Destinationsmagasin 2021

Page 1

2021 / DK • DE • GB

OM SÆRLIGE OPLEVELSER

NATUREN HOLDER ALTID ÅBENT ÅBNE VIDDER, ENDELØSE KYSTER, CHARMERENDE ØER OG DYBE SKOVE

Gå på opdagelse i Sjællands spisekammer ANTIDAGLIGDAG

BALSAM FOR SJÆLEN


04

34

54

74

KYST & NATUR

KUNST & KULTUR

TIPS FOR BØRN

TURISTINSPIRATIONER

Coast & nature

Art & culture

Tips for kids

Tourist Inspirations

Küste & Natur

Kunst & Kultur

Tipps für Kinder

Tourist-Inspirationen

UDGIVER: DESTINATION SJÆLLAND A/S, SDR. STATIONSVEJ 26, SLAGELSE, DESJ.DK UDGIVELSE: 01. MARTS 2021 OPLAG: 80.000 REDAKTØR: DESTINATION SJÆLLAND A/S GRAFISK OPSÆTNING: FILTEN+SCHEEL FOTO: AKTØRER / ATELIER KRISTOFFER TEJLGAARD / CARSTEN SALBO / CECILIE DIGE / CECILIA BIRKMOSE SAMSSON / CLAUS STARUP / DANIEL VILLADSEN / DESTINATION SJÆLLAND / EVAN FOTO / FINN BYRUM / FOTOGRAF JEPPE MICHAEL / FREDDY BRANDENBURG / HANNE SCHULTZ / JACOB NYBORG ANDREASSEN / JENS VADMAND / JOHN OLSEN PHOTODAN / LANDDISTRIKTERNES FÆLLESRÅD / MARTIN KVEDÉRIS / MIKKEL ØSTERGAARD / MUNCH & SØN / OLE AGERBÆK / OLE MALING / OMDAL.PHOTO / POUL-JØRGEN LARSEN / RAISFOTO / SIGNE GOLDMANN / SJÆLLANDSKE MEDIER / STEEN HOLTEN-ANDERSEN / STOREBÆLT VINTERBADERE / TAPE:MEDIA / THOMAS D. MØRKEDAL / THORVALDSENS MUSEUM / TILDE BURROWS / TORBEN PAPILLON / VORES KALUNDBORG / AASLEV FOTO. DESTINATION SJÆLLAND A/S PÅTAGER SIG IKKE NOGET ERSTATNINGSANSVAR FOR AFLYSNINGER, MULIGE FEJL ELLER MANGLER. EFTERTRYK IKKE TILLADT.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

76

100

132

137

BYLIV

SMAG LOKALT

EVENTS

HALLOWEEN & JUL

City life

Enjoy local products

Experiences

Halloween & Christmas

Stadtleben

Ortsprodukte kosten

Erlebnisse

Halloween & Weihnachten

LAD OPLEVELSERNE BEGYNDE

Bølgerne vugger stille ind mod kysten, mens istidsskabte bakker hist og her strækker sig op mod himlen. Destination Sjælland har både lagt muld til vilde vikinger og drabelig middelalder. I dag er Destination Sjælland et yndet udflugtsmål for hele familien, hvor I kan nyde og opleve den vilde enestående natur, besøge de sjove og spændende attraktioner eller shoppe i købstæderne og de pulserende feriebyer. Under jeres besøg kan I også stå på skuldrene af kulturens giganter som Holberg, Absalon og kunstnerfamilien Swane eller sætte tænderne i vidunderlig gastronomi og lokale smagsoplevelser med fokus på egnsunikke produkter fra Sjællands kulinariske spisekammer.

3


4

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Få steder finder I så unik og varieret natur som i Destination Sjælland - fra åbne vidder, endeløse kyster og øer til dybe skove og præmierede naturparker. Langs mere end 500 kilometer kyst stiger landskabet fra de flade børnevenlige strande i syd til det bakkede og præmierede istidslandskab på Røsnæs og i Geopark Odsherred. Naturoplevelserne står i kø. Her er storslåede skove, bakker, moser, søer og vandløb kombineret med smukke vandreruter, fantastiske cykelruter og udfordrende MTB-trails. I kan spotte ørne og andre spændende fugle i Tempelkrogen eller ved Skarresø, gå på jagt efter rav langs Sjællands vestkyst eller prøve lykken med en fiskestang i hånden. Når sommeren viser sig fra sin bedste side, er der rig mulighed for en tur i bølgen blå. Størstedelen af strandene er børnevenlige uden farlig strøm eller overraskende dybder. I kan også bruge strandene til mere fysiske aktiviteter, hvis I vil prøve kræfter med kajak eller Stand Up Paddle (SUP). Ligesom I kan tage de yngste med på jagt efter flotte sten. Det sjællandske landskab er et yndet udflugtsmål for hele familien, hvor der er rig mulighed for at komme helt tæt på, gå på opdagelse og få store oplevelser.

5


6

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ALTID I FØRSTE RÆKKE Med mere end 500 kilometer kyststrækning og i omegnen af 40.000 feriehuse kan I altid finde et hus, der matcher jeres ønsker. Feriehusene findes både tæt på strande, skove eller pulserende feriebyer med masser af oplevelser og aktiviteter lige uden for døren. Feriehusene byder på ægte hygge – uanset om I nyder solen på en af terrassens liggestole eller brændeovnen knitren, mens vinden rusker udenfor.

SKAL PIGERNE PÅ HYGGETUR, DRENGENE PÅ FISKETUR, SØGER I MINIFERIE FOR TO ELLER FAMILIEN SLAPPE AF OG NYDE EN MASSE FERIEOPLEVELSER, SÅ FINDER I BÅDE DE SMÅ HYGGELIGE SOMMERHUS-PERLER FULDE AF SJÆL OG CHARME SAMT DE STORE FERIEHUSE MED SVIMMINGPOOL, SAUNA OG ANDEN LUKSUS SAMTIDIG MED, AT DER ER PLADS TIL FLERE FAMILIER UNDER SAMME TAG – HELE ÅRET. Feriepartner Vestsjælland er en del af Feriepartner Danmark – der udlejer 6.000 feriehuse fordelt i hele Danmark. Feriepartner lægger vægt på at være placeret tæt på feriehusene og sætter en ære i, at alle gæster får en god ferie med mindeværdige oplevelser uanset om det er i høj- eller lavsæson. Derfor bakker udlejningsbureauet også op omkring lokale initiativer for derigennem at styrke oplevelsesværdien i Danmark. Feriepartner Vestsjælland har små og hyggelige huse, romantiske huse, nye huse og huse med fantastisk havudsigt. Her kan holdes både by- og badeferie. Når I lejer feriehus gennem NOVASOL, er I klar til en ferie fuld af frihed. I kan selv planlægge feriens udflugter, oplevelser og måltider med et hyggeligt hus som base. Alle NOVASOLs sommerhuse serviceres af de lokale kontorer, hvor der altid er tid til at hjælpe jer med at finde det perfekte feriehus-match. I Destination Sjælland finder I NOVASOL-feriehuse, der kan bruges hele året, når familien eller vennerne skal samles til fejringer, afslapning eller ferier. Husene fås i alle størrelse og klasser – fra det lille charmerende hus med brændeovn og rigt dyreliv i haven til de store luksushuse med spabad, sauna og pool, hvor efteråret og vinterens kolde måneder stadig kan nydes.

FERIEPARTNER VESTSJÆLLAND

NOVASOL


7


8

EN HAVN

I HVER BY

Mens I indånder den skønne friske havluft, spiser en is, fanger krabber på kajen eller køber frisk fisk med hjem til grillen, kan I nyde en af Destination Sjællands mange stemningsfulde havne. MED 500 KILOMETER KYSTSTRÆKNING FRISTES MAN TIL AT SIGE, AT HVER BY HAR SIN EGEN HAVN FULD AF PULS, STEMNING OG HISTORIE, DER BARE VENTER PÅ AT BLIVE OPDAGET. Områdets godt 20 havne fås i alle størrelser – fra de sejlervenlige havne i Holbæk og Rørvig til den lille hyggelige havn i Bisserup, de charmerende havne på øerne og den store krydstogts- og industrihavn i Kalundborg.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Fra Bisserup Strand i syd til Nordstrand ved Nykøbing Sjælland i nord finder I strande til ethvert temperament og til enhver strandtur. I Sorø Søs nordlige ende finder I sågar Skjolden, der er en lille fin badestrand med lavt vand.

SAND

MELLEM TÆERNE

DESTINATION SJÆLLANDS STRANDE ER BLANDT DE MEST FAMILIEVENLIGE UDEN FARLIG STRØM OG OVERRASKENDE DYBDER. I STEDET FÅR I BREDE HVIDE STRANDE MED LAVT VAND, SÅ BÅDE STORE OG SMÅ I FAMILIEN KAN SLÅ SIG LØS SAMMEN I VANDET ELLER BYGGE IMPONEREDE SANDSLOTTE PÅ STRANDEN. På Musholm Bugt Strand tæt ved Musholm Bugt Feriecenter finder I en handicapvenlig strand, hvor der er nemme adgangsforhold for strandgæster i kørestol. I Holbæk byder Filmtorvet på grønne områder og havnebad, hvor unge og gamle samles, mens både Gudmindrup Strand og Eskebjerg Vesterlyng Strand tidligere er hyldet som nogen af Danmarks bedste strande.

9


10

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KOM MED UD I NATUREN Er I naturdetektiver eller til knibske krabber og raske rejer? Slagelse Kommune tilbyder igen i år mange gratis, sjove og lærerige Blå Flagaktiviteter. Hele sommeren kan I blive klogere på livet over og under overfladen, når der er sjove og udfordrende aktiviteter ved de mange Blå Flagstrande i kommunen.

TJEK PROGRAMMET OG TAG MED UD TIL DE DEJLIGE STRANDE OG KYSTNÆRE SKOVE FRA 1. JUNI - 1. SEPTEMBER

BLÅ FLAG

VEJE TIL V LDNIS

BLANDT GULDSMEDE OG VILDE BIER I ODSHERRED I grænselandet mellem landbrugsjord og vild natur tager ’Veje til vildnis’ jer med ud i naturen, hvor I kan lege og gå på opdagelse langs stengærdet, ved søen og mosen, i vildnis-skoven eller i kirsebærlunden.

UNDERVEJS PÅ DEN KNAP TO KILOMETER LANGE OPLEVELSESSTI KAN I KIGGE PÅ FLOTTE VILDE BLOMSTER OG PLANTER ELLER SPOTTE SPÆNDENDE DYR OG INSEKTER, DER NYDER GODT AF OMRÅDETS FRODIGHED. - En seværdighed for børnefamilier og andre, der ønsker at se, hvordan en lille naturperle kan bruges til både leg og læring, fortæller gårdejer Lisbeth Ulrich Hansen, der sammen med Mie Bonde står bag projektet, som hører under Egebjerg Bylaug.

SAMMEN OM - SAMMEN MED SEAS-NVE • NORDEA FONDEN • FRILUFTSRÅDET AAGE V. JENSENS FOND • SOL & STRAND

VEJE TIL VILDNIS

Oplevelsesstien skal vække børn og voksnes nysgerrighed og glæde ved naturen. Undervejs møder I skilte, der fortæller om naturen og foreslår aktiviteter med blandt andet kikkert, net og undersøgelsesglas, der også stilles til rådighed. - Vi håber, at det hos de besøgende øger interessen for og lysten til at skabe gode naturlige rammer for hjemmehørende insekter og planter andre steder, slutter Mie Bonde.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SKJELSKØR V STÆVNER UD

Fra den hyggelige rød/hvide turbåd Skjelskør V kan I nyde udsigten til Skælskørs gamle smukke bindingsværkshuse og den betagende natur langs vandet, mens båden glider roligt gennem Skælskør Inderfjord.

UNDERVEJS KAN I BETRAGTE DEN GAMLE KØBSTAD FRA SØSIDEN, MENS MANDSKABET FORTÆLLER LIVLIGE OG SPÆNDENDE HISTORIER FRA OG OM OMRÅDET. I horisonten dukker Storebæltsbroen op, mens svanerne følger jer på vej. Hvis I er heldige, kan I også spotte en sæl, inden Skjelskør V vender i Storebælt og sejler tilbage mod havnen i Skælskør. Skulle tørsten eller den søde tand melde sig undervejs, kan I købe drikkevarer og is ombord. SKJELSKØR V

Nyd den stilhed og de små overraskelser naturen byder på, mens I glider lydløst gennem det stille vand. Kajakroning er en helt unik naturoplevelse. Kajakoasen tilbyder et hav af kajakkurser fra Skansehage/ Rørvig, Ordrup og på Lammefjorden. Vælg mellem to, tre eller fire timer og helt op til to-dags IPP2-begynderkurser med certifikation, hvor vores erfarne instruktører sørger for, at I får lært alt, hvad der skal til af teknik, sikkerhed og redninger, så I bagefter kan ro alene, lover Susanne Østergaard og suppleres af Jesper Larsen:

NYD LAMMEFJORDEN TIL VANDS

- Vi lægger stor vægt på at give vores kursister en grundig oplæring i havkajaksejlads samt en enestående oplevelse på vandet. Derfor fortæller instruktørerne også om områdets historie, geografi og biologi undervejs, ligesom I får mulighed for at lære om og smage på de vilde strandplanter, når vi holder kaffe/kage-pause.

Vil I selv på eventyr, ligger Kajakoasen helt ned til Lammefjorden. Her er vandet roligt, lavt og ideelt sted at tage ud fra. - Der er ture og kajakker for alle - uanset om familien skal afsted sammen, eller du vil afsted alene. Vi udlejer stabile brede kajakker, alukanoer til tre personer og gode SUP-boards (Stand Up Paddle), slutter Susanne Østergaard. KAJAKOASEN

11


12

OPLEV RØSNÆS VINLAND OG UNIK NATURPERLE

Det er ikke en tilfældighed, at Røsnæs er en del af Danmarks Naturkanon. Uanset hvor I befinder jer, kan I opleve helt unik natur – til vands, til lands eller i luften. Skrænterne, vandet og det specielle klima på Røsnæs skaber en dansk botanisk have, hvor sjældne planter og vinranker har kronede dage. På de solvarme overdrev kan I indenfor 600 meter opleve op til 125 forskellige planter, hvoraf flere er sjældne i Danmark.

FRISTELSER PÅ VINGÅRDENE Røsnæs strækker sig 15 kilometer ud i Storebælt og har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af Danmark. Sammen med den kalkholdige undergrund og det kølige danske klima giver det et fantastisk grundlag for at dyrke druer, der specielt egner sig til hvidvine, rosé og mousserende vine. Vinlandet Røsnæs byder på fire vingårde – Dyrehøj Vingård, Barfod Vin, STUB Vingård og Røsnæs Vingård – indenfor cykelafstand af hinanden. Her kan I opleve vidt forskellige produkter med egnsunikke smage og præg, ligesom I kan gå en tur i vinmarkerne, deltage i vinsmagninger, købe vin og spiritus og meget mere.

MANGFOLDIGE OPLEVELSER På den bjergtagende halvø er der skabt en symbiose mellem natur og ferieliv. Her er ikke tale om en kulisse – Røsnæs er en del af de lokales sjæl. De kender hver en krog, kender historierne, ved hvor urterne gror, og hvor fisken står. De lokale er stolte af området. Det kan I mærke, når I nyder en tur i kajak rundt om Røsnæs, vandrer fra Røsnæs Fyr til Vindekilde eller cykler af cykelstien fra Kalundborg, med mulighed for besøg i Keramikstuen på vej mod Det Maritime Aktivitetshus hvor I kan bade og gå i sauna.


OPLEV RØSNÆS

13

ULSTRUP MØLLE

TIL VANDS

HISTORISKE VINGESUS

I den velbevarede Ulstrup Mølle står møllersvendene klar til at fortælle og vise, hvordan I kan male jeres eget mel. I museumsmøllen kan I opleve stemningen i en mølle, som “da farfar var barn”. Møllen er beliggende på en bakke, hvorfra I har en fantastisk udsigt over området.

Hop i havkajakken og nyd udsigten til Røsnæs’ kyster og spidsen med det smukke fyr, mens sæler og marsvin hilser på. I waders med fiskestangen i hånden er der chance for både havørred, multe, makrel og hornfisk.

Danmarkshistorie, sagn og krigshistorie er en del af DNA’et på Røsnæs. Den geografiske placering har stor betydning i dansk krigshistorie, hvor Røsnæs Fyr af flere omgange har været omdrejningspunkt. Her har I 360 graders udsigt til blandt andet Fyn, Samsø, Mols og Sejerø.

PÅ TO HJUL

CHECK IN

NYD NATUREN

Vil I opleve Røsnæs fra en cykelsadel på de familievenlige stier og veje, kan I blandt andet leje cykler på Strandhotel Røsnæs og Dyrehøj Vingaard. At opleve den storslåede

Bliv på Røsnæs, når det er tid til en god nats søvn. I kan tjekke ind på Strandhotel Røsnæs, Kongsgård Bed & Breakfast, Røsnæs Naturcamping eller et af de mange feriehuse eller shelters i området. Her er noget for enhver smag.

Vandreruten Røsnæs Rundt og de 10 forskellige landmarks giver mulighed for adskillige varierede ture, hvor I – med eller uden guide – kommer tæt på naturens særegne karakteristika med et dyre- og planteliv i en liga for sig.

natur i roligt tempo, kan bestemt anbefales og kan nemt tage en hel dag. Der er cykelsti fra Kalundborg helt til Ulstrup.


14

FAKTA CYKLING OG VANDRING DESJ.DK/DENMARKBYBIKE FRILUFTSGUIDEN.DK ISTIDSRUTEN.DK LETOURCPH.DK OPLEVSORØ.NU ØSTERSØRUTEN.DK DESJ.DK/VANDRING VANDREFESTIVAL.DK Vores turistinspirationer (se side 74-75) kan ligge inde med lokale kort

UD UNDER ÅBEN HIMMEL OPLEVELSERNE VENTER Uanset om I er til flere dage med vandring og overnatning i naturen eller en enkelt dag med lidt kilometer i benene, så har Destination Sjælland en vandrerute, som passer til jer.

PÅ CYKELTUR GENNEM DANMARKSHISTORIEN Mens solen bager i ansigtet, og fuglene fløjter, tramper I i pedalerne og oplever Destination Sjælland fra første parket. Området byder på masser af cykeloplevelser på små hyggelige veje med fredelig trafik. I kan opleve Danmarkshistorien udfolde sig, mens I triller gennem Geopark Odsherred, besøger øerne eller udforsker Istidsruten og Fjordstien, der strækker sig langs blandt andet Isefjorden. I Destination Sjælland findes der helt unikke cykelruter i både

Sorø og på Røsnæs, som kan tilpasses præcis jeres ønsker, om I vil smage på de lokale råvarer, på opdagelse på nogle af de skønne strande eller virkelig teste benene på bjergene i Odsherred, hvor rytterne i både Tour de France og Geopark Bjerg Grand Prix passerer. Der er gode stier, så I kan finde en flot tur, der tager et par timer, en dag eller en hel uge, når I for eksempel prøver kræfter med etaperne på de nationale ruter N2, N4, N6, N7 eller N8.


15

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BIKE FRIENDS

– NÅR I ER PÅ CYKELTUR - HER KAN I:

Pumpe cyklen Låne lappegrej (lappegrej + værktøjskasse stilles til rådighed) Få adgang til at tanke/købe drikkevand Købe cykelkort eller få viden om, hvor I lettest kan købe dem Få adgang til toilet eller viden om, hvor I kan finde nærmeste toilet SE ALLE BIKE FRIENDS PÅ DESJ.DK/DENMARKBYBIKE

4

So

ve

j

lle cykelruter

n

legå

rdsv

ng

et

ej

Stationsv

vej

ej

Tjørntved

Merløsevej Ostrupv

Møl

ne

ej

de

ga

ed

Hov

Ba

ve

j

STENLILLE

n

de ga

So

ed

ej

DIANALU

Ostrupvej

Cykelkortet kan findes på OPLEVSORØ.NU eller købes på Sorø Bykontor sammen med kultugåturskortet. re

Hov

TURISTHUSET PÅ ORØ Orø Havn 3A 4305 Orø T: +45 61 73 08 70

OPLEV SORØ

PÅ CYKEL ELLER GÅBEN

vvej

SORØ BYKONTOR (april til oktober) Storgade 7 4180 Sorø T: +45 57 87 70 20

Assentorpvej

KASTANIELYS (juni, juli, august) Søndervangsvej 39 4583 Sjællands Odde T: +45 29 25 37 81

SKÆLSKØR HAVN Havnevej 20 4230 Skælskør T: +45 58 19 42 04

ko

EGEBJERG Ved kirken 4 4500 Nykøbing Sjælland T: +45 23 31 26 55

SEJERØ Tinggårdsvej 2 4295 Sejerø T: +45 21 20 31 56

ds

DYREHØJ VINGÅRD Røsnæsvej 254 4400 Kalundborg T: +45 50 82 37 13

Find ruten på desj.dk/denmarkbybike

Nor

DYBKÆRGAARD Dybkærvej 2, Næsby Strand 4200 Slagelse T: +45 61 99 99 07

RØRVIG VVS Nørrevangsvej 23 4581 Rørvig T: +45 21 71 58 37

j

CAMP ONE Sofiesminde Alle 1 4300 Holbæk T: +45 63 60 63 63

QUICK CYKLER Havnegade 2C 4500 Nykøbing Sjælland T: +45 59 91 04 67

ve

AGERSØ Agersø Møllevej 9B 4244 Agersø T: +45 22 44 77 38

I 2022 bliver der cykelfest i Destination Sjælland, når Tour de France-feltet ruller igennem vores område. Imens I venter, kan I selv prøve kræfter med nogle af de stigninger, som feltet kører op ad – blandt andet Asnæs Indelukke og Høve Stræde. Eller nyd turen ned langs Sjællands vestkyst.

OMØ HAVN Omø Havnevej 101 4245 Omø T: +45 24 41 29 48

2 HJULS CENTERET APS Jupitervej 7 4500 Nykøbing Sjælland T: +45 59 31 00 17

GUL FEBER I DESTINATION SJÆLLAND

KRAGERUP GODS (MTB) Kragerupgaardsvej 33 4291 Ruds Vedby T: +45 58 26 12 50

So

CYKEL UDLEJNING


16

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Ø -KULLER / -BOER / -KULTUR / -HILSEN -EVENTYR / -LIV / -RO / -FERIE DET NYE SORT!

17


18

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

RAVJAGT OG STENKUNST DESTINATION SJÆLLAND BYDER PÅ MERE END 500 KILOMETER KYST, SOM KAN NYDES I AL SLAGS VEJR. Når badetøj og håndklæde er pakket væk og erstattet af varme støvler og vindtæt overtøj, kan I gå på jagt i sandet og strandkanten. Her kan I blandt andet lede efter rav eller finde gode sten til små kunstværker, som kan pynte derhjemme, give smil i hjembyen eller bruges til rockhunting.

FÆRGER AGERSØ / OMØ FÆRGEN STIGSNÆS FÆRGEHAVN

STIGSNÆS LANDEVEJ 600 4230 SKÆLSKØR TELEFON + 45 58 57 47 40 AOFAERGER.SLAGELSE.DK

NEKSELØ / SEJERØ FÆRGEN HAVNSØ HAVN HAVNEVEJ 11D 4591 FØLLENSLEV TELEFON + 45 59 59 00 18 SEJEROE-FERRY.TEAMBOOKING.DK

ORØ FÆRGEN HOLBÆK HAVN HAVNEVEJ 3

SÅDAN GØR I: 1. FIND EN STEN Stenen skal helst have en glat overflade og være stor nok til, at du kan male dit motiv. Find sten på størrelse med din hånd. 2. VASK STENEN Sand, jord og lignende gør det svært at male på stenen, og malingen holder længere på en ren sten. Skrub den med en svamp og lidt sæbe. 3. FIND DIT MOTIV Mens stenene tørrer, kan I finde sjove eller spændende motiver. Der er masser af inspiration på nettet, hvis I ikke har så mange ideer. 4. TEGN PÅ STENEN Start med at skitsere jeres motiv. I kan enten gøre det i hånden med en blyant eller bruge kalkerpapir. 5. FARVELÆG STENEN Når skitsen er på plads, kan I tegne den op og farvelægge stenen med tusser eller akrylmaling. 6. LAK ELLER EJ? Hvis jeres sten skal ligge udenfor, er det en god ide at give den en gang lak, så holder den længere. Skal de bruges indendørs, er den ikke nødvendigt.

Ø

-CATION PÅ DE 5 ØER

4300 HOLBÆK TELEFON + 45 72 36 23 00 HOLBAEK.DK/FAERGE

ØSTRE FÆRGE

ØSTRE FÆRGEVEJ 70 4305 ORØ

EN FERIE I ROLIGT TEMPO MED VILDE PÅFUGLE, TRUEDE KLOKKEFRØER, SJÆLDNE ORKIDÉER OG SMUKKE LANDSKABER – DE 5 ØER I DESTINATION SJÆLLAND BYDER PÅ SPEKTAKULÆR NATUR, AUTENTICITET OG CHARMERENDE Ø-LIV. Ø-kvintetten tæller Orø, Sejerø, Nekselø, Agersø og Omø. Hver ø har sin egen charme og historie, som I kan gå på opdagelse i, når I lægger til i havnen eller tager færgen.

TELEFON +45 45 42 42 42 ØSTREFÆRGE.DK

DE5OER.DK

Med et ø-pas i hånden har I adgang til et væld af informationer om øerne, det er her, I kan finde inspiration og fakta om øerne. Der er rig mulighed for øhop på de 5 øer i Destination Sjælland, ligesom I kan samle silhuetter og konkurrere med familie og venner om, hvem der får indsamlet flest.

19


20

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SLIP RATTET OG SLAP AF De charmerende bilfærger mellem Rørvig og Hundested er et kærkomment og hyggeligt pusterum på turen fra den vestlige del af Sjælland til Nordsjællands fortræffeligheder. Undervejs på overfarten kan man nyde udsigten over Kattegat og Isefjorden, vinke til de græssende køer på Skansehagen – og hvis man er heldige, kan man også spotte marsvin, der leger i vandet tæt på færgerne. Færgefarten har betjent ruten i mere end 100 år og fragter dagligt både lastbiler, travle pendlere og glade turister. I højsæsonen er der op til 26 afgange fra hver side. Overfartstiden er 25 afslappende minutter. HUNDSTED-RØRVIG FÆRGEFART

21


22

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SJÆLLANDS

OUTBACK Vinden rusker, temperaturen er dalet, og bølgerne slår ind mod kysterne, mens solen gemmer sig bag de grå skyer. Destination Sjælland er meget mere end solbadende strandgæster og hyggelige feriehuse. Hele året kan I også gå på opdagelse i Sjællands Outback, hvor den rå natur byder på et væld af spændende oplevelser – uanset om det er 25 grader, eller om den står på stiv kuling og slagregn.

