8 mm (afhankelijk van de grootte van het grind dat gebruikt wordt) tot 1 cm (marmertapijt). Deze vloeren ogen warm en natuurlijk en zijn bijna onverslijtbaar, zelfs bij zeer intensief gebruik. Ze zijn geschikt voor alle ruimtes van de woning, zowel in nieuwbouw als bij renovatie. Steentapijt kan op elke ondergrond geplaatst worden zolang die maar vlak en schoon is en een goede hechtingssterkte heeft. De ondervloer wordt behandeld met een hechtprimer die een dag moet drogen. Let op: een houten vloer moet eerst worden gestabiliseerd met watervast plaatmateriaal.

Goed om te weten!

Droogtijd Een kunstharsgietvloer heeft een gemiddelde doorlooptijd van vier dagen, maar 24 uur na de laatste laklaag is hij reeds begaanbaar en 48 uur later volledig belastbaar. Een cementgebonden gietvloer heeft meer handelingen nodig. De totale doorlooptijd is dan ook één dag langer. Onderhoud Het vuil hecht zich niet gemakkelijk aan het gladde oppervlak en dat maakt deze vloer zeer onderhoudsvriendelijk. Omdat de vloer naadloos is, zal er zich ook geen vuil tussen de voegen kunnen opstapelen. Regelmatig stofzuigen en dweilen met water en een neutraal reinigingsmiddel volstaat. Door het gladde, niet-poreuze oppervlak van de gietvloer is de vloer ook ongevoelig voor vlekken van dranken en vetten. Dunne laag, dus ook geschikt voor renovatie op oude vloeren en in combinatie met vloerverwarming. Eenvoudig te reinigen.

Minder kwalitatieve vloeren kunnen verkleuren. Vooral epoxy vergeelt onder invloed van uv-straling.

Hoge slijtweerstand. Resistent tegen vloeistoffen.

Duurder dan een gepolierde betonvloer.

Grote kleurkeuze.

Goed om te weten!

Onderhoud Steen- en marmertapijt zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Stofzuigen volstaat. Gemorste vloeistoffen verwijdert u met wat water en een doek. Eén tot twee keer per jaar is een grondige reinigingsbeurt nodig met een neutraal reinigingsmiddel.

Zo goed als onverslijtbaar. Naadloos. Meubels laten geen merktekens achter. Kleine beschadigingen kunnen onzichtbaar worden hersteld. Zeer ruime kleurkeuze, eventueel voorzien van een tekening of logo.

© steppa

Bestand tegen incidentele chemische vervuiling.

Erg geschikt voor astmapatiënten: stofdeeltjes blijven liggen tussen de korrels van de vloer en dwarrelen dus niet door de kamer. Vuil is nauwelijks zichtbaar. Door de ‘korrelige’ structuur zijn kaarsvet en kauwgum zeer moeilijk te verwijderen. Gevoelig voor een vochtige ondergrond.


© lea ceramiche

© cersaie

© ceramic tiles of italy

© beltrami

Keramische tegels

© hullenbusch

© beltrami

© hullenbusch

© pierres et marbres de wallonie

geef mij maar een tegel

Keramische tegels worden industrieel vervaardigd op basis van klei. Er is echter een groot verschil in keramische tegels op basis van de menging van de grondstoffen en hun bakmethode. Zo onderscheiden we terre cuite (de meest elementaire vorm van keramische tegels), getrokken gres (industrieel gevormde tegels op basis van grondig geselecteerde grondstoffen) en geperste gres. Die laatste variant is nog harder gebakken dan getrokken gres en de grondstoffen zijn zorgvuldiger geselecteerd. Keramische tegels zijn duurzaam dankzij hun hoge slijtvastheid. Bijkomende voordelen zijn dat ze zuur- en uv-bestendig zijn. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk en uiterst geschikt voor gebruik in natte ruimtes. In een douche of tegen badkamerwanden valt het wel aan te raden om de ondergrond vooraf waterdicht te maken met een waterwerende cementlaag of speciale waterwerende matten. Een opmerkelijke trend in de keramische tegels zijn de ultradunne uitvoeringen van 3 à 5 mm. Zulke tegels kunt u op bestaande vloeren plaatsen zonder die vooraf te moeten uitbreken. Let er wel op dat u nooit tegels op een onstabiele ondergrond – bijvoorbeeld oude, houten balken – plaatst, want het ‘werken’ van de ondergrond leidt ongetwijfeld tot problemen.

Natuursteen

Natuursteen blijft voor veel mensen nog altijd een statussymbool. Ongetwijfeld omdat natuursteen vroeger duurder was dan keramische tegels. Al is dat vandaag niet langer meer het geval. Natuursteen wordt gewonnen uit een groeve en dit is de oorzaak voor de uniciteit van de steen: geen enkele tegel is identiek, dit door ‘onvolmaaktheden’ zoals breuklijnen en aders in de steen. Ook in natuursteen zien we een duidelijke tendens naar grotere afmetingen, maar het is niet altijd mogelijk om elke natuursteen in een groot formaat te verkrijgen. Grote stukken zijn gewoon zeer moeilijk te ontginnen. Sommige stenen zijn hoogstens in een formaat van 60 bij 60 cm verkrijgbaar, andere dan weer in een formaat van 1 bij 1 m. Hoe groter de tegels, hoe dikker ze doorgaans ook zijn. Zeker de ‘zachte’ en poreuze stenen die groter zijn dan 60 bij 60 cm moeten minstens 3 cm dik zijn. Natuursteen neemt ongeacht de plaatsingswijze (traditioneel of verlijmd) altijd vocht op en daardoor is er een grotere kans op breuken, scheuren en vervorming. Maar hoe dikker de steen, hoe minder kans op dergelijke schade. Uit het grote aanbod natuursteensoorten lenen zich een paar varianten uitstekend voor het gebruik als vloertegel in de woning: • Blauwe hardsteen is met voorsprong de populairste natuursteensoort. Het is in feite een kalksteen met een donker voorkomen. • Leisteen krijgt een ruw uiterlijk door het natuurlijke splijtoppervlak. De tegels bieden vaak rijke kleurschakeringen. • Graniet is een van de hardste en bijgevolg meest slijtvaste natuursteensoorten. Een ander kenmerk is de goede weerstand tegen vuil. Graniettinten variëren van lichtgrijs tot zwart, maar ook andere kleuren komen voor. • Basalt is een hard, vulkanisch gesteente. Het kan qua eigenschappen vergeleken worden met graniet. De steensoort is overwegend grijs van tint en strak van kleur. Ideaal voor een moderne stijl. • Marmer, kalk- en zandsteen: deze steensoorten lenen zich vooral voor de bad- en woonkamer omwille van hun mooie kleuren. Nadeel is hun poreuze eigenschap, die ze vlekgevoelig maakt.

43

Goed om te weten!

Groot, groter, grootst! Vloertegels van 30 bij 30 of 40 bij 40 cm zijn vandaag de uitzondering. “Groot, groter, grootst”, zo luidt het devies! Tegels van 60 bij 60 cm zijn de norm en grotere formaten gaan al tot 1 bij 1 meter, of zelfs nog meer. Let wel, gebruik grote tegels enkel in grote ruimtes (liefst een veelvoud van het formaat van uw tegel) en vermijd zo veel mogelijk ‘versnijdingen’. Die zorgen immers voor een onrustig gevoel, vragen meer werk en het ‘grote’ aspect verdwijnt. Slijtklasse en hardheid Bij de keuze van keramische tegels speelt de slijtklasse of de hardheid een belangrijke rol. Die bepalen immers voor welke toepassingen de tegels geschikt zijn. De slijtklasse wordt uitgedrukt in een PEIwaarde. Hoe hoger het getal, des te slijtvaster de tegels zijn. Tegels met een PEI I zijn enkel geschikt als wandtegel of voor de badkamer, terwijl tegels met PEI III of IV in heel de woning toegepast kunnen worden. PEI IV is bedoeld voor ruimtes met veel circulatie. Daarnaast speelt ook nog de hardheid van de tegel. Die wordt uitgedrukt door de Mohs-waarde. De waarden schommelen tussen 1 en 10, waarbij 1 het zachtste materiaal vertegenwoordigt en 10 het hardste (diamant). Hoe dichter de Mohs-waarde bij 10 ligt, hoe harder de vloer is. Let op, soms wordt de Mohs-waarde van 1 tot 15 uitgedrukt. Ook hier geldt: hoe hoger het getal, des te harder de vloer.

Goed om te weten!

Onderhoud Het onderhoud van een binnenvloer bestaat uit het reinigen met water en een aangepast reinigingsmiddel, voeden met een natuurlijk product en misschien af en toe boenen als u daar voorstander van bent. Prijs De prijs is afhankelijk van de soort natuursteen en dat kan nogal verschillen. Hoe groter de steen, hoe duurder per m2. De prijs van de goedkoopste (van groot formaat) ligt rond de 50 euro/m2, maar die stijgt al snel tot 150 à 200 euro/m2 voor meer exclusieve steensoorten. Natuursteentegels en vloerverwarming Vloerverwarming (dus warmte) zorgt voor een uitzetting van de vloer. Zeker natuursteen is daar zeer gevoelig aan. Die uitzetting vindt echter zijn weg via de voegen tussen de stenen. Hoe minder en/of kleiner de voegen, hoe meer problemen u zal hebben met die uitzetting. Zeker bij grote natuurstenen tegels met kleine voegen is de kans groot dat de stenen zullen barsten. Zorg daarom voor voldoende en brede voegen en pas de opbouw van uw verwarmingssysteem aan. Een klimaatregelende tegelvloer zorgt echter voor een duidelijke vermindering van de spanning in de vloerconstructie, zodat zelfs natuurstenen plavuizen minder te lijden hebben van de warmte. U creëert een strak en modern interieur met toch een zeer natuurlijk uitzicht en gevoel. Een groot oppervlak is snel geplaatst. Grote tegels zijn heel zwaar en lastiger om te

plaatsen. Een vloerder kan dat niet in zijn eentje. Grote formaten zijn niet in alle natuursteensoorten courant te verkrijgen. Op een speciale bestelling zal u gemakkelijk enkele maanden moeten wachten.


Boeiende

inside | vanhaerents art collection

I

n een voormalig industrieel pand in de Brusselse Dansaertwijk kun je de kunstverzameling van Walter Vanhaerents bekijken. Geregeld lopen er ook tentoonstellingen. “Ik was op zoek naar een locatie en vond een oude opslagruimte voor sanitair. Architect Paul Robbrecht maakte een ontwerp voor de renovatie en streefde ernaar om de geest van het industriële pand te behouden. Dat was belangrijk omdat ik mijn kunstwerken in een ruimte wou tonen die een gelijkaardige context heeft als die waar kunst wordt gecreëerd”, aldus Walter Vanhaerents. Het teveel aan wanden en vloeren werd weggehaald zodat er een groter ruimtelijk gevoel kwam. Zo werd de bovenste verdieping gedeeltelijk verwijderd waardoor kunstwerken die een grotere hoogte nodig hebben, volledig tot hun recht komen.

