Destinationsmagasin 2022

Page 1

OM SÆRLIGE OPLEVELSER

PÅ SKULDRENE AF KULTURENS GIGANTER

Moderne kunst og kunsthåndværk SMAG PÅ SJÆLLANDS SPISEKAMMER FORDI TRIVSEL, OMTANKE OG KVALITET KAN SMAGES BETAGENDE FJORDLANDSKABER, STORSLÅEDE SKOVE, ISTIDSSKABTE BAKKER OG SMUKKE SØER

2022 DK • DE • GB

HOLBÆK KALUNDBORG SLAGELSE SORØ


04

38

60

KYST & NATUR

BYLIV

SJÆLLANDS SPISEKAMMER

Coast & Nature

City Life

Larder of Sealand

Küste & Natur

Stadtleben

Speisekammer Seelands

UDGIVER: DESTINATION SJÆLLAND A/S, SDR. STATIONSVEJ 26, SLAGELSE, DESJ.DK UDGIVELSE: 02. APRIL 2022 OPLAG: 80.000 ISSN 2794-1965 REDAKTØR: DESTINATION SJÆLLAND A/S GRAFISK OPSÆTNING: BY-RO GRAFISK STUDIE A/S FOTO: AKTØRER / A.S.O. / ANDERS SØGAARD / CECILIE DIGE / CECILIA BIRKMOSE SAMSSON / CHRISTOFFER SANDAGER/ CLAUS STARUP / DANIEL URHØJ / DANIEL VILLADSEN / DAVID STJERNHOLM / DESTINATION SJÆLLAND / DORTE HEDENGRAN / EVAN FOTO / FABUPHOTOGRAPHY /FINN BYRUM / FOTOGRAF JEPPE MICHAEL / FREDDY BRANDENBURG / JACOB NYBORG ANDREASSEN / JENS VADMAND /JOHN OLSEN PHOTODAN / KENNETH GRYMEN / LANDDISTRIKTERNES FÆLLESRÅD / LÆRKE K. RASMUSSEN / MARIE LOUISE MUNKEGAARD / MARTIN KVEDÉRIS / MICHAEL KNØFLER / MIKKEL ØSTERGAARD / MUNCH & SØN / OLE AGERBÆK / OLE MALING / OMDAL.PHOTO / POUL-JØRGEN LARSEN / RAISFOTO / RICKY J. MOLLOY / RUB/ SJÆLLANDSKE MEDIER / STEEN HOLTEN-ANDERSEN / STOREBÆLT VINTERBADERE / TAPE:MEDIA / TORBEN PAPILLON / VORES KALUNDBORG / AASLEV FOTO. DESTINATION SJÆLLAND A/S PÅTAGER SIG IKKE NOGET ERSTATNINGSANSVAR FOR AFLYSNINGER, MULIGE FEJL ELLER MANGLER. EFTERTRYK IKKE TILLADT.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

84

KULTUR Kultur

Culture

113

KUNST & KUNSTHÅNDVÆRKERE Kunst & Kunsthandwerker

128

132

TURISTINSPIRATIONER

EVENTS

Tourist Inspirations

Experiences

Tourist-Inspirationen

Erlebnisse

Art & Artisans

SAMMEN OM SÆRLIGE OPLEVELSER Smukke dybe skove afløses af istidsskabte bakker, der strækker sig op mod himlen, mens bølgerne stille vugger ind mod de nærmest uendelige kyster. Betagende fjordlandskaber omkranses af malerisk unik natur. I Destination Sjælland kan hele familien tage på tur og nyde den vilde enestående natur, besøge de sjove og spændende attraktioner eller shoppe i købstæderne. På skuldrene af kulturens giganter kan I opleve Holberg, H.C. Andersen og Lundbyes inspirationskilder, gå på opdagelse i drabelig middelalder eller blandt vilde vikinger, inden I sætter tænderne i vidunderlig gastronomi, præmierede vine og lokale smagsoplevelser med fokus på egnsunikke produkter fra Sjællands Spisekammer.

3


4

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Få steder finder I så unik og varieret natur som i Destination Sjælland - fra åbne vidder, endeløse kyster og øer til dybe skove og præmierede naturparker.

LANGS MERE END 400 KILOMETER KYST STIGER LANDSKABET FRA DE FLADE BØRNEVENLIGE STRANDE I SYD TIL DET BAKKEDE OG PRÆMIEREDE ISTIDSLANDSKAB PÅ RØSNÆS OG DE SJÆLLANDSKE ALPER VED HOLBÆK. Naturoplevelserne står i kø. Her er storslåede skove, bakker, moser, søer og vandløb kombineret med smukke vandreruter, fantastiske cykelruter og udfordrende MTB-trails. I kan spotte ørne og andre spændende fugle i Tempelkrogen eller ved Skarresø, gå på jagt efter rav langs Sjællands vestkyst eller prøve lykken med en fiskestang i hånden. Når sommeren viser sig fra sin bedste side, er der rig mulighed for en tur i bølgen blå. Størstedelen af strandene er børnevenlige uden farlig strøm eller overraskende dybder. I kan også bruge strandene til mere fysiske aktiviteter, hvis I vil prøve kræfter med kajak eller Stand Up Paddle (SUP). Ligesom I kan tage de yngste med på jagt efter flotte sten. Det sjællanske landskab er et. yndet udflugtsmål for hele familien, hvor der er rig mulighed for at komme helt tæt på, gå på opdagelse og få store oplevelser.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

5


6

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ÅRET RUNDT I FØRSTE RÆKKE Med mere end 400 kilometer kyststrækning og i omegnen af 18.000 feriehuse – i forårssol, på lune sommeraftener, i efterårsrusk eller når sneen daler – har vi overnatning, der matcher jeres ønsker. Feriepartner Vestsjælland og Sol og Strand i Vig har små og hyggelige huse, romantiske huse, nye huse og huse med fantastisk havudsigt. Her kan holdes både by- og badeferie. Der er altid noget at opleve i Destination Sjællands livlige byer, hvor arrangementerne står i kø hele året. Musikhuse, teatre, kulturhuse og museer inviterer indenfor til forestillinger, koncerter, foredrag og udstillinger med tidens aktuelle navne, kunstnere og spændende personligheder.

I KAN OGSÅ PRØVE KRÆFTER MED OMRÅDETS SMUKKE GOLFBANER, NYDE SVØMMEHALLERNES FORFRISKENDE BASSINER – ELLER HVAD MEN EN TUR PÅ SKØJTER? Skal pigerne på hyggetur, drengene på fisketur, søger I miniferie for to eller tur for hele familien, så byder Destination Sjælland ligeledes på hyggelige hoteller, godser og kroer fulde af både sjæl, charme og wellness.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

7


8

NORMALT FORBINDES WAKEBOARDING MED EN BÅD I HØJ FART OG BALANCEKUNST I SÆRKLASSE, SÅDAN ER DET DOG IKKE I DEN TIDLIGERE FÆRGEHAVN I KORSØR, HVOR I KAN BESØGE KORSØR CABLE PARK.

WAKEBOARD FOR LANDKRABBER


9

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I havnens urbane miljø blandt beton og graffiti er der lavet en kabelbane, der med sit træk sørger for muligheden for at stå på wakeboard uden, at det kræver en speedbåd. - De fleste lærer det på 10-15 minutter, så kan de stå på brættet, fortæller Thomas Birkholm, der er formand for Korsør Cable Park med kælenavnet Fake Jamaica. KLAR MED INSTRUKTØRER

TRÆKKET FRA BANENS KABEL KOMMER OVENFRA. DET BETYDER, AT I NEMT BLIVER TRUKKET OP AF VANDET, SÅ I KAN STÅ PÅ BOARDET. - Der står selvfølgelig instruktører og operatører klar til at hjælpe og undervise, ligesom I kan låne udstyr, fastslår formanden og fortsætter: - Vores åbningstider kan ses på Facebook, hvor vi også slår supplerende tider op, da vi jo er meget vejrafhængige. Når vi har åbent betaler I et beløb, og så kan I tage nogle ture på kabelbanen. Eneste krav er, at I kan svømme 200 meter og er rimelig sikker i vandet. FOR ALLE ALDRE Korsør Cable Park har åbent fra 1. marts til 1. november. Der er også mulighed for at springe i vandet fra udspringstårnet, ligesom I kan leje kajakker. Skal depoterne fyldes op undervejs, kan I købe lidt forskellige snacks og drikkevarer.

- MANGE TROR, AT WAKEBOARDING MEST ER FOR UNGE, MEN GENNEMSNITSALDEREN I VORES KLUB ER LIGE OMKRING 40 ÅR, SLUTTER THOMAS BIRKHOLM. JYLLAND

Den tidligere færgehavn har omklædningsfaciliteter, ligesom den også bliver brugt af dykkere og andre med hang til vand. Det hele kulminerer under Korsør Aqtive Days, hvor området omdannes til et sandt mekka for vandsport.

SJÆLLANDS ODDE RØRVIG

NYKØBING SJ.

SEJERØ HAVN

VIG ASNÆS

NEKSELØ HAVN

NYBY HAVN

EN HAVN I HVER BY Mens I indånder den skønne friske havluft, spiser en is, fanger krabber på kajen eller køber frisk fisk med hjem til grillen, kan I nyde en af Destination Sjællands mange stemningsfulde havne. Med mere end 400 kilometer kyststrækning fristes man til at sige, at hver by har sin egen havn fuld af puls, stemning og historie, der bare venter på at blive opdaget. Helt sådan forholder det sig trods alt ikke, men områdets omkring 20 havne fås i alle størrelser – fra de sejlervenlige havne i Holbæk og Korsør til den lille hyggelige havn i Bisserup, de charmerende havne på øerne og den store krydstogts- og industrihavn i Kalundborg.

SAMSØ

HØRBY HAVN

HAVNSØ HAVN

RØSNÆS

KALUNDBORG HAVN

HOLBÆK HAVN JYDERUP

ASNÆS

GØRLEV HØNG

REERSØ HAVN MULLERUP HAVN

SORØ SLAGELSE

FYN

KORSØR HAVN SKÆLSKØR HAVN

AGERSØ HAVN

OMØ HAVN

TUSE NÆS

STIGSNÆS HAVN BISSERUP HAVN

ORØ HAVN


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Ø -CATION

10

EN FERIE I ROLIGT TEMPO MED VILDE PÅFUGLE, TRUEDE KLOKKEFRØER, SJÆLDNE ORKIDÉER OG SMUKKE LANDSKABER – DE 5 ØER I DESTINATION SJÆLLAND BYDER PÅ SPEKTAKULÆR NATUR, AUTENTICITET OG CHARMERENDE Ø-LIV. Ø-kvintetten tæller Orø, Sejerø, Nekselø, Agersø og Omø. Hver ø har sin egen charme og historie, som I kan gå på opdagelse i, når I lægger til i havnen eller tager færgen. Med et ø-pas i hånden har I adgang til et væld af informationer om øerne. Det er her, I kan finde inspiration og fakta om øerne. Der er rig mulighed for øhop på de 5 øer i Destination Sjælland, ligesom I kan samle silhuetter og konkurrere med familie og venner om, hvem der får indsamlet flest.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FÆRGER AGERSØ / OMØ FÆRGEN

ORØ FÆRGEN

STIGSNÆS LANDEVEJ 600, 4230 SKÆLSKØR

HAVNEVEJ 3, 4300 HOLBÆK

TELEFON + 45 58 57 47 40

TELEFON + 45 72 36 23 00

AOFAERGER.SLAGELSE.DK

HOLBAEK.DK/FAERGE

NEKSELØ / SEJERØ FÆRGEN

ØSTRE FÆRGE

STIGSNÆS FÆRGEHAVN

HOLBÆK HAVN

HAVNSØ HAVN, HAVNEVEJ 11D, 4591 FØLLENSLEV

ØSTRE FÆRGEVEJ 70, 4305 ORØ

TELEFON + 45 59 59 00 18

TELEFON +45 45 42 42 42

SEJEROE-FERRY.TEAMBOOKING.DK

ØSTREFÆRGE.DK

DE 4FÆRGER

TELEFON +45 23 83 68 68, 4FAERGER.DK

DE5OER.DK

11


12


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SAND

MELLEM TÆERNE FRA BISSERUP STRAND I SYD TIL ORØ BADESTRAND I NORD FINDER I STRANDE TIL ETHVERT TEMPERAMENT OG TIL ENHVER STRANDTUR. I SORØ SØS NORDLIGE ENDE FINDER I SÅGAR SKJOLDEN, DER ER EN LILLE FIN BADESTRAND MED LAVT VAND. Destination Sjællands strande er blandt de mest familievenlige uden farlig strøm og overraskende dybder. I stedet får I brede hvide strande med lavt vand, så både store og små i familien kan slå sig løs sammen i vandet eller bygge imponerende sandslotte på stranden. Her kan mor og far slappe af med en god bog, mens familiens yngste nyder sandet mellem tæerne og lægger store planer for besøget i et af de hyggelige ishuse. På Musholm Bugt Strand tæt ved Musholm Bugt Feriecenter finder I en handicapvenlig strand, hvor der er nemme adgangsforhold for strandgæster i kørestol. I Holbæk byder Filmtorvet på grønne områder og havnebad, hvor unge og gamle samles, mens Eskebjerg Vesterlyng Strand tidligere er hyldet som en af Danmarks bedste strande.

13


14 BLÅ FLAG

KOM MED UD I NATUREN Er I naturdetektiver eller til knibske krabber og raske rejer? Slagelse Kommune tilbyder igen i år mange gratis, sjove og lærerige Blå Flag-aktiviteter. Hele sommeren kan I blive klogere på livet over og under overfladen, når der er sjove og udfordrende aktiviteter ved de mange Blå Flag-strande i kommunen.

TJEK PROGRAMMET OG TAG MED UD TIL DE DEJLIGE STRANDE OG KYSTNÆRE SKOVE FRA 1. JUNI - 1. SEPTEMBER

SKJELSKØR V STÆVNER UD

Fra den hyggelige rød og hvide turbåd Skjelskør V kan I nyde udsigten til Skælskørs gamle smukke bindingsværkshuse og den betagende natur langs vandet, mens båden glider roligt gennem Skælskør Inderfjord.

UNDERVEJS KAN I BETRAGTE DEN GAMLE KØBSTAD FRA SØSIDEN, MENS MANDSKABET FORTÆLLER LIVLIGE OG SPÆNDENDE HISTORIER FRA OG OM OMRÅDET. I horisonten dukker Storebæltsbroen op, mens svanerne følger jer på vej. Hvis I er heldige, kan I også spotte en sæl, inden Skjelskør V vender i Storebælt og sejler tilbage mod havnen i Skælskør. Skulle tørsten eller den søde tand melde sig undervejs, kan I købe drikkevarer og is ombord. Når I køber billet, kan I samtidig bestille lækker sandwich eller dejlig kage.

SKJELSKØR V


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Fra den charmerende turbåd Lille Claus kan I nyde udsigten til det ikoniske Sorø Akademi, det historiske spisested Støvlet Katrines Hus og den betagende natur, der omgiver Sorø Sø.

SORANSKE SEVÆRDIGHEDER FRA SØSIDEN

TAG PICNICKURVEN MED OMBORD OG NYD TUREN, MENS BÅDENS GUIDE FORTÆLLER, HVAD I KAN SE UNDERVEJS. Der er ligeledes mulighed for at stige af på rundturen, hvis I vil se nærmere på de soranske seværdigheder eller nyde naturen, inden I stiger ombord på en af de efterfølgende rundture. Lille Claus’ mandskab står altid klar til at fortælle mere om lokalområdet, ligesom de sælger drikkevarer, hvis tørsten skulle melde sig på turen. Sejlplan findes på broerne og på Lille Claus’ hjemmeside, ligesom det er en god ide at booke plads hos Sorø Bykontor på den ønskede sejltur. LILLE CLAUS

15


16

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

EN PERLERÆKKE AF NATUROPLEVELSER Lige der, hvor Kalundborg Fjord møder Storebælt og Samsø Bælt, ligger Røsnæs med vand på tre sider. Uanset, hvor I befinder jer på halvøen, kan I opleve helt unik natur – til vands, til lands og i luften. Skrænterne, vandet og det specielle klima skaber en dansk botanisk have, hvor sjældne planter, vinranker og dyr har kronede dage. På de solvarme overdrev kan I indenfor 600 meter opleve op til 125 forskellige planter, hvoraf flere er sjældne i Danmark. Ligesom I kan lytte til klokkefrøernes symfoni i foråret eller hør natuglens kalden, når I overnatter i shelter.

PÅ DEN BJERGTAGENDE HALVØ ER DER SKABT EN SYMBIOSE MELLEM NATUR OG FERIELIV. HER ER IKKE TALE OM EN KULISSE – RØSNÆS ER EN DEL AF DE LOKALES SJÆL. DE KENDER HVER EN KROG, KENDER HISTORIERNE, VED HVOR URTERNE GROR, OG HVOR FISKENE STÅR. Frivillige ildsjæle tager gerne imod gæster og kan fortælle meget om den lokale historie i området. Det smukke landskab kan opleves til fods på vandreruten ”Røsnæs Rundt” med 11 landmarks, til vands med kajakruten ”Rundt om Røsnæs”, på et utal af guidede ture rundt i området eller med et besøg i Ulstrup Mølle eller Røsnæs Fyr, hvor historiens vingesus mærkes tydeligt. Som en del af Danmarks Naturkanon er Røsnæs garant for fantastiske naturoplevelser og aktiviteter, ligesom halvøen har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af landet.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ULSTRUP MØLLE

TIL VANDS

HISTORISKE VINGESUS

I den velbevarede Ulstrup Mølle står møllersvendene klar til at fortælle og vise, hvordan I kan male jeres eget mel. I museumsmøllen kan I opleve stemningen i en mølle, som “da farfar var barn”. Møllen er beliggende på en bakke, hvorfra I har en fantastisk udsigt over området.

Hop i havkajakken og nyd udsigten til Røsnæs’ kyster og spidsen med det smukke fyr, mens sæler og marsvin hilser på. I waders med fiskestangen i hånden er der chance for både havørred, multe, makrel og hornfisk.

Danmarkshistorie, sagn og krigshistorie er en del af DNA’et på Røsnæs. Den geografiske placering har stor betydning i dansk krigshistorie, hvor Røsnæs Fyr af flere omgange har været omdrejningspunkt. Her har I 360 graders udsigt til blandt andet Fyn, Samsø, Mols og Sejerø.

PÅ TO HJUL

CHECK IN

NYD NATUREN

Oplev Røsnæs fra en cykelsadel på de familievenlige stier og veje. Nyd den storslåede natur i roligt tempo, mens I kører langs Vinlandet Røsnæs’ mange vinmarker, hvor vinstokkene står og slikker sol. Der er cykelsti fra Kalundborg og helt til Ulstrup. Når sulten melder sig, kan I tage et pitstop på Café Dyrehøj eller Strandhotel Røsnæs.

Bliv på Røsnæs, når det er tid til en god nats søvn. I kan tjekke ind på Strandhotel Røsnæs, Kongsgård Bed & Breakfast, Røsnæs Naturcamping eller et af de mange feriehuse eller shelters i området. Her er noget for enhver smag.

Vandreruten Røsnæs Rundt og de 11 forskellige landmarks giver mulighed for adskillige varierede ture, hvor I – med eller uden guide – kommer tæt på naturens særegne karakteristika med et dyre- og planteliv i en liga for sig.

17


18

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FLYVENDE

DØRE OVER

SKARRESØ

DEN KNAP 200 HA-STORE SKARRESØ VED JYDERUP BYDER PÅ SMUK NATUR OG ET SANDT FUGLEPARADIS.

ET OPSLAG I DANSK ORNITOLOGISK FORENINGS DATABASE VISER, AT DER ER OBSERVERET IKKE MINDRE END 144 FORSKELLIGE FUGLEARTER OMKRING SØEN. Langs søens bredder kan I støde på de små charmerende isfugle og fuglekonge, sjældne gæster som nøddekrige og ikke mindst den majestætiske havørn. I Skarresøs vestlige ende ligger den lille ø Magleholm, hvor et havørnepar har ynglet siden 2003. Havørnen er Nordeuropas største ørn, der med et vingefang på over to meter ofte betegnes som en flyvende dør. Undervejs på den 11 kilometer lange vandrerute – Skarresø Rundt – har I fin udsigt til livet i skovene, der omgiver søen, ligesom I kan følge med i livet på og i søen. Her kan I også følge havørnene og alle de andre fugle. Den bedste udkigspost til ørnens residens på Magleholm finder I på Ankerpladsen i den vestlige ende af søen. Vandreruten byder ligeledes på seværdigheder som Skarresholm, Astrup Gods, Sølyst og Ellesumpen, der mest af alt minder om et scenarie fra Ringenes Herre, ligesom I kan nyde søen fra den nyrestaurerede observationsbro. Skarresø er en del af Naturpark Åmosen og byder generelt på spændende natur. Den er blandt andet habitatområde for odderen.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

NATURSKØNT – OMGIVET AF TRÆER OG SORØ SØ – LIGGER PARNAS NATUR & AKTIVITETSPARK.

NYD NATUR, MAD OG AKTIVITETER VED SØEN Her kan hele familien boltre sig i hulebyen, hilse på de søde klappegeder eller hygge ved bålet. I det hele taget indbyder området til mange hyggelige timer, hvor I kan slappe af på sandstranden eller nyde en svalende dukkert i søbadet midt i skoven. I ParnasHuset kan I nyde den hjemmelavede frokost a la carte hele sommeren, mens der er mulighed for at købe mad, drikke og is i ParnasKiosk på bredden af Sorø Sø. I kan også nyde de grønne arealer med en aktivitetskasse med sjove spil. Hele året slår ParnasHuset dørene op for private selskaber, ligesom der venter hyggelige stunder med alt fra foredragsaftener, jazzkoncerter og en perlerække af andre arrangementer.

PARNAS NATUR & AKTIVITETSSPARK

DEN GRØNNE SØMIL

TAG FÆRGEN FRA HOLBÆK TIL TUSE NÆS OG RETUR. DER ER EN HELT NY BÅD PÅ FJORDEN! HØRBY-BÅDEN, DER ER DREVET AF SOLENERGI, INDVIES DEN 28. APRIL 2022. Der sejles mandag-fredag kl. 7-19 og i weekenderne kl. 9-19. Efter kl. 19 sejler Hørby-båden efter bestilling. Der kan bookes plads og ture på bådens hjemmeside og app.

19


20

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SJÆLLANDS SIDSTE VILDMARK NATURPARK ÅMOSEN SUMMER AF LIV – FRA DE HELT SMÅ KRIBLE-KRABLE DYR OVER NATTERGAL OG FLAGERMUS TIL MAJESTÆTISK KRONVILDT OG HAVØRNE.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SAMMEN OM - SAMMEN MED

NATURPARK ÅMOSEN

Her kan I besøge Danmarks første naturpark og Sjællands sidste vildmark uden veje, togskinner og huse. - Med kulturhistorien i rygsækken kan I finde nye veje til lands eller vands i vild natur, fortæller daglig leder Ditte Staun og fortsætter: - Åmosen er et unikt landskab på 8.500 hektar, der er bundet sammen af vandet med enorme moseflader, snoede åer, skove, store søer og kuperede strandenge helt ud til havet. SOV UNDER STJERNERNE Blandt bløde bakker og i skovens dybe stille ro kan I gå i historiens fodspor fra jægerstenalderen til vikingernes gådefulde kult og religionsdyrkelse ved Tissø. Hop i vandrestøvlerne, op på cyklen eller ned i kanoen og oplev den særlige ro, mens I fordøjer de mange indtryk og oplevelser. - Når trætheden melder sig, kan I rulle soveposen ud og sove under stjernerne i et af de mange shelters med maven godt fyldt af bålpandekager, slutter Ditte Staun. På Naturpark Åmosens hjemmeside kan I læse mere om naturen, kulturen, historien og menneskene.

