Page 1

½IFEHJ0

Ý

C7HH@ H@;; H@

\(.

½8EJ70 FÝHF@ F@;;A@ A@;;FÝHJ7HHÝPK7H FÝHJ7HHÝ ÝHJ7 J7HHÝPK7H ÝPKK7H88HEM EMD MD

<?BB?C?I>J D:;HAEC8;J7H;J

8kh_c[j†;nfh[iiX†`d†j†Z_jkhi[ KDC?AÊkZ^[8[e]hWZ_`Wd†fW`jkWhd† fWh_cg†=`oaWjWd†f`[i†dL[h_eh[j† C_jhel_Y†ij†d_i†fkd†d"Óbb_c_i^jc[ ]`oaWj†iZ^[fheakheh†j†KDC?AÊkj$ C†led†"dZ†haWg"WjoZej†f†h\i^_^[d [Z^[]`oaWj†iZ^[fheakheh†i^g_fjWh† \) Z^[i[hX†$

;nfh[ii mmm$]Wp[jW[nfh[ii$Yec

D–'(-."L_j_???"wc_c_0&$(&К;f†hZ_ji^c[[fWlWhkhaeielWh[

\'+

9;DJH7B? J;B;<ED?A I^a[b`[i[h_ep[d†fheakh_c" i^f[dp_c[ZoÓi^c†i^kc†i[iW †i^j†[b[`kWhf†hj[b[\edWÓai Z^[ceX_b"W\†h'&&c_`†[khef†h d`†l_j$AedjhWjWj†i^f†hXbo[hWfW h[if[ajkWhakhh\Wh†fheY[ZkhW$ A†je`Wd†l[j†cZ_iWd]Wi^a[b`[j g[aW]`[jkhP7=@"d†Poh†d[ \,#- Fh[i_Z[dj_j<Wjc_hI[`Z_k$

 aZej†a[j† †i^j_c_d Khe`d†ZelWh I[hX_d†i[dk †he_ ` WbW`c W fW fWh lWhf

;cWhj† ',i^jWjeh"(&&.

aeie ^_f__aei hi^_f Z[hi B_Z[ ` d† Ae el†ij†aWbe`† [iW`g†‚†i^j`W[Aei l†d[iW Y_Wj_j_l†d d_Y_W ikai[id†_d_ J^W‚‚_[ h_ _d_ij o ho[c i†$ i†$A `j†i_ :h[ [j† h[j† †jWh X†jW ecX haec Z†ha `o Wj†dDZ† =`oa g jWh_AhWid_g_ c[djW aej†"dZ†hiWAho[fWhbWc[ f` ``[j†aej† f f`[a j_d` f†h gkW`j_d`†  [d† _i^j ej† i†Z `j†i_ :h[ h[[ `oaWjWDZ†haecX†jW W [[Z^[=`o j^Wi \* i$ Wd†d[Aeiel†

f ^cWd5 AEC;DJ i^†f_i Z^[_hWii^ I_[j^[lWb_]`_d ]` kkdWWX†^[jW]` ckd Aec †"Ae `d†" he`d ^†he hZ^† khZ hj_jjÈk \ehj_ j†\e akhÇj† AkhZkWdZ^[akh [[ap[akje^[dkhZ^hWj$ Z^[Waj_l[$CeX_b_pe^[dh[ikhi[jZ^ ` l_j[[ " be`d† he^[j"aW ceil[fhe †j†cei edi[dikWb†i^j†j† Akh_dj[h[i_aeedi `og$ d†= †"Wi ckd †Ae 7id  _p_d$ ab†l ]` Wjdk ZZ[aWZW[]`†h I^ahkWd0F[jh_jI[b_c_ \(

H?DELE>;J

<EJE0F;JH?JHH7>C7D? <EJE07IJH?J?8H7>?C?

IA;D7 FEB?J?A; J^W‚_Z^[FWYebb_ce^e`d†\Wleh_p_c_d [CWX[j[nÊ_jd†j[dZ[h_df†hFWbbWj_d[ I^jof_j$Aho[c_d_ijh_j^ej†i[G[l[h_Wfkded i_fWib_]`_j$FWYebb_j^ej†i[CWX[j[nc[h_jed jWaho[`†d`†fkd†j†j_bb†$IWf†hefep_j†d" f`[i†[i†Y_b†i†i^j†[Z^[l[j†"dka[aW ]W`b["Z†i^_hedj†`[j†c_h†c[j†]`_j^†$ DW_cCWbeak_77AÊi†j^ej†i[G[l[h_WXb[k ^[i^j`[d[d`†f`[i[j†7AHÊi†$ \*#+

($+C?B?EDÝFÝHJÝIÝCKHÝ

G[l[h_W[Aeiel†idZWd(c_b_ed†[khef†hfWY_[dj†jf†hi^†h_c`Wi^j†l[dZ_j$ C_d_ijh_W[I^†dZ[j†i_i†"[Y_bWa†iW`i^kc[_Wi^jed[Z^[+&&c_`†[khej† j`[hW"j^†hh[jj†]`_j^†j†i†ckh†jg†aWd†Wfb_akWhfh[`l_j_j(&&)Z[h_c†jWd_ CI>$D]WWfb_aWdj†jg†aWd†fh_jkh fh[`l_j_j(&&)")&fh[`joh[aWd†Z[h_c†jWi^aWd†lZ[akh$ \.#/


2

E martë, 16 shtator 2008

Pressing

kryeredaktor: Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com, zëvendëskryeredaktore: Arlinda Desku arlinda.desku@gazetaexpress.com politikë: Artan Mustafa artan.mustafa@gazetaexpress.com nacionale dhe siguri: Ilir Mirena ilir.mirena@gazetaexpress.com, Arte: Shkelzen Maliqi shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com ekonomi: Viktor Buzhala viktor.buzhala@gazetaexpress.com, Ballkan Express: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com, bota: Valmir Gërguri valmir.gerguri@gazetaexpress.com, sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com fotografia: Visar Kryeziu visar.kryeziu@gazetaexpress.com, drejtor i marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com; redaksia: info@gazetaexpress.com; tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78; shtypi: Roto Print; botues: MediaWorks.

E martë, 16 shtator 2008

PRESSING Si e theva ligjin (dhe i rashë pishman)? / Petrit Selimi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2

LAJMEXPRESS Fillimisht nderkombetaret . . . . . . . . . .3

POLITIKA Urojnë dështimin / Besnik Ramadanaj . . . . . . . . . . . . . . .4 Rinovohet skena politike? / Shpend Limoni . . . . . . . . . . . . . . . .4-5

NACIONALE Centrali telefonik / Nebih Maxhuni . . . . . . . . . . . . . . . .6-7 Fletë dërgesa e rrejshme / Bardh Frangu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 Autobusi i dukatit / Dafina Myrtaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8 Rrëfehen te ministrja / Jeton Musliu . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8-9 2.5 milionë për të sëmurë / Besiana Xharra . . . . . . . . . . . . . . . . .8-9

EKONOMI BSPK me kërkesa . . . . . . . . . . . . . . . . .10 Nafta bie në 95 dollarë . . . . . . . . . . . .10 KEK-u fal objektet fetare . . . . . . .10-11 Kosova në OBT . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11

BALLKAN Gjynah që s’është në Hagë . . . . .12-13 Pa Trebickën zbehet dëshmia . . .12-13

BOTA Perpjekje per ta rrezuar . . . . . . . . . . .15 Luftërat e vërteta dhe lufta kulturore e SHBA-së / ROGER COHEN . . . . . . . .15 Nënshkruhet marrëveshja historike 18 Gjuetia online e terroristëve (II) / Spiegel Online . . . . . . . . . . . . . . .18-19 Scheffer, kritika paktit . . . . . . . . . . . . .19

ARTE Motra e katert / Ardian Jasiqi . . . . . .21 “Prapa territ” në Festivalin e New Yorkut / Ardian Jasiqi . . . . . . .21 Luan Starova për standardin e gjuhës . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22 Gjenerali i ushtrise se vdekur / Saul Austerlitz . . . . . . . . . . . . . . .22-23 Ludwig von Thalloczy: Të ndodhunat e Shqypnis . . . . . . . . .23

SPORT Kerkon hakmarrje / Valdet Hasani . . . . . . . . . . . . . . . .28-29 Synon lart . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29 Kampioni e nis sezonin në Gjilan . .29 Anglezët në sfida franceze . . . . . . . . .30 10 levizjet e medha . . . . . . . . . . . . . . .31

Si e theva ligjin (dhe i rashë pishman)? Kur duan dhe kur “të fortit” urdhërojnë, Komuna bëhet agjile dhe aktive. Mobilizohen resurset dhe ekzekutohen urdhrat. Kur interesi konsensual është të mos veprohet, kalojnë vite e dekada e gjërat nuk lëvizin. As në Komunë, as në Gjyq.

Petrit Selimi petrit@ipko.net

Duhet menjëherë të rrëfehem. Këto ditë e theva ligjin. Me vetëdije dhe me shpresë që nuk do të më dënojnë organet e rendit. Thjesht, besova se një shkelje e vockël do të jetë profitabile për mua dhe familjen, duke shpresuar që nuk do të përjetoj konsekuenca. Besoj se njëjtë mendojnë edhe kriminelët tjerë. Që kurrë nuk do të kapen. Por, ja që dora e gjatë e ligjit më zuri dhe karriera ime e kriminelit përfundoi jofamshëm. Ju rrejnë nëse ju thonë se rruga drejt pasurisë së shpejtë është nëpërmjet krimit. Po ju tregoj edhe çka kam bërë. Në mëhallën ku kam jetuar tërë fëmijërinë, ku kam luajtur futboll e kam shkuar në shkollë, fillova një ndërtesë pa leje. Nejse, ndoshta jo bash ndërtesë, por një strukturë mbajtëse dhe izoluese për rezervarin e ujit. Jam bashkëpronar i kafeterisë Stripdepot dhe rezervari i ujit me një hidrofor është bërë mjet i domosdoshëm i punës. Siç e dini të gjithë, nuk ka ujë të mjaftueshëm për tualet dhe kuzhinë. Kështu, vendosa që prapa banesave, në një rrugë zorre-qorre ku ka më shumë bërllok e maca se njerëz, ngjitur me murin e lokalit tim, ta vendos një rezervar uji. E rrethova me një mur 2 metra me 1.3. Që mos të ngrihet uji dimrit dhe mos të ma vjedhin hidroforin. Nuk kërkova leje nga Komuna. E mendova si një projekt fare beninj. Por, ja që fqinjëve, kompanisë Lesna të Deshishkëve famozë, nuk u pëlqeu projekti im. E konsideruan si pengesë për firmën e tyre. Stripdepot është lokal me emër. Nuk ka pasur kurrë asnjë problem, sepse i mbyll dyert sipas orarit dhe ligjit. Paguhen tatimet me rregull dhe vizitohet shpesh nga inspektorë të llojllojshëm që veç sa mund të konfirmojnë që lokali ka edhe leje pune edhe dokumentet përkatëse për destinim komercial. 12 veta aty marrin rrogë, ndërsa jemi krenarë që kafeteria është bërë referencë lokale gjeografike. Në orët e vona të natës më 2006, aty Kai Eide përfundoi raportin e vet - që i hapi rrugën pavarësisë. Në ato tavolina ka zanafillën edhe Gazeta Express, të cilën po e lexoni. Takime të mëdha e të vockla, të punës e të dashurisë, mbahen çdo ditë. Makiato

bëhet e mirë. Revista Time ia pat dedikuar dy faqet e mesit Stripdepos, para ca viteve. Mblidhen gazetarë e ambasadorë, artistë e ministra e kryeministra. Megjithatë, është kafeteri e vogël dhe nuk mund të matet me fqinjët e mëdhenj si Lesna, të cilët pronën publike e ruajnë si sytë e ballit (sepse ndoshta u nevojitet). Kështu, 2 ditë pasi që përfundova veprën time kriminele - rezervarin e ujit - më erdhën 4 inspektorë komunalë (jo 1, jo 2, por 4) për të ma kumtuar lajmin që kam 48 orë për ta rrëzuar objektin pa leje. Të saktë, në mëngjesin e së hënës së djeshme, erdhën 2 inspektorë, 8 policë specialë dhe 4 punëtorë të Hortikulturës për ta rrënuar objektin e 2.6 metrave katrorë, të lartë 1.7 metra. Tentova të protestoj nga pak, por inspektorët rrudhën krahët dhe thanë - “të fortit kanë folur”. Policët dukeshin pakëz nervozë që po humbnin kohë me punë të kota. Plus ishin me Ramazan. Shokët filluan të tallen me mua, duke më quajtur “novosell”. Kështu karriera ime e kriminelit përfundoi ende pa filluar mirë. Komuna në kohë rekorde arriti të mobilizojë 14 persona, që për saktësisht 5 ditë punë ekzekutuan urdhrin për rrënim në bazë të ankesës së bërë nga Lesna. Nuk kam se si të ankohem, sepse isha kriminel. Megjithatë, më mbeti shija e hidhur në gojë se pashë drejtpërdrejt se kur duan dhe kur “të fortit” urdhërojnë, Komuna bëhet agjile dhe aktive. Mobilizohen resurset dhe ekzekutohen urdhrat. Kur interesi konsensual është të mos veprohet, kalojnë vite e dekada e gjërat nuk lëvizin. As në Komunë, as në Gjyq. Kështu që, tash do të bëhem djalë i mirë (me CV e WC paksa të ndotur). Do të paguaj dënimet në Komunë (në bankën e vetme që gjendet brenda Komunës, KasaBank e cila është aty falë Lesna’s dhe LDK’së, këtë e dinë edhe harabelat e Prishtinës). Do të shikoj të fitoj para ndershmërisht, ta marr ndonjë kredi për të blerë mobile në shitoren e Lesna’s, e cila u pat blerë nga sllovenët pas luftës nën kushte jashtëzakonisht të diskutuara në shtypin e përditshëm, dhe do të blej ndonjë banesë të Lesna’s, prej mijëra sosh që kjo kompani ndërton anembanë Prishtinës. Do të jem qytetar i ndershëm, sepse krimi nuk shpaguhet. Këtë e pashë me sytë e mi.


LAJMEXPRESS 3

E martë, 16 shtator 2008

FILLIMISHT NDERKOMBETARET UNMIK’u dhe Beogradi janë pajtuar në parim që Gjykata në pjesën veriore të Mitrovicës të nisë punën, fillimisht me gjykatës dhe prokurorë të UNMIK’ut, ndërkaq më vonë aty do të përfshihen edhe gjykatës dhe prokurorë shqiptarë dhe serbë, kanë thënë për Express burime ndërkombëtare në Prishtinë

Prishtinë, 15 shtator — Dialogu mes UNMIK’ut dhe eQverisë së Serbisë për çështje teknike do të prodhojë së shpejti marrëveshjen e parë, për të cilën ka dhënë pajtimin edhe eQveria e Kosovës, kanë thënë për Express, burime ndërkombëtare. Në takimin e javës së kaluar në Beograd, Shefi i UNMIK’ut dhe a Lmberto Zannier dhe Ministri serb për Kosovën, Goran Bogdanovic, janë pajtuar në parim që të nisë punën Gjykata e aQrkut në pjesën veriore të Mitrovicës. “Fillimisht në këtë gjykatë do të punonin gjykatës dhe prokurorë të UNMIK’ut, ndërkaq më vonë aty do të përfshihen edhe gjykatës dhe prokurorë shqiptarë dhe serbë”, ka thënë një zyrtar ndërkombëtar nën kushte anonimiteti. Sa i përket kthimit në punë të pjesëtarëve serbë të Policisë së Kosovës dhe vendosjes së doganave në kufijtë veriorë të vendit, ende nuk ka progres, por bisedimet për këto çështje po vazhdojnë në nivel të ekspertëve. Edhe zyrtarë serbë kanë paralajmëruar se Gjykata e aQrkut në Mitrovicë pritet të hapet së shpejti. Kërkesën e Beogradit që policët serbë të kthehen në punë por të jenë vetëm nën komandën e Policisë së UNMIK’ut e ka kundërshtuar a Lmberto Zannier dhe institucionet e Kosovës.

Arritja e pajtimit për funksionalizimin e Gjykatës në Mitrovicë do të ishte marrëveshja e parë mes serbëve dhe shqiptarëve që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës. Kjo Gjykatë është mbyllur në shkurt të këtij viti kur serbët filluan protestat me kërkesën për kthim në punë të të gjithë gjykatësve dhe prokurorëve serbë që kishin punuar aty deri në qershor të vitit 19 .9Protesta e tyre më 17mars përfundoi me dhunë të përmasave të mëdha, kur Policia e UNMIK’ut dhe KFOR’i ndërhyri të lirojë Gjykatën të cilën tri ditë më herët e kishin okupuar protestuesit serbë. Në dialogun në mes UNMIK’ut dhe Beogradit, përveç për policinë, gjyqësorin dhe doganat, po diskutohet edhe për kufijtë, transportin, trashëgiminë serbe, personat e pagjetur dhe Agjencinë Kosovare të Pronës.


4

E martë, 16 shtator 2008

Politikë redaktor: Artan Mustafa e-mail: artan.mustafa@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Plan të Ahtisaarit për Luginën e Preshevës Autoritetet e Luginës së Preshevës kërkojnë që në kuadër të përfitimit të të drejtave që u takojnë, për Luginën e Preshevës të bëhet një plan i njëjtë me atë të Martti Ahtisarit për Kosovën. Kryetari i Komunës së Preshevës, Nadër Sadiku, ka deklaruar se shqiptarët e Luginës së Preshevës janë të interesuar për një plan të llojit të Ahtisaarit.

“Normal, interesi jonë është që të drejtat tona të jenë të njëjta si ato që iu kanë ofruar serbëve. Ai plan është shumë i favorshëm për serbët edhe pse ne nuk mundemi të krahasohemi ashtu sikur serbët që janë në Kosovë”, ka thënë Sadiku në një intervistë për agjencinë e lajmeve INA. “Shqiptarët janë të interesuar për paqe, për demokraci, për punë dhe liri

dhe jo për gjëra që shkaktojnë incidente e tensione”. Shqiptarët që jetojnë në Jug të Serbisë përballen me diskriminim të vazhdueshëm nga Beogradi. Autoritet serbe nuk ua njohin atyre diplomat e marra në Universitetin e Prishtinës, ndërkohë që pak ditë më parë, Beogradi ua mbylli edhe televizionin e vetëm shqip të këtyre viseve - Tv Preshevën.

FOTO: JETMIR IDRIZI

RINOVOHET SK Urojnë dështimin Lidershipi kosovar paralajmëroi Serbinë se nuk do të ketë sukses në iniciativën e saj që çështja e Kosovës të kalojë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. Kryeministri Thaçi e quajti një përpjekje të kotë, derisa Kryeparlamentari Krasniqi tha se edhe Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë do të ishte në anën e Kosovës. Besnik Ramadanaj besnik.ramadanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 15 shtator — Liderët e Kosovës i kanë garantuar dështimin Serbisë në përpjekjen e saj të fundit që ta marrë mendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për shpalljen e pavarësisë së Kosovës më 17 shkurt. Kryeministri dhe Kryetari i Kuvendit, të hënën, u shprehen të bindur se iniciativa e Serbisë është e kotë. Kryeministri Hashim Thaçi tha se me këtë gjest, Serbia po mundohet të arsyetohet para opinionit të vet, ngase sipas tij, edhe vet Serbia e din se pavarësia e Kosovës është punë e kryer dhe nuk do të ketë kthim prapa. “Serbia është duke i bërë lëvizjet e fundit për t’u arsyetuar kinse para opinionit të vet”, është përgjigjur Thaçi. “Serbia e din se Kosova është shtet i pavarur dhe sovran, i njohur nga 46 shtete të botës. Procesi i pavarësisë do të ketë vetëm njohje dhe avancim dhe integrim, dhe assesi rikthim, ashtu siç pretendon Serbia”. Kryeministri Thaçi ka ftuar autoritetet serbe që të angazhohen në përmirësimin e raporteve ndërshtetërore. “Serbia duhet të mendojë më tepër se si ta ndihmojë bashkëpunimin tonë ndërfqinjësor dhe ndërshtetëror, që ne t’ia lehtësojmë njëra tjetrës punën për t’u integruar në BE dhe NATO, e të mos i bëjmë pengesa njëra tjetrës”, ka deklaruar Thaçi.

Nga ana tjetër, Kryetari i Kuvendit Jakup Krasniqi ka deklaruar se vendimi do të jetë në favor të Kosovës, edhe nëse Serbia arrin ta çojë çështjen e shpalljes së pavarësisë së Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. “Kemi besim se Gjykata ndërkombëtare nuk do të marrë vendim kundër vullnetit të qytetarëve të Kosovës, pasi i gjithë aktiviteti politik që është zhvilluar në Kosovë, nga shpallja e pavarësisë, është bërë në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, dhe nëse dikush ka qenë që ka vepruar kundër kësaj të drejte ndërkombëtare, atëherë ky është regjimi i Beogradit”, ka thënë Krasniqi. Asambleja e Përgjithshme e OKB’së të martën fillon punimet, ndërkohë ende nuk dihet nëse iniciativa e Beogradit do të jetë në agjendë. Ministri i Punëve të Jashtme i Kosovës, Skënder Hyseni, këto ditë po qëndron në Arabinë Saudite për të kërkuar nga shtetet islamike që ta kundërshtojnë iniciativën e Beogradit. Nga ana tjetër, qe një kohë të gjatë, Ministri i Jashtëm serb, Vuk Jeremic, ka marr një ofensivë të ashpër diplomatike në tërë botën, duke kërkuar mbështetje për këtë iniciativë. Deri më tash, shumica e shteteve nuk kanë dhënë qëndrimet e tyre nëse do të përkrahin apo jo iniciativën serbe. Ndërkohë, shtete të fuqishme, si Gjermania dhe Franca kanë paralajmëruar kundërshtimin e tyre karshi kërkesës serbe.

Thaçi dhe Pacolli mohojnë favorizimin e Mabetex’it në tenderin për Pallatin e Shtypit. Kryeministri thotë se Qeveria punon sipas ligjit, për Pacollin Mabetex’i është kompani që meriton ta kryej një punë të tillë. Sa për opozitën pjesë e së cilës është edhe vet, Pacolli nuk e ka fort gajle, dëshiron të jetë mirë me të gjithë.

Shpend Limoni Shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë 15 shtator — ehgjet Pacolli është i bindur se Qeveria e Kosovës ka bërë një përzgjedhje të mirë kur ka vendosur që kompanisë Mabetex t’i jepen 15 milionë euro për të rinovuar Pallatin e Shtypit. Lideri i partisë më të madhe opozitare, Aleanca Kosova e Re është i bindur se Mabetex është kompania e duhur për të bërë këtë rinovim. Por, ai mohon kategorikisht se afërsia me Kryeministrin Hashim Thaçi ka bërë që kompania e tij të favorizohet. Në një prononcim për Express, Pacolli të hënën ka bërë madje një tentim që të prezantojë një distancë mes tij dhe Hashim Thaçit. “Kam konsideratë për Has-

him Thaçin, por nuk kam asgjë të keqe as të mirë me të...” Ndërsa për Mabetex , Pacolli thekson se është një kompani që punon pa dallavere. “Nëse do dikush të bëjë një ndërtim ashtu si duhet e jo me improvizu, e jo me dallavere, me rrena, pra, e bënë firma ime, nëse nuk do atëherë le të bëjnë si kanë bërë përpara...” Tenderi për rinovimin e Pallatit të Shtypit ka dëmtuar seriozisht tentimet për krijimin e një kundërpoziconi opozitar në bllok ndaj Qeverisë, të nisur para disa javësh nga partitë opozitare. Pacolli kishte dhënë indikacione për dështimin e kësaj ini-

ciative pikërisht në ditën kur është takuar me Ramush Haradinajn. Para se të shkonte në shtëpinë e Haradinajt në Dragodan për të realizuar takimin e tretë opozitarë, ai kishte gjetur kohë për të takuar Hashim Thaçin. Pacolli minimizon rëndësinë e këtij tenderi. “Absolutisht ai tender nuk është me rëndësi për mua, as nuk më sjell përfitime as nuk varem prej tij”. Dy partitë opozitare e kishin përjetuar si shkarje serioze marrjen e këtij tenderi nga Pacolli, ndërsa analistët e kishin komentuar si korruptim të Aleancës Kosova e Re nga ana Qeverisë.

Qeveria respekton ligjin. Ne nuk merremi as me favorizime, as me diskriminime.” Hashim Thaçi, Kryeministër


POLITIKË

E martë, 16 shtator 2008

5

Pret njohje të shpejtë nga Greqia Presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu, pret që Qeveria e Greqisë të marrë vendimin e arsyeshëm për njohjen e pavarësisë së vendit. “Shpresojmë se për një kohë jo të gjatë Greqia do të marrë një vendim për njohjen e

pavarësisë së Kosovës”, ka thënë Sejdiu pas një takimi që ka pasur me ambasadorin Nikolaos Kalantzianos, shef i grupit punues për kryesinë e OSBE’së në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Greqisë. Presidenti Sejdiu ka premtuar

vazhdimin e bashkëpunimit me OSBE’në, sikur edhe vendet tjera sovrane të rajonit. “OSBE’ja ka luajtur një rol të veçantë në Kosovë në zhvillimin e proceseve dhe ndërtimin e institucioneve

KENA POLITIKE?

Një nismë e gabuar

FOTO: ASTRIT IBRAHIMI

Vet Kryeministri Thaçi ka mohuar të hënën se ka favorizuar kompaninë e Pacollit. Pavarësisht pohimeve të tilla ai ka theksuar se Qeveria respekton ligjin, pa favorizuar askënd. “Qeveria respekton ligjin. Ne nuk merremi as me favorizime, as me diskriminime. Këtu jemi për të respektuar ligjin dhe ligji do te respektohet me përpikëri” ka thënë Kryeministri Thaçi. Pas tërë kësaj rrëmuje që ka shkaktuar tenderi për rinovimin e Pallatit të Shtypit, Pacolli lë përshtypjen se dëshiron të jetë mirë me të gjithë duke thënë se partia e tij është duke kryer misionin e saj në politikë. Pavarësisht bindjeve se ka luajtur rolin e një sateliti të Thaçit, Pacolli thotë se partia e tij ka merita të mëdha për jetën opozitare. Lideri i AKR’së thotë se të gjitha iniciativat opozitare në Parlament vijnë nga subjekti i tij, pa dashur

Prishtinë, 15 shtator Qeveria e Kosovës ka blerë heshtjen e një pjese të opozitës me tenderin për renovimin e Pallatit të Shtypit të fituar nga MEBETEX e Behgjet Pacollit, ka deklaruar të hënën Nënkryetari i AAK’së Naim Maloku. Pacolli është një nga biznesmenët më të pasur kosovarë, me kapital të shtrirë pothuajse krejtësisht jashtë vendit. Ai kishte hyrë në politikën vendëse para dy vjetësh me zotimin se po vinte për t’i dhënë kontributin e tij zhvillimit të Kosovës. Por një tender për renovimin e një prej ndërtesave më të veçanta të kryeqytetit ka nxitur reagimin e një pjese të opozitës dhe opinionit. “Menjëherë pasi grupi parlamentar i AKR’së e tërhoqi kërkesën për mocion ndaj Ministrit të Jashtëm, efekti u pa”, ka thënë të hënën për Express Naim Maloku i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës. “Kjo është blerje e heshtjes opozitare”. Anëtari i Kryesisë së Kuvendit ka thënë se edhe ashtu vendimi i Qeverisë është në kundërshtim me vendimin e mëhershëm të legjislativit. “Parlamenti kishte marrë vendim që të anulohet vendimi për të rinovuar Pallatin e Shtypit përderisa nuk qartësohet pronësia mbi Pallatin”, ka thënë Maloku. Ai ka deklaruar se tenderi nuk ka të flas për iniciativën e përbashkët të tri partive që dikur dëshironin të ndërtonin një front ndaj Qeverisë. “Ne si opozitë jemi konstruktiv, jemi të hapur për çdo bisedë dhe për çdo veprim konstruktiv për Kosovën, nuk e kam ndërmend ta shajë askënd. Ne jemi duke kryer misionin tonë politik. Nëse Qeveria ka vepruar në atë mënyrë që është e përafërt me programin tonë ne do ta përkrahim, nëse jo ne do ta ngrisim zërin” thotë Pacolli. Sidoqoftë, ky veprim i Pacollit

qenë transparent. Në javët e kaluara, tri partitë opozitare shqiptare në Parlamentin e Kosovës, që bëjnë bashkë 35 deputetë, u përfshinë në një iniciativë të harmonizimit të veprimit parlamentar opozitar. Zhvillimi më i ri mes AKR’së dhe Qeverisë, edhe ashtu të supozuara për afri që më herët, ka nxitur shumkë të përfundojë se me këtë edhe i është dhënë fund iniciativës që premtonte jetë të zhurmshme parlamentare në sezonin e vjeshtës. “Ky ka qenë një komunikim i zakonshëm mes partive politike opozitare”, thotë Naim Maloku. “Unë edhe kam thënë përpara, po them edhe tash, kemi qenë larg krijimit të ndonjë blloku opozitar. Ne kemi koncepte dhe filozofi të ndryshme, jemi tri parti të ndryshme politike”. Ai rikujton se PDK e ka quajtur AKR’në si ‘opozitë demokratike’. “Ajo është munduar të ndajë AKR’në prej bllokut opozitar”, ka nënvizuar Maloku. Sidoqoftë, ai ka thënë se pavarësisht se MABETEX e ka marrë tenderin dhe pozita e ka blerë një heshtje për një periudhë, “mendoj se ne mund të gjejmë pika të përbashkëta me AKR’në dhe të punojmë në harmonizimin e veprimeve parlamentare”. ka zbehur profilin e politikanit opozitar që ishte befasia më e madhe në zgjedhjet e 17 nëntorit. “Jam shumë larg prej Kosovës dhe thjesht nuk dua të përgjigjem në këtë pyetjen e imazhit”. Por, Pacolli arsyetohet duke thënë se me biznes merren edhe njerëz tjerë të jetës politike. “S’ka lidhje ajo punë shkoni në Parlament...shikoni sa parlamentarë bëjnë biznes në Kosovë”, ka thënë ai. “Nëse dikush e komenton këtë tender të fituar nga Mabetexi si politikë, atëherë është punë e tij”.

lajme shkurt

QEVERIA BLEU HESHTJEN Naim Maloku thotë se Qeveria e Kosovës bleu heshtjen e një pjese të AKR’së me fitimin e tenderit për renovimin e Pallatit të Shtypit nga kompania MABETEX e Behgjet Pacollit.

demokratike”, ka thënë Sejdiu Ndërkaq, diplomati Kalantzianos ka thënë se Greqia do të ndërtojë raporte të mira me Kosovën. Ai nuk ka dashur të flasë për qëndrimin e qeverisë së tij rreth njohjes së Kosovës.

Ambasadori britanik në Beograd, Stephen Wordsworth, e ka cilësuar si të gabuar nismën e Serbisë për të trajtuar çështjen e pavarësisë së Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë. “Ne besojmë se kjo është diçka e gabuar, pasi në këtë mënyrë do të vazhdojmë të fokusohemi në atë që na largon dhe jo në atë ku mund te punojmë se bashku”, ka pohuar Wordsworth. Me tej diplomati britanik ka shtuar se e ardhmja e Serbisë dhe e gjithë Ballkanit është në BE dhe NATO, gjë që sipas tij, do të sjellë paqe në rajon. “Serbia do të bëhet një anëtar i BE dhe i NATO’s. Besojmë se integrimi i gjithë rajonit, përfshirë Kosovën, do të ofrojë mundësi më të mira për paqen dhe prosperitetin e të gjithë njerëzve”, ka ai. “Ne besojmë se kjo është diçka e gabuar, pasi në këtë mënyrë do të vazhdojmë të fokusohemi në atë që na largon dhe jo në atë ku mund të punojmë se bashku”.