Verzamelen

Walter Vanhaerents begon zijn studies in de geneeskunde maar door het plotse overlijden van zijn oudste broer was het nodig dat hij de leiding van het familiaal bouwbedrijf op zich nam. Op die manier kwam hij vaak in contact met architectuur. Een accountant

van het bedrijf introduceerde hem in de lokale kunstscène. Walter Vanhaerents begon werken te kopen, bijvoorbeeld van José Vermeersch. Ook ging hij nieuwe musea bezoeken, zoals in Keulen en Mönchengladbach. “Dat was een revelatie. Ik zag er bijvoorbeeld werken van Joseph Beuys en Gerhard Richter die me zeer boeiden. Ik besloot om het over een andere boeg te gooien en verkocht wat ik tot dan had verzameld. Daardoor kon ik een beeldje van Jacques Lipchitz uit 1941 verwerven: ‘The arrival’. Deze kunstenaar vluchtte tijdens de oorlogsjaren naar de Verenigde Staten. Voor de man was het als een nieuw begin en zo zag ik het ook. Het was een nieuwe start voor mijn collectie”, zegt Walter Vanhaerents. Later verzamelde hij werken van Andy Warhol. Die vormen nu het uitgangspunt van zijn keuzes. Zo is Warhols belang merkbaar doorheen andere werken van de collectie zoals die van Barbara Kruger en Cindy Sherman. Ook zijn er werken geïnspireerd door de Japanse mangacultuur, die je als een tegenhanger van de westerse popartbeweging kunt beschouwen. Denk aan kunstenaars als Takashi Murakami en Yoshitomo Nara. “De collectie is heel uiteenlopend. Een van de belangrijkste criteria voor Walter Vanhaerents om een werk aan te kopen, is de visuele impact ervan waardoor het hem onmiddellijk persoonlijk aanspreekt. Het fijne is dat de verzameling ruim dertig jaar geleden begon. Nu kunnen we generaties met elkaar confronteren, wat heel verrijkend is”, zegt Valerie Hack, medewerker van Vanhaerents Art Collection. •

© Vanhaerents Art Collection, Brussel

© Vanhaerents Art Collection, Brussel

2

3

4 © Vanhaerents Art Collection, Brussel

De Vanhaerents Art Collection is het resultaat van een jarenlange passie voor kunst. Geregeld wordt de verzameling aangevuld, wat bijzondere confrontaties oplevert. Het pand heeft een voorgeschiedenis en dat zorgt voor interactie met de werken.

confron taties © Vanhaerents Art Collection, Brussel

1

© Vanhaerents Art Collection, Brussel

44

5

1 Zaalzicht Sympathy for the Devil in de Vanhaerents Art Collection. 2 Matthew Day Jackson, Study Collection 1 (Detail), 2009. Stalen rekken, hout, medische prothesen, replica van Phineas Gages ijzeren staaf, prototype van de schedel van de kunstenaar digitaal gefuseerd met de schedel van Phineas Gage, brons, staal, plastic, lood, modellen van Amerikaanse en Russische nucleaire wapens, koolstofvezel en trinitiet. 257 x 920 x 42 cm

3 David Altmejd, The Hunter, 2007.

Praktisch De Vanhaerents Art Collection is alleen na reservering te bezoeken. De collectie is iedere zaterdag geopend voor groepen, dit onder begeleiding van een gids om 11, 14 of 16 uur. Individuele bezoekers kunnen er elke eerste zaterdag van de maand terecht tussen 14 en 17 uur. Evenementen zijn ook mogelijk. Adres: Anneessensstraat 29, 1000 Brussel, tel. 02 511 50 77 www.vanhaerentsartcollection.com

Hout, spiegel, epoxy klei, paardenhaar. 383,5 x 125,7 x 104,1 cm

4 Christian Boltanski, Réserve Détective n°1 (part 1), 1987. Houten kaders, foto’s en lampen. 12 stukken: 111 x 75 cm

5 Yinka Shonibare, Leisure Lady (with ocelots), 2001. Katoen, levensgrote mannequin en 3 ocelotten in glasvezel. Mannequin: 150 x 145 x 140 cm en 3 ocelotten: 42 x 100 x 20 cm


46

47

MYHOHO | oostende

MY HOHO

Wonen op historische site TEKST Hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Gelegen tussen Noordzee en duinen wordt de site van het voormalige Militair Hospitaal in Oostende herbestemd tot woongebied met 220 woningen. Architect van het globale masterplan en de nieuwbouw is Lieven Achtergael van het Gentse bureau Beel & Achtergael. Omer Vermandele van Groep Architectuurburo 3 verzorgde de renovatie van de bestaande paviljoenen, de officierswoning en kapel. Het Militair Hospitaal was verkommerd. Hoe pakten jullie het aan? Lieven Achtergael: “Het Militair Hospitaal bezit een uniek karakter. In samenspraak met monumentenzorg streefden we er als masterarchitecten dan ook naar om de ingrepen zo beperkt mogelijk te houden: de nieuwbouw situeerden we daarom in de rand van de site waardoor er een evenwicht ontstaat tussen oud en nieuw zonder het karakteristieke beeld aan te tasten. We kozen ervoor de bestaande kwaliteiten maximaal in te zetten om de site leefbaar te maken.”

‘‘

Wie is de doelgroep voor dit woonproject? Omer Vermandele: “Dit was duidelijk bepaald. De opzet was om de plaatselijke bevolking een betaalbare woning te kunnen aanbieden, met een gezonde verhouding tussen prijs en kwaliteit. We zorgden voor een gedifferentieerd woningaanbod voor een gevarieerd publiek. De open ruimte, de nabijheid van de zee, de heropwaardering van de oosteroever en de kwaliteiten van de site waren de belangrijkste aandachtspunten.” Lieven Achtergael: “Belangrijk is dat ook jonge gezinnen er in alle rust en veiligheid kunnen wonen zonder voeling te verliezen met de stedelijke context. Door het autoverkeer te beperken, open ruimte en individuele tuintjes te voorzien, garanderen we een hoge woonkwaliteit. Ook de aanleg van het publiek domein speelt hier een rol in: we voorzien niet alleen zones met sport en spelinfrastructuur maar ook ecologische plekken met bijvoorbeeld wilde kruidengewassen.”

je woont pal

zee het zand

, aan met de voeten in

’’

Masterarchitecten Lieven Achtergael en Omer Vermandele (rechts).

Wat waren de moeilijke aspecten? Omer Vermandele: “Bij de paviljoenwoningen was het niet vanzelfsprekend om de huidige wooncomforteisen te realiseren. Het belangrijkste probleem was de bestaande kelders te integreren in het woonvolume. Ook zorgden we voor het energiepeil, want dat moest eveneens voldoen aan de voorwaarden. Het is fijn dat we daarin zijn geslaagd.” Lieven Achtergael: “Het doorbreken van het gesloten militaire karakter van de site en die om te vormen tot een woonenclave met gevarieerde open ruimtes en contacten met de duinen. Dit verzoenen met hedendaagse architectuur was een evenwichtsoefening. We wilden dit realiseren zonder al te zachtzerig te zijn.” meer info? www.dewaele.com


De houten terrassen en vlonders contrasteren met de oude tegels op de binnenplaats. Ze fungeren bovendien als natuurlijke sokkel voor de glaspartijen die het geheel structureren en uniformiseren.

Eeuwenoud en toch modern

Een imposant gebouw uit het einde van de 19de eeuw omvormen tot een moderne woning van de 21ste eeuw: voor die uitdaging stond de architect. Bovendien wilden de eigenaars de vroegere uitstraling respecteren in de oude gedeelten en opteerden ze voor hedendaagse, gestileerde zen in de nieuwe volumes.


50

51

plannen&projecten | eeuwenoud en toch modern

1 Om de bibliotheek te

H

et was een heuse challenge! Het pand van meer dan een eeuw oud werd oorspronkelijk geflankeerd door een reeks lukraak ingeplante bijgebouwen, uitgeleefd en niet meer aangepast aan de familiale noden van nu. De belangrijkste interventie? Het vervangen van de oude bijgebouwen door een luchtige en lichte ‘koppeling’ tussen het hoofdgebouw en de schuur die op 20 meter van de achtergevel ligt. In die nieuwe ruimte werd ook een technische ruimte met een toilet en vestiaire voorzien die de zithoek scheidt van de ruimte voor de kinderen.

Van generatie op generatie

De geschiedenis van het gebouw gaat generaties terug in de tijd. De huidige eigenares is de kleindochter van de allereerste bewoners: ondernemers die in het geheel hun woning, kantoren en schrijnwerkatelier hadden ingericht. Als klein meisje huppelde ze hier vrolijk heen en weer. En later zag ze haar eigen kinderen hetzelfde doen. Al werd de indeling van het huis intussen wel grondig herzien en bijgestuurd. Het vroegere administratieve gedeelte behield zijn oorspronkelijke functie en fungeert nog steeds als een beroepsruimte die rechtover de woonzones ligt. Bovendien is de architect een goede vriend van de familie, dus wisten de eigenaars meteen dat ze met hem in zee wilden gaan.

Oude sierlijsten en barokke details

Het vroegere centrale vertrek (de eerste kamer rechts voor wie de woning binnenkomt) is toegankelijk via de nog oorspronkelijke, dubbele, monumentale deur (ongeveer 3,40 m hoog). Aan de binnenkant bestaat de deur uit mahonie. “Aanvankelijk twijfelden we om ze volledig wit te schilderen, zodat ze in een meer moderne stijl zou passen”, herinnert de eigenares zich. “Gelukkig hebben we dat niet gedaan. De materialen en architecturale details uit die tijd zorgen voor een ongeëvenaard cachet.” De ruimte is nu ingericht als eetkamer voor feestjes en recepties met een zithoekje voor de kinderen. Enkele barokke details (zoals een vergulde spiegel en een paarse sofa) dialogeren hier met de majestueuze sierlijsten aan het plafond.

Een controversiële patio

De architect had zijn plannen uitgetekend rond een patio tussen dit barokke vertrek en het nieuwe gedeelte (de huidige zitkamer). “We wilden dat idee een paar keer overboord gooien, omdat het ons budget flink de hoogte injoeg”, vertrouwt de eigenares ons toe. “Gelukkig wist de architect ons uiteindelijk te overtuigen. En daar ben ik nog elke dag blij om. De patio zorgt immers voor lucht, licht en natuurlijke ventilatie in een oorspronkelijk heel som-

bereiken kan je rechts en links om het technisch blok heen lopen. Die configuratie maakt de structuur luchtiger én zorgt voor een handige opsplitsing van de enorme ruimte.

ber vertrek met maar één raam aan de straatkant. Voor meer intimiteit werd dat raam bovendien nog vaak verduisterd.” De met bamboe aangeplante patio garandeert een groene doorkijk naar buiten toe. Door de oostelijke oriëntatie valt er ’s ochtends veel licht binnen.

