Poble Viu (II Època) núm. 19

Page 1

EDITORIAL

Amb tu, construïm futur

Fa quatre anys ens vau fer confiança per seguir millorant el poble de Celrà. 1.527 veïnes i veïns vau dipositar la nostra butlleta a l’urna perquè continuéssim treballant amb vosaltres i amb tothom qui viu al municipi.

Ara ens tornem a presentar per enllestir projectes que ja estan en marxa, per executar els que estan pendents, i amb moltes noves propostes que us farem arribar amb el programa electoral 2023-2027.

Volem continuar teixint un Celrà pensat per a les persones, un poble on viure i conviure bé, amb un model urbà coherent, on les entitats continuïn sent les protagonistes i la ciutadania estigui al centre de totes les polítiques públiques. Tot i que han estat uns anys complicats, hem estat capaços de continuar endavant, gestionant amb eficàcia i eficiència els diners que paguem amb els nostres impostos.

Som persones que provenim del teixit associatiu, gent que treballem per Celrà i pel país, de tots els barris i zones del municipi, gent propera i que sabem escoltar.

Celrà s’ha convertit en un poble referent en molts sentits al llarg dels anys. De fet, és un model que han seguit molts municipis.

Volem continuar teixint un Celrà pensat per a les persones, un poble on viure i conviure bé
Butlletí informatiu
PobleViuN19.indd 1 14/5/23 17:18
Número 19 • Maig 2023

GOVERN 2019 - 2023

Fem balanç de la darrera legislatura

El programa electoral de la CUP de les eleccions de 2019 incloïa un total de 237 mesures, de les quals hem portat a terme completament 137 i de manera parcial 58, 32 no s’han realitzat per diferents motius i 10 no han estat aplicades perquè depenien del treball conjunt de diferents municipis o de canvis urbanístics.

Així doncs, el grau de compliment del programa electoral supera el 82 % entre les actuacions dutes a termes completament i les que s’han realitzat parcialment o es troben en curs de fer-se; un 13,5 % de les mesures s’han quedat al calaix pendents d’executar i un 4,2 % han estat inviables.

De les mesures que no hem pogut desenvolupar, moltes depenien d’altres municipis o de la Generalitat, com per exemple la possibilitat de mancomunar un tanatori comarcal. Tenint en compte que aquesta legislatura ha estat complicada, el grau de compliment del programa és satisfactori. Ara bé, ens cal fer autocrítica, analitzar per què algunes de les actuacions no s’han portat a terme i convertir-les en reptes per desenvolupar durant el proper mandat, si ens torneu a fer confiança.

Quatre d’anys d’unanimitat entre govern i oposició a l’Ajuntament

La ciutadania ens va donar 8 dels 13 regidors i regidores a les eleccions del 2019.

L’equip de govern va portar 73 punts a votació als plens municipals de l’any 2020, dels quals 69 punts (94,5 %) es van aprovar amb el vot favorable de tots els grups polítics representats al Ple de l’Ajuntament. El 2021 també vam incloure 73 punts a votació, dels quals 69 punts (94,5 %) es van aprovar amb el vot favorable de tots els grups. L’any 2022 vam presentar 71 punts a votació, dels quals 66 (93 %) es van aprovar per unanimitat. Durant els pocs plens que hi ha hagut el 2023 s’ha continuat reproduint la mateixa dinàmica.

Per això, quan des de l’oposició parlen de canvi, no entenem què volen dir. Han donat un suport molt clar a les propostes de la CUP i no han presentat ni una sola iniciativa al Ple municipal.

Som Poble - CUP està fent una bona feina. Ara us toca decidir a la ciutadania. Som un projecte sòlid, que fa que el poble funcioni. Altres projectes que es volen presentar com a alternativa han estat incapaços de plantejar cap proposta de canvi durant quatre anys.

Un poble sense deutes, transparent i participatiu

La bona gestió de la hisenda municipal ha situat l’Ajuntament de Celrà entre els municipis sense endeutament i amb una tresoreria preparada per afrontar actuacions importants. Aquesta política ha anat acompanyada de la recerca constant de subvencions o convenis econòmics per portar a terme la majoria d’obres que s’han acabat fent aquests darrers anys o que estan pendents de fer-se (camp de futbol, installacions fotovoltaiques a diferents equipaments, primeres fases de la plaça del mercat, dues fases per soterrar el torrent, carril bici Celrà-Girona, ampliació de la depuradora municipal...).

Hem fet una política de contenció en els impostos municipals:

• L’impost de béns immobles (IBI) urbà, a Celrà, està situat a la zona més baixa, amb un tipus del 0,45 %, quan la majoria de municipis de la zona el tenen entre un 0,7 % i un 0,9 %. (La llei estableix un mínim del 0,4 i un màxim de l’1,1.)

