Nå eller aldri, Rikka

Page 1NåEllerAldriRikka_2k.indd 1

21.01.2020 14:04


LES OGSÅ Rikka på ordentlig og forever

NåEllerAldriRikka_2k.indd 2

21.01.2020 14:04


Konvolutten – Det lukter snø, sier Rikka så høyt hun klarer og liksom snuser ut i lufta. For akkurat idet hun går ut døra, kommer Jimmy syklende opp bakken. Han skrenser inn på grusen, før han stirrer opp mot himmelen. Det snør ikke, men det har blitt ordentlig kaldt ute. Det kommer røyk fra alle pipene bortover hustakene, det kommer til og

3

NåEllerAldriRikka_2k.indd 3

21.01.2020 14:04


med røyk ut fra munnen til Jimmy. Han puster hardt ut en liten sky. Jimmy har nettopp flyttet inn i nabohuset og har begynt i klasse 5 B på Furutoppen skole. Selv går Rikka i A-klassen. Heldigvis stikker ikke Jimmy inn til seg, men blir stående. Rikka tar trappa i to hopp og setter seg på gjerdet som skiller gårdsplassene deres. Hun fryser, men det gjør ikke noe. Hun håper at han aldri går. At han blir her sammen med henne resten av dagen. – Jeg har vært på gitarspilling, sier Jimmy. – Å, sier Rikka og ser ned. Det er vanskelig se å inn i øynene til Jimmy for lenge av gangen. – Kanskje jeg skal starte band, sier han. Det kribler i magen til Rikka når han sier band. Men det er ikke akkurat det med band som får det til å krible. Det kribler uansett hva Jimmy sier. Det er nesten litt vanskelig å høre etter når han snakker, så mye kribler det. – Akkurat slik som faren min, fortsetter han. Faren til Jimmy har et band. De spiller konserter, og så øver de i kjelleren til Jimmy.

4

NåEllerAldriRikka_2k.indd 4

21.01.2020 14:04


– Jeg har også tenkt å begynne å spille noe, sier Rikka. Det er ikke sant. Det har hun faktisk aldri tenkt på før. – Hva skal du spille, da? spør han. Rikka trekker på skuldrene. Hun prøver å huske hva man spiller i et band. For om Jimmy skal starte et, vil hun også være med. – Trommer, kanskje, sier hun, for det er det eneste hun kommer på. – Kult, sier Jimmy. Rikka nikker, og så sier de ikke mer på en stund. Ikke før Jimmy plutselig spør: – Skal du begynne i korps, da? – Korps? spør Rikka uten å skjønne helt hva han mener. – Jeg tror du må spille i korps om du skal lære å spille trommer, sier Jimmy. – Skal du spille i korps? spør Rikka. – Man spiller vel ikke i korps når man spiller gitar, ler Jimmy. Rikka ler ikke. Hun har ikke lyst til å spille i korps uten Jimmy. Hvorfor sa hun ikke noe annet? Fiolin, for eksempel. Fiolin spiller de i alle fall ikke i korps.

5

NåEllerAldriRikka_2k.indd 5

21.01.2020 14:04


Rikka har aldri sett en fiolin i 17. mai-toget. Da sier Jimmy: – Skal du bo hos faren din også når han flytter hit? En uke hos hver? Rikka trekker på skuldrene. Nå bor hun hos mamma og er bare annenhver helg hos pappa. Han bor en time unna med bussen. Men han skal faktisk flytte til Furutoppen snart. Det har han lovet. – En av vennene mine der jeg bodde før, gjorde det, fortsetter Jimmy. Rikka nikker. Skya fra pusten hans kommer helt bort til ansiktet hennes. Både Rikka og Jimmy snur seg idet noen kommer gående over grusen. Det er Silje fra klassen til Rikka. Silje er bestevenn med Gitte. Ingen av dem bruker å være særlig greie. Nå kommer Silje helt bort til dem. Hun drar noe ut av jakkelomma. En konvolutt. Hun gir den til Jimmy uten å se på Rikka. Det føles som om Silje har bestemt at Rikka liksom ikke er der. – Du må åpne den når du er alene, sier Silje og smiler som om hun har en stor hemmelighet. Det har hun jo også, tenker Rikka, for hun vet nok hva som er inni den konvolutten.

6

NåEllerAldriRikka_2k.indd 6

21.01.2020 14:04


– Okei? sier Jimmy og ser spørrende på Silje. Rikka får en dårlig følelse. Av Silje og Gitte og konvolutten som Jimmy nå holder i hånda. – Når du er helt alene, sier Silje og smiler igjen. Så snur hun seg og går, fortsatt uten å se på Rikka. Rikka stirrer på konvolutten. Uten at hun helt vet hva som skjer, snapper hun den til seg. – Skal vi se hva det er? spør hun og rister nervøst på konvolutten. Hun vil så inderlig at Jimmy skal åpne den og vise brevet til henne. At de skal le av det teite som sikkert står skrevet der, det som Silje smilte så hemmelighetsfullt av. At Jimmy skal si at det viktige som står der, ikke betyr noen ting. – Ikke ta den, da, sier Jimmy og drar konvolutten ut av hånda til Rikka. Hun holder så fast om den at det ene hjørnet blir igjen mellom fingrene hennes. Jimmy putter den ødelagte konvolutten i bukselomma. Så sier han at han må inn nå. Rikka hopper motvillig ned fra gjerdet og går inn til seg selv.

7

NåEllerAldriRikka_2k.indd 7

21.01.2020 14:04


Gitte liker Jimmy, det vet Rikka. Hun ser på biten hun holder i hånda. Det står ingenting på den. Ikke så mye som en bokstav. Har Gitte fått Silje til å levere brevet for seg? Skal hun spørre om Jimmy vil være kjæresten hennes? Inne i stua leker tvillingene med byggeklosser. De bråker så mye at det er vanskelig å tenke ordentlig. – Hold opp! roper Rikka. – Skjerp dere! – Rikka, sier mamma. – Ikke rop til Anna og Nils, de er bare tre år. – Hvorfor må de være så irriterende? spør Rikka, men mamma svarer ikke. Av og til trenger hun bare litt fred. Særlig når det verker i magen og Jimmy har fått en dum konvolutt. – Forresten, sier Rikka og setter seg på en kjøkkenkrakk. – Kan jeg bo like mye hos pappa som hos deg når han flytter hit? – Hva? spør mamma overrasket. – Når pappa flytter hit til Furutoppen, gjentar Rikka. – Kan jeg bo en uke hos hver da? – Hvordan det? spør mamma. – Det er mange andre som gjør det, sier Rikka og tenker på vennen til Jimmy. Og så tenker hun på pappa. Hun savner ham. Han vet aldri hva hun gjør på skolen. Ikke kjenner han

8

NåEllerAldriRikka_2k.indd 8

21.01.2020 14:04


vennene hennes, heller. Alt det kunne blitt annerledes om hun bodde like mye hos ham også. – Vi får se, sier mamma bare. Det sier hun alltid når hun ikke vil svare ordentlig. Rikka reiser seg og går sakte opp på rommet sitt. Når hun kryper innerst inn i senga, kan hun se ut gjennom det runde vinduet og over til Jimmy. Faktisk rett inn på rommet hans. Rikka skulle ønske hun hadde en kikkert, da kunne hun kanskje ha lest brevet til Jimmy helt herfra.

9

NåEllerAldriRikka_2k.indd 9

21.01.2020 14:04


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.