Page 1

Februari 2019 / N° 55 / by DERBIGUM - Bergensesteenweg 32 – B-1651 Lot - V.U.: Philippe Lathouwers - Imperbel NV.

ROOFCONTACT De Warenhuizen Pyrex Een zeer geslaagde reconversie


Edito Beste lezer, Op de vooravond van een van de belangrijkste evenementen in de Belgische bouwwereld hebben we terug een mooie RoofContact voor u samengesteld. In deze editie zal u een mooi artikel kunnen lezen over een geslaagde herbestemming van de oude Pyrex-magazijnen in Brussel. Een actueel onderwerp nu de beschikbare bouwoppervlakte kleiner wordt en er toch nog her en der oude gebouwen staan te verkommeren. Met de interviews nemen we u mee naar een aantal dakdekkers waar twee of zelfs drie generaties in dezelfde firma werken. Van vader op zoon… en kleinzoon.

Natuurlijk geven we u ook al graag een voorsmaakje van Batibouw, kom zeker eens langs op de stand om ons nieuw product Derbigum® DMS te ontdekken. Daarnaast hebben we nog ander technisch nieuws over de Derbigum Aquatop en een nieuwe samenwerking om u een nog betere service te verlenen. Tegelijk blikken we ook even terug op 2018 met een herinnering aan de Belgian Roof Day.

Philippe Lathouwers Executive Director Belux

Maar… onthoud vooral zaterdag 25 mei… en neem al eens een kijkje op de achterzijde van deze RoofContact. Veel leesplezier.

Belgian Roof Day, vrijdag 29 november 2018… u was er toch ook ? Op onze stand kon u onze unieke APP “APPRoof® References” ontdekken en op uw smartphone of tablet installeren. Was u er niet bij, dan is het nog altijd niet te laat om zelf deze handige APP te installeren. Maak uw referenties zichtbaar via APPRoof® References. U heeft een klant die nog twijfelt om met u in zee te gaan ? Dankzij APPRoof® References kan u hem direct uw referenties laten zien en met hem delen. Waar wacht u nog op ?

2

Eenvoudig te installeren Gemakkelijk in gebruik Simpele zoekfuncties APPROOF® References

Beschikbaar voor iOS en Android

Toch nog hulp nodig bij de installatie of het gebruik van onze APP ? Contacteer uw vertegenwoordiger, zij helpen u graag verder.


PRODuCT Derbigum Aquatop nu gemakkelijker te plaatsen. Dankzij een wijziging in de wapening van de Derbigum Aquatop dakbanen is het voortaan niet meer nodig om de coating te verwijderen voor het goed uitvoeren van de dwarse overlappingen of details.

Hoe kan u deze nieuwe rollen herkennen ? • Derbigum Aquatop Reflective White : alle rollen geproduceerd na september 2018 • Derbigum Aquatop lichtgrijs : alle rollen geproduceerd na november 2018 • Derbigum Aquatop donkergrijs : alle rollen geproduceerd na januari 2019

Opgelet, heeft u nog oude rollen Derbigum Aquatop staan, dan is het gebruik van de schraper nog altijd nodig!

Twijfelt u ? Neem contact op met uw regionaal vertegenwoordiger, zij helpen u graag verder.

Dwarse overlappen en details waren niet altijd even makkelijk uit te voeren in Derbigum Aquatop, tot nu…

Nieuwe samenwerking tussen Derbigum en Aludan voor het plooien van Vaeplan coated metalsheet Om u een betere service te verlenen voor de Vaeplan Coated Metalsheet, is Derbigum een samenwerking aangegaan met de firma Aludan. Zo kan u bij dezelfde handelaar uw Vaeplan Coated Metalsheet laten plooien en knippen, en laten leveren. Aludan is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bewerken van metalen platen en profielen (inox, aluminium, …). Zij zijn gelegen in Huizingen maar leveren over gans België. Naast de Vaeplan Coated Metalsheet bieden zij ook aluminium dakrandprofielen aan die in elke gewenste kleur kunnen gecoat worden.

Benieuwd naar het plooiwerk van Aludan ? Kom dan zeker eens onze Vaeplan-maquette bekijken op Batibouw (Paleis 5, stand 504).

Werkwijze : •

U levert zelf uw Vaeplan Coated Metalsheet platen aan bij Aludan of u bestelt de platen bij ons en wij leveren ze bij Aludan (met facturatie aan u).

U bezorgt de tekening en de afmetingen aan Aludan.

Eens geplooid kan u de profielen zelf terug gaan ophalen of u kan ze laten leveren door Aludan. Zij hebben 1 transport per week per regio.

Aludan - Guido Gezellestraat 122 - 1654 Huizingen T. +32 2 361 46 40 - F. +32 2 361 02 99 info@aludan.be - www.aludan.be Contact : Peter Van Santfoort (plant manager) peter@aludan.be – 0477 26 94 27

3


BATIBOUW SPECIAL

Met DERBIGUM® DMS lanceert Derbigum dé EHBO-kit voor uw plat dak. Breng ons een bezoek op Batibouw en ontdek Derbigum® DMS : de all-round koudlijm/ waterdichtingskit.

