De Kleurrijke Top 100 // 2014 2015

Page 1

DE TOP Kleurrijke

Invloedrijke en Kleurrijke

NEDERLANDERS
Inhoud 4 / Voorwoord 6 / Media 7 // Laat duizend bloemen bloeien Column Jan Dijkgraaf 10 // Waken voor machismo Interview Quote hoofdredacteur

58 // Vrouwen in Marokko zijn erg prestatiegericht Interview Alwin van Gils

62 / Maatschappelijk

18 / Politiek

63 // Verliefd op Europa Column Funda Müjde 71 // Ambassadeur De Kleurrijke Top 100 Ans Markus

19 // It ain’t where you’re from Column Remco van Broekhoven

72 / Bestuurders

24 / Entertainment 25 // De onzichtbare moeder Column Fidan Ekiz

31 / Fashion 32 // Kleur in de kiosk Artikel Janice Deul 36 // I woke up like this Artikel Kim Dankoor 38 // Hoofdredactrice Harper’s BAZAAR Interview Cecile Narinx over diversiteit in de modewereld

42 / Sport 43 // Een kleurrijk geschenk Column Jeroen Elshoff

50 / Ondernemers 51 // Kracht ligt in verschillen Column Laïla Abid 56 // Masterchef Siham interview Siham Forkhani

10

De 10 van Binoq Atana

80 / Cultuur 81 // Voor aap

Column Najoua Bijir

86 / ABN AMRO De 10 van ABN AMRO 88 // We hebben rolmodellen nodig Interview Caroline Princen & Jamila el Mourabet

96 / Jong Talent Onder de 30 jaar

104 / Bedrijfsleven 110 // Cultuurverandering is als het lopen van een marathon Interview Marcel van Loo

7


De Kleurrijke Top 100 // 2014-2015

58

06

38 56 88


4

Voorwoord

door Raja Felgata & Khalid Ouaziz

V

oor u ligt alweer de vierde editie van De Kleurrijke Top 100, de lijst die ook wel De Kleurrijke Quote wordt genoemd. De mensen die in deze lijst staan zijn echter niet per se miljonair, maar vaak juist rijk op een andere manier. Ooit is deze top 100 ontstaan als reactie op de jaarlijkse lijst van weekblad OPZIJ, omdat we vonden dat deze en andere lijsten in de Nederlandse media de realiteit van vandaag de dag miste: een nieuwe, sterke en kleurrijke generatie denkers die elke dag met hun werk en persoonlijkheid het verschil weet te maken in een samenleving die met de dag meer lijkt te polariseren. Sommige dingen zijn meetbaar - hoeveel iemand verdient kun je uitzoeken, en welke vrouwen een hoge functie bekleden idem dito. Maar door absolute tellingen, gaan we voorbij aan mensen die op een andere, inspirerende manier ook invloed hebben en elke dag bewijzen de leiders en rolmodellen te zijn die Nederland juist nu nodig heeft. Daar waar politici en burgers met vooroordelen de discussie over diversiteit lamslaan, biedt onze lijst talenten en de nieuwe denkers een platform, en maakt ze talent zichtbaar voor het bedrijfsleven en de media. We hopen met deze lijst het veel gehoorde argument “ze zijn er niet” te weerleggen.

Het afgelopen jaar was interessant wat diversiteit betreft: van zwarte piet tot Wilders, van de Marokkaanse gay-boot tot aan persoonlijke verhalen uit het dagelijks leven op de Zuid-as in Amsterdam. Mensen laten van zich horen op de sociale media en nemen geen blad meer voor de mond als het gaat om hun identiteit. Wij staan voor deze mondige generatie rolmodellen die voortrekkers zijn op verschillende vlakken en vanuit verschillende gemeenschappen. We hebben de afgelopen jaren geleerd dat je iemand niet zomaar in een hokje kunt duwen en dat “kleur” een steeds ruimer begrip aan het worden is. Wij zijn als redactie ook trots op de erkenning die wij krijgen voor het harde werk en het doorzetten van onze idealen. Vorig jaar hadden wij de eer om de lijst aan Humberto Tan te overhandigen: een kleurrijke, invloedrijke en uitgesproken persoonlijkheid die onze lijst een “nuttige aanvulling op de huidige lijsten” noemde. Ons platform is er een dat de dialoog aanwakkert en de verbinding zoekt, en we zijn voor een steeds breder publiek zichtbaar. Toch, zolang er nog onderscheid wordt gemaakt op basis van gender en culturele achtergrond, zullen wij deze Kleurrijke Top 100 blijven maken, in ieder geval totdat het een vanzelfsprekendheid is om de ander als anders te accepteren en niet alleen


VOORWOORD 5

te tolereren. Zolang wij als geboren Nederlanders het twijfelachtige compliment moeten aanhoren dat wij “zo goed Nederlands spreken”, blijven wij deze lijst maken. Totdat Fatima net zoveel kansen krijgt als Annelies, en totdat Mohamed zich niet meer hoeft te verantwoorden voor zijn BMW of zich gedwongen voelt zich uit te spreken tegen radicale excessen - het gros van deze mensen verschilt niet zoveel van de rest van Nederland. Maar met welke mindbug of bril u kijkt, daar kan veel van afhangen. We leven tenslotte met elkaar in deze prachtige diverse samenleving, waarbij onze hoofdstad de meeste culturen ter wereld samenbrengt. Talenten met verschillende achtergronden mogen gezien worden en moeten erkend worden als volwaardige invloedrijke en kleurrijke Nederlanders. Topvrouw van ABN AMRO Bank Caroline Princen eindigde haar interview met ons met een gedicht. Wij stellen voor dat u naar pagina 92 gaat en haar verhaal leest, alvorens u door de Kleurrijke Top 100 te laten inspireren.

DE TOP

Kleurrijke

Colofon Hoofdredactie Raja Felgata Khalid Ouaziz Eindredactie Aafke Romeijn Redactionele coördinatie Khalid Ouaziz Vormgeving Imre Engbers Redactie Malika Ouacha Fatima-Zahra Nouzi Laila Benhdidou Iraida Clare Oumaima Abalhaj Janice Deul Kim Dankoor Multimedia team Margo de Haas (video) Hicham Ghalbane (fotografie) Oumayma Boumeshouli (fotografie) M. E. Amrani (fotografie) Bogna Postepska (fotografie) Drukkerij Print Support 4 U Uitgeverij Mogador Productions De Kleurrijke Top 100 bedankt: ABN AMRO bank, Agora, Jamila el Mourabet, EY, Nora Boukadid, Pakhuis de Zwijger, Cultuurfabriek, De Baak, Binoq Atana, TEDxAmsterdam, Quote, Quinly, Jan Dijkgraaf, Jeroen Elshoff, Remco van Broekhoven, Najoua Bijir, Marcel van Loo, The Makers (van Gils), Cecile Narinx, Gemeente Amsterdam, Women Inc., Circle of Influence, Bemmy Media, JOOM’s Cook and Care, Fatima Koning, Funda Müjde, Fidan Ekiz, Laila Abid, Kees van Boxel, Hicham Neddaoui, Gervaise Coebergh, Ans Markus, John Olivieira. Contactgegevens: Email: kleurrijkelijst@post.com @kleurrijke100 De Kleurrijke Lijst

Hoofdsponsor:

Website: www.kleurrijketop100.nl

ON DARK BACKGROUND ON DARK BACKGROUND

De uitgever heeft ernaar gestreefd de rechten te regelen voor alle in dit magazinegepubliceerde foto’s en illustraties volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, worden verzocht zich alsnog tot de uitgever te wenden.


Media “Als je met de media praat moet je een bron zijn. Geen fontein.�


MEDIA 7

Column

door Jan Dijkgraaf foto Peter Smith

Laat duizend bloemen bloeien

I

k ben gek op Marokkaanse meisjes. De Ouafa’s, de Aicha’s en de Raja’s – ik lust er wel pap van. Maar voor u denkt dat ik discrimineer: een Milouska van Curaçao vind ik ook niet te versmaden. En had ik Fidan uit Turkije al genoemd?

een doordemand-feministe stond er nog niet in). In De Kleurrijke Lijst vast ook. En zijn zij het niet zelf, dan hun soortgenoten. Meisjes en jongens die inspireren blablabla, een voorbeeldfunctie blablabla, een rolmodel blablabla en het verschil blablabla. Enzo.

Evenzeer houd ik van Asha, die zich zo druk maakt om blauw en roze speelgoed in Bart Smit-folders. En van Anousha van idem om Zwarte Piet. En van Lara van eetcafé De Pot. En van Jeanine van de JSF. En van Ebru van de Zomerweek. En van Heleen van de tampon. En van… nou ja, van alle meisjes die het grijze-muizendom verafschuwen.

Ik vind het helemaal prima. Sterker nog: ik vind het nodig. Ik juich het van harte toe. Laat duizend bloemen bloeien voor de ravissante schoonheid met de moeilijke achternaam die het initiatief tot de lijst nam en die al vier jaar in een aftandse Peugeot door Nederland rijdt om haar ‘kindje’ mooier en mooier te maken.

Van sommige jongens ook trouwens. Zolang hij zijn kop over God houdt, wil ik Jörgens beste vriend zijn. Had ik maar zijn soepele heupen, zijn Coassistencia en zijn eh… nou ja, wat ze zeggen over negers. Om over de enige Man Zonder Vijanden, His Royal Humbertoness, nog maar te zwijgen, qua alles.

Toch vind ik dat De Kleurrijke Lijst voor het vierde jaar op rij iets mist. Een echte klootzak. Een schoft. Valt dat te regelen voor 2015, mevrouw Felgata? Zelf dacht ik aan: mezelf.

In Mijn Kleurrijke Lijst zouden ze allemaal hoog scoren (en Heleen Mees ook, want

Jan Dijkgraaf is journalist. Hij was hoofdredacteur van HP/De Tijd, radiopresentator bij PowNed voor Echte Jannen en is op dit moment oa columnist voor de Metro.


8

Internet is voor de informatiemaatschappij wat olie en steenkool zijn voor de industriële samenleving.” - Francisco van Jole

1 Roel

Geeraedts

BOP MULDER

2 Anousha Nzume

Nederlandse journalist, werkzaam als correspondent voor het RTL nieuws in het Midden-Oosten. Begon als stagiair en buitenlandredacteur. Na een tijd op de Haagse redactie als verslaggever te hebben gewerkt begon Geeraedts in 2004 met presenteren, in de late versie van Editie NL. In dat programma vormde hij een duo met Daphne Lammers. Na het overlijden van Conny Mus volgde Geeraedts hem op als correspondent in het Midden-Oosten voor het RTL

Nieuws en voor Het Nieuws van de Vlaamse omroep VTM. Heeft als vaste standplaats Jeruzalem en bij belangrijke gebeurtenissen in andere gebieden in het Midden-Oosten is hij ook elders te vinden. Zo hielp hij mee aan de berichtgeving over de Syrische Burgeroorlog en berichtte hij vanuit Bagdad over de opkomst van de groepering ISIS. Geeraedts schreef onlangs een kritische column op de RTL site over de propagandaoorlog die door de media wordt gevoerd.

Journaliste en actrice. Was te zien in grote en kleine rollen in o.a. Vrouwenvleugel, Oppassen, Mijn Dochter en Ik en Onderweg naar Morgen. Daarnaast heeft ze diverse programma’s gepresenteerd, waaronder Nieuw Amsterdam Praat (AT5) en Beauty&Zo (NET5). In 2006 ontwikkelde en produceerde ze de tv productie Schoolplein bij de NPS, waarin ze ook een hoofdrol vertolkte. Ze schreef de 16-delige komische dramaserie samen met Jeremy Baker, schrijver van o.a.

Kopspijkers. In 2009 was Nzume een maand lang één van de vrouwen aan de Tafel van 5, de meest besproken talkshow ooit (NET5). Ook schrijft ze artikelen over onderwerpen die haar aan het hart gaan voor o.a. de Volkskrant, NRC Next, ESTA en haar eigen blog. Momenteel werkt ze voor de NTR (Dichtbij Nederland) en haar boek De Mama Match, met Tanja Jess, kwam uit op Moederdag 2014. De afgelopen jaren heeft Nzume zich ingezet voor de Zwarte Piet-discussie.


MEDIA 9

ANNELIES VERHELST

3 Francis Broekhuijsen

Journalist, acteur, DJ en al jarenlang programmamaker en vaste voice-over van AT5. Hij presenteerde voor Radio 1 De Nacht van het Goede Leven en was sidekick in cultuurprogramma’s van de KRO. Broekhuijsen was hoofdredacteur van cultuurpodium.nl, cultuurjournalist bij AT5 en DJ bij onder meer het Fringe Festival en Red Bull Music Academy Radio, waar hij ook zijn eigen radioshow had. In 1996 studeerde hij af aan de Toneelschool Amsterdam, daarna werkte hij bij verschillende theatergezelschappen, waaronder het Nationale Toneel.

4 Harriet Duurvoort

Journalist, schrijfster en ondernemer op het gebied van media en cultuur. Daarnaast is Duurvoort als “de multiculturele coach” actief als adviseur op het gebied van diversiteit. Ze ontwikkelt vanuit haar eigen kleurrijke productiemaatschappij media- en cultuurproducties, waaronder tv-concepten en documentaires. Ze werkte als programmamaker voor de VPRO, de Humanistische Omroep en Contrast. Met haar productiemaatschappij was zij verantwoordelijk voor het multimediale jongerenpodium Generation Now!. Naast een magazine werden evenementen, tentoonstellingen en tv-programma’s aan de formule toegevoegd. Voor Antenne/RTV Rijnmond maakt ze met een jongerenredactie Your Stories, een zevendelige jongerenserie. Sinds 2012 is Harriet columnist bij de Volkskrant.

BAS CZERWINSKI

5 Dione De Graaff

Sinds 1995 presentator bij NOS Studio Sport en het Sportjournaal. Haar recent overleden vader was docent in Tilburg en journalist bij de VARA waar hij o.a. eindredacteur en presentator was voor het programma Achter het Nieuws. Sinds 2011 is ze ook actief als presentatrice van Radio Tour De France. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji vervulde ze voor de eerste keer in haar carrière de rol van “schaatsanchor”, een rol die in het verleden weggelegd was voor Mart Smeets. Tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen presenteerde ze ‘s middags het programma London Live. Ze maakte ook deel uit van het dagelijkse programma Studio Brasil tijdens het WK voetbal in Brazilïe.


10

Interview met Quote hoofdredacteur Mirjam van den Broeke over het moederschap, De Kleurrijke Top 100 en de Quote 500.


MEDIA 11

“Soms moeten we waken voor al te veel machismo� De redactie van Quote bevindt zich midden in het centrum van Amsterdam, in een statig pand aan het Koningsplein. Een kleine lift brengt me naar de derde verdieping van het pand, waar de redactie is gehuisvest. Aangezien De Kleurrijke Top 100 het afgelopen jaar door sommigen De Kleurrijke Quote is genoemd, leek het me hoogste tijd om de hoofdredacteur van de machtigste lijsten in het land eens aan de tand te voelen. door Raja Felgata foto Bogna Postepska

N

atuurlijk heb ik als hoofdredacteur van De Kleurrijke Top 100 mijn research gedaan naar het subject van mijn interview, en ik moet bekennen dat ik onder de indruk was. Mirjam van den Broeke is niet alleen cum laude afgestudeerd als juriste, maar is ook toneeldanseres en auteur van twee boeken, getiteld Wat wil de man en Wat wil de vrouw (in samenwerking met Femmetje de Wind). Ze begon ooit bij

Quote onder voormalig hoofdredacteur Jort Kelder (niet letterlijk!), daarna steeg haar redactionele ster snel. In de lift sta ik tussen moderedacteuren van vrouwenbladen die op de tweede verdieping uitstappen, terwijl ik zelf op weg ben naar een vrouw aan het roer van een mannenblad. Onze ontmoeting vindt plaats in de week na haar zwangerschapsverlof. Voor een vrouw die net een kind op de wereld heeft gezet ziet Van den Broeke er strak, zakelijk en toch zacht uit.


12

Je bent net moeder geworden. Hoe is de overstap van fulltime moederschap naar het hectische fulltime hoofdredacteurschap? Het was wel even spannend! Tijdens de lancering van onze top 500 vorig jaar zat ik hoogzwanger bij Humberto Tan aan tafel, twee dagen later ging ik met verlof. Ik moest thuis eerst even afkicken van alle hectiek, maar uiteindelijk kon ik me op het moederschap storten - alhoewel ik me vanaf de zijlijn nog wel bleef bemoeien met het blad. Terug op de redactie is het wel wennen om m’n kind overdag niet te zien. Toch is het ook lekker om weer aan de slag te gaan en het is niet zo dat ik de hele dag aan haar denk. Mijn vriend is nu huisvader en stuurt af en toe wat foto’s en video’s. Ik moet wel zeggen dat het een tegennatuurlijk gevoel was om weer te beginnen. Ik kan me voorstellen dat sommige vrouwen besluiten te stoppen met werken. Ik zou het zelf nooit overwegen, maar je voelt je wel een beetje schuldig tegenover je kind. Ik kan het gevoel begrijpen als sommige vrouwen dit wel doen. Maar voor nu ben ik de kostwinner en mijn vriend is de huisman.

Is dat de nieuwe norm? Ik zie het wel steeds vaker om mij heen gebeuren en het zijn toch meer stellen dan ik had gedacht. Zegt dat iets over de mannen of over de vrouwen? Ik weet het niet. Wel een interessante ontwikkeling, ik vraag mij af hoe mannen daar in staan. Hoe staat jouw vriend tegenover jullie rolverdeling? Hij heeft net zijn studie afgerond en wil graag snel gaan werken, zodra hij een baan vindt zal er wel het één en ander gaan veranderen. Ik zou bovendien graag wat meer thuis zijn. Op dit moment vindt hij echter dat hij niet het alfamannetje hoeft uit te hangen: hij vindt het prima om thuis voor ons kind te zorgen. Wat vind je van onze “Kleurrijke Quote”? Het belangrijkste verschil tussen de Quote en de Kleurrijke Top 100 is dat de top 500 die wij presenteren meetbaar is. De norm die jullie redactie hanteert is hoe inspirerend iemand is. Dat kan een loos begrip worden wanneer het te vaak gebruikt wordt, maar in essentie is het een mooi gegeven. Ook mooi is dat de


MEDIA 13

lijst wordt gebruikt door andere redacties om buiten de gebaande paden te kijken. Wat betreft diversiteit proberen wij hier bij Quote de beste aan te nemen voor de job. Dat is de ene keer een man en de andere keer een vrouw. We zullen nooit specifiek op zoek gaan naar een vrouw wanneer we toevallig meer mannen op de redactie hebben zitten. We hebben nu wel meer mannen dan vrouwen werken, maar de hoofdredacteur en art director zijn vrouwen. Ik bepaal de inhoud, zij de vorm, soms moeten we waken voor al te veel machismo. Vind je het niet jammer dat zo’n kleurrijke lijst nodig is? Ja, heel erg jammer. Ik vraag me vaak af waarom er niet meer diversiteit mogelijk is in de door mannen gedomineerde talkshows op tv. Ligt het aan de redactie, of durven vrouwen niet aan zo’n tafel te gaan zitten? Een vrouwenquota vind ik dan weer onnatuurlijk, ik vraag me af waarom zoiets niet vanzelf opborrelt. Ik heb wel het idee dat wanneer er een keer een kleurrijke gast aan tafel zit, die met open armen wordt ont-

vangen. Ik zou dat best wat vaker willen zien gebeuren. Hoe vinden mannen het om jou als hoofdredacteur te hebben? Ik overleg graag en vind het prettig als mensen het met elkaar eens zijn, dat zijn typisch vrouwelijke karaktereigenschappen. Ik heb moeten leren om knopen door te hakken en te accepteren dat niet iedereen het overal mee eens kan zijn. Wat voor leider ben je? Ik zie mezelf als een verbindende leider, iemand die probeert om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Hoe verliep de weg naar de top? Ik was al een tijdje redacteur bij Quote, ik had het gevoel dat ik alles wel zo’n beetje gedaan had en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen kwam deze functie vrij en ben ik met de uitgever gaan lunchen. Van het één kwam het ander. Het was niet per se mijn ambitie om een topfunctie te bekleden, maar


14

ik wilde wel graag op een bepalende en hervormende manier met een blad bezig zijn. Mijn gender heeft geen rol gespeeld bij mijn aanstelling; het was voor mij en mijn uitgever logisch dat ik deze stap zette. Je bent ambitieus en niet bang om je successen te benoemen. Denk je dat vrouwen ambitieuzer zouden mogen zijn? Vrouwen vinden het soms lastig om aan hun leidinggevenden te laten weten dat ze ergens goed in zijn. Ik heb dat wel altijd gedaan. Mannen hebben er geen moeite mee zichzelf op de borst te kloppen, maar vrouwen doen dat niet zo makkelijk. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar over het algemeen verwachten vrouwen dat hard werken vanzelf wordt opgemerkt. Zo werkt het echter niet, zeker niet wanneer je met een sterk hiërarchische organisatie te maken hebt. Dan moet je af en toe laten weten wat je hebt bereikt, en hoe trots je daar op bent. Jij bent een borstklopper? (Lachend) Niet per se! Hier op de redactie werken we met korte lijntjes en worden dingen relatief snel gezien. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je bij AkzoNobel of Shell werkt dat je minder snel opgemerkt wordt, en dan is het raadzaam om je uit te spreken. Is de Quote top veranderd onder jouw leiding? Ik heb meteen de rijke families uit de lijst gefilterd en een eigen lijst gegeven; ik vond het appels met peren vergelijken. Ook hebben we aparte lijsten gemaakt per provincie. Zo houden we het toch een beetje spannend, want veel smaken zijn er niet. Geld is geld, we kunnen er niets anders van maken. Er is nogal wat kritiek geweest naar aanleiding van inbraken geïnspireerd op jullie lijst. Hoe ging je daar mee om?

