Page 1

Cifre Statistice Naționale: Șomajul 7,2% (martie) Inflația 1,04% (martie) Datoria externă 41,2% (ian.) Investițiile străine directe 36 mil. euro (febr.)

NOI 317 dinANUNȚURI toată România

CLĂDIRI ISTORICE

Traseul Ion Mincu Unul dintre numele de reper în arhitectura românească rămâne Ion Mincu, născut în 1852 în Focșani, județul Vrancea. Promotor al unui stil românesc în arhitectură, cunoscut și ca arhitectură neoromânească, Mincu a integrat în operele sale specificul arhitecturii tradiționale din România. Printre cele mai cunoscute lucrări arhitectonice ale lui Ion Mincu se află Casa Vernescu în București.

Orange 0753331107 Cosmote 0765776083 Vodafone 0720886966 Trimite anunțul tău prin sms pentru publicare gratuită, în limita a 35 de cuvinte. P. 23-27

ROMÂNIA DE AFACERI

32 ini g pa

BUiLD

INTERVIU

Mihalis Davleris

Press

R

Ziarul pieţei româneşti de afaceri

număr 11

mai 2014

Gratuit

“să fim activi în ceea ce priveşte responsabilitatea socială”

www.buildpress24.com

SPECIA

L

Top Story

P. 17

Pag. 9-1

6

EUROPA DE SUD-EST ȘTIRI PE SCURT Retailerii internaţionali se extind

de K.Balkoudi

y it C s s e in s u B l a c lo G : A PIPER

O

zonă pentru afaceri şi locuit. A fost aleasă de mari companii, aproximativ 70% dintre birouri fiind închiriate de corporaţii multinaţionale. Dar şi firmele mici şi mijlocii sunt atrase de acest loc, datorită standardelor de calitate şi preţurilor competitive de închiriere. În acelaşi timp, aici locuiesc familii de români şi străini stabiliţi în România, deoarece găsesc toate facilităţile de care au nevoie pentru a duce o viaţă bună, având parte de grădiniţe, şcoli, clinici medicale private, spaţii verzi, centre sportive şi altele. În ciuda crizei financiare, care şi-a lăsat amprenta asupra mai multor proiecte de dezvoltare, şi a infrastructurii care are nevoie de îmbunătăţiri, această zonă continuă să-şi arate potenţialul şi atrage investitori.

Sectorul birourilor a fost mai puţin afectat

O

mul de afaceri Liviu Tudor, ocupantul locului 18 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 248249 milioane de euro, dar şi cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri (150.000 mp), este convins că România va primi „investment grade-ul", care va atrage investitorii de portofoliu. Liviu Tudor spune că segmentul de birouri din România a stat într-o poziţie privilegiată în aceşti cinci ani de criză. Multinaţionalele nu au plecat, ba mai mult, altele au fost atrase de potenţialul pieţei autohtone. Avantajele care

fac România atractivă pentru relocări de afaceri mari sunt chiriile sustenabile, dar şi angajaţii calificaţi, cu salarii competitive. În toamna anului trecut, compania  HP  a prelungit pentru o perioadă de  zece ani contractul de închiriere a 26.000 mp în Novo Park din Pipera, clădire ce se află în portofoliul lui Liviu Tudor. Surprinzător la această tranzacţie, estimată la 40 de milioane de euro, este perioada contractuală. De obicei, chiriaşii aleg prelungirea contractului cu cel mult cinci ani.

România se situează pe locul 35 din 55 într-un top global privind cele mai atractive pieţe de retail pentru extindere în acest an, potrivit firmei de consultanţă imobiliară CBRE.

Deschideri de noi hoteluri în viitor În 2013, Europa de Est a fost piaţa cu cea mai rapidă creştere pentru Marriott în Europa şi în prezent are programată deschiderea unui număr de 16 hoteluri noi până la finalul lui 2015.

În Slovenia declinul imobiliar continuă Preţurile de listă pentru apartamente în Ljubljana au fost în medie 2.216 euro pe metru pătrat în primul trimestru din 2014, în scădere cu aproape 5% de la an la an.

Climatul de afaceri din Bulgaria se îmbunătățește În aprilie, indicatorul total al climatului de afaceri din Bulgaria a crescut cu 1,7 %, conform datelor dezvăluite de Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria.

Creditele ipotecare revin pe plus după doi ani Băncile aveau la sfârşitul lunii martie un portofoliu de credite imobiliare de 4,5 miliarde de lei, dublu faţă de nivelul din vara anului trecut şi de trei ori peste nivelul înregistrat

cu numai doi ani în urmă. Este pentru prima dată din 2010 încoace când creditul privat în lei revine peste pragul de 40% din totalul finanţărilor acordate de bănci.

KO R R E S 4

de Ruxandra Trasnea

prima

P. 03

super-mașină grecească

anunțuri imobiliare GRATUITE din România www.buildpress24.com


2

Editorial

Pagina mai 2014

GLOBAL Real Estate

AFRICA BOTSWANA

EDITORIAL

INSOLVENȚE 3.000 de companii mari din România sunt în stare de „insolvenţă inevitabilă“ iar dintre acestea jumătate sunt active în sectorul imobiliar potrivit CITR.

În acest număr ne-am gândit ca, în loc de un editorial, să vă oferim nişte cifre care merită atenţie. Întrucât în cele 32 de pagini ale ziarului veţi găsi suficient text de citit, am dedicat acest spaţiu unor infografice care ilustrează o parte din diversitatea de domenii economice cu care avem de a face.

RESURCE UMANE CREDITE

#1 România, lider în Uniunea Europeană după numărul de angajaţi în IT, potrivit datelor companiei de cercetare Gartner.

7,5 mld. de euro aveau la sfârşitul lunii martie rate la credite neplătite populaţia şi companiile.

Regus, care oferă cazare deservită de birouri în centre comerciale, lansează primul său centru în Botswana, ţara cu nr. 101 în care Regus este prezentă.

MOZAMBIC

AUTO

TÂ Dezvoltatorul imobiliar sudafrican Atterbury plănuiește să construiască trei centre comerciale în Mozambic, reunind o multitudine de dezvoltatori imobiliari care s-au lăsat ispitiţi de dezvoltarea rapidă a pieţei bunurilor de consum din Africa.

AFRICA DE SUD

Cu o creştere generală a indexului închirierilor de 8,01% pe an, chiriile rezidenţiale au crescut în fiecare oraş major din ţară conform Trafalgar Residential, Rental Index.

PRESS

BUiLD

ISSN 2068-9055

INVESTIȚII PUBLICE

3.000 de maşini de la clienţii rău-platnici au recuperat anul trecut firmele de leasing financiar.

U RG

RI

1.200 de noi unităţi locative destinate tinerilor sub 35 de ani va finaliza în cursul acestui an Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

Târguri și Expoziții Internaționale

TURKEYBUILD ISTANBUL 6-10 mai 2014 Istanbul, Turcia Târg internaţional de construcţii, materiale şi tehnologii de construcţie Printre cele mai importante summit-uri de afaceri din sectorul construcţiilor din Turcia şi din regiune.

Atena, Grecia Expoziţie de construcţii şi renovări impreună cu alte 3 expoziţii: ELECTROTEC & Lighting Salon, MEDWOOD, COLOUR & DECORATION –TOOLS

ABOUT DESIGN 9-11 mai 2014

Zürich, Elveţia Expoziţie de arhitectură şi design interior, oferind posibilitatea de a intra în contact cu: arhitecţi, arhitecţi de interior, designeri, birouri de inginerie, dezvoltatori de proiecte, servicii tehnice, consilii locale şi judeţene.

la Gdansk, Polonia ABOUT DESIGN este un eveniment anual cu privire la cele mai recente tendinţe în design şi decoraţiuni interioare. Produsele din ofertă includ diverse soluţii de design gata de utilizare, mobilier de interior, mobilier de birou şi domestic, soluţii de iluminat, uşi, parchet şi tapet.

BUILDING HOLLAND 7-8 mai 2014

TÂRG NAŢIONAL IMOB. 9-11 mai 2014

ARCHITECT@WORK 7-8 mai 2014

Amsterdam, Olanda Platforma anuală pentru viitorul î n con strucţii pentru factorii de decizie din sectoarele de construcţii şi imobiliare.

DOMICATEC 8-11 mai 2014

Editat de EUROPAPROEDITIONS S.R.L. Administrator: KyRIAKI BALKOUDI Str. Traian nr. 33, Cluj-Napoca 400046 ROMÂNIA Tel. 0364 107198 & 021-7948559 web: www.buildpress24.com email: info@epeditions.eu

Kyriaki Balkoudi

Bucureşti, România TNI va susţine şi în 2014 companiile ce activează în sectorul imobiliar, creând cadrul ideal pentru: brand awareness (gradul de conştientizare a mărcii), poziţionare, lansări de produse şi servicii, generare de vânzari, mărire a bazei de date cu potenţiali clienţi,

Redactor-Șef: Kyriaki Balkoudi Traduceri-Corectură: Dum. Horvath Tipărit la: North Greece Publishing SA Contabilitate: JELER și Echipa Consilier juridic: Monica Balacciu

•RESPONSABILITATEA PENTRU MATERIALELE PROPRII PUBLICATE APARȚINE REDACTORU-

LUI. RESPONSABILI TATEA PENTRU MATERIALELE NESEMNATE APARȚINE DIRECT SURSEI. •Toate articolele publicate aparțin EUROPAPROEDITIONS S.R.L. precum și autorilor lor și sunt protejate prin Copyright. Dacă doriți să preluați informații, vă rugăm să ne contactați.

CONSUM 13,6% crescut în martie faţă de perioada similară din 2013.

ENERGIE SOLARĂ Energia solară de 7 ori mai multă în T 1 din 2014 faţă de T 1 din 2013.

MAI-IUNIE 2014 analizarea competiţiei şi networking la Palatul Parlamentului.

PROJECT EXPO 16-18 mai 2014 Bucureşti, România Târgul imobiliar EXPO PROIECT reuneşte dezvoltatori şi agenţii imobiliare în cadrul unei adevărate reprezentaţii imobiliare, la Sala Palatului.

CLEANING SHOW 11-14 iunie, Bucureşti, România Unică expoziţie din România pentru industria de curăţenie profesională, industrială şi domestică.

TRANSPORT-AR 7-9 iunie 2014, Arad, România Târg internaţional de transporturi profesionale rutiere, feroviare, navale, aero, servicii conexe, logistică.

contact@buildpress24.ro editorial@buildpress24.ro publicitate@buildpress24.ro


Oameni

Pagina mai 2014

Versiunea de producţie este aşteptată în 2014

3

INTERVIU EXCLUSIV

Korres + Korres4

este soluţia grecească pentru un Crossover Coupe de super-clasă

1

Ruxandra Trasnea

G

recia nu este reprezentativă pe piaţa glo-

bală a maşinilor sport, însă există oameni care încearcă să îi aducă recunoaştere întrun mod semnificativ. O astfel de persoană este arhitectul/inventatorul Dimitris Korres, care construieşte o maşină sport unică, destinată conducerii rapide şi pe alte suprafeţe, nu doar pe asfalt. Numită Korres Project 4, este descrisă ca fiind prima super-maşină din lume, cu viteza maximă de 300 km/h, care poate merge off-road datorită suspensiei revoluţionare care va amortiza orice denivelări, astfel încât acestea să nu fie resimţite de cei aflaţi în interiorul cabinei. Iată ce spune autorul în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate publicaţiei BuildPress.

..BP. Domnule Korres, se spune că sunteţi o persoană cu o gândire inovatoare care depăşeşte de multe ori limitele talentului. Aţi dori să ne spuneţi câteva lucruri care să exprime aceste abilităţi ale Dvs.? Acestea sunt exagerări care, în general, plac publicului; de mai bine de 30 de ani mă ocup cu rezolvarea problemelor tehnice, mai ales în domeniul lucrărilor speciale de inginerie civilă, având drept clienţi companii de inginerie, precum şi lucrări în diferite ţări. ..BP. Din câte cunoaştem, de la o vârstă fragedă vaţi implicat în multe domenii, precum design, inginerie, arhitectură, poate şi altele, care ne scapă. Vă puteţi referi pe scurt la domeniile în care v-aţi exprimat cu o mai mare plăcere şi inovaţie? Dorinţa de cunoaştere a fost cea care m-a condus spre orice proiect la care am participat şi m-am implicat cu plăcere în orice am întreprins. Important era ca la sfârşitul fiecărei activităţi toată lumea să fie mulţumită. Astfel, odată cu trecerea anilor, activităţile s-au îndreptat spre domenii care adesea nu au foarte multe în comun. ..BP. Care au fost primii paşi ai carierei Dvs., creatoare? Cititorii noştri ar dori să afle mai multe despre începutul carierei Dvs, despre eventualele dificultăţi pe care le-aţi întâmpinat. De cele mai multe ori, când intram într-un nou mediu profesional existau dificultăţi. Pe de-o parte tehnice din pricina lipsei abilităților speciale care trebuiau dobândite foarte rapid, iar pe de alta din cauza atmosferei de neîncredere a mediului. ..BP. Aveţi o familie? Dacă da, cum îmbinaţi familia, activitatea şi inovarea, 3 laturi solicitante ale vieţii, care presupun multe ore de dăruire şi sacrificiu, adesea fiecare dintre ele? Am o familie mare. Însă familia şi profesia stau în umbra actului creator. ..BP. În calitate de publicaţie, BuildPress are deviza «investiţi în oameni». Dimitris Korres este mulţumit de investiţia în el însuşi? Da, sunt foarte mulţumit. BP. Ultima Dvs. reuşită, Korres 4, este o maşină aparte, cu performanţe şi tehnologii individuale apreciate la nivel mondial. Vorbiţi-ne, vă rog, despre aspectele centrale ale acestui subiect, astfel încât să afle şi cititorul român care iubeşte

maşinile, uneori chiar mai mult decât propria casă. Aici orice aş spune poate fi perceput ca o publicitate exagerată, dar un lucru este sigur. Faptul că întregul vehicul este pur şi simplu incredibil, este o maşină care, după cum scria un redactor, este coborâtă din visele mele de copil. Cititorii Dvs. pot găsi informaţii despre această maşină pe site-ul nostru. ..BP. În ce stadiu se află Korres 4 şi cum vedeţi popularizarea sa din punct de vedere comercial în Europa şi în lume? Modelul pe care îl avem acum este la nivel de preproductie şi a fost supus la foarte multe teste dure, a fost condus de zeci de şoferi diferiţi, de la începători până la profesionişti de seamă, chiar şi de TOMY MAKINEN, de patru ori campion mondial de raliuri. Pornind de la observaţiile rezultate în urma testelor, astăzi se fabrică primele patru vehicule la nivel de producție, dintre care două în Grecia şi două în SUA şi pentru care s-au găsit deja cumpărători. Astfel, aşteptăm ca spre sfârşitul anului 2014 să aibă loc primele prezentări şi credem că spre finele anului 2015 câteva dintre vehiculele noastre vor putea să participe şi la curse. ..BP. Vă gândiţi să vizitaţi România în curând? Ar fi o ţară atractivă ca piaţă pentru Korres 4? În vizita mea de acum câţiva ani în România, m-a impresionat numărul mare de maşini scumpe şi mai ales de BMW Z6. ..BP. Ce alte planuri are Dimitris Korres pentru viitorul apropiat şi în ce domeniu? Pentru 2015 în domeniul transporturilor va fi nevoie să mă ocup de o serie de activităţi importante şi interesante în sud-estul Turciei, unde, datorită construcţiei unui baraj, vor trebui transportate un mausoleu cu o greutate de 1.000 de tone, două minarete cu înălţimea de 30 de metri şi multe alte obiecte cu valoare istorică, în domeniul vehiculelor o maşină cu un loc, foarte ușoară, pentru viteze foarte înalte în afara drumului, o maşină mică ON-OFF pentru persoane cu nevoi speciale, dar şi un vehicul uşor pentru uz militar. Toate se află deja în stadiul de planificare. ..BP. Aţi dori să adresaţi un mesaj special cititorilor şi poate eventuali clienţi mâine?

2

3

4

5

6

Da, să fie bucuroşi. DIMITRIS KORRES S-a născut în Atena, Grecia în 1952. Inginer constructor specializat cu precădere în relocări complexe de structură . A lucrat în Grecia, Arabia Saudită, Rusia, China, Egipt, Quatar. Ca inginer mecanic, stabileşte designul şi construieşte diverse utilaje (hidraulice, electromecanice). Ca arhitect, se implică în diverse planuri de sondaj arhitecturale şi modele de restaurare, în special monumente. Sculptor. Hobby-ul său este escaladarea stâncilor, unde se consideră pionier, deoarece a deschis numeroase trasee alpine.

1, 5,6, 7. Dl Korres şi super-maşina sa Korres 4 3,4. Dl Korres şi un dificil proiect de relocare

7


Afaceri

mai 2014

GLOBAL Real Estate AMERICA MEXIC

Conform raportului STR din martie 2014, există o creştere puternică privind dezvoltarea de hoteluri noi care se manifestă în prezent atât în Caraibe, cât şi Mexic în ceea ce priveşte activităţile de construcţii din anul trecut. STR raportează că reţeaua de dezvoltare de hoteluri noi din Caraibe şi Mexic cuprinde în prezent 162 de hoteluri noi, fiind adăugate pieţei 26.647 de camere.

Știri Imobiliare

Avem 26,8% potenţiali antreprenori, dar…

Dezvoltatorii caută terenuri

P

rocentul întreprinzătorilor potenţiali în România a crescut de la 13% în 2007 la 26,8% în 2013, însă doar 10% dintre cei chestionaţi au ajuns să demareze o afacere, a declarat Agnes Nagy, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, în cadrul Conferinţei ‘Educaţia Financiară: Investiţie în viitorul societăţii’.”În 2007, în România aveam 13% potenţiali investitori. Deci nimeni nu voia să îşi înfiinţeze o firmă. Cei mai mulţi declarau că vor să se angajeze la una din cele mai mari companii internaţionale. Acest indicator a ajuns la 26,8% în 2013, dar ajung în faza de a demara efectiv o activitate numai 10%”, a precizat oficialul BNR pe baza cercetării intitulate “Monitorizarea Globală a Antreprenoriatului”, demarată în urmă cu 15 ani în mai multe ţări. România a fost cuprinsă în această cercetare abia din 2007. Cercetarea a fost realizată pe populaţia cu vârsta între 18 şi 64 de ani. “În comparaţie cu ţările din Centrul şi Estul Europei, avem foarte mulţi ca potenţiali antreprenori, dar foarte puţini ca întreprinzători în stadiul incipient. Ajung prea puţini din totalul potenţialilor să demareze o astfel de activitate”, a mai spus Agnes Nagy. La nivel de percepţie, 28% dintre români văd oportunităţi, faţă de media de 41% a grupei de ţări din care România face parte, respectiv economii bazate pe eficienţă. “La teama de eşec suntem la un nivel ridicat, de 46% dintre cei intervievaţi, faţă de media de 33% a economiilor bazate pe eficienţă. Însă spunem că avem cunoştinţe şi abilităţi necesare demarării unei noi afaceri, dar numai 28% cunosc o persoană care a început o afacere în ultimii doi ani. 73% consideră că a demara o afacere este o alegere bună de carieră, dar numai 10% demarează”, a explicat Agnes Nagy.

Construcţia de locuinţe în regiunea Bucureşti – Ilfov a scăzut cu peste 45% în intervalul 2008 – 2012, de la 8.326 de case şi apartamente la 4.527 de unităţi, dar anul trecut Institutul Naţional de Statistică a consemnat o creştere a livrărilor de peste 16%, la 5.275 de locuinţe.

A crescut prețul apartamentelor

,,

4 Pagina

73% consideră că a demara o afacere este o alegere bună de carieră, dar numai 10% demarează

,,

PRESS

PERU

Conform unui nou raport prezentat de JLL, piaţa spaţiilor de birouri din Lima se bucură de o cerere consistentă privind spaţiile de birouri deoarece proprietarii au livrat o cantitate semnificativă de stocuri de birouri noi în ultimele douăsprezece luni. JLL raportează că 2013 a fost martor la livrarea a aproape 150.000 mp de spaţii de birouri, aproape dublu faţă de producţia din anul precedent.

SUA

Cumpărătorii care achiziţionează locuinţe din Columbia, Franţa, Mexic şi Italia joacă un rol important în piaţa imobiliară din Miami, potrivit datelor furnizate de Asociaţia Agenţilor Imobiliari din Miami. Venezuelenii sunt în continuare cel mai mare grup de cumpărători internaţionali din zonă, reprezentând 14% din vânzările către cumpărători internaționali.

Polarizarea economiei româneşti

C

ompaniile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business. Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele „centre“ din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 mld. euro anual, în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc „să adune“ un business de 1,5 mld. euro, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Mehedinţi, Botoşani, Vaslui, Caraş- Severin şi Covasna au afaceri de doar 5 mld. euro pe an, de aproape zece ori mai mici decât cele mai bogate cinci judeţe: Argeş, Timiş, Cluj, Braşov şi Prahova, care au împreună 47 mld. euro. Bucureşti şi Ilfov adună afaceri de 100 mld. euro. Capitala şi nouă judeţe din centrul şi vestul ţării generează 70% din cifra de afaceri a companiilor din România - 155 mld. euro. Peste tot în lume există regiuni mai bogate şi mai sărace, există o economie polarizată, dar mai există şi strategii de ţară şi la nivel de regiuni. La noi însă nimănui nu-i pasă. Primarii, prefecţii sau şefii consiliului judeţean au viziuni limitate şi sunt preocupaţi de «câţi bani avem de cheltuit şi cum putem să-i cheltuim» şi nu de atragerea de investiţii“, a explicat Matei Păun, CEO al BAC Investment.

Jumătate din firme sunt microîntreprinderi

Investiții de 230 de milioane de euro

Aproape jumătate din firmele româneşti, peste 435 de mii, au venituri mai mici de 65.000 euro anual şi numai 220 de mii sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit, arată datele Agenţiei de Administrare Fiscală. Peste 435 de mii din cele 971 de mii de companii active la sfârşitul anului trecut sunt încadrate ca microîntreprinderi. Înafară de cifra de afaceri, alte creteri pentru microîntreprinderi sunt realizarea de venituri din alte activităţi decât cele din domeniile bancar, asigurări şi reasigurări, piaţă de capital, jocuri de noroc, consultanţă şi management.

Investitorii străini activi în segmentul energetic din România au “mişcat” cel mai mult economia românească în primele trei luni ale acestui an. Potrivit calculelor Economica.net realizate pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în perioada ianuarie-martie, cele mai mari investiţii străine din acest sector, sub forma unor majorări de capital social total subscris, au depăşit pragul de 220 de milioane de euro.

Apartamentele s-au scumpit pentru a treia lună consecutiv, în martie 2014, la nivel naţional cu 2,1%, de la 919 euro pe metru pătrat util, până la un nivel de 938 de euro pe metru pătrat, conform unei analize a siteului Imobiliare.ro.

Profit & pierdere Sectorul imobiliar este de departe generatorul celor mai mari pierderi din economia românească, cu peste 2.300 de firme înregistrând pierderi cumulate de 1,36 mld. euro. Acelaşi sector domină şi topul celor mai profitabile sectoare economice, prin intermediul a 1.499 de firme care au raportat un profit total de circa 500 mil. euro.

Investiții de 190 mil. euro Volumul tranzacţiilor imobiliare din sectorul de retail din România a crescut semnificativ anul trecut până la circa 190 mil. euro, ceea ce reprezintă aproape 60% din totalul investiţiilor realizate în proprietăţi comerciale potrivit DTZ Echinox.

Birouri pentru IMM-uri 76% dintre IMM-uri caută birouri la chirii sub 11 euro pe mp, în timp ce 20% au bugete de 11,1-15 euro pe mp și doar 4% dispun de bugete peste 15 euro pe mp lunar, arată datele pe 2013 ale Esop Consulting.

Preţul locuinţelor ar putea scădea cu 34% uaţiei economice şi financiare ar provoca un declin accelerat al preţurilor la locuinţe în România în următorii trei ani, potrivit scenariului pesimist elaborat de Autoritatea Bancară Europeană (EBA). Cumulat pe ansamblul perioadei 2014-2016, preţurile pe piaţa imobiliară rezidenţială din România ar înregistra o deviaţie de 33,7%, cel mai ridicat nivel din UE.


