Page 1

Weekblad nr. 42 • degouda.nl

pagina 18 U zoekt een accountant?

NZINE APK BE

oor € 25,- v 5 € 1 ,-

IESEL APK D

Wij brengen uw onderneming in balans 0182-507075 www.york-accountants.nl

oor € 35,- v 5 € 2 ,www.degarage.nu

TIP


Finesse Bodyline Clinic, al 9 jaar voorgoed van uw vetrolletjes af! Finesse Bodyline Clinic maakt zijn reputatie als toonaangevende cosmetische kliniek in Europa helemaal waar met de aanschaf van de vierde generatie UltraShape, de UltraShape Power. Een wereldprimeur! “Wij krijgen steeds meer werkbezoeken van plastisch chirurgen uit heel Europa, die meer willen weten over onze behandelmethodes,” vertelt Cor Kok, de eigenaar van Finesse Bodyline Clinic. “Het besef groeit dat liposucties eigenlijk achterhaald zijn en men zoekt alternatieven. Vijftig procent van de liposucties geeft complicaties, zoals littekens, onregelmatigheden, bloedingen en gevoelloosheid. Bij onze UltraShapebehandelingen worden vetcellen vergruisd door middel van ultrasone geluidspulsen, vergelijk het met het vergruizen van nierstenen. Er komt geen operatie aan te pas. Het is veilig, pijnloos, heeft geen bijwerkingen en het is blijvend. Wat vergruisd is, komt niet meer terug, want je maakt maar tot je achttiende vetcellen aan.”

zijn een medische kliniek, onze behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd door BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Bovendien werken we met onvergelijkbare apparatuur! Deze beschikken over het MDD-certi caat (Medical Device Directive). Dit houdt in dat onze apparatuur voldoet aan de eisen voor medische toepassingen. Het is tenslotte wel je lichaam waar je iets aan laat doen.” In januari is op de IMCAS-beurs in Parijs de vierde generatie UltraShape, de UltraShape Power, of cieel aan ons overgedragen. Daarmee hebben wij een wereldprimeur! Een behoorlijke investering, we kochten er twee.”

Gezichtsbehandelingen

Eveneens vernieuwd is de zogenaamde Ultherapie bij Finesse. “Ultherapie werkt ook met ultrasound en gebruiken we voor gezichtsbehandelingen. Ultherapie stimuleert het lichaam om lichaamseigen collageen aan te maken, waardoor de huid voller en strakker wordt en dunne lijntjes verminderen. Diepe rimpels verdwijnen er niet mee”, zegt Cor eerlijk, “na een maand of zes tot negen zie je het effect. Maar dan krijg je geheid opmerkingen als ‘wat zie je er goed uit, ben je op vakantie geweest?’. Groot voordeel is dat je na een behandeling gewoon weer aan het werk kunt, er zijn geen bijwerkingen.”

Cellulite

“De nieuwe UltraShape Power is geavanceerder en werkt met sterkere, nog effectievere pulsen”, vertelt Cor. “Het stimuleren van de afvoer van het ‘soepje’ van vrijgekomen vetten, dat in het lichaam ontstaat na het vergruizen van de vetcellen, doen wij nu met de nieuwe VelaShape 3, een apparaat dat werkt met radiofrequente energie. Deze werkt tien keer effectiever en er is een ander groot voordeel: we kunnen er ook cellulitebehandelingen mee doen en de zogenaamde kip lets bij de bovenarmen mee aanpakken.”

Totaalconcept

Ongeveer een derde van de clientèle bij Finesse is man. Zij komen meestal om zich te laten behandelen voor mannelijke borstvorming en love handles. Een groot deel van de clientèle heeft overigens een vrij normaal postuur.

Cor: “Juist mensen die door sporten en goed eten werken aan hun lichaam, zijn kritisch en storen zich aan hardnekkige love handles, vetophopingen rond de bh-bandjes of een buikje dat maar niet weggaat. Bij deze mensen bereiken we vaak spectaculaire resultaten, omdat ze aan het totaalplaatje werken. Een behandeling duurt bij ons twee tot drie uur, dus we hebben de tijd om heel veel uit te leggen over de stofwisseling. Dat gaat niet alleen over eten. Hormonen, beweging, de vochtbalans en de darm- en leverfunctie spelen ook een belangrijke rol. Er bestaat geen dieet dat voor iedereen werkt! Mensen die met onze adviezen gezonder gaan eten, of van hun suikerverslaving afkomen gaan zich weer t voelen, hebben meer weerstand, hun huid wordt mooier, ze zijn alerter en natuurlijk komt het hun lichaamscontouren ten goede. Wij beperken ons niet alleen tot pulsen schieten. Het totaalconcept van behandelen en adviseren, daar zijn we ijzersterk in en dat maakt Finesse uniek. Het is geweldig om te zien dat sommige mensen een compleet ander leven krijgen!”

geen herstelperiode geen littekens geen operatie geen injecties discreet mooi resultaat veilig en blijvend

Wereldprimeur UltraShape Power

Cor is blij dat er strengere wetgeving komt met betrekking tot Energy Based Devices, zoals laser-, licht- en ultrasone behandelingen. Voortaan worden deze gezien als medische behandelingen. Cor: “Diverse schoonheidsspecialisten proberen steeds dichter tegen de medische wereld aan te kruipen en doen allerlei behandelingen, maar missen diagnostiek en medische kennis. Wij

MOOI ZONDER SNIJDEN

Bron: UIT Magazine Eveline Steenaart

VEILIG

BLIJVEND VERJONGEND

Pompmolenlaan 19A 3447 GK Woerden 0348-409199 info@ nessebodylineclinic.nll www. nessebodylineclinic.nll


inhoud

n o t a r i s k a n t o o r t ronsseweg 551 2803 zk gouda tel.: (0182) 555 888 fax: (0182) 555 877

weeknummer 42

e-mail: info@notarisgouda.nl internet: www.notarisgouda.nl t

08

Terugblik op een vrolijke Zotte Zaterdag

15

Vacatures

17

Goudse Waarden opent locatie De Gouwe

22

Boerin op sokken: De pot verwijt de ketel...

25

Mijn Waarden

33

Mijn Fietsroute: Kinderdijk

Lezersactie Margriet Winter Festival

auto-rijschool schipholservice

taxi-bedrijf groepsvervoer

van Staverenstraat 39b 2811 TL Reeuwijk

tel. (0182) 39 23 00 fax (0182) 39 53 66

www.startax.nl

31

Column Beatrijs Lubbers

Het adres voor een probleemloos dak

Tante Ien Mijn ouders waren import in het dorp waar ik geboren en opgegroeid ben. Nadeel daarvan was voor mij dat ik geen familie op het dorp had. Mijn grootouders, ooms, tantes en mijn neef zag ik alleen in de vakanties, op verjaardagen en met feestdagen. Gezellig, maar veel te weinig naar mijn smaak. Maar daar had ik wel een oplossing voor gevonden. Ik had tante Ien. Oom Wim en tante Ien waren vrienden van mijn ouders, die nog geen kinderen hadden toen ik klein was. Dus ging ik gezellig op mijn step ’s middags op bezoek bij mijn zegtante. Heerlijk, alle aandacht voor mij alleen. Als zij haar middagdutje ging doen, kroop ik gezellig bij haar onder de wol. Mijn bezoekjes werden wat minder toen ik naar de kleuterschool ging en hielden in deze vorm op toen ik

naar de lagere school ging, ook al omdat tante Ien en Wim toen zelf kinderen kregen.

Voor kinderen is het heerlijk als ze ook bij andere volwassenen terecht kunnen Voor een kind kan het heerlijk zijn als er naast je ouders ook andere volwassenen zijn bij wie je onvoorwaardelijk terecht kunt. Waar je je verhaal kunt doen en waar je even in je eentje alle aandacht krijgt. Thuis zijn er je broers en zussen met wie je de schaarse aandacht

06 - 16 56 84 63 | Stolwijk www.bkdakbedekkingen.nl

moet delen. Nog voor mijn vierde ging ik er in mijn eentje al op uit op mijn eigen step. Dat is nu ondenkbaar. Maar er zijn wel tantes beschikbaar voor kinderen die wat extra aandacht goed kunnen gebruiken. Steunouders noem je die tegenwoordig. De sociale teams koppelen vraag en aanbod aan elkaar. Kijk eens om je heen. Ken je kinderen die wel een steuntje kunnen gebruiken? Van ouders die hun stinkende best doen, maar zelf het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Bespreek het eens met die ouders, of ze er niet een peettante voor de kinderen bij willen hebben. Ze kunnen zich melden bij een van de sociale teams. Ik gun ieder kind zijn eigen tante Ien.

Autoservice D&d APK, reparatie & onderhoud alle merken diagnose-specialist d.m.v. snap-on uitlees apparatuur schadereparatie en afhandeling aantrekkelijk uurtarief verkoop occasions verkoop nieuwe auto’s zoekopdrachten voor occasions

* ALL IN APK €25,*vraag naar de voorwaarden Kampenringweg 15 2803 PE Gouda | T. (0182) 531 900

www.autoservicedend.nl ‘like’ ons op facebook


www.BTRreizen.nl

BTR REIZEN

055 - 5059500

Ruime keuze aan betaalbare vakantiereizen Een greep uit onze Kerst– en Nieuwsjaarsreizen 4 of 5 dg. All Inclusive Kerst autoreis Hotel Witteveen / Drenthe va. € 207,- p.p. 5 dg. All Inclusive Kerst autoreis Hotel ’t Trefpunt Made / Brabant € 387,- p.p. All Inclusive Kerst of Oud & Nieuw Autoreis De Bonte Wever al va. € 239,- p.p. Kerstbus excursie vakantie 5 dagen Duitse Westerwald van 23 tot 27 dec. voor € 395,- p.p. Kerst Rijncruise uit R’dam 7 dagen met Amadeus Silver ***** van 21 tot 27 dec. vanaf € 798,- p.p. 4 of 5 dg. Duitse Kerstmarkencruises met Switzerland II **** va. € 249,- p.p. 4 dg. Kerstshopping België cruises met Serenity **** va. € 398,- p.p. Kerstcruises Donau Melody 8 dg. met Swiss Savor ****** van 22 tot 29 dec. va. € 1.098,- p.p.

055 - 5059500

ereizen Voor alle vakanti ingen ied nb aa laatste en gratis folders l of Mail - Reserveren: Be

WWW.BTRREIZEN.NL

P(l)ak je voordeel

Herdacht worden zoals u bent

bij Natuurwinkel Gouda

Tot 30 oktober kun je jouw favoriete producten van Natufood, Allos, Molenaartje en De Rit met 25% korting* kopen. Haal het stickervel op in de winkel en plakken maar!

Geen mens is hetzelfde. Dat beseffen wij als geen ander. Daarom gaan wij uiterst secuur om met al uw wensen. Zo geven we de gewenste kleur aan uw uitvaart en wordt u herdacht zoals u bent.

25%

op

25%

op

25%

op

Voor informatie 0800 - 288 22 55

25%

op

Melding van overlijden 0800 - 345 67 89 24 uur per dag bereikbaar

onderdeel van

CVU Uitvaartzorg: Gouda e.o.

* Niet in combinatie met andere acties. Deze actie is geldig tot 30 oktober 2016 en zolang de voorraad strekt.

Natuurwinkel Gouda Lange Groenendaal 99 2801 LS Gouda 0182 - 513 260 www.natuurwinkel.nl

onderdeel van

WWW.CVU.NL /natuurwinkelgouda

Openingstijden Ma t/m wo: 08.30 - 18.00 Do-vr: 08.30 - 19.00 Za: 08.30 - 18.00 Zo: gesloten


Gouda.actueel 5

Corrie Verwaal vertrekt bij Filmhuis Gouda Corrie Verwaal (65) neemt per 1 mei 2017 afscheid als directeur van Filmhuis Gouda, zij heeft dan bijna achttien jaar leiding gegeven aan het Filmhuis.

Onder haar leiding heeft het Filmhuis zich ontwikkeld tot een professioneel en bloeiend filmtheater met twee vaste krachten en ruim zeventig vrijwilligers.

Aantal bezoekers van 10.000 naar bijna 30.000 per jaar Het aantal bezoekers is sinds de aanstelling van Corrie gegroeid van 10.000 naar bijna 30.000 per jaar. Het aantal donateurs is in deze periode gestegen van 600 tot 2300 donateurs. Het Filmhuis profileert zich niet alleen door vertoning van kwaliteitsfilms; de laatste jaren worden er ook

regelmatig filmcursussen en inleidingen over films gegeven. Niet alleen filmliefhebbers maar ook scholen en maatschappelijke instellingen uit Gouda en de regio

weten sinds de komst van Corrie steeds beter de weg te vinden naar het Filmhuis. Jaarlijkse hoogtepunten zijn onder meer het Cinekid jeugdfilmfestival

in de herfstvakantie en het Architectuurfilmfestival, waar Corrie nadrukkelijk haar stempel op heeft gedrukt.

nodig hadden dan de landelijke responsetijd. Gouda doet het beter dan omliggende gemeenten. Opmerkelijk is dat gemeente Bodegraven-Reeuwijk een te laatpercentage heeft van tien procent. Zoetermeer scoort acht procent

en in Rotterdam en Waddinxveen zijn zes procent van de ritten per jaar te laat. Volgens de landelijke norm mag maximaal vijf procent van de ritten per jaar te laat zijn.