Australia e gatshme ta ndihmojë Kosovën Ambasadori i Australisë në Vjenë, Petter James Shanon, ka takuar të hënën dy liderët kryesorë të vendit Presidentin Fatmir Sejdiu dhe Kryeministrin Hashim Thaçin. James Shanon, i cili do ta mbulojë edhe Kosovën në kuadër të angazhimeve të tij në ambasadë australiane në Austri, i ka dorëzuar Presidentit të Republikës Letrat Kredenciale, duke premtuar njëherësh ndihmën e vendit të tij për Kosovën. Ai tha se Australia po shikon mundësitë e shkëmbimeve tregtare me Kosovën dhe shtoi se do të inkurajojë kompanitë australiane që të investojnë në Kosovë, ndërkaq shprehu interesimin e tij për bashkëpunim mes dy vendeve edhe në fushën e edukimit. “Unë gjithashtu dua të vë kontakte midis Parlamentit të Australisë dhe atij të Kosovës, pasi parlamentarët janë më afër qytetarëve dhe njohin të parët kërkesat e tyre. Pra, këto janë prioritetet e mia të cilat do t’i dërgoj në Qeverinë e Australisë, të cilët do t’i informoj po ashtu për arritjet e Qeverisë së Kosovës”, ka thënë ambasadori Shanon pas takimit me Kryeministrin Thaçi, i cili e ka falënderuar atë për kontributin që ka dhënën Australia për Kosovën.

Opozita çakorduar Kryetarja e Partisë Reformiste Ora, Teuta Sahatqija ka deklaruar në një intervistë për radion Europa e Lirë se opozita në vend është e paorganizuar. “Opozita në Kuvendin e Kosovës nuk është e koordinuar; është një opozitë e çakorduar që nuk mund të koordinohet dhe me këtë rast nuk mund të jetë mbikëqyrëse e mirë e Qeverisë”, ka thënë Sahatqija. Ajo ka folur edhe rreth punës së Qeverisë së Kosovës, e cila sipas saj, nuk ka punuar sa duhet në disa sektorë të rëndësishëm, e veçmas në politikën e jashtme. “Mendoj që institucionet tona janë duke u marrë më tepër me punët e brendshme, ndërsa punën shumë të rëndësishme të lobimit nuk e kanë shumë si prioritet”, ka thënë ajo. “Me shpalljen e pavarësisë nuk është kryer e gjithë puna, duhet shumë të investohet në njohjen e Kosovës, në lobimin, në vizita të ndryshme, në dërgimin e delegacioneve jo vetëm të ministrit të Punëve të Jashtme, por edhe të artistëve, të njerëzve akademikë, të sportistëve, edhe shkrimeve të ndryshme në gazeta të jashtme, e sidomos lobimi në ato vende që nuk na kanë njohur”.


6

Nacionale redaktor: Ilir Mirena e-mail: ilir.mirena@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ariu sulmon një person PRIZREN, 15 SHTATOR — Policia rajonale në Prizren, konfirmoi të hënën se kohëve të fundit, në rajonin e Zhupës është paraqitur një ari, i cili, deri tani ka sulmuar të paktën një banor të kësaj zone. Zëdhënësi rajonal i policisë në Prizren, Hazir Berisha, njoftoi se pjesëtarë të KFOR-it, të cilët janë të vendosur në TFSHJ, kanë njoftuar nënstacionin

policor në Sredskë se një qytetar ishte sulmuar nga ariu në afërsi të fshatit Drajçiç. Berisha tha se policia ka kontaktuar viktimën dhe ka kuptuar se ai ishte sulmuar nga një ari, derisa ai po ruante lopën, duke i shkaktuar lëndime të rënda trupore atij. “Viktima ka pësuar thyerje të dorës dhe gërvishtje në tërë trupin, por për fat të mirë i kishte shpëtuar më të keqes, ndërkaq ariu ia kishte mbytur lopën”, tha ai. Policia është përkujdesur që i lënduari të dërgohet për shërim në Spitalin rajonal të Prizrenit. Ky është rasti i parë në decenien e fundit që paraqitet një ari në zona të banuara, ndërkaq dy vjet më parë, në fshatin Sërbicë ishte paraqitur një ujkonjë.

E martë, 16 shtator 2008

Rrënohen dy objekte PRISHTINË, 15 SHTATOR — Zyrtarë të Kuvendit Komunal (KK) të Prishtinës, konfirmuan të hënën se kanë rrënuar një objekt pa leje në rrugën “Hajdar Dushi”, në qendër të qytetit si dhe një objekti individual pa leje në lagjen e “Matit”. Muhamet Gashi, zëdhënës në komunën e Prishtinës, tha se rrënimi i këtyre ndër-

timeve pa leje pason përfundimin e të gjitha procedurave paraprake. “Aksionet për rrënimin e objekteve pa leje po vazhdojnë me kapacitete të plota si më parë. Inspektorët janë duke përgatitur materialet për ekzekutim. Dhe shumë shpejt do të ketë aksione tjera”, tha Gashi. Sipas tij, nuk do të ketë më lista objektesh për

rrënim gjatë një muaji, por ato do të jenë javore. “Do të ketë një listë të përgatitur nga inspektorati, por jo lista, çfarë ishin në fillim. Do të ketë listë e cila mund të përfundojë për një javë”, tha Gashi. Zëdhënësi Gashi ka premtuar se gjatë aksionit nuk do të ketë dallim për ata që e shkelin ligjin dhe e degradojnë qytetin.

Centrali te

Sulmohet një shqiptar MITROVICË, 15 SHTATOR — Nga persona deri më tani të paidentifikuar, mbrëmë në veri të Mitrovicës është sulmuar fizikisht Xhevdet Gashi (53 vjeçar), me kombësi shqiptare. Sipas zëdhënësit rajonal të Policisë së Kosovës, Besim Hoti, incidenti kishte ndodhur në rrugën “Sutjeska” në “Lagjen e Boshnjakëve” rreth orës 21.20, derisa viktima po kthehej nga një vizitë e një dentisti në këtë lagje. Viktima i ka deklaruar policisë se derisa po ecte i shoqëruar me një person tjetër, ka vërejtur një grup personash të dyshuar kryesisht të rinj, të armatosur me shkopinj druri, të cilët i ishin vënë pas tyre, dhe me këtë rast ai së bashku me bashkëudhetarin e tij të moshës 24 vjeçare, kanë filluar të vrapojnë në drejtime të kundërta. “Një veturë, ngjyrë e bardhë, e tipit të panjohur, i është afruar viktimës duke e goditur atë

me pjesën e pasme me ç’rast viktima është rrëzuar për tokë. Sulmuesit në grup, të pajisur me shkopinj të drurit kanë filluar të rrahin viktimën e tyre duke i shkaktuar lëndime trupore në pjesën e kokës, shpinës dhe hundës, e gjithashtu disa prerje të dukshme në buzë” tha zëdhënësi Hoti. Hetuesit policor të stacionit veri në Mitrovicë, kanë iniciuar hetimet e tyre për identifikimin e mundshëm të sulmuesve të këtij rasti të kualifikuar si “sulm fizik dhe shkaktim i lëndimeve të lehta trupore”. Ndryshe, policia për KosovaLive, vlerëson se situata e sigurisë në qytetin e ndarë në baza etnike është relativisht e qetë, duke konsideruar se incidenti i fundit është një rast i izoluar i shkaktuar nga një grup i pastrukturuar i të rinjve të cilët e kanë kryer këtë akt nga urrejtja etnike.

Shkelje serioze në prokurim, shpenzime dyfish më shumë sesa është e lejuar për telefona fiksë dhe mobilë, afër 100 mijë euro për një vit. Kontrata të shpërblyera pa respektuar kurrfarë procedurash. Këto janë vetëm disa nga shkeljet që ka gjetur ZAGJ-i në Zyrën e kryetarit Fatmir Sejdiu. Nebih Maxhuni nebih.maxhuni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 15 shtator — Zyra e presidentit të Kosovës, Fatmir Sejdiu vetëm për vitin e kaluar 2007 ka harxhuar afër 100 mijë euro shpenzime për telefona fiksë dhe

mobilë. Për vitin 2007, sipas pasqyrave financiare që janë audituar nga Zyra e Auditorit Gjeneral të Kosovës, Zyra e presidentit Fatmir Sejdiu ka harxhuar telefon fiks afër 33 mijë euro. Telefon roaming kjo zyrë ka shpenzuar 34.435 euro, ndërsa që për rimbushje të kartelave ka shpenzuar para nga

Buxheti i Konsoliduar i Kosovës, afër 35 mijë euro. ZAGJ-i ka gjetur edhe keqpërdorimin e parasë publike nga zyrtarët e zyrës së kryetarit Fatmir Sejdiu, ku 14 nga 23 të punësuar në Presidencë, edhe pse kanë pasur telefonat roaming, kanë vazhduar që gjatë gjithë vitit të kaluar të marrin edhe kartela rimbushëse të Valës, e që kjo është e ndalur me udhëzim administrativ, i cili në përpikëri cakton se kush sa mund të shpenzojë telefon dhe se cilët zyrtarë kanë të drejtë të pajisen më rimbushje telefoni. “Ne kemi gjetur se Zyra e presidentit të Kosovës nuk kishte vendosur procedura për të siguruar që shpenzimet e saj të telefonit ishin të kontrolluara në mënyrë


NACIONALE

E martë, 16 shtator 2008

7

KFOR-i ndërton rrugën GJAKOVË, 15 SHTATOR — Banorë të dy fshatrave të Gjakovës, Novosellë e Epërme dhe Palabardh, prej të hënës kanë kushte shumë më të mira udhëtimi, ngase KFOR-i ka ndërtuar rrugën 900 metra, që lidhë këto fshatra. Ceremonia e përurimit u bë në

fshatin Novosellë, ndërsa kanë marrë pjesë përfaqësuesit më të lartë të KFOR-it italian dhe të Komunës së Gjakovës. “Kjo është një vepër e thjeshtë, por domethënëse dhe fondamentale për jetën e përditshme për tërë popullatën. Fshatrat Novosellë dhe

elefonik

adekuate. Rrjedhimisht ZPK-ja kishte bërë shpenzime të paarsyeshme telefonike”, thuhet në raport. Auditorët me këtë rast kanë bërë një llogari, ku, sipas tyre, sikur Presidenca për 52 punëtorët e vet sa numëron, të lejonte që për një person në muaj të shpenzoj telefon fiks dhe mobil, për 75 euro në muaj, atëherë shpenzimet për telefoni fikse dhe mobile për një vit do të silleshin përafërsisht në 46.800 euro apo përgjysmë më pak sesa kanë shpenzuar (91.453.24 euro). Shkelje serioze dhe të tmerrshme ZAGJ-i ka gjetur edhe në zyrën e prokurimit në Presidencë. Nga lista e prokurimeve, auditorët kishin zgjedhur 11 mostra për auditim, ku në secilën prej tyre

ka gjetur shkelje dhe abuzim të Ligjit të prokurimit publik. Për kontratën në vlerë prej 10 mijë eurosh të shpërblyer me 09 tetor 2007 për blerjen e telefonave mobilë, ZAGJ-i ka hasur se asnjëra nga katër kompanitë që kishin ofertuar për këtë kontratë, nuk kishin siguruar dokumentacionin e kërkuar. “Kjo do të përbënte bazë të mjaftueshme për të ndalur prokurimin, megjithatë ZPK-ja ka vazhduar blerjen”, konstatohet në raportin 40 faqesh për pasqyrat financiare për vitin 2007 për Zyrën e presidentit. Përveç kësaj, auditorët kanë gjetur se në dy kontrata të shpërblyera nga Zyra e presidentit, e para për furnizim të shërbimeve kompjuterike, si kompjuterë, printerë, tonerë, USB 4 GB dhe kontrata e dytë për publike të aktiviteteve të presidentit, në vlerë prej 13.000 eurosh, mbajnë datën e njëjtë si të shpalljes, hapjes së ofertave, shpërblimin e kontratës, faturës dhe pagesave, të gjitha mbajnë datën 12 dhjetor 2007. Zyra e Fatmir Sejdiut më 5 korrik 2007 kishte shpërblyer një tjetër kontratë në vlerë prej 10 mijë eurosh për mirëmbajtjen e automjeteve Chevorlet. Kjo zyrë, sipas auditorëve, kishte bërë pagesa që tejkalonin vlerën e kontratës për 1.126 euro si dhe për këtë automjete të presidentit ishin kryer punë që nuk ishin të specifikuar në kontratë. Një tjetër shkelje e Ligjit të prokurimit në Presidencë ka të bëjë edhe me kontratën për furnizim me mobilie, e shpërblyer më 18.12

Ne kemi zbuluar shkelje serioze të Ligjit të prokurimit për të gjitha prokurimet që kemi rishikuar. Rrjedhimisht ne do të nxisim ZPK-në që të ndërmarrë veprime urgjente për të siguruar që kontrollet e saj të brendshme të jenë në përputhje me Ligjin e prokurimit. ” ZAGJ

Palabardh, janë lidhur më në fund përmes një rruge, e cila lejon lëvizje më të sigurt dhe më të shpejt”, tha Agostino Biancafarina, komandant i Task Forcës Shumëkombëshe Perëndim. Rruga e gjatë rreth 900 metra, që lidhë jo vetëm këto dy fshatra, por

edhe shkurton rrugën për banorë të fshatrave të tjera përreth, ka kushtuar 14 mijë euro. “KFOR-i po lë një shenjë të prekshme gjatë misionit të tij në Kosovë dhe ne jemi të kënaqur që mund të dhurojmë një vepër, e cila mund të jetë me interes dhe vlerë për

banorët e kësaj ane”, tha ai. Kryetari i Komunës Pal Lekaj, përmendi bashkëpunimin e shkëlqyeshëm që ka Kuvendi Komunal i Gjakovës me paqeruajtësit dhe tha se ndjehet i kënaqur për këtë ndihmë që ka ofruar KFOR-i.

DISA NGA TË GJETURAT NË ZYRËN E FATMIR SEJDIUT: - Pasqyrat financiare nuk janë të përgatitura sipas regjistrave kontabël të ZPK-së, por janë përgatitura duke përdorur të dhënat e sistemit të Free Balance. - ZPK-ja nuk harmonizon regjistrat e saj kontabël me të dhënat financiare të Free Balance; - Shpenzime të tepruara për telefona; - Avanset për udhëtime nuk janë mbyllur me kohë; -Moszbatim i Ligjit të prokurimit; - Auditimi i brendshëm duhet të përqendrohet në fushat e rrezikshmërisë së lartë; -Menaxhimi i pasurisë nuk bëhet në bazë të UA 2005/11, të nxjerrë nga Departamenti i Thesarit. Shpenzimet telefonike - Telefoni fikse 32.137.82 - Telefoni roaming – mobil 24.879.42 - Mbushje për telefona 34.435.00 - Totali 91.452.24 euro. Shpenzime të udhëtimit jashtë vendit: 33,709.84 Shpenzime për telefoni fikse: 32, 137.82, Shpenzime për telefoni mobile: 59.556.92 euro Furnizim me pajisje-kompjuter: 5.350.97 euro Furnizimin për zyra, kompjuterë: 7.525.40 Rimbushje e parasë së imët: 6.936.83 Furnizime për zyrë: 50,633.21 Furnizimin me pije dhe ushqim: 21.123.00 Avanse për udhëtime zyrtare: 145.091.00 Mirëmbajtje dhe riparim i automjeteve 62.885.84.

2007 në një shumë prej 2.962 euro. Sipas raportit, data e shpërblimit të kontratës ishte më e hershme se dita e regjistruar e hapjes së ofertave. “Ne kemi zbuluar shkelje serioze të Ligjit të prokurimit, për të gjitha prokurimet që kemi rishikuar. Rrjedhimisht ne do të nxisim ZPK-në që të ndërmarrë veprime urgjente për të siguruar që kontrollet e saj të brendshme të jenë në përputhje me Ligjin e prokurimit”, konstatohet në raport. Katër nga dhjetë rekomandimet e vitit 2006 që kishte dhënë ZAGJ-i, zyrtarët e Zyrës së presidentit nuk i kanë zbatuar e që ato kanë të bëjnë me zbatimin e plotë të Ligjit të prokurimit, kompletim i dosjeve të prokurimit, menaxhim i pasurisë si dhe forcimi i kontrollit të brendshëm në Presidencë. Zyra e Presidentit ka dhënë edhe arsyetimet e saj lidhur me gjetjet, por kjo nuk ka mjaftuar të bindë auditorët dhe se gjetjet nuk kanë ndryshuar.

Fletë dërgesa e rrejshme Komunarët kanë zbuluar se firma “Metali”, nga Pozhorani i Vitisë ka shmangur inventar shkollor në vlerë prej 20 mijë euro Bardh Frangu bardh.frangu@gazetaexpress.com

FERIZAJ, 15 SHTATOR — Kryetari i komunës, Bajrush Xhemaili, para se të kërkojë nga policia hetimin e humbjes së inventarit shkollor në vlerë prej 20 mijë eurove, të hënën ka bërë publik edhe dokumentin e gjetur, përkatësisht fletë dërgesën e rrejshme të firmës “Metali”, nga Pozhorani i komunës së Vitisë. Kryetari Xhemaili ka thënë se dokumentin e rrejshëm e kanë zbuluar ndërsa kanë kërkuar ministria e arsimit inventarin shkollor, i cili mungon në objektin e ri të gjimnazit “Kuvendi i Arbrit”, për çka mësimi edhe pas dy jave nuk ka filluar. “Kemi arritur të gjejmë një dokument i cili dëshmon se inventari për këtë shkollë është dërguar më 29 nëntor të vitit 2007. Sipas këtij dokumenti, përkatësisht fletë dërgese, inventari prej 300 bankave, 610 karrigeve dhe 28 tabela të shkrimit është dërguar më shkollën fillore “Gjon Serreçi” të qytetit, por që duhej të përdorej për shkollën e re, e cila ende nuk ka emër. Kemi kontaktuar drejtorin e kësaj

shkolle, Sabri Berishën, dhe kemi konstatuar se jo vetëm shkolla “Gjon Serreçi”, por asnjë shkollë e komunës së Ferizajt nuk e ka marrë një inventar të tillë”. Investues në objektin e ri të gjimnazit, i cili ka nisur ndërtimin në fillim të vitit 2005 është ministria e arsimit, ndërsa tenderin për pajisje me inventar e ka pasur ndërmarrja “Metali”, nga Pozhorani i komunës së Vitisë. Kryetari i komunës nuk ka mundur të thotë se kush e ka nënshkruar pranimin e mallit, por ka thënë se kjo do të jetë çështje për policinë. Ai ka pranuar se ka kontaktuar me pronarin e firmës “Metali”. “Me datën 11 shtator kam biseduar me Januz Alidemën. E kam marrë në telefon, por ka dashur t’i shmanget përgjigjes për rastin. Megjithatë tash kjo do të jetë punë e policisë”, ka thënë kryetari i komunës së Ferizajt, Bajrush Xhemaili. Ai me këtë rast ka dashur t’ua bëjë me dije të gjithëve se pa hezitim do të denoncojë rastet e tilla. Nxënësit e gjimnazit “Kuvendi i Arbrit” ende nuk e kanë filluar mësimin, mbase nuk dihet kur do ta fillojnë, ndërsa mungon inventari i shkollës.


8

NACIONALE

E martë, 16 shtator 2008

“Higjiena” me 12 llogari bankare GJILAN, 15 SHTATOR — Auditori i brendshëm ka gjetur parregullsi në Kompaninë Rajonale të Mbeturinave (KRM) “Higjiena”në Gjilan, duke evidentuar kështu shkelje të shumta nga stafi udhëheqës, të cilët mohuan një gjë të tillë, duke e vlerësuar atë si auditim tendencioz. Me këtë rast,

Muhadin Haziri, kryetar i Këshillit të Punëtorëve tha se drafti pasqyron të vërtetën në KRM “Higjiena”, ku janë evidentuar një numër i madh i shkeljeve dhe keqpërdorimeve si dhe fshehje të informacionit dhe bllokim të punës së auditorit të brendshëm. Duke bërë publik brendinë e raportit,

Haziri tha se stafi udhëheqës i ka dhënë vetit paga të majme, ky staf ka marrë shuma marramendëse parash edhe për mëditje jashtë orarit të punës, sikur që ky staf e ka menaxhuar keq edhe autoparkun. Udhëheqësi i Këshillit të Punëtorëve tha se auditori ka gjetur se vetura

“Mercedes”e kompanisë harxhon 31 litra për 100 kilometra, pastaj që ka pasur keqpërdorim të mjeteve dhe që kompania ka të hapura 12 xhirollogari bankare. Sipas Hazirit, auditori ka gjetur se nuk janë raportuar mjetet e bartura nga viti 2007 dhe parregullsi të tjera që

Shpallen fajtorë PRISHTINË, 15 SHTATOR — Me tri vjet e gjashtë muaj heqje lirie është dënuar Idriz Selimi nga fshati Shoshar i Vitisë, pasi Gjykata e Qarkut në Prishtinë e ka shpallur fajtor për dy vepra penale për të cilat akuzohej. E para ka të bëjë me shpërndarje dhe shitjes të paautorizuar të narkotikëve të rrezikshëm si dhe veprën penale shfrytëzim i paautorizuar i armëve. I akuzuari tjetër, Ejup Selimi po ashtu është shpallur fajtor, duke u dënuar me tri vjet burgim. Ky i fundit është akuzuar për veprën penale shpërndarje dhe shitje të paautorizuar të narkotikëve të rrezikshëm, ndërsa është liruar nga vepra penale mbajtje në pronësi të paautorizuar të armëve. Me vendimin e trupit gjykues të kryesuar nga gjykatësi Mejdi Dehari, dy të dënuarve u është vazhduar paraburgimi me arsyetim se të njëjtit, edhe pse kanë deklaruar se jetojnë në fshatin Shoshare, komuna e Vitisë, ata kanë vendbanim edhe në fshatin Tanushë, pra janë shtetas të Maqedonisë dhe kështu ekziston rreziku se po të lirohen nga paraburgimi, të njëjtit mund të arratisen. Sipas aktakuzës, më datën 28 nëntor të vitit të kaluar, duke vepruar si anëtarë të grupit kanë transportuar narkotikë me qëllim të shpërndarjes dhe shitjes. I akuzuari Ejup Selimi ka ngarë veturën e tij të tipit “Suzuki Xhip”prej shtëpisë së tij, nga fshati Shoshar, komuna e Vitisë, ndërsa i akuzuari Idriz Selimi, si bashkudhëtar i tij e ka shoqëruar duke mbajtur në duar një pako me heroinë në sasi prej 978.72 kg, në vlerë prej 10 mijë e 800 eurosh. Sipas aktakuzës, të njëjtit kanë arritur në afërsi të restorantit “Budrik”në fshatin Budrik të Gjilanit, për ta shpërndarë dhe shitur këtë drogë në dy persona të panjohur, të cilët kanë qenë aty me veturë. Këta të fundit ishin arratisur nga vendi i ngjarjes për t’u ikur duarve të policisë. Me këtë rast, thuhet se në kohën kur personat e dyshuar kishin kuptuar se janë zbuluar nga policia, Idriz Selimi ka përdorur armën dhe ia ka drejtuar policisë pistoletën duke i mbajtur në shënjestër disa çaste.

Autobusi i dukatit Një ditë pasi Policia e Kosovës në Pejë kishte konfiskuar 30 kilogramë ari dhe 200 mijë euro, në po të njëjtin autobus janë zbuluar edhe 18 kilogramë ari të tjera. Ky zbulim ishte bërë pas prishjes aksidentale të autobusit, i cili po dërgohej për kontrollim në detaje në pikën kufitare të Hanit të Elezit. Dafina Myrtaj dafina.myrtaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 15 shtator — Një prishje në njërin prej autobusëve me targa të Turqisë, tek i cili një ditë më parë ishin zbuluar 30 kilogramë ari dhe 200 mijë franga, ka bërë që policia të zbulojë edhe 18 kilogramë ari të tjera. Një bunker i improvizuar në vendin e klimës, ka mjaftuar që personat e dyshuar të fshehin nëntë pllaka ari, me peshë totale 18 kilogramë. Të hënën rreth orës 12 derisa ky autobus po dërgohej në pikën kufitare të Hanit të Elezit për kontrollim në detaje, ka pësuar defekt mekanik. Zyrtarët policorë bëjnë të ditur se vendi i prishjes së autobusit ishte fshati Drenoc në hyrje të Klinës, në aksin rrugor Pejë Prishtinë. “Kapaku i klimës, (air condition) ishte dëmtuar dhe kishte rënë në rripat e motorit duke shkaktuar këputjen e tyre dhe ndaljen e autobusit. Pas kontrollit të këtij defekti, fillimisht nga pjesëtarët e Policisë se Kosovës, të cilët ishin në përcjellje të tij, kanë parë se vendi i klimës në fakt ishte bunker, nga i cili janë nxjerrë edhe nëntë pllaka të arit me peshë totale rreth 18 kg”, bëri të ditur zëdhënësi i policisë, Veton Elshani. Mësohet se vlera e 18 kilogramëve ari të konfiskuar është 216 mijë euro, pasi që në tregun kosovar një kilogram ari kushton rreth 12 mijë euro.

Vetëm një ditë më parë, rreth tobusët dhe kombi. orës 9 të mëngjesit, policia në raGjatë bastisjes së njërës nga jonin e Pejës kishte pranuar inkëto shtëpi, ishte konfiskuar edhe formatën se në rrugën “NATO”, një sasi e arit dhe argjendit, që në farësi të stacionit të zjarrfidyshohet të jetë rreth 3.5 kg. kësve në Pejë, është duke u bërë Në vendin e ngjarjes, patrulnjë ngarkim i dyshimtë. lat policore kishin ftuar edhe njëMë pas, në këtë lokacion ishte sitin K-9 (me qen), i cili ka asispërgjigjur patrulla policore nga tuar edhe gjatë bastisjes së shtëstacioni policor Peja dhe ka vëpive dhe autobusëve. rejtur se në oborrin e një shtëPo ashtu janë ftuar edhe Njëpie ishte i parkuar një kombibus siti mobil i Shërbimit Doganor dhe dy autobusë. të Kosovës, i cili pritet të bëjë “Pas kontrollit, i cili fillimisht edhe ekzaminimin në hollësi të ishte bërë në autobusëve kombi, policia dhe kombit. Vendi i klimës në kishte vërejtur Të arrestuar se nën ulësen lidhur me këtë fakt ishte bunker, e prapme nga i cili janë nxjerrë rast janë Besim kishte disa edhe nëntë pllaka të Kapuçi, 36 vjeç çanta sportive nga Peja dhe Ali të mbushura arit, me peshë totale Murat Kaya, 50 me paketime rreth 18 kg. ” vjeç, me banim të dyshimta. në Stamboll, Veton Elshani Turqi Menjëherë vihen nën konMe urdhër të troll ngasësi i prokurorit, perautobusit me sonave të dysnënshtetësi turke dhe ngasësi i huar u është caktuar masa e pakombit, i cili në ndërkohë i poraburgimit prej 72 orëve. hon policisë se në paketime ka Malli i konfiskuar, rreth 48 kiari dhe para”, tha zëdhënësi Elslogramë ari, dyshohet se po dërhani. Hetimet e para policore në gohej ilegalisht për në Turqi. këtë vend kanë konstatuar se në “Dyshohet se ky mall si destipaketimet e sekuestruara ka një nim kishte Turqinë, mirëpo pas sasi të madhe të arit të përpuhetimeve që do të zhvillohen nga nuar dhe të papërpunuar, rreth ana e Njësitit të hetimeve rajo30 kg, si dhe valutë në euro dhe nale në Pejë, mbetet të shihet se franga zvicerane në vlerë prej a qëndron kjo teori apo jo”, tha rreth 200 mijë euro. Elshani. Lidhur me këtë rast, policia ka Në gjashtëmujorin e fundit, bastisur tri shtëpi dhe në njërën Policia e Kosovës ka ngritur kalnga to është gjetur edhe një relëzime penale ndaj 290 persovole e kalibrit 7.65 mm si dhe nave të dyshimtë lidhur me janë konfiskuar edhe të dy aukrime të tilla.

kapin shifrat qindra mijëra euro. Ai tha se auditori pasi i ka bërë një analizë kompanisë, del se kompania jonë është sjellë para humnerës dhe se ekziston rreziku i likuidimit të kompanisë dhe mbetja nën mëshirën e fatit e 140 familjeve të cilat jetojnë nga pagat që i marrin aty.

Emërohen shtatë drejtuesit e rinj të qendrave korrektuese në vend. Në ditën e tyre të parë në këto poste, ata e informuan ministren e Drejtësisë, Nekibe Kelmendin se në këto qendra nuk ka rrahje dhe tortura ndaj të burgosurve. Por me këto kontestime nuk pajtohen drejtuesit e KMDLNJ-së. Jeton Musliu jeton.musliu@gazetaexpress.com

Prishtinë, 15 shtator — Nekibe Kelmendi, ministrja e Drejtësisë, thotë të jetë shumë e lumtur që në burgjet e vendit nuk ka tortura dhe nuk keqtrajtohen të burgosurit. Me këtë deklarim, ministrja Kelmendi përsëriti fjalët e të emëruarve të rinj në qendrat e paraburgimit në vend, pas takimit me ta të hënën pasdite. Por ka pak mundësi që një drejtor qendre korrektuese apo burgu, të shkojë te ministrja e t’i

2.5 milionë p


NACIONALE

E martë, 16 shtator 2008

9

Kompletohet Shkolla fillore GJILAN, 15 SHTATOR — Shkollat e komunës së Gjilanit, si asnjëherë më parë janë të përgatitura dhe të kompletuara, ndërkohë që disa objekte shkollore janë duke u ndërtuar me çka do të krijohet hapësirë e mjaftueshme shkollore, thanë të hënën zyrtarë komunalë të arsimit,

me rastin e përurimit të investimeve në Shkollën fillore “Musa Zajmi”, ku mësojnë shqiptarë e turq. Me këtë rast, udhëheqës të kësaj shkolle thane se presin që KFOR-i turk të investojë në rregullimin e sallës së edukatës fizike, e cila i mungon kësaj shkolle. Të hënën në prani të nxënësve, mësimd-

hënësve dhe strukturave komunale u përurua dyshemeja e re në 13 klasat e shkollës “Musa Zajmi”, në një sipërfaqe 700 metra katrorë, që është investim i komunës në vlerë mbi 68 mijë euro. Duke përuruar këtë investim të domosdoshëm, pasi dyshemetë e vjetra ishin shkatërruar

në tërësi, u tha se tashmë Shkolla “Musa Zajmi”, ndër më të vjetrat në Gjilan, është kompletuar në tërësi dhe janë krijuar kushte shumë më të mira për nxënësit. Me këtë rast, drejtori i shkollës, Sami Hoxha, falënderoi edhe KFOR-in turk, për ndihmën e dhënë në kompletimin e një klase me gjithë

inventarin e nevojshëm, që është ndihma e fundit, ka shumë projekte mbështetëse të mëhershme për shkollën tonë. Drejtori Hoxha, tha se KFOR-i është duke shqyrtuar edhe projektin e ndërtimit të sallës së edukatës fizike, e cila i mungon kësaj shkolle si dhe kabinetet e nevojshme.

TË EMËRUARIT: Këta persona kanë qenë ushtrues detyrash për tre muaj dhe tash pas kësaj faze, ata kanë nënshkruar kontrata pune në këtë detyrë për së paku një vit.

