HoHo n°10

Page 1

HET LIFESTYLEMAGAZINE VAN DEWAELE | VASTGOED MET ADVIES

HOUSE

& HOME

EEN NIEUWE TWIST AAN JE INTERIEUR

KORTRIJK IN DE KIJKER ALTERNATIEVE WOONVORMEN CREATIEF MET AFVAL

Met het potlood geboren: op bezoek bij graffitikunstenaar Bué the Warrior.


We zorgen ervoor.

Het enthousiaste team van De Syndic draagt zorg voor uw mede-eigendom en lost alle technische problemen snel op. Daarnaast neemt De Syndic alle administratieve taken voor zijn rekening, net als het financieel beheer. Zo wordt er optimaal gezorgd voor uw mede-eigendom ĂŠn al haar bewoners of gebruikers. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek.

www.desyndic.be


Voorwoord

Welkom Welkom in het nieuwe HoHo magazine, het lifestylemagazine van Dewaele | vastgoed met advies. We mogen van een jubileumeditie spreken, want ondertussen zijn we al aan het tiende nummer toe. Dat leek ons meteen de ideale gelegenheid om het blad in een nieuw jasje te steken. We hopen alvast dat de restyling ook bij jou in de smaak valt! Wat wel hetzelfde bleef, is dat je je ook deze keer mag verwachten aan een stevige portie interessant leesvoer omtrent alles wat van dichtbij of veraf met wonen te maken heeft. We zoomen in op ons eigen huis, met bijvoorbeeld aandacht voor ons merk Van der Build, dat op de bloeiende luxevastgoedmarkt mikt. We hebben het ook over de doorgedreven en innovatieve digitalisering die we doorvoeren. Dat is altijd al een stokpaardje geweest van ons. Al even vernieuwend zijn onze verkoop- en verhuurconcepten, zoals Pre-sale of Count-down, die we je voorstellen aan de hand van een aantal testimonials van tevreden klanten. Verder trekken we richting Kortrijk en de kust, twee plaatsen die meer dan de moeite van een bezoekje waard zijn en die ook op vlak van vastgoed heel wat te bieden hebben. Daarnaast gingen we op de koffie bij graffitikunstenaar BuĂŠ The Warrior en interieurstyliste Anne-Catherine Gerets, twee creatievelingen waar we absoluut fan van zijn. Al even creatief is de trend van wonen in oude scheepscontainers, die we in dit nummer ook onder de loep nemen. Kortom, een uitgebreid en gevarieerd stukje lectuur voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de boeiende wereld van lifestyle en wonen. Veel leesplezier!


INHOUD

DEWAELE VASTGOEDGROEP Dewaele Vastgoedgroep is een huis met vele kamers. Vijf, om precies te zijn, na de recente toevoeging van het nieuwe merk soldandset.be. CEO Filip Dewaele leidt ons rond.

10

14 LIFESTYLE BLOGGER We trokken naar de wondere, en vooral ook kleurrijke, wereld van interieurstyliste Anne-Catherine Gerets. Via haar sociale mediakanalen groeide deze ondernemende dame de laatste jaren uit tot een heuse influencer.

Een tweede leven

Het hergebruik van afval is niet alleen milieuvriendelijk, het levert vaak ook mooie en nuttige gebruiksvoorwerpen op!

26

VAN DER BUILD Ons merk Van der Build spitst zich toe op het luxesegment, een nichemarkt met een bijzonder karakter, die het de laatste jaren beter doet dan ooit tevoren. Stefaan Coucke vertelt er ons meer over.

18

34 CREATIEF WONEN Alternatieve woonvormen zijn aan een opmars bezig. Een van de trends op dat vlak is wonen in een afgedankte scheepscontainer. Wij onderzochten waarom dit zo’n succes is.


CITY Kortrijk is niet alleen sinds mensenheugenis een textielhoofdstad, de Groeningestad telt ook heel wat andere troeven. Dat maakte een boeiend dagje aan de oevers van de Leie ons duidelijk.

42 DE BELGISCHE KUST Eindeloos genieten aan de Noordzee, dat kan het hele jaar door. We bezochten enkele kustgemeenten en tonen een greep uit ons lokale aanbod.

NEWS Nieuws over Dewaele Vastgoedgroep, heet van de naald: restyling Van der Build, nieuw kantoor Koksijde …

06

HIGHLAND GAMES We haalden onze Schotse kilts boven voor alweer een onvergetelijk personeelsfeest.

08

PRE-SALE Ons Pre-saleconcept biedt een pak voordelen voor zowel koper als verkoper. Een getuigenis.

30

DEWAELE DIGITAAL Als toekomstgerichte speler zetten we permanent in op de digitalisering van onze activiteiten. Zonder de mens uit het oog te verliezen, weliswaar.

32

RENT TO BUY Je woning een periode huren alvorens over te gaan tot een effectieve aankoop: een formule die financiële en andere mogelijkheden biedt.

38

COHOUSING Onze medewerker Guillaume Navarro woont in Kortrijk samen met een aantal vrienden. Hij vertelt ons over de voordelen van het ‘samenwonen’.

40

70

BEHEER MET BETAALZEKERHEID Beheer met betaalzekerheid is één van de drie verhuurformules die Dewaele aanbiedt. Ze garandeert een maximale gemoedsrust bij de verhuurder, dankzij een aantal nuttige extra diensten.

76

COUNT-DOWN De Count-downformule is perfect om een nieuwe stimulans te geven aan de verkoop van panden die al een tijdje te koop staan.

46

NIEUWBOUW Onze medewerkers Mehdi Devos & Sarah De Geest zetten de talrijke troeven van nieuwbouw – zowel voor koper als huurder – op een rijtje.

48

KUNST Graffiti-artiest Bué the Warrior brak de laatste jaren internationaal door. Wij vroegen hem naar zijn drijfveren.

56

CREATIEF BEZIG Je eigen unieke servies ‘bakken’, het is een hippe bezigheid én bovendien leuk om doen. We probeerden het zelf.

60

VOOR & NA De heer en mevrouw Declerck-Hamerlinck kochten een pittoreske hoeve, knapten ze op en stelden ze te huur. Ze vertellen ons hoe ze dat aanpakten.

62

WIJZIGINGEN ERFRECHT Met de vereenvoudiging van het erfrecht streefde de wetgever naar meer duidelijkheid. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op vlak van onroerende goederen.

64

ACCESSOIRES Met enkele minieme ingrepen kan je een volledige nieuwe twist geven aan je interieur. Alvast enkele leuke ideetjes.

66

TIPS & CIJFERS Nuttige tips voor wie van plan is om zijn woning van de hand te doen en een aantal boeiende cijfers die inzicht geven in ons bedrijf.

78

VRAGENFORUM In deze rubriek beantwoorden we zoals gewoonlijk een aantal prangende lezersvragen in verband met vastgoed.

82


NEWS DEWAELE SALONDAGEN: meer dan opendeurdagen

Jaarlijks organiseren we twee edities van de Dewaele Salondagen. Traditioneel gaan deze van start met een kijkdag, waarop we heel wat kijklustigen verwelkomen in de talrijke deelnemende woningen uit de portefeuille van Dewaele. Deze actie is zowel voor de verkoper als de potentiële koper interessant. Voor de eerste is het mooi meegenomen dat zijn woning die dag nog eens extra onder de aandacht gebracht wordt, en de geïnteresseerde koper ontdekt misschien wel de woning of het appartement van zijn dromen! In de twee weken die volgen op deze dag, geniet de koper bovendien van onze uitzonderlijke saloncadeaus. De Dewaele Salondagen zijn niet zomaar opendeurdagen. Tot op zekere hoogte volgen ze het klassieke concept. Dat betekent dat we de mensen ontvangen op een losse, ongedwongen manier en een antwoord bieden op al hun vragen. Tegelijkertijd leggen we de lat hoger: we zetten in op de beleving van de bezoeker en willen hem prikkelen. Het is de bedoeling dat de geïnteresseerde zich al helemaal thuis voelt in zijn toekomstige woning, nog voor hij er zijn intrek heeft genomen. Spetterende voorwaarden Bovendien kan je tijdens onze Salondagen gebruik maken van heel aantrekkelijke voorwaarden bij de aankoop van een woning. Vergelijk het met de saloncondities die je jaarlijks op het autosalon krijgt. Enkele voorbeelden: gratis elektriciteit, internet, telefonie, kleuradvies ... Kortom, op onze Salondagen haal je het onderste uit de kan! Meer weten over de Salondagen? Surf dan naar www.dewaele.com/nl/salondagen

6

Nieuw kantoor Koksijde Dewaele is al enkele jaren aanwezig in Koksijde met een eigen kantoor. Omdat we echter een prominentere rol willen spelen in de badstad, drong een verhuis naar een meer geschikte locatie zich op. Die nieuwe stek hebben we ondertussen gevonden, en wat voor een! Het betreft een heuse zichtlocatie aan het begin van de Zeelaan, met een indrukwekkende etalage. Ook hier is er sprake van een ‘kantoor van de toekomst’, waar we volop inzetten op de voordelen van de digitalisering, net als bij onze filialen in Waregem en Poperinge.

ONS MAGAZINE DIGITAAL LEZEN? Geen probleem! Via www.dewaele.com/nl/hoho kan je ook door de onlineversie van je favoriete woon- en lifestylemagazine bladeren. Je vindt er eveneens alle nummers terug die ooit verschenen zijn. Onbeperkt online leesplezier gegarandeerd, dus!


Restyling voor Van der Build, nieuw topkantoor in Koksijde ... Dewaele Vastgoedgroep blijft volop in beweging!

Van der Build gerestyled Verderop in dit nummer van HoHo Magazine lees je meer over ons exclusieve luxemerk Van der Build. Niet zonder enige trots kunnen we hier alvast meedelen dat het merk in een nieuw jasje gestoken werd.

Up-to-date dankzij Dewaele Academy Dewaele Academy is het opleidingscentrum van Dewaele Vastgoedgroep. Hier kunnen alle medewerkers terecht voor een uitgebreid programma aan opleidingen, happenings voor ervaringsuitwisseling ... Op een interactieve manier houdt Dewaele Academy alle medewerkers up-to-date zodat zij correct advies kunnen geven aan de klant.

je n a v k o Ben je o oor d n e z a ebl g n e k k so es? r u t a c a onze v

Twijfel niet en kom bij ons werken! Al eens van D-fest gehoord? Ja, wij hebben ons eigen festival. En een triatlon. We zijn vastgoedprofessionals met een hoekje af en op zoek naar nieuwe collega’s. Leer ons kennen via www.dewaelevastgoedgroep.be/jobs

7


HIGHLAND

GAMES Verrassing alom toen deze mannen buiten kwamen!

D-DAY IN EEN SCHOTSE KILT Op 15 juni was het weer zo ver. Op die dag stond het jaarlijkse personeelsfeest van Dewaele Vastgoedgroep, de al bijna legendarische D-Day, op het programma. Het thema van dit jaar: Schotland. Bagpipes en Schotse kilts werden bovengehaald en we trokken met zijn allen naar het Kasteel van Zwijnaarde, om er in de ring te treden voor de Dewaele Highland Games. Een tiental teams gaven er de hele namiddag lang, onder de blakende zon, het beste van zichzelf om de felbegeerde overwinning uit de brand te slepen. Daarna gingen de kilts terug de kast in om plaats te maken voor avondkledij. Een welverdiende receptie, barbecue - gelukkig voor de meesten zonder haggis - en een gezellig feestje tot in de vroege uurtjes sloten een alweer meer dan geslaagde D-Day af. Tot volgend jaar!

8

The winner takes it all!


PERSONEELSFEEST

COO Sofie Spriet gaf een motiverende speech op het avondfeest.

Blije bestuurder, Stefaan Coucke (midden).

Net als de zon, was ook de teamspirit fel aanwezig!

Onze medewerkers gaven het beste van zichzelf op de jaarlijkse D-Day.

Geen Schots event zonder de HAKA!

9


Dewaele Vastgoedgroep

EEN HUIS MET VELE KAMERS Toen Pol Dewaele in 1984 een makelaarskantoor oprichtte in Brugge, had hij wellicht nooit kunnen vermoeden dat Dewaele Vastgoedgroep zou uitgroeien tot de wijdvertakte speler die het nu is. Wij blikken even terug op de geschiedenis van de groep, maar werpen meteen ook een blik naar de toekomst met Filip Dewaele, CEO en zoon van de oprichter.

10


DEWAELE

Dewaele | vastgoed met advies is jouw ervaren partner die instaat voor de verkoop en verhuur van woonvastgoed en nieuwbouwprojecten, waarbij we alles uit handen nemen van onze klanten.

De Syndic staat in voor het professioneel beheer van mede-eigendommen, zowel op administratief en financieel als technisch vlak.

Soldandset.be is een

online biedingsplatform voor vastgoed, waar kopers online een bod doen en waar verkopers op een eenvoudige manier en zonder kosten zelf hun pand te koop zetten.

Turner staat voor de verkoop en verhuur van bedrijfsvastgoed, van handelspanden over magazijnen tot industriegebouwen.

De verschillende merken kwamen er omdat de markt steeds meer specialisatie vereist.

Van der Build specialiseert zich

in de verkoop van exclusieve eigendommen.

Op volle toeren Als er iets als een paal boven water staat, is het wel dat de vastgoedwereld anno 2018 in geen enkel opzicht te vergelijken is met die beginperiode. Filip Dewaele: “Veel mensen wisten niet eens wat een makelaar was. Je moest uitleggen wat je job precies inhield. Aan de kust viel dat nog mee, maar elders dachten mensen soms dat je de woning zelf kocht (lacht). Het concept was dus nog niet zo bekend, om het zacht uit te drukken. Maar goed, het bedrijf draaide op volle toeren en naar het einde van de jaren 1990 toe zijn er een aantal afdelingen bijgekomen: eerst in Kortrijk, vervolgens in Roeselare, enzovoort. Ondertussen tellen we 21 kantoren!”

De merken Na de uitbouw van het kantorennetwerk kwam een volgende belangrijke stap er in 2011. Toen werd beslist om met verschillende merken te werken. Er kwam een opsplitsing onder de koepel van de groep in drie delen: Dewaele voor het residentiële vastgoed, Turner voor het bedrijfsvastgoed en De Syndic voor het beheer. Enkele jaren later werd Van der Build als luxevastgoedmerk toegevoegd aan dat lijstje. Filip Dewaele: “De uitsplitsing kwam er in de eerste plaats omdat de markt steeds meer specialisatie vereist. Wij hadden die verschillende specialisten wel in huis, maar we moesten er ook voor zorgen dat de mensen daarvan op de hoogte waren. De merken waren dus in de eerste plaats bedoeld om duidelijk te communiceren dat wij ook experts zijn in die verschillende deelgebieden.”

