Page 1

6 Ungdomsroman af Ronni Andersen

Helene B. Konner


Virkelighedsflugt og masser af sex Den svære kærlighed, erkendelsen af døden som et vilkår og nødvendigheden af at tage sin egen tilværelse på sig bliver til sidst god latin i Ronni Andersens ungdomsroman ”6”.

Blå bog – Ronnie Andersen Født: 27. august 1978 i Aabenraa. Uddannelse: Dimittend fra Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2006. Debut: Date med en engel. Høst og søn, 2008. Litteraturpriser: Kommunernes Skolebiblioteksforenings Forfatterpris, 2009. Kulturministeriets Børnebogspris, 2013.

I romanen følger vi den 19-årige Charli, som kastes ud i en livskrise, da hans mor begår selvmord. I stedet for at forholde sig til tabet og sorgen over moderens flygter han ind i et tegneserieunivers, hvor han som tegneren Franquins klovnede figur Vakse Viggo kan distancere sig fra alting ved at grine ad verden. Eller også lukker han alt ude med sine hovedtelefoner og fordyber sig i arbejdet med at tegne piger i pin-up stil. Samtidig er han magisk fokuseret på en tallogik, som hans mor fandt på. I Charlis verden er altings tværsum afgørende: lige tal betyder noget godt, ulige betyder uheld eller advarer om forestående nederlag. På den måde skyder Charli både sorgen over tabet af moderen fra sig og fralægger sig ansvaret for, hvordan hans liv i øvrigt udvikler sig.

Idoler: Ole Lund Kirkegaard og Haruki Murakami. Hobby: Samler på 6-taller og spiller guitar. Se evt. link: http://www.youtube.com/wat ch?v=rDuQC0MFb_Ech?v=rDu

Vakse Viggo

Pin-Up

Charli er kæreste med den sjove og sexede Silvia, men deres forhold mangler noget ganske centralt. Det meste af tiden hygger de sig med at drikke sig fulde og dyrke sex, indtil Charli en dag overrasker Silvia i et sidespring, hvilket fører til et midlertidigt sammenbrud i forholdet. 1


Imens er Charlis forhold til faderen, der har fundet sig en ny kæreste, blevet så dårligt, at han flytter ind i en skurvogn hos den livskloge dramalærer Isabel. Her forelsker Charli sig i den kun 14-årige Linnea, som både har en høj moral og er svær at score. Det modsatte gør sig gældende med pigen Sandra, som han møder i det Københavnske natteliv, og til hvem han får et forhold udelukkende baseret på flygtig sex. I bogens åbne slutning finder Charli sammen med Linnea, igen, og Charli gør endegyldig op med tegneseriens trygge univers og frigør sig fra talsystematikken.

Åben slutning Der er ikke svar på alle spørgsmål. Der stadig er løse ender, som skal knyttes sammen. Der er stadig spørgsmål, man selv kan tænke over.

TO DO: Læs artiklen om Ronnie Andersen i Politiken http://politiken.dk/kultur/boger/ECE1222462/forfattertalent-bruger-tvivlen-somdrivkraft/

2


SJYT.ØV.HUBA ”6” er Ronni Andersens anden roman. Ligesom debuten ” Date med en engel” (2008) handler romanen om en ung mands konfliktfyldte tilværelse, hvor den manglende evne til at forholde sig til egne følelser er det centrale problem.

Mens ” Date med en engel” med sine skildringer af et natteliv med sprut og stoffer er en knaldhård og pessimistisk roman med paralleller til Jakob Ejersbo ” Nordkraft” og Tom Kristensens ” Hærværk”, er ”6” præget af en mere humoristisk og positiv grundstemning. Hovedpersonen ender således ikke med at gå til grunde, men gennemgår en dannelsesproces og bliver til sidst voksen.

NORDKRAFT Roman af Jakob Ejersbo

Efterfølgende filmatiseret, se trailer her: http://www.youtube.com/watch?v=qDG2ZT8tEOM

TO DO: Hvad vil det sige at gennemgå en dannelsesproces?

3


TOM KRISTENSEN (1893-1974) ”HÆRVÆRK”

….og også ham der skrev digtet ”Morgen”!

AHHH FUCK!!! Hvad er det nu lige en intertextuel reference er?? Intertextualitet. De fleste har nok prøvet at støde på en ting i en bog eller i fjernsynet, hvor de synes, at de har mødt det før, men i en anden sammenhæng. Fænomenet kaldes intertextualitet. Det eksisterer overalt….og når man først er blevet opmærksom på det, kan man ikke undgå at se det alle vegne.

TO DO i par!!

Se eksempel: http://videnskab.dk/kultur-samfund/intertekstualitet-i-shrek

Find 3 INTERTEXTUELLE referencer i romanen. Derefter skal I diskuterer og beskrive: 1. hvilken betydning har referencen, for skildringen af Charli og hans måde at opfatte verden på? 2. hvad betyder det for læsningen og oplevelsen, at man selv skal identificere og gætte sig til betydningen af de mange citater og referencer?

4


Arbejdsopgaver Arbejdet med kap. 1-3 gruppearbejde Kapitel 1: Sproglige virkemidler    

Hvad hedder den måde bogen starter på? Hvilken virkning har det på læseren? Hvilken fortæller bruges der? Hvilken virkning opnår forfatteren ved dette valg?

Fortællingen:   

Hvordan er det første sex imellem Silvia og Charli? (Side 7) Hvad opdager Charli, at musik kan? Hvordan reagerer Charli, Charlis far og Silvia på dødsfaldet?

____________________________________________________________________________________________________ Kapitel 2: Sproglige virkemidler:  

Hvad er den symbolske betydning i Charlis skjorteskift? (Side 13) Hvad er den symbolske betydning i, at Charli ikke kan spise?

Fortællingen: 

Hvorfor vælger Charli at snakke med personalet frem for familie og venner til begravelsen?

______________________________________________________________________________________________________ Kapitel 3: Sproglige virkemidler: Hvorfor har forfatteren gjort hovedpersonen til en tegner? Hvad er det for en sort kant Charli taler om? (Side 24)

5


Fortællingen:  

Hvad betyder: Hvis lokummet brænder, så træk dog ud? Hvorfor bruger Charli tegneseriesprog?

___________________________________________________________________________________________________________

Arbejdet med følgende, er individuelt! 

Hvad mener og tænker du efter at have læst de første 5 kapitler?

Skriv videre på de følgende sætninger og begrund dine synspunkter. Når I er færdige, lægges det i afleveringsmappen på intra, så jeg kan læse svarene i weekenden.

1. Jeg synes....... 2. Jeg tror........ 3. Jeg undrer mig over..... 4. Jeg lagde mærke til.... 5. Jeg kan ikke lide.... 6. Jeg blev overrasket over.... 7. Jeg forstår ikke..... 8. Jeg kunne tænke mig at spørge om.... 9. Jeg blev irriteret over..... 10. Det gjorde indtryk på mig at..... 11. Hvis jeg var.....

Svarene skal selvfølgelig omhandle romanen ”6”, og jeg bruger dem til at vurdere, hvordan I læser litteratur

6


Arbejdsgrupper

Hvert hold laver én tegning over kapitlet, de får tildelt. Kladde færdig i dag. Overvej motiv, komposition og evt. farvevalg da I senere skal fremlægge tegningen for klassen. Kap. 30: Kap. 31: Kap. 32: Kap 33: Kap. 34: Kap. 35: Kap. 36:

Paropgaver Kap. 5-10   

Læs om selvtillid og selvrealisering - se link http://issuu.com/brunsgaardkonner/docs/selvtillid_selvrealisering Skriv hvorvidt Charli har fundet sin egen identitet og begrund dine svar Skriv hvorvidt Charli har selvtillid og selvværd på nuværende tidspunkt i romanen ______________________________________________________________

Hvis Charli havde to stemmer, som digtet vi har læst, hvad ville disse to så sige til ham og hvornår synger Charlis i lykkelig duet?