Goudse ambulances doen het goed Van de 2368 ritten voor medische noodhulp in 2015 waren Goudse ambulances maar liefst 2300 keer op tijd. Dit blijkt uit een onderzoek dat RTL Nieuws deed naar de aanrijtijden van ambulances in verschillende

Nederlandse gemeenten. Slechts 68 keer hadden ambulances langer dan vijftien minuten nodig om op locatie te komen. Dit betekent dat ambulances in Gouda in drie procent van de gevallen langer

Onderzoek onterechte korting huishoudelijke hulp De Goudse adviesraad voor mensen met een beperking (GAB) is blij dat de gemeente Gouda de uitspraak van de rechter serieus neemt en onderzoekt of korting op huishoudelijke hulp aan WmocliĂŤnten terecht is. Als dat niet zo is, past de gemeente Gouda de normen voor de huishoudelijke

hulp aan. In juli heeft de GAB een oproep gedaan aan mensen die een verlaging van de uren huishoudelijke hulp hadden gekregen van de gemeente. De adviesraad riep mensen op om een verzoek in te dienen bij de gemeente om die verlaging ongedaan te maken. Dit omdat de

Iedere werkdag tussen 17.00 - 18.00 uur Gouda Actueel! op GoudaFM.nl (99Mhz)

verlaging van de uren gebaseerd was op onjuiste normen. Dit baseerde de GAB op een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Sinds die tijd is er veel gebeurd naar aanleiding van deze rechterlijke uitspraak. Zo heeft de FNV een onderzoek gedaan naar het beleid van

390 gemeenten. Hieruit bleek dat ruim driekwart van de gemeenten niet de huishoudelijke hulp aan Wmo-cliĂŤnten biedt zoals dat volgens de wet zou moeten. Ook de verlaging van de normen door de gemeente Gouda zou volgens de FNV waarschijnlijk niet mogen.

Elke vrijdag om 19.15 uur De Week van Gouda op GoudaTV.nl (kanaal63)


Wi n ke l c e nt r u m B l o e m e n d a a l - G o u d a

De HOOFDPRIJS is

bij ons gevallen!

â‚Ź 1.000.000 Op een 1/5 lot, dus â‚Ź 200.000 belastingvrij!

Bent u de volgende?

Ter ere van deze gewonnen prijs is het 21 oktober groot feest in onze winkel! Als enige in Nederland Limo Service voor prijswinnaars!

w w w. p r i m e ra g i l d e n b u rg h . n l


Gouda.politiek 7 Deze weken leggen we de partijen de vraag voor: wat moet er in de komende twee jaar vooral gebeuren en gaat dat lukken met de nieuwe zakencoalitie aan het roer? Deze week het woord aan GroenLinks.

Geen containeroverslag op het Sluiseiland Michel Klijmij

TE BELA EN

GB G

G OUD A

N GE N

GEM E

Groen Links

Gelukkig is er weer een college. Na drie maanden stilstand wordt de stad weer bestuurd. Het is te hopen dat we op tijd zijn om belangrijke dossiers als afval scheiden loont, armoedebeleid, mobiliteit en regionale samenwerking goed op te pakken. GroenLinks heeft zich in de zomer volop ingezet om snel weer een volwaardig college te hebben. Uitgangspunt vormden daarbij de drie speerpunten van GroenLinks Gouda: een sociale, duurzame en tolerante stad. Dus niet ineens gaan bezuinigen op armoedebeleid of sociale woningbouw, niet beknibbelen op duurzaamheid, en niet vergeten dat we hier met 72.000 kleurrijke en eigenzinnige bewoners zijn die met plezier in Gouda willen wonen. Nu is er een brede, kleurrijke coalitie die zich nog meer gaat inzetten voor de menselijke maat in de zorg, duurzaamheid en een veiligere stad voor de fiets. Een actieprogramma met een herkenbare GroenLinks-signatuur, en daarom steunen wij die ook van harte. Sluiseiland

Een onderwerp dat niet in het actieprogramma staat, is het Sluiseiland. De provincie onderzoekt de mogelijkheid om hier een containeroverslag mogelijk te maken. Op zich goed nieuws zou je zeggen: binnenvaart is, na de trein, een van de meest duurzame vervoermiddelen. Voor het milieu zou het winst

betekenen, en daarom is GroenLinks ook voorstander van transport over water. Helaas is de situatie op het Sluiseiland moeilijk. Met de komst van de Zuidwestelijke Randweg is het Sluiseiland op de schop gegaan. In het bestemmingsplan dat daarvoor werd vastgesteld, werd als uitgangspunt genoemd: ‘Het nieuwe Sluiseiland moet een recreatief toegankelijk eiland worden met openbare oevers in een parkachtige sfeer welke ligt verankerd in een infrastructureel netwerk van vaar-, autowegen en langzaam verkeerroutes. Het Sluiseiland heeft daarin raakvlakken met de ontwikkeling van de nieuwe wijk Westergouwe in de directe omgeving. Het Sluiseiland vormt straks de schakel tussen dit uitbreidingsgebied en de bestaande stad.’ De buurt was blij en dacht al enthousiast na over recreatieve mogelijkheden. Een containeroverslag is een streep door die ideeën. Niet langer is het Sluiseiland een recreatief toegankelijk eiland, maar een door infrastructuur doorsneden havengebied, met de speeltuin ingeklemd tussen de wegen en containers. Een containeroverslag zal de verkeersdruk ter plekke ook laten toenemen. Dat heeft negatieve gevolgen voor iedereen. Het verkeer van en naar Westergouwe

heeft hinder van de toename van vrachtverkeer ter plekke. In die zin is de containeroverslag een verplaatsing van verkeer van Rotterdam naar Gouda. De wegen eromheen worden drukker, ook in Korte Akkeren. En die wijk zit al ingeklemd tussen industrie en wegen, waardoor de leefbaarheid daar meer onder druk staat dan in welke wijk in Gouda ook. Wat GroenLinks betreft is het mogelijk maken van een containeroverslag op het Sluiseiland een schending van de belofte aan Korte Akkeren voor groen en recreatie om de wijk. Het zorgt voor meer vrachtverkeer op een plek waar we juist toe moeten naar minder verkeer. Het comfort voor langzaam verkeer wordt daarmee ook minder. Vanuit het wijkteam zijn alternatieven gekomen. Die zijn misschien economisch minder aantrekkelijk, maar sluiten wel beter aan bij de kwaliteit van de stad. Voor ons gaat de kwaliteit van leven boven de economie. Het sluiseiland is niet de enige en niet de beste plek om Goudse bedrijven te helpen. Wij kiezen dus nu niet en nooit niet voor een containeroverslag op het Sluiseiland die het woongenot van mensen in Korte Akkeren verstoort.

#raad0182 Praat mee via twitter!


Gouda.terugblik 8

Terugblik op een vrolijke Zotte Zaterdag Hoe was het leven in Gouda in de middeleeuwen? Dat werd zaterdag 15 oktober tijdens Zotte Zaterdag helemaal duidelijk. Een terugblik in beeld op een vrolijk middeleeuws evenement.

Foto Mart Geurts

HOOGTSTE INKOOP OUD GOUD EN ZILVER

U kunt vrijblijvend een afspraak maken. Bodegraven Mondzorg is benieuwd wat ze voor u kunnen betekenen. Vrije Nesse 24 2411 GP BODEGRAVEN Tel. (0172) 611 799

Uit eigen fabrikaat, voor elk budget Vrijblijvend advies Mondhygiëne behandelingen Volledige gebitsprotheses Repara es opv llen Klikgebit

v0WWOste dagkoers vEerlijk, discreet en veilig eili eilig v)TRIIZMMn vertrouwd adres vZonder afspraak vVrijblijvende taxatie v,Qrect contant geld v=_M`XMZ\QVOW]LbISMV

van eenvoudig tot exclusief of luxe…

P!!! LETtrO a hoge

Uk koopt rechtstreeks uit eerste hand - Laa Laagste prijs, hoge kwaliteit garantie -G Gratis graveren - LLevenslang garantie op materiaal - Gratis G briljant (0,03 ct wesselton VS)

Ex jben inruilprid goud u tegen o _QVSMT QVWVbM

Damar juwe er Korte orte Groe rroe e

aa

Gou a Te


Gouda.actueel 9

Volgende stap naar klimaatbestendiger kinderboerderij Met de aanplant van twee fruit­ bomen tegen de gevel van de varkensstal, is op maandag 17 oktober de volgende stap gezet naar een klimaatbesten­ diger kinderboerderij de Goudse Hofsteden.

Tijdens de themamiddag water en bodem werden deze fruitbomen samen met kinderen aangeplant. Het groen van het blad zorgt voor koelte in de zomer en verdamping van water uit de bodem. Bovendien levert deze gevelbeplanting ook nog eens appeltjes op. Deze middag waren veel van de partners van de Goudse Hofsteden aanwezig, die samenwerken om te komen tot een klimaatbestendige en waterbewuste kinderboerderij. De kinderboerderij heeft hierin een voorbeeldfunctie naar de bezoekers. Kinderen kunnen tot

en met 20 november meedoen met een kleurwedstrijd, die onderdeel uitmaakt van de

campagne ‘Alle kinderboerderijen klimaatbestendig en waterbewust’. Deze kleurplaat is op te halen

op de kinderboerderij of te downloaden via de website www.kinderboerderijgouda.nl.

heden om de lokale lasten te verlichten. Gouda behoort tot de duurste gemeenten. Dat is ook een zorg voor het nieuwe college. “Iedereen wil alles op alles zetten om daarin verandering te brengen. Maar we zijn ook een armlastige gemeente met schulden.” De Laat ziet dit niet als een vrijblijvende formulering. “Je kunt hier alleen mee weg komen als je heel goed kunt beargumenteren waarom de lastenverlichting uiteindelijk toch

niet zou kunnen doorgaan.” De bestuurscrisis van de afgelopen maanden heeft zijn weerslag op de financiën van de gemeente. “Vorig jaar hadden we een super resultaat, financieel gezien. Ik denk niet dat we dat dit jaar gaan redden. Gedoe geeft nooit financiële rust. Het kost altijd geld.” Hoeveel precies kan De Laat nog niet zeggen.

‘Gouda financieel op de goede weg’ Het nieuwe Goudse college legt een sluitende meerjarenbegroting 2017-2020 voor aan de gemeenteraad. “We zijn op de goede weg”, concludeert wethouder Financiën, Jan de Laat, tevreden. De schuldenlast van de gemeente daalt en het weerstandsvermogen (de ruimte die de gemeente heeft om tegenvallers op te vangen) is op orde. Wat gaan de Gouwenaars merken van de verbeterde financiële positie van Gouda?

Als belangrijk speerpunt wordt genoemd een onderzoek naar de mogelijkheden voor lastenverlichting, onder meer via een verlaging van de OZB in 2017 en via vermindering van de eigen bijdrage in het sociaal domein. Concrete uitspraken over de lastenverlichting doet dit nieuwe college niet, maar Jan de Laat verzekert donderdagmiddag tijdens een persgesprek dat het college serieus gaat kijken naar mogelijk-

‘Gouwenaars betalen verlies van het OKT waterpolo’ Het waterpolo toernooi dames OKT (Olympisch Kwalificatie Toernooi) van begin dit jaar is uitgedraaid op een financieel verlies, aldus SP Gouda. “Burgers van Gouda zijn nu dubbel de klos”, zegt Lenny Roelofs (van SP Gouda). “Het zwembad was twee weken gesloten voor het publiek en nu mag de gemeenschap ook nog eens opdraaien voor het financieel verlies van dit prestigeproject.” Uit de begrotingsstukken die op 7 en 9 november worden

besproken, blijkt volgens de Goudse SP-fractie dat de gemeente het tekort van het OKT waterpolo dames in februari 2016 gaat betalen. De gemeenteraad beslist op 7 en 9 november over hoe om te gaan met dit financieel verlies en bespreekt dit najaar ook de nieuwe Sportnota die aangeeft welke kant het op moet met de ondersteuning van sport door de gemeente. Het is voor de SP niet acceptabel dat alle burgers moeten betalen voor een verlieslijdend

toernooi waarvan slechts enkelen profiteerden. Bovendien heeft SportpuntGouda een behoorlijke

reserve, dus kunnen ze het ook prima zelf betalen, vindt de SP.


