Page 16

BEDRIJFSOVERDRACHT

BEDRIJFSOVERDRACHT A AN PERSONEEL BIEDT VOORDEEL VOOR ALLE PARTIJEN

Functie: monteur/ aandeelhouder Hoe regel je de bedrijfsopvolging als je geen kinderen hebt en geen koper kunt of wilt vin­ den? Jean-Pierre Oomen van Auto Service Korenweide (ASK) in Oud-Gastel neemt de tijd om twee van zijn medewerkers klaar te stomen voor de overname van zijn bedrijf. “De kunst is om de jongens te activeren dat de zaak hun toekomst is.”

D Stoppen of doorgaan Denkt u eraan om uw bedrijf van de hand te doen, maar weet u niet goed waar te beginnen? Dan is er de brochure ‘Stoppen of doorgaan?’ van BOVAG. Daarin leest u precies wat er allemaal komt kijken bij bedrijfsoverdracht. U kunt de brochure vinden in het dossier ‘Bedrijfsbeëindiging, bedrijfsoverdracht en bedrijfsovername’ op mijn.bovag.nl. Of kom naar een van de kennissessies ‘Stoppen of doorgaan?’, waarin u de belangrijkste aandachtspunten hoort. U kunt deze volgen op 15 oktober in Sneek of 13 november in Dodewaard. Meer informatie vindt u op mijn.bovag.nl/evenementen.

16 BOVAGkrant NUMMER 9 / SEPTEMBER 2019

e ouders van Jean-Pierre Oomen had­ den een benzinestation en vier kin­ deren. Elk kind kreeg een eigen zaak in de mobiliteitsbranche. “Het doel van mijn ouders was: iedereen een boterham”, zegt Oomen. In zijn geval is dat inderdaad gelukt. In 1999 betrok hij de huidige locatie op industrieterrein Korenweide. In het­ zelfde pand zitten meerdere bedrijfsactiviteiten: Vakgarage ASK, Jean-Pierre de Bandenexpert en het Trekhaakcentrum.

Het beste Rond zijn vijftigste, nu zes jaar geleden, nam Oomen een besluit. Vanaf zestig zou hij het rustiger aan gaan doen; dan zou hij beginnen de zaak over te geven. Niet aan zijn kinderen, want die heeft hij niet. “Vanuit de accountancy kreeg ik de tip om goede mensen te binden door samen in een maatschap te gaan”, zegt Oomen. En dus gaf hij zijn medewerkers de keuze: een goed salaris en geen spullen, of een normaal salaris en de beste opleidingen en apparatuur. Twee monteurs kozen dat laatste,

een derde vertrok. Zo zette Oomen de eerste stap richting zijn bedrijfsopvolging – een pro­ ces waar hij tien jaar voor uitgetrokken heeft.

Zelfvertrouwen In die tijd wil hij ‘zijn jongens’, zoals hij Niels Nuiten (1989) en Gerrie Aerts (1983) steevast noemt, opleiden tot hooggeschoolde monteurs én ondernemers. Beginnen met techniekoplei­ dingen was een logische keuze, omdat Oomen, Nuiten en Aerts besloten om voor hoge kwali­ teit te gaan in het bedrijf. Oomen: “Ik zeg niet dat ik oud aan het worden ben, maar de ont­ wikkeling van de techniek gaat mij wel te snel. De jongens zijn veel handiger met bijvoorbeeld data en hybridetechniek.” En dus zijn het Niels en Gerrie die de technische trainingen doen. Oomen: “Ze halen elk gemiddeld twaalf certifica­­ ten per jaar. Meer diploma’s dan loonstroken, grappen we weleens, maar kwaliteit kan alleen ontstaan wanneer er kennis is.” Aerts en Nui­ ten onderschrijven dat, want Oomen hoeft ze nooit naar een training te sturen. “Ze vragen er zelf om en komen dolblij terug. Daarmee

Profile for BOVAG

BOVAGkrant 2019-29-27  

BOVAGkrant 2019-29-27  

Profile for bovag

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded