Page 1

» bota: Stuhia katastrofike e godet Texasin

f15

» sport: Dy dorëheqje të detyruara

Ne emer te Limajt

Arrestohet Burim Kastrati. Në këmbim të parave, ai mashtronte qytetarët duke iu ofruar vende të punës në postë apo ministri. Veten e prezantonte si i afërm i ministrit Fatmir Limaj apo komandantit të TMK-së, Sylejman Selimi. f6-7

f128-29

Dëshmitari kyç i tregtisë së paligjshme të armëve dhe tragjedisë së Gërdecit, Kosta Trebicka, vdiq të premten në rrethana të mistershme në një aksident në Lekaj, në afërsi të Korçës. Policia deklaroi zyrtarisht se bëhet f12-13 fjalë për një aksident automobilistik.

Aksident apo Vrasje

Kosta Trebicka

te për njohje S’ka kush it arkacionit dhe kontesti me Greqinë rreth emr

Express Pallati i endrrave E diel

14 shtator, 2008

foto: Fisnik PetritDobreci Rrahmani foto:

www.gazetaexpress.com

N° 1276, Viti III, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

Çështja e dem jnë vendimin e Maqedonisë janë vetëm disa nga arsyet që vono interesuar që janë ët për të njohur Kosovën. Maqedon emrtë kushtetues të këtij in edhe in njoh ta ës htin zyrtarët e Pris nfirmoi edhe një riko ë htin Pris në nën vendi. Një debat të shtu paragjykimet jen: njoh ar element tjetër që është duke vonu f3 ëve. mes shqiptarëve dhe maqedon

! – injorantë Patriotë më parë se pa e ndreq librin e historisë së klasës Kisha shkruar Kosovës. Dhe, po sjell këtu së pestë fillore nuk ndreqet shtetit ipër deficite demokratike flite të kotë e faktet, përse është ruar fillimisht ky libër rishk u pa dhe të shtetit ligjor në Kosovë madje edhe shtrembërimi , orike folkl tillë e a historie. Qasj ksandra të (Ale ndar Iska ë shum i faktografisë ka prodhuar shi f2 Mato Mëdhenj!?) e pak bukë e mend. | Shkruan: Halil

Ajo çka u arrit prej bllokut opozitar para disa javësh në restorantin Gorenje, u rrënua para disa ditësh tek Pallati i Shtypit. Behgjet Pacolli e realizoi ëndrrën e tij për ta fituar një projekt madhor në Kosovë, por e shkymi ëndrrën e kampit opozitar, për të qenë grusht f4-5 të bashkuar përpara Qeverisë.

65 rrenime

Inspekcioni komunal i Prishtinës, prej fillimit të muajit korrik të këtij viti e deri më tani ka rrënuar 65 objekte ilegale të llojeve të ndryshme, me përjashtim të ndërtesave kolektive. Aksioni i KK-së përshëndetet edhe nga opozita, edhe pse, sipas tyre, peshqit e mëdhenj nuk kanë guxuar të preken. f8-9


2

E diel, 14 shtator 2008

Pressing kryeredaktor: Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com, zëvendëskryeredaktore: Arlinda Desku arlinda.desku@gazetaexpress.com politikë: Artan Mustafa artan.mustafa@gazetaexpress.com nacionale dhe siguri: Ilir Mirena ilir.mirena@gazetaexpress.com, Arte: Shkelzen Maliqi shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com ekonomi: Viktor Buzhala viktor.buzhala@gazetaexpress.com, Ballkan Express: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com, bota: Valmir Gërguri valmir.gerguri@gazetaexpress.com, sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com fotografia: Visar Kryeziu visar.kryeziu@gazetaexpress.com, drejtor i marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com; redaksia: info@gazetaexpress.com; tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78; shtypi: Roto Print; botues: MediaWorks.

E diel, 14 shtator 2008

Patriotë – injorantë! Kisha shkruar më parë se pa e ndreq librin e historisë së klasës së pestë fillore nuk ndreqet shteti i Kosovës. Dhe, po sjell këtu faktet, përse është e kotë të flitet për deficite demokratike dhe të shtetit ligjor në Kosovë pa u rishkruar fillimisht ky libër historie. Qasja e tillë folklorike, madje edhe shtrembërimi i faktografisë ka prodhuar shumë Iskandar (Aleksandra të Mëdhenj!?) e pak bukë e mend.

PRESSING Patriotë – injorantë! /Halil Matoshi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2

LAJMEXPRESS S’ka kushte per njohje / Shpend Limoni . . . . . . . . . . . . . . . . . .3 Sfida e madhe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3 Kërkon njohje nga OIC . . . . . . . . . . . .3

POLITIKA Pallati i endrrave / Leonard Kerquki . . . . . . . . . . . . . . .4-5 Mos na pengoni . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5 Kosova, kryqëzim interesash . . . . . . .5

NACIONALE Fjalë të forta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 Ne emer te Limajt / Jeton Musliu . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6-7 LDD akuzon Qeverinë . . . . . . . . . . . . .7 65 rrënime / Besiana Xharra . . . . . . . . . . . . . . . .8-9 Mësimi për hera të tjera / Artan Behrami . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

EKONOMI Pasionantë të veturave / Tinka Kurti . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10-11 Vazhdojnë shkyçjet . . . . . . . . . . . . .10-11

BALLKAN Aksident apo Vrasje . . . . . . . . . . . .12-13 RS provokon bashkësinë ndërkombëtare . . . . . . . . . . . . . . . . . .13

BOTA Stuhia katastrofike e godet Texasin . . .15 Abuzon mbi të bijën për 9 vjet . . . . . . .15

RTK MAGAZINE Gratë në RTK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18 Koleksion i epikës ballkanike në Harvard . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .23

SPORT Doreheqje te detyruara / Valon Konushevci . . . . . . . . . . .28-29 Kërkon fitoren e tretë / Moral Pozhegu . . . . . . . . . . . . . . . . .29 S’ka Drite . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29 Gati ne çdo front . . . . . . . . . . . . . . . . .30 NumEr 1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31

Halil Matoshi halil.matoshi@gazetaexpress.com

Se historia e shqiptarëve duhet rishkruar, kjo dilemë më nuk ekziston në Shqipëri. Ndërsa në Kosovë, rreth kësaj teme ka ende shumë hezitime. Dhe frikë. Ekzistojnë vetëm qasje të ndryshme se si duhet rishkruar ajo. Sipas qasjes etno-nacionaliste apo asaj liberale? Një nder prodhimet e kësaj qasjeje etno-nacionaliste është edhe ky i fundit, Iskandar Huseini (varianti turk i emrit Aleksandër ose Lekë). Kështu shkruhej emri i ministrit të jashtëm kosovar, në gazetën pan-arabe “al-Hayat” në versionin anglisht!?. Dhe pa e rishkruar “Historinë 5”, kot i bihet në qafë “Lekës së Madh” të diplomacisë së Kosovës dhe krejt shërbimit të tij, zëvendëses, zëdhënëses, drejtorit ‘axhami’ për Ballkanin si dhe diplomatëve anonimë me pak përjashtime!? Kjo është mendësia e prodhuar nga historiografia nacional-komuniste shqiptare për gjysmë shekulli, dhe e përtypur nga LDK’ja për 15 vjet më radhë nëpër “shtëpitë-shkolla”. Këto rrjedha po i shërbejnë perfekt Hashim Thaçit për ta mbajtur lehtësisht pushtetin. Por sa gjatë? Se Kosova ka nevojë urgjente që ta shkruaj historinë e shtetit, që nga fillet në imagjinatë, shtetit në ndërtim dhe etapave të zhvillimit politik deri te shteti si realitet gjeopolitik, i 17 Shkurtit 2008, nuk ka dyshim, por a ekziston gatishmëria institucionale për këtë, kjo mbetët po ashtu dilemë. Sepse rishkrimi i historisë së re, ua pret degët ku politikanët qëndrojnë! Kosova, është fakt, deri më 1913 ka histori të përbashkët etnike me Shqipërinë, ndërsa pas krijimit të shtetit modern shqiptar, Kosova ka një trajektore krejtësisht të veçantë të zhvillimit historik e politik, pra bëhet fjalë për Kosovën nën pushtimin serb, pastaj nga Mbretëria SKS deri tek administrimi i Jugosllavisë Federale (autonomia politike në nivel të vetos nacionale sipas Kushtetutës së vitit 1974) dhe përfundimisht ripushtimi serb (1989), lëvizja paqësore e identifikuar me Ibrahim Rugovën që është lëvizje unike në historinë e re (madje edhe për Samuel Huntington’in), dhe në fund, lufta e UÇK’së dhe çlirimi i Kosovës nga NATO’ja (1999). Pastaj administrimi i OKB’ve (UNMIK), për të ardhur tek shpallja e pavarësisë së saj (17 Shkurt 2008) si dhe njohja ndërkombëtare. Për klasën e pestë këto informata nga historia do të ishin të mjaftueshme. Kjo është epoka të cilën duhet ta mësojnë nxënësit që nga klasa e pestë e fillores, sepse ata duhet të përgatiten që të bëjnë dialog me historinë se si erdhi deri tek shtet-krijimi. Mësuesit e historisë, pra historianët tek fëmijtë duhet të ngjallin sensin që mos t’i marrin konkluzionet të gatshme (indoktrinare) për t’u bërë që në bankat e fillores monark-

istë, komunistë ose demokratë, por t’u lihet atyre pak hapësirë për të menduar me pak kreativitet dhe për të shtruar pyetje e dilema. A duhet që historia kombëtare dhe ajo e përgjithshme të jetë një projekt i hapur apo të perceptohet si histori drejtimore e botës, apo qëllim i fundit? Kosovarët e rinj duhet të përgatiten për tregun global të dijes, pra edhe për tregun global të punës, duke marrë njohuri për një dialog me “fundin e historisë” dhe “rikthimin e saj”. Ata duhet ta refuzojnë mësimin e historisë sipas qasjes ideologjike dhe glorifikuese, pra etno-nacionaliste.

Çka do të bëhet pas erës sonë? Tjetër gjë është gjuha e dobët e shkrimit të teksteve historike, kur fjalia është krejt kot, që nuk thotë asgjë, ose kur ka shmangie logjike të llojit, matja e viteve (do të duhej matja e kohës) bëhet “para epokës së re” epokës sonë dhe pas epokës sonë!? (fq 6) Historianët kosovarë kështu e kanë zbuluar një “shkencë të re” (matjen e viteve pas epokës sonë!?), ndoshta këtë konstrukt alogjik e kanë marrë në kuptimin e parë, banal, si fakt definitiv “njeriun e fundit” të Fukuyama’s. Në këtë libër ekziston matja e viteve, pas erës sonë, ekzistojnë dokumente të shkruara në gurë dhe dru që ruhen në arkiva (sic!) (fq 6) dhe kulmi arrihet kur flitet për ilirët, (kur lexon e s’u beson syve), se në gjuhën ilire janë shkruar shumë libra (të shtypura?), (fq. 20), kur dihet se letra “u zbulua” në Europë tek në shekullin 12 në Spanjë e 13 në Europën Veriore, ndërkaq shtypshkrimi arriti në Europë tek në shekullin 15. Ilirologu Aleksandar Stipcevic, së këndejmi thotë se fatkeqësisht ilirët s’na kanë lënë asgjë të shkruar! Po ashtu edhe për “Mesjetën shqiptare” që është tepër e errët për dijetarët seriozë, për autorët e librit gjithçka është fakt definitiv, pra fjala e fundit. Për këta dy autorë nuk ka asnjë dilemë se Milosh Kopili (Milos Kopilic), luftëtari që vrau Sulltan Muratin II në Betejën e Kosovës, ishte nga Kopiliçi i Drenicës, që presupozohet të jetë shqiptar (fq.34)!? Tek Noel Malcolm për Milos Kobiliqin ekziston vetëm një burim që mbështet hipotezën për origjinën e tij vllehshqiptare, se është quajtur ashtu dhe mund të jetë nga Kosova Perëndimore (ky sipas Jahja Drançollit që mbështetet tek D.Kostic: Milos Kopilic.) Të gjitha burimet tjera flasin për një luftëtar vlleh, hungarez (malcomi i jep përparësi kësaj hipoteze) dhe serb (krejt historiografia serbe dhe shumica e asaj turke). Për Rexhepin & Demajn po ashtu s’ka as ma të voglin dyshim se familja fisnike e Kastriotëve kishte origjinën nga Hasi. (fq 37) Historiografia shqiptare (edhe ajo e përbotshme) shtron së paku tre versione rreth origjinës së Kastriotëve. Marin Barleti dhe prifti Dhimitër Frangu (1584) mbrojnë versionin e prejardhjes së kastriotëve nga Emathia (Mati i sotëm); Tezën e prejardhjes nga Kastrati i Hasit e mbështet një dokument raguzian i shkruar nga Pietro Licari, 1605 (Pjetër Lukari), e që mbështetet edhe nga Frang Bardhi, Aleks Buda e Kasem Biçoku. Dhe hipoteza e tretë, për prejardhjen e Kastriotëve nga Dibra gjen mbështetje tek Kristo Frashëri. ~vazhdon në faqen 24~


Çështja e demarkacionit dhe kontesti me Greqinë rreth emrit janë vetëm disa nga arsyet që vonojnë vendimin e Maqedonisë për të njohur Kosovën. Maqedonët janë të interesuar që zyrtarët e Prishtinës ta njohin edhe emrin kushtetues të këtij vendi. Një debat të shtunën në Prishtinë rikonfirmoi edhe një element tjetër që është duke vonuar njohjen: paragjykimet mes shqiptarëve dhe maqedonëve. Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë 13 shtator — Njohja e pavarësisë së Kosovës nga Maqedonia vazhdon të mbetet pyetje një milion dollarësh, përderisa ky vend mbetet i zhytur në probleme të thella me shtetet përreth. Kontesti me Greqinë rreth emrit i cili po i shkakton probleme serioze fqiut jugor, dhe kontesti kufitar me Kosovën, numërohen vetëm disa prej arsyeve që janë duke vonuar vendimin e Maqedonisë për njohjen e Kosovës. Një debat i organizuar të shtunën në Prishtinë nga instituti KIPRED dhe Qendra për Hulumtime Strategjike dhe Dokumentim FORUM nga Maqedonia, për raportet mes dy vendeve, nuk ka arritur të nxjerrë një përgjigje të saktë për qëndrimin e Shkupit. Një temë aktuale në këto rapor-

S’KA KUSHTE PER NJOHJE te është edhe tendenca nga Shkupi që të përfshijë edhe Prishtinën në çështjen e kontestit rreth emrit. Zyrtarët kosovarë deri më tani këtij shteti i janë referuar si Republika e Maqedonisë ose Maqedoni, e jo si Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë, që është edhe emri i njohur ndërkombëtarisht. Kjo pikërisht është ajo çfarë duan në Maqedoni – që pala kosovare ta njoh emrin kushtetues të fqiut të saj të cilin e kundërshton Greqia. Këtë qëndrim e ka sjellë të shtunën në Prishtinë Igor Ivanovski nga Unioni i Social Demokratëve, parti maqedonase në opozitë. “Debati për pranimin eventual të Kosovës ka filluar në Maqedoni, ndërkohë duhet të zgjidhen çështjet e hapura mes dy vendeve. Është me rëndësi që Kosova të përdorë emrin kushtetues të Maqedonisë në çfarëdo niveli”, ka thënë Ivanovski, gjatë debatit. Ai megjithatë ka mohuar që shte-

ti i tij është duke kushtëzuar Prishtinën. Ivanovski ka theksuar se tani janë pjekur kushtet që realiteti i ri të njihet nga pala maqedone. “Shoqëria në Maqedoni nuk ka asnjë dilemë se duhet pasur marrëdhënie të mira me Kosovën dhe të gjithë atje janë të vetëdijshëm se Maqedonia duhet të adaptohet me realitetin e ri, jo pse në Maqedoni jetojnë 25 përqind shqiptarë, por për faktin se nuk ka alternativë tjetër”, ka thënë Ivanovski. Ai tërthorazi në debat ka implikuar edhe Serbinë e cila ka një pjesë të fajit për mosnjohjen e Kosovës. “Në Ballkan duhet të ndërpritet perceptimi se ndërtimi i marrëdhënieve me një palë nënkupton marrëdhënie të këqija me tjetrin. Mendoj se janë pjekur kushtet që të ketë marrëdhënie intensive me të dyja palët” Shkupi ka pranuar Planin e Ah-

Sfida e madhe Ministri gjerman i Shtetit, Gernot Erler ka vlerësuar se do të jetë një sfidë e madhe koordinimi mes organizatave të shumta ndërkombëtare që veprojnë në Kosovë. Prishtinë, 13 shtator — Ministri gjerman i Shtetit Gernot Erler, në një konferencë për media në Berlin, e ka vlerësuar si pozitiv procesin e rikonfigurimit të UNMIK’ut, por ka shtuar se për bashkësinë ndërkombëtare do të jetë një sfidë e madhe arritja e bashkëpunimit mes organizatave që veprojnë aktualisht në Kosovë. “Procesi i rikonfigurimit ecën sipas planit. Në fillim të dhjetorit do të fillojnë punën mbi 1.800 ekspertë të EULEX’it”, tha ai. “Por për bashkësinë ndërkombëtare do të jetë një sfidë e madhe arritja e bashkëpuni-

mit efektiv mes organizatave ndërkombëtare”. Sipas Erlerit, kërkohet një koordinim i mirë mes NATO’s, Organizatës Civile Ndërkombëtare, të ngarkuarit të posaçëm të BE’së, EULEX’it, UNMIK’ut dhe OSBE’së. “Nuk kemi pasur ndonjëherë më parë një dendësi kaq të madhe kompetencash”, deklaroi ai. Erler është i mendimit se edhe vetë shteti kosovar ka përpara një sfidë të madhe mbas miratimit të Kushtetutës dhe pranimit të parimeve të Propozimit Gjithëpërfshirës të Presidentit Martti Ahtisaari. “Është e rëndësishme që këto pa-

tisaarit mbi bazën e të cilit është krijuar shteti i Kosovës, ndërsa së voni ka pranuar edhe pasaportën e Kosovës si dokument valid. Xhevat Ademi, përfaqësues i BDI’së e cila është pjesë e koalicionit në Qeverinë e Maqedonisë, nuk ka mundur të përmend arsyet pse është vonuar Shkupi ta njoh Kosovën. “Kemi nevojë për njohjen e Kosovës, pavarësia e Kosovës nuk është realitet vetëm për Maqedoninë. Shkupi është vonuar për njohje ajo është dashur ta bëjë këtë në valën e dytë të njohjeve”. Ademi nuk është pajtuar me pohimet se liderët maqedonas janë duke kushtëzuar njohjen. “Nuk janë në gjendje të bëjnë kushtëzime. Shkupi nuk mund të mos e njoh Prishtinën. Siç e tha edhe ministri Skënder Hyseni në raportet mes Prishtinës dhe Shkupit nuk ka klimë kushtëzimesh dhe detyrimesh”, ka thënë ai.

rime të vihen në jetë duke sjellë në masë të dukshme përmirësimin e ndjeshëm të jetës së njerëzve”. Ministri e vuri theksin edhe tek perspektiva europiane, parakusht për të cilin është bashkëpunimi i suksesshëm rajonal. Në marrëdhëniet mes Serbisë dhe Kosovës, ai tha se megjithëse nuk pret që Serbia të njohë së shpejti Kosovën, por “me sa duket do të arrihet të sajohet një zgjidhje në mënyrë që Kosova të mos mbetet vazhdimisht pika e parë e rendit të ditës”. Ministri gjerman i Shtetit, Gernot Erler, po ashtu, e ka vlerësuar si pozitiv kryesimin e BE’së nga ana e Sllovenisë. E në këtë kontekst edhe mënyrën e zgjidhjes së çështjes së Kosovës, që ishte një nga temat kryesore të presidencës sllovene. “Qysh të nesërmen, më 18 shkurt, Bashkimi Europian, arriti të gjente një qëndrim të përbashkët, duke mos e paracaktuar reagimin e secilit vend”, ka thënë Erler, duke kujtuar reagimin e BE’së ndaj shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Faktin se gjashtë vende të BE’së ende nuk e kanë njohur shtetin e ri të Ballkanit, Erler e cilësoi si diçka të kuptueshme, nisur nga fakti që shumica e tyre kanë probleme me pakicat në vend.

Ibrahim Makolli nga AKR’ja ka deklaruar gjatë debatit se Prishtina nuk duhet të pranojë kushtëzimet. “Janë disa tendenca të kushtëzimit. Në fillim ishte demarkacioni e çështja e emrit kushtetues. Kosova nuk duhet të pranojë asnjë kushtëzim nga askush. Njohja duhet të vijë si rezultat i nevojës për bashkëpunim e jo me kushtëzime”, ka thënë Makolli. Përderisa Maqedonia bashkë me Malin e Zi janë duke u ballafaquar me kërkesa nga bashkësia ndërkombëtare për ta njohur Kosovën duket se edhe një problem i vjetër po qëndron në këtë rrugë. Xhevat Ahmeti nga BDI thotë se shqiptarët dhe maqedonët kanë paragjykime të thella për njëri-tjetrin. “Maqedonët kanë paragjykime të mëdha për shqiptarët e Maqedonisë për shqiptarët e Kosovës, por edhe për të gjithë shqiptarët”.

Kërkon njohje nga OIC Prishtinë, 13 shtator — Ministri i Punëve të Jashtme të Kosovës, Skënder Hyseni ka takuar të shtunën në Jeddah të Arabisë Saudite Sekretarin e Përgjithshëm të Organizatës së Konferencës Islamike Ekmeleddin Ihsanoglu. “Gjatë bisedës, e cila kaloi në frymë miqësore dhe mirëkuptimi, bashkëbiseduesit rrahën tema të shumta, ndanë mendime mbi shumë çështje që kryesisht kishin të bënin me pavarësinë e saj, zhvillimet aktuale, procesin e njohjes etj”, thuhet në një njoftim të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kosovës. Sipas komunikatës, pjesa qendrore e fjalës së ministrit Hyseni ka qenë Kosova pas pavarësisë në dritën e zhvillimeve të reja në marrëdhëniet ndërkombëtare. “Ministri Hyseni kërkoi nga Sekretari i Përgjigjëm i Organizatës së Konferencës

Islamike që të përdorë ndikimin e tij te vendet anëtare të Konferencës që ta bllokojnë rezolutën e Serbisë, paraqitur Asamblesë së Përgjithshme të OKB’së. Po ashtu, kërkoi angazhimin e z. Ihsanoglu e të organizatës që drejton ai për shtyrjen përpara të procesit të njohjes së Kosovës nga vendet islamike”. Në anën tjetër, thuhet në komunikatë, Ihsanoglu shprehu mirëkuptim ndaj qëndrimeve të ministrit Hyseni, duke theksuar se që e njeh mirë çështjen e Kosovës dhe se mbetet i përkushtuar për ta ndihmuar Kosovën. Gjatë vizitës në Jeddah, ministri Hyseni është takuar edhe me kryetarin e bordit të drejtorëve të Bankës Islamike për Zhvillim, me të cilin diskutoi për mundësitë e bashkëpunimit financiar ndërmjet Kosovës dhe kësaj banke.

FOTO: JETMIR IDRIZI

LAJMEXPRESS 3

E diel, 14 shtator 2008


4

E diel, 14 shtator 2008

Politikë redaktor: Artan Mustafa e-mail: artan.mustafa@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ta ngrijmë statusin Presidenti i Serbisë, Boris Tadic ka deklaruar se qëllimi i iniciativës së Serbisë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB’së ka për qëllim ngrirjen e statusit të Kosovës dhe fillimin e negociatave të reja. Në një intervistë për të përditshmen serbe “Blic”, Tadic ka thënë se zgjidhja e qëndrueshme për Kosovën mund të gjendet me anë të negociatave.

“Edhe njeri edhe tjetri rezultat janë në favor të Serbisë. Ashtu si Serbia që nuk ka mundur të ndalë procesin e shpalljes ilegale të pavarësisë dhe njohjet, as Kosova nuk mund të sigurojë statusin e shtetit të vërtetë. Zgjidhja e vetme e qëndrueshme mund të gjendet përmes kompromisit nëpërmjet procesit të negociatave të reja”, ka thënë Tadic.

PALLATI I ENDRRAVE Ajo çka u arrit prej bllokut opozitar para disa javësh në restorantin Gorenje, u rrënua para disa ditësh tek Pallati i Shtypit. Behgjet Pacolli e realizoi ëndrrën e tij për ta fituar një projekt madhor në Kosovë, por e shkymi ëndrrën e kampit opozitar, për të qenë grusht të bashkuar përpara Qeverisë.

Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 shtator — ërpjekjet e nisura para disa javësh në restorantin Gorenje për krijimin e një blloku opozitar në Kosovë, më gjasë u rrënuan para dyerve të Pallatit të Shtypit. Fitimi i tenderit për renovimin e ndërtesës së Pallatit të Shtypit, nga kompania MABETEX, pronë e Behgjet Pacollit, ua ka ngri gjakun gjithë bllokut opozitar, që pandehnin ta kishin në anijen e tyre opozitare edhe politikanin super të pasur. Biznesmeni i njohur kosovar, i cili hyri në politikë dy vjet më parë, gjithnjë është parë si njeri i afërt me Kryeministrin Hashim Thaçin. Megjithëse në opinion, ai ka tentuar ta luaj rolin e një oponenti të Qeverisë së Kosovës. Në këtë kontekst, ai së bashku me dy liderët tjerë në opozitë – Ramush

Haradinaj dhe Nexhat Daci – filluan një seri bisedimesh për mundësinë e krijimit të një blloku opozitar, kundrejt koalicionit të fuqishëm qeveritar. Kjo përpjekje në start dukej e dështuar, por vula finale ju dha këtë fundjavë kur kompania e Pacollit fitoi tenderin pesëmbëdhjetë milionë eurosh për renovimin e një ndërtese për llogari të Qeverisë së Kosovës. Përkundër kësaj, përfaqësuesit e opozitës vazhdojnë të ruajnë pikën e fundit të besimit tek vëllau i tyre opozitar, ndonëse shfaqin nervozizmin e tyre me qasjen e Liderit të AKR’së, Behgjet Pacollit. Nënkryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ahmet Isufi tha se janë të njohura dallimet në bllokun opozitar. “Pa u hedhur në spekulime, ne e dimë se z. Pacolli vjen nga sfera e biznesit dhe është në interes të tij që të ketë përfitime në eko-

nomi”, tha Isufi për Express. “Por jeta politike, mendoj se kërkon një qasje tjetër”. Pavarësisht qëndrimeve të ndonjërit nga liderët e opozitës, Nënkryetari Isufi thotë se AAK do ta vazhdojë rrugën e saj. “Ne do të ndjekim këtë rrugë, pavarësisht kalkulimeve të momentit që mund bëjë ndonjë nga partitë politike të opozitës”, tha ai. Deri më tash liderët opozitar kanë zhvilluar tri takime, ndërkohë që në takimin e fundit, përpara se ti takonte homologët e tij, Behgjet Pacolli kishte takuar Kryeministrin aktual, Hashim Thaçin. Nënkryetarja e LDD’së, Besa Gaxherri tha se Behgjet Pacolli vazhdon të sillet si një biznesmen. “Katundi që shihet, kallauz nuk do”, tha Gaxherri për Express, të shtunën. “Megjithatë unë do të thosha se z. Pacolli është Kryetar

partie, por megjithëkëtë opinioni më shumë e njeh si biznesmen sesa si politikan”. Nënkryetarja e LDD’së shtoi se Qeveria aktuale është në krizë, prandaj po kërkon partnerë në opozitë. “Kjo të jep të kuptohet se Qeveria është në krizë, prandaj po kërkon të gjejë aleatë edhe në opozitë”, tha ajo. “Qeveria po përpiqet që të ketë nën kontroll Kuvendin, ashtu sikurse gjitha institucionet, e në veçanti mediat. Kryeministri Thaçi nuk po e kupton si duhet demokracinë”. Të gjitha dyshimet për komprometimin e opozitës janë hedhur poshtë nga Nënkryetari i AKR’së, Ibrahim Gashi. “Ju them me shumë përgjegjësi se aktivitetet afariste të kompanive të z. Pacolli, asnjëherë nuk kanë reflektuar në aktivitetet e AKR’së”, ka thënë ai për Express. “Z. Pacolli e ka të ndarë shumë qartë aktivitetin e tij afarist dhe


POLITIKË

E diel, 14 shtator 2008

5

Europa s’guxon të gabojë sërish Bashkimi Europian nuk guxon të përsëris gabimin me Osetinë e Jugut dhe Abkhazinë sikur që ka bërë më Kosovën, ka deklaruar Ish Kryeministri i Spanjës Jose Maria Aznar. Ai ka theksuar se me njohjen e këtyre rajoneve, në mënyrë të

FOTO: FISNIK DOBRECI

atë politikë”. Por ndryshe mendon analisti Mufail Limani. Sipas tij, Qeveria e ka korruptuar opozitën. “Kjo që ka ndodh me MABETEX’in dhe kontratën e saj me Qeverinë, flet për atë se Qeveria e ka korruptuar opozitën, në këtë rast AKR’në”, tha ai për Express. “Në fakt opozitë klasike e pushtetit aktualisht është vetëm AAK’ja dhe një pjesë e LDD’së”. Analisti Limani shtoi se AKR asnjëherë nuk ka pasur qëllime politike. “Partia e z. Pacolli nuk besoj se është parti, pasi që ajo është vetëm një aneks i biznesit të tij. AKR’ja nuk është themeluar nga qytetarët me interesa të përbashkëta politike, por ajo është njëra nga bizneset e Behgjet Pacollit”, tha ai. “Ai në radhë të parë e ka biznesin e tij. Këto rrëfimet për opozitën e AKR’së po shihen se janë të shpifura”.

papërgjegjshme do të hapej rreziku i ballkanizmit të një rajoni të rëndësishëm të botës perëndimore. Aznar ka deklaruar në Torino se pavarësia e Kosovës ka qenë një gabim. “Prishja e integritetit territorial

të Serbisë në bazë të kriterit etnik ka qenë një gabim serioz. Kjo ka pasur për pasojë që Rusia të sillet në një pozicion të mirë që të përkrah pavarësinë e Osetisë dhe Abkhazisë”, ka thënë Aznar i cili është President i Fondacionit

Prishtinë 13 shtator — Vuk Jeremic ka vazhduar udhëtimet e tij nëpër botë në përpjekje për të bindur sa më shumë shtete që të përkrahin iniciativën e Serbisë që për pavarësinë e Kosovës ta thotë fjalën Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë. Pas takimeve ne Departamentin Amerikan të Shtetit me Condolezza Rice dhe me Këshilltarin për Siguri Kombëtare të Presidentit Bush Steven Hedley, Jeremic ka thënë për mediat serbe se Serbia nuk heq dorë nga iniciativa e saj, edhe pse Shtetet e Bashkuara të Amerikës kundërshtojnë një gjë të tillë. “Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë duke kundërshtuar këtë iniciativë por unë u kam prezantuar qëndrimin e Qeverisë së Serbisë, arsyet edhe aspektet juridike të iniciativës sonë dhe kam sqaruar se nuk ka asnjë shans që Serbia të heqë dorë nga kjo iniciativë. Duke pasur parasysh se kjo iniciativë, sipas mendimit tonë, do të sjellë paqe dhe stabilitet në rajon kam kërkuar nga SHBA’të që mos ta kundërshtojnë atë”, ka thënë Jeremic. Serbia është duke tentuar të bind shtetet anëtare të OKB’së që gjatë sesionit të 63’të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB’së t’i japin mbështetje kësaj iniciative e cila do ta çonte në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë pavarësinë e Kosovës për të testuar legalitetin e saj. Jeremic ka vizituar shumë shtete për të lobuar për këtë çështje ndërkohë që autoritetet e Beogradit për këtë temë kanë biseduar pothuaj me të gjitha shtetet anëtare të OKB’së. Jeremic ka thënë se bashkëbi-

Spanjoll për studime sociale dhe analiza. Aznar ka shërbyer si Kryeministër i Spanjës nga viti 1996 deri më 2004. Spanja është njëra nga gjashtë vendet anëtare të BE’së që nuk e ka njohur Kosovën.

Ministri i Jashtëm i Serbisë, Vuk Jeremic ka qëndruar në Shtëpinë e Bardhë dhe në Departamentin Amerikan të Shtetit, në përpjekje për të bindur zyrtarët që të mos pengojnë iniciativën e Serbisë për Kosovën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB’së. Për këtë qëllim ai ka takuar Sekretaren Condolezza Rice dhe Këshilltarin për Siguri Kombëtare të Presidentit Bush, Steven Hedley.

Mos na pengoni seduesit e amerikanë janë shprehur se administrata amerikane do të reflektojë rreth argumentimeve të Serbisë, që sipas Jeremic, kjo do të thotë se ka përparime rreth kësaj çështjeje. “Deri te këto takime ata kanë qenë shumë të vendosur që t’i kundërvihen iniciativës sonë, por në fund të bisedave në Shtëpi të Bardhë dhe në State Departament më është thënë se për argumentimet tona do të reflektohet e unë shpresoj se do të marrin parasysh të gjitha argu-

Kosova, kryqëzim interesash

Prishtinë, 13 shtator — Veprimtari Adem Demaçi, në një intervistë për radion Europa e Lirë, ka kritikuar ashpër lidershipin kosovarë dhe bashkësinë ndërkombëtare, pasi që sipas tij, Kosova, me fajin e vendorëve, është shndërruar në një udhëkryq interesash të Perëndimit.

“Ne i jemi dorëzuar botës demokratike pa rezerva, kurse bota demokratike tash ka shndërruar Kosovën në një vend ku po kryqëzohen interesat e shumta”, ka thënë Demaçi. Sipas tij, bashkësia ndërkombëtare ka ndërtuar një qasje të keqe në raport me Beogradin, duke i bërë atij lëshime me mendimin se kjo politikë do ta stimulojë Serbinë që t’i bashkohet familjes europiane. “Po shikoni, kjo pavarësi është më kushte të rënda, me mbikëqyrje të mëdha, me defekte brenda. Edhe ato që na i ka imponuar bashkësia ndërkombëtare për hesape të veta, për politikën e saj të jashtme, për lëshimet që po ia

mentet dhe arsyet tona të cilat ua kam ofruar dhe shpresoj se nuk do të kundërshtojnë iniciativën tonë në Asamblenë e Përgjithshme”, ka thënë Jeremic. “Për ne pavarësia e Kosovës është absolutisht e papranueshme dhe për ne ajo përbënë shkelje të së drejtës ndërkombëtare dhe për këtë ne po kërkojmë mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë. Serbia nuk heq dorë nga mbrojtja e integritetit territorial dhe sovranitetit të saj”. Jeremic ka thënë se gjatë bisedave në Shtëpinë e Bardhë dhe

bëjnë Serbisë, a mos ndoshta po munden me joshë Serbinë për me iu bashku më shpejt Bashkimit Europian edhe NATO’s”, ka deklaruar veprimtari i njohur kosovar. Sipas tij, e vetmja qasje ndaj Serbisë duhet të jetë ajo e vënies në vendin e fajtorit dhe kriminelit për krimet e kryera në viset e Ish Jugosllavisë. Në këtë intervistë, Adem Demaçi ka folur edhe rreth problemeve që po shfaqen në Veri të Kosovës, për prezencën ndërkombëtare në vend dhe iniciativën e Serbisë që ta çojë çështjen e shpalljes së pavarësisë së Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Sipas tij, problemet në Veri nuk do të ekzistonin, nëse Kosova do të kishte armatën e saj dhe policinë që udhëhiqet nga vendorët. “Ne, nuk kemi armatë dhe

në Departamentin Amerikan të Shtetit me bashkëbiseduesit e tij ka diskutuar edhe për marrëdhëniet bilaterale të cilat, sipas tij, aktualisht janë në nivelin më të ulët që nga viti 1999 kur Serbia ka qenë në luftë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës. “Arsyeja për këtë është për faktin se Shetetet e Bashkuara të Amerikës kanë njohur pavarësinë e Kosovës të shpallur njëanshëm, të cilën Serbia e sheh si shkatërrim të drejtpërdrejtë të sovranitetit dhe integritetit territorial”, ka thënë ai.

pa pasur armatë e cila do t’i ruante kufijtë, pa pasur armatë, e cila do t’i jepte seriozitet shtetit tonë, Serbia nuk mund të sillet me ne seriozisht”, ka deklaruar ai. Ndërkaq, përsa i përket synimit të Serbisë që ta marr mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për shpalljen e pavarësisë së Kosovës, Demaçi ka thënë se kjo është një përpjekje e kot. “Shikoni, pasoja nuk ka, sepse vendimet e saj gjykate nuk janë të obligueshme. Nuk ka mundësi të ekzekutohet asgjë çfarë do që ato të thonë”, ka thënë ai. “Po, unë shpresoj me gjithë përpjekjet që do të bëjë Serbia e Rusia, që edhe kjo gjykatë nuk do të mund, vetëm nëse dëshiron, ta shndërrojë vetveten në një institucion qesharak”.


6

E diel, 14 shtator 2008

Nacionale redaktor: Ilir Mirena e-mail: ilir.mirena@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Stuhi në Malishevë MALISHEVË 13 SHTATOR — Shiu i përc-

jellë me stuhi të furishme, që kohëve të fundit ka filluar të bëhet e zakonshme për Malishevën, në pasditen e vonshme të së premtes, është përcjellë me disa dëme, si rrëzime të mureve dhe dy lopë të mbytura, por pa dëme në njerëz. Si rezultat i një stuhie të furishme, që ka

zgjatur rreth 30 minuta, stuhia ka rrëzuar disa mure dhe rrethoja objektesh, siç është rrethoja në punishten e “Ben-Aff”, si dhe një mur të gjatë rreth 20 metra, pronë e shërbimit të Pylltarisë së Kosovës në Malishevë. Rrëzimi i murit të gjatë në pronën e pylltarisë, si pasojë pati mbytjen e dy lopëve. Rasti është

konfirmuar edhe nga Policia e Kosovës, që mbrëmë kishte dalë në vendin e ngjarjes, përderisa përveç dëmeve të tjera të kësaj natyre, si rrëzim muresh apo rrethojash dhe dëme të ngjashme, si dhe ndaljen e përkohshme të energjisë elektrike, nuk bëhet e ditur për dëme të tjerë më të mëdha.

NE EM Jeton Musliu

jeton.musliu@gazetaexpress.com

Fjalë të forta Ardhja e policëve, gjykatësve dhe prokurorëve evropianë në Kosovë, është lajm i keq për krimin, korrupsionin, keqpërdoruesit e fondeve publike dhe ata që kanë abuzuar me ligjin në Kosovë. Këtë e thonë zyrtarë të lartë të pranisë civile ndërkombëtare. Prishtinë, 13 shtator — Lidhur me shqetësimet e kosovarëve se Misioni i BE-së do të jetë një kopje e UNMIK-ut, i cili nuk ka bërë asgjë për luftimin e kokave të krimit dhe korrupsionit, ata pohojnë se dallimet janë të qarta sepse ata janë të përfshirë drejtpërdrejt për të ndihmuar Qeverinë e Kosovës për sundimin e rendit dhe ligjit, për dallim nga UNMIK-u, i cili ka administruar vendin në tërësi. Në një intervistë për KosovaLive, shefi i Zyrës Civile Ndërkombëtare në Kosovës, Peter Feith tha se luftimi i krimit dhe korrupsionit është pjesë e ambicieve të Kosovë për të qenë më afër BE-së dhe për këtë arsye duhet të ngriten standardet e rendit dhe ligjit, në mënyrë që të in-

kurajohen investimet direkte në Kosovë, për të përfituar tërë ekonomia. Feith tha se Misioni i BEsë do të jetë shumë profesional dhe i gatshëm për t'u marrë me prioritetet, siç janë krimi i organizuar, korrupsioni, krimet e luftës dhe disa krime të rënda ndëretnike. Përfaqësuesi evropian në Kosovë pohoi se këto dukuri duhet të luftohet me përkushtim, për t’ua hapur rrugën investimeve të jashtme direkte në Kosovë. “Duhet të bëhet shumë në ekonomi. Qeverisë i duhet shumë punë për të çuar përpara procesin e privatizimit, duhet të merremi me kontestet pronësore, rendin dhe ligjin dhe për të inkurajuar investimet. Ne do t'i ndihmojmë qeverisë anëtarësimin në Fondin Monetar Ndërkombëtar (FMN) dhe Bankën Botërore për të ecur përpara drejt BE-së”, tha Feith. Sipas tij, Kosova do të përfitojë asistencë teknike nga Komisioni Evropian për t'i arritur synimet e saj për rend dhe ligj, por edhe për zhvillimin ekonomik. Ai i sugjeroi qeverisë së vendit që të jetë më e vëmendshme sa i përket politikës fiskale dhe të konsultohet me Komisionin

Unë jam optimist se viteve të ardhshme do të ketë përmirësim të ekonomisë dhe standardit të qytetarëve të Kosovës. ” Peter Feith

Evropian dhe FMN-në për buxhetin e vitit të ardhshëm. “Unë jam optimist se viteve të ardhshme do të ketë përmirësim të ekonomisë dhe standardit të qytetarëve të Kosovës”, tha Feith. Në pakon e ligjeve të propo-

zuar nga Martti Ahtisaari dhe të miratuara në Kuvendin e Kosovës parashihet që në Kosovë të vendoset një Mision i Bashkimit Evropian për rend dhe ligj (EULEX) i cili do të mbështet institucionet kosovare në këto fusha. Një nga sektorët që kanë shënuar më së shumti ngecje në nëntë vitet e kaluara ka qenë pikërisht drejtësia në Kosovë. E administruar nga UNMIK-u drejtësia kosovare sipas të gjitha studimeve vendore dhe ndërkombëtare ka dështuar në luftën kundër korrupsionit dhe krimit, ndërsa në të gjitha sondazhet gjykatësit dhe prokurorët rezultojnë të jenë kategoria më e korruptuar në vend. Zyrtarët e BE-së vazhdimisht deklarojnë se ardhja e 2200 prokurorëve, gjykatësve, policëve dhe doganierëve do të jetë lajm i keq për ata që kanë abuzuar me ligjin dhe paranë publike në nëntë vitet e kaluara. Aktualisht administrata e OKBsë në Kosovë është duke kaluar kompetencat tek misioni i EULEX-it në këto lëmi, mirëpo funksionalizimi i plotë i këtij misioni pritet të bëhet deri në fund të këtij viti. (KosovaLive)

Prishtinë, 13 shtator — ga nevoja apo mosdija, kjo ka pak rëndësi. Që kosovarët mashtrohen qoftë edhe me një email, kjo është e vërtetuar me një rast nga Suhareka. Por këto mashtrime vazhdojnë edhe në mënyrë më të thjeshtë, siç është rasti i fundit me një person nga komuna e Klinës. Të shtunën paradite, policia ka arrestuar në qendër të Prishtinës, afër hotelit “Grand”, Burim Kastratin nga Klina, i cili ka arritur t’i mashtrojë qytetarët thjesht duke biseduar në telefon. Sipas policisë, mënyra që dyshohet se 28-vjeçari e ka përdorur për t’iu marrë nga 300 apo 700 euro qytetarëve, ka qenë e thjeshtë, por mjaft fitimprurëse. Burimi ka marrë revistën “Oferta-suksesi”, ka gjetur numrat e telefonave të njerëzve që kanë kërkuar punë dhe u ka telefonuar. “Veten e ka prezantuar si vozitës në Ministrinë e Bujqësisë. Për t’ua mbushur mendjen njerëzve, ai u ka thënë se është tezak i ministrit Fatmir Limaj apo i komandantit të TMK-së, Sylejman Selimi”, tregon një zyrtar i policisë për Express. Sipas tij, ai u ka premtuar se do t’i punësojë në vende shumë të mira si në Postën e Kosovës apo ministri të ndryshme, duke kërkuar para, varësisht interesimit të “presë” së tij. Arrestimin e Burim Kastratit e konfirmojnë edhe zyrtarët e policisë, të cilët përmes një komunikate sqarojnë se ky i dyshuar duke iu premtuar punësim, qytetarëve iu ka marrë nga 150 apo 300 euro. “Ndërsa, disa të tjerëve iu kishte premtuar se mund t’ua zhdoganojë veturat që janë më të vjetra se 8 vjet, me ç’rast iu kishte marrë të holla për t’ua kryer këtë shërbim”, thuhet në këtë komunikatë. Më tej policia sqaron se ka arsye për të besuar se ka edhe persona të tjerë të mashtruar nga ky i dyshuar, andaj u kërkohet qytetarëve që rastet e tilla t’i paraqesin në stacionet më të afërta të policisë dhe të raportojnë për rastin e mashtrimit.


NACIONALE

E diel, 14 shtator 2008

Kontrabandë me kafshë MITROVICË 13 SHTATOR — Policia në

Mitrovicë ka arrestuar në veri një kontrabandues bagetish, konfirmuan të shtunën zyrtarët policor në këtë komunë. Zëdhënësi rajonal i policisë së Kosovës, Besim Hoti, tha për KosovaLive, se i dyshimti është ndaluar një ditë më parë, nga

policia në afërsi të urës që lidh fshatin Suhodoll me jugun e qytetit, mirëpo ai është arratisur nga policia në drejtim të fshatit Gushavc.“ Policia është vënë në ndekje të tij dhe ai është arrestuar nga policët e stacionit verior në fshatin Gushavc, pas zbrazjes së bagëtisë nga

kamioni i tij,” tha zëdhënsi Hoti. I dyshimti me kombësi shqiptare i është dorëzuar stacionit jugor të policisë, i cili është duke u marrë me hetimin e rastit. Fshatrat veriore të komunës së Mitrovicës, Suhodoll dhe Gushavc të cilat përmes një ure lidhen ne jugun e qytetit, kohët e

fundit janë bërë tranzit për kontrabandim malli, derivatesh tani dhe bagëtish. Një ditë më parë gjatë kontrollimit të dy veturave në këtë lokalitet, në dy raste të ndara policia ka sekuestruar rreth 240 litra derivate të naftës, ndërkaq raste të ngjashme janë shënuar edhe ditëve

të tjera. Javën e kaluar banorët e këtyre fshatrave, duke u ndier të rrezikuar nga kontrabanduesit kanë kërkuar shtimin e patrullave policore në këtë anë. Zëdhënësi Hoti tha se policia ka shtuar patrullimet në këtë lokalitet, në mënyrë që të pengohet kjo dukuri.

MASHTRONTE

MER TE LIMAJT

Arrestohet Burim Kastrati. Në këmbim të parave, ai mashtronte qytetarët duke iu ofruar vende të punës në postë apo ministri. Veten e prezantonte si i afërm i ministrit Fatmir Limaj apo komandantit të TMK-së, Sylejman Selimi. Përveç tij, një ditë më parë policia ka arrestuar kolegun e tyre, policin Elvir Softic dhe qytetarin Rashit Mjekiqi, me kokainë në duar. Softic është pjesëtari i 521-të i suspenduar për nëntë vjet. Polici me kokainë Polici që është dashur të merret vetë me zbulimin e narkotikëve, ka përfunduar në prangat e kolegëve të tij, për shkak se ai vetë ka trafikuar kokainë. Elvir Softic, polici i cili ka shërbyer në kuadër të Njësitit Antidrogë në Komandën rajonale të Pejës, është arrestuar të premten pasdite. Sipas policisë, kjo është bërë e mundur, pas një hetimi të gjatë të zhvilluar nga Sektori Qendror për Hetimin e Narkotikëve (DKKO). Në këtë aksion është arrestuar edhe qytetari Rashit Mjekiqi, i cili gjithashtu dyshohet se ka bashkëpunuar me policin e nacionalitetit boshnjak në trafikimin e këtyre lëndëve. “Pas një hetimi të gjatë dhe informatave të mbledhura nga terreni, dyshohej se të dyshuarit El-

vir Softiç (pjesëtar i policisë së Kosovës) dhe Rashit Mjekiqi merreshin me trafikim dhe shitje të substancave narkotike”, sqarojnë zyrtarët e policisë për Express. Arrestimi i këtyre dy personave është kryer në momentin derisa ata ishin duke kryer tregtimin e kësaj lënde, ku në vend të ngjarjes janë gjetur edhe 100 gramë narkotikë, që mendohet të jetë e llojit kokainë. Pas arrestimit të tyre, me urdhëresë të kryeprokurorit të Prokurorisë së Qarkut në Pejë, është bërë edhe bastisja e lokacionit të banimit të pjesëtarit të policisë së Kosovës. “Me këtë rast është gjetur edhe një sasi tjetër e narkotikut, e dyshuar të jetë e llojit kokainë, rreth 100 gramë, një granatë dore, një pushkë gjysmë automatike me një karikator dhe 6 fishekë”, sqaron policia.

Menjëherë në vendin e ngjarjes në Pejë ka shkuar Njësiti i Hetimeve, patrullave dhe forenzikës, ku janë evidentuar dëshmitë. “Me urdhër të komandantit regjional është bërë suspendimi i menjëhershëm i policit Elvir Softiç dhe gjithashtu i janë konfiskuar të gjitha pajisjet personale policore dhe i njëjti është dërguar në Qendrën e paraburgimit, së bashku me të dyshuarin tjetër për t’u ngritur kallëzim penal ndaj tyre”, tregojnë zyrtarët për informim të policisë në Prishtinë. Policia e Kosovës është themeluar në vitin 1999 dhe aktualisht numëron rreth 7 mijë pjesëtarë të të gjitha komuniteteve. Ky nuk është rasti i parë kur një polic arrestohet për ndonjë vepër penale, pasi deri më tash, sipas statistikave të policisë, numri i tyre ka mbërritur në 521 policë të prangosur apo të suspenduar.

LDD akuzon Qeverinë PRISHTINË 13 SHTATOR —

Lidhja Demokratike e Dardanisë (LDD), akuzoi të shtunën Qeverinë e Republikës së Kosovës për keqmenaxhim në sektorin e shëndetësisë, ndërkaq kërkoi nga ministri i Shëndetësisë (MSH), Alush Gashi që të lirohet nga presionet politike që i bëhen për të vazhduar këtë gjendje. Këto komente u bënë gjatë një konference për media e anëtarëve të Komisionit për shëndetësi që vepron në kuadër të LDD-së, me ç'rast i prezantuan idetë e këtij komisioni për gjetjen e alternativave dhe daljen nga problemet e shumta në shëndetësi. Naser Rugova, anëtar i Komisionit për shëndetësi i LDD-së, tha se gjendja e rëndë në sektorin e shëndetësisë është për shkak të keqmenaxhimit apo në mungesë të ideve dhe të kapaciteteve për të arritur rezultate të kënaqshme. “Kjo Qeveri nuk ka program dhe strategji veprimi, prandaj ne si opozitë i përkujtojmë që nëse ajo nuk është e aftë të përpilojë vetë programe, legjislacion dhe strategji, së paku të shfrytëzojë dhe të zbatojë ato ekzistuese dhe të mos

veprojë në mënyrë stihike, duke lejuar anarkinë e cila ka përfshirë disa sektorë të saj”, tha Rugova. Sipas tij, qeveria duke i dhënë mbështetje politike dhe financiare sektorit të rëndësishëm të Arsimit, ka lënë anash nga vëmendja e saj një sektor po aq të rëndësishëm, atë të shëndetësisë. “Sikur ministri i shëndetësisë të ishte nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës, gjendja e shëndetësisë në Kosovë do të ishte dukshëm më e mirë”, tha Rugova Ndërkohë, LDD kërkon që kryeministri i Kosovës të mos e lë anash këtë sektor, dhe ashtu si i mbështet ministritë e Arsimit, MTPT, MEM e ministritë e udhëhequra nga ministrat e partisë së tij, të mbështes edhe Ministrinë e Shëndetësisë. Po ashtu opozita i sugjeron ministrit të Shëndetësisë Alush Gashi dhe administratës së tij, veprim si guxim që të lirohet nga presionet politike që i bëhen për të vazhduar këtë gjendje ku me apo pa dashje mbron interesat e të tjerëve, duke marrë rolin që i takon për të mos qenë në pozitë inferiore ndaj vartësve të vetë.

7


8

NACIONALE

E diel, 14 shtator 2008

Vazhdojnë bojkotin PEJË 13 SHTATOR — Mësimdhënësit

dhe stafi drejtues i shkollës së mesme dhe asaj fillore në enklavën serbe të Gorazhdevcit në Pejë, janë shprehur kundër plan-programit arsimor të Ministrisë së Arsimit të Republikës së Kosovës, madje siç pohojnë ata nuk i duan as pagat nga

MASHT pa vendim për diploma PRISHTINË 13 SHTATOR —

Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë (MASHT), ende nuk ka marr një vendim për validitetin e diplomave të studentëve të cilat kanë përfunduar studimet në universitet private të Kosovës, ndërkohë një vendim i tillë sipas zyrtarëve të kësaj ministrie, pritet të merret pas akreditimit të dytë i cili do të mbahet në tetor të këtij viti. Avdulla Alija, drejtor i Departamentit për arsimin e lartë në MASHT, tha për KosovaLive se vendimi për njohjen e këtyre diplomave do të merret vetëm pas akreditimit të dytë dhe validimit të tyre nga Këshilli Kosovar për Grada Akademike (KKGA) “Validiteti i diplomave të këtyre universiteteve do të varet nga KKGA-ja, i cili komision është rekomanduar nga Këshilli Britanik për Akreditim (KBA) që të formohet nga Qeveria e Kosovës, si i vetmi organ që mund të lëshojë grada akademike, përveç Universitetit të Prishtinës”, tha ai. Sipas tij, në fillim të vitit të ri akademik të gjitha institucionet arsimore private obligohen që të aplikojnë për akreditim, ndërsa akreditimi i dytë pritet të fillojë në tetor të këtij viti. Ndërkaq për dallim nga akreditimi i parë i cili është kryer nga ekspertët e huaj, bartës i akreditimit të dytë do të jetë Agjensioni i Akreditimit të Kosovës (AAK). Ndërsa, përfaqësuesit e universiteteve private në Kosovë, ende shpresojnë që Qeveria e Kosovës, deri në tetor kur edhe fillon regjistrimi i studentëve të rinj, do të merr një vendim ndryshe nga ai që ka marrë së fundi lidhur me licencimin dhe akreditimin e institucioneve private të arsimit të lartë. Ata gjithashtu theksojnë se nëse deri në tetor nuk do të bëhet ndonjë zgjidhje lidhur me këtë çështje, do të kërkojnë nga Parlamenti i Kosovës, institucionet e gjyqësisë, mekanizmat ndërkombëtare si dhe nga kryetari i Kosovës, Fatmir Sejdiu, zbatimin e ligjshmërisë.

buxheti i Kosovës. Refuzimin e planprogramit mësimor të ministrisë sonë, serbëve ua ka lehtësuar edhe vet shteti e Kosovës me ligjin e ri për arsimin në komunat e Kosovës, i cili me nenin 12.2 serbëve në Kosovë u mundëson përdorimin e plan programit dhe teksteve të hartuara nga

Ministria e Arsimit të Serbisë. “Edhe këtë vit serish do të punojmë me plan-programin e Ministrisë së Arsimit të Serbisë dhe do marrim rroga vetëm nga Serbia”, ka thënë për KosovaLive, drejtori i shkollës fillore “Janko Jovicevic”në Gorazhdevc, Milivoje Zdravkovic. Gjithashtu ata

nuk thyejnë kokë as për vazhdimin e kontratave të skaduara të punës më arsimin kosovar, për të cilat siç thotë Zdravkovic, nuk është punë e tyre se a do të vazhdohen apo jo, por varet sesi merren vesh mes veti nivelet qendrore. Përveç refuzimit të planprogramit kosovar për arsim, punë-

torët serb të arsimit në komunën e Pejës do të refuzojnë edhe pagat nga buxheti i Kosovës, të cilat siç pohojnë ata nuk kanë pranuar t’i marrin as katër vitet e fundit. Mirëpo, në departamentin e arsimit në Pejë, i quajnë të pavërteta këto pohime të Zdravkovicit.

Inspekcioni komunal i Prishtinës, prej fillimit të muajit korrik të këtij viti e deri më tani ka rrënuar 65 objekte ilegale të llojeve të ndryshme, me përjashtim të ndërtesave kolektive. Aksioni i KK-së përshëndetet edhe nga opozita, edhe pse, sipas tyre, peshqit e mëdhenj nuk kanë guxuar të preken.

65 rrënim Besiana Xharra

besiana.xharra@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 shtator — yrtarët komunalë të Prishtinës thonë se kanë bërë mjaftueshëm në drejtim të rrënimit të ndërtimeve pa leje dhe se një gjë e tillë ka pasur sukses në ndalimin e ndërtimeve të reja ilegale. “Prej fillimit të muajit korrik deri më tani janë bërë rreth 65 rrënime të objekteve ilegale”, tha Muhamet Gashi, zëdhënës i Komunës kryeqytetit. Ai nuk përmendi me

shifra llojet e ndërtimeve të rrënuara, por bëri të ditur se ato kanë qenë të natyrave të ndryshme. Sipas tij, në aksion kanë qenë të përfshira të gjitha kategoritë e rrënimeve, duke përfshirë edhe intervenimet në objekte kolektive. Por, sipas të dhënave që ka gazeta Express, asnjë objekt kolektiv nuk është rrënuar. Madje edhe disa prej intervenimeve ku Komuna ka shkuar të rrënojë katet e tejkaluara të ndërtimeve ilegale, nuk ka arritur sukses. Kështu thonë edhe këshilltarët e opozitës në Komunë. “Më duket që kanë rënë në

gjumë Komuna në këtë drejtim. Është filluar të bëhet pak a shumë, por prapë është ndërprerë”, tha Aziz Pacolli, këshilltar në AKR në Asamblenë komunale. Ai thotë se nuk është punuar aspak në ndërtimet e mëdha kolektive. Sipas tij, edhe ato kate të tejkaluara ku është intervenuar, menjëherë të nesërmen kanë vazhduar ndërtuesit me punën dhe askush nuk i ka prekur më. Por, edhe pse në këtë drejtim nuk është punuar, Pacolli thotë se megjithatë aksioni i rrënimeve, edhe pse të vogla, ka arritur që të paktën të ndalë disa ndërtues të

rinj, që të mos fillojnë të punojnë pa aplikuar për leje në Komunë. I të njëjtit mendim është edhe këshilltari Naim Hoxha nga partia Ora. Sipas tij, “ka pasur peshq më të mëdhenj që Komuna nuk ka guxuar t’i prekë dhe është marrë me të vegjlit”. Po ashtu, sipas tij, edhe lista e parë e rrënimeve pa leje kur është bërë në muajin korrik të këtij viti, nuk ka qenë e selektuar në mënyrë të duhur. Sidoqoftë, ai përkrah iniciativën e Komunës, pasi, të paktën ka ndalur ndërtimet e reja në kryeqytet. Në anën tjetër, Shefqet Sulejmani, këshilltar nga


NACIONALE

E diel, 14 shtator 2008

9

KFOR-i i gatshëm DARDANË 13 SHTATOR — Komandanti i Brigadës Shumëkombëshe të Lindjes, gjenerali Kay me bashkëpunëtorë ka vizituar komunën e Dardanës. “Situata e sigurisë në Sektorin e Lindjes është e qetë. Unë me bashkëpunëtorët e mi nga afër i përcjellim zhvillimet. Situata vazh-

don të jetë e qetë, ndërsa ne jemi të gatshëm të ballafaqohemi me çdo ngjarje që mund të ndodhë në vijim,” ka vlerësuar gjenerali Kay. Gjenerali amerikan duke vlerësuar lartë bashkëpunimin me udhëheqjen komunale të Dardanës, ka shprehur kënaqësinë dhe përkushtimin e

paqeruajtëse ndërkombëtare për garantimin e paqes dhe stabilitetit në Kosovë. “Unë falënderoj udhëheqjen komunale për punën e saj për përmirësimin e jetës së qytetareve, por falënderim i veçante u takon të gjithë qytetarëve të cilët kanë demonstruar pjekuri dhe maturi të

lartë gjatë gjithë kohës”, ka thënë gjenerali Key. Ai ka vlerësuar më pas situatën e sigurisë në Sektorin e Lindjes të qetë dhe të sigurte. “Unë me bashkëpunëtorët e mi nga afër i përcjellim zhvillimet. Situata vazhdon të jetë e qetë, ndërsa ne jemi të gatshëm të ballafaqohemi me çdo

ngjarje që mund të ndodhë në Kosove,” ka vlerësuar komandanti i Brigadës Shumëkombëshe të Lindjes. Ndërkaq Begzad Sinani kryetar i Dardanës tha se me gjeneralin Key është biseduar edhe lidhur me procesin e decentralizimit, sikur dhe për të tjera tema me interes për

Nuk mund të themi që Komuna nuk ka punuar në këtë drejtim. Nuk janë mundësitë që të punohet më shumë, edhe pse jemi shumë larg asaj çka duhet të punohet ”

Shefqet Sulejmani

me AAK, thotë që aq sa kanë qenë mundësitë, është punuar, kurse jemi shumë larg prej asaj që duhet punuar. “Nuk mund të themi që Komuna nuk ka punuar në këtë drejtim. Nuk janë mundësitë që të punohet më shumë, edhe pse jemi shumë larg asaj çka duhet të punohet”, tha Sulejmani. Problemet e Komunës janë të mëdha, duke filluar nga vetë Inspekcioni, për të cilin është dashur që të hapet edhe konkursi më herët, tha ai. “Janë bërë tetë vite prej se kanë filluar këto ndërtime ilegale dhe tash nuk mund të rregul-

lohet çështja e tyre për kaq pak kohë”, thotë Sulejmani, duke shtuar se problemi tjetër qëndron edhe te siguria që inspektorët nuk e kanë, e që mund të jenë të rrezikuar non stop gjatë punës së tyre. Por, Ismet Haliti, kryeshef i Inspekcionit në Komunë, thotë se ai bashkë me stafin e tij nuk merret me kërcënimet e as me problemet që i shfaqin ndërtuesit ilegalë, kur shkojnë për t’ua ndërprerë punimet apo për të rrënuar objektet pa leje. “Me ia nisë m’u marrë me ta, duhet m’i ndalë krejt punën”, shprehet Haliti dhe thotë se është shumë i kënaqur me punën që po bën dhe se deri tash ka punuar mjaftueshëm. “Fluksi i ndërtuesve të rinj për të marrë leje në Komunë është rritur shumë. Prej se është nisur aksioni i rrënimeve pa leje, nuk po ka më kush guxim të fillojë me punu pa leje”, shprehet me shumë siguri, kryeshefi i Inspekcionit Haliti. Ai po ashtu tregon se aksioni i rrënimeve dhe ndërprerjes së punimeve të ndërtuesve legalë është duke vazhduar dhe do të vazhdojë edhe në të ardhmen. Kështu, bëhet e ditur se të hënën më 15 shtator, do të bëhet rrënimi i një ndërtimi individual, në lagjen Mat dhe një, po ashtu individual, në rrugën “Hajdar Dushi”. Po ashtu zyrtarët komunalë bëjnë të ditur se tash e tutje nuk do të ketë më lista me emra të rrënimeve që do të kryhen, siç ishte vepruar në muajin korrik. “Tash e tutje, për rrënimin që është në plan m’u bo, do bëhet e ditur dy tri-ditë më herët, e kështu do të vazhdojë për secilin prej tyre”, thotë zëdhënësi i Komunës, Gashi. Ndryshe, ndërtimet e mëdha kolektive për banim, të ndërtuara prej pasluftës deri më tani, që kalojnë numrin njëqind, nuk do të preken edhe për një kohë. Për ato do të shikohet se çfarë vendimi do të merret, cilat do të legalizohen, e cilat jo, pasi që Kuvendi i Kosovës të nënshkruajë Ligjin për trajtimin e këtyre ndërtesave, tregojnë zyrtarët komunalë, duke shtuar se 70 për qind e këtyre ndërtesave janë ilegale.

Mësimi për hera të tjera Nxënësit e Shkollës fillore “Hasan Prishtina” duhet të presin deri në fund të muajit për të filluar mësimin. Vonesat në rinovimin e shkollës kanë shkaktuar revoltë te nxënësit dhe prindërit. Drejtori premton që mësimi do të fillojë më 22 shtator. Artan Behrami artan.behrami@gazetaexpress.com

Prishtinë,13 shtator – Disa thasë të çimentos zëvendësojnë nxënësit në oborrin e Shkollës fillore “Hasan Prishtina” në Prishtinë. Abetaren e re, nxënësit e kësaj shkolle e kanë parë vetëm në media. Ata duhet të presin deri në fund të këtij muaji, për të filluar mësimin. Kaq do të zgjasë edhe renovimi, i cili ka filluar me shumë vonesa dhe probleme. Fjolla Krasniqi, 10-vjeçare dhe nxënëse e Shkollës fillore “Hasan Prishtina”, kot kishte shkuar më një shtator në shkollë. “Shkolla po rinovohet, kështu që na kanë thënë që nuk do të ketë mësim”, tregon ajo. Fjolla frikësohet se vonesat e krijuara mund të ndikojnë negativisht në rrjedhën e mësimit. “Deri më një tetor, mandej fillon mësimi. Kur të kryhen rinovimet, do të mbajmë mësim edhe të shtunave”, tregon ajo. Shyqëri Obërtinca, drejtor i

Shkollës fillore “Hasan Prishtina” në Prishtinë thotë për Express se ndërrimin e dyerve, dritareve, vonesat në tenderim dhe mospërmbajtja e punëkryesit në afate kanë ndikuar që mësimi të shtyhet deri në fund të këtij muaji. “Një pjesë e instalimit ka qenë e shkatërruar tërësisht dhe kjo ka ndikuar që të shtyhet fillimi i ri shkollor. Por, ne do të fillojmë më 22 shtator. Kjo është datë e sigurt”, paralajmëron Obërtinca. Ai thotë se ka njoftuar prindërit dhe nxënësit lidhur me vonesat që janë krijuar dhe me fillimin e vitit të ri shkollor. Obërtinca shton se shkolla nuk ka të bëjë asgjë me vonesat e krijuara, por Ministria e Arsimit dhe punëkryesit. “Punimet do të kryheshin me kohë, nëse rinovimi do të fillonte në qershor. Nuk ka të bëjë kjo me ne si shkollë. Ne kemi konkurruar me projekt në Ministri”, tregon ai. Obërtinca paralajmëron se orët e humbura do të zëvendësohen gjithsesi, por ende nuk kanë vendosur se si do të zëvendësohen ato. “Orët do të zëvendësohen me siguri. Por edhe orët e zëvendësuara janë të humbura për nxënës. Natyrisht se duhet t’u merret koha e vikendit apo pushimi, por lidhur me këtë vendos Ministria”, thekson ai. Shkolla fillore “Hasan Prishtina”, për një kohë të gjatë ishte shkolla më e ngarkuar në komunën e Prishtinës. Aty është punuar me katër ndërrime. Por, kjo, sipas drejtorit, pritet të ndryshojë në muajin tetor. Një pjesë

e madhe e nxënësve do të kalojnë në shkollën fillore që pritet të përurohet në Lagjen e Spitalit. Për herë të parë pas lufte, shkolla “Hasan Prishtina” do të punojë vetëm me dy ndërrime. Ndërkaq, Vlora Dumoshi, deputete e Asamblesë komunale të Prishtinës nga radhës e Partisë Reformiste ORA, thotë se çdo shtator është bërë dukuri që shkollat mos të fillojnë mësimin më një shtator. Sipas saj, vonesat e krijuara në fillimin e vitit të ri shkollor ndikojnë negativisht në psikologjinë e nxënësve. “Shkolla Hasan Prishtina edhe ashtu është përballur me numër të madh të nxënësve, tash edhe vonesat, kjo është e tepërt”, shton Dumoshi. Sipas saj, vonesat ndikojnë shumë keq në psikologjinë e nxënësve, sidomos te fatosat, të cilët fillojnë për herë të parë shkollimin. Ai shton se vonesat po ashtu do të ndikojnë keq edhe te trupi arsimor, ngase mbeten mbrapa me realizimin e planprogrameve. Ndërsa, Muhamet Gashi, zëdhënës i Komunës së Prishtinës nuk dëshiron të japë data se kur do të fillojë procesi mësimor në Shkollën fillore “Hasan Prishtina”. “Shpresojmë shpejt m’u krye. Deri atëherë nuk do të ketë mësim. Qysh tha drejtori, gjatë këtij muaji kryhet dhe fillon mësimi”, shton ai. Deri në fund të shtatorit, nxënësit e Shkollës fillore “Hasan Prishtina” duhet të presin, pastaj do të fillojë edhe mësimi.


10

E diel, 14 shtator 2008

Ekonomi redaktor: Viktor Buzhala e-mail: viktor.buzhala@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Me gjithë ekonominë e pazhvilluar në Kosovë, shiten mbi 1 mijë vetura të reja në vit. Ato kushtojnë së paku 20 milionë euro. Dhjetëra milionë euro shpenzohen edhe për vetura të vjetra. Prej atyre me kilometrazh zero-zero më së shumti shiten Mercedesë dhe Renaultë. Ndërsa, prej të vjetrave prin Audi dhe Opeli.

Rriten çmimet e banesave në Shqipëri Sektori i ndërtimit, i cili gjatë vitit 2007 dhe fillimit të këtij viti u mbërthye nga "ngërçi" i shitjeve në Shqipëri, sot duket se u është rikthyer kohërave të mira. Ritmet e shitjeve dhe kërkesa gjithnjë e më e lartë po i ndihmon bizneset e kësaj industrie që të rrisin të ard-

hurat. Kjo situatë pozitive ka reflektuar menjëherë në çmimet e apartamenteve në Tiranë, ku edhe kërkesa është më e lartë se në qytetet e tjera të vendit. Të dhënat nga agjencitë imobiliare në kryeqytin shqiptar konfirmojnë se rritja në çmimet e apartamenteve

gjatë 3-4 muajve të fundit është 10-20 për qind, ku shtrenjtimi më i madh i takon qendrës dhe zonave pranë saj. Çmimet në zonat e "luksit" janë 1800-2000 euro për metër katror, ndërkohë që parashikimet janë për një rritje akoma më të madhe.

PASIONANTË TË V Tinka Kurti

Prishtinë, 13 shtator — ë Kosovë shiten mbi 1 mijë vetura të reja në vit. Nga sa shesin tre dilerët e autorizuar nga përfaqësia Mercedes, del se shiten rreth 150 Mercedesë në vit. Afrim Shala, përgjegjës për shitje në dilerin e autorizuar të Audit, shiten rreth 40 të tilla në vit. Ndërsa përfaqësuesi i Renault, Autovisoka shet rreth 200 të tilla. Pronari i autosallonit për shitje dhe servis, Ismet Visoka tha se gjatë këtij viti planifikojnë të shiten rreth 250 vetura të tilla. “Ne gjithashtu kemi në plan që të zgjerojmë tregun tonë duke hapur nga një pikë të shitjes në qendrat më të mëdha të Kosovës”, tha Visoka. Shprehur në vlera monetare, kosovarët harxhojnë rreth 20 milionë euro në vit vetëm për të blerë vetura të reja. Çmimet e veturave Mercedesë, siç njoftojnë shitësit e këtyre produkteve, janë nga 18 mijë e deri në 120 mijë. Ndërsa, ato Renault, siç njofton Visoka, sillen nga 8 mijë deri në 30 mijë. Shitësit e veturave ankohen në kamatat e larta nga bankat. “Një ndër ar-

syet që kosovarët nuk blejnë shumë vetura me kilometrazh zero, janë kushtet jo të favorshme të bankave, kamata është shumë

e lartë, mbi 12 për qind”, shprehet Visoka. Njëjtë pohojnë edhe shitës në Auto Mita. Në vendet e rajonit, kamata është nga 6 deri

në 7 për qind. “Mercedes refuzon të na e japë neve përfaqësinë direkte të shitjes, sepse nuk arrijmë të shesim

Vazhdojnë shkyçjet KEK-u ka shkyçur borxhlinjtë e energjisë elektrike që kanë më shumë se 500 euro borxh. Shumica e borxhlinjve që janë shkyçur janë biznese që kanë mijëra euro borxhe. Prishtinë, 13 shtator — orporata Energjetike e Kosovës po tregohet e vendosur që të vazhdojë me aksionin e shkyçjeve. Ky aksion ka vazhduar edhe të shtunën. Ishin 243 ekipe që nëpër tërë Kosovën që kanë shkyçur konsumatorët borxhlinj. Prej tyre 62 ekipe ishin vetëm në Prishtinë. Piceria “Sheshi” në bulevardin

Nëna Tereze, pronar i së cilës është Shani Makolli, kishte faturë të papaguar prej 12 mijë e 340 eurosh. Kjo u shkyç nga rrjeti shpërndarës i energjisë elektrike dhe e njëjta u rikyç vetëm 1 orë më vonë, pasi pagoi 5 mijë euro. Personat e autorizuar për shkyçje nga KEK-u shkuan në restorantin “Samuraj”, i cili kishte një borxh prej 6 mijë e 200 eurove në Korpo-

ratë Energjetike, por ata nuk e shkyçën, sepse ky restorant tashmë ishte konfiskuar nga Administrata Tatimore e Kosovës për borxhe të tjera. Kum Kapi është një tjetër caffe restorant që u shkyç nga rrjeti shpërndarës për shkak të faturës së papaguar prej 5 mijë e 500 eurove. Sherif Morina, pronar i “Fast Food City” refuzoi të paguante 4 mijë e 800 euro nga sa kishte borxh.


marketing 11

E hënë, 14 shtator 2008

Të interesuarit mund të na shkruajnë e-mail me të dhëna për moshën, fushën e veprimit, përvojën dhe programet kompjuerike që përdorin. Preferohet të jetë e bashkangjitur edhe një portfolio me disa punime. Rr. Fazli Graiçevci p.n. - Prishtinë n 044136 612 dhe 044 136 395 info@trembela.com www.trembelat.com

ORARI DITOR I FLUTURIMEVE DAILY FLIGHT SCHEDULE

E HENE, 15 SHTATOR 2008 MONDAY, 15 SEPTEMBER 2008

Për të dhëna shtesë ju lusim që të na kontaktoni në: public.relations@airportpristina.com Telephone: + 381(0) 38 59 58 123/330 Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës Sh. A. Ne nuk marrim përgjegjësi për ndërrime eventuale të bëra nga kompanitë ajrore !


12

E diel, 14 shtator 2008

Express

Ballkan redaktor: Faton Raçi e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ende në pikëpyetje nënshtetësia? Në seancën e ardhshme Qeveria malazeze do të rishqyrtojë platformën dhe Draftin e Marrëveshjes për nënshtetësi të dyfishtë, shkruan ditorja ‘Republika’. “Duhet pritur fillimin e negociatave në mënyrë që të rishqyrtohen platformat negociuese, gjegjësisht pozitat e të gjitha shteteve dhe pas kësaj

mund të bisedojmë për zgjidhje konkrete. Përndryshe, nënshtetësia e dyfishtë do të jetë përjashtim e jo rregull”, tha sekretari i ministrisë së Brendshme, Svetozar Djurovic për ditoren ‘Republika’. Ai tha se nënshtetësia e dyfishtë nuk është çështje aktuale vetëm mes Malit të Zi dhe

Serbisë, por edhe mes shteteve tjera ballkanike. “Kemi për qëllim të negociojmë edhe me Kroacinë, BeH dhe Maqedoninë për parimet dhe bazat e njëjta”, tha Djurovic. Qeveria malazeze përgatiti propozimin e ligjit për nënshtetësi që parasheh kushte restriktive për marrjen e nënshtetësisë së dyfishtë.

AKSIDENT APO V KOSTA TREBICKA

Dëshmitari kyç i tregtisë së paligjshme të armëve dhe tragjedisë së Gërdecit, Kosta Trebicka, vdiq të premten në rrethana të mistershme në një aksident në Lekaj, në afërsi të Korçës. Policia deklaroi zyrtarisht se bëhet fjalë për një aksident automobilistik.

Korçë,Tiranë,13 shtator — Sapo është mësuar identiteti i viktimës, drejt zonës malore të Korçës janë nisur krerët më lartë të Policisë së Shtetit. Menjëherë në helikopterin që ka fluturuar drejt fshatit Lekas, është ngjitur kryepolici i vendit, Ahmet Prençi, dy zëvendësit e tij, Agron Kuliçi dhe Rasim Boriçi, drejtor i Krimeve të Rënda, Tonin Voci, si dhe disa ekspertë kriminalistë, mjekoligjorë dhe auto-teknikë. Grupit të hetimit i është bashkuar dhe Sokol Stojani, një nga gjashtë prokurorët e Prokurorisë së Përgjithshme që po hetojnë tragjedinë e Gërdecit. Ngjarja ndodhi vetëm 2-3 kilometra larg Shipskës, një fshat ku ndodhet një repart ushtarak që bën demontime armësh të kalibrit të rëndë. Shqiptaro-amerikani Trebicka ishte pronari i ‘Joy Shpk’ dhe bashkëpunonte me kompaninë amerikane AEY në ripaketimin e fishekëve kinezë që niseshin në Afganistan. Ende nuk dihet nëse është rastësi që Trebicka ndodhej pranë një poligoni demontimi, por zyrtarisht u raportua se ai gjendej në zonë për gjueti. Policia njoftoi të premten se makina tip ‘Nisan’, me targa TR 88 43 J me ngjyrë të kuqe, kishte dalë nga rruga dhe pasi ishte batuar njëherë, kishte ngelur e ndezur poshtë rrugës, ndërsa trupi i pajetë i personit, që më pas u identifikua si biznesmeni Trebicka, u gjet afro 25 metra larg automjetit. Të njëjtat burime pohuan se viktima kishte një plagë në kokë, nga e cila dyshohet se ka vdekur. Nga hetimet e para rezulton se ai gjendej i vetëm në makinë dhe po udhëtonte në zonën rurale drejt kryeqytetit.

THE NEW YORK TIMES, LIDHUR ME VDEKJEN E TREBICKËS

Identiteti i rrejshëm Natën e fundit të jetës së tij, Kosta Trebicka kishte fjetur në hotel “Akademia” në Voskopojë. Recepsioni i hotelit deklaroi për media se Trebicka ishte regjistruar aty me emrin Artan dhe qëndroi vetëm. Ndërkohë, prokuroria filloi procedurat hetimore duke bllokuar dhomën ku ka fjetur Trebicka dhe duke marrë në pyetje stafin e turnit të paradites në hotel. Fakti që biznesmeni shqiptaro-amerikan është identifikuar me emër tjetër në hotelin e Voskopojës, ngjall dyshime se ai ka pasur frikë për diçka ose ka pasur diçka për të fshehur. Burime të policisë thanë se në makinën e Trebickës u gjetën dy zogj, njëri i plagosur dhe tjetri i vrarë, të cilët mendohet t’i ketë gjuajtur viktima në pyllin e Voskopojës. Ndërsa arma e gjahut është pikasur vetëm 1.5 metra larg trupit të pajetë të biznesmenit. Një tjetër hije dyshimi bie mbi faktin se zagari i gjuetisë së Kostës është gjetur i gjallë. Ekspertët e parë që kanë mbërritur në vendngjarje kanë konstatuar se makina tip ‘Nisan’, e dëmtuar nga batimi, ishte ende e ndezur.

Ekspertët policorë: U vra nga joprofesionistë Lajmi për vdekjen e biznesmenit u përhap me shpejtësi duke “ngujuar” para ekranit shumëkënd që ishte në dijeni të faktit, se pikërisht Trebicka ishte ai që e denoncoi i pari aferën e municioneve nga Shqipëria drejt Afganistanit. Sikurse edhe Gërdeci, episodet e të cilit renditeshin nga mediat, edhe

aksidenti (apo vrasja) e Trebickës prodhoi të njëjtën dinamikë. Grupi i “ekspertëve” të policisë, pothuajse gjatë gjithë kohës dhanë deklarata kontradiktore për vendndodhjen e trupit të viktimës, rrotullimet e makinës, nëse ishte vetëm apo jo, madje vunë në dyshim dhe nëse i vdekuri ishte biznesmeni Trebicka apo jo. Dilema nëse bëhet fjalë për aksident apo për vrasje ka zënë vend gjatë gjithë ditës, pasi vetë Kosta Trebicka ishte shprehur gjatë një interviste televizive, se ndihej i kërcënuar. Por më shumë se të gjithë, janë punonjës dhe drejtues të policisë, që bazuar në morinë e lajmeve, pamjeve filmike dhe “përzgjedhjes” së detajeve të ngjarjes, mundohen të argumentojnë se nuk bëhet fjalë thjesht për një aksident automobilistik. Njëri prej drejtuesve të Rendit, me një eksperiencë shumëvjeçare për ngjarje të rënda kriminale, rrëfeu të premten për “Gazeta Shqiptare” dyshimin e tij se vdekja e Trebickës nuk ishte aksidentale. Eksperti preferoi të mbetet anonim për arsye të hetimit të ngjarjes. Si një ekspert policie me shumë eksperiencë, mendoni se vdekja e biznesmenit Kosta Trebicka erdhi thjesht si pasojë e një aksidenti automobilistik? “Nuk mendoj se bëhet fjalë për një aksident. Kam dyshime të forta rreth kësaj ngjarjeje të mistershme. Kam ndjekur për orë të tëra pamjet e transmetuara në televizion dhe bazuar në përvojën time, them se nuk ishte aksident.”

Mund të na e argumentoni dyshimin tuaj? “Dyshimi i parë lidhet me faktin se sado i pasionuar të jesh pas gjuetisë, nuk mund të shkosh i vetëm, qoftë dhe në një zonë që e njeh mirë. Por është mënyra e ndodhjes së aksidentit ajo që të shton vetvetiu dyshimet dhe hipotezat për një vrasje të mundshme. Zyrtarisht u deklarua se makina e Trebickës bëri një rrotullim të vetëm. Nëse është vërtet kështu, është e pamundur që mjeti të ishte i ndezur. Po kështu, është e pamundur që trupi i viktimës të jetë disa metra larg makinës. Trupi duhej të ishte pas makinës, pasi bëhet fjalë për një mjet që pas rrotullimit vazhdon lëvizjen për inerci. Një tjetër detaj që shton dyshimet është arma e gjahut. Është e pamundur që çiftja të ndodhej 1.5 metra larg kufomës”. Keni argument tjetër më të fortë që provon dyshimet e tua si ekspert policie? “Dhe një sy i lirë dhe për më tepër i një profesionisti të fushës së policisë, duhet t’i ketë bërë përshtypje pozicioni i kufomës. Duket sikur kufoma është vënë me dorë në mes të rrugës. Në raste të tilla aksidentesh, trupi nuk duhej të ishte në atë pozicion. Madje të bënë shumë përshtypje fakti që koka ishte në pozicionin nga lind dielli”. Cili është konkluzioni i një eksperti në fushën e krimeve? “Dyshoj për vrasje, por me ekzekutues jo profesionistë”.