DEN SMUKKE OG BETAGENDE NATUR ER IDEEL TIL LANGE SEJE WALKABOUTS MED OPPAKNING PÅ RYGGEN, MENS BÅDE SKOVE OG NATURPARKER GIVER MULIGHED FOR AT GÅ OFFROAD MED UDFORDRENDE MTB-SPOR. Sjællands Outback byder på mere end 500 kilometer aktiv kystlinje og coastlife, hvor kitesurferne boltrer sig, når viden raser, mens kano- og kajakroerne og SUP-entusiaster nyder godt af de mange steder med læ og roligt vand langs kysten og på de store søer. Under vandoverfladen byder det rige dyreliv på oplevelser og gode fangstmuligheder for både lystfiskere og de harpunbevæbnede UV-jægere i våddragt og dykkermaske. Få den fulde wildlife-oplevelse, når I slår teltet op eller indtager et af områdets mange fantastiske shelters. Her kan I lave mad over bål og nyde stjernehimlen uden forstyrrende larm og lysforurening. Sjællands Outback byder på ægte outdoorliv, hvor I kan komme helt i pagt med naturen på dens præmisser. DESJ.DK/OUTBACK


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

23


24

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Fiskeslims-highfive for store og små MED MERE END 500 KILOMETER KYSTSTRÆKNING ER DESTINATION SJÆLLAND ET OPLAGT MÅL FOR LYSTFISKERE MED HANG TIL SØLVTØJ.

Kyster, søer og vandløb giver også rig mulighed for, at hele familien kan komme på fisketur sammen. Niels Lagergaard fra Fishing Zealand er klar med gode råd, så turen med familiens yngste bliver en succes. - Det kræver lidt hjemmearbejde at vælge fiskested. Det er ikke kun tilstedeværelse af fisk, der er vigtig, forklarer han og uddyber: - Stedet skal også være børnevenligt, så I ikke skal være bekymret for stejle brinker, dybt vand, modvind eller andre faktorer, som besværliggør eller trækker opmærksomheden væk fra fiskeriet. Der er gode fiskespots at hente – både på nettet, men også i snak med de lokale, der kan komme med gode råd til lokalområdet.

HUSK AT KØBE FISKETEGN Er du 18-65 år skal du have et lystfiskertegn.

KØBES ONLINE PÅ FISKETEGN.DK eller hos en af vores mange turistinspirationer.

Find fiskepladser og tips på desj.dk/lystfiskeri, fishingzealand.dk eller fishingindenmark.info


25

HOLD DET SIMPELT Lystfiskeri kan nemt blive meget nørdet og kræve en masse grej, men når børnene er med, skal det holdes simpelt. - Skal I en tur på kysten, er det oplagt at prøve fladfisk. De smager godt og er relativt nemme at fange med et fladfiskeforfang og strimler af sild eller et par børsteorme, der kan købes i de fleste grejforretninger, fortæller Niels Lagergaard og fortsætter: - Går turen til et område med ferskvand, så vil I de fleste steder støde på enten skaller eller aborrer. Begge kan fanges på regnorm, som fiskes på bunden eller under et flåd. Toastbrød rullet som en lille kugle eller majs fra dåse virker også godt til skaller.

SNAK BARE LØS Det er velkendt, at man ikke må snakke, når man er på fisketur – det er bare ikke sandt. - Når I er på fisketur, skal I hygge jer sammen, nyde naturen og snakke om oplevelsen. Fiskene kan ikke høre, at I taler sammen. De kan til gengæld mærke vibrationerne i vandet, hvis I tramper for meget rundt, afslører Niels Lagergaard. Det danske vejr kan være en strid fiskemakker, derfor skal tøj og sko matche årstiden og vejret. Det kan også være en god ide at medbringe tæpper og campingstole, så I ikke bliver kolde, mens I venter på næste hug. Af samme grund er det også en god ide med en god praktisk madpakke. - Sandwich er nemme at håndtere, ligesom kiks eller müslibarer er oplagte at medbringe, hvis engagementet hos familiens yngste skal have et boost, slutter Niels Lagergaard. Vådservietter er nærmest uundværlige som håndvask, når der er spist, eller I har håndteret en regnorm eller en fisk.


26

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DET KOLDE GYS OG FORKÆLELSE VILLA FJORDHØJ

Dyp tæerne i det iskolde vand, lad massagen løsne de spændte muskler og nyd hinanden. Destination Sjælland er balsam for sjælen, når I skal på smuttur uden for sæsonen og have en pause fra den stressede hverdag, mens kroppen bliver genopfrisket og samler energi.

EFTER EN TUR I DEN SMUKKE – MEN KOLDE – FJORD, KAN I GLIDE NED I VARMTVANDSKARET OG NYDE UDSIGTEN TIL BETAGENDE NATUR ELLER STJERNEHIMLEN OVER JER, LIGESOM I KAN LADE SAUNAENS DAMP VARME KROPPEN OP. Hos Villa Fjordhøj i Skælskør og Tyrkisk Bad i Holbæk kan I vælge mellem et hav af behandlinger, der kan kombineres med skøn forkælelse af både krop og sjæl. Vinterbaderklubberne i både Korsør og på Røsnæs har fine faciliteter til det kolde gys og byder gæstebadere hjerteligt velkommen. Et par dages antidagligdag eller en wellnessweekend vil føles som en skøn lang ferie. I vil føle jer afslappede, fulde af overskud og måske nyforelskede igen?


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I KANO PÅ SUSÅEN Vink til køerne og nyd de skiftende landskaber. Langsomt glider det smukke scenarie forbi, mens I sejler i kano på Susåen. Slå lejr undervejs, overnat og kom helt tæt på naturen. Book kano på brobykanoudlejning.dk

HVEM FÅR FØRST BINGO? Strandturen er underholdende hele året rundt. Hvem får først stenbingo? Pladerne finder I på desj.dk/stenbingo – stenene skal I finde.

BALANCERENDE STEN Hvem kan bygge den højeste varde? Besøg stranden i Klint eller ved Reersø Rev og prøv kræfter med de udfordrende stensøjler. BØRNS MANGE ANSIGTER Geokids er 4.000 ler-masker skabt af folkeskoleelever fra Odsherred. Maskerne kan ses på shelterpladsen ved Veddinge Bakker. Se mere på geoparkodsherred.dk LEJ BÅD OG SUP-BOARD Tag selv styringen og sejl på eventyr fra Nykøbing Havn hele sommeren. Priser fra 350 kroner - se mere på hiboat.dk

KLAP BROEN PÅ MAVEN Når I kører helt ud til Revspidsen ved Korsør, kan I få en helt unik oplevelse, når I går ind under Storebæltsbroen og klapper det storslåede byggeri på maven.

SEJLTUR PÅ SORØ SØ Stig ombord på turbåden Lille Claus og nyd Sorøs skønne natur og kultur fra vandet. I kan stige på og af flere steder undervejs på turen. Se mere på baadfart.dk

27


28

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DIE NATUR VOM FEINSTEN Am westlichsten Punkt von Seeland werden 13 Landmarken Sie zu außergewöhnlichen Naturerlebnissen führen, wenn Sie Røsnæs und den dortigen Leuchtturm besuchen. Odsherred bietet eine einzigartige Eiszeitlandschaft mit einer Vielzahl von Erlebnissen, und in seinem Geopark Odsherred spürt man den Flügelschlag der Geschichte.

Die Vielfalt der Landschaft, die Sie hier finden, ist ziemlich einzigartig - von offenen Ländern, endlosen Küsten und Inseln zu tiefen Wäldern und einem preisgekrönten Naturpark. Entlang der mehr als 500 Kilometer langen Küste erhebt sich die Landschaft von den flachen kinderfreundlichen Stränden im Süden bis zur hügeligen prämierten Eiszeitlandschaft im Norden.

FREUEN SIE SICH HIER AUF SCHÖNE WANDER- UND RADWEGE SOWIE ANSPRUCHSVOLLE MTB-TRAILS. SIE KÖNNEN AUCH AUF BERNSTEINJAGD GEHEN, TAUCHEN ODER IHR GLÜCK MIT EINER ANGELRUTE IN DEN HÄNDEN VERSUCHEN. Die meisten Strände sind kinderfreundlich ohne gefährliche Strömungen oder unerwartete Tiefen, und Hunde an der Leine sind an vielen Stränden erlaubt. Sie können die Strände auch für weitere körperliche Aktivitäten wie Kajakfahren oder Stand Up Paddle (SUP) nutzen.

WIR SEHEN UNS AUF DEM WASSER Genießen Sie eine gemütliche Bootsfahrt auf dem Sorø See an Bord von Lille Claus. Sie dauert etwa eine Stunde, und Sie können auf der Fahrt beliebig ein- und aussteigen. In Skælskør haben Sie die Möglichkeit, die Stadt von der Wasserseite aus auf einer Bootsfahrt zu erleben, mit gemütlichem Skjelskør V, die eine Dauer von anderthalb Stunden hat.

FÜR WASSERAKTIVITÄTSLIEBHABER GIBT ES KAJAKKURSE UND VERMIETUNG VON KANUS UND BOARDS IN KAJAKOASEN UND ANDERSWO.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

IN WANDERSTIEFELN ODER AUF DEM FAHRRAD Ob Sie mehrere Tage zu Fuß in Kombination mit Outdoor-Übernachtungen oder nur einen einzigen Tagesspaziergang für einige Kilometer machen möchten, haben wir Wanderrouten für Sie. Wenn die Natur auf zwei Rädern genossen werden soll, können Sie Raderlebnisse auf verkehrsarmen Straßen wählen. Auf desj.dk/wanderungen und desj.dk/ radrouten finden Sie Tourenvorschläge, Karten und Prospekte vom Gebiet.

REIZENDE INSELN VOLLER LEBEN Besuchen Sie eine unserer fünf schönen Inseln, wo Sie sicher sein werden, das Tempo zu verlangsamen. Ihr Urlaub beginnt bereits an Bord der Fähre. de5oer.dk

FISCHSCHLEIM-HIGHFIVE FÜR GROSS UND KLEIN Destination Seeland ist ein ideales Ziel für Angler, egal ob Sie Einsteiger oder ein erfahrener Angler sind. Bitte beachten Sie, dass 18-65-Jährige im Besitz eines gültigen Angelscheins sein sollen. Angelscheine werden online auf fisketegn.dk oder bei einer unserer vielen Tourist-Inspirationen verkauft. Siehe Seite 74-75. Sie finden Angelplätze und Tipps auf desj.dk/angeln, fishingzealand.dk oder fishingindenmark.info Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 32-33.

29


30

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

The variety of scenery that you find here is rather unique - from open lands, endless coasts and islands to deep forests and a prize-winning nature park. Along the more than 500 kilometres of coast, the landscape rises from the flat child friendly beaches in the south to the awarded hilly Ice Age landscape in the north.

AWAITING YOU HERE ARE BEAUTIFUL WALKING AND CYCLING ROUTES IN ADDITION TO CHALLENGING MTB TRAILS. YOU CAN ALSO GO AMBER HUNTING, DIVE OR TRY YOUR LUCK WITH A FISHING ROD IN YOUR HANDS. The majority of the beaches are child friendly without dangerous currents or unexpected depths, and dogs on a lead are allowed on many beaches. You can also use the beaches for more physical activities, like kayaking or Stand Up Paddle (SUP).

NATURE AT ITS BEST On the westernmost point of Sealand, 13 landmarks will be guiding you to extraordinary natural experiences when you visit Røsnæs and Røsnæs Lighthouse. Odsherred offers a unique Ice Age landscape with a host of experiences and an obvious sense of history in its Geopark Odsherred.

SEE YOU ON THE WATER? Enjoy a cosy boat trip on Sorø Lake on board the Lille Claus. It takes about an hour, and you can hop on and off as you wish during the trip. In Skælskør, you have the opportunity to experience the town from the waterside on a boat trip, with cosy Skjelskør V, that has a duration of one hour and a half.

FOR WATER ACTIVITY LOVERS, THERE ARE KAYAKING COURSES AND HIRE OF CANOES AND BOARDS AT KAJAKOASEN AND OTHER PLACES.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

IN WALKING BOOTS OR ON BIKE Whether you want to spend several days walking combined with outdoor overnight stays or just a single day’s walk for some kilometres, we have walking routes to suit you. If nature is to be enjoyed on two wheels, you can choose cycling experiences on peaceful roads. You will find tour suggestions, maps and folders from the destination on desj.dk/hike and desj.dk/bike.

CHARMING ISLANDS BRIMMING WITH LIFE Visit one of our five lovely islands where you will be sure to be slowing down pace. Your holiday starts at the very moment you enter the ferry. de5oer.dk FISH SLIME HIGH FIVE FOR BIG AND SMALL

DESTINATION SEALAND IS AN OBVIOUS SPOT TO GO FISHING, WHETHER YOU ARE A NEWCOMER OR AN EXPERIENCED ANGLER. Please note: Persons aged 18-65 years must take out a fishing licence. The licence is sold online on fisketegn.dk or at one of our many Tourist Inspirations. See pages 74-75. Find fishing grounds and tips on desj.dk/ fishing, fishingzealand.dk or fishingindenmark.info Find facts and maps on pages 32-33.

31


32

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KYST & NATUR FAKTA & KORT 01.

07.

13.

02.

08.

14.

03.

09.

15.

04.

10.

16.

05.

11.

17.

06.

12.

BLÅ FLAG, KORSØR slagelse.dk/blaaflag

BROBY KANOUDLEJNING Næstvedvej 79, Sorø brobykanoudlejning.dk

DANSK TANG Annebergparken 28B, Nykøbing Sj. dansktang.dk

FERIEPARTNER VESTSJÆLLAND Sdr. Stationsvej 26, 2, Slagelse feriepartner.dk/vestsjaelland

GEOHUNTING – JAGTEN PÅ HISTORIEN Rørvigvej 60, Nykøbing Sj. geohunting.dk

GEOPARK ODSHERRED geoparkodsherred.dk

HIBOAT Snekkevej 9, Nykøbing Sj. hiboat.dk

HOLBÆK KYSTLIVCENTER Kanalstræde 21, Holbæk kystliv.dk

HUNDESTED-RØRVIG FÆRGEFART Toldbodvej 77, Rørvig hundested-roervig.dk

KAJAKOASEN Strandly 21, Grevinge kajakoasen.dk

NOVASOL Torvestrædet 8, Vig novasol.dk

RØSNÆS RUNDT Røsnæsvej 477, Kalundborg roesnaes-udvikling.dk

SIDESPORET KUR OG KULTUR Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

SKJELSKØR V Kajgade, Skælskør skjelskoer5.dk

SORØ BÅDFART baadfart.dk

VEJE TIL VILDNIS Egebjergvej 257, Nykøbing Sj. vejetilvildnis.dk

VILLA FJORDHØJ Rådmandsvej 23B, Skælskør villafjordhoej.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

SJÆLLANDS ODDE

09

05

RØRVIG

NYKØBING SJ. 07 03

06

SEJERØ

16

VIG ASNÆS

11 10

ORØ

NEKSELØ

12

13

RØSNÆS

SAMSØ

08

HOLBÆK KALUNDBORG JYDERUP

KØBENHAVN GØRLEV

REERSØ

HØNG

SORØ SLAGELSE

15

04

01

KORSØR

FYN

14

AGERSØ

OMØ

17 SKÆLSKØR

NÆSTVED

02

RINGSTED

33


34


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

STJERNER, SVÆRD OG SJOV Destination Sjælland favner bredt og byder på oplevelser i det uendelige himmelrum, danmarkshistorien og mavekildende forlystelser. Ligesom kulturlivet blomstrer med rig mulighed for at opleve aktuelle eller klassiske teaterforestillinger, gå til koncert med musiknavne fra ind- og udland eller se de nyeste film i områdets mange biografer. Popcorn, candyfloss og forlystelser går hånd i hånd, når I besøger Destination Sjællands familieattraktioner, hvor både store og små kan nyde gode grin og sjove udfordringer. I kan vandre blandt gravhøje og jættestuer, gå på opdagelse i vikingernes historie eller kigge på stjerner i det store univers, mens museerne giver spændende indblik i den fjerne og knap så fjerne fortid. Flere steder kan I prøver kræfter med forfædrenes liv, når de arbejdende værksteder slår dørene op og byder på hårdt arbejde i marken, sveddryppende sværdtræning og kodearbejde for modstandsbevægelsen. Langs den sjællandske vestkyst trives kunstnerne med udsigt til åbne vidder, de smukke kyststrækninger og skiftende landskaber. Mellem drejeskiver og pensler kan I møde de lokale kunstnere, mens de arbejder med deres værker og kunsthåndværk.

35


36

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

NORDEUROPAS STØRSTE PRIVATE GLASSAMLING // SÆRUDSTILLINGER // EVENTS // FAMILIEAKTIVITETER // MUSEUMSBUTIK // CAFÉ OG RESTAURANT //

HEMPEL GLASMUSEUM

Se den fascinerende glassamling – med historiske glas fra oldtidens Ægypten, Mellemøsten og Romerriget og frem til 1700- og 1800-tallets fornemme, europæiske glasproduktion. Besøg også museets andre fine samlinger, fx Heerings samling af glas fra 1800-tallets danske glasværker og Lemvigh-Müllers porcelænssamling med miniaturemalerier af danske slotte og herregårde. I landskabet rundt om museet kan ses en samling af bronzestatuer af billedhuggeren Viggo Jarl.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

37

BUTIK OG CAFÉ Museumsbutikken frister med kunsthåndværk, papirvarer, smykker, børneting og kulinariske lækkerier på glas. Her er alt til sommerhuset, til gaven eller til selvforkælelse. I museets underetage finder man caféen med den skønne terrasse med frit udsyn til Isefjorden. På menukortet finder man både brunch og dejlige frokostretter, til voksne og børn, og om sommeren udvides der med aftenåbning og særligt menukort.

ÅRETS SÆRUDSTILLING Se årets spændende udstilling om vaser i et kunstnerisk, kulturhistorisk og æstetisk perspektiv. Deltagende kunstnere er de 33 tidligere modtagere af Hempels Glaspris.

EVENTS Hen over året kan man opleve et bredt kulturprogram. Hold øje med museets hjemmeside og facebook.

FAMILIEAKTIVITETER I pinsen, skolernes sommerferie og efterårsferien er der åbent i Glasspiren, hvor man kan designe sit eget sandblæste glas eller skabe små glaskunstværker i mosaik. Der er desuden mulighed for at lave smykker af store og små glasperler. Den store plæne foran museet indbyder til drageflyvning og andre sjove aktiviteter.

ÅBNINGS TIDER , BILLETPRISER O G ARR ANGEMENTER PÅ HJEMMESIDEN HEMPEL GLASMUSEUM


38

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VIDSTE DU, AT DESTINATION SJÆLLAND HAR/ER DANMARKS ... E E N E S T E N Ø D D E K N Æ K K E R M U S E U M E S T E E E N E S T E V I N T Å R N N T E H S Ø E R R T I R R S G E T E E E G S 5 T V I N G Å R D S T Ø R S T E E O T R Å G D S F R S T E N U T Ø E E N N R D D E A S T S E T F E T E R R K E A I T R U J A P A N S K E N S T Ø R S T E H A V E L E I E E S K S C I K N O O G P G E T E I O GOD FORNØJELSE! D P E A R N K


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VIL I SE MIN Finn Møller er på mærkerne. Keramik-frimærkerne er en humoristisk kommentar til verdenen omkring ham.

FRIMÆRKESAMLING?

Kakler på væggene, rørføring i loftet og flis på gulvet. De rå og rustikke omgivelser hos MØLLER i Mejeriet er bestemt ikke, hvad man normalt forbinder med et kunstgalleri – ikke desto mindre er det nøjagtigt, hvad MØLLER i Mejeriet er. Fem lokaler udgør tilsammen over 400 m2. Her finder I et kæmpe udvalg af kunst og kunsthåndværk fra hele Danmark - Vi gør meget ud af at udvælge de rette kunstnere, så kvaliteten er høj, og udvalget spænder bredt, fortæller Finn Møller, der driver galleriet sammen med sin bedre halvdel Jane, og fortsætter:

OP PÅ MÆRKERNE

I FINDER ALTID VÆRKER AF MINDST 40 VIDT FORSKELLIGE KUNSTNERE, SÅ ALLE KAN FÅ FORNØJELSE AF AT GÅ EN TUR HOS OS, DET KOSTER IKKE NOGET AT BESØGE OS, OG VI BYDER ALTID PÅ EN GRATIS KOP KAFFE.

Finn Møller udstiller også egne keramiske værker i galleriet, der blandt andet omfatter humorfyldte keramik-frimærker. - Motiverne spænder over kongehuset, præsidenter, cykler og dannebrog. Her er altid over 45 forskellige at vælge mellem, lover han. Galleriet har til huse i det tidligere mejeri i Kirke Stillinge, hvor det er det gamle ostelager, der lægger lokaler til de mange spændende værker. - Mange besøgende har kommenteret den spændende indretning, hvor meget af den oprindelige stemning er bevaret, og lokalerne fremtræder meget rustikke og hyggelige. Vi glæder os meget til jeres besøg, slutter Finn Møller.

MØLLER I MEJERIET

39


40

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA DYBET

I JORDENS INDRE OG HELT UD TIL MÆLKEVEJEN I DE SJÆLLANDSKE ALPER LIDT UDEN FOR HOLBÆK LIGGER OBSERVATORIET SMUKT PLACERET I DET BETAGENDE OG BAKKEDE ISTIDSLANDSKAB


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BEGRAV JER I ISTID OG ZOOM IND PÅ ASTRONOMI

HER KAN I GÅ PÅ OPDAGELSE I NATURVIDENSKABENS FORUNDERLIGE VERDEN FRA DYBET I JORDENS INDRE GENNEM DEN OMGIVENDE NATUR OG HELT UD I UNIVERSET. - Al naturvidenskab starter med at observere. Tag nysgerrigheden i hånden og kom med på en fascinerende rejse, hvor der er plads til de helt store og de helt små spørgsmål, lover Julie Bouchet, der er leder af Observatoriet. MAMMUT, MÆLKEVEJEN OG MEGET MERE Når I besøger Observatoriet, kan I blandet andet gå i astronomernes fodspor og se Danmarks største stjerneteleskop Discovery, som mange kender fra julekalenderen ’Julestjerner’. Teleskopet står stadig og spejder ud i verdensrummet. Det vejer otte ton og kan tage billeder af himmellegemer 12 millioner lysår væk. I kan også rejse tilbage til istiden og undersøge, hvordan landskabet ændrer sig i vores interaktive sandkasse. - På Observatoriet må I gerne lege i og med landskabet. Pak tæppet ud og sæt jer på bakkerne for at kigge på sjove skyer, kravl ind i vores store mammut af træ eller gå Himmellabyrinten, lyder opfordringen fra Julie Bouchet, der fortsætter: - Og så kan I selvfølgelig lære alt om at se på stjerner og høre spændende foredrag. Vi har en lang række spændende events og aktiviteter i løbet af året, som kan ses på vores hjemmeside. Observatoriet byder også på indendørs udstillinger, hvor I blandt andet kan røre ved en ægte meteorit fra rummet og se nærmere på astronomernes redskaber og rekvisitter.

MØRKET ER FREDET I 1953 flyttede Københavns Universitet sit observatorium fra Østervold i København til bakketoppen ved Brorfelde landsby. 35 ansatte havde deres daglige gang i den internationalt anerkendte forskerby, hvor der både blev opdaget asteroider og udviklet banebrydende astronomiske redskaber. I dag er området på 40 hektar fredet – det gælder både landskabet, bygningerne og sågar nattemørket.

- MED ET UNIKT ISTIDSLANDSKAB, ARKITEKTTEGNEDE BYGNINGER OG GODE BETINGELSER FOR STJERNEOBSERVATION, HAR VI NU DANMARKS STØRSTE TOTALFREDNING. MØRKET MÅ IKKE FORSTYRRES AF LYSKILDER, OG VI BRUGER DERFOR PRIMÆRT RØDT LYS I MØRKET, LIGESOM NOGLE AF BYGNINGER ER OMGIVET AF TO HÆKKE, DER SKÆRMER FOR LYSET FRA STUERNE, SLUTTER JULIE BOUCHET. OBSERVATORIET I BRORFELDE

41


42

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I SOLKULTENS FODSPOR

SKRIDT FOR SKRIDT GÅR I GENNEM DET SMUKKE HISTORISKE NATUROMRÅDE,

MENS DE IKONISKE RELIEFFER LANGS DEN ANLAGTE STI I TRUNDHOLM MOSE FORTÆLLER OM TIDSALDER, SOLKULT OG SOLVOGNEN.

Lige her – for mere end 100 år siden – dukkede Solvognen frem af den nordvestsjællandske muld. I dag er området omdannet til urørt natur, hvor Dexter-kvæget græsser, mens I kan sidde på engen og nyde historiens vingesus eller den medbragte frokost.

FORTÆLLINGER FRA FORTIDEN Solvognen betegnes som et bronzealderikon, der er blandt de mest betydningsfulde fund i Europa. Tidligere lå fundstedet godt gemt i Trundholm Mose, men nu er området omdrejningspunkt for en fortælling fra en svunden tid. Med en podcast i ørerne kan besøgende sammen med Flemming Kaul, museumsinspektør på Nationalmuseet, gå på opdagelse blandt de store relieffer, der er skabt af Kurtzweil A/S. Fortællingens omdrejningspunkt er solen, der blev dyrket som det centrale i solkultens religion. Bronzealderens mennesker forestillede sig, at solen blev trukket over himlen om dagen –

blandt andet af en hest, men også en fisk, et skib og en slange har en vigtig rolle i solens cyklus.

FUNDET UNDER PLØJNING Solvognen er et offerfund, der er dateret til ældre bronzealder – ca. 1.400 f.Kr. Den blev fundet i 1902 af Frederik Willumsen i forbindelse med den første pløjning af Trundholm Mose. I 1998 drog arkæologer tilbage til mosen – denne gang med metaldetektorer. Det gjorde, at de fandt yderligere 21 dele fra vognen, der 96 år efter første fund kunne monteres, så Solvognen fremstår endnu mere fuldkommen i udstillingen på Nationalmuseet, ligesom en model kan opleves i udstillingen ’Solens Land’ på Odsherred Museum. Solvognens Fundsted bliver i fremtiden hjørnesten på cykelruten Istidsruten, hvor besøgende kan gøre hold og opleve det fantastiske område. SOLVOGNENS FUNDSTED


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

STJERNEKIGGER SHELTERS I VESTSJÆLLANDSKE ALPER

At sove under stjernerne får nærmest en helt ny betydning, når Observatoriet i Brorfelde i 2021 byder på muligheden for at overnatte i stjernekigger-shelters. De nye runde shelters er bygget i bionedbrydeligt eller 100% recirkulerbart materiale og har glastag, så overnattende gæster har frit udsyn til betagende solnedgange, den smukke nattehimmel og det imponerende himmelrum. Ligesom resten af Observatoriet i Brorfelde skal de nye shelters være med til at vække nysgerrigheden til den nære natur og give flere nem adgang til mørket og stjernerne som en del af naturoplevelsen. - Vi håber, at vi med vores såkaldte stjernekigger-shelters kan lokke nye gæster til at opleve en nat tæt på naturen, fortæller Julie K. L. Bouchet, der er leder af observatoriet. TIL UNDERVISNING OG OVERNATNING Blandt spændende flora og fauna, som det kuperede terræn omkring de vestsjællandske alper byder på, opføres i alt fire run-

Udført af Atelier Kristoffer Tejlgaard

de shelters, der skal stå færdige op til sommerferien 2021. Hver shelter har plads til seks-otte overnattende gæster og kan bookes enkeltvis – eller samlet, hvis man for eksempel er en større gruppe, der vil nyde områdets fredede nattemørke. - Når mørket falder på, kan man ligge med hovedet mod shelterets centrum og se den smukke stjernehimmel over sig gennem det runde glastag, forklarer observatorie-lederen EN DEL AF ISTIDSRUTEN For at finde de nye shelters, skal gæster igennem Istiden, et nyt geologisk aktivitetsområde på Observatoriet. Fra den asfalterede hovedvej løber en handicapvenlig sti igennem Istiden og videre om til de fire shelters, så både kørestolsbrugere og barnevogne kan lægge vejen forbi. De fire nye shelters bliver etableret som en del af den 390 kilometer lange cykelrute ’Istidsruten’, som Observatoriet i Brorfelde er en del af.

