Page 1

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:07

Nummer 1, september 2010

Pagina 1

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad

Hét Binnenstadmagazine

Pauline Krikke feliciteert Stichting Binnenstadsmanagement Binnenstad toont nieuw gezicht Nieuw elan in Arnhemse binnenstad SDHA garandeert 20% omzetstijging Omdat elke onderneming, elke (winkel)straat in onze Arnhemse binnenstad de moeite waard is. Omdat wij denken dat het altijd beter kan. Omdat samenwerken écht loont. Daarom Arnhem! hét Binnenstadmagazine voor, door en van ondernemers. Het blad, dat uw winkel, horecabedrijf of dienstverlening tot één gezamenlijk product verbindt: de binnenstad van Arnhem!


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:07

Pagina 2

HET GROOTSTE THEATER VAN NEDERLAND De ene keer een enthousiast meezingend publiek bij Marco Borsato. Dan weer een volle bak bij AndrĂŠ Rieu. En tijdens de wedstrijden van de Davis Cup kunt u er als toeschouwer zelfs een tennisbal horen vallen. Het GelreDome mag er dan misschien uitzien als een voetbalstadion, het is zo veel meer dan dat. We kunnen het voor u inrichten als concertpodium, muziektheater, sporttoneel, maar natuurlijk ook als bĂźhne voor bedrijfsfeesten. U heeft de keuze uit diverse uitgekiende inrichtingsconcepten voor 8 tot 34.000 bezoekers. Bovendien is de akoestiek uitstekend en is de sfeer dankzij het lichtdichte dak altijd intiem. Van een megashow van U2 tot het Hema Helden Festijn: het GelreDome kan elk evenement aan. Reserveren voor het grootste theater van Nederland? Bel voor een afspraak naar 026-8807888, mail naar info@gelredome.nl of kijk op www.gelredome.nl.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:08

Pagina 3

Voorwoord Geachte lezer, Hier is het dan, het eerste exemplaar van het Binnenstadmagazine. Een nieuw magazine voor en over de binnenstad van Arnhem. Ik feliciteer de Stichting Binnenstadmanagement Arnhem van harte met dit mooie product. Ik vind het een eer om het voorwoord te mogen schrijven voor deze eerste editie. Als burgemeester van Arnhem ben ik trots op onze binnenstad, het succesvolle economisch hart van onze stad. Wist u dat de binnenstad bijna één vijfde deel van de Arnhemse werkgelegenheid voor haar rekening neemt? Herinnert u zich de woorden uit het juryrapport voor Beste Binnenstad nog? Er stond: “Arnhem is een complete stad met een knusse uitstraling: groot en kleinschalig”. Mooier kan ik het niet zeggen. De jury complimenteerde Arnhem met de uitstekende samenwerking tussen ondernemers, gemeente en andere organisaties. De titel Beste Binnenstad gold maar twee jaar. Maar die samenwerking staat nog steeds. Dit Magazine getuigt daarvan en zorgt er bovendien voor dat die samenwerking in stand blijft en verder kan worden verdiept.

Het magazine biedt ruimte aan een breed scala van organisaties die belangen hebben in de binnenstad. Ook ondernemers buiten het centrum worden niet vergeten. Ik noem als voorbeeld Modekwartier Klarendal, Hommelseweg en Steenstraat. Deze verbreding van de doelgroep vind ik een belangrijke meerwaarde van dit magazine. Het gemeentebestuur werkt er samen met ondernemers hard aan om de aantrekkelijkheid van de binnenstad verder te vergroten. Het meeste werk wordt door ondernemers zelf gedaan, dat moet gezegd worden. Maar de gemeente creëert, waar mogelijk, de goede randvoorwaarden. De binnenstad leeft. Ondernemers en hun bezoekers zijn daarvoor van ongekend belang. Al met al genoeg reden voor een eigen magazine. Een magazine met veel informatie over zaken die belangrijk zijn voor ondernemers. Maar ook een magazine met leuke tips en nieuwtjes. Ik wens u heel veel lees- en kijkplezier. Pauline Krikke, Burgemeester

Inhoud Voorwoord

3

Transferium Gelredome

18

Nieuwe binnenstadcampagne

4

Colofon

18

Column Han Overkamp

6

Binnenstadsborrel

19

Berichten uit de binnenstad

6

Musiskwartier

21

Oplossing Gele Rijdersplein

8

Derde ster KVO

22

Verticaal groen in Stegengebied

10

Ondernemersfonds Arnhem

24

Koninklijke Horeca Nederland

12

Servicepunt Detailhandel & Horeca

27

Bijenkorf Arnhem

14

Modekwartier

28

Binnenstadmonitor

15

Velperpoort District

29

Nieuw elan in de binnenstad

16

Evenementen

30

Arnhem! magazine

3


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:09

Pagina 4

HERKENBAAR IN TALLOZE VARIATIES

Nieuwe Binnenstadcampagne: net even anders Herkenbaarheid en herhaling zijn voor u als ondernemer sleutelbegrippen als het gaat om uw reclame-uitingen. Aan uw huisstijl herkent de consument u en uw producten. In de meeste gevallen wordt deze doorgevoerd in uw brochure, op de verpakking, op uw website en wellicht op uw producten. Uw huisstijl draagt eraan bij, dat u de volgende keer meteen wordt herkend. Iets dergelijks doet SBA met ons gezamenlijke product: de binnenstad. Sinds kort is onze binnenstadcampagne op onderdelen vernieuwd. Dat is ook voor u interessant. Deze binnenstadcampagne maakt deel uit van het bredere ‘citymarketing’ concept, waarmee de aantrekkelijkheid en het karakteristieke van de stad regionaal, landelijk en zelfs internationaal onder de aandacht worden gebracht. Arnhem profileert zich anno 2010 als ‘groen’ en ‘creatief’. Met onze parken, het groen zelfs in ons winkelgebied en met de titel ‘Groenste stad van Europa’ is dat een sterk imago. ‘Creatief’ verwijst naar het grote aanbod aan musea en de vele uitingen op het gebied van mode en design. De binnenstad is een speciaal stukje Arnhem, dat daarom ook op een bijzondere manier naar buiten ge-

4

Arnhem! magazine

bracht mag worden. We richten ons daarbij vooral op alle facetten van winkelen/shoppen, uitgaan en cultuur in het winkel- en uitgaansgebied.

Nieuw logo: Binnenstad Arnhem De periode ‘Arnhem, Beste Binnenstad 2007-2009’ is voorbij. Alleen al daarom een nieuw logo: ‘Binnenstad Arnhem’. De in perspectief geplaatste letters nodigen als het ware al uit om het winkelgebied binnen te gaan. Maar er is meer: onze totale lay-out is op onderdelen subtiel


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:09

Pagina 5

gewijzigd: kleurrijk, rijkelijk gebruik makend van beeld en altijd herkenbaar door de drie basiskleuren: twee tinten blauw en oranje. Steeds ‘ondertekend’ met ‘Binnenstad Arnhem’ als dé signature van ons gezamenlijke product. Daarnaast hebt u waarschijnlijk al gezien, dat we de ‘made in [Arnhem]’ campagne ook nu voortzetten. De kreet ‘Arnhemse meisjes’ is echter komen te vervallen. Ook is er een evident onderscheid tussen het hoofdbeeld als blikvanger en de begeleidende subbeelden. Variatie in tekstkleur (zwart, wit, grijstinten) hoort tot de mogelijkheden en er wordt ‘gespeeld’ met de grootte van de witte infobalk. Waar alleen beeld de boodschap kan overbrengen, zijn toevoegingen zelfs storend. De kunst van het weglaten dus.

Niet alleen op binnenstadarnhem.nl Wij zijn met onze nieuwe lay-out al gestart. SBA gebruikt de nieuwe vormgeving in al haar uitingen: neemt u eens een kijkje op de nieuwe website binnenstadarnhem.nl. De kenmerkende kleurstellingen vormen samen met het gebruik van foto’s, filmpjes, illustraties en korte duidelijke teksten het format. De uitstraling blijft daarbij rustig en overzich-

telijk, net als de ‘look en feel’ van dit magazine bijvoorbeeld. En misschien herinnert u zich onze uitnodiging voor onze SBA ondernemersborrel of heeft u onze advertentie in de bijlage van De Gelderlander nog op het netvlies staan.

Voor elke onderneming toepasbaar Het gebruik is echter niet alleen aan SBA voorbehouden; integendeel. Juist omdat alle ondernemingen het gezamenlijke product ‘binnenstad’ vormen, is gebruik maken van (delen van) een zelfde format bijzonder effectief om traffic naar het winkelgebied te genereren. Door de nagenoeg eindeloze variatiemogelijkheden is het gevaar van een te grote uniformiteit tussen u en uw collega-ondernemers niet aanwezig. De voorbeelden op deze pagina’s lichten alvast een tipje van de sluier op.

Wilt u het logo, de kleurnummers en meer gebruiken? Een telefoontje naar SBA is voldoende: 026-4458223

Arnhem! magazine

5


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:09

Pagina 6

[ NIEUW GEZICHT BINNENSTAD ] Samenwerking loont Diverse belangenorganisaties in de binnenstad zie ik voor een deel op identieke wijze communiceren naar dezelfde doelgroep. Namelijk, u als ondernemer van de Arnhemse binnenstad. Weliswaar vanuit ieders specifieke invalshoek, maar toch; het economische belang van ons centrum dekt toch min of meer het spectrum waarbinnen elke organisatie communiceert. Waarom dan niet één blad, vroeg ik mij af. Dat is voor u als lezer prettiger en bovendien -niet onbelangrijk- kostenbesparend. Gelukkig stonden alle huidig partners (CCA, KHN, SDHA, Musiskwartier en gemeente) enthousiast tegenover mijn voorstel zo’n gezamenlijke publicatie uit te geven. Zo enthousiast zelfs, dat de gemeente het gebied Steenstraat/ Hommelseweg en Klarendal bij het project wilde betrekken. Eén communicatiemiddel namens alle organisaties gericht op ondernemers in de binnenstad en directe omgeving.

Het resultaat Zie hier Arnhem! Hét Binnenstadsmagazine. Inmiddels ligt er een mooi en modern vormgegeven magazine voor u. De eerste paar nummers zal het SBA volledig onder eigen regie produceren. Een flinke klus, waarvan de druppels nog op mijn rug staan. Maar alles is verlopen volgens plan. Volgens kenners kunnen we trots zijn op het resultaat.

Partners in de binnenstad verbinden De functie, het doel en de vormgeving staan. Dat was een kwestie van bedenken en uitvoeren. Voor mij is echter nog belangrijker hóe we dit hebben bereikt. Het feit dat het magazine tot stand is gekomen door de belangrijkste partners in de binnenstad te verbinden, is voor mij een bewijs dat er meer mogelijkheden zijn voor samenwerking.

‘Binnenstadshuis’ Wat ik maar zeggen wil, is dat nauwe samenwerking kan leiden tot hele mooie resultaten. Wat mij betreft is het magazine een goede start voor nieuwe gezamenlijke projecten zoals het ‘Binnenstadshuis’. Alle genoemde belangenorganisaties, met behoud van eigen identiteit, verenigd onder één paraplu met één gemeenschappelijk doel en boodschap. Han Overkamp, Binnenstadsmanager

6

Arnhem! magazine

Berichten uit de binnenstad Grootwinkelbedrijven bundelen krachten Begin dit jaar is de stichting GWA (Groot Winkelbedrijf Arnhem) opgericht. Dit samenwerkingsverband is voortgekomen uit de voormalige lokale kring van de RND Arnhem, omdat de grootwinkelbedrijven in Arnhem Centrum het belangrijk vinden dat hun belangen behartigd blijven worden. Belangrijke speerpunten van het GWA zijn de verdere verruiming van de zondagsopenstelling (bijvoorbeeld openstelling op 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en Hemelvaartsdag) en een goede bereikbaarheid van de binnenstad. Het GWA is voorstander van een verruiming van de winkelsluitingswet, waardoor iedere winkelier zelf mag bepalen op zondag open te gaan. Door verruiming van de openingstijden zal - zo verwacht het GWA - de regiofunctie in kracht toenemen. Het GWA-bestuur wordt gevormd door Suus Brands van Albert Heijn, Christel Holweg van de Bijenkorf, Gerrit Everts van V&D en Jeroen Mertens van de Media Markt.

Zaterdagavond 18 september: eerste editie ‘Avond vol Kunst’ Zodra op zaterdag 18 september de winkels gesloten zijn, openen musea, expositieruimtes, galeries en kunstwinkels in de binnenstad van Arnhem (19.00 – 23.00 uur) hun deuren. Hiermee krijgt de binnenstad op de 18de haar eerste ‘Avond vol Kunst’; een avond die in een sfeervolle ambiance toegang biedt tot de beeldende kunst die Arnhem rijk is. Vanaf 19.00 uur zullen meer dan twintig locaties in de binnenstad geopend zijn en hun passie voor de beeldende kunst tonen.

In het zonnetje: AEDhulpverlener Mick Visser SBA zet AED-hulpverlener Mick Visser hier graag even in het zonnetje. Mick heeft het laatste half jaar namelijk snel en adequaat opgetreden in maar liefst acht gevallen van acuut hartfalen. Meestal was hij als eerste ter plaatse. Hij woont dan ook in de binnenstad, maar dat is niet de enige reden: om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn, staat hij ook in verbinding met de alarmering door brandweer en politie. Kortom, Mick is gewoon bijzonder betrokken bij het optimaal functioneren van deze acute hulpverlening. Momenteel brengt hij bijvoorbeeld met eigen onderzoek in kaart, hoe op dergelijke voorvallen van de eerste melding tot de afhandeling gereageerd is. Ook de omstandigheden ter plekke worden door hem in beeld gebracht. Daarnaast werkt Mick samen met SBA aan een upgrade van de AED kasten. Zo zullen hierin onder andere goed herkenbare hesjes worden geplaatst, zodat ter plekke duidelijk is wie de regie heeft bij een incident. Mick volgt een medische opleiding en werkt als stagiair bij Alysis.

