City Magazine Maastricht / regio

Page 1

wonen werken genieten

M NEE IS T A GR EE! M

PRESENTATIE

Jaarboek Maastricht NIEUW IN MAASTRICHT

Artichoque XPLORid

7 jaar onderweg MUSEUMNACHT 2020

En verder o.a.: TEFAF, Centrum Management Maastricht, RTV Maastricht, VVV agenda, Starter van de maand, Column Vivianne Rijnders, Boekhandel Dominicanen en nog veel meer... Citymagazine Maastricht | 1

HET ENIGE GRATIS REGIONALE CITY MAGAZINE

2020 5e JAARGANG

CITY

Maastricht Region

2


Zoveel méér dan glas alleen….. Cuypers Glas heeft in zijn meer dan 100 jarig bestaan een naam van vertrouwen en vakmanschap opgebouwd in Maastricht, Heuvelland maar ook ver daarbuiten. Zowel particulieren als bedrijven weten ons daarom dan ook steeds beter te vinden en maken gebruik van onze expertise.

BEDRIJVEN Wij werken samen met betrouwbare en gespecialiseerde partners van architect tot interieurbouwer en van aannemer tot hotellier. Maatwerk in advies en begeleiding.

PARTICULIEREN Op basis van uw persoonlijke wensen kunnen wij u een gedegen en goed advies geven over uw nieuwe woonwensen, uw aanstaande verbouwing of bouwplannen. Maatwerk in glas en verschillende toepassingen behoren tot de mogelijkheden. Van douchewand tot een glazen deur is toepasbaar in vrijwel ieder interieur.

Watermolen 27 6229 PM Maastricht (Randwijck Zuid)

Is uw interesse gewekt? Informeer naar de mogelijkheden en wij adviseren u graag.

Tel: 043-3214664 E-mail: info@cuypersglas.nl www.cuypersglas.nl Openingstijden: maandag - vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur


DEZE MAAND

4 18

4

XPLORid

6

Artichoque

8

Jaarboek Maastricht

11

Fotoverslag presentatie Jaarboek Maastricht

12

Boekenweek 2020

13

Agenda Dominicanen

14

Centrum Management Maastricht

16

Marcel Franssen

18

13e editie KIV

19

Starter van de maand

20

Glow Golf Maastricht

22

TEFAF 2020

25

Column Vivianne Rijnders

26

RTV Maastricht

28

Museumnacht 2020

34

UIt-tips Maart

COLOFON

6

28

UITGEVER VANHOORENMEDIA VOF www.vanhoorenmedia.nl peter@vanhoorenmedia.nl M. 06 25 35 05 96

ALGEMENE ZAKEN Magda van Hooren

CITY MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl

INTERNET & SOCIAL MEDIA Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl

5e jaargang, 2020 nr. 2

VORMGEVING & DRUK

Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied

www.andi-printsolutions.com

REDACTIE Aan deze uitgave werkten mee: Stephan van Appeven Meyke Houben Vivianne Rijnders FOTOGRAFIE Peter van Hooren Ronald van den Hoven Saïd ten Brinke

COVERFOTO XPLOREid

AUTEURSRECHTEN Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/ of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. De volgende uitgave verschijnt vrijdag 27 maart 2020

Citymagazine Maastricht | 3


Alles achterlaten. En dan ga je de wijde wereld in. De route heb je in je hoofd, maar die kan nog aangepast worden. Niets staat vast. Elke dag is weer een groot avontuur met nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk van XPLORid gaan dit avontuur aan. Ze vertrekken op 4 april vanaf het Vrijthof in Maastricht en verwachten 7 jaar onderweg te zijn. 100.000 km over alle continenten. Op de fiets, dus 100% CO2 neutraal. “Tijdens onze wereldreis overnachten wij meestal in onze tent. Omdat wildkamperen vaak verboden is, kloppen we bij mensen op de deur om te vragen of we onze tent in hun tuin, garage of schuur mogen opzetten. Op deze manier komen wij in nauw contact met de lokale bevolking. Zo ontmoeten wij veel mensen in verschillende leefomstandigheden. Wij willen onderweg directe hulp bieden aan mensen die in armoede

4 | Citymagazine Maastricht

leven. Hiervoor hebben wij een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) stichting opgericht: Stichting XPLORid. Om deze hulp mogelijk te maken, zamelen wij 1 euro in voor elke km die wij fietsen.”

Het begint met 4 jaar. Dat wordt 5 jaar en uiteindelijk denk je 7 jaar op wereldreis te gaan. “Aanvankelijk hadden we vier jaar uitgetrokken voor ons plan. De lijst met landen die we wilden bezoeken, werd steeds langer. Door de landen in een logische volgorde te zetten, kwamen we uit op een tocht van zo’n 100.000 kilometer. Op een dag kun je vijftig tot zeventig kilometer afleggen en dus zouden we vijf jaar zoet zijn. Je kunt natuurlijk niet iedere dag fietsen; je hebt tijd nodig om te rusten, tussendoor op je visa te wachten, mensen te ontmoeten, te skypen en te bloggen. Nu verwachten we 7 jaar onderweg te zijn. Dat is een schatting; we hebben geen einddatum. En dat willen we ook niet: wat nou als we ons ergens zo thuis voelen, dat we willen blijven hangen?

Of andersom: een kapotte knie, of je gezondheid die je in de steek laat. Misschien zijn we dan wel na twee jaar thuis. Maar daar gaan we natuurlijk niet vanuit.”

Lichamelijk, mentaal, logistiek en financiën Ben is lichamelijk een echte fietsfanaat. Met gemak rijdt hij alle bergen omhoog. Linda daarentegen zal het zwaarder te verduren krijgen. Maar ze is gelukkig een echte doorzetter. “Het is moeilijk om gedag te zeggen tegen je ouders en kinderen. Maar met de moderne technieken kun je gemakkelijk met elkaar in contact blijven. Daarnaast willen we ons eigen leven leiden. Anders ben je je hele leven aan het wachten en aan het zorgen voor anderen en kun je niet je eigen dromen naleven. De ouders en broer van Linda bewonderen onze wereldreis. Maar ze zullen haar ontzettend missen en ze maken zich zorgen over de gevaren die zo’n reis met zich mee kan brengen.“


HET ENIGE DAT JE NOG HEBT, ZIT IN FIETSTASSEN Linda hoopt dat ze haar ouders (en broer) tijdens de wereldreis zal ontmoeten. “Ze zijn allemaal erg reislustig, dus wellicht kunnen ze elkaar treffen in Canada of de USA.

brander. Het is eigenlijk duurder om thuis te blijven. Ons appartement verhuren we, we hebben wat spaargeld en Ben krijgt prepensioen.”

Qua logistiek hebben we enkele reserve-onderdelen bij ons, zoals remblokjes en spaken, banden, olie voor het Pinion versnellingssysteem enzovoorts. Als we andere onderdelen nodig hebben, kopen we die onderweg of stuurt onze fietsenzaak in Nederland het naar ons op.

Van elk land weten we inmiddels of wildkamperen toegestaan is, of het water gezuiverd moet worden en welke vaccinaties en visa’s we nodig hebben. We houden ook de politieke situatie in een land in de gaten door gebruik te maken van de app van Buitenlandse Zaken.

We fietsen met een heel klein budget de wereld rond. We slapen in onze tent en koken onze maaltijd op een Primus

In detail plannen we onze route met Komoot. Daarnaast gebruiken we onze Garmin 830 en kopen we lokale routekaarten.

Voorbereiding

WAT GING DAARAAN VOORAF? 2017 AUGUSTUS | Linda ontmoet Ben op haar nieuwe werkplek. Directe klik tussen beiden.

EIND APRIL | ontwerpbureaus benaderen voor logo en pr-uitingen. 3 JUNI | moodboard tiental logo’s Stoere Binken Design

24 SEPTEMBER | Ben vraagt Linda ten huwelijk.

JUNI-11 JULI | oprichting Stichting XPLORid.

2018

5 JULI | ophalen Idworx wereldfietsen bij De Vakantiefietser Amsterdam.

24 JUNI | huwelijk in teken van wereldfietsreis.

2019 JANUARI | informeren bij Sociale Verzekerings Bank, commerciële banken en verzekeraars gevolgen verplichte uitschrijving Basis Registratie Personen (BRP). Contact ambassades. Zoektocht naar sponsors en donateurs. MAART | survivaltraining Lapland. Bushcrafttraining Brunssummerheide. MEI | website bouwen. Proefrit twee verschillende Idworx fietsen.

JULI | aanschaf laatste uitrusting. Drukken flyers en visitekaartjes. AUGUSTUS | 30 dagen non-stop fietstestrondje Ierland AUGUSTUS-DECEMBER | openen zakelijke bankrekening. Aanvragen ANBI status. DECEMBER | Pers benaderen. Flyeren in Maastricht.

2020 JANUARI | laatste zaken regelen zoals paspoort, (zorg)verzekering, vaccinaties, bewijs van goed gedrag.

Ben je benieuwd hoe het Ben en Linda vergaat? Volg dan hun avonturen op www.xplorid.today door je te abonneren op hun blog. Daarin beschrijven ze al hun belevenissen. Op 14 maart houden Ben en Linda een presentatie over hun aankomende wereldreis. Ze vertellen je graag persoonlijk hoe zij zich gedurende 2 jaar hebben voorbereid op dit low-budget avontuur. Hoe plan je dit, hoe bekostig je dit en wat zijn de consequenties als je je moet uitschrijven uit de BRP?

