Page 1

» bota: Vëllai i Hillaryt ‘e mbështet McCainin’ » Ballkan: Rikthehet paqja mes Ramës e Metës f15

Gjashte dallimet

Oseti Kosovë -

Përderisa është gati krejt e sigurt se veprimet e Moskës në enklavën e Gjeorgjisë në Oseti dhe Abkhazi kanë qenë, në të vërtetë, hakmarrje për pavarësinë e Kosovës, është tejet e rëndësishme të kihet parasysh se ky vlerësim nuk na jep neve të drejtën morale për të lejuar barasvlerën mes këtyre dy dramave. Cilat janë gjashtë dallimet e Kosovës dhe Osetisë? f4-5

Express www.gazetaexpress.com

f12-13

Kritikët insistojnë që Amerika po shpenzon një pasuri në një fiksim të pamundur teknologjik. Ka shpenzuar më shumë se 110 miliardë dollarë në mbrojtjet raketore, që kur Ronald Reagan lansoi “Luftën e Yjeve” para 25 viteve, duke bërë thirrje për një mburojë tepër ambicioze “që do të na mbrojë nga predhat nukleare, ashtu si një kulm që e mbron familjen nga shiu”. The Economist

Prapa mburojes se Amerikes f18-19

ses! aj i thonë suk Nëse edhe kës kreut të kësaj Qeverie e ana nga tëmujore të Qeverisë

E shtunë 23 gusht, 2008

N° 1254, Viti III, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

Vlerësimi i punës gjash ntore për punën e bërë duke mos më shumë gjason me një paraqitje stude tim në një segmente të caktuara. dësh apo je ngec një edhe pranuar së paku është ideale dhe ka përmbushur ri Qeve kjo se del ve sime Sipas këtyre vlerë . Shkruan: Lulzim ZENELI f5 orale elekt veta të e 110 përqind të premtimev

Veri e Jugut në ka Osetinë Kosovadhee Koso ësore. thelb e dallim dhe kanë ive va, pos ngjashmër

Osetia e Jugut vën thotë: ShBA do aleatë të Pas agresionit rus në Gjeorgji, leksioni për Koso f2 hi Matos Halil n: kujdesshëm! Shkrua

Agjensioni për Prokurime Publike e ka udhëzuar PTK-në që edhe të tretën herë më radhë ta shpallë të dështuar tenderin për marketing. Vlera prej pesë milionë eurove e këtij tenderi ka hapur shumë fronte, si brenda edhe jashtë PTK-së. Gjithkush e dëshiron hisen e vet, duke i qëlluar për vdekje ligjet në fuqi.

Lufta per 5 milione euro foto: foto: Petrit Petrit Rrahmani Rrahmani

f10-11

Tre tërve dyshua

U vazhdohet paraburgimi

Tre të dyshuarve për shkeljen e policit me veturë u është vazhduar paraburgimi edhe për një muaj. Vozitësi Fidaim Potoku ngarkohet për vrasje në tentativë, kurse bashkudhëtarët e tij ngarkohen për vepra penale për mosdhënie të ndihmës dhe për sulme ndaj personave zyrtarë. f8


2

E shtunë, 23 gusht 2008

Pressing kryeredaktor: Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com, zëvendëskryeredaktore: Arlinda Desku arlinda.desku@gazetaexpress.com politikë: Artan Mustafa artan.mustafa@gazetaexpress.com nacionale dhe siguri: Ilir Mirena ilir.mirena@gazetaexpress.com, Arte: Shkelzen Maliqi shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com ekonomi: Viktor Buzhala viktor.buzhala@gazetaexpress.com, Ballkan Express: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com, bota: Valmir Gërguri valmir.gerguri@gazetaexpress.com, sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com fotografia: Visar Kryeziu visar.kryeziu@gazetaexpress.com, drejtor i marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com; redaksia: info@gazetaexpress.com; tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78; shtypi: Roto Print; botues: MediaWorks.

E shtunë, 23 gusht 2008

Kosova e ka Osetinë e Jugut në Veri PRESSING Kosova e ka Osetinë e Jugut në Veri / Halil Matoshi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2

Osetia e Jugut dhe Kosova, pos ngjashmërive kanë dhe dallime thelbësore. Pas agresionit rus në Gjeorgji, leksioni për Kosovën thotë: ShBA do aleatë të kujdesshëm!

LAJMEXPRESS E dëgjon Haradinajn / Besnik Ramadanaj . . . . . . . . . . . . . . .3 Ambasadorët, brenda muajit . . . . . . .3

POLITIKA Nuk eshte Kosove / Christopher Hitchens . . . . . . . . . .4-5 Mohojnë ngjashmëritë . . . . . . . . . . .4-5 Nëse edhe kësaj i thonë sukses! / Shkruan: Lulzim ZENELI . . . . . . . . .5

NACIONALE Pas pasaportave, letërnjoftimet / Dafina Myrtaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 U vazhdohet paraburgimi / Faton Ismajli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 Lirohet nga burgu Sami Lushtaku . .7 Për një të ardhme më të mirë . . . . . .8

EKONOMI Lufta për 5 milionë euro /Arben Hyseni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10 Rriten pagat e minatorëve . . . . . .10-11 Largohen Aziri dhe Ferizi . . . . . . . . . .11

BALLKAN Rikthehet paqja mes Ramës e Metës . . . . . . . . . . .12-13 Gërdeci shkakton çrregullime gjenetike . . . . . . . . . . . . .13

BOTA Vëllai i Hillaryt ‘e mbështet McCainin’ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15 Çfarë mund të bëjë Perëndimi? / Richard Holbrooke . . . . . . . . . . . . . . . .15 Prapa mburojes se Amerikes / The Economist . . . . . . . . . . . . . . . . .18-19 Tërheqja ruse 'sipas planit' . . . . . . . . . .19

ARTE Perkujtohen Çabej dhe Migjeni / Alfred Beka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21 Durrësi me festival filmi . . . . . . . . . .21 1 vjet pa Fakin / Milot Hasimja . . .22 Festivali i Poezisë në Strugë . . . . . . .23

SPORT Het-trik i Bolt . . . . . . . . . . . . . . . . .28-29 SHBA-Spanja për ari . . . . . . . . . . . . .29 Brazili fitoi të bronztën . . . . . . . . . . .29 Horoskopi, çelësi i suksesit . . . . . . . .30 Ushqimi 100 për qind i sigurt . . . .30 Synon lartë /Valon Konushevci . . . . . . . . . . . . . . .31 I merret medalja . . . . . . . . . . . . . . . . .31 Ferizaj për ekzistencë /Valon Konushevci . . . . . . . . . . . . . . .31

Halil Matoshi halil.matoshi@gazetaexpress.com

Kosova e pavarur ndonëse simbolikisht e ka Osetinë e vet të Jugut në Veri, është kapitull i mbyllur, përderisa po rikthen çështje shumë më të rëndësishme në skenën e politikës së madhe, globale. Kosova është kapitull i mbyllur sepse në anën e saj pos që është “shteti i domosdoshëm” ShBA (që është edhe në anën e Gjeorgjisë), është edhe forca ushtarake (rreth 18 mijë trupa të NATO’s) dhe natyrisht gjeografinë dhe kujdesin ndaj aleatëve. Po të ndodhte (gjë që s’ka mund të ndodh!?) invadimi rus në Gjeorgji para festës së 50-vjetorit të NATO’s, më 1999 nuk do të ndodhte intervenimi në Kosovë. Por në histori nuk ka po që se, nuk ka nëse!?. Historia njeh faktet e kryera, jo pandehmat, dilemat dhe teoritë e probabilitetit. Agresioni i hapur rus në Gjeorgji, pos shkeljes flagrante të të Drejtës Ndërkombëtare, rikonfirmoi se Rusia i përket “boshtit të së keqes” (Presidenti Bush nuk i referohej direkt Rusisë kur justifikonte vendosjen e bazave antiraketore në Poloni, ai zinte n’gojë Iranin, Korenë e Jugut...) Por ky akt i ka edhe anët e mira për sa i përket stabilitetit në rajonin tonë. Askush, sado i çmendur, nuk mund ta cenojë atë, sepse është gjeografia ajo që ndikon në gjeopolitikë. Çka do të ndodhte p.sh. sikur Rusia ta sulmonte Finlandën? Luftë totale e Perëndimit me Rusinë. Kurse Gjeorgjia ani pse aleate e ShBA’ve dhe NATO’s, i përket Kaukazit, pra një rajoni mbi të cilin Rusia ruan dhe lufton të ruaj influencën. Osetia e Jugut dhe Veriu i Kosovës: Cilat janë analogjitë e cilat janë dallimet? Pas pavarësimit, Gjeorgjia e Shevernadze’s suprimoi autonominë e Osetisë së Jugut në kuadër të Republikës autonome të Gjeorgjisë (dhe ky mund të cilësohet gabimi i parë në hapa) dhe që atëherë trupat ruse hynë në këtë rajon si “paqeruajtës” pa kurrfarë legjitimiteti ndërkombëtar. Dhe për habi Perëndimi nuk e bëri aq të madhe. Osetia e Jugut duke shfrytëzuar makinën e luftës së Kremlinit mëton t’i bashkëngjitet rajonit autonom rus të Osetisë Veriore që është lojale ndaj Kremlinit. Ndërsa Kosova dallonte nga Osetia e Jugut sepse kishte një autonomi cilësore në Federatën Jugosllave, si njësi federale me të drejtë vetoje. Po ashtu intervenimi i Perëndimit në Kosovë thirrej në Kreun VII të Kartës së OKB’ve (shkelje masive e të drejtave të njeriut dhe përpjekje për gjenocid), e në ndërkohë mori legjitimitetin e KS të OKB’ve sipas Rezolutës 1244. Tashti, Veriu i Kosovës i është lojal Serbisë, por nuk është i konstituuar si entitet politik dhe territorial siç është Osetia e Jugut. Derisa në Veri të Kosovës nuk ka trupa të rregullta serbe (siç ka në Osetinë e Jugut trupa ruse) dallimi është thelbësor. Logjikisht, nëse Serbia përkrah Rusinë në shkeljen e sovranitetit të Gjeorgjisë, ajo përmbys “të drejtën e saj shtetërore” mbi Kosovën, pra pranon pavarësinë e saj. Mësimet që duhet nxjerrë kosovarët nga gabimet e sotshme të Mikheil Saakashvili’t janë të natyrës strategjike, të drejtpeshimit dhe mosndërhyrjes me masa të dhunshme. Sepse, ShBA-të duan aleatë të kujdesshëm. E vërtetë, Saakashvili ndonëse nën përkujdesjen e Perëndimit, ishte thjesht një aleat i pakujdesshëm. Çka do të mund të ndodhte dhe, po ende çka mund të ndodh po që se Prishtina do të ndërhynte me forcë në Veri të vendit? Sigurisht do ta përshpejtonte ndarjen. E kështu, duke i drejtpeshuar gjërat, Prishtina ka arritë që në letër ta ruaj integritetin e vendit. Përderisa Grupi i Kontaktit për Kosovën njeh tërësinë territoriale të Kosovës, Veriu nuk është i konstituuar si entitet politik e territorial dhe që nuk ka trupa legalë të Beogardit brenda. Dihet se Rusisë i doli flaka kur Perëndimi mbështeti ndarjen e Kosovës nga Serbia dhe që atëherë i qiti në tavolinë kartat

e Osetisë së Jugut, Abkhazisë dhe Transdnjistrisë (që është krijuar ilegalisht si entitet, ngjashëm me Republika Srpska’n). Pas zgjidhjes së krizës së Kosovës, Perëndimi nuk mund të thotë se rusët nuk kishin paralajmëruar për pasojat. Dhe Perëndimi u vonua së tepërmi me zgjerimin e NATO’s dhe kjo iu hakmor në Gjeorgji. Bipolariteti që synon Kremlini nuk do të prodhojë megjithatë Luftë të re të Ftohtë, por më parë po e përshpejton tendencën e ndryshimit të konfiguracionit të KS dhe vetë OKB’ve. Në anën tjetër, në Perëndim hasen neglizhenca, përçarje dhe vonesa të pajustifikueshme në vendosjen e rendit të ri. Po të ishte Gjeorgjia tashmë në NATO, nuk do të ndodhte invadimi rus. Por kjo ka mund të ndodhë menjëherë pas pavarësisë në vitet ‘90 dhe nuk ka mund të ndodh në Samitin e Bukureshtit të Aleancës Veriatlantike, ku edhe u varros Saakashvil’i, i cili, krijoi iluzionin se është në paradhomë të NATO’s dhe mund të rikthejë kontrollin mbi Osetinë e Jugut. Por Saakashvili nuk ka ditë të lexojë drejt mesazhin e Bukureshtit. Gjeorgjia i kishte brenda “trupat paqeruajtëse” ruse, kjo do të thoshte se ajo është në konflikt, gjë që ndodhi në gusht 2008. Neni 5 i Traktatit sanksionon obligimin e të gjitha shteteve të NATO’s për ta mbrojtë njërin prej tyre, po që se ai bëhet cak i sulmit, prandaj edhe iu mbyll dera Gjeorgjisë, përndryshe do të thoshte konflikt i hapur i NATO’s me Rusinë. Rusia fërkoi duart kur trupat e Tbilisit po hynin në Oseti. Ishte fantastike për të. Tash çka? Në ditët dhe vitet që vijnë s’ka NATO, (krejt përderisa Gjeorgjia është në konflikt me Rusinë) dhe s’ka rimarrje të kontrollit në Osetinë e Jugut. Eventualisht nëse diplomacia e rikthen gjendjen e para invazionit rus, kjo do të ishte një fitore e Pirros për Gjeorgjinë, por humbje klasike për Saakashvili’n. Konflikti mbetët i ngrirë. Sa mund të zgjas kjo? Nuk dihet ende se sa larg do të shkojë Rusia në këtë zmbrapsje të demokracive properëndimore nga rajoni dhe mbajtja e NATO’s sa më larg kufijve të saj. Por duket se rusët mund të sigurojnë një prezencë të përhershme në Osetinë e Jugut, ndoshta në të ardhmen, nëse KS voton ndonjë Rezolutë për trupa paqësore të OKB’ve atje, pra duke u bashkuar me një forcë të tillë paqësore. Edhe nëse në një të ardhme të largët Gjeorgjia anëtarësohet në NATO, kjo do të thotë se paraprakisht mund të negociohet prania ruse në kuadër të forcave të NATO’s atje (si në rastin e Kosovës përmes participimit në KFOR). Edhe kjo mund të arrihet vetëm përmes KS të OKB’ve. Ndryshe, anëtarësimi i saj i shpejtë në NATO është hyrje e Paktit Veriatlantik në luftë me Rusinë, gjë që nuk përkon me realitetin. Prandaj duket se rikthimi i pushtetit të Tbilisit në Osetinë e Jugut mund të zgjasë tepër shumë, nëse ShBA’të dhe Perëndimi nuk luajnë në kartën etnike brenda vetë Federatës Ruse. Hapja e fronteve etnike në rajonet separatiste (siç i cilëson Kremlini), kur Çeçenia është këtu, do ta shtynte Rusinë drejtë shpërbërjes së mëtejshme dhe sigurisht se do t’i harronte Osetinë Jugore, Abkhazinë dhe Transdnjitrinë. Kësaj herë edhe Perëndimi luajti keq, armiku i tij ishte neglizhenca. Saakashvil’i ra viktimë naive e retorikave pa mbulesë të Perëndimit, posaçërisht të ShBA’ve përderisa ka sharruar në zallin e gjallë të Irakut, ndërsa Rusia i duhet për ta disiplinuar Iranin dhe për ta parandaluar terrorizmin global. Rusia ishte më pragmatike në afat të shkurtë dhe e mori atë që deshi, duke dalë sërish në skenë si hegjemoni rajonale. E në anën tjetër, amerikanët pa lëvizje radikale po ia kthejnë Rusisë kundërgoditjen, duke vendosur sistemet antiraketore në Poloni dhe të radarëve në Çeki me procedurë urgjente. Edhe Polonia që s’ia dinte që të pranonte sistemin antiraketor amerikan kundrejt “boshtit të së keqes”, tashti pajtohet që ai të vendoset një sahat e ma parë. Rusia kërcënohet, por Polonia nuk është Kaukaz. Realisht Kosova e ka një Oseti Jugore në Veri të vendit, por kjo është si të ishte në Finlandë një të tillë. Ec e preke...


LAJMEXPRESS 3

E shtunë, 23 gusht 2008

E dëgjon Haradinajn Ramush Haradinaj, i shoqëruar nga publicisti Blerim Shala, është pritur për herë të dytë nga Presidenti Sejdiu. Ata kanë biseduar për rolin e partive në demokracinë e brendshme dhe procesin e njohjes së Kosovës. Përveç obligimit kushtetues të Presidentit për të dëgjuar partitë, në AAK flitet edhe për vazhdimësi të komunikimit me partnerin e dikurshëm qeverisës. Besnik Ramadanaj besnik.ramadanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 gusht — Presidenti Fatmir Sejdiu ka pritur, të premten në kabinetin e tij, zërin më kritikues të Qeverisë, Kryetarin e AAK’së Ramush Haradinaj i cili shoqërohej nga publicisti Blerim Shala. Ndërkohë që një takim i shumëpërfolur me kreun e Qeverisë Hashim Thaçi vazhdon të mos

zhvillohet, është hera e dytë që Haradinaj pritet në Presidencë që prej kthimit nga Tribunali i Hagës. Takimi ishte i mbyllur për media. Sipas një njoftimi të Presidencës, Sejdiu e Haradinaj kanë biseduar për gjendjen e përgjithshme në Kosovë, për rolin e partive politike parlamentare në zhvillimet demokratike të jetës institucionale në vendin tonë dhe për procesin e rikonfigurimit të UNMIK’ut. “Në takim është biseduar për

procesin e njohjeve ndërkombëtare të Republikës Kosovës dhe nevojën e bashkëpunimit me të gjithë faktorët, vendorë dhe ndërkombëtarë, që mund të kontribuojnë bashkë me institucionet e Kosovës”, thuhet në njoftim. Nga AAK’ja thonë se vizita e Haradinajt tek Sejdiu ka të bëjë me ofrimin e gatishmërisë për të kontribuar në çështjet me interes

Ambasadorët, brenda muajit Prishtinë, 22 gusht — Presidenti Fatmir Sejdiu ka thënë të premten, në një intervistë për KosovaLive, se brenda këtij muaji do të emërohen ambasadorët e parë të Kosovës në botë. “Ne jemi në sprovën e fundit dhe jemi duke u ballafaquar me sfida të shumta, sepse ka tepër njerëz të interesuar të shkojnë në nivel ambasadori jashtë vendit”, tha

Sejdiu. Ai nuk deshi të përmendë data me këtë rast, por u shpreh se “brenda këtij muaji mund të bëhen emërimet”. Presidenti foli edhe rreth procesit të njohjes së pavarësisë. “Mendoj se projekti për njohjen e pavarësisë është edhe projekt ndërkombëtar dhe Kosova është shpallur shtet i koordinuar me bashkësinë ndërkom-

kombëtar. “Vizita ka të bëjë me nevojën emergjente për të nxitur njohjen ndërkombëtare të Kosovës, kjo duke marr parasysh takimin në shtator të Asamblesë së Përgjithshme të OKB’së”, ka thënë zëdhënësi i AAK’së, Besnik Tahiri. “Haradinaj ka shprehur vullnetin e vet për të ndihmuar në këtë drejtim me të gjitha resurset dhe kapacitetet që ka”. Përveç obligimit kushtetues të

bëtare”, tha ai. “Kosova është duke bërë punën e vet si duhet…kemi kontakte, do të ketë lëvizje, do të ketë vende që do ta njohin Kosovën shtet, por të gjitha do të bëhen me kohë”. Sejdiu e quajti të kot përpjekjen e diplomacisë serbe që ta marr mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për shpalljen e pavarësisë. “Serbia ka pasur shumë ofensiva deri tash, duke përfshirë edhe atë të përgjakjes së Kosovës, të djegies së ambasadave që kanë njohur Kosovën. Ndërsa edhe kjo e

Presidentit për të bashkëpunuar me partitë politike, prapa takimit Sejdiu - Haradinaj duket se fshihet edhe nostalgjia për bashkëqeverisjen e derivonshme. “Ajo që mund të komentohet është se LDK’ja ka qenë në koalicion më parë me AAK’në dhe ka qenë një afërsi e natyrshme. Kjo është një vazhdimësi e komunikimit me Presidentin Sejdiu. Presidenti Sejdiu ka mandat kushtetues për të bashkëpunuar me partitë politike”, ka thënë zëdhënësi i AAK’së, Tahiri. Shkëmbimi i një vargu akuzash të ndërsjella të Haradinajt dhe Thaçit, po e pamundësojnë një takim, për të cilin nga AAK’ja thonë se kanë vullnetin. “Nuk ka pasur iniciativë të ndërsjellë. Nuk ka pasur ende vullnet për takim. Kur është kthyer Haradinaj nga Haga, nuk është ftuar. Kanë qenë vetëm disa takime publike”, ka deklaruar Tahiri. “Nga ana e Haradinajt, ekziston vullneti”.

fundit që ta vejë në bankë të zezë Kosovën nga vendet që kanë njohur, është e kotë”. I pari i vendit konsideron se institucionet vendore kanë strategji dhe janë në rrugë të mirë edhe për integrimin e rajonit të Mitrovicës së Veriut, duke shtuar se adresa e “anarkisë” eventuale – është Beogradi. Presidenti i Republikës, në këtë intervistë, ka folur edhe rreth raporteve pozitëopozitë, duke vlerësuar se nuk ka hendek të thellë mes tyre. Dhe njëherësh ai është shprehur i vendosur ta luaj rolin e tij unifikues.

Rr. Nëna Terezë I Ndërtesa e RTK-së, kati 5 I 10000 Prishtinë I Kosovë T 038 700 700 I M 049 700 700 I E hr@ipko.com I W www.ipko.com

Konkurs për punë IPKO është një ndër organizatat më të suksesshme në Kosovë, vazhdimisht në rritje. Suksesin e kemi arritur me anë të profesionalizmit, kreativitetit dhe punës ekipore. Pasiqë jemi duke u zgjeruar, vazhdimisht jemi duke kërkuar persona të talentuar të na bashkangjiten në punën tonë. Kemi shpallur konkurs për vend të lirë pune në, Departamentin për Marrëdhënie me Publikun:

Konkursi shpallet për pozitën - PR OFFICER

Për informata rreth përshkrimit të vendit të punës dhe kushteve për kompetenca, ju lutemi vizitoni www.ipko.com. Te gjitha aplikacionet duhet të dorëzohen vetëm në mënyrë elektronike në: hr@ipko.com. Konkursi është i hapur deri më 25/08/2008. Vetëm kandidatët e zgjedhur do të kontaktohen.


K

4

E shtunë, 23 gusht 2008

Politikë redaktor: Artan Mustafa e-mail: artan.mustafa@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Franca hedh poshtë krahasimet mes Kosovës dhe Osetisë Vendi që ka Presidencën e Bashkimit Europian, Franca, ka hedhur të premten poshtë çdo tendencë për të vënë paralele mes Kosovës dhe rajoneve separatiste të Gjeorgjisë, çka po trumbetohet nga Rusia dhe aleatët e saj. Ministria e Jashtme e Francës u shpreh e bindur se Kosova dhe Osetia Jugore nuk kanë asnjë lloj ngjash-

mërie, duke përsëritur njëherësh qëndrimin e mëparshëm se integriteti territorial i Gjeorgjisë është i paprekshëm Zëdhënësi i Ministri së Jashtme të Francës, Frederik Desanjo ka thënë se Kosova është rast unik dhe nuk mund të shërbejë si precedent për dy rajonet e Gjeorgjisë, ku para disa ditësh shpërthejë

një konflikt i armatosur. “Franca mbështet sovranitetin dhe integritetin territorial të Gjeorgjisë”, ka përsëritur Desanjo. Diplomacia e Rusisë dhe shteteve aleate të saj, disa herë kanë tentuar që të ngrehin paralele mes Kosovës dhe Osetisë së Jugut, çka duket të jetë totalisht e papranueshme për Perëndimin.

Çfarëdo që të thotë Moska, janë së paku gjashtë dallime të dukshme mes dy situatave. Christopher Hitchens Slate

Përderisa është gati krejt e sigurt se veprimet e Moskës në enklavën e Gjeorgjisë në Oseti dhe (në masë të madhe) në Abkhazi kanë qenë, në të vërtetë, hakmarrje për pavarësinë e Kosovës (më 14 shkurt Vladimir Putin ka thënë publikisht se njohja e pavarësisë së Kosovës nga Perëndimi do të ndeshet me mbështetjen e intensifikuar ruse për irredentizmin në Osetinë e Jugut), është tejet e rëndësishme të kihet parasysh se ky vlerësim nuk na jep neve të drejtën morale për të lejuar barasvlerën mes këtyre dy dramave. Ndoshta mund të përmenden vetëm disa prej dallimeve më kryesore. 1. Rusia kurrë nuk ka shprehur ndonjë interes në mikronacionalizmat në Oseti dhe Abkhazi, gjatë kohës kur Gjeorgjia ka qenë pjesë integrale e Bashkimit Sovjetik. Prandaj është e pamundshme të shmanget dyshimi se këta popuj të vegjël po shfrytëzohen si “minoritete strategjike” për të mohuar pavarësinë e Gjeorgjisë dhe për t’ua tërhequr vërejtjen të gjitha atyre vendeve me popullatë pro-ruse në zemër se çka mund t’i gjejë. Kjo nuk është madje as si imperializmi turk në Qipro, Traki dhe Irak, ku minoritetet lokale mund të ndezën dhe qetësohen sikurse një rubinet sipas nevojave të superfuqisë lokale. 2. Kosova, që ka qenë ligjërisht pjesë e Jugosllavisë por jo e Serbisë, kurrë nuk është manipuluar si pjesë e ndonjë plani për ndarje apo intervenimi të një vendi tjetër. Ajo për një kohë të gjatë ka provuar të realizojë qëllimet me

mjete paqësore. Shtetet e Bashkuara, në fakt, kanë shpenzuar shumë në pretendimin se federata Jugosllave mund të ruhet. Intervenimi i NATO’s ndodhi vetëm kur forcat serbe iu kthyen depërtimit masiv dhe pastrimit etnik të plotë. Çfarëdo që të mund të thuhet për politikën e shkujdesur të Gjeorgjisë për sa i përket secesionizmit brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht, ajo nuk meriton një krahasim me sjelljen e jashtëligjshme dhe kriminale të regjimit të Slobodan Milosevic’it. Dhe në çfarëdo rrethane, është e pamatur nga ana e Moskës të bëjë këtë analogji, sepse e ka mbështetur Milosevicin në atë kohë dhe e ka shfajësuar atë që atëherë mbi baza të pothuajse adhurimit të solidaritetit të Ortodoksizmit të krishterë. Ajo gjithashtu armatosi dhe nxiti forcat më ekstreme dhe më pak pacifiste në Oseti dhe Abkhazi. 3. A i kujtohen dikujt fjalimet e ambasadorit rus në Kombet e Bashkuara me të cilat ai kërkoi nga Asambleja e Përgjithshme ose Këshilli i Sigurimit që të përkrahin planin e shtetit të tij për të dërguar forca tokësore, ajrore dhe detare thellë në territorin dhe ujërat e një kolonie të dikurshme që tashmë është shtet anëtar i Kombeve të Bashkuara? Mendoja se jo. I shoh editorialet e gazetave çdo ditë, duke pritur të shoh kush do të jetë i pari të përdorë fjalën “njëanshëm” në kuptim të njëjtë sikurse emri Rusi. Asgjë deri më tash. Ende Rezoluta 1441, që e paralajmëronte Saddam Husseinin për pasoja serioze, ka qenë fryt i viteve të diplomacisë së sertë dhe ishte kaluar pa ndonjë votë mospajtuese.

NUK ESHTE OSETIA E JUGUT

KOSOVE

4. Katër ish-republikat konstituive të Jugosllavisë, të cilat që të gjitha ushtruan të drejtën e tyre të shkëputjes nga regjimi i Beogradit, janë ulur si anëtare të Kombeve të Bashkuara, në të vërtetë, sikurse Gjeorgjia. Njëzetenjë prej 27 shteteve të Bashkimit Europian gjithashtu e kanë njohur Qeverinë e Kosovës si një entitet de jure dhe de facto. Popullata e Kosovës llogaritet të jetë 1.8 milionë, që e bënë më të madhe sesa disa prej shteteve që janë anëtare të BE’së. A mendon dikush seriozisht se Rusia qoftë edhe zbehtë pretendon të sponsorizojë ndonjë kërkesë për shtetësi të popujve të vockël të Ose-

tisë dhe Abkhazisë? Përkundrazi, këta popuj do të ri-asimilohen në perandorinë ruse. Kështu që çfarëdo krahasimi me Kosovën nuk duhet të bëhet me shkëputjen e saj, por me gëlltitjen ose aneksimin e saj nga Shqipëria. Dhe askush as që e ka propozuar këtë, lere më të tolerojë stacionimin e njëanshëm të forcave të armatosura shqiptare në territorin e Kosovës. 5. Pa marrë parasysh sa ka qenë i dhembshëm misioni, dhe mbetet i tillë, i tërë kuptimi i politikës perëndimore ndaj Ballkanit ka qenë zvogëlimi i ndarjeve etnike; ndihma financiare për qytetet dhe komunitetet që prakti-

kojnë pajtimin; dhe inkurajimin, për shembull, të serbëve dhe shqiptarëve që të bashkëpunojnë në Kosovë. Kjo politikë nuk duhet bërë romantike, por ajo prapëseprapë nuk mund të krahasohet me sjelljen ruse në Kaukaz (dhe Ballkanin), e cila është qartësisht e bazuar në thirrje të drejtpërdrejt për sektarianizëm, nacionalizëm, dhe - për më keq – konfesionalizëm. 6. Përkrahësit e ekuivalencës morale munde ta kenë vërejtur ose jo, por intervenimi rus në Gjeorgji, i menduar gjatë dhe i koordinuar, ndodhë në të njëjtin muaj me kërcënimet e qarta ndaj sovranitetit të Polonisë dhe Ukrai-

Mohojnë ngjashmëritë Ministrat Hyseni dhe Schwarzenberg hedhin poshtë ngjashmëritë mes Kosovës dhe konfliktit në Gjeorgji. Schwarzenberg tha se Rusia ka qenë e përfshirë më herët në konfliktin në Osetinë Jugore, ndërsa kjo nuk ka ndodhur me shtetet që kanë intervenuar në rastin e Kosovës.

Prishtinë 22 gusht — Rasti i Kosovës dhe ai i Gjeorgjisë nuk kanë ngjashmëri dhe nuk mund të bëhet asnjë paralele mes tyre. Kështu kanë deklaruar Ministri i Jashtëm i Çekisë Karel Schwarzenberg dhe homologu i tij kosovar Skënder Hyseni gjatë një takimi në Pragë. Ministri Hyseni ka udhëtuar në kryeqytetin çek me ftesë të homologut të tij, ku ka takuar Zëvendëskryeministrin Aleksander

Vondra ndërsa është njoftuar edhe për takime tjera në parlamentin çek. Çekia ka njohur pavarësinë e Kosovës gjatë muajit maj, ndërkohë që ky vendim kishte nxitur shumë debate brenda Qeverisë dhe opinionit çek. Ministri Schwarzenberg të premten ka argumentuar se Kosova nuk mund të krahasohet me konfliktet në Kaukaz. “Politika ruse është specifike dhe duhet konsideruar se incidentet që

ndodhën në Gjeorgji, nuk mund të krahasohen me ato në Kosovë në të kaluarën, sepse kemi pasur të bëjmë me intervenimin e shteteve, që nuk kanë qenë të angazhuara në ndonjë konflikt, ndërsa këtu kemi të bëjmë me angazhimin e një shteti që ka qenë i përfshirë në konflikt”. “Është jashtë logjikës që të thuhet se një ngjarje e justifikon një ngjarje tjetër. Dua të them se duhet të investigohet thellë dhe të studiohet se çka ka ndodhur në territorin e


POLITIKË

E shtunë, 23 gusht 2008

5

Prishtina nuk po i bën presion Shkupit Zëvendëskryeministri i Kosovës, Hajredin Kuçi ka deklaruar se Prishtina nuk po i bën presion Shkupit zyrtar që ta njohë realitetin e krijuar në vend pas 17 Shkurtit, kur Kosova shpalli pavarësinë e saj. “Kosova nuk i bënë presion

nës, dhe do të pasojë me obstruksionin rus për çfarëdo veprimi të OKB’së në rastin e Zimbabvesë. Ata që dëshirojnë të përshkruajnë Kryeministrin Vladimir Putin dhe Presidentin Dmitry Medvedev se kinse po reagojnë ndaj një “rrethimi” të Rusisë mund të dëshirojnë të përdorin lapsin gjeopolitik për të sqaruar se si Kosova e krijon një pjesë të kësaj unaze të rrezikshme të çeliktë – ose si represioni ndaj popullit të Zimbabvesë mund të ndihmojë strategjinë dalëse të Moskës prej këtij rrethi.

Kaukazit në javët dhe muajt e kaluar - e kjo ka ndodhur në mënyrë krejt të pavarur nga Ballkani”, ka thënë ai. Ministri Hyseni ka theksuar po ashtu se nuk ka paralele mes Kosovës dhe Gjeorgjisë duke thënë se bëhet fjalë për dy situata të ndryshme. Ai ka thënë se gjatë ditëve, javëve dhe muajve në vijim, Kosova do të njihet edhe nga vende tjera. Hyseni me të arritur në kryeqytetin çek ka vënë kurorë me lule mbi varrin e Jan Palach, student çek, i cili

Maqedonisë për njohjen e pavarësisë, por është kërkesë permanente që edhe ky vend ta njohë Republikën e Kosovës”, ka deklaruar zëvendëskryeministri Kuçi. Megjithëkëtë, sipas tij, njohja e pavarësisë nga Maqedonia

Nëse është e rëndësishme, unë pajtohem me kritikët të cilët thonë se administrata e Bushit ka akumuluar të këqijat e të dyja anëve, duke i dhënë gjeorgjianëve përshtypjen e përkrahjes amerikane dhe pastaj duke dështuar së vepruari në momentin vendimtar. Klintonoidët kanë bërë të njëjtin gabim me agresionin serb para më shumë se një dekadë, duke u dhënë shpresë boshnjakëve dhe pastaj duke i lënë të masakrohen derisa pozicioni u bë i paqëndrueshëm, - dhe pastaj befasisht, madje edhe pas Marrëveshjes së Dayton’it, duke përsëritur serinë e gabimeve të hezitimit në rastin e Kosovës. Sa më shumë që shtyhej momenti i së vërtetës, gjërat përkeqësoheshin më shumë. Por kjo në vetvete argumenton mjaft bindshëm se nuk ka pasur plan të qëllimshëm. A do ta thotë kush të njëjtën gjë për planin e hapur të Putinit për rikrijim me forcë të hegjemonisë ruse rreth e rrotull periferisë së perandorisë së tij? Do të ishte mirë të mendohet se ka pasur përgjigje konsistente ndaj kësaj nga ana e Washingtonit, por unë nuk do të vë bast madje as me shtëpinë e dikujt tjetër për këtë ide, për të cilën Presidenti Bush ka dhënë përshtypje të fuqishme se është duke bërë ashtu me farsën e ultë dhe mendjelehtësinë e dy javëve të fundit. (Christopher Hitchens është kolumnist i Vanity Fair)

ishte vetëdjegur në shenjë proteste ndaj invadimit sovjetik në Çekosllovaki më 1968. Dy ministrat kanë biseduar rreth marrëdhënieve mes dy vendeve. “Ne diskutuam për interesin e përbashkët, për interesin evropian. Si presidencë e radhës do ta përfaqësojmë Kosovën brenda BE-së. Diskutuam edhe për prioritetet e presidencës në gjysmën e vitit të ardhshëm”, ka thënë Szhwarzenberg pas takimit me Hysenin.

është në dobi të dy popujve, dy vendeve dhe tërë rajonit. Pasi që sipas tij, kështu i kontribuohet bashkëpunimit dhe miqësisë mes dy popujve. Qeveria e Kosovës disa herë është shprehur e bindur se Maqedonia do ta njoh pavarës-

inë e vendit. Megjithëkëtë deri më tash Shkupi nuk e ka marrë këtë vendim të shumëpritur nga kosovarët. Zëvendëskryeministri Kuçi ka ripërsëritur deklaratat e mëhershme se Shkupi do ta thotë fjalën e vet shumë

shpejt. “Besoj se Maqedonia do ta përcjellë shumë shpejt veprimin e dy shteteve më demokratike në botë, siç janë: Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Europian”, ka deklaruar Kuçi.

Nëse edhe kësaj i thonë sukses! Shkruan: Lulzim ZENELI Vlerësimi i punës gjashtëmujore të Qeverisë së Republikës së Kosovës nga ana e kreut të kësaj Qeverie më shumë gjason me një paraqitje studentore për punën (mos punën) e bërë duke mos pranuar së paku edhe një ngecje apo dështim në një segmente të caktuara. Sipas këtyre vlerësimeve del se kjo Qeveri është ideale dhe ka përmbushur 110 përqind të premtimeve të veta elektorale. Për më shumë, këtyre vlerësimeve ju mungon veç edhe një fjali e vetme: “Kosova po lulëzon”! Koalicioni PDK-LDK ka patur fatin dhe përgjegjësinë historike që të qeverisë shtetin e pavarur të Kosoves. Të jetë qeveria e parë e shtetit të pavarur të njohur nderkombëtarisht, dhe ky është një privilegj që u ka takuar këtyre partive politike në këtë Qeveri. Por, fatkeqësisht kjo përgjegjësi dhe ky privilegj asnjëherë nuk kuptua drejt ashtu siç duhet nga partnerët e Koalicionit, ose këta nuk morën mundin ta kuptojnë rëndësinë e të qenit Qeveri në këtë fazë që po kalojmë në fillet e ndërtimit dhe zhvillimit të shtetit tonë. Jo vetëm në, si pjesëmarrës të jetës politike, (në këtë rast si opozitë), por edhe qytetarët e rëndomtë të këtij vendi kanë patur rastin që të njihen me “aftësitë profesionale të kësaj qeverie” për këtë periudhë mbi 6 mujore. Argumentet janë të bollshme për të treguar fytyrën e vertetë dhe marifetet e kësaj Qeverie. Për më shumë se 7 vjet, i gjithë spektri politik i Kosovës, pozitë dhe opozitë, në të gjitha legjislaturat e Kuvendit, por edhe të gjitha Qeveritë, ka kërkuar bartjen e përgjegjësive tek autoritetet vendore, dhe gjithmonë rastet e dështimit i kemi mbuluar me petkun dhe mjegullën e mungesës së kompetencave. Sot, kanë kaluar më shumë se 2 muaj që kemi një Kushtetutë të Republikës së Kosovë që ka hyrë në fuqi dhe Qeveria e Kosovës sikur harron se ka obligim primar respektimin e Kushtetutës së Kosovës dhe jo të vazhdojë e të sillet sikur ende në fuqi është Korniza Kushtetuese dhe Rregulloret e UNMIK-ut. Ja vetëm disa nga shembujt që tregojnë “arritjet spektakulare” të Qeverisë Thaçi: Nuk kemi shtrirje të Autoriteteve Qeverisëse vendore në krejt territorin e Republikës së Kosovës. Ky është fakt, le t’na bind kryeministri për të kundërtën! Pastaj, asgjëkundi nuk shihet ndonjë përpjekje për dobësimin e strukturave paralele serbe, përkundrazi fuqizimi dhe shtrirja e këtyre strukturave në terren po shtohet përditë e më shumë. Nuk bëhet fjalë për zhbërjen e këtyre strukturave në një të ardhme të afërt, sepse mungon guximi dhe vizioni i qeverisë për t’iu qasur këtij problemi me seriozitet. Të thuash se mbajtja e zgjedhjeve serbe në Kosovën e pavarur është e papranueshme dhe të mos ndërmarrësh asnjë hap konkret për ndalimin e tyre është më shumë sesa një hipokrizi. E kryeministri jonë flet për funksionimin e shtetit sovran. Për më shumë qytetarët e Kosovës ende nuk e ndjejnë se po respektohen Kushtetuta dhe Ligjet e Republikës së Kosovës, përveç disa gjesteve më shumë simbolike, ende nuk është shënuar ndonjë përpjekje dhe vendosmëri serioze e kësaj Qeverie, për të kryer obligimin e vet të parë: Respektimin e Kushtetutës dhe Ligjshemrisë. Mosrespektimi i Kushtetutës dhe Ligjeve ne fuqi, si dhe funksionimi i vazhdueshëm i strukturave paralele serbë s’mund të shihet ndryshe përveçse një bombë e kurdisur që paraqet rrezik permanent për paqen dhe sigurinë në vend. Qeveria e Kosovës është dëshmuar se nuk ka kapacitete që të përballet me kësilloj situatash.

Të thurësh lavde për veten dhe Qeverinë që drejton e të mos jeshë në gjendje që as pas 6 muajsh të shpalljes së pavarësisë të mos hapësh Ambasadat dhe Përfaqësitë diplomatike në botë, kjo është Non Sens i llojit të vet, që nuk ngjanë askund (të kujtojmë se Kosova edhe gjatë kohës së okupimit klasik serb ka pasur Përfaqësitë e veta Diplomatike nëpër Evropë e më gjerë). Ministrisë së punëve të Jashtme sikurse i mjafton fakti, që mediat një javë rresht të paralajmërojnë vizitën e Ministrit Hyseni në Ceki, një vend që tashmë ka njohur pavarësinë e Kosovës! Ky koalicion ende vepron me logjikën se punët tona i kryejnë të tjerët, pra edhe lobimin për njohjen e Kosovës duhet ta kryejnë të tjerët e jo ne, mjafton SHBA-ja. Mosfunksionimi i duhur dhe pasiviteti i Ministrisë së Punëve të Jashtmë është kulmi i dështimeve të Koalicionit Qeverisës, ani pse per Kryeministrin e Kosovës gjithçka është mirë, edhe më shumë se kaq madja, diçka që i afrohet mrekullisë. Sukses i Qeverisë mund të numërohet edhe përpjekja e vazhdueshme për të vënë në monopol të gjitha ndërmarrjet publike që konsiderohen si tejet profitabile, në krye të së cilave ata në emër të profesionalizmit vënë njerëz-militantë partiakë. Madje s’ka si të mos e përmendin edhe faktin se mosmarrëveshjet e vetme në mes të Koalicionit Qeverisës janë në lidhje me kontrollin e ndërmarrjeve publike, e jo për çështje parimore ose programore. Kontrolli mbi media po bëhet gjithnjë e më shqetësues për lirinë e shprehjes në shtetin tonë. Ky trend i kontrolleve dhe i monopoleve seriozisht rrezikon demokracine, edhe ashtu të brishtë. Rrezikimi i paqes sociale në vend, paralajmërimi i grevave nga ana e sindikatave të ndryshme, rritja e inflacionit në shkallë prej 30 përqind, sikur s’përbëjnë asnjë lloj shqetësimi për Qeverinë e Kosovës. Fondi Monetar Ndërkombëtar në Raportin e tij të fundit e rendit Kosovën në vendin e fundit në Ballkan për rritje ekonomike, madje me trende përkeqësimi, por kjo pak ka rëndësi, sepse Kryeministri ynë vazhdon të thotë se Kosova po e përjeton zhvillimin më të madh në historinë e vet! Tash pas më shumë se gjashtë muaj Qeverisje, themi lirisht se kjo Qeveri e Kosovës nuk ka vizion për t’realizuar një qeverisje normale, madje deri më tash nuk kemi patur rastin të ndëgjomë diçka të “hajrit” apo të shohim në praktikë realizimin ndonjë koncepti për ringjalljen ekonomike të vendit, per reformimin e sistemit të taksave, apo rreth programeve sociale, për rimëkëmbjen e shëndetësisë, sistemit energjetik etj.Gjithçka ka mbetur në nivel të fjalëve dhe deklaratave shterpe e hipokrite. Ky koalicion vazhdon avazin e mburrjes dhe meritokracisë duke u identifikuar padrejtësisht me aktin e shpalljes së pavarësisë. Kjo është karta e vetme me të cilën ata vazhdojnë të thurin lavde deri në qiell. Realiteti është krejtësisht tjetërfare. Këtë mund ta vërtetojnë qytetarët, ata po e ndjejnë rëndimin në xhepat e tyre, në mirëqenien e tyre dhe mungesën e përspektives për të ardhemn. Thjeshtë, qytetarët janë ata dhe do të vazhdojnë ta paguajnë faturën e lartë të keqqeverisjes së këtij Koalicioni. (Autori është Shef i Grupit Parlamentar të LDD’së në Kuvendin e Kosovës)


6

E shtunë, 23 gusht 2008

Nacionale redaktor: Ilir Mirena e-mail: ilir.mirena@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Laborator për trajtimin e tuberkulozit MALISHEVË, 22 GUSHT — Me financimin e Fondi Global Kundër Tuberkulozit, është bërë riparimi i laboratorit në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare (QKMF) në Malishevë, nëpërmes të cilit mundësohet kryerja e më shumë analizave dhe trajtimi i sëmundjes së tuberkulozit. Ky laborator

ka filluar punën të premten. Projekti i rinovimit të këtij laboratori, ka kushtuar rreth 27 mijë euro, ndërsa punën dhe pranimin teknik të laboratorit e ka bërë Ministria e Shëndetësisë. Sipas drejtorit të QKMF-së në Malishevë, Mursel Gashit, tash mund të bëhen edhe analizat për ekzaminimin dhe diagnostifikimin e

tuberkulozit, si dhe të përcillet gjendja shëndetësore e të sëmurëve kronik nga tuberkulozi, e cila do të bëhet pas trajnimit të stafit të këtij laboratori. Po ashtu, Gashi bëri të ditur se në këtë laborator, pas sigurimit të një aparati nga mjetet e buxhetit të kësaj qendre, mund të bëhen edhe analizat hematologjike.

Prej muajit shtator, kosovarët do të kenë në dorë edhe letërnjoftimet e Republikës së Kosovës. Prodhimi i letërnjoftimeve do të fillojë një muaj pas fillimit të lëshimit të pasaportave. Për 23 ditë janë prodhuar rreth 70 mijë pasaporta. Zyrtarët e MPB-së besojnë se brenda vitit do të prodhohen të gjitha dokumentet civile.

Pas pasaportave, letërnjoftimet Dafina Myrtaj dafina.myrtaj@gazetaexpress.com

Prishtinë,22 gusht— Pas lëshimit në qarkullim të pasaportave të reja me stemën e Republikës së Kosovës, tashmë radha u ka ardhur letërnjoftimeve. Që prej mesit të muajit shtator, kosovarët do të fillojnë të pajisen me letërnjoftimet për të cilat nuk do të paguajnë as edhe një euro. Qeveria e Kosovës ka vendosur që letërnjoftimet të shpërndahen falas.

Lajmin për daljen në qarkullim të letërnjoftimeve e konfirmoi të premten ministri i brendshëm, Zenun Pajaziti. “Së shpejti do të fillojë prodhimi i letërnjoftimeve. Do të jenë të një kualiteti të lartë të një niveli evropian”, tha ministri Pajaziti.. Ai konfirmoi se tashmë janë bërë testimet preliminare të pjesërishme dhe se nëse testimet përfundimtare do të tregojnë rezultate pozitive, atëherë prodhimi do të fillojë nga mesi i muajit të ardhshëm.

Ndërsa sa i përket pasaportave, ministri Pajaziti bëri të ditur se prej datës 30 korrik deri më datën 21 gusht janë prodhuar 70 mijë pasaporta të Kosovës, ku 45 për qind të tyre janë raste të diasporës, ndërsa janë proceduar të gjitha aplikacionet të cilat kanë arritur deri më datën 20 të këtij muaji. Zyrtarët e MPB-së bëjnë të ditur se janë 30 qendra komunale të regjistrimit civil që janë instaluar në të gjitha komunat e vendit. Ndërsa burimet brenda Ministrisë së Punëve të Brendshme bënë të ditur se të gjitha minoritet, duke përfshirë edhe atë serb, kanë filluar të interesohen për t’u pajisur me dokumentet e reja të Kosovës. “Tashmë edhe serbët janë të interesuar që të marrin pasaportën kosovare. Deri më tani dy familje serbe janë interesuar që të marrin pasaportë të re. Besojmë se shumë shpejt do të rritet numri i serbëve kosovarë që të marrin këto pasaporta”, pohoi një burim brenda MPB-së. Ndërsa ministri Pajaziti njoftoi se të enjten është arritur një marrëveshje me Ministrinë e Drejtë-

sisë dhe Këshillin Gjyqësor të Kosovës që pas aplikimit për pasaportë, zyra e regjistrimit civil në komunë të adresojë kërkesën gjykatës komunale për të verifikuar nëse aplikuesi është nën hetime. “Në rastet kur shtetasi nuk është i dënuar apo nuk është duke u zhvilluar procedurë gjyqësore, gjykata dërgon përgjigjen brenda një dite pune”, tha ministri i brendshëm, duke shtuar se janë organet e drejtësisë ato të cilat vendosin nëse një person që është nën hetime duhet të pajiset me dokumente të udhëtimit apo jo. Zyrtarët e MPB-së po ashtu njoftuan opinionin se është finalizuar programi që mundëson modernizmin e gjendjes civile, ku do të këtë një server qendror që do të jetë i lidhur me të gjitha qendrat komunale të regjistrimit civil, ku besohet se përmes këtij programi do të ngrihet niveli i sigurisë së certifikatave dhe do të pamundësohet falsifikimi i tyre. Bëhet e ditur se kualiteti i letrës që do të përdoret për shtypjen e certifikatave është i standardeve të larta ndërkombëtare, ku në çdo certifikatë janë më shumë se tetë elemente të sigurisë, ndërkaq në çdo pasaportë janë rreth 100 ele-

SHTETET QË KANË NJOHUR PASAPORTËN E KOSOVËS SHBA-ja, Britania e Madhe, Suedia, Austria, Zvicra, Turqia, Maqedonia, Mali i Zi dhe Shqipëria, ndërsa jo zyrtarisht pasaporta e Kosovës është pranuar nga Sllovenia, Italia, dhe Kroacia.

mente të sigurisë. “Prodhimi i dokumenteve civile të sigurta dhe me kualitet të lartë do të na mundësonte shumë shpejt të nënshkruajmë marrëveshjet për lehtësimin e regjimit të vizave me Bashkimin Evropian për të vazhduar me liberalizimin e tërësishëm të tyre në një të ardhme jo shumë të largët”, tha ministri Pajaziti. Pas prodhimit të pasaportave dhe letërnjoftimeve, shumë shpejt do të fillohet edhe me prodhimin e dokumenteve të tjera civile, duke përfshirë patentë shoferin si dhe targat e veturave. Qeveritarët e besojnë se nëse vazhdohet me dinamikën aktuale, deri në përfundim të këtij viti Ministria e Punëve të Brendshme do ta përmbyllë procesin e prodhimit të gjitha dokumenteve civile me simbolet e Republikës së Kosovës.


NACIONALE

E shtunë, 23 gusht 2008

7

Pushime për fëmijë të dëshmorëve PRIZREN, 22 GUSHT — Rreth 150 fëmijë të dëshmorëve nga e mbarë Kosova, në mesin e tyre edhe fëmijë nga Prizreni, me financimin e Qendrës tregtare “Ben-af”, qëndruan për disa ditë pushimi në bregdetin shqiptar. Drejtues të Shoqatës së

Konfiskohen armë PRISHTINË 22 GUSHT — Policia e Kosovës dhe KFOR-i, të premten, në disa lokacione të rajonit të Prishtinës dhe në komunën e Lipjanit, konfiskuan një sasi të konsiderueshëm të armëve dhe municioneve të paautorizuara. Sipas një njoftim zyrtar të Policisë së Kosovës, në rrugën Prishtinë-Fushë Kosovë, në një veturë të tipit “porshe” ngjyrë e zezë, policia ka konfiskuar një sasi prej 30 fishekësh të revoles, të kalibrit 7.62 mm. Ndërkaq në shtëpinë e ngasësit të kësaj veture polica ka konfiskuar një armë zjarri prodhim jugosllav, një optikë për armë zjarri, dy karikatorë të armës MP-5, pajisje për pastrimin e armëve, 110 fishekë kalibri 9x19 mm, 30 fishekë të kalibrit 7.62 mm si dhe një kartëmonedhë 100 dollarësh që dyshohet të jetë e falsifikuar. Në kuadër të operacioneve për gjetjen e armëve dhe municioneve të mbajtura në mënyrë të paautorizuar policia rajonale ka ndërmarrë edhe dy operacione në komunën e Lipjanit.

Arrestohen dy persona PEJË 22 GUSHT — Policia rajonale e Pejës, konfirmoi të premten se pas një pune intensive hetimore të Njësitit të hetuesisë të stacionit policor të Pejës, ka identifikuar dhe arrestuar dy persona nga Skenderaj, 31 dhe 23 vjeç, të dyshuar për dy grabitje të armatosura dhe të mbi 20 vjedhjeve tjera që i kanë kryer gjatë viteve 20062007 në pjesët urbane të Pejës. Zëdhënësi i policisë rajonale të Pejës, Avni Gjevukaj, njoftoi se arrestimi i tyre është kryer të enjten nga hetuesit e stacionit policor të Pejës, në bashkëpunim me kolegët e tyre të Skenderajt. Të arrestuarit, Nebih dhe Fehmi Geci, dyshohen se më 8 tetor të vitit 2006 nën kërcënim të armëve kanë grabitur një barnatore në lagjen “Fidanishte” të Pejës, ndërsa të njëjtën vepër e kanë përsëritur tre ditë më vonë në një dyqan të konsumit të gjerë, në lagjen “Kalaja’, afër varrezave të Kakariqit.

Familjeve të Dëshmorëve (SHFD) në Prizren thanë për KosovaLive se kjo ndihmë ishte e mirëseardhur për këtë kategori të fëmijëve, pasi që ata humbën më të dashurit e tyre për lirinë e Kosovës dhe nuk kanë mundësi financiare për të veruar në

bregdet. Qendra tregtare “Benaf” vazhdimisht i ndihmon fëmijët e dëshmorëve si për verime, po ashtu edhe në raste festash të ndryshme. Hamit Ademaj, kryetar i SHFD-së në Prizren tha se kjo qendër vazhdimisht ka përcjellë brengat e familjeve të

dëshmorëve me ç’rast në çdo kohë iu ka dalë në ndihmë në mënyra të ndryshme. Ademaj tha se këtë vit edhe pushteti lokal në Prizren ka paraparë që t’i ndihmojë me gjëra ushqimore dhe veshmbathje si dhe lëndë djegëse për dimër, vlera e të

cilave arrin deri në 20 mijë euro. Bazuar në statistikat e SHFD-së në Prizren, kjo shoqatë evidenton rreth 140 dëshmorë, disa prej të cilëve konsiderohen ushtarë të zhdukur, për fatin e të cilëve nuk dihet asgjë edhe sot e kësaj dite.

U vazhdohet paraburgimi Tre të dyshuarve për shkeljen e policit me veturë u është vazhduar paraburgimi edhe për një muaj. Vozitësi Fidaim Potoku ngarkohet për vrasje në tentativë, kurse bashkudhëtarët e tij ngarkohen për vepra penale për mosdhënie të ndihmës dhe për sulme ndaj personave zyrtarë. Faton Ismajli faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë,20 gusht — Tre të dyshuarve për shkeljen me veturë të policit Xhemajl Rexhepi iu ka vazhduar paraburgimi të premten edhe për një muaj, pasi është mbajtur seanca gjyqësore. Prokuroria e Qarkut ka bërë ankesë për caktimin e masës së paraburgimit ndaj Fidaim Potokut për veprën penale vrasje e rëndë në tentativë, Maliq Zhitipotoku për veprën penale sulm ndaj personit zyrtar në kryerjen e detyrave zyrtare si dhe veprën penale në bashkëkryerje mosdhënien e ndihmës. I treti Kadri Poroku dyshohet se ka kryer vepër penale mosdhënie të ndihmës. Gjyqtari i procedurës paraprake, Selman Bogiqi ka caktuar masën e paraburgimit ndaj të pandehurve Fidaim Potokut, Maliq Zhitopotokut si dhe Kadri Potokut, ndaj të cilëve policia dyshon se kanë tentuar ta vrasin policin hetues Xhemajl Rexhepi. Ky i fundit ishte goditur me veturë në mes të Prishtinës katër ditë më parë nga një veturë e tipit Xhip Mercedes, derisa ai ishte duke kaluar në vendkalimin e këmbësorëve përballë Gjykatës së Qarkut në Prishtinë. Ndërkohë, burime të gazetës brenda policisë konfirmojnë edhe një herë se polici i lënduar, i cili

është marrë me hetimet e vrasjeve më të rënda, deri më tani nuk është konfirmuar se ndonjëra prej tyre ka të bëjë më rastin e të dyshuarave. “Deri më tani kemi vërtetuar se polici është shkelur në mënyrë të qëllimshme, por se nuk kemi gjetur asnjë fakt se të dyshuarit kanë ndonjë lidhje me hetimet që i ka bërë deri më tani polici”, ka thënë burime të Express brenda policisë. Edhe pse mbrojta e të dyshuarve ka kërkuar që atyre të mos u vazhdohet paraburgimi, Gjykata e Qarkut ka vendosur që ata të mos qëndrojnë të lirë me pretekst se mund të ikin nga Kosova dhe t`i dëmtojnë hetimet. Kjo pasi vozitësi i veturës ka jetuar në Belgjikë, kurse Maliq Potoku ka nënshtetësi kroate dhe mund ta lëshojë Kosovën. Avokatët mbrojtës të të pandehurve, Ramiz Krasniqi, Adem Ademi dhe Asdren Hoxha, duke deklaruar se në rastin konkret nuk janë plotësuar kushtet ligjore për përcaktimin e paraburgimit, kanë kërkuar që të dyshuarit të lirohen. Gjyqtari i procedurës paraprake i ka analizuar të gjitha arsyet mbi shkaqet e caktimit të paraburgimit si dhe i ka marrë parasysh kushtet e përcaktuara për masat konkrete. Ai ka konstatuar se ka gjetur se kërkesa e prokurorit për përcaktimin e paraburgimit është e bazuar, pastaj deklaratat e të pande-

hurve dhe provat e tjera që gjenden në lëndë nga të cilat ekziston dyshimi i bazuar se të pandehurit kanë kryer këto vepra penale. Ndërkohë, në deklaratat e dhëna në polici dhe gjykatë të dyshuarit kanë thënë se në momentin kur e kanë goditur policin me veturë kanë qenë duke shkuar në Gjilan për të shkruar hajmali te një hoxhë. Dhe, pasi janë kthyer në shtëpi në lagjen Matiqan në Prishtinë, policia ua ka vënë prangat.

Edhe familjarët e të dyshuarve e kanë vizituar policin e shtrirë në QKU dhe i kanë kërkuar atij që t`ua falë dëmtimin, pasi ata mund t`i humbin nënshtetësitë në vendet ku jetojnë. Polici Xhemajl Rexha edhe të premten ka vazhduar trajtimin mjekësor në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës. Atij i është rekomanduar trajtimi jashtë shtetit, kurse qeveria ka premtuar se do t`i paguajë shpenzimet për shërim.

Lirohet nga burgu Sami Lushtaku SKENDERAJ, 22 GUSHT — Kryetari i Kuvendit Komunal të Skenderajt, Sami Lushtaku, të premten në orët e para të mëngjesit është liruar nga burgu, pas 104 ditë qëndrimi në Burgun e Dubravës. Lushtaku mbahej në burg pasi ishte shpallur fajtor nga një gjykatës ndërkombëtar për kërcënimin dhe pengimin e një personi në detyrën zyrtare dhe ishte dënuar me 4 muaj burgim. Vendimi për lirimin e

parakohshëm me kusht, ishte marrë pas një ankese që kishte bërë avokati i tij. Lushtaku pas arritjes në Skenderaj, fillimisht ka vizituar familjen e tij e më pas është takuar me drejtorët e drejtorive komunale dhe me personelin e administratës, si dhe ka vizituar shtëpinë e shëndetit në Skenderaj. "Jam trajtuar mirë si çdo i burgosur tjetër, ani pse problemi im mund të ketë qenë edhe politik për arsye se vuajtja

e dënimit ka qenë e mundur edhe pas përfundimit të mandatit tim, mirëpo unë kam respektuar ligjin dhe ky shembull është i mirë edhe për të tjerët, se ata që e shkelin ligjin duhet edhe të përgjigjen", ka thënë Lushtaku. Ai është zotuar se do të vazhdojë me punë efektive dhe do të ndikojë në shtytjen e realizimit të projekteve për një zhvillim sa më të shpejtë të Skenderajt.


8

NACIONALE

E shtunë, 23 gusht 2008

Prekazit i shtohet edhe një dëshmor SKENDERAJ, 22 GUSHT — Mbetjet mortore të Sadik Hysen Jasharit, i lindur më 1932, janë varrosur të premten në kompleksin e varrezave të dëshmorëve në Prekaz, pasi është bërë identifikimi i tij nga ana e Institutit të Mjekësisë Ligjore në Prishtinë. Sadiku ishte

zhdukur në luftimet e betejës së 5,6 dhe 7 marsit në Prekaz, ndërmjet forcave serbe dhe familjes së komandantit Adem Jashari, ndërsa në vitin 2002 ishte gjetur nën gërmadhat e shtëpisë së tij të shkatërruar nga lufta. Arsim Gërxhaliu, drejtor i Zyrës për persona të

zhdukur dhe mjekësi ligjore në Prishtinë tha se Sadiku është gjetur në vitin 2002 ndërsa identifikimi i tij është bërë para disa ditësh. "Në muajin shtator presim urdhëresën nga ana e prokurorisë që të verifikojmë edhe në tri shtëpi të shkatërruara në Prekaz, pasi që aty

dyshohet për mbetje mortore edhe të disa të zhdukurve të tjerë", tha Gërxhaliu. Me varrimin e Sadikut, arrin në 50 numri i dëshmorëve të Prekazit, ndërsa të zhdukur nga ajo betejë akoma konsiderohen edhe 9 persona. Sot në Prekaz, po ashtu, është bërë

edhe rivarrimi i djalit të dëshmorit Hamëz Jashari, Besimit, pasi që nuk ishte përcaktuar me saktësi se cili është varri i tij. Në ceremoninë e varrimit kanë marrë pjesë struktura të larta komunale, përfaqësues nga TMK-ja, Policia e Kosovës, familjarë dhe qytetarë të tjerë.

Për një të ardhme më të mirë Prishtinë, 22 gusht — ytetet nëpër Kosovë janë të mbushura me dyqane, me shtëpi të bukura private, me kafiteri, restorante e shumë gjëra tjera, qytete këto të cilat tashmë janë mbi populluar edhe nga fshatarët që kanë lënë shtëpitë e tyre nëpër fshatra për një jetë më të mirë në qytet. Gjatë rrugës 100 kilometërshe, në mes të dy qyteteve më të mëdha, Prishtinës e Prizrenit, mund të shijoni pamjet e pishinave të ndryshme me përplot vizitorë, ku pronarët e tyre nuk kishin kursyer edhe në investime sportive. Madje kishe mundësinë të shijoje aktivitete të ndryshme përveç larjes. Këto pamje të Kosovës së sotme dallojnë shumë, nëse marrim shembull pjesën e Mitrovicës, të ushtarëve të KFOR-it, të cilët ruajnë qetësinë mes shqiptarëve dhe serbëve të mbetur aty. Ato pamje e ilustrojnë nivelin e ri të tranzicionit, përleshjet kulturore, gjenerata mes të moshuarve tradicionalisht të frustruara dhe gjeneratës së mesme të gastarbajterëve, të cilët janë kthyer në vendin e tyre të ri, në mënyrë që të investojnë paratë e fituara me djersë nëpër shtetet e huaja, shumica të moshave të reja që bëjnë më shumë se gjysma e Kosovës. Ditët e fundit prej Kroacisë erdhëm për të vizituar Kosovën në një ngjarje kulturore, ku u mbajt festivali i filmave të shkurtër dokumentar Dokufest, në të cilin u shfaqën 139 filma nga 50 shtete. Festivali u mbajt në Prizren. Ky festival i cili ka filluar si revy e disa filmave të studentëve, sot ofron një pamje të re të prezantimit të skenës ndëretnike, premierën e së cilës e ka hapur kryeministri i Kosovës Hashim Thaçi. Në hapje të festivalit, Thaçi ka thënë se kjo është një ngjarje e madhe dhe shumë e rëndësishme, pasi që ky festival po shfaqet për herë të parë në Kosovën e pavarur. Shkelzen Maliqi, intelektual kosovar dhe promotor i festivalit, përkrah vendosjen e Dokufestit

nën ombrellën e shtetit, sepse beson se kjo është një shenjë e ardhmërisë më të mirë për Kosovën”. Zakonet janë pjesë e perëndimit dhe tani kemi edhe një ngjarje kulturore përmes të cilës na njohin”, na tha ai në një bisedë jo zyrtare. Megjithatë, në Kosovë akoma nuk është ecur në drejtim të një ekonomie më të mirë. Kryeqyteti i Kosovës vazhdon të mbetet i mbushur me të papunë, një shtresë e madhe e mesme e banorëve mbijeton me shitjen e cigareve nëpër rrugë apo parfume e gjëra tjera. Industria po mundohet të dalë nga ky kolaps, por problemet mes shqiptarëve e serbëve po vazhdojnë, siç është puna me Trepçën, problemi i së cilës nuk po rregullohet mes tyre. Në anën tjetër, çdo ditë e më shumë në Kosovë mund të shohësh qendra të mëdha blerjesh të sektorëve të ndryshëm. Prishtina është përplot dyqane , piceri, restorante të ndryshme dhe prej atyre tradicionalë. Pastaj qytetarët mundohen që nëpërmes serbëve të ecin në drejtim të Evropës, duke i toleruar sjelljet e tyre. Kështu banorët e Prizrenit tregojnë tolerancë ndaj manastirit serb, i cili gjendet në mes të qytetit të tyre. Aty luten serbët dhe të njëjtën kohë ruhen nga snajperët e KFORit. Sa i përket gjuhës serbe, nëse e flisni në Prizren, nuk ka problem, por të njëjtën kohë disa qytetarë të rekomandojnë që këtë gjuhë të mos e flasësh në disa qytete tjera siç është Peja e Gjakova, pasi që sipas tyre nuk është mirë që në këto vende të flitet serbisht, edhe pse është njëra prej gjuhëve zyrtare në Kosovë. Siç tha një udhëtar kosovar, i cili udhëtonte në autobusin tonë, ku nga Kosova po ktheheshim për në Kroaci, kohën kur po i afroheshim kufirit, u shpreh se shumë shpejt nuk do të ketë më as kufi. “Për disa vjet nuk do të ketë më kufi, të gjithë do jemi në BE. Do ta shihni edhe vetë”. Marrë nga: tportal.hr

Për disa vjet nuk do të ketë më kufi, të gjithë do jemi në BE. Do ta shihni edhe vetë. ”

Pavarësinë e Kosovës tashmë e kanë njohur 45 shtete. Ky shtet më i ri në Evropë është në kërkim të daljes nga një vakum politik, tranzicion klasik, varfëri, kaos urban e nga tensionet ndëretnike. Kështu thonë disa kroatë, të cilët vizituan Dokufestin në Prizren.


marketing 9

E shtunë, 23 gusht 2008

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government MINISTRIA E ARSIMIT E SHKENCËS DHE E TEKNOLOGJISË

MINISTRASTVO OBRAZOVANJA NAUKE I TEHNOLOGIJE

MINISTRY OF EDUCATION SIENCE & TECHNOLOGY

Sektori i Shërbimit Kadrovik Shpall Përsëritje e konkursit për plotësim të vendit të lirë të punës Sipas Rregullores së UNMIK-ut 2001/19, dhe Rregullores së UNMIK-ut nr. 36/2001, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë fton të interesuarit të konkurrojnë për vendin e lirë të punës të shënuar më poshtë. Gjithë procesi i punësimit do të jetë publik dhe transparent. Kandidatët e interesuar për pjesëmarrje në konkurs duhet të sjellin të dhënat e veta biografike dhe dëshmitë për përvojën paraprake dhe përgatitjen shkollore. Vendi i lirë i punës gjendet në administratën qendrore të MASHT-it. Titulli i postit dhe niveli: Raporton te: Koeficienti 10 Njësia organizative: Lokaliteti: Lloji i kontratës:

Drejtor i Departamentit të prokurimit Sekretari i përhershëm Ministria e Arsimit, e Shkencës dhe Teknologjisë Prishtinë Shërbimi civil

DETYRAT DHE PËRGJEGJËSITË: Drejtori i dep. të prokurimit, duhet të: • • • • • • •

Merret me çështje të udhëheqjes dhe të koordinimit të departamentit; Udhëheqë aktivitetet rreth blerjes konkurruese, që nga kompletimi i formularëve standard, plotësimit, shpërndarja e deri te publikimi i tenderëve për blerje të mallrave e shërbimeve për nevojat e MASHT-it; Organizon dhe përcjellë procedurën e blerjes në pajtim me Udhëzimin Administrativ për blerje në sektoret publike (publikimi i kërkesës për blerje, grumbullimi i ofertave, shpallja dhe hapja publike e tenderëve, formimi i komisioneve vlerësuese, etj); Raporton te organet udhëheqese brenda Ministrisë për punën e bërë (sekretarit të përhershëm); Komunikon me organet eksterne që merren me këtë problematikë - Trupin Rregullativ të Prokurimit në AQF dhe Zyrën Qëndrore të Prokurimit në MSHP; Bashkëpunon ngusht me sektorët e tjerë, si: financave, furnizimit, shërbimet interne,etj; Kryen edhe punë të tjera të parapara me rregullore.

KUALIFIKIMET E KËRKUARA AKADEMIKE

Diplomë universitare (studime katërvjeçare), në biznes, respektivisht - fakulteti ekonomik, juridik ose ndonji fushë tjetër i përafërt.

PËRVOJA: Tri deri në pesë (3-5) vite përvojë pune paraprake në fushën e prokurimit, të financave, menaxhimit afarist. Të ketë licencë në prokurim. NJOHURITË:

Njohuri nga administrata civile, posaçërisht për çështjet financiare janë qenësore, Njohja e punës me kompjuter në Word, Exel, Power Point, Njohja e gjuhës shqipe, serbe, angleze, janë qenësore.

Shërbimi Civil i Kosovës, u shërben të gjithë banorëve të Kosovës dhe mirëpret aplikimet nga femrat dhe meshkujt e të gjitha komuniteteve të Kosovës. Me rastin e konkurrimit, të interesuarit me vete duhet të sjellin diplomën origjinale në shikim, ndërsa kopja mbetet sepse dokumentet nuk kthehen. Dokumentet e pakompletuara nuk do të merren në shqyrtim. Kandidatët aplikacionet mund ti tërheqin në web faqen e MASHT-it www.ks-gov.net/MASHT, ose ti marrin në Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, adresa: Lagja “Dardania” blloku 3 nr. 16, në recepcion dhe, aplikacionet e plotësuara t’i dorëzojnë në recepcion. Afati i fundit për dorëzimin e kërkesave është 15 ditë nga dita e shpalljes së konkursit në gazetë. Kandidatët do të intervistohen menjëherë pas mbylljes së konkursit. Për intervistë do të ftohen vetëm kandidatët e zgjedhur që hyjnë në listën e ngushtë.

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government MINISTRIA E ARSIMIT E SHKENCËS DHE E TEKNOLOGJISË

MINISTRASTVO OBRAZOVANJA NAUKE I TEHNOLOGIJE

MINISTRY OF EDUCATION SIENCE & TECHNOLOGY

Sektor za kadrovske usluge Objavljuje Ponavljanje konkursa o ispunjavanju slobodnog radnog mesta Dopuna konkursa Prema Pravilniku UNMIK-a 2001/19, i Pravilnika UNMIK-a br 36/2001, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju poziva zainteresovane osobe da konkurisu na slobodno radno mesto. Sav proces zaposljavanja je javan i transparentan. Zainteresovani kandidati za ucesce na konkurs treba da ponesu svoje biografske podatke i dokaze o radnom iskustvu kao i o skolkoj spremi. Slobodno radno mesto se nalazi u centralnoj administraciji MONT-a. Direktor Departmana za nabavku Titula položaja i nivo: Izveštava kod:

Stalnog sekretara

Koeficient: 10 Organizaciona jedinica: Lokacija: Vrsta ugovora:

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i tehnologiju Priština Civilna služba

ZADACI I ODGOVORNOSTI: Rukovodilac depart. za nabavku treba da: • • • • • • •

Se bavi pitanjima rukovođenja i koordiniranja departmana; Rukovodi aktivnost oko konkurentne kupovine, od kompletiranja standarnih obrazaca, ispunjavanju, raspodele do objavljivanja tendera o kupovini robe i usluga za potrebe MONT-a; Organizira i prati procedure o kupovini u skladu sa Administrativnom uredbom o kupovini u javnom sektoru (najavljivanje zahteva o kupovini, sakupljanje ponuda, objavljivanje i otvaranje javnih tendera, formiranje komisije o vrednovanju, itd); Izveštava kod rukovodečih organa unutar Ministarstva o izvršenom radu (kod stalnog sekretara); Komunicira sa vanskim organima koji se bave sa ovom problematikom - Regulativnom organom za nabavku u CFA i Centralnom kancelarijom za nabavku u MJS; Usko sarađuje sa ostalim sektorima, kao: finansijama, snabdevanjem, internim uslugama, itd; Izvršava i osale radnje koje su predviđene pravilnikom.

POTREBNE KVALIFIKACIJE AKADEMSKE:

Univerzitetska diploma (četvorogodišnje studije), u biznis, odnosno – ekonomski, pravni fakultet ili neki srodni oblast. Da ima prokursku licenciju

RADNO ISKUSTVO:

Tri do pet (3-5) godina prethodnog rada u oblasti nabavke, finansiji, poslovnog menadžiranja, ili u srodni oblast.

ZNANJA:

Znanje iz civilne administracije, posebno o finansiskim pitanjima, su najvažnija, Poznavanje rada sa kompjuterom u Word, Exel, Power Point, Poznavanje Albanskog, Srpskog i Engleskog jezika, je značajno.

Radnici Civilne službe Kosova zakonom su dužni da se pridržavaju standardima ponašanja i etiku, kako je prepisano u Kodeksu prakse civilne službe. Povodom konkurisanja zainteresovani treba da ponesu sa sobom original diplomu (samo na vidjaj) jer dokementacija se ne vraca. Nekompletirana dokemnetacija nece biti razmotrena. Kandidati aplikacije mogu primiti iz web strane MONT-awww.ks-gov.net/MONT, ili u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i tehnologiju, adresa: Naselje “Dardania”, blok 3 br. 16 u recepciji, dok popunjene aplikacije dostavljaju ih u recepciji. Rok za dostavljanje dokumentacije je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnoj śtampi. Kandidati ce biti intervjuisani nakon isteka roka konkursa. Za intervju ce biti pozvani samo oni kandidati koji su izabarni u užoj listi.


10

Ekonomi redaktor: Viktor Buzhala e-mail: viktor.buzhala@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

E shtunë, 23 gusht 2008

Nisin efektet e aksionit Prishtinë, 22 gusht — Aksioni i shkyçjeve i Korporatës Energjetike të Kosovës nga shpërndarësi elektrik ka bërë që borxhlinjtë e KEK- ut të shlyejnë një shumë të borxheve që kanë. Sipas kësaj korporate, që nga fillimi i aksionit të shkyçjeve, në KEK janë inkasuar 4 milionë e 111 mijë e 307 euro. “Numri i shkyçjeve që nga fillimi i aksionit është 905 shkyçje”, njofton zëdhënësi i KEK-

ut, Nezir Sinani. Ai shpjegon se ky numër i shkyçjeve është pa llogaritur rrethin e Prishtinës dhe te Gjakovës. Borxhet e konsumatorëve të energjisë elektrike kapin shifra shumë të mëdha. Sipas Sinanit, borxhin më të madh e ka pasur pallati i shtypit Rilindja. Ky pallat, me shifrën 90027219, ka pasur borxh 495 mijë e106 euro. Shkyçjet më së shumti në shënjestër i kanë pasur

Agjensioni për Prokurime Publike e ka udhëzuar PTK-në që edhe të tretën herë më radhë ta shpallë të dështuar tenderin për marketing. Vlera prej pesë milionë eurove e këtij tenderi ka hapur shumë fronte, si brenda edhe jashtë PTK-së. Gjithkush e dëshiron hisen e vet, duke i qëlluar për vdekje ligjet në fuqi.

restorantet dhe baret e ndryshme, duke qenë se ata janë edhe borxhlinjtë më të mëdhenj. Vetëm të enjten, 21 gusht, janë shkyçur nga rrjeti elektrik 11 ndërmarrje, shumica restorante. KEK`u po vazhdon aksionin e shkyçjes në tërë territorin e Kosovës. Mospagesa dhe keq-shfrytëzimi i energjisë elektrike janë të dënueshme me ligj.

LUFTA PER 5 MILIONE Arben Hyseni

i shpallur të papërgjegjshme – dhe i kanë hapur rrugën vetëm njërës kompani, duke e cilësuar si të përgjegjshme. Prishtinë, 22 gusht — Burime të gazetës Express treosta dhe Telekomunikagojnë se arsyet e dështimit të këcioni i Kosovës nuk po tij tenderi flenë pikërisht brenda mundet assesi të rehatoPTK-së. Zyrtarët e kësaj kompanie het me përzgjedhjen e nuk po mund të goditen se kush kompanisë, e cila do ta bëjë do ta fitojë tenderin. marketingun e saj. Me gjasë Agjensioni për Prokurime Puproblemi më i madh është shuma blike e ka refuzuar kërkesën e posprej 5 milionë eurove që do t’i jetës për ta vlerësuar si valide vetëm pen kompanisë fituese, e cila më ofertën e një kompanie konkurkëto mjete do të kujdeset për të ruese, duke i hedhur në pleh shtatë gjitha fushatat e marketingut në kërkesat tjera. Anulimin e tendedisa vitet e ardhshme. rit e ka konfirmuar vetë drejtorja Ky tender është anuluar tri herë e APP`së, Vlora Kuqi. Ajo tregoi se më radhë. Herën e fundit anulidrejtuesit e APP`së kanë konstamin e tij e ka kërkuar Agjensioni i tuar se ka mjaft kompani dhe agPavarur i Prokurimit, i cili nuk e ka jenci në vendin tonë që mund dhe pranuar kërkesën e PTK-së që tenjanë të përgjegjshme ta zhvillojnë deri t’i jepet në mënyrë njëburiaktivitetin e marketingut në PTK. more një kompanie, që, sipas zyrDrejtorja e APP`së, Vlora Kuqi, tarëve të PTK-së, është e vetmja tregoi se PTK ka kërkuar nga ajo që i plotëson kushtet. Sipas rregulqë ta lejojë dhënien e kontratës në lave të prokurimit, formën njëburiduhet së paku tri për shkak se Ne kemi kons- mor kompani të përgka më pak se tri tatuar se ka jegjshme të konkurkompani konmjaft kompani në rojnë dhe fituesi të kurruese të përggjendet në mesin e Kosovë që mund të jegjshme për tyre. këtë punë. kryejnë këtë punë Herën e fundit për “Ne kemi ketë tender kanë kon- dhe kemi dhënë konstatuar se ka kurruar tetë kompani. përgjigje negative, mjaft kompani Përgjegjësit e PTK-së dhe kemi kërkuar në Kosovë që i kanë eliminuar nga PTK që të shkojë mund të kryejnë shtatë prej tyre – duke këtë pune dhe arben.hyseni@gazetaexpress.com

FOTO: PETRIT RRAHMANI

në ritenderim”

Rriten pagat e minatorëve Qeveria e Kosovës ka vendosur t`ua rrisë pagat minatorëve në 370 euro për muaj. Mitrovicë, 21 gusht — Minatorët e Trepçës janë të kënaqur me Qeverinë e Kosovës, e cila ka përmbushur kërkesat e tyre të parashtruara në një grevë treditore, që kishin të bënin me përmirësimin e kushteve të punës dhe rritjen e pagave. Sistematizimi i vendeve të punës dhe rritja e pagave për 70 për qind është kryer sipas afatit të paraparë

në marrëveshje me qeverinë. Kështu kanë thënë minatorët e Trepçës, të cilët një javë më parë zhvilluan një grevë treditore në horizontin e nëntë të minierës. Sabri Ismajli, nga këshilli grevist i minatorëve, tha se sistematizimi i vendeve të punës në minierën me flotacion Trepça ka përfunduar sipas afatit të përcaktuar në marrëveshjen e 16

gushtit, të lidhur me Ministrinë e Energjisë dhe Minierave dhe Bashkimin e Sindikatave të Pavarura të Kosovës. Ismajli tha se paga bazë për minatorët do të jetë 370 euro, e pastruesve 220, ndërsa e menaxherit 780 euro. Në bazë të marrëveshjes që nxori grevistët nga horizonti i nëntë, është paraparë sistematizimi i vendeve të punës dhe zba-


R

EKONOMI 11

E shtunë, 23 gusht 2008

Politika ngrit çmimin Çmimi i naftës ka arritur 121 dollarë për barel, pas një rënieje të dollarit dhe tensioneve politike midis SHBA`së dhe Rusisë. Nafta bruto e lehtë amerikane në mbyllje të ditës së djeshme arriti çmimin 121.29 dollarë për barel, ndërsa nafta brent u shit me 120.32 dollarë për barel. Rusia, eksportuesi botëror i naftës, ka lajmëruar se nuk do të kënaqej me protestat diplomatike pas nënshkrimit të marrëveshjes midis SHBA dhe Polonisë

për projektin amerikan të mbrojtjes antiraketore. Ndërsa dollari ka vazhduar rënien e tij, gjë e cila ka ndikuar rritjen e çmimeve të naftës. Që pas të premtes së kaluar , ditë në të cilën çmimi i naftës arriti në nivelin më të ulët në këto katër muaj, bareli është rritur me 9 dollarë duke ndërprerë një ulje të vazhdueshme me 35 dollarë në raport me rekordin absolut të 11 korrikut 147.27 dollarë për barel.

EURO kemi dhënë përgjigje negative, dhe kemi kërkuar nga PTK që të shkojë në ritenderim”, tha Kuqi. Ajo shpjegoi se APP njeh dhe e di se shumë kompani në Kosovë plotësojnë kushtet për këtë aktivitete të marketingut dhe prandaj nuk duhet që kjo të shkojë pa një tender të rregullt. “Besoj se ky tender do të përsëritet”, tha Kuqi. PTK, duke mos dashur t`i shmanget kësaj forme të kontratës, ka insistuar edhe një herë të provojë me Komisionin Rregullativ të Prokurimit Publik. Oferta për tender njëburimor, pas anulimit të APP`së, ka shkuar në KRPP dhe aktualisht kjo lëndë gjendet aty për shqyrtim, siç e kanë kërkuar drejtuesit e PTK`së. Zyrtari për informim në PTK, Menduh Abazi, menjëherë pas pyetjeve të Express`it i ka ikur kontaktit duke mbyllur edhe telefonin. Për këtë punë nuk ka folur as drejtori i ri i Postës dhe Telekomunikacionit të Kosovës, Adnan Merovci. Menjëherë pas pyetjes për këtë tender, Merovci ka mbyllur telefonin. Tenderi i marketingut kap shumën prej mbi pesë milionë euro dhe është ndër tenderët më të mëdhenj të Postës dhe Telekomunikacionit të Kosovës. Kompania, e cila do të fitoi këtë tender, do të bëjë fushatën dhe marketingun e këtij institucioni dy vjet.

timi i Kontratës Kolektive. “Sistematizimi parasheh që të bëhet normimi i vendeve të punës në mënyrë individuale dhe kolektive, ku minatori do të paguhet në bazë të punës, e jo si ka qenë deri më tani me pagë fikse”, tha Ismaili. Tash, shtoi ai, është bërë edhe rritja e pagës 70 për qind në bazë të kërkesës së minatorëve grevistë dhe se paratë për rritje janë siguruar nga menaxhmenti i Trepçës.

Largohen Aziri dhe Ferizi Bordi i ANP`së ka larguar nga puna drejtorin e kësaj kompanie Afrim Azirin dhe shefen e prokurimit Vlora Ferizin, të cilët janë të suspenduar tash e pesë muaj. Prishtinë, 22 gusht — Largohen nga puna ish drejtori i Aeroportit Ndërkombëtar të Prishtinës, Afrim Aziri dhe shefja e prokurimit e kësaj kompanie, Vlora Ferizi. Këtë vendim e mori Bordi i Drejtorëve në mbledhjen e fundit. Dy këta drejtues kanë qenë të suspenduar me pagesë prej 5 muajsh rresht. Ky bord gjithashtu ka marrë disa vendime tjera në lidhje me reduktimin e shpenzimeve të auto-veturave dhe në resorë tjerë të kompanisë. “Në vazhdën e trendëve aktuale në ANP, rritjes së të hyrave dhe zvogëlimit të shpenzimeve operative, Bordi i Drejtorëve vendosi që auto-veturat në shfrytëzim 24 orësh të reduktohen maksimalisht dhe vetëm një numër prej 7-8 të tilla nga 20 deri më tani të jenë në shfrytëzim përgjatë 24 orësh”, thuhet në një komunikatë për media. Përveç kësaj, Bordi i Drejtorëve autorizoi drejtorin menaxhues që të fillojë me përgatitjen e rinovimit të flotës së autoveturave prej rreth 50 xhipash me qëllim të reduktimit të shpenzimeve operative afatgjate. Sipas analizave të ANP-së, shpenzimet totale vjetore për një xhip janë rreth 4,500 euro. Bordi i kërkoi nga drejtori Agron Mustafa që urgjentisht të rishikojë shfrytëzimin e telefonave zyrtarë dhe të marrë seriozisht zvogëlimin maksimal të shpenzimeve të kësaj natyre.

KUVENDI I KOMUNËS – GJILAN Zyra e Prokurimit –Dt. 23/08/2008 NJOFTIMI PËR KONTRATË Shërbim PROCEDURË E HAPUR Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: GI 651 08 106 221 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Kuvendi Komunal –Zyra e prokurimitnr Rr.”Bulevardi i pavarësisë” p.n. -Gjilan II LËNDA E KONTRATËS :Shërbim II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Hartimi i planeve rregullative në Komunën e Gjilanit II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të ,punëve:Në Gjilan II.2.2.Tenderi ndahet në tri Loto dhe ate: Loto – I – Revidimi i ish PDU-ve Loto – II - Revidimi i ish PDU- ve që atakojnë pjesën urbane të qytetit Loto –III – Planet rregulluese të reja III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1-Sigurimi i ekzekutimit < nuk kërkohet III.1.2-Sigurimi i kontratës: 10 % i vlerës së kontratës për kompaninë fituese IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: < shëno: Tenderi ekonomikisht më i favorshëm IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit : Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit : data:12/09/2008 koha:15:00 vendi: Në Objektin e Kuvendit Komunal-ndërtesën e Ekzekutivit kati i tretë – Zyra e prokurimit nr.13/B tel.0280 320 498 email:hashprokurimi@gmail.com Dokumentet me pagesë: X Po Jo Nëse po, çmimi: 20 euro paguhet në zhirollogarinë 10 00 65 00 60 00 00 98 në të gjitha bankat e Kosovës përpara se të merret dosja e tenderit . IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve : data 16/09/2008 koha 14:00 Vendi: Në qendrën për marrëdhënie me publikun (ZMP)-Gjilan. IV.3.5 Sigurimi i tenderit: - 1.000.00 € Periudha e vleshmërisë së tenderit 90 ditë kalendarike . IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 16/09/2008 koha: 14:15 vendi: Në Objektin e Kuvendit Komunal-ndërtesën e Ekzekutivit kati i dytë - sallën e komiteteve Në hapjen e tenderëve përveq operatorëve ekonomik mund të marrin pjesë edhe shoqëria civile si dhe mediat. NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr.”Fehmi Agani” nr. 43-Prishtinë, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp SKUPŠTINA OPŠTINE GNJILANE Kancelarija za nabavku – Datum 23/08/2008 OBAVEŠTENJE O UGOVORU Usluga OTVORENA PROCEDURA Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: GI 651 08 106 221 I: UGOVORNI AUTORITET : Skupstina Opstina-Kancelarija prokure ulica ” Bulevardi i pavarësisë” bb.-Gnjilane II: PREDMET UGOVORA: Usluga II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Sastavljenje rregullativnih pllanova SO-Gnjilane II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja , radova: U Gnjilane II.2.2 Tender se deli na tri Loto i to: Loto – I - Revidacija biv.DUP-a Loto – II – Revidacije biv.DUP-a obuhvaceno Urbansko deo grada Loto – III – Nove regulativne planove III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1- Osiguranje ugovora : 10 % od vrednosti ugovora za pobednicku kompaniju III.1.2- Osiguranje izvrsenih poslova: - ne trazhi se od dana zavrsenih poslova DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA napisite : Ekonomski najpovolni tender IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tendera: Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: 12/09/2008 vreme: 15:00 mesto:U objektu SO-e Opštine –zgrada Izvršnog Organa III sprat -Kancelarija prokure br.13/B, tel: 0280-320/498 email:hashprokurimi@gmail.com Dokumenti sa plaćanjem: x da ne. Ako da, cena: 20 € plaća se u ziroraçun 10 00 65 00 60 00 00 98 u svim komercialnim bankama Kosova pre dobijanje dosije tendera IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće Datum : 16/09/2008 vreme 14:00 mesto:U centru za odnose sa javnocqu (KOJ)-Gnjilane IV.3.5 siguranje tendera – 1.000.00 € -validisnost tendera 90 dana IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 16/09/2008 vreme: 14:15 mesto:U objektu SO-e Opštine –zgrada Izvršnog Organa II sprat u sali komitata-Gnjilane Na otvaranje tendera osim ekonomskih operatora moze ucestvovati i civilna drustva kao i medija V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: Ulica “Fehmi Agani “ br. 43 - Pristina Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp


12

E shtunë, 23 gusht 2008

Express

Ballkan

Sllovenia në fushatë

redaktor: Faton Raçi e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Në Slloveni edhe zyrtarisht filloi fushata parazgjedhore për zgjedhjet parlamentare të parapara më 21 shtator. Partia që do t’i ketë listat e kandidatëve në të gjitha njësitë zgjedhore në fushatë do të mund të shpenzojë më së shumi 680.000 euro. Fushata do të zgjasë deri më 19

shtator. Në zgjedhjet e sivjetme parlamentare mund të votojnë 1.700.000 qytetarë, ndërkaq shpenzimet e fushatës parazgjedhore nuk guxojnë të kalojnë mbi 0,40 euro për votues. Në zgjedhjet paraprake Partia Demokratike e Sllovenisë (SDS) fitoi 29,08 për qind të votave, Liberalët

Demokratë të Sllovenisë fituan 22,8, ndërsa socialdemokratët 10,17 për qind votash. Pas zgjedhjeve qeverinë e udhëhoqi Janez Jansa nga SDS. Sipas anketave, lufta më e madhe në këto zgjedhje do të zhvillohet mes SDS të Jansas dhe socialdemokratëve të cilët i udhëheq Borut Pahor.