Het Stegengebied zal het epicentrum zijn van deze eerste ‘Avond vol Kunst’. Van een tour door het Historisch Museum tot een ontmoeting met de kunstenaars zelf. Buitenkunst op het Eiland belooft een bijzondere belevenis te worden. In de Bentickstraat is het edelsmid Alexander van den Hoven die zijn bezoekers die avond een kijkje in de keuken laat nemen. Ook in het Modekwartier Klarendal zullen verschillende winkels geopend zijn. Kijken begint al in de Hommelstraat, waar het Arnhems Keramiek Atelier gevestigd is. Genieten van een hapje, drankje en live kunst kan tenslotte in diverse culturele hotspots. Voor ‘Avond vol Kunst’ zoekt SBA samen met de deelnemers voor elke editie één prominent kunstwerk van een Arnhemse kunstenaar uit om dit tijdens het evenement in de openbare ruimte een prominente plek


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

te geven. Op 18 september staat het kunstwerk ‘Blue Ripple’ van de zojuist aan ArtEZ afgestudeerde Andy ten Broeke als blikvanger centraal op het Eiland. Een dynamisch kunstwerk, dat door zijn vorm en beweging wel heel passend geïdentificeerd kan worden met de dynamiek van de binnenstad en SBA. De avond wordt om 22.00 uur besloten met een ‘culturele afterparty’ in Dudok.

17:10

Pagina 7

aandacht voor winkelen, eten en drinken, uitgaan, cultuur, groen, recreatie en evenementen. Op het ondernemersgedeelte heb-

Eusebiustoren komende jaren in 3D Христо Владимиров Явашев, ofwel beelden kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff kan er jaloers op zijn.

Nieuwe Zwanenroutegids Arnhem kent als culturele hoofdstad van het Oosten veel plekken waar kunst en design te vinden zijn. Twee jaar geleden zijn deze plekken gebundeld in een Zwanenroutegids; een overzicht van en een route langs Arnhemse kunst en design. Wethouder Michiel van Wessem zal bij de opening van de ‘Avond vol Kunst’ om 19.00 uur de allernieuwste editie van de Zwanenroutegids in ontvangst nemen. De gids is bij elk van de 27 in de route opgenomen locaties verkrijgbaar; daarnaast ook verkrijgbaar bij SBA, VVV, bibliotheek etc.

Vernieuwd: www.binnenstadarnhem.nl De virtuele presentatie van de binnenstad verzorgt SBA onder andere met de vernieuwde site binnenstadarnhem.nl. Dé website van de binnenstad is volledig nieuw vormgegeven en sluit aan bij de ‘made in [Arnhem] campagne’. Het belangrijkste verschil begint al met de homepage. Er is een duidelijk onderscheid tussen het bezoekersgedeelte en dat deel van de site, dat juist voor u als ondernemer nuttige informatie te bieden heeft.

het stadsprogramma. We doen in het volgende nummer van het magazine uitgebreid verslag van de avond en zullen u informeren over hoe u zich kunt verbinden met het festival en haar modeminnende publiek.

ben we naast berichten, nieuws, een agenda ook ruimte gemaakt voor ‘Marketing & Promotie’. Is ‘twitteren’ iets voor u? Surft u dan alvast even naar www.twitter.com/arnhemcentrum. Wij zullen uw verzoek ons te willen volgen zeker accepteren. Tot slot onze uitnodiging: kijkt u zelf even rond.

Voorpublicatie De volgende Arnhem Mode Biënnale vindt volgend jaar plaats van 1 juni tot en met 3 juli. Met een uitgebreid progamma aan exposities, modeshows, een shoppingroute en optredens verspreid door de binnenstad kan het festival rekenen op meer dan 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland, wat AMB tot ’s werelds grootste culturele mode-evenement maakt. Meer dan voorgaande jaren zoekt AMB het contact met de ondernemers in Arnhem op. Daarom organiseert de stichting 21 oktober een Kick-Off op de nieuwe hoofdlocatie van de editie 2011. Tijdens de presentatie worden genodigden ingelicht over onder andere

Op 3 september lieten professionele abseilers zich langzaam vanaf het topje van de Eusebiuskerk naar beneden zakken. Missie: het aanbrengen van een frame aan de steigers van de meest bekende toren van onze stad. Dat raamwerk moet de basis gaan vormen van een tijdelijke weergave van de toren. Vervolgens wordt hierop door bureau Diep een ‘banenplan’ afgetekend. Niet in de betekenis van arbeidsplaatsen voor ‘hoog’ opgeleiden, maar een nauwkeurig ingemeten stramienverdeling van alle verticale oppervlakken. Nedersign BV uit Duiven maakt op basis van deze gigantische ‘bouwtekening’ alle prints, die samen een virtuele Eusebiustoren zullen presenteren. Professioneel behangen voor gevorderden dus. Het eindresultaat ziet u naar verwachting eind deze maand: een reële schets van Arnhems trots mét wijzerplaat en echte wijzers. Opdat u de komende tien jaar de aanblik van de echte Eusebius toren niet zult vergeten en altijd zult weten hoe laat het is…

De site is ons visitekaartje en een eerste kennismaking met het centrum en omgeving voor de bezoeker. Natuurlijk met

Arnhem! magazine

7


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:10

Pagina 8

[ TIJD VOOR EEN OPLOSSING ] De strijd is getreden en verloren. Looierstraat en Gele Rijdersplein zijn voor de volle 100 procent autoluw gemaakt. Winkeliers in het gebied zijn vertokken en ondernemers die in het gebied actief zijn, hebben het moeilijk. Het einde van een triest politiek (dwaal)spoor, of een aanzet voor nieuwe kansen? De bittere verwijten zijn begrijpelijk, maar helpen niet. En misschien gloort er licht aan de horizon. Diverse partijen hebben plannen geleverd om van het plein en de directe omgeving weer een levendig stukje Arnhem te maken. Dat deden ook projectontwikkelaar Frank Donders en CCA-voorzitter Jos Wegdam. Komt er een overdekte markthal op het Gele Rijdersplein?

CENTRO MERCADO ARNHEM OP HET GELE RIJDERSPLEIN?

Hoog tijd voor nieuwe impuls “Ook wij hebben ons als CCA tot het uiterste ingespannen om een van de mooiste en bekendste plekken in Arnhem de parkeerfunctie voor bezoekers te behouden”, zegt Wegdam. “Tot aan de gang naar de rechter toe. Maar op enig moment moet je de situatie accepteren zoals deze is en je op de toekomst richten. Die toekomst voor het Gele Rijdersplein is er een waarin detailhandel een belangrijke plaats blijft houden. Ook de gemeente heeft dat in haar beleid vastgelegd. Het plein is bestempeld als belangrijk aandachtgebied. Voor de Kerst zal het College een besluit genomen hebben over de langetermijnvisie voor het Gele Rijdersplein en omgeving. Wij hebben hiervoor een suggestie gedaan.

Foto’s: Rob Wolvenne

Centro Mercado Arnhem - De kansen in cijfers Kern van de malaise is, dat het plein weliswaar een facelift heeft gekregen, maar het blijft de bezoeker niet uitnodigen. Met als gevolg dat winkels het moeilijk hebben. Een aantal – en niet de minste – zijn al noodgedwongen naar elders vertrokken. Met leegstand als gevolg, wat de sfeer nog onaantrekkelijker maakt. Een publiekstrekker die de binnenstad nog niet kent kan de loop weer in het plein krijgen. Wij denken hierbij aan een overdekte markthal. Iedereen kent van zijn vakantie wel die gezellige markten waar je op één locatie een uitgebreid en divers assortiment versproducten vindt. Een mooi en sfeervol gebouw midden op het plein; dat trekt publiek. Daarvan zullen de

8

Arnhem! magazine

• In het centrum en directe omgeving wonen 28.168 mensen. • In het centrum van Arnhem werken 17.500 mensen. • 50% van de bestedingen in het centrum in de dagelijkse sector komen van mensen uit het centrum en directe omgeving. • 19%van bestedingen in de dagelijkse sector vloeit toe van buiten de gemeente Arnhem. • De omzet van winkels in de dagelijkse artikelen in Arnhem is 6.600 euro per m2 per jaar. • De Arnhemse binnenstad trok in 2007 333.600 bezoekers per week. • 15% van deze bezoekers doet bestedingen in de dagelijkse sector. • Voor 48% van de klanten van de dagelijkse sector is nabijheid het belangrijkste motief.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

omliggende winkels gaan profiteren. En waar (detail)handel het goed doet, is geen leegstand. Wij hebben als CCA gebruik gemaakt van ons recht om in te spreken en hebben deze ideeën aan de politiek gepresenteerd. Frank Donders Projectontwikkeling vonden we daarbij op ons pad. Hij gaf het idee nadere invulling met de ‘Mercado San Miquel’ in Madrid als voorbeeld.”

Centro Mercado Arnhem Frank Donders Projectontwikkeling zet zijn idee in de eerste ‘Centro Mercado Arnhem’ krant als volgt neer: “Waar het in onder andere mediterrane landen soms een feest is op een markt of in een markthal de ingrediënten voor je maaltijd bij elkaar te scharrelen, moet je in Arnhem een wandelaar en kenner van de stad zijn. In Nederland kennen we het fenomeen nog niet, maar een overdekte markthal kan een handige en sfeervolle plek zijn voor de inkoop van je dagelijkse versproducten. Barcelona, Birmingham en Stockholm hebben er een, maar ‘Mercado San Miquel’ in Madrid is het grote voorbeeld voor een markthal in Arnhem. In ‘Mercado San Miquel’ staan sfeer, kwaliteit en diversiteit centraal. Een markthal in Arnhem zou de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van de beste binnenstad van Nederland verder omhoog kunnen stuwen.”

Grote diversiteit Voor de exacte locatie op het plein zijn twee opties opgenomen: aansluitend op de AKU-fontein en deel uitmakend van de overkapping daar, of centraler op het plein op de plek waar nu parkeerplaatsen voor vergunninghouders zijn gesitueerd. Op een oppervlakte van 6.800 m2 zijn 22 tot 24 units gedacht. De klant kan er terecht voor brood, gebak/chocolade/ijs, koffie/thee, groente/fruit/salades, vlees/vleeswaren, vis/schaaldieren, noten/borrelhapjes, bloemen, kaas, wijn, producten van de traiteur, Surinaamse producten, Turkse producten en producten uit de Toko. Ook zullen enkele koffiebars in de Mercado gevestigd zijn.

17:10

Pagina 9

Meer aandacht voor directe ondernemersbelangen “Als City Centrum Arnhem zijn we blij samen met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem, met partijen die tot ‘het centrum in ruimere zin’ behoren en met de SBA als partner te kunnen optreden in dit nieuwe magazine. Wij vinden het belangrijk dat u als ondernemer in één blad uitvoerig op de hoogte wordt gehouden van wat er in onze binnenstad speelt. Een gezamenlijk blad is trouwens niet het enige waar wij naar streven. Momenteel onderzoeken CCA en SBA de mogelijkheid tot het oprichten van een ‘Ondernemershuis’. Wij denken aan een geschikt pand midden-in ons winkelgebied. Daarmee creëren we één centrale plek voor alle organisaties die economisch verbonden zijn met ons centrum. In dit Ondernemershuis kunt u alle informatie halen die voor u van belang is. Een plek ook waar gewerkt wordt aan de binnenstad en waar u zo kunt binnenstappen. Om Arnhem de plaats te geven die de stad verdient – namelijk dé stad van Oost-Nederland – is samenwerking echt een must. Dat doen we, zonder daarbij onze identiteit op te geven, onder andere met de andere ondernemerscollectieven in de stad. Samen hebben we bijvoorbeeld overleg gevoerd met de heren wethouders Elfrink en Van Wessem. We hebben er op aangedrongen de voornemens van het ‘Lenteakkoord’ om te zetten in daadkracht. Vanzelfsprekend is ook Rijnboog aan de orde gekomen. Wat ons betreft geldt ook hier: graag een snelle afwikkeling van de planvorming. Ik richt me nu speciaal tot onze CCA-leden. Als belangenvereniging zullen wij meer prioriteit gaan geven aan directe belangenbehartiging van onze leden. Zo’n opmerking wekt misschien de indruk, dat we de afgelopen tijd iets anders hebben gedaan. De essentie van onze aandachtverschuiving zit hem echter in het woord ‘direct’. Dat het Ondernemersfonds Arnhem tot stand is gekomen waardoor het ‘freeriders-fenomeen’ is uitgebannen, dat velen onder u trainingen hebben gevolgd, dat u stagiaires van het ‘Citycollege’ binnen uw bedrijf opleidt, of dat er pogingen tot grootschalige detailhandel dichtbij het centrum vroegtijdig de kop in worden gedrukt, dit alles is mede het resultaat van CCAbestuurswerk. Zelfs voor een uitstekend func-

tionerend SBA hebben wij destijds de basis gelegd. Belangrijke zaken op de lange termijn, maar misschien niet altijd even duidelijk zichtbaar voor onze leden. De huidige economische situatie vraagt echter ook om directe belangenbehartiging. Uw belang komt bijvoorbeeld meteen in beeld op het moment dat uw bedrijfspand te hoog voor de WOZ is aangeslagen. In een aantal situaties hebben wij via ons netwerk ondersteuning kunnen bieden. Voor de komende OZB-ronde ziet het ernaar uit, dat we onze leden bij de diensten van ‘WOZ Consultants’ een aantrekkelijk aanbod kunnen doen. Een gebied als de Rijnstraat, staat door het uitblijven van Rijnboog en door het nog steeds niet gerealiseerde station, al te lang onder druk. Dan valt zo’n besluit, de pendelbus van en naar het Transferium te laten vervallen, helemaal ongelukkig uit. In dezelfde lijn mag er over de exploitatie van de Historische Kelders eindelijk eens duidelijkheid komen. Als impuls voor het Gele Rijdersplein hebben we een suggestie gegeven. U leest hier elders over in dit blad. Onder belangenbehartiging verstaan we tot slot ook het streven naar direct voordeel voor onze leden. Op het moment van het ter perse gaan van dit magazine werken wij hard aan een CCA-actieplan. Wij zoeken naar de mogelijkheid tot kortingen van leveranciers en aan zogenaamde ‘goodies’; leuke extraatjes die het lidmaatschap van het City Centrum Arnhem nog aantrekkelijker maken. Echter, onze ‘core business’ is en blijft de belangenbehartiging van u als binnenstadondernemer.”

