Page 34

Gå sammen tre og tre i gruppe. Finn fram telefonkatalogen, eller bruk Internett. Ta en telefon til noen av de største matbutikkene i kommunen din, eller dra på besøk dit. Be om å få snakke med innkjøpsansvarlig – eller best av alt, butikksjefen. Be om et lite intervju der dere ber om svar på disse spørsmålene: • Vet du hva etisk mat er? • Har dere etisk mat i butikken? • Hvis ja, selges det mye av disse matvarene? • Hvordan plasserer dere disse matvarene i forhold til andre matvarer?

• Ville du ønsket deg flere etiske matvarer i butikken? • Gjør dere kundene oppmerksom på fordelen ved å handle etisk? 1 Alle gruppene legger fram svarene fra intervjuene muntlig for hele klassen. 2 Finn bilder av de etiske matvarene butikken har. Gå dit og ta digitale bilder – eller finn bilder på Internett – og lag en veggavis der dere presenterer de ulike etiske matvarene klassen har funnet fram til. 3 Velg ett av de etiske produktene, og lag en reklameplakat for det.

Godt norsk s 154

100

På mange varer vi finner i butikken, står det et lite merke – «Godt norsk». Det er et symbol som en matvareprodusent kan søke om å få bruke på produktet sitt. «Godt Norsk»-merket skal hjelpe oss som forbrukere til å finne fram til de gode, norske varene. Merket garanterer at råvarene kommer fra Norge, og at det er sikre kvalitetssystemer i alle ledd i produksjonen. I tillegg må en bedrift som vil merke en vare med «Godt norsk», gi forbrukerne god informasjon om produktet. Når et produkt fra en bestemt bedrift er godkjent som «Godt norsk», blir produktet kontrollert en gang i året for å sjekke at det fortsatt holder samme standard. Hvilke produkter som får bruke «Godt norsk»- merket, bestemmes av stiftelsen Matmerk. Bli bedre kjent med Matmerk på www.matmerk.no.

Gå inn på www.tine.no, www.prior.no og www.gilde.no på Internett. Finn fram bilder av de ulike produktene. Hvilke produkter har «Godt norsk»-merket på seg? Ser dere produkter som er merket med andre symboler? Tips: Tenk økologi og smak.

Profile for Cappelen Damm

Takk for mat!  

Takk for mat! elevbok

Takk for mat!  

Takk for mat! elevbok