__MAIN_TEXT__

Page 1

IK BEN EEN JOURNALIST MET EEN MISSIE, DAAR BEN IK EERLIJK OVER


Je mag hier experimenteren en op je bek gaan, als je het maar gewoon dรณet - Ellen Walraven Artistiek directeur Theater Rotterdam


DE TOP Kleurrijke

Colofon De Kleurrijke Top 100 | 2 0 1 9 HOOFDREDACTIE

Raja Felgata

Khalid Ouaziz

EINDREDACTIE

Sjoukje Rietbroek – Chyadmi

FOTOGRAFIE

Cover Nadia Moussaid - Geert Broertjes

Achterflap Bouchra Talidi - Martijn Beekman Voorwoord - M.E. Amrani

WEBSITE KlantKlaar

VORMGEVING Fairouz Serghini

FRAAI - www.fra.ai

DRUKKER

www.tipoprint.nl

UITGEVER Mr & Mrs Oasis

H O O F D PA R T N E R

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

S P O N S O R S E N PA R T N E R S

Rabobank Nederland, Gemeente Rotterdam,

Theater Rotterdam, Albeda College Rotterdam, Rotterdam Partners, Bemmy Media, Venture Café, Binoq Atana Met speciale dank aan het Van Gogh Museum Amsterdam

C O N TA C T G E G E V E N S

info@dekleurrijketop100.nl @kleurrijke100 De Kleurrijke Top 100 dekleurrijketop100 #kleurrijke100

D I G I TA L E V E R S I E D E K L E U R R I J K E T O P 1 0 0

www.issuu.com/dekleurrijkelijst

3


INHOUD 6. MEDIA 16 . O V E R H E I D 22 . E N T E R TA I N M E N T 28 . S P O R T 36 . O N D E R N E M E R S 44 . G A M E C H A N G E R S 56 . B E S T U U R D E R S 60 . C U LT U U R & C R E AT I V E 68 . TA L E N T T E C H & T R E N D S 80 . B E D R I J F S L E V E N

De Kleurrijke Top 100 | 2019

61

37


29

83

72

33

17 26


Voorwoord Terwijl wij dit voorwoord schrijven, wordt de 8e editie van De Kleurrijke Top 100 ontworpen en vormgegeven door Fairouz Serghini. De deadline voor de drukker nadert en dit is altijd een spannende periode, omdat de top 100 nog op het laatst moment kan verschuiven naar gelang de actualiteit rondom een persoon en wij aanpassingen doen in biografieën, namen en foto´s. Maar het is wel elk jaar een feest om deze Kleurrijke Top 100 te selecteren en te produceren, en op deze manier de BV Nederland te inspireren op het gebied van positieve rolmodellen en representatie. Want dat is waarom wij De Kleurrijke Top 100 elk jaar blijven maken, wij voelen de maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit land een spiegel voor te houden als het gaat om diversiteit en inclusie. Wij doen dit al acht jaar omdat we de behoefte hebben om met de verandering in de samenleving mee te bewegen. Want dat wij als samenleving veranderen in perceptie en in beeldvorming is een feit, net zoals politieke verschuivingen feiten zijn en de social disruption die hiermee gepaard gaat; in positieve zin. Mensen die de samenleving in beweging krijgen door zich niet alleen uit te spreken, maar ook door zich in te zetten voor de samenleving. Met hun werk, projecten, de verbinding achter de ideeën en de grote prestaties die hiermee gepaard gaan. We zijn ons bewust dat we niet de oplossing bieden voor de vraagstukken rondom racisme en het uitsluitingsmechanisme wat hier inherent aan is. We zijn ons ook bewust dat we met alleen De Kleurrijke Top 100 deze grote maatschappelijke problematieken niet het hoofd kunnen bieden, maar dat je dit vooral samen moet doen. Samen moeten we blijven agenderen hoe belangrijk het is om het andere verhaal te vertellen, de andere kant van het spectrum te belichten; een spectrum dat meer beslaat dan alleen het eendimensionale verhaal van weleer. Dat er verschillende culturen bestaan in Nederland en dat je de bubble waar je als community of organisatie in zit, soms moet doorboren om de ander beter te leren kennen. En dat we open moeten staan voor de verhalen achter de mensen, achter organisaties en elkaar in het verschil te respecteren en te omarmen. 6


We leven in tijden waarin xenofobie, uitsluiting en discriminatie bijna inherent zijn aan het dagelijks leven. En we leggen de nadruk op bijna, omdat we vanuit verbinding naast elkaar willen wonen en leven in dit land. Omdat je het als samenleving uiteindelijk altijd samen moet doen. We sluiten onze ogen niet voor de uitdagingen die we als maatschappij hebben, maar we willen ook elk jaar positieve rolmodellen laten zien die ons land met hun verhaal, missie en visie een stukje mooier maken. Ja, het is ‘jammer’ dat deze lijst nog moet bestaan. Maar zolang deze Kleurrijke Top 100 anderen kan inspireren om hun blik te verbreden, doen we dat met veel plezier en met de overtuiging dat wij op onze manier ook een bijdrage leveren aan Nederland.

Want net als de nummer 1 van dit jaar, Nadia Moussaid, hebben wij ook een missie. Yallah! Hoofdredactie en Founders:

RAJA FELGATA & KHALID Ouaziz

foto: M.E. Amrani

7


MEDIA 8


Presentator en programmamaker bij de VPRO. Is een van de presentatoren van het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland, met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Daarnaast gaat Moussaid voor de VPRO journalistieke televisieprogramma’s maken. Zij presenteerde voorheen o.a. Brandpunt+, De Nieuwe Maan, het radioprogramma Nieuws en Co, en was tafeldame bij DWDD. Werd bekend bij het grote publiek als vervanger van Eva Jinek bij Laat op één in het tijdslot van Jinek. Nadia staat dit jaar op nummer 1 in De Kleurrijke Top 100 omdat ze staat voor de nieuwe generatie vrouwen van kleur in de media. Zij is wat ons betreft het gezicht van verandering en de personificatie van talent, vrouwelijk leiderschap, intellect en verbinding. Zolang Nadia in de media werkt, maakt zij zich hard voor diversiteit, feminisme en gelijkwaardigheid en zij is met haar antropologische benadering van actuele zaken altijd spot on. Ze is een voorbeeld voor veel vrouwen die in de media willen werken, of in de media werkzaam zijn en staat met beide journalistieke benen in de samenleving; in tijden van polariserende media is zij overal waar zij komt - of het nu AT5, KRO-NCRV of nu de VPRO is - een verademing. Nadia is een relativerend geluid én zij volgde Eva Jinek op als een eindbaas tijdens de zomer van 2018 in het programma Laat op één. Waarom het programma geen MOUSSAID werd genoemd, is ons nog steeds een raadsel, maar dit terzijde. Wat een jaar was 2018 voor haar! We hopen dat 2019 met deze nummer 1 positie een aftrap mag zijn naar nog grotere journalistieke hoogtes.

Nadia Moussaid NadiaMoussaid

foto: Geert Broertjes


Chef-redactie van het magazine Winq, een onderdeel van crossmediaal platform voor gay mannen, Media MANsion. Kamphorst schrijft zelf ook artikelen voor Winq.

2 foto: Henri Verhoef

Martijn Kamphorst

M O T I VAT I E : Martijn staat aan het hoofd van een prachtige en krachtige glossy die op het eerste oog dezelfde uitstraling heeft als alle andere glossy’s. Mooi om te zien hoe er vanuit de gay community een platform is waar hoogwaardige journalistiek en dito beeldmateriaal met inhoud de boventoon voeren. Wij houden van de activistische toon, met een knipoog.

winqnl

Zendermanager radiostation NPO 3FM. Sinds 2015 was Sharid programmaleider bij FunX, de jongerenzender van de NPO, waar ze haar radiocarrière begon. Werkte voorheen o.a. voor Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 6. Naast haar radiocarrière maakte ze in 2018 ook haar droom waar en publiceerde ze haar eerste kinderboek ‘Rocca en het geheime toverrecept’.

3 foto: npo3fm

Sharid Alles sharidAlles

10

M O T I VAT I E : Hoog tijd dat de vergrijzing van Hilversum en de monocultuur in het radiolandschap hiermee een frisse impuls krijgt. Sharid is een vakvrouw met jarenlange ervaring en absoluut de juiste vrouw op de juiste plek, op het juiste moment. Time for a new sound. “Radio is werk waar ik ontzettend veel passie voor heb, maar het schrijven zit in mijn bloed.”


MEDIA

Columnist en Syrische advocaat. Vluchtte in 2015 uit Syrië en schrijft nu columns over zijn integratie in Nederland voor dagblad De Gelderlander, onder de titel ‘Anwar burgert in’.

4 foto: Rolf Hensel

Anwar Manlasadoon

M O T I VAT I E : Anwar dendert met bijzondere invalshoeken over de vooroordelen van een sceptische samenleving heen omdat hij hier nieuw is. Zijn bevlogen kijk op die samenleving deelt hij in zijn columns, die echt het lezen waard zijn. Anwar hoort in deze Top 100, met hem erbij is de gemiddelde zuurtegraad van columnisten gedaald. En zijn verse blik is een stuk aangenamer om te lezen. “Als we een heleboel dezelfde bloemen bij elkaar in een vaas zetten dan krijg je een bos. Maar hoeveel mooier is het als een bloemist allerlei kleuren en types bij elkaar zet. Dan heb je geen bos, maar een mooi boeket.”

5

Programmamaker bij KRO-NCRV, blogger, vlogger, een van de gezichten van het online platform YoMo! en Spot On. Is bestuurslid bij Vers van de Pers, onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek. Daarnaast richtte ze samen met Charlene HiwatKortstam The Glow Up op. Dit platform richt zich onen offline op zwarte vrouwen en vrouwen van kleur.

Rowan Blijd Roowdje

M O T I VAT I E : Rowan is new school media, de generatie die onvermoeibaar tot veel in staat is en content blijft creeëren like there needs to be a better tommorow. Wij krijgen energie van deze dame en zien in haar ongedwongen toon een absoluut toptalent voor de toekomst van de media. Ook op het gebied van representatie en gelijkheid is Rowan spot on.

11


Verslaggever voor het AD, gespecialiseerd in rechtbankverslagen. Bedacht een nieuw verdienmodel met @Realtwitcourt, een twitteraccount achter een betaalmuur.

6

M O T I VAT I E :

foto: rv

Chris Klomp chrisklomp

“Oh sorry, ik was vergeten dat we afkomst alleen van belang vonden bij misdaad. My bad.”

Nisrine Sahla is redacteur en verslaggever bij NOS Stories. Maker van de documentaire Better Days over haar opa die als zeventienjarige jongen zonder papieren vanuit Marokko naar België vertrok om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Winnaar Mediabelofte 2019.

7 Nisrine Sahla NisrineSahla

12

Maakt zich hard voor de rechtspraak, doet dat niet zelden door met gestrekt been de discussie aan te gaan. Spreekt zich regelmatig uit over klimaatverandering en xenofobie. Heeft het met enige regelmaat op twitter aan de stok met mensen die hem bedreigen en met andere vreemde eenden. Wat ons betreft de absolute Twitterkoning.

M O T I VAT I E : Mediatalent met een neus voor goede verhalen. We hopen dat haar benoeming tot Mediabelofte 2019 de jeugd inspireert om haar plek in de media op te eisen. Mooi dat nieuwe media ingezet wordt om nieuwe verhalen te vertellen door nieuwe makers. Chapeau NOS voor dit platform.


MEDIA

Journalist, opinieredacteur en historicus. Lotfi El Hamidi schrijft voor het NRC, voornamelijk over diversiteit. Is ook regelmatig te zien bij Brainwash Talks, een serie van HUMAN.

8 foto: Salih Kilic

Lotfi El Hamidi

M O T I VAT I E : Lotfi brengt met zijn genuanceerde en scherpe blik mooie columns. Vinden wij. Maatschappelijk betrokken en kan heel goed zaken van beide kanten vanuit empathie belichten. Een aangenaam geluid in het land der meningen. Het probleem met stereotypen, zei de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, is niet zozeer dat ze onwaar zijn, maar dat ze onvolledig zijn.

Lotfi_Hamid

Freelance journaliste, correspondent Koerdistan en Turkije expert. Schreef meerdere boeken, waaronder twee over de Koerdische kwestie. Geeft lezingen en workshops, traint freelance journalisten en correspondenten.

9 foto: Mona van den Berg

FrEderike Geerdink fgeerdink

M O T I VAT I E : Verbleef lange tijd in een trainingskamp van PKK voor haar laatste boek. Schijnt een licht op belangrijke zaken in regio’s die door Nederlandse media redelijk onderbelicht worden en is zeer actief op Twitter. Houdt de vaderlandse media vaak en graag een spiegel voor om ze te confronteren met zaken als eenzijdige berichtgeving. “Ik zou een beetje opschieten als ik een mainstream Nederlandse krant was. Die mensen die jouw redactie diverser kunnen maken, zetten hun eigen media op en voor je het weet, vagen ze je weg.”

13


MEDIA

10 foto: Mehmed Pargan

Mustafa Hadziibrahimovic

Journalist en documentairemaker. Werkte als redacteur en verslaggever o.a. voor De Halve Maan, voorloper van het huidige tv programma De Nieuwe Maan. Schreef het boek ‘De oorlog in mij’. Hierin vertelt Hadžiibrahimović over zijn vlucht uit Bosnië toen hij vijftien was. Na zijn studie journalistiek maakte hij meerdere documentaires, meestal over zijn geboorteland zoals ‘Gewond goud’ (2016) over een Bosnisch zitvolleybalteam. M O T I VAT I E : Brengt indringende en pijnlijke verhalen onder de aandacht. Zijn documentaires zoals Terug naar Brcko, Land der Vermisten, Gewond Goud en Een andere Wereld werden in meerdere landen over de hele wereld bij internationale filmfestivals vertoond en genomineerd voor verschillende onderscheidingen. Een stille held. En mag wat ons betreft absoluut niet ontbreken in deze media top 10. “Ik ben altijd vertrouwen blijven houden in mensen. Als je dat niet meer doet, dan geef je de hoop op. Dat mag niet gebeuren.”

Gelijkheid Niet alleen zijn vrouwen en Nederlanders met een migratieachtergrond minder zichtbaar in talkshows, ook worden zij anders in beeld gebracht dan de witte man. Uit onderzoek naar nonfictieprogramma’s –waar talkshows een onderdeel van uitmaken –blijkt dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond bijvoorbeeld het vaakst in beeld komen als ‘gewone burger’: dit is in 46% van hun televisieoptredens het geval. Voor witte Nederlanders ligt dit percentage met 31% veel lager. Zij zijn met 45% juist het meest te zien in de rol van een ‘deskundige’, terwijl dit percentage voor Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond slechts op 24% ligt.

Ook tussen mannen en vrouwen bestaat er een gelijksoortig verschil. Net als mensen met een niet-westerse migratieachtergrond worden vrouwen het vaakst in beeld gebracht als ‘gewone burger’. Zij vervullen deze rol in 47% van hun televisieverschijningen. Bij mannen ligt dit percentage veel lager (26%). Met 52% zijn zij juist het meest te zien als ‘deskundige’: een rol die vrouwen maar in 24% van hun televisieoptredens blijken te vervullen. Dit verschil is van belang omdat een deskundige hoger gewaardeerd wordt dan een burger. Met uitzondering van illegale vreemdelingen is iedereen in Nederland een burger, maar niet iedereen wordt zomaar een deskundige. Daarvoor zal er eerst iets gepresteerd moeten worden. Bron: Aan Tafel

Onderzoek diversiteit in talkshows

door Jip Meijers Stagiair bij Margo Smit,ombudsman voor de publieke omroepen. Februari 2019

14


EEN STAD IS ZO KLEURRIJK ALS HAAR MENSEN. Een stad is zo kleurrijk als de mensen die er wonen, werken, studeren of die haar bezoeken. Rotterdam barst van de bijzondere mensen en verhalen. Neem eens een kijkje op de Rotterdam Make It Happen website voor inspirerende foto’s,

video’s en verhalen, die allemaal op hun eigen manier weergeven waar de stad en ‘Rotterdam Make It Happen’ voor staat: werelds, grensverleggend, no-nonsense. En gebruik de materialen gerust in je eigen producties over Rotterdam!

Foto: Michelle Muus

WWW.ROTTERDAMMAKEITHAPPEN.NL


Bouchra Talidi: “VOOR MIJ IS D&I OOG HEBBEN VOOR DE MENS ACHTER DE MEDEWERKER” In gesprek met Bouchra Talidi, programmamanager Diversiteit en Inclusie bij het miniserie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door: Raja Felgata

Raja: Je bent programmanager Diversiteit en Inclusie (D&I) bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Waarom heeft SZW ervoor gekozen om dit programma in het leven te roepen? Bouchra: “SZW heeft al langere tijd D&I hoog op de agenda staan. We weten dat het de samenleving ten goede komt als iedereen echt mee kan doen, dus inclusiviteit is een kernthema voor SZW, zowel in beleid als eigen praktijk. Onze bestuursraad wil concrete resultaten en verandering zien. Vorig jaar ben ik als projectleider aangesteld om binnen het Ministerie de boel goed op orde te krijgen. Zo’n cultuurverandering moet je echter niet in je eentje en op projectbasis proberen tot stand te krijgen. Om blijvende resultaten te kunnen boeken heb ik een programma opgezet met een werkgroep die ondertussen is uitgegroeid naar veertig leden, bijna een eigen afdeling. Hiermee creëer je slagkracht en zijn we samen de luis in de pels die soms nodig is.”

16

foto: Martijn Beekman


Raja: Wat doe jij samen met jouw werkgroep om een constructieve bijdrage te leveren aan het debat over D&I? Bouchra: “We hebben nu de wind mee. De media, politiek en huidige organisatietop zijn ons gunstig gestemd. Maar dit kan ook zomaar weer anders worden. Daarom moet je zorgen dat D&I nu sterk wordt verankerd in het proces van werving, selectie en promotie. Hierdoor heb je daar in de toekomst geen aanjagers meer voor nodig. Dan ben ik geslaagd als programmamanager. Wat ik het belangrijkst vind, is de doorlichting van onze wervings- en selectieprocedures. Geven we iedereen wel een eerlijke kans? Spreken we mensen genoeg aan? Weten we het talent in de samenleving wel te vinden? Mogen ze ook daadwerkelijk zichzelf zijn als ze binnen zijn? Ik ben trots op de inzet van onze diversiteitsrecruiters en dat alle leden in selectiecommissie een verplichte training volgen om zich bewust te worden van onbewuste vooroordelen.” Raja: Wat betekent D&I voor jou? En hoe zet je jouw doelen in om het werk als programmamanager uit te dragen? Bouchra: “Voor mij is D&I oog hebben voor de mens achter de medewerker. We zijn allemaal uniek en hebben het recht om dat uit te dragen in een veilige werkomgeving. Hiervoor moet binnen organisaties inclusief

leiderschap worden getoond. Managers die werken aan een open cultuur waar het inbrengen van verschillende denkwijzen wordt gewaardeerd en aangemoedigd en waar feedback iets natuurlijks en positiefs is. Maar het vraagt ook persoonlijk leiderschap van onszelf. Toon lef en vertrouw erop dat als jij in je kracht staat en jezelf bent, je zult groeien als persoon in je werk en privéleven.” Raja: Bouchra betekent ‘goede boodschap.’ Wat is jouw boodschap aan Nederland en hoe zouden we ervoor kunnen zorgen om nog beter in verbinding te blijven? Bouchra: “Wat ik voor ons allemaal wens en gun is dat we meer oog hebben voor elkaar als mens. Door interesse in elkaar te tonen komen we dichter bij elkaar. Positiviteit hoort daar onlosmakelijk bij. Laten we niet blijven hangen in problematiseren maar zoeken naar de juiste oplossing om onze samenleving en organisaties mooier te maken. Dit is waarvoor ik elke dag mijn bed uit kom en fluitend naar mijn werk fiets.”

“DOOR INTERESSE IN ELKAAR TE TONEN KOMEN WE DICHTER BIJ ELKAAR” w w w. r i j k s o v e r h e i d . n l

17


OVERHEID 18


OVERHEID

1

Ahmed Aboutaleb foto: Robert Nolten

Burgemeester. Aboutaleb is inmiddels al tien jaar de burgemeester van Rotterdam. Hij is de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Nederland én in andere grote steden in Europa. Was voorheen wethouder in Amsterdam en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. M O T I VAT I E : De hoogedelachtbare heer Ahmed Aboutaleb is al jaren de burgervader van 010 en daarmee een goed voorbeeld van een inclusievere overheid. Hoewel hij het volgens critici niet altijd bij het goede eind heeft zoals zijn recente uitspraken over rap en geweld, is hij volgens anderen wel degelijk een consistente verbindende factor in een diverse, bruisende stad. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Eerder werkte ze als VNgezant in Libanon. Kaag was vóór haar ministerschap Special Coördinator van de Verenigde Naties in Libanon (UNSCOL). In 2016 won zij de Carnegie Wateler Vredesprijs. Met haar tijdelijke benoeming als vervanger van Halbe Zijlstra was ze de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse zaken in Nederland.

2 foto: Jeroen Mooijman

Sigrid Kaag SigridKaag

M O T I VAT I E : Het land en de globale politiek heeft meer diplomaten en mensen zoals Sigrid Kaag nodig. De quote die hieronder staat zegt genoeg over haar impact en visie als bruggenbouwer en bemiddelaar. Meertalige elegantie (u heeft het bij ons voor het eerst gehoord), iets wat Nederland helaas pas opvalt als het om een Nederlandse gaat maar dat terzijde. Sigrid for President! “Spreken is zilver, zwijgen is goud. Maar niet als het om universele waarden gaat. Niet als het gaat om positie nemen tegen antisemitisme. Tegen xenofobie. Tegen racisme.” 19


Portefeuillehouder diversiteit en het initiatief ‘Kracht van het Verschil’ bij de politie. Nieuwerth is voormalig districtschef Gelderland-Zuid en werkte in Apeldoorn, Arnhem, Zwolle, Deventer en Nijmegen.

3 foto: nieuwsblad geldermalsen

Lute Nieuwerth

M O T I VAT I E : Nieuwerth zet zich in voor het verbreden van de eigen blik en zoekt vanuit zijn functies altijd de verbinding met de samenleving. Er was veel kritiek op het programma om diversiteit en culturele sensitiviteit te vergroten, intern en extern, maar wij zeggen: ‘zonder wrijving geen glans.’ We hopen dat de Nationale Politie de focus op diversiteit en inclusie voort blijft zetten in het kader van het tegengaan van o.a. etnisch profileren. Anders kunnen er jaarlijks documentaires zoals ‘Verdacht’ gemaakt blijven worden. “Zonder gegronde reden iemand slechts vanwege huidskleur of ras controleren mag niet en is discriminatie.”

Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Woordvoerder Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken, Koninkrijksrelaties en Emancipatie. Nevin zet zich al jarenlang in voor emancipatie en kansengelijkheid. Zet zich met name in voor LHBTI+-emancipatie.

4 Nevin ozutok NevinOzutok

20

M O T I VAT I E : Is samen met Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) verantwoordelijk voor een wijziging van de Algemene Wet, die naast discriminatie vanwege geaardheid ook specifiek discriminatie tegen transgender en intersekse personen verbiedt. Nevin is een dame die onvermoeibaar gelijkheid aankaart en is een aanrader om op Twitter te volgen. “De maatschappij is huiverig voor verandering. Polarisatie is aan de gang en het zal een harde strijd worden om acceptatie te bevorderen.”


OVERHEID

Fractievoorzitter van D66 in Rotterdam. Als wethouder is Said Kasmi verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Toerisme. Richt zich op het tegengaan van ongelijke kansen, ook in het onderwijs, en op vergroening van de Rotterdamse economie en werkgelegenheid.

5 foto: Casper Rila

Said Kasmi SaidKasmiD66

M O T I VAT I E : The right man for the job. Said is in 010 bezig met iets moois; namelijk het onderwijs verbeteren. Door gesprekken te voeren met de scholen kan hij als wethouder nog beter inspelen op de behoeftes om kansengelijkheid te bevorderen. Voerde ook een nieuw onderwijsbeleid door: het schoolontwikkelingsbudget is vanaf nu alleen nog beschikbaar om specifiek de prestaties van leerlingen te verbeteren. Iemand als Said noemen wij een leader of the new school.

Medeoprichter en penningmeester van de partij DENK. Was op de achtergrond een van de drijfveren toen DENK het AOW gat voor Surinaamse ouderen aankaartte. Albitrouw richtte samen met Xiomi Wijnhard, Revlin Smith, John Enkhuizen, Edder Monteiro, Jane Ortet en JoĂŤl Marte Cairo BOKS (Beweeg Onze Krachten Samen) op. Een organisatie binnen DENK met als doel het bevorderen van de politieke danwel maatschappelijke participatie van hen die vallen onder de Afro Diaspora.

6 Gladys Albitrouw GladysDENK

M O T I VAT I E : Gladys is een stille kracht en mag bij toekomstige verkiezingen wat ons betreft hoger op de lijst bij DENK. Haar bijdrage aan de partij is groot en we zien en horen graag meer van haar. Haar betrokkenheid, visie en activisme op Twitter zijn maar een paar redenen waarom wij vinden dat Gladys absoluut in deze lijst hoort.

21


Adviseur Diversiteit en Inclusiviteit bij de Gemeente Amsterdam. Strijdt voor gay acceptatie binnen de Hindoestaanse gemeenschap en is als vegetariër actief tegen klimaatverandering.

7 foto: Merel Hurkmans

Kai Bhawanibhiek

M O T I VAT I E : Kailashnath zoals zijn volledige naam luidt, is enorm actief op het gebied van social media om ongelijkheid aan te kaarten en mensen bewust te maken van de staat van onze planeet. Dat het niet zo goed gaat met het klimaat zou je haast vergeten, maar mensen als Kai helpen u graag herinneren. Een talent voor de toekomst, keep an eye on this one.

KaiBhawanibhiek

8

Fractievertegenwoordiger van NIDA Den Haag. Naast haar politieke carrière is ze sociaal ondernemer. Asma is verantwoordelijk voor meer toegankelijkheid voor o.a. mensen met een beperking in Den Haag. Maakte zich hard voor een rolstoelvriendelijke speeltuin met speeltoestellen voor kinderen in een rolstoel. De motie werd aangenomen. M O T I VAT I E :

Asma Halusi asmahalusi

Haar eerste moties waren een denderend succes; Gemeente Den Haag stemde unaniem in met het plaatsen van rolstoeltoegankelijke speeltoestellen in diverse Haagse speeltuinen. Ook wordt er gezocht naar openbare plekken waar ouders hun kind met een beperking kunnen verschonen als het te groot is voor een verschoontafel voor baby’s. Goed bezig! “Helaas zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in de politiek. 47 van de 150 Kamerleden is vrouw #triest”

22


OVERHEID

Wethouder namens de PvdA in Rotterdam. Is verantwoordelijk voor de portefeuilles Werk & Inkomen en Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Moti wil het aantal Rotterdammers in de bijstand fors terugbrengen en wil over vier jaar 8000 Rotterdammers minder in de bijstand hebben.

9 foto: Casper Rila

Richard Moti RichardMoti

M O T I VAT I E : Schafte als kersverse PvdA-wethouder het omstreden en vernederende papier prikken af. Rotterdamse bijstandsgerechtigden moesten voorheen gedurende vijftien weken één dag per week papier prikken. Richard is erg ambitieus met zijn plannen en is daadkrachtig van start gegaan. Laten we over twee jaar kijken hoe het staat met zijn plannen.

Wethouder arbeidsparticipatie, bestaanszekerheid en mondiale bewustwording in de gemeente Tilburg. Werd gekozen als partijloze kandidaat toen Tilburg op zoek was naar een zesde wethouder. Was voorheen als universitair docent slachtofferwetenschap en onderwijsdirecteur van de betreffende master verbonden aan Tilburg University.

10 Esmah Lahlah a_lahlah

M O T I VAT I E : Iemand die zich al jaren als vrijwilliger inzet voor anderen, die met haar wetenschappelijke onderzoeken naar jeugdcriminaliteit en kindermishandeling ook enorm belangrijk is, is in onze optiek onmisbaar. FYI: Esmah is also a Doctor of Philosophy (Ph.D.) en Master of Science (MSc): OMG! MashaAllah. “Voor mij, als wethouder, is het drinken van een kopje koffie met inwoners van onze stad de manier om te horen wat er in hun levens speelt en waar zij behoefte aan hebben”

23


E N T E R TA I N M E N T

24


E N T E R TA I N M E N T

1

Naaz Mohammad bitsofnaaz foto: Ken Grand-Pierre

Singer, songwriter en producer. Brak door met het nummer ‘Words’ en stond in het voorprogramma van acts als Arcade Fire en U2. Tweevoudig winnares van een Edison Pop award in 2018 voor de videoclip van ‘Words’ en in de categorie Nieuwkomer. M O T I VAT I E : De Koerdische Queen of Pop! Naaz bracht haar debuut EP uit onder de naam ‘Bits of Naaz’ en ging als support act op tour met de Amerikaanse zangeres en actrice Hayley Kiyoko. Deze dame is een brok inspiratie en hard op weg om een wereldster te worden, maar enorm down to earth en zich bewust van haar status. Als U2 frontman Bono je props en shoutouts geeft, dan weet je dat je een big deal bent. “Ik merk, bij elke Koerd die ik ooit heb ontmoet, een survival instinct. Want iedereen vertelt je je hele leven dat je geen land hebt. Nergens voel je je thuis.”

2

Rapper: Winne. Rotterdam’s finest. Een MC die positiviteit, liefde, gelijkheid en saamhorigheid voorop stelt. Bracht in 2018 het album ‘Oprecht Door Zee‘ uit, jaren na de release van zijn EP ‘Onoverwinnelijk’ en zijn debuutalbum ‘Winne Zonder Strijd’.

foto: chibaclothing

Winston Bergwijn winne_ecktuh

M O T I VAT I E : In een muziekscene die vluchtig is en waar patsergedrag de norm is, stijgt Winne met kop, schouders en de kracht van kennisoverdracht hier ruim bovenuit. Persoonlijk, inhoudelijk, tijdloos. Winne bracht recent het nummer ‘Dankbaar’ uit, een samenwerking tussen Winne en de onlangs overleden Feis. De opbrengsten van de verkoop van dit nummer gaat naar een goed doel. Salute! ”Rotterdam heeft mij gevormd. Waar de taak van mijn moeder stopte qua opvoeding, nam de stad het over.” 25


3

Senior Director A&R & Marketing bij Arista Records in New York. Werkte hiervoor bij Spotify als Senior Editor en was o.a. verantwoordelijk voor de samenstelling van de playlists Woordenschat (met Nederlandse hiphop) en New Music Friday.

Dieuwertje Heuvelings rideordieuwertje

4 Tamer Alalloush & Iris Loos dreamingofsyria

26

M O T I VAT I E : Wij vinden het fantastisch dat Dieuwertje nu op een internationaal podium haar oor voor talent verder mag ontwikkelen. Zij heeft veel betekend voor de Nederlandse muziekscene en we gaan ongetwijfeld nog veel van haar (en/of haar muzikale ontdekkingen als A&R) horen. Don’t settle for nice, for pleasant, for familiar. Keep looking until you find something that really moves you, that resonates with your core.

Oprichters Dreaming of Syria Foundation. Tamer en Iris organiseren Dabke Nights, gebaseerd op de volksdans uit het Midden Oosten. De avonden zijn een bijzondere manier om de Syrische en Arabische cultuur beter te leren kennen, zij organiseren ook workshops en andere activiteiten. Tamer en Iris ontmoetten elkaar tijdens een bijeenkomst voor vluchtelingen waar zij vrijwilliger waren. M O T I VAT I E : Dat dans en muziek verbinden is een feit, maar het mooiste is dat op deze avonden een hoop vluchtelingen hun eigen cultuur kunnen ervaren en delen met de locals. Enorm waardevol dat Tamer, Iris en hun team zich hiervoor inzetten. Don’t get it twisted: Dabke dansen staat gelijk aan topsport! “Leer mij en mijn achtergrond kennen… voordat je een oordeel over me velt”


E N T E R TA I N M E N T

Producer, singer, songwriter, sound engineer. Werkte samen met onder andere Joe Budden, Mr. Probz, Fresku, Winne en Snelle. Bracht in 2018 de zelf geproduceerde nummers ‘Sun Tzu’ en ‘Learn the Hard Way’ uit. Maakt onderdeel uit van de Woordenschat podcast over Nederlandstalige hiphop met Veronica van Hoogdalem als host en Neenah als audio-engineer.

5 Neenah neenahmusic

M O T I VAT I E : Volg deze dame! Haar posts over haar avonturen als sound engineer in de studio zijn inspirerend en leerzaam. Neenah won in 2010 als eerste vrouw een beat makers battle. En sowieso, ze zit tegenwoordig ook op Brazillian Jiu Jitsu en MMA dus battlen met Neenah of onderschatting is sowieso niet verstandig. Deze dame is in hoofdletters DOPE, and we’ll say that to her face. “You know you’re in a male dominated industry when the label wants a second opinion about your mixes”

Producers collectief Soulsearchin. Produceerden voor o.a. Mr Probz, The Opposites, Kenny B, Jayh, Naaz en Glen Faria. Ze zijn verantwoordelijk voor multi-platina successen en werken naast Nederlandse artiesten ook met internationale acts.

6 foto: Ilja Meefout

Arjan Bedawi, Vijay Kanhai, Kim Arzbach

M O T I VAT I E : Papi, Chief en Lino (oldschool nicknames voor intimi) zijn op een briljante manier het muzieklandschap in Nederland aan het kleuren met hun melodieuze genialiteit. Humor is een grote factor bij de samenwerkingen en studiosessies van Soulsearchin en misschien is dat naast de dikke beats wel de magic ingredient van hun producties.

27


Componist en klassiek violist. Tourde met Marco Borsato, stond op TEDxAmsterdam en won prijzen als het Prinses Christina Concours en van de Labberté-Hoedemaker Award 2012. Speelt zelf inmiddels niet meer wegens gezondheidsklachten door de auto-immuunziektes Systemische Lupus Erythematosus (SLE) en Coeliakie.