11


Koffiedik kijken Het mag dus duidelijk zijn dat Dewaele zich wapent voor de toekomst. Toch is die toekomst inschatten in de vastgoedsector altijd een beetje koffiedik kijken. Filip Dewaele: “Je bent heel erg afhankelijk van de evolutie van de markt. Er zijn wel een aantal grote lijnen die we nu al kunnen uitzetten. Met de digitalisering komt er een nieuwe relatie met de klant, en die evolutie zal steeds sneller verlopen. De grote vraag voor ons is: hoe blijven we een toegevoegde waarde creëren voor de klant in die wijzigende context? Nu, ik ben ervan overtuigd dat er altijd mensen zullen zijn die willen ontzorgd worden, die geen tijd of zin hebben of die niet over de nodige kennis beschikken om zich met de aankoop of verkoop van een eigendom bezig te houden … Ik ben er dus van overtuigd dat onze sector enorm zal evolueren, maar dat er altijd plaats zal zijn voor de makelaar, zelfs al zal onze job er helemaal anders uitzien. Maar de essentie, het persoonlijke contact, zal altijd essentieel blijven, daar ben ik zeker van!”

De Patrimonie

Op naar de hoofdstad Een andere evolutie binnen Dewaele situeert zich eerder op geografisch vlak. “Onze wieg staat in landelijk West-Vlaanderen. De eerste uitbreiding ging richting Belgische kust, wat ik op vastgoedvlak toch een beetje als een provincie apart beschouw. In 2009 hebben we dan de stap gezet naar Oost-Vlaanderen en als laatste kwam daar ook een kantoor in Brussel bij. Die stap is misschien opvallend, omdat het toch een eindje weg ligt van de ‘bron’. De belangrijkste reden is dat Brussel een groeimarkt is met heel veel vastgoedopportuniteiten. Er zal door de bevolkingstoename moeten bijgebouwd worden en daarnaast is er ook een heel groot huurdersbestand. Dat betekent dat er veel interessante mogelijkheden zijn voor beleggers. Nu, we hadden gemerkt dat vooral de Franstalige markt bediend werd in de hoofdstad. We vonden het een goed idee om daarop in te spelen met een eigen kantoor. Op die manier krijgen ook pakweg de Oost- en West-Vlamingen in ons netwerk er voet aan grond.”

“Er zijn heel wat successiespecialisten en fiscale specialisten, maar er zijn weinig adviseurs die naar de baksteen zelf kijken. Bij ons is vastgoed de essentie. We analyseren alles op een neutrale, objectieve manier, rekening houdend met de persoonlijke situatie van de klant. Dikwijls zie je dat de mensen alleen al door een gesprek met ons bewuster gaan nadenken over hun portefeuille. We proberen hen in de eerste plaats een langetermijnreflex bij te brengen, want vastgoed is een verhaal op langere termijn. We merken dat de mensen de gesprekken als heel waardevol ervaren en er ook gevolg aan geven.”

Een scan voor je vastgoedportefeuille Veel mensen bouwen in de loop van hun leven een vastgoedportefeuille op: een eigen woning, een erfenis, een tweede verblijf aan de kust of een huis als investering ... We zien echter dat die portefeuille niet altijd even strategisch wordt opgevolgd. Voor wie dat wenst, neemt onze dienst De Patrimonie die vastgoedportefeuille onder de loep en adviseert over het beheer ervan. Daarnaast geven we deskundig advies op financieel, juridisch en fiscaal vlak en dit op maat van de klant. Filip Dewaele: “Als het op roerend vermogen aankomt, wordt alles doorgaans piekfijn geregeld, met private bankers die de aandelen beheren, enzovoort. Vastgoed daarentegen wordt dikwijls stiefmoederlijk behandeld. Veel verder dan de huur indexeren - als dat al gebeurt - gaat het niet. Je stelt dan dikwijls vast dat de eigenaars met de gebakken peren zitten als ze een dagje ouder worden. Er komen kosten aan de panden waar ze al dertig jaar niet naar omkijken … Wij raden dus aan om al in een vroeg stadium verstandig om te springen met een vastgoedportefeuille.”

Heb je een vraag over jouw vastgoedportefeuille? Neem dan contact op met het team van De Patrimonie via 051 265 002 of via info@depatrimonie.be.

Tip Met al je vragen over vastgoed kan je bij Dewaele Vastgoedgroep terecht, zo eenvoudig is het! Wij willen een antwoord kunnen bieden op elke vastgoedgerelateerde vraag, bijvoorbeeld met onze gespecialiseerde diensten als De Patrimonie, onze beleggingsadviseur ... We zijn een one-stop-shop voor alles wat met vastgoed te maken heeft. Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor voor jouw vragen.

12


DEWAELE

Het digitale verhaal Een van de belangrijkste evoluties in de vastgoedwereld is de snelle opkomst van de digitalisering. Filip Dewaele: “De wereld verandert razendsnel. Denk maar aan het groeiende belang van de sociale media. Dat heeft ook op onze sector een grote impact. Niet alleen voor onze communicatie en marketing naar de klant toe, maar ook omgekeerd. De klanten zijn veel mondiger geworden en hebben nu ook de kanalen ter beschikking om hun feedback te delen. We moeten daar vanzelfsprekend op inspelen. Een andere ingrijpende ontwikkeling is het groeiende belang van data: hoe verzamel je ze, wat doe je ermee? Een grote uitdaging voor ons is hoe we die voortschrijdende digitalisering en automatisering koppelen aan klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Want het persoonlijke aspect blijft

ondanks alles nog altijd veruit het belangrijkste voor een vastgoedbedrijf. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het menselijke contact steeds waardevoller wordt. Wat schaars wordt, wint aan waarde. We zetten dan ook sterk in op de bereikbaarheid en aanspreekbaarheid van onze kantoren en medewerkers. Maar dat koppelen we aan een klemtoon op het digitale. Bij het ene merk is de automatisering trouwens al wat meer doorgedreven dan bij het andere. Bij De Syndic heb je vooral een boekhoudkundige activiteit, die zich sowieso goed leent tot automatisering. Maar ook bij de andere merken is het digitale verhaal essentieel, bijvoorbeeld op marketinggebied. Ik denk dan aan onze geautomatiseerde online advertenties. We zetten heel sterk in op dat verhaal.�

Het persoonlijke aspect blijft ondanks de digitalisering veruit het belangrijkste.

13


Interieurstyliste Anne-Catherine Gerets

EEN CREATIEVE UITLAATKLEP Anne-Catherine Gerets is een interieurstyliste die volop gebruik maakt van de sociale media om haar business te promoten. Daarnaast helpt het haar ook gewoon om haar ‘creatieve ei’ kwijt te kunnen. Haar kanalen kennen heel wat succes, in zoverre zelfs dat ze de laatste jaren uitgroeide tot een onvervalste influencer. Een gesprek met een ondernemende dame.

Het kleurenpalet dat we dagelijks rondom ons zien in de natuur, krijgt altijd een plekje in mijn interieurs.

14


LIFESTYLE BLOGGER

Tip Door gebruik te maken van de typische tinten van het seizoen, heb je telkens weer inspiratie om je woning te restylen.

Anne-Catherine Gerets: “Het verhaal van de blog begint in 2014. Het idee was vooral om mijn eigen ervaringen en de nieuwste trends rond interieur, design en creativiteit te delen. Daarnaast was het ook gewoon een leuke uitlaatklep. Ik werkte indertijd wel in de interieursector, maar ik kon bij mijn toenmalige job toch niet helemaal mijn creatieve ding doen. Die eigen kanalen vulden de leemte op. Sinds de oprichting van mijn eigen zaak, Clo Clo Studio, fungeren ze ook als promotool. Het is een soort virtueel visitekaartje. Want vergis je niet: in tegenstelling tot wat sommigen denken, ben ik geen professioneel blogger. Mijn job is wel degelijk interieurstyling. Daarnaast schrijf ik over interieur voor verschillende magazines, doe ik de art direction van fotoshoots, winkels en beursstanden, geef ik workshops, bedenk ik DIY’s voor creatieve merken en magazines ... Ik beperk me wel tot B2B: ik doe geen opdrachten voor particulieren.”

Foto’s: Tasja Van Rymenant.

15


LIFESTYLE BLOGGER

Inspiratie op reis Haar artistieke inspiratie haalt Anne-Catherine vooral uit de alledaagse wereld rondom haar. Anne-Catherine Gerets: “Door goed rond te kijken vind ik heel wat leuke ideeën voor mijn werk. Ik bezoek bijvoorbeeld veel nieuwe adresjes in mijn eigen stad, zoals koffiebars of hotels die net geopend zijn. Dikwijls vind je daar heel mooie inrichtingen. Maar ook als ik op reis ben, doe ik heel wat ideeën op. Ik ga heel bewust op zoek naar mooie boetiekhotels. Een tijdje geleden was ik bijvoorbeeld in Kos in Sunprime Pearl Beach, een echte ontdekking. Ik maak dan steevast een massa foto’s van materialen, kleuren, opstellingen …”

Natuurlijke kleuren Maar ook lokale plekjes, waar ze de inheemse geuren en kleuren ontdekt, zijn een bron van inspiratie. Anne-Catherine Gerets: “Ik baseer me heel graag op kleuren die in de natuur voorkomen. Vaak gebruik ik in mijn werk een kleurentoets die verwijst naar het seizoen. Tijdens de lange ‘indian summer’ die we achter de rug hebben, maakte ik bij de opdrachten zoveel mogelijk gebruik van de typische tinten die symbool staan voor de overgang tussen zomer en herfst. Het kleurenpalet dat we dagelijks rondom ons zien, krijgt altijd een plekje in mijn ontwerpen van dat moment. Met de winter voor de deur zullen ook de kleuren donkerder worden. Ik ben fan van pastelkleuren en zachte tinten, maar tijdens de winter moeten die toch een beetje plaatsmaken voor meer winterse tinten.”

Foto’s pagina 16: Tasja Van Rymenant, Ian Hermans en Collishop Foto’s pagina 17: Jana Germanus, H&M Home, Anne-Catherine Gerets en Dille & Kamille

16


Op reis zijn lokale plekjes, waar je de inheemse geuren en kleuren ontdekt, een bron van inspiratie. INSTA INTERIEUR De interieurgids voor een instant mooie woning. Anne-Catherine Gerets is niet alleen online heel actief. Sinds vorig jaar ligt er ook een ‘echt’ boek van haar in de winkelrekken. Dat geeft, zoals de titel het zegt, concrete tips & tricks voor een mooie woning in de typische Clo Clo-stijl. Het is een must read voor iedereen die zijn woning een moderne, gezellige, speelse make-over wil geven. Ondertussen is het boek stilletjesaan de internationale markt aan het veroveren, want er is ook al een Duitse vertaling verkrijgbaar! www.cloclo.be Instagram: annecatherine_cloclo 17


18


Van der Build

Vandaag zien we vooral een aanbod met heel realistische prijzen.

Het exclusieve vastgoed dat bij je past,

DE BIJZONDERE AANPAK DIE JE VERWACHT. Luxevastgoed zit opnieuw in de lift. Voor het eerst in jaren trekt de nichemarkt aan en scheert de verkoop hoge toppen. Een analyse die Dewaelemerk Van der Build uitvoerde, leverde enkele opvallende cijfers op. Vorig jaar werden maar liefst 12 procent meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht in ons land dan in 2016. Maar sinds het begin van 2018 is er sprake van een echte boom. Er zijn in de eerste jaarhelft al evenveel villa’s met een prijskaartje tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden over het hele jaar. We klopten aan bij Stefaan Coucke, gedelegeerd bestuurder van Dewaele Vastgoedgroep, voor een woordje uitleg.

19


Van der Build

Een

nichemarkt in bloei

“De opwaartse tendens is alleszins goed nieuws voor Van der Build, het luxemerk binnen Dewaele Vastgoedgroep,” aldus Stefaan Coucke. “Er gaan niet alleen veel meer woningen de deur uit, het gaat ook een pak sneller dan voorheen. Luxepanden worden nu ruim de helft zo snel verkocht als vijf jaar geleden. Experts wijten de snellere verkoop vooral aan de correctere prijzen. Er is een tijd geweest dat villa’s te hoog geprijsd stonden. Vandaag zien we vooral een aanbod met heel realistische prijzen. Verkopers schatten beter in hoeveel een pand waard is, waardoor het ook sneller verkocht raakt. Maar ook het einde van de bankencrisis van een goede 10 jaar geleden en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie zijn verklarende factoren. Er is nooit meer kapitaal in omloop geweest in ons land en dat weerspiegelt zich in de markt van het luxevastgoed.”

20


AANBOD Gent

Vg/Wche/Gmo/Gvkr/Vv • EPB in opmaak

In dit luxueuze appartement (134 m²) op de eerste verdieping van nieuwbouwproject Academie is de historische sfeer van het artistieke Gent bewaard gebleven dankzij de sierlijke gewelven en de ranke pilaren in de sfeervolle woonkamer. Eén van de drie slaapkamers bereikt u via de leefruimte en is voorzien van een eigen doucheruimte. Hier geniet u van complete rust en privacy. De overige twee ruime slaapkamers liggen vlakbij de badkamer en een tweede toilet. Via de woonkamer en de aparte keuken bereikt u het aangename zonneterras, waar het heerlijk genieten is met zicht op de Academie.

www.vanderbuild.be • ref.D9000-18094-A1.02

Er gaan niet alleen veel meer woningen de deur uit, het gaat ook een pak sneller dan voorheen.

21


Kortrijk

Vg/Wp/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 435 kWh/m² • UC 2010060

Dit fantastische landhuis in de meest residentiële en groene buurt van Kortrijk, brengt iedereen aan het dromen!

www.vanderbuild.be • ref.D8500-18172

Passendale

Vg/Lab/Gmo/Gvkr/Vv • EPC: 477 kWh/m² • UC 2039759

Ruime tijdloze modernistische villa met o.a. dubbele garage, 4 slaapkamers en polyvalente ruimte op 1.856 m². De logische en praktische indeling belichaamt het concept van het binucleaire huis en voorziet een aparte zone voor het dag- en nachtgedeelte. De leefruimte, op het zuidwesten georiënteerd, is opengewerkt met grote glaspartijen.

www.vanderbuild.be • ref.D8900-18327

22

Heel wat gezinnen zijn op zoek naar villa’s op het platteland, met veel ruimte voor de kinderen.


Van der Build Verjonging Een andere vaststelling: de kopers worden steeds jonger. Stefaan Coucke: “We krijgen steeds meer tweeverdieners en gezinnen tussen 30 en 45 jaar over de vloer. Tien jaar geleden waren het nog voornamelijk vijftigers die in het topsegment kochten, maar nu verschuift het zwaartepunt naar die jongere categorie.”

Tegen de stroom in In tegenstelling tot de algemene evolutie, waarbij de Belg steeds compacter gaat wonen, is de koper van luxevastgoed niet vies van een beetje ruimte. Stefaan Coucke: “We zien nog altijd dat heel wat gezinnen op zoek zijn naar villa’s op het platteland, met veel ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen. Een villa op een domein van 3.000 à 5.000 m2 raakt nog altijd vlot verkocht. Gronden van 1 hectare en meer hebben het moeilijker, omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten vergt. Aan de andere kant ondervinden we dat ook herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn, en dat vooral bij een oudere generatie. Zij kiezen voor levenskwaliteit en de nabijheid van voorzieningen.”