Arrestime shkaku i rebelimit

Disa shqiptarë të akuzuar për përgatitjen e një rebelimi të armatosur në Mal të Zi, pas lirimit, u arrestuan prapë dhe u dërguan në Qendrën e Sigurisë në Podgoricë. PODGORICË, 22 GUSHT — Prokuroria shtetërore e Malit të Zi më herët deklaroi se Gjykata e Apelit e Malit të Zi pranoi ankesën e prokurorit special për krimin e organizuar lidhur me vendimin e Gjykatës së Lartë në Podgoricë për lirimin e të akuzuarve. Gjykata e Apelit kërkoi nga Gjykata e Lartë që t’i shpjegojë arsyet pse vendosi t’i lirojë të akuzuarit. Gjykata e Lartë në Podgoricë në fillim të muajit gusht shpalli faj-

torë 12 shqiptarë “shkaku i bashkimit me rastin e veprimtarisë kundër kushtetuese dhe përgatitjes së veprës kundër rregullit kushtetues dhe sigurisë”me qëllim të krijimit të rajonit të veçantë, kryesisht të populluar me shqiptarë. Dhjetë prej të akuzuarve u liruan, megjithatë janë të kufizuar të lëvizin ekskluzivisht në territorin e Podgoricës, u janë marrë pasaportat dhe iu është ndaluar dalja nga Mali i Zi. Dy të tjerëve, prej të cilëve njëri në arrati u është zgjatur dënimi, gjegjësisht është shpallur urdhri për përcaktimin e dënimit. Mes 12 të akuzuarve, katër janë banorë amerikanë me prejardhje nga Malësia. B92

Tash në Selanik

Pas vizitës në Shkup, ndërmjetësi i OKB, Metthew Nimetz të premten udhëtoi në Selanik për t’u takuar edhe me autoritetet greke. SELANIK, 22 GUSHT — Në këtë takim, Nimetz dhe përfaqësuesit grekë do të shqyrtojnë mundësinë se a mund të arrihet progres për zgjidhjen e kontestit të emrit deri në muajin shtator. Pas takimit të së enjtes me kreun shtetëror të Maqedonisë, Nimetz theksoi se është me rëndësi që gjatë kësaj periudhe të gjendet një zgjidhje për emrin. “Nuk ka një afat të caktuar për

zgjidhjen e emrit, por kjo periudhë është shumë e rëndësishme dhe nuk duhet të lëshohet shansi për progres”, tha ai. Në pyetjen e gazetarëve se a është emri “Maqedonia Veriore” në disa variante propozimi që është diskutuar, ai nuk dha përgjigje konkrete. “Nuk është fshehtësi se po kërkojmë formulim që do t’i kënaqë të dyja palët në negociata. Ky emër është përmendur edhe në shtyp këtyre ditëve. Nuk do ta demantoj as vërtetoj”, tha Nimetz i cili refuzoi të flasë për një emër konkret. Qeveria e Maqedonisë përmes komunikate sqaroi se në takimin me ndërmjetësin e OKB, nuk kanë biseduar për ndonjë emër konkret, por për disa detaje të ideve të propozuara nga ai. Pala maqedonase shprehet pesimiste lidhur me mundësinë e zgjidhjes së kontestit për çështjen e emrit kushtetues të Maqedonisë. Ina

Rikthehet paqj mes Ramës e M "Shkrihen akujt" në radhët e opozitës. Si u organizuan negociatat e së enjtes, nga telefonatat e selisë rozë te bisedat në tryezë. Tiranë, 22 gusht — Ka qenë selia rozë që të enjten përmes kryetares së grupit parlamentar ka kërkuar takim me përfaqësuesit e lartë të partisë së ish-kryeministrit Ilir Meta. Leskaj i është përgjigjur kështu ftesës së bërë publike, ditë më parë, nga LSI për bisedime sa i takon kodit zgjedhor. Ka mjaftuar kjo telefonatë që në dy kampet të fillojnë lëvizjet dhe ethet e negociatave. Kreu i socialistëve, Edi Rama, ka këshilluar negociatorët e partisë së tij për atë çka duhet të bisedojnë. Të njëjtën gjë në orët e paradites e ka bërë edhe kryetari i LSI, Ilir

Meta, në ambientet e partisë. Në orët e mesditës, socialistët, të përfaqësuar nga Valentina Leskaj dhe Fatmir Xhafa, kanë dalë përballë të dërguarve të LSI, Pëllumb Xhufi dhe Spartak Braho. Momentet e para të takimit natyrshëm janë shoqëruar me batuta që në themel kanë pasur të bëjnë me konferencat e shumta për shtyp të LSI kundër Ramës dhe ato të zëdhënëses së socialistëve, Mimi Kodheli, kundër Metës. Moment kur është parë se dy palët kanë dashur të kalojnë këtë ngërç për të çuar në një kapitull të ri bashkëpunimi. Bisedimet janë mbësh-

tetur mbi shtyllat morale ku mund të vendoset një bashkëpunim i ardhshëm. Ndërsa momenti kyç që ka bashkuar katër negociatorët ka pasur të bëjë me nevojën që ka e majta për t‘u unifikuar me qëllim largimin e Kryeministrit Sali Berisha nga pushteti në vitin 2009. Reforma zgjedhore është parë si mundësia më e mirë për moment kthese në marrëdhëniet brenda së majtës. LSI ka theksuar se do vijojë të denoncojë në konferenca për shtyp çdo pakt PS-PD jashtë transparencës. Duke nënvizuar se nuk kanë xhelozi për bashkëpunimin mes partive kryesore, sa i takon çështjeve të rëndësishme. Socialistët u kanë bërë me dijë drejtuesve të LSI se janë të gatshëm të bashkëpunojnë për të mirën e përbashkët. Ata kanë hedhur në tavolinë disa prej ideve që kanë të bëjnë me reformën zgjedhore dhe konkretisht ndërhyrjen në kodin zgjedhor. PS ka


BALLKAN EXPRESS 13

E shtunë, 23 gusht 2008

Pëllumbat drogaxhinj!

Gjykatës i ri në procesin Karadzic

Katër të dënuar nga burgu i Sarajevës janë furnizuar me drogë përmes pëllumbave. Autoritetet e atjeshme bënë të ditur se ata i kishin stërvitur pëllumbat qe t’u sillnin narkotikë në qeli të dënuarve. Zëvendësdrejtori i burgut, Josip Pojavnic e konfirmoi informacionin,

ja Metës

argumentuar se forma më e mirë se si mund të zgjidhet çështja e komisionarëve nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve te komisionet e numërimit dhe administrimit të votave është të qenit e tyre jurist. Pra, një komisionar duhet të jetë jurist dhe jo militant i thjeshtë partiak, ndërsa institucioni qendror i menaxhimit të zgjedhjeve të jetë i përkohshëm dhe jo permanent. Mendim që është shoqëruar me rezerva nga LSI, me argumentin se nuk dihet sa e efektshme do të ishte kjo kur reforma zgjedhore është lënë të bëhet në limitet e saj. Gjithsesi një propozim i tillë zyrtar është marrë shënim për t‘u diskutuar më tej edhe në strukturat e LSI. Ideja tjetër e diskutuar ka pasur të bëjë me çështjen e koalicioneve zgjedhore. PS është shprehur se mbështet idenë e krijimit të koalicioneve që maksimalizojnë rezultatin final të së majtës. Kjo si-

duke shtuar se të katër të burgosurit rezultuan pozitivë në testin për drogë. Heroina dhe kokaina në pako të vogla është lidhur në këmbët e pëllumbave. Nga drejtoria e burgut njoftojnë se e gjithë kjo ka filluar kur u kanë lejuar të burgosurve të mbajnë pëllumba si një lloj terapie pune.

pas një formule që garanton vota individuale për çdo parti por llogaritje të përbashkët në përfundim. LSI nuk ka shprehur rezerva në idenë e koalicioneve duke u mjaftuar me faktin se do ta shqyrtojë propozimin e socialistëve. Shqetësimi i ngritur nga Xhufi dhe Braho ka pasur për bazë mos djegien e votave të partive duke gjetur një mënyrë të korrektimit të sistemit në rang kombëtar. Socialistët Leskaj dhe Xhafa janë rezervuar të japin një zgjidhje, por kanë deklaruar se do presin kthimin nga Gjeorgjia të sekretarit për çështjet zgjedhore në PS, Kastriot Islami. Duke ja lënë këtij të fundit ekskluzivitetin e gjetjes së një zgjidhjeje për të mos djegur votat që nuk arrijnë të përkthehen në mandat deputeti. Në përfundim socialistët kanë shprehur gatishmërinë për të negociuar sërish në vijim për çështjen e reformës zgjedhore. Ide që ka gjetur gjuhën e mirëkuptimit nga ana e drejtuesve të LSI.

Rama-Meta, shkëlqimi dhe rënia e një koalicioni Pas ardhjes së Ramës në krye të Partisë Socialiste, u desh disa muaj që të arrihej një gjuhë e përbashkët me partinë e ish-kryeministrit Ilir Meta. Kjo e fundit hezitoi për shumë kohë të vendoste firmën mbi protokollin e bashkëpunimit. Aleanca e re opozitare, pas vendosjes së vulës edhe nga LSI, u angazhua për fitoren e zgjedhjeve të pushtetit lokal. Sfida e 18 shkurtit 2007 tregoi qartazi se ky bashkim do mund të dilte fitues përballë shumicës së drejtuar nga Kryeministri Sali Berisha. Nuk

para kishte ndodhur që partia në opozitë të fitonte zgjedhjet lokale, por procesi i 18 shkurtit dëshmoi diçka të tillë. Ndonëse problemet e vogla nuk munguan, dy partitë i mbajti bashkë dëshira për të shfrytëzuar momentin e zgjedhjes së Presidentit. E majta, si pasojë e lëvizjeve të brendshme, kryesisht brenda selisë rozë, dështoi në misionin e saj për kalim në zgjedhjet e parakohshme në korrikun e vitit 2007. Zgjedhja e Bamir Topi me votat e majta ishte një goditje e rëndë për këtë formacion politik, që kishte zgjedhur të abstenonte në votim. E teksa u bashkuan në kauzën kundër ishkryeministrit Fatos Nano, që dëshironte të bëhej president, mes PS dhe LSI nuk kishte mbaruar lufta. Mjaftoi një deklaratë në dimrin e vitit 2007 e kryetarit të Asamblesë Kombëtare të socialistëve, Gramoz Ruçi, që gjithçka të acarohej. Ruçi tha se në rast fitoreje të së majtës, Kryeministri i padiskutueshëm ishte Edi Rama. Veprim që nuk u prit aspak mirë prej drejtuesve të Lëvizjes Socialiste për Integrim, që shpresonin te fitorja e zgjedhjeve dhe caktimi i Metës në detyrën e kreut të qeverisë. E ndodhur në një marrëdhënie komplekse me LSI-në, për shkak të frikës së çfarë ajo do të kërkonte në prag të zgjedhjeve lidershipi socialist preferoi të ndryshohej Kushtetuta, duke vendosur një sistem pa biseduar me aleatët. Kjo ishte pika kthesë në koalicion, pasi Meta deklaroi publikisht shkëputjen nga aleanca me socialistët dhe krijimin e koalicionit "E majta për Integrim". Grupim që në fillim gjeti edhe mbështetjen e Partisë Demokracia Sociale, të Paskal Milos dhe Partisë Aleanca Demokratike, të Neritan Cekës. Në këtë realitet, PS zgjodhi të votojë paketën e ndryshimeve në Kushtetutë, pasi u negociua në parlament me shumicën. Që nga ky moment sulmet e LSIsë ndaj Ramës dhe lidershipit të socialistëve u shtuan ndjeshëm. Pjesë e këtij qëndrimi ishte edhe aksioni politik me tezën e referendumit për Kushtetutën. Selia rozë nga ana e saj zgjodhi të mos akuzojë publikisht Metën, duke u mjaftuar me thirrjet publike për atë që e cilësonte "mos kthim në politikën e vjetër të mikut Ilir Meta". Lufta e deklaratave publike u shoqërua ndjeshëm me përplasje në bazën e dy partive. Për shumë ditë nga rrethet e ndryshme të vendit u raportuan kalimi anëtarësie nga njëra parti te tjetra. Qenia në një vit elektoral duket se detyroi dy partitë të shkojnë drejt një rezultanteje të përbashkët para zgjedhjeve të ardhshme parlamentare të vitit 2009. G. Shqip

Tribunali i Hagës për Krime Lufte tha se procesi gjyqësor kundër liderit të serbëve të BeH, Radovan Karadzic do të drejtohet nga një gjykatës i ri. Tribunali tha se ky vendim është marrë pasi që prokurorët kanë informuar gjykatën se nuk e kanë ndërmend që edhe më tej të kombino-

jnë rastin e Karadzicit me raste tjera, siç kishin planifikuar fillimisht. Vendimi nënkupton se me rastin Karadzic nuk do të merret më gjykatësi holandez Alphons Orie. Të martën Karadzic kërkoi një gjykatës të ri duke pretenduar se Orie nuk është neutral.

Gërdeci shkakton çrregullime gjenetike Të gjithë ata që do të jetojnë në zonën e Gërdecit në vitet e ardhshme ka rrezik të preken nga çrregullimet e sistemit nervor, sëmundjet kancerogjene, deri te lindje jonormale e fëmijëve. Toksikologët japin alarmin: Jeta në zonë e pamundur.

Tiranë,22 gusht — Jeta në Gërdec nuk është aspak e sigurt, së paku edhe për disa dekada. Të gjithë ata që do të vazhdojnë të jetojnë në zonën e prekur nga shpërthimi i 15 marsit në vitet e ardhshme, ka rrezik të preken nga sëmundje të ndryshme, duke filluar që nga çrregullimet e sistemit nervor, sëmundjet kancerogjene, depresioni, sëmundje të gjakut e deri te lindjet jonormale të fëmijëve, por me deformime gjenetike. Kjo për shkak të ndotjes së ambientit me metale të rënda, dioksina dhe barute, prezencën e të cilëve e kanë konfirmuar të gjithë laboratorët. Megjithëse specialistët përpiqen të qetësojnë opinionin duke thënë se ata janë brenda normave të lejuara, toksikologët japin alarmin se jetesa e përditshme nën një ambient të ndotur me kaq shumë elementë dhe për një periudhë të gjatë bën që organizmi i njeriut të marrë njëherësh një sasi të madhe përbërësish kimikë me efekte negative mbi çdo gjë të gjallë, duke e shkatërruar shëndetin e tij. Plumb, hekur, nikel, magnez, bakër, zink, arsenik, barut si dhe shumë nitro-komponime të tjera janë vetëm disa nga elementët ndotës që janë gjendur në tokën dhe ujin e Gërdecit, pas shpërthimit të 15 marsit. Matjet janë bërë në laboratorët vendas e në ata të huaj dhe në jo pak raste ka pasur edhe ndryshime të rezultateve, megjithëse mostrat janë marrë në të njëjtin vend dhe në të njëjtën ditë. Kështu, laboratori i Agjencisë së Mjedisit dhe Pyjeve ka kapur shifra të ndryshme të metaleve të rënda, nga ato që ka detek-

tuar laboratori i Zvicrës, të cilat specialistët i shpjegojnë me llojin e aparaturave që përdorin. Toksikologët, të cilët u referohen analizave të dala si nga laboratorët vendas ashtu edhe të huaj, dalin në konkluzionin se jeta në Gërdec është e pamundur. "Prania e të gjitha këtyre metaleve të rënda, të cilët nëse i krahasojmë veç e veç me normat e vendosura, mund të duket e ulët, por duke qenë se një person i merr të gjithë njëkohësisht dhe çdo ditë, janë shkatërrues jo vetëm për organizmin e tij, por edhe për sistemin nervor, madje ato mund të shkaktojnë edhe mutacione gjenetike", shpjegoi toksikologu Qemal Poçi. Dhe ajo që është më e keqja, se metalet e rënda kanë veti akumulative, që do të thotë se grumbullohen çdo ditë nga pak në organizmin tonë, derisa arrijnë nivelet helmuese, madje edhe kur bëhet fjalë për sasi të papërfillshme. Ato merren nëpërmjet ushqimit dhe duke qenë se nuk shpërbëhen lehtë, por u duhet një periudhë e gjatë kohore, edhe efektet në shëndet i japin pas disa vitesh, madje edhe dekadash. Specialistët tanë, të cilët janë marrë me ekzaminimet e ambientit të kontaminuar, shpjegojnë se për të dhënë një pamje të plotë të situatës në këtë zonë, duhet që të bëhen edhe analizat për dioksina, furane, poliklorbenifile, hidrokarbur aromatik policiklik (PAH), TNT, RDX, etj, elementë këto me veti shumë më të rënda për të gjithë mikroorganizmat e gjallë, por që laboratorët e vendit tonë nuk e kanë këtë kapacitet. Balkanweb


14 marketing

E shtunë, 23 gusht 2008

UNITED NATIONS INTEROFFICE MEMORANDUM

NJOFTIMI PËR KONTRATË SHËRBIME Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr. 2007/20 Nr. i Prokurimit: PTK 08 179 221 I. AUTORITETI KONTRAKTUES: Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës Sh.A Ndërtesa Qendrore, Dardania p.n. 10000 Prishtine, Kosove II. LËNDA E KONTRATËS: II.1.1 Titulli i kontratës: Shërbime të Gjurmimit në trafikun ndërkombëtar II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të shërbimeve: Vendi i dorzimit të shërbimeve është: Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës Sh.A. , Dardania p.n., 10000 Prishtinë, Republika e Kosovës. II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: Nuk aplikohet III. INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE: III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit: Nuk aplikohet IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Çmimi më i ultë i tenderit të përgjegjshëm IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE: IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit: Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit: Data: 06/09/2008 Koha: 17:00 Vendi: Kati 6, Zyra 604, Ndërtesa Qendrore, Dardania p.n, 10000 Prishtine, Kosove ose përmes e-mail-it ne: procurement@ptkonline.com Dokumentet me pagesë: Po o Jo x IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve: Data: 08/09/2008 Koha: 13:00 Vendi: Arkiva, Kati 6, Zyra 610, Ndërtesa Qendrore, Dardania p.n, 10000 Prishtine, Kosove IV.3.5 Sigurimi i tenderit: Nuk aplikohet IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 08/09/2008 Koha: 13:30 Vendi: Amfiteatër, Kati 3, Ndërtesa Qendrore, Dardania p.n, 10000 Prishtine, Kosove V.1 ANKESAT: Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr.”Fehmi Agani” Nr. 43 , 10000 Prishtine, Kosove Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O UGOVORU Usluge Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: PTK 08 179 221 I. UGOVORNI AUTORITET: Posta i Telekomunikacija Kosova D.D.O Glavna Zgrada, Dardania b.b 10000 Pristina, Kosova II. PREDMET UGOVORA: II.1.1 Naslov ugovora: ” Usluge za Istrazivanje Medunarodnog saobracaja” II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja usluge: Posta i Telekomunikacija Kosova D.D. na Dardaniu b.b., 10000, Pristina Republika Kosova II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: Ne primenjujuse III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE: III.1.1 Osiguranje tendera : Ne primenjujuse IV.2 KRITERIJUMI DODELE UGOVORA: Najniža cena IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE: IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifikovanih dokumenata Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: Datum: 06/09/2008 Vreme: 17:00 Mesto: Sprat 6, Kancelaria 610, Glavna Zgrada, Dardania b.b, 10000 Pristine, Kosova ili preko e-maila na: procurement@ptkonline.com Dokumenti sa plaćanjem: Da o Ne x IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće Datum: 08/09/2008 Vreme: 13:00 Mesto: Sprat 6, Kancelaria 603, Glavna Zgrada, Dardania p.n, 10000 Pristine, Kosova IV.3.5 Siguranje tendera: Ne primenjujuse IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 08/09/2008 Vreme: 13:30 Mesto: 3 Sprat Amfiteatar, Glavna Zgrada, Dardania p.n, 10000 Pristina, Kosova V.1 ŽALBE: Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: Ul.”Fehmi Agani” Br. 43 , 10000 Pristine, Kosova Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

NATIONS UNIES MEMORANDUM INTERIEUR

United Nations Interim Administration Mission In Kosovo Mission d’Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo Pristina, Kosovo

Request for Expression of Interest (EOI) Subject:

Request for Camp Support Services to UNMIK Formed Police Units

Closing Date for Receipt of EOI:

10 September 2008

Submission of EOI by fax to: UNMIK, Procurement Section, Pristina, Kosovo at Fax Numbers:

+1 212 963 8442 Ext. 4080 or 4019 via USA, or +39 083 144 Ext. 4080 or 4019 via Italy, or +381 38 504 604 Ext 4080 or 4019 via PTK, or +389 2 329 9999 Ext 4080 or 4019 via FYR of Macedonia, or

By e-mail Address: nigmatov@un.org Description of Requirements: The United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) has a requirement to provide Camp Support Services to approx. 600 personnel of its Formed Police Units that are stationed in Kosovo. To do so, UNMIK intends to conduct three (3) different bidding exercises as listed below: 1) Supply of food stuff (fresh, chilled, frozen and dry ration) and bottled drinking water; and provision of catering services; 2) Provision of laundry and dry cleaning services; 3) Provision of cleaning and janitorial services. The award of each Contract will be for a period of one (1) year, with an option of extension for an additional two (one-year) period. Companies interested to participate in any of the tenders are requested to submit their EOI by fax or e-mail as indicated above. The EOI must include the following information: x x x x x

Company’s Name Postal address Phone number, Fax number, E-mail address Name of the contact person, Title of the contact person Company’s background, including experience in provision of relevant services.

This Request for Expression of Interest (EOI) does not constitute a solicitation. UNMIK reserves the right to change or cancel the requirements at any time during EOI and/or solicitation process. Submission of a reply to this EOI does not automatically guarantee that such a firm will be considered for receipt of the solicitation when issued. Only companies, deemed qualified upon completion of an objective evaluation of their submission of EOI, will receive the final tender solicitation document.

CONTRACT NOTICE SERVICES According to Section 38 of Law No. 02/L-99 on Public Procurement in Kosovo, as amended with Regulation No. 2007/20 Procurement No. PTK 08 179 221 I. CONTRACTING AUTHORITY: Post and Telecommunication of Kosovo J.S.C HQ, Dardania n.n 10000 Prishtina, Kosovo II. OBJECT OF THE CONTRACT: II.1.1 Contract title: SIM GATEWAY TRACING SERVICES II.1.2 Type of contract and location of delivery of services: Place for delivery of services is Post and Telecommunications of Kosova JSC(PTK), Dardania n.n.,10000 Prishtina, Republic of Kosova. II.1.3 Information of framework agreement: Not applicable III. LEGAL, ECONOMIC, FINANCIAL AND TECHNICAL INFORMATIONS: III.1.1 Performance security: Not applicable IV.2 CONTRACT AWARD CRITERIAS: The lowest price responsive tender IV.3 ADMINISTRATIVE INFORMATION: IV.3.2 Conditions for obtaining tender dossier: Time limit for receipt of requests for tender dossier: Date: 06/09/2008 Time: 17:00 Place: 6th Floor, Office 604, HQ,Dardania n.n, 10000 Prishtine, Kosovo Or by e-mail at: procurement@ptkonline.com Payable documents: Yes o No x IV.3.3 Time limit for receipt of tenders: Date: 08/09/2008 Time: 13:00 Place: Archive 6th Floor, Office 610, HQ, Dardania n.n, 10000 Prishtine, Kosovo IV.3.5 Tender security: Not applicable IV.3.8 Tender opening meeting Date: 08/09/2008 Time: 13:30 Place: Amphitheater, 3rd Floor, HQ,Dardania n.n, 10000 Prishtine, Kosovo V.1 COMPLAINTS: Any interested party may file a complaint with the Procurement Review Body, Str.”Fehmi Agani” No. 43 , 10000 Prishtine, Kosovo According to the provisions of Title VIII of Law No 02/L-99,Law on Public Procurement in Kosovo, promulgated with Regulation No. 2007/20 Full version of the contract award notice is available in: www.ks-gov.net/krpp


15

E shtunë, 23 gusht 2008

Humbin të dhënat e 84 mijë të burgosurve

Bota redaktor: Valmir Gërguri e-mail: valmir.gerguri@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Qeveria britanike ka njoftuar se një kontraktuesi privat që punon për Ministrinë e Brendshme, The Home Office, i ka humbur një regjistër kompjuterik që mbante të dhënat e 84 mijë të burgosurve në Angli dhe Walles. Në mikroçipin e humbur kishte informacione edhe për 40 mijë keqbërës të

tjerë dhe persona të dyshimtë. Të gjitha informacionet ishin marrë nga të dhënat kombëtare kompjuterike që mban policia. Njoftimi i qeverisë bën të ditur se të dhënat nuk ishin të shifruara. Ky është incidenti më i fundit në një varg humbjesh të tilla të të dhënave nga departamente të ndryshme të qeverisë britanike. Në

nëntor të vitit të kaluar, zyrtarët pranuan se kishin humbur të dhënat konfidenciale të 25 milionë britanikëve që marrin ndihma sociale për fëmijët. Ndërsa para një muaji, Ministria e Mbrojtjes njoftoi se, që prej vitit 2004, punonjësve të saj u kishin humbur, apo u ishin vjedhur mbi 700 kompjuterë portativë.

k o l u m n e

Richard Holbrooke The Washington Post

Vëllai i Hillaryt ‘e mbështet McCainin’ Vëllai më i ri i Hillary Clintonit është takuar me një ndihmës të lartë të kandidatit republikan John McCain, duke ndezur akuza se disa të afërm të ish Zonjës së Parë janë duke punuar aktivisht kundër Barack Obamas. Tony Rodham, i cili organizoi një mbrëmje për mbledhjen e fondeve për znj. Clinton në Pennsylvania kur ajo po garonte kundër z. Obamas, u takua me Carly Fiorina, këshilltaren e lartë ekonomike të z. McCain. Znj. Fiorina po merrte pjesë në një shëtitje dy ditore me autobus i cili kishte për qëllim të joshte përkrahësit e çmagjepsur të Clintonit në kampin e McCainit. Vëllai i Hillaryt, Tony, me gruan Megan dhe dy fëmijët e tyre gjithashtu morën pjesë në takimin te shtëpia e Jazmie Brazil, një shok i vjetër i familjes Clinton. Lajmet e takimit, të raportuara nga Scranton Times-Tribune, erdhën pasi që u lajmërua se znj. Clinton do të vendoste 40 përkrahës të saj në konventën demokratike javën e ardhshme që të sigurohet se përkrahësit e saj po respektojnë z. Obaman. Por ndihmësit e Clintonit thanë se këta 40 përkrahës do të shpërndanin shenja të ci-

lat përkrahin ish Zonjën e Parë, për t’u siguruar që ndikimi i saj në konventë të jetë edhe më i dukshëm. Edhe pse znj. Clinton ka deklaruar përkrahjen e saj të patundur për z. Obama dhe ka bërë fushatë për të në Floridë javën e kaluar, disa demokratë kanë frikë se ajo dëshiron ta nënçmojë. Në maj, z. Rodham ishte parë në një bar irlandez në Washington gjersa komiteti i Partisë Demokratike po takohej për të vendosur se si të shpërndahen delegatët nga Michigani dhe Florida. Ai i tha një reporteri të “Los Angeles Times” se ishte i neveritur me veprimet e Partisë Demokratike, për të cilën thoshte se po favorizon z. Obama. “Nëse motra ime nuk e fiton nominimin, duhet të shikoj se për kënd do të votoj,” tha ai. Kathleen Granahan Kane, e cila koordinoi fushatën presidenciale të znj. Clinton në Pennsylvaninë veri-lindore dhe ishte te takimi me z. Rod-

ham, i tha Scranton TimesTribune se ndoshta edhe do të përkrahë z. McCainin. “Nuk e di,” tha ajo. “Nuk jam e sigurt. Po përpiqem të marr sa më shumë informata për të dy kandidatët. Do të kisha dashur ta shihja Hillaryn si presidente. Ende kemi një javë. Kurrë nuk mund ta dish se çka do të ndodhë në konventë.” Ajo shtoi se znj. Clinton do të ishte një “zgjedhje fantastike” për nënkryetare, një lëvizje të cilën duket se z. Obama nuk do ta bëjë. Z. Rodham, 54 vjeç, dhe vëllai i tij Hugh, 58 vjeç, kanë sjellë turp të vazhdueshëm për znj. Clinton. Në vitin 1999 ata hynë në një marrëveshje me vlerë 118 milionë dollarë për të rritur dhe eksportuar lajthia për ish republikën sovjetike Gjeorgjinë. Departamenti i shtetit u ankua kur doli se kontakti i biznesit të tyre ishte një kundërshtar i madh i presidentit të atëhershëm të Gjeorgjisë. Telegraph

Çfarë mund të bëjë Perëndimi? Duke marrë parasysh dëmet e mëdha që Rusia ka shkaktuar në Gjeorgji, është e lehtë të përfundohet se Moska ka arritur të përmbushë synimet e saj. Megjithatë, Moska ka dështuar në synimin e saj parësor – të heqë qafe Mikheil Saakashvillin, presidentin pro-demokrat dhe pro-amerikan të Gjeorgjisë. Ndryshe, ka shkatërruar ushtrinë gjeorgjiane, ka dëmtuar rëndë ekonominë gjeorgjiane dhe ka nxitur mosmarrëveshje brenda aleancës perëndimore. Për tre vjet me radhë ka provuar me çdo taktikë të mundshme ta mposhtë presidentin gjeorgjian, duke trimëruar revoltë të brendshme, duke imponuar bllokadë ekonomike, duke shtuar numrin e forcave nëpër enklava dhe në fund duke nisur një luftë. Megjithatë, Saakashvilli është ende në pushtet. Invazioni i Rusisë në Gjeorgji do të riformësojë skenën strategjike, me të cilën do të përballet presidenti i ardhshëm amerikan. Dhe, ndërkohë që Perëndimi debaton se si të "dënojë Rusinë", është thelbësore të mbahet mend se fronti kryesor vazhdon të jetë Gjeorgjia. Bisedimet për anulimin e Lojërave Olimpike të 2014-ës në Rusi, përjashtimi i Rusisë nga G8-shi, munden ose jo të kenë ndikim në Moskë, por gjëja më e rëndësishme që Perëndimi mund të bëjë është që të sforcojë qeverinë në Tbilisi. Ekuacioni është i thjeshtë: nëse Mikheil Saakashvilli mbijeton, Vladimir Putin humb. Urrejtja e intensifikuar personale midis këtyre dy njerëzve pasqyron një histori torturuese prej dy dekadash midis Rusisë dhe Gjeorgjisë. Shumëkush thotë se Putin thjesht humbet mendjen kur përmendet Saakashvilli, i cili vendin e tij e ka dërguar nga niveli i një bankrotimi të përgjithshëm, në një epokë të artë të zhvillimit ekonomik.

Moska mbase e ka humbur shansin që ta rrëzojë Saakashvillin me forcë, edhe pse mjetet tjera, të heshtura dhe më tinëzare, nuk mund të përjashtohen. Për shkarkimin e presidentit gjeorgjian, shpresa më e madhe për Moskën tani është dezintegrimi i furishëm i ekonomisë gjeorgjiane, kolapsi i valutës dhe pakënaqësitë në popullatë, të nxitura nga ndonjë lider opozitar mbase i paguar nga Moska. Përgjigja e Perëndimit ndaj kësaj sfide duhet ta tejkalojë retorikën, meqë tani gjëja më e rëndësishme është ndihma masive për ekonominë dhe ushtrinë e këtij vendi. Në një afat më të gjatë kohor, Gjeorgjia dhe Rusia duhet të bashkëjetojnë në qetësi dhe në këtë drejtim edhe Gjeorgjia ka rolin e saj. Për shekuj të tërë, Gjeorgjia ka luftuar që të mbijetojë afër fqinjit të saj gjigant, por Saakashvilli nuk mund ta marrë vendin e tij dhe ta zhvendosë në Meksikë; ai duhet ta menaxhojë situatën me një kujdes më të madh. Për Rusinë padyshim që do të ketë pasoja në marrëdhëniet e saj me Perëndimin, por këto vendime i takojnë presidentit të ardhshëm amerikan. Edhe pse Perëndimi nuk do të hyjë në luftë për Gjeorgjinë, Rusia duhet ta ketë të qartë se do paguar për shfrytëzimin e forcës ose kërcënimin me forcë kundër fqinjëve të saj, që dikur kanë qenë pjesë e hapësirës sovjetike. Kjo veçanërisht vlen për Ukrainën dhe Azerbeixhanin, që ka gjasë të jenë caqet e ardhshme të Moskës. Rregullat që përshkruan botën pas Luftës së Ftohtë kanë ndryshuar, por jo në të mirë të Rusisë, e cila ka zhvlerësuar ndikimin unik që veprimet e saj kanë pasur në Perëndim. Richard Holbrooke ishte ambasador i SHBA-së në Kombet e Bashkuara në administratën e Clintonit.