43


44

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I VIKINGERNES FODSPOR

MIDT I DEN SMUKKE VESTSJÆLLANDSKE

NATUR - LIGE DER HVOR TUDE Å OG VÅRBY Å LØBER SAMMEN OG SLYNGER SIG VIDERE UD MOD STOREBÆLT. LIGE DER - PÅ ET NÆS MELLEM ÅERNE - LIGGER KONG HARALD BLÅTANDS IMPONERENDE RINGBORG.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Trelleborgskjoldet er eneste hidtil fundne danske vikingeskjold. Det er cirkulært, lavet af fyrretræsbrædder og har en diameter på godt 90 cm.

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG ER

DANMARKS BEDST BEFÆSTEDE OG

BEVAREDE VIKINGEBORG. HER KAN I

NYDE DEN IDYLLISKE NATUR OG

KOMME HELT TÆT PÅ VIKINGERNE. FIND DIN INDRE VIKING

Når I forlader parkeringspladsen og går gennem døren til Trelleborg, træder I tilbage i tiden og kan fordybe jer i historien blandt rekonstruerede vikingehuse, våben og ægte vikingefund - blandt andet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold. - På Trelleborg kan I komme tæt på vikingernes liv, mens I hører om vikingetiden, ser på værktøj, smykker, træværktøj og meget andet, forklarer Anne-Christine Frank Larsen, der er museumschef og leder af Trelleborg, og fortsætter: - I kan også klæde jer som vikingekrigere med hjelm, skjold og den tunge ringbrynje.

VIKINGERNE FLYTTER IND I løbet af foråret begynder nutidens vikinger at finde vej til Vikingeborgen Trelleborg. De indtager husene og området omkring den gamle ringborg for at leve, som man gjorde i vikingetiden. Hen over foråret stiger antallet af vikinger, inden det topper i ugerne omkring skolernes sommerferie, hvor I kan opleve vikingerne. De er flyttet ind med håndværk, handelsboder, krigerliv og hverdagssysler. - Det hele topper i forbindelse med vores årlige ugelange vikingefestival med mere end 1.000 vikinger, 60 vikingeboder og de store vikingeslag foran Trelleborgs volde, hvor 200 vikingekrigere tørner sammen for at sende hinanden til Valhal, fortæller museumschefen.

RUNDVISNING OG BUESKYDNING I vikingelandsbyen på Trelleborg kan I høre om vikingernes liv i krig og fred – og prøve kræfter med deres håndværk og dagligdag. Hele sommeren kan I besøge Vikingesommer på Trelleborg, hvor I kan skyde med vikingernes langbuer, støbe smykker, deltage i den drabelige krigertræning, bage lækre fladbrød og meget mere. Saml familien, venner eller kollegaer til en hyggelig dag i historiske omgivelser med aktiviteter for alle. I kan også opleve en borgtur med guide og høre de fantastiske fortællinger om arkæologi på Vikingeborgen Trelleborg, vikingernes liv på borgen, om vikingernes rejser, håndværk og handel. VIKINGEBORGEN TRELLEBORG

45


46

DA VIKINGER INGER BLEV TIL IL RIDDERE Danmark står midt i en brydningstid, hvor Svend, Knud og Valdemar kæmper om kongemagten. Mens landets borgherrer må vælge side, går livet sin vante gang på stormandsgården. På Ulvsborg Historiske Værksted byder borgherren jer indenfor. Her kan I opleve stormandsgården og møde dens beboere, der er i fuld gang med de daglige sysler. Hjælp til, når der skal bygges, smedes eller laves mad, men husk også at træne i sværdkamp og bueskydning, så I er klar, når det er ufredstid. Midt i den smukke natur mellem enge, skove og vandhuller ligger Ulvsborg, der er en rekonstrueret befæstet stormandsgård med tilhørende værkstedsbygninger, haver og husdyr. Kom med tilbage til starten af middelalderen i 1050-1250, dengang hvor vikinger bliver til riddere. ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED


47

KONGESÆDE ER ET KULTURHISTORISK SKATKAMMER Havørnene patruljerer på himlen, sjældne vadefugle mæsker sig i vandkanten, mens der intet andet sted i Europa findes så varieret og velbevaret kulturarv fra jægerstenalder til og med slutningen af vikingetiden. MIDT I DANMARKS FØRSTE NATURPARK, NATURPARK ÅMOSEN, LIGGER VIKINGECENTER FUGLEDEGÅRD I NATURSKØNNE OMGIVELSER PÅ BREDDEN AF TISSØ. Her kan I låne kikkert og andet grej til at opleve den unikke natur i området. Et mindre brosystem leder til bredden af Tissø, hvor I kan sætte tænderne i den medbragte madpakke i et fugleskjul og komme helt tæt på Tissøs imponerende fugle- og dyreliv.

SMUK NATUR HELT TÆT PÅ

VIKINGECENTER FULGEDEGÅRD

Naturpark Åmosen strækker sig fra Storebælt og 45 kilometer ind i landskabet med langstrakte ådale, store søer og moseområder. Området byder på unik natur samt sjældne dyr og planter, der kan opleves på både vandreog cykelruter i det særlige landskab. Naturen kan også nydes i uforstyrrede shelters fordelt rundt i Naturpark Åmosen, hvor I kan bage snobrød eller pandekager over bål.

På og omkring Vikingecenter Fugledegård bliver I suget tilbage i historien med rekonstruktionen af Tissøringen – et af nordens største enkeltstående guldfund fra oldtiden – som kronen på værket i den spændende indendørs udstilling, hvor I også finder den lille café og butik. Her kan I nyde en kop kaffe eller købe en is. Lige udenfor døren kan I bevæge jer rundt i et helt unikt kulturrigt landskab, hvor der er fundet spor efter en imponerende kongsgård, et kulthus og store værkstedsområder, der vidner om vikingernes kult og ofringer.

VILD HISTORIE: 1,8 KILO RENT GULD


48

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LEG JER GENNEM HISTORIEN Luftalarmen skærer gennem luften, dampmaskinerne rumler afsted og der er fuldt gang i de arbejdende værksteder. På Oplevelsescenter Nyvang kan I opleve lidt af hverdagen i en andelslandsby i midten af 1900-tallet. - Vi er et anderledes historisk oplevelsescenter, hvor I kan røre, gøre, smage, dufte og lege jer gennem historien, fortæller direktør Frits Thorarinsson.

HOS NYVANG KAN HELE FAMILIEN GÅ PÅ OPDAGELSE I DANMARKSHISTORIEN OG FÅ EN FORNEMMELSE AF DEN UDVIKLING, DANMARK OG RESTEN AF VERDEN HAR VÆRET IGENNEM. I kan komme helt tæt på, når I besøger de arbejdende værksteder, leger med i de gamle lege, tager en tur i hestevognen eller besøger de nostalgiske butikker. Sæsonen byder også på et væld af events, hvor blandt andet høsten, julen og ikke mindst besættelsen sætter sit tydelig præg på Nyvang med soldater, vejspærringer og dristige aktioner af modstandsbevægelsen, der har brug for hjælp fra gæsterne. På Facebook, app og hjemmesiden kan I følge med i arrangementerne hos Oplevelsescenter Nyvang. Der venter en dag fuld af oplevelser og aktiviteter, når I besøger oplevelsescenteret. Derfor bliver det helt sikkert nødvendigt med en lille pause undervejs, hvor hele familien får lidt at styrke sig på, inden det gør løs igen. Når sulten melder sig, kan I købe frokost samt kaffe og kage i Madam Blaa, hvor man også kan købe frokostkurv og tage med ud i det grønne, hvor der er opsat borde og bænke. Der er også lækkerier hos slagteren samt søde sager og kaffe i Nyvangs Bager og Konditor.

OPLEVELSESCENTER NYVANG


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

49


50

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

På Danmarks største busmuseum i Skælskør tæller udstillingen hele 74 busser, der ikke kun er til pynt, men også byder indenfor til leg og fantasi.

DE ÆLDSTE KØRETØJER ER NÆSTEN 100 ÅR GAMLE. UDSTILLINGEN TÆLLER BLANDT ANDET EN BUS, DER HAR VÆRET EN DEL AF DE HVIDE BUSSER UNDER 2. VERDENSKRIG, EN CHARMERENDE PARISERBUS MED ÅBEN BAGPERRON, LIGESOM EN STRIBE ANDRE BUSSER KAN GENKENDES FRA FILM, TV OG REKLAMER. Gamle busbilletter, uniformer, skilte og fotografier giver jer et indblik i busog rutebilshistorien i Danmark. Vil I ikke bare drømme jer ud på vejene i de imponerende klenodier, kan I slippe rattet og hoppe om på passagersæderne. Herfra kan I nyde udsigten til Skælskør, når der hver lørdag i sommerferien er rundture i den hyggelige havneby, mens søndagene byder på herregårdstur til Holsteinborg, Basnæs, Borreby Herreborg og Skælskør Havn.

HISTORISKE VINGESUS I GAMLE RUTEBILER OG BUSSER

I Café Rutebilekspeditionen kan I købe kaffe, kage, drikkevarer og bøger. DANMARKS BUSMUSEUM

HELIKOPTERE OG ATOMMISSILER KAMPVOGNE, HELIKOPTERE, KANONER OG MISSILER - PANZERMUSEUM EAST ER SKANDINAVIENS STØRSTE KOLDKRIGSMUSEUM. Her kan I på næsten levende vis opleve, hvad der havde været at se i Danmarks gader og i luften, hvis Sovjets voldsomme krigsmaskine havde angrebet vores lille land i den anspændte periode under Den kolde krig. I de 4.500 m2 store haller kan I mærke den fortættede stemning og komme helt ind under huden på historien, der er virkeliggjort med mere end 100 dukker, hospital, kæmpe feltbageri, artilleri, kampvognstransporter samt ikke mindst, et af verdens største militære bæltekøretøjer fra perioden, nemlig den enorme P-40 Long Track Radar. PANZERMUSEUM EAST

I må gerne indtage de udendørs militærkøretøjer og det kæmpestore passagerfly, der også fungerer som biograf. Jeres medbragte picnickurv kan nydes i spisehuset ’Feltmessen’ eller i museets store park, hvor der er masser af borde og bænke ved de fem søer. I plantagen finder I også et anderledes og unikt shelteranlæg. Varme drikke og forfriskninger kan selvfølgelig også nydes i den hyggelige nostalgiske cafe ’Bomben’, ligesom Magazinet bugner af militærsouvenirs, legetøj, uniformer og meget andet.


51

FAMILIEN MØDES I BIRKEGÅRDENS HAVER Der er noget for både store og små, når I besøger Birkegårdens Haver og familiepark, som er familieejet og drives af ægteparret Merry og Finn Sørensen sammen med datteren Anett. Haveentusiasterne kan blandt andet nyde roen og fordybelsen i Danmarks største japanske have, hvor æstetikken er i fokus, eller lade sig inspirere i Permahaven, der er selvforsynende og leverer grøntsager til caféen. DERUDOVER KAN I OGSÅ OPLEVE DEN ROMANTISKE ENGELSKE HAVE, DEN PRÆGTIGE PRÆRIEHAVE OG KLOSTERHAVEN MED URTER. Familiens yngste kan gå på opdagelse i dyreområdet, hvor der er søde dyr som æslet Buster og dådyret Jane BIRKEGÅRDENS HAVER samt et væld af sjove forskellige legepladser. Birkegårdens Haver byder på rolige omgivelser og god plads, hvor familien kan hygge sig sammen, spille minigolf, spise frokost i caféen eller på en af picnicområderne. I JULI ER DER HELE 11 BØRNEDAGE MED AKTIVITETER SOM SKATTEJAGT, BUESKYDNING OG ATV-KØRSEL. HER ER ÆSELRIDNING FOR BØRN I WEEKENDER, HELLIGDAGE, I SOMMERFERIEN OG TIL JUL. HAVERNE ER LIGELEDES FANTASTISKE AT BESØGE TIL HALLOWEEN OG JUL – GRÆSKAR I HUNDREDVIS OG JULELYS I TUSINDVIS.

CIRKUSSJOV I BØRNEHØJDE DER ER GARANTI FOR KILD I MAVEN, JUBELBRØL OG OVERRASKELSER, NÅR I BESØGER CIRKUSLAND. HER ER FAMILIEHYGGE, NÆRVÆR OG TRYLLERI I BØRNEHØJDE.

Parken byder på forlystelser, rutsjebaner og shows for familiens yngste, når de kaster sig over legelandet, prøver de nye tivoliforlystelser eller hilser på dyrene. Når pulsen skal lidt ned, og batterierne skal lades op, kan I gå på opdagelse i cirkusmuseet eller smovse i Cirkuslands bistro, der frister med sunde sandwich, dagens ret og lækre cirkus-snacks. Har I en klovn eller en akrobat i maven, så kan I træne med artisterne eller se, om I kan gennemskue Cirkuslands egen tryllekunstner Kim Kenneth, når han underholder med mirakler og tricks i ærmet. DAGEN BLIVER KUN SJOVERE, NÅR PARKEN BYDER PÅ UNDERHOLDENDE GÆSTESTJERNER – I 2021 KAN I BLANDT ANDET OPLEVE SILJA FRA RAMASJANG, SEBASTIAN KLEIN OG YOUTUBERNE MIKA & TOBIAS. Cirkusland har åbent i ferierne og et væld af weekender. På Cirkuslands hjemmeside kan I finde åbningstider og underholdningsprogram.

ARENA CIRKUSLAND


52

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GRINEFLIP OG HYGGESTUNDER 60+ FORLYSTELSER OG AKTIVITETER

I Sommerland Sjælland er der oplevelser for både små og store legebørn. - Familiens yngste kan blandt andet prøve de hyggelige og sjove forlystelser i Mini-legeland, mens der er lidt mere fart på Vildkatten, Jolly Jumber og Rally 88. I Den Blå Lagune kan hele familien boltre sig i Sjællands største udendørs badeland, fortæller Kåre Dyvekær, der ejer Sommerland Sjælland sammen med sin hustru Mette, og fortsætter: - Vi har mere end 60 forlystelser og aktiviteter, så hos os er der garanti for kvalitetstid med familien.

BO MIDT I SOMMERLAND Sommerland Sjælland er ikke kun en oplevelse for familiens børn. Både forældre og bedsteforældre kan også nyde turen, hvor I kan gå på opdagelse blandt parkens smukke blomster, drikke en god kop kaffe eller besøge et af de mange spisesteder. - Vi hører tit, at en dag slet ikke er nok til at opleve det hele. Derfor er det ekstra heldigt, at man kan bo midt i Sommerland, griner Mette Dyvekær. Uanset om I er til luksus og spa, overnatning under åben himmel eller noget helt tredje, så er det en mulighed i parkens hytteområde. - Vi har både store hyggehytter med softup spa, almindelige hyggehytter og shelters. Så der er rig mulighed for at få meget mere ud af turen, skønne Odsherred og resten af Destination Sjælland, slutter Mette Dyvekær.

SOMMERLAND SJÆLLAND


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BØRNENE HVINER AF FRYD, MENS

FUGLENE KVIDRER, BIERNE SUMMER

OG DE SMUKKE BLOMSTER SVAJER I VINDEN.

I SOMMERLAND SJÆLLANDS FRODIGE PARK KAN I SLIPPE FAMILIEN LØS BLANDT SJOVE FORLYSTELSER OG SLAPPE AF PÅ DE GRØNNE OMRÅDER.

NÅR BATTERIERNE SKAL LADES OP, KAN I VÆLGE EN LÆKKER FROKOST FRA MADTELTET SMAGEN AF SOMMER, DER HAR ÅBENT HELE JULI.

I TELTET ER DET VARIERENDE MENUKORT BASERET PÅ EGNSUNIKKE PRODUKTER.

53


54

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Træd ind i den gamle skolestue på FLAKKEBJERG SKOLEMUSEUM, sæt dig ved pulten og grib en griffel. Prøv at skrive på den lille tavle – det er ikke helt nemt. Kig ind i lærerens bolig – alt står som dengang. Åbnet onsdag og lørdag i feriesæsonen.

PSSST… Snup din drage og få den sjoveste dag på bakken ved HEMPEL GLASMUSEUM. Du kan også finde flotte drager i Famileværkstedet Glasspiren lige ved bakken. Hvor længe kan du holde din drage i luften?

KOM MED PÅ FERIEEVENTYR

Vikingernes våben var vilde. Kom og få de fantastiske vikingevåben demonstreret og prøv selv, hvordan økse og sværd bruges, når du på vikingevis forsvarer dig og din familie. Der er krigertræning og våbendemonstration på VIKINGEBORGEN TRELLEBORG i skoleferierne.

Velkommen til middelalderen. På ULVSBORG HISTORISKE VÆRKSTED syder det af sjove aktiviteter. I ferien kan du bl.a. kærne smør og lave snor af brændenælder. Kom og vær med. Lyder bålpandekager og snobrød ikke bare hyggeligt? På FUGLEDEGAARD findes der flere bålpladser, som kan lånes. Du kan låne snobrødspinde og pandekage-pander med langt skaft i åbningstiden. Brænde kan købes.

RØSNÆS NATURSKOLE OG LEGEPLADS lokker med gynger, gamle træer og klatretovbane. En friplads for børn og voksne. Om sommeren kan du være heldig at hilse på både høns, heste, kaniner og geder. Op på stigen og ned i knæ. Søde kirsebæk, æbler og pærer – ta’ familien med på ’selv-pluk’ i den hyggelige plantage på NYGÅRDEN. Vejret bestemmer, hvornår vi kan høste. Priser findes på hjemmesiden. I må også huske at hilse på vores søde dyr.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

55

Kan du gå på line? Kom med på cirkusskole på udvalgte dage i juli, når du besøger SOMMERLAND SJÆLLAND. Ikke inkl. i entré.

Kig ind til landbetjenten når du besøger OPLEVELSESCENTER NYVANG, men pas på - du risikerer at blive sort på fingeren, når han tager dit fingeraftryk på gammeldags vis.

OHØJ – SKAL DU MED ESTER OG VESTER PÅ OPLEVELSESJAGT? I Slagelse eller Sorø by – eller måske på turbåden Skjelskør V? Her kan du og din familie hjælpe med at løse sjove opgaver med Ester og Vester. Når du er færdig, er der en lille gevinst. Læs mere på esterogvester.dk

Kan du finde vej gennem Himmellabyrinten på OBSERVATORIET? Gå også igennem istidsområdet, hvor den store mammut venter dig i sandkassen.


56

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LEG HELE ÅRET HELE LIVET desj.dk/sjovforboern


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SÆT JER NED I KARTEN, TRYK PÅ SPEEDEREN OG PRØV KRÆFTER MED EN AF HOLBÆK GO-KART LANDS UDFORDRENDE UDENDØRSBANER, HVOR I BÅDE SKAL KONTROLLERE HØJE HASTIGHEDER OG TEKNISK KØRSEL, NÅR I KONKURRERER OM, HVEM DER SKAL ØVERST PÅ PODIET OG HYLDES SOM FAMILIENS BEDSTE BAG ET RAT. Holbæk Go-Kart Land er familiedrevet, har 22 år på bagen og er specialister i at skræddersy arrangementer til jer – uanset om I er en familie, en flok venner, et firma eller en børnefødselsdag.

FIND FAMILIENS FARTDJÆVEL

Udover gokartbanen kan I også slå jer løs med lasergame, paintball, minigolf og på legepladsen til de mindste. Den hyggelige pit-restaurant er åben og har plads til 100 spisende gæster, når sult eller tørst melder sig. Holbæk Go-Kart Land ligger tæt på Holbæk-motorvejen og har gode parkeringsmuligheder. HOLBÆK GO-KART LAND

ADRENALINSUS OG JUBELBRØL Fodboldgolf kan ikke gøres smukkere end hos Odsherred Eventpark. Her kan I fejre et hole-inone med knyttede næver, jubelbrøl og en fantastisk udsigt over den smukke Lammefjord. Det var blandt andet en af grundene til, at parken lagde bane til DM i fodboldgolf 2020. Banen er pay-andplay. Det betyder, at I blot kan dukke op, betale, tage en fodbold og gå i gang – uden tidsbestilling. FODBOLDGOLF OG FAMILIEHYGGE I det hele taget sørger Odsherred Eventpark for at familien, vennerne eller kollegaerne får pulsen i vejret og adrenalinsus, når I dyster i fodboldgolf eller sætter hinanden i stævne på de store paintball-baner svarende til to fodboldbaner, der strækker sig over både skov og åbent terræn. Selv om det er aktiviteterne, der er i fokus, er der rig mulighed for at slappe af og nyde udsigten i det bakkede terræn, inden det går løs med næste udfordring. Hvem vinder for eksempel håneretten i eventgames, når I skal dyste i blandt andet bueskydning, luftgevær og sømblok? Når sulten melder sig undervejs, er der både mulighed for selv at medbringe mad eller lade Odsherred Eventpark sørge for at bestille udefra – besøget kan skrues sammen fuldstændig efter jeres ønsker. ODSHERRED EVENTPARK

57


58

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HVEM HAR FAMILIENS BEDSTE BOLDØJE?

SOLGÅRDENS FAMILIEHAVE

DER ER LAGT OP TIL EN DAG FULD AF HYGGE, FRISK LUFT OG LIDT INTERNE FAMILIEKONKURRENCER, NÅR I BESØGER SOLGÅRDENS FAMILIEHAVE.

Her kan I langt om længe få afklaret, hvem der har familiens bedste boldøje, hvem er mest præcis og hvem er mest taktisk? Solgårdens Familiehave byder på 60.000 kvadratmeter fuld af sjove aktiviteter som blandt andet fodboldpool, krolf, parkgolf, petanque og fodboldgolf. - Der er noget for alle aldre – fra den 2-årige op til senioren på 90 år. Vi er et oplagt sted til familiehygge, men også til skoleudflugter, firmaevents eller polterabend, fortæller Steen Agger. Solgårdens Familiehave er en legehave i skønne naturomgivelser med fokus på nærvær, samvær og hygge. Her kan I pakke picnickurven ud og slappe af ved bænke og grill, når I skal have pause. Trænger familiens kærlige kamphaner til lidt afkøling undervejs, kan I også købe is og drikkevarer i kiosken.

BANEN HOS ODSHERRED FODBOLDGOLF SNOR SIG GENNEM NOGET AF DANMARKS SMUKKESTE NATUR.

PRÆCISE SPARK PÅ DANMARKS SMUKKESTE BANE

DEN UNIKKE BANE ER OMKRING 1.500 METER LANG OG LAVET I PAGT MED NATUREN, HVOR TRÆERNE SØRGER FOR, AT I NÆRMEST HAR BANEN FOR JER SELV.

- På den måde kan man ikke se de andre spillere på banen fra mange af hullerne, men I kan givetvis høre dem, når de jubler, fortæller indehaver Bjarne Dalgaard med et smil.

Banens 18 huller har varierende sværhedsgrad, så alle kan være med, når de drilske forhindringer dukker op undervejs, hvor I også kan nyde de hyggelige lysninger, der indbyder til en lille pause og samvær. Når entreen er betalt, kan I frit benytte alle de sjove aktiviteter hos Odsherred Fodboldgolf, hvor der også er petanque, stigegolf, kongespil og andre sjove ting for hele familien. Er det tid til en pause, hvor batterierne skal oplades, kan I slå jer ned ved borde og bænke. Her kan I nyde den medbragte madkurv, grille eller forsyne jer med snacks og drikkevarer fra kiosken. ODSHERRED FODBOLDGOLF


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TRÆNGER I TIL EN PAUSE FRA FERIELIVET, HVOR I KAN FÅ PULSEN OP OG SVED PÅ PANDEN, SÅ BYDER HOLBÆK SPORTSBY INDENFOR TIL EN VERDEN AF MULIGHEDER FOR BEVÆGELSE, TRÆNING OG INTERNE KONKURRENCER.

FERIE I BEVÆGELSE Sportsbyen er en dejlig oase, hvor I kan droppe hverdagens stress og travlhed for en stund, mens I nyder svømmecenteret, der både har wellness-, varmtvands- og 50 meters bassin, ligesom der er faciliteter for hele familien med børnebassin, massagestole og sauna. Skal der ekstra sved på panden, kan I tage en time i træningscenteret eller booke en bane og prøve kræfter med padel, badminton, squash eller bordtennis. Lige uden for døren finder I skønne naturoplevelser med stier, søer og sansehave til gang, løb eller cykling. Når sulten melder sig, kan I forsyne jer i caféen, hvor kokkene har fokus på sundhed og gode råvarer, eller I kan tage dagens ret med hjem. Holbæk Sportsby er for hele familien med masser af aktiviteter indendørs og udendørs - i trygge rammer og med lange åbningstider. HOLBÆK SPORTSBY

LEGENS MAGISKE UNIVERS VI HOLDER IKKE OP MED AT LEGE, FORDI VI BLIVER GAMLE – VI BLIVER GAMLE, FORDI VI HOLDER OP MED AT LEGE

GEORGE BERNHARD SHAW

I Gerlev Legepark lever legen i bedste velgående. Her kan I kaste jer ud i mere end 100 forskellige legeaktiviteter fra tusind års legekultur for børn og voksne, ligesom parken byder på Danmarks største spilleplads med mere end 50 forskellige spil fra hele Europa. I kan opdage legens magiske univers, når Gerlev Legeparks dygtige instruktører dagligt arrangerer fælles leg. I kan også udfordre hinanden i vikingetidens styrkelege eller i selskabslege fra både gamle landsby- og sømandskulturer foruden helt moderne bevægelseslege fra Gerlevs legeunivers. Når I har brug for en lille pause fra legene, kan I prøve balance- og bevægelsesområderne, ligesom der også er bål- og shelterplads, kamp- og vikingeområde og meget andet. Gerlev Legepark byder på mange timers sjov, nærvær og aktivitet. GERLEV LEGEPARK

59


60

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HISTORIEN BLIVER LEVENDE SAMMEN OM

MUSEUM VESTSJÆLLAND Odsherreds Museum, Malergården, Odsherreds Kunstmuseum, Bakkekammen 45, Holbæk Museum, Kalundborg Museum, Sorø Museum, Slagelse Museum, Ringsted Museum og Arkiv, Flakkebjerg Skolemuseum, Skælskør Bymuseum

Museum Vestsjælland tager hele familien ved hånden, når I går på opdagelse i Destination Sjællands spændende historie. Her bliver I klogere på blandt andet drabelig middelalder, medrivende maritime fortællinger, vigtig arkitektur og lokal kunst i verdensklasse. Museum Vestsjælland tæller i alt 11 museer, hvor mange af dem ligger i unikke gamle bygninger og huse – for eksempel pittoreske Malergården i Odsherred, charmerende byhuse i Holbæk eller Christian 4’s gamle historiefyldte kro i Sorø. Mange af husene har frodige haver tilknyttet, hvor alle er velkomne til at tage et pusterum eller nyde medbragt mad.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

OPLEVELSERNE ER KUN ET KLIK VÆK. FIND DEM PÅ MUSEUM VESTSJÆLLANDS HJEMMESIDE MUSEUM VESTSJÆLLAND

FOR SMÅ OG STORE Museum Vestsjælland er et overflødighedshorn af inspirerende kulturhistorie. Handel, håndværk og industri er i fokus på museerne i Slagelse og Skælskør, mens der er fedtemadder og tavleskrivning på skemaet, når I besøger Flakkebjerg Skolemuseum og meget andet Museum Vestsjælland har aktiviteter hele året, hvor I kan komme på byvandringer, omvisninger eller deltage i børnevenlige miniworkshops, hvor familiens yngste kommer med på tur i historien. Ligesom de fleste museer også har hæfter, opgaveposer for børn og børnevenlige områder, hvor der er mulighed for at lade legebarnet få frit spil.