Læs digtet Skrevet af Tove Ditlevsen Fra digtsamlingen ” Den hemmelige rude”, 1961

7


TO STEMMER Der er to stemmer i mit hjerte. De strides både nat og dag. Den ene ler hver gang den anden Har lidt et bittert nederlag. Jeg frygter begge disse stemmer Og lystrer gerne begge to. Men da de sjældent vil det samme, Har hjertet næsten aldrig ro. To viljer strides i mit indre, Den ene ond, den anden god. De hærger dagligt sind og tanke Og gnaver på mit håb og mod. Kun når jeg elsker, standser kampen. Da slår mit hjerte lyst og let. Da falder begge stemmer sammen I lykkelig og ren duet.

____________________________________________________________________________________________________________ Individuel opgave  

Hvor mange sider er hvert kapitel på? Hvorfor? Hvad betyder u/lige numre for Charli? Hvad har alle navnene i bogen til fælles?

____________________________________________________________________________________________________________ Opgaver til romanen 6 kap 10-20 (grupper) Kapitel 10: Fortællingen: 

Hvordan ved vi, at Charli og Silvias forhold ikke var holdt uanset Silvias utroskab?

Kapitel 11: Sproglige virkemidler:    

Hvad betyder tegningen af Silvia? Side 67 Hvad betyder det, at det er ved at blive koldere i vejret? Side 67 Hvad betyder det, at Charli ”blev farvet lyserød... indefra”? Side 68 Fortællingen:

8


Hvordan har Charli og Linnea sammen en tværsum på 6, og hvad betyder det for Charli?

Kapitel 12: Fortællingen: 

Hvorfor har Charli ikke røget på sin date med Linnea?

Kapitel 13: Sproglige virkemidler:  

Hvilken årstid er vi i? Hvad varsler denne årstid ofte?

Fortællingen: 

Hvorfor bliver Charli sur på Bitten?

Kapitel 14: Fortællingen: 

Hvorfor laver Charli sjov med Linneas sms?

Kapitel 15: Sproglige virkemidler: 

Hvorfor bruger forfatteren udtrykket ”udvisket” frem for glemt/fjernet/væk eller andet? Hvordan varsler forfatteren os om, at mødet med Sandra ikke vil gå ”godt”? Side 95

Fortællingen:   

Hvorfor omtaler han sig selv som Stoffer og Fæhund; Side 93 ? Hvordan flygter Charli fra mødet med Silvia? Hvorfor kommer Charli til at tænke på lokumssætningen? Side 96

9


Kapitel 16: Sproglige virkemidler: 

Forklar dobbeltbetydningen i ” Sårede, men bundet ind i vita wrap gik vi hjem....” side101

Fortællingen: 

Hvorfor tror du, at han mødes med Silvia?

Kapitel 17: Sproglige virkemidler: 

Hvad mener Charlie med, at han var ved at drukne? Side 103

Fortællingen: 

Hvad er det han mærker inde i sig selv, som han ikke har mærket før? Side 106

Kapitel 18: Sproglige virkemidler: 

Hvorfor er Charlie ved at falde ud af striben? Hvad mener han med, at han hopper ud af striben og hænger fast i kanten på den næste?

Fortællingen: 

Hvad er det Charlie forsøger på? Hvorfor vil han pludselig rydde op? Lykkedes det? Hvorfor? Hvorfor bliver Charli så glad for, at Bitten kan gætte hans tanke? Side 113

Kapitel 19: Sproglige virkemidler: 

Hvor mange kapitler har bogen? Hvorfor?

10


Fortællingen: 

Hvorfor tager Charli ud og besøger Linneas forældre, når han ikke har lyst?

Kapitel 20: Sproglige virkemidler: 

Hvor mange sider er bogen på? Hvorfor?

Fortællingen: 

Hvorfor er det med forældre så svært for Charli?

________________________________________________________________________________________________________ Individuel opgave Forestil dig, at du er Silvia. Du skal skrive en kort mail til en veninde, som du ikke har set i lang tid. Fortæl om alt hvad der er sket i den sidste tid, hvordan du har haft det og hvordan du har det nu. Du får karakter for opgaven og vil blive vurderet udfra: Evne til at sætte dig ind i Silvias situation. Varieret sprogbrug. Layout og korrekt brug af kommaer. Længde ½

______________________________________________________________________

11

"6" e- bog  
"6" e- bog  
Advertisement