Page 1

CIBINIUM TRAVEL MAGAZINE NR.7 Octombrie 2015

ISSN 2286 – 1076 _____________________________________________________________ _____ 1.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

ISSN–L 2286 – 1076

Revistă școlară semestrială


2.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Cuprins: 

Editorial......................... pag. 4

Evenimente turistice și culturale. pag. 6

Curiozități....................... pag. 7

Obiceiuri de Crăciun.............. pag. 8

Palatul Brukhental................ pag. 10

Destinații turistice.............. pag. 12

Capitalele lumii.................. pag. 14

Istambul.......................... pag. 16

Cibinium


3.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Fotbalul...........................pag. 18

Brazilia.......................... pag. 20

Sistemul solar.................... pag. 22

Gastronomia marocană.............. pag. 24

Turist brochure................... pag. 26

Ankara.............................pag. 28

Divertisment...................... pag. 32

m Travel


4.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Conform DEX, expresia „antreprenor” este de proveniență franceză și pune accent pe funcția primară a antreprenorului, caracterizat ca fiind o persoană care conduce o antrepriză (din franțuzescul entrepreneur). În sensul modern al economiei de piață, un antreprenor este un agent economic care adoptă un comportament activ și inovator, care acceptă deliberat riscuri financiare pentru a dezvolta proiecte noi. Considerat de unii un geniu al economiei secolului XX, Joseph Schumpeter (1934),spunea: „În antreprenoriat există o înțelegere pe care o facem în legatură cu un anumit tip de comportament care include: inițiativă, organizarea și reorganizarea mecanismelor socioeconomice și acceptarea riscului și a eșecului”. Antreprenoriatul ca subiect de discuție și analiză a fost introdus de economiști în secolul al XVIIIlea și a continuat să atragă interesul acestora în secolul al XIX -lea.

O definiţie operaţională a antreprenoriatului care sintetizează cu succes rolurile funcţionale ale antreprenorilor este cea a lui Wennekers şi Thurik (1999): “... capacitatea şi voinţa manifestată a indivizilor, pe cont propriu, în echipe din interiorul şi din afara organizaţiilor existente, de a percepe şi de a crea noi oportunităţi economice (produse noi, noi metode de producţie, noi scheme de organizare şi noi combinaţii produs-piaţă) şi de a introduce ideile lor pe piaţă, în ciuda incertitudinii şi a altor obstacole, prin luarea deciziilor cu privire la amplasarea, forma şi utilizarea resurselor şi instituţiilor.” (4647) Antreprenoriatul este în esenţă o caracteristică comportamentală a unei persoane. Antreprenorii o pot expune numai în timpul unei anumite faze a carierei lor, sau numai cu privire la anumite activităţi (Carree şi Thurik 2002: 4-5).


5.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Determinarea și perseverența sunt elemente foarte importante în descrierea unui antreprenor. Acestea fac posibilă trecerea peste greutățile și obstacolele care apar la tot pasul în activitatea întreprinsă. Uneori se poate spune că numai aceste caracteristici pot determina un antreprenor să treacă peste niște situații care altora să li se pară fără șansă de reușită. Asumarea riscului, studiul posibilităților și a oportunităților, fac din activitatea antreprenorului un ”joc periculos” dacă nu sunt luate în calcul toate aspectele. Optimismul și un caracter de ”luptător” fac din antreprenor o persoană care veșnic cercetează căi de rezolvare a problemelor transpuse în dorința de a câștiga. Are soluții la problemele persistente, învață repede să se adapteze la schimbările dictate de transformarea continuă a pieței de desfacere. Există o toleranță pentru eșec; acesta este privit ca o experiență din care un bun antreprenor poate învăța, care nu are așteptări fără susținere și nu se hazardează fără a avea măsuri minime de siguranță în abordarea unei situații dificile.

Puterea mare de muncă și implicarea totală sunt necesare, deoarece situațiile grele se pot ivi oricând și rezolvarea trebuie să vină cât mai repede și cu cât mai puține pierderi. Condiția fizică și sănătatea sunt atent monitorizate de o persoană activă, deoarece numai o minte ”limpede” poate percepe ”semnalele” uneori foarte slabe ale unor probleme care necesită intervenția de moment. Un bun antreprenor trebuie să fie creativ și să aibă inițiativă. Este de obicei o persoană independentă, care vrea să evite birocrația și să inițieze o activitate după cum consideră că aceasta se poate face cu costuri minime de timp și resurse. Antreprenorul este conștient că numai cu o echipă puternică, formată din angajați loiali și implicată se poate obține dezvoltarea afacerii. Pentru el, lucrul în echipă este un aspect foarte important, iar implicarea angajaților în rezolvarea problemelor, o soluție care poate veni la momentul oportun. Dorința de dezvoltare, face din antreprenor o persoană cu viziune, care vrea să inventeze produse sau procese cât mai competitive pe piață.

Prof. Tămaș Mihaela


6.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

ARTmania Festival 2016, 28 iulie - 2 august 2016, Sibiu;

Sursa: http://artmaniafestival.ro/scena-principala-revine-in-piata-mare/

Concert:

EAST Romexpo, București

EUROPEAN

COMIC

CON

2016,

Sursa: http://www.infomusic.ro/agenda/east-european-comic-con-2016/

Festivalul Internațional de (FITS), 10 - 19 iunie, Sibiu;

Teatru

2016

Sursa: http://www.sibfest.ro/

UNTOLD Festival 2016 se va desfășura în perioada 4 – 7 august la Cluj-Napoca

Sursa:

http://www.infomusic.ro/agenda/untold-festival-2016/

Cojocaru Daniel (clasa a XI-a A)