Investiții Dezvoltarea pieţei de birouri își revine

UE Imobiliare

Preţul locuinţelor din UE continuă să scadă Preţul locuinţelor din UE au stagnat pe parcursul ultimului an, înregistrând o creştere marginală, de doar 0,1% în medie în ultimul trimestru din 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În comparaţie cu trimestrul 3 din 2013, preţul caselor din UE a fost însă în scădere cu 0,3% în ultimele trei luni ale anului precedent. Preţul locuinţelor din România au scăzut cu 0,7% în ultimul trimestru din 2013 faţă de trimestrul anterior, dar faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent au fost în uşoară creştere, de 0,2%, conform indicelui preţului caselor, House Price Index (HPI) măsurat de Eurostat, oficiul european de statistică. Ajustarea preţului caselor în T4 a fost însă mult mai redusă faţă de scăderea de 2,4% din T3. În trimestrul 2 din 2013 s-a înregistrat o scădere de 0,8% a preţului locuinţelor, după o creştere importantă, de 4,3% în primele 3 luni ale anului.

Cele mai tranzacţionate proprietăţi în 2013

ASIA CHINA

Conform CBRE, un total de 39 milioane de metri pătrați de noi centre comerciale se află în prezent în construcție în marile orașe ale lumii, reprezentând o creştere de trei milioane de metri pătrați față de 2013. Mai mult de jumătate din toate dezvoltările noi de retail au loc în China. Shanghai ocupă prima poziţie, cu 3,3 milioane metri pătraţi de spaţiu în construcţie.

INDONEZIA

Zona Euro UE

2009 2010 2011 2012 2013

Apetitul pentru

investiţii în Europa Centrală şi de Est continuă

V

5

GLOBAL Real Estate

Compania S Group Holding din Cehia a mizat circa 60 de milioane de euro pe dezvoltarea clădirii de birouri Green Gate, de 31.000 de metri pătraţi lângă Piaţa Chirigiu. Green Gate a reuşit să atragă chiriaşi pentru o mare parte din spaţii, principalul chiriaş fiind TeamNet, companie care activează în zona IT. Dezvoltarea pieţei de birouri din Bucureşti a mai încetinit în ultimii ani, iar pentru 2014 este aşteptată livrarea unor clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 120.000 mp. În ţară, cele mai importante oraşe cu activitate mai intensă pe piaţa de spaţii birouri sunt Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov.

Volumul investiţional pentru proiecte imobiliare comercial, derulat anul trecut în România a fost de peste 343 mil. euro, în creştere cu peste 100% faţă de anul anterior, potrivit celui mai recent raport de piaţă elaborat de compania de consultanţă imobiliară CBRE. Cele mai tranzacţionate proprietăţi în 2013 au fost cele de retail, mai precis 73% din volumul total, urmate de clădirile de birouri cu 21% şi proprietăţile industriale (5%). Anul trecut au fost realizate 15 acorduri de vânzare/cumpărare pentru 30 de bunuri imobiliare generatoare de venit, cu o valoare medie de tranzacţionare de 23 mil. euro. Printre cele mai importante active tranzacţio nate anul trecut se numără City Park Mall, The Lakeview, Megan V şi achiziţia magazinului Bucureşti.

mai 2014 Pagina

aloarea tranzacţiilor cu proiecte imobiliare din România a crescut spectaculos în primul trimestru, la 303 milioane euro, depăşind nivelul din întreg anul trecut, piaţa locală plasânduse pe poziţia a treia în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Rusia. Tranzacţiile au crescut şi ca valoare, dar şi ca volum, în perioada ia nuarie- martie 2014 fiind înregistrate 9 transferuri, faţă de 4 anul trecut, potrivit unui comunicat al CBRE România. Anul trecut, România a atras investiţii de 229 milioane de euro, în creştere cu aproape 25% faţă de 2012, iar în primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro. Europa Centrală şi de Est a atras în primul trimestru un volum investiţional totalizând 1,954 miliarde de euro, în scădere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut. Polonia a

fost principala ţintă pentru investitorii imobiliari, atrăgând investiţii de 893 milioane de euro, în creştere cu 40% comparativ cu primul trimestru din 2013. Rusia se află pe locul doi în regiune, după valoarea investiţiilor, cu un total de 418 milioane de euro, dar în scădere cu 78%. Şi Cehia a raportat o scădere a investiţiilor, de la 412 milioane de euro la 236 milioane de euro. “Apetitul pentru investiţii în Europa Centrală şi de Est continuă şi, deşi volumele investiţionale din primul trimestru în unele ţări ar putea reprezenta o încetinire, acest an va înregistra o creştere generală. În ţări precum Republica Cehă, Ungaria şi România se înregistrează activităţi sporite şi un nou interes din partea investitorilor, care acum dau mai multă atenţie acestor pieţe decât în trecut. Deşi acest interes nu s-a materializat încă în tranzacţii concrete, ne aşteptăm ca acest lucru să se schimbe de-a lungul anului 2014 şi volumele să crească faţă de 2013”, a declarat Mike Atwell, director pieţe de capital Europa Centrală şi de Est al CBRE.

Knight Frank, lider global de consultanţă imobiliară, a clasificat capitala Indoneziei, Jakarta, ca fiind cea mai tare piaţă de lux din lume. Creșterea prețurilor în 2013 a fost consistentă, cu preţuri care au urcat cu 37,7% de la an la an.

MALAEZIA

Malaezia a dat tonul în ceea ce priveşte creşterea salariilor pentru profesioniştii din imobiliare în ultimul an, conform unui nou studiu efectuat de Royal Institution of Chartered Surveyors Institutul Regal al Inspectorilor Acreditaţi şi de compania de recrutare imobiliară Macdonald & Co. Dar salariile medii din Asia au scăzut cu 3,4 la sută în 2013, rămânând la nivelul de 96.087 de dolari americani pe an.


6 Pagina

Structuri Publice

mai 2014

GLOBAL Real Estate

OCEANIA NOUA ZEELANDĂ

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din Auckland, Noua Zeelandă, au crescut cu 7% în martie, preţurile medii pentru case ajungând la 725.708 dolari, potrivit celor mai recente date furnizate de agenţii Barfoot & Thompson. Firma a raportat o creştere de 80% a vânzărilor, ceea ce a făcut ca această lună martie să fie cea mai activă incepând din 2007 până în prezent.

3.000 de blocuri au probleme cu faţadele

M

ai mult de o treime dintre blocurile din Bucureşti, respectiv peste 3.000, sunt vechi şi au probleme cu faţadele, astfel încât oricând li se pot desprinde bucăţi de tencuială, putând lovi pietonii care circulă pe domeniul public, crede Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3. “Multe blocuri din Bucureşti au 40, 50, 60 de ani şi nu au fost niciodată îngrijite, iar cazurile în care tencuiala va cădea de pe ele şi va răni pietoni aflaţi pe domeniul public se vor perpetua.

Programul de reabilitare termică va rezolva această situaţie, dar nu într-un viitor imediat şi previzibil”, a declarat Dumitraşcu pentru Mediafax. “Sectorul 3 are peste 2.250 de blocuri, dintre care reabilitate termic sunt undeva peste 500. Cel puţin o treime dintre blocurile pe care le avem prezintă probleme de uzură avansată a elementelor de faţadă. Dar nu doar în Sectorul 3. Estimez că peste 3.000 de blocuri din Bucureşti au faţade care prezintă risc de desprindere a unor elemente nestructurale care să afecteze trecătorii de pe domeniul public”, a afirmat arhitectul. Acesta a explicat că legiuitorul nu poate da căi de rezolvare aplicabile atunci când, de exemplu, cade o bucată de tencuială de la etajul 10 şi loveşte un cetăţean care merge pe domeniul public . “ Cade, practic, o bucată dintr-o proprietate privată, ca şi cum mi-ar fi zburat mie un capac de la roata de la maşină şi loveşte un pieton pe stradă. Există legislaţie care să oblige proprietarul ca să-şi întreţină scriptic, formal, bunul, respectiv imobilul, ca să nu cadă bucăţi din el pe stradă şi să-i rănească pe cei care se plimbă pe domeniul public. Din păcate ea nu este aplicată clădirilor aşa cum este aplicată maşinilor, care sunt tot proprietăţi private. La maşină, în cazul în care ai defecţiuni la sistemul de frânare, de exemplu, te opreşte poliţistul, îţi ia talonul şi nu mai poţi folosi bunul până nu remediezi problema”, a mai spus el.

Ştefan Dumitraşcu, arhitectul şef al Sectorului 3

SYDNEY

Starea drumurilor din România

13,4%

România este pe primul loc în UE 12,1%

Volumul comerţului cu amănuntul în România a crescut cu 13,4%, în martie, comparativ cu perioada similară din 2013, aceasta fiind cea mai mare creştere înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele de Oficiul European de Statistică (Eurostat). În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,9%, iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 1,6%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (13,4%), Luxemburg (12,1%) şi Ungaria (8,4%), iar singurele scăderi au fost în Malta (2%), Finlanda (1,3%), Slovenia (1,1%) şi Spania (0,6%). În martie 2014, comparativ cu februarie, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,3% în zona euro şi în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România se situează pe primele locuri în UE cu o creştere de 2,2%, fiind devansată doar de Estonia şi Letonia (ambele cu 2,8%) şi Franţa (2,3%). Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Portugalia (1,7%), Austria (0,9%), Germania, Irlanda şi Slovenia (0,7%).

8,4%

Sursa: Eurostat

la creşterea volumului de vânzări din retail

UNGARIA

Proprietăţile detaşate deţin un procent important în ceea ce priveşte vânzările de locuinţe din Australia în februarie, de până la 6,9 % , potrivit celor mai recente date furnizate de Housing Industry Association.

Economie

LUXEMBURG

QUEENSLAND

drumuri comunale. Peste 93% din drumurile naţionale (15.956 de kilometri) erau modernizate, în timp ce drumurile judeţene erau modernizate în proporţie de 29% (10.304 km), iar cele comunale, de 9% (2.893 km). La sfârşitul anului trecut, 29.153 kilometri (34,4%) din totalul reţelei publice de drumuri erau drumuri modernizate, 22.191 kilometri (26,1%) - drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 33.543 kilometri (39,5%) - drumuri pietruite şi de pământ.

ROMĂNIA

Preţurile în oraşele capitală din Australia au crescut cu 2,3 % în martie cu valori ridicate în fiecare stat lună de lună, arată cel mai recent index imobiliar. Potrivit directorului RP Data research, Tim Lawless, jumătate din oraşele capitală ale Australiei înregistrează acum valori ridicate privind clădirile pentru locuinţe, iar piaţa imobiliară din Sydney prezintă cea mai importantă creştere, peste nivelul de vârf anterior înregistrat.

Aproape 40% din drumurile publice din România sunt pietruite şi de pământ şi doar o treime din întreaga reţea de drumuri, care însumează 85.000 de kilometri la nivel naţional, era modernizată la sfârşitul anului trecut, reiese din datele transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS). La sfârşitul anului trecut, drumurile publice totalizau 84.887 kilometri, din care 17.110 km (20,2%) drumuri naţionale, 35.587 km (41,9%) drumuri judeţene şi 32.190 km (37,9%),


foto-anunțuri BP Vila de vânzare în Otopeni, Ilfov 159.700

Euro

mai 2014 Pagina Tel.:0762.282.472

ILFOV

7

Anunțuri Case Apartamente Terenuri Spații Comerciale

Vila Otopeni, Calea Bucureştilor, stradă Ţibleş, P+1+Mansardă, suprafaţă construită 301mp, teren=288mp (cu posibilitatea de extindere), amprenta=95mp, construcţie cărămidă, anul 2007, living+6 camere, bucătărie, 3 băi. Vila este racordată la absolut toate utilităţile, este finisată, are sistem de alarmă, locuri de parcare auto în curte pt.4 maşini. Este situată la aprox.100m de D.N.1, lângă reprezentanta Peugeot.Preţ 159.700 euro negociabil. Se acceptă schimb cu apartament în Bucureşti+diferenţa. Tel:0762.282.472

Build Press

APARTAMENTE DE VÂNZARE

ANUNȚURILE LUNII CASE DE VÂNZARE

...BUCUREȘTI De vânzare apartament cu 3 camere şi o baie, decomandat, la etajul 3 ,într-un imobil cu 8 apartamente, construit nou, în cartierul Apărătorii Patriei. Preţ negociabil 80.000 euro. Tel : 0722.455.641

...BUCUREȘTI

...BUCUREȘTI

De vânzare apartament cu 4 camere confort1,2grupuri sanitare,1 balcon,ap. Renovat în 2013, situat în Vitan, an construcţie 1984. Preţ 105.000 euro Tel: 0721.533.876

De vânzare apartament construit în anul 2009, zona excelenţă, în Bucureşti - Nord, Băneasa,86 m, cartier rezidenţial NorthLane. Preţ 90.000 euro Tel 0760.438.869

...ILFOV Chiajna, apartament 3 camere 150 mp + 50 mp terasă şi 2 băi şi cu parcare subterană, mobilat, bloc 2008. Preţ 130.000 euro Tel. 0721889558

...ILFOV Otopeni, apartament 3 camere(90m2), central, 100m de primărie,liceu,piaţă. 250m2 grădina. Apartamentul se află la parter. Preţ76.000euro Tel. 0762.137.761

...ILFOV Popești-Leordeni, Confort City, apartament 2 camere + parcare. Mobilat la comandă sau nemobilat, nelocuit 65 mp, construcţie 2008. Preţ 56.000 euro Tel. 0744.888.994

...BUZĂU Vând casă Ulmeni, pe Str.Principala, recondiţionată recent, 3 camere +baie+bucătărie,toate utilităţile,centrală termică,beci din piatră,2 terase,teren 800mp, casă poate fi vândută mobilată sau nemobilata. Buzău 49.000 Euro Tel: 0769.161.388 ...IAȘI Vând casă cu mansardă iaşi-leţcanibogonos la şosea,3 km de drumul european, 9 km de iaşi, 2000mp teren, pe cadre beton parter + lemn mansardă,teremopan, termosistem, apă, centrală gaz, calorifere, g+f+p, fosă, terasă, living 40mp, 2 dormitoare de 16mp fiecare, hol, 15mp, buc 10mp, baie 8mp, terasă 12mp, grădina, beci, etc . 39000 Euro neg Tel 0761.719.227 ...ILFOV Vând Vila în Măgurele,P+1+M, 525mp, construită în 2007, cu teren 4450 mp. Pretabil pentru sediu de firma, azil de bătrâni, casă de oaspeţi, etc. Preţ: 299.000 Euro Tel.0744 345 709 ...ILFOV Vând casă 3 camere cu teren 1000mp în sat Burias, com. Periş, Ilfov sau schimb cu apartament 2 camere în Bucureşti. Tel. 0735.537.327

...BRAȘOV Vând sau schimb (cu casă) apartament cu trei camere, 90m2. Apartamentul se află pe Nicolae Bălcesc. Preţ 100.000 euro Tel. 0721.825.732

Trimite anunțul tău prin sms pentru publicare gratuită, în limita a 35 de cuvinte.

...CRAIOVA Apartament în Brazdă (perfect pentru firma/cabinete), 45 m2. Apartamentul este strategic poziţionat ,în zona Sweet Escape. Preţ 32.000 Euro Tel 0766.447.760

...HUNEDOARA Vând apartament 3 camere decomandat în Deva ,situat în zona Centrală,vis a vis de Hotel DEVA,zona Mioriţa,72m2. Preţ 41.000 euro neg. Tel. 0745.519.670

web: www.buildpress24.com e-mail: anunt @ buildpress24.com anunt@buildpress24.ro

Orange 0753331107 Cosmote 0765776083 Vodafone 0720886966

BUiLD PRESS Bd.Pipera nr.198c Bloc C3, Ap.5, Voluntari, Ilfov


8

Știri din afaceri

Pagina mai 2014

GLOBAL Real Estate

EUROPA GRECIA

Ernst & Young

Multinaţionalele fac business în România

Antreprenorii îndrăznesc când alții nu

“A

ntreprenorii joacă un rol vital în orice economie sănătoasă. În ultimii ani, mai ales în contextul economic dificil, rolul lor a devenit din ce în ce mai vizibil şi mai evident pentru autorităţile şi publicul larg din România şi din lume: antreprenorii creează locuri de muncă atunci când puţini se gândesc să facă angajări, sunt cei care văd oportunităţi în criza economică şi care fac investiţii inclusiv în recesiune.” Bogdan Ion

“Antreprenorii Vorbesc 2013”

Proprietăţile din Corfu continuă să atragă cumpărători străini, în majoritate britanici, francezi şi germani în conformitate cu o nouă analiză realizată de firma imobiliară Savills. Preţurile sunt în scădere cu aproximativ 30% faţă de maximele anterioare înregistrate în coasta nord-estică a insulei greceşti unde exista interes.

“Antreprenorii vorbesc” este un barometru anual, realizat de Ernst&Young şi ajuns la a doua ediţie, care măsoară percepţiile antreprenorilor din România în privinţa a cinci factori fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanţare, reglementarea şi impozitarea, cultura antreprenorială, educaţia şi sprijinul coordonat pen- Bogdan Ion tru susţinerea antreprenoriatului. Studiul are la bază un chestionar online Country care analizează percepţiile a 106 antreprenori români, interviuri directe Managing Partner cu 10 antreprenori români şi analiza a peste 200 de bune practici şi in- E&Y Romania iţiative guvernamentale din ţările G20. Dintre respondenţii la chestionar, 25% au afaceri de sub 1 milion EUR, 38% afaceri între 1-10 milioane EUR, 9% între 10-15 milioane EUR, iar 28% venituri de peste 15 milioane EUR. Ce ne arată barometrul antreprenoriatului românesc:

Barometrul Antreprenoriatului Românesc

RUSIA

94% Rusia s-a clasat pe primul loc în topul activităţii de dezvoltare de retail din Europa în anul 2013, conform celui mai recent raport “European Shopping Centre Development“ realizat de Cushman & Wakefield, Europa Centrală şi de Est (CEE). Aproximativ 2,6 milioane de mp de centre comerciale sunt programate a fi livrate în Rusia în 2014 şi 2015.

SPANIA

Dintre antreprenori îşi doresc ca mediul fiscal şi de reglementare să fie mai predictibil

88% Din antreprenori spun că accesul la finanţare este dificil sau foarte dificil

80% % 35 35% %

Dintre antreprenori fac mentorat întrun cadru formal sau informal

Din antreprenorii români cred că percepţia faţă de ei s-a îmbunătăţit în ultimul an

43% Din antreprenori sunt nemulţumiţi de nivelul fiscalizării, incertitudinea fiscală şi de birocraţie

TRANSILVANIA

Investiție de 350 milioane euro în Cluj

C

Conform agenţiei europene de brokeraj imobiliar Engel & Völkers, relansarea pieţei proprietăţilor rezidenţiale din Mallorca continuă neperturbată în 2014. Evoluția ascendentă a prețurilor proprietăţilor a început în 2013, an în care Engel & Völkers raportează că a intermediat mai multe proprietăţi în segmentul premium decât în orice moment pe parcursul ultimilor 15 ani.

81%

Dintre antreprenori consideră că eşecul în afaceri este perceput ca o barieră pentru începerea de noi bussines-uri

lusterul IT de la Cluj, organizaţie care include în prezent 30 de

companii tehnologice şi trei instituţii de învăţământ superior, intenţionează dezvoltarea în următorii 5 ani a unui proiect de dezvoltare urbană integrată, Cluj Innovation City, estimat la cel puţin 350 mil. euro. Proiectul va ocupa o suprafaţă de 200 hectare în zona Lomb, din Cluj-Napoca.‘’Recent am făcut demersurile necesare să înscriem proiectul Cluj Innovation City pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional, astfel încât, în cadrul următorului exerciţiu financiar multianual, pentru perioada 2014-2021, să se poate accesa fonduri europene prin intermediul programelor de dezvoltare regională şi creşterea competitivităţii. Un alt pas important în realizarea CIC este începerea procedurii de selecție a companiilor de consultanță, unde vizăm experți de la cele mai mari companii internaționale de profil, pentru realizarea studiului de prefezabilitate și apoi fezabilitate”, a declarat Alexandru Tulai, preşedintele Asociaţiei Cluj IT Cluster.

Numărul grupurilor de întreprinderi identificate, în 2012, în România, se ridica la 37.407, dintre care 31.718 reprezentau multinaţionale, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Potrivit sursei citate, din totalul grupurilor de întreprinderi existente în România la nivelul anului 2012, un număr de 5.689 de grupuri erau rezidente, iar 31.718 reprezentau grupuri de întreprinderi multinaţionale (102 controlate din interior, respectiv 31.616 controlate din străinătate). Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din două sau trei întreprinderi. Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii. Datele INS arată că, în anul 2012, cel mai mare procentaj de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (28%), secţiunea industria prelucrătoare (14%), secţiunea construcţii (11%). Totodată, grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (10%). Rezultatele anului 2012 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%).

ISD în creştere Investiţiile străine directe au totalizat în prima lună a anului 244 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de ianuarie 2013, după ce anul trecut au ajuns la nivelul de 2,71 miliarde euro, maximul ultimilor patru ani, arată datele BNR. În anul 2008 a fost consemnată cea mai mare valoare a ISD, de 9,496 miliarde de euro. Între 2003 şi 2006 România a înregistrat în fiecare an creşteri ale investiţiilor străine, acestea ajungând la 5,183 miliarde de euro în 2004, 5,213 miliarde de euro în 2005 şi 9,056 miliarde de euro în 2006. În 2007 a avut loc o diminuare a capitalului străin investit în România, la 7,25 miliarde de euro, urmat de o creştere la nivelul record din 2008.


Reportaj Special

PIPERA

mai 2014

Pagina

9

Orașul Antreprenorial Pipera Business Tower

Activitate de Afaceri Internaționale într-un mediu Local

p. 9-16

Reportaj: Kyriaki Balkoudi - Photo: BP

Pipera astăzi

J

TA

R

R

E

PO

Are oraşul antreprenorial şanse de supravieţuire?

P

ipera este un cartier al oraşului Voluntari, situat în

vecinătatea Sectoarelor 1 şi 2 ale Bucureştiului, la numai 7 kilometri distanţă de centrul capitalei, la câteva minute de aeroporturile Otopeni şi Băneasa şi în apropierea şoselei de centură. Până în 1995 a fost un sat printre altele. Ulterior, aici au început să se dezvolte complexe rezidenţiale şi de afaceri, transformând rapid zona într-una căutată atât de întreprinzători, cât şi de oameni care voiau să locuiască aici. Datorită populaţiei numeroase, şcolilor internaţionale, băncilor, magazinelor, companiilor multinaţionale care operează aici, staţiei de metrou şi altor facilităţi, Pipera este acum considerată o parte integrantă a economiei regionale şi naţionale. Reportajul pe care îl citiţi în acest număr a pornit de la ideea de a prezenta Pipera ca pe un oraş antreprenorial glocal* cu toate avantajele pe care zona le poate oferi companiilor de toate dimensiunile (de la corporaţii la IMM-uri) şi rezidenţilor. Am descoperit, însă, unele aspecte care trebuiesc îmbunătăţite, dacă această zonă vrea să se dezvolte pe deplin. Printre acestea, pentru a numi doar două, sunt traficul congestionat, îndeosebi în timpul orelor de vârf, şi lipsa trotuarelor. Se ştie în general că pentru a dezvolta activitatea comercială a unui oraş sunt esenţiale trotuarele, pe care oamenii să poată merge pe jos, să poată privi la vitrine şi să cumpere din magazine. Intenţia noastră nu este de a critica, ci de a evidenţia anumite lucruri, în mod constructiv, deoarece credem că Pipera are rolul său strategic, iar destinul său este cel de a se dezvolta. Acesta este unul dintre motivele pentru care facem acest reportaj, pentru a contribui în această direcţie, a dezvoltării şi prosperităţii întreprinzătorilor şi a zonei în ansamblul ei. Sperăm că Pipera va ajunge să fie un model de oraş antreprenorial, şi nu doar o sumă de parcuri de afaceri, conturându-se ca un spaţiu citadin plin de viaţă capabil să creeze oportunităţi economice şi să le ofere o viaţă mai uşoară şi mai frumoasă celor din prezent şi generaţiilor viitoare. * cuvânt obţinut prin îmbinarea dintre „global“ şi „local“; ideea din spatele cuvântului: să gândeşti global şi să acţionezi local


10

Reportaj Pipera

Pagina mai 2014

ENGLISH SUMMARY

Parcuri de afaceri moderne şi străzi inundate Podul Pipera la orele de vârf în timpul săp tămânii.

1

Will the business city survive in the future?