Optimale ligging Bovendien zijn het vooral de panden die in goede staat zijn - zeg maar instapklaar - die het snelst een koper vinden. Ook de energienormen spelen meer en meer een rol, ook in de villamarkt. De koper houdt dus rekening met bijvoorbeeld de isolatiewaarde, de duurzaamheid van de materialen, de aanwezigheid van zonnepanelen … Wat verder opvalt, is dat kopers in het duurste segment vaak minder regiogebonden zijn. In tegenstelling tot wat we op de doorsnee vastgoedmarkt zien, waar men meestal binnen een straal van 20 km van de huidige woning zoekt, zijn kopers op de luxemarkt bereid om verder te verhuizen. Dat betekent echter geenszins dat de locatie niet belangrijk is in dit segment. Integendeel: die blijft essentieel. De kopers willen een hogere prijs betalen, maar dan moet de plaats wel optimaal zijn. Een rustige locatie in de stadsrand, die een goede verbinding heeft met bijvoorbeeld snelwegen of het werk, valt in de smaak.”

23


Kortemark

Vg/Ag/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 461 kWh/m² • UC 2047634 Mogelijks overstromingsgevoelig gebied

Uitzonderlijke villa te koop in de Hoogledestraat te Kortemark. Heel gezellig ingericht met een fantastische tuin.

www.vanderbuild.be • ref.D8800-18164-VDB

Knokke-Heist

Vg/Gvv/Wg/Gdv/Gvkr • EPC: 210 kWh/m² • UC 2017060

Luxueuze villa met prachtig binnenzwembad en een uniek zicht op het Zegemeer te Knokke-Heist. Met zijn 5 slaapkamers en 3 badkamers, gezellige studio, functionele bureau en 3 terrassen, biedt deze villa een zee aan ruimte. Een absoluut zeldzame opportuniteit op een topligging!

www.vanderbuild.be • ref.D8300-H1203

24

Een kwestie van profilering Het duidelijke onderscheid tussen Van der Build en het andere aanbod van Dewaele heeft zo zijn redenen. Stefaan Coucke: “De belangrijkste reden is dat het cliënteel - zowel verkoper als koper - erom vraagt. We voelden de noodzaak om ons duidelijker te profileren naar die klanten toe. Er zijn nog spelers op de markt die zich toespitsen op dit segment en we wilden de perceptie vermijden dat wij minder gespecialiseerd zijn in deze sector. Veel mensen leggen vooral een link tussen de naam Dewaele en een aanbod in de middenklasse. De oprichting van Van der Build was dus ook een kwestie van profilering. Maar dit gezegd zijnde: Van der Build profiteert natuurlijk ook mee van de uitstraling en de troeven van een grote speler als Dewaele.”


Enkele cijfers

Wortegem-Petegem

In 2017 stond luxevastgoed gemiddeld 149 dagen te koop, terwijl dat in 2016 nog 194 dagen was. In 2015 was dat circa 234 dagen en in 2013 zelfs nog zo’n 315 dagen, Ruim dubbel zolang als vandaag, dus!

Vg/Ag/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 327 kWh/m² • UC 2066320 Mogelijks overstromingsgevoelig gebied

Deze vierkantshoeve is gelegen te Wortegem-Petegem, in het idyllische Ooike. Via de oprijlaan komt u terecht in een domein (17.670 m²) waar u kan genieten van de rust en de volledige privacy. Deze villa beschikt over 5 slaapkamers en 3 badkamers.

www.vanderbuild.be • ref.D8790-18167

Loppem

Evolutie Bij de oprichting van Van der Build positioneerde het merk zich als een uitgesproken high endspeler. In de loop der jaren werd de lat echter een beetje minder hoog gelegd. Alle residentiële eigendommen boven 750.000 euro komen nu in aanmerking voor het Van der Build-label. Maar de lat blijft hoog liggen, op alle vlakken. Stefaan Coucke: “Enkel de meest geroutineerde makelaars zijn actief bij Van der Build. Het betreft bijvoorbeeld de kantoorverantwoordelijken, en senior makelaars.”

Sted. inl. in aanvraag • EPC:383 kWh/m² • UC 2059305 Effectief overstromingsgevoelig gebied Mogelijks overstromingsgevoelig gebied

Kasteel Emmaüs gelegen te Loppem in een domein van meer dan 4,5 hectare met een kasteel, garages met conciërge, orangerie, paviljoen en tennisterrein.

www.vanderbuild.be • ref.D8000-H1248

25


EEN TWEEDE LEVEN

Recycling

VAN FIETSBAND TOT HIPPE BLOEMPOT

Onder het motto: het nuttige aan het esthetische paren, is de recyclage van afval tot meubelstukken de laatste jaren aan een steile opmars bezig. Je tovert mits enige creativiteit en handigheid zelf in geen tijd leuke items uit je hoed, maar er zijn ook heel wat designers die helemaal voor het hergebruik van afval gaan.

Het succes is makkelijk te verklaren. Ten eerste is het hergebruik van afval een milieuvriendelijk gegeven. Door afval te gebruiken in plaats van nieuwe producten te produceren, verkleinen we onze ecologische voetafdruk. En dat is geen overbodige luxe als we willen dat de planeet nog een tijdje meegaat. Ten tweede is het een pak goedkoper dan nieuwe producten kopen. Ten derde kan het ook gewoon leuk zijn en een extra creatieve toets geven aan je woning. Het valt dus niet te verbazen dat ecodesign of het gebruik van afval helemaal in is.

SERAX LOG BASKET MONIEK STRIP

26


TIP Oude badkuipen lenen zich blijkbaar perfect tot huis-, tuin- en keukengebruik. Ze duiken ook op als uit de kluiten gewassen bloempotten in de tuin of als tuinvijvertjes.

REESTORE BADSOFA

In je bad voor tv Een oud bad tover je in geen tijd om tot een trendy zitbank. Een slijpschijf, een portie creativiteit en enkele potten verf volstaan. Maar er zijn ook merken op de markt die leuke gerecycleerde baden aanbieden. Reduxx is het merk van de Canadese landschapsarchitect Eric Stewart. Het heeft een heel gamma aan hippe zitbanken die vervaardigd zijn uit oude baden. Maar ook bij het Britse designlabel Reestore kan je een gietijzeren bathtub sofa op de kop tikken. En meer dan dat, want dit label specialiseert in het herwerken van afval tot allerlei meubels en andere items.

Bandwerk Ook met oude auto- of fietsbanden kan je meer doen dan ze naar het containerpark of de garage brengen. Het Belgische Serax verkoopt bijvoorbeeld hippe vazen van gebruikte banden, in de Recycle-collectie van de Belgische ontwerpster Moniek Vanden Berghe. Haar uitgebreide collectie van bandenvazen, steeds gemaakt van gerecupereerde fietsbanden, is uitgegroeid tot een waar icoon. Ook oude autobanden kan je trouwens makkelijk een tweede leven geven. Ze zijn bijvoorbeeld perfect geschikt als coole plantenbak of zitje voor de schommel.

27


Well Proven Chair Designers: James Shaw & Marjan van Aubel

Bank gemaakt van papier, hars en metaal. Shredded Collection © studio Jens Praet

Fotograaf: Petr Krecj

Stoelen uit de oceaan Meubels kunnen ook een mooie uitweg bieden voor het gigantische probleem van de ‘plastic soup’, de tonnen schadelijk plastiekafval die wereldwijd in de oceanen drijven. De Sea Chair is een stoel die volledig gemaakt is uit plastiek die uit de zee gewonnen wordt. Milieuvriendelijk, uniek en bovendien ziet hij er prachtig uit! Ook uit gerecycleerd papier tover je prachtige items, zoals de Shredded Collection van Studio Jens Praet aantoont. Of wat dacht je van de Well Proven Chair, vervaardigd uit houtsnippers?

Het hergebruik van afval is geen overbodige luxe als we willen dat de planeet nog een tijdje meegaat.

Sea Chair © Studio Swine

28


EEN TWEEDE LEVEN

Zelf aan de slag Ecologisch verantwoord ontwerpen kan eigenlijk iedereen. Het is vooral een mindset. In de plaats van oude stukken thuis in de afvalcontainer te mikken, kan je er een automatisme van maken om je eerst even af te vragen of je er niets leuks mee kunt. Dat geldt zeker voor meubelstukken die hun beste tijd gehad hebben. Maar ook op rommelmarkten of in tweedehandswinkels vind je ongetwijfeld spullen die je met enkele kleine ingrepen een persoonlijke touch kan geven.

Tip In de plaats van oude stukken weg te gooien, kan je je eerst afvragen of je er niets leuks mee kunt.

Een nieuw stofje maakt die oude zetel weer helemaal hip!

Naar de glascontainer lopen is niet langer nodig! Met glazen bokalen creĂŤer je de gezelligste verlichting voor binnen en buiten.

29


PRE-SALE

HAAL HET MAXIMUM UIT DE VERKOOP Pieter-Jan De Prêtre en zijn vrouw Charlotte Dierickx verkochten hun huis in de Populierendreef in Assebroek via het Pre-saleconcept. Ze kregen 25 bezoekers over de vloer en uiteindelijk een 10-tal biedingen. Uiteindelijk kwam er een verkoopprijs uit de bus die mooi beantwoordde aan de verwachtingen. Het mag dus niet verbazen dat ze meer dan te spreken zijn over deze manier van werken. Dat geldt trouwens ook voor de kopers van het huis. Ook zij hebben ondertussen hun woning succesvol verkocht via het Pre-saleconcept. “Ons huis is prachtig gelegen, aan de rand van het bos, te midden van het groen. Omdat we echter net een nieuwe zaak hebben opgestart, evenementenhoeve Loweide Seminar & Event Farm in Oostkamp, besloten we om een huis te bouwen bij onze nieuwe zaak en te verkopen,” vertelt Pieter-Jan De Prêtre. Toen ze kennis maakten met het Pre-saleconcept konden ze zich er meteen in vinden. Pieter-Jan De Prêtre: “Wat voor ons een doorslaggevend argument was, is dat er één bezoekdatum wordt vastgelegd voor geïnteresseerde kopers. Je hoeft je huis dus maar een keer open te stellen. Voor drukke zelfstandigen als wijzelf is dat mooi meegenomen. Ons huis is op de kijkdag zelf verkocht. Over Dewaele zelf niets dan lof. Ze volgden ons dossier mooi op, ook na de verkoop. Zo was onze makelaar, Pieterjan Haentjens, er ook bij tijdens de ondertekening van de akte, om maar een voorbeeld te geven. We hebben zelf nauwelijks werk gehad. We kunnen dit concept aan iedereen aanraden!”

30


Een moderne manier van verkopen Pre-sale is een uniek concept van Dewaele voor woningen en appartementen die voorheen nog niet op de vastgoedmarkt aangeboden werden. Het biedt enkele aanzienlijke voordelen voor koper én verkoper. Maar hoe verloopt zo een Pre-sale?

STAP 1 - WAARDEBEPALING

Als eigenaar kun je je eigendom laten evalueren door één van onze makelaars. Die bepaalt of je woning geschikt is om via Pre-sale te verkopen. Hij bezorgt je ook een marktconforme, realistische verkoopprijs. STAP 2 -

MARKETING

Je woning of appartement wordt in de kijker gezet via onze website en andere portaalsites. Er wordt regionaal en eventueel nationaal geadverteerd in kranten en tijdschriften. STAP 3 - PRE-SALEMOMENT

In overleg bepalen we één passend Pre-salemoment. Omdat de kandidaat-kopers de woning op hetzelfde moment bezoeken, hoef je ze slechts één keer piekfijn in orde te brengen. STAP 4 - GEMOEDSRUST

Zowel vóór als tijdens het Pre-salemoment regelen onze makelaars alles, van a tot z. Alle onderhandelingen en bezoeken worden door hen uitgevoerd. Je kunt dus op beide oren slapen en alles aan Dewaele overlaten.

Verkopers Charlotte Dierickx en haar man Pieter-Jan De Prêtre samen met Dewaele-makelaar Pieterjan Haentjens.

NEEM CONTACT OP MET JE PLAATSELIJKE KANTOOR VOOR MEER INFO OF SURF NAAR

www.dewaele.com/pre-sale

31


DEWAELE DIGITAAL

Digitalisering met een persoonlijke toets

KLAAR VOOR DE TOEKOMST98% DIGITAAL ONDERTEKENEN

Sinds kort loopt een pilootproject bij Dewaele, waarbij klanten een uitgebreid aantal juridische documenten digitaal kunnen ondertekenen. COO Sofie Spriet legt uit: “We zijn de eerste in de sector die dit doen. We kijken altijd naar andere sectoren op zoek naar innovaties om zelf toe te passen, en dit is er een van. Huur- en verkoopovereenkomsten kunnen voortaan ondertekend worden met de elektronische identiteitskaart. Via een link die je in je mailbox krijgt, kom je in de ondertekenomgeving terecht. Daar bevestig je dat je het volledige document gelezen hebt en start je de ondertekening op, met een kaartlezer. Het grote voordeel is dat het heel snel gaat. Je hoeft niet naar kantoor te komen en wij hoeven geen bijeenkomst van alle betrokken partijen te regelen. Er zijn ook geen massa’s formulieren meer die moeten geparafeerd of ondertekend worden. Het gevaar dat iemand een pagina vergeet te tekenen is ook nihil. Je mag wel je pincode niet vergeten, want anders kun je niet ondertekenen.” Een tweede manier van ondertekenen, die iets laagdrempeliger is, is de ondertekening via sms. “Dat kan niet voor huur- of verkoopcontracten, maar bijvoorbeeld wel voor plaatsbeschrijvingen bij de verhuur van een pand,” weet Sofie Spriet. “Nu is dat een hele rompslomp. De expert stuurt het eerst met de post naar de huurder, die het ondertekent en terugstuurt, waarna de expert het nogmaals met de post naar de verhuurder moet sturen. Die moet op zijn beurt tekenen en terugsturen. Digitaal duurt dat niet langer drie weken, maar vijf minuten! Ook hier werken we met een beveiligde link. Na ondertekening volgt een bevestiging via sms. Bijna 80% van de plaatsbeschrijvingen handelen we ondertussen al op deze manier af. Snelheid, gebruiksgemak en veiligheid - digitaal ondertekenen heeft juridische bewijskracht - zijn de grote troeven van deze manier van werken. En geen nood: we staan nog altijd persoonlijk ter beschikking van onze klant, als die bijkomende uitleg wenst.”

AUGMENTED REALITY De digitale opmars is niet meer te stuiten, ook niet in onze sector. Zo zoekt maar liefst 98% van de potentiële kopers online naar een huis. Het is dus logisch dat we daar als vooruitstrevende speler op inspelen. Dat doen we bijvoorbeeld met onze virtual reality-tours. Die zijn uiterst handig en tijdbesparend voor zowel onze makelaars als onze klanten, want die kunnen vanuit hun luie zetel 5 eigendommen bezoeken op 1 uur tijd. Binnenkort gaan we nog een stap verder en zullen we bijvoorbeeld virtueel het meubilair van de potentiële klant in de woning plaatsen! En dat is nog niet alles: dankzij de digitale tools kunnen we beter meten wat de markt interesseert en onze content aanpassen. Zo blijft onze informatie altijd relevant. Deze evoluties betekenen echter niet dat we het printverhaal laten varen. We spelen bijvoorbeeld met het idee om via augmented reality een meerwaarde te geven aan ons drukwerk. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn dat de lezer een flyer scant en onmiddellijk alle online informatie over een pand krijgt. Maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Wij zijn altijd op zoek naar innovaties om zelf toe te passen.