WANNEER Zaterdag 14 maart Aanvang 15:00 uur (tot 16:00 uur)

LOCATIE De Ruimte Petrus Regoutplein 3 Maastricht (in de voormalige Sphinx fabriek) Vind je het daarnaast leuk om hun hulpprojecten te steunen? Dat kan met een donatie aan: Stichting XPLORid (IBAN) NL81 INGB 0008 4433 82 (BIC) INGBNL2A Met omschrijving donatie XPLORid Omdat Stichting XPLORid een ANBI status heeft, kun je jouw donatie aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Alle donaties aan de stichting worden gebruikt voor hulp aan mensen die in armoede leven. De wereldreis financieren Ben en Linda helemaal zelf.

Citymagazine Maastricht | 5


Tekst: Meyke Houben | Fotografie: Saïd ten Brinke

ONLINE KUNST KOPEN VIA

platform Artichoque

Ze kwamen met elkaar in contact vanwege hun gedeelde liefde voor kunst.

De kennismaking klikte zodanig, dat Erik Stroink en Carla Leliveld besloten een samenwerking aan te gaan. Via het online platform Artichoque bieden ze jonge talentvolle kunstenaars de kans hun werk te verkopen. Daarnaast organiseren ze regelmatig exposities en begeleiden ze de kunstenaars die ze vertegenwoordigen op organisatorisch en marketingtechnisch gebied.

6 | Citymagazine Maastricht

Het is een bekend fenomeen: kunstenaars zijn vaak zo verdiept in hun creatieve proces, dat ze nauwelijks oog hebben voor de commerciële kant van het kunstenaarschap. Uit zijn jarenlange ervaring als onder meer salesmanager weet Erik Stroink juist hoe belangrijk dat onderdeel is. Dus besloot hij jonge talentvolle kunstenaars uit zijn netwerk te promoten via het platform Artichoque. Geïnteresseerden kunnen via de webshop direct een werk naar keuze kopen. Het aanbod varieert van grafiek en schilderijen tot foto’s en beeldhouwwerken.

“We realiseren ons, dat mensen – zeker bij een wat groter aankoopbedrag - een werk eerst zelf willen zien”, zegt Erik. “Ze kunnen dan een bezichtigingsafspraak maken, of we kunnen een ontmoeting met de betreffende kunstenaar regelen. Om onze kunstenaars bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, organiseren we ook pop-up exposities. Dat doen we met name op toegankelijke plekken als hotels. Daar komen immers veel mensen, die hopelijk geïnteresseerd raken en dan naar de website gaan of direct ter plekke een werk kopen.”


“We willen onze kunstenaars volledig ontzorgen en hen alle randzaken uit handen nemen” Recent is Erik een samenwerking aangegaan met Carla Leliveld, eigenaar van CL art & design. “We delen onze interesse voor kunst”, vertelt Carla. “Ik schilder zelf al lang, maar heb me in mijn werk toegelegd op grafische vormgeving en het maken van websites. Als ondernemer is het lastig om in je eentje de stap te zetten naar de kunstwereld. Samen kun je veel sneller stappen zetten. Het is fijn om met een gelijkgestemde te kunnen sparren. Erik en ik vullen elkaar goed aan.” Voor hun portfolio maken Erik en Carla onder meer gebruik van het grote potentieel aan kunstenaars die hun opleiding volgden aan MAFAD, de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. Zoals fotograaf/beeldend kunstenaar Saïd ten Brinke en de van oorsprong Heerlense kunstenaar Dave de Leeuw. Daarnaast vertegenwoordigen ze een meer gevestigde naam als Wil van der Laan (bronzen beelden). Erik: “En op dit moment heb ik via een antiquair in Amsterdam een aantal grafische werken van M.C. Escher in de collectie. Een buitenkans, die ik niet kon laten lopen.” Het is de bedoeling dat Artichoque het aantal kunstenaars langzaam uitbreidt. “Bij onze selectie laten we ons vooral leiden door wat we zelf mooi vinden. We zien het immers ook als onze taak om onze kunstenaars volledig te ontzorgen en hen alle randzaken uit handen te nemen. Dat gaat nu eenmaal makkelijker als je zelf achter het werk staat.” In kader bij artikel:

EXPOSITIE ‘SPRING FEVER’ Artichoque organiseert in samenwerking met galerie I.D.F. van 8 maart tot en met 10 mei 2020 de expositie ‘Spring Fever’ in het Coachhuis, Boschstraat 45 in Maastricht. De vernissage (uitsluitend op uitnodiging) vindt plaats op 7 maart. In het voormalige woonhuis van Petrus Regout, waar ondernemers nu tegen een aantrekkelijk tarief representatieve spreekkamers en groepsruimtes voor incidentele vergaderingen of voor langere tijd kunnen huren, is werk te zien van vijf kunstenaars. De in Maastricht woonachtige Saïd ten Brinke en Felix Baumsteiger presenteren beide recente fotowerken. Arvid Henkes neemt deel met bronzen sculpturen en light art, Maurizio Pibia toont een selectie van zijn schilderijen en de Spaanse kunstenaar Sergio Montero is aanwezig met schilderijen en de voor hem kenmerkende sculpturen van gerecycled materiaal. De expositie is elke zondag (uitgezonderd feestdagen) geopend van 12.00 -17.00 uur. Andere dagen op afspraak.

www.artichoque.nl Wilt u een afspraak maken? Dat kan via 06 22 40 53 04 (Carla Leliveld), 06 48 15 73 09 (Erik Stroink) of info@artichoque.nl.


Tekst: Meyke Houben | Fotografie: Peter van Hooren

persoonlijk jaarboek VOOR IEDEREEN IN 2021 EEN

8 | Citymagazine Maastricht


Begonnen in 1955 als een officieus jaarverslag van de gemeente, met getypte teksten en zwart-wit foto’s, is het Jaarboek Maastricht uitgegroeid tot een kloek koffietafelboek, dat het voorbije jaar duidt aan de hand van geselecteerde thema’s. Met de editie 2019 is een volgende stap gezet: dankzij de nieuwe samenwerking met Andi Smart Solutions Group wordt nu elk exemplaar on demand geprint.

afzonderlijk wordt gedrukt. Hoe dat werkt, vertelt Eric Frissen, commercieel directeur van Andi Smart Solutions Group. “Wij hebben het digitale bestand van het Jaarboek in huis. Als er een bestelling binnenkomt, nemen we de productie op in onze workflow. Eigenlijk hoeven we dan niet meer te doen dan het papier in de machine leggen, het boek eruit halen en het in een doos doen voor verzending.”

personaliseren”, verklapt Robert. “Deze editie is ‘75 jaar bevrijding’ een van de thema’s, maar voor elke lezer is 2019 een ander jaar geweest. Misschien ben je wel getrouwd of heb je een kind gekregen. Vanaf de komende editie kun je dan bijvoorbeeld foto’s van voor jou belangrijke gebeurtenissen in het jaarboek opnemen. Andere mogelijkheden: je naam op de cover of een speciale uitgave van het jaarboek voor een bedrijfsjubileum.”

De besteller heeft het Jaarboek vervolgens binnen tien dagen in huis. Robert:

De bedoeling is om uiteindelijk alle informatie bij de Stichting Jaarboek te verza-

“Het boek ligt ook bij Boekhandel Dominicanen omdat sommige mensen het nu eenmaal fijn vinden om een exemplaar eerst even in de hand te kunnen houden. Ook is het hier te koop. We merken dat Andi ook orders uit Alkmaar en Amsterdam binnenkrijgt. Maastrichtenaren die uitgezworven zijn, kunnen zo toch het Jaarboek lezen.”

melen in een database, waarna iedereen zijn eigen jaarboek kan samenstellen. Eric: “Ben je geïnteresseerd in politiek, dan krijg je alle artikelen over dat thema in jouw boek. Juist deze combinatie, van printing on demand en personalisatie, maakt dit project uniek. Wij geloven in de techniek en zijn blij dat we met respect voor elkaars expertise gezamenlijk een mooi kwaliteitsproduct kunnen creëren.”

“Met respect voor elkaars expertise creëren we gezamenlijk een mooi kwaliteitsproduct”

“Tot nu toe was het zo, dat wij een bepaalde oplage lieten drukken, die we dan moesten zien te verkopen”, legt Robert Hoogenboom, voorzitter Stichting Jaarboek Maastricht, uit. “Voor ons betekenen die kosten een behoorlijke hap uit het budget.” Omdat inmiddels, naast de bestaande druktechnieken, ook het digitaal printen een vlucht heeft genomen, zocht de stichting contact met Andi. “We hebben aangegeven wat we wilden, namelijk werken volgens het principe ‘één boek betalen is één boek maken’. Andi-directeur Frits Keulen was daar meteen enthousiast over en wilde graag met ons het avontuur aan. Binnen zes weken was de deal rond.” Dus is het Jaarboek Maastricht 2019 nu online te bestellen via de Stichting Jaarboek Maastricht, waarna elk exemplaar

Het printen on demand heeft als voordeel – behalve dat de kosten voor de Stichting Jaarboek beter beheersbaar zijn – dat het een stuk duurzamer is dan andere drukmethodes. Eric: “Je hoeft geen restexemplaren weg te gooien en je hebt geen afval.” Nu Andi Smart Solutions Group en Stichting Jaarboek elkaar gevonden hebben, denken beide partijen alweer na over uitbreiding van de samenwerking. “We kijken of we het jaarboek kunnen gaan

Verder in dit magazine ook een fotopagina over de presentatie van het nieuwe jaarboek. VOOR MEER INFO. www.boekhandeldominicanen.nl www.andi-printsolutions.com www.jaarboekmaastricht.nl

Citymagazine Maastricht | 9


SALE

's maandags gesloten en geen koopavond

G Volg ons op facebook

WINKELCENTRUM WITTE VROUWEVELD T 043 363 51 21

WWW.BOSCHMODESCHOENEN.NL

dat behangt pas fijn Frankenstraat 143-145, 6224 GM Maastricht, tel.: 043 - 3620850

De Behangspecialist

boeken

BROODJE

nieuw, tweedehands, studieboeken

VIVALDI

muziek CD’s, DVD’s, LP’s

activiteiten

schrijversbezoeken, lezingen, muziekuitvoeringen, exposities

BROODJE BRIE,

MET HONINGMOSTERDDRESSING, EEN MIX VAN SPEKBLOKJES EN ANANASBLOKJES Burgemeester Cortenstraat 49 6226 GR Maastricht www.hierderhepke.nl

boekhandel dominicanen Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl


Fotografie: Peter van Hooren

PRESENTATIE

Jaarboek 2019

Donderdagavond 30 januari vond onder grote belangstelling in het Stadhuis van Maastricht de presentatie plaats van het nieuwe Jaarboek 2019. Het nieuwe jaarboek 2019 heeft naast de maandelijkse indeling ook in deze uitgave 2 thema’s als leidraad ter verdieping meegekregen. Ten eerste de viering en herdenking van 75 jaar bevrijding en ten tweede het 50 jarig jubileum van stadsreus Gigantius. De presentatie van deze avond was in goede handen bij Daina van Wankum en het eerste exemplaar werd door Robert Hogenboom als voorzitter aangeboden aan wethouder John Aarts. Bijgaand een fotoverslag van deze avond.