Ervaar Het Baderie Comfort bij Baderie Van Wijk

SHOWROOMOPRUIMING G! OORRTTIN 00%%KK 77 ING!

Duidelijker kan niet

Uw nieuwe badkamer, inclusief alle producten ĂŠn volledige installatie.

tot 70% korting op de laatste showroommodellen!

Al voor

â‚Ź 9995,NĂş gratis Nefit Easy thermostaat bij de Nefit Trendline cv ketel Kom naar onze showroom en profiteer nu van deze actie!

Toiletset Wit design wandcloset met softclose zitting van het eigen merk van Baderie. Compleet met Geberit inbouwreservoir en witte bedieningsplaat. â‚Ź 826,-

NĂş

â‚Ź 599,-

Actievoorwaarden Niet in combinatie met andere acties en/of aanbiedingen. Geldig zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden in onze showroom.

Onderhoudsabonnement CV ketel Sluit bij ons uw onderhoudsabonnement af voor uw cv ketel. U kunt voor storingen aan alle merken cv-ketels bij ons terecht.

""%#$! # '! '#)"#%""&( *  *%#! *!%# *  * %# *" ! *(# * #'#(# ! !#"& *#" &$!$%%$ *"#! *!%%

0 m2 Ruim 50 showroom!

Baderie Van Wijk Kampenringweg 11, 2803 PE Gouda www.baderie-gouda.nl

Per jaar al voor

â‚Ź78,-


Healing Rooms Gouda “Ik kwam met pijn en ging weg zonder” Op zoek naar herstel? Lichamelijk, emotioneel of psychisch? Wij zijn er voor u. Hoe werken we? * ontvangst en intake * gesprek en/of gebed * inspiratiebron: Schepper van hemel en aarde

Open donderdagavond van 19:00-20:30 uur (behalve tijdens schoolvakanties). Adres: Dreef 200

www.healingroomsgouda.nl

Het is weer snoeitijd!

Parkzoom Park Triangel Waddinxveen Kijk op www.nieuwbouw-parktriangel.nl

Eengezinswoningen type Rijkevorsel

K EE OO P N P M AR H N K ET KZ U U O I RT 1 5 O O S I IN % M N G

Bel 06-51711855 voor een afspraak

Eengezinswoningen type Schilde

5,40 Meter breed met een woonoppervlakte van 132 m² 3 Slaapkamers Vrij indeelbare zolder met mogelijkheid voor extra slaapkamers Incl. complete badkamer en keuken v.v. inbouwapparatuur Koopsom va. € 212.500,- v.o.n. (incl. 15% korting)

4,80 Meter breed met een woonoppervlakte van 116 m² 2 Slaapkamers en een vrij indeelbare zolder Incl. complete badkamer en keuken v.v. inbouwapparatuur Koopsom tussenwoning va. € 184.875,- v.o.n. (incl. 15% korting) Koopsom hoekwoning va. € 193.375,- v.o.n. (incl. 15% korting)

VERKOOP GESTART. KOM DINSDAG 25 OKTOBER TUSSEN 18.30 EN 20.00 UUR NAAR DE INFO AVOND TRIANGELPAVILJOEN (INGANG HOOFDENTREE AAN DE PARKLAAN). ALLE INFO STAAT OP DE WEBSITE. EEN ONTWIKKELING VAN

INFORMATIE EN VERKOOP

0182 - 61 38 22

088 - 712 28 46


Gouda.wonen 12 Mogelijk woningen in Spaardersbad Het voormalige zwembad Spaardersbad aan de Van Itersonlaan krijgt een nieuwe bestemming. Met ontwikkelaar Whitehouse Development is in principe een overeenstemming bereikt over een herbestemmingsplan. De ontwikkelaar denkt stadswoningen te maken in het voormalige zwembad. Het monumentale Spaardersbad, gebouwd in 1938 door architect Wolter Bakker uit Baarn, staat sinds mei 2013 leeg. Toen werd het Groenhovenbad

zich Wil je weten waar dit pand r naa dan Ga da? Gou in t ind bev .nl www.degouda Âť Uitslag 13 oktober: Clarissenhof

geopend. Omdat de gemeente zelf geen nieuwe bestemming had voor het pand, is besloten het af te stoten. Het Spaardersbad, een monument, mocht niet worden gesloopt zoals de andere twee baden waarvoor het Groenhovenbad in de plaats kwam. De nieuwe plannen worden nog verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarbij vormt volgens de gemeente het respecteren van de monumentale waarden van het gebouw een bijzondere opgave.


Mozaïek Wonen verkoopt pand aan Nieuwehaven Woningcorporatie Mozaïek Wonen in Gouda heeft afgelopen vrijdag het pand aan de Nieuwehaven 308-310-312 verkocht. Het ontwikkelen van dit soort locaties is geen taak meer voor Mozaïek Wonen. De koper, de familie Heijstraten, gaat een deel van het pand voor zichzelf inrichten als woon- en werkatelier en de overige ruimtes verhuren aan maatschappelijke of semi-commerciële organisaties.

Het pand is in 2008 door Mozaïek Wonen gekocht van de gemeente

Gouda als herontwikkelingslocatie. Door gewijzigde regelgeving in de nieuwe Woningwet van 2015 is het voor Mozaïek Wonen volkshuisvestelijk niet

meer verantwoord in het pand te investeren. Deze wet vraagt woningcorporaties te zorgen voor voldoende goede betaalbare huurwoningen. Dat is wat

Herfstavond bij Slingerland Bloemen in Moordrecht Slingerland Bloemen in Moordrecht organiseert op woensdagavond 26 oktober een herfstavond. Er worden demonstraties bloemschikken gegeven en er is een kookworkshop door het Goudse bedrijf Gouwe Stek. Verder is Den Breejen Woon-

stoffering uit Moordrecht aanwezig om deze avond advies te geven op het gebied van wand- en vloerbekleding en alles wat daarmee verband houdt. Voor de woonaccessoires kunnen bezoekers terecht in de woonwinkel van Slingerland. Hier

Jeroen Zeegers

info@onderhoudsbedrijfzeegers.nl 06 - 15 20 39 90 www.onderhoudsbedrijfzeegers.nl

i e d e r e k l u s i n e n o m u w h u i s ... Vermeulen B.V LoodgietersInstallatie- en Dakbedekkingsbedrijf

Gas, water en riolering Gas- en centrale verwarming (medisch) sanitair Lood- en zinkwerk Dakbedekking Onderhoud gasapparatuur Johan den Haenstraat 9 - Gouda Tel: 0182-522276 - Fax: 0182-583393

Te koop / te huur

Bedrijfs units v.a. 19 m2

Kijk op

WWW.DESTELLING.info De prijs maakt het verschil

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten )FUHFIFMFTFJ[PFOHFOJFUFOWBOFFONPPJFUVJOENWKBBSSPOEPOEFSIPVE POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJFtBEWJFT 7PPSQBSUJDVMJFSFOCFESJKGTPOEFSIPVE UW TUIN VERZORGD DE WINTER IN? MAAK NU EEN AFSPRAAK!

8JKCFEFOLFOEFUVJOEJFCJKVQBTU8JKWFS[PSHFOFFOQBTTFOEUVJOQMBO [PSHFOWPPSFFO WPMMFEJHFBBOMFHFOHFWFOVXUVJOFFOPQLOBQPGPOEFSIPVETCFVSU,PSUPN XJKCJFEFO BMMFTWPPSVXUVJO)FUHFOJFUFOMBUFOXJKBBOVPWFS/FFNDPOUBDUPQWPPSFFOBGTQSBBL

Wij komen vrijblijvend bij u langs. Kwaliteit? Wij gaan ervoor! AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

worden de laatste collecties getoond van onder meer Clayre en Eef, Riverdale en BRINKX. Bezoekers zijn welkom vanaf 18.00 uur, de toegang is gratis. Slingerland Bloemen is gevestigd aan Kerklaan 32 in Moordrecht.

Mozaïek Wonen doet en dus is het ontwikkelen van dit soort locaties voor haar geen taak meer. Op dit moment is een aantal ruimtes al verhuurd en in gebruik bij een aantal maatschappelijk en semi-commerciële huurders. De familie Heijstraten gaat met hen in gesprek over de toekomst; voortzetting of andere mogelijkheden. De kopers zijn volgens Mozaïek Wonen positief betrokken binnenstadbewoners van de gemeente Gouda en verbonden aan burgerinitiatieven als Pauze Landschap en GOUDasfalt.


Weekblad nr. 21 • degouda.nl

Virtual Reality gaat de wereld veranderen

Weekblad nr. 22 • degouda.nl

Yassine Mellah is de nieuwe kinderburgemeester

pagina 16-17

Weekblad nr. 23 • degouda.nl

Goudse kaasmeisjes op kalender SensationKaas

Weekblad nr. 24 • degouda.nl

Wij zijn geslaagd!

Goudse Jiu Jitsuka zet vechtsport op de kaart

pagina 20

Net als Niels en Arjen konden ook andere leerlingen de vlag uithangen

pagina 20

pagina 20

Weekblad nr. 25 • degouda.nl

pagina 19 Oscar van der Wijk Fotografie

Weekblad nr. 27 • degouda.nl

Weekblad nr. 26 • degouda.nl

Kaasboerin komt tot leven

Ramadan is meer dan vasten

pagina 21

pagina 20

Weekblad nr. 28 • degouda.nl

Weekblad nr. 30 • degouda.nl

Een hele week leesplezier! Wateronderzoek Goudse restaurants

Roze Zaterdag naar Gouda!

pagina 15

pagina 14

Weekblad nr. 31 • degouda.nl

Weekblad nr. 32 • degouda.nl

Weekblad nr. 33 • degouda.nl

Weekblad nr. 34 • degouda.nl

Favoriete fietsroute door het Groene Hart

Weekblad nr. 35 • degouda.nl

Elektrisch rijden in Gouda pagina 21

pagina 9

Varen door de Goudse grachten pagina 14

pagina 16

Weekblad nr. 37 • degouda.nl

De Kleiweg in de loop der pagina 17 jaren

Mijn plekje aan de gracht

Weekblad nr. 40 • degouda.nl

Weekblad nr. 39 • degouda.nl

Weekblad nr. 38 • degouda.nl

Goudse Paralympiërs blikken terug

Veganistische schoenen vanuit Gouda pagina 19

pagina 36

Elektrisch fietsen door Gouda pagina 19

Najaar hèt seizoen voor gidsen pagina 34

Weekblad nr. 41 • degouda.nl

Derde editie Whisky is Goud(s) pagina 37

Foto: Hermen Buurman

info@degouda.nl 0182 - 322 456


Gouda.vacatures 15 Tandartsenpraktijk Gouwe Park

J.P. Heyestraat 14 <> 2802 LC <> Gouda www.WL-ICT.nl info@WL-ICT.nl

Bedrijventerrein Gouwepark Zuidbaan 534, 2841 MD, Gouda / Moordrecht.

Wij zijn voor onze praktijk op zoek naar een gediplomeerde tandartsassistente met ervaring. Voor 24 tot 28 uur per week.

Interesse?

Stuur je sollicitatie met C.V., liefst met foto

per email, of maak een afspraak.

T 0182 516 527 · E info@tgptand.nl · I www.tgptand.nl

Tandtechnisch Centrum Midden-Holland Zuidbaan 534, 2841 MD, Gouda / Moordrecht. Wij zijn voor ons laboratorium op zoek naar: Een allround Prothese Technicus, die alle voorkomende werkzaamheden op de protheseafdeling gaat verrichten. Wij vragen een relevante werkervaring. Je werkt zelfstandig, denkt in oplossingen ook vanuit de klant. Tevens zijn wij op zoek naar een leerling tandtechniek die bij ons het vak wil leren. Stuur je sollicitatie met C.V., liefst met foto per email, of maak een afspraak.

T 0182 516482 · E info@tcmlab.nl · I www.tcmlab.nl

Gevraagd : Leerling / Hulp monteur Werk omschrijving: Je gaat met een monteur mee voor het aanleggen van data / telecom en glasvezelnetwerken. Wat wordt er van je verwacht: Dat je beslist gemotiveerd bent, netjes werkt, accuraat werkt en geen afwachtende houding aan neemt. Tevens moet je vroeg je bed uit kunnen en de mogelijkheid bestaat dat er overnacht moet worden. Je hoeft niet over ervaring te beschikken maar wel over de juiste mentaliteit! Liefst wel iemand met technisch inzicht. VCA diploma zou mooi zijn, zo niet wordt dit geregeld voor je. Soort contract: Tijdelijk <> Bij gebleken geschiktheid behoort een vast dienstverband tot de mogelijkheden Salaris: Volgens CAO klein metaal en onkostenvergoeding. Algemeen: Je moet de Nederlandse taal goed beheersen in spraak en geschrift. Omdat we ook voor overheidsinstellingen werken moet het mogelijk zijn (indien gewenst) om een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) te kunnen overleggen. Ben je tussen de 16 en 21 jaar en wil je in een klein bedrijf (6 mensen) werken met hard werkende, fijne en gezellige collega’s, die jou van alles willen leren? Is je mentaliteit en motivatie prima? Stuur dan je CV naar info@wl-ict.nl Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld

montagne

aardewerkfabriek

VRIJWILLIGER WORDEN?