7.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

1. Cuvântul „blugi” provine de la pantalonii de bumbac purtați de marinarii genovezi. 2. În medie, un cetățean american deține 7 perechi de blugi. 3. Inițial, atât bărbații, cât și femeile purtau togi la Roma, dar după secolul II î.Hr. Unele femei au început să poarte Stolaș. 4. Grecii antici obişnuiau să facă exerciţii fizice dezbrăcaţi. De fapt, cuvântul „gimnastică” vine de la grecescul(gymnos) care înseamnă „gol” atât în greaca veche, cât și în greaca modernă. 5. Cele patru capitale ale modei majore ale lumii sunt New York, Londra, Milano şi Paris. Fiecare oraș organizează un spectacol de modă de două ori pe an: în luna februarie și în septembrie. 6. Femeile au început să poarte pantaloni scurţi începând cu al doilea război mondial. Pană atunci lor nu le-a fost permis acest lucru. 7. Prima revistă de modă a fost publicată în Germania încă din 1586. 8. Gospodăriile americane cheltuiesc aproximativ 3,8% din venitul lor pe haine, ceea ce echivalează cu aproximativ 1.700 dolari / persoană. Prin comparație, americanii au cheltuit 11% din veniturile lor pe haine în 1950. 9. De-a lungul vieții, o femeie din SUA cheltuie aproximativ 125.000 dolari pe haine. Aceasta îşi cumpără 271 perechi de pantofi, 185 de rochii şi 145 de genţi. 10. Cele mai comune materiale de îmbrăcăminte sunt inul, bumbacul şi poliesterul. 11. Bumbacul este materialul cel mai des utilizat, începând cu mijlocul anilor 1800. 12. Dovezi legate de primele haine datează undeva între 100.000 şi 500.000 de ani. 15. Dimensiunile hainelor s-au schimbat în timp şi ele sunt actualizate din 40 în 40 de ani, deşi ar trebui să se schimbe asemeni cărţii de identitate din zece în zece ani, astfel încât să corespundă cu fizicul femeilor de azi. Ultimele mărimi la haine au fost schimbate în UE acum 5 ani, iar măsurile naţionale nu corespund cu cele din China, SUA sau Marea Britanie, ţări în care se folosesc alte mărimi Pavel Ioana (clasa a XI-a A)


8.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

„Piţăratul”, „Butea”, mersul cu Steaua sau cu Capra, „Viflaimul” şi „Oleleul” sunt câteva dintre vechile tradiţii şi obiceiuri care în unele zone din România se păstrează încă. În vreme ce unele au rolul de a vesti Naşterea Domnului, altele au la bază ritualuri prin care erau cinstite soarele şi rodnicia pământului. În Ajun de Crăciun, când casa-i curată, bradul împodobit, iar gospodinele scot din cuptor cozonacii şi bucatele tradiţionale acestei sărbători, la Aşadar, colinda împleteşte partea ferestre încep să răsune colindele precreştină de slăvire a omului şi a tradiţionale româneşti. universului cu partea cealaltă a Naşterii Lui Hristos, de glorificare, de slăvire a Celui ce se naşte pentru a ne izbăvi de rele”. Cei mici se aducă în curtea primei case din sat, cu câte o trăistuţă atârnată de gât, şi le adresează gazdelor strigături specifice. Gazdele îi întâmpină cu un coş plin cu bomboane, ciocolată sau fructe şi apoi le aruncă pe toate în curte, aşa încât colindătorii îşi Deşi diferite de la o zonă la umplu singuri trăistuţele, cu pot alta a ţării, datinile Crăciunului au aduna. rădăcini similare. Unele vestesc Potrivit obiceiului, micuţii Naşterea Mântuitorului, altele însă piţărăi sunt însoţiţi de părinţi, amintesc de ritualurile arhaice din preajma solstiţiului de iarnă. Oricum cărora gazdele le oferă vin fiert. ar fi însă, colinda şi celelalte Acest obicei piţăratul, marchează şi tradiţii specifice fiecărei regiuni începutul colindatului în satul Limba, sunt încă vii şi apreciate deopotrivă căci după piţărăi pornesc din casă în de copii, tineri şi bătrâni.”Fenomenul casă cetele de colindători, care este foarte prezent în Transilvania, primesc bani în schimbul colindelor în Banat, Dobrogea şi Muntenia, aduce interpretate. Colindatul se face după în atenţie toate formele de folclor: un anumit ritual: cetele de flăcăi muzical, literar, are şi elemente de colindă fetele din sat, care îi folclor coregrafic, fiindcă sunt cete servesc cu vin şi colaci, iar tinere îşi colindă care au şi dansuri la finalul familiile colindatului, mai ales în casele unde părinţii, naşii şi neamurile mai în sunt fete nemăritate... vârstă.


9.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

„Colacul reflectă chinul bobului de grâu, despre care se spune că poartă chipul lui Hristos. El se transformă în colac pe masă – sau în cozonac şi alte prăjituri cu aluat –, întruchipând rodnicia Pământului - de aceea e şi rotund -, dar şi trupul Lui Hristos”, ne explică un renumit etnolog. „Pe masa de Crăciun sunt şi băuturi: nu lipseşte vinul, uneori chiar şi strugurele, care înainte, se păstra încă de la recoltare ca un «trofeu». De asemenea, se regăsesc şi o mulţime de produse de carmangerie, deşi ştim bine, porcul nu are nicio legătură cu creştinismul, mai ales în lumea iudaică, unde el era repudiat -, fiindcă porcul era în vremurile antice expresia rodniciei, a bogăţiei pe care o poţi obţine”, a completat etnologul.

În seara de Ajun, cetele de feciori colindă în toate casele satului, îmbrăcaţi în costume populare. Colindatul începe cu casa primarului şi a preotului, după care feciorii pornesc din casă în casă, până dimineaţă, iar la final se duc direct În mod tradiţional, sărbătorile la „ceată”, unde colindă „gazda”. de iarnă în Mărginimea Sibiului încep În prima zi de Crăciun, la prânz, de la Sfântul Nicolae. Atunci, tinerii cetele de feciori colindă în biserică, necăsătoriţi din fiecare sat se adună încheierea slujbei, fiind şi formează o ceată de feciori sau d u p ă juni. Regulile cetei prevăd ca unul ascultaţi de tot satul. În a patra zi Crăciun, toate cetele din dintre tineri să fie conducătorul, el d e purtând numele de „jude”. Tinerii aleg Mărginime, dar şi din localităţi de o „gazdă”, unde se întâlnesc zilnic, dincolo de munţi, din judeţele Vâlcea până în Ajun de Crăciun, pentru a şi Argeş, sunt invitate la întrunirea cetelor de juni de la Sălişte, care se repeta colindele. ţine anual încă de la 1895, cu o În întreaga Mărginime, colindele singură întrerupere, de zece ani, după pe care le repetă tinerii sunt al Doilea Război Mondial. Fiecare asemănătoare, cu foarte puţine ceată îşi prezintă jocurile influenţe locale, existând însă tradiţionale şi mesajul, după care se colinde speciale pentru primar, pentru prind cu toţii în Hora Unirii. preot, pentru judele cetei şi pentru fetele de măritat. Întrunirea cetelor de juni de la Sălişte, este o tradiţie păstrată din anul 1895.

Sima Vlad (clasa a IX–a A)


10.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Palatul Brukhental Sibiu Muzeul naţional Brukenthal este cel mai mare muzeu din SE Europei, datorită în primul rând vastelor colecţii aflate în patrimoniul instituţiei. Situat în centrul istoric al oraşului Sibiu, complexul naţional Brukenthal este alcătuit din Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Nat ur ală, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, şi Muzeul de Arme şi Trofee de V â nătoare. Mu ze ul brukenthal este primul muzeu deschis oficial în Romania în anul 1817, la acea vreme având 1090 de picturi din colecţia baronului S a m u e l B r u k e n t h a l . Clădirea Palatului Brukenthal, sitată în centrul istoric al oraşului, mai exact în Piaţa Mare, este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România. A fost construit în mai multe etape, între anii 1778-1788, şi a avut ca destinaţie îniţială reşedinţa baronului Brukenthal, şi ca spaţiu dedicat colecţiilor acestuia. Palatul Brukenthal este cel mai vizitat muzeu din oraş, poate şi pentru că este cel mai mare de acest gen, şi datorită locaţiei centrale. Faţada clădirii palatului mai păstrează blazonul familiei Brukenthal ( blazon des întâlnit în imaginile de pe vederi

Saloanele în stil baroc, spaţii de recepţii şi serate muzicale, păstrează piese originale ale Palatului: sobele în stil rococo şi neoclasic, tapetul de mătase roşie şi cel de hârtie pictat în stil oriental, candelabrele din sticlă de Murano şi piese de mobilier transilvănean de secol XVIII, toate sunt elemente originale ce pot fi vizionate la muzeul din Piaţa Mare.

Baronul Samuel von Brukenthal a început să colecţioneze stampe la Viena, primele documente privind achiziţiile sale datând din perioada 1775-1786. Interesul colecţionarului s-a îndreptat în primul rând spre gravură de interpretare după marii maeştri ai Renaşterii şi Barocului, ce completau colecţia sa de pictură europeană.


11.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Colecţia de artă decorativă a muzeului B r u ke n t h a l d e ţine: altare, sculpturi, argintărie laică şi de cult (secolele XVXVIII), sticlărie, covoare orientale şi mobilier, piese de o valoare artistică deosebită, ale căror stil şi tehnică probează apartenenţa lor la spaţiul central -european. Multe dintre piesele de argintărie sunt considerate capodopere ale artei din zona Transilvaniei. Din secolele XVI – XVIII, se păstrează, alături de vase liturgice, diverse piese de argintărie laică şi obiecte de podoabă, în realizarea cărora meşterii argintari transilvăneni au introdus forme şi motive decorative folosite în cele mai renumite ateliere europene.

Colecţia de artă naţională a muzeului Brukenthal se datorează dorinţei şi interesului curatorilor muzeului din secolul XIX-lea, faţă de realizările artiştilor locali. Aceasta cuprinde piese de pictură, grafică, sculptură, mobilier, argintărie, poţelan, sticlărie etc. din secolul al XV - lea pân ă în pe rioa d a contemporană. Colecţia de pictură transilvăneană, una dintre cele mai reprezentative de acest fel din ţară, conţine un mare număr de portrete din secolele XVIXVIII, importante mai ales din punct de vedere istoric şi

Lazăr Carla și Cătană Carla (clasa a X-a A)


12.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Un procentaj important din venitul național grecesc provine din turism.Cele mai vizitate obiective turistice din Grecia sunt:

Grecia cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud, se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa. Grecia este leagănul primelor civilizații europene avansate și locul unde s-a născut civilizația occidentală. Este formată dintr-o parte continentală muntoasă și peninsulară, întinzându-se în mare în capătul sudic al Peninsulei, Balcanice, terminându-se cu Peninsula Peloponez (separată de restul continentului printr-un canal prin Istmul Corintului)⁠. Datorită coastei deosebit de complexe și datorită numeroaselor insule, Grecia are a unsprezecea cea mai lungă coastă din lume, cu 13.676 km; frontiera sa terestră este de doar 1.160 km. Clima Greciei este în principal mediteraneană cu ierni blânde și umede și cu veri uscate și călduroase.

Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut și sub denumirea de Oplympeion, fundația aparține unui templu ce era închinat tiranului Pisistratus in anul 515 î.Ch. dar lucrările au fost abandonate când fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost îndepărtat de la tron in anul 510 î.Ch. Lindos, este o așezare medievală de pe insula Rhodos, alcătuită dintr-o rețea de străzi pietruite si case cu pereții vopsiți în alb. Deasupra se află acropola din Lindos,care oferă priveliștea spectaculoasă a porturilor din imprejurimi și a liniei de coastă. Plajele Lindos si Saint Pauls se află la mica distanță de centrul orașului.


13.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Lindos, este o așezare medievală de pe insula Rhodos, alcătuită dintr-o rețea de străzi pietruite și case cu pereții vopsiți în alb. Deasupra se află acropola din Lindos, care oferă priveliștea spectaculoasă a porturilor din împrejurimi și a liniei de coastă. Plajele Lindos și Saint Pauls se află la mică distanță de centrul orașului.

Mykonos, este o destinație turistică cosmopolită printre insulele grecești și unanim recunoscută drept una dintre cele mai tari din Grecia. Orașul Mykonos (Chora) este un oraș pitoresc din Ciclade, unde străduțele sunt înguste și casele vopsite în alb. El este renumit și pentru plajele magnifice și viața de noapte diversă și intensă, evidențiată de numărul mare al barurilor și cluburilor de noapte.

Pentru toate acestea, Myrtos a fost votată de nu mai puțin de 12 ori, cea mai tare plajă din Grecia.