2 De metalen balken doen de structuur er luchtiger uitzien. Het geheel krijgt daardoor een minimalistisch en gestileerd karakter. 3 De badkamer van de kinderen in het oude woonhuis combineert glas (rond de wastafels en de douche), hout (op de vloer) en een Venetiaans patina (op de muren).

Moderne tunnel

Om het originele gebouw met de schuur te verbinden, moesten de oude bijgebouwen plaats maken voor een soort ‘tunnel’, met een plat dak in zink, van 80 m2. Die erg moderne constructie, met een vloerbekleding in gebleekte eik, ligt georiënteerd naar het noorden. “Voor ons was dat geen enkel probleem. Zo hebben we in de zomer geen last van oververhitting, hoewel de hele gevel uit glas bestaat. Zodra de zon schijnt, weerkaatst het licht op het tegenoverliggende gebouwtje waarin onze kantoren zijn gevestigd. Zo ‘voelen’ we visueel dat het mooi weer is.” Het bijzonder gestileerde, eenvoudige en luchtige salon breekt met de stijl van de originele vertrekken. Achter de flatscreentelevisie die in de achterste muur werd ingebouwd, gaat een technische kubus schuil. Die herbergt een vestiaire en een toilet. Het blok is enkel in het voorbijgaan zichtbaar, maar weet de ruimte toch op te splitsen en creëert achteraan een kinderhoekje met bibliotheek en televisie. >

4 De zeer lichte living van 80 m2 verbindt het hoofdgebouw met de vroegere schuur. De moderne stijl contrasteert met het oude volume van het gebouw. 5 Achter het technische blok

in het salon ligt een bibliotheek/televisiekamer.

De met bamboe aangeplante

patio garandeert een

groene doorkijk naar buiten toe.

In de zomer vervagen de grenzen tussen binnen en buiten, dankzij de schuiframen en de verschillende elementen (roosterwerk, kantoorgebouw aan de overkant) die de grenzen doorbreken.

1

4

2

3

5


52

plannen&projecten | eeuwenoud en toch modern

De kubus komt net niet tot tegen het plafond, wat het geheel iets luchtigs geeft. “Zo lijkt het niet alsof het dak op de kubus steunt.”

Ouderlijke suite

Via een doorsteek door de bibliotheek bereiken we de oude schuur, waar een ‘ouderlijke suite’ werd ingericht. De kamer biedt plaats aan een majestueus bed, van waaruit de bewoners een schitterend uitzicht op de tuin genieten. De badkamer ligt op de mezzanine, boven de dressing. Die loopt op haar beurt uit op een toilet en een trendy douche met beige rivierkeien op de vloer en op een deel van de muren. Terug in het oorspronkelijke volume, leidt een trap bekleed met sisal ons naar de verdieping. Daar liggen drie slaapkamers, een bureel en een ruime, gemoderniseerde badkamer. Een afgeronde inloopdouche, afgeboord met glastegels, combineert hier perfect met de wastafels die eveneens in glas zijn ingewerkt. De muren kregen een grijze kleur. Rechts herbergt een dressing kleding en accessoires. Een tweede trap leidt naar de vroegere zolder die volledig werd heringericht. De oudste dochter heeft hier haar (vrij luxueuze) vertrekken. De ruime slaapkamer baadt in licht, dankzij twee grote dakramen, en kijkt strategisch uit op de dorpskerk. Een privébadkamer maakt haar ‘domein’ compleet.

6 De eetkamer aan de voorkant van het gebouw wordt enkel gebruikt op feestdagen. Op andere dagen eten de bewoners in de eethoek van de keuken.

Verrassende contrasten

Het is opvallend hoe de constructie de stijlverschillen tussen het oorspronkelijke en het nieuwe, hedendaagse volume uitspeelt. Dat contrast vinden we ook aan de buitenkant terug. De oorspronkelijke daken met natuurleien contrasteren met het zink op het plat dak dat het huis met de schuur verbindt. “We kozen voor een dakbedekking in geprofileerd zink en een gordijngevel in aluminium om de interventie zo onopvallend mogelijk in het geheel te integreren”, legt de architect uit.

Japanse stijl

De filosofie van het gerenoveerde gebouw sluit min of meer aan bij de archetypen van de Japanse bouwstijl. “Het terras ligt op dezelfde hoogte als de vloer binnen en het gebinte loopt onopvallend tot buiten door en vormt daar een soort afdakje. En verder zijn er uiteraard de schuifelementen”, verduidelijkt de architect. In diezelfde optiek ontbreekt elk ornament en wordt de structuur extra in de verf gezet door vrije en open ruimtes met toch duidelijk van elkaar gescheiden vertrekken. Bovendien is de grens tussen binnen en buiten niet altijd duidelijk... •

6

7 De aparte eetkamer ligt in het oude gedeelte van het huis. Ze is met de nieuwe zitkamer verbonden via een patio die licht en transparantie garandeert in dit oorspronkelijk erg somber vertrek. 8 De schuifpanelen in notelaarfineer verbergen het vaatwerk en het keukengerei. De imposante Amerikaanse koelkast is uit roestvrij staal.

57

8


54

??????????? | ??????????????

MYHOHO | gent

MY HOHO

stijlvol herenhuis

‘‘

Dewaele | vastgoed & advies

kopers mee die echt wel interesse

bracht

’’

hadden

TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Isabelle Leus wilde het herenhuis waar ze 25 jaar had gewoond, verkopen. De kinderen waren het huis uit en het was te groot geworden. Ze werkte samen met enkele vastgoedmakelaars, maar de verkoop vlotte niet. Toen nam ze contact op met dewaele | vastgoed & advies. Om welk pand ging het? Isabelle Leus: “Het is een oud herenhuis in het centrum van Gent. Heel ruim ook, met zes slaapkamers en drie badkamers. Ik woonde er met mijn gezin van vier kinderen, maar die staan intussen op eigen benen. Zelf heb ik er dan nog twee jaar alleen gewoond, maar het was te ruim. Niemand van de kinderen had interesse om het over te nemen, ook voor hen was het te groot. Dus een verkoop lag voor de hand. Het huis is in goede staat, we hebben het steeds onderhouden. Weliswaar is het een oud pand en daarin durft het nogal eens te piepen en te kraken. Maar dat maakt deel uit van de charme.” Hoe koos u een vastgoedmakelaar? “Ik werkte samen met twee kantoren die zich profileerden in het segment van betere panden, dus in de hogere prijscategorie. Er kwamen nauwelijks bezoekers opdagen, wat me toch wel ontgoochelde. Na 1,5 jaar was het nog niet verkocht. Van een kennis hoorde ik toen over dewaele | vastgoed & advies. De ervaring was heel positief, zo luidde het. Dus ik nam ook met hen contact op.” Waarin schuilde het verschil? “Ron De Meyer van het Gentse kantoor behandelde het dossier. Het grote verschil was dat hij een onderzoek voerde naar de waarde van het huis. Zo konden we de prijs wat onderbouwen. Ook bracht Ron De Meyer samen met zijn collega Jan Pluvier van het kantoor in Eeklo kandidaat-kopers mee die echt wel interesse hadden. Hij streefde er ook naar om iemand te vinden die het bedrag effectief wou betalen voor de woning. Bij de andere vastgoedmakelaars werd de woning gewoon wat lager geprijsd om ze toch maar verkocht te krijgen. Bij dewaele | vastgoed & advies kon ik op 10.000 euro na het bedrag krijgen dat ik voor ogen had en dit dankzij de interessante ‘tijd voor een bod’-formule. Ik ben er heel erg blij mee, het is een schitterend resultaat.” Speelt het een rol dat de koper echt wel gemotiveerd is? “Ja, zeker. Het gaat immers om het huis waar ik met mijn gezin woonde. Ik besef natuurlijk dat ik van het huis afstand moet nemen, maar het voelt goed te weten dat er voor het huis zal worden gezorgd.”

In dit oude herenhuis durft het nogal eens te piepen en te kraken. Maar dat maakt deel uit van de charme.

Ook op zoek naar een geschikte woning? www.dewaele.com

55


56

57

zone brugge | uit in brugge

‘Brugghe die Scone’ zei men in het Oudnederlands. Tot op heden is het Venetië van het Noorden nog niets van zijn pracht en praal verloren. Integendeel, met recht en reden zette Unesco in 2000 de volledige historische binnenstad op de lijst van werelderfgoed. Tussen de kronkelende steegjes en romantische reien vindt u authentieke restaurantjes, leuke winkeltjes en hedendaagse cultuur. Wij maken het u gemakkelijk en geven u alvast een greep uit het immense aanbod van vertier in de binnenstad.

brugge die scone

Foto’s © Dienst voor Toerisme, Jan Darthet/Toerisme Brugge


58

zone brugge | uit in brugge

59

4

4) De Westhoek

Delicatessenzaak 1) Galerie Pinsart

Galerie voor actuele kunst

2

Galerie Pinsart is een jonge promotiegalerie gelegen in het historische hart van Brugge. Deze galerie doet een inspanning om een platform te bieden aan beloftevolle, hedendaagse, actieve kunstenaars met een persoonlijke visie. De galerie wil een trefpunt zijn waar bezoekers, kunstliefhebbers, verzamelaars, curatoren, critici en opkomende talenten elkaar kunnen ontmoeten.

i Genthof 21, 8000 Brugge, 050 67 50 66 ma tot woe gesloten www.pinsart.be

5 2) Senses Beauty & Wellness

1

Even wegdromen

Van top tot teen verzorgd worden, genieten, even alles vergeten en volledig relaxen. Senses Beauty & Wellness is er voor iedereen die op zoek is naar rust en ontspanning. Onze uitgebalanceerde programma’s zijn opgesteld om aan elke wens te voldoen. U kunt bij ons terecht voor een ontspannende massage, sauna, hamam of een lekkere duik in het zwembad. Daarnaast bieden wij ook gelaats-, hand-, nagel- en voetverzorgingen aan. Ook voor een uitzonderlijke maquillagebehandeling en alle soorten epilaties bent u bij ons aan het juiste adres.

Het piepkleine delicatessenwinkeltje De Westhoek ligt in een van de drukste, Brugse winkelstraten. De winkel is een pijpenlade die voor drie vierde gevuld is met de toog. Overal staan of hangen levensmiddelen. Achter de toog staat Benny Sonneville met een witte handschoen aan de rechterhand. Hij was elf jaar maître d’hôtel in De Karmeliet, voordat hij met zijn fijnkostwinkeltje begon. Het repertoire is breed: bijzondere charcuterie, waaronder al het goede van pata negra Ibericovarken (rauwe en gekookte ham, salami, chorizo, lomo), zelfbereide quiches, vleesbrood, pastei in korst met ganzenlever en pruimen en chocolademoelleux. Hier gaat u niet buiten zonder iets te kopen.

i Noordzandstraat 39, 8000 Brugge, 050 33 60 32

5) Galante

You fit the shoe!