Montagne Aardewerkfabriek BV te Gouderak is op zoek naar

ervaren plateelschilders (m/v, tevens parttime of thuiswerk)

FILMEN, PRESENTEREN, REPORTER, MONTEREN, PROGRAMMA’S MAKEN.

voor verschillende stijlen, meest Delfts blauw. Aantoonbare ervaring vereist, senioren geen bezwaar. Ook is er ruimte voor een ervaren gieter/afwerker (m/v) voorlopig in deeltijd. Reacties graag naar info@dutchceramics.com

STUUR DAN EEN MAIL NAAR: INFO@GOUDATV.NL

Wilt u meewerken aan de groei van GoudaFM? GoudaFM is opzoek naar mensen die willen meedenken en praten over ons programmabeleid en aanbod. In ons Mediaboard zitten mensen van verschillende stromingen en organisaties uit Gouda. Zo onderhouden we een sterke binding met het publiek waar GoudaFM zich op richt. Voor het GoudaFM mediaboard zijn we opzoek naar kandidaten met een volgende achtergrond:

• Maatschappelijke zorg en welzijn

• Cultuur en kunst • Geestelijk leven

• Onderwijs • Sport en recreatie

• Minderheden • Ouderen

Ons Mediaboard komt ongeveer 3x per jaar bijeen. Het betreft een functie op vrijwillige basis. Aanmelding kunt u doen door het sturen van een Emailbericht voorzien van motivatie en geschiktheid naar redactie@goudafm.nl. We zien uw bericht graag voor 27 oktober tegemoet.


Rond het eerste lustrum van Fairtradegemeente Gouda is een feestelijk programma opgezet dat samenvalt met de landelijke Fairtrade Week van 29 oktober tot en met 6 november.

5 jaar Fairtrade gemeente: zo kijkt Gouda over de grens Gouda heeft de goede gewoonte zich niet binnen zijn eigen grenzen op te sluiten. Wil als gemeente zich ook medeverantwoordelijk tonen voor het helpen oplossen van problemen elders in onze wereld. In die geest ontstond ruim 5 jaar geleden in de Goudse gemeenteraad het idee om het predicaat Fairtrade-gemeente te willen verwerven. Een groep gemotiveerde vrijwilligers onder aanvoering van Ruud Lambregts pakte die uitdaging op en ging aan de slag om aan de 6 strenge criteria daarvoor te voldoen. Begin november 2011 was het zo ver. De landelijke jury honoreerde de ingediende aanvraag. De eervolle titel werd toegekend en door een trotse wethouder Wendy Ruwhof in ontvangst genomen. Adel verplicht sindsdien. Met steun van de gemeente heeft een betrokken werkgroep zich ontfermd over behoud en uitbouw van het aantal Goudse deelnemers (inmiddels een kleine 100 bedrijven, organisaties, instellingen, scholen en kerken), maar ook over een breed scala aan Fairtrade-acties en –activiteiten. Dit gebeurde op zo’n wijze dat in 2014 na de verkiezingen de nieuwe gemeenteraad wethouder Hilde Niezen de opdracht meegaf: “Gouda is een Fairtrade gemeente. Dat moet zo blijven ……”. Zo is het maar net. En daarom vieren wij het eerste lustrum. Jaap Warners voorzitter Stichting Fairtrade Gouda

Publiek welkom bij lustrumfeest in Filmhuis Het publiek is welkom bij het lustrumfeest op zaterdag 29 oktober in het Filmhuis aan de Lethmaetstraat 45. De feestelijkheden beginnen om 10.30 uur met enkele korte toespraken. Daarna is de première van de door Hermen Buurman gemaakte promotiefilm over de Wereldreis. Na deze promofilm houdt Jochem Veerman van Max Havelaar een korte inleiding over de actualiteit van fairtrade en zijn nog twee korte filmpjes te zien over fairtrade en eerlijke handel. Na de lunch is de vertoning van de film over Tony’s Chocolonely. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan via info@fairtradegemeentegouda.nl

Wethouder Hilde Niezen verricht om 10.30 uur de opening van die feestweek op zaterdag 29 oktober in het Filmhuis Gouda. Daarna volgen nog enkele toespraken en de première van de korte eigen promotiefilm van Hermen Buurman over de Wereldreis voor basisscholieren. Dat is een jaarlijkse activiteit, waarbij scholieren wegwijs worden gemaakt in de wereld van eerlijke handel (fairtrade).’s Middags is in het filmhuis de vertoning van de lange film Tony over Tony’s Chocolonely. Het lustrumprogramma begint eigenlijk al een paar dagen eerder met de fairtrademaaltijd, die de Wereldwinkel samen met Fairtrade Gouda organiseert in het ID College aan de Groen van Prinsterersingel. Het diner is op dinsdag 25 oktober en donderdag 27 oktober en kost 15 euro (wijn en frisdrank inbegrepen). Onderdeel van de lustrumviering is de Wereldreis voor groepen 6 van de basisscholen met bezoeken aan fairtrade winkels in de binnenstad. Ook Winkelcentrum Bloemendaal doet mee aan de feestelijkheden. De drie fairtrade deelnemers in het winkelcentrum, Albert Heijn, Jumbo en Gall&Gall houden een speciale actieweek met ondermeer een kleurwedstrijd voor kinderen. Tijdens de gehele feestweek zal er voor het Huis van de Stad een speciale fairtradevlag wapperen. Vrijdagmiddag 28 oktober zal burgemeester Milo Schoenmaker deze vlag hijsen. Aanmelden voor het diner bij het ID College kan alleen nog voor dinsdag 25 oktober via www.goudse-id.nl

Publiek kan naar film over Tony’s Chocolonely Als onderdeel van de feestelijke openingsdag van het lustrum in Filmhuis Gouda op zaterdag 29 oktober wordt de lange film vertoond over Tony’s Chocolonely. TONY vertelt het verhaal over het ontstaan van Tony’s Chocolonely. Hoe de journalisten van de Keuringsdienst van Waarde er tien jaar geleden achter kwamen dat het flink mis was in de cacao-industrie. Dat er kindslaven werkten op de cacaoplantages in West-Afrika, dat chocoladeeters zich daar totaal niet bewust van waren en dat chocolademakers hier geen verantwoordelijkheid voor voelden. De journalisten vinden dat het anders moet. ‘TONY’ vertelt het echte verhaal over sociaal ondernemen, over het veranderen van een industrie en het oplossen van een wereldprobleem, hoe moeilijk dat is en dat dat tijd kost. Van april t/m juni dit jaar draaide TONY in 42 bioscopen door het hele land. Fairtrade Gouda biedt nu eenmalig de kans om de film alsnog of nog een keertje te zien. Gratis. Op zaterdagmiddag 29 oktober om 13.30 uur in het Filmhuis aan de Lethmaetstraat 45. Vooraf aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan via info@fairtradegemeentegouda.nl Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Drankenservice Gouda

TH.J van Dijk B.V. feliciteert Ortec met de MVO Award! Lange Groenendaal 38, 0182-525260 w w w. w e r e l d w i n k e l g o u d a . n l

Marconistraat 68 Gouda Tel: (0182) 54 70 40 www.vandijkgouda.nl


Gouda.ondernemen 17

Goudse Waarden opent locatie De Gouwe Locatie De Gouwe van De Goudse Waarden aan de Kanaalstraat is grondig verbouwd en biedt nu ruimte aan alle leerlingen van het vmbo-basis en kader en de mavoplusleerlingen. Elke afdeling heeft een eigen plek in het gebouw gekregen, passend bij wat die groep leerlingen nodig heeft. De vernieuwde locatie wordt op donderdag 27 oktober officieel geopend.

Om 16.00 uur start het officiële deel, waarbij Daphne Bergman,wethouder van Onderwijs, een spectaculaire donutwall onthuld van 8,5 meter lang en tien meter breed met daarin het logo van De Goudse Waarden - Locatie De Gouwe. In deze donutwall zijn 1000 donuts verwerkt, gebakken door de leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie. Locatie De Gouwe biedt als enige vmbo-school in de regio zes beroepsgerichte profielen aan: Horeca, Bakkerij & Recreatie,

Economie & Ondernemen, Zorg & Welzijn, Produceren, Installeren & Energie, Bouwen, Wonen & Interieur en Mobiliteit & Transport. Het vernieuwde mavo-plus programma biedt leerlingen een goede voorbereiding op het mbo

of het havo en heeft in onderling overleg met het bedrijfsleven een meer beroepsgerichte invulling gekregen. Leerlingen volgen een compleet mavo-programma en hebben de keus voor een extra beroepsgericht of havo-vak.

De vernieuwingen geven volgens de Goudse Waarden de leerlingen de kans zich breed te oriënteren en helpt leerlingen een passende keuze te maken voor een vervolgstudie.

Feestje bij succesvolle Primera Gildenburgh Het is weer prijs bij Primera Gildenburgh in winkelcentrum Bloemendaal. “Ditmaal is de hoofdprijs van de staatsloterij bij ons in de winkel gevallen”, zegt een glunderende Marco van der Horst, eigenaar van de winkel. De hoofdprijs betekent 1000.000,00 euro. Dat is de hoogste prijs tot nu toe. De winnaar heeft eenvijfde lot gekocht, wat hem of haar een prijs oplevert van 200.000 euro belastingvrij. De winkel in winkelcentrum Bloemendaal staat al bekend om de vele prijzen die

er zijn verkocht, maar dit is echt heel bijzonder. Om die reden is er vrijdag 21 oktober dan ook een feestje in de winkel, met voor de klanten bubbels en taart. Als enige winkel in Nederland heeft Primera Gildenburgh een Limousine Service voor de winnaars. Dat wil zeggen dat de winnaar opgehaald kan worden door een limousine en naar de staatsloterij in de Den Haag kan worden gebracht, om zijn prijs op te halen. Vrijdag rijdt de limousine door de wijk op zoek naar de winnaar.

Persoonlijke begeleiding bij Optimal Gym Gouda Optimal Gym Gouda is een kleinschalige fitnessclub waar mensen persoonlijke begeleiding krijgen in combinatie met geavanceerde fitnessapparatuur. “Bij ons kun je fit en vitaal blijven of weer worden op een prettige en leuke manier”, zegt Carolien Groeneweg van Optimal Gym Gouda. “Mensen zijn bij ons verzekerd van

alle persoonlijke begeleiding en aandacht die ze nodig hebben om hun doelstelling te bereiken. Ook worden hun vorderingen bijgehouden op een persoonlijke chipkaart. Meten is weten.” Wie de sfeer wil proeven en een training onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur wil ervaren, kan een gratis proeftraining boeken. Voor

vragen of tips op het gebied van voeding en afvallen kan men terecht bij de gewichtsconsulent. Voor meer informatie over Optimal Gym Gouda of over de nieuwe en innovatieve manier van krachttraining met eGym, kan men langskomen op de Büchnerweg 7 of bellen: 0182- 235 023.


Goudse strijdt voor titel

‘Miss Netherlands’ worden is zoveel meer dan mooi zijn’ In Gambia is het uithuwelijken van jonge meisjes nog altijd een groot maatschappelijk probleem. Tegen hun zin in moeten zij - vaak van de ouders - trouwen met een meestal stuk oudere man. Salka Babou (19) uit Gouda wil deze meiden hun stem terug geven en zo dit probleem over de hele wereld aan het licht brengen. Hoe zij dit doet? Strijden voor de titel: Miss Africa van Nederland. Zaterdag is de finale in Hoofddorp.

In een land als Gambia ziet de pubertijd bij meisjes er een stuk anders uit dan bij ons. Geen ruzies over stiekem roken en te laat thuis komen, maar over “hij is zo oud” en “pappa dwing me toch niet om met hem te trouwen. Ieder meisje verdient een eerlijke kans om lief te hebben en geliefd te worden”, vertelt Babou gepassioneerd.

Gouda voelt als thuis Vijf jaar geleden kwam Salka naar Nederland, Gouda om precies te zijn. Haar moeder vond in Gambia ware liefde in een Hollandse man en al snel was het duidelijk: op naar het koude kikkerlandje. Eenmaal gesetteld vond Salka haar passie in het helpen van anderen. Het was dan ook niet vreemd dat ze voor een opleiding in de zorg aan het ID College koos. “Ik stel mijzelf graag nederig op ten opzichte van mensen en hoef eigenlijk in het dagelijks leven niet op de voorgrond te staan. Ik snap dat het voor sommige mensen gek kan overkomen dat ík dan juist mee doe aan een missverkiezing. Toch is dit de perfecte manier om mij hard te maken voor deze maatschappelijke kwestie en daadwerkelijk ook een verschil te maken.” Mocht Salka zaterdag winnen, dan krijgt ze sponsoren om haar doel te verwezenlijken.