Santorini, este o insulă vulcanică din grupul Cicladelor. Ea este faimoasă pentru priveliștile sale fantastice, apusurile magnifice de soare, casele specifice, vopsite în alb și vulcanul său activ. Fira, capitala insulei Santorini, este un amestec de arhitectură venețiană și cicladică, cu străduțe pietruite, împânzite de magazine, taverne, hoteluri și cafenele, aflate pe stânci înalte de 400 metri.

Plaja Myrtos, aflată în nord -vestul Kefaloniei, este vestită în întreaga lume pentru culoarea magică a apelor sale. Albastrul și turcoazul lor contrastează cu albul plajei. Munții abrupți și stâncile înalte din spate adăuga un plus de frumusețe acestor locuri. Lușcan Andreea (clasa a XI-a A)


14.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Capitalele Lumii : Seul

Seul este considerat un oraș global, fiind al nouălea în Indexul Orașelor Globale din anul 2008. Cu peste 11 milioane de locuitori, Seul este un loc sigur și prietenos.

Orasul Seul este o adevarată Mecca pentru iubitorii de artă orientală. Al șaptelea cel mai mare oraș din lume, Seul este un oras vrăjit, un amestec de antic și modern. Seul este capitala Coreei de 600 de ani, având în prezent statut de oraș special. De Atracții turistice: la stabilirea Republicii Coreea Gyeongbokgung, cunoscut sub nu(cunoscută mai degrabă cu numele de mele de Palatul Gyeongbok a fost priCoreea de Sud), din anul 1948 a fost mul dintre cele “Cinci Mari Palate ” capitala acestei țări. și a fost construit în 1394 și reconstruit în 1867, acesta fiind Întemeiat acum 600 de ani de palatul regal principal și cel mai către dinastia Joscon, sufletul mare dintre cele “Cinci Mari Palate ” orașului Seul este asiatic (în profida construite de dinastia Joseon. Palatul influenței și modernizării americane), Gyeongbok este reprezentantul tipic al valabil în specificul gastronomic, arhitecturii dinastice din perioada aromat și picant, în majoritate Joseon. vegeterian. Oamenii încă merg în Changdeokgung, cunoscut și sub tradiționalele case cu ceai, cele cinci palate elegante găzduiesc activ- numele de Palatul Changdeok, este siități culturale, iar muzeele mari și tuat într-un parc mare în Jongno-gu, cinematografele cu tematica istorică din Seoul, în Coreea de Sud. și culturală mențin viu trecutul antic.


15.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Aceasta este unul dintre cele „Cinci Mari Palate ” construite de către regii dinastiei Joseon. Datorită Podul Banpo se află în Coreea de locatiei sale la estul Palatului Sud și este faimos în lumea înGyeongbok, este numit și „Palatul de treagă pentru frumusețea și complexitatea sa. Podul este construit Est”

pe râul Han, care traversează Changdeokgung a fost palatul orașul Seul, capitala Coreei de favorit al multor dintre princi- Sud. Însă, asta nu e tot. pii dinastiei Joseon și și-a păstrat multe elemente datând din perioada Celor Trei Regate ale Coreei, care nu au fost însă încorporate în stilul palatului contemporan.

Situat între cele mai frumoase palate din Seul, Gyeongbok pe latura vestică și Changdeok pe latura estică,satul Bukchon poate fi considerat fară a exagera cel mai pitoresc loc din capitala Coreei de Sud.

Banpo mai este supranumit și „podul-fântână”, pentru că pe ambele părți ale podului sunt două fântâni arteziene, lungi de peste un kilometru. Zilnic, mașinile trec pe pod, în timp ce de pe marginile construcției curge apa colorată. Din acest motiv, turiștii, dar și localnicii i-au găsit denumirea de „podul-curcubeu”.

Adam Răzvan

(a IX– a A)


16.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Istanbul, numit în antichitatea greacă Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr. Constantinopol, a fost capitală a Imperiului Roman, pentru două scurte perioade. Între anii 324395, a fost capitala Imperiului Roman de Răsărit, denumit și Imperiul Bizantin de istoriografia umanistă. Între 395-1204, a fost capitala Imperiului latin din Orient. Între 1204-1261, a revenit capitala Imperiul Bizantin refăcut, iar între 1261-1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Imperiul Roman de Răsărit a început a fi numit Imperiul Bizantin începând din sec. al XVIlea prin inițiativa istoricului umanist Hieronymus Wolf. Întemeietorul legendar a fost un anume Byzas din orașul Megara, iar atunci când Constantin I-ul cel Mare a trasat limitele viitoarei sale capitale a cuprins o arie cu tot șapte coline ca și în cazul Romei. Turcii au construit pe fiecare colină câte o moschee. Istanbul este cea mai mare concentrare urbană a Turciei și singurul megalopolis din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul, Stambul, Înalta Poartă sau Poarta. Oficial fosta capitală a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie

1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele antic și tradițional de Constantinopol. Cu o populație de peste 18,8 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, fiind una dintre cele mai mari metropole din lume. Este capitala economică a Turciei și prefectura provinciei cu același nume. Partea europeană se află situată în regiunea istorică Tracia iar cea asiatică în Anatolia. Poartă numele oficial de Istanbul din 28 martie 1928. Alături de Atena și Roma, Constantinopol-ul, adică Istanbulul se clasează printre cele mai

venerabile capitale ale Europei. El a fost înscris pe lista patrimoniului mondial al UNESCO începând cu anul 1985. Asemănător cu Constantinopol-ul în evul mediu, astăzi Istanbul este cea mai mare aglomerare umană a Europei.


17.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ În anul 2010 metropola este declarată una din cele trei Capitale Europene ale Culturii, celelalte două capitale culturale din 2010 fiind Pécs, Ungaria, și Essen, Germania.

nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.

Istanbul este un oraș plin de obiective turistice, fiecare cu istoria și importanța sa. Cele mai importante sunt concentrate în zona centrală, dar există și altele ce merită vizitate în alte cartiere ale orașului. 1. Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul.

3. Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) – este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet. Are 6 minarete (4 de 73 m și 2 de 60 m înălțime), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de fere str e asi g ură păt ru nde r ea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Moscheea Sultanahmet poate adăposti peste 10.000 de oameni.