7 foto: Sanne Waaijenberg

Kim Spierenburg kimspierenburg

“Ik zou boos kunnen worden op mijn lichaam, verdrietig om mijn verlies, maar ik ben vooral dankbaar voor wat ik kon, heb meegemaakt en heb kunnen delen.”

Eigenaar en directeur Vunzige Deuntjes en DJ. Werkte voorheen als programmeur bij Sugar Factory en Bitterzoet. Is met Vunzige Deuntjes door heel het land te vinden met clubavonden, festivals en andere concepten.

8 foto: NightlifeAssy

Stacey Dijkstra djsuperserious

28

M O T I VAT I E : Kim is een inspiratie voor iedereen die twijfelt over zijn of haar mogelijkheden. Haar bevlogenheid, kracht en veelzijdigheid maken Kim een voorbeeld voor velen, ook voor ons. Als componist zal ze nog veel muziek schrijven en no worries, zij is niet haar ziekte, zij is een dame die doet wat haar gezondheid en haar passie toelaten.

M O T I VAT I E : Heeft met Vunzige Deuntjes een platform gecreëerd voor de ontwikkeling van jong en lokaal talent en gebruikt regelmatig social media om bijvoorbeeld nieuwe namen of female DJ’s te boeken voor feesten en/of festivals. Vunzige Deuntjes is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste evenementen van het land, met jaarlijks 100+ evenementen verdeeld over ruim 25 steden en goed voor 70.000+ bezoekers.


E N T E R TA I N M E N T

DJ MIMI. Een van de meest gevraagde vrouwelijke DJ’s van dit moment in NL en België. Had een eigen kledinglijn Adioui Fashion en studeerde aan de Herman Brood Academie. Kan ook een aardige noot zingen, maar focust zich de laatste jaren vooral op haar internationale DJ carrière. Ze draait veel in België, Marokko, Duitsland en het Midden-Oosten en draait voornamelijk Urban, R&B, HipHop en Dancehall.

9 Miriam Adioui djmimiofficial

M O T I VAT I E : Je staande houden in het nachtleven en in de entertainmentindustrie als vrouwelijke DJ vergt toch stevige wortels en dito persoonlijkheid. Met haar zachte Brabantse G, draait DJ Mimi keihard mee in de scene en laat ze elke keer weer een muziekstempel achter met haar eigen stijl van draaien en mc’en en ze produceert ook. Kan zich af en toe de jaloezie van mannelijke DJ’s op de hals halen die haar online proberen te shamen lol! Rise above the haters and keep spinning Mimi! #WeSeeYou “Vrouwelijke DJ’s worden vaak onderschat en als je niet stevig in je schoenen staat dan is het bijna niet haalbaar om echt door te breken”

Senior A&R manager, werkt met o.a. Top Notch en Noahs Ark, co-founder La Foux Music en artiesten manager. La Foux Music is met artiesten als Josylvio, Sevn Alias, Cho en producer Spanker een grote speler in de Nederlandse entertainment scene. Mohamed is hiernaast ook songwriter en ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation.

10 Mohamed Fouradi fouradi_mo

M O T I VAT I E : La Foux Music schreef het afgelopen jaar historie door met Josylvio voor het eerst met een Hiphop album bovenaan te eindigen in het klassement ‘album van het jaar’. Wij hebben de jongens van Fouradi zien uitgroeien tot volwassen entertainment ondernemers. Het is geweldig dat Mo op jonge leeftijd zijn kennis inzet voor de ontwikkeling van de Nederlandse muziekscene. Van ‘Wat is je Ping?’ naar Spotify kings: HUTS!

29


S P O R T 30


SPORT

1

Hakim Ziyech hziyech

Ajax aanvaller en voetballer van het jaar in Nederland en Marokko. Speelde met Marokko op het WK in Rusland en wordt door voetballiefhebbers al jaren gezien als een van de beste spelers op de Nederlandse velden. M O T I VAT I E : Hakim stond in zijn Twente jaren al in de Top 100 maar is door zijn consistentie, ontwikkeling en internationale erkenning dit jaar onmisbaar. Is voor de jeugd een rolmodel en met zijn passing, goals en inzicht een dreiging voor elke verdediging. In onze ogen de enige echte nummer 10 van Ajax.

2

Europees- en tweevoudig wereldkampioen kickboksen. Amira is 9 jaar oud en reist de wereld over en vecht buiten Nederland op competitie niveau wegens de leeftijdsrestricties die hier gelden. Geeft regelmatig clinics en shows op grote bijeenkomsten en vechtsportgala’s. Amira is na 22 partijen nog ongeslagen.

foto: John Mo

Amira Tahri amiratahriofficial

M O T I VAT I E : Op zo’n jonge leeftijd al zo een techniek en snelheid en ze geniet van de sport. Het geeft jonge vrouwen zelfvertrouwen en weerbaarheid en de steun die zij ontvangt is geweldig. Check op haar instagram de filmpjes van haar trainingen; absoluut de toekomst van het kickboksen. In een tijd van Playstation en Fortnite verslavingen onder de jeugd is Amira een verademing. The Champ is here!

31


Skeletonatleet. Schreef geschiedenis door in 2018 als Afrika’s eerste mannelijke skeletonatleet namens Ghana deel te nemen aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Hij was tevens vlaggendrager bij de openingsceremonie.

3 akwasi Frimpong FrimpongAkwasi

4 Ina Koolhaas Revers super_granny_ina

32

M O T I VAT I E : Hij noemt zichzelf ‘The Hope of a Billion’ omdat hem vaak verteld werd dat zijn dromen niet haalbaar waren. A Billion refereert naar Afrika, waar wereldwijd nog steeds met een frame van verwondering en onderschatting naar wordt gekeken. Als Ghanese Amsterdammer heeft hij bewezen dat alles haalbaar is met de juiste mindset en mensen om je heen. “They told me the climb would lead to nowhere. That there was no bridge to success. I disagreed and succeeded.”

Wereldkampioen powerliften. Ina won in 2018 op 71-jarige leeftijd het wereldkampioenschap powerliften in Calgary, Canada. Ze won vier medailles, drie gouden en één zilveren. Was voorheen docent maatschappelijk werk op de Hogeschool van Amsterdam en is inmiddels met pensioen. M O T I VAT I E : Daar waar mensen van haar leeftijd de handdoek al lang in de ring hebben gegooid, pakt zij hem juist op, letterlijk. Ina is één brok inspiratie en kracht, ook in uitstraling. Ina is pure motivatie om te blijven bewegen en grenzen te verleggen op elke leeftijd! “Ik wist helemaal niets toen ik eraan begon. Powerlifting leek mij een sport voor brede, bulkige mannen.”


SPORT

Scheidsrechter kickboxen en eigenaar vechtsportschool Ubeda Sports in Nijmegen. Coacht nog regelmatig en staat jonge vechters bij in hun carrière. Richtte onlangs kickboksorganisatie De Nederlandse Kickboks Federatie (NKF) op.

5 foto: Ben Pontier

Joop Ubeda

M O T I VAT I E : Net als Ina is Joop de 70 al gepasseerd maar dat weerhoudt hem er niet van om zijn passie te blijven uitoefenen. Hij is ook een voorbeeld voor vele jonge vechters, met name jonge meiden, die in zijn sportschool worden klaargestoomd. Joop is rust en karakter, overal gerespecteerd en een absolute levende legende. “Ik zou eerst op mijn zestigste stoppen. Later werd het 65 en nu ben ik de zeventig al gepasseerd. Maar zodra ik fouten begin te maken, dan stop ik onherroepelijk.”

Drievoudig paralympisch snowboardkampioen. Paralympische Sporter van het Jaar 2018. De geboren Utrechtse wordt ambassadeur van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Bibian is ook grondlegster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Ze heeft haar topsportcarrière inmiddels beëindigd maar is evengoed genomineerd voor de Laureus World Comeback of the year.

6 Bibian Mentel bibianmentel

M O T I VAT I E : Bibian is een strijder! Fysiek en mentaal een kampioen in het overkomen van obstakels. Heeft in haar carrière het nodige meegemaakt en geeft haar kennis en kracht door aan de nieuwe generatie topsporters met een lichamelijke uitdaging met haar stichting.

33


CEO Belgische voetbalclub KSV Roeselare. Was hiervoor technisch directeur van Reading FC, een club uit het Championship (tweede niveau in Engeland). De ex-verdediger was als speler actief bij Volendam, FC Emmen, Panthrakikos, Fostiras en Dordrecht. Daarna ging hij in de jeugdopleiding van Ajax aan de slag.

7 Brian Tevreden BTevreden

8

M O T I VAT I E : Wij vinden het belangrijk dat er in het voetbal, waar spelers en liefhebbers nog regelmatig met racisme te maken hebben, een jonge zwarte man aan de top staat. Hiermee geef je een enorm sterk signaal af aan supporters en voetballers en we hopen dan ook dat de club snel promoveert. #blackexcellence “Als je vijf jaar terug tegen mij had gezegd dat ik CEO van een voetbalclub zou zijn, had ik je voor gek verklaard. Zo raar kan het lopen.”

Assistent tenniscoach en fysiotherapeute van ‘Team Kiki Bertens’. Tamaëla speelde zelf tot 2011 tennis. Toen ze als coach aan de slag ging werkte ze met de Servische Aleksandra Krunic. Ze is voor de KNLTB travelling coach voor de Nederlandse vrouwen.

foto: Marnix Schmidt

Elise Tamaela

M O T I VAT I E : Elise heeft als coach de nodige invloed gehad op het goede spel van Bertens afgelopen jaar. Maar wat wij vooral mooi vinden is dat ze als een van de weinige vrouwelijke coaches in de tennis haar kans heeft gekregen en gegrepen. Als Amélie Mauresmo een topspeler als David Murray kan trainen, dan kan Elise als coach in de toekomst ook een grand slam winnen. “Bizar dat slechts zes speelsters in de tophonderd een vrouw als een coach hebben. Ik denk ook dat tennissters het niet aandurven om een vrouw als coach aan te stellen. Bij vrouwen overheerst nog het stereotype beeld dat ze de autoritaire aanpak van een man nodig hebben.

34


SPORT

Zitskiër, paralympisch wereldkampioen. Eind januari 2019 werd Jeroen tijdens de wereldkampioenschappen in Sella Nevea en Kranjska Gora wederom vijf keer wereldkampioen zitski. In 2018 won hij goud tijdens de Paralympische Spelen in Zuid-Korea en in 2017 werd Jeroen 3x wereldkampioen. Kampschreur is ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en van het Fonds Gehandicaptensport.

9 foto: Tjeerd Venstra

Jeroen Kampschreur jeroenkampschreur

M O T I VAT I E : Jeroen glijdt van de ene naar de andere titel alsof het niks is, maar dit is topsport! Met zijn discipline en talent is Kampschreur een ambassadeur voor topsport en met bouwjaar 1999 heeft hij een gouden toekomst voor zich. Volg deze man op zijn missie!

Atletiek, sprinter. Amsterdamse Sportvrouw van het Jaar 2018. Won met de estafetteploeg zilver op de EK van 2012 in Helsinki en goud in Amsterdam 2016. Jamile deed mee aan de Olympische Spelen van 2012 en 2016.

10 Jamile Samuel jamsa2.0

M O T I VAT I E : Jamile zit Dafne Schippers op de hielen (sorry maar het rijmt!), al is ze zelf totaal niet bezig met de rivaliteit. Wij kunnen niet wachten tot het atletiekseizoen weer begint en we deze topatleet weer voorbij kunnen zien rennen. Get that gold! “Iedereen maakt fouten, ook ik. Maar ik heb geleerd van alle fouten en dat heeft mij gemaakt tot de atleet die ik nu ben. Sterker, sneller en gelukkiger dan ooit!”

35


www.philips.com

‘Hoop dat de diversiteitsdiscussie over tien jaar niet meer relevant is’ - Nathalie Lam (Philips)

Life is better when #youareyou


DE MEEST INCLUSIEVE EN REALISTISCHE TOP 100 IN NL


ONDERNEMERS 38


ONDERNEMERS

1

Oprichter en eigenaresse van cateringbedrijf Zina’s Kitchen, gespecialiseerd in de Syrische keuken. De eerste vrouwelijke vluchteling met een eigen bedrijf. Onlangs sprak zij op TEDx Alkmaar over haar reis van vluchteling tot succesvol ondernemer en publiceerde ze een kookboek over haar Syrische keuken.

ZinA ABBOUD zinakitchen

M O T I VAT I E : Het verhaal van Zina (mooi in het Arabisch) laat je niet helemaal onberoerd. Gevlucht voor de oorlog en dobberend in een rubber bootje over de oceaan, zonder haar kinderen, op zoek naar vrede en veiligheid. In Europa moest ze het heel lang zonder haar kinderen doen, om maanden later herenigd te worden. Als je dan je hoofd boven water kunt houden en tot zulke grote hoogtes stijgt zoals Zina dat heeft gedaan, dan kunnen we deze dame alleen maar salueren. Ze kookte voor prinses Beatrix en de MP. #justsaying “Beatrix zei dat ik mijn nieuwe leven hier kon starten. Als de oud-koningin van het land waar je woont dat zegt, dan doe je dat.”

2

Medeoprichter van The Avocado Show. Wat begon als een eettentje in de Amsterdamse Pijp, maar in razendsnel tempo uitgroeide tot een wereldberoemd fenomeen met vestigingen in heel Europa en een kookboek. Ron is ook marketeer, storyteller DJ, MC en eigenaar van een eventbureau en een communicatiebureau voor artiesten.

foto: The Avocado Show

Ron Simpson MrRonSimpson

M O T I VAT I E : Serial entrepreneur die we al een aantal jaar in het vizier hadden voor de rubriek Entertainment, maar als ondernemer heel snel uitgegroeid tot een Hele Meneer. Heeft met zijn zakelijke partners Julien Zaal en Jaimie van Heije groen goud in handen. Een hypeman die als ondernemer en marketeer CEO werd van een rijp en groeiend imperium? Believe the Hype! “Wat weinig mensen eigenlijk weten is dat ik me altijd identificeer met de minderheid. Heb het geluk gehad door mijn geaccepteerde uiterlijk, voornaam of attitude dat ik nooit zo heftig ben gediscrimineerd, maar ben hier toch echt niet geboren.” 39


Eigenaresse van poppenwinkel Coloured Goodies, gespecialiseerd in poppen met verschillende culturele achtergronden en alle huidskleuren en huidsoorten. Klanten van Amerika tot aan Koeweit weten haar poppen te vinden.

3 foto: colouredgoodies

Ellen Brudet colouredgoodies

M O T I VAT I E : Als de Amerikaanse rapper The Game hoogstpersoonlijk langskomt bij je voor een vitiligo pop voor zijn dochter en het duo op Instagram laat zien, dan weet je dat je iets goeds doet. Ellen zorgt met haar poppencollectie voor de juiste representatie voor kinderen die op jonge leeftijd niet per definitie met witte poppen opgroeien. Like we did.. The next generation salutes you Ellen! “Mensen denken soms dat ik tegen de Nederlandse cultuur ben, omdat ik allerlei soorten poppen verkoop, behalve witte. Dat komt omdat er genoeg witte poppen elders te koop zijn. Ik heb deze winkel om een verschil te maken.”

Bedenker van het nieuwe schoenenmerk Diversité Footwear. Samen met zijn business partner hoopt hij, naast het in de markt zetten van hippe schoenen, jaarlijks 25.000 mensen te inspireren om het beste uit het leven te halen. Bedenker van iKapitein, een elektrische sloepverhuur onderneming die tijdens het varen afval uit de Rotterdamse wateren vist. Winnaar van de FunX Media Business Award 2018 en de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET.

4 Wesley Dossantos wdossantoss

M O T I VAT I E : Schoenen maken de man, dat weten we allemaal. Maar als je de stoute schoenen aantrekt en als eerste stap voor je onderneming Googelt ‘hoe je je eigen schoenenbedrijf opzet’ , dan hebben wij meer dan mad respect voor je a niffo! Now walk it off! “We laten zien dat je kan bereiken wat je wil, ongeacht waar je vandaan komt.’’

40


ONDERNEMERS Oprichters van het merk Yoni. Ze maken tampons, maandverband en inlegkruisjes en deze worden uitsluitend van gecertificeerd biologisch katoen gemaakt. Ze schrokken enorm toen ze ontdekten dat veel tampons of maandverband van synthetische stoffen gemaakt worden en plastic en parfum kunnen bevatten en besloten daarom Yoni op te richten.

5 foto:Yoni

Mariah Mansvelt Beck & Wendelien Hebly

M O T I VAT I E : Succesvol ondernemen gaat niet alleen over het product in zaken als Etos en Albert Heijn krijgen, maar vooral het duurzaamheids- en het gezondheidsaspect vinden wij van essentieel belang. Met of zonder vleugels, schadelijke stoffen rondom de poenie wilt niemand.

Yonicare

6

Oprichter en eigenaar van Suittruck en Frederik George. Rutger is al jarenlang een ondernemer pur sang en heeft met Suittruck een formule op maat bedacht. Met een als paskamer ingerichte bestelbus komt hij aan huis of kantoor om de klant een pak aan te meten. Van gerecycled katoen, overigens. Is met Suittruck winnaar van de Franchise Starter Award 2018.

foto: Frederik George

Rutger Vlaming rutgervlaming

M O T I VAT I E : Rutger staat in de regio Alkmaar bekend als een bevlogen sympathieke ondernemer met moves op de dansvloer en blijkbaar ook op de snelweg en in de boardrooms. Kleedde o.a. Pete Philly en Arjen Lubach en werkt heel hard om met dit concept ook internationaal te gaan. Kwestie van tijd denken wij. Keep it classy Rutger, suit up!

41


7

Oprichter en eigenaar The Media Nanny, een pr-bureau voor de entertainmentindustrie. Ze is de vrouw achter grote dj’s als Hardwell, Martin Garrix en David Guetta en regelt met haar team de PR in binnen- en buitenland. Opende onlangs een kantoor in Los Angeles en werkt naast artiesten en DJ’s ook samen met grote events, festivals en merken zoals G-Star Raw. M O T I VAT I E :

Jose Woldring TheMediaNanny

Indrukwekkend om op jonge leeftijd zo een team van andere professionals te leidden. Was verantwoordelijk voor het kortere kapsel van David Guetta: Merci beaucoup! Dat was inderdaad nodig. Laveert tussen Loppersum, Londen, Ibiza, Los Angeles en zal ongetwijfeld verder groeien. Ze pleitte onlangs voor meer vrouwelijke DJ’s: TIP: we hebben elk jaar in de categorie Entertainment een absolute topper. “Ik heb nooit een cursus ‘Hoe Stuur Ik Mensen Aan’ gedaan, dus ik ben niet altijd de beste manager. Ik doe alles op gevoel, ben misschien niet altijd even tactisch, wel altijd recht door zee en eerlijk.” Oprichter kapperszaak Salon Maher. Was in thuisland Syrië beroemd als sterrenkapper en timmert sinds zijn aankomst in Nederland inmiddels flink aan de weg. In zijn salons in Utrecht en Rotterdam ontvangt hij klanten uit het hele land. Hij runt de zaken met zijn broer Yanoun en een deel van het personeel dat in Damascus voor hem werkte, werkt nu ook in Nederland in zijn salons.

8 foto: sbs6

Maher Mansour mahermansour9080

M O T I VAT I E : Maher ya Maher! Het blijft mooi om mensen te zien slagen en net als veel anderen is Maher in Nederland uiteindelijk goed terecht gekomen en kan hij datgene doen waar hij meer dan goed in is. Even een speciale shoutout naar Fatima El Kaddouri, die hem vanaf het begin ondersteunde om zijn droom waar te maken. Een van de vele succesvolle vluchtelingen die Nederland ook letterlijk een stuk mooier maken. Marhaban! “Ik was alles wat ik had kwijtgeraakt, behalve mezelf. Mijn lichaam, mijn handen, mijn ervaring. Ik wilde per se weer werken.”

42


ONDERNEMERS Met zes locaties runt Kimmylien Nguyen de grootste keten van nagelstudio’s in Amsterdam: Universal Nails. Daarnaast heeft ze een schoonheidssalon, Universal Beauty en een loempiakraam. Samen met haar ouders breidde deze jonge onderneemster haar bedrijf uit. In 2017 werd ze door de camera’s van Linda.tv gevolgd voor de serie Verenigde Nagels.

9 foto: instagram

Kimmylien Nguyen kimmylien

M O T I VAT I E : We vinden het knap; een business creëren rondom nagels, iets wat in principe geknipt moet worden. Maar we begrijpen ook dat er nageltrends zijn en dat er mensen zijn die er handig (pun intended) op inspelen. Kimmylien wilt geld verdienen en dat doet ze goed. Al zijn lange puntige zwarte gelakte nagels met diamantjes en glitter niet echt iets voor ons.

Eigenaar van het Surinaams eetcafé De Waterkant. De Amsterdamse hotspot werd vernoemd naar een plek aan het water in Suriname. De voormalig manager van Paul de Leeuw heeft inmiddels ook Pacific Parc op het Westergasterrein overgenomen. Hoe ‘Pacific 2.0’ er uiteindelijk uit komt te zien, is nog even geheim.

10 foto: at5

Brian Fernandes waterkant_amsterdam

M O T I VAT I E : Wie deze hoek aan het water in Amsterdam een beetje kent, weet dat je er vroeger met een grote boog omheen moest lopen want sterke urinelucht en vooral iets te verlaten om er alleen te lopen. Nu kun je er – vooral in het voorjaar en in de zomer- geen zitplek vinden omdat Brian er samen met zijn compagnons één van de beste hotspots in Amsterdam van heeft weten te maken. Perfecte ligging aan de gracht, zon in je gezicht en genieten maar. Bullseye Brian! “Ik zie Waterkant trouwens niet als een Surinaams café, maar als een plek waar we het beste van Suriname over het voetlicht willen brengen.”

43


ECHO FOUNDATION WAAR EXCELLENTIE & INCLUSIE ELKAAR ONTMOETEN

OVER ECHO FOUNDATION Ieder jaar reikt de ECHO Foundation de ECHO Award uit, een prijs voor excellent talent met een niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs. Kandidaten onderscheiden zich vanwege hun excellente studieprestaties, grensverleggende instelling, bruggenbouwers kwaliteiten, actieve maatschappelijke betrokkenheid en leiderschap. Met hun inspirerende levensverhalen en prikkelende visie op vraagstukken gerelateerd aan diversiteit en inclusie laten zij de kracht van diversiteit zien. De ECHO Foundation wordt mogelijk gemaakt door partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector.

HET NETWERK De ECHO Foundation brengt partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector in contact met multicultureel talent uit het hoger onderwijs. Dat doen wij op verschillende manieren.

PROGRAMMA'S & ACTIVITEITEN Mentorprogramma met Alliander, Google, Gemeente Amsterdam, Gemeente Den Haag, L'Oréal, KPMG, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NS, Schiphol Group, Shell en Vereniging Hogescholen. Sparringssessies met ECHO Ambassadeurs over diversiteit & inclusie in de organisatie.

DIENSTEN & PRODUCTEN Seminars en andere evenementen gericht op kennisdeling, good practice presentaties en vernieuwende inzichten. Studiereizen naar samenwerkingspartners in oa New York, Los Angeles, Washington (VS) en Toronto (Canada).

ADVIES OP MAAT Onze diensten zijn afgestemd op de context en behoefte van onze partners. Ondersteuning die wij bieden is bijvoorbeeld: Reviews van vacatureteksten en ander communicatiemateriaal. Workshops gericht op bewustwording en de vertaalslag naar actie.

WWW.ECHO-NET.NL INFO@ECHO-NET.NL


ECHO FOUNDATION WAAR EXCELLENTIE & INCLUSIE ELKAAR ONTMOETEN

Avin Ghedri

avinghedri OVER ECHO FOUNDATION Avin is winnares van de ECHO Award WO 2018. Ze studeert Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Avin schrijft blogs op Arts in Spe en probeert op subtiele wijze aspecten van diversiteit en vooroordelen die ze ervaart van begeleiding door artsen tijdens haar coschappen aan de kaak te stellen. Ze is zeer actief student-lid van de werkgroep Diversiteit en Inclusie van het UMC Utrecht. Daarnaast verzorgt Avin ‘Peace test’ lessen waar ze op HET NETWERK middelbare scholen tijdens maatschappijleer les gaf over het Midden-Oosten.

Ieder jaar reikt de ECHO Foundation de ECHO Award uit, een prijs voor excellent talent met een niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs. Kandidaten onderscheiden zich vanwege hun excellente studieprestaties, grensverleggende instelling, bruggenbouwers kwaliteiten, actieve maatschappelijke betrokkenheid en leiderschap. Met hun inspirerende levensverhalen en prikkelende visie op vraagstukken gerelateerd aan diversiteit en inclusie laten zij de kracht van diversiteit zien. De ECHO Foundation wordt mogelijk gemaakt door partners uit het bedrijfsleven en de publieke sector.

De ECHO Foundation brengt partners uit het bedrijfsleven en

de publieke sector in contact met multicultureel talent uit het hoger onderwijs. Dat doen wij op verschillende manieren.

PROGRAMMA'S & ACTIVITEITEN Mentorprogramma met Alliander, Google, Gemeente

Deniz Dibooglu

Amsterdam, Gemeente Den Haag, L'Oréal, KPMG, het

carevlogs Deniz is winnaar van de ECOHO Award HBO 2018. Hij heeft Human Resource Management gestudeerd aan De DIENSTEN & PRODUCTEN Haagse Hogeschool en ondersteunt studenten met een migratieachtergrond bij het vinden van een leer- en afstudeerplek. ADVIES OP MAAT Daarnaast ondersteunt hij als mentor studenten bij het behalen van de propedeuse. Ook denkt hij mee bij Me & Society, een WWW.ECHO-NET.NL stichting die zich richt op het versterken van de participatie van INFO@ECHO-NET.NL bepaalde groepen in de samenleving. Deniz is begonnen met CareVlogs om het beeld van niet-westerse “treitervloggers” te ontkrachten. Zo probeert hij vooral voor (niet-westerse) jongeren een positief voorbeeld te zijn. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, NS,

Schiphol Group, Shell en Vereniging Hogescholen.

Sparringssessies met ECHO Ambassadeurs over diversiteit & inclusie in de organisatie.

Seminars en andere evenementen gericht op kennisdeling, good practice presentaties en vernieuwende inzichten.

Studiereizen naar samenwerkingspartners in oa New York,

Los Angeles, Washington (VS) en Toronto (Canada).

Onze diensten zijn afgestemd op de context en behoefte van

onze partners. Ondersteuning die wij bieden is bijvoorbeeld: Reviews van vacatureteksten en ander

communicatiemateriaal.

Workshops gericht op bewustwording en de vertaalslag naar actie.

Leon Lan

leonlan Leon Lan is winnaar van de ECHO Bèta Techniek Award 2018. Hij studeert Liberal Arts & Sciences met een major in Wiskunde aan de Amsterdam University College. Daar maakt hij onder andere deel uit van de Diversity and Outreach Group, een commissie die diversiteit wil versterken op de instelling. Leon is ook actief als mentor en tutor bij Stichting Diversity, Connect Tuition en Student4You. Daarnaast is hij wetenschapscoördinator bij Jeugdlab, waar hij activiteiten gerelateerd aan wetenschap organiseert voor kinderen tussen de 4-12 jaar.

Hasnaa Beni Driss

Ihasnaa-beni-driss Hasnaa is winnares van de Loyens & Loeff Law & Tax Award 2018. Ze studeert Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam en heeft de studievereniging OVAS opgericht. Dit is een studievereniging die zich richt op studenten met interesse in ondernemingsrecht. Daarnaast fungeerde zij als rechtswinkelier bij Stichting Rechtswinkel Bijlmermeer. Hasnaa is ook redacteur bij Ins-Updates, waar ze rechtspraak op het gebied van insolventierecht samenvat en becommentariëert. fotograaf: Ebru Aydin

45


GAME CHANGERS 46


GAMECHANGERS Medeoprichters stichting Movement on the Ground. Met hun stichting bieden ze op Lesbos humanitaire hulp aan gestrande vluchtelingen waaronder veel kinderen. Werken veel met lokale Grieken om zo de connectie te bevorderen en werken hard samen om de vluchtelingen met waardigheid in hun kracht te zetten. Adil is voormalig makelaar en gaat nu door het leven als Humanitaire entrepreneur. Johnny de Mol kennen we als acteur, programmamaker, DJ, presentator en ondernemer.

1 foto: Hans van der Beek

Johnny de Mol &

Adil Izemrane movementonthegroundofficial

2

M O T I VAT I E : Eerst het volgende; zij doen dit niet alleen! Het team bestaat verder uit Madeleine Hessing, Laura Jansen, Charlie MacGregor, Dylan Ingham, Stephanie RuebFairbank en Nina Schmitz. Geweldig hoe zij zich inzetten om de levenskwaliteit van een ander te verbeteren. Johnny de Mol en Adil Izemrane hadden in 2015 een feestvakantie naar Ibiza gepland, toen de foto van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi op het strand wereldwijd verspreid werd. Ze zegden Ibiza af en vertrokken naar Lesbos om te helpen. Efcharisto poli!

Co-Founder/Partner bij Izi Solutions en medeinitiatiefnemer Controle Alt Delete. Richtte op 22-jarige leeftijd haar eigen organisatie (Hi5) op, wat nu IZI Solutions is. Control Alt Delete heeft de afgelopen jaren met veel succes etnisch profileren op de politieke agenda gezet en maakte afgelopen jaar de documentaire ‘Verdacht’. De indrukwekkende documentaire zorgde voor kamervragen.

foto: izisolutions

Dionne Abdoelhafiezkhan IZIsolutions

M O T I VAT I E : Dionne is winnaar van de Nieuw Amsterdam Prijs 2019. De prijs is door Pakhuis de Zwijger in het leven geroepen om personen te eren die na jarenlange inspanning impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht. Dionne zoekt de verbinding en weet met haar organisatie en team steeds de juiste discussie aan te jagen en in daden om te zetten. Maatschappelijke helden zoals Dionne zijn nodig! “Waar je vandaan komt heb je niet bepaald, waar je naartoe gaat heb je zelf in de hand!”

47


3 Georgios Lazakis schoolofheartknocks

4 Safiyeh Salehi Mobarakeh

Oprichter School of Heart Knocks. Op deze duurzame, groene school krijgen jongeren dagelijks les van inspirerende rolmodellen zoals Deams, Niels Broos, Georgios Lazakis, Gery Mendes, Unorthadox, & Kyteman. Hun lesmateriaal put uit het werk van filosofieën van o.a Tupac Shakur en Abraham Lincoln. Georgios was voorheen hiphop MC en producer. M O T I VAT I E : We wouden dat wij vroeger creatieve helden voor de klas hadden staan. Super initiatief en cruciaal om de jeugd te prikkelen vanuit creativiteit. Ze werken met jongeren die geen werk hebben, in de bijstand zitten en/ of geen opleiding succesvol hebben afgerond. Vraagje aan de meester; Als de leerlingen argumenten als ‘Only god can judge me’ roepen, krijgen ze dan extra punten of niet?

Medeoprichter en bestuurslid ZINC Foundation. Zero INvisible Children (ZINC) is een NGO die de identiteit van ongedocumenteerde kinderen in conflictgebieden registreert met blockchain technologie. Wereldwijd zijn er 290 miljoen ongedocumenteerde kinderen. Safiyeh biedt een innovatieve oplossing voor kinderen door ze te voorzien van een digitale identiteit. Sprak in maart 2019 op TEDxMarrakech over ZINC Foundation. M O T I VAT I E : Ongedocumenteerd betekent vaak dat je voor de overheid dus niet bestaat en nergens recht op hebt, terwijl je volgens het kinderrechtenverdrag wel het recht hebt op registratie. Safiyeh doet met ZINC enorm belangrijk werk en koppelt de digitale technologie aan een identiteit. En we doelen hier niet op social media, maar de basic human rights. We kunnen hier een hoop superlatieven kwijt, maar laten we het houden bij life changing! “Without an identity, these children face increased risk of falling victim to practices such as, child labor, organ trading, prostitution and child trafficking.”

48


GAMECHANGERS Oprichter van het vak Afro-Nederlandse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Sandvliet behaalde een bachelor sociologie aan de UvA en verhuisde daarna naar Boston voor een master in Afro-American studies. Zijn droom was een soortgelijke studie opzetten wat nu een realiteit is. Naast zijn werkzaamheden aan de UvA is Sandvliet docent maatschappijleer op een middelbare school in Amsterdam Zuidoost.

5 Zawdie Sandvliet afronlstudies

M O T I VAT I E : Change the frame and change the game. Eigenlijk bizar dat deze studie er nog niet was. Met zoveel Afro-Caraïbische geschiedenis in dit land zou je mogen verwachten dat onderwijsinstellingen de historie eens vanuit een ander perspectief durven te belichten. Zawdie is een pionier die op deze manier een hoop mensen een inkijk kan geven in het verleden van zwarte helden, en de donkere pagina’s van de Nederlandse geschiedenis. “Nog steeds wordt er op Nederlandse middelbare scholen nauwelijks aandacht besteed aan de keerzijde van de ‘Gouden Eeuw’.” Journalist en voorzitter van Stichting Groene Moslims. Schreef voor o.a. Joop.nl , Het Parool en was columnist bij de Correspondent en De Nieuwe Maan. Schrijft nu voor het platform NieuwWij over nieuwe netwerken, maakt content voor Wij Blijven Hier! en is redacteur voor Social Trends voor OneWorld.

