Page 1

CIBINIUM TRAVEL MAGAZINE NR.8 Februarie 2016

1.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ ISSN 2286 – 1076

ISSN–L 2286 – 1076

Revistă școlară semestrială


2.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Cuprins: 

Editorial......................... pag. 4

Târgul Interjudețean Sibiu........ pag. 6

Activitatea firmelor de exercițiu. pag. 10

Iordania.......................... pag. 12

Pescuitul sportiv................. pag. 16

Praga............................. pag. 18

Cibinium


3.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Elveția........................... pag. 20

Stațiuni turistice................ pag. 22

Spectacolul lumii-Aurora boreală.. pag. 24

Grecia............................ pag. 26

Bucătăria spaniolă................ pag. 28

Condimente cu vechime-Cuișoarele.. pag. 30

m Travel


4.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

O vacanță în adevăratul sens al cuvântului înseamnă să ne debarasăm total de grijile și obiceiurile cotidiene, să nu mai luăm cu noi nimic din ceea ce întâlnim zi de zi, să ne luăm familia și pe cei dragi și să ajungem într-un loc în care să nu ne mai pese de nimic. Iar acest lucru nu este deloc greu de realizat.

Dacă ne dorim o vacanță în care să nu stăm toată ziua la soare și să mâncăm, atunci trebuie să încercăm cea mai tare ieșire din cotidian. O vacanță pe mare. Nu este vorba de o croazieră pe un vapor uriaș, unde iarăși se mănâncă într-o săptămână cât pentru un an întreg.

Mulți spun că o vacanță cu pensiune completă înseamnă deja prea mult pentru că nu faci altceva decât să-ți construiești programul în funcție de orarul meselor. Dacă așa stau lucrurile, înseamnă că atunci când te duci la all-inclusive se cheamă că ți-ai luat o vacanța în care uiți de dietă. Grecia, I t a l ia , C r o a ți a, Malta, Insulele Azore, Thailanda, Capul Verde, Insulele Canare, Bahamas sau Insulele Virgine Britanice sunt doar câteva dintre destinațiile propuse de Yachting Lifestyle. Sigur că nu vom ajunge să ne petrecem vacanța într-un loc exotic la același preț pe care l-am plăti pentru un sejur în Bulgaria, dar merită din plin.


5.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ În general, o zi pe mare înseamnă câteva ore de navigație cu yachtul, suficient pentru a nu deveni plictisitor, baie, plajă, scufundări, relaxare, de ce nu chiar somnul de după-amiază.

Prețul nu-l depășește pe cel al unei vacanțe all inclusive la un resort de top, dar experiența este total diferită. Ne putem imagina ca vizităm la bordul unui superb velier șase insule din Coasta Amalfi, că ne bem cafeaua dimineața la bordul unui yacht, ancorat într-un port elegant din Insula Capri. Deasemenea, ne putem imagina cum scăpăm de aglomerație și gălăgie, că suntem doar noi, împreună cu prietenii noștri și facem baie și plajă întrun golf pustiu cu ape azurii și transparente din Croația! Acest gen de vacanță se poate adresa oricui, indiferent de vârstă, fiind o adevărată experiență atât pentru adulți cât și pentru copii. Designul inovator și dimensiunea, au permis crearea diferitelor spații de agrement la bord, inclusiv grădină și piscină cu apă caldă.

Se poate încerca o vacanță pe un velier chiar și iarna. În octombrie, când la noi se strică vremea, putem pleca timp de o săptămână în Thailanda sau în decembrie, când se fac planuri pentru sărbători, în Republica Capului Verde. Vacanțele pe yacht sunt noul trend pe piața vacanțelor din România. Până la urmă, de ce să stăm toată vacanța într-un singur loc, în aglomerație și cu program fix plajămasă-piscină, când am putea să ne bucurăm de libertate, să vizităm 5-6 insule superbe într-o săptămână, yachtul devenindu-ne vilă de lux plutitoare și marea piscină? Pentru a ne bucura de intimitatea și libertatea pe care ni le oferă o astfel de vacanță, nu e nevoie să fim proprietarul unui yacht, ci putem să apelăm la o companie de chartering pentru a închiria un yacht pe perioada concediului. Vacanțele pe yacht sunt potrivite atât pentru cei singuri, cât și pentru cupluri sau pentru familiile cu copii.

Prof. Trifan Iuliana


6.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Metoda de predare „firma de exercițiu” presupune parcurgerea și desfășurarea tuturor activităților dintr-o firmă reală transpuse în cadrul unei firme virtuale. Firma de exercițiu implică activ elevii în toate etapele: înființarea firmei, selectarea personalului, încheierea de tranzacții, întocmirea evidenței contabile, ceea ce îi ajută la dobândirea de aptitudini de muncă și competențe de specialitate în toate activitățile și departamentele unei firme, care facilitează tranziția de la școală la piața muncii. La Târgul Interjudețean al Firmelor de Exerciţiu Sibiu s-au desfășurat o serie de competiţii, la care elevii au participat şi au eval uat activ itate a firmelor proprii asemeni oamenilor de afaceri, educându-şi astfel spiritul antreprenorial.

indirectă” s-au înscris un număr de 34 de firme din localitățile București, Galați, Arad, ClujNapoca, Rm. Vâlcea, Tecuci, Beclean, Țăndărei, Alba Iulia.

Firmele de Exercițiu din cadrul Colegiului Tehnic Cibinium, au participat de-a lungul anilor anteriori la astfel de târguri organizate la: București, Râmnicu Vâlcea, Tecuci, Cluj Napoca, Baia Mare, Pitești, Bacău, Târgoviște, S-au derulat concursuri pe Brănești, Pașcani, Zalău, Satu Mare, următoarele secțiuni: cel mai bun Brașov, unde au obținut prestigioase stand de prezentare a firmei, cele premii regionale și naționale. După fiecare târg la care au mai bune materiale promoţionale, cel participat, s-a constatat că elevii mai bun catalog, cea mai bună prezentare a firmei, cea mai bună au fost stimulați de competiție, pagină web, cel mai bun spot experiențele dobândite fiind bogate utile pentru activitățile publicitar, cea mai profesionistă și următoare. echipă și cel mai bun negociator. La aceste competiții la secțiunea “participare directă” sau înscris un număr de 15 firme de exercițiu din localitățile: București, Ploiești, Alba Iulia, Copșa Mică, Tălmaciu și Sibiu, iar la secțiunea de “participare

Felicităm elevii implicați care au reușit să-și asume responsabilitățile de viitori antreprenori și profesorii coordonatori, dorindule mult succes în continuare!

