Page 1

» Ballkan: Turizmi i luftës

» bota: Kush është Sarah Palin?

f12-13

Sevapi në shtator

Zbutet ariu

Ambasadori i Federatës Ruse në Shqipëri, Aleksandër Lvovic Prishchepov, në një intervistë për Koha Jonë, thotë se vendi i tij nuk është kundër pavarësisë së Kosovës në parim dhe nuk është shprehur kundër saj. Por, sipas tij, Rusia do rinisje të bisedimeve, një rrugë të re me Rezolutë, një zgjidhje që f6-7 kënaq shqiptarët dhe serbët.

Express www.gazetaexpress.com

E diel

f18

Kosova gjatë muajit të Ramazanit do të fitojë disa “vitra politike”. Myftiu Naim Tërnava thotë se shteti i ri do të njihet brenda disa ditësh nga Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Kuvajti dhe Bahrejni. Por, Presidenca dhe Qeveria nuk kanë këso sinjale. f4-5

in mbështes Nuk do t’i e Drejtësisë ta thotë fjalën për ëtare komb Ndër ta Gjyka që Nisma e Serbisë dentin Fatmir Sejdiu. Ai thotë pavarësinë e Kosovës, nuk e brengos Presi do t’i japë përkrahje Beogradit nuk ë dosh shën se asnjë shtet me logjikë të r në pajtim me standardet rësua pava në këtë çështje dhe se vendi është ndërkombëtare. f3

imatum të pagave për sektorin Mjekët japin ult se nuk mund të ketë ngritje Deri në janar Qeveria thotë se nëse kjo nuk do të ndodhë tash, e shëndetësisë. Mjekët paralajmërojnë mdhë nëseve dhe minatorëve, në tetor mësi të ve paga së jes ngrit pas os sidom f8-9 . grevë në do të hyjnë

31 gusht, 2008

N° 1262, Viti III, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

i Zi koment Shtetnai Pula nga mëkatit dhe Blerim Rexha mendojnë se i lanë duart

Nëse Justi jnë rëndë. As konstatimi i krizës ta vetëm pse vizituan Kosovën B, gaboegjës ive. Ata pastrohen vetëm kur të përgj prej on pastr i energjetike nuk xhuar kompaninë më të madhe mena të për tyre e ësinë konstatojnë paaft Shkruan: Berat Buzhala f10 vës. Koso të jetike Energ n oratë krimit – Korp

Dekada e Territ (1998 – 2008)

foto: Petrit Rrahmani

Po mbushën 10 vjet prej kur jemi ndarë nga jeta normale në Kosovë. Zhurmat e gjeneratorëve na janë bërë si të rrahurat e zemrës. Ne jemi të vetmit qytetarë europianë që e durojmë një terror të tillë, për një dekadë.

Të injoruarit

Kërkojnë presion

Në Ditën Ndërkombëtare të të pagjeturve, familjarët e personave të zhdukur në Kosovë kërkuan nga institucionet vendore dhe ndërkombëtare të bëjnë presion më të madh ndaj Beogradit zyrtar për zbardhjen e fatit të 1.938 personave, të cilët konsiderohen të pagjetur që nga përfundimi i luftës. f8


2

E diel, 31 gusht 2008

Pressing kryeredaktor: Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com, zëvendëskryeredaktore: Arlinda Desku arlinda.desku@gazetaexpress.com politikë: Artan Mustafa artan.mustafa@gazetaexpress.com nacionale dhe siguri: Ilir Mirena ilir.mirena@gazetaexpress.com, Arte: Shkelzen Maliqi shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com ekonomi: Viktor Buzhala viktor.buzhala@gazetaexpress.com, Ballkan Express: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com, bota: Valmir Gërguri valmir.gerguri@gazetaexpress.com, sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com fotografia: Visar Kryeziu visar.kryeziu@gazetaexpress.com, drejtor i marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com; redaksia: info@gazetaexpress.com; tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78; shtypi: Roto Print; botues: MediaWorks.

E diel, 31 gusht 2008

Beogradi i Ri? PRESSING Beogradi i Ri? / Mufail Limani . . . . . .2

LAJMEXPRESS Nuk do t’i mbeshtesin . . . . . . . . . . . . .3 Krahasimet e marra . . . . . . . . . . . . . . .3 Europa hodhi në bërllok Rezolutën 1244 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3

POLITIKA Dy detyrat e Beogradit . . . . . . . . . . . . .4 Dallimet ekzistojnë . . . . . . . . . . . . . . .4 Sevapi ne shtator / Leonard Kerquki . . . . . . . . . . . . . .4-5 Koha për njohje . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

NACIONALE Zbutet ariu / Edison Kurani . . . . . .6-7 Kërkojnë presion . . . . . . . . . . . . . . . . . .8 Ultimatum / Faton Ismajli . . . . . . .8-9 Jeta nga marulla . . . . . . . . . . . . . . . . .8-9 Zbulohen armë . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

EKONOMI Ndalin braktisjen e fshatit . . . . . . . . .10 Dekada e territ /Arben Hyseni . .10-11 Shteti i Zi /Berat Buzhala . . . . . . . . . .11

BALLKAN 13 vjet pas dhe 13.000 të zhdukur . .12 Turizmi i luftes . . . . . . . . . . . . . . . .12-13 Përplasen sërish . . . . . . . . . . . . . .12-13 Hajdeni, arrestomëni! . . . . . . . . . . . .13

BOTA Kush është Sarah Palin? . . . . . . . . . . . . . .15 Putin kërcënon Evropën . . . . . . . . . . . . .15

RTK MAGAZINE. . . . . . . . . . . . . . . 1 7 - 2 3 SPORT Huazohet në Torino /Valdet Hasani . . . . . . . . . . . . . . . . . .28 Ulpiana befason Besianën . . . . . . . .29 Derbi bardhekaltër /Valon Konushevci . . . . . . . . . . . . . . .29 S’jam anti-anglez . . . . . . . . . . . . . . . .30 Kapiteni i Kolnit humb vetëdijen në fushë . . . . . . . . . . . . . . .30 Zeniti i Evropës . . . . . . . . . . . . . . . . . .30 E priste sfidën me Juventusin . . . . .31 Ferrari përkrah Raikkonenin . . . . . .31

Mufail Limani "Ne kemi interes të madh në Kosovë, kemi njerëz që jetojnë atje dhe duhet ta përmirësojmë jetën në Kosovë për të gjithë ata qytetarë për të cilët jemi përgjegjës. Për këtë shkak, duhet të marrim pjesë në atë rikonfigurim të UNMIK-ut respektivisht në instalimin e EULEX-it, sepse duam të jemi pjesë e çështjes së përbashkët" deklaroi kryeministri serb Cvetkoviq në një intervistë për gazetën beogradase "Politika". Kjo deklaratë, që përmban momente krejt të reja të qasjes politike serbe ndaj Kosovës, e që eventualisht përfshin edhe “përgatitjen e publikut për njohjen e pavarësisë së Kosovës”, siç e komentoi ish-ministri nacionalist serb Samaraxhiq, në Kosovë nuk di të kishte ndonjë jehonë. Mund të jetë që e gjithë politika rreth Kosovës këto ditë të zhvillohet “nën jorgan”, duke praktikuar shmangien e fokusimit medial dhe rrjedhojës eventuale të ushqimit të radikalizmave në Beograd, por se- për parametrat ballkanik!- gjërat kanë ndërruar në masë të madhe, kjo është më se evidente! Në intervistën e cituar të Cvetkoviqit, për shkak të korrektësisë, duhet përmendur se ai përsërit qëndrimet se EULEX është “mision jolegal” përderisa nuk ka rezolutë të re të OKBsë, por ai nuk e hedh këtë pohim për ta justifikuar kundërshtimin e atij misioni. Përkundrazi, përshtypja themelore është se nomenklatura beogradase, e udhëhequr nga presidenti Tadiq, po përgatitet që të jetë pjesëmarrëse në bërjen e asaj rezolute. Nëse bëhet fjalë për “rezolutën e re ” si mundësi për revidimin e Planit të Ahtisarit në kuptim të copëtimit territorial të Kosovës, ose të krijimit të një entiteti autonom politik serb në Kosovë, kjo nuk besoj se mund të mbetet jashtë cilitdo interpretimit të qasjes së re serbe. Por, prandaj kemi dhe ne lojtarët tanë, që do të duhej të ishin me të vetëdijshëm sesa publiku, lidhur më këto sfida të reja të mundshme. Sidoqoftë, çfarë paraqet “qasja e re” serbe, e paralajmëruar kohë më parë nga vet presidenti Tadiq, pas mbledhje së KS të OKB, nga e cila ai doli me porosinë e hapur për publikun serb se “shumica janë kundër nesh”? Ajo që mund të shihet tash, nga deklarimi i Cvetkoviq, është se kreu i ri i politikës serbe po distancohet me kujdes nga ideja gjenocidale se “Kosova është Serbi”, si një standard i diskursit politik nacional serb, i vendosur në kohën e Pashiqit e Milosheviqit dhe i trashëguar nga Koshtunica dhe Nikoliqi Definimi i Kosovës si “tokë e populli serb”, patjetër që paraqiste përpjekje për legjitimim moral, por edhe religjioz, të zhdukjes ose dëbimit të shqiptarëve. Ky legjitimim i brendshëm ideologjik, në Serbi, në një mënyrë perverse, është ushqyer vazhdimisht edhe nga parimi i “pacenueshmërisë së integritetit territorial” në çfarëdo kushte. Shkurt, po të merrnim shembull shtetin e Kosovës, shkolla e nacionalizmit serb na mëson se Kosova, në çastin që ka siguruar njohje relevante ndërkombëtare euro-amerikane, vetiu e ka fituar edhe të drejtën që të trajtojë serbët ashtu si t’u teket qeverive: t’i vrasë, t’i dëbojë ose thjesht t’ua pa-

mundësojë jetën në Kosovë? Por, a thua vërtet Kosova e ka fituar këtë të drejtë? Jo! Asnjë shtet në botë nuk e ka këtë drejtë! Me fjalë të tjera, çfarëdo shenja të kthimi eventual i fokusit politik të Beogradit në temat e lirisë, sigurisë dhe cilësisë së jetës së komunitetit serb kosovar, dhe shmangia nga planet dhe skenarët e deritashëm serbe që në Kosovë patjetër të shpërthejnë dhuna dhe që kjo dhunë pastaj disi të provokojë”ciklin e ri te negociatave”, dhe revidimin e 17 shkurtit si finale, paraqet një lajm të mirë jo vetëm për Kosovën dhe Serbinë, por për gjithë Ballkanin. Por, për vete unë ende nuk jam i sigurt se ai kthim i fokusit ka përfunduar. Mund te jetë që shohim fatamorgana- nga etja për lajme të mira nga Beogradi, dhe nga etja që më në fund të mund të kthehemi të gjithë në Ballkan drejt integrimeve evropiane, euroatlantike, me synimin e mirëqenies dhe sigurisë për të gjithë. Por, ajo që mund të konsiderohet si thuajse e sigurt, është se fitorja e mundimshme e Tadiqit ndaj atyre që do të jetonin nga krizat dhe importimi i politikës ruse në Ballkan, është ushqyer dhe sforcuar me sfidat specifike serbe që ngjalli kriza e Gjeorgjisë. Ajo krizë në Beograd ngjalli dilemën nëse do të jenë në anën e parimeve të interpretuar dhe të propaganduara në mënyrë cinike lidhur me integritetin territorial, ose në anën e Rusisë. Pse ka rëndësi për neve kosovarëve ajo që ndodh tash në Beograd? Përgjigja në këtë pyetje të pakëndshme është krejt e thjeshtë: në vazhdojmë të kemi problem serioz me Beogradin dhe jo me Moskën- e lëre më me botën arabe! Një pajtim i hapur ose i heshtur Beogradit me realitetin e Kosovës, do të zhbënte vetiu të gjitha problemet tjera që sfidojnë Kosovën e re, në rrugën e saj drejt anëtarësimit në OKB, duke e dëbuar kështu definitivisht ndikimin negativ rus dhe pazaret e saj nga gjithë hapësira e Ballkanit. Dhe, formulimi i kryeministrit Cvetkoviqit,i cili bazohet në “përgjegjësinë për njerëzit”, si parim prijës, është formulimi që më duket se shënon fillimin e fundit të diskursit të nacionalizmit serbomadh, dhe fillimin e fundit të epokës kur fqinjësia me Serbinë shihej si mallkim historik ndërsa fqinjësia me serbë si rrezik real dhe permanent që një ditë të zgjohesh me tanksat serbe në oborr. Ndryshimet në Beogradi, në drejtim të parimit të përgjegjësisë së saj për njerëz dhe jo për “territore , e që vështirë se mund të konsiderohen si paqartësi verbale, në një intervistë rutinore politike, janë mbase shansi i vetëm edhe për bashkëqytetarët tanë- serbët kosovarë. Ata- e të gjitha problemet e mbetura kosovar konsistojnë pikërisht tek ta- duket se po i afrohen momentit kur do të mund të kenë gjasa të vërteta që mos të detyrohen që ta shohin veten dhe të veprojnë si “ushtarë besnik në kufijtë e largët jugor të Serbisë”, por si pjesëtarë të njërit nga komunitet e shtetit multietnik të Kosovës, e një shtetësia që ashiqare është e dizajnuar ne thelb jo që ta ushtrojë “sovranitetit dhe integritetin territorial”, por që në mënyrë thuajse emergjente të përgatitet dhe të aftësohet për bashkim me familjen e madhe në supershtetin e Evropian.


LAJMEXPRESS 3

E diel, 31 gusht 2008

Nisma e Serbisë që Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë ta thotë fjalën për pavarësinë e Kosovës nuk e brengos presidentin e Kosovës, Fatmir Sejdiu. Ai thotë se asnjë shtet me logjikë të shëndoshë nuk do t’i japë përkrahje Beogradit në këtë çështje dhe se vendi është pavarësuar në pajtim me standardet ndërkombëtare.

