__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMAR 2017 | PLATSEN, MATEN & MÄNNISKORNA I UDDEVALLA

favoritställen

challenger

sommarevent

upplevelser


Uddevalla&DU// Intro

Konditori Snäckan

Villa Lindesnäs Välkommen till restaurangen på klippan med fantastisk utsikt

Välkommen till Snäckan på anrika Gustafsberg. Café och restaurang, med havet som granne. À la carte och fullständiga rättigheter. För info ring 0522-380 80 eller besök www.konditorisnackan.se Kanelsnäckan AB, Gustafsberg 475 451 91 Uddevalla

A la carte, dagens lunch, konferens, bröllop, fester, catering, minnesstunder

Öppettider och mer information se www.villalindesnas.se eller ring 0522 - 300 58 Följ oss på facebook

! m u e s u m s n ä l s u h o B k ö s e B

Ansvarig utgivare: Roger Salomonsson, Destination Uddevalla, tel 0522 58 71 70 Redaktion: Roger Salomonsson, Ann-Louise Öhrn, Tanja Hjertquist, Kent Vikmo, Jessica Frendberg, Linda Gjerdrum Omslagsbild: Havstensklippan, fotograf Ulf Michal Upplaga: 50 000 ex Annonser: info@destinationuddevalla.com Layout: Kalas Reklambyrå, kalasreklam.se Foto: Ulf Michal, Maria Rasmusson, Fredrik Bogren, Stefan Björling, Roger Salomonsson, Bildbyrån, Per Pixel Petersson, Lars-Gunnar Hallsten, Leif Strid, Dan Almqvist, Kristin Wiktorsson, Jonas Ingman, Linda Svensson, Lola Lindegren, Peter Ljunggren, Jerker Norlander, David Scherman, Ulrika Lidvall, Lotta Jarl, Bohusläns museum, Caroline Joelsson, Ulrica Wallin, Susann Sannefjäll, Stefan Nerstrand, Fredrik Bogren, Henrik Trygg/vastsverige.com, Matt Evans, Mats Andersson, Kalle Eriksson, Monica Petersson, Mikael Reinhardt, Jenny Martinsson, Gunhild Rydholm, Yvonne Jägerbrand, Ingela Grytfors, Uddevalla kommuns bildbank

Hitta formen i Uddevalla!

Följ oss på instagram: @uddevallaochdu använd hashtag #uddevallaochdu

Årets sommar i Uddevalla är en av de mest aktiva någonsin. Gillar du att tävla och utmana dig själv eller är du en hängiven supporter? Ta en extra kik i årets utbud av motionslopp. Här finns hela nio olika tävlingar och motionslopp samlade under begreppet Challenger Uddevalla. Allt från swimrun och hinderlöpning längs strand­ kanten, till mountainbikelopp och triathlon. Vårt unika läge och Bohusläns vackra natur bidrar till helhetsupplevelsen, oavsett om du deltar eller föredrar att heja på. En mer stillsam naturupplevelse ger ett besök på skalbankarna i centrala Udde­ valla. Faktum är att det är världens största skalbankar och ett unikt område med sina kullar av skalgrus, där blommor och fjärilar stortrivs under vår och sommar. Fler tips om utflykter, mat, kultur och nöjen hittar du enkelt i vår evenemangs­ kalender på uddevalla.com. Bland tipsen finns Uddevallas återkommande musik­ festival Uddevalla Solid Sound och det nya teaterspelet Varvsspelet, som ger en historisk tillbakablick från Uddevallavarvets dagar. Men vad är väl en ort utan sina invånare? I det här magasinet kan du också läsa om personer som lever sin dröm, som gör internationell karriär med hemorten som bas eller som helt enkelt blivit ”hemvändare” och nyförälskade.

Ladda ner Uddevallas app: Upplev Uddevalla

Trevlig läsning!

Uddevalla Turistcenter, Södra Hamnen 2 451 42 Uddevalla, 46(0)522 69 84 84 info@uddevalla.com, uddevalla.com Följ oss på: facebook.com/uddevallaochdu

Ann-Louise Öhrn Kommunikationschef, Uddevalla kommun

www.destinationuddevalla.com

Roger Salomonsson Verksamhetsledare, Destination Uddevalla

Innehåll Handbollsproffsen från Uddevalla

4

Möt landslagsmålvakterna Bundsen och Appelgren

Joakim återvände till Ljungskile

10

SVT:s programledare bor mitt i naturen

• M E D K ÄR L EK TIL L F ÄR G EN - M ÖT GÖT EB ORGSKOLORIST ERNA 1 /4 -2 7/ 8 • HJÄRT AT S RUM 3/6-5/1 1 • K AN SJÄL V! - e n l j udup p lev else f ör d e allra min sta 22/6-8/8

Två fröknar på Bokenäset

16

EvaLena och Lillemor förverkligade sin dröm

Sommarens evenemang

20

Fullspäckad evenemangssommar i Uddevalla

Challenger Uddevalla

10

16

28

28

Uddevalla bjuder på fler lokala motionslopp än någonsin

Naturnära upplevelser och äventyr

30

Utforska Uddevalla på cykel, i kajak eller i vandringskängor

Fri entré • Öppet 362 dagar om året Uddevalla • www.bohuslansmuseum.se

Strandpromenden - en resa i tiden

34

Nio kilometers promenad från istid till nutid

Karta över Uddevalla kommun

38

Hitta till alla favoritställen 2 Uddevalla&DU

30

34 Uddevalla&DU 3


Uddevalla

Havet lockar handbollsproffsen tillbaka till Uddevalla

MIKAEL SAKNAR HAVET – Heidelberg är en fin gammal universitets­ stad men här finns inget hav, säger Mikael. Jag saknar närheten till havet som är så självklar i Uddevalla. Det är verkligen lyx att bo vid klippor och saltvatten. Att kunna ta båten ut till sjöss och göra stopp för grill och bad. Det är något jag uppskattar extra mycket när jag är hemma på besök. Det är nästan åtta år sedan Mikael lämnade Kroppskultur och Uddevalla för att spela i IFK Skövde. – Jag är glad över tiden i Kroppskultur, vi hade väldigt kul och det var en go stämning. Klubben toppade inte lagen tidigt som en del andra gör, utan här var det lagandan och spelglädjen som prioriterades, berättar Mikael. Att Mikael blev målvakt hänger ihop med att han inte var bollrädd och vågade testa. Han visade sig också vara en stor talang. Precis som Johanna gick han på handbolls­ gymnasium, fast i hemmastaden på det som idag heter Uddevalla Elitidrottsgymnasium.

LÖPTRÄNING I UDDEVALLASKOGARNA Både Mikael och Johanna har ägnat många timmar åt försäsongsträning med löpning i skogarna runt om Uddevalla. De nämner Egonspåret och spåren vid Bjursjön.

» Det är vackert vid Bjursjön och det är en perfekt träningsmiljö « – Det är vackert vid Bjursjön och det är en perfekt träningsmiljö. Efter en löptur i skogen kan man köra styrketräning i det nya utegymmet och sedan avsluta med ett skönt dopp i Bjursjön, tipsar Mikael, som också har tränat en hel del mountainbike i skogen. Mikael har ett tajt schema och hinner bara besöka Uddevalla några få gånger per år. En skillnad mellan Tyskland och Sverige som han märkt av är värdet av den svenska allemansrätten.

UPPSKATTAR ALLEMANSRÄTTEN – När jag är hemma är jag ofta ute i naturen av en eller annan anledning. Innebörden av allemansrätten är väldigt bra, naturen är ­lättillgänglig för alla, säger Mikael. Vid varje hembesök försöker han också hinna med ett besök på favoritgatuköket Charlie Chaplin vid Uddevallas resecentrum Kampenhof. – De har världens bästa kebabsås, konstaterar Mikael. FLYTTAR GÄRNA TILLBAKA När Mikaels och Johannas handbolls­ karriärer är över kan båda tänka sig att flytta tillbaka till Uddevalla. – Uddevalla är en riktigt trevlig och lagom stor stad att bo i om man bildar familj, säger Mikael. – När jag hälsar på mamma och vänner i Uddevalla kan jag upptäcka att jag saknar staden. Här är lugnt och nära till det mesta, inte minst havet, tycker Johanna.

Landslagsmålvakterna Johanna Bundsen och Mikael Appelgren är mitt i proffskarriären på var sitt håll. Men när skorna så småningom läggs på hyllan kan båda två tänka sig att flytta tillbaka till staden där de vuxit upp och lagt grunden till sin handbollskarriär.

Johanna och Mikael har spenderat oändligt många timmar i Agnebergshallen med träning och matcher för GF Kroppskultur – en av Uddevallas mest framgångsrika idrottsföreningar. Båda två började tidigt med handboll och valde att satsa som mål­ vakter i unga år. – Man kan säga att jag har vuxit upp i Kroppskultur. Det är en väldigt bra ung­ domsförening. Jag har bara gott att säga om dem, säger Johanna Bundsen, som kommer från en mycket idrottsintresserad familj. Hennes syster Kristina spelar också på elitnivå. – Jag spelade både fotboll och handboll i unga år, men valde att satsa på handbollen när jag gick i 8:an. Sedan dess har hand­ boll varit en stor del av mitt liv. Jag har inte hunnit med så mycket mer än skolan och träningen. 4 Uddevalla&DU

PROFFSKONTRAKT FÖR KÖPENHAMN HÅNDBOLD Det föll sig naturligt för Johanna att välja ett handbollsgymnasium i Partille. Hon flyttade till Göteborg när hon var 16 år och började spela i Sävehofs damlag. Redan som 18-åring var hon aktuell för landslaget och var med på träningsläger. Sedan följde en tid präglad av skador. Men vid EM 2014 var Johanna med i landslagstruppen igen. Snart väntar nya utmaningar för Johanna. Efter tio års spel i Sävehof flyttar hon i juli 2017 över till den storsatsande klubben Köpenhamn Håndbold för att spela i den danska ligan. Samtidigt går hon från dagens halvtidsjobb på ett fastighetsbolag till att bli handbollsspelare på heltid. – Det ska bli kul att flytta till en annan stor­ stad, även om jag trivs bra i Göteborg. Det är ett stort steg som känns helt rätt, säger hon.

INSPIRERAS AV VARANDRAS MÅLVAKTSSPEL Det händer att Johanna träffar på sin två år äldre målvaktskollega Mikael Appelgren som också startat sin karriär i Kroppskultur och som spelar i det svenska herrlandslaget sedan 2011. – Mellan matcherna på OS i Rio i somras hade dam- och herrlandslagen lite gemen­ samma aktiviteter och ibland har vi tränings­ läger på samma platser. Det är kul att det har gått så bra för Mikael och mig, och att vi båda har fått grunden i Kroppskultur. Vi kan inspireras av varandras målvaktsspel, säger Johanna. Mikael Appelgren spelar sedan några år tillbaka i tyska Bundesliga för klubben Rhein-Neckar Löwen. Han är handbolls­ spelare på heltid, bor i Heidelberg och trivs gott där. Uddevalla&DU 5


Uddevalla

Åk skärgårdsbåt

I VACKRA BOHUSLÄN

Boka en tur med Uddevallas skärgårdsbåtar under ditt besök i Bohuslän. Åk med på en dagskryssning till någon av våra bohuslänska pärlor eller ge båtturen en extra krydda och smaka färska skaldjur i solnedgången eller varför inte utmana varandra på vår melodikryssning? Bli förförd av våra salta upplevelser ombord!