Citymagazine Maastricht | 11


BOEKENWEEK

REBELLEN EN DWARSDENKERS De 85ste Boekenweek die plaatsvindt van 7 t/m 15 maart 2020 staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen. We hebben dit jaar een mooi programma dat wij u kunnen aanbieden. Grote namen, nationaal en internationaal. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Boekenweeklezing Sjeng Scheijen: ‘REBELLEN EN REVOLUTIONAIREN’ Zaterdag 7 maart, 16.00 uur geeft Sjeng Scheijen een lezing in het Boekenweekthema: ‘Rebellen en Revolutionairen’. In de lezing verbindt Sjeng Scheijen (winnaar van de Bookspot literatuurprijs 2019) verhalen uit zijn boeken ‘De Avant-gardisten’ en ‘Sergei Diaghilev - een leven voor de kunst’. Met beelden, boekfragmenten en gedichten openbaart hij de onwaarschijnlijke levensverhalen van rebelse Russen als Diaghilev, Malevitsj, Tatlin en Majakovski, die allen op hun eigen manier de Kunstwereld in Europa en Rusland blijvend hebben veranderd. Een zoektocht naar de aard en het doel van een rebels leven!

Interview Laurent Binet: BESCHAVINGEN Laurent Binet (de auteur van het succesvolle HhhH) komt in de Boekenweek naar Nederland en we zijn er trots op dat hij zondag 8 maart om 16.00 uur naar Boekhandel Dominicanen komt! Hij wordt (in het engels) geïnterviewd door Janna Navis en signeert zijn boeken. In zijn nieuwe roman ‘Beschavingen’ schetst Laurent Binet op meesterlijke wijze een alternatieve wereldgeschiedenis. Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?

Lezing Griet Op De Beeck: Zondag 8 maart komt Griet Op De Beeck naar Maastricht. Zij geeft om 14.00 uur een lezing en signeert haar boeken. Griet vertelt aan de hand van een aantal voorgelezen fragmenten over manieren om dit leven te overleven, en scheert zo langs de thema’s in haar succesvolle boeken: ‘Vele hemels boven de zevende’, ‘Kom hier dat ik u kus’, ‘Gij nu’, ‘Het beste wat we hebben’ en haar nieuwste roman ‘Let op mijn woorden’. Wij organiseren de lezing op locatie in de Cellebroederskapel. Reserveren via promotie@boekhandeldominicanen.nl.

Interview met Annejet van der Zijl Het Boekenweekgeschenk is dit jaar van Annejet van der Zijl, de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie. Vrijdag 13 maart is zij van 14.00 tot 15.30 uur bij Boekhandel Dominicanen. Met Leon & Juliette schreef zij een indrukwekkende, waargebeurde liefdesgeschiedenis in woelige tijden. Het verhaal spelt zich af in Charleston, in 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl 12 | Citymagazine Maastricht


boekhandel dominicanen

Activiteiten MAART PRESENTATIE PRENTENBOEK MARK JANSSEN:

BOEKPRESENTATIE:

Yes, please! Stichting Nieuwe Helden deed in de afgelopen twee jaar onderzoek naar de erotische fantasieën van meer dan 300 Nederlanders en Vlamingen. Bolleke, een met audioapparatuur uitgeruste caravan, trok langs verschillende festivals om erotische fantasieën te verzamelen. De verzamelde verhalen zijn door Lucas De Man en Mariëlle de Goede tot een boek gebundeld dat zaterdag 7 maart om 12:00 uur wordt gepresenteerd.

Raar LEZING: PITOU VAN DIJCK: Op een dag, aan het begin van dit boek, lag er iets vreemds op de grond. Wat hebben de dieren gevonden? Als ze het oprapen, loopt alles uit de hand. Het wordt gekker en gekker, totdat… En net als je denkt dat Mark Janssen nu echt zijn top bereikt heeft, klimt hij nog hoger... Woensdag 4 maart om 15.00 uur vindt de boekpresentatie van het prentenboek ‘Raar’ van Mark Janssen plaats bij Boekhandel Dominicanen. Tijdens de presentatie wordt er voorgelezen en geïllustreerd door Mark zelf.

Het hele jaar door vinden bij Boekhandel Dominicanen lezingen, schrijversbezoeken, muziekoptredens en exposities plaats. Deze zijn meestal gratis toegankelijk.

Agenda De komende maand kunt u o.a. verwachten: 4 MRT 5 MRT 7 MRT 7 MRT 8 MRT 8 MRT 13 MRT 26 MRT 26 MRT

| Presentatie prentenboek Mark Janssen: Raar | Duo-presentatie: als een ander jou een spiegel voorhoudt… | Boekpresentatie: Yes Please | Boekenweeklezing Sjeng Scheijen: Rebellen en Revolutionairen | Boekenweek: Griet Op De Beeck | Boekenweek: Interview Laurent Binet | Boekenweek: Interview Annejet van der Zijl | Interview Geert Mak | Boekpresentatie: The legacy of devision

Naar het eind van de Amazone Pitou van Dijck neemt u zondag 22 maart om 16.00 uur mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied, van Bolivia tot Suriname. Op overtuigende en spannende wijze laat hij zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen. De vraag rijst of de ontwikkelingen in dit gebied, waar corruptie en wetteloosheid overheersen, nog te keren zijn of dat het al te laat is om de laatste grote wildernis op aarde te redden. De aantasting van de Amazone vormt een bedreiging voor de hele planeet, want het woud speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op aarde.

LEZING: GEERT MAK:

Grote verwachtingen in Europa Donderdag 26 maart,, 20.00 uur komt Geert Mak, schrijver en journalist, naar Maastricht. In zijn laatste boek Grote verwachtingen in Europa pakt Geert Mak de draad op waar hij zijn boek In Europa eindigde, in 1999. In de lezing vertelt Geert Mak over deze laatste twee decennia en wat er toen in Europa en bij ons Europeanen veranderde. Het optimisme dat rond de eeuwwisseling hoogtij vierde verdween gaandeweg. Mak duidt vanavond de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

Toegang gratis – Reserveren is niet mogelijk

Een compleet overzicht met nadere informatie kunt u vinden op de website www.boekhandeldominicanen.nl.

Deze lezing is georganiseerd door Studium Generale en Boekhandel Dominicanen Locatie: Franz Palmzaal, Tongersestraat 53 Maastricht

Wilt u graag onze activiteitennieuwsbrief in de mail ontvangen: stuur dan een berichtje naar promotie@boekhandeldominicanen.nl.

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


MAASTRICHT CARNAVALSSTAD

EERSTE PRIJS - Le Marais Deux -

Centrummanagement Maastricht zet zich in voor de stad. Dagelijks denken wij na over hoe we Maastricht zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken en houden voor bewoners, bezoekers en ondernemers. Door het initiÍren en organiseren van verschillende projecten en campagnes zorgen we er samen met onze partners voor dat de stad straalt! Wil je weten waar we ons op dit moment mee bezighouden? Via deze maandelijkse pagina’s in City Magazine houden we je op de hoogte!

14 | Citymagazine Maastricht


TWEEDE PRIJS - Meulenhoff schoenen -

DERDE PRIJS - Opticien Peter Bronzwaer -

EERVOLLE VERMELDING - Purdey -

… een terugblik

In samenwerking met de Tempeleers

Guy: “Het is belangrijk om de jeugd al vroeg te blijven opvoeden met de tradities van Carnaval. De etalages vervullen hier een belangrijke positie in, die worden door iedereen gezien. De daar getoonde creativiteit werkt inspirerend op iedereen.”

heeft Centrummanagement Maastricht ook dit jaar Maastricht nog meer als dé

carnavalsstad op de kaart weten te zetten. In de periode, nog voordat Carnaval zelf losbarstte en de stad donker en stil leek te worden, gaven ze de straten kleur door het roed, geel en greun van de carnavalsvlaggen te laten wapperen. Ook dit jaar organiseerden zij samen ‘de Kiekoet’, de etalagewedstrijd in aanloop naar de ‘Vastelaovend’ om

creativiteit, de relatie met het gekozen thema, de Vastelaovend-beleving en de mate waarop bezoekers aandacht besteden aan de betreffende etalage.

bezoekers aan het centrum alvast in carnavalsstemming te brengen.