Bij Galante treft u de meest elegante schoenen aan. Laat u verleiden door ons hoogkwalitatieve assortiment van elegante damesschoenen. Op en top vrouwelijk, stijlvol, zakelijk, modern… noem maar op! Ook de heren komen bij ons aan hun trekken dankzij het ruime aanbod aan degelijke en stijlvolle merken. Perfectie was nog nooit zo dichtbij. Ook voor handtassen en allerlei accessoires bent u bij ons aan het juiste adres. Kom langs en blink uit dankzij uw schoen!

i Vlamingstraat 32, 8000 Brugge, 050 68 83 45 woe gesloten, zon op afspraak www.galante.be

i Torhoutsesteenweg 503, 8200 Sint-Michiels - Brugge 050 30 05 35, zon- & feestdagen gesloten www.senses-wellness.be

6 3) 1669

6) De Olijfboom

Deze schitterende b&b in het hartje van Brugge huist in een historisch kader. De eigenaars, Cynthia en Olivier, hebben eigenhandig deze unieke woning een nieuwe bestemming gegeven. Het huis telt drie kamers, elk met eigen badkamer en toilet. Zijn er geen kamers meer beschikbaar? Geen nood, deze b&b telt ook twee vakantieflats. De Brugse reitjes, het concertgebouw en de Sint-Salvatorskathedraal zijn te voet bereikbaar. Gezellige bistro’s en restaurantjes vindt u eveneens in de directe omgeving. 1669 heeft alles in huis om u een aangenaam verblijf te bezorgen.

In de Smedenstraat, de lekkerste straat van Brugge, vindt u de delicatessenwinkel De Olijfboom. Deze winkel is een absolute aanrader voor fans van uitheemse delicatessen. Naast een tachtigtal soorten olijfolie, is er een indrukwekkend aanbod van azijnsoorten, exclusieve kruiden en specerijen. Daarnaast vindt u er ook specialiteiten van over de hele wereld, zoals wattle seeds, een Australische variëteit van de acaciaboom, met de indringende smaak van cacao en cichorei die goed past bij wild; lemon myrtle uit Australië met frisse geur en smaak; poeder van de schil van yuzu (oosterse citrusvrucht) voor bij rauwe vis; en fiore di finocchio, of wilde venkelpollen uit Italië met frisse venkelgeur.

Historisch logeren

3

i Sint-Salvatorskerkhof 16, 8000 Brugge, 0474 26 82 81 www.1669.be

Culinaire wereldreis

i Smedenstraat 58, 8000 Brugge, 050 34 16 39 zon en ma gesloten www.deolijfboom.be


61

zone brugge | uit in brugge

8 10) Bistro Refter

Pieter Lonneville werkte onder meer drie jaar bij Sergio Herman in restaurant Oud Sluis en trok vervolgens naar IJsland. Terug in België werd hij chef-kok/gerant van De Witte Raaf in Brugge, waar hij bewees dat hij kan koken en weet wat lekker is. Halverwege 2009 opende Pieter Lonneville zijn eigen zaak: Tête Pressée. Tête Pressée is een middagrestaurant en een moderne traiteurwinkel met een groeiend assortiment bereide gerechten. Alles zelf bereiden is de leuze van deze zaak. Specialiteit is uiteraard de huisbereide tête pressée van kalf met gebakken hersens, zurkel, mosterdzaad en jonge wortels.

i Koningin Astridlaan 100, 8200 Brugge, 0470 21 26 27 zon en ma gesloten www.tetepressee.be

8) Chez Vincent

Kwaliteitsfrituur

Bij Chez Vincent geniet u in een huiselijke sfeer van frietjes vergezeld van typische frituurgerechten en typisch Belgische gerechten uit grootmoeders keuken. Op het menu staan ook heerlijk verse hamburgers, gezonde kip- en rundvleesbrochettes en echte grijzegarnaalkroketten. De hoge kwaliteit wordt gegarandeerd door een strenge selectie van ingrediënten en door de geheime recepten. Chez Vincent wil vanuit Brugge de wereld veroveren!

i Sint-Salvatorskerkhof 1, 8000 Brugge, 050 68 43 95 zon gesloten www.chezvincent.eu

9) The Chocolate Line

Meer dan chocolade alleen

The Chocolate Line is een tot aan het plafond gevulde chocoladewinkel aan het Simon Stevinplein, met in het achterhuis de zichtbare werkplaats. De winkel is een idee van de communicatieve Dominique Persoone en Fabienne De Staercke. Persoone is een van de bekendste Belgische chocolatiers en mag Oud Sluis, Hof van Cleve en Comme chez Soi tot zijn klanten rekenen. Inventieve Dominique is ook de uitvinder van de chocoladelipstick en chocolademassagezalf. Naar aanleiding van een feestje bij de Rolling Stones ontwikkelde hij een speciaal machientje: de chocolate shooter, waarmee je chocolade kunt snuiven. Ook in het gamma pralines zitten rariteiten zoals pralines met passievrucht, limoen en wodka en groentepralines.

i Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge, 050 34 10 90 www.thechocolateline.be

Geert Van Hecke, chef-kok en eigenaar van De Karmeliet, heeft zijn liefde voor de klassiekers uit de Belgische en Franse keuken nooit verborgen. De naam van zijn bistro-naast-de-deur, Refter, roept herinneringen op aan de eetzaal van een college en de geuren van de jeugd. Bistro Refter is het juiste adres om lekkernijen te proeven uit ons culinair erfgoed. Op de spijskaart vindt u onder andere terrines, pasteien, buikspek, lamsragout en andere suddergerechten en stoofpotten. Geerts zoon, Louis, staat in de eetzaal. Net zoals zijn vader, volgde hij een horecaopleiding in Ter Duinen in Koksijde.

i Molenmeers 2 (om de hoek van De Karmeliet), 8000 Brugge 050 44 49 00 zon en ma gesloten www.bistrorefter.com

7

10

11) Restaurant Lieven

Eerlijke keuken

Restaurant Lieven is een gezellige plek midden in de stad, een plaats waar u ongedwongen kunt dineren in een sfeervol kader. Chef-kok Lieven Vynck brengt een eerlijke en pure keuken en werkt steevast met kraakverse producten. Gastvrouw Rebecca zorgt voor een warme ontvangst. Uniek is de ruime living op de eerste verdieping waar u in alle privacy kunt aperitieven in het salon en tafelen aan een lange tafel. Hier voelt u zich meer dan thuis.

i Philipstockstraat 45, 8000 Brugge, 050 68 09 75 zon en ma gesloten www.etenbijlieven.be

11

12) Rock Fort / Barsalon

Trendy Place

Rock Fort is een drukbezochte, vlotte stadsbistro naast het driesterrenrestaurant De Karmeliet. Het eethuis is een blijver in de Brugse horeca. Rock Fort wordt uitgebaat door Hermes Vanliefde en Peter Laloo. Hermes liep koksschool in Koksijde, volgde stages in het buitenland en was anderhalf jaar barman en assistent-sommelier in De Karmeliet. Peter kreeg een opleiding aan de Brugse vakschool, Ter Groene Poorte, en werkte in Brugse brasserieën. De specialiteiten zijn langoustines bereid volgens het seizoen en king crab van de grill met langoustineolie. Omdat het duo gek is op Barcelona, werd naast de deur de trendy tapasbar Barsalon geopend. Je zit er hoog aan de bar of bij de keuken en je drinkt er een cocktail of snoept van kleine of grotere gerechten. Na de laatste verbouwingen werd Barsalon gedeeltelijk geïntegreerd in de bistro Rock Fort.

i Langestraat 15, 8000 Brugge, 050 33 41 13 zat en zon gesloten www.rock-fort.be

12

9

© LIDEWIJ ELIAS

Eethuis en traiteurwinkel

Culinair erfgoed

© LIDEWIJ ELIAS

7) Tête Pressée

© Philip Braem

60


62

63

zone brugge | de vastgoedmarkt

WEST-VLAAMSE VASTGOEDMARKT ONDER DE

L

EP

Is de vastgoedmarkt in West-Vlaanderen verschillend van wat in andere provincies leeft? Filip Dewaele: “In de wereld van vastgoed spelen provinciegrenzen geen rol. Wel heeft West-Vlaanderen een kuststrook waar andere prijzen gelden en ook de vermarkting verloopt er specifieker. De kuststrook heeft slechts een zeer lichte uitvloei naar het hinterland. Wie het aan de kust zelf wat te duur vindt, zakt inderdaad wat af, maar zelden meer dan enkele honderden meters. Vooral in Knokke speelt dat, daar liggen de prijzen voor appartementen en villa’s het hoogst. Zo zie je dat de prijzen voor vastgoed bijvoorbeeld ook in Damme echt wel hoger zijn dan in de rest van de provincie. Maar de ervaring leert tegelijk dat wie een tweede verblijf aan de kust wil, er toch vooral voor kiest het zo dicht mogelijk bij de zee te vinden. Ze hebben er een budget voor en hebben ook specifieke verwachtingen.” Er zijn sterke regionale verschillen. Brugge is een trekpleister met hogere prijzen, wat is de oorzaak? “De koopkracht van de bewoners speelt een grote rol. De gemiddelde koopkracht in de regio Brugge is bijvoorbeeld hoger dan in de Westhoek. Vaak gaat het om tweeverdieners die niet zo vaak thuis zijn. Dit is nog steeds de meest klassieke gezinsformule. Een grote tuin met veel onderhoud willen ze liever niet meer. Wel streven ze naar een comfortabele en mooie badkamer en keuken waar ze na het werk rustig kunnen uitblazen. Mobiliteit is ook belangrijk. Daar wil men zo min mogelijk tijd mee verliezen. Een goede verbinding met de autosnelweg of het openbaar vervoer kan de prijs van een woning beïnvloeden.”

Stijgt een woning in de Brugse regio sneller in waarde dan pakweg in Menen? “De verhoudingen zullen procentueel in grote lijnen dezelfde blijven, tenzij er iets drastisch verandert. Stel dat je tien jaar later de woning terug wilt verkopen, dan zal de doelgroep potentiële kopers in de Brugse regio nog steeds veel groter zijn. Vergelijk het met de kuststrook: daar wordt gemikt op kopers uit heel België. Ook in Brugge is er veel vraag en dat zal zo blijven. In Menen zullen de geïnteresseerden vooral plaatselijke bewoners zijn, op enkele uitzonderingen na uiteraard.”