Namens het bestuur van het City Centrum Arnhem Jos Wegdam, voorzitter CCA

Arnhem! magazine

9


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:10

Pagina 10

[ HET IS EEN UITSTEKEND PLAN ]

EIGEN KARAKTER STEGENGEBIED GEACCENTUEERD

Verticaal groen

en straatwerk in kleur

Amsterdam heeft zijn ‘Negen Straatjes’, Arnhem heeft het ‘Stegengebied’. Dertien kleinere straten en steegjes bieden de klant met veelal kleinere speciaalzaken een prettige variatie binnen het winkelgebied als totaliteit. Voor mensen die Arnhem kennen is dit waarschijnlijk een open deur. Maar hoe weten bezoekers van buiten de stad waar die leuke winkeltjes en boetiekjes nu precies zijn? Yvette Jacobs en Melissa Meulenbeek, voormalige ArtEZ studenten, ontwierpen een plan. Bestuurslid Wim Bouwman (Blackpoint) van het City Centrum Arnhem vertelt over hoe het Arnhemse Stegengebied nadrukkelijker onder de aandacht gebracht wordt. Daarnaast benadrukt Han Overkamp als binnenstadsmanager de voordelen en mogelijkheden van een dergelijke gebiedspromotie en verwijst naar het enorme succes van de ‘Negen straatjes’.

10

Arnhem! magazine


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:11

Pagina 11

Het Stegengebied: • Wielakkerstraat • Zwanenstraat • Beekstraat • Nieuwstad • Klarestraat • Kerkstraat • Pastoorstraat • Arke Noachstraat • Bentinckstraat • Eiland • Bovenbeekstraat • Heijdendaalsteeg • Ruiterstraat • Wezenstraat

De grotere winkels in de ‘hoofdas’, de kleinere speciaalzaken in de straatjes rondom de ‘hoofdas’. Die combinatie maakt onze binnenstad nou net even anders dan centrumgebieden elders. En sterke punten moet je onder de aandacht brengen, letterlijk. De winkelhoofdassen Roggestraat – Ketelstraat – Vijzelstraat – Rijnstraat en de hierop haaks staande Bakkerstraat – Jansstraat, zijn voor de meeste bezoekers makkelijk te vinden, voor het Stegengebied ligt dat minder voor de hand.

Dienst Stadsbeheer enthousiast Dit voorjaar presenteerden SBA en CCA met de ontwerpsters het plan aan de dienst Stadsbeheer. Wim Bouwman: “Zowel directeur Betty Mostard als stadsbouwmeester openbare ruimte Luuk Tepe waren bijzonder enthousiast. Men opperde een aanvulling met wat inmiddels ‘verticaal groen’ is gaan heten: groene klimplanten langs de gevels, verder geleid over (een deel van) de straat. Een uitstekend idee, waarmee de dienst onder leiding van stadsdeelmanager Harrie van Winsen in 2009 al in de Beekstraat, Nieuwstad en Walstraat was gestart.”

Creativiteit bij ArtEZ Arnhem is creatief, (oud-)studenten van ArtEZ zijn het visitekaartje. Daar hebben we gebruik van gemaakt: samen met Jan de Wit (Manu), Judith ter Haar (Jones, Coming Soon), Alexander van den Hoven en senior-beleidsmedewerker afdeling Economische Zaken Guus Haenen, hebben (voormalig) binnenstadsmanager Ton Kranenburg en ik in 2008 mogen kiezen uit een viertal afstudeerprojecten met de accentuering van het Stegengebied als onderwerp. Yvette en Marissa hadden naar onze mening het meest aansprekende voorstel.

Groenste stad Recent heeft Han Overkamp samen met Harrie van Winsen zo’n 25 locaties in beeld gebracht die voor ‘verticaal groen’ in aanmerking komen. Daarmee hebben wij als binnenstadondernemers onze plannen gepresenteerd en alle ingrediënten voor uitvoering aangedragen. Als ‘Groenste Stad van Europa’ mogen we de uitstekende voorzet van Yvette Jacobs en Marissa Meulenbeek niet onbenut laten, vind ik.”

Financiële injectie gemeente en SBA Gekleurde accenten in straatwerk Rode, witte of blauwe steentjes (waaltjes of dikformaat) worden in dit concept bij elke ingang taps toelopend tussen het bestaande straatwerk verwerkt. Variatie in patronen en kleur geeft daarbij elk straatje nog eens een speciaal accent. Elk patroon heeft het visueel in zich de bezoeker als het ware het gebied in te trekken. Bovendien is in het concept opgenomen, dat bij elke winkel of horecagelegenheid een voor het Stegengebied ontworpen vignet aan de gevel is bevestigd, waarop niet alleen de naam van de winkel staat maar mogelijk ook die van collega’s in de directe omgeving.”

Over de daadwerkelijke uitvoering zegt Han Overkamp: “Het is een uitstekend plan, dat naar mijn mening de economie in het gebied een behoorlijke stimulans zal geven. Ik vind het ook een goed voorbeeld van hoe ondernemers door samen te werken hun omgeving kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk dat het enthousiasme door alle betrokkenen in het Stegengebied gedeeld gaat worden. Daarom zullen we op korte termijn elke ondernemer in het gebied uitnodigen voor een presentatie van de plannen. Voor realisatie zullen de gemeente en SBA fors in het gebied investeren. ‘Samen ondernemen’ zal ook betekenen dat er een (bescheiden) bijdrage van winkels en horeca in het gebied gevraagd zal worden.”

Arnhem! magazine

11


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:11

Pagina 12

‘Love affair met horeca Arnhem’ Directeur Jurriaan de Mol van het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen heeft zondag 5 september tijdens de UITBoulevard de Arnhem Horeca Award ontvangen. Een interview over de kruisbestuiving tussen het RBT KAN en de Arnhemse horeca.

Wat doet het RBT KAN voor de binnenstad van Arnhem, in het bijzonder voor de horeca? “Het begon in 2005 met de barbiepoppententoonstelling in het Historisch Museum tijdens de eerste Arnhem Mode Biënnale. De opening werd verzorgd door Marijke Helwegen in brasserie Dudok. ‘Lipjes getuit, borsten vooruit’, speechte Marijke. Dankzij haar flamboyante presentatie hebben we het nieuws van RTL4 gehaald. Daarna is de samenwerking steeds hechter geworden. Je kunt wel zeggen dat er sprake is van een love affair met de horeca in Arnhem en daar profiteert iedereen in de stad van.”

Wat is er de afgelopen jaren zoal gebeurd? “`Dat is te veel om op te noemen. Een paar hoogtepunten. De communicatiecampagne Made in Arnhem loopt nu voor het vijfde jaar. In 2007 hebben we met Koninklijke Horeca en de Stichting Binnenstadsmanagement het gidsje Happen & Stappen in Arnhem uitgegeven. Dat is een hit: er zijn 50.000 exemplaren van uitgedeeld. En de Arnhemse UITBoulevard, die dit jaar veel

12

Arnhem! magazine

groter en mooier was, waarbij we samenwerken met 37 partners in de stad.”

Jasper van Amstel, directeur stadion Gelredome, Winnaar Arnhem Horeca Award 2008:

Wat kan er beter op het gebied van horeca in Arnhem?

“Het was heel verrassend om de

“Laat ik eerst zeggen dat Arnhem een heel gevarieerde horeca heeft met een goede prijs/kwaliteitverhouding. De Korenmarkt verdient beter. Daar is echt iets fysieks nodig: de doorbraak richting station, zoals horeca-adviseur Roel de Boer heeft bepleit. Als het Filmhuis weg moet, dan zou ik een Arnhem Experience bouwen in de oude Korenbeurs. Met mode en design, waar mensen de jurken van Spijkers en Spijkers kunnen voelen, met een filmpje over Viktor & Rolf en voorbeelden van design en architectuur van Arnhemse ontwerpers. Zodat bezoekers Arnhem als creatieve stad het hele jaar kunnen zien.”

eerste Horeca Award te krijgen. We hebben het ervaren als een belangrijk stuk waardering van de Arnhemse horeca voor de activiteiten in Gelredome. De discussie daarover uit het verleden was daarmee meteen de wereld uit.”

Wat zit er nog in het vat? “We gaan dit najaar, in samenwerking met Airbornemuseum Hartenstein in Oosterbeek, de Liberation-route uitbreiden. Met nieuwe luisterplekken, waarvan vijf in Arnhem. Deze tocht langs historische locaties uit de Tweede Wereldoorlog trekt jaarlijks 30.000 mensen. En, heel vernieuwend: in november openen we het Historisch Belevenis Netwerk, waarmee bezoekers de regio en de steden Arnhem en Nijmegen kunnen ontdekken via mobiel internet en de drie thema’s Romeinen en Bataven, Middeleeuwen en De Slag om Arnhem. Op verschillende locaties worden in het Nederlands, Duits en Engels spannende verhalen verteld compleet met horecaen toeristische tips. Geweldig toch. De verwachting is dat Arnhem daardoor 40.000 bezoekers per jaar extra trekt.”

Arndt Stroink, manager veiligheid gemeente Arnhem, winnaar Arnhem Horeca Award 2009: “De Horeca Award ontvangen was een eer. Een blijk van waardering voor mijn inspanningen rond alle perikelen in de Arnhemse horeca. Daar is niets aan veranderd: nu vraagt de Korenmarkt extra aandacht, het is een continu proces. En zo hoort het ook.”


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:11

Pagina 13

[ PROEF NIEUWE TERRASTIJDEN ]

Arnhemse terrassen langer open “Bij ons gaat het prima. We hebben goede afspraken gemaakt met de buren”, zegt Martin Peters. Volgens de uitbater van café De Heeren van Aemstel aan de Kortestraat werkt de proef met de nieuwe sluitingstijden voor terrassen in Arnhem goed. Deze zomer zijn de terrassen bij horecazaken in de binnenstad en omliggende straten op vrijdag en zaterdag een uur langer open, tot één uur ’s nachts. Bij wijze van test. Het gaat om 25 zaken die buiten het horecaconcentratiegebied (Korenmarkt, Jansplein en omgeving) liggen. Zij moesten hun terras officieel op vrijdag en zaterdag klokslag middernacht sluiten, terwijl de zaken in het horecaconcentratiegebied hun terras tot twee uur ’s nachts mogen openhouden. Dat is meten met twee maten, vinden de betreffende horeca-ondernemers. Op hun verzoek, gesteund door Koninklijke Horeca Nederland, heeft de gemeente Arnhem ingestemd met de proef. Om zo in de praktijk te kunnen vaststellen of de extra speelruimte tot geluidsoverlast voor bewoners leidt of niet. “Ons terras zorgt juist voor een sterkere sociale controle. Mensen die langs lopen maken minder lawaai als ze mensen zien zitten dan wanneer het terras leeg is”, vertelt Ferny Gieling. Zij is samen met Roel Coppelmans eigenaar van café Metropole in de Steenstraat. Gieling en Peters zeggen dat hun terras officieel om middernacht dicht moest. In de praktijk was een gedoogsituatie tot twee uur ’s nachts ontstaan. Daar gaat nu ruim twee uur af. ‘We zijn blij met het experiment, maar op een zwoele zomeravond kost het ons omzet. Een deel van de mensen op het terras gaat naar huis’, zegt Yvonne de Ridder, eigenaar van café Vrijdag aan de Velperbuitensingel. “En het is onhandig als je het terras moet opruimen, terwijl je zaak nog open is. Onze grootste wens is: terrastijden gelijk schakelen met openingstijden.” Horeca, gemeente en binnenstadsbewoners houden de vinger aan de pols. Na 1 oktober wordt bekeken of de nieuwe sluitingstijden daadwerkelijk worden ingevoerd.

MARTINE VAN BEEK, BAR ABSOLUTE

Biertapwedstrijd Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Arnhem houdt op 4 oktober de tweede Arnhemse Biertapwedstrijd in Max Brothers, Roermondsplein 31 in Arnhem voor eigenaren en personeelsleden van horeca-etablissementen in de stad. De winnaar van de wedstrijd wordt afgevaardigd naar de landelijke finale, die op 2 februari tijdens de horecavakbeurs BBB Maastricht in congrescentrum MECC plaatsvindt. “Het is een leuk moment waarvoor veel werknemers in de horeca elkaar ontmoeten en hun vaardigheden trainen”, zegt Wolter de Bes, eigenaar van Café Meijers in de Beekstraat en bestuurslid van KHN in Arnhem. “Voor deze keer hebben we Werelddierendag in Arnhem omgedoopt tot Wereldbierendag.” Deelnemers kunnen zich op 4 oktober om één uur inschrijven. Na afloop van de wedstrijd is er een buffet en een Ninety’s feest. Vorig jaar deden er zestig mensen mee aan de Biertapwedstrijd. De Bes: “We hopen dit jaar op honderd deelnemers.” Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op: www.tappeninarnhem.nl en www.tapwedstrijden.nl

Anders dan anders ’s Avonds, wanneer de fakkels branden, komt het terras nog beter tot zijn recht dan overdag toen de jury er was, lacht Martine van Beek (32). Ze is dolblij met de 68ste plaats in de Terras Top 100 van vakblad Misset Horeca van haar bedrijf Bar Absolute aan de Arnhemse Korenmarkt. Absolute opende in april 2008 en scoorde maar liefst vijf tienen op de negen onderdelen van de landelijke test. “We doen alles anders dan anderen”, vertelt Van Beek met gepaste trots. “Geen rieten stoelen, maar een zelfgemaakte bank en strak meubilair op het terras. Geen standaardgerechten. We serveren vooral verse gerechten, bijvoorbeeld een tosti Absolute met zelfgemaakte basilicummayonaise.”