Prof. Trifan Iuliana și prof. Tămaș Mihaela


7.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

F.E. ATRIUM HOTEL S.R.L. Politica firmei constă în atragerea clienţilor potenţiali prin oferirea de pachete de servicii inovative, consolidarea relațiilor cu partenerii de afaceri, îndeosebi cu agențiile de turism tour-operatoare și distribuitoare de produse hoteliere, asigurarea și menținerea calității serviciilor la cele mai înalte standarde.

F.E. ATRIUM HOTEL S.R.L. activează în domeniul serviciilor de cazare, fiind prezentă pe piață cu oferte atractive în special pentru segmentul clientelei de lux, dar și pentru celelalte categorii de clienți. Încă de la înfiinţare, firma noastră şi-a propus să devină un colaborator activ pe piaţa firmelor de exerciţiu. Punctul de plecare al activității este reprezentat de anul școlar 2015-2016, când elevii clasei a-XI-a A de la Colegiul Tehnic Cibinium Sibiu înființează firma de exercițiu. Forma juridică: Societate cu răspundere limitată Capital social – 200.000 lei Număr acțiuni – 20.000 C.I.F. – RO1210014270 Tip activitate: servicii CAEN 5510 Hoteluri și alte facilități de cazare similare 9604 - Activități de întreținere corporală 9319 - Alte activități sportive Activitatea este coordonată de un manager general și este structurată pe 6 departamente:

Misiune: Să devenim lideri de piață în turismul de lux și de business, prin investiții susținute, prin pregătirea permanentă a membrilor echipei, prin aplicarea standardelor de excelență, prin receptivitate față de cerințele pieței. Viziune: Să asigure o calitate ridicată a serviciilor oferite clienților, atât prin dotări, cât și prin personalul instruit, orientat către oaspete; - să asigure un mediu de lucru pozitiv, unde angajații să se poată dezvolta profesional; - să depășească așteptările oaspeților, dar și așteptările angajaților, prin eforturi constante. Motto: Enjoy Life.Choose Perfect! Slogan: Where guests are Kings, and kings are guests.

-Cazare și Servicii Suplimentare -F&B (alimentație) -Vânzări-Marketing -Personal și training -Financiar-contabil -Întreținere și securitate

Cojocaru Daniel (clasa a XI-a A)


8.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

mult decât un simplu loc de cazare, ea reprezintă o abundență de frumusețe naturală și relaxare într-o locație liniștită, un refugiu romantic binevenit după o zi de aventuri și explorări.

Firma de exercițiu ”Pensiunea Hermannstadt” a fost înființată în anul 2012, preluată și continuată în anul școlar 2015-2016 de elevii clasei a XII-a A de la Colegiul Tehnic Cibinium din Sibiu, specialitatea technician în turism, sub îndrumarea prof. coordonator Crăciun Maria. Aceasta a fost înființată cu scopul de a ne dezvolta spiritul antreprenorial, prin simularea activității unei firme virtuale. Pensiunea Hermannstadt este o pensiune înființată recent și decorată modern. Locația se află la 10 minute de mers pe jos, față de centrul orașului Sebeșul de Jos.

PENSIUNEA HERMANNSTADT

Camerele sunt spațioase, au telefon propriu, TV și beneficiază de o priveliște splendidă. Băile sunt moderne și dotate cu toate facilitățile (uscător de păr, prosop, papuci de unică folosință, halat de baie).

Unitatea este amplasată la poalele Munților Făgăraș, întrun decor mirific. Pensiunea dispune de 2 camere single, 7 camere double, un apartament de lux și un living. Pensiunea

noastră

este

mai

Albu Paula (clasa a XII-a A)


9.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

F.E.

Cibinium

Travel

S.R.L.

activează în domeniul turismului, prin vânzarea pachetelor de servicii turistice interne şi internaţionale, prin servicii de rezervare şi asistenţă turistică. Firma a luat fiinţă în anul 2011, în cadrul ei activând elevii clasei a XII-a A, de la Colegiul Tehnic Cibinium din Sibiu. Încă de la înfiinţare firma noastră şi-a propus să Planul de devină un colaborator activ pe piaţa clientilor: firmelor de exerciţiu. Forma juridică:

Societate cu răspundere limitată Capital social – 700.000 lei Număr acțiuni – 2.700 Asociați - 8 Număr angajați – 18 + asociaţii Principiile noastre:

actiune

pentru

atragerea

 Fidelizarea clienţilor;  Reduceri de preţ;  Concursuri lunare care presupun

câştigarea unor excursii, sejururi scurte, oferte personalizate, etc. Motto-ul firmei:

Nu există turiști de nemulțumit. 1. Nu promite lucruri pe care nu le poţi onora, promite mai Există doar agenți de turism care nu se străduiesc îndeajuns! puţin, dar oferă mai mult! Ofertele turistice ale firmei sunt: 2. Lucrează pentru client ca şi cum ai lucra pentru tine 3. Concurenţa este necesară, datorită ei devii mai bun şi mai puternic!!

Blanea Maria (clasa a X-a A)


10.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

În cadrul Colegiului Tehnic Cibinium din Sibiu la specializarea ”Turism și alimentație” activează trei firme de exercițiu: F.E. Cibinium Travel S.R.L. (prof. coord. Trifan Iuliana), F.E. Pensiunea Hermannstadt S.R.L. (prof. Crăciun Maria) și F.E. Atrium Hotel S.R.L. (prof. coord. Tămaș Mihaela). Cele trei firme pe parcursul anului școlar 2015-2016 au implicat activ elevii în toate activitățile și etapele: întocmirea ofertelor turistice, încheierea de tranzacț ii, întoc mirea evidenței contabile, ceea ce i-a ajutat să dobândească aptitudini de muncă și competențe de specialitate în toate activitățile și departamentele firmelor. Târgul Național al Firmelor de Exercițiu Arad (12-13.04.2016)

asemeni oamenilor de afaceri, educându-şi astfel spiritul antreprenorial. Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu Cluj-Napoca (01.04.2016)

Concursurile s-au desfășurat pe următoarele secțiuni: cel mai bun stand de prezentare a firmei, cele mai bune materiale promoţionale, cel mai bun catalog, cea mai bună prezentare a firmei, cea mai bună pagină web, cel mai bun spot publicitar, cea mai profesionistă echipă și cel mai bun negociator. Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu Zalău (14-15.04.2016)

Pe parcursul acestui an școlar firmele au participat direct sau indirect la o serie de competiţii și târguri naționale, regionale, interjudețene și județene, la care elevii au participat şi au evaluat acti vitatea f irmel or proprii


11.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ F.E. Cibinium Travel S.R.L. coordonată de prof. Trifan Iuliana, a obținut prin participarea la 19 târguri și concursuri un număr de 25 de premii și mențiuni astfel:

F.E. ATRIUM HOTEL S.R.L.

Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu (Cluj-Napoca)

 7 premii I (Arad, București, Cluj-Napoca, Slatina, Sibiu);

 5 premii II;  7 premii III;  6 mențiuni. F.E. CIBINIUM TRAVEL S.R.L.

Târgul Național al Firmelor de Exercițiu - Arad

F.E. Atrium Hotel S.R.L. coordonată de prof. Tămaș Mihaela, a obținut prin participarea la 20 târguri și concursuri un număr de 24 de premii și mențiuni astfel:

 3 premii I (Arad, București);  7 premii II;  4 premii III;  10 mențiuni.

F.E. Pensiunea Hermannstadt S.R.L. coordonată de prof. Crăciun Maria, a obținut în acest an școlar un număr de 19 de premii și mențiuni astfel:

 5 premii I (Râmnicu Vâlcea, Zalău, Sibiu);

 5 premii III;  9 mențiuni. F.E. Pensiunea Hermannstadt S.R.L.

Târgul Regional al Firmelor de Exercițiu-Zalău

Desfășurând o activitate intensă și susținută pe piața firmelor de exercițiu din acest an școlar s-au câștigat prestigioase premii naționale, regionale și județene (68 de premii și mențiuni). După fiecare târg la care au participat, s-a constatat că elevii au fost stimulați de competiție, experiențele dobândite fiind bogate și utile deoarece facilitează tranzacția de la școală la piața muncii. F.E. Cibinium Travel S.R.L.

Târgul Interjudețean al Firmelor de Exercițiu -Sibiu

Prof. Trifan Iuliana și prof. Tămaș Mihaela


12.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

ordine

cronologică,

egiptenii,

israeliții,

babilonienii, caldeenii, musulmani, Iordania

oficial

denumită

arabă

Apropiat

din

care

Orientul

perșii,

grecii,

romanii,

arabii

cruciații

creștini,

Iordania administrativ

este în

împărțită

12

guvernorate

învecinează

(muhafazah), care la rândul lor sunt

cu Siria în nord, cu Irak în nord-

împărțite în 52 de nawahi. Cele 12

est, cu Arabia Saudită la est și la

guvernorate

sud,

Zarqa,

cu

se

asirienii,

otomanii și britanicii.

Regatul Hașemit al Iordaniei este o țară

anatolienii,

Israelul

și

Autoritatea

Națională

Palestiniană

Împreună

cu

coasta

Mării

Mării

Roșii,

Saudită,

la

Israelul Moarte

Israel

și

împarte

și

împreună

vest.

pe

cea

cu

Egiptul,

micul

Singura împarte

la

și

islamul

de

rit

religie sunit.

este Limba

oficială este araba.

dar

bogat

graniță

teritoriul

al

în

Iordanului

Malul

Celelalte

de

est

în

istorie,

a

cu

rigla,

după

bunul

în Acordul Sykes–Picot.

estic ce

al

s-au

Când

stabilit

râului

canaaniții

semiții pe

Iordan, (care

în

malul timp

aparțineau

de filisteni) s-au așezat pe malul vestic

al

invadatorii

Iordanului. și

la

nord,

sud-est, cu Saudia, au fost trasate

anului amoriți

de

(Cisiordania)

granițe,

interesele

î.Hr.

Malul

(Transiordania).

început să fie menționat în jurul 2000

naturală

cu Siria, la est, cu Irakul și la

Teritoriul Iordaniei, sărac în resurse,

erash,

a Iordaniei este râul Iordan, care vest

Principala

Irbid,J

Balqa,

Tafilah.

port Akaba fiind singura sa ieșire mare.

Madaba,

Amman,

Ajloun, Mafraq, Aqaba, Karak, Ma'an,

a

Arabia

sunt:

coloniștii

Printre care

au

trecut prin Iordania, se numără în

colonialiste

plac

și

cuprinse


13.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

1.Bucătăria de clasă mondială Dacă

suntem

bucătăria

îndrăgostiți

mediteraneană,

de cu

siguranță ne vom îndrăgosti și de Iordania.

Odată

ce

ajungem

în

Iordania

potem face și o excursie în Israel, țară cunoscută și sub denumirea de ”Țara Sfântă”.

2.Ruinele Greco-romane și Bizantine Dacă dorim să vedeți monumente

4.Cultura beduină - mândria ospi— talității iordaniene Ahlan

wa

Sahlan

(“Bine

ați

venit”)ne va urmări peste tot.

mirifice, Iordania ni le va oferi din plin. Putem experimenta orașe antice amfiteatre, castele, citadele și multe obiective ale organizației mondiale ale patrimoniului UNESCO.

Ospitalitatea

face

parte

din

viața de zi cu zi și ruta beduinilor călători. Putem experimenta cultura locală,

așezându-ne

pe

jos

și

savurând interminabilul ceai beduin servit

3.Iordania este lider regional al eco-turismului. Iordania este drumul principal al călătoriei în întreaga regiune. Putem alege să vedem totul într-o

în

pahare

de

sticlă

imacu-

este

atunci

lată. Ieșit

din

comun

când ne așezăm în jurul focului și fumăm

narghilea

sau

pipă,

mâncând

mâncarea tradițională beduină Zarb.

singură excursie.

Țincu Răzvan (clasa a IX-a A)


14.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Madaba: Orașul mozaicurilor Acest pentru

oraș

este

mozaicurile

recunoscut

bizantine

și

Umayyad. În Madaba se află cel mai spectaculos mozaic de secolul al VI -lea, cu și

a

harta orașului

Țării

Sfinte,

pardoseala Gheorghe. milionane

Ierusalim

care

Bisericii Aceasta

de

acoperă Sfântul

conține

piese

două

colorate

din

piatră locală, înfățișează dealuri și văi, orașe și sate până la Delta

structurile

săpate

în

rocă

și

precum:

al

adăpostește

comori

Khaznet

Trezoreria,

sau

Teatrul

Roman, Criptele Regale și Înaltul Loc de Sacrificiu.

Muzeul Național de Arheologie

Nilului.