„ “Kosta Trebicka u gjet i vdekur, ndërkohë që nuk është bërë i ditur asnjë shkak për vdekjen e tij ”. Kështu shkruan në numrin e së shtunës prestigjiozja amerikane The New York Times për vdekjen e biznesmenit shqiptaro-amerikan, Kosta Trebicka. I njëjti autor që botoi në këtë gazetë investigimin për aferat korruptive të trafikut të armëve mes Shqipërisë dhe kompanisë së 22-vjeçarit Efraim Diverol, C.J. Chivers shkruan se “Denoncuesi që zbuloi publikisht praktikat korruptive të kësaj tregtie dhe njëkohësisht nënkontraktor i Pentagonit për shitjen e armëve është gjetur i vdekur në një rrugë malore të premten”. Gazeta thotë se Kosta Trebicka u ka dhënë informacione të rëndësishme gazetarëve të The New York Times. “Dëshmitë e tij tronditen Qeverinë shqiptare dhe Pentagonin. Ai madje i kishte shprehur kësaj gazete disa here friken se nuk ndihej i sigurt për jetën”. Ndërkohë lajmi është publikuar edhe në agjencinë britanike të lajmeve Reuters. Në këtë artikull thuhet se dëshmitari kyç i trafikut të armëve në Shqipëri vdes krejt papritur. Po kështu lajmi është botuar edhe nga disa media spanjolle dhe italiane. Në gjithë artikujt bëhet lidhja mes aferës se Diverolit dhe ngjarjes se rende të Gërdecit në Shqipëri, ku gjetën vdekjen 26 persona. Ishte kjo ngjarje qe nxori në dritë aferën e trafikimit të armëve, ku janë të implikuar dhe zyrtarë të lartë shqiptarë.

Në anën tjetër zëdhënësi i Policisë së Shtetit tha se ngjarja ku mbeti i vdekur Kosta Trebicka ka të gjitha karakteristikat e një aksidenti automobilistik. Megjithatë, zëdhënësi, Klodian Brano tha se priten përfundimet zyrtare të hetimit për një gjykim përfundimtar mbi rrethanat e kësaj ngjarjeje të rëndë. Këto të dhëna pritet të dalin nga kontrollimi i vendit të ngjarjes dhe ekspertiza mjekoligjore e trupit të viktimës. “Konkluzioni paraprak i tyre rezulton se shkaku i


BALLKAN EXPRESS 13

E diel, 14 shtator 2008

Konferenca e NATO’s për Kaukaz

Voulgarakis jep dorëheqje Ministri i Marinës Tregtare, Georgios Voulgarakis jep dorëheqjen. Kreu i këtij dikasteri ka dhënë dorëheqjen të premten në mesditë pasi ajo i është kërkuar me parë nga qeveria. Ministri grek, i cili ka kaluar edhe nga postet e ministrit të Rendit, dhe

të Kulturës ishte vënë në shënjestër jo vetëm të partive opozitare, por edhe të vetë deputetëve konservatorë për arsye se ushtronte paralelisht me detyrën ministrore edhe biznesin e trashëguar nga familja e gruas së tij. Disa ditë më parë kryemi-

nistri grek, Karamanlis e kishte mbështetur në fjalimin e tij vjetor para gazetarëve grekë në Ekspozitën Ndërkombëtare në Selanik. Por, pas takimit të Karamalisit me ministra të tjerë të qeverisë së tij, është kërkuar edhe largimi i tij nga qeveria.

VRASJE vdekjes së viktimës ka qenë politrauma e shoqëruar me kontuzion (shembje) të kokës dhe të gjoksit, me dëmtime të organeve përkatëse me mekanizmin e goditje-përplasjes, karakteristikë kjo e traumave automobilistike” thuhet në deklaratën zyrtare të Policisë së Shtetit.

Edhe amerikanët të hetojnë Një grupi i dytë ekspertësh arriti në Korçë për të hetuar mbi vdekjen e Kosta Trebickës. Grupi po heton rreth gjërave personale të Kosta Trebickës. Hetuesit po e kontrollojnë çdo cep të dhomës të hotelit ku Trebicka kishte prenotuar vetëm për një natë. Mediat që ndodhën në Korçë bëjnë të ditur se ekspertët kanë gjetur një valixhe me rroba në dhomën e hotelit. Në valixhe nuk mungonin dhe dy kravata, pavarësisht se Trebicka ndodhej në zonën e Voskopojës për gjah. Dhoma e hotelit përmban dy krevate, njëri prej të cilëve i prishur. Ndërkaq grupi i ekspertëve nga Tirana ka marrë dhe shumë shenja gishtash nga vetura, tip ‘Nisan’ me ngjyrë të kuqe me të cilën udhëtonte Trebicka. Hetuesit po hetojnë në këtë pistë për të mësuar më shumë për faktin nëse Trebicka ka qenë vetëm apo i shoqëruar nga persona të tjerë në momentin e vdekjes. Po kështu janë marrë në pyetje edhe fshatarë të zonës të cilët kanë dëshmuar se aksidenti mund të ketë ndodhur rreth orës 1.20 të së premtes. Në vendin e ngjarjes po bëhet rindërtimi i asaj çfarë ka ndodhur ditën e premte. Gjithashtu po verifikohet edhe mënyra se si është

kryer aksidenti dhe se si ka ndodhur e gjitha skema e rrotullimit të makinës. Aktualisht, trupi i pajetë i Trebickës ndodhet akoma në morgun e qytetit të Korçës, ku janë duke iu bërë ekzaminime të mëtejshme nga ekspertët mjeko-ligjorë. Pritet që ekspertët amerikanë të jenë të pranishëm në një autopsi të dytë të kufomës. Ambasada Amerikane në Tiranë ka garantuar se do të ofrojë gjithë ndihmën e nevojshme për interes të hetimit të kësaj ngjarjeje. Ambasada Amerikane ndërkohë ka ngushëlluar familjen e të ndjerit Trebicka duke siguruar se do të ndihmojë Prokurorinë shqiptare për zbardhjen e ngjarjes tragjike. Ndërkohë burime nga policia që nuk janë zyrtarizuar ende, bëjnë të ditur se pritet të bëhet zbardhja e tabulateve të numrit celular që iu gjet Trebickës, teksa ky kishte vdekur.

Miku i Trebickës: Kosta ndjehej i frikësuar Miku i Kosta Trebickës tregon për frikën që ka ndier Kosta Trebicka kohët e fundit para se të gjendej i vdekur. “Ishte shumë i frikësuar. I kam thënë largohu ikë, mos rri më këtu”, tregon për ‘News24’, miku i Trebickës. Sipas tij, biznesmeni ka ndjerë frikën ndaj kërcënimeve menjëherë pas dëshmive që bëri publike në media rreth aferave korruptive të trafikut të armëve mes Shqipërisë dhe një kompanie amerikane. Miqtë tregojnë se e kanë njohur Kostën si një njeri të qetë dhe jo problematik. (Balkanweb)

Shefat e 26 vendeve anëtare të NATO’s, u mblodhën në Sofje të Bullgarisë për të diskutuar lidhur me politikën e përbashkët mbrojtëse të aleancës, pas konfliktit Rusi – Gjeorgji. Takimi do të zgjasë deri të hënën. Shefi i Komitetit ushtarak të NATO’s, gjenerali italian, Giampaolo di Paola,

tha se "duhet të përgatitemi për t’u ballafaquar me sfidat e sigurisë në të ardhmen". Në këtë konferencë, ku po marrin pjesë edhe përfaqësuesit e Shqipërisë dhe të Kroacisë, vendet më të reja të NATO’s, do të diskutohet edhe për misionet e aleancës në Afganistan dhe në Kosovë.

KUSH ISHTE KOSTA TREBICKA „ Kosta Trebicka lindi në

Korçë, por pas marrjes së nënshtetësisë amerikane ai jetonte në SHBA. Biznesmeni Kosta Trebicka u bë i njohur për publikun kur denoncoi në media aferën korruptive mes kompanisë AEY dhe MEICO për tregtinë e armëve. Denoncimi i tij mbi këtë aferë u bë disa ditë pas shpërthimit të fabrikës së demontimit Alba Demil në Gërdec më 15 mars 2008. Trebicka zbardhi skemën e aferës me armët e ushtrisë shqiptare dhe sasinë e parave që supozohet se kanë përfituar personat e implikuar në këtë aferë. Sipas asaj që ai vetë ka rrëfyer, në vitin 2007, është kontraktuar nga kompania amerikane AEY, e cila drejtohej nga 22-vjeçari Efraim Diveroli për të bërë paketimin e municionit. Por gjatë fazës së parë të punës, Trebicka mësoi se futja në skenë e kompanisë "EVDIN" me administrator Henri Tomein kishte shkaktuar dyfishimin e çmimit, fakt të cilin ia bën me dije Diverolit. Pas këtij momenti, Trebicka i është shmangur nga zbatimi i kontratës, proces pune të cilën MEICO "ia dhuroi" Delijorgjit, duke bindur edhe pronarin e AEY. Historia bëhet edhe më e rëndë, kur Diveroli vjen në Shqipëri për të negociuar një çmim të dytë e kur në një takim të fshehtë me Pinarin, Delijorgjin dhe një djalë të moshës 27-30-vjeç. "Kjo punë ka shkuar shumë larg, tek djali i kryeministrit", thotë Diveroli në bisedën e përgjuar nga Trebicka, (të bërë publike nga vetë ky i fundit për mediat shqiptare), duke i pohuar se djalin e panjohur ia kishin prezantuar si Shkëlzen Berisha. Trebickës i janë marrë dëshmi edhe nga Prokuroria Shqiptare. Ai ka pohuar për hetuesit e Prokurorisë së Përgjithshme se MEICO kishte si qëllim të sabotonte furnizimin e AEY, pasi tregtia e skrapit ishte më fitimprurëse. Investigimi i gazetës prestigjioze, "The New York Times" nxori në sipërfaqe gjithashtu skandalin me fishekët shqiptarë, një pjesë e të cilëve ishin shumë të vjetër dhe jashtë standardit. Gazeta prestigjioze i referohej trenskriptit të bisedës që u regjistrua me celularin e Kosta Trebickës.

RS provokon bashkësinë ndërkombëtare Autoritetet e Republika Srpska me sjelljet e veta seriozisht po e provokojnë bashkësinë ndërkombëtare dhe sjelljet e tilla duhet të ndalohen, deklaroi zëdhënësi i Përfaqësuesit të Lartë për Bosnje e Hercegovinë, Raffi Gregorian. SARAJEVË, 13 SHTATOR — Duke e komentuar vendimin e Qeverisë së RS që të tërhiqet nga puna e korporatës shtetërore të BeH për drejtimin e transmetimit të energjisë elektrike, në një intervistë që të shtunën e publikoi ‘Dnevni Avaz’, Gregorian paralajmëroi se autoritetet në Republika Srpska dhe Milorad Dodik me këtë vendin “hynë në përleshje me Këshillin për Aplikimin e Paqes në BeH (PIC)”. “Më duhet të them qartë se RS kaloi “përmes dritës së kuqe” të PIC”, tha Gregorian duke shtuar se pret që autoritetet në Banja Llukë ka kuptojnë gabimin që e bënë dhe do ta dëgjojnë propozimin e PIC që këtë vendim diskutabil ta tërheqin. Diplomati amerikan veçoi se bashkësia ndërkombëtare është unike dhe e vendosur të ballafaqohet me

poteza të njëanshëm të RS dhe në rastin konkret edhe Rusia ka qëndrim identik me anëtaret tjera të PIC. Ky (vendim i Qeverisë RS) është dalje e njëanshme nga reformat e kontraktuara më herët dhe bashkësia ndërkombëtare këtë s’do ta tolerojë aspak, tha Gregorian duke paralajmëruar se ekziston mundësia e përdorimit të “të gjitha mekanizmave të disponueshëm” dhe të ndalohet sjellja vetjake e Dodik dhe qeverisë së tij. Duke komentuar gjenden e përgjithshme në vend në prag të zgjedhjeve, Gregorian tha se Bosnje e Hercegovina është nën barrën e “retorikës helmuese dhe nacionaliste” sikurse edhe viteve paraprake”. “Shumica e politikanëve flet për çështjet që s’kanë kurrfarë lidhje me pushtetin lokal”, tha Gregorian duke e ilustruar këtë me përfundimin se pikërisht tani përsëri u hap çështja e entitetit të tretë. “Ne tashmë kemi ofertë ‘shpirtmadhe’ të RS që Federata e BeH të ndahet në dy pjesë. Mendoj se politikanët me përvojë mes kroatëve në BeH e dinë se kjo është ofertë që nuk sjell dobi”, tha Gregorian, duke shtuar se është e qartë që Kushtetuta e BeH nuk lejon ekzistimin e kurrfarë entiteteve të definuara etnikisht. (Hina)


14 marketing

E diel, 14 shtator 2008

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria –Vlada -Government Ministria e Tregtisë dhe Industrisë - Ministarstvo Trgovine i IndustrijeMinistry of Trade and Industry

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria –Vlada -Government Ministria e Tregtisë dhe Industrisë - Ministarstvo Trgovine i IndustrijeMinistry of Trade and Industry

NJOFTIMI PËR KONTRATË SHERBIME

OBAVEŠTENJE O UGOVORU USLUGE

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTI204-08-075.2.2.1 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e Tregtisë dhe Industrisë II LËNDA E KONTRATËS: SHERBIME II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: “Krijimi i Databazës për Sistemin e Metrologjisë” II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të [shërbimeve]: Ministria e Tregtisë dhe Industrisë -Qytza Pejton II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: N/A III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1[Sigurimi i ekzekutimit: 10 % e vlerës së kontratës për fituesin e tenderit] IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Ekonomikisht më i favorshëm IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit / dokumenteve para-kualifikuese Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit / dokumenteve para-kualifikuese: data : 01.10.2008, koha: 14:00, vendi: MTI, Qyteza Pejton, Rr. “Perandori Justinian” nr. 3/5, Kati III, Zyra nr. 303. Dokumentet me pagesë: o Po x Jo Nëse po, çmimi: ___________________________­­­­­­__________ IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje: data : 01.10.2008, koha: 14:00, vendi: MTI, Qyteza Pejton, Rr. “Perandori Justinian” nr. 3/5, Kati III, Zyra nr. 303. IV.3.5 [Sigurimi i tenderit: 2,000.00 €] IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data data : 01.10.2008, koha: 14:30, vendi: MTI, Qyteza Pejton, Rr. “Perandori Justinian” nr. 3/5, Kati III, Zyra nr. 303. NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë): OSHP, Rr. “FEHMI AGANI“ nr.43, 10 000, Prishtinë. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: MTI204-08-075-2.2.1 I: UGOVORNI AUTORITET : Ministarstvo Trgovine i Industrije II: PREDMET UGOVORA: Usluge II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: “Krijimi i Databazës për Sistemin e Metrologjisë” II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja usluga: Ministarstvo Trgovine i Industrije -Gradic Pejton II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: N/A III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 (Osiguranje izvršavanja tendera: 10 % od vrednosti ugovora, samo za dobitnika tendera) DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA Ekonomski najpovoljniji tender u smislu IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifikovanih dokumenata Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: datum: 01.10.2008 vreme 14:00 mesto: Gradić Pejton, Ul. “Perandori Justinian” br. 3/5, 10000 Priština , III sprat, kancelarija br.303 Dokumenti sa plaćanjem: o da x ne. Ako da, cena: ___________________________­­­­­­___ IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće datum:01.10.2008 vreme 14:00 mesto: Gradić Pejton, Ul. “Perandori Justinian” br. 3/5, 10000 Priština , III sprat, kancelarija br.303 IV.3.5 siguranje tendera: 2,000.00 € IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 01.10.2008 vreme 14:30 mesto: Gradić Pejton, Ul. “Perandori Justinian” br. 3/5, 10000 Priština , III sprat, kancelarija br.303 V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa): TRN: Ul. Fehmi Agani, br. 43, 10 000 Priština Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria –Vlada -Government Ministria e Tregtisë dhe Industrisë - Ministarstvo Trgovine i IndustrijeMinistry of Trade and Industry

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria –Vlada -Government Ministria e Tregtisë dhe Industrisë - Ministarstvo Trgovine i IndustrijeMinistry of Trade and Industry

NJOFTIMI PËR KONTRATË PUNË

OBAVEŠTENJE O UGOVORU RAD

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTI204-08-074-5.2.1 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e Tregtisë dhe Industrisë II LËNDA E KONTRATËS: Punë II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: “Ndërtimi i Inkubatorit te Biznesit ne Parkun Industrial ne Drenas – Faza I ” II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i punëve: Vendpunishtja është ne parkun industrial ne Drenas II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: N/A III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit: 15 % e vlerës së kontratës për fituesin e tenderit IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Tenderi ekonomikisht më i favorshëm. Nën-kriteret janë të specifikuara në dosje të tenderit. IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve: data : 30.09.2008, koha: 14:00, vendi: MTI, Qyteza Pejton, Rr. “Perandori Justinian” nr. 3/5, Kati III, Zyra nr. 303. IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 3,000.00 € IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data data : 30.09.2008, koha: 14:30, vendi: MTI, Qyteza Pejton, Rr. “Perandori Justinian” nr. 3/5, Kati III, Zyra nr. 303. NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë): OSHP, Rr. “FEHMI AGANI“ nr.43, 10 000, Prishtinë. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: MTI204-08-074-5.2.1 I: UGOVORNI AUTORITET : Ministarstvo Trgovine i Industrije II: PREDMET UGOVORA: Rad II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: ”Izgradnja Inkubatora Biznesa na Industrijalni park u Drenas – Faza I” II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija radova: Industrijalni park u Drenas II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 Osiguranje izvršavanja tendera: 15 % od vrednosti ugovora, samo za dobitnika tendera DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA ekonomski najpovoljniji tender. Podkriterijumi su navedeni u tenderskom dosijeu. IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera: datum: 30.09.2008 vreme 14:00 mesto: Gradić Pejton, Ul. “Perandori Justinian” br. 3/5, 10000 Priština , III sprat, kancelarija br.303 IV.3.5 Siguranje tendera: 3,000.00 € IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 30.09.2008 vreme 14:30 mesto: Gradić Pejton, Ul. “Perandori Justinian” br. 3/5, 10000 Priština , III sprat, kancelarija br.303 V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa): TRN: Ul. Fehmi Agani, br. 43, 10 000 Priština Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp


15

E diel, 14 shtator 2008

17 viktima nga ndeshja e trenave

Bota redaktor: Valmir Gërguri e-mail: valmir.gerguri@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

dërkohë, tre milionë persona kanë mbetur pa energji në Houston të Texasit, ku pritet që të "zbarkojë" i tmerrshmi "Ike". "Black out" ndodhi mëngjesin e djeshëm me të mbërritur uragani në Galveston. Pa energji zona do të jetë deri të hënën, ndërkohë që prioritet do të mbetet furnizimi me energji nëpër spitale, nëpër qendrat e zjarrfikësve, komisariateve të policisë dhe impiantet. Për t'u kthyer sërish në normalitet, Galveston e Houston duhet të presin të paktën 2 javë.

Ike mund të jetë katastrofik Sekretari për Sigurinë Kombëtare në Shtetet e Bashkuara, Michael Chertoff, ka paralajmëruar se uragani Ike mund të ketë pasoja katastrofike. "Kombi ynë po përballet me atë që, potencialisht, mund të konsiderohet një uragan katastrofik. Nuk është koha që të frikësohemi nga kjo stuhi, por as që të rrezikojmë duke e marrë lehtë atë,” tha Chertoff. I pyetur për pasojat e mundshme nga ky uragan, ai tha: "Mund të kemi rreth 100 mijë shtëpi nën ujë, apo të prekura nga përmbytjet, mund të kemi miliona veta pa energji për një periudhë të shkurtër, do të na duhet të pastrojmë rrugët dhe ambientet e tjera. Kjo bën që 24, 48 apo 72 orët pas stuhisë të jenë një sfidë e fortë", paralajmëroi sekretari për Sigurinë Kombëtare në Shtetet e Bashkuara, Michael Chertoff. Mbi një milion veta janë larguar nga rajonet bregdetare të Texasit,

Autoritetet zjarrfikëse në Los Anxhelos thonë se së paku 17 veta kanë humbur jetën në ndeshjen e trenave në luginën San Fernando. Një tren pasagjerësh që transportonte 350 deri në 400 persona, është përplasur me një tren mallrash.

Aksidenti shkaktoi dëmtimin e disa vagonëve, njëri prej të cilëve mori flakë. Kryebashkiaku i Los Anxhelosit, Antonio Villaraigosa, në një konferencë për shtyp ka konfirmuar se 17 persona kanë vdekur, por bilanci mund të rëndohet më tej. "Është aksidenti më i rëndë që unë

kam parë", deklaroi bashkiaku. CNN-ja raportoi se njoftime paraprake flasin se viktimat mund të arrijnë deri në 20 veta. Dy trenat ndodheshin në të njëjtin binar dhe përplasja ka qenë frontale. Raportohet se afro 135 veta janë plagosur.

STUHIA KATASTROFIKE Uragani Ike ka prekur tokën e Galvestonit në Texas, me një intensitet 175 kilometra në orë. Lajmin e ka konfirmuar Qendra Amerikane për Uraganet, që e klasifikon Iken si uragan të kategorisë 2.

E GODET TEXASIN

por mijëra të tjerë i kanë shpërfillur paralajmërimet dhe kanë qëndruar në shtëpitë e tyre.

Pasojat në Haiti Uragani Ike ka sjellë shkatërrim në Kubë dhe Haiti. Qindra veta kanë humbur jetën si rezultat i katër stuhive të fuqishme që kanë goditur këta ishuj muajin e fundit. Kryeministri i Haitit, Michelle Pierre-Louis beson se një milion banorë janë të pastrehë. Ai ka bërë thirrje për ndihmë ndërkombëtare. Kombet e Bashkuara thonë se për t'i ardhur në ndihmë Haitit, nevojiten më shumë se 100 milionë dollarë. BBC

Abuzon mbi të bijën për 9 vjet Një tjetër rast incesti godet përsëri Poloninë. Zbulimi i fundit daton vetëm 5 ditë më parë, kur atë e bijë, të dy rrezikojnë deri në 5 vjet burg. Kanë kaluar vetëm katër ditë nga zbulimi i çështjes së incestit dhe dhunës seksuale të një babai mbi vajzën e tij dhe ja ku Polonia tronditet përsëri. Një tjetër burrë është arrestuar më akuzën se ka përdhunuar vajzën e tij për 9 vjet me radhë. Nga raportet seksuale mes të dyve rezulton se kanë lindur edhe 5 fëmijë. Sipas raportimeve të shtypit polonez, “Pap”, burri me origjinë nga fshati i Pyrzyce, në Po-

merania perëndimore, është akuzuar nga prokuroria polake se ka përdorur dhunë seksuale për 9 vjet me radhë mbi vajzën e tij në moshë madhore. Gjykata e ka dënuar me tre muaj të mbyllur në qeli në pritje të procesit gjyqësor, ndërsa vajzës i është ndaluar të lërë qytetin. Të dy rrezikojnë të dënohen me nga 5 vjet burg. Identiteti i protagonistëve është mbajtur i fshehur nga policia, duke mos lejuar që të bëhej publik.

Vetëm 4 ditë më parë doli në dritë një rast incesti në familje në Poloni: një burrë 45 vjeç u arrestua për abuzime ndaj së bijës për 6 vjet. Nga lidhja e tyre lindën 2 fëmijë, që u dhanë në adoptim. Ngjarja të risjell në mëndje edhe një herë historinë në Amstetten të Austrisë, ku Josef Fritz, sot 72 vjeç, u akuzua se për 20 vjet mbajti të mbyllur të bijën, Elisabeth, duke e përdhunuar rregullisht si pasojë e së cilës lindën edhe 7 fëmijë.


16 marketing

E diel, 14 shtator 2008

www.ipko.com

Telefoni fikse

Mbani kontaktet!

Thirrjet ndërkombë tare prej 10 ce nt

në minutë

Mbani kontaktet me të afërmit tuaj me Telefoninë fikse nga IPKO: - Instalimi dhe numri: falas - Parapagimi: 10€ - për 1 vit - Llogarinë mbusheni kur të doni dhe sa të doni (në dyçanet IPKO dhe te distributorët e autorizuar ku shihet shenja IPKOmat)

Përfitoni nga tarifat e volitshme Thirrjet në IPKO fiks

-minuta e parë -minutat në vazhdim

2.5 cent 1 cent

Thirrjet në IPKO mobil

-tarifa e zakonshme -tarifa me lirim

10 cent 5 cent

Thirrjet në PTK

6 cent

Thirrjet në Vala

15 cent

Në Evropë dhe SHBA fiks

10 cent

Thirrjet në shtetet tjera (fix dhe mobil) * Tarifa e zakonshme: 07:00 - 21:00 (çdo ditë) * Tarifa me lirim: 21:01 - 6:59 (çdo ditë)

Shih çmimoren në www.ipko.com

thirrkudo


Numër: 136 | Shtojcë javore | Përgatiti: Radiotelevizioni i Kosovës

Faqe 2 3

FAQE 18

Sa i jepet rëndësi femrës në Kosovë? A është ajo e lënë anash dhe cilat janë problemet dhe sukseset e saj? Këtë e mësoni në emisionin “Ajo”. Për ju flet Zana Kada, autore e emisionit.

Koleksion i epikës ballkanike në Harvard

PROGRAMI JAVOR I RTK’së

Faqe 17-23


NGA BALLINA

faqe 18

GRATE NE RTK

Sa i jepet rëndësi femrës në Kosovë? A është ajo e lënë anash dhe cilat janë problemet dhe sukseset e saj? Këtë e mësoni në emisionin “Ajo”. Për ju flet Zana Kada, autore e emisionit.

Prishtinë, 13 shtator —

1. Për lexuesit e RTK Magazinës, kush është Zana Kada, autore e emisionit “Ajo”? Zana Kada : Fillimet e para të gazetarisë sime i kam bërë në TVP, së pari si gazetare fillestare, e pastaj edhe redaktore e redaksisë Dokumentare aktuale. Me mbylljen e TVP-së nga regjimi serb, kam pushuar se punuari në gazetari, përveç vitit 1997-1998, kur isha korrespondente nga Prishtina e gazetës ”Albania” të Tiranës. Me fillimin e punës së RTK, pikërisht një vit më vonë kam vazhduar të punoj profesionin tim si gazetare, fillimisht si autore dhe redaktore e emisionit “AJO”, e pastaj edhe si redaktore producente në PKADF e emisioneve Etnika, PARADOX dhe disa emisioneve dokumentare të emetuara nga ky program. Për momentin jam vetëm autore e emisionit “AJO”, i cili vazhdon të emetohet dy herë në muaj, por tani në kuadër të programit informativ.

2. Cili është karakteri i emisionit AJO? Zana: Emisioni “AJO”, i kushtohet problematikës së gruas dhe familjes në Kosovë. Deri para disa ditësh ky emision është emetuar

në kuadër të PKADF-së (Programi Kulturor Arsimor Dokumentar dhe Fejtonistik) dhe ka pasur karakter aktual- dokumentar. Në këtë emision janë trajtuar tema të shumta dhe të ndryshme duke prezantuar kështu gratë dhe familjet tona nga aspekte të ndryshme, qofshin ato si aktivitete, problematika, angazhime, iniciativa, por edhe portrete të grave të moshave dhe profesioneve të ndryshme që kanë kontribuar dhe krijuar të mira materiale jo vetëm për veten e tyre por edhe për rrethin dhe shoqërinë. Emisioni është realizuar në mesin e krijueseve, femrave, grave që merren me politikë vendimmarrëse, prodhueseve, biznesmeneve, aktoreve, mësueseve, kryefamiljareve, grave të trafikuara dhe grave që kanë përjetuar dhunë, gratë e familjeve të varfra dhe shumë gra të profesioneve të tjera, që në shumë aspekte ishin nismëtare në krijimin dhe zhvillimin e shtetit tonë të ri. Vend i posaçëm me këtë emision u është kushtuar problemeve të grave në fshat, pastaj grave kryefamiljare, familjeve të personave të pagjetur dhe luftëtarëve. Qëllimi i emisionit ishte fuqizimi i pozitës dhe rolit të gruas në Kosovë. Karakteri i emisionit ishte infor-

mativ me elemente të dokumentarit, ndërsa me kalimin në Programin Informative ky emision do të ketë karakter kryesisht informativ.