My choice Veel vrouwen in Gambia hebben niet het recht om zelf keuzes te maken in hun eigen leven. Ouders bepalen al vroeg met wie hun dochter mwoet trouwen en hoe hun leven eruit gaat zien. Een eigen keuze kunnen maken, dat is alles waar Salka voor vecht. “Met mijn goede doel ‘My choice’, wil ik tehuizen oprichten die vrouwen opvangen als zij zijn weggelopen van een nare thuis situatie. Veel vrouwen durven namelijk niet de stap te zetten om hun man te verlaten. Vaak zijn ze bang dat ze geen plek hebben om naar (terug) te keren. Deze vrouwen wil ik helpen door ze een veilige plek te bieden en ze zo klaar te stomen voor een betere toekomst.” Als de fotoshoot bijna begint, komt Salka zelfverzekerd de kleedkamer uitlopen. En gelijk heeft ze, wat ziet ze er prachtig uit. Gekleed in een mooie lange jurk, en haar en make-up op en top. Op de ietwat oncomfortabele hakken loopt ze de regen in; niets houdt haar tegen. De fotograaf roept dat ze iets meer kracht moet uitstralen: “Vergeet niet dat je een powervrouw bent”, maar aan de fonkeling in haar ogen te zien hoeft de fotograaf dat geen tweede keer te zeggen. Salka staat voor kracht en vastberadenheid. Stemmen kan nog tot zaterdag 22 oktober via www.missafricanetherlands.com.


Oscar van der Wijk-fotograďŹ e


Nieuwehaven 148-152 • 2801 EC Gouda • Tel. (0182) 527616

NA 30 JAAR IS HET ZO VER, WIJ GAAN MET PENSIOEN, DUS NU:

UITVERKOOP!!! PANFLUITEN - DWARSFLUITEN - GITAREN TROMPETTEN - KLARINETTEN - HOBO EN ALLE ACCESSOIRES

30% KORTING BLADMUZIEK

20% KORTING VERZENDEN? GEEN PROBLEEM!

Voor de komende veiling gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend (op afspraak) voor inname en gratis taxaties: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie of een afspraak info@onderdeboompjes.nl

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

www.onderdeboompjes.nl


Gouda.ondernemen 21

12GO Biking breidt flink uit

Wandelen bij AV Gouda

Het pand van 12GO Biking op het Gouwe Park in Moordrecht wordt ďŹ&#x201A;ink uitgebreid. De grote ďŹ etsenwinkel is ontstaan in een boerenschuur in Waddinxveen en verhuisde in 2011 naar een nieuw pand op Grote Esch 1005. De eerste paal voor de uitbreiding werd op 17 oktober geslagen.

Het huidige pand is zoâ&#x20AC;&#x2122;n 4.200 m2 groot en biedt ruimte aan kantoren, de internetafdeling, veel magazijnruimte en een winkelgedeelte. Het bedrijf is de laatste jaren echter uit zijn jasje gegroeid. Het pand is simpelweg te klein voor zowel de groothandel PM Bikes en de winkel 12GO Biking. Daarom wordt er

nu uitgebouwd. Op het bouwbord dat inmiddels voor het pand staat, is met grote letters te lezen dat er wordt gewerkt aan dubbel zoveel fietsplezier. De uitbouw zorgt voor zoâ&#x20AC;&#x2122;n 4.700 m2 extra bruto vloeroppervlak. Straks is er onder meer ruimte voor een extra

OntslagcafĂŠ met twee workshops Mensen die zijn ontslagen of voor wie ontslag dreigt, kunnen op donderdag 27 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur in een besloten setting vragen stellen aan een team van deskundigen. Tijdens dit inloopspreekuur zijn aanwezig loopbaan- en outplacementadviseurs Ine Ruijfrok en Anke Meerding, advocaat arbeidsrecht Monique Muller, ontslag- en verzuimspecialist Caroline Besseling en financieel specialist Jan Willem van Vlijmen. Ontslag brengt veel vragen met zich mee. Is er nog iets aan te doen? Krijg je waar je juridisch recht op hebt? Hoe zit het financieel? Hoe vind je snel een andere baan? Heel veel vragen waar dit team van mensen bij wil helpen. Deze avond kan men ook om 19.15 uur deelnemen aan de gratis workshop â&#x20AC;&#x2DC;Ins en outs van de

transitievergoedingâ&#x20AC;&#x2122;, door Monique Muller van Muller Advocaten en de workshop â&#x20AC;&#x2DC;Kansberoepen op de arbeidsmarkt en de UWV-scholingsvoucherâ&#x20AC;&#x2122;, door loopbaanadviseur Ine Ruijfrok. Vooraf aanmelden is gewenst. Wie er deze keer niet bij kan zijn, kan zich wel alvast aanmelden voor het OntslagcafĂŠ van donderdag 8 december. OntslagcafĂŠ Gouda wordt maandelijks georganiseerd in Het kantoor van nu, Peperstraat 20 in Gouda.

OntslagcafĂŠ Gouda Donderdag 27 oktober 2016

van 19.00-21.00 uur Welkom op Peperstraat 20

werkplaats, helemaal bestemd om gedreven mensen op te leiden tot fietstechnicus. Hierbij wordt ook gedacht aan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De verwachting is dat de nieuwbouw aan het begin van de zomer van 2017 wordt opgeleverd.

Nieuwe Mazda voor Succes Mimpen

Atletiek Vereniging Gouda is gestart met wandeltrainingen vanaf de atletiekbaan en daarna de geluidswal op of het Groenhovenpark in. Doel daarvan is de bovenbenen versterken en het hart- longsysteem wat meer aanspreken. De herfst is een mooie tijd om de natuur te verkennen. De winter lokt mensen vaak niet om zelf naar buiten te gaan. Maar een uurtje sportief wandelen doen mensen al snel, zeker in een groep en onder begeleiding. De groep van AV Gouda wandelt op maandagochtend van 9.00 tot 10.00 uur en start vanuit het clubhuis van Atletiek Vereniging Gouda (Groenhovenpark aan de Groenhovenweg). Iedereen kan meedoen. De kosten voor drie maanden wandelen zijn vijftig euro, inclusief koffie of thee. Er is geen speciale kleding vereist, maar degelijke wandelschoenen bevorderen het wandelplezier. Voor meer informatie: avgoudaleden@live.nl of 06-2688 5892.

Robbert Dols van Mulder Mazda â&#x20AC;&#x2122;t Groene Hart overhandigde vorige week aan John Mimpen van Verkeersschool Succes Mimpen BV de sleutels van de nieuwe Mazda CX-5 GTM. Door zijn compacte uitvoering en bijzondere wendbaarheid wordt deze Mazda speciaal ingezet voor de E achter B rijopleiding (aanhangerrijbewijs). De overhandiging vond plaats in de showroom van Mulder Mazda aan de Kanaaldijk in Waddinxveen. Spikeshop.nl; het adres voor: t-BHFwBOEFMTDIPFOFO t)BrEMPPQTDIPFOFO t-PPQTQPrUBrUJLFMFO VPPSQFSTPPOMJKLBEWJFTkuOUVCJKPOTtFrFDIUPQ  Vrijdag 11.00 â&#x20AC;&#x201C; 17.30 uur Zaterdag 10.00 â&#x20AC;&#x201C; 16.00 uur Of andere dagen volgens afspraak. Op vertoon van deze advertentie krijgt u 15%* korting *op de verkoop adviesprijs

BFErJKWFOtFrrFJOZPVUNBOJORFFVXJKk +BOTJOCFrHFOTUrBBU( %; RFFVXJKL BUMFUJFL!TQJLFTIPQOMt

www.spikeshop.nl


Gouda.kort verhaal 22

Boerin op sokken Ze wiebelt met haar tenen, wrikt met haar voeten. Het kraakt en schuurt, minutenlang. Maar het lukt! Golda, de kaasboerin laat haar klompen achter zich en gaat op in het mooie Gouda.

De pot verwijt de ketel... “Hoe arm van geest is de mens, die zichzelf op een voetstuk plaatst?” Wat krijgen we nou? Golda staart naar de man voor haar. Vreemde hoge muts op, zwarte mantel om. Hij kijkt haar spottend en licht uitdagend aan. Wat een rare kwibus! “U vergist zich, mijnheer! Het voetstuk geldt niet mij, maar staat symbool voor de kaasboerinnen uit Gouda en wijde omgeving. Het is de Goudse Kaas die hier vereerd wordt, met mij als trouwe dienaar.” Van weeromstuit begint Golda in ronde volzinnen te praten en overdreven te articuleren. Dan hoort ze een bulderende lach, die zelfs de middeleeuwse muziek op de achtergrond overstemt. Ach ja, dat is waar ook! Vandaag is het Zotte Zaterdag. Feest in de stad ter ere van Erasmus, de intellectueel, die in de 15e eeuw als jonge knaap in Gouda heeft gewoond. Later heeft hij in de wereld geschiedenis geschreven. En er was ook nog iets met Rotterdam... Golda aanvaardt de hand van de als Erasmus verklede grapjas en danst met hem mee. Via Arti Legi, over de Markt naar het Oude Stadhuys. Ze dansen naar de Sint Jan, langs het museum. Als ze bij de Jeruzalemkapel aankomen, stopt Golda zo abrupt, dat haar metgezel bijna over zijn mantel struikelt. “En wie staat hier nu te pronken met zijn karakteristieke kop?”, plaagt Golda. Erasmus, in volle glorie, in het Willem Vroesenpark! Achter de buste van Erasmus stijgt de SintJanskerk met haar Goudse Glazen naar ongekende hoogte. Ze worden er eventjes stil van. “We zijn er weer hè? In de middeleeuwen...” Terwijl Golda dit fluistert, komt een troubadour het kleine Erasmusbruggetje over en steekt de loftrompet over Golda en Erasmus. Blijf dan maar eens met beide benen op de grond staan.

Caroline Wammes

Beeldend kunstenaar Ineke van Dijk.


Carewash is 7 dagen per week open

Tielweg 1, Gouda www.carewash.nl

Kouwe Hoek 1, Waddinxveen

Verkoop van accuâ&#x20AC;&#x2122;s voor: tPersonenwagens tVrachtwagens tCaravans tBoten tMotorfietsen tElektrischFfietsen Neem voor meer informatie gerust contact op via telefoon of e-mail.

Gouderaksedijk 30, 2808 NG Gouda | T (0182) 58 03 77 | F (0182) 516811 info@accucentrale.nl | www. accucentrale.nl

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 8.00 tot 19.00 uur. Zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur. Zondag van 10.00 tot 18.00 uur.


NIEUW RUIM ASSORTIMENT BOLSIUS KAARSEN 4 HALEN

“OLD LOOK” ROHANPOSTERS

“NEW YORK” KOFFERS VANAF

DECORATIEVE HOUTEN APPELS & PEREN VANAF

NIEUWE COLLECTIE DECORATIEVE VAZEN VANAF

SKIMMIA’S

ALLE APPELS & STOOFPEREN

MANDARIJNEN

BLAUWE & WITTE DRUIVEN

3 betalen

€ 1.49

5 KG

€ 3.95

€ 7.95

€ 3.49

2 KG

€ 1.95

€ 19.95

4 VOOR

1 KG

€ 5.00

€ 1.79

Meer aanbiedingen? www.spekvoordeel.nl Bredeweg 114 - 116 Zevenhuizen (Naast A12) T 0180 - 63 15 11 Geldig t/m 25 oktober 2016


Gouda.waarden 25

In aanloop naar de wintermaanden en december staan we stil bij de waarden van de Gouwenaar. Wat is waardevol voor u en waarom? In deze rubriek lichten lezers, al dan niet aan de hand van een voorwerp, hun persoonlijke waarden toe. Wie bent u?

“Mijn naam is John Hekelaar, mijn leeftijd is 70 jaar.” Wat is het dat zo belangrijk voor u is?

“Beethovens strijkkwartet opus 130, nr. 13.” Waarom betekent dit muziekstuk zo veel voor u?

“Het is muziek die alles in zich heeft aan vrolijkheid, complexiteit en troost. De muziek is zo doordacht gecomponeerd dat ik er steeds weer ontdekkingen in doe en het stuk iedere keer weer meer ga waarderen. De muzikale lijnen en thema’s zijn zo knap geweven dat het een genot is om te horen.” Welke waarde heeft dit muziekstuk voor u?