Muzeul al

Național

Iordaniei turistic

poate

trece

aflăm

într-o

tot

în

Arheologie

reprezintă

punct

frumoasă

de

peste

cu

regiune. Amman

care

vederea

vacanță și

un nu

se

dacă

ne

în

Acesta

alt

această se

găzduiește

află unele

dintre cele mai valoroase obiecte

Teatrul Roman din Amman Teatrul din

cele

Roman, mai

din

reprezintă

vechi

relicve

punct

una

cultural.

din

antichități,

vedere

Colecții sarcofage

întregi sau

statui

muzee mari ale lumii, toate pot fi

o

vizitate de către turiștii dornici

fiind

folosit

pentru

de

locuri,

sporturi

și

Petra, a fost declarată una din cele 7 minuni ale lumii. Acesta e vechilor

construit

pe

nebateeni o

afle

cât

mai

cultură fascinantă.

evenimente culturale.

orașul

terasă

și

e

din

apropierea Văii lui Moise. Acesta e faimos pentru tunelurile de apă și

și

de

în timpul lui Antonius Pius și are 6000

expuse

și

care

de

fost

istoric

Iordania. Acesta a fost construit capacitate

au

de

multe

în

alte

despre

o


15.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ Amman - capitala Iordaniei

Acesta este orașul contrastelor, cu o îmbinare unică de vechi și nou. Principalele obiective din Amman sunt: Muzeul Arheologic, Muzeul Folcloric, orașul vechi, Moscheea Albastră și Amfiteatrul Roman.

Petra: un oraș sculptat în stâncă roșie Este un oraș gigant sculptat în stâncă roșie de către nebateeni, Marea Moartă Trezoreria fiindu-i atracția prinFără îndoială Mareea Moartă este cipală. considerată una din cele mai Intrarea în acest oraș se face fabuloase obiective turistice din lume! Un loc superb care se află la printr-un canion îngust cu lungimea peste 400 m sub nivelul mării. Este de aproximativ 1 km și cu înălțimea O o mare atracție pentru turiștii din zidurilor de peste 80 m. întreaga lume, fie pentru scopul experiență de neuitat! religios, turistic sau pur și simplu pentru sănătate și tratamente.

Locul botezului aflat în Iordania este recunoscut ca locul unde Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus Hristos. Acest lucru apare în Biblie și în textele bizantine și medievale.

Țincu Răzvan (clasa a IX-a A)


16.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Departe

de

pescuitul

„tradi-

Pescuitul marin

țional” pe care mulți îl percep ca

Pescuitul la copcă

pe o formă de procu-rare a hranei sau ca pe un bătrân plictisit ce fixează o plută nemișcată așteptând ore

în

șir

tragă

peștele,

pescuitul sportiv este un mod de viață, un mod extrem de eficient de relaxare.

Delta Dunării este una dintre principalele cadrul

zone

Deltei

s-a

de

agrement.

dezvoltat

turismul

de

vânătoare

și

sportiv,

în

care

s-au

scop

În

mult

pescuit creat

baze cinegetice cum este cea de la C.A.Rosetti. Alte

atracții

omenești,

sunt:

plajele

așezările

maritime,

plimbările cu barca sau cu vaporul, mâncărurile specifice pescărești.

În

zilele

noastre,

există

tendința de a despărți cele două concepte

(recreativ/sportiv)

interpretate

de

legislația

din

domeniu din România ca tot unitar, în: 

pescuit recreativ - practicat de masa mare a pescarilor amatori;

pescuit sportiv, adică pescuitul de competiție. Împărțit

categorii, la

un

olimpic.

pas

în

pescuitul de

Există

a

mai

numai

roase și diverse, de la Hotelurile multe

sportiv ajunge

multiple

Spațiile de cazare sunt nume-

este sport

stiluri/

discipline sporitve de pescuit:

din Tulcea: “Delta”, Maliuc, Sulina, și

Hotelul

“Lebada”

din

inima

Deltei, până la cabanele turistice din: Ilgani, Uzlina, Maliuc, Crișan, Sulina

și

Pescuitul staționar

“Pelicanul”

Pescuitul cu năluci

Murighiol.

campingul pe

malul

modern Lacului


17.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ În ţara noastră există o variată şi

bogată

reţea

Delta din Carpaţi-Dumbrăviţa -

h i d r o - reprezintă

grafică, ceea ce face posibil spori- jată,

de

o

arie

naturală

aproximativ

420

prote-

ha,

din

rea simţitoare a producţiilor pisci- care cca. 180 ha reprezintă lacul de cole.

Prin

heleştee, chiar

bazine

canale

terenurilor lor

amenajări

cu

de

mari de

iazuri, acumulare

acumulare

pentru

arabile

specii

cu

şi

substanţial

la

adiacentă,

iar

irigarea te terenuri învecinate. care

pot

vieţui în apele respective, se poate contribui

zona

şi restul, complexul de heleştee şi al-

repopularea

peşti

şi

creşte-

rea producţiei piscicole din apele continentale.

Urmează Lacurile

de

teritoriul

Bălţile la

de

la

Codlea,

judeţului

Arini,

aflate

Braşov,

pe

care

poartă denumirea de Complexul Piscicol

Dumbrăviţa,

distanţă

de

25

localizat

km

faţă

de

la

o

oraşul

Braşov şi la doar 10 km de oraşul Codlea. Locul este cunoscut şi drept "Delta Braşovului" sau "Delta dintre munţi",

datorită

ireproşabile. ganizează

în

Tot lunile

frumuseţii aici mai

se şi

or-

august

"Cupa Rig la crap". Complexul

piscicol

Doripesco,

s-a remarcat în ultimii ani ca lider naţional

în

organizarea

de

com-

Ritmul accelerat de dezvoltare petiţii de pescuit sportiv, punând în toate domeniile de producție, a la

dispoziţia

impus și sectorului pescăresc nece- bălţi,

destinate

turiştilor atât

cinci

pescuitului

sitatea unei raționalizări a econo- sportiv, cât şi pescuitului în sismiei piscicole atât calitativ cât și tem traditional. cantitativ. Prin pescuit sportiv se înţelegea

pescuitul

efectuat

în

scop

de

agrement de orice persoană, membru al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, pe bază de permis eliberat de aceasta, pentru bazinele şi zonele piscicole pe care le avea în folosinţă.

Gangan Rareș, Fetelea Silviu, Dreghiciu Ovidiu (clasa a IX-a A)


18.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Istoria Pragăi

Praga a fost o mică așezare situ -ată pe malul estic al râului Vistula. Lângă ea sunt orașele vechi Varșovia și Matiensstat, ambele fiind părți ale Verșoviei acum.

Turistului obișnuit îi ia în mod normal mai mult de câteva zile pentru a descoperi toate frumusețile acestui minunat oraș. De aceea lista de obiective de mai jos poate fi utilă pentru cei ce aleg să își petreacă o vacanță de câteva zile la Praga.  Castelul

Praga (Prassky hrad) reprezintă cel mai mare complex medieval din Europa având 570 m lungime și reprezintă atracția cea mai importantă din Praga. Acesta datează din secolul al IX-lea, transformându-se dintr-o fortăreață din lemn împrejmuită de ziduri de pietră, într-o clădire impozantă așa cum este astăzi.

Prima dată a fost menționată în 1432, Cehia fiind capitala Pragăi. Numele Pragăi vine de la verbul polonez ”prasyc” care înseamnă: ”arde friptura”. Acest loc a fost o zonă împădurită, care a fost arsă ulterior pentru a se construi un sat. La forma actuală a ajuns de a lungul celor 11 secole de existență. În prezent se întinde pe o 2 suprafață de aproape 500km și are 1,2 milioane de locuitori. Praga este un oraș plin de obiective turistice și locuri frumoase, ce poate fi explorat zile întregi. Acesta are un farmec aparte indiferent de perioada anului în care alegeți să-l vizitați.


19.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________  ”Casa care dansează” din Praga 

Casa inițială, în stil neorenascentist de la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost distrusă în timpul bombardamentului din anul 1945. Construcția non-convențională a fost controversată în timpul construirii ei, dar zece ani mai târziu, discuțiile s-au sfârșit, iar ”casa care dansează” are locul ei în cadrul orașului modern, Praga. Casa este de fapt o clădire de birouri, dar cu toate acestea, puteți vizita restaurantul franțuzesc de pe acoperișul ei, de unde puteți admira Râul Vltava și Castelul Praga.

război de armata suedeză în anul 1648. Grădina Wallenstein are o suprafață de 1,7 ha, fiind amenajat ca spațiu pentru recreere.

Gastronomia cehă Se aseamănă cu cea din Slovacia sau Austria, iar pe alocuri are mici influențe ungurești. Mâncarea tradițională nu este tocmai pentru cei care se află la o cură de slăbire sau au de gând să se apuce de una. Merge în schimb de minune, cu renumita bere cehă.

 Palatul și grădinile Wallenstein

din Praga  în Sala Terrena se organizează multe concerte și spectacole de teatru. Dacă intrați în grădina dinspre palat, primul lucru pe care îl veți vedea va fi un perete cu stalactite ce imită o grotă. În partea dreaptă a grotei, se află o colivie mare cu păsări exotice. Multe statui și fântâni pe care le veți vedea în grădinile Wallenstein sunt copii după unele făcute de Adrian de Veries. Statuile reprezintă eroi din mitologia greacă. Statuile originale au fost luate ca pradă de

Majoritatea sortimentelor culinare conțin carne de porc și vită cu sos și garnitură. În Ungaria l-ai numi gulyas, aici este mâncare tradițională cehă. Găluștele sunt garnitura tradițională cehă, făcute din făină de grâu sau cartofi, fierte în apă sub formă de rulouri, tăiate și servite calde. Peste ele se toarnă sosul, de multe ori picant. Cehii adoră „Svickova” și „Rajska”, combinații interesante de carne cu sos și frișcă. La capitolul desert, găsim clătitele cehe „Palacinky”, umplute cu înghețată, gemuri de fructe și glazurate cu frișcă, migdale sau zahăr.

Floriță Victoria (clasa a XI-a A)


20.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Elveția,

țara

de

o

frumusețe

naturală aparte, este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume. Locul de naștere al turis-mului de iarnă, Elveția pare să fie un amestec extrem de armonios de peisaje halucinante, tradiții alpine, strălucire și glamour urban. Regiunea pitorească dăruită cu de toate, Elveția, este o mică țară fără ieșire la mare și se află pe lista dorințelor oricărui pasionat de călătorii fiindcă oferă opțiuni nebănuite pentru toate categoriile de turiști. Pentru cei care adoră să admire peisaje, țara este un adevărat paradis. Cei dornici de adrenalină vor găsi aventura cât cuprinde, fotografii o vor aprecia peste măsură, iar pentru iubitorii de ciocolată, este cea mai dulce destinație de vacanță din lume!

pășuni verzi, arhitectură încântătoare, artă modernă de top; Elveția le are pe toate și chiar mai mult. Țara este greu de egalat în materie de frumusețe. Cantonul Appenzell din nord-estul

Elveției, este locul ideal pentru iubitorii naturii și pasionații de artă culinară. Unul dintre peisajele rurale perfecte din Elveția, Appenzell este înconjurat de către munții Prealpi. Aici există numeroase drumuri și poteci, iar pentru cei care nu sunt adepți ai mersului pe jos, există telecabine care duc până în vârful muntelui. Se evidențiază clădirile tradiționale cu fațade în culori pastelate, multe dintre ele găzduind cafenele, brutării, magazine de brânzeturi și restaurante fabuloase în care se pot degusta deliciile locale. Nu trebuie ratată brânza din Appenzell putându-se participa în fabrici la procesul de fabricare al brânzei însoțiți de ghid.

Păduri alpine, lacuri magni-fice,


21.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

În Ticino găsim un amestec bizar de pasiune italienească și răceală elvețiană. Aici majoritatea lucrurilor sunt italienești – vremea, mâncarea și băutura, limba, arhitectura și chiar și stilul. Lacuri minunate cu ape limpezi, văi împânzite de cătunuri și munți impozanți – locul este ideal pentru cei care vor să experimenteze liniștea rurală. Nu ratați Bellinzona, capitala cantonului, care este un oraș fortăreață dătând din Evul Mediu. Se pot vizita cele trei castele și vechea piață a orașului, incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Aflată în inima Elveției, se află Lucerna, un mic orășel, care și-a păstrat neștirbite de-a lungul anilor, frumusețea și cultura. Străjuit de munți maiestuoși și înfrumusețat de Lacul Lucerna, orașul este destinația ideală pentru iubitorii de zbor cu parapanta. Turiștii vor fi încântați de look-ul aparte al orașului întregit de poduri, locurile de plimbare de lângă apă și casele în culori pastelate. În plus, Lucerna este locul unde au luat naștere unele dintre cele mai frumoase melodii din toate timpurile. Nu ratați o excurise în Munții Rigi sau pe pajiștea Rütli, Lucerna este locul ideal de plecare.

Aflat între două lacuri alpine – Thun și Brienz – Interlaken a fost numit pe drept cuvânt “capitala aventurii în Elveția”. Orașul în care peisajele montane fac casă bună cu hotelurile elegante în stil Victorian, a devenit un paradis pentru iubitorii de adrenalină. Când vine vorba despre sporturi extreme, numai cerul este limita: zbor cu parapanta, bungee jumping, excursii în canioane, rafting, escaladări, mers cu bicicleta pe munte, skydiving, schi, snowboarding, plimbări cu sania, patinaj; tot ce ți-ai putea dori, găsești aici. În plus, di n Interlaken poți pleca în explorarea Elveției Centrale.

Nu ratați o plimbare pe una dintre căile ferate montane, pentru a admira peisajul magnific al Elveției. Biletul dus-întors include și o băutură la unul dintre restaurantele montane din zonă.

Cătană Carla și Vaida Anamaria (clasa a X-a A)


22.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

1. Plaja Khao Lak, Thailanda Sunteți iubitori de natură și vă plac vacanțele în zone liniștite, unde relaxarea este cuvântul de bază? Atunci trebuie neapărat să alegeți stațiunea Khao Lak, din Phuket, Thailanda. Plajele se întind pe zeci de kilometri și sunt aproape pustii, iar priveliștea este colosală: o limbă de nisip desparte apele albastre ale Mării Andaman de pădurea de palmieri. De-a lungul fâșiei, pe o distanță de 12 km, există o centură de pini Casuarina. În zonă mai cresc și arbori de cauciuc sau nucă de cocos.

O mare atracție pentru turiști sunt parcurile naționale Lam Rusi Khao Sok, teritorii acoperite de păduri musonice și stânci abrupte, deasupra cărora se înalță versanți cu înălțimi de până la 1000 m. Aici aveți șansa să admirați, printre altele, cea mai mare floare din lume și există, oricând, posibilitatea unei întâlniri neprogramate cu rinoceri, elefanți, urși sau tigrii. 2. Plaja Poipu, Hawaii Arhipelagul Hawaii este visul oricărui muritor care iubește

soarele și își dorește ca în vacanță să se odihnească pe șezlong sau direct pe nisip. Plaja Poipu e locul ideal pentru așa ceva. Turiștii mai activi au la dispoziție o întreagă listă de activități cu care să-și umple timpul: caiac, scufundări, snorkeling, drumeții, mountain bike sau pescuit la mare adâncime. Să nu uităm de tradiționalul surf! Există și plaje ascunse, drumuri numai bune pentru o plimbare romantică, parcuri, precum și cluburi de echitație. Nu trebuie ratată nici ziua de cumpărături: vă puteți întoarce acasă cu bijuterii create manual și picturi cu peisaje exotice.

3. Insula Anguilla din Caraibe, are 33 de plaje – toate deschise pentru public – întinse pe 20 de kilo metri și înco njurate de recifuri de corali și ape limpezi. Locul este frecventat de obicei, de staruri de la Hollywood și diverși oameni de afaceri. Cea mai potrivită perioadă de mers acolo ar fi de la jumatatea lui decembrie până în aprilie.


23.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

6. Fernando De Noronha, Brazilia. Să dăm o raită acum și prin America de Sud. Ofertele sunt nenumărate, însă de această dată ne -am decis să vă îndrumăm pașii catre Fernando de Noronha, o insulă cu o lungime de 10 kilometri, din Brazilia. Palm Beach, Aruba, este locul ideal pentru cupluri și micuții lor. Asta pentru că restaurantele, de exemplu, au oferte speciale pentru cei mici: includ mereu reduceri de familie și cadouri, iar aproape toate hotelurile au servicii de babysitting în ofertă. 4.

5. Insula Bora Bora, face parte din Polinezia franceză, Pacificul de Sud. Numită de mulți cel mai frumos loc de pe pământ, Bora Bora se scaldă într-o lagună cu ape liniștite și este mărginită de plaje cu nisip fin. Cum perlele sunt simbolul Polineziei Franceze, nu trebuie să ratați o vizită la o astfel de fermă. Iar pe listă trebuie, neaparat, inclusă și o excursie în „miezul” insulei, de orgine vulcanică, unde veți descoperi peisaje total diferite. Pentru cei care vor să fie rupți de restul lumii, există căsuțele construite pe pontoane, în ocean.

Plajele de aici au fost declarate Parc Marin National în anul 1988. Ca măsură de protecție, autoritățile au decis să cazeze cel mult 500 de turiști simultan. De altfel, cei care ajung aici sunt obligați să plătească, pe lângă servicii, și o taxă de conservare a frumuseții arhipelagului.

Ciorogar Patricia & Cîmpeanu Denisa (clasa a IX–a A)


24.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Frumosul fenomen natural al aurorelor boreale este de fapt rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare. Variaţia de culoare a aurorelor boreale se datorează tipului de molecule gazoase implicate în această reacţie. Culoarea observată cel mai adesea are o tonalitate tipică de galbenverzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 km. Aurorele de culoare complet roşie sunt rare şi sunt produse de particulele de oxigen situate la înălţimi de peste 320 km. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie. Au mai fost observate aurore de culoarea galbenă şi violet, dar sunt extrem de rare. Legătura dintre aurorele boreale şi activitatea solară a fost bănuită încă din anul 1880. Datorită cercetărilor ştiinţifice serioase în această direcţie, derulate din anul 1950, se cunoaşte că electronii şi protonii din lumina solară sunt proiectaţi cu viteze foarte mari spre Terra prin intermediul aşa numitelor „vânturi solare”. Aurora boreală apare la înălţimi cuprinse între 80 -640 km în atmosfera terestră. Acest tip de auroră apare şi în emisfera sudică,

unde este denumită „auroră australă”.

în

mod

firesc

Odată ce acest fenomen apare în apropierea polilor magnetici ai planetei, limita sudică la care aurora boreală a fost observată a fost oraşul New Orleans. Cele mai bune locuri unde poate fi observată în partea de nord-vest a Canadei, Alaska, Norvegia, Islanda şi nordul Siberiei. Aurorele australe nu sunt atât de vizibile precum cele nordice, datorită faptului că apar în mod concentrat doar în Antarctica. Cercetătorii au mai descoperit că activitatea aurorelor este una ciclică, apărând în medie la circa 11 ani. Ultima auroră boreală a fost observată în anul 2014. Evident, spectacolul lor feeric se observă cele mai bine în timpul nopţilor arctice.


25.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ ¨ Aurora se formează timpul unei eruptii solare.