6 foto: OneWorld

Kauthar Bouchallikht Kauthar_

M O T I VAT I E : Kauthar (‘met de ‘th’ van think’) is een bezige journalistieke bij! Met haar vlijmscherpe analyses over onze samenleving op verschillende multimediale platforms kun we beamen dat - als je een beetje bij wilt blijven over de staat van onze samenleving - je niet om haar heen kunt. Als je wordt opgenomen in de Duurzame Jonge 100 omdat je met Groene Moslims voor een groenere (door de islam geïnspireerde) wereld staat en in onze optiek het negatieve frame over Moslims doorbreekt, dan ben je heel lekka’ bezig! #winning

49


7 foto: Jay Karelse

Dewi Rejs, Dennis Overeem, In-Soo Radstake buddyfilmproject

Stichting The Buddy Film Project is in 2017 opgericht door actrice Dewi Reijs, regisseur Dennis Overeem en producent In-Soo Radstake en koppelt gevluchte filmprofessionals aan Nederlandse collega’s. Het project fungeert als startloket en podium voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven. Door als agentschap op te treden worden nieuwkomers begeleidt naar betaald werk. Momenteel is de crew bezig met het produceren van een speelfilm: “WELKOM”. De Cast & Crew bestaat uit 80 filmmakers uit 10 verschillende landen en hun Nederlandse Buddies. M O T I VAT I E : Waar te beginnen? Onze hartjes gingens sneller kloppen bij het ontdekken van The Buddy Film Project. Vluchtelingen - of nieuwe Nederlanders zoals wij ze liever noemen- komen aan in Nederland met niet alleen pijn en leed, maar ook met een schat aan ervaringen en vooral kennis. Deze creatievelingen zijn een verrijking voor onze samenleving en wij zijn dankbaar dat mensen zoals Dennis, In-Soo en Dewi hun potentieel inzetten en dit vooral zichtbaar maken. Action! Onderzoeker, adviseur Aanpak Huiselijk en Seksueel Geweld en Sociale Veiligheid bij Movisie. Schreef onder andere voor het weekblad Contrast en was journalist voor Trouw en reporter voor Omroep West. In opdracht van Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) deed ze onderzoek naar shame sexting waarbij ze 10 hulpverleners, 5 moeders en 5 meiden interviewde.

8 foto: ’t Kennishuys

Hanan Nhass HananNhass

M O T I VAT I E : Hanan Nhass heeft altijd en groot hart gehad voor onze samenleving. Als beginnend journalist schreef ze al bevlogen over integratie en beeldvorming rondom verschillende bevolkingsgroepen. Dat ze daarna de overstap maakte naar het bedrijfsleven, vergeven we haar. Ook omdat ze in die functies de verbinding wist blijven te leggen met de maatschappij. Speak up! “Uit mijn onderzoek blijkt ook dat het taboe op praten over seksualiteit in de [islamitische] gemeenschap aan het afnemen is. Zo ben ik bij een bijeenkomst over sexting in een moskee geweest. Het wordt weliswaar impliciet besproken, maar dat is al een hele stap.”

50


GAMECHANGERS Voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Is in het dagelijks leven docent maatschappijleer. Hij noemt zichzelf een sociaal ondernemer, waarbij hij voor collega docenten, scholen en andere belanghebbenden programma’s verzorgt die zich focussen op het vormgeven van beter en inclusiever onderwijs.

9 Halil Karaaslan halilkaraaslan

M O T I VAT I E : We houden van dwarse denkers en doeners. Halil vertegenwoordigt vanuit het CMO ruim 300 moskeeën, staat de media te woord als een baas en we like that! Ook wij geloven dat Nederland van ons allemaal is en als je deze boodschap vanuit het CMO (voorheen toch wat stoffig en star) kunt uitdragen dan zal iedereen zich herkennen in de universele boodschap van verbinding en gelijkheid, moslim of niet. Güzel! “Over diversiteit gesproken: we hebben in ons bestuur nog geen vrouwen. Ik wil als voorzitter dat we wat dit betreft een betere afspiegeling worden van de gemeenschap en een vrouwelijke bestuurder aantrekken.”

10 foto: RTV RIjnmond

Louisa Boulkhrif stichtingzuiderlokaal

Initiatiefnemer van Zuiderlokaal en helpt met haar stichting 550 kinderen met een taal- en rekenachterstand. Met dit project helpt Louisa kinderen drie avonden per week op twee verschillende locaties. Het project is bedoeld voor leerlingen van de basisen middelbare school. Naast hulp bij het wegwerken van achterstanden op het gebied van taal en rekenen, krijgen de leerlingen huiswerkbegeleiding. Ze begon met dertig kinderen, maar ondertussen zijn het er ruim 500. M O T I VAT I E : Iemand die uit ‘moederliefde’ haar tijd opoffert om honderden kinderen te helpen om hun achterstand in te halen, is de enige echte held! We hopen oprecht dat de gemeente Rotterdam dit soort initiatieven zal helpen met ondersteuning om te blijven bestaan. Meneer Aboutaleb, leest u even mee? Dank u! “Sommige kinderen zijn pas 7 of 8 jaar, over een tijdje gaan ze met een middelbare schooldiploma naar het hoger onderwijs toe. Daar doe ik het voor.” 51


“Alles valt of staat met kwalitatief goed en inclusief onderwijs.”

Gyzlene Kramer-Zeroual Albeda


Gyzlene Kramer-Zeroual is Programmamanager strategie & externe betrekkingen bij Albeda. In deze rol brengt zij als verbinder en changemanager verschillende werelden samen en heeft zij als doel vernieuwing en verandering tot stand te brengen. Met 13 jaar ervaring in het onderwijsveld staat zij - zowel vanuit haar rol als docent, bestuurder en leider - voor gelijke kansen in het onderwijs. Binnen Albeda zet zij inclusieve pedagogiek en didactiek op de agenda en daarnaast zet zij zich actief in voor positieve beeldvorming over het mbo. Zij heeft met lede ogen aangezien hoe jongeren tussen wal en schip kunnen raken als onderwijs niet voorziet in een totale, inclusieve aanpak. “Alles valt of staat met kwalitatief goed en inclusief onderwijs. Een school moet een veilige ruimte zijn, waar onze docenten en studenten de beste versie van zichzelf kunnen worden. Dit kan alleen als de randvoorwaarde inclusiviteit is. Ik zet mij er dagelijks voor in om dat in mijn werk terug te laten komen.”

Waarom is onderwijs de plek

Wij besteden binnen Albeda veel

om inclusiviteit op de agenda te

aandacht aan die kleinschaligheid

zetten?

en het gemeenschappelijke, waar

“Scholen zijn mini-maatschappijen,

iedereen meetelt, iedereen ertoe

waar veel gebeurt, geleerd en

doet en zichzelf mag zijn. We

gedeeld wordt. Een school is bij

hebben een pedagogische taak

uitstek een plek die veilig moet

op het gebied van onderwijs en

zijn, maar ook een plek waar je

dat is bij uitstek een mooie taak

leert en fouten mag maken. Ik

om binding en acceptatie tussen

geloof heel erg in de positieve

jongeren te bevorderen. Ook

kracht van gemeenschappen.

geloof ik in goede voorbeelden en

53


“Een school is bij uitstek een plek die veilig moet zijn, maar ook een plek waar je leert en fouten mag maken.” rolmodellen. Onze docenten en

ons onderwijs en de toetsing niet

leiders hebben een voorbeeldrol

inclusief is. Bijvoorbeeld jonge

naar onze studenten. Ik heb zelf

mensen die een toets maken,

aan den lijve ondervonden hoe

waarbij geen rekening is gehouden

krachtig betrokken docenten

met de taalvaardigheid of het

kunnen zijn, die verder keken dan

leesniveau, waardoor de toets

mijn afkomst of religie. Maar ik

te moeilijk is en soms gewoon

heb ook negatieve ervaringen

onhaalbaar. Inclusieve pedagogiek

met docenten gehad en weet

dwingt ons om onze studenten

hoe destructief dat kan zijn. De

liefdevol, waarderend en positief te

meeste scholen in de Randstad

benaderen.

zitten in een grootstedelijke

Binnen Albeda hebben wij een

context met uitdagingen die

pedagogisch kader gelanceerd en

daarbij horen. Dat vraagt om

hebben wij het concreet over hoe

andere type leiders en docenten

wij met onze studenten omgaan.

en om slimme opleidingen die

Van conciërge tot bestuur volgt

ontworpen zijn vanuit een visie

iedereen de cursus pedagogisch

op inclusie. Sommige opleidingen

handelen en gaan met elkaar het

zijn exclusief, niet met opzet, maar

gesprek aan over ons gedrag en

er is dan gewoon niet nagedacht

hoe wij onze studenten benaderen.

aan de tekentafel over uitsluiting

Die lerende, open, veilige houding

of insluiting. Veel jongeren

helpt ons om studenten klaar te

maken hun opleiding niet af, en

stomen voor de wereld buiten onze

dat ligt deels aan de complexe

muren.”

thuissituatie, maar ook omdat

54


“Wij zijn een inclusieve school. Iedereen telt mee en doet er toe”. - Ron Kooren


BESTUURDERS


BESTUURDERS

1

Sylvia Dornseiffer foto: Jeannette Cornelisse

Sylvia Dornseiffer is een cultuurprofessional met als rode draad het realiseren van kansen voor kunstenaars en culturele initiatieven. Als directeur van het Fonds voor de Letteren heeft zij subsidies breder ingezet voor biografieën, debutanten, eregelden, gevluchte en migrantenschrijvers, Nederlandse Gebarentaal, Vlaamse schrijvers, schrijvershuizen in Nederland en buitenland en leerstoelen voor jeugdliteratuur en West-Indische Letteren in Nederland en Caraïbische Letteren op Curaçao. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst maakte zij in korte tijd toegankelijker en zichtbaarder door procedures en criteria te vereenvoudigen en te versnellen. Lanceerde o.a. het crowdfundingplatform Voordekunst. Zij heeft in veel besturen en jury’s zitting gehad o.a. in SLAA, Kunsten ‘92, Stichting Pensioenfonds voor Kunst en Cultuur, AKO jury en Stichting Theater in Nederland. Momenteel is Sylvia actief als adviseur en coach, onder andere bij de Haagse Cultuuracademie.

2 Manish Dixit

Manish begon als vastgoedontwikkelaar en richtte als ondernemer meerdere bedrijven op in Nederland en in het buitenland. Zijn meest recente onderneming gaat voedsel verspilling te lijf in India. Hij werd geboren in India en groeide op in vijf landen verspreid over vier continenten. Hij studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit van Delft. In het verleden was hij voorzitter bij Sarnami Instituut Nederland en lid Raad van Toezicht van Theater De Regentes. Momenteel is hij bestuurslid bij de culturele broedplaats DCR in Den Haag, de ZerOrigIndia Foundation en is hij Chapter president bij The Global Organization of People of Indian Origin Holland.

57


3 foto: Peter Gorgoni

Marisa Monsanto

4 foto: Mary Kouwenhoven

Marvin Sutherland

58

Marisa Monsanto begeleidt als zelfstandig adviseur instellingen in het culturele en sociale domein bij strategische, organisatorische en positioneringsvragen. Naast een loopbaan bij (rijks)overheid en culturele instellingen, is zij een ervaren toezichthouder in de culturele wereld. Ze was twaalf jaar bestuurslid van het Nationaal Restauratiefonds, waarnemend voorzitter van de Adviesraad van het FAPK, secretaris van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) en van de Stichting Vrouw en Muziek en voorzitter van de werkgroep Kunst en Cultuur van de PvdA in Leiden. Tegenwoordig is Marisa bestuurslid van Silbersee, een onorthodox muziektheater en -opera in Amsterdam en voorzitter van district Gooi 4 van de vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD). Verder is ze voorzitter van de onafhankelijke commissie Culturele Projecten in Den Haag. Dat geeft haar de kans constructief bij te dragen aan de beoordeling van de vele culturele initiatieven in die stad.

Marvin Sutherland verzorgt workshops en trainingen voor nationale en internationale bedrijven in de Finance, Detachering, IT, Consultancy en Medical Care. Tevens zet hij zich in op het gebied van ondernemerschap en (inclusief) leiderschap – zowel in het bedrijfsleven als in de culturele en maatschappelijke sector. Hij daagt ondernemers, managers en teams uit, om hun unieke talenten, kracht en passie te verzilveren, om hun grootse uitdagingen te overwinnen. Hij helpt kansrijke jongeren en studenten om hun talenten te benutten via Giving Back. Als voormalig voorzitter van NANTO (Antilliaans ondernemers) en Caribbean Business Hub stimuleert hij ondernemers om succesvoller te zijn en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. “Be the very best you can be.” Combineer je unieke talenten, kracht en passie om hét verschil te maken. Door jouw voorbeeldgedrag, inspireer je anderen om hetzelfde te doen.“


BESTUURDERS

Rubina Boasman is gespecialiseerd in leadership, social performance and global development management. Verder is ze actief als public speaker en heeft ze inleidingen verzorgt op internationale en Europese conferenties. Haar persoonlijke motto is: “Life will give you whatever experience is most helpful for the evolution of your consciousness”. Rubina vervulde al diverse bestuurdersposten. Op dit moment is zij lid van de Raad van Toezicht van Stichting Theaterdagen, bekend van de theaterprijzen de Louis d’Or & Theo d’Or, en van ROC TOP in Amsterdam.

5 Rubina Boasman

6 foto: studio shoots

Vincent Hooplot

Managing director bij Hooplot Associates en vervulde posities als Senior Vice President en Global Head of Marketing bij Robeco en NN IP. Hooplot is een veelzijdig bestuurder. Hij zet zich met name in voor het verbinden van deze werelden en is bestuurder bij ‘Oefenen.nl’, een online platform voor iedereen die zijn basisvaardigheden verder wil verbeteren op het gebied van taal, rekenen, internetten en omgaan met geld. Verder is Vincent betrokken bij het Surinaams instituut voor marketeers en The Other Network. Hij studeerde onder andere aan de Erasmus Universiteit en Kellogg School of Management en behoort tot een selecte groep van ruim 110 marketingexperts met de hoogste Europese certificering.

59


7 Nita Gharbaran Manurat

8 Maria Berkenveld

60

Nita is een doorgewinterde adviseur op het gebied van strategisch management, HR en verandermanagement. Sinds 2009 is zij in de non-profit sector actief als ‘Businessfluisteraar’ ofwel als zakelijke sparringpartner voor stichtingen en verenigingen. Ze heeft zich jarenlang met veel plezier op bestuurlijk niveau ingezet voor het Rode Kruis. Vervulde ruim zeven jaar voor twee verschillende districten de post van secretaris en als Bestuurslid Jongeren bij het Rode Kruis. In de sportwereld was zij voorzitter a.i. van de Sociëteit Olympisch Stadion en kort geleden is Nita toegetreden als Bestuurslid bij Henny Jurriëns Foundation, een open studio en expertisecentrum voor professionele dansers in Amsterdam.

Maria Berkenveld werkte 23 jaar als Private Banker bij o.a. ING, ABN AMRO, Fortis Mees Pierson en Banque Artesia. Binnen haar eigen BRIGHTIDEAZ verzorgt Maria trainingen voor ondernemers. Daarnaast zet ze zich momenteel vrijwillig in voor onder andere 010 Inclusief, het platform tegen arbeidsdiscriminatie, en als voorzitter van de MKB Rotterdam Commissie: werkgelegenheid en economie. In het verleden was zij lid van Rotary Club Rijswijk-Ypenburg, vijf jaar vrijwilliger voor het Ronald MacDonaldhuis in Den Haag, docent voor de Stichting Leven en Financiën en bestuurslid van de VBM Bussinessclub.


BESTUURDERS

9 Dennis Held

10 Richtje Sybesma

Dennis Held is docent, coach, trainer en een echte ‘helden maker’. Zijn hart en passie liggen bij het motiveren en inspireren van anderen – met name jongeren. Zijn professionele carrière omvat een periode van meer dan dertig jaar in onderwijs en bedrijfsleven. Hij werkte in de Penitentiaire Inrichting Lelystad, bij verschillende ROC’s en een ICT bedrijf. Op dit moment is hij coördinator van de vrijwilligers bij het Inloophuis in Lelystad. Het is één van de werkzaamheden die hij vanuit Held Consulting met passie, empathie en overtuigingskracht in het maatschappelijke veld uitvoert. Zijn nevenactiviteiten zijn vaak rechtstreeks verbonden aan zijn ‘echte’ werk. Hij zette zich bijvoorbeeld in voor Young in Prison en coachte jarenlang ‘een jongeman met een moeizaam levenspad’. Behalve bij het hands on werk, voelt hij zich ook thuis op het bestuurlijke niveau waarop hij met zijn uitgebreide kennis het beleid kan versterken. Dennis volgde het ATANA Master programma om zich hier verder op te kunnen toeleggen.

Richtje is directeur van binoq atana waar ze in 2005 als freelancer begon. Ze leidt onderzoeken, geeft workshops en presentaties en ontwikkelt trainingen en conferentie concepten in relatie tot het stimuleren van een inclusieve samenleving. Haar missie bij binoq atana is het trainen en matchen van bi-culturele bestuurders en toezichthouders. ‘Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich onderdeel voelt van de samenleving en een plek heeft waarop die zijn of haar talenten kan inzetten en kan ontwikkelen.’ Richtje draagt er met ATANA jaar in jaar uit aan bij dat er plekken op bestuurlijk niveau beschikbaar komen en bezet worden door mensen met bestuurlijke ambities en kwaliteiten die (nog) niet in het balboekje staan van de status quo.