Rrëfehen te ministrja thotë se në qendrën që ai drejton, ka torturë dhe rrahje. “Ka shumë ankesa nga të burgosurit, si për korrupsion në mesin e gardianëve, për dhunë gjatë paraburgimeve, apo dhunë në burgje”, thotë Behxhet Shala, kryetar i Këshillit për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut (KMDLNJ). Shala e pranon se kjo dhunë nuk është në nivelin e disa viteve më parë, por sipas tij, nuk ka mundësi të thuash se nuk ka keqtrajtime të burgosurve. Pavarësisht kësaj, ministrja e Drejtësisë, Nekibe Kelmendi,

për të sëmurë

thotë se burgjet janë transparente për publikun si dhe për organizatat që merren me të drejtat e njeriut. Një fakt të tillë e pohon edhe Behxhet Shala, i cili e pranon se KMDLNJ-ja, si dhe Ombudspersoni, kanë qasje të lirë në burgjet e vendit. “Ne hyjmë dhe i vizitojmë të gjitha vendet si në qeli, salla, apo spitale”, thotë drejtuesi i këtij këshilli, duke treguar se problemi më i madh është projektligji i pamiratuar për amnisti. Sa i përket kësaj çështjeje, ministrja Kelmendi thotë se ky ligj

tashmë është dërguar në Qeveri për miratim, dhe në përputhje me Kushtetutën e vendit i është ndërruar emri nga ‘Ligji për amnisti’, në ‘Ligjin për falje’. “Sido që të jetë, Ligji është dërguar në Qeveri dhe do të procedohet në procedurë të shkurtër, ashtu siç janë miratuar ligjet e Pakos së Ahtisarit dhe besoj se deri në fund të shtatorit, ai ligj do të miratohet dhe do të fillojë së zbatuari”, tha ministrja Kelmendi. Sa u përket problemeve më të mëdha, ministrja thotë se ato kanë të bëjnë më shumë me in-

Besiana Xharra

Qeveria e Kosovës ndan 2 milionë euro për pacientët për shërim jashtë vendit. Ministria e Shëndetësisë, e cila kësaj shume ia shton edhe 500 mijë euro të tjera, thërret të gjithë të sëmurët që kanë aplikuar prej vitit 2003 deri më tani për shërim jashtë vendit, të lajmërohen në MSh. Nga aplikantët që kanë pritur prej vitit 2003, 30 prej tyre kanë deri tani kanë vdekur.

besiana.xharra@gazetaexpress.com

Prishtinë,15 shtator — Ministria e Shëndetësisë, MSH, thërret për kontakt të gjithë pacientët që kanë pritur me vite të tëra për shërim jashtë vendit, që të lajmërohen, pasi që janë siguruar disa fonde për shërimin e disa prej tyre. Qeveria pas kërkesave të shumta të Msh-së, që të ndajë një shumë për pacientët, të cilët po presin në listë për shërim jashtë vendit, qysh nga viti 2003 ka miratuar nga buxheti i saj, 2 milionë euro për këta persona, tregoi zëdhënësi i Msh-së, Skënder Berisha. “Janë dhënë 2 milionë euro nga Qeveria dhe 500 mijë i ka ndarë Ministria e Shëndetësisë nga buxheti i saj, që bëjnë 2 milionë e gjysmë për të dërguar të sëmurit jashtë vendit”, tha Berisha. Ai thërret të gjithë aplikantët që të lajmërohen në MSh, për të shikuar mundësinë e shërimit të tyre. “1 milion e gjysmë do të ndahen për apli-

kantët e vitit 2003 deri në 2007. Ndërsa 1 milion të tjera do të ndahen për aplikantët e vitit 2008”, bëri të ditur ai. Pacientët e thirrur për shërim janë të sëmurë nga zemra dhe disa nga sëmundja e syve. Berisha tregoi se ftesë ndaj të sëmurëve të zemrës u kanë bërë 550 personave, por prej tyre janë lajmëruar gjithsej 200. Ndërsa prej 285 aplikantëve të sëmurë prej syve, janë lajmëruar

Drejtorët e emëruar janë: Veli Gashi- Qendra për Siguri në Lipjan Bajram Zymberi- Qendra për Siguri në Prishtinë; Halit Haliti- Qendra për Siguri në Gjilan; Miftar Zyba- Qendra për Siguri në Prizren; Ago Kolic- Qendra për Siguri në Pejë Haki Maxharraj- drejtor i burgut të Dubravës; Muamer Bikliqi- drejtor i Qendrës Korrektuese për Femra dhe të Mitur në Lipjan.

frastrukturë si ndërtesat e vjetra apo nevojën e ndërtimit të disa qendrave të reja për persona me të meta psikike. “Ka disa kërkesa për objekte të stërvjetruara të burgjeve, përkatësisht në Qendrën e paraburgimit, sidomos në Prishtinë, por unë besoj se me buxhet të vitit të ardhshëm do të ndërmerret diçka që edhe kjo qendër të rregullohet”, u shpreh ajo. Sa i përket sistemit shëndetësor, ministrja Kelmendi krenohet sidomos me burgun e Dubravës, ku, sipas saj, nuk mungon thuajse asgjë, përveç mjekut që do të duhej të ishte prezent katër herë në ditë. “Rajoni i Pejës ka deficit në kuadër mjekësor edhe sigurisht se njëra prej arsyeve është paga e vogël. Por sidoqoftë, atyre në Dubravë nuk u mungon shërbimi

shëndetësor, sepse ne kemi një memorandum mirëkuptimi me Ministrinë e Shëndetësisë dhe i shfrytëzojmë institucionet e tjera, kur ka nevojë për shërim të të burgosurve”, sqaron ministrja e Drejtësisë. Por në këtë pikë nuk pajtohet kryetari i KMDLNJ-së, Behxhet Shala, sipas të cilit të burgosurit nuk mund të marrin ndihmën mjekësore në kohën e duhur. “Përveç këtyre vonesave dhe mungesave të shërbimeve shëndetësore, nuk ka as shërbim dentar”, thotë Shala për Express. Sidoqoftë, kushtet aktuale në burgjet e vendit nuk mund të krahasohen fare me ato të disa viteve më parë. Ato janë dukshëm më të mira.

180, bëri të ditur zëdhënësi. “Këta 180 persona të lajmëruar janë kontrolluar nga mjekët turq, të cilët kanë konstatuar se 60 prej tyre kanë nevojë për trajtim jashtë vendi, ndërkaq të tjerët jo”, tha Berisha, duke shtuar se vlerësimin gjithnjë për këtë kategori të sëmurësh e kanë bërë mjekët nga Turqia, të cilët edhe do të shërohen nga ky vend. Sa u përket të sëmurëve të zemrës, po ashtu disa prej tyre pasi që të kontrollohen do të trajtohen në Turqi, e disa, në vende të tjera. Në Turqi do të shërohen vetëm ata, vlera e operacionit të të cilëve nuk do të kalojë shifrën prej 5 mijë eurosh. Atyre që u kushton më shumë, do të dërgohen në vende të tjera, tha Berisha. Se sa do të mjaftojë shuma e ndarë për shërim për këta pacientë të sëmurë nga zemra, Berisha nuk bën të ditur. Sipas tij, do të shikohet mundësia që sa më shumë prej tyre të shërohen, prandaj bën apel dhe kërkon edhe ndihmën e mediave, në mënyrë që sa më shumë

të lajmërohen aplikantë në MSH. Për të realizuar shërimin e të gjithë pacientëve të zemrës, Msh-së i janë dashur 6 milionë euro, por Berisha tha se nuk do të thotë që akoma do të duhet e njëjta shifër. “Aplikantët janë duke pritur prej vitit 2003. Prej asaj kohe deri tani kanë vdekur 30 të sëmurë nga zemra“, u shpreh ai. Ndryshe, në listë të pritjes janë të regjistruar 1 mijë persona të sëmurë nga zemra, në pamundësi për t’i regjistruar të gjithë ata që kanë aplikuar përgjatë viteve të fundit. MSh-ja për çdo vit ka bërë apel në Qeveri që të rrisë buxhetin për këtë kategori njerëzish, por përkundër kërkesave të tyre, janë ndarë shuma tepër të ulëta. Për tri vitet e fundit janë ndarë vetëm nga 500 mijë euro, kanë bërë të ditur zyrtarë të MSH-së. Tani, përveç mundësisë së shërimit të disa prej këtyre qindra pacientëve, MSh-ja gjithashtu ka bërë marrëveshje me shtetin turk, që gjatë këtij viti të shërojë 50 pacientë falas, tregoi zëdhënësi Berisha.


10

Ekonomi tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

E martë, 16 shtator 2008

Tronditen bursat botërore Shqetësimeve financiare në gjithë botën u ka dhënë zjarr së fundi edhe lajmi për kërkesën për konkurs të Bankës Investuese amerikane Lehman Brothers. Kjo ka tronditur edhe bursat botërore. Bursa e Londrës dhe Frankfurtit është ulur për 3.4 për qind. Po aq ulje kanë pas edhe bursa e

Stokholmit. Banka amerikane e biznesit, "Lehman Brothers" ka njoftuar se gjatë ditës do të shpallë falimentimin për të mbrojtur aktivitetet e saj dhe për të rritur vlerën. "Lehman Brothers", e themeluar 158 vite më parë, u gjunjëzua nga kriza e kredive. Hipoteza e administratës se kontrolluar u vu më

BSPK mbështet kërkesat e punëtorëve, edhe pse buxheti i Kosovës nuk mund t`i përballojë ato.

BSPK me kërkesa Prishtinë, 15 shtator — ashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës ka dalë në mbështetje të kërkesave të shërbimeve civile dhe punëtorëve, të cilat për t`u zbatuar kushtojnë qindra miliona euro dhe janë të papërballueshme për buxhetin e Kosovës. “Kryesia e BSPK-së mbështet fuqishëm kërkesat e kryesisë së FSSHK-së, SHPK-së, Sindikatës së Judikaturës, Sindikatës së Administratës si dhe të Shërbimit Doganor të Kosovës që u janë drejtuar institucioneve të Republikës së Kosovës. Këto kërkesa janë legjitime, pasi që gjendja në shërbimet civile dhe në shumë segmente tjera të punëtorëve të Kosovës është e rëndë dhe si e tillë e paqëndrueshme”, thuhet në komunikatën e BSPK-së. Sipas saj, ka një kohë të gjatë që sindikatat e pavarura i kanë shtruar kërkesat e tyre institucioneve të Republikës së Kosovës. “Qeveria e Kosovës ka bërë një hap në drejtim të zgjidhjes së kërkesave të mësimdhënësve të arsimit parauniversitar, veprim të cilin e përshëndesim, mirëpo ajo ende nuk ka shtruar në parim zgjidhjen e kërkesave që lidhen”, vijon komunikata. Ndër kërkesat e sindikalistëve janë

rritja substanciale e pagave të shërbyesve civilë, konform me koston e jetesës dhe inflacionin, nivelizimin e pagave të shërbyesve civilë të Kosovës, pagesën e shtesave të parapara, sipas Ligjit mbi policinë, kthimin në procedurë të miratimit dhe sigurimin e infrastrukturës përkatëse ligjore për Ligjin e punës, Ligjin mbi organizimin sindikal, Ligjin mbi grevat, Ligjin mbi pagat, Ligjin mbi sigurimin shëndetësor, Ligjin mbi pensionet, realizimin e Kontratës Kolektive lidhur me kontratat e punës, përvojën e punës, shujtën, shpenzimet e udhëtimit si dhe përfaqësimin e sindikatës në rastet kur vendoset për të drejtat, obligimet dhe interesat e punonjësve, si në nivel qendror ashtu edhe në atë lokal. “BSPK-ja është e vetëdijshme për gjendjen e vështirë nëpër të cilën po kalon Kosova dhe gjendjen

ekonomike, por kërkon nga institucionet e Republikës së Kosovës që të merren seriozisht me zgjidhjen e çështjeve të shumta të punonjësve të Kosovës, sepse në të kundërtën do të jetë e detyruar të përballet me pasojat, të cilat do të ishin të mëdha dhe të paparashikueshme’, përfundon kjo komunikatë.

Çmimi i naftës amerikane në bursat aziatike ka rënë nën 99 dollarë për fuçi, pasi uragani Ajk shkaktoi dëme shumë të vogla në infrastrukturën e naftës në Teksas. Nafta të hënën në bursat aziatike u

KEK-u F OBJEKT Edhe pse objektet fetare kanë borxhe të mëdha ndaj KEK-ut, asnjë prej tyre nuk është shkyçur nga rrjeti elektrik. Më së shumti borxhe kanë kishat ortodokse serbe, të cilave nuk lejohet as t`iu shikohen njehsorët e rrymës.

Nafta bie në 95 dollarë

Me gjithë uljen e prodhimit të naftës nga ana e Organizatës së Prodhuesve të Naftës, çmimet e naftës kanë vazhduar të ulen në bursat ndërkombëtare.

shumë në dukje gjatë ditës së diel, kur blerësit kryesorë të bankës së katërt më të madhe të investimeve amerikane, Banka e Amerikës dhe britanikja Barclays, u tërhoqën për shkak të ngurrimit të qeverisë amerikane për të ndërhyrë me fondet federale për të mbështetur transaksionin.

lirua për 2.28 dollarë për fuçi dhe tani kushton 98,90 dollarë. Ndërsa nafta brent e detit të Veriut në bursën e Londrës humbi 1,85 dollarë nga vlera dhe u lirua në 95,73 dollarë për barel, që është e barabartë me 159 litra. Uragani Ajk dëmtoi dhjetëra platforma të naftës në Gjirin e Meksikës, prej gjithsej 3.800 platformave, por dëmet ishin shumë më të vogla se parashikimet. Ekspertët e organizatës së OPEC`ut kanë paralajmëruar se çmimi i një bareli naftë mund të bjerë deri në 75 dollarë deri në fund të këtij viti.

Pejë, 15 qershor — ë listën e borxhlinjve të Korporatës Energjetike të Kosovës janë edhe objektet fetare, të cilat janë të zhytura në borxhe dhe nuk po shkyçen nga rrjeti elektrik. Kishat katolike dhe xhamitë janë evidentuar se kanë borxhe të mëdha dhe shumë prej tyre nuk kanë paguar asnjëherë rrymë. Bile kishave ortodokse serbe nuk lejohet as t`u shikohen njehsorët e rrymës. aJ kup Smajli, menaxher i furnizimit në Distriktin e KEKut në Pejë, ka treguar se borx-

het e objekteve fetare që gjenden në rajonin që mbulon ky distrikt, aktualisht janë mbi 16mijë euro, por ai ka treguar se asnjë prej këtyre objekteve nuk janë shkyçur nga rryma. Ky borxh kryesisht është i kishave ortodokse serbe dhe i disa xhamive, derisa me kishat katolike, KEK-u nuk ka probleme me inkasimin e parave për rrymën e shpenzuar. Drejtuesit e KEK-ut në qendër, tregojnë se në tërë Kosovën këto objekte fetare kanë borxhe të mëdha, por s`kanë treguar se a do të shkyçen nga rrjeti.


EKONOMI 11

E martë, 16 shtator 2008

Pa taksa doganore Taksat doganore për mallrat që vijnë nga Bashkimi Evropian do të bëhen zero, duke nisur nga viti 2010, periudhë që përkon me mbylljen e ciklit të reduktimit të taksave me 20 për qind, në kuadër të Marrëveshjes së Stabilizim- Asociimit. Gjatë

miratimit të disa ndryshimeve me ligjin për "Tarifat doganore", në Komisionin Parlamentar për Ekonominë dhe Financat, ekspertë të Ministrisë së Financave u shprehën se reduktimi i taksave do ta mbyllë ciklin në vitin 2010. Në kuadër të

marrëveshjes tregtare (Interim), që vendi ynë ka me Bashkimin Evropian, të dyja palët janë zotuar të reduktojnë çdo vit taksat doganore me 20 për qind, për gati 75 për qind të produkteve, deri në bërjen zero të tyre. Synimi i kësaj marrëveshjeje qëndron mbi rritjen e shkëmbimeve tregtare mes dy palëve, rritjen e konkur-

FAL TET FETARE Asnjë nga objektet fetare në kuadër të aksionit të shkyçjeve që ka zhvilluar KEK-u, nuk janë shkyçur nga rrjeti elektrik deri më tash. “Me kishat ortodokse serbe kemi probleme, pasi ato nuk lejojnë as të lexojmë njësorët e rrymës”, tha Smajli. Ai shtoi se punëtorët e KEK-ut gjatë kontrolleve kanë hasur me abuzime të rrymës edhe në disa xhami dhe te disa hoxhallarë. KEK-u me intensitet të lartë ka zhvilluar aksionin e shkyçjes në rajonin e Pejës. Gjatë këtij aksioni, në listën e shkyçjes kanë qenë 4 8 0 borxhlinj vetëm në tri lagje të këtij qyteti. Deri më tash në saje të aksionit janë inkasuar 6 4mijë euro. Gjithashtu numri i konsumatorëve për të paguar borxhet mujore është rritur. Borxhi aktual për rrymën e papaguar në distriktin e Pejës është rreth 37milionë euro, prej të cilave, siç tha Smajli,

2 9për qind është borxh i amvisërive, derisa borxhet afariste janë ulur nga 17për qind në 8për qind. Borxhet e enklavave serbe në distriktin e Pejës janë mbi 1 95 mijë euro, të cilat KEK-u ka shpresuar që t’i arkëtojë nga një shtatori, siç ka paralajmëruar muajin e kaluar ministrja e Energjisë, u J stina Shiroka-Pula, se nga një shtatori edhe konsumatorët serbë do të shkyçen nga rryma nëse nuk paguajnë borxhet. Për

dallim të konsumatorëve borxhlinj të etnive të tjera, serbët edhe më tej mbesin jashtë listave të shkyçjes dhe se kur do të përfshihen ata në këto lista, mbetet e panjohur. Kosovalive

Me kishat ortodokse serbe kemi probleme, pasi ato, sidomos Patrikana e Pejës, nuk lejojnë as t’i lexojmë njësorët e rrymës.

rencës, por mbi të gjitha vendosjen në provë të vendit tonë ndaj tregut evropian të produkteve, kryesisht bujqësore. Në këtë pikë, nisur nga statistikat zyrtare, duket se Shqipëria nuk ka fituar terren, aq sa priste. Kjo, pasi, përveçse po humbasim të ardhura nga ulja e taksave doganore, deficiti tregtar po vjen e thellohet akoma e më

shumë. Për sa i përket projektligjit për tarifat doganore, ndryshimet erdhën si rrjedhojë e rregullimit të nomenklaturës së re të mallrave, i cili kishte mbetur i njëjtë që prej vitit 2007. Kjo vonesë, e pranuar nga vetë ekspertët e Financave në komision, ka sjellë jo pak pasoja për ekonominë shqiptare.

Kosova në OBT Kosova filloi të përpilojë dokumentacionin për aplikim anëtarësie në Organizatën Botërore të Tregtisë. Prishtinë, 15 shtator — Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Lutfi Zharku, para përfaqësuesve të OBT-së bëri një elaborim të përparësive që i ka Kosova për investues të jashtëm, siç janë sistemi i ulët i tatimeve, klima e mirë për biznes dhe potenciale të mëdha për investime në fusha të ndryshme. Ministri i njoftoi bashkëbiseduesit për masat që ka ndërmarrë Qeveria e Kosovës

për t’i filluar përgatitjet për draftimin e dokumentit për aplikim në OBT. Ai gjithashtu shprehu aspiratën e Kosovës për anëtarësim në këtë organizatë. Të gjitha këto ai i tha gjatë një vizite zyrtare në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) në Gjenevë. Willy Alfaro, drejtor i Divizionit për Marrëdhënie me Jashtë pranë OBTsë, shprehu admirimin e tij për progresin e arritur në Kosovë dhe u shpreh i gatshëm të ndihmojë në përkrahjen teknike me rastin e aplikimit të Kosovës në OBT dhe i dha edhe sugjerimet e tij për hapat që duhet ndjekur Qeveria e Kosovës për anëtarësim në këtë mekanizëm ndërkombëtar.

ORARI DITOR I FLUTURIMEVE DAILY FLIGHT SCHEDULE E MARTE, 16 SHTATOR 2008 TUESDAY, 16 SEPTEMBER 2008


12

Express

Ballkan redaktor: Faton Raçi e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Kryetari i Kuvendit të Malit të Zi, Ranko Krivokapic, deklaroi se mitropoliti i Bregdetit dhe i Malit të Zi, Amfilohije, “është një simbol i synimeve të këqija”. Prandaj ai, si një “propagandues i krimeve dhe i vëllavrasjes”, vendin e ka në Hagë. Sarajevë/Podgoricë, 15 shtator – Në një intervistë për javoren sarajevase ‘Dani’, kryetari i Kuvendit të Malit të Zi theksoi edhe atë se shteti duhet të jetë i lumtur me faktin që Amfilohije, më në fund, do ta braktisë ‘Fronin e Cetinës’, duke nënvizuar se “sa më afër që jemi Bashkimit Evropian, për aq edhe Amfilohije po e ndjenë se po i afrohet drejtësia evropiane”. Mitropoliti Amfilohije, si më i vjetri përnga shërbimi, që nga vjeshta e vitit të kaluar po e zëvendëson Patrikun serb Pavle, që nga koha kur kryepeshkopi i Kishës Ortodokse Serbe ndodhet për shërim në Akademinë Mjekësore Ushtarake (VMA). Krivokapic ndërkaq, për javoren boshnjake, gjegjësisht në tekstin me titull “Amfilohije Duhet Të Përgjigjet Në Hagë”, vlerësoi se është dëm

E martë, 16 shtator 2008

Kërkon një “Plan Ahtisaari” për Luginën Kryetari i Komunës së Preshevës, Nadër Sadiku, i tha agjencisë INA se shqiptarët e Luginës janë të interesuar për një plan të tipit ‘Ahtisaari’për t’i fituar drejtat që u takojnë. Sadiku theksoi se ndërtimi i kazermës serbe në Cepotin të Luginës së Preshevës paraqet një shqetësim për

shqiptarët rajonit. Sipas tij, paralajmërimet e fundit për shtimin e forcave speciale serbe kanë nxitur atë që popullata të kërkojë prezencë sa më të madhe të faktorit ndërkombëtarë në rajon. Nga ana tjetër, siç theksoi, ndërkombëtarët edhe pse flasin për një situ-

atë të kënaqshme, nuk përjashtojnë mundësinë e një konflikti. Kryetari i komunës së Preshevës, Nadër Sadiku nënvizoi se shqiptarët e Luginës së Preshevës janë të interesuar për një plan të llojit të ‘Ahtisaarit’që t’i përfitojnë të drejtat që i gëzojnë serbët në Kosovë si pakicë.

Gjynah që s’është në i madh që Gjykata e Hagës nuk e ka sjellë para drejtësisë asnjërin prej propaganduesve të religjionit gjatë kohës së luftërave. “Nuk jam as gjykatës as prokuror, por mendoj se askush nga propaganduesit e luftës, pa marrë parasysh se ku është ulur asokohe, nuk guxon të lihet anash. Të fshehur prapa fjalëve të Zotit dhe veprave të dreqit, një numër i madh i tyre e kanë merituar që të gjykohen”, theksoi Krivokapic. Ai madje, siç e cituan edhe mediat malazeze, tha se “Amfilohije është një fatkeqësi, e cila, vetëm falë shëmbëllimit të paaftësisë sonë shtetërore, jeton në Malin e Zi”. “Satisfaksion e kemi atë që Risto Radovic (emri i vërtetë i mitropolitit Amfilohije) tashmë e ka njohur shumë mirë fuqinë e socialdemokratëve, një forcë kjo që e kërcënon atë që ai përfaqëson: nacional-shovinizmin, mbrojtjen e kriminelëve, propagandimin e krimeve, vëllavrasjen...”, numëroi mes tjerash Krivokapic, kryetar i Partisë Socialdemokrate, anëtare e koalicionit qeveritar në Mal të Zi. Ndaj intervistës së tij menjëherë reaguan partitë politike të Malit të Zi, e madje edhe vetë Mitropolitia e Bregdetit dhe Malit të Zi, e cila lëshoi edhe një kumtesë zyrtare. Siç njofton gazeta podgoricase ‘Vijesti, shefi i Kabinetit të Amfilohije Radovic, Radomir Nikcevic, theksoi se kryetari i Kuvendit malazez nuk e kupton parimin

e parë dhe kryesor të Bashkimit Evropian, e që është ai i ndarjes së kishës nga shteti. “fatkeqësisht, Krivokapic këtë

Pa Trebickën zbehet dëshmia Gjyqtarët pohojnë se dëshmia e Trebickës e humbë forcën pa të, ngase ajo tani duhet shoqëruar me prova tjera në procesin gjyqësor. Shekulli Kosta Trebicka i rrëfeu botës të vërtetën që dinte: historinë e errët të korrupsionit të armëve, të ngërthyer me emra trafikantësh e zyrtarësh që fitonin miliona me municionet shqiptare të postkomunizmit. Ndaj edhe vdekja e tij misterioze nuk preku vetëm familjarët, por edhe botën që e dëgjoi dës-

gjë e bën me vite të tëra, me dëshirë që të nxis urrejtjen mes popullatës ortodokse në Mal të Zi, në mënyrë që për partinë e vet sa-

telitore dhe për vetveten të mbledhë ndonjë poen të lirë politik. Meqenëse e ka kuptuar se në anijen e koalicionit, në të cilën në

hminë e tij, e mbi të gjitha sistemin e drejtësisë. Pa dëshmitarin kyç të aferës 300 milionëdollarëshe të armëve drejt Afganistanit, rrëfimi në letër i Kosta Trebickës zbehet de-jure si provë para gjykatës, në një proces të pritur jo vetëm nga shqiptarët. Pa Kosta Trebickën, njeriun që denoncoi trafikun e municioneve drejt Afganistanit, si njëri prej atyre që ishte brenda “sistemit”, zbehet ligjërisht i gjithë procesi gjyqësor. *** Gjyqtarë të njohur i thanë Shekullit se rrëfimi i Kosta Trebickës në Prokurorinë e Përgjithshme e humbet forcën e të qënit dëshmi kryesore, në kushtet kur nuk është bërë sigurimi i provës para gjykatës. Në fakt, Trebicka ka dëshmuar vetëm në Prokurori për paketimin e municioneve kineze, për shitjen

e tyre ShBA, për futjen në lojë të Henry Tomeit - personit që vëzhgohej nga Departamenti i Shtetit, megjithëse arriti të nënshkruante kontratën e blerjes së municioneve me qeverinë shqiptare, për presionet që i ishin bërë Efraim Diverolit në një takim të fshehtë ku merrte pjesë një zyrtar shqiptar që një tjetër njeri e prezantoi si djalin e kryeministrit, dhe për detaje tjera që kishin lidhje me tregtinë e armëve. “Në rastet kur dëshmitari kryesor zhduket apo vdes, atëherë dëshmia e tij e dhënë për Prokurorinë mund të lexohet në gjyq, por vetëm me të s’mund të dënohen personat e akuzuar. Në këtë rast, rrëfimi i Kosta Trebickës në Prokurori mund të konsiderohet si “lexim i lejueshëm” para gjykatës, por medoemos duhet të shoqërohet me dëshmi ose prova tjera mbi çësht-


BALLKAN EXPRESS 13

E martë, 16 shtator 2008

Edhe Vucic e braktisi SRS

E dëmtuan RTVM për 750,000 euro Ish-drejtori ekzekutiv i Radiotelevizionit të Maqedonisë, Janez Sajovic, e ka dëmtuar atë për afro 750,000 euro, duke nënshkruar më shumë se 15 kontrata financiare. Sipas të përditshmes maqedonase ‘Dnevnik’, eksperti slloven Sajovic, i cili fitoi edhe nënshtetësinë maqe-

ë Hagë

mënyrë parazitore po qëndron tash dhjetë vjet, për të më nuk ka vend, ai po tenton që përmes nënçmimit të mitropolit, priftë-

jen”, bënë me dije gjykatësit. *** Afera e trafikut të fishekëve drejt Afganistanit, e nxjerrë në dritë nga Kosta Trebicka, nga Prokuroria e Përgjithshme po hetohet paralelisht me tragjedinë e Gërdecit. Megjithëse konsiderohen si çështje të ndryshme, personat e implikuar në to janë të njëjtë, andaj edhe Trebicka ishte njëherësh edhe një dëshmitar shumë i rëndësishëm për tragjedinë e Gërdecit. Por, megjithë këto cilësi, ai nuk u mor në mbrojtje nga Prokuroria dhe Policia, ndërsa vdekja e tij ende e pasqaruar pritet ta vërë në pozitë të vështirë hetimin për trafikun e armëve në Shqipëri, ku deri më tani nuk është ngritur akuzë për asnjërin prej personazheve të denoncuara nga Trebicka. Krejt ndryshe ka shkuar procesi në Shtetet e

donase, ka nënshkruar kontrata të dëmshme me disa kompani dhe produksione private për emisione dhe programe të ndryshme. Këto ditë në adresë të RTVM kanë ardhur ftesa të gjykatave që kërkojnë bllokimin e xhirollogarisë bankare të televizionit publik, për shkak të mospërmbushjes

rinjve, murgjve dhe popullit besnik të KOM (Kishës Ortodokse Malazeze), nga një pjesë e trupit votues t’i sigurojë vetes ndonjë numër votash dhe kështu të mbijetojë në skenën politike të malit të Zi”, theksoi shefi i Kabinetit të Amfilohijes, Radomir Nikcevic. Në Mitropoli, siç theksojnë sinqerisht shpresojnë se “populli do ta sanksionojë një paturpësi të tillë qysh në votimet e para të radhës, duke e përzënë atë në një të kaluar politike”. Deklaratën e Krivokapic e dënuan edhe Narodna Stranka (Partia Popullore) dhe Partia Demokratike Serbe (Srpska Demokratska Stranka). Në një deklaratë për ‘Vijesti’ zëdhënësi i NS, Slavisa Gubernic, pohoi se përçmimi i mitropolit të Bregdetit dhe malit të Zi nga ana e Krivokapic paraqet “shembullin më flagrant të retorikës së urrejtjes, e cila në çdo shtet demokratik pas vetes do të tërhiqte edhe konsekuenca politike”. Ai mendon se, kurrë në historinë e Malit të Zi nuk ka ndodhur që një zyrtar i lartë shtetëror të flas në këtë mënyrë jashtë vendit për mitropolitin e Bregdetit dhe Malit të Zi. Për DSS, përveç deklaratës së Krivokapic, i turpshëm është edhe fakti që ai këtë vendosi ta thoshte “për një gazetë të huaj dhe që prijësit fetarë të shtetit të vet t’i poshtërojë në një shtet tjetër”. “Krivokapic që, fatkeqësisht, është kryetar i Kuvendit të malit të Zi, qartazi qysh moti nuk mburret më me vlerat e krishtera dhe malazeze dhe harron, ndonëse ne më parë mendojmë se nuk e ka lexuar, se çfarë bënin malazezët e falshëm në këso rastesh, pra kur mysafirët duhej që të flisnin diçka për të vetët”, pohuan burime brenda DSS për ‘Vijesti’. E-novine

Bashkuara të Amerikës, ku përgjegjësi kryesor për këtë mashtrim, Efraim Diveroli, është nën akuzë, ndërkaq Senati po heton autoritetet shtetërore që e miratuan kontratën. EMRAT E PËRMENDUR NGA TREBICKA: „ Efraim Diveroli, president i AEY; „ Aleksandër Podroski, përfaqësues i AEY në Tiranë; „ Ylli Pinari, ish-drejtor i MEICO; „ Mihal Delijorgji, president i Albademil, tashmë në burg; „ Fatmir Mediu, ish-ministër i Mbrojtjes; „ Shkëlzen Berisha, djali i kryeministrit.

së kontratave të nënshkruara. Për nënshkrimin e këtyre kontratave është përgjegjës edhe zëvendësdrejtori i shkarkuar, Milaim Latifi, ndaj të cilit, sikurse edhe ndaj Sajovic, Komisioni Shtetëror Antikorrupsion ka kërkuar hetime për keqpërdorim detyre.

Sekretari i përgjithshëm i Partisë Radikale të Serbisë, Aleksandar Vucic, të dielën ka dhënë dorëheqje nga të gjitha postet partiake, njoftoi tashmë ish-lideri i radikalëve Tomislav Nikolic, për TV B92. Nikolic pohoi për këtë gjë Vucic e informoi edhe nënkryetarin e SRS, Dragan

Todorovic. I pyetur se përse Vucic nuk e informoi opinionin për dorëheqje, por këtë po e bënë ai vetë, Nikolic sqaroi se rendi e kërkon që fillimisht ta informojë partinë, megjithëse e dinte se edhe Vucicin, njësoj si edhe vetë atë, i dhembin të gjithat që ndodhën në parti.