MESTREECH VEUROET, VERSEER DIENE KIEKOET! Zo klonk het motto voordat de strijd losbarstte tussen de verschillende deelnemers in de binnenstad. Het thema dit jaar luidde ‘de Zaate Hermeniekes’. Daar hebben de deelnemers op geheel eigen wijze een creatieve invulling aan gegeven. De jury, bestaande uit Chrit Rousseau, Guy van Grinsven en Ronald Gossieau beoordeelde de etalages kritisch op

prachtige pentekening van Famke Rousseau die werden overhandigd door Ziene Hoege Hoeglöstigheid Prins Luc II.

Ronald: “Er waren dit jaar opnieuw meer aanmeldingen dan vorig jaar en de kwaliteit was nog hoger! Groot compliment voor de deelnemers die uitblonken in hun creativiteit en prachtig verzorgde etalages.

Chrit: “Het thema was dit jaar heel goed gekozen, de ‘hermeniekes’ zijn de ‘dragers’ van de Vastelaovend. De winnaar van de Kiekoet wedstrijd van dit jaar heeft dat, met oog voor heel veel detail, zichtbaar gemaakt.”

Fleur Vos en Tanja Telders van Le Marais Deux wisten met hun etalage de eerste prijs te bemachtigen. Hun creatie werd geroemd vanwege de gedetailleerde en volledige interpretatie van het thema. De winnaar van 2019, Meulenhoff schoenen, sleepte de 2e prijs in de wacht, de 3e prijs ging naar Opticien Peter Bronzwaer, en een eervolle vermelding viel te beurt aan Purdey. De winnaars ontvingen een

www.cmmaastricht.nl Citymagazine Maastricht | 15


Tekst: Meyke Houben | Fotografie: Peter van Hooren

“Ik vind het belangrijk dat cliënten zich bij mij op hun gemak voelen”

Als hij uit het raam van zijn nieuwe kantoor kijkt, ziet Marcel Franssen de Maas in alle snelheid voorbij stromen. Een indrukwekkend gezicht, maar meestal heeft de arbeidsjurist er geen oog voor. Zijn aandacht gaat allereerst uit naar degene die tegenover hem aan tafel zit. “Ik probeer met al mijn cliënten een persoonlijke band op te bouwen.”

16 | Citymagazine Maastricht

Natuurlijk kent Marcel Franssen de weten regelgeving rondom arbeidsrecht op zijn duimpje. Maar er is meer nodig dan juridische kennis alleen, meent de jurist. “Ik vind het belangrijk dat mijn cliënten zich bij mij op hun gemak voelen en een vertrouwensband met mij krijgen. Soms - bij een ontslag - lopen de emoties hoog op en wil iemand even zijn verhaal kwijt. Dan kan hij of zij me altijd bellen. Zonder dat meteen de teller gaat lopen.”

Mensen helpen bij het oplossen van hun problemen. Dat was voor Maastrichtenaar Marcel Franssen de reden om rechten te gaan studeren. Hij specialiseerde zich in arbeidsrecht en begon in 2007, na diverse arbeidsjuridische functies in het bedrijfsleven, zijn eigen onderneming Arbeid & Recht. In zijn praktijk adviseert hij werknemers en werkgevers op arbeidsjuridisch gebied.


JURIDISCH ADVIES MET EEN

persoonlijke touch

“Werkgevers begeleid ik bijvoorbeeld bij CAO-trajecten, reorganisaties, ontslagprocedures en arbeidsvoorwaardenontwikkeling. Bij werknemers gaat het veelal om ontslagbegeleiding. Het doel is in alle gevallen het oplossen van een probleem. Of dat voor een werkgever of werknemer is, maakt niet uit.” Maar er zijn natuurlijk wel verschillen, weet Marcel. “Voor een werknemer is ontslag vaak erg emotioneel. Ik probeer me daarin in te leven en samen met de cliënt de juiste strategie te bepalen. Sommige mensen zijn te emotioneel om een lange juridische weg in te slaan. Een procedure via de rechter kan lang duren en er komt allerlei oud zeer naar boven. Daar moet je je van bewust zijn. Daarom richt ik mij in eerste instantie op het bereiken van consensus tussen partijen. Pas als een praktische oplossing zonder te procederen niet mogelijk blijkt, wordt de gang naar de rechter ingezet.”

kracht tot 2015 de transitievergoeding van arbeidsongeschikte werknemers terug claimen bij UWV. Beide situaties waren voor kleinere (MKB) werkgevers een doorn in het oog en zijn terecht en tot tevredenheid van werkgevers aangepast.” Als jurist moet Marcel zich altijd op de hoogte houden van elke nieuwe aanpassing in de wet en van alle relevante

jurisprudentie. Het hoort erbij, zegt hij. “Als ik niet bezig ben met de casus van een cliënt, dan bestudeer ik literatuur en jurisprudentie. De kennis van de wettelijke regels en jurisprudentie vormt weliswaar de basis van mijn werk, maar een flinke dosis empathie is net zo belangrijk.” www.arbeidenrecht.nl

De wettelijk vastgelegde transitievergoeding dient daarbij als basis voor de onderhandelingen. “Het is aan mij om vervolgens een regeling af te spreken die recht doet aan de situatie waarin de werknemer verkeert.” Soms kan het uiteindelijke bedrag behoorlijk oplopen, afhankelijk van de omstandigheden van de case. Sinds de invoering is er veel te doen geweest over de transitievergoeding en recent is de regeling opnieuw aangepast. “Werknemers die ouder waren dan 50 en een dienstverband hadden van meer dan tien jaar, kregen een opslag. Maar dat is sinds begin dit jaar niet meer zo. In 2021 verandert ook voor werkgevers de regeling. Voor een kleine werkgever die zijn bedrijf wil beëindigen wegens pensioen, neemt de overheid dan de transitievergoeding over. Daarnaast kan de werkgever vanaf april 2020 met terugwerkende Citymagazine Maastricht | 17


13e EDITIE Zaterdag 7 maart t/m zondag 22 maart 2020 (Inside) en doorlopend (Outside) tijdens TEFAF op het Landgoed Château St. Gerlach/Gerlachuskerk – Houthem St. Gerlach

Kunst in Valkenburg, Tijdens KIV inside 2020 zal bijzondere aandacht uitgaan naar de realistische olieverfschilderijen van de befaamde kunstenaar Henk Helmantel, welke onder kunstliefhebbers nauwelijks nog een introductie behoeft. Indien men van nog meer kunst wil genieten, kan men in de weekenden (vr/za/zo) tijdens de openingstijden van KIV de speciale exposities bij de 2 deelnemende kunstaanbieders bezoeken. Entreekaarten zijn online te koop, met 10 % korting bij: www.tickli.nl/tickets/ kunst-in-valkenburg-kivinside-2020

binnen en buiten van kunst genieten….

Op zaterdag 7 maart 2020 opent KIV voor de 13e keer haar deuren. KiV staat voor Kunst in Valkenburg, een unieke en exclusieve jaarlijks terugkerende kunstexpositie in het heiligdom van de Gerlachusparochie en op het landgoed van Château St. Gerlach. U kunt er in de maand maart binnen (KiV Inside) en van maart t/m KIV 2021 buiten werk bewonderen van totaal verschillende kunstaanbieders: Marx & Marx Limburgse Kunst, Galerie & Beeldentuin Giardino en enkele gastexposanten zoals Marieke Russell en Oggetti Art Objects.

Kunstaanbieders: Galerie & Beeldentuin Giardino beschikt over een uitgebreide collectie hedendaagse beelden en schilderijen van (inter-)nationale kunstenaars. Er zijn werken van onder meer Ilse Oelbers en Anita Vermeeren. Verder zijn er werken van o. a. Jos van Vreeswijk, Sjaak Smetsers, Ronald Westerhuis, Eja Siepman van den Berg, Eric Goede, Atelier Lieverse, Frans van Straaten, Saskia Pfaeltzer, Karin van de Walle, Jack van Iwaarden de Vreede en Jeroen Jacobs te bezichtigen. Marx en Marx Limburgse kunst is gespecialiseerd in aan Limburg gerelateerde kunst van de afgelopen honderd jaar. Zij stellen onder andere schilderijen en beelden van Paul Beckers, Harry Schroen, Charles Eyck, Paliter Hutschemakers, Patrick Creyghton, Wil van der Laan, Jo Ramakers, Lei Molin, Gene Eggen, Mies Grijmans, Roger Braun, Hans Truijen, Geert Verstappen, Leo Horbach, Mona Sokoot en Kieta Nuij ten toon. KiV-locatie(s): Exclusieve kunst op een historische locatie De 5-sterren locatie op zich alleen al is een bezoek waard. KIV Inside vindt plaats in de kloostergang van Château St. Gerlach en de ruimtes rond de schatkamer van de Sint Gerlachuskerk, een prachtige barokkerk met onlangs gerestaureerde achttiende-eeuwse fresco’s, gelegen in Houthem. Het schitterende landgoed van Château St. Gerlach is het decor van KIV Outside, een beeldenexpositie van veel verschillende kunstenaars en materialen.

18 | Citymagazine Maastricht


Ken je dat? Leven voor je werk? Aan de buitenkant lijkt het alsof je een fantastisch leven leidt: goede baan, goed salaris en bevriend met iedereen. Maar van binnen zit je niet lekker in je vel. Je bent niet gelukkig met jezelf en met je leven.

‘Ik neem vanaf vandaag volledige verantwoordelijkheid voor alles in mijn leven!’

Ik herken me hier helemaal in. Ik ben Joyce Scheijen, 37 jaar en moeder van Ella. Voordat ik moeder werd zag mijn leven er zo uit, wat uiteindelijk resulteerde in een burn-out.

Joyce Scheijen

MIJN EIGEN WEG ZOEKEN Ik ging op zoek naar dat wat mij plezier bracht. Wat maakte mij nu eigenlijk gelukkig? Ik besloot mijn leven te veranderen. Ik kwam hierbij in aanraking met persoonlijke ontwikkeling. Toen ik na mijn burn-out terugkwam op het werk, bleek dat ik me hier helemaal niet meer thuis voelde. Ik wilde mijn eigen hart volgen en dat maakte me gelukkig.