61


C U LT U U R & C R E AT I V E 62


C U LT U U R & C R E AT I V E

1

Yassine Boussaid foto: Marc Roodhart

Directeur van Theater de Meervaart. Sinds 1 februari 2019 is Yassine benoemd tot directeur, hij is hiermee de eerste theaterdirecteur van Marokkaanse komaf. Is ook bekend als mede-oprichter van het Amsterdams Andalusisch orkest. Zet kunst en cultuur in als verbindende factor. Zorgt in zijn programmering altijd voor een mix aan artiesten om zo een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. M O T I VAT I E : De eerste theaterdirecteur van Marokkaanse komaf. Kunnen we hier even een paar seconden bij stilstaan? 3, 2, 1… En nu door naar waar het daadwerkelijk over gaat. Namelijk de Meervaart vanuit hartje Nieuw-West (daar waar De Kleurrijke Top 100 ook wordt geproduceerd - Westside!) naar een hoger cultureel plan tillen. Met Yassine aan het roer varen we goed. “Het is helemaal niet erg als een avondje Caribische muziek alleen door Surinamers wordt bezocht. Maar wil je het nieuwe verhaal van de stad vertellen, dan kom je er niet met sporadisch een doelgroepenavond.”

2 foto: Martijn van Nieuwenhuyzen

Raquel van Haver raquelvelascomartinez

Kunstenaar. Haar eerste museale solotentoonstelling was in het Stedelijk Musem Amsterdam getiteld ‘Spirits of the Soil’. De serie monumentale schilderijen is speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. In haar werk, dat in alle opzichten kleurrijk is, brengt de van oorsprong Colombiaanse Raquel verschillende groepen bij elkaar. Ze laat zich inspireren door mensen die ze ontmoet. Onder andere tijdens haar reizen naar rauwe plekken op de wereld, zoals de Braziliaanse favela’s. M O T I VAT I E : Thema’s zoals kolonialisme, imperialisme, migratie en diaspora verwerken in je kunst vinden om vervolgens musea curatoren te verbijden met je inzichten #bazig. De prijzen die Raquel heeft gewonnen spreken voor zich. Ze won o.a. De Scheffer in 2017, een aanmoedigingsprijs van de Vereniging Dordrechts Museum en de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. En dit alles begon in een flatje in Amsterdam Zuidoost. Never judge a book by its cover. Open it! 63


3

Sinds vorig jaar artistiek directeur van International Documentary Film Festival Amsterdam. Produceerde de prijswinnende documentaire ‘Return to Homs’ (2013), over de burgeroorlog in zijn geboorteland Syrië. Internationaal geprezen om zijn inzet voor meer diversiteit op het IDFA. Op geografisch en sociaal vlak, maar vooral ook in sekse. De hoofdgast van het eerste IDFA onder zijn leiding was dan ook de Tsjechische documentairemaakster Helena Trestíková. foto: idfa

Orwa Nyrabia orwany

M O T I VAT I E : Creatief en constructief blijven denken ondanks een gevangenschap van een paar weken wegens kritiek op Assad, is toch echt een uitdaging. Maar Orwa kwam hier blijkbaar sterker uit en met hem aan het hoofd van IDFA gebeuren er toffe dingen. Ook als je documentairefestivals samen met je vrouw hebt opgezet in Syrië dan ben je voor ons een held. “Waar geen dialoog mogelijk is, dreigt altijd geweld.”

Fotografe. Dalal el Ouariachi liet in een fotoreportage de overeenkomsten tussen haar wereld en die van haar moeder zien. Ze fotografeert voor diverse media maar maakt ook haar eigen verhalen waarin de wereld van moslims en haar Marokkaanse afkomst vaak centraal staan. In haar fotoserie Where both worlds meet gaat ze op zoek naar gedeelde gewoontes.

4 foto: LinkedIn

Dalal El Ouariachi dalal.elouariachi

64

M O T I VAT I E : Jong en overduidelijk zeer getalenteerd, haar werk zal (voorspellen wij) gevierd worden in de mooiste expositieruimtes over de hele wereld. Haar foto’s zeggen meer dan woorden kunnen uitleggen, en dat is een kunstvorm vinden wij. Wij blijven Dalal met veel plezier volgen. Groetjes aan Yemma!


C U LT U U R & C R E AT I V E

Beginnend acteur. Geboren in Soedan en verblijft sinds 2016 in Nederland. Abdulaal debuteerde in januari 2019 bij Adelheid&ZINA in de WijkSafari Overvecht en momenteel zit hij bij DOX in De Ateliers. Eind januari 2019 debuteert Abdulaal bij Theater Utrecht als Scipio in het stuk Caligula.

5 Abdulaal Hussein abdulaal.hussein.9

M O T I VAT I E : Op je 17e vluchten voor oorlog en in een ander land helemaal vanaf niets beginnen om 150 selfies met BN’ers later op het podium te staan met grote gerenommeerde acteurs is toch wel de verwezenlijking van de Dutch Dream. Zodra je Abdulaal ontmoet dan weet je al heel snel waarom hij als een komeet gaat. Rising star! En ja, ook wij hebben een selfie met hem! #justsaying “Ik wil bekend worden. Niet beroemd. Mensen moeten me kennen. Want dan kan ik iets betekenen voor anderen en mensen helpen.”

Architect, docent en spreker. Sinds 2005 is Afaina de Jong eigenaar van architectenbureau AFARAI. Van Rotterdam tot aan New York en Tokyo streeft ze naar gebouwen die niet alleen gezien worden, maar die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan de energie van de stad en de beleving van de bewoners. ‘Op de grens van kunst en architectuur’, zoals ze het zelf omschrijft. Maakt zich hard voor meer vrouwen en meer etnische diversiteit in de architectuur.

6 foto: AFARAI

Afaina de Jong

M O T I VAT I E : Diversteit agenderen in het bedrijfsleven, de media en de overheid is al een hele klus. Het thema agenderen binnen de architectuur is toch wel next level. Een vrouw van kleur die ontwerpt en daarmee het aanzicht veranderd van steden is #femaleexcellence at it’s finest. The only way is UP!

65


Oprichter van platform HIJS: Hiphop In Je Smoel. Het grootste Nederlandse online platform voor (Hiphop) festivals, street art, boeken en documentaires over de hiphop scene. De geboren Limburger lanceerde in 2006 het project ‘Rewriters’: een fietsroute door Rotterdam langs muurschilderingen, gemaakt door lokale straatartiesten.

7

M O T I VAT I E :

Dave Vanderheijden Davehijs

Al jaren een begrip in de hiphopscene en daarbuiten. Muziek verbindt, en activiteiten daaromheen helpen buitenstaanders het creatieve proces in Hiphop beter begrijpen. De Hiphop 100, een lijst met honderd Nederlandstalige raptracks uit Nederland en België is onlangs afgerond en ook daarin stonden een aantal verrassende namen in de top 10. One love! “Rotterdam is een stad waar mensen hun eigen plan trekken en waar je mag experimenteren. Daardoor ontstaan er heel veel interessante initiatieven.”

Actrice. Vertrok naar Los Angeles omdat ze in Nederland nauwelijks interessante rollen kreeg ondanks een Gouden Kalf-nominatie voor de hoofdrol die ze speelde in de film ‘Hoe duur was de suiker?’. Haar eerste auditie in Los Angeles was die voor de rol van Ruby in Love is_ (geproduceerd door Oprah Winfrey red.) en die heeft ze glansrijk doorstaan. Yootha kan overigens ook een aardige noot zingen, maar daar heeft ze ‘nu even geen tijd voor’.

8 foto: Janey van Ierland

Yootha WongLoi-Sing yoothasings

M O T I VAT I E : Als het Nederlandse speelveld te klein voor je is, dan verruim je je blik, toch? Clarice van Houten en Yootha deden het o.a.. Soms is lef hebben risico’s nemen en dingen gewoon doen. Met zoveel talent gewoon kiezen voor het avontuur is een goed idee gebleken. Hopelijk pak je een glansrijke hoofdrol in het equivalent van Game of Thrones Yootha. You might.. ‘Dingen moeten zin hebben, toch? Waar doe je het anders voor?’

66


C U LT U U R & C R E AT I V E

Acteur. Speeld onder andere in de serie A’dam – EVA en in de films Vals en Wolf. Heeft nu de hoofdrol te pakken in de film De Belofte van Pisa. In deze verfilming van het gelijknamige boek van schrijver Mano Bouzamour speelt Shahine de rol van Samir. Een jonge, talentvolle trompetspeler die zijn weg probeert te vinden als enige Marokkaanse jongen op het Amsterdamse Muzieklyceum.

9 foto: Instagram

Shahine El-Hamus spacemanshines

10 Houda El FechkaEddiouane internationalfashionweeks

M O T I VAT I E : De acteertalenten in deze rubriek houden maar niet op. Shahine is the one to watch! Als je de hoofdrol te pakken hebt van de verfilming van het gelijknamige boek van bestsellerboy Mano Bouzamour, dan ben je kapotmoeilijk! En met een vader als Sabri El-Hamus kruipt het bloed waar het kruipen moet. #YallahYallah

Modeproducent. Nadat ze minister Ella Vogelaar in 2007 kleedde voor Prinsjesdag, nam het modelabel van Houda El Fechka-Eddiouane, Zahra Haute Couture, een enorme vlucht in Nederland. Inmiddels staat de ontwerpster van exclusieve caftans aan het hoofd van BLADI Media Group. Het bureau is een van de hoofdsponsors van de International Fashion Weeks, een nieuw jaarlijks mode event dat zich richt op inclusiviteit en diversiteit op de catwalk. M O T I VAT I E : Vergeet Amsterdam Fashion Week (ok, niet helemaal) maar International Fashion Week is blowing up en met shows in Londen en New York doet deze Amsterdamse dame niet onder aan andere grote mode events. Haar catwalks zijn podia voor beginnende ontwerpers en modellen (veelal van kleur) en door haar bezielde leiderschap zet zij een keiharde stempel in de (veelal harde) mode-industrie. We like that!

67


Dalton Jansen “Ik voel als ondernemer dat ik het niet alleen kan: je moet een team hebben van mensen die je erbij helpen. Als ondernemer is het heel belangrijk om te weten met wie je werkt en wat de kracht is van die persoon.�


Dalton Jansen groeide op in Spangen, Rotterdam. Hij is choreograaf, danser, theatermaker, ondernemer en meer. Hij richtte Dalton Jansen Choreography op waarmee hij voorstellingen maakt en jonge talenten traint, runt zijn eigen dansbedrijf DDJ Dance en heeft net zijn eigen fashionlabel gelanceerd: Dallie. Twee jaar geleden produceerde hij samen met The Double collective de voorstelling The Double die direct in de prijzen viel bij meerdere choreografiecompetities. Als creatieve ondernemer is zijn missie om van dans een noodzaak te maken. ‘Ik ben niet alleen een maker, ik wil veel meer doen: bruggen bouwen. Ik vind het jammer dat dans heel erg in hokjes zit: modern is dit, hiphop is dat. Drie woorden die mij schrijven als ondernemer? Ikheb-schijt. Als je alleen maar bezig bent met wat anderen van je vinden kom je nergens.’ Wat betekent ondernemer zijn voor jou? ‘Als creatieve ondernemer ben ik het brein achter alles wat ik onderneem. Wat ik wil, gebeurt ook. Maar desondanks voel ik dat ik het niet alleen kan, je moet een team hebben van mensen die je erbij helpen. Als ondernemer is het heel belangrijk om te weten met wie je werkt en wat de kracht is van die persoon.

Event organiseren? Wij zijn Theater Rotterdam. We maken theater, presenteren theater en leiden de nieuwste generatie theatermakers op. Ben je op zoek naar een inspirerende locatie voor uw evenement? Theater Rotterdam heeft twee locaties in het culturele centrum van Rotterdam. We beschikken over veel ruimtes, geschikt voor elke evenement.

Ik vond mijn inspiratie bij het HipHopHuis. Er was daar maar één zaal, waar alles gebeurde: Popping, breakdance, DJ. Je leerde zo alles kennen en kon ontdekken waar je talent lag. Ik wilde mijn eigen voorstellingen maken. We zaten in een tijd waarin urban heel erg het theater in moest, dus moest ik erachter komen wie er dans programmeerden in Rotterdam. Uiteindelijk heb ik het Productiehuis Theater Rotterdam gebeld en mocht ik stage lopen bij Dave Schwab (destijds artistiek leider). Ik ontwikkelde mijn eigen dansvocabulaire en ging aan de slag bij festival Welcome to our guesthouse. Even later ontstond Dalton Jansen Choreography.’ Hoe maak je van dans een noodzaak? ‘Ik voel dat het kan, zolang er een collectieve wij is. Er is tegenwoordig steeds meer inclusiviteit binnen dans maar ik zie nog steeds mensen die hun territorium bewaken, terwijl ik alle koppen bij elkaar wil steken. Dans kan mensen echt raken. Laten we het gesprek daarover voeren in plaats van dat ik mezelf moet verdedigen voor wie ik ben en wat ik doe. Laten we niet denken in zwart en wit, maar laten we het hebben over de kleur die er nog niet is.’

Geïnteresseerd? zakelijk.theaterrotterdam.nl


TA L E N T T E C H & TRENDS 70


1

TA L E N T T E C H & T R E N D S

Sjoerd Blij met Sjoerd

Vlogger voor Appie Today, de social zender van Albert Heijn. Sjoerd heeft zijn eigen Youtube kanaal getiteld Blij met Sjoerd. Om de week maakt hij een video waarin hij samen met inspirerende mensen, bekende of iets minder bekende Nederlanders, op pad gaat en bijzondere dingen doet. Zo krijgt Sjoerd op bijzondere plekken een kijkje achter de schermen of in het leven van mensen die hij bewondert. Sjoerd werkt hiernaast nog altijd bij de AH. M O T I VAT I E : Van Sjoerd worden wij blij en met ons vele mensen. Met enthousiasme, humor en passie laat hij zien dat hij geniet van het leven en krijgt hij iedereen voor de camera. Zijn video’s zijn niet alleen inspirerend, maar ook een eye-opener op het gebied van representatie en inclusie van mensen met het Syndroom van Down. Dat AH Sjoerd dit platform heeft gegund toont durf en visie en we kunnen niet wachten tot zijn landelijke TV campagnes. Laterrrrrrrrr!

2

Initiatiefnemers van het seksespecifiek expertisecentrum Qpido. Zij richten zich op het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel risicogedrag bij kinderen en jongeren. Zijn onlangs gestart met ‘de Jongerenredactie’. Jongeren praten zelf over problemen die jongeren aangaan en delen dit via social media. Lanceerden eind 2018 een voorlichtingsfilm over sexting en grooming getiteld ”Nu overal te zien!” in het EYE Filmmuseum. foto: qpido

Petra Hoeve, Raoul Chocolaad, Esther Jalink en Ruth Schipper @_Qpido

M O T I VAT I E : Belangrijk onderwerp! We zien steeds meer artikelen verschijnen over sexting, wraakporno, shaming op scholen en foto en videomateriaal waarmee jonge levens voor altijd beschadigd kunnen worden. Met social media hebben de jongeren een tool voorhanden dat zonder de juiste sturing, het optimale pestmiddel kan zijn op afstand. Heel goed dat ze de jeugd bereiken met behulp van de Jongerenredactie, flinke SO voor hun inzet! 71


3

Gemeenteraadslid in Utrecht namens D66. Houdt zich o.a. bezig met diversiteit, jeugd en jeugdzorg, onderwijs, welzijn en is wijkcontactpersoon in de wijk Overvecht. Door een succesvolle campagne van Saiah en de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) heet straks iedere mbo’er eindelijk student. Zijn roep om meer erkenning en waardering voor het mbo werd tot in Den Haag gehoord en is vanaf het studiejaar 2020-2021 in ieder geval in taal een wettelijk feit. foto: Mounir Samuel

Mohammed Saiah msaiah94

M O T I VAT I E : Doet hele mooie dingen voor Utrecht en uiteraard Overvecht. Bijzonder om te zien hoe hij een lans breekt voor de MBO’ers van het land en dat het woord student ook een stuk gelijkheid kent, in rechten en kansen. Is een rolmodel en zijn verhaal wordt letterlijk als lesmateriaal gebruikt in Overijssel waar democratisch bewustzijn onder jongeren uit het mbo gestimuleerd wordt voor het vak burgerschap. Ewa broer, Tweede Kamer over een paar jaar? “Overal waar ik kom ben ik zo’n uitzondering. Binnen de raad en mijn partij als moslim, Marokkaan, jongere en zeker ook als mbo’er.” Oprichter van ME-TREC, afgestudeerd engineer, Nieuw Amsterdam Raadslid, trainer en schrijfster/dichter. Dina heeft onlangs haar master afgerond en is nu afgestudeerd Urban Environmental System Engineer en zet zich in voor een duurzame en inclusieve stad. Richt zich met haar bedrijf ME-TREC op het hervormen van resource flows, zoals energie, voedsel, water en andere materialen, om op die manier bedrijven en overheden te helpen de overstap te maken naar circulaire systemen.

4 foto: Mounir Samuel

Dina el Filali dina_el_filali

M O T I VAT I E : Dina heeft de juiste visie en is vastberaden om steden duurzamer te maken. Vanuit haar eigen bedrijf doet ze dit en ook namens de Nieuw Amsterdam Raad, een onafhankelijke vertegenwoordiging van 45 millennials die ongevraagd advies gaat uitbrengen aan de echte gemeenteraad. Als TEDx spreker en als mens, heeft Dina definitely ideas worth spreading. “ik ben niet in mijn vrijheid beperkt. We hadden altijd heel open tafelgesprekken. Mijn moeder zei altijd ‘la h’ayaa fi dien’ (er is geen schaamte in het geloof).”

72


TA L E N T T E C H & T R E N D S Oprichter Sollicitatiemarkt.nl en Jongdiverstalent.nl. Mourad creërt met zijn platforms gelijke kansen voor young professionals ongeacht afkomst, geaardheid, religie, beperking of naam. Sollicitatiemarkt is een trainings- en bemiddelingsbureau waar alles draait om videosolliciteren. Hij is ook actief als docent aan de Hogeschool Rotterdam - Rotterdam Academy en werd door Shell geselecteerd om naar de One Young World Summit te gaan. Op de internationale jongerentop komen 1800 jongeren uit 190 landen die in hun land het verschil maken.

5 Mourad el Moussati elmouraad

M O T I VAT I E : Een onderneming opstarten omdat je geen stageplek weet te vinden en op zoek gaan naar een oplossing is een major key to succes. Arbeidsmarktdiscriminatie is nog steeds aan de gang en door video in te zetten kunnen sollicitanten meer van hun persoonlijkheid kwijt dan alleen op papier en dat helpt. We hopen dat HR professionals door dit soort initiatieven in gaan zien dat er heel veel potentie en kwaliteit te vinden is buiten hun eigen gecreërde bubble of excellence. #MoroccanExcellence “Een video neemt de vooroordelen die, soms onbewust, aan een naam of leeftijd kleven weg.”

Ambassadeur van Young Lady Business Academy. Begon op 9 jarige leeftijd met karten en autosport.Haar droom is teammanager worden van een groot raceteam. Ze doet momenteel ervaring op bij het raceteam van Van Amersfoort Racing. Daniëlle strijdt voor meer vrouwen en gelijkheid in de racewereld en de autosport in zijn geheel.

6 DaniElle Geel danielle.g32

M O T I VAT I E : Daniëlle spreekt het uit en wij kunnen niet wachten: ze wil teammanager worden van een groot team. Ze kent de ins en outs van de autowereld en ondanks dat ze zelf niet meer met de auto racet (stoplichten en kartbaan daargelaten) is haar passie voor de race voor gelijkheid begonnen. De Formule 1 is al gestopt met schaars geklede dames, Claire Williams is er teammanager en we hopen dat Daniëlle op dat niveau straks ook laat zien waar vrouwen toe in staat zijn. Haar TEDx Alkmaar talk was erg inspirerend. Linkerbaan... GAAASS! 73


Rapper, danser. Lil Tony is de nieuwste artiest van het platenlabel Apollo Empire Recordings. Behalve rapper is hij ook nog eens drummer en breakdancer. Samen met zijn Rotterdamse vrienden nam hij een professionele clip op voor het nummer ‘Anders’ met Rotterdam Zuid als decor. Tony hoopt ooit een samenwerking met Kraantje Pappie op te mogen nemen. Op het moment van publicatie van deze Top 100 is Tony 10 jaar oud.

7 Toon Pommer liltonydekid

M O T I VAT I E : Toon has got it going on. Supertof dat hij de kans heeft gekregen om zijn passie voor muziek om te zetten in een professionele opname met bijbehorende videoclip. Je ziet dat hij geniet en dat is basisregel nummer 1 in alles. Lil Tony is nog klein maar blijf vooral groot dromen en doe lekker je ding. Voor je het weet sta je in de HIJS Hip Hop Top 100 en ben je Big Tony.

Medeoprichter van de Nederlandse indiestudio Vlambeer. Rami is een gameontwikkelaar en won in 2018 in San Francisco de Ambassador Award omdat hij al jaren de hele wereld overvliegt om mensen in ontwikkelingslanden te helpen bij het maken van games. Hij gaat naar plekken waar games maken niet vanzelfsprekend is, zoals Brazilië, Jordanië of Uruguay om ze daar te ondersteunen. Met Vlambeer scoorde Rami een grote hit met het spel Ridiculous Fishing, een game die Apple’s Game of the Year Award won.

8 foto: Official GDC

Rami Ismail tha_rami

M O T I VAT I E : Een letterlijke gamechanger deze man. Zijn visie op games is next level. Hij verbindt met zijn initiatieven en support aan regio’s die niet bekend staan om hun games om zijn kennis en knowhow te delen en de onbekende talenten een platform te bieden voor groei en ontwikkeling. Hij heeft vaker in The New York Times gestaan dan in Nederlandse kranten, wat niet per definitie slecht is als de wereld je speelveld is. Play on player... “Als ik een schietspel deed, speelde ik de westerling en schoot ik op de Arabier. Dan krijg je toch het gevoel dat het medium wat mist. En games zijn universeel, juist de perfecte plek om toenadering te zoeken.”

74


TA L E N T T E C H & T R E N D S Bedenker HS magazine & Hijab Sensation. HS Magazine is een online platform waar informatie en inspiratie wordt gedeeld over de identiteit van jonge moslima’s. Haar doel is naar eigen zeggen, ‘het leven van een moslima met ambities nog makkelijker te maken.’ Op de site Hijab Sensation verkoopt ze haar hoofddoeken, geboren uit de persoonliljke zoektocht naar de juiste hoofddoek. Vlogt ook over vrouwelijk leiderschap en over het behalen van je doelen.

9 foto: Hijab Sensation

Soumaya Aanzi hswomen_nl

M O T I VAT I E : Iemand die maatschappelijk bewust bezig is met gelaagde identiteiten én daarnaast een ondernemersgeest bezit en haar ambities op deze manier vormgeeft, is winning in life. Met sterke leiderschapskills toont Soumaya de wereld wie ze is; iemand die niet bang is om groot te denken, voor haar dromen gaat en daarmee jonge moslima’s, die zich herkennen in haar verhaal, inspireert. “Ik was erg zoekende naar de juiste hoofddoekstyle om toch zelfverzekerder voor de dag te komen.”

10 Cihan Karadavut vip_barber_cinostyle

Kapper in Rotterdam onder de naam VIP Barber Cinostyle. Cihan reist de hele wereld over om o.a. voetballers, artiesten en vechters te knippen. Hij was voorheen ambtenaar bij de politie en daarna bewaarder in gevangenissen. Als Feyenoord kapper knipte hij ook de gehele Ajax selectie na een eerder bezoek van Hakim Ziyech. M O T I VAT I E : Mooi om te zien hoe social media (in zijn geval Instagram) iemand helpt groeien. Voetballers onderling maakt het niks uit of een Feyenoord liefhebber Ajax spelers knipt, iedereen wilt er goed uitzien. Zichtbaarheid is in bepaalde ondernemingen cruciaal en om als Turks-Nederlandse ondernemer ingevlogen te worden om jouw creaties op het veld te zien scoren en/of verliezen is best wel dik! Wij voorzien een boek met alle geheimen die normaliter voorbij komen in de kappersstoel, of heb je zwijgplicht abi? “Onze ouders komen uit andere landen, maar wij hebben dezelfde cultuur. We zijn opgegroeid in Rotterdam-West of een andere volksbuurt – en daar hadden we dezelfde jeugd. Hollandse jongens appen me in het Turks: abi, nasilsin? Broeder, hoe gaat het?” 75


DE TOP 5

VAN RABOBANK NEDERLAND

Mimoent Haddouti ‘Ik geloof heel erg in dingen sámen doen, en in diversiteit. Als Global Head Risk Reporting bij de Rabobank vind ik het belangrijk dat mijn afdeling een realistische afspiegeling is van onze klanten. Mannen, vrouwen, jong, oud, verschillende culturele achtergronden: we hebben diversiteit nodig om optimaal te kunnen presteren en elkaar scherp te houden. Juist die diversiteit garandeert een frisse en veelzijdige manier van werken. Op die manier versterk je elkaar en vul je elkaar 76

aan – zoals het hoort in een sterk team. En door de verschillende perspectieven is het eindresultaat beter. Een divers team is bovendien een meerwaarde als je, zoals ik, dagelijks samenwerkt met collega’s in het buitenland. Iedere cultuur heeft weer andere manieren om iets te bereiken. Ik verdiep me daarom altijd in hoe ik het beste kan aansluiten bij de cultuur, normen en waarden van de mensen met wie ik werk. Hoe ik samen met hen resultaat kan bereiken, en ze tegelijkertijd in hun waarde laat. Dat zorgt voor respect. En zo krijg je mensen mee. Elke dag leer ik van mijn collega’s wereldwijd. Dat vind ik echt een verrijking.’


Dzenan Masic ‘Diversiteit is onmisbaar in een bedrijf. Als Teamleider Beleggen RSVM regio Noord West merk ik dat elke dag. Ik stuur beleggingsspecialisten aan van de Rabobank. Van iedere specialist verwacht ik een hoge mate van betrokkenheid. Daar staat tegenover dat ik hen graag help. Bijvoorbeeld door ze onderling met elkaar te verbinden, zodat ze van elkaar kunnen leren. Die kennis kunnen ze op hun beurt weer doorgeven aan hun eigen team. Ik merk dat de teams van mijn

Iman Eddini ‘Ik ben opgegroeid in twee werelden. Geboren en getogen in Nederland, en opgevoed door Marokkaanse ouders. Die combinatie heeft me veel opgeleverd. Van mijn ouders leerde ik bijvoorbeeld doorzetten. Opgeven was geen optie. Tegelijk kreeg ik ook de Nederlandse nuchterheid en no-nonsense mentaliteit mee. Een sterke combinatie, merk ik in de praktijk. En juist de kracht van de combinatie tussen twee culturen wordt, naar mijn mening, nog niet

specialisten er verschillende werkwijzen op nahouden. Wat mij opvalt is dat gemêleerde teams anders te werk gaan. Ze maken effectievere beslissingen, omdat er vanuit meerdere perspectieven wordt gekeken. Heel interessant. Daarom observeer ik die werkwijzen en haal er ‘best practices’ uit voor teams met minder diverse samenstellingen. Diversiteit heeft een belangrijke meerwaarde. Als je alleen maar hetzelfde type mensen binnen een bedrijf of team hebt, dan krijg je nooit andere denkrichtingen of oplossingen. Diversiteit brengt vernieuwing en creativiteit. Als je dat erkent, benut je de kwaliteiten van je medewerkers optimaal. Daar ben ik van overtuigd.’

altijd optimaal benut. Nog te vaak wordt cultuurverschil in Nederland als negatief gezien. Terwijl de synergie van die verschillen juist zo positief kan uitpakken. Ieder individu heeft talenten, krachten en competenties die de optelsom zijn van zijn of haar culturele bagage. Ik zou het mooi vinden als we dat meer zouden respecteren. We hebben diverse mensen en culturen om ons heen nodig om zaken écht vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken. Zodat we nog betere keuzes maken. Als team, organisatie én samenleving. Als Global HR Directeur bij de Rabobank doe ik wereldwijd zaken en kan ik me dagelijks hard maken voor culturele diversiteit op de werkvloer.’

77


Elena

Kuznetsova ‘Tussen mensen zijn met verschillende achtergronden is voor mij business as usual. Als klein meisje ging ik naar een kinderdagverblijf in de SovjetUnie, waar wel twintig nationaliteiten waren vertegenwoordigd. Ik groeide op in Sint-Petersburg, en verhuisde tien jaar geleden naar Nederland als expat. Omgaan met andere culturen is voor mij heel natuurlijk. Dat merk ik ook in mijn werk als Data Management Specialist bij de Rabobank. Mijn collega’s hebben heel

Ugur Pekdemir ‘Ik wil een speler in het veld zijn, geen toeschouwer. In de eerste plaats omdat ik een bijdrage wil leveren aan onze samenleving en vind dat níemand mag worden uitgesloten. Maar óók omdat ik een voorbeeld wil zijn voor jongere generaties. Als directievoorzitter van Rabobank Amstelveen én ambassadeur van Jong Rabo – hét netwerk voor jongeren binnen de Rabobank Groep – heb ik die mogelijkheid. Ik wil mensen laten zien dat

78

verschillende achtergronden. Ik probeer altijd een verrijking en aanvulling te zijn, en heb respect voor andere denkwijzen en gewoontes. Iedereen is anders, het gaat erom wat je sámen als groep kunt bereiken. In de praktijk merk ik dat deze instelling niet vanzelfsprekend is. En dat er soms vooroordelen zijn. Die probeer ik weg te halen. Ik wil mijn collega’s laten zien dat ze van elk diversiteitsaspect kunnen leren. Dat is nou juist zo leuk! Ik zie dat er vanuit de directie van de Rabobank steeds meer aandacht komt voor diversiteit. Ik vind het mooi dat het hier niet uitmaakt wat je achtergrond is: iedereen mag laten zien wat hij of zij kan. Maar je moet er wel hard voor werken, je krijgt het niet voor niets.’

het niet uitmaakt wat je achtergrond is. Als je iets ambieert, je talenten benut en hard werkt, dan kan iedereen excelleren. Het geeft niet uit welk nest je komt, als je maar gelooft in je eigen kunnen. Toon zelfleiderschap, heb lef, en geef niet op bij de eerste beste tegenslag. Of je nu timmerman, burgemeester, arts of leraar wilt worden: alles is mogelijk. Mijn advies daarbij is: blijf dicht bij jezelf en behandel anderen met respect. Ik ben er heel trots op dat de jongeren die nu studeren, allemaal verschillende achtergronden hebben. Dat was wel anders toen ik op de universiteit zat. We maken als samenleving met elkaar een groei door. En dat geeft mij hoop en blijdschap voor de toekomst.’


‘DE MULTICULTURELE SCHILDERSWIJK BRUIST VAN ONDERNEMERSCHAP’

Yasmina Boudarbala (projectleider Diversiteit bij Rabobank Regio Den Haag, rechts op de foto) in gesprek met Raveena Mohamed (lokale ondernemer met een eigen financieel adviesbureau, links op de foto) Turken, Marokkanen, Surinamers. De Haagse Schilderswijk barst van de culturele diversiteit, én van de ondernemers. Kappers, touroperators,schoonheidsspecialisten. En ruim vierhonderd verkopers op de Haagse Markt. Veel van die ondernemers in de wijk hebben de potentie om te groeien, maar kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Via het ‘project Schilderswijk’ deelt de Rabobank kennis met hen en helpt om hun netwerk te vergroten.

Raveena: ‘Tot voor kort wisten de meeste mensen in de wijk niet eens dat de Rabobank bestónd.’ Yasmina: ‘Klopt, en dat terwijl we er al jaren een kantoor hebben. Bijna óp de Haagse markt. Toch waren we onvoldoende zichtbaar. En het handjevol mensen dat ons wel kende, dacht dat we een oubollige, zakelijke bank waren.’ Raveena: ‘Tijd voor verandering dus.’ Yasmina: ‘Zeker weten. Die werd in gang gezet toen een collega van me een rondleiding kreeg door de wijk. Hij merkte dat het negatieve beeld – dat veel mensen helaas toch hebben van de Schilderswijk – niet klopt. Het is juist een wijk met een sterke ondernemersgeest en veel positieve energie. Wel viel op dat ondernemers elkaar niet opzochten, en dat is een gemiste kans.’ 79


Raveena: ‘Dat herken ik wel. Sommige ondernemers zag ik elke dag. We groetten elkaar, maar maakten nooit een praatje. En leerden elkaar dus ook niet kennen.’ Yasmina: ‘Terwijl je als lokale ondernemers elkaar juist kunt helpen. Je kunt van elkaar leren en klanten doorverwijzen. Dat gebeurde nauwelijks, dus lag daar een grote kans voor de Rabobank, als netwerkverbinder. We spreken zo een nieuwe doelgroep aan en bereiken tegelijkertijd sociale impact in de wijk.’ Raveena: ‘Maar jullie moesten wel eerst je imago oppoetsen.’ Yasmina: ‘Ja, een flinke klus. We moesten van oubollig en zakelijk naar persoonlijk en laagdrempelig. We zijn daarom de wijk ingegaan. De eerste keer was tijdens het Suikerfeest. Bij een lokale bakker haalden we koekjes. Die gaven we persoonlijk af bij 150 ondernemers en wensten iedereen een fijn Suikerfeest.’ Raveena: ‘Dat was eerst wat onwennig. Staat er ineens iemand van een bank voor je neus met een zak koekjes. Maar de interesse was gewekt. En nu we jullie vaker zien en spreken, krijgen steeds meer ondernemers door wat een bank voor hen kan betekenen.’ Yasmina: ‘We zien ook steeds meer ondernemers op onze events. Het Iftar-diner was bijvoorbeeld een groot succes. Ondernemers raakten met elkaar in gesprek en voelden zich vrij om ons vragen te stellen. Overigens was het voor óns ook wennen. Zo opperde iemand uit het projectteam om een lunchafspraak te organiseren tijdens de Ramadan, wat niet zo handig is. Maar gaandeweg leren we, en begint dit project echt te leven binnen de bank.’