Dus regio’s die verder weg liggen, kunnen op minder belangstelling rekenen? “Regio’s als Diksmuide liggen zo’n twintig kilometer van de autosnelweg. Wie er woont, is uiteraard heel tevreden. Het is er immers best prima om te wonen. Maar we merken dat er minder instroom is van mensen uit andere regio’s. Dat is bijvoorbeeld ook zo voor Menen. Je moet al een bijzondere reden hebben om naar daar te verhuizen, bijvoorbeeld omwille van een job of familie. Momenteel is er vooral veel vraag naar panden van ongeveer 250.000

West-Vlaanderen heeft de kuststrook waar de prijzen uiteraard veel hoger liggen. Maar dit heeft amper impact op de rest van de provincie. Daar valt vooral het aanzuigeffect van Brugge op. In regio’s die minder goed bereikbaar zijn, vind je met hetzelfde budget grotere woningen. Filip Dewaele, gedelegeerd bestuurder Dewaele Groep, analyseert voor ons de West-Vlaamse vastgoedmarkt. TEKST hilde pauwels

‘‘

Mobiliteit prijs

euro, het is het budget waarover Jan kan de Modaal beschikt. van een woning Wat je daarmee kunt kopen, hangt af van de regio. In bijvoorbeeld het zuiden van de provincie of in de Westhoek kun je een alleenstaande woning vinden, terwijl je er in Brugge een bescheiden rijwoning mee kunt kopen. Dus wie op zoek is naar een zo groot mogelijke woning, met een gelimiteerd budget, zal in de goedkopere regio’s meer keuze hebben. En voor sommige kopers geeft dat de doorslag, eerder dan een gemakkelijke bereikbaarheid.”

Regionale verschillen

beïnvloeden

’’

Is nieuwbouw nog interessant of renoveer je beter een oud pand? “Om nieuwe woningen betaalbaar te houden, is er een trend naar kleinere percelen en kleinere woningen. De ruimte wordt optimaal gebruikt, wat uit ecologische motieven belangrijk is. Maar er is niet veel marge meer mogelijk. Een slaapkamer van 3 op 4 meter kan men nog iets kleiner maken, maar er moet wel nog altijd een enkel of dubbel bed in kunnen. Met het budget voor een gemiddelde nieuwbouwwoning kun je een oud pand kopen dat een stuk groter is. Kopers hebben een bepaald budget voor ogen en wegen af: oudere woning met meer ruimte of kleinere woning met meer comfort. Dus de nieuwbouwmarkt blijft belangrijk. ” •

In West-Vlaanderen kun je grosso modo drie verschillende gebieden onderscheiden. Aan de kust is er vooral vraag naar appartementen en villa’s. De prijzen liggen er ook behoorlijk hoog, vooral dan in Knokke. Brugge is ook relatief duur, zeker naarmate er een goede verbinding is met het station of de autosnelweg. Gemeenten die aanleunen tegen de taalgrens of de Franse grens of relatief afgelegen zijn, zijn goedkoper. Daar kun je met de bedragen die je in Brugge neertelt voor een rijwoning, een open of halfopen woning op de kop tikken. Veel grensverkeer is er niet. Het is niet zo dat Vlamingen over de grens naar een woning zoeken. Ook het omgekeerde gebeurt weinig. Fransen opteren dan eerder voor Wallonië, dit omwille van de taal. Hoe meer je naar het zuiden van de provincie gaat, hoe goedkoper de prijzen zijn. De ervaring leert ook dat er veel vraag is naar huurwoningen, ook in West-Vlaanderen. Jonge koppels aarzelen wellicht wat langer vooraleer ze een woning kopen, of proberen eerst wat te sparen. Uit onderzoek blijkt dat een financieel duwtje in de rug van de ouders toch wel belangrijk is bij het verwerven van vastgoed.


64

65

wet&budget | accordeonlening

accordeonlening

zit er ook muziek in? CARTOON HANS VANNESTE

U wilt uw (ver)bouwplannen financieren met een krediet? Bekijk dan zeker eens de formule van een accordeonlening. Is die − met de huidige lage rentevoeten in het achterhoofd − interessant?

D

e rente staat nog steeds historisch laag. En zoals u weet, kan lijke rentevoet, maar er is een belangrijk verschil met het traditionele type: ze is ‘rekbaar’ in de tijd. Naargelang de evolutie van u lenen aan een vaste of aan een variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet blijft de rente ongewijzigd gedurende de volledige de rente kan de looptijd dus verlengd of verkort worden. Ook looptijd van het krediet. Geen verrassingen dus. Kiest u voor een hier is de rentevoet telkens voor één jaar geldig: jaarlijks bekijkt de bank de evolutie van de rente op lange termijn, waarna er al variabele rentevoet, dan wordt die jaarlijks herbekeken en evendan niet een aanpassing volgt. Op zich dus niets bijzonders, ware tueel aangepast aan het algemene renteniveau op dat moment. het niet dat die aanpassing uiteindelijk geen betrekking heeft op Daardoor wijzigt ook de mensualiteit – dat is het bedrag dat u de mensualiteit. Het bedrag dat u maandelijks dient af te lossen, maandelijks dient af te lossen. En dat is niet zonder risico’s. De blijft steeds ongewijzigd. Met andere rente bevindt zich momenteel wel op woorden: met een accordeonhypoeen erg laag niveau, maar de kans Een accordeonlening is theek bent u er zeker van dat u tijdens is niet ondenkbaar dat die op termijn de hele looptijd van het krediet elke opnieuw uit het dal klimt. Vergeet in de tijd: maand hetzelfde bedrag zal betalen. immers niet dat u meestal leent over Dat wordt dus gecompenseerd door een lange periode. Zelfs de slimste de varieert de looptijd aan te passen. Daalt de economen kunnen niet voorspellen naargelang rente, dan zou u bij een traditioneel hoe de rente zal evolueren gedurenkrediet met variabele rentevoet minde een looptijd van, bijvoorbeeld, de evolutie van de . der moeten afbetalen. Bij een accortwintig jaar. deonlening is dat niet zo: de mensuaWanneer we de voorwaarden beliteit blijft onveranderd, maar de duur van de lening wordt verkort. kijken waaraan u momenteel kan lenen bij de banken, dan valt In het geval van een rentestijging wordt de termijn verlengd: het op dat vooral de tarieven voor hypothecaire kredieten met een maandbedrag blijft onveranderd, maar u zal er langer over doen variabele rentevoet voordelig zijn. Maar het blijft sowieso een gok: om alles terug te betalen. over de evolutie van de rente op lange termijn kan niemand een zinnige uitspraak doen. En dat is nu net de zorg van iedereen die kiest voor een formule met een variabele rentevoet: een herziening Beperkte verlenging kan ertoe leiden dat er plots elke maand veel meer geld opgehoest Goed om te weten is dat – bij een stijging van de rente – de vermoet worden. Voor wie leent zonder extra financiële reserve, kan lenging van de looptijd bij de meeste banken niet onbeperkt is. dat drastische gevolgen hebben. Doorgaans wordt de termijn van het krediet met maximaal vijf jaar verlengd. Bij een eventuele verlaging van de rentevoet wordt bij de jaarlijkse herziening de duur van de terugbetalingen evenredig Rekbare looptijd ingekort, ditmaal zonder enige beperking. Maar ook in dat scenaEr bestaat echter nog een andere formule: de accordeonlening. rio blijft u als kredietnemer steeds dezelfde mensualiteit betalen. • Een accordeonlening is eveneens een krediet met een verander-

rekbaar

looptijd

rente

Conclusie

Het beste van twee werelden dus? Daar lijkt het inderdaad op. Want bij een accordeonhypotheek rekenen de banken in principe met de lage tarieven van een variabele rente, en toch garanderen ze dat u elke maand hetzelfde bedrag mag blijven betalen. Maar een accordeonlening heeft uiteraard ook een aantal nadelen. Bij een stijgende rente zou een initiële looptijd van bijvoorbeeld twintig jaar weleens heel wat langer kunnen uitvallen. En dat is niet alles: hoe langer het duurt vooraleer uw lening terugbetaald is, hoe meer interesten u uiteindelijk zal betalen. Bij een maximale verlenging van de looptijd met vijf jaar zal u dan ook veel meer betalen dan bij een woonkrediet met vaste looptijd. Kortom: de zekerheid van de vaste mensualiteit heeft een prijs.

Voorbeeld

U leent tegen 3,5 %. Zoals bij elke formule met een variabele rentevoet, kan het tarief maximaal met 3 % stijgen. In principe bestaat de kans dat u na verloop van tijd leent aan 6,5 %. Dat is een enorm verschil ten opzichte van de initiële rentevoet. In dat geval zal de looptijd sowieso met (het maximum van) vijf jaar verlengd worden. Maar die vijf extra jaren zullen wellicht niet volstaan om uw lening volledig terug te kunnen betalen. Wat er dan precies gebeurt, hangt af van uw contract. Er zijn meerdere scenario’s mogelijk: ofwel neemt de bank het risico op zich, ofwel dient u op het einde van de rit het resterende bedrag in één keer op te hoesten, ofwel wordt uw mensualiteit tóch verhoogd. Bespreek dit vooraf met uw bankier.

IS ZWITSERSE

DE PRIJS KWALITEIT

1SW1IS0SF% LEX

WAARD?

Bekroond met een award voor het beste design en innovatieve functionaliteit: de Swissflex®-lattenbodem uni 21. Onovertroffen in precies samenspel met de matras. Voor een anatomisch perfecte lichaamsondersteuning.

BIEDT! MEER

Van 1 oktober tot 15 november 2011.

Swissflex®. Omdat een gezonde nachtrust het waard is. www.swissflex.com


66

67

wet&budget | benadeling van de verkoper

Benadeling van de verkoper

Laat u niet verleiden tot een koopje

Voorbeeld

Een koopje doen? Wie wil dat nu niet? Daar is op zich ook niets verkeerd mee, maar over een koopje op de vastgoedmarkt, denkt u toch beter twee keer na voordat u met geld over de brug komt. Het zou weleens kunnen dat de verkoop later ongeldig wordt verklaard.