32


Onze sales support-medewerkster, Lisa De Meestere, toont de digitale mogelijkheden in ons ‘kantoor van de toekomst’.

Vicepremier Alexander de Croo was een belangrijke aanwezige bij de persvoorstelling van digitaal ondertekenen. Hier zie je hem in

Kantoor van de toekomst Onlangs openden we in Waregem ons eerste ‘kantoor van de toekomst’! Daarmee willen we nog beter inspelen op de digitale (r)evolutie. Concreet vertaalt dat zich onder andere in een touchtafel, een selfdesk of twee grote touchscreens (een soort gigantische tablets aan de muur). Bezoekers kunnen er scrollen tussen alle panden die Dewaele in portefeuille heeft. Vervolgens kunnen ze hun lijstje van favorieten samenstellen en dat uitprinten of doormailen. Via de advalvasschermen kunnen klanten hun droomwoning ook virtueel of in 360° bezoeken. Kortom, ook onze kantoren zijn helemaal klaar voor de toekomst!

gesprek met CEO Filip Dewaele.

Digitale handtekening

33


ALTERNATIEVE WOONRUIMTES

OUTOF THE WONEN BOX Bij zijn eerste stappen aan land deed de scheepscontainer vooral dienst als voorlopig klaslokaaltje of tijdelijk werfkantoor. Anno 2018 is hij echter uitgegroeid tot een valabel en trendy alternatief voor de traditionele woning. En met reden, want deze woonvorm heeft heel wat interessante troeven in huis.

Containers zijn levensbestendig, dankzij hun modulaire karakter.

34


CREATIEF WONEN

ENKELE TROEVEN OP EEN RIJTJE

De basis van een container is doorgaans een stalen skelet. De units van je woning worden in de fabriek op maat gemaakt en vervolgens getransporteerd naar je bouwgrond. Daar worden ze aan en op elkaar geschakeld tot een heuse woning. Voor de buitenafwerking kies je als eigenaar zelf: gevelsteen, pleisterwerk, hout … Ook qua inrichting, sanitair en verlichting hoeft de container niet onder te doen voor het traditionele, bakstenen huis.

MODULAIR Volgens velen die het kunnen weten, is er een belangrijke rol weggelegd voor de container bij het wonen van morgen. Deze innovatieve woonvorm biedt namelijk een ideale oplossing om het dreigende tekort aan huisvesting op te vangen. Een bijkomend voordeel is dat containers levensbestendig zijn, dankzij hun modulaire karakter. Extra ruimte nodig bij gezinsuitbreiding? Een extra container is snel op de bestaande constructie gestapeld. De kinderen het huis uit? Ook een container verwijderen is kinderspel. Met andere woorden: je woning groeit mee of krimpt mee met de evolutie van je gezin.

1 2 3 4 5

E EN CONTAINERWONING IS GOEDKOPER DAN EEN ‘TRADITIONEEL’ HUIS.

Z E SCOORT HOOG OP VLAK VAN DUURZAAMHEID.

Z E IS VERPLAATSBAAR.

Z E IS ENERGIEZUINIG EN HEEFT EEN LAGERE CO2-UITSTOOT DAN EEN TRADITIONELE WONING.

Z E IS VEEL SNELLER KLAAR DAN EEN TRADITIONELE WONING.

Uitdagingen Toch is de opkomst van de container in ons land – in vergelijking met de ons omringende landen – tot nu toe vrij beperkt gebleven. Het feit dat de wetgeving nog niet helemaal op punt staat, heeft hier wellicht veel mee te maken. Als een gevolg daarvan weten gemeentelijke overheden niet altijd raad met aanvragen voor containerwoningen. Elke bouwvergunning, ook voor deze woonvorm, moet voldoen aan dezelfde voorschriften als bij een traditionele woning. Bovendien ben je verplicht om een architect in te schakelen bij werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is. En niet elke architect weet vooralsnog van wanten op dit vlak. Een derde uitdaging zijn de EPB-eisen op vlak van thermische isolatie, energieprestaties en ventilatie. Alhoewel we hier moeten opmerken dat de modulaire huizen vrij makkelijk EPB-conform kunnen gemaakt worden en dat er bijvoorbeeld probleemloos voldoende isolatie kan aangebracht worden in het skelet.

35


CREATIEF WONEN

OUD VERHAAL,

NIEUWE TREND

Containerwerk is een Duits bedrijf dat – zoals de naam al laat vermoeden – gespecialiseerd is in de constructie van wooncontainers. Dergelijke bedrijven zijn vooral een fenomeen van de laatste jaren, maar toch is wonen in scheepcontainers allesbehalve een nieuw concept, weet Oprichter en Managing Director Ivan Mallinowski.

36

Ivan Mallinowski: “Het basisidee van bouwen met containers is een oud verhaal, alhoewel het nu duidelijk in de lift zit. Sinds het prille begin van het transport met containers, hebben mensen het idee gehad om er in te wonen. Wij brengen het alleen op een hoger niveau. De levensduur van een zeecontainer bedraagt gemiddeld minder dan 20 jaar. De reis hoeft daar echter niet te eindigen. De vrachtruimte kan worden omgezet in waardevolle en duurzame leefruimte. In de geest van de circulaire economie en sociale en ecologische duurzaamheid, kopen wij oude zeecontainers op en bouwen ze om tot hoogwaardige, betaalbare woningen. We hebben een techniek ontwikkeld om ze te transformeren tot universele en duurzame woonmodules.”

Fotograaf: Stefan Hohloch


Al sinds het ontstaan van de scheepscontainer hebben mensen het idee gehad om erin te wonen.

Designcontainer De container als woonoplossing wordt steeds meer naar waarde geschat, en dat vanuit verschillende invalshoeken. Zelfs tijdens de prestigieuze Designweek van Milaan eerder dit jaar, werd Containerwerk uitgenodigd om zijn innovatieve modules te exposeren. Ze installeerden er twee hoge kubussen waarin zich ruime appartementen met een luxueus interieur bevinden. Deze esthetische woonoplossing verdiende zeker zijn plekje tussen het topdesign dat er te bewonderen viel.

De uitvinder van de vrachtcontainer De Amerikaanse expediteur Malcolm McLean staat geboekstaafd als de uitvinder van de scheepscontainer. McLean wou iets doen aan de gigantische aantallen havenarbeiders die in de havens van de jaren 1930 tewerkgesteld waren om te laden en te lossen. Hij kwam met een revolutionair idee op de proppen: een ‘doos’ met gestandaardiseerde afmetingen, die evenveel goederen kon vervoeren als een vrachtwagen en die makkelijk op en af schepen kon worden gehesen. De rest is geschiedenis: in 1956 werden de eerste ‘stapelbare kratten’ in gebruik genomen.

37


RENT TO BUY

EEN DROOM DIE

WERKELIJKHEID WERD Het nieuw samengesteld gezin van Aurélie Tommasi en haar partner Yoni Dendauw staat op het punt om via de Rent to Buy-formule een gelijkvloers appartement in Residentie De Roeling in Deerlijk aan te kopen, dat ze momenteel huren van David Deweer. Dankzij die formule kunnen ze hun droom van een eigen stekje realiseren.

Dankzij Rent to Buy kregen we een lening van de bank.

Rent to Buy is een nieuw verkoopsconcept van Dewaele dat vorig jaar opgestart werd. Zoals de naam het zegt, huur je een woning of appartement gedurende een bepaalde periode met het oog op de aankoop ervan. Aurélie: “Omdat het aankoopbedrag lager wordt door die ‘voorafbetalingen’ via de huurgelden, kregen we een lening van de bank. Toen we van Janne (Dewaele-makelaar Janne Van Canneyt, n.v.d.r.) vernamen dat dit tot de mogelijkheden behoorde, ging onze droom in vervulling.”

In goede handen Ook de verkoper, David Deweer, is overtuigd van het nieuwe concept. “Als verkoper zijn er weinig risico’s, aangezien je maandelijks de huurgelden ontvangt en de kopers zich vooraf verbinden om aan het einde van de huurperiode de eigendom aan te kopen. Bovendien weet je dat je bij Dewaele in goede handen bent en dat het dossier correct wordt samengesteld. Tot nu toe heb ik alleen nog maar positieve ervaringen met Rent to Buy, dus ik sta er zeker voor open om ook in de toekomst nog gebruik te maken van dit concept.”

38


Niets dan voordelen Meer tijd om een startkapitaal op te bouwen J e leert de woonst en de buurt reeds kennen voor de aankoop e huurgelden zijn niet verloren als je D overgaat tot de aankoop e aankoopprijs wordt op voorhand bepaald D en stijgt dus niet mee met de marktprijzen Van links naar rechts: eigenaar David Deweer, Dewaele-makelaar Janne Van Canneyt, kopers AurĂŠlie Tommasi en haar partner Yoni Dendauw.

HUUR EEN WONING & KOOP JE NIEUWE THUIS! Je droompand gevonden, maar nog niet voldoende budget om het aan te kopen? Dan biedt Rent to Buy dĂŠ oplossing! Via dit concept krijg je de kans om een eigendom te huren, met de zekerheid dat je ze later mag aankopen. Met Rent to Buy spaar je voor je nieuwe thuis terwijl je er al woont. Gedurende een bepaalde periode huur je een woning of appartement aan een vooraf bepaalde prijs. Wanneer de afgesproken huurperiode bijna voorbij is, kan je als huurder aangeven dat je de woning of het appartement wil aankopen aan de prijs die bij het begin van de huurovereenkomst bepaald werd. Bovendien ben je je huurgelden bij de aankoop van de eigendom niet kwijt: je kan ze gebruiken als voorschot op de aankoopprijs! Op die manier krijg je niet alleen de mogelijkheid om het pand beter te leren kennen, maar ook om nog wat te sparen. Kortom: een aankoopformule die heel wat mogelijkheden biedt!

WIL JE OOK JE EIGENDOM VERHUREN/VERKOPEN VIA RENT TO BUY? Neem dan snel een kijkje op www.dewaele.com/nl/wat-is-rent-to-buy

39


COHOUSING

Binnenkijken bij een werknemer van Dewaele

COHOUSING ALS PERFECTE OPLOSSING Guillaume Navarro is online marketeer bij WiSEO. In opdracht van zijn werkgever brengt hij drie dagen per week door bij Dewaele Vastgoedgroep. Zelfs als ‘extern’ medewerker voelt hij zich bij ons als een vis in het water. Privé woont hij met twee vrienden en een vriendin in een cohousingproject in Kortrijk. We vroegen hem naar zijn ervaringen met deze woonvorm.

Guillaume Navarro: “Ik ben nog niet zo lang geleden afgestudeerd, terwijl mijn vriendin op dat moment nog een aantal jaren voor de boeg had. Alleen wonen was te duur en samenwonen bood een interessante oplossing. Dat geldt ook voor mijn huisgenoten, die eveneens net hun eerste stappen op de jobmarkt hadden gezet.” Altijd iets te beleven Guillaume heeft zich zijn keuze nog geen moment beklaagd. “Het valt fantastisch mee,” weet hij. “Goede regels maken goede vrienden en we hebben dan ook alles in het werk gesteld om het samenleven zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dat is een basis voor succes. Wat me vooral bevalt aan het samenwonen met vrienden, is dat er altijd iets te beleven valt. Er is altijd wel iemand die zin heeft om samen te koken of een rondje te gaan lopen. Of om een stapje in de wereld te zetten (lacht). Het is ook leuk dat er altijd iemand is om een babbeltje mee te slaan als je thuiskomt van je werk. Maar het is ook een groot huis, dus als je je even wil terugtrekken en alleen zijn zonder dat je gestoord wordt, is dat ook perfect mogelijk. Iedereen heeft natuurlijk ook zijn eigen kamer. Er is dus zeker geen gebrek aan privacy.” 40


Er valt hier altijd iets te beleven. GUILLAUME NAVARRO

What’s in a name? ‘Samenwonen’ zit in de lift, dat mag duidelijk zijn. Er zijn vandaag heel wat verschillende vormen, elk met hun eigen naam en specifieke kenmerken (waarvan sommige zelfs wettelijk bepaald zijn). Zo heb je naast het eigenlijke cohousing en co-wonen ook de woongroep en de leefgemeenschap. Bij een woongroep worden alle leefruimtes gedeeld, behalve de slaapkamer en eventueel een private woonkamer. Technisch gezien woont Guillaume dus in een woongroep. Ten slotte heb je kangoeroewonen en zorgwonen, waarbij het zorgelement essentieel is. Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. www.een.be/wonen-tv/wat-is-cohousing-en-wat-zijn-de-voordelen

Tip Samenwonen is ook gewoon een slimme oplossing. Er zijn veel dingen die je niet altijd nodig hebt en het is een pak goedkoper als je ze gewoon deelt met anderen. Denk maar aan een logeerkamer, een kampeertent, een computer, je fiets of auto …

Op de foto, vlnr: Willem Delabie, Margot Boon, Guillaume Navarro en Jatse Behaeghe

41


CITY

KORTRIJK IN DE KIJKER

Kortrijk heeft een pak te bieden op vlak van cultuur, lifestyle, horeca en ontspanning in het algemeen. Wij gingen op stap in de Guldensporenstad en ontdekten er een hele reeks leuke plekken en adresjes, onder het motto: voor elk wat wils. Volg de gids!

De omgeving van de Broelkaai is een absolute topper. Foto’s: @Kattoo, @FrederikVercruysse, stad Kortrijk

Niets zaliger dan een ontspannend boottochtje.

42


De Broeltorens domineren de oevers van de Leie.

Genieten aan het water Sinds kort kan je in Kortrijk gezellig toeven langs de oevers van de Leie, naar het voorbeeld van de Gentse Graslei. De oude kaaimuren, die het zicht op de rivier aan de voorbijgangers onttrokken, verdwenen en de oever werd verlaagd. Aan de Broelkaai kwamen ook hellende pleinen met terrassen en een gezellige wandelpromenade. Met deze ingrepen ontpopte de omgeving zich tot een absolute topper, die populair is bij zowel de inwoners van Kortrijk als de bezoekers van de stad. En vergeten we ook de historische Broeltorens, die boven het geheel uittorenen en voor een speciaal cachet zorgen, niet. De torens dateren uit de Middeleeuwen en dienden aanvankelijk om het verkeer op de Leie te controleren en als wapenopslagplaats. Creative City Kortrijk staat wereldwijd bekend als een designstad waar creativiteit hoogtij viert. In 2017 werd de stad zelfs erkend als lid van het UNESCO Creative Cities Network, een samenwerking tussen 30 designsteden die hun creativiteit gebruiken in functie van de duurzame ontwikkeling van hun regio. Die erkenning mag ook niet verbazen. Al vanaf de Middeleeuwen staat de Groeningestad bekend om zijn textielnijverheid. Het is dus een traditie die er stevig zit ingebakken. In oktober dit jaar vond er de tweejaarlijkse hoogmis van het design, de Biennale Interieur, plaats, en verder vind je verspreid over de stad een plethora aan trendy designadresjes: Objet Trouvé, Delmi Decor, Hus by Papago, Gyselinck, De Beste Kamer … Daar vind je gegarandeerd alles wat de nieuwste designtrends te bieden hebben. Culinaire passie Nadat hij zijn strepen verdiende aan de zijde van Piet Huysentruyt, Kobe Desramaults en Sergio Herman, besloot chef Matthias Speybrouck dat de tijd gekomen was om op eigen culinaire benen te staan. Va et Vient is het resultaat van die beslissing en wij zijn er alvast niet rouwig om. In dit restaurant in de buurt van de Broeltorens kun je aanschuiven voor de eigenzinnige creativiteit die hij met zijn jonge team aan de dag legt in de open keuken. De kaart (ook de wijnkaart) is beperkt maar doeltreffend, met een nadruk op seizoensgebonden producten en een uitgelezen maar betaalbare wijnselectie. Zowel de sfeer als je bord ademen hier de passie uit waarmee Matthias Speybrouck te werk gaat.