2. Muzeul Sfânta Sofia – a fost constuit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din Sima Vlad (clasa a IX–a A)


18.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

considerat egal. Fotbalul este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. La începutul secolului al XXI-lea era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. Se joacă cu o minge sferică pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei.

 Natura jocului Fotbalul se joacă după un set de reguli, cunoscute sub numele de Legile Jocului. Acestea sunt dezvoltate în continuare:

*Două echipe de câte 11 jucători fiecare încearcă să lovească o minge rotundă (mingea de fotbal), cu scopul de a o introduce în poarta adversă.

*Echipa care înscrie mai multe goluri până la finalul jocului este declarată câștigătoare; dacă ambele echipe au marcat același număr de goluri, meciul este

*Una dintre primele reguli este interzicerea atingerii intenționate a mingii cu mâna în timpul jocului (excepție fac portarii).

*Singura dată când jucătorul se poate folosi de mâini este atunci când aruncă de la margine (execută un aut). În rest, jucătorii se pot folosi de orice parte a corpului pentru a direcționa mingea.

*Jocul se oprește doar în momentul în care mingea părăsește cu întreaga circumferință o linie ce marchează terenul (fie pe pământ, fie în aer), sau când arbitrul


19.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

 Tactici Legile jocului nu impun o altă poziție ocupată în teren de vreun jucător, în afara celei de portar. De-a lungul timpului au apărut o serie de poziții specifice. Acestea sunt: 1. 1.fundaș - jucător specializat în prevenirea încercărilor de a marca ale adversarilor 2. 2.mijlocașul jucător care organizează jocul ofensiv al echipei și oferă pase decisive atacanților; totodată el ajută apărătorii, încercând să oprească atacurile adverse încă de la început; 3. 3.atacantul - jucător al cărui principal rol este acela de a marca goluri.

Regulile jocului au fost conturate la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a standardiza regulile unei mari varietăți de jocuri asemănătoare, jucate în școlile din Marea Britanie. Regulile Cambridge, asemănătoare cu cele de astăzi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge, în 1848, l a o î n t â l n i r e a reprezentanților mai multor colegii: Colegiul Eton, Școala Harrow, Școala de Rugby, Colegiul Winchester și Școala Shrewsbury. Acestea însă, erau departe de a fi niște reguli universale. În anii 1850, s-au format multe cluburi, independente de școli sau universități, care jucau diferite forme de fotbal.

Gangan Rareș, Dreghiciu Ovidiu și Fetelea Silviu (clasa IX-A)


20.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Brazilia, oficial Republica Federativă a Braziliei, este o republică federativă formată din 27 de unități federative — Districtul Federal și 26 de state.

Țara este împărțită administrativ în 5.564 de municipii. În 2008 avea o populație de 189.612.814 de locuitori și o suprafață de 8.511.965 km², ocupând 47% din teritoriul continentului sudamerican. Comparată cu celelalte țări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populației și aceeași poziție după suprafață. Fiind a noua putere economică din lume și cea mai mare din America Latină, Brazilia are astăzi o influență internațională mare, atât la nivel regional cât și la nivel global.

Brazilia este unica țară americană în care limba oficială este portugheza, acest lucru fiind rezultatul colonizării portugheze. Religia predominantă este romano-catolicismul, Brazilia fiind statul cu cel mai mare număr de catolici de pe Glob. Există însă și reprezentanți ai altor culte, în special protestanți, dar și atei. Societatea braziliană este, printre altele, una dintre cele mai diverse din punct de vedere etnic, fiind formată din descendenții europenilor, popoarelor autohtone, africane și asiatice.


21.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Când să vizitezi Brazilia?

fiecare după-amiază.

Cel mai bun sezon pentru a vizita Brazilia este sezonul de vară, care ține aici din decembrie până în martie. Daca vreți să vedeți cum arată o iarnă braziliană, atunci cea mai bună perioadă este din iunie până în septembrie.

Chiar și în sezonul ploios, dimineața “pe răcoare” și dupăamiezele târzii de pe Amazon pot fi calde și însorite.

Trebuie menționat că în Brazilia clima variază considerabil de la o regiune la a l t a . In nord-estul Braziliei este cald mai tot timpul anului și o briză plăcută vine de pe ocean. Lunile de iarnă, dar în special iunie-iulie sunt umede, cu ploi rapide urmate de un soare prietenos, cum altfel? Zona Amazonului are de asemenea, un climat cald și umed tot timpul anului. Aici sezonul uscat durează din iunie pana in decembrie, fiind numit “de vară” de către localnici, deoarece este cald și însorit. De obicei, sezonul ploilor în Amazon durează din decembrie pana în mai, fiind menționat ca “iarnaă de către rezidenți. Normal, umiditatea este mai mare în sezonul ploios, cu ploi grele, diluviene, aproape în

În acest oraș împărțit pe zone, veți putea petrece un sejur care să fie pe placul tuturor celor cu care călătoriți aici. De exemplu, centrul orașului fiind și centrul său vechi, atrage datorită numeroaselor obiective turistice și datorită istoriei lui.

Orașul Rio de Janeiro este al doilea cel mai mare oraș al Braziliei și este deosebit de popular datorită celebrului carnaval ce are loc anual pe străzile sale. Cu toate acestea, Rio de Janeiro, în traducere însemnând “Râu de Ianuarie” și foarte des prescurtat Rio, are mai mult de oferit decât o paradă, fie ea și una excepțională. Rio te îmbie cu locuri minunate, o bucătărie deosebită, și obiective turistice importante.

Pavel Ioana (clasa a XI-a A)


22.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

În timp ce noi toţi ne aminitim nişte fapte interesante despre sistemul nostru solar, precum că sunt nouă planete spre exemplu, sunt multe alte lucruri picante despre care multă lume nu ştie.