PÅ OPDAGELSE SAMMEN – HVER FOR SIG I slutningen af august 2021 omdannes Kalundborg til centrum for en stor middelalderfestival, ligesom Museum Vestsjælland har en række andre store events i løbet af året. Vil I hellere opleve historien på egen hånd, kan I prøve kræfter med appen Tidslommen, hvor I tager på rejse i fortiden – ude i den skønne natur. Undervejs kan I for eksempel besøge gamle borge og hjælpe vikingerne ved Tissø med at ofre våben til guderne.

61


62

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG PÅ BAGERIHISTORIEN

I løbet af året inviteres I indenfor

Duften af nybagt brød og kage pirrer næsen og frister maven, når I træder ind i Skovsgaard Mølle- og Bagerimuseum. Her kan I gå på opdagelse i bagerihistorien blandt mere end 500 klenodier og udstillingsgenstande fra hele Danmark. - Museet har blandt andet samlinger af håndværktøj, maskiner, brødvogne og kaner, fortæller Jørgen Hermansen fra Skovsgaard Mølle- og Bagerimuseum.

til bagedage, hvor der kan købes kaffe og friskbagt kage samt de populære sigtebrød. Datoer for bagedage og andre arrangementer på Skovsgaard Mølle- og Bagerimuseum findes på museets hjemmeside. SKOVSGÅRD MØLLEOG BAGERIMUSUEM

OPLEV LUNDBYES KALUNDBORG JOHAN THOMAS LUNDBYE VAR EN AF DE FINESTE KUNSTNERE I 1800-TALLETS DANSKE GULDALDER - OG HAN VAR FRA KALUNDBORG.

Her blev han født i 1818, her boede han som barn, og mange gange vendte han tilbage til sin fødeby, hvor han fandt motiverne til flere af sine mest kendte og elskede billeder. Ikke mindst på det vilde og storslåede Røsnæs.

LUNDBYE KUNSTFESTIVAL

Kalundborg hædrer sit berømte bysbarn med en festival i sommeren 2021. Lundbye Kunstfestival byder på over 50 arrangementer - blandt andet udstillinger, koncerter, foredrag, guidede ture, teater, en fotokonkurrence og indvielsen af en Lundbye-skulptur i bronze, skabt af billedkunstner og Lundbye-discipel Maja Lisa Engelhardt, som selv er vokset op ved Kalundborg. Hun er ikke i tvivl:

- Lundbye var den største guldaldermaler, siger hun. Du kan også gå i Lundbyes fodspor og besøge afmærkede steder på Røsnæs og Asnæs, hvor han havde skitseblokken fremme. Festivalens hovedudstilling viser privatejede værker af Lundbye og hans nære venner og kunstnerkolleger P.C. Skovgaard og Lorenz Frølich. Bag festivalen står Lundbykomiteen i Kalundborg i samarbejde med en stribe lokale foreninger og organisationer og Kalundborg Kommune. Lundbye Kunstfestival kan opleves fra 3. juli til 12. september i Kalundborg og omegn.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I NYKØBING SJÆLLAND ER ODSHERRED TEATER GÅGADENS KULTURELLE OG KUNSTNERISKE ÅNDEHUL, DER ER MED TIL AT SKABE EKSTRA LIV I GADEN HELE ÅRET.

HOVSA-MISSIL ÅBNER TEATERSAL Teatret fejrer 25-års jubilæum i 2021 og kan i sensommeren slå dørene op til en helt ny teatersal. Åbningsforestillingen ’MISSILET’ tager udgangspunkt i skandalen, da et Harpoonmissil pga. en teknisk fejl, blev affyret fra fregatten Peder Skram og eksploderede over et sommerhusområde i Lumsås i 1982.

Odsherred Teater er et teater med kant, der har en række anmelderroste produktioner bag sig. Her kan I gå på opdagelse i et spændende program, som hele året frister med klassisk teater, stand-up, opera, gadeteater, familieforestillinger, julekabaret og meget mere. TYVSTART JERES HYGGELIGE TEATERAFTEN MED ET BESØG I DEN STEMNINGSFULDE TEATERCAFÉ, HVOR MENUEN BYDER PÅ HJEMMELAVET MAD BASERET PÅ LOKALE RÅVARER AKKOMPAGNERET AF EN KOLD ØL ELLER ET GLAS VIN. ODSHERRED TEATER

ER DU ÅNDSSVAG? DET ER EN SORT PLET I DANSK HISTORIE

Det er historien om, hvordan mennesker på samfundets bund blev behandlet som mindreværdige. Man oprettede 11 store åndssvageanstalter, anstalten for mænd på Livø og ikke mindst kvindeanstalten på Sprogø, som de fleste kender fra blandt andet Jussi Adler-Olsens bog ”Journal 64”, der efterfølgende er filmatiseret.

Med udgangspunkt i den gamle åndssvageanstalt Andersvænge fortæller Dansk Forsorgshistorisk Museum den skræmmende historie om dansk åndssvageforsorg, der blandt andet omfatter interneringer, tvangssterilisationer og overfyldte anstalter. Der er også historien om, hvordan mennesker med handicap er gået fra opbevaring uden rettigheder til i dag at have samme rettigheder som alle andre, bliver kaldt mennesker med udviklingshandicap eller helst blot ved deres navn. DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM

63


64

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KUNST I FOKUS Lav jeres egen kunstrute og mød de lokale kunstnere mellem drejeskiver og pensler. Med kunstguiden ’Kunst i fokus’ i hånden kan I gå på opdagelse blandt gade- eller glaskunst, keramik eller kunstmaling eller noget helte femte. Store kunstneriske oplevelser venter rundt om hjørnet. Se mere på desj.dk/udgivelser

SAMTIDSKUNST PÅ ÆGLAGERET Kulturhus Æglageret byder på skiftende kunstudstillinger og Danmarks eneste æg-museum. Besøg også butikken med kunst og kunsthåndværk. Se mere på aeglageret.dk

GADEKUNST I HOLBÆK Oplev mere end 30 spændende værker på vægge og facader i Holbæk. Skabt af blandt andre ’Husk Mit Navn’, ’Superflex’ og Arturo Herrera i bymidten. Se mere på holbaekart.dk KUNSTNERISKE ÅNDEHULLER I Skælskør popper små farverige chaussesten op på den brostensbelagte Algade. Hver sten er ganske unik og skabt af de gæster, der hvert år besøger Danmarks eneste keramikfestival. Gæsterne former og dekorerer stenene efter eget hoved – så husk at kigge ned. Se mere på keramikfestival.dk

FÆRØSK KUNST Oplev færøsk kunst i værkstedet hos Øssur Mohr, der maler lyset over Leiviksfjeldet, tågen der letter, og regnskyllet der stopper. Åben efter aftale. Se mere på ossurmohr.dk

MEJSLET I GRANIT Følg græsgangene i Skulpturhaven og find de udstillede værker. Indendørs finder I små værker og moderne kunst på væggene. Se mere på steengalleriet.dk

OPLEV ODSHERREDS LANDSKABER Ekspressionistiske malerier inspireret af Odsherreds landskaber af billedkunstner Susanne Mainsøe og Ole Pihl udstilles og sælges. Se mere på galleri-mainsoe.dk og olepihl.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I DUKKERNES VERDEN Vibeke Monnick har samlet på dukker hele livet. Dukkemuseet tæller mere end 3.000 dukker samt royale figurer fra 1800-tallet. Besøg også butikken og se mere på farmorsdukkemuseum.dk

KANON OPLEVELSE På Stigsnæs Kystbatteri i Ørnehoved Skov peger kanonerne stadig mod Storebælt. Kom ud i naturen og tilbage i historien, når I fornemmer stemningen fra Englandskrigen på det gamle batteri. Se mere på kystbatteriet.dk

MELODISK KLOKKESPIL Fem gange om dagen kan du høre ’Op, al den ting, som Gud har gjord’, ’Skuld gammel venskab rejn forgo’ og andre kendte sange, når Vor Frue Kirkes koncertklokkespil, der har 48 klokker, spiller skiftende melodier udover Kalundborg. Hør klokkespillet kl. 9, 12, 15, 18 og 21.

MEL MED HISTORIE Besøg det arbejdende museum Lumsås Mølle. Nyd historien, smukke trækonstruktioner, unik udsmykning, og køb nymalet mel med hjem. Se mere på lumsaasmoelle.dk

SINDSSYGT MUSEUM Der er både uhyggelige anekdoter samt livsbekræftende og indsigtsfulde fortællinger om behandlingen af psykiatriske patienter, når I er på rundvisning og besøger Psykiatrisk Museum. Se åbningstider på sns-museum.dk.

PAY & PLAY I ODSHERRED GOLFKLUB Odsherred Golfklubs Pay & Play ligger smukt i det kuperede terræn. Banen er rated og overskuelig, så den er en god oplevelse og øvelse for både begyndere og erfarne golfspillere. Se mere på odsherredgolf.dk

65


66

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KULTUR GIBT

es drinnen und draußen EIN TAG VOLLER SPASS Im Arena Cirkusland finden Sie alles, was Sie von der Zirkuswelt lieben, in seinem großen Park, während der Vergnügungspark Sommerland Sjælland mehr als 60 Aktivitäten sowie das größte Badeland im Freien auf Seeland bietet. Ein tolles Ausflugsziel für die ganze Familie ist Birkegårdens Haver, das fünf Gärten, sechs Spielplätze und Tiergehege neben anderen kinderfreundlichen Aktivitäten um-

fasst. Gerlev Legepark ist ein Spielpark, in dem Sie mehrere tausend Jahre Spielkultur ausprobieren können, einschließlich Spiele aus der Zeit, als Opa noch jung war. MASCHINEN FÜR KINDER UND KINDLICHE SEELEN

DAS PANZERMUSEUM EAST IST SKANDINAVIENS GRÖSSTES MUSEUM DES KALTEN KRIEGES, IN DEM DIE KINDER DIE COOLEN MILITÄRISCHEN TRAININGSAKTIVITÄTEN (FUT) ODER DIE MILITÄRFAHRZEUGE IM FREIEN AUSPROBIEREN KÖNNEN.

Egal, was Sie suchen, warten kulturelle Erlebnisse auf Sie wie Perlen auf einer Schnur. Sie werden zweifellos den Flügelschlag der Geschichte spüren, wenn Sie die Geschichte der Wikinger erkunden oder Sterne im endlosen Himmelsraum gucken. Machen Sie Platz für einen Museumsbesuch – hier verstecken sich viele Schätze. HAST DU EINEM WIKINGER HALLO GESAGT? Besuchen Sie die Wikingerburg Trelleborg, wo die Kinder Wikingeraktivitäten ausprobieren können. Oder besuchen Sie Fugledegaard mit seiner Wikingerausstellung über das Leben der Wikinger in Åmosen, um den Tissø Armring zu sehen, den größten Goldfund aus der Wikingerzeit. Ein weiterer interessanter Ort ist Ulvsborg Historische Werkstatt zu den Jahren 1050-1250, die zur Teilnahme an lustigen täglichen Aktivitäten einlädt.

Und Nostalgie und ein tolles Erlebnis stellen sich von ihrer besten Seite vor auf einer Fahrt in einem Oldtimer-Zug bei Vestsjællands Veterantog. Hier genießen Sie die Landschaft, während Ihnen der Rauch von der Dampflok in der Nase prickelt.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BEWEGUNG ANGESAGT Wünschen Sie einen aktiven Urlaubstag, besuchen Sie Holbæk Sportsby mit seinem Schwimmzentrum, das zum Wellness, einem Warmwasserpool, einem Kinderbecken sowie einer Sauna einlädt.

ODER HOLEN SIE SICH EINEN ADRENALIN-KICK IN EINER IDYLLISCHEN UMGEBUNG IM ODSHERRED EVENTPARK, WO FUSSBALLGOLF EINE DER AKTIVITÄTEN IST.

VON EIERN UND GLASKUNST BIS HIN ZUR MILCHSTRASSE Besuchen Sie Oplevelsescenter Nyvang, ein Erlebniszentrum, in dem die Geschichte sich berühren, handhaben, schmecken und durchspielen lässt. Oder wie wäre es mit der faszinierenden Geschichte des Eis im Keller des Eilagers (Æglageret).

FÜR MEHR GESCHICHTE, BESUCHEN SIE EINE DER 11 INTERESSANTEN ABTEILUNGEN DES MUSEUMS VESTSJÆLLAND (WESTSEELANDS MUSEUM), VON EINEM SCHULRAUM BIS HIN ZU EINEM ALTEN TANTE-EMMA-LADEN. Ein Muss ist ebenfalls ein Besuch im Hempel Glas-Museum, das die größte private Glassammlung in Nordeuropa beherbergt. Das Brorfelde-Observatorium lässt Sie die wundersame Welt der Naturwissenschaften entdecken, wenn Sie Discovery, Dänemarks größtes Sternenteleskop, erleben. Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 70-73.

67


68

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CULTURE IS WAITING

- without and within

for a day out for the entire family is Birkegårdens Haver, comprising five gardens, six playgrounds and animals in a pen besides other child friendly activities.

No matter what you want, there are cultural experiences in store for you like pearls on a string. You will no doubt feel the presence of history when you explore the history of the Vikings or are star gazing in the endless sky. Make room for a museum visit – a host of gems are hiding here. HAVE YOU SAID HELLO TO A VIKING? Visit Trelleborg Viking Fortress where the children can have a try at Viking activities. Or go to Fugledegaard with its Viking exhibition on Viking life in Å-mosen to see the Tissø Arm Ring, which is the biggest gold find from the Viking Age.

ANOTHER INTERESTING PLACE IS ULVSBORG HISTORIC WORKSHOP FEATURING THE YEARS 1050-1250 AND INVITING TO PARTICIPATION IN AMUSING DAILY ACTIVITIES.

A DAY FULL OF FUN You will find everything you love from the circus world at Arena Cirkusland in its large park, and the amusement park Sommerland Sjælland offers more than 60 activities plus the largest outdoor water park on Sealand. A great destination

GERLEV LEGEPARK IS A PLAY PARK WHERE YOU CAN HAVE A TRY AT SEVERAL THOUSAND YEARS OF PLAY CULTURE INCLUDING THE GAMES FROM THE DAYS WHEN GRANDPA WAS YOUNG. MACHINES FOR CHILDREN AND THE YOUNG AT HEART Panzermuseum East is Scandinavia’s largest Cold War museum where the children can try the cool military fitness activities (FUT) or play in the outdoor military vehicles. And nostalgia and a great experience are at their very best on a ride in a veteran train at Vestsjællands Veterantog.

HERE YOU WILL ENJOY THE LANDSCAPE WHILE THE SMOKE FROM THE STEAM ENGINE PRICKLES YOUR NOSE.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GET MOVING For an active day on your holiday, pay a visit to Holbæk Sportsby with its swim centre that invites you to wellness, a hot water pool, a children’s pool as well as a sauna. Or get that adrenaline kick in an idyllic setting in Odsherred Eventpark, where football golf is one of the activities. FROM EGGS AND GLASS ART ALL THE WAY UP TO THE MILKY WAY Visit Oplevelsescenter Nyvang, an experience centre where you may touch, handle, taste and play through history. Or what about the fascinating story of the egg in the basement at Æglageret. For more history, visit one of the 11 interesting departments of Museum Vestsjælland (West Sealand Museum), ranging from a school room to an old grocery shop. And then you should by no means miss a visit to Hempel Glass Museum which holds the largest private glass collection in Northern Europe.

BRORFELDE OBSERVATORY LETS YOU IN FOR A PEEP INTO THE WONDROUS WORLD OF NATURAL SCIENCE WHEN YOU EXPERIENCE THE DISCOVERY, DENMARK’S LARGEST STAR TELESCOPE. Find facts and maps on pages 70-73.

69


70

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KUNST & KULTUR FAKTA & KORT 01.

07.

13.

02.

08.

14.

03.

09.

15.

04.

10.

16.

ANNEBERG KULTURPARK Annebergparken 26A, Nykøbing Sj. annebergkulturpark.dk

ARENA CIRKUSLAND Årslevvej 6, Slagelse arena.dk/cirkusland

BIRKEGÅRDENS HAVER Tågerupvej 4, Ruds Vedby birkegaarden.dk

BORREBY HERREBORG Borrebyvej 41, Skælskør borrebygods.dk

05.

DANMARKS BUSMUSEUM Fabriksvej 1, Skælskør danmarks-busmuseum.dk

06.

DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM Rosenkildevej 59, Slagelse forsorgshistorien.dk

FARMORS DUKKEMUSEUM Søndergade 11, Hørve farmorsdukkemuseum.dk

GALLERI MAINSØE Oddenvej 252, Sjællands Odde galleri-mainsoe.dk

GERLEV LEGEPARK Skælskør Landevej 26, Slagelse gerlevlegepark.dk

GULDAGERGAARD INTERNATIONAL CERAMIC RESEARCH CENTER Heilmannsvej 31A, Skælskør ceramic.dk

11.

HEMPEL GLASMUSEUM Annebjerg Stræde 2, Nykøbing Sj. hempelglasmuseum.dk

12.

HOLBÆK GO-KART LAND Omfartsvejen 27, Holbæk gokartland.dk

HOLBÆK SPORTSBY Sports Allé 1, Holbæk holbaeksportsby.dk

KARIN SAUER Oddenvej 23, Nykøbing Sjælland karinsauer.dk

KONGEGAARDEN Algade 25, Korsør kongegaarden.dk

KORSØR GOLF KLUB Ørnumvej 8, Korsør korsoergolf.dk

17.

KRAGERUP GO HIGH Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

18.

KUNSTNERGÅRDEN DIANALUND Kunstnergaardsvej 1, Dianalund kunstnergaarden.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

19.

LUMSÅS MØLLE Lumsås Møllevej 6, Nykøbing Sj. lumsaasmoelle.dk

20.

LUNDBY KUNSTFESTIVAL Kalundborg lundbyekunstfestival.dk

21.

MUSEUM VESTSJÆLLAND BAKKEKAMMEN 45 Bakkekammen 45, Holbæk vestmuseum.dk

22.

MUSEUM VESTSJÆLLAND FLAKKEBJERG SKOLEMUSEUM Gimlingevej 2, Slagelse vestmuseum.dk

23.

MUSEUM VESTSJÆLLAND HOLBÆK MUSEUM Klosterstræde 18, Holbæk vestmuseum.dk

24.

MUSEUM VESTSJÆLLAND KALUNDBORG MUSEUM Adelgade 23, Kalundborg vestmuseum.dk

25.

30.

26.

31.

27.

32.

MUSEUM VESTSJÆLLAND MALERGÅRDEN Plejerupvej 10, Grevinge vestmuseum.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERRED KUNSTMUSEUM Rødhøj 11, Asnæs vestmuseum.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERREDS MUSEUM Annebjerg Stræde 1, Nykøbing Sj. vestmuseum.dk

28.

MUSEUM VESTSJÆLLAND RINGSTED MUSEUM Køgevej 41, Ringsted vestmuseum.dk

29.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SKÆLSKØR BYMUSEUM Algade 2, Skælskør vestmuseum.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND SLAGELSE MUSEUM Bredegade 11A, Slagelse vestmuseum.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND SORØ MUSEUM Storgade 17, Sorø vestmuseum.dk

MØLLER I MEJERIET Støvlebækvej 1A, Slagelse kunstmejeriet.dk

33.

NYKØBING SJ. PSYKIATRISKE MUSEUM Annebergparken 36, Nykøbing Sj. sns-museum.dk

34.

OBSERVATORIET I BRORFELDE Observator Gyldenkernes Vej 3, Tølløse brorfelde.dk

35.

ODSHERRED EVENTPARK Nykøbingvej 158, Grevinge odsherred-eventpark.dk

71


72

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

36.

43.

50.

37.

44.

51.

38.

45.

52.

39.

46.

53.

40.

47.

54.

41.

48.

55.

42.

49.

ODSHERRED FODBOLDGOLF Kollekollevej 32, Nr. Asmindrup odsherred-fodboldgolf.dk

ODSHERRED GOLFKLUB Stårupvej 2, Højby odsherredgolf.dk

ODSHERRED TEATER Algade 36, Nykøbing Sj. odsherredteater.dk

OPLEVELSESCENTER NYVANG Nyvangs Allé 4, Holbæk oplevelsescenternyvang.dk

PANZERMUSEUM EAST Fladholtevej 18, Slagelse Panzermuseumeast.dk

SIDESPORET KUR OG KULTUR Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

SKOVSGAARD MØLLE- OG BAGERI MUSEUM Fladholtevej 6, Slagelse Skovsgaardmoelleogbagerimuseum. wordpress.com

SLAGELSE MUSIKHUS Sdr. Stationsvej 3-5, Slagelse slagelse-musikhus.dk

SOLGÅRDENS FAMILIEHAVE Lyngvej 43, Højby solgaardensfamiliehave.dk

SOMMERLAND SJÆLLAND Gl. Nykøbingvej 169, Nr. Asmindrup sommerlandsj.dk

SORØ KUNSTMUSEUM Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

STENGALLERIET Sølvagervej 18, Nykøbing Sj. steengalleriet.dk

TEATERGÅRDEN Gl. Skovvej 120, Holbæk teatergaarden.dk

TURISTHUSET ORØ Orø Havn 3A, Orø oroe.dk

ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED Toftholmvej 66, Asnæs ulvsborg.dk

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG dit-veterantog.dk

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG Trelleborg Allé 4, Slagelse vikingeborgen-trelleborg.dk

VIKINGECENTER FUGLEDEGÅRD Bakkendrupvej 28, St. Fuglede naturparkaamosen.dk

ÆGLAGERET Lindevej 6, Holbæk aeglageret.dk

ØSSUR MOHR Lyngvej 189, Vig ossurmohr.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

SJÆLLANDS ODDE 08

RØRVIG

19

NYKØBING SJ.

14

44

SEJERØ

37

55

45

01

38

11

33

27

36

47

VIG ASNÆS 26

NEKSELØ

07

25

35

ORØ

50

49 41

RØSNÆS

SAMSØ

HOLBÆK

20

24

21

KALUNDBORG

13

JYDERUP

12

23

54 39

48 34

03

53

GØRLEV

REERSØ

KØBENHAVN 18

17

51 HØNG

SORØ

02 32

06

43

52

30 09 16

FYN

46

40 42

KORSØR 15

22

SKÆLSKØR 04

AGERSØ

OMØ

31

SLAGELSE

29

10

05

NÆSTVED

28

RINGSTED

73


74

PIA & LASSE TROLDDAL

I Destination Sjælland byder de lokale velkommen og står klar i turistinspirationerne til at hjælpe jer med at finde svar på dagligdagens store og små feriespørgsmål, ligesom de kan hjælpe med inspiration til oplevelser og guides til områdets unikke perler og specielle oplevelser. Turistinspirationerne er fordelt i hele Destination Sjælland, så I kan få hjælp og vejledning der, hvor I har brug for det – blandt andet hos Jyderup Præstegård. - Vi er her jo hele tiden, så det er oplagt at stille vores service til rådighed. Vi vil gerne gøre præstegården til et sted, hvor man kan få input og en snak om mulighederne i området, forklarer Lasse Trolddal, der driver Jyderup Præstegård sammen med sin hustru Pia.

HJÆLP I JAGTEN PÅ NYE FERIEMINDER AGERSØ KØBMANDSHANDEL Helholmvej 8 4244 Agersø BOESLUNDE CAMPING Rennebjergvej 110 4242 Boeslunde CAMPONE HOLBÆK FJORD Sofiesminde Allé 1 4300 Holbæk DAMKÆRGÅRD Toldbodvej 45 4581 Rørvig DANHOSTEL KALUNDBORG VANDREHJEM Stadion Allé 5 4400 Kalundborg

DET VILDE KØKKEN Klintvej 158B 4500 Nykøbing Sjælland

Gæsterne søger selvfølgelig dejlige strande og kendte attraktioner, men også andre oplevelser. - Det er meget ideer til, hvor de kan tage hen, og hvad de kan opleve i området, men de søger også anderledes oplevelser, der ikke er mainstream. Gæsterne vil gerne finde noget, som de føler, de er de første til at opleve, fortæller Lasse Trolddal og fortsætter: - Vi ligger jo lidt i yderkanten, så vi hjælper gæsterne med at blive i området og sende dem i retning af spændende og interessante oplevelser.