3. Në çfarë pozite e shihni ju femrën në Kosovë dhe a prezantohet ajo në mënyrë të tillë edhe në këtë emision? Zana : Pas kaq shumë vitesh të punës sime me gratë, mendoj se edhe më tutje kemi edhe shumë për të bërë në përmirësimin e pozitës së gruas sonë. E them këtë, sepse kemi probleme të trashëguara nga e kaluara (botëkuptimet, vendimmarrja, shprehitë, zakonet), të cilat janë të shprehura sidomos në viset rurale dhe tani ballafaqohemi me probleme të reja (punësimi, shkollimi, trafikimi, tejkalimi i pasojave të luftës), që ndërlikojnë proceset e përmirësimit të pozitës së gruas ose pamundësojnë rrjedhën e dëshirueshme të këtij procesi. Megjithatë, gjatë këtyre viteve të pasluftës, mendoj se femrat tona në shumë aspekte kanë kaluar dekada të tëra, por duhet ende kohë e angazhim për t`u krahasuar me femrat e vendeve në zhvillim. Ndoshta kjo gjeneratë dhe gjeneratat e tjera që vijnë do të krijo-

jnë një bazë për ndryshime më thelbësore të pozitës së gruas. Sa i përket prezantimit të denjë dhe real të kësaj pozite në emisione, mund të them se synim i secilit gazetar është që e vërteta të prezantohet dhe realiteti të thuhet, përndryshe puna jonë si gazetare nuk ka vlerë. Mendoj që në shumë aspekte ky realitet është thënë dhe është prezantuar në këto emisione. Por janë disa tema që duhet kohe që vetëdijesimi i popullatës të mundësojë një prezantim më real të dukurive dhe raporteve në mes të gjinive.

Sa i fshehin femrat problemet e tyre, vetëm për shkak të rrethit ku jetojnë? Zana : Unë mendoj se ka femra të niveleve të caktuara që nuk janë të sinqerta dhe i fshehin problemet e tyre. Por kjo nuk varet nga niveli i ngritjes intelektuale apo shkollimit, por nga karakteri që kanë ato. Ka shumë arsye që fshihen problemet. Arsyeja e fshehjes së problemeve mund të jetë frika, dhuna, baza materiale, ruajtja e statusit familjar dhe unë mendoj se gjeneratat e reja fshehin problemet e tyre shumë më pak se femrat e gjeneratave më të vjetra. Kjo arsyetohet edhe me prob-

lemet e varësisë materiale të gruas, e cila për arsye të ndryshme ka qenë e detyruar të fshehë problemet e saj. Unë mendoj se shumë gra tonat edhe më tutje mendojnë se fshehja apo anashkalimi i një problemi kalohet më lehtë, që nuk është e vërtetë. Bisedimi, shtruarja e problemit e bënë zgjidhjen më të lehtë dhe më të drejtë. Megjithatë, femrat tona kanë filluar të hapin edhe bisedat në temat tabu, për të cilat deri më tani kanë pasur frikë të bisedojnë ose thjesht nuk kanë dashur të bisedojnë. Por edhe më tutje është shumë vështirë të binden femrat të flasin para kamerave (edhe pse u sigurohet anonimiteti). Sa i përket fshehjes së problemeve për shkak të rrethit, unë mendoj se është gjithnjë e më i vogël numri i atyre grave që problemet i fshehin për shkak të rrethit. Në këtë aspekt femrat janë vetëdijesuar më shumë, ndoshta kanë kuptuar se rrethi nuk duhet të jetë i preokupuar për problemet e tyre ose ato vetë nuk janë të interesuara se çfarë mendon rrethi për to. Këtë sigurisht nuk mund ta themi për një numër të caktuar të femrave që edhe me tutje përballen me të kaluarën dhe tra-


faqe 19 E DIEL, 14 SHTATOR 2008 - E DIEL, 21 SHTATOR 2008 E DIEL, 14 SHTATOR GUSHT 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E DIEL, 14 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E HËNË, 15 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E HËNË, 15 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E MARTË, 16 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Program për fëmijë 1,2,3 Fillo 11:00 Fëmijët këndojnë 11:50 Top shop 12:00 Vijesti 12:20 Magazina në gjuhën serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:00 Top shop 14:10 Videoklipe 14:30 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Stoke City – Everton - drejperdrejt 15:20 Lajme 15:35 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Stoke City – Everton - drejperdrejt 16:40 Top shop 17:00 INFO 17:15 Njerëz të një shteti të ri r 19:00 Java në botë 19:20 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Njerëz të një shteti të ri 21:25 Familja Moderne r 22:00 AS- drejtpërdrejt 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajme 00:05 Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE r 05:00 Java në botë r 05:30 Gurra r 06:00 AS r 07:00 Programi i mëngjesit

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Ritme popullore 10:00 Program për fëmijë 1,2,3 Fillo 11:00 Fëmijët këndojnë 12:00 Vijesti 12:20 Magazina në gjuhën serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:10 Film artistik 15:00 Lajme 15:10 Film artistik - vazhdimi 15:50 Kamera e fshehur 16:15 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 Njerëz të një shteti të ri r 19:00 Java në botë 19:10 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Njerëz të një shteti të ri 21:25 Familja Moderne r 22:00 AS- drejtpërdrejt 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajme 00:05 Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 Radio Kosova 05:00 Java në botë r 05:30 Gurra r 06:00 AS r 07:00 Programi i mëngjesit

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 11:50 Top Shop 12:00 AS r 13:00 Magazina romeYekhipe r 13:45 Top Shop 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 UN Report – në gj. serbe 14:30 Java në botë r 15:00 Lajme 15:10 Kult 15:35 Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00 Programi arsimor 16:55 Top Shop 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Serial: Kafeneja jonë 21:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Tottenham - Aston Villa - drejperdrejt 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Program kulturor: Dialog Plus 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Zëri i Amerikës në gjuhën serbe 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:00 Java në botë r 05:30 Serial: Kafeneja jonë r 06:00 Program kulturor:

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Neper Kosove r 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 11:50 Videoklipe 12:00 AS r 13:00 Magazina romeYekhipe r 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 UN Report – në gj. serbe 14:30 Java në botë r 15:00 Lajme 15:10 Kult 15:35 Bujku r 16:00 Programi arsimor 16:55 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Serial: Kafeneja jonë 21:00 Program muzikor 22:00 Java në botë r 22:30 Kult r 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Program kulturor : Dialog Plus 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 00:30 Radio Kosova 06:00 Program kulturor: Dialog plus r 07:00 Programi i mëngjesit

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 11:50 Top shop 12:00 Serial: Youth 20 r 12:30 Videoklipe 13:00 Magazina boshnjakeMostovi- r 13:50 Top Shop 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Pro arte 15:00 Lajme 15:10 Këshilla juridike 15:35 Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00 Program arsimor r 16:55 Top Shop 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:25 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Serial 21:00 Marketing 21:05 Drejtpërdrejt 22:00 Program muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Pa skenar 23:45 Videoklipe 00:00 Lajme 00:05 Pro arte r 01:00 Zëri i Amerikës në gjuhën serbe 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:30 Serial r 06:00 Pa skenar r 06:30 Program muzikor r 07:00 Programi i mëngjesit

E MARTË, 16 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Nëpër Kosovë r 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 12:00 Serial: Youth 20 r 12:30 Videoklipe 13:00 Magazina boshnjake- Mostovi- r 13:50 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Sky -në gjuhën serbe 14:05 Pro arte 15:00 Lajme 15:10 Këshilla juridike 15:35 Program muzikor

16:00 Program arsimor r 16:55 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 LAJME - Për personat e shurdhër 17:25 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Zëri ynë 21:00 Marketing

21:05 Drejtpërdrejt 22:00 Program muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Pa skenar 23:45 Videoklipe 00:00 Lajme 00:05 Pro arte r 01:00 Program muzikor 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:30 Serial r 06:00 Pa skenar r 06:30 Program muzikor r 07:00 Programi i mëngjesit


faqe 20 E DIEL, 14 SHTATOR 2008 - E DIEL, 21 SHTATOR 2008 E MËRKURË, 17 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Nëpër Kosovë r 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Program për fëmijë 12:00 Drejtperdrejt r 12:45 Videoklipe 13:00 Magazina turkeMozaik r 13:50 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Pa skenar r 14:45 Videoklipe 15:00 Lajme 15:10 Kamera e fshehur 15:40 Program muzikor 16:00 Programi arsimor r 16:55 Videoklip 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Diaspora 20:50 Videoklipe 21:05 Marketing 21:10 Pro et contra 21:45 Videoklipe 22:00 Kamera e Fshehur 22:30 Program muzikor 23:00 BLIC 23:15 Katalog r 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Radio Kosova 06:30 Pro et contra r 07:00 Programi i mëngjesit

E ENJTE, 18 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E ENJTE, 18 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E PREMTE, 19 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Program për fëmijë 11:50 Top Shop 12:05 Pro et contra r 12:35 Videoklipe 13:00 Magazina serbeNedeljni kolazh r 13:40 Top Shop 13:50 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Dokumentar 14:30 Program muzikor 15:00 Lajme 15:10 Zëri ynë 15:30 Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00 Programi arsimor r 16:55 Top Shop 17:00 INFO 17:15 YEKHIPE 18:10 HABER 18:25 VIJESTI 18:40 Marketing 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:15 Debat: Jeta në Kosovë 22:00 Marketing 22:05 Program Muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Dhoma pa kthim 00:00 Lajme 00:05 Dokumentar r 00:35 Videoklipe 01:00 Zëri i Amerikës në gjuhën serbe 01:35 Film artistik 03:35 Film artistik 05:30 Videoklipe 05:45 Dhoma pa kthim r 06:30 Zëri ynë r 07:00 Programi i mëngjesit

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Nëpër Kosovë r 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Program për fëmijë 11:50 Videoklipe 12:05 Pro et contra r 12:35 Videoklipe 13:00 Magazina serbeNedeljni kolazh r 13:40 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Dokumentar 14:30 Program muzikor 15:00 Lajme 15:10 Zëri ynë 15:30 Program muzikor 16:00 Programi arsimor r 16:55 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 YEKHIPE 18:10 HABER 18:25 VIJESTI 18:40 Marketing 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:15 Debat: Jeta në Kosovë 22:00 Marketing 22:05 Program Muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Dhoma pa kthim 00:00 Lajme 00:05 Dokumentar r 00:35 Videoklipe 01:00 Radio Kosova 05:45 Dhoma pa kthim r 06:30 Zëri ynë r 07:00 Programi i mëngjesit

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Programi për fëmijë 11:55 Top Shop 12:00 Debat: Jeta në Kosovë r 13:40 Top Shop 13:50 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Dokumentar r 14:40 Videoklipe 15:00 Lajme 15:10 Medika 15:35 Top Shop 15:50 Videoklipe 16:00 Programi arsimor r 16:55 Top Shop 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 MOSTOVI 18:20 HABER 18:35 Marketing 18:40 Videoklipe 19:00 VESTI 19:20 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Aktualitete: Evropa më afër-drejtpërdrejt 21:00 Program argëtues: Oxygen 22:45 Videoklipe 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Serial: C.S.I. New York 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Zëri i Amerikës në gj.serbe 01:35 Film artistik 03:15 Film artistik 04:45 Serial: C.S.I. New York r 05:15 Program argëtues: Oxygen r 06:50 Videoklipe 07:00 Aktualitete: Evropa më afër r 07:30 Medika r 08:00 Programi i mëngjesit

Debat televiziv: Jeta në Kosovë

e enjte, 20:30 J Çdo të enjte, në orën 20:30, transmetohet emisioni i aktualiteteve "Jeta në Kosovë", bashkëprodhimi i RTK-së dhe Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese, BIRN. Emisioni sjellë debat të nxehtë në temat më aktuale nga jeta politike, sociale e kulturore, të përcjellur me reportazha hulumtuese nga terreni si dhe desertin e emisionit, skeçin "Dhandrri i Kosovës".Ndërsa ritransmetimi i emisionit do të emetohet çdo të premte prej orës 12:00.

TIP

TIP

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Program për fëmijë 11:50 Top Shop 12:00 Drejtperdrejt r 12:45 Videoklipe 13:00 Magazina turke-Mozaik r 13:50 Top Shop 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Pa skenar r 14:45 Videoklipe 15:00 Lajme 15:10 Kamera e fshehur 15:40 Top Shop 16:00 Programi arsimor r 16:55 Top Shop 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 Program për fëmijë 17:45 HABER 18:00 VIJESTI 18:15 Marketing 18:20 Telekuizi 18:45 Nëpër Kosovë 19:00 VESTI 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Serial: Friends 20:45 Serial: The Job 21:05 Marketing 21:10 Pro et contra 21:45 Videoklipe 22:00 Kamera e Fshehur 22:30 Program muzikor 23:00 BLIC 23:15 Serial: JAG 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Zëri i Amerikës -në gjuhën serbe 01:30 Film artistik 03:00 Film artistik 04:45 Serial: Friends r 05:10 Serial: The Job r 05:40 Serial: JAG r 06:20 Videoklipe 06:30 Pro et contra r 07:00 Programi i mëngjesit

E MËRKURË, 17 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

Pro et contra

e mërkurë, ora 21:00 Emisioni “Pro et contra” trajton çështjet kontraverze të realitetit kosovar e më gjerë, duke ballafaquar mendimet e kundërta për çështje të ngritura. Emisioni shumicën e herave realizohet në terren. Në raste të rralla, ballafaqimi i bartësve të opinioneve të ndryshme, që njëherit mund të jenë edhe bartës të funksioneve të ndryshme, realizohet edhe përmes bisedave në studio. "Pro et contra" deri më tash ka arritur të ballafaqojë të gjithë spektrin poli-

J

tik dhe administrativ të Kosovës, për çështje të kompetencave të tyre. Konsiderohet një nga emisionet më autoritative dhe më të shikueshme të Televizionit të Kosovës.


faqe 21

E SHTUNË, 20 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E DIEL, 21 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E DIEL, 21 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

07:00 Programi i mëngjesit 09:30 Program muzikor 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Programi arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Programi për fëmijë 11:55 Videoklipe 12:00 Debat: Jeta në Kosovë r 13:40 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Skynë gjuhën serbe 14:05 Dokumentar r 14:40 Videoklipe 15:00 Lajme 15:10 Medika 15:35 Program muzikor 16:00 Programi arsimor r 16:55 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 LAJME- Për personat e shurdhër 17:20 MOSTOVI 18:20 HABER 18:35 Marketing 18:40 Videoklipe 19:00 VESTI 19:20 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Aktualitete:Evropa më afër -drejtpërdrejt 21:00 Program argëtues: Oxygen 22:45 Videoklipe 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Kult r 00:00 Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Medika r 01:35 Film artistik 03:15 Film artistik 05:15 Program argëtues: Oxygen r 06:45 Videoklipe 07:00 Aktualitete: Evropa më afër r 07:30 Medika r 08:00 Programi i mëngjesit

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program për fëmijë 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 11:50 Top shop 12:00 Magazina turkeMozaik 13:00 Bujku 13:40 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE – drejtpërdrejt 14:45 Lajme 14:55 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE – drejtpërdrejt 15:55 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE – drejtpërdrejt 16:50 INFO 17:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE – drejtpërdrejt 18:00 Telekino 18:50 UN Report –në gjuhën shqipe 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Loto 20:30 Njerëz të një shteti të ri 21:30 Politikisht jo korrekt 22:30 Program muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajmet 00:05 Film artistik vazhdimi 01:00 Film artistik 02:40 Njerëz të një shteti të ri r 03:45 Telekino r 04:45 UN report – në gjuhën shqipe r 05:00 Program argëtues “Oxygen” r 06:30 Politikisht jo korrekt r 07:30 Bujku r 08:00 Programi i mëngjesit

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Zëri ynë r 10:00 Lajmet Radio Kosova 10:05 Program për fëmijë 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program për fëmijë 12:00 Magazina turkeMozaik 13:00 Bujku 13:30 Program muzikor 14:00 Program argëtues “Oxygen” r 15:00 Lajme 15:10 Program argëtues “Oxygen” - vazhdimi 15:45 Program muzikor 16:45 INFO 17:05 Diaspora r 17:35 Videoklipe 18:00 Telekino 18:50 UN Report –në gjuhën shqipe 19:15 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Sport Plus 20:20 Loto 20:30 Njerëz të një shteti të ri 21:30 Politikisht jo korrekt 22:30 Program muzikor 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajmet 00:05 Film artistik Vazhdimi 01:00 Film artistik 02:40 Njerëz të një shteti të ri r 03:45 Telekino r 04:45 UN report – në gjuhën shqipe r 05:00 Program argëtues “Oxygen” r 06:30 Politikisht jo korrekt r 07:30 Bujku r 08:00 Programi i mëngjesit

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00 Program për fëmijë 11:00 Fëmijët këndojnë 11:50 Top shop 12:00 Vijesti 12:20 Magazina në gjuhën serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:00 Top shop 14:10 Videoklipe 14:30 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE -drejtpërdrejt 15:20 Lajme 15:35 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE -drejtpërdrejt 16:40 Top shop 17:00 INFO 17:15 Njerëz të një shteti të ri r 19:00 Java në botë 19:20 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Serial vendor : Familja Moderne 21:00 Serial: J.A.G. 22:00 AS- drejtpërdrejt 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajme 00:05 Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE r 05:00 Java në botë r 05:30 Gurra r 06:00 AS r 07:00 Programi i mëngjesit

08:00 Programi i mëngjesit 09:30 Ritme popullore 10:00 Program për fëmijë 11:00 Fëmijët këndojnë 12:00 Vijesti 12:20 Magazina në gjuhën serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:10 Film artistik 15:00 Lajme 15:10 Film artistik - vazhdimi 15:50 Kamera e fshehur 16:15 Videoklipe 17:00 INFO 17:15 Njerëz të një shteti të ri r 19:00 Java në botë 19:10 Marketing 19:30 LAJMET 20:00 Marketing 20:10 Serial vendor : Familja Moderne 21:00 Serial: J.A.G 21:25 Familja Moderne r 22:00 AS- drejtpërdrejt 22:55 Marketing 23:00 BLIC 23:15 Film artistik 00:00 Lajme 00:05 Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 Radio Kosova 05:00 Java në botë r 05:30 Gurra r 06:00 AS r 07:00 Programi i mëngjesit

TIP

E SHTUNË, 20 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

TIP

E PREMTE, 19 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

Medika

Java në Botë

e premte, ora 15:00

e diel ora 18:00

Çdo të premte në orën 15, mund të përcjellni emisionin Medika. Emision ky që merret me problemet e mjekësisë, para së gjithash të asaj familjare. Realizohet në eksterier. Ka karakter edukativ dhe këshilldhënës, gjithherë me ekspertë të mjekësisë.

J

J

Çdo të diel prej orës 18:30 transmetohet emisioni “Java në Botë” emision ky i cili përgatitet nga redaksia e lajmeve ndërkombëtare e RTK – së. Në këtë emision trajtohen probleme politike, sociale, ekonomike nga vende të ndryshme në botë, por brenda këtij emisioni ka edhe kuriozitete dhe ndodhi të rralla nga bota. Rëndësi e veçantë i kushtohet zhvillimeve në vendet e Bashkimit Evropian.


PROGRAMI JAVOR

faqe 22

E DIEL, 14 SHTATOR 2008 - E DIEL, 21 SHTATOR 2008

PROGRAMI JAVOR I RADIO KOSOVËS e hënë - e premte

05.58 PROGRAMI I MËNGJESIT (Hapja e programit) 06.00 “Ju zgjojmë me këngë” 07.00 LAJMET 07.05 MIRËMËNGJESI KOSOVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu shpërndahet gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 07.10 Për të gjithë nga pak (Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafenë e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 08.00 LAJMET 08.05 Nëpër faqet e shtypit dhe CICERONI 08.30 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 09.00 LAJMET 09.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, Zjarrfikësit, etj.) 09.30 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT II (Ndodhi në ditën e sotme, raporte dhe kronika të gazetarëve, të korrsepondentëve dhe infromacione të tjera të ditës) 10.00 LAJMET 10.05 PROGRAMI ARSIMOR - GJUHA JONË - HISTORI,GJEOGRAFI, EKSPERTI JU KËSHILLON ETJ. 10.15 MARKETING 10.30 EMISIONI PËR FËMIJË (incizohet sepse reprizohet në ORA 19.30) 11.00 LAJMET 11.05 NË RITËM TË MESDITËS (Ky program është i tipit rekreativozbavitës dhe edukativ-arsimor; Marketingu transmetohet gjatë këtij programi) 11.15 Informacione të karakterit zbavitës, enciklopedike, kuriozitete. 11.30 LOJA SHPËRBLYESE 12.00 LAJMET E MESDITËS (Emision informative me ndonjë deklaratë tonike nga ngjarjet e ditës, si dhe paralajmërimi i ngjarjeve kryesore që dëgjuesit mund t;i ndjekin në edicionin Ngjarje dite). 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 12.05 NË RITËM TË MESDITËS,VAZHDIM (Informacione servisore , shoqëria civile, kursi valutor, tema, reportazhe, rubrikë për të hendikepuarit, njoftimet për pushime verore, apo dimërore, etj.) 12.30 HITET E DITËS (propozohen dy kenge popullore e dy zbavitese, zgjidhet nje popullore e nje zbavitese per hitin e se shtunes. 13.00 LAJMET 13.05 DËSHIRAT E DËGJUESVE (Marketingu gjatë emisionit) 14.00 LAJMET 14.05 Dëshirat e dëgjuesve vazhdim 14.45 HITET E JAVËS dhe (marketing special) 15.00 NGJARJET E DITËS(Lajmet qendrore) 15.30 TAKIM PA REND DITE (marketing – gjatë emisionit) 15.30 (Sonte RTK-ja për ju; nga jeta e të rinjve dhe studentëve dëgjuesit na shkruajnë; ETJ. 16.15 TINGUJ KLASIK (muzikë klasike)

16.30 “KËNGË MAGJIKE” 17.00 LAJMET 17.06 STUDIO E HAPUR (Emision debati me tema aktuale politike, ekonomike, shoqërore, shëndetësore , sociale, etj.) E ENJTE SPEKTRI. 18.00 LAJMET 18.30 NË RITËM TË KËNGËS POPULLORE (të enjten: Buqeta muzikore) 19.00 DITARI (Emision qendror informativ i mbrëmjës) 19.30 PËR JU FËMIJË (Reprizë e emisionit të orës 10.30-11.00 19.55 Natën e mirë fëmijë (Radio përralla për fëmijë) 20.00 PËRSHËNDETJE DHE URIME (Emision që realizohet me urimet dhe përshëndetjet e dëgjuesve tanë nga vendi dhe bota). 21.00 LAJMET 21.30 ÇASTE POETIKE (e hënë) 21.30 SHTIGJE LETRARE (e martë)30 MINUTA 21.30 REFLEKSIONE MUZIKORE (e mërkurë) 21.30 NGA PUNIMET E KUVENDIT (e enjte) kur s’ka Kuvend, muzikë. 21.30 MUZIKË POPULLORE (e premte) 21.45 Muzikë e zgjedhur popullore (përveç të marteve e të merkureve) 22.00 KRONIKA DITORE (Përmbledhje e informacioneve kryesore) 22.10 NGA BOTA E KULTURËS (çdo të hënë) 22.10 KALEIDOSKOPI MUZIKOR (çdo të martë) 22.10 E MERKURA SPORTIVE( çdo të merkurë) 22.10 TAKIMI ME KRIJUES (çdo të enjte) 23.00 LAJMET 23.05 MIRËMBRËMA KOSOVË e hënë-e premte (01.00-05.58 MUZIKË NGA KOMPJUTORI) 24.00 LAJMET 24.05 HEM PËR BURRA HEM PËR GRA (Çdo të merkurë) 01.00 PORTAT E NATËS (të premten me t’u gëdhirë e shtunë) 05.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

RADIO KOSOVA e shtunë

06.58 PROGRAMI I MËNGJESIT (hapja) 06.58 Ju zgjojmë me këngë 08.00 LAJMET 08.05 MIRËMËNGJESI KOSOSVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 08.10 Për të gjithë nga pak

(Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafen e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 09.00 LAJMET 09.05 Nëpër faqet e shtypi dhe CICERONI 09.35 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 10.00 LAJMET 10.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, zjarrfikësit, spitali, ndodhi në ditën e sotme, kronika dhe informacione të tjera servisore dhe korrepondentët. Marketingu II) 11.00 LAJMET 11.05 Mysafiri i Programit të Mëngjesit II (përfundimi i programit të mëngjesit) 11.30 GRUAJA SOT (Lajmet në orën 12.00) 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 12.30 TOP - LISTA E RADIO KOSOVËS (Hitet që propozohen për këtë emision: pesë popullore dhe pesë argëtuese; MARKETINGU – gjatë emisionit). 14.00 LAJMET 14.05 E SHTUNA SPORTIVE (LAJMET në orën 15.00; MARKETINGU – gjatë emisionit) 16-00 DËSHIRAT E DËGJUESVE (MARKETINGU VI – gjatë emisionit) 17.00 LAJMET 17.05 MUZIKË PËR DISPONIMIN TUAJ (muzikë zbav.) 17.30 KUIZI I RADIO KOSOVËS (LAJMET në orën 18.00) 18.30 MËSOJMË ANGLISHT (BBC) 18.45 MUZIKË E ZGJEDHUR POPULLORE 19.00 DITARI (Emision qendror informative i mbrëmjes) 19.30 TINGUJ TË MUZIKËS ZBAVITËSE (Nga produkcioni më i ri i këtij zhanri; marketing – gjatë emisionit) 20.00 RADIO DRAMA (Dramë, prodhim I radios sonë apo nga arkivi) 21.00 LAJMET 21.05 URIMET E DËGJUESVE TANË 22.00 KRONIKA DITORE (përmbledhje ditore) 22.10 EMISIONI PËR BASHKATDHETARËT 23.00 LAJMET E FUNDIT 23.05 “MENDIMI POZITIV”(D.DEMAKU)Çdo të shtunë) 24.00 MIRËMBRËMA KOSOVË (MARKETINGU, gjatë emisionit)Mentori 02.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

RADIO KOSOVA e diel 06.58 PROGRAMI I MËNGJESIT 06.58 Ju zgjojmë me këngë 08.00 LAJMET 08.05 MIRËMËNGJESI KOSOVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu shpërndahet gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 08.10 Për të gjithë nga pak (Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafenë e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 09.00 LAJMET 09.05 Nëpër faqet e shtypit dhe CICERONI 09.35 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 10.00 LAJMET 10.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, zjarrfikësit, spitali, ndodhi në ditën e sotme, kronika dhe informacione të tjera servisore dhe korrepondentët. Marketingu II) 11.00 LAJMET 11.05 KOLOVAJZA E SË DIELES (Emision për fëmijë) 12.05 EMISION PËR BUJQËSI (Lajmet në orën 12.00) 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 13.00 TOPLISTA E MUZIK. ZBAV.E R.KOSOVËS (Hitet javore të muzikës së huaj; MARKETINGU – gjatë emisionit). 14.00 LAJMET 14.05 PASDITA ZBAVITËSE SPORTIVE (LAJMET në orën 15.00; MARKETINGU – gjatë emisionit) 16.00 1.Muzikë për disponimin tuaj 16.30 MUZIKË E MARKETING 17.00 LAJMET 17.05 DËSHIRAT E DËGJUESVE TANË (Marketingu – gjatë emisionit) 18.00 LAJMET 18.05 REPORTAZHI apo DOKUMENTARI 18.20 VALLE POPULLORE 18.30 RITMI I FOLKLORIT 19.00 DITARI 19.20 Tinguj orkestral 19.30 TINGUJTË M UZIKËS ZBAVITËSE (Marketingu – gjatë emisionit) 20.00 DITARI SPORTIV 20.10 RITEM E POP (Emision foljor-muzikor i BBC-së) 21.00 LAJMET 21.05 URIMET E DËGJUESVE TANË 22.00 KRONIKA DITORE(Përmbledhje inf.ditore) 22.10 E VJETRA DHE E REJA 23.00 LAJMET E FUNDIT 23.05 NOSTALGJI PËR KËNGËN (Marketingu – gjatë emisionit) 00.00 MUZIKË XHAZI (Emision foljor-muzikor) 01.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

E HËNË 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:35 18:00 18:10 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajme METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Program për fëmijë Flasim për ndryshime Lajmet Karrota UNMIK on Air Panorama sportive Reportazhi Lajmet Shtypi botëror FRESHI Lajmet LIVE & ACUSTIC 20 e diçka

E MARTË 07:00

09:28 09:30 09:32 11:00 11:30 11:32 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00

Mëngjesi Blue 7:30 - Lajmet 8:30 - Lajmet 8:40 - UNMIK ON AIR Promo Lajmet METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet + XUXI ON MUSIC ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Emision për gra Vizioni i Gruas Lajmet Promo UNMIK on Air Reportazhi (repriza) Lajmet Shtypi botëror (repriza) FRESH Lajmet Sky top 20


faqe 23 E DIEL, 14 SHTATOR 2008 - E DIEL, 21 SHTATOR 2008

E MËRKURË 08:00 08:30 10:00 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:15 18:30 19:00 21:00 22:00

Mengjesi Blue Lajmet Fjala jonë BULEVARDI Lajmet Top kenget LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi Ballkanik Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione VIVA POP ROCK Shtypi ballkanik (reprize) Lajmet In Selection Base transmission Hip hop me Dany Boy

E PREMTE 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 10:30 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 18:00 18:10 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajmet METROPOLI Lajmet Bulevardi Lajmet ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Flasim e shkruajmë drejt shqip Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Dëshirat e dëgjuesve ZERI I ARSYES Lajmet UNMIK on Air Flesh sporti Flasim e shkruajmë drejt shqip Lajmet Shtypi botror FRESHI Lajmet Pilot Underground Krijuesi, dilema, suksesi

E DIEL 08:30 10:00 10:30 10:45 11:00 12:00 13:00 13:30 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:30 18:40 19:00

Lajmet Bota jonë Lajmet UNMIK on Air MUZIKE DHE POEZI PRAPASKENA LAJMET NE TV Lajmet Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione ROK FOREVER Lajmet SPECIALE PAS LAJMEVE In selection with DJ Lool

E ENJTE 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 11:00 11:30 11:32 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:35 18:00 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajme METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet XUXI ON MUSIC ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Program për të rinjë E drejta ime Lajmet Fokus letrar UNMIK on Air Reportazhi Lajmet Shtypi botëror FRESH Lajmet Cicero 20 e diçka

E SHTUNË 08:00 8:30 10:00 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:15 18:30 19:00 21:00 22:00

Mengjesi Blue Lajmet Fjala jonë BULEVARDI Lajmet Top kenget LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi Ballkanik Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione VIVA POP ROCK Shtypi ballkanik (reprize) Lajmet In Selection Base transmission Hip hop me Dany Boy

Koleksion i epikës ballkanike në Harvard Prej 72 vitesh në Harvard ruhet një studim mbi eposin shqiptar ta kanë ndjekur rrugën e njëri-tjetrit, kanë ecur në gjurmët e secilit, për të ndjekur rrjedhën e studimeve që për një arsye apo një tjetër mund të mos jenë çuar deri në fund. Kështu ka ndodhur edhe në rastin e Albert Lord dhe Milman Perry, historia e së cilëve fillimisht është frymëzuar nga linguistët më influencues të shekullit XX, që kanë treguar interes për eposin ballkanik, të cilin e gjejmë në Shqipërinë Veriore, Mal të Zi, Serbi, Bosnjë dhe Kroaci. Është interesante të ndjekësh linjën e këtyre figurave të shquara, sepse ato lidhen me linguistin e famshëm Ferdinand de Saussure, i cili, së bashku me Charles Sanders Peirce, konsiderohen themeluesit e linguistikës moderne. Ferdinand de Saussure ishte një linguist zviceran (nga pjesa franceze) i cili, në Evropë, dhe veçanërisht në Francë, njihet si ati i linguistikës moderne. Termat linguistike, "shenjë" dhe "shënjues" përdoren sot sipas perspektivës Saussure-ane. Një nga studentët e Saussure ishte edhe Antoine Meillet, i cili sipas Enciklopedisë Britanike njihet si një nga linguistët më influencues të kohës së tij. Nëpërmjet metodës krahasuese ai shpjegoi sistemin e hershëm linguistik indo-evropian dhe gjurmoi historinë e tij. Antoine Meillet theksonte vazhdimisht se çdo përpjekje për të ndryshuar gjuhën duhet të marrë parasysh faktorët shoqërorë. Në Sorbonne të Francës, Antoine Meillet pati një student nga Kalifornia e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, të quajtur Milman Parry, i cili pati studiuar traditën gojore të Jugosllavisë në vitet 1933 dhe 1934. Në një nga udhëtimet e tij në Novi Pazar ai pati regjistruar disa lahutarë shqiptarë të cilët këndonin serbisht dhe shqip. E në fakt, Eposi shqiptar i Veriut, ose Cikli i Kreshnikëve, erdhi në vëmendjen e studiuesve pikërisht para një shekulli. Ai u shfaq në përmbyllje të epokës së Rilindjes Kombëtare, që me të drejtë është quajtur shekulli i "kultit të epopesë". Letërsia shqiptare lindi e u zhvillua për një kohë të gjatë si letërsi heronjsh. Ata që nuk e dinin se eposi i kreshnikëve ekzistonte në formën tradicionale gojore, u përpoqën të krijojnë vetë "epope

imagjinare" dhe t‘i paraqitnin si trashëgimi orale. Më pas pati përpjekje për rikrijimin e një epopeje integrale, sipas modeleve të poemave antike. Kështu ndodhi që në vitin 1937, pasi mësoi pak shqip në Dubrovnik, Milman Parry udhëtoi nëpër katundet Bogë të Malësisë, Theth të Dukagjinit, Tropojë e deri në Kukës, ku mblodhi rreth 100 këngë, disa të shkurtra, por disa 500 deri në 1000 rreshta. Ai vuri re se këngët e Gjeto Basho Mujit dhe Gjergj Elez Alisë këndohen jo vetëm në Shqipëri, por edhe në Serbi e Kroaci. Në udhëtimet e tij të mëvonshme, Milman Parry u shoqërua edhe nga Albert Lord, i cili atë kohë studionte në Harvard. Albert Lord, profesor i gjuhës sllave dhe letërsisë krahasuese në Universitetin e Harvardit, pas vdekjes së parakohshme të Milman Parry vazhdoi deri në fund të jetës së tij (1991) studimet dhe hulumtimet për eposin ballkanik. Lord në vitin 1960 publikoi në Amerikë librin "The Singer of Tales". Pas vdekjes së tij, në vitin 1995, bashkëshortja, Mary Louise Lord, publikoi dorëshkrimin "The Singer Resumes the Tale", në të cilin gjenden edhe përfundimet e Lordit për sa i përket eposit ballkanik. Po ashtu edhe etnologu Arnold van Gennep pati sugjeruar se këngëtarët ballkanas përdorin një set të kufizuar shprehjesh, të cilat ata i përziejnë në kombinime të ndryshme për të krijuar këngët e tyre. Parry dhe Gennep në fakt dukej sikur e shinin në mënyrë sipërfaqësore traditën gojore të Ballkanit.

Ndryshe mendonte Albert Lord. Ai ishte më i avancuar në shkencën relativisht të re të linguistikës, prandaj në traditën gojore të Ballkanit profesori i Harvardit gjeti shumë më tepër sesa linguistikë. Ai vuri re se për shumë fëmijë ballkanas që jetonin në një vend të uzurpuar nga injoranca anadollake, këngët e kalorësve ishin morali, argëtimi, historia dhe civilizimi përtej anadollakizmit. Për ata fëmijë, standardet shoqërore e kulturore të imponuara nga jeniçerët turq shprisheshin e shkatërroheshin vetëm nën tingujt e lahutës. Këtu ata gjenin prehje, duke përjetuar atë botë që dëshironin të jetonin, por që u ishte mohuar nga pushtuesit turq. Jutbina dhe Lugjet e Verdha në imagjinatën e tyre mbijetuan në realitetin e kohëve të errëta të Ballkanit të imponuar nga pushtimi turk. Mbijetesa e kësaj kulture para-jeniçere u bë objekt i shumë studimeve të françeskanëve dhe jezuitëve shqiptarë, të studiuesve të huaj profesionistë të përmendur më sipër, deri edhe tek Edith Durham e Robert Elsie. Ndërsa ndër antropologët shqiptarë veçohen Bernardin Palaj, Donat Kurti, Shtjefen Gjeçovi dhe Aleksandër Sirdani. Cilësia e kontributit të tyre megjithatë ka mbetur thuajse e pastudiuar. At Gjergj Fishta e "shfrytëzoi" epikën më shumë se cilido shkrimtar shqiptar para dhe mbas tij. Por edhe Ernest Koliqi, Martin Camaj, Azem Shkreli, Ismail Kadare etj., kanë treguar gjurmë të frymës epike në krijimtarinë e tyre.


24

E diel, 14 shtator 2008

shkurteshqip

Kosova po vepron në kushte shumë të limituara, ndërkaq në anën tjetër ka një diplomaci agresive ruse dhe serbe. Skender Hyseni

shkurte shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Express

Midis Perëndimit dhe Islamit Debati mbi fenë tek shqiptarët po rikthehet, posaçërisht pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës dhe njohjes së saj si shtet i pavarur dhe Sovran nga vendet më të fuqishme të Perëndimit dhe mosnjohjes në anën tjetër nga shumica e vendeve Islamike dhe arabe. Në ndërkohë ka zëra që thonë se përplasja e qytetërimeve po ndodh edhe në kontekstin gjithëshqiptar dhe posaçërisht në atë kosovar. Presidenti i vendit ka hequr nga zyra e tij fotografitë e trashëguara nga epoka e Ibrahim Rugovës, ku ai shihet me Papa Gjon Palin II si dhe ajo e Nënë Terezës. Ndërkaq që Serbia përmes ministrit të jashtëm Vuk Jeremic po lobon me të madhe tek Konferenca Islamike dhe tek Vendet e Painkuadruara, kosovarët (madje edhe kryeministri i vendit i quajti “vende të dyshimta”) hezitojnë të kenë

qasje posaçërisht tek vendet arabe. Shumë analistë kosovar e shohin rikthimin e Islamit dhe ndikimin e tij në jetën politike, madje edhe duke tentuar që të relativizohet kursi pro-perëndimor i shqiptarëve dhe kosovarëve. A po ndodh kjo përplasje tek shqiptarët? A duhet që Kosova të moderojë midis Perëndimit dhe qytetërimeve tjera, posaçërisht atij Islam, apo duhet ta ruaj perendimorizimin e vet pa asnjë luhatje? Qoftë edhe duke rrezikuar njohjen nga këto vende!? Vërtet çfarë është islami sot në këto hapësira dhe sa mund të ndikojë në jetën politike të vendit? Cila është pozita e të drejtave të njeriut dhe cila është pozita e vërtet e femrës në Islam?

Faqja 24 është e rezervuar për opinionet Tuaja ekskluzivisht rreth kësaj teme!

Na shkruani shkurt dhe shqip! shkurteshqip@gazetaexpress.com

~vazhdon nga faqja 2~ Si fakt definitiv, po ashtu jepet edhe origjina e nënës së Gjergj Kastriotit, Vojsavës, e cila në dioptrinë historike të Rexhepit&Demajt, ishte nga një familje bujare e rrethit të Tetovës (fq.37). Krejt këto fjali janë aq të shkurta e me pikë në fund, sa që tek nxënësi i klasës së pestë të fillores krijojnë siguri të pamatshme, pra kanë efekt psikologjik manipulativ. E dihet, se fillimisht historiografia shqiptare e pandehte Vojsavën të jetë nga dera e Cërnojeviqëve (Mali i Zi), disa thoshin se vinte nga fisi Triballd e Pogonit dhe së fundi qarkullon hipoteza se ishte bijë e një princi të Pollogut (Maqedoni). Në kohën kur osmanët kishin pushtuar zotërimet e Kastriotëve, Gjergji kishte 9 vjet, (fq 38) kur u mor peng, shkruajnë autorët me pikë, kurse Dh. Frangu e shumë pasues të tij thonë se kishte 18 ose 20 vjeç. Derisa historianët seriozë e dinë se gjatë kohës së Skënderbeut nuk kishte shtet të mirëfilltë që quhej Shqipëri, por toka që zotëronin princërit, për autorët e këtij libri e vërteta e pakontestueshme është se “në qershor të vitit 1444 filluan sulmet e ushtrisë së fuqishme osmane kundër Shqipërisë.”(fq.42). Por ata harrojnë se më herët paskësh ekzistuar Shqipëria dhe se kishte një ushtri shqiptare me kryekomandant Skënderbeun (fq.47), në fq.52 shkruajnë: “familje feudale ishin ato familje që kishin feudet (pronat e tyre). Ndër familjet më të njohura feudale ishin: Bus-

hatasit, Begollajt, Kryezinjtë, Tepelenasit etj. Këto kishin rivalitet me njëra-tjetrën.” Pra tash flitet për një periudhë pas-skënderbegiane kurse s’paskësh fare Shqipëri por familje (klane) rivale. Demaj contra Malcolm’it!? Dhe vijmë ngadalë tek historia më e re, Lidhja e Prizrenit, për çka autorët shkruajnë se “qëllimi kryesor ishte dëbimi i pushtuesve dhe formimi i shtetit të pavarur shqiptar.” (fq.57). Malcolm e kritikon këtë tezë, madje sjell fakte se prapa Lidhjes qëndronin kërkesa pan-islame të ulemave. Lidhja ishte lëvizje autonomiste dhe krerët e saj ishin mbetur gardianët e fundit të Perandorisë Otomane që po shpërbëhej. Gjithçka rreth Lidhjes është ende e diskutueshme, por kur F. Demajt i thashë se e mbështes Malcolm’in, ai m’u drejtua se Malcolm’i ka shumë gabime e keqinterpretime!? Mirëpo unë s’kam hasë në ndonjë kritikë të shkruar askund ndaj librit të Malcolm’it në Kosovë, pra as nga Demaj. Pastaj, pashpjegueshëm i jepet rëndësi shtetit unik shqiptar nën fashizmin italian (fq.86), për t’iu shmangur tërësisht LNÇ’së dhe aleancës me antifashizmin si dhe shtetit komunist shqiptar. Pra fshihet me një të rënë të penës tërë periudha komuniste ndër shqiptarët, pra duke u anashkaluar tërësisht periudha komuniste në Shqipëri si dhe ajo në Kosovës, që nga Konferenca e Bunjajt (1943) deri tek Kushtetuta e vi-

FOTO: PETRIT RRAHMANI

tit 1974. (fq.91-92) Në librat e historisë për shkollën fillore dhe të mesme bien në sy, pos konceptit etno-nacionalist edhe imponimet skandaloze, indoktrinare (posaçërisht në librin për klasën e pestë) ku i jepet një përparësi e ndjeshme monarkisë dhe Ahmet Zogut krahasuar me republikën komuniste të Enver Hoxhës, i cili ndonëse qeverisi Shqipërinë gati 60 vite fare nuk përmendet. Dokumenti i marrëveshjes Ahmet Zogu - Nikola Pasic (i gushtit 1924) që e publikoi Dr. Shyqyri Hysi, jep pasqyrën e natyrës servile të Mbretit Zog karshi Serbisë dhe pangopshmërinë e tij për famë e pushtet personal, duke rrezikuar madje edhe pavarësinë kombëtare, e shtron domosdonë e rishqyrtimit të kësaj njësie mësimore. Për të kaluar tek Aleksander Rankovic (fq.92), shkëputur nga çdo kontekst politik e kronologjik në histori, pa u përmendur më parë askund LNÇ’ja si fakt historik, Jugosllavia e Titos dhe pozita e shqiptarëve nën administrimin e federatës jugosllave. Pra pa u theksuar as pozita që mbante Rankovic, si ministër i brendshëm i Jugosllavisë e jo Serbisë, siç nënkuptohet nga teksti. Në libër nuk shpjegohet asgjë për epokën komuniste dhe as për kontekstet ndërkombëtare të politikës jugosllave gjatë Luftës së Ftohtë dhe politikës serbe ndaj shqiptarëve. Natyrisht se historianët kosovarë nuk guxojnë të hyjnë në këso temash, sepse kjo

ua prishë imazhin patriotik që kanë për veten! Respekt për ekspertin e ri të Institutit të Historisë (që e kritikon biografin botëror të Tomas Hobbes’it) dhe për profesorin e vjetër nacionalist, por më shumë respekt për të vërtetën. Shkrimi si i tillë, në këtë libër, pra është gjuhësisht i dobët dhe tipik për soc-realizmin! Hasen fjali të varfra e përsëritje banale si p.sh. tek njësia 52. “Jeta e shqiptarëve nën okupim”,( fq. 102) “...Ata u përjashtuan nga vendet e tyre të punës. (...) pushteti okupues serb përjashtoi shqiptarët nga puna. Numri i tyre arrinte në dhjeta mijëra të përjashtuar. Ata dëboheshin nga puna...(...) Pas përjashtimit nga vendet e tyre të punës... Në dhjetë rreshta pesë herë përsëritet përjashtimi, dëbimi... Si në gazetarinë më të keqe kosovare. Jemi në shekullin 21 kur zotëron e drejta për arsim cilësor për të gjithë. Kjo shtron nevojat që librat shkollorë të reflektojnë frymën e globalizimit, të përmbajnë altertekste që ndikojnë jo vetëm në formimin akademik, por përfshijnë nxënësit në ndërveprime kreative (dialog me botën) për përvetësimin e vlerave universale dhe posaçërisht vlerave të përbashkëta europiane. Se historiografia kosovare është prodhuesja më e madhe e ndotjes mentale (shumëfish më e madhe dhe më e rrezikshme se ndotja ambientale e KEK’ut), këtë ma dëshmuan Dr. Fehmi Rexhepi dhe Mr.

Frashër Demaj, si autorë të tekstit të historisë 5, kur ata dy dhe tërë ekipi i ekspertëve të Ministrisë së Arsimit, nuk e dinë se pas epokës sonë nuk ekziston diçka sipas masës sonë të kohës dhe, poashtu nuk e dinë se dokumentet e shkruara në gurë dhe dru nuk mund të ruhen në arkiva, por në muze, gjë që profesori i vjetër Hamdi Thaçi e kishte hetuar!? Etnonacionalistët kur flasin për histori kombëtare ndërkaq e kuptojnë kombin-shtet si kategori të përhershme dhe statike, shumë mijëvjeçarë para se të krijohet ai (produkt i shekullit 19), ata e mendojnë kombin edhe kur flasin për paraardhës të mundshëm (stërgjyshër hipotetitikë) dhe për principata e princër mesjetarë si dhe për etninë shqiptare. Me këtë shkollë femijtë bien që në hapat e parë në lajthitjet e etno-nacionalistëve, për të menduar se shqiptarët ishin kombi i parë mbi dhé, kurse shteti i tyre ishte bërë para Anglisë). Në këtë libër pastaj bëhet fjalë për do farë shtetesh ilire, pa e precizuar se shteti i parë modern shqiptar është krijuar tek më 1913. Nuk duhet të habitemi, kjo historiografi dhe kjo shkollë prodhon sot mendësinë e qeverisjes, diplomacisë, kulturës, ekonomisë... Ky shkrim i dobët albanologjik mbi historinë prodhon fatkeqësinë e këtij vendi edhe ashtu të lodhur. Kjo qasje ndaj historiografisë prodhon shtete të dështuara si Kosova.

OPINIONET në këtë faqe nuk i reflektojnë domosdoshmërisht qendrimet e redaksisë. Shkrimet mbi 500 fjalë nuk preferohen, ndërsa redaksia mban të drejtën e shkurtimit dhe korrigjimit të teksteve. Preferohet dorëzimi i teksteve në formatin elektronik me e-mail apo në Word.


SHKURT E SHQIP 25

E diel, 14 shtator 2008

Pse t’i frikësohet Kosova drejtësisë?! Jusuf Thaçi Dihet se Serbia tashmë e ka humbur betejën kundër Kosovës në rrafshin politik, juridik dhe atë praktik. Gjithë çfarë i ka mbetur është që të shënojë një gol të nderit, një fitore e betejes morale ndaj Kosovës. Dhe pikërisht kjo edhe po ndodhë, përmes nismës së saj për ta ngritur çështjen e Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Ky gol, nuk do të ketë kurrfarë ndikimi në rezultatin final të ndeshjes, pra edhe sikur Serbia të fitonte në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, kjo nuk do të kishte kurrfarë pasojash juridike për Kosovën. Mbase do të ndikonte tek disa shtete labile që edhe për një kohë të hamenden për njohjen e pavarësisë së Kosovës, por, assesi nuk do të ndikonte në atë masë aq të madhe sa po trumbetohet nëpër media. Do të ishim naiv dhe irracional nëse do të injoronim faktin se raportet ndërshtetërore dhe marrëdhëniet ndërkombëtare nuk mbështetën fare mbi parimin e humanizmit e të drejtësisë, por thjeshtë mbi parimin e interesit. Megjithatë, çështja që tani duhet të trajtohet është se a duhet lejuar Serbia që ta fitojë këtë betejë morale?. Unë them se jo. Kategorikisht jo. Një fitore absolute kundër Serbisë është një fitore të cilën Kosova pikë se pari e meriton. Mendoj se shumë në Kosovë e ndajnë të njëjtin mendim. Në mesin e tyre, mbase ka edhe shumë politikanë. Por përkundër kësaj, politika kosovare, duket se e ka zgjedhur rrugën e gabuar për t’u përballë me yryshin e diplomacisë serbe. Në vend që ne t’i bashkërendisim të gjitha mundësitë, aftësitë dhe potencialet tona ekonomike, intelektuale e diplomatike për t’u ballafaquar dhe për ta fituar këtë proces, diplomacia jonë ka zgjedhur mënyrën më të keqe dhe më joparimore për t’ju kundërvënë nismës së Beogradit – injorancën. Nëse Serbia dëshiron që ta ngre çështjen e legjitimitetit të pavarësisë së Kosovës në një gjykatë ndërkombëtare, këtu nuk ka asgjë të keqe. Përkundrazi, mendoj se kjo është një e drejtë elementare e saj dhe sikur edhe ne të kishim fuqinë dhe ndikimin e nevojshëm, nuk do duhej ta ndalonim një gjë të tillë. Mirëpo, ja që krerët tanë kanë vendosur që ta përdorin gjithë “ndikimin” e tyre në qarqet ndërkombëtare për ta ndaluar me çdo kusht këtë nismë. Po sikur ne të kishim aq ndikim sa për ta ndalur këtë iniciativë të Serbisë, e cila është shumë e drejtë, atëherë pse fokusohemi në këtë pike dhe nuk e përdorim po atë ndikim për ta fituar çështjen në gjykatë, meqë të gjithë besojmë se e drejta është në anën tonë. Naiviteti dhe lehtësia e “diplomacisë” sonë,

Miopia politike Miopët politik pas gjithë ndërtimit të shtetit ligjor ,demokratik e shumë etnik të Kosovës,me një diskriminim pozitiv në favor të pakicës sërbe konform Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe Pakos së Ahtisarit nuk shofin apo nuk duan ti shofin këto rezulltate.Të tillët si Tim Guldiman vetëm japin deklarata kontraverse me realitetin e krijuar në Kosovë. Nga mediat e shkruara dhe të folura opinioni kuptoi edhe për një “Sihariq”të ri të Shefit të OSBE-së Tim Guldiman. Ai çuditërisht deklaroi se Kosovën nuk mund ta quajmë Shoqëri multietnike. Ku paska jetuar e vepruar deri tani?! Çfarë misioni paska patur ky njeri?! Kjo mund të jetë pyetje e gjithë opinionit publik që mendojnë e veprojnë esull politikisht. Për fat kësisoji nuk mendojnë e veprojnë përfaqësue-

e cila po mundohet që me çdo kusht ta ndalojë që çështja e Kosovës të shkojë në gjykatë, po lë të nënkuptojë gjithë opinioni publik ndërkombëtar se e drejta qenka në anën e Serbisë, prandaj Kosova po i frikësohet drejtësisë dhe të së vërtetës. Kështu që, edhe po të arrinim që ta ndalojmë ngritjen e çështjes së Kosovës në gjykatë, kjo do të thoshte se ne e kemi humbur betejën morale kundër Serbisë, sepse asaj do t’i mohohej një e drejtë themelore, që drejtësia ta jep fjalën e vet. Sidoqoftë, të gjithë ata politikanë të Kosovës që nuk kanë aftësi dhe intelekt për të parë përtej hundës së tyre, duhet ta dinë se një nismë të tillë të Serbisë nuk mund ta ndalin. Por edhe sikur të ndalej, atëherë drejtësia përjetësisht do të mbetej në anën e Serbisë, e vërteta do të mbetej përjetësisht e mbuluar me pluhur nëpër arkiva, ndërsa Kosova do të dilte fitimtare vetëm falë një arbitrarizmi arrogant dhe të padrejtë. Prandaj, me të drejtë do të pyesja me zë shumë të lartë se a po i frikësohet Kosova të vërtetës dhe drejtësisë?. Sa e thjeshtë është përgjigjja. Kosova nuk ka arsye t’i frikësohet drejtësisë, por ja që po i frikësohet, mbase edhe paksa tej mase, superioritetit së diplomacisë serbe. Dhe baza primare e kësaj frike është tejet racionale: Kosova udhëhiqet nga “fetus-diplomatë” e nga doktorë shkencash të cilëve ju vlejnë titujt shkencor vetëm nga Hani i Elezit e deri në Merdare (edhe këtu me përjashtime), kurse Serbia udhëhiqet nga plane e strategji të hartuara mirë nga akademikë e diplomatë të rryer. Prandaj, duke e pasur për bazë pikërisht këtë fakt, Kosovës s’i mbetet tjetër armë në dorë, pos drejtësia dhe e vërteta, të cilat fatbardhësisht janë në anën e saj, dhe si të tilla janë të mjaftueshme për ta fituar betejën. Dhe gabimi më i madh i udhëheqësisë sonë të tmerruar nga inferioriteti diplomatik është rreziku që armën tonë të vetme ta dërgojnë në anën e Serbisë, duke ja dhuruar kështu trofeun moral asaj. Pseudo arsyet se kinse ekziston mundësia që Serbia ta fitojë çështjen në gjykatë, për shkak se anëtarët e gjykatës mund të jenë proserb, apo mund të ndikohen nga miqtë dhe diplomacia serbe, janë absolutisht infantile dhe të pabaza. Pavarësisht se kush janë dhe prej cilit shtet vijnë, anëtarët e gjykatës janë aty për të konfrontuar faktet dhe për të marrë një vendim bazuar në ato fakte. Këtu, sigurisht që hyn në lojë edhe politika. Por, për fat, Kosova ka më shumë aleatë dhe shumë më të fortë se sa Serbia. Dhe me pak zell, ky front përfundimtar do të jetë me i lehti. Mjafton që në fushë ta mbajmë lojën e qetë dhe të pasojmë topin sigurt...

sit e 46 shteteve me në krye SHBA që deri më tani e kanë pranuar Pavarësinë e Kosovës e shtetet e tjera demokratike qëdo ta njohin në vijim.Bazuar në faktin se Kosova tani është shtet Sui Generis, demokatik e Sovran me kushtetutë, parlament, presidencë, qeveri e institucione të tjera përcjellëse me përbërje shumetnike, së shpejti pritet që ta njohin edhe shtetet e tjera demokratike, edhe pse Rusia e Serbia përherë po lobojnë kundra Pavarësisë së Kosovës. Andaj jo rastësisht Riçard Holbruk në fjalën e tij para deputetëve të Kuvendit të Republikës së Kosovës më 09.09.2008 ndër të tjera tha:”Kjo është demokraci në veprim.Keni bërë punë të mrekullueshme.Ju uroj për mençurinë me të cilën arritët ta ruani situatën.”Vlen për tu përshëndetur edhe vlerësimi tjetër i këtij diplomati të shquar amerikan i cili ndër të tjera në ligjeratën e mbajtur në Universitetin e Prishtinës tha se kosovarët e kanë merituar pavarësinë. Vesel R.Veseli

(Super)makiavelistët e kohës sonë Nazmi LUKAJ Makiaveli dhe makiavelizmi u akuzuan nga filozofët pas tij se e kanë prishur moralin e politikës. Ai kishte shkruar libra se si duhet qeverisur me dredhi. Se si duhet përdorur të gjitha metodat dhelpërore, për ta udhëhequr pushtetarët sa më gjatë pushtetin. Kur ranë ata që i mësonte për ta sofistikuar sa më shumë këtë “lojë”, pushtetarët e rinj e futën disa kohë në burg. Por, sapo u lirua, shkroi një libër (“Princi”-n), me përkushtimin për ata që ia kishin sjellë vuajtjen. Kështu donte të bëhej mik edhe me të tjerët. Ai po e provonte vetë thënien e tij se “qëllimi e arsyeton mjetin”. Po të ishte sot i ringjallur mes nesh, do të kishte parë me sytë e vet se çfarë (super)makivelistëve po defilojnë në shumë fusha tona intelektuale. Këtu po e numëroj edhe politikën. Po e rangoj si të tillë, sepse s’di që ka mbetur ndonjë intelektual i rangut të lartë a më të ulët, që s’është marrë e që s’merret me të... 1. Ka mes nesh asi që, sapo të bjerë një pushtetar(a një pushtet), i ngjiten një tjetri. Po ashtu, kemi pushtetarë që nuk janë si Mediqët e kohës së Makiavelit, të cilët, edhe pse ai ua kishte përkushtuar një libër për t’u hyrë në qejf, nuk e pranuan aq lehtë në oborrin e vet. Nuk u intereson shumë me kë ka qenë, as kë e ka përkrahur dikush. U mjafton vetëm që ata që ishin me dikë tjetër, t’u ngjiten pas edhe këtyre, për të pasur njerëz që ta fitojnë sërish pushtetin. S’merret vesh kush është më makiavelist: pushtetarët a këta që u ngjiten pas. ( Të më falë Makiaveli atje në varr ku është, sepse ai s’ka qenë kaq servil ndaj Mediqëve, sa janë një pjesë e intelektualëve tanë sot ndaj pushtetarëve. Po as pushtetarët që i mësonte Makiaveli s’ishin kaq “shpirtgjerë”, sa është një pjesë e pushtetarëve tanë, që vetëm për të arritur te qëllimi(te posti), s’e bëjnë dert që kaq me lehtësi i afrojnë ata që e ndërrojnë gëzofin sipas motit). 2. Është edhe një tip tjetër më i sofistikuar makiavelistësh. Sa të kenë privilegje nga udhëheqësit e një partie politike, përmes të cilëve zënë ndonjë post të lartë politik, s’bëjnë zë. Madje, po ta bësh në praninë e tyre ndonjë kritikë për ndonjërin sish, t’i nxjerrin sytë. Kur s’janë më në pozita politike a pushtetore ata (ose vazhdojnë të jenë, por ua kanë “këputur gjinin” këtyre)- nisin e shkruajnë kundër të adhuruarve të dikurshëm, sa ta merr mendja se këta na paskëshkan qenë ëngjuj në mesin e djajve!!! Thua se nuk kanë mundur t’i kritikojnë edhe më parë gabimet e ndonjë udhëheqësi politik?!!! Kanë mundur edhe fort. Edhe guxuar kanë. Se për fjalën e lirë, s’shkon më kush në burg. Por e kishin mirë. Atëherë s’u duhej penda. Kishin xhipa të mirë, paga të mira, meditje të mira. Pse t’i spikasnin defektet e tyre, kur i kishin të gjitha të mirat?!!! I mbanin duart vetëm në xhepa. A s’është makiavelizëm “reagimi” që bëhet vetëm kur t’i humbasësh interesat e tua?!!! Për dallim prej të këtillëve, Makiaveli nuk i kritikoi ish-pushtetarët e kohës së tij, kur ranë nga pushteti, për t’u hyrë në qejf Mediqëve. Ai asnjë fjalë të keqe s’e tha për ta, veçse i lavdëroi pushtetarët e rinj. Kurse makiavelistët e ko-

hës sonë i kritikojnë aq shumë, edhe pse një kohë të gjatë ua kanë mbajtur ison ata, vetëm e vetëm për t’i hyrë në qejf një grupacioni tjetër, që është shprehur i pakënaqur me arsye a pa arsye. (Shihni, pra, se, së paku, Makiaveli kishte më shumë moral politik se makiavelistët e kohës sonë). 3. Janë edhe disa politikanë që, me lutje pas lutjesh, kërkojnë nga një grup individësh me peshë në shoqëri, t’u ndihmojnë në fushatën elektorale. E, sapo ta kenë arritur cakun, i harrojnë ata. U shesin edhe madhështi. Shkarkohen prej saj vetëm disa muaj para se të vijnë zgjedhjet e tjera. Atëherë u kthehen atyre që u kanë ndihmuar më parë, për t’u shoqëruar me ta. U kërkojnë edhe falje se gjoja koha s’u kishte premtuar që t’i takonin, porse mungesën e tyre e kanë ndjerë vazhdimisht. (Ah, e shkreta votë, po pse i zbret nga “madhështia”?! Sa të “madhnishëm” duken, kur krijojnë poza të tilla para të tjerëve!!!). Këta makiavelizmin e kanë shumë të tejdukshëm. Do t’i kishte qortuar edhe vetë Makiaveli… 4. Tipi më i përsosur (super) makiavelist është ai që kushdo të jetë në pushtet (edhe nëse ai ndërrohet shumëherë)- te këmbët e pushtetarëve mbetet. Nuk lëviz dot. Pushtetarët ngjiten në pushtet, e zbrezin prej tij, e ky soj mbetet aty ku ka qenë. Në të njëjtat zyra. Në të njëjtat poste. Po të mos kishte qenë jeta kaq e shkurtër, mbase në ato pozita dhe në ato zyra do të kishin mbetur edhe nja dhjetë gjenerata, sepse dinë ta përdorin lajkën mirë. Dhe dinë bukur t’i bien “në numër” tjetrit. Ky soj është si puna e atyre femrave që janë mësuar t’i ndërrojnë vazhdimisht dashnorët për interes. Këta janë njësoj për to. Secilit i thonë se i duan fort. Po s’ndjejnë dashuri e as mall për asnjërin. Përmes tyre, mirë u ecën puna, sepse vazhdimisht rrojnë nga interesi që gjejnë te ta. Kësi tipash të të katër llojeve (super)makiavelistësh ( eh, sa llojesh janë, por unë i përmenda vetëm këta)- kemi me bollëk në mesin tonë. I lumtur, shumë i lumtur, do të kishte qenë Makiaveli po të ishte ringjallur. Do të shihte me sytë e tij se sa shumë i kanë depërtuar idetë, që kur ai ka vdekur. E keqja është se këta (super)makiavelistë ia humbin kuptimin partisë, ia humbin kuptimin politikës dhe shoqërisë. Se bëhen shembull i keq. Duke i parë ata se si e ndërtojnë lumturinë e vet me dredhi e servilitet, edhe të tjerët nisen rrugës së tyre. Kështu degradohet partia, politika dhe shoqëria. Për të mos i degraduar këto, (super) makiavelistëve të kohës sonë duhet t’u mbyllen dyert edhe nga partia, edhe nga politika, edhe nga shoqëria. Duhet t’u thuhet troç se janë (super) makiavelistë. Makiavel, më fal që u mora me ty për së vdekuri. Se prapë ti ke pasur një çikëz moral. Këta pasardhësit e tu, (super)makiavelistët tanë, s’e kanë fijen e cipës së tij. I madh ke qenë në dredhi vetëm në shkullin XV, kur ke jetuar ti. Në shekullin tonë, do të dukeshe shumë i vogël. Po të mblidheshin për ta formuar një parti, e ti po të ishe i ringjallur mes nesh, në ty do të thirreshin si ideolog. Veç as anëtar kryesie nuk të kishin lënë. Se ta kanë kaluar. Shumë të cekëta do t’u dukeshin dredhitë e tua, për të të vënë në krye të Partisë Makiaveliste...


26 FJALËKRYQ

E diel, 14 shtator 2008


SHPALLJE TË VOGLA 27

E diel, 14 shtator 2008

PALUAJTSHMËRI SHITJE Shitet trualli 4.6 ari në Veterrnik afër fshatit ndërëkombëtar dhe Kolegjit Turko-Amerikan.Trualli ka infrastructure të nevojshme.tel/044/418 319;044/627 582. (14.09.2008). Shitën troje në lagjën “Emshir”,200 metra afër shkollës me infrastrukture dhe dokumentacion të regulluar .Çmimi 12.000€/ari.mund të bëhet ndërrim edhe me banesë. Tel.044/333 443. (14.09.2008). Shitën 40 ari truall në Miradi të Epërme përball dogane.Trualli k adalje në rrugë kryesore.Tel.044/417 931. (14.09.2008) Shitet trualli në Fushë Kosovë afër metalikës “Asllani”,sipërfaqja e truallit është 9 ari e 30 metra,çmimi 2500€ për ari. Tel.044/404 428,049/219 307. (14.09.2008). Shes banesën në Dardani te Bastarde, kati IV, sip.45m2. E rinovuar, e mobiluar komplet. Tel. 044/049/ 197 000. (13.09.2008) Shes shtëpinë në Prishtinë. Jap 3 % për ndërmjetësim. Tel. 044/ 140 256. (13.09.2008) Shitet banesa tredhomëshe në lagjen Aktash rr. Agim Ramadani, përball Bibliotekës Kombëtare, sip.67m2, kati IX. Çmimi 74 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës, 2 dhoma të fjetjes, 1 kuzhinë, korridorin, 1 banje dhe 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet banesa në lagjen Dodona, nën parkun e qytetit, kati II, sip.53m2. Çmimi 39 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës me kuzhinë, 1 dhomë të fjetjes, 1 korridor, 1 banje dhe 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet banesa 4 dhomëshe në Fushë Kosovë, afër Apolonisë, me sip.114m2, kati V. Çmimi 63 000 €. Banesa ka 1 sallon me kuzhinë, 2 dhoma gjumi me ballkone, 1 dhomë gjumi, 1 banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet banesa dydhomëshe në Fushë Kosovë, afër sh.f “Hivzi Sylejmani”, kati II, sip 62m2. Çmimi 33 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës me ballkon, 1 dhomë e gjumit me ballkon, 1 kuzhinë me trapezari, 1 korridor dhe 1 banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844. (11.09.2008) Shitet banesa 4 dhomëshe në lagjen Kodra Diellit I, te qendra tregtare Lesna, sip.93m2 me vendim (sip. banimi 111m2), kati IV. Çmimi 115 000 €. Banesa ka 3 dhoma gjumi, 1 sallon me kuzhinë dhe trapezari, 2 korridore, 1 banje, 1 wc, 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet banesa në lagjen Dodona, nën parkun e qytetit, kati I, sip.80m2. Çmimi 76 000 €. Banesa ka 1 sallon me kuzhinë, 2 dhoma gjumi, 1 shpajz, 1 korridor, 1 banje dhe1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet banesa dydhomëshe në Bregun e Diellit, afër ambulancës te banesat e kuqe, kati perdhes, sip.43m2. Çmimi 45 000 €. Banea ka 1 dhomë dite, 1 dhomë e vogël gjumi, 1 kuzhinë, 1 koridor, banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) Shitet patundëshmëria e Idriz Musliut nga Gjilani, në vlerë prej 164.035.20 €, e dhënë hipotekë për obligimet e N.T.P “Idkos”nga Gjilani, për shkak të borxhit të arritur ndaj Bankës Kreditore të Prishtinës, me ankand të parë publik qe mbahet më 16.09.08 në ora 12 në Gjykatën Komunale në Gjilan. Tel. 038/ 249 851. (11.09.2008) Shitet banesa tredhomëshe, kati I, 92m2 si dhe lokali 22m2 + 80m2, me nivele, në Gjakovë në Qarshi të Vogël, Rr.M. Zajmi. Me leje ndërtimi dhe çertifikat pronsije. Tel. 038/ 553 173; 044/049/ 116 706. (11.09.2008) Shes banesën 50m2, në lagjen Bregu i Diellit - banesat e kuqe, kati II. Banesa momentalisht ka qeragji. Tel. 044/ 233 384. (11.09.2008) Shes 5 ari truall te restorant “Ariu”, me infrastruktur. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 155 934. (11.09.2008) Shes truallin prej 30 ari, në magjistralen Prishtinë – Hajvali. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën në katin e 2, 100m2, te banesat e kuqe në Bregun e Diellit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën 100m2, në katin e 2, që posedon ordinancën prej 27m2 dhe garazhen prej 13.44m2, në Bregun e Diellit te banesat e kuqe. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën të rinovuar dhe mobiluar komplet, me sip. prej 50m2, në lagjen Ulpiana afër fontanes ( te rrethi ), kati perdhes. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 7 ari, në Matiqan. Info. 049/ 50 51 52.

(10.09.2008) Shes truallin prej 3 ari, në lagjen Qendresa. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 5 ari, në Zllatar. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 5 ari, në Sofali (posedon leje ndërtimi ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 10 ari, afër Fshatit Ndërkombëtar ( me mundësi ndarje ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën në Durrës, me sip. prej 68m2, e mobiluar, kati 3. Me lokacion te ish hotel “Butrinti”buzë plazhit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes lokalin me sip. prej 21m2, te qendra e re tregtare Bregu i Diellit ( me hyrje rreth rrugës ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes shtëpinë e pa përfunduar me nëntë ari tokë. Shtëpia gjendet prapa “Grand Store”. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 346 090. (09.09.2008). Shitet banesa 62m2(bruto sipërfaqe)32 000€,e gatëshme për banim-ndërtim i ri në Chesea Point.Rr.Lidhja e Prizrenit 8(afër çerdhës së fëmijëve),Fushë Kosovë.Dhomë dite+kuzhinë,dhomë gjumi,ballkon,koridor,banjo dhe shpajz.Hyrja -II-,kati i -V-nr.29.Pagesa sipas marrëveshjes.Tel.044/135 716. (09.09.2008). Shes 4, 5, 6 dhe 10, 50 ari truall në lagjën Sofali në Prishtinë me infrastrukturë komplete, ujë rrymë, kanalizim dhe rrugë të gjërë 6 m. Me leje ndërtimi, bëjmë ndërrim edhe me banesë. Tel. 044/ 755 859. (09.09.2008). Shes banesën katërdhomëshe, 120m2, kati V. Gjendet në Bregun e Diellit II, te banesat e bardha. Ose bëjmë ndërrim me një më të vogël apo truall. Çmimi 84 000 €. Tel. 044/ 455 288. (09.09.2008) Shes 50 ari truall pranë magjistrales Prishtinë – Pejë ( F.Kosovë). Pronë e imja, përkthimi menjëherë. Tel. 044/ 427 101. (09.09.2008) Shes urgjent shtëpinë në Prishtinë. Jap 3 % për ndërmjetsim. Tel. 044/ 509 700. (09.09.2008)

BLERJE Blej banesë në Ulpianë. Kati I - III, në objektet pa ngrohje qendrore. Tel. 044/ 455 288. (13.09.2008) Blej banesë në Prishtinë, deri në katin e V, me sip. deri në 60m2. Pa ndërmjetësim, ndërtim të vjetër. Lagja: Dardani, Bregu Diellit, Ulpianë. Tel. 044/ 897 701. (13.09.2008) Kërkoj për blerje banesë dy – tredhomëshe, deri në katin e IV, në Qënder dhe banesë njëdhomëshe, në Bregun e Dillit II. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) Blej 5-15 ari tokë në zonën industriale Prishtine F.Kosovë, mundësisht rreth rrugës kryesore. Prona duhet të posedoj infrastruktur të plotë dhe dokumentacion në rregull. Tel. 044/ 221 708. (11.09.2008)

ME QIRA LËSHOHEN Lëshoj banesë 50m2me qëra ,për familjar në Prishtinë.Tel.044/165 097. (14.09.2008). Lëshoj një dhomë me qëra për(femra).Hyrja e veçantë e cila gjendet afër Komunës tek tregu i gjelbër.Tel.038/236 279,044/127 879. (14.09.2008). Lëshoj banesë me qëra për një person banesa është mirë mirë e mobiluar ka WC, banje,kabllovik,oborr për veturë,hyrja e veçanet .Gjendet në rrugën për Gërmi rruga e “Bledit”.Tel.044/551 329. (14.09.2008). Lëshoj lokalin me qëra në Ulpianë.Tel.044/233 457. (14.09.2008). Lëshoj lokalin me qëra ose shes, në Prishtinë. Tel. 049/ 219 256; 044/ 823 718. (13.09.2008) Lëshoj banesë me qëra, në Dardani, Ulpianë, Qendër. Çmimi 350 - 400 €. Tel. 044/ 241 588. (13.09.2008) Lëshoj shtëpinë me qëra në lagjen e Spitalit në Prishtinë, afër asfaltit. E mobiluar, ka hyrje të veçantë, dhomë të fjetjes, kuzhinë me trapezari, korridor dhe banje. Rryma dhe uji janë të veçanta. Shtëpia është e lire prej 01.10.’08. Tel. 044/ 403 541. (13.09.2008)

Lëshoj me qëra banesë, me 4 dhoma, kuzhinë moderne, banje moderne, derë të blinduar, me parking të veçantë. Gjendet pranë OSBE-së. Preferohet për ndërkombëtar. Tel. 044/ 702 837. (12.09.2008) Lëshohet lokali me qëra, me sip. 50m2. I përshtatshëm për destinime të ndryshme si: dyqan, zyre, laborator, ambulancë etj. Ka ng. qendrore-gratis. Gjendet te furra Qërimi I në rrugën kryesore në Prishtinë. Tel. 044/ 361 911. (12.09.2008) Lëshoj një kat shtëpie me qëra, për 6 studente (femra). Shtëpia gjendet në lagjen e Muhagjerëve. Tel. 044/ 261 651. (12.09.2008) Lëshoj banesë me qëra në kuadër të shtëpisë, për një ose dy persona. Banesa ka hyrje të veçantë dhe është e pajisur. Adresa: Aktash I, rr. “Kuvendi i Bujanit”nr.15 Prishtinë. Tel. 044/ 547 903; 044/ 516 236. (12.09.2008) Leshoj shtëpinë komplet me qera, ose kate – kate (një kat i ka 120m2) të ndara, ose veq katin përdhesë me bodrum që është mbi 200m2. I përshtatshëm për lokal afarist. Shtëpia është e përshtatshme për zyra apo banim (sidomos për të huaj), ka 750m2 dhe gjendet në qendër te menza e studentëve, me oborr dhe garazh, çmimi sipas marrveshjes. Gjithashtu lëshojmë me qera edhe banesen 60m2, kati II, te santea përball Swiss Casino (për familjar). Çmimi sipas marrveshjës. Info: 044/ 248-368; 038/234-435. (11.09.2008). Lëshoj banesë me qëra. Banesa gjendet në Rr.”Nënë Tereza”78B, nr. 8, në Dardani te barnatoret afër postës kryesore. Banesa është komplet e rinovuar, e mobiluar, ka një dhomë gjumi, dy terasa, dhomë të ditës me kuzhinë, banje, derë të blinduar. Përparësi kanë ndërkombëtarët. Tel. 044/ 315 325. (11.09.2008) Lëshoj banesë me qëra në Ulpianë, kati II, e rinovuar, me mobile të reja dhe me parking të mjaftueshëm, parkingu me roje 24 orë. Preferohet për ndërkombëtar dhe familjar. Tel. 044/ 124 677. (11.09.2008) Lëshoj banesë me qëra ,e mobiluar me ngrohje qendrore me ujë 24 orë. Banesa gjendet te UBT.Tel.044/049 118 259. (11.09.2008). Lëshoj me qëra lokalin i cili gjëndet në rrugën “Lidhja e Prizrenit, nr 26 afër furrës “Moni”.Lokali posedon 40m2 dhe është në gjëndje të mirë Lokali mund të shfrytëzohet për çdo aktivitet afarist.Çmimi sipas marrëveshjes.Tel.044/315 569. (10.09.2008). Lëshoj banesë me qëra - garsonierë. Banesa gjendet afër Sh.M. Teknike “28 Nëntori”. Tel. 044/ 510 256; 049/ 361 835. (09.09.2008) Lëshoj banesën me qëra, te Qafa në Prishtinë. Tel. 044/ 934 333. (09.09.2008) Lëshoj dhomë me qëra. Adresa: Dardania Su ½, hy I, nr.4. Mundësisht të jetë vajzë që punon. Tel. 038/ 556 402. (09.09.2008) Lëshoj banesë me qëra në lagjen Tokbashqe .Tel.044/678 854. (08.09.2008). Lëshoj dhoma me qëra për studente kushtet janë shumë të mira per info.Tel.044/465 356. (08.09.2008). Lëshoj dhoma me qëra për studente kushtet janë shumë të mira për info.Tel.044/750 394. (08.09.2008).

KËRKOHEN Kërkojmë punëtore(femër)në gjellëtoren “Meti”dhe “Pastiçeria”Montana”në Ulpianë.Tel.044/550 536 044/444 755. (14.09.2008). Jemi qift kërkojmë banesë ose shtëpi me qëra .Lgjete e preferuara :Dardania, Ulpiana, Qendra,etj.Çmimi deri në 150€. Tel.044/352 862. (14.09.2008). Kërkoj banesë me qëra në Dardani apo Ulpianë, për familjar. Tel. 044/ 823 718; 038/ 731 514. (13.09.2008) Kërkojmë banesë me qëra, në lagjet Ulpianë, Dardani apo afër tyre. Banesa të jetë garsonierë apo maksimum dy dhoma. Çmimi të jetë i arsyeshëm. Tel. 044/ 799 509; 044/ 817 003. (12.09.2008) Kërkojmë garsonierë me qëra ose banesë me hyrje të veçantë, në Prishtinë. Jemi dy student. Çmimi maksimal 140 €. Lagjet e preferuara: Qendra, Ulpiana, Dardania. Tel. 044/ 624 924. (12.09.2008) Një çift nga Prizreni, kërkon garsonierë me qëra. Tel. 044/049/ 389 352. (12.09.2008) Jemi një çift – studentë, kërkojmë banesë me qëra, me çmim të volitshëm. Tel. 044/ 371 298. (12.09.2008) Kërkojmë banesë luksoze dhe shtëpi me qëra, për ndërkombëtar, në Prishtinë. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) Kërkojmë banesë me qëra, për familje, punëtorë dhe

studentë, në Prishtinë. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) Kërkoj një bashkëbanuese banesa gjendet në lagjen “Kurriz”.Tel.044/126 641. (11.09.2008). Një çift, kërkon banesë me qëra. Të jetë e mobiluar. Lagja e preferuar: Bregu i Diellit. Tel. 044/ 189 319. (10.09.2008) Në lagjen Sofalia kërkojmë urgjentisht shtëpi për ndërkombëtar. Shtëpi të re moderne për qiramarrje, e cila duhet të jetë e pajisur me ngrohje qendrore, të ketë ujë 24 orë,të jetë e siguruar dhe të ketë gjenerator.Ofera është serioze për info.Tel.038/248 165,044/245 454. (09.09.2008) Kërkoj shtëpi me qëra. Shtëpia duhet ti ketë mbi 200m2 me oborr dhe nxemje qëndrore. Shtëpinë dua ta shfrytëzoj si qerdhe. Për një kohë të gjatë. Lagjet e preferuara ,B.diellit, Aktash, Ulpianë. Tel.044/718 622. (08.09.2008).

VETURA Shes Golf IV TDI ( I e kuqe), ngjyrë hiri. Dy dyersh, me klimë. Viti i prodhimit ‘99. Çmimi 8 750 €. Tel. 044/ 186 310. (12.09.2008) Shes VW Caady 1.9 SDI, ngjyrë të bardhë. Viti i prodhimit 98. Hidraulik, 2 airbag, i mbyllur, për dy persona. I posa zhdoganuar me KS. Çmimi 3 800 €. Tel. 044/ 135 146; 049/ 416 121. (10.09.2008) Shes kamionet mercedes dopio kabinë për shat përsona,210 Disel me tre dyer,viti i prodhimit 93,hidraulik,në gjëndje perfekte,i po sa doganuar me KS.Çmimi 5.300€. Tel.044 135 146,049/416 121. (08.09.2008). Shes veturë Mercedes E 220 CDI elegance viti i pro.2000 ,metalik,tipronik,alarm në gjëndje përfikte,pa doganë.Çmimi 9.500€.Tel.044/135 146,049/416 121. (08.09.2008)

TË NDRYSHME Kërkojmë kujdestare, për fëmijë dhe punë shtëpie në banesë dydhomëshe. Adresa: Kodra Diellit II, Prishtinë. Orari i punës 07.30 - 17.00, nga e hëna deri të premten. Tel. 044/049/ 249 142. (13.09.2008) Kërkohet një ndihmëse, për shtëpi, në Prishtinë. Tel. 044/ 158 800. (13.09.2008) Kërkojmë punëtore - banakiere. Orari i punës 15.00- 00. Tel. 038/ 248 501. (12.09.2008) Kërkojmë punëtore, me rrogë të mirë. Tel. 044/ 775 540. (12.09.2008) Kërkojmë një arsimtare të gjuhës gjermane. Tel. 044/ 257 152; 038/ 550 659. (11.09.2008) Organizojmë udhëtime me autobusë për Greqi me aranzhmane turistike. Çmimi 1 000 €. Rezervimi i hotelit për dhjetë ditë, bileta kthyese, kontrata, parapagimi 50 %, për fëmijë 50 % më lirë. Tel. 044/049/ 209 350, e-mail: shap_burimi@hotmail.com (10.09.2008) Kërkojmë një Farmacist të diplomuar, për farmaci që do të hapet së shpejti në Podujevë. Tel. 044/ 54 57 54. (10.09.2008) Kërkoj një pastruese, të punoj gjashtë ditë në javë, të jetë deri në moshën 35 vjeçe.Tel. 044/346 090. (09.09.2008). Urgjentisht kërkojmë një punëtore (femër). Vendi i punës është në Prishtinë, pozita rrobaqepëse. Njohja e gjuhës angleze është e domosdoshme, kushtet e punës janë shumë të mira. Tel. 049/ 408 675 vetëm prej orës 17 deri 20. (09.09.2008) Kërkojmë një punëtore, që të përkujdeset për një fëmijë 8 muajsh. Me orar prej 07.30 deri 15.30. Tel. 049/ 508 266. (09.09.2008) Shes librat e klasës se V, VIII, IX. Tel. 044/ 934 333. (09.09.2008) Është hapur kursi i matematikës për nxënës të shkolles fillore paraqitja bëhet çdo ditë.Tel.038/554 087,044/219 972. (08.09.2008). Posedoj 643 lektyra shkollore që nga klasa e parë deri në klasën e nëntë.Çmimi i volitshëm.Tel.044/718 622. (08.09.2008). Pandora Tower - Se shpejti fillon punën Pandora Tower, një kompleks i ri gastronomie. Në këtë rast janë të lira këto vende pune: 20 kamerier/e, 8 banakier/e, 8 kuzhinier/e, 6 pastrues/e. Paraqitja për punë bëhet në Pandora Tower në lagjen Arbëria. Afati për punë fillon nga 07 deri më 14.09.08. Tel. 049/ 652 677. (07.09.2008) Kërkoj një pastruese – kujdestare. Orari prej 12:30 deri në 19.00. Pagesa 100 €. Lagjëja Mati 1. Tel. 044/ 418 691. (06.09.2008)


28 SPORT

E diel, 14 shtator 2008

Sport redaktor: Valdet Hasani e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Laudrup, trajner në Spartak Ish-reprezentuesi danez, Michael Laudrup ka nënshkruar kontratë për 18 muaj si trajner i Spartak Moskës, ka njoftuar të shtunën klubi nga Premierliga ruse. “Kam marrë ofertë shumë serioze nga një klub i madh”, tha Laudrup për ueb faqen zyrtare të Spartakut. Ai zëvendëson Igor Ledyakhovin, i cili drejtoi përkohësisht ekipin pas largimit të Stanislav Cherchesovit muajin e kaluar, i cili u shkarkua pas humbjes me rezultat të përgjithshëm 8-2 nga Dynamo Kiev në rrethin e tretë kualifikues të Ligës së Kampionëve.

