Page 1

DOSSIER

(VER)BOUWEN IN TENERIFE NIEUWBOUW OF BESTAAND KOPEN?

BERGEN OF ZEE?


BOUWEN OF IN BESTAAND VASTGOED ONDER DE ZON INVESTEREN?

De beslissing om een tweede verblijf te bezitten kan verschillende vormen aannemen van investeringsvastgoed over een toekomstige nieuwe woonplaats of misschien enkel een plekje onder de zon om te overwinteren. Eenmaal het zoeken gestart merk je al snel dat het aanbod van “groot terras en zeezicht” zoals iedereen vraagt niet alleen beperkt maar ook nog eens duur is! Een appartement kan je natuurlijk niet bouwen tenzij u over grotere fondsen zou beschikken maar wat een villa of alleenstaande woning betreft loont het zeker de moeite om bouwen onder de vorm van begeleiding of “sleutel op de deur” te overwegen. Enkel op die manier kan je de woning niet alleen volledig aanpassen aan uw wensen maar daarbovenop kom je ook nog een stuk goedkoper uit dan bij de aankoop van een bestaande woning. Natuurlijk spreken we over een plaats 4000km weg van thuis waar men dan ook nog eens een andere taal spreekt... Hoe begin je er aan en hoe volg je het op? Via de volgende pagina´s gaan we stap voor stap door het proces van aankoop van de grond tot en met het bemeubelen van uw nieuwe investering.


BUDGET... ?

MOET IK RIJK ZIJN OM TE BOUWEN

Om te bouwen in Knokke Zoute moet je over meer budget beschikken dan in Heist! Rijk moet je niet zijn om te bouwen in Tenerife maar uw budget om te bouwen zal gelijkaardig zijn in een goedkope of een dure zone van bouwgronden. In Callao Salvaje of roque Del Conde kan je een 500m2 perceel kopen voor een goeie 130.000euro maar voor een 1000m2 perceel (kleinste) in de zone van La Caleta of Abama tel je toch al snel 600.000euro neer! Een woning bouwen met 2 tot 4 slaapkamers kost je iets tussen de 300.000 en 600.000euro. Dit is zeker betaalbaar als je vergelijkt dat een 100m2 groot appartement met 2-3 slaapkamers in deze zones van Del Duque of La Caleta toch makkelijk tussen de 400.000 en de 950.000euro kost!

2


TIMING... Ja maar bouwen duurt zoveel langer dan een bestaande woning kopen... Klopt, maar zal je uiteindelijk tevreden zijn met een bestaande woning die eventueel nog verbouwingen zal vergen? Het zoeken naar een bestaande woning of appartement is een proces dat in 90% van de gevallen tussen de 3 en 24 maanden zal duren waarbij een aantal keren heen en weer zal gereisd worden en uiteindelijk een knoop zal doorgehakt moeten worden. Maak je geen illusies, wat er op de markt is de eerste keer dat je op huizenjacht gaat staat er en er zullen geen nieuwe woningen die dan ook nog te koop zullen zijn in de toekomst als champignons uit de grond komen! Uiteindelijk zal je een bepaalde keuze moeten maken met toegevingen of uw plan om te investeren afblazen. DE ARCHITECT: Kies je om te bouwen dan hoef je enkel uw perfecte lokatie te (laten) zoeken. Eenmaal uw lokatie gevonden, de prijs onderhandeld en alle legale documenten nagekeken kan je op zoek gaan naar een architect die u verder tijdens de aanvragen en het bouwproces zal begeleiden. Hier bovenop kan je eventueel ook nog een al dan niet Belgische project manager bij de hand nemen die u in uw taal rechtstreeks zal rapporteren over de stand van zaken. Zo hoeft u niet telkenmale er een vraag komt heen en weer te reizen of vermijd je misverstanden door de taal. Deze bovenstaande punten kan u reeds voorbereiden tijdens het selectieproces van de grond en tijdens uw verblijf voor het notariĂŤle schrijven van de grond. DE BOUWVERGUNNING: Eenmaal het ontwerp van uw nieuwe woning gemaakt is kan deze bij de gemeente ingediend worden voor de bouwvergunning. Gebruik bij voorkeur een architect die ervaring heeft met het indienen van bouwprojecten in de desbetreffende gemeente van uw keuze, niet alleen omdat het proces van aanvragen dan meestal vlotter verloopt maar ook omdat er dan tijdens het bouwen al een relatie bestaat tussen de gemeentelijke inspecteurs en het project. Van project tot bouwvergunning moet je al naargelang de gemeente rekenen tussen de 1 en 4 maanden indien het project geen speciale eisen heeft of met derde partijen zoals de kustcontrole rekening moet houden. HET BOUWEN: Na het afleveren van uw bouwvergunning kan men aan het bouwen van uw woning. Hiervoor moeten we tussen de 7 en 12 maanden rekenen al naar gelang de oppervlakte van uw woning en de voorbereidende grondwerken. TOTAAL VAN UW BOUWPROJECT: Waar u bij het kiezen en beslissen van een bestaande woning tussen de 3 en 24 maanden diende te rekenen kom je bij nieuwbouw uit op een 12 tot 15 maanden al naar gelang de tijd die u ervoor neemt om uw grondstuk te selecteren, gemiddeld een paar maanden minder dan voor het vinden van een tweederangs keuze!!!