HOTEL OG RESTAURANT DEN GYLDNE HANE Vestre Havnevej 34 4583 Sjællands Odde

LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE Jyderupvej 87 4291 Ruds Vedby

JYDERUP PRÆSTEGÅRD Holbækvej 122 4450 Jyderup

LYSTSKOV CAMPING Korsør Lystskov 2 4220 Korsør

FERIEPARTNER ODSHERRED Holtets Plads 1 4500 Nykøbing Sjælland

KALUNDBORG CAMPING Saltbækvej 88 4400 Kalundborg

MALERGÅRDEN Plejerupvej 10 4571 Grevinge

GERLEV LEGEPARK Skælskør Landevej 26 4200 Slagelse

KONGSØRE CAMPING Egebjergvej 342 4560 Vig

MUSEUM VESTSJÆLLAND, HOLBÆK Klosterstræde 18 4300 Holbæk

GØRLEV TURISTINSPIRATION Algade 14 4281 Gørlev

KORSØR BYKONTOR Skolegade 1 4220 Korsør

DYREHØJ VINGÅRD Røsnæsvej 254 4400 Kalundborg

HEMPEL GLASMUSEUM Annebjerg Stræde 2 4500 Nykøbing Sjælland

KRAGERUP GODS Kragerupgaardsvej 33 4291 Ruds Vedby

MØLLER I MEJERIET Støvlebækvej 1A 4200 Slagelse


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

NOVASOL STILLINGE STRAND Drøsselbjergvej 119 4200 Slagelse

PARNAS NATUR- OG AKTIVITETSPARK Parnasvej 21 4180 Sorø

NOVASOL, VIG Torvestrædet 8 4560 Vig

REERSØ CAMPING Skansevej 2 4281 Gørlev

OBSERVATORIET I BRORFELDE Observator Gyldenkernes Vej 3 4340 Tølløse

SEJERØ KULTURHUS OG MUSEUM Sejerbyvej 7 4592 Sejerø

OMØ HAVN TURISTINSPIRATION Omø Havnevej 97 4245 Omø

SKÆLSKØR BYKONTOR Algade 11 4230 Skælskør

OPLEVELSESCENTER NYVANG Nyvangs Allé 4 4300 Holbæk

SLAGELSE CAMPING & OUTDOOR CENTER Karolinevej 2C 4200 Slagelse

SOMMERLAND SJÆLLAND Gl. Nykøbingvej 169 4572 Nørre Asmindrup

VESTERLYNG CAMPING Ravnholtvej 3 4591 Føllenslev

SORØ BYKONTOR Storgade 7 4180 Sorø

VIKINGECENTER FUGLEDEGAARD Bakkendrupvej 28A 4480 St. Fuglede

SORØ SØ CAMPING Udbyhøjvej 10 4180 Sorø STOREBÆLT CAMPING OG FERIECENTER Storebæltsvej 85 4220 Korsør TURISTHUSET ORØ Orø Havn 3A 4305 Orø URHØJ CAMPING Urhøjvej 14 4480 Store Fuglede

Y-Camp Kalundborg Kordilgade 58 4400 Kalundborg DESJ.DK/ TURISTINSPIRATION

TURIST INSPIRATION

75


76

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I DESTINATION SJÆLLAND ER DER IKKE LANGT FRA SOPPETUR TIL SHOPPETUR

Turen fra de skønne strande, vandkant og feriehuse til ægte byliv og pulserende feriebyer er ikke lang Området byder på stor mangfoldighed fra den lille hyggelige landsby og de nærværende brostensbelagte købstæder til de store handelsbyer – med livligt cafeliv og en aktiv bymidte med både gågade, specialbutikker og shoppingcentre. Ligesom der kun er en times kørsel til Københavns herligheder. Forskellighederne står i kø i Destination Sjælland, uanset om I søger oplevelser inde i landet eller ude ved kysten. Byerne summer af liv og er fulde af historie helt fra middelalderen og vikingetiden frem til i dag, som I kan gå på opdagelse i, når I skal have en pause fra indkøbene. I kan også stikke hovedet ind hos kunstnerne, der slår dørene op til værksteder og gallerier eller I kan slappe af på en cafe eller nyde frokosten på en af byernes restauranter. Der er altid noget at opleve i Destination Sjællands livlige byer, hvor arrangementerne står i kø hele året. Musikhuse, teatre, kulturhuse og museer inviterer indenfor til forestillinger, koncerter, foredrag og udstillinger med tidens aktuelle navne, kunstnere og spændende personligheder.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

77


78

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MELLEM

På bredden af Isefjorden ligger den smukke gamle købstad Holbæk – kun 40 minutter fra København.

FJORD OG SKOV

Her kan I træde direkte fra sejlbådens dæk op på byens shoppinggade, der byder på et rigt udvalg af spændende butikker, hyggelige cafeer og aktiviteter.

HOLBÆKS HAVNEMILJØ HAR ET SKØNT UDVALG AF SPISESTEDER OG ANDRE KULINARISKE FRISTELSER MED ET SMUKT VIEW UDOVER FJORDEN, MENS FILMTORVET BYDER PÅ BÅDE GRØNNE OMRÅDER OG HAVNEBAD. BYEN I BUNDEN AF ISEFJORDEN HAR LIGELEDES ET RIGT KULTURLIV MED BÅDE TEATRE, BIOGRAF OG SPILLESTEDER SAMT FÆRGEFART TIL ORØ.

Fjordtårnet knejser 17 etager op mod himlen og er seneste synlige tegn på livet omkring havnen, hvor de smukke træskibe lægger til, mens bymidten byder på små charmerende sjælfulde byhuse, der blandt andet huser museer, gallerier og meget andet. Når I trænger til lidt frisk luft, byder Holbæk på et sandt orgie af natur. I kan nyde en gåeller cykeltur på Fjordstien, Istidsruten eller i Munkholm Skov, mens de sjællandske alper rummer både bakkede landskaber, Maglesø og Observatoriet i Brorfelde.

HOLBÆK


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KALUNDBORG

PÅ KANTEN AF

SJÆLLAND - MIDT I DANMARK

MED FJORDEN SOM NÆRMESTE NABO LIGGER KALUNDBORG. FRA LIVLIGE AKTIVITETER OG SPÆNDENDE EVENTS I HAVNEPARKEN STRÆKKER BYEN SIG OP AD SKRÅNINGERNE OG BYDER PÅ EN KØBSTAD FULD AF SJÆL OG HYGGE. I finder et væld af små specialbutikker på den intime Kordilgade, mens latinerkvarteret omkring Skibbrogade frister med charmerende caféer, genbrugsfund og historiske facader. Kalundborg byder også på Danmarks største samling af middelalderhuse i Højbyen, hvor I kan besøge byens smukke vartegn Vor Frue Kirke med de fem tårne.

GRØN OASE OG BARSK NATUR Når I har brug for en lille pause, kan I tage Solskinstrappen direkte ind i Byparken, hvor I nemt kan finde et afsides hjørne med udsigt over byens tage, mens I nyder hinandens selskab eller spiser picnic. I det hele taget byder området omkring Kalundborg på betagende natur fra det fredede Gisseløre og flade Asnæs til herregårdsmiljøerne ved Tissø og det barske Røsnæs-landskab, som Kalundborg er porten til. En dejlig dag rundes af i bymidten eller i Havneparken, hvor I kan nyde en middag, en kop kaffe eller en drink, mens solen sender dagens sidste stråler ind over byen, og børnene boltrer sig på legepladsen.

79


80

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FARVERIGT FANTASIFULDT FRISTED

Hos Heidi Schnabel finder I ikke metervare og serieproduktioner. Ligesom indehaveren, der har taget turen fra stresset skolegang over Bornholm og Det Ny Teater til Odsherred, er butikken et studie i livsglæde og virkelyst. Her finder I farverige kjoler, naturlig hudpleje og masser af tørklæder, sko og andre udvalgte accessoires. - NÅR VEJRET TILLADER DET, KAN I PÅ DET HYGGELIGE HJØRNE UDENDØRS NYDE LOKALE ØL, VIN, KAFFE ELLER KØLIGE LÆSKENDE DRIKKE, FORTÆLLER HEIDI SCHNABEL.

DU KAN GÅ PÅ OPDAGELSE BLANDT PRODUKTERNE PÅ HJEMMESIDENS WEBSHOP, HVOR DU OGSÅ KAN FINDE ÅBNINGSTIDERNE.

Er der ikke kunder i butikken, går turen op på første sal, hvor der er systue med hundredvis af stofruller, bånd og blonder. I baglokalet er der fra gulv til loft fyldt med vegetabilske og æteriske olier, tørrede blomster, lokal tang og honning. - Dem rører jeg sammen og lader simre efter mine egne opskrifter. De bliver til en hel serie af naturlige hudplejeprodukter, smiler den travle butiksindehaver. HEIDI SCHNABEL

Lige så snart I træder ind i den lille hyggelige butik på Vig Hovedgade bliver jeres lugtesans bombarderet af duften fra lokalristet kaffe, lækker te og smukke blomster. Chokoladeblomsten sætter en ære i at forhandle et spændende sortiment af herligheder i høj kvalitet. Her finder I både økologisk is fra Isøre Is, produkter fra Munkholm og ikke mindst Danmarks bedste romkugler fra Nørre Aaby Bageri.

SANSERNE FRISTES I

CHOKOLADE BLOMSTEN CHOKOLADEBLOMSTEN

- Jeg sætter en ære i, at vi har kvalitetsvarer. Derfor skal de også præsenteres på den rigtige måde, når vi sammensætter gavekurve, der passer perfekt til modtagerens stil og smag, fastslår Britta Kristensen, der ejer Chokoladeblomsten, med et smil.

CHOKOLADEBLOMSTEN ER EN MANGFOLDIGHED AF FRISTELSER, DER MEGET HURTIGT KAN BLIVE VANEDANNENDE.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

PÅ NYGÅRDEN ER

TIDEN DIN EGEN KOM INDENFOR OG OPLEV DEN SÆRLIGE STEMNING OG MAGI HOS NYGÅRDEN. HER KAN I SHOPPE I GÅRDBUTIKKEN, GÅ PÅ OPDAGELSE I KIRSEBÆRHAVEN ELLER NYDE EN KOP KAFFE OG LIDT SØDT I CAFÉEN. Den 400 m2 store gårdbutik byder på et stort udvalg af blandt andet interiør, puder, brugskunst, blomster og specielle fødevarer, der emmer af hyggelig stemning. I det naturskønne aktivitetsområde Kirsebærhaven kan I hilse på søde bløde dyr og lege på legepladsen. Når det er sæson, kan I også gå på betalt selvpluk i frugtplantagen, hvor der blandt andet vokser stikkelsbær, blåbær, æbler, pærer og kirsebær.

Tiden løber hurtigt, når I besøger Nygården. Har I brug for en pause, byder caféen på et stort udvalg af søde sager og drikkelse, som I kan nyde både inde og ude, hvor der er hyggelige kroge og pladser, der passer til vejret. Nygården har sjove aktiviteter for hele familien i løbet af året. Følg med på Facebook, Instagram og hjemmeside, så I er opdateret.

NYGÅRDENS GÅRDBUTIKOG FRUGTPLANTAGE

81


82

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ALT SAMLET PÅ ET STED Asnæs Centret er Nordvestsjællands største indkøbscenter og hele Odsherreds butikscenter. Her finder I tæt på 30 specialbutikker samlet på et sted med alt fra modetøj over bøger til elektronik samt to store supermarkeder. Centeret byder dagligt velkommen til både fastboende, turister og dem på gennemfart. Asnæs Centrets logo er en hyldest til Odsherredbuerne, der i dag er det naturskønne fundament for hele området. Som et naturligt samlingspunkt ønsker Asnæs Centret at hylde områdets historie. - For hver og én af de mange prikker, I finder i logoet, fortæller hundredvis – måske tusindvis – af historier fra hele Odsherred. Det er disse historier, vi ikke vil have, at du glemmer, lyder tankerne bag logoet.

Velkommen til Asnæs Centret ASNÆS CENTRET


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HELE ODSHERRED SAMLET PÅ ET STED

Køkkenet er baseret på sæsonaktuelle egnsunikke produkter fra Odsherred, varerne på hylderne er fødevarer fra Odsherred og brugskunst af lokale kunstnere – ja selv kokken har skiftet Hotel D’Angleterre og Paris ud med Nykøbing Sjælland. I hjertet af Odsherred – på gågaden i netop Nykøbing – ligger Lokalkompagniet, der i butikken og caféen samler hele Odsherred på et sted.

HER KAN I NYDE EN GOD LOKAL FROKOST, EN KOP FRISKBRYGGET KAFFE MED LÆKKER KAGE FRA CAFÉEN ELLER SHOPPE LØS BLANDT DE MANGE SPÆNDENDE PRODUKTER OG BRUGSKUNST I BUTIKKEN. Lokalkompagniet byder også indenfor til brunch, musik i den hyggelige gårdhave med drinks og foodtruck, hvor der også arrangeres madevents.

LOKALKOMPAGNIET

Slap af og nyd familiehyggen i stemningsfulde omgivelser skabt af genbrugsmaterialer med hver sin historie og kærligheden til Odsherred.

83


84

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DANMARKS MEST SPÆNDENDE VINBUTIK Hos Slagelse Vinkompagni finder i 1.000 kvadratmeter fulde af kvalitetsvin, spiritus og spændende gaveløsninger. Butikkens ansatte står altid klar med anbefalinger og professionel rådgivning, ligesom der altid er gratis vinsmagning, før du køber. Uanset om I er på jagt efter en mørk rom til de blæsende efterårsaftener ved feriehusets brændeovn, en spændende champagne til forårets mærkedage eller sommerens grillvine – rød, hvid eller rosé, så har Slagelse Vinkompagni et stort udvalg. TIL SOMMERENS LYSE LUNE SOMMERAFTENER ANBEFALER SLAGELSE VINKOMPAGNI VINA CECILIA MOSCATO ROSÉ, DER ER EN

DELIKAT, LET MOUSSERENDE VIN MED EN FRISK, LÆKKER FRUGTSØDME. - Smagen er fantastisk afbalanceret, og den forfriskende sødme gør Vina Cecilia Moscato Rosé til damernes favorit, understreger indehaver Frank Ditmar.

SLAGELSE VINKOMPAGNI

SKAB RUM OG OPLEVELSER I HAVEN I SVENSTRUP UDENFOR KORSØR LIGGER ”JERN I HAVEN”. HER BLIVER IDÉER TIL VIRKELIGHED – STORE SOM SMÅ. GÅ PÅ OPDAGELSE BLANDT DE MANGE MULIGHEDER ELLER FÅ EN SNAK OM NETOP JERES PROJEKT.

Efter et besøg hos ’Jern i haven’ er I med sikkerhed fulde af inspiration til jeres egen have. Her finder I Danmarks største udvalg af rosenbuer, havepavilloner, borde og stole, planteog dekorationsstativer og meget mere – der fremstilles i jern, også efter dine ønsker. Alle produkterne kommer med tiden til at fremstå i et flot rustent look. Her er også en lille butik, som bugner af potter og dekorationsmateriale samt et hav af mindre dekorationsstativer, der kan købes med hjem. Udvalget og produkterne fra ’Jern i haven’ følger årstiderne – så både sommer og vinter er ”Jern i haven” et besøg værd. Julen er ingen undtagelse – her kan I finde træer, engle, hjerter og meget andet til stuen og haven. KIG FORBI OG LAD JER INSPIRERE

JERN I HAVEN


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FERIEBYER

FULDE AF LIV NÅR SOMMERFERIEN OG RESTEN AF ÅRETS FERIER STÅR FOR DØREN OG FERIEHUSENE BLIVER FYLDT BLOMSTRER RØRVIG OG NYKØBING SJÆLLAND HER FINDER I ET PULSERENDE BYMILJØ MED BUTIKKER, SPISESTEDER OG ALT, HVAD HJERTET ELLERS BEGÆRER PÅ DE SKØNNE DANSKE FERIEDAGE. Mellem Kattegat og Isefjorden ligger Nykøbing Sjælland, der er Odsherreds købstad. Fra bymidten til de skønne hvide sandstrande ved Kattegat er der kun to kilometer. Byen byder på hyggelige caféer, der frister med lidt vådt til ganen og egnsunikke produkter, mens byens små hjørner og porte gemmer på spændende kunst, ligesom byen frister med alt fra Comedy Nights og koncerter til foredrag og forestillinger for store og små. Et stenkast nordøst for Nykøbing Sjælland ligger den gamle fiskerlandsby Rørvig, der i dag er en livlig ferieby med færgefart til Hundested. Byen er et naturligt samlingspunkt for både lokale og turister, der nyder nærheden til vandet, hvor familiens mindste kan fange krabber og spise en is. I kan også gå en tur i den gamle bykerne, der byder på et væld af smukke fisker- og skipperhuse, ligesom naturen omkring Rørvig er ganske enestående med Skansehage, Korshage og indlandsklitten ’Højsandet’, der er 3 kilometer lang og nogle steder 11 meter høj. UANSET OM I ER TIL KRABBEFISKERI ELLER CAFÉBESØG, SÅ ER NYKØBING SJÆLLAND OG RØRVIG ET BESØG VÆRD.

NYKØBING SJÆLLAND

RØRVIG

85


86

SLAGELSE BY

ONSDAG KL. 12.30-13.30 (forbehold for aflysning)


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SHOPPING • MASSER AF GOD MAD • IS- OG JUICEBAR • MINIGOLF BØRNE-HYGGE • FRIRUM- OG HØJT TIL LOFTET • KAFFEPAUSE

SLAGELSES

MIDTPUNKT UANSET OM I ER PÅ TUR PÅ DE LUNE SOMMERDAGE ELLER DE KOLDE VINTERDAGE, SÅ SLÅR VESTSJÆLLANDCENTRET DØRENE OP TIL ET UNIVERS FOR HELE FAMILIEN Uanset om I er på tur på de lune sommerdage eller de kolde vinterdage, så slår VestsjællandsCentret dørene op til et univers for hele familien. - Vi ved, at shopping skal være hyggeligt med noget for hele familien, derfor går indkøb, hygge og underholdning hånd i hånd hos os, fastslår Jane Dahl, der er Center Marketing Manager. Omdrejningspunktet for de gode oplevelser er Atriumtorvet, hvor I kan sidde og hygge med en kop kaffe eller en kølig forfriskning, når der er brug for en lille shoppingpause. På torvet finder I også masser af underholdning, koncerter, udstillinger og events i løbet af året.

VestsjællandsCentret er områdets største shoppingcenter med mere end 50 spændende butikker, 900 gratis parkeringspladser og fem spisesteder. - Vi har nogle af byens hotteste restauranter. I forlængelse af jeres shoppingdag kan I forkæle familien med en god frokost eller middag, lover Jane Dahl og fortsætter: - Her er plads til alle – og altid plads til en snak, et godt råd og en god handel. Vores 50 forretninger spænder over et bredt udvalg af brancher i detailhandlen – med noget for hele familien.

VESTSJÆLLANDSCENTRET

87


88

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KORSØR SKÆLSKØR SLAGELSE

KØBSTÆDER MED KRINGELKROGE, KUNST OG KULTUR

Turen fra vandkanten og sommerhusene på Bildsø, Drøsselbjerg og Stillinge Strand til brostenene på Nytorv i Slagelse tager kun 20 minutter. Vestsjællands handelsby nr. 1 har et væld hyggelige kringlekroge, hvor der kan slappes af og nydes en lækker kop kaffe på byens cafeer samt en god frokost eller brunch på et af byens mange spisesteder. I Slagelse finder I et varieret udbud af butikker, ligesom kulturen blomstrer med både biograf, spillesteder og et væld af aktiviteter for hele familien. I midtbyen kan I ligeledes nyde synet af gardehusarerne, der rider gennem byen, eller gå på opdagelse i byens historie, hvor både børn og voksne får mulighed for at komme helt tæt på fortiden.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I Skælskør popper de små farverige chaussesten op som små kunstneriske åndehuller på den hyggelige brostensbelagte Algade, der slanger sig gennem den lille havneby Skælskør. Den gamle købstad er blevet omdrejningspunkt for en stor samling keramikere og kunstnere, der gladeligt slår dørene op til værkstedet, hvor der arbejdes med både ler, maling og andre materialer. På havnen kan I tage en mundfuld frisk luft og spise en is eller dagens frokost, ligesom I kan se byen fra vandsiden med turbåden Skjelskør V.

Korsør har også vandet som omdrejningspunkt med Storebæltsbroen knejsende flot over byen. Her finder i små hyggelige fiskerhuse i alverdens farver, Danmarks smukkeste indsø – Korsør Nor – og den gamle Halsskov Færgehavn, hvor der er masser af action og aktiviteter, når I prøver kræfter med udspringstårnet eller klatrevæggen. På Korsør Fæstning, der har rødder tilbage til middelalderen, sigter kanonerne stadig mod Storebælt. Udover historiens vingesus kan I se på lokal kunst i Kabeldepotet eller slå vejen forbi havnen og forsyne jer med friskfanget fisk.

89


90

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BESØG DIGTERNES

BY

Sorø er et kapitel for sig, der lige så godt kunne være skrevet af Saxo, Holberg eller Ingemann, som alle har tilknytning til byen.

I KAN GÅ I FORFATTERNES FODSPOR, NÅR I BESØGER DEN SMUKKE KLOSTERKIRKE, HVOR BLANDT ANDRE ABSALON OG VALDEMAR ATTERDAG LIGGER BEGRAVET. Kirken ligger sammen med Sorø Akademi på bredden af Sorø Sø. Her kan I nyde en gåtur i akademihavens flotte omgivelser, der fuldstændigt ændrer karakter alt efter årstid. I det hele taget er Sorø fuld af betagende bygningsværker, der trækker snore tilbage i tiden, mens I nyder shoppingmulighederne i den hyggelige Storgade og Holberg Arkaden. Der er butikker for enhver smag og rig mulighed for både at nyde en dejlig kop kaffe eller en skøn frokost på et af byens spisesteder. På Storgade ligger Christian IV’s gamle landevejskro, der i dag huser Sorø Museum. Det er også på byens handelsgade, I finder Sorø Kunstmuseum, hvor I kan gå på opdagelse i de mange skiftende udstillinger. Vil I se den gamle købstad fra vandsiden, kan I tage en pause på turbåden Lille Claus, der sejler på Sorø Sø.

SORØ


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D ODSHERREDS FESTLIGSTE GÅRDBUTIK

KJOLEKOMPAGNIET DESIGNER SKØNNE KJOLER OG BEKLÆDNING. DER FINDES KUN ÉN AF HVER SLAGS – SE DEM I BUTIKKEN ELLER PÅ KJOLEKOMPAGNIET.DK ET HAV AF FARVER Besøg lysestøberiet på Sjællands Odde og køb hånddyppede lys i et hav af farver. Kig forbi vores store butik eller besøg os på kastanielys.dk

IDYL OG NOSTALGI Hos Odsherreds ældste iskiosk

RØRVIG FÆRGEKIOSK fristes I blandt andet med dansk flødeis og ægte italiensk gelato. Find åbningstider på Facebook.

DAMKÆRGÅRD - SELVFORKÆLELSE OG FORSKØNNELSE Livsstilsbutik på Toldbodvej 45 i Rørvig med bl.a. Greengate, Nørgaard og du Milde. Se åbningstider og webshop på damkaergaardbutik.dk

NATURLIG HUDPLEJE Multiserien fra Made in Rørvig by Heidi Schnabel er 100% naturlig hudpleje. Køb handbalm, Multi Scrub og meget andet i butikken eller på heidischnabel.dk

91


92

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VOM ZEHENTAUCHEN ZUM SHOPPING DAS HAFENGEBIET SELBST HAT AUCH EINE HERRLICHE MENGE GASTSTSTÄTTEN UND ANDERE KULINARISCHE VERSUCHUNGEN. KALUNDBORG – AM RANDE VON SEELAND MITTEN IN DÄNEMARK Kalundborg hat seinen Fjord als Nachbar nebenan. Von den lebhaften Aktivitäten im Hafenpark erstreckt sich die Marktstadt die Hänge hinauf und enthüllt sich als ein Ort voller Seele und Charme. Kalundborg bietet auch Dänemarks größte Sammlung von mittelalterlichen Häusern in der Altstadt, namens Højbyen, wo man das hübsche Wahrzeichen von

DIE ENTFERNUNG VON HERRLICHEN STRÄNDEN UND FERIENHÄUSERN ZU ECHTEM STADTLEBEN IST GAR NICHT LANG. UNSERE GEGEND BIETET EINE GROSSE VIELFALT VON KLEINEN, GEMÜTLICHEN DÖRFERN IN DER NÄHE VON MARKTSTÄDTEN MIT GEPFLASTERTEN STRASSEN BIS HIN ZU RIESIGEN GESCHÄFTSSTÄDTEN - MIT EINER LEBHAFTEN CAFÉ-SZENE UND EINEM GESCHÄFTIGEN STADTZENTRUM MIT EINKAUFSSTRASSE, FACHGESCHÄFTEN UND EINKAUFSZENTREN.

HOLBÆK - ZWISCHEN FJORD UND WALD Am Ufer des Isefjords liegt die schöne alte Marktstadt Holbæk. Hier tritt man direkt vom Yachtdeck in die Einkaufsstraße, die eine reiche Auswahl an spannenden Geschäften und gemütlichen Cafés bietet.

Kalundborg, die Frauenkirche mit ihren fünf Türmen, besuchen kann. NYKØBING SJÆLLAND / RØRVIG – LEBHAFTE FERIENORTE Mit Schulferien gleich um die Ecke und Ferienhäusern voll mit neuen Mietern haben Rørvig und Nykøbing Sjælland ihre Blütezeit. Hier findet man eine Stadtszene voller Leben in Geschäften und Gaststätten und alles andere, was das Herz sich wünschen könnte. Ob man Krabbenfischen oder Cafégenuss bevorzugt, lohnen Nykøbing Sjælland und Rørvig einen Besuch. SLAGELSE - EINKAUFSSTADT Shopping-Stadt Nummer eins in Westseeland bietet eine Vielzahl von gemütlichen Ecken, die einladen, mit einer Tasse Kaffee, Mittagessen oder Brunch zu entspannen. Eine abwechslungsreiche Auswahl an Geschäften erwartet Sie im Herzen der Stadt, wo Sie auch den Anblick der Gardehusaren genießen können, wenn sie durch die Stadt reiten, oder aber die örtliche Geschichte erforschen können.


93

SKÆLSKØR – STADT DER KUNST Die kleinen bunten Chausseesteine erscheinen wie kleine künstlerische Freistätten in der gemütlichen Kopfsteinpflasterstraße Algade, die sich durch die Hafenstadt Skælskør schlängelt.

DIE MARKTSTADT IST ZU EINEM SAMMLUNGSORT FÜR MEHRERE KERAMIKER UND KÜNSTLER GEWORDEN, DIE SEHR GERN DIE TÜREN ZU IHREN WERKSTÄTTEN ÖFFNEN.

KORSØR – DIE MARITIME STADT In Korsør dient das Wasser als Drehpunkt. Hier finden Sie alles von der beeindruckenden Großen-Belt-Brücke bis hin zu kleinen gemütlichen Fischerhütten und dem ehemaligen Fährhafen Halsskov mit einer Fülle von Action und Aktivitäten. Auf der Festung Korsør, mit Wurzeln im Mittelalter, gibt es Kanonen, die immer noch auf den Großen Belt zielen.

SORØ – KUNST UND GESCHICHTE Am Ufer des Sorø Sees steht die Klosterkirche, die einen Besuch lohnt, oder Sie können einen Spaziergang durch den Akademiegarten machen, ein beeindruckendes Erlebnis mit wechselndem Ausdruck je nach Jahreszeit.

DIE STADT IST VOLLER KULTURPERLEN, DIE SIE SICH BEIM EINKAUFEN IN DER STORGADE UND HOLBERG ARKADEN ODER BEI EINER TASSE KAFFEE ODER EINEM MITTAGESSEN IN EINEM DER ÖRTLICHEN GASTSTÄTTEN ANSCHAUEN KÖNNEN.


94

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FROM TOE DIPPING TO SHOPPING THE DISTANCE FROM ALLURING BEACHES AND HOLIDAY HOMES TO GENUINE CITY LIFE IS ACTUALLY NOT LONG. OUR AREA OFFERS GREAT VARIETY FROM SMALL, COSY VILLAGES NEAR MARKET TOWNS WITH COBBLED STREETS TO HUGE COMMERCIAL TOWNS - WITH A LIVELY CAFÉ LIFE AND A BUSY CITY CENTRE WITH SHOPPING STREET, SPECIALIST STORES AND SHOPPING CENTRES. HOLBÆK - BETWEEN FJORD AND WOODS The beautiful old market town of Holbæk is located on the shores of the Isefjord. Here it is possible to step direct from the yacht‘s deck into the shopping street that provides a rich selection of exciting shops and cosy cafés. The harbour area itself also offers a splendid choice of eating places and other culinary temptations. KALUNDBORG – ON THE EDGE OF SEALAND IN THE CENTRE OF DENMARK Kalundborg has its fjord as next door neighbour. From the lively activities in the Harbour Park, the market town stretches up the slopes, revealing itself as a place brimming with soul and charm.

KALUNDBORG ALSO OFFERS DENMARK‘S LARGEST COLLECTION OF MEDIEVAL HOUSES IN THE OLD PART OF TOWN CALLED HØJBYEN, WHERE YOU CAN VISIT THE CHURCH OF OUR LADY WITH ITS FIVE TOWERS, WHICH IS THE PRETTY LANDMARK OF KALUNDBORG.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SKÆLSKØR – TOWN OF ART

THE SMALL COLOURFUL CHAUSSEE STONES APPEAR LIKE SMALL ARTISTIC OASES IN THE CHARMING COBBLED STREET OF ALGADE THAT IS WINDING ITS WAY THROUGH THE HARBOUR TOWN OF SKÆLSKØR.

NYKØBING SJÆLLAND / RØRVIG – LIVELY HOLIDAY RESORTS With school holidays just round the corner, and new tenants filling the holiday cottages, Rørvig and Nykøbing Sjælland experience a boom. Here you will find a townscape teeming with life in shops and eateries and everything else your heart might desire.

WHETHER YOU PREFER CRAB FISHING OR CAFÉ TABLES, NYKØBING SJÆLLAND AND RØRVIG ARE WORTH A VISIT.

This market town has become a gathering point for a large number of ceramists and artists, who welcome visitors to their workshops. KORSØR – MARITIME TOWN Water is the keyword when it comes to Korsør. Here you will find everything from the impressive Great Belt Bridge to small cosy fishermen‘s cottages and the

former ferry port, Halsskov Færgehavn, with a multitude of action and activities. Korsør Fortress that dates back to the Middle Ages still has cannons aiming at the Great Belt. SORØ – ART AND HISTORY On the shores of Sorø Lake stands the Abbey Church, which is worth a visit, or you could take a stroll through the Academy Garden, an enjoyable sight with its change in character according to season. Sorø presents a wide range of cultural gems that you will see while enjoying the shopping facilities in Storgade and Holberg Arkaden or during a cup of coffee or a lunch at one of the local eating places.

SLAGELSE - SHOPPING TOWN Shopping town number one in West Sealand offers a host of charming nooks and corners inviting to relax with a cup of coffee, lunch or brunch. A varied selection of shops are awaiting you in the heart of town, where you can also enjoy the sight of the guard hussars riding through town, or delve into the local history.

95


96

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BYLIV FAKTA & KORT

01.

06.

11.

02.

07.

12.

03.

08.

13.

04.

09.

05.

10.

ASNÆS CENTRET Centervejen, Asnæs asnæscentret.dk

CHOKOLADEBLOMSTEN Vig Hovedgade 22, Vig chokoladeblomsten.dk

DAMKÆRGAARD Toldbodvej 45, Rørvig damkaergaardbutik.dk

HEIDI SCHNABEL Toldbodvej 8, Rørvig heidischnabel.dk

JERN I HAVEN Stibjergvej 81, Korsør jernihaven.dk

KASTANIELYS Søndervangsvej 39, Sjællands Odde kastanielys.dk

KIRPPU KALUNDBORG Stejlhøj 30A, Kalundborg kirppu.dk

KJOLEKOMPAGNIET Borrevangsvej 1, Højby kjolekompagniet.dk

RØRVIG FÆRGEKIOSK Toldbodvej 75, Rørvig facebook: Røvig Færgekiosk

SLAGELSE VINKOMPAGNI Middelfartvej 2, Slagelse slagelsevinkompagni.dk

VESTSJÆLLANDSCENTRET Vestsjællandscentret 10, Slagelse vscs.dk

LOKALKOMPAGNIET Algade 24, Nykøbing Sj. lokalkompagniet.dk

NYGÅRDENS GÅRDBUTIK OG FRUGTPLANTAGE Højbyvej 18, Nykøbing Sj. nygaardenfrugt.dk

= TURISTINSPIRATION se side 74-75


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

06 SJÆLLANDS ODDE

04 03

08

SEJERØ

11

RØRVIG

NYKØBING SJ. 10

09

02

VIG ASNÆS 01

ORØ

NEKSELØ

RØSNÆS

SAMSØ

HOLBÆK KALUNDBORG 07

JYDERUP

KØBENHAVN GØRLEV

REERSØ

HØNG

SORØ

12

SLAGELSE 13 05

KORSØR

FYN

SKÆLSKØR NÆSTVED AGERSØ

OMØ

RINGSTED

97


98

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GO’ NAT CAMPING / GLAMPING BJERGE SYDSTRAND CAMPING Osvejen 30, St. Fuglede bjergesydstrand.dk-camp.dk

CAMPONE HOLBÆK FJORD Sofiesminde Alle 1, Holbæk holbaekfjord.dk

CAMPINGGÅRDEN BOESLUNDE Rennebjergvej 110, Boeslunde campinggaarden.dk

KALUNDBORG CAMPING Saltbækvej 88, Kalundborg kalundborg-camping.dk

KONGSØRE CAMPING Egebjergvej 342, Vig kongsoerecamping.dk

LYSTSKOV CAMPING Korsør Lystskov 2, Korsør lystskovcamping.dk

ORØ STRANDCAMPING Nørrestængevej 27, Orø oscamping.dk

REERSØ CAMPING Skansevej 2, Gørlev reersoe-camping.dk

SOV UDE I RUDE Næstved Landevej 697, Rude sovudeirude.dk

SORØ SØ CAMPING Udbyhøjvej 10, Sorø soroecamping.dk

HOTEL / KRO / GODS / VANDREHJEM / BONDEGÅRD / FERIECENTER

STOREBÆLT CAMPING OG FERIECENTER Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk

BROMØLLE KRO Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

TEMPELKROGENS CAMPING Krogvejen 2, Vipperød tempelkrogens-familiecamping.dk

COMWELL KORSØR Ørnumvej 6, Korsør comwell.com

URHØJ CAMPING Urhøjvej 14, St. Fuglede urhoej-camping.dk

COMWELL SORØ Abildvej 100, Sorø comwellsoro.dk

VESTERLYNG CAMPING Ravnholtvej 3, Føllenslev vesterlyng-camping.dk

DANHOSTEL KALUNDBORG VANDRERHJEM Stadion Allé 5, Kalundborg kalundborg-vandrerhjem.dk

FERIEHUSE FERIEPARTNER ODSHERRED Holtets Plads 1, Nykøbing Sj. feriepartner.dk/odsherred

FERIEPARTNER VESTSJÆLLAND Sdr. Stationsvej 26, 2, Slagelse feriepartner.dk/vestsjaelland

NOVASOL Drøsselbjergvej 119, Slagelse novasol.dk

NOVASOL Torvestrædet 8, Vig novasol.dk

HOTEL DU VEST Algade 1, Nykøbing Sjælland hotelduvest.dk

HOTEL & RESTAURANT DEN GYLDNE HANE Vestre Havnevej 34, Sjællands Odde dengyldnehane.dk

HOTEL SIDESPORET Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

HOTEL STRANDPARKEN Kalundborgvej 58, Holbæk hotelstrandparken.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KRAGERUP GODS Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE Jyderupvej 87, Ruds Vedby lykkebjergferie.dk

MUSHOLM FERIE – SPORT – KONFERENCE Musholmvej 100, Korsør musholm.dk

RYGAARD & TRUDSHOLM GODSER Munkholmvej 380, Kirke Såby ryegaard.dk

RØRVIG CENTRET Nørrevangsvej 49, Rørvig rorvig-centret.dk

SKOEMAGERKROEN Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

SONNERUPGAARD GODS Tølløsevej 53, Hvalsø sonnerupgaard.dk

STRANDHOTEL RØSNÆS Klintedalsvej 60, Kalundborg sh-r.dk

VILLA FJORDHØJ Rådmannsvej 23B, Skælskør villafjordhoej.dk VILCON HOTEL OG KONFERENCEGAARD Lorupvej 44, Slagelse vilcon.dk

99


100

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG LOKALT

DER BLIVER PLUKKET URTER I SKOVEN OG LANGS

STRANDEN, FANGET FISK VED KYSTERNE OG HENTET

EGNSUNIKKE PRODUKTER HOS DE LOKALE PRODUCENTER, NÅR SPISESTEDERNE SKAL TRYLLE I KØKKENET. PÅ EN BUND AF LOKALE RÅVARER SKABER

SPISESTEDERNES KOKKE DE SMAGFULDE RETTER OG DEN ÆRLIGE MAD, DER I ÅRTIER HAR KENDETEGNET DESTINATION SJÆLLAND.

Michelinstjernen funkler over Dragsholm Slot og er kronen på værket, men i hele Destination Sjælland venter store madoplevelser fra et område, der med Lammefjorden i spidsen i en årrække har været og fortsat er kendt som Sjællands spisekammer. Her får I vidunderlig gastronomi og lokale smagsoplevelser, hvor spisestederne ligger som hyggelige perler i skoven, unikke åndehuller ved kysten eller i symbiose med landmandslivet på landet, mens cafeerne fungerer som skønne oaser, når der shoppes i købstæderne. Her laves maden fra bunden – og det kan smages. Flere steder kan I komme helt tæt på, mens I venter på maden, men der er også mulighed for at komme med ud og samle urter til aftenens menu. De kulinariske udfoldelser akkompagneres flere steder af sublime lokale vine. Både på Røsnæs, Sjællands Odde og flere andre steder i Destination Sjælland står de smukke lange rækker af vinstokke på sydvendte skråninger og slikker sol. Rankerne sørger hvert år for druer til områdets vinbønder, der i flere omgange er præmieret i både ind- og udland for deres vine. De lokale druer og dråber flyder på flere spisesteder og bliver prikken over i’et, når I sætter tænderne i herlighederne fra Destination Sjælland.

101


102

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

UDSØGTE VINE FRA ODDENS SKRÅNINGER

Fra toppen af Sjællands Odde ned mod Sejerø Bugten strækker vinrankerne sig så langt, øjet rækker. Det er her på en stenet, sydvendt skråning, at Ørnberg Vin år efter år fremelsker anerkendte vine.

MED HAV PÅ BEGGE SIDER AF VINMARKERNE ER RISIKOEN FOR FROST I MAJ OG OKTOBER MINIMAL. DET GIVER OPTIMALE BETINGELSER FOR DRUERNE, DER SIDENHEN BLIVER TIL ANERKENDTE VINE, SOM ER BLANDT DANMARKS BEDSTE. Hos Ørnberg Vin kan I besøge en af pionererne i udviklingen af dansk vinavl. Her udnyttes det milde og solrige klima på Sjællands Odde til at skabe udsøgte hvide og mousserende vine med en tør, frisk og frugtrig karakter. I er velkomne til at besøge vingården og gå en tur i markerne, hvor I kan komme på rundvisninger, til smagninger og købe de præmiererede produkter. ØRNBERG VIN

ÆGTEPAR MED GRØNNE I KAN NÆSTEN FORNEMME DEN LET BOBLENDE LYD AF VIN-FINGRE

GÆRINGSPROCESSEN, MENS I GÅR EN TUR BLANDT STOKKENE PÅ VEJRHØJ VINGÅRD. Undervejs kan I gøre holdt, sætte jer og nyde den medbragte kaffe eller frokost på de opstillede borde og bænke for at suge området og den betagende udsigt over Sejerø Bugten til jer. Det var netop udsigten, der fik skovlen under vingårdens ejere, Nina og Niels Fink. - Vi havde tænkt, at vi skulle bo på landet på vores gamle dage, forklarer Niels Fink, mens Nina Fink supplerer: - Vi vidste, vi gerne ville bruge tid på noget grønt. Der var nogle mennesker, der sagde til os, at det er et super godt sted at dyrke vin, hvorfor bruger I ikke jeres grønne fingre på det. SÅDAN BLEV DET. VEJRHØJ VINGÅRD VAR EN REALITET. - Vi ligger tæt på havet, der holder hånden under temperaturen. Og vi har en skråning, der vender mod syd, så det kan ikke gøres meget bedre, fastslår Nina Fink. Ægteparret står da også bag en stribe forskellige hvid- og rosévine, hvor flere er præmieret og hædret af flere omgange. Både vinmark og butik er åben for besøgende, der har lyst til at se nærmere på den smukke natur og de skønne dråber. I løbet af året arrangerer Vejrhøj Vingård desuden vinsmagninger og guidede ture. VEJRHØJ VINGÅRD


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HAVGUS OG VINMARKSFÅR På det bjergtagende og solbeskinnede Røsnæs - den yderste og smukkeste del af Vestsjælland, hvor havgusen trækker ind over markerne, ligger Barfod Vin. Her frembringer Lise og Povl Barfod, sammen med deres østrigske vinmager Heinrich Hartl, internationalt præmierede vine. Det er ikke mange steder i verden, at vinmarker ligger så tæt på havet og ubeskyttet for vestenvinden. Vind og havgus efterlader en lille smule salt på druernes overflade, der forstærker fine smagsnuancer i vinene, og gør dem helt unikke for stedet. DEN LARMENDE STILHED BRYDES KUN AF VINDENS SUSEN OG VINMARKSFÅRENES BRÆGEN - OG INDIMELLEM LIVLIG SNAK OG LATTER FRA GÆSTER, DER ER MED LISE OG POVL PÅ TUR RUNDT PÅ DE ØKOLOGISKE MARKER. Der er en særlig ro her, hvor traktoren er erstattet af arbejdende får, og den vilde natur får lov at blande sig på smukkeste vis. Som besøgende får I indblik i alle dele af vinproduktionen - og der er ikke langt mellem smil og gode historier. Den lille butik med stedets egne vine har åbent fredag-søndag (i skoleferier tirsdag-søndag), hvor der også er mulighed for at smage. Arrangementer som rundvisninger, vinsmagning, langbordsspisning mv. annonceres løbende. Se mere om arrangementer og åbningstider på Barfod Vins hjemmeside og Facebook. BARFOD VIN

103


104

OPLEV RØSNÆS TRENDY GOURMETGRIS Ulrik Olsen og Henriette Ergemann har en mission og et fælles projekt. Sammen driver de Lykkensgård og Kongestensgården på Røsnæs, hvor de opdrætter grise af racen Duroc. - Tiden og muligheden var der for, at vi sammen kunne skabe noget nyt, som var oplagt med de kompetencer, vi hver især har, fortæller de og fortsætter: - Der findes alt for lidt gourmetkød tilgængeligt på markedet. Vi kan mærke, at tendensen går mod, at forbrugerne gerne vil

have lækre råvarer, gode madoplevelser og samtidig også gerne vil betale lidt ekstra for god kvalitet. På gården, hvor parret bor med deres tilsammen tre børn, opdrættes Duroc, der er helt anderledes end traditionelt grisekød.

- Vi mærker heldigvis, at det igen er blevet lidt mere trendy at spise grisekød. Har I endnu ikke smagt Duroc, må I ikke snyde jer selv for det. Vi tilbyder alle udskæringer og producerer selv bacon, spegepølser, medister og grillpølser, slutter parret.

MED DENS FEDTMARMORERING BLIVER DEN OFTE BETEGNET SOM GOURMETGRIS PÅ RESTAURANTER I HELE VERDEN.

Duroc-kødet sælges til udvalgte restauranter og forretninger, fra webshoppen Steakout.dk samt fra parrets egen gårdbutik på Elledevej 95 i Kalundborg. RØSNÆS DUROC

VINGÅRD MED EGET VINTÅRN På de sandede solvarme skråninger ned mod Kalundborg Fjord i skyggen af det 100 år gamle vandtårn, ligger STUB Vingaard. Vandtårnet er i dag omdannet til vintårn med vinbar og vinbutik, hvor I kan købe STUB-vine og nyde dem i det smukke landskab med udsigt til fjorden. Vintårnet ligger få hundrede meter fra Strandhotel Røsnæs og er bestemt et be-

søg værd, når I er på vandring i bakkerne på Røsnæs. STUB VINGAARD HAR CA. 5.500 VINSTOKKE, DER DYRKES ØKOLOGISK. Vingården satser især på hvidvine og bobler, men laver også en skøn rosé. Når I besøger vingården, kan I få et gratis

kig ind i vintårnet og små smagsprøver. I kan også købe plads på en rundvisning med vinsmagning. Der er tre typer - fra ’den korte’ til ’den eksklusive’, hvor I smager hele fem vine. Se mere om vintårn og rundvisninger på STUB Vingaards hjemmeside og Facebook. STUB VINGAARD


OPLEV RØSNÆS

105

BESØG DANMARKS STØRSTE VINGÅRD MIDT PÅ DET SOLRIGE RØSNÆS LIGGER DANMARKS STØRSTE VINGÅRD – DYREHØJ VINGAARD, DER FRA MERE END 40.000 VINPLANTER SKABER PRÆMIEREDE RÖS VINE OG SPIRITUS.

De kalkholdige skrænter og det kølige klima giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer. I vinkælderen bliver RÖS skabt af hele teamet bag vingården, fortæller vinbønderne Betina Newberry og Tom Christensen. - Vi laver vin på Røsnæs, fordi klima og jordbund er perfekt, og fordi vi kan vise vores egnspræg; frugtrig, frisk og sprød, rigtig fint i vinene. I kan komme helt tæt på vinproduktionen, når I besøger Dyrehøj Vingaard, hvor der både er mulighed for tre forskellige guidede rundvisninger med vinsmagning eller besøg i vinbaren. I vinbaren kan du altid smage på mindst 12 egnsunikke vine eller blot nyde et glas rosé på terrassen.

ET STORT UDVALG AF SPIRITUS DESTILLERES PÅ VINGÅRDENS EGET DESTILLERI. - Idéen kom som en naturlig forlængelse af at starte en vingård. Restprodukterne fra vinproduktionen bliver traditionelt brugt til vindruealkohol til enten brændevin, brandy eller hedvinsproduktion, forklarer Tom Christensen. I DEN STORE VINBUTIK PÅ DYREHØJ VINGAARD, DER HAR ÅBENT ÅRET RUNDT, KAN I KØBE ET BREDT UDVALG AF VINGÅRDENS EGNE PRODUKTER, LIGESOM DER OGSÅ ER OST OG ANDRE FRISTELSER PÅ HYLDERNE. Skulle sulten melde sig under besøget, kan I også spise en skøn frokost på Café Dyrehøj eller charcuteri i vinbaren.

DYREHØJ VINGÅRD


106

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SKÅÅÅÅL!

LOKALE LIFLIGE BOBLER, SMAGFULD ALKOHOL, FRISK CIDER OG GYLDNE SPECIALØL. PRODUCENTERNE SPÆNDER BREDT, NÅR TØRSTEN SKAL SLUKKES, ELLER SMAGSLØGENE FORKÆLES MED DRÅBER FRA DESTINATION SJÆLLAND.

AGERBO VINGAARD Nekseløvej 13, Starreklinte, 4534 Hørve Vin

DYREHØJ VINGÅRD Røsnæsvej 254, 4400 Kalundborg Vin, gin, snaps, whisky, dram og bitter

2 ØL / ÆBLEROV Ringstedgade 13, 4520 Svinninge Øl, cider, snaps og gin

BARFOD VIN Røsnæsvej 437, 4400 Kalundborg Vin

HØJGAARD MIKROVINERI Annebergparken 28A, 4500 Nykøbing Sj. Vin

VEJRHØJ VINGÅRD Vejrhøjvej 9, 4540 Fårevejle Vin

BRYGHUSET SOLVOGNEN Vangen 5, 4500 Nykøbing Sj. Øl

LINDENSKOV DISTILLERY Bjernedevej 56, 4180 Sorø Gin, snaps og whisky

ØRNBERG VIN Drusbjergvej 2, 4583 Sjællands Odde Vin

RØRMOSEGÅRD VIN Søndervangsvej 55, 4581 Rørvig Vin

HOLBÆK BRYGHUS Nygade 5, 4300 Holbæk Øl

RØSNÆS VINGÅRD Hejrevej 14A, Røsnæs, 4400 Kalundborg Vin

NORDIC SOIL Bjergesøvej 16, 4534 Hørve Vodka

RAW CIDER Søvejen 33, 4490 Jerslev Cider

ODDEN BRYGHUS Oddenvej 141, 4583 Sjællands Odde Øl

Ligesom produkterne så spænder personerne bag også vidt. I kan møde ægteparret i familiens fælles virksomhed, den professionelle brygger og de lokale ildsjæle, når I tager på rundvisning i vinmarken, besøger destilleriet og forsyner jer i de spændende gårdbutikker med lokale lækkerier på hylderne, inden I tager hul på de nøje udvalgte flasker. Find åbningstider, guidede ture og meget andet på stedernes egne hjemmesider.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MØD FAMILIEN I DEN GAMLE PRÆSTEGÅRD Når I går gennem den gamle vognport til Jyderup Præstegård, der er omgivet af charmerende bindingsværk og stråtækte bygninger, sænker skuldrene sig og der falder ro på. HVERDAGENS STRESS OG JAG ER PLUDSELIG LANGT VÆK I EN VERDEN UDENFOR, MENS I HYGGER JER I CAFÉEN, HVOR MENUEN STÅR PÅ HJEMMELAVET MAD, FRISKBAGT BRØD OG SØDE SAGER, SOM LASSE HAR TRYLLET FREM I KØKKENET. - Vores hjemmelavede mad er lavet med hjertet – og i hånden, smiler Lasse Trolddal Nielsen, der driver Jyderup Præstegård sammen med sin bedre halvdel Pia og parrets børn. Køkkenet er klassisk – men bestemt ikke kedeligt. Der er ærlig dansk mad på menuen med mange salater og udgangspunkt i egnsunikke produkter. I caféen og butikken møder I Pia Trolddal Nielsen sammen med det smilende og hjælpsomme personale, hvor I hurtigt glemmer tiden, når I går på opdagelse i butikkens mange fristelser og specialiteter. Her finder I friske blomster, buketter, lokale delikatesser, brugskunst og kunsthåndværk. - Mens mor og far hygger, kan familiens mindste hilse på kaninerne udenfor eller lege i præstegårdshaven, fortæller Pia Trolddal Nielsen. Siden 1808 har Jyderup Præstegård været et samlingssted i byen. Præstegården var imidlertid tæt på nedrivning, men i sidste øjeblik fik ægteparret reddet den hyggelige gård. Derfor er det i dag Pia, Lasse og parrets børn, som tager imod på den familiedrevede gård, hvor der bydes indenfor til hygge, nærvær og god stemning. JYDERUP PRÆSTEGÅRD

107


108

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D Besøg Birthesminde og se de originale gamle griseracer sortbroget dansk landrace og uldgrisen Mangalitza, inden I forsyner jer med økologisk kød, der er CO2- og klimaneutralt produceret, og andre egnsunikke produkter i gårdbutikken. Smag på råvarerne og nyd udsigten over Tempelkrogen i den hyggelige cafe. På kanten af Isefjorden med udsigt over Tempelkrogen græsser får og lam i den ene indhegning, mens grisene har indtaget den nærliggende skov, hvor de boltrer sig på den gode plads blandt træer og mudderhuller.

BÆREDYGTIG GRISERI

I løbet af 2021 slår Birthesminde dørene op en ny butik, café og pølsemageri, hvor I som besøgende kan følge produktionen og smage på de lokale herligheder, der selvfølgelig også kan købes med hjem.

FRA CAFÉEN OG GÅRDBUTIKKEN KAN I NYDE SYNET AF GRISE PÅ GRISENES PRÆMISSER, DER HELE LIVET FÅR VARIERET KOST. Grisene på gården lever af restprodukter fra andre fødevareproducerende lokale virksomheder og den daglige menu står blandt andet på mask, klid, slåenbær, brød og valle. Vores vision er at lave en anderledes produktion af kød, hvor recirkulering, klima og dyrevelfærd er omdrejningspunktet, fortæller Maria Bojsen og fortsætter: - Vi lægger vægt på gennemsigtighed og ærlighed, så vi kan skabe et alternativ til konventionel storproduktion gennem innovation og nytænkning.

BIRTHESMINDE

FRA BONDEN TIL KUNDEN GULERØDDER ER IKKE BARE ORANGE, OG BEDER ER IKKE BARE GULE ELLER RØDE – DET VED I, NÅR I HAR BESØGT LAMMEFJORDENS SPISEKAMMER. Her kan I fornøje jeres sanser med et hav af friske og velsmagende grøntsager dyrket i Lammefjordens næringsrige dynd-

jord. Udvalget varierer i takt med årstiden, så I altid får helt friske grøntsager af høj kvalitet.

egenskaber, derfor kommer de direkte fra marken med jord på – det er nemlig med til at sikre holdbarheden.

GÅRDBUTIKKEN HAR ÅBENT HELE ÅRET OG ER FAMILIEDREVET. Her er høflig selvbetjening, men I møder ofte familien bag butikken, der står klar med gode råd til, hvordan I kan bruge de mange spændende grøntsager og delikatesser i madlavningen. For Lammefjordens Spisekammer er det vigtigt at bevare grøntsagernes naturlige

KONCEPTET ER ENKELT: MED EN PAPIRSPOSE I HÅNDEN KAN I BLANDE NØJAGTIGT DE GRØNTSAGER, I HAR BRUG FOR. Her behøver I ikke købe store mængder, hvis I kun skal bruge to rødbeder eller fire gulerødder. I laver den blanding, der passer til jeres behov og kan supplere med andre fristelser fra gårdbutikken. LAMMEFJORDENS SPISEKAMMER


109

HER HAR VI KUN DET,

VI SELV ELSKER Hist hvor vejen slår en bugt, ligger Sidinge Gårdbutik midt i naturskønne Odsherred. Her kan I forsyne jer med smagfulde delikatesser og lokale fristelser baseret på egnsunikke produkter. - Den frugtbare jord, det kystnære klima og det smukke lys får det bedste frem i alt, vi dyrker, lover Mogens og Jette, der ejer gårdbutikken. På arealerne omkring gården vokser æbletræerne, sennepsplanterne og hvidtjørnelunden, der blandt meget andet sørger for friske forsyninger på hylderne. Hos Sidinge Gårdbutik kan I forkæle jer selv med alt fra marmelade, nøddedressing, sirup og safter, over et stort bredt udvalg af oste modnet på eget ostelager samt lokale spegepølser og håndbrygget øl, lokale vine og spiritus samt Danmarks bedste chokolade. En ting er dog gældende for alle fristelserne i butikken. Vi tror på, at det kan smages, når man tager sig tid til at være grundig og bruger de bedste egnsunikke produkter. Derfor smager vores delikatesser af det, de er lavet af, slutter Mogens Bentsen. SIDINGE GÅRDBUTIK & FRUGTPLANTAGE


110

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

EGNSUNIKKE HERLIGHEDER Køb jeres biodynamiske og økologisk dyrkede grøntsager i den spændende gårdbutik på Birkemosegaard. Se mere på birkemosegaard.dk

ODSHERRED ANGUS Familielandbruget Dalsbakkegård har fokus på naturpleje og dyrevelfærd. I gårdbutikken finder I kød fra kvæg, der har græsset i Odsherreds istidslandskab. Se mere på dalsbakkegaard.dk

ÅRSTIDENS GRØNT Æg fra lykkelige høns og årstidens grønt – nye kartofler, grønkål, sprøde asparges, græskar og jordbær er bare et lille udpluk af årets fristelser hos Den Gamle Gaard. Se mere på dengamlegaard.dk HJEMMEBAGT RUGBRØD Bag murene på Jyderup Præstegård bager Lasse økologisk rugbrød - saftigt og fuld af kerner. Køb brødet med hjem eller prøv pålægsversionen – som lækkert smørrebrød. Se mere på jyderuppraestegaard.dk

VIN TIL FISK OG SOMMERMAD Tør, frisk og frugtig Solaris fra Barfod på Røsnæs. Masser af sommernoter - og det unikke lille strejf af salt fra vind og havgus. Nyd velafkølet (8-10°). Køb den i Barfod Vins gårdbutik eller på barfodvin.dk

EN NOTE AF SOMMER Nyd økologisk vin fra Rørmosegård VIN - frisk og velsmagende med noter af frugt og sommer. Køb vinen i Rørmosegårds lille vinbutik eller bestil på rørmosegård.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

111

LOKALT KØD Kødet kommer fra Odsherred, og alle produkter er hjemmelavede hos Nr. Asmindrup Slagteren. Prøv for eksempel det krogmodnede kalve- og oksekød. Se mere på nr-asmindrupslagtehus.dk

SANSELIG KAFFE Hørelse, lugtesans, syn og håndværksmæssige dyder fortæller, når kaffen er færdigristet. Kaffen er nøje udvalgt, nænsomt ristet og kan købes hos Urhøj Camping. Se mere på cupscoffee.dk

INGEN FITTELIHUT Æblerov laver vild, dansk æblecider uden tilsat gær, sukker eller andet fittelihut. Naturen har fuldmagt og sørger for sprøde og komplekse cidere. Køb dem på aeblerov.com

NYD VEJRHØJS VINE Vine fra Vejrhøj Vin bærer præg af den natur, de er skabt i. De fremstår med forskellig karakter fra år til år, der afspejler sæsonens vejr og vilkår. Køb dem i butikken eller på vejrhoj.dk

ARKITEKTONISK RØG Røgvarerne kommer direkte fra den smukke gamle ovn, når I besøger Fiskerøgeriet på Sjællands Odde, der er tegnet af Arne Jacobsen. Køb røgvarer og nyd udsigten. Se mere på Facebook

KOM MED I MARKEN I naturskønne omgivelser kan I selvplukke jordbær og ærter, selvopgrave kartofler eller høste blandt andet løg, gulerødder og bønner. Se mere på skelbjerggaard.dk

BÆREDYGTIG KAFFE Den bæredygtige og økologisk kaffe udvælges med omhu. Kaffen er slowroastet og ristes i små portioner, så kaffen er altid friskristet. Køb den hos Lokalristeriet Sorø og Egebjerg. Se mere på lokalristeriet.com


112

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HELE SJÆLLANDS SPISEKAMMER Fra Bisserup i syd til Sjællands Odde i nord og fra Røsnæs i vest til Orø i øst produceres sublime egnsunikke produkter, som Destination Sjællands spisesteder nyder godt af. Det kan gæsterne ved de årlige Smag Lokalt madfestivaler konstatere ved selvsyn, når de besøger de deltagende spisesteder i uge 6 og 41. Konceptet for Smag Lokalt er enkelt; to-retters menu, hvor der indgår fem egnsunikke produkter fra Sjællands spisekammer – Destination Sjælland.

På en bund af egnsunikke produkter frister flere spisesteder i Destination Sjælland med store kulinariske oplevelser. Se dem i Smag Lokalt-magasinet eller på desj.dk/smaglokalt #smaglokalt


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA MARK TIL MØLLEBRØD På markerne omkring Strids Mølle bølger det gule solmodne korn, inden det finder vej til den tidligere vandmølle, der i dag huser bageri og traktørstedet. Her males kornet en gang om ugen på stedets egen stenkværn, mens I som gæster kan følge med og nyde en frokost eller en kop kaffe. Stenkværnen maler hele korn. Det bevarer sit høje indhold af E-vitamin og de umættede fedtsyrer. Der males mel ved lav temperatur, så næringsstoffer og smag bevares bedre, det betyder, at brødet der bages af melet, får en helt anderledes saftig krumme og smag. Når I besøger Strids Mølle, kan I købe det lokale stenkværnede hvedemel og prøve kræfter med det lækre møllebrød – vi har fået lov til at dele den populære opskrift med jer:

STRIDS MØLLES MØLLEBRØD 300 G 80 G 300 G 50 G 50 G 10 G

VAND FRISK SURDEJ (ELLER 15 G GÆR) STENKVÆRNET HVEDEMEL GROV STENKVÆRNET HVEDEMEL STENKVÆRNET RUGMEL SALT

• Ingredienser, mel og vand køres sammen og hviler i en time, derefter æltes saltet i. • Fold brødet fire gange over to timer for at aktivere surdejen. • Spænd op ved at folde indover og hvile en time, herefter foldes brødet forsigtigt sammen og ligges i hævekurv i 24 timer. • Vendes ud af hævekurv på bagepapir og ridses. • Bages i en 230º varm ovn i mindst 30 minutter - evt. i en støbejernsgryde med låg.

GOD BAGELYST MARIA, KONDITOR & ANDERS, BAGER STRIDS MØLLE

113


114

Den særprægede bygning og Odsherreds smukkeste udsigt danner rammen om den familievenlige Anneberg Café & Restaurant med fokus på den gode oplevelse og friske råvarer. Her serveres både brunch, frokost og aftensmad, ligesom I kan besøge populære temaaftener.

ANNEBERG CAFÉ & RESTAURANT

Nyd et dejligt måltid i de historiske stuer eller smukke gårdhave. Bistro Bispegårdens mad er ærlig med økologi og lokale råvarer i fokus. Kortet byder bl.a. på en 3-retters menu, simremad, hjemmelavet burger og håndmadder.

BISTRO BISPEGÅRDEN

bistrobispegaarden.dk

restaurant-anneberg.dk

Danmarks ældste kro ligger naturskønt omgivet af skov og med mulighed for mange oplevelser. De hyggelige værelser ligger fredeligt bag kroen og har alle egen terrasse. Køkkenet er kendt for veltilberedt mad med både det traditionelle og det nyere danske køkken.

BROMØLLE KRO

bromoelle-kro.dk

Byens bedste bøffer finder I hos Bøf- & Grillhuset i Rørvig. På menukort er den velsmagende Rørvig Burger, salater og et udvalg af saftige bøffer af lækkert velhængt oksekød. Se menukort på hjemmesiden.

BØF- & GRILLHUSET

bofoggrillhuset.dk


115

På toppen af Odsherreds Golfklub ligger Café Solvogn. Fra terrassen er der en betagende udsigt over det smukke landskab. Her finder I skøn mad med fokus på gastronomiske finesser lavet af de bedste råvarer. Caféen er ikke kun golfspillere – alle er velkomne.

CAFÉ SOLVOGN cafesolvogn.dk

Helt ude på spidsen af Sjælland, omgivet af vand, ligger Hotel og Restaurant Den Gyldne Hane. Nærheden til havet giver køkkenet et naturligt fokus på frisk fisk. Det sætter sit tydelige præg på menukortet, ligesom der er skaldyrsaften to gange hver måned.

HOTEL & RESTAURANT DEN GYLDNE HANE dengyldnehane.dk

Dragsholm Slot Bistro har samme filosofi som Michelin-restauranten. Det er Lammefjordens grøntsager, slottets urter og det bedste kød, fisk og skaldyr i området, der er grundstamme i køkkenet. Stilen er enkel og uformel, men håndværk og råvarer er der ikke gået på kompromis med.

DRAGSHOLM SLOT BISTRO

dragsholm-slot.dk

På Hotel du Vest får I byens bedste kaffe og hjemmelavet kage. Personalet og stedet er noget ganske særligt, det er det, der gør cafeen og hotellet så herligt. Nyd den solrige gårdhave, mens familiens mindste hygger sig i legehjørnet.

HOTEL DU VEST hotelduvest.dk

På Jyderup Præstegård laves der mad med hjertet – og i hånden. Køkkenet laver ærlig dansk mad fra bunden med mange lækre salater og udgangspunkt i egnsunikke produkter, ligesom I kan forsyne jer med fristende smørrebrød, lune sandwich og hjemmebagte kager. Om den står på brunch, frokost eller husmandskost, så er menuen lækker og klassisk – men ikke kedelig! I kan både nyde maden i caféen eller tage den med hjem.

JYDERUP PRÆSTEGÅRD jyderuppraestegaard.dk


116

Madam Bagger har til huse i hyggelige lokaler i hjerte af Korsør, hvor smagfuld og spændende dansk mad bliver anrettet. Her arbejdes med sæsonaktuelle råvarer og nytænkning. Madam Bagger er restauranten for nutiden med rødder i fortiden.

RESTAURANT MADAM BAGGER

madambagger.dk

Evald K har egne madkoncepter med udgangspunkt i lokale og danske råvarer af høj kvalitet. Maden kan tilpasses gæster med særlige behov og kan nydes på den solrige terrasse med udsigt over havet ved Musholm – Ferie, Sport & Konference, hvor restauranten ligger.

RESTAURANT EVALD K

musholm.dk/restaurant-evald-k

Maden på Restaurant Pilegården begynder med nysgerrighed, godt håndværk og kærlighed til friske råvarer af højeste kvalitet. Lad jer friste af lækkert smørrebrød, salater, frokostretter og et varieret aftenkort med velsmagende retter fra hav, mark og egn.

RESTAURANT PILEGÅRDEN

pilegarden.dk

Caféen på Sorø Kunstmuseum lægger vægt på økologi og kvalitet fra lokale producenter. Kortet byder på let frokost, kaffe og kage. Lad jer friste af tapas, håndmadder på brød fra Sejers Bageri eller hjemmebagte kager fra Skotte og Stentofts kaffebar.

CAFÉEN PÅ SORØ KUNSTMUSEUM

sorokunstmuseum.dk

Roots4 er passion for gastronomi og vin. Her går køkkenet tilbage til rødderne med fokus på ærlig mad. I den hyggelige afslappede stemning midt i Slagelse kan I nyde brasseriemaden, der tilberedes af lokale råvarer og fra bunden.

ROOTS4

roots4.dk


117 I første række til Storebælt og broen tilbyder Madhus Bæltstedet lette danske frokostretter samt a’la carte og buffeter om aftenen. På terrassen kan I nyde en kop kaffe, the eller forskellig hjemmelavet is, mens børnene leger på den store legeplads. På Hotel Strandparken venter en uforglemmelig oplevelse med udsigt til den smukke Holbæk Fjord. Køkkenet bruger de bedste råvarer og sørger for en udsøgt smagsoplevelse hver gang.

MADHUS BÆLTSTEDET

storebaeltferiecenter.dk

HOTEL STRANDPARKEN hotelstrandparken.dk

På bredden af Sorø Sø ligger Støvlet Katrines Hus. Det stilsikre og nutidige gourmetkøkken sætter en ære i at anvende sæsonens egnsunikke produkter. Menukortet byder både på frokost, á la carte, skiftende tastingmenuer og den fuldkomne gastronomiske oplevelse.

STØVLET KATRINES HUS

stovletkatrineshus.dk

Restaurant SuRis køkken er baseret på lokale og lækre råvarer fra egnens mange dedikerede leverandører og husets integrerede fiskeforretning. Maden serveres i smukke, maritime og afslappende omgivelser med udsigt til åbne vidder og hyggeligt havnemiljø.

RESTAURANT SURI

suri.dk

Teatercaféen er en oase, hvor du får mad fra bunden, kaffe med et twist og frække drinks. Du kan få både kød, vegetar og vegansk.

TEATERCAFÉEN PÅ ODSHERRED TEATER

odsherredteater.dk/oekologisk-koekken


118

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HYGGE, HØNS OG HULEBY

RESTAURANT PARNASHUSET

NATURSKØNT – OMGIVET AF TRÆER OG SORØ SØ – LIGGER PARNAS NATUR & AKTIVITETSPARK. HER KAN HELE FAMILIEN BOLTRE SIG I HULEBYEN, DER ER NATURARKITEKTUR FOR DE SMÅ, ELLER HILSE PÅ DE SØDE KLAPPEGEDER OG HØNS. I ParnasHuset kan I nyde den hjemmelavede frokost a la carte hele sommeren, mens der ligeledes er mulighed for at købe mad, drikke og is i ParnasKiosk på bredden af Sorø Sø. I DET HELE TAGET INDBYDER OMRÅDET TIL MANGE HYGGELIGE TIMER, HVOR I KAN NYDE EN SVALENDE DUKKERT I SØBADET, FÅ PULSEN OP PÅ MTB-SPORENE I SKOVEN ELLER SLAPPE AF OG NYDE DE GRØNNE AREALER MED ET LEJET SPIL PÅ BORDEBÆNKESÆTTET.

Hele året slår ParnasHuset dørene op for private selskaber, ligesom der venter hyggelige stunder med alt fra foredragsaftener, jazzkoncerter og en perlerække af andre arrangementer.

DANMARKS MÅSKE HYGGELIGSTE MADMARKED Den lette brise får træerne til at svaje, mens gæsterne nyder solen, og madboderne frister med alverdens kulinariske lækkerier.

HOS RØRVIG STREET FOOD FÅR I EN BID AF VERDENSHJØRNERNE, MENS I HYGGER JER MED FAMILIE OG VENNER I DEN SKØNNE HAVE. Det hyggelige madmarked er en lille perle, der både byder på afslappet stemning og spændende events hele året. Uanset om I er til saftige burgere, sommerlig grill, vietnamesisk, søde sager eller noget femte er der noget for enhver smag. Ligesom I kan nyde lækre cocktails, vin og øl fra baren eller craftbeer fra bottleshoppen. FRA MIDT PÅ FORÅRET TIL BEGYNDELSEN AF EFTERÅRET SLÅR MADBODERNE HOS RØRVIG STREET FOOD LUGERNE OP, MENS HYGGEN OG DE GODE MADOPLEVELSER RYKKER INDENDØRS, NÅR VINTEREN MELDER SIN ANKOMST. RØRVIG STREET FOOD


OPLEV RØSNÆS

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GOURMET MED UDSIGT På kanten af Kalundborg Fjord – næsten med fødderne i vandet – ligger Restaurant Næs og Strandhotel Røsnæs. Køkkenet tager udgangspunkt i de allerbedste råvarer og lokale delikatesser fra Destination Sjælland. Det hele krydres med årstidens krydderurter og kokkenes store passion for ypperlige smagsoplevelser. UANSET OM I BESØGER NÆS GOURMET, DER LIGGER I HAVESTUEN MOD VANDET, ELLER NÆS BRASSERIE, SÅ BLIVER I FORKÆLET MED STORE MADOPLEVELSER, DER SNILDT KAN KONKURRERE MED DEN BETAGENDE UDSIGT OVER KALUNDBORG FJORD, HVOR I HAR FRIT UDSYN TIL ÅRSTIDERNES SKIFTEN, HAVFUGLENE OG LYSTSEJLERNES LIV PÅ VANDET.

Om sommeren kan maden eller en kop kaffe også nydes på den store terrasse ved vandet eller i den hyggelige gårdhave med en stemning, der giver fornemmelser om sydligere himmelstrøg. Restaurant Næs er en del af Strandhotel Røsnæs, hvor I kan overnatte året rundt. Hotellet er det perfekte udgangspunkt for den skønne natur på Røsnæs. I kan leje mountainbikes, sætte havkajakken i vandet fra badebroen eller nyde en gourmetoplevelse med udgangspunkt i de lokale egnsunikke produkter. RESTAURANT NÆS

VINGÅRDSSTEMNING Maden tager udgangspunkt i egnsunikke produkter fra Destination Sjælland, mens vinene er dyrket lige udenfor døren. Når I besøger Café Dyrehøj og Dyrehøj Vinbar venter der en tour de force i lokale smagsoplevelser. På Café Dyrehøj kan I nyde en lækker sæsonaktuel tapasfrokost, hvor I selv sammensætter anretningen, der er lavet fra bunden med lokale råvarer, ligesom det lækre brød og kager er bagt af mel fra Mejnerts Mølle. Det hele kan nydes på terrassen, i vinbaren eller fra en madkurv, som I kan tage med ud i naturen til en frokost i det grønne på Røsnæs. Vinbaren byder på autentisk stemning, hvor I har kig til tønder og champagnereoler, mens I smager på Dyrehøj Vingaards vine eller nyder en kop kaffe. Der er altid 12 forskellige vine klar til smagning, så I kan lave jeres egen vinsmagning og få et herligt indblik i vingårdens sortiment,

der spænder over mousserende vine, hvidvine, dessertvine og rosé. Fra gårdens eget destilleri kan I desuden nyde en gin og tonic samt anden spiritus. DYREHØJ VINBAR CAFE DYREHØJ

119


120

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MÆRK STEMNINGEN PÅ RØRVIG HAVN MED ET GLAS KØLIGT VIN I HÅNDEN. HER KAN I NYDE UDSIGTEN TIL KRABBEFISKENDE BØRN, FÆRGEN DER LÆGGER TIL, OG IKKE MINDST VIEWET OVER ISEFJORDEN.

FISKESPECIALITETER OG DELIKATESSER PÅ FØRSTE PARKET Rørvig Fisk & Røgeri ligger helt ud til vandet i den hyggelige Rørvig Havn, hvor I kan indånde den friske havluft og kigge på de smukke både, mens I sætter tænderne i de mange specialiteter, som Bistroen byder på. Menukortet lokker med alt fra sildetallerken til den populære lobsterdog. Er du til skaldyr kan fisk- og skaldyrsbuffeten noget helt specielt. Dyk ned i den lækre buffet eller prøv det overdådige fruit de mer-fad akkompagneret af et glas champagne eller rosé. RØRVIG FISK & RØGERI

RÅ, ENKEL OG FULD AF SMAG

HÅNDØSTERS OG GODE TIPS Er I ikke til bistroens fristelser eller håndøsters og snacks i udebaren, kan I forsyne jer med frisk fisk & røgvarer fra egne bornholmske røgeovne samt lækre delikatesser og specialiteter i fiskeforretningen. Det hele kan tages med som takeaway eller sailaway til grillen på terrassen eller båddækket. I forretningen står kompetent og venligt personale klar til at tage imod jeres bestilling, ligesom I altid kan få tips og gode råd til tilberedning eller nye kulinariske udfoldelser med både hjemmevante eller mere eksotiske fisk.

I SMUKKE OMGIVELSER MED UDSIGT TIL HESTEFOLDE, SKOV OG SØ LIGGER MAARBJERGGAARD OG FRISTER MED ET 100 PROCENT ØKOLOGISK KØKKEN, HVOR DET GRØNNE ER HOVEDRETTEN, BÅDE VEGETARISK OG VEGANSK, MEN MED MULIGHED FOR AT TILVÆLGE KØD, FISK ELLER FJERKRÆ.

- Vi laver den mad, vi selv kan lide og selv spiser, fortæller indehaver Anne-Mette Rosenkilde og fortsætter: - Vi har glutenfrit brød og kager, og bruger ingen mælkeprodukter. Vores mad er rå, enkel og fuld af smag. Maarbjerggaards dejligt afslappede atmosfære, med masser af udendørs plads og forskellige dyr at kigge på, gør Caféen og Spisehuset til et yndet besøgsmål for både

børn og voksne, der nyder godt af det lækre køkken med blandt andet en meget populær børnetallerken. - Vi bruger kun råvarer af fineste kvalitet, ligesom dyrevelfærd og klima har højeste prioritet og er med til at sætte vores spisekort, fastslår Anne-Mette Rosenkilde. Der er selvfølgelig også skønne desserter og kager på menukortet, hvis den søde tand skal forkæles, ligesom Maarbjerggaard tilbyder takeaway og catering til både kurser, firmaer og fester. CAFE MAARBJERGGAARD


121 STRIDS MØLLE HAR EN VIDUNDERLIG GÅRDHAVE MED UDSIGT OVER MØLLESØEN, HVOR EN DEJLIG KOP KAFFE ELLER EN KØLIG ØL NYDES TIL LYDEN AF VANDET, DER PLASKER FRA VANDMØLLEN. I KAN OGSÅ GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN SMUKKE MØLLESKOV LANGS SMÅ STIER OG BROER OVER KLUKKENDE VANDLØB.

STRIDS MØLLE

GOD SMAG MIDT I NATUREN På Strids Mølle får I vækket sanserne, fra I træder ind ad døren. Her kan I se og følge hele processen fra kornet bliver malet til brødet bliver bagt og serveret. Strids Mølle går op i den gode smag og er derfor tæt på råvarerne – her får I det bedste af det bedste fra Destination Sjællands sublime kulinariske spisekammer. Melet kommer fra egne jorde, kødet kommer fra vildtet i de omkringliggende skove, mens de råvarer Strids Mølle og Kattrup Gods ikke selv dyrker, kommer fra lokalområdet. - Desuden rister vi selv vores kaffe, som er lavet på arabicabønner fra Zambia. Vi lever og ånder for det gode produkt, for bæredygtighed og for det gamle og glemte håndværk. - Det kan ses og smages på brødet, maden og de produkter, vi sælger og serverer i vores bageri, gårdbutik og traktørsted.

LOKAL VELSMAG PÅ EN BUND AF VILDE URTER Lokale grøntsagsavlere og producenter leverer grønt og kød fra Odsherred, mens det hele akkompagneres af vilde planter og urter fra Geopark Odsherreds spisekammer, når Det Vilde Køkken i Klint bringer landskabet ind i køkkenet. Maden serveres i en smagfuld, stilfærdig og afslappet atmosfære, hvor en varm hyggelig dagligstue-stemning sørger for at give madoplevelsen og gæsterne et ekstra kærligt klem.

UANSET OM I ER TIL BRUNCH, MADKURV, AFTENSMAD ELLER EN KOP KAFFE OG KAGE BASERET PÅ EGNSUNIKKE PRODUKTER, SÅ ER DET VILDE KØKKEN I KLINT ET BESØG VÆRD.

FRA HAVTORNSMOOTHIE TIL SMØRSTEGT HELT

Det er Jørgen, der sørger for at forsyne spisestedet med kulinariske naturfund fra de omkringliggende skove, strande og enge, mens det er køkkenchef Anna, der tryller ved gryderne i køkkenet. Hos Det Vilde Køkken er det sæsonen og årstiden, der styrer menukortet, som blandt andet har budt på smørstegt helt, carpaccio af dyrevildt, havtornesmoothies og langtidshævet brød med brændenælde.

DET VILDE KØKKEN


122

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

NÅR I TRÆNGER TIL EN PAUSE FRA SAND MELLEM TÆERNE ELLER ET PUSTERUM PÅ SHOPPINGTUREN I NYKØBING SJÆLLAND, SÅ KAN I FINDE EN PLADS I SOLEN – ELLER SKYGGEN – HOS CAFÉ NYKØBING.

PUSTERUM PÅ FØRSTE PARKET

Midt på gågaden finder I den hyggelige cafe og restaurant, hvor I kan følge med i strøglivet i købstaden, mens I nyder noget koldt at drikke eller en af de lækre retter fra det store og varierede spisekort, der har specialiseret sig i pizza, pasta, steaks og smørrebrød. MUSIKKEN SPILLER Hos Café Nykøbing er der plads til hele familien, hvor både familiens ældste og yngste kan hygge sig, mens I spiser. Eller I kan mødes med gode venner og nyde en kold øl eller et svalt glas vin.

CAFE NYKØBING

SOMMER OG SOL

NÅR BYEN SUMMER AF LIV, BLIVER DER TÆNDT OP I GRILLEN, SÅ I KAN SIDDE UDENDØRS OG NYDE DE SKØNNE EFTERMIDDAGE OG AFTENER I ODSHERRED, LIGESOM DER FLERE GANGE OM ÅRET ER LIVEMUSIK.

Det er ikke kun de berømte elevator-krabber, der står i kø, når I besøger Cafe Miller’s, det samme gør hyggen.

TÆT VED DEN HYGGELIGE HAVN KAN I HAVE EN SKØN FORMIDDAG ELLER EFTERMIDDAG SAMMEN MED FAMILIEN, HVOR DE YNGSTE KAN FANGE KRABBER, MENS I BAGEFTER NYDER EN BRUNCH ELLER FROKOST. Køkkenet er dansk-inspireret lige fra børnemenuer til treretters menu, og menukortet byder på alt fra stegt flæsk til dagens fisk. Sommeren igennem byder Cafe Miller’s indenfor til en stribe arrangementer blandt andet med livemusik og grillaften. CAFE MILLER’S


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG PÅ SORØ

Saftige æbler fra havens træer, delikate svampe fra skovene og mørt kød fra lokale producenter. I Sorø er en række ildsjæle gået sammen i netværket Spis Sorø – vildt og lokalt, som brænder for den lokale natur og de råvarer, den tilbyder. - Jeg synes, det er forkert, at man importerer fisk fra Rusland og grøntsager fra Holland, når vi har det meste lige uden for døren, fastslår Anne Grete Rasmussen fra frugrøn.dk, der er frivillige projektkoordinator hos Spis Sorø, og fortsætter:

- VI ER ILDSJÆLE, DER GERNE VIL NOGET SAMMEN. VI SYNES, DET ER EN GOD IDE, AT MAN FOR EKSEMPEL KAN KØBE FRISKE ÆG OG BESØGE GÅRDENE, HVOR DYRENE BOR.

NÆRHED TIL NATUREN Spis Sorø tæller både producenter, guider og madentusiaster. - Nærheden til naturen er vigtig for os. I facebookgruppen og på hjemmesiden kan gæsterne se, hvor man kan købe friske æg, kød og grøntsager, men det er også her oplevelserne venter, afslører Anne Grete Rasmussen og suppleres af Rikke Haugaard fra den økologiske gård Katrinelunden: - Vi slår op i gruppen, når vi har åben gård eller lignende. De besøgende reagerer vildt positivt, når de kan se sunde dyr med god plads, fortæller Rikke Haugaard. PÅ ROV I SORØ Det er ikke kun producenterne, der frister med lokale lækkerier – de kan også findes i naturen lige udenfor døren. - Fægangen er et godt sted. Her kan man finde både ramsløg

og sødskærm, de er de første forårsbebudere. Ramsløg er fulde af C-vitamin og kan erstatte løg, mens sødskærm kan bruges til både suppe, te og snaps, forklarer Anne Grete Rasmussen og fortsætter: - Der er rigtigt mange spøjsløg, hvis man går en tur langs Tuel Sø. Man kan både bruge det grønne eller de små kugler, når de er afblomstret, som man kan sylte og bruge i stedet for kapers. Skovene omkring Sorø byder på masser af svampe og bær, ligesom søerne har gode bestande af blandt andet sandart og aborre. - Vi forsøger at lave arrangementer og ture i løbet af året, hvor vi finder svampe, slagter et dyr eller andet, hvor vi bruger naturen sammen med deltagerne, slutter Anne Grete Rasmussen.

123


124

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

PROBIEREN SIE DIE LOKALE KÜCHE Bei den vielseitigen Gaststätten, ob eine gemütliche Perle im Wald, eine einzigartige Atempause an der Küste oder in Symbiose mit dem Landleben, stehen Ihnen eine wunderschöne Gastronomie und lokale Geschmackserlebnisse zur Verfügung, während Cafés den Käufern in den Marktstädten herrliche Oasen bieten.