P

2

Podul Pipera în weekend

ipera is a district of Voluntari city, situated in the north part of Bucharest, only 7 km away from the center of the capital and a few minutes drive from the airports of Otopeni and Baneasa. Until 1995, it was an ordinary village. After that, simultaneous development of residential and business complexes took place, transforming the area into a sought-after place for living and working. Due to the important number of population, international schools, multinational companies, banks, shopping places, metro station and other facilities, Pipera is now considered an integral part of the regional and national economy. The reportage you are reading in this issue, started as an idea to present Pipera as a glocal business city with all the advantages an area can offer to all sizes of businesses (from corporations to SMEs) and residents. However, we discovered some challenging points, which need to be improved if the area wants to be fully developed. Among them, to name a few, is the traffic congestion, especially during rush hours and the lack of sidewalks. Our intention,is not to criticize, but to highligh in a constructive way because we believe that Pipera is very strategic and its destiny is to be developed.

3

4&19. Clădiri de birouri Clasa A

4

Business Parks, Architecture, Innovation and Technology

Another complex of office buildings which dominates the area of Pipera is Swan Office and Development Park. Swan is comprised of three buildings, each with two underground levels, ground floor and five floors with total rentable area of 29.125 sqm. It offers flexible, efficient office space with green spaces and a In our pages we prescentral boulevard with amenities such as bars ent you a selection of and restaurants for relaxation and enjoyment. office buildings that Despite the fact the developer entered insolLa Biserica Adormirea have been constructed in Mrs Andreea Anghelof, Managing vency in 2013, Maicii Domnului, în timPipera and are interesting Partner at Casa de Insolvență Transilvania (p.13), pul slujbei de duminică in terms of architecture, techtold us “Even in insolvency, the company’s activity is nical specifications, and innovacarried out normally; the property is currently rented at tive facilities. Despite the financial a rate of nearly 40%.” Finally, Pipera Business Tower, develcrisis which led to many insolvencies and low oped by the Austrian project developer S+B GRUPPE AG, is occupancy rates, the area still attracts companies which one of the tallest buildings in Pipera. Mr. Reinhard prefer to establish their headquartes there. Among the most Schertler, one of the main shareholders, (p.13) describes it prominent complex of buildings is Global Business City Park, as follows: “The daring architectural line combined with the developed by Global Finance and designed by ISV Archi- unique design of the Viennese architect Martin Tröthan and tects. Here's a few snippets from our interview with Mr the excellent quality of the construction transform the Kostas Kalaitzakis, the main architect of the project. (p.12) Pipera Business Tower into a “The client's brief asked for an office park of 50,000m² plus landmark building of this a residential complex of 80,000m². The aim was to create a business area. The last very well designed environment of high quality, which would floor at 50m high is stand out of the competition, capable to accommodate com- remarkable through panies of global recognition and impact.” When questioned the “sky lobby” why the client chose Pipera for this kind of investment, Mr created especially Kalaitzakis answered: “Pipera was a promising area, devel- with an accent on oping rapidly at the time that the project started. It was not comfort and the too densely built up, thus suitable for projects of this scale sensation of fuwhich address both the issue of working and living. A cer- sion with the air, tain lack in infrastructure was not taken so much as a dis- offering a great advantage but, rather, as an opportunity to develop the area view on Băneasa airO oază de verdeaţă in a more adequate and sufficient way.” port.” In addition,

5

6

PHOTO BP

Bătrâne stând de vorbă

7

(With the eye of the camera)

Cu ochiul aparatului de fotografiat

Staţia pentru maxi-taxi

8

Singurul gunoi pe stradă pe care l-am văzut în timpul reportajului nostru.

9

Cabluri atârnând peste tot. De ce?

10

Indicatoare. Fără comentarii.

11


Reportaj Pipera

mai 2014

Pagina

11

O zonă prietenoasă cu câinii

13

Intrarea într-un magazin Pipera Business Tower is one of the most earthquake-proof buildings in Bucharest.

11 entrepreneurs talk: The pluses and minuses of doing business in Pipera BP on the occasion of presenting Pipera, as a glocal business city, discussed with various representatives of companies that operate in the area. We selected businesswomen and businessmen from different domains of activity, in order to have pluralism and a variety of opinions. In this English summary we present you 5 of them. Atanas Angelov, General Manager, Inchcape Motors (p.14) “We are quite satisfied. Inchcape Motors is the biggest Toyota and Lexus dealer in Romania and is present in the country since 2006. The time we were entering the Romanian market we were investigating future opportu-

12

14

Ansambluri rezidenţiale moderne

nities and we decided Pipera was developing quickly. So we acquired land to build the dealership here… We are quite satisfied… However, there are a few things that can be improved.” Dr Reza Sadighian, Dental Clinic Sadighian (p.14) “When I decided to invest in this area I took under consideration the fact that many businesses were moving from the center of Bucharest to the North part of the capital, therefore I would have clients who worked in the near by offices. However, after 4 years since I am located here, I would now prefer to be in downtown Bucharest. The reason is that Pipera is a suburb without adequate infrastructure.” Laura Lupu, Managing Partner, Degusteria Francesca (p.14) “We chose Pipera, because since I moved here 2 years ago, I saw the potential in this area.There are thousands of residences, many international schools, business centers and people who can afford to buy our

products. Plus, the rent fees for commercial spaces are by far less expensive than in Bucharest.“ Aura Radu, Manager, Exotique (p.15) “Although Pipera is rich in residencies and commercial spaces, the infrastructure is not developed. There is potential, but is has to be developed as soon as possible. The contradictions are huge: you see luxurious residential complexes and no sidewalks, no fast acces to public transportation.” Alina Ivan, florist, Maria Boutique des Feurs (p. 15) “I opened my flower shop in the beginning of 2013… Although the area is not fully developed, it offers opportunities.The more we do, the more the place will develop. From my point of view, the sidewalks need to be improved and another major problem is the traffic.” While creating this edition, we understood that Pipera was and still is a promising business and living area. Despite the deficiencies, there is growth potential and we believe time will prove that.

Să păşeşti, să nu păşeşti?

15

PHOTO INDEX 1.PiperaBridge during rush hours on working days. 2. Pipera Bridge during the weekend. 3. Modern business parks and flooded streets. 4&19. Class A office buildings. 5. At the Church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary during the Sunday Mass. 6. An oasis of green. 7. Old women small talks. 8. Bus station serving maxitaxi 9. The only garbage we saw during our reportage. 10. Hanging wires everywhere.Why? 11. a & b Signs. No comment. 12. Welcoming shop entrance.13. Dogfriendly district. 14. Modern residential complexes. 15. To walk or not to walk? 16&21. Metro station area. 17. Old-fashioned sidewalks. 18. Meet for meat brunch. 20. 3 choices for pedestrians: a. walk on the water b. walk in the street c. walk on the grass. 22. American International School of Bucharest. 23. To cross or not to cross?

Zona staţiei de metrou

16

&21. Zona staţiei de metrou

21 18

O gustare la grătar

Trotuare de modă veche

17

19

3 opţiuni pentru pietoni: A.să meargă pe apă, B.să meargă pe stradă, C. să meargă pe iarbă.

20

Şcoala Americană Internaţională

22

Să treci sau să nu treci strada?

23


12

Reportaj Pipera

Pagina mai 2014

Pipera: the Glocal Business City Marea creştere abia urmează

V

ă prezentăm o selecţie de clădiri de business care au fost construite în Pipera şi sunt interesante din punctul de vedere al arhitecturii, al specificaţiilor tehnice şi al facilităţilor oferite companiilor pe care le găzduieşte. În Pipera se află numeroase clădiri moderne de birouri, dar criza financiară internaţională care a afectat întreaga lume a creat şi în această zonă diverse probleme, precum insolvenţe şi o rată scăzută de ocupare. Credem, însă, că în curând va exista din nou creştere economică şi dezvoltare.

Global Business City Park

Kostas Kalaitzakis Arhitect

Global Finance este o firmă independentă de investiţii înfiinţată în Grecia şi care a venit în România în 1996. Compania a făcut, de atunci, investiţii în diverse sectoare, inclusiv în imobiliare, şi este dezvoltatorul Global Business City Park, un proiect ambiţios de două clădiri de biouri de clasă A, cuprinzând o suprafaţă închiriabilă de 51.000 de metri pătraţi într-un loc din Pipera amenajat sub forma unui parc. ISV Architects a conceput proiectul, iar BP a avut şansa de a-l intervieva pe domnul Kostas Kalaitzakis, arhitectul principal al Global City Business Park.

BP. Ne puteți spune câteva cuvinte cu privire la obiectivele și așteptările proiectului?

Pe scurt, clientul a solicitat un parc de birouri de 50.000 mp, plus un complex rezidenţial de 80.000 mp. Scopul a fost crearea unui mediu foarte bine proiectat de înaltă calitate, care să se distingă faţă de cele ale concurenţei, capabil de a găzdui companii cu impact şi recunoaştere la nivel mondial. Proiectul, datorită dimensiunii sale, urma să fie realizat în trei faze. Faza unu, “Global City Business Park”, este cea încheiată la momentul prezent. BP. Care au fost motivele, în opinia dumneavoastră, pentru care clientul, Global Finance, a

ales Pipera pentru acest tip de investiţie?

Global Business City Park www.globalcity.ro Swan Office Park www.swanofficepark.com Pipera Business Tower www.piperabusinesstower.com

Pipera era o zonă cu potenţial, care se dezvolta rapid la momentul demarării proiectului. Nu era prea dens construită, fiind astfel adecvată pentru proiecte de asemenea anvergură, care abordează atât problema spaţiului de lucru, cât şi a spaţiului de locuit. O anume deficienţă privind infrastructura nu a fost considerată un dezavantaj, ci, mai degrabă, o oportunitate pentru a dezvolta zona într-un mod mai adecvat şi suficient. BP. Care a fost conceptul proiectului arhitectural? Una din problemele pe care le ridică un astfel de proiect este dimensiunea acestuia. Cerinţa îndeplinirii unui anumit proiect se confruntă cu pericolul de a obţine la final volume masive, supraconstruite care domină peisajul. Pe de altă parte, divizarea masei construite într-un număr mai mare de volume mai mici ar putea rezulta într-un complex fragmentat, confuz şi incoerent care ar conduce la un spaţiu deschis difuz şi derutant. Prin urmare, ideea noastră principală a evoluat în jurul creării şi organizării spaţiului deschis. Arhitectura, în forma sa construită, menţine totuşi o prezenţă strictă, precisă şi clară, o declaraţie lipsită de ambiguitate în peisaj. Dar spaţiul deschis este cel care evoluează într-un element fundamental, o “coloană vertebrală“ care creează legătura dintre piesele construite şi le conectează între ele. BP. Este această organizare a spaţiului deschis ceva ce căutaţi în arhitectură, în general? Da, o astfel de abordare se află în filosofia generală a companiei ISV Architects, în cadrul căreia percepem spaţiul deschis nu ca o rămăşiţă între spaţii, ci mai degrabă ca inima sintezei în jurul căreia evoluează toate activitățile. BP. A fost acesta primul proiect realizat de firma dvs. în România? Acesta a fost primul proiect care a fost realizat. Am avut oportunitatea de a fi arhitecți de proiectare pentru un număr destul de mare de complexe rezidenţiale şi de birouri, nu numai în România, ci şi în Slovacia, Cehia, Ucraina, precum și Bulgaria. BP. Cum a fost colaborarea cu echipele locale? Am avut o colaborare foarte strânsă și intensă cu West Group, care au fost arhitecţii locali, în scopul de a găsi cel mai eficient mod de a implementa conceptul arhitectural în standardele, normele și reglementările românești. Nu a fost o sarcină uşoară, dar rezultatul, precum şi comentariile primite de la client, au fost mai mult decât satisfăcătoare.


Reportaj Pipera

Andreea Anghelof Managing Partener CITR

k r a P o Nov

Swan Office & Te c h n o logy Park

Proiectul a fost deschis în al doilea trimestru din 2011, însă a fost afectat în mod direct de criza economică ce a dus la insolvabilitatea dezvoltatorului în 2013. Chiar și în insolvență, acti-vitatea companiei se desfășoară în mod normal; proprietatea este în prezent închiriată în proporţie de aproape 40%. Swan Office Park & Technology are în prezent trei clădiri, fiecare cu două niveluri subterane, parter şi cinci etaje cu o suprafaţă totală inchiriabilă de 29.125 mp. Suprafața maximă a unui nivel este de 3.000 mp. Parcarea are o capacitate de 530 de locuri de parcare, majoritatea dintre aceastea fiind în subteran. Birourile au facilităţi de clasa A, inclusiv sisteme BMS (Building Management System - Sistem computerizat de management al clădirii), HVAC (Heating, Ventilation and AirConditioning System - Sistem de încălzire, ventilare şi aer condiţionat), podea înălţată şi plafon suspendat, sistem de acces securizat, generator de rezervă, detectoare de fum etc. Parcul a obţinut certificarea BREEAM cu calificativul “Foarte bun”. Este disponibil un total de 28.723 metri pătraţi în variante de suprafeţe începând de la 350 metri pătraţi. Corpul Windsor poate fi subdivizat în mai multe moduri şi are disponibile trei căi de acces din bulevard: Park, Eton and Royal. În partea de Nord a Bulevardului Tamisa veţi găsi corpurile Henley şi Kingston, fiecare oferind o suprafaţă închiriabilă de 1.170 mp pe nivel şi respectiv 913 mp pe nivel. Pe latura de Sud se află corpul Windsor, oferind o suprafaţă maximă închiriabilă de 2.890 metri pătrați. SWAN oferă spaţii de birouri flexibile, eficiente, ce beneficiază de dotări precum spaţii verzi şi un bulevard central cu baruri şi restaurante pentru relaxarea şi distracţia tuturor. Specificații: ..Plafoane suspendate cu sistem integrat de iluminare care asigură o putere de 500 de lucşi la nivelul zonelor de lucru. ..Sistem integrat de reţea CAT 6 până la panoul de distribuţie...Înălţimea minimă până la plafon este de 2,9 m ...Ascensoare de mare viteză (1,6 m/sec)...Uşi de acces din sticlă pentru toate etajele...Spaţii mari de parcare, 1 spaţiu per 54 mp.

mai 2014

pagina

13

Novo Park oferă spaţiu de birouri clasa A de 65.000 mp suprafaţă închiriabilă.Ansamblul deținut de omul de afaceri LiviuTudor, cel mai mare proprietar român de spații office moderne. Adresa: Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6

Pipera Business Tower

Iride Business Park

Parcul de afaceri Iride Business Park este deținut de fondul austriac de investiții Immofinanz și găzduiește companii precum Cosmote, P&G, Orange. Parcul ofera 92,855 m² suprafață închiriabilă. Adresa: Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 9

North Gate Business

Clădirea a fost dezvoltată de Creative Global Property și are o suprafață utilă de circa 27.000 mp., cel mai mare chiriaș fiind Renault Technologie. Adresa: Șos.Pipera-Tunari nr. 2/III

Nord City Tower

Nord City Tower a fost dezvoltată de compania Nord Grup și finalizată în 2007, în urma unei investitii de 16 milioane de euro. Clădirea are o suprafața construită de 12.500 mp, deșfasurată pe zece etaje.

Adresa: Șos.Pipera-Tunari nr. 1

Pipera Business Tower este este una dintre cele mai distinctive şi înalte clădiri dezvoltate de către S+B GRUPPE AG, situată pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 6E. Clădirea oferă aproximativ 13.300 mp de suprafaţă închiriabilă multifuncțională într-una dintre cele mai tinere şi dinamice zone de birouri şi comerciale din București. Amplasare: Turnul este bine situat în ceea ce priveşte reţeua mijloacelor de transport în comun. Staţii de metrou (Pipera 2), staţii de autobuz (linia 445) şi tramvaie (liniile 16 şi 36) se află în imediata apropiere. Această locație asigură acces rapid, atât spre centrul Bucureștiului, cât și spre cele două aeroporturi. Arhitectură: Linia arhitecturală îndrăzneaţă în combinaţie cu designul unic realizat de arhitectul vienez Martin Tröthan şi calitatea excelentă a construcţiei fac ca Pipera Business Tower să fie considerată o clădire reper în această zonă de afaceri. Ultimul etaj, situat la o înălțime de 50m, este remarcabil prin “sky lobby-ul” creat special cu accent pe confort şi pe senzaţia de contopire cu aerul, oferind o privelişte deosebită spre aeroportul Băneasa. FuncţionaliReinhard Schertler tate: Etajele sunt organiacţionar S+B Gruppe AG zate în mod eficient, fiecare metru pătrat fiind distribuit în mod inteligent pentru un maxim de rentabilitate economică şi funcţională. Birourile din clădire sunt spaţii de lucru confortabile. Podeaua dublă, sistemul de iluminat plăcut şi sistemele de răcire/încălzire cu ventiloconvector, precum şi sistemele de aerisire de pe coridoare şi din sălile de şedinţă creează o atmosferă de lucru ideală. Faţada din sticlă cu posibilitatea de deschidere a ferestrelor, precum şi izolarea termică şi fonică şi protecţie solară, asigură un grad înalt de confort în orice anotimp. Pipera Business Tower este una dintre cele mai bine asigurate clădiri împotriva cutremurelor. Normele de proiectare seismică, aliniate la cele mai noi standarde europene cu integrarea celor mai recente rezultate de cercetare din domeniu, au fost respectate cu cea mai mare stricteţe, în scopul de a asigura calitatea și siguranța clădirii și implicit siguranța oamenilor care lucrează aici. Chiriaşi: Suntem mândri să avem chiriaşi remarcabili instalaţi în clădirea noastră, ca LIDL, Mazars, PORR Construct, RINF, Star Storage, Unicredit etc., care ocupă 98% din spaţiile disponibile. E un semn pentru noi, şi anume că aceste companii apreciază calitatea oferită de clădirea noastră.


14

Reportaj Pipera

Pagina mai 2014

11 întreprinzători vorbesc:

plusurile & minusurile unei afaceri desfăşurate

în Pipera

C

u ocazia prezentării oraşului Pipera ca un centru de interes pentru afaceri,

atât local, cât şi global, BuildPress a discutat cu diverşi reprezentanţi ai companiilor care operează în zonă. Am selectat oameni de afaceri, atât femei, cât şi bărbaţi, din diverse domenii de activitate, în scopul de a avea pluralism şi o varietate de opinii. Vă prezentăm 11 dintre aceştia, care au avut amabilitatea de a ne împărtăşi motivul pentru care au ales să deschidă o afacere în Pipera, care sunt provocările cu care se confruntă şi care sunt sugestiile lor privind îmbunătăţirea activităţii afacerii şi calităţii vieţii în această parte nevralgică din Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Am văzut potențialul acestei zone

Laura Lupu, Managing Partner Degusteria Francesca Bd. Pipera nr. 17

“Am început această afacere cu 2 ani în urmă, ca un magazin online cu cadouri corporate de produse italiene artizanale şi am deschis magazinul fizic, în Pipera, acum 6 luni. Am ales Pipera deoarece de când m-am mutat aici, în urmă cu doi ani, am văzut potențialul acestei zone. Există mii de locuințe, multe şcoli internaţionale, centre comerciale şi persoane care își pot permite să cumpere produsele noastre. În plus, taxele pentru chiria spaţiilor comerciale sunt de departe mai puţin costisitoare decât în București, mai puțin de 1/3. Pe de altă parte, există câteva puncte negative privind locaţia afacerii în Pipera. În primul rând, te limitezi la o anumită zonă. În al doilea rând, traficul este întotdeauna foarte aglomerat, astfel încât mulţi clienţi potenţiali evită să circule pe această rută. Ultimul punct pe care aş dori să îl adaug, care nu este negativ, dar totuşi competitiv, este acela că românii nu sunt educaţi în ceea ce priveşte produsele alimentare italiene și judecă în functie de preț și nu în funcţie de calitate. Încercăm să construim o afacere solidă, stabilă, nu să obţinem profituri peste noapte şi sperăm că toate afacerile din Pipera vor deveni ca o familie, care se sprijină reciproc.”

Avem nevoie de protecţie “Am deschis magazinul din Pipera acum 10 ani şi acum se întâmplă să fim tot aici deoarece dezvoltatorul a ales această zonă datorită faptului că sunt o mulţime de grădini în jur pentru o posibilă colaborare. Cu toate acestea, firmele care construiesc acum ansambluri rezidenţiale alocă prea puţin spaţiu pentru grădini. Anul acesta piaţa a mers foarte prost. Avem o mulţime de competitori care nu sunt companii legitime şi oferă preţuri foarte mici. Deoarece puterea de cumpărare a consumatorului a fost eliminată, clienţii tind să cumpere de la acest gen de persoane şi inevitabil acest lucru ne afectează. În opinia mea, ar trebui să existe nişte legi care să reglementeze preţurile, astfel încât am fi protejaţi de această concurenţă neloială. Dar sugestia mea privind îmbunătăţirea activităţii afacerii şi modului de viaţă al locuitorilor din Pipera este de a avea legi şi iniţiative privind construirea mai multor spaţii verzi publice.”

Denisa Stanciu, Inginer Diplomat Peisagist, Romgarden, Bd. Pipera nr. 50A

Suntem destul de mulțumiți “Inchcape Motors este cel mai mare dealer Toyota şi Lexus din România şi este prezent în ţară din anul 2006. La momentul intrării noastre pe piaţa românească am analizat oportunitățile viitoare şi am decis că Pipera se dezvolta rapid. Așa că am achiziționat teren pentru a construi reprezentanța aici şi după cum putem observa, în prezent, zona s-a dezvoltat foarte mult în ceea ce priveşte importatorii de automobile. Suntem destul de mulţumiţi, Pipera dispune de o reţea bogată de companii internaţionale şi colaborăm foarte bine cu aceştia. Cu toate acestea, există câteva lucruri care pot fi îmbunătăţite. Traficul este congestionat şi ar trebui deschise anumite puncte, astfel încât autoturismele să se poată deplasa mai liber. Spre soluţionarea acestei probleme, a fost construirea podului Pipera, dar aici mai există încă un Atanas Angelov, General blocaj, din cauza îngustării drumului imediat Manager, Inchcape Motors, după terminarea podului. Acesta trebuie să fie Bd. Pipera nr. 1 continuat până când se conectează la șoseaua de centură, în cel mai rapid mod posibil. În plus, lipsa de trotuare şi firele care atârnă nu ajută deloc la îmbunătăţirea imaginii oraşului, plus că trebuie luate de urgenţă măsuri de siguranţă pentru copiii, pietonii şi persoanele care trăiesc, muncesc sau doar se întâmplă să viziteze zona.”

Aș fi preferat să fiu în centru

Dr.Reza Sadighian, Sadighian Dental Clinic, Bd. Pipera nr. 38

“Clinica se află de 4 ani în această zonă, sub acest nume, dar experienţa noastră profesională depăşeşte 15 ani. În momentul în care am început această investiţie, am ţinut cont de următoarele criterii, costurile acestui serviciu, fluxul de pacienţi, mutarea firmelor şi centrului de afaceri din centrul vechi al oraşului, spre nordul capitalei, cum ar fi Pipera, unde există destul de multe birouri, iar oamenii care lucrează aici au nevoie de serviciile noastre. De asemenea, m-a interesat şi faptul că este aproape de locuinţa mea. Un alt lucru benefic pentru noi îl reprezintă faptul că este propietatea noastră şi nu plătim chirie. De asemenea, în zona de nord, Pipera, nu există o altă clinică care să dispună de un număr atât de mare de medici specialişti (13). Dar în momentul de faţă, după 4 ani, dacă mă întrebaţi, aş fi preferat să fiu în centru, undeva. De ce? Pentru că investiţia este foarte mare şi totuşi, aceasta este o zonă de periferie, fără infrastructură. Orice persoană care vine de la Piaţa Victoriei până aici, dacă este după-amiază, va petrece foarte mult timp în trafic.”

Suntem prima agenţie turistică deschisă aici “Paralela 45 a fost prima agenţie de turism care s-a deschis în Pipera. Suntem aici din vara anului 2013 şi avem clienţi tot anul. În ciuda faptului că nu avem nici un concurent în zonă, avem concurenţă online. Dar avantajul nostru este acela că oamenii au mai multă încredere în noi, aceştia vin și văd că avem un sediu frumos, putem să vorbim cu ei față în față, îi informăm despre ofertele de călătorii, zâmbim, suntem o afacere pentru oameni şi aceştia apreciază această abordare. Primele trei lucruri care fac ca activitatea noastră să fie mai uşoară şi ne ajută să creştem afacerea sunt amplasarea agenţiei (într-un loc central, aproape de o bancă puternică precum BRD), traficul intens din zonă şi nivelul financiar ridicat al oamenilor din Pipera.”