Dagskryssningar Berättarbåten Njut av en heldag på det salta havet. Åk med m/s Byfjorden till Bassholmen, Smögen, Lysekil eller Käringön. Vi kör dagskryssningar juni - augusti.

Johannas tips

Mikaels tips

▶ Ta en fika på VILLA ELFKUL LEN och kika ru det spännand nt i e huset som ha r en intressant historia. ▶ Kör ett träni ngspass vid BJ URSJÖN. Där fin spår i skogen ns fina , ett utegym oc h badplats. ▶ Besök BOHU SLÄNS MUSEU M – här finns m fina utställn ånga ingar både för barn och vuxn a.

Foto. Tom Gustavsen

vet. ligger fint vid ha AFSBERG som N ST KA GU ÄC te in SN a I iss ▶ M NDITOR bada, fika på KO av l de en är Här kan man m gamla trähus so och kolla på storia. hi s Uddevalla ENADEN STRANDPROM längs havet på ▶ Promenera utsikten. och njut av det CENTRUM där vallas MYSIGA de er m Ud i nu nt Än ru . er sa ▶ Stro och restaurang er tik bu å sm finns flera PCENTRUM. ns på TORP KÖ shopping fin mmendera zza kan jag reko pi på n ge su ▶ Är du NG PINGVIN. RESTAURA

PRISEXEMPEL Dagskryssning till Käringön. Vuxen 595 SEK inkl. fika och middag på återresan.

6 Uddevalla&DU

Vill du få ut mer av din båttur? Passa på att hoppa ombord på Berättarbåten där du blir guidad på fjorden och lär dig mer om Uddevalla! Med Berättarbåten kan du åka lördag 27 maj, 17 juni, 26 augusti och 23 september. PRIS 295 SEK inkl. silltallrik och kaffe med kakbuffé

Kvällskryssningar Boka vår Skaldjurskryssning som tutar för avgång onsdagar och fredagar (10/5 - 22/9*). PRIS 550 SEK inkl. skaldjurslåda, resa och underhållning. *gäller ej fredagar i juli och 4, 11, 25 augusti

Melodikryssningen spelar ljuva toner till havs under fredagskvällar (7/7-11/8) PRIS 295 SEK inkl. kryssning, räksmörgås, underhållning och quiz.

Å nyhretets

www.skargardsbatarna.com +46(0)522 698480

Uddevalla&DU 7


Gustafsberg

Uddevallaturen 2017 Uddevalla

C

10.00*

11.00*

13.00*

SVERIGES ÄLDSTA BADORT

A

14.00

15.00**

17.00

D

C -

18.00

B

19.00 19.20

C

Gustafsberg

10.20

11.20

13.20

14.20

15.20

17.20

-

18.20

Lindesnäs

10.25

11.25

-

-

15.25

-

-

-

19.25

Sund

-

11.35

-

-

15.35

-

-

-

19.35

Skäret

-

11.45

-

-

15.45

-

-

-

19.45

Ammenäs

-

11.50

-

-

15.50

-

-

-

19.50

Stången

-

11.55

-

-

15.55

-

-

-

19.55

Unda

-

12.00

-

-

16.00

-

-

-

20.00

10.35

12.10

-

-

16.10

-

17.15

-

20.10

-

12.15

-

-

16.15

-

-

-

20.15

Sunningen Sund

VÄLKOMMEN TILL LAXBUTIKEN!

Lindesnäs

-

12.25

13.25

14.25

16.25

17.25

17.25

18.25

20.25

Gustafsberg

-

12.30

13.30

14.30

16.30

17.30

17.30

18.30

20.30

Uddevalla

-

12.50

13.50

14.50

16.50

17.50

17.50

18.50

20.50

Sommar buffé 250 kr

12-13 aug SG U S TA F S B E R G DAGARNA

Med reservation för ändringar

A. 13-14 & 20-21 maj, 27 maj-10 september, 16-17 & 23-24 september A + B. 12 juni - 27 augusti

A + B + C. 26 juni - 13 augusti A + B + D. 12-25 juni och 14-27 augusti

*turen inställd 30 juni pga. Pantaenius Bohusracet, **turen är inställd 17 juni pga. bröllop

VANDRARHEMS- OCH HOTELLBOENDE I JUNI, JULI OCH AUGUSTI

PRISEXEMPEL Uddevalla - Gustafsberg/Lindesnäs 40 SEK Uddevalla - Sunningen 60 SEK Barn/ungdom 7-16 år halva priset, barn under 6 år reser gratis

Lilla varvet (Uddevalla-Lindesnäs ToR) Stora varvet (alla bryggor)

Ljungskileturen 10.00 10.20 10.25 10.35

Slussen Stillingsön Lyckorna Stillingsön

11.20 12.10 12.30

12.30 12.50

Slussen

13.40

Slussen Lyckorna

15.20

14.30 15.20

Stilingsön

15.40

Slussen

16.30

Sunningen

17.15

Lindenäs

17.25

Gustafsberg

17.30

Uddevalla

17.50 Med reservation för ändringar

www.skargardsbatarna.com info@skargardsbatarna.com +46(0)522 698480

Ljungskileturen avgår varje dag mellan 26 juni - 13 augusti 2017

Uddevalla Gustafsberg Lindesnäs Sunningen

SÄSONGSKORT Vuxen Student/ pensionär Barn/ungdom (7-16 år)

495 SEK 395 SEK 255 SEK

60 SEK 100 SEK

Hundar &

0 522 -152 00 • info@gustafsberg.se • www.gustafsberg.se

Butik & Restaurang med Sveriges största laxsortiment

cyklar

får följa med ombord !

CAFE och BISTRO med modern matkultur och inspirerande mångfald.

Var är båten?

Vid eventuella trafikstörningar eller andra avvikelser finner ni information på skargardsbatarna.com eller ring Uddevalla TURISTCENTER för mer information +46(0)522 698484

Gemytlig GÅRDSMILJÖ med stor uteservering och mysig utebar.

GLASSBAR och nyttiga smoothies. Ljungskile

Ljungskile

PRISEXEMPEL Uddevalla - Gustafsberg/Lindesnäs 40 SEK Uddevalla - Sunningen 60 SEK Uddevalla - Lyckorna 80 SEK Lyckorna - Slussen ToR 100 SEK Lyckorna - Slussen enkelväg 60 SEK Barn/ungdom 7-16 år halva priset, barn under 6 år reser gratis

ÖRTAGÅRDEN

Kristen kurs- & lägergård

0727-15 85 05 IG / FB @cafefloraljungskile

Välkommen

Glasscafé med 40 olika sorters glass och tillbehörsbuffé

hit som vandrarhemsgäst eller för att boka konferenser, läger,retreater, festmåltider etc.

ÖRTAGÅRDEN Kyrkebyn 118, 451 93 Uddevalla 0522-66 01 28, 072-708 70 41 info@ortagarden.se

Ljungskile, E6 avfart 93 • 0522-208 10 Öppet 10-19 alla dagar • laxbutiken.se

www.ortagarden.se 8 Uddevalla&DU

Uddevalla&DU 9


Ljungskile

Joakim Odelberg har ett intensivt arbetsliv som programledare för SVT:s Mitt i naturen och som fotograf, filmare och föreläsare i naturfrågor. Det blir många resor runt om i världen och det har fått honom att uppskatta lugnet och tystnaden i det ensliga soldat­ torpet. – Eftersom jag träffar så mycket folk i mitt jobb är det jätteskönt att komma hem och bara vara Joakim. Ljungskileborna känner mig från min uppväxt så här kan jag koppla av helt, förklarar han.

Min fru blev helt förälskad i Ljungskile Efter att ha vuxit upp i Ljungskile och bott i Asien under flera år kände Joakim Odelberg att han var färdig med sin hemort. Men när hans fru från England kom hit på besök blev hon snabbt förälskad i naturen och samhället. Sedan några år tillbaka bor de i ett gammalt soldattorp mitt i skogen strax utanför samhället.

10 Uddevalla&DU

NATURINTRESSERAD FRÅN START Joakims naturintresse väcktes när han var tre år och fick sitt första cyklop. Han upptäckte livet under havsytan i Ljungskiles skärgård och blev helt fascinerad. Som tioåring tog han fridykarcertifikat och några år senare dykcertifikat. Hans naturintresserade för­ äldrar tog ofta med honom och hans bror Jesper och syster Pia på äventyr i skogen och på havet. – Mina bästa barndomssomrar var när hela familjen packade ihop oss i en gammal träsnipa med ruff och kajkade runt längs Västkusten i flera veckor. Eftersom min bror sitter i rullstol så var det ibland en utmaning, men absolut aldrig något hinder för mina föräldrar. PRISBELÖNAD FOTOGRAF OCH FILMARE Intresset och engagemanget för naturen har präglat både Joakims privatliv och arbetsliv. Joakim har vunnit flera priser som natur­ filmare och fotograf. Han har uppdragsgivare som Mission Blue i San Fransisco, Världsna­ turfonden, Wild Aid, Naturvårdsverket och många andra stora organisationer. Sedan

2015 är han en av tre programledare i Nordens populäraste naturprogram, Mitt i naturen. – Programledarrollen är en ny utmaning för mig. Tidigare har jag mest hållt i kameran och fått lära mig otroligt mycket om naturen av alla experter som jag arbetat med under många år. Det har jag stor nytta av idag.

» Ljungskileborna känner mig från min uppväxt så här kan jag koppla av helt « BERÄTTAR I BILDER Joakim är nyfiken på både människor och djur. Han kallar sig bevarandefotograf och drivs av att berätta om hotade djurarter och naturområden genom bilderna. – Bilder och filmer är magiska redskap som kan få människor att engagera sig. Jag vill inte bara visa det vackra i naturen utan också problemen som vi människor har åstad­ kommit på kort tid. Vårt sätt att leva är den största orsaken till att arter försvinner. Han hoppas inspirera människor att bry sig mer och vara mer i naturen. Joakim föreläser på skolor och företag, gärna i udda sammanhang som modevisningar, kickoffevents och andra miljöer. – Att möta barn och människor som är rädda för naturen brukar ge väldigt mycket. Skogen kan upplevas som otäck om man inte har varit där. Jag kan väcka intresse genom att berätta om häftiga upplevelser jag varit med om – allt från att träffa på en gigantisk

manta under havsytan, till att se elefantbarn gråta efter att deras mamma blivit skjuten. SIMMADE MED SPÄCKHUGGARE I februari var Joakim på uppdrag utanför Tromsö och lyckades få en simtur med en späckhuggare i det kristallblå ishavet. Han berättar lyriskt om känslan av att vara så nära det mäktiga djuret. Men han tycker lika mycket om att ge sig ut i en kajak på havet eller i en sjö på hemmaplan och komma nära en bäver eller utter. För den som vill upptäcka havet och sko­ gen i Ljungskile har Joakim mängder av tips. – Vill man komma ut på havet rekommen­ derar jag att hyra en kajak eller kanot och ta sig ut till någon av de fina småöarna utanför Ljungskile, till exempel Dirhuvudholmen och Oxholmen. Har man tur så ser man säl. TIPSAR OM MUSSELEXPEDITION – En annan häftig upplevelse är att åka med på musselexpedition där man skördar blåmusslor och tillagar dem. I Ljungskile finns också Musselbaren där man kan äta riktigt god mat från havet. Här finns flera vandringsleder längs havet och en mängd lättåtkomliga badplatser som exempelvis Kallbadhuset, Ulvön och Kungsparken. Joakim har också flera favoritställen i skogarna på Bredfjället, men också i naturen runt Stora och Lilla Skarsjön. – Det är jättevackert vid sjöarna och man tar sig enkelt hit. Här finns grillplatser, vind­ skydd med ved, fina badställen och bra fiske för den som har fiskekort. En del av skogen är gammal naturskog. Det betyder att skogen inte är odlad utan den har fått vara ifred. Här finns många fler djur- och växtarter att upptäcka. Uddevalla&DU 11


Ljungskile

Joakims tips

skörda färska ELEXPEDITION och ▶ Åk med på MUSS sslor och också av tillagade mu blåmusslor. Njut på Lyckorna N RE BA på MUSSEL andra delikatesser i Ljungskile. LJUNGSKILES vackra havsviken på ▶ Strosa längs den och Laxbutiken. rna ko AD mellan Lyc STRANDPROMEN SPARKEN LLBADHUSET, i KUNG ▶ Bada på anrika KA N. VÖ UL rna på eller ute på klippo ligger i kanten h Lilla SKARSJÖN som ▶ Ta dig till Stora-oc ngsled på dri van turreservat. En fin av Bredfjällets na t att paddla, fin är r hä h oc jön ra Skars 9 km går runt Sto fiska och bada. HUVUDHOLMEN eviken till öarna DIR arr Sp n frå la dd Pa ▶ och fiska. . Här är fint att bada eller OXHOLMEN LET i brusande SILVERFAL ▶ Upplev det vackra ngskile station Lju n Frå e. råd om ds vår tur na s röd lse ste Tjö dig dit. vandringsled som tar utgår en markerad skogsmarken på den fina kultur- och ▶ Gå en tur genom vandringsleder. lj mellan flera olika BREDFJÄLLET. Vä

Mellan hav och fjäll konfererar ni i en kreativ miljö med många möjligheter, allt från mindre grupprum till biosalong för upp till 200 personer. Sover gör ni i sköna sängar på det åretruntöppna hotellet och köket står beredda att duka upp såväl morgon som kväll.

tel: 0522-68 69 70

www.ljungskile.org

email: konferens@ljungskile.org

SOM MAR MUS IKEN www.svenskakyrkan.se/ljungskile

2 juli JOHAN STENGÅRD

23 juli ANNA-LOTTA LARSSON

Mångfald, glädje och gemenskap

13 aug TOMAS VON BRÖMSSEN

2017

25 juni 19.00 Resteröds kyrka

TONSTEGET 2 juli

19.00 Ljungs kyrka

9 juli

19.00 Forshälla kyrka

JOHAN STENGÅRD MARELD

16 juli 19.00 Resteröds kyrka

MEDELTIDSENSEMBLEN SONATRICE 23 juli 19.00 Ljungs kyrka

ANNA-LOTTA LARSSON 29 juli 19.00 Ljungs kyrka

SKARA STIFTS KYRKOSÅNGSFÖRBUND

30 juli 19.00 Forshälla kyrka

BREABACH FRÅN SKOTTLAND

6 aug 19.00 Ljungs kyrka

BENGT MAGNUSSON och SUZANNE RANGSTEDT 13 aug 19.00 Forshälla kyrka

”RILKELIGHT” MED JAZZENSEMBLE och TOMAS VON BRÖMSSEN (Rilkeensemblen) 20 aug 19.00 Grinneröds kyrka

ÅSTOLPOJKARNA

Samarrangemang med Sensus. Fri entré

12 Uddevalla&DU

Uddevalla&DU 13


Från snabbmat till husmanskost och À la Carte stor - förhusmanskost alla i familjenoch - förÀfolk i farten Frånvalmöjlighet snabbmat till la Carte stor valmöjlighet - för alla i familjen - för folk i farten -

Från snabbmat till och À Carte mat till husmanskost Från snabbmat och lahusmanskost Carte till husmanskost och À Carteoch À la Carte Från snabbmat tillÀ husmanskost och Àhusmanskost lalaÀCarte Från snabbmat Från till husmanskost snabbmat tilloch lalaCarte - -stor - för ialla familjen -för för farten het -- stor för alla - valmöjlighet stor i valmöjlighet familjen valmöjlighet ---för folk -alla för ialla i -familjen -folk för folk i farten valmöjlighet för ifarten familjen -- för i ifarten -- - för stor stor - alla för valmöjlighet i familjen - folk alla för folk familjen i farten - - folk i farten -

Sommarjazz

24–29 juli 24/7

Klassikern spetsad med en dansk sax Lars jansson Trio + Hans Ulrik 25/7

L’Jazz succéartist Daniel Lemma + orkester

jazz.se

www.l

26/7

FOTO: MALCOLM HANES

Sanslöst sväng i överraskande landskap Dubé, Nilsson & Norrefalk

BOKA BÅTPLATS Vardagar: Helger Nu har vi har lediga båtplatser för alla Kl 7.30-10.30 Frukost samt röda dagar båtstorlekar upp till 4 metersHelger bredd och Vardagar: : Vardagar: Helger Vardagar: Helger Helger Kl 11.00-17.00 Lunch

27/7

“Sensation”, “ny världsartist”

Ellen Andersson Quartet 28/7

Kl Vardagar: 11.00-17.00 Lunch kl 12.00-17.00 10 meters längd i hamnarna Skeppsviken, Helger Vardagar: Vardagar: Helger Helger Kl 8.00 7.30-10.30 Frukost samtsamt röda dagar Frukost Kl samt 7.30-10.30 röda dagar Frukostsamt röda dagar Kl• 7.30-10.30 Frukost röda dagar Södra Kajen och Rödön. Kl 7.30-10.30 Frukost samt röda dagar 7.30-10.30 Frukost Kl Lunch 7.30-10.30 samt röda samt röda dagar Kött •kl Helgens Àdagar la Carte KlKl11.00-17.00 Lunch 0 Kl Lunch Kl 11.00-17.00 12.00-17.00 kl 12.00-17.00 klFrukost 12.00-17.00 11.00-17.00 Lunch kl 12.00-17.00 Välkommen att kontakta hamnkapten Jerry Fors. Kl 11.00-17.00 Lunch 11.00-17.00 Kl Lunch kl •12.00-17.00 12.00-17.00 • Fisk Helgens • Kl Kött • Kött Helgens À Husman la Carte Helgens ÀLunch la 11.00-17.00 Cartekl••12.00-17.00 Helgens À laklCarte Tel: 0721-64 70 91 eller jerry.fors@uddevalla.se • •Kött Helgens la • Kött Kött • Kött • ••Helgens ÀHusman laÀ • Helgens ÀCarte la Carte •Carte Helgens À la Carte • •Fisk • Fisk Helgens Helgens Husman • Helgens Husman Pasta Kött • Fisk Fisk • Fisk • •Helgens • Helgens Husman • Helgens Husman • •Fisk Helgens Husman • •Pasta • Pasta Kött Kött KöttHusman Sallad Fisk • Pasta Pasta • Pasta Kött Kött Kött • •Sallad • Sallad Fisk FiskLäs mer på Fisk • Pasta Kött uddevalla.se/batohamn Pastabuffé • Sallad • Sallad • Sallad ••Fisk Fisk Pastabuffé • Pastabuffé Fisk • Sallad • Pastabuffé Fisk • Kl Pastabuffé •9.30-24.00 Pastabuffé •À Klcarte 9.00-24.00 À la carte À carte laPastabuffé Kl 9.00-24.00 À la carte Kl 9.30-24.00 À la À la Kl 9.00-24.00 9.30-24.00 À la carte Kl 9.30-24.00 lacarte carte • Pastabuffé Kl gatuköksmeny. 9.00-24.00 À laÀcarte 9.30-24.00 À laÀcarte Kl 9.00-24.00 Kl la 9.00-24.00 carteKloch Kl gatuköksmeny. 9.30-24.00 À lagatuköksmeny. carte Kl la 9.30-24.00 carte À la carte och gatuköksmeny. och gatuköksmeny. och smeny. och gatuköksmeny. och FRÅN SNABBMAT TILL HUSMANSKOST OCH À LA CARTE Kl 9.00-24.00 À la carte Kl och 9.30-24.00 Àoch la carte ochoch gatuköksmeny. och gatuköksmeny. gatuköksmeny. och gatuköksmeny. gatuköksmeny. gatuköksmeny. och gatuköksmeny. och gatuköksmeny. ÖPPETTIDER mån-tor 08.00-22.00 fre, lör 09.30-23.00 sön 09.30-22.00

Mjuk, sommarsvensk jazz Piatruba

Vi finns på Faceboo k!

29/7

Final med Sveriges bästa swingband Stockholm Swing All Stars

LJUNGSKILEGÅRDEN, Ljungskile

Kl 20.00, insläpp 19.00 Entré 230 kr, platsbokning vid köp av tredagarskort 690 kr eller veckokort 1200 kr Föranmälan: biljett@ljazz.se el. 076-1043580 Förköp: El & Fritid Varmrätter, öl, vin, fika från Golfrestaurangen

Kungstorget 1 • Uddevalla • Tel. 0522-190 90 www.lejascafe.se Följ oss på Facebook:

Lejas-Café

SUCCÈHUSBILEN

HITTA HIT

RIMOR SWEDEN EDITION Nu i 3 olika modeller

Oss hittar du 5 km söder om Ljungskile, längs väg 167. Välkommen!