Arnhem! magazine

13


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:12

Pagina 14

Onder de naam Inspirat140n viert ’s lands meest toonaangevende warenhuisketen dit jaar het 140-jarig bestaan. De fourniturenwinkel die Simon Philip Goudsmid in 1870 aan de Amsterdamse Nieuwendijk opende bestaat al lang niet meer. Anno 2010 bieden de twaalf vestigingen van de Bijenkorf werelden van inspiratie. De landelijke openingsmanifestatie in de Beurs van Berlage stond dan ook in het teken van trendsettende vernieuwing. Een tweede jubileum werd in maart dichter bij huis gevierd: in de Ketelstraat 45 worden de kernwaarden ‘inspirerend’, ‘vernieuwend’ en ‘trendsettend’ 35 jaar uitgedragen.

35 JAAR EEN WERELD VAN INSPIRATIE IN ONZE BINNENSTAD

Trots op de Bijenkorf Arnhem

Nederlandse modestudenten - ook van ArtEZ - waren uitgenodigd hun creaties, gebaseerd op de verschillende afdelingen van de Bijenkorf, te tonen. Aansluitend werden door twintig toonaangevende Nederlandse kunstenaars als Piet Paris en Rob Scholte ontworpen wereldbollen door Christie’s geveild, waarvan de opbrengst naar UNICEF ging. Beleefden in Amsterdam ‘slechts’ 500 genodigden de manifestatie, het 35-jarig jubileumfeest in de Bijenkorf Arnhem stond helemaal in het teken van de klant. Onder andere met een chocolade-proeverij, Nespresso-cocktails, een mode-masterclass, de laatste trends en een zinderende catwalkshow was het een bijzondere, inspirerende week. Waar was jij toen de Bijenkorf Arnhem op 20 maart 1975 opende? We vragen het aan

14

Arnhem! magazine

Store Manager Christel Holweg. Zij geeft sinds juni 2009 leiding aan de vestiging Arnhem. “Ik zat toen op school in Lichtenvoorde. Maar ook toen al trok de Bijenkorf me. Elk jaar gingen we in de herfstvakantie ‘een dagje naar de stad’. En als je dan met zo’n Bijenkorftas terug op school kwam…die had nog niemand. Ik wist toen trouwens al wel, dat ik in het winkelbedrijf wilde werken. Dat is dus de Bijenkorf geworden. Begonnen als verkoopmedewerkster, als Store Manager was Den Bosch mijn vorige standplaats.” 23 jaar Inspiratie geeft een binding? “Nou en of. Het afscheid na zeven jaar ‘Den Bosch’ was emotioneel. Hier kwam ik gelukkig in een heel warm bad terecht. Het zijn hier geweldige collega’s, die ook trots zijn op ‘onze’ Bijenkorf. Een voorbeeld? We hebben toch al een heel laag ziekteverzuim, maar je moet tijdens onze Arnhemse


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:12

Pagina 15

[ HET ZIJN HIER GEWELDIGE COLLEGA’S ] jubileumweek in maart of tijdens de ‘Drie Dwaze dagen’ en de ‘Maffe Marathon’ bij wijze van spreken in het ziekenhuis liggen om niet op je werk te verschijnen. Iedereen verheugt zich daar enorm op.”

sinds kort proberen we als grootwinkelbedrijven in Arnhem onze gemeenschappelijke visie ook lokaal vorm te geven. Daarnaast zijn we ook betrokken bij projecten met een sociaal karakter in Arnhem.”

Inspiratie doen de medewerkers kennelijk ook bij elkaar op. “Zeker. Naast de twintig kunstenaars was ook elke Bijenkorf-vestiging gevraagd een inspiratiebol in te sturen. Uit zo’n 30 creaties hebben we het ontwerp van collega Rosalind Pasman gekozen. Het bleek de winnende inzending te zijn. Daar zijn wij samen met Rosalind gewoon heel erg trots op.”

Wensen zijn er ook: “Onze klanten parkeren bij wijze van spreken het liefst op de parterre. Het zou prettig zijn, als bijvoorbeeld niet ‘P Broerenstraat’ op de borden staat, maar ‘P de Bijenkorf’. Dan weet de consument ook meteen, dat hij of zij zo dicht mogelijk bij het centrum parkeert. Ook deel ik de wens van veel ondernemers, dat het station zo snel mogelijk wordt voltooid. En ja, ik weet dat we er niet allemaal hetzelfde over denken, maar als we allemaal op de koopzondagen open zijn, wordt het winkelen in onze binnenstad voor de bezoekers nog aantrekkelijker. Dat belang delen we met elkaar.”

De binnenstad van Arnhem en de wijdere omgeving betrekt Christel Holweg ook duidelijk bij het succes van de Bijenkorf: “Wij nemen actief deel aan wat er in de stad leeft. We hebben contacten met de wethouder van economische zaken, SBA en

BINNENSTADSMONITOR 2010 IN EEN VERRASSEND ANDER JASJE

SBA gaat de straat op “We willen heel graag weten wat de bezoeker vindt van ons werk in het centrum.” Dat zegt binnenstadsmanager Han Overkamp. Door de gemeente Arnhem aan te bieden de tweejaarlijkse Binnenstadsmonitor onder de hoede van SBA uit te voeren, heeft hij de daad bij het woord gevoegd. Het enquêteren van bezoekers in november zal bepaald niet onopgemerkt blijven. “Sinds 1996 is de Binnenstadsmonitor het instrument waarmee bezoekersaantallen, de waardering voor de stad en het bestedingspatroon in kaart worden gebracht. Samen met passantentellingen en de parkeercijfers levert de monitor relevante informatie op over het economisch functioneren van de binnenstad en zaken die voor verbetering vatbaar zijn. In opdracht van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente zal SBA het veldwerk op zich nemen”, zegt Overkamp. “Letterlijk in een ander jasje, duidelijk zichtbaar voor iedereen en met een hoge attentiewaarde voor de geënquêteerden.”

Fietsen als aandachttrekker

“Op ruim tien toegangswegen tot de binnenstad zullen gedurende vijf dagen in november twee professionele medewerkers per locatie passanten uitnodigen deel te nemen aan de enquête. Door uniforme opvallende kleding zijn de veldwerkers goed herkenbaar. Wie positief reageert, wordt ter plekke koffie of chocolademelk aangeboden. Na het doorlopen van de gebruikelijke vragenlijst volgen nog enkele open vragen die betrekking hebben op de SBA activiteiten en de communicatie hierover.”

Kwalitatief hoogwaardig én attractief onderzoek

“Zo krijgt SBA niet alleen een goed beeld van de waardering voor de ontplooide activiteiten, het publiek maakt op deze manier wederom kennis met onze binnenstadorganisatie. Als extra aandachttrekker wordt er een actie verbonden aan de enquete. Elke deelnemer aan de vragenlijst maakt vervolgens kans op het winnen van één van de fietsen. Deze actie, inclusief de uitslag, zal op de totaal vernieuwde website van de Arnhemse binnenstad (www.binnenstadarnhem.nl) worden gepubliceerd.”

“We zijn blij dat de gemeente enthousiast is over onze (actiematige) aanpak. Door meer en kwalitatief goede enquêteurs over vijf dagen in die week in november in te zetten, worden weersomstandigheden of andere momentgebonden invloeden ondervangen. Bovendien presenteren gemeente en SBA zich op een duidelijke en verrassende manier aan het publiek. Ik verwacht ook een goede respons; want wie wil er nu geen fiets winnen…”

Arnhem! magazine

15


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:13

Pagina 16

Nieuw elan in de binnenstad BEDRIJF:

Waar de klant minder te besteden heeft, is omzetverlies

SO PHI LOUNGE ARNHEM

voor detaillist en horecaondernemer het gevolg. Of toch

GEOPEND:

niet? CBS cijfers zeggen ‘ja’. Maar ondernemen is ook je

OKTOBER 2009

eigen koers varen, kansen zien; ook in mindere tijden.

ADRES:

De redactie van dit magazine ging op zoek naar voorbeelden van nieuw elan in de Arnhemse binnenstad.

RIJNKADE 59 EIGENARESSE:

ALIED RAGGERS

Nieuw elan in vogelvlucht Nero Bianco In de Bakkerstraat 7 opende op 26 augustus Nero Bianco. Schoenen, tassen, riemen en accessoires in het hogere segment en aangeboden in een ambiance die helemaal klopt. De eerste vestigingen in Zwolle en Leeuwarden werden in 2009 geopend, dit jaar is Nero Bianco ook in Apeldoorn en Enschede te vinden. Andries van den Berg is samen met Rob Groot eigenaar van Nero Bianco:

Bij ons koop je echt die producten die je tijdens het verblijf in het buitenland zo mooi vond, maar die, eenmaal weer hier, niet te krijgen zijn. Want het aanbod ziet er in Nederland steeds uniformer uit. Dat doorbreken wij met onze productlijn. Of we last hebben van de crisis? We merken wel, dat de klant niet meer alleen op emotie koopt. Mensen willen best geld uitgeven aan iets moois, maar dan moet alles ook perfect zijn. Maar ook dat maakt deel uit van ons Nero Bianco concept.”

Nomad Brand Store

“Wij geloven in dit nieuwe door ons ontwikkelde concept”, zegt hij. “Wij kopen onze producten uitsluitend in Italië en Spanje in.

16

Arnhem! magazine

Nomad – slaapzakken en tenten. Die associatie is algemeen bekend. Minder mensen weten dat het Nederlandse merk Nomad ook een complete kleding- en schoenencollectie ontwerpt en produceert. En dat is nu precies een van de redenen, waarom het merk in de Koningstraat zich sinds 15 mei aan de consument presenteert. “Een uitstekende plek, hier tegenover de bibliotheek”,

zegt retail-manager Marcel van Egdom. “Kaarten bestuderen, reisboeken lezen, het hoort bij avontuurlijke reislustige mensen. Bovendien is deze eerste Nomad Brand Store een goede manier om direct met de klant te communiceren en de gehele collectie te presenteren.”

Sissy-Boy Homeland Verzin het maar: een winkel waar je alles wat je thuis om je heen ziet (kleding, interieur en verzorging) kunt kopen. Dat concept heet Sissy-Boy Homeland en het bestaat al meer dan tien jaar. Een Nederlands bedrijf ook, dat Nederlandse producten op de markt brengt. In de Koningstraat 13 ging op 25 augustus de 31ste vestiging open.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:13

Pagina 17

[ IK HEB TWEE PASSIES: MIJN KINDEREN EN MIJN ONDERNEMERSCHAP ] “Eigenlijk hebben we niet veel gemerkt van een economische tegenwind”, zegt Alied Raggers. Zij opende in 2002 haar eerste horecaonderneming Rose’s Lounge op de Rijnkade. Met succes: de kritieken zijn lovend en in Rose’s is reserveren geboden. Tapas achtige ‘platters’, à la carte dineren, loungen bij één van de open haarden, muziekavonden, het veel geprezen terras en de bijzondere kleurrijke inrichting. Alied Raggers maakte van haar indrukken die ze eerder als KLM stewardess opdeed haar eigen unieke concept. Een goed lopende zaak en dan toch na negen jaar al een tweede? “Ik heb twee passies: mijn kinderen en mijn ondernemerschap. Na drie jaar Rose’s had ik mijn investeringen terugverdiend; toen werd het tijd voor nieuwe ideeën. Ja, dat bedenken en combineren tot iets unieks vind ik het leukste wat er is. Met gezond verstand en een goede visie kom je een heel eind. Met So Phi wilde ik eigenlijk al eerder starten, maar ik kon niet eerder een geschikt pand vinden. Ik ben ervan overtuigd dat, als je een uniek en goed uitgewerkt concept hebt en als je er met hart en ziel voor gaat, dat het dan ook lukt”, zegt ze.

Kleine uitdagende gerechten Kern van de culinaire belevenis op de Rijnkade nr. 59 vormen de vriendelijk geprijsde kleine uitdagende gerechten van topkwaliteit. Huisbereid en altijd vers. De menukaart is overzichtelijk en wisselt regelmatig; je laten verrassen door chef-kok Michel Kuipers kan ook. De open wijnbar biedt ruim 20 wijnen die ook per glas te bestellen zijn. Ook op het gebied van bieren is de keus groot. Borrel- en loungehapjes, So Phi op zondag met zoete en hartige lekkernijen; eten en drinken is bij So Phi very ‘sophisticated’.

Waarom in Arnhem? “Wij streven naar een landelijke dekking; daar hoort Arnhem natuurlijk bij. Wij zaten trouwens al eerder in de Bakkerstraat”, laat de commercieel directeur van de organisatie weten.

Bijzondere inrichting Een brede trap met smeedijzeren leuning en zachte led verlichting nodigt de gast uit naar het tweede en derde niveau van So Phi. Halverwege is de open keuken met het Molteni-fornuis blikvanger. Over elk detail is nagedacht; ronde, in hoogte verstelbare, tafeltjes met tin-inleg bijvoorbeeld: “Ik heb ze laten maken door mijn relaties in het Verre Oosten; een lage stand voor als je wilt loungen, de hoge voor als er gegeten wordt.” In kleur gelooide dierenhuiden op de vloer, roze en zilver combinaties op level 2 en zitjes rond olijvenbomen, bijzondere parasols en fakkels op het terras. Na driekwart jaar So Phi Lounge is een plek in ‘De 501 leukste restaurants van Nederland’ van SpecialBite een feit. Alied Raggers over het succes: “Naast het vasthouden aan je eigen concept, een bijzondere inrichting en topkwaliteit is de uitstraling van je team heel belangrijk. Hart voor de zaak hebben betekent ook hart voor je personeel hebben. Bovendien ben ik optimistisch; je kunt je nu bijvoorbeeld wel druk maken over de werkzaamheden aan de Lage Kade – het is ook erg hinderlijk – maar het is nodig en volgend jaar is het beter. Ik denk dat ik het plezier in mijn werk en mijn gedrevenheid overbreng op de 160 mensen die in mijn twee bedrijven werkzaam zijn. Onze gasten zullen dat op hun beurt ervaren.” Het personeel noemt haar wel eens ‘de moeder van de organisatie’. “Je wilt gewoon graag voor haar werken en iedereen kan als dat nodig is ook met zijn of haar persoonlijke dingen bij haar terecht”, tekenen we tijdens het loungen op.