Bezoek ons op Batibouw, stand 504 in Paleis 5

NEW PRODUCT Dankzij DERBIGUM® DMS beschikt u voortaan over 1 all-round product om volledig vlamvrij een plat dak te plaatsen en af te werken. Perfect voor het volledig vlamvrij uitvoeren van kleine daken ; voor grotere daken, ideaal in combinatie met de bitumineuze koudlijm Derbibond® NT.

Derbigum® DMS praktisch

Derbigum DMS is een 2-componenten koudlijm die een volledige, perfecte en duurzame afwerking geeft. Volgens de toepassing kan er ook nog een 3e component : cellulosevezels, toegevoegd worden. Praktische voordelen • voorgedoseerd voor een perfecte mengeling, zonder wegen • geen verspilling : de openingstijd is aangepast aan reële werfomstandigheden en zorgt zo voor een rationeel verbruik. De uitstekende verwerkbaarheid, de snelle uithardings tijd en de sterkte van het eindresultaat maken van Derbigum DMS een uitstekende keuze voor de afwerking en uitvoering van : • • • • • • • •

Details Opstanden Overlappingen Tijdelijke waterdichting en/of dampscherm Hechting van isolatieplaten Egalisatie Hechting van dakbanen Allerhande kleine reparaties

In de ontwikkeling van Derbigum DMS werd ook rekening gehouden met het milieu. Zo zitten er geen solventen (VOC’s) in de koudlijm en werden er uitsluitend oliën op plantaardige basis gebruikt. De vulstoffen zijn eveneens van plantaardige oorsprong. Zie ook Technische Fiche voor meer info.

4

Stap 1 1 min Meng met een elektrische mixer Component A tot een homogene massa.

Stap 2 2 min Meng met een elektrische mixer Component A met Component B.

Stap 3 2 min Voeg Component C (vezels) toe aan het Component A+B mengsel en meng met een elektrische mixer totdat de vezels niet meer zichtbaar zijn.


KOUDLIJMEN – WELKE LIJM, WANNEER WEL EN WANNEER NIET ? Tijdens werfbezoeken komen we soms nog foute toepassingen van onze koudlijmen tegen. Toch is een correct gebruik van koudlijm zeer belangrijk voor een lange levensduur van het dak. Derbibond® NT Verlijmen dakbanen Waarom

Ja, behalve Derbigum Aquatop, Derbicolor of Derbipure Derbibond NT is bestemd voor de plaatsing van dakbanen zonder coating of leislag. Bij het verlijmen van Derbigum Aquatop, Derbicolor of Derbipure kan de koudlijm in sommige gevallen door de coating of de leislag heen sijpelen.

Verlijmen overlappingen of regenwaterafvoeren Waarom

Verlijmen isolatie Waarom

Derbibond® Aquatop

Derbiseal® S

Derbitech® FA

Derbigum® DMS

Ja

Neen

Neen

Ja

Derbibond Aquatop is speciaal ontwikkeld voor de plaatsing van dakbanen met coating zoals Derbigum Aquatop of Derbipure. Of met leislag zoals Derbicolor FR.

Derbiseal is veel dikker en droogt sneller dan Derbibond. Daarom is deze niet geschikt om dakbanen volvlakkig te verlijmen.

Derbitech FA is een 2-componenten schuimlijm die zeer snel droogt. Daarom is deze niet geschikt om dakbanen volvlakkig te verlijmen.

Derbigum DMS is een 2-componenten lijm die geschikt is voor het verlijmen van dakbanen. Hiervoor gebruikt men het mengsel Component A + B (zonder de vezels).

Kan eventueel ook gebruikt worden voor de plaatsing van de andere Derbigum-dakbanen.

Een dakbaan moet de bewegingen van het gebouw kunnen volgen. Een dakbaan verlijmd met Derbiseal kan dit niet, resultaat : plooivorming.

Neen

Neen

Ja

Neen

Ja

Derbibond NT is te vloeibaar om overlappingen mee uit te voeren.

Derbibond Aquatop is te vloeibaar om overlappingen mee uit te voeren.

Derbitech FA is niet gemaakt om dakbanen te verlijmen, enkel isolatie.

Overlappingen moeten snel en goed waterdicht gemaakt worden, de dikkere Derbiseal is hier speciaal voor ontwikkeld.

Overlappingen moeten snel en goed waterdicht gemaakt worden, de dikkere Derbiseal is hier speciaal voor ontwikkeld.

Overlappingen moeten snel en goed waterdicht gemaakt worden, de dikkere Derbiseal is hier speciaal voor ontwikkeld.

De 2-componentenlijm Derbigum DMS, met toevoeging van vezels, is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van overlappingen, regenwaterafvoeren of andere details.

Neen

Neen

Ja

Ja

Ja

Derbibond NT vloeit gemakkelijker uit dan Derbiseal. Daardoor kan deze de ruimte, tussen de ondergrond en de isolatieplaat aan de overlappingen, niet voldoende vullen en geen correcte hechting garanderen.

Derbibond Aquatop vloeit gemakkelijker uit dan Derbiseal. Daardoor kan deze de ruimte, tussen de ondergrond en de isolatieplaat aan de overlappingen, niet voldoende vullen en geen correcte hechting garanderen.