16 marketing

E shtunë, 23 gusht 2008

Vetëm

tëzuesit për shfry

ut e roming vë në Koso

Java e shpërblimeve fillon të hënave dhe përfundon të dielave. Pasi të keni dërguar SMS-in, duhet të keni së paku 10 minuta bisedë brenda javës, qoftë kjo kur ju bëni thirrje apo pranoni thirrje në rrjetin Mobitel/IPKO. Fituesit e telefonit NOKIA E90 deri më tani: - Leonis Tafaj, Zvicërr - Xhevat Abazi, Belgjikë - Agron Galimuna, Austri - Enver Murtezaj, Gjermani - Rron Gjinali, Zvicërr - Diamant Grabovci, Zvicërr

Fituesja e udhëtimit njëjavësh për 4 persona në Dubai: - Sadije Rugova, Belgjikë

Loja shpërblyese vazhdon deri me 31 Gusht 2008. * IPKO do të kontaktoj fituesit në numrin nga i cili pranon SMS-in.


E shtunë, 23 gusht 2008

marketing 17

I www.ipko.com

Loja shpërblyese zgjatë deri më, 24 Gusht 2008! Pjesëmarrja në lojë është e mundur vetëm nga numrat mobil të IPKO-s. Sa më shumë SMS që dërgoni, gjasat janë më të mëdha që ju të fitoni. IPKO do të kontaktoj fituesit në numrin e telefonit nga i cili pranohet SMS-i. Fituesit do ti tërheqin shpërblimet e tyre çdo të diel gjatë emisionit “Flladi Verorë” në KTV. *Çmimi për SMS është 30 cent.


K

18 BOTA

E shtunë, 23 gusht 2008

Aktivistë të huaj për Tibetin dënohen me burg Në Kinë, për herë të parë, të huajt që kishin demonstruar në kuadër të Lojërave Olimpike për Tibetin, janë dënuar me dhjetë ditë burg. Gjithsej ishin dhjetë aktivistë të huaj për Tibetin që u dënuan, thuhet në njoftimet e agjencive. Në

Evakuohen zyra të McCain Dy zyra të fushatës së kandidatit republikan për president të SHBA-së, John McCain, në Colorado dhe New Hampshire janë evakuuar, pasi që në to kanë arritur pako të dyshimta me një pluhur të paidentifikuar. "Nuk kemi gjetur asgjë të rre-

mesin e aktivistëve ka edhe qytetarëve nga SHBA-ja, Gjermania dhe Britania e Madhe. Ambasada amerikane në Pekin kritikoi këtë vendim të Kinës dhe kërkoi nga qeveria të respektojë të drejtat e njeriut dhe lirinë e fjalës.

zikshme në testet fillestare që i kemi bërë. Nuk kemi raporte të jetë sëmurë dikush. Megjithatë, kemi futur në karantinë 12 persona të cilët qenë ekspozuar ndaj këtij pluhuri", tha zëdhënësi i ekipit të zjarrfikësve në Denver Andy Lion

PRAPA MBUROJES SE AMERIKES Marrëveshja për mbrojtjet raketore e mllefos Rusinë, edhe pse mund të mos funksionojë. The Economist vropiano-lindorët kanë pak arsye të frikësohen nga një sulm i Iranit. Andaj pse janë aq të gatshëm të pranojnë sistemin amerikan për kapjen e predhave iraniane? Sepse kanë frikë nga Rusia. Brenda pak ditëve të pushtimit të Gjeorgjisë nga Rusia, Polonia pranoi të vendosë dhjetë interceptorë amerikanë. Ukraina ofroi të lidhë radarët e saj paralajmërues dhe të kontribuojë për mbikëqyrjen në hapësirë. Republika Çeke tashmë kishte pranuar të vendoste një radar për përcjelljen e predhave. “Ne e kemi kaluar Rubikonin,” tha kryeministri polak Donald Tusk, gjersa po kryhej marrëveshja. Rusia tha se cilido shtet që përfshihet në mbrojtjet raketore të Amerikës e bën veten një cak legjitim për sulme nukleare. Condoleezza Rice, sekretarja amerikane e Shtetit, e cila shkoi në Poloni për të nënshkruar marrëvesh-

jen këtë javë, vazhdoi me retorikën se gjuha e tillë kërcënuese “nuk është e tolerueshme”. Mbrojtjet raketore nuk mund të mbrojnë kundër arsenalit të madh të Rusisë, por shtetet të cilat i vendosin ato në tokat e tyre e vejnë veten nën çadrën e Amerikës, në efekt duke u bërë pjesë

e mbrojtjes së atdheut të saj. Zyrtarët amerikanë thanë se lufta në Gjeorgji do ta bënte vonesën e mëtejshme të duket si dorëzim ndaj Rusisë. Por z. Tusk dha një pikëpamje tjetër: pas pushtimit nga Rusia, Amerika më në fund pranoi kërkesat e Polonisë për ndihmë në modernizimin e for-

cave të saj të armatosura dhe për vendosjen e një baterie të raketave Patriot në Poloni. Irani forcoi arsyetimin e Amerikës, duke u mburrur (si duket rrejshëm) se këtë javë kishte testuar një predhë të aftë për të lansuar satelitë. Më herët Irani thoshte se predhat e tij mund të shkojnë larg sa Ukraina dhe Ballkani. Por nëse ndonjëherë vë objekte në orbitë, kjo do ta lejojë që të gjuajë raketa edhe më larg. Kremlini ende e përul kërcënimin iranian dhe thotë se qëllimi kryesor i Amerikës është të neutralizojë forcat nukleare të Rusisë. Amerika u ka bërë thirrje rusëve që t’i bashkohen, por pa sukses. Mbrojtjet raketore jo vetëm që shfaqin një rrezik gjeopolitik, që do të mund të përkeqësonin marrëdhëniet e dobëta të Perëndimit me Rusinë. Ato gjithashtu janë një kumar teknologjik. Sistemi nuk është plotësisht i vërtetuar. Interceptorët që do të vendosen në Evropë ende nuk janë ndërtuar dhe gjeometria e për-

dorimit së interceptorëve tokësorë kundër një kërcënimi të ardhshëm iranian ende duhet të testohet. Zyra e pavarur e Pentagonit për vlerësimin e pajisjeve të reja, tetorin e kaluar tha se ishte larg nga certifikimi i “një probabiliteti të lartë të sistemit, që do të punojë efektshëm në momentin që vendoset”. Zyra tha se interceptimi i armëve iraniane ishte “shumë larg” nga testet në të kaluarën kundër predhave stimulative të Koresë së Veriut përgjatë Paqësorit, ngase largësitë e shkurtra kërkojnë një përgjigje më të shpejtë. Sistemi evropian gjithashtu duhet të jetë në gjendje të merret me dy lloje të predhave, predhat interkontinentale të gjuajtura në Amerikë dhe predhat me gjuajtje të mesme që gjuhen në Evropë, me trajektore dhe shpejtësi të ndryshme. Gjenerali Trey Obering, drejtori i Agjencisë për Mbrojtje Raketore (MDA), i quan vlerësuesit e Pentagonit “shumë pesimistë”. Ai thotë se interceptori në dy

102-vjeçarja, përdoruesja më e vjetër e internetit

I papuni ia kthen valixhen me para policisë

Ivy Bean feston ditëlindjen e 102-të, por jetëgjatësia e saj nuk është fakti që e bën të veçantë. Ajo është përdoruesja më e moshuar e internetit dhe adresës “Facebook”. Ivy Bean vendosi se kishte ardhur koha të dilte “online”, kur mësoi për këtë adresë përmes stafit në shtëpinë e të moshuarve ku jeton. Karriera

“Një emigrant nigerian pa asnjë para në xhep, gjeti një çantë me 2700 euro dhe ia dorëzoi policisë”, thonë autoritetet spanjolle. Dom Amby, 24-vjeçar po shiste shami në një semafor në qytetin jugor të Sevillas, kur dalloi valixhen e vogël në anë të rrugës. Ajo përmbante 2700 euro në kesh, një çek me vlerë 870 euro, një

e saj bëri që profili të jetë i mbushur me aktivitete interesante që ka bërë në jetë. Tani këtë e përdor për të mbajtur lidhje me miqtë dhe familjen. Ivy thotë për “The Sun”: “Dëgjova për “Facebook” dhe doja të dija se çfarë ishte. Më pëlqen të jem “online” se përtoj të shkruaj me stilolaps”.

libër çeqesh dhe disa dokumente të ndryshme. Nigeriani menjëherë ia dorëzoi policisë, të cilët gjetën vendndodhjen e biznesmenit 68-vjeçar që e kishte humbur ndërsa shëtiste me motoçikletë. Raporti i policisë nuk përmend asgjë për Dom Amby dhe nuk dihet nëse është shpërblyer.


BOTA 19

E shtunë, 23 gusht 2008

Presidenti i ri i Pakistanit votohet në shtator

Janë vrarë 30 militantë në Afganistan

Komisioni i Zgjedhjeve në Pakistan ka njoftuar se pasuesi i ish-presidentit Pervez Musharraf do të zgjidhet me votim në fillim të muajit shtator. Për presidentin e ri do të votojnë më gjashtë shtator dy dhomat e parlamentit pakista-

Koalicioni i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara në Afganistan njoftoi se forcat e tij kanë vrarë 30 militantë, përfshirë edhe një komandant taliban, gjatë një sulmi ajror në perëndim të këtij vendi. Zëdhënësi i Ministrisë

stade është një version i thjeshtësuar i versionit me tri stade, që përdoret përmbi Paqësorin. Por kritikët insistojnë që Amerika po shpenzon një pasuri në një fiksim të pamundur teknologjik. Ka shpenzuar më shumë se 110 miliardë dollarë në mbrojtjet raketore, që kur Ronald Reagan lansoi nismën e Mbrojtjes Strategjike të tipit “Luftërat e Yjeve” para 25 viteve, duke bërë thirrje për një mburojë tepër ambicioze “që do të na mbrojë nga predhat nukleare, ashtu si një kulm që e mbron familjen nga shiu”. Sistemi i ri është më pak ambicioz, i dizajnuar që të mbrojë nga një numër i vogël i predhave, por ende do të kushtojë afro 10 miliardë dollarë në vit. MDA po zhvillon 16 sisteme që mbulojnë njëra-tjetrën, të dizajnuara që të goditin predha në faza të ndryshme të fluturimit ,me filozofinë e “gjuaj herët, gjuaj shpesh”. Sistemi evropian do të përpiqet të kapë

nez si dhe katër asambletë krahinore. Shumica e anëtarëve të partisë më të madhe të koalicionit qeveritar, Partia Popullore e Pakistanit, kërkon caktimin e Asif Zardarit, bashkëshortit të udhëheqëses së vrarë Benazir Bhutto. Por nuk është e qartë

nëse vetë zoti Zardari dëshiron të bëhet president. Njoftimi i Komisionit të Zgjedhjeve bëhet në prag të një takimi të pjesëtarëve kryesorë të koalicionit qeveritar, të cilët do të përpiqen të zgjidhin mosmarrëveshjet politike.

predhat në kurs të mesëm në hapësirë, kur predhat ndahen nga kokat nukleare. Në një sërë testesh, MDA ka treguar se mund “të godasë një pikë me një plumb”. Në shkurt një anije amerikane e rrëzoi një satelit spiun, i cili kishte dalë nga kontrolli. Por a mund të mashtrohet sistemi me kundër-masa? Mungesa e atmosferës në hapësirë do të thotë se mund të parashikohet udhëtimi i predhave, por gjithashtu do të thotë se karremat si balonat lëvizin identikisht. Si të identifikohet një karrem i veshur si kokë nukleare, apo një kokë nukleare e veshur si karrem? Kritikët si Theodore Postol, nga Instituti i Massachusetts për Teknologji, thonë se ky problem është i pakapërcyeshëm, pavarësisht nga forca e radarëve dhe sensorëve tjerë. “Është sikur të duash të gjesh një bombë të fshehur në një grumbull valixhesh, vetëm duke i shikuar ato, pa i tundur, apo pa qentë nuhatës,” thotë ai. Nuk është bash kështu, thotë Keith Englander, shkencëtari kryesor në MDA. Madje edhe në hapësirë ka efekte “të mbetura” të cilat ndihmojnë në identifikimin e kokave nukleare. Ai thotë që sistemi tashmë mund të bëjë dallimin në mes kokave nukleare dhe ballonëve. Ende nuk mundet të përballet me kundër-masa më komplekse, pranon ai, por këto janë më vështirë të shpërndahen sesa që mendojnë kritikët. Mirëpo, ca kritika kanë goditur cakun. MDA dëshiron të zhvillojë mënyra të reja për mbikëqyrjen e fluturimit të predhës “nga lindja në vdekje” në përpjekje për të identifikuar një kokë nukleare. Dhe nëse nuk mund ta njohë cakun e vërtetë, po zhvillon interceptorë me “pajisje të shumta vrasëse” për të vrarë gjithashtu karrema. Mandej kritikët kanë një dobësi të madhe: nëse mbrojtja raketore do të ishte vetëm një bërllok i shtrenjtë, pse do të protestonin rusët aq zëshëm.

së Mbrojtjes së Afganistanit, Zaher Azemi, e ka konfirmuar sulmin në Herat, por tha se 5 prej 30 të vrarëve ishin civilë. Gjatë këtij viti nga dhuna e ndërlidhur me kryengritjen në Afganistan janë vrarë 3400 vetë, shumica prej tyre militantë.

Tërheqja ruse 'sipas planit'

Rusia thotë se tërheqja e trupave të saj luftarake nga Gjeorgjia po shkon sipas planit dhe se nuk është e përgatitur t'i përshpejtojë ritmet e operacionit. Moska i ka vënë vetes si afat natën e së premtes për t'u tërhequr në një 'zonë sigurie' në Gjeorgji, përreth rajoneve të Osetisë Jugore dhe Abkhazisë. Rusia thotë se planifikon të vendosë atje 'një prani të përhershme', me rreth 2 mijë trupa si paqeruajtëse. Gjeorgjia thotë se nuk do të pranojë asnjë 'aneksim' të territorit të saj nga Rusia. Përpjekjet diplomatike në Kombet e Bashkuara kanë mbetur në vend për shkak të projektrezolutave rivale për krizën të propozuara nga Franca dhe Rusia. Washingtoni thotë se është i gatshëm që të vërë veton ndaj rezolutës ruse në Këshillin e Sigurimit. Rusia ka përsëritur kundërshtimin e saj ndaj një teksti rival të Francës, që rikonfirmon integritetin territorial të Gjeorgjisë.

'Sipas planit' Korrespondentët thonë se disa forca ruse janë ende të pranishme në pozicione kyçe në Gjeorgji. Por trupat ruse njoftohet se kanë filluar tërheqjen nga qyteti i Gorit dhe nga zona të tjera. Numri dy në hierarkinë e ushtrisë ruse, gjenerali Anatoly Nogovitsyn tha se tërheqja e të gjitha trupave luftarake po shkonte sipas planit. Ai tha se tërheqja kishte nisur me një ritëm, i cili do të bënte të mundur tërheqjen deri në fund të 22 gushtit. "Ne nuk do ta korrigjojmë këtë plan apo të shtojmë shpejtësinë e tërheqjes," tha ai. Gjen. Nogovitsyn tha se trupat ruse po ngrehnin postblloqe në kufijtë e Osetisë Jugore dhe Abkhazisë me Gjeorgjinë.

Ritme të ngadalta Një korrespondent i BBC-së në një postbllok rus, 35 km larg nga kryeqyteti i Gjeorgjisë Tbilisi, tha se në zonë ndodheshin ende 3 tanke dhe mjete të blinduara të ushtrisë. Komandanti i Forcave të Armatosura Tokësore të Rusisë më herët tha se të gjitha trupat luftarake do të tërhiqeshin nga Gjeorgjia për në Osetinë Jugore deri në fundjavë dhe shumica e ushtarëve që u dërguan si përforcime në rajon, do të riktheheshin brenda dhjetë ditësh në Rusi. Komandanti i forcave ushtarake amerikane në Evropë, gjen. John Craddock, tha se tërheqja e Rusisë po merrte shumë kohë. 'Nëse po lëvizin, ata po e bëjnë këtë me ritmet e kërmillit," tha ai. BBC

'Nëse po lëvizin, ata po e bëjnë këtë me ritmet e kërmillit.” Gjeneral John Craddock

Lepuri përbindësh me masën e një qeni

Shitësit e orëve të dorës parashikojnë fundin e industrisë

Roo, lepuri përbindësh e ka të pamundur të gjejë dikë që do ta birësojë, sepse është jashtëzakonisht i madh. Lepuri gjigant evropian, i cili peshon më shumë se 7 kilogram dhe ka masën e

Një kompani orësh me bazë në California, “Jewelry Consumer” thotë se kompanitë kanë raportuar rënie të shitjeve mes 8 për qind dhe 15 për qind që në vitin 2006. Kompanitë e orëve dhe shitësit thonë se biznesi është në rënie, pasi klientët e shohin orën në telefonat celularë dhe në

një qeni normal, është blerë nga dyqani i kafshëve nga dy persona të ndryshëm. Por të dy e kanë kthyer atë, duke qenë se kërkon shumë të hajë dhe nuk kënaqet as me mobiliet. Tracy

Simpson, e cila kujdeset për Roo në dyqanin e kafshëve në Elgin, Moray, thotë: “Ata që e kanë blerë kujtojnë se është e qetë. Por ajo rri urtë vetëm kur e ka gojën plot”, thotë ajo.

ekranet e kompjuterëve. “Biznesi duket se po shuhet”, thotë Derek Molnor, pronari i “Derek Molnor Vintage Watches” në New Kensington, Florida. “Njëzet vite më parë, në treg kishte shumë orë dhe njerëzit ishin interesuar në to. Por teknologjia po lëviz”, thotë ai.


20 marketing

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e TRANSPORTIT DHE POSTë-TELEKOMUNIKACIONIT MINIStARSTVO ZA SAOBRAČAJ, POŠTU I TELEKOMUNIKACIJE MINISTY OF TRANSPORT AND COMMUNICATIONS NJOFTIM PËR ANULIMIN E AKTIVITETIT TË PROKURIMIT Konform nenit 59 A të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me Rregulloren nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTPT/08/144/521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e Transportit dhe PosteTelekomunikacionit ;ndërtesa e Kuvendit Kati i III zyra E 305,10000 Prishtinë II LËNDA E KONTRATËS: Punë II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Ndertimi dhe Asfaltimi i rruges Adem Jashari (faza e dytë) IV ANULIMI I PROCEDURËS IV.1 Data e vendimit mbi anulimin e procedurës: 20.08.2008 IV.2 Numri i tenderëve të pranuar;-1IV.3 Arsyeja e anulimit të procedurës së prokurimit publik: Janë pranuar më pak se 3 tenderë të përgjegjshëm . NENI V: ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë) ;_ Rruga Fehmi Agani nr.43,10000 Prishtinë Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për anulimin e aktivitetit të prokurimit është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e TRANSPORTIT DHE POSTë-TELEKOMUNIKACIONIT MINIStARSTVO ZA SAOBRAČAJ, POŠTU I TELEKOMUNIKACIJE MINISTY OF TRANSPORT AND COMMUNICATIONS OBAVEŠTENJE O OTKAZIVANJU AKTIVNOST NABAVKE Po članu 59 A Zakona br.02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Nabavka br. MSPT/08/144/521 I: UGOVORNI AUTORITET : MINISTARSTVO ZA SAOBRACAJ POSTU I TELEKOMUNIKACIJE Zgrada Skupstine III sprat, kancelarija Br. E-305 II: PREDMET UGOVORA; Rad II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Izgradnje I asfaltiranje puta :Adem Jashari (druga faza) IV PROCEDURA OTKAZIVANJA IV.1 Datum odluke o otkazivanju procedure;20.08.2008 IV.2 Broj primljenih tendera ;-1IV.3 Razlog otkazivanja procedure javne nabavke; Primljena su manje od 3 odgovarajuća tendera DEO V: ŽALBE Svaka zainteresovana strana može da uloži žalbu Telu za preispitivanje nabavke: (adresa)_ ulica Fehmi Agani br.43 ;10000 Pristina, Po odredbama Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja o Konkursu za Idejni Projekat je na raspolaganju : www.ks-gov.net/krpp

E shtunë, 23 gusht 2008

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e TRANSPORTIT DHE POSTë-TELEKOMUNIKACIONIT MINIStARSTVO ZA SAOBRAČAJ, POŠTU I TELEKOMUNIKACIJE MINISTY OF TRANSPORT AND COMMUNICATIONS NJOFTIM PËR ANULIMIN E AKTIVITETIT TË PROKURIMIT Konform nenit 59 A të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me Rregulloren nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTPT/08/140/521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e Transportit dhe PosteTelekomunikacionit ;ndërtesa e Kuvendit Kati i III zyra E 305,10000 Prishtinë II LËNDA E KONTRATËS: Punë II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Rehabilitimi i rrugës;Sverkë e thatë IV ANULIMI I PROCEDURËS IV.1 Data e vendimit mbi anulimin e procedurës: 20.08.2008 IV.2 Numri i tenderëve të pranuar;-1IV.3 Arsyeja e anulimit të procedurës së prokurimit publik: Janë pranuar më pak se 3 tenderë të përgjegjshëm . NENI V: ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë) ;_ Rruga Fehmi Agani nr.43,10000 Prishtinë Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për anulimin e aktivitetit të prokurimit është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e TRANSPORTIT DHE POSTë-TELEKOMUNIKACIONIT MINIStARSTVO ZA SAOBRAČAJ, POŠTU I TELEKOMUNIKACIJE MINISTY OF TRANSPORT AND COMMUNICATIONS OBAVEŠTENJE O OTKAZIVANJU AKTIVNOST NABAVKE Po članu 59 A Zakona br.02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Nabavka br. MSPT/08/140/521 I: UGOVORNI AUTORITET : MINISTARSTVO ZA SAOBRACAJ POSTU I TELEKOMUNIKACIJE Zgrada Skupstine III sprat, kancelarija Br. E-305 II: PREDMET UGOVORA; Rad II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Rehabilitacija puta ; Sverkë e thatë IV PROCEDURA OTKAZIVANJA IV.1 Datum odluke o otkazivanju procedure;20.08.2008 IV.2 Broj primljenih tendera ;-1IV.3 Razlog otkazivanja procedure javne nabavke; Primljena su manje od 3 odgovarajuća tendera DEO V: ŽALBE Svaka zainteresovana strana može da uloži žalbu Telu za preispitivanje nabavke: (adresa)_ ulica Fehmi Agani br.43 ;10000 Pristina, Po odredbama Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja o Konkursu za Idejni Projekat je na raspolaganju : www.ks-gov.net/krpp


21

E shtunë, 23 gusht 2008

Robert De Niro prezenton pikturat e babait

Arté

“S’ka piktor si babai im!”, me këto fjalë Robert de Niro hapi ekspozitën e Robert de Niros senior, në qytetin spanjoll Bilbao. Ekspozita përbëhet prej 25 pikturave të cilat de Niro senior i kishte pikturua në periudhën 1955-1985. Babai i aktorit të famshëm kishte vdekur në vitin 1993, dhe me pikturë është

Redaktor: Shkelzen Maliqi e-mail: shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

marrë që nga rinia. Ka qenë i njohur për perfeksionizmin e tij të shprehur, ngase shpesh shkatërronte veprat që i konsideronte të papërsosura. Pikturonte motive të trupit nudo jo erotik, ato religjioze dhe të natyrës së qetë. Ndonëse nuk ka qenë i famshëm sa i biri, ai ka pas emër në qarqet artistike.

Veprat e tij janë ekspozuar në galeritë njujorkase dhe të Kalifornisë, ndërkaq që në Librin “New Art City” të Peter Frankut dhe Jed Perlit, që për subjekt e ka historinë e artit të New York, seniori De Niro përmendet si një figurë e rëndësishme e kësaj skene. Ekspozita në Spanje do të mbetet e hapur deri me 27 tetor.

PERKUJTOHEN ÇABEJ DHE MIGJENI Në tryezën shkencore që u mbajt në kuadër të Seminarit për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare, u përkujtuan dy prej personaliteteve më të mëdha të gjuhës dhe letërsisë shqipe. Alfred Beka alfred.beka@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 gusht — Gjuhëtari i njohur shqiptar, Eqrem Çabej, dhe poeti Migjeni janë bërë objekt trajtimi në tryezën shkencore që u mbajt dje në kuadër të Seminarit Ndërkombëtar për Gjuhën, Letërsinë dhe Kulturën Shqiptare. Kjo tryezë u organizua me rastin e 100 vjetorit të lindjes së Eqrem Çabejit, respektivisht me rastin e 70 vjetorit të vdekjes së Migjenit. Vepra dhe kontributi i të dy autorëve dhënë gjuhësisë dhe letërsisë shqipe u vlerësua lartë nga referuesit. Rexhep Ismajli në kumtesën e tij me titull “Çabej për prejardhjen e gjuhës shqipe” e theksoi rolin e Çabejit në hulumtimin dhe studimet për prejardhjen e gjuhës shqipe, duke ardhur në përfundim se të gjitha argumentet flasin se shqipja është pasardhëse e ilirishtes. “Kontributi i Çabejit për çështjen e prejardhjes së gjuhës shqipe

është substancial, është shumë i rëndësishëm, si rezultat i përmbledhjes, i interpretimit të gjithë dijeve dyshekullore në indoevropianistikë dhe në albanistikë dhe si raport i tij personal, si një nga njohësit më të mëdhenj përgjithësisht të gjuhës shqipe”, u shpreh Ismajli. Ndërkaq, Sala Ahmetaj referoi për kontributin e Eqrem Çabejit për shqipen standarde, duke e vlerësuar lartë punën e tij në këtë fushë. “Sot kur në botën shqiptare është tronditur prestigji i gjuhës shqipe dhe ka rënë kujdesi

për të në të gjitha rrafshet, kur fjalët dhe ndërtimet e huaja po hyjnë vrullshëm dhe papengueshëm, vepra e Çabejit do të na e rikujtojë se gjuha standarde dhe kultura e gjuhës është pasqyrë e qytetërimit të një kombi”, tha Ahmetaj. Në anën tjetër, në kumtesën e tij “Migjeni dhe tradita letrare”, Liman Matoshi u shpreh se në rrugën e tij të vështirë të transformimit, të emancipimit gjuhësor dhe estetik të letërsisë, Migjeni del i veçantë dhe krejt origjinal, pothuaj me krejt elementet e strukturës

Durrësi me festival filmi Kryebashkiaku i Durrësit Vangjush Dako dhe aktori i njohur Xhevdet Ferri hapen zyrtarisht festivalin ndërkombëtar të filmit. Në këtë kompeticion që do të zhvillohet më 2331 gusht konkurrojnë 16 filma të huaj dhe shqiptar, të përzgjedhur mes 53 filmave nga shtete të ndryshme. Çdo mbrëmje të festivalit do të shfaqen dy premiera. Sipas organizatoreve, në këtë festival do të ndahet si çmimi më i madh “Gladiatori i arte”, si dhe 6 çmime tjera. Durrës, 22 gusht — Një natë para ceremonialit të hapjes së International Summer Fest Film në

Durrës (23-31 gusht) gjithçka është ndryshe nga e zakonshmja në atmosferën e qytetit. Në qendër të qytetit, në hyrje të Pallatit të Kulturës “Aleksander Moisiu” mjete dhe njerëz zhvendosen papushim. Në bulevard janë fiksuar afishet me simbol një gladiator. Në ambientin e menduar si muze provizor i piktorit me origjinë nga Durrësi, Ibrahim Kodra, një punonjës po merret me imitimin

gjigant të gladiatorit, projektuar nga skulptori Sadik Spahija që do të jetë edhe në të ardhmen përveçse statuetë i çmimeve, edhe një nga simbolet që do të vendoset në amfiteatër. Nga afishet e shumta ngjan sikur të ketë dalë në rrugë një ushtri gladiatorësh... Pritet ndeshja. Durrësi është vërtet në prag të një ndeshjeje artistike, që zgjat për 9 ditë, në dy arena. Në Pallatin e Kulturës ku

artistike: me frymëzim, tematikë, me mënyrën e shprehjes së ideve e të mendimeve, e të formësimit të ndjenjave, përgjithësisht të gjuhës poetike. “Del i veçantë edhe me qëndrimin që mban ndaj traditës letrare”, vlerësoi Matoshi. Po ashtu, sa i përket studimeve mbi Migjenin, një referim e mbajti edhe Kristaq Jorgo, i cili kishte të bënte më shumë me identitetin etnik të Migjenit. Jorgo e citoi studiuesin shqiptar Dhimitër Shuteriqi, sipas të cilit Migjeni ishte nga një familje ortodokse e Shkodrës, e këta ortodoksë janë sllavë me

ndodhet salla e re e teatrit “Aleksander Moisiu” ende vazhdon lyerja, vendosja e kolltukëve të rinj në sallën e shfaqjeve, ndërsa në arenën reale të amfiteatrit po vendosen pajisjet e po montohet skela e projeksionit. Në brendësi të ndërtesës qendrore punohet për përfundimin e shpejtë të sallës së konferencave të shtypit, gardërobës, sistemit qendror të klimatizimit etj. Janë rreth 25-30 punonjës që nxitojnë t’iu japin dorën e fundit punimeve të domosdoshme për t’ia përshtatur teatrin e vjetër kërkesave të një festivali ndërkombëtar filmi. Megjithëse e mbingarkuar, një nga personat e stafit organizativ, Anila Varfi, na thotë se listës së të ftuarve i është shtuar në momentet e fundit, emri i aktorit të njohur serb Rade Sherbexhija, i cili është në ekipin e filmit kroat “Mrekulli e vërtetë”, si dhe aktori 63- vjeçar Jiri Menzëll, fitues i çmimit

origjinë: malazezë apo maqedonë. “Përkundër dilemave 50 vjeçare, Migjeni nuk është shpirt sllav që flet shqip, por një shpirt shqiptari dyzuar dhe një hero i shqiptarizmit”, theksoi Jorgo, duke përgënjeshtruar pohimet se Migjeni ka qenë sllav. Po ashtu, me referime u paraqiten edhe Anila Omari, e cila referoi për botimet e vjetra shqipe dhe kontributin e Çabejit në studimet e tyre, pastaj Kujtim Shala lexoi referimin me titull “Çabej i letërsisë” dhe Isak Shema referoi për Migjenin dhe risitë letrare.