Prishtinë 30 gusht — Synimet e Beogradit për ta testuar pavarësinë e Kosovës në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë nuk e kanë brengosur presidentin e Kosovës, Fatmir Sejdiun. Në një intervistë për agjencinë austriake të lajmeve APA, Sejdiu ka deklaruar se shpallja e pavarësisë së Kosovës ka ndodhur në pajtim me standardet ndërkombëtare. Beogradi ka dërguar në Kombet e Bashkuara kërkesën me qëllim që të fitojë përkrahjen e shumë shteteve gjatë shtatorit, kur do të

FOTO: VISAR KRYEZIU

NUK DO T’I MBESHTESIN

mbahen punimet e Asamblesë së Përgjithshme të OKB’së. Kjo çështje së pari duhet të hyjë në rend dite, ndërsa sipas njoftimeve, vendimi për këtë do të merret më së largu deri më 17 shtator. Presidenti Sejdiu është i bindur se vendi ka shpallë pavarësinë në mënyrë të rregullt. “Nuk jam i brengosur për këtë. Ne kemi shfrytëzuar të drejtën tonë që të bëhemi shtet i pavarur në pajtim me standardet ndërkombëtare”. Zyrtarë të lartë të Beogradit kanë

bërë një aktivitet të madh diplomatik në përpjekje për të bindur sa më shumë shtete që ta përkrahin nismën e tyre. Ministri i Jashtëm serb, Vuk Jeremic ka deklaruar se ka mbi 130 takime ndërshtetërore janë realizuar në funksion të këtij qëllimi. Sidoqoftë, presidenti Fatmir Sejdiu është i bindur se Serbia nuk do të arrijë të fitojë përkrahjen e shumicës së shteteve. “Nuk besoj se do të ketë ndonjë vend në botë me logjikë të shëndoshë që do ta përkrahë këtë in-

Krahasimet e marra

Prishtinë 30 gusht — Ministri i Jashtëm slloven, Dimitri Rupel ka thënë se krahasimet që bëhen mes pavarësimit të Kosovës dhe situatës në Kaukaz janë të marra dhe të gabueshme. Diplomati slloven ka deklaruar në një konferencë për media në Lubjanë se përmendja e njohjes

ndërkombëtare të pavarësisë së Kosovës si një arsye edhe për kërkesa tjera të disa popujve të tjerë në botë është “një tezë shumë e marrë dhe e gabueshme”. “Nuk e di sa herë e kemi thënë se Kosova është një problem sui generis dhe se në rastin e Kosovës ka pasur koordinim të veprime-

ve nga bashkësia ndërkombëtare”, ka thënë ai. Rupel ka rikujtuar se për Kosovën kanë diskutuar shumë Grupi i Kontaktit, shtetet e kuintit si dhe ka pasur edhe shumë takime me në të cilat është përcaktuar data. “Për këtë kemi biseduar edhe me miqtë tanë kosovarë”, ka thënë ai, duke shtuar

iciativë”, ka thënë ai. Numri një i vendit thotë se Beogradi po synon të çimentojë retorikën e vet për Kosovën. Sido që të jetë, nëse kjo çështje futet në rend dite dhe miratohet nga shumica e vendeve anëtare në Asamblenë e Përgjithshme në formë rezolute, atëherë kjo çështje shkon në duart e Gjykatës. Institucionet e Kosovës deri më tani nuk kanë dhënë sinjale shqetësimi rreth kësaj çështjeje. Presidenti i Kosovës thotë se është i kënaqur me njohjet dhe

Shefi i diplomacisë sllovene, Dimitri Rupel i ka quajtur të marra dhe të gabueshme pohimet se pavarësia e Kosovës është njohur për shkak se një gjë të tillë e kërkojnë edhe popuj të tjerë. Ai ka theksuar se Kosova është sui generis dhe se nuk ka lidhje me atë që është duke ndodhur në Gjeorgji. se për këto arsye në asnjë mënyrë nuk janë të mundura krahasimet mes Kosovës dhe asaj që po ndodh në Gjeorgji. Ambasadori i Gjeorgjisë në Francë, Mamuka Kadava ka deklaruar se rasti i Kosovës po përdoret nga Moska për interesa të saj, duke thënë se për Rusinë kjo nuk është çështje parimore, por mënyrë presioni në NATO’n dhe BE’në. “Rastin e Kosovës Moska e shfrytëzoi për interesa të veta. Por, Kosova nuk është argumenti i vetëm nga ana e tyre, ka edhe tjera, siç është mbrojtja e qytetarëve të tyre dhe i ashtuquajturi gjenocid ndaj osetëve, që është krejt e pasaktë”, ka thënë Kadava.

shpreson për më shumë të tilla, duke thënë se vendet që kanë njohur Kosovën do të përdorin ndikimin e tyre që Kosova të njihet sa më shumë. “Duam që të trajtohemi si partner i barabartë ndërkombëtarisht”, ka thënë ai, duke aluduar në anëtarësimin e Kosovës në OKB. Presidenti Sejdiu ka thënë për agjencinë austriake se vendi po përballet me vështirësi në ndërtimin e shtetit dhe të institucioneve, si dhe me bartjen e kompetencave nga UNMIK.

Europa hodhi në bërllok Rezolutën 1244 Kryeministri i Rusisë, Vladimir Putin ka kritikuar shtetet europiane për politikë të standardeve të dyfishta dhe për dëgjueshmëri ndaj Washingtonit. Këto komente Putin i ka bërë dy ditë para samitit të Bashkimit Europian për Gjeorgjinë që do të mbahet në Bruksel. Ai ka thënë se Perëndimi, i cili është duke akuzuar Rusinë për shkak të njohjes së Osetisë jugore dhe Abkhazisë, ka njohur Kosovën duke shkelur vendimet e Kombeve të Bashkuara. Kryeministri rus Putin ka thënë se Rezoluta 1244, ku flitet për tërësinë territoriale të Serbisë, është miratuar në Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, u hodh në bërllok, sepse ashtu ka urdhëruar Shtëpia e Bardhë.


4

E diel, 31 gusht 2008

Politikë redaktor: Artan Mustafa e-mail: artan.mustafa@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Asnjë ndryshim për Ballkanin Steven Mayer, profesor i shkencave politike në Universitetin Nacional për Mbrojtje, ka deklaruar se politika e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ndaj Ballkanit me ardhjen e Presidentit të ri në Shtëpinë e Bardhë – do të ndryshojë fare pak.“Sa i përket

Ballkanit dhe Serbisë, sipas të gjitha gjasave, do të jetë skenari i njëjtë – nuk do të ketë zmbrapsje nga pavarësia e Kosovës, do të insistohet për dorëzimin e Mladicit dhe njëkohësisht do të theksohet edhe dëshira dhe gatishmëria që Serbia të jetë

anëtare e NATO’s dhe BE’së”, ka vlerësuare Mayer. Ai ka theksuar se në listën e këshilltarëve të jashtëm politik të dy kandidatëve – Obama’s dhe McCain janë politikologë dhe këshilltarë të vjetër të cilët janë aktivë për shumë vjet në Washington.

SEVAPI NE Dy detyrat e Beogradit Në një intervistë për mediat serbe, ish i dërguari amerikan për Ballkanin, Richard Holbrooke ka vlerësuar se Beogradi tash ndodhet para dy detyrave të rëndësishme: një, të arrestojë Mladicin dhe dy, të pajtohet me faktin se Kosova sot është shtet fqinj. “Pas kësaj, në Ballkan më nuk do të ketë tensione dhe i gjithë rajoni mund të shpresojë për një të ardhme më të mirë”, ka thënë Holbrooke. Në këtë intervistë për të përditshmen “Press”, Holbrooke ka pranuar se ndaj ish-presidentit të Republikës Serbe të Bosnjës, Radovan Karadjic, ka pasur presion që ai të tërhiqej nga politika, mirëpo ka shtuar se atij kurrë nuk i janë

dhënë garancitë se nuk do të gjykohet në Hagë. “Pohimi se unë i pata premtuar Radovan Karadjicit lirinë nëse ai do të tërhiqej nga jeta politike është gënjeshtër e një njeriu të pashpresë, i cili më në fund ka dalë para drejtësisë. Para dy tri vjetësh e kam parë një letër me nënshkrimin tim të falsifikuar dhe kam qeshur me zemër”, ka thënë Holbrooke. Ai ka shpjeguar se një dokument i tillë nuk ekziston dhe ka shtuar se me Karaxhiqin është takuar vetëm një herë, me ndërmjetësim të Sllobodan Millosheviqit, në shtator të vitit 1995, kur ishin marrë vesh për zhbllokimin e Sarajevës.

Kosova gjatë muajit të Ramazanit do të fitojë disa “vitra politike”. Myftiu Naim Tërnava thotë se shteti i ri do të njihet brenda disa ditësh nga Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Kuvajti dhe Bahrejni. Por, Presidenca dhe Qeveria nuk kanë këso sinjale.

Dallimet ekzistojnë Ministri i Jashtëm suedez, Carl Bildt ka hedhur poshtë pohimet ruse se njohja që Moska u ka bërë dy rajoneve separatiste në Gjeorgji nuk ka dallim nga njohja që Perëndimi i ka bërë Kosovës. “Vendimi për Kosovën e pavarur është marrë pas nëntë vitesh të procesit

ndërkombëtar të udhëhequr nga Kombet e Bashkuara”, tha Bildt në një konferencë për gazetarë në Stokholm. Për këtë proces ai tha se “nuk ka vend tjetër në botë ku ka pasur një lloj të këtillë të mekanizmit brenda kornizës së Kombeve të Bashkuara”.

Leonard Kerquki leonard.kerquki@gazetaexpress.com

Prishtinë, 30 gusht — Nëse për myslimanët Ramazani shërben për pastrimin e shpirtit të tyre dhe ka kuptimin e veprave të mira, atëherë vendet islamike këtë mund ta bëjnë edhe duke e njohur Kosovën, gjatë shtatorit, kur do të fillojë ky muaj i konsideruar si i shenjtë. Udhëheqësi i Bashkësisë Islame,

Naim Tërnava, ka shprehur bindjen e tij se kjo do të ngjajë në ditët që do të vijnë. “Njohjet nga këto shtete do të vijnë gjatë muajit të Ramazanit”, tha deklaruar Myftiu i Kosovës, të premten. Por, institucionet e vendit nuk kanë asnjë informacion për mundësinë që disa shtete islamike - Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Kuvajti dhe Bahrejni – do ta njohin së shpejti pavarësinë.

Si sevap apo si vetëdijesim i shteteve islamike – që e drejta është vetëm në anën e shtetit të ri - njohjet nga Lindja do ta ndryshonin në masë të madhe hartën e botës që i bëjnë një “tick” pranimi Kosovës. Presidenca dhe Qeveria kanë konfirmuar të shtunën se nuk kanë marrë sinjale të tilla nga këto vende. Mirëpo, Myftiu i Kosovës Naim Tërnava ka pohuar se brenda disa ditësh këto vende do ta njohin shtetin e ri. Kreu i Bashkësisë Islame ka


POLITIKË

E diel, 31 gusht 2008

5

Petersen: Rusia dobësoi pozicionin e Serbisë Analisti i Qendrës për Studime Strategjike Ndërkombëtare në Washington, Alexandros Petersen ka thënë se Rusia ka dobësuar pozicionin e Serbisë. “Në kundërshtimin e pavarësisë së Kosovës, Rusia nuk është udhëhequr me interesat e

Beogradit dhe me pasojat juridike ndërkombëtare të atij akti, por qëllimi ishte shfrytëzimi i kësaj çështjeje për forcimin e ndikimit të Rusisë në Europë”, ka deklaruar Peteresen në një intervistë për radion Europa e Lirë. Sipas tij, po ashtu, veprimet e

Rusisë nuk janë të drejtuar aq shumë ndaj Gjeorgjisë, sesa ndaj vetë Perëndimit. “Pra, veprimi i Rusisë nuk është aq shumë i drejtuar kundër Gjeorgjisë, por në kuptimin më të gjerë ndaj Perëndimit”, ka thënë analisti Petersen, duke shtuar

ndër tjerash se Rusia i ka shfrytëzuar luftërat në Ballkan për ta forcuar pozitën e vet në këtë pjesë. “Pra, këtu nuk kemi të bëjmë me parime, pavarësisht se a bëhet fjalë për Kosovën apo për Kaukazin, por për interesat e Rusisë”, ka thënë ai.

FOTO: PETRIT RRAHMANI

E SHTATOR thënë se kjo i është konfirmuar nga vetë Mbreti i Arabisë Saudite. “Jam i bindur se Arabia Saudite do të jetë prijëse në këtë proces. Njëkohësisht kemi sinjale të forta se këto pesë vende të Gjirit do të ndiqen pas me të njëjtin veprim edhe nga ana e Jordania”., ka thënë ai. Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi ka deklaruar të shtunën se çdo njohje është e mirëseardhur. “Ne presim që akti i parë të ndërmerret nga ta, e jo me ndonjë paralajmërim nga ana jonë. Ne jemi të kujdesshëm që të ruajmë vendimmarrjen e atyre shteteve”, ka thënë Kuçi, për Express. Xhavit Beqiri, Zëdhënës i Presidentit të Republikës, po ashtu është shprehur i rezervuar për da-

Kosova do të njihet gjatë muajit të Ramazanit nga Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Kuvajti dhe Bahrejni. ”

Naim Tërnava, Myfti i Kosovës

tat që sjellin lajme të mira, mirëpo ka deklaruar bindjen e tij se njohjet e shtetit do të vijnë edhe nga Lindja. “Nuk mund të prejudikojmë se kur mund të ndodhë kjo. Mirëpo, ne besojmë se vendet arabe do të lëvizin në procesin e njohjes”, ka thënë Beqiri, për Express. Kosova ka hyrë në muajin e

shtatë të funksionimit të saj si shtet i pavarur, por shumica e vendeve islamike kanë refuzuar deri më tash që ta njohin atë. Analistët kanë vlerësuar se vonesat lidhen me nostalgjinë e këtyre vendeve me Jugosllavinë e Titos, me interesat nacionale me Federatën Ruse, si dhe me problemet e tyre të brendshme. Mundësia që njohjet të vijnë në muajin e shenjtë të myslimanëve, jep indikacione të qarta se këto vende, përmes kësaj simbolike, do të tentojnë ta ndreqin imazhin e tyre. Analisti politik Mufail Limani ka thënë se njohja e Kosovës në muajin e Ramazanit, në radhë të parë, do të përdorët nga këto vende si justifikim tek shtetasit e tyre. “Kjo se a do të na njohin për Ramazan apo në Ditën e Bajramit, mendoj se është një mesazh shtesë se ata e lidhin njohjen me përkatësinë religjioze të shumicës së kosovarëve”, ka thënë Limani për Express, të shtunën. “Megjithëkëtë, nuk mendoj se ky është një problem për Kosovën”. Për Zëvendëskryeministrin Hajredin Kuçi e rëndësishme është që Kosova të njihet nga këto vende. “Kurdo që të vjen njohja, është e mirëseardhur”, ka thënë ai. Analisti Limani ka pohuar se njohja e realitetit të krijuar në Kosovë me 17 Shkurt, është interes i dyanshëm. “Nuk qëndron konstatimi se Kosova ka interes nga njohja e këtyre vendeve, ndërkohë që bota araba nuk ka kurrfarë interesi ndaj Kosovës”, ka thënë ai. Limani beson se edhe bota islamike ka interes dhe ka nevojë që ta njohë gjerësinë e saj, përfshirë edhe popujt europianë të përkatësisë islame. Sipas tij, me humbjen e popujve europianë të përkatësisë islame – ku përfshihen boshnjakët por në një masë të madhe edhe shqiptarët – në radhë të parë humb vetë bota islamike dhe ajo arabe. Deri më tash, Kosova është njohur nga 46 shtete. Vetëm 6 nga to, përfshirë edhe Shqipërinë, janë anëtarë të Organizatës së Konferencës Islamike.