Een dakbaan is soepel en volgt de oneffenheden van de ondergrond wel dwz er is meer contact.

Een dakbaan is soepel en volgt de oneffenheden van de ondergrond wel dwz er is meer contact.

Bij nieuwbouw Bij nieuwbouw en renovatie is de en renovatie is de ondergrond altijd ondergrond altijd wat oneffen. Doordat wat oneffen. Doordat isolatiepanelen stijf isolatiepanelen stijf zijn, kan het zijn dat op zijn, kan het zijn dat op bepaalde plekken er bepaalde plekken er geen of onvoldoende geen of onvoldoende contact is met de contact is met de ondergrond. ondergrond. Derbiseal is dikker dan Derbibond, daardoor kan deze Derbitech FA is een het niveauverschil schuimlijm, doordat veel beter opvangen deze in volume uitzet, ! kan het niveauverschil en krijgt men toch voldoende hechting. beter opgevangen worden en krijgt men toch voldoende hechting.

De 2-componentenlijm Derbigum DMS is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van isolatie. Gebruik het mengsel Component A + B voor een volvlakkige verlijming van isolatieplaten. Gebruik het mengsel Component A + B + C (vezels) voor een streepsgewijze verlijming.

!

5


© Laurent Brandajs & Architectslab

De Warenhuizen Pyrex :

toekomstgericht renoveren, of hoe een industrieel depot een oase van rust werd Een geslaagde reconversie van industrieel pand naar woongelegenheden met een functioneel dakterras. Waarom een bestaand gebouw mooi én goed renoveren een grotere uitdaging is dan een compleet nieuw gebouw van nul af aan te ontwerpen. Architectslab koos voor bewust renoveren en duurzame materialen, ook voor de waterdichting waarvoor ze beroep deden op Derbigum®. “Waarom absoluut afbreken als het ook anders kan?” aan het woord is William Froidmont, een van de twee vennoten van het architectenbureau Architectslab. Een man met een heel eigen visie op de hedendaagse manier van bouwen… en afbreken. We ontmoeten William in het kantoor van Architectslab, gevestigd in de oude magazijnen van Pyrex in de Maritiemwijk in Brussel (Sint-JansMolenbeek). De reconversie van dit pand belichaamt volledig hun visie op bouwen …en afbreken. Toen William Froidmont en Peter-Paul Piot Architectslab oprichtten, hadden ze, hoewel beiden afkomstig uit Limburg ; tijdens hun studies hun hart al verloren aan Brussel. Een verhuis van het in Hasselt opgestarte bureau naar Brussel was dus enkel een kwestie van tijd. Een ruwe parel Het oorspronkelijk idee was een pand te vinden van 300 à 400 m² om hun kantoor en een woning voor een van beiden in onder te brengen, het werden er uiteindelijk zo’n 4000 m². “We hadden wel een beeld van in welke wijken van Brussel we wilden zoeken. Dat we uitgerekend dit pand vonden was een uitzonderlijke kans. In de Maritiemwijk vind je wel enkele van zulke industriële panden uit het begin van de jaren 1900, maar zelden met zo’n gezonde structuur als dit. Het gebouw had een kwalitatief goede casco zodat we eigenlijk maar een paar dingen moeten weghalen hebben om te komen tot deze hedendaagse structuur”. Het originele pand maakt de verbinding tussen twee straten. Zowel aan de voor- als de achterzijde van het perceel werd de oorspronkelijke gevel bewaard en in zijn vroegere glorie hersteld. Het volledige complex omvat 3 gebouwen. Een herenhuis, waar vroeger de burelen van Pyrex gevestigd waren, en twee betonnen structuren die dienst deden als magazijn.

6

Het herenhuis is omgevormd tot 3 appartementen, de twee achtergelegen depots werden respectievelijk tot 4 lofts en een kantoorruimte omgevormd, en een gemeenschappelijke parkeerplaats en zes lofts. Binnenin werden twee knippen in de structuur gemaakt zodat er ruimte was om de patio te creëren en het terras van de voorste loft. Ook in de achterste betonnen structuur werd een centrale patio gecreëerd. Dankzij deze ingrepen, en dan voornamelijk de centrale patio met terras en buitenzwembad, kreeg dit industrieel gebouw een verrassend warme en serene sfeer over zich. Niet afbreken is een bewuste keuze De ruimte en de industriële feeling werden in de lofts zoveel mogelijk behouden. De betonnen draagbalken en structuren werden behouden, bepaalde houten vloeren werden vervangen door potten en balken. “Zoveel mogelijk recupereren was een bewuste


keuze” legt William uit. “De oorspronkelijke lift, de granitovloeren, het parket, de lambrisering, het stucwerk”. Dat Architectslab graag bestaande elementen behoudt komt ook goed tot uiting op de bovenste verdieping van de lofts in het middendeel. Hier zijn de kolommen, de balken en de dakplaat in hout. Om deze originele elementen te vrijwaren werd een systeem ontworpen met stalen koppen, geplaatst op de houten kolommen, waarop een volledig nieuwe metalen draagstructuur geplaatst werd voor het dak. Het dak op zichzelf werd zo veel mogelijk benut. Zo werd het dak van het middendeel gebruikt om zonnepanelen op te plaatsen en werd het achterste gedeelte omgevormd tot een gemeenschappelijk terras met barbecue-installatie. Herbestemmen is een grote uitdaging Wanneer we William naar hun drijfveer en inspiratie vragen geeft hij blijk van een zeer doordachte visie: “zowel Peter-Paul als ik zijn overtuigde stedelingen. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat we meer renovatieprojecten uitvoeren dan nieuwbouw. Bovendien is een bestaand gebouw mooi én goed renoveren, een grotere uitdaging dan een compleet nieuw gebouw van nul af aan ontwerpen. In de stad zit je met veel meer parameters waarmee je rekening moet houden. De beschikbaarheid van bouwgrond en het intelligent invullen