Bogdan Straut, Director agentie, Paralela 45, Bd. Pipera nr. 34


Reportaj Pipera

Este loc pentru îmbunătăţiri “Am deschis această florărie la începutul lui 2013. Principalul motiv pentru care am decis să o deschid în Pipera este faptul că locuiesc în zonă şi am vrut să fiu aproape de familie. Un alt motiv ar fi posibilităţile financiare ale locuitorilor din această zonă. Aceştia au venituri mai mari comparativ cu alte zone din Bucureşti şi, prin urmare, au o putere mai mare de cumpărare. Deşi zona nu este complet dezvoltată, aceasta oferă Alina Ivan, Florist, Maria oportunităţi. Cu cât facem mai Boutique des Fleurs, Bd. mult, cu atât zona se va dezvolta. Pipera nr. 11 Este loc pentru îmbunătăţiri. Din punctul meu de vedere, trotuarele sunt foarte proaste în Pipera şi o altă problemă majoră este traficul. Se formează coloane de maşini mai ales la orele de vârf şi nimeni nu vrea să îşi piardă locul din rând, astfel încât nimeni nu coboară din maşină să facă cumpărături. Există, de asemenea, foarte mult praf pe străzi care murdăreşte faţadele magazinelor. N-am văzut nici un camion care să cureţe străzile aici, deşi ştiu că în Bucureşti există. De asemenea, firmelor ar trebui să le fie permis să îşi expună unele dintre produse în faţa magazinelor, aproape de stradă, astfel încât şoferii aflaţi în trecere să le poată vedea.”

Este timpul pentru schimbare “Exotique a sărbătorit anul trecut, în toamnă, 10 ani de prezenţă pe piaţa românească, dar showroom-ul din Pipera a fost deschis doar în urmă cu un an. Aveam deja clienţi din această zonă şi ne-am decis să venim mai aproape de aceştia. Pipera este o zonă rezidenţială predominant de case, iar stilul mobilierului nostru necesită spaţiu în unele cazuri. Dar nu numai, spre exemplu, showroom-ul Exotique din Spl .Unirii nr.96 a adus armonie şi frumuseţe în apartamentele românilor din Bucureşti şi din ţară de 10 ani. Cu toate acestea, ne adresăm tuturor bugetelor, către orice persoană care apreciază artă şi Aura Radu, Manager cultură din ţări precum India, Maroc, InExotique donezia, pentru a numi doar câteva din Bd. Pipera nr. 40B acestea, dar şi stiluri din Europa precum: victorian, provence, ludovic, industrial. Deşi zona Pipera este o zona destul de populată, cu locuinţe şi spaţii comerciale, nu este încă foarte dezvoltată în ceea ce priveşte infrastructură. Oraşul Pipera are potenţial, însă trebuie dezvoltat cât mai curând posibil. Contradicţiile sunt uriaşe: pe de o parte vezi locuinţe de rangul unui cartier rezidenţial de lux din afară , iar pe de altă, lipsa unor trotuare, a zonei pietonale, de accesul rapid prin diverse mijloace de transport. Dar noi suntem aici sa oferim oamenilor o oaza de relaxare!”

Pipera este o zonă de tranzit

Rasi Jafer, Proprietar, White Studio, Bd. Pipera nr. 47

“Salonul de înfrumuseţare White Studio a fost deschis în anul 2012, în Pipera. Principalul motiv pentru care am ales această zonă este pentru că am încă o companie aici şi pentru că am încredere în mine. Sincer, Pipera este o zonă riscantă pentru demararea unei afaceri, deoarece este o zonă de tranzit. Deşi există trafic intens, şoferii nu se opresc decât dacă este o urgenţă. Am o nouă idee de afaceri, însă nu o voi dezvălui momentan. Sper ca într-o zi să o pot demara. Sfatul meu pentru oricine care ar putea fi interesat de deschiderea unei afaceri în Pipera, este de a planifica pe termen lung, sa aibă viziune și să fie corect. Vedem în fiecare lună magazine care se deschid şi se închid aici. Ideea este să ai o afacere solidă, de durată şi care va avea rezultate benefice atât pentru tine, cât şi pentru oameni în acelaşi timp.”

Oamenii încep să adopte câini de pe străzi “Compania noastră este stabilită în Pipera de 10 ani şi motivul pentru care am deschis-o aici, deşi avem încă o clinică în Bucureşti, este pentru că locuim, de asemenea, în Pipera. Oamenii de aici au case cu grădină, astfel încât există spaţiu suficient pentru a îşi lua un animal de companie. Desigur, Pipera este nu numai o zonă rezidenţială, ci şi un centru comercial de interes, cu o mulţime de persoane care lucrează aici, care în drumul lor se opresc şi cumpără produse pentru animalele lor de companie. Avem, de asemenea, şi clienţi care vin de departe, chiar dacă aceştia nu locuiesc sau luMihaela Rolea, Manager crează în zonă, pentru că au în- Vetzone, Bd. Pipera nr. 43 credere în noi, apreciază serviciile noastre şi îşi aduc animalele de companie la tratament. Desigur, a avea grijă de un animal de companie înseamnă să-ţi asumi responsa-bilitatea, să îi dedici timp şi bani, deoarece costă. Am observat că industria noastră este în creştere an de an, că din ce mai multe persoane încep să aibă grijă de animalele lor de companie şi încep să adopte câini de pe străzi.”

Pipera nu este o cursă foarte convenabilă pentru

Cristian Dedu, şofer de taxi, Meridian Taxi

“Am 41 ani şi lucrez ca şofer de taxi de 12 ani, 6 dintre aceştia în Bucureşti. Există cazuri în care vin în Pipera de mai multe ori în aceeaşi zi şi cazuri în care nu vin deloc. Nu este o cursă foarte convenabilă, deoarece este în afara oraşului şi pe drumul de întoarcere revii gol, fără client. În plus, traficul este întotdeauna aglomerat şi, deşi podul din Pipera a îmbunătăţit situaţia, nu a rezolvat-o în totalitate. Există multe birouri corporative în zonă şi oamenii care lucrează acolo preferă să utilizeze propriile maşini. Un alt punct negativ este faptul că străzile sunt întrerupte, dar urmează aceleaşi numere, doar litera se schimbă. Acest fapt creează o amestecătură mare deoarece, atunci când clientul ne apelează, este dificil să indice locatia exactă. În plus, există multe ansambluri rezidenţiale, cu pază şi acces controlat, unde poţi intra numai cu confirmare şi nu există acces direct la alee.”

mai 2014

Pagina

15

Pipera are potențial de dezvoltare

Sebastian Piu Control Risk Specialist, good.bee ăscută dintr-o iniţiativă comună a Erste Foundation şi Erste Grup, având la bază o puternică componentă socială, sub deviza “Banca este a celor mulţi, nu doar a celor câţiva”, în 2008 s-au pus bazele good.bee. Având ca prim scop creşterea bunăstării claselor de micro-întreprinzători cu acces limitat la servicii de investiţii financiare-bancare din Europa Centrală şi de Est, în 2009 good.bee a intrat pe piaţa de credit din România sub numele de good.bee Credit IFN. După aproape 5 ani în care sediul central al good.bee Credit IFN s-a aflat în zona Piaţa Romană din capitală, în februarie 2014 s-a decis să se acceseze beneficiile unei clădiri de birouri din zona Pipera, criteriile ce au determinat relocarea fiind calitatea clădirilor cu destinaţie office şi raportul bun dintre calitate şi preţul/mp. Beneficiind de o dezvoltare intensă în ultimii 10 ani pe sectorul imobiliar cu destinaţie business, zona Pipera a reuşit să concentreze într-un timp scurt companii multinaţionale de top. Zona atrage prin oferta mare de spaţii de birouri moderne, ce poate răspunde exigenţelor companiilor de top cu un număr mare de angajări. Un alt atu este preţul redus pe mp de birou ocupat. În pofida dezvoltării intense din ultimii ani, încă Pipera comportă un mare dezavantaj pentru afacerile din zonă: lipsa infrastructurii de acces rapid dinspre şi înspre centrul Bucureştiului, singura alternativă rămânând staţia de metrou Pipera. Cu plusuri şi cu minusuri Pipera continuă să prezinte potenţial de dezvoltare pe sectorul de business, constituind o alternativă accesibilă în condiţiile unei economii proaspăt ieşite din recesiune, axată pe reducerea costurilor şi eficientizarea investiţiilor.

N


Reportaj Pipera

UTILE

Bănci

Benzinărie

Bancpost Tel. 021.208.94.77 www.bancpost.ro Banca Românească Tel.021.230.75.27 www.bancaromaneasca.ro Banca Transilvania Tel. 021.233.81.60 www. bancatransilvnia.ro BRD Tel. 021.231.51.24 www.brd.ro Piraeus Bank Tel. 021.528.18.88 www.piraeusbank.ro Raiffeisen Bank Tel. 021.306.20.31 www.raiffeisen.ro Unicredit Țiriac Bank Tel. 021.200.20.20 www.unicredittiriac.ro

OMV Tel. 021.242.03.37 www.omv.ro Rompetrol Tel. 021.413.22.52 www.rompetrol.ro

Malluri

Jolie Ville Galleria Tel. 021.206.80.01 www.jolieville.ro

Supermarketuri

Notă: Selecţia firmelor şi instituţiilor prezentate în această listă este orientativă. Dacă doriţi să fiţi incluşi în ediţiile noastre viitoare, contactaţi-ne la redacţie. Publicarea datelor dumneavoastră este gratuită.

Carrefour Tel. 037.420.89.53 www.carrefour.ro Mega Image Tel. 021.231.7360 www.mega-image.ro Penny Market Tel. 0800.110.11 www.penny.ro

Piața Agroalimentară Tel. 021.242.02.38 www.piatapipera.ro

ORAȘUL VOLUNTARI Primarul: Pandele Florentin Costel

PIPERA

Metrou

Stație Pipera Tel. 021.319.36.01 www.metrorex.ro

Oficiul poștal

Tel. 021.413.22.52 www.posta-romana.ro

Curățătorie

Eco Clean Tel. 0758 231 645 www.ecoclean.ro

Farmacii

Alissa Tel. 021.26.74.177 www.alissafarm.ro Catena Tel. 021.324.36.70 www.catena.ro Drogheria Pipera Tel. 021.332.90.35 www.drogheria pipera.ro Helpnet Tel. 021.308.25.44 www.helpnet.ro Sensiblu Tel. 0737.477.253 www.sensiblu.com

Clinici medicale

Biomedica Tel. 021.267.42.25 www.bio-medica.ro Medicover Tel. 021 9896 www.medicover.ro

Regina Maria Tel. 021 9268 www.reginamaria.ro

Clinici Veterinare

MarcoVet Tel. 037.274.42.14 www.marcovet.ro Vetlife Dr.Cazan Tel. 0740.074.024 Vetzone Tel. 021.230.03.11

Restaurante

Amvrosia (cu specific grecesc) Tel. 0722.227.465 www.amvrosiarestaurant-grecesc.ro Asteria (cu specific grecesc) Tel. 021.289.14.14 www.asteria restaurant.ro Casa Elfie (cu specific italian) Tel.031.425.15.59 www.casaelfi.ro Shanghai Garden (cu specific chinezesc) Tel. 021 269 1312 www.shanghai garden.ro The Ssam (cu specific coreean) Tel. 0213113020

Cofetării

Cofetaria Istanbul Tel. 0725.370.978 Cofetaria Opera Tel. 0752.299.944 www.cofetariaopera. ro

Săli pentru

evenimente Imperial Tel. 0720.793 .996 www.salonimperial.ro Jubile The Ballroom Tel. 0740.036.669 www.jubile.ro Previ Events Tel. 0212308411 www.previ-events.ro

Hoteluri Alexander Hotel Tel. 021.569.51.10 www.alexanderhotel. tv Ancor Hotel Tel. 031.107.17.98 www.hotelancor.ro Tecadra Hotel Tel. 021. 267.93.93 www.tecadra.ro Pensiunea Pipera

Tel.031.105.58.27

www.palaceestate.ro Unique Home

Tel. 021.269.10.65 www.uniquehome.ro

Școli American International School of Bucharest

Tel.021.204.43.00 www.aisb.ro British School of Bucharest

Tel.0212678919 www.britishschool.ro German School Hermann Oberth

Tel. 021.231.20.45 www.gradinitagermana.eu Little London Pipera

021. 267.41.34 www.

www.pensiunea pipera.ro

littlelondonpipera.ro Olga Gudynn International School

World Class

Tel. 021.267.40.25 www.olgagudynn.ro

Cluburi de sport

Tel. 021 269 01 60 www.worldclass.ro Planet Swim & Gym

Tel. 021 35 00 114 www.planet swimandgym.ro

Agenții Imobiliare

Cartagina Imobiliare

Tel. 031.800.40.17 www.cartagina. agentiaimobiliara.ro Palace Estate

Tel. 021.267.44.02

Primăria

Şcoala Primară Sfânta Maria Tel. 0726.243 043 www.scoalasfantamaria.ro Grup Şcolar Nicoale Bălcescu” Tel. 031.437.81.50 Bd. Voluntari, n.94-98 Şcoala Gimnazială nr.1 Tel. 031.412.79.05 Str. Anton Pann,nr. 7 Tel.031.437.80.33 Bulevardul Dunării, nr. 51 Şcoala Gimnazială 3

Tel.031.416.38.97 Str. Erou Ion Şerban,nr. 1 Școala Butterfly Tel. 0726.642.264 www.scoalabutterfly.ro Şcoala Happy Children Academy Tel. 0722.512.577 www.scoalaparticularahcapipera.ro

Grădinițe

Grădiniţa cu Program Normal nr. 1 Tel.031.412.75.65 Str.Gării Pantelimon,nr. 18 Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Tel.031.416.38.97 Str. Erou Ion Şerban1 Grădiniţa numarul 2 Tel.031.422.20.74 Bd. Voluntari, nr. 100 Grădiniţa nr. 3 Tel. 031.438.72.77 Str. Şcolii, nr. 5 Happy Univers Tel. 0788.170.792 www.happyunivers.ro Tinkerbell Tel. 0727.188.659 www.tinkerbell.ro Grădiniţa Aricel Tel. 021.267.42.06 contact@aricel.ro Bel Sorriso Tel. 021.351.87.78 www.belsorriso.ro Universul copiilor Tel. 0740.025.279 www.universul copiilor.com

DATE DESPRE VOLUNTARI Suprafata: 37 km² Coordonate:44°29’33’’N 26°11’29’’E Populatie: 42.944 locuitori,din care 20.916 persoane de sex masculin 22.028 persoane de sex feminin

TELEFOANE INSTITUȚII PUBLICE

Pagina mai 2014

INFO

16

Direcția de poliție locală Tel.031.437.05.96 Dispecerat 24/24 Tel.0754.079.423 Serviciul de Transport Voluntari Tel. 031.436.99.21 Serviciul voluntar pentru situații de urgență Tel. 021.270.31.05 Direcția de educație culturalsportivă și îngrijiri comunitare Tel. 031.437.03.55 Casa de Cultură Tel. 031.434.56.04 Sala de Sport “Andreea Isărescu” Tel. 031.437.05.10 Direcţia de Asistenţă Educaţională Serviciul Before & After School Tel. 0756.051.344

Primăria orașului Voluntari, Adresa: Bd. Voluntari nr. 74, Voluntari, Ilfov Tel. 031.403.61.10 Fax. 031.403.61.79 www.primaria-voluntari.ro


Interviu

Mai 2014 Pagina

17

Mihalis Davleris

Un om de afaceri care pune preţ pe responsabilitatea socială

A

m avut ocazia să publicăm în paginile ziarului nostru un interviu cu dl Mihalis Davleris, Manager General al Dablerom, una dintre cele mai mari companii de import şi distribuţie de materiale electrice din România, cu sediul în Cluj-Napoca. Dl Davleris vorbeşte sincer despre activitatea dânsului, şi nu numai, împărtăşindu-ne opinia sa cu privire la ceea ce defineşte succesul unei companii, cum să păstrezi echilibrul între viaţa privată şi cea profesională, de ce este important să urmezi un stil de viaţă ecologic şi să fii activ în ceea ce priveşte responsabilitatea socială.

..BP. Ştim că v-aţi născut în Grecia. Aţi dori să le împărtăşiţi cititorilor noştri ce anume v-a îndemnat să vă mutaţi în România şi când? După o călătorie în România efectuată împreună cu Camera de Comerţ din oraşul Larissa, (nota editorului: un mare centru comercial şi industrial din Grecia) la sfârşitul anilor ‘90, am observat că în ţară exista o lipsa în piaţă, în ceea ce priveşte oferta de materiale electrice. Astfel, am luat decizia de a deschide o companie de distribuţie materiale electrice, deoarece aveam deja experienţa şi know-how-ul în domeniu. ..BP. Care a fost prima afacere de succes a dvs.? Ca succes în afaceri eu consider ascensiunea rapidă (creşterea) Dablerom şi poziţionarea acesteia ca una dintre principalele firme de materiale electrice din ţară şi dintr-o regiune mai largă. ..BP. Sunteţi un om de afaceri de succes în domeniul dvs. nu numai la nivel regional, dar şi la nivel naţional. Ce înseamnă succesul pentru o companie în opinia dumneavoastră? O companie are succes atunci când este recunoscută în domeniul ei, dar în acelaşi timp şi într-un domeniu de afaceri mai vast, mai ales atunci când deciziile acesteia influenţează mediul în care este activă. ..BP. Şcolile ne învață cunoştinţele generale, dar viaţa ne învață şi o altă dimensiune a cunoaşterii. Ce anume v-a învățat viaţa până acum? Pregătirea pentru ceea ce este neaşteptat, surprinzător. Trăim în vremuri în care totul este în schimbare într-un mod extrem de rapid. Eu, personal, sunt de părere că trebuie să fii pregătit la toate nivelurile, chiar şi pentru situaţii care par foarte îndepărtate şi imposibile pentru noi. ..BP. Viaţa publică a unui om de afaceri uneori vine în contradicţie cu viaţa privată şi de familie. Este de notorietate faptul că nu toţi oamenii de afaceri reuşesc să obţină echilibrul între cele două. Aţi dori să ne spuneţi dacă aţi reuşit să obţineţi acest echilibru şi cum? Este adevărat, cariera şi viaţa de familie de multe ori se contrazic şi este foarte greu să găsesti un echilibru între cele două, deoarece este necesar să dedici mult timp unei companii, dar şi familiei, de asemenea. Eu cred că am reuşit acest lucru la un nivel satisfăcător. Şi acest lucru se datorează în mare parte soţiei mele, Vasiliki, care înţelege când acest echilibru este în pericol şi intervine atunci când este necesar. ..BP. Am aflat că sunteţi pasionat de sport. La ce nivel şi care sunt ambiţiile dvs.?

Atletismul este una dintre pasiunile mele cele mai mari. Până la vârsta de 25 de ani, am fost jucător profesionist de volei. În acest moment, în cadrul companiei, avem o echipă de fotbal şi participăm la campionate între companii. Sponsorizăm diverse sporturi, cum ar fi echipa de volei "U" Cluj. De asemenea, urmăresc prin media toate evoluţiile în ceea ce priveşte atletismul. ..BP. Sunteţi adeptul unui stil de viaţă ecologic, atât acasă, cât şi în cadrul companiei dvs.? Stilul de viaţă ecologic este un pariu pe care fiecare familie modernă trebuie să-l câştige. În prezent ne preocupă gestionarea corectă a deşeurilor şi utilizarea de metode alternative de energie acasă şi la companie. ..BP. În opinia dumneavoastră, un om de afaceri trebuie să fie activ în ceea ce priveşte responsabilitatea socială? Sunteţi adeptul implicării sociale? Sigur, este de datoria fiecăruia dintre noi, indiferent de profesia noastră, să fim activi în ceea ce priveşte responsabilitatea socială la nivelul la care ne permit posibilităţile. Activitatea socială

Trăim în vremuri în care totul este în schimbare într-un mod extrem de rapid. Eu, personal, sunt de părere că trebuie să fii pregătit la toate nivelurile, chiar şi pentru situaţii care par foarte îndepărtate şi imposibile pentru noi. mă fascinează şi acest lucru face parte din viaţa mea şi a familiei mele. ..BP. Ştim că fiecare companie, în scopul de a fi competitivă la nivel naţional şi internaţional, trebuie să fie susţinută de un cadru juridic şi fiscal modern. Care este părerea dumneavoastră? Statul este, într-un anumit sens, un partener pentru fiecare companie care este activă în cadrul limitelor sale. Contribuţia statului către societăţi este cadrul juridic şi fiscal pe care îl pune în aplicare. În acest context, cred că printre cele mai importante elemente pentru crearea, supravieţuirea şi dezvoltarea unei companii, sunt regulile şi reglementările impuse în scopul de a fi funcţională.

FOTO Jos: Dl Mihalis Davleris, Manager General al Dablerom FOTO Sus: Dl Mihalis Davleris, fiul lui, Ioannis, și soția lui, Vasiliki ..BP. Există un om de afaceri pe care îl admiraţi ca model şi dacă da, cine este el şi ce puncte vă impresionează? Sunt mulţi oameni de afaceri pe care îi admir şi urmăresc, ca Jeff Bezos, Larry Page, Serghei Brin, Phil Knight. Punctele care mă impresionează sunt ideile noi pe care le aduc în domeniul lor şi modul în care le implementează. ..BP. Cum a gestionat compania dvs. criza financiară? Care sunt predicţiile dumneavoastră privind activitatea companiei în 2014 şi în general? În timpul crizei ne-am descurcat destul de bine deoarece am fost pregătiţi financiar pentru aceste condiţii deosebite, am investit în produse noi şi mai ales am lucrat cât de mult a fost posibil. ..BP. Cercetătorii MIT au descoperit aşa numita "witricity" în 2007. (Nota editorului: Cercetătorii MIT au demonstrat cu succes abilitatea de a alimenta un bec de 60 waţi fără fir). Cum vedeţi dezvoltarea companiilor din domeniul dvs. în 5-10 ani de acum? Din punctul meu de vedere, companiile care vor supravieţui vor fi acelea care investesc în produse cu tehnologie de ultimă generaţie. Materialele electrice au viitor pentru oricine renunţă la produsele "tradiţionale" şi investeşte în cele inovatoare, cu design nou şi capacitate de economisire a costurilor cu energia. ..BP. Fiecare persoană are vise pentru viitor. Aţi dori să le împărtăşiţi unul dintre acestea cititorilor noştri? În ceea ce priveşte partea profesională, visele mele se concentrează pe expansiunea companiei la nivel internaţional. În ceea ce priveşte partea personală, visul meu este să îl văd împreună cu soţia mea pe fiul nostru crescând şi să contribuie în mod pozitiv în societate în domeniul în care vrea să fie activ.

Fotografii de la sediul modern al companiei Dablerom, situat în localitatea Vâlcele, judeţul Cluj


18

Evenimente

Pagina mai 2014

Speranţe pentru vremuri mai bune pe piaţa imobiliară BuildPress a fost prezentă la TIMON, Târgul Imobiliar Naţional, care s-a desfăşurat între 24 şi 27 aprilie, în Piaţa Constituţiei, în Bucureşti. Cel mai vechi târg imobiliar şi cel mai mare prin prisma suprafeţei şi a numărului de companii participante, TIMON este organizat de Ad-media. BP a stat de vorbă cu directorul evenimentului, dl Vlad Vlăsceanu, şi cu unii dintre expozanţi.

TIMON

E

1

2

Târgul Imobiliar National

..Vlad Vlăsceanu, Directorul General al companiei Ad-Media (foto 1)

venimentul a fost rebranduit în 2007 şi în această primăvară a avut loc ediţia cu numărul

24 , fiind organizat în lunile aprilie şi octombrie, în fiecare an. Au participat peste 100 de expozanţi, îndeosebi dezvoltatori şi agenţii imobiliare, bănci, companii de mobilier şi decoraţiuni. Majoritatea expozanţilor a fost din Bucureşti, dar au participat şi dezvoltatori din alte oraşe, de asemenea. Din toamna anului trecut, avem un parteneriat cu ANL (Agenția Națională pentru Locuințe), care oferă proprietăţi în intreaga ţară. Numărul vizitatorilor la eveniment este de aproximativ 10.000 per ediţie şi acest număr este în creştere. Piaţa este, de asemenea, în creştere şi vedem oferte bune şi mai mult interes din partea publicului, mai ales din partea cumpărătorilor care achiziţionează prin programul “Prima Casă“. Investitorii, locali şi străini, privesc din nou spre piaţa imobiliară şi în acest moment avem fonduri de investiţii din străinătate care au vizitat evenimentul. Pentru segmentul rezidenţial, cele mai mici preţuri sunt în partea de sud a Bucureştiului, unde puteţi cumpăra o garsonieră cu 21.500 euro. Pentru viitor ne putem aştepta la acelaşi echilibru privind preţurile, dar la mai multe tranzacţii şi stabilitate.

..Daniel Tudor, Managing Partner, The Concept - Consilieri imobiliari (foto 2)

3

Reprezentăm câteva grupuri de dezvoltatori, persoane private de naţionalitate română în mare parte şi dezvoltăm începând cu anul 2008 proiecte imobiliare, exclusiv rezidenţiale, toate localizate în București. Majoritatea dintre acestea au fost deja complet construite şi vândute. Preţurile, din punctul de vedere al dezvoltatorului, sunt la cel mai scăzut nivel posibil, nu le mai putem diminua, deoarece ne apropiem de costurile de construcţie. Poate dacă ar scădea preţul de vânzare al terenului am putea face ceva. În opinia mea, 2014 este primul an, din 2008 până în prezent, în care mass-media şi cumpărătorii sunt mai optimişti şi acest lucru ne motivează să investim mai mult. Cu toate acestea, ceea ce ar stimula în continuare piaţa ar fi reducerea TVA-ului de la 24% la 5% pentru toate tranzacţiile imobiliare, nu doar pentru cumpărătorii prin programul “Prima Casă“, cum este în prezent. Sfatul meu, pentru oricine este interesat să investească într-o proprietate în acest moment, este să fie selectiv. Cu atât de multe oportunităţi disponibile, trebuie să fii educat cu privire la ce să alegi.

..Adelina Dima, Reprezentant Vânzări, Adora Urban Village (foto 3) Adora Urban Village este situat în partea de S-V a Bucurestiului, în Bragadiru. Participăm la târg pentru a ne promova proiectul, dar din punctul meu de vedere, persoanele care vin aici nu sunt cu adevărat hotărâte să cumpere, ci vin doar să viziteze pentru a obţine informaţii, pentru a prospecta piaţa. În general, majoritatea care vrea să cumpere o proprietate o achiziţionează cu un împrumut, numerarul este foarte limitat. La sfârșitul anului trecut programul “Prima Casă“ a fost înghețat. Până atunci împrumuturile au fost acordate în euro şi apoi a existat o pauză până când împrumuturile au fost acordate în lei. Astfel, oamenii au fost reticenţi în ceea ce priveşte achiziţionarea prin împrumut în lei, din cauza faptului că a crescut dobânda. Totuşi, acum par mai interesaţi de “Prima Casă“ din nou şi cred că vânzările vor crește. În opinia mea, în cazul în care vrei să cumperi un apartament, punctele principale pe care trebuie să le iei în considerare sunt calitatea construcţiei şi finisajele, facilităţile şi locaţia. Şi, bineînţeles, deoarece trăim în România, ţară afectată de cutremure, optează pentru un etaj inferior!


Evenimente Târg imobiliar

PROJECT EXPO

C

ompaniile Project Events şi Zero Point Consulting au organizat între 21-23 martie 2014 la Sala Palatului un târg imobiliar care se desfăşoară de 4 ori pe an în capitală. BuildPress a fost prezent la eveniment şi a avut oportunitatea să stea de vorbă cu organizatorii, cu reprezentanţi ai companiilor expozante, precum şi cu vizitatorii. ..Doamna Adina Pațilea, Brand Managerul companiei Project Expo (foto 1), ne-a spus câteva cuvinte despre ce anume face acest târg diferit faţă de altele şi de ce este aşa de bine primit de către public. “Suntem singurul târg imobiliar care are mai mult de 2 ediţii pe an, fără taxă de intrare. Preferăm să renunţăm la această parte din profit pentru a face evenimentul mai deschis. Sunt 43 companii participante la această ediţie şi aproximativ 14.000 vizitatori participă la eveniment. 95% dintre proprietăţile oferite sunt construcţii noi. Vânzările vor creşte în 2014, deoarece băncile încep să ofere noi produse dedicate achiziţionării unei case.” ..Dl Cristian Mercioniu, Manager General al New Residence (foto 2), un complex rezidenţial situat în Măgurele, a declarat pentru BP că acesta este cel de-al doilea an în care participă la târg. Preţurile la New Residence variază între 19.500 euro cu TVA inclus pentru o garsonieră şi 66.000 euro pentru un apartament cu 4 camere. Toate preţurile includ locul de parcare şi finisajele interioare. “Oamenii primesc valoare în schimbul banilor “, a spus dl Mercioniu, continuând: “Încercăm să răspundem nevoilor clienţilor noştri peste nivelul mediu. În comparaţie cu situaţiile din trecut, cumpărătorii sunt mai pretenţioşi acum, ei vor totul şi la un preţ mic. În ciuda acestui fapt, am observat că piaţa merge mai bine”, a concluzionat el. ..Dl Florin Măncuță, Directorul Administrativ al Golden Rose (foto 6), un complex rezidenţial din Mogoşoaia, a menţionat că participă la târg pentru a patra oară. Preţurile proprietăţilor la Golden Rose variază între 47.500 euro pentru un apartament de 2 camere şi 87.920 euro pentru o vilă cu grădină. Apartamentele sunt oferite cu un program “închiriază în vederea achiziţionării” pentru a veni în ajutorul potenţialilor

Construct EXPO Un alt eveniment care a avut loc în Bucureşti în această primăvară a fost Construct Expo, între 10-13 aprilie, la Romexpo.

R

eunind specialişti din materialelor, domeniul tehnologiilor,echipamentelor şi utilajelor de construcţii, Construct Expo, desfăşurat pe o suprafaţă de 8.700 mp, a atras 128 de companii expozante din 14 ţări (Bulgaria, Egipt, Estonia, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Malaezia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Republica Moldova, Turcia). Build Press a fost

mai 2014 Pagina

1

cumpărători. Întrebat care este cel mai dificil lucru în a convinge pe cineva să cumpere, dl Măncuță a mărturisit că acesta este distanţa. Deşi Mogoşoaia este la doar 10 km de centrul oraşului, oamenii încă mai consideră că este prea departe. “Cu toate acestea, 2014 pare să fie un an mai bun în comparaţie cu 2013”, a adăugat el. ..Dl Florin Oprea, Manager la Sud Imobiliar Expert (foto 3), agenţie imobiliară activă în piaţă de 10 ani, specializată în partea de sud a Bucureştiului, a participat la târg pentru al doilea an consecutiv. În opinia dlui Oprea, cumpărătorii tind să prefere vilele deoarece preţurile vor scădea. Cu toate acestea, cel mai bine vândut tip de apartament este în jurul a 45-50 mp, tarifat la 30.000-35.000 euro şi de obicei majoritatea apartamentelor sunt vândute prin împrumuturi bancare. Comentând despre modificările cerinţelor clientului în comparaţie cu anii anteriori, dl Oprea a spus: “Cumpărătorii sunt mult mai gravi, mai interesaţi de materiale”. Întrebat cum este piaţa imobiliară în acest moment, ne-a spus: “Avem un început bun anul acesta, vânzările crescând cu mult mai mult faţă de 2013“. BuildPress a stat de vorbă, de asemenea, şi cu publicul. Printre vizitatorii care au participat la eveniment s-a numărat şi Dna Elena Popa (foto 5). Dânsa ne-a spus că doreşte să achiziţioneze un apartament şi primul lucru care contează pentru a se decide este zona. “Căutăm imobil nou, un apartament normal de 2 camere.” In opinia dumneaei “este mai uşor prin agenţie”.

2

3

..Dl Mihai Stamat (foto 4), care, de asemenea, a vizitat expoziţia, a spus pentru BuildPress că este în căutări privind achiziţionarea în principiu a unui apartament în imobil nou, în apropierea zonei unde lucrează, iar 3 priorităţi pentru dânsul sunt: zona, preţul şi avantajele (facilităţi precum bănci, farmacii, supermarket etc).

4 6 5

Project Expo a fost printre cele mai bine organizate târguri pe care le-am văzut anul acesta şi a oferit publicului larg posibilitatea de a vizita gratuit, de a se consulta cu experţi din piaţa imobiliară, de a negocia cu ei şi de a beneficia de ofertele speciale disponibile.

Târg internațional

şi ea prezentă şi a remarcat că în centrul atenţiei au fost inovaţia şi noile tendinţe, materialele de calitate, arhitectura contemporană, tehnologiile şi soluţiile verzi. Totuşi, nu am văzut un număr mare de vizitatori. Aşa cum mai mulţi participanţi au menţionat, evenimentul nu a fost promovat în mod corespunzător şi în plus preţul de participare a fost mare. Evenimentele internaţionale sunt importante pentru imaginea şi economia ţării, iar organizatorii ar trebui să le acorde mai multă atenţie. În numărul acesta vă prezentăm două interviuri cu doi expozanţi la Construct Expo. La pa-

1.Târgul Imobiliar Național TIMON www.timon.ro 2.Târg Imobiliar Project Expo www.projectexpo.ro 3.Construct Expo www.constructexpo.ro

gina 31 puteţi citi despre domnul Soner Yilmaz, manager general al companiei Mesta (foto 1), care produce marmură şi alte tipuri de piatră naturală, iar la pagina 32, despre domnul Radu Panici, manager general al companiei Rikko Steel, (foto 2), care importă şi distribuie materiale de construcţii.

1

2

19


20

Brokeri Imobiliari

Pagina mai 2014

APARTAMENTE DE VÂNZARE

a Voce r rilo e k o Br ari i l i b imo

Opinii despre piaţa imobiliară naţională

BUCUREȘTI

CLUJ-NAPOCA Vând ap.1 cam, Dâmbul Rotund, sud în Cluj-Napoca. Construcţie nouă,decomandat, baie cu geam, mobilat,dotat,contorizat apă ,curent electric,gaz. Curte cu parcare mare, amenajată, împrejmuită. Stradă necirculată, aer curat zona de case particulare cu grădini. F.aproape de Gara şi centrul oraşului. Preţ 180.000 lei Tel. 0724.172.122

BRAȘOV

Vând apartament 2 camere comfort lux,mobilat cu mobilă Mobexpert şi utilat,suprafaţă mărită prin modificare având bucătăria open space. F.însorit toată ziua,vedere pe 3 părţi.2 balcoane închise în termopan cu geamuri mari şi izolate exterior. Preţ 57.000 euro Tel 0723.490.900

Cosmina Militaru Agent Imobiliar

Semne pozitive pentru 2014 În momentul de faţă, părerea mea este că se preferă clădirile noi şi chiar şi cele aflate în momentul construcţiei. De ce se preferă construcţiile la stadiul de roşu? Deoarece cumpărând la stadiul acesta se poate finaliza lucrarea după propriile plăceri şi nevoi. Faţă de 2013 este o creştere. Proprietăţile vizate sunt în special mansardele, garsonierele şi apartamentele de 2 camere în construcţii noi din ansambluri rezidenţiale cu renume şi casele individuale în Ilfov. Preţul construcţiilor noi faţă

BRAȘOV de anul 2013 au mers în jos şi se fac pachete promoţionale pentru investiţii (mansarde, spre exemplu). Dacă guvernul ar diminua TVA, impactul asupra tranzacţiilor imobiliare şi economiei de piaţă ar fi unul mare, având un rulaj mai mare. Principalul motiv care este în defavoarea creşterii vânzărilor este instabilitatea preţului. Din punctul nostru de vedere, principalele semne negative care au apărut în 2014 privind tranzacţiile imobiliare în zona în care noi operăm sunt inconsecvenţa cumpărătorilor/vânzătorilor şi traiectoria instabilă a unui preţ unic pe piaţă. Iar semnele pozitive pentru anul 2014 sunt accesarea creditelor ipotecare şi programul “Prima Casă”.

www.kosmosimobiliare.ro

Alexandru Văcaru Manager General

Investitorii sunt optimiști Cele mai căutate proprietăţi în Braşov în momentul de faţă sunt apartamentele cu 2 şi 3 camere, acestea având un preţ mediu de tranzacţionare de 830 euro/mp. Pentru perioada următoare s-au anunţat mai multe investiţii în zona Braşovului pe partea de spaţii comerciale, Coresi Shopping Center, Korona Mall, Hipermarketul Cora, însă şi pe partea rezidenţială, mai mulţi dezvoltatori mari şi mici anunţând noi proiecte de locuinţe. Nu cred că reducerea TVA va avea o foarte mare influenţă în creşterea numărului tranzacţiilor sau reducerea preţurilor,

Se vinde în general doar ce este sub preț

BUCUREŞTI Vând apartament 2 camere, etaj 1/4, suprafaţă utilă 44,46 mp,excelent poziţionat, în centrul Bucureştiului, Pache Potopopescu într-un imobil vechi dar solid, fără risc seismic. Apartamentul este în stare bună, are cadastru şi intabulare. Preţ: 45.000 euro, uşor negociabil Tel. 0720.314.383

Paul Dogaru Manager & Realtor

Se tranzacţionează în mare parte apartamente la un nivel situat între 35.000-60.000 euro. Celelalte imobile, cum ar fi casele, vilele, merg destul de greu. Se vinde în general doar ce este sub preţ sau ce este foarte tentant. În ceea ce priveşte segmentul de terenuri, au căutare terenurile bine poziţionate cu autorizaţii de construcţie pentru imobile tip bloc, dar şi cele pentru construcţii de case individuale, numai la preţuri realiste. Nu am observat reduceri in-

deoarece tranzacţiile de imobile vechi între persoane fizice nu sunt purtătoare de TVA, iar pentru o singură tranzacţie pe cumpărător imobilele noi sub 110 mp utili au un TVA redus la 5%. În schimb, reducerea TVA-ului mai ales la produsele uzuale ar încuraja cu siguranţă o creştere a consumului. Puterea de cumpărare este încă scăzută, veniturile sunt şi ele mici şi nu multe persoane îşi pot permite să achiziţioneze un imobil, fie şi el cu un avans mic de doar 5 % cum este în cazul Programului “Prima Casă”. Totodată, siguranţa scăzută a locului de muncă face ca mulţi clienţi potenţiali să fie mai precauţi în a accesa un credit pentru asemenea achiziţii. Pentru anul 2014 sunt anunţate mai multe dezvoltări de proiecte imobiliare rezidenţiale, multe dintre ele proiecte mici de 1-2 blocuri, ceea ce denotă că investitorii sunt optimişti, iar o ofertă mai mare de imobile va duce cu siguranţă la o concurenţă benefică pentru cumpărători.

www.regency-imobiliare.ro

terne sau externe din 2013 şi până acum. În general, în Constanţa investiitori-dezvoltatori sunt locali, iar cei mai mulţi dintre cumpărătorii de imobile sunt în zona de apartamente. Există persoane din exterior sau din afara României care cumpără câte un apartament de vacanţă în Staţiunea Mamaia sau în zona Faleza nord. Reducerea TVA ar duce la economii financiare pentru fiecare individ sau familie. Asta înseamnă că familiile tinere vor avea posibilitatea să acceseze creditele mai uşor prin prisma posibilităţilor susţinerii ratelor bancare, deci va exista posibilitatea creşterii tranzacţiilor imobiliare în zona apartamentelor, care va mişca toate segmentele pieţei imobiliare. Prin-

Site-uri utile STATISTICA www.insse.ro | CADASTRU www.ancpi.ro | PROTECȚIA CONSUMATOR

ww.anpc.gov.ro


Brokeri Imobiliari In fiecare lună BP prezintă prin intermediul acestor două pagini brokeri imobiliari din întreaga ţară. Aceştia îşi expun gândurile, opiniile şi experienţele legate de sectorul imobiliar. Prezentarea este gratuită, iar scopul ei este informarea publicului cu ajutorul profesioniştilor din domeniu. Luna aceasta s-a răspuns la următoarele întrebări: 1. Ce tip de proprietăţi sunt preferate în acest moment pe piaţa imobiliară din zona dumneavoastră şi care este nivelul de preţuri? 2. În comparaţie cu anul 2013, există o creştere privind reducerea

CLUJ-NAPOCA

Andreea Miron Marketing Manager

Există o creştere a investiţiilor imobiliare In momentul de faţă, preferinţele clienţilor se îndreaptă preponderent spre apartamentele cu două camere, cu preţul de până în 60.000 euro. Preţul apartamentelor în ClujNapoca se învârte în jurul a 850-1.100 euro/mp, în funcţie de zonă şi gradul de finisare. De la debutul acestui an a început să existe un interes ridicat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 pentru apartamente cu suprafeţe mai mari, cu preţuri de 80.00090.000 euro. În comparaţie cu anul 2013, există o creştere a

mai 2014

internă sau externă a investiţiilor în imobiliare în zona dvs. şi care tip de proprietăţi sunt vizate? 3. Dacă guvernul ar diminua TVA, care ar fi impactul în tranzacţiile imobiliare şi în economia de piaţă? 4. Care sunt principalele puncte în opinia dumneavoastră care incomodează (face dificilă) creşterea vânzărilor? 5. Care sunt semnalele negative şi pozitive pentru 2014 privind investiţiile şi tranzacţiile imobiliare în zona în care operaţi?

21

CASE DE VÂNZARE

Dacă doriţi să vă prezentaţi ideile, nu ezitaţi să ne contactaţi.

investiţiilor imobiliare, nu este semnificativă, dar ea există. Sunt multe cereri pentru terenuri cu suprafeţe mari, unde se pot dezvolta ansambluri rezidentiale. Interesul este preponderent pentru dezvoltarea de apartamente cu una, două şi trei camere. Dacă guvernul ar diminua TVA impactul ar fi, ca în orice domeniu de altfel, însemnat, în special pentru dezvoltatorii imobiliari şi ulterior pentru consumatorul final. Punctul principal care incomodează creşterea vânzărilor pe segmentul rezidenţial este greutatea cu care se acordă finanţare. Procesul este foarte complex, restrictiv şi durează foarte mult. Anul 2014 va fi un an al stabilizării pieţei imobiliare, preţurile se vor menţine la nivelul actual sau, în unele cazuri, chiar vor creşte uşor. Acesta este un semn de revenire şi echilibru, care va genera cu siguranţă o creştere a tranzacţiilor şi a dezvoltării de noi proiecte imobiliare. Semne negative clare nu prea există în acest moment, în principiu considerăm că acest an va fi unul pozitiv pentru segmentul imobiliar.

www.remax.ro

cipalele puncte care sunt în defavoarea creşterii vânzărilor: condiţiile de creditare greoaie, dobînzile mari, impo-zitul la vînzare de 2-3% pe care proprietarul trebuie să îl plătească şi care de obicei se reflectă în preţ. Probabil vor creşte puţin tranzacţiile de imobile în zona Staţiunii Mamaia pentru cei ce îşi doresc apartamente la malul marii datorită schimbărilor pozitive aflate în plină desfăşurare şi a extinderii acesteia către zona de Nord, precum şi a creşterii numărului de vânzări imobiliare în zona Piaţa Ovidiu datorită proiectului de refacere totală care este deja început.

SIBIU

Lucian Oana Director General

Anul cu un dinamism crescut Pe piaţa imobiliară din judeţul Sibiu sunt tranzacţionate toate tipurile de proprietăţi, însă un interes crescut îl prezintă apartamentele cu 2 şi 3 camere, casele şi garsonierele. Preţul mediu al unui apartament cu 2 camere, cu îmbunătăţiri, situat într-o zonă accesibilă, este de 40.000 euro. Aşa cum au prognozat statisticile, anul 2013 a fost marcat de o uşoară stagnare în domeniul imobiliar, însă anul 2014 se preconizează că va avea în continuare un simţit dinamism, prin creşterea numărului de tranzacţii imobiliare şi al proiectelor de dezvoltare. Comparativ cu anul 2013, investiţiile imobiliare îşi redobândesc activitatea în Sibiu. Încrederea investitorilor în fundamentele economice ale Sibiu-

lui a început să crească, însă în același timp aceştia sunt mult mai prudenţi şi conştienţi de noile evoluţii, nevoile şi posibilităţile pieţei actuale. Proiectele imobiliare din prezent sunt axate pe construirea apartamentelor cu 2 şi 3 camere în imobile tip bloc şi casă. Diminuarea TVA-ului ar încuraja investiţia în sectorul imobiliar, preţurile noilor apartamente ar putea fi mai accesibile, ceea ce ar putea duce la creşterea numărului de tranzacţii şi o relansare a economiei, aflată într-o oarecare paralizie în urma crizei economice. Printre problemele cel mai des întâlnite se numără insuficienţa fondurilor financiare ale cumpărătorilor, drumul anevoios pentru obţinerea unui credit bancar, pe de o parte, iar pe de altă parte supraestimarea preţului de vânzare de către proprietari. Băncile au condiţii mai avantajoase comparativ cu anii trecuţi, percep o rată a dobânzii mai mică, sunt mai flexibile şi transparente în relaţia cu clientul, plasează lichiditate în piaţă prin diverse programe şi oferte promoţionale, totul pentru a compensa pierderile înregistrate în ultimii ani. E momentul în care investitorii imobiliari nu mai ridică preţurile, deoarece aceştia estimează că vor urma câteva luni, poate chiar ani, în care cererea pe piaţă va creşte semnificativ.

ARGEȘ

Casă structura lemn 64mp,proiect UŞA, an construcţie 2014, dormitor, living cu bucătărie incoporata, grup sanitară, cadă, boiler electric, mobilat nou 2014, terasă 20mp, teren 700mp.încălzirea se face sobă cehia, cu lemne, izolaţie termică 10cm. Zona retrasă,liziera brazi la 15m. Preţ 25.000 euro negociabil 5%. BabanăArgeş Tel. 0761.101.242

BUZĂU

Vând casă Ulmeni,pe Str.Principala,recondiţionată recent,3 camere+baie+bucătărie,toate utilităţile,centrală termică,beci din piatră,2 terase,teren 800mp, casă poate fi vândută mobilată sau nemobilata. Buzău 49.000 Euro Tel. 0769.161.388

www.taboo.ro

AT E NȚ IE Sunteți nemulțumiti de modul în care administrațiile locale vă rezolvă problemele?

Așteptăm mesajele dvs. la tel. 021.79.48.559 sau pe email www.coriax.ro

Pagina

contact@buildpress24.ro

I ASOCIAȚIA BROKERILOR IMOBILIARI http://abi.org.ro I ASOC. ANTREPR. DE CONSTR.www.araco.org

ILFOV

Vând etaj vila în Chiajna împărţit în 3 apartamente astfel:1 apartament de 85 m2, apartament de 90 m2, 1 garsonieră în spatele casei cu baie şi bucătărie. Bucătărie de vara +curtea aferentă(150 m2) amenajată cu brazi, barbeque +toaletă, terasă 30 m2, toate utilităţile, utilată şi mobilată modern.Preţ 180.000 negociabil Tel: 0762 137 761


22

Bănci

Pagina mai 2014

Schimb Valutar

CREDIT IMOBILIAR - CREDIT IPOTECAR RON / DOBÂNDĂ PE AN

01-30 APRILIE 2014 100

Nr

Unitate

Sediul central

Info Line

Calea Dorobanților nr. 237B, București

1

0800.825.742

Website

Dobândă imobiliar

Dobândă ipotecar

www.alphabank.ro

7,58%

6,19%

Media Lunară

2

Str. G. Baritiu nr. 8, Cluj-Napoca

0801.010.128

www.bancatransil-

6,03%

6,03%

3

Bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6A, București

0800.110.200

www.bancpost.ro

Nu este specificat

6,74%

Str. Autogării, nr. 1, Sibiu

0800.807.807

www.carpatica.ro

8,04%

Nu este specificat

Bd. Revoluției, nr. 88, Arad

0800.800.888

www.intesasanpaolobank.ro

7,21%

Nu este specificat

4

Carpatica

5

6

Banca Românească

Str. G.Constantinescu nr. 3, București

021.408.08.08

www.banca-romaneasca.ro

Nu estespecificat

6,75%

7

Leumi

B-dul Aviatorilor, nr. 45, București

0800.080.777

www.leumi.ro

6,79%

Nu este specificat

8

CEC

Calea Victoriei nr. 11-13, București

0800.800 848

www.cec.ro

6,14%

9,92%

9

Garanti

Şos. Fabrica de Glucoză, nr. 5, Bucureşti

0800.80.12.34

www.garantibank.ro

6,99%

5,47%

Str. E. Porumbaru, nr. 90-92, București

021.206.42.30

10,55%

Nu este specificat

Bd. Ion Mihalache nr. 1-7 București

0800.802.208

Nu este specificat

7,2%

Str. Buzești, nr. 66-68, București

0800.88.22.88

www.otpbank.ro

Nu este specificat

8,20%

10

MARFIN

11

www.mafinbank.ro

www.brd.ro

12

OTP

13

Piraeus

B-dul Carol I, nr. 34-36, Bu-

0800.801.802

www.piraeusbank.ro

8,25%

8,25%

Raiffeisen

Piața Charles de Gaulle, nr. 15, București

0800.80.20.202

www.raiffeisen.ro

6,41%

Nu este specificat

14

În atenția unităților bancare: pentru eventuale corecturi sau completarea informațiilor din tabel vă rugăm să ne contactați prin e-mail: contact@buildpress24.com sau telefon 021 7948559

Depozitele populaţiei au făcut un pas înapoi Creşterea medie anuală a volumului depozitelor atrase de bănci de la clienţii persoane fizice a fost de circa 8 miliarde de lei (1,8 mld. euro) între anii 2010 şi 2013, populaţia ajungând astfel la un stoc total al economiilor la bănci de 130 miliarde de lei (29 mld. euro), potrivit datelor BNR. În

3,21- 4,4- 5,40- 3,15 RON

Băncile se așteaptă la intensificarea creditării Peste 80% din băncile active pe piaţa din România se aşteaptă la o intensificare a activităţii de creditare în perioada următoare, iar un procent semnificativ dintre acestea anticipează creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, potrivit Barometrului Bancar ARB & EY. “Pe zona de retail, peste 65% din bănci se aşteaptă la o creştere a cererii de credite de consum, iar o proporţie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proporţie mare (70%) băncile anticipează creşterea cererii de creditare pentru clienţi - persoane juridice”, se arată într-un comunicat de presă transmis Agerpres. Politicile de creditare se vor relaxa parţial în industrie, tehnologia informaţiei, agricultură, telecom, sănătate şi pentru segmentul IMM-urilor, mai reiese din Barometrul Bancar. În schimb, cadrul legislativ al insolvenţei şi modul de aplicare descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente. DAE mediu aprilie credite imobiliare (RON)

primul trimestru din acest an s-au adăugat 700 mil. euro la stocul de depozite. Analiştii se aşteaptă ca odată cu revenirea economiei şi a consumului, dar şi pe fondul reducerii ratelor de dobândă, ritmul de creştere al economisirii să se tempereze în acest an. „Mă aştept ca cererea internă să îşi revină începând din 2014, ceea ce ar putea duce şi la o decelerare a ritmului de acumulare a depozitelor în economie“, spune Mihai Pătrulescu, senior economist la Unicredit Ţiriac Bank.

www.bancatransilvania.ro

0801 01 0128 (BT)

6,07% DAE mediu aprilie credite ipotecare (RON)

6,16%


Anunțuri

23

PAGINA

PAGINA

PAGINA

Imobiliare

mai 2014 Pagina PAGINA

Servicii Diverse

Joburi

Pentru a publica gratuit un anunț sunați la 0217948559 sau trimiteți email la anunt@buildpress24.ro sau sms

Trimite-ți SMS

24 de ore pe zi 7 zile

Construiește-ți anunțul pentru toată România

pe săptămână Orange 0753331107 Cosmote 0765776083 Vodafone 0720886966

Anunțuri Gratuite Case -Apartamente -Terenuri -Spații Comerciale

Apartamente de vânzare

ARAD ..Vând apartament 4 camere, situat în Zona Vlaicu Poetului, 116 mp, decomandat, etajul 1, este amenajat şi are: geamuri duble din lemn cu rolete, uşile de interior din lemn cu sticlă, parchet de stejar în camere, gresie în bucătărie, cămară, debara, 2 băi (o baie cu geam), un balcon închis, garaj sub bloc, boxa şi este contorizat, gaz tras în apartament până la aragaz.Apartamentul are vedere pe două părţi.preţ 58.000 euro negociabil Tel. 0748 570 973

BRAȘOV ..Apartament 2 camere situat în zona gării Braşov ,et 4/4 Dotării: centrală ,parchet ,gresie faianţă, reabilitat termic, Preţ :39.500 Euro Tel. 0745.127.521 ..Vând sau schimb (cu casă) apartament cu trei camere. Apartamentul are toate instalaţiile de apă, gaz,lumina noi,parchet din lemn , geamuri termopane,centrală proprie ,pod mansardabil pe toată lungimea apartamentului. 90m2 Pentru mai multe informaţii va aştept la telefonul afişat. Apartamentul se află pe Nicolae Bălcescu, Braşov Preţ 100.000 euro Tel. 0721.825.732 ..Vând apartament 2 camere com-

fort lux,mobilat cu mobilă Mobexpert şi utilat,suprafaţă mărită prin modificare având bucătăria open space. F.însorit toată ziua,vedere pe 3 părţi.2 balcoane închise în termopan cu geamuri mari şi izolate exterior,izolaţie interioară din rigips pe tavan şi pereţi. Podele:parchet şi gresie,uşi interioare din lemn,uşa la intrare din metal,jaluzele interioare şi perdele,pereţi:faianţă,vopsea lavabilă,spoturi de lumini,cablu TV,internet,spaţii utile:pivniţă şi uscătorie la palier,contorizare apometre,contor gaz,centrală proprie. Preţ 57.000 euro Tel 0723.490.900

BUCUREȘTI ..Dămăroaia, Vând Apartament 2 camere finisaje de lux cu suprafaţă de 56 mp bloc nou, an construit 2013, direct proprietar. Preţ 49.000 euro Tel 0764.505.388 ..De vânzare ap. 3 camere, zona Rahova ,spaţios,cf 1,Bloc din cărămidă,Vedere mixtă,stradal lângă Cora Alexandriei,OMV,balcon mare(lojă),et 2/10,vedere mixtă.Se vinde cu mobilă în bucătărie.Bloc reabilitat 2013,Bloc civilizat.Acte la zi.Totul nou. Propietar.Preţ 59.000 euro. Tel: 0722.210.804 ..De vânzare apartament cu 3 camere şi o baie, decomandat, la etajul 3 ,într-un imobil cu 8 apartamente, construit nou, în

cartierul Apărătorii Patriei, într-o zona foarte liniştită.Apartamentul este ultrafinisat şi complet mobilat cu mobilă Rovere şi Mobexpert, dormitor, colţar, canapea rabatabilă,uşi culisante, jaluzele electrice, aer condiţionat, termopane, zugrăvit în stucco venezziano pe hol şi balcon închis cu termopane, de jos până sus şi lateral, parchet negru, gresie neagră,faianţă mozaic import Italia în baie, şi marmură pe pereţi în sufragerie şi bucătărie. Mobilă de bucătărie conţine frigider, cuptor electric, cuptor cu microunde, frigider, maşină de spălat şi uscat rufe încorporabilă, hotă şi plită electrică. Internet, telefon, cablu tv.Preţ negociabil 80.000 euro. Tel : 0722.455.641 ..De vânzare apartament 2 camere, zona Obor-Ştefan cel Mare, Etaj 3/10 semidec, vedere stradală,gresie,faianţă,parchet,uş a metalică,aer condiţionat 47.000 Euro negociabil Tel. 0767.303.648 ..De vânzare apartament cu 4 camere confort1,2grupuri sanitare,1 balcon,ap. Renovat în 2013 în totalitate,situat în Vitan ,stradal,vedere mixtă,decomandat,et310,an construcţie.1984.Utilităţi ;uşi noi inclusiv cea de la intrare,aer condiţionat,instalaţia sanitară şi electrică este schimbată,calorifere noi,cablu tv în fiecare camera inclusiv bucătărie,termopane Trocal

cu 3 foi de geam[tripan],gresie,faianţă,parchet12mm,bucătărie deschisă,living deschis modificat.Bloc foarte curat,vecini decenţi fără datorii,scară curată,acces foarte uşor la magazine Mall Vitan,Kaufland,Mr Bricolage şi mijloace de transport la scară blocului ,metrou 3min.Proprietar. Preţ 105.000 euro Tel: 0721.533.876 ..De vânzare apartament 3 camere cu bucătărie mobilată, situat în vecinătatea Universităţii Cantemir şi Titulescu, 2 min faţă de piaţă Timpuri Noi şi la 4 min faţă de Metrou Timpuri Noi, 10 min faţă de metrou Tineretului şi Parcul Tineretului. Zona superbă şi foarte liniştită. Bloc/vila P+2, renovat şi anvelopat în 2012, certificat energetic clasa B, cadastru şi intabulare, stare perfectă. Apartamentul este situat la parter, ziduri de cărămidă 40 cm,tâmplărie PVC cu geam termopan Low-e, dispune de centrală proprie Vaillant cu instalaţie de cupru şi calorifere oţel, gresie, faianţă, parchet masiv stejar,uşa metalică şi multe alte îmbunătăţiri. Loc de parcare, întreţinere foarte mică.Preţ 79.500 euro Tel. 0730.088.000 ..De vânzare apartament 3 camere, decomandat, confort 1 sporit, parter/8, bloc curat, situat pe o stradă liniştită adiacentă Mihai Bravu – Calea Vitan. Apartamentul este izolat termic la exte-

rior, are gresie, faianţă, parchet, termopan, uşa metalică, gratii fier forjat, boxa la subsol, contorizare individuală apă şi căldură. Bucătăria este open space, baia de serviciu are cadă. Preţ 75.000 euro Tel. 0727.768.410 ..De vânzare apartament construit în anul 2009, zona excelenţă, în Bucureşti - Nord, Băneasa,86 m, cartier rezidenţial North-Lane, cu parcare închisă supraterană, boxa transformată în dressing cu acces din locuinţa, o mică grădina aprox 2mp, cu acces direct din terasă, excelent mobilat şi accesorizat. Acest apartament se poate vinde cu mobilă sau fără mobilă şi parcarea nu se regăsesc în preţ şi se pot discuta preţurile lor. Se acceptă şi schimb cu casă sau spaţiu comercial în Craiova sau Bucureşti. Preţ 90.000 euro Tel 0760.438.869 ..De vânzare apartament cu 2 camere, semidecomandat,zona berceni.Preţul apartamentului este de 31.000 euro. Tel. 0731 082 016

CONSTANȚA ..Vând garsonieră în staţiunea Saturn, pe perioada sezonului festival.Suprafat 20mp, renovată, izolată. Este mobilată, utilată, dotată, condiţii de cazare de 4 stele: aer condiţionat, LCD Samsung, internet, bucătărie utilată, cuptor microunde, maşină de


24

Case- Apartamente- Terenuri- Spații Comerciale

Pagina mai 2014

spălat, apă caldă non-stop. Garsonieră se află la 100 m de plajă Adras şi la 120 mde centrul staţiunii,într-o zona liniştită, înconjurată de spaţii verzi, dispune de loc de parcare, loc amenajat pentru grătar. Se vinde mobilată, utilată. Preţ 16.500 euroTel. 0727.306.453

CRAIOVA ..Apartament în Brazdă (perfect pentru firma/cabinete). Apartamentul este strategic poziţionat ,în zona Sweet Escape Brazdă,parter; stradal,pretabil firma/cabinet/locuinţa.45 m2. Apartamentul are şi beci de depozitare,sub balcon pe toată lungimea acestuia,cu intrare din casă.Bucătăria este amenajată pe balcon,iar camera alăturată este transformată în dining room.Preţ 32.000 Euro Tel 0766.447.760

..Popești-Leordeni, Confort City, Str. Splaiul Unirii Apartament 2 camere + parcare de vânzare sau de închiriat Mobilat la comandă sau nemobilat, nelocuit 65 mp, construcţie 2008, et 7/ 11, decomandat, însorit Gresie, faianţă, termopane, parchet, centrală proprie Bucătărie închisă, balcon deschis, baie mare, minimarket la parter, spaţiu verde în faţă, pază, grădiniţă, mijloc de transportin comun, 10 minute cu maşină până în Unirii preţ 56.000 euro Tel. 0744.888.994

PLOEȘTI ..Apartament deasupra la Mall (galerii comerciale) etaj 3 din 9,80 mp,an construcţie 1987, 3

DEVA ..Vând apartament 3 camere decomandat în Deva-jud.Hunedoara,situat în zona Centrală,vis a vis de Hotel DEVA,zona Mioriţa,72 metri pătraţi pe CF,bucătărie mărită,CT-BUDERUS-nouă, cronotermostat wirlees,gresie+faianţă{baie+bucătărie},parchet laminat,uşi interior noi,uşa metalică,instalaţii sanitare cu scurgeri separate,instalaţie electrică pe Cu,lavabil,termopane,glafuri marmură geamuri pe interior,baie mare de 3,4 m/1,7m cu geam,internet+telefonie fixă RDS+RCS,loc parcare concesionat,zona liniştită,vedere bilaterală,imobilul este pe mijloc nu are pereţi laterali în exterior,merită văzut.Preţ 41.000 euro neg. Tel: 0745.519.670

GALAȚI ..Vând apartament 3 camere zona centrală, centrală termopan, parchet lemn dormitoare, parchet stratificat hol+bucătărie+balcon, uşa metalică, parter. Proprietar exclus agenţii!! 62 mp. Preţ 47.000 euro Tel 0755.880.551

ILFOV ..Chiajna, Str. Sperantei, apartament 3 camere 150 mp + 50 mp terasă şi 2 băi şi cu parcare subterană, mobilat, bloc 2008, bloc S+P+3+M, et 3, însorit, luminos, centrală proprie, gresie şi faianţă, parchet, mobilat nou, la 500 m de Mega Image, lângă parc. Preţ 130.000 euro Tel. 0721889558 ..Otopeni, apartament 3 camere(90m2), central, 100m de primărie,liceu,piaţă:gresie,faianţă,parket,centrală termică,termopane,uşi ,geamuri+250m2 grădina apartamentul se află la parter. Preţ76.000euro Tel. 0762.137.761

geam,mobilat,dotat,contorizat apă ,curent electric,gaz.Curte cu parcare mare,amenajată,împrejmuită.Stradă necirculată,aer curat zona de case particulare cu grădini.F.aproape de Gara şi centrul oraşului. Ocupabil imediat Relaţii suplimentare la tel.0724172122.

Apartamente de închiriat

BUCUREȘTI

ARGEȘ ..Garsonieră renovată complet.totul este modern în ea, central termică,termopane,maşină spălat,aragaz încorporat, frigider,mobilă toate noi,zona ce tru , peste drum de sediul elec-

..Apartament 3 camere, bloc construcţie 1976, 3/10, semidecomandat, confort I, suprafaţă 67,2 mp2 + 2 balcoane (unul închis), complet utilat, mobilat, termopan, aer condiţionat, parchet, gresie, faianţă, curat, zona liniştită, intrare stradală + laterală, vedere mixtă, uşa metalică, apometre şi

.

DABROVITA ..Apartament 3 camere decomandat,79mp, etaj 2,termopane,centrală proprie,izolat termic interior,modificat şi îmbunătăţit,mobilat,preţ 36.000 E negociabil. Titu judeţ Dâmboviţa Tel: 0727856815

rioare,uşi termopane interioare,placări pereţi interiori,izolaţie termică pereţi ex teriori,parchet laminat,faianţă, gresie,etaj 3,o singură baie,decomandat,79 mp,oferit de proprietar,an construcţie 1977-1990. Preţ 40.000 euro Tel. 0766.612.878, 0723.398.887

SA

...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 2 camere suprafaţă utilă 59.12 mp situat în STR. PINCOTA, NR 7, BL 13, SECT.2, PARTER, BUCUREŞTI.Preţ de pornire: 41.025 EUR. Contact: 0761.116.026 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 2 camere suprafaţă utilă 38.04 mp situat în BUCUREŞTI ALEEA UCEA NR.1 BL.P11 SC.2 PARTER AP.22 SECTOR 4. Preţ de pornire: 116.325 RON. Cont: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: garsonieră suprafaţă utilă 34.74 mp situat în BUCUREŞTI,STR. MOLDOVIŢA NR.16 BL. MIID9/1, SC.D, ET.9 AP.342, SECTOR 4. Preţ de pornire: 100.950 RON Contact: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: casă P+E+Pod suprafaţă construită 267.69 mp şi teren 600 mp situată în BUCUREŞTI STR. FUMURENI, NR.35.A, SECT.6. Preţ de

pornire: 199.390 EUR Contact: 0761.116.026 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 3 camere suprafaţă utilă 67.26 mp situat în BUCUREŞTI STR. MOHORULUI NR.1 BL.139 SC.1 ET.9 AP.40 SECTOR 6. Preţ de pornire: 230.625 RON. Cont: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 4 camere suprafaţă utilă 77.95 mp situat în ALEEA SURAIA, NR.3 BL.32 SC.A ET.8 AP.48 SECT.3, BUCUREŞTI. Preţ de pornire: 304.500 RON. Cont: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 2 camere suprafaţă utilă 37.29 mp situat în STR. BACIULUI, NR.14, BL. 9, SC.3, ET.1, AP.47,SECT.5, BUCUREŞTI. Preţ de pornire: 103.100 RON. Cont.: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: garsonieră suprafaţă utilă 59.12 mp situat în POPEŞTI LEORDENI STR. SPLAIUL UNIRII NR.9 BL.2 SC.A ET.5 AP. 31 JUDEŢ

camere, 2 grupuri sanitare,2 debarale, complet renovat,mobilat şi utilat în 2013, investiţie de 20 000 Euro(totul este nou, nu locuieşte nimeni) plus boxa de 6 mp în proprietate !Proprietar, fără comisioane! Preţ 94000 Euro Negociabil Tel. 0733.848.585

VĂLCEA Vând apartament cu centrală termică,geamuri termopane exte-

Publicaţii de vânzare pentru recuperarea creanţelor restante ILFOV. Preţ de pornire: 30.000 EUR. Contact: 0761.116.026 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea la licitaţie publică/negociere directă a imobilului - teren intravilan în suprafaţă de 20.000 mp situat în zona Otopeni, Str.Ion Creangă, la preţul de 640.000 euro fără TVA. Pentru informaţii - tel.0737.277.122. ...Banca Românească SA anunţă vânzarea la licitaţie publică/negociere directă a imobilului - teren intravilan în suprafaţă de 786 mp situat în Predeal, Str.Tudor Vladimirescu în zona pârtiei de schi Clăbucet, la preţul de 774.765 lei fără TVA. Pentru informaţii tel.0737.277.122. ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 3 camere suprafaţă utilă 70.91 mp situat în BUCUREŞTI, STR. TURNU MĂGURELE NR.1 BL. C3 SC. B ET. 10 AP.84 SECTOR 4. Preţ de pornire: 171.150 RON. Contact: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: casă P+E+M suprafaţă con-

trică la fix un min de piaţă milea şi facultate. închirierea se va face doar pe termen lung min 1 angarsoniera este de lux. Pretul este de 190 euro Tel.0731590363

CLUJ-NAPOCA ..Închiriere/vânzare ap.1 cam,Dâmbul Rotund,sud în ClujNapoca,preţ/luna 250 euro,respectiv 180.000 lei.Construcţie nouă,decomandat,baie cu

LICITAȚII mai 2014

struită 83.42 mp şi teren 297.07 mp situată în COMUNĂ DOBROESTI DRUMUL DOBROESTI FUNDENI NR.17C JUDEŢ ILFOV LOT 2. Preţ de pornire: 389.100 RON. Contact: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 3 camere suprafaţă utilă 50.01 mp situat în BUCUREŞTI STR. PĂTULULUI NR.8 BL.4 SC.1 ET.7 AP.40 SECTOR 3. Preţ de pornire: 162.600 RON. Contact: 0784.210.771 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea imobilului la licitaţie publică: apartament 2 camere suprafaţă utilă 40.44 mp situat în BUCUREŞTI STR. SEMENIC NR.1 BL.23 PARTER AP.4 SECTOR 4 Preţ de pornire: 31.000 EUR. Cont. 0761.116.026 ...Banca Românească SA anunţă vânzarea la licitaţie publică/negociere directă a imobilului - teren intravilan în suprafaţă de 2.292 mp situat în zona centrală a staţiunii Mamaia, zona Pinguin, la preţul de 1.237.680 euro fără TVA. Pentru informaţii - tel.0737.277.122.

repartitoare, acces 10 minutemers pe jos parc Titan şi/sau metrou Dristor, 5 minute Auchan Vitan, liber. Numai pe termen lung, cuplu, familie. (2 luni garanţie)390 EuroTel 0733.394.900

PRAHOVA ..Apartament 3Cam de închiriat Ploieşti Prahova Zona Barieră Bucureşti, Decomandat foarte curat , separaţie de gaze , centrală pro-

prie , et 8 , complet mobilat şi utilat . Preţ 300 euro Tel. 0732607791

TIMIȘOARA ..Proprietar, închiriez apartament cu 2 camere în zona Stadion - Spitalul judeţean - Casă Tineretului, confort 2, 42m, etaj 2, bloc izolat, balcon, centrală termină, complet mobilat (mobilier parţial nou centrală, aragaz, frigider, maşină de spălat, tv), geamuri termopan. Preţ 240Euro Timişoara Tel. 0726.751.730

Case de vânzare BUZAU ..Vând casă Ulmeni,pe Str.Principala,recondiţionată recent,3 camere+baie+bucătărie,toate utilităţile,centrală termică,beci din piatră,2 terase,teren 800mp, casă poate fi vândută mobilată sau nemobilata. Buzău 49.000 Euro Tel:0769.161.388

IAȘI ..Casă cu mansardă iaşi-leţcanibogonos la şosea,3 km de drumul european, 9 km de iaşi, 2000mp teren, pe cadre beton parter + lemn mansardă,teremopan, termosistem, apă, centrală gaz, calorifere, g+f+p, fosă, terasă, living 40mp, 2 dormitoare de 16mp fiecare, hol, 15mp, buc 10mp, baie 8mp, terasă 12mp, grădina, beci, etc . 39000e neg Tel 0761.719.227

ILFOV ..Vând casă 3 camere cu teren 1000mp în sat Burias, com. Periş, Ilfov, utilităţi: apă curentă, electricitate, gazele sunt la poartă. Tel. 0735.537.327 ..Vând Vila în Măgurele, P+1+M, 525mp, construită în 2007, cu teren 4450 mp. Pretabil pentru sediu de firma, azil de bătrâni, casă de oaspeţi, etc. Foarte aproape de şantierul construcţiei ELI-NP – cel mai mare laser din lume, ce va fi gata în 2017. Laserul de la Măgurele va concentra investiţii publice şi private de peste un miliard de euro şi va crea aproximativ 13.000 de locuri de muncă, inclusiv pentru 1.000 de cercetători din toată lumea! Preţ: 299.000 Euro Tel.0744 345 709

VRANCEA NEAMȚ ..Vând vila Conac Boieresc 318 mp mobilat şi utilat (6 camere + baie +bucătărie +beci + terasă + cămară + foişor),garaj de 24mp. teren util de664mp , şi 3 anexe gospodăreşti de 94mp , posibilitate construire camere la mansardă, zona liniştită, peisaj superb.Tel. 0751288875.

Pentru a publica gratuit un anunț sunați la 021.79.58.779 sau trimiteți email la: anunt@ buildpress24.ro


Case- Apartamente- Terenuri- Spații Comerciale

DE VÂNZARE: Chiajna, casă individuală cu teren de 320mp, amprenta de 85 spc, P+1+M, 3 dormitoare, balcon, living mare și bucătărie cu ieșire pe terasă, grădină amenajată. Preț: 95.000 Euro Tel: 0761.028.046

DE VÂNZARE: Prelungirea Ghencea, Bloc nou P+2, zonă liniștită cu multă verdeață, 1 min de RATB, acces dublu, apartamente de 2 la su 65, garsonieră 43 su, aparatmente 3 camere su75. Preț: de la 26.000-60.000 Euro Tel: 0761.028.046

DE VÂNZARE:Chiajna, Ilfov. Casă de P+1, cu 3 dormitoare, 2xbăi, bucătărie și living la parter cu ieșire în curtea din spatele casei. În față 2 loc. de parcare, intrare privată. Preț:la cheie 75.000 Euro Tel: 0761.028.046

DE VÂNZARE: Cuțitul de argint, apartament 2 camere în vilă de P+2, curte individuală cu intrare privată. Clădiri vechi din 1930. Vis-a-vis de Arenele Romane din Parcul Carol. Preț: de la 39.000 Euro Tel: 0761.028.046

Cosmina Militaru Agent Imobiliar

Tel. 0743.793.286

Complexul turistic Cheile Cibinului este oferit spre vânzare în exclusivitate de Agentia Taboo, având o suprafață 30.000 mp, 5 corpuri de cazare, parcare, sală de conferințe, restaurant cu terasă acoperită și terasă în aer liber și loc pentru foc de tabără.

Tel. 0743.793.286

Tel: 0743.793.286 Email: office@taboo.ro Web: www.taboo.ro

Spațiu comercial în zonă centrală a Sibiului având 567 mp utili, compartimentați astfel: atelier de producție cu suprafața de 230 mp, spațiu depozit de 280 mp, vestiar de 48 mp, grup sanitar și hol, teren aferent de 798 mp.

Tel. 0743.793.286

Pensiune agroturistică de vânzare situată în județul Sibiu, zona Lotrioara, având o capacitate de 30 de locuri cazare, 12 camere, fiind situată pe 3 nivele. Proprietatea deține 2.000 mp teren, încă două cabane din lemn, filigorie, zonă de relazare.

Tel. 0743.793.286

DE VÂNZARE: Apartament 2 camere cu curte, Prelungirea Ghencea. Imobil nou P+2+M, cu diferite apartamente de 2 camere și la parter apart 2 camere 50mp plus curte de 60mp. Preț: de 48.500 Euro Tel: 0761.028.046

Kosmos Imobiliare este o agenţie imobiliară profesionistă, care şi-a prefigurat încă de la început standardele de înaltă clasă pentru calitatea serviciilor oferite, din dorinţa de a oferi noi abordări şi soluţionări problemelor apărute pe piaţa imobiliară şi nu în ultimul rând de a schimba viziunea clienţilor despre agenţiile imobiliare. Cuvântul ”kosmos” vine din limba greacă, de la cuvântul ”κοσμος”, care înseamnă ”lume”, ”persoane”, ”oameni”. Kosmos Imobiliare colaborează cu: notari, jurişti, evaluatori imobiliari, experţi cadastrali, evaluatori energetici. Comisioane standard: închirieri - 50% din chiria pe o lună; vânzări/cumpărări - 3% din preţ la vânzător/ cumpărător. Oferim bonus o reducere de 50% din comision la exclusivităţi la a doua tranzacţie.

Taboo Imobiliare Sibiu

Agentia Taboo oferă spre vânzare Hotelul de Lux Rin având 20 camere și 2 apartamente, cu o capacitate de cazare de 54 de persoane. Deține restaurant cu o capacitate de 300 și respectiv 40 locuri, o terasă acoperită, locuri de parcare, plus teren 30.000 mp.

25

Tel: 0761.028.046, 0729.481.840 Email: cosmina@kosmosimobiliare.ro Web: www.kosmosimobiliare.ro

Kosmos Imobiliare București

DE VÂNZARE: Mogoșoaia. Casă tip duplex, P+1, su140mp, 3 dormitoare, 2 băi, 2xdressing, 2xbalcoane, terasă, curte liberă 190mp, mansarda se poate amenaja, toate utilitățile, preț la cheie. Preț: 86.000 Euro Tel: 0761.028.046

mai 2014 Pagina

Agentia Taboo deține în exclusivitate spre vânzare teren intravilan în Sibiu, singurul cu o suprafață mare ultracentrală respectiv 3557 mp. Este un teren perfect pentru a se construi apartamente de lux, o policlinică, un supermarket, etc.

Tel. 0743.793.286

Lucian Oana Director General

Vilă unicat în România datorită arhitecturii deosebite, structurată pe 2 nivele, oferă un număr de 6 camere, 3 băi, 4 balcoane și de asemenea 4 terase, toate cu suprafețe generoase, întreaga proprietate dispunând de o suprafață utilă de 350 mp.

Tel. 0743.793.286

Agenția imobiliară Taboo a fost înființată în ianuarie 2012, chiar în plină criză imobiliară. Astfel, în 2 ani de zile, rezultatele muncii noastre ne plasează în fruntea clasamentului pe piața imobiliară din Sibiu, având dorința de a menține acest trend ascendent al reușitelor și proiectarea activității pe termen lung. Echipa Taboo imobiliare are întotdeauna informații pertinente și noutăți despre tot ce se poate cumpăra sau închiria la cele mai mici prețuri ( direct de la proprietari ) și vă stă la dispoziție cu toata gama de tranzacții imobiliare: vânzări, cumpărări și închirieri de case, apartamente, garsoniere, birouri, spații industriale, comerciale, depozite, hale etc.


26

Servicii

Pagina mai 2014 SERVICII

BUCUREȘTI ..AER conditionat, efectuam: montaje, demontaje, realocari, reparatii, service, incarcari cu freon, folosim echipamente profesionale, inclusiv pompa de vid, autorizati agfr, garantia. Tel. 0745.052.023 ..AER conditionat, service, reparatii, curatare, mutare si incarcare cu freon la preturi foarte bune. In Bucuresti si imprejurimi. Tel. 0724.312.317 ..ACOPERIS, mansarde, reparatii sau constructii noi, orice tip, tabla tip Lindab, tigla, membrane bituminoase, inclusiv dulgherie, mansarde sau anexe pe structuri de lemn, oferim garantie. Tel. 0744.317.056 ..AVOCAT infiintari, modificari, radieri firme, PFA/ii, puncte lucru, 200 lei onorariu total pe dosar, asociatii, cesiuni, gazduire sediu. Tel. 0724.302.555 ..ADMINISTRATOR autorizat pfa, preiau administrare imobile, contabilitate, administrare tehnica, raportari personal, seriozitate. Tel. 0763.633.796 ..AMENAJARI apartamente, case, vile, spatii comercilale la cel mai bun raport calitate-pret. Echipa cu experienta executa orice lucrare de finisaje, instalatii electrice, instalatii sanitare; Tel. 0724.647.007 ..ACOPERISURI, case, termoizolatii, gresie, tencuieli, fose, zugraveli, etc., particular, firma;Tel.0723.699.826 ..BIROU de mediator. Alege medierea, solutia cea mai simpla, litigii penale, civile, comerciale, divorturi, partaje, mosteniri, litigii asoc. proprietari,litigii de munca. Tel. 0721.325.045 ..BIROU traduceri autorizate si/sau legalizate, Timpuri Noi.

PRESS

BUiLD

Tel. 0721.623.981 ..CADASTRU, intabulare, ieftin, gars. 170 L, ap. 2 cam. 200 L, casa curte 600 L, eliberam chitanta, bloc nou ieftin si rapid. Tel. 0765.923.169 ..CENTRALE termice, autorizat, la preturi mici, repar masini spalat, electrocasnice, orice tip, instalatii electrice - sanitare, deplasare gratuita, ieftin. Tel. 0724.364.447 ..CONTABIL, ofer servicii complete de contabilitate si salarizare, bilant, depunere declaratii, consultanta gratuita, relatia cu ANAF, refacere situatii contabile, ma deplasez la sediu. Tel. 0745.133.530 ..EChIPA de constructori cu inginer constructor construim la rosu cu 20euro/mpconstruit. Tel. 0744.876.332 ..ELECTRICIAN - instalator autorizat, centrale termice, masini spalat, electrocasnice, orice tip, execut instalatii electrice - sanitare, deplasare gratuita, pret ieftin;Tel. 0724.364.447 ..EVALUARI autorizate, intreprinderi, proprietati imobiliare si bunuri mobile, cadastru rapid, profesional si autorizat. Tel. 0722.703.164 ..INSTALATOR autorizat execut instalatii termice, sanitare, gaze, pardoseli, panouri solare, hidrofoare, lucrari complexe, centrale, calorifere. Tel. 0721.274.179 ..INSTALATOR de la A la Z executam:instalatii sanitare (cazi, chiuvete,wc+bazin),robineti, desfundari sifoane pardoseala /canale colectoare, instalatii gaze. Non-stop. Tel. 0722.673.646 ..INSTALEZ sisteme de: alarmare la efractie, supraveghere video, control acces, incendiu, interfonie si videointerfonie la cele mai bune preturi.Tel. 0726.187.256 ..MESERIAS serios, fara vicii, execut finisaje int., gresie, faianta, gleturi, zugraveli, parchet laminat, izolatie polistiren. Tel. 0722.659.527

..REPARATII, masini de spalat automate orice marca, la domiciliul clientului, deplasarea si constatarea sunt gratuite, oferim piese de schimb originale, garantie 12-24 luni. Tel. 0761.851.873 ..TAPITER tamplar reconditionez canapele, fotolii, coltare, paturi mijloc, scaune, tabureti, schimbari piele, stofa, bureti etc, ieftin. Tel. 0729.332.304 ..TRANSPORT transport marfa, mobila, bagaje, debarasari, inclusiv weekend, Tel. 0769.690.339 ..TRANSPORT mutari profesionale de locuinte, sedii firma si birouri, transport marfa materiale de constructii, utilaje grele diverse obiecte oferim servicii de calitate si siguranta. Tel. 0721.433.846 ..ZUgRAV cu experienta executa finisaje interioare in garsoniere si apartamente, zugraveli lavabile, faianta,gresie, parchet laminat, rigips, glet ,glafuri la ferestre, balcoane etc. Tel. 0314.206.424

BRAȘOV

. .ExECUT lucrari in constructi interior exterior la gata, ieftin si ofer calitate. rog seriozitate, execut zugraveli tras glet rigips pus gresie faianta. Tel. 0741 941 984 ..ExECUTAM amenajari interioare si exterioare,pentru blocuri, vile,case, hoteluri,spatii comerciale. Tipul lucrarilor ce le executa,la cele mai mici preturi cu garatia lucrarilor executate. Tel. 0723 639 955 ..ZUgRAV,faiantar,electrician,instalator executam lucrari de calitate, asteptam oferte sau colaborare, experienta in amenajari interioare (glet,rigips,placari faianta gresie, parchet,termosistem,tencuieli,zidarie,montaj usi,geamuri etc. Tel. 0726 401 405

CLUJ-NAPOCA

..EChIPA serioasa executam lucrari constructii amenajari interioare-exterioare ,placari piatra ,ziderii de piatra,acoperisuri ,instalatii electrice ,instalatii apa. Tel. 0743 378 567 ..INSTALATOR apa gaz canalizare incalzire efectuam lucrari in domeniu racordam aragaze masini automate de spalat verificari centrale termice periodice etc. Tel. 0751. 639.755 ..PERSOANA FIZICA serioasa execut orice fel de lucrari in domeniu constructii,restaurari piatra naturala si finta,finisari inerioare si exterioare,lucrari in marmura si mozaic mic producator de anumite dale de piatra etc. mentionez o experienza de 18 ani in constructii si ultimi 6 ani pfa. Tel. 0756 611 623 ..PERSOANA FIZICA ,execut zugraveli , gleturi , tapet , decoratiuni interioare , stuc venetian , marmurina , imitatii vopsele antice si nu numai . Parchet , rigips , gresie , faianta , fatade , placari , tencuieli decorative. Tel. 0757 298 288 ..PERSOANA FIZICA, efectuez servicii in domeniul constructiilor(renovare apartament, camere, zidarie, finisaje, etc). Preturi avantajoase! Detalii doar la telefon 0767 668 254

TOATĂ ȚARĂ ..AMENAJARI interioare compartimentari rigips, tavane casetate, zugraveli, gresie, faianta, sapa mecanizata si elicopterizata, covor pvc (linoleum) decorativa.ne deplasam oriunde in tara, experienta. Tel.0768.314.164 ..ALPINISM utilitar, executam lucrari la mare inaltime, in locuri greu accesibile, termoizolatii, spalari geamuri, renovari etc., exp. in domeniu min. 5 ani, desfasuram activ, in toata tara. Tel. 0768.412.793 ..TRANSPORT marfa si mobilier, electrocasnice diverse, tocarie, asigur la orice adresa din Bucuresti si-n tara Tel. 0722.762.732

Companie media, print si online cu profil business cauta: agent vanzari spatiu publicitar, jurnalist, reporter.

Trimiteti CV la: angajare@epeditions.eu

DĂM VIAȚĂ CASEI TALE! Amenajări interioare Amenajări exterioare • șape, tencuieli mecanizate • rigips – gleturi • tencuieli și vopsele decorative • hidroizolații băi, terase și piscine • termosisteme • gresie, faianță, mar mură, granit, mozaic CALITATE ȘI PREȚURI AVANTAJOASE

0743-571.612 0745-063.782 Companie media, print si online cu profil business cauta:

agent vanzari spatiu publicitar Trimiteti CV la:

angajare@epeditions.eu

Soluția REAL(Ă)...ESTATE în România

Sin

Informații - Reportaje - Interviuri - Opinii - Anunțuri - Foto Anunțuri

Dă putere anunțului tău !

gu z Re iar ru din al-E de l Ro sta mâ te nia

Categorii speciale pentru anunțuri Anunțuri pe raster negru

Anunțuri cu chenar

apartament cu 2 camere, zonă semi-centrală, super-finisat, ușă metal, termopane, balcon, bucătărie mobilată, centrală termicăproprie. 52.000 euro. negociabil. Infola tel: 026443352

ÎNCHIRIEZspațiu comercialîn zonă centrală, 100 mp, superfinisat,vitrină la stradă, ideal pentru magazin, aproape de stația de autobuz.zonăde trafic pietonal maxim. Preț negociabil 500 e/lună. 026443352

VÂ N D t e r e n , i d e a l pentruconstruc ție c a s ă , 9 0 0 m p, z o n ă devile,toateutilitățile, panoramă spre oraș, drum asfaltat, livadă, acte în regulă, preț avantajos.Telefon: 02339986(după ora18preferabil).

Anunțul cu 35 de cuvinte este gratuit pentru 2 apariții.

Anunț cu 35 de cuvinte pe raster negru, cost total pentru 2 apariții 7lei TVA inclus*

Anunț cu 35 de cuvinte cu chenar negru, cost total pentru 2 apariții 6,5 lei TVA inclus*

.VÂND

Sunați la 021.79.48.559 De luni până sâmbătă de la 9.00 - 18.00 BUCURESTI: Bd.Pipera 198C, Bloc c3, Voluntari, 077190 CLUJ NAPOCA: str. Traian 33, Cluj-Napoca, 400046

* TVA (24%)

Anunțuri Gratuite

Foto-Anunțuri

.

VÂNDcasăîncentru, modernfinisată, completutilată, mobilată modern, 2etaje, 2balcoane,3băi,grădină, garaj.Prețdiscutabil. Contact 02188996. Foto-anunț cu 35 de cuvinte cost total pentru 2 apariții la 15lei TVA inclus*


Diverse - Jobs Oferte DIVERSE ..AEROTERMA Rece/Cald Magitec MT-9316 Tip produs: Aeroterma de perete; - Putere 2000W; - Consum energie 2 (KW/H); - Temporizator; - Indicator luminos; - Accesorii: telecomanda, accesorii montare. Tel. 0745.281.747 ..APARAT de taiat gresie/faianta Stern TC800A_ Caracteristici: - 2 suruburi pentru reglarea si stabilizarea directiei de taiere Suport din aluminiu Tel. 0745.281.747 APARAT de curatat cu aburi Vaportech DeLonghi XVT 3000T cu boiler din material dublu: otel inoxidabil in parte superioara si aluminiu Tel. 0722.406.166 ..APLICA led 15W AC patrata Dimensiuni: 180x180x44mm; Putere: 15W; Echivalenta bec incandescent: 100W; Voltaj: 100-240V; Intensitate luminoasa: 1350 lumeni; Culoare flux luminos: Alb Cald; Tip LED Tel. 0735.939.397 ..ASPIRATOARE Auto Black&Decker PAD1200 Tensiune 12 v- Putere absortie 11aw- Rezervor 500ml- tub flexibil incorporat- sistem Cyclonic Action - cablu 5m- Sistem cu tripla actiune- Cap aspirare/periecap aspirare lung 266 RON Tel. 0723.834.624 ..EXCAVATOR Daewoo Solar 75 V pe senile, din 2003 ,8 tone,3 cupe, stare perfecta de functionare.Pret negociabil. Tel.0760.132.332 ..AVEM pe stoc sau la comanda Rafturi Metalice de Perete, Noi sau SH, preturi Negociabile! Structuri modulare cu latimea modulului de 1m; 1,25; 1,33 si inaltime 2m; 2,2m. Tel. 0734.297.376 ..HIDROFOR Taifu ATSGJ 800 DescriereFiabile si usor de utilizat sunt recomandate pentru distributia apei, pentru ridicarea presiunii in instalatiile de apa, ca unitati de pompare. Tel. 0723.834.624 MESE 2 mese inox 2m de centru (380 €/bucata), 2 mese inox 2m de perete cu polita (390 €/ bucata), 2 mese 1.4m cu polita. (180 €/ bucata),Tel. 0720.260.040 ..MOTOR Stager UP168-1-P1Date tehniceCaracteristici tehniceUP 168-1 P1Tip motor-

Monocilindru, 4-timpi, racire cu aer, OHVPutere nominala KW/rpm2.8/3000Putere Tel. 0728.834.624 ..ROLL-UP Aluminiu este cel mai folosit sistem expozitional portabil. Banner-ul se strange automat pe un rulou tensionat, intr-o caseta din aluminiu.Tel. 0743.667.681 ..SET scaune + masa. Vand set tip Regal pt restaurant in stare buna, Tel. 0764.018.625

LOCURI DE MUNCA-OFERTE FULL-TIME

BRAȘOV ..CAUTAM zidari pentru lucrari in domeniul constructiilor,in Brasov, cu experienta in domeniu si capabili sa lucreze in echipa.Pentru interviu va asteptam la sediul firmei, impreuna cu documentele de calificare si cv. Salariu atractiv. Tel.0745 263 220 ..ANGAJEZ maistru, sudori si lacatusi in domeniul confectiilor metalice. Tel. 0747 044 401

BUCUREȘTI ..CONTABILA primara Service auto multimarca angajaza persoana absolventa ASE pentru postul de contabilitate primara si relatii cu clientii.Se ofera pachet salarial atractiv, se cere si se ofera. Tel. 0741.097.575 ..NECALIFICATI pentru acoperisuri sisteme de invelitori, si dulgheri cu experienta in acoperisuri , montatori experimentati in acoperisuri. Tel.0768.011.455 ..SPALATORIE auto Angajam tanar pentru spalatorie auto, curatare tapiterii si detailing auto. Experienta obligatorie, punct de lucru P-ta Sudului, sector 4 Tel. 0765.427.272 ..CONSTRUCTII angajam muncitori calificati: zugravi, faiantari, rigipsari, electricieni , instalatori. Tel. 0723.072.962 ..ANGAJAM zidar, electrician di provincie, Bucuresti-Ilfov exclus. Ofer cazare, 10001400Lei Tel. 0763.647.502 ..AGENTI securitate, barbati Bucuresti Piata Victoriei, sediu birouri, conditii bune de munca, salariu 1.000 L net. Seriozitate

Accesorii Mobilier Cluj Napoca, str. Bucuresti 72

mai 2014 Pagina

Tel. 0761.943.683 ..AGENTI imobiliari cu experienta de minim 3 ani, vanzari/ inchirieri, comision progresiv pentru Agentie Imobiliara cu sediul stradal, in sector 2, aproape de Obor Tel. 021.688.08.67

OFERTE PART-TIME

BUCUREȘTI ..COLABORATOR, avocat cu experienta in recuperari creante, insolvente, Reg. Com. Plata procentual din incasari, fara salariu fix. Oferim birou dotat, secretariat, logistica. Tel. 031.101.22.47 FEMEI curatenie, firma de curatenie, angajeaza pentru curatenie, sediu birouri, post fix zona Carrefour Militari, program 07:00-11:00, luni-vineri, salariu, carte de munca. Tel. 0740.214.444

bil la program prelungit, domiciliu in Tg. Mures Tel. 0728 297 654

TIMISOARA ..FIRMA producatoare de mobilier din fier forjat angajeaza lacatusi si vopsitori . Rugam seriozitate maxima . Daca credeti ca puteti sa va integrati intr-un colectiv tanar va rugam sa ne sunati. Tel. 0741 133 422 ..COMPANIE de securitate nationala, angazeaza agenti de securitate cu atestat profesional sau in curs de scolarizare si cazier curat. Oferim pachet salarial atractiv, conditii civilizate de munca si posibilitati reale de avansare. Tel. 0736.777.851

CLUJ-NAPOCA ..DORESC sa angajez muncitori cu experienta in constructii,zidari ,finisori , gips cartonari , mozaicar ,doar persoane serioase ,salarii atractive ,depinde de aptitudinile dvs. Tel. 0743 852 041

APARTAMENT DE VÂNZARE BUCUREȘTI

CONSTANȚA ..SC ANGANJEAZA muncitori calificări in izolatii termice si hidroizolatii si muncitori necalificati. Tel. 0721 781 047 ..ANGAJAM meseriasi cunoscatori cu experienta amenajari interioare si exterioare. Tel. 0720 587 259

APARTAMENT

PITEȘTI ..ANGAJEZ muncitori cu experienta an amenajari interioare si exterioare Program 8/6 Tel.0755027777

TÂRGU MUREȘ ..ANGAJEZ muncitor necalificat sau calificat in montaj termopane. Cerinte: barbat cu varsta 20- 40 ani; experienta in lucrari de montaj; simt tehnic , punctualitate, disponi-

Tel./ Fax. 0264 40.60.55 e-mail: contact@salice.ro www.salice.ro

27

BUCUREȘTI

De vânzare ap.3 camere, zona Rahova , spaţios, cf 1, Bloc din c ă r ă m i d ă , Ve d e r e m i x t ă , stradal lângă Cora Alexandriei, OMV, balcon mare(lojă), et 2/10, vedere mixtă. Se vinde cu mobilă în bucătărie. Bloc reabilitat 2013, Bloc civilizat. Acte la zi.Totul nou.

Proprietar. Preţ 59.000 euro. Tel: 0722.210.804

Depozit de PAL / Mese si scaune Cluj Napoca, Calea Baciului 2-4


28

Talonul Dumneavoastră

Pagina mai 2014

1

ANUNȚURI.....IMOBILIARE.....SERVICII.....JOBURI.....OPORTUNITĂȚI DE AFACERI....DIVERSE...

ORANGE 0753331107...COSMOTE 0765776083...VODAFONE 0720886966

i r u ț n u An tuite a ă r t a G i o t ț a n n i d ara Su ț prin SMS

TELEFON

E-MAIL

POȘTĂ

021 7948559

anunt @buildpress24.ro

Bd Pipera nr198C Bloc C3, Ap.5 Voluntari

PONTURI PENTRU UN ANUNȚ PUBLICITAR Doriţi să vindeţi, să închiriaţi sau să cumpăraţi o proprietate? Căutaţi un loc de muncă sau vreţi să angajaţi pe cineva? Doriţi să vă prezentaţi oferta de servicii profesionale? Căutaţi noi parteneri de afaceri? Găsiţi ceea ce căutaţi sau creaţi-vă propriul anunţ publicitar la modul gratuit! Iată 5 ponturi pentru un anunţ publicitar 1. Atenţia: Puneţi-vă în pielea clientului. Dacă aţi citi anunţurile publicitare, ce v-ar atrage atenţia? Ce cuvinte sau expresii ar face ca un anunţ să iasă în evidenţă faţă de celelalte? 2.Interesul: Fiţi clari şi expresivi. Cu cât puteţi oferi mai multă informaţie, cu atât mai mult veţi

•  Nu se vor accepta textele care cuprind cuvinte obscene •  Nu folosiți majuscule (litere mari) în redactarea anunțurilor decât acolo unde este necesar •  Nu introduceți mai multe anunțuri într-un singur text •  Nu vor fi acceptate postările de adrese de site-uri . În anunțul propriu-zis nu trebuie să apară numele și adresa dumneavoastră.

Talon pentru anunț gratuit

PRESS

Nume/Prenume: Adresă: Telefon:

Această rubrică nu se publică, dar trebuie completată. Datele personale sunt păstrate în strictă confidențialitate. Prin acest talon vă oferim posibilitatea de a vă posta gratuit anunțul in ziarul nostru pentru două aparitii. BP nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul anunțurilor.

3

MAXIM 35 CUVINTE

BUiLD

trezi interesul cititorilor. 3. Dorinţa: Odată ce le-aţi trezit interesul, stimulaţi şi mai mult acest interes şi apoi oferiţi-le o cale de a acţiona. 4. Acţiunea: Încheind anunţul publicitar printr-o formulă de genul „doar săptămâna aceasta“ sau „sunaţi acum, durează doar un minut“, îl îndemnaţi pe cititor să treacă la acţiune şi să vă sune. 5. Verificaţi de două ori dacă aţi introdus corect datele de contact. Vă dorim succes, iar dacă aveţi nevoie de ajutor, aveţi vreo întrebare sau vă împotmoliţi pe undeva, vă rugăm contactaţi serviciul pentru clienţi ca să vă asiste.

Important

2

Publicaţi-vă anunţul astăzi şi va ajunge la 36.000 de cititori din zonele în care apărem. Aici găsiţi lista oraşelor acoperite de distribuţie: Giurgiu, București,Pitești,Ploiești,Brașov,Sibiu, Alba Iulia, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Constanța. PRESS

BUiLD

021.79.48.559 - Email: anunt@buildpress24.ro CLUJ NAPOCA: str. Traian nr. 33 - BUCUREȘTI: Bd. Pipera nr.198C, BlocC3, Ap.5


Știri din Construcții Companie

Fabricile de vopsele lucrează la o capacitate de sub 50%

P

rivind nostalgic şi retrospectiv, realitatea din piaţă de vopsele, care s-a ridicat la nivelul anului trecut la circa 160 de milioane de euro, nu este deloc una optimistă, jucăorii din piaţă fiind mai mult rezervaţi în privinţa unei reveniri. “Din estimările interne piaţa de lacuri şi vopsele se ridică la 155-160 mil. euro, fiind în stagnare. În acest an ne putem aştepta la un uşor declin, din cauză că puterea de cumpărare va scădea. Anii de boom nu se vor mai întoarce prea curând”, crede Marius Văcăroiu (foto), directorul general Policolor. Potrivit acestuia, în momentul de faţă fabricile de profil lucrează la capacitate de producţie de sub 50%. Că o măsură de reducere a costurilor de producţie, Policolor a decis mutarea fabricii de vopsele din zona Theodor Pallady a Capitalei în incinta platformei chimice din cartierul Militari, pe un teren de 2,5 hectare. Costul procesului de transfer al producţiei, programat a se încheia în 2016, a fost estimat la 6-8 mil. euro. Capacitatea de producţie a noii fabrici va fi de 4.000 de tone/an, similară cu cea actuală. Cel mai probabil, terenul de 13,8 hectare folosit parţial de fabrica Policolor va fi scos la vânzare. Marius Văcăroiu speră ca în decurs de cinci luni să obţină autorizaţia de construcţie, iar din septembrie-octombrie să demareze lucrările pentru noua unitate de producţie.

mai 2014 Pagina PROGNOZE

Investiții

30% din mall-uri au nevoie de face-lift Mai mult de o treime din mall-urile din România au nevoie de investiţii pentru înnoire şi îmbunătăţire, costurile totale fiind estimate la peste 200 de milioane de euro, arată datele companiei de consultanţă, proiectare şi project management în real estate Immpuls. Reprezentanţii companiei apreciază că cel puţin 500.000 metri pătraţi din centrele comerciale existente necesită operaţiuni de adaptare la condiţiile şi tendinţele de piaţă Aceştia estimează că investiţiile în aceste lucrări ajung până la 500 euro/mp, astfel că nivelul costurilor pentru modernizarea mall-urilor existente se ridică la peste 200 milioane de euro. “Face-lift-ul interior şi exterior face în general parte din ciclul normal de viaţă al mall-urilor în orice piaţă, însă centrele comerciale existente din România trebuie să facă mai mult şi să investească în modificări funcţionale care să îmbunătăţească mixul de chiriaşi pentru a capitaliza oportunitățile şi tendinţele consumatorilor sau pur şi simplu pentru a supravieţui”, a declarat, într-un comunicat, Tudor Popp, managing partener Immpuls Real Estate Solutions.

Piața muncii

Constructorii români, îngrijoraţi Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii în Uniunea Europeană de la începutul acestui an îi îngrijorează pe constructorii români, care se aşteaptă ca efectul acestei măsuri să fie migrarea forţei calificate de muncă din construcţii. Numărul mediu de angajaţi care lucrează în sectorul românesc de construcţii a scăzut treptat de la nivelul maxim atins în 2008, de 414.600 de muncitori, până la circa 350.000 anul trecut. Principala provocare a antreprenorilor pentru acest an este împiedicarea angajaţilor calificaţi în a opta pentru munca în străinătate. „Deschiderea pieţei muncii din 2014 pentru forţa de muncă din Europa Centrală şi de Est va avea ca efect migrarea forţei de muncă calificate din construcţii“, precizează Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Transport

NOUL VOLVO FMX un partener eficient în construcţii perfect pentru cariera de piatră Dacă până acum nu v-aţi gândit niciodată să conduceţi un Volvo într-o carieră, mai gândiţi-vă. Noul Volvo FMX este unic – este un Volvo proiectat special pentru cele mai dure condiţii de lucru din lume. Un autocamion care poate face faţă sarcinilor mari, terenurilor dificile şi pantelor abrupte. Pe scurt, este un autocamion care se simte bine atunci când dă de greu. Volvo FMX dispune de o parte frontală complet nouă, proiectată pentru aplicaţiile grele din construcţii. Alături de echipamente precum rezervorul de combustibil având o capacitate de 570 de litri, oglinzile retrovizoare special proiectate, noile lămpi de lucru şi o priză de aer nouă, rezultatul final este un Volvo FMX perfect potrivit pentru lucrul în carieră – un partener eficient, baza multor ani de exploatare eficientă în construcţii. În spatele exteriorului robust, un sistem de direcţie revoluţionar vă uşurează sarcinile, iar suspensia proiectată special minimizează şocurile produse de terenul accidentat. Vă veţi îndeplini sarcinile mai rapid şi mai uşor.

29

Trend ascendent în ramură de construcţii

Managerii celor 8.221 de companii participante la cel mai recent sondaj iniţiat de Institutul Naţional de Statistică (în care variabilele de stratificare sunt date de activitatea principală şi mărimea întreprinderii) preconizează pe termen scurt –până în luna iunie 2014- diverse evoluţii ale preţurilor ce vor marca activitatea economică actuală, după cum se arată în cadrul unui studiu de conjunctură al instituţiei. Astfel, pentru piaţă de construcţii se prognozează o creştere moderată a acestora, în contextul în care se aşteaptă ca volumul lucrărilor să devină şi mai consistent decăt în prezent, pe fondul îmbunătăţirii factorului sezonier. În contextul actual, comparativ cu studiul anterior, din motive ce ţin atât de sezonalitate, cât şi de o eventuală majorare a investiţiilor, cei 1.573 de ma-nageri din branşa de construcţii îşi rectifică încă o dată în sens pozitiv previziunile date iniţial publicității, indicând în consecinţă o accentuare a trendului ascendent.

Aeria Stone cu Porus X Noul Volvo FMX poate fi livrat cu aceste configuraţii:

D13K: (420, 460, 500, 540 CP)

Cabine:

Reductor simplu (Sarcină maximă în combinaţie: 44–70 tone) Reductor în butucul roţii (Sarcină maximă în combinaţie: 65–120 tone)

A.Cabină de zi B.Cabină de dormit C.Cabină Globetrotter

Motoare: D11K: (330, 370, 410, 450 CP)

Transmisii: I-Shift Cutie de viteze manuală Powertronic

hidrofobizare fațade și pietre naturale

Punţi spate:

www.adeplast.ro


30

Inovație și tradiție

Pagina mai 2014 TEHNOLOGIA 2014

Materiale de construcţie din viitor Oamenii de știință sunt în mod constant în căutare de materiale mai uşoare, mai rezistente şi mai eficiente din punct de Betonul translucid Clădirile din beton sunt cunoscute mai mult pentru stabilitatea lor decât pentru luminozitate. Dar acest lucru s-a schimbat atunci când betonul translucid a început să-şi facă loc pe piaţă. Betonul translucid este amestecat cu fire optice din fibră de sticlă, care creează un bloc solid dar clar. LitraCon, numele sub care este cunoscut betonul, poate fi utilizat la parchetare şi pavare. Conform producătorilor de betoane, fibra optică reprezintă doar 4 la sută din amestec. Acest lucru înseamnă că blocurile realizate din acest material au în continuare capacitatea de a susţine pereţii portanţi. Aerografitul Acesta este alcătuit dintr-o reţea de tuburi goale de carbon. Este de culoare neagră, stabil la temperatura camerei şi este capabil să conducă energie electrică. Materialul este foarte puternic, dar flexibil în acelaşi timp. Materialul poate fi comprimat într-un spaţiu de 95% din zona sa normală şi apoi readus la forma sa iniţială fără a fi deteriorat. Presiunea face materialul şi mai puternic. Flexicomb-ul (foto 3) Denumirea de flexicomb îl descrie destul de bine. Proiectat de arhitectul Dan Gottlieb, de la PadLab, în timp ce era încă student la Yale School of Architecture (Școala de arhitectură Yale), flexicomb este o matrice tip fagure flexibilă, care poate fi utilizată pentru a construi corpuri de iluminat, mobilier și instalații sculpturale. Materialul este realizat din mii de tuburi de polipropilenă strâns ambalate, care se vor îndoi în direcţia convexă, rămânând rigide în cea concavă. Granitul lichid (foto 4) Conform creatorilor lui, granitul lichid are

vedere energetic. Iată o descriere a câtorva materiale care vor schimba modul în care vom construim lucruri în viitor.

capacitatea de a înlocui complet cimentul în beton. Materialul este uşor şi are aceeaşi capacitate portantă a cimentului, dar este realizat din materiale reciclate. În cele din urmă, granitul lichid are o rezistenţă incredibilă la foc. Acesta poate rezista la temperaturi de până la 1.100 grade Celsius menţinând în acelaşi timp proprietăţile sale structurale. Spre deosebire de beton, nu explodează la temperaturi ridicate. Fibra de carbon (foto 5) Fibra de carbon este un material extrem de rezistent și uşor. Aceasta este de cinci ori mai rezistentă decât oţelul, de două ori mai rigidă, dar cântăreşte aproximativ cu două treimi mai puţin. Fibra de carbon este compusă din fire de carbon care sunt mai subţiri decât părul uman. Fâşiile pot fi întreţesute, ca la ţesături, şi apoi aceasta poate fi modelată în orice formă dorită. Pe lângă faptul că este rezistentă, fibra de carbon este, de asemenea, flexibilă. Grafenul (foto 6) De grosimea unui singur atom, dar mai rezistent decât oţelul şi tare ca un diamant, grafenul ar putea schimba modul în care construim. E un alt mod de a privi grafenul. De fiecare dată când scriem cu un creion din grafit, practic realizăm straturi de grafen. Grafenul a fost denumit un “material miraculos” pentru că e subţire, rezistent, flexibil, conduce electricitate şi este aproape transparent. Betonul flexibil Betonul tradiţional este un material foarte fragil; orice flambaj sau îndoire va face ca acesta să se crape. Un nou tip de beton armat cu fibre flexibile ar putea pune capăt acestei probleme. Acest tip nou de beton este de aproximativ 500 de ori mai rezistent la fisurare datorită fibrelor micuţe, care reprezintă două procente din compoziţia sa.

Fibrele glisează în cadrul betonului atunci când se produce îndoirea, conferindu-i acestuia suficientă elesticitate pentru a preveni ruperea. Sensitile (foto 8) Atunci când mergeţi noaptea prin bucătăria dvs. pentru a lua ceva din frigider, podeaua va licări luminându-vă calea pentru a vă ghida prin camera întunecată. Sau cel puţin aşa s-ar întîmpla, dacă aţi avea SensiTiles. Betonul din dale are integrate canale din fibră optică acrilică care transferă lumina de la un punct la altul. Dalele sunt disponibile pentru a fi utilizate ca pardoseli, în băi și chiar pentru plafoane. Lemnul electrificat (foto 9) S-ar putea să nu mai aveţi niciodată de-a face cu hăţișul de fire din nou, datorită Wood.E (lemn electrificat). Acest material proiectat la nivel European încorporează o sursă de electricitate direct în mese şi scaune. Două straturi metalice sunt presate între lemnul mobilierului, făcând posibilă trecerea unui curent electric prin întregul ansamblu. Puterea de 12 volţi este transmisă către straturile metalice prin intermediul unui conector, iar lămpile şi alte dispozitive care pot fi conectate prin altul. Sticla cinetică Ideea unei case care are grijă de sănătatea ta ar fi un gând destul de reconfortant. Sticla “vie” face acest lucru prin monitorizarea nivelurilor de CO2 în aerul din jurul dumneavoastră. Sticla cinetică, dezvoltată de către arhitecţii Soo-in Yang şi David Benjamin, este un material inteligent, o suprafaţă transparentă care deschide și închide în mod automat fantele-setci ca răspuns la prezența umană pentru a controla calitatea aerului din cameră.

NATURA

Casa Penedo în Portugalia o casă din piatră diferită Un arhitect portughez s-a gândit că n-ar strica să construiască o casă un pic mai deosebită, care să amintească de preistorie şi în acelaşi timp să fie modernă şi solidă. Casa Penedo este o construcţie uimitoare din piatră situată în munţii Fafe, în nordul Portugaliei. A fost construită în anul 1974 din patru bolovani mari găsiţi în împrejurimi. Este o locuinţă retrasă, departe

3

4

5

6

8

de tumultul urban, o locuinţă unde te poţi relaxa şi te poţi bucura de frumuseţea naturii. Căsuţa de vacanţă portugheză nu are electricitate, astfel încât proprietarii folosesc lumina lumânărilor pentru a vedea atunci când sunt în interior. Casa dispune de un șemineu confortabil, o piscină săpată în piatră şi scări din bușteni.

9

Credite cu ipotecă, fără garant. www.garantibank.ro


Construcții

mai 2014 Pagina

31

INTERVIU

Mesta Marmura

Soner Yilmaz General Manager

Oferă clădirilor tale viaţă lungă şi frumuseţe. Marmura și travertinul nu mai sunt un lux BuildPress a fost prezentă la târgul Romexpo Construct care s-a desfăşurat intre 10-13 aprilie 2014 la București. Cu această ocazie, l-am intervievat pe dl Soner Yilmaz, Manager General al Mesta, o companie care produce şi comercializează marmură şi alte pietre naturale. BP. Vă rugăm să ne spuneţi câteva lucruri despre compania dumneavoastră. Mesta Marmura este o companie internaţională, fabrica noastră principală este în Turcia. Producem marmură, travertin, granit și onix. În România am început operaţiunile acum 5 ani, avem 3 showroom-uri aici, la Otopeni, Prahova şi în Constanţa, care este depozitul principal/centrul logistic. Am început să lucrăm cu 5 oameni şi în prezent avem 80. Suntem primii producători de mozaic din România.

BP. Care sunt punctele forte care fac compania dvs. să se diferenţieze faţă de competiţie?

Noi lucrăm doar pe stoc. Nu preluăm comenzi de la clienţi şi apoi comandăm marfa în Turcia, de exemplu. Avem un stoc de aproximativ 2 milioane de euro. Acesta este principalul avantaj faţă de alte companii. Avem, de asemenea, periodic promoţii speciale, avem o echipă bună şi în 5 ani ne-am creat o reputaţie foarte bună pe piaţă. Un alt punct forte este faptul că nu vindem numai în România, ci în toată Europa. Vânzările noastre provin 70% din piaţa internă şi 30% din export. Principalele destinaţii de export sunt Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. Anul viitor planificăm o extindere în Bulgaria şi Serbia.

BP. Cum este acest an comparativ cu anul 2013 în termeni de vânzări?

Primele trei luni au fost proaste din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cu zăpadă. Dar din aprilie lucrurile au început să se îmbunătăţească. Totuşi, dacă vom compara această perioadă cu aceeaşi perioadă a anului trecut trebuie să recunoaştem că anul trecut a fost mai bun.

BP. Care sunt cei mai buni clienţi ai dvs. şi folosesc românii piatra naturală în construcţii?

Noi vindem direct către dezvoltatorii de proiecte şi utilizatorii finali. Partea de vest a ţării este extrem de familiarizată cu piatra naturală şi o utilizează în construcţii. Dar partea de est a ţării nu este familiarizată cu adevărat cu acest tip de produs şi utilizează în special ceramica. Dar noi suntem aici pentru a schimba acest lucru. BP. Participaţi la târgurile internaţionale precum Romexpo Construct, unde ne-am întâlnit cu dvs. Care este experienţa dobândită în urma acestui lucru? Până acum în 2014, am fost prezenţi la 5 târguri, în China, Belgia, Turcia, SUA, Italia, astfel încât Romexpo Construct este al 6-lea târg pe acest an. Venim aici doar pentru prestigiu, nu neapărat pentru a vinde. Din nefericire, companiile mai mici nu au nicio şansă de a participa deoarece costul este prea mare în comparaţie cu ceea ce primim în schimb. BP. Care este recomandarea dvs. pentru potenţialii clienţi atunci când vine vorba de a alege materiale precum piatra naturală? Le recomand în mod deosebit să cumpere piatră naturală, ca marmura si travertinul, care provin din natură, şi nu atât de mult granit, pentru că provine din explozie vulcanică şi există un procent mare de radiaţii în acesta. Poate că pe termen scurt nu te afectează, dar pe termen lung nu este atât de sănătos. Gândiți-vă la alimente. Nu aţi prefera să consumaţi produse bio? Un alt motiv pentru a alege piatra na-

Marmură pentru toate utilizările

7 Sfaturi pentru o piscină perfectă Fie că ai o pensiune sau o casă dotată cu curte şi grădină, credem că cel puţin o dată în viaţă te-ai gândit la plăcerea de a te răcori vara într-o piscină construită după bunul plac, la un preţ accesibil. Aici avem 7 sfaturi care sperăm că îți vor fi de folos atunci când vei decide că a venit momentul să transformi visul în realitate. 1. Înainte de orice, stabileşte care este suprafaţa maximă a terenului pe care se poate întinde piscina. 2. Stabileşte încă de la bun început bugetul pe care eşti dispus să-l investeşti. 3. Alege din cele două variante: o piscină exterioară sau o piscină interioară. Dacă te-ai decis asupra unei piscine exterioare, trebuie să iei în calcul că şi în această categorie există mai multe variante: piscine îngropate, piscine supraterane sau piscine gonflabile. Dacă vrei o piscină de interior, poţi opta între una îngropată sau una supraterană.

4. Pentru suprafaţa din jurul piscinei alege marmură pentru a evita Pentru eventualele alunecări. suprafaţa 5. Nu omite un sistem din jurul de filtrare adecvat, fără piscinei acesta toată distracţia se alege va strica rapid. Optează marmură şi pentru un sistem de tratare a apei, căci este pentru important ca aceasta să a evita evenfie cât mai curată. 6. Instalează un sistem tualele de siguranţă în jurul alunecări. piscinei. Un gard de protecţie sau o alarmă care îţi spune în orice moment dacă este cineva în piscină. Sunt foarte indicate mai ales în cazul în care ai copii. 7. Nu uita de iluminarea piscinei şi de elementele de decor, care îi vor da un aer mult mai primitor şi mai elegant.

turală este longevitatea. De exemplu, în cazul în care cumpăraţi ceramică, după 23 ani își pierde din strălucire şi culoare.Dimpotrivă, pietrele naturale devin din ce în ce mai bune în fiecare an şi preţurile sunt aproape aceleaşi ca pentru ceramică în prezent.În plus, ceramica trebuie înlocuită după 2-3 ani, astfel încât la final costul este dublu.

Dacă privim clădirile istorice, care dintre acestea au supravieţuit? Cele construite cu ceramică? Nu cred. Şi precum spune sloganul nostru: "Timpul trece ... piatra rămâne".


32

Construct

Pagina mai 2014

BUiLD

MATERIALE INOVATIVE

Press

Beton autoreparator cu bacterii vii Betonul este un material de construcție popular, dar este vulnerabil la fisuri. Betonul autoreparator, dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Delft din Olanda, foloseste bacterii vii - amestecate în beton înainte de a fi turnat - pentru a sigila acele fracturi.

Număr 11 mai 2014 Preț Gratuit www.buildpress24.com

e l i r e c a f a i ș a fi o Filos ă

INTERVIU

n â m n î ă n â m g r me

de Kyriaki Balkoudi

C

u ocazia unuia dintre cele mai importante evenimente din industria construcţiilor, Romexpo Construct, am avut şansa de a discuta cu domnul Radu Panici, Manager General al Rikko Steel.

..BP. Aţi putea, vă rugăm, să oferiţi o prezentare generală a companiei pentru cititorii noştri? Rikko Steel face parte dintr-un grup de companii, cu firma-mamă în România şi cu filiale în Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. Ne place să ne intitulăm un pod dinspre Europa înspre Rusia şi dinspre Rusia înspre Europa. Activitatea noastră principală este importul şi distribuţia de materiale de construcţii, cum ar fi hidroizolaţii, coşuri de fum, plăci fibrocement, cărămidă pentru faţade și oţel pentru uz rezidenţial şi industrial. Oferim, de asemenea, îngrăşăminte chimice pentru agricultură, deoarece aceasta este o piaţă în dezvoltare în România.

..BP. Deoarece acoperişul este unul dintre cele mai importante elemente ale unei construcţii, cum garantaţi longevitatea şi care sunt principalele avantaje ale produsului dvs. în comparaţie cu alte tipuri de acoperiş, ca de exemplu ţigla metalică? În primul rând, plăcile fibrocement sunt un produs 100% ecologic, au o grosime de 5,8 mm ceea ce oferă o conductivitate termică redusă, spre deosebire de ţigla metalică. Un alt atu este preţul redus pe mp şi costurile minime pentru manoperă, nu necesită strat special protectiv împotriva coroziunii şi nici izolaţie fo-nică. În cele din urmă, cel mai important atu al plăcilor fibrocement este durata de viaţă de 50 de ani! ..ΒP. Care este părerea dvs. referitor la materialele de construcţii produse în România comparativ cu cele importate? Competiţia este foarte dură, cu o varietate de produse disponibile pe piaţă din diferite ţări. Problema pentru consumatorii din România este că fac alegeri greşite uneori. Situ-

6.967 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale

PUBLICITATE

Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+215 autorizaţii), Vest (119), Sud-Est (86) şi Nord-Vest (41). Numărul de autorizaţii de construire a scăzut în Sud-Muntenia (-174 autorizaţii), Sud-Vest Oltenia şi Centru (68 fiecare) şi Nord-Est (57). În luna martie 2014 s-au eliberat 3.207 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 63,8% sunt pentru zona rurală. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov (+208 autorizaţii),

aţia economică scăzută din ultimii ani i-a făcut pe aceştia să se orienteze mai întâi spre preţ şi apoi să se îngrijească de calitate, astfel încât această mentalitate i-a determinat pe producătorii locali să reducă preţurile. Dar în scopul de a oferi preţuri mici, aceştia au fost nevoiţi să scoată din produse elementele care definesc buna calitate. ..BP. Cum este, în prezent, piaţa locală şi internaţională în domeniul dvs. de activitate? În prezent, piaţa locală este la un nivel scăzut comparativ cu cea din Est, dar judecând după cifrele noastre există creştere an de an pentru companiile noastre. Consider că motivul succesului nostru este adaptabilitatea la nou, venind mereu în întâmpinarea clienţilor noştri cu produse de calitate la costuri pe măsură. Din punctul meu de vedere, indiferent de piaţa pe care activezi, dacă ai idei inovatoare, eşti competitiv şi stii să răspunzi cerinţelor clientului, cum spune tatăl meu, “vom birui”. ..BP. Cum aţi descrie în câteva cuvin-

Radu Panici Manager General Rikko Steel

“ Nimic nu este perfect, aspectul negativ va fi întotdeauna acolo, dar dacă priveşti numai la partea negativă nu reușești să vezi soluțiile, să crești, să creezi.”

tefilozofia afacerii dvs.? Suntem o afacere de familie, tatăl meu este liderul companiilor din Rusia şi Ucraina, iar cu ajutorul lui am reuşit să ne extindem pe piaţa din România, ţara de care ne-am îndrăgostit şi unde ne-am şi mutat în anul 2000. Nimic nu este perfect, aspectul negativ va fi întotdeauna acolo, dar dacă priveşti numai la partea negativă nu reuşeşti să vezi soluţiile, să creşti, să creezi. Astfel încât ne ghidăm după acest motto: “Gândirea pozitivă este constructivă”. Afacerea noastră este pasiunea noastră, ne place să stăm de vorbă direct cu clienţii, să le rezolvăm problemele şi să le satisfacem nevoile. Filozofia noastră este de a construi bine. Și ceea ce vreau să spun este nu doar să construim o clădire, ci să construim o relaţie cu clientul înainte şi după vânzare, să construim parteneriate. ..BP. Care este sfatul dvs. de aur pentru cititorii noştri atunci când vine vorba de a alege materialele pentru construcţii? I-aş sfătui să nu ia în considerare

doar preţul, ci să verifice şi garanţia calităţii. Valoarea materialelor tradiţionale tinde uneori să fie uitată şi oamenii se blochează în căutarea de inovaţii tehnice şi tehnologii avansate. Cu toate acestea, tot acest progres nu garantează neapărat calitate şi durabilitate. Noi credem în revenirea materialelor tradiţionale.

Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut în primul trimestru cu 1,4%, la 6.967 de autorizaţii, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Sud-Est şi Sud-Muntenia (151 fiecare), NordEst (138) şi Nord-Vest (119). În luna martie 2014, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+158 autorizaţii), creştere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+161 autorizaţii), Sud-Est (62), Vest (56) şi Nord-Vest (26).

BuildPress Issue n.11 Romanian Edition  

Newspaper for real estate, construction and investment in Romania

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you