Koha për njohje Ambasadori i Britanisë së Madhe në Podgoricë, Kevin Lyne ka deklaruar se tashmë është koha që Mali i Zi ta njohë pavarësinë e Kosovës. Prishtinë, 30 gusht — Malit të Zi po i bëhen sugjerime të panumërta nga vendet relevante të Bashkimit Europian që ta njohë pavarësinë e Kosovës dhe të vendosë marrëdhënie me këtë shtet të ri fqinj. Kështu, ambasadori i Britanisë në Mal të Zi, Kevin Lyne ka thënë të shtunën se qëndrueshmëria rajonale dhe përgjigja lidhur me çështjen e Kosovës janë në interesin e Britanisë së Madhe dhe të Malit të Zi. “Ne e kuptojmë se çështja e Kosovës është e ndjeshme për Malin e Zi dhe për marrëdhëniet me Beogradin e Prishtinën, por besojmë se tash është edhe koha e duhur për Malin e Zi që ta njohë Kosovën. Besojmë se këtë Mali i Zi do ta bëjë në shta-

tor deri në Samitin e BE”, thekson ambasadori britanik në Podgoricë, Kevin Lyne. Ai shton se pas shpalljes së pavarësisë më 17 shkurt, 46 vende e kanë pranuar Kosovën shtet të pavarur, përfshirë këtu edhe 21 anëtarë të BE’së, si dhe pesë vende fqinje, si Shqipëria, Bullgaria, Kroacia, Hungaria dhe Sllovenia. Në këtë ndërlidhje, ambasadori francez në Podgoricë, Bernard Garanche thotë se Franca, si kryesuese e BE’së, nuk ushtron kurrfarë presioni mbi Malin e Zi për ta njohur Kosovën. Sipas tij, BE e kupton gjendjen në Mal të Zi se pakica shqiptare dëshiron që Podgorica ta njohë Kosovën, por së paku 30 për qind të popullsisë ka mendim të kundërt, përkrah politikën e Serbisë. Radikalët serbë, së bashku me partitë serbe opozitare në Mal të Zi, në asnjë mënyrë nuk pranojnë bashkimin e opozitës, derisa partitë tjera opozitare nuk deklarohen se nuk e njohin pavarësinë e Kosovës dhe hyrjen e Malit të Zi në NATO. KosovaLive


6

E diel, 31 gusht 2008

Nacionale redaktor: Ilir Mirena e-mail: ilir.mirena@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Musliu reagon ndaj vizitës BUJANOC, 30 GUSHT — Kryetari Kuvendit Komunal të Bujanocit, Jonuz Musliu ka reaguar ndaj vizitës së paralajmëruar të shefit të ushtrisë serbe Zdravko Ponosh në komunën e Bujanocit. Pas lajmërimit të vizitës men-

jëherë në vendbanimet shqiptare është vërejtur shtimi i dukshëm i forcave speciale. Musliu thotë se për këto vizita asnjëherë nuk informohet pushteti lokal i Bujanocit. Me këto veprime dëshmohet

se qeveria serbe nuk e ka ndryshuar mënyrën e veprimit kur është në pyetje Lugina e Preshevës. Ai i bëri thirrje Beogradit zyrtar se gjuha e forcës tashmë ka kaluar, dhe ne vend të saj është gjuha diplomatike.

Zbute

Ambasadori i Federatës Ruse në Shqipëri, A intervistë për Koha Jonë, thotë se vendi i t në parim dhe nuk është shprehur kundër sa imeve, një rrugë të re me Rezolutë, një zgjid Edison Kurani Koha Jonë

K.J: I nderuar z.Ambasador.Konflikti i ndezur javët e fundit mes Rusisë dhe Gjeorgjisë dhe divergjencat mes Moskës nga njëra anë, Uashingtonit e Brukselit nga ana tjetër, kanë përhapur shumë zërat se ka rinisur Lufta e Ftohtë, madje disa analistë shkojnë edhe më larg, duke vlerësuar se këto janë shanse të mjaftueshme për

të nisur një luftë të tretë Botërore. Diplomacia e Moskës si i sheh këto qëndrime dhe ku i sheh mundësitë e evitimit të këtyre rreziqeve? A.L. Prishchepov: Rusia nuk është në konflikt dhe nuk lufton me Gjeorgjinë. Ajo që është e vërtetë, është fakti që Rusia zhvilloi një operacion ushtarak për mbrojtjen e shtetasve të vet, për shmangien e gjenocidit, por dhe për shmangien e një katastrofe humanitare dhe po ashtu, për të detyruar Gjeorgjinë për të arritur paqe. E them këtë, për të treguar se çfarë ka ndodhur. Ndërsa për sa i përket pyetjes suaj, lidhur me Luftën e Ftohtë, më duhet të them pikë së pari, se është shumë e lehtë të flasësh për këtë argument në media, sikundër është shumë e lehtë të flasësh për politikën botërore. Por duhet të jetë e qartë se Rusia nuk e dëshiron luftën e ftohtë dhe nuk ka dashur kurrë që të ketë kundërvënie me Perëndimin sepse ne ruajmë bindjen që Lufta e Ftohtë, nuk i sjell mirë askujt. Sepse ne besojmë që Lufta e Ftohtë nuk ka fitimtarë, në të kundërt, humbin të gjithë. Ne jemi për marrëdhënie të mira me të gjitha vendet. Ne jemi për qëndrime pragmatiste sepse kështu shmangen kundërvëniet dhe gjithashtu, jemi kundër historive virtuale. megjithatë marrëdhëniet tuaja me shumë shtete janë të acaruara, sidomos me SHBA-të? Sigurisht që ne kemi mosmarrëveshje me Perëndimin. Por kjo është e natyrshme. Ju e dini se mungesa e mosmarrëveshjeve do të sillte diktaturë dhe rusët e shqiptarët e dinë fort mirë këtë. Pra mosmarrëveshjet nuk janë fatale. Ne jemi për zgjidhje me leverdi të ndërsjellë dhe nuk duam


NACIONALE

E diel, 31 gusht 2008

7

Arrestohet për posedim të narkotikëve GJILAN, 30 GUSHT — Një 24 vjeçar, banor i Gjilanit, është arrestuar nga policia dhe me urdhër të prokurorit po mbahet në paraburgim, për posedim ilegale të narkotikëve, konfirmoi të shtunën policia në Gjilan. Zëdhënësi rajonal i Policisë së Kosovës (PK), Naser Ibrahimi, tha se rasti,

posedim i paautorizuar i narkotikëve, ka ndodhur mbrëmë pas orës 20:00, afër kompleksit të kafiterive pranë shkollave të mesme dhe konviktit të nxënësve. Zyrtari rajonal i policisë tha se njësiti policor për luftë kundër narkotikëve, i cili vepron në kuadër të hetimeve rajonale të krimit në Gjilan,

et ariu

Aleksandër Lvovic Prishchepov, në një ij nuk është kundër pavarësisë së Kosovës aj. Por, sipas tij, Rusia do rinisje të biseddhje që kënaq shqiptarët dhe serbët. mosmarrëveshje të reja. Ruajmë bindjen që të kemi marrëdhënie partneriteti me Perëndimin sepse Rusia dhe Perëndimi, kanë nevojë për njëri-tjetrin. Nga ana politike, ne duhet të luftojmë në këtë botë, terrorizmin, përhapjen e armëve të shkatërrimit në masë dhe më tej, duhet të luftojmë dukuri alarmuese në nivel global si varfëria etj. Këtu më duhet të shtoj dhe faktin se duhet të punojmë edhe për anën ekonomike. Kriza amerikane, do të ndjehet edhe në ekonominë ruse. Pra jemi të varur nga njëri-tjetri. Ne mendojmë që Shtetet e Bashkuara të Amerikës duhet të merren me problemet ekonomike më mirë, sesa me kanosje virtuale demokracie. K.J: Zhvillimet e fundit në Kaukaz ku u përfshinë republikat që më parë i përkisnin Bashkimit Sovjetik,nuk doli jashtë vëmendjes së shtetit shqiptar. Kryetari i qeverisë ka kritikuar Moskën zyrtare se “kjo është qartësisht një përpjekje drejt krijimit të Bashkimit Sovjetik”.Ju pajtoheni me këtë qëndrim apo mendoni se nuk ekziston një përpjekje e tillë nga ana e Rusisë? A.L. Prishchepov: Një politikan rus në mesin e viteve ’90, kur u pyet për rikthimin e mundshëm të Bashkimit Sovjetik, u përgjigj kështu: “Ai që nuk i vjen keq për Bashkimin Sovjetik, nuk ka zemër, kurse ai që dëshiron kthimin e Bashkimit Sovjetik, nuk ka tru. Kurse presidenti Medvedev kësaj pyetjeje në CNN këto ditë iu përgjigj kështu: “Perandoritë nuk rilindin dhe të kesh mall për të shkuarën perandorake, është diçka e gabuar”. Dua që ta shtjelloj më gjatë këtë pyetje lidhur me pavarësinë e dy

republikave. Kur u shpërbë BS, 14 republika u shkëputën pa probleme. Rusia nuk i trazoi dhe jashtë kufijve të saj mbetën 25 milionë rusë. Ne sigurisht, që shqetësohemi për ta dhe do të mbrojmë të drejtën e tyre për të jetuar, për të jetuar si njerëz, pa spastrime etnike, pa gjenocid. K.J: Ministria e Jashtme shqiptare dënoi njohjen nga Moska të pavarësisë së Osetisë së Jugut dhe Abkhazisë. Si e konsideroni këtë qëndrim të diplomacisë shqiptare? A.L. Prishchepov: Me qortime dhe fajësime boshe nuk bën punë, nuk zgjidh probleme. Kemi pasur një kohë kur rusët dhe shqiptarët luftonin se kush e donin më shumë komunizmin. Ju e dini çfarë ndodhi, humbën që të dyja vendet dhe komunizmi po ashtu. Rusia e njohu Abhkazinë dhe Osetinë e Jugut në përputhje me aktin e Helsinkit. OKB thotë se agresion quhet sulm i armatosur kundër shtetit apo forcave të tij të armatosura të kryera i pari. Batalioni paqësor rus ishte në Osetinë e Jugut në bazë të marrëveshjes ndërkombëtare të vitit 1992, lidhur mes Gjeorgjisë, Rusisë, Osetisë së Jugut, Osetisë së Veriut. Mes Gjeorgjisë dhe Osetisë u vendos një vijë demarkacioni. Atje u vendosen tre batalione, një rus, një gjeorgjian, një Osetiano Jugor. Më 8 gusht trupat gjeorgjiane u futën në Osetinë Jugore dhe shkelen marrëveshjen sepse e drejta ndërkombëtare e ndalon shkeljen e vijës. Ata sulmuan batalionin rus, i goditën me qitje direkte, u vranë nëntë paqeruajtës dhe u plagosën 15 të tjerë. Pra u konsumua akti i agresionit. Neni 51 i rregullores së OKB i jep të drejtë shte-

kanë ndalë një të dyshuar për posedim të narkotikëve, tek kompleksi i kafiterive dhe gjatë kontrollimit, tek ai është gjetur dhe konfiskuar një qese e najloni me marihuanë. Zëdhënësi Ibrahimi tha se i dyshuari K. Dalipi 24 vjeçar, shtetas i Kosovës është arrestuar dhe intervis-

teve për vetëmbrojtje kur ata sulmohen. Rusia u ndodh si shtet i sulmua. Tetë orë pas sulmit, trupat ruse hynë në Gjeorgji. Ka dëshmi për sulm barbar nga Gjeorgjia, ata vranë popullsi civile dhe kjo është shkelje të drejtës ndërkombëtare. OKB lejon ndërhyrjen dhe kur sulmohen shtetas rus jashtë shtetit. Në Osetinë Jugore 80 për qind ishin rusë, Gjeorgjia ishte e para që sulmoi forcat ruse dhe civile. Pas 8 gushtit, Sakashvili shkeli ai vetë tërësinë territoriale të Gjeorgjisë duke sulmuar popujt që jetojnë në vendin e tij. Pra ai nuk na la rrugëdalje tjetër veç shpalljes së pavarësisë. Më duhet t’ju vë në dukje, për të qartësuar opinionin publik shqiptar se problemet në Kaukaz nuk janë thjesht të tanishme. Deri në shekullin e XVIII, Gjeorgjia, Rusia, Abhkazia, ishin shtete më vete. Osetia kërkoi të ndërhyjë në perandorinë ruse. Në vitin 1801 kërkoi të hyjë edhe Gjeorgjia. Ajo e përsëriti madje tre herë kërkesën por senati e refuzoi. Pastaj Cari e mori mbi vete përgjegjësinë dhe e pranoi Gjeorgjinë në perandori. Kurse më 1812 hyri Abhkazia. Më 1817 nisi shpërbërja e perandorisë ruse. Gjeorgjia doli nga perandoria. Kurse Osetia dhe Abhkazia kërkuan të qëndrojnë. Gjeorgjia nisi ushtrinë në Abhkazi dhe Oseti që t’i mbajë ato me dhunë. U vranë 18 mijë civilë. Osetët e quajtën gjenocidin e parë të Gjeorgjisë. Në 1921 u përsërit operacioni, prag gjenocidi i dytë. Më pas Gjeorgjia hyri në Bashkimin Sovjetik, kurse Abhkazia dhe Osetia mbetën në BS. Para luftës së dytë botërore Stalini, një gjeorgjian, Abhkazinë dhe Osetinë Jugore ia dha Gjeorgjisë. Kryeministri Putin, jo më kot dje në CNN tha se ata që mbrojnë këtë veprim të Stalinit janë stalinist. K.J: Ju u takuat me kryeministrin dhe Ministrin e Jashtëm shqiptar por thatë se keni kërkuar që të takoheni dhe me Presidenti Bamir Topi. E keni konfirmuar atë takim? A.L. Prishchepov: Kryeministri Berisha dhe ministri Basha pranuan zhvillimin e takimeve që unë kërkova. Kurse Presidenti nuk më ka konfirmuar ndonjë datë takimi që unë kam kërkuar. Unë e kam përcaktuar temën e bisedës, të sqaroj Kaukazin. Kam frikë se në Shqipëri ka pak specialistë për Kaukazin dhe mendoj se udhëheqja shtetërore shqiptare duhet të informohet. K.J: Kalojmë në një tjetër argument.Në muajin shkurt të këtij viti,Kosova shpalli pavarësinë dhe ajo u njoh nga SHBA dhe pjesa më e madhe e vendeve të Bashkimit Evropian.Në total deri

tuar dhe me urdhër të prokurorit është ndalë në paraburgim për 72 orë. Ai tha se substancës së dyshuar i është bërë testi fushor ku është vërtetuar se bëhet fjalë për narkotik të llojit marihuanë. Policia tha se rasti i kompletuar është dërguar në prokurori për procedim të mëtutjeshëm.

tani e kanë njohur shtetin e ri, 46 shtete. Pyetja ime është: Ju nuk e pranoni njohjen e Kosovës,për shkak se mbështetni Serbinë? A.L. Prishchepov: Çdo shtet ka të drejtë ose jo të njohë një shtet tjetër. Ne nuk e njohëm më 17 shkurt Kosovën sepse pavarësia e saj ra ndesh me aktin përfundimtar të Helsinkit dhe rezolutën 1244. K.J: A mendoni se në një të ardhme Moska do ta njohë shtetin e ri të Kosovës.Dhe për ta plotësuar, për të ndodhur një gjë e tillë, çfarë kushtesh do të paraqiste diplomacia ruse? A.L. Prishchepov: Ne nuk jemi kundër pavarësisë së Kosovës në parim dhe nuk jemi shprehur kundër saj. Por aktualisht ne nuk e njohim dot Kosovën. Sepse ne kemi propozuar rinisje të bisedimeve. Ne ofrojmë një rrugë të re që të arrihet një rezolutë e re. Ne duam që zgjidhja të kënaqi të dyja vendet sepse kështu zgjidhja do të jetë më e fortë dhe më e qëndrueshme. K.J: Si mund të funksionojnë bisedimet kur thelbi i tyre është pavarësia, ku dy palët janë ekstremist kundër njëra-tjetrës? A.L.Prishchepov: Pikërisht për këtë duhen bisedimet. Të mos harrojmë se kur hyhet në bisedime, gjithmonë ka kushte fillestare, të cilave u mëshohet fort dhe më tej negociohet. Prandaj është diplomacia, prandaj janë bisedimet për zgjidhjet produktive. K.J: Disa analistë mendojnë se Moska nuk e njeh pavarësinë e Kosovës si një hakmarrje sidomos për SHBA-në.Sa është e vërtetë kjo? A.L. Prishchepov: Nuk është e vërtetë. Ne nuk duam kundërvënie me SHBA. Nuk e duam sepse e kemi vuajtur me “Luftën e Ftohtë”, sepse kështu humbim dhe nuk fiton askush. K.J: Kalojmë në marrëdhëniet mes Rusisë dhe Shqipërisë. Si i konsideroni ato dhe në këto vitet e fundit mendoni se ka përmirësim apo regres? A.L. Prishchepov: Ne kemi mosmarrëveshje për Kosovën me autoritetet shtetërore shqiptare të cilat nuk i fshehim. Por retorika nuk është punë me mend. Ne do ta vazhdojmë dialogun Shqipëri-Rusi, pa irritime, pa deklarata retorike, por në interes të dy popujve. Mos harroni, në vitin 1961 diskutimi midis Shqipërisë dhe Kosovës, për besnikërinë ndaj komunizmit dhe gara mes dy vendeve, solli shkatërrimin e lidhjeve.