JOYFULNESS

www.joyfulness.net

Na een opleiding, trainingen en zelfstudie startte ik in januari 2019 met mijn bedrijf: Joyfulness. Joyfulness staat voor groei, plezier en vrijheid. Dat zijn de dingen die ik iedereen gun, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ik werk met een twaalf-stappenplan: een door mijzelf ontwikkelde methode op basis van mijn ervaring, opleiding en kennis over persoonlijke ontwikkeling. Als je samen met

mij deze stappen doorloopt garandeer ik je een minimale groei van 20% op alle gebieden in je leven. En dat je met meer zelfvertrouwen door het leven gaat. Als ik naar mijn klanten kijk, dan zie ik ook de resultaten van deze aanpak. Ze zijn vrolijker, staan positiever in het leven, durven keuzes te maken en kunnen beter omgaan met tegenslagen.

DE TOEKOMST Met Joyfulness mag ik elke dag mensen helpen hun dromen te verwezenlijken en keuzes te maken vanuit hun hart. Mijn eigen droom? Ik zie mezelf over een aantal jaar op een podium, waar ik op grote schaal mensen tegelijk inspireer en motiveer om in beweging te komen. In beweging om hun allermooiste leven te gaan leven! Want ik weet dat dit voor iedereen mogelijk is!

Deze artikelreeks komt tot stand in samenwerking met het Inspiratiehuis. Wij bieden kennis, praktische tools en interessante netwerken voor starters en ondernemers.

www.inspiratiehuismaastricht.nl Citymagazine Maastricht | 19


SAMEN? Kijk op onze website voor onze compleet verzorgde groeps- en bedrijfsuitjes

glowgolf.nl/maastricht


Natuurlijk mogen de kids ook mee! Maastricht is al langer een leuke,

indooractiviteit rijker. Glow Golf Maastricht. Stap ook eens de wereld binnen van de glow-in-the-dark minigolf en ga de wereld rond in 18 holes. Leuk voor jong en oud!

dit leuke spel dat naast competitie ook nog eens educatief is voor de kids. Dit is aardrijkskunde, maar dan op een andere manier waardoor al dat leuks ook beter blijft hangen Wie wordt er de beste wereldreiziger?

Lekker!

Je kijkt je ogen uit terwijl je de wereld rondreist over deze bijzondere indoor golfbaan. “ Het blacklight zorgt voor een extra dimensie, door de omgeving met lichtgevende attributen en muurschilderingen waan je je echt in een andere wereld” vertelt Patricia Beekers enthousiast. “ Je verkent de wereld als het ware, je gaat op ontdekkingsreis. Je start in Australië waarna je afkoelt in Antartica. Het magische New York zorgt voor een energieke oppepper en natuurlijk neem ook jij de perfecte foto bij de toren van Pisa of bij onze grote wereldbol.

Deze leuke activiteit kan mooi gecombineerd worden met een hapje en een drankje in het gezellige cafégedeelte. ”Zo kun je er ook echt een uitje van maken. Onze nieuwe menukaart laat een leuk tapas buffet zien maar ook het welbekende friet met zuurvlees of gecombineerd met bijvoorbeeld een lekkere schnitzel. Je kunt zelf je eigen hamburger samenstellen of op onze pizerette een overheerlijke pizza maken. Natuurlijk zijn we ook open voor lunch en kleden we een kopje koffie gezellig aan!

Met een paspoort op zak wordt deze ontdekkingsreis een ware speurtocht. Want wist jij dat de pinguins ooit zo groot waren als mensen, en kun jij vertellen van welk land Amerika het vrijheidsbeeld heeft gekregen? Welke dieren hebben meegeholpen met de Taj Mahal en hoeveel landen denk jij dat er op de wereld zijn? Jong en oud gaan helemaal op in

“We bieden ook diverse arrangementen aan” gaat Patricia verder. “ Zo is er een kampioensarrangement en bieden we diverse groepsarrangementen op maat aan. Ook voor een bijzonder bedrijfsuitje of familie uitstapje maken we er iets bijzonders van. Alles wordt tot in de puntjes geregeld. Voor studenten is er een leuke actie. Met hun studentenpas kunnen

ze voor 10 euro genieten van een rondje Glow Golf met een consumptie en een lekkere portie bitterballen. We hebben ook een samenwerking met een aantal sportverenigingen in de buurt. Leden kunnen hier dan terecht met 10% korting voor een gezellig uitje. En natuurlijk vergeten we de kids niet. Voor een gezellig kinderpartijtje is onze locatie ideaal. Wat gaat het worden? Een Around The World, Amarican Burger, English High Tea of Italian Pizza Kidsparty? Of vinden jullie het leuk om een echt Glow Golf T-shirt met gekleurde stiften te versieren zodat je extra opvalt tijdens het Glow Golfen in de blacklight?

LAAT JE VERRASSEN !

Er op Uit

GlowGolf Maastricht Porseleinstraat 1B Maastricht T. 043 7410053 maastricht@glowgolf.nl www.glowgolf.nl/maastricht

Citymagazine Maastricht | 21


ANDERE MUST-DO’S Benieuwd wat je zoal kunt aanschouwen? Van Eyck Open Studios LOCATIE

Jan van Eyck Academie – 07.03.2020

DATUM 05.03.2020

Maak kennis met het werk van zo’n 45 kunstenaars, ontwerpers, curatoren, architecten en schrijvers die hun artistiek onderzoek en (samenwerkings) projecten tonen die ze hebben gemaakt tijdens hun periode aan de academie.

All-Star Jam Session LOCATIE

Café Charlemagne Maastricht om 21:00

DATUM 09.03.2020

Zin in een avond vol Jazz & Swing? Bezoek een van de All-Star Jam Sessions met docenten van Conservatorium Maastricht. Deze Jam sessie is onder leiding van Carlo Nardozza.

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND

Beethovens Pastorale

LOCATIE

Theater aan het Vrijthof om 20:00

DATUM 13.03.2020

Vers gemaaid gras, onweer in de verte, de roep van een koekoek. Je ervaart het allemaal in Beethovens romantische Pastorale Symfonie.

JIMMY NELSON

Homage to Humanity LOCATIE

Museum aan het Vrijthof 15.03.2020

DATUM t/m

Een omvangrijke en kleurrijke selectie portretten van inheemse volkeren die dreigen te verdwijnen gemaakt door de Brits-Nederlandse fotograaf Jimmy Nelson.

MARK MANDERS

The Absence of Mark Manders LOCATIE

Bonnefanten 24.05.2020

Kijk voor het hele aanbod op:

tefafandthecity.nl

DATUM t/m

Ontdek in deze tentoonstelling hoe het bijzonder oeuvre van kunstenaar Mark Manders zich voortdurend ontwikkelt: van oud werk dat herzien is tot zijn nieuwste creaties.

BERLIN EN HET ZUIDELIJK TONEEL

True Copy

LOCATIE

Theater aan het Vrijthof om 20:30

DATUM 13.03.2020

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser en Maastrichtenaar Geert Jan Janssen de kunstwereld in het ootje. True Copy legt de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot. Is het soms niet verfrissender om mee te gaan in een briljant vormgegeven leugen? Foto: Bonnefanten

Maastricht Antiquarian Book & Print Fair Sint Janskerk DATUM 06.03.2020 – 08.03.2020 LOCATIE

Tijdens MABP, de grootste Antiquarian Book & Print Fair van de Benelux, laat een dertigtal gerenommeerde antiquarenhuizen uit binnen-en buitenland het meest waardevolle en interessantste uit hun collecties zien.

Foto: Sint Janskerk

22 | Citymagazine Maastricht

MIJN REMBRANDT LOCATIE

Lumière Cinema – 15.03.2020

DATUM 05.03.2020

In haar nieuwe documentaire duikt filmmaakster Oeke Hoogendijk (HET NIEUWE RIJKSMUSEUM, 2014) in de wereld van de oude meesters waar grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen leidt.


TEFAF

2020 Héél Maastricht staat in het teken van de beurs Het hele jaar door bruist Maastricht van kunst en cultuur. Maar wanneer TEFAF in maart in Maastricht neerdaalt, voel je nèt die extra allure in de stad. TEFAF brengt mensen bij elkaar met een hart voor kunst, cultuur en bijzondere ontmoetingen.

Foto: Maastricht Marketing - Sarah Leonora

TEFAF & THE CITY 2020

TEFAF Exhibition

5 t/m 15 maart 2020

7 - 15 maart 2020

Wanneer TEFAF naar Maastricht komt, voel je dat in de hele stad. Allereerst in het MECC, dat jaarlijks het decor is voor deze exclusieve en bijzondere kunstbeurs. Het woord ‘kunstbeurs’ is eigenlijk een understatement, want wat er op én tijdens de TEFAF gebeurt is niet in woorden uit te drukken. Het lijkt alsof de stad is voorzien van een extra chique laagje, waardoor iedereen betoverd wordt. Verfijnde kunstkenners komen samen en nieuwsgierige bezoekers kunnen bijzondere schatten zien en kopen die hier tentoon worden gesteld. In de stad vinden bezoekers allerlei activiteiten, tentoonstellingen en diners in het kader van TEFAF. De stad Maastricht verwelkomt bezoekers uit de hele wereld alsook bewoners uit de regio aan te schuiven of mee te doen en de internationale allure die TEFAF naar Maastricht brengt, te beleven.