80

Raveena: ‘Waarom zet de Rabobank zich eigenlijk in voor de Schilderswijk?’ Yasmina: ‘We hebben als bank een maatschappelijke missie om lokale gemeenschappen te versterken. Dit project past daar heel goed bij. Ik denk dat we écht een verschil kunnen maken in de wijk.’ Raveena: ‘Richten jullie je daarbij alleen op ondernemers?’ Yasmina: ‘Nee, we kijken breder. Via ons netwerk koppelen we bijvoorbeeld jongeren aan een stageplaats of werkplek. Ik ben zelf geboren en getogen in de Schilderswijk, en heb dat netwerk echt gemist. Maar we doen nog veel meer. Zo geven we financiële voorlichting op scholen, steunen we een lokaal initiatief dat overgewicht bij kinderen tegengaat, plaatsen we samen met ondernemers straatverlichting om de veiligheid te vergroten en helpen we ouderen met internetbankieren.’ Raveena: ‘Kijk, dat is écht lokaal bankieren. Ik ben zelf ook echt te spreken over de samenwerking met jullie. Ik heb één contactpersoon, die altijd snel op mijn vragen reageert. En als ik mijn klanten naar de Rabobank doorverwijs, bijvoorbeeld met een hypotheekvraag, dan komen ze altijd snel bij de juiste persoon terecht. Ik heb dankzij deze samenwerking veel mensen leren kennen binnen én buiten de wijk. En een goed zakelijk netwerk is echt het allerbelangrijkste voor een ondernemer.’


Nordin Tahboun, Ledenraadslid bij Rabobank Regio Den Haag. ‘‘De wil om te groeien is groot. Al ruim honderd ondernemers hebben interesse getoond in de Businessclub die we gaan oprichten. Veelal kleine ondernemers met grote potentie, maar waarbij het niet van uitbreiden komt. Simpelweg omdat ze niet weten hóe. Hoe maak ik van mijn eenmanszaak een bv? Hoe vergroot ik mijn naamsbekendheid? En hoe werkt marketing? De Businessclub geeft hen de kans hun ondernemersvaardigheden te vergroten en een zakelijk netwerk op te bouwen. Ik ben blij dat de Rabobank zich richt op de ondernemers in de Schilderswijk. Ruim de Het project Schilderswijk helft van de inwoners is winnaar van de in Den Haag is migrant. Elke organisatie zou qua Rabobank Diversity medewerkers én klanten Award: een internationale een demografische aanmoedigingsprijs om afspiegeling moeten zijn alle medewerkers van de van hun werkgebied.’’

Rabobank groep bewust te maken van het belang van diversiteit en inclusie.

81


BEDRIJFSLEVEN

82


BEDRIJFSLEVEN

1

Charlotte Insinger foto: filmfonds

President-commissaris van energiebedrijf Eneco. Zelfstandig bestuursadviseur, interim bestuurder en toezichthouder.Onder andere voorzitter van de raad van toezicht van Staatsbosbeheer, lid van de raad van toezicht van Luchtverkeersleiding Nederland, commissaris bij Ballast Nedam, SNS Reaal en Vastned, lid van de Strategisch Audit Commissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting World Expo 2025. M O T I VAT I E : De term powervrouw is hier misschien wat beladen, maar wel relevant. Zit ook nog in de raad van toezicht van het Filmfonds en we zullen vast nog wat nevenfuncties niet vermeld hebben, maar wat duidelijk is is dat Charlotte niet graag stil zit. De duurzaamheidsstrategie van Eneco is iets om trots op te zijn en wij hopen dan ook dat het bedrijf zich nog sterker ontwikkelt als leverancier van groene energie. Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van FNV. Hij is in het FNV bestuur verantwoordelijk voor arbeidsvoorwaardenbeleid, inkomensbeleid en arbeid en zorg. Zakaria is ook voorzitter van ACOP, waarbij overheidssectoren FNV, AOB en FNV Veiligheid zijn aangesloten. Was voorheen o.a. werkzaam als bestuurder van Pensioenfonds KLM Grondpersoneel en is lid van de SER-Commissie.

2 foto: Christiaan Krouwels

Zakaria Boufangacha zakariabouf

M O T I VAT I E : Een man met een duidelijke visie. Hij zet zich in voor gelijkheid op alle fronten binnen de arbeidsmarkt en heeft wat ons betreft terecht kritiek op het kabinet wat betreft het minimumloon en flexwerken. Durft vooruit te denken en probeert de vraagstukken van de toekomst voor te zijn. We hopen dat er meer mannen en vrouwen van kleur binnen de FNV bij het bestuur betrokken worden, het resultaat is met Zakaria overduidelijk positief. “De komende jaren moet de focus echt liggen op investeren in scholing, in bewustwording. Is dit de baan die je de rest van je leven wilt doen? En bestaat jouw baan over een aantal jaar nog wel?” 83


3

Directeur van Cruise Port Rotterdam. Werd in 2017 uitgeroepen tot de meest invloedrijke Rotterdammer van het jaar. Volgens de jury werd onder haar leiding het gebouw van de Cruise Terminal Rotterdam opgeknapt en trok de stad meer grote cruiseschepen. Was tevens Havenvrouw van het jaar in 2004. En kreeg in april 2016 uit handen van burgemeester Aboutaleb een koninklijke onderscheiding voor haar bijzondere activiteiten. Is sinds oktokber 2018 de nieuwe voorzitter VNO-NCW van regio Rotterdam.

Mai Elmar

M O T I VAT I E : Als je 010 zo op de maritieme kaart weet te zetten zoals mevrouw Elmar het doet, dan verdien je inderdaad zeeën aan onderscheidingen. Meer dan zestig uur per week werken zonder tegenzin en een strakke havenkoers varen zijn definities van een pure eindbazin. “Zeeën verbinden continenten en mensen, havens zijn internationaal en intercultureel. Er gebeurt altijd iets onverwachts, dat maakt het werk spannend. Dezelfde energie vind je in Rotterdam”

Group chief executive van Accenture’s Products operating group. Sander is de eerste Nederlander binnen Accenture die verantwoordelijk is voor een wereldwijd strategisch groeiplatform van de organisatie. Is inmiddels al ruim 31 jaar werkzaam voor Accenture. Is ook al jarenlang actief als ambassadeur voor LGBTI gelijkheid en inclusie op meerdere fronten. Was ook te zien in het NPO programma van de KRO-NCRV getiteld ‘How to be gay’.

4 foto: Accenture

Sander van 't Noordende

84

M O T I VAT I E : Hij begon ooit bij het bedrijf in 1987 en werd partner in 1999. Iemand die strijdt voor gelijkheid en al jarenlang naast o.a. IT ontwikkelingen ook de ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie agendeert en implementeert noemen wij een leader. Rock on!


BEDRIJFSLEVEN

Hub Development Manager bij Aberkyn– McKinsey. Is founder van Girls Forward, een programma voor jonge meiden tussen de 14 en 18 op het gebied van werk, lifestyle en culturele identiteit. Werkte o.a. voor Deloitte en was consultant Change, Culture en Leadership en zat in het bestuur van ‘Women’s Network’. Werkte in 2016 vanuit New York voor World Merit voor de Verenigde Naties aan de ‘Sustainable Development Goals’.

5 foto: HalloIJburg

Zaitoon Shah zaitoonshah

M O T I VAT I E : Voor je 30e bij grote multinationals werken met de thema’s (vrouwelijk) leiderschap, inclusie, change management en mondiale doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling, is een mooie voorbode voor de periode na je 30e! Onze voorspelling; over een paar jaar is Zaitoon CEO voor een mooi duurzaam bedrijf, waar 80% vrouw is, meer dan de helft van kleur en iedereen een auto krijgt van de zaak, maar dan wel op zonne-energie. “Ik geloof dat meiden alles kunnen bereiken wat ze graag willen als ze in zichzelf geloven en de juiste support krijgen.”

6 Gerard Ghazarian

Oprichter en CEO van de Candid Group. De Candid Group is het grootste onafhankelijke Nederlandse netwerk van media-, marketing en communicatiebureaus. Met diverse overnamen bouwt hij aan een netwerk van bedrijven, waar oog en aandacht is voor de integratie van die bedrijven tot één onderneming en cultuur. Gérard wilt met Candid Group de grootste marcom-partij in Nederland worden. M O T I VAT I E : Als Armeense vluchteling naar Nederland gekomen en is (bijna) in stilte begonnen aan een Nederlands media en communicatie imperium. Wij zijn pro het uitspreken van ambities en dan keihard werken om ze waar te maken. Gérard stond vorig jaar ook in de eerste editie van De Kleurrijke 50, dé lijst met gamechangers in diversiteit uit de Marcom industrie. Mag allemaal wel wat kleurrijker bij de marketing bedrijven. #ownership

85


Founder en eigenaar van SIM, Supply Chain Information Management. Daarnaast is zij strategisch adviseur voor The Consumer Food Forum op het gebied van voedselveiligheid en mensenrechten. Hield in januari 2019 een TEDxAlkmaar talk over de herkomst van voedsel en mensenrechten en de verantwoordelijkheid van grote bedrijven als het gaat om duurzaam produceren van voedsel.

7 foto: mkb

Marjan de Bock-Smit

M O T I VAT I E : Marjan horen spreken tijdens haar TEDxAlkmaar talk was een grote eyeopener, vooral voor mensen die niet per definitie stilstaan waar hun producten vandaan komen en onder welke omstandigheden deze producten soms gemaakt kunnen worden. Ze is mondiaal in gesprek over de positieve effecten van duurzaam ondernemen en heeft een sterke en aanstekelijke energie. Overtuigen zit in haar bloed en met een duurzaam hart het verschil maken? Dan hoor je in deze top 100! “Voor mij bestaat het glazen plafond niet.”

8 foto: Marjolein Vinkenoog/Intermediair Online

Shashi Baboeram Panday

86

Chief Financial Officer Talpa Media. Werkt al meer dan elf jaar bij mediabedrijf Talpa waar hij na een korte periode als interim CFO in 2013 definitief benoemd werd. Was in 2015, nauw betrokken bij de verkoop van Talpa Media aan het Britse ITV. Talpa Media behoudt onder ITV de eigen identiteit. M O T I VAT I E : Op je 34e als CFO gevraagd worden door John de Mol himself: dan moet je wel bijzonder goed zijn in wat je doet. Shashi is verantwoordelijk voor een hoop successen op de achtergrond. Tenniste vroeger en wie weet hoever hij het had kunnen schoppen, maar bij Talpa is het best wel game, set & match. “Ik trek de minderheids- of discriminatiekaart niet, want met hard werken kun je ver komen. Maar je merkt wel dat je anders wordt behandeld in een dure kledingwinkel of goed restaurant.”


BEDRIJFSLEVEN

9 foto: msanl

Siham Achahboun

Programmamanager Culturele Diversiteit & Inclusie bij Achmea en Organisatiepsycholoog. Daarnaast voorzitter van Moslimstudenten Associatie Nederland. Haar master schreef ze over ‘discriminatie’: hoe daders, slachtoffer en andere partijen verschillen in het erkennen van discriminatie. Binnen Achmea heeft Siham de opdracht om het recruitmentproces inclusiever te maken. Ze is nu verantwoordelijk voor het bredere culturele diversiteitsprogramma. Zowel de bewustwording op het thema vergroten als diversiteit en inclusie borgen in (HR) processen en strategieën. M O T I VAT I E : Met een bachelor Psychologie en een master Social & Organisational Psychology moet je vooral niet worden onderschat. Achmea schat deze powerhouse naar waarde in en dat zal ze op HR en D&I gebied geen windeieren leggen. Talking about influence en impact. Maar wat wil je met zo’n thesis #krrrakkakaaa “Wij realiseren ons dat wij een grote gunst ondervinden om zowel hoogopgeleid als moslim te zijn. De verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken is dat wij streven naar excellentie in alles wat wij doen.” Directeur HOGIAF, de grootste cross-culturele en multisectorale ondernemersvereniging in Nederland met afdelingen op stedelijk niveau. Het voornaamste doel van de organisatie is het pro-actief ondersteunen van ondernemers op uiteenlopende onderdelen van het ondernemerschap. De meerderheid van de leden bestaat uit etnische ondernemers. Het bevorderen van crosscultureel ondernemerschap staat bij HOGIAF centraal.

10 foto: HOGIAF

Ayhan Eren AyhanEren040

M O T I VAT I E : Ayhan is een heldere leider die een mooie uitdaging voor zich heeft; het ledenbestand van HOGIAF qua samenstelling een afspiegeling te laten worden van Nederland. Het is een mooi streven en zou eigenlijk bovenaan de agenda bij elk(e) bedrijf of organisatie moeten staan. Keep up the good work. “Het bij elkaar brengen van ondernemers met verschillende culturele achtergronden is belangrijk, zodat de kracht en potentie van cross-culturaliteit beter wordt benut”. 87


INDEX MEDIA

1 Nadia Moussaid -p7 2 Martijn Kamphorst -p8 3 Sharid Alles -p8 4 Anwar Manlasadoon -p9 5 Rowan Blijd -p9 6 Chris Klomp -p10 7 Nisrine Sahla -p10 8 Lotfi el Hamidi -p11 9 Fréderike Geerdink -p11 10 Mustafa Hadžiibrahimović -p12

OVERHEID

1 Ahmed Aboutaleb -p17 2 Sigrid Kaag -p17 3 Lute Nieuwerth -p18 4 Nevin Özütok -p18 5 Said Kasmi -p19 6 Gladys Albitrouw -p19 7 Kai Bhawanibhiek -p20 8 Asma Halusi -p20 9 Richard Moti -p21 10 Esmah Lahlah - p21

E N T E R TA I N M E N T

1 Naaz Mohammad -p23 2 Winston Bergwijn -p23 3 Dieuwertje Heuvelings p24 4 Tamer Alalloush & Iris Loos -p24 5 Neenah -p25 6 Arjan Bedawi, Vijay Kanhai, Kim Arzbach -p25 7 Kim Spierenburg -p26 8 Stacey Dijkstra -p26 9 Miriam Adioui -p27 10 Mohamed Fouradi -p27

SPORT

1 Hakim Ziyech p-29 2 Amira Tahri -p29 3 Akwasi Frimpong -p30 4 Ina Koolhaas Revers -p30 5 Joop Ubeda -p31

6 Bibian Mentel -p31 7 Brian Tevreden -p32 8 Elise Tamaëla -p32 9 Jeroen Kampschreur -p33 10 Jamile Samuel -p33

C U LT U U R & C R E AT I V E

ONDERNEMERS

1 Zina Abboud -p37 2 Ron Simpson -p37 3 Ellen Brudet -p38 4 Wesley dos Santos -p38 5 Mariah Mansvelt Beck & Wendelien Hebly -p39 6 Rutger Vlaming -p39 7 José Woldring -p40 8 Maher Mansour -p40 9 Kimmylien Nguyen -p41 10 Brian Fernandes -p41

GAMECHANGERS

1 Johnny de Mol & Adil Izemrane -p45 2 Dionne Abdoelhafiezkhan -p45 3 Georgios Lazakis -p46 4 Safiyeh Salehi Mobarakeh -p46 5 Zawdie Sandvliet -p47 6 Kauthar Bouchallikht -p47 7 Dewi Reijs, Dennis Overeem, In-Soo Radstake -p48 8 Hanan Nhass -p48 9 Halil Ibrahim Karaaslan -p49 10 Louisa Boulkhrif -p49

BESTUURDERS

1 Sylvia Dornseiffer -p55 2 Manish Dixit -p55 3 Marisa Monsanto -p56 4 Marvin Sutherland -p56 5 Rubina Boasman -p57 6 Vincent Hooplot -p57 7 Nita Gharbaran Manurat -p58 8 Maria Berkenveld -p58 9 Dennis Held -p59 10 Richtje Sybesma -p59

1 Yassine Boussaid -p61 2 Raquel van Haver -p61 3 Orwa Nyrabia - p62 4 Dala el Ouariachi -p62 5 Abdulaal Hussein -p63 6 Afaina de Jong - p63 7 Dave Vanderheijden -p64 8 Yootha Wong-Loi-Sing -p64 9 Shahine el-Hamus -p65 10 Houda el Fechka-Eddiouane -p65

TA L E N T T E C H & TRENDS

1 Sjoerd -p69 2 Petra Hoeve, Raoul Chocolaad, Esther Jalink en Ruth Schipper -p69 3 Mohammed Saiah -p70 4 Dina el Filali -p70 5 Mourad el Moussati -p71 6 Daniëlle Geel -p71 7 Toon Pommer -p72 8 Rami Ismail -p72 9 Soumaya Aanzi -p73 10 Cihan Karadavut -p73

BEDRIJFSLEVEN

1 Charlotte Insinger -p81 2 Zakaria Boufangacha -p81 3 Mai Elmar -p82 4 Sander van ‘t Noordende -p82 5 Zaitoon Shah -p83 6 Gérard Ghazarian -p83 7 Marian de Bock-Smit -p84 8 Shashi Baboeram Panday -p84 9 Siham Achahboun -p85 10 Ayhan Eren -p85

88


DE KLEURRIJKE TOP 100

B E D A N K T:


Profile for Mr & Mrs OASIS

De Kleurrijke Top 100 - 2019  

Advertisement