Nuk më intereson City

Garcia nuk pendohet për Realin

Robin Van Persie ka insistuar se nuk do të joshet nga oferta e madhe nga Manchester Cityt. Pronarët e rinj të klubit nga Eastlands, Abu Dhabi United Group janë zotuar se do të mundohen të sjellin futbollistët më të mirë në klub pas angazhimit të sulmuesit Robinho

Javi Garcia nuk është penduar për rikthimin në Real Madrid. Mbrojtësi i ri nuk ishte ftuar në ekip për ndeshjen e xhiros së parë në Deportivo La Coruna, por ka thënë: “Të jesh në Real Madrid është arritja më e madhe për

nga Real Madridi. Por, Van Persie nuk duket të jetë i interesuar për kalim në City. “Jam befasuar me ardhjen e Robinhos. Kam menduar ‘çka ndodhi’? Man City dhe 30 milionë funta? Por ata nuk kanë paraqitur ofertë për mua dhe i këshilloj të mos humbin kohë”, tha Van Persie.

cilindo futbollist. Pas rikthimit e kam ditur se do të jetë vështirë, pasi ka shumë futbollistë para meje, mirëpo nuk do të dorëzohem. Jam i gatshëm të luftoj deri në fund dhe e di se do të vijë momenti im”.

DOREHEQJE TE DETY

Bucci pret Romën

Silva mungon për tre muaj Gjiganti spanjoll, Valencia ka njoftuar të shtunën se sulmuesi David Silva do të qëndrojë jashtë fushës për tre muaj. Talenti i ri i ekipit do t’i nënshtrohet një operacioni në nyjën e këmbës së majtë, e cila e ka munduar në Euro 2008, kur i ndihmoi Spanjës të fitojë titullin. Doktori i Valencias, Antonio Giner ka thënë se operacioni është caktuar për të martën e ardhshme. Valencia ka krizë të futbollistëve të lënduar dhe aktualisht nuk mund të llogarisin edhe në reprezentuesit e tjerë spanjollë, Carlos Marchena dhe Ruben Baraja.

Ince nuk lëviz nga Blackburni Menaxheri i Blackburn Roversit, Paul Ince është zotuar të qëndrojë në klub pavarësisht spekulimeve rreth kalimit të tij në Newcastle për të punuar me ish-bashkëlojtarin e tij të Anglisë, Dennis Wise. “Nuk mund të kontrolloj spekulimet në media. Por, ndjej se i kam shumë borxh këtij klubi dhe tifozëve, andaj jam shumë i lumtur në Ewood Park. Kam vetëm disa javë në detyrë dhe jam duke u kënaqur me përvojën e deritashme. Përqendrimi im është Blackburni”, tha Ince.

FOTO: PETRIT RRAHMANI

Portieri i liruar nga Parma, Luca Bucci është i interesuar t’i bashkohet Romës. Bucci spekulohet të jetë objektiv i Romës, pasi klubi nga Olimpico lejoi Gianluca Curcin të huazohet në Siena. “Nuk është ende asgjë e sigurt, por shpresoj që Roma të jetë e interesuar. Është e qartë se kam dëshirë t’u bashkohem atyre, pasi do të ishte nder të luaj për ta dhe do të shkoja menjëherë. Jam duke stërvitur me ekipin e të rinjve të Parmës dhe trajnerët e portierëve, por do të shohim çka do të ndodhë më vonë pasi të vijë ndonjë ofertë”, tha Bucci.

Vetëm pas tri xhirove, dy trajnerë kanë dhënë dorëheqje nga drejtimi i skuadrave të tyre. Tashmë ish-trajneri i Besianës, Selatin Vokrri thotë se një vendim të tillë e ka marrë pas përzierjes së drejtuesve të klubit në punën e tij. Mirëpo, kreu i ekipit llapjan e mohon këtë. Valon Konushevci valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 13 shtator — etëm tri xhiro pas fillimit të sezonit të ri në Superligën e Kosovës në futboll, dy trajnerë janë larguar nga detyra. Të mërkurën, trajneri i Dritës, Refik Rexhepaj dha dorëheqje nga drejtimi i skuadrës për shkak të rezultateve të dobëta. Ndërsa vetëm një ditë më vonë, edhe trajneri i Besianës, Selatin Vokrri mori një vendim të tillë. Mirëpo, këto dy dorëheqje nuk kanë ardhur vetëm si pasojë e rezultateve të

dobëta. Tanimë ish-trajneri i Besianës, Selatin Vokrri thotë se arsyeja kryesore e dorëheqjes së tij nga ekipi llapjan është se zyrtarët e këtij klubi kanë bërë presion të tepruar mbi të, duke iu përzier në punët e tij si trajner. “Qëllimi i im me Besianën ka qenë mbetja në elitë. Por, një numër i madh i njerëzve në klub m’u kanë përzier në punën time si trajner, duke kërkuar nga unë që t’i fus në lojë futbollistët, të cilët ata njerëz i kishin diçka. Kjo ka qenë e papranueshme për mua, ngase në lojë futen futbollistët më të mirët dhe të cilët e meritojnë të luajnë. Prandaj, vendosa të jap dorëheqje, ngase kam pa-

sur shumë pengesa për ta realizuar programin tim që kam pasur me këtë ekip”, ka deklaruar Vokrri për Express. Në anën tjetër, kryetari i Besianës, Ertan Xhihiqi mohon që të jetë përzier dikush nga Kryesia në punët e Selatin Vokrrit. “Nëse dikush ka mundur të bëjë presion mbi Vokrrin, atëherë ai person kam mundur të jem unë, ngase unë e financoj skuadrën. Por unë Vokrrit nuk i kam bërë presion. Arsye e dorëheqjes së tij ka qenë mossuksesi në fillim të kampionatit”, tha Xhihiqi. Ndryshe nga Vokrri, ish-trajneri i Dritës, Refik Rexhepaj thotë se vendi-


SPORT 29

E diel, 14 shtator 2008

Davydenko lirohet nga akuzat

Torres më i mirë se Berbatov

Nikolay Davydenko është liruar nga të gjitha akuzat për përfshirje në kurdisje të ndeshjeve pas hetimeve njëvjeçare nga organi drejtues i tenisit në konkurrencën e meshkujve (ATP). ATP-ja hetoi dyshimet rreth humbjes së papritur të Davydenkos nga

Mbrojtësi i Liverpoolit, Martin Skrtel ka thënë se nuk do ta shkëmbente Fernando Torresin për Dimitar Berbatovin. Manchester United u përforcua me yllin bullgar në ditën e fundit të afatit kalimtar të verës, por Skrtel mendon se Liverpool ka futbollistë më të mirë në

YRUARA

Marin Vassallo Arguello në Sopot Open në gusht 2007. “ATP-ja ka përmbyllur të gjitha hetimet. Roli ynë është të sigurojmë se tenisi profesionist i meshkujve vazhdon të jetë i lirë nga korrupsioni”, thuhej në një komunikatë nga ATP-ja.

Edhe pse këtë sezon dallojnë për nga cilësia, rivaliteti që kanë pritet ta bëjë interesant derbin lokal Prishtina–Flamurtari. Bardhekaltrit e kërkojnë fitoren e tretë të sezonit, por edhe kuqezinjtë llogarisin në ndonjë pikë eventuale nga kjo përballje. Moral Pozhegu Prishtinë, 13 shtator — rishtina dhe Flamurtari do t’i masin forcat e tyre në derbin lokal, i cili do të zhvillohet të dielën. Diferenca e cilësisë ndërmjet këtyre dy ekipeve këtë sezon është e madhe, por kur luajnë kuqezinjtë me bardhekaltrit, gjithmonë ekziston rivaliteti. Këtë e konfirmon edhe trajneri i Prishtinës, Afrim Tovërlani, i cili thotë se motivi i flamurtarëve kur luajnë me klubin e tij, është më i madh. “Pa marrë parasysh se çfarë i kanë ekipet momentale, kur ndeshen Prishtina e Flamurtari, dihet se kanë rivalitet. Nuk e nënçmojmë kurrsesi kundërshtarin, ne e respektojmë atë. Jemi në kërkim të fitores, e cila nuk do të jetë e lehtë, sepse dihet motivi i flamurtarëve kur luajnë me ne. Pa angazhim dhe seriozitet maksimal, nuk mund të arrijmë fitore”, theksoi Tovërlani. Ai tregoi se në këtë ndeshje prishtinasve do t’u mungojë sulmuesi Enis Fetahu, i cili kishte pësuar lëndim në ndeshje me Trepçën ‘89. Në anën tjetër, trajneri i kuqezinjve, Agim Hasani e pranon se Prishtina ka cilësi më të mirë, por thotë se djelmoshat e tij nuk

min për dorëheqje e ka marrë pas rezultateve jo të mira të ekipit. “Para se të fillonte kampionati luajtëm pesë ndeshje kontrolluese dhe skuadra ishte në formë të lartë. Por në ndeshjen e parë kampionale kundër Prishtinës, komplet skuadra ka luajtur lojë krejt ndryshe nga ato kontrolluese. Skuadra me paraqitje të njëjtë vazhdoi edhe në ndeshjen e dytë kundër Istogut, kur edhe na u anulua një gol i rregullt nga gjyqtari”, thotë Rexhepaj. “Atëherë vendosa të tërhiqem më mirë më herët sesa më vonë, ngase do të largohen gjashtë ekipe nga Raiffeisen Superliga. Ishte një akt moral i imi”, shytoi ai. Rrugën e Rexhepajt dhe Vokrrit kishte vendosur ta përcjellë edhe trajneri i Drenicës, Tahir Lushtaku. Por ky i fundit vetëm pas 24 orëve, me kërkesën e futbollistëve u rikthye sërish në bankinën e ekipit kuqezi.

repartin ofensiv. “Nuk do ta shkëmbeja Torresin me askënd, sepse në vitin e tij të parë në Angli ai ka treguar se është sulmuesi më i mirë në Premierligë. Ka edhe sulmues të tjerë shumë të mirë, duke përfshirë Berbatovin, por Torres është numër 1”, deklaroi Skrtel.

rita e ka pësuar humbjen e katërt në katër xhirot e para të kampionatit të ri. Gjilanasit kanë pësuar humbje nga Drenica me rezultat 2:1. Drenicasit kanë kaluar në epërsi prej 1:0 me golin e shënuar nga Brahim Vojvoda në minutën e 11 të takimit. Kuqezinjtë vendës në këtë lojë kishin hyrë më bindshëm për fitore, për dallim me ndeshjet e kaluara, pasi kërconin me sulme shpeshherë portën e Dritës, por edhe gjilanasit herë pas here kërkonin rrugën për të shënuar gol. Kështu, ata arritën ta barazojnë rezultatin në 1:1, me golin që e ka shënuar Alban Bekteshi, i cili shfrytëzoi mirë një gabim të repartit defanziv të vendësve. Në fillim të pjesës së dytë, Drenica e ka rrezikuar disa herë portën e mysafirëve, por ka dështuar t’i konkretizojë rastet. Kështu,

PRISHTINA

FOTO: ASTRIT IBRAHIMI

Kërkon fitoren e tretë do të dorëzohen lehtë. Në ndeshjen e fundit, Flamurtari e kishte nxjerrë një barazim në ballafaqim me bardhekaltrit. “Dihet se Prishtina e ka ekipin më të mirë, por ne do të mundohemi ta nxjerrim ndonjë pikë. Është derbi lokal, po luajnë dy skuadrat nëse jo më të mira të

Kosovës, më të mirat e qytetit të Prishtinës. Prishtina është Prishtinë, por ne nuk do të hyjmë në lojë për t’u dorëzuar”, deklaroi trajneri prishtinas. Hasani në fund ka treguar se pretendim kryesor i kuqezinjve këtë sezon është që të nxjerrim më shumë pikë nga skuadrat e nivelit të saj.

S’KA DRITE FOTO: JETMIR IDRIZI

kuqezinjtë kanë kaluar në epërsi në minutën e 75-të me golin e shënuar nga Malësor

Gjonbalaj, i cili ishte edhe goli që ua solli tri pikë vendësve.

E diel Trepça–Besa Prishtina–Flamurtari Vëllaznimi–Trepça 89 Gjilani–Hysi Ferizaj–Ulpiana 2 Korriku–Besiana Të gjitha ndeshjet fillojnë në orën 16:00

Istogu–Kosova (V) 2:1 Istogu, i përkrahur nga rreth 1500 shikues të tij, e ka mposhtur Kosovën nga Vushtrria me rezultat 2:1. Vendësit kanë kaluar në epërsi në minutën e 19, kur nga gjuajtja e lirë prej rreth 16-17 metrash, i saktë është treguar Mendi Arifaj. Atëherë kur vushtrriasit po sulmonin për ta barazuar rezultatin, mikpritësit arritën ta rrisin epërsinë prej 2:0, kur gjuajtjen e penaltisë e shndërroi në gol Përparim Demiraj. Në pjesën e dytë u aplikua lojë më e zbehtë, pasi shiu që filloi të binte i ka penguar futbollistët të luanin më mirë. Kështu, mysafirët kanë arritur ta zvogëlojnë epërsinë në 2:1 nëpërmjet Labinot Osmanit, pas një gabimi të kapitenit të Istogut, Nysret Rugova. Pas këtij goli vushtrriasit sulmonin edhe më tepër për ta barazuar rezultatin, por dështonin t’i konkretizonin sulmet e tyre.


30 SPORT

E diel, 14 shtator 2008

Nuk ndryshoj për Maradonën

Fowler në Blackburn

Ylli i Barcelonës, Lionel Messi ka mohuar kritikat nga legjenda e Argjentinës, Diego Maradona. Maradona kishte thënë se Messi është vetjak pas paraqitjes dëshpëruese për Argjentinën, javën e kaluar, në kualifikime për Kampionatin

Ish-reprezentuesi anglez, Robbie Fowler ka nënshkruar kontratë për tre muaj me Blackburn Roversin, ka bërë të ditur të shtunën klubi nga Premierliga. Ish-ylli i Liverpoolit, Leeds dhe Manchester City, i cili së fundi ka luajtur për ekipin nga Championship, Cardiff, ka qenë duke stërvitur me

botëror 2010. Por, Messi ka thënë: “Nuk ka rëndësi çfarë thotë Maradona. Jam mësuar tani, ai flet shpesh për mua. Deklaratat nga Diego nuk do të ndryshojnë mënyrën e lojës sime”. Messi konsiderohet si pasardhës i Maradonës.

Blackburnin pas ardhjes së ishbashkëlojtarit të tij, Paul Ince në postin e menaxherit të klubit. “Jam i lumtur që kam transferuar një golashënues të dëshmuar. Nuk ka kaluar kohë e gjatë prej kur ai shkëlqeu në Anfield Road. Besoj se mund të luajë ende në atë shkallë”, tha Ince.

GATI NE ÇDO FRONT

Edhe pse gjatë verës kanë bërë vetëm një përforcim, portieri i Real Madridit, Iker Casillas beson se ekipi është i fortë për të luftuar në të gjitha garat e këtij sezoni. Ai insiston se futbollistët e gjigantit madrilen janë të bashkuar dhe synojnë të sjellin sukses në Santiago Bernabeu. Real Madrid ka mjaft futbollistë për të garuar në të gjitha garat gjatë këtij sezoni, edhe pse nuk janë përforcuar shumë gjatë verës, ka thënë portieri i kampionit të Spanjës, Iker Casillas. “Si ekip ne jemi të bashkuar dhe të aftë të luftojmë në çdo garë.

Secili vendim për transferim është vendim i klubit”, tha ai. Real transferoi vetëm një futbollist gjatë afatit kalimtar të verës, duke angazhuar mesfushorin holandez, Rafael van der Vaart nga Hamburgu, por ata dështuan të kompensojnë hapësirën e kri-

juar nga shitja e brazilianit Robinho në Manchester City. Trajneri i Realit, Bernd Schuster ishte aq i brengosur pas largimit të Robinhos, sa që bindi klubin të paraqesë ofertë emergjente për sulmuesin e Valencias, David Villa, golashënuesin më të mirë në

Euro 2008, para mbylljes së afatit kalimtar, por futbollisti vendosi të mbetet. Casillas ka thënë se ka biseduar me bashkëkombësin e tij për të parë se çka ndodhi. “I kam telefonuar për ta pyetur se çka ndodhi dhe ai më tregoi se vendosi të mbetet në Valencia. Asgjë nuk ka ndryshuar mes nesh pas asaj”, shtoi ai. Real takohet me Numancian të dielën në Ligën e Spanjës. Ekipi synon të regjistrojë pikët e para të sezonit pas humbjes 2-1 në xhiron e parë nga Deportivo La Coruna. Klubi ka transferuar mbrojtësin argjentinas, Ezequiel Garay nga Racing Santander në fund të sezonit, mirëpo, sipas marrëveshjes, futbollisti do t’i bashkohet ekipit në sezonin 2009-10. Përveç tij, mesfushorët Javi Garcia dhe Ruben de la Red, që i ndihmuan Spanjës të fitojë titullin në Euro 2008 në qershor, janë rikthyer në Santiago Bernabeu nga Osasuna respektivisht Getafe. Ditë më parë, drejtori sportiv i Real Madridit, Prrdrag Mijatoviç ka thënë se klubi nuk planifikon të sjellë përforcime gjatë afatit kalimtar të dimrit. “Kemi ekip prej 24 futbollistëve dhe në Spanjë ekipet kanë nga 21 ose 22 futbollistë. Ne kemi ekip mjaft të madh dhe nuk planifikojmë të sjellim përforcime të reja në janar, edhe pse në futboll kurrë nuk e dini se çka mund të ndodhë”, tha ai për Real Madrid TV.

Nuk e vesh dresin e Interit Felippe Massa e priste bashkëkombësin Leite Kaka në provat garës së Monzas së Italisë në Formula 1, por ai befasisht e ka parë Marco Materazzin. Mbrojtësi nerazurr ia kishte dhuruar brazilianit një dres të Interit me mbishkrimin Massa. Mirëpo, piloti i Ferrarit, i cili është tifoz i Milanit, nuk kishte pranuar ta vishte këtë fanellë. “Është e mirë, një mendim i mirë, por nuk mund ta vesh assesi. Unë jam tifoz i Milanit, çfarë do t’u thosha shokëve të mi brazilianë?”, deklaroi Massa, i cili qëndroi bashkë me Materazzin për 10 minuta. Ndërkohë, mbrojtësi italian ka treguar se e pëlqen shumë sportin e Formulës. “Mua më pëlqente shumë piloti

Ayrton Senna, më pëlqente vetëm ai. Mirëpo, edhe ti je brazilian, kam simpati ndaj teje dhe ta kam sjellë këtë dres”, i tha Materazzi, pilotit 27 vjeç. “Faleminderit, ke qenë i këndshëm, por e përsëris se nuk mund ta vesh absolutisht”, ka shtuar Massa. Në të kaluarën, Materazzi ishte mysafir i Red Bullit. Atij i patën premtuar se do ta ngiste formulën e Coulthardit, po ata ishin duke punuar dhe nuk ishte e mundur të realizohej kjo dëshirë e futbollistit. “Tash nuk dua të flas për Interin. Dëshiroj ta kaloj një orë komplet relaksuese me makinat që më pëlqejnë aq shumë”, i ka thënë në fund futbollisti i Interit, ngasësit të Ferrarit.

Madonna anulon ndeshjen e Bundesligës Ndeshja e Bundesligës mes Eintracht Frankfurtit dhe Karlsruhes është anuluar të premten mbrëma dhe është shtyrë pas një koncerti të ikonës së muzikës pop, Maddonna, kanë njoftuar zyrtarët e Federatës së Futbollit të Gjermanisë (DFB). Vendimi për anulimin e ndeshjes ishte marrë pas një inspektimi të fushës nga gjyqtari Thorsten Kinhoefer dhe zyrtarë të Bundesligës. Ata kanë thënë se fusha, e cila ishte zëvendësuar pas koncertit të Maddonës në stadium të martën, nuk do të jetë e sigurt për futbollistët dhe është e pamundur të zhvillohet takimi. Trajneri i Frankfurtit, Friedhelm Funkel, i cili ishte në koncertin e Maddonës, mirëpriti vendimin dhe e përshkroi si “të arsyeshëm”. “Nuk është shkatërruar bota. Por, thjesht nuk është zhvilluar një ndeshje futbolli”, tha ai. Ndërsa, homologu i tij nga Karlsruhe, Edmund Becker ishte i zemëruar me mënyrën e anulimit të takimit. “Jemi të zemëruar. Anulimi ishte përmendur të enjten, por ne jemi siguruar se ndeshja do të zhvillohet. Nuk mund të kuptoj si ndodhi kjo”, tha ai.


SPORT 31

E diel, 14 shtator 2008

Scolari kërkon mesfushor

Raikkonen vazhdon në Ferrari

Menaxheri i Chelseas, Luiz Felipe Scolari ka pranuar se është në kërkim të një zëvendësimi për mesfushorin e lënduar, Michael Essien. Edhe pse afati kalimtar i verës është mbyllur, strategu brazilian ka zhvilluar bisedime me drejtorin ekzekutiv të klubit, Peter

Ferrari ka vazhduar kontratën me kampionin e botës në Formula 1, Kimi Raikkonen deri në fund të sezonit 2010, duke u dhënë fund spekulimeve rreth të ardhmes së pilotit finlandez. Marrëveshja e kaluar e Raikkonenit ishte paraparë të skadojë në fund të vitit 2009

Kenyon rreth huazimit në ndonjë futbollisti apo angazhimit të ndonjërit që është i lirë. “Kam disa ide për të zëvendësuar pozitën e Essienit dhe ato ia kam treguar drejtorit Kenyon. Ai do të mundohet të bëjë diçka sot, nesër ose javën tjetër”, tha Scolari.

dhe mendohej se Fernando Alonso mund të vijë si zëvendësim i tij. Por, Ferrari nëpërmjet një komunikate për shtyp ka njoftuar se kanë konfirmuar pilotët për dy sezonet e ardhshme. Kolegu i Raikkonenit, Felipe Massa po ashtu ka kontratë deri më 2010.

NUMER 1 Adriano thotë se trajneri Mourinho e konsideron si sulmuesin kryesor të Interit. Braziliani pret të rikthehet sa më shpejt, pas lëndimit të pësuar dhe t’i tregojë vlerat e tij. Ai e ka lavdëruar trajnerin portugez, ndërsa e ka kritikuar Roberto Mancinin.

Futbollisti i Interit, Adriano pret që të rikthehet sa më shpejt në fushën e blertë, për t’i treguar vlerat e tij, pas lëndimit që e pësoi në fazën përgatitore gjatë kësaj vere. Sulmuesi brazilian thotë se vlerësohet lart nga trajneri i ri, portugezi Jose Mourinho, i cili duket se e konsideron futbollistin si armë të fortë të ekipit të tij, bile më të fortë se suedezin Zlatan Ibrahimoviç. “Mua më ka thënë Mourinho se jam numri 1 në sulmin e Interit. Kjo deklaratë e tij më motivon që të punoj çdo ditë për të qenë titullar në ndeshjet e së dielës dhe në

Bayern përforcohet me ... autobus!

Bayern Munich ka zbuluar përforcimin e tyre më të madh të këtij sezoni – një autobus të ri luksoz, i cili ka kushtuar gjysmë milioni euro dhe do të shërbejë për udhëtime rreth shtetit për ndeshjet e Bundesligës. I kompletuar me katër ekrane plazma që transmetojnë çdo kanal të mundshëm, DVD dhe qasje në internet, futbollistët vështirë se mund të ankohen se janë mërzitur gjatë udhëtimeve. Dhe, derisa ata përfundojnë ndeshjen e së

shtunës në Koln, Sandra Konig do të jetë e zënë duke përgatitur ushqim të lehtë në kuzhinën e integruar. Sa i përket komoditetit, ndriçimi i teknologjisë së lartë u mundëson futbollistëve të jenë të relaksuar në maksimum – ndërsa tavani është transformuar të duket si qielli i natës. E tëra është disenjuar siç thotë menaxheri i ekipit, Uli Hoeness për t’i ndihmuar futbollistët drejt fitoreve. “Autobusi është përforcim i rëndësishëm sa i përket ndihmës së ekipit për fitore. Sa më të relaksuar që ata të vijnë në stadium, aq më të mëdha janë shanset të luajnë mirë”, tha ai. Gjiganti bavarez ka qenë i heshtur gjatë afatit kalimtar të verës dhe transferoi vetëm Tim Borowskin nga Werder Bremeni dhe huazoi Massimo Oddon nga Milani.

Ligën e Kampionëve”, deklaroi Adriano për televizionin italian, Sky. Mourinho dhe futbollisti kishin biseduar gjatë kësaj vere. Trajneri portugez i kishte thënë Adrianos se ka besim dhe se llogarit në të. “Ai (Mourinho) më tha se ma do të mirën, se e di që kam kapacitet të madh dhe se më vlerëson lart. Më tha gjithashtu se unë duhet të punoj fort çdo ditë në stërvitje duke e dhënë maksimumin, për të luajtur më pas, sepse sipas tij, besimi i ndaj meje nuk mungon”, vazhdoi Adriano. Futbollisti gjithashtu ka bërë një krahasim në mes të Mourinhos dhe ish-trajnerit të Interit, Roberto Mancini, me të cilin Adriano nuk kishte

raporte aspak të mira. “Është mjaft e rëndësishme që ka ardhur Mourinho. Me Mancinin e dinë të gjithë se nuk kishim raporte të mira. Ka arritur Mourinho, i cili gjithnjë ka treguar besim të madh tek unë. Kjo ka rëndësi të madhe për një futbollist, i cili merr kurajo nga besimi i trajnerit. Ai ka personalitet të jashtëzakonshëm, sepse nëse dëshiron të thotë diçka, ta thotë në sy”, përfundoi numri 10 i Interit, i cili gjysmën e sezonit të fundit ishte huazuar te klubi brazilian Sao Paolo. Adriano ishte tronditur nga vdekja e babait të tij, duke kaluar 2-3 sezone krize. Ai pretendon që këtë sezon të rikthehet në formën e tij më të mirë.

Gascoigne dëshiron të vdesë Kolaps i ri për Paul Gascoigne. Ish futbollisti i njohur britanik gjendet në një klinikë portugeze për t’u shëruar, pas konsumimit të tepërt dhe të vazhdueshëm të alkoolit. Atë kishin shkuar për ta vizituar gruaja Sheryl, djemtë Regan e Mason e vajza Bianca, të cilët i kishin kërkuar që të rikthehej në Angli dhe ta fillonte një fazë rehabilitimi kundër alkoolit. Mirëpo, ndikimi i alkoolit kishte bërë që ai t’i përzinte familjarët e tij. “Largohuni, lërmëni të vdes në paqe”, iu kishte thënë “Gazza” familjarëve të ngushtë, të cilët kishin dalë

nga klinika duke qarë. Familjarët e 41 vjeçarit janë rikthyer në Angli. Vajza Bianca iu ka thënë shoqeve të saj se nuk dëshiron ta shohë më babanë e saj derisa t’i përmirësohet gjendja. Mirëpo, gjendja e ish futbollistit të Newcastle, Tottenham, Lazio, Rangers e shumë skuadrave të tjera, vazhdon të jetë e vështirë, andaj nuk dihet nëse Bianca do ta shohë më të gjallë të atin e saj. Gjatë këtij viti Paul Gascoigne ishte zhdukur disa herë dhe nuk ishte parë nga 1 javë. Jeta e tij tash është në rrezik. Doktorët konstatojnë se vetëm nëse e lë alkoolin mund të shpëtojë...


32 marketing

E diel, 14 shtator 2008

LEXONI Express-in e 14 Shtatorit  

pdf e 14 shtatorit