B

ij de verkoop van een onroerend goed – net als van andere Hoe inroepen? goederen – geldt de regel ‘verkocht is verkocht’. Het kan wel Indien een verkoper de verkoop wil laten herroepen omdat hij gebeuren dat in de verkoopovereenkomst van een onroerend goed vindt dat hij is benadeeld, moet hij dat doen binnen de twee jaar een opschortende voorwaarde wordt opgenomen. Denk maar aan nadat de verkoopovereenkomst werd gesloten. Dat betekent dat de voorwaarde dat de koper een lede dagvaarding binnen die termijn ning kan afsluiten. Krijgt de koper geen moet zijn uitgebracht. De verkoper De verkoper kan lening, dan gaat de verkoop niet door. die de benadeling inroept, moet Volgens de wet is er nog een andere op de verkoop argumenten – bijvoorbeeld vergelijomstandigheid waarin een verkoper kingen – verzamelen die aantonen de verkoop van een onroerend goed als de meer dat de feiten gewichtig genoeg zijn achteraf op losse schroeven kan zetom het vermoeden van een benaten. De verkoper kan terugkomen op deling te doen rijzen. De rechtbank dan de verkoop als de verkoopprijs fors – stelt dan drie deskundigen aan. Die onder de echte waarde van meer bepaald meer dan zeven twaalfbrengen samen een advies uit; als ligt. ze van mening verschillen, wordt er het den – onder de werkelijke waarde van het goed ligt. Met die regeling wilde gestemd en geeft de visie van de de wetgever vermijden dat een eigenaar onder druk kan worden meerderheid de doorslag. Op basis van hun standpunt velt de gezet om een woning, een appartement of een bouwgrond tegen rechter een eindoordeel, maar hij is niet verplicht om de experts een (veel) te lage prijs van de hand te doen. Alleen de verkoper te volgen. De rechter heeft het laatste woord bij de afweging of van een onroerend goed kan zich beroepen op die wet. De koper er al dan niet sprake is van een benadeling voor meer dan zeven kan dat niet, tenzij er sprake zou zijn van een zogenoemde gekwatwaalfden van de werkelijke waarde van het goed. lificeerde benadeling (zie kaderstuk).

terugkomen

verkoopprijs

zeven twaalfden

onroerend goed

Waarde van het onroerend goed

Om vast te stellen of een verkoper voor meer dan zeven twaalfden is benadeeld, moet de werkelijke waarde van het onroerend goed worden bepaald. Daarbij wordt gekeken naar de waarde op het moment van de verkoop en de staat waarin het goed zich toen bevond. Heeft de koper later renovatie- of verbouwingswerken aan het pand laten uitvoeren, dan mag daar geen rekening mee worden gehouden. Bovendien gaat het om de objectieve waarde van het onroerend goed, en niet om de waarde die de verkoper persoonlijk hecht aan het gebouw of de grond. Zo moet rekening worden gehouden met een minderwaarde die zou voortvloeien uit een bouwverbod.

De gevolgen

Als de rechter de verkoper gelijk geeft, krijgt de koper de keuze tussen twee mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is dat hij het onroerend goed houdt. Hij moet dan wel het verschil tussen het betaalde bedrag en de werkelijke waarde betalen, min 10 % van de marktwaarde (zie kaderstuk). Op dat extra bedrag moet hij nog interesten afdragen. Die worden berekend vanaf de dag dat de eis tot vernietiging werd ingesteld. De tweede mogelijkheid is dat de koper het onroerend goed teruggeeft aan de verkoper. Hij krijgt dan de som terug die hij ervoor heeft betaald. De kosten die de koper bij de aankoop had gemaakt – zoals de notariskosten – blijven echter te zijnen laste. Mocht de koper intussen werken aan het onroerend goed hebben laten uitvoeren, dan kan hij de kosten

benadeeld voor meer dan zeven twaalfden

daarvan niet altijd recupereren van de verkoper. Voor noodzakelijke werken kan de koper wel een volledige vergoeding eisen. Nuttige verbeteringswerken worden alleen vergoed voor zover ze een meerwaarde zijn voor het pand. Luxe-uitgaven worden nooit terugbetaald. Heeft de koper het pand verhuurd, dan mag hij de ontvangen huur houden voor de periode die voorafgaat aan de vordering van de verkoper. Huurgelden die hij daarna heeft geïnd, moet hij overdragen aan de verkoper.

Mogelijkheid uitsluiten?

Een koper zou op het idee kunnen komen om in de verkoopovereenkomst een clausule op te nemen die uitsluit dat de verkoper zich kan beklagen over een benadeling. Maar zo’n clausule zou weinig uithalen. De wet bepaalt dat de verkoper dat recht altijd kan doen gelden, zelfs als hij daaraan in de verkoopovereenkomst heeft verzaakt. •

De gekwalificeerde benadeling

• Zowel de verkoper als de koper kan de nietigverklaring van een koopovereenkomst vragen als er volgens hem sprake is van een zogenoemde gekwalificeerde benadeling. Dat kan het geval zijn als er een opvallende wanverhouding bestaat tussen de inbreng van beide partijen. De verkoper kan de nietigverklaring vragen als hij een te lage prijs heeft gekregen, de koper als hij te veel heeft betaald. • Van zo’n gekwalificeerde benadeling kan alleen sprake zijn als de bevoordeelde partij misbruik heeft gemaakt van ‘omstandigheden van nood of zwakte’ van de andere partij, of als hij zijn machtspositie heeft misbruikt om het voordeel te verkrijgen. Of dat het geval is, moet worden beoordeeld door de rechter. • Deze regeling geldt niet als een koper een goed koopt op een gedwongen openbare verkoop, bij een verkoop op lijfrente, bij een ruil van onroerende goederen of als het onroerend goed wordt ingebracht in een vennootschap.

Een eigenaar verkoopt een woning voor 150.000 euro. De marktwaarde ervan bedraagt echter 365.000 euro. In dat geval is de verkoper benadeeld voor meer dan zeven twaalfden. Het verschil van 215.000 euro (365.000 - 150.000 euro) in vergelijking met de werkelijke waarde van 365.000 euro is immers groter dan zeven twaalfden. Indien de koper het onroerend goed wil houden, moet hij een som bijbetalen. De wet bepaalt dat hij daarvoor 365.000 - 150.000 - 36.500 euro (een tiende van de prijs) of 178.500 euro op tafel moet leggen. Op die manier betaalt de koper uiteindelijk 90 % van de vastgestelde marktwaarde. Hij behoudt daarmee dus nog een beperkt voordeel.


68

69

wet&budget | fiscaal slim verbouwen

Fiscaal slim verbouwen

Slim lenen voor een verbouwing Verbouwen is één zaak. Lenen een andere. Het is belangrijk dat u fiscaal de voordeligste oplossing kiest bij het aangaan van een lening voor verbouwingswerken. Als u het verstandig aanpakt, kan u heel wat kosten fiscaal recupereren.

H

eel wat Belgen besluiten vroeg of laat om hun gezinswoning te verbouwen. Ze breiden hun woning bijvoorbeeld uit of ze plaatsen een veranda. Omdat zulke werken heel wat geld kosten, moeten ze doorgaans lenen boven op de lening die ze hadden afgesloten toen ze hun woning kochten of bouwden. Het is belangrijk dat ze daarbij denken aan de fiscale optimalisatie van de leninglasten. Als ze het verstandig aanpakken, kunnen ze een deel van de interesten en de kapitaalaflossingen van de bijkomende lening fiscaal recupereren. Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk.

An en Johan zijn bijna twintig jaar getrouwd. Ze zijn eigenaar van een woning die ze vijftien jaar geleden hebben gebouwd. Ze hebben drie kinderen, maar in het huis is te weinig ruimte om ieder kind zijn eigen kamer te geven. Nu de kinderen ouder worden, wordt de behoefte aan een extra kamer groter. Ze besluiten daarom om hun woning uit te breiden. Toen ze hun huis bouwden, hebben An en Johan 100.000 euro geleend. De lening loopt nog vijf jaar. De geplande verbouwingswerken worden begroot op 70.000 euro. Daarvan moeten An en Johan 20.000 euro lenen. De rest hebben ze deels bijeengespaard en deels als schenking gekregen.

De wederopname

Om die 20.000 euro bij elkaar te krijgen, hadden An en Johan in eerste instantie gedacht aan een zogenoemde wederopname van hun lopende lening. Dat betekent dat ze hun oude lening opnieuw gebruiken om het kapitaal te lenen dat ze nodig hebben. Daarbij kunnen ze maximaal het bedrag lenen dat ze al hebben terugbetaald aan de bank. An en Johan hebben van de geleende 100.000 euro al 69.000 euro afgelost. In principe zouden ze dus tot 69.000 euro kunnen lenen. Zo’n wederopname heeft het voordeel dat ze de notariskosten uitsparen. Als ze kiezen voor de wederopname, moeten An en Johan op fiscaal gebied een keuze maken. Ofwel laten ze de oude lening – het uitstaande saldo van 31.000 euro – en de nieuwe lening – de wederopname

van 20.000 euro – onder de oude woonfiscaliteit vallen. Ofwel kiezen ze voor de interessantere woonbonus, maar daarvoor komen enkel de lasten van de nieuwe lening van 20.000 euro in aanmerking. Omdat ze een vrij klein bedrag lenen, opteren An en Johan beter voor de oude woonfiscaliteit.

Fiscale optimalisatie

Maar een wederopname is fiscaal gezien niet de beste oplossing. An en Johan pakken het beter als volgt aan. Ze betalen het uitstaande saldo van de lopende lening van 100.000 euro met eigen middelen terug en sluiten een volledig nieuwe lening af om die kosten te recupereren en de verbouwing te betalen. An en Johan moeten dus nog 31.000 euro terugbetalen voor hun eerste lening.

Een

wederopname

van een lopende lening is fiscaal gezien

niet de beste oplossing. Met het bedrag van de nieuwe lening erbij sluiten ze een nieuwe lening van 51.000 euro af (31.000 + 20.000 euro). Het voordeel daarvan is dat alle leninglasten onder de woonbonus vallen. Dat betekent dat An en Johan de interesten en de kapitaalaflossingen van de nieuwe lening voor een bedrag van twee keer 2900 euro of 5800 euro per jaar fiscaal kunnen aftrekken. Hun fiscale besparing is op die manier gelijk aan maximaal 50 % van dat bedrag (plus de uitgespaarde gemeentebelasting). De bank zal in principe wel een eenmalige wederbeleggingsvergoeding van maximaal drie maanden interesten en eenmalige dossierkosten van ongeveer 250 euro aanrekenen. Als An en Johan wat onderhandelen, is de bank misschien bereid om die dossierkosten te laten vallen. Voor het overige zijn er geen bijkomende kosten. De lopende hypothecaire inschrijving kan ook voor de nieuwe lening worden gebruikt. Een hypothecaire inschrijving blijft immers dertig jaar geldig.

Opgelet!

An en Johan moeten wel aan de fiscus kunnen aantonen dat ze het uitstaande kapitaalsaldo van 31.000 euro met eigen middelen hebben terugbetaald aan de bank. Dat kunnen ze bijvoorbeeld door een overschrijving van een spaarboekje voor te leggen. De schuldsaldoverzekering die An en Johan vijftien jaar geleden hebben afgesloten, wordt beëindigd en er wordt een nieuwe verzekering afgesloten, die het kapitaal van 51.000 euro – het bedrag van de nieuwe lening – dekt. De premie die ze daarvoor moeten betalen, kunnen ze mee lenen, maar die geeft als dusdanig geen recht op de woonbonus. •

Samenvatting • U kunt op verschillende manieren lenen voor een belangrijke verbouwing. • Een wederopname van een lopende lening heeft het voordeel dat u de notariskosten uitspaart. • Een wederopname is fiscaal gezien niet de beste oplossing. • Het is fiscaal het interessantst om het uitstaande saldo van de oude lening met eigen middelen terug te betalen. U sluit dan een nieuwe lening af om die kosten te recupereren en de verbouwing te betalen. • De nieuwe lening valt volledig onder de fiscaal interessante woonbonus. Voor een echtpaar met drie kinderen ten laste zijn jaarlijks 5800 euro leninglasten fiscaal aftrekbaar gedurende de eerste tien jaar van de lening. Dat bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.


70

71

plannen&projecten | exclusief kasteel

kasteel

exclusief TEKST hilde pauwels

Te koop: dit schitterende kasteeldomein in Oostkamp, op een boogscheut van Brugge en de kust. De site en de gebouwen zijn geschikt voor een multifunctioneel gebruik. Het gaat om 40 ha. Er kunnen nog 40 ha bos en weilanden extra bij worden gekocht. meer info? brugge@dewaele.com

Het park is een ontwerp van landschapsarchitect Jules Buyssens en is 35 ha groot. Zowel het kasteel als het park zijn bijzonder goed onderhouden.

2

Het kasteel dateert uit 1906 en werd tot nu toe bewoond door eenzelfde familie. Het gaat om neo-Vlaamse renaissancestijl met rood-oranje bakstenen, kalkzandsteen en arduin. Binnen vind je klassieke salons.

Foto’s boven: Het park bestaat uit graslanden, sierlijke paden en eeuwenoude bomen. Zo is er ook een eik van meer dan vierhonderd jaar oud en met een stamomtrek van bijna zes meter. Bij de grillig vormgegeven waterpartij hoort ook een romantisch houten boothuis met een terras en drie kleine kamers.


72

73

Myhoho | koksijde

MY HOHO

faq

huis aan zee

een tweede verblijf aan de kust! Wat zijn de fiscale voordelen?

TEKST hilde pauwels - foto’s thomas de boever

Het echtpaar Michel Gevaert en Martine Lefever woonde en werkte jarenlang in het Brusselse. Ze kozen ervoor een woning aan de kust te zoeken. De keuze viel op Koksijde. Allebei zeilen ze graag. En de regio is ook schitterend om te fietsen en te wandelen.

Word je belast op de huurinkomsten? De ontvangen huurinkomsten van privéverhuur moet je niet aangeven. Deze bedragen worden dus ook niet belast. De fiscus zal het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40% toevoegen aan jouw beroepsinkomen, ongeacht of je het verhuurt of aanwendt voor eigen gebruik. Men spreekt dan van een onroerend inkomen.

Waarom kozen jullie voor de westkust? Michel Gevaert: “Zowel mijn echtgenote als ik groeiden op in West-Vlaanderen. We werkten in Brussel en gingen in Alsemberg wonen. De verkeerschaos is er echter verschrikkelijk. Ook hadden we op het werk na geen band met Brussel. Toen we met pensioen konden, wilden we verhuizen. Het was een groeiproces, want eerst zochten we nog in de Brusselse rand. Maar we zeilen graag en doen dit vanuit Nieuwpoort. Het leek ons dan ook wel wat om terug naar West-Vlaanderen te verhuizen.” Hoe kwamen jullie in Koksijde terecht? Michel Gevaert: “Aanvankelijk zochten we in de regio Brugge. Maar ook daar vielen de verkeersdrukte en de files tegen. Dus gingen we op zoek aan de kust zelf. De oostkust kennen we niet zo goed. Bovendien wilden we uit de buurt van Knokke blijven. Uiteindelijk vonden we een geschikt huis in Koksijde. Hier wonen we nu sinds vorige zomer.” Is het wennen of valt het goed mee? Michel Gevaert: “De ervaring is nog jong, maar we zijn heel tevreden. We kunnen nu ook veel gemakkelijker naar Nieuwpoort om te zeilen. En de kust en het hinterland zijn perfect om te wandelen en te fietsen, denk bijvoorbeeld aan de Moeren. Ook is het heel leuk om de streek te ontdekken en ons te verdiepen in cultuurhistorische aspecten. In de zomer is het uiteraard wel wat drukker, maar ’s avonds keert de rust grotendeels terug.” Verliep de zoektocht naar een woning vlot? Michel Gevaert: “We deden er in totaal twee jaar over. We zochten via internetsites, gingen telkens na of de ligging van het huis ook naar onze zin was. Het pand dat we kochten, was van een aannemer. Het dateert uit 1938 of 1950, hierover bestaat wat onduidelijkheid. Maar de vorige eigenaar heeft alles zeer goed in orde gehouden. Tijdens onze zoektocht hadden we contact met verschillende immokantoren. Voor dit pand werkten we samen met dewaele l vastgoed & advies. Het professionalisme van deze groep springt er echt uit. De dossierbeheerder volgde alles zeer goed op, kwam stipt afspraken na en was goed op de hoogte. Wij zijn dus bijzonder tevreden.” Ook op zoek naar een woonst aan zee? www.dewaele.com

‘‘

kust zijn perfect De en het hinterland

om te wandelen en te fietsen

’’

Van welke fiscale voordelen geniet je? Is de lening voor jouw eerste woning afbetaald, dan kun je door het afsluiten van een hypothecaire lening voor de aankoop van een tweede woning genieten van het langetermijnsparen. Voor het inkomstenjaar 2011 bedraagt die fiscale ruimte maximaal 2.120 euro per belastingplichtige, en dit levert een belastingvoordeel op van 30 tot 40%, afhankelijk van jouw inkomen. Een doorsnee gezin geniet hierdoor een jaarlijks fiscaal voordeel van 1.500 euro. De intresten kun je gebruiken om het onroerend inkomen te neutraliseren. Dit is ook zo indien je meerdere woningen bezit of inkomsten hebt uit handelshuur, bijvoorbeeld omdat een deel van jouw woning verhuurd wordt aan jouw vennootschap. Wat als je je tweede verblijf verkoopt? Je moet alleen 16,5% belasting betalen bij een verkoop binnen de vijf jaar op de gerealiseerde meerwaarde. Je mag echter de aankoopprijs verhogen met de aankoopkosten (of een forfaitair percentage van 25%), en nog eens met 5% per vol jaar dat verlopen is tussen de datum van aankoop en vervreemding. Aangezien vastgoed een belegging op middellange termijn is, is een meerwaardebelasting dan ook zeer ongebruikelijk.


74

75

today&tomorrow | een plek van rust en stilte

een plek van rust en stilte Architect Bernard De Clerck ontdekte haast per toeval dit charmante landhuisje op een van de meest landelijke plekjes van Vlaanderen, midden in een stiltegebied. Met zachte hand heeft hij de woning opgeknapt en uitgebreid. Het silhouet van het huis en de hoge ramen doen achttiende-eeuws aan.

Tussen schuur en woning ligt de open keuken vol licht en met uitzicht op tuin en landschap. De grote tafel nodigt uit om van een heerlijk maal te genieten.


76

today&tomorrow | een plek van rust en stilte

De woning is

minder monumentaal

dan ons vorige huis, maar

de

openheid van de omgeving compenseert het

compacte ervan.

V

roeger woonde architect Bernard De Clerck met zijn gezin in een prachtig herenhuis in het midden van een dorp. Zijn vroegnegentiende-eeuwse pand had de uitstraling van een riant landhuis maar ondanks de grote tuin kon je nergens het landschap bewonderen. Per toeval ontdekte hij in een nabijgelegen dorp dit charmante landhuisje op een glooiende heuvel. “Hier geniet je dagelijks van het enorme vergezicht en van de schitterende hemel. ’s Zomers, als de zon ondergaat, voel je je zelfs een beetje als in Toscane”, vertelt hij enthousiast. “De woning is minder monumentaal dan ons vorige huis, maar de openheid van de omgeving compenseert het compacte ervan. Die compactheid geeft ook een beschermend gevoel, zeker in de winter bij een gure noordwester of een koude oostenwind.” Zoals alle oude huizen op het platteland heeft dit pand een perfecte oriëntatie: de meeste vensters zitten aan de zuidzijde en de slaapkamers geven uit op het oosten. Aan de noordzijde is het pand vrij gesloten en zorgen hoge heggen en hagen voor extra bescherming. Het gebouw stamt uit 1833, maar qua structuur en afwerking lijkt het veel ouder. Het silhouet en de hoge ramen doen achttiende-eeuws aan. Aan de voorgevel zitten zelfs blokramen met houten stijlen, zoals je ze ziet op de schilderijen van Bruegel. De indeling van het interieur bleef grotendeels bewaard, met inbegrip van de oude schouw in de eetkamer en vrijwel alle balklagen. “Aan de indeling van het oude huis heb ik weinig veranderd”, zegt de architect, “omdat ik die kleine kamertjes wilde behouden. Als alle deuren openstaan, ontstaat er wel een grote woonruimte. De oude deuren, waarvan zelfs de beschildering bewaard bleef, doen dan dienst als een kamerscherm. Als ze dicht zijn, versterken ze de intimiteit.” >

Boven van links naar rechts: Bernard De Clerck heeft ook veel gevoel voor patina en heeft bijvoorbeeld de afgebladderde deuren bewaard. Zo krijg je niet het gevoel dat het interieur hersteld werd. Ook de inkom is bijzonder harmonieus, met oude muren, vloeren, prachtige meubels en schilderachtige doorzichten, zoals op een eeuwenoud schilderij. Onder: Een kamer met perfecte verhoudingen en met een verstilde lichtinval. De sober gekalkte wanden, de strakke haard en de antieke meubels creëren een delicate sfeer.


Ik

hou niet alleen van ruimtes met mooie, oude

proporties

, maar ook van bouwmaterialen met een ziel, die

geleefd hebben.

Zwak voor oude bouwmaterialen

In tegenstelling tot de inrichting van zijn vroegere woning, die meer afgestemd was op de classicistische stijl van het herenhuis, werd het decor hier een stuk vrijer ingevuld met enkele moderne accenten, zoals de zwarte tv-kamer, hedendaagse kunst en hier en daar vintage design. In de schuur bleven alle oude constructieelementen bewaard, tot en met de ijzeren steunbalken. De meeste wanden zijn roodgekalkt en het meubilair is er uitgesproken landelijk. Achter de schuur ontdek je een terras met oude stenen, omrand door een parterre vol bloemen. Bernard De Clerck houdt van oude bouwmaterialen. Bij de verbouwing van dit pand ging geen plank verloren en werd er veel hout van oude plankenvloeren hergebruikt om onder meer kasten of deuren te maken. “Ik hou niet alleen van ruimtes met mooie, oude proporties, maar ook van bouwmaterialen met een ziel, die geleefd hebben.” De architect zweert ook bij artisanale bouwtechnieken. Overal zie je vloeren met antieke tegels, zonder voeg gelegd, net als vroeger. Veel wanden zijn gewoon van hout, vervaardigd uit brede planken van populier die de architect speciaal liet zagen. De gebinten zijn nog van olm en werden zorgvuldig gerepareerd. “Zo herstel je de harmonie van de woning. Iets gelijkaardigs hebben we gedaan met het landschap. Achter de paardenweide heb ik een meidoornhaag geplant, die ik zoals vroeger hoog laat opschieten.” Ook minder oude elementen werden opgenomen in de renovatie, waaronder twee stallingen uit de jaren zeventig. “We hebben deze volumes van betonblokken gewoon gekaleid, wit en zwart, ongeveer zoals het was. Op het zwarte volume liggen zelfs weer golfplaten. Dat maakt de woning een stuk minder opvallend en opnieuw meer boerderij. Zo verdwijnt alles weer harmonieus in het landschap.” •

Boven van links naar rechts: Door de landelijke tuin wordt het landhuis helemaal opgenomen in het landschap. Hergebruik van oude bouwmaterialen geeft het exterieur meteen een patina. In het interieur zorgen enkele moderne accenten voor een speelse noot.