Silajdzic paditë RS Kryesuesi i Kryesisë së BeH, Haris Silajdzic, do të indojë para Gjykatës Kushtetuese në BeH një proces kundër Republika Srpska, “për shkak të aktiviteteve jokushtetuese që ndërhyjnë në përgjegjësitë ekskluzive të BeH”, shkruante ‘Dnevni Avaz’ të hënën, duke u thirrur në qarqe të afërme me Partinë për BeH, të Haris Silajdzic. Sarajevë, 15 shtator — Konfirmimi zyrtar i informatës nuk mund të merrej nga Kabineti i Silajdzicit në Sarajevë, ndërkohë që këshilltari i tij, Damir Arnaut, nuk dëshiroi as ta vërtetonte as ta demantonte shkrimin e ‘Dnevni Avaz’, duke

theksuar se lidhur me këtë Silajdzic do të fliste në një konferencë për gazetarë. Ditorja sarajevase shkruan se “gjatë disa muajve të kaluar janë kryer përgatitjet për fillimin e procesit, që drejtpërsëdrejti ka të bëjë me aktivitetet e politikës së jashtme të entitetit të vogël të BeH, e me të cilat drejtpërsëdrejti ndërhyhet në përgjegjësitë e shtetit”. “Një veprim i tillë vërehet qartë edhe në dokumentet publike, në raportin e buxhetit të RS për këtë dhe për vitet e kaluara, në vendimet e shumta të Qeverisë së RS lidhur me mënyrën e udhëheqjes së politikës së jashtme”, numëron gazeta, duke përkujtuar se “fjala është për një fushatë të qëllimshme, në të

Kapet në plazh

Muhamed Brkic u arrestua nga policia kroate në plazhin në Podgora, afër Makarska. Ai nga Interpoli serb po kërkohej për krime lufte në Tuzla, të kryera në maj të vitit 1992. Makarska, 14 shtator — Siç u njoftua nga Drejtoria policore e Splitit dhe Dalmacisë, Brkic iu dorëzua gjykatësit hetues të

Gjykatës Komunale në Split, i cili ia përcaktoi paraburgimin para ekstradimit në kohëzgjatje deri në 40 ditë. Brkic para gjykatësit hetues mbrohej duke e cilësuar veten viktimë të ndërrimit të identitetit, ngase “ai Brkici i vërtetë, i cili në luftë ishte anëtar i Shtabit të Krizës”, kishte vdekur para 3 vjetësh. Gjykatësi Davor Svalina nuk i besoi, sidomos për shkak të datës identike të lindjes, emrit të babait dhe disa të dhënave tjera themelore. Brkic ndodhet në paraburgim derisa nga BeH të mos dërgohen dokumentacioni i duhur që do të vërtetonte se ai njëmend s’është personi nga fletarrestimi. Nëse kjo nuk ndodh brenda 40 ditëve, Serbia mund

Seks për indeks Përderisa Jasmin Masic – shoferi i Qeveris së Kantonit të Tuzlës për të cilin Prokuroria Kantonale dyshon se ndërmjetësonte në prostitucion, por edhe në marrje dhe dhënie të mitos - tashmë po i kalon ditët e para të paraburgimit njëmujor prapa mureve të burgut në Tuzla, hetimi për këtë rast po vazhdon intensivisht. TUZLA, 15 SHTATOR — Ka baza të forta dyshimi që Masic profesorëve të Fakultetit Juridik në Sarajevë që ligjërojnë në degën e këtij fakulteti në Tuzla ua siguronte prostitutat, e herëherë edhe disa prej studenteve.

Derisa profesorët kënaqeshin në aktet seksuale me studente, Masic i shndërronte në para testet e plotësuara që i merrte prej tyre, e shpesh edhe vendoste se kujt duhej shënuar notë kaluese në indeks, shkruante ditorja sarajevase ‘Dnevni Avaz’. Andaj në hetime, që filluan në janar të këtij viti, do të përfshihen edhe disa profesorë të Fakultetit Juridik në Sarajevë,

cilën fillimi i procesit kundër RS për shkak të aktiviteteve të politikës së jashtme paraqet vetëm fillimin”. Sipas gazetës, nëse mbetet në fuqi vendimi i paradokohshëm i Qeverisë së RS për largimin e këtij entiteti nga ‘Elektro-bartja e BeH” dhe për formimin e “Elektro-bartjes së RS”, atëherë edhe kjo do të jetë temë e “procesit të ardhshëm para Gjykatës Kushtetuese të BeH”.

ta kërkojë ekstradimin e tij dhe ai do t’iu dorëzohet autoriteteve të atjeshme. Mediat kroate theksojnë se Brkic kërkohet në Serbi për shkak të masakrimit të pjesëtarëve të APJ gjatë ikjes nga kazerma në rrugën Brcanska Malta 15, në Tuzla, gjatë majit 1992. Ai, përkundër marrëveshjes së autoriteteve lokale me Komandën e Garnizonit, kishte urdhëruar hapjen e zjarrit, duke vrarë kështu 200 pjesëtarë të APJ dhe plagosur 140 të tjerë. Mediat kroate citojnë edhe gazetën ‘Dnevni Avaz’, se në bazë të të njëjtit fletarrestim, Brkic ishte arrestuar dhe dërguar në Prokurorinë e BeH edhe në qershor 2007, por asokohe kinse ishte vërtetuar se bëhej fjalë për një njeri të gabuar. Tanjug

sqaronte gazeta. “Qysh javën e ardhshme në Prokurori do të duhej të dëgjoheshin profesorët Bajro Golic, Zdravko Lucic, dekani Fuad Saltaga dhe, me gjasë, Sanjin Omanovic, pas së cilës gjë do të kuptohej nëse dhe cili nga ta do të akuzohet edhe zyrtarisht”, pohoi burimi i gazetës. Përveç indekseve të studentëve dhe testeve të plotësuara që u gjendën gjatë bastisjes së banesës së Masic, gjatë hetimeve janë marrë edhe disa deklarata të dëshmitarëve. “Deri tani deklarata kanë dhënë së paku gjashtë studente, dhe ato, siç pohojnë, janë të gatshme të vërtetojnë se prej tyre ishte kërkuar të bënin seks me profesorët nëse donin një notë kaluese në indeks”, sqarohej në ‘Dnevni Avaz’.


'*C7HA;J?D=

;cWhj†"',i^jWjeh(&&.


15

E martë, 16 shtator 2008

Bota redaktor: Valmir Gërguri e-mail: valmir.gerguri@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Irani furnizon me armë talebanët

“Gjeorgjia sa më shpejt në NATO”

Irani vihet sërish në qendër të akuzave, por këtë radhë jo për centralet bërthamore, por për mbështetjen që grupe në Teheran u japin telabenëve në Afganistan. Një investigim i BBC-së ka zbuluar një rrjet trafiku armësh nga Irani në Afganistan, armë që përfun-

Presidenti i Gjeorgjisë, Mikhail Saakashvili ka bërë thirrje për përshpejtimin e integrimit të Gjeorgjisë në NATO, sapo u takua me Sekretarin e Përgjithshëm, Jaap de Hoop Scheffer. Scheffer mbërriti në

donin në duart e talebanëve që luftojnë forcat ndërkombëtare dhe qeverinë e Hamid Karzait. Ambasada iraniane menjëherë nxitoi të hedhë poshtë akuzat dhe të deklarojë, të paktën formalisht, mbështetje pa rezerva për qeverinë e Kabulit.

Gjeorgji për të treguar përkrahjen pas konfliktit të shkurtër ushtarak që ky vend pati me Rusinë. Në vizitën dyditëshe, Scheffer udhëheq delegacionin e 26 ambasadorëve të vendeve anëtare të NATO-s.

ROGER COHEN

k o l u m n e

The New York Times

PERPJEKJE PER TA RREZUAR Për shefin e laburistëve, Gordon Brown, kjo javë mund të jetë një nga më të rëndësishmet në karrierën e tij politike. Prej muajsh partia e kryeministrit britanik humb ndaj opozitës. Në fundjavë ajo mbeti rreth 20 për qind pas konservatorëve. Rreth një javë para kongresit vendimtar, që duhet t´i japë hov të ri partisë laburiste, edhe anëtarët e partisë laburiste po kontribuojnë për ta larguar kryetarin e tyre. Për herë të parë tani disa prej tyre njëri pas tjetrit kanë kërkuar dorëheqjen e tij. Fillimisht ishin ata që rrinin në radhët e fundit dhe ata që e kishin konsideruar paraardhësin Blair si kryetarin më të mirë të partisë. Por ndër ta janë tani edhe disa emra të njohur si Joan Ryan, e cila humbi për këtë arsye postin e zëvendëskryetares së partisë dhe ish-sekretarja e Shtetit në Ministrinë e Brendshme, Fiona Mactaggart. "Unë dëshiroj një konkurs për postin e kryetarit të partisë, sepse në këto momente partia nuk e kupton se si duhet ta drejtojë vendin si duhet. Dikujt tjetër duhet t´i jepet shansi për ta marrë përsipër këtë. Para një viti, kur Brow n mori drejtimin e partisë, u shmang një diskutim i tillë. Kjo gjë tani hakmerret dhe njerëzit sot duket se nuk e dinë më se çfarë përfaqëson sot partia laburiste. Secili që mendon se mund ta bëjë më mirë, duhet të paraqitet tani." Në fundjavë disa anëtarë të kabinetit mbështetën në mënyrë pak a shumë bindëse Gordon Brow nin, ndër ta edhe ministri i Ambientit dhe ai i Ekonomisë,

si dhe shefi i fraksionit në Dhomën e Poshtme të parlamentit. Megjithatë, pritet që të paraqiten kritikë të tjerë. 45 janë të njohur, thuhet nga qarqet partiake. Por ata duhet të jenë 71 për ta rrëzuar kryetarin e laburistëve dhe ata duhet të kenë rënë të gjithë për një pasardhës. Deri tani nuk ka një kandidat të tillë, së paku akoma jo në opinionin publik. Disa mendojnë se ministri i Drejtësisë, Jack Straw duhet të marrë Kryesinë, të tjerë duan ministrin e Shëndetësisë, Alan Johnson, por edhe ministri i Jashtëm, David Milibend përmendet shpesh. Por të dielën ai u vu në mënyrë demonstrative në mbështetje të Gordon Brow nit. "Unë pres që Gordon ta udhëheqë partinë në fushatën e ardhshme zgjedhore. Dhe unë dua ta mbështes atë në këto kohë të vështira për vendin." Kështu me gjithë pakënaqësinë me kryesinë e partisë, është e vështirë të sajohet një mundësi tjetër krahas Brow nit. Tërheqës ky post nuk është për shkak të rezultateve të këqija të anketimeve. Të martën, kur të mblidhet Kryesia ekzekutive e Partisë Laburiste, mund të vendoset nëse në kongresin në Manchester në fundjavën e ardhshme do të ketë me të vërtetë një diskutim për udhëheqjen e partisë dhe ndoshta një revoltë kundër Brow nit.

Luftërat e vërteta dhe lufta kulturore e SHBA-së Vala e luftës kulturore në kampanjën elektorale të SHBA-së i ka bërë dëm debatit të rëndësishëm për luftërat e vërteta në Afganistan dhe Irak. Kjo është e rrezikshme sepse ato qëndrojnë në një udhëkryq kritik. Ne kishim Sarah Palinin te Konventa Kombëtare Republikane duke vënë edhe më poshtë politikën e jashtme me përpjekjen e saj që të tallë qasjen e Barack Obamës ndaj terroristëve ndërkombëtarë: “Ai është i brengosur që dikush nuk do t’ua lexojë të drejtat.” Më vjen keq znj. Palin, por atje në Alaska, në mes gjuetisë së drerëve, a keni dëgjuar për Bagram, Abu Ghraib, interpretimet, torturat me ujë, Guantanamo e të tjera? John McCain e di çka ndodh kur këto të drejta zhduken. Ai përshkroi makthin e tij vietnamez natën tjetër: “Punuan në mua më shumë se që kishin bërë ndonjëherë. Për një kohë të gjatë. Dhe më thyen.” Një njeriu i kujtohet si është thyer: kjo është pse McCain luftoi përdorimin e torturës nga administrata e Bushit. Shpërfillja e tij ndaj fjalëve të kandidates së tij për zv.presidente është tmerruese. Qoftë e mallkuar politika e jashtme nëse arrin pikën maço që i frikësohet Zotit kundër konstitucionalistit liberal. Por luftërat e përgjakshme, shtatë vjet pas 11 Shtatorit nuk kanë pushuar për këtë betejë kulturore sterile të SHBA-së. Me afro 180,000 ushtarë në dy teatro, kapaciteti rezervë i SHBA-së është i tendosur deri në skaj, diçka që Irani e di kur i mban centrifugat duke u sjellë dhe Rusia e di kur e mbërthen Gjeorgjinë. Në Afganistan, një kryengritje e udhëhequr nga talebanët po rritet me efektshmëri. Ka biseda rreth ndonjë miniofensive te trupat e SHBA-së atje, tani që janë rreth 34,000, që të kundërshtohet kërcënimi, por ka pak reflektim serioz mbi çështjen se çka do të jetë ajo saktësisht dhe ku ndoshta 12,000 forca shtesë do të shërbejnë. Gjersa kjo nuk qartësohet, unë jam kundër miniofensivës. Franca, e cila sapo pati një miniofensivë në Afganistan, tani është e mbuluar me një debat agonizues rreth vrasjes së 10 ushtarëve, kryesisht paramilitarë, në lindje të Kabulit më 18 gusht. Së paku njërit prej tyre i është prerë fyti. Fotot në Paris Match të forcave talebane me uniformat e francezëve kanë ndezur ndjenjat nacionale. Hervé Morin, ministri i Mbrojtjes, ka bërë thirrje për “bashkim kombëtar”që të luftohet kërcënimi nga “mesjeta”. Por sondazhet thonë se shumica e francezëve janë në favor të tërheqjes. Po rritet një tërbim ngase ka sugjerime se paramilitarët ishin braktisur. Këto gjëmime franceze janë një përkujtim se koalicioni i NATO-s në Afganistan është i brishtë dhe se dërgimi i më shumë ushtarëve nuk është ilaç në vete. Obama ka pasur të drejtë të thotë se Iraku i kushtoi kampanjës së Afganistanit, diçka që McCain e mohon me mendjelehtësi. Por

thirrjet e tij që të dërgohen “së paku dy brigada shtesë luftarake”në Afganistan dhe premtimi i tij në Denver që të “përfundojë luftën kundër Al-Qaedas dhe talebanëve në Afganistan”, janë të pamatura. Pas 30 viteve luftë, lufta afgane nuk do të përfundojë për edhe 30 vjet të tjera. Është shtet i dobësuar, i shtypur në mes Iranit dhe Pakistanit, dy shtete shumë më të fuqishme, të cilat nuk ia duan të mirën. Kufiri Afganistan-Pakistan nuk mund të mbyllet, edhe pse mund të mirëmbahet më mirë; trafiku i xhihadit përmes tij do të vazhdojë. Asgjë nga kjo nuk do të thotë se SHBA-ja është e dënuar që të ketë dhjetëra mijëra ushtarë aty me dekada, edhe pse do të thosha se ka më shumë gjasa të ndodhë kjo, sesa fitorja brenda katër viteve. Në ditën që francezët u sulmuan, një bazë e madhe ushtarake amerikane, Kampi Salermo në provincën lindore Khost, u gjend nën sulm të vazhdueshëm të talebanëve. Fola me një zyrtar të SHBA-së, i cili sapo përfundoi një detyrë 18-muajshe në Khost. Ai e sheh të gabuar përqendrimin ekskluziv në më shumë trupa. Prioriteti duhet të jetë “një ofensivë afgane.” Rrite ushtrinë kombëtare afgane në 120,00 ushtarë, si prioritet, nga pothuajse gjysma e këtij numri sot. Nëse shkojnë atje më shumë trupa të SHBA-së, trajnimi i afganëve duhet të jetë detyra e tyre e parë. Vetëm afganët mund ta fitojnë këtë luftë. Derdh para në rrogat e ushtrisë afgane (që tani janë rreth 100 $ në muaj), vazhdo të blesh besnikërinë me para të SHBA-së në provinca, aty ku çmohet. Bëje një shtytje të madhe në kapitalin njerëzor, “inxhinieria e mendjes po bëhet shumë më e rëndësishme këto ditë sesa inxhinieria e rrugëve.” Nëse njerëzit më të mirë ikin, shteti do të pësojë disfatë. Rimendoje politikën në drejtim të shkollave. T’i regjistrosh medresetë në qeveri, e me këtë të marrësh pak kontroll rreth programit, është më e mençur sesa stigmatizimi dhe shtytja e studentëve përtej kufirit drejt fanatizmit Waziri. Bëhu serioz rreth programit të pajtimit kombëtar, i disenjuar që të sjellë ish-talebanët në politikë. Fokusohu në Pakistan. Në mungesë të gurthemeleve të tilla të strategjisë dhe në mungesë të shpresave reale, ofensiva në Afganistan është gabim. E sa për Irakun, arritjet janë të vërteta, por të brishta. Nuk e shoh se si tërheqja e “përgjegjshme”e Obamës përputhet me kornizën e tij 16-mujore. Nëse nuk duam që Iraku sunit të rimartohet me Al-Qaedan dhe ky është një qëllim kryesor strategjik, duhet të jemi amortizatorë kundër shiitëve dominantë për disa vite. Dy luftëra të vështira duhen të pengojnë luftën kulturore që McCain e ka përqafuar me aq paturpësi. Ai e dashuron fjalën “luftim”. Andaj lufto këto çështje dhe lëri njerëzit të vendosin.


', C7HA;J?D=

;cWhj†"',i^jWjeh(&&. POLICIA E KOSOVES POLICIJA KOSOVA KOSOVO POLICE

POLICIA E KOSOVES POLICIJA KOSOVA KOSOVO POLICE

NJOFTIMI PËR KONTRATË PUNE Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: 305/08/46/511 I AUTORITETI KONTRAKTUES: POLICIA E KOSOVES II LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: NDERTIMI I RI I OBJEKTIT TE REGJIONIT NE GJILAN II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i punëve qe do te kryhen: Pune Gjilan II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë: N/A III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit 15% e vlerës se Kontratës IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Çmimi më i ulët IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit dhe dokumenteve të tjera Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit data: 09/10/2008 ora 14:00 përmes emailit: prokurimi@kosovopolice.com Dokumentet me pagesë: po x jo. IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve apo kërkesave për pjesëmarrje data 10/10/2008 koha 14:00 IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 25,000.00€ € për ne afat prej 120 ditëve IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 10/10/2008 koha: 14:30, vendi: Ndërtesa administratës zyra nr. 203B, Prishtine NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë): Rr. Fehmi Agani nr. 43, Prishtinë , Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp g pp

POLICIA E KOSOVES POLICIJA KOSOVA KOSOVO POLICE

OBAVEŠTENJE O UGOVORU RAD Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Nabavka br.

305

08

46

511

I: UGOVORNI AUTORITET : KOSOVSKA POLICIJA II: PREDMET UGOVORA II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Izgradnja novog objekat Region Gnjilane II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija radova : radovi Gnjilan II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: N/A III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 Osiguranje tendera 15% vrednosti ugovora IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA Najniža cena IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i drugih dokumenata Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije datum: 09/10/2008 vreme 14:00 EMAIL PROKURIMI@KOSOVOPOLICE.COM Dokumenti sa plaćanjem: da x ne. IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće datum 10/10/2008 vreme 14:00 IV.3.5 siguranje tendera 25,000.00€ , u periodu od 120 dana IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 10/10/2008 vreme: 14:30 mesto: Admin Zgr. B203 Pristine V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa) Ul. Fehmi Agani br. 43 , Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp g pp

CONTRACT NOTICE WORKS According to Section 38 of Law No. 02/L-99 on Public Procurement in Kosovo, as amended with Regulation No. 2007/20 Procurement No. 305/08/46/511 I: CONTRACTING AUTHORITY: KOSOVO POLICE II. OBJECT OF THE CONTRACT II.1.1 Contract title attributed by the contracting authority : Construction new Building for Region Gjilane II.1.2 Type of contract and location of delivery of works: works Gjilane II.1.3 Information of framework agreement: N/A III. LEGAL, ECONOMIC, FINANCIAL AND TECHNICAL INFORMATIONS III.1.1 performance security 15 % of total contract IV.2 CONTRACT AWARD CRITERIAS: Lowest price IV.3 ADMINISTRATIVE INFORMATION IV.3.2 Conditions for obtaining tender dossier and additional documents Time limit for receipt of requests for tender dossier date 09/10/2008 time 14:00 email address prokurimi@kosovopolice.com Payable documents: yes x no IV.3.3 Time limit for receipt of tenders or requests to participate date 10/10/2008 time 14:00 IV.3.5 Tender security 25,000.00 for 120 days IV.3.8 Tender opening meeting Date: 10/10/2008 time: 14:30 place: Building Admin. SECTION V.1: COMPLAINTS Any interested party may file a complaint with the Procurement Review Body, (address) str. Fehmi Agani nr. 43, Prishin , According to the provisions of Title VIII of Law No 02/L-99,Law on Public Procurement in Kosovo, promulgated with Regulation No. 2007/20 Full version of the contract award notice is available in www.ks-gov.net/krpp g pp

REPUBLIKA E KOSOVËS KORPORATA ENERGJETIKE E KOSOVËS NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS FURNIZIM Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Date 16.09.2008 Nr. i Prokurimit: KEK O 08 407 1.2.1 I AUTORITETI KONTRAKTUES : Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) sh.a. II: LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Furnizim me pjese rezerve per armaturen e kazanit dhe per fryesat e blozes A3&A4 III.1 III 1 LLOJI I PROCEDURËS X E hapur p E kufizuar E negociuar g Kuotim i çmimeve ç III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: Tenderi i pergjegjshem me çmim me te ulet IV: DHËNIA E KONTRATËS IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata FERODA COMMERC Prishtine IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës 11,197.55 € V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr. Fehmi Agani nr.43 Prishtine, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp g pp

REPUBLIKA KOSOVA ENERGETSKA KORPORACIJA KOSOVA OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA Snabdevanje Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Date 16.09.2008 Br.Nabavke: KEK O 08 407 1.2.1 I: UGOVORNI AUTORITET: Energetska Korporacija Kosova d.d. (EKK) II: PREDMET UGOVORA II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Snabdevanje sa rezervnim delova za armaturu kotla i za duvace gara bl A3&a4 III.1 VRSTA PROCEDURE X Otvorena Ograničena g Pregovaranja g j Kvotiranje j cena III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA: Najniža cena DEO IV: DODELA UGOVORA IV.4 Ime I adrese ekonomskog g operatera p kojem j jje dodeljen j ugovor: g FERODA COMMERC Prishtine IV.5 Informacije o vrednosti ugovora Ukupna vrednost ugovora 11,197.55 V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: Ul.Fehmi Agani br.43 Pristina Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp g pp


C7HA;J?D= '-

;cWhj†"',i^jWjeh(&&.

www.ipko.com

Mbani kontaktet!

Thirrjet ndërkombë ta prej 10 ce nt

Telefoni jJRD

në minutë

Mbani kontaktet me të afërmit tuaj me THOHIRQLQÕðNVHQJD,3.2 T - Instalimi dhe numri: IDODV - Parapagimi: 10€ - për 1 vit - Llogarinë mbusheni kur të doni dhe sa të doni (në dyçanet IPKO dhe te distributorët e autorizuar ku shihet shenja IPKOmat)

3ÕUðWRQLQJDWDULIDWHYROLWVKPH 7KLUUMHWQÕ,3.2ðNV

-minuta e parë -minutat në vazhdim -tarifa tarifa me lirim

2.5 . cent 1 cent 5 cent

7KLUUMHW QÕ 37.

6 cent

7KLUUMHWQÕ 7KLUUMHW QÕ Vala V

15 cent

Në EvrRSÕGKH6+%$ðNV

10 cent

7KLUUMHWQÕVKWHWHWWMHUD ð[GKHPRELO

*T Tarifa e zakonshme: 07:00 - 21:00 (çdo ditë) *T Tarifa me lirim: 21:01 - 6:59 (çdo ditë)

hih çmimoren në h ww ww.ipko.com

thirrkudo


K

18 BOTA

E martë, 16 shtator 2008

Australi, dënohen 6 terroristë

Kanë ngecur hetimet Agjencia Ndërkombëtare për Energji Bërthamore (IAEA) tha se hetimet e saj mbi pretendimet se Irani fshehurazi po bën kërkime për bombë bërthamore, kanë ngecur shkaku i mosbashkëpunimit të Iranit. Në raportin e bërë publik dje, IAEA

gjithashtu tha se Irani ka vazhduar të sfidojë kërkesat e Kombeve të Bashkuara, duke refuzuar të pezullojë pasurimin e uraniumit. Agjencia tha se Irani aktualisht ka 3.820 centrifuga, nga të cilat ka instaluar më shumë se 2 mijë. Duke reaguar ndaj raportit, një zyr-

tar iranian tha se Irani do të vazhdojë të bashkëpunojë me agjencinë për të hequr dyshimet rreth aktivitetit të vet bërthamor. Ndërkohë, agjencitë iraniane të lajmeve njoftuan se Irani dje ka filluar një stërvitje ushtarake për të testuar mbrojtjen ajrore.

Në Australi, një gjykatë ka fajësuar në procesin më të madh deri tani kundër terroristëve, një klerik mysliman dhe pesë ithtarë të tij. "Grupi ka planifikuar krime të rënda", deklaroi trupi gjykues në Melburn. Masa e dënimit ende nuk

është shpallur. Burrat rrezikohen me dënim të përjetshëm. Sipas të dhënave të Prokurorisë së Përgjithshme, grupi kishte planifikuar, ndër të tjera, edhe një sulm në lojën e fundit të kampionatit australian të futbollit.

Gjuetia online e Nënshkruhet marrëveshja historike Në Zimbabve u nënshkrua një marrëveshje historike për ndarjen e pushtetit, që synon t'i japë fund ngërçit të tejzgjatur politik në vend. Firmosja e paktit u bë në kryeqytetin Harare, në një ceremoni ku merrnin pjesë edhe udhëheqës të ndryshëm afrikanë. Nga rrjedhje të informacionit javën e kaluar u mësuan disa detaje kyçe të marrëveshjes. Ujdia parashikon kështu që Robert Mugabe të mbetet president i Zimbabvesë e të ruajë kontrollin mbi ushtrinë, por me fuqi të reduktuara. Lideri i opozitës, Morgan Tsangirai do të jetë kryeministri i ri i vendit me përgjegjësi të shumëfishuara, duke përfshirë këtu dhe politikëbërjen. Kjo kthesë e beftë në zhvillimet politike të vendit erdhi pas muajsh të tërë negociatash të vështira nën ndërmjetësimin e presidentit afrikanojugor. Pakti u hap rrugën donacioneve ndërkombëtare në ndihmë të ekonomisë zimbabveane në prag kolapsi. Mugabe, në pushtet që prej pavarësisë së vendit nga Britania në vitin 1980, fitoi mes shumë polemikash zgjedhjet presidenciale të muajit qershor. Ai rimori automatikisht postin pas tërheqjes së Tsangirait nga balotazhi me pretendimin se simpatizantët e opozitës ishin kthyer në shënjestër të një fushate dhune të sponsorizuar nga shteti.

"SITE Intelgroup" përdoret rregullisht si referencë nga gazeta si "New York Times" dhe "Washington Post". Por më së shumti të dhënat e grumbulluara nga ekspertët e kompanisë lexohen pa cilësuar burimin nga vijnë, ndërkohë që tani kërkon më pak publicitet se më parë. "SITE Intelgroup" është gjithashtu edhe një pikë ku agjencitë e ndryshme të shërbimeve të fshehta këmbejnë informacionet. Spiegel Online igurisht çdo agjenci shërbimesh të fshehta i ndjek terroristët në internet për llogari të saj. Por "IntelC enter" dhe "SITE Intelgroup" janë shumë shpesh më të shpejta dhe informacioni i tyre në të shumtën është edhe më i vlefshëm. Por eksperti holandez i shërbimeve të fshehta, Magnus Ranstorp ka bindjen se aktiviteti i kompanive sjell edhe probleme. Ai mendon se kompanitë si "SITE Intelgroup" i kanë komercializuar ato lloj të dhënash që duhet të mbeten sekrete dhe se influencojnë analistët me raportet që publikojnë. E megjithatë, eksperti holandez thotë se e mira e të mirave do të ishte që këto subjekte të kishin qenë më të shumta: "Do të rritej konkurrenca mes tyre". Në fakt "SITE Intelgroup" ka vetëm një konkurrent serioz: Ben Venzken. Në fund të korrikut shtiu në dorë një informacion shumë të

rëndësishëm në çastin kur zbuloi një video në internet, në të cilën Partia Islamike e Turkestanit kërcënonte të kryente akte terroriste gjatë zhvillimit të Lojërave Olimpike në Pekin. Edhe pse nuk duket aq i ri sa Devon, nuk të krijon ende përshtypjen e njeriut që furnizon rregullisht FBI-në me materiale sekrete. Por ishte edhe më i ri se Devoni (vetëm 16 vjeç) kur 19 vjet më parë themeloi "IntelC enter".

Terroristët janë gjithkund në rrjet Motoja e tij është: "Që një shoqëri të funksionojë, njerëzit duhet të ndihen të sigurt. Jeta duhet të mbushet me filma e muzikë të bukur, e jo me shqetësimin për godinat që shkatërrohen". Dy kompanitë ngjasojnë shumë me njëra-tjetrën, por edhe ndryshojnë në disa aspekte. Që të dyja janë gjendje të fusin në dorë çdo komunikatë të rëndësishme të AlQaedës, me raste edhe para se kjo

të publikohet. Që të dyja dërgojnë me shpejtësi të përkthyera materiale të rëndësishme të terroristëve, duke përfshirë video fjalime dhe marrje përsipër përgjegjësish mbi akte terrori. Që të dyja punojnë për klientë të ngjashëm. Por "IntelC enter" jep të dhëna më të detajuara mbi aktivitetin paraprak të infiltrimeve për llogari të shërbimeve të fshehta dhe ushtrisë.

9 vjet e mban gjilpërën e kirurgut në stomak

Popullsia e Japonisë po shkon drejt plakjes

Një person nga Groblersdali do të marrë 20 mijë paundë dëmshpërblim, pasi kirurgët e spitalit ku u kurua nëntë vjet më parë, i harruan gjilpërën në stomak. Atëherë ai u transferua në spitalin “George Mukhari”, në veri të Pretorias, aty ku kreu operacionin.

Popullsia e Japonisë me moshë mbi 70 vjeç, për herë të parë e ka kaluar numrin prej 20 milionësh. Qeveria japoneze tha se numri i të moshuarve prej 70 vjet e më shumë, përbën 15.8 për qind të popullsisë së

Makeke doli një javë më vonë, por kishte të vjella dhe u kthye në spital në shumë raste të tjera si pacient. Ai ankohej se dhimbjet në bark ishin kaq të forta sa nuk mund të punonte ashtu siç duhej. Megjithatë, askush s’ua kishte vënë veshin ankesave të tij.

përgjithshme të Japonisë. Popullsia e Japonisë, ku shkalla e lindjeve është e ulët, ndërsa jetëgjatësia po rritet, po plaket shumë më shpejt se popullsia e çdo fuqie tjetër ekonomike.


BOTA 19

E martë, 16 shtator 2008

Tajlandë, emërohet kryeministri i ri

Gates viziton papritur Bagdadin Sekretari amerikan i Mbrojtjes, Robert Gates gjendet në Bagdad, në një vizitë të paparalajmëruar. Vizita e tij po bëhet ndërkohë që Washingtoni dhe Bagdadi po negociojnë një pakt kontradiktor të sigurisë, i cili do të lejojë praninë e tru-

pave amerikane në Irak, edhe pasi të skadojë mandati i OKBsë në fund të këtij viti. Javën e kaluar, Gates tha se SHBA-ja është tani në fazën finale në Irak, por trupat, sipas tij, duhet të tërhiqen në mënyrë të kujdesshme. Të martën, Gates do

të marrë pjesë në ceremoninë e transferit të komandës së forcave amerikane te gjenerali Ray Odieron nga gjenerali David Petreaus, mandati i të cilit është shënuar me zbarkimin e 30 mijë trupave shtesë dhe uljen e dhunës.