© Marie-Françoise Plissart & Architectslab

van de nog beschikbare ruimte is een zeer actueel ontwerp. Waar mogelijk moeten bestaande gebouwen voor ons dan ook – als ze dat waard zijn en niet meer hun originele bestemming hebben – zeker bewaard en herbestemd worden. Het aantal projecten in renovatie bewijst dat we dit graag doen, en hoe vaker we in renovatie terecht komen, hoe meer we die weg ook willen bewandelen en hoe meer we zo veel mogelijk origineel materiaal willen behouden. De impact van een kilo materiaal dat niet moet vervangen worden is fenomenaal. Daarom moeten we ophouden met toe te geven aan de drang om alles af te breken en opnieuw op te bouwen. Maar, tegelijk moeten we ook zorgen voor de herbestemming naar de toekomst. Als we nu iets doen – of dit nu nieuwbouw of renovatie is – moeten we er ook voor zorgen dat we dat nadien ook nog eens moeten kunnen herbestemmen als dat nodig blijkt. Alleen vrees ik dat de nieuwbouw van vandaag niet altijd de kwaliteit heeft dat deze nadien nog kan herbestemd worden. Als je dit gebouw bekijkt, zijn er heel veel zaken die niet meer aan een hedendaagse norm beantwoorden, maar de kwaliteit van de materialen waarmee deze constructie 100 jaar geleden gebouwd is, dat is fenomenaal. Dat krijgen we vandaag niet meer gedaan. We moeten vandaag aan die herbestemming werken, maar we moeten er ook voor zorgen dat die herbestemming nog mogelijk is in de toekomst”.

© Laurent Brandajs & Architectslab

7


Duurzame waterdichting In deze optiek is de keuze voor Derbigum® voor de dakbedekking een goede beslissing naar de toekomst toe. De dakbanen van Derbigum hebben een bewezen levensduur van 40 jaar, zelfs meer in praktijk. Bovendien is het bij een herbestemming van een bestaand gebouw (industrieel of ander) het niet steeds noodzakelijk om het dak of de waterdichting te vervangen: indien, na een grondige dakinspectie,

blijkt dat de dakbedekking nog in orde is, kan het bestaand dak als onderlaag dienen voor een nieuwe, bijkomende dakopbouw, volgens de in voege zijnde normen Bij de reconversie van de Pyrex warenhuizen werd voor Derbigum® SP FR geopteerd. Een uitstekende basis voor de twee functionele daken: het terras en het dak met de zonnepanelen.

© Laurent Brandajs & Architectslab

Architectslab – een architectenbureau met een duidelijke visie Het architectenbureau Architectslab wordt in 2002 opgericht door William Froidmont en Peter-Paul Piot. Beiden, afkomstig uit Limburg, hebben elkaar leren kennen aan de architectuurschool Sint-Lucas in Brussel. Na hun studies keren ze korte tijd terug naar Hasselt, maar de lokroep van Brussel is sterker en in 2006 verhuizen ze naar het kantoor in Brussel in de Pyrex-magazijnen. Vandaag is Architectslab uitgegroeid tot een architectenkantoor met 8 medewerkers. In hun portfolio zitten diverse projecten, zowel in type als schaal : één- en meergezinswoningen, reconversie van industriële gebouwen, maar evenzeer commerciële projecten als interieurinrichtingen, dit in renovatie, restauratie en nieuwbouw.

8

Rode draad in de verschillende opdrachten is de hogere dienstverlening en service die gezocht wordt door de klant. Zo maakt voor de privé-opdrachten vaak ook het interieur deel uit van het project. Typerend voor Architectslab is de kruisbestuiving die binnen het team plaatsvindt: het voeden van het ene project aan het andere. Vooral privé-woningbouw kan een echt “labo” zijn voor bepaalde werkwijzen, toepassingen, enz. Vandaar de naam ook : Architectslab : het ontwerpend onderzoek of het onderzoekend ontwerp.