“Het geeft troost, zelfs als je het niet nodig hebt.”

os op her

Tr

s of Wisdo

m

ee

y ver In e

De komende maanden draait in Gouda het waardenproject Trees of Wisdom dat kinderen en ook volwassenen aan het denken zet over wat hun waarden zijn en wat ze waardevol vinden in het leven. In het verhaal van en het muziekstuk dat John Hekelaar noemt, zijn bijvoorbeeld de waarden kracht en blijdschap, bevlogen buigzaamheid en zachte tederheid terug te vinden. In het kader van dit project start weekblad deGouda deze rubriek. Wilt u met andere lezers delen wie of wat u waardevol vindt? Laat het ons en de lezers weten. Mail uw verhaal naar info@degouda.nl en wij nemen contact met u op.

ch hil ild, there is a small p


30/10: OPEN HUIS

oude stadhuys: perfecte locatie bij elk weertype

,,uiteindelijk was het fantastisch weer tijdens onze huwelijksdag, waardoor we toch een groot deel van de dag buiten op het bordes konden doorbrengen, maar we wilden het risico niet lopen’’, vertelt albert kalter. ,,bovendien kun je de hele

bruiloft in Het oude stadhuys vieren. dat geeft rust.’’ na de ontvangst van de gasten stond de plechtigheid op het programma waarin marlies en albert elkaar het ja-woord gaven. daarna volgde een receptie met een sweet table. ,,een leuk alternatief voor de traditionele bruidstaart. de dag sloten we af met een intiem diner met onze dierbaren.’’ Het stel kijkt met veel plezier terug op het huwelijk. ,,we zijn zeer tevreden. dat komt mede door het aanstekelijke enthousiasme en de gastvrijheid van het team van Het oude stadhuys.’’

Foto: Oscar van der Wijk Fotografie

goudse bruidsbeurs krijgt vervolg Van bloemen tot trouwkleding en van fotografie tot trouwringen. Alle Goudse ondernemers die van een huwelijk een topfeest maken waren op 25 september aanwezig in Het Oude Stadhuys. daar werd de eerste goudse bruidsbeurs georganiseerd, in samenwerking met trouwenin-gouda.nl. Heb je deze editie gemist? de volgende bruidsbeurs is op zondag 27 november.

Foto: Lima Fotografie

Een bruiloft in de openlucht is prachtig, maar in het Nederlandse klimaat niet altijd mogelijk. Daarom kozen Albert Kalter en Marlies Koelewijn voor een locatie die inspirerende binnen- en buitenruimtes combineert: Het Oude Stadhuys.

boekpresentatie Met korte voordrachten, muziek en woorden van de Droominee is onlangs het boek ‘Zegen voor Jou’ van Irene Klein Haneveld (Bijbelshop Samma) gepresenteerd. Het oude stadhuys stelde hiervoor belangeloos de burgerhal beschikbaar. die stroomde vol met onder meer vrienden, familie, mede-ondernemers, schrijvers en politici. ,,ik leek wel jarig! wat een mooie dag hebben we gehad bij de presentatie’’, blikt de goudse schrijfster terug op haar website.

Cjb inspireert startende ondernemers in stadhuys Startende ondernemers uit de wijde regio kwamen onlangs bij elkaar in Het Oude Stadhuys. Tijdens een netwerkbijeenkomst van CJB MiddenHolland lieten zij zich inspireren en deelden zij ervaringen met elkaar. ,,bij het starten van een onderneming komt veel kijken. denk bijvoorbeeld aan acquisitie, boekhouding en marketing. goed zijn in je vak is niet genoeg’’, vertelt giedo lankhorst van kennisnetwerk Cjb (Contact jonge bedrijven). ,,om starters te helpen, organiseren

wij bijeenkomsten, lezingen en workshops. toch is het lastig om deze mensen te bereiken.” de oplossing? een laagdrempelig event op een centrale locatie die aanspreekt. ,,Het oude stadhuys bleek perfect. geschikt voor 100 man, met genoeg zalen voor parallelsessies. bovendien hangt er een supergoede sfeer. inspirerend. ervaringen delen en van elkaar leren gaat dan bijna vanzelf. dat droeg absoluut bij aan het succes van de bijeenkomst.’’

Huwelijk, zakelijke bijeenkomst of evenement? www.stadHuysgouda.nl | 088 - 000 15 05

trouwplannen? kom naar ons open Huis op zondag 30 oktober organiseert Het oude stadhuys een open Huis voor bruidsparen in spe. je kunt tussen 13.00 en 16.00 uur vrijblijvend en zonder afspraak alle zalen bezichtigen. we ontvangen jullie graag met een drankje en tijdens een rondleiding hoor je alles over de mogelijkheden van deze romantische trouwlocatie.

/oudestadHuys @oudestadHuys


Gouda.sport 27

JODAN BOYS

SV GOUDA

GC&FC OLYMPIA

SV DONK

V.V. ONA

Trainer: Dennis van den IJsel Klasse: Zaterdag Hoofdklasse B

Trainer: Jerry de Groot Klasse: Zaterdag 4e klasse C

Trainer: Tom Rietberg Klasse: Zondag 1e klasse B

Trainer: Edwin Erwich Klasse: Zondag 2e klasse C

Trainer: Theo van Eck Klasse: Zondag 3e klasse C

Speelronde 8, terugblik:

Speelronde 8, terugblik:

Speelronde 8, terugblik:

Speelronde 8, terugblik:

Speelronde 8, terugblik:

“Het was onze beste wedstrijd van het seizoen, afgelopen zaterdag. Helaas hebben we een hoop kansen laten liggen en hebben we in de blessuretijd de 1-1 tegen gekregen. Het was niet nodig dat we hier punten lieten liggen. Aanstaande zaterdag spelen we uit in de beker tegen Quick. Dinsdag staat ook de KNVB-bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma. We gaan er vol voor zaterdag, we gaan geen

“Het was een aparte wedstrijd afgelopen zaterdag thuis tegen Aarlanderveen. In de eerste helft was het erg onwennig omdat we in een andere formatie speelden. Voor rust stonden we met 0-2 achter. Na de rust gingen we beter voetballen, we zijn vol op de aanval gegaan. Uiteindelijk wonnen we vlak voor tijd de wedstrijd met 4-3. Aanstaande zaterdag spelen we thuis tegen Zoetermeer. We moeten ze niet onderschatten.”

“Afgelopen zondag hebben we na dertig minuten de wedstrijd naar ons toegetrokken wat resulteerde in meer dan genoeg kansen. Ik ben tevreden over het creëren van kansen, alleen moeten we nog hard werken aan het scoren van doelpunten. Leonidas is een te kloppen ploeg. Wij zijn nog niet één keer weggespeeld, dus ik verwacht dat we ook Leonidas een goede tegenstand kunnen bieden. De kansen die we krijgen zullen nu

“Ik kijk met een heel vervelend gevoel terug op afgelopen zondag. Verdedigend waren we nergens en lieten we te veel steken vallen; we maakten te veel fouten. Op dit niveau wordt dat afgestraft. We verloren uiteindelijk met 6-1 uit bij ROAC. Aanstaande dinsdag spelen we thuis tegen Groeneweg, we moeten iets rechtzetten. We moeten het ook afdwingen om te winnen. In de tweede klasse moeten we een stapje meer

“We speelden zondag een belangrijke wedstrijd tegen de koploper PVCV. In de eerste helft waren zij de betere ploeg en kwamen we na twintig minuten op een 0-1 achterstand. Na de rust zaten we volledig in de wedstrijd. Het was een goede overwinning voor ons. Zaterdag spelen we uit tegen Gravendeel. Ik ga wat spelers rust geven voor de wedstrijd tegen Bodegraven voor de competitie. De beker is ook belangrijk, maar de

Zaterdag 22 oktober:

doelpunten moeten zijn en dan kunnen wij wellicht stunten.”

doen en iets meer gas geven.”

competitie heeft prioriteit.”

SV Gouda - Zoetermeer (beker): 17.00 uur.

Zondag 30 oktober:

Dinsdag 25 oktober:

Zaterdag 22 oktober:

SV Donk - Groenweg: 20.15 uur.

Gravendeel - ONA (beker): 17.00 uur.

krachten sparen.”

Zaterdag 22 oktober: Quick - Jodan Boys (beker): 14.30 uur.

Leonidas - Olympia: 13.00 uur.

Rob de Woningontruimer Onze diensten :

*

* Afvoer restboedel in eigen beheer. alle denkbare stoffering * Verwijderen inclusief lijmresten. * * *

Wij doen ook verhuizingen!

Bezemschoon opleveren huur/ koopwoningen en bedrijven.

Lichtpunten herstellen inclusief plaatsen kroonsteen. Schoonmaken woning bijvoorbeeld bij ernstige rookaanslag Schoonmaken bedrijfspanden.

verwijderen, * Plavuizen vloeren egaliseren. stucwerk, * Schilderen, herstelwerkzaamheden. gratis offerte, * Duidelijke geen voorrijkosten. team is snel, * Ons betrouwbaar en vakkundig.

10% korting binnen 14 dagen na offerte Neem vrijblijvend contact met ons op

tel: 06 30 78 85 33

(bgg 06 158 204 71)

e-mail: info@woningontruiming-rijnmond.nl, internet: www.woningontruiming-rijnmond.nl KvK nummer 24448641


OKTOBER OPRUIMMAAND BIJ GEBR. BAKKER Wij maken ruimte voor de nieuwe collectie!

20 OKT T/M 6 NOV

TOT 70% ECHTE KORTING OP BANKEN, MATRASSEN, SLAAPKAMERS & WOONKAMERS! BEKIJK ALVAST EEN SELECTIE VAN HET AANBOD OP DE SITE

WWW.BAKKERMEUBELEN.NL

DON T/M ZON 12.00 - 17.00

MARKT GOUDA / GRATIS TOEGANG

Bankstel Cesar Hoekdeel zowel links als rechts te leveren. Voor meer info kijk op onze site. Van € 1295,voor

€ 799,-

vrijdag 25 en zaterdag 26 november

Popkoorweekend in Gouda Altijd al eens willen zingen in een gelegenheids-popkoor en optreden met live band? Dan is dit je kans!

Alweer voor het 7e jaar organiseren Lambert Mutsaers en Frans Meijer een popkoorweekend in Gouda. Het draait in dit weekend om het plezier van het samen zingen. Zangervaring is niet nodig, we werken zonder bladmuziek. Natuurlijk hebben we een mooie mix van leuke en aansprekende popsongs. Iedereen kan meedoen! De start is op vrijdagavond. Op zaterdagochtend gaan we verder met het instuderen van songs. ‘s Middags komt de

BAKKERBUDGETSTORE.NL Bakker WADDINXVEEN Noordkade 92A 0182-615722

Bakker HAASTRECHT Hoogstraat 28-44 0182-501313

band erbij. En op zaterdagavond sluiten we af met een spetterend optreden voor eigen publiek. DEELNAME

€ 95,- per persoon (incl. lunch op zaterdag)

LOCATIE

Cultuurhuis Garenspinnerij Turfsingel 34 Gouda

Meer weten of aanmelden?

www.popkoorweekend.nl 06-29546994 | mail@popkoorweekend.nl


Gouda.portret 29

Portret In Gouda wonen allemaal bijzondere mensen. Ieder is bijzonder op zijn of haar eigen manier. Weekblad deGouda gaat regelmatig in gesprek met een stadgenoot over thema’s als leven, passie, werk.

‘De humor ligt op straat’

V

oor Con Starreveld, een geboren en getogen Gouwenaar, is kunst altijd een belangrijk onderdeel van zijn leven geweest. Hij studeerde aan de kunstacademie en maakte zijn werk van zeefdrukken. Nu schrijft hij gedichten, waarboven hij steevast KFRS schrijft. Dat ziet eruit als een ingewikkeld codewoord, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. Con woont tegenover de ingang van Kees Faessens Rolwagen Steeg. En over wat hij daar ziet, schrijft hij.

Vluchteling Ik ben toch niet gek? Ja wel hoe zo. De vluchteling uit Syrië of Albanië. Net opgedroogd, niets te eten. Ha, Nederland bereikt, en dus!! Onwetend over alles strompelt hij naar de brievenbus. Brieven uit Aleppo van familie? Niets van dat al. Rode folder? Niets van familie, alleen gebral. ‘Ik ben toch niet gek!’ ‘De beste bestemming voor je vakantiegeld.’ ‘Online incheckdeal.’ ‘All-inclusive deals.’ ‘Upgrade voordeel.’ ‘Last minute deals.’ ‘Vroegboekvoordeel.’ ‘Deze week exclusieve reisdeals.’