Catering - från till hela rån fredagsmys tillCatering hela arrangemang! - fredagsmys från fredagsmys till arrangemang! hela arrangemang! från Slängom 1Catering Uddevalla, 0522-377 64 64 till hela arrangemang! ängom 1Catering Uddevalla, Slängom 64fredagsmys 1 Uddevalla, 0522-377 -0522-377 fredagsmys hela arrangemang! Catering -från från fredagsmys tilltill arrangemang! Catering - från -hela från till hela fredagsmys arrangemang!

www.mona-lisas.se Välkommen! www.mona-lisas.se Välkommen! www.mona-lisas.se Välkommen! Slängom 11 Uddevalla, 0522-377 64 Slängom 1 Uddevalla, Slängom 0522-377 1 Uddevalla, 64 0522-377 64 Slängom Uddevalla, 0522-377 64 Vardagar 7.30-24.00, helgerhelger 9.30-24.00 agar 7.30-24.00, helger 9.30-24.00 Vardagar 7.30-24.00, 9.30-24.00 www.mona-lisas.se Välkommen! www.mona-lisas.se www.mona-lisas.se Välkommen! Välkommen! www.mona-lisas.se Välkommen! Catering Vardagar - Vardagar från fredagsmys till hela arrangemang! 8.0023.00, helger 9.30-23.00 7.30-24.00, helger 9.30-24.00 Vardagar 7.30-24.00, Vardagar helger 7.30-24.00, 9.30-24.00 helger 9.30-24.00 Vardagar 7.30-24.00, helger 9.30-24.00

Vardagar 7.30-24.00, helger 9.30-24.00 Slängom 1 Uddevalla, 0522-377 64 www.mona-lisas.se Välkommen! Vardagar 7.30-24.00, helger 9.30-24.00

VARDAGAR 08.00-10.30 Frukost 11.00-17.00 Lunch

HELGER 12.00-17.00

Helgens á la carte Helgens husman

CATERING - från fredagsmys till hela arrangemang GATUKÖK - meny varje dag

Slängom 1 | 451 50 Uddevalla | 0522 377 64 | info@mona-lisas.se | www.mona-lisas.se 14 Uddevalla&DU

Uddevalla&DU 15


Bokenäset

Det som från början var ett sädesmagasin på en lantgård från 1600-talet, har omvandlats och stegvis byggts ut till en spännande butik som idag rymmer både inredningsdetaljer och kläder. EvaLena och Lillemor berättar om sin resa under en fikapaus strax innan butiken öppnar en solig vårdag. – Vi bor båda två på Bokenäset och träffades i en föräldragrupp för 24 år sedan. Det visa­ de sig att vi hade samma dröm om att öppna en inredningsbutik på landet. Vi gillar inred­ ning och kläder och vi ville skapa en kreativ butiksmiljö, berättar EvaLena Swartswe.

Vi lever vår dröm på Bokenäset När vännerna EvaLena Swartswe och Lillemor Johansson öppnade inredningsbutiken Två Fröknar i ett gammalt magasin på Bokenäset för nio år sedan var det många som tvivlade på idén. Men själva har de aldrig tvekat. – Kunderna uppskattar att komma ut på landet och handla i en lugn annorlunda miljö. Vi har utvecklat butiken steg för steg och idag är den ett populärt utflyktsmål. Sedan två år ligger det även en välbesökt restaurang vägg i vägg.

16 Uddevalla&DU

ÖPPNADE BUTIK NÄR BARNEN BÖRJADE SKOLAN När barnen kommit upp i skolåldern var det läge att förverkliga affärsidén. Två viktiga krav var att de skulle kunna styra sina arbets­ tider och starta i liten skala. Namnet Två Fröknar passade bra eftersom båda levde i samboförhållande, och gör det fortfarande. EvaLena hade flera års butikserfarenhet medan Lillemor hade arbetat med personer med utvecklingsstörningar i Uddevalla kom­ mun. Ingen av dem hade drivit företag förut, men deras sambor var entreprenörer och kunde hjälpa till på olika sätt. – Det föll sig naturligt att vi hamnade här på Svälte Gård vid havet, förklarar Lillemor. Magasinet tillhörde min sambos släktgård och vi kände att läget vid Rotviksbro och väg 161 mellan Uddevalla och Lysekil var perfekt. Här passerar många turister och sommarstugeägare under ett år.

CAFÉ I BUTIKEN Affärsidén var från början att mixa trend­ riktig inredning med saker som de själva gillar. Efter ett tag testade de att även ta in kläder och fick bra respons från kunderna. Lillemor och EvaLena förverkligade också idén om att ha ett litet café i butiken som ett komplement. De inredde ett litet kök, hade några bord och turades om att baka kakor. – Caféet i butiken blev en riktig succé. ­Kunderna gillade våra hembakta mjuka kakor lika mycket som våra inredningsvaror och kläder. Men till slut blev efterfrågan så stor att köket inte räckte till. Då bestämde vi oss för att fokusera helt på butiken istället, berättar EvaLena.

» Det är nästan så att vi måste nypa oss i armen ibland och påminna oss om vad vi åstadkommit « VÄLBESÖKT RESTAURANG SOM GRANNE När fler och fler kunder började fråga var de kunde äta mat någonstans på Bokenäset väcktes idén att ta kontakt med ägarna till restaurangen Brygghuset. Något år senare öppnade de restaurang Stallgården vägg i vägg med Två Fröknar. – Det är en perfekt lösning på många sätt. Stallgården är en bra och välbesökt rest­a­urang och vi hjälps åt att locka hit kunder.

Vi ordnar till exempel mingelkvällar tillsam­ mans. Dessutom är våra lokaler samman­ länkade så kunderna kan enkelt gå mellan vår butik och restaurangen, berättar de. SALUHALL ÖPPNAR PÅ GÅRDEN Under 2017 kommer även en saluhall att öppnas i nybyggda lokaler på gården. Här ska närproducerad mat säljas av en ny aktör. När Lillemor och EvaLena tänker på allt som hänt i och runt om deras företag under de nio åren känner de sig stolta. – Det är nästan så att vi måste nypa oss i armen ibland och påminna oss om vad vi åstadkommit, säger EvaLena. Vi har verkligen tagit små steg i taget och företagets omsättning ökar varje år. Nu vill vi nog inte växa så mycket mer. Men vi lyssnar noga på vad kunderna vill ha och det dyker hela tiden upp nya idéer. SATSAR PÅ PERSONLIG SERVICE – Att driva eget innebär förstås mycket jobb och tar en stor del av vårt vakna liv, säger Lillemor. Men det är det värt. Vi gillar verkli­ gen våra jobb och att få lära känna så mycket trevliga människor. Våra kunder är mellan 0 och 100 år. Det är roligt att ge dem person­ lig service i en lugn och kreativ butiksmiljö. Båda två trivs väldigt bra på Bokenäset. Lillemor bor vid Lanesund och EvaLena bor vid Gullmarsfjorden. – Bokenäset lever året om. Här finns det mesta man behöver. Förskola, skola, butiker, ålderdomshem, den aktiva idrottsföreningen Bokenäs IF, havet, skogen och många trevliga grannar. Det är perfekt att bo på landet och ha så nära till stan, förklarar EvaLena. Uddevalla&DU 17


Bokenäset

Fröknarnas tips

PÅ ERKSGLÄDJE . tiken HANTV or bu ck ar ve m a m ss so vi verk säljs ▶ Missa inte r vackert hant dä T SE Ä N d. BOKE s Bygdegår ger i Bokenä ser Butiken lig dra delikates konfekt och an n, pa si ar m ▶ Köp genuin Skaftöbron. NLADAN nära i MARSIPA m drivs av hästgården so RIDNING på N R TE ES W ▶ Testa . R; LB Western BADPLATSE näsets finaste ll, Skår, ke Bo av a gr ▶ Bada på nå Hällebäck, Hafsten, Jordfa nd, vid Lanesu h Kavlanda. oc k äc r. rb Rö ler bo över dä N RESORT el TE FS h A H oc l til ar r dr tu ika ål ▶ Ta en dags tiviteter för ol massor av ak Där finns et om. ÄS smaker år delse; BOKEN ora sporthän st n s de en ar UN m R m so NÄS SWIM ▶ Missa inte juli och BOKE 8 IF. n s de nä N ke LO TRIATH föreningen Bo ngör är idrotts m 9 juli. Arra & BISTRO so GÅRD CAFÉ S Å G Ö H l til kt ▶ Gör en utfly en. vid Kalvöfjord ligger fint KENÄSET ggningen BO startade anlä ny en. n rd de fjo l til ljö r udde i Ko ▶ Ta en tu tell. ällansås på en ho Bj h d oc vi a L sp EL , HOT fé, restaurang ca t de ns fin Där det aset.com www.boken

LEVER NÄRA NATUREN Långa arbetsdagar under många år har lärt Lillemor och EvaLena att vara noga med att ta helt ledigt från jobbet emellanåt. – Vi gillar att vara ute i naturen båda två. EvaLena springer gärna i skogen och jag gillar att ta med min hund på långprome­ nader, säger Lillemor. – När kunder frågar om tips på vad de kan göra på Bokenäset har vi massor av aktivi­ teter att lyfta fram. Det händer mycket här under hela året. För den som gillar att röra på sig kan vi tipsa om fina skogsområden, cykelvägar, barnvänliga badplatser, vackra vattenleder att paddla i och bra dykplatser i Gullmarsfjorden. – Vi märker att fler och fler vill ta sig ut i naturen – antingen på egen hand eller i någon gruppaktivitet. Vår butik och restaurang Stallgården är bara två av många populära utflyktsmål på Bokenäset.

Nu har vi slagit upp portarna i ny regi och önskar er varmt välkomna till nya hotell Bokenäset! 


Följ med oss på Facebook och Instagram@hotellbokenaset och håll dig uppdaterad om vad som händer hos oss i vår och sommar. Nu gör vi Bokenäset tillgängligt för alla, året om.


 RESTAURANG VÄSTERSALT - HOTELL - FRÖKEN ESTERS SKAFFERI - SPA & RELAX AKTIVITETER - KONFERENSANLÄGGNING - BRÖLLOP & FEST www.bokenaset.com +46522-60 44 00 kontakt@bokenaset.com

Välkommen till västkustens mest spännande Bo, Äta, Gör a fritids- och konferensanläggning 63 Aktivitete r

60 stugor och 360 campingtomter Fyra restauranger varav en året runt öppen 63 Aktiviteter för familjer, företag eller kickoff Barnvänlig sandstrand Ny poolanläggning med 4 pooler ÖPPET ÅRET RUNT!

STUGOR • CAMPING • RESTAURANG • KONFERENS • AKTIVITETER

Hafsten Resort • Uddevalla • 0522 64 41 17 • www.hafsten.se 18 Uddevalla&DU

Uddevalla&DU 19


r dda ne

Upplev Uddevalla

s a l l a v e d d U La

app

för information om alla evenemang och inspiration om vad som finns att se och göra i Uddevalla besök uddevalla.com eller ladda ner vår app

uddevalla.com

Ett axplock evenemang i Uddevalla

Med reservation för ändringar

maj

juni

juli

augusti

september

6 Dalaplan

3 Uddevalla Run Dirt Race

1 Häng på Hamngatan

2 - 5 International Street Market

1 - 3 Uddevalla Open

3 Stefan Andersson på Lyckorna brygga

3 Månadsmarknad på Kungstorget

4 - 5 Uddevalla Folkmusikfestival

Folkets Hus

3 Växtmarknad på I 17

7 - 5 Hantverksglädje på Bokenäset

7 Kaboom – Regionteater Väst

5 Månadsmarknad på Kungstorget

Hantverksmarknad med utställning och försäljning på Bokenäs bygdegård.