De Rijnstraat, waar zij in zes jaar tijd drie modewinkels opende, gaat haar ter harte. “Ik zou het heel goed voor de straat vinden, als er zich hier een exclusief merk zou vestigen. Zo’n trekker zou ons als ondernemers goed doen. Ook het zo snel mogelijk afmaken van het station zal een positieve impuls geven trouwens.” Maar tegenwind of niet, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De onderneemster heeft samen met Carolien van Rooij op nummer 20 de derde damesmodezaak ge-

“Nu zijn we terug in een aanzienlijk grotere winkel met kleding én interieur en verzorging. Of we last hebben van de crisis? Er waren jaren dat we jaarlijks acht vestigingen konden openen. Nu doen we dat met zo’n drie per jaar geleidelijker aan.”

Saint Tropez “Je moet echt ballen hebben om in de Rijnstraat een nieuwe winkel te openen.” De uitspraak van Veronique Gallé is pittig.

opend: Saint Tropez. Waar Jackpot zich met sportief/klassiek op de rijpere vrouw richt, Part Two stijlvol en modisch is voor de dertiger, staat Saint Tropez voor jong, modisch en aan de onderkant van het middensegment gepositioneerd. “Zeker in lastige tijden is ondernemen ook risico spreiden”, zegt Veronique.

EN DAN NOG EVEN DIT: Vijf ondernemers passeerden de revue. Uit verschillende branches, werkend vanuit uiteenlopende concepten en variërend in grootte. Wat zij delen, is het lef om juist in mindere tijden toch iets nieuws neer te zetten. Nieuw ook voor het winkel- en horeca aanbod in de binnenstad. Ondernemen tegen de stroom in misschien wel, maar steeds met het eigen kompas als leidraad. Heeft goed ondernemerschap niet te maken met de juiste balans tussen risico nemen en de vaste wil om datgene waarin je echt gelooft te realiseren? Ons winkelgebied wordt er steeds een stukje aantrekkelijker door. Wordt ongetwijfeld vervolgd in onze tweede editie.

Arnhem! magazine

17


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:13

Pagina 18

TRANSFERIUM GELREDOME NOG GEEN GESLOTEN BOEK

Exploitatie

kan stukken goedkoper Het Transferium Gelredome is per 1 september jl. opgeheven. Het combinatiekaartje waarmee geparkeerd kon worden en dat aan maximaal vier personen recht gaf op een retourtje per pendelbusje naar de Rijnstraat en het station, bestaat niet meer. Wie de auto aan de rand van de stad wil parkeren om per openbaar vervoer de reis naar het centrum voort te zetten, is nu aangewezen op lopen naar het busstation en op de strippenkaart/OV-chipkaart. Wethouder Leisink, met zowel mobiliteit als financiën in de portefeuille, vond de jaarlijkse netto exploitatiekosten € 267.500,- te hoog. Op het eerste gezicht een voor de hand liggende beslissing in een tijd waarin bezuinigingen centraal staan. Maar is het eigenlijk wel zo logisch en kan het niet goedkoper? SBA en CCA hechten belang aan de functie van een Transferium. Zij hebben dan ook een uitgewerkt alternatief plan ontwikkeld dat in feite alleen maar voordelen heeft, terwijl de door de gemeente berekende

exploitatiekosten met 85 procent (!) worden teruggebracht. Bovendien zijn beide organisaties van mening, dat er met de opheffing van het Transferium kansen zijn weggegooid als het gaat om promotie en serviceverlening.

Bij serviceverlening denken we niet alleen aan bezoekers van buiten de stad. Waarom bijvoorbeeld niet houders van de ‘Arnhem Card’ laten meeprofiteren? Ook is tot nu toe onbenoemd gelaten, dat lang niet iedereen het even makkelijk vindt met de auto naar het centrum te rijden. Zeker

ouderen niet; een belangrijke en steeds groter wordende doelgroep. Bovendien laat je met een Transferium in combinatie met een pendelbus-regeling zien, dat je al in de periferie gerekend hebt op bezoekers die de stad niet kennen. En dat willen we toch, een gastvrij en groen Arnhem? Vandaar ook, dat SBA bereid is onder eigen regie een pendeldienst te starten. Het voert hier te ver alle ins en outs te behandelen. We zullen bij groen licht gaan samenwerken met bestaande vervoersbedrijven. Een door het ROC te verzorgen kortdurend opleidingstraject tot chauffeur zal aan Arnhemmers die gebruik maken van de WWB (Wet werk en bijstand) worden aangeboden. Deze mensen zullen na het behalen van het certificaat gedurende een vooraf afgesproken periode op de pendelbusjes worden ingezet. Door gebruik te maken van bestaande stimuleringsmaatregelen wordt mensen het perspectief van werk geboden en houden wij in Arnhem een prima extra service in stand.

Colofon September 2010, jaargang 1, nummer 1 Arnhem! hét binnenstadsmagazine voor ondernemers Is een initiatief van Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem en verschijnt vier maal per jaar. Partners Binnenstadsmagazine Het Binnenstadsmagazine voor ondernemers wordt samengesteld i.s.m. onderstaande partners die belangen vertegenwoordigen (van doelgroepen) in de Arnhemse binnenstad. - City Centrum Arnhem (CCA) - Koninklijke Horeca Nederland afd. Arnhem (KHN) - Stichting Detailhandel & Horeca Arnhem (SDHA) - Musiskwartier - Velperpoortdistrict - 100% Mode (Klarendal) Bureau Binnenstadsmanagement Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem Postbus 1053, 6801 BB Arnhem Websites: www.binnenstadarnhem.nl en www.arnhemmagazine.nl

Bezoekadres bureau Binnenstadsmanagement Koningstraat 1, 6811 DE Arnhem Telefoon 026 - 445 8223 Fax 026 - 443 7905 Email info@sbarnhem.nl of info@arnhemmagazine.nl Twitter @arnhemcentrum Uitgever Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) Redactiecommissie - SBA, Han Overkamp & Ingrid Noorman - CCA, Wim Bouwman - KHN, Esther Roelofs - SDHA, Jos Wegdam - Musiskwartier, Mathijs Timmermans - Velperpoortdistrict, Guus Haenen - 100% Mode Klarendal, Guus Haenen Vormgeving designGenerator, Arnhem Druk Graphic Support, Dreumel

18

Arnhem! magazine

Redactie Jur Woldhuis Francien van Zetten Han Overkamp Fotografie Jur Woldhuis Francien van Zetten Made in Arnhem Oplage 4.500 exemplaren Distributie Arnhem! Hét binnenstadsmagazine wordt toegezonden aan alle ondernemers in het Arnhems groot-, midden- en kleinbedrijf alsmede aan alle betrokkenen die belangen hebben of vertegenwoordigen in de Arnhemse binnenstad De Uitgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud van de advertenties. Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/of overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. De rechten van de redactionele tekst berusten bij de uitgever.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:14

Pagina 19

[ PERIODIEK ONTMOETINGSMOMENT ] De uitnodiging voor de eerste SBA-ondernemersborrel was duidelijk: een kort informatief en actueel zakelijk thema – gelegenheid tot netwerken – gezelligheid met hapje en drankje. In de agenda: vrijdag 16 juli van 18 - 21 uur. Locatie: Dudok Arnhem. Vooraf was het even afwachten of zoiets aanslaat. Ondernemers zijn drukbezette mensen en als de winkeldeur dichtgaat of als je dinergasten net je zaak binnenkomen…

BINNENSTAD ONDERNEMERSBORREL WORDT TERUGKEREND FENOMEEN

Informatief, nuttig, gezellig en lekker Maar het werden een paar bijzonder gezellige en informatieve uurtjes en voor een meeting die nog bekendheid moet krijgen ook al bijzonder goed bezocht. Robert Wittenberg en zijn team ontpopten zich als uitstekende gastheren en –vrouwen. De keuze van het onderwerp ‘Ondernemersfonds Arnhem’ had impact voor de Arnhemse binnenstadondernemer. Binnenstadsmanager Han Overkamp ziet in het verloop van de ondernemersborrel een bevestiging van zijn veronderstelling, dat zo’n periodiek terugkerende meeting positief werkt op het ‘samen ondernemen’.

Hoog aspiratieniveau “Een nieuw vehikel voor ondernemers en direct betrokkenen uit de politiek en van de gemeente om elkaar te ontmoeten en te netwerken”, zo definieerde de binnenstadsmanager de meeting. In zijn woord van welkom kondigde hij ook meteen het aspiratieniveau van het huidige SBA aan: “De gewonnen prijzen zijn inmiddels verlopen. De binnenstad wil laten zien deze terecht gewonnen te hebben door een hoge en ambitieuze standaard te hanteren. De komst van het ondernemersfonds is een bewijs, dat de SBA goed in de steigers staat en een (steeds) belangrijke(r) rol vervult voor de stad.”

Samen ondernemen Voorbeelden van nieuwe activiteiten passeerden de revue: het nieuw eigen gezicht van de binnenstad op basis van de ‘made in [Arnhem]’ campagne, een totaal vernieuwde website binnenstadarnhem.nl, nieuwe evenementen als 'Avond vol Kunst' en de presentatie van dit magazine ‘Arnhem! Hét Binnenstadmagazine’. Verder wordt het project ‘Arnhem Gastvrije stad’ samen met de gemeente op een zo breed mogelijke manier opgepakt. Ook uitte hij de wens alle bij de binnenstad betrokken organisaties onder één dak samen te brengen: “Een ondernemershuis, één paraplu met een gemeenschappelijke boodschap, gecentraliseerd in het centrum en met behoud van ieders eigen identiteit. Marketing & promotie, inrichting, beheer en veiligheid en economische stimulering zijn onze SBA werkterreinen. We kunnen het echter niet alleen. Wij willen graag samen optrekken met alle ondernemers, bewoners en de genoemde belangenorganisatie als CCA en KHN. Kortom: ‘Samen Ondernemen.”

Michiel van Wessem: No hard feelings in Arnhem Wethouder Economische Zaken Michiel van Wessem schetste zijn toehoorders zijn eerste indrukken van ondernemend Arnhem: “Een gemeente heeft een andere verantwoordelijkheid dan de partijen met een direct economisch belang in de stad. Maar in die verschillen vullen we elkaar goed aan. Uit eerdere ervaring elders weet ik, dat de verhoudingen soms heel anders liggen. Ik zie hier in Arnhem zeer actieve ondernemers(collectieven) die hart hebben voor hun stad. En ook hier zijn we het wel eens met elkaar oneens.

Het plezierige is – en gelooft u mij, dat is elders echt anders – dat we de volgende dag weer gewoon met elkaar door één deur kunnen. Dat is een compliment waard.”

Ondernemerfonds Arnhem De toelichting op doel, functie en procedures van de Stichting Ondernemers Fonds Arnhem (SOFA) was voor rekening van Marion Hendriks, Regioadviseur Stadsregio Arnhem-Nijmegen Kamer van Koophandel Centraal Gelderland. U leest hier elders in dit blad over. Uit vragen na de presentatie bleek, dat niet iedereen eenzelfde verwachting had van wat dit ondernemersfonds wél en wat juist niet voor elke binnenstadondernemer kan gaan betekenen. Een directe verlichting van kosten die bij het ondernemen horen is het bijvoorbeeld niet, het initiëren en bekostigen van zaken die (delen van de) de binnenstad aangaan, weer wél. Sfeerverlichting en de bloembakken zijn hier vanaf volgend jaar voorbeelden van.

En daarna? Ja, daarna was het nog heel lang heel gezellig in de binnentuin van Dudok…Komt u de volgende keer ook?

Arnhem! magazine

19


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:14

Pagina 20

Aanbod voor ondernemers. Wie onderneemt, kan niet zonder het laatste nieuws. Want ondernemen is continu inspelen op de meest recente ontwikkelingen. Een goede krant die ook aandacht heeft voor economisch nieuws uit uw directe omgeving is hierbij onmisbaar. Dagelijks brengt De Gelderlander economisch nieuws uit de regio. Daarnaast verschijnt ook iedere 3e zaterdag van de maand het

De Ondernemer: iedere 3e zaterdag van de maand bij De Gelderlander

Advertentietegoed t.w.v. 5 300,bij een zakelijk abonnement.

katern ’de Ondernemer’ met onafhankelijke informatie voor en over ondernemers in de regio. Advertentietegoed t.w.v. w 300,- bij een zakelijk abonnement. Kiest u voor een zakelijk abonnement, dan ontvangt u een cheque t.w.v. 3 300,- waarmee u in De Gelderlander / De Ondernemer kunt adverteren. Zo bespaart u direct op uw advertentiekosten. Deze aanbieding geldt ook indien u al abonnee bent, maar kiest voor een extra abonnement (bijvoorbeeld voor in uw ontvangstruimte).

Meer weten? Martijn van Tent Beking accountmanager B2B regio Arnhem & Achterhoek T 06 51 79 67 84

Ja, ik kies voor een zakelijk abonnement op De Gelderlander, inclusief De Ondernemer. Ik betaal 3 286,00 per jaar via automatische betaling. Dit abonnement levert mij een advertentietegoed op t.w.v. 3 300,00 netto. Bedrijfsgegevens Naam bedrijf:.......................................................................Contactpersoon: …………………………………. Factuuradres: ……………………………... ...........................Postcode en woonplaats: ………………………... Emailadres: ……………………………….. ............................Telefoonnummer: ……………………………….. Postadres: ………………………………… ............................Postcode en woonplaats: ………………………... Bank-/gironummer: ………………………............................Handtekening: …………………………………... Ik geef De Gelderlander toestemming het verschuldigde bedrag à 3 286,00 tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven. Ik ben bekend met de regeling automatisch betalen. Knip deze bon uit en verstuur ongefrankeerd naar: Dagblad De Gelderlander, afdeling Lezersservice, antwoordnummer 352, 6500 VC Nijmegen. U kunt zich ook aanmelden via: www.gelderlander.nl/ondernemersabonnement Telefoonnummer o.a. voor bezorgcontrole. Bovenstaande aanbieding is geldig t/m 30 september 2010 en alleen als het bezorgadres zich binnen het verspreidingsgebied van De Gelderlander bevindt. Prijswijzigingen voorbehouden. De Gelderlander (onderdeel van Wegener NieuwsMedia BV) gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens. Op alle informatie, die u aan ons verstrekt, is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Nadere informatie treft u aan in het privacy statement en de algemene voorwaarden.