“Oscar” në moshën 28vjeçare. Ai vjen me filmin anglo-çek “I kam shërbyer mbretit të Anglisë. Megjithatë shumë presin premierën e ditës së nesërme. Pas ceremonisë së hapjes në sallën e re të kinemasë “Aleksandër Moisiu”, në orën 20.00, një orë më vonë, 21.00 projektohet “Koha e kometës” e regjisorit shqiptar Fatmir Koçi i bazuar në romanin e Ismail Kadaresë “Viti i Mbrapshtë”. Filmi zgjat 103 minuta. Paralelisht me të, shfaqet në amfiteatër kolazh me filmat më të mirë shqiptarë. Në orën 23.00, po në kinemanë e Pallatit të Kulturës, shfaqet filmi serb “Kuajt e zinj”. Në Festivalin Ndërkombëtar Veror të Durrësit kanë aplikuar 51 filma nga 23 shtete të ndryshme të botës, nga të cilët janë përzgjedhur 16. Këta garojnë për 5 çmime. Çmimi i madh i Festivalit është “Gladiatori i Artë”. Festivali, përveç garës ndërkombëtare ka edhe

garën e kinemasë kombëtare me produksionet e saj më të fundit, me qëllim për të rimarrë traditën e Festivalit të Filmit Shqiptar. Gjatë ditëve të festivalit, në një program jashtë konkurrimit shfaqet “Rikthim në kinemanë tonë”, kolazhe me filmat fitues në të 13 edicionet e Festivalit Kombëtar të filmit. Drejtori i QKK, Xhevdet Ferri, i cili ka disa javë që i është rikthyer qytetit të vet të lindjes, Durrësit, duke u marrë drejtpërdrejt me përgatitjet, thotë se “Festivali është një mënyrë e re për të promovuar filmin shqiptar. Në vendin tonë, - shton Ferri, - organizohet vetëm një festival ndërkombëtar i filmit të shkurtër dhe dokumentar, çka e bënte të nevojshme institucionalizimin e një veprimtarie të re me përmasa ndërkombëtare, që do të sjellë vlera dhe do t’ua bëjë të njohur realitetin shqiptar të ftuarve nga bota.”


22

E shtunë, 23 gusht 2008

Asnjë grosh për 100-vjetorin e Kongresit të Manastirit Mbeten dy muaj nga festimet e 100 vjetorit të Kongresit të Manastirit, 14-22 nëntor, kur u vendos përfundimisht që shqiptarët do të përdorin alfabetin që kanë sot, me shkronja latine, por premtimet për madhështinë e përkujtimit të kësaj date historike

janë zbehur së tepërmi. Zgjedhjet e parakohshme në Maqedoni dhe ndërrimi i qeverisë i kanë lënë në harresë fjalët dhe planet e deklaruara në muajit mars, sipas të cilave do të akordoheshin miliona dinarë për jubileun e shqiptarëve. Madje

edhe komisionet që mendohej se do të ngriheshin me këtë rast janë harruar. Historianë shqiptarë në Maqedoni i kanë bërë një kërkesë urgjente qeverisë maqedonase që të ringrihen sa më shpejt komisionet dhe të nisë

bashkëpunimi midis Tiranës, Shkupit dhe Prishtinës për t`u festuar kjo datë historike ashtu siç e meriton. Kryetari i shoqatës së historianëve shqiptarë të Maqedonisë, Skënder Hasani, për gazetën “Shekulli” tha se vetëm para pak ditësh kjo shoqatë i ka

Kanë kaluar një vjet kur nga jeta u nda aktori i madh i teatrit dhe filmit Farku Begolli. Prapa vete Begolli ka lënë një bagazh të madh. Ata që dinë kanë pasur çka mësojnë nga ai. Sot në Teatrin Kombëtar të Prishtinës , nga ora 11:00 cakrrohen gotat e rakisë për Fakin. Milot Hasimja milot.hasimja@gazetaexpress.com

Prishtinë, 22 gusht — Po bëhen sot një vjet kur zemra e shumë aktorëve u këput. Skena e filmit dhe ajo e teatrit humbi njërin ndër aktorët më të mirë të saj, Faruk Begollin. Një aktorë që e quajnë të madh që nga ish vendet e Jugosllavisë e deri tek Prishtina e hallakatur e pasluftës. Për të do të flasin të tjetër. Ata të cilit ishin pranë tij që nga kohët e kaluara, e deri tek gllënjka e fundit e rakisë së rrushit në njërin nga lokalet e Prishtinës. Aktori Begolli nuk dëshironte të kujtohej pas vdekjes. Mirëpo përkundër kësaj, amaneti i tij nuk u respektua. Për hir të asaj që ka lënë si trashëgimi për të tjerët, për nder të aktort me përmasa tej ballkanike për Begollin do të ngritët nga një gotë raki në Teatrin Kombëtar të Kosovës. Fjalë për të do të jenë të pakta pasi vepra e tij tregon dhe flet sa 1000 reshta të shkruara në ëord.

Për të flasin :

Jeton Neziraj, Drejtor i Teatrit Kombëtar Definitivisht mungesa e profesorit Farku Begolli po ndihet dhe në gjitha aspektet. Ndihet tek puna e tij që nuk ka vazhduar sivjet me studentë. Ndihet tek Teatri “Dodona” që nuk ka pasur aktivitete por ndihet edhe tek kafenetë e Prishtinë ku ai ka ndenjur. Na mungojnë bisedat me të dh komplet ajo periudhë ku ai i ka dhënë sharm këtij qyteti, si dhe jetës kulturore në Prishtinë. Por natyrisht jeta është e këtillë dhe ajo çka na mbetet neve është që ta kujtojmë dhe ta sjellim ndërmend ekspe-

1 VJET PA FA riencën dhe përvojën e tij e cila do të vazhdon të jetë frymëzim për artistët e rinj. Artistët dhe populli e respektojnë. Me Farku Begollin ka ndodhë ajo që do të duhej të

ndodhte edhe me aktorët e tjerë që kanë ik nga kjo botë . Fatmirësisht ai ka lënë një gjeneratë të aktorëve të rinj që fatmirësisht po përkujdesen për veprën e tij.

Bekim Lumi, regjisor

Me origjinë dhe përkatësi të lindur aristokratike, me mendësi li-

berale dhe kulturë thellësisht urbane, me shkëlqim dhe përndritje aktoriale astrale, me shpirt të hapur dhe ndjesi të skajshme bohemike, Faruk Begolli, padyshim,


ARTÉ 23

E shtunë, 23 gusht 2008

Skënder Hasani rendit kërkesat ndaj qeverisë që lidhen së pari me gjendjen e ndërtesës historike të Kongresit të Manastirit. Objekti është marrë nga një privat dhe është kthyer në dyqan. Hasani thotë se është kërkuar që ndërtesa të shpallet Monument Kulture

apeluar qeverisë së Maqedonisë për të ngritur komisionet e përbashkëta Shqipëri-Maqedoni dhe Kosovë, sepse është një turp i madh që 100- vjetori i Kongresit të Manastirit të mos festohet denjësisht. Dhe për këtë historiani

dhe të vihet nën mbrojtjen e shtetit. Gjithashtu, ajo ka nevojë për rikonstruksion të plotë. Kryetari Hasani shton që nëse nuk do të ketë asnjë reagim për këtë problem , atëherë shoqata e historianëve shqiptarë do ta marrë vetë në dorë,

së tij të hershme, mund të ndjehet dhe të kuptohet shprehimisht se sa i fuqishëm, sa i nevojshëm dhe sa i domosdoshëm ishte në artin teatror dhe filmik autoriteti, fjala, mendimi, veprimi dhe ndikimi i tij për t’i lëvizur nga vendnumërimi gjërat, ngjarjet dhe proceset, shpeshherë të palëvizshme. Jo rastësisht, prandaj, emri i Maestro Faruk Begollit, këtij apostulli të Dionisit, për një kohë bukur të gjatë, do të vazhdojë të lakohet më shumë se veç një shenjë e zakonshme e memories sonë kulturore. Zatën, ai që në gjallje veç ishte shndërruar në një personalitet ikonografik, me fjalët, mendimet, veprimet dhe artin e të cilit identifikoheshin disa gjenerata artistike.

atë dhe organizimin e festimeve. “Çuditërisht, - thotë Hasani, - edhe kërkesa e qeverisë shqiptare për një bashkëpunim për të unifikuar këtë datë historike për gjithë popullin shqiptar, nuk ka marrë përgjigje nga qeveria maqedonase.”

Festivali i Poezisë në Strugë

FOTO: CHRISTOPHE QUIRION

Gani Mehmetaj, drejtor i KosovaFilm :

AKIN ishte një nga personalitetet më origjinale, më karizmatike dhe një nga autoritetet më të fuqishme të skenës sonë artistike. Vetëm tash, një vit pas vdekjes

Emri i Faruk Begollit është i lidhur me një mënyrë të veçantë të interpretimit dhe më një tip të veçantë të roleve. Në fillim të karrierës, por edhe shumë vjet më vonë, ai luajti figurat çapkëne, dashnorët e pa brenga, luftëtarët e rrëmbyer që nuk janë të ngarkuar me hallet e jetës, por janë plotë energji dhe të lumtur me jetën që e morën dhuratë dhe që duan ta shfrytëzojnë sa më mirë e sa më me intensitet. Edhe jetën private e kishte ashtu: ishte artist -boem, që përpiqej t’u shmangej goditjeve të jetës, të cilat e ndoqën që nga fëmijëria. Më vonë interpretoi karaktere serioze, të ngarkuara me hallet e jetës dhe me tragjeditë. Edhe në këto vetje u shqua më një mënyrë të veçantë të interpretimit. Sipas biografëve të tij Faruk Begolli interpretoi rreth shtatëdhjetë role në filmat artistik, dramat televizive dhe në teatër. Është ky një opus për t’ia pasur lakmi. Më shumë se një dhjetëvjetësh ishte aktori më i popullarizuar në Ballkan. Në kinematografinë shqiptare të Kosovës, përkatësisht në Kosovafilm dhe në Televizionin e Prishtinës ai realizoi disa nga filmat më të suksesshëm të këtyre institucioneve dhe filmat më të realizuar të karrierës së tij artistike. Personazhet e tij (romantikë, të butë, të afërt dhe që rrezatonin mirësi e të padjallëzuar me një sharmë karakteristik ) ishin krejtësisht ndryshe nga personazhet që ishim mësuar t’i shihnim në kinematografit e lindjes dhe në kinematografit kombëtare të Gadishullit në përgjithësi.

Festivali Ndërkombëtar i Poezisë në Strugë, edicioni i 47-të u hap te enjtën me pjesëmarrjen e 70 poetëve nga 45 vende të botës. Po dje mbërriti në Strugë, fituesi i Kurorës së Artë, poeti shqiptar Fatos Arapi. Ai pohoi se poetët nga Ballkani me vargjet e tyre ndërtojnë një mozaik të veçantë që s’mund të shkulet. “Në këtë mënyrë ata po e bëjnë më të fuqishme poezinë. Sa më shumë e njohim njëri-tjetrin, aq më shumë kuptohemi dhe duhemi. Unë erdha në Strugë si poet, jo si shqiptar, sepse poezia, po aq sa gjuha dhe kultura, nuk kanë dallim, - tha

Arapi, i cili do të paraqitet me Kurorën e Artë ditën e diel gjatë manifestimit “Urat” i cili shënon mbylljen tradicionale të festivalit. Një pemë është mbjellë pardje për nder të Arapit në vendin e quajtur Parku i Poezisë, ndërkohë që një portret letrar i tij do të bëhet në kishën e Shën Sofies në Ohër, nesër, më 23 gusht, me një predikim të akademikut Gane Todorovski. Pas ceremonisë së hapjes është zhvilluar aktiviteti tradicional “Një mbrëmje pa shenja pikësimi” ku ka marrë pjesë poetja e re kroate Antonija Novakovic, fituese e çmimit të UNESCO-s “Ura

mbi Strugë”, si poetja e re më e mirë. Të tjera aktivitete do të organizohen në këtë edicion të Festivalit të Poezisë, si për shembull simpoziumi “Gjuha, poezia, identiteti”, përkujtimi në 100- vjetorin e lindjes i poetit Koco Racin, takimi ndërkombëtar “Urat” ku do të jepet Kurora e Artë dhe çmimet e tjera të këtij festivali. Mbrëmja tradicionale e poezisë kombëtare, këtë vit i është kushtuar Ukrainës. Pas mbylljes së festivalit, më 25 gusht, të ftuarit do të kenë mundësi të marrin pjesë në “Poezia në rrugë” dhe do të vizitojnë disa qytete të tjera në Maqedoni.

FOTOEXPRESS

Libri i Jones ndalohet në Beograd shkaku i Kosovës! Romani “Margaritari i Medinës” i autores amerikane Sherry Jones, në Shtetet e Bashkuara para do kohe ishte tërhequr në momentin e fundit nga botuesi, pasi që është kuptuar se trajton një temë tepër të ndjeshme mbi martesën e profetit Muhamed, për çka konsiderohej se do të mund të ofendonte ndjenjat religjioze të myslimanëve si dhe nxit reagime të qarqeve radikale islamiste, madje edhe një feta si atë kundër Salman Rushdies për romanin “Vargjet Satanike”. Por, ky roman o Jones para disa ditës ishte përkthyer në gjuhën

serbe, dhe madje e pati edhe premierën botërore në Beograd. Mirëpo, pas reagimit të myftiut të Beogradit Muamer Zukoriq, i cili këtë libër e krahasoj me karikaturat daneze të Muhamedit, botuesi i librit Beobook morri vendim që libri i Jones të tërhiqet i tëri nga tregu. Supozohet se motivi për tërheqjen nuk është vetëm kritika e myftiut, por edhe presioni i diplomacisë serbe, e cila kuptoj se një libër i tillë “problematik”nuk i duhet Serbisë në kohën kur Beogradi po lobon me ngulmë në shtetet islame kundër njohjes së pavarësisë së Kosovës.


24

E shtunë, 23 gusht 2008

Serbia nuk do të gjejë shumë përkrahje në OKB. Bisedat me Shtetet e Painkuadruara kanë qenë shumë të rëndësishme, por kam frikë se do të ketë më pak efekte se sa që mund të supozojë Jeremic”

shkurteshqip

Dusan Janjic, analist politik nga Beogradi

shkurte shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Express

Kosova dhe Osetia e Jugut Pas agresionit rus në Gjeorgji, për një palë diplomatësh dhe opinionistësh, ky ishte sulm mbi vlerat e qytetërimit perëndimor, demokracinë dhe shtetin e së drejtës, pra edhe shkelje e Ligjit Ndërkombëtar, kurse për palën tjetër ishte ndërhyrje e ligjshme për të mbrojtë të drejtat e njeriut dhe ato nacionale të osetëve, pra edhe “invadim i arsyeshëm”, pas ndërhyrjes ushtarake të Tbilisit për ta rikthyer kontrollin në këtë rajon. S’ka dyshim se Rusia kundërgoditi Perëndimin njëherësh edhe për shkak të inatit për Kosovën, gjë që kishte paralajmëruar se Kosova paraqiste presedan. Diplomacia perëndimore vazhdon ta shoh Kosovën si rast sui generis, por rikthimi i

kontrollit të Gjeorgjisë mbi rajonin separatist të Osetisë së Jugit duket i largët. Rusia e justifikoi ndërhyrjen me “humbjen e sovranitetit”gjeorgjian, sepse osetët dhe abkhazët nuk i besojnë më regjimit të Saakashvil’it. A gaboi ai? Çfarë mund të ndodh në të ardhmen? Në anën tjetër tërhiqen paralele midis Osetisë së Jugut dhe Kosovës. Ose Osetisë së Jugut dhe Veriut të Kosovës... Sa janë të qëndrueshme këto paralele dhe cilat janë dallimet? Cilat janë mësimet që mund t’i nxjerr lidershipi kosovar nga kriza e Kaukazit?

Faqja 24 është e rezervuar për opinionet Tuaja ekskluzivisht rreth kësaj teme!

Na shkruani shkurt dhe shqip! shkurteshqip@gazetaexpress.com

FOTO: PETRIT RRAHMANI

Liderët dhe anglishtja Arben Uka Zhvillimet e fundit në Republikën e Gjeorgjisë, pa dyshim se janë duke u ndjekur me vëmendje edhe në Kosovë. U hapën edhe shumë debate gjithandej për paralelet ndërmjet Kosovës dhe Osetisë Jugore dhe për atë se a është pavarësia e Kosovës shkas i justifikimit të dhunës ruse në Gjeorgji. Sidoqoftë, këtu nuk dua të shkruaj mbi këto çështje por dua të bëj një paralele mbi prezantimin në këtë situatë të presidentit Shakashvili dhe presidentit Sejdiu (besa edhe te kryeministrit Thaçi) ndonëse në kontekste paksa të ndryshme, megjithatë të mundura për tu krahasuar. Të premten pasdite, rrjeti televiziv i BBC-së intervistoi direkt presidentin Saakashvili. Me një anglishte të artikuluar, ulur drejtë në kabinetin e tij me stemën dhe flamurin shtetëror, Saakashvili kishte një paraqitje dinjitoze, të tillë çfarë duhet ta ketë një president shteti. Reporteri i BBC-së e sfidoi presidentin me pyetje jo të lehta për tu përgjigjur në mënyrë që audienca e BBC-së ta kuptojë thelbin e çështjes në pak minuta.

Në intervista të tilla, zgjedhja e shpejtë e fjalëve për të formuluar fjali të qarta, të shkurta, të matura por që e transmetojnë mesazhin në formën më të mirë, kërkon mprehtësi dhe njohje shumë të mirë të gjuhës. Saakashvili përgjigjej me një fjalor aq të bukur dhe të hollë, asnjëherë me retorikë të mërzitshme në stilin “bashkë me miqtë tanë ndërkombëtarë...” nga të cilët edhe ai vetë e dinte se varej, por në vend të përulësisë zgjodhi momentin qe në mënyrë elokuente t’u jap edhe “miqve ndërkombëtarë” kritika miqësore. Në atë hapësirë të vogël që kishte, Presidenti Saakashvili arriti që ta transmetojë në mënyrën më të qartë pozicionin e Gjeorgjisë karshi Rusisë si dhe miqve ndërkombëtarë. Në këtë kontekst, nuk munda ti shmangem krahasimit të presidentit Shakashvilli me presidentin tonë. Së pari, presidenti Sejdiu nuk flet anglisht, pra ai nuk mundet që ta përballojë asnjëherë një intervistë të tillë sepse këto nuk bëhen me ndërmjetësimin e përkthyesit që ia humb peshën fjalës duke interpretuar në ton neutral. Presidenti Sejdiu nuk mund të ftohet në BBC apo në

ndonjë rrjet televiziv të madh global sepse nuk mundet ta përballojë ndonjë intervistë të tipit Hard Talk thjeshtë për shkak se nuk flet anglisht. Por edhe nëse do të fliste (hipotetikisht) a do ta kishte ndonjëherë guximin që të fliste hapur e dinjitetshëm dhe të flasë në emrin e qytetarëve që i përfaqëson e jo si një subordinat i kujdesshëm që mos ti shpëtojë ndonjë fjalë jo shumë e ëmbël për miqtë ndërkombëtarë? Presidentin Sejdiu shpeshherë nuk mund ta kuptojnë qytetarët e vet kur u përgjigjet mediave kosovare e lëre më po t’i drejtohet ndonjë audience tjetër. Në vitin e kaluar, Kosova ka qenë shumë më shumë prezente në mediat ndërkombëtare, jo vetëm për shkak se negociatat për statusin bëheshin jashtë Kosove dhe kjo i jepte një dimension tjetër çështjes, por edhe për faktin se ish- Kryeministri Çeku fliste anglisht bukur. Gazetarët të etur për të pasë dikë që ka legjitimitetin institucional vazhdimisht kanë zhvilluar intervista me të dhe i kanë jep mbulim mjaft të mirë, jo vetëm duke e profilizuar por edhe duke i dhënë hapësirë për të shkruar editoriale në gazetat më

prestigjioze botërore. Kjo iu ka ofruar jo vetëm pse ka folur dhe shkruar në anglisht por ndoshta edhe pse ka qenë i qartë në atë se çfarë ka thënë. Ish-kryeministri Çeku ka ditur se si tu flasë mediave ndërkombëtare dhe si duket këto e kanë pëlqyer atë jo vetëm se ka qenë i artikuluar por edhe pse e ka pasur dinjitetin e liderit që përfaqëson një shtet. Një gjë të tillë nuk e shoh më nga liderët tanë deri sa jetoj dhe punoj në Londër. Mediat kur shkruajnë për Kosovën mezi arrijnë ta citojnë ndonjërin nga liderët tanë dhe atë më shumë për të pasur referencë nga institucionet kosovare për ta bërë artikullin më kredibil, sesa për ndonjë fjali përmbajtësore që ata kanë thënë. Sa herë që flitet për Kosovën, është dikush tjetër që duhet të flasë, intervistohet dhe shkruaj për ne. Prandaj edhe i fajësojmë të tjerët për ngecje në njohjen e pavarësisë, sepse edhe kjo punë duhet të bëhet nga ata që flasin për ne, nga “miqtë tanë” por jo nga ne. E pse jo nga ne? Sepse thjeshtë ne nuk dimë. Nuk flasim gjuhë që i kupton bota; nuk dimë t’i përshtatim argumentet tona në fjalor të kapshëm për një au-

diencë që nuk e ka për detyrë ti kuptojë problemet tona; nuk përcjellim se çka ndodhë në botë dhe nuk lexojmë shtyp të huaj për të parë se çka shkruhet dhe “çka po han pazari”, pak se nuk e njohim gjuhën e më shumë sepse nuk na intereson. Nga Kosova, njohja e gjuhës dhe njohja e mentalitetit të audiencës së cilës duhet drejtuar kur flasin liderët tanë, mund edhe të mos duket shumë e rëndësishme. Mirëpo, nëse ne nuk dimë se si të flasim, të debatojmë, të shkruajmë dhe të mbrojmë qëndrimet tona me argumente e jo me “përkrahje miqësive ndërkombëtare” nuk mund të presim që të tjerët të na kuptojnë e aq më pak të marrin vendime të drejta për të mirën e së ardhmes së vendit tonë. Nëse ky qenka vetëm një detaj i vogël, atëherë mos të dëshpërohemi shumë kur njohjet më nuk ndodhin dhe mos të na ngelet hatri kur dikush si unë sheh me admirim një president të huaj si Saakashvili sa denjësisht i prezenton qytetarët e tij në një situatë të vështirë sikur kjo e sotmja. (Autori është student i komunikimit masiv, Londër)

OPINIONET në këtë faqe nuk i reflektojnë domosdoshmërisht qendrimet e redaksisë. Shkrimet mbi 500 fjalë nuk preferohen, ndërsa redaksia mban të drejtën e shkurtimit dhe korrigjimit të teksteve. Preferohet dorëzimi i teksteve në formatin elektronik me e-mail apo në Word.


SHKURT E SHQIP 25

E shtunë, 23 gusht 2008

Bindjet fetare janë shumë personale Disa fjalë e mendime për një reagim të çuditshëm të Mr. Qemal Morinës, prodekan në Fakultetin për Studime Islame në Prishtinë, të bërë në të përditshmen Express, më 14.08.2008. Bajram Kabashi Është plotësisht e vërtetë se unë me gruan e vajzën time, sikurse dhe familjet Mehaj e Maksutaj nga komuna e Burimit (ish-Istogut), jemi pagëzuar në Kishën Katolike të Zallkuqit (Zllakuqanit), në fund të korrikut dhe në fillim të muajit gusht. Por, ne, nuk kemi ndërruar fe, s’jemi konvertuar nga islami në katolicizëm, siç dëshiron të na paraqesë Qemal Morina me kokëfortësi të çuditshme, në një reagim të çuditshëm, aty-këtu jologjik dhe pa ndonjë pedagogji, kulturë kombëtare e respekt njerëzor. Qemal Morina nuk e kupton apo nuk do ta kuptojë se në Kosovë e në trojet shqiptare në përgjithësi, pra gjithkund ku mundi të ruhej gjuha shqipe e populli nuk u asimilua, përpos atyre shqiptarëve që vazhduan ta praktikojnë

besimin islam ishin edhe shqiptarët që e ruajtën besimin ortodoks e katolik e në këtë kontekst ishte dhe është edhe pjesa më e madhe e popullit tonë që mund t’i quajmë indiferentët fetarë, laramanët apo kriptokatolikët. Shpjeguar me gjuhën psikologjike këta janë ata që s’kanë lënë diçka me ëndje dhe s’kanë dashur të marrin diçka pa ëndje, kundër vullnetit të tyre, në kundërshtim me gjuhën e zemrës, ndjenjat e ndjesitë e tyre shpirtërore. Unë dhe të pagëzuarit e tjerë me atë rast jemi ndër këta të fundit. Kur e kemi ndërmarrë vendimin tone për t’u pagëzuar, pra për ta përfunduar një dilemë e ngarkesë të panevojshme shpirtërore, as që kemi menduar e paragjykuar se a do të na përkrah a mohojë në qëllimin tonë Qemal Morina. Bjeshka nuk ka ardhur tek ne, por ne shkuam tek ajo, pra ne e lypëm e gjetëm në Kishën Katolike të Zallkuqit, priftin e zgjuar Don Pren Kola, të cilit z. Qemal Morina më kot i bie në qafë. Atë ne nuk e njihnim më parë andaj të kishim lutur që t’i heqësh nga koka jote ato “teoritë konspirative” për ca interesa të Serbisë etj, etj. Ato janë fryt i një gjykimi destruktiv e mënyrë negative e të menduarit. As paraqitja ime në të përditshmen Koha Ditore, nuk ka të bëjë aspak me mënyrën siç keqinterpreton ti këtë çështje. Unë asnjëherë, as dje, as

sot, as nesër nuk kam folur e as kam zemër të flas ndonjë fjalë të keqe ndaj ndonjë besimi, pra as ndaj besimit islam. Kjo që po ndodhë në Kosovë i dashuri Qemal Morina i ka kaluar suazat e veprimtarisë normale fetare. Ndikimi nga jashtë, sidomos nga Lindja e Mesme, për ç’gjë përgjegjësinë kryesore e bartë Bashkësia Islame e Kosovës, ka bërë që feja islame në Kosovë të cilën e praktikojnë një masë e konsiderueshme e popullit, të shkëputet nga tradita islame vendëse. Këtë e kuptoj si një përpjekje perfide për ta goditur integritetin e kombit dhe harmoninë e domosdoshme brendakombëtare. I nderuari Morina flet për njëfarë ”harmonie fetare” e kombëtare në stilin ”ne i kemi lejuar” etj, etj. E pyes z. Qemal Morina se kush është ”Ai”? A është shqiptar apo mysliman në radhë të parë, Qemal Morina? Me shprehje të tilla e fyen para së gjithash Bashkësinë Islame të Kosovës sikurse edhe vet Fakultetin për Studime Islame në Prishtinë sepse para popullit shqiptar flet në stilin joshqiptar ”ne kemi lejuar”, etj. Kujtoj se ndaj paraqitjes së tillë do të ishte dashur të reagonte para meje Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës, Instituti Historik i Kosovës, Instituti Albanologjik i Kosovës, Ministria për Arsim e Kosovës, etj,

Kokrra kripe ( për 2 artikuj ne Express) Violeta Kurti - Islami I pari Dje me datën 21 gusht 2008, Express solli artikullin e B. Haxhiut ‘Vdekja e Entuziazmit” i cili në brendi por edhe në ‘ps” ‘mbyti’ targetet që i kishte shënjuar. I nisur me një vështrim të drejtë për zërime nga minaret në spikamë ve një rregull çoroditës ‘urban’ i cili na afekton pak a shumë të gjithëve . Megjithatë prapë më të drejtë (po ta mbante Haxhiu me nja dy – tri fjalë më pak kuvendimin ashtu sikur nganjëherë e tepron) ai parashtroi qëndrimin (e tij jo - pragmatik!?) dhe persistencën e gabuar të parisë politike, civile që njohjen e Kosovës të bëjnë edhe shi përkatësisë fetare. Është fakt se një tendencë e tillë është tejet e gabuar ashtu sikur se do të ishte klasifikimi nga aspekti fetarë i shteteve që tashmë e kanë dhe nuk e kanë njohur Kosovën. Diversiteti fetar në botë është evident ashtu çfarë është edhe në Kosovë. Ai respektohet, pranohet, nuk pranohet, luftohet , injorohet, etj. Në këtë kuadër, ne shqiptarët kemi dëshmuar se jemi sipër kulturave te arrira prandaj për lavd ta mbajmë traditën tonë e cila e respekton diversitetitin, ndërsa jemi dhe do duhet te jemi krenarë se nuk lejuam qe propaganda famëkeqe millosheviçiane ta qëllojë dhe thyejë këtë epërsi. Shoqëria civile ka nisur lobimin për njohje te shteteve. Është pro-

gram paksa i përçartë për të cilin mua ende nuk më ka rënë ta dëgjojë të jetë promovuar. Por besoj lobimi, marrëveshjet për njohje te njëanshme te shteteve (termi individual i gabuar) janë mision ekskluziv i institucioneve por që këto do duhen ta zgjerojnë me përfshirje të : 1- shoqërisë civile, 2 – biznesit, 3 - diasporës. Një këshill miks me përfaqësues nga këto formacione (nuk do të ishte i pari në institucione qeveritare) do te kishte ndikim në kontakte dhe negocime me grupe simotra të shteteve tjera e që këto të fundit do të ndikonin në shtetet e tyre amë. Kosova me një qasje të tillë përfshirëse do t’i bënte ballë barrierave si rrethanave aktuale politike, bartjeve dhe tejkalimit te pengesave ne bartjen e kompetencave, diplomacisë ekspeditive serbe – ruse, si dhe pengesave tjera banale, ndërsa nënkuptohet, opinionit(ne favor tonin besoj ) të Gjykatës ndërkombëtare etj. Intriga dhe hedhje gurësh në adresa të institucioneve si qeveritare dhe ato civile është e pajustifikueshme, për këto ‘momentume’ historike. Prandaj as institucionet kosovare nuk do duhen krekosur se do t’i arrijnë vetë edhe njohjet tjera ngase edhe njohjet e deritashme nuk janë merita e vetëm e tyre, apo vetëm e GU, e as qeverive te mëhershme por ja që janë meritë e shoqërisë civile por edhe janë po e një armatë kosovarësh në diasporë, që kanë shërbyer si shembull diku në ndonjë

vend te vogël në një shtet të huaj duke punuar me nderë dhe duke na përfaqësuar denjësisht. Janë një radhe artistesh ,shkencëtarësh, akademikesh e sportiste.... Ku janë këta njerëz , ndoshta Zyra për çështje jo rezidente do te ndihmoj te zbuloje!!!. Diplomacia është spektër i gjerë që vështirë se mund të përthekohet tash për tash vetëm nga mekanizmi dhe kapacitetet e Ministrisë së brishtë të jashtme të Republikës së Kosovës, apo një forumi të shoqërisë civile. Do duhet një trajtesë me serioze për ndërveprim dhe ndërtim te një plani kombëtar në rrafshin e diplomacisë dhe përçimit te mesazheve për boten e më pas ta kapërcejmë pragun e shtëpisë e te fluturojmë larg atje... Diplomacia ndër të tjera nënkupton dhe ngërthen burime njerëzore nga struktura te ndryshme institucionale, te aftësuara në lëmenj të ndryshëm, analistë, nënkupton menaxhim të informacionit, burime të informatës, teknologji informative, ‘antena’ informative , agjenci te lajmeve dhe misione në poste te ndryshme në botë...(ndoshta edhe shume çka tjetër) Jeremiqët e dinë dhe e kanë këtë thesar. Me plan, s’ka mëdyshje, e ‘burgosën’ Karaxhiqin mu në ditën historike te kosovareve , e hijezuan ditën e takimit të presidentit dhe kryeministrit me Bushin. Lajmi i cili do te ishte top story u zëvendësua me “breaking news”

etj, sepse përmes një fjalori të tillë jonjerëzor e fyen historinë kombëtare, përhap urrejtje ndërfetare, me një fjalë ndihmon të lind një e keqe që s’është e njohur në historinë e këtij trualli: racizmin brendakombëtar! Nëna Tereze nuk duhet nga shumëfetaria shqiptare se ajo është katolike, por se njihet e vlerësohet nga e gjithë bota e qytetëruar për vepër humane në favor të njerëzimit; Papa Albani nuk është e thënë të pranohet për shkak se ai ishte papa i parë shqiptar në radhë të parë, porse vepra e tij e jashtëzakonshme e ka nderuar historinë e kulturën e kombit, Abdyl Frashëri, Haxhi Zeka, Gjergj Fishta e deri tek Adem Jashari, nuk njihen, duhen e nderohen nga kombi se i kanë takuar kësaj a asaj feje, por se kanë bërë vepra të jashtëzakonshme në favor të ndërtimit kombëtar, kulturës shqiptare dhe Atdheut! Prandaj, ”zemërgjerësisë” tënde i themi: Faleminderit! Nuk je as ti e as njerëzit si ti ata që mund t’ua japin e t’ua marrin të drejtat të tjerëve… Këto të drejta na i garanton edhe Kushtetuta e tashme e Kosovës të cilën ti duhet ta lexosh dhe interpretosh ashtu siç duhet, ajo është Kushtetuta e vendit tënd e jo Sheriati! Qoftë si Bashkësi Islame e Kosovës a qoftë si Fakultet për Studime Islame, Juve u takon që ta interpretoni dhe respektoni Ligjin për Mbrojtje nga Ndotja Akustike, që me atë a emërtim tjetër duhet të ekzistojë në atë kushtetutë. Feja

islame, sikurse cilado fe tjetër pa përjashtim, duhet të ekzistojë për vete e jo për të tjerët; besimtari duhet t’i lutet Zotit apo Allahut për vete e jo për të tjerët. Dukuria e tillë quhet islamizim i dhunshëm, vërshim dhe mbytje e jetës kombëtare… Gjëra të tilla nuk guxojnë të ndodhin në Kosovën shqiptare. Për herë të parë e pashë dhe e pamë se katoliku i imagjinatës së tyre nuk bëka të jetë pjesë e ”tyre”! Ky antishqiptarizëm i pavetëdijshëm, apo kjo ndërgjegje ”turke”, duhet të luftohet që në start. Kjo është mungesë flagrante emancipimi shoqërore e kombëtar andaj me këtë çështje duhet të merret politika e Kosovës, Ministria për Arsim dhe ajo për Kulturë e Kosovës. Përkundër faktit se ndërsymjet e tilla mund të lënë pasoja mes vëllezërish, pikëpamjet e bindjet tona për pagëzimin tonë në katolicizëm nuk ndryshojnë se ato kanë qenë paraprakisht të menduara. Nuk e dimë ende se kush qëndron pas një tendence për të na leçitë e parë në sytë e disa syleshëve e primitivëve si ”të tjerë”, si ”katalik”, si ”katalikt e Zllakuqanit” etj., por e themi hapur se jemi krenar që në kushtet e rrethanat e lirisë që ka ardhur të përcaktohemi lirisht e të mos i ndrydhim ndjenjat e bindjet tona fetare e njerëzore. Edhe ti duhet të jesh i lumtur për këtë vendim tonin ashtu sikurse edhe për ndjenjën e kënaqësisë e të triumfit që e paske parë e hetuar tek vëllai yt, prifti Don Pren Kola.