Në Tajlandë, partia qeveritare, PPP, ka nominuar nënkryetarin e kësaj partie, Somchai Wongsawat, si kandidat për postin e kryeministrit. Zgjedhja në parlament, në të cilën dominon me shumicë të madhe kjo parti që udhëheq edhe koalicionin qeveritar, është planifi-

kuar ditën e mërkurë. Kryeministri i deritanishëm, Samak Sundaravej, ishte larguar nga posti për shkak se kishte bërë shkelje të kushtetutës. Wongsawat është kunat me ish-kryeministrin, Thaksin Shinawatra, që u rrëzua nga pushteti me puç ushtarak.

e terroristëve (II) Pjesa e fshehtë dhe sekrete

Të përfshirë në thuajse të gjitha krizat e pengjeve Katalogu personal i Venzkes e ilustron më së miri këtë aspekt të punës së kompanive. Sipas asaj që tregon vetë, është kontaktuar nga qeveria amerikane thuajse lidhur me çdo pengmarrje. "IntelC enter" duket se vepron më shumë se "SITE",

për llogari të agjencive qeveritare. "Pjesën më të madhe të asaj që bëjmë ne, janë në gjendje ta realizojnë edhe vetë, por shpesh kemi më shumë përvojë në zonat tona specifike dhe jemi më të shpejtë e më pak të kushtueshëm", tregon Venzke. Ai tregon gjithashtu se ka in-

vestuar fort në infrastrukturë për të përmbushur kërkesat e komunitetit të shërbimeve të fshehta, duke blerë pajisjet më moderne. Disa klientë kërkojnë të dhëna të papërpunuara, ndërsa të tjerë kërkojnë analiza të detajuara. "IntelC enter" i ofron që të dyja opsionet.

Qeni del dëshmitar në gjyqin për vrasje Një qen me emrin Scooby është bërë kafsha e parë në botë që del si dëshmitar në një gjyq vrasjeje. Kafsha besohet të ketë qenë me të zotin 59-vjeçar, kur ai u gjet i varur në tavanin e apartamentit në Paris. Gjatë seancës dëgjimore, kafsha u lejua në kutinë

e dëshmitarëve, i shoqëruar nga një veteriner për të parë se si reagonte. Thuhet se ai lehu me të madhe. Qëllimi ishte të vendosej nëse kishte prova të mjaftueshme për të filluar hetimet për vrasje dhe gjykatësi ende nuk e ka marrë vendimin.

Gara mes dy kompanive ka shumë të ngjarë të jetë e shëndetshme. Kritikat normalisht bien mbi aktivitetin në tërësi të dy subjekteve, por sigurish pa prekur sekretet, të fshehtat e tyre. Në fund që të dyja fitojnë më shumë me bashkëpunimin e vazhdueshëm me agjencitë qeveritare dhe biznesin, sesa me mediat. E megjithatë, krahasuar me kompanitë e sektorit privat që kontraktohen rregullisht nga ICA, Pentagoni e të tjerë, "IntelC enter" dhe "SITE" mund të konsiderohen transparente, me përmasa të vogla dhe thuajse pa kurrfarë influence. "Kurrë nuk mendoj për influencën që mund të kemi", thotë pa të keq Josh Devon. "Thjesht përpiqemi të bëjmë sa më mirë atë që dimë të bëjmë". E megjithatë, që të dyja bëjnë pjesë në atë oligarki të informacionit, që zor se mund të monitorohet nga dikush në hemisferën perëndimore. Dhe teoritë e konspiracionit, sipas të cilave videot e Bin Ladenit janë falsifikuar nga ekspertët e të dyja këtyre subjekteve, do të vazhdojnë edhe në të ardhmen. Ndërkohë që Katz, Venzke dhe Devon do të vazhdojnë t‘i marrin me të qeshur këto teori: Por, ky është shtabi i përgjithshëm i Mosadit. Tamam kështu! Por në atë çast një tingull elektronik njofton se një terrorist po dërgon një mesazh. Dha ata menjëherë zhyten në zbardhjen e atij informacioni. Dhe gjuetia do të vazhdojë përsëri e përsëri. (Fund)

Scheffer, kritika paktit Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jaap de Hoop Scheffer theksoi dje se marrëveshja e ndërmjetësuar nga BE-ja për tërheqjen e trupave ruse nga Gjeorgjia ishte e papranueshme, pasi i linte terren të mjaftueshëm Moskës. De Hoop Scheffer i bëri këto komente në një intervistë për gazetën "Financial Times", disa orë përpara se të drejtojë një mision të NATO-s në Gjeorgji në shenjë mbështetjeje për vendin që aspiron të anëtarësohet në aleancë, pasi ushtria e tij u shpartallua muajin e kaluar nga Rusia. Ai deklaroi se Rusia po lejohej të mbante një prani ushtarake brenda rajoneve të shkëputura të Gjeorgjisë, Osetia e Jugut dhe Abkhazia, në kundërshtim me një plan të ndërmjetësuar më parë nga presidenti francez, vendi i të cilit mban Presidencën e radhës së BE-së, që kërkon një rikthim në status quon e mëparshme. "Nëse rusët qëndrojnë në Osetinë e Jugut me aq shumë forca, nuk e konsideroj këtë si një kthim në status quo", deklaroi De Hoop Scheffer. "Opsioni i mbajtjes së forcave ruse në Osetinë e Jugut dhe Abkhazi është i papranueshëm", deklaroi ai.

E gjen lumturinë me gruan e 25-të Një portier nepalez thotë se më në fund ka gjetur lumturinë, pas 24 martesash të dështuara. Ramchandra Katuwal, 49-vjeçar nga provinca Khandbari, në Sankhuwasava dhe gruaja e 25-të për të, kohët e fundit festuan përvjetorin e shtatë të martesës. Portieri thotë se martesa e tij me Sharadan ka qenë një “udhëtim

lumturie”, raporton BBC-ja. Dhe, për zotin Katuwal, rruga para udhëtimit më të fundit ka qenë e mbushur me pengesa dhe gropa. Në martesën e parë ishte 26-vjeçar. Gjatë 16 viteve martesë, ai thotë se vetëm nëntë prej tyre mban mend me qartësi. Gati të gjitha e kanë tradhtuar, apo braktisur.


(&C7HA;J?D=

JAVA 38

;cWhj†"',i^jWjeh(&&.

Çmimet me shumicë dhe pakicë për pemë, perime, gjedhe dhe produkte të kafshëve në të gjitha regjionet e Kosovës

Speca Patate Domate Fasule Spinaq Sallata Borania Speca Somborka Molla Portokall Banane Mandarin Rrush Limon Pjepër Dardha Kivi Shalqi Kumbulla Pjeshka Nektarina

Qumësht Djath Vezë Jogurt Mishi i lopes Suxhuk Buka Vaji Mielli Mjalte Shpezet

Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal

> < < > < < > > > > > > > > > > < < > > < < < < > >

Qepë

> > > > > < > < > > < > > > < < < < > > > > > > > <

Purri (presh)

> > > > > > < < < < > > < < < < > > > > > >

Hudhra

> > > > > > > > > > > > > > < < < < > > > < > > < < > >

Tranguj

> > > > > > > > > > < < > > > > < < > > > > > > > >

Karrota

Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal

< < < < < > > > < > < < > > > >

Lakër

Pakicë Shumicë Prizreni Peja Gjakova Gjilani Mitrovica Ferizaj Prishtina(+/-) Prizreni Peja Gjakova Gjilani Mitrovica Ferizaj Prishtina(+/-) Perime 0.05 0.07 0.10 0.15 0.10 0.05 0.05 0.15 0.10 0.20 0.25 0.15 0.10 0.12 0.06 0.08 0.10 0.20 0.12 0.05 0.06 <> 0.20 0.20 0.20 0.30 0.18 0.10 0.15 0.33 0.40 0.42 0.32 0.26 0.28 0.30 0.55 0.70 0.63 0.50 0.52 0.38 0.60 0.35 0.50 0.50 0.35 0.30 0.30 0.35 0.60 0.80 0.80 0.50 0.60 0.40 0.70 0.45 0.60 0.57 0.71 0.42 0.18 0.50 0.60 0.80 0.70 0.90 0.72 0.48 0.80 0.50 0.70 0.60 1.00 0.45 0.20 0.60 0.70 1.00 0.70 1.20 0.75 0.70 1.00 1.25 1.60 1.63 1.72 1.45 1.42 1.35 1.90 1.90 2.00 2.00 2.00 1.60 2.10 1.30 1.80 1.80 1.75 1.50 1.50 1.50 <> 2.00 2.00 2.00 2.00 2.00 2.00 2.30 0.60 0.60 0.68 0.30 0.40 0.35 0.30 0.90 0.90 0.90 0.45 0.77 0.55 0.53 0.70 0.70 0.80 0.30 0.60 0.40 0.35 1.00 1.10 1.00 0.50 1.00 0.60 0.70 0.23 0.20 0.27 0.27 0.18 0.18 0.22 0.45 0.35 0.40 0.45 0.37 0.28 0.45 0.25 0.25 0.30 0.30 0.20 0.20 0.25 0.50 0.45 0.40 0.50 0.40 0.30 0.50 0.33 0.30 0.35 0.27 0.33 0.21 0.25 0.55 0.50 0.50 0.42 0.53 0.28 0.40 0.40 0.40 0.35 0.30 0.40 0.25 0.30 0.60 0.60 0.50 0.50 0.60 0.30 0.50 0.19 0.15 0.23 0.22 0.18 0.19 0.22 0.33 0.25 0.30 0.31 0.33 0.28 0.38 0.20 0.20 0.25 0.25 0.20 0.20 0.25 0.35 0.35 0.30 0.33 0.40 0.30 0.40 0.22 0.10 0.27 0.25 0.23 0.16 0.22 0.40 0.25 0.50 0.41 0.45 0.34 0.47 0.25 0.15 0.30 0.30 0.25 0.20 0.25 0.50 0.35 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 1.79 1.30 1.93 2.02 1.67 1.68 1.77 2.25 2.00 2.67 2.25 2.17 1.90 2.27 1.90 1.80 2.00 2.30 2.00 1.80 1.90 2.50 2.50 2.50 2.50 2.50 2.00 2.50 0.65 0.50 0.73 0.60 0.50 0.77 1.10 0.80 1.00 1.00 0.85 1.23 0.80 0.60 0.80 0.60 0.50 1.00 1.20 1.00 1.00 1.00 1.20 1.50 0.20 0.20 0.37 0.20 0.33 0.23 0.35 0.25 0.40 0.50 0.30 0.50 0.33 0.57 0.25 0.30 0.40 0.25 0.40 0.25 0.40 0.30 0.50 0.50 0.35 0.60 0.35 0.60 1.13 1.10 0.50 1.10 1.05 0.80 1.03 1.35 1.40 0.83 1.35 1.50 1.25 1.43 1.20 1.20 0.70 1.20 1.10 0.80 1.10 1.50 1.50 1.00 1.50 1.50 1.50 1.50 1.10 0.60 0.60 0.65 0.59 0.85 0.50 0.65 0.40 0.48 0.52 0.27 0.80 0.31 1.50 0.70 0.70 0.70 0.70 1.00 0.60 0.70 0.50 0.60 0.60 0.40 0.80 0.35 Pemë 0.73 0.70 0.53 0.77 0.53 0.80 0.75 1.55 1.20 0.77 1.00 0.92 1.10 1.00 1.00 1.00 0.80 0.80 0.60 1.00 0.80 1.60 1.40 1.00 1.00 1.00 1.60 1.20 1.05 1.00 1.23 1.12 1.00 1.23 0.97 1.25 1.40 1.50 1.40 1.50 1.35 1.33 1.10 1.20 1.30 1.25 1.00 1.30 1.00 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 0.78 0.70 0.72 0.85 0.57 0.70 0.73 0.90 0.90 1.00 1.05 0.97 0.95 0.97 0.80 0.80 0.75 0.90 0.60 0.80 0.80 1.00 1.00 1.00 1.10 1.00 1.00 1.00 1.55 1.70 1.57 1.40 1.50 1.45 1.95 2.00 2.00 1.60 2.00 2.00 1.80 1.60 1.90 1.70 1.50 1.50 1.50 2.00 2.30 2.00 1.70 2.00 2.00 2.00 0.60 0.80 0.73 0.70 0.57 0.51 0.60 0.90 1.00 0.90 0.90 0.97 0.75 0.94 0.70 0.90 1.00 0.80 0.60 0.70 0.80 1.00 1.10 1.20 1.00 1.00 1.00 1.20 1.25 1.00 1.43 1.20 1.25 1.38 1.25 2.05 1.50 2.00 1.50 1.75 1.70 1.65 1.30 1.20 1.50 1.20 1.50 1.40 1.30 2.10 2.00 2.00 1.50 2.00 2.00 1.80 0.50 0.30 0.32 0.60 0.35 0.35 0.85 0.60 0.57 0.80 0.50 0.53 0.60 0.40 0.35 0.60 0.35 0.40 0.90 0.70 0.60 0.80 0.50 0.60 1.10 0.80 1.20 1.27 0.77 0.78 1.00 1.10 1.15 1.50 1.40 1.20 1.07 1.23 1.20 0.90 1.20 1.30 1.00 0.80 1.20 1.50 1.30 1.50 1.50 1.50 1.15 1.50 1.70 0.80 1.83 1.50 2.00 1.70 1.90 2.25 1.20 2.50 1.70 2.50 2.20 2.23 1.80 1.00 2.50 1.50 2.00 2.00 2.00 2.50 1.40 3.00 1.70 2.50 2.40 2.50 0.08 0.08 0.11 0.22 0.10 0.17 0.12 0.18 0.20 0.15 0.27 0.20 0.23 0.22 0.10 0.15 0.12 0.25 0.10 0.20 0.15 0.20 0.25 0.15 0.30 0.20 0.25 0.25 0.43 0.40 0.35 0.37 0.30 0.30 0.40 0.70 0.70 0.57 0.50 0.58 0.55 0.60 0.45 0.50 0.80 0.40 0.30 0.35 0.50 0.80 0.80 0.70 0.50 0.65 0.60 0.70 0.88 0.80 0.77 0.77 0.60 0.78 0.70 1.10 1.20 1.10 1.00 0.93 1.00 1.10 0.90 1.00 0.80 0.80 0.65 0.80 0.80 1.20 1.30 1.20 1.00 1.00 1.00 1.50 1.10 1.00 1.10 1.17 0.95 1.20 0.97 1.25 1.30 1.50 1.40 1.37 1.40 1.37 1.20 1.10 1.20 1.25 1.00 1.20 1.00 1.30 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 Produktet e Konsumit 0.80 0.50 0.50 0.50 0.50 0.80 0.65 0.80 0.60 0.71 0.87 0.80 0.88 0.85 0.93 0.70 0.50 0.50 0.50 0.90 0.70 0.95 1.00 0.95 0.90 0.95 1.00 0.90 2.50 1.80 3.03 2.25 1.56 2.87 2.73 2.58 2.20 3.23 2.90 3.35 4.00 3.60 2.75 2.00 3.30 2.50 2.50 4.00 3.00 3.50 4.00 3.50 3.00 3.70 5.80 4.10 2.65 2.00 2.85 2.85 2.77 2.70 2.98 2.80 3.00 2.90 3.17 3.07 2.97 2.80 2.50 2.85 3.25 3.10 2.80 3.00 3.00 3.00 3.00 3.50 3.50 3.10 - 0.80 0.80 0.60 0.80 0.75 0.96 1.00 0.96 0.85 0.70 0.95 0.89 - 1.00 0.80 0.60 0.90 0.80 1.10 1.50 1.00 0.90 0.70 1.00 0.95 5.50 3.50 5.50 5.00 4.37 5.75 4.35 6.00 5.75 6.00 5.88 5.19 6.00 4.00 5.50 5.00 4.80 6.50 5.50 6.00 6.00 6.00 6.00 5.80 - 2.90 4.83 2.00 2.77 2.40 3.00 3.50 5.33 2.70 3.03 3.07 3.00 - 3.30 5.00 2.00 3.00 2.80 3.80 4.50 5.50 3.00 4.00 4.50 3.50 - 0.25 0.28 0.25 0.36 0.30 0.35 0.40 0.32 0.32 0.32 0.40 0.33 - 0.35 0.30 0.25 0.38 0.30 0.35 0.55 0.35 0.35 0.35 0.40 0.35 1.64 1.20 1.57 1.50 1.51 1.34 1.65 1.60 1.74 1.59 1.55 1.68 1.48 1.70 1.40 1.60 1.50 1.70 1.40 1.93 2.00 1.80 1.70 1.70 1.84 1.60 0.69 0.60 0.60 0.67 0.68 0.63 0.61 <> 0.67 0.30 0.50 0.49 0.45 0.52 0.74 0.50 0.50 0.49 0.45 0.55 0.75 0.80 0.65 0.70 0.80 0.80 0.65 - 3.50 4.00 6.25 5.00 6.03 5.00 5.00 5.50 8.00 7.51 6.20 - 4.50 4.00 8.00 5.20 6.68 7.00 5.00 6.00 8.00 9.20 6.80 - 1.20 2.33 1.35 2.12 2.45 2.13 1.90 2.65 2.95 1.77 2.75 2.80 - 1.50 2.50 1.35 2.50 2.50 2.65 2.50 3.00 3.50 2.00 3.20 3.00 > > < > >

Produkti

Shënim: - Të gjitha çmimet janë në Euro - Cmimet mbledhen çdo javë ditën e shtunë dhe të diele - Për çdo produkt publikohet çmimi mesatar dhe maksimal - Shenjat e publikuara paraqesin trendin e rritjes dhe uljes së çmimeve në krahasim me javën e kaluar - Të gjitha çmimet janë të publikuara në kg, përveq për qumësht dhe jogurt që janë në litër,buka(700 gr),vezë që janë në paketim prej 30 vezëve,si dhe sallatat(gjelbërta) që janë me cop.

Powered by

www.ngakosova.org


21

E martë, 16 shtator 2008

Arté

Takimi i dy botëve në Gjirokastër Në Gjirokastër prej 26 deri më 29 shtator do të mbahet edicioni i dytë i festivalit Takimet Muzikore të dy botëve. Janë paraparë katër koncerte të muzikës klasike dhe polifonike që do të organizohen në Kalanë e Gjirokastrës. Në këtë edicion do të paraqiten Grupet poli-

Redaktor: Shkelzen Maliqi e-mail: shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

MOTRA E KATERT

FOTO: JETMIR IDRIZI

Pas shfaqjes se Isa Qosjes, “Uhhh...”, regjinë e të cilës e shikoj edhe autori i shfaqjes, Gerard Vascuez, edhe një autor tjetër pritet ta vizitoj Teatrin Kombëtarë të Kosovës, e ai është polaku Janusz Glowacki, i cili do ta shikoj inskenimin e pjesës së tij “Motra e katërt” nga regjisori Agim Sopi.

Ardian Jasiqi ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 15 shtator — Regjisori Agim Sopi i është rikthyer edhe njëherë Teatrit Kombëtar të Kosovës, me një shfaqje të një autori të huaj, shfaqjen “Motra e katërt”. Pas inskenimit të shfaqjes “Kutia e zezë”, me tekst të Sabri Hamitit, Sopi do të vije me këtë shfaqje e cila trajton një farsë të re tragjiko-komike nga

dramaturgu i famshëm polak, urtësia e të cilit është shkathtësuar nga të jetuarit në dy vatra: në Evropën Lindore dhe në New ork. Y Autori i dramës është i njohur edhe për drama të tjera si;“Thëngjill i shuar”, “Fortinbras dehet”, “Antigona në Nju-Jork” dhe “Gjuetia e brumbujve”. Kurse drama në fjalë, e cila do të inskenohet në Teatrit Kombëtar, paraqet tri motra në një ditë moderne moskovite, të cilat kanë

uri për dashuri dhe lumturi në mes të pasigurisë të rendit të ri botëror. Atëherë kur një kineast amerikan arrin në qytet, motrat shohin rastin për të ndryshuar fatin e tyre, dhe një ditë, ndoshta t’ia dalin që të depërtojnë në Hollyw ood –ose në Brighton Beach? Një epikë e guximshme dhe fuqishme dhe njëherit qesharake, me një dinakëri të ngjashme si të Çehovit. Përndryshe, autori i dramës Ja-

fonike Ergjeria dhe Bibilenjte e Progonatit si dhe ansambli Dropulli nga Shqipëria, Okteti i burrave nga Kosova, Kuarteti Alban me sopranon Antonella Palazzo dhe grupi polifonik A ricuccata nga Italia, Louise CHISSON violiniste nga Franca dhe kuarteti Kinissi nga Greqia.

nusz Glow acki, është dramaturg, romancier, skenarist, tregimtar dhe eseist. Ai është autor i tetë dramave, dhjetë librave, gjashtë skenarëve dhe dhjetë radio-dramave. Katër skenarë të tij filmi janë realizuar në Poloni, njëri prej tyre në regji të fituesit të Oskarit Andrzej aWjda. Në 1999 skenari i tij “Hairdo”, fitoi çmimin “Tony o Cx Screenw riting Aw ard” për skenar në Nantucket Film Festival Screenplay o Cmpetition. “Në dramën e re guximtare të Janusz Glow ackit, një komedi e zymtë, ngjarja e të cilës është vendosur në Moskën moderne ku njerëzit vrapojnë pas parasë si kudra pas qenit, me banditë dhe biznesmenë të shumtë, ku virgjëreshat shiten, dhe bile edhe tigri nuk sheh hair në kopshtin zoologjik të Moskës.”, shkruan në kritikën e saj për këtë dramë gazeta e metropolitane “The New orker”. Y Kurse gazeta prestigjioze “The New oYrk Times” shkruan: “Momente magjepsëse për një absurditet të skajshëm ku tregohet se asgjë në skenë nuk përkon me lidhjen e pikëllimit dhe çmendurisë që jeta e vërtetë na servon këtyre ditëve. Satira e qëndrueshme e dramës në mënyra të llojllojshme të përkujton ekceset marramendëse të Gogolit”, shkruan në kritikën e tij Ben Brantley. “Glow acki e ka kapur frymën kaotike të jetës në Moskën bashkëkohore dhe e ka rrënjosur atë në një lëmsh të ndjenjave njerëzore që ka forcë tërheqëse të thurjes origjinale të Çehovit. Shfaqje shumë e bukur!”, thotë kritiku tjetër Michael Feingold. Ky autor, i cili është edhe autor i disa dramave dhe shfaqjeve të njohura ka pranuar që për premierë të vije në Kosovë. Ai do të qëndroj për tri ditë ku do ta përcjell premierën e shfaqjes, që do të

Në kaudër të këtij manifestimi do të organizohet edhe konferenca ndërkombëtare Trashëgimia kulturore dhe identiteti. Po kështu në ditën e parë të Takimeve do të hapet edhe ekspozita e Eliza Hoxhës me titull “Për ata që nuk janë...”

DY PROJEKTE TË REJA TË TEATRIT KOMBËTAR Pas dhënies premierë, të shfaqja “Uhhh”të regjisorit Isa Qosja dhe “Motra e katërt”, që do të jepet të mërkurën në Teatrin Kombëtarë pritet të inskenohen edhe dy shfaqje të tjera. Bordi i Teatrit Kombëtar të Kosovës (TKK) ka aprovuar dy projektet teatrore që do të realizohen në pjesën e dytë të sezonit stë këtij viti. Projekti i parë teatror që ka marrë dritën jeshile është “Çifti Martin”(adaptim sipas disa motiveve të antidramës "Këngëtarja tullace" të Eugene Ionesco-s) e cila do të realizohet nga regjisori Bekim Lumi. Ky tekst ka nxitur edhe reagimin e disa regjisorëve të cilët kanë thënë se kemi të bëjmë me konflikt interesi pasi që Lumi është këshilltar politik i ministrit Valton Beqiri. Ndërkaq, TKK ka paralajmëruar se premiera e kësaj shfaqjeje do të jepet në muajin nëntor. Projekti i dytë i aprovuar është komedia “Tartufi”e Molierit, e cila do të realizohet nga regjisori mysafir Rrahim Burhan. Premiera e kësaj shfaqjeje do të jepet në mes të muajit Dhjetor. Pritet që deri në fund të këtij viti të realizohet edhe një projekt tjetër teatror, detajet e të cilit do të mund të merren vesh më vonë.

jepet të mërkurën dhe dy reprizat e saj të enjten dhe të premten. Në rolet kryesore të shfaqjes paraqiten aktorët: Xhevat Qorraj, Lumnije Sopi, Anisa Ismaili, Zeta Gimolli –Bahtiri, Kumrije Hoxha, Mehmet Breznica, Basri Lushtaku, Sheqerie Buqaj, Ismet Azemi, Selman Jusufi, Fatmir Spahiu, Ramadan Malaj, Agim Sulejmani, balerina Leonora Rexhepi, etj.

“Prapa territ” në Festivalin e New Yorkut Pasi ka marrë shpërblimin për “montazhin më të mirë”, në festivalin “9/11 Dedication”, regjisori Arbën Thaçi ka udhëtuar për në NewYork ku do ta prezantoj filmin e tij “9/11 Dedication”, në festivalin “New York International Independent Film Festival”

Ardian Jasiqi ardian.jasiqi@gazetaexpress.c om

Prishtinë, 15 shtator — Filmi “Prapa territ”, me regji të regjisorit Arbën Thaçi nga Maqedonia, do të merr pjesë në festivalin e filmit “New ork Y International Independent Film Festival”. Përpos regjisë Thaçi ka punuar edhe skenarin e këtij filmit përderisa ai ka fituar edhe çmimin për “montazhin

më të mirë”, në festivalin “9/11 Dedication”. “Prapa territ” është një dramë psikologjike e cila do të shfaqet pas një jave, pra të hënën e 22 shtatorit. Filmi që zgjatë 30 minuta, është punim diplome i regjisorit Thaçi, kurse premiera e tij ishte dhënë gjatë muajit shkurt në kryeqytetin e Maqedonisë, Shkup. Filmi po ashtu është shfaqur edhe në Festivalin Ndërkombëtarë të Filmit në Tiranë, e njëkohësisht

është prezantuar edhe në kinemanë ABC në Prishtinë. “Filmi rrëfen situatën e një studenti që jeton i vetëm në shtëpi dhe mbase prindërit e tij punojnë jashtë vendit ai ka të çrregulluar ritmin normal të jetës së vet, në fakt ai nuk mund të fle natën dhe kjo e shqetëson për një arsye më shumë se nuk e përballon dot frikën nga zhurmat e paidentifikuara në shtëpinë e vetmuar. Shoku i tij i shkollës hyn

në lojë dhe mundohet ta qetësojë mirëpo më vonë edhe ai e kupton peshën e problemit të tij duke e shpjeguar atë si frikë nga terri që e bën protagonistin të bëhet edhe më obsesiv ndaj asaj që nuk arrin ta shoh”, thotë regjisori Thaçi për filmin. Festivali i Filmit në New ork Y konsiderohet si festivali më i madh në botë i filmave të pavarur (filmave të cilët realizohen me buxhete të ulëta dhe jashtë sistemit të studiove gjigande). Festivali u mundëson pjesëmarrësve në festival mundësinë e promovimit karshi stu-

diove të mëdha në SHBA që përkrahin filmin e pavarur si New Line, Fox, Miramax etj. Nëpër këtë festival, gjatë historisë kanë kaluar shumë figura të njohur të filmit si regjisori Greg McLean, aktorët h Cristopher aW lken, h Woopi Goldberg, Adrien Brody etj. Në rolet kryesorë të filmit paraqiten Arsim Fazlia, Petrit Neziri, Muzafer Etemi dhe Mirlinda Saiti. Filmi është prodhim i producentëve “Jontra”, “Oda” dhe “Arbfilm”.


22

E martë, 16 shtator 2008

Florie Bajoku në “Noah’s Ark” Të shtunën, me 13 shtator në “Nowy Theater”është dhënë premiera e shfaqjes “Noah’s Ark”. Projekti teatror ndërkombëtar “Noah’s Ark: The New End of Europe”, ka dy muaj që është duke u përgatitur në Poloni dhe shfaqja

ka karakter nderkombëtar. Shfaqja është punuar në regji të Janusz Wisniewski, i cili njëherit është edhe autor, skenograf dhe kostumograf. Muzikën e shfaqjes e ka kompozuar Jerzy Satanowski, koreograf është Emil Weselowski ndërsa

dramaturg Adam Nalepa. Shfaqja është punuar në teatrin Nowy Theatre, në Poznan dhe Warshav të Polonisë. Për herë të parë në një projekt kaq të madh teatror merr pjesë edhe Kosova. Festivali Ndërkombëtar i Teatrit ‘Kosova-IN-

Fest’, merr pjesë si partner ndërsa aktorja Florie Bajoku bart njërin nga rolet kryesore. Partner dhe pjesëmarrës në këtë projekt janë këto vende: Austria, Italia, Izraeli, India, Gjermania, Kosova, Polonia etj. A. Jasiqi

Luan Starova për standardin e gjuhës

Asgjë nuk mund të bëhet me forcë, duhet që proceset të rrjedhin natyrshëm. Shqiptarët pak njihen midis tyre dhe nga kjo lindin veçantitë. “Gjuha letrare shqipe është rezultati i një procesi të përfunduar dhe nuk ka pse të ndryshojë standardet, për më tepër që tashmë është krijuar një traditë 40 vjeçare”. Në një intervistë të dhënë së fundi dhe që është botuar në uebsajtin në internet të “Oservatorit të Ballkanit”, akademiku dhe shkrimtari i shquar shqiptar në Maqedoni Luan Starova, mes të tjerash flet për debatin mbi futjen e dialektit gegë në shqipen letrare të përdorur në trevat e Maqedonisë, Kosovës e Shqipërisë. Sipas Starovës të gjitha këto diskutime janë të kota, pasi kemi një fat që nga dijetarë të cilën e dashuronin gjuhën shqipe, si Aleks Buda, trashëgojmë standardet e gjuhës së sotme letrare. Më tej, prof. Starova shton: “Revoltimi i shfaqur gjatë diskutimeve e debateve të ndryshme mediatike dhe dyshimet e hedhura mbi standardin e shqipes dëshmojnë për një frustracion dhe padurim për të fituar prestigjin linguistik. Asgjë nuk mund të bëhet me forcë, duhet që proceset të rrjedhin natyrshëm. Shqiptarët pak njihen midis tyre dhe nga kjo lindin veçantitë. Megjithatë, sot shqiptarët kanë një avantazh të madh pasi nëse më parë duhej një shekull që të përhapej informacioni, në kohën kur jetojmë, kjo gjë mund të arrihet brenda një dekade nëpërmjet televizionit. Nëse të gjithë shqiptarët e Ballkanit shikojnë kanalet televizive të Tiranës dhe mësohen me të folmen e sotme të shqipes letrare, atëherë çdo diskutim mbi këtë temë e humbet kuptimin.”