Tip Op www.designregio-kortrijk.be ontdek je alles wat de stad te bieden heeft op vlak van design. Ze nemen zelf ook heel wat initiatieven en staan altijd open voor creatieve ideeën.

De Biennale Interieur is een toonaangevend designevenement.

Handboogstraat 20, 8500 Kortrijk www.vaetvient.be In Va et Vient staat culinaire creativiteit centraal.

43


CITY

De Keper Bij ‘De Keper’, onder de Broeltorens, kan je terecht voor een rustgevend boottochtje door Kortrijk en omgeving. Zo ontdek je de stad ook eens vanuit een andere invalshoek. Zelfs geboren en getogen Kortrijkzanen die hun stad door en door kennen, zullen vanop het water gegarandeerd verrast worden door het uitzicht. Je hebt de keuze tussen 3 types boten: ‘Manten’, ‘Kalle’ (genoemd naar de twee legendarische klokkenluiders, die trouwens ook te zien zijn op de toren van het Belfort) en ‘Nette’. Een vaarbrevet is niet nodig om samen met vrienden en familie een tocht op de Leie te maken: iedereen die 21 jaar of ouder is mag aan het roer plaatsnemen. Guido Gezellepad 3, 8500 Kortrijk www.de-keper.be

OP ONTDEKKING IN Vanop het water leer je Kortrijk op een andere manier kennen.

Balthazar Op zoek naar een volkse en sfeervolle bruine kroeg om relaxed te genieten van een natje en een droogje? Dan is Balthazar iets voor jou! Het interieur ademt ‘vintage’ uit: bruintinten, oude foto’s, emailborden, hout (een muur is opgetrokken uit houten fruitkratten) … Kortom, alles draait hier om sfeer. En lekker eten. Je vindt in dit café namelijk ook een uitgebreide bistrokeuken. Bij mooi weer neem je gezellig plaats op het terras aan de oevers van de Leie, waar je trouwens ook terecht kan als het iets frisser wordt, want het terras is verwarmd. Op de eerste verdieping vind je een aantal leuk ingerichte ruimtes die zich perfect lenen voor al dan niet professionele bijeenkomsten.

Sfeervol op café in Balthazar.

44

Paleisstraat 20, 8500 Kortrijk www.balthazar-kortrijk.be


Kortrijk wordt al sinds de Middeleeuwen gelinkt aan creatief ondernemerschap.

Een paradijs voor de boekenwurm.

KORTRIJK Boekenhuis Theoria Sinds begin 2016 gevestigd in het Casinogebouw, begon de laatste onafhankelijke boekhandel van Kortrijk, Theoria, een tweede leven. Het charmante en ruime gebouw kreeg een opfrisbeurt, om nog beter plaats te bieden aan de ongeveer 25.000 voorradige titels. Bovendien werd de bestaande stripwinkel en dagcafé Komma In de Lucht geïntegreerd in de eigenlijke boekenwinkel. De grote zaal op de bovenverdieping biedt dan weer plaats voor literaire evenementen en verder is er boven ook een boekenkeuken waar op regelmatige basis workshops en demo’s plaatsvinden. Kortom, zeg nooit zomaar boekenwinkel tegen Boekenhuis Theoria! Casinoplein 10, 8500 Kortrijk www.theoria.be

Tip Shoppen én gezellig een kopje koffie drinken in one go? Een adres: koffiebar/ concept store Malmö! Scandinavisch design, Belgische toppers, gifts, decoratie, bloemen, originele accessoires … Je vindt het er allemaal.

45


COUNT-DOWN

SCHWUNG IN DE ZAAK Kantoor Ieper slaagde erin om een pand dat al een jaar te koop stond, opnieuw in de kijker te plaatsen én dankzij die hernieuwde aandacht ook verkocht te krijgen. Tot grote tevredenheid van zowel verkoper als koper! Sabine Raeds (verkoper): “Er kwam echt schwung in de zaak dankzij het Count-downprincipe. Mijn huis stond al lang te koop bij een andere makelaar, zonder succes. De moed zakte me al wat in de schoenen, maar opeens doken er weer potentiële kandidaten op en werd het uiteindelijk ook vrij snel verkocht. Count-down bleek de juiste formule! Een pluim gaat alleszins naar makelaar Julie Van Haverbeke, die er geen gras over liet groeien. Ik had heel positieve dingen gehoord over Dewaele en ze hebben mijn vertrouwen niet beschaamd, wel integendeel! Ik had beter al eerder een beroep op hen gedaan (lacht)!”

Onmiddellijk ‘verkocht’ Ook bij de koper, Johnny Cardinael, niets dan positieve geluiden. “Ik was ingeschreven op de mailinglist van Dewaele en toen ze me contacteerden in verband met deze woning was ik onmiddellijk ‘verkocht’. Het was precies wat ik zocht na mijn scheiding. Ik ben ingegaan op de dagprijs en dat werd aanvaard door de eigenaar. Ook ik ben heel tevreden over de samenwerking met Dewaele. De communicatie verliep bijvoorbeeld heel correct. Ik werd altijd op de hoogte gehouden van afspraken, enzovoort. Het was een topervaring.”

46

Opeens doken er weer potentiële kandidaten op.


Hoe verloopt een Count-down? Stap 1

ANALYSE & KENNISMAKING We analyseren waarom jouw eigendom nog niet verkocht werd. Stap 2

PRIJZEN EN TERMIJN BEPALEN Samen met jou bepalen we de start- en eindprijs van de Count-down, alsook de termijn. Stap 3 - MARKETING Onze fotograaf komt bij je langs en onze makelaars maken nieuwe beschrijvingen. Je eigendom moet opnieuw in the picture komen. In combinatie met de dagelijkse prijsaanpassing, moet dit nieuwe en bestaande kandidaat-kopers warm maken. Stap 4 - QR-CODE Aan de hand van de QR-tag kunnen kandidaatkopers de dagprijs van jouw eigendom op jouw pandpagina op www.dewaele.com op de voet volgen. Stap 5 - FOLLOWERS Kandidaat-kopers worden op de hoogte gehouden van nieuwe bezoeken, eventuele opendeurdagen en de uitgebrachte biedingen. Stap 6 - VERKOCHT Wanneer er een bod is voor de dagprijs, wordt jouw woning of appartement verkocht aan de hoogste bieder.

COUNT-DOWN: Dynamisch (ver)kopen tegen de beste prijs! Staat jouw woning of appartement reeds enige tijd te koop en komen er geen biedingen? Is de interesse uitgedoofd en wil je opnieuw schot in de zaak? Dan biedt Count-down de oplossing! Maar ook voor de koper biedt het een meerwaarde. Je kunt op voorhand zien wat de dagprijs is vandaag, morgen en later. Je bepaalt zelf wanneer je akkoord gaat met die prijs. Met andere woorden: je beslist zelf wanneer je toeslaat voor de aankoop van jouw toekomstige woonst! MEER WETEN OVER COUNT-DOWN? Surf dan naar www.dewaele.com/count-down of vraag meer info in het dichtstbijzijnde kantoor.

Dewaele-makelaar Julie Van Haverbeke, verkoopster Sabine Raeds en koper Johnny Cardinael.

47


Nb ieuw ouw

“Het eerste grote voordeel spreekt een beetje voor zich, namelijk dat een nieuwbouwwoning zowat per definitie hedendaags en up-to-date is in alle opzichten,” zegt Sarah De Geest. “De elektriciteit is nieuw aangelegd, net als de verwarming. Je voldoet aan alle laatste normen voor wat betreft isolatie, en er worden nieuwe technieken en materialen toegepast die futureproof zijn. Daarnaast geniet je bij nieuwbouw ook ok wie nieuwbouw wil verkopen/kopen of van een aantal garanties als koper. Zo heb verhuren/huren is bij Dewaele aan het juiste je in de periode tussen de voorlopige en adres. We hebben meer dan 160 nieuwdefinitieve oplevering de kans om de zogebouwprojecten in portefeuille, zowel woningen naamde verborgen gebreken uit de wereld als appartementen. Nieuwbouw is nog altijd heel te laten helpen. Die ontdek je door er een populair. Het heeft dan ook een aantal uitgesproken tijdje te wonen. Verder is er de tienjarige troeven. Verantwoordelijke bouwprojecten Mehdi aansprakelijkheid van de partijen die de Devos en nieuwbouwexperte Sarah de Geest zetten woning gebouwd hebben of hebben laten ze voor ons op een rijtje en vertellen ons meer over bouwen. Zo ben je als nieuwe eigenaar de tendenzen en uitdagingen van deze deelmarkt. nog eens extra verzekerd. Een derde troef van nieuwbouw: als je als nieuwe eigenaar de woning in een vroeg stadium van het bouwproces gekocht hebt, kan je dikwijls nog allerlei accenten aanbrengen om je woning helemaal naar jouw wensen uit te rusten en in te richten. Er kunnen nog een aantal muren verplaatst worden als je bijvoorbeeld een grotere of een kleinere badkamer wil, je kan de materiaalkeuze sturen … Dat zijn allemaal zaken die niet mogelijk zijn bij een bestaande eigendom.”

O

48


AANBOD NIEUWBOUW Kortrijk

Sted.inl. in aanvraag • EPB in opmaak

Villa Zilverlinde ligt pal in de Doorniksewijk, naast een beschermd historisch pand. Dat betekent hedendaags wonen op een unieke locatie met de Kortrijkse boetieks en winkeliers op wandelafstand. www.dewaele.com • ref.D8500-18080-NBW

Gent Bij nieuwbouw geniet je als koper van een aantal extra garanties.

Sted. inl. in aanvraag • EPB in opmaak

Nieuwbouwproject met 1, 2 en 3-slaapkamerappartementen. Dunant Gardens onderscheidt zich door een hoogstaande hedendaagse architectuur, opgetrokken rond vier mooie binnentuinen. www.dewaele.com • ref. D9000-14197-NBW 49


Brussel

Sted. inl. in aanvraag

In het nieuwbouwproject EKLA komen heel wat unieke opportuniteiten voor Brussel samen. Wij zetten ze even op een rijtje. Rechtover het Weststation - een centraal knooppunt voor trein, metro, tram en bus - wordt deze prachtige, indrukwekkende woontoren opgetrokken. Naast de uitzonderlijke inplanting zal het project heel wat voorzieningen omvatten: een buurtsupermarkt, een Nederlandstalige kleuter- en basisschool, een crèche, kleinschalige kantoorruimtes en een nieuw buurtpark. De appartementen kijken ver boven de omliggende bebouwing uit en genieten allemaal van een subliem uitzicht over de stad. Kortom: tijd om actie te ondernemen, want dit is een unieke kans met uitgesproken troeven voor bewoners én investeerders. www.dewaele.com • ref.D1000-18252-nbw

Ieper

Vg/Wche/Gmo/Gvkr/Gvv • EPB in opmaak

Nieuwbouwproject Gloria met unieke architectuur in het hart van de stad. Ruime appartementen voorzien van grote leefterrassen met zongerichte oriëntatie. Uitzicht op groen en de prachtige historische omgeving.

www.dewaele.com • ref.D8900-18368-NBW 50


NIEUWBOUW

Ruim netwerk Naast deze algemene voordelen, biedt Dewaele een aantal specifieke pluspunten met betrekking tot de verkoop of aankoop van nieuwbouw. Sarah De Geest: “Naar promotoren toe is het een groot voordeel dat wij over een ruim netwerk beschikken. Daardoor kunnen we hun panden makkelijker aan de man brengen. Daarnaast zijn bij ons vastgoedmakelaars actief die het klappen van de zweep kennen en die goed opgeleid zijn, bijvoorbeeld in onze eigen Dewaele Academy. Bovendien zijn ze echt gespecialiseerd in nieuwbouw. Dat is geen overbodige luxe, want het betreft toch een heel andere materie dan de herverkoop van bestaande panden. Bij ons ga je dus in zee met doorwinterde nieuwbouwexperts.”

“Investeren in nieuwbouw blijft interessant en ook voor de huurder biedt het voordelen.” Het groene verhaal Een andere trend is het groeiende belang van het groene aspect. “Hier ontstaat een zeker spanningsveld met de eerstgenoemde trend, namelijk het compacter bouwen,” zegt Mehdi Devos. “Als de oppervlaktes waarop gebouwd wordt, kleiner worden, is er natuurlijk ook minder plek voor groen. Daarop wordt ingespeeld met groene accenten, zoals groendaken. Je merkt dat ontwikkelaars daar heel bewust mee bezig zijn. Het bredere ecologische verhaal is ook een opvallende evolutie. We merken dat er de laatste jaren - ook bij het grote publiek een sterke bewustwording aan de gang is. Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met de hoge energiekosten. Hoe groener je woont, hoe minder je verbruikt. Dat is dus een win-win. Nu, je kan eigenlijk ook niet anders dan de groene kaart trekken als je bouwt, want de wetten worden steeds strenger. Ik vermoed dat dat naar de toekomst toe nog belangrijker zal worden.”

Verantwoordelijke bouwprojecten Mehdi Devos en nieuwbouwexperte Sarah De Geest

51


NIEUWBOUW

Toegankelijkheid Ook de levensbestendige eigenschappen van nieuwe woningen krijgen steeds meer aandacht, als antwoord op een aantal maatschappelijke evoluties zoals de vergrijzing. Het verhaal is hier een beetje dubbel, vindt Mehdi Devos: “De wetgeving laat op dit vlak te wensen over, want voor de privatieve delen van de eigendommen zijn er nagenoeg geen voorschriften. Die gelden enkel voor de toegankelijkheid van de gemeenschappelijke delen van de gebouwen voor andersvaliden, maar niet voor de binnenkant van de privatieven. Dat is een lacune in de wetgeving, die natuurlijk ook te maken heeft met het feit dat die voorzieningen niet altijd verenigbaar zijn met het idee van compacter wonen. In het duurdere segment levert deze situatie minder problemen op, omdat er daar vaak wel voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld een bredere deur of gang of een aangepaste keuken. Bij goedkopere - lees: kleinere - appartementen is het een andere kwestie.”

Voor promotoren is ons ruime netwerk een groot voordeel.

52

Specifieke materie Een van de aspecten die de verkoop van nieuwbouw uniek maakt, is het kopen op plan. Mehdi Devos: “Dat is een heel specifiek gegeven. Je moet als makelaar over het talent beschikken om niet alleen een plan te kunnen lezen, maar ook om het over te brengen naar kandidaat-kopers. Veel potentiële klanten kunnen zich maar moeilijk een beeld vormen van een woning op basis van zo een plan. Het komt er dus op aan om hen daarbij zo goed mogelijk te helpen om het plan te begrijpen. Dat is een talent apart en volgens mij een van de essentiële verschillen tussen herverkoop en nieuwbouw voor de makelaar. Bij herverkoop kan je op bezoek gaan of foto’s tonen, bij nieuwbouw is dat dikwijls niet mogelijk omdat de woning er eenvoudigweg nog niet staat. Je kan in het beste geval de site en de omgeving laten zien, maar daar houdt het ook op.” Op beide oren slapen Ook op wettelijk vlak zijn er een aantal essentiële verschillen tussen een verkoop op plan of een verkoop van een bestaande woning. De koper koopt iets dat nog niet tastbaar is en dat is niet altijd vanzelfsprekend. Mehdi Devos: “Dat kan eventueel problemen opleveren, maar bij ons kan je ervan op aan dat alles 100% correct verloopt. Bij de verkoop op plan zijn er strikte wetten, die wij heel nauwgezet toepassen. Bij ons zitten er geen verraderlijke addertjes onder het gras en kunnen de klanten op beide oren slapen. De wet beschermt de particulier en wij zien erop toe dat ook in de praktijk de wet nagevolgd wordt.” Compact De wereld van het vastgoed staat niet stil, en dat geldt niet in het minst voor nieuwbouw, waar zich een aantal duidelijke tendenzen aftekenen. Een van de evoluties is dat nieuwe woningen in het algemeen compacter worden. Mehdi Devos: “De prijzen voor grotere oppervlaktes is voor veel mensen niet betaalbaar, als gevolg van de duurdere grond- en bouwprijzen. Verder is compacter wonen een noodzaak in het kader van de beschikbare ruimte en de bevolkingstoename. Je merkt dus dat er bij nieuwe appartementen heel zuinig wordt omgesprongen met de beschikbare plaats. Dat uit zich bijvoorbeeld in kleinere traphallen.”


Brugge

Sted. inl. in aanvraag • EPB in opmaak

Green Front staat voor uniek wonen met zicht op groen en water. Deze architecturale parel, gelegen naast het Lappersfortbos en het water, heeft lichtrijke appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers, allen voorzien van grote terrassen en een zeer kwalitatieve afwerking. www.dewaele.com • ref. D8000-A1097-NBW

Roeselare

Sted. inl. in aanvraag • EPB in opmaak

Weldra wordt het nieuwe project Heron gelanceerd te Roeselare ter hoogte van Ter Reigerie. Vlakbij het water zal u kunnen genieten van een rustgevend uitzicht, veel ruimte en een zongericht terras.

www.dewaele.com • ref. D8800-18161 Project Bell in Roeselare

53


De Panne

NIEUWBOUW

Tip Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning BEN of Bijna-EnergieNeutraal zijn. Waarom zou je echter wachten tot dan om je nieuwe woning nu al op-en-top energiezuinig te bouwen? Dat levert alleen maar voordelen op!

Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPB in opmaak

Nieuwbouwproject Rivage bestaat uit 23 moderne appartementen met open zicht op zee en duinen. De residentie is gelegen op wandelafstand van het centrum en openbaar vervoer. www.dewaele.com • ref.D8670-18052-NBW

Aalter

Sted. inl. in aanvraag • EPB in opmaak

De Smedenpoort, uw nieuwe woonbuurt aan het station. Wonen in natuurlijke parkomgeving nabij vernieuwde stationswijk. Deze residentie zal bestaan uit 1, 2 of 3slaapkamerappartementen. Alle appartementen beschikken over een mooi terras en/of tuin. Deze unieke leefterrassen zorgen voor veel natuurlijk licht en maken het erg aangenaam om buiten te vertoeven. Vanop je terras heb je uitzicht op het park, de mooie binnentuin of het vernieuwde plein. Winkels, scholen en restaurantjes bevinden zich allemaal op een boogscheut van je appartement. Alles dicht bij de hand om je leven zo comfortabel mogelijk te maken.

54

www.dewaele.com • ref.D9880-A0993

Betaalbaarheid De grote uitdaging voor nieuwbouw is volgens Sarah De Geest de betaalbaarheid. “We zullen moeten nadenken over hoe we nieuwbouw betaalbaar kunnen houden in de toekomst. Dat kan door bijvoorbeeld andere eigendomsstructuren, de mogelijkheid tot afbetalingen op langere termijn … Anders zal het moeilijk worden voor een groot deel van de bevolking om een eigendom te verwerven. Nieuwbouw zit nog steeds in de lift, en de mensen weten de voordelen nog altijd naar waarde te schatten, maar dit zijn toch zaken waarmee men rekening zal moeten houden. Naast de eigenlijke prijs zelf is het ook een struikelblok dat er 21% btw moet betaald worden op de constructiewaarde. Dat blijft een pak meer dan de 10% verkooprechten (vroeger registratierechten genaamd) bij de aankoop van een bestaande woning. Er is dus werk aan de winkel als we de situatie gezond willen houden voor iedereen.”


Oostende Een interessante belegging Gezien de reeds genoemde troeven - toekomstgerichtheid van de gehanteerde normen, garanties voor de koper - blijft een belegging in nieuwbouw een interessant verhaal. Ook voor de huurder kan nieuwbouw trouwens een meerwaarde bieden, deels om dezelfde redenen. De kans is groot dat hij de voorkeur geeft aan een nieuw pand dan wel aan een oudere woning die in sommige gevallen nog niet conform is en wellicht ook energetisch een stuk minder interessant. Op vlak van nieuwbouw merken we sinds de periode na 2008 een zekere kentering tussen het aandeel van aankopen voor eigen gebruik en aankopen als investering. Sarah De Geest: “Voor die periode werd grosso modo 10 à 15% van de nieuwbouw verkocht aan beleggers. Nu bedraagt dat 40 à 50% en ik zie het zelfs evolueren naar 60% en meer. Op zich is dat geen probleem, omdat ook de huurmarkt toeneemt. Er zijn minder mensen die kunnen kopen, onder andere omdat banken moeilijker leningen toekennen. Dat zorgt ervoor dat mensen langer op de huurdersmarkt blijven. Er is dus nog altijd een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod in de huurmarkt wat mij betreft.”

Gvg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPB in opmaak

Gelegen langs de Karel Janssenslaan te Oostende vinden we deze mix tussen bestaande en hedendaagse architectuur. Residentie Interbellum omvat 9 appartementen met een luxueuze afwerking en een prachtig zicht over het Leopoldpark. www.dewaele.com • ref. D8400-18045-NBW

Waregem

Meer dan 160 nieuwbouwprojecten op dewaele.com

Sted. inl. in aanvraag • EPB in opmaak

Residentie De Beuk bestaat uit 27 kwalitatief afgewerkte appartementen en is gelegen in het centrum van Deerlijk, dicht bij school en winkels en met een uitstekende verbinding naar belangrijke invalswegen. De ideale woonst voor wie rustig maar toch op wandelafstand van het centrum wenst te wonen.

www.dewaele.com • ref. D8790-18156-NBW

55


56


KUNST

Je kan graffiti zeker op een artistieke manier verwerken in een woning. Het belangrijkste is dat het smaakvol gebeurt. BUÉ THE WARRIOR

Bué the

Warrior

De kleurrijke wereld van graffitikunstenaar

Het stond in de sterren geschreven dat Bué the Warrior, alias Gentenaar Dave De Rop, zijn leven tekenend zou doorbrengen. Hij kreeg de liefde voor het potlood namelijk met de paplepel binnen, want zowel zijn vader als grootvader tekenden bij legendarisch striptekenaar Willy Vandersteen (die we onder andere kennen van De Rode Ridder of Suske en Wiske). De strips ruimden bij Dave, die gebeten werd door de hiphopmicrobe, al snel plaats voor de spraycan. Toch merk je hun invloed nog duidelijk in zijn werk, dat bevolkt wordt door felkleurige, ontwapenende figuurtjes die zo uit een strip ontsnapt lijken. Ondertussen is Bué uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerde artiest, die naast graffiti ook kleding en speelgoed ontwerpt. Hij verkaste naar het zonnige Mexico, waar hij een wafelrestaurant-annex-kunstgalerij uitbaat. De illegale pieces van weleer maakten plaats voor betaalde opdrachten. Bué the Warrior: “Ik kom nog geregeld naar België. Als ik via de sociale mediakanalen aankondig dat ik eraan kom, regent het steevast vragen van mensen die hier of daar iets opgesmukt willen zien.”

57


KUNST

Een beetje gek Ook voor woningen van particulieren, die hun woonst op een originele manier in de verf willen zetten, krijgt Bué regelmatig opdrachten. Bué the Warrior: “Je kan graffiti zeker op een artistieke manier verwerken in een woning. Het belangrijkste is dat het smaakvol gebeurt. Ik neem bijvoorbeeld regelmatig gevels onder handen. Daarbij let ik er altijd op om een zekere ingetogenheid aan de dag te leggen. Gevels die op zich al felle kleuren hebben, ga ik niet nog eens volproppen met drukke, kleurrijke figuurtjes. Grauwe, grijze gevels kunnen dan weer wel wat kleur en vrolijkheid gebruiken, maar ook niet te veel, want het moet blenden. Het moet mooi geïntegreerd worden in zijn context. Voor hun gevel vragen de mensen mij meestal om mijn typische vogeltjes. Ook tuinmuren neem ik vaak onder handen. Interieurs doe ik dan weer minder. Ik denk dat mijn stijl daar ook niet 100% voor geschikt is. Ik heb het wel al gedaan, bij mensen die - op een positieve manier - een beetje gek zijn, maar die vraag komt minder. Het betreft bijvoorbeeld speelgoedverzamelaars, die dat kinderlijke sowieso leuk vinden en die die sfeer willen doortrekken naar hun inrichting.” Trotse kinderen De meeste interieuropdrachten die Bué krijgt, zijn echter voor kinderkamers. “Dat is altijd leuk om te doen,” weet hij. “Ik werk graag voor kinderen. Het is niet voor niets dat ik ook al speelgoed en knuffels gemaakt heb en met Toykyo Kids een eigen kinderkledinglijn lanceerde. Of dat ik mijn artwork heb uitgeleend aan de kinderapp HeyHey Colors. Dat ligt me dus wel. Voor de kids zelf is het aangenaam dat ze op die manier een persoonlijke toets aan hun slaapkamer kunnen geven. Ze krijgen ook inspraak, maar meestal komt het erop neer dat ik toch carte blanche krijg. (lacht) Ze kennen mijn werk meestal al van op straat en willen dan liefst iets in dezelfde lijn. Het is altijd leuk om te zien hoe het hun fantasie triggert en hoe trots ze achteraf zijn op hun gepimpte kamer.”

58


Grauwe, grijze gevels kunnen vaak wat kleur en vrolijkheid gebruiken. Mensen vragen meestal om mijn typische vogeltjes. BUÉ THE WARRIOR

59


CREATIEF BEZIG

zo gebakken! JE EIGEN SERVIES MAKEN:

Pottenbakken: het is niet alleen een heel zenny bezigheid, keramieken servies is ook een van dĂŠ interieurtrends van het moment. Bovendien is het een techniek waar je alle kanten mee uit kan. Je hebt totale creatieve controle en je eigen inspiratie is de enige beperking voor wat je uit je mouw schudt. Een mooi servies kopen in de winkel is leuk, maar je maaltijden worden er alleen maar lekkerder - en gezelliger - door als je kan eten uit borden die je zelf in elkaar geknutseld hebt!

ENKELE TECHNIEKEN

Pottenbakkerswiel of draaischijf: perfect voor symmetrische en ronde objecten. Kleien met de hand: ideaal voor kleine items. Opbouwen met kleirollen: de uitgelezen methode voor holle of asymmetrische zaken. Opbouwen met platen klei: het meest geschikt voor platte voorwerpen.

60


Tip Abstracte lijnen, artistiek verantwoorde spatten, figuurtjes, tekst: je geeft je servies in geen tijd een make-over. Het enige wat je nodig hebt: een beetje creativiteit en een porseleinpen.

Met porseleienverf kun je alle kanten uit. Wat vind je van bovenstaande artistiek verantwoorde spatten?

Pottenbakken is helemaal hot, dus je vindt gegarandeerd een ruim aanbod aan workshops of lessen bij jou in de buurt! KERAMIEK.STARTPAGINA.BE/ KERAMIEK-WORKSHOPS

61


VOOR EN NA

Een charmant project

VOOR &NA

De heer en mevrouw Bernard en Isabelle Declerck-Hamerlinck kochten enkele jaren geleden een charmante oude hoeve via Dewaele | vastgoed met advies. De woning maakt deel uit van een complex van zes huisjes, waar vanaf de tweede helft van de 18de eeuw landbouwersknechten woonden, die werkzaam waren in de buurt. Na een grondige renovatie verhuurden ze het pand. Bernard Declerck: “Het is een heel pittoresk gegeven, dat in de buurt bekend staat als ‘het Begijnhof’. Begijntjes hebben er echter nooit gewoond, enkel noeste landarbeiders. De huisjes beschikten allemaal over een lap grond en een stalletje, waar de bewoners enkele konijnen of een varken konden houden. Toen we het pand op de website van Dewaele ontdekten, waren we meteen enthousiast.” Een nieuw kleedje Na de aankoop namen ze het pand grondig onder handen. Bernard Declerck: “We hebben het eerst volledig gestript, met behoud van enkele originele elementen, zoals de houten balken. Er kwamen kamers op de eerste verdieping, het schuurtje hebben we met de woning verbonden en omgebouwd tot wasplaats en tuinberging …” Na de renovatie stelden Bernard en Isabelle het pand te huur. Bernard Declerck: “De woning is ondertussen enkele maanden verhuurd. De huurders hebben de woning heel mooi ingericht, helemaal in lijn met de sfeer van de huisjes zelf.”

62

VOOR


NA

Toen we het pand op de website van Dewaele ontdekten, waren we meteen enthousiast. BERNARD DECLERCK

Snelle aanpak Het is niet de eerste keer dat het gezin Declerck-Hamerlinck investeert in vastgoed, noch dat ze daarvoor een beroep deden op Dewaele. Bernard Declerck: “We wisten dat we bij Dewaele aan het goede adres waren voor deze aankoop, want ook bij eerdere samenwerkingen waren we altijd heel tevreden. Vooral de snelheid van handelen spreekt ons zeer aan. Het gaat vooruit, en dat ligt ons wel.�

63


WIJZIGINGEN ERFRECHT

DE NIEUWE WETGEVING INZAKE ERFRECHT EN SCHENKINGEN

Meer bewegingsvrijheid

BIJ SCHENKINGEN Op 1 september 2018 trad de nieuwe regelgeving over het erfrecht in werking. Die heeft onder andere een impact op de schenkingen bij leven. Net zoals vroeger, blijft een deel van de nalatenschap voorbehouden voor de kinderen. Maar er zijn een aantal wijzigingen. Voortaan wordt de reserve beperkt tot de helft van het vermogen van de overledene. Met de andere helft kan hij dus doen wat hij wil. De bewegingsvrijheid inzake successieplanning wordt zo groter. Daarnaast wordt de wettelijke reserve van ouders geschrapt, zodat kinderloze singles en ongehuwde koppels voortaan hun volledige nalatenschap vrij kunnen beheren. Tenslotte wordt het ook mogelijk om reeds bij leven afspraken te maken met erfgenamen over hoe het vermogen na het overlijden zal worden verdeeld en welke waarde bijvoorbeeld aan eerdere schenkingen moet worden gekoppeld. Zo worden familieconflicten na het overlijden vermeden.

64

Komaf met onderscheid Een andere belangrijke wijziging is dat er voortaan geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen schenken van vastgoed en van geld. Voordien zorgde de verschillende waardering van deze schenkingen dikwijls voor ingewikkelde constructies. Bij een schenking op voorschot van erfdeel worden voortaan bij overlijden de geschonken roerende en onroerende goederen gewaardeerd op datum van schenking, geĂŻndexeerd tot op de datum dat de schenker overlijdt. Bij een schenking buiten erfdeel worden ook al deze goederen voortaan gewaardeerd op het moment van de schenking, geĂŻndexeerd tot op de dag waarop de schenker overlijdt. In beide gevallen kunnen erfgenamen niet langer eisen dat de geschonken goederen moeten terugkeren naar de nalatenschap.


VOORBEELD SCHENKING ONROEREND GOED Vader met 2 kinderen schenkt op dezelfde dag: •a an zijn zoon een huis t.w.v. € 150.000 •a an zijn dochter een huis t.w.v. € 150.000 Gevolg:

A

B

Overlijden vader voor 01.09.2018

De vader overlijdt en ondertussen: • heeft de zoon zijn huis verwaarloosd zodat dit nog € 100.000 waard is • heeft de dochter haar huis goed onderhouden zodat dit ondertussen € 300.000 waard is

Vermogen aanwezig bij overlijden

€0

Huis geschonken aan zoon

€ 100.000

Huis geschonken aan dochter

€ 300.000

Totaal

€ 400.000

Heeft recht op

Heeft gekregen

Zoon

€ 200.000

€ 100.000

Zal € 100.000 krijgen van zus

Dochter

€ 200.000

€ 300.000

Moet € 100.000 betalen aan broer

Overlijden vader na 01.09.2018 Vermogen aanwezig bij overlijden

€0

Huis geschonken aan zoon, na indexatie

€ 200.000

Huis geschonken aan dochter, na indexatie

€ 200.000

Totaal

€ 400.000

Heeft recht op

Heeft gekregen

Zoon

€ 200.000

€ 200.000

Moeten elkaar niets betalen

Dochter

€ 200.000

€ 200.000

Moeten elkaar niets betalen

Verklaring van behoud De wijzigingen betekenen niet dat de oude regeling bij alle nalatenschappen die openvallen vanaf 1 september 2018 en waarin voordien schenkingen werden gedaan, niet meer kan worden toegepast. Indien een verklaring van behoud werd afgelegd bij de notaris voor 1 september 2019, kan de oude regeling worden behouden. Vanzelfsprekend blijft ook de kwalificatie van de schenking (op voorschot van erfdeel, dan wel buiten erfdeel) behouden, alsook die gevallen waarin uitdrukkelijk werd bepaald dat de inbreng en inkorting in natura zal gebeuren.

Voorbehoud van vruchtgebruik Een gebruik dat al langer bestaat, is de schenking met voorbehoud van vruchtgebruik. Dit komt tegemoet aan de angst bij schenkers dat ze op hun oude dag met geldtekort te maken krijgen door de schenkingen die ze al bij leven hebben gedaan. Op die manier behoudt de schenker de controle (bijv. stemrecht op aandelen) en de vruchten (bijv. de huurgelden van een woning, de opbrengsten van een beleggingsportefeuille of het genot van kunst) op wat hij heeft geschonken, en dit zolang hij leeft.

65


ACCESSOIRES

KLEINE INGREPEN,

GROOT RESULTAAT Enkele raak gekozen, stijlvolle accessoires vormen de kers op de interieurtaart. Enkele kleine ingrepen kunnen verbluffende resultaten teweegbrengen. Maar het aanbod is overweldigend en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Om je een handje te helpen gingen we op zoek naar een aantal leuke trends en tips.

Less is more In je slaapkamer staat rust centraal. Vermijd dus te allen tijde een kakofonie aan toeters en bellen! Een paar rake accenten zijn meer dan voldoende. Lekker veel knusse kussens in je bed, hoezen in een leuk stofje of toffe print, een wandlamp met dimverlichting, een gezellige kaars, een plantje ‌ Meer moet dat niet zijn om te slapen als een roos!

66


Een strategisch geplaatst schemerlampje zet je hele ruimte in een nieuw licht.

Beginnen bij de basis Niet tevreden met je vloer, maar ook geen zin om hem helemaal uit te breken en te vervangen, met alle gedoe en kosten die daarbij komen kijken? Geen nood: ook met enkele eenvoudige ingrepen breng je je vloerbekleding naar een hoger niveau. Een tapijtje kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Kies voor een leuke kleur, die extra cachet geeft aan je woonruimte, en geniet van het knusse gevoel dat zo een tapijt meebrengt. Voortaan zijn warme voeten gegarandeerd, ook in het putje van de winter!

Nostalgisch vakmanschap Een vintage meubelstuk in een hedendaags interieur zorgt voor een tijdloze, klassevolle twist met een vleugje nostalgie. Bovendien is het vakmanschap en de kwaliteit dikwijls ongeĂŤvenaard!

67


Kleurrijke details kunnen voor een injectie aan gezelligheid zorgen.

68


ACCESSOIRES

Tip Hout in je interieur is helemaal in. De redenen waarom hout het zo goed doet, zijn talrijk: het is warm, gezellig, duurzaam, je haalt het gevoel van de natuur in huis en het is ook best een beetje stoer.

Het licht gezien Onderschat de invloed van de juiste verlichting niet. Een strategisch geplaatst schemerlampje zet je hele ruimte letterlijk en figuurlijk in een nieuw licht. Het kan het verschil maken tussen een kille en een warme kamer. Door de verrassende effecten die verlichting kan teweegbrengen, tover je je woonruimte in geen tijd volledig om. Bovendien hoeft verlichting helemaal niet duur te zijn.

Groene trend Het was een hele tijd not done, en werd vooral geassocieerd met oubolligheid, maar groen in huis is weer helemaal terug. Meer nog: het is ongelooflijk hip! Cactussen, hangplanten, sanseveria’s: het kan allemaal. De voordelen zijn legio: het ziet er niet alleen leuk uit, het is ook gezond Ên onderzoek wijst uit dat het bevorderlijk is voor je humeur. Bovendien bestaan er heel wat planten die heel onderhoudsvriendelijk zijn. Groene vingers of veel tijd hebben zijn dus helemaal geen voorwaarde voor succes.

69


DE BELGISCHE KUST

LEVEN IN DE

BROUWERIJ, HET HELE JAAR DOOR Met vier kantoren aan de Belgische kust is Dewaele | vastgoed met advies stevig aanwezig in deze regio, die op vastgoedvlak een aantal heel specifieke kenmerken telt. We mogen er prat gaan op een uitgebreid aanbod en een verregaande verankering in de streek. We sprongen op de Kusttram en bezochten de vier gemeenten waar we een vestiging hebben.

70


AANBOD KUST KNOKKE-HEIST

Rubensplein

Young at heart ‘Young at heart’, luidt de slogan van Knokke-Heist, en met reden. In Knokke-Heist worden herinneringen gemaakt en doorgegeven van generatie op generatie. Zoals elke zichzelf respecterende badstad is het hier in de zomer een paradijs voor zonnekloppers en andere levensgenieters. Maar ook na het hoogseizoen bruist de gemeente. Niets zaliger dan een romantische herfstwandeling langs de waterlijn, en voor natuurliefhebbers is er natuurlijk het beroemde Zwin Natuur Park. Dit natuurreservaat is voor jong en oud, in elk seizoen, dé natuurattractie aan de Belgische kust.

www.dewaele.com • ref. D8300-A0857 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 130 kWh/m² • UC 594863

Knokke-Heist staat bij lekkerbekken ook bekend als een gastronomische hoogvlieger. De gemeente telt maar liefst vijf Michelinsterren, netjes verdeeld over vier toprestaurants: Sel Gris, Jardin, Cuines33 en Bartholomeus. Ook kunstkenners vinden hier hun gading. De Zeedijk telt een 80-tal gerenommeerde kunstgalerijen. In Cwart, in de middeleeuwse Ceuvelhoeve, geniet je naast de tentoongestelde werken ook van een heerlijke hap of een drankje in een authentiek kader.

Luxueus afgewerkt appartement in Knokke met frontaal zeezicht. Hoogwaardige materialen en tijdloze afwerking op enkele stappen van het strand en het Rubensplein.

Knokke-Heist is eveneens een trekpleister door de diverse evenementen die er het hele jaar door plaatsvinden. De Zoute Grand Prix is een oldtimerrally voor wie houdt van een vleugje nostalgie op wielen. Het vuurwerkfestival in augustus lokt elk jaar tienduizenden liefhebbers naar het strand. Dit jaar heeft in december voor het eerst ook het Lichtfestival plaats.

Albertplein

Tot slot kunnen ook de shoppers zich naar hartenlust uitleven in Knokke-Heist, en dat zeven dagen op zeven, want de meeste winkels zijn ook op zondag open. Met een uitgebreid aanbod van bekende ketens, exclusieve shops en flagship stores, verdient Knokke-Heist ongetwijfeld de titel van shoppinghoofdstad van de kust!

www.dewaele.com • ref. D8300-A1010 Vg/Wg/Gmo/Gvrkr/Gvv • EPC: 153 kWh/m² • UC 1442060

Dit prachtige appartement met 2 slaapkamers, heeft een adembenemend frontaal zeezicht en is gelegen op enkele passen van het Albertplein in Knokke.

Foto: Toerisme Knokke-Heist

71


Residentie Nausicaa

KOKSIJDE Een hoogvlieger Koksijde-Oostduinkerke is de gedroomde plek voor een gevarieerd dagje uit met het hele gezin. Een bioscoop, toprestaurants, openluchtzwembad, golfterreinen, tennisbanen, surfclubs, de prachtige dijk … Natuurreservaat Hoge Blekker, waar de hoogste duin van de Belgische kust zich bevindt, blijft een blikvanger. Maar dat is niet alles, want in totaal beschikt Koksijde over maar liefst 701 ha natuurgebied. Een droom voor elke natuurliefhebber, met andere woorden!

www.dewaele.com • ref. D8670-18033 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 342 kWh/m² • UC 1520166

Dit prachtige penthouse in residentie Nausicaa langs de Leopold II Laan in Oostduinkerke bevindt zich op wandelafstand van zee en heeft een oppervlakte van 195 m². De 2 zonnige terrassen zijn samen maar liefst 115 m² en de 3 slaapkamers beschikken elk over een eigen badkamer. Aankoop afgesloten garagebox mogelijk.

Generaal Victor Lorentlaan

www.dewaele.com • ref. D8670-18034 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 418 kWh/m² • UC 1957738

Op te frissen villa gelegen in de Generaal Victor Lorentlaan te Oostduinkerke. Deze villa telt 3 slaapkamers en beschikt over een wijnkelder. De ruime ondergrondse garage en de tuin met 2 terrassen zijn slechts enkele van de vele troeven.

72

Maar ook de culturello komt in Koksijde aan zijn trekken. Zo zijn er talrijke musea, zoals het Museum Paul Delvaux, dat een overzicht biedt van het werk van de surrealistische kunstschilder. Ook Abdijmuseum Ten Duinen is een ommetje waard, voor een ongemeen boeiende blik op het erfgoed van de streek. ’t Krekelhof is dan weer een ambachtenmuseum-annex-rariteitenkabinet en in het Jommekeshuis wacht de blonde stripheld je op voor een speelse rondleiding. Uniek in Koksijde is ook de garnaalvangst, waarbij de garnaalvissers, ingeduffeld in hun knalgele oliepakken, de zee te paard of te voet trotseren. Dat is echter niet het enige schouwspel dat je op het strand van Koksijde te zien krijgt. Wist je dat je hier ook zeehonden kan spotten?


Wist je dat … Middelkerke het meeste uren zon telt van de hele Belgische kust?

Residentie Delvaux

www.dewaele.com • ref. D8430-18115 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 404 kWh/m² • UC 1469395

MIDDELKERKE

Luxueus dakappartement met 3 slaapkamers en fantastische terrassen in Residentie Delvaux in Middelkerke.

Eindeloos strand, eindeloos genieten Middelkerke is heel wat meer dan het langste strand van België. De natuur heeft hier heel wat meer moois in petto. Natuurgebied de Warandeduinen is bijvoorbeeld meer dan de moeite waard. In de lente raak je er bedwelmd door de pracht en de geur van de bloeiende orchideeën. De gemeente staat ook bekend om zijn prachtige wandel- en fietsroutes, die door de schitterende fauna en flora van de polders slingeren, met hun pittoreske hoeven en fantastische verzichten.

Residentie Suzanne

Bowlingcentrum De Kegel X-treme is op het lijf geschreven van de actieve kustbezoeker. Je bent er gegarandeerd enkele uurtjes zoet met de bowling, laser shooting, adventure park, karting en escape room. Een hongertje gekregen van al die wilde avonturen? Geen probleem: de gemeente telt heel wat zaken waar het lekker tafelen is, zoals Vecino of Fleur de Sel, om er maar enkele te noemen. Voor wie na de maaltijd graag een gokje waagt, maar ook voor de cultuurliefhebber die wil genieten van een van de talrijke optredens of andere evenementen die er het jaar door op het programma staan, is er ook nog altijd het Casino. Dat wordt momenteel trouwens in een nieuw jasje gestoken. In de plaats van het bestaande gebouw komt een architecturaal landmark met commerciële ruimtes (onder andere een indrukwekkende overdekte markthal), congrescentrum, hotel en - natuurlijk - het casino zelf.

Foto: Toerisme Koksijde

www.dewaele.com • ref. D8430-17152 Vg/Wg/Gdv/Gmo/Gvv • EPC: 393 kWh/m² • UC 2015680

Centraal gelegen dakappartement in Residentie Suzanne met rondom zeer ruime terrassen van maar liefst 154 m2 en 3 slaapkamers. Uniek zicht op het Casino van Middelkerke, de zee en het hinterland. Privatieve berging in de kelder.

73


Residentie Milho

www.dewaele.com • ref. D8400-18124 Vg/Wche/Gmo/Gkr/Gvv • EPC: 159 kWh/m² • UC 961738

Prachtig 2-slaapkamerduplexappartement (100 m²) met terras op de site van het oude militaire hospitaal van Oostende. Hier bevindt men zich in een ware oase van rust langs de Kustlijn. Topper!

Albert I Promenade

Een koninklijke titel

www.dewaele.com • ref. D8400-18086 Vg/Wg/Gmo/Gvkr/Gvv • EPC: 87 kWh/m² • UC 2076273

Fantastisch appartement met zeezicht op topligging te Oostende, gelegen langs de Albert I-Promenade. Bevat o.a. living, badkamer, 2 slaapkamers, kelderberging ... Actueel verhuurd.