K.J: Po për marrëdhëniet ekonomike dhe fusha të tjera me interes dypalësh si tregtia, arsimi, kultura etj., si janë mes dy vendeve? A.L. Prishchepov: Unë nuk mendoj se marrëdhëniet ekonomike janë edhe aq të vogla, eksport-importi është rritur 1.5 herë, Shqipëria blen shumë mallra ruse. K.J: Në mënyrë direkte apo tranzitore bëhet kjo tregti? A.L. Prishchepov: Një pyetje shumë e drejtë. Në të vërtetë pothuajse të gjitha mallrat ruse, pra tregtia me Rusinë e biznesit shqiptar bëhet ndërmjet Greqisë, Bullgarisë, Maqedonisë. Duhet të evidentoj faktin se karburanti që përdoret në Shqipëri, 80 për qind është prodhim rus. Kurse 50 për qind e grurit gjithashtu është rus. Mendoj se ka shkaqe objektive pse nuk ka tregti direkte, nevojat e Shqipërisë janë shumë të vogla. K.J: Maqedonia që ju përmendet është një vend edhe më i vogël se ne...? A.L. Prishchepov: Po, e vërtetë, por maqedonasit blejnë edhe për rishitje, ndërsa shqiptarët jo. Unë kam biseduar me shumë biznesmenë shqiptarë dhe u kam kërkuar lidhje tregtare me Rusinë. I ftoj ata të shkojnë në Rusi, por ata tuten ende. Mos harroni, ujkun e ushqejnë këmbët, ndaj ne këtë pikë duhet të jemi agresiv, turqit janë shembull për tregtinë masive që zhvillojnë me Rusinë. K.J: Po biznesmenët rusë, pse nuk afrohen në Shqipëri dhe në këtë kuadër a po punon ambasada për t’i ndjellur ata drejt Shqipërisë? A.L. Prishchepov: Të njëjtën gjë që bëjnë biznesmenët shqiptarë, bëjnë edhe ata rusë, pra tuten. Ambasada po punon vazhdimisht për këtë, por duhet të pranojmë se biznesi shkojnë atje ku ka leverdi dhe kompanitë e mëdha shkojnë atje ku kanë projekte të mëdha. Ndaj zhvillimin e marrëdhënieve ekonomike Shqipëri-Rusi e shoh tek biznesi i mesëm. Ne kemi ftuar dhomën e tregtisë dhe biznesmenë rusë, por vetëm përpjekjet e ambasadës janë pak. K.J: Ju deklaroni se kërkoni të keni marrëdhënie të mira me Shqipërinë. Por në të vërtetë, si e shihni qëndrimin e qeverisë shqiptare, është dhe ajo duke bërë përpjekje për të pasur marrëdhënie të mira dhe bashkëpunim me Rusinë? A.L. Prishchepov: Nga qeveria shqiptare ka vetëm deklarata, për të zhvilluar marrëdhëniet.


8

NACIONALE

E diel, 31 gusht 2008

KFOR-i ndihmoi shkollën fillore “Liria” Gjilan, 30 gusht –Drejtues të shkollës fillore “Liria”në Pogragjë të Gjilanit, në kuadër të së cilës veprojnë edhe pesë paralele të ndara në pesë fshatra malore të zonës kufitare, thanë se ata janë të gatshëm për fillimin e vitit të ri shkollor, kjo falë investimeve të komunës dhe ndihmës së vazhdueshme që po jep KFOR-i amerikan.

Arsim Bejtullahu, drejtor i shkollës, i tha KosovaLive se pas investimeve të mëhershme nga komuna dhe donatorët tjerë, edhe gjatë këtij pushimi në shkollën fillore “Liria”e cila ka 540 nxënës, janë bërë investime, duke krijuar kështu kushte më të mira mësimi për nxënësit. Ai tha se shkollës amë, tashmë i janë ndërruar komplet

dritaret dhe dyert, që është një investim i komunës. Drejtori Bejtullahu tha se me financim të KFOR-it amerikan dhe punën e bërë nga Trupat Mbrojtëse të Kosovës (TMK), Zona e VI-të, pak ditë më parë, është ndërtuar platoja, mbulesa e shkallëve si dhe shkallët ndihmëse për personat me aftësi të kufizuara. Me investim e komunës

Kërkojnë presion Në Ditën ndërkombëtare të të pagjeturve, familjarët e personave të zhdukur në Kosovë kërkuan nga institucionet vendore dhe ndërkombëtare të bëjnë presion më të madh ndaj Beogradit zyrtar për zbardhjen e fatit të 1.938 personave, të cilët konsiderohen të pagjetur që nga përfundimi i luftës. Prishtinë,30 gusht — Në Ditën ndërkombëtare të të zhdukurve, familjarët e personave të pagjetur kritikuan Qeverinë e Kosovës për neglizhencën e treguar ndaj kësaj çështjeje të ndjeshme tash e nëntë vite, ndërkaq shfaqën zhgënjimin e tyre edhe me qeverinë aktuale, për të cilën thanë se kanë shpresuar se do të punojë më shumë në këtë drejtim. Aktivistë të shoqatave anëtare të Këshillit Koordinues i Asociacionit Familjarë të të Zhdukurve të Kosovës (KKAFZHK) duke shënuar 30 gushtin, Ditën e të zhdukurve, shpalosën ekspozita publike me fotografi dhe fakte të të pagjeturve, ndërsa fëmijë të personave të pagjetur kanë shfaqur një program artistik. Kryetari i këtij këshilli, Haki Kasumi, në emër të familjarëve kërkoi nga institucionet vendore dhe ato ndërkombëtare që të ndihmojnë në këtë situatë të vështirë. “Familjarëve iu ka humbur kuptimi i jetës. Familjarët tash e nëntë vite në Kosove nuk din çka është jeta, nuk din çka është gjumi as gëzimi, por vazhdimisht presin informata për më të dashurit e tyre”, tha Kasumi. Ai vlerësoi se nuk ka nevojë për dialog me palën serbe, por

ka nevojë për presion, meqenëse çelësi i zgjedhjes së problemit të të zhdukurve të Kosovës gjendet në Beograd, pasi që atje ndodhen dosjet serbe e krimit. Ai u shpreh i zhgënjyer nga qeveria aktuale pasi që kanë pritur shumë më tepër prej tyre, ndërkaq sërish po vazhdohet me amullinë e vjetër. Sa i përket hartimit të Ligjit për çështjen e personave të pagjetur, Kasumi tha se atë draft-ligj e ka hartuar dikush që nuk ka lidhje me familjarët dhe njerëzve që u dedikohet, ndërsa shfaqi shpresën se gjatë punës së grupeve punuese ë Kuvend dhe me ndihmën e Ambasadës amerikane ky ligj do ta marrë formën e merituar dhe do të plotësojë së paku një pjesë të kërkesave të familjarëve të zhdukurve. Ndërkaq Bajram Qerkini, përfaqësues i familjeve të të zhdukurve nga rajoni i Mitrovicës, i bëri apel Qeverisë së Kosovës dhe mediave kosovare që të bëjnë më shumë rreth kësaj çështje. “Nuk ka dhembje më të madhe se të mos dish qe dhjetë vite ku e ke djalin”, tha Qerkini. Ai tha se drafti ligji për çështjen e të pagjeturve është diskriminues, ndërsa shprehu bindjen se do të merren masa për

përmirësimin e tij. Ndërkaq Ramë Manaj, zëvendëskryeministër i Kosovës, tha se institucionet do të bëjnë të pamundurën rreth kësaj çështje, ndërsa edhe me Pakon e Ahtisaarit kjo çështje duhet shqyrtuar. Ai tha se zbardhja e fatit të të pagjeturve është problem që mbetët i hapur dhe që do të ketë rëndësinë primare për ndërmjetësimin e marrëdhënieve të Kosovës me Serbinë. “Ky problem do të ketë prioritetin e vet, megjithatë pa negociata të drejtpërdrejta, pa fillimin e relaksimit të marrëdhënieve të drejtpërdrejta nuk pritet shumë”, tha Manaj. Zëvendëskryeministri Manaj tha se në relacion për çështje e të pagjeturve kanë në procedim draftligjin për kategorinë e të pagjeturve të Kosovës, dhe shpresoi se me aprovimin e këtij ligji do të ketë një tretman më të avancuar dhe një përkujdesje më të madhe institucionale për familjet e të pagjeturve. Ndryshe, me përfundimin e luftës në Kosovë, numri total i të regjistruarve si të zhdukur në Zyrën e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq ishte 5 993, ndërsa aktualisht si të zhdukur konsiderohen 1938 persona.

dhe përkrahjen e KFOR-it, shkolla është kompletuar dhe është e gatshme për fillimin e mbarë të vitit të ri shkollor me kushte shumë më të mira se viteve të kaluara. Ai tha se edhe në shkollën nëntëvjeçare të fshatit Llovcë, e cila vepron në kuadër të shkollës sonë, KFOR-i ka dhënë dhe po jep një përkrahje të madhe tash e

Deri në janar qeveria paralajmëron se nuk mund të ketë ngritje të pagave për sektorin e shëndetësisë. Mjekët paralajmërojnë se nëse kjo nuk do të ndodhë tash, sidomos pas ngritjes së pagave të mësimdhënëseve dhe minatorëve, në tetor do të hyjnë në grevë. Faton Ismajli faton.ismajli@gazetaexpress.com

Prishtinë,30 gusht — Pas rritjes së pagave të mësimdhënëseve dhe minatorëve nga qeveria e vendit, edhe punëtorët shëndetësorë e kërkojnë një gjë të tillë. Përveç kësaj, ata kërkojnë përmirësimin e kushteve të punës, implementimin e Ligjit për sigurimet shëndetësore dhe Ligjin për të drejtat në punë. Zyrtarët e qeverisë kanë premtuar se edhe për mjekë do të ketë ngritje pagash, por se tash për tash nuk kanë mundësi buxhetore. Ngritja e pagave, sipas zëvendëskryeministrit Hajredin Kuçi, do të realizohet nga fillimi i janarit të vitit të ardhshëm. “Përfundimisht, nga janari i vitit të ardhshëm do të ketë ngritje të pagave për të gjitha kategoritë”, ka premtuar zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi. Përkundër këtij premtimi, kryesindikalisti i punëtorëve shëndetësorë, Asllan Bajrami, i bën thirrje qeverisë të vazhdojë tash me rrit-

Ultim

jen e pagave edhe për punëtorët shëndetësorë. Bajrami nuk parapëlqen që mjekët të krahasohen me mësimdhënësit dhe minatorët, por thotë se qeveria nuk duhet të ndalet në gjysmë të rrugës sa i përket rritjes së pagave. “Ne shumë jemi trimëruar dhe do të vazhdojmë të kërkojmë që të plotësohen kërkesat e mjekëve. Përfundimisht do të përdorim çdo formë të presonit sindikal për të mbrojtur dinjitetin e nëpërkëmbur të mjekut kosovar”, thotë Bajrami. Pavarësisht kësaj, duket se nga ana e mjekëve, së paku edhe për një muaj, nuk do të ketë greva të paralajmëruara më herët. Drejtuesi i Sindikatës së Shëndetësisë thotë se janë marrë vesh me Qeverinë dhe Ministrinë e Shëndetësisë që mjekët të mos futen në grevë e as të protestojnë deri në fillim të muajit tetor. Sipas tyre, kjo është bërë në më-


NACIONALE

E diel, 31 gusht 2008

9

Asfalti ndalon braktisjen MALISHEVË, 30 GUSHT — Fillimi i asfaltimit të rrugës Dragobil-Shkozë, e gjatë 4.5 km, që cila lidh fshatin Shkozë me shiritin e magjistrales Malishevë-Prizren dhe Malishevë-Prishtinë, dhe me qendrën komunale, është

shpresë për banorët e këtij fshati që të mos e braktisin vendlindjen e tyre. “Banorët e fshatit Shkozë, më nuk kanë arsye t’i braktisin vatrat e tyre, fshatin e tyre, e të vazhdojnë jetën në lokalitete të tjera, qoftë në fshatrat ku ka tokë më

të pëlleshme bujqësore për kultivimin e kulturave bujqësore apo në qytete, ku “vlerësojnë”se mund të bëjnë jetë të mirë,” ka thënë Isuf Bytyqi, aktivist nga ky fshat. Sipas tij, ëndrra më e madhe e 1.500 banorëve të këtij fshati, tani ka

matum nyrë që t`u jepet kohë institucioneve për plotësimin e kërkesave të mjekëve. Në të kundërtën, Asllan Bajrami paralajmëron fillimin e grevës së punëtorëve shëndetësorë në muajin tetor. Zëvendëskryeministri Hajredin Kuçi shprehet optimist se mjekët nuk do të hyjnë në grevë për të kërkuar përmbushjen e kërkesave të tyre, por thotë se qeveria do të bisedojë me mjekët për t`i zgjidhur problemet e tyre. “Nuk besoj se mjekët do të futen në grevë, pasi kjo nuk është zgjidhje. Ne vazhdimisht kemi biseduar me të gjitha kategoritë sociale dhe do të vazhdojmë këtë dialog edhe me punëtorët shëndetësorë”, thotë Kuçi për Express. “Qeveria do të përpilojë planin për ngritjen e pagave edhe për këtë sektor. Do të shikojmë që në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrisë e Financave dhe Fondin Monetar Ndër-

kombëtar që kjo të bëhet sa më parë”, sqaron zëvendëskryeministri Kuçi. Ai sërish përmend premtimin e qeverisë dhe të kryeministrit Thaçi se do të ketë ngritje të pagave për punëtorët shëndetësorë dhe se mjekëve do t`u kthehet dinjiteti i nëpërkëmbur që nga pas lufta. “Premtimi i qeverisë për rritjen e pagave për mësimdhënësit u realizua, kurse për manetelbardhët po ashtu do të realizohet”, shprehet Kuçi, duke kërkuar nga sindikalistët shëndetësorë vetëm edhe pak kohë për ta bërë këtë realitet. Edhe ministri i Shëndetësisë, Alush Gashi, thotë se institucionet e Kosovës janë duke bërë përpjekje që kërkesat e punëtorëve shëndetësorë të plotësohen në kohë sa më të shpejtë. Ai përmend Ligjin për sigurime shëndetësore i cili do të modifi-

Jeta nga marulla Sokol Hakiut i mjaftojnë 10 ari tokë për të mbajtur familjen prej 6 anëtarëve FERIZAJ, 30 GUSHT— Se në Kosovë mund të jetohet edhe nga një copë tokë, dëshmon Sokol Hakiu, nga fshati Greme i komunës

së Ferizajt. Që nga paslufta e këndej ai jeton nga marulla, të cilën e kultivon në hapësirë prej vetëm 10 ari. Me kultivimin e marullës ai mbanë familjen prej 6 anëtarëve. “Burimin kryesor të jetës e kemi marullën. Të gjithë punojmë pa orar. Shitjen e kemi të sigurt. Pa llogaritur shpenzimet, nga marulla fitojmë diku rreth 5000 euro në vit”,

filluar të bëhet një realitet, pasi asfaltimi i rrugës është në fazën finale të saj dhe tanimë për banorët e Shkozës ka lindur një jetë e re, pasi nuk do ta kenë problem udhëtimin e tyre dhe mirëqenia e tyre po përmirësohet. Ndryshe, asfal-

kohet dhe do të plotësohet gjatë ditëve të ardhshme, në mënyrë që të bëhet i zbatueshëm në Kosovë. “Qeverisë është duke bërë përpjekje maksimale për rritje të pagave për punëtorët shëndetësorë. Hartimi i letrës së bardhë nga ana e qeverisë do t`i zgjidhë disa nga problemet e matelbardhëve”, thotë ministri Alush Gashi. “Ne si ministri jemi në dialog të vazhdueshëm me sindikatën dhe shpresoj se qeveria dhe Kuvendi për vitin 2009 do ta kenë prioritet shëndetësinë, ashtu qysh ka qenë për vitin 2008 arsimi dhe transporti”, thekson ministri i Shëndetësisë, Alush Gashi. Ndërsa zyrtarët e qendrës më të madhe spitalore në Kosovë, QKUK, shprehen në favor të plotësimit të kërkesave të punëtorëve shëndetësorë. “Rritja e pagave dhe përmirësimi i kushteve të punës kanë qenë kërkesa të vazhdueshme të mjekëve që nga pas lufta, por deri më tani ka pasur shumë pak ndryshime. Ne i përkrahim çdo kërkesë të mjekëve që ka të bëjë me rritjen e pagave dhe e kushteve të punës”, ka thënë zëdhënësi i QKU`së, Shpend Fazliu. Para dy javësh sindikalistët shëndetësorë patën mbajtur grevë njëditëshe, ku patën kërkuar që t`u rriten pagat mjekëve për 50 për qind, të zbatohet Ligji për sigurime shëndetësore dhe ai i punës.

PAGAT E MJEKËVE „ Mjeku familjar merr pagë bruto - 270 euro (kërkesat e sindikalistet - 405 euro) „ Mjeku specialist – 270 euro dhe të ardhurat nga kujdestaritë (kërkesa e sindikalistëve 405euro plus të ardhurat nga kujdestaritë ) „ Infermieret marrin paga bruto 160 euro plus të ardhurat nga kujdestaritë (kërkesat e sindikalistëve - 240 euro plus të ardhurat nga kujdestaritë)

shprehet i kënaqur me punën që bën fshatari Sokol Haiku. Ai çdo mëngjes me veturën e tij shpërndanë marulla nëpër restorantet e Ferizajt. Ai thotë që nuk mund t’i plotësojë kërkesat që ka nga pronarët e restoranteve. Ai hapësirën prej 10 ari tokë e shfrytëzon maksimalisht duke hequr e mbjellë marulla të reja, të cilat gjithmonë i shtet të freskëta, për çka edhe ka kërkesa të vazhdueshme në treg. Sokoli ankohet vetëm për një gjë, për atë që qeveria nuk po e stimu-

timi i rrugës Dragobil-Shkozë ka qenë iniciativë e banorëve të këtij fshati, ndërsa asfaltimi i saj do të kushtojë mbi 300 mijë euro, mjetet që janë të siguruara nga Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit (MTPT) dhe komuniteti.

Zbulohen armë

Pesë armë të kalibrit të vogël janë zbuluar të groposura në oborrin e një shtëpie në Prishtinë. Policia beson se këto armë janë që prej kohës së luftës së fundit në Kosovë. Në të njëjtën ditë, njësitet policore në Prishtinë kanë zbuluar edhe dy revole të tjera të mbajtura pa leje. PRISHTINË, 30 GUSHT — Pesë revole të kalibrit të vogël, të cilat kishin qëndruar të groposura që prej tetë vjetësh, janë zbuluar të premten nga policia e Kosovës. Revolet e groposura janë gjetur në një oborr të një shtëpie në rrugën “Mentor Retkoceri” në Prishtinë. Këtë rast ka konfirmuar zëdhënësi i ShPK-së, Veton Elshani. “Të premten, rreth orës 20:00 në rrugën “Mentor Retkoceri” në Prishtinë, policia ishte pranuar informatën se në oborrin e një shtëpie në një gropë të mbuluar me dhe ishte gjetur një enë e plastikës e mbështjellë me lecka të ndryshme”, pohoi Elshani. Sipas tij, policia është thirrur në vendin e ngjarjes nga ankuesja njëkohësisht banuese në këtë shtëpi, ku në vendin e ngjarjes ishin përgjigjur njësit përkatëse. Nga zyrtarët policorë bëhet e ditur se në vendin e ngjarjes është zbuluar një revole e tipit Kolt Magnum 357, prodhim jugosllav, revole TT e kalibrit 7.62 mm, prodhim rus, revole Welt Eaffen Browing, prodhim gjerman e kalibrit 6.35 mm, revole CZastava, prodhim jugosllav e kalibrit 7.65 mm, revole e kalibrit

lon sa duhet sektorin e bujqësisë. “Sikur të kishte ndonjë kredi të volitshme, do ta bëja një serrë në fshat, ku do ta kultivoja marullën dimër e verë. Tash vetëm 8 muaj në vit mund t’i shfrytëzoj për kultivimin e marullës”, shprehet Sokol Haiku, i cili beson se varfërinë në Kosovë mund ta mundim vetëm nëpërmjet zhvillimit të bujqësisë. Ai thotë se me fitimet nga bujqësia arrin të bëjë një jetë mesatare për kushtet e Kosovës. Thotë që në fshat kultivon edhe bagëtinë dhe se ka siguruar mjetet e punës për

6.35 mm. Të gjitha revolet e zbuluara thuhet të jenë me karikator të zbrazët. Po ashtu, policia në këtë vend kishte zbuluar edhe 41 fishekë të kalibrave të ndryshëm e që do të shërbenin për këto lloje të armëve. Zëdhënësi Elshani tha se pasi që dyshohet se ky armatim kishte mbetur i groposur në këtë vend që nga lufta e fundit në Kosovë, njësiti adekuat i KFORI-t është njoftuar dhe ata janë duke kontrolluar vendin për mundësinë që aty të ketë edhe armatim tjetër. Po ashtu në të njëjtën ditë, njësitet e policisë, në dy vende të ndara, kanë zbuluar edhe dy revole, të cilat persona të dyshuar i kishin në posedim pa leje përkatëse. Konfiskimi i parë ishte bërë të premten rreth orës 15:30 tek Parkingu Flamurtari në lagjen Dardania në Prishtinë. Policia ka ndaluar dy qytetarë teksa po dilnin nga një lokal, ku tek njëri prej tyre, në brez kishte zbuluar armën Ekol Special 99 e kalibrit 9 mm. Ndërsa, po ashtu të premten rreth orës 16 në rrugën ‘Zahir Pajaziti’ në Podujeve, njësitet policore gjatë një kontrollimi të një veture Golf II kishin gjetur dhe konfiskuar një revole Ekol Special 99 me një karikator me një fishek 7.65 mm. kjo revole i kishte takuar pasagjerit të asaj veture. Në të dyja rastet e zbulimit të revoleve, me urdhër të prokurorit të dy të dyshuarit janë liruar, ndërkohë që rastet pritet të shkojnë në procedurë të rregullt. (Dafina Myrtaj)

një prodhim sa më të suksesshëm. Në veçanti ai falënderon gruan, e cila është e angazhuar shumë në kultivimin dhe mirëmbajtjen e marullës. Sokoli nga Gremja e Ferizajt është i bindur se nuk është lehtë, por është shumë e mundshme të jetohet edhe nga bujqësia. Kur ia përmend të ardhurat mesatare të një punëtori në Kosovë, ai qeshet, sepse është i sigurt se fiton më shumë dhe se ndjehet zot në pronën e tij. (Bardh Frangu)


10

E diel, 31 gusht 2008

Ekonomi redaktor: Viktor Buzhala e-mail: viktor.buzhala@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ndalin braktisjen e fshatit Asfaltimi i rrugës katër kilometërshe në fshatin Shkozë të Malishevës ka shpëtuar banorët e kësaj ane pa u larguar. Malishevë, 30 gusht — Fillimi i asfaltimit të rrugës Dragobil - Shkozë, e gjatë 4.5 km, që lidh fshatin Shkozë me shiritin e magjistrales Malishevë - Prizren dhe Malishevë -Prishtinë, dhe me qendrën komunale, është shpresë për banorët e këtij fshati që të mos e braktisin vendlindjen e tyre. “Banorët e fshatit Shkozë më nuk kanë arsye t’i braktisin vatrat e tyre, fshatin e tyre, e të vazhdojnë jetën në lokalitete të tjera, qoftë në fshatrat ku ka tokë më të pëlleshme bujqësore për kultivimin e kulturave bujqësore apo në qytete ku “vlerësojnë” se mund të bëjnë jetë të mirë,” ka thënë

Isuf Bytyqi, aktivist nga ky fshat. Sipas tij, ëndrra më e madhe e 1.500 banorëve të këtij fshati tani ka filluar të bëhet një realitet, pasi asfaltimi i rrugës është në fazën finale të saj dhe tanimë për banorët e Shkozës ka lindur një jetë e re, pasi nuk do ta kenë problem udhëtimin e tyre dhe mirëqenia e tyre po përmirësohet. Ndryshe, asfaltimi i rrugës Dragobil-Shkozë ka qenë nismë e banorëve të këtij fshati, ndërsa asfaltimi i saj do të kushtojë mbi 300 mijë euro, mjete që janë të siguruara nga Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit dhe komuniteti.

Kufizime për bankat Mbikëqyrje më e rreptë dhe me shumë masa kufizuese ndaj bankave të nivelit të dytë, kryesisht për procesin e kredidhënies. Pak a shumë ky ka qenë thelbi i një rregulloreje të re që ka miratuar Këshilli i Mbikëqyrjes së Bankës së Shqipërisë gjatë mbledhjes së djeshme. Sipas burimeve të

Bankës, rregulloret parashikojnë kryesisht masa të veçanta për monitorimin e rrezikut nga kredi-dhënia në monedhe të huaj ose të indeksuar me kurs këmbimi, e cila mund të shfaq rrezik kryesisht në rastet kur kredimarrësit gjenerojnë të ardhura në monedhë vendase. Gjithashtu do të

Drejtuesit e Korporatës Energjetike të Kosovës e kanë shfrytëzuar talentin e tyre për ta lënë në terr krejt vendin. Rënia prej sistemi e bllokut të parë të Kosovës B, dhe skadimi i kontratave për import të energjisë, e kanë shndërruar Kosovën në një gjenerator masiv. Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 30 gusht – etëm një ditë pasi drejtuesit e KEK-ut prognozuan se kategoritë A, B dhe C do të furnizohen tash e tutje me 24 orë rrymë, e tërë Kosova u përbi prej një terri total. Rënia e bllokut B1 të Termocentralit Kosova B ka qenë fatale për qytetarët. Ky bllok ka kolapsuar vetëm tri javë, pasi kishte dal prej një remonti gjeneral. Këtë hallakamë, thonë drejtuesit e

ketë rritje të kërkesave për shpenzime kapitali për portofolet e kredive të bankave të përcaktuar si të ekspozuar ndaj rrezikut të kursit të këmbimit. Kjo masë e Bankës është vijimësi e ndryshimeve të marra më parë nga autoriteti qendror bankar ndaj bankave.

DEKADA kësaj korporate, e kanë shkaktuar rrjedhja në kaldanë e këtij blloku. Në të njëjtën kohë, KEK`ut i kanë skaduar gjitha kontratat për importin e rrymës nga vendet e tjera të Ballkanit, që i garanton Kosovës një terr 24 orësh deri në një kohë të pacaktuar. “Korporata Energjetike e Kosovës, njofton se blloku B1 i Termocentralit Kosova B, është ndalur nga puna rreth orës një pas mesnate, për shkak të rrjedhjeve në kalda, që ka patur për pasojë një kolaps energjetik në tërë vendin ku orari i

reduktimeve nuk njeh asnjë kufi”, kështu ka njoftuar KEK`u përmes një komunikate. Për pasojë, vazhdon kjo komunikatë, furnizimi i konsumatorëve me energji elektrike do të jetë shumë i vështirësuar, ku kategoria A planifikohet të ketë furnizim me energji 2 me 4, përderisa kategoritë B dhe C furnizimin do ta kenë sipas orarit 1 orë me rrymë dhe 5 pa të. Ekipet e mirëmbajtjes së KEK-ut kanë filluar punët për sanimin e dëmit të paraqitur dhe sipas parashikimeve të para ky bllok mund të kthehet në

Korporata Energjetike e Kosovës, njofton se blloku B1 i Termocentralit Kosova B, është ndalur nga puna sot rreth orës 01:00 pas mesnate, për shkak të rrjedhjeve në kalda, që ka patur për pasojë një kolaps energjetik në tërë vendin ku orari i reduktimeve nuk njeh asnjë kufi”


EKONOMI 11

E diel, 31 gusht 2008

Gëlltit 165 milionë dollarë Tiranë — Aksi rrugor RrëshenKalimash, pjesë e autostradës DurrësKukës, ka marrë nga buxheti i shtetit plot 165 milionë dollarë financime. Shifra vërtetohet te bilanci i të ardhurave dhe shpenzimeve për muajin korrik ‘08, publikuar dje nga Ministria e Financave. Në total, deri në këtë peri-

udhë të vitit janë shpenzuar rreth 355 milionë dollarë për kryerjen e punëve publike, përfshi dhe infrastrukturën rrugore. Nga diferencat shikohet qartë se afro gjysma e buxhetit për investime publike ka shkuar deri tani për RrëshenKalimashin, ndërsa priten të tjera fonde për t‘u disbursuar nga arka e shtetit. I

gjithë financimi i projektit rrugor ka marrë një pjesë të konsiderueshme të fondeve, të cilat janë siguruar kryesisht nga kreditë e bankave tregtare. Konkretisht, që në muajin prill të këtij viti rruga i kishte "ngrënë" buxhetit të shtetit rreth 32 milionë dollarë, për t‘u dyfishuar më pas në maj me rreth 70 milionë dollarë. Në qershor financimi për aksin 58 kilometrash i gjatë ka prekur shifrën e rreth 140 milionë dol-

larëve, dyfish më shumë nga muaji i kaluar, duke vënë në vështirësi qeverinë për gjetjen e burimeve. Duke arritur në muajin korrik, shpenzimi total për rrugën nuk pësoi ndonjë ndryshim të madh në rritje. Në këtë pikë, qeveria nuk ka arritur të shlyejë detyrimet karshi firmës ndërtuese, pasi diferencat në shpenzime nuk kishin pësuar gati asnjë ndryshim. Kjo periudhë përkon me përgatitjen e skenarit

për gjetjen e burimit të financimit të rrugës, një kohë kur qeveria sapo kishte shitur ARMO-n për afro 145 milionë dollarë. Nga të ardhurat e veta, pra me financim të brendshëm të qeverisë, rruga ka konsumuar rreth 22 milionë dollarë, shifër kjo që ka mbetur e pandryshuar që prej muajit mars 2008, ndërsa me financim të huaj, pra me kredi, vlerat e saj kanë pësuar rritje pothuajse çdo muaj.

Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com

Shteti i Zi Nëse Justina Pula dhe Blerim Rexha mendojnë se i lanë duart nga mëkatit vetëm pse vizituan Kosovën B, gabojnë rëndë. As konstatimi i krizës energjetike nuk i pastron prej përgjegjësive. Ata pastrohen vetëm kur ta konstatojnë paaftësinë e tyre për të menaxhuar kompaninë më të madhe të krimit – Korporatën Energjetike të Kosovës.

A E TERRIT punë nesër në orët e vona të mbrëmjes. Menjëherë pas krijimit të kësaj gjendje KEK`u ka kërkuar nga Korporata Energjetike Shqiptare për shkëmbimin e 50 megavatëve energji gjatë ditës së shtunë. Në të njëjtën kohë, sipas zyrtarëve të KEK-ut, ka filluar puna për kthimin në operim të bllokut A3 të Termocentralit Kosova A, i cili ka qenë i paraparë të kthehet në punë me të parin e muajit të ardhshëm. Blloku A3 prodhon rreth 130 megavat energji dhe i njëjti pritet të jetë në funksion gjatë natës së shtunë. Aktualisht i tërë kapaciteti i gjenerimit të Kor-

Menjëherë pas kolapsit të KEK`ut, mungesa e energjisë elektrike është ndier në gjitha anët e Shqipërisë. Përfshi edhe vendet bregdetare të cilat deri më dje nuk kanë pasur ndonjë problem.

poratës Energjetike të Kosovës është i varur në bllokun B2 që është duke prodhuar rreth 270 megavat dhe Hidrocentralit të Ujmanit që gjatë pikut prodhon 32 megavat. Furnizimi me energji elektrike, thonë drejtuesit e KEK`ut, pritet të fil-

lojë të stabilizohet në orët e vona gjatë natës së shtunë. E stabilizimi i plotë i sistemit energjetik do të bëhet vetëm me kthimin në operim të bllokut B1 të Termocentralit Kosova B i cili është jashtë funksionit. Kjo korporatë, në saje të pamundësive për të gjet ndonjë rrugë, vetëm ka kërkuar ndjesë të gjithë konsumatorëve për vështirësitë që do të paraqes mungesa e energjisë elektrike gjatë këtyre ditëve. Gjithashtu kjo korporatë ka kërkuar mirëkuptimin e qytetarëve. Në të njëjtën kohë KEK`u është duke vazhduar aksionin e shkyçjes së borxhlinjve të kësaj korporate.

Urgjentisht Kryeministri Hashim Thaçi duhet ta rishikojë vendimin e mëhershëm për emërimin Justina Pula–Shirokës në postin e Ministres së Energjisë dhe Minierave. Profesoresha mund të ketë vullnet pozitiv dhe sigurisht do të dëshironte ta ndriçonte tërë Kosovën, por fatkeqësisht kjo mund të jetë vetëm një dëshirë e saj. Ajo duket të jetë e pafuqishme për t’u përballur me ekspertët mafiozë që tash e sa kohë i menaxhojnë termocentralet e vendit. T’i zhytesh në terr 2 milionë banorë - është një akt kriminal. Ky keqmenaxhim dhe keqparashikim i situatës me furnizim me rrymë është veprim skajshmërisht i patolerueshëm dhe i pajustifikueshëm. Si mund të justifikohet dhe tolerohet rënia prej sistemit e një blloku, që para tri javësh është futur në prodhim pas një remonti total? Kush dreqin është ai drejtor, menaxher a bandit i Bllokut të Parë të Termocentralit Kosova B që ka bërë pranimin e bllokut të remontuar, prej kompanisë që e ka kryer punën? Cilat pasoja do t’i ndjejë ai drejtor, menaxher apo bandit, që tri javë pasi blloku është meremetuar bie prej sistemit dhe errëson krejt vendin? Apo, cilat pasoja do t’i ndjejë kompania që ka thënë se e ka kryer remontin dhe pas tri javësh i ka shpërthyer kaldaja, sikur të ishte qese najloni? Dhe si përgjegjës final i tërë këtij rrjeti, cilat do të janë pasojat që do t’i ndjejë Ministrja Pula – Shiroka, që nuk ka mundur ta bëjë një biznes-plan më të qëndrueshëm të punës së korporatës, që sipas kontratës së punës që ajo e ka, ishte dashur të bënte. Kur shoh situata të tilla skandaloze, e vetmja gjë që pres është shpallja e ndonjë tenderi multimilionësh, në mënyrë emergjente, për shkak të situatës së krijuar. Dhe ky tender sigurisht se do të jetë njëburimor. Dhe nuk ka kush që i thotë JO shpalljes së tij, sepse gjendja në terren është alarmante. Kur krejt vendi është në terr të plotë, është dro që ta shesim edhe dukatin e nuseve për të dalë prej situatës, e lërë më paratë e buxhetit. Ky shantazh, i organizuar apo i paorganizuar, është bërë klishe tashmë. Nuk do të thosha kështu, nëse për shembull Ministria e Energjetikës, sot bashkë me komunikatën ku njofton për gjendjen e zezë të furnizimit më rrymë, do ta lëshonte edhe një komunikatë tjetër, ku do të njoftonte për shkarkimin e krejt rrjetit komandues të njerëzve që në dorën e tyre është pranimi termocentralit prej kompanisë që e ka kryer remontin. Mandej, edhe një komunikatë tjetër ku njoftohet se ajo kompani që ka kryer remontin, dhe pas tri ja-

vësh ka rënë prej sistemit mu ai bllok, do të futet në listën e zezë të kompanive që më kurrë tender në KEK nuk do të fitojnë. Por, kjo gjë nuk po ndodh. A ka kuptim që situata të tilla të përbihen me një kërkim falje të ftohtë sikur akulli? A e dinë këta njerëz çka do të thotë me terma konkretë terri 24 orësh për një komb? A e dinë që për ketë kohë sa të mëdha janë humbjet e biznesit? A e dinë se sa shumë dekurajohen ata biznesmenë të huaj që e kanë pasur ndërmend të investojnë në Kosovë? Ndoshta gjatë kësaj kohë disa prej tyre kanë qenë duke e hulumtuar tregun. Çfarë shuplake fytyrës ua kemi dhënë kur janë ballafaquar me ketë jetë primitive. A e dinë ata banditë të papërgjegjshëm se në ketë kohë terri, që dikush që ka pasur rast vdekje, në vend të përkujdesjes për t’i dhënë të afërmit të tij lamtumirën e fundit, është dashur të përkujdeset për ta gjetur edhe një agregat, duke e lënë pak më anash dhimbjen? Dikush tjetër ka mundur të mbesë në tavolinën e operacionit? Dikush në vend se t’i prijë valles në dasmën e djalit, i ka zhytur duart në vaj deri në bërryla. E dikush ka dashur t’i shohë lajmet. E dikush, ndoshta ka dashur të pastrohet. Janë dy milionë veta, me dy milionë kërkesa legjitime. Të gjitha shkatërrohen sa çel-e- mshel sytë, ose për shkak të një marrëveshje të fshehtë për ndonjë tender, ose për shkak të papërgjegjësisë së faktorit njeri, e kushedi çka tjetër. Të dyja këto janë të pafalshme dhe të dënueshme. Tashmë jemi lodhur. Na ka ardhur në maje të hundës. Jemi të vetmit qytetarë europianë që e durojmë një terror të tillë. Zhurma e gjeneratorit na është bërë si rrahja e zemrës. Jemi të detyruar ta dëgjojmë çdo ditë dhe çdo natë. Nëse Ministrja dhe Zëvendësi i saj mendojnë se i kanë larë duart prej mëkatit vetëm pse e paskan vizituar Termocentralin, kanë gabuar rëndë. Nuk janë pastruar prej përgjegjësve as pse e kanë konstatuar gjendjen e rëndë, sepse atë e kemi ndier në kurriz. Ata pastrohen deri diku prej përgjegjësisë vetëm kur konstatojnë paaftësinë e tyre për të menaxhuar kompaninë më të madhe të krimit – Korporatën Energjetike të Kosovës. Pa u hamendur aspak Kryeministri Thaçi duhet t’ua shkurtojë dhimbjen që të dyve dhe t’ua bëjë jetën më të lehtë, duke ua gjetur ndonjë punë shumë më adekuate. Në postin e Ministrit të Energjetikës duhet të ulet dikush që ka bole – mund të jetë ajo edhe femër – për t’u përballur me strukturat e krimit të etabluara në Korporatën Energjetike të Kosovës.


12

E diel, 31 gusht 2008

Express

Ballkan

Nikolic dëshiron koalicion

redaktor: Faton Raçi e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

13 vjet pas dhe 13.000 të zhdukur

Në Ditën Ndërkombëtare të të Zhdukurve, që në botë shënohet më 30 gusht, shoqatat e familjeve të personave të zhdukur dhe përgjegjësitë në BeH, paraqesin të dhëna dëshpëruese për procesin e kërkimit të 13.000 personave. Sarajevë, 30 gusht — Bosnje e Hercegovina është i vetmi shtet që ka Ligjin për Personat e Zhdukur, Institutin për të Zhdukur dhe Fondin për Ndihmë, familjeve të personave të zhdukur. Megjithatë procesi i kërkimit zhvillohet shumë ngadalë ndërsa familjet janë në humbje të durimit dhe forcës. Pas 11 vjetësh të kërkimit, Semina Alajkic i gjeti mbetjet të bashkëshortit të vet. Mbeti aktive në Shoqatën për Kërkim të të Zhdukurve sepse dëshiron t’iu ndihmojë të tjerëve të cilët i kërkojnë më të dashurit e vet. “I kam përcjell të gjitha dhe një eskhumim, mblidhja informata, isha në lokacionet ku kryheshin ekshumimet, fizikisht asgjë s’kam arritur të njoh dhe vetëm përmes analizës së ADN erdha tek trupi i bashkëshortit tim”, thotë Alajkic.

Manipulimi me viktima ngadalëson kërkimin Me viktima manipulohet, ndërsa familjet janë të dëshpëruara sepse tragjedia e tyre keqpërdoret për çështje politike. Zvonimir Kubinek nga Tuzla, i cili përfaqëson kroatët në këshillin Këshillëdhënës të Institutit Shtetëror të të Zhdukurve, si përgjegjës i konsideron autoritetet ligjdhënëse dhe ekzekutive. “Ne i thirrem, sepse është koha që pas kaq shumë vitesh të fillojnë të punojnë, pa kurrfarë përtese, sidomos kur bëhet fjalë për krime lufte”, veçon Kubinek. Anëtari i Institutit për të Zhdukurit, Milan Bogdanic beson se Instituti në kuptimin e bashkëpunimit me institucio-

net tjera, sidomos ato ligjore nuk e ka arsyetuar qëllimin e vet. “Prokuroria Shtetërore, gjegjësisht Departamenti për krime Lufte, nuk ka kapacitet andaj këtë vit në vend të zhvillimit të procesit jemi në situatë të stagnimit”, thotë Bogdanic.

Personat e zhdukur në plan të dytë Drejtori i Institutit Shtetëror për persona të Zhdukur, Amor Masovic tash e 15 vjet merret me çështjen e të zhdukurve. Ai gjithashtu konsideron se më përgjegjësit për punë të ngadalshme në kërkim janë organet e autoritetit ligjdhënës, sidomos puna e prokurorisë. “Kam ndjenjën se si koha po ecën, në BeH fatkeqësisht ekzistojnë forcat që përpiqen që problemin e të zhdukurve ta shtyjnë në një plan tjetër. Simbolikisht thënë, përpiqen t’i groposin varrezat masive, por jo me gjetjen e të gjithë të zhdukurve, por me vendim administrativ, ndoshta edhe me vendimin e ndonjë parlamenti”, pohon Masovic. Me rastin e Ditës Ndërkombëtare të personave të Zhdukur, shoqatat e familjeve të të zhdukurve, për herë të parë iu drejtuan Komisionit të Përbashkët për të Drejtat e Njeriut në Kuvendin e BeH duke kërkuar që autoritetet ligjdhënëse dhe ekzekutive më të fund të marrin rol aktiv në zgjidhjen e çështjes së të zhdukurve. Është paralajmëruar seanca e posaçme e Kuvendit ku do të diskutohet për problemet në procesin e kërkimit të personave të zhdukur. D.Welle

Zëvendëskryetari i Partisë Radikale të Serbisë (SRS), Tomislav Nikolic paralajmëroi se do t’i ofrojë Vojislav Kostunicas dhe Velimir Ilic që në zgjedhjet e ardhshme të dalin bashkë si koalicion dhe shprehu bindje që të martën në seancën e Kuvendit do të fillojë raundi i parë i

Sarajevasi, Zijad Jusufovic, në regji personale tashmë dhjetë vjet, në territorin e BeH promovon ‘turizmin e luftës’, ndërsa i vetëquajturi kustosi, Bajro Kolar, me krenari veçon se arriti që nga shtëpia e vet të krijojë muzeun. Sarajevë, 30 gusht — Amerikanët janë më të interesuarit për të kaluarën e ish-Jugosllavisë, respektivisht të Bosnje e Hercegovinës. Secili turist amerikan pyet “pse, si dhe kush më shumë e kush më pak është përgjegjës për gjithçka që ka ndodhur në të kaluarën e afërt në territorin e shtetit tonë të përbashkët”, pohon Zijad Jusufovic, i cili tashmë dhjetë vjet në regji personale në tërë BeH promovon “turizmin e luftës”. Ai në bisedë me ‘Politika’ përmend se amerikanët janë shumë kureshtarë edhe kur bëhet fjalë për muxhahedinët të cilët jetojnë në BeH. “Shumicës prej tyre ua kam mundësuar takimet me muxhahedinët në Bocinja, pastaj në Venica ku ata i kanë klubet e veta si dhe në xhaminë sarajevase të Mbretit Fahd. Ata i pyesin gjithçka, prej asaj “pse kanë ardhur në BeH, çka bëjnë tash në këtë vend,

luftës së ashpër kundër koalicionit udhëheqës. Në intervistë për ‘Vecernje Novosti’, Nikolic tha se seancën e Kuvendit do ta fillojë me çështjen se kush e vrau demonstruesin Ranko Panic dhe arrestimin e Radovan Karadzic. Nikolic shtoi se seanca mund të vazhdojë pasi t’i

marrin raportet për Karadzicin dhe mitingun në Beograd. Lidhur me paralajmërimet se koalicioni udhëheqës do ta parandalojë opstruksionin e punës, Nikolic tha se “kjo nuk është hera e parë kur në Kuvendin e Serbisë ngulfatet demokracia dhe i kërcënojnë radikalët”.