Sistemul nostru solar conţine o centură majoră de asteroizi situată între Jupiter şi Marte, precum şi asterozi mai mici grupaţi în întregul sistem solar – unele din ele destul de aproape de Pământ. De cele mai dese ori răspunsul la întrebarea care este cea mai fierbinte planetă, auzim răspunsul, Mercur. Este o concluzie complet logică, deoarece Mercur este planeta cea mai aproape de Soare. Aceasta însă nu este adevărat. Se pare de fapt că Venus este mai fierbinte decât Mercur, chiar dacă este mai departe. Motivul este că Mercur datorită apropierii sale de Soare, nu are atmosferă, ceea ce înseamnă că nu este nimic ce ar

Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar . Ea este cunoscută mai ales pentru „marea pată roşie” şi deasemeni prin furtuna de lungă durată de pe suprefaţa ei. Cu toate acestea, planeta are un rol deosebit. Este considerată de savanţi ca fiind importantă pentru siguranţa noastră. Motivul, este că dimensiunea şi atracţia gravitaţională a planetei Jupiter acţionează ca o barieră de protecţie care protejează Pământul de gunoiul spaţial atrăgând obiectele periculoase pe propria orbită înainte ca ele să ajungă la noi. Deşi există dezbateri aprige în prezent cu privire la planetele pitice, cea ce se spune cu siguranţă este că: acestea sunt corpuri cereşti de dimensiuni mari, care nu şi-au curăţit suficient orbita în jurul soarelui pentru a fi considerate planete, dar în acelaşi timp nu orbitează în jurul altei planete ca să fie considerate menține căldura pe ea. Lună.


23.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Din cauza orbitei specifice a planetei Mercur în jurul Soarelui, un an pe planetă este echivalentul a aproximativ 88 de zile terestre – cea ce înseamnă că pe Mercur, există mai puțin de două zile într-un an. Dar aceasta nu e tot. Din cauza orbitei stranii a planetei, Soarele de fapt pare să călătorească înainte și înapoi pe Oamenii de știință ne-au făcut cer. să avem dubii cu privire la tot Anotimpurile pe Uranus durează ce știm despre sistemul solar. 20 de ani. Uranus este a șaptea Destul de straniu totuși, statutul planetă de la Soare. Ea nu este lui Pluto a stat sub semnul vizibilă cu ochiul liber, și a fost întrebării în decurs de aproximativ prima planetă descoperită cu trei ani – acest fapt însă nu a ajutorul telescopului. fost prea des menționat în afara Cel mai interesant este faptul cercurilor a c a d e m i c e că Uranus are o înclinare orbitală astronomice care s-au ocupat de de 82 de grade, cea ce înseamnă că cercetări. ea e practic înclinată pe o parte. Statutul lui Pluto este de mult timp pus la îndoială. Mulți oameni au fost șocați când comunitatea științifică a anunțat că Pluto nu mai este considerată planetă. Mulţi dintre noi știm de pe băncile școlii că Pluto este a noua planetă a sistemului nostru solar, și aceasta era considerat un fapt incontestabil.

De-asemenea, Pluto este de Ca urmare a acestui lucru, un sezon fapt mult mai mic decât s-ar putea p e planeta Uranus durează imagina. Aproape 170 de Pluto ar aproximativ 23 de ani tereștri. putea umple același spațiu ca și Pământul.

O zi pe Mercur este egală cu 58 de zile de pe Pământ. O zi pe orice planetă este considerată a fi o rotaţie completă. Noi suntem obișnuiți cu această rotație, care are în jur de 24 de ore, și ar părea straniu de a petrece o zi pe Mercur unde durează aproximativ 60 de zile terestre. Vom aștepta mult, mult timp până va veni dimineața. Ciorogar Patricia și Țincu Răzvan (a IX– a A)


24.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Gastronomia marocană Bucătăria marocană este bucătăria mediteraneeană caracterizată printr-o varietate de feluri de mâncare. În ciuda a s e m ă nă r i i p re p a r a te l o r cu bucătăriile altor țări nordafricane, cele din bucătăria marocană și-au păstrat o r i g i n a l i t a t e a ș i

caracteristicile unice culturale.

Legume cu cușcuș Bucătăria marocană a fost supusă mai multor influențe: berberă, arabă și evreiască. Există de asemenea, o influență de b u că t ă ri i s u b - sa h a ri e ne africane și asiatice, în special din India, cu alimente foarte picante. Aceasta oferă o varietate de feluri de mâncare: cușcuș, tagines, Pastilla, miel la grătar, briouats (produse de patiserie mici triunghiulare umplute cu carne sau pește).

Există în plus, alte feluri de mâncare tipice marocane: mrouzia Tajine, Marrakchie tangia (regiunea Marrakech), Harira (supă pentru Ramadan), al baddaz tagoula (făină terci orz), al seffa, salată marocană, salată de portocale aromată cu scorțișoară.

Ingredientele sunt în principal legume, linte, fasole albă, ( i n cl u si v p r eg ă t ir e a bessara), dar și de pește, în special sardine, care sunt foarte populare. Pe lângă toate aceste feluri de mâncare, există un bufet de prânz marocan cu msemen rziza harcha meloui (mai flexibilă și mai puțin compactă decât msemen), sau baghrir însoțite de miere, unt și cremă de brânză (Jben). În ceea ce privește pâinea în Maroc, aceasta este rotundă, groasă și foarte diferită de la un oraș la altul, atât în pregătirea sa cât și în ingredientele folosite. Pâinea a mkhemrats pe bază de tahini, este preparată diferit de pâinea tradițională. Ingredientele folosite: orz sau făină de porumb, pot

diferenția de asemenea compoziția.


25.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Vinuri și alcoolul în Maroc

Marocul este o țară musulmană, în care alcoolul este interzis pentru credincioși. Cu toate acestea, în practică, pentru producția stabilă de aproximativ 35 milioane de sticle anual, 30 de milioane sunt consumate pe piața internă. Condimente și mirodenii Condimentele joacă un rol important în bucătăria marocană. Din multitudinea pe care o au la dispoziție, enumerăm: șofran, mărar, cuișoare, coriandru, ghimbir, boia de ardei, chimen, piper, curcuma curry, usturoi sau Nigella semințe. Ceapa este utilizată în principal la prepararea tagines. Plante medicinale: pătrunjel, rozmarin, oregano, cimbru, fenicul, anason, frunze de dafin și busuioc, sunt de asemenea, folosite din abundență pentru a spori gustul și pentru aromă. Produse de patiserie marocană Prăjituri marocane Bucătăria marocană conține produse de patiserie bogate în migdale și miere. Produse de patiserie sunt servite la ceremonii, cum ar fi nunți, circumcizii, Ramadan sau la primirea oaspeților.