80

81

ETEN&DRINKEN | OOST- EN WEST-VLAANDEREN

resto Roeselare

Gent

Het najaar komt stilaan op gang, de dagen worden korter en het weer grauwer... Kortom, niets is leuker dan lekker binnen te blijven en gezellig te tafelen in een sfeervol kader. Wij garanderen u alvast een onvergetelijke, culinaire avond wanneer u voor een van deze adresjes kiest. Veel plezier!

Kortrijk

Oostende

Jong geweld

Kwalitatieve visbrasserie

Franse charme

Koninklijk decor

Boury verwijst naar chef-kok Tim Boury, een rijpe twintiger met een indrukwekkende staat van dienst. Tim Boury werd culinair gevormd in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na zijn opleiding ging hij aan de slag in Comme chez Soi, waar hij twee jaar in de keuken stond, en in Oud Sluis, waar hij bijna vijf jaar werkte en Filip Claeys opvolgde als souschef. Deze jonge knaap staat er echter niet alleen voor. Zijn echtgenote Inge Waeles kan gerust haar curriculum vitae naast die van haar man leggen. Zij startte eveneens in de keuken van Comme chez Soi, waar ze Tim overigens ontmoette, en daarna volgden onder andere Hof van Cleve en Auberge du Pêcheur, waar ze twee jaar lang souschef was naast Axel Colonna-Cesari. In Boury staat Inge in voor de bediening en de ontvangst. Verwacht hier echter geen kopie van de keuken van deze sterrenrestaurants. Tim en Inge hebben besloten hun eigen ding te doen: bij hen krijgt u altijd een herkenbaar stukje vlees of vis voorgeschoteld. Noem het eerder de klassieke keuken. Boury is ondergebracht in een klassevol herenhuis waar u tafelt in een uitgepuurde en heldere inrichting.

In het gerestaureerde centrum van Gent was de zeventiende-eeuwse Oude Vismijn aan het Veerleplein decennialang de rotte appel in de mand. Het historische gebouw was lang gesloten en verpauperde. Maar nu is de vismijn in zijn vroegere glorie hersteld en om al dat moois te bewonderen, is er een nieuwe verbinding over het jaagpad. Het voetpad loopt van het Gravensteen rond de Vismijn, en vormt, via een nieuw voetgangersbruggetje over de Lieve, een verbinding met de Graslei en Korenlei. Binnenkomen in de Oude Vismijn doet u door de barokke toegangspoort, die dateert uit 1690 en die werd ontworpen door Adriaan Van der Linden. Maar het paradepaardje van dit etablissement is ongetwijfeld de enorme, hangende keukenbox. Achter een glazen deur komt u terecht in Brasserie Bord’eau. Deze enorme visbrasserie biedt plaats aan honderdtachtig man en in de zomer komen daar nog zestig plaatsen bij, op het overdekte terras boven het jaagpad. Aan het roer staan niemand minder dan viskok Didier Garnich (Matelote, Gin-Fish) en de Franse chef Stéphane Toublanc. U gaat beslist met een voldaan gevoel terug naar huis.

Met deze bistro kiest nóg een grote chef voor de simpele, maar smakelijke bistrogerechten. Le Chef, dat is de ervaren Franse kok Jacques Pélissier. Hij is geboren in Lyon en opende op 25-jarige leeftijd samen met zijn Vlaamse echtgenote Nicole, restaurant St.-Christophe in Wevelgem. Na enkele succesvolle jaren verkocht Jacques zijn gastronomisch eethuis aan souschef Olivier Dewulf en sinds 2008 staat hij nu in de keuken van Le Bistro du chef. In dit charmante eethuis kunt u terecht voor smakelijke, eenvoudige bereidingen, die ook voorkomen in menuvorm. U bent welkom voor één gerecht, maar meestal kiezen de bezoekers voor het keuzemenu van drie gangen. De comfortabele, knus-nostalgische inrichting en de uitstekende bediening van zaalmeester Sami Tagourti zorgen ervoor dat u in Le Bistro du chef volledig tot rust komt.

Wie een nieuw restaurant wil openen in de koningin der badsteden, staat altijd voor een grote uitdaging. In de Oostendse horeca is het immers onrustig: het is vaak een komen en gaan van restaurants. Horecaondernemers die de vertrouwde culinaire paden verlaten, begeven zich altijd op glad ijs. Restaurant Savarin is eigendom van Guido Dammekens die ervaring zat heeft in de sector. In 1981 startte hij met tearoom en restaurant Savarin en tien jaar later verhuisde hij naar de huidige locatie. Restaurant Savarin vindt u op de Oostendse zeedijk en is min of meer verbonden aan de Venetiaanse Gaanderijen en Koninklijke Gaanderijen, die Guido Dammekens ook onder zijn vleugels heeft. Savarin is dus een blijver en zal u zeker niet teleurstellen. Chef-kok van dienst is de jonge, getalenteerde Floris Panckoucke die werd opgeleid in het Hof van Cleve van Peter Goossens. Floris Panckoucke brengt delicatessen uit de Noordzee met een licht mediterrane toets. U tafelt er in een chic kader en in een kunstzinnige en serene sfeer met zicht op de prachtige Noordzee. Bij goed weer kunt u terecht op het charmante terras. Een aanrader!

i Boury Diksmuidsesteenweg 53, 8800 Roeselare, 051 62 64 62 Dinsdag en woensdag gesloten Menu’s van 35 tot 74 euro www.restaurantboury.be

i Brasserie Bord’eau Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent, 09 223 20 00 Dinsdag en woensdag gesloten Weeklunch 14,90 euro, driegangenmenu 35 euro www.bordeau.be

i Le Bistro du chef Gentsesteenweg 26, 8500 Kortrijk, 056 20 19 49 Zondag en maandag gesloten Keuzemenu van drie gangen 45 euro www.bistroduchef.be

i Restaurant Savarin Albert I Promenade 74, 8400 Oostende, 059 51 31 71 Dagelijks geopend. Tijdens de wintermaanden gesloten op maandag Menu’s van 34 tot 110 euro www.savarin.be


@ hebt u Ook een vraag, mail ons op info@HOuse-en-HOme.com De redactie behoudt zich het recht voor om lezersbrieven in te korten of te weigeren.

Vraag van F. Dobbelaere

Vraag van M. Meerschaut

Vraag van C. Devriendt

Kan ik als verkoper na het verlijden van de akte nog in het huis wonen? Hoe wordt dat vergoed?

Moeten we aan de woning bepaalde zaken veranderen vooraleer we kunnen verkopen?

Wat doe je met voorschotten bij onderhandse overeenkomsten?

Juridisch zijn er geen normen. Wel moet je een elektriciteitsattest voorleggen, alsook een EnergiePrestatieCertificaat (EPC). Dit zijn rapporten die bepalen hoe respectievelijk de elektriciteit in elkaar zit en aan welke normen de isolatie en verwarming voldoen. Deze attesten impliceren niet dat je als eigenaar allerlei zaken moet in orde brengen. Weliswaar is het zo dat het belangrijk is je eigendom goed te onderhouden, ook wat elektriciteit en isolatie betreft. Hoe beter de staat van het pand, hoe hoger de verkoopprijs zal zijn. Je ziet vaak dat een eigendom wel goed is onderhouden, maar dat er geen investeringen meer gebeurden. Dit heeft implicaties op de waarde van het pand. Je kunt ook ver gaan, zoals in de Verenigde Staten. Daar maakt men de hele woning volledig in orde om pas dan te verkopen. Je kunt ook in België een beroep doen op bedrijven die dit allemaal regelen. Een woning die fris oogt en er leuk uitziet, scoort veel beter dan een huis dat afgeleefd is en te renoveren is. De investeringskosten kun je er terug uithalen. Een laagje verf en een goed onderhouden tuin kunnen een groot verschil maken.

Hierover bestaat wat onduidelijkheid. Juridisch gezien mag men het voorschot aan de verkoper geven. Maar de ervaring leert dat bijna 95 procent van de voorschotten op een rekening van de notaris worden gestort. Dat kan zowel de notaris van de koper of de verkoper zijn. Op die manier krijg je een garantie. Want tussen de verkoopovereenkomst en de akte wordt de financiële en fiscale situatie van de verkoper voort onderzocht. Dus uit veiligheidsoverwegingen is een tussenstap via de notaris een goede zaak. Deze praktijk wordt ook meer en meer geaccepteerd en toegepast. Het bedrag wordt uiteraard vrijgegeven bij het verlijden van de akte. Hoe dan ook, het is dus geen verplichting, wel een zeer zinvolle aanbeveling.

COLOFON

Als de akte verlijdt, gaat het genot van de woning juridisch over naar de koper. De meest gebruikte periode tussen de onderhandse overeenkomst en de akte bedraagt vier maanden. Er kunnen omstandigheden zijn waarbij die termijn niet volstaat voor de verkoper om te kunnen verhuizen of om het huis leeg te maken. In die gevallen kan er een afspraak gemaakt worden waarbij de verkoper nog een tijdje in het huis blijft wonen. Dit wordt het best in de onderhandse overeenkomst vastgelegd waarin een bezettingsovereenkomst wordt opgesteld. Belangrijk is dat de termijn vastligt en dat er afspraken zijn over hoe het financieel wordt geregeld. Het kan gratis of tegen een bepaalde vergoeding. Wanneer je die afspraken niet vastlegt, kan het juridisch als een huursituatie worden geïnterpreteerd.

HoHo House&Home is een lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed & advies. Verschijnt twee keer per jaar (in mei en oktober). Winkelprijs: € 5,50 | uitgever: Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder Dewaele groep | Publiciteitsregie: Thierry Magerman, thierry@customregie.be | Realisatie: Roularta Custom Media – Erik Aeyels, Account Director Custom Media, erik.aeyels@ roularta.be | Concept: Ben Herremans | hoofdredacteur: Kurt Focquaert | eindRedactie: Pieter Taelman | Vormgeving: Stefanie Demuzere | Drukkerijredactie: evy dermaut | Druk: Roularta Printing, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare, tel. + 32 51 26 61 11 | Verantwoordelijke uitgever: Wim Criel, Steenaardestraat 30, 9051 St.-Denijs-Westrem, wim.criel@roularta.be Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige andere wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever. Gedrukt op PEFC-papier