TURIZMI

pse vishen ashtu, dhe si e kuptojnë ata islamin”, shpjegon Jusufovic me të cilin ditorja ‘Politika’ të premten vizitoi edhe të ashtu-

Përplasen sërish

quajturin tunelin e luftës, që sipas tij “për turistët është njëri prej atraksioneve të preferuara turistike në BeH”. Tuneli i luftës nën

Në Maqedoni sërish janë rritur tensionet politike mes kryeministrit, Nikola Gruevski dhe presidentit të shtetit, Branko Crvenkovski. SHKUP, 30 GUSHT — Partia VMRO-DPMNE, e cila udhëhiqet nga kryeministri, të premten kërkoi nga presidenti i shtetit përgjigje precize dhe të detajuar për qëndrimin e tij lidhur me çështjen e emrit. Kjo parti sërish insiston që Crvenkovski të tregojë se cili është plani i tij konkret për zgjidhjen e kontestit mes Greqisë dhe Maqedonisë.


BALLKAN EXPRESS 13

E diel, 31 gusht 2008

Mbështetje për problemet në Luginë

Greqi: Përleshje mes afrikanëve

Kryeministri i Shqipërisë, Sali Berisha priti në takim një delegacion nga Lugina e Preshevës, ndër të cilët deputetin shqiptar në parlamentin serb, Riza Halimin si dhe kryetarët e Komunave dhe të Kuvendeve të Preshevës dhe Bujanovcit. Në këtë takim kryemi-

Përleshje mes dy grupeve emigrantësh afrikanë në qendër të Athinës. Policia greke ka arrestuar të paktën 15 persona. Shumë persona janë plagosur, mes tyre dhe një agjent policie. Incidenti ndodhi të premten mbrëma dhe grupet janë përleshur dhe me gurë. Nuk dihet

nistri u shpreh se do të mbështesë zgjidhjen e problemeve dhe kërkesave që autoritetet e Luginës së Preshevës i parashtruan si dhe u shpreh se arsimi shqiptar është i hapur ndaj të rinjve të kësaj zone duke shpresuar që edhe problemi i njohjes

së diplomave të Universitetit të Prishtinës të shkojë shumë shpejt drejt zgjidhjes. Për këtë u cilësua mjaft i rëndësishëm roli që ndihma dhe mbështetja e autoriteteve ndërkombëtare në Luginën e Preshevës mund të japin në këtë drejtim.

I LUFTES

pistën e aeroportit, që u ndërtua në vitin 1993 me gjatësi 800 metrash, dhe që në luftë lidhte lagjen e aeroportit me Butmir, në

dhjetë vitet e shkuara me organizim të Jusufovicit e vizituan qindra njerëz, kryesisht të huaj. Shtëpia e familjes Kolar ku ndodhet

hyrja në tunel nga ana e Butimir, pas luftës u shndërrua në muze. Pronari i shtëpisë dhe i ashtuquajturi kustosi i muzeut, Bajro Kolar, veçon me krenari se ka arritur që me shpenzimet personale “prej shtëpisë së vet të krijonte objektin historik me ekspozitën e mbuzet për tunelin sarajevas të luftës”. Në hapësirat e shtëpisë, ku turistëve iu shfaqet edhe filmi tetëmbëdhjetëminutesh lidhur me ndërtimin dhe rolin e tunelit, gjendet edhe një karrige në të cilën ulej Alija Izetbegovic, çdo herë kur nëpër tunel dilte nga Sarajeva. Për hyrje në tunel turistët paguajnë 5 marka konvertibile. Tuneli sarajevas i luftës, që ndodhet rreth gjysmë kilometri larg vijës ndëretnike është vetëm njëri prej shumë “atraksioneve turistike të luftës” të shënuar në prospekt me emrin e Zijad Jusufovic që iu ofrohet turistëve në plot 20 hotele. “Përveç tunelit shumë e popullarizuar është edhe Srebrenica, si dhe shtëpia ku jetoi Radovan Karadzic. Duke më falënderuar mua, shumë turistë vizituan Pale dhe shtëpinë e Radovan Karadzic. Faktikisht në Pale kam shkuar qindra herë. Grupet me të cilat kam shkuar, ndërsa edhe në këtë rast më së shumti ishin amerikanë, dëshironin të shohin se si duket Pale, vendi ku u krijua Republika Srpska, ku u sollën vendime të rëndësishme”, thotë Jusufovic. Në pyetjen e mund të jetohet nga “turizmi i luftës”, ai thotë se jeton mirë, punon i pavarur, sepse nuk dëshiron të lidhet më këdo dhe të vijë në situatë kur duhet të “tregojë tregimet e tyre”. Njëkohësisht përmend se është i “vetmi ciceron turistik në BeH”, si dhe që “është njohës i mirë i historisë në këto territore”. Gjithashtu konsideron se kjo që po e bën “nuk është aspak e keqe”, kjo është siç thotë, “mënyra e duhur që njerëzve të cilët e donë këtë t’ua bëjë me dije të vërtetën”. Politika

Edhe kryeministri Nikola Gruevski ditë më parë i bëri thirrje presidentit që të dal para opinionit vendor dhe të thotë se çka duhet të bëjë Maqedonia lidhur me emrin. Këto kërkesa erdhën si reagim ndaj akuzave të presidentit maqedonas të bëra në adresë të Gruevskit se me moszgjidhjen e emrit po pengon perspektivën evropiane të Maqedonisë. Kabineti i kryetarit të shtetit reagoi menjëherë lidhur me këtë kërkesë të partisë qeveritare në pushtet duke i quajtur të paditur dhe të papërgjegjshëm. "Presidenti i Maqedonisë, Branko

Crvenkovski është i befasuar nga padituria dhe papërgjegjësia që demonstron partia qeveritare dhe udhëheqësia e saj për një çështje kaq të rëndësishme për vendin. Edhe pse është i nevojshëm një debat publik me të cilin do të mësohen dhe edukohen personat udhëheqës të kësaj partie në fushën e politikës së jashtme, presidenti do të përmbahet nga komentet e mëtutjeshme, sepse vlerëson se mund t'i dëmtoj interesat e Maqedonisë”, thuhet në reagimin e kabinetit të presidentit. Kabineti i presidentit në komunikatën për media thekson se,

"normalisht kryeministri, është dashur ta kuptoi qëndrimin e presidentit gjatë periudhës dy vjeçare të negociatave që po zhvillohen me ndërmjetësin Nimetz. “Tash e dy vite Nikola Gruevski është kryeministër i Qeverisë së Maqedonisë dhe aktivisht merr pjesë në të gjitha bisedat të cilat i zhvillojmë me ndërmjetësin, Metthew Nimetz. Nëse gjatë kësaj periudhe nuk e ka kuptuar se cila është esenca e negociatave, atëherë, ai dhe partia e tij këtë nuk munden ta kuptojnë nga një deklaratë apo komunikatë për media, thuhet në komunikatë. Ina

ende motivi që ka nxitur këtë përleshje, por sipas mediave, në përleshje mund të ishin përfshirë 150 afrikanë, një pjesë e tyre dhe të armatosur. Kur policia kishte ndërhyrë, një agjent ishte plagosur në krah. Ky i fundit si kundërpërgjigje ka plagosur me pistoletë sulmuesin e tij.

Hajdeni, arrestomëni! Gjenerali, Ratko Mladic, nuk mendon të dorëzohet, ndërsa përmes negociatorit i porositi autoritetet serbe: “Hajdeni, arrestomëni”, shkruan ditorja banjallukase ‘Glas Srpske’. Duke u thirrur në burimin e lartë policor, ditorja shkruan se Mladic refuzoi të dorëzohet gjatë negociatave të zhvilluara para 20 ditëve. “Negociatat me Mladicin lidhur me dorëzimin e tij u zhvilluan para 20 ditëve përmes negociusve. Ai nuk pranoi kurrfarë kushtesh, ndërsa iu ofruan beneficione të mëdha sidomos për familjen. Mladic tha se nuk do të shkojë vullnetarisht në Hagë dhe porositi: “Hajdeni, arrestomëni”, thotë burimi i ditores. Ky burim shton se kërkimi për Mladicin vazhdoi dhe u krye kontrolli në disa objekte ushtarake dhe civile në Serbi. Siç shkruan ditorja, policët serbë në enjten mbrëma në kuadër të kërkimit për të arratisurin më të njohur të Hagës kontrolluan të gjitha pjesët e malit Jastrebac në Serbinë Jugore në hapësirë prej Krusevac drejt Nisit dhe Prokuplje, ndërsa vërtetimet janë kryer në Beograd. “Deklaratat kontradiktore të zyrtarëve serbë rreth “rastit Mladic” flasin për papajtueshmëri mes Agjencisë Informative të Sigurisë dhe Agjencisë Ushtarake të Sigurisë, sepse disa funksionarë të lartë ende kundërshtojnë arresti-

min e Mladicit, duke u frikësuar nga reagimet e opinionit dhe insistojnë që ai vullnetarisht të dorëzohet”, shtoi burimi i gazetës. Ministri serb i Mbrojtjes, Dragan Sutanovac përsëri të premten iu bëri thirrje të arratisurve të Hagës, Mladicit dhe Goran Hadzic që të dorëzohen. Në intervistë për ‘Vecernje Novosti’ ai apeloi tek të akuzuarit e Hagës që të dorëzohen “duke pasur parasysh rastin e vdekjes pas mitingut që e organizuan radikalët shkaku i arrestimit të Radovan Karadzic”. Sidoqoftë, Prokuroria serbe llogarit me një arrestim të shpejtë të kriminelit më të kërkuar të luftës në BeH, Ratko Mladic. Përfaqësuesi i akuzës përkatëse Vladimir Vukcevic, të enjten në Beograd, bëri të ditur se shefi ushtarak i serbëve të BeH me siguri është duke qëndruar në Serbi. Ai nuk beson se Mladic ka ndryshuar fizionominë e tij, sikur ishkryetari i Republika Srpska, Radovan Karadzic, i cili u arrestua në korrik të këtij viti. Këto të dhëna ai i shpalosi para agjencisë së lajmeve Associated Press. Nga agjencitë


14 marketing

E diel, 31 gusht 2008

UNITED NATIONS INTEROFFICE MEMORANDUM

NATIONS UNIES MEMORANDUM INTERIEUR

United Nations Interim Administration Mission In Kosovo Mission d’Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo Pristina, Kosovo

Request for Expression of Interest (EOI) Subject:

Sale of Used Ink and Toner Cartridges for Printers and Fax Machines

Closing Date for Receipt of EOI:

Wednesday, 10 September 2008

Submission of EOI by fax to: UNMIK, Procurement Section, Pristina, Kosovo at Fax Numbers:

+1 212 963 8442 Ext. 4080 or 4019 via USA, or +39 083 144 Ext. 4080 or 4019 via Italy, or +381 38 504 604 Ext 4080 or 4019 via PTK, or +389 2 329 9999 Ext 4080 or 4019 via FYR of Macedonia, or

by e-mail Address:

nigmatov@un.org, cc: khraish@un.org

Description of Requirements: The United Nations Interim Administration Mission in Kosovo (UNMIK) intends to launch a tender for the sale of Used Ink and Toner Cartridges for Printers and Fax Machines (Used Cartridges) for the purpose of a safe recycling/remanufacturing or disposal. The Contractor will be completely responsible for collection, removal and disposal of Used Cartridges generated by UNMIK. For this purpose the Contractor will provide pallets and storage containers for the temporary storage and transportation of Used Cartridges upon each and every collection. The collected Used Cartridges will be safely removed by Contractor and recycled/remanufactured at approved sites and facilities in accordance with international standards and safety measures and following the procedures required by local and EU rules and regulations. The Subject Contract is intended for an initial one-year period with an option to extend under the same terms and conditions at UNMIK’s sole discretion for an additional three (one-year) periods. Companies interested to participate in the tender are requested to submit their EOI by fax or email as indicated above. The EOI must include the following company’s information: x x x x x

Company’s Name Postal address Phone number, Fax number, E-mail address Name of the contact person, Title of the contact person Company’s background, including experience in provision of relevant services.

This Request for Expression of Interest (EOI) does not constitute a solicitation. UNMIK reserves the right to change or cancel the requirements at any time during EOI and/or solicitation process. Submission of a reply to this EOI does not automatically guarantee that such a firm will be considered for receipt of the solicitation when issued. Only vendors, deemed qualified upon completion of an objective evaluation of their submission of EOI, will receive the final tender solicitation document.

British Embassy Pristina BRITISH CHEVENING SCHOLARSHIP SCHEME September 2008 British Embassy Pristina is pleased to announce the launch of the British Chevening Scholarship Scheme for Kosovo for the academic year 2009/2010. Funded by the UK's Foreign and Commonwealth Office and administered by the British Council, the scheme operates in over 150 countries and annually provides funding for over 2,300 students. The aim of the Chevening Scholarship Scheme is to give present and future leaders, decision-makers and particularly able students the opportunity to study in the United Kingdom. The awards are given to cover all or Nr. SER part of the cost of a course of post-graduate study in the UK. The scheme is open to all citizens of Kosovo who SER. NO already have the academic background and work experience in related fields and wish to follow a post-graduate 1 course in the UK. 2

3 4 5 We encourage applicants in all disciplines but are particularly interested in the following subject areas: public 6 administration, business (particularly the commercial legal environment), statistics, security studies, human 7 rights and development studies. 8 9 By the time applications reach the British Council, applicants should have a clear idea on the choice of their course/s and Institution/s in the UK. Details of preferred course/s should be provided in the application form. 10 Latest deadline for return of completed application forms to the British Council is Wednesday, 24 September 11 2008 at 1800hrs. 12 Successful candidates will be required to attend the interview 29 September - 3 October, 2008. 13 14 Those successful at interview will sit an English Language Test (IELTS) on 11 October 2008. To learn more about IELTS please visit: www.ielts.org 15 16 IMPORTANT: If you have graduated in Kosovo please note that we can only accept degrees from the University 17 of Prishtina (or any other accredited degree) and NOT from any private higher education provider in Kosovo. 18 British Council 19

Application forms and other information on the scheme (including selection criteria) are available from the British Council (address below) and can also be downloaded from the website www.britishcouncil.org/kosovo

6 Perandori Justinian Qyteza Pejton 10000 Prishtina 038 243 292

Contact Donika Berisha (donika.berisha@ks.britishcouncil.org) to learn more about the application procedure and Ardiana Deda (ardiana.deda@ks.britishcouncil.org) for more information about your choice of courses of study in the UK. Because of the volume of applications and high level of competition it is not always possible to reply to each and every application and only short-listed candidates will be invited for an interview.