21


22

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

PÅ CYKELTUR GENNEM DANMARKSHISTORIEN

MENS SOLEN BAGER I ANSIGTET, OG FUGLENE FLØJTER, TRAMPER I PEDALERNE OG OPLEVER DESTINATION SJÆLLAND FRA FØRSTE PARKET. Området byder på masser af cykeloplevelser på små hyggelige veje med fredelig trafik, hvor I kan opleve danmarkshistorien udfolde sig, mens I triller afsted på Istidsruten, besøger øerne eller udforsker Fjordstien, der strækker sig langs blandt andet Isefjorden. I Destination Sjælland findes der helt unikke cykelruter i både Sorø og på Røsnæs, som kan tilpasses præcis jeres ønske. Om I vil smage på de lokale råvarer, på opdagelse på nogle af de skønne strande eller virkelig teste benene, hvor rytterne i både Tour de France og PostNord Danmark Rundt passerer. Der er gode stier, så I kan finde en flot tur, der tager et par timer, en dag eller en hel uge, når I for eksempel prøver kræfter med etaperne på de nationale ruter N2, N4, N6, N7 eller N8.

FAKTA CYKLING OG VANDRING

UD UNDER ÅBEN HIMMEL

DESJ.DK/CYKRUTER

OPLEVELSERNE VENTER

FRILUFTSGUIDEN.DK

Uanset om I er til flere dage med vandring og overnatning i naturen eller en enkelt dag med lidt kilometer i benene, så har Destination Sjælland en vandrerute, som passer til jer.

ISTIDSRUTEN.DK LETOURCPH.DK HERTIL.DK OPLEVSORØ.NU ØSTERSØRUTEN.DK DESJ.DK/VANDRING VANDREFESTIVAL.DK LAGUNESTI.DK Vores turistinspirationer, side 128-29 kan ligge inde med lokale kort


23

BIKE FRIENDS

– NÅR I ER PÅ CYKELTUR - HER KAN I:

Pumpe cyklen Låne lappegrej (lappegrej + værktøjskasse stilles til rådighed) Få adgang til at tanke/købe drikkevand Købe cykelkort eller få viden om, hvor I lettest kan købe dem Få adgang til toilet eller viden om, hvor I kan finde nærmeste toilet SE ALLE BIKE FRIENDS PÅ DESJ.DK/CYKRUTER

GUL FEBER I DESTINATION SJÆLLAND

CYKEL UDLEJNING AGERSØ ANKERPLADSEN (ved siden af værftet) Agersø Møllevej 9A 4244 Agersø T: +45 22 44 77 38 agersoe.nu CAMPONE HOLBÆK FJORD Sofiesminde Alle 1 4300 Holbæk T: +45 63 60 63 63 holbaekfjord.dk DYBKÆRGAARD Dybkærvej 2, Næsby Strand 4200 Slagelse T: +45 61 99 99 07 dybkaergaard.dk KOBÆK STRAND Konferencecenter Kobækvej 85 4230 Skælskør T: + 45 32 70 33 44 kobaek-strand.dk KRAGERUP GODS (MTB) Kragerupgaardsvej 33 4291 Ruds Vedby T: +45 58 26 12 50 kragerup.dk

NYTORVS KONDITORI Nytorv 8 4230 Skælskør T: + 45 58 19 43 78 nytorvs-konditori.dk OMØ HAVN Omø Havnevej 101 4245 Omø T: +45 24 41 29 48 omoehavn.slagelse.dk SKÆLSKØR HAVN Havnevej 20 4230 Skælskør T: +45 58 19 42 04 skaelskoerhavn.slagelse.dk

I 2022 bliver der cykelfest i Destination Sjælland, når Tour de France-feltet ruller igennem vores område. Imens I venter, kan I selv prøve kræfter med ruten. Find ruten på hertil.dk

LAGUNESTIEN MELLEM KYST OG EVENTYR Lagunestien går fra Korsør til Næstved og er 57 kilometer i alt. Undervejs på Lagunestien kan I nyde udsigten og dobbeltkysten fra Ørslev, Basnæsskoven og kastanjealleen ved Holsteinborg Gods.

SKÆLSKØR NOR CAMPING Kildehusvej 1 4230 Skælskør T: + 45 58 19 43 84 campnor.dk SORØ BYKONTOR (april til oktober) Storgade 7 4180 Sorø T: +45 57 87 70 20 soroebib.dk/bykontor TURISTHUSET PÅ ORØ Orø Havn 3A 4305 Orø T: +45 61 73 08 70 oroe.dk

Korsør Station - Korsør Lystskov: 9 km Korsør Lystskov - Skælskør: 14 km Skælskør - Sipperup: 14 km Sipperup - Bisserup: 10 km Bisserup - Karrebæksminde: 10 km


24

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MED VINDEN I RYGGEN OG SOLEN I ANSIGTET KAN I OPLEVE DANMARKS HISTORIE PÅ FØRSTE HÅND, NÅR I TRILLER AF STED PÅ CYKLEN GENNEM ISTIDSLANDSKABET I DESTINATION SJÆLLAND.

PUT DANMARKSHISTORIEN I CYKELTASKEN

Istidsruten er en kombineret cykel- og oplevelsesrute på 390 kilometer, der bugter sig gennem landskabet, som istidens enorme kræfter har formet for flere tusinde år siden. Udover det spektakulære landskab byder Istidsruten også på et væld af oplevelser, ligesom I kan tage en afstikker på de supplerende sløjfer. Undervejs kan I besøge større attraktioner som Observatoriet i Brorfelde, Naturpark Åmosen, Sorø Klosterkirke og Museum Vestsjælland, mens små naturperler som Tempelkrogen, Kløveshøj og Bjergsted Bakker også er et stop værd. Hvad end I er til smutture eller decideret cykelferie, så vil I opleve et storslået landskab, der vækker en stærk følelse af frihed og samhørighed med naturen.

BOOK DIN TUR PÅ ISTIDSRUTEN HER: WATERMAN-DANMARKSREJSER.DK


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GUIDE TIL STENMALING DESTINATION SJÆLLAND ER SPÆKKET MED SJOVE OPLEVELSER OG SPÆNDENDE AKTIVITETER FOR BØRN OG BARNLIGE SJÆLE. HER INDBYDER FLERE HUNDREDE KILOMETER BØRNEVENLIGE TRYGGE BADESTRANDE OG KYSTER TIL UDENDØRSAKTIVITETER FOR BØRN OG VOKSNE.

1. FIND EN STEN Stenen skal helst have en glat overflade og være stor nok til, at du kan male dit motiv. Find sten på størrelse med din hånd. 2. VASK STENEN Sand, jord og lignende gør det svært at male på stenen, og malingen holder længere på en ren sten. Skrub den med en svamp og lidt sæbe. 3. FIND DIT MOTIV Mens stenene tørrer, kan I finde sjove eller spændende motiver. Der er masser af inspiration på nettet, hvis I ikke har så mange ideer. 4. TEGN PÅ STENEN Start med at skitsere jeres motiv. I kan enten gøre det i hånden med en blyant eller bruge kalkerpapir. 5. FARVELÆG STENEN Når skitsen er på plads, kan I tegne den op og farvelægge stenen med tusser eller akrylmaling. 6. LAK ELLER EJ? Hvis jeres sten skal ligge udenfor, er det en god ide at give dem en gang lak, så holder den længere. Skal de bruges indendørs, er det ikke nødvendigt.

FERIEEVENTYR FOR DE MINDSTE Det gælder om at finde og fange den helt rigtige krabbe, når den står på krabberæs på Reersø Havn, hvor banen står klar året rundt, eller en af de andre havne i området. Der er garanti for kild i maven og mange sjove timer, når I besøger Sommerland Sjælland, mens I kan gå på opdagelse i historien på Vikingeborgen Trelleborg. Når badetøj og håndklæder er byttet ud med varme støvler og vindtæt overtøj, kan I langs kysterne lede efter rav eller gå på jagt efter de helt rigtige sten til små kunstværker. Værkerne kan pynte derhjemme, fremkalde smil i hjembyen eller bruges til rockhunting. I kan også skabe jeres egne stenskulpturer langs kysterne, når I balancerer sten ovenpå hinanden og skaber unikke varder.

25


26

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VINDEN RUSKER, TEMPERATUREN ER DALET, OG BØLGERNE SLÅR IND MOD KYSTERNE, MENS SOLEN GEMMER SIG BAG DE GRÅ SKYER.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DESTINATION SJÆLLAND ER MEGET MERE END SOLBADENDE STRANDGÆSTER OG HYGGELIGE FERIEHUSE. HELE ÅRET KAN I OGSÅ GÅ PÅ OPDAGELSE I SJÆLLANDS OUTBACK, HVOR DEN RÅ NATUR BYDER PÅ ET VÆLD AF SPÆNDENDE OPLEVELSER – UANSET OM DET ER 25 GRADER, ELLER OM DEN STÅR PÅ STIV KULING OG SLAGREGN. Den smukke og betagende natur er ideel til lange seje walkabouts med oppakning på ryggen, mens både skove og naturparker giver mulighed for at gå offroad med udfordrende mtb-spor. Sjællands Outback byder på mere end 400 kilometer aktiv kystlinje, hvor kitesurferne boltrer sig, når vinden raser, mens kano- og kajakroerne og SUP-entusiaster nyder godt af de mange steder med læ og roligt vand langs kysten og på de store søer. Under vandoverfladen byder det rige dyreliv på oplevelser og gode fangstmuligheder for både lystfiskere og de harpunbevæbnede UV-jægere i våddragt og dykkermaske. Få den fulde outdoor-oplevelse, når I slår teltet op eller indtager et af områdets mange fantastiske shelters. Her kan I lave mad over bål og nyde stjernehimlen uden forstyrrende larm og lysforurening. Sjællands Outback byder på ægte outdoorliv, hvor I kan komme helt i pagt med naturen på dens præmisser.

DESJ.DK/OUTBACK

27


28

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DET KOLDE GYS

DYP TÆERNE I DET ISKOLDE VAND, LAD SAUNAENS VARME LØSNE DE SPÆNDTE MUSKLER OG NYD HINANDEN.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Destination Sjælland er balsam for sjælen, når I skal på smuttur uden for sæsonen og have en pause fra den stressede hverdag, mens kroppen bliver genopfrisket og samler fornyet energi. Efter en tur i den smukke kolde fjord eller et ægte havdyp kan I nyde udsigten til betagende natur eller stjernehimlen over jer, ligesom I flere steder kan lade saunaens damp varme kroppen op. Destination Sjællands lange kyststrækninger giver rig mulighed for en forfriskende tur i bølgen blå - området ligeledes er rigt belagt med vinterbaderfaciliteter.

HALSSKOV FÆRGEHAVN er i dag omdannet til vandsportscenter med omklædningsfaciliteter, udendørsbad osv. AKTIVITETSHUSET PÅ RØSNÆS giver smukke omgivelser for vinterbadning. SORØ VINTERBADEKLUB bader i unikke omgivelser ved Sorø Sø med egen sauna. STOREBÆLT VINTERBADERKLUB holder til i Korsør, hvor der også er mulighed for saunabesøg. SKÆLSKØR MORGENBADERE nyder godt af den permanente badebro ved Kobæk Strand. Det kan I også gøre. På østmolen i Holbæk Marina holder VINTERBADERKLUBBEN HOLBÆK til. Her er udendørs omklædningsområde, to badestiger og en koldvandsbruser.

29


30

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DESTINATION SJÆLLANDS KYSTER ET OPLAGT MÅL FOR LYSTFISKERE MED HANG TIL SØLVTØJ, LIGESOM KYSTER, SØER OG VANDLØB OGSÅ GIVER RIG MULIGHED FOR, AT HELE FAMILIEN KAN KOMME PÅ FISKETUR SAMMEN. Niels Lagergaard fra Fishing Zealand er klar med gode råd, så turen med familiens yngste bliver en succes. - Det er ikke kun tilstedeværelse af fisk, der er vigtig. Stedet skal også være børnevenligt, så I ikke skal være bekymret for stejle brinker, dybt vand, modvind eller andre faktorer, som trækker opmærksomheden væk fra fiskeriet, forklarer han. Der er gode fiskespots at hente – både på nettet, men også i snak med de lokale, der kan komme med gode råd til lokalområdet.

HOLD DET SIMPELT Lystfiskeri kan nemt blive meget nørdet og kræve en masse grej, men når børnene er med, skal det holdes simpelt. - Skal I en tur på kysten, er det oplagt at prøve fladfisk. De smager godt og er relativt nemme at fange med et fladfiskeforfang og strimler af sild eller et par børsteorme, der kan købes i de fleste grejforretninger, fortæller Niels Lagergaard og fortsætter: - Går turen til et område med ferskvand, så vil I de fleste steder støde på enten skaller eller aborrer. Begge kan fanges med regnorm, som fiskes på bunden eller under et flåd. Toastbrød rullet som en lille kugle eller majs fra dåse virker også godt til skaller.

SNAK BARE LØS Når familien er på fisketur, skal man hygge sig, nyde naturen og snakke om oplevelsen. Fiskene kan ikke høre, at I taler sammen. - De kan til gengæld mærke vibrationerne i vandet, hvis I tramper for meget rundt, afslører Niels Lagergaard. Det danske vejr kan være en strid fiskemakker, derfor skal tøj og sko matche årstiden og vejret. Det kan også være en god ide at medbringe tæpper og campingstole. Af samme grund er det også en god ide med en praktisk madpakke. - Sandwich er nemme at håndtere, ligesom kiks eller müslibar er oplagt, hvis engagementet hos familiens yngste skal have et boost, slutter Niels Lagergaard. Vådservietter er nærmest uundværlige som håndvask, når der er spist, eller I har håndteret en regnorm eller en fisk.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LYSTFISKERI ER FOR HELE FAMILIEN

VÅDSERVIETTER ER NÆRMEST UUNDVÆRLIGE SOM HÅNDVASK, NÅR DER ER SPIST, ELLER I HAR HÅNDTERET EN REGNORM ELLER EN FISK HUSK AT KØBE FISKETEGN

Er du 18-65 år skal du have et lystfiskertegn.

KØBES ONLINE PÅ FISKETEGN.DK eller hos en af vores mange turistinspirationer.

Find fiskepladser og tips på desj.dk/lystfiskeri, fishingzealand.dk eller fishingindenmark.info

31


32

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

– GANZJÄHRIG DIE VIELFALT DER LANDSCHAFT, DIE SIE HIER FINDEN, IST ZIEMLICH EINZIGARTIG - VON OFFENEN LÄNDERN, ENDLOSEN KÜSTEN UND INSELN ZU TIEFEN WÄLDERN UND EINEM PREISGEKRÖNTEN NATURPARK.

Entlang der mehr als 400 Kilometer langen Küste erhebt sich die Landschaft von den flachen kinderfreundlichen Stränden im Süden bis zur hügeligen prämierten Eiszeitlandschaft im Norden.

FREUEN SIE SICH HIER AUF SCHÖNE WANDER- UND RADWEGE SOWIE ANSPRUCHSVOLLE MTB-TRAILS. SIE KÖNNEN AUCH AUF BERNSTEINJAGD GEHEN, TAUCHEN ODER IHR GLÜCK MIT EINER ANGELRUTE IN DEN HÄNDEN VERSUCHEN. Die meisten Strände sind kinderfreundlich ohne gefährliche Strömungen oder unerwartete Tiefen, und Hunde an der Leine sind an vielen Stränden erlaubt. Sie können die Strände auch für weitere körperliche Aktivitäten wie Kajakfahren oder Stand Up Paddle (SUP) nutzen. DIE NATUR VOM FEINSTEN Am westlichsten Punkt von Seeland wer-

den 11 Landmarken Sie zu außergewöhnlichen Naturerlebnissen führen, wenn Sie Røsnæs und den dortigen Leuchtturm besuchen. Im Naturpark Åmosen besuchen Sie Dänemarks ersten Naturpark, und in Jyderup sollte man eine Wanderung um den See Skarresø nicht verpassen, wo es mitunter möglich ist, Seeadler zu erblicken. WIR SEHEN UNS AUF DEM WASSER Genießen Sie eine gemütliche Bootsfahrt auf dem Sorø See an Bord von Lille Claus. Sie dauert etwa eine Stunde, und Sie können auf der Fahrt beliebig ein- und aussteigen. In Skælskør haben Sie die Möglichkeit, die Stadt von der Wasserseite aus auf einer Bootsfahrt zu erleben, mit gemütlichem Skjelskør V, die eine Dauer von anderthalb Stunden hat IN WANDERSTIEFELN ODER AUF DEM FAHRRAD - UND TOUR DE FRANCE Ob Sie mehrere Tage zu Fuß in Kombination mit Outdoor-Übernachtungen oder nur einen einzigen Tagesspaziergang für einige Kilometer machen möchten, haben wir Wanderrouten für Sie. Wenn


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

die Natur auf zwei Rädern genossen werden soll, können Sie Raderlebnisse auf verkehrsarmen Straßen wählen. Auf desj. dk/wanderungen und desj.dk/radrouten finden Sie Tourenvorschläge, Karten und Prospekte vom Gebiet. Wenn Sie durch die Gegend rollen, finden Sie ebenfalls hier die Route, der das Tour de FranceFahrerfeld folgt. REIZENDE INSELN VOLLER LEBEN Besuchen Sie eine unserer fünf schönen Inseln, wo Sie sicher sein werden, das Tempo zu verlangsamen. Ihr Urlaub beginnt bereits an Bord der Fähre. de5oer.dk

FISCHSCHLEIM-HIGHFIVE FÜR GROSS UND KLEIN

DESTINATION SEELAND IST EIN IDEALES ZIEL FÜR ANGLER, EGAL OB SIE EINSTEIGER ODER EIN ERFAHRENER ANGLER SIND. Bitte beachten Sie, dass 18-65-Jährige im Besitz eines gültigen Angelscheins sein sollen. Angelscheine werden online auf fisketegn.dk oder bei einer unserer vielen Tourist-Inspirationen verkauft. Siehe Seite 128-129. Sie finden Angelplätze und Tipps auf desj.dk/angeln, fishingzealand.dk oder fishingindenmark.info Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 36-37.

33


34

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

- ALL YEAR ROUND THE VARIETY OF SCENERY THAT YOU FIND HERE IS RATHER UNIQUE FROM OPEN LANDS, ENDLESS COASTS AND ISLANDS TO DEEP FORESTS AND A PRIZE-WINNING NATURE PARK.

Along the more than 400 kilometres of coast, the landscape rises from the flat child friendly beaches in the south to the awarded hilly Ice Age landscape in the north.

AWAITING YOU HERE ARE BEAUTIFUL WALKING AND CYCLING ROUTES IN ADDITION TO CHALLENGING MTB TRAILS. YOU CAN ALSO GO AMBER HUNTING, DIVE OR TRY YOUR LUCK WITH A FISHING ROD IN YOUR HANDS. The majority of the beaches are child friendly without dangerous currents or unexpected depths, and dogs on a leash are allowed on many beaches. You can also use the beaches for more physical activities, like kayaking or Stand Up Paddle (SUP).

NATURE AT ITS BEST On the westernmost point of Sealand, 11 landmarks will be guiding you to extraordinary natural experiences when you visit Røsnæs and Røsnæs Lighthouse. Visit Naturpark Åmosen, Denmark’s first nature park, and take a walk round Skarresø Lake in Jyderup where you may have a glimpse of white tailed sea eagles.

SEE YOU ON THE WATER? Enjoy a cosy boat trip on Sorø Lake on board the Lille Claus. It takes about an hour, and you can hop on and off as you wish during the trip. In Skælskør, you have the opportunity to experience the town from the waterside on a boat trip, with cosy Skjelskør V, that has a duration of one hour and a half.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

IN WALKING BOOTS OR ON BIKE - AND TOUR DE FRANCE Whether you want to spend several days walking combined with outdoor overnight stays or just a single day’s walk for some kilometres, we have walking routes to suit you. If nature is to be enjoyed on two wheels, you can choose cycling experiences on peaceful roads. You will find tour suggestions, maps and folders from the destination on desj.dk/hike and desj.dk/bike. On your ride through the destination you will also find the route covered by the Tour de France field. CHARMING ISLANDS BRIMMING WITH LIFE Visit one of our five lovely islands where you will be sure to be slowing down pace. Your holiday starts at the very moment you enter the ferry. de5oer.dk

FISH SLIME HIGH FIVE FOR BIG AND SMALL

DESTINATION SEALAND IS AN OBVIOUS SPOT TO GO FISHING, WHETHER YOU ARE A NEWCOMER OR AN EXPERIENCED ANGLER. Please note: Persons aged 18-65 years must take out a fishing licence. The licence is sold online on fisketegn.dk or at one of our many Tourist Inspirations. See pages 128-129. Find fishing grounds and tips on desj.dk/fishing, fishingzealand.dk or fishingindenmark.info Find facts and maps on pages 36-37.

35


36

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KYST & NATUR FAKTA & KORT 01.

BLÅ FLAG, KORSØR slagelse.dk/blaaflag

02.

BROBY KANOUDLEJNING Næstvedvej 79, Sorø brobykanoudlejning.dk

03.

GEOHUNTING – JAGTEN PÅ HISTORIEN Rørvigvej 60, Nykøbing Sj. geohunting.dk

04.

HOLBÆKS GRØNNE LUNGE Ladegårdsalleen 11, Holbæk ungholbaek.dk

05.

HOLBÆK KYSTLIVCENTER Kanalstræde 21, Holbæk kystliv.dk

06.

HUNDESTED-RØRVIG FÆRGEFART Toldbodvej 77, Rørvig hundested-roervig.dk

07.

12.

08.

13.

09.

14.

10.

15.

11.

16.

HØRBY BÅDEN Hørby Færgevej 45, Holbæk hfkro.dk

NATURPARK ÅMOSEN naturparkaamosen.dk

PARNAS NATUR & AKTIVITETSPARK Parnasvej 21, Sorø parnas.dk

POPUPSURFSHOP Holbæk popupsurfshop.dk

RØSNÆS RUNDT Røsnæsvej 477, Kalundborg roesnaes-udvikling.dk

SIDESPORET KUR OG KULTUR Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

SILVA DANICA Egebjergvej 166, Nykøbing Sj. silvadanica.dk

SKJELSKØR V Kajgade, Skælskør skjelskoer5.dk

SORØ BÅDFART – LILLE CLAUS Sorø baadfart.dk

VANLØSE FISKESØ Vanløsevej 20, St. Merløse vanlose-fiskeso.dk

17.

VILLA FJORDHØJ Rådmandsvej 23B, Skælskør villafjordhoej.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

06

SJÆLLANDS ODDE

RØRVIG

NYKØBING SJ. 03 13

SEJERØ

ORØ

NEKSELØ TUSE NÆS 11

SAMSØ

07

HAVNSØ

RØSNÆS

HOLBÆK KALUNDBORG

12

05

10 04

JYDERUP

ASNÆS

08 16

KØBENHAVN DIANALUND

GØRLEV

REERSØ

HØNG

SORØ SLAGELSE

01

15

KORSØR

FYN

14

SKÆLSKØR

AGERSØ STIGSNÆS OMØ

17

NÆSTVED

09 02

RINGSTED

37


38

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA SOPPETUR TIL SHOPPETUR I DESTINATION SJÆLLAND ER DER IKKE LANGT FRA SOPPETUR TIL SHOPPETUR. TUREN FRA DE SKØNNE STRANDE, VANDKANT OG FERIEHUSE TIL ÆGTE BYLIV ER IKKE LANG. Området byder på stor mangfoldighed fra den lille hyggelige landsby og de nærværende brostensbelagte købstæder til de store handelsbyer – med livligt cafeliv og en aktiv bymidte med både gågade, specialbutikker og shoppingcentre. Ligesom der kun er en time til hovedstadens herligheder. Forskellighederne står i kø i Destination Sjælland uanset, om I søger oplevelser inde i landet eller ude ved kysten. Byerne summer af liv og er fulde af historie helt fra middelalderen og vikingetiden frem til i dag, som I kan gå på opdagelse i, når I skal have en pause fra indkøbene. I kan også stikke hovedet ind hos kunstnerne, der slår dørene op til værksteder og gallerier eller slappe af på en cafe eller nyde frokosten på en af byernes restauranter. Der er altid noget at opleve i Destination Sjællands livlige byer, hvor arrangementerne står i kø hele året. Musikhuse, teatre, kulturhuse og museer inviterer indenfor til forestillinger, koncerter, foredrag og udstillinger med tidens aktuelle navne, kunstnere og spændende personligheder.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

39


40

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MELLEM FJORD OG SKOV PÅ BREDDEN AF ISEFJORDEN LIGGER DEN SMUKKE GAMLE KØBSTAD HOLBÆK – KUN 40 MINUTTER FRA KØBENHAVN Her kan I træde direkte fra sejlbådens dæk op på byens shoppinggade, der byder på et rigt udvalg af spændende butikker, hyggelige cafeer og aktiviteter. Holbæks havnemiljø har et skønt udvalg af spisesteder og andre kulinariske fristelser med et smukt view udover fjorden, mens Filmtorvet byder på både grønne områder og havnebad. Byen i bunden af Isefjorden har ligeledes et rigt kulturliv med både teatre, biograf og spillesteder samt færgefart til Orø. Fjordtårnet knejser 17 etager op mod himlen og er seneste synlige tegn på livet omkring havnen, hvor de smukke træskibe lægger til, mens bymidten byder på små charmerende sjælfulde byhuse, der blandt andet huser museer, gallerier og meget andet. Når I trænger til lidt frisk luft, byder Holbæk på et sandt orgie af natur. I kan nyde en gåtur i Holbæk Dyrehave eller Munkholm Skov, en cykeltur på Fjordstien eller Istidsruten, mens de sjællandske alper rummer både bakkede landskaber, Maglesø og Observatoriet i Brorfelde. HOLBÆK


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

PÅ KANTEN AF SJÆLLAND - MIDT I DANMARK

MED FJORDEN SOM NÆRMESTE NABO LIGGER KALUNDBORG. FRA LIVLIGE AKTIVITETER OG SPÆNDENDE EVENTS I HAVNEPARKEN STRÆKKER BYEN SIG OP AD SKRÅNINGERNE OG BYDER PÅ EN KØBSTAD FULD AF SJÆL OG HYGGE. I finder et væld af små specialbutikker på den intime Kordilgade, mens latinerkvarteret omkring Skibbrogade frister med charmerende caféer, genbrugsfund og historiske facader. Kalundborg byder også på Danmarks største samling af middelalderhuse i Højbyen, hvor I kan besøge byens smukke vartegn Vor Frue Kirke med de fem tårne. GRØN OASE OG BARSK NATUR Når I har brug for en lille pause, kan I tage Solskinstrappen direkte ind i Byparken, hvor I nemt kan finde et afsides hjørne med udsigt over byens tage, mens I nyder hinandens selskab eller spiser picnic. I det hele taget byder området omkring Kalundborg på betagende natur fra det fredede Gisseløre og flade Asnæs til herregårdsmiljøerne ved Tissø og det barske Røsnæs-landskab, som Kalundborg er porten til. En dejlig dag rundes af i bymidten eller i Havneparken, hvor I kan nyde en middag, en kop kaffe eller en drink, mens solen sender dagens sidste stråler ind over byen, og børnene boltrer sig på legepladsen. KALUNDBORG

41


42

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HØJBYENS HEMMELIGHEDER KALUNDBORG ER NOGET HELT SPECIELT.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

- Her har vi simpelthen Danmarks bedst bevarede byrum fra middelalderen, fastslår Martin Pavon, der er museumsformidler hos Museum Vestsjælland, og uddyber: - Groft sagt har Højbyen stået stille i 200 år. GULVVARME OG ULVEPOTTE Udenfor Kalundborg Museum kan I se ruinen af den hedengangne borg, der blev bygget af Esbern Snare.

- JEG VED, HVOR ESBERN SNARE SOV, SIGER MUSEUMSFORMIDLEREN MED ET SKÆVT SMIL OG FORTSÆTTER: - VI KAN SE, HVOR DER HAR VÆRET EN SÅKALDT HYPOCAUST – DATIDENS GULVVARME. Jeg er helt sikker på, at han sov oven på det, for det var her, der var varmest. Den femtårnede Vor Frue Kirke troner højt over Kalundborg. Et sted i kirkemuren kan man se den sagnomspundne ulvepotte i en mursten. - Det er vist bare en stor hund, men nogle gange er historien bedre end virkeligheden, konstaterer Martin Pavon. SPOOKY KÆLDER Det gamle brændevinsdepot under Kalundborg Museum har også fået nyt liv.

- HER KAN GÆSTERNE PRØVE AT FINDE ”FANGEN PÅ LINDEGÅRDEN” HVIS DE TØR, AFSLØRER ESKIL VAGN OLSEN, DER ER MUSEUMSDIREKTØR, OG FORTSÆTTER: - KÆLDEREN ER LIDT SPOOKY OG KAN UDFORDRE GÆSTERNES KLAUSTROFOBI. Vestlængen på Lindegården, der i dag er Kalundborg Museum, byder også på blik tilbage i tiden. - Her kan I se fundamentet af et hjørnetårn, der har været en del af den fire-seks meter høje bymur, forklarer museumsdirektøren. DANMARKS ÆLDSTE DØR Som nabo til den femtårnede kirke ligger et lille stenhus, der kan dateres tilbage til 1490’erne. - Det er uden tvivl et af Nordeuropas bedst bevarede beboelseshuse fra middelalderen, fastslår museumsformidler Martin Pavon. Huset kan kun opleves på Museum Vestsjællands rundvisninger i Kalundborg, hvor deltagerne blandt andet kan se Danmarks første indvendige trappe og ikke mindst Danmarks ældste dør, der ikke sidder i en kirke. - Det er så velbevaret i alle detaljer, slutter Martin Pavon.

43


44

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SLAGELSE VINKOMPAGNI

SMAG FØR I KØBER I SLAGELSE VINKOMPAGNI

Uanset om I er på jagt efter en spændende champagne eller anden mousserende vin til forårets mærkedage eller sommerens grillvine – rød, hvid eller rosé, eller en mørk rom til de blæsende efterårsaftener ved feriehusets brændeovn, så har Slagelse Vinkompagni et stort udvalg.

DEN 1.000 KVADRATMETER STORE BUTIK BYDER PÅ ET SANDT ORGIE AF VELSMAGENDE VINE OG SMAGSOPLEVELSER, HVOR I KAN GÅ PÅ OPDAGELSE BLANDT 90 FORSKELLIGE GIN, 90 FORSKELLIGE ROM, 80 FORSKELLIGE WHISKYER OG MEGET MERE. - Hos Slagelse Vinkompagni har I altid mulighed for at smage, før I køber, ligesom vi altid står klar med anbefalinger og professionel rådgivning, lover indehaver Frank Ditmar. VIN OG SPECIAL ØL Er I på udkig efter spændende kvalitetsvine eller specialøl, så finder I et stort udvalg hos Slagelse Vinkompagni. I kan blive klogere på vinene, når I deltager i en af de lækre vinsmagninger, dykker ned i smagekasserne eller bare kigger forbi. Uanset om det er sommer, vinter eller en særlig højtid, så finder I passende vine, spiritus eller øl i butikken. Til sommerens lyse lune sommeraftener anbefaler Slagelse Vinkompagni Vina Cecilia Moscato Rosé, der er en delikat, let mousserende vin med en frisk, lækker frugtsødme. - Smagen er fantastisk afbalanceret, og den forfriskende sødme gør Vina Cecilia Moscato Rosé til damernes favorit, understreger Frank Ditmar.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SLAGELSES MIDTPUNKT - Vi ved, at shopping skal være hyggeligt med noget for hele familien, derfor går indkøb, hygge og underholdning hånd i hånd hos os, fastslår Jane Dahl, der er Center Marketing Manager.

UANSET OM I ER PÅ TUR PÅ DE LUNE SOMMERDAGE ELLER DE KOLDE VINTERDAGE, SÅ SLÅR VESTSJÆLLANDCENTRET DØRENE OP TIL ET UNIVERS FOR HELE FAMILIEN Omdrejningspunktet for de gode oplevelser er Atriumtorvet, hvor I kan sidde og hygge med en kop kaffe eller en kølig forfriskning, når der er brug for en lille shoppingpause. På torvet finder I også masser af underholdning, koncerter, udstillinger og events i løbet af året. VestsjællandsCentret er områdets største shoppingcenter med mere end 50 spændende butikker, 900 gratis parkeringspladser og gode spisesteder. I forlængelse af jeres shoppingdag kan I forkæle familien med en god frokost eller middag, lover Jane Dahl og fortsætter: - Her er plads til alle – og altid plads til en snak, et godt råd og en god handel. Vores 50 forretninger spænder over et bredt udvalg af brancher i detailhandlen – med noget for hele familien. VESTSJÆLLANDSCENTRET

SHOPPING • MASSER AF GOD MAD • IS- OG JUICEBAR • MINIGOLF BØRNE-HYGGE • FRIRUM- OG HØJT TIL LOFTET • KAFFEPAUSE

45


46

GÅGADER, TORVEDAGE OG CAFELIV ER KUN ET LILLE STENKAST FRA VANDKANTEN OG FERIEHUSENE.

KULTUR


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

På havnen eller ved Kobæk Strand kan I tage en mundfuld frisk luft og spise dagens frokost, ligesom I kan se byen fra vandsiden med turbåden Skjelskør V. Havnen er året rundt ligeledes omdrejningspunkt for en række aktiviteter. Den gamle købstad er blevet omdrejningspunkt for en stor samling keramikere og kunstnere, der gladeligt slår dørene op til værkstedet, hvor der arbejdes med både ler, maling og andre materialer.

Korsør har vandet som omdrejningspunkt med Storebæltsbroen knejsende flot over byen. Her finder I små hyggelige fiskerhuse i alverdens farver og Korsør Fæstning, hvor kanonerne stadig sigter mod Storebælt. En tur i Korsørs gader leder jer både til storslået kunst, en god handel og masser af historie. På havnen kan I spise en god frokost eller middag, mens I nyder udsigten til indløbet til Danmarks smukkeste indsø – Korsør Nor.

Slagelse - Vestsjællands handelsby nr. 1 - har et væld af hyggelige kringlekroge, hvor der kan slappes af og nydes en god kop kaffe på byens cafeer samt en frokost eller brunch på et af byens mange spisesteder. Midtbyen byder ligeledes på et varieret udbud af spændende butikker og hyggelige torvedage, ligesom kulturen blomstrer med både biograf, spillesteder og et væld af aktiviteter for hele familien. I Skælskør popper de små farverige chaussesten op som små kunstneriske åndehuller på den hyggelige brostensbelagte Algade, der slanger sig gennem den lille havneby Skælskør.

KORSØR SKÆLSKØR SLAGELSE

47


48

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TID TIL OPLADNING

SLAGELSE KOMMUNE

KALUNDBORG KOMMUNE

CITYPARKERINGEN KORSØR

FØTEX KALUNDBORG

Havnegade 9, Korsør

Bredgade 42, 4400 Kalundborg

STOREBÆLTSBROENS BETALINGSANLÆG Kundeservice Storebæltsvej 60A, Korsør

BANEGÅRDSPLADSEN KALUNDBORG Banegårdspladsen 2, Kalundborg

VESTSJÆLLANDSCENTRET Østerbro 4C, Slagelse Q8 TANKSTATION Storebæltsvej 60A Halsskov SLAGELSE SUPERCHARGER Trafikcenter Alle, Slagelse ALLEGO SLAGELSE Idagårdsvej 12, Slagelse CIRCLE K Trafikcenter Allé 6, Slagelse BILKA SLAGELSE Idagårdsvej 1, Slagelse H. P. HANSENS PLADS H. P. Hansens Plads, Slagelse

SORØ KOMMUNE REGIONSHUSET SORØ Alleen 15, Sorø MONARCH TUELSØ SYD Tuelsø Syd 1, Tuelsø Syd MONARCH TUELSØ NORD Tuelsø Nord 1, Tuelsø Nord

RØSNÆS HAVN Nybyvej 61, Kalundborg STATION ØST, KALUNDBORG Stejlhøj, Kalundborg

HOLBÆK KOMMUNE SPRINGSTRUP SYD Bjerget 2, Holbæk SPRINGSTRUP NORD Borupvej 4, Holbæk ANDELSLANDSBYEN NYVANG Oldvejen 25, Holbæk MARKEDSPLADSEN PARKERINGSPLADS Markedspladsen 16, Holbæk BYSØSTRÆDE PARKERINGSPLADS Bysøstræde 14, Holbæk HAVNEPLADSEN PARKERINGSPLADS Havnepladsen 2, Holbæk GASVÆRKSGRUNDEN – HOLBÆK Gasværksvej 7, Holbæk

SAMMEN OM MERE STRØM WWW.PLUGSHARE.COM


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GARDEHUSARERNES BYRIDT SLAGELSE BY

ONSDAG KL. 12.30-13.30 (forbehold for aflysning)

JERN I HAVEN

SKAB RUM OG OPLEVELSER I HAVEN

I SVENSTRUP UDENFOR KORSØR LIGGER ”JERNIHAVEN”. HER BLIVER IDEER TIL VIRKELIGHED, STORE SOM SMÅ. GÅ PÅ OPDAGELSE BLANDT DE MANGE MULIGHEDER. - Jeg står også klar til en snak om netop jeres haveprojekt, lover indehaver Carsten Vedel Hansen. EFTER EGET ØNSKE Et besøg hos ”Jernihaven” sørger for, at I med sikkerhed er fulde af inspiration til jeres egen have. Her finder I Danmarks største udvalg af plantestativer, staudeholdere, rosenbuer, plantekasser og meget andet. - Stativerne findes både som standardstativer eller fremstillet efter jeres ønsker - alt er fremstillet i jern, som med tiden vil fremstå i flot rustent look, fortæller indehaveren og fortsætter: - Ligesom et stort lager af standardstativer sørger for, at I ikke kører forgæves. FØLGER ÅRSTIDERNE Den lille butik bugner af potter og dekorationsmaterialer samt et hav af dekorationsstativer, som kan købes med hjem. - Udvalget af produkter fra ”Jernihaven” følger årstiderne, så både sommer og vinter er ”Jernihaven” et besøg værd. Julen er ingen undtagelse, - her kan I finde træer, engle og hjerter, samt et stort udvalg i dekorationsmaterialer til stuen og haven, slutter Carsten Vedel Hansen. Kig forbi ”Jernihaven” og lad jer inspirere. Åbningstider kan ses på hjemmesiden.

49


50

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SORØ

SHOPPING MED HISTORISK SØ-KIG SORØ ER ET KAPITEL FOR SIG, DER LIGE SÅ GODT KUNNE VÆRE SKREVET AF SAXO, HOLBERG ELLER INGEMANN, SOM ALLE HAR TILKNYTNING TIL BYEN. I kan gå i forfatternes fodspor, når I besøger den smukke klosterkirke, hvor blandt andre Absalon og Valdemar Atterdag ligger begravet. Kirken ligger sammen med Sorø Akademi på bredden af Sorø Sø. Her kan I nyde en gåtur i akademihavens flotte omgivelser, der fuldstændigt ændrer karakter alt efter årstid. I det hele taget er Sorø fuld af betagende bygningsværker, der trækker snore tilbage i tiden, mens I nyder shoppingmulighederne i den hyggelige Storgade og Holberg Arkaden. Der er butikker for enhver smag og rig mulighed for både at nyde en dejlig kop kaffe eller en skøn frokost på en af byens spisesteder. På Storgade ligger også Christian IV’s gamle landevejskro, der i dag huser Sorø Museum. Det er også på byens handelsgade, I finder Sorø Kunstmuseum, hvor I kan gå på opdagelse i de mange skiftende udstillinger. Vil I se den gamle købstad fra vandsiden, kan I tage en pause på turbåden Lille Claus, der sejler på Sorø Sø.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KLOSTERKIRKEN ER IGEN SIN EGEN MED SORØ AKADEMI SOM NABO PÅ BREDDEN AF SORØ SØ STRÆKKER SORØ KLOSTERKIRKE SIG OP MOD HIMLEN. Kirken er ikke bare et smukt bygningsværk, den er en af de første og største, der blev bygget i teglsten – faktisk er den Danmarks tredje længste middelalderkirke, der blev bygget i sidste del af 1100-tallet af biskop Absalon. I AL DETS PRAGT De seneste år har klosterkirken været under renovering, hvor den blandt andet er kommet tættere på sit originale udtryk, da man har genåbnet kirkens oprindelige døre, den oprindelige facade er blevet genskabt, ligesom dekorationer og kalkmalerier er blevet totalt istandsat. Flytningen af døren gør, at man som gæst får den ultimative oplevelse, når I går ind ad døren, drejer om hjørnet og lader det betagende kirkerum åbne sig i al dets pragt. Det er ikke bare de arkitektoniske detaljer og det rige inventar udført i bruskbarok, der er værd at gå på opdagelse i – kig ind i den smukke Sorø Klosterkirke og lad dig fordybe i historien. Se mere på soroeklosterkirke.dk

51


52

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KULTUREN I NATUREN Sor

øve

j

kulturelle cykelruter

Ostrupvej

4

Assentorpvej

Merløsevej

n

Ostrupve

j

ade

edg

Hov Møl

legå

Ban

SORØ BYKONTOR

evæ

Stationsvej

STENLILLE

ej

t

rdsv

nge

ej

Tjørntvedv

Sor

edg

øve

j

Hov Sor

øve

j

n

ade

ve ve

Nor

dsk

ovv

ej

Ostru

pvej

Nord

Nordsk

vev

ej

vej

Atte

er

ga

rga

vej

me

rup

j sve erg ldb

Kam

j

Ho

j

eve

gav

mer

Kam

kov

rds

No

sev

ej

Atte

upve

j

slø

Atter

Holdb

Ter

ej

evej

ergav

Kamm

rupv

ergsve

j

j

m

eve

m

gav

Ka

mer

ovvej

skov

vej

DIANALUND

Tersløse

Kam

DIANALUND

Tygestrup

j

Nordskovve

Tygestru

pvej

vej

Flinterup

OPLEV SORØ

PÅ CYKEL ELLER GÅBEN

Cykelkortet kan findes på OPLEVSORØ.NU

eller købes på Sorø Bykontor sammen med gåturskortet.

HISTORISKE VINGESUS OG UNIK KULTURARV – DET HELE FINDER I BLANDT GRØNNE SKOVE, DYBE SØER, ENGE, MOSER OG ÅBNE LANDSKABER OMKRING SORØ.

HER TRÆKKER HISTORIEN TRÅDE FRA DE FØRSTE BOSÆTTELSER I BROMME OVER INTELLEKTUELLE MUNKE TIL MIDDELALDERENS MAGTKAMPE OG NUTIDENS STORE FORFATTERE. Nyd klosterkirken, akademiet og klosterporten, mens I spankulerer i den smukke akademihave. Er I til længere ture står Sorø Bykontor klar med et væld af muligheder for både tematiserede gå- og cykelture. Gåturene er med bymidten som omdrejningspunkt, mens cykelturene strækker sig længere ud i landskabet, hvor Broby Vesterskov for eksempel frister med hele 11 megalitter, langdysser og runddysser. I kan være jeres egen guide, men bykontoret kan også hjælpe med rundvisninger, hvor I bliver endnu klogere på de soranske herligheder.

Sorø Bykontor ligger sammen med Sorø Bibliotek i gården ved Sorøs Grønne Scene, der er et spændende gårdrum for store og små med aktiviteter og oplevelser for hele familien. Stendysse i Broby Vesterskov


ET GODS FULD AF OPLEVELSER

Flyt ind i de smukkeste omgivelser, nyd naturen, poolområdet og lad jer forkæle med velsmagende mad af høj kvalitet og god service. I Restaurant Blixen anvendes årstidens friske råvarer, kikærter fra egen avl, lokale delikatesser, sæsonens urter, spiselige blomster samt frugt og bær fra godset.

D E S T I N AT I O N S J Æ L L53 AND

ET ROMANTISK GETAWAY FOR TO, AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN, HYGGETUR MED PIGERNE ELLER MANDEHØRM FOR DRENGENE I SHELTERBYEN. KRAGERUP GODS

FAVNER BREDT OG BYDER PÅ ET VÆLD

AF SPÆNDENDE OPLEVELSER HELE ÅRET.

I aktivitetsparken kan I blandt andet blive udfordret i Danmarks første klatrepark Go High i trætoppene, hygge med et spil 18-hullers fodboldgolf og prøve kræfter i Nordens største trampolinpark Go Bounce, hvor både store og små kan nyde gode grin og sjove udfordringer. KRAGERUP GODS

TYSTRUP SØ


54

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VOM ZEHENTAUCHEN ZUM SHOPPING HOLBÆK - ZWISCHEN FJORD UND WALD Am Ufer des Isefjords liegt die schöne alte Marktstadt Holbæk. Hier tritt man direkt vom Yachtdeck in die Einkaufsstraße, die eine reiche Auswahl an spannenden Geschäften und gemütlichen Cafés bietet.

DAS HAFENGEBIET SELBST HAT AUCH EINE HERRLICHE MENGE GASTSTSTÄTTEN UND ANDERE KULINARISCHE VERSUCHUNGEN.

DIE ENTFERNUNG VON HERRLICHEN STRÄNDEN UND FERIENHÄUSERN ZU ECHTEM STADTLEBEN IST GAR NICHT LANG. UNSERE GEGEND BIETET EINE GROSSE VIELFALT VON KLEINEN, GEMÜTLICHEN DÖRFERN IN DER NÄHE VON MARKTSTÄDTEN MIT GEPFLASTERTEN STRASSEN BIS HIN ZU RIESIGEN GESCHÄFTSSTÄDTEN - MIT EINER LEBHAFTEN CAFÉSZENE UND EINEM GESCHÄFTIGEN STADTZENTRUM MIT EINKAUFSSTRASSE, FACHGESCHÄFTEN UND EINKAUFSZENTREN.

KALUNDBORG – AM RANDE VON SEELAND MITTEN IN DÄNEMARK Kalundborg hat seinen Fjord als Nachbar nebenan. Von den lebhaften Aktivitäten im Hafenpark erstreckt sich die Marktstadt die Hänge hinauf und enthüllt sich als ein Ort voller Seele und Charme. Kalundborg bietet auch Dänemarks größte Sammlung von mittelalterlichen Häusern in der Altstadt, namens Højbyen, wo man das hübsche Wahrzeichen von Kalundborg, die Frauenkirche mit ihren fünf Türmen, besuchen kann. SLAGELSE - EINKAUFSSTADT Shopping-Stadt Nummer eins in Westseeland bietet eine Vielzahl von gemütlichen Ecken, die einladen, mit einer Tasse Kaffee, Mittagessen oder Brunch zu entspannen. Eine abwechslungsreiche Auswahl an Geschäften erwartet Sie im Herzen der Stadt, wo Sie auch den Anblick der Gardehusaren genießen können, wenn sie durch die Stadt reiten, oder aber die örtliche Geschichte erforschen können.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SKÆLSKØR – STADT DER KUNST Die kleinen bunten Chausseesteine erscheinen wie kleine künstlerische Freistätten in der gemütlichen Kopfsteinpflasterstraße Algade, die sich durch die Hafenstadt Skælskør schlängelt.

DIE MARKTSTADT IST ZU EINEM SAMMLUNGSORT FÜR MEHRERE KERAMIKER UND KÜNSTLER GEWORDEN, DIE SEHR GERN DIE TÜREN ZU IHREN WERKSTÄTTEN ÖFFNEN.

KORSØR – DIE MARITIME STADT In Korsør dient das Wasser als Drehpunkt. Hier finden Sie alles von der beeindruckenden Großen-Belt-Brücke bis hin zu kleinen gemütlichen Fischerhütten und dem ehemaligen Fährhafen Halsskov mit einer Fülle von Action und Aktivitäten. Auf der Festung Korsør, mit Wurzeln im Mittelalter, gibt es Kanonen, die immer noch auf den Großen Belt zielen.

SORØ – KUNST UND GESCHICHTE Am Ufer des Sorø Sees steht die Klosterkirche, die einen Besuch lohnt, oder Sie können einen Spaziergang durch den Akademiegarten machen, ein beeindruckendes Erlebnis mit wechselndem Ausdruck je nach Jahreszeit.

DIE STADT IST VOLLER KULTURPERLEN, DIE SIE SICH BEIM EINKAUFEN IN DER STORGADE UND HOLBERG ARKADEN ODER BEI EINER TASSE KAFFEE ODER EINEM MITTAGESSEN IN EINEM DER ÖRTLICHEN GASTSTÄTTEN ANSCHAUEN KÖNNEN.

55


56

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FROM TOE DIPPING TO SHOPPING THE DISTANCE FROM ALLURING BEACHES AND HOLIDAY HOMES TO GENUINE CITY LIFE IS ACTUALLY NOT LONG. OUR AREA OFFERS GREAT VARIETY FROM SMALL, COSY VILLAGES NEAR MARKET TOWNS WITH COBBLED STREETS TO HUGE COMMERCIAL TOWNS - WITH A LIVELY CAFÉ LIFE AND A BUSY CITY CENTRE WITH SHOPPING STREET, SPECIALIST STORES AND SHOPPING CENTRES. HOLBÆK - BETWEEN FJORD AND WOODS The beautiful old market town of Holbæk is located on the shores of the Isefjord. Here it is possible to step direct from the yacht‘s deck into the shopping street that provides a rich selection of exciting shops and cosy cafés. The harbour area itself also offers a splendid choice of eating places and other culinary temptations. KALUNDBORG – ON THE EDGE OF SEALAND IN THE CENTRE OF DENMARK Kalundborg has its fjord as next door neighbour. From the lively activities in the Harbour Park, the market town stretches up the slopes, revealing itself as a place brimming with soul and charm.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KALUNDBORG ALSO OFFERS DENMARK‘S LARGEST COLLECTION OF MEDIEVAL HOUSES IN THE OLD PART OF TOWN CALLED HØJBYEN, WHERE YOU CAN VISIT THE CHURCH OF OUR LADY WITH ITS FIVE TOWERS, WHICH IS THE PRETTY LANDMARK OF KALUNDBORG.

SKÆLSKØR – TOWN OF ART This market town has become a gathering point for a large number of ceramists and artists, who welcome visitors to their workshops.

SLAGELSE - SHOPPING TOWN Shopping town number one in West Sealand offers a host of charming nooks and corners inviting to relax with a cup of coffee, lunch or brunch. A varied selection of shops are awaiting you in the heart of town, where you can also enjoy the sight of the guard hussars riding through town, or delve into the local history.

THE SMALL COLOURFUL CHAUSSEE STONES APPEAR LIKE SMALL ARTISTIC OASES IN THE CHARMING COBBLED STREET OF ALGADE THAT IS WINDING ITS WAY THROUGH THE HARBOUR TOWN OF SKÆLSKØR.

KORSØR – MARITIME TOWN Water is the keyword when it comes to Korsør. Here you will find everything from the impressive Great Belt Bridge to small cosy fishermen‘s cottages and the former ferry port, Halsskov Færgehavn, with a multitude of action and activities. Korsør Fortress that dates back to the Middle Ages still has cannons aiming at the Great Belt. SORØ – ART AND HISTORY On the shores of Sorø Lake stands the Abbey Church, which is worth a visit, or you could take a stroll through the Academy Garden, an enjoyable sight with its change in character according to season. Sorø presents a wide range of cultural gems that you will see while enjoying the shopping facilities in Storgade and Holberg Arkaden or during a cup of coffee or a lunch at one of the local eating places.

57


58

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BYLIV FAKTA & KORT

01.

05.

02.

06.

03.

07.

04.

08.

HEIDI SCHNABEL Toldbodvej 8, Rørvig heidischnabel.dk

JERN I HAVEN Stibjergvej 81, Korsør jernihaven.dk

KIRPPU KALUNDBORG Stjejlhøj 30A, Kalundborg kirppu.dk

NYGÅRDENS GÅRDBUTIK OG FRUGTPLANTAGE Højbyvej 18, Nykøbing Sj. nygaardenfrugt.dk

SLAGELSE CAMPING OG OUTDOOR CENTER Karolinevej 2C, Slagelse slagelsecamping.dk

SLAGELSE VINKOMPAGNI Middelfartvej 2, Slagelse slagelsevinkompagni.dk

SORØ BYKONTOR Storgade 7, Sorø soroebib.dk/bykontor

VESTSJÆLLANDSCENTRET Vestsjællandscentret 10, Slagelse vscs.dk

= TURISTINSPIRATION se side 128-129


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

SJÆLLANDS ODDE

01

RØRVIG

NYKØBING SJ. 04

SEJERØ

ORØ

NEKSELØ TUSE NÆS HAVNSØ

RØSNÆS

SAMSØ

HOLBÆK KALUNDBORG 03

JYDERUP

ASNÆS

KØBENHAVN DIANALUND

GØRLEV

REERSØ

HØNG

SORØ

06

SLAGELSE 05

08

02

KORSØR FYN

SKÆLSKØR NÆSTVED AGERSØ STIGSNÆS OMØ

07

RINGSTED

59


60

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SMAG LOKALT

BESØG SJÆLLANDS SPISEKAMMER OG FIND INSPIRATION PÅ SMAGLOKALT.DK


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Der bliver plukket urter i skoven og langs stranden, fanget fisk ved kysterne og hentet egnsunikke produkter hos de lokale producenter, når spisestederne skal trylle i køkkenet. På en bund af lokale råvarer skaber spisestedernes kokke de smagfulde retter og den ærlige mad, der i årtier har kendetegnet Destination Sjælland.

I HELE DESTINATION SJÆLLAND VENTER STORE MADOPLEVELSER. HER FÅR I VIDUNDERLIG GASTRONOMI OG LOKALE SMAGSOPLEVELSER FRA HELE SJÆLLANDS SPISEKAMMER, HVOR SPISESTEDERNE LIGGER SOM HYGGELIGE PERLER I SKOVEN, UNIKKE ÅNDEHULLER VED KYSTEN ELLER I SYMBIOSE MED LANDMANDSLIVET PÅ LANDET, MENS CAFEERNE FUNGERER SOM SKØNNE OASER, NÅR DER SHOPPES I KØBSTÆDERNE. Her laves maden fra bunden – og det kan smages. Flere steder kan I komme helt tæt på, mens I venter på maden, men der er også mulighed for at komme med ud og samle urter til aftenens menu. De kulinariske udfoldelser akkompagneres flere steder af sublime lokale vine. På Røsnæs og flere andre steder i Destination Sjælland står de smukke lange rækker af vinstokke på sydvendte skråninger og slikker sol. Rankerne sørger hvert år for druer til områdets vinbønder, der i flere omgange er præmieret i både ind- og udland for deres vine. De lokale druer og dråber flyder på flere spisesteder og bliver prikken over i’et, når I forsyner jer i områdets mange gårdbutikker eller sætter tænderne i herlighederne fra Destination Sjælland.

61


62

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VINLANDET RØSNÆS

PÅ RØSNÆS STÅR DE SMUKKE LANGE RÆKKER AF VINSTOKKE PÅ SYDVENDTE SKRÅNINGER OG NYDER GODT AF SOLEN. Vinstokkene sørger hvert år for druer til halvøens vinbønder, der i mange år er blevet præmieret med medaljer i både ind- og udland for deres vine. Mindre nedbør, færre frostgrader, nærhed til havet og langt mere sol end landsgennemsnittet samt specielle jordbundsforhold gør Røsnæs til et unikt eksempel på terroir - hvor natur, geologi og klima går op i en højere enhed til vindyrkning, og giver vinene helt særlige karakteristika. Netop den syre, dybde og friskhed, som findes i de lokale vine, er det nordiske køkken glade for, når de skal matche vin med mad. Vindyrkning handler i høj grad om håndværk og erfaring. Kvaliteten afhænger blandt andet af soleksponering, timing for vinhøst, placering af stokkene og arbejdet i vineriet efter høsten. ALT DET OG MEGET MERE KAN I BLIVE KLOGERE PÅ, NÅR I BESØGER DEN ÅRLIGE RØSNÆS VINFESTIVAL, HVOR VINBØNDER FRA HELE DANMARK DELTAGER. Vinproducenterne på Røsnæs er ekstremt passionerede og fortæller gerne om den måde, de laver vin på. På vingårdene står producenterne klar til at tage jer med på rundvisning, hvor I kan høre mere om produktionen af primært rosé, mousserende og hvidvine; og på nogle af vingårdene produceres der også spiritus eller dessert- og hedvine. Besøget på vingårdene sluttes naturligvis af med muligheden for en vinsmagning eller et besøg i gårdbutikken, hvor vine og andre lækre produkter kan købes med hjem.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SAMMEN OM RØSNÆS VINFESTIVAL 19.-21. AUGUST 2022

DYREHØJ VINGAARD 50.000 VINSTOKKE Startet i 2008 SORTER: Blandt andet Solaris, Muscaris, Johanniter, Pinot Noir, Rondo, Cabernet Cortis og Cabernet Cantor PRODUKTER: Hvidvin, rosé, rødvin, mousserende, hedvin, gin og diverse spiritus

BARFOD VIN 16.000 VINSTOKKE Startet i 2015 SORTER: Solaris, Souvignier Gris, Rondo, Cabernet Cantor & Rotgipfler PRODUKTER: Hvidvin, rosé og dessertvin

STUB VINGAARD 5.500 VINSTOKKE Startet i 2017 SORTER: Solaris, Rondo & Johanniter PRODUKTER: Hvidvin, rosé & mousserende

RØSNÆS VINGAARD 5.000 VINSTOKKE Startet i 1998 SORTER: Rondo, Leon Millot, Orion, Solaris, Johanniter og Souvignier Gris PRODUKTER: Rødvin, hvidvin, rosé, hedvin og mousserende

63


64

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GOURMET MED UDSIGT På kanten af Kalundborg Fjord – næsten med fødderne i vandet – ligger Restaurant Næs og Strandhotel Røsnæs. Køkkenet tager udgangspunkt i de allerbedste råvarer og lokale delikatesser fra Destination Sjælland. Det hele krydres med årstidens krydderurter og kokkenes store passion for ypperlige smagsoplevelser.

RESTAURANT NÆS

Uanset om I besøger Næs Gourmet, der ligger i havestuen mod vandet, eller Næs Brasserie, så bliver I forkælet med store madoplevelser, der snildt kan konkurrere med den betagende udsigt over Kalundborg Fjord, hvor I har frit udsyn til årstidernes skiften, havfuglene og lystsejlernes liv på vandet. OM SOMMEREN KAN MADEN ELLER EN KOP KAFFE OGSÅ NYDES PÅ DEN STORE TERRASSE VED VANDET ELLER I DEN HYGGELIGE GÅRDHAVE MED EN STEMNING, DER GIVER FORNEMMELSER OM SYDLIGERE HIMMELSTRØG. Restaurant Næs er en del af Strandhotel Røsnæs, hvor I kan overnatte året rundt. Hotellet er det perfekte udgangspunkt for den skønne natur på Røsnæs. I kan leje mountainbikes, sætte havkajakken i vandet fra badebroen eller nyde en gourmetoplevelse med udgangspunkt i de lokale egnsunikke produkter.

NYD VINTÅRNETS HERLIGHEDER

I skyggen af det 100 år gamle vandtårn har vinbønderne Karen og Carl opbygget STUB Vingaard på Røsnæs’ sandede solvarme skråninger ned mod Kalundborg Fjord. - I dag er det gamle vandtårn omdannet til vintårn og vinbutik, hvor gæsterne kan smage på vores lokale dråber i medaljevindende kvalitet, fortæller Carl F. Stub Trock.

STUB VINGAARD LIGGER KUN FÅ HUNDREDE METER FRA STRANDHOTEL RØSNÆS OG ER BESTEMT ET BESØG VÆRD, NÅR I ER PÅ TUR I DET SMUKKE LANDSKAB. Ved vintårnet kan I holde en pause, købe vin og nyde den sammen med udsigten over betagende Røsnæs. Vingården har ca. 5.500 vinstokke, der leverer druer til hvidvine, bobler og rosé. Det er gratis at besøge vintårnet, hvor små smagsprøver venter. Vil I vide endnu mere, kan I købe en rundvisning eller en udvidet vinsmagning. I kan finde mere info på STUB Vingaards hjemmeside. STUB VINGAARD


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA VINMARKEN TIL VINBAREN MIDT PÅ DET SOLRIGE RØSNÆS LIGGER DANMARKS STØRSTE VINGÅRD – DYREHØJ VINGAARD, DER FRA MERE END 50.000 VINSTOKKE SKABER PRÆMIEREDE VINE OG SPIRITUS. DYREHØJ VINGÅRD DYREHØJ VINBAR CAFÉ DYREHØJ

- De kalkholdige skrænter og det kølige klima giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer. Her er virkelig tale om et specielt egnspræg, som vi kalder smagen af Røsnæs, fortæller vinbønderne Betina Newberry og Tom Christensen. Vingården tager jer med hele vejen fra mark til glas. På de guidede rundvisninger kan I blive klogere på arbejdet med stokkene i marken, inden turen går til vineriet, hvor vinene flaskes. Turene rundes naturligvis af i vinbaren, hvor I kan smage på mindst 24 egnsunikke vine eller nyde et glas rosé på terrassen sammen med charcuteri eller en frokost fra Café Dyrehøj. Udover en stribe hvide og mousserende vine destilleres et stort udvalg af spiritus på Dyrehøj Vingaard. - Idéen kom som en naturlig forlængelse af at starte en vingård. Restprodukterne fra vinproduktionen bliver traditionelt brugt til vindruealkohol til enten brændevin, brandy eller hedvinsproduktion, slutter Tom Christensen. I den store vinbutik på Dyrehøj Vingaard, der har åbent året rundt, kan I købe et bredt udvalg af vingårdens egne produkter, ligesom der også er ost og andre fristelser på hylderne.

65


66

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CAFELIV I NATURSKØNNE OMGIVELSER Her kan I nyde de naturskønne omgivelser, mens I sætter tænderne i hjemmelavede pandekager, hjemmebagt kage eller øl fra nanobryghus. - Vi byder på prisbillig mad, der er lavet fra bunden. Maden kan nydes både inde og ude, fortæller Renée Juhl-Thomsen, der driver cafeen med sin mand.

KUN FYRTÅRNET PÅ SPIDSEN AF RØSNÆS LIGGER MERE VESTLIGT END CAFE EDDERFUGLEN.

CAFÉ EDDERFUGLEN

FIND MENU ONLINE Cafe Edderfuglen holder åbent hele året, hvor menukortet følger sæsonen, mens gæsterne kan nyde godt af omgivelserne, hvor der er rig mulighed for at vandre, fiske, bade eller klappe dyrene hos naboen på Røsnæs Naturskole. Cafeen tager også imod mindre selskaber, ligesom året byder på konkurrencer, leg, events og aftenarrangementer, der er tilpasset årets gang. På Cafe Edderfuglens Facebook finder I opdateret menu og aktivitetsoversigt.

HAVGUS OG VIN På den yderste og smukkeste del af Vestsjælland Røsnæs, hvor havgusen trækker ind over markerne, ligger Barfod Vin. Her frembringer Lise og Povl Barfod, sammen med deres østrigske vinmager Heinrich Hartl, internationalt præmierede vine.

TERROIR, TERROIR… VESTENVIND OG HAVGUS EFTERLADER EN LILLE SMULE SALT PÅ DRUERNES OVERFLADE, DER FORSTÆRKER FINE SMAGSNUANCER I VINENE. Den larmende stilhed brydes kun af vindens susen og indimellem livlig snak og latter fra gæster, der er med Lise og Povl på tur rundt på de biodynamiske marker. Som besøgende får I indblik i alle dele af vinproduktionen - og der er ikke langt mellem smil og gode historier. I den lille butik med stedets egne vine er der mulighed for at smage. Rundvisninger, vinsmagning, langbordsspisning mv. annonceres løbende. Læs mere og se åbningstider på Barfod Vins hjemmeside og Facebook. BARFOD VIN


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CHARCUTERI MED FJORDUDSIGT Nyd en 100% hjemmelavet tapas lavet af Birthemindes produkter, kage, kaffe eller en kølig lokal øl med udsigt over Isefjorden. Forsyn jer i cafeen og gå mod vandet, hvor I kan sidde og slappe af med de lokale lækkerier. BIRTHESMINDE birthesminde.dk

I FØRSTE RÆKKE TIL STOREBÆLT OG STOREBÆLTSBROEN Her tilbyder Madhus Bæltstedet lette danske frokostretter samt a’la carte og buffet om aftenen. På terrassen kan I nyde en kold fadøl, kaffe, the eller en stor isvaffel, mens børnene leger på den store legeplads. MADHUS BÆLT’STEDET storebaeltferiecenter.dk

FANTASTISK OSTEUNIVERS Gå på opdagelse i et overdådigt univers hos Ostebørsen, hvor I kan opleve ostens mangfoldigheder. Osteriet har tillige et stort udvalg af charcuteri, bagværk og et håndplukket sortiment af lokale specialiteter. I kan også nyde en kop kaffe eller dele en tapasanretning i den hyggelige café. OSTEBØRSEN osteborsen.dk

IDYLLISK BELIGGENDE OMGIVET AF SKOV VED ÅMOSE Å LIGGER DANMARKS ÆLDSTE KRO – BROMØLLE KRO På en bund af traditioner sørger køkkenet for veltilberedt mad, der har rod i både det traditionelle og det nyere danske køkken. Maden kan nydes på den dejlige terrasse med udsigt til åen, ligesom I kan overnatte i kroens hyggelige værelser. BROMØLLE KRO bromoelle-kro.dk

67


68

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

RESTAURANT & FISKEBUTIK PÅ HAVNEKAJEN Restaurant SuRis køkken er baseret på lokale og lækre råvarer fra egnens mange dedikerede leverandører og husets integrerede fiskebutik. Både til frokost, aften og ud af huset er retterne innovative og klassiske med udgangspunkt i, hvad sæsonen byder på fra havet og marken – vigtigst er det, at de egnsunikke produkter og råvarerne er plukket fra øverste hylde, så de matcher restaurantens høje standarder. Maden serveres i smukke, maritime og afslappende omgivelser med en fantastisk udsigt. Særligt på den store terrasse på molekanten af havnebassinet kan I nyde maden med udsigt til åbne vidder, orøfærgens færgeleje og den maritime træskibshavn. De spændende og velsmagende kulinariske udfoldelser akkompagneres af god service og ikke mindst skønne vine fra det åbne vinrum i restauranten, ligesom I kan lade jer friste af lokale øl eller en spændende most fra små producenter, der har et ønske om at levere den bedste kvalitet – ligesom Restaurant SuRi.

RESTAURANT SURI


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

STRIDS MØLLE HAR EN SKØN GÅRDHAVE MED UDSIGT

STRIDS MØLLE

OVER MØLLESØEN, HVOR EN DEJLIG KOP KAFFE ELLER EN KØLIG ØL KAN NYDES TIL LYDEN AF VANDET, DER PLASKER FRA VANDMØLLEN. I KAN OGSÅ GÅ PÅ OPDAGELSE I DEN SMUKKE MØLLESKOV LANGS SMÅ STIER OG BROER OVER KLUKKENDE VANDLØB OG LADE BØRNENE LEGE PÅ DEN NYE NATURLEGEPLADS.

GOD SMAG MIDT I NATUREN På Strids Mølle får I vækket sanserne, fra I træder ind ad døren. Her kan I se og følge hele processen fra kornet bliver malet, til brødet bliver bagt og serveret. Strids Mølle går op i den gode smag, og er derfor tæt på råvarerne – her får I det bedste fra Destination Sjællands sublime kulinariske spisekammer. Melet kommer fra egne jorde, kødet kommer fra vildtet i de omkringliggende skove, mens de råvarer Strids Mølle og Kattrup Gods ikke selv dyrker, kommer fra lokalområdet. Desuden rister møllen selv kaffen, som er lavet på arabicabønner fra Zambia. Strids Mølle lever og ånder for det gode produkt, for bæredygtighed og for det gamle og glemte håndværk. Det kan ses og smages på brødet, maden og de produkter, I finder i bageriet, gårdbutikken og traktørstedet.

ALT PÅ ET BRÆT

TRÆD INDENFOR I ET SMAGSUNIVERS AF EN ANDEN VERDEN. HOS OSTEBØRSEN I VEMMELEV KAN I LADE JER FRISTE INDEN FOR OST, CHARCUTERI OG DELIKATESSER.

OSTEBØRSEN

I den hyggelige cafe kan I nyde et smagfuldt ostebræt, en lækker tapas eller sammensætte jeres egen ostemad. Mens I nyder de mange skønne smage, kan I lade blikket vandre og gå på opdagelse i cafeens mange historiske skilte, der har hver sin fortælling. Når sulten er stillet, står fristelserne i kø i Osteriet, hvor I blandt meget andet finder 1001 oste. - Vi sætter en ære i at præsentere et stort udvalg af sublime oste fra danske og europæiske nicheproducenter, fortæller indehaver Henrik Kastrup og fortsætter: - Vores gæster skal have lov til at gå på smagseventyr så længe lysten og smagsløgene rækker. Osteriet byder ligeledes på et spændende udvalg af charcuteri, forskellige hjemmelavede delikatesser, brød og bagværk samt smagfuldt tilbehør og vin.

69


70

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Frilandsgrise fra de sjællandske alper, skotsk højlandskvæg græssende på egne arealer og egnsunikke produkter.

PÅ SKOEMAGERKROEN TAGER GASTRONOMIEN UDGANGSPUNKT I DET DANSKE KØKKEN MED FOKUS PÅ LOKALE RÅVARER. Her bliver I omfavnet af 500 års danmarkshistorie, mens menukortet byder på traditionelle smørrebrødsserveringer, a la carte retter, signaturmenuer og sæsonmenuer – alle med råvarer fra den sjællandske muld. SKOEMAGERKROEN skoemagerkroen.dk

CHARCUTERI, GÅRDBUTIK, CAFÉ OG GRIS PÅ GRISENS PRÆMISSER PÅ KANTEN AF ISEFJORDEN MED UDSIGT OVER TEMPELKROGEN LIGGER BIRTHESMINDE. Gården er et økologisk drevet landbrug med charcuteri, gårdbutik og café. Her bygges produktionen på et holistisk natursyn som omfatter alt - fra jord til bord - fra grisen fødes til den forarbejdes og forbruges. - Hos os handler det mest om økologiske grise, velsmag og bæredygtighed, forklarer Maria Bojsen, der driver Birthesminde sammen med Kent Nielsen FORSYN JER I GÅRDBUTIKKEN Når I besøger gården, kan I se, hvordan en ærlig og gennemsigtig griseproduktion foregår med udgangspunkt i de gamle griseracer – den ungarske uldgris, Mangalitza, og den sortbrogede danske landracegris. - Der slagtes og forarbejdes hver uge, og der vil der være et sortiment af pølser, postejer og udskæringer i butikken, ligesom cafeen er klar til at tage imod gæster på terrassen med udsigt over Tempelkrogen, fortæller Maria Bojsen. Birthesmindes cafe og butik byder på hjemmelavede charcuterivarer som chorizo, coppa-skinke, røgvarer og pølser samt egne økologiske grøntsager og øl, mel og spiritus fra lokale producenter. BIRTHESMINDE


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Midt i skøn natur ved Tystrup Sø og Suserup Skov ligger Restaurant Suserup i Sorø Golfklub. I køkkenet er maden tilberedt fra bunden med fokus på den gode smag. Her mødes golfspillere og andre gæster, der har været på vandretur, cykeltur eller bare kommer forbi til et godt måltid. Restaurant Suserup har åbent året rundt og tager også imod større og mindre selskaber. RESTAURANT SUSERUP suserup.dk

I naturskønne omgivelser inviterer Restaurant ParnasHuset på mad og oplevelser tæt på Sorø Sø. I sommermånederne er der plads til jer, der bare kommer forbi, og jer, der har bestilt bord. Her kan I blandt andet nyde frokostanretninger, kage, hjemmelavet lemonade og friskbrygget kaffe. Restaurant Parnashuset er ligeledes omdrejningspunkt for livets store dage, når I har brug for et sted at holde større eller mindre selskaber. RESTAURANT PARNASHUSET parnas.dk

På Præstegaarden Jyderup laves der mad med hjertet – og i hånden. Køkkenet laver lækker, ærlig og smagfuld mad fra bunden. Grundstammen er de gode råvarer - egnsunikke, hvis det kan skaffes, gerne økologiske - og helt sikkert sæsonens råvarer. Stilen er enkel, uformel og kompromisløs - både i køkkenet og i caféen. Det er let at mærke, at autenticitet og nærvær er de bærende værdier. PRÆSTEGAARDEN JYDERUP jyderuppraestegaard.dk

71


72

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA NANSENSGADE TIL JYDERUP

HUMOR, GLÆDE OG AFSLAPPET STEMNING ER NOGLE AF DE VIGTIGSTE ORD FOR CAFÉ FORSINKET I JYDERUP. Det er holdet bag den legendariske 90’er-københavnercafe ’Bankeråt i Nansensgade’, der har søgt luftforandring. - Vi er flyttet mod frisk luft og imponerende natur, men stilen er den samme. Vi serverer en kyndig kombination af brasserie, burgere, salater, fisk og ikke mindst smørrebrød med et tvist, fortæller indehaver Jais Westh Lauritsen. FORBUNDET MED HELE EUROPA

CAFÉ FORSINKET LIGGER I HJERTET AF JYDERUP – PÅ STATIONEN, HVOR TOGENE KØRER TIL KALUNDBORG, KØBENHAVN OG UD I HELE EUROPA. - Vores placering gør cafeen til et populært sted at mødes til en drink, kaffe eller en casual middag. Det kunne være så hyggeligt, hvis I kiggede forbi, slutter cafeejeren. Besøg Café Forsinket når I har været på vandretur rundt om Skarresø, holder pitstop på Istidsruten eller noget helt tredje. På hjemmesiden kan I se et opdateret menukort og åbningstider.

CAFÉ FORSINKET


MAD MED HJERTET

JYDERUP PRÆSTEGAARD

ROEN SÆNKER SIG SAMTIDIGT MED SKULDRENE, NÅR I GÅR GENNEM DEN GAMLE VOGNPORT.

ALT ER HJEMMELAVET - På præstegården laver vi mad med hjertet. For os betyder det, at vi bruger gode råvarer - egnsunikke, hvis det kan skaffes, gerne økologiske - og helt sikkert sæsonens råvarer, fastslår Pia Trolddal Nielsen og suppleres af sin bedre halvdel Lasse, der står ved gryderne i køkkenet: - Vores mad er lavet fra bunden. Vi snitter selv vores grøntsager, bager selv vores brød og kager. Vi rører selv vores mayo og steger selv vores frikadeller. Vi gør alt dét og meget mere for den gode smag. Menuen på Jyderup Præstegaard byder på lækkert smørrebrød, et fristende frokostkort og lækre, hjemmelavede kager Når sulten er stillet, kan I gå på opdagelse i den hyggelige gårdbutik fuld af specialiteter, eller bare læne jer tilbage og nyde den hjemlige hygge, imens familiens mindste hilser på gårdens kaniner.

HJEMLIG HYGGE OG VARME Omgivet af stråtækte bygninger med charmerende bindingsværk glemmer I for en stund verden udenfor. Fjernt fra hverdagens stress og jag byder Jyderup Præstegaard indenfor med nærværende og smilende personale. Siden 1808 har Jyderup Præstegård været et samlingssted for mennesker med noget på hjertet. I dag er Præstegaarden igen blevet et sted, for mennesker, som drives af hjertet - og både lokale og gæster langvejs fra samles på Præstegaarden – så det er en god ide at reservere bord i forvejen. På Præstegaarden sænker vi skuldrene, trækker vejret dybt og nyder det gode liv. Vi glæder os til at forkæle dig. Kærlig Hilsen Lasse, Pia & Co.


74

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KRAGERUP-KIKÆRTER ER KUN FØRSTE SKRIDT DET ER VELKENDT, AT MOTTOET ’MAN KOMMER ALDRIG FORAN, HVIS MAN GÅR I ANDRES FODSPOR’ OFTE RUNGER I KRAGERUP GODS’ FLOTTE STUER OG GANGE.

Derfor er godsejer Birgitte Dinesen, hendes samlever Olav Ditlevsen og datter godsejer Regitze Dinesen heller ikke bange for at gå forrest. FRA QUEENSLAND TIL RUDS VEDBY Nye vinde blæser med trends og anbefalinger omkring kost – vi skal spise mere plantebaseret og mindre kød. Derfor har godset kastet sig over produktion af kikærter. - Jeg har boet i Australien og dyrket kikærter dernede, så jeg synes, det kunne være sjovt at prøve, fortæller godsforvalter Olav Ditlevsen og fortsætter: - Jeg tog en håndfuld kikærter i skuffen og smed i jorden for at se, om de kunne gro – det kunne de. Så året efter tænkte jeg, at det skulle vi prøve i større skala. I 2018 blev det til et ton, i 2019 regnede høsten væk, mens 2020 og 2021 leverede henholdsvis ni og 23 tons kikærter.

PÅ HYLDERNE I MENY Selv om kikærter ikke er en oplagt afgrøde på de danske breddegrader, så lykkedes det. - Der er meget mere smag i dem, fordi de er friske. De kikærter, vi kender fra butikkerne, har ligget på lager, afslører godsforvalteren. I dag sælges godsets kikærter i Menybutikker over hele landet, men Kragerup Gods stopper ikke her. - DET ER JO DEN VEJ, DET GÅR, SÅ SKAL JEG IKKE VÆRE DEN SURE KONSERVATIVE LANDMAND, DER IKKE VIL NOGET NYT, FORKLARER HAN OG UDDYBER: - Vi prøver med linser og kidney-bønner i år. Og så skal vi prøve at finde et par nye afgrøder hvert år – det er jo sjovt at være med på trenden.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D DEN GAMLE GAARD

ÅRSTIDENS GRØNT – DIREKTE FRA MARKEN MENS HØNSENE GÅR OG HYGGER SIG I OG OMKRING DET MOBILE HØNSEHUS, SKYDER ÅRSTIDENS GRØNT OP PÅ MARKERNE OMKRING DEN GAMLE GAARD MELLEM SORØ OG HOLBÆK. Foråret byder på rabarber, sprøde asparges og nye kartofler, sommeren står i jordbær, ærter og tomaternes tegn, mens efteråret byder på kål, rodfrugter og græskar – og det er bare et lille udpluk af Den Gamle Gaards herligheder. TIL PÅSKE, JUL OG DERIMELLEM Uanset om I mangler egnsunikke produkter til påskefrokosten, julebordet eller noget helt tredje, så har Den Gamle Gaard hylderne fyldt med forskelligt farvede æg og årstidens grønt. - GÅRDBUTIKKEN HAR ÅBENT ÅRET RUNDT, SÅ I ER VELKOMNE TIL AT SLÅ VEJEN FORBI OG GÅ PÅ OPDAGELSE BLANDT PASTINAK, KNOLDSELLERI, FRISKLAGTE ÆG OG MEGET ANDET, FORTÆLLER INDEHAVER RIKKE RATH ROSENWANGER. Følg Den Gamle Gaard på Facebook og Instagram og se, hvad der er på hylderne netop nu.

LOKAL VELSMAG HARBOES BRYGGERI ER GRUNDLAGT I SKÆLSKØR I 1883. DEN 2. AUGUST BLEV DEN FØRSTE ØL SOLGT FRA BRYGGERIET. SIDEN DA HAR HARBOE, SOM ER EN FAMILIELEDET VIRKSOMHED, SOLGT ØL OG VAND TIL DANMARK OG DEN STORE VERDEN. Harboes Bryggeri ligger fortsat ved fjorden i den lille havneby, hvor bygningerne i dag rummer et moderne bryggeri, Harboes internationale hovedkontor med besøgscenter og center for forskning og udvikling. Bryggeriets produkter fremstilles af de fineste råvarer og stolte traditioner, ligesom der hele tiden arbejdes på at udvikle nye produkter og varianter. I kan også møde Harboes Bryggeris produkter i langt størstedelen af dagligvarebutikkerne i Destination Sjælland, ligesom flere lokale spisesteder byder på en velskænket Harboe-fadøl og sodavand. HARBOES BRYGGERI

75


76

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MØD NOGLE AF ILDSJÆLENE BAG DE

EGNSUNIKKE PRODUKTER

TO ØL Brokilde Brown toolbeer.dk

BIRKEMOSEHUS Fåre- og lammeskind birkemosehus.dk

DEN GAMLE GAARD Friske æg i flere farver dengamlegaard.dk

BIRTHESMINDE Fuet lavet af mangalitza-gris birthesminde.dk

MØLLER I MEJERIET Keramisk frimærke kunstmejeriet.dk

BARFOD VIN Solaris hvidvin barfodvin.dk


REERSØ BRYGHUS Gårdøl sort reersoebryghus.dk

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LINDENSKOV DISTILLERY Sorø Gin lindenskov.net

NYDERIET – BOESLUNDE RØGERI Hjemmelavede grillpølser nyderiet.nu

DYREHØJ VINGÅRD Rös Muscaris mousserende vin dyrehoj-vingaard.dk

KRAGERUP GODS Danske, økologiske kikærter kragerup.dk

GALLERI SIMONNE.DK Skab rum til kunsten simonne.dk

77


78

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SPEISEKAMMER An mehreren Orten werden die kulinarischen Errungenschaften von erhabenen lokalen Weinen begleitet. Auf Røsnæs und anderswo in Destination Seeland werden Sie an den nach Süden ausgerichteten Hängen schöne lange Reihen von Rebstöcken in der Sonne sehen. Geringere Niederschläge, weniger Frost, Meeresnähe und weit mehr Sonne als der Landesdurchschnitt sowie spezielle Bodenverhältnisse machen zum Beispiel Røsnæs zu einem einzigartigen Beispiel des Terroirs - wo Natur, Geologie und Klima gemeinsam die perfekten Voraussetzungen für den Weinbau bieten und den Weinen einzigartige Eigenschaften verleihen.

JEDES JAHR LIEFERN DIESE

KRÄUTER WERDEN IN DEN WÄLDERN UND ENTLANG DER STRÄNDE GEPFLÜCKT, FISCHE AN DER KÜSTE GEFANGEN, UND ÖRTLICHE PRODUKTE WERDEN BEI LOKALEN HERSTELLERN ABGEHOLT, WENN DIE KÖCHE IHRE MAGISCHEN TRICKS IN DEN KÜCHEN AUSFÜHREN.

REBEN TRAUBEN FÜR DIE LOKALEN WINZER, DIE BEI MEHREREN GELEGENHEITEN NATIONALE UND INTERNATIONALE PREISE FÜR IHRE ERZEUGNISSE GEWONNEN HABEN.

KULINARISCHE ERLEBNISSE Bei den vielseitigen Gaststätten, ob eine gemütliche Perle im Wald, eine einzigartige Atempause an der Küste oder in Symbiose mit dem Landleben, stehen


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Ihnen eine wunderschöne Gastronomie und lokale Geschmackserlebnisse zur Verfügung, während Cafés den Käufern in den Marktstädten herrliche Oasen bieten.

professionellen Brauer und lokalen Enthusiasten. Sie können an einer Führung durch einen Weingarten teilnehmen, die Brennerei besuchen und einen Einkaufsbummel in den aufregenden Hofläden unternehmen.

HOFLÄDEN Hier ist für jeden Geschmack etwas. Siehe eine Auswahl auf Seite 64-77. PROST! Köstlicher örtlicher Sekt, leckerer Alkohol, frischer Cider und goldene Spezialbiere – um Ihren Durst zu stillen oder Ihren Gaumen zu verwöhnen. Die Auswahl ist riesig. Sowohl Produkte als auch Produzenten decken ein weites Feld ab. Vom Ehemann und Ehefrau im gemeinsamen Familienunternehmen bis zum

BESUCHEN SIE UNSERE VIELEN HOFLÄDEN, WO SIE SICH MIT KNUSPRIGEM GEMÜSE, FLEISCH ODER GROSSEN FRISCHEN LANDEIERN VERSEHEN KÖNNEN. ODER MACHEN SIE HALT AN EINEM DER BUDEN AM STRASSENRAND, DIE SIE MIT FRISCH AUSGEGRABENEN KARTOFFELN UND SÜSSEN, KNALLROTEN ERDBEEREN VERFÜHREN. Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 82-83.

79


80

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

OF soil conditions make a place like Røsnæs a unique example of terroir - where nature, geology and climate jointly provide the perfect conditions for winegrowing and unique characteristics for the wines. Every year, these vines provide grapes for the local winegrowers who have won national and international prizes for their wines on several occasions. CULINARY EXPERIENCES

WONDERFUL GASTRONOMY AND LOCAL TASTE EXPERIENCES ARE IN STORE FOR YOU AT THE EATING PLACES THAT ARE FOUND IN MANY FORMS, AS A HERBS ARE PICKED IN THE WOODS AND ALONG THE BEACHES, FISH ARE CAUGHT ON THE COAST AND UNIQUE PRODUCTS ARE COLLECTED FROM LOCAL PRODUCERS WHEN THE CHEFS ARE TO DO THEIR MAGIC TRICKS IN THE KITCHENS. In several places, the culinary achievements are accompanied by sublime local wines. On Røsnæs and elsewhere in Destination Sealand, you will see fine long rows of vines in the sun on slopes facing south. Lower rainfall, fewer grades of frost, nearness to the sea and far more sun than the national average plus special


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

COSY GEM IN A WOOD, A UNIQUE BREATHING SPACE ON THE COAST OR IN SYMBIOSIS WITH RURAL LIFE IN THE COUNTRY, WHILE CAFÉS PROVIDE SPLENDID OASES FOR SHOPPERS IN THE MARKET TOWNS. Here is something for every taste. See a selection on pages 64-67. CHEERS! Delicious local bubbles, tasty alcohol, fresh cider and special golden beers – to quench your thirst or pamper your taste buds. The choice is huge. Products as well as producers cover a wide field. From husband and wife in the joint family company to the professional brewer and local enthusiasts. You can join a guided tour of a vineyard, visit the distillery and have a shopping spree in the exciting farm shops.

FARM SHOPS

VISIT OUR MANY FARM SHOPS WHERE YOU CAN BE PROVIDED WITH CRISP VEGETABLES, MEAT OR BIG FRESH FARM EGGS. OR STOP BY ONE OF THE ROADSIDE STALLS TEMPTING YOU WITH FRESHLY DUG POTATOES AND SWEET, BRIGHT RED STRAWBERRIES. Find facts and maps on pages 82-83.

81


82

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SJÆLLANDS SPISEKAMMER

FAKTA & KORT 01.

BANGS HØNNIKER Tingstedvej 38, Ugerløse bangs.dk

02.

BARFOD VIN Røsnæsvej 437, Kalundborg barfodvin.dk

03.

BIRKEMOSEGÅRD GÅRDBUTIK Oddenvej 165, Sjællands Odde birkemosegaard.dk

04.

BIRKEMOSEHUS Birkelyvej 6, Sorø birkemosehus.dk

05.

BIRTHESMINDE Tempelvej 14, Vipperød birthesminde.dk

06.

BROMØLLE KRO Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

07.

CAFÉ EDDERFUGLEN Røsnæsvej 460, Kalundborg Facebook: Edderfuglen

08.

CAFÉ FORSINKET Skarridsøgade 38, Jyderup forsinket.dk

09.

CARL PETER BRASSERIE Havnearkaderne 9, Korsør carl-peter.dk

10.

DEN GAMLE GAARD Sorøvej 106, Ugerløse dengamlegaard.dk

11.

DYREHØJ VINGAARD DYREHØJ VINBAR, CAFÉ DYREHØJ Røsnæsvej 254, Kalundborg dyrehoj-vingaard.dk

21.

NYDERIET Korsør Landevej 515, Boeslunde nyderiet.nu

22.

NYGAARDENS GÅRDBUTIK OG FRUGTPLANTAGE Højbyvej 18, Nykøbing Sj. nygaardenfrugt.dk

23.

OSTEBØRSEN Industrivænget 14, Vemmelev osteborsen.dk

12.

24.

13.

25.

14.

26.

15.

27.

16.

28.

17.

29.

HOTEL DU VEST Algade 1, Nykøbing Sj. hotelduvest.dk

HOTEL STRANDPARKEN Kalundborgvej 58, Holbæk hotelstrandparken.dk

HØRBY FÆRGEKRO Strandvejen 1, Holbæk hfkro.dk

JYDERUP PRÆSTEGAARD Holbækvej 122, Jyderup jyderuppraestegaard.dk

KOK 25 Strandgade 25, Skælskør kok25.dk

KRAGERUP GODS & RESTAURANT BLIXEN Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

18.

LINDENSKOV DISTILLERY Bjernedevej 56, Sorø lindenskov.net

19.

MADHUS BÆLT’STEDET Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk

20.

MALSK SPISEHUS Oksebrovej 13, Slagelse malsk.dk

RESTAURANT EVALD K Musholmvej 100, Korsør musholm.dk/restaurant-evald-k

RESTAURANT MADAM BAGGER Solens Plads 6, Korsør madambagger.dk

RESTAURANT MADKUNSTEN Algade 44, Nykøbing Sj. restaurant-madkunsten.dk

RESTAURANT NÆS Klintedalsvej 60, Kalundborg restaurant-naes.dk

RESTAURANT PARNASHUSET Parnasvej 21, Sorø parnas.dk

RESTAURANT SOLARIS Abildvej 100, Sorø comwellsoro.dk

30.

RESTAURARANT SURI Havnevej 5, Holbæk suri.dk

31.

RESTAURANT SUSERUP Suserupvej 7, Sorø suserup.dk

32.

REERSØ BRYGHUS Strandvejen 27, Gørlev reersoebryghus.dk


83

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

33.

JYLLAND

RØRVIG FISK & RØGERI Toldbodvej 81, Rørvig roervig-fisk.dk

03

SJÆLLANDS ODDE

33

RØRVIG

NYKØBING SJ.

34.

26

RØSNÆS VINGÅRD Hejrevej 14 A 4400 Kalundborg Facebook: Røsnæs Vingård

22

12

SEJERØ

35.

SIMONY GOURMET IS Ingemannsvej 4, Slagelse simony.dk

NEKSELØ 02 07 RØSNÆS 34

11

SKOEMAGERKROEN Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

HAVNSØ

39

41

05 08 JYDERUP

ASNÆS

06

38

15 36 01

REERSØ

DIANALUND

17

GØRLEV HØNG

32

STRIDS MØLLE Åvej 2, Svebølle stridsmolle.dk

41

STUB VINGÅRD Skambækvej 14, Kalundborg stubwines.com

37

SLAGELSE 20

40.

19

FYN

35

40

04

23

KORSØR 25 24 09 21

TO ØL Ringstedgade 13, Svinninge toolbeer.dk

TUSE NÆS GÅRDMOSTERI Bavnen 4, Holbæk gaardmosteri.dk

29

SORØ

39.

41.

KØBENHAVN

10

SORØ KUNSTMUSEUM CAFÉ Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

STØVLET KATRINES HUS Slagelsevej 63, Sorø stovletkatrineshus.dk

HOLBÆK 30

37.

42.

13

KALUNDBORG

38.

ORØ

14

27

SAMSØ

36.

42 TUSE NÆS

SKÆLSKØR 16

AGERSØ STIGSNÆS OMØ

NÆSTVED

28 31

18

RINGSTED


84

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

STJERNER, SVÆRD OG SJOV


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Destination Sjælland favner bredt og byder på oplevelser i det uendelige himmelrum, danmarkshistorien og mavekildende forlystelser, ligesom kulturlivet blomstrer med rig mulighed for at opleve aktuelle eller klassiske teaterforestillinger, gå til koncert med musiknavne fra ind- og udland eller se de nyeste film i områdets mange biografer. Popcorn, candyfloss og forlystelser går hånd i hånd, når I besøger Destination Sjællands familieattraktioner, hvor både store og små kan nyde gode grin og sjove udfordringer.

I KAN VANDRE BLANDT GRAVHØJE OG JÆTTESTUER, GÅ PÅ OPDAGELSE I VIKINGERNES HISTORIE ELLER KIGGE PÅ STJERNER I DET STORE UNIVERS, MENS MUSEERNE GIVER SPÆNDENDE INDBLIK I DEN FJERNE OG KNAP SÅ FJERNE FORTID. Flere steder kan I prøver kræfter med forfædrenes liv, når de arbejdende værksteder slår dørene op og byder på hårdt arbejde i marken, sveddryppende sværdtræning og kodearbejde for modstandsbevægelsen.

85


86

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

OPDAG OBSERVER EKSPERIMENTER MIDT PÅ SJÆLLAND LIGGER DANMARKS STØRSTE OBSERVATORIUM I ET SMUKT OG BAKKET ISTIDSLANDSKAB. I KLART VEJR KAN I SE TIL VEJRHØJ I ODSHERRED OG STOREBÆLTSBROEN MOD KORSØR, OG LÆGGER I NAKKEN TILBAGE EFTER MØRKETS FREMBRUD, STJÆLER MÆLKEVEJEN JERES OPMÆRKSOMHED.

Observatoriet er en sciencepark med 40 hektar naturvilde omgivelser. I natur, udstillinger og aktiviteter kan I gå på opdagelse i alt mellem himmel og jord og zoome ind på naturvidenskabens forunderlige verden. I ASTRONOMERNES FODSPOR I 50’erne og mange år frem var Observatoriet kendt for sit kikkertbyggeri, der åbnede universet for de nysgerrige. I dag kan man udforske universets hemmeligheder, biologiens undere og landskabets fortællinger sammen med stedets naturvejledere. Rejsen starter med at få øje på at se. Lær om astronomernes vigtigste redskaber, lys og linser, prøv de interaktive kikkerter, hvor I selv zoomer ind på den nære natur eller de fjerne himmellegemer.

TELESKOP-TORSDAG OG HIMMELFIF En interaktiv sandkasse, en klatremammut, unik arkitektur og en planetsti med smuk udsigt er bare nogle af de ting, I kan nyde under besøget, og får I lyst til at overnatte, kan Observatoriets stjernekiggershelters bookes online på dagen eller på forhånd. Året rundt kan I deltage i spændende events for eksempel Teleskop-torsdag, der finder sted den sidste torsdag i hver måned. Se åbningstider, events og meget andet på Observatoriets hjemmeside. OBSERVATORIET I BRORFELDE


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

PÅ TUR

GENNEM HISTORIEN DER VENTER EN DAG FULD AF SPÆNDENDE OPLEVELSER OG AKTIVITETER, NÅR I BESØGER OPLEVELSESCENTER NYVANG.

Bliv viklet ind i livet og hverdagen i en lille andelslandsby i midten af 1900-tallet. Her møder I godtfolk, der hører til i en landsby. Besøg husmandsstedet, hvor Richs koger på komfuret, smedjen, hvor den beskidte smed holder styr på ilden i essen og vognmandsforretningen, hvor I måske får en tur i zonestationens kranvogn. - Vi er et anderledes kulturhistorisk oplevelsescenter, hvor I kan røre, gøre, smage, dufte og lege jer gennem historien, fortæller Frits Thorarinsson, der er direktør på Oplevelsescenter Nyvang. TRAVL JUBILÆUMSSÆSON Udover de mange arbejdende værksteder byder sæsonen hos Oplevelsescenter Nyvang på et væld af events, hvor blandt andet høsten, julen og ikke mindst Nyvang besættes – om 2. verdenskrig, sætter sit tydelige præg på Nyvang. Tag familien med til Nyvang i sommerferien og efterårsferien, og prøv de gamle lege som jeres bedste- og oldeforældre legede. Prøv blandt andet at trille tøndebånd, gå på stylter, køre ræs i sæbekassebiler, konkurrér med familien på molboski og meget meget mere. - I 2022 har vi desuden sat et stort kryds i kalenderen den 28. maj, hvor vi fejrer vores 30-års jubilæum, afslører direktøren og fortsætter: - Det bliver en festlig dag med amerikanerbiler, vinylmarked, vintagemarked, rock ’n’ roll-fest og meget andet. Hos Oplevelsescenter Nyvang finder I oplevelser nok til en hel dag. Derfor kan det blive nødvendigt med en lille pause og lidt at styrke sig på. Når sulten melder sig, kan I besøget traktørstedet Madam Blaa, købe en frokostkurv med ud i det grønne eller smovse i lækkerier fra slagteren og bageren – eller måske en gammeldags isvaffel i det historiske ishus.

OPLEVELSESCENTER NYVANG

87


88

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG

I VIKINGERNES FODSPOR

MIDT I DEN SMUKKE VESTSJÆLLANDSKE NATUR - LIGE DER HVOR TUDE Å OG VÅRBY Å LØBER SAMMEN OG SLYNGER SIG VIDERE UD MOD

STOREBÆLT. LIGE DER - PÅ ET NÆS - LIGGER KONG HARALD BLÅTANDS

IMPONERENDE RINGBORG. VIKINGEBORGEN TRELLEBORG ER DANMARKS BEDST BEFÆSTEDE OG BEVAREDE VIKINGEBORG. HER KAN I NYDE DEN IDYLLISKE NATUR OG KOMME HELT TÆT PÅ VIKINGERNE.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Trelleborgskjoldet er eneste hidtil fundne danske vikingeskjold. Det er cirkulært, lavet af fyrretræsbrædder og har en diameter på godt 90 cm.

FIND DIN INDRE VIKING Når I forlader parkeringspladsen og går gennem døren til Trelleborg, træder I tilbage i tiden og kan fordybe jer i historien blandt rekonstruerede vikingehuse, våben og ægte vikingefund - blandt andet Danmarks eneste bevarede vikingeskjold. - På Trelleborg kan I komme tæt på vikingernes liv, mens I hører om vikingetiden, ser på smykker, træværktøj og meget andet, forklarer Anne-Christine Frank Larsen, der er museumschef og leder af Trelleborg, og fortsætter: - I kan også klæde jer som vikingekrigere med hjelm, skjold og den tunge ringbrynje. VIKINGERNE FLYTTER IND

I LØBET AF FORÅRET BEGYNDER NUTIDENS VIKINGER AT FINDE VEJ TIL VIKINGEBORGEN TRELLEBORG. DE INDTAGER HUSENE OG OMRÅDET OMKRING DEN GAMLE RINGBORG FOR AT LEVE, SOM MAN GJORDE I VIKINGETIDEN. Hen over foråret stiger antallet af vikinger, inden det topper i ugerne omkring skolernes sommerferie. Vikingerne er flyttet ind med håndværk, handelsboder, krigerliv og hverdagssysler. - Det hele topper i forbindelse med vores årlige ugelange vikingefestival med mere end 1.000 vikinger, 60 vikingeboder og de store vikingeslag foran Trelleborgs volde, hvor 200 vikingekrigere tørner sammen for at sende hinanden til Valhal, fortæller museumschefen.

RUNDVISNING OG BUESKYDNING I vikingelandsbyen på Trelleborg kan I høre om vikingernes liv i krig og fred – og prøve kræfter med deres håndværk og dagligdag. Hele sommeren kan I besøge Vikingesommer på Trelleborg, hvor I kan skyde med vikingernes langbuer, støbe smykker, deltage i den drabelige krigertræning, bage lækre fladbrød og meget mere. Saml familien, venner eller kollegaer til en hyggelig dag i historiske omgivelser med aktiviteter for alle. I kan også opleve en borgtur med guide og høre de fantastiske fortællinger om arkæologi på Vikingeborgen Trelleborg, vikingernes liv på borgen, om vikingernes rejser, håndværk og handel.

89


90

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

DET ER SOM OM, TIDEN HAR STÅET STILLE I 1.000 ÅR, NÅR I TRÆDER IND GENNEM PORTEN TIL STORMANDSGÅRDEN ULVSBORG. På Ulvsborg Historisk Værksted løber hønsene frit mellem husene, geden tygger dovent på en håndfuld pileblade, mens de voksne har gang i de daglige pligter, og børnene løber barbenede omkring. Oplev livet som det blev levet i den tidlige middelalder. Gå på opdagelse i husene og hils på madmor, hyrden, håndværkerne og de sladdervorne kællinger ved brønden. Hjælp til, når der skal bygges, smedes eller laves mad, men husk også at træne i sværdkamp og bueskydning, så I er klar, hvis fjenden pludselig står for døren.

PÅ ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED HAR I MASSER AF TID TIL HINANDEN, MENS BÅDE STORE OG SMÅ HYGGER SIG MED DE FORSKELLIGE PRØV-SELV AKTIVITETER.

MÆRK MIDDELALDEREN PÅ ULVSBORG

ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TISSØ VIKINGECENTER

KONGESÆDE ER ET KULTURHISTORISK SKATKAMMER Havørnene patruljerer på himlen, sjældne vadefugle mæsker sig i vandkanten, mens der intet andet sted i Europa findes så varieret og velbevaret kulturarv fra jægerstenalder til og med slutningen af vikingetiden.

MIDT I DANMARKS FØRSTE NATURPARK, NATURPARK ÅMOSEN, LIGGER TISSØ VIKINGECENTER I NATURSKØNNE OMGIVELSER PÅ BREDDEN AF NETOP TISSØ. Her kan I låne kikkert og andet grej til at opleve den unikke natur i området. Et mindre brosystem leder til bredden af søen, hvor I kan sætte tænderne i den medbragte madpakke i et fugleskjul og komme helt tæt på Tissøs imponerende fugle- og dyreliv.

Området byder på unik natur samt sjældne dyr og planter, der kan opleves på både vandre- og cykelruter i det særlige landskab. Naturen kan også nydes i uforstyrrede shelters ved Tissø Vikingecenter, hvor I kan bage snobrød eller pandekager over bål. VILD HISTORIE: 1,8 KILO RENT GULD På og omkring Tissø Vikingecenter bliver I suget tilbage i historien med rekonstruktionen af Tissøringen – et af nordens største enkeltstående guldfund fra oldtiden – som kronen på værket i den spændende indendørs udstilling, hvor I også finder den lille café og butik. Her kan I nyde en kop kaffe eller købe en is. Lige udenfor døren kan I bevæge jer rundt i et helt unikt rituelt landskab med markeringer af den imponerende kongsgård, fundrige værkstedsområde og spor af internationale handelskontakter, der vidner om vikingernes kult og ofringer.

91


92

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

EN LEVENDE DEL AF HISTORIEN

MUSEUM VESTSJÆLLAND TAGER JER PÅ EN SPÆNDENDE RUNDTUR I HELE VESTSJÆLLANDS HUKOMMELSE


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D MUSEUM VESTSJÆLLAND

I kan gå på opdagelse i historien, der strækker sig fra Vestindien og verdenskrige over middelalder til kunst, håndværk og handel i de faste udstillinger. Disse suppleres med særudstillinger om for eksempel Carmen Curlers og protestkollektivet Røde Mor. På byvandringerne bliver historierne fortalt lige der, hvor de udfoldede sig, mens I kan beundre og studere bygningerne og omgivelserne eller se sporene af vores forfædre i landskabet. OGSÅ FOR DE MINDSTE Flere afdelinger har hæfter og opgaveposer for børn, så et besøg bliver sjovt for små som store. Mange af museerne har børnevenlige områder, hvor der er mulighed for at lade legebarnet få frit spil. Hele familien kan også prøve kræfter med ’Jagten på historien’ i Sorø, Holbæk og Slagelse. I skoleferierne er der selvfølgelig ekstra mange børnevenlige oplevelser. SLAP AF I HAVEN ELLER KROSTUEN Mange af Museum Vestsjællands 11 museer ligger i spændende gamle huse, der i sig selv er et besøg værd. Flere af husene byder på frodige haver, hvor I kan slappe af og fordøje besøgets indtryk. Hvis vejret driller, kan I trække indenfor i museernes fine butikker og hyggelige caféområder. Her er især den rekonstruerede krostue i 1600-tals stil på Sorø Museum et skønt sted at nyde en lokal øl. SAMMEN ELLER HVER FOR SIG I slutningen af august 2022 omdannes Ringsted til centrum for den store traditionsrige Middelalderfestival. Vil I hellere opleve historien lige dér, hvor det skete, kan I kaste jer over appen Tidslommen, hvor I tager på rejse i fortiden. Undervejs kan I besøge gamle borge og hjælpe vikingerne ved Tissø med at ofre våben til guderne.

ODSHERREDS MUSEUM

ODSHERREDS KUNSTMUSEUM

MALERGÅRDEN

KALUNDBORG MUSEUM HOLBÆK MUSEUM BAKKEKAMMEN 45

BESØG VORES ONLINE UNIVERS VESTMUSEUM.DK/ MUSEUMTOGO RINGSTED MUSEUM OG ARKIV SORØ MUSEUM

SLAGELSE MUSEUM FLAKKEBJERG SKOLEMUSEUM

SKÆLSKØR MUSEUM

OPLEVELSERNE ER KUN ET KLIK VÆK FIND DEM PÅ MUSEUM VESTSJÆLLANDS HJEMMESIDE

93


94

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

I DET ØJEBLIK I TRÆDER IND GENNEM BORGEN ÅBNER SOMMERLAND SJÆLLAND SIG FOR JER – HER FINDER I GRØNNE OASER, GODE SPISESTEDER OG IKKE MINDST MERE END 60 FORLYSTELSER OG AKTIVITETER FOR HELE FAMILIEN, DER GIVER GARANTI FOR GRINEFLIP OG HYGGESTUNDER. I år udvides aktiviteterne yderligere, når I kan prøve kræfter med både spring og dressur på det nye store kæphesteområde. - I kan købe en hest i hobbyhorse-shoppen eller medbringe jeres helt egen kæphest. Mon ikke familiens mindste kan lære mor og far et par tricks, spørger den smilende direktør Kåre Dyvekær, der ejer Sommerland Sjælland sammen med sin hustru Mette. Kåre Dyvekær afslører ligeledes, at verdensnyheden SamyKart har fået en ordentlig overhaling, så gokartbanen er blevet endnu mere interaktiv, ligesom resten af parken også har fået endnu mere mobilsjov.

VI SKABER MINDER


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

STREETFOOD OG LEGELAND Sommerland Sjælland slår i 2022 dørene op til et nyt streetfoodområde tæt på Minilegeland og hytteområdet, der både er åbent for gæster i parken og for sultne besøgende i lokalområdet. - Når Sommerland Sjælland lukker om aftenen forbliver streetfoodområdet åbent, ligesom Minilegeland bliver en del af området, så børnene har mulighed for at lege, mens de voksne spiser færdig, forklarer Mette Dyvekær. BO MIDT I SOMMERLAND Dagen går hurtigt, når I besøger Sommerland Sjælland – ofte for hurtigt. - Vi hører tit, at en dag ikke er nok til at opleve det hele. Derfor er det ekstra heldigt, at man kan bo midt i Sommerland, griner direktøren. Overnatningsområdet byder på alt fra store hyggehytter med softup spa til almindelige hytter. - I år introducerer vi desuden en stribe specialdesignede shelters med plads til at låse bagagen og sågar cyklen inde. Disse shelters vil også kunne bruges uafhængigt af Sommerland Sjælland, så de kan bruges som base, når I vil opleve lokalområdet og resten af Destination Sjælland, slutter Kåre Dyvekær. SOMMERLAND SJÆLLAND

95


96

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CIRKUSSJOV I BØRNEHØJDE DER ER GARANTI FOR KILD I MAVEN, JUBELBRØL OG OVERRASKELSER, NÅR I BESØGER CIRKUSLAND. HER ER FAMILIEHYGGE, NÆRVÆR OG TRYLLERI I BØRNEHØJDE.

Parken byder på forlystelser, rutsjebaner og shows for familiens yngste, når I kaster jer over legelandet, prøver de nye tivoliforlystelser eller hilser på dyrene. Når pulsen skal lidt ned og batterierne skal lades op, kan I gå på opdagelse i cirkusmuseet eller smovse i Cirkuslands bistro. Har I en klovn eller en akrobat i maven, så kan I træne med artisterne eller se, om I kan gennemskue Cirkuslands tryllekunstner, når han underholder med mirakler og tricks i ærmet. I 2022 kan I desuden forlænge de sjove dage med store musikalske oplevelser, når Cirkusland slår portene op til sommerrock med blandt andre Mads Langer, Lars Lilholt og mange andre aktuelle kunstnere. Cirkusland har åbent i ferierne og et væld af weekender. På Cirkuslands hjemmeside kan I finde åbningstider og underholdningsprogram.

ARENA CIRKUSLAND


97

BIRKEGÅRDENS HAVER BYDER PÅ SMUKKE HAVER I ROLIGE OMGIVELSER MED RIGTIG GOD PLADS, HVOR HELE FAMILIEN KAN HYGGE SIG, SPILLE MINIGOLF, SPISE FROKOST I CAFÉEN ELLER PÅ ET AF PICNICOMRÅDERNE.

BIRKEGÅRDENS HAVER ER SJÆLLANDS FAMILIEPARK - Ønsker I en sjov, hyggelig og afslappende dag i smukke omgivelser? Så er Birkegården udflugtsmålet for jer, lover Merry Sørensen, der driver og ejer stedet sammen med sin mand Finn og datteren Anett. FRI LEG FOR HAVEELSKERE - Haveentusiasterne kan i ro og mag opleve Danmarks største japanske have, hvor æstetikken og symbolikken er i fokus, eller få inspiration til selvforsyning i Permahaven, der leverer grønt og frugt til caféen, fortæller Merry Sørensen og fortsætter: - Desuden kan I opleve den dansk/engelske have med smukke romantiske og klassiske detaljer, den prægtige Præriehave og Klosterhaven med urter. FRI LEG I BØRNEHØJDE I børnehøjde kan I gå på opdagelse i dyreområdet, hvor der er søde dyr, som æslet Buster og dådyret Jane eller slå jer løs på nogle af de sjove og forskellige legepladser. - I sommerferien er der 11 børnedage med aktiviteter som skattejagt, bueskydning, ATV-kørsel og æselridning, slutter Merry Sørensen.

#PERMAKULTUR

Haverne er ligeledes fortryllende og fantastiske at besøge til Halloween og jul – græskar i hundredvis og julelys i tusindvis. Birkegårdens Haver åbner lørdag den 30. april. Se åbningsdage og meget andet på hjemmesiden. BIRKEGÅRDENS HAVER


98

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

VOR FRUE KIRKE

99


100

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ER DU ÅNDSSVAG?

Oprettelsen af 11 store åndssvageanstalter, anstalten for mænd på Livø og ikke mindst kvindeanstalten på Sprogø, som de fleste kender fra blandt andet Jussi Adler-Olsens bog ”Journal 64”, der efterfølgende er filmatiseret.

DET ER EN SORT PLET I DANSK HISTORIE. Det er historien om, hvordan mennesker på samfundets bund blev behandlet som mindreværdige. Med udgangspunkt i den gamle åndssvageanstalt Andersvænge i Slagelse fortæller Dansk Forsorgshistorisk Museum den skræmmende historie om dansk åndssvageforsorg, der blandt andet omfatter interneringer, tvangssterilisationer og overfyldte anstalter. Men det er også historien om, hvordan mennesker med handicap er gået fra opbevaring uden rettigheder til i dag at have samme rettigheder som alle andre, blive kaldt mennesker med udviklingshandicap eller helst blot ved deres navn.

DER KOMMER ALTID EN SPORVOGN

DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM

SPORVEJSMUSEET SKJOLDENÆSHOLM

PÅ SPORVEJSMUSEET SKJOLDENÆSHOLM KAN I TAGE EN TIDSMASKINE TIL DENGANG, HVOR MAN TOG EN SPORVOGN I DEN KOLLEKTIVE TRAFIK.

Museet har mere end 100 sporvogne og busser. Der er kørende sporvogne fra København, Odense og Aarhus og fra en lang række byer i Europa. Sågar en sporvogn fra Melbourne i Australien – ejet af Kronprinsparret - kan opleves, når I besøger Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm. FROKOST VED EILERS EG I remiserne kan I se nærmere på udstillede sporvogne, busser, plancher og udstillinger, inden turen går ud i skoven med elektrisk sporvogn. Ved endestationen Eilers EG holder cafévognen. Nyd jeres medbragte mad eller køb lidt lækkerier, inden turen går tilbage. Sæsonen byder på et væld af events på sporvejsmuseet, hvor I selv kan prøve at styre en sporvogn, kigge på veteranbiler eller komme på tur i veteranbus rundt om Valsølille Sø. Find åbningstider, eventoversigt og fakta om sporvognene på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholms hjemmeside.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D DANMARKS BUSMUSEUM

AD MINDERNES AVENUE I RUTEBIL Følelsen, duften og stemningen bringer minderne frem, når I træder ind i en af de gamle busser eller rutebiler på Danmarks Busmuseum. Forældre, bedsteforældre og oldeforældre sendes tilbage til barn- og ungdommen, mens familiens yngste tager en tur i en mooncar. - Vores ældste veteran-rutebil er 97 år gammel, men den ældste kørende med nummerplade er 92 år gammel, fortæller Ole Vang fra museet. PÅ HJUL I LOKALOMRÅDET Udstillingerne byder på 125 års rutebil- og bushistorie med gamle billetter, uniformer, skilte og ikke mindst 80 køretøjer.

BUSSERNE ER DOG IKKE KUN TIL PYNT. I SOMMERFERIEN KAN I SÆTTE JER PÅ PASSAGERSÆDERNE OG NYDE UDSIGTEN, MENS I KOMMER PÅ GUIDET RUNDTUR I SKÆLSKØR. I kan også booke en herregårdstur for minimum 12 personer, turen runder Holsteinborg og Basnæs Gods samt Borreby Herreborg. I Café Rutebilekspeditionen kan I købe kaffe, kage, drikkevarer og bøger. De historiske busser kan ligeledes lejes med chauffør til events, udstillinger, bryllupper eller hvis hele familien skal på tur.

BAG STYRESTÆNGERNE I EN

PANSRET MANDSKABSVOGN DET VAR ET MASSIVT TRUSSELSBILLEDE DANMARK STOD OVERFOR, DA ET MULIGT ANGREB FRA SOVJETPAGTEN SPØGTE UNDER DEN KOLDE KRIG. På Panzermuseum East får I indblik i, hvad der havde fyldt gaderne og luftrummet over Danmark, hvis en invasion var blevet

FROKOST OG FUT-BANE Når sulten melder sig, kan I nyde jeres medbragte frokost ved en

en realitet. Her kommer I helt tæt på kampvogne, kanoner, he-

af de fem søer i den store skønne plantage, ligesom der også kan

likoptere, ægte atom-missiler, raketter og meget mere. Det er realistisk historieformidling, der virkelig giver stof til eftertanke. - Som en ekstra autentiske oplevelser er det muligt i weekender og ferier at køre truck-safari i den store 6x6 militærlastbil, ligesom det også er muligt at forhåndsbooke ture i en ægte pansret mandskabsvogn, hvor man selv får lov til at køre, fortæller indehaver Allan Pedersen.

bydes på overnatning i de unikke rørbunkere eller granbarakken. - Familiens mindste kan også prøve kræfter med den seje FUT-bane, som udløser et diplom, hvis man kan klare alle strabadserne undervejs, afslører Allan Pedersen. Varme drikke og forfriskninger kan købes og nydes i den hyggelige nostalgiske cafe ’Bomben’, ligesom Magazinet bugner af militærsouvenirs, legetøj, uniformer og meget andet. PANZERMUSEUM EAST

101


102

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GRØNSVÆR ELLER BØLGESKVULP GLÆDE, VELVÆRE OG NY ENERGI OPSTÅR, NÅR I BRUGER LIDT TID PÅ MOTION I FERIEN.

I Destination Sjælland er der rig mulighed for at udfolde sig fysisk, når I besøger golfklubberne, tager på vandretur, nyder landevejene på cyklen eller prøver kræfter med de sjællandske kyster i en kajak. Her behøver I ikke være verdensmestre – uanset om I er nybegyndere eller øvede, så er der aktiviteter, som passer til jeres ønsker og niveau. En gå- eller cykeltur kan for eksempel sagtens kombineres med lidt styrketræning ved Bildsø Strand eller på Fodsporet, hvor der er opsat redskaber til naturtræning. Ligesom I kan besøge Holbæk Sportsby, hvor I kan nyde godt af svømmehal, træningsfaciliteter og meget andet. På strandene står nettene klar, når I skal have kåret familiemesterskabet i beachvolley. Vil I prøve kræfter med præcision og en tur i smukke grønne omgivelser, kan I udfordre hinanden i discgolf på Fælleden i Holbæk, på Gerlev Idrætshøjskole, i Sorø eller i Svinninge. Nyd samværet og de fælles oplevelser, der helt naturligt opstår, når I laver sjove aktiviteter sammen.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

TRÆNGER I TIL EN PAUSE FRA FERIELIVET, HVOR I

103

HOLBÆK SPORTSBY

KAN FÅ PULSEN OP OG SVED PÅ PANDEN, SÅ BYDER HOLBÆK SPORTSBY INDENFOR TIL EN VERDEN AF MULIGHEDER FOR BEVÆGELSE, TRÆNING OG INTERNE KONKURRENCER.

AKTIV FERIE Sportsbyen er en dejlig oase, hvor I kan droppe hverdagens stress og travlhed for en stund, mens I nyder svømmecenteret, der både har wellness, varmtvands- og 50 meters svømmebassin, ligesom der er faciliteter for hele familien med børnebassin, massagestole og sauna. Skal der ekstra sved på panden, kan I tage en time i træningscenteret eller booke en bane og prøve kræfter med padel, badminton, squash eller bordtennis. Lige uden for døren finder I skønne naturoplevelser med stier, søer og sansehave til gang, løb eller cykling. Når sulten melder sig, kan I forsyne jer i caféen, hvor kokkene har fokus på sundhed og gode råvarer, eller I kan tage dagens ret med hjem. Holbæk Sportsby er for hele familien med masser af aktiviteter indendørs og udendørs - i trygge rammer og med Danmarks måske bedste åbningstider.

NATUREN SPILLER MED MED EN BETAGENDE UDSIGT TIL STOREBÆLTSBROEN OG KORSØR NOR LIGGER

KORSØR GOLF KLUB PÅ KANTEN AF NORET.

Banen og naturen flettes på smukkeste vis sammen og giver golfspillerne en ekstraordinær oplevelse, når de prøver kræfter med både 18 og ni huller. - Blandt andet på hul 15 og 16 går design og natur op i en højere enhed. Alene de to spektakulære huller er en runde værd, fastslår Poul Møller, der er formand for Korsør Golf Klub. BLOMSTRENDE BANER Når foråret melder sin ankomst, springer Korsør Golf Klub for alvor ud.

HER SÆTTER 800 RODODENDRONER DERES TYDELIG PRÆG PÅ BANEN OG LEDER TANKERNE HEN PÅ DEN LEGENDARISKE MASTERS-BANE ’AUGUSTA NATIONAL’. - Det er en unik rododendron-park, vi har fået etableret. En park vi er stolte af, som vi håber mange golfspillere og ikke golfspillere vil besøge, fortæller formanden. De kan alle glæde sig over udsigten og det rige dyreliv med havørne svævende over banen. Rådyret, der betragter jer på nært hold, fiskehejren, der yngler i toppen af grantræerne, samt ænder, svaner og andre svømmefugle i Korsør Nor.

KORSØR GOLF KLUB


104

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BÅLHYGGE, FUGLEBINGO, RAVJAGT ELLER GEOHUNTING SAMMEN OM DESJ.DK/SJOVFORBOERN

I SKAL IKKE LEDE LÆNGE EFTER BØRNE- OG FAMILIEAKTIVITETER I DESTINATION SJÆLLAND. MANGE FOREGÅR I NATUREN, HVOR DER ER HØJT TIL HIMLEN – DE FLESTE KAN I TAGE DEL I SOMMER OG VINTER. Om I vil samles omkring bålet, hoppe i en kano, gå på opdagelse i naturen eller måske tage en rask familiedyst, så er der muligheder nok.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

BESØG PARNAS NATUR- OG AKTIVITETSPARK I SORØ. I SKOLERNES FERIER (SAMT NOGLE WEEKENDER) KAN I FOR EKSEMPEL OPLEVE: • • • •

Bålhygge med mulighed for at bage snobrød eller pandekager Masser af familieaktiviteter Hulebyen Søde klappedyr

DISC GOLF ER EN SJOV AKTIVITET FOR HELE FAMILIEN, BESØG EN AF VORES MANGE BANER – HVEM I FAMILIEN RAMMER BEDST?

LÆG VEJEN FORBI KONGSKILDE NATURCENTER OG DEN GAMLE VANDMØLLE VED SORØ, HVOR UDSTILLING OG AKVARIE ER ÅBENT ÅRET RUNDT.

Holbæk: Arenavej 1 Høng: Rosenvænget 23 Kalundborg: Klosterparken Skælskør: Lystskoven, Slagelsevej 48 Slagelse: Frederikshøjvej 3

I børnenes ferier kan I få hjælp til at tage på ekspedition i naturen på egen hånd eller med en naturvejleder. Hop i en kano, spil fuglebingo eller udforsk vandets kræfter. På Facebook finder I aktuelle begivenheder.

105


106

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KULTUR GIBT

es drinnen und draußen HAST DU EINEM WIKINGER HALLO GESAGT? Besuchen Sie die Wikingerburg Trelleborg, wo die Kinder Wikingeraktivitäten ausprobieren können. Oder besuchen Sie Tissø Wikingercenter mit seiner Wikingerausstellung über das Leben der Wikinger in Åmosen, um den Tissø Armring zu sehen, den größten Goldfund aus der

EGAL, WAS SIE SUCHEN, WARTEN KULTURELLE ERLEBNISSE AUF SIE WIE PERLEN AUF EINER SCHNUR. SIE WERDEN ZWEIFELLOS DEN FLÜGELSCHLAG DER GESCHICHTE SPÜREN, WENN SIE DIE GESCHICHTE DER WIKINGER ERKUNDEN ODER STERNE IM ENDLOSEN HIMMELSRAUM GUCKEN. MACHEN SIE PLATZ FÜR EINEN MUSEUMSBESUCH – HIER VERSTECKEN SICH VIELE SCHÄTZE.