6 Nationaldagsfirande

8 Bassholmendagen

Musik på Uddevallakassettens lilla scen Kontoret.

7 Bomässan – Bo i Uddevalla Energifylld musik och explosiv dans.

7 Romance de los pinos

En musikalisk hyllning till Andrés Segovia med Christer Brodén i Uddevalla kyrka.

8 Månadsmarknad på Kungstorget 13 Rockabillyfest

med Tennessee Drifters och Jumpin’ Tom and the Amplifiers på Lane Loge.

13 Rosenkavaljeren

Opera live från Metropolitan i Folkets Hus.

Hinderbanelopp längs Strandpromenad. Bodele.

Traditionellt nationaldagsfirande på flera platser.

6 Strandjoggen

Uddevalla centrum

En dag på ön Bassholmen där hamnen fylls av vackra allmogebåtar.

Ett lopp längs Uddevallas Strandpromenad.

8 Bokenäs Triathlon

6 Herrstadsfjällsloppet

9 Bokenäs Swimrun

Motionslopp för cyklister. Fridhem.

6 Nationaldagskonsert

Uddevalla Kammarkör och Uddevalla folk­ dansgille och Spelmanslag i Uddevalla kyrka.

11 2CV-träff

11 - 15 Västkustens Dansfestival på Lane Loge.

13 - 16 Tjo upp på Backamo Dragsspelstämma på Backamo.

Motionslopp för cyklister. Fridhem.

Träff för lyckliga ägare av Frankrikes ”Charmtroll” 2cv på Kungstorget.

15 - 16 Loppisrally på Bokenäs

14 Gospelkör

16 - 17 Uddevalla Solid Sound

15 Swix Uddevalla MTB

14 Dalslandsrundan Lane-Ryrs kyrka

16 Vårkonsert

med Uddevallakammarkör på Bohusläns museum.

21 Vårkonsert

med S:t Mikaelskören i Uddevalla kyrka.

23 Dalabergsdagen

En härlig dag med bland annat Uddevallakasetten på Dalaberg.

24-27 Imagine musiktävling

Sveriges bredaste och äldsta musiktävling för musiker mellan 13 och 21 år, med flera olika scener i Uddevalla centrum.

25 DAGNY’s Veteranbilsrally 26 - 27 Körpehölafestivalen

Musikfestival på Kulturhuset Bastionen i Uddevalla centrum.

26 Club artist Tommy Nilsson & Kotte Mortens Krog

27 Berättarbåt med Skärgårdsbåtarna 20 Uddevalla&DU

En av Bohusläns största musikfestivaler med artister som Miss Li och Linnea Henriksson i centrum.

Hushåll utmed vägen arrangerar loppis.

Matkultur från hela världen på Kungstorget. på Bohusläns museum. En mötesplats för alla som spelar, dansar och lyssnar på folkmusik.

4 - 6 Oddebollen

7 Månadsmarknad på Kungstorget

Östraboteatern

En vecka i maritimt tecken över hela Bohuslän.

11 - 12 Elinorspelen på Bokenäset En gratisfestival med livemusik och sport­arrangemang på Skälebacke.

12 - 13 Gustafsbergsdagarna

En härlig dag på anrika badorten Gustafsberg med guidade turer, teater och mycket mer.

Cykeltävling nära havet i Uddevalla.

12 Streaplers på Lane Loge

21 - 24 Kajakkalaset

18 - 20 Uddevalla Pridefestival

Handbollsturnering utomhus för ungdomar.

17 Ljungskiledagen

24 - 4 aug Varvsspelet

Teater på Uddevallavarvets gamla mark.

Ett evenemang som attraherar över 20,000 besökare från hela världen till Glimmingen.

24 - 29 L’jazz sommarvecka

25 - 26 Svartedalens musikfestival

Familjedag i Ljungskile centrum med tivoli, marknad, motionslopp, musik och mycket mer. Musik på Uddevallakassettens lilla scen Kontoret.

Jammande jazzartister på Ljungskilegården.

17 Berättarbåt med Skärgårdsbåtarna

27 - 29 Uddevallakalaset

17 Suspekt

Traditionellt firande på flera platser i Uddevalla.

En återkommande familjefest i Uddevalla. I dagarna tre fylls centrum av underhållning, musik, knallar och tivoli.

29 - 2 juli Pantaenius Bohusracet

29 Uddevalla Swimrun

23 Midsommarfirande

Kappsegling längs Bohusläns kust med start i Uddevalla.

29 Nattsudd med hamnfest

Kvällsöppet i centrum med flera överraskningar.

30 Lyckorna seglarfest

En familjedag som arrangeras i samband med Pantaenius Bohusracet i Ljungskileviken.

29 Berättarbåt med Skärgårdsbåtarna

En familjefest på Backamo lägerplats med aktiviteter som hästkörning, traktorparad, westernridning och mycket mer.

4 Månadsmarknad på Kungstorget

Skönt häng på både vatten och land för nybörjare och erfarna paddlare på Bodele.

16 - 18 Junicupen

2 - 3 Bondens och skogens dagar

Fotbollsturnering med ungdomslag från hela landet.

5 - 13 Västerhavsveckan

Uddevalls egna pridefestival i centrum.

19 - 20 VM i motocross

tjuvkik på hösten

Nordisk turnering i paraidrott, Special Olympics i fotboll, golf, bowling och racerunning.

oktober 2 Månadsmarknad på Kungstorget

14 Johan Glans

7 Gömda Glömda Gårdar

Upptäck Uddevallas unika stads­miljöer i gömda, glömda gårdar.

16 - 17 Matjordens dag

En mötesplats för lantbruk, livsmedel och lokal produktion på Gullmarsberg säteri på Bokenäset.

november

23 - 24 Matvandrig i Väst

En kulinarisk helg i Fyrbodal där möjlighet ges att besöka, handla och äta hos lokal­ producenter av närproducerade råvaror.

2-4 UddevallaKassettFestivalen

28 Fröken Elvis

En härlig utmaning där loppet går på vackra Her­restadsfjället, både på och bredvid stigar.

Mortens Krog

4 Uddevalla x-trail

Musik på Folkets Hus.

30 Tjejlördag

En lördag inriktad på mode, hälsa och skönhet i centrum.

6 Månadsmarknad på Kungstorget

30 Berättarbåt med Skärgårdsbåtarna

11 Bo&Leva-mässan Bohusläns museum

17 Henrik Schyffert på Östraboteatern

Teaterladan Bokenäs

26 Barnens loppis på Kungstorget 26 Berättarbåt med Skärgårdsbåtarna

utställningar Bohusläns museum

26 Logefest

16 mars - 5 nov Sänkta skepp

The Countryside of Harmonica Sam och Berrypickers på Lane Loge.

26 Utomhusbio

Uddevalla centrum

Spår av Stora nordiska kriget i Bohuslän.

1 april - 27 aug Med kärlek till färgen

Möt Göteborgskoloristerna.

19 maj - 27 maj ABF Riksfotoutställning 3 juni - 5 nov Hjärtats rum

22 juni - 8 aug Kan själv!

Kärlek mellan människor – över tid, ålder, kön och kulturer. En ljudupplevelse för de allra minsta.

Uddevalla&DU 21


Foto: Agneta Thorsén

Arbeta och bo där du tar semester

Välkommen till Uddevalla där vi samverkar med våra grannar för mer attraktiva centralorter

Kontakta Tillväxtavdelningen om du har frågor om näringsliv, kompetens eller utveckling - 0522-69 60 00 Näringslivsutvecklare Sophie Carling - 0522-69 61 53 www.uddevalla.se/naringsliv 22 Uddevalla&DU

Uddevalla&DU 23


PANTAENIUS BOHUSRACET

– kappsegling längs Bohuskusten

Under tre dagar i slutet av juni förvandlas Uddevalla till ett maritimt center när hela hamnen fylls av segelbåtar som ska delta i kappseglingstävlingen Pantaenius Bohusracet längs Bohuskusten. Tävlingen pågår mellan 29 juni och 2 juli och är en distanskappsegling för segelbåtar med endast två besättningsmän. En härlig utmaning för alla seglare – här sätts deras uthållighet, seglingskunskaper och samarbete på prov.

Evenemangstaden Uddevalla Uddevalla är en pulserande stad med ett brett utbud av evenemang och kultur året om. Under vår och sommar bjuder Uddevalla in till utomhusteater, festivaler, matmarknader och en massa härlig musik. Här har du några favoriter ur sommarens kalendarium. Alla evenemang hittar du på uddevalla.com

NATTSUDD MED HAMNFEST

LYCKORNA SEGLARFEST

människor och båtar när det bjuds in till Nattsudd med hamnfest inför Pantaenius Bohusracet som startar 30 juni. Kvällen innan tävlingen är det hamnfest med spännande mat, aktiviteter och musik i gästhamnen vid Södra Hamnen, sam­ tidigt som det är nattsudd i centrum med shopping och myller på uteserveringar.

på morgonen vid Uddevallabron. Båtarna tar sig till Ljungskile för fulla segel med en slutspurt som prisas. På Lyckorna i Ljungskile bjuds det på spännande mat, aktiviteter och musik under dagen. Skärgårdsbåtarna tar dig från Mattson­kajen i Uddevalla till Lyckorna och tillbaka.

29 JUNI Uddevalla centrum fylls med

30 JUNI Pantaenius Bohusracet startar

HÄNG PÅ HAMNGATAN

1 JULI Ett kulturkalas i miniformat i

Uddevalla centrum. Trafiken på Norra Hamngatan stängs av och gatorna öppnas för uteserveringar och en mängd olika aktiviteter. Njut av vimlet och härlig musik. Ta en god kopp kaffe vid Bäveån. Strosa i Hassel­backen och häng en stund på Norra Hamngatan.

UDDEVALLAKALASET

27-29 JULI Uddevallakalaset är årets

stora familjefest och en kär tradition som får många Uddevallabor att besöka centrum. I tre dagar är det en fantastisk stämning från Kungstorget, längs hela Kungsgatan, förbi Barnparken i Museiparken ända ner till det stora tivolit på Kampenhof.

TORSDAGAR PÅ DAGNY´S

UDDEVALLA SOLID SOUND

VÄSTKUSTENS DANSFESTIVAL

Låt dig förflyttas tillbaks till femtiotalet med ett besök på Dagnys musikkafé – inrett helt i 50-talsstil med jukebox som spelar den rätta musiken. Förutom den populära räk­ mackan finns favoriter som mazarin och radiokaka. Vissa torsdagar bjuds det även på livemusik. Dagny's är uppkallat efter Owe Thörnqvists låt inspelad 1958. Öppet varje torsdag kl 18-20 (21 under sommaren).

Bohusläns största musikfestival som för sjätte året i rad bjuder in till två grymma dagar i Uddevalla centrum. Här spelar Sveriges artistelit; Miss Li, Linnea Henriksson men även Norges stolthet SEEB. Arrangörerna fokuserar på integration, jämställd­het och gemenskap och lockar publik i alla åldrar.

Väst­kustens största dansbandsfestival och fyller sin loge och camping med dansanta glada människor i alla åldrar från hela Norden. Varje kväll står ett nytt dansband på scenen. Missa inte årets dansbands­ festival med favoriter som Lasse Stefanz, Streaplers och Barbados.

24 Uddevalla&DU

16-17 JUNI Uddevalla Solid Sound är

11-15 JULI Lane Loge bjuder in till

Uteserveringarna kryllar av solbrända och glada semesterfirare och på kvällarna förvandlas hela Kungsgatan till en stor gatu­ fest. Barnen har kul, tittar på cirkusshower och lär sig cirkuskonster, leker i Barnparken och roar sig på det stora tivolit. Med musik och underhållning på flera scener i centrum är det ett härligt kalas för hela familjen! Kalaset inleds med allsång på Kungstorget med årets allsångsledare Lasse Holm. OBS! Håll utkik efter årets nyheter på Norra Hamngatan!

Uddevalla&DU 25


BONDENS SKOGENS DAGAR

&

Lördag 2/9 & Söndag 3/9

BACKAMO SOMMARJAZZVECKAN

VARVSSPELET

INTERNATIONAL STREET MARKET

härliga jazzstunder hela året, men under den traditionsenliga sommarjazzveckan jammar det verkligen loss och flest besökare kom­ mer till Ljungskile. I sommar bjuder 30-års­ jubilerande L’jazz in välkända musiker från när och fjärran som spelar och sjunger högklassig jazz.

kvällar väcks Uddevallavarvet till liv igen av Varvsspelets teatersällskap. Med nyskriven dramatik, musik, sång, dans och modern teknik får publiken en inblick i villkoren som varvsarbetarna levde och arbetade under. Föreställningen ges i Uddevallavarvets f d maskinhall, numera Kynningsruds lokaler.

Smaklig måltid! Ja, så låter det i fyra dagar på Kungstorget när International Street Market besöker Uddevalla. Denna aptitret­ ande torgmarknad drivs av knallar och säljare från hela världen. En succé som lockar många att provsmaka läckra mat­­rätter och delikatesser.

24-29 JULI L’jazz i Ljungskile bjuder in till

24 JULI-4 AUGUSTI Under tio sommar­

LÄGERPLATS VID VÄG 167 LILLA EDET LJUNGSKILE

2-5 AUGUSTI Bon appétit! Buen provecho!

Ni är välkomna till två heldagar FÖR HELA FAMILJEN MED MÅNGA AKTIVITETER

Se program

www.bondensdag.se HUVU DSPONSOR

GUSTAFSBERGSDAGARNA

VM MOTOCROSS

UDDEVALLA OPEN

glansdagar i Uddevallas unika och anrika bad- och kurortsmiljö Gustafsberg. Njut av massage, drick brunnsvatten, se utställ­ ningar och uppträdanden och missa inte de guidade turerna med teaterinslag som lär barn och vuxna om Gustafsbergs intres­ santa historia.

för 20:e gången på Glimminge Motorstadion i Uddevalla. Ett arrangemang som lockar över 20 000 besökare från hela världen. Extra spännande är det i år då två svenska namn finns med på startlistan. Tävlingen fyller hela staden med internationella besökare. Missa inte denna fartfyllda helg!

ny spännande nordisk turnering i para­idrott, Special Olympics. Till skillnad från fjolårets Para-SM i fotboll omfattar Uddevalla Open, utöver fotboll, även golf, bowling och race­running. Det skapar möjlighet för många fler idrottare att delta i turneringen.

12-13 AUGUSTI En återblick till forna tiders

19-20 AUGUSTI VM i motocross arrangeras

1-3 SEPTEMBER Uddevalla Open är en

Uddevalla&du.indd 1

2017-03-31 11:08

BÄSTA PRESENTEN!

TKvOallRacTentrum.se N E S E R P w.ud de ww

DU KÖPER UDDEVALLA CENTRUMS PRESENTKORT PÅ HEMMAKVÄLL HEMMAKVÄLL KUNGSGATAN 15, UDDEVALLA

KORTET GÄLLER TILL BÅDE SHOPPING, MAT & NÖJE. VÄLKOMMEN TILL CENTRUM! Ett musikaliskt teateräventyr om varvsepoken, på plats i de gamla varvslokalerna i Uddevalla

www.clasohlson.se

BONDENS OCH SKOGENS DAGAR

MATJORDENSDAG

GLÖMDA GÖMDA GÅRDAR

Skogens Dagar fylls Backamo Lägerplats i Ljungskile med mycket folk, roliga aktiviteter och sevärda ting för hela familjen. Besökare kan testa att åka häst och vagn, och göra en nostalgitripp bland gamla bilar, motorcyklar, traktorer och maskiner. Det bjuds på under­ hållning för stora som små.

en mötesplats för alla som är intresserade av lantbruk, livsmedel och lokal produktion. Här vid natursköna Gullmarsbergs Säteri i Skredsvik utanför Uddevalla händer det mycket; bl.a. gårdsförsäljning, utställning av maskiner, SM i plöjning, härliga uteaktiviteter för barn och matservering med café.

stadsmiljöer under en eftermiddag och kväll. Med karta i handen vandrar du runt i stadskärnan och upplever genuina platser, kreativitet och kultur tillsammans med de andra besökarna. Uddevalla har fantastiskt fina bakgårdar som denna dag öppnas för alla som vill kika in.

2-3 SEPTEMBER Under Bondens och

26 Uddevalla&DU

16-17 SEPTEMBER Matjordens dag är

7 OKTOBER Upptäck Uddevallas unika

Speldagar: 24, 25, 27, 28, 29, 30 juli och 1, 2, 3, 4 augusti kl 19.00

Du hittar information om dessa och ännu fler på

Biljetter: nortic.se och Bohusläns museum. Läs mer på varvsspelet.se

www.uddevallacentrum.se Uddevalla&DU 27


STRANDJOGGEN 6 JUNI

Fira Nationaldagen genom att springa Strandjoggen längs Uddevallas Strandpromenad. Ett trevligt motionslopp för dig som gillar att motionera i vackra omgivningar. För dig som hellre tittar på, finns många bra platser att följa tävlingen från. Strandjoggen har en 5 km lång bana som startar vid Riverside i Uddevalla centrum och målet vid Gustafsberg. Tävlingen har tre klasser; vuxna, ungdomar och barn. Mer information och anmälan: www.strandjoggen.se

BOKENÄS TRIATHLON 8 JULI

Vill du delta i ett motionslopp, kanske två eller rentav nio? Nu har du chansen att testa dina krafter i nio härliga motionslopp som arrangeras i Uddevalla. Nu har vi fler lokala tävlingar än någonsin och de riktar sig både till motionären och till den satsande idrottsutövaren. Alla nio ingår i nya samlingsbegreppet Challenger Uddevalla. Oavsett om du gillar att cykla, springa eller simma så finns ett motionslopp för dig. Du bestämmer själv på vilken ambitionsnivå du vill lägga dig. Är du motionären som vill ha en ny tävling som mål för din vardagsträning? Eller är du en elitsatsande idrottsutövare som vill toppa formkurvan med flera tävlingar? Läs mer på www.challengeruddevalla.se Alla nio motionsloppen i Challenger Uddevalla är stora publikfester. De flesta av dem bjuder också på trevliga kringaktiviteter med mat och underhållning. Varmt välkommen som publik eller som deltagare i Challenger Uddevalla!

BOKENÄS SWIMRUN 9 JULI

Varför inte kombinera Bokenäs Triathlon med ytterligare en rolig utmaning dagen efter? Eller satsa all din energi på Bokenäs Swim­ run - ett 11 km långt motionslopp där du simmar och springer om vartannat. Sträckan består av cirka 2 km simning och 9 km löpning. Det här är ett kul motionslopp som de allra flesta klarar. Du kan tävla i par eller på egen hand. Hämta mer information på www.idrottonline.se/BokenasIF

HERRESTAD FJÄLLMARATON 23 APRIL

SWIX UDDEVALLA MTB 15 JULI

DALSLANDSRUNDAN 14 MAJ

UDDEVALLA SWIMRUN 29 JULI

RUN DIRT RACE 3 JUNI

UDDEVALLA X-TRAIL 5 NOVEMBER

Första tävlingen är en underbar löparutmaning i den varierande och vackra terrängen på Herrestadsfjället i Uddevalla. Här kan alla vara med och tävla på sin egen nivå. Förutom den klassiska maraton­ längden 42 km, kan du även välja att springa kortare sträckor på antingen 24 km, 14 km, 7 km eller 4 km. Tävlingen arrangeras av Uddevalla OK och Bokenäs IF. Mer information om banor, anmälan med mera finns på www.uok.se

Utmana dina kompisar eller kollegor på en fantastisk cykelrunda på landsvägar i den dalsländska naturen. Dalslandsrundan har olika klasser och banlängder för att passa alla motionärer – oavsett om du vill ta en lugn cykeltur eller vill ”värma upp” inför större cykelutmaningar under säsongen. Det finns fyra sträckor att välja bland; 21 km, 34 km, 54 km eller 109 km. Arrangör är Uddevalla CK. För mer information www.uddevallack.se

Häng med på en utmaning utöver det vanliga! Ta dig över hinder, bli skitig, bär tungt, bli trött, klättra, kryp och balansera. Run Dirt Race är ett riktigt häftigt hinderbanelopp som riktar sig till en bred målgrupp, de flesta klarar av att genomföra det. Hinderbanan ligger längs Uddevallas vackra strandpromenad. Du tar dig över 21 hinder och springer drygt 6 km. Tävla som singel eller i lag. För mer info och anmälan: www.rundirtrace.com

28 Uddevalla&DU

En av Sveriges vackraste triathlontävlingar arrangeras för ung­ domar och vuxna på Bokenäset. Deltagarna simmar, cyklar och löper i den varierade och fina terrängen i och längs Gullmarsfjor­ den. Delsträckorna är olika långa beroende på vilken klass man tävlar i. Bokenäs Triathlon är Sveriges största ungdomstriathlon. Tävlingen har vuxit snabbt sedan starten 2013. Arrangeras av Bokenäs IF. Läs mer på www.idrottonline.se/BokenasIF

Motionslopp med underbar mountainbikecykling på singeltrack, traktorvägar, grus och lite asfalt. Det bjuds på vackra vyer vid fjord­ens stränder och härliga sträckor i skogen. Den 68 km långa banan är mycket omväxlande och något mer kuperad än Cykelvasan, men noga utvald för att passa alla. I anslutning till loppet ordnas också flera intressanta kringaktiviteter. Tre Uddevallaföreningar står bakom arrangemanget. Läs mer på www.uddevallamtb.se

"En av Sveriges vackraste Swimrun", säger många. En kul tävling som kryddar folkfesten Uddevallakalaset i slutet av juli. En grym utmaning för alla som kan springa en mil och simma två kilometer. Tävlingen riktar sig både till amatörer och till elitmotionärer. Uddevalla Swimrun startar i Södra Hamnen i centrala Uddevalla och fortsätter längs Strandpromenaden vid havet. Läs mer på www.uddevallaswimrun.com

Över myrar och berg. Genom skog och ris. Längs natursköna skogsstigar. Uddevalla X-trail är en härlig löputmaning på vackra Herrestadsfjället - banan går både på och utanför stigarna. Motions­ loppet riktar sig både till den som vill ha en riktigt tuff utmaning i terrängen och till motionärer som föredrar att springa på skogsstigar. För barn och ungdomar finns en spännande äventyrsbana. För mer information och anmälan gå in på www.uok.se

Uddevalla&DU 29


Naturnära upplevelser & äventyr

Uddevalla är ovanligt välförsedd med vacker och varierad natur. Här finns fantastiska havsvyer, långa kuststräckor som lockar till bad, vandring och strandhugg och inte minst härliga skogar med svamp, bär, motionsspår och fiskesjöar. Det är bara att ge sig ut och upptäcka!