BOUWGROND KIEZEN Waar starten? In Tenerife hebben gronden een vaste bestemming bepaald door het urbanistisch plan, daarom is het belangrijk vooraf eerst een onderzoek te verrichten of de grondstukken die u op het oog hebt aan uw eisen voldoen en als er uberhaupt kan op gebouwd worden. De prijs van de bouwgronden in Tenerife is sterk afhankelijk van de ligging, zo kan een stuk grond in de hoger geleden gebieden 50000 euro kosten en betaal je voor hetzelfde stuk nabij de golf van Costa Adeje al snel 500.000 euro! Ook langs de kustlijn kunnen de prijzen sterk variĂŤren en er zijn natuurlijk een aantal plaatsen waar geen terreinen meer voorhanden zijn zoals rond de zone van Del Duque! Hoe zoeken? De makelaars op de eilanden hebben heelwat vastgoed te koop, maar wat bouwgronden betreft blijven deze meestal nog eigendom van lokale inwoners of grootgrond eigenaars. Via onze relaties met advocaten en locals weten we nogal wat gronden te vinden en kunnen we meestal ook nog eens de beste prijs bedingen. Aarzel niet ons te contacteren om voor u binnen de door u gewenste zone de mogelijke opties uit te zoeken! Eenmaal de grond gevonden en gecontroleerd of hij aan uw eisen voldoet zowel qua bebouwbaarheid als eventuele urbanistische eisen die zouden gesteld worden komt de keuze van de architect aan bod!

Achteraan dit dossier zal u een aantal mogelijkheden vinden van op dit ogenblik beschikbare bouwgronden met richtprijzen.


BESCHIKBARE GRONDEN NIEUWBOUW... Tenerife is een eiland, dus de oppervlakte blijft beperkt net zoals de gronden... Hoe werkt het urbanistisch systeem in Tenerife?
 Alle gronden hebben een bestemming die door de gemeente en de staat werd bepaald. Zo is “urbano” stedelijke grond die vrijwel altijd bijna 100% bebouwbaar is, in het platte land zal je dan meer “rural” vinden waar je niks anders op krijgt dan groenten en “asentamiento rural” dat gedeeltelijk bebouwbaar is. Dan zijn er daarnaast de verkavelingen per zone die in eerste fase in vele gevallen privaat zijn om daarna aan de gemeente overgeleverd te worden. In deze zones kan “hotelgrond” zijn, grondstukken enkel bruikbaar voor sociale voorzieningen (hieronder vallen ook rusthuizen), commercieel en dan bebouwbaar voor bewoning op basis van individuele woningen, koppelwoningen of appartementen.