Wikingerzeit. Ein weiterer interessanter Ort ist Ulvsborg Historische Werkstatt zu den Jahren 1050-1250, die zur Teilnahme an lustigen täglichen Aktivitäten einlädt. EIN TAG VOLLER SPASS Im Arena Cirkusland finden Sie alles, was Sie von der Zirkuswelt lieben, in seinem großen Park, während der Vergnügungspark Sommerland Sjælland mehr als 60 Aktivitäten sowie das größte Badeland im Freien auf Seeland bietet. Ein tolles Ausflugsziel für die ganze Familie ist Birkegårdens Haver, das fünf Gärten, sechs Spielplätze und Tiergehege neben anderen kinderfreundlichen Aktivitäten umfasst. Und bei Kragerup Go HIgh wartet eine 28 Meter hohe Klettertour, oder es kitzelt im Magen, wenn man beim Hüpfen im Trampolinpark Go Bounce los geht.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MASCHINEN FÜR KINDER UND KINDLICHE SEELEN Das Panzermuseum East ist Skandinaviens größtes Museum des Kalten Krieges, in dem die Kinder die coolen militärischen Trainingsaktivitäten (FUT) oder die Militärfahrzeuge im Freien ausprobieren können. Und Nostalgie und ein tolles Erlebnis stellen sich von ihrer besten Seite vor auf einer Fahrt in einem Oldtimer-Zug bei Vestsjællands Veterantog.

HIER GENIESSEN SIE DIE LANDSCHAFT, WÄHREND IHNEN DER RAUCH VON DER DAMPFLOK IN DER NASE PRICKELT. DIE VÄTER WARTEN AUCH ERLEBNISSE - UND SIE WERDEN ZWEIFELLOS EINEN BESUCH BEI DÄNEMARKS BUSMUSEUM ODER DEM STRASSENBAHNMUSEUM SKJOLDENÆSHOLM GENIESSEN.

SPÜREN SIE DIE GESCHICHTE UND ERREICHEN SIE DIE MILCHSTRASSE Besuchen Sie Oplevelsescenter Nyvang, ein Erlebniszentrum, in dem die Geschichte sich berühren, handhaben, schmecken und durchspielen lässt. Für mehr Geschichte, besuchen Sie eine der 11 interessanten Abteilungen des Museums Vestsjælland (Westseelands Museum), von einem Schulraum bis hin zu einem alten Tante-Emma-Laden. Das Brorfelde-Observatorium lässt Sie die wundersame Welt der Naturwissenschaften entdecken, wenn Sie Discovery, Dänemarks größtes Sternenteleskop, erleben. BEWEGUNG ANGESAGT Wünschen Sie einen aktiven Urlaubstag, besuchen Sie Holbæk Sportsby mit seinem Schwimmzentrum, das zum Wellness, einem Warmwasserpool, einem Kinderbecken sowie einer Sauna einlädt.

ODER VERSUCHEN SIE IHRE KRÄFTE AM NATURSCHÖNEN GOLFKLUB IN KORSØR, WO MAN DIREKT AM WASSERRAND DIE GOLFSCHLÄGER SCHWINGT. Weitere Inspirationen finden Sie auf Seite 110-111.

107


108

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CULTURE IS WAITING

- without and within

NO MATTER WHAT YOU WANT, THERE ARE CULTURAL EXPERIENCES IN STORE FOR YOU LIKE PEARLS ON A STRING. YOU WILL NO DOUBT FEEL THE PRESENCE OF HISTORY WHEN YOU EXPLORE THE HISTORY OF THE VIKINGS OR ARE STAR GAZING IN THE ENDLESS SKY. MAKE ROOM FOR A MUSEUM VISIT – A HOST OF GEMS ARE HIDING HERE. HAVE YOU SAID HELLO TO A VIKING? Visit Trelleborg Viking Fortress where the children can have a try at Viking activities. Or go to Tissø Viking Centre with its Viking exhibition on Viking life in Åmosen to see

the Tissø Arm Ring, which is the biggest gold find from the Viking Age. Another interesting place is Ulvsborg Historic Workshop featuring the years 1050-1250 and inviting to participation in amusing daily activities.

A DAY FULL OF FUN You will find everything you love from the circus world at Arena Cirkusland in its large park, and the amusement park Sommerland Sjælland offers more than 60 activities plus the largest outdoor water park on Sealand. A great destination for a day out for the entire family is Birkegårdens Haver, comprising five gardens, six playgrounds and animals in a pen besides other child friendly activities. And Kragerup Go High offers climbs as high as 28 metres, or ticklings in the stomach while bouncing to your heart’s content in the Trampoline Park Go Bounce. MACHINES FOR CHILDREN AND THE YOUNG AT HEART Panzermuseum East is Scandinavia’s largest Cold War museum where the children can try the cool military fitness activities


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

(FUT) or play in the outdoor military vehicles. And nostalgia and a great experience are at their very best on a ride in a veteran train at Vestsjællands Veterantog. Here you will enjoy the landscape while the smoke from the steam engine prickles your nose.

SHOULD HUSBANDS AND FATHERS ALSO HAVE THEIR PART OF THE FUN - DON’T MISS A VISIT TO DENMARK’S BUS MUSEUM OR THE TRAMWAY MUSEUM SKJOLDENÆSHOLM.

FEEL THE PRESENCE OF HISTORY AND EXPERIENCE THE MILKY WAY Visit Oplevelsescenter Nyvang, an experience centre where you may touch, handle, taste and play through history. For more history, visit one of the 11 interesting departments of Museum Vestsjælland (West Sealand Museum), ranging from a school room to an old grocery shop. Brorfelde Observatory lets you in for a peep into the wondrous world of natural science when you experience the Discovery, Denmark’s largest star telescope. GET MOVING For an active day on your holiday, pay a visit to Holbæk Sportsby with its swim centre that invites you to wellness, a hot water pool, a children’s pool as well as a sauna.

OR HAVE A TRY AT THE SCENIC GOLF CLUB IN KORSØR, WHERE YOU SWING YOUR GOLF CLUBS AT THE VERY EDGE OF THE WATER. Find more inspiration on pages 110-111.

109


110

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KULTUR FAKTA & KORT 01.

ARENA CIRKUSLAND Årslevvej 6, Slagelse arena.dk/cirkusland

02.

BIRKEGÅRDENS HAVER Tågerupvej 4, Ruds Vedby birkegaarden.dk

03.

BORREBY HERREBORG Borrebyvej 41, Skælskør borrebygods.dk

04.

DANMARKS BUSMUSEUM Fabriksvej 1, Skælskør danmarks-busmuseum.dk

05.

DANSK FORSORGSHISTORISK MUSEUM Rosenkildevej 59, Slagelse forsorgshistorien.dk

06.

11.

MUSEUM VESTSJÆLLAND BAKKEKAMMEN 45 Bakkekammen 45, Holbæk vestmuseum.dk

12.

MUSEUM VESTSJÆLLAND FLAKKEBJERG SKOLEMUSEUM Gimlingevej 2, Slagelse vestmuseum.dk

13.

MUSEUM VESTSJÆLLAND HOLBÆK MUSEUM Klosterstræde 18, Holbæk vestmuseum.dk

14.

MUSEUM VESTSJÆLLAND KALUNDBORG MUSEUM Adelgade 23, Kalundborg vestmuseum.dk

15.

HOLBÆK GO-KART LAND Omfartsvejen 27, Holbæk gokartland.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND MALERGÅRDEN Plejerupvej 10, Grevinge vestmuseum.dk

07.

16.

HOLBÆK SPORTSBY Sports Allé 1, Holbæk holbaeksportsby.dk

08.

KORSØR GOLF KLUB Ørnumvej 8, Korsør korsoergolf.dk

09.

K-RACING Ørnumvej 20, Korsør k-racing.dk

10.

KRAGERUP GO HIGH Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERRED KUNSTMUSEUM Rødhøj 11, Asnæs vestmuseum.dk

17.

MUSEUM VESTSJÆLLAND ODSHERREDS MUSEUM Annebjergstræde 1, Nykøbing Sj. vestmuseum.dk

18.

MUSEUM VESTSJÆLLAND RINGSTED MUSEUM Køgevej 41, Ringsted vestmuseum.dk

19.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SKÆLSKØR BYMUSEUM Algade 2, Skælskør vestmuseum.dk

20.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SLAGELSE MUSEUM Bredegade 11A, Slagelse vestmuseum.dk

21.

MUSEUM VESTSJÆLLAND SORØ MUSEUM Storgade 17, Sorø vestmuseum.dk

22.

NYKØBING SJ. PSYKIATRISKE MUSEUM Annebergparken 36, Nykøbing Sj. sns-museum.dk

23.

OBSERVATORIET I BRORFELDE Observator Gyldenkernes Vej 3, Tølløse brorfelde.dk

24.

ODSHERRED GOLFKLUB Stårupvej 2, Højby odsherredgolf.dk

25.

OPLEVELSESCENTER NYVANG Nyvangs Allé 4, Holbæk oplevelsescenternyvang.dk

26.

PANZERMUSEUM EAST Fladholtevej 18, Slagelse panzermuseumeast.dk

27.

SIDESPORET KUR OG KULTUR Ahlgade 1B, Holbæk sidesporet.dk

28.

SLAGELSE MUSIKHUS Sdr. Stationsvej 3-5, Slagelse slagelse-musikhus.dk

29.

SOMMERLAND SJÆLLAND Gl. Nykøbingvej 169, Nr. Asmindrup sommerlandsj.dk


111

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

30.

JYLLAND

SPORVEJSMUSEET SKJOLDENÆSHOLM Skjoldenæsvej 95, Jystrup sporvejsmuseet.dk

SJÆLLANDS ODDE RØRVIG

NYKØBING SJ. 22

24

31.

TISSØ VIKINGECENTER Bakkendrupvej 28, St. Fuglede vikingecenter.dk

SEJERØ

32.

33

TURISTHUSET ORØ Orø Havn 3A, Orø oroe.dk

17

29

16

32

15

ORØ

NEKSELØ TUSE NÆS HAVNSØ

RØSNÆS

27

13

KALUNDBORG

SAMSØ

JYDERUP

ASNÆS

06 11

34 23

ULVSBORG HISTORISK VÆRKSTED Toftholmvej 66, Asnæs ulvsborg.dk

31

KØBENHAVN

02

34.

TEATERGÅRDEN Gl. Skovvej 120, Holbæk teatergaarden.dk

07 25

14

33.

HOLBÆK

GØRLEV

REERSØ

DIANALUND

10

HØNG 35

35.

VESTSJÆLLANDS VETERANBANE Jernbanegade 10, Høng dit-veterantog.dk

01 05

36.

VIKINGEBORGEN TRELLEBORG Trelleborg Allé 4, Slagelse vikingeborgen-trelleborg.dk

20

28

09 08

21

SLAGELSE

36

26

KORSØR

12

FYN

19

04

SKÆLSKØR 03

AGERSØ STIGSNÆS OMØ

30

SORØ

NÆSTVED

RINGSTED

18


112

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ORIER T S I H GODE KE IK OG UN SER EL OPLEV

PÅ OPDAGELSE BLANDT DE HELT SÆRLIGE OPLEVELSER KOM PÅ STALDBESØG HOS GARDEHUSARERNE, PÅ CYKELTUR RUNDT OM SKARRESØ ELLER MED BONDEN I MARKEN, NÅR DER DYRKES VIN OG ANDRE EGNSUNIKKE PRODUKTER.

2023 022 /

2

Hele året står de lokale klar til at fortælle alle de gode historier fra Destination Sjælland. I kan tage med på sørøverjagt blandt volde og kanoner, sanke svampe og boltre jer i naturgastronomi eller komme helt tæt på universet og stjernerne. Destination Sjælland er et overflødighedshorn af autentiske oplevelser, hvor I kan komme med på rundvisninger, natureventyr og få smagfulde indtryk. Det er her, I finder de små perler og sjællandske hemmeligheder sammen med lokale nærværende ildsjæle og guider. Book jeres næste oplevelse på desj.dk/book

.DK LLAND

JAE TIONS STINA

DE

FESTLIGT JUBILÆUM PÅ NYVANG I 2022 FEJRER OPLEVELSESCENTER NYVANG 30 ÅR MED NÆRVÆRENDE FORMIDLING OG SPÆNDENDE EVENTS. JUBILÆET FEJRES LØRDAG DEN 28. MAJ. Dagen byder på festligheder og aktiviteter for hele familien. I kan opleve amerikanerbiler, danseundervisning, vinylmarked samt vintage modeshow og marked. Inden aftenens store fest kan det ligeledes være en god ide at kigge med, når der er seksualoplysning som i 1950’erne. Aftenen byder på ægte asfaltbal med dj, rock ’n’ roll samt 50’er snacks og drinks. Se mere på Oplevelsescenter Nyvangs hjemmeside

ÅR


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LAD KUNSTEN UDFORDRE

Samtidskunst, moderne kunst og traditionel kunst – Destination Sjælland byder på kunst i alle afskygninger. Noget vil imponere, noget vil udfordre og noget vil I måske ikke forstå. Heldigvis står personale og professionelle kunstfaglige fagfolk klar til at vise rundt, forklare, sætte kunsten ind i samtiden og ikke mindst diskutere værkerne.

KUNST ER MEGET MERE END MALERIER PÅ VÆGGEN OG SKULPTURER PÅ GULVET. Det kan I opleve i Destination Sjælland, når I blandt andet besøger Kunsthal Kongegaarden og Sorø Kunstmuseum, hvor skiftende udstillinger kan udfordre og udvide gæsternes bevidsthed. Nogle værker har mange år på bagen, mens andre er helt nye og kan blive til noget stort. Fælles for udstillingsstederne er, at de er opsat på at give jer en oplevelse, som I ikke havde forventet.

113


114

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

NYD EN KOP KAFFE I KONGEGAARDSHAVEN I KONGEGAARDEN KAN HELE FAMILIEN BLIVE KLOGERE PÅ HISTORIEN OG DEN NYE KRITISKE SAMTIDSKUNST

NUTIDENS KUNST I HISTORISK KONGEGÅRD Den 260 år gamle Kongegaarden i Korsør er i dag en professionelt drevet kunsthal, der præsenterer den aktuelle billed- og lydkunst skabt af landets bedste og mest innovative kunstnere. - Den eksperimenterende samtidskunst er ikke altid nem at forstå, og derfor har formidling af udstillingerne og dialoger med vores publikum højeste prioritet, forklarer kunstfaglig leder Henrik Broch-Lips og fortsætter: - Vi inviterer jævnligt til omvisninger, kunstsaloner og foredrag, men taler også gerne om kunsten med de daglige udstillingsgæster. INDUSTRIRUM OG GIGANT-SAMLING I Kunsthal Kongegaarden kan I opleve nye kunstneriske idéer støde sammen med royale historier og klassicistiske udsmykninger. Alle udstillinger er skabt direkte til stedet og støttet af private og offentlige fonde. - Kongegaarden skaber også udstillinger i et stort, tidligere industrirum i det ikoniske glasværk og råder over 7.000 værker skabt af den dansk-tyske kunstner Harald Isenstein, hvis værker og dramatiske liv lejlighedsvist bliver udstillet ofte i tæt samspil med den helt aktuelle kunst, slutter Henrik Broch-Lips. Kunsthal Kongegaarden er hele Vestsjællands kunsthal for samtidskunst. Tjek Kunsthallens hjemmeside og Facebook for udstillings- og koncertprogram samt særlige arrangementer, events og åbningstider.

KONGEGAARDEN


115

NYD SORØ KUNSTMUSEUM – EN ARKITEKTONISK PERLE På Sorø Kunstmuseum kan I gå på opdagelse i regionens fineste kunstsamling med værker af de vigtigste danske kunstnere gennem de seneste 300 år – fra 1700-tals malerier til samtidskunst. Derudover er der også en helt unik samling af russiske ikoner. Det er altid en oplevelse at gå rundt i de smukke klassicistiske sale og den anmelderroste moderne arkitektur og se kunsten på museet. KUNSTOPLEVELSER FOR ALLE - Vi bestræber os på at have oplevelser for alle, fortæller museets direktør Anna Krogh, der har sammensat et spændende program for 2022 for store og små med tre skiftende særudstillinger, og fortsætter: - Der er kunst, koncerter og kreative workshops året rundt. Trænger I til en kunstpause byder museets café på lækre forfriskninger, og der er et fint udvalg af lokalt kunsthåndværk, kunstbøger og dansk design i vores butik, fremhæver Anna Krogh. Sorø Kunstmuseum har en skøn gårdhave og direkte adgang til ’Den Grønne Scene’ – Sorøs nye byrum, som mange af byens borgere allerede har taget i brug. På Sorø Kunstmuseums hjemmeside finder I information om de aktuelle udstillinger og aktiviteter året rundt. SORØ KUNSTMUSEUM


116

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

MELLEM DREJESKIVER OG PENSLER De lange kyststrækninger, smukke solnedgange, det særlige lys og skiftende landskaber sætter sine tydelige spor blandt de mange kunsthåndværkere i Destination Sjælland. Her finder I et væld af gallerier og kunstnere med hver deres unikke udtryk. Områdets kunstnere slår gladeligt dørene op til værkstedet og galleriet, så det er muligt at følge med i processen, når en klump ler, et stykke drivtømmer eller et blankt lærred bliver til et nyt værk.

FÆLLES FOR DEM ALLE ER, AT KUNSTNERNE ALTID ER KLAR TIL EN SNAK OM INSPIRATION OG VÆRKERNES TILBLIVELSE. Vil I opleve den helt særlige stemning, byder året på masser af kunstevents og -arrangementer, når der for eksempel er Keramikfestival i Skælskør eller Kunst og Kirker. Find alle arrangementerne på Destination Sjællands hjemmeside.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

FRA KRUS TIL KÆMPE MALERIER I RUSTIKKE INDUSTRIELLE RAMMER KAN I BOLTRE JER I KUNST OG KUNSTHÅNDVÆRK SKABT AF 45 FORSKELLIGE KUNSTNERE FRA HELE LANDET. Omgivelserne hos Møller i Mejeriet er bestemt ikke, hvad man normalt forventer af et kunstgalleri. Det tidligere mejeri i Kirke Stillinge står stadig råt med kakler på væggene og rørføring i loftet, mens kunst og kunsthåndværk præsenteres i fem forskellige lokaler med hvert deres udtryk. - Vi har alt fra keramikkrus over puder og skulpturer til kæmpe malerier. Værkerne skabt af 45 forskellige kunstnere fra hele Danmark, fortæller indehaver Finn Møller, der driver galleriet sammen med sin bedre halvdel Jane. GALLERIST BLEV KUNSTNER Da Finn Møller åbnede galleriet Møller i Mejeriet, var det ikke planen, at han selv skulle være en del af de udstillede værker. Undervejs har han dog kastet sig over keramikken med stor succes, hvor specielt hans humørfyldte keramik-frimærker er populære. - Frimærkerne er unikke og en kommentar til verdenen omkring mig. I år har jeg særligt fokus på Tour de France, Storebæltsbroen, Dronning Margrethe, kærestepar og meget andet, afslører han. Alle er velkomne i galleriet, hvor I kan nyde en gratis kop kaffe, mens I går på opdagelse blandt de mange værker. - Det koster ikke noget at besøge os, slutter Finn Møller med et smil. MØLLER I MEJERIET

117


118

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

Gå på opdagelse i Simonne Gorjus impressionistiske øjebliksstemninger. Malerierne bygges op, så I fornemmer, at der ligger kræfter bag - mennesket og naturen. De folder sig ud og giver plads i billedet. Galleriet er skabt som et hjem med ønsket om at give besøgende en følelse af at være uden at gøre. SIMONNE GORJU simonne.dk

Naturen og hverdagens gøremål er blandt inspirationskilderne, når der arbejdes i Det Lille Glashus. Her finder I et lille glasværksted med tilhørende butik. Værkerne laves som en, to eller flere af samme slags – alligevel er hvert stykke unikt, da kreationerne aldrig er helt ens. DET LILLE GLASHUS det-lille-glashus.dk

Kunstnerværkstedet Kabeldepotet i Korsør har til huse i en historisk bygning fra 1906. Her både arbejder og udstiller en række kunstnere. Gæster er velkomne i værkstedet på havnekajen med udsigt udover Storebælt. KABELDEPOTET kunstnerværkstedet-kabeldepotet.dk


Guldagergaard er omgivet af en af Danmarks smukkeste skulpturparker. Guldagergaard viser skiftende keramiske samtidsudstillinger og har en skøn lille designshop med salg af kunsthåndværk og design af høj kvalitet fra ind- og udland.

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

GULDAGERGAARD claytopia.dk

45 danske kunstnere samlet under ét tag. Her finder I alt fra keramikkrus til kæmpe malerier. Galleriejer Finn Møller har selv fingrene i leret – nyd blandt andet hans spøjse fodfolk. MØLLER I MEJERIET kunstmejeriet.dk

Oplev Saltofte Larsens univers gennem flere hundrede skulpturer i træ, relieffer, linoleumstryk, mosaikker, tegninger og malerier. Skiftende kunstudstillinger og jazz i Kulturhuset samt en række kulturelle aktiviteter. Kunsthåndværkermarked 1. søndag i september. KUNSTNERGAARDEN kunstnergaarden.dk

119


120

I LSE GE DA OP PÅ

DET ER IKKE KUN PÅ VÆRKSTEDER OG I GALLERIER, I KAN OPLEVE KUNST I DESTINATION SJÆLLAND. KUNSTEN PRÆGER OGSÅ BYBILLEDET FLERE STEDER I OMRÅDET. I Holbæk og Slagelse kan I opleve flotte gavlmalerier – og flere kommer løbende til. Her kan kunsten opleves døgnet rundt hele året, flere er også oplyst. I Holbæk er det muligt at få en guidet rundvisning. I Skælskør popper små farverige chaussesten op som kunstneriske åndehuller på den brostensbelagte Algade, der slanger sig gennem den lille havneby.

NS DE GA

Hver sten er ganske unik og skabt af de gæster, der hvert år besøger Danmarks eneste keramikfestival. Gæsterne har formet og dekoreret stenene helt efter eget hoved med alverdens farver. Efter festivalerne er chaussestenene skænket til Skælskør som en folkegave og lagt ned i byens fortove, hvor de gør keramikbyen endnu smukkere.

T NS KU


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SAMMEN OM KERAMIKFESTIVAL I SKÆLSKØR 13. JULI 2022 KERAMIKFESTIVAL.DK

SAMMEN OM SLAGELSE STREET ART FESTIVAL 5.-7. MAJ 2022 SLAGELSESTREETART.DK

121


122

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KUNSTALS HERAUSFORDERUNG ZEITGENÖSSISCHE KUNST, MODERNE KUNST UND TRADITIONELLE KUNST – UNSERE DESTINATION BIETET ALLE FACETTEN DER KUNST. Sie werden einiges davon beeindruckend finden, einiges herausfordernd und einiges kann unverständlich sein. Glücklicherweise stehen aber Mitarbeiter und professionelle Kunstfachleute bereit, Sie herumzuführen, zu erklären, Kunst mit der Gegenwart zu verbinden und vor allem die ausgestellten Werke zu diskutieren. Kunst ist viel mehr als Gemälde an der Wand und Skulpturen auf dem Boden. Sie werden das sehen, wenn Sie Orte wie die Kunsthalle Kongegaarden und das Sorø Kunstmuseum besuchen, wo wechselnde Ausstellungen das Bewusstsein der Besucher herausfordern und erweitern werden.

Einige Werke sind viele Jahre alt, andere sind ganz neu und können in eine große Zukunft blicken. Die Ausstellungsorte haben eines gemeinsam: Sie bemühen sich, Ihnen ein Erlebnis zu bieten, mit dem Sie nicht gerechnet haben. ZWISCHEN DREHSCHEIBEN UND PINSELN – TREFFEN SIE DIE ÖRTLICHEN KÜNSTLER IN DER WERKSTATT Die langen Küstenstrecken, schönen Sonnenuntergänge und wechselnden Landschaften widerspiegeln sich deutlich in den Werken der vielen örtlichen Kunsthandwerker. Es gibt hier eine Vielzahl an Galerien und Künstlern, jeder mit ihrem einzigartigen Ausdruck.