The European Fine Art Fair Maastricht wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. TEFAF Maastricht is met 275 prestigieuze kunsthandelaren uit twintig landen, een showcase voor de mooiste kunstwerken momenteel op de markt. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart is TEFAF te bezoeken voor alle publiek, op donderdag 5 en vrijdag 6 maart is TEFAF enkel toegankelijk op uitnodiging

Citymagazine Maastricht | 23


LevenWonen

Leven & Wonen is een initiatief van

Besparen door bewust te leven Acht van de tien Nederlanders hebben zich voorgenomen om in 2020 beter op hun financiën te letten. Geldt dat ook voor jou? In dit artikel heb ik een paar tips voor je op een rij gezet.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken. Ik help je graag verder.

De meeste mensen willen dit jaar sparen (41%) en minder geld uitgeven aan dingen die ze eigenlijk niet nodig hebben (36%). Dat blijkt uit een onderzoek dat Wijzer in geldzaken heeft gehouden. Maar hoe doe je dat precies?

Creëer inzicht

Als je wilt besparen, moet je weten wat je uitgeeft. Creëer dus allereerst inzicht in je financiën. Hoeveel inkomsten heb je? Welke vaste uitgaven heb je? Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor huur of hypotheek, energie, belastingen en verzekeringen. Noteer alles overzichtelijk in een spreadsheet of één van de vele digitale budgetplanners die je online kunt vinden.

Budgetteer

Nu je weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, kun je met het bedrag dat je overhoudt gaan budgetteren. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven aan de wekelijkse boodschappen. Maak ook een budget voor kleding en cadeautjes. Blijft er nog iets over? Dan kun je daarmee gaan sparen.

24 | Citymagazine Maastricht

Vermijd impulsaankopen

Bedrijven willen je graag verleiden om iets te kopen. Supermarkten zijn hierin ware meesters. Hoe vaak ben jij niet thuisgekomen met iets wat je eigenlijk niet van plan was om te kopen? Als je dat wilt voorkomen, maak dan voortaan een boodschappenlijstje en houd je daaraan.

Bepaal concrete spaardoelen

Als je echt wilt sparen, helpt het als je spaardoelen heel concreet maakt. Dus niet: ‘ik ga sparen, zodat ik over een paar jaar die verre reis kan maken’ maar: ‘Ik zet elke maand € 200 opzij, zodat ik over drie jaar € 7.200 heb om de reis mee te betalen’.

Meer weten?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies? Neem dan gerust contact met me op.

Henri Borgignons ASA-groep Berceusestraat 46 6217 EK Maastricht 043-3639575 info@asagroep.nl www.asagroep.nl

Maak potjes

Veel banken bieden de mogelijkheid om binnen een spaarrekening ‘potjes’ te maken. Zo kun je jouw spaargeld virtueel verdelen over je spaardoel(en). Bijvoorbeeld voor je kledingbudget, onderhoud van je huis, een buffer om tegenslagen mee op te vangen en reserveringen voor andere doeleinden. Dit kan nuttig zijn, omdat je spaargeld dan niet één grote pot vol is. Het voorkomt dat je denkt rijker te zijn dan je bent.

Erkend Financieel Adviseur Henri Borgignons is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

X X X X X X X

Specialist in de woningfinanciering Kijkt verder dan jouw hypotheek Bewezen deskundig Altijd up-to-date Integer en persoonlijk Creëert overzicht en inzicht Houdt zich aan de beroepscode


CO LU M N

Vivianne

RIJNDERS

F

ebruari was de maand van Ciara, Dennis en Luc. Respectievelijk aan winterstormen en boonte störm verbonden. De maand waarin het van Eijsden tot de Mokerhei eine groete café was. Van de Nationale Voorleesdagen en het nieuws dat Matthijs de Wereld niet meer laat Doordraaien. Het was ook de maand waarin ik meemaakte dat een leerling van mij uit huis werd geplaatst en naar een andere stad en andere school moet. Zowel haar verdriet als de impact op ons leerkrachten is enorm. Wat zou ik die hummel graag mee naar huis hebben genomen, ik zou er echt nog wel eentje groot krijgen. Maar dat gaat niet. Ik moet haar loslaten en kan alleen maar hopen dat haar ogen ooit weer stralen, haar mond lacht en haar hart liefde durft toe te laten. Als juf sta je in zo’n situatie volkomen machteloos. Dat frustreert en maakt me heel verdrietig. . En nu wordt het maart. Mijn oma zei altijd: “Maart heeft zeven zomerse dagen en april negen.” En aangezien ik alles wat mijn oma ooit zei nog steeds hooghoud, doe ik dat met deze uitspraak ook. Mijn P probeert mijn nimmer tanende optimisme de kop in te drukken door te roepen dat over vier maanden de dagen weer korter worden en dat steekt even. Echt maar héél even want hé, de lente is in aantocht! Je ruikt het buiten al. Zo’n fris zoetige geur vol beloften. De door stormen geteisterde bomen hullen zich in pastelkleurige bloesem en al die lagen kleding, waar ik zo’n hekel aan heb, hoeven niet meer. Winterjassen worden gewassen en opgeborgen. Althans die van mij. En daar kom ik altijd mee op de koffie. Want ondanks die zeven zomerse

dagen kan maart het ineens vreselijk op haar heupen krijgen en er doodleuk nog eens een sneeuwbui tegenaan gooien of er anderszins een winters tafereeltje van maken. En dan loop ik in mijn jeansjasje.

maatschappij toen in elkaar? Kunst vertelt verhalen, geeft ons een ander beeld van de geschiedenis.

KUNSTIG

Maart is ook de maand van de TEFAF. Net als tijdens de Vrijthofconcerten van André Rieu hangt er ook tijdens deze wereldberoemde kunstbeurs een aparte, sprankelende sfeer in de stad. Je voelt dat er iets speciaals is. En wat vind ik het altijd heerlijk om, vooral op de eerste dagen die alleen bestemd zijn voor genodigden, op een terras te gaan zitten en mensen te kijken. De TEFAF-visite haal je er zo uit. Chique dames, heren in Italiaanse maatpakken. Deftige kapsels in kleurtjes die zeker niet boven de eigen wastafel zijn aangebracht. Dure mensen. Niet wetend waar de lekkerste koffie of het best getapte biertje te krijgen is. Die vragen waar het Vrijthof is als ze er bovenop staan. Soms zegt iemand: “Ik heb niks met kunst.” Dan heb je waarschijnlijk nog nooit echt naar kunst gekeken. Je hoeft geen bepaalde mate van intellect of kennis te hebben om van kunstwerken te genieten. Kunst ervaar je. Je vindt iets mooi of niet. Kunst roept gevoelens op; je kunt genieten van een schilderij, zodanig dat je er helemaal blij van wordt. Of ontroerd, verwonderd of nieuwsgierig. Waarom heeft de kunstenaar het zo gemaakt? Wat speelde er in de tijd waarin dit doek geschilderd is? Hoe zat de

Ik citeer hersenwetenschapper Dick Swaab: “Als we iets mooi vinden geeft het beloningssysteem in onze hersenen dopamine af. Het stofje dopamine maakt ons blij. Dit beloningsysteem komt voort uit de eerste levensbehoeftes. Het systeem is oorspronkelijk gekoppeld aan dingen die belangrijk zijn voor het overleven. Hoewel kunst geen primitieve behoefte is, reageert je systeem wel op mooie kunstwerken. Want,” zegt Swaab, “de koppeling bestaat ook voor afgeleide dingen die je mooi, leuk of lekker vindt. Kunst valt daar ook onder.” Wat een goede reden om naar kunst te kijken! Als de TEFAF nog iets teveel van het goede is, wandel dan eens met open ogen door de stad, je weet niet wat je ziet. Maastricht is een openluchtmuseum. Bekijk de architectuur, loop eens een kerk binnen, bezoek één van de vele galerieën van plaatselijke kunstenaars en je zult je verbazen. Niet alleen over alle moois, maar ook over hoe je er zelf op reageert. Veel plezier gewenst in deze kunstige maand. En … geniet ook van die zeven zomerse dagen! Vivianne Rijnders©

Citymagazine Maastricht | 25


Tekst: Stephan van Appeven | Fotografie: Ronald van den Hoven

LEERLINGEN

Porta Mosana College

ACTIEF BINNEN NEWS IN ENGLISH-REDACTIE

RTV

Vier leerlingen van het Porta Mosana College doen tot aan het eind van het schooljaar ervaring op binnen RTV Maastricht. De scholieren ruiken, naast hun reguliere schoolwerk, aan het vak van verslaggever en bekijken of dit wellicht een richting is die zij op willen qua beroep. De jongeren zijn actief binnen de News in English-tak van RTV Maastricht. En dat betekent dat zij niet in hun moedertaal deze maatschappelijke stage afwerken.

26 | Citymagazine Maastricht


MAASTRICHT

Maar dat is absoluut geen belemmering voor de leerlingen. Het Porta Mosana College biedt namelijk tweetalig onderwijs aan en dus zit het Engels er al wel goed in. Zo concludeert ook Thomas Mans, één van de deelnemende leerlingen: “Ik wist niet dat RTV Maastricht ook nieuws in het Engels bracht. Gezien ik onderdeel ben van de tweetalige onderwijsafdeling en het feit dat ik altijd al geïnteresseerd was in journalistiek, maakte dit de perfecte stage voor mij.” ElizaMaree Power heeft als kartrekker van News in English, de redactie die het Maastrichtse nieuws in Engels aanbiedt voor alle internationals in de stad, de directe coördinatie over dit project. “Ik ben positief verbaasd over hoe goed zij Engels spreken en dat ze zich ook bij ingewikkelde onderwerpen goed verstaanbaar kunnen maken. Hun Engels is zelfs beter dan mijn Nederlands”, lacht ze.