BO-AL OA-NA


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:14

Pagina 21

Musiskwartier Winkelcentrum het Musiskwartier in de binnenstad van Arnhem bestaat vier jaar. Tijd voor een rondje Musiskwartier. Passage

Mandy van Weess, eigenares Rituals Mandy van Weess, eigenares van Rituals body & home cosmetics, heeft een prima stek voor haar zaak in de overdekte Gruyterpassage in het Musiskwartier. “Dit nieuwe winkelgebied heeft een trage start gehad. Als eerste en enige Rituals in Arnhem moesten wij ons best doen klanten te trekken. Dat is gelukt. We zien de bezoekersaantallen en de omzet elk jaar stijgen.” De zichtbaarheid van het Musiskwartier op de hoofdwinkelroute in de Roggestraat en vanaf het Johnny van Doornplein kan beter, vindt Mandy van Weess. Net als die van de winkels in de Gruyterpassage. “Mensen moeten kunnen zien welke winkels er in de passage te vinden zijn. Door het luxe materiaalgebruik, zoals de marmeren vloer, denkt het publiek vaak dat er alleen duurdere winkels zijn, maar dat is niet zo.” Het ruime aanbod aan winkels voor elke doelgroep noemt Mandy van Weess juist een sterk punt van het Musiskwartier.

Entree Hennie Pillen, filiaalmanager Schuurman Schoenen Het is de kunst het winkelende publiek te verleiden een rondje te maken door het Musiskwartier. Daarom zou de entree van de Dwingelstraat, tussen V&D en Kentucky Fried Chicken best opvallender mogen, vindt Hennie Pillen. Hij is ruim een jaar filiaalmanager bij Schuurman Schoenen en benadrukt dat Arnhem een geweldige winkelstad is. Schuurman Schoenen heeft zijn roots in de gemoedelijke Achterhoek. “We hebben echte persoonlijke aandacht voor de klant.

Dat werkt: ons klantenbestand groeit elk jaar.” Over het ‘verblijfsklimaat’ op het Brouwersplein heeft Pillen zijn zorgen. “Voor La Place, het restaurant van V&D, ligt het terras op het plein logistiek onhandig. Het is daardoor lang niet altijd geopend, waardoor een rustpunt voor het winkelende publiek ontbreekt.” Gelukkig werkt REC Vastgoed, beheerder van het Musiskwartier, aan een oplossing, meldt Pillen. De promotiecampagne zorgt de komende tijd voor extra leven op het Brouwersplein. “Je moet je best doen voor je klanten.”

Regels Marieke van Mierlo, eigenaar Cosmo Hairstyling De strikte regels van de gemeente belemmeren de winkeliers in het Musiskwartier in het ondernemen. Dat vindt Marieke van Mierlo, eigenares van Cosmo Hairstyling. Haar zaak is gevestigd op de eerste verdieping van het pand op de hoek van het Brouwersplein en de Walstraat. Ze is blij met haar plek. “Het is een A-locatie, met een lagere huur dan op de begane grond.” Om het winkelende publiek duidelijk te maken waar Cosmo is te vinden, zou Van Mierlo graag een bord op de stoep zetten. Dat is verboden, omdat de gemeente waakt voor de ‘verrommeling’ van de openbare ruimte. “Arnhem is daar veel strenger in dan andere gemeenten.” Ingenomen is ze wel met de komst van gevelborden die haaks op de pui staan. Dat het publiek de weg naar het Musiskwartier heeft moeten vinden, vindt Marieke van Mierlo logisch. “Het is een nieuw stukje stad, dat moet je de eerste jaren opbouwen. Ons klantenbestand groeit elk jaar.” Nu is het tijd voor landelijke publiciteit om mensen van buiten de regio te trekken. En voor een horecazaak aan het Brouwersplein. “Die missen we nog. Een gezellige zaak waar je ook ’s winters terecht kunt.”

Mode, Kidsstore en Presentstore in Musiskwartier Met de komst van de Avantgarde Stylingstore (voormalige pand DA-drogist) luidt het Musiskwartier een nieuwe promotiecampagne in. Het winkelende publiek in de Arnhemse binnenstad wordt getrakteerd op activiteiten op het gebied van mode, styling en beauty plus kinderfilmmiddagen (tot en met 25 september), een Kidsstore (oktober en november) en de Glossy Presentstore (december). Met deze publieksacties laat het Musiskwartier zien dat er in dit winkelgebied tussen Velperbinnensingel, Roggestraat, Beekstraat en Nieuwstad altijd wat te beleven valt. Modeblad Avantgarde houdt in de Stylingstore modelscoutings, workshops mode-ontwerpen en modeshows van de collecties van de Iraanse ontwerper Sepher Magshoudi, bekend van het tv-programma Project Catwalk en de Amsterdams/Marokkaanse ontwerper Saïd Mahrouf. Tevens kunnen mensen er terecht voor interieur-, beauty- en (haar)stylingadvies. In de stylingstore is tevens een tentoonstelling van de tekeningen van mode-illustrator Piet Paris te zien. Voor de Kidsstore wordt het winkelpand omgebouwd tot kinderspeelparardijs met een knutselhoek, skelterbaan en filmhoek. Ouders kunnen er hun kroost onderbrengen en zelf rustig winkelen. Cadeaus, aangeschaft in de binnenstad, worden in de Presentstore van het blad Glossy op Amerikaanse wijze tot glamourcadeaus verpakt door bekende Nederlanders. De Stylingstore en de Presentstore zijn op donderdag, zaterdag en de koopzondag geopend, de Kidsstore op woensdagmiddag en zaterdag. Voor meer informatie, kijk op de vernieuwde site: www.musiskwartier.nl

Arnhem! magazine

21


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:14

Pagina 22

DERDE STER KEURMERK VEILIG ONDERNEMEN IN HET VIZIER

Uitgelezen kans promotie binnenstad Momenteel wordt onder auspiciën van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel onderzocht of het centrum van Arnhem het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) mag blijven voeren. Hebben we het dan zo slecht gedaan? Nee, helemaal niet, maar elke twee jaar is hercertificering noodzakelijk. SBA en de samenwerkende KVO-partners willen met deze hercertificering tevens een derde KVO-ster in de wacht slepen. Er zijn weinig vergelijkbare winkelgebieden die zo hoog gecertificeerd zijn. Binnenstadmanager Han Overkamp benadrukt de promotionele kansen die een derde KVO-ster met zich mee brengt. Op 21 juni 2004 ondertekenden de Gemeente Arnhem, Politie, Brandweer, SBA, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem en het CCA het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen. Onveilige plekken zijn vanaf dat moment in kaart gebracht, graffiti is aangepakt, schoonmaakrondes in het winkelgebied zijn geoptimaliseerd, surveillance is op kritieke momenten geïntensiveerd en cameratoezicht is uitgebreid. Veel ondernemers en winkelpersoneel volgden trainingen als ‘omgaan met agressie’ en ‘preventie winkeldiefstal’. Van recente datum is de audit voor brandveiligheid van panden in de binnenstad. Over de betekenis van het toekennen van het aantal sterren zegt Han Overkamp: “Ging het bij het behalen van de eerste KVO-ster om de intentie tot samenwerking en het plan van aanpak, bij het behalen van de tweede ster in 2007 stond het openbaar gebied centraal. Deze laatste certificering heeft bijvoorbeeld in belangrijke mate bijgedragen aan de verkiezing tot ‘Beste Binnenstad 2007 – 2009’.

Weinig open winkelgebieden met drie sterren KVO Een derde ster wordt toegekend als structureel aan alle voorwaarden is voldaan om ons centrum blijvend veilig, schoon en netjes te houden. Landelijk zijn er nog maar enkele open winkelgebieden met een dergelijke kwalificering. Vanzelfsprekend komt een goed doortimmerde KVOaanpak het ondernemen en werken in ons winkelgebied ten goede. Een veilig winkelgebied werkt positief op de beeldvorming. Meer mensen zullen geneigd zijn ons centrum te bezoeken en dat betekent mogelijkheden voor meer omzet. Vanuit onze SBA-invalshoek zullen we in onze

Stadshart Tilburg drie sterren KVO “Landelijk waren wij het eerste open winkelgebied met drie sterren”, zegt binnenstadsmanager Anton Jungerhans. “Het Keurmerk Veilig Ondernemen werkt. Voor ondernemers, maar ook voor de bezoekers. Omliggende steden zijn jaloers op ons; al is het alleen al om het relatief lage percentage criminaliteit in ons stadshart.”

22

Arnhem! magazine

promotie-uitingen het winkelen in een aangename, veilige en schone omgeving nog nadrukkelijker in de spotlights kunnen zetten. Zo’n thema moeten we na twee jaar ‘Beste Binnenstad’ met beide handen aangrijpen, lijkt me.”

Vernieuwde projecten KVO Samen met de KVO-partners is SBA nieuwe projecten gestart of hebben bestaande projecten een nieuwe stimulans gekregen. Zo zijn ‘Winkeldief Dubbel Gepakt’ en ‘Collectieve Winkel Ontzegging’ (CWO) inmiddels succesvol. Ook ‘Arnhem Heart Safe City’ is efficiënter georganiseerd dan voorheen. SBA voorziet de meldkamer nu van een up to date database met mobiele nummers van de groep hulpverleners. In geval van een hartstilstand worden zij per SMS gealarmeerd en zijn zij daardoor snel ter plaatste om eerste hulp te verlenen. Iedere seconde telt dan immers. Het project ‘Vroegsignalering en Interveniëring’ wordt momenteel voorbereid. Kern van de methode is het implementeren van een nieuwe manier van toezichthouden (naar Israëlisch voorbeeld). Dit heeft een preventieve en de-escalerende werking, waardoor opgetreden kan worden voordat een situatie daadwerkelijk onveilig is geworden of voordat een winkeldiefstal heeft plaatsgevonden. Twee pilots in de binnenstad staan op stapel. Niet alleen politie en beveiligers zullen in deze nieuwe werkwijze getraind worden, ook met ondernemers zal worden samengewerkt.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:14

Pagina 23

[ ARNHEM VEILIGSTE BINNENSTAD? ] Collectief winkelverbod: • Elke ondernemer bepaalt binnen zekere grenzen wie toegang tot de winkel of horecagelegenheid heeft. • De wet: overtreding van een winkelverbod is strafbaar op basis van art 138 WvSr. (huisvredebreuk). • Procedure: bij winkeldiefstal of overlast dader aanhouden en overdragen aan politie. • Bij eerste keer krijgt overtreder een winkelverbod. • Herhaling leidt tot collectief winkelverbod. • Idem bij aangifte door andere CWO-aangesloten winkels.

Dubbel Gepakt Bij het project ‘Winkeldief Dubbel Gepakt’ gaat het om het laten opdraaien van de dief voor de overlast die u als ondernemer heeft bij aanhouding en afwikkeling van de aangifte. Daarnaast krijgt de dief ook nog eens met Justitie te maken. Dubbel gepakt dus. Het project draait nu een klein jaar. In het centrum zijn 325 winkels aangesloten

(gegevens april 2010 Politie Gelderland-Midden). Maar liefst 238 dieven kregen een rekening. Dat leverde winkeliers zo’n 36.000 euro op. Bovendien – in feite de kern van het project – blijkt uit gegevens van de politie, dat er drastisch minder wordt gestolen: een vermindering met 30-40%.

Gratis deelnemen aan Collectieve Winkel Ontzegging Veelplegers van overlast of winkeldiefstal buiten de deur houden. Dan hebben we het over Collectieve Winkel Ontzegging. Hierbij is sprake van een duidelijke opeenvolging van maatregelen: het individueel winkelverbod en het collectief winkelverbod, juridisch gekoppeld aan zowel het strafbare feit (overlast/winkeldiefstal) als aan art. 138 WvSr (huisvredebreuk). Hoe effectief het collectief van winkels kan optreden, wordt sterk bepaald door het aantal deelnemende bedrijven en de informatievoorziening onderling. Daarom heeft SBA samen met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een beveiligde website opgezet waarop deelnemende bedrijven de gegevens over overlastgevers en winkeldieven (eventueel met foto) kunnen laten plaatsen. De status ‘waarschuwing’, ‘individueel winkelverbod’ of ‘collectief winkelverbod’ staat eveneens vermeld. Gratis aanmelden kan op www.binnenstadarnhem.hbdlokaal.nl. SBA houdt de aangeleverde gegevens op de site up-to-date.

INRICHTING EN BEHEER VAN DE BINNENSTAD

De strijd tegen de SPUITBUS daarmee ook een bedreiging voor klantenbezoek en omzet. Ook doen ontsierende ‘creaties’ de uitstraling die we als gezamenlijk winkelgebied willen uitdragen geen goed; graffiti in het straatbeeld wekt de indruk, alsof niet wij, maar nachtelijke onruststokers in het centrum de toon zetten.

Meldingen Servicelijn (0900-1809)

Ook burgers en bedrijven houden de actuele staat van het winkelgebied in de gaten. Zij melden hun klachten en opmerkingen bij de Servicelijn van de gemeente (09001809). Wie een melding, vraag of klacht heeft over het onderhoud van de openbare ruimte, belt de Servicelijn van de gemeente Arnhem: 0900-1809. Cijfers over die meldingen geven een indicatie van waar het volgens de gebruikers van het centrum op enig moment mis is. Stadsdeelmanager Harrie van Winsen presenteert het overzicht van de meldingen over het eerste halfjaar.

Zoals velen van u waarschijnlijk al weten, werkt SBA samen met ondernemers aan het graffiti-vrij houden van het centrum. Het concept: op een schone gevel wordt een beschermende coating aangebracht, die – in geval van bekladding – door een gespecialiseerd bedrijf relatief snel en op contractbasis gereinigd wordt. Momenteel heeft SBA samen met u zo’n 4.500 m2 geveloppervlak in beheer. Dat is al veel, maar nog niet genoeg om de binnenstad als geheel een graffiti-vrij aanzicht te geven.