Starova e thekson idenë e tij se asnjë variant nuk mund të jetë më i mirë për shqipen sesa standardi i sotëm: “Shqipja e sotme letrare ka 40 vite traditë dhe ne nuk mund të rikthehemi mbrapa për të bërë kongrese e ndryshime gjuhësore. Për shembull, gjuha maqedonase është kodifikuar në 1946-n, e pavarësisht dialekteve të ndryshme nuk diskutohet më për një rikodifikim. Gegërishtja e Kosovës mund të standardizohet siç u veprua me arbërishten e Jeronim De Radës në shekullin XIX, por shqipja letrare është një tjetër gjë. Ndërsa pyetjes sesi priten librat e tij nga maqedonasit, akademik Starova i është përgjigjur: “Jam shumë i kënaqur nga interesi i treguar prej maqedonasve ndaj krijimtarisë sime. Edhe kritika i ka ndjekur me kujdes dhe në një mënyrë tepër pozitive e dashamirëse një pjesë të mirë të romaneve të mia. Në këtë pikë, problemin e kam më shumë me Shqipërinë. Aty duket se botuesit nuk kanë ndonjë interes të posaçëm për letërsinë që bëhet në Maqedoni. Duket sikur për ta, ne jemi vetëm ca provincialë pa interes. Është një paradoks që librat e mi botohen në Francë nga shtëpia botuese “Fayard” dhe përkthehen në 14 gjuhë, ndërsa në Shqipëri mezi kanë hyrë në një pjesë shumë të vogël të tyre. Sigurisht, shqipja jonë është pak e lakuar dhe ndryshe nga ajo e Tiranës sepse jetojmë në një vend ku duhet të flasësh disa gjuhë dhe shqipja përdoret pak. Ajo është gjuhë e vështirë dhe shkrimtarët që jetojnë këtu duhet të mbështeten nga politikat e botimeve në Shqipëri. Na thonë shpesh se bëjmë shumë gabime në të shkruar, ose që nuk dimë shqip. Megjithatë, fakti që një shtëpi botuese si “Toena” ka botuar në Tiranë tri prej librave të mia, do të thotë se edhe kjo barrierë mund të thyhet Gazeta “Albania”.

GJENERALI I USHTRIS Saul Austerlitz San Francisco Chronicle

Një gjeneral dhe një prift kanë ardhur në Shqipëri rreth njëzet vite pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në një kërkim arkeologjik. Misioni i tyre është të zhvarrosin trupat e ushtarëve të vendit të tyre, por ajo çka ata zbulojnë janë kujtimet, gjysmë të ndrydhura, të tmerreve të veçanta shqiptare të asaj lufte. Subjekti i romanit të parë të Ismail Kadaresë, që për herë të parë është botuar në vitin 1963, i cili ishte fituesi përurues i çmimit Man Booker International Prize, është zhgënjyes-

hëm i thjeshtë. Gjenerali dhe prifti, asnjëherë të emërtuar, nga një vend në mënyrë të ngjashme i paidentifikuar (megjithëse kuptohet qartë që është Italia), rrugëtojnë nëpër Shqipëri, në udhëtimin e tyre të shënuar jo vetëm nga eshtrat dhe dhëmbët por gjithashtu edhe nga copëzat dhe mbeturinat e ngjashme të fragmentarizuara të historisë: me gunga, të lodhur dhe të pastrehë. Gjenerali e sheh vetveten si një mesi ushtarak, që lehtëson therjen e vdekjes duke hequr të vdekurit nga shtëpitë e tyre të përkohshme: “Gjeneralët tjerë kanë udhëhequr ato kolona të pafund të ushtarëve në disfatë

dhe shkatërrim. Por ai, ai ka ardhur t’i rinxjerrë nga harresa dhe vdekja ata që kanë mbetur”. Zemërgur, kryelartë në një mënyrë që vetëm paturpësia ushtarake mund të jetë, dhe i pavëmendshëm ndaj shqiptarëve përreth tij, gjenerali beson se misioni i tij është vetëm paqësor, por takimet e papritura të tij provojnë dhunën e mbledhur nga e kaluara, të varrosur apo e kundërta. Çdo fjalë, çdo fakt, çdo kockë e shpërbërë merr një kuptim të dytë, dhe pastaj një të tretë: Një ushtri e tërë është shndërruar në “disa tonë fosfor dhe kalcium”, grafitet e ashpra janë përkujtues të parullave fashiste të shkalafitura një kohë në trupat e shqip-


ARTÉ 23

E martë, 16 shtator 2008

Riparohet trashëgimia ortodokse

FOTO: JETMIR IDRIZI

Shefi i Zyrës Ndërlidhëse të Komisionit Evropian, Renzo Daviddi ua ka dorëzuar dje klerikëve të Kishës Ortodokse Serbe çelësat e dy objekteve të rikonstruktura në Prizren – atë të Bogoslovisë (shkollës teologjike) dhe të Selisë së peshkopit, që kanë qenë të dëmtuara në trazirat e vitit 2004. Gjatë dorëzimit të çelësave të

SE SE VDEKUR “

Natyra dyfish e ndërruar e përkthimit, me versionin anglisht të përkthyer nga përkthimi në frëngjisht i origjinalit në shqip, krijon diskutime për prozën e Kadaresë, të hollë në rastin më të mirë, por të zhveshur, ngadalë botës pak të shkëlqyer që “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” cilësohet i krahasueshëm me Kafkën dhe Borgesin.” tarëve, dhe secila medalje e luftës në kraharorin e një shqiptari reflekton, sikurse të ishte pasqyrë, fytyrën e një ushtari të vrarë që duhet zbuluar. E kaluara ka humbur pak nga fuqia e vet;një punëtor lokal, ndoshta i gërvishtur nga një kopsë e ndryshkur apo i gërvishtur ras-

tësisht nga kocka, fiton një infeksion të shpejt dhe vdes. Gjenerali, gjithashtu, është i infektuar, nga një sëmundje e gjatë jovdekjeprurëse: ajo e mirëkuptimit. Kadare ndanë vetëm copërat e përvojës së kohës së luftës, mbetjet e lëna mbrapa: ditari i një dezertori,

këtyre objekteve, Daviddi ka thënë se ky investim është bërë “në kuadër të ndihmës së përgjithshme për mbrojtjen e trashëgimisë ortodokse në Kosovë. Komisioni Evropian përmes këtij projekti dëshmon përkushtimin dhe përkrahjen për vazhdimin e punës së kishës dhe të mbrojtjes së bashkësisë ortodokse në

një monument i atyre që janë vrarë nga gjakatarët italianë të batalionit Blu, një histori e shkurtër e treguar nga një plake në një dasmë. Efekti i atyre copëzave është kthimi i gjeneralit mendjemadh të deritanishëm në një oficer të vdekjes, që mobilizon një ushtri fantazmash. “Sapo të shoh dikë –kushdo qoftë ai –automatikisht filloj të nxjerrë flokët e tij, pastaj faqet e tij, pastaj sytë e tij, sikur të ishin diçka të panevojshme, diçka që thjesht po më parandalon nga depërtimi në thelbin e tij”, shënon gjenerali. “A kupton? Ndihem sikur kam kaluar në një mbretëri eshtrash, të kaliumit të pastër”. Ai nuk dëshiron më të kompletojë punën e tij, dhe për një kohë të gjatë ua mbyll derën të gjitha historive të pjesshme, të pakompletuara që i ka dëgjuar si pjesë të misionit të tij. Në vend të kësaj, ai personalisht duhet të mbajë në kurriz barrën e tmerreve të luftës: “Pastaj ai veshi pallton e tij, mori edhe njëherë thesin, e ngriti ngadalë deri të shpatullat e tij, dhe iku nga aty, i kërrusur poshtë barrës së tij, i poshtëruar, sikur të ishte duke e mbartur tërë turpin dhe barrën e tokës në shpinën e tij”. Natyra dyfish e ndërruar e përkthimit, me versionin anglisht të përkthyer nga përkthimi në frëngjisht i origjinalit në shqip, krijon diskutime për prozën e Kadaresë, të hollë në rastin më të mirë, por të zhveshur, ngadalë botës pak të shkëlqyer që “Gjenerali i ushtrisë së vdekur” cilësohet i krahasueshëm me Kafkën dhe Borgesin. Kadare ka qenë simbolikisht një minimalist i frikësuar, dhe veprat e më vona si “Pallati i ëndrrave” dhe “Prilli i thyer” do të shqyrtonin totalitarizmin dhe grindjet tradicionale të gjakmarrjes në një prozë të ngjashme shpirtërore kalimtare. Emrat, vendet, ndjenjat janë hedhur të gjitha pamëshirshëm, duke lënë përqendrimin të nxjerrë perfekt të tmerreve të luftës. “Mbetjet që gërmojmë përbëjnë krejt thelbin e luftës, mund të thuash”, një burrë që hap varre i bënë vërejtje gjeneralit. “Çka mbetet kur të përfundojë e tëra;fundërrina pas reaksionit kimik”. Libri i hollë i Kadaresë gjithashtu e ka reduktuar luftën në kuintesencën e saj –të vdekurit dhe ata të lënë mbrapa me kujtimet e tyre. Saul Austerlitz është shkrimtar nga New York City.

Kosovë dhe në qytetin e Prizrenit”. Në fjalën e rastit klerikët serbë kanë cekur se Bogoslovia e Prizrenit është ndërtuar para 138 vjetësh, duke shpresuar se me këtë riparim do të ringjallet “kisha ortodokse dhe jeta spirituale në këtë qytet të lashtë”ku, sipas tyre, serbët duhet të ndihen “si në pronë të vetën”.

Bashkësia ndërkombëtare ka ndarë fonde të konsiderueshme për mbrojtjen e trashëgimisë fetare, kulturore dhe historike të minoriteti serbë, duke shpresuar se kështu do të krijohen kushtet më të mira për integrimin e tyre në Republikën e Kosovës, si shtetin më të ri të pavarur në botë.

Ludw ig von Thalloczy: Të ndodhunat e Shqypnis

Kanë kaluar plot 110 vjet nga botimi i të parës histori të Shqipërisë, të botuar në gjuhën shqipe "Të ndodhunat e Shyqpnis"... Studiuesi Raim Beluli ishte në dijeni të këtij botimi derisa, pas një studimi të hollësishëm nëpër arkiva të Vjenës, ra në gjurmë të tij... Sipas dokumenteve, autori i kësaj historie, e cila trajton ngjarjet historike prej Ilirisë antike e deri në fundshekullin XIX, është albanologu austro-hungarez, Ludw ig von Thalloczy. Gjermani Armin Hetzer është i pari që ka zbuluar autorësinë e Thalloczyt mbi historinë e parë në shqip, libër i cili për herë të parë u botua në Vjenë, nga shtëpia botuese Perandorake e Universitare "Adolf Holzhausen". I ngarkuar dhe i financuar prej qeverisë austrohungareze, Thalloczy hartoi historinë fillimisht në gjermanisht me titullin "Populare Geschichte der Albanesen" ("Histori Popullore e Shqiptarëve"), e cila u përkthye nga ekonomisti dhe diplomati shqiptar, Stefan Zurani, që në atë kohë ishte vartës i Thalloczyt në Arkivin e Ministrisë së Financës në Vjenë. Zuranit iu kërkua që historia duhej të vinte në

shqip, në një gjuhë sa më popullore dhe më të kuptueshme, siç edhe ndodhi. Por dorëshkrimi origjinal në gjuhën gjermane nuk është gjetur deri tani. Ideja fillestare për botimin e kësaj vepre ishte e diplomatit dhe albanologut Theodor A. Ippen. Pasi emërua në krye të konsullatës ndërministrore me qëllim përkrahjen dhe zhvillimin kombëtar të Shqipërisë, e cila u vendos në Shkodër në vitin 1896, Ippen i kërkoi Ministrisë së Jashtme vjeneze hartimin e një historie të Shqipërisë. Në letrën sekrete, e cila mban datën 18 maj 1897, Ippen i drejtohet kështu shkëlqesisë së tij, Kontit Agenor Goluchow ski: Kont i Fisëm! Në vazhdën e konsultimeve të iniciuara nga Shkëlqesia Juaj mbi nevojën e një aksioni në Shqipëri, është për t‘u paraqitur edhe kërkesa për shkrimin e një Historie Popullore të Shqipërisë në gjuhën shqipe dhe përhapjen e saj në Shqipëri... Jam në dijeni se drejtori i Arkivit në Ministrinë e Financës, zoti Funksionar i Lartë von Thalloczy, ka mbledhur material mjaftueshëm për të hartuar brenda pak javësh një histori, ashtu siç na nevojitet ne. Veç kësaj, në shërbim të Ministrisë së Financës ndodhet edhe një katolik shko-

dran, i cili është plotësisht i aftë të formulojë në gjuhën shqipe punimin e zotit Thalloczy... Kështu mori rrugë "Të ndodhunat e Shqypnis" libër historik, i cili ka një rëndësi të veçantë, jo vetëm sepse paraqet të parën histori të mirëfilltë të shqiptarëve të botuar në gjuhën shqipe (sipas Belulit teksti shkollor nga Naim Frashëri "Istori e përgjithshme për mësonjëtoret e para", Bukuresht 1886, nuk klasifikohet si histori e mirëfilltë e Shqipërisë). Ndonëse përpunimi i kësaj historie u motivua drejtpërdrejt prej interesave gjeopolitike të AustroHungarisë, libri shërbeu si një busull orientimi në duart e atyre shqiptarëve që ishin në kërkim të një identiteti të ri historik, fetar, kulturor e kombëtar. "Gjatë përpilimit të kësaj vepre i jam përmbajtur idesë udhëheqëse se shqiptarët kanë pasur një individualitet kombëtar me një ndjenjë të theksuar për ruajtjen e autonomisë së tyre dhe me një vetëdije të ndezur fisnore. Duhet shënuar se deri tani asnjë vepër nuk e ka trajtuar historinë e shqiptarëve dhe kjo është e para që paraqet këtë temë. Jam përpjekur t‘u jap në dorë gegëve dhe toskëve një histori popullore narrative që pasqyron të gjitha ato fakte që janë të ditura për publikun evropian, por të panjohura për shqiptarët, një histori prej së cilës shqiptarët duhet të ngulisin para së gjithash tre pikëpamje kryesore dhe konkretisht se ata formojnë një popull më vete, se kanë pas tyre një histori të lavdishme dhe se për këtë arsye u lind e drejta të shpresojnë edhe për një të ardhme politike", shkruan në një letër drejtuar ministrit të Financës perandorake, Von Kallayt, Thalloczy (…) (Shqip)


24

E martë, 16 shtator 2008

shkurteshqip

Me njohjen e Kosovës nuk është shkelur e drejta ndërkombëtare.” Ursula Plassnik, Ministre e Punëve të Jashtme të Austrisë

shkurte shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Express

Midis Perëndimit dhe Islamit Debati mbi fenë tek shqiptarët po rikthehet, posaçërisht pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës dhe njohjes së saj si shtet i pavarur dhe Sovran nga vendet më të fuqishme të Perëndimit dhe mosnjohjes në anën tjetër nga shumica e vendeve Islamike dhe arabe. Në ndërkohë ka zëra që thonë se përplasja e qytetërimeve po ndodh edhe në kontekstin gjithëshqiptar dhe posaçërisht në atë kosovar. Presidenti i vendit ka hequr nga zyra e tij fotografitë e trashëguara nga epoka e Ibrahim Rugovës, ku ai shihet me Papa Gjon Palin II si dhe ajo e Nënë Terezës. Ndërkaq që Serbia përmes ministrit të jashtëm Vuk Jeremic po lobon me të madhe tek Konferenca Islamike dhe tek Vendet e Painkuadruara, kosovarët (madje edhe kryeministri i vendit i quajti “vende të dyshimta”) hezitojnë të kenë

qasje posaçërisht tek vendet arabe. Shumë analistë kosovar e shohin rikthimin e Islamit dhe ndikimin e tij në jetën politike, madje edhe duke tentuar që të relativizohet kursi pro-perëndimor i shqiptarëve dhe kosovarëve. A po ndodh kjo përplasje tek shqiptarët? A duhet që Kosova të moderojë midis Perëndimit dhe qytetërimeve tjera, posaçërisht atij Islam, apo duhet ta ruaj perendimorizimin e vet pa asnjë luhatje? Qoftë edhe duke rrezikuar njohjen nga këto vende!? Vërtet çfarë është islami sot në këto hapësira dhe sa mund të ndikojë në jetën politike të vendit? Cila është pozita e të drejtave të njeriut dhe cila është pozita e vërtet e femrës në Islam?

Faqja 24 është e rezervuar për opinionet Tuaja ekskluzivisht rreth kësaj teme!

Na shkruani shkurt dhe shqip! shkurteshqip@gazetaexpress.com

Jemi duke shënuar progres Sqarim lidhur me artikullin “Menaxherët e ndëshkuar”, të botuar në Express, 15. 09. 2008 Korporata Energjetike e Kosovës sh.a. njofton publikun që informata e botuar më 15.09.2008 në të përditshmen “Express”, me titullin “Menaxherët e ndëshkuar” përmbanë informata të paplota dhe shumë tendencioze. KEK sh.a. njofton publikun që z. Nijazi Thaqi është Menaxher i Departamentit të prokurimit dhe është i licensuar për një punë të tillë. Kërkesa e KRrPP-së për marrje të licensës së tij si zyrtar i prokurimit është anu-

luar nga vet KRrPP-ja pas ankesës së KEK-ut drejtuar Gjykatës supreme të Kosovës për një vendim të tillë të KRrPP-së. Për më tepër, informata se z. Thaqi është emëruar Menaxher në KEK pas ardhjes së Bordit të ri është krejtësisht e pasaktë, meqenëse një gjë e tillë ka ndodhur para ardhjes së këtij Bordi dhe Menaxhmentit aktual. KEK sh.a. kërkon nga gazetarët që përcjellin punën e Korporatës që të mos lansojnë informata të pasakta në

Kur energjia fetare kthehet në urrejtje Qemajl Morina

(Përgjigje në reagimin "Bindjet fetare janë shumë personale" të Bajram Kabashit, botuar në gazetën Express të datës 23 gusht 2008) Me interesim lexova reagimin e Bajram Kabashit. Ajo që më la përshtypje, ishte se reagimi në fjalë përshkruhej me një mllef, mos tolerancë, urrejtje, islamofobi, deri edhe në kërcënime, jo vetëm ndaj meje, por edhe Bashkësisë Islame dhe Fakultetit të Studimeve Islame, si bartëse të jetës islame në Kosovë. Është për çdo keqardhje që Z. Bajram Kabashi në reagimin e tij, vjellë vrer ndaj çdo aspekti që ka të bëjë me islamin dhe myslimanët, që nuk është në traditën tonë shqiptare. Ai, në urrejtjen dhe mos durimin e tij shkon aq larg sa që ritualin e ezanit, e quan "ndotje akustike", të cilin deri më tash nuk e ka bërë askush. Ai kërkon përgjegjësi edhe nga institucionet më të larta të Kosovës, siç janë Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës, Instituti i Historisë, Instituti Albanologjik, Ministria e Arsimit etj., përse ato heshtin në një shkrim timin, të publikuar në të

përditshmen "Zëri", të datës 11 gusht 2008, me titull: "Ku mund të na çojnë konvertimet"?! Vlen të theksohet se artikulli në fjalë nga shumica dërrmuese e lexuesve shqiptarë, është vlerësuar korrekt, tolerant, tej mase i balancuar, krejtësisht i qartë për ata që duan ti kuptojnë gjërat drejtë Çështja e besimit, është mbase çështje më komplekse, më e ndjeshme në jetën e njeriut. Besimi është mapa orientuese në jetën e njerëzve. Secili mendon se mapa e tij është më e saktë. Mirëpo, këto bindje nuk duhet të politizohen, por të trajtohen si vlerë e intimes së tyre. Besimi buron nga shpirti i njeriut, atë nuk mund ta gjesh në objekte. Tradita shqiptare e ka kultivuar këtë qasje dhe në këtë mënyrë ka evituar fërkimet fetare. Askush nuk ia konteston z. Bajram Kabashit alias Gjergjit ta ndërroj fenë dhe emrin e vet. Sepse kjo është e drejtë e tij personale si dhe e çdo individi tjetër. Mirëpo, në të njëjtën kohë, ai nuk ka të drejtë ta ofendoj askënd, as mua, e aq më tepër institucionin e Bashkësisë Islame. Nëse jo për diçka tjetër, së paku për shkak të një kolegjialiteti që kemi pasur gjatë viteve të nëntëdhjetë, kur ai punonte si gazetar i "Bujkut". Mua më kujtohet se ka qenë iniciativë e z. Bajram Kabashit, që të ndriçohet figura e Mulla Ramushit të Tomo-

cit, imam i fshatit të tij, për të cilin Bajrami ka pasur një respekt të madh. Vlen të theksohet se Mulla Ramushi edhe pse i shtyrë në moshën 90 vjeçare, forcat serbe e masakruan atë gjatë agresionit serb në Kosovë në vitin 1999. Z. Bajrami në fillim të reagimi të tij mohon se ai, dhe bashkë mendimtarët e tij ta kenë "ndërruar fenë, apo të jenë konvertuar nga Islami në katolicizëm". Për të shtuar, ashtu siç “dëshiron të na paraqesë Qemajl Morina me kokëfortësi të çuditshme, në një reagim të çuditshëm, aty-këtu jologjik dhe pa ndonjë pedagogji, kulturë kombëtare e respekt njerëzor". Mua sa më kujtohet, në shkrimin tim në të cilin thirret i nderuari z. Bajram Kabashi e të cilit ia jep të gjitha këto epitete negative, kam thënë tekstualisht: "besimi është çështje e brendshme dhe krejtësisht private e çdo individi".Mu ashtu siç pohon z. Bajrami në reagimin e tij të titulluar: "Bindjet fetare janë shumë personale". Andaj, nuk di prej nga i tërë ky mllef, nervozizëm, mos durim dhe urrejtje e Bajram Kabashit, ndaj një shkrimi objektiv e që ka për qëllim të vetëm ruajtjen e traditës së tolerancës sonë ndërfeatare. Arsyetimi i yt i nderuari z. Bajram se ti nuk je konvertuar, nga islami në katolicizëm, por vetëm "je pagëzuar duke përfunduar një

publik, meqenëse kjo ndikon negativisht në performansën e KEKut. Informatat e tilla janë tejet tendencioze, posaqërisht në një kohë kur Korporata është duke shënuar progres të dukshëm në fushën e inkasimit të mjeteve financiare nga konsumatorët dhe është duke ofruar një furnizim më stabil me energji elektrike krahasuar me periudhat e mëhershme. KEK sh.a. siguron publikun që udhëheqësit e Korporatës janë të

dilemë e ngarkesë të panevojshme shpirtërore". I nderuari z. Bajram, ky është vendimi yt personal. Kjo është zgjedhja e jote. Kjo është bindja e jote dhe besimi yt. Këtë më së miri e vërteton, vet fakti se grigjës tënde nuk iu janë përgjigjur as dy fëmijët tu të rritur, Dardani dhe Dardana. Mirëpo, pohim yt, që ka të bëjë me dukurinë e laramanizmit, e demanton reagimi i familjes Kabashi, i nënshkruar me emrin e vëllait tënd, Salih Kabashi, që mbanë titullin: "Bekimi i priftit e mallkimi i Nënës". Sepse, aty thuhet se familja e juaj i kanë takuar besimit islam së paku 10 breza nga filli gjenealogjik familjar, si nga babai, Hysen Ahmeti dhe nga nëna, Fatime Osman Morina. Ti dhe bashkëmendimtarët tu keni " bërë mirë që keni shkuar te bjeshka e jo bjeshka te ju". Por, unë po e theksoj edhe një herë se konvertimet spektakulare janë të dëmshme dhe gjithmonë kanë shkaktuar efekt të kundërt Sipas njohurive të mia modeste, edhe Vatikani është kundër konvertimeve pompoze, që për bazë kanë interesin vetjak, apo politik. Për Vatikanin besimi është gjëja më serioze në jetën e njeriut dhe çdo keqpërdorim, instrumentalizim i tij për qëllime jo fetare është i palejueshëm. Në kohën e globalizmit, ku paralelisht globalizohet e mira dhe e keqja, çdo spektakël konvertues do të krijonte probleme të pazgjidhshme për popullin tonë dhe do të ishte prelud për shthurje mbi

kualifikuar për punën që bëjnë dhe janë të përkushtuar për rezultate pozitive. Z. Thaqi është një ndër udhëheqësit më të suksesshëm të Departamentit të Prokurimit në KEK dhe lansimi i informatave të pasakta mbi të bëhet me qëllim të njollosjes së figurës së tij dhe punës së tij, për të cilën KEK sh.a. është shumë mirënjohës. Kërkojmë që sqarimi të publikohet nesër në të njëjtën faqe. Ju faleminderit në mirëkuptim. KEK baza religjioze. Toleranca fetare nuk është produkt aktual politik, por një vlerë substanciale e traditës sonë, një vlerë që përcakton identitetin tonë kombëtar. Ne, edhepse nuk pajtohemi me ju, por ne nuk mund të jemi kundër zgjidhjes dhe vendimit tuaj. Mirëpo, ti dhe bashkëmendimtarët tu nuk keni të drejtë të na ofendoni neve që nuk mendojmë si ju. Ashtu siç ke vepruar ti, i nderuari Bajram me shokët tu me rastin e konvertimit apo pagëzimit tuaj. Mjafton të lexosh prononcimin tënd të publikuar në "Koha ditore" të 28 korrikut, ku thua se këtë hap e ke ndërmarr si reagim ndaj "islamizimit të dhunshëm". Nuk mund të kuptoj i nderuari Bajram se si arriti ky "islamizimi i dhunshëm" të shqetësojë ty në Norvegjinë e gjerë dhe të gjatë, ku jeton, që nga viti 1999?! A nuk është kjo një shpifje ndaj bashkëbesimtarëve tu të deri djeshëm dhe vëllezërve tu të sotëm në gjak, gjuhë dhe komb?! Ne nuk na habisin shpifjet e këtilla të dalin nga goja e peshkopit Artemije, po të dëgjojmë shpifje të këtilla nga goja jote këtë nuk mund ta besoj. Ne nuk kemi nevojë që ti nga Norvegjia e largët të na mbash leksione se si duhet ta rregullojmë jetën tonë në Kosovë dhe me çka duhet të merret politika e Kosovës. Këtë do ta rregullojmë ne vet. Nuk bëjmë përçarje, ne që respektojmë së pari besimin tonë dhe besimin e të tjerëve, por përçarës janë ata që përbuzin dhe fyejnë ndjenjat

OPINIONET në këtë faqe nuk i reflektojnë domosdoshmërisht qendrimet e redaksisë. Shkrimet mbi 500 fjalë nuk preferohen, ndërsa redaksia mban të drejtën e shkurtimit dhe korrigjimit të teksteve. Preferohet dorëzimi i teksteve në formatin elektronik me e-mail apo në Word.


SHKURT E SHQIP 25

E martë, 16 shtator 2008

fetare të tjerëve. Por, edhe të këtillët, kushdo qofshin ata, do të përgjigjen para ligjit për veprimet e tyre. Me deklarimet tua , z. Bajram, ti ke fyer rëndë ndjenjat fetare të shumicës së shqiptarëve, por edhe të familjes tënde. Konvertimi yt mund të shërbejë si arsyetim për rregullimin e "letrave" duke u ankuar para autoriteteve azildhënëse se je nën presion nga "islamistët e dhunshëm". Por, nuk ke të drejtë të shkaktosh përçarje në mes popullit tënd. Sepse ti nuk mund ti dish marrëdhëniet ndërfetare më mirë se ne që jetojmë në Kosovë. Do të kisha dashur që reagimin tim ta përmbyll me citimin e pjesës së fundit të letrës së familjes Kabashi, në të cilën janë distancuar nga veprimet tua destruktive, ku thuhet: "Krejt në fund, pasi që prifti në mënyrë fort hileqare na ka përmendur si familje, respektivisht të "afërm" që gjoja e paskemi mbështetur aktin e kthimit të Bajramit na katolicizëm, kam autorizimin e të deklaroj në emër të farefisit e të familjes së ngushtë e të gjerë se ne as kemi ditur se çfarë fabrikonte me kokën e tij Bajram Kabashi. Dhe për të qenë të ndershëm deri në fund, ne të gjithë mbesim me shumë bindje dhe shumë krenari në fenë tonë, në besimin e baballarëve e të nënave, të gjyshërve e të gjysheve, të stërgjyshave e stërgjysheve...., duke e konsideruar atë të mrekullueshme e të hyjnueshme. Por, me një ndryshim nga desh e dele të reja (në trajta Bajramash-Gjergjash), bashkuar grigjës së Don Pren Kolës, ne nuk urrejmë e nuk fyejmë fetë e tjera, as besimtarë të konfesioneve të tjera minoritare, jomuhamedane në trojet shqiptare... dhe më gjerë në botë. Ky është edukacioni ynë ardhur nga familja dhe predikuesit e fesë së Muhamedit a.s. Bajramit neve nuk kemi çka i themi, feja e tij e re, ishte zgjidhja e tij e lirë, ndërsa trishtimi që ai i ka shkaktuar nënës sonë, po pati fuqi njerëzore, le ta injorojë... Pastë kohë e paftë nëse për të ishte më i rëndësishëm e njerëzor sakramenti i priftit apo dhimbjet që ai i ka shkaktuar Nënës Fatime, ta dashur për të gjithë Guarrakocin dhe rrethinën. Krejt në fund: ai, sado i lajthitur, nevrik...., sado tepër i paqartë dhe paragjykues në konceptet e tij mbi fetë, kombin, kulturën e historinë, megjithatë është edhe do të mbetet vëllai ynë nga nëna e baba, nga gjaku e gjuha, trolli që na ka rritë, nga gjinjtë e vetëm të nënës sonë (shqiptare e myslimane e devotshme)që na kanë ushqyer "vëllezërit tanë myslimanë", apo "vëllezërit tanë shqiptarë ortodoksë", si dhe "vëllezërit tanë katolikë", janë shprehje tepër e fuqishme dhe nuk rrënohen dot nga dom Pren Kola dhe aleancat e tij kundërkombëtare e anticivilizuese!"