Derbigum® bespaart 12.800 Ton co2 dankzij recyclage Derbigum heeft dankzij haar recyclagestrategie tot op vandaag 12.800 ton CO2 uitgespaard. Meten is weten, en dat is precies wat Derbigum gedaan heeft sinds de uitbreiding van haar recyclagesysteem naar extern ingezameld materiaal. Koen Sneiders, Recycling & waste expert bij Derbigum vertelt: “Recycleren is niet nieuw voor Derbigum, deze ingesteldheid zit al sinds 1999 in onze bedrijfsstrategie. Wat toen begonnen is met de recyclage van ons eigen productieafval, is vanaf 2010 uitgegroeid tot een volledig recyclagesysteem met extern ingezameld materiaal. Sinds die dag zijn we beginnen meten, en blijkt dat we vanaf 2010 tot op vandaag in totaal zo’n 25.600 ton bitumen gerecycled hebben, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 12.800 ton. Om een idee te geven van wat dit voorstelt qua volume: dat zijn zo’n 35.700 vrachtwagens met oplegger, zet die achter elkaar en je krijgt een file van ongeveer 643 km. Dit is in vogelvlucht van Brussel tot Berlijn”. Voorloper in recycling Recycling en verantwoord gebruik/hergebruik van materialen is een zeer actueel thema. Toch is Derbigum hier al langer dan vandaag mee bezig. Koen Sneiders, licht toe: “Toen Derbigum in 1999 op haar productiesite in Perwez de eerste versie van de “Macalusor” installeerde, was dit oorspronkelijk met de bedoeling om voor het productieafval een economisch verantwoorde oplossing te bieden. Tot dan werd immers alle productieafval van afgewerkte dakbanen, bij gebrek aan alternatieve oplossingen, noodgedwongen richting stortplaats afgevoerd. De Macalusor liet toe het productieafval opnieuw te verwerken in nieuwe dakbanen, zonder kwaliteitsverlies.” De eerste stap in duurzaam denken en doen was gezet. Een visie die

zich door de jaren heen verder zou ontwikkelen bij Derbigum en die al snel resulteerde in het behalen van een ISO 14001-certificaat en de EMAS-norm. In 2010 werd een volgende stap gezet en werd het recyclagesysteem voorzichtig uitgebreid naar extern ingezameld materiaal. Het doel: de oude bitumen dakbedekking van dakrenovaties hergebruiken als secundaire grondstof. Een oplossing, in theorie zeer mooi, maar in de praktijk heel wat moeilijker. Koen Sneiders: Ondanks herhaalde inspanningen bleef het materiaal te zeer vervuild met stoorstoffen om correct te kunnen recycleren. Tenslotte wordt het materiaal rechtstreeks ingezet in de productie van een specifiek daartoe ontwikkeld product, dit impliceert een hoge zuiverheidsgraad. Daarom hebben we 2 jaar geleden aanzienlijk geïnvesteerd in het hele recyclagesysteem en werken we nu nog uitsluitend via twee kanalen: de ophaling van snijafval (plaatsingsafval) via inzamelpunten bij de distributie en, het tweede via gespecialiseerde afbraakfirma’s, waarbij zij erop toezien dat er reeds op de werf correct gesorteerd wordt. Ondertussen zijn beide ophaalsystemen, samen met het eigen productieafval, goed voor een volume aan gerecycleerd bitumen voor de productie van zowat 1.000.000 m² dakbanen”. Welke producten ? Het gerecycleerd bitumen wordt verwerkt in een onderlaag : Derbicoat NT en een toplaag : Derbigum NT, respectievelijk met een aandeel van 30 en 25 % gerecycleerd bitumen. NT staat voor “New Technology”, beide producten maken immers deel uit van een gamma van producten, ontwikkeld via een nieuwe technologie die Derbigum zelf op punt gesteld heeft. Deze producten stoten tijdens hun levenscyclus aanzienlijk minder CO2 uit en zijn daardoor milieuvriendelijker. Voor beide membranen heeft PriceWaterHouseCoopers een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt die dit alles certificeert. Wist u… dat ook u kan helpen met CO2 te besparen ? Vraag voor uw werven (groot of klein) met Derbigum NT uw terugnamecertificaat aan bij uw regionaal vertegenwoordiger! Zo helpt ook u het milieu.

9


MANU DAKWERKEN Vandaag zijn we op bezoek bij Manu Dakwerken, een familiebedrijf in de pure zin van het woord, ze werken immers met 3 generaties tezamen in de zaak. Emmanuel Moerman, de vader, Curt Moerman, de zoon en Michael Moerman, de kleinzoon. We ontmoeten elkaar op een heel regenachtige dag, thuis bij Emmanuel en zijn vrouw Nicole. Ideaal weer voor een interessant gesprek met een tas koffie en een stukje taart. Een warm onthaal dat helemaal de familie Moerman typeert, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. 3 generaties dakwerkers, dat vind je niet vaak. Kunnen jullie wat meer over jullie geschiedenis vertellen ? Emmanuel : ik ben van opleiding mecanicien, maar op mijn eerste werk vond ik het eigenlijk plezanter om mee het dak op te gaan dan aan de auto’s en bestelwagens te sleutelen. Na een aantal jaren werken in loonverband ben ik dan in 1979 als zelfstandige begonnen. Curt is al vroeg mee op het dak komen werken, telkens hij schoolvakantie had zat hij mee op het dak. Curt : ja, en zo ben ik er ook mee ingerold. Ik heb mijn studies wel afgemaakt, maar van zodra ik kon ben ik mee met mijn vader op het dak gaan werken. En Michiel volgt nu in mijn voetsporen. Kunnen jullie jullie bedrijf kort omschrijven? Curt : wij zijn een familiezaak sinds mijn vader ermee begonnen is. Onze grote troef is dat we voor het grootste deel onze zaken halen uit mond-aan-mondreclame. En daar zijn we heel fier op. Wij hebben ondertussen zoveel daken liggen, van 25 - 30 jaar of langer dat dat voor ons levende reclame is. Dat geeft ons het voordeel dat wij met een gerust geweten Derbigum kunnen aanbevelen. Emmanuel : een ploeg van 3 is het ideaal voor mij. We zijn goed ingespeeld op elkaar. We hebben een tijdje nieuwbouw gedaan, maar met de tijd hebben we geleerd dat we renovatie veel plezanter vinden. Hoe verloopt de samenwerking tussen jullie onderling als vader, zoon en kleinzoon ? Emmanuel : goed, want we staan allemaal achter de zaak. We overleggen van bij het begin tot het einde van een werf en zo

10

kunnen we prachtig werk afleveren, met duurzame materialen. Curt : ja, goed overeenkomen is heel belangrijk, en orde hebben. Alles goed voorbereiden is al het halve werk. Plus, als de klanten zien dat je ordelijk bent en werkt, dat komt heel positief over. Over de jaren heen, welke werf is jullie het meest bijgebleven ? Na al die jaren, teveel om op te noemen. Door de band die we al van bij de prijsaanvraag opbouwen met onze klanten zijn er veel waar we, zelfs 25 jaar later, nog steeds contact mee hebben. Zo is er een dak in Oostkamp dat zo’n 25 jaar geleden werd vernieuwd met Derbigum. En, een aantal jaren geleden besloot de eigenaar zijn huis te renoveren en te isoleren naar de huidige normen. Tegelijk werd er ook een nieuwe façadesteen geplaatst en werd de woning uitgebreid. Zonder aarzelen heeft de eigenaar terug contact met ons opgenomen om het platform te isoleren en terug te bekleden met Derbigum. Daarbij werd het geheel nog eens ingesmeerd met Derbisilver, dat zorgt voor een mooi esthetisch uitzicht. Daarnaast mochten we voor enkele andere familieleden ook een aantal daken vernieuwen en is er zo een vriendschapsband ontstaan. Nu en dan geven we eens een belletje of wordt er gestopt voor een babbel. Dat geheel maakt het plaatje voor ons als kleine dakwerker compleet. Hoe hebben jullie Derbigum leren kennen? Via Jan van de Pontsele, de vertegenwoordiger van Derbigum toen ik mijn onderneming opgestart heb. Hij heeft ons op opleiding gestuurd in het Training Center, voor het plaatsen van Derbigum. We zijn er nooit meer van afgestapt.


Welke producten plaatsen jullie? Alles van het Derbigum-gamma. Hoe is jullie ervaring met de Derbigum-producten ? Wij zijn zo gewoon van te werken met Derbigum, dat plaatst zich bijna vanzelf. Voor de rest komt er daar niets aan. Af en toe een laagje onderhoudsproduct. Wat voor ons het belangrijkste is, is jullie service. Want dat zijn er maar weinigen die ze zo geven. Het fijne is dat jullie een band met jullie klanten opbouwen wij op jullie kunnen rekenen. Hoe vullen jullie jullie tijd na de werkuren? Bij het thuiskomen is er nog steeds het op orde stellen van de camionette. Hierbij wordt het nodige materiaal voor de komende werkdag aangevuld. Het bijhouden van de administratie wordt

dagelijks gedaan. De zaterdag komen we de afspraken na die gemaakt werden in de loop van de week. De zondag maken we dan de offertes. Zo zijn onze dagen goed gevuld . We staan steeds ter beschikking van onze klanten, ook voor karweitjes die niet rechtstreeks verband houden met het dak. Echt vakantie hebben we pas als we er even tussenuit knijpen en dan liefst naar een zonnige of groene omgeving. Hoe zien jullie jullie toekomst tegemoet? Hoe dat we nu bezig zijn is goed: vader, zoon en kleinzoon. Hopelijk kunnen we er zo nog vele mooie jaren bij doen, maar dat is afwachten. Emmanuel, Curt en Michiel, wij wensen jullie in elk geval het allerbeste toe.

Een bijzondere werf door Manu Dakwerken Wie al eens Brugge bezocht heeft zal het vast en zeker wel gemerkt hebben‌ een plat dak moet je hier ver zoeken. De binnenstad van Brugge is Unesco Werelderfgoed, dus moderne nieuwbouw met platte daken is hier totaal uit den boze. Toch slaagt Manu Dakwerken er in om ook in hartje Brugge, ondanks de strikte richtlijnen, af en toe een plat dak uit te voeren. Een mooi voorbeeld hiervan is het dak dat zij een aantal jaren geleden uitgevoerd hebben in de schaduw van de Sint-Jacobskerk. Achter de klassieke gevels, niet zichtbaar van op de straat, ligt een

ingesloten achterbouw met een plat dak. Een mooie vrije ruimte die ideaal bleek om een terras op aan te leggen. Om de opvang van het regenwater mogelijk te maken en tegelijk de temperatuur in de zomer niet te hoog te laten oplopen in de ruimte onder het dak, heeft de eigenaar - op aanraden van Manu Dakwerken - geopteerd om een laag Derbisilver op de Derbigum SP FR te laten aanbrengen. Een beslissing waar hij tot op heden nog geen seconde spijt van gehad heeft, en een werk dat perfect uitgevoerd werd door Manu Dakwerken. Een mooie referentie die trouwens nog vaak in publicaties gebruikt wordt wanneer men spreekt over Derbisilver.