• La taxa d’escombraries, a Celrà, costa anualment per habitatge 113,12 euros, quan la mitjana dels pobles de la zona se situa a més de 170 euros.

Pel que fa al foment d’energies renovables, hem aplicat una bonificació del 95 % de l’impost d’installacions de plaques fotovoltaiques i un 30 % de l’IBI durant dos anys.

Poble Viu 2
PobleViuN19.indd 2 14/5/23 17:18

Comerç de proximitat i un polígon industrial actiu

Tot i el creixement de les empreses al polígon i de l’obertura d’establiments al municipi en els darrers anys, cal continuar la feina per revitalitzar i millorar el polígon, els barris i ajudar el comerç local.

Apostem decididament per seguir treballant amb empreses, autònoms i comerços, i col·laborar amb l’Associació de Comerciants en l’organització de fires, festes, cursos, activitats, i proporcionant material per fomentar que la gent del poble compri al poble i contracti els serveis del poble.

La taxa d’atur a Celrà està molt per sota de la mitjana de la comarca i el país. Des de l’Àrea de Promoció Econòmica acompanyem les empreses per intentar inserir laboralment les persones de Celrà que busquen feina.

Medi

ambient,

i eficiència energètica

L’any 2013 vam implantar el porta a porta a Celrà; deu anys més tard la majoria de pobles l’han acabat implantant. Hem engegat la prova pilot dels armaris per millorar el sistema i preparem la taxa justa perquè pagui més qui no vol separar correctament. El nostre model ofereix més serveis i aporta solucions a problemes que patim aquí i els pobles del voltant.

L’any 2017 vam comprar 500 instal·lacions solars per a l’autoconsum. Cinc anys més tard els altres ajuntaments han començat a potenciar l’ús d’energies renovables.

Un poble que educa, un poble que ofereix serveis per a tothom

El model de poble també el definim amb els serveis públics existents. En els darrers anys hem fet una aposta clara per mantenir-los i ampliar-los.

En educació, hem garantit places a les escoles bressol municipals (I0, I1 i I2), i inversions i ajudes a les escoles Les Falgueres i L’Aulet. Així mateix, hem treballat conjuntament amb l’Institut de Celrà per aconseguir el cicle de grau mitjà de tècniques de dansa urbana, una titulació oficial del Departament d’Educació de la Generalitat que a les comarques gironines només s’oferirà a Celrà.

En els serveis per a la gent gran, cal remarcar l’oficina d’atenció a la gent gran, amb una tipologia de serveis i recursos que es van adaptant en funció de les necessitats del col·lectiu: tallers de memòria, servei d’atenció municipal al domicili, serveis de psicologia, servei de transport, servei Respir, l’homenatge a la vellesa i una partida econòmica per garantir el funcionament de Can Ponac.

Pel que fa al jovent, l’Àrea de Joventut és un referent a les comarques gironines en l’execució de polítiques avançades i diversificades per a totes les edats.

Urbanisme i mobilitat

al servei de les persones

Després de la primera intervenció a la carretera de Palamós per generar aparcaments i estrènyer els vials per reduir la velocitat dels vehicles, vam acordar amb el Govern de la Generalitat que redactaria el projecte de la variant. Malgrat els incompliments reiterats de la Generalitat en els terminis, ara sí que podem dir que s’ha posat fil a l’agulla.

Continuem treballant amb la resta de municipis per exigir uns transports públics (tren i autocar) que s’adaptin a les necessitats de la ciutadania i evitar l’ús del vehicle particular.

L’Ajuntament ja va signar el conveni de finançament amb la Generalitat de Catalunya per construir el carril bici entre Celrà i Girona; Celrà hi posarà mig milió d’euros i la resta, 2,1 milions, el Departament de Territori.

Celrà, la fàbrica d’arts

La cultura és un element definidor del model de qualitat de vida del nostre poble.

Celrà ha esdevingut un nucli de formació artística, amb prop de 700 alumnes repartits entre l’Escola Municipal d’Art, les diferents aules de música i l’Escola Municipal de Dansa.

Fa poc vam aprovar l’avantprojecte de reforma del Bar La Plaça i una reordenació de la sala Can Cors amb la voluntat que esdevinguin espais de reactivació comunitària del nucli antic de Celrà.