Më larg se historiografia serbe Reagim ndaj shkrimeve të z. Halil Matoshit në të përditshmen Express të datës 11 shtator me titull “Shteti i dështuar” dhe të datës 14 shtator 2008 me titull “PatriotëInjorantë”. Frashër Demaj Sipas Matoshit ilirët s’ paskan ekzistuar, s’ka pasur kurrë shtet ilir, arbrit-shqiptarët nuk qenkan pasardhës të ilirëve, Milosh Kopiliqi sipas Matoshit dhe historiografisë serbe ka qenë gjithçka tjetër përveç shqiptar…Gjergj Kastrioti s’po na del shqiptar sipas Matoshit. Ai nuk pe dika se termi Shqipëri është term gjeografik pavarësisht se shteti shqiptar është shpallur më 1912. Për Halil Matoshin Lidhja Shqiptare e Prizrenit na qenka organizatë islamike e jo kombëtare e as që paska pasur synim të krijoj shtetin kombëtar!... Matoshi e mohon edhe periudhën e Lëvizjes Kombëtarë në Kosovë 19901998 (qe i ka plas barku tu mundu me marrë poste). Matoshi (me guxue) do ta mohonte edhe periudhën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Mozomakeq për ato gra e burra trima e atdhetar që dhanë jetën në luftën e UÇK e që janë flijuar për sojin e Halil Matoshit… Te merresh me njerëzit që nuk kanë njohje elementare në një profesion të caktuar është punë e kotë. Të merresh me njerëz mohues të vetes dhe historisë se vet kombëtare është punë edhe më e kotë. Të merresh me Halil Matoshin, i cili çohet në mëngjes këqyret në pasqyrë dhe thotë: “a jam unë Halili a s’jam unë Halili” është punë shumë e kotë. Por meqë është e diel edhe për hir të opinionit lexues më duhet reaguar ndaj pallavrave të këtij “menaloku” që është “zanatli i forte” në çdo zanat. Të paktën kështu i duket vetja këtij filozofi i cili pretendon se ka njohje të thellë në çdo fushë dhe mundohet t’ia mbush mendjen miletit duke përmendur emra të autorëve të huaj në shkrimet e tij. Halili nuk është asgjë tjetër pos një komentator i dobët i të arriturave të të tjerëve i cili nuk zgjedh mjete as metoda (qëllimi arsyeton mjetin e ky tipi është komunist, pavarësisht se mundohet të shtiret si evropian i shekullit XXI) për të përmbushur normën e tij për ta marrë naj metelik. Me këtë reagim dua ti tregoj opinionit të respektuar lexues në Kosovë se ata që e kanë zgjedhur-paguar Matoshin për ti atakuar njerëzit që kanë një bagazh dhe kontribut, qoftë edhe modest, në profesionin e tyre kanë bërë zgjedhjen e gabuar. 1. Z. Matoshi nuk dyshoj se ka lexuar histori por si e ka lexuar dhe pse e ka lexuar vështirë ti bihet n’fije. Fundja ndryshe është të lexosh e ndryshe të studiosh. Nuk mundet ky zotëri ti shëroj komplekset dhe paaftësinë e tij profe-

sionale duke i futur hundët ku të sheh zgavra. Sipas qëndrimeve të tij duket ta ketë lexuar më së shumti “Manifestin e Partisë Komuniste”, “Titistët”... të cilat kanë lënë gjurmë të pashlyera në mentalitetin e tij që nuk e kalon mendësinë e lagjes. Matoshi Evropën dhe perëndimin e njeh si koncept dhe si term gjeografik por s’ka lidhje me mentalitetin evropian sepse është “i kuq si bostoni”. Krejt përpjekjet e tij për denigrim të profesionistëve dhe historisë kombëtare mund të cilësohen si përpjekje në tentativë të qarqeve antishqiptare. 2. Matoshi i shkretë që kritikon “nivelin e shkrimit” të historisë për klasën e pestë nuk din asgjë për mësimdhënien dhe mësimnxënien aq më pak për metodologjitë moderne të mësimdhënies dhe mësimnxënies. Ky zotëria nuk e ka as minimumin e njohjes se Programeve të Historisë e aq më pak është i përgatitur që të vlerësoj dhe të gjykoj pse fjalitë në Historinë e kl. 5 duhet të jenë të formuluara thjeshtë, të jenë të qarta dhe shumë të shkurta … natyrisht se ka të drejtë si qytetar i Kosovës të jep një mendim në mënyrë të kulturuar por jo të turret në momentin kur dikush “e ndërsen” për pak para, për qëllime të caktuara, për të bërë fushatë kundër historisë, institucioneve që merren me histori dhe bartësve të tyre. Le ta rishikoje Matoshi emisionin “Konfront” ku ishte mysafir i KTV-së le ta dëgjoj veten e tij duke thënë “unë nuk jam historian por…” kurse në shkrimin e tij në Exspress po na del si “studiues i thellë” i të gjitha periudhave historike. Turp i botës një njeri që i thotë vetes intelektual e gazetar shet rrena në gazetën Ekspress. 3. Matoshit dhe atij profesorit të vjetër siç e quan ky atë “marksist-leninist-komunistin” (patriotin me bateria) bashkëbisedues në emision, që gati është të dalë në pension dhe gjatë gjithë jetës së tij vetëm i ka interpretuar të arriturat e të tjerëve dhe ka “kritikuar”, ua pranoj dhe i falënderoj publikisht për një gabim që e kanë gjetur në tekst e që është lëshuar pa dashje “pas epokës sonë” duhet në fakt të jetë “epokës sonë”. Kurse sa për burimet materiale dhe të shkruara është fare e qartë edhe në tekst dhe nxënësit e dinë dhe e kuptojnë fare mirë se çka është dokumenti i shkruar në letër e çka është shkrimi në dru e gurë dhe ku ruhen ato. E dijnë edhe mësimdhënësit e nderuar të cilët punojnë me nxënës prej vitesh, pa anashkaluar këtu edhe kuadrot e reja, të cilët e kanë shkollimin përkatës. Ata shprehin respekt për librin në fjalë e që sipas tyre “s’ka pasur libër më të qartë e më të kuptueshëm asnjëherë” (shih dhe bej krahasime). Matoshi, kur flet për librat e shkruara para se të zbulohet dhe përpunohet kjo letër siç është sot, mendon qe librat gjithmonë e jetë e kanë pasur këtë formë, pra kanë qenë kështu siç janë sot... Matoshi tmerrohet kur dëgjon se ilirët kanë pasur gjuhën e tyre, e kanë folur atë,

ka fjalë të ngjashme me shqipen e sotme dhe që kanë shkruar (libra jo të formës sikur sot). I preferoj H. Matoshit të lexoj pak më shumë pasi qe po pretendon të merret me kritikë historiografike sepse me paushallëkun e tij i ngjan një papagalli e jo një analisti siç pretendon ai për veten e tij. Ose, nëse nuk i pëlqen të jetë shqiptar, nëse nuk i pëlqen e vërteta historike le ta ndërroje nacionalitetin se nuk humb gjë shqiptaria. 4. Për habinë time qëndrimi i Matoshit ndaj historiografisë shqiptare është i njëllojti me atë të historiografisë dhe publicistikës serbe. Bile në disa raste Matoshi shkon edhe më larg se ata. Sipas Matoshit ilirët s’ paskan ekzistuar, s’ka pasur kurrë shtet ilir, arbërit-shqiptarët nuk qenkan pasardhës të ilirëve, shqiptarët po del se janë ardhacakë dhe atë sipas Matoshit paskan zbrit nga hëna. Milosh Kopiliqi sipas Matoshit dhe historiografisë serbe ka qenë gjithçka tjetër përveç shqiptar…Gjergj Kastrioti nuk është shqiptar sipas Matoshit. Ai nuk e din se termi Shqipëri është term gjeografik pavarësisht se pavarësia e shtetit shqiptar është shpallur më 1912. Për Halil Matoshin qe se ka lexuar e as qe e njeh periudhën e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, Lidhja na qenka organizatë islamike e jo kombëtare e as që paska pasur synim të krijoj shtetin kombëtar!. Mozomakeq për ata burra trima e atdhetar mysliman, katolik, e ortodoks shqiptar që janë flijuar në kohën e Lidhjes për sojin e Halil Matoshit. Matoshi e mohon edhe periudhën e Lëvizjes Kombëtarë në Kosovë1990-1998 (e i ka plas barku tu mundu me marrë poste). Matoshi (me guxu) do ta mohonte edhe periudhën e luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Mozomakeq për ato gra e burra trima e atdhetar që dhanë jetën në luftën e UÇK që janë flijuar për sojin e Halil Matoshit… Halil Matoshi të gjitha këto “përralla moderne” që po i thotë në gazetën Express nuk pati kurajon ti thotë në emisionin “Konfront” në KTV, sepse aty kishte historianë dhe do ta merrte përgjigjen e merituar siç e mori kur tha se “ilirët s’kanë ekzistuar”… Lidhja Shqiptare e Prizrenit ishte organizatë islamike”. Ia kujtoj këtij zotëriu se edhe fjala e lirë ka një kufi, kurse për fyerjet dhe gënjeshtrat qe i bën Matoshi në emër të fjalës së lirë në vendet normale demokratike ku funksionon drejtësia thirret në përgjegjësi. 5. Për Noel Malkolmin kam thënë se deri më sot është autori (i huaj) më korrekt nga gjithë të tjerët por në trajtimin e disa ngjarjeve të caktuara sidomos kur i referohet burimeve dhe literaturës serbe bie në lajthitje. Prandaj ka edhe gabime në studimin e tij për Kosovën. Sipas propagandës dhe literaturës serbe me të cilën pajtohet edhe Matoshi, ilirët nuk kanë ekzistuar fare, as nuk kanë pasur shtetet e tyre, Kosova është kolonizuar me shqiptarë se ka qenë tokë serbe, Kosova është djepi i

Serbisë, Beteja e Kosovës është betejë serbo-osmane...Serbia ka luftuar kundër terroristëve shqiptarë, UÇK ishte organizatë terroriste etj. Pra sipas logjikës së Matoshit shqiptarët janë endacakë pa histori, pa kulturë, pa trashëgimi, pa shtet gjatë gjithë historisë, me heronj të imagjinuar në histori etj. etj. Pra Halil Matoshi mendon se gjithë historia e shqiptarëve është gënjeshtër. Ai nga nostalgjia është shumë i indinjuar që i paskemi dhënë fare pak hapësirë periudhës së komunizmit këndej dhe andej kufirit ku thotë se Enver Hoxha në Shqipëri ka qeverisur gati 60 vjet. Ky Halili zeza as matematikën nuk e din sepse Enveri nuk ka qeverisur as 60 e as rreth 60 vjet por rrafsh 40 vjet. 6. Z. Matoshi në shkrimin e tij shfaq brengosjen e thellë që fëmijët e tij e mësojnë këtë “histori nacionaliste”, “me shumë gabime dhe të pavërteta”, heronj të paqenë”… Unë do ti sugjeroja Matoshit që si qytetar i lirë i Republikës së Kosovës mund ti dërgoj fëmijët e tij ku të dojë në shkollë vetëm në Shqipëri jo sepse edhe ata e kanë kështu “histori nacionaliste” “me shumë gabime dhe të pavërteta me “heronj të paqenë”… por mund ta zgjedh p.sh. Graçanicën sepse aty mësohet historia sipas koncepteve të Matoshit. 7. Unë vërtetë çmoj çdo mendim të avancuar e modern sepse as unë nuk jam tip konservativ por sipas “teorisë” se z. Matoshi fëmijët duhet bërë internacionalist, duhet zhveshur nga ndjenjat kombëtare, s’duhet tua mësojmë historinë se mos po dukemi primitiv “histori me gabime” etj. Z. Matoshi si duket nuk e ditka se edhe në SHBA, Angli, Francë, Gjermani dhe në vende tjera më të zhvilluara të globit mësohet historia dhe mësohet nga Historia. Edhe këta popuj të zhvilluar i kanë heronjtë e vet të cilëve iu përkulen me respektin më të madh pa e mohuar këtu edhe doza të glorifikimit të ngjarjeve dhe personaliteteve. Popujt e mëdhenj dhe të kulturuar krijojnë nacionalist modern e jo primitiv siç pretendojnë disa “patriotë folklorik” apo “qytetar të Evropës pa identitet” siç pretendon z. Matoshi. Le të shkojë Matoshi dhe bashkëmendimtarët e tij le ti cenojnë interesat kombëtare amerikane, angleze, gjermane etj. dhe le ta kuptojnë se si reagojnë ata. Matoshi dhe matoshistët duhet ta dinë se Kosova dhe shqiptarët do të bëhen dhe duhet të behën të njohur në botë me histori, albanologji, kulturë, sport etj., sepse me analistë e pallavragji alla Halil Matoshi ne s’mund të shkojmë më larg se deri në Hajvali. 8. Dhe fare në fund më duhet të konstatoj se Halil Matoshin e paskan kalitur dhe përgatitur për të bërë fushatë kundër historianëve dhe Historisë së Popullit Shqiptar, por s’duhet harruar se ka pas edhe do të ketë edhe më tej Halila por historia jonë do të ketë gjithmonë “ilir’, “shtete ilire”, “heronj”, Lidhje Shqiptare të Prizrenit” “dëshmor të Kosovës” e kështu me radhë. Prandaj “halilizmi” si frymë antishqiptare në emër të modernitetit do të mbetet gjithmonë si një përpjekje në tentativë.


26 FJALKRYQI

E martë, 16 shtator 2008


SHPALLJE TË VOGLA 27

E martë, 16 shtator 2008

PALUAJTSHMËRI SHITJE „Shes lokalin në Dardani në Prishtinë, SU 7, lokali 55. Tel. 064/ 6659646 ose 018/ 212 483. (16.09.2008) „Shitet banesa në qender të Prishtinës, kati I, me sip. afër 75m2. Tel. 049/ 50 51 52. (16.09.2008) „Shiten 42 ari, afër kryqit të Lipjanit. Tel. 049/ 50 51 52. (16.09.2008) „Shitet banesa në Bregun e Diellit në lagjën afër Restorant “Gizi”, kati IV, me sip. 80m2 + 10m2 terasë shumë atraktive. Çmimi 85.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa në Qafë, kati VI, me sip. 36m2. E rinovuar tërësisht, ka ashensor në funksion. Çmimi 36.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa në Ulpianë te Fakulteti i Biznesit afër shkollës “Hasan Prishtina“, kati IV, me sip. 35m2. Çmimi 33.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa afër Rektoratit, kati V, e rinovuar tërësisht, me sip. 80m2. Çmimi 1.200 €/ m2. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa në Rr.”Agim Ramadani”te Restorant Rugova, kati 10, 80m2, e rinovuar dhe e mobiluara tërësisht. Çmimi 65.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa në Bregun e Diellit te banesat e kuqe, banesat pesë katëshe, lagja te Resorant ”Gizi”, kati III, 95m2, e rinovuar tërësisht me standart shumë të lartë. Çmimi 115.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Shitet banesa në Dardani, kati III, te “Bastarde”, banesat pesë katëshe, e rinovuar tërësisht + podrum 19m2. Me mundësi, shumë atraktive për lokal. Çmimi 70.000 €. Tel/fax. 038/ 241 999; 044/049/ 118 380; 044/049/ 260 075. (16.09.2008) „Në Qendër të Fushë Kosovës, shitet shtëpia 1000m2, me 5 ari truall. Vend ideal për banim dhe zhvillim të biznesit. Tel. 044/ 247 447. (16.09.2008) „Shitet shtëpia, e cila ka 650m2 si dhe ka 43 ari truall. Prona gjendet në km e 11-të nga qendra e Prishtinës në drejtim të Shkupit ose në udhëkryqin (Prishtinë- Lipjan, Janjevë- Shkup). Objekti ka mundësi të shfrytzohet edhe për biznes për shkak të pozitës së mirë dhe pamjes së bukur që ka. Tel. 044/ 150 740, e –mail: prof_valoni@gmail.com. (15.09.2008) „Shes banesën në Rr.Bill Klinton. Banesa ka pamje ka rruga kryesore, kati II. Çmimi 87 000 €, 3 dhoma gjumi, dhomë dite, kuzhinë, banje, teras. Tel. 044/ 38 38 44; 044/049/ 202 710. (15.09.2008) „Pozhegu Bothers – shet banesat në zonën industriale të Prishtinës. Banesat kanë leje ndertimi, ashensor, parking, furnizim me ujë 24 orë si dhe mundësojm me këste mujore përmes Raiffeisen Bank-es deri në 20 vite. Çmimet fillojn nga 500 € për m2. Tel. 044/ 430 455; 044/ 805 829; 049/ 576 500. (15.09.2008) „Shitet trualli 4.6 ari në Veterrnik afër fshatit ndërëkombëtar dhe Kolegjit Turko-Amerikan.Trualli ka infrastructure të nevojshme.tel/044/418 319;044/627 582. (14.09.2008). „Shitën troje në lagjën “Emshir”,200 metra afër shkollës me infrastrukture dhe dokumentacion të regulluar .Çmimi 12.000€/ari.mund të bëhet ndërrim edhe me banesë. Tel.044/333 443. (14.09.2008). „Shitën 40 ari truall në Miradi të Epërme përball dogane.Trualli k adalje në rrugë kryesore.Tel.044/417 931. (14.09.2008) „Shitet trualli në Fushë Kosovë afër metalikës “Asllani”,sipërfaqja e truallit është 9 ari e 30 metra,çmimi 2500€ për ari. Tel.049/404 428,049/219 307. (14.09.2008). „Shes banesën në Dardani te Bastrade, kati IV, sip.45m2. E rinovuar, e mobiluar komplet. Tel. 044/049/ 197 000. (13.09.2008) „Shes shtëpinë në Prishtinë. Jap 3 % për ndërmjetësim. Tel. 044/ 140 256. (13.09.2008) „Shitet banesa tredhomëshe në lagjen Aktash rr. Agim Ramadani, përball Bibliotekës Kombëtare, sip.67m2, kati IX. Çmimi 74 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës, 2 dhoma të fjetjes, 1 kuzhinë, korridorin, 1 banje dhe 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet banesa në lagjen Dodona, nën parkun e qytetit, kati II, sip.53m2. Çmimi 39 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës me kuzhinë, 1 dhomë të fjetjes, 1 korridor, 1 banje dhe 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet banesa 4 dhomëshe në Fushë Kosovë, afër Apolonisë, me sip.114m2, kati V. Çmimi 63 000 €. Banesa ka 1 sallon me kuzhinë, 2 dhoma gjumi me ballkone, 1 dhomë gjumi, 1 banje.

Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet banesa dydhomëshe në Fushë Kosovë, afër sh.f “Hivzi Sylejmani”, kati II, sip 62m2. Çmimi 33 000 €. Banesa ka 1 dhomë të ditës me ballkon, 1 dhomë e gjumit me ballkon, 1 kuzhinë me trapezari, 1 korridor dhe 1 banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844. (11.09.2008) „Shitet banesa 4 dhomëshe në lagjen Kodra Diellit I, te qendra tregtare Lesna, sip.93m2 me vendim (sip. banimi 111m2), kati IV. Çmimi 115 000 €. Banesa ka 3 dhoma gjumi, 1 sallon me kuzhinë dhe trapezari, 2 korridore, 1 banje, 1 wc, 1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet banesa në lagjen Dodona, nën parkun e qytetit, kati I, sip.80m2. Çmimi 76 000 €. Banesa ka 1 sallon me kuzhinë, 2 dhoma gjumi, 1 shpajz, 1 korridor, 1 banje dhe1 ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet banesa dydhomëshe në Bregun e Diellit, afër ambulancës te banesat e kuqe, kati perdhes, sip.43m2. Çmimi 45 000 €. Banea ka 1 dhomë dite, 1 dhomë e vogël gjumi, 1 kuzhinë, 1 koridor, banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 945 844; 044/ 245 454. (11.09.2008) „Shitet patundëshmëria e Idriz Musliut nga Gjilani, në vlerë prej 164.035.20 €, e dhënë hipotekë për obligimet e N.T.P “Idkos” nga Gjilani, për shkak të borxhit të arritur ndaj Bankës Kreditore të Prishtinës, me ankand të parë publik qe mbahet më 16.09.08 në ora 12 në Gjykatën Komunale në Gjilan. Tel. 038/ 249 851. (11.09.2008) „Shitet banesa tredhomëshe, kati I, 92m2 si dhe lokali 22m2 + 80m2, me nivele, në Gjakovë në Qarshi të Vogël, Rr.M. Zajmi. Me leje ndërtimi dhe çertifikat pronsije. Tel. 038/ 553 173; 044/049/ 116 706. (11.09.2008) „Shes banesën 50m2, në lagjen Bregu i Diellit - banesat e kuqe, kati II. Banesa momentalisht ka qeragji. Tel. 044/ 233 384. (11.09.2008) „Shes 5 ari truall te restorant “Ariu”, me infrastruktur. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 155 934. (11.09.2008) „Shes truallin prej 30 ari, në magjistralen Prishtinë – Hajvali. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes banesën në katin e 2, 100m2, te banesat e kuqe në Bregun e Diellit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes banesën 100m2, në katin e 2, që posedon ordinancën prej 27m2 dhe garazhen prej 13.44m2, në Bregun e Diellit te banesat e kuqe. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes banesën të rinovuar dhe mobiluar komplet, me sip. prej 50m2, në lagjen Ulpiana afër fontanes ( te rrethi ), kati perdhes. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes truallin prej 7 ari, në Matiqan. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes truallin prej 3 ari, në lagjen Qendresa. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes truallin prej 5 ari, në Zllatar. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes truallin prej 5 ari, në Sofali (posedon leje ndërtimi ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes truallin prej 10 ari, afër Fshatit Ndërkombëtar ( me mundësi ndarje ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes banesën në Durrës, me sip. prej 68m2, e mobiluar, kati 3. Me lokacion te ish hotel “Butrinti”buzë plazhit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) „Shes lokalin me sip. prej 21m2, te qendra e re tregtare Bregu i Diellit ( me hyrje rreth rrugës ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008)

BLERJE Kërkoj shtëpi për blerje si dhe 3 - 4 ari truall. Shtëpia 2 - 3 „ kate. Çmimi rreth 200 000 €. Në Prishtinë, F.Kosovë. Tel. 044/ 38 38 44; 044/ 202 710. (15.09.2008) „ Blej banesë në Ulpianë. Kati I - III, në objektet pa ngrohje qendrore. Tel. 044/ 455 288. (13.09.2008) „ Blej banesë në Prishtinë, deri në katin e V, me sip. deri në 60m2. Pa ndërmjetësim, ndërtim të vjetër. Lagja: Dardani, Bregu Diellit, Ulpianë. Tel. 044/ 897 701. (13.09.2008) „ Kërkoj për blerje banesë dy – tredhomëshe, deri në katin e IV, në Qënder dhe banesë njëdhomëshe, në Bregun e Dillit II. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) „ Blej 5-15 ari tokë në zonën industriale Prishtine - F.Kosovë, mundësisht rreth rrugës kryesore. Prona duhet të posedoj infrastruktur të plotë dhe dokumentacion në rregull. Tel. 044/ 221 708. (11.09.2008)

ME QIRA LËSHOHEN „Lëshoj katin e shtëpisë me qëra në lagjen Bregu i Diellit, me hyrje të veçantë. Posedon kuzhinën dhe tri dhoma të mobiluara, ka banje, shpajz dhe tri terasa, oborri me gjelbërim, parking, ujë 24 orë. Tel. 038/ 20 692 dhe 044/ 605 340. (16.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra, afër banesave të bardha (te Rezidenca e N.Dacit), 80m2, kati I, e mobiluar. Preferohet për ndërkombëtar. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 049/ 642 225 (pas orës 18). (16.09.2008) „Lëshoj shtëpinë me qëra, në lagjen e Muhagjerëve. Tel. 044/ 929 997. (16.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra. Banesa gjendet te Santea. Ka dy dhoma, e mobiluar dhe në gjendje të mirë, me kuzhinë të veçantë, ka kabllovik dhe të gjitha mobilet, është e dedikuar për familjar. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 044/ 115 849. (16.09.2008) „Në Fushë Kosovë përballë shkollës fillore “Selman Riza”, lëshohet banesa me qëra. Banesa posedon tri dhoma gjumi, sallon me kuzhinë, banje, dy ballkone dhe parkingun për veturë. Çmimi 200 €. Tel. 044/ 247 447. (16.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra në Ulpianë, përballë konvikteve. Banesa ka 80m2. Tel: 044 / 430 - 530 (16.09.2008) „Lëshohet lokali me qëra që ka 450m2. Është i përgatitur në tërësi dhe është i përshtatshëm për shumë veprimtari. Lokali gjendet afër sallës 1 Tetori. Tel. 044/ 185 532. (15.09.2008) „Lëshohet banesa me qëra, e mobiluar luksoze dhe ka sip. 96m2. Është e dedikuar për familjar ose ndërkombëtar. Gjendet afër Klinikës Gjermane të syrit. Tel. 044/ 185 532. (15.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra, në Breg të Diellit. Tel. 044/ 497 709. (15.09.2008) „Lëshoj shtëpinë me qëra, për studente femra, hyrja e veçantë. Tel. 044/ 312 684. (15.09.2008) „Lëshoj një dhomë me qëra për(femra).Hyrja e veçantë e cila gjendet afër Komunës tek tregu i gjelbër.Tel.038/236 279, 044/127 879. (14.09.2008). „Lëshoj banesë me qëra për një person banesa është mirë mirë e mobiluar ka WC, banje,kabllovik,oborr për veturë,hyrja e veçanet .Gjendet në rrugën për Gërmi rruga e “Bledit”. Tel.044/551 329. (14.09.2008). „Lëshoj lokalin me qëra në Ulpianë.Tel.044/233 457. (14.09.2008). „Lëshoj lokalin me qëra ose shes, në Prishtinë. Tel. 049/ 219 256; 044/ 823 718. (13.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra, në Dardani, Ulpianë, Qendër. Çmimi 350 - 400 €. Tel. 044/ 241 588. (13.09.2008) „Lëshoj shtëpinë me qëra në lagjen e Spitalit në Prishtinë, afër asfaltit. E mobiluar, ka hyrje të veçantë, dhomë të fjetjes, kuzhinë me trapezari, korridor dhe banje. Rryma dhe uji janë të veçanta. Shtëpia është e lire prej 01.10.’08. Tel. 044/ 403 541. (13.09.2008) „Lëshoj me qëra banesë, me 4 dhoma, kuzhinë moderne, banje moderne, derë të blinduar, me parking të veçantë. Gjendet pranë OSBE-së. Preferohet për ndërkombëtar. Tel. 044/ 702 837. (12.09.2008) „Lëshohet lokali me qëra, me sip. 50m2. I përshtatshëm për destinime të ndryshme si: dyqan, zyre, laborator, ambulancë etj. Ka ng. qendrore-gratis. Gjendet te furra Qërimi I në rrugën kryesore në Prishtinë. Tel. 044/ 361 911. (12.09.2008) „Lëshoj një kat shtëpie me qëra, për 6 studente (femra). Shtëpia gjendet në lagjen e Muhagjerëve. Tel. 044/ 261 651. (12.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra në kuadër të shtëpisë, për një ose dy persona. Banesa ka hyrje të veçantë dhe është e pajisur. Adresa: Aktash I, rr. “Kuvendi i Bujanit”nr.15 Prishtinë. Tel. 044/ 547 903; 044/ 516 236. (12.09.2008) „Leshoj shtëpinë komplet me qera, ose kate – kate (një kat i ka 120m2) të ndara, ose veq katin përdhesë me bodrum që është mbi 200m2. I përshtatshëm për lokal afarist. Shtëpia është e përshtatshme për zyra apo banim (sidomos për të huaj), ka 750m2 dhe gjendet në qendër te menza e studentëve, me oborr dhe garazh, çmimi sipas marrveshjes. Gjithashtu lëshojmë me qera edhe banesen 60m2, kati II, te santea përball Swiss Casino (për familjar). Çmimi sipas marrveshjës. Info: 044/ 248-368; 038/234-435. (11.09.2008). „Lëshoj banesë me qëra. Banesa gjendet në Rr.”Nënë Tereza” 78B, nr. 8, në Dardani te barnatoret afër postës kryesore. Banesa është komplet e rinovuar, e mobiluar, ka një dhomë gjumi, dy terasa, dhomë të ditës me kuzhinë, banje, derë të blinduar. Përparësi kanë ndërkombëtarët. Tel. 044/ 315 325. (11.09.2008) „Lëshoj banesë me qëra në Ulpianë, kati II, e rinovuar, me mobile të reja dhe me parking të mjaftueshëm, parkingu me roje 24 orë. Preferohet për ndërkombëtar dhe familjar. Tel. 044/ 124 677. (11.09.2008)

„Lëshoj banesë me qëra ,e mobiluar me ngrohje qendrore me ujë 24 orë. Banesa gjendet te UBT.Tel.044/049 118 259. (11.09.2008). „Lëshoj me qëra lokalin i cili gjëndet në rrugën “Lidhja e Prizrenit, nr 26 afër furrës “Moni”.Lokali posedon 40m2 dhe është në gjëndje të mirë Lokali mund të shfrytëzohet për çdo aktivitet afarist.Çmimi sipas marrëveshjes.Tel.044/315 569. (10.09.2008).

KËRKOHEN Jemi qift kërkojmë banesë ose shtëpi me qëra .Lgjete e „ preferuara :Dardania, Ulpiana, Qendra,etj.Çmimi deri në 150€. Tel.044/352 862. (14.09.2008). „ Kërkoj banesë me qëra në Dardani apo Ulpianë, për familjar. Tel. 044/ 823 718; 038/ 731 514. (13.09.2008) Kërkojmë banesë me qëra, në lagjet Ulpianë, Dardani apo „ afër tyre. Banesa të jetë garsonierë apo maksimum dy dhoma. Çmimi të jetë i arsyeshëm. Tel. 044/ 799 509; 044/ 817 003. (12.09.2008) „ Kërkojmë garsonierë me qëra ose banesë me hyrje të veçantë, në Prishtinë. Jemi dy student. Çmimi maksimal 140 €. Lagjet e preferuara: Qendra, Ulpiana, Dardania. Tel. 044/ 624 924. (12.09.2008) Një çift nga Prizreni, kërkon garsonierë me qëra. „ Tel. 044/049/ 389 352. (12.09.2008) „ Jemi një çift – studentë, kërkojmë banesë me qëra, me çmim të volitshëm. Tel. 044/ 371 298. (12.09.2008) Kërkojmë banesë luksoze dhe shtëpi me qëra, për ndërkom„ bëtar, në Prishtinë. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) „ Kërkojmë banesë me qëra, për familje, punëtorë dhe studentë, në Prishtinë. Tel. 044/049/ 550 111. (12.09.2008) Kërkoj një bashkëbanuese banesa gjendet në lagjen „ “Kurriz”.Tel.044/126 641. (11.09.2008). „ Një çift, kërkon banesë me qëra. Të jetë e mobiluar. Lagja e preferuar: Bregu i Diellit. Tel. 044/ 189 319. (10.09.2008)

VETURA „ Shes Golf IV TDI ( I e kuqe), ngjyrë hiri. Dy dyersh, me klimë. Viti i prodhimit ‘99. Çmimi 8 750 €. Tel. 044/ 186 310. (12.09.2008) Shes VW Caady 1.9 SDI, ngjyrë të bardhë. Viti i prodhimit 98. „ Hidraulik, 2 airbag, i mbyllur, për dy persona. I posa zhdoganuar me KS. Çmimi 3 800 €. Tel. 044/ 135 146; 049/ 416 121. (10.09.2008)

TË NDRYSHME Shes invertorin për kafiteri edhe invertorin për rruarje. „ Tel. 044/ 115 934. (16.09.2008) „ Kompania WSW nga Kosova, kërkon një punëtor / punëtore për shitjen e kushinetave-llagerave. Është e obliguar njohja e gjuhës gjermane dhe puna me kompjuter. Tel. 044/ 407 407; 044/ 506 400. (16.09.2008) Fuad (Fehmi) Ramadani shpall të pavlefshëm diplomën e „ Gjimnazit “Sami Frashëri”, drejtimi Mat-Info. Viti shkollor 2007/08. (15.09.2008) „ Shes kamp-shtëpizën, për 4 persona. Është në gjendje shumë të mirë, ka kuzhinë të kompletuar. Tel. 049/ 278 412. (15.09.2008) „ Kërkojmë punëtore(femër)në gjellëtoren “Meti”dhe “Pastiçeria”Montana”në Ulpianë.Tel.044/550 536 044/444 755. (14.09.2008). Kërkojmë kujdestare, për fëmijë dhe punë shtëpie në banesë „ dydhomëshe. Adresa: Kodra Diellit II, Prishtinë. Orari i punës 07.30 - 17.00, nga e hëna deri të premten. Tel. 044/049/ 249 142. (13.09.2008) „ Kërkohet një ndihmëse, për shtëpi, në Prishtinë. Tel. 044/ 158 800. (13.09.2008) Kërkojmë punëtore - banakiere. Orari i punës 15.00- 00. „ Tel. 038/ 248 501. (12.09.2008) „ Kërkojmë punëtore, me rrogë të mirë. Tel. 044/ 775 540. (12.09.2008) „Kërkojmë një arsimtare të gjuhës gjermane. Tel. 044/ 257 152; 038/ 550 659. (11.09.2008) „Organizojmë udhëtime me autobusë për Greqi me aranzhmane turistike. Çmimi 1 000 €. Rezervimi i hotelit për dhjetë ditë, bileta kthyese, kontrata, parapagimi 50 %, për fëmijë 50 % më lirë. Tel. 044/049/ 209 350, e-mail: shap_burimi@hotmail.com (10.09.2008) „Kërkojmë një Farmacist të diplomuar, për farmaci që do të hapet së shpejti në Podujevë. Tel. 044/ 54 57 54. (10.09.2008)


28 SPORT

Sport redaktor: Valdet Hasani e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Newcastle në shitje Pronari i Newcastle, Mike Ashley, është i gatshëm të shesë klubin pas një serie të protestave nga tifozët. Pasi shpenzoi rreth 250 milionë funte në klub, miliarderi Ashley ka thënë se tani nuk është në gjendje të përcjellë ekipin gjatë ndeshjeve për shkak të frikës rreth sigurisë së familjes së tij. “Jam baba i cili nuk mund të shkojë me fëmijët e tij për të përcjellë një ndeshje futbolli, sepse mund të më sulmojnë. Jam i gatshëm të shes klubin”, tha Ashley i cili ishte nën presion pas largimit të menaxherit Kevin Keegan.