De politie Haaglanden heeft die inbraken naar mijn mening gebruikt voor eigen pr. Het was natuurlijk een uitgekiend moment om de politie in Den Haag op een positieve manier op de kaart te zetten. Ik geloof dat een filmploeg van EenVandaag de politie destijds nog heeft gevolgd bij een inval. Klinkt natuurlijk lekker, “De Quote 500-bende.” Aanvankelijk waren we daar verontwaardigd over, maar slechte publiciteit bestaat niet. We hebben er zelfs nog een twist aan gegeven door Klaas Wilting (oud politiewoordvoerder, red.) uit te nodigen voor de lancering van de Quote 500. Die durfde alleen niet te komen. De Quote is geen lijst die tot dingen aanzet, maar er zijn altijd mensen die hem kunnen misbruiken. Geldt ook voor Google Earth trouwens, daar zijn inbrekers ook dol op. Verbieden is onmogelijk. Hebben mensen zich weleens van de lijst proberen af te kopen? Is weleens geprobeerd, ja, maar we zouden kunnen inpakken als we ons om zouden laten kopen. Je hebt ooit les gegeven tijdens je studie rechten? Ja, en dat was een hele bijzonder ervaring. Er zaten vooral Marokkaanse meiden in mijn klas en die waren zo mondig en uitgesproken. Ik was daar echt van onder de indruk. Ik geloof ook echt dat deze jonge vrouwen straks het verschil zullen maken. Heb jij tips voor de nieuwe generatie kleurrijke vrouwen? Wees brutaal. Stuur een prikkelende mail als je ergens wilt werken. Wees niet te bang. Geloof in jezelf en laat dat in je mail doorklinken. Als je het waar kunt maken, kom je overal binnen.


JONGLOKAALBOKAAL

6 Kamran Ullah

Journalist, coach en eindredacteur van Telegraaf TV. Ullah was voorzitter van NJR (Nationale Jeugdraad) en stond in 2010 op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. In 2007 presenteerde hij Utopics op RTV Utrecht. Op Radio 1 presenteerde Ullah zowel Nu Al Wakker als Avondspits voor WNL. Voor andere WNL tv programma’s als Vandaag de Dag en Half 8 Live was hij politiek redacteur. Ullah is eigenaar van Versterkt Geluid, een bureau

gericht op het verzorgen van trainingen op het gebied van (sociale) media, communicatie, presentatie en leiderschap. Daarnaast verzorgt hij trainingen voor de Haya van Somerenstichting.


7 Ikenna Azuike

Ikenna Azuike is internetpersoonlijkheid, videoblogger en internetondernemer gespecialiseerd in duurzaamheid. Maakt de YouTubeshow What’s Up Africa voor de RNW (voorheen de Wereldomroep) en is een van de oprichters van Strawberry Earth. What’s Up Africa is een videoblog op youtube over Afrika met satire, comedy sketches, actualiteit en creativiteit. In 2012 werd What’s Up Africa door het Amerikaanse platform TheRoot aangemerkt als één van de 25 “blogs to watch”. Op

Azuikes duurzaamheidsblog Strawberry Earth staan wekelijks ondernemingen die zich bezighouden met duurzaam ondernemen. Hij heeft met zijn werk o.a. platforms als CNN, BBC, The Huffington Post en The Washington Post gehaald en is daarnaast ook keynote speaker en TEDx presentator.


MEDIA 17

8 Ouassima 9 Francisco 10 Sanae Tajmout

Reporter voor FunX. Na het afronden van haar opleiding Journalistiek besloot Tajmout zich verder te ontwikkelen. Ze liep stages bij omroepen als KRO, VARA en Omroep MAX als productie- en redactiemedewerker. In diezelfde tijd was ze ook opleidingsadviseur en marketingmedewerker voor diverse opleidingscentra. Naast haar journalistieke carrière heeft Tajmout jarenlang op hoofdklasseniveau gevoetbald en maakte zij deel uit van de KNVB-selecties. Momenteel is ze werkzaam als reporter bij radiozender FunX, en verzorgt daar dagelijks reportages over uiteenlopende kwesties die in Amsterdam spelen.

Van Jole

Initiatiefnemer en eindredacteur van opiniesite Joop. Ook is Van Jole wekelijks te horen als politiek commentator bij De Nieuws BV op Radio 1. Op diezelfde zender presenteert hij ook het prohramma De Nacht van Jole. Hij publiceerde als eerste journalist in Nederland over de opkomst van internet in onder meer De Volkskrant. Voor de TROS presenteerde hij het programma Radio Online en voor de VARA verzorgde hij de mediacolumn in het tv-programma De Leugen Regeert. Ook was hij kort medepresentator van de Wereld Draait Door in 2005.

Orchi

Presentatrice bij Pownews, voorheen bij AT5 en FunX. Studeerde CommerciĂŤle Economie aan de Hogeschool Avans in Den Bosch maar besloot uiteindelijk de overstap naar de media te maken. Ze maakte ook reportages voor het NTR-programma De Halve Maan, een nieuwsprogramma waar de nadruk ligt op de moslimsgemeenschap. Hierna werd Sanea radioverslaggever bij de jongerenzender FunX. Dagelijks was ze te horen met straat reports in Rotterdam. Zij presenteerde ook dagelijks samen met Anna van der Meer het AT5 Ochtendnieuws.


Politiek

“In de politiek is een gram imago meer waard dan een pond ideeën.”


POLITIEK 19

Column

door Remko van Broekhoven

It ain’t where you’re from…

S

oms is de waarheid een stomp in je maag. Soms komt ze niet meer binnen. Je hebt haar te vaak gehoord, en laat na te horen wat de woorden werkelijk zeggen. I have a dream… that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. Ach ja - gaap - Martin Luther King. De brave huisneger. De speech die is grijsgedraaid. Het deuntje dat een Techno-beat begeleidt op je favoriete feest. Luisterden we nog maar wat vaker naar de revolutionair-zonder-revolver uit een Amerika van alweer vijftig jaar terug. In zijn tijd waren losers met witte puntmutsen de racist van dienst. Vandaag is racisme heel gewoon onder Nederlandse Surinamers, Antillianen en Marokkanen die “de kazen”, maar ook elkaar en vooral zichzelf tot vervelens toe beoordelen op kleur. Die Rutte hypocrisie verwijten omdat hij opkomt voor de “witte” slachtoffers van MH17, zonder dat ze zien hoe kleurrijk de rampvlucht was. Die in Israëli’s “blanken” ontwaren en in Palestijnen “zwarten”, zonder te beseffen dat dit conflict niet om ras of religie gaat, maar om geleide projectielen en misleide mensen. Of die luidkeels van PowNews-reporter Danny Ghosen eisen dat hij iets voor zijn

“eigen mensen” doet, terwijl de mannetjesmet-of-zonder-kleur die Danny aanpakt het er allemaal naar hebben gemaakt: hufterig ambassadevolk, kopschoppers en godsdienstfanaten. Waarom toch het denken van je onderdrukker adopteren en de hele wereld door de tunnel bekijken van een kleurtje dat je toevallig meegekregen hebt? Waarom trots zijn op iets waar je zelf geen moer voor hebt gedaan: je afkomst? Zoals een andere grote 20eeeuwse Amerikaanse wijsgeer al zei – rapper Rakim: It ain’t where you’re from, it’s where you’re at. Geen enkele reden om op je afkomst af te geven, heel goed ook om haar te kennen. Maar uiteindelijk telt hoe je omgaat met je afkomst en je kleur, met discriminatie en frustratie, met belachelijk geluk en botte pech. Het gaat dus niet om je kleur, maar om je karakter. Dit is geen keukentegeltje en ook geen open deur. Wie zich in kleur verliest, verdwaalt in racisme. Ook als die kleur donker is. Als je karakter toont, knok je tegen discriminatie, bezetting en uitbuiting, en voor jezelf én de mens die naast je staat. Van wat voor kleur dan ook. Remko van Broekhoven is schrijver, politiek filosoof en docent op de school voor journalistiek in Utrecht.


20

11 Kajsa Ollongren

Is wethouder en locoburgemeester van Amsterdam voor D66. Van 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was Ollongren plaatsvervangend secretarisgeneraal op dat ministerie en daarvoor onder meer directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie van het ministerie van Economische Zaken. In 2006 was zij kandidaat-Tweede Kamerlid voor D66. Ollongren beheert de portefeuilles Economie, Lucht- en Zeehaven, Monumenten, Kunst en Cultuur, Lokale Media, Deelnemingen en Stadsdeel Centrum. Zij werkte in nauwe samenwerking met Amsterdam aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

12 Nourdin el Ouali

Lijsttrekker van NIDA, een Rotterdamse politieke partij met “Islamitische inspiratie”. In december 2013 verliet El Ouali zijn toenmalige partij GroenLinks om lijsttrekker te worden van de door hemzelf opgerichte NIDA. De partij behaalde twee zetels tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In het verleden was El Ouali projectleider voor het Rode Kruis en raadslid voor de gemeente Rotterdam. Met zijn pedagogische achtegrond was hij onderwijsadviseur voor het kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken FORUM en is hij medeoprichter van de stichting Moslimpleegkind. Deze stichting wil bewustwording creëren onder de moslims in Nederland over pleegzorg.

FOTOPERSBUREAU DIJKSTRA

13 Janine

Hennis-Plasschaert

Is namens de VVD de eerste vrouwelijke minister van Defensie in het kabinet-Rutte II. Eerder zat ze in de Tweede Kamer en het Europees Parlement, waar ze deel uitmaakte van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Hennis werkte eerder bij de Europese Commissie in Brussel en Riga en was politiek assistent van wethouder Van der Horst van Amsterdam. Als europarlementariër hield zij zich onder meer bezig met transport, justitie en burgerlijke vrijheden. Hennis hield zich als Tweede Kamerlid bezig met veiligheid, politie, gelijke behandeling en homo-emancipatie.


POLITIEK 21

Ik ga er vanuit dat ik word afgerekend op inhoud. Als er mensen zijn die mij niet serieus nemen om mijn uiterlijk dan is dat een zwaktebod van hen.” - Ancila Tilia

14 Timothy Broas

ANP

15 Ancila Tilia

Ambassadeur namens de Verenigde Staten in Nederland. Broas werd officieel voorgedragen door de Amerikaanse president Barack Obama als 66e ambassadeur. Hij wordt gezien als één van de beste advocaten van Amerika en zamelde ruim een miljoen dollar in voor de verkiezingscampagne van Obama. Eigenlijk zou Broas in 2012 al ambassadeur worden, maar dat ging niet door omdat hij werd aangeklaagd voor rijden onder invloed, te hard rijden en verzet bij zijn arrestatie. Uiteindelijk kreeg hij alleen

een kleine boete voor een verkeersovertreding. In zijn eerste kennismakingsgesprek met journalisten had de ambassadeur gezegd dat het optreden van Wilders op de verkiezingsavond en diens uitlatingen over Marokkanen in strijd zijn met de waarden die Nederland en de Verenigde Staten delen. Zijn uitlatingen zijn opmerkelijk omdat ambassadeurs normaal gesproken zeer terughoudend zijn met het leveren van commentaar op gebeurtenissen of ontwikkelingen in het land waar ze te gast zijn.

Tilia stond namens de Piratenpartij op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam in 2014. Ze zet zich in voor privacyrechten en is sinds 2012 actief voor de Stichting Bits of Freedom. Sinds Tilia de verkiezing Meest Sexy Vegetariër van 2008 won, zet zij zich actief in voor de Stichting Wakker Dier, die opkomt voor rechten van dieren in de vee-industrie. Ook verscheen Tilia meerdere malen als sidekick in Giel Beelens radioprogramma

Nachtegiel, dat ook op televisiezender Nederland 3 werd uitgezonden. Daarnaast werd ze gesponsord pokeraar voor Unibet Poker. Tilia reist regelmatig rond voor shows en fotosessies en is kandidaat in Expeditie Robinson 2014.


22

WIM KUIJKEN

16 Sywert Van Linden

17 Nazima Ramdin

Politiek activist en lobbyist. Oud-voorzitter van het LAKS en initiator van de G500. Van Lienden is politiek commentator en juridisch en organisationorisch adviseur. Politiek commentaar gaf hij o.a. voor De Wereld Draait Door, NRC next, BNN Today, OBAlive, HP/deTijd en via losse publicaties in dagbladen en tijdschriften. Daarnaast is hij spreker op bijeenkomsten, congressen en debatten. Ook adviseert hij organisaties over creatieve ontwikkeling van nieuwe concepten, en geeft juridisch advies aan verenigingen en stichtingen.

Hiernaast is hij voorzitter van de jongerenvereniging van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Bij de WakaWaka foundation is hij lid van de Raad van Toezicht. WakaWaka produceert een gepatenteerde lamp en opladers voor telefoons op basis van zonne-energie. De foundation verstrekt lampen aan mensen in nood (vluchtelingenkampen in Syrie, de Filipijnen en Haiti bijvoorbeeld) en aan organisaties die mensen in nood helpen.

Ramdin heeft ruim 23 jaar werkervaring op het vakgebied communicatie bij diverse organisaties van de Rijksoverheid. Momenteel is zij communicatieadviseur programma veilige publieke taak voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zit ze in de directie Arbeidszaken Publieke Sector. Het expertisecentrum Veilige Publieke Taak is een projectorganisatie van het ministerie van BZK en is opgericht om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het aantal geweldsincidenten gericht tegen mensen die werkzaam zijn in de publieke sector of werkzaamheden verrichten in

opdracht van een overheidsorganisatie. In het verleden was Ramdin communicatieadviseur voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Ramdin werkt sinds 2003 als communicatieadviseur bij overheden en bedrijven. In 2012 besloot ze voor zichzelf te beginnen en richtte NR Communicatie & Events op. Ze organiseert jaarlijks The New Years Party, een relatie-event om overheden en bedrijven met verschillende culturen in dienst met elkaar in verbinding te brengen.


POLITIEK 23

18 Sherlo

ANNA ROK

Esajas

Deze politiek assistent van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft ruime ervaring in Den Haag. Esajas was al eens PA, toen Sharon Dijksma staatssecretaris van OCW was in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was hij in de persvoorlichter van Wouter Bos. De afgelopen jaren was Esajas werkzaam als communicatieadviseur en lobbyist bij Dröge en Van Drimmelen. Ook is hij al elf jaar werkzaam als trainer bij de Alfred Mozer Stichting. De Alfred Mozer Stichting heeft zich wereldwijd ingezet voor democratisering en de vorming en ontwikkeling van democratische politieke partijen. In 2013 is de AMS met de Evert Vermeer Stichting (EVS) gefuseerd tot de Foundation Max van der Stoel (FMS).

19 Pam Evenhuis

Grondlegger van het begrip “Politiek Café” en de succesvolle, gelijknamige stichting. Evenhuis zet zich jarenlang in voor het organiseren van politieke bijeenkomsten in cafés, dit wordt inmiddels in Den Haag, Brussel, Boekarest, Sofia en Paramaribo gedaan. Ook hield hij zich bezig met het begeleiden van jonge mensen in hun politiek-bestuurlijke toekomst namens de Stichting Politiek Academie. Evenhuis was ook jarenlang actief als pr-adviseur voor ‘s werelds grootste multinationals. Evenhuis heeft op internationaal vlak politiek kandidaten met training, advies en strategie klaargestoomd voor hun campagne en was zelf kandidaat voor de eerste verkiezingen om het voorzitterschap binnen de VVD.

20 Nienke Venema

Directeur van Stichting Democatie en Media en voormalig directeur van Humanity in Action Nederland. Studeerde Sociale en Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Cambridge, was vrijwilliger in de campagne van Barack Obama en Fellow in het Huis van Afgevaardigden in Washington. Stichting Democratie en Media (SDM) is een Nederlandse stichting die eigenaresse is van krantentitels. Het doel van de stichting is om het bestaan van onafhankelijke media in een democratische samenleving te bevorderen.


Entertainment


ENTERTAINMENT 25

Column

door Fidan Ekiz foto Frank Ruiter

De onzichtbare moeder

J

arenlang zag ik toe hoe vrouwelijke collega’s zich een ongeluk organiseerden om volwaardig mee te kunnen draaien op de werkvloer. Racen naar school en de kinderopvang om hun kinderen op te halen, last minute nog een oppas regelen om een avonddienst te kunnen draaien: alles om maar vlieguren te kunnen maken. Dat geregel en gehol gebeurde zo subtiel en geruisloos dat de impact ervan totaal aan me voorbij ging. Misschien werd er onderling wel over gepraat, maar daar stond ik als niet-moeder buiten. Achteraf gezien is die muur van voorzichtigheid begrijpelijk, want geklaag over slapeloze nachten, huilbaby’s en uitputting wordt niet geapprecieerd op de werkvloer. Thuisblijven omdat je kind ziek is roept steevast kritiek op bij tenminste één van je collega’s. En zoetsappige verhalen over je kind zijn leuk op Facebook, maar irritant op het werk. Uiteraard: werk en privé moeten het liefst gescheiden worden gehouden. En dat lukte mijn vrouwelijke collega’s heel aardig. Sterker nog, zij hielden naast hun gezin en hun werkzaamheden op kantoor ook nog tijd over om na het werk nog even mee te borrelen.

Toen vond ik dat allemaal vanzelfsprekend. Als je kinderen neemt weet je toch waar je aan begint? Vrouwen die ervoor kiezen om thuis te blijven of deeltijd te werken begreep ik niet. Precies dat riep ik een aantal jaar terug ook tijdens een debat over huismoeders. Ik ging er met gestrekt been in: ‘Nergens ter wereld werken vrouwen zo vaak deeltijd als in Nederland. Nederlandse vrouwen zijn blijkbaar ambitieloos.’ Nu ik sinds kort zelf moeder ben, vraag ik me dagelijks af: hoe in godsnaam doen ze het?! Moeder zijn is topsport. Naast de fysieke inspanning, multitasking en discipline vergt het ontzettend veel geduld. Net wanneer je denkt dat je alles onder de knie hebt, begin je weer van voren af aan. Eerlijk gezegd vraag ik me af waarom iets wezenlijks als moederschap onzichtbaar moet blijven op de werkvloer. Als je in het eerste jaar na de bevalling bijvoorbeeld chronisch moe bent door slapeloze nachten, moet je daarover kunnen praten tegen je werkgever. Daar zou juist veel meer begrip voor moeten zijn. Fidan Ekiz is journalist, documentairemaakster van o.a. Veerboot naar Holland en tafeldame bij De Wereld Draait Door.


26

ARALD DEN BRABER

21 Khalid

22 Yordhaira 23 Aïcha

Fotograaf bij LFWRKS, Subliem en spoken word artiest. Amakran denkt in mogelijkheden. Een zicht van 12% is precies goed genoeg om de mooiste foto’s te maken van stedelijke architectuur en landschap door heel Nederland. Winnaar van de publieksprijs van een van de grootste talentjachten in Nederland op het gebied van spoken word en muziek: Fanatics. Hij won in zijn thuisstad Rotterdam door in de finale een spoken word act uit te voeren onder begeleiding van violist Richard Wolfe van het Nederlands Kamerorkest.

Yordhaira Senea Almonte Lopez (Moerman) is een Nederlandse, latina/arabische stand-up comedian, actrice en presentatrice. Moerman is als presentatrice populair in haar geboorteland, de Dominicaanse Republiek. In februari 2012 nam zij deel aan de competitie Fanatics van SKVR en eindigde in de finale. Mensen in Belgïe kennen haar al omdat zij in voorshows van Youssef El Mousaoui mocht staan. Youssef staat bekend als dé Marokkaanse standup comedian van Vlaanderen. Moerman is momenteel hard bezig om haar one-womanshow samen te stellen. Ze treedt regelmatig op en doet verschillende presentatieklussen voor tv- en radioprogramma’s in binnen- en buitenland.

Amakran

Moerman

Gill

Zangeres, speelt een hoofdrol in de musical Dreamgirls. Voor Gill is het haar eerste grote rol in een musicalproductie. De 22-jarige zangeres kreeg landelijke bekendheid toen zij in 2011 de live-shows van het vierde seizoen van hitshow The X-Factor haalde. Zij werd toen gecoacht door Angela Groothuizen. Inmiddels behoort Aïcha tot de vaste achtergrondzangeressen van Angela Groothuizen. Vorig jaar is Aïcha Gill afgestudeerd aan de musicalopleiding DAPA (Dutch Academy of Performing Arts) in Zoetermeer.


24 Peter

Pannekoek

Pannekoek (geen pseudoniem) is komiek en schrijver. Hij won het Amsterdam Kleinkunst Festival Comedyconcours en ging aan de slag bij comedycollectief Comedytrain. Dit Was Het Nieuws voegde hem toe aan het schrijversteam, Najib Amhali wilde zijn creatieve inbreng voor zijn tv-programma, Theo Maassen vroeg hem voor zijn voorprogramma en hij trad op bij De Wereld Draait Door. Hij heeft ook tekstbijdragen geleverd aan het studentenblad

Propria Cures en televisieprogramma’s zoals Koefnoen en The Daily Show. Eveneens had Pannekoek een column op Radio 538 en 3FM. Sinds 2007 is Pannekoek een van de vaste comedians van de Comedytrain. In 2010 stond hij met de voorstelling De laatste Pannekoek in Theater Bellevue op de planken. In 2013 reisde hij mee met Theo Maassen om de try-outs van zijn oudejaarsconference af te werken.