JEUGDIGE INZICHTEN Bij RTV Maastricht krijgen de jongeren dus de kans om te kijken of er een toekomstig journalist in hun schuilt. Lin Bergmans, één van de deelnemers, vertelt: “Toen ik nadacht over welke stage ik wilde lopen, was voor mij het belangrijkste dat ik iets koos waar ik oprecht in geïnteresseerd ben. Als die interesse voor journalistiek er niet geProgrammering weest was, had ik waarschijnlijk niet de motivatie gehad Hoe Maastrichtenaar de feestdagen ookVoor doorkomt, ééneen ding omdebuiten schooltijd hieraan te werken. mij is dit is unieke zeker: kans men om kaninaltijd terecht bij RTV voor een contact te komen metMaastricht mensen of bedrijkleurrijk palet aan bijzondere programma’s. Zo zou is erkomen.” op kerstven waar ik anders niet zomaar mee in contact avond een live-registratie de nachtmis, 23.00 Collega-leerling Robbe van de Boer is tevensbeginnend blij met deom kans: uur. Tijdens de geeft kerstdagen er De met daarin een “Deze stage me de is kans omOntmoeting, te kijken hoe nieuws gegesprek de Het burgemeester, een concertregistratie van The maakt met wordt. verbreedt tevens mijn kijk op Maastricht Jack Million evenals en leert meBand, een hoop overhet demuzikaal stad.” Hetoorlogsdrama mes snijdt bijIndithet zicht van aan de vrijheid. Tussen kerst en de nieuwjaarsdag er het project twee kanten, want naast kans die RTV is MaasJaaroverzicht, dit keer biedt, in drieprofi delen, met een verzametricht de leerlingen teert dedaarin stadsomroep ook ling van meest opvallende berichten uit“Zij hetkunnen dagelijkse nieuwvan dede jeugdige inzichten. ElizaMaree: beter insprogramma in 2019. En er is het leeftijdsgenoten programma Feest! tenslotte, schatten waar hun Engelstalige mee bezig een met bijzondere overnaalles zijngezellig dan datvierluik ik dat bijvoorbeeld kan.”ontmoetingen Afgelopen maand wat onsdebindt, gemaakt RTV Maastricht in samenwerking men leerlingen hundoor eerste interview af. Tijdens een mamet de omliggende lokaleopomroepen. enkele reden dus nifestatie op de Markt, de dag vanGeen de onderwijsstakininterviewden zij het te Maastrichtse omgen, u tijdens de feestdagen vervelen! Tweede Kamer-lid Lilianne Ploumen.

Maandelijks krijgt City Magazine een kijkje in de keuken bij RTV Maastricht. Alle facetten van dit mediabedrijf komen aan het licht, want de stadsomroep presenteert zich met haar programma’s op diverse kanalen: radio, televisie, internet, Facebook en Instagram. Tevens komen de mensen achter de programma’s aan het woord: de medewerkers en niet te vergeten, de vrijwilligers. Een kennismaking met RTV Maastricht! Voor meer info: www.rtvmaastricht.nl www.facebook.com/rtvmaastricht TV Ziggo digitaal: kanaal 40 KPN 1336 Radio Kabel 87.5 | Ether 107.5 FM Ziggo 915 of 1915 | KPN 1036

Citymagazine Maastricht | 27

H

D

Ma ee all pr St ze ha Mo zij

Be He he

Ee ww

Ti

Be W St o.v


Vrijdag 17 april 2020

5 jaar Museumnacht Maastricht 19:00 - 01:00 | Afterparty 00:00 - 05:00 Het belooft een spectaculaire Art Night Out te worden op vrijdag 17 april 2020 in Maastricht. Museumnacht Maastricht barst dan namelijk voor de 5e keer uit haar voegen en zet de stad volledig op z’n kop! 13 Art venues - waaronder voor het eerst ook Theater aan het Vrijthof - brengen op uitzonderlijke wijze de wereld van kunst tot leven en verrassen jong en oud met een once-in-a-night-time programma. Geniet met één ticket van spraakmakende collecties, adembenemende performances, fascinerende historische ontdekkingen, indrukwekkende installaties en video-art, spannende soundscapes en cross-overs, workshops, talks, tours, live-music en meer. Het is inmiddels een kunst op zich om alles te ervaren. Gelukkig trakteert Museummacht Maastricht op een extra uur en openen de deuren al om 19:00! Het jubileum-programma verschijnt vanaf februari 2020 online. Houd de website en social media in de gaten voor updates. Wil je jezelf tijdens het wachten alvast onderdompelen in de wereld die Museumnacht Maastricht heet? Blik dan terug op de editie van 2019!

ZONDER (JO)U GEEN KUNST Museumnacht Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door Museumvereniging, Elisabeth Strouven Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting FSI, RSM, Zuiderlicht en vele medewerkers, culturele partners, jongeren en talrijke vrijwilligers.

28 | Citymagazine Maastricht

De Early Bird tickets vliegen vanaf NU uit met korting tot 50%! Voor €10 / €5 (student) kun je er weer bij zijn. Echter, OP = OP!

Life of the Party Geen enkele Museumnacht Maastricht is hetzelfde! Hoewel we niet te veel willen verklappen, belooft de 5e editie een feest te worden waarvan ieders hart sneller gaat kloppen. Waar we in 2019 nog Los(t) in Space gingen en ver-van-je-bed-shows je tot in het oneindige lanceerden, draaien we in 2020 het vizier ondersteboven en zoeken we het dichter bij (t)huis. Verwacht een avond waar je de diepte in kan duiken en jouw gedachten en gevoelens voor kunst alsmede actuele onderwerpen als identiteit, verandering en intimiteit op geheel eigen wijze kan ontdekken en verkennen. Op vrijdag 17 april 2020 gaat Museumnacht Maastricht in ieder geval all-in en schudden de venues als een hypnotiserende hartslag – die voelbaar is door de hele stad - je (zintuigen) wakker. Of je nu zingt, danst, vecht, huilt, bidt, lacht, schreeuwt of bewondert, dat laten we volledig aan jou over. Als je het maar voelt en viert tijdens Museumnacht Maastricht!


JOUW NACHT Museumnacht Maastricht staat inmiddels bekend om het sfeervolle en indrukwekkende programma, die iedereen lijkt te raken: jong en oud, cultuurliefhebbers en levensgenieters, art rebels en theaterfanaten, wereldse Maastrichtenaren en lokale Europeanen, vroege nachtvogels en tot-in-de-late-uurtjes-feestvierders. Wil je vrijdag 17 april 2020 zo min mogelijk missen en maximaal van de nacht genieten? Stel dan je eigen route vooraf samen! Hoe? Bekijk t.z.t. het programmaoverzicht en geef de activiteiten die jij zeker niet wil missen een hartje. Je vindt vervolgens online dan al jouw favorieten terug, in een lijst én op een kaartje! Easy-peasy!

WAAR IS HET FEESTJE? HIER IS HET FEESTJE! Hoewel heel Maastricht licht lijkt te geven tijdens Museumnacht Maastricht barst het feest echt los op deze locaties: Boekhandel Dominicanen, Bonnefantenmuseum, Brouwerij Bosch, Bureau Europa, Centre Céramique, Drukkunstmuseum, Lumière Cinema, Marres, Museum aan het Vrijthof, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Jan van Eyck Academie & B32 en de Muziekgieterij (Afterparty). Daarnaast verrijkt Theater aan het Vrijthof voor het eerst de line-up

van Museumnacht Maastricht in 2020, met in huis niet alleen VIA ZUID, maar o.a. ook de veelbelovende dansvoorstelling The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker (winnaar van de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’).

AFTERPARTY Geen verjaardagsfeest zonder een knallende afterparty! Van 00.00-05.00 uur (<18 jaar tot 03.00 uur) kun je in de Muziekgieterij het Museumnachtbraken voortzetten en je party-moves tonen op de beats van de dj’s van Club Soto. Tickets voor de afterparty zijn gelimiteerd beschikbaar en verkopen naar verwachting ook dit jaar weer uit, dus wees er op tijd bij.

NACHT DER NACHTEN Museumnacht Maastricht bewijst na vier spraakmakende edities allesbehalve een eennachts-vuurvliegje te zijn. Wat in 2016 vanuit tien venues als een nachtelijk avontuur begon, is inmiddels getransformeerd tot een alom geliefde, jaarlijkse ontmoeting met kunst en elkaar, die een avond lang de stad op memorabele wijze inkleurt en verbindt. Niet alleen de (inmiddels) 13 art venues, maar ook talrijke culturele partners, ruim 150 gevestigde (inter-) nationale namen en lokaal talent, vele vrijwilligers en jongeren kijken elk

jaar er naar uit om hun steentje bij te kunnen dragen. Peggy van Sebillen, Stichting Museumnacht Maastricht: “In een wereld waarin het lijkt dat we liever muren willen bouwen - zij het digitaal of in real-life – zetten we deze jubileum editie de spotlight op waar Museummacht Maastricht voor staat: de universele taal en verbindende kracht van kunst. Kunst kan - als protest, stem en reactie op deze turbulente tijden - als geen ander tonen, vertellen en laten voelen wat er in de mens omgaat en dat we niet bang hoeven te zijn voor verandering, voor het onbekende, of voor een ander. Iets waar we nu wellicht meer dan ooit behoefte aan hebben.”

GRATIS NOG EEN KEER! Is het toch niet gelukt om alle venues te bezoeken tijdens Museumnacht Maastricht? Niet getreurd, je polsbandje kan na de Museumnacht ingeruild worden voor één gratis herhaalbezoek bij Bonnefantenmuseum, Bureau Europa, Marres, Museum aan het Vrijthof of Natuurhistorisch Museum Maastricht! Vergeet dus niet je polsbandje na afloop te bewaren. Aan je pols of afgeknipt, dat maakt niet uit. Geldig t/m 31 mei 2020.