Reiniging Verhardingen Meubilair Water Afvalstoffen Groen Verkeer Nutsvoorzieningen APV vergunning en handhaving Dieren Diversen

Degenen die nooit gebruik maken van de Servicelijn, zijn graffiti-spuiters. Het verzoek ‘Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ik even…’ zal daar nooit zijn binnengekomen. Graffiti-vervuiling is ten strengste verboden, schaadt het aanzicht van uw pand en is

Daarom zullen we binnenkort aan eigenaren en huurders van nog niet ‘graffiti-bestendige’ panden een bijzonder aantrekkelijk aanbod doen om zich aan te sluiten bij dit project. Ook ondernemers die hun lopende contract binnenkort zien verlopen, zullen wij tijdig op

Inrichting en beheer van de binnenstad is één van de werkterreinen van SBA. Er functioneert zelfs een vaste werkgroep die de status van de binnenstad monitort en aanzetten geeft tot kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte.

Het aantal meldingen van 265 voor het centrum lijkt in overeenstemming met de trend die zich in 2009 voor het centrum aftekende: minder meldingen. Onderstaande tabel geeft per categorie het aantal meldingen over het centrum weer (eerste half jaar 2010) 60 54 48 43 27 13 9 5 3 1 1

de hoogte stellen van de manier waarop wij het graffiti-vrij houden van ons winkelen horecagebied zullen continueren. Want u weet het, de strijd tegen bekladding is een kwestie van lange adem.

Arnhem! magazine

23


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:15

Pagina 24

Het SOFA bestuur bestaat uit (v.l.n.r.) Arjen van Kempen, Harry de Vries (penningmeester), Ad Beers (voorzitter), mr. T.K. Lekkerkerker (geen bestuurslid), Roel de Boer en Paul van Ek

ONDERNEMERSFONDS ARNHEM VAN START

Nieuw economisch gereedschap van, voor en door ONDERNEMERS “Ik heb nooit begrepen waarom voormalig wethouder Economische Zaken Rita Weeda zo lang aarzelde het plan voor een ondernemersfonds in de Raad te brengen.” OKA voorzitter Bart van Meer zei het in zijn speech ter gelegenheid van de oprichting van de Stichting Ondernemers Fonds Arnhem (SOFA) met een knipoog. Als lid van de initiatiefgroep wist hij als geen ander hoe lang de weg naar consensus tussen de diverse ondernemerscollectieven in Arnhem is geweest. Die consensus is er nu: sinds 30 juni jl. is de SOFA actief. Leest u hoe het ondernemersfonds werkt en wat het voor u kan betekenen.

Vaste verdeling Ondernemersfonds Arnhem 2011: Raadsbesluit Ondernemersfonds: Duur besluit: 2011 t/m 2014 Tussentijdse evaluatie: 2012 Jaarlijkse rapportage aan gemeente door SOFA en ondernemerscollectieven Rol gemeente: ‘kassier’ d.m.v. OZB

Fonds wordt gevuld door: Procentuele verhoging OZB niet-woningen Arnhem: In 2010: +0,8% 2011: +2,5 procent Voorbeeld: WOZ-waarde is € 500.000,-: in 2011 verhoging met € 40,- p.j.

24

Arnhem! magazine

SBA: € 350.000,OKA Services: € 65.000,Nieuwe door SOFA toe te wijzen projecten : € 200.000,-

Indienen (ver)nieuwe(nde) projecten bij SOFA: Termijn: t/m 30 september Algemene voorwaarden: • de aanvraag heeft betrekking op één project; • het project of de activiteit start eventueel pas na lopende aanvraagprocedure; • de aanvraag wordt ingediend door een collectief of samenwerkingsverband van ondernemers;

• in de gevraagde financiering kan niet op andere wijze worden voorzien; • er is geen sprake van schuldsanering, afbouw van bedrijfsactiviteiten, faillissement etc.; • de aanvraag is volledig, inclusief begroting en dekkingsplan; • de aanvraag is ingediend op het daartoe opgestelde aanvraagformulier; • de aanvraag is in 8-voud ingediend bij het secretariaat van het Ondernemersfonds.

Inhoudelijke voorwaarden: • het project of de activiteit moet een aantoonbaar economisch effect sorteren voor Arnhem of deelgebieden van Arnhem; • het project of de activiteit is voor een collectief van ondernemers van belang.


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:15

Pagina 25

[ DÓÓR EN VÓÓR ONDERNEMERS ] ondernemersorganisaties - besluit vervolgens binnen een vastgestelde termijn over honorering of afwijzing van een aanvraag. Voor 2010 kunnen aanvragen voor nieuwe projecten tot en met 30 september worden ingediend.

Albert Matthijssen directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Arnhem

Binnenstadsprojecten: een stand-van-zakenoverzicht

SBA en het Ondernemersfonds Arnhem Het doel van het ondernemersfonds is om nieuwe projecten te ondersteunen die tot doel hebben de economie van (delen van) Arnhem te stimuleren. Deze projecten kunnen worden ingediend door Arnhemse onder-nemerscollectieven zijnde verenigingen, stichtingen en (bestaande of voor de duur van het project optredende) samenwerkingsverbanden. Het fonds dat bij toekenning van een project wordt aangesproken wordt ‘gevuld’ door alle ondernemers gezamenlijk. Gekozen is voor een kleine verhoging van de OZB heffing op alle niet-woningen. Daarbij treedt de gemeente als ‘kassier’ op en er ligt een raadsbesluit (genomen op 8 februari 2010) ten grondslag aan deze constructie. Onder niet-woningen worden ook non-profit organisaties, gezondheidscentra, ziekenhuizen etc. verstaan. Daarmee is ook dit soort organisaties gerechtigd én uitgenodigd eventuele projectvoorstellen in te dienen.

Tot en met dit jaar draagt gemeente nog de financiering van SBA. Dat betekent, dat aan binnenstadondernemers eigen bijdragen zijn en zullen worden gevraagd voor activiteiten als sfeerverlichting en bloembakken. Vanaf 1 januari 2011 komt de basisfinanciering SBA uit het Ondernemersfonds Arnhem. Dit is in het eerder genoemde raadsbesluit vastgelegd (evenals een bedrag voor OKA Services). Het gevolg zal zijn, dat een aantal basisactiviteiten van SBA volgend jaar uit het ondernemersfonds betaald kunnen worden. Voor aanvullende en extra SBA initiatieven zal ook in 2011 cofinanciering noodzakelijk blijven.

De dienst Stadsontwikkeling is als initiatiefnemer en facilitator betrokken bij de binnenstadsprojecten. Ons belangrijkste project is natuurlijk het sleutelproject Arnhem Centraal, waarvan de parkeergarage en de kantoortorens nu al niet meer weg zijn te denken. Maar wanneer komt het nieuwe station? De overheden hebben recent de begroting sluitend gemaakt, waardoor de aanbesteding nog dit jaar zal starten. Met de perrontunnel, die als een nieuw tijdelijk station zal gaan fungeren, en met het gereedkomen van de enorme fietsenstalling zal ook het huidige tijdelijke station in 2011 worden afgebroken.

Indienen t/m 30 september Projectvoorstellen dienen aan een aantal (strikte) voorwaarden te voldoen, zowel formeel als inhoudelijk. Het bestuur van de SOFA – samengesteld op voordracht van

Afhandeling projectaanvraag • Aanvragen kunnen t/m 30 september 2010 worden ingediend bij het secretariaat SOFA. • Binnen 14 werkdagen na indiening van de aanvraag ontvangt de aanvrager bericht of de aanvraag voldoet aan de algemene voorwaarden en daarmee ontvankelijk wordt verklaard. • Na sluiting van het Ondernemersfonds toetst het SOFA bestuur de aanvraag aan de inhoudelijke voorwaarden en doelstelling van het Ondernemersfonds Arnhem. • Uiterlijk 8 weken na sluiting van het Ondernemersfonds ontvangt de aanvrager bericht van honorering dan wel afwijzing.

Van harte gefeliciteerd met ‘Arnhem! Hét Binnenstadmagazine’; een goed initiatief. Want voor Arnhem is de binnenstad van groot belang: als visitekaartje, als voorzieningencentrum, als werkgelegenheidsmotor, als vervoersknooppunt, als toeristische trekpleister... Een (beste) binnenstad waaraan we moeten blijven werken!

• In geval van honorering van de aanvraag, ontvangt de aanvrager de benodigde documenten voor projectadministratie en rapportering aan de Stichting Ondernemerfonds Arnhem.

Info en contact SOFA: Stichting Ondernemersfonds Arnhem Petra Kerkhof, secretariaat Postbus 46 6800 AA Arnhem M 06-5083 4423 E info@ondernemersfondsarnhem.nl Alle info, downloads formulieren, logo, toelichting etc. op www.ondernemersfondsarnhem.nl

Over Rijnboog, waarover in de verkiezingsdebatten veel te doen was, zal snel duidelijkheid komen. We gaan door, maar zonder haven. We hebben een nieuwe marsroute en een plan van aanpak opgesteld. Hiermee zal in samenspraak met stakeholders in de stad gewerkt worden aan een nieuwe invulling. De ondernemers nemen actief deel aan de discussies. Verder werken we aan het Gele Rijdersplein. De teruggang is duidelijk waarneembaar. De gemeente zal daarom nog dit najaar met een planvoorstel voor de aanpak op korte en lange termijn van het gebied komen. De ‘omsingeling doorbroken’ wordt afgemaakt ter hoogte van de John Frostbrug, terwijl het wegprofiel van de Westervoortsedijk binnenkort verbeterd zal worden. Met de ontwikkelaar van het project WeverstraatKortestraat hebben we afgesproken, dat de bouw nog dit jaar zal starten. Ondanks de vastgoedcrisis is er gelukkig nog een flink aantal ontwikkelingen in onze mooie binnenstad. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, blijven we deze ontwikkelingen afstemmen met uw vertegenwoordiging in het Centrumoverleg.

Arnhem! magazine

25


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:15

Pagina 26


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:15

Pagina 27

[ SDHA GARANDEERT MEER OMZET ] Retailspecialist Ad van Beek gaf inspirerende tips bij de presentatie van het workshopprogramma

CREATIEF EN EFFECTIEF ONDERNEMEN:

10 tot 20% omzetstijging

Arnhemse ondernemers kunnen hun mouwen opstropen: retailspecialist Ad van Beek gaat op verzoek van het Servicepunt Detailhandel & Horeca Arnhem (SDHA)

het laten draaien van hun zaak. Toch is het juist nu van groot belang te investeren in coaching van medewerkers en verbetering van de bedrijfsvoering. Creatief en effectief ondernemen maakt immers het verschil.

aan de slag als bedrijvencoach. Het doel? Zeker 10 tot 20 procentomzetstijging door creatief en effectief ondernemen. Elke ondernemer heeft zijn sterke en zwakke kanten. “De kunst is om daar voor jezelf eens kritisch naar te kijken”, zegt Jos Wegdam, projectleider SDHA en voorzitter van CCA en zodoende staat hij dichtbij de ondernemers. “Pas als je de sterke en zwakke punten van je eigen onderneming op een rijtje hebt, kun je de minder sterke punten aanpakken. Dat levert beslist omzetstijging op.” Het Servicepunt Detailhandel & Horeca Arnhem ondersteunt ondernemers en werkt daarvoor samen met de gemeente Arnhem, ROC’s Rijn IJssel en A12, uitkeringsinstantie UWV en diverse andere partijen. “Wij zijn de smeerolie tussen het bedrijfsleven en de overheid”, zegt Jos Wegdam. “We kunnen personeel selecteren en bijscholen, we beantwoorden vragen over arbeidsrecht of subsidies en geven cursussen, zoals criminaliteitsbestrijding op de winkelvloer.”

De cursus van Ad van Beek, die ondernemers een handje helpt hun bedrijfsvoering op te frissen, is het vervolg op de succesvolle workshops die het SDHA afgelopen zomer in samenwerking met het regionaal opleidingscentrum Rijn IJssel organiseerde. Ruim honderd winkeliers en horecamensen namen deel aan workshops als Verkoop & acquisitie, Bedrijfsstrategie in laagconjunctuur en Personeel resultaatgericht beoordelen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden deden ze kennis en inspiratie op. De ondernemers maakten bovendien kennis met elkaar. “Veel mensen waren bijzonder enthousiast”, constateert Jos Wegdam tevreden. “De uitwisseling van gedachten en ideeën onderling is goed bevallen.” Ondernemers hebben, zeker in tijden van economische tegenslag, hun handen vol aan

Het ROC Rijn IJssel stelde op verzoek van het SDHA een serie van twaalf bijeenkomsten samen om ondernemersvaardigheden te verbeteren. Retailspecialist Ad van Beek gaf inspirerende tips bij de presentatie van het workshopprogramma. De deelname was gratis, dankzij een subsidie van 25 mille uit de pot Economische Stimulering van de gemeente Arnhem. De nieuwe cursus, die dit najaar van start gaat en vier maanden duurt, is niet gratis. Ondernemers krijgen daarover nog informatie van het SDHA. Meer informatie: www.sdha.nl

Arnhem! magazine

27


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:16

Pagina 28

[ GEZAMENLIJK OPTREDEN IS CRUCIAAL ] Het ruikt naar lijm als we de salon van Marck&Mo binnenkomen. Er wordt gewerkt in het atelier op Sonsbeeksingel 107 in het Modekwartier. Edwin Marck en Moon Geerlings zijn - samen met vier andere bedrijfjes - pioniers van het eerste uur. Die pioniersfase is voorbij, meldt De Gelderlander al in 2008. Maar is Arnhems visitekaartje in Klarendal nu ook echt ‘klaar’? Edwin en Moon maken de tussenbalans op.