Upplev Uddevalla i kajak

Gott om fiskevatten

Glid fram i Uddevallas fina vatten och upplev den vackra skärgården från en havskajak. Du tar dig in i grunda vikar och kommer nära fåglar och andra djur på ett sätt som du inte gör med motoreller segelbåt. Från Uddevalla kan du ge dig ut på många fina turer oavsett om du vill paddla en kort stund nära centrum eller övernatta på någon av öarna. En unik upplevelse vår, sommar, höst som vinter! På några timmar paddlar du exempelvis till Ljungskile eller till Bassholmen.

Testa fiskelyckan i havet eller i de många sjöar som finns i Uddevalla med omnejd. Abborre och gädda simmar i Herrestadsfjällets sjöar. På Herrestadsfjället erbjuds ädelfiske på sommaren och pilkning i isvak på vintern. I centrum kan du fånga lax och öring i Bäveån. Och på Bredfjället finns regnbåge, öring, abborre och gädda. Fiskekort krävs i sjöarna och Bäveån. Fiske i havet är gratis. Fiskekort går att köpa på Uddevalla Turistcenter. För guidade fisketurer: www.tomgustavsen.se

Fågelskådningstips Är du nyfiken på fågellivet i Uddevallas natur har du många fågelrika platser med fågeltorn att upptäcka, bland annat på Mollön, i Utby och Svälte Kile.

Ta båten till Bassholmen Bassholmen är en vacker ö och ett naturreservat mitt i Nordströmmarna vid Bokenäsets västra kust. Ön har en intres­ sant historia från sillperioden på 1700-talet och framåt. Här finns en populär gästhamn, ett gästhem för uthyrning, ett båtmuseum, ett kafé och bastuuthyrning. Du tar dig enklast hit med Skärgårdsbåtarna.

Tips om våra mest populära badplatser i Uddevalla, Ljungskile och på Bokenäset hittar du på uddevalla.com. Kom gärna in till oss på turistcentret så berättar vi mer!

30 Uddevalla&DU

Kolla in vilka aktiviteter som är på gång: www.birdlife.se/aktiviteter www.vastkuststiftelsen.se/guidningar www.bohuslansmuseum.se/events

På Gustafsberg och vid Kallbadhuset i Ljungskile finns bra platser att lägga i kajaken. Här kan du även hyra kajak och gå en kurs under l­edning av Upplevelse­ bolaget i Uddevalla eller Friluftsfrämjandet i Ljungskile och Uddevalla. De ordnar också guidade turer under sommarhalvåret där erfarna ledare tar dig med på härliga turer i skärgården. Perfekt för dig som vill upptäcka nya smultron­ställen och paddla tillsammans med andra under trygga former.

Många kommer till Uddevalla för att njuta av solvarma klippor och salta bad. Med en kustlinje på tjugosju mil har du aldrig långt till en badplats. Här finns massor av fina badstränder att välja bland, oavsett om du letar efter en barnvänlig sandstrand med långgrund havsbotten, dykvänliga klippor eller en brygga med hopptorn och fin havsutsikt. Vid Gustafsberg finns också det nyöppnade Landbadet med flera utomhuspooler. Några badplatser ligger mitt i Uddevallas och Ljungskiles centrum. Och många fler hittar du lite längre ut i i fjordarna och på öarna. Flera av dem har bryggor, toaletter och bra parkerings­- möjligheter. Några bad är tillgänglighetsanpassade och vid en del ligger kiosk eller restaurang.

Du kan också hänga med kunniga fågel­ skådare på båtturer, fågelskådarvandringar och lära dig massor om fåglar.

Fantastiska vandringsleder Att promenera i stadsmiljö eller vandra i skog och mark är ett skönt sätt att utforska en ny plats. Du upptäcker så mycket mer längs vägen. I Uddevalla med omnejd har du ett stort utbud av vandringsleder och promenadstigar. Strosa längs vår centrumnära Strandpromenad, vandra längs kustlinjen eller i de lummiga skogarna. Runt staden Uddevalla finns flera strövområden med leder som tar dig till vackra fiskesjöar, bär- och svampskogar och grillplatser. Herrestadsfjället och Bjursjöområdet är populära områden. Strax ovanför Ljungskile centrum ligger Bredfjället – ett naturreservat med flera markerade vandringsleder och Stora och Lilla Skarsjön där du kan fiska, bada, paddla eller laga mat vid någon av grillplatserna. Gå en tur på vandringsleden "Salt och sött" som tar dig till Tjöstelseröds naturvårdsområde. På Bokenäset finns flera havsnära vand­ ringsleder som leder dig genom lummiga bok- och ekskogar. Njut av stigarna i Kärlingesunds fina kulturlandskap. Du hittar fakta och inspiration om Bohus­ leden, Kuststigen och fler vandringsleder på uddevalla.com. Frilufs­främjandet ordnar populära vandringar med guide året om. Vill man ha en alldeles egen guide bokas det hos Uddevallaguiderna och Bohusläns Guider.

Sköna cykelvägar Många fina cykelvägar i ett varierat och vackert landskap med klippor, hav och skog gör Uddevalla till en suverän miljö för cykelsemestrare, ”mountainbikare” och alla andra som gillar att cykla. Du har många cykelvägar och cykelleder att välja bland, både i Uddevalla och i landskapet runt omkring. Varför inte utforska Uddevalla på cykel? Du hinner se och uppleva mycket under en dag. Du kan till och med ta med cykeln ombord på Skärgårdsbåtarna och ta dig till flera badplatser i Uddevallas vackra innerskärgård. Du kan välja att köpa färdiga cykelpaket med boende längs en viss rutt. Ljungskile vandrarhem erbjuder flera olika varianter. På Bokenäset finns också många fina cykelvänliga småvägar. Föredrar du att susa fram i skogen eller på kala klippor på en mountainbike, så har du flera utmanande MTB-stigar på Herrestadsfjället och i Bjursjöområdet. Eller häng på någon av Upplevelsebolagets mountainbikeutflykter som ofta utgår från Uddevalla. Kom gärna in till oss på Uddevallas turistcenter där du hittar cykelkartor för hela Bohuslän. Uddevalla&DU 31


Elhandel / Elnät / Fiber / Fjärrvärme / Pellets / Renhållning

foto

MxCarro

Du kommer säkrare, snabbare och roligare till vännerna, badet, stan eller konserten med oss. Och du får mer tid att bara njuta.

HJÄLP OSSI SKANDINAVIEN! BEVARA MOTOCROSSVM

TTILL ÄVLA OM RESA FÖR 2 PREMIÄREN AV AMA SUPERCROSS 2018 OCH MÅNGA ANDRA FINA MÅNADSVINSTER!* ara ss bev i ande Nytt meddel

o ss vM H joätlopc r o M ka n d in a v ie n ! s nslag]UAGP

Joelsson

D[mella : SMS:a STÖ Gör så här

56 till tel 724

Kronan på Läs mer om vallagp.com www.udde

Foto: Caroline

Kostnad 99kr/kvartalet. Se info & tävlingsregler på krävs. meration *Helårsprenu

SMS dras

rtalet. 99 kr/kva

www.uddevallagp.com

D

s löpande

(publicera

ME

vinn a för två chans att 1:a pris: Res e månad Facebook) vinster: Varj idan och på hems Löpande

STÖD UAGP

TÄ VL A

s-VMKr os

dagen! d 1 kr om Kronan meoss 2018* 8 en 19-20/ cross-VM ercr to er VM helg Mo cr Stöd Moto till premiären av AMA Sup er, samt und a fina pris an on

Till: 72456

Vi tar dig hela vägen.

uddevallagrandprix uddevallamxgp

Byt elhandelsföretag – gå på festival ! Just nu får du en biljett till musikfestivalen Uddevalla Solid Sound den 16 – 17 juni när du blir elhandelskund hos oss. Vi hjälper dig givetvis att byta, och du får allt samlat på en faktura från oss. Gå in på uddevallaenergi.se och bli kund direkt.

www.napolipizzeria.se BARNBUTIK— kläder, leksaker, pyssel mm.

Ekologiska alternativ! Välkommen till en mysig, unik, prisvärd butik med utvalda kvalitetsvaror av många välkända märken!

Erbjudandet gäller t o m 14 maj för dig som blir ny elhandelskund hos Uddevalla Energi, och är kund i ett år. Vid tecknandet får du en biljett till Solid Sound (värde 490 kr). Vi har begränsat antal biljetter – först till kvarn gäller. Teckna elavtal på uddevallaenergi.se eller kontakta Jonna Billskog 0522 - 63 47 39 / jonna.billskog@uddevallaenergi.se

Inga konstigheter

um ekr l r a V i h ba rn en för

Norra Drottninggatan 6, 451 31 Uddevalla, 072-549 29 93 Må-fre 11-18, Lör 11,30-15, www.store4kidz.se

32 Uddevalla&DU

Med Cabonline i din smartphone får du pris, bokar och betalar direkt i appen. Var du än är och vart du än ska. Snabbt, smidigt och säkert.

Riktnummer + 459 000 Ale/Kungälv │ Lilla Edet │Vänersborg Uddevalla │ Lysekil │ Sotenäs │ Munkedal Tanum │ Strömstad │ Färgelanda │ Mellerud Bengtsfors │ Dals Ed

Uddevalla&DU 33


Bohusläns förvarsmuseum

Strandpromenaden

Uddevalla har en lång och spännande militärhistoria som du får ta del av på Bohusläns Försvarsmuseum. Här finns en unik silverskatt, modeller av Bohus fästning, soldattorpet nr 57 Lövhem och mycket mer.

Paus i Hasselbacken

Fika på vägen

Strosa runt i en av Uddevallas äldsta och finaste stadsparker, Hasselbacken. Den ligger intill Bäveån och sedan 2015 finns här även en Spansk trappa. En lugn och vacker plats att vila på mellan shopping­ turerna i centrum.

Ett av Uddevallas populäraste lunch- och fikaställen, Roomer Coffe & Deli, hittar du på Kochs Gränd vid Bäveån. Här njuter du av god mat, hembakta delikatesser och gott kaffe.

– en vacker resa genom Uddevallas historia

Strandpromenaden i Uddevalla tar dig till några av stans främsta sevärdheter och ger dig samtidigt en inblick i Uddevallas långa och intressanta historia. På den drygt nio kilometer vackra vägen rör du dig från istid till nutid. Strandpromenaden är Uddevalla­ bornas stolthet – en riktig magnet för både invånare och besökare som utsetts till Sveriges vackraste väg. Strandpromenaden sträcker sig från de världsunika Skalbankarna i östra Uddevalla, längs Bäveån genom centrum, via det spektakulära träd­äcket vid Byfjordens strandlinje och genom Sveriges första havsbadort Gustafsberg till slutdestinationen Lindesnäs i väster. Under turen kan du svalka dig på flera olika typer av badplatser, besöka muséer och butiker, ta en fika eller njuta av god mat.

Skalbankarna – en världsunik samling skapad för 10 000 år sedan

Missa inte Uddewalla Saluhall Passa på att handla kött och delikatesser från havet och lokala gårdar i Uddewalla Saluhall på Norra Hamngatan. En nyöpp­ nad saluhall i anrika lokaler från 1904. Här finns även lokalproducerade bröd och ostar, en restaurang och café.

Villa Lindesnäs På en klippa vid Byfjordens södra strand ligger Strandpromenadens slutdestination; Villa Lindesnäs. En vacker sommarstuga som idag rymmer en restaurang, ett café och festsalar. Avsluta promenaden med god mat och fantastisk utsikt över Uddevallabron. Strax utanför Uddevalla centrum finns världens största skalbankar med skalrester från mer än 100 olika marina ryggradslösa djur och skelettdelar av valar, sälar och fiskar. Skalbankarna bildades när inlandsisen smälte för drygt 10 000 år sedan. Idag är det ett naturreservat och i området finns Skalbanksmuseet där man kan lära sig mer om vad som egentligen hände här för 10 000 år sedan. Det är ett perfekt utflyktsmål för både barn­ familjen och för dig som söker rekreation och återhämtning. 34 Uddevalla&DU

Vid Skalbankarna finns det gott om insekter, framförallt dagfjärilar, som lockas hit till den artrika floran av växter som trivs i den kalkrika jorden. Bästa sättet att uppleva allt detta är att gå den 2 km långa Skal­grusslingan. Du kan låna fjärils­- håvar på Skalbanks­museet och testa att fånga en fjäril. Missa inte att gå in i det lilla arkitekt­­ritade museet.

Bohusläns museum - alltid värt ett besök Konstutställningar, föreläsningar, utställningar om Bohuslän förr och nu, musikaftnar, tema­ dagar, båthall, lekrum och aktiviteter för barn. Det är bara några exempel på det fantastiska program som Bohusläns Museum bjuder på året runt. Här finns alltid något intressant att göra och uppleva för barn och vuxna. Många kommer hit för att äta husmanskost, bohus­ länsk äggost eller fika på Kajkantens café och restaurang. Eller för att köpa något speciellt i museibutiken. Bohusläns Museum ligger centralt i Uddevalla med fint läge vid Bäveån.

Uddevalla TURISTCENTER Vid kajkanten i Södra Hamnen hittar du vårt turistcenter i det vackra Gamla Badhuset. Precis utanför ligger Uddevallas Gästhamn och hamnen som Skärgårdsbåtarna utgår från. Här hämtar du all information och inspiration du behöver om Uddevalla. Du kan också hyra cykel, köpa biljetter till Skärgårdsbåtarna eller planera dina utflykter medan du tar en glass eller fika på det sommaröppna Hamnkaféet.

Gustafsberg är Sveriges äldsta bad- och kurort Strax före slutet av Strandpromenaden kommer du till badorten Gustafsberg som var riktigt het på 1700-talet och fram till 1800-talets slut. Promenera runt i området och kika på alla gamla byggnader som då var sommarhus, hotell och restauranger åt badgästerna. Under Gustafsbergsdagarna 12-13 augusti har du chansen att få historiska glimtar från badorts­ livet med guidningar i de vackra husen, gammaldags lekar, underhållning och mycket mer. Uddevallabor och besökare kommer hit för att bada på stränder och klippor. Vill du stanna över natten finns ett vandrarhem i det gamla varmbadhuset. Vid strandkanten ligger Konditori Snäckan där du kan äta mat, fika och njuta av utsikten. Strax intill ligger den gamla badortsrestaurangen som idag är en populär festlokal. Gustafsberg har också en brygga där Skärgårdsbåtarna lägger till. Uddevalla&DU 35


KVARTERET EOL

Hyresrätt det behändiga boendet! Vi bygger över 150 nya lägenheter Uddevallahem bygger nu över 150 nya lägenheter i Uddevalla, med inflyttning från 2018. Gå in på www.uddevallahem.se och anmäl dig till våra kostnadsfria nyhetsbrev, för att hålla dig uppdaterad om våra tre nyproduktioner.

KVARTERET RUDAN

• I höst släpper vi 47 ettor och tvåor i kvarteret Rudan på Tureborg • I februari (preliminärt) startar uthyrningen av 78 lägenheter, 1-3 rum och kök, i kvarteret Eol • Senare under 2018 börjar vi hyra ut våra

Du hyr - vi står för underhåll och service. 26 lägenheter i kvarteret Sundberg Se våra lediga objekt i Uddevalla med omnejd på www.uddevallahem.se

Den som väntar på vård väntar alltid för länge. Det kanske mest unika med Hälsobolaget är att vi erbjuder både företagshälsovård och privatsjukvård under ett och samma tak. Det ger oss möjlighet att ta ett helhetsgrepp över våra kunders hälsa. Hos Hälsobolaget behöver du inte heller vänta länge för att få hjälp – ofta kan vi erbjuda tider samma vecka, oavsett om du vill vaccinera dig eller har behov av exempelvis sjukgymnastik, hälsoundersökning, läkarintyg eller samtalsterapi. Dessutom får du träffa samma läkare och sjuksköterska varje gång. Något som brukar uppskattas av alla som väljer att komma till oss. Läs gärna mer om Hälsobolaget och vad vi kan erbjuda på halsobolaget.se. Varmt välkommen!

Slipp alla måsten i sommar. Veteranpoolen fixar jobbet! Koppla av och låt Veteranpoolen ta hand om hem & trädgård. Välj mellan bl.a: Snickra, måla & tapetsera Klippa gräs & häckar Sommarvikarie Städa & putsa fönster NYHET!

IngaHEMTJÄNST startavgifter eller bindningstider!

Uddevallahem www.uddevallahem.se

Ring 0522-122 08 www.veteranpoolen.se

Södra Hamngatan 13 • Box 344, 451 18 Uddevalla Telefon: 0522-65 35 00 • E-post: info@uddevallahem.se www.uddevallahem.se OFFSETTRYCK

DIGITALTRYCK

DISPLAYER

LÄGE ATT

FÖRPACKNINGAR

DISTRIBUTION

Risbergs Adbox erbjuder ju i princip allt inom tryck och display och det omfattar nu även prisvärda och högkvalitativa rollups. Testa oss och våra rollups till kampanjpris!

SYNAS STORT! STUDENT ROLLUP DAGS ATT FIXA SKYLTEN!

BILDSKYLT 50X70

299:-

limmad på kartong, exkl pinne.

Giltighetstid 1/4-31/5. Frakt och expeditionskostnader tillkommer om ej annat anges.

36 Uddevalla&DU

RISBERGS_duploannons_Fastighetsbyrån.indd 1

PRINTAD OCH KOMPLETT!

ROLLUP 85X200

849:679:2-10 st

Vi får ofta frågan så här års, så vi kan lika gärna förekomma genom att berätta att vi gärna hjälper till med studentplakat och andra skyltar. Tänk till i tid, före 1 juni erbjuder vi ett enhetspris på 299:inklusive moms vid färdigt digitalt original!

STABIL SOBER ROLLUP

inklusive print & väska. Mått 85x200 cm. Köper du flera med samma motiv så spar du 170:-/st! Priser är exklusive moms.

RISBERGS ADBOX WASSÉNS VÄG 3 451 55 UDDEVALLA 0522-813 30 info@risbergs.se www.risbergs.se

2017-04-03 10:55

Uddevalla&DU 37


Utflyktstips

1 ZIPLINE PÅ HAFSTEN

Flyg över trädtopparna i Skandinaviens längsta zipline. En riktigt häftig upplevelse. Bjursjön Grytingen

4

Torp

fjo rd e

n

Torp

Ta en vandringstur upp till Havstensklippan på Bokenäset. Utsikten är fantastisk!

ars llm Gu

2 HAVSTENSKLIPPAN

5 Jordfall

1

2

Havstens fjord

3 VILLA SJÖTORP

Vid havet i Ljungskile ligger vackra Villa Sjötorp. Hotell och mat med lokal prägel.

4 TORP KÖPCENTRUM

Bohusläns största köpcentrum med cirka 80 butiker, matställen och mycket mer.

3

5 SKÄRGÅRDSBÅTARNA

Hoppa på båten i Uddevalla centrum - njut av skärgården och god mat ombord.

38 Uddevalla&DU

Gång/cykelväg Walking/bicycle path Vandringsleder Bohusleden Kuststigen

Uddevalla&DU 39


GERHARDS OST, RÖKERIETS HAVSDELIKATESSER, KUSTCHARKEN, KNAPES DELIKATESSER,

KÖTT, FISK, VIN, OST, DELIKATESSER

Handla kött och delikatesser från havet och lokala gårdar i anrika lokaler från 1904. Här finns även lokalproducerat bröd och ost, restaurang och café. Välkommen till mötesplatsen i centrum!

ÖPPETTIDER UDDEWALLA SALUHALL tis-tor 10-18 fre 10-19 lör 10-15

KNAPES DELIKATESSER tis-tor 10-21 fre 10-22 lör 10-22

www.uddewallasaluhall.se

Profile for Destination Uddevalla

Uddevalla&DU sommar 2017  

Uddevalla turistmagasin för sommaren 2017

Uddevalla&DU sommar 2017  

Uddevalla turistmagasin för sommaren 2017

Advertisement