Viile nu lipsesc, ca urmare a prezenței europene, cea mai mare parte franceză și spaniolă în

prima jumătate a secolului XX.

Principalele vinuri locale s u nt vi nu r i r o și i : Th a le b, Cabernet, Ksar, Hot-Sun, Guerrouane, Boulaouane, Vechii Papi, Oustalt, Tatăl Anthony, Sidi Brahim, Cardinalul Amazir Vinurile albe prezente sunt: Valpierre, Muscat Beni, Snassen. Vinurile

roze:

Oustalet,

Gâdia Dan-Cătălin (clasa a XI-a A)


26.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Ankara is the capital of the Republic of Turkey and the nation`s political heartland. It boasts universities, museums and concert halls and is a cultural centre. The capital is well layout and has a modern look and a good infrastructure.

Transport

www.viator.com

connections.

Climate As any other part of the Anatolian highland, Ankara has continental climate. The winters are could and usually snowy. Temperature is commonly below the freezing point during this season, but it rarely drops below – 15 °C at nights. Thanks to the low levels of relative humidity, the hot and dry summers are more comfortable than coastal regions of Turkey. The average daily temperature in midsummer are around 30°C.

The average yearly temperature Because it is the is 12.5°C, the coldest month is capital there are bus connections February (average temperature-3°C) all over the country. Ankara to and the hottest month is August Istambul is 453 km, Ankara to Ismir is 580 km.

By

road:

By

air:

By

rail: Ankara- Istanbul,

The International Esenboga Airport is 25 km from the city centre and serves international and domestic destinations. Ankara-Izmir, Ankara-Balikesir, Ankara-Isparta-Burdur, Ankara-Zonguldak, Ankara-Adana, Ankara-Elazig-Diyarbakir are all ( a v e r a g e

www.revistabulevard.ro


27.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Tourist brochure

Sports

www.romaniansoccer.ro

Museums Museum of Anatolian Civilisations, State Museum of Painting and Sculpture, Ethnography Museum, Ataturk`s House, Pembe Kosk, Gordion Museum, MTA Natural History Museum, Archaeological Museum, War of Independence and Republic Museum.

Turkey is one of the rare countries in the world which has an article related to sports in the Constitution. It says “The state takes measures to develop the physical and mental health of Turkish citizens of all ages and encourages the spread of sports among the masses”. Among all sports in Turkey, the most popular one is football. Other popular sports include basketball, volleyball, handball, athletics, wrestling, golf, winter sports, and air sports.

hitchhikershandbook.com

commons.wikimedia.org

Miclăuș Ionuț și Dancu Flavius (clasa a IX-a A)


28.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

https://it.wikipedia.org

History of Ankara and the Republic of Turkey Ankara, formerly known as Ancyra and Angora, is the capital of Turkey, located in Central Anatolia. It is Turkey’s second largest city behind Istambul.

Parks Ankara has many parks and open spaces mainly established in the early years of the Republic and well maintained and expanded thereafter. The most important of these parks are: Gençlik Parkı (houses an amusement park with a large pond for rowing), the Botanical Gardens, Seğmenler Park, Anayasa Park, Kuğulu Park (famous for the swans received as a gift from the Chinese gofvernment,Abdi İpekçi Park, Esertepe Parkı, GüvenPark (was eracted in 1935 and bears Ataturk`s advice to his people: „Turk! Be proud, work hard, and believe in yoursefl”), Kurtuluş Park that has a famous ice-skating rink. As for Altınpark (literally Golden Park) is known for its vast grenn area, Olympic swimming pool,summer schools, musical and water exhibitions,game entertainment area and amphitheatres, Harikalar Diyarı is considered to be the biggest park of Europe inside the city borders.

Ankara is one of the world's oldest capital cities, having been a major urban center, though not a capital, for far longer than cities like London, Paris or Madrid; even Istanbul. When present Istanbul, then the Roman provincial town of Byzantium, was being groomed as a new capital for the Roman Empire in 324, Ankara was already an important administrative center from which most of the northern half of Turkey was run. After Ankara became the capital of the newly founded Republic of Turkey, new development divided the city into an old section, called Ulus, and a new section, called Yenişehir. Ancient buildings reflecting Roman, Byzantine, and Ottoman history and narrow winding streets mark the old section. The new section, now centered around Kızılay, has the trappings of a more modern city: wide streets, hotels, theaters, shopping malls, and high-rises. Government offices and foreign embassies are also located in the n e w www.wikiwand.com


29.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ www.panoramio.com

claudiasofron.wordpress.com

www.yasamprojeleri.com

then the Roman provincial town of Byzantium, was being groomed as a new capital for the Roman Empire in 324, Ankara was already an important administrative center from which most of the northern half of Turkey was run. Ankara was a small town of few thousand people, mostly living around Ankara Castle, in the beginning of the 20th century. The fate of the city has changed, when Mustafa Kemal Atatürk and his friends made Ankara the center of their resistance movement against the Allies in 1920. They established a parliament representing the people of Turkey, against the Allied- controlled Ottoman Government in the occupied Istanbul of post World War I. Upon the success of the Turkish War of Independence, the government in Istanbul and the empire is abolished by the Grand National Assembly of Turkey in Ankara in 1923, and the Republic of Turkey is established. After Ankara became the capital of the newly founded Republic of Turkey (1923), the new development divided the city into an old section, called Ulus, and a new section called Yenișehir. Ancient buildings reflecting Roman, Byzantine, and Ottoman history and narrow winding streets mark the old section.

commons.wikimedia.org

The new sections, now centered arond Kizilay, has the trappings of a more mordern city: wide streets, hotels, theatres, shopping malls, and high-rise buildings. Government offices and foriegn embassies are also located in the new section. When you look at the modern Ankara of 5 million people today, almost all you see is built afterwards.