GOLF COSTA ADEJE

RICHTPRIJZEN: GOLF COSTA ADEJE: 2000M2 vanaf 400.000 tot 650.000euro - 1200m2 aan golf 600.000 
 bebouwbaar tussen de 250 en 350m2 per perceel. individuele woning

BARRANCO DEL INGLES GOLF COSTA ADEJE

ABAMA GOLF: 1696m2: 992.000euro - 2896m2: 1.476.960€ alle 30% bebouwbaar PLAYA PARAISO: 500 - 1000m2 vanaf 300.000euro CALLAO SALVAJE: 500m2 vanaf 130.000euro EL MEDANO: binnenkort beschikbaar. GRANADILLA - SAN MIGUEL: afhankelijk opp. tussen 60 en 250.000euro. BESTAANDE FINCAS TE VERBOUWEN (BERGEN): vanaf 100.000 tot ...

5


VERBOUWEN... Naast bouwen heb je natuurlijk ook de optie om al dan niet in de hoger gelegen delen van het eiland een mooie finca te verbouwen... 


Bij het denken aan Tenerife denken velen enkel aan de zee, strand en vakantie maar zodra je uit het commerciële toeristische zuiden vertrekt en de een tiental km van zee gaat kom je op de hoogtes tussen 250m en 800m waar de lokale bevolking meer woont en waar het in de winter iets frisser is en in de zomer wat warmer maar toch met een matige eeuwige lente. Je zal er niet de 365dagen zomer vinden zoals aan de kustlijn maar meer een soort Provence waar het nooit kouder zal zijn dan een 10ºC s’nachts en waar je overdag toch meestel een 24ºC hebt naargelang de ligging. RICHTPRIJZEN: Fincas en woningen zijn beschikbaar vanaf een 80.000euro tot ... 
 Wij verzorgen u de service van het zoeken naar de woning, tot en met de oplevering na verbouwing en alle nodige aanvragen hiervoor. 


VOOR NA

6


DE ARCHITECT... Niet alleen het ontwerp telt... 


Een architect kiezen op basis van de mooie woningen die hij bouwde is niet altijd de beste manier. Vooreerst kan je kiezen op welke basis je met uw architect zal werken. Enkel als architect zal je er behoorlijk alleen voor staan in deze toch zwaar administratieve wereld, verder heb je de opties te kiezen voor een combinatie architect/aannemer-coördinator en spreek je duidelijk de honoraria en diensten af of kies je voor de architect/promotor waarbij je werkt op basis van sleutel op de deur. Het verhaal is natuurlijk totaal anders bij nieuwbouw als bij verbouwing. De erelonen zijn sterk afhankelijk van de manier waarop gewerkt zal worden. Om snel een budget te bepalen kan je eenvoudig rekenen tussen de 300 en 1000euro de vierkante meter voor uw grond naargelang de prestige van de zone en tussen de 1000 à 1500euro per vierkante meter bebouwing... Architecten waar wij mee samenwerken zijn Leonardo Omar, Teotimo Rodríguez Hermoso, ...

7


GOLF Voor golf-liefhebbers is Tenerife een favoriete bestemming met maar liefst 6 golfcourses bereikbaar binnen het half uurtje waarvan Golf Costa Adeje op minder dan 2km! Door het milde en zonnige klimaat is Tenerife een ideaal eiland om te golfen. Met een gemiddelde temperatuur van 22 graden is het altijd lente. Tenerife is simpelweg een golfbestemming van wereldklasse. Op het eiland zijn acht golfbanen, allemaal met verschillende kenmerken.


DESIGN LEONARDO OMAR

Voor meer informatie betreffende bouwen of verbouwen in Tenerife en een perfecte begeleiding voor en na uw aankoop in uw eigen taal aarzel niet ons telefonisch of per mail te contacteren. tel. +34-658-905539 Email: dominiek@deknock.es

Bouwen in Tenerife, architecten, prijzen...  
Bouwen in Tenerife, architecten, prijzen...  

dossier met informatie over het bouwen of verbouwen van een woning in Tenerife, het samenwerken met een architect, juridisch advies met een...

Advertisement