în

O dată la 11 ani, activitatea solară cunoaște un maxim, produs de rotația inegală a Soarelui. Polii săi nu se învârt cu aceeaşi viteză ca și centrul, fapt care provoacă așa-zisele umbre solare. Rupte din Soare, particulele călătoresc în jur de două zile înainte de a ajunge în preajma Terrei, care este protejată de centurile magnetice, ale căror rol este tocmai acela de a opri respectivele particule. În consecință, acestea sunt obligate să ocolească aceste centuri magnetice și să ajungă pe Pământ prin cei doi poli magnetici (nord și sud). Când moleculele din atmosferă ajung în contact cu o serie de gaze, produc culori diferite. Cele mai multe dintre

asemenea, grație datelor furnizate și de alți sateliți, astronomii sunt capabili să prevadă exact frecvența de formare a aurorelor boreale. 1. Reykjavik, Islanda, este una dintre cele mai populare destinații atunci când vine vorba despre aurora boreală. Este recomandată capitala Islandei întrucât, dacă nu ai norocul să surprinzi o auroră boreală, vei avea o mulțime de alte lucruri de văzut, începând de la Observatorul Perlan si până la Galeria Națională de Artă, ori chiar spectaculoasele grădini botanice. 2. Longyearbyen, Norvegia - este cel mai nordic oraș din lume, iar peisajele de aici te vor impresiona mai mult decât te aștepți. Munții învăluiți de zăpadă înconjoară orașul, făcându-te să te simți ca în povești. 3. Saariselka, Finlanda - micul sat finlandez iți oferă peste 200 de ocazii pe an să vezi aurora. Te întrebi cum? Aici sunt peste 200 de nopți în care fenomenul rar își face apariția.

aurore au o culoare verde, dar în componența lor intră și roșul si movul, dar extrem de rar. Apariția aurorelor poate fi prevăzută. Satelitul "Soho", de exemplu, a furnizat imagini ale erupțiilor solare, fapt care a contribuit la anticiparea perioadelor lor de formare. De Ciorogar Patricia & Sima Vlad (clasa a-IX-a A)


26.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Grecia cunoscută încă din anti -chitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud, care se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa.

templu ce era închinat tiranului Pisistratus în anul 515 î.Hr., dar lucrările au fost abandonate când fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost îndepărtat de la tron în anul

Deasemenea, această țară este lea -gănul primelor civilizații europene avansate și locul unde s-a născut civilizația occidentală. Grecia este formată dintr-o parte continentală muntoasă și una peninsulară, întinzându-se în mare în capătul sudic al Peninsulei, Balcanice și terminându-se cu Peninsula Peloponez (separată de restul continentului printr-un canal prin Istmul Corintului). Datorită numeroaselor insule, această țară are a unsprezecea cea mai lungă coastă din lume, cu 13.676 km, frontiera sa terestră fiind de doar 1.160 km.

510 î.Hr.

Lindos este o așezare medievală de pe insula Rhodos, alcătuită dintr -o rețea de străzi pietruite și case cu pereții vopsiți în alb. Deasupra se află acropola din Lindos, care oferă priveliștea spectaculoasă a porturilor din împrejurimi și a Clima Greciei este în princi- liniei de coastă. Plajele Lindos și pal mediteraneană cu ierni blânde și umede și cu veri uscate și călduroase. Acest avantaj face ca un procentaj important din venitul național grecesc să provină din turism. Cele turistice

mai vizitate obiective din Grecia sunt:

Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut și sub denumirea de Oplympeion, fundația aparține unui


27.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ Mykonos, este o destinație turistică cosmopolită printre insulele grecești și unanim recunoscută drept una dintre cele mai tari din Grecia. Orașul Mykonos (Chora) este un oraș pitoresc din Ciclade, unde străduțele sunt înguste și casele vopsite în alb. El este renumit și pentru plajele magnifice și viața de noapte diversă și intensă, evidențiată de numărul mare al barurilor și cluburilor de noapte.

Plaja Myrtos, aflată în nordvestul Kefaloniei, este vestită în întreaga lume pentru culoarea magică a apelor sale. Albastrul și turcoazul lor contrastează cu albul plajei. Munții abrupți și stâncile înalte din spate adaugă un plus de frumusețe acestor locuri. P e n t r u toate acestea, Myrtos a fost votată de nu mai puțin de 12 ori, cea mai tare plajă din Grecia.

Santorini, este o insulă vulcanică din grupul Cicladelor. Ea este faimoasă pentru priveliștile sale fantastice, apusurile magnifice de soare, casele specifice, vopsite în alb și vulcanul său activ. Fira, capitala insulei Santorini, este un amestec de arhitectură venețiană și cicladică, cu străduțe pietruite, împânzite de magazine, taverne, hoteluri și cafenele, aflate pe stânci înalte de 400 metri.

Meteora („sus în ceruri”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos. Cele șase mănăstiri sunt construite pe piloni din piatră naturală (gresie), la marginea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei în apropierea râului Pinos și Munților Pindului, în centrul Greciei. Meteora este înregistrată în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1988.

Ciorogar Patricia & Sima Vlad (clasa a-IX-a A)


28.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Bucătăria spaniolă este una din cele mai diversificate din Europa, o îmbinare perfectă între cultură și gusturi. Istoria bogată a Spaniei și influențele culturale, au dus la nașterea unei bucătării cu mii de rețete și arome. Rădăcinile ei sunt mediteraneene, iar peștele și fructele de mare sunt ingrediente

menționează aducerea a mii de amfore cu ulei din Spania, la Roma. Se cultivau legume, care constituiau baza pentru hrana soldaților, cum ar fi: linte, fasole, varză, ciuperci. În Spania Romană, șunca din Pomeipolis (Pamplona) avea un prestigiu deosebit. Pe lângă grâu, exportul de produse pe bază de carne de porc, a pus bazele unei economii locale puternice.

de bază. Bucătăria spaniolă este alcătuită dintr-o mare varietate de feluri de mâncare. Gustul de neuitat provine de la mâncărurile însușite de la popoarele care au locuit în trecut pe teritoriul Peninsulei Iberice. Influențe gastronomice datorate istoriei Primele influențe culinare au fost date de bucătăria romană, care avea un compozit de feluri de mâncare aduse din toate colțurile imperiului. Există documente care

Spaniolii stăpâneau arta altoirii pomilor fructiferi, iar grecii au fost cei care au răspândit viticultura în regiunea mediteraneeană; vinurile iberice erau cele mai populare din imperiu. O parte semnificativă a bucătăriei spaniole, derivă din cea evreiască și maură. Maurii au avut o influență puternică în Spania,


29.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ Bucătăria spaniolă folosește ingrediente aduse din America, cum ar fi: cartofii, roșiile, piperul, sau fasolea. Din Spania, aceste alimente au fost mai apoi răspândite în Europa. Bucătăria spaniolă se aseamană cu cea mediteraneeană, prin folosirea cu preponderență a legumelor și fructelor, a cărnii slabe și a peștelui.

Cel mai adesea, se prepară mâncăruri din fructe de mare, păstăioase și orez. Compozițiile sunt completate de roșii, ardei, cartofi, ouă, usturoi, ceapă, măsline, migdale și vin. Provincii culinare: Modul de servire a mesei și fusul orar, influențează obiceiurile culinare ale diferitelor zone din Spania.