për bishën e cila ishte zënë disa ditë me parë. Një potez i tillë mundoj se nuk do koment. Unë do i mirëprisja në artikujt e z. Baton Haxhiut por jo vetëm te tij, qe kur shtjellon ‘diplomaci” që në vend te atyre dy – tri fjalëve të tepërta (‘recall’ - deklaratash e citatesh të bashkëveprimtareve ose oponentëve) të kam mundësi te perceptojë se sa shpejt dhe sa ma larg (iu) mund te shkojë mendimi dhe si të zhdërvillet aksioni.... z. Haxhiu them se Katari dhe Kuvajti dhe Izraeli do duheshin te njohin RK më pare se te tjera vende. Ju çka mendoni ?

ne tejkalimin e dallimeve etnike edhe pse me plage te renda qe nuk shërohen lehtë. Në te fatkeqësisht ende ngjajnë vrasje dhe tentim vrasje te cilat bazohen ne qëllime te ulëta. Natyrisht se e vërteta e vonuar edhe nëse nuk na përshtatet do duhet trajtuar dhe zbuluar, por arsyes për ekzagjerimin e publikuar në artikullin e F. I. ende nuk po i gjej vend !? Veç këtij rasti në media ngjet qe shpesh te lexojmë informacione , qëndrime gafe dhe deklarata te gabuara. Ngutia ne gjykim , mendje ngushtësia e një radhe të reprezentuesve të ndryshëm te skenës socio-kulturore- politike me pozicionime dhe prononcime shtrembëruese imponojnë një rrezik të krijimit të një praktike e cila mëton te etablojë deformim të opinionit që devijon nga e vërteta. E gjitha kjo përmes mediave si te shkruara dhe elektronike te cilat dihen se multiplikatore më te fuqishme të informacionit Prandaj z Buzhala ju shoh si potencë i cili tejkalon kolegët tuaj analistë te gjeneratës se re (newborned) por edhe ju shoh krahas me ata që janë ‘rexhë’ ne këtë profesion (veçse ju kisha lutur t’u shmangeni shprehjeve teveqel dhe hijanet) , ju si kryeredaktor do duheshit me i ‘sitë” me kujdes gatesat ne Exspress. Gatesa po të bymejë shpejt, piqet shumë shpejt, ndërsa e nxehtë hahet edhe më shpejt. Prandaj Exspress me kujdes!.

I dyti Rasti i policit të sulmuar, jo që nxit indinjatë te qytetarët por shkakton dhe panik te qytetaret. Faton Ismajlin për artikullin ne Ekspress të datës 21 gusht, cili trajton këtë temë e përshëndes por në te njëjtin artikull e gjej tmerrues dhe të papranueshëm qëndrimin e tij besoj unë të pamenduar mirë se ne vitin “..... 1999....e që në atë kohë serbët vriteshin gati legalisht”. Me ta lexuar këtë, (e lexova 2- 3 herë), u përpoqa të kthehem ne ashpërsinë e kohës se viteve 1999... mu kujtua rasti i plakës, reagimi i drejtë i V. S , po edhe i shtetasit bullgar. Mund te ketë pasur raste dhe se nuk duhet shtuar se asnjë vrasje nuk arsyetohet. Privimi nga jeta është akt jonjerëzor s’ka mëdyshje. Por unë asesi nuk mund te kuptoj konkludimin e z. Ismajli se në Kosovë ishin vra serbet. Edhe atë ‘legalisht”!??? Kosova sot ka shënuar progres

PS (jo krejt)Titulli i huazuar nga Ramiz Kelmendi


26 marketing

E shtunë, 23 gusht 2008

Republika e Kosovës - Republika Kosova-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly NJOFTIMI PËR KONTRATË – PUNË Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: KKSP-08-177-521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: KUVENDI I KOSOVËS II LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: NDËRRIMI I DYERËVE DHE DRITAREVE NË OBJEKTIN E KUVENDIT TË KOSOVËS. II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të punëve: NDËRRIMI I DYERËVE DHE DRITAREVE NË OBJEKTIN E KUVENDIT TË KOSOVËS. II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1. Sigurimi i ekzekutimit [ 10 %] IV.1 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS:ÇMIMI EKONOMIKISHT MË I FAVORSHËM. IV.2 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit . Afati i fundit për pranimin e kërkesave për marrje të dosjeve të tenderit : data: 15/09/08 koha: 1400 vendi:Zyra e Prokurimit Nr. 223 Dokumentet me pagesë: X Jo IV.4 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje: data 17/09/2008 koha: 1600 vendi: Zyra e Prokurimit Nr. 223 IV.5 Sigurimi i tenderit: [ 3%] IV.6 Takimi për hapjen e tenderëve:Data: 17/09/2008 koha: 1615 vendi: ZYRA E PROKURIMIT NR. 223 NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE:(vizita obligative me datë:15/09/2008, ora 1400 deri 1500). V. ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr. “Fehmi Agani” Nr. 43, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës-Republika Kosova-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly OBAVEŠTENJE O UGOVORU – RAD Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: KKSP – 08 - 177 - 521 I: UGOVORNI AUTORITET : SKUPSTINA KOSOVA II: PREDMET UGOVORA II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: PROMENA VRATA I PROZORA U ZGRADU SKUPŠTINE KOSOVA. II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja snabdevanja: PROMENA VRATA I PROZORA II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: <po potrebi, navedite rok trajanja okvirnog sporazuma> III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 (Osiguranje tendera [10 %] €. DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA NAJNIŽA CENA, IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea. Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: datum: 15/09/2008 vreme: 1400 mesto: Kancelarije Nabavke Br. 223 Dokumenti sa plaćanjem: da x ne. IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće datum : 17/09/2008 vrem:1600 mesto: Kancelarije nabavke br. 223 IV.3.5 siguranje tendera [3 %] € IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera datum : 17/09.08 vrem:1615 mesto: Kancelarije nabavke br. 223 (RAZMATRANJE TERENA OBAVEZNA 15/09/2008 OD 1400 DO 1500) V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki:Ul. “Fehmi Agani” br. 43.Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

KOMUNA E DRENASIT ZYRA E PROKURIMIT

MUNICIPALITY OF DRENAS PROCURMENT OFFICE

NJOFTIMI PËR KONTRATË – PUNË Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: 611-08-118-521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: KOMUNA E DRENASIT II LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: PUNË TË PA PLANIFIKUARA NË RENOVIMIN E SHK. FILL. NË DRITAN. II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të punëve: PUNË TË PA LANIFIKUARA NË RENOVIMIN E SHK. FILL. NË DRITAN. II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1. Sigurimi i ekzekutimit [ 10 %] IV.1 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS:ÇMIMI MË I ULTË. IV.2 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit . Afati i fundit për pranimin e kërkesave për marrje të dosjeve të tenderit : data: 01/09/08 koha: 1400 vendi:Zyra e Prokurimit Nr. 21

X

Dokumentet me pagesë: Jo IV.4 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje:Data 03/09/2008 koha: 1200 vendi: Zyra e Prokurimit Nr. 21 IV.5 Sigurimi i tenderit: [ 3 %] IV.6 Takimi për hapjen e tenderëve:Data: 03/09/2008 koha: 1215 vendi: ZYRA E PROKURIMIT NR. 223 NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE : (VIZITA JO E OBLIGUESHME ME DATË: 01/09/08 ORA 1000). V. ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr. “Fehmi Agani” Nr. 43, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp


SHPALLJE TË VOGLA 27

E shtunë, 23 gusht 2008

PALUAJTSHMËRI SHITJE Shes truall 3.70 arë, në Sofali. Tel. 044/ 507 551. (23.08.2008) Shitet shtëpia në Rr. “Azem Bejta”, 10 min. nga qendra e qyteti në Prishtinë, 350m2 (4 katëshe). E posa ndërtuar dhe e paisur me gjërat elementare dhe e gatshme për banim. Çmimi i saj rreth 180 000 €, i diskutueshëm. Tel. 044/ 605 281. (23.08.2008) Shitet urgjentisht 5 ari truall, te restorant “Ariu”në Prishtinë. Me komplet infrastruktur. Tel. 044/ 493 989 ose pas orës 20.00 në 038/ 517 292. (23.08.2008) Shes shtëpi në Prishtinë, me dy hyrje. Çmimi real. Tel. 044/ 509 700. (23.08.2008) Shes lokal në Prishtinë, Dardani. Tel. 044/ 140 769. (23.08.2008) Shes banesë pa ndërmjetësim, në Ulpianë dhe Dardani. Tel. 044/ 509 700; 049/ 221 258. (23.08.2008) Shitet banesa dydhomëshe te shtëpia e pleqve, në katin e I, me sip.58m2. Shitet me mobile luksoze. Çmimi 50 000 €/ i diskutuar. Tel. 044/ 945 844. (22.08.2008) Shitet banesa tredhomëshe afër tregut të gjelbër, në katin e I-rë, me sip.78m2. Çmimi 850 € /m2. Tel. 044/ 945 844. (22.08.2008) Shitet banesa tredhomëshe te shtëpia e pleqve, në katin V, me sip.82m2, ashensori punon. Shitet me mobile luksoze. Çmimi 88.000 €/ i diskutuar. Tel. 044/ 945 844. (22.08.2008) Shitet banesa dydhomëshe në rr. “Ismail Dumoshi”, kati IV, me sip.52m2. Shitet me mobile. Çmimi 45.000 €. Tel. 044/ 245 454. (22.08.2008) Shitet banesa dydhomëshe në qender - Qafa, kati VI, sip.51m2, ashensori punon. Çmimi 52.000 €. Tel. 044/ 245 454. (22.08.2008) Shes 25 ari truall në Hajvali, magjistralja Prishtinë Gjilan. Tel. 044/ 232 516. (22.08.2008) Shes 9 ari truall në lagjen e Emshirit 2 km prapa restorant “Garden”. Çmimi 4700 € për ari. Tel. 044/ 499 997; 049/ 234 678. (22.08.2008) Shes 5.5 ari në Bardhosh 2300 €/ ari. Tel. 044/ 172 263. (22.08.2008) Shes 6 ari truall në lagjen Sofali të Prishtinës. Me infrastruktur komplet, me leje ndërtimi. Tel. 044/ 129 650. (21.08.2008) Shiten 4.5 dhe 10.70 ari truall në lagjen Sofali – Prishtinë, përball pishave. Me infrastruktur komplet, leje ndërtimi. Bartja bëhet menjëherë. Tel. 044/ 755 859. (21.08.2008) Shes banesën tredhomëshe me sip.85m2, në Kurriz Dardani. Tel. 044/ 149 169. (21.08.2008) Shes truallin prej 10 ari (me mundësi ndarje), afër Fshatit Ndërkombëtar. Tel. 049/ 50 51 52. (20.08.2008) Shes Villën me 17m2, me orendi të brendshme. Mund të përdoret për hoteleri ose banim. Tel. 044/ 111 155. (20.08.2008) Shes restoranin “Kruja”, me 700m2 dhe 35 ari oborr të rregulluar. Posedon lejen e ndërtimit. Restorani është duke punuar, me mundësi zgjerimi për hotel. Tel. 044/ 148 649; 044/ 111 155. (20.08.2008) Shes banesën me sip. prej 66m2, kati 3, komplet e rinovuar, te Bregu i Diellit ( banesat e bardha ). Tel. 049/ 50 51 52. (19.08.2008) Shitet banesa në Ulpianë përball Mezës së studentëve, kati 2, 100m2, e rinovuar tërësisht. Ka 2 banje me gjakuzi, 2 dhoma gjumi, sallon, kuzhinë me dhomë dite, 2 terasa + podrumi 20m2. Çmimi 120.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa në Ulpianë te shkolla “Hasan Prishtina”, kati 3, e rinovuar, me sip.35m2. Çmimi 35.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa në Rr.”Agim Ramadani” te restorant Rugova, kati I, 86m2, e rinovuar dhe mobiluar tërësisht. Çmimi 93.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa në Ulpianë përball “Albit”, kati I. Me mundësi shëndërrimi në lokal afarist, me sip.120m2. Çmimi 118.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008)

Shitet banesa në Ulpianë te Fakulteti i Biznesit, afër shkollës “Hasan Prishtina”, kati 4, me sip.35m2. Çmimi 33.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa në Qafë, kati 6, me sip.36m2, e rinovuar tërësisht. Ka ashensor në funksion. Çmimi 36.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa në Bregun e Diellit në lagjen afër restorant “Gizi”, kati 4, me sip.80m2 + 10m2 teras shumë atraktive. Çmimi 85.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (18.08.2008) Shitet banesa njëdhomëshe, 46m2, e mobiluar, Rr.Halil Alidemaj nr.10, kati II, te Sllovenia Sporti. Ndërtim i ri para 5 viteve. Tel. 038/ 559 380; 044/ 770 788. (18.08.2008) Shitet banesa tredhomëshe, 83m2, kati II, në Bregun e Diellit te banesat e kuqe. Ka sallon, dy dhoma gjumi, dy ballkona, banjo, wc, kuzhinë, korridor, trapezari, nx. qendrore, podrum 20m2. Bëjmë edhe ndërrim me banesë dydhomëshe në Bregun e Diellit. Tel. 038/ 555 803, 049/ 278 775, 044/ 193 212. (18.08.2008) Shiten dy banesa në qender të Prishtinës - lagja Pejton. Banesa me 3 dhoma gjumi, kati III; banesa me dy dhoma gjumi, kati IV. Ndërtimi ri. Tel. 044/ 430 455; 049/ 576 500. (17.08.2008) Shitet banesa në qendër të Gjakovës. Banesa ka dy dhoma gjumi, dhomë dite me kuzhinë, shpajz, banje, parking për veturë. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 430 455; 049/ 576 500. (17.08.2008) Shiten banesa në zonën industriale të Prishtinës. Banesat janë ndërtim e sipër, kan leje ndërtimi. Si dhe mundësojmë të bleni banesë me këste mujore. Ka banesë 2, 3, 4 dhomëshe. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 430 455; 044/ 805 829; 049/ 576 500. (17.08.2008) Shitet trualli 4.6 ari në Vetërnik, afër fshatit ndërkombëtar dhe Kolegjit Truko- Amerikan. Trualli ka infrastrukturë të nevojshme. Tel. 044/ 418 319; 044/ 627 582. (17.08.2008)

BLERJE Blej banesë dydhomëshe në Prishtinë, ndërtim i vjetër. Deri 48.000 €. Tel. 044/049/ 550 111. (18.08.2008)

ME QIRA LËSHOHEN Në Prishtinë lagja e Muhagjerëve (tek ambasada e Zvicrës), lëshohet me qëra kati i shtëpisë, 60m2, tërësisht i mobiluar, për 1-2 femra të punësuara ose çift (ndërkombëtar-vendor). Tel. 044/ 699 087; 044/ 988 986. (23.08.2008) Lëshoj me qëra banesën njëdhomëshe, blloku C 7, Ulpianë. Tel. 044/ 738 268. (23.08.2008) Lëshoj banesë me qëra, për familjar dhe punëtorë, në qendër –Ulpianë. Tel. 044/ 241 588. (23.08.2008) Lëshoj banesë me qëra në Dardani (mbrapa banesave të gjelbra). Është e përshtatshme edhe për lokal. Tel. 044/ 402 106. (23.08.2008) Lëshohet me qëra banesa katërdhomëshe, e rinovuar, me mobile të reja, kuzhinë moderne, derë të blinduar dhe parking. Gjendet në qendër të qytetit. Tel. 044/ 702 837. (22.08.2008) Lëshohet me qëra garsoniera e mobiluar, në rrugën “Nazim Gafurri” rruga për Germi, te Shkolla Teknike. Tel. 049/ 337 333. (22.08.2008) Lëshohet banesa me qëra në Prishtinë te Mega Sporti (ish Sllovenia Sporti), kati I, 75m2. Banesa është ndërtim i ri, e pa mobiluar. Lëshohet për ndërkombëtar ose vendor-familjar. Tel. 044/ 779 779. (22.08.2008) Lëshoj shtëpinë me qëra, në rrugën “Rrustem Statovci”, e mobiluar në tërësi. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 038/ 226 109; 044/ 286 088. (22.08.2008) Lëshoj banesë tredhomëshe me qëra, në Tokbashqe, e mobiluar. Tel. 038/ 226 109; 044/ 286 088. (22.08.2008) Lëshoj një kat të shtëpisë me qëra, në lagjen e Spitalit. Vetëm për studentë (meshkuj). Tel. 044/ 124 080. (22.08.2008)

Lëshoj banesë me qëra. Banesa është në lagjen Lakërishte, me tre dhoma, e mobiluar. Lëshohet vetëm për familje. Tel. 038/ 550 904. (22.08.2008) Lëshoj banesë me qëra, për vajza që punojnë edhe studente, në lagjen Dardania. Çmimi i volitshëm. Tel. 049/ 219 320. (21.08.2008) Lëshoj komplet banesën me qëra, tredhomëshe, vetëm për vajza. Banesa është e mobiluar dhe i plotëson të gjitha kushtet për banim. Gjendet në Dardani te Fellini. Tel. 044/ 117 458; 044/ 291 261. (21.08.2008) Lëshoj banesë me qëra në rrugën kryesore afër tregut të Ulpianës, Rr.”Bulevardi i Dëshmorëve”, kati II, sip. 68.15m2 + dy ballkone. E rinovuar komplet. Pa mobile 300 €, me mobile 370 €. Tel. 044/ 245 647. (21.08.2008) Lëshohet banesa me qëra në Dardani, afër banesave të gjelbra. Lëshohet për familjar, është afër 65m2. Tel. 044/ 260 276. (21.08.2008) Lëshoj me qëra katin e shtëpisë 100m2, Rr.”Bajram Bahtiri” afër Medresesë. Posedon sallon, dhomë gjumi, kuzhinë, trapezari. Është e mobiluar dhe ka ujë 24 orë. Tel. 044/ 247 877. (21.08.2008) Lëshoj banesën me qëra në Dardani, te Bashkësia Lokale III. Shumë e përshtatshme për lokal, zyre biznesi, stomatologji etj. Kati përdhes, dalja në rrugë 2 m. Tel. 044/ 720 738. (20.08.2008) Në Ulpianë, lëshohet me qëra banesa tredhomëshe, për familjar. Çmimi 350 €, avansi i obligueshëm. Tel. 044/ 404 450. (20.08.2008) Lëshoj lokalin me qëra me 55m2, në rrugën “Bill Klinton” përball KEK-ut. Tel. 044/ 111 155. (20.08.2008) Lëshoj banesën dydhomëshe me qëra, e mobiluar, ndërtim i ri, në Tokbashqe rrugës për Gërmi. Tel. 044/ 344 449. (19.08.2008) Lëshoj banesën me qëra për ndërkombëtar, në qendër të Prishtinës përball hotel Grand-it, 50m2. Banesa është e pajisur më të gjitha pajisjet. Tel. 044/ 220 841. (19.08.2008) Lëshoj banesën me qëra në Dardani. Banesa ka dy dhoma + sallon dhe kuzhinë. Është e mobiluar komplet dhe ka ngrohje qendrore. Tel. 044/ 163 321. (18.08.2008) Lëshoj banesën me qëra, e cila gjendet në Ulpianë, kati 4. Banesa ka dy dhoma dhe kuzhinë, ngrohje qendrore, air kondicioner dhe e mobiluar komplet. Tel. 044/ 888 588. (18.08.2008) Lëshohet banesa me qëra në Dardani, kati II, tredhomëshe, dy banje, kuzhinë, shpajz, ballkon. E rinovuar dhe e mobiluar. Çmimi i arsyeshëm. Tel. 044/ 656 044. (18.08.2008) Lëshohet me qëra banesa tredhomëshe, 72m2, për një kohë të gjatë. Gjendet në Dardani- Kurriz. Çmimi 250 €. Tel. 038/ 552 645; 049/ 203 307. (17.08.2008) Lëshoj banesën me qëra. Banesa është e mobiluar dhe ka dy dhoma plus kuzhina (60m2). Gjendet te AAK. Tel. 044/ 684 557; 044/ 459 706. (17.08.2008) Lëshoj me qëra lokalin me sip. 50m2. I përshtatshëm për destinime të ndryshme. Lokali gjendet te furra Qërimi I, në rrugën kryesore. Tel. 044/ 361 911. (17.08.2008)

KËRKOHEN Urgjent kërkoj banesë një ose dydhomëshe. Tel. 049/ 860 919. (23.08.2008) Jemi dy shokë dhe kërkojmë një bashkëbanues. Banesa gjendet në qendër të Prishtinës, afër hotelit Iliria dhe ka dy dhoma + kuzhinën. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 328 339; 044/ 334 646. (23.08.2008) Urgjentisht kërkoj banesë me qëra nga pronari, në Ulpianë apo Dardani. Tel. 044/ 823 718; 038/ 731 514. (23.08.2008) Kërkoj banesë dydhomëshe me qëra. Lagjet e preferuara: Dardani, Ulpianë ose Qendër. Çmimi 200 – 250 €. Tel. 049/ 184 720. (23.08.2008) Kërkoj garsonierë me qëra. Të ketë një dhomë gjumi, një kuzhinë. Lagjet: Ulpianë, Dardani afër Santes. Të jetë e lirë nga data 01.09.08. Çmimi i arsyeshëm.

(22.08.2008) Një çift bashkëshortor, kërkon banesë me qëra. Tel. 044/ 103 777. (22.08.2008) Jemi çift me një fëmijë, kërkojmë banesë dydhomëshe me qëra. Mundësisht të mobiluar. Çmimi 150 – 180 €. Tel. 044/ 741 060. (21.08.2008) Një çift familjar këkon banesë 3 dhomëshe, të mobiluar, në Ulpianë, për afat të gjatë. Tel. 049 750 750 (19.08.2008) Kërkoj garsonierë me qëra. Jemi 3 studentë (dy vëllezër dhe një motër). Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 634 607. (19.08.2008) Jemi 5 studente, kërkojmë banesë me qëra. Mundësisht dy dhoma dhe banje. Lagja e preferuar: Dardani dhe Ulpianë. Tel. 044/ 214 719; 049/ 448 377. (18.08.2008) Urgjentisht kërkojmë banesa dhe shtëpi me qëra, për vendor – familjar dhe për ndërkombëtar. Tel. 044/049/ 550 111. (18.08.2008)

VETURA Shes Peugeot 306, 1.8 Benzinë, me klimë. Viti i prodhimit 2000. Çmimi 4 600 €, i negociueshem. Në gjendje shumë të mirë. I doganuar para një viti. Tel. 044/ 411 713; 038/ 555 935; 044/049/ 111 326. (19.08.2008) Shitet Pasat Dizell TDI. Viti i prodhimit 2005, me targa të Gjermanisë. Full Extra. Tel. 044/ 123 765. (18.08.2008) Shitet Golf IV TDI (I E Kuqe). Viti i prodhimit 1999, ngjyrë hiri. Dy dyersh, me klimë, në gjendje të shkëlqyeshme. Çmimi 9.000 €. Regjistrimi një vit. Tel. 044/ 186 310. (18.08.2008)

TË NDRYSHME Furra “Adili”në Dardani afër postes kryesore, kërkon një kuzhinier. Tel. 044/ 169 065. (22.08.2008) Firma “Rexha”Sh.p.k kërkon një inxhinier të ndërtimtarisë – konstruktive, me përvojë pune. Tel. 044/ 159 944; 044/ 208 088. (22.08.2008) Salloni i Ondulimit “Beauty”në Gjilan, kërkon nxënëse dhe punëtore. Tel. 044/ 211 966. (22.08.2008) Firma “Kastrati”nga Peja, kërkon Ekonomist të diplomuar me përvojë pune, për punë në Pejë. CV-të të sillen në firmën “Kastrati”rr. Kreshnik Ademaj, Transiti, Pejë. Tel. 044/ 438 600. (22.08.2008) Shes inventarin për kafiteri, me shank dhe çadër të madhe. Tel. 038/ 517 292; 044/ 155 934. (21.08.2008) Salloni “Moza”kërkon nxënëse. Tel. 044/ 312 233. (21.08.2008) Salloni “Classy”kërkon nxënëse. Tel. 044/ 145 983. (21.08.2008) Shesim makina të akullit dhe fontana për boronicë dhe limonadë. Tel. 044/ 553 470. (21.08.2008) Shes inventarin komplet për kafiteri ( tavolina dhe karrige), me çmim të volitshëm. Tel. 049/ 604 907. (21.08.2008) Shes makinën profesionale për larjen e enëve (me kapacitet për restorant), me çmim të volitshëm. Prodhim Italian. Tel. 044/ 111 155. (20.08.2008) Organizojmë udhëtime me autobusë për Greqi me aranzhmane turistike. Çmimi 2 000 €. Rezervimimi i hotelit për dhjetë ditë, bileta kthyese, kontrata, parapagimi 50 %, për fëmijë 50 % më lirë. Tel. 044/049/ 209 350, e-mail: shap_burimi@hotmail.com (19.08.2008) Mësojmë gjuhën turke për fillestar dhe ata të cilët dëshirojnë të përforcojnë gjuhën. Kohën e mësimit e përcaktojmë sipas dëshirës së kandidatëve, ndërsa mund të mbajmë mësimin edhe në shtëpitë ose lokalet e tyre. Për ata që nuk kanë mundësi të paguajnë i mundësojmë falas. Tel. 044/ 175 795; 044/ 597 830. (19.08.2008) EventsCorp & Telemarketing kërkon të punësoj 15 punëtorë/e që flasin gjuhën Frenge. CV-të tuaja, në gjuhën Frenge, mund ti dërgoni në: eventscorp@msn.com. Tel: 049 2000 25.


28 SPORT

E shtunë, 23 gusht 2008

Sport redaktor: Valdet Hasani e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

sain Bolt fitoi medaljen e tretë të artë dhe për herë të tretë arriti rekord të ri botëror, derisa Xhamajka fitoi garën ekipore në 4x100 metra në konkurrencën e meshkujve. Kuarteti ishte më i shpejtë se rekordi i kaluar botëror prej 37.40 sekonda të vendosur nga SHBA në Lojërat Olimpike 1992, një dallim i konsiderueshëm duke regjistruar kohë prej 37.10. Bolt i cili vrapoi 9.96 sekonda në etapën e tij, deklaroi se “kam kërkuar nga djelmoshat nëse janë në gjendje të luftojmë për medaljen e artë dhe ata më kanë thënë se ndihen të gatshëm. Jam shumë i lumtur dhe mirënjohës sepse kemi punuar shumë”. Nesta Carter vrapoi fuqishëm në etapën e parë, para se të përcjellë stafetën te Michael Frater i cili e çoi te Bolt para se Asafa Powell ta dërgojë në cak. Trinida dhe Tobago mori medaljen e argjendtë, ndërsa e bronzta i takoi Japonisë. Sa i përket konkurrencës së femrave, Rusia ka arritur fitore befasuese në garën 4x100 metra pasi favoritët Xhamajka dhe Britania e Madhe dështuan të përcjellin stafetat në mënyrë të rregullt. Me rivalët e reduktuar, Belgjika mori medaljen e argjendtë, ndërsa Nigeria të bronztë.