74

Oostende kreeg zijn titel ‘Koningin der Badsteden’ van koning Leopold II. Die had een voorliefde voor de badstad en vierde er zijn bouwlust dan ook bot. Aan hem hebben we bijvoorbeeld het Kursaal, de Koninklijke Gaanderijen en de Wellingtonrenbaan te danken, maar ook de stadsbibliotheek.


Kijk voor meer aanbod aan de kust op dewaele.com

OOSTENDE Bruisende stad aan zee In de ‘koningin der badsteden’ valt altijd wel iets te beleven, of het nu zomer of winter is. Je geniet er van het zalige vakantiegevoel dat kenmerkend is voor de kust, maar tegelijkertijd baadt Oostende in een bruisende stadssfeer. Tijdens de zomer kun je hier terecht voor een lekkere cocktail in een van de talrijke beachbars (de bar van Q Music, het Q-Beach House, heeft hier al jaren zijn vaste stek). Maar ook als de herfst in het land is, valt Oostende niet in een winterslaap. Zelfs de fans van strandbars hoeven dan niet op hun honger te blijven zitten, want de Phare East-bar van Ostend Sailing Club is bijvoorbeeld het hele jaar door open. Tijdens de kerstvakantie worden de feeërieke kerstlichtjes bovengehaald, die de stad in een romantische sfeer onderdompelen. Met Winter in het Park beleef je de magie van eindejaar op een oergezellige kerstmarkt. Er Was Eens tovert het Leopoldpark in het najaar om in een heuse sprookjeswereld. Het Casino en de Grote Post blijven niet achter en bieden het hele jaar door een rijkgevuld en divers programma … (Passieve) sportliefhebbers kunnen dan weer genieten van topsport in verschillende disciplines: ‘weireldploegsje’ KVO Oostende voor de voetbalaficionado, topclub BCO Oostende voor de basketbalfan. En de Wellingtonrenbaan blijft een klassieker voor liefhebbers van de paardensport. Ook de actieve sporter komt trouwens ruimschoots aan zijn trekken. Hangtime biedt bijvoorbeeld 1.000 m2 onvervalst trampolineplezier.

Op de Wellingtonrenbaan is er altijd beweging.

Genieten van eten en muziek tijdens het evenement ‘A l’Ostendaise’.

Foto’s: @stad Oostende

75


BEHEER MET BETAALZEKERHEID

VERHUREN ZONDER ZORGEN Het systeem van beheer met betaalzekerheid mikt op de volledige ontzorging van de verhuurder. Dewaele zoekt een huurder en verzekert de verhuurder dat wij gedurende een afgesproken periode bij niet-betaling zelf tussenkomen. Luc Cornette verhuurt 3 appartementen in nieuwbouwproject Blaisantvest in Gent via deze formule. Ook via ons kantoor te Brussel heeft hij recent een appartement aangekocht (site Tour & Taxis), hetwelk hij eveneens verhuurt volgens het principe van beheer met betaalzekerheid. Hij vertelt ons waarom. Luc Cornette: “Ik heb een aantal slechte ervaringen gehad met de verhuur van panden en ik wou dat deze keer koste wat het kost vermijden. Ik ben in zee gegaan met Dewaele omdat het voor mij uiterst belangrijk is dat dit op professionele wijze opgevolgd wordt, door een partij die ik volledig vertrouw. Je geeft tenslotte je eigendom en de huurgelden volledig in handen van een beheerder. Ik merkte al vlug dat ik goed zat bij Dewaele. Ze hebben kennis van zaken, communiceren correct, houden me op de hoogte, werken proactief … Je merkt dat ze je dossier echt kennen en dat ze echt zorgen voor je appartementen. Dat geeft mij een heel gerust gevoel.”

Eigenaar Luc Cornette (rechts) en Dewaele makelaar Bert Van Assche (links)

76


Deze manier van werken geeft me een heel gerust gevoel. LUC CORNETTE

Beheer met betaalzekerheid Verhuren met betaalzekerheid gaat een stapje verder dan de klassieke verhuur of het klassieke beheer. Dewaele levert een aantal extra diensten om de last voor de verhuurder tot een minimum te beperken. Een overzicht. Niet-betaling Bij niet-betaling van de huurder voorzien wij een tussenkomst gedurende een vooraf bepaalde periode. Wanbetaling Bij aanhoudende wanbetaling van de huurgelden, zorgt Dewaele in naam en voor rekening van de verhuurder voor de minnelijke ontbinding van de huurovereenkomst en/of de opstart en opvolging van een gerechtelijke procedure tot invordering van de huurachterstal en/of uithuiszetting. Herstellingen Wanneer er herstellingen moeten uitgevoerd worden, contacteert de huurder Dewaele, en niet de verhuurder. Wij bekijken wat er moet gebeuren en nemen contact op met de aannemer die het probleem kan oplossen tegen het voordeligste tarief. Schadegevallen Bij schade verzorgt Dewaele alle contacten met de verzekeringsmaatschappij. Wij zorgen ervoor dat alles duidelijk afgehandeld wordt, met zo weinig mogelijk last voor de verhuurder! Huurgelden De huurders betalen de huur aan ons, zodat wij dit perfect kunnen opvolgen. Na afname van het makelaarsloon storten wij de huur door, zodat de verhuurder zich geen zorgen hoeft te maken over de tijdige betaling van het huurgeld.

Meer weten? Kom langs in 1 van onze kantoren of surf naar www.dewaele.com/nl/verhuren/beheer-met-betaalzekerheid

77


MIJN WONING VERKOPEN,

hoe begin

ik eraan?

Je wilt verkopen aan een correcte en zo hoog mogelijke prijs?

Je wilt zo snel mogelijk verkopen?

Je wilt verkopen zonder zorgen?

Wij zorgen voor een juiste prijs.

Jouw pand op één van de drukst

Voor elke vastgoedvraag hebben

Vertrekkend vanuit een jarenlange

bezochte immosites.

we de oplossing in huis.

ervaring neemt Dewaele steeds tijd voor

Kopers zoeken vandaag hun pand

Voor elk probleem hebben wij

het opmaken van een gefundeerde, re-

op het internet. Onze website met

een oplossing in huis. Verkopen

alistische en haalbare verkoopprijs voor

focus op gebruiksvriendelijkheid,

met Dewaele betekent toegang

je pand. De waarde van jouw woning

beleving en inspiratie behoort tot de

tot meer dan 30 jaar ervaring in de

wordt bepaald op basis van m²-prijzen,

absolute top van de immosites in

vastgoedsector, inclusief juridische

referentiepunten, afwerkingsgraad en

Vlaanderen. Met jaarlijks meer dan 2

specialisten en vastgoedmarke-

mogelijk huurrendement.

miljoen bezoekers is jouw pand op

teers.

www.dewaele.com dus in een mum Wij kennen de kopers en de kopers

van tijd verkocht.

kennen ons.

We zorgen voor jouw dossier, van a tot z.

Verkopen met Dewaele betekent

Jouw woning bovenaan in Google.

Dewaele staat garant voor een on-

toegang tot de grootste database aan

Dewaele zorgt ervoor dat haar web-

berispelijke dossiersamenstelling

potentiële kopers op de markt, die door

site steevast bovenaan de Google-

voor jouw pand, steeds in nauw

onze medewerkers persoonlijk worden

zoekresultaten verschijnt, zodat

overleg met je notaris.

benaderd om jouw pand voor te stellen.

kopers net jouw pand heel snel terugvinden tussen het enorme

Met Pre-sale toetsen we de markt

vastgoedaanbod op de

maximaal af.

markt.

Dewaele heeft unieke verkoopconcepten in huis die er op gericht zijn de best mogelijke verkoopprijs voor je pand te realiseren in een zo kort mogelijke periode.

“Beloof alleen wat je kan doen en doe wat je belooft”. POL DEWAELE, OPRICHTER EN MENTOR DEWAELE | VASTGOED MET ADVIES

78


TIPS & CIJFERS

Wij geven je alvast enkele

14 2

TIPS!

Zorg voor een realistische prijsbepaling Kies de juiste verkoopmethode

Besteed de nodige aandacht aan een uitgekiende dossieropbouw

Ga voor een doeltreffende publiciteitsvoering Leid zelf de bezoeken of doe hiervoor beroep op een onafhankelijke makelaar

Contacteer ons vrijblijvend voor een op maat uitgewerkte oplossing voor jouw verkoop. info@dewaele.com

79


Altijd een kantoor dichtbij Dankzij onze uitgebreide verankering in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, met een stevige aanwezigheid aan de kust, is er altijd een kantoor van Dewaele bij jou in de buurt waar je terecht kan met al je vragen over vastgoed. Met ons kantoor in Brussel genieten we nu bovendien van een strategische aanwezigheid in de hoofdstad. Op dewaele.com kan je al onze kantoren gemakkelijk terugvinden.

Knokke-Heist

Oostende Brugge Eeklo

Middelkerke kiosk Brugge

Koksijde De Panne

Aalter

Veurne

Gent Tielt

Roeselare

Dendermonde

Izegem Waregem Oudenaarde

Poperinge Ieper

Brussel

Kortrijk Wevelgem

21 kantoren

80

meer dan

100 medewerkers

4

kantoren

meer dan

25 medewerkers

7

kantoren

meer dan

25 medewerkers


Dewaele Vastgoedgroep in cijfers

2018

1984

50.000

sinds 1984 opgericht

info-aanvragen via www.dewaele.com

1.319 gerealiseerde verkopen

5.200 unieke document downloads

1.623 gerealiseerde verhuringen

22.500

potentiĂŤle kopers/huurders in ons netwerk

TIPS & CIJFERS

3.100.000 surfers op www.dewaele.com

16.000.000 bereik op sociale media

22.000.000

google vertoningen

30%

91% klantentevredenheid

van de portefeuille verkocht binnen de maand

65%

60%

succesvol verkocht via Pre-sale

succesvol verkocht via Count-down

Wist je dat...

je in elk Dewaele kantoor ook terecht kan voor het Van der Build aanbod?

al onze merken ondersteund worden door meer dan 30 enthousiaste experten in legal, marketing, ...

je ook zelf je woning kan verkopen via soldandset.be?

81


@ FORUM Heb je ook een vraag? Mail ons op info@dewaele.com

De redactie behoudt zich het recht voor om lezersbrieven in te korten of te weigeren.

Een bod uitbrengen: hoe doe je dat? De eerste concrete stap naar de aankoop van een woning is het bod. Je gaat hier als koper best niet over een nacht ijs, want je bod is bindend! Als de verkoper akkoord gaat, komt de verkoop in principe tot stand. Weigert de verkoper en brengt hij een tegenbod uit, dan vervalt het oorspronkelijke bod en ligt de beslissing bij de kandidaat-koper. Omdat je gebonden bent aan je bod, neem je best enkele voorzorgsmaatregelen. Een bezoekje aan de bank om uit te vissen wat jouw financiële mogelijkheden zijn, is bijvoorbeeld een must. Op basis van die informatie kan je een haalbaar bod uitbrengen. Het is eveneens aangewezen om voldoende informatie te verzamelen over de woning zelf, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ten slotte zijn er ook enkele aandachtspunten die met het bod zelf te maken hebben. Zo is het aan te raden om een schriftelijk bod uit te brengen. Op die manier vermijd je discussies en kan je desgewenst extra bepalingen opnemen, zoals een vervaldatum. Zonder vervaldatum loop je het risico dat de verkoper je aan het lijntje houdt en bovendien is een bod zonder geldigheidsduur in principe onbepaald geldig … Lees er meer over op www.dewaele.com/nl/ advies/verkoop-bod-uitbrengen

Hoe zit het met de indexatie van de huurprijs? Wanneer je een huurcontract afsluit voor een woning, ligt de huurprijs in principe vast voor de volledige duurtijd van het contract. Het is echter wel mogelijk om de prijs jaarlijks te indexeren, aangezien de kosten van levensonderhoud tijdens de loop van het huurcontract kunnen toenemen. De huurprijs van je woning of appartement wordt geïndexeerd aan de hand van de schommelingen van het indexcijfer van de gezondheidsprijzen. De huurwetgeving voorziet in een verplichte formule om de indexatie door te voeren. Let wel: de indexatie van de huurprijs gebeurt niet automatisch. De eigenaar moet hiervoor een schriftelijk verzoek sturen aan zijn huurder. Hij kan dit één keer per jaar doen, ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst - dit is de datum waarop de huurder daadwerkelijk zijn intrek nam in de huurwoning. De mogelijkheid tot indexatie hoeft op zich niet per se in de huurovereenkomst te zijn opgenomen. De Woninghuurwet laat de eigenaar namelijk altijd toe om te indexeren, tenzij de huurovereenkomst deze mogelijkheid uitdrukkelijk uitsluit. Als je als eigenaar vergeten bent om te indexeren, kan je de indexatie nog altijd met terugkerende kracht uitvoeren. Hier geldt wel een beperking tot de huurgelden van de laatste drie maanden voorafgaand aan het schriftelijk verzoek. Lees er meer over op www.dewaele.com/nl/ advies/alles-wat-je-moet-weten-over-deindexatie-van-de-huurprijs

Voor meer info kan je steeds terecht op onze website www.dewaele.com

COLOFON HOHO (House&Home) is een lifestylemagazine van Dewaele Vastgoeddiensten nv. Kwadestraat 157 bus 34, 8800 Roeselare, KBO: 0679.481.139, RPR Gent afdeling Kortrijk • Marketing manager: Vanessa Loose • Brand marketeer: Daphny Aeck • Uitgever: Stefaan Coucke, bestuurder Dewaele Vastgoeddiensten nv., BIV 207 218 Realisatie: Eindeloos - www.eindeloos-communicatie.be • Concept & Vormgeving: Gert Muller • Fotografie: Marc Wallican • Redactie: Filip Leloup Coördinatie: Daniëlle Knops, Jente Vochten Met je persoonsgegevens gaan wij zorgvuldig om. Daar kan je op vertrouwen. Door het geven van je toestemming, tijdens ons contact of aan één van onze partners van wie we jouw gegevens hebben ontvangen, ga je akkoord met de manier waarop wij je gegevens verwerken. Dit doe je ook wanneer je je interesses aan ons doorgeeft. Indien je hier vragen over hebt of meer over wil weten, verwijzen wij je graag door naar onze privacy policy op onze website www.dewaele.com/nl/privacybeleid waarin wij alles in detail hebben vastgelegd. Je kunt je ook op elk moment uitschrijven voor deze postale mailings door een mailtje te richten aan marketing@dewaele.com.

82

Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op enige ander wijze, zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de uitgever.


In het weekend samen door HoHo bladeren. Zalig!


Niets is ons te veel.

/ experts in bedrijfsvastgoed De makelaars van Turner gaan ver voor hun klanten. Als specialisten in bedrijfsvastgoed steken ze graag de handen uit de mouwen om voor elk dossier het beste resultaat te halen. En dat mag u letterlijk nemen. Hebt u professionele vastgoedplannen? Reken dan op onze jarenlange expertise.

U vindt ons aanbod op www.turner.immo


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.