Ingrediente principale obiceiuri culinare:

și

Ingredientul esențial este uleiul de măsline, iar 50% din producția mondială din acest ulei, vine acum din Spania. Mesele zilnice încă și acum se mai prepară din ingrediente proaspete, cumpărate zilnic din piața locală. Această practică este mai comună în ariile rurale decât în orașe, unde supermarketurile au început să înlocuiască piețele în aer liber. Gătitul tradițional spaniol, gravitează deseori în jurul grătarului în aer liber, într-un cuptor de cărămizi sau lut.

Zona nordică numită Galia, moștenește obiceiurile antice ale celților. În această regiune se mănâncă o varietate de plăcinte cu carne și pește.

De-a lungul coastei spre est, primează mâncărurile de fasole, brânză albastră și cidru tare. Regiunea numită Țara Bascilor, are ca fel principal de mâncare, peștele.

Simplitatea mâncărurilor spaniole, se datorează mirodeniilor precum șofranul. Pentru condimentarea supelor și a salatelor, se folosește uleiul de măsline, care este potrivit dieticienilor, cea mai sănătoasă grăsime alimentară.

Timar Radu (clasa a IX-a A)


30.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________

Cuișoarele sunt un condiment care se obține din mugurii floriferi ai unui arbore exotic (Caryophyllus a r o m a t i c u s , E u g e n i a caryophyllatasau Syzygium aromaticum) din familia mirtaceelor, care mai include printre alte condimente, mirtul și eucaliptul. Arborele este originar din Insulele Moluce ale Indoneziei, dar în prezent este cultivat și în alte regiuni tropicale sau ecuatoriale, în special în Asia și Africa. Pentru păstrare, mugurii sunt uscați și au forma unor mici cuie, de unde și denumirea. Uneori, c ui șo are le s unt m ăc in ate și c om er cia li za te su b fo rmă de pulbere. Principalul producător este Indonezia, cu 70-80% din producția mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka, și altele. Întrebuințarea cuișoarelor se pierde prin negura timpului. Acestea au început să fie transportate și comercializate în restul Asiei și în Europa, înainte de Hristos, cînd singurii arbori Syzygium aromaticum se găseau excusiv în ”Insulele Mirodeniilor” adică Insulele Moluce (Maluku), din Indonezia. Arheologii au descoperit la situl arheologic Terqa (vechea Mesopotamie, azi în Siria), un vas

ceramic care conținea cuișoare și alte obiecte incinerate, datate cu o bună precizieîn jurul anului 1721 î.Hr., ceea ce sugerează existența unui comerț timpuriu între Orientul Apropiat și Asia de Sud-Est, posibil realizat prin intermediul indienilor. Epopeea indiană Ramayana, scrisă cândva în jurul anului 200 î.Hr., face referiri la cuișoare. Acestea sunt menționate în timpul dinastiei Han din China (206 î.Hr.220 d.Hr.), când erau mestecate pentru a da repirației un miros plăcut. În Imperiul Roman și în Grecia Antică, cuișoarele, piperul, nucșoare și alte mirodenii, erau la mare preș. Comerțul cu mirodenii din Oceanul Indian, foarte profitabil, s-a dovedit a fi încă din Evul Mediu în mâinile arabilor, portughezilor și mai apoi ale olandezilor. Abia mai târziu, în 1770, francezii au reușit să introducă în Maurițius, cultura arborelui de cuișoare; au urmat apoi Insulele Caraibe, Guiana, Brazilia și Zanzibarul.


31.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ Cuișoarele sunt utilizate în principal ca și condimente în alimentație, de exemplu: la prepararea vinului fiert, a unor ceaiuri, sau la numeroase sosuri din bucătăria indiană. Alte utilizări ale cuișoarelor, ar fi: în medicina tradițională chineză, în aromaterapie și adesea sub formă de ulei în tratarea unor afecțiuni. Proprietățile antiseptice și Grogul de cafea, este o gustare anestezice sunt cunoscute de multă vreme și au dus la întrebuințarea i n e d i t ă , rezultată în urma cuișoarelor în combaterea durerilor c o m b i n a ț i e i dintre cafea și dentare. smântână, băutură care se prepară În Indonezia, se confecționează foarte ușor. țigarete parfumate kretek din tutun, cuișoare și alte substanțe aromatizate, inventate de Haji Jamahri la începutul anilor 1880, folosite pentru a ameliora simptomele astmului bronșic de care suferea. Efectul benefic se datorează inhalării eugenolului, substanță din compoziția cuișoarelor.

Ingrediente și cantități:

 3 cești de cafea  1/2 ceașcă de smântână  1 ceașcă zahăr brun  2 linguri unt topit  1/4 linguriță cuișoare măcinate  1/4 linguriță miez de nucă măcinată  1/4 linguriță praf de scorțișoară  coaja de la o portocală  coaja de la o lămâie. Mod de preparare: 

Se rupe coaja de portocală și lămâie în bucăți. Se pune câte o bucată din fiecare fruct în fiecare cupă.



Se anestecă foarte bine untul, zahărul, cuișoarele, nuca și scorțișoara într-un vas mic.

În prezent, mai mult de jumătate  Se amestecă smântâna și cafeaua, din producția de cuișoare a adăugând mai apoi și Indoneziei a adoptat această rețetă condimentele. Se pune compoziția p e nt ru f ab ri car e a ți ga re te lor în 6 cupe și se servește imediat. preferate de circa 90% din fumători. Rețetele care conțin cuișoare sunt multe, pentru exemplificare, vom oferi o rețetă perfectă pentru iubitorii de cafea.

POFTĂ BUNĂ !

Sima Vlad (clasa a IX-a A)


32.| CIBINIUM TRAVEL - Revistă şcolară semestrială a Colegiului Tehnic Cibinium Sibiu

_____________________________________________________________ Colectivul de redacție: Țincu Răzvan (IX A) Sima Vlad (IX A) Ciorogar Patricia (IX A) Cîmpeanu Denisa (IX A) Timar Radu (IX A) Dreghiciu Ovidiu (IX A) Gangan Rareș (IX A) Fetelea Silviu (IX A) Floriță Victoria (XI A) Blanea Maria (X A) Cătană Carla (X A) Vaida Anamaria (X A) Albu Paula (XII A) Tehnoredactare: Cojocaru Daniel (XI A) Coordonatori: prof. Trifan Iuliana prof. Tămaş Mihaela

Date de contact : revistactofficial@yahoo.ro http://revistacibiniumtravel.weebly.com/contact.html

Cibinium Travel NR.8  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you