Miclăuș Ionuț și Dancu Flavius (clasa a IX-a A)


30.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

Tourist attractions Ankara Castle, Atakule, Ethnography Museum of Ankara, Mosque Kocatepe(can be seen from allmost anywhere in central Ankara), Anitkabir( the monumental mausoleum of Mustafa Kemal Ataturk, the founder of modern Turkey, 1881-1938), Museum of Anatolian Civilations, War of Independence Museum.

informed them.

decision

when

trying

Appetizers

Çığ Köfte - it either beef or lamb

is

made

with

Poğaca butter,eggs, flour,yogurt,cheese,sesame seeds.

Soups

Soups are very tasty. They may be light or rich and substantial based on meat.

Main courses

Kebap - the traditional meat for kebap is lamb, but it may now be beef, goat, chicken, fish and seafood.

Food It is said that three major kinds of cuisines exist in the world: Turkish, Chinese and French. Turkish cuisine is always a pleasant surprise for the visitor, it has a very pure quality. The variety and simplicity of the recipes and the quality of in g r e d i e n t s are guarantees of delicious meals. No trip to Ankara is complete without tasting the local food. This passage offers information about the traditional dishes and drinks available in Ankara to help visitors better understand the local food culture and make an

Ankara Tavasi – lamb, carrots, tomatoes, onions, pepper and yogurt.

rice, black

Amoung the national drinks, Turkish coffee should be mentioned. It may be served with or without sugar. It is truly delicious. If you like alchool you can try Raki also called as ”Lion drink, because you must be as


31.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Keșkek - wheat or stew, lamb or chicken, black pepper and salt.

barley, butter,

Turkish tea

 Drinks (alcoholic)

with Turkish Raki - it is also called “lion drink” because you must be as strong as a liStuffed eggplant - a mix of on to drink it. chopped onions garlic, tomatoes, Boza - maize, fermented wheat, pepper and meat. cinnamon, roasted chickpeas. Yalanci Dolma - vine leaves, s t uf f ed w it h r i c e, o ni on s , Efes Pilsen Beer - malted wheat, tomatoes, fresh mint , salt and rice, hops, water. pepper. Pilav a rice meat and vegetables.

dish

Shopping areas 

If you are visiting Turkey’s capital city, make sure you know the best places to go shopping.

Desserts

Baklava – sweet pastry Lokma doughnuts

-

honeyed

Sutlac - rice pudding

Modern malls - Karum Mall, Anka c r i s Mall, Cepa Mall. Shopping streets - Kizialy Street, Tunali Street and Ataturk Boulevard. If you would like to enjoy some traditional Turkish shopping, there are lots of craft shops and bazzars to discover such as B a kircilar Carsisi and Cicrikcilar Yokusu.

Așure - wheat, rice , beans, dried fruits and nuts.

Drinks ( non-alcoholic)

Turkish coffee - it may served with or without sugar.

be

Miclăuș Ionuț și Dancu Flavius (clasa a IX-a A)


32.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____

-Care

este culmea ghinionului? Să te parașutezi de pe un avion care se prăbușește și să aterizezi pe un vapor care se scufundă!

Un țăran avea un câine care îi mânca mereu găinile. Se hotărăște să ducă câinele la București Îl duce pe o străduță îl dă jos. Când ajunge acasă câinele era deja acolo. A 2-a zi din nou la București îl bagă în unele cartiere sperând să se piardă, când ajunge acasă câinele era din nou acasă înaintea lui. A 3-a zi aceiași poveste, ia țăranul câinele îl duce la București în centru, pe străzi ferite, întortocheate. După vreo 2 ore, suna acasă: - Nevasta o ajuns câinele acasă ? - Da! -Dă-mi-l la telefon că m-am rătăcit!

Un alpinist neasigurat stătea să cadă de pe un perete de stâncă. Abia se mai ținea cu o mână deasupra hăului. Se uita la cer și striga disperat: – Doamne, e cineva acooolooo? Se aude o voce gravă: – Da, fiule! – Ce să fac, să nu mă zdrobesc de pământ? – Roagă-te să-ți fie iertate păcatele și desprinde-te de stâncă fără teamă. Se gândește puțin alpinistul, apoi strigă iar: – Altcineva mai e acolo?


33.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Un puști de 5 ani către tatăl lui: - Tată, să știi că m-am decis: când o să fiu mare vreau să lucrez la Polul Nord. Dar până atunci trebuie să mă antrenezi! - Bine puiule, dar cum ar trebui eu să te antrenez? - Cumpărându-mi o îngheţată în fiecare zi!

Florin Piersic se angajează salvamar pe litoral. Fiind o persoană foarte cunoscută, lumea s-a adunat în jurul lui pe plajă, iar acesta a început să le povestească întâmplări petrecute pe platoul de filmare. În timp ce dânsul povestea mulțimii, din largul mării se aude:

Un restaurant foarte elegant. Unul dintre clienți și -a legat șervețelul la gât. Șeful de sală cheamă ospătarul și îi spune: - Atrage-i te rog, politicos atenția, că aici nu se obișnuiește așa ceva! Ospătarul se duce la client șil întreabă prietenos: - Ce doriți, ras sau tuns?

-Ajutoooor! Ajutooor!

Florin Piersic însă nu îl băga în seamă și continua povestea turiștilor. -Ajutoor mă înec! se aude din nou. De data acesta Piersic se uită în larg și vede un bărbat care dă disperat din mâini. -Mă puiule ai răbdare, iți fac eu semn când să aplauzi! strigă Piersic Un atlet celebru era internat la spital pentru ca avea gripă! -Pentru Dumnezeu, aveți febră de 41 de grade! La care atletul: -Si cât este recordul mondial???

Cojocaru Daniel (clasa a XI-a A)


34.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ _____ Colectivul de redacție: Gâdia Dan-Cătălin Pavel Ioana Cojocaru Daniel Lușcan Andreea Miclăuș Ionuț Dancu Flavius Ciorogar Patricia Tincu Răzvan Adam Răzvan Gangan Rareș Dreghiciu Ovidiu Fetelea Silviu Sima Vlad Lazăr Carla Cătană Carla

(XI A) (XI A) (XI A) (XI A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (IX A) (X A) (X A)

Tehnoredactare: Cojocaru Daniel (XI A) Coordonatori: prof. Trifan Iuliana prof. Tămas Mihaela

Date de contact : revistactofficial@yahoo.ro http://revistacibiniumtravel.weebly.com/contact.html

Cibinium Travel NR.7  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you