DIE ÖRTLICHEN KÜNSTLER ÖFFNEN GERN DIE TÜREN ZU IHREN WERKSTÄTTEN, UM BESUCHERN ZU ERMÖGLICHEN, DEN PROZESS ZU VERFOLGEN, WÄHREND EIN KLUMPEN LEHM, EIN STÜCK TREIBHOLZ ODER EIN LEERES LEINEN ZU EINEM NEUEN WERK WIRD. Möchten Sie eine ganz besondere Stimmung erleben, bietet das Jahr eine Menge Kunstevents und -veranstaltungen, z.B. das Keramikfestival in Skælskør oder Kunst in Kirchen. Finden Sie Fakten und Karten auf Seite 126-127


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

123


124

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ART AS A CHALLENGE CONTEMPORARY ART, MODERN ART AND TRADITIONAL ART – OUR DESTINATION OFFER ALL ASPECTS OF ART. YOU WILL FIND SOME OF IT IMPRESSIVE, SOME OF IT CHALLENGING, AND SOME OF IT MAY BE INCOMPREHENSIBLE. It is your good luck, however, that staff and professional art experts are ready to show you round, to explain, to connect art with the present day and, above all, to discuss the works on view. Art is much more that paintings on the wall and sculptures on the floor. You will see that when you visit places like the Art Hall Kongegaarden and Sorø Art Museum, where changing exhibitions will challenge and expand visitors’ minds.

Some works are well on in years, others are quite new and may look into a big future. The exhibtion venues have one thing in common: They endeavour to give you an experience that you had not expected. BETWEEN POTTERS’ WHEELS AND BRUSHES – MEET THE LOCAL ARTISTS IN THE WORKSHOP The long stretches of coastline, beautiful sunsets and changing landscapes are clearly reflected in the works of the many local artisans. There are a variety of galleries and artists here, each with their unique expression.

THE LOCAL ARTISTS ARE PLEASED TO OPEN THE DOORS TO THEIR WORKSHOPS TO ALLOW VISITORS TO FOLLOW THE PROCESS WHILE A LUMP OF CLAY, A PIECE OF DRIFTWOOD OR AN EMPTY CANVAS BECOMES A NEW WORK. If you want to experience the very special atmosphere, the year offers a lot of art events, e.g. the Ceramics Festival in Skælskør or Art in Churches. Find facts and maps on pages 126-127


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

125


126

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

KUNST FAKTA & KORT 01.

DET LILLE GLASHUS Krogvej 9, Slagelse det-lille-glashus.dk

07.

KUNSTNERGÅRDEN DIANALUND Kunstnergaardsvej 1, Dianalund kunstnergaarden.dk

02.

08.

03.

09.

HOLBÆK ART Lindevej 6, Holbæk holbaekart.dk

GULDAGERGAARD INTERNATIONAL CERAMIC RESEARCH CENTER Heilmannsvej 31 A, Skælskør ceramic.dk

SIMONNE.DK Priorgade 1A, Slagelse simonne.dk

10.

05.

11.

06.

12.

KUNSTNERLAVET KIT Skælskør kunstkit.dk

KONGEGAARDEN Algade 25, Korsør kongegaarden.dk

RUTER MED

SAMTIDSKUNST nr. 06. / 10.

MØLLER I MEJERIET Støvlebækvej 1A, Slagelse kunstmejeriet.dk

04.

KABELDEPOTET Søbatteriet 17, Korsør desj.dk/kabeldepotet

SAMMEN OM

SORØ KUNSTMUSEUM Storgade 9, Sorø sorokunstmuseum.dk

ÆGLAGERET Lindevej 6, Holbæk aeglageret.dk

ØSSUR MOHR Lyngvej 189, Vig ossurmohr.dk

SAMMEN OM RUTER MED

GALLERIER OG KUNSTHÅNDVÆRKERE nr. 01. / 02. / 03. / 04. / 05. 07. / 08. / 09. / 11. / 12.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

JYLLAND

SJÆLLANDS ODDE RØRVIG

NYKØBING SJ.

SEJERØ 12

ORØ

NEKSELØ TUSE NÆS HAVNSØ

RØSNÆS

SAMSØ

HOLBÆK 02

KALUNDBORG

11

JYDERUP

ASNÆS

KØBENHAVN DIANALUND

GØRLEV

REERSØ

07

HØNG

SORØ

08

SLAGELSE

10

09

01

KORSØR FYN

04

06

SKÆLSKØR 03

AGERSØ STIGSNÆS OMØ

05

NÆSTVED

RINGSTED

127


128

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HJÆLP I JAGTEN PÅ NYE FERIEMINDER

AGERSØ KØBMANDSHANDEL Helholmvej 8 Agersø

GØRLEV TURISTINSPIRATION Algade 14 Gørlev

BOESLUNDE CAMPING Rennebjergvej 110 Boeslunde

CAMPONE HOLBÆK FJORD Sofiesminde Allé 1 Holbæk

DYREHØJ VINGÅRD Røsnæsvej 254 Kalundborg

KRAGERUP GODS GO-HIGH Kragerupgaardsvej 33 Ruds Vedby

MØLLER I MEJERIET Støvlebækvej 1A Slagelse

JYDERUP PRÆSTEGAARD Holbækvej 122 Jyderup

LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE Jyderupvej 87 Ruds Vedby

OBSERVATORIET I BRORFELDE Observator Gyldenkernes Vej 3 Tølløse

KALUNDBORG CAMPING Saltbækvej 88 Kalundborg

LYSTSKOV CAMPING Korsør Lystskov 2 Korsør

OMØ HAVN TURISTINSPIRATION Omø Havnevej 97 Omø

KORSØR BYKONTOR Algade 38B Korsør

MUSEUM VESTSJÆLLAND, HOLBÆK Klosterstræde 18 Holbæk

OPLEVELSESCENTER NYVANG Nyvangs Allé 4 Holbæk


129

Gitte og Niels Henrik LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE

VI STÅR KLAR, NÅR NYSGERRIGHEDEN ER VAKT I Destination Sjælland byder de lokale velkommen og står klar i turistinspirationerne til at hjælpe jer med at finde svar på dagligdagens store og små feriespørgsmål. Her kan I også få hjælp med inspiration til aktiviteter og guides til områdets unikke perler og specielle oplevelser. Turistinspirationerne er fordelt i hele Destination Sjælland, så I kan få hjælp og vejledning der, hvor I har brug for det – blandt andet hos Lykkebjerg Bondegårdsferie. - Vi er her jo 24/7, så vi er klar til at hjælpe. Vi står ikke og stopper brochurer ned i halsen på gæsterne, men de er gode til at give inspiration, fastslår Niels Henrik Nielsen og fortsætter: - Gæsterne skal have lov til at finde inspirationen selv, og så hjælper vi, når nysgerrigheden er vakt. Lykkebjerg Bondegårdsferie ligger ude på landet og har ikke mange ’strøgkunder’. - Vi forsøger at være så synlige som muligt, men der er turistinspirationer på både Kragerup Gods og i Jyderup, så vi er godt dækket ind – til stor gavn for gæsterne, fortæller Niels Henrik Nielsen og uddyber: - Det er meget forskellige ting, vi bliver spurgt om. Nogle gange er det generelt, andre gange er det mere specifikt. Uanset hvad forsøger vi altid at hjælpe så godt som muligt.

PARNAS NATUR- OG AKTIVITETSPARK Parnasvej 21 Sorø

SLAGELSE CAMPING OG OUTDOOR CENTER Karolinevej 2C Slagelse

REERSØ CAMPING Skansevej 2 Gørlev

SORØ BYKONTOR Storgade 7 Sorø

SEJERØ KULTURHUS OG MUSEUM Sejerbyvej 7 Sejerø

SKÆLSKØR BYKONTOR Algade 11 Skælskør

SORØ SØ CAMPING Udbyhøjvej 10 Sorø

STOREBÆLT CAMPING OG FERIECENTER Storebæltsvej 85 Korsør

TISSØ VIKINGECENTER Bakkendrupvej 28a St. Fuglede

TURISTHUSET ORØ Orø Havn 3A Orø

URHØJ CAMPING Urhøjvej 14 St. Fuglede

VESTERLYNG CAMPING Ravnholtvej 3 Føllenslev Y-CAMP KALUNDBORG Kordilgade 58 Kalundborg

DESJ.DK/ TURISTINSPIRATION

TURIST INSPIRATION


130

GO’ NAT CAMPING / GLAMPING BJERGE SYDSTRAND CAMPING Osvejen 30, St. Fuglede bjergesydstrand.dk-camp.dk

CAMPINGGÅRDEN BOESLUNDE Rennebjergvej 110, Boeslunde campinggaarden.dk

CAMPONE HOLBÆK FJORD Sofiesminde Alle 1, Holbæk holbaekfjord.dk

KALUNDBORG CAMPING Saltbækvej 88, Kalundborg kalundborg-camping.dk

LYSTSKOV CAMPING Korsør Lystskov 2, Korsør lystskovcamping.dk

ORØ STRANDCAMPING Nørrestængevej 27, Orø oscamping.dk

REERSØ CAMPING Skansevej 2, Gørlev reersoe-camping.dk

SORØ SØ CAMPING Udbyhøjvej 10, Sorø soroecamping.dk

SOV UDE I RUDE Næstved Landevej 697, Rude sovudeirude.dk

STOREBÆLT CAMPING OG FERIECENTER Storebæltsvej 85, Korsør storebaeltferiecenter.dk

TEMPELKROGENS CAMPING Krogvejen 2, Vipperød tempelkrogens-familiecamping.dk

URHØJ CAMPING Urhøjvej 14, St. Fuglede urhoej-camping.dk

VESTERLYNG CAMPING Ravnholtvej 3, Føllenslev vesterlyng-camping.dk

FERIEHUSE FERIEPARTNER VESTSJÆLLAND Sdr. Stationsvej 26, 2, Slagelse feriepartner.dk/vestsjaelland

SOL OG STRAND Svanetorvet, Nykøbing Sj. sologstrand.dk

BROMØLLE KRO Slagelsevej 78, Jyderup bromoelle-kro.dk

COMWELL KLARSKOVGAARD Korsør Lystskov 30, Korsør comwellklarskovgaard.dk

COMWELL SORØ Abildvej 100, Sorø comwellsoro.dk

DANHOSTEL KALUNDBORG VANDRERHJEM Stadion Allé 5, Kalundborg kalundborg-vandrerhjem.dk

HOTEL DU VEST Algade 1, Nykøbing Sjælland hotelduvest.dk

HOTEL STRANDPARKEN Kalundborgvej 58, Holbæk hotelstrandparken.dk

HØRBY FÆRGEKRO Strandvejen 1, Holbæk hfkro.dk

HOTEL / KRO / GODS / VANDREHJEM / BONDEGÅRD / FERIECENTER

KOBÆK STRAND KONFERENCECENTER Kobækvej 85, Skælskør kobaek-strand.dk

AGGERSVOLD GODS Tornbrinken 24, Jyderup aggersvold.dk

KRAGERUP GODS Kragerupgaardsvej 33, Ruds Vedby kragerup.dk


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

LYKKEBJERG BONDEGÅRDSFERIE Jyderupvej 87, Ruds Vedby lykkebjergferie.dk

MUSHOLM FERIE – SPORT – KONFERENCE Musholmvej 100, Korsør musholm.dk

RYGAARD & TRUDSHOLM GODSER Munkholmvej 380, Kirke Såby ryegaard.dk

RØRVIG CENTRET Nørrevangsvej 49, Rørvig rorvig-centret.dk

SKOEMAGERKROEN Landevejen 4, Kirke Såby skoemagerkroen.dk

STRANDHOTEL RØSNÆS Klintedalsvej 60, Kalundborg sh-r.dk

VILLA FJORDHØJ Rådmannsvej 23B, Skælskør villafjordhoej.dk

VILCON HOTEL & KONFERENCEGAARD Lorupvej 44, Slagelse vilcon.dk

131


132

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ALLEZ ALLEZ! OPLEV VERDENS STØRSTE CYKELLØB


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

CAVENDISH, POGAČAR, ROGLIČ OG DEN TIDLIGERE VERDENSMESTER – LOKALE MADS PEDERSEN – BESØGER I 2022 DESTINATION SJÆLLAND, NÅR DE SAMMEN MED RESTEN AF FELTET BEGYNDER TRE UGERS TOUR DE FRANCEUDFORDRINGER PÅ DANSK GRUND. Kom helt tæt på rytterne, når de lørdag den 2. juli kører gennem Destination Sjælland, hvor ruten byder på smukke fjordlandskaber, malerisk natur og 199 udfordrende kilometer med 50 kilometer langs Sjællands vindblæste vestkyst. På 2. etape skal feltet prøve kræfter med kampen om spurtpoint i Kalundborg, den mulige sidevind på Storebæltsbroen og meget andet. Undervejs kører feltet blandt andet gennem Ahlgade i Holbæk, Elmegade i Kalundborg og forbi den gamle færgehavn i Korsør. Langs ruten og i resten af Destination Sjælland sørger ildsjæle for et væld af underholdning, kunstinstallationer og spændende tiltag, der gør tiden op til og selve Tour de France-besøget til noget helt specielt, mens der heppes på feltets rytter, der formentlig også tæller prominente danske navne som Michael Mørkøv, Jonas Vingegaard, Kasper Asgreen og mange andre.

SAMMEN OM TOUREN HERTIL.DK

133


134

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ÅRET RUNDT ER DER SPÆNDENDE, FESTLIGE OG MINDERIGE EVENTS I DESTINATION SJÆLLAND.

Hele familien kan få én på opleveren, uanset hvornår I er på besøg.

FIND INSPIRATION NEDENFOR ELLER SE MERE PÅ

desj.dk/detsker 2022

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG GØRLEV-HØNG-SLAGELSE OG HØNG-STENLILLE Ren nostalgi: En unik rejse for hele familien med et mere end 100 år gammelt damptog eller motortog fra 1920’erne. Find køredage og køreplaner på dit-veterantog.dk

5-7/5-2022

SLAGELSE STREET ART FESTIVAL, SLAGELSE Danske og internationale kunstnere sætter deres tydelige præg på byen, når Slagelse Street Art Festival udsmykker bygninger, vægge, veje og fortove. Oplev artisterne arbejde med 3D-kunst, gigantiske malerier og meget andet. Se mere på slagelsestreetart.dk

3-5/6 2022

TRÆSKIBENES PINSESTÆVNE, KORSØR I begyndelsen af juni lægger op mod 100 træskibe til kaj ved Korsør Havnedage, når der er pinsestævne. Havnen bliver omdrejningspunkt for et væld af aktiviteter med maritim festival, børneaktiviteter og oplevelser på vandet. Se mere på korsoerhavnedage.dk

18/6 2022

30/6-5/8 2022

23/6-2/7 2022

23/7 2022

FEST I PARKEN, SORØ Christopher, Lis Sørensen og Tobias Rahim er bare nogle af kunstnerne, der står på scenen, når der er Fest i Parken. I den smukke natur tæt på Sorø Sø inviterer Parnas Natur og Aktivitetspark til en hyggelig dag med samvær, god musik og lækker mad fra lokale spisesteder. Se det fulde program på festiparken.dk

SLAGELSE FESTUGE, SLAGELSE Slagelse Festuge er tilbage med fantastiske koncerter på Nytorv. Det bliver en festuge i højeste gear med events for hele familien såsom Dyrenes Dag, motionsløb og Touren på Sjælland på storskærm. Program på slagelsefestuge.dk

26/06 2022

DYRENES DAG, SLAGELSE På Dyrenes Dag i Anlægget kan hele familien hilse på alverdens udstillede dyr og opleve et væld af aktiviteter, opvisninger og underholdning. En super dejlig dag. Program på slagelsefestuge.dk

3. JUNI SØRBY MARKED SØRBY sorbymarked.dk

27. JUNI – 3. JULI FORENINGEN 1684-1862 SORØ facebook.com/historiefestival

12.-13. NOVEMBER KUNST OG KIRKER, SLAGELSE kunstogkirker.dk

10.-11. JUNI SKVULP HOLBÆK skvulpfestival.dk

13. JULI KERAMIKFESTIVAL SKÆLSKØR keramikfestival.dk

28. JANUAR 2023 KYNDELMISSE, SORØ kyndelmisse.dk

16. JUNI – 13. AUGUST MOKIO HØJBY mokio.dk

09.-10. SEPTEMBER ATLANTIA SOMMERLYD SLAGELSE sommerlyd.dk

BØRNETEATER PÅ TEATERGÅRDEN, HOLBÆK Mød børnenes venner; Skidt og Pyt i de sjove og hyggelige forestillinger på Teatergården. Familien kan nyde et par timer fulde af nærvær og autenticitet, mens de mindste leger, eller I hygger med hjemmebag i cafeen eller gårdhaven. Se mere og book billetter på teatergaarden.dk

SOMMERKONCERT 2022, SVINNINGE Nogle af Danmarks største artister – Mads Langer, D-A-D og mange flere – sørger for musikken, når der er Sommerkoncert på Svinningegården. Under parkens bøgetræer kan I nyde koncerterne akkompagneret af gourmetøl og hjemmelavet mad af råvarer fra markerne omkring gården. Se program og meget mere på svinningegaarden.dk

30/09 2022

SCT. MICHAELS NAT, SLAGELSE Danmarks største kulturnat uden for København sætter fokus på kulturen og de mange tilbud, som findes i Slagelse. Åbent hus i hele byen og med mere end hundrede forskellige events. Se mere på kulturnat.dk

8-16/10 2022

SMAG LOKALT-MADFESTIVAL, DESTINATION SJÆLLAND Konceptet er enkelt: Der bliver kreeret udsøgte kulinariske retter med mindst fem egnsunikke produkter og mindst to retter. Lokale producenter og spisestedernes dygtige kokke sørger for at servere velsmagende oplevelser for dine smagsløg. Se mere på smaglokalt.dk


135

BØRNETEATER

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

SLAGELSE FESTUGE

SCT. MICHAELS NAT

DYRENES DAG

FEST I PARKEN

TRÆSKIBENES PINSESTÆVNE

SMAG LOKALT-MADFESTIVAL

VESTSJÆLLANDS VETERANTOG

STREET ART SVINNINGEGAARDEN


136

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

ALLEREDE MÅNEDER I FORVEJEN BEGYNDER FORBEREDELSERNE TIL ÅRETS GRÆSKARFESTIVAL OG HALLOWEEN, NÅR FRØENE SÅS OG PLANTERNE FÅR AL DEN KÆRLIGHED, DE KAN TRÆKKE SÅ DE KAN BLIVE TIL STORE SMUKKE ORANGE GRÆSKAR.

FRA GRÆSKARFESTIVAL TIL SEJLENDE JULEMÆND Halloween i Destination Sjælland betyder både uhygge og ægte hygge, når der skal skæres i græskar, findes på udklædninger og gås fra dør til dør med ”slik eller ballade”. Julen er lysene og hjerternes fest. I Destination Sjælland kan I smovse i æbleskiver og finde unik pynt til juletræet, når I besøger de mange julemarkeder. I kan stå på skøjter på skøjtebanen Isrosen i Holbæk, ligesom julemanden kommer sejlende til både Holbæk og Skælskør. Det er også tid til at gå en tur i købstæderne for at købe julegaver og nyde byernes julepynt, ligesom Birkegårdens Haver inviterer indenfor med et sandt orgie af smukke julelys.


D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D

HALLOWEEN OG UHYGGE 17.-22. OKTOBER Græskarfestival graeskarfestival.dk 20. OKTOBER Skumringstur Høng-Gørlev Dit-veterantog.dk 15.-23. OKTOBER Halloween i Birkegårdens Haver birkegaarden.dk UGE 41-43 Halloween på Kragerup kragerup.dk

JUL 12.-13. NOVEMBER Julemarked på Kragerup Gods kragerup.dk 19.-20. / 26.-27. NOVEMBER 3.-4. / 10.-11. / 17.-18. DECEMBER Jul på Vingården dyrehoj-vingaard.dk

ET STENKAST FRA STOREBÆLT

STOREBÆLT CAMPING OG FERIECENTER

Hvis de betagende solnedgange over Storebælt, der kun ligger få meter fra pladsen, ikke er nok, så byder Storebælt Camping og Feriecenter på skønne omgivelser. Mens bølgerne vugger ind mod stranden og den friske havluft glæder sindet, byder Storebælt Camping og Feriecenter flere gange om året indenfor til en stribe spændende events med koncerter, messer, fællesspisning og meget andet.

25.-26. NOVEMBER 2.-3. DECEMBER Julemarked på Sorø Museum vestmuseum.dk 26. NOVEMBER Jul i håndværkergaden på Slagelse Museum vestmuseum.dk 25.-27. NOVEMBER 2.-4 / 09.-11. / 16.-18. DECEMBER Eventyrlig jul på landet birkegaarden.dk 26.-27. / 30. NOVEMBER 2.–4. DECEMBER Jul i Nyvang oplevelsescenternyvang.dk 10.-11. DECEMBER Julearrangement på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm sporvejsmuseet.dk 10.-11. DECEMBER Julemarked på Holbæk Museum vestmuseum.dk 10.-11. / 17.-18. DECEMBER Julemandens tog, Gørlev-Høng-Slagelse dit-veterantog.dk

EVENTS 28.05.2022 KL. 14.00 FOREDRAG V/KURT FREDERIKSEN Nordkap tur/retur med traktor og campingvogn 04.06.2022 KL. 18.00 PINSELØRDAG Helstegt pattegris og kyllinger samt underholdning 10.06-12.06.2022 STRIKKECAMP, 10 ÅRS JUBILÆUM Vi afholder vores årlige StrikkeCamp med workshops, butikker og festmiddag m/underholdning. 23.06.2022 KL. 18.00 SCT. HANS AFTEN Spisning i Madhus Bælt’Stedet. Derefter bål ved stranden

29.07.2022 KL. 18.00-24.00 KANDIS KONCERT Spisning, dans og festlig stemning 06.08.2022 KL. 10.00-16.00 KRÆMMERMARKED Masser af boder, kom og gør en god handel 08.10.2022 KL. 18.00-24.00 TYROLERFEST Øl, fis og hornmusik med Tyrolerband 02.12.2022 KL. 18.00-24.00 JULECABARET Festlig aften med julefrokost, ABBA-musik og underholdning

STOREBAELTFERIECENTER.DK

137


138

D E S T I N AT I O N S J Æ L L A N D


139

LYDLØS FARVERIG PRÆCISION I BEGYNDELSEN AF AUGUST FARVES HIMLEN OVER DESTINATION SJÆLLAND I ALVERDENS FARVER, NÅR DANMARKSMESTERSKABET I BALLONFLYVNING, DREAMBALLOON CUP 2022, AFVIKLES MED SLAGELSE KOMMUNE SOM BASE.

De smukke luftballoner vil i flere dage sætte deres tydelig præg på himlen, når de dygtige ballonpiloter dyster. Mesterskabet afvikles 9.-13. august. Undervejs dystes der i præcision i forskellige konkurrencetyper, som udvælges på baggrund af vejret og lokale geografiske forhold. - En luftballon har ikke noget rat og flyver altid i vindens retning med vindens hastighed. Der er dog altid lidt forskellige retninger og hastigheder i de forskellige luftlag, forklarer presseansvarlig Michael Hesselvig og uddyber: - Derfor vil publikum ofte se ballonerne flyve op og ned for at læse, hvordan vinden er i de forskellige luftlag. Den pilot, der er bedst til at bruge forskellene, vil ofte være den pilot, der kommer tættest på målet og vinder konkurrencen.

Konkurrencerne ved DM i ballonflyvning foregår som regel om morgenen og om aftenen. Der bliver rig mulighed for at følge flyvningerne over Sjælland i løbet af konkurrencen, men det kræver, at I følger godt med på facebooksiden ”DM Ballon, DreamBalloon Cup”, så I kan rykke hurtigt og se starten med de mange flotte luftballoner samlet. - Der er planlagt otte flyvninger. Det besluttes først i sidste øjeblik, hvor vi flyver fra, da vi er meget afhængige af, at vindretningen er den rigtige. Startsted afsløres dagligt kl. 5.30 og 17.30, fortæller Michael Hesselvig. Det kan forekomme, at flyvninger bliver aflyst, da luftballoner ikke kan flyve, når der er nedbør, stærk vind eller turbulens.


DESJ.DK #DESTINATIONSJÆLLAND


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.