KRÄUTER WERDEN IN DEN WÄLDERN UND ENTLANG DER STRÄNDE GEPFLÜCKT, FISCHE AN DER KÜSTE GEFANGEN, UND ÖRTLICHE PRODUKTE WERDEN BEI LOKALEN HERSTELLERN ABGEHOLT, WENN DIE KÖCHE IHRE MAGISCHEN TRICKS IN DEN KÜCHEN AUSFÜHREN. DER LAMMEFJORD IST HIER EINE DER BESTEN QUELLEN FÜR EINEN GESCHMACK VON DÄNEMARK.

AN MEHREREN ORTEN WERDEN DIE KULINARISCHEN ERRUNGENSCHAFTEN VON ERHABENEN LOKALEN WEINEN BEGLEITET. AUF RØSNÆS, SJÆLLANDS ODDE UND ANDERSWO IN DESTINATION SEELAND WERDEN SIE AN DEN NACH SÜDEN AUSGERICHTETEN HÄNGEN SCHÖNE LANGE REIHEN VON REBSTÖCKEN IN DER SONNE SEHEN. JEDES JAHR LIEFERN DIESE REBEN TRAUBEN FÜR DIE LOKALEN WINZER, DIE BEI MEHREREN GELEGENHEITEN NATIONALE UND INTERNATIONALE PREISE FÜR IHRE ERZEUGNISSE GEWONNEN HABEN.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Auf mehreren Weinhöfen nehmen die Winzer Sie gerne mit auf eine Tour durch ihre Weinfelder und Weinerei, um Ihnen über die Produktion von besonders Rosés, moussierenden und Weißweinen zu erzählen, und mehrere Höfe produzieren ebenfalls Spirituosen, Dessert- und Süßweine. Besuchen Sie auch die Hofläden, in denen der Wein zum Verkauf steht. KULINARISCHE ERLEBNISSE Die vielen Gaststätten sind über das ganze Gebiet verteilt, Cafés als herrliche Oasen in den Marktstädten, andere in Wäldern, an der Küste, auf dem Land und auf unseren wunderbaren Inseln. Hier ist für jeden Geschmack etwas. Siehe eine Auswahl auf Seite 114-117. PROBIEREN SIE DEN LOKALEN WEIN Geringere Niederschläge, weniger Frost, Meeresnähe und weit mehr Sonne als der Landesdurchschnitt sowie spezielle Bodenverhältnisse machen Orte wie Røsnæs und Sjællands Odde zu einzigartigen Beispielen des Terroirs - wo Natur, Geologie und Klima gemeinsam die perfekten Voraussetzungen für den Weinbau bieten und den Weinen einzigartige Eigenschaften verleihen.

Siehe Seite 106 HOFLÄDEN

BESUCHEN SIE UNSERE VIELEN HOFLÄDEN, WO SIE SICH MIT KNUSPRIGEM GEMÜSE, FLEISCH ODER GROSSEN FRISCHEN LANDEIERN VERSEHEN KÖNNEN. ODER MACHEN SIE HALT AN EINEM DER BUDEN AM STRASSENRAND, DIE SIE MIT FRISCH AUSGEGRABENEN KARTOFFELN UND SÜSSEN, KNALLROTEN ERDBEEREN VERFÜHREN. Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 128-131.

125


126

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TASTE THE LOCAL CUISINE In several places, the culinary achievements are accompanied by sublime local wines. On Røsnæs, Sjællands Odde and elsewhere in Destination Sealand, you will see fine long rows of vines in the sun on slopes facing south. Every year, these vines provide grapes for the local winegrowers who have won national and international prizes for their wines on several occasions. CULINARY EXPERIENCES

Herbs are picked in the woods and along the beaches, fish are caught on the coast and unique products are collected from local producers when the chefs are to do their magic tricks in the kitchens. The Lammefjord is here one of the best sources for a taste of Denmark.

WONDERFUL GASTRONOMY AND LOCAL TASTE EXPERIENCES ARE IN STORE FOR YOU AT THE EATING PLACES THAT ARE FOUND IN MANY FORMS, AS A COSY GEM IN A WOOD, A UNIQUE BREATHING SPACE ON THE COAST OR IN SYMBIOSIS WITH RURAL LIFE IN THE COUNTRY, WHILE CAFÉS PROVIDE SPLENDID OASES FOR SHOPPERS IN THE MARKET TOWNS.

THE MANY EATING PLACES ARE FOUND THROUGHOUT THE AREA, CAFÉS AS GREAT OASES IN THE MARKET TOWNS, OTHERS IN WOODS, ON THE COAST, IN THE COUNTRY AND ON OUR WONDERFUL ISLANDS. HERE IS SOMETHING FOR EVERY TASTE. See a selection on pages 114-117.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TASTE THE LOCAL WINE Lower rainfall, fewer grades of frost, nearness to the sea and far more sun than the national average plus special soil conditions make places like Røsnæs and Sjællands Odde unique examples of terroir - where nature, geology and climate jointly provide the perfect conditions for winegrowing and unique characteristics for the wines.

THE WINEGROWERS AT SEVERAL VINEYARDS WILL BE PLEASED TO TAKE YOU ON A TOUR OF THEIR FIELDS AND THE WINERY TO TELL YOU ABOUT THE PRODUCTION OF NOTABLY ROSÉS, SPARKLING AND WHITE WINES, AND SEVERAL VINEYARDS ALSO PRODUCE SPIRITS, DESSERT AND FORTIFIED WINES. VISIT THE FARM SHOPS WHERE THE WINE IS ON SALE. See page 106

FARM SHOPS Visit our many farm shops where you can be provided with crisp vegetables, meat or big fresh farm eggs. Or stop by one of the roadside stalls tempting you with freshly dug potatoes and sweet, bright red strawberries. Find facts and maps on pages 128-131.

127


128

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG LOKALT FAKTA & KORT 01.

08.

15.

02.

09.

16.

03.

10.

17.

04.

11.

18.

05.

12.

19.

06.

13.

20.

07.

14.

21.

ANNEBERG CAFÉ OG RESTAURANT Annebjerg Stræde 2, Nykøbing Sj. restaurant-anneberg.dk

BANGS HØNNIKER Tingstedvej 38, Ugerløse bangs.dk

BARFOD VIN Røsnæsvej 437, Kalundborg barfodvin.dk

BIRKEMOSEGAARD GÅRDBUTIK Oddenvej 165, Sjællands Odde birkemosegaard.dk

BIRTHESMINDE Tempelvej 14, Vipperød birthesminde.dk

BISTRO BISPEGÅRDEN Adelgade 6B, Kalundborg bistrobispegaarden.dk

BROMØLLE KRO Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

BØF & GRILLHUSET Toldbodvej 38, Rørvig bofoggrillhuset.dk

CAFÉ DYREHØJ Røsnæsvej 254, Kalundborg facebook: Cafedyrehoej.Frachillitilsafran

CAFÉ MAARBJERGGAARD Bygaden 9, Nykøbing Sj. maarbjerggaard.dk

CAFÉ MILLER’S Toldbodvej 62, Rørvig

CAFÉ NYKØBING Algade 27, Nykøbing Sj. cafenyk.dk

CAFÉ SOLVOGN Stårupvej 2, Højby cafesolvogn.dk

CAFÉEN PÅ SORØ KUNSTMUSEUM Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

COMWELL KORSØR Ørnumvej 6, Korsør comwell.com

CUPS COFFEE Urhøjvej 14, St. Fuglede cupscoffee.dk

DALSBAKKEGÅRD Grønlandsvej 4, Nykøbing Sj. dalsbakkegaard.dk

DEN GAMLE GAARD Sorøvej 106, Ugerløse dengamlegaard.dk

DET VILDE KØKKEN Klintvej 158B, Nykøbing Sj. detvildekoekken.com

DRAGSHOLM SLOT BISTRO Dragsholm Allé, Hørve dragsholm-slot.dk

DYREHØJ VINGAARD & VINBAR Røsnæsvej 254, Kalundborg dyrehoj-vingaard.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

22.

28.

34.

23.

29.

35.

24.

30.

36.

25.

31.

26.

32.

FISKERØGERIET SJÆLLANDS ODDE Røgerivej 4, Sjællands Odde facebook: Røgeriet Sjællands Odde

HOTEL DU VEST Algade 1, Nykøbing Sj. hotelduvest.dk

HOTEL & RESTAURANT DEN GYLDNE HANE Vestre Havnevej 34, Sjællands Odde dengyldnehane.dk

HOTEL STRANDPARKEN Kalundborgvej 58, Holbæk hotelstrandparken.dk

JYDERUP PRÆSTEGÅRD Holbækvej 122, Jyderup jyderuppraestegaard.dk

27.

LAMMEFJORDENS SPISEKAMMER Adelers Allé 102, Fårevejle St. lammefjordens-spisekammer.dk

LOKALRISTERIET EGEBJERG Næbbevej 13, Vig lokalristeriet.com

LOKALRISTERIET SORØ Storgade 21, baghuset, Sorø lokalristeriet.com

MADHUS BÆLT’STEDET Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk/ madhus-baeltstedet

NR. ASMINDRUP SLAGTEHUS Gl. Nykøbingvej 78, Nr. Asmindrup nr-asmindrupslagtehus.dk

NYGAARDENS GÅRDBUTIK OG FRUGTPLANTAGE Højbyvej 18, Nykøbing Sj. nygaardenfrugt.dk

33.

OSTEBØRSEN Industrivænget 14, Vemmelev osteborsen.dk

RESTAURANT BLIXEN Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

RESTAURANT EVALD K Musholmvej 100, Korsør musholm.dk/restaurant-evald-k

RESTAURANT HERTHADALEN Slangealléen 1, Lejre herthadalen.dk

37.

RESTAURANT MADAM BAGGER Solens Plads 6, Korsør madambagger.dk

38.

RESTAURANT MADKUNSTEN Algade 44, Nykøbing Sj. restaurant-madkunsten.dk

39.

RESTAURANT NÆS Klintedalsvej 60, Kalundborg restaurant-naes.dk

40.

RESTAURANT PARNASHUSET Parnasvej 21, Sorø parnas.dk

129


130

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

41.

RESTAURANT PILEGÅRDEN Lyngvej 127, Vig pilegarden.dk

42.

RESTAURARANT SURI Havnevej 5, Holbæk suri.dk

43.

ROOTS 4 Stenstuegade 4, Slagelse roots4.dk

44.

RØRMOSEGÅRD VIN Søndervangsvej 55, Rørvig rørmosegård.dk

45.

RØRVIG FISK & RØGERI Toldbodvej 81, Rørvig roervig-fisk.dk

46.

RØRVIG STREET FOOD Rørvigvej 225, Nykøbing Sj. roervigstreetfood.dk

49.

SIDINGE GÅRDBUTIK & FRUGTPLANTAGE Sidingevej 39, Vig sidinge.dk

50.

SKELBJERGGÅRD Stenstrupvej 74, Højby skelbjerggaard.dk

51.

SKOEMAGERKROEN Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

52.

48.

RØSNÆS VINGÅRD Hejrevej 14A, Kalundborg facebook: Røsnæs Vingård

TO ØL Ringstedvej 13, Svinninge toolbeer.dk

57.

TUSE NÆS GÅRDMOSTERI Bavnen 4, Holbæk gaardmosteri.dk

58.

VEJRHØJ VINGÅRD Vejrhøjvej 9, Fårevejle vejrhoj.dk

59.

STRIDS MØLLE Åvej 2, Svebølle stridsmolle.dk

VILCON HOTEL OG KONFERENCEGAARD Lorupvej 44, Slagelse vilcon.dk

53.

60.

54.

61.

STUB VINGAARD Skambækvej 14, Kalundborg stubwines.com

STØVLET KATRINES HUS Slagelsevej 63, Sorø stovletkatrineshus.dk

47.

RØSNÆS DUROC Elledevej 95, Kalundborg røsnæsduroc.dk

56.

55.

TEATERCAFÉEN PÅ ODSHERRED TEATER Algade 36, Nykøbing Sj. odsherredteater.dk

ÆBLEROV Ringstedvej 13, Svinninge aeblerov.com

ØRNBERG VIN Drusbjergvej 2, Sjællands Odde oernbergvin.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

24

22 SJÆLLANDS ODDE 04 61

19 50

NEKSELØ

48

SAMSØ

53

23

49

ASNÆS

10

12

17

28

27

42

HOLBÆK

51

52

36

02

07 16

18

HØNG

25

05

26 JYDERUP

GØRLEV

ORØ

57

56 60

REERSØ

38 01

VIG

47

06

RØRVIG

NYKØBING SJ. 44

20

39 KALUNDBORG

45

31

41

58

03 RØSNÆS 09 21

32

13

SEJERØ

08

11 55 46

KØBENHAVN

34

54

43

SLAGELSE

SORØ 40

14

29

59 35

FYN

30

15

33

KORSØR 37

SKÆLSKØR NÆSTVED AGERSØ

OMØ

RINGSTED

131


132

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ÅRET RUNDT ER DER SPÆNDENDE, FESTLIGE OG MINDERIGE EVENTS I DESTINATION SJÆLLAND. Hele familien kan få én på opleveren, uanset hvornår I er på besøg. FIND INSPIRATION NEDENFOR ELLER SE MERE PÅ

desj.dk/detsker

6-8/5-2021

SLAGELSE STREET ART FESTIVAL SLAGELSE BY Danske og internationale kunstnere sætter deres tydelige præg på byen, når Slagelse Street Art Festival udsmykker bygninger, vægge, veje og fortove. Oplev artisterne arbejde med 3D-kunst, gigantiske malerier og meget andet. Se mere på slagelsestreetart.dk

12/5-8/9 2021 2021

MARIANNE F, RØRVIG CRUISES, SÆL- OG FISKETURE Den tidligere minestryger Marianne F inviterer hele sommeren på skønne naturoplevelser, når I kan komme på sælsafari, minicruise rundt om Orø, solnedgangsture eller fisketure. Der er altid guide med ombord, og turene sejles i samarbejde med Geopark Odsherred. Se mere på marianne-f.dk

2021

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG VESTSJÆLLAND Kulrøg og dampslag fra damplokomotivet. Veterantoget er klar til afgang. Stig ombord til en nostalgisk oplevelse på de sjællandske skinner. Se køreplaner på dit-veterantog.dk

FØDEVARERUTER DESTINATION SJÆLLAND Kom med bag facaden i Sjællands spisekammer og besøg gårdbutikker, vingårde og fødevareproducenter i international topklasse. Garneret med de lækreste smagsprøver giver dagsturene indsigt i råvarer og produktion præsenteret af ildsjælene bag. Se mere og book på foodtrails.billetexpressen.dk

22-24/5-2021

KUNST I PINSEN MIDT- OG VESTSJÆLLAND Mangfoldigheden er i fokus, når Kunst i Pinsen løber af stablen. Gå på opdagelse i mere end 100 udstillinger hos professionelle og amatørkunstnere, der udstiller i værksteder, gallerier og private hjem. Se programmet på kunstipinsen.dk

22-24/5-2021

ODSHERREDS KUNSTDAGE ODSHERRED Mød lokale kunstnere mellem drejeskiver og pensler. Odsherreds Kunstdage er en censureret udstilling, hvor der i 2021 deltager 26 kunstnere, som skaber alt fra smykker og keramik til glas og vævede værker. Se program på kunstdage.dk

12-13/6-2021

ART MARKET, GERLEV Kunst, foredrag og musik går hånd i hånd, når Art Market slår dørene op på Gerlev Idrætshøjskole. Oplev 40 udstillende kunstnere, foredrag med blandt andre Per Hillo og Danilo Krstajic og meget andet. Se mere på artmarket.nu

26/6-3/7-2021

SLAGELSE FESTUGE, SLAGELSE Slagelse Festuge fejrer 20-års jubilæum og er klar med events for hele familien – fra blå blink og motionsløb til stort musikprogram med aktuelle artister. Program på slagelsefestuge.dk


133 STOREBÆLT EVENTCENTER

STRIKKECAMP 11.-13. JUNI Vi afholder vores årlige StrikkeCamp. Workshops, udstillinger og festmiddag SCT. HANS AFTEN 23. JUNI Spisning i Madhus Bælt’Stedet fra kl. 18, derefter bål ved stranden

ET STENKAST FRA STOREBÆLT Hvis de betagende solnedgange over Storebælt, der kun ligger få meter fra pladsen, ikke er nok, så byder Storebælt Camping og Feriecenter på skønne omgivelser. Mens bølgerne vugger ind mod stranden og den friske havluft glæder sindet, byder Storebælt Camping og Feriecenter flere gang om året indenfor til en stribe spændende events med koncerter, messer, fællesspisning og meget andet.

TØRFISK, LØRDAG 26. JUNI 40 års jubilæumstour KANDIS, FREDAG 30. JULI Spis, dans og god stemning KRÆMMERMARKED, LØRDAG 7. AUGUST Markedet er åbent kl. 10–16

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG

FØDEVARERUTER

HØSTFEST, LØRDAG 4. SEPTEMBER Mad, hygge og fed musik med Leo Adolph TYROLERFEST, LØRDAG 9. OKTOBER Øl, fis og hornmusik med Tyrolerband JULEBAL, FREDAG 26. NOVEMBER Festlig aften med god mad, musik og underholdning

SLAGELSE FESTUGE

MARIANNE F

ART MARKET

BIRKEGÅRDENS HAVER

ODSHERREDS KUNSTDAGE


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

RALLY & VETERANTRÆF

CLAYTOPIA

134

FIND INSPIRATION NEDENFOR ELLER SE MERE PÅ

desj.dk/detsker 26/6-14/8 2021

SOMMERKONCERTER I HELENEHAVEN, HØJBY Hele sommeren fyldes Helenehaven af musik og aktuelle danske kunstnere. Oplev blandt andre Tim Christensen, Babara Moleko og Sanne Salomonsen. Køb billet og læs om sommerens koncerter og resten af Musik & Kultur i Odsherreds program på mokio.dk

27/06-2021

DYRENES DAG, SLAGELSE Pels, fjer, skæl - på Dyrenes Dag i Anlægget kan hele familien hilse på alverdens udstillede dyr og opleve et væld af aktiviteter. Program på slagelsefestuge.dk

JULI 2021

CLAYTOPIA, SKÆLSKØR Guldagergaard byder velkommen til CLAYTOPIA - et univers med samtidskeramik, samtale, musik og mad. Særligt dagsprogram i uge 28. Se mere på ceramic.dk

6/7-4/8-2021

BØRNEDAGE I SOMMERFERIEN BIRKEGÅRDENS HAVER, TÅGERUP De 11 super sjove Børnedage i Birkegårdens Haver byder på skattejagt, bueskydning, ATV-kørsel og meget andet. Se de 11 datoer på birkegaarden.dk

23-25/7-2021

OVNHUS KUNSTHÅNDVÆRKERMARKED, NYKØBING SJÆLLAND Kvalitet og kunstnerisk alsidighed er i fokus på et af Danmarks største kunsthåndværkermarked. Besøg det censurerede OVNHUS Kunsthåndværkermarked. Se mere på ovnhus.dk

28-29/8-2021

RALLY & VETERANTRÆFFET, SKÆLSKØR Rally & Veterantræffet omdanner byens centrum til en imponerende udstilling, hvor hele familien kan gå på opdagelse blandt alt fra sportsvogne og veteranbiler til historiske busser og nypudsede lastbiler. Køretøjerne har ligeledes mulighed for at deltage i et spændende orienteringsløb. Se mere på danmarks-busmuseum.dk

11-17/10-2021

SMAG LOKALT MADFESTIVAL, DESTINATION SJÆLLAND Konceptet er enkelt: Fem egnsunikke produkter og mindst to retter. Lokale producenter og spisestedernes dygtige kokke sørger for udsøgte kulinariske oplevelser for dine smagsløg i uge 42. Se mere på smaglokalt.dk

18-22/10-2021

EN DAG UDEN MOBIL, HOLBÆK Oplevelsescenter Nyvang byder indenfor til en dag uden mobil og sociale medier. I efterårsferien kan I kaste hestesko, ride kæphest, lave trælegetøj og meget andet. Køb billet på oplevelsescenternyvang.dk eller i Velkomstcentret, når I kommer.

29/10-2021 24/09-2021

SCT. MICHAELS NAT, SLAGELSE Danmarks største kulturnat uden for København fejrer 25-års jubilæum. Slagelse er klædt på til kulturnat med mere end hundrede forskellige events. Se mere på kulturnat.dk

DE DØDES NAT, SLAGELSE Grufulde skabninger har indtaget byen. Gader, stræder, kældre og bygninger er indtaget af uhyggelige væsner, der frembringer skrig og skræmmer livet af hele familien. Se mere på dedødesnat.dk


135

DYRENES DAG

HELENEHAVEN

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG LOKALT MADFESTIVAL

OPLEVELSESCENTER NYVANG

OVNHUS


136

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

OPLEVELSER I IKKE KAN KØBE I EN BUTIK

Kom på staldbesøg hos gardehusarerne, tag på sælsafari eller kom med bonden i marken, når der dyrkes vin og andre egnsunikke produkter. Hele året står lokale nærværende ildsjæle og guider klar til at fortælle gode historier fra Destination Sjælland. Området er et overflødighedshorn af autentiske oplevelser, hvor I kan komme med på rundvisninger, natureventyr og få smagfulde indtryk. Det er her, I finder de små perler og sjællandske hemmeligheder sammen med lokale ildsjæle og fortællere.

FIND OG BOOK JERES NÆSTE OPLEVELSE PÅ DESJ.DK/BOOK

Del dine oplevelser #destinationsjælland


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

13.-14. NOVEMBER KUNST OG KIRKER kunstogkirker.dk

HALLOWEEN OG UHYGGE 16.-24. OKTOBER Halloween i Birkegårdens Haver birkegaarden.dk

FRA DE DØDES NAT TIL SMUKKE JULELYS Når mørket falder på, og skyggerne tager over, så er det med at holde sammen, hvis I besøger De Dødes Nat i Slagelse. Halloween i Destination Sjælland betyder både uhygge og ægte hygge, når der skal skæres i græskar, findes på udklædninger og gås fra dør til dør med ”slik eller ballade”. Julen er lysene og hjerternes fest. I Destination Sjælland kan I smovse i æbleskiver og finde unik pynt til juletræet, når I besøger de mange julemarkeder. I kan stå på skøjter på skøjtebanen Isrosen i Holbæk, ligesom julemanden kommer sejlende til både Rørvig og Skælskør. Det er også tid til at gå en tur i købstæderne for at købe julegaver og nyde byernes julepynt, ligesom Birkegårdens Haver inviterer indenfor med et sandt orgie af smukke julelys.

18.-24. OKTOBER KOM TIL EN UHYGGELIG AFTEN PÅ KRAGERUP kragerup.dk 20.-23. OKTOBER RÆDSLERNES BORG borrebygods.dk UGE 42 GRÆSKARFESTIVAL I SKÆLSKØR græskarfestival.dk

JUL 13.-14. NOVEMBER JULEMARKED PÅ KRAGERUP GODS kragerup.dk 20.-21. / 27.-28. NOVEMBER 4.-5. / 11.-12. / 18.-19. DECEMBER JULESTUE PÅ VINGÅRDEN dyrehoj-vingaard.dk 26.-28. NOVEMBER 3.-5 / 10.-12. / 17.-19. DECEMBER EVENTYRLIG JUL PÅ LANDET birkegaarden.dk 27.-28. NOVEMBER 1. / 3.-5. DECEMBER JUL I NYVANG oplevelsescenternyvang.dk 4.-5. DECEMBER JUL I RØRVIG rørvig-centret.dk

29. JANUAR 2022 KYNDELMISSE kyndelmisse.dk

137


138

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

EN OKTOBERNAT FOR 25 ÅR SIDEN RINGEDE DET PÅ DØREN HOS OVE GELDSTRUP. UDENFOR STOD TO BETJENTE MED DEN VÆRST TÆNKELIGE BESKED – SØNNEN UFFE HAVDE TAGET SIT EGET LIV I EN ALDER AF 25 ÅR. Ulykkelig kærlighed blev for meget for sønnen, der valgte at forlade denne verden. - Min søn skrev et afskedsbrev, hvor der blandt andet stod; ”Hvis der er råd til det, vil jeg godt ha’ en sten, der er formet som et hjerte”, husker Ove Geldstrup, der stadig er tydeligt påvirket af sit store tab. - Uffe var tømrer, han var rigtig dygtig med sine hænder. Vi lavede mange ting sammen, vi lavede biler sammen, vi lavede badekar-race sammen. Vi havde det bare godt sammen, fortæller han, mens øjnene bliver blanke.

SENDER LYS OG KÆRLIGHED

TÆNKER POSITIVE TANKER

Den efterfølgende tid var strid for Ove Geldstrup, der var hårdt ramt af sorg. - Det kostede et par ikke så sjove år, konstaterer han. Lidt efter lidt begyndte han at kunne trække vejret og en tanke meldte sig i den iderige mands hjerne. - Uffe skulle have et hjerte, han kunne se derfra, hvor han var, forklarer faderen. Tanken begyndte i 1996 på et stykke papir, hvor Ove Geldstrup tegnede et hjerte. Derefter fik han en aftale i stand med en lokal folkedanser-kammerat, der stillede et stykke jord til rådighed. - Så tog jeg en le og min plæneklipper og slog græsset på marken i hjerteform, fortæller han. Vejrhøjhjertet havde set dagens lys, men først i år 2000 kom der lys på, som vi kender det i dag. - Jeg plejer at sige, at jeg sender lys og kærlighed ud til verden, siger Ove Geldstrup med et lille smil.

Vejrhøjhjertet er en institution i Odsherred, hvor det er et sikkert tegn på julens komme, når det tændes kl. 16.00 den 1. søndag i advent og frem til helligtrekonger. Hjertet består af 46 Scott-lamper på 8 Watt, er 100 meter højt og 110 meter bredt. Det tændes hver dag kl. 6-8 og kl. 16-24 og kan ses mere end 20 kilometer væk. Gården, der ejer jorden, er gået videre til næste generation, som har indvilget i at lade Vejrhøjhjertet bestå. Ligesom det stadig er 74-årige Ove Geldstrup selv, der stadig vedligeholder det. Selv om tabet af sønnen stadig gør ondt, så glæder han sig over livet, hvor hans anden søn har givet ham to børnebørn. - Jeg har brugt en del tid på at lære og meditere. Og så er der ikke andet at gøre end at prøve og tænke positive tanker, fortæller han. Vejrhøjhjertet tændes ikke kun i forbindelse med julen. - Der er nogle gange nogen, som vil have lys i det i forbindelse med et bryllup, sølvbryllup eller begravelse. Og så er der faktisk også to-tre par, der er blevet gift deroppe, slutter han med et smil. Ove Geldstrup har også markeret specielle dage med lys i hjertet – blandt andet Kronprins Frederik og Marys bryllup, hvor Vejrhøjhjertet fik selskab af et ’F’ og et ’M’.

VEJRHØJHJERTET

er blandt andet finansieret af sponsorater, men I kan også støtte på

MOBILEPAY 1735HF


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

K RLIGHEDEN LYSER HIMLEN OP

139


HOLBÆK KALUNDBORG ODSHERRED SLAGELSE SORØ

DESTINATION SJÆLLAND: DESJ.DK #DESTINATIONSJÆLLAND


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.