25 ZO!

Gospel Choir

Het ZO! Gospel Choir is samengesteld uit zangtalenten uit Amsterdam Zuidoost. Dit multi-etnische koor staat onder leiding van Berget Lewis en Shirma Rouse. De muzikale begeleiding van het koor is in handen de formatie The Dillon Lewis Project. Het repertoire van het koor varieert van opzwepende Black Gospel tot ingetogen soulvolle nummers. Begin 2011 werd het koor uitgeroepen tot winnaar van het programma Korenslag. Het ZO! Gospel Choir heeft in haar kor-

te bestaan al mogen samenwerken met gerenommeerde namen als mezzosopraan Tania Kross, Angela Groothuizen, Jamai, Rene Froger, DJ Roog, Sabrina Starke, Candy Dulfer, Do, het Cor Bakker Orkest en de Edwin Evers band. Voor het populaire televisieprogramma X-Factor en The Voice Kids hebben zij de backings verzorgt voor de kandidaten in de liveshows.


ENTERTAINMENT 29

MISSJOJOBIE

MARCEL VAN LEEUWEN

26 Sarah-Jane 27 Boaz Wijdenbosch

Sarah-Jane Wijdenbosch is soul zangeres. Op haar achttiende ging ze naar het conservatorium en begon met medestudenten haar eigen band: Sarah-Jane & the Xperience. Na het afronden van haar studie deed ze auditie voor de theatershow Soulsisters en kreeg één van de hoofdrollen. Sarah-Jane is achtergrondzangeres geweest voor Jenny Lane, Berget Lewis en Sabrina Starke. Ze heeft in het voorprogramma gestaan van de Amerikaanse zangeres Chrisette Michele en op de afterparty van D’Angelo. Afgelopen jaar bracht ze haar eerste officiële single Psychedelic Love uit. Mede door deze single werd ze door Radio 6 uitgeroepen tot nieuwste Radio 6 Soul & Jazz Talent van 2014.

De Jong

Nederlandse producer, beter bekend als Boaz van de Beatz, oprichter van het samenwerkingsverband Nouveau Riche in 2008. Boaz produceert niet alleen voor de artiesten van Nouveau Riche. Zo heeft hij een grote hit gescoord met Yellow Claw (Krokobil) en is hij inmiddels ook internationaal doorgebroken. Hij produceerde onlangs samen met Major Lazer voor Pharrell Williams en heeft ook meegewerkt aan de laatste hit van Sean Paul: Come on to me. In 2011, 2012 en 2013 kreeg hij een State Award voor beste producer. Zijn tracks zijn inmiddels uitgebracht op het gerenommeerde Mad Decent en het label van Afrojack en de Partysquad.

THEATER DE GASTEN

28 Soufiane Moussouli

Acteur. Maakte vier jaar lang deel uit van theatervereniging Jong Rast (tegenwoordig Theater de Gasten), werkt nu zelfstandig. Samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest heeft hij een voorstelling gemaakt over de geschiedenis van de Moren. Daarnaast heeft hij in de voorstelling Gods Lam gespeeld. Moussouli speelt in deze productie de rol van een verstandelijk gehandicapte jongen die gehecht raakt aan het lammetje dat bestemd is voor het offerfeest. Had rollen in de komedieserie Popoz op Comedy Central en een aflevering in de serie A’dam en E.V.A. Dit jaar maakt Moussouli zijn debuut op het Internationale Storytelling Festival in Amsterdam.


30

Ik ben trots dat ik door Diplo erkend ben, ik wist dat onze sound internationaal aan zou slaan.” - Boaz van de Beatz

ORKESTINDEKLAS.NL

29 Marco De Souza

30 Sevdaliza Alizadeh

Initiator van het Leerorkest, waarin kinderen uit migrantenwijken klassieke muziekles krijgen. Werd verkozen tot Amsterdammer van het jaar 2014. De Souza is geboren in Brazilië en studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in de studierichtingen Uitvoerend Musicus en Docerend Musicus Viola da Gamba. Zowel in Nederland als Brazilië heeft hij verschillende leidinggevende functies gehad in de klassieke muziekwereld. Zo is hij dirigent, artistiek leider en voorzitter geweest van orkesten, koren, verenigingen, scholen en vele muziekprojecten. Mo-

menteel is De Souza directeur van Muziekschool Zuidoost in Amsterdam en van Stichting Leerokest. De Muziekschool is een breed georienteerd muziekcentrum met een groot, divers aanbod van cursussen en activiteiten. Het Leerorkest draait op verschillende basisscholen in Amsterdam en heeft opgetreden in het Concertgebouw.

MC en zangeres. Was adviseur Online Arbeidscommunicatie bij VONQ en hield zich bezig met het adviseren van haar klanten over de mogelijkheden van online recruitment. Daarnaast behandelde zij vraagstukken op het gebied van Social Media Recruitment en Employer Branding. Voor haar proefschrift liep ze een paar maanden stage en was project manager bij MTV Networks. In

het verleden speelde ze basketbal in de Nederlandse Eredivisie. Na een paar projecten in het Nederlands te hebben uitgebracht als rapper is Alizadeh inmiddels als Engelstalig zangeres naam aan het maken. Naast muzikant is ze model voor o.a. H&M en Vogue magazine.

‘Drie procent van de kinderen zit op muziekles. Vaak kunnen ouders het niet betalen of is het halen en brengen is probleem. Juist bij kansarme kinderen zie je dat. Daarom moet het op de basisschool.’


BESTUURDERS 5

Fashion


32

Kleur in de kiosk Zwarte en gekleurde modellen zijn wereldwijd ondervertegenwoordigd, maar de Nederlandse fashionglossies scoren dra-ma-tisch. Plat racisme, desinteresse, gemakzucht... of is er meer aan de hand? door Janice Deul foto Ender Özçati, make-up: Gülay


I

n de vaderlandse modewereld sloeg het nieuws in als de spreekwoordelijke bom: de Egyptisch-Marokkaanse Imaan Hamaan had de cover van de Amerikaanse Vogue gehaald. Een lucratieve klus, en een topprestatie voor het 17-jarige model uit Amsterdam-oost. Ook al moest ze de eer delen met acht collega’s, onder wie de Puertoricaanse Joan Smalls. Hamaan behoort tot een van de meest succesvolle nieuwkomers ooit. In amper een jaar tijd wist ze door te dringen tot de internationale modellentop. Zo zette de ravissante beauty, die ‘de Nederlandse Cleopatra’ wordt genoemd, haar looks al in voor onder meer Givenchy en Jean Paul Gaultier Couture en was ze onlangs nog in de Franse Vogue te zien. Ze is een ware modesensatie, maar de cover van de Nederlandse high fashion-bladen heeft ze nog niet gehaald. Lijkt vreemd, en dat is het ook, maar onze modeglossies en lifestyle bladen hebben nu eenmaal een slecht track record, wat diversiteit betreft. Zwarte en gekleurde modellen zijn wereldwijd ondervertegenwoordigd in fashion en magazines, maar ‘wij’ scoren echt dramatisch. Neem de Jamaicaans/Britse Naomi Campbell: 44, al vijfhonderd jaar in het vak maar still going strong. Nog steeds prijkt ze op de covers van toonaangevende modetitels als Interview Magazine en Harper’s Bazaar (notabene de Vietnamese en de Mexicaanse edities), maar ik kan me niet heugen wanneer we haar voor het laatst op een Nederlandse fashionglossy hebben gezien. De vaderlandse bladenmakers kiezen maar sporadisch voor kleur op de cover; zeker als het de modeglossies betreft. Plat racisme? Zover wil ik niet gaan. Ik denk

FASHION 33

dat het eerder een kwestie van gemakzucht is. En misschien desinteresse. Of ben ik nu naïef? Feit is dat de dames en heren bladenmakers zich vaak verschuilen achter regels die in de Oudheid zijn opgesteld. Zo zou ‘zwart’ op de cover (als in ‘gekleurde modellen’) niet verkopen, omdat de ‘witte’ doelgroep zich daar niet mee zou kunnen (willen?) identificeren. Soit, zou je misschien denken. Maar let wel: dit is een aanname van jaren her. Recentelijk is hier geen onderzoek naar gedaan. Toch wordt deze regel op veel redacties nageleefd, terwijl andere ‘coverwetten’ al lang en breed overboord zijn gezet. Oldschool bladenmakers hebben geleerd dat 1. het covermodel de lezer altijd dient aan te kijken; 2. er een x-aantal woorden en/ of cijfers op een cover moeten staan en 3. de kleur groen uit den boze is (‘groen kost je poen’). Maar wonder o, wonder, tegenwoordig spotten we de ene na de andere succesvolle en prikkelende cover waarop 1. het model en profil - of op de rug - is gefotografeerd; 2. een brij aan cijfers en letters staat of de tekst zelfs geheel ontbreekt en 3. alle tinten groen te zien zijn. Dus wellicht werkt zwart ook wel. Dat weet je pas als je het probeert. Een tweede reden waarom bladenmakers huiverig zouden zijn voor zwarte modellen is dat ze vrezen adverteerders voor het hoofd te stoten. Een legitiem argument in tijden als deze waarin de reclamebudgetten zwaar onder druk staan. Maar: is het ook waar? Black models worden steeds vaker ingehuurd om designertassen, -schoenen, -sieraden, -geuren en –make-up te promoten. Denk aan Lupita Nyong’o voor MiuMiu en Lancôme, Rihanna voor Mac Cosmetics, Jourdan Dunn voor Balmain, Alicia Keyes voor Givenchy, Liya Kebede


34

Wanneer gaan we beauties als deze op Nederlandse modemagazines zien?” voor Tom Ford, Malaika Firth voor Prada, Joan Smalls voor zo’n beetje elk merk in het top-end segment, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus het argument dat luxelabels niet met zwart geassocieerd willen worden omdat dat ‘niet chic’ of ‘niet stijlvol’ zou zijn, kunnen we mijns inziens gevoeglijk naar het rijk der bladenfabelen verwijzen. Natuurlijk valt de monotonie aan kleur in de kiosk niet alleen de magazinemakers te verwijten. Stylisten, hoofdredacteuren en artdirectors die wel zwarte of gekleurde modellen willen, zeggen vaak dat ze ‘ze’ niet kunnen vinden omdat de modellenbureaus ze niet aanbieden. Dat is waar. Veel bureaus vertikken het om een potentieel talent in te schrijven. “We hebben al een zwart meisje,” wordt dan domweg gezegd. “Voor nog donker model is onze markt te klein.” Kun je je voorstellen dat een Doutzen Kroes de deur gewezen zou zijn omdat er al een andere blondine ‘in the house is’? Ik bedoel maar… Ook de bureaus moeten verder kijken dan huidskleur. Als een klant een model ‘met een melancholische blik’ vraagt, komt het vaak niet bij een agency op dat zo’n klus weleens geknipt kan zijn voor die melancholiek ogende Marokkaanse of Afrikaanse. Gesteld dat zij überhaupt in het bestand zitten. Zwarte modellen worden voornamelijk naar castings gestuurd als er daadwerkelijk om een zwart model wordt gevraagd. En dat gebeurt nog steeds vaak bij specifieke thema’s. Zoals

‘kleur’, ‘jungle’ of, pak ‘m beet, ‘urban’. De bladen moeten dus bij de bureaus melden dat ze meer smaken willen zien dan alleen maar vanille. Dat is ook een strategische zet. Donkere vrouwen zijn immers ook (potentiële) glossylezers. Gezien de teruglopende omzetten en dalende oplagen zouden bladen er alles aan moeten doen om hun lezersbestand te vergroten. Zwarte vrouwen als doelgroep benaderen, onder meer door hen ook op de cover te plaatsen, zou hierin een goede stap kunnen zijn. Enfin, terug naar Vogue, de moeder aller modeglossies. In juli 2013 sierde de Senegalese Kinée Diouf de cover van de Nederlandse editie, die op dat moment zo’n anderhalf jaar bestond. Tot nu toe is het bij dit ene zwarte model gebleven. Dat geeft te denken, maar er is gelukkig ook goed nieuws van het diversiteitsfront. Zo is de VIVA (geen glossy, maar toch) met voormalig BNN-presentator en talkshow host Zarayda Groenhart een van de best verkopende ooit. En Lupita Nyong’o glimlachte ons breed toe vanaf de cover van de Nederlandse Glamour. Mind you: het betrof hier The September Issue, het ultieme modenummer. Er is dus hoop voor zwarte en gekleurde modellen; zelfs in ons land. Ook al hebben we nog wel even te gaan. Lifestyle journalist Janice Deul heeft 15+ jaar ervaring in de bladenwereld en maakt zich sterk voor diversiteit in mode en magazines.


FASHION 35

FOTO: OFOE AMEGAVIE STYLING: JOSEPHINE AIDOO MAKE-UP: DINA LARTEY HAAR: WENDY MILLS


36

De negatieve impact van beelden in de media op het zelfbeeld van vrouwen is al decennialang een hot item binnen het feminisme. Er is echter weinig aandacht voor een multi-etnisch perspectief dat de overrepresentatie van witte vrouwen en het erfgoed van een koloniaal verleden aan de kaak stelt. Daarom zet Kim Dankoor van KIM (kimbykim.com) uiteen hoe verschillende groepen gekleurde vrouwen beïnvloed worden door het witte schoonheidsideaal.

I woke up like this Het heersende schoonheidsideaal vanuit een multi-etnisch perspectief

T

e dik, te oud, te kleine borsten, te dun haar, te bleek, te grote neus, te dunne lippen: de representatie van schoonheid in populaire media geeft veel vrouwen het gevoel niet te voldoen aan het ideaalbeeld van “de mooie vrouw”. Een artikel over het heersende schoonheidsideaal en de mogelijke impact op vrouwen is niets nieuws. Echter, één van de meest onderdrukkende aspecten van het heersende schoonheidsideaal - het feit dat het (bijna) iedereen buitensluit die geen witte etniciteit heeft - wordt nauwelijks benoemd. Voor gekleurde vrouwen is het vaak een eenzame strijd. Hoewel er de laatste decennia steeds meer gekleurde vrouwen in de media verschijnen, dient er kritisch gekeken te worden naar de wijze waarop ze worden neergezet: hun por-

tretten, en de afwezigheid van bepaalde representaties. Het mooiste meisje van de klas in een tienerfilm of serie, de vrouw die elke man wil en elke vrouw wil zijn in een Hollywood blockbuster, de vrouw in bierreclames die menig hart sneller doet kloppen en de vrouw op een cover van een modemagazine: ze hebben meestal een witte etniciteit. Denken dat dit geen enkele impact heeft op gekleurde vrouwen is naïef. Bootylicious Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat gekleurde vrouwen (Afrikaanse diaspora, Marokkaanse, Latijns-Amerikaanse) minder vatbaar zijn voor het ‘size zero/thigh gap’ ideaal in populaire media, omdat in hun culturen een voluptueus lichaam wordt geprefereerd (Fitzgibbon, Blackman en Avellone, 2000; Neff, Sargent, McKeown, Jackson &


FASHION 37

WAYTA PATMO

Valois, 1997). Echter: recenter onderzoek wijst uit dat het ‘size zero/thigh gap’ ideaal wel degelijk een impact kan hebben op gekleurde vrouwen. Blootstelling aan dit ideaal op televisie resulteert bij een groep gekleurde vrouwen in een grotere onvrede over hun lichaam en een sterke drang om dun te zijn (Botta, 2000; Harrison and Hefner, 2006). Tegelijkertijd is er een schoonheidstrend gaande die zijn oorsprong heeft in de Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse cultuur: mooie, grote, ronde billen. Aanvankelijk waren het Afro-Amerikaanse vrouwen en Latina’s die cosmetische ingrepen ondergingen om aan dit ideaal te voldoen, tegenwoordig zijn er ook steeds meer witte vrouwen in Engeland en Amerika die hun billen laten vergroten. Let wel: met grote billen alleen ben je er niet! Bij dit ideaal horen ook een slanke

taille, brede heupen, ferme dijen en grote borsten. Volgens professor Stephens (2013) hebben beroemdheden als Beyoncé, Jennifer Lopez en Kim Kardashian dit ideaal populair gemaakt bij elke vrouw, ongeacht etniciteit. De adoptie van ‘grote billen’ binnen het heersende schoonheidsideaal en het marketen daarvan roept vragen op: verschuift het imperialistisch karakter van het schoonheidsbeeld op natuurlijke wijze naar kenmerken die beïnvloed zijn door multiculturele stromingen? Of wordt dit schoonheidsbeeld zo hevig gepromoot om een nieuwe ‘imperfectie’ van vrouwen kapitalistisch uit te buiten? >> Lees het artikel van Kim verder via www.kleurrijketop100.nl Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.tijdschriftlover.nl


38


FASHION 39

“Ik kijk naar de kleding die wordt gepresenteerd, niet naar de kleur van het model” Na 10 jaar hoofdredacteurschap neemt Cecile Narinx, één van de meest invloedrijke modejournalisten van Nederland, afscheid van ELLE. Dit jaar zal ze de Nederlandse editie van Harper’s BAZAAR gaan leiden. Wat opvalt in de schappen van de Nederlandse kiosken is het aantal blanke modellen dat op de covers schittert. Cecile Narinx over kleur in het medialandschap. door Laila Benhdidou foto Humphrey Khouw en Jesaja Hizkia

Allereerst: Hoe was het om Harper’s BAZAAR in Nederland te mogen introduceren? ‘Het was waanzinnig, spannend en onwerkelijk om het blad te mogen lanceren en om het eindelijk aan de rest van de wereld te mogen laten zien. We hebben op de redactie veel champagne gedronken en gehuild, en elkaar verteld hoe blij we zijn met ons team. De lancering was één groot feest. Vervolgens hebben we het blad moeten uitzwaaien naar Polen, daar is het gedrukt. Toen het nummer terug kwam uit Polen, gedrukt en wel, hebben we weer champagne gedronken én weer gehuild. Dat was het allermooiste

moment, omdat we met het team samen waren en konden zien wat het geworden is.’ Ben je nerveus voor de reacties? (Nadenkend) ‘Mensen kunnen het blad afkraken of ontzettend stom vinden, met die gedachte hou ik altijd rekening. We maken geen blad dat iedereen zal begrijpen en leuk zal vinden. Ik heb liever dat mensen het óf heel stom vinden óf heel geweldig dan dat men “ach ja, het zal wel” denkt.’ Als ik “mode” en “kleur” zeg, denk je dan aan de huidskleur van modellen op de catwalk? ‘Dat is niet het eerste waar ik aan


40

Ik kijk op de catwalk als eerste naar de kleding, natuurlijk zie ik ook wel dat die kleding door modellen wordt gedragen, maar ik ben niet bezig met het turven van Aziatische, Europese of Afrikaanse modellen.” denk, nee. Ik kijk op de catwalk eerst naar de kleding. Natuurlijk zie ik ook wel dat die kleding door modellen wordt gedragen, maar ik ben niet bezig met het turven van Aziatische, Europese of Afrikaanse modellen. Ik ben geen huidjes aan het spotten, mijn focus ligt op de kleding die wordt gepresenteerd. Bij Harper’s BAZAAR proberen we ervoor te zorgen dat we niet al te wit zijn. Gelukkig kwam er uit Amerika een fotoserie met zowel Iman Abdulmajid, een Somalisch model van 59 en de vrouw van David Bowie en Joan Smalls, dat is fijn. Iemand als Iman heeft een exclusiviteitscontract met VOGUE US waardoor wij, ook al zouden we willen, haar niet in ons blad kunnen krijgen. Voor het tweede nummer hebben we zelf geschoten met modellen met verschillende kleuren, maar je merkt gewoon dat het aanbod kleiner is. Je moet er iets harder naar zoeken. Vaak denk ik dan; “Moet ik het er expres om willen doen, of moet ik dealen met het aanbod dat er is?” Het is heel dubbel. Op een gegeven moment kijk je niet naar kleur, maar kijk je naar iemands persoonlijkheid, die is doorslaggevend.’ Wanneer is een model commercieel? ‘Het zal je niet verassen, maar lang blond haar is vaak commercieel. Bij ELLE heb ik wel eens geëxperimenteerd met covermodellen. In een novembernummer hebben

we een beauty issue gemaakt met daarin een Nederlands, Aziatisch en Afrikaans meisje op de cover. Zowel het Aziatische als het Afrikaanse meisje moest ingevlogen worden. Dat nummer is het slechtst verkochte nummer ooit in de ELLE geschiedenis. Ik deed dit experiment om te laten zien dat kleur ook verkoopt, maar de cijfers logen er niet om. In 2005 stond Beyonce op de cover, dat verkocht ook niet.’ Er worden vaak blonde modellen gebruikt omdat het commercieel gezien goed scoort, maar dit is een onjuiste weergave van de huidige samenleving. Onze samenleving bestaat uit meer dan blond met blauwe ogen. ‘Klopt, maar het is wel een juiste weergave van het modellenbestand. Dit soort gesprekken heb ik ook vaak met bookers van modellenbureaus, daarin heb ik gezegd; ‘Als je iemand hebt met een niet-witte huidskleur; laat het me weten, want ik sta er echt om te springen.’ Waarop hij vervolgens antwoordde; ‘Ja je bent niet de enige, wij staan er ook om te springen. We krijgen gewoon niet genoeg Aziatische, Indiaanse en Afrikaanse meiden op castings. Tegelijkertijd moeten de meiden die langs komen ook geschikt zijn. Het is niet zo dat we ze niet aan willen nemen, het aanbod is gewoon erg klein.’ Het is moge-


FASHION 41

lijk dat deze meisjes van huis uit niet worden aangemoedigd om een carrière in de modellenwereld te ambiëren. Misschien is het nog steeds wennen voor de samenleving. Blond en blauwe ogen is natuurlijk commercieel omdat mensen aan dat beeld gewend zijn. Toch zijn Aziatische modellen aan een opmars bezig. Er zijn in verhouding gewoon minder donkere en getinte modellen dan blanke modellen.’ Waarop wordt een covermodel geselecteerd? ‘Sommige bladen selecteren op de actualiteit rondom een model. Ik denk eerlijk gezegd dat de lezers van Harper’s BAZAAR niet weten of een model nou echt een topmodel is. Voor mij is het concept van een cover belangrijk: ik wil niet meedraaien in het gekkenhuis van wie welk model krijgt of welke celebrity er hot is. Het moet voor mij meer gaan over wat iemand te vertellen heeft en wat het idee daarachter is. Persoonlijkheid is daarin een ontzettend belangrijke factor. Natuurlijk moet een model dat op de cover verschijnt in zekere zin commercieel zijn, sommige modellen zijn prachtig in een shoot, maar een beetje te edgy, chagrijnig of te hard om bladen te verkopen. Je moet er wel voor zorgen dat mensen het blad op z’n minst oppakken. Om daarvoor te zorgen moet het blad wél aanspreken, het model op de cover moet een vriendelijke uitstraling hebben.’

Ceciles kleurrijke mode-top-5: 1. Julia Sarr-Jamois. 'Ik zie haar zo vaak voorbij komen!' 2. Solange Knowles. 'Ze gaat fantastisch gekleed, een lust voor het oog.' 3. Aziz Bekkaoui. 'Ik ben blij dat hij weer terug is.' 4. Percy Irausquin. 'Percy was een lieve man die echte glamourjurken kon ontwerpen.' 5. Marja Weimans en Alexander Wang. 'Zij blijven favoriet.'


Sport “Winnaars zeggen ‘mogelijk’, verliezers zeggen ‘moeilijk’.”


SPORT 43

Column

door Jeroen Elshoff

Een kleurrijk geschenk

K

leurrijk: het is een begrip dat door de jaren heen verschillende betekenissen heeft gekregen, en dus op diverse manieren kan worden opgevat. Ook, of misschien juist vooral, in de sport. Toen Jackie Roosevelt Robinson in 1947 als eerste Afro-Amerikaanse honkballer zijn debuut maakte bij de Brooklyn Dodgers in de Major League, ging het puur en alleen om de huidskleur. Voor het eerst waren blank en zwart niet meer gescheiden, en dat zorgde voor enorme ophef. In de loop der jaren slaat kleurrijk bij de in 1972 overleden Jackie veel meer op zijn fantastische karakter. Jaarlijks wordt er een Jackie Robinson Day georganiseerd en er is niemand meer die speelt met zijn nummer 42: uit respect. Afro-Amerikaanse honkballers zijn vandaag de dag de grote sterren die miljoenen verdienen en worden geadoreerd door de fans. Jackie Robinson plaveide voor hen de weg en is de meest kleurrijke sportheld van de Verenigde Staten. In allerlei opzichten. Kleurrijk gaat tegenwoordig veel meer over karakter en prestaties dan over huidskleur of afkomst alhoewel beide natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verboden zijn. Neem de eredivisie van het afgelopen jaar: de ene week zien we de pure Hagenees Tom Beugelsdijk het snot voor z’n ogen werken en met dat

prachtige accent voor de camera het ene na met andere spreekwoord verwarren. Vervolgens verschijnt de jonge Ghanese Twente-middenvelder Shadrach Eghan die uitlegt dat hij door het lezen van boeken en het luisteren naar grote sprekers heeft geleerd om nederig te blijven. Het zijn levenslessen voor de kijkers, en een inkijk in diverse achtergronden. Soms gaat het mis, zoals met het Nederlands-Marokkaanse wonderkind Adam Maher. Hij heeft moeite met de weelde van zijn sterrenstatus als begin twintiger en daardoor dreigt zijn talent verloren te gaan. Ik zag Maher als jochie opgroeien bij AZ en voorspelde hem een grootse toekomst. Mijn voetbalhart huilt nu ik zie dat zijn gedachten een loopje met hem dreigen te nemen. Ook dat kan gebeuren als je jezelf kleurrijker gaat vinden dan dat de buitenwereld doet. Ik weiger Adam Maher echter definitief af te schrijven. Hopelijk wordt hij snel volwassen. En kleurrijk in positief opzicht. Kleurrijk, voor mij bestaat dat uit de kennismaking met al die verschillende karakters, via sport. Een waar geschenk. Jeroen Elshoff is een Nederlandse voetbalcommentator en sportcolumnist.


PHOTOSMR

31 Marlou Van Rhijn

Van Rhijn (ook bekend als Blade Babe) is een Nederlands atlete die met name gespecialiseerd is in de 100 en 200 meter sprint. Van Rhijn maakt deel uit van het STAPteam en is onderdeel van het Dutch Paralympic Team. Zij heeft in 2013 de wereldtitel veroverd op de 100 meter bij de wereldkampioenschappen in Lyon. Zij ontving dat jaar uit handen van het International Paralympic Committee ook de prestigieuze Paralympic Sport Award voor beste vrouwelijke debutante tijdens de Paralympische Spelen in Londen 2012. Van Rhijn dankte haar uitverkiezing mede aan twee

medailles op de Spelen in Londen: goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Bovendien vestigde Van Rhijn op beide afstanden een nieuw wereldrecord. Van Rhijn is momenteel het nieuwe gezicht van Nike voor hun Just Do It campagne. Dat is uniek, want het is de eerste keer dat Nike een gehandicapte sporter prominent naar voren heeft geschoven voor een reclamecampagne.


SPORT 45

JOHN DE PATER

32 Saana

33 Khalid

34 Tim

Vechtsporttrainer en voormalig wedstrijdvechtster in de discipline Kyokushin, een Japanse vechtkunst. Na lang overwegen koos ze uiteindelijk voor haar studie bedrijfsecomie en stopte ze met het wedstrijdvechten. Ze bleef echter wel trainen op een sportschool en werd uiteindelijk gevraagd om daar thai- en kickboksles te geven. Sinds 2014 is Bouzeryouh eigenares van Legendary Sports, waar het aanbod bestaat uit onder andere bootcamp, personal training en hittrainingen. Daarnaast zet ze zich in voor maatschappelijke projecten. Binnenkort wordt Legendary Foundation opgericht, waarmee Bouzeryouh (chronisch) zieke kinderen en gehandicapten zal gaan trainen.

Profvoetballer bij Feijenoord. Heeft na een lange loopbaan in het buitenland besloten om weer terug te keren in de Eredivisie. Boulahrouz begon zijn succesvolle buitenlandse carrière in Duitsland, waar hij door zijn genadeloze spel de bijnaam Der Kannibal kreeg. Later vertrok hij naar Londen waar hij werd overgenomen door Chelsea. Vervolgens speelde hij bij Sevilla, Stuttgart, Sporting Lissabon en BrÜndby en momenteel dus in Rotterdam bij Feijenoord. Binnen het Nederlands elftal was Boulahrouz een gevreesde verdediger.

Tim Zom (bijnaam Zombie) is professioneel skateboarder. De Rotterdammer is specialist in het street-skateboarden, waarbij de straat en alle bijbehorende obstakels worden gebruikt voor trucs. Hij werd wereldwijd bekend door zijn video voor het toonaangevende blad Thrasher. Hij wordt gesponsord door merken zoals Ben G, Skate Mental, Nike SB, Independent Trucks en Monster energy drink. Afgelopen jaar verscheen een docu over zijn leven getiteld Zombie: The Resurrection of Tim Zom. Regisseur Billy Pols volgde Tim hiervoor ruim anderhalf jaar. In 2012 heeft de Rotterdammer nog een actie opgezet om het Skatepark Amsterdam te redden i.s.m. een sponsor, het park is uiteindelijk toch gesloten.

Bouzeryouh

Boulahrouz

Zom


46

Het is een proces. Je hebt bepaalde doelen voor ogen en dat probeer je te bereiken en te bewaken.� - Simon Ouaali

EPA

35 Dafne Schippers

36 Najim El Haouati

IISG

Nederlandse meerkampatlete. Ook zeer succesvol in de onderdelen sprint en horde. Als jeugdatlete veroverde Schippers al vele nationale jeugdtitels en ze werd al op zeventienjarige leeftijd voor het eerst kampioene bij de senioren. Schippers nam deel aan de Olympische Spelen, waar zij uitkwam op de zevenkamp en de 4 x 100 m estafette en de finale haalde. Bij het WK in 2013 won zij de bronzen medaille op de zevenkamp. Hiermee was zij de eerste Nederlandse atlete

die ooit een medaille haalde op een WK voor senioren. Schippers won op de Europese kampioenschappen atletiek 2014 een gouden medaille op de 100 m en de 200 m. Ze won in Marrakech tijdens de Continentale Cup namens Europa de 200 meter sprint. Europa won uiteindelijk de Cup. Schippers is uitgeroepen tot beste atlete van Europa in het jaar 2014. De Utrechtse is de eerste Nederlandse atlete die de prestigieuze titel krijgt sinds de introductie in 1993.

Mede-oprichter en voorzitter van voetbalclub Magreb90. De club is voortgekomen uit FC Nadini, een club die opgericht werd voor gastarbeiders in de jaren ‘70. Na hard zwoegen in de fabrieken was voetbal een aangename vorm van ontspanning. In 1990 ging FC Nadini op in Magreb90. El Haouati bracht structuur en professionaliteit binnen de club. De club is gehuisvest in het veelbesproken Kanaleneiland in Utrecht, waar veel

criminialiteit heerst. Er werd er een jeugdplan opgesteld, om aandacht te geven aan de jongeren. Najim zorgde voor echte voetbalkleding, schoenen, professionele voetbaltrainers en vervoer voor de wedstrijden. Dit alles werd gedaan met weinig budget, en hard werken. Magreb90 werd 5 keer kampioen, speelt nu in de hoofdklasse en houdt jongeren van de straat.


PRO SHOTS

37 Simon Ouaali

Trainer van voetbalclub Sparta Nijkerk. Werd tijdens het 12e Nederlands Trainerscongres in Zwolle gekozen tot beste amateurtrainer van seizoen 2013/2014. De trainer-coach van Sparta Nijkerk ontving hiervoor de Rinus Michels Award. De Abcoudenaar veroverde onlangs met Sparta Nijkerk de titel in de Hoofdklasse A van het zaterdagvoetbal. Daardoor keert het team terug in de Topklasse. Ouaali werd met Chabab kampioen in de eerste klasse

en presteerde naar behoren in de hoofdklasse. Ouaali was ook trainer bij Magreb’90 in Utrecht en was daar koploper in de tweede klasse.


PRO SHOTS

38 Anicka Van Emden

Judoka in de categorie tot 63 kilo. Ze was tijdens de Olympische Spelen in China aanwezig als reserve en sparringpartner van de Nederlandse ploeg. Op de wereldkampioenschappen judo 2010 in Tokio eindigde ze als vijfde in de klasse tot 63 kilogram. Tijdens de Europese kampioenschappen judo 2011 in Istanboel veroverde Van Emden de zilveren medaille in de klasse tot 63 kilogram. Ze was een van de drie genomineerden in haar gewichtsklasse om Nederland te vertegenwoordigen op de

Olympische Zomerspelen 2012 in Londen, er was echter maar ĂŠĂŠn ticket beschikbaar per gewichtsklasse. Wel was Van Emden tijdens het Olympisch judotoernooi te zien als analist bij de NOS. In 2013 werd van Emden derde op het Wereldkampioenschap. Ze werkt naast haar sportloopbaan in het Medisch Centrum Haaglanden als radiodiagnostisch laborante op de afdeling Radiologie.


SPORT 49

Ik maak graag een showtje, maar moet dat op het juiste moment doen. Anders houd ik geen benen over, want dan kan ik een schop verwachten van een gefrustreerde tegenstander.”- Anwar El Ghazi

HOLLANDSE HOOGTE

39 Anwar El Ghazi

40 Denise Kielhotz

Voetballer bij Ajax Amsterdam. Werd opgeleid bij de jeugd van Sparta Rotterdam, maar staat sinds de zomer van 2013 onder contract bij Ajax. Hij speelde gedurende het seizoen 2013/2014 in de A1. In de voorbereiding op het seizoen 2014/2015 werd El-Ghazi met acht treffers in 150 speelminuten topscorer van Ajax. Hij zou eigenlijk uitkomen voor Jong Ajax, maar werd door zijn goede prestaties definitief bij de A-selectie gehaald. Op 3 augustus 2014 debuteer-

de hij voor Ajax in de verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal 2014 tegen PEC Zwolle. Een week later maakte hij zijn competitiedebuut in het gewonnen duel tegen Vitesse. Op 17 augustus 2014, tijdens de tweede speelronde in de Eredivisie, op bezoek bij AZ, maakte El Ghazi zijn eerste officiële doelpunt voor Ajax. De negentienjarige El Ghazi zal binnenkort met Ajax om de tafel gaan om te praten over een nieuw contract.

Denise ‘Miss Dynamite’ Kielholtz is professioneel Muay Thai vechter. Ze staat bekend om haar explosieve vechtstijl en staat onder contract bij Enfusion bij Edwin Van Oss. Ze deed vorig jaar voor de tweede keer mee aan de realityshow Enfusion in Thailand. Ze was daar als trainer met vier andere vrouwelijke vechters. Aan het eind van het toernooi moesten de vrouwelijke trainers het tegen elkaar opnemen, Kielholtz won de finale.

Ze wordt in Amsterdam, wordt begeleid door trainer Mousid Akhamrane en begon al op jonge leeftijd bij Mousid Gym. Ze heeft o.a. de wereldtitel Enfusion tot 58 kilogram op haar naam staan. Haar viend, Hesdy Gergers, staat onder contract bij Glory. Ze trainen regelmatig samen en werken samen naar wedstrijden toe.


Ondernemers “The best way to predict the future is to create it.�


ONDERNEMERS 51

Column

door Laïla Abid, journalist en keynote speaker

Kracht ligt in verschillen, niet in gelijkenis

E

en kleurrijke samenleving kan worden gedefinieerd als een groep mensen van verschillende rassen, nationaliteiten, religies en geslachten. Een rijke kleurrijke samenleving maakt ons slimmer. Mensen uit verschillenden culturen die elkaar versterken kunnen niet anders dan groeien en vooruitbewegen. Hoewel we allemaal Nederlanders zijn, zal de oorspronkelijke culturele achtergrond altijd een belangrijk onderdeel zijn van ons leven. Ze beïnvloedt onze standpunten, onze waarden, humor, onze hoop, loyaliteit en onze zorgen en angsten. Het verbaast me dat mensen het vandaag de dag nog steeds lastig vinden om elkaar te vinden. Bij diverse organisaties hoor je nog dat men het lastig vindt om in contact te komen met een bepaalde doelgroep. Anderzijds heb je ook bedrijven die zelfs nog niet klaar zij voor een kleurrijke verrijking. Onwerkelijk, maar het is de realiteit. Hoe kan dat, en waarom leven we zo langs elkaar heen? Kleurrijk talent lijkt mij een aanwinst voor iedere organisaties. Buiten hun panden is de wereld immers ook kleurrijk en gemêleerd. Nederland is de afgelopen 10-15 jaar flink veranderd, zowel positief als negatief. Het laatste laat ik nu even achterwege, want daar ligt niet mijn focus. Positief gezien hebben

we samen een gemeenschappelijk cultuur ontwikkeld. Zo staan we samen stil bij Kerstmis, is het Suikerfeest een begrip geworden en doen we uitbundig mee aan het Holifeest. Festivals en sport maken ook deel uit van de culturele uitwisseling die plaatsvindt tussen mensen uit verschillenden regio’s en culturen uit de hele wereld. Onze favoriete maaltijden mogen we ook niet vergeten: uit onderzoek blijkt dat minstens één op de drie gerechten die je lekker vindt zijn oorsprong kent in een andere land. Omdat feesten mensen samenbrengen, pleit ik voor één dag per jaar om de rijkdom van ons kleurrijk bestaan te vieren. Tijdens dit feest moet het vieren van onze verschillen centraal staan. Hoe versterken we elkaar, en waar ligt onze gezamenlijke kracht? Het is nooit te laat om je vooroordelen los te laten. Laten we stilstaan bij wat ons uniek en individueel maakt. Ondanks verschillen in religie, ras, seksualiteit, economische status, geslacht, afkomst - de lijst is eindeloos - moeten we onszelf aanleren geen barrières te zien, maar juist mogelijkheden. Laten we elkaar altijd opzoeken om te groeien en om van elkaar te leren. Daag jezelf uit en dompel je zo af en toe in een andere cultuur. Wanneer we als individuen hier in blijven geloven worden we vanzelf een rijke samenleving. Een verrijkte kleurrijke samenleving!


52

SANDER STOEPKER

41 Adim

42 Ruba

43 Jan

Managing partner en mede-oprichter van the Dutch Pitchers en Bizzflirt. Bizzflirt richt zich voornamelijk op leadgeneratie, consultancy en het organiseren van workshops. The Dutch Pitchers is een groep ervaren Nederlandse ondernemers die organisaties en bedrijven helpt met zakelijke strategieën, management en commerciële activiteiten. Met ingenieurs, marketeers en juristen hebben zij een breed scala aan kennis en ervaring. In het verleden was Jaâouani werkzaam als business manager bij TomTom en commercieel directeur bij Sales Architectuur.

Student communicatiewetenschappen en sinds een jaar vlogger en vertegenwoordiger van de Nederlandse Hijabi’s op een internationaal platform. Onder de naam Hijab Hills maakt Zai filmpjes op haar YouTubekanaal voor haar (inmiddels 80.000) abonnees. Haar filmpjes gaan over fashion en beauty, maar ook over andere dingen die haar bezighouden. Naast het vloggen geeft ze workshops over hoe je er als moslima modieus uit kunt zien en reist ze de wereld over voor verschillende events en projecten.

Oprichter van Cup of Culture, bedenker van drie succesvolle tv-formats, producent en initiator van Hoofdboek. Cup of Culture richt zich op ondernemende initiatieven van waarde. Met het project “Hoofdboek” sprak Knaap de beeldvorming rondom hoofddoeken aan via een boek, expositie en facebookplatform. Met de tentoonstelling 100 jaar ReclameKlassiekers in de Beurs van Berlage is reclame neergezet en erkend als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Tot dit erfgoed behoort ook Knaaps verzameling van nul- en eennummers van tijdschriften (meer dan 1.800). Deze wordt dagelijks getoond op een website en werd tot maart 2013 in het Nederlands Openluchtmuseum tentoongesteld.

Jaâouani

Zai

Knaap


ONDERNEMERS 53

Tijden veranderen. Vrouwen hebben niet stilgezeten en ontpoppen zich tot ware multi-planners. Geen berg is te hoog, the sky is the limit.� - Mahasin Tanyaui

FLOOR MARGARITA CORNELISSE

44 Mahasin Tanyaui

PETER STIGTER

45 Thomas & Liza Thomas Overtoom & Liza Koifman

Directrice van Dreamers Inc., eigenaar en oprichtster van Bnet el Maghreb, columnist bij de Moslim Omroep, business-coach, freelance project-adviseuse in de eventbranche en organisator van verschillende events. Bnet el Maghreb (vertaald: meiden van Marokko) startte als een simpele fanpagina op facebook en is uitgegroeid tot een inspirerend platform voor zowel Marokkaanse als niet-Marokkaanse vrouwen. In september 2013 realiseerde Tanyaui de

eerste editie van Djemaa el Fna-Eetplein Rotterdam, met een opkomst van 12.000 bezoekers. Ze is ook initiator van Dreamparty, een initiatief exclucief voor vrouwen, met ruim 400 bezoekers, 30 stands en een creatieve programmering. Door het geven van zakelijke trainingen hoopt Dreamers Inc. startende ondernemers een handje te helpen zich succesvol en doelgericht te profileren op de zakelijke markt.

Eigenaars en ontwerpers van kledinglabel en winkel Ontfront. Wat begon met een zelf ontworpen jasje voor hiphopfeesten in cafe de Duivel, is in acht jaar uitgegroeid tot een label met een winkel en wereldwijde verkooppunten. Ze begonnen met een popup store in de rosse buurt en maakten later de overstap naar de Haarlemmerdijk. In 2009 organiseren zij hun eerste fashionshow voor Amsterdam International Fashion

Week. Ontfront heeft inmiddels samengewerkt met internationale namen zoals G-Shock en Northskull. In 2013 wint Ontfront de tweede prijs in een internationale designwedstrijd van G-Shock en Vice.


54

FRANK RUITER

46 Jacqueline 47 Gin

48 Loubna

CEO van de 538 Groep. Onder de 538 Groep vallen Radio 538 en Slam!FM. Naast de radiotak is het bedrijf ook verantwoordelijk voor nevenactiviteiten zoals de evenementen op het Museumplein en de samenwerking met commerciĂŤle bedrijven. Smit was jarenlang in verschillende functies werkzaam voor Microsoft. Jacqueline Smit is onlangs benoemd tot juryvoorzitter van de Esprix 2014 en zal de 120 koppen tellende Esprixjury aansturen. De Esprix is een prijs die wordt uitgereikt aan succesvolle reclamecampagnes. In het verleden was Smit mediastrateeg bij Leo Burnett en directeur van mediacommunicatiebureau Starcom.

Eigenaresee van modelijn SADOQ Muslimah Fashion Wear. Sadoq lanceerde oktober 2013 haar online boutiqe SADOQ met een collectie van scarves voor de fashionable moslima. Het concept sloeg meteen aan en nog voor het einde van dat jaar breidde ze haar collectie uit met maxirokken, bedrukte t-shirts en accessoires zoals moderne gebedskleedjes. SADOQ kent klanten uit heel de wereld en krijgt bestellingen uit landen zoals Rusland, Zuid Afrika, Canada, Maleisie en de Arabische landen. Momenteel werkt Sadoq hard aan haar nieuwe collectie.

Smit

Roberscheuten

Medeoprichter en creatief directeur van digital design bureau MediaMonks. MediaMonks maakt online campagnes gemaakt voor grote internationale bedrijven als Adidas, Google, Hi en KLM. Met zijn onderneming is Roberscheuten mede verantwoordelijk voor het feit dat Nederland globaal beter op de kaart staat als digitaal design land. MediaMonks is de afgelopen jaren flink in de prijzen gevallen op de Cannes Lions, het grootste reclamefestival in de wereld. MediaMonks won ook de publieksprijs van het jaar gewonnen bij The FWA, de Favourite Website Awards. Het is voor het eerst dat bij de jaarlijkse verkiezing, waar gekozen werd uit de beste 12 websites van de maand van het afgelopen jaar, een Nederlandse website wint.