Redknapp frikësohet për Diarran Menaxheri i Portsmouthit, Harry Redknapp, ka pranuar se frikësohet të humbë mesfushorin Lassana Diarra nga një klub më i madh. Redknapp frikësohet se Diarra së shpejti do të bëhet objektiv i elitës së klubeve evropiane, nëse vazhdon të tregojë paraqitje të tilla si ajo në fitoren 2-1 ndaj Middlesbrough në fundjavë. “Ai është i jashtëzakonshëm. Diarra është futbollist i klasit të lartë dhe i lutem Zotit që ai të mbetet këtu më gjatë, edhe pse e di se një ditë mund të largohet në ndonjë klub më të madh”, deklaroi Redknapp.

Radha për Young Menaxheri i Aston Villas, Martin O’Neill, beson se Ashley Young do t’i bashkohet Craig Gardnerit, duke nënshkruar kontratë të re afatgjate në klub. Young ka edhe tre vjet në kontratën aktuale, pas transferimit nga Watford gjatë janarit 2007 për 9.65 milionë funte. Por, O’Neill dëshiron ta shpërblejë futbollistin për paraqitjet e shkëlqyeshme në Villa, me të cilat ka arritur të zë vend në Kombëtaren e Anglisë. “Young do të vazhdojë kontratën së shpejti. Të gjithë e dinë se çka mendoj për të. Ai ka bërë punë të shkëlqyeshme dhe është përshtatur shumë mirë në ekip”, tha O’Neill.

Raul në Inter Një talent 16 vjeç brazilian është transferuar te kampioni i Italisë, Inter. Sipas klubit nga Giuseppe Meazza, ata kanë siguruar shërbimet e sulmuesit Raul nga Sao Paulo. Ai pritet të mbërrijë në klub gjatë kësaj jave dhe do ta kompletojë dokumentacionin para se të negociojë kushtet e kontratës me klubin. Raul konsiderohet si talent i jashtëzakonshëm dhe së fundi spekulohej se kërkohej edhe nga Real Madrid. Raul është 192 cm i gjatë dhe tanimë ka zgjuar krahasime me yllin e Interit, Adriano.

E martë, 16 shtator 2008

Crouch lavdëron Defoen

Hleb mungon për tri javë

Sulmuesi i Portsmouthit, Peter Crouch ka lavdëruar partnerin e tij Jermain Defoe si ‘futbollist më i mirë i zonës’ me të cilin ka luajtur ndonjëherë. Crouch erdhi në Fratton Park nga Liverpool gjatë verës dhe është paraqitur me Defoen në të katër

Barcelona nuk do të mund të llogaritë në mesfushorin bjellorus Alexander Hleb për së paku tri javë, pasi klubi konfirmoi se futbollisti ka pësuar një lëndim në nyjën e këmbës së majtë në barazimin 1-1 me Racing Santander, të shtunën. Hleb, i ardhur nga Arsenal

ndeshjet e këtij sezoni në Premierligë. “Ai është i shkëlqyeshëm në zonë. I krijoni një rast dhe ai do ta realizojë menjëherë. Nëse mund të arrij formën më të mirë, atëherë së bashku me Defoen do të arrijmë rezultate të mira”, tha Crouch.

gjatë verës, do të mungojë në ndeshjen e parë të Ligës së Kampionëve kundër Sporting Lisbonës të martën si dhe disa takime tjera në La Liga. Barcelona ka grumbulluar vetëm dy pikë nga dy ndeshjet e para të ligës – starti i tyre më i dobët nga sezoni 1973-74.

KERKON HAKMA Lorik Cana dëshiron vetëm fitore përballë Liverpoolit, për t’iu ‘hakmarrë’ për eliminimin nga Liga e Kampionëve sezonin e kaluar. Edhe pse kundërshtarët i vlerëson si shumë të vështirë, kapiteni i Marseilles synon ta kalojë fazën e grupeve.

Valdet Hasani Prishtinë, 15 shtator — jiganti anglez Liverpool, sezonin e kaluar, ishte skuadra e cila në momentet e fundit ia pamundësoi Marseilles kualifikimin për në rrethin e dytë, duke e mposhtur në Velodrome me rezultat të thellë 4:0. Mirëpo, edhe këtë sezon shorti ka përcaktuar që Marseille dhe Liverpool të përballen sërish në fazën e grupeve në ligën më prestigjioze evropiane. Por kësaj radhe kapiteni i ekipit francez, Lorik Cana synon t’i hakmerret klubit nga ‘Anfield Road’ për humbjen e shkaktuar vitin e kaluar në shtëpi e që u kushtoi me eliminimin nga Liga e Kampionëve. “Ndeshjen e parë kundër Liverpoolit synojmë vetëm fitore, sepse në vendin tonë patjetër duhet të marrim maksimumin e pikëve për të pasur shpresa që të kalojmë grupin”, ka thënë Cana për Express.

Mesfushori kosovar tregon se skuadrës nga stadiumi Velodrome vitin e kaluar i ka munguar përvoja në garat ndërkombëtare. Dhe, sipas tij, kjo ka ndikuar që Marseille mos ta kalojë fazën e grupeve. “Ne sivjet kemi më shumë përvojë dhe si ekip jemi më të fortë sesa vitin e kaluar. Edhe vitin e kaluar kemi pas ekip të mirë, mirëpo gjysma e lojtarëve asnjëherë nuk kanë luajtur në Ligën e Kampionëve përveç meje, Zenden e Cisse. Mirëpo, sivjet kemi më shumë përvojë si ekip”, thotë ai. Edhe pse Grupin D e vlerëson si shumë të vështirë, anëtari i Kombëtares shqiptare me Marseillen synon ta kalojë fazën e grupeve. “Synimi jonë është që ta kalojmë grupin. Por, grupi jonë është shumë i vështirë dhe me të vërtetë do të jetë luftë deri në fund për dy vendet e para”, theksoi ish mesfushori i PSG-së. Skuadra e Marseilles përveç Liverpoolit, në grup ka edhe ekipin spanjoll Ateltico Madridin dhe atë holandez PSV.

Treshja shqiptare gati për Shakhtarin Pas paraqitjes së mirë në ndeshjen kampionale kundër Luzern, të cilën Basel e fitoi me rezultat 2-0, Jurgen Gjasula pritet të luajë nga minuta e parë edhe në takimin e parë të fazës së grupeve të Ligës së Kampionëve kundër ekipit ukrainas Shakhtar Donetsk. Sipas tabloidit Blick, gjasat që mesfushori kosovar të aktivizohet janë shtuar edhe me lëndimin e Ivan Ergic, paraqitja e të cilit përballë Shaktarit është e dyshimtë për shkak të problemeve me nyjën e këmbës. Ndërkohë, edhe sulmuesi Orhan Mustafi pritet të luajë në formacionin bazë të kampionit zviceran, ndërsa mbrojtësi kosovar Beg Ferati takimin do ta fillojë nga bankina.

Beqaj sfidon Werderin Trajneri i Werder Bremen, Thomas Schaaf, thotë se kundërshtari i tyre Anorthosis Famagusta, ku aktivizo-


SPORT 29

E martë, 16 shtator 2008

Motta nënshkruan në Genoa

Kuszczak vazhdon në Man Utd

Genoa ka transferuar mesfushorin e lirë Thiago Motta, ka konfirmuar të hënën klubi nga Serie A. Motta ishte futbollist i lirë, pas largimit nga Atletico Madrid gjatë verës, ku kishte kaluar vetëm një sezon në klub. 26 vjeçari ka vuajtur nga një seri e

Tomasz Kuszczak ka nënshkruar kontratë të re dyvjeçare në Manchester United. Portieri polak ka pranuar të mbetet në Old Trafford deri në vitin 2012. Kuszczak, 26 vjeç, vitin e kaluar erdhi në Manchester United në marrëveshje afatgjate, por ende është zëvendësues i

lëndimeve prej kur dëmtoi seriozisht gjurin katër vite më parë në Barcelonë dhe u paraqit në vetëm disa ndeshje të edicioni të kaluar. Por, Genoa është ndarë e kënaqur nga përgatitja fizike e futbollistit dhe i ka ofruar atij kontratë katërvjeçare.

ARRJE

numrit 1 Edwin van der Sar. “Oferta për vazhdimin e kontratës tregon përkrahjen nga klubi dhe menaxheri Sir Alex Ferguson. Jam shumë i kënaqur dhe dua të dëshmoj se do të vazhdoj të punoj shumë për të siguruar pozitën time”, tha Kuszczak.

Berat Sadik ka ambicie të larta në Arminia Bielefeld si dhe arenën ndërkombëtare. Sulmuesi shqiptar thotë se do të bëjë gjithçka për ta ndihmuar përfaqësuesen U-21 të Finlandës ta sigurojë kualifikimin në kampionatin evropian. Pas kësaj synimi i tij është të vazhdojë të luajë me Kombëtaren A të Finlandës.

Synon lart

het edhe portieri kosovar Arian Beqaj, është një kundërshtar që duhet të respektohet për shkak të “përpjekjeve të pabesueshme” për t’u kualifikuar në Ligën e Kampionëve. Duke eliminuar ekipet si Pyunik, Rapid Wien dhe Olympiacos, kampioni qipriot siguroi për herë të parë në historinë e futbollit të këtij vendi një vend në ligën më prestigjioze evropiane. “Të gjitha këto klube të vogla janë kualifikuar në këtë fazë, duke eliminuar ekipe më të forta, kështu që ata duhet të jenë të fortë. Ata e dinë sa tërheqëse është Liga e Kampionëve dhe ka bërë përpjekje të jashtëzakonshme për të arritur këtë”, tha Schaaf për ueb faqen zyrtare të UEFA’s. Megjithatë, ai synon t’i fitojë tri pikë kundër Anorthosis të martën. “Një start i mirë është gjithmonë pozitiv”, theksoi ai.

Sulmuesi shqiptar i ekipit gjerman Arminia Bielefeld, Berat Sadik insiston se do të punojë edhe më shumë për të vazhduar zhvillimin e tij si futbollist. Para katër muajve, 22 vjeçari ka bërë debutimin e tij me Kombëtaren A të Finlandës dhe në mes sezonit është transferuar te klubi i Bundesligës, Arminia Bielefeld nga ekipi finlandez FC Lahti. Sadik e pranon se ka pasur vështirësi me lëvizjen e tij brenda një periudhe të shkurtë kohore. Por, ai thotë se ky është vetëm fillimi. “Nëse një vit më parë dikush do të më thoshte se do të debutoja me Finlandën dhe do të luaja në Bundesliga, atëherë nuk do t’i besoja”, ka thënë Sadik gjatë një interviste për ueb faqen zyrtare të UEFA-s. “Ka qenë një viti i mirë deri më

tani dhe sigurisht që kam ambiciet të larta në Bilefeld, por edhe në arenën ndërkombëtar. Kam bërë hapa të mëdhenj këtë vit, por kjo do të thotë se duhet të punoj edhe më shumë për të arritur më tepër”, ka shtuar ai. Sadik debutoi me ekipit A të Finlandës kundër Turqisë në Duisburg më 29 maj, ndërsa katër ditë më vonë ka pasur edhe një tjetër paraqitje kundër Bjellorusisë në Turku. Në mungesë të sulmuesve selektori Stuart Baxter nuk e përfshiu Sadikun në ekipin që filloi kampanjën kualifikuese për Botërorin 2010 me barazimin 3:3 kundër Gjermanisë, pasi ekipi U 21 ishte duke zhvilluar kualifikimet për kampionatin evropian dhe kishin ndeshje të rëndësishme për kualifikimet në evropianin e të rinjve. “Sigurisht që synimi im është që vazhdimisht të luaj për Kombëtaren A të Finlandës, por edhe U-21 kishin ndeshje të rëndësishme për kualifikime për Euro dhe ishte vendosur që unë të vazhdoj të luaj për ekipin U-21”, vazhdoi Sadik i cili

ishte zëvendësues në barazimin 0:0 kundër Slloveninë, rezultat që e konfirmoi në pozitën e parë në grupin 6. Kjo i siguroi dy përballjet e palyoff-it, kundër Austrisë në tetor, për një vend në kampionatin evropian që do të mbahet verën e ardhshme në Suedi. Këto data ndeshen me datat e ndeshjeve kualifikuese që Kombëtarja A Finlandës do t‘i zhvillojë kundër Azerbajxhanit dhe Rusisë. Por, ish sulmuesi i Kupsit është i gatshëm ta shtyjë paraqitjen e tij të parë zyrtare me Finlandën. “Kemi bërë shumë deri më tani dhe do të ishte çudi nëse nuk do të shkoja deri në fund me ekipin. Tani jam i përgatitur për ndeshjet me Austrinë. Ndërsa për ndeshjet kualifikuese të Kampionatit botëror do të mendoj pas këtyre përballjeve. Do të jap gjithçka, sikur gjithë të tjerët, për t’i ndihmuar ekipit për kualifikim në Evropian. Kjo do të ishte arritje e madhe jo vetëm për ekipin, por edhe futbollin finlandez në përgjithësi”, ka përfunduar sulmuesi shqiptar.

Kampioni e nis sezonin në Gjilan Kampioni i Kosovës, Sigal Prishtina, do ta nisë sezonin e ri me sfidën në Gjilan kundër RC Cola Dritës. Ndërkaq, nënkampioni Trepça do të jetë mikpritës i fqinjëve të Kosovës së Vushtrrisë. Klubet debutuese të Superligës, KB 12 dhe Kolegji Eurosport do t’i sfidojnë Bambin respektivisht Kastriotin. Kurse, i rikthyeri në Superligë, Bashkimi i Prizrenit e pret Pejën e përforcuar. Gjithashtu, Bordi i Federatës së Basketbollit të Kosovës (FBK)

ka vendosur që kampionati i ri i Superligës, 2008-09 të fillojë me 4-5 tetor. Kurse, afati kalimtar veror i basketbollistëve do të zgjasë deri 48 orë pa filluar sezoni i ri, përkatësisht deri me 2 tetor. Çiftet e xhiros I RC COLA Drita - Sigal Prishtina KB 12 - Bambi Bashkimi - Peja Trepça - Kosova Kolegji Eurosport - Kastrioti

FOTO: FISNIK DOBRECI


30 SPORT

E martë, 16 shtator 2008

City mund të bëhet Chelsea 2

Gomez, “kurrë”në Bayern

Pas fitores në ‘përballjen e parave’, Frank Lampard insiston se Manchester City – me disa investime tjera – mund të bëhet Chelsea i ardhshëm. Manchester City me pronarët e rinj arabë është bërë klubi më i pasur në Premierligë dhe këtë e dëshmuan në transferimin e

Sulmuesi i Stuttgartit, Mario Gomez nuk do të transferohet në Bayern Munich, insiston trajneri i ekipit Armin Veh. Javën e kaluar qarkulluan spekulime se reprezentuesi gjerman do t’i bashkohet gjigantit bavarez nga sezoni i ardhshëm, mirëpo Veh insiston se Gomez edhe në rast

brazilianit Robinho për 32 milionë funte. Dhe, Lampard beson se është vetëm çështje kohe para se City të luftojë për tituj. “Suksesi nuk vjen gjatë një nate. Ju duhet të angazhoni futbollistë të mëdhenj e pastaj vijnë rezultatet. City së shpejti do të ngritet shumë lart”, tha ai.

të largimit nuk do të përforcojë rivalin më të madh të Bundesligës. “Nuk e di nëse Mario do të mbetet me ne deri më 2012 (kur i skadon kontrata), por jam i sigurt se ai nuk do të shkojë kurrë në Bayern”, deklaroi Veh për televizionin sportiv gjerman DSF.

Gjigantët e Premierligës, Chelsea dhe Liverpool përballen me sfida franceze Bordeaux, respektivisht Marseille në ndeshjet e tyre të para në fazën e grupeve të Ligës së Kampionëve. Jose Mourinho dhe Inter synojnë fillim të mbarë ndaj Panathinaikos, ndërsa Barcelona pret Sportingun.

Anglezët në sfida franceze ë kërkim të hapave të kampionit, Manchester United, Chelsea dhe Liverpool të martën fillojnë aventurat e tyre në Ligën e Kampioneve me dy sfida franceze në ndeshjet e para të fazës së grupeve. Në Grupin A, Liverpool udhëton në Marseille për t’u takuar me ekipin me të cilin kishte rezultate të përziera edicionin e kaluar. Dhe, derisa Manchester United festoi suksesin evropian, tifozët

Carlo Ancelotti insiston se Milan “mundet dhe do t’i rregullojë gjërat”, pavarësisht se gjendet në fund të tabelës në Serie A së bashku me Cagliarin me dy humbje në dy xhirot e para. Trajneri është nën presion pas një serie të paraqitjeve dëshpëruese në miqësoret e verës dhe Serie A, përfshirë humbjen 2-0 nga Genoa të dielën. “Nëse shikojmë tabelën, nuk kemi shumë arsye për të qenë optimist. Por, kemi kohë për të përmirësuar gjërat dhe do ta rregullojmë situatën. Ky është Milani im. Nuk kam asgjë për t’i sqaruar presidentit apo menaxherit të përgjithshëm, pasi klubi është shumë i afërt për mua. Vazhdoj në rrugën time dhe nuk më intereson çka shkruajnë gazetat”, tha Ancelotti. Ky është sezoni i tij i

e Chelseas do të shpresojnë se ky është sezoni kur ata do të shijojnë suksesin e parë në histori. Me menaxherin e ri Luiz Felipe Scolari, Chelsea është në kreun e Premierligës dhe do të jetë favorit për të marrë tri pikë kundër Bordeaux në Stamford Bridge në Grupin A. Por, Scolari ka respekt ndaj kundërshtarit. “Jemi të njoftuar mirë për Bordeaux. Kemi parë xhirimet e ndeshjeve të tyre nga sezoni i kaluar dhe disa

të këtij viti, dhe kemi marrë informacione shtesë nga disa njerëz. Ata na kanë paralajmëruar të jemi të kujdesshëm e sidomos në ndeshjen e parë”, tha braziliani. Në përballjen tjetër të grupit A, Roma takohet me ekipin rumun Cluj. Derisa Cluj nuk ka çfarë të humbë kundër Romës, ekipi italian duhet të harrojë humbjen 3-1 në fundjavë nga Palermo, që i la ata me vetëm një pikë nga dy ndeshjet e para. Menaxheri i Liverpoolit, Rafa Benitez, ka përmirësuar vetëbesimin e ekipit me fitoren ndaj Manchester United në fundjavë, edhe pse ende nuk mund të llogaritë plotësisht në Steven Gerrard dhe Fernando Torres. “Kjo ishte paraqitja jonë më e mirë e sezonit dhe tani duhet të shkojmë në Ligën e Kampionëve me

Do t’i rregulloj problemet tetë dhe spekulimet për shkarkim dhe zëvendësim me Roberto Donadonin ose Frank Rijkaardin kanë filluar ta ndjekin Ancelottin në javët e fundit. “Nëse dini diçka më tepër se unë, atëherë ju lutem më tregoni. Në Milan nuk jemi mësuar të kërkojmë fajtorët. Ne analizojmë situatën dhe kërkojmë zgjidhje. A do t’ia dalim? Unë them se po”,deklaroi ai. Humbja nga

Genoa shfaqi problemet në mbrojtje dhe vështirësitë në balancimin e ekipit me Kaka, Ronaldinho dhe Shevchenko në formacionin bazë.

zemër dhe shpirt të njëjtë”, tha Benitez. Sezonin e kaluar, Liverpool u mposht në shtëpi nga Marseille, por fitoi 4-0 në Francë. PSV Eindhoven takohet me ish klubin e Torresit, Atletico Madrid në ndeshjen tjetër të Grupit D. Ndërsa në Grupin B, Jose Mourinho do të mundohet që me Interin të arrijë atë që bëri me Porton në vitin 2004, kur fitoi Ligën e Kampionëve. Sezonin e kaluar Nerazzurët u eliminuan nga Liverpool. Inter udhëton në Greqi për t’u takuar me Panathinaikos, ndërsa befasia nga Qipro, Anorthosis paraqitet në Gjermani, ku i pret Werder Bremen. Barcelona, fituesi i Ligës së Kampionëve më 1992 e 2006, pret Sporting Lisbonën në Grupin C, ndërsa kampioni i Zvicrës, Basel takohet me Shakhtar Donetsk në Ukrainë. Orari i ndeshjeve: Grupi A Roma - Cluj Chelsea - Bordeaux

20:45 20:45

Grupi B Panathinaikos - Inter Werder - Anorthosis

20:45 20:45

Grupi C Barcelona - Sport. Lisbon 20:45 Basel - Shakhtar Donetsk 20:45 Grupi D Marseille - Liverpool 20:45 PSV Eindho. - Atl. Madrid 20:45

Lotito krenohet me Zaraten Presidenti i Lazios, Claudio Lotito, është i kënaqur me rrjedhën e fillimit të sezonit të skuadrës së tij, e cila prin në tabelën e Serie A. Ai krenohet që e ka transferuar sulmuesin Zarate, i cili shkëlqeu në dy xhirot e para duke realizuar 3 gola. “Transferimi i Zarates ishte zgjedhje imja, ishte nismë e imja personale. Personalisht e shoh vizionin e futbollistëve me anë të videokasetave. E ndiqja në të kaluarën, më pas shkova në Arabi për ta takuar. I ka vetëm 21 vjet dhe ka mundësi të mëdha përmirësimi, është futbollist me karakter, nuk është i kënaqur kurrë me humbje. Duhet ta rrëmbejë në maksimum mentalitetin italian, të punojë në kolektiv, të cilën ka filluar ta bëjë. Zarate ka shpejtësi dhe kapacitet të luajë me të dyja këmbët, është një futbollist që na mungonte. Tash trajneri De Rossi mund t’i provojë disa module në lojë. Mos të harrojmë se në sulm kemi edhe Pandev e Rocchi”, deklaroi kreu i Lazios për “Radio Anch'io Sport”. Lotito beson se Lazio nuk do ta përsërisë sezonin e kaluar, të cilin e konsideron si të dështuar. Të dielën në San Siro do të ndeshen i pari në tabelë, Lazio, që ka 6 pikë, me të fundit në tabelë, Milanin, që ka 0 pikë. Sidoqoftë, Lotito thotë se Milani ka skuadër yjesh dhe se skuadra e tij do ta ketë vështirë në këtë sfidë.


SPORT 31

E martë, 16 shtator 2008

Dua të jem sulmues

Biliç largohet më 2010 Selektori i Kroacisë, Slaven Biliç, ka konfirmuar se do të tërhiqet nga posti pas skadimit të kontratës në fund të Kampionatit botëror 2010. Ish mbrojtësi i West Ham dhe Everton spekulohej me postin në Upton Park para emërimit të Gianfranco Zolas. Ai po ashtu është përmendur si zëvendësues i

Ylli i ri i Arsenalit, Theo Walcott ka pranuar se në të ardhmen e sheh veten si sulmues. Reprezentuesi anglez aktivizohet si mesfushor i krahut, por insiston se dëshiron të luajë në vijën e sulmit. “E di se gjithmonë krahasohem me Thierry Henry, sepse

mundshëm për Kevin Keegan në Newcastle. Por, Biliç insiston se dëshiron të udhëheqë ekipin kombëtar edhe për dy vitet e ardhshme. “Një gjë është e sigurt se pas vitit 2010 nuk do të jem selektor i Kroacisë. Atëherë do t’i vlerësoj ofertat e klubeve”, tha Biliç për Sportske Novosti.

kam numrin 14. Por, ai ishte 22 vjeç kur erdhi këtu, ndërsa unë jam ende më i ri. Më pëlqen të luaj në qendër, por aktualisht jam duke luajtur kudo. Menaxheri mendon se do të bëhem sulmues, por do të kryej punë kudo që ka nevojë”, tha ai.

10 LEVIZJET E MEDHA

Dy javët e fundit e kanë tronditur ekuilibrin e futbollit britanik: Manchester City është blerë nga miliarderët arabë dhe është bërë klubi më i pasur në botë, kurse Kombëtarja angleze i është kthyer fitoreve. anchester City i mbuluar me para, Chelsea mezi arrin t’i blejë futbollistët dhe Kombëtarja që fiton dhe bind. Ishin me të vërtet dy javë të ndryshimeve të mëdha në futbollin anglez. Dy javë që e kanë tronditur ekuilibrin e Premierligës, e cila deri para një muaji ishte nën hijen e Roman Abramovich, por që tash ka konkurrentë të fortë arabët e Manchester Cityt. E përditshmja britanike “The Independent” i ka analizuar 10 lëvizjet më të rëndësishme të dy javëve të fundit. Kjo është koha e re e futbollit anglez, sipas kësaj të përditshmeje.

1 – Klubi më i pasur i botës tash është Manchester City Ku janë 11 miliardë funtet (gati 14 miliardë euro) e pronarit të Chelseas, Roman Abramovich? Besoni apo jo, pronarët arabë të Manchester Cityt kanë pasuri prej 550 miliardë funtesh (pak më pak se 700 miliardë euro). Është e vërtetë, aq shumë para nuk do të thotë se do të ketë shumë fitore, por ambiciet janë të shumta. Arabët dëshirojnë që klubin e tyre ta ngrisin në nivele të larta, bile më të lartat. Ata mendojnë të shpenzojnë qindra miliona euro për t’i transferuar futbollistët më të mirë të botës në klubin e dytë të qytetit të Manchesterit.

2 – Personi më i fuqishëm i futbollit botëror është një femër Quhet Amanda Staveley dhe ka 34 vjet. Ajo e ka ndihmuar pronarin e deridjeshëm Shinawatra që t’ua shiste Manchester Cityn sheikëve Mansour, falë raporteve të mira të saj me arabët.

3 – Vendi më i rëndësishëm është Doha Apo më mirë të themi kryeqyteti i Katarit nga i cili vijnë pronarët e rinj të Manchester Cityt, të parët arabë që e udhëheqin një klub të Premierligës, pas amerikanëve të Manchester United, Liverpool, Everton, Aston Villa e Arsenal, si dhe rusit të Chelseas.

4 - Robinho është futbollisti më i kushtueshëm në Angli Sulmuesi brazilian paguhet 160 mijë funte në javë (201 mijë euro), shumë kjo që i lë gojëhapur edhe John Terryn e Frank Lampardin. Manchester City ka paguar 32.6 milionë funte (gati 42 milionë euro) për ta blerë nga Real Madrid. Menaxheri i Cityt, Mark Hughes, Robinhon e konsideron “Cantona i ri”.

5- Chelsea i mangët në mesfushë Para një kohe, Chelsea kishte mesfushorë më shumë se që i ne-

vojiteshin në të vërtet. Tash po has në vështirësi që të gjejë futbollistë të kësaj pozite, pasi që trajneri Felipe Scolari i ka shitur mesfushorët Makelele, Sidwell e Wright-Phillips. Tash, pasi është mbyllur afati kalimtar i verës, Chelsea ka mbetur i brengosur me Ballack, i cili po has në probleme fizike dhe Essien, që ka probleme me gjurin.

6 – Nuk janë më trajnerët ata që i blejnë futbollistët Rastet e Kevin Keegan e Alan Curbishley kanë dhënë shenjë: dy trajnerët i kanë lënë klubet e tyre respektive Newcastle e West Ham për shkak se nuk ishin informuar për blerjet e futbollistëve gjatë kësaj vere. Edhe historia e Manchester Cityt duket të jetë e njëjtë: pronarët e rinj arabë besojnë se dinë më shumë sesa menaxheri Hughes dhe dëshirojnë t’i blejnë të gjithë më të mirët, por nëse më pas rezultatet nuk arrijnë, me siguri mund ta paramendoni se kush do t’i bëjë valixhet gati për t’u larguar.

7 – Manchester Utd e ka blerë Cantonan e ri Emri i tij është Dimitar Berbatov. Temperamenti dhe krenaria e tij i mundësojnë që të jetë mbret 11 vjet pas largimit të heroit të “Djajve të Kuq”, Eric Cantona.

8 – Nuk kursejnë rusët 14 milionë funtet (17,6 milionë euro) të paguara nga Inter për mesfushorin Quaresma janë shumë më pak se 24 milionë funtet (30,2 milionë euro) të shpenzuara për portugezin tjetër Danny nga klubi rus Zenit San Petersburg, klub ky që është befasia më e këndshme e futbollit evropian. Zenit i prirë nga talenti Andrei Arshavin e ka mposhtur edhe gjigantin anglez Manchester United, në ndeshjen e vlefshme për Superkupën e Evropës. Tash klubi rus do t’i ketë përballë klubet tjera të mëdha si Real Madrid e Juventus, në fazën e grupeve të Ligës së Kampionëve.

9 – Bisedimet më të çuditshme të verës u bënë për një belg Bëhet fjalë për Marouane Fellaini, mesfushori defanziv 20 vjeç me origjinë marokiane, shërbimet e të cilit i siguroi klubi anglez Everton në ditën e fundit të afatit kalimtar të verës për 15 milionë funte (gati 19 milionë euro), pas bisedimeve që zgjatën gjatë gjithë verës.

10 – Shkëlqen Kombëtarja angleze Paraqitja e Kombëtares angleze më në fund ishte pozitive, pas muajsh e vitesh zhgënjyes. Është vështirë të harrohet tregolëshi i talentit Theo Walcott në natën e hakmarrjes në Zagreb, ku anglezët fituan 4:1. Ndoshta tash nuk është e vërtetë se të huajt po e rrënojnë futbollin anglez. Talentët e rinj të këtij vendi kanë “eksploduar” pikërisht në kohën e duhur, para Botërorit 2010. Mirëpo, para se të hapet shampanja, më mirë do të ishte të pritej edhe sfida e muajit të ardhshëm kundër Bjellorusisë.

S’e ndal as shiu Shi apo diell? Kjo nuk ka rëndësi për Valentino Rossin, i cili e ka fituar garën e madhe të motorëve në Indianapolis të SHBA-ve. As shiu dhe era e fortë nuk kanë mundur ta ndalin “Doktorin” italian, i cili e ka konfirmuar edhe njëherë dominimin në Moto GP. Gara ishte ndërprerë 6 xhiro para përfundimit, për shkak të shiut që binte pandërprerë. Rruga ishte shndërruar në pishinë, por edhe era e fortë nuk ia linte mangu. Ngasësi italian nuk e ka nisur edhe aq mirë garën, por e ka shfrytëzuar

shumë mirë ngecjen e kundërshtarëve, të cilët kishin problem t’i kontrollonin motorët e tyre nga shiu. Stoner e nisi mirë garën, ndërsa përpara ishin edhe Dovizioso e Hayden. Rossi është “ngrohur” në pjesën e dytë të garës, duke i lënë më pas prapa të gjithë pilotët tjerë. “Këtë fitore ia dedikoj gjyshit tim, që është ndarë nga jeta së fundmi. Më vjen shumë keq, sepse do të dëshiroja që të më shihte duke e fituar titullin botëror”, theksoi fituesi Valentino Rossi pas garës. I dyti

pistën e Amerikës e ka përfunduar Hayden, kurse i treti Lorenzo. Rossi e ka festuar fitoren e shtatë të këtij sezoni, përkatësisht të 69-ën në karrierën profesioniste. Sa i përket renditjes botërore, Rossi e ka rritur avantazhin e tij ndaj kundërshtarit më të rrezikshëm, Stoner. 4 xhiro pa përfunduar sezoni, australiani i Ducatit ka mbetur 87 pikë prapa italianit të Yamahas. Pas dy javësh, në garën Motegi, Rossi mund ta sigurojë edhe matematikisht titullin e kampionit me plot meritë.

Rezultatet e MotoGP në Indianapolis 1. V. Rossi 37m, 20 s, e 095 të qindtat 2. N. Hayden 37:26.067 3. J. Lorenzo 37:27.953 4. C. Stoner 37:48.257 5. A. Dovizioso 37:48.919 Renditja botërore e ngasësve 1. Rossi 2. Stoner 3. Pedrosa 4. Lorenzo 5. Dovizioso

287 pikë 200 193 156 129


)( C7HA;J?D=

;cWhj†"',i^jWjeh(&&.

LEXONI Express-in e 16 Shtatorit  

pdf e 16 shtatorit

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you