Paim huazohet në Chelsea

Frikë nga Totti

Chelsea ka transferuar sulmuesin e Sporting Lisbon, Fabio Paim si huazim me mundësi të blerjes përfundimtare. Chelsea ka arritur marrëveshje me klubin portugez që 20 vjeçari t’i bashkohet në huazim për një vit. Sulmuesi Claudio Pizarro është larguar nga Stamford Bridge si huazim në Werder Bremen, ndërsa e ardhmja e Andrei Shevchenkos mbetet ende e paqartë. Sporting ka krijuar kulturë në zhvillimin e talentëve të rinj e posaçërisht, Cristiano Ronaldo. Paim ka kontratë me klubin deri më 2010.

Portieri i Interit, Julio Cesar ka pranuar se frikësohet nga përballja me yllin e Romës, Francesco Totti në Superkupën e Italisë të dielën. “E respektoj shumë dhe më së shumti kam frikë nga Totti. Ai gjithmonë ka shënuar gola kundër meje – nga distanca, goditjet e lira si dhe parabola”, tha Cesar i cili komentoi edhe punën me trajnerin e ri të ekipit, Jose Mourinho. “Gjërat janë ndryshe. Ne kurrë nuk bëjmë ushtrimet e njëjta dhe gjithmonë bëjmë diçka të re”, deklaroi reprezentuesi brazilian.

HET-TRIK I B

Ecje 50 km Italiani Alex Schwarzer i ka rezistuar diellit të mëngjesit në Pekin për të fituar garën në 50 kilometra ecje, ku shënoi rekord të ri olimpik. Australiani Jared Tallent mori medaljen e argjendtë, ndërsa rekordmeni botëror, Denis Nizhegorodov i Rusisë mori të bronztën. Schwarzer përfundoi në cak në kohën 3 orë 37.09 minuta, 1.20 minuta para rekordit të 20 vjeçarit. Tallent përfundoi 2.18 minuta pas fituesit. Schwarzer ishte i treti në dy kampionatet e fundit të botës, kur fajësoi taktikën e dobët për rezultatet përfundimtare. Kësaj radhe ai ishte pjesë e grupit udhëheqës prej katër që depërtoi herët në fillim të garës, derisa temperatura u ngrit në 30 gradë celsius. “Kushtet ishin të vështira, por në fund

Usain Bolt ka fituar edhe medaljen e tretë të artë në Lojërat Olimpike në Pekin. Ai me ekipin e Xhamajkës ka fituar garën 4x100 metra, duke regjistruar rekord të ri botëror 37.10 sekonda. Kinezet kanë shkëlqyer në garën individuale në pingpong. Alex Schwarzer i solli Italisë medaljen e artë në 50 kilometra ecje, ndërsa Tirunesh Dibaba triumfoi edhe në 5000 metra vrapim.

ia kam arritur”, tha Schëarzer.

Volejboll në rërë Ekipi i meshkujve të SHBA-së ka kompletuar suksesin e dyfishtë për shtetin e tyre, duke fituar medaljen e artë olimpike pas triumfit të ekipit të femrave të enjten. Tood Rogers dhe Phil Dalhausser mposhtën ekipin brazilian, Marcio Araujo dhe Fabio Magalhaes 23-21, 17-21, 15-4. Pas përballjes së fortë në setin e parë, qifti i

5000 metra vrapim

RENDITJA SIPAS MEDALJEVE TË FITUARA Medaljet

Të arta

1. Kina 47 2. SHBA 31 3. Britania e Madhe 18 4. Rusia 17 5. Gjermania 14 6. Australia 12 7. Koreja Jugore 11 8. Japonia 9 9. Italia 7 10. Holanda 7

SHBA-së mori kontrollin dhe fitoi me lehtësi në dy setet tjera. Medaljes së argjendtë të Brazilit i është shtuar edhe ajo e bronztë, pasi qifti tjetër Ricardo Santos dhe Emmanuel Rego fituan në përballje me qiftin e Gjeorgjisë, Jorge Terceira dhe Renato Gomes.

Të argjendta

Të bronzta

Totali

17 36 13 18 9 14 10 6 8 5

24 34 11 21 13 16 6 10 9 4

88 101 42 56 36 42 27 25 24 16

Atletja e Etiopisë, Tirunesh Dibaba ka dyfishuar medaljen e artë olimpike, duke fituar garën në 5000 metra vrapim të premten në Folenë e Zogut. Një javë pas triumfit në 10 000 metra, Dibaba triumfoi para turkes Elvan Abeylegesse dhe Meseret Defar. Pas një fillimi të ngadalshëm me hezitim për të udhëhequr, Dibaba mori kryesimin dy xhiro para fundit dhe përfundoi garën e para me kohë prej 15:41.40 sekonda. Kjo është hera e parë që një atlete femër fi-

ton garë në 5000 dhe 10000 metra.

Gara me biçikletat BMX Maris Strombergs i Letonisë mori medaljen e parë të artë olimpike në garën me biçikleta BMX në konkurrencën e meshkujve. Strombergs udhëhoqi gjatë gjithë garës, derisa mposhti amerikanët Mike Day dhe Donny Robinson, që morën medaljen e argjendtë dhe të bronztë. Day dominoi në çerekfinale dhe gjysmëfinale, por nuk ishte në gjendje të tregojë ritëm të njëjtë me Stromberg në finalen me shumë incidente. Ndërsa në konkurrencën e femrave, kampionia e botës, britanikja Shanaze Reade u rrëzua në finalen dramatike duke shuar shpresat e medaljes së artë olimpike. Francezja Anne-Caroline Chausson triumfoi para bashkë-

kombëses së saj Laetitia le Corguille dhe amerikanes Jill Kintner.

Kërcim së largu Maurren Maggi shfaqi paraqitjen e saj më të mirë të sezonit për të fituar medaljen e artë olimpike në kërcim së largu. Braziliania 32 vjeç kërceu 7.04 metra në rrethin e parë dhe ky rezultat nuk arriti të kalohet nga atletët e tjerë. Kampioni në fuqi, Tatiana Lebedeva nuk arriti të përmirësojë rezultatin e rrethit të parë 6.97 që i mjaftoi për medaljen e argjendtë. Nigeriania Blessing Okagbare regjistroi rezultatin më të mirë personal 6.91 për medaljen e bronztë.

Ping-Pong Kinezet treguan mjeshtërinë e tyre në pingpong duke marrë të tri medaljet në konkurrencën individuale të femrave të premten.


SPORT

E shtunë, 23 gusht 2008

Traore në Portsmouth

Dështon rikthimi në Milan

Portsmouth ka transferuar mbrojtësin e majtë të Arsenalit, Armand Traore në marrëveshje njëvjeçare në formë huazimi. Talenti i ri është në kërkim të përvojës në formacionin bazë dhe kishte mundësi të kufizuara në Arsenal. Traore, 18 vjeç, i cili në Arsenal erdhi nga

Rikthimi i sulmuesit të Chelseas, Andriy Shevchenko në Milan është bllokuar, ka njoftuar nënkryetari i klubit italian Adriano Galliani. 31 vjeçari ukrainas ka qenë afër rikthimit në San Siro, pas dy sezoneve dëshpëruese në Stamford Bridge. “Bisedimet kanë dështuar. Milan

BOLT

Monaco më 2005, bëri 18 paraqitje në ekipin e parë, përfshirë finalen në Carling Cup 2007, kur u mposhtën nga Chelsea. Shanset e tij për të fituar vazhdimësi në ekipin e Topxhinjëve janë kufizuar pas ardhjes së Mikael Silvestre të mërkurën.

SHBA fitoi bindshëm ndaj Argjentinës në gjysmëfinale të Lojërave Olimpike në basketboll, me rezultat 101-81. Amerikanët në finale do të takohen me kampionin e botës Spanjën, që me shumë mund mposhti Lituaninë në përballjen tjetër gjysmëfinale 91-86. Finalja zhvillohet të dielën. ruga drejt kreut është pothuajse e mbaruar. Vetëm edhe një fitore e ndanë ekipin e Shteteve të Bashkuara në basketboll nga shkëlqimi olimpik. Amerikanët i dhanë fund serisë së eliminimeve në gjysmëfinale si dhe shpresave të Argjentinës për përsëritje të medaljen së artë olimpike, duke filluar shpejt dhe mbaruar fuqishëm në fitoren 101-81 të premten. Krejt çka ka mbetur është ajo për çka kishin ardhur basketbollistët amerikanë: medalja e artë. SHBA shënoi 21 nga 25 pikët e para të përballjes dhe morën një lehtësim kur ylli argjentinas, Manu Ginobili lëndoi nyjën e këmbës dhe përfundoi ndeshjen në çerekun e parë. SHBA arriti në finalen e parë pas tetë viteve. Carmelo Antohony shënoi 21 pikë, ndërsa LeBron James shtoi 15. Te Argjentina, Luis Scola ishte realizatori më i mirë me 26 pikë dhe 11 kërcime. SHBA në

ishte i interesuar të merrte futbollistin në huazim me mundësi të blerjes, por Chelsea insistoi në shitjen e tij të plotë, andaj bisedimet kanë marrë fund”, tha Galliani. Shevchenko është golashënuesi i dytë më i mirë në historinë e Milanit, me 127 gola në 208 ndeshje.

SHBA-Spanja për ari finalen e së dielës do të takohet me Spanjën. Kampionia e botës në basketboll mposhti Lituaninë me rezultat 91-86, duke e siguruar një vend në finalen e Lojërave Olimpike. Pau Gasol shënoi 19 pikë, ndërsa Rudy Fernandez shtoi 18 të tjera për ta udhëhequr Spanjës drejt ndeshjes së vlefshme për medaljen e artë. Në anën tjetër, kontributi i Simas Jasaitis dhe Sarunas Jasikevicius, secili realizoi nga 19 pikë, nuk i mjaftoi Lituanisë që tashmë i ka mbetur të luftojë vetëm për medaljen e bronztë. Spanja e ka të garantuar së paku një medalje të argjendtë, e cila do të jetë vetëm medalja e dytë në ndonjë olimpiadë në historinë e këtij vendi në sportin e basketbollit. Medalja e vetme, të cilën spanjollët e fituan, ishte në vitin 1984, kur fituan të argjendtën pas SHBA’ve. Kurse humbja e vetme e Spanjës në Pekin ishte kundër SHBA’ve me rezultat të thellë 11982, në kuadër të fazës së grupeve. REZULTATET GJYSMËFINALE: Spanja-Lituania Argjentina- SHBA

91-86 101-81

Për medaljen e bronztë: Lituania-Argjentina Finalja: Spanja-SHBA

IOC dyshon në moshën e atletes Kampionia në fuqi, Zhang Yining mori medaljen e artë duke mposhtur bashkëkombësen Wang Nan 8-11 13-11 11-8 11-8 11-3. Ndërsa Guo Yue mori medaljen e bronztë me fitoren 11-6 14-12 911 7-11 11-3 11-4 përballë Li Jia Wei nga Singapori. Kombëtarja nikoqire e Lojërave tanimë ka fituar garën në konkurrencën ekipore të femrave.

Dekatlon Amerikani Bryan Clay fitoi medaljen e artë në dekatlon me gjithsejtë 8791 pikë. Ish kampioni i botës përmbylli rrethin e fundit të garave me vrapim në 1500 metra, ku i mjaftonte të qëndrojë i pamposhtur për më pak se një minutë. Bjellorusi Andrei Krauchanka mori medaljen e argjendtë, ndërsa Leonel Suarez nga Kuba mori atë të bronztë.

Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) i ka kërkuar Federatës Ndërkombëtare të Gjimnastikës (FIG) që të hetojë pohimet se fituesja e dyfishtë e medaljes së artë, kinezja He Kexin, është më e re se mosha e lejuar për të qenë pjesëmarrëse në Olimpiadë. Kexin, e regjistruar në Lojërat Olimpike të Pekinit si 16 vjeçare, fitoi medaljen e artë ekipore dhe një të artë në shtylla asimetrike. Ajo ishte regjistruar që është e lindur më 1 janar 1992. Gjimnastet duhet të jenë 16 vjeçare për të fituar të drejtën e garimit në Olimpiadë. “Duke qenë se ka pasur disa mospërputhje lidhur me

moshën e saj, ne kemi kërkuar nga FIG që të hetojë këtë rast”, ka thënë një zyrtari i IOC për Reuters. Mosha e gjimnastes kineze ishte vënë në dyshim që nga fillimi i Olimpiadës dhe media të ndryshme kanë raportuar se ajo ka qenë pjesëmarrëse në disa gara të kaluara me datëlindje të ndryshme. Një ekspert amerikan i kompjuterëve përmes një e-maili dërguar mediave të enjten njoftoi se ka zbuluar në dokumentet shtetërore të Kinës se Kexin ishte e lindur në vitin 1994 dhe jo 1992. Një fotografi e publikuar nga agjencia shtetërore kineze e lajmeve Xinhua vitin e kaluar i është referuar si "13 vjeçarja He Kexin”. Në anën tjetër zëdhënësi i FIG, Philippe Silacci nuk ka dashur të komentojë rastin, por një njoftim nga kjo federatë në fillim të këtij muaji ka bërë të ditur se janë marrë masa të rrepta kur bëhet fjalë për akreditimin e atletëve dhe IOC ka konfirmuar se të gjithë pasaportat e tyre kanë qenë validë.

Brazili fitoi të bronztën Jo ishte realizuesi i dy golave, ndërsa Diego shtoi të tretin në ndeshjen që Brazili mposhti Belgjikën me rezultat 3-0 të premten për ta fituar medaljen e bronztë në turneun e futbollit në Olimpiadë. Ylli i Werder Bremen, Diego shënoi golin e parë të brazilianëve në minutën e 27-të kur shfrytëzoi një krosim të bashkëlojtarit të tij Rafinha, për ta mposhtur portierin belg Logan Bailly. Tranferi i ri i Manchester Cityt, Jo dyfishoi epërsinë e Brazilit para përfundimit të pjesës së parë. Ish ylli i CSKA Moscow realizoi edhe golin e tij të dytë në kohën shtesë të takimit për rezultatin përfundimtar 3-0. Të udhëhequr nga dy herë FIFA futbollisti më i mirë i botës Ronaldinho, Brazili arriti në Kinë me synimin për ta fituar medaljen e parë të artë në një olimpiadë në futboll, por u eliminua nga rivali i përbetuar Argjentina në gjysmëfinale. Për brazilianët kjo ishte medalja e

dytë e bronztë në futboll, 12 vjet pasi siguruan vendin e tretë në Lojërat Olimpike të Atlanta.


30 SPORT

E shtunë, 23 gusht 2008

Scholes qëndron pas pensionit

Frey tërhiqet nga Franca

Paul Scholes ka insistuar se nuk do të kthehet nga pensionimi ndërkombëtar me Kombëtaren angleze. Shpresat për rikthimin e yllit të Manchester Unitedit në ekipin kombëtar ishin shtuar së fundi me ardhjen e Fabio Capellos në postin e elektorit,

Portieri i Fiorentinas, Sebastian Frey ka vendosur të pensionohet nga futbolli ndërkombëtar. Edhe pse konsiderohet si njëri ndër portierët më të mirë në Serie A, Frey ka bërë vetëm dy paraqitje me Francën. Dhe, duket se vendimi i Raymond Domenech për mospërfshirjen e tij në ndeshjet e fundit ka sjellë

mirëpo futbollisti insiston në vendimin e tij. “Është përgjigja e njëjtë. Nuk mendoj të kthehem. Kur Steve McLaren u emërua, ai më pyeti rreth rikthimit. As atëherë e as tani nuk mendoj për t’u kthyer dhe respektoj vendimin e marrë,” tha Scholes.

vendimin e 28 vjeçarit. “Me keqardhje të thellë kam vendosur t’i përkushtohem vetëm Fiorentinës. Kjo për shkak të mospërfshirjes sime në ekipin e fundit të Francës. Kurrë nuk kam marr besimin e nevojshëm dhe nuk kam pasur rastin të tregoj aftësitë për ekipin kombëtar”, tha Frey.

Horoskopi, çelësi i suksesit Medaljet në Lojërat Olimpike kanë lidhshmëri me shenjat e horoskopit. Duket e çuditshme, por ky është zbulimi i statisticienit Kenneth Mitchel. Duke krahasuar ditëlindjet e atletëve, ai ka vërejtur se shenjat kanë rëndësi të madhe te fituesit në disiplina të caktuara. içka e dyshimtë është duke ndodhur në Lojërat Olimpike në Pekin. Ajo duket se ka të bëjë me yjet. Harrojini stërvitjet, përkushtimin dhe vendosmërinë. Shenja e horoskopit e një atleti mund të jetë sekreti drejt medaljes së artë olimpike. Pasi krahasoi ditëlindjet e secilit fitues olimpik nga fillimi i lojërave moderne më 1896, statisticieni britanik, Kenneth Mitchell zbuloi se medaljet e arta janë të shkruara në yje. Ai kuptoi se atletët e lindur në muajt e caktuar kanë shanse më të mëdha të shkëlqejnë në gara të posaçme. Mitchel e përshkoi fenomenin ‘Efekti i Peshkut’, pasi zbuloi se atletët e lindur në këtë shenjë kanë

marrë rreth 30 për qind më tepër medalje se cilado shenjë tjetër në garat e notit dhe vaterpolo. Në historinë e Lojërave, fituesit e mëdhenj në medaljet e përgjithshme janë lindur nën shenjën e bricjapit, ujorit dhe dashit. Ata kanë marrë numër më të madh të medaljeve të arta. Duke kontrolluar ditëlindjet e fituesve, në Pekin janë shfaqur rezultate të tjera interesante. Për luftëtarët me ‘shpata’, akrepi është shenja e duhur. Dy nga tre fitues të medaljeve në Pekin në konkurrencën individuale janë në shenjën e akrepit, tha ai. Për kërcyesit me shkop është më mirë të jenë në shenjën e demit. Andaj të gjithë ata që shpresojnë në suksesin olimpik mund të hy-

jnë në uebfaqen olympicstarsign.com, për të kontrolluar ditëlindjen e tyre dhe të kuptojnë se cili sport do t’u përshtatet atyre sipas astrologjisë. Edhe Mitchel ishte i befasuar nga zbulimi i tij që ka thënë se ishte përfundimtar “dhe vërtet mendoj përfundimtar”.

“Shanset për të dal e kundërta janë shumë të vogla”, tha ai, duke shpjeguar se kishte bërë hulumtimin

pasi ishte larguar nga puna si IT. “Dhe sa për informatë, unë i di ca gjëra rreth statistikave. Kam diplomë nga Universiteti i Glasgow për ekologji statistike e po ashtu edhe 33 vite tjera përvojë nga puna rreth analizave statistikore”, shpjegoi ai në uebfaqen e tij.

7 mijë performues në mbyllje

Ushqimi 100 për qind i sigurt

Ceremonitë e mbylljes së Olimpiadës zakonisht ofrojnë më pak spektakël se ato të hapjes dhe finalja e Pekinit do t’i ketë më pak se gjysmën e pjesëmarrësve – por ende do të performojnë rreth 7 mijë njerëz. Një drejtues i televizionit amerikan NBC Sports, David Neal ka thënë se të enjten ka udhëtuar 90 minuta në perëndim të Pekinit për të përcjellë provat e ceremonisë së mbylljes së Olimpiadës që po zhvillohen në një kompleks sekret. Regjisori kinez Zhang Yimou, i cili drejtoi edhe ceremoninë e hapjes, do ta bëjë të njëjtën edhe të dielën kur do të përmbyllen Lojërat

Autoritetet e kontrollit të ushqimit në Pekin kanë thënë të premten se furnizimin me ushqim për Lojërat Olimpike është “100 për qind’ i sigurt dhe deri më tani nuk është raportuar asnjë incident i vetëm lidhur me ushqimin. Nga 7 gushti e deri më 20 gusht, mbikëqyrësit nga ekipi i inspektimit të ushqimit në Olimpiadë kanë monitoruar më shumë se 1.6 milionë racione të ushqimit dhe asnjë problem nuk është raportuar, ka bërë të ditur Tang Yunhua, një zëdhënëse për ushqimin e sigurt. Furnizimi me ushqim për qindra atletët, zyrtarët dhe gazetarët nga e gjithë bota gjithmonë ka qenë një sfidë për organizatorët e olimpiadave. Statistikat kanë treguar se Lojërat Olimpike të Pekinit kanë tërhequr më shumë se 10 mijë atletë dhe 26 mijë gazetarë. Tang ka njoftuar se ekipi për monitorimin e ushqimit ka bërë teste, madje nga shkurti i vitit 2007, për të qenë të sigurt se furnizuesit e ushqimit i plotësojnë kushtet e kërkuara. “Një total prej 16610 mostrave (nga furnizuesit e ushqimit) është kontrolluar me një cilësi prej 98.67 për qind. Ato ushqi-

Olimpike. “Ajo është ndryshe nga ceremonitë e mbylljes që i kemi parë ndonjëherë”, tha Neal. “Ceremonia e mbylljes do të jetë shumë argëtuese”, theksoi ai. Ceremonia e së dielës gjithashtu do t’ ia ndajë një pjesë 8 minutëshe Londrës, e cila do të jetë organizatore e Olimpiadës së radhës më 2012 me paraqitjen e Michael Phelps, David Beckham si dhe një performancë e këngëtares Leona Lewis me kitaristin e Led Zeppelin, Jimmy Page. Në finalen e Pekinit do të jenë të gjithë aktorët të rinj. Neal ka thënë se asnjëri nga 15 mijë performuesit e ceremonisë së hapjes nuk do të jetë në finale.

me që nuk kanë plotësuar standardet janë detektuar që në nivelin e fermave apo në linjën e prodhimit”, tha Yang. “Ne i kemi shkatërruar ushqimet, të cilat ishin nën standardet e kërkuara dhe furnizuesit janë gjobitur. Në këtë mënyrë, ne kemi siguruar që të gjitha ushqimet të jenë 100 për qind të sigurta”, theksoi ajo.


SPORT 31

E shtunë, 23 gusht 2008

Kone rrezikon sezonin Sulmuesi i Sevillas, Arouna Kone është lënduar rëndë në paraqitje me Bregun e Fildishtë, ka njoftuar të premten klubi spanjoll. Kone ka çarë ligamentet e gjurit të majtë dhe pritet të qëndrojë jashtë fushës për afro tetë muaj. Lëndimi ka ardhur të mërkurën vetëm 10 minuta pas

Klubi mitrovicas, Trepça ‘89 synon të radhitet në mesin e katër skuadrave më të mira në edicionin e ri. Për ta arritur këtë objektiv, Xehetarët kanë kthyer sytë nga shtetet afrikane për të gjetur ndonjë futbollist i cili do t’u kryente punë.

Barcelona më e mirë se Real fillimit të ndeshjes miqësores mes Bregut të Fildishtë dhe Guinesë në Paris. Sipas mediave spanjolle, dëmtimi i Kones do të detyrojë Sevillan të blejë një sulmues e po ashtu mund të bllokojë edhe largimin e mesfushorit ofensiv, Diego Capel.

Yaya Toure është i bindur se Barcelona gjatë këtij sezoni do të fitojë titullin e kampionit në Spanjë nga Real Madrid. “Dy vitet e kaluara nuk kemi fituar asgjë, andaj nuk guxojmë të dështojmë në La Liga. Duhet të fitojmë për tifozët e klubit. Kemi ekip

më të mirë se Real Madrid. Sezonin e kaluar kemi pas ekip shumë kualitativ, por ata arritën të fitojnë titullin sepse punuan si ekip. Andaj gjëja më e rëndësishme nuk është vetëm kualiteti, por edhe puna e sakrifica”, deklaroi Toure.

TREPÇA ‘89

Synon lartë

Valon Konushevci valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 21 gusht — kuadra nga qyteti i Mitrovicës, Trepça ‘89 në kampionatin e ri synon të radhitet në mesin e katër ekipeve të para në tabelën e klasifikimit. Kështu ka njoftuar për Express trajneri i kësaj skuadre, Veton Çitaku. “Edhe pse do të jetë një kampionat i vështirë pasi do të largohen gjashtë skuadra nga elita e futbollit kosovar, Trepça ‘89 synon që në fund të kampionatit ta zë një vend në mesin e katër skuadrave më të mira. Pra si gjithmonë synim i skuadrës sonë është kreu i tabelës”, ka thënë Çitaku. Xehetarët përgatitjet për edicionin e ri, i cili nis më 30 dhe 31

gusht, i kanë filluar më 14 korrik. Një pjesë të stërvitjeve skuadra i ka zhvilluar në stadiumin e saj, por me përgatitje kanë vazhduar edhe në Shalë të Bajgores. Gjatë verës katër futbollistë kyç të kësaj skuadre kanë kaluar te rivali lokal i Trepçës ‘89, Trepça, si Elvis Osmani, Shpëtim Fetahu, Vi-

I merret medalja Atletes ukrainase Lyudmila Blonska i është marrë medalja e argjendtë, të cilën e fitoi në Pekin, pasi doli pozitive në testin e dopingut, ka bërë të ditur Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) të premten. Blonska tashmë mund të ballafaqohet me dënim të përjetshëm, pasi kjo është hera e dytë që del pozitive. Ajo i ishte rikthyer garimit në vitin 2005, pas dy vjetëve suspendim. Blonska fitoi medaljen e argjendtë të shtunën e kaluar, pas bashkëkombëses të saj Nataliia Dobrynska, që fitoi të artën. “Bordi Ekzekutiv i IOC ka vendosur që atletja të diskua-

lifikohet nga gara, ku ajo u rendit e dyta dhe nga Olimpiada, ndërsa do t’i merret edhe medalja e fituar”, thuhet në njoftimin e IOC. Blonska doli pozitive në steroide të ashtuquajtura ”methyltestosterone”. Pesë atletët më të mirë në gara si dhe disa të përzgjedhur rastësisht dalin në testin e dopingut gjatë Olimpiadës. Deri më tani janë bërë mbi 4600 teste nga më shumë se 5000 që pritet të realizohen deri në fund të Lojërave Olimpike në Pekin. Pesë atletë, përfshirë këtu edhe Blonskan, dolën pozitiv dhe janë përjashtuar nga Olimpiada.

sar Shkupolli dhe Fetah Ibrahimi. Ndërsa kjo skuadër është përforcuar me Labinot Dakaj, Blerim Berisha dhe Kastriot Selmani. Gjithashtu në ekipin e parë, i cili ka rreth 80 për qind të lojtarëve të moshës prej 18 deri 20 vjeç, sipas Çitakut, janë provuar dy lo-

Skuadra e rikthyer në elitë, Ferizaj, në edicionin e ri synon mbetjen në elitë. Ekipi është në fazën përfundimtare të përgatitjeve, të cilat i ka filluar më 20 korrik.

jtarë nga Novi Pazari dhe dy tjerë nga Lira e Prizrenit, por asnjëri nga ta nuk e ka treguar vetën. “Deri te fillimi i kampionatit ne do ta bëjmë ndonjë përforcim, sidomos në repartin e sulmit. Lojtarët e transferuar, sipas të gjitha gjasave, do të jenë nga shtetet afrikane”, ka njoftuar Çitaku.

Ai ka thënë se për të arritur objektivat e skuadrës, qysh në ndeshjen e parë. Sipas Çitakut, mitrovicasit duhet të fitojnë pasi luajnë vendas ndaj 2 Korrikut të Prishtinës, për të cilën skuadër Çitaku gëzon një respekt të veçantë, ngase shtatë vite ka qenë pjesë e ekipit prishtinas.

Ferizaj për ekzistencë

Valon Konushevci Prishtinë,22 gusht — Skuadra e rikthyer në elitën e futbollit kosovar, Ferizaj, në kampionatin e ri synon mbetjen në elitë. Për ta arritur këtë synim, skuadra e Ferizajt gjatë verës ka siguruar shërbimet e Mervan Hoxhës, Agron Istrefit, Mensur Idrizit dhe Astrit Fazliut. Ndërsa kjo skuadër i ka mbajtur lojtarët të cilët e rikthyen ekipin në ligën më të fortë të futbollit kosovar, me përjashtim të Alban Uksmajlit dhe Egzon Shabanit. Ferizaj me përgatitje ka filluar që nga 20 korriku. “Jemi të gatshëm të fillojmë kampionatin, ngase kemi bërë ushtrime që nga 20 korriku dhe

jam i kënaqur me formën e lojtarëve. Në kampionatin e ri synojmë mbetjen në elitën e futbollit kosovar”, ka thënë trajner i Ferizajt, Arsim Abazi. Në kuadër të përgatitjeve, skuadra e Ferizajt ka zhvilluar gjashtë ndeshje kontrolluese, duke pësuar dy humbje, dy herë ka barazuar, ndërsa dy herë ka fituar. Në mesin e ekipeve që ka mposhtur Ferizaji është edhe kampioni aktuali i Kosovës, Prishtina. Në ndeshjen e parë, ferizajasit i pretë një rrugëtim i vësh-

tirë, pasi do të jenë mysafir të Vëllaznimit të Gjakovës, e cila skuadër në kampionatin e kaluar ishte në luftë për titullin e kampionit. “Dihen kualitetet e Vëllaznimit por edhe mungesat e saj, ngase janë larguar disa lojtarë nga ky ekip. Por ne do ta shfrytëzojmë ndeshjen e Superkupës që Vëllaznimi do ta zhvillojë me Prishtinën para se të takohet me Ferizajn. Aty do ta analizojmë se ku janë pikat e dobëta të Vëllaznimit por edhe ato të forta”, ka theksuar Abazi.


32 marketing

Coca-Cola HBC – Kosova ë Prishtine Majistralja Prishtine-Lypjan – 10000 Lypjan T +381 (0) 38 540 690 F +381 (0) 38 540 609 www.coca-colahellenic.com

KONKURS PËR PUNË

E shtunë, 23 gusht 2008

Profili i kandidateve: Kandidatet e interesuara duhet të jenë: • Komunikative, • Të motivuara për punë, • Të gatshme të punojnë edhe gjatë vikendit, • Atraktive dhe, • Të matura dhe përgjegjëse në punë

Aftësit dhe kushtet e kërkuara : • Diploma e shkollës së mesme, “Coca Colla Hellenic”, kërkon promotere të reja të cilat janë të gatshme që të • Eksperienca e mëparshme (preferohet ne promocion), promovojnë prodhimet e reja të Kompanisë në Kosovë të cilat Kompanija jonë ka për qëllim ti lansoj në tregun e Kosovës. • Njohja e gjuhëve të është përparsi, Promoteret kërkohen nëpër të gjitha qendrat e Kosovës (Prishtinë, Prizren, Pejë, • Mosha e duhur duhet të jetë në mes 20 dhe 25 vjet. Gjilan, Ferizaj, Mitrovicë dhe Gjakovë).

Inkurajojm të aplikojn të gjitha të interesuarat të cilat mendojnë se mund të kontribojn në zhvillimin e kompanisë lidere në tregun e pijeve të gazuara në botë.

Kandidatet të cilat i plotësojn këto kushte dhe i kanë aftësit e lartëpërmendura, mund të aplikojn duke e dërguar CV-në e tyre në adresën tonë Majistralja Prishtine-Lypjan – 10000 Kryqi i Lypjanit-Lypjan pn, ose në e-mail adresën amir.tusuni@hellenic.com.

Për këtë punë, kompania ofron pagë atraktive ditore dhe punë afatgjate.

CV-të mund të dërgohen prej datës 22.08.2008 deri me 29.08.2008

Gazeta Express 23 Gusht  

PDF e 23 Gushtit

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you