11


“als de mensen er al iets van kennen, dan kiezen ze Derbigum�

12


Young s Roofer

Ilias El Haouari

Een van de Young Roofers die we tijdens onze laatste Young Roofer trip naar Lissabon mochten meenemen was Ilias El Haouari van Mady Dakwerken. Een zeer sympathieke en gedreven jonge dakdekker met wie we jullie graag kennis laten maken.

Hoe ben je in de dakwereld beland? Zoals zo vaak bij zelfstandigen ben ik onder de charme van de dakwereld gevallen via mijn vader. Tijdens schoolvakanties en vrije dagen ging ik al mee op het dak. Echt mee in het bedrijf gaan heb ik gedaan na mijn middelbare studies. Daar heb ik handelswetenschappen gestudeerd en ja, op een bepaald moment heb je dan je diploma en moet je kiezen. Mijn vader heeft me toen de keuze gegeven: mee in het bedrijf stappen, een andere job of verder studeren. Kan je je bedrijf kort omschrijven? Mady dakwerken is een echt familiebedrijf: mijn vader, mijn moeder, mijn jongere broer en ik. Alle werken worden verdeeld tussen mijn vader en mij. Mijn moeder doet de administratie, samen met een aantal medewerkers. Mijn jongere broer Karim, die geeft er de voorkeur aan om mee op het dak te werken. Verder hebben we nog 35 arbeiders in dienst, verdeeld over 10 ploegen. Aan de naam “Mady Dakwerken” hangt trouwens een leuk verhaal. Toen mijn vader, Elmahdi El Haouari, naar school ging hadden zijn klasgenoten moeite met zijn naam. Elmahdi is dan Mahdi geworden en is uiteindelijk naar zijn roepnaam Mady geëvolueerd. Bij de oprichting van zijn firma lag het dus voor hem voor de hand dat het “Mady Dakwerken” zou worden want iedereen kende hem zo. Qua werken doen we een beetje van alles, industrie en particulier, nieuwbouw en renovatie, in aanneming en onderaanneming, wat het heel interessant en gevarieerd maakt. Hoe verloopt de samenwerking met je vader? Dat verloopt heel vlot, alle binnenkomende werven worden tussen ons verdeeld en zelfstandig opgevolgd. Als we eens een moeilijk geval hebben, wordt er wel overleg gepleegd en kunnen er gezamenlijk beslissingen genomen worden. Soms zijn er wel wat discussies, die zelfs soms tot aan de tafel bij het avondmaal gebeuren (lacht), maar niets dat blijft hangen. Hoe hebben jullie Derbigum leren kennen? (Lacht), ha dat is een goeie. Gewoon, zo. Dat is zoals de vraag hoe heb je Velux leren kennen? Als je aan een dakvlakraam denkt dan denk je aan Velux, als je aan roofing denkt, dan denk je aan Derbigum. Voor mij is het er al altijd geweest. 20 jaar geleden is mijn vader begonnen met dakwerken. Toen werkte hij veel in het Brusselse, en daar was het allemaal Derbigum. Ik heb het dus al altijd gekend.

Welke producten plaatsen jullie? Meestal de klassieke membranen: Derbigum SP FR, Derbicoat S. Als het al eens iets anders is, dan wordt gewoonlijk de Derbicolor grijs gevraagd. Wat is je ervaring met de Derbigum-producten (Derbigum en/ of Vaeplan)? Ik heb het al zoveel gezien dat Derbigum eigenlijk geen geheimen meer heeft voor mij. Dat werkt heel vlot. En je merkt dat Derbigum toch nog altijd voor kwaliteit staat, zelfs al is het wat duurder. Als de mensen er al iets van kennen, dan kiezen ze voor Derbigum. Voor Vaeplan ga ik nog wel eens op Training Center komen, elk synthetisch membraan heeft zo zijn specifiek gebruik. Daarvoor kom ik dan graag een opleiding volgen. Hoe vullen je je tijd na de werkuren? Ik speel lokaal voetbal bij Nazareth, dus daar 2 keer in de week trainen en dan in de weekend match spelen. De tijd die me dan nog rest ga ik wel eens uit met vrienden of ga ik naar een voetbalmatch kijken. Hoe zie je je toekomst tegemoet? Mijn vader denkt nog een tien jaar te werken, maximum, en daarna is het de bedoeling dat mijn broer en ik het volledig overnemen. Aan werk zal er in de toekomst zeker geen gebrek zijn. Waar in de daken vroeger het aandeel hellende tegenover platte daken zo’n 70-30 was, zie je dat nu evolueren naar 60-40 of zelfs 45%. Al de nieuwe architectuur en appartementsgebouwen die ze zetten zijn meestal platte daken. Ilias, bedankt voor dit interview en veel succes toegewenst.

13


Young s r e f o o R

Tom Moucheron

Een van onze Young Roofers, Tom Moucheron, heeft in september de kans gekregen om deel te nemen aan Euroskills in Budapest. Tijdens de Belgian Roof Day ontmoeten we hem en maken we van de gelegenheid gebruik om hem wat beter te leren kennen.

Tom, kan je ons wat meer over jezelf vertellen en het werk dat je doet. Ik ben 3 jaar geleden afgestudeerd als schrijnwerker, maar ben eigenlijk zeer snel beginnen mee werken als dakdekker in de zaak van mijn vader, Moucheron & Fils sprl. Wij doen zowel platte als hellende daken. Onlangs ben ik evenwel overgestapt naar een firma uit de buurt, Crohin, waarvoor mijn vader vaak in onderaanneming werkt. Ik heb daar de gelegenheid gekregen om mij meer te verdiepen in het plaatsen van natuurleien. Een mooie kans natuurlijk, maar ik moet toegeven dat ik daardoor ook wat minder platte daken doe nu. Bij Crohin heeft elke ploeg zijn specialiteit, en ik zit nu in de ploeg van de natuurleien. Maar ik mag af en toe toch nog eens meedraaien met de ploeg platte daken (glimlacht). En, aangezien mijn vader nog steeds ook in onderaanneming voor Crohin werkt kom ik hem nog altijd wel tegen op de daken. Hoe ben je in de waterdichting terecht gekomen ? Zoals zovelen waar hun vader in het vak zit… Tijdens de schoolvakanties meehelpen en zo uiteindelijk op het dak terecht komen, ondanks mijn studies als schrijnwerker (lacht). Maar, ik moet zeggen, mijn studies zijn mij al zeer nuttig geweest, want zo heb ik geleerd om nauwkeurig tewerk te gaan. Momenteel werk ik meer met natuurleien gezien de ploeg waar ik bij Crohin in zit, maar al mijn ervaring in platte daken heb ik met

14

Derbigum gedaan. En ik moet zeggen, dat werkt gemakkelijk. Je hebt meegedaan met de wedstrijd Euroskills. Hoe is dat verlopen ? Euroskills is een Europese wedstrijd voor jongeren onder de 25 jaar. Per land en per vakgebied mag er 1 jongere of 1 team meedoen. Ik heb België vertegenwoordigd voor het vakgebied “Metalen daken”. Om geselecteerd te kunnen worden moeten er eerst een aantal proeven afgelegd worden. Daarnaast kijken ze ook hoe je met stress kan omgaan, het is tenslotte een wedstrijd waarin je terecht komt. Eindig je hier als eerste, dan mag je deelnemen aan de Europese wedstrijd. Dit jaar vond Euroskills plaats in Budapest, in totaal waren er 28 landen die er aan deelnamen. Hier ben ik op een 6e plaats geëindigd. Waar liggen je interesses buiten het werk ? Ik heb nog een tijdje basketbal gespeeld, maar daar ben ik mee gestopt ondertussen. Nu hou ik me enkel nog bezig met scouting. Dat is heel leuk, maar ook heel intensief. Hoe zie jij je toekomst ? Op dit moment is het ok zoals het loopt, we zien wel wat de toekomst verder brengt. Ok, bedankt voor dit interview Tom en veel succes voor de toekomst.


Maak uw zomeravonden nog langer met Derbigum®! Puzzel en maak kans op twee tuinlampen op zonneenergie. Zoek alle woorden in deze woordzoeker en stuur deze pagina terug voor 31/3/2019. Een onschuldige hand zal uit de juiste inzendingen de winnaar trekken.

Veel lezier! p l e z z pu

• • • • • • • • •

BATIBOUW KOUDLIJM OPENINGSTIJD REFERENTIES SMARTPHONE VOORGEDOSEERD DAKBANEN LEVENSCYCLUS PLANTAARDIG

• • • • • • • • •

RENOVATIE SNIJAFVAL WATERDICHTINGSKIT DAKWERKEN MILIEUVRIENDELIJK RECYCLEREN ROOFDAY VLAMVRIJ ZOEKFUNCTIE

Naam ..................................................................................... Adres ..................................................................................... .............................................................................................. Telefoon ................................................................................. e-mail .....................................................................................

Bezoek ons op Batibouw, stand 504 in Paleis 5

15


Foto - Koen Demuynck

Zin om even de sportieve toer op te gaan en tegelijk een goed doel te steunen ?

Noteer dan alvast zaterdag 25 mei in jullie agenda voor de “Derbigum Classic” ! Warm alvast je spieren op voor een fietstocht van 90 of 65 km of hou het gezellig op het gezinsparcours van 20 km.

Alle fietsroutes vertrekken vanuit Lot en zullen professioneel begeleid worden met wagens en motors.

Meer info zal volgen via onze nieuwsbrieven. Ontvangt u deze niet ? Contacteer dan Patricia De Medts : pdm@derbigum.com

IMPERBEL sa/nv Bergensesteenweg 32 – B-1651 Lot Tel: +32 (2) 334 87 00 infobe@derbigum.com

Profile for DERBIGUM SA/NV

Derbigum - Roof Contact 55 NB  

Derbigum - Roof Contact 55 NB  

Profile for derbigum
Advertisement