Poble Viu 3
PobleViuN19.indd 3 14/5/23 17:18

1. Albert López Guàrdia

2. Martí Navarro Molina

3. Mariona Omedes Cornet

4. Irene Serra Gil

5. Joaquim Grau i Ginesta

6. Eugeni Bofill Soliguer

7. Imma Ferrer Trèmols

8. Carles Sureda Serrat

9. Maria Angelats Carbó

10. Maria Rosa Martínez Granell

11. Pau Camps Vilert

12. Pere Rius

13. Cristina Abadia i Roqueta

14. Marta Pijoan Guàrdia

15. Joel Saus i Raurell

16. Manolo Prieto Grueso

17. Enric Carreter i Adzerías

18. Anna Guillo Colls

19. Pere Puig i Canet

20. Sílvia Martínez Roca

21. Obed Ponce Archilla

22. Carme Roca Palahí

23. Jordi Carrión Montal

24. Jaume Fiol Santaló

25. Clara Roig Brugués

26. Enric Bisbe Company

27. Eva Fossas Pou

28. Albert Salvatella Fornells

29. Ona Pérez Fortià

30. Josep Ponsatí i Peiró

31. Meritxell Yanes Font

32. Lupe Vicente Márquez

33. Enric Fàbregas Ruano

34. Mònica Vido Teixidor

35. Nil Costa Rengel

36. Marisa Casals Caballé

37. Oriol Camps Vilert

38. Aleix Grau Gil

39. Raquel Ventura

40. Jordi Bosch Taberner

41. Marisa Ortega Palmerin

42. Oriol Serras Vila

43. Anna Pujolàs i Vilar

44. Roser Adroher Vallmajor

45. Anna Salas Fortià

46. Joan Salorio Bosch

47. Anna Lladó Planas

48. Marta Ventura Català

49. Roger Pujols Pallejà

50. Moisès Esteban-Guitart

51. Noemí Pérez Bailón

52. Joana Ballart Capdevila

53. Guillem Basiana Cañellas

54. Sira Sureda Torner

55. Miriam Bonada i Subirana

56. Ramon Serra Climent

57. Albert Planas Rossell

58. Gerard Guerris Farré

59. Aina Barahona i Borraz 60. Isabel Agustí Arranz 61. Joan Molinet Bret 62. Joan Matacàs Castelló 63. Sandra Porcell i Rubio 64. Meritxell Martín Rovira 65. Joan Jordi Quintana Bataller

Ja tenim les 123 primeres adhesions. Podeu signar a www.sompoblecelra.cat

83. Pol Bassols Ros

84. Joel Salvatella Juanola

85. Fran Alvarez Adan

86. Susana Cullell Fernández

87. Antònia Bautista Cabezas

88. Gerard Salavert Ribas

89. Albert Jané Planelles

90. Berta Bofill de Senespleda

91. Francesc Anton Duarte

92. Montse Palau Padró

93. Àngels Miret Rial

94. Cèlia Diaz Pardo

95. Sònia Hermosilla Llinas

96. Xavier Vilà Reyes

97. Iolanda Juanes Vazquez

98. Helena Ordoñez Planas

99. Josep Vicent Pascual Giner

100. Mercè Parra i Casanova

101. Eli Tubilleja

102. Lina Anguera

103. Elena Torras Bañeras

104. Carmen Carrasco Moreno

105. Ester Travé Esteve

106. Gerard Agea Oliveras

107. Montse Salavedra Cornellà

108. Carles Salas Triador

109. Bruna Nogués Bonada

110. Cristina Cayuela Domènech

111. Olga Puignou Soler

112. Carles Bofill de Senespleda

113. Carla Balaguer Serret

114. Eva Coll i Capdevila

115. Robert Roig Brugués

116. Xevi Pérez Muñoz

117. Robert Roig Brugués

118. Maria Jose Rengel Mas

119. Laura Puga Farrerós

120. Margarita Nicuesa Tejedor

121. Antonia Castelar

122. Helena Santaló Jurado

123. Francesc Ribot Vilà

Poble Viu @cupcelra CUP Celrà cupcelra celra@cup.cat Tel. 639 33 78 97
Un grup de veïns i veïnes elabora un manifest de suport a la candidatura de Som Poble - CUP
i Vallès
Alvarez
Glòria Prior Comas 72.
i
Adrià Arenas Noguera
Muntsa Aragay Parra
Marta Illa i Oliveras 76. Neno Sobregués Carrion 77. Mar Senespleda Reventós
Pilar Torner Sarrats
Carlos Cordones Sanchez
Júlia Cortada Cadena
Xavier Esgleas Tarifa
Marta Solé Torres
66. Raquel Bisbe Cle 67. Mercè Amich Vidal 68. Natàlia ESpinet
69. Peru
70. Júlia Palomer Mallorquí 71.
Almudena Morgado
Gascón 73.
74.
75.
78.
79.
80.
81.
82.
PobleViuN19.indd 4 14/5/23 17:18

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.