TICKETS Één ticket geeft je toegang tot alle venues en de hop-on hop-off bussen, alsook de afterparty indien je in het bezit bent van een combi-ticket. Indien Museummacht Maastricht nog niet is uitverkocht, zijn tickets op de avond zelf te koop bij de kassa’s van Bonnefantenmuseum, Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Lumière Cinema, Boekhandel Dominicanen en Marres.

PRAKTISCHE INFORMATIE Vrijdag 17 april 2020: 19:00-01:00 uur Afterparty Muziekgieterij: 00:00– 05:00 uur ( <18 jaar tot 03:00 uur)

HOP-ON HOP-OFF Museumnacht Maastricht belooft wederom een avondje uit tot ware kunst te verheven! Lopen is de beste manier. Fietsen is ook goed. Maar er rijden ook speciale hop-on hop-off Museumnacht-bussen i.s.m. Arriva Touring en CODE043, die je niet alleen gratis van A naar B brengen, maar ook al onderweg voor het nodige a(rt)musement zorgen. Museumnacht Maastricht vindt plaats voorafgaande aan de Nationale Museumweek (20 t/m 26 april 2020). Meer informatie: www.museumnachtmaastricht.nl

TIP: Voorkom onnodige wachttijd of teleurstelling en zorg dat je tijdig je (e-)ticket hebt. 7 januari t/m uiterlijk 14 februari 2020: Vanaf 15 februari 2020 Early Bird tickets (gelimiteerd) Reguliere tickets Online Online & Voorverkoop adressen Standaard: € 10,00 € 12,50 Standaard Combi-ticket(+ afterparty): € 12,50 € 17,50 Student/CJP: € 5,00* € 10,00* Student/CJP Combi-ticket (+afterparty): € 7,50* € 15,00* Kinderen t/m 15 jaar Gratis* Gratis*

* Op vertoon van geldig ID/studenten/CJP-pas. De Museumkaart is niet geldig tijdens Museumnacht Maastricht.

KINDEREN T/M 15 JAAR GRATIS! Dit jaar hebben kinderen t/m 15 jaar gratis toegang tot Museumnacht Maastricht (m.u.v. afterparty)! Je dient hiervoor wel vooraf het speciale e-ticket online te ‘bestellen’.

VOORVERKOOPADRESSEN Bonnefantenmuseum & Boekhandel Dominicanen.

Citymagazine Maastricht | 29


Beleef

Koningsdag

samen met

CITY MAGAZINE

MAASTRICHT & REGIO

EXTRA BIJLAGE ! Het is nog even wachten maar maandag 27 april Koningsdag 2020 komt er aan! In deze uitgave van het magazine een extra bijlage met het complete koningsdag programma. Het gehele weekend zowel de zaterdag, zondag en natuurlijk de maandag staan dan bol van de activiteiten rondom Koningsdag. Het volledige programma van Koningsdag wordt in maart bekendgemaakt. Daarbij wordt gekozen voor de kenmerkende eigenheid van Maastricht. Dat wil zeggen voor onze cultuur, sfeer, humor, muzikaliteit en die ondefinieerbare Maastrichtse combinatie van optimisme en grandeur.�

De speciale Koningsdag uitgave van het magazine verschijnt op 27 maart.

Beks Interieur is al meer dan 20 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, buitenzonwering en vloeren. Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

Passend interieuradvies op maat

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

www.beksinterieur.nl Akersteenweg 49 6226 HR Maastricht T 043 35 60 909 info@beksinterieur.nl

Vloerbedekking - Laminaat - Taptijt - Marmoleum - Pvc - Insectwering - Raamdecoratie - Buitenzonwering - GordijnenKoopzondag

Eurohandel s voor uw tuin

alle

Veranda’s

Tuinhuizen

Keramische

Veranda’s

Blokhut Fulda

Luxury Line

(Trendline op basis van wandmontage)

600x350 cm 2925,- -20% 2335,Zijwanden

678x678 cm 44 mm dik Incl. EPDM folie dakdoorvoer, dubbelglas, hang en sluitwerk

Blokhut Reuver

400x295 cm 28 mm dik Incl. Dakleer, Hang en sluitwerk

200 cm 825,Zonwering

vanaf 235,- per vak Vrijblijvend en supersnel

Gratis inmeten en offerte

Panoramawanden

300 cm 1193,-

5749,4849,-

1779,1549,-

Blokhut Wupper

500x500 + 70 cm 44 mm dik Incl. Daksingels, glas, Hang en sluitwerk

3150,2495,-

Vraag naar onze montage servicee servic

Luxury Line

Keramiek op beton Gubbio Dark Grey 60x60x4 cm

Keramisc

Maverick Grey 59,5x59,5x2 cm

Keramis

Messina 59,5x59,5x2 cm

Hoekblokhut Saale

350x350 cm 28 mm Incl. daksigels, glas hang en sluitwerk

Keramiek op beton Vercelli Grigio 60x60x4 cm

Keramisc

1995,1679,-

www.eurohandelsonderneming.nl Ma t/m Vr 9-18 uur Za 9-16 uur Ren


8 maart geopend van 11 tot 16 uur

e bestrating

Beton bestrating

e Keramiek

Luxury Topline beton tegel

2x

Hydrofoob

62,50 29,95 p/m2

Klimop Kant en Klaar

Geborsteld

Black, Graphite 50x50x5 cm of 60x60x5 cm

24,95 18,95 p/m2

Beton tegel

e Keramiek

62,50 34,95 p/m2

Planten

Demiton Extra XS Kilimanjaro, Coal, Gothic, en Capiche 20x30x5 cm

Bloembak Divider

14,50 12,- p/m2

Beton tegel

che tegel

159,-

Hedera ‘Woerner’ 120x180 cm

Colorado 06Z 55x27x45 cm

89,59,-

Bloembak Wallplanter

219,149,-

Liverpool 39G XXL 100x35x80 cm

44,95 29,95 p/m2

Premiton Linea Tenerife, Lanzarote, La Palma, Gran Canaria 20x30x6 cm

che afdeling

Tuinkas Eos Junior

Luxury Topline beton tegel

sche tegel

59,34,95 p/m2

19,50 16,- p/m2

Hydrofoob

2x

Geborsteld

Copper 60x60x5 cm

25,95 19,95 p/m2

Betonafdeling

nnemigerveldweg 70 a 6413BP Heerlen

Hobby JH23 236x310x256 cm

1795,-

Plantenafdeling

Geldig tot 28 maart 2020 Prijzen en drukfouten onder voorbehoud


Uit-tips maart 5 en 13 maart 2020

7 t/m 15 maart 2020

10 maart 2020

Arts & Heritage Tour

TEFAF 2020

Anneleen Lenaerts en het Brussels Philharmonic Ensemble

Foto: Sarah Leonora

Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de gevels van de Universiteitsgebouwen in Maastricht? Tijdens de Arts & Heritage Tour krijg je de gelegenheid om deze monumentale panden en de vele bijzondere kunstwerken te ontdekken. De Universiteit Maastricht is gevestigd in een aantal historische gebouwen in de stad, met ieder hun eigen karakter en sfeer. Bewonder prachtige muurschilderingen, standbeelden, schilderijen, reliëfs, gedenktekens en beeldhouwwerken. Het Maastricht Visitor Center (Kleine Staat 1) vormt het startpunt van deze inspirerende tour.

Kunstliefhebbers opgelet: bewonder vanaf 7 maart meer dan 7000 jaar aan kunstgeschiedenis op de internationale kunstbeurs TEFAF in MECC Maastricht. Maar liefst 275 van ‘s werelds meest toonaangevende galeries uit twintig verschillende landen presenteren werk van Oude Meesters en antieke kunstwerken. Ook wordt er een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst, sieraden en werken op papier tentoongesteld. Dus ben jij een verfijnde kunstkenner of een nieuwsgierige bezoeker? Ga de vele bijzondere schatten bekijken en geniet van een magnifieke beleving.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm ‘Arts & Heritage Tour’’

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm ‘TEFAF’’

Ben jij klaar om verrast te worden? Ga dan op 10 maart luisteren naar de muzikale klanken van de wereldberoemde harpiste Anneleen Lenaerts en het ensemble van de Brussels Philharmonic. Anneleen Lenaerts is sinds 2010 de Solo Harpiste van de bekende Wiener Philharmoniker. Daarnaast heeft zij de afgelopen jaren een indrukwekkende internationale solocarrière opgebouwd. Wil jij een concert van een van de beste harpistes ter wereld niet aan je voorbij laten gaan? Reserveer dan vlug jouw ticket en geniet van een betoverende avond in de Sint Janskerk.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm ‘Anneleen Lenaerts’

Powered by www.uitagendamaastricht.nl 21 maart t/m 30 augustus 2020

Streetlife Na de drukbezochte tentoonstelling van Jimmy Nelson presenteert Museum aan het Vrijthof vanaf 21 maart de volgende imposante expositie. In de nieuwe tentoonstelling ‘Streetlife’ wordt zowel kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz als zwart-wit portretten van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld getoond. Binnen deze indrukwekkende straatfotografie staan de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 centraal. Bewonder als bezoeker het straatleven in New York door de lens van Jamel Shabazz en dwaal vervolgens door de straten van Maastricht, Parijs en alle plekken waar Hans Rietveld is geweest.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm ‘Streetlife’’

34 | Citymagazine Maastricht


parkèt vaan de bovenste plaank VEROUDERD | MODERN | OP MAAT

WWW.TOPSHELFPARKET.NL Weerterveld 13, 6231 NC Meerssen Tel: 043 - 364 34 12

Kom bij us euver de vloer en krijg get wèrrems...


WE ARE LOOKING FORWARD

TO MAKE YOU SHINE Opening 6 th of March 2020 Plankstraat 7, Maastricht


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.