Sadoq


ONDERNEMERS 55

De wisselwerking tussen media, het bedrijfsleven en de consument is een kans. Mits we bereid zijn de dialoog aan te gaan.� - Jacqueline Smit

49 Josette Dijkhuizen

50 Cemil Yilmaz

Ondernemer die met haar onderneming Krachtbedrijf vrouwen in nood helpt hun eigen bedrijf op te starten. Dat doet ze samen met instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Hiervoor ontving zij in 2013 de Joke Smit Aanmoedigingsprijs Vrouwenemancipatie van het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uit handen van minister Jet Bussemaker. In datzelfde jaar sprak Dijkhuizen in New York als Nederlandse Vrouwenvertegenwoordiger

200 wereldleiders toe, tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Ook is ze bezig met een promotieonderzoek naar het succes en geluk van ondernemerschap aan de Universiteit van Tilburg en publiceert ze regelmatig boeken en columns over dit onderwerp.

Oprichter van Dr Silk Road marketingbureau, partner bij Diversity Inc. en vice voorzitter van het Agora netwerk. Het Agora Netwerk is een overkoepelend landelijk netwerk van professionals en werkgevers. Dit netwerk zet zich in voor de bevordering van de in- doorstroom en behoud van multicultureel talent. Cemil had vroeger een eigen evenementen bureau en was werkzaam bij het UWV. Hier was hij o.a. mede-verantwoordelijk

voor het opzetten van multiculturele netwerken binnen de organisatie. Op dit moment is hij bezig met de ontwikkeling van een nieuw social media platform waarmee hij levensverhalen vereeuwigt en gebruikers digitaal onsterfelijk maakt.


56

Masterchef Siham Siham Forkhani is de eerste Marokkaanse en islamitische deelneemster aan het kookprogramma Masterchef. Forkhani werd geboren in Rotterdam. Ze was jaren actief in het managementcircuit en werkte bij de ING, ABN AMRO en hogeschool InHolland. Na haar scheiding kwam ze zonder werk te zitten. Nu is ze freelance kok. door Oumaima Abalhaj

Als klein meisje werd ik al geïnspireerd door de kookkunsten van mijn vader, die als scheepskok werkte. Mijn vader en ik waren altijd samen bezig met eten, we kookten samen en hij nam me altijd mee uit eten. Na mijn scheiding ging ik aan de slag bij een Marokkaanse cateraar. Ik had al heel lang de droom om iets te doen met mijn passie voor koken, maar het kwam er maar niet van. Als alleenstaande moeder had ik het zwaar, dus ik nam allerlei kookklusjes aan om te overleven. Ik kookte bijvoorbeeld voor buurthuizen, feestjes en andere particulieren zaken. ‘We keken met het gezin altijd naar kookprogramma’s, ik had altijd commentaar op de kandidaten en wist het steevast beter. Op een dag zeiden mijn kinderen: ‘Mama, waarom doe je zelf niet eens mee?’ Toen heb ik besloten om me in te schrijven voor Masterchef. Ik had niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden omdat ik Marokkaanse ben en ook nog


ONDERNEMERS 57

eens een hoofddoek draag. Verder zouden ze alle opdrachten en de opzet van de wedstrijd voor mij moeten omgooien, omdat ik niet met varkensvlees en alcohol mag werken. De kans dat ik door zou mogen schatte ik daarom heel klein in. ‘Het was hard werken, maar uiteindelijk heb ik het toch gehaald. Na veel intakegesprekken en kookrondes moesten de laatste vijftig deelnemers zich bewijzen in de kookfabriek. Ik wilde mezelf onderscheiden van de rest door creatief te koken en dat had succes: ik was door! ‘Ik heb tweemaal gewonnen met mijn gerechten tijdens een kookwedstrijd. Bij de ene opdracht moesten we Koreaans koken. Ik heb toen een Koreaanse vissoep gemaakt die erg in de smaak viel bij de jury. De andere opdracht vond plaats in het restaurant van Julius Jaspers, topchef en jurylid van Masterchef. Het gerecht dat ik toen gemaakt had was een barbecuesalade. Jaspers vond de salade zo lekker dat hij dolgraag het recept wilde hebben. Het gerecht staat nu

op de menukaart van restaurant Julius bar&grill. ‘Op een gegeven moment wilden de programmamakers een opname doen in de rosse buurt van Amsterdam. De bedoeling was dat we daar zouden koken, maar ik kon dat niet rijmen met mijn geweten. Ik wilde per direct stoppen met mijn deelname aan Masterchef en terug naar huis gaan. Ik kan als moslima niet langs bordelen lopen, dat hoort gewoon niet. Gelukkig zijn de opnames toen op een andere locatie gehouden en hoefde ik mij niet terug te trekken. ‘Ik heb sinds kort mijn eigen cateringbedrijf. Ik kook onder andere voor bedrijfsfeesten en evenementen, ook geef ik kookworkshops. In de toekomst wil ik mensen leren om bewuster en diverser te koken. Zo ben ik bijvoorbeeld gevraagd om voetbalkantines aan te pakken, een beetje zoals Jamie Oliver doet. Ik wil koken met een maatschappelijke inslag.’


58


ONDERNEMERS 59

“Behandel de toiletjuffrouw met evenveel respect als de directeur” Alwin van Gils is eigenaar van The Makers, de textielgroothandel van de familie Van Gils. Het familiebedrijf werd in 1946 opgericht door zijn vader en oom, en produceerde lange tijd maatpakken onder de familienaam. Tegenwoordig heet het bedrijf The Makers, met vestigingen in Marokko en China. The Makers maakt pakken voor winkelketens als The Society Shop. De jongste generatie Van Gils runt Café Costume in Antwerpen, Brussel en Gent. ‘Dat vind ik nou leuk. Jonge mensen laten zich daar pakken aanmeten door verkopers op gympen.’ We vroegen Van Gils hoe kleurrijk zijn bedrijf is. door Khalid Ouaziz foto AVDD

Bij The Makers Group hebben we momenteel 1200 Marokkanen in dienst, en 30 Nederlanders. Ik denk dus dat je ons bedrijf met recht kleurrijk kunt noemen. Voor mij is een bedrijf pas kleurrijk wanneer creativiteit in een mix van culturen van de bodem tot aan de top gestimuleerd wordt. ‘Van Gils werkt sinds 1973 vanuit Marokko, omdat het land dichtbij

Europa ligt en er erg goed en serieus gewerkt wordt. Er is veel beschikbare arbeidskracht, een laag afwezigheidspercentage, de loonkosten liggen er laag en men vindt het er belangrijk om kwalitatief goed werk te leveren. ‘We hebben in Marokko veel vrouwen in dienst, we zijn erg tevreden met hen. Zij blijkbaar ook met ons, want meer dan de helft is al langer dan 25 jaar in dienst. Ik heb het


60

idee dat meisjes in Marokko anders worden opgevoed dan jongens. Mannen zijn er de baas op straat, terwijl vrouwen vaak blijven steken tussen de vier muren van hun huis. Toch zijn vrouwen in Marokko erg prestatiegericht en worden ze steeds onafhankelijker, ik kijk met veel respect naar hoe ze zich ontwikkelen.

voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je er met je broer altijd uitkomt. Het heeft ons wel jaren gekost om te ontdekken dat je gebruik moet maken van elkaars sterke kanten, en niet moet zeuren over zwakke plekken: die heeft iedereen. Om de harmonie te bewaren is het wel erg belangrijk ervoor te zorgen dat schoonfamilie zich niet met het bedrijf bemoeit.’

‘The Makers is een familiebedrijf, ik werk dagelijks samen met mijn broer. Dat heeft

Vijf tips van Alwin van Gils: 1. Leef niet op grote voet, al draait je bedrijf goed. Wees bescheiden en hou zakelijk en privé gescheiden. 2. Zie fouten niet door de vingers. Benoem ze, zodat men ervan kan leren. 3. Maak niet de fout er sjofel uit te zien als je naar een klant of bank gaat. 4. Doe niet aan voorkeursbehandelingen binnen je bedrijf. Behandel de toiletjuffrouw met evenveel respect als de directeur. 5. Tot slot: blijf met je vingers van je medewerk(st)ers af.


“Koning Sales Consultancy staat voor expertise in het “Koning Sales Consultancy staat voor expertise in het opstellen uitvoeren change management programma’s opstellen enen uitvoeren vanvan change management programma’s sales performance verbeteringstrajecten, jarenlange enen sales performance verbeteringstrajecten, jarenlange ervaring sales management enorme executiekracht. ervaring in in sales management en en enorme executiekracht. Koning Sales Consultancy ontzorgt u van analyse, geeft Koning Sales Consultancy ontzorgt u van analyse, geeft op op maat gesneden advies u met raad en daad bijstaan maat gesneden advies en en zalzal u met raad en daad bijstaan implementatie borging.” bijbij dede implementatie enen de de borging.”

Omdat groei ons verbindt Omdat groei ons verbindt

FatimaKoning Koning Fatima

www.koningsalesconsultancy.com www.koningsalesconsultancy.com


Maatschappelijk


MAATSCHAPPELIJK 63

Column

door Funda Müjde, cabaretière, actrice, columniste en presentatrice

Verliefd op Europa

A

ls passagier van een taxi loop ik in 2007 door een ernstig verkeersongeluk een dwarslaesie op. Ik beland in een voor mij totaal vreemde wereld: de wereld van invaliden. Ik moet me een nieuwe taal, nieuwe gebruiken, en zelfs een “nieuw” lichaam eigen maken. Het mag vreemd klinken, maar een jaar na mijn ongeluk ervaar ik parallellen met mijn komst naar Nederland. Als migrantendochter heb ik me als zevenjarige moeten aanpassen. Een nieuwe taal, nieuwe gewoonten; ik moest het beste eruit halen. Daar pluk ik nu de vruchten van. Zeven jaar na mijn ongeluk besluit ik duizenden kilometers te fietsen naar mijn geboorteland. Op mijn handbike, onderweg van Amsterdam naar Istanbul, wil ik aandacht vragen voor de doelstellingen van Stichting Bewegen Is Leven, maar ook voor het historische feit dat vijftig jaar geleden Turkije en Nederland een verdrag hebben getekend om arbeidsmigranten te werven in Turkije. Het eren van en aandacht vragen voor de eerste generatie gastarbeiders, waar mijn vader onderdeel van was, is een belangrijk onderdeel van mijn reis.

Duizenden kilometers fietsen met een dwarslaesie is een enorme uitdaging, en vraagt geduld en creativiteit. Thuis ben ik van alle gemakken voorzien: alles in mijn woning is aangepast. Buitenshuis ben ik in de loop der jaren expert geworden in denken in oplossingen in plaats van beperkingen. Dat is tevens mijn valkuil: de wereld om mij heen mag zich ook wel eens aan mij aanpassen. Op mijn fiets tussen Duitsland tot Bulgarije kom ik regelmatig Nederlanders tegen die wonen en werken in het gebied. Een Nederlandse zakenman in Plovdiv: ‘Wie wordt er niet verliefd op dit land?’ Omgekeerd ontmoeten we ook “nieuwe” Nederlanders, en andere migranten uit Duitsland, Frankrijk en België, die op vakantie zijn in hun geboorteland. Een Bulgaars-Turkse vrouw uit Den Haag, op vakantie in haar geboortestad Dimitrovgrad, vertelt ons hartstochtelijk hoe dol zij is op haar werk en op Nederland. Oh zeker, ze houdt van haar geboorteland; maar vooral van het klimaat en het eten. Ze wil nooit meer terug: ‘Ik ben verliefd op Nederland.’ ‘Op wat precies?’ vraagt mijn man. ‘Op alles. Gewoon, de mentaliteit.’ Ik ben verliefd op Bulgarije. Nee, ik ben verliefd op de Balkan. Nee, ik ben verliefd op Europa met al zijn migranten.


51 Abdelkader & Farid el Jouhri

Initiatiefnemers van Vrienden van Nieuw-West. Abdel en Farid zochten naar een instelling waar hun verstandelijk gehandicapte broertje Houssine terecht kon om zich te ontwikkelen. Na een lange zoektocht besloten ze zelf een stichting op te richten om jongeren met het syndroom van Down te ondersteunen en stimuleren door middel van speelse en leerzame activiteiten. Zo zijn de jongeren bijvoorbeeld in de Tweede

Kamer geweest en leren ze koken met bekende Nederlanders. Abdel en Farid steken al hun vrije tijd in de stichting. Samen met een aantal vrijwilligers staan ze ieder weekend klaar voor jongeren met een verstandelijke handicap.


MAATSCHAPPELIJK 65

EPA

52 Khadija

53 Aliff

54 Faiza

Socioloog, zet zich al jaren in voor (vrouwen)emancipatie. Ze doet dit door haar werk bij het Servicepunt Emancipatie en het bureau voor maatschappelijke innovatie Diversion. Bentaher stimuleert jonge vrouwen om belemmeringen op de arbeidsmarkt te overwinnen door bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met hun werkgever en actief op zoek te gaan naar rolmodellen die voor dezelfde moeilijke keuzes hebben gestaan. Als projectmanager is Bentaher dagelijks bezig met contacten en informatie op het gebied van vrouwenorganisaties en maatschappeijke initiatieven.

Oprichter van stichting De Bewustwording, leraar Engels, en mentor en coach bij Productief Leren. Hier begeleidt hij drop-out jongeren om weer naar school te gaan en hun educatie op te pakken. Daarnaast is Aliff ook columnist voor verschillende media. Met zijn stichting staat hij samen met andere kleurrijke jongeren voor de klas en geeft hij voorlichting met sociale vaardigheden als uitgangspunt. Harharah is ook penningmeester bij en mede oprichter van Stichting Perfect Positive World.

Campagneleider bij Greenpeace. Doorgaans achter de schermen, maar onlangs trad ze op de voorgrond als campagneleider op het schip de Arctic Sunrise. Oulahsen zat twee maanden in een Russische cel. Ze is samen met 27 andere actievoerders en twee journalisten van de Arctic Sunrise aangeklaagd voor piraterij en hooliganisme, omdat zij actie hebben gevoerd bij een boorplatform van Gazprom in het noordpoolgebied. Oulahsen studeerde Politicologie aan de VU en Internationale Betrekkingen aan de UvA, en was tijdens haar studie onder andere actief bij de politieke partij GroenLinks en de vakbond FNV.

Bentaher

Harharah

Oulahsen


WAAR IS MIJN â‚Ź300.000,-?

Een Nederlandse vrouw krijgt in een werkend leven gemiddeld 3 ton minder salaris dan een man. Hoeveel meer verdien jij? Doe de weet-wat-je-waard-bent-test op womeninc.nl


WOMEN Inc. vergroot de kansen voor alle vrouwen WOMEN Inc. vergroot kansen voor alle vrouwen en biedt hét netwerk om jezelf en elkaar te versterken. Bij WOMEN Inc. staan twee thema’s centraal die voor alle vrouwen hun kansen bepalen, namelijk: geld en gezondheid. WOMEN Inc. voert dit jaar campagne tegen loonverschil Mannen en vrouwen verdienen in Nederland anno 2014 nog steeds niet hetzelfde: vrouwen verdienen in gelijkwaardige functies nog steeds gemiddeld 17,6% minder dan mannen. In een werkend leven loopt dit verschil gemiddeld op tot wel€ 300.000,-. Momenteel neemt het loonverschil slechts 0,9% per jaar af. Als we in dit tempo doorgaan duurt het nog ruim 17 jaar voor dat dit verschil is ingelopen. Tijd voor actie! WOMEN Inc. roept politici en bedrijven op hun verantwoordelijkheid te nemen WOMEN Inc. stond in april voor de Tweede Kamer met een geldbad met daarin het gemiddelde loonverschil van € 300.000,-. Politici werden aangesproken hun verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van ongelijke beloning. WOMEN Inc. ging in gesprek met onder andere Keklik Yücel (PvdA), Agnes Jongerius (PvdA), Harry van Bommel (SP), Emiel Roemer (SP), Marith Rebel-Volp (PvdA) , Linda Voortman (GroenLinks), Jeanine

Hennis-Plasschaert (VVD), Jet Bussemaker (PvdA), Ockje Tellegen (VVD), Mona Keijzer (CDA), Sybrand van Haersma Buma (CDA) en premier Mark Rutte. Daarna ging WOMEN Inc. in in gesprek met werkgevers, HR professionals en andere geïnteresseerden over ongelijke beloning. Het waren succesvolle gesprekken waaruit bleek dat bij veel werkgevers het onderwerp, en hoe hiermee om te gaan, speelt en dat onderhandelen een belangrijke factor is om een hoger salaris te ontvangen. De ‘weet-wat-je-waard-bent-test’ voor vrouwen WOMEN Inc. heeft samen met Loonwijzer een test ontwikkeld om vrouwen bewust te maken van de financiële consequenties van hun keuzes en te laten zien hoe ze in een werkend leven drie ton meer kunnen verdienen. Wil jij weten hoeveel meer jij kan verdienen? Doe de test op: weetwatjewaardbent.womeninc.nl.


68

55 Bart

DEADLINE.NL

Ongering

Meester Bart geeft Engels aan het vmbo. Sinds 2008 is Bart werkzaam op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam. Vaak doen zijn leerlingen hilarische uitspraken in en rond het klaslokaal, die hij al langer deelt met zijn vrienden. Direct kreeg hij te horen dat hij deze uitspraken zou moeten bundelen. Daarom richtte Ongering de facebookpagina Meester Bart op, een doorslaand succes. In april 2013 bracht Bart het boek Ik hoef niet op te letten, ik weet alles al uit bij uitgeverij Lebowski. Vanaf september 2013 heeft hij een wekelijkse column in de Spits. Ook wordt Meester Bart regelmatig gevraagd als spreker, hij was onder andere te gast op Pecha Kucha en TedxAmsterdam.

KENNISLAND

56 Nora

57 Miquel

Oprichter en eigenaar van Model on a Mission, een bureau dat fotoshoots en campagnes in opdrachten van klanten ontwikkelt. Gouma zet niet alleen haar uiterlijk in, maar heeft ervoor gekozen om met haar bedrijf uitsluitend opdrachten te doen die een positieve impact hebben op mens en milieu. Zo heeft zij campagnes ontwikkeld voor diversiteit, duurzaamheid, mensenrechten en eerlijke handel. Onlangs creëerde ze een campagne voor diversiteit om de mode-industrie uit te dagen anders te gaan kijken naar huiskleur. Naast het ontwikkelen en produceren van fotoshoots en campagnes poseert ze zelf ook voor deze producties.

Econoom en ingenieur met werkervaring in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. In Nederland werkte hij ondermeer als visieontwikkelaar, adviseur, onderzoeker, columnist, trainer en presentator. Heilbron werkt momenteel bij VC4Africa (Venture Capital for Africa), en via zijn eigen bureau Worldwide Perspectives. Hij ondersteunde een europarlementariër rondom eerlijke handel en duurzaamheidswetgeving in Brussel en vertegenwoordigde jongeren bij de VN. Via Worldwide Perspectives werkt Heilbron ook als dagvoorzitter, spreker, en als adviseur. Hij won bij het programma TV Lab: The Pitch met zijn idee #ookgoednieuws.

Gouma

Heilbron


FOLIA

58 Hicham Boulahfa

Student, geeft gratis bijles aan inmiddels honderden studenten. Binnen de studie Economie & Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam is Bouhlahfa inmiddels een begrip: hij krijgt het voor elkaar om aan een volle collegezaal lesgeven. Boulahfa was goed in wiskunde en wilde iets betekenen voor zijn studiegenoten en besloot daarom bijles te geven. Tijdens zijn eerste bijlesklas kwamen er maar 7 studenten opdagen, maar voor hij het wist had hij 400 studenten in de schoolbanken zitten.

Veel studenten stonden er slecht voor, maar sinds Hichams bijles stegen de slagingspercentages. Afhankelijk van het aantal bijlessen dat studenten nodig hebben, moeten ze van Hicham een bepaald aantal dagen in de Universiteitsbibliotheek (UB) aan het Singel doorbrengen. Voor twee vakken rekent hij zestien dagen; voor drie of meer vakken dien je er twintig dagen te zijn. Ter controle maken studenten een selfie voor een herkenbare UB achtergrond met een bewijsstuk van de dag of een krant.


70

Nederland is klein, ik vind het belangrijk om de wereld te zien en te horen daarom zoek ik die verbinding met film en wil ik de wereld kennis laten maken met Afrikaanse films.” - Heidi Lobato

59 Vanessa Vroon-Najem

PETER BENNETT

60 Heidi Lobato

Antropologe. Deed onderzoek naar vrouwen die zich bekeren tot de islam in de regio Amsterdam. Naar aanleiding van haar onderzoek verschenen de AVRO documentaire Verborgen vrouwen (2007, Ons’ Lieve Heer op Solder), de radiodocumentaire Moslima’s met blauwe ogen en publicatie Hollandse Moslima’s (2010, IKON) en de tentoonstelling en publicatie Ik Vast (2011, Amsterdam Museum). Bij de tentoonstelling verschijnt ook het gelijknamige boek Bekeerd,

een samenwerkingsproject met fotografe Saskia Aukema. Zij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift ‘Sisters in Islam’. Het boek BEKEERD is bedoeld om de kennis over deze interessante maatschappelijke ontwikkeling te vergroten, en uit te dagen stereotype beelden van moslims en bekeerlingen bij te stellen.

Directeur van het Africa In The Picture film festival. Africa in the Picture (AITP) is een Amsterdamse festival dat zich volledig richt op film en kunst over en uit Afrika. AITP is het enige Afrikaanse festival ter wereld met een Gay Africa filmprogrammering. Lobato was voorheen oprichter en directeur van het Amnesty International Film Fastival van Amsterdam. Tot 2013 was ze voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Li-

keminds. Likeminds maakt deel uit van de Amsterdamse Alliantie samen met Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, Amsterdams Theater Festival/Amsterdams Fringe Festival en Julidans.


Rijk elkaar de hand en stap in een ‘kleurrijke’ wereld vol kansen! Ans Markus – Ambassadeur De Kleurrijke Top 100


Bestuurders


BESTUURDERS 73

61 Shanta

62 David

63 Sewan

Advocaat en eigenaar van Rechtens Advies, waar ze zich naast de algemene juridische praktijk richt op het gezondheidsrecht. Eerder was ze werkzaam bij twee grote advocatenkantoren, als gastonderzoeker en docent aan de Universiteit van Amsterdam, als deelraadslid voor D66 in Amsterdam West op het gebied van welzijn, onderwijs en economie, en was ze fractievoorzitter van D66 in stadsdeel De Baarsjes. Singh is lid geweest van verschillende commissies, disputen en genootschappen en was secretaris van het ROBODOCK festival. Momenteel is ze bestuurslid van Theater Omega en van Stichting Talentenwerk. Ook is Singh bestuurder van de coรถperatie Circumjuris, voor zelfstandige interim-juristen die werken voor de overheid.

Rector van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam en lid van het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Zuid. Asser is vooral begaan met het menselijk aspect binnen de diverse organisaties waar hij werkzaam is geweest. In het verleden was hij onder andere secretaris van bestuur van het uitvaartmuseum Tot Zover en penningmeester van Opera Noir. Op dit moment is hij lid van de Raad van Toezicht van de bibliotheek Zuid-Kennemerland, lid van de Gemeenschapsraad (belast met het toezicht op de besteding van de MAROR gelden) en penningmeester van de stichting Joods Monument Heemstede.

Werkzaam als manager bij de Westfriese Bibliotheken en als freelancer bij o.a. Mocca Amsterdam (het Amsterdamse expertisenetwerk voor cultuureducatie) en DIG it UP Rotterdam. De afgelopen jaren heeft Mumcuyan diverse functies bekleed binnen de culturele sector, waaronder bij Cosmic Theater, Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK) en HAL4. Als adviseur is hij actief geweest in commissies bij het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, de Amsterdamse Kunstraad en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Momenteel is hij penningmeester van het bestuur van Rialto Amsterdam en tot voor kort was hij penningmeester bij Monique Duurvoort Dance en het Netwerk Jeugdtheaterscholen.

Singh

Asser

Mumcuyan


64 Manon Pattynama

Architect en eigenaar van PAArchitectuur BNA, een bureau geworteld in de volkshuisvesting op het gebied van sociale en particuliere woningbouw en zorg. Pattynama ontwierp “Mi Akoma di Color”; een veelbesproken woningbouwproject waarbij veertig huishoudens uit twaalf verschillende culturen hun eigen woning mochten meedenken over het ontwerp van hun woning. Onlangs heeft PAA nog een groot woonproject voor demente ouderen en een appartementencomplex voor

beschermd wonen in Amstelveen opgeleverd. Naast haar werk binnen de architectuur is Pattynama maatschappelijk betrokken via nevenfuncties bij de Raad van Toezicht van de Nederlandse Programma Stichting (NPS), binnen het bestuur van het Nederlandse Woonbond en het Verzetsmuseum Amsterdam. In haar vrije tijd organiseert zij evenementen als commissielid Nederlandsch Indië Tafel van de Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam.76

Nederland is veranderd, voorgoed. Andere mensen, andere culturen, nieuwe vraagstukken, nieuwe oplossingen. Nieuw, anders, maar allemaal Nederland.�

NEBO

65 Henna

Mathura-Dewkinandan

66 Gilbert Williams

Docent en studieloopbaanbegeleider aan het ROC Mondriaan in Den Haag. Haar missie: empoweren en emanciperen van vrouwen. Al 30 jaar houdt ze zich hier binnen verschillende besturen mee bezig. Zo was ze secretaris van de Hindoe Ouderen Bond, voorzitter van Stichting Vrouwenorganisatie Sarita, ondervoorzitter bij Melania in ontwikkelingslanden, bestuurslid van het Surinaams Inspraak Orgaan en actief binnen het Haags Emancipatie Netwerk. Ook is ze trendsetter

van mannenemancipatie en seksuele diversiteit (LHBT). Mathura-Dewkinandan is voor haar inzet in 1994 beloond met de Bijzondere Haagse Speld voor bijzondere diensten en in 2003 met de Hilda van Suylenberg prijs. In 2008 werd ze Koninklijk onderscheiden als Ridder van Oranje Nassau en in 2010 was ze genomineerde voor de Humanistische Prijs Haaglanden. In 2011 ontving ze de Shakti Award voor haar speciale betekenis voor de gemeenschap.

Zelfstandig ondernemer en eigenaar van de webshop lechiquewonen.nl en Managing Partner van Online Network Marketing in de wellnessindustrie. Williams was als gastdocent op het vakgebied van Amsterdams-Nederlands slavernijverleden en haar erfenis verbonden aan het bestuur van NiNsee en de Stichting Amsterdams Centrum 30 juni – 1 juli. Tevens was Williams bestuurder van de Stichting Wereldfeest Utrecht; een jaar-

lijks terugkerend multicultureel festival in het Julianapark in Utrecht. Williams is medeoprichter en voorzitter van de Stichting MCNW Multicultureel Netwerk. MCNW benadrukt en gebruikt de positieve aspecten van culturele diversiteit om het samenleven binnen Nederland prettiger en productiever te maken. Sleutelwoorden hierbij zijn stimuleren, inspireren en verbinden.


HELENE WIESENHAAN

67 Sarriel Taus

Initiatiefnemer van het Amsterdam Food Institute (AFI), een wereldwijd platform voor expertise- en kennisuitwisseling op het gebied van voedsel. Taus werd geboren in Suriname, studeerde bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen en begon zijn carrière bij KPN Telecom. Het ondernemerschap lonkte en Taus startte het telecombedrijf MTel, waarvan hij mede-eigenaar en algemeen directeur werd. In 2003 werd hij good food entrepreneur en initieerde restaurant Fifteen Amsterdam, samen met tv-kok Jamie Oli-

ver. Met enkele buurtbewoners startte Taus in 2011 de zuiderMRKT, de eerste door burgers georganiseerde wekelijkse coĂśperatieve biologische voedselmarkt van Nederland. Taus was voorzitter van het WK Amsterdam en werd in 2006 de eerste voorzitter van het Jeugdsportfonds Nederland. Op dit moment heeft hij zitting in het bestuur van de Amsterdamsche Kring, Stichting Het Amsterdamsche Fonds en het ZuiderMRKTfonds.


68 Ladane AudenaerdeMohammadi

Onderzoeker bij Ongekend Bijzonder; een samenwerkingsverband van de Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie, het Nationaal Archief, verschillende musea en bibliotheken, dat zichtbaar maakt hoe vluchtelingen bijdragen aan de Nederlandse maatschappij. Ladane behaalde twee Masters, leidde een bedrijf in Iran en twee bedrijven in Frankrijk. Na haar komst naar Nederland in 2005 trad zij toe tot de Raad van Toe-

zicht van HOF Promotie Haags Vrijwilligerswerk, was vier jaar voorzitter van de Haagse organisatie Stichting Ontmoeting Buitenlandse Vrouwen, en was bestuurslid van Stichting Vrouw en Arbeidsmarkt. Momenteel is zij bestuurder bij Stichting De Vrolijkheid, die door sprankelende artistieke activiteiten nieuwe veerkracht geeft aan kinderen van asielzoekers.


BESTUURDERS 79

69 Moncef Beekhof

70 Paulette Smit

Deze lijst is mogelijk gemaakt door:

Lid Management Team en Hoofd Marketing en Communicatie van het Joods Cultureel Kwartier. Namens het Joods Historisch museum is hij vertegenwoordiger in het Marketing Overleg van Amsterdamse Musea en De Plantage Amsterdam, een samenwerking van zeventien Amsterdamse musea. Van 2011 tot 2013 was Beekhof voorzitter van het bestuur van D66 Amsterdam en eerder bekleedde hij voor deze partij de functie van algemeen bestuurslid en campagneleider. In de afgelopen jaren was hij als bestuurder verbonden aan

het Over het IJ Festival, Stichting Tripact, Stichting ProGay, Rialto Filmtheater, was hij voorzitter bij het Marketing Overleg Amsterdamse Theaters en zat in de klankbordgroep van onder meer LiteSide Festival, de Nieuwe Kerk en Stichting Julius Leeft!. Sinds 2008 is hij bestuurslid van de Museum Plus Bus en lid van de Raad van Advies van de Stichting Associatie Culturele Marketing en Communicatie. Verder is hij bestuurslid van de Stichting Amsterdam Gay Pride en van Stichting Upstream.

Actrice en toneelschrijfster, geboren en getogen op Curaçao. Van 2003 tot 2013 was Smit artistiek leider van het Hollandse Nieuwe Festival van Cosmic Theater en later van Theater MC. Sinds 2006 is Smit werkzaam bij Stiching Julius Leeft!, als artistiek coördinator, actrice, tekstschrijver en lid van de directie. In 1999 werd ze genomineerd voor de Zami Award en in 2001 ontving zij de Cosmic Award. In 2006 werd ze koninklijk geridderd in de Orde van Oranje Nassau en in 2013 was Smit jurylid Kunst en Cul-

tuur voor het Droomboek voor de Koning. Smit was naast al deze werkzaamheden bestuurslid van jeugdtheatergroep Kalebas, voorzitter van stichting Articulture en adviseur bij Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Mondriaan Fonds en de Amsterdamse Kunstraad. Sinds 2009 heeft zij zitting in de Raad van Bestuur van Vlaams Nederlands huis deBuren. Sinds 2013 is ze adviseur van de Raad voor Cultuur en secretaris van de Werkgroep Caraïbische Letteren.


Cultuur

“Als we de cultuur willen behouden, moeten we haar blijven scheppen.”


CULTUUR 81

Column

Voor Aap

door Najoua Bijir, auteur o.a. El Weswes en Kapsalon

I

n augustus 2014 heb ik op uitnodiging van de maker een repetitie van het theaterstuk Voor Aap van acteur en theatermaker Karim el Gennouni bijgewoond. Meteen al in de openingszin werd ik geraakt door hoofdpersonage Adil, een Marokkaans-Nederlandse acteur die er alles aan doet om een “blanke hoofdrol” te bemachtigen. Adil wordt echter alleen voor de stereotype Marokkaanse rollen gecast. Het stuk is niet alleen herkenbaar voor allochtone acteurs, maar voor iedereen die regelmatig te horen krijgt dat ‘ie niet binnen een bepaald plaatje past. Een ontmoeting met de soms harde realiteit.

Voor Aap gaat over de confrontatie met jezelf en het hokje waar je door anderen in wordt geplaatst. In het stuk gaat hoofdpersonage Adil zover dat hij zijn naam verandert in Basmus Olafson. Adil komt er achter dat zijn over- over- over- over- over- over- overgrootmoeder Zweedse is en besluit dat hij die nationaliteit best kan aannemen. Vanaf dat moment wordt zijn wereld één waar Ikea-festijn en gaan de deuren in de theater- en filmwereld wél open. Hij wordt gelijk gecast voor de rol van Jezus in een grote Hollywoodproductie. Hoe ver wordt een mens gedreven om dezelfde kansen als de rest te kunnen krijgen? Heel ver dus… niet alleen in het theaterstuk Voor Aap, maar ook in de dagelijkse praktijk. Allochtone studenten die op zoek zijn naar een stageplek krijgen met hun eigen naam nul op request, maar mogen wél op gesprek komen

als ze zichzelf een minder exotische naam geven. Wie niet in het plaatje past, wordt geconfronteerd met het betonnen plafond. Al ben je nog zo geniaal, het zeer laag hangende plafond zit potdicht gemetseld. Het is niet van glas, zoals ook wel eens wordt beweerd, maar van beton én metalen platen. Probeer daar maar eens doorheen te breken. Ebru Umar heeft het ooit perfect verwoord: ‘Niemand zit op Marokkanen te wachten.’ Als je het mij vraagt had ze er ook aan kunnen toevoegen: en ook niet op Turken, Surinamers, Antillianen, alleenstaande moeders met ambities en verder iedereen die niet in “het plaatje” past. Het personage Adil uit Voor Aap maakt een einde aan dit dilemma door simpelweg van de één op de andere dag een andere identiteit aan te nemen. Hij ruilt zijn Noord-Afrikaanse genen in voor Zweedse genen. Dat deze oplossing niet lang stand houdt, is onvermijdelijk. Op een gegeven moment weet het hoofdpersonage zelf niet meer wie hij is. Adil, Basmus Olafson of toch Jezus de Messias? Voor sommigen zou de wereld een stuk simpeler zijn als we allemaal Basmus Olafson heetten. Of als er “gewoon” meer hoofdrollen waren voor al die geniale acteurs en actrices die niet in het standaard plaatje passen? Gelukkig bestaat er nog zoiets als theater, waar geen plaatje bestaat maar een oneindig groot leeg stuk vel papier, dat door iedereen ingekleurd kan worden.


82

De mensen die ik heb gefotografeerd zijn heel erg trots op wie ze zijn. Niemand vertelt hen wie ze moeten zijn. Wij zijn vergeten hoe we moeten leven, denk ik. We zijn te druk bezig met het leven van anderen.” - Jimmy Nelson

ALEX TIMMERMANS

71 Jimmy Nelson

72 Touria Meliani

Fotograaf en maker van het boek Before they pass away. Nelson is van Britse afkomst maar woonachtig in Amsterdam. Nelson heeft in 2,5 jaar tijd 44 landen en stammen bezocht die een cultuur naleven die gedurende duizenden jaren niet is veranderd. Hij heeft in het Rijksmuseum der Volkenkunde gestaan en een documentaire over zijn reis gemaakt. Met zijn indrukwekkende collectie was hij o.a. te gast bij De Wereld Draait

Door, TEDxAmsterdam, de BBC en CNN. Toonaangevende magazines zoals de Marie Claire, Vogue, Elle en National Geographic hebben over zijn project gepubliceerd.

Algemeen directeur van stichting Tolhuistuin. Begon ooit als producent en is inmiddels directeur bij het recent compleet gerenoveerde cultuurterrein in Amsterdam-Noord. Na het vertrek van Shell van dat terrein zou de voormalige kantine van 4500 vierkante meter in 2009 al een voorlopige culturele bestemming krijgen, maar het ventilatie- en verwarmingssysteem bleek toe aan vervanging, de aannemer ging failliet en de bouw lag een jaar stil. Bij gebrek aan

een gebouw organiseerde de stichting de afgelopen zeven jaar “Zomer in de Tolhuistuin” in de achtertuin van de oude kantine. In de IJ- en Tuinzaal worden, nu het gebouw is opgeleverd, culturele activiteiten georganiseerd als lezingen, literaire avonden, beeldende kunstexposities en toneelvoorstellingen. Ook mede-programmeur Paradiso verwacht jaarlijks zo’n honderdvijftig feesten en concerten te organiseren in de Tolhuistuin.


CULTUUR 83

MACHAZINE

GERARD AUSEMS

MC THEATER

73 Fons

74 Jetty

75 Marco

Schrijver, journalist en muzikant. In de jaren zeventig was hij oorlogsverslaggever in landen als Vietnam, Nicaragua, El Salvador en Irak. In 1981 werd hij benoemd tot hoofdredacteur van Nieuwe Revu. Gedurende zijn aanstelling werd hij vier keer ontslagen wegens zijn weigering zich aan te passen aan de mores van uitgeverij VNU, zijn adverteerders en de leesmaphouders. In 1985 begon hij een carrière als muzikant en oprichter van de internationaal bekende poppodia Rotown en Nighttown. Burger maakte een dertigtal documentaires en televisieprogramma’s die werden uitgezonden door de Vara, VPRO, VOO en de BBC.

Actrice, theatermaakster en cabaretier. Met haar 8ste voorstelling, “Jetty Jubileert met liefde en overvloed”, vierde zij haar 25-jarig theaterjubileum. In de theaterwereld heeft Mathurin haar sporen verdiend met theaterprogramma’s als “Faja”, “De Koningin van Paramaribo”, “Mathurin Meets Music” en “De Vagina Monologen”. Ook was de actrice één van de vaste spelers in de comedy´s Oppassen en Bradaz. Columniste was ze o.a bij Radio Rijnmond, Formule 1 (NPS) en het blad Contrast. Ze won de Pall Mall prijs met de comedytrain, De Televizier-Ring met Vrouwenvleugel, de Cosmic award en de Tai Ati award. Ze is geridderd in de Orde van Oranje Nassau door de koningin in 2001.

Danser, choreograaf en acteur. Eind jaren negentig verhuist hij naar Amsterdam en begint als acteur/danser in het theateren danscircuit, wint daarnaast verschillende skatedance-freestylewedstrijden en wordt verkozen tot Nederlands Kampioen Freestyle Skaten. In januari 2000 maakt hij zijn eerste stuk: ISH. Skaten en andere x-treme sports, hiphop, breakdance, martial arts en acrobatiek zijn een greep uit de disciplines die in de voorstellingen van ISH de revue passeren. Naast ISH is Marco gastchoreograaf aan de Theaterschool in Amsterdam en ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Marco is twee seizoenen jurylid geweest bij het populaire televisieprogramma So You Think You Can Dance?.

Burger

Mathurin

Gerris


84

Het perfecte voorbeeld zou ik ons niet noemen, maar we laten wel zien dat 14 verschillende mensen met een andere achtergrond samen één voorstelling kunnen maken omdat we hetzelfde doel hebben.” - Marco Gerris

76 Mohamed Chairi

PREMSELA

77 Diana

Krabbendam

Leider van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Eind 2011 trad het Amsterdams Andalusisch Orkest voor het eerst op in Theater de Engelenbank te Amsterdam, onder leiding van Mohsin el Haddad. In 2013 werd het Amsterdam Andalusisch Orkest officieel een stichting. De stichting richt zich op vier verschillende disciplines: theater, dichtkunst, muziek en educatie. De stichting heeft programma’s opgesteld die mensen

kunnen volgen. Zo kunnen kinderen vanaf 7 jaar bijvoorbeeld muzieklessen volgen. Talentvolle jongeren kunnen zich later bij het grote orkest voegen. Sinds 2012 heeft het Orkest zich ontpopt tot een groep die diversiteit en vernieuwing met zich meebrengt.

Mede-oprichter en directeur van de creatieve onderneming The Beach. Na jaren gewerkt te hebben als ontwerper en design director op het gebied van merkidentiteit, richt zij zich nu op het vormgeven aan creatieve innovatieprocessen. Met de netwerkorganisatie The Beach werken zij vanuit Garage Notweg voor diverse projecten samen met een groot aantal creatieve denkers en doeners en bevlogen opdrachtgevers. Zo zijn ze gestart met het project Speellandschap, waar ze

met kinderen en vaders uit de buurt speelplekken in de publiek ruimte ontwerpen. Onder begeleiding van ontwerper Maartje Dros zijn al een aantal speeltuinobjecten ontworpen. Voorheen was Krabbendam directeur van Pal West, een project in Amsterdam Nieuw West waar jongeren tussen de 14 en 18 professioneel begeleid werden om zo hun creativiteit om te zetten in ondernemerschap.


CULTUUR 85

78 Valery

79 Mano

80 Mona

In 2007 richtte Mak de stichting Twisted op. De stichting maakt zich hard voor talentontwikkeling onder jongeren op het gebied van cultuur en sport. Twisted biedt ondersteuning door middel van diverse projecten in binnen- en buitenland. Één van die projecten is Full, waar jongeren drie dagen per week een podium krijgen om hun talenten en creativiteit te ontwikkelen. Ze worden hierin begeleid door inspirerende professionals. Mak werd in 2012 geselecteerd voor de Viva 400 in de categorie Business. Tot op heden is zij directrice van de Stichting Twisted.

Schrijver van het boek De belofte van Pisa, dat hij op 22-jarige leeftijd publiceerde. De roman vertelt hoe Bouzamour zich staande probeert te houden tussen twee werelden: de Nederlandse en de Marokkaanse. Het boek gaat over Samir, die opgroeit in een traditioneel Marokkaans gezin in de Amsterdamse Diamantbuurt. Zijn broer zit in de criminaliteit, z’n zussen achter de kassa van de buurtsuper. Als enige in het gezin krijgt hij de kans om zich te bewijzen op het VWO. In het boek worden de problemen uiteen gezet waar een jonge Marokkaan tegenaan loopt: moskeeën en jetsetfeestjes laten elkaar namelijk niet makkelijk combineren.

Kunstenares en maker van de ‘Stand up for Palestine’ t-shirts. Inmiddels lopen er al 2500 mensen in haar shirt rond. De gehele opbrengst gaat naar de oorlogsslachtoffers in Gaza. Daarnaast maakt Lima stripfiguren die tegenwoordig over het hele internet gaan. Samen met Derek Otte werkt ze aan een project genaamd “Degeltje meets Mona Lima”. Otte schrijft gedichtjes, Lima de illustraties. In december lanceert Lima haar eerste expositie in samenwerking met Otte. Lima heeft haar eigen stripfiguur naar zichzelf genoemd, inclusief een eigen facebookpagina. Sinds kort werkt ze voor het Belgische magazine AYA.

Mak

Bouzamour

Lima


ABN AMRO “We hebben 100 culturen binnen de ABN AMRO, daar zijn wij trots op.”


ABN AMRO 87

Dorivaldo

Valentina

Abenasser

Business Manager op de afdeling Strategic Risk van ABN AMRO. Verhuisde als vijfjarige van de Kaapverdische Eilanden naar Nederland. Belandde na zijn studie via Utrecht, Brussel en New York in Amsterdam, waar hij het risicoprofiel van ABN AMRO beheert, en stakeholders adviseert. Cruz: “Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat je moet doen wat je hart je ingeeft. Alleen als je plezier haalt uit je bezigheden en dat combineert met een gezonde dosis doorzettingsvermogen word je op langere termijn succesvol. Wat “succesvol” inhoudt kan voor iedereen anders zijn. Het hoeft zeker niet in geld, status of carrière uitgedrukt te worden. Mijn motto is een cliché maar daarom niet minder waar: volg je hart.”

Werd geboren in Macedonië, kwam op haar twaalfde naar Nederland. Was een verlegen meisje, maar koos ervoor om verschil te maken. Ze bekleedde tijdens haar carrière bij ABN AMRO verschillende commerciële functies en managementsfuncties, en ging bij het zoeken naar een volgende stap in haar loopbaan vaak buiten de grenzen van haar comfort zone. Gasteovska: ‘Ik ga uitdagingen, hoe spannend en moeilijk ze ook lijken, altijd aan. Ik geloof in mensen en wat ze kunnen bereiken, we zijn het tenslotte zelf die afdwingen hoe ons leven verloopt. Soms moeten we streng zijn voor onszelf, en van onze fouten leren. We kunnen elkaar helpen door ons kwetsbaar op te stellen.’ Gasteovska is getrouwd en heeft twee kinderen.

Lean Consultant bij ABN AMRO. Penningmeester van Agora, een netwerk voor multiculturele professionals. Als Lean Consultant houdt Ouled Radi zich bezig met de implementatie van een nieuwe werkstrategie binnen ABN AMRO. “In mijn dagelijkse werk heb ik te maken met verschillende mensen met verschillende afkomsten, religies en uiteraard geslachten. Geen mens is hetzelfde, in mijn aanpak probeer ik daar op aan te sluiten. Iedereen heeft een karakter en iedereen heeft recht op aandacht op de juiste, voor hem of haar passende manier. Je kunt anno nu alleen goede resultaten boeken wanneer je dit doet met een multicultureel team. Het grote voordeel is dat je door diversiteit vele visies kunt combineren, om zo te groeien.”

Cruz

Gasteovska

Ouled Radi


88

‘We hebben rolmodellen nodig’


ABN AMRO 89

In gesprek met Caroline Princen, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO en Jamila el Mourabet, Diversity Consultant ABN AMRO door Raja Felgata foto’s M.E Amrani


90

H

et kantoor van Caroline Princen bevindt zich op de 21e verdieping van het ABN AMRO hoofdkantoor aan de ZuidAs van Amsterdam. Op deze hoogte vertelt ze over haar weg naar de top, over diversiteit en over wat je nodig hebt om te slagen in het bedrijfsleven. ‘Ik heb af en toe moeten bluffen, of werk moeten doen waarvan ik dacht dat het te complex voor me was. Ik deed het omdat ik de ambitie heb om grote dingen te doen, het liefst anders dan anderen. Ik merkte binnen ABN AMRO al snel dat men schroom voelt om een rolmodel te zijn. In mijn ogen is het geen keuze: je bent nu eenmaal een rolmodel, de vraag is of je er iets mee doet of niet.’

Hoe ging dat bij jou, Jamila? Heb jij je ambities durven uit te spreken binnen de bank? Jamila: Ik heb echt moeten leren om mijn bescheidenheid opzij te zetten, en nog steeds voelt dat soms onnatuurlijk. In het begin wachtte ik af totdat men mij ruimte gaf; nu onderhandel ik en claim ik mijn eigen ruimte. Zo is bijvoorbeeld ook respect voor hiërarchie er bij mij met de paplepel ingegoten terwijl hier van je verwacht wordt dat je een duidelijke mening hebt, ongeacht wie er tegenover je zit. Dat was in het begin best even wennen.

Hoe gaat ABN AMRO om met culturele diversiteit? Caroline: We hebben al aardig wat stappen gezet, maar hebben nog een weg te gaan. Zo is er onlangs een Taskforce Cultural Diversity opgezet waarin belangrijke sleutelfiguren uit verschillende bedrijfsonderdelen actief meedenken en binnen eigen invloedsfeer handelen om culturele diversiteit binnen onze organisatie te bevorderen. ‘Culturele minderheden en vrouwen vin-

den het over het algemeen moeilijk om zich duidelijk te profileren binnen een dominant witte en mannelijke cultuur. Ze zeggen niet snel: “Kijk, dit heb ik gedaan.” Mannen vinden het makkelijker om succes te claimen en ambities uit te spreken. Je moet als vrouw of als kleurrijke werknemer niet afwachten en denken dat je prestaties vanzelf opgemerkt worden: mijn advies is om steeds weer te laten zien wat je bereikt hebt en waar je naartoe wil.’

Wat doet ABN AMRO aan deze bewustwording bij multiculturele medewerkers? Jamila: ‘Naast reguliere trainingen bieden we ook trainingen waarmee we multiculturele medewerkers bewust maken van culturele patronen die invloed hebben op de wijze waarop ze handelen. Wanneer het effectief werkt en wanneer het belemmerend kan werken in je loopbaan. Daarnaast krijgen ze inzicht in de ongeschreven regels binnen de organisatie en leren ze hier ‘slimmer’ mee om te gaan om hun loopbaan succesvoller te laten verlopen. Ook hebben we het Diversity Network ABN AMRO (DNA). Een netwerk dat bestaat uit ambitieuze professionals en (senior) ma-


ABN AMRO 91

nagers die geloven in de kracht van culturele diversiteit binnen onze organisatie. Naast netwerkbijeenkomsten worden er ook interessante mentoringprogramma’s, leiderschapsprogramma’s en workshops aangeboden. Die kunnen gaan over interculturele communicatie tot ongeschreven regels binnen de organisatie. Caroline: ‘Over die regels wordt niet gesproken, tenminste: niet als je niet tot de incrowd behoort. Wanneer je “one of us” bent krijg je de regels vanzelf mee, of wordt je gaandeweg bijgepraat. Als je de omgangsvormen niet kent maak je fouten en word je niet geïntroduceerd. Het is nodig om dat ongeschreven stuk zichtbaar te maken.

Wat maakt jullie diversiteitsbeleid succesvol? Jamila: We onderscheiden ons duidelijk door onze actieve brede aanpak. Diversiteit is meer dan een vrouwending. We hebben een Diversity & Inclusion team en elk lid heeft zijn expertise op een bepaald gebied. Zo versterken we elkaar en krijgt elke doelgroep de aandacht die het verdient. Daarnaast is het geen HR feestje, maar een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Elk bedrijfsonderdeel heeft zijn eigen diversiteitsdoelstellingen en maakt zijn eigen plan van aanpak om deze te realiseren. Op kwartaalbasis komt de Diversity Board bij elkaar om de voortgang te bespreken. Deze board bestaat uit senior managers uit alle bedrijfsonderdelen en wordt voorgezeten door een RvB lid. We richten ons met ons diversiteitsbeleid enerzijds op diversiteitsbewustzijn in houding en gedrag van het huidige management. En minstens zo belangrijk is het tot actie zetten van de medewerker zelf, als regisseur van zijn of haar eigen loopbaanontwikkeling. Kortom, het diversiteitsbeleid van ABN AMRO werkt 2 kanten op. We vragen iets van managers en van de medewerkers. Caroline: ‘Diversiteit heeft ook een harde, feitelijke kant. Meten is weten! Het begon ooit met de verhouding man-vrouw, die is nu binnen het hele bedrijf fifty-fifty. Toch is het nog steeds zo dat in de hoogste regionen van het bedrijf minder vrouwen werken dan mannen, daar moeten we aan blijven werken. ‘Hetzelfde geldt voor culturele minderheden: we willen de verhoudingen meetbaar en tastbaar maken. Op dit moment moet 20% van de traineeships cultureel divers worden ingevuld. Dat valt niet altijd mee, want het is niet zo dat jongeren in Amsterdam-West massaal roepen dat ze bij ABN AMRO willen gaan werken. We moeten dus zorgen dat we beter in beeld komen bij de multicultureel talent. Daarnaast werken we ook aan de doorstroom van medewerkers met een andere culturele achtergrond. We vragen medewerkers om op vrijwillige basis gegevens over hun culturele achtergrond vast te leggen, zodat we ook hierop kunnen sturen. Jamila: ‘Inmiddels zijn er honderd verschillende culturen werkzaam bij ABN AMRO, dus dat gaat de goede kant op.


92

Naast jouw rol binnen ABN AMRO maak je je ook hard voor de bevordering van culturele diversiteit buiten de bank. Je bent voorzitter van Agora. Kun je daar iets meer over vertellen? Jamila: Agora is een overkoepelend landelijk netwerk van organisaties dat zich inzet voor de bevordering van de in- en doorstroom van multicultureel talent binnen organisaties.’ ABN AMRO, Delta Lloyd, EY, ING, NS, PwC, Post NL en UWV hebben de handen ineen geslagen om meer draagvlak en daadkracht rondom culturele diversiteit binnen organisaties te realiseren. Dit doen we o.a. door actieve kennisdeling, empowerment van multicultureel talent en het actief inzetten van kleurrijke rolmodellen in de breedste zin van het woord. ABN AMRO loopt duidelijk voor met haar diversiteitsbeleid en heeft een voortrekkersrol op dit gebied.

Hoe begon uw carrière als topvrouw? Caroline: ‘Mijn carrière is een combinatie van ambitie, geluk hebben en iemand vinden die in je gelooft. Ik heb de weg naar waar ik nu sta nooit uitgestippeld, maar ik heb wel altijd duidelijk gemaakt waar mijn ambities lagen. Ik heb kinderen, en het combineren van een carrière met het gezinsleven is soms behoorlijk wat gedoe, maar als je het als gezin gezamenlijk aanpakt is het te doen.’

Waar komt uw ambitie vandaan? Caroline: ‘Als ik terugkijk heb ik het altijd al fijn gevonden om zichtbaar te zijn en invloed te hebben. Ik ben lang adviseur geweest van directeuren, vooral mannen, en steeds vaker dacht ik: dat had ik anders gedaan. Ik besloot niet langer vanaf de zijlijn te roepen, maar de daad bij het woord te voegen. Gelukkig kwam ik iemand tegen die in me geloofde en het aandurfde om me aan te stellen als directeur van een staalbedrijf.’

Wat vergt het veroveren van een toppositie nog meer, behalve geluk en ambitie? Caroline: ‘Lef. Ik ben niet snel bang: in het ergste geval mislukt iets, in dat geval stop ik en ga ik iets anders doen. Ik heb van huis uit een stevige basis meegekregen, ik ben me ervan bewust dat veel mensen dat niet hebben, en in die gevallen is het erg belangrijk dat een bedrijf zo’n basis kan scheppen. ‘Fouten maak je aan de lopende band, soms zijn ze klein, soms groot en zichtbaar. Die fouten moet je accepteren, anders kun je geen risico’s nemen. Toen ik directeur werd van een staalbedrijf heb ik geen cursus leidinggeven gedaan; ik ben in het diepe gesprongen. Bij ABN AMRO idem dito: ik had geen enkele ervaring binnen de financiële wereld toen ik hier begon. Als je in dergelijke situaties jezelf niet toestaat om fouten te maken kun je er beter niet aan beginnen. Van de mannen in mijn omgeving heb ik geleerd om mijn misstappen snel los te laten en verder te gaan.’ Caroline: ‘Volgens mij is de essentie van diversiteit het volgende gedicht van Hans Andreus:’

Je bent zo mooi anders dan ik. Natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders. Ik zou je nooit anders dan anders willen.


ABN AMRO 93

Omdat we zeker weten dat verschillen tussen collega’s niet alleen meer, maar ook sterkere ideeën opleveren.”

Ria

Soedhoe

Fouad El Kanfaoui

Werkzaam als hoofd IT Operational CRM bij ABN AMRO. Draagt zorg voor de systemen waarmee medewerkers van ABN Amro dagelijks hun klanten kunnen bedienen. Soedhoe: “Mijn teams, stakeholders, maar ook nationale en internationale leveranciers en vendoren maken mijn werk boeiend. De combinatie vrouw en kleurrijk kom je in de IT-top van Nederlandse bedrijven weinig tegen. Een echt referentiekader heb ik dus niet, maar ik ben er zeker

van dat kleurrijke vrouwen iets toevoegen op de werkvloer. Ik ben een mix van Hindoestaans en Surinaams, met een goede dosis Hollandse nuchterheid en breng daarmee soms een andere kijk op zaken. Kleurrijk zijn maakt je rijker.”

Financieel analist bij ABN AMRO, werkzaam op de Amsterdamse Zuidas. Groeide op in een ambitieus Nederlands-Marokkaans gezin in Rotterdam. Neemt vanuit de jongerenvereniging van de bank deel aan een interbancair bestuur waarbij duurzame samenwerking tussen de jongerenverenigingen van de Nederlands banken centraal staat. El Kanfaoui draagt daarnaast met trots zijn bi-culturaliteit uit vanuit het bestuur van TANS (The Ambitious Net-

working Society). TANS heeft als doel ambitieuze studenten en (young) professionals van Marokkaans-Nederlandse afkomst in contact te brengen met elkaar en met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de politiek, overheid en/ of cultuur. Zijn motto: wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.


94

Palwasha

Joan

Hatim

Adviseur Particulieren bij ABN AMRO. Werd geboren in Afghanistan, kwam zeven jaar geleden naar Nederland. Als kind moest ze vechten om onderwijs te mogen volgen. Ahmadzai was vanaf haar dertiende actief in verschillende vrouwenorganisaties in Pakistan, en gaf later zelf les. Eenmaal in Nederland aangekomen maakte Ahmadzai zich de Nederlandse taal snel eigen en studeerde HBO Bedrijfskunde, Management, Economie en Recht. Na haar afstuderen bood ABN AMRO haar direct een baan aan. Ahmadzai: ‘Als je gelooft dat je iets kunt, dan is er een hoop mogelijk. Ik laat me nooit leiden door beperkingen, maar ga altijd uit van mijn eigen kracht.’ Ahmadzai is getrouwd en heeft twee kinderen.

Was jarenlang “hardcore” ITer bij ABN AMRO, maar is nu verantwoordelijk voor Office en houdt zich bezig met het buitenland als groeimarkt. De Jong: ‘De kansen die we in Nederland - en specifiek binnen ABN AMRO - krijgen zijn niet vanzelfsprekend. Je moet er het maximale uithalen. Ik hou ervan te blijven leren, niet alleen over mijn eigen vakgebied, maar juist over raakvlakken met andere sectoren. We leven in een geglobaliseerde wereld, waarin de technologische middelen in een razend tempo vernuftiger worden. De echte vraag is echter hoe we in verbinding komen en blijven. Uiteindelijk gaat het om mensen die mensen vertrouwen, waar ook ter wereld.’ De Jong woont samen met haar vriendin, dochter en honden in Den Ilp.

Head of Marketing Markets bij ABN AMRO. In die rol is hij steeds op zoek naar zaken die beter kunnen voor klanten voor de bank. Chebti is getrouwd en heeft een zoon. Naast zijn baan en gezin blijft er weinig tijd over, maar voor voetbal wordt tijd gemaakt: Chebti speelt met een team van vrienden in een competitie waar af en toe nog gewonnen kan worden. Chebti: “Wanneer je het beste van iemand verwacht, laat die persoon dat ook zien. Mijn ervaring is dat mensen meer kunnen dan in eerste instantie gedacht wordt, dus waarom zouden we daar dan niet vanuit gaan?”

Ahmadzai

De Jong

Chebti


ABN AMRO 95

Amal Marhreb

Agnies Lobbezoo

Deze lijst is mogelijk gemaakt door:

Werkzaam als directeur relatiemanagement International Private Banking bij ABN AMRO. Marhreb groeide op in Marokko en ging na haar literaire studie in Marokko in Parijs studeren. Ze begon haar carrière bij ABN AMRO in Parijs, waarna ze in verschillende landen werkzaam is geweest voor de bank. Uiteindelijk kwam ze in Amsterdam terecht, waar ze zich van Private Banker opwerkte tot directeur relatiemanagement International Private

Banking. Een mooie rol in een dynamische en internationale omgeving waar ze zich goed staande weet te houden. Marhreb heeft veel plezier in haar werk en dat komt mede door een goede balans tussen werk en privé. Ze probeert haar eigen mensen zoveel mogelijk te ondersteunen in het vinden van zo’n balans, omdat ze gelooft dat je alleen dan het optimale uit jezelf kan halen.

Social Media Manager binnen de Private Banking tak van ABN AMRO. Daarnaast betrokken bij het Culturele Hart van ABN AMRO, een organisatie die de zakelijke dienstverlening en culturele organisaties met elkaar verbindt. Mede-oprichter en voormalig-voorzitter van het Diveristy Network ABN AMRO; een personeelsnetwerk voor iedereen die zich betrokken voelt bij het thema culturele diversiteit. Het netwerk richt zich op het inspireren en verbinden van professionals

en (senior) managers. Lobbezoo: “Toen ik 20 jaar geleden na mijn universitaire studie rechten naar Nederland kwam, kreeg ik via het uitzendbureau een cursus lassen aangeboden. Dit heeft me zo geraakt dat ik ter plekke heb besloten om mijn carrière eigenhandig uit te bouwen. Met de ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan stimuleer ik divers talent om de regie over hun eigen loopbaan te nemen en het beste uit zichzelf te halen.”


Jong talent Talenten onder de 30 jaar

“Hidden talent counts for nothing.�


JONG TALENT 97

DEBROEKRIEM.NL

81 Sentini

82 Lynn

83 Faysal

Oprichter van InMovement, co-auteur van de boeken Entrepreneurship in Context en ZZP Jaarboek 2014/2015, en ambassadrice voor het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Begon ooit op 19-jarige leeftijd haar eigen hiphop-dansschool. Grunberg is momenteel actief als spreker en trainer op het gebied van netwerken, acquisitie en ondernemerschap en internationaal actief als businesscoach. In de afgelopen drie jaar heeft InMovement meer dan 2500 professionals getraind voor bedrijven als Rabobank, Accenture en Delta Lloyd. InMovement werkt voor en met corporaties, als stichtingen, gemeenten en individuele ondernemers.

Lid van de Worldconnectors Stuurgroep en mede-oprichtster van Dr. Monk, een mediabureau dat positieve projecten op het gebied van internationale verbondenheid en duurzaamheid in kaart brengt. Daarnaast bekleedt Zebeda verschillende adviesfuncties op het gebied van duurzaamheid en internationale samenwerking. Eerder werkte ze bij Better Future als adviseur op het gebied van duurzaam leiderschap, sociaal ondernemerschap en innovatie. Ook was ze werkzaam als hoofd communicatie bij True Price en was ze bestuurslid bij de Nacht van de Fooi. Zebeda zit momenteel in de adviescomissie voor SOS Kinderdorpen Nederland en De Groene Zaak en is jurylid voor de Trouw Duurzame 100.

Oprichter en bestuurder van het platform Kleurrijk Ondernemen. Studeert rechten aan de Haagse Hogeschool. Kleurrijk Ondernemen staat voor eenheid in verschil en biedt een platform aan kleurrijke ondernemers. Agnaou heeft gewerkt bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en als ICT-innovator bij het Ministerie van FinanciĂŤn. Ook is hij werkzaam als grafisch ontwerper en is hij servicemedewerker bij de Rechtspraak.

Grunberg

Zebeda

Agnaou


98

De meest succesvolle Amerikaanse investeerder Warren Buffet gaf het volgende in een interview als tip, waar ik het volledig mee eens ben: “De belangrijkste investering die je kunt doen is investeren in jezelf.”- Sentini Grunberg

MICHEL PORRO

84 Boyan Slat

UBERDING.NET

85 Sharon Kovacs

Oprichter en directeur van The Ocean Cleanup. De voormalig luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent ontwikkelde een concept waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereldoceanen opgeruimd kan worden. Boyan Slat startte op de TU Delft een project dat de grootte en de hoeveelheid van plastic deeltjes op de drijvende vuilnisbelten in de oceaan analyseerde. Zijn afstudeerscriptie won verschillende prijzen,

waaronder Beste Technisch Ontwerp 2012 aan de TU Delft. Vorig jaar besloot Slat om te stoppen met zijn studie luchtvaart- en ruimtevaarttechniek om zich volledig op zijn project te richten. Bij TEDxDelft2012 presenteerde hij het concept en door crowdfunding staat de teller inmiddels op 2 miljoen euro aan donaties.

Zangeres van Kovacs, onlangs getekend door Warner Music Duitsland. De uit Eindhoven afkomstige Sharon Kovacs maakt muziek met invloeden uit de soul, jazz en R&B. Ze is geïnspireerd door legendarische namen als Etta James, Dinah Washington en Nina Simone en wordt wel “The Voice of Eindhoven” genoemd. Op 9 mei is haar debuut-EP My Love verschenen met daarop vier nummers. Momenteel werkt Kovacs samen met producer Oscar Holleman (Within Temptation, Krezip)

aan de opnames van haar debuutalbum dat eind van dit jaar moet verschijnen. Kovacs stond dit festivalseizoen o.a. op North Sea Jazz en Lowlands.


FMD

86 Imaan Hammam

Nederlands model van Egyptisch-Marokkaanse afkomst. Haar bijnaam in de modewereld is ‘Cleopatra’. De 17-jarige Hammam deelde de cover van het septembernummer van de Amerikaanse Vogue. Ze komt zelf aan het woord in een artikel over ‘Instagirls’, modellen die actief zijn op Instagram en zo een achterban opbouwen. Hammam heeft momenteel zo’n veertienduizend volgers en dat is veel voor iemand die net een jaar als internationaal

model actief is. In 2013 opende ze de show van Givenchy en liep zij de haute couture show van Jean Paul Gaultier. Andere bekende merken waar Hammam voor heeft gelopen zijn Prada, Balenciaga en Dior. Imaan werd ontdekt op het centraal station van Amsterdam. Ze is het enige donkere Nederlandse topmodel en ook één van de weinige topmodellen die moslim zijn. Ze studeert en loopt ook stage bij modeontwerper Jan Taminiau.


REINIER VAN WILLIGEN

87 Hakim Ziyech

Voetballer bij eredivisieclub FC Twente. Hij tekende in 2014 een vierjarig contract bij FC Twente, dat hem voor ongeveer vier miljoen euro overnam van sc Heerenveen. Ziyech begon bij ASV Dronten en kwam in 2004 in de Voetbalacademie terecht van Heerenveen/Emmen. Hij debuteerde op 2 augustus 2012 voor Heerenveen in de thuiswedstijd in de derde kwalificatieronde voor de UEFA Europa League. In dezelfde maand maakte Ziyech zijn

Eredivisie-debuut. In zowel het eerste als tweede competitieduel van het seizoen 2014/15 was Ziyech trefzeker. Hij werd in augustus 2014 door FC Twente Ziyech per direct over van sc Heerenveen. Twente troefde daarmee onder meer Feyenoord af, dat Ziyech ook een aanbieding deed.


JONG TALENT 101

TIM VAN DORP

CDA

88 Soufyan

89 Karima

90 Don

Eigenaar van kledinglijn BySoufyan. De collectie bestaat voornamelijk uit shirts met teksten als “N°1 cares, but we should”. Door de boodschap op zijn kleding komt Ahaddach op voor oorlogsslachtoffers in landen als Syrie en Palestina. Hij wil niet alleen kleding maken, maar vooral mensen helpen. Hier kwam het “Fashion meets charity”-principe uit voort. Van elk verkocht item gaat er een percentage naar behoeftigen. Zo worden vluchtelingen, weeskinderen, oorlogsslachtoffers en onderdrukte vrouwen geholpen. Ahaddachs bekende statement shirts liggen binnenkort onder andere in Athene in de winkel. Ahaddach hoopt in de toekomst zijn collectie en het liefdadigheidsaspect uit te breiden.

Zangeres, filmmaker, kunstenares, spoken-word artiest en danseres. Mede-oprichter van Cinnamon Wednesdays, een terugkerend multi-disciplinair artistiek evenement. Afgelopen jaar stond El Fillali in het Amsterdamse Concertgebouw op het Arabische festival Souk. Samen met het Amsterdam Andalusisch Orkest stond ze onlangs op verschillende podia met het stuk Nights of Ziryab. Ook was ze te horen in de voorstelling “Oumi & Mijn vader, de expat”. Ze leverde een muzikale bijdrage aan de soundtrack van de onlangs verschenen speelfilm de Infiltrant.

Jurist. Begon na zijn rechtenstudie zijn eigen bedrijf: Anti Incasso. Dit is een incassobureau waar jonge juristen hoge kosten doorbreken. Daarnaast is Ceder werkzaam voor het tijdschrift Pro Vita Humana. Verder is hij hoofd van het mediateam van de Pinkstergemeente Victory Outreach en is hij actief als christelijke dj. Hij sprak zich onlangs uit om de Wet afbreking Zwangerschap aan te passen. In 1978 werd op basis van de toenmalige stand van de medische wetenschap gezegd dat een foetus vanaf 24 weken levensvatbaar is. Voor die grens mag iemand nog een abortus ondergaan, daarna niet meer. Op die grens van 24 weken is het beleid gebaseerd, maar deze grens is volgens Ceder echter nergens schriftelijk vastgelegd.

Ahaddach

El Fillali

Ceder


Farouk el Kodady Director De Baak Business Academy

“Als leider moet je visie combineren met een behoorlijke dosis geduld, waarbij het eigenbelang wijkt voor het algemeen belang. Mensen en bedrijven ondernemend maken op zo’n manier dat ze niet alleen een economische, maar juist ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Dat is mijn missie met de Baak Business Academy. Want Nederland heeft meer dan ooit behoefte aan leiders met visie die nieuwe initiatieven nemen die een positieve werking hebben op werkgelegenheid, duurzaamheid en economie. Wie mij inspireren op mijn missie? Grootheden als Gandhi, Nelson Mandela, Malcom X, Martin Luther King. Natuurlijke leiders met een heldere visie. Als leider anno nu laat ik zien wie ik ben door mijn visie duidelijk te verwoorden, met een behoorlijke dosis geduld, waarbij het eigenbelang wijkt voor het algemeen belang. Hoe eerder mensen begrijpen en weten wie je bent en waarvoor je staat, je kleur bekent, hoe eerder mensen geneigd zijn om achter je te staan. Dat betekent dat je soms minder geliefd bent, maar uiteindelijk waarderen mensen iemand die vecht voor een gezamenlijk doel.”


Anis Boumanjal Mr. A. Boumanjal is een advocaat in hart en nieren. Hij heeft zijn eigen praktijk in Utrecht. Zijn specialisme is met name gelegen in het strafrecht. Hij komt graag op voor de minder weerbare clienten. Hoe groter de uitdaging, des te groter de drang om te presteren. De twee culturen en het Islamitische geloof die hij rijk is, ziet hij geenszins als obstakel, als wel als een verrijking. Hij deelt graag zijn kennis met (net) afgestudeerde juristen en opkomende advocaten van Marokkaanse komaf. Kennis die wordt gedeeld, verminderd immers niet. Woorden als sociaal wenselijk en politiek correct komen niet in zijn vocabulaire voor. Wanneer het belang van client dat vordert, gaat Boumanjal wrijving niet uit de weg. Boumanjal gelooft dan ook oprecht in de quote C.S. Lewis: “the very man who has argued you down, will sometimes be found, years later, to have been influenced by what you said.”

Samira Abbadi Samira haalt graag het beste uit zichzelf en anderen. Als kleindochter van een gastarbeider en oudste dochter van een ondernemer is het haar tweede natuur om grenzen (letterlijk en figuurlijk) te verleggen. Ze studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit In Rotterdam en Arabische Taal en Cultuur aan de UvA. Na een bewogen studententijd (in Libanon en Frankrijk gewoond en maatschappelijk heel actief geweest) is ze haar loopbaan begonnen bij Shell als HR trainee. Sinds 2011 werkt ze als programmamaker bij de Baak waar zij zich bezig houdt met de ‘human side of Enterprise’. Daarnaast is ze als programma adviseur betrokken bij het jaarlijkse Djemaa-el-Fna Festival in Rotterdam. Als spin-off hiervan is ze momenteel een culinair bedrijf (Safrane & Cinnamon, a social entreprise) aan het opzetten.

Amar Rambocus Amar is inventief, pragmatisch en recht-door-zee. Ondanks een sterke eigen mening heeft hij een goed gevoel voor de verschillende, soms tegenstrijdige, belangen in een organisatie. Omdenken is zijn drive om het beste uit zichzelf, zijn omgeving én zijn werk te halen. Het omdenken heeft geleid tot de missie om mensen mee te nemen in deze denkwijze en te laten zien dat het ook anders kan. Denken in termen van kansen en niet van problemen. Dit heeft geresulteerd in het volgen van het Young Executives Program bij de Baak om zijn leiderschapskwaliteiten nog verder te verdiepen en uit te breiden. Het denken in kansen heeft er tevens toe geleid dat hij buiten zijn functie als manager Online bij de Baak twee bedrijven heeft in de ICT consultancy en muziekproductie. Kortom; een energieke persoonlijkheid die letterlijk en figuurlijk nooit stilzit.

De Baak Business Academy is hét epicentrum voor duurzaam, innovatief en ‘down to earth’ ondernemerschap. De Baak Business Academy biedt een uitgebreid opleidingscurriculum op het gebied van bedrijfskunde en ondernemerschap voor leiders en ondernemers die de volgende stap in hun carrière willen zetten: www.debaak.nl/BBA

12/10/14 19:55


Bedrijfsleven


BEDRIJFSLEVEN 105

Er zijn geen zekerheden in het leven. De enige garantie die we hebben ligt in onszelf. We kunnen onze talenten en vaardigheden inzetten om onze dromen en passie te volgen.� - Janette Sybrandy

ELLA TILGENKAMP

91 Souad El Markhous

92 Janette Sybrandy

Directeur van bouwbedrijf de Combi in Amsterdam, waar ze ooit begon als schoonmaakster. El Markhous ging na aankomst in Nederland aan de slag als schoonmaakster bij het bouwbedrijf, waar zij in contact raakte met directeur Joop Appelman. Appelman hielp haar vervolgens, zo stuurde hij haar naar taallessen en na enige tijd kon El Markhous aan de slag als telefoniste van het bouwbedrijf. Binnen de kortste keren sprak

Souad vloeiend Nederlands. In het geheim begint ze verschillende studies en behaalt ze haar MBA-diploma, waarna ze hoofd van de afdeling administratie wordt. Wanneer het bedrijf failliet dreigt te gaan draait ze dubbele diensten en ging tot diep in de nacht door met werken. Na een hoop ellende heeft Souad het bedrijf kunnen redden en werd ze mededirecteur.

Oprichter van ZakenvrouwenTV, bedrijfskundig adviseur, spreker, trainer en eigenaar van CarusConsultancy. ZakenvrouwenTV is een online tvstation en digitaal platform voor en door ondernemende zakenvrouwen, dat zich richt op vrouwelijke ondernemers. Daarnaast is Sybrandy auteur van het boek Hoe word ik een PowerVrouw. Het boek is geschreven voor ambitieuze vrouwen die hun kracht willen inzetten op een gedreven, creatieve, energieke en onder-

nemende wijze. Sybrandy studeerde bedrijfskunde en heeft jarenlang werkervaring in diverse managementfuncties in de hospitalitybranche en in het onderwijs. Als adviseur, coach en trainer begeleidt ze sinds 2003 ondernemingen van uiteenlopende aard en omvang. Haar missie is om ondernemingen, ondernemers, managers, medewerkers en freelancers te helpen hun plannen en doelstellingen vanuit eigen kracht te realiseren.


106

93 Mounia

94 Mohamed 95 Ila

Advocaat en fiscalist bij Baker & McKenzie, het grootste advocatenkantoor ter wereld. Haar voornaamste taak is het adviseren van bedrijven die investeringsstructuren willen opzetten in/via Europa. Daarnaast werkt ze regelmatig mee aan internationale fusies en overnames van grote bedrijven. Ben Abdallah draagt diversiteit binnen de internationale advocatuur een warm hart toe. De meeste van haar clienten komen uit de Verenigde Staten, daarom verhuisde ze samen met haar gezin in 2008 naar Chicago en later naar New York. Mounia heeft in 2013 met haar werkzaamheden de eerste AmCham United Young Professionals Award gewonnen, namens The American Chamber of Commerce in the Netherlands.

Adjunct-directeur bedrijfsvoering van politie Haaglanden. Ook werkzaam als Managing Consultant van zijn eigen adviesbureau. In het verleden was El Achkar werkzaam bij TNT Post, waar hij de functie van Change Manager Diversity & Inclusie vervulde. Vanuit deze rol heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de pionierspositie van TNT in Nederland op het gebied van culturele diversiteit. Sinds 2006 is hij lid van de ledenraad van de Rabobank Den Haag. El Achkar is actief betrokken geweest bij talloze maatschappelijke organisaties en initiatieven. Zo is hij oprichter en ex-voorzitter van stichting Towards A New Start, waar hij overigens nog actief is als lid van de adviesraad.

Ben Abdallah

El Achkar

AI

Kasem

Directievoorzitter bij Van de Bunt adviseurs. Kasem was de eerste student bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en adviseert bedrijven en instellingen over beleid en strategie. Van de Bunt is opgericht in 1933 en is daarmee het oudste nog zelfstandig opererende adviesbureau in Nederland. Naast Van de Bunt heeft Kasem een aantal nevenfuncties en commissariaten, onder meer bij het Wereld Natuur Fonds (WNF), het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK), de Mondriaan Onderwijs Groep en de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP). Daarnaast is hij ook voorzitter bij Amnesty International.


BEDRIJFSLEVEN 107

Ik denk dat er hooguit tien mensen in mijn plan geloofden. De rest dacht dat het makkelijke consultant praat was, of geloofde er niet in omdat eerdere pogingen tot transformatie op niets waren uitgelopen.” - Hans Ouwendijk Oprichter en directeur van MeerBusiness. Initiatiefnemer van de Amsterdam Business Award, Amsterdam Culture Award en de Amsterdam International Business Award. Heeft inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in business en IT als manager, consultant, directeur, CIO en ondernemer. Hij werkte voor diverse banken en verzekeraars, waarMONIQUE KOOIJMANS onder VGZ, Allianz, ING en De Lage Landen. Ook adviVan Zantvliet Rozemeijer seerde hij bij KLM, Brocacef,

Shell en Kvaerner en leidde diverse verandertrajecten als interim-manager bij onder andere het UWV, CWI, ASML en de Kamer van Koophandel. Van Zantvliet Rozemeijer publiceert in vakbladen als CIO Magazine en Telecom Update en spreekt op seminars en bijeenkomsten. In 2005 was hij genomineerd voor CIO of the year.

Commercieel directeur van VERA Community. Sinds 2005 ondernemer, investeert in bedrijven met een sterk businessmodel en een sociaal doel. Tümer begon haar carrière als programmamaker bij NOS radio en ontwikkelaar van projecten ter ondersteuning van participatie van vrouwen en allochtonen in de jaren ‘80. Tümer was directeur van De Vrouwenvakschool in Amsterdam, directeur Sales en Projecten voor centraal Europa voor DHV, en partner bij KPMG

Consulting. Ze was ook lid van de onderzoekscommissie Vuurwerkramp Enschede en lid van commissie PAVEM, samen met Prinses Máxima.

96 Dimitri

KIMKIMDIR

97 Yasemin Tümer


108

Internationaal ondernemen is helemaal niet zo spannend als mensen van tevoren denken. Je moet het gewoon doen, je kunt altijd nog beslissen dat het niks voor je is.” - Heleen van Oord

98 Hans

Ouwendijk

99 Atom Zhou

CEO van de Vlisco Group. Na zijn studie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam maakte Ouwendijk carrière binnen de modewereld bij Laura Ashley en vervolgens bij Mexx. Bij zowel Laura Ashley als Mexx vormde verandermanagement de rode draad van zijn werkzaamheden. Inmiddels is de Vlisco Group uitgegroeid tot een onderneming met meer dan 2700 werknemers en werpt het strategisch plan van Ouwendijk zijn vruchten af. Het

Nederlandse bedrijf Vlisco is marktleider in Afrika. Met een omzet van 270 miljoen euro domineren zij de markt in onder meer Ivoorkust, Nigeria, Togo, Benin, Ghana en Congo. Al sinds eind 19de eeuw exporteren zij stoffen met waxprints die ondertussen als Afrikaans cultuurgoed gezien worden. Hans was in 2013 geselecteerd als een van de drie finalisten van de ’Entrepreneur of the Year’ award van EY.

Uitgever van de China Times, oprichter van GSM-Shop en oprichter van Asian Business Court. Het Asian Business Court is een initiatief van ABC Holland BV in Den Haag, waarvan Zhou oprichter is. Als ondernemer heeft Zhou zijn sporen verdiend met de oprichting van de landelijke telecomketen GSM-Shop en de Chinese krant China Times. Samen met Marcel Schaareman is Zhou ook oprichter van telecomprovider 88 Mobile. Naast zijn succes met de GSM-Shop

en China Times is hij met het project Asian Business Court actief in de vastgoedbranche. Daarbij wordt hij gesteund door de gemeente Den Haag, Westholland Foreign Investment Agency en een projectteam van ervaren adviseurs en projectleiders. Als voorzitter van stichting De Chinese Brug in Den Haag wil Zhou iets terugdoen voor de samenleving. Deze welzijnsorganisatie zet zich onder meer in voor mensen van Chinese afkomst die extra hulp kunnen gebruiken.


SPROUT

100 Heleen Van Oord

Oprichter van DQ&A Media Group en winnares Prix Veuve Clicquot Zakenvrouw van het jaar 2013. Daarnaast is ze medeoprichtster en partner bij investeringsmaatschappij Peak Capital. Van Oord was betrokken bij de oprichting van de Leading Online Entrepreneur of the Year Awards (LOEY) en Online Tuesday, het event voor de online industrie in Nederland. Verder is ze investeerder in het eVA Africa fund en Hummingbird Ventures en lid van de

Raad van Commissarissen van Catawiki. Ze is ook lid van de Raad van Commissarissen van de Efteling. Daarnaast is Heleen voor Rockstart en StartUp Bootcamp actief als mentor voor ondernemers. Van Oord begon in 1998 bij het mediabureau AdValue. In 2001 richtte ze DQ&A op en later startte ze Peak Capital, een investeringsmaatschappij die zich op jonge bedrijven in de internetsector richt.


110

Marcel van Loo, Country Managing Partner Netherlands EY


BEDRIJFSLEVEN 111

“Een cultuurverandering is als het lopen van een marathon: het vergt doorzettingsvermogen” ‘Diversiteit is geen hype of sociaal gewenst gedrag: ik heb voor EY op verschillende plekken op de wereld gewerkt en werk nog steeds veel in internationale teams, en het valt me op dat mensen met andere achtergronden andere inzichten meebrengen. Je kunt alleen samenwerken wanneer je geen vooroordelen hebt over de collega tegenover je. Plus: gevarieerde teams zijn nog leuk ook.

PETER VAN BREUKELEN

Diversiteit levert uiteindelijk ook zakelijk resultaat op. Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat bedrijven met divers samengestelde teams die niet restrictief worden geleid beter presteren dan bedrijven met meer homogene teams. Een concreet voorbeeld: het afgelopen jaar hebben wij binnen onze organisatie 22.000 controleopdrachten geanalyseerd. Wat bleek: diverse teams behalen een beter financieel rendement, én leveren betere kwaliteit. ‘Simpel gezegd is EY erop gericht om teams samen te stellen die zo

goed mogelijk werk leveren. Diverse elementen zijn van belang bij het creëren van deze teams, maar de basis is het hebben van een inclusieve cultuur, waarin de verschillende kwaliteiten van mensen worden herkend, gewaardeerd en op effectieve wijze worden ingezet. ‘EY staat bekend om haar open cultuur waarin een ieder welkom is om zijn/haar gedachten uit te spreken. De algemene overtuiging leefde dan ook dat we objectief en eerlijk werd beoordeeld en bevorderd. De cijfers lieten echter zien dat de beoordeling en be-


112

loning van vrouwen gemiddeld lager waren dan die van mannen en ook de doorstroom van vrouwen naar management posities was lager, ongeacht carrièrewensen van deze groep. We zijn daarom in 2005 gestart met een female leadership programma, en in 2010 zijn we daarnaast een soortgelijk programma begonnen voor allochtoon talent. ‘Bij de start van ons female leadership programma dachten we nog dat het iets van tijdelijke aard zou zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. Zodra de aandacht even verslapt, vervallen we weer in oude gewoontes. Een van die onderbewuste gewoontes is dat we de voorkeur geven aan mensen die op ons lijken en bijvoorbeeld aan een leider denken als een blanke man (ongeacht of we nu man of vrouw zijn of zelf blank of nietblank zijn). ‘De eerste stap in cultuurverandering is bewustwording. Iedereen moeten beseffen dat een goed begrip van de verschillen tussen zichzelf, anderen en de culturele dynamiek fundamenteel is voor succesvol zakendoen. Daarnaast heb ik het als heel waardevol ervaren dat ik bewust werd gemaakt van het feit dat iedereen, dus ook ik, onbewuste vooroordelen heeft die het handelen beïnvloeden. Een workshop op het gebied van multicultureel meesterschap heeft mij inzicht gegeven in waarom mensen uit een bepaalde cultuur veelal zus of zo denken en/of handelen. Dit alles helpt om een betere “inclusive leader” te worden. ‘Op dit moment is 50% van onze HBO/ WO-instroom vrouw en heeft iets meer dan 25% van de HBO/WO-instromers een niet-westerse allochtone achtergrond. Ook in de doorstroom maken we progressie, zo

is het percentage vrouwelijke partners van 3% in 2003 gestegen naar 13% in 2014 en ook in de doorstroom van allochtoon talent zien wij een verbetering. Dus progressie is er, maar het gaat mij niet snel genoeg. ‘Als accountants- en advieskantoor zijn onze mensen onze belangrijkste waarde. Onze partners en managers worden beoordeeld op hun sociale vaardigheden en diversiteit is daar een belangrijk onderdeel van. Daarnaast is iedere medewerker verantwoordelijk voor zijn of haar eigen ontwikkeling en groei. Het is dus ook aan hen om eventuele struikelblokken aan de kaak te stellen, zodat EY daarvan op de hoogte is en actie kan ondernemen waar nodig. ‘Diversiteit vergt doorzettingsvermogen, en het is belangrijk dat men aan de top het goede voorbeeld geeft. Op dit moment zijn 3 van 10 leden van de Raad van Bestuur vrouw. Concrete targets zijn ook een must: zonder doelstellingen blijft diversiteit hangen in een hoop goede bedoelingen en blijft iedereen elkaar aankijken zonder dat er actie wordt ondernomen. Door doelen te stellen wordt iedereen betrokken, en groeit de diversiteit bij ons sneller dan bij andere bedrijven. Uiteindelijk zijn de lasten van dit beleid nihil ten opzichte van de baten: we zien dat het aantal vrouwelijke en allochtone talenten dat doorstroomt naar een leidinggevende positie sterk toeneemt. Dat leidt uiteindelijk tot een betere organisatie. ‘Het blijft een uitdaging om mensen bewust te houden van hun verantwoordelijkheid: iedereen draagt bij aan de bedrijfscultuur. In het ideale geval is diversiteit zo in onze organisatie verankerd dat het compleet vanzelfsprekend is, maar zover zijn we nog niet.’


JE VINDT BANKIERS TE VEEL OP ELKAAR LIJKEN? VERTEL Kom in gesprek op werkenbijabnamro.nl Eigenzinnige meningen. Nieuwe ideeĂŤn. We zijn benieuwd wat jij kunt toevoegen als professional bij ABN AMRO. Laten we kennismaken.

DE BANK ANNO NU