GEZAMENLIJK OPTREKKEN KRIJGT VORM

Pioniers Modekwartier Marck&Mo maken tussenbalans op

tier/Hommelstraat/Hommelseweg verenigd. Geen traditionele ondernemersvereniging, maar een bruisende, innovatieve en ambitieuze groep ondernemers uit diverse branches. “Gezamenlijk optreden is cruciaal”, zegt Edwin. “We willen het publiek duidelijk maken, dat we echt iets anders te bieden hebben dan de winkels in de binnenstad. Vanuit die diversiteit willen we natuurlijk wel meer bij het centrum betrokken worden. De looproute naar de Hommelstraat is al verbeterd. De bewegwijzering mag wat ons betreft prominenter en op de hoek van de Van Muijlwijkstraat moet straks een infopunt de entree van het 3D winkelgebied markeren.”

Docks keurmerk?

“Met zo’n dertig winkel ateliers is het Modekwartier in een paar jaar tijd behoorlijk gegroeid”, zegt Edwin. “Het potentieel biedt met zo’n vijftig eenheden, ook een goed perspectief. Dat de woningbouwverenigingen en de gemeente uitbreiding stimuleren door de Hommelstraat/Hommelseweg ook bij het Modekwartier te betrekken juichen we toe. Je moet een zekere ‘massa’ creëren, wil het gebied voor de bezoeker de moeite waard zijn.”

Branchering In september wordt begonnen met de herinrichting van de Hommelstraat: bredere trot-

28

Arnhem! magazine

toirs, nieuwe verlichting, terrasjes misschien en een rijbaan die fietsers met het autoverkeer delen. Portaal en Volkshuisvesting kopen leegstaande winkelpanden op. “Dat geeft de mogelijkheid tot branchering”, legt Moon uit. “3D winkels (Delicatessen, Duurzaamheid en Design) vormen hoe langer hoe meer het hart van het gebied.” Maar niet alleen gemeente en woningbouwvereniging geven richting; ook de ondernemers zelf. Met ‘Docks’ (‘Durven Ondernemen Centraal Klarendal Sint Marten’) zijn de meeste winkels en ateliers in het Modekwar-

Lokaal en landelijk is het modekwartier al veel in de publiciteit geweest. En dat op de derde dinsdag van september met Arnhemse mode werd geparadeerd, doet het natuurlijk ook goed. Maar continu vanuit het Modekwartier zelf laten zien dat je er bent en waar je voor staat moet het bijzondere stukje Arnhem verder op de kaart zetten. “Docks wil promotie maken door reclame, festivals, evenementen, een shopgids en speciale arrangementen. De website Klarendal.nl is online bijzonder actief”, zegt Moon. “We zijn onderscheidend, werken ambachtelijk en leveren kwalitatief goede producten. Dat is de boodschap. Straks misschien met een eigen Docks keurmerk.”


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:16

Pagina 29

VELPERPOORT district

Gedeelde ruimte voor in ere te herstellen

Steenstraat

Highlights opwaardering Velperpoortdistrict ACCENT OP VERBETERING EN AANTREKKELIJKER MAKEN VAN DE LOOPROUTE CENTRUM - HOMMELSTRAAT - SONSBEEKSINGEL - VELPERPOORTSTATION - STEENSTRAAT - CENTRUM

In voorbereiding of uitgevoerd: Rond de tijd dat dit blad bij u in de bus valt praten vertegenwoordigers van alle betrokkenen over de manier waarop de herinrichting van de Steenstraat daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. In januari gaat de schop echt de grond in. Het resultaat: een rechte winkelstraat waarin álle verkeersdeelnemers het met elkaar moeten rooien. Zo verantwoordelijkheid nemen voor elkaar moet leiden tot een rustiger verkeersbeeld en een prettiger verblijfsklimaat. Shared-space heet dat. Ook de organisatie van ondernemersbelangen krijgt een impuls. “Het gezamenlijk optrekken van ondernemers en vastgoedeigenaren kan wel een stimulans gebruiken”, zegt bestuurslid en interim-voorzitter Otto Broekhuizen van de Ondernemersvereniging Steenstraat. Broekhuizen is met zijn OLB House of Special Sports vanaf het begin betrokken bij de plannen om de straat een stimulans te geven: “Aanvankelijk dachten we met ons plan ‘Oase’ door het aanleggen van drie krommingen in de straat de snelheid uit het verkeer te halen. De drie tot vijf ‘oases’ met groen waren gedacht om het laden en lossen en het parkeren te reguleren en het verblijfsklimaat te verbeteren.” Oase leek weliswaar een voor de hand liggende oplossing, maar andere politieke voorkeuren en beperkte financiële armslag bespoedigden de uitvoering van de herinrichting niet echt. “Er is altijd veel overleg geweest tussen gemeente, ondernemers en andere belangengroepen. Ja, strijd ook; maar we zijn er met elkaar altijd uitgekomen.” “Nu ligt de nadruk op herstel van de Steenstraat van weleer en op ‘shared-space’: een rechte straat en één wegdek met rode en grijze klinkers, waarbij het trottoir alleen door een ander motief van het straatwerk wordt aangegeven. Een smalle rand langs de gevels zorgt ervoor, dat de inhammen en uitsteeksels van de gebouwen op een rustige manier zijn weggewerkt. Fietsers in beide richtingen en autoverkeer van westelijke naar oostelijke richting maken gezamenlijk gebruik van de 30 km-zone. Voor het laad- en losverkeer is de noordkant gereserveerd, parkeren voor bezoekers is aan de andere zijde gepland.”.

tien panden staan momenteel leeg en dat is geen reclame voor dit specifieke stukje Arnhem. Van oudsher weten veel bezoekers onze straat te vinden, vooral om het aanbod dat niet in het centrum is te vinden. Die functie willen we graag versterken. Het moet weer een bruisende straat worden met veel speciaalzaken en horeca waar weer regelmatig iets te beleven is. Het aanstellen van een winkelstraatmanager - de sollicitaties vinden in september plaats - moet hieraan een forse impuls geven.” “Ik heb daar vertrouwen in. Het is weliswaar een lange weg geweest en we zijn er ook nog niet. Maar als het erom gaat zijn we als Steenstraat collectief tot heel wat in staat: de drugsoverlast is bijvoorbeeld zo goed als verleden tijd en het geplande Domus-huis is van de baan. Straks dus een mooie vernieuwde Steenstraat waar het heel prettig winkelen is.”

• Wegwijzers centrum - modekwartier Velperpoort (uitgevoerd) • Logische oversteekplaatsen Velperplein Mediamarkt (uitgevoerd) • Entree (infopunt) Hommelstraat/ Modekwartier • Herinrichting Hommelstraat (start september) • Mozaïek spoorviaduct Hommelstraat/ Hommelseweg • Opknappen panden Hommelstraat (Portaal, Volkshuisvesting) • Aankoop panden woningbouwverenigingen (in uitvoering) • Herinrichting Modekwartier (uitgevoerd) • Accentueren en opwaarderen functie Velperpoortstation • Herinrichting Steenstraat (januari 2011) • Aanstellen winkelstraatmanager voor twee jaar (start 4de kwartaal) • In kaart brengen van ‘witte plekken’ Velperpoortdistrict

Eind dit jaar verschijnt een boekje van de hand van stadsbouwmeester Luuk Tepe over de gewenste visie op het Velperpoortdistrict. Met omschrijving en illustrerend beeldmateriaal van het specifieke karakter van de diverse straten in het gebied. Hierin wordt de inbreng van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden meegenomen.

De aanpak van de Steenstraat behelst meer dan de herinrichting van de openbare ruimte: “Ook leegstand, achterstallig onderhoud en een lage organisatiegraad van ondernemers moet worden aangepakt. Zo’n

Arnhem! magazine

29


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:16

Pagina 30

[ UIT IN ARNHEM ]

Evenementen (van 10 september t/m 31 december) Avond Vol Kunst Zaterdagavond 18 september is het van 19.00 uur tot middernacht kunst & cultuur snuiven in galeries, expositieruimtes, musea en kunstwinkels in de Arnhemse binnenstad en Modekwartier Klarendal. Volg de route, maak een keuze uit het uitgebreide programma aanbod en geniet van de verhalen van kunstenaars zelf, de sfeer en muziek op straat en kom naar de culturele afterparty vanaf 22.00 uur in (de tuin van) Dudok!

Sprookjesfestival Leuke, mooie maar vooral ook vreemde sprookjes tijdens het Sprookjesfestival 2010. Elke dag komen er met theater,

muziek, vertelkunst, film, workshops en beeldende kunst voor jong én oud sprookjes tot leven. Het Sprookjesfestival duurt de hele Herfstvakantie. Kus en tot gauw, prinses Arnerijntje (ik ben nu al op www.twitter.com/arnerijntje te volgen)

Symphonica in Rosso 2010 Successen van Sting als frontman van The Police en nummers uit zijn solocarrière zijn opnieuw gearrangeerd voor Symphonica in Rosso 2010. Hij wordt in ‘Het grootste theater van Nederland’ begeleid door

het 45-koppige Royal Philharmonic Concert Orchestra. Op persoonlijke uitnodiging van de Britse musicus verzorgen violiste Janine Jansen en bandoneon speler Carel Kraayenhof gastoptredens.

Warm Winter Weekend Gaat het vriezen? Zaterdag 11 en zondag 12 december is het in de binnenstad tijdens het Warm Winter Weekend zoals elk jaar zeker ‘hot’. Het geronk van kettingzagen tijdens het Icecarven en Speedcarven, het Korenfestival, winterstraattheater in het winkelgebied, kerstmannenkoren en meer, veel meer. Ook twee dagen om in deze gezellige Kerstsfeer inkopen voor de feestdagen te doen; 12 december is tevens koopzondag!

September 11 sept 12 sept 12 sept 17 sept 18 sept 25 sept

Open Huis Provincie Bridge to Bridge Open Monumentendag Airborneherdenking Avond Vol Kunst Kunstmarkt

Provinciehuis Markt + parcours Diverse locaties Eusebiuskerk, Airborneplein Binnenstad, /Modekwartier Klarendal Jansplein

www.gelderland.nl www.bridgetobridge.nl www.openmonumentendagarnhem.nl www.airborne-herdenkingen.nl www.avondvolkunst.nl www.kunstmarktarnhem.nl

Dansweek Gelderland Koopzondag Sprookjesfestival 2010 Popronde Sting - Symphonica in Rosso 2010 Kunstmarkt

Diverse locaties Arnhem Binnenstad Arnhem Binnenstad Arnhem e.o. Binnenstad Arnhem GelreDome Jansplein

www.dansweekgelderland.nl www.arnhemcentrum.com www.sprookjesfesti8val.nl www.popronde.nl

Oktober 1 t/m 10 okt 3 okt 16 t/m 24 okt 15 okt 15,16 en 17 okt 30 okt

www.kunstmarktarnhem.nl

November 7 nov

Koopzondag

Binnenstad Arnhem

www.arnhemcentrum.com

7 nov 13 nov 19 nov t/m 1 dec 25 t/m 28 nov 28 nov

Smartlappenfestival Sint-Nicolaasintocht Sinterklaashuis Kunst in de Markt/KIMkunstbeurs Extra koopzondag

Binnenstad Arnhem Rijnkade, binnenstad Historische Kelders Eusebiuskerk Binnenstad Arnhem

www.smartlappenfestivalarnhem.nl www.sinterklaaskelders.nl www.sinterklaaskelders.nl www.kunstindemarkt.nl www.arnhemcentrum.com

Koopzondag Warm Winter Weekend Koopzondag Korenmarkt on Ice (o.v.b.) Draaiorgelfestival Koopzondag

Binnenstad Arnhem Binnenstad Arnhem Binnenstad Arnhem Korenmarkt Binnenstad Arnhem Binnenstad Arnhem

www.arnhemcentrum.com www.warmwinterweekend.nl www.arnhemcentrum.com www.korenmarkt.nu www.binnenstadarnhem.nl www.arnhemcentrum.com

December 5 dec 11 en 12 dec 12 dec vanaf 3 dec 19 dec 19 dec

30

Arnhem! magazine


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:16

Pagina 31

GEEF JE AFVAL UIT HANDEN Als zelfstandig ondernemer ga je helemaal voor je bedrijf. Maar er zijn zaken waar je niet te veel energie in wilt steken. Bijvoorbeeld je afval. Maar je wilt wel verantwoord ondernemen en niet te veel betalen door verkeerd afvalbeheer. In dat geval geef je je afvalzorgen uit handen aan SITA, pure professionals op dat gebied. Gemakkelijk, efficiënt en duurzaam. MEER WETEN? SITA heeft zowel het bedrijfsleven als de overheid tot klant. SITA maakt totaalprogramma‘s ‘op maat’ voor alle specifieke afvalsituaties. Ook die van u. Maak gebruik van onze kennis en neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

SITA.NL 0900-8444

TOTAALAANPAK SITA š W  dWboi[lWdZ[if[Y_Ò[a[W\lWb# situatie en wensen en behoeften van een bedrijf š W  Zl_[iel[h[[d]e[Z[_dpWc[b# methode, inzamelfrequentie en de juiste inzamelmiddelen š l  eehb_Y^j_d]lWdc[Z[m[ha[hi en instructie op de werkvloer š Z  [_dpWc[b_d]lWd][med[W\lWb# soorten: restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton š [  dZ[_dpWc[b_d]lWdif[Y_Wb[ afvalsoorten: onder meer ge# vaarlijk afval, vertrouwelijke documenten, archieven en specifiek ziekenhuisafval š X  [jhekmXWh[[dZkkhpWc[h[Yo# cling, bewerking of verwerking van het ingezamelde afval š e  l[h_][Z_[dij[d0I?J7^[[\j ook bedrijfsonderdelen voor h[_d_]_d]lWdijhWj[d"l[[]# [dijhee_Z_[dij[d"fbWW]Z_[h# bestrijding, bodemsanering, beheer en onderhoud van riolering en vetputten.

BETROUWBAAR EN DUURZAAM AFVALMANAGEMENT


3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6

06-09-2010

17:07

Pagina 32

Arnhem! HĂŠt Binnenstadmagazine

Van, voor en door ondernemers in de Arnhemse binnenstad

www.binnenstadarnhem.nl

Århem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010  

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Nummer 1, September 2010