Schrijfsels noemt Con Starreveld (69) zijn gedichten. Hij heeft zijn hele leven geschreven: “Het maakte me in stressvolle periodes rustig.” Ook in zijn werkzame leven speelde creativiteit een belangrijke rol. Hij hield zich bezig met zeefdrukken. Bij zijn laatste werkgever in Zoetermeer werkte hij 25 jaar. Hier bedrukte hij onder meer textiel (schaatspakken, golfkleding), maar ook plafonds en muren. Con is er trots op dat hij voor dit bedrijf ook werk van de bekende Goudse kunstenaars Jan van Lokhorst en Anita Gaasbeek heeft gezeefdrukt. In zijn woonkamer hangen verschillende voorbeelden van het werk dat hij heeft gedrukt. Hij kijkt er graag naar. Het dichten begon voor hem pas goed, toen hij begin dit jaar op de Groeneweg kwam wonen. Con woont tegenover de ingang van Kees Faessens Rolwagen Steeg. Hij zit graag voor het raam te kijken naar wat er op de Groeneweg en in de steeg gebeurt. En dan komen bijna vanzelf de schrijfsels op papier. “De humor ligt op straat”, zegt hij. Hij heeft inmiddels een schrift vol, over allerhande onderwerpen. Niet alleen humor, maar ook over serieuze onderwerpen. Hoewel ook hierin de humor niet ontbreekt. Een van zijn schrijfsels gaat over vluchtelingen. Een schrijfsel dat tot nadenken stemt.

Ik ben toch niet gek Mediamarkt! - Con Starreveld Foto en tekst: Wilma Gottschalk


0% BTW NU VAN COM PLE TE

€24

BRI

AF L

Kijk op specsavers.nl voor een winkel bij u in de buurt en maak een afspraak. Geldig van 3 oktober t/m 4 december 2016. Geldt op elke complete bril vanaf €29. Compleet wil zeggen: montuur, inclusief glazen en glasopties. Niet in combinatie met andere aanbiedingen. De klant ontvangt effectief een korting van 17,36% op een complete bril. Dit aanbod geldt voor 1 persoon. Voor glasopties, zoals extra dunne glazen, gelden vaste toeslagen. © 2016 Specsavers Optical Group. All rights reserved.

Seniorenverhuizing

WoningOntruiming

Volledig verzorgd!

Huur- en koopwoning. g Wilt u dit jaar no it? tgeb een nieuw kuns kan het voor

verbruikt, dan Is uw eigen risico prothese nog dit jaar een u gunstig zijn om wordt voor 75% se the pro De . ten aan te laten me sisverzekering. vergoed uit de ba ak !

Maak snel nog

Schilderen kluswerk

Spoedoplevering

Stofferen en behangen.

Binnen 7 dagen leeg.

BEL: 010-8882215

een afspra


Gouda.lezersactie 31

Win kaarten voor Margriet Winter Festival Op één dag shoppen, workshops volgen, mode- en beautyinspiratie opdoen en lekkere gerechten proeven. Maar ook optredens van bekende artiesten, cabaretiers en auteurs bijwonen. Dat is de sfeer van een festival, maar dan onder een dak. Daarom heet Margriet Winter Fair vanaf nu Margriet Winter Festival. Het festival vindt plaats van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 november in Jaarbeurs Utrecht en is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

W

Geniet van de optredens van Jeroen van der Boom, de 3JS, Karin Bloemen, Charly Luske, Ruth Jacott en Frans Duijts. Laat je culinair inspireren in World of Food, waar je kookdemonstraties kunt volgen en allerlei gerechten kunt proeven. Breng een bezoek aan het Modekwartier met een catwalk, winkeltjes, modeshows en de nieuwste trends. Op het Margriet Plein beleef je Margriet live met het Columnisten Café, interviews en signeersessies van bekende auteurs als Herman Koch, Saskia Noort, Griet op de Beeck, Simone van der Vlugt, Isa Hoes en Ronald Giphart. Wil je kans maken op gratis toegang voor twee? Los dan deze puzzel op en mail het overgebleven woord naar info@degouda.nl. Doe dit voor 27 oktober. Heb je niet gewonnen, maar wil je wel naar Margriet Winter Festival? Kaarten kunnen tot en met 17 november worden besteld voor 15,95 euro in plaats van 19,95 euro via www.margrietwinterfestival.nl.

I

W T N

D

E

R

N T

P

T W N

E

C

I

T

O

E

E

T

T M P

O

H N

J

I

B

C

S

N

A V

V A

L

A

E

E

A

I

E

A

E

J

D W R

T

H R

R

R H

O R

E

T W U H

Z

E

S

I

E

C

R U

E

N

E

E

S

E

T N R H O

J

P

O A

F

E

S

T

R

R

E

U G

E

E

I

I

T N

F

T W D

B

R

M E

I

I

N T

F

H

I

E

O U

I

V

J

T

R O

E

N K U

B

R

V

E

K

E

P

O H

S

N

O W L

T

I

I

F

T

E

T

W E

K

E

E

T

R

S

A

S

P

O H

S

K R

E

activiteiten artiest borrel entree festival high wine jaarbeurs jaarlijks koffie modeshow optreden overdekt

L

Pip Ruth Jacott shops sneeuw thee Utrecht verwennen winter winterfeest workshops zumba

Langer thuis wonen met een Stannah TRAPLIFT Betaalbare traplift voor elke trap Ruime keuze uit nieuw en gebruikt Montage op uw treden Ruimtebesparend door opklapbare stoel Levertijd vanaf 3 dagen Servicedienst elke dag beschikbaar

0,€ 6t5 m ing t/ kor ber novem

BEL GRATIS 0800-5066 voor vrijblijvende informatie. Vraag naar toestel 6570

’s werelds meest gekozen traplift www.stannah.nl


VOORGERECHT

HOOFDGERECHT

DESSERT

Carpaccio gerookte eendenborst Carpaccio van gerookte eendenborst met appel rozijnen compote

Piccata Gouds Twee gebakken kalfsschnizels met een krokant jasje van Goudse kaas

Rijstepudding met zacht rood fruit Gekarameliseerde rijstepudding met een rode vruchtencoulis

Salade Nicoise Salade van aardappels, rode ui en haricots verts met gegrilde tonijn en sojasaus

Lasagne van kip Lasagne van malse kip met verse groenten en tomatensaus

Gouds Kaasplateau * Palet van Goudse kaassoorten met vijgenbrood en appelstroop

Gevulde Biefstuk Biefstuk gevuld met blauwaderkaas en paddenstoelen geserveerd met rode portsaus

(* meerprijs voor dit gerecht: € 2,-)

Najaarssalade Frisse salade van gemarineerde paddenstoelen, parmaham, verse vijgen en tomatendressing Mini Courgettes Gevulde courgettes met geitenkaas en verse appel Gevulde Portobello Portobello gevuld met feta, zongedroogde tomaat, olijven, cashewnoten en doperwtenpuree

Gepocheerd Scholrolletje Opgerolde scholfilet gevuld met gerookte zalm, wortel, prei en hollandaisesaus

Appeltaart uit het Groene Hart Warme appeltaart met verse slagroom en kaneelijs Coupe Walnoten Walnotenijs met heerlijke warme bosvruchten en slagroom

Vega Curry Milde curry met tofu, baboescheuten, paprika en noten met wilde rijst Wildgoulash In rode wijnsaus gestoofd wild met wortel en knolselderij geserveerd met wilde rijst en rode kool

Voorgerechten Rundercarpaccio; met balsamico, pijnboompitten en oude Goudse Vitello tonato; kalfs-rosbief met tonijnmayonaise Italiaanse hamrolletjes; verrassend gevuld Trio van vis Gebakken mosselen; in knoflookboter gebakken Knoflookchampignons met boerenbrood Soepen Soep van de chef; iedere keer lekker vers Goudse kaassoep; verrassend lekker Tomatensoep; vegetarisch en rijk gevuld Hoofdgerechten VLEES Varkenshaas van de grill Wiener schnitzel Spareribs, ketjap, honing, pittig of trio Kogelbiefstuk van de grill Lamsrack Gevulde kipfilet Kipsaté * Tournedos van de grill * Rib roast; 400 gram vlees Naar keuze: kruidenboter, champignonsaus, pepersaus, pindasaus of hollandaisesaus * I.c.m. het menu rekenen wij 4,- extra voor dit gerecht.

Prijs € 8,50 € 8,50 € 8,50 € 8,50 € 8,50 € 8,50

€ 6,50 € 6,50 € 6,50

€17,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 € 21,50 € 21,50 €

1,50

Hoofdgerechten VIS Zalmfilet Forel Reuzengamba’s Gouds vispannetje; royale vangst in wittewijn-roomsaus Saté van Zeeduivel; bereid op Oosterse wijze

€ 17,50 € 17,50 € 17,50 € 17,50 €17,50

Naar keuze: kruidenboter, champignonsaus, pepersaus, pindasaus, hollandaisesaus, wittewijn-dillesaus of stroganoffsaus

€ 1,50

Hoofdgerechten VEGETARISCH Goudse ovenschotel; verrassend rijk gevuld Gevulde courgette; met oesterzwammen en tomatensaus Desserts Coupe Bambino; kinderijsje Coupe Cherry; vanille-ijs met warme kersen Panna Cotta Goudse Tom Pouche; met stroopwafelijs Huisgemaakte chocoladeverrassing Dame Blanche Coupe limonchello Grand dessert Gewoon Gouds; voor 2 personen Gewoon Gouds kaasplateau; voor 2 personen Maaltijdsalades met boerenbrood en boter Rundercarpaccio; met balsamico, pijnboompitten en oude Goudse Warme geitenkaas; met spek en honing (kan ook vegetarisch) Vissalade; een royale vangst op een groen bedje. Griekse salade; met feta, komkommer, tomaat, olijven en uitgebakken spekjes Kindermenu’s Pannenkoekje; met stroop of suiker Kroket; runder-, kaas- of garnalenkroket. Kaassoufflé; met friet, appelmoes en een gezonde salade Kipnuggets; met friet, appelmoes en een gezonde salade Frikandel; met friet, appelmoes en een gezonde salade

€ 17,50 € 17,50

€ 3,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00 € 10,00 € 10,00

€ 13,50 € 13,50 € 13,50 € 13,50

€ 4,00 € 6,00 € 6,00 € 6,00 € 6,00


Gouda.mijn fietsroute 33

Fietstocht naar Kinderdijk

Vanuit Gouda hebben we prachtige mogelijkheden voor fietstochten in en rond de stad. Korter en wat langer, alles is mogelijk. Regelmatig plaatsen we in weekblad deGouda een fietsroute die een lezer zou aanbevelen aan andere Gouwenaars. Marc Setzpfand van Green Cow Bike Tours is enthousiast over de route naar Kinderdijk.

Wat is je favoriete fietsroute vanuit Gouda? “Met Green Cow Bike Tours bieden we tochten met gids aan in alle windrichtingen. Eén favoriet aangeven is erg lastig, er zijn zoveel mooie rondes te maken. Maar als ik toch een keuze moet maken dan is de route naar Kinderdijk mijn favoriet: op de heenweg door de mysterieuze Krimpenerwaard, dwars door Het Beijersche, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dan met het pontje de Lek over met gelijk daarna een prachtig uitzicht op de windmolens van Kinderdijk. Verder oostwaarts over de Lekdijk, met weidse vergezichten over de rivier en de Alblasserwaard. Dan steken we weer over om vervolgens weer terug te keren naar Gouda. Deze route is vijftig kilometer lang.” Waar op deze route moeten mensen echt even stoppen? “Een heel leuke stop vind ik kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk aan den IJssel. Hier kun je met eigen ogen zien hoe boerenkaas wordt gemaakt en uiteraard ook proeven.” Met wie fiets je? “De fietstochten die wij met Green Cow Bike Tours maken, zijn met toeristen van over de hele wereld: uit Duitsland, de VS, Australië, Latijns-Amerika, Engeland en Frankrijk. Ik vind het heel leuk om deze mensen te laten zien hoe mooi Nederland is en dat het meer is dan alleen het bekende Amsterdam. Veel van deze mensen zijn enorm blij verbaasd en dankbaar hiervoor.” Wat betekent fietsen voor jou? “Fietsen betekent voor mij: op eigen kracht iets bereiken. De vrijheid om van A naar B te komen en onderweg te genieten van alles wat je tegenkomt. Daarnaast is het geweldig leuk om de verhalen van buitenlandse bezoekers te horen. Het samen fietsen is tegelijkertijd ook een culturele uitwisseling.” Wat doet Green Cow Bike Tours? “Green Cow Bike Tours is een nieuw Gouds bedrijf, opgericht in 2016. Wij organiseren fietstochten met gids door het Groene Hart vanuit Gouda. Onze tochten variëren van twee uur tot een hele dag. Wij bieden onze tochten aan in zowel Nederlands, Engels als Duits.

De route is vijftig kilometer lang en duurt ongeveer zes tot acht uur.


Gouda.agenda 34

‘Waarom gaat het goed in je leven?’ ‘Chill, the road to David’s Gelato’ Veel Gouwenaars kennen David’s Gelato, de Goudse IJssalon met ambachtelijk ijs. Over het ontstaan van David’s Gelato is een documentaire gemaakt. Op zaterdag 29 oktober om 15.00 uur is de première in Cinema Gouda. ‘Chill, the road to David’s Gelato’ vertelt het verhaal van mede-eigenaar David Hoppenbrouwers, een 26-jarige kok die zich in Italië

verdiept heeft in het maken van ambachtelijk ijs. Filmmaker Mirjam van Veelen volgde hem twee jaar van Mykonos naar Gouda, waar David samen met zijn jeugdvriend Tjeerd de eerste David’s Gelato zaak opent. Na 29 oktober is de film nog te zien van zondag 30 oktober tot en met woensdag 2 november. Tickets zijn inclusief een David’s Gelato ijsje.

iPad les voor senioren Ict-leerlingen van het ID College Gouda geven ouderen iPad lessen. De eerste les is op 31 oktober in De Reehorst aan de Poelruit 12 in Reeuwijk. De ouderen leren allerlei toepassingen; behalve gewoon internetten en e-mailen, ook zaken als Spotify, Skype en Facetime. Allerlei apps komen aan bod. Elke les bestaat uit een korte presen-

tatie, waarna de cursisten aan de slag gaan. Op iedere twee cursisten is één begeleider, zodat iedereen in zijn eigen tempo kan oefenen. De lessen worden georganiseerd door de stichting Nederland Verbindt. Senioren kunnen zich opgeven via de website www.nederlandverbindt.nl.

Het multimediaproject van Jaap van den Berg ‘Waarom gaat het goed in je leven?’ is van 25 oktober tot en met 5 februari te zien in Museum Gouda.

Het gaat hier om een multimediale tentoonstelling van gastcurator, filmer, fotograaf en beeldend kunstenaar Jaap van den Berg. Hij werkte ruim drie jaar aan dit project. Hij laat zien hoe 140 ‘gewone’ Goudse inwoners

tegen hun leven aankijken, door middel van het stellen van de vraag ‘Waarom gaat het goed in je leven?’ De Gouwenaars die de vraag beantwoordden, lieten zich door Van den Berg fotograferen en filmen. Dat leverde ontroerende en leuke antwoorden, verhalen en foto’s op. De verhalen met portretfoto’s, film en audio fragmenten zijn in vijf zalen van het museum te zien.

Introdans viert jubileum Introdans bestaat 45 jaar en viert dat met een programma waarin de ensembles drie premières van internationaal gevierde choreografen dansen. Op woensdag 26 oktober om 20.00 uur is deze voorstelling in De Goudse Schouwburg te zien. Als eerste Nederlandse gezelschap presenteert Introdans het In Memoriam van de wereldwijd bejubelde Sidi Larbi Cherkaoui. In een denkbeeldige onderwereld verkennen de dansers de magnetische en polariserende krachten. Totaal anders van stijl is Cantata, een rauw en gepassioneerd stuk van choreograaf Mauro Bigonzetti. Hij toont in dit werk zijn talent voor het werken met grotere ensembles. Volkse en hedendaagse dansstijlen

worden op natuurlijke wijze gemixt. In Gouda wordt de muziek live vertolkt door de Italiaanse muziekfolkgroep Assurd feat. Van Dimitris Papaioannou was nog niet eerder een werk op de Nederlandse podia te zien. In een scène uit Nowhere vormen de armen van het ensemble een continu golvende zee.

Uitgever, tevens redactie-adres Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 E redactie@degouda.nl Advertentieverkoop T (0182) 322 456 E info@goudamediagroep.nl

Als je huidige gewicht niet volstaat, kijk dan op mijn website

Verspreiding wekelijkse oplage Weekblad deGouda; huis-aan-huis in Gouda, Haastrecht, Reeuwijk en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x) en Gouda (6). www.deGouda.nl Bezorgklachten T (015) 36 94 070 E paul@moersteeverspreiding.nl

EHBO cursus 16 november Honden, katten en konijnen Kijk op www.paltrok.nl M.W. van der Wijden J. van der Kolk Dierenartsen voor gezelschapsdieren

Indecent Proposal

dinsdag 8 november | www.goudseschouwburg.nl

in opdracht cursus workshop

woensdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.30 zaterdag: 10.00 17.00

@deGouda

Gezond afvallen?

eigen collectie

openingstijden

Colofon

Unieke handgemaakte sieraden. Naast mijn eigen werk verkoop ik ook bijzondere sieraden van een aantal andere Nederlandse sieraadontwerpers.

Edelsmid FB Lange Groenendaal 112 2801 LV Gouda www.edelsmidfb.nl Tel. 06-19195884

.

Wethouder Venteweg 5 2 5 J Gouda 5 www.degezondelijngouda.nl

openingstijden: maandag t/m vrijdag 9:00 - 19:30 uur

Pelmolenerf 59 2807 EX Gouda Tel: (0182) 51 12 15 www.paltrok.nl


Workshop mindfulness Inloophuis de Gele Linde organiseert op woensdag 26 oktober van 10.00 tot 12.00 uur een workshop mindfulness. Crista Hoeksema begeleidt deze themaochtend. De boodschap dat iemand kanker heeft, is vaak het begin van een periode vol stress. Mindfulness kan de ziekte niet wegnemen, maar kan wel de stress en de lichamelijke symptomen verminderen. Het inloophuis is gevestigd aan de Zuidhoef 138.

Agenda

van Gouda

Vrijdag 21 oktober Repair Café in wijkcentrum Jan Ligthart, Snoystraat 4, van 11.00 tot 14.30 uur. 19e editie Gouda Hardcore in So What, met Born From Pain, Mindwar en Ghost Years. Aanvang 21.00 uur

Zaterdag 22 oktober Tentoonstelling MoZaEnZo (atelier Jeanette Nieuwesteeg) in de Mallemolen, 1e Moordrechtse Tiendweg, van 10.00 tot 16.00 uur Zwem mee voor Spieren voor Spieren. KidsChallenge (tot twaalf jaar) van 12.15 tot 15.15 uur.

Bokbierwandeling

Vitaliteitsdag in Gouda voor goed doel (Himalaya Challange) in Nepal. Aanmelden via yvette.rogier@icloud.com

Voor de liefhebbers van bokbier is er zaterdag 22 oktober een speciale Goudse bokbierwandeling. Wandel langs vijf cafés in Gouda en drink bij elk deelnemend café een bokbier van de tap. De deelnemers kunnen hiervoor bij een van die vijf cafés voor vijftien euro een stempelkaart kopen.

Cirque Du Jazz in De Spiegeltent, entree zeven euro en tien euro aan de deur, dresscode: burlesque, glamour, chique... Een Wens voor je Medemens op de Markt. www.eenwensvoorjemedemens.nl

De Goudse Waag zoekt enthousiaste vrijwilligers De Goudse Waag is een eyecatcher in Gouda. Waar vroeger de kazen gewogen werden, is tegenwoordig het Kaas- en Ambachtenmuseum. In de Waag kunt u van alles ontdekken over de historie van Gouda, Goudse kaas en ambachten zoals kleipijpen en kaarsen. Er worden regelmatig rondleidingen, demonstraties & proeverijen gegeven. Behalve het museum, heeft de Waag een kaas- en souvenirwinkel en een sfeervol proeflokaal. Wij verwelkomen veel individuele groepen, touroperators en ook scholen. Het aantal bezoekers is afgelopen jaren enorm gestegen. Onze kracht ligt in enthousiaste medewerkers en gidsen die bezoekers een warm welkom geven. Het team bestaat uit vier vaste medewerkers en ongeveer 25 vrijwilligers. Voor aankomend seizoen zoeken wij uitbreiding met enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden toeristen

van over de hele wereld rond te leiden in het Kaas- en Ambachtenmuseum. Voor de museumwinkel zoeken wij mensen die bezoekers ontvangen en kaas en souvenirs verkopen. Heeft u belangstelling om te werken in de Goudse Waag? Kijk dan op Goudvoorelkaar.nl. Daar vindt u de uitgebreide vacaturetekst en het totale aanbod van vrijwilligerswerk in Gouda. Voor meer formatie over vrijwilligerswerk in Gouda kunt u contact opnemen met het VIP: vip@Gouda.nl of telefoonnummer 140182

Concert Zemtsov laureaten in de Sint Jan, aanvang 16.00 uur, toegang vrij. Concert rond thema Reformatie met vocaal ensemble Nieuwe Gouwe. Aanvang 20.00 uur, Nieuwe Gouwe O.Z. 2b, toegang gratis. Bluesband Tin Pan Alley in Gouda Studio’s, aanvang 21.00 uur, entree zeven euro Hardcore en punkrock bands BlackWater, Take No Prisoners en No Progress in StudioGonz, aanvang 21.00 uur

Coverband Franky P. in Gouda Studio’s, aanvang 15.00 uur, pay what you want.

Maandag 24 oktober Lezing over Willem III en Lodewijk XIV in Concordia, Westhaven 27, Aanvang 20.00 uur, toegang gratis.

Dinsdag 25 oktober Opening tentoonstelling ‘Waarom gaat het goed in je leven?’ in Museum Gouda.

Woensdag 26 oktober Zondag 23 oktober Familiemusical ‘De barmhartige Vader’ in H.-Josephkerk, Aalberseplein 2. Aanvang 14.00 uur, entree vier euro voorverkoop en vijf euro aan de deur. Goudse Spellendag in Concordia, Westhaven 27, 12.00 tot 18.00 uur, entree gratis Jazz on Sunday in Swing aan de Markt, met band Swing Twice. Van 15.00 tot 18.30 uur, toegang gratis.

Kinderexcursie ‘paddenstoelen spotten’, aanvang 14.00 uur bij hoofdingang Noorderhout (Noordhoef)

Kijk voor het uitgebreide agendabericht op www.goudafm.nl Wilt u elke vrijdag de agenda en het nieuws in uw mailbox ontvangen? Ga dan naar goudafm.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.

De boekenplank van Verkaaik Karel Jongeling is de auteur van het boek ‘In de Heilige Gemeente Der Gouwe - Joden in Gouda in de 18e eeuw’. Op donderdagavond 27 oktober vertelt hij bij Verkaaik over de totstandkoming van het boek. Jongeling benadrukt dat hij geen geschiedenisboek heeft willen schrijven. Het gaat over een periode van het Joodse leven in Gouda, waarvan hij de interpretatie overlaat aan de lezer. Het grootste deel van het boek bestaat uit integrale citaten. Misschien is het daardoor wel een ‘vervelend boek’ geworden, zo stelt hij. In het boek staat ook een hoofdstuk over Joodse misdadigers. Waarom, werd hem gevraagd. Er wordt immers al genoeg geringschattend over Joden gesproken. Nee, is zijn redenering, het gaat om het zich ontwikkelende Joodse leven in Gouda. Dat wil hij in beeld brengen, ook om te voorkomen dat dit wordt teruggebracht tot een aantal Stolpersteine. Ook wil hij het mogelijke beeld nuanceren dat de Joden in de

18e eeuw in Gouda anders, dat wil zeggen slechter, behandeld zijn. Inderdaad werden ze stevig aangepakt door het bestuur van de stad, maar dat gebeurde met iedereen die niet tot de kring van de regenten hoorde. De lezer wordt in het boek meegenomen op een speurtocht door de tijd, waardoor hij kennis kan maken met de vele genoemde Joodse Gouwenaars in de 18e eeuw. Datum: Donderdag 27 oktober Aanvang: 19.30 uur Einde: 21.00 uur Locatie: Boekhandel Verkaaik Toegang: Gratis Aanmelden: Via info@boekhandelverkaaik.nl

n de eilige gemeente de ou e oden in ouda in de e eeu Karel Jongeling

E R I K

ve aai

oe en nl


NL TA . VI AV ES

Bekijk ons aanbod Wij makelen zoals makelen bedoeld is

Vossenburchkade 49, Gouda Vraagprijs € 197.500,- k.k.

Blekerssingel 6, Gouda Vraagprijs € 400.000,- k.k.

Turfsingel 66, Gouda Vraagprijs € 175.000,- k.k.

Wilde Wingerdlaan 67, Gouda Vraagprijs € 99.500,- k.k.

Prins Hendrikstraat 115, Gouda Vraagprijs € 125.000,- k.k.

P.C. Bothstraat 13, Gouda Vraagprijs € 159.000,- k.k.

Kramersweg 3, Gouda Vraagprijs € 249.000, k.k.

Lange Tiendeweg 33e, Gouda Vraagprijs € 100.000,- k.k.

Veenenburg 34, Gouda Vraagprijs € 235.000,- k.k.

Vlinderplein 4, Gouda Vraagprijs € 550.000,- k.k.

Van der Palmstraat 57, Gouda Vraagprijs € 175.000,- k.k.

Swadenburg 36, Gouda Vraagprijs € 142.500,- k.k.

Ga naar viavesta.nl of bel 0182 51 12 83

Weekblad deGouda, 20 oktober 2016  

Weekblad deGouda, 20 oktober 2016

Advertisement