ORARI DITOR I FLUTURIMEVE E DIELE, 31 GUSHT 2008 ORARI DITOR I FLUTURIMEVE DAILY FLIGHT SCHEDULE DAILY FLIGHT SCHEDULE SUNDAY, 31 AUGUST 2008 ARRITJA ARRIVAL / 07:30 08:15 08:30 08:50 09:20 09:45 10:00 10:25 11:30 11:45 13:20 14:30 15:00 15:45 19:00 19:45 20:00 21:45

NGA FROM PRISHTINA TIRANA MUNCHEN STUTTGART ZURICH ZURICH ZURICH ISTANBUL COLN LJUBLJANA GENEVA BAKU BUDAPEST LJUBLJANA VIENNA TIRANA VIENNA DUSSELDORF VIENNA

PËR TO VIENNA TIRANA DUSSELDORF STUTTGART ZURICH ZURICH ZURICH ISTANBUL COLN LJUBLJANA GENEVA DUSSELDORF BUDAPEST LJUBLJANA VIENNA TIRANA VIENNA MUNCHEN /

SHKUARJA DEPARTURE 07:00 08:15 09:00 09:10 09:35 10:10 10:35 11:00 11:05 12:15 12:45 14:10 15:15 15:45 16:35 19:45 20:30 20:45 /

OPERATORI OPERATOR AUSTRIAN AIRLINES BELLE AIR AIR BERLIN GERMANWINGS SWISS INT’L HELLO AG EDELWEISS TURKISH AIRLINES GERMANWINGS ADRIA AIRWAYS FLYBABOO AURORA AIRLINES MALEV ADRIA AIRWAYS AUSTRIAN AIRLINES BELLE AIR AUSTRIAN AIRLINES AURORA AIRLINES AUSTRIAN AIRLINES

Për të dhëna shtesë ju lusim që të na kontaktoni në: public.relations@airportpristina.com Telephone: + 381(0) 38 59 58 123/330 Për të dhëna shtesë, ju lusim që të na kontaktoni në: Aeroporti Ndërkombëtarpublic.relations@airportpristina.com i Prishtinës Sh. A. Ne nuk marrim përgjegjësi për ndërrime eventuale bëra kompanitë ajrore ! Telefon: + 381(0) 38të59 58nga 123/330

Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës Sh. A. Ne nuk marrim përgjegjësi për ndërrime eventuale të orarit të fluturimeve, të bëra nga kompanitë ajrore !


15

E diel, 31 gusht 2008

Bota redaktor: Valmir Gërguri e-mail: valmir.gerguri@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Irani kërcënon

Lideri bask Otegi përsëri i lirë

Irani ashpërson tonet për të mbajtur larg SHBA-në dhe Izraelin. Një përgjegjës ushtarak i Teheranit ka thënë se nëse një nga këto dy shtete do sulmojë Iranin, atëherë do plasë një luftë

Ish kryetari i partisë së ndaluar baske Batasuna, Arnaldo Otegi, është liruar nga burgu. Rreth 100 përkrahës dhe miq e pritën atë përpara ndërtesës së burgut në periferi të qytetit San Sebastian, në veri të Spanjës. 50 vjeçari në qershor të vitit të

botërore. "Agresioni i amerikanëve dhe sionistëve po e çon botën në buzën e greminës", shtoi ushtaraku, duke iu referuar rasteve të Afganistanit, Irakut, Sudanit dhe Gjeorgjisë.

kaluar kishte filluar dënimin 15 muajsh për shkak të akuzës për "glorifikimin e terrorizmit". Një organizatë e viktimave të ETA-s, krahut të armatosur të Batasunës, u bëri thirrje autoriteteve në Spanjë të mos lejojnë Otegin të dalë jashtë vendit.

Kush është Sarah Palin? Tani edhe John McCain ka një kandidate të mundshme për postin e zv/presidentit. Kandidati republikan për Shtëpinë e Bardhë, në rast fitoreje në zgjedhje, do të emërojë guvernatoren e shtetit federal Alaska, Sarah Palin.

"Barak Obama nuk pati guximin të kishte në krah një grua si zëvendëse. Unë e kam këtë guxim." Ky është mesazhi elektoral që jep 72-vjeçari John McCain në prag të kongresit të partisë republikane, me zgjedhjen e politikanes së re Sarah Palin, thuajse të panjohur edhe në vetë SHBA, guvernatorja e parë grua e Alaskës. Sarah Palin është një person i mrekullueshëm, thotë McCain gjatë aktiviteteve të tij elektorale. 44 vjeçarja është më e re se kandidati demokrat Obama. Dhe, ndryshe nga zv/presidenti i zgjedhur nga Obama Joe Biden, Sarah Palin nuk bën pjesë në establishmentin politik të Washingtonit. Për shkak të politikës së saj të guximshme, Palin është shumë popullore në Alaska, thekson McCain. Ai parashikon një karrierë madhështore në Partinë Republikane për kandidaten për zv/presidente. Vetë Sarah Palin e sheh veten si një republikane të angazhuar në politikën sociale. Ajo investoi shumën rekord prej 5 miliardë dollarësh në modernizimin e sistemit arsimor të Alaskës, krijoi një fond shtetëror ndihme për pensionistët e varfër dhe themeloi një këshill për ambientin, për të zhvilluar strategji të reja klime për Alaskën. Në të njëjtën kohë, Palin mbron pa kompromis nevojën e shpimeve të naftës në territore të

shpallura si zona të mbrojtura natyrore në Alaska: "Këtu në Alaska njerëzit duan që të bëhen shpime", thotë Palin, duke shtuar se ato janë ekzistenciale për pavarësinë energjetike të Amerikës. Dhe, sipas saj, shpimet do të ishin një sukses. Sarah Palin kritikon ashpër rivalin e McCainit, kandidatin demokrat për president Barack Obama. Ai është, sipas saj, një politikan tipik nga vendi i ëndrrave. Obama pikërisht në politikën energjetike nuk e ka kuptuar se çfarë duhet të bëjë tani Amerika - kjo është kredoja e Palin. Kandidatja e McCainit për zv/presidente nuk i kurseu kritikat as ndaj problemeve në Partinë Republikane. Pa kompromis ajo dënoi disa republikanë të korruptuar nga Alaska dhe përshëndeti publikisht burgimin e tyre. E pakompromentueshme dhe

njëlloj tërheqëse si për republikanët ashtu dhe për demokratët: kjo është gruaja që kishte kërkuar McCain për postin e zv/presidentit. Krahu konservator i Partisë Republikane e ka përshëndetur ndërkohë përzgjedhjen jo konvencionale të McCainit. Sarah Palin në fund të fundit është jo vetëm nënë e pesë fëmijëve, por edhe një kundërshtare e profilizuar e abortit. Me gjithë politikën e saj të angazhuar sociale, Sarah Palin thekson gjithnjë prioritetin numër një të të gjithë republikanëve. Ajo është përkrahëse e prerë e tatimeve të ulëta dhe pozicionohet kështu në linjën e fushatës elektorale të shefit të saj McCain. Disa analistë politikë thonë se zonja Palin, e cila është kundër abortit dhe kundër martesës së homoseksualëve, dhe që mbështet të drejtën për të mbajtur armë,

mund ta ndihmojë senatorin McCain të fitojë votat e evangjelistëve të krishterë dhe të konservatorëve socialë. Ajo mund ta ndihmojë gjithashtu zotin McCain të tërheqë votat e grave, që sipas anketave, favorizojnë senatorin Obama. Por, vëzhgues të tjerë thonë se zgjedhja e një politikaneje relativisht të panjohur në skenën kombëtare është e rrezikshme. Megjithëse guvernatorja Palin është e mirënjohur në shtetin e saj për goditjen e korrupsionit në industrinë e naftës, ajo mbështet shtimin e çmimeve për naftë dhe gaz dhe i shoqi i saj punon për gjigantin energjetik BP.

kontekst ai ka thënë se Evropa nuk do të përfitojë asgjë duke u "shërbyer interesave të politikës së jashtme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës". Kryeministri i Rusisë me këtë rast ka përsëritur akuzën sipas të cilës këshilltarët amerikanë kanë qenë të ndërlikuar në

konfliktin në Gjeorgji, me qëllim të krijimit të epërsisë në betejën zgjedhore amerikane për njërin nga kandidatët, në rastin konkret për atë të partisë në pushtet. Washingtoni i ka hedhur poshtë këto akuza, duke i cilësuar si gënjeshtra.

Obama: Palin njeri magjepsës "Zëvendësja e McCain, Sarah Palin është një person magjepsës me një histori personale të jashtëzakonshme". Këtë koment nuk

Putin kërcënon Evropën Kryeministri i Rusisë, Vladimir Putin, ka deklaruar se Rusia nuk do të izolohet për shkak të veprimeve në Gjeorgji dhe se nuk u frikësohet sanksioneve të Perëndimit.

Në një intervistë për rrjetin televiziv gjerman ARD, ai ka sinjalizuar Evropën që të mos shkojë pas Shteteve të Bashkuara. Putin ka kritikuar vendet evropiane për mbështetjen që i kanë dhënë Shteteve të Bashkuara për pavarësinë e Kosovës. Në këtë

e bën një njeri i zakonshëm, por vetë kandidati demokrat për Shtëpinë e Bardhë, Barack Obama. Ndërkohë, pritet që ditën e hënë të mbahet konventa e republikanëve, ku McCain dhe Palin të marrin zyrtarisht emërimin nga partia. Në këtë konventë do flasë edhe George Bush.

Hillary: Zgjedhja e Sarah Palin, historike Për Hillary Clinton emërimi i Sarah Palin si zëvendësja e John McCain "është një fakt historik" për të cilën ajo "është krenare". Senatorja e ka përgëzuar McCain dhe ka deklaruar se "Sarah Palin do të shtojë një zë të ri të rëndësishëm në debat". "Edhe pse politikisht si ajo edhe McCain do të çonin Amerikën në drejtimin e gabuar", ka shtuar ish-zonja e parë. DW


16 marketing

E diel, 31 gusht 2008


Numër: 134 | Shtojcë javore | Përgatiti: Radiotelevizioni i Kosovës

Është njëri ndër punëtorët më të vjetër në RTK. Nëse flitet për ndonjë program të kulturës brenda RTK-së, atëherë ai është vula kryesore aty. Këtë javë po e prezantojmë Sadedin Prekazin, producent i programit kulturor. FAQE 18

Faqe 2 3

Për kulturën në RTK Na besoni ne, se ata kanë gënjyer

PROGRAMI JAVOR I RTK’së

Faqe 17-23


NGA BALLINA

faqe 18

PËR KULTURËN NË RTK

ne artistët do mund ta kryejmë më mirë. Mendoj në projekte më shumë të filmit, shfaqjeve teatrore dhe jetës kulturore në përgjithësi. Tani politika nuk ka vend në kulturë. Ky si duket edhe është synim i kësaj qeverie.

Është njëri ndër punëtorët më të vjetër në RTK. Nëse flitet për ndonjë program të kulturës brenda RTK-së, atëherë ai është vula kryesore aty. Këtë javë po e prezantojmë Sadedin Prekazin, producent i programit kulturor. Prishtinë, 30 gusht – Së pari,a mund t’u tregoni lexuesve se kush është Sadedin Prekazi dhe cili është roli i tij në Radio Televizionin e Kosovës? I përkas gjeneratës së parë të aktorëve të shkolluar në gjuhën shqipe, pastaj ndër gjeneratat e para të punëtorëve të Televizionit të Prishtinë, ku edhe kam bërë punën më të dalluar në cilësinë e regjisorit dhe me projekte artistike ku dalloi serialin dhe filmin e parë “FIDANI", i cili më solli edhe çmime të vyeshme. Ndërsa dhe puna në RTK-në zë fillet men-

Sa programe të kulturës janë brenda Radio Televizionit të Kosovës? Në Televizionin e Kosovës ka emisione të shumta të kulturës, mirëpo në programin ku punoj unë janë këto emisione të rregullta të kulturës; DIALOG PLUS, KULTI, PRO ARTE, ARTET PAMORE.

jëherë në vitin 1999 në cilësinë e regjisorit. Nevoja programore më shtyri të merrem me punën e producentit të programit të kulturës. Në fillim bëja përzgjedhje dhe prodhoja emisione artistike dhe kulturore. Rritja e programit në volum dhe kalimi në program gjithë ditor, si dhe punësimi i punëtorëve të rinj, më bëri që paksa edhe të ndihem më komod. Sa është vështirë të jesh producent i kulturës, kur gjithçka në Kosovë është politizuar? Koha e tanishme, kur gjërat më

me prioritet janë ato politike dhe ekonomike, bën që kultura të presë në radhë... Pas kësaj maratone në punë deri te formimi i shtetit shpresoj se detyrën tonë

Cila është shikueshmëri e programeve të kulturës në krahasim me programet e tjera që prodhon ky televizion? Emisionet e kulturës kanë shikueshmëri të mirë si në vend ashtu edhe jashtë vendit.

Si producent, a keni shtypje nga grupe interesi sidomos nga estrada e Kosovës,të cilët shpesh mund të ofrojnë edhe shuma të mëdha parash vetëm e vetëm që të jenë në RTK? Unë si producent i emisioneve të lartpërmendura nuk kam pasur asnjë lloj shtypjeje e as presion nga askush. A planifikon RTK të dalë me ndonjë program tjetër për kulturë? Shpresoj se në të ardhmen do të ketë edhe emisione të reja. Në fund, çka u kishit thënë shikuesve të RTK -së, sidomos atyre të cilët janë të interesuar për kulturë? I propozoj të përcjellin programet e kulturës, sepse ne përpiqemi të prezantojmë kulturën tonë të mirëfilltë.


faqe 19 E DIEL, 31 GUSHT 2008 - E DIEL, 07 SHTATOR 2008 E DIEL, 31 GUSHT 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E DIEL, 31 GUSHT 2008 PROGRAMI SATELITOR

E HËNË, 01 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E HËNË, 01 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E MARTË, 02 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

08:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Program pºr fºmijº 1,2,3 Fillo 10:50Rruga Sesam 11:20 Ulica Sesam 11:50 Top shop 12:00Vijesti 12:20Magazina nº gjuhºn serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:00 Top shop 14:10 Videoklipe 14:30 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Chelsea-Tottenham 15:20 Lajme 15:35 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Chelsea-Tottenham 16:40 Top shop 16:45 INFO 17:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE Aston Villa-Liverpool 19:00 Java nº botº 19:20Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Njerºz tº njº shteti tº ri 21:25 Familja Moderne r 22:00AS- drejtpºrdrejt 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00Lajme 00:05Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE r 05:00 Java nº botº r 05:30 Gurra r 06:00AS r 07:00Programi i mºngjesit

08:00Programi i mºngjesit 09:30Ritme popullore 10:00Program pºr fºmijº 1,2,3 Fillo 10:50Rruga Sesam 11:20 Ulica Sesam 12:00Vijesti 12:20Magazina nº gjuhºn serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:10 Film artistik 15:00 Lajme 15:10 Film artistik - vazhdimi 15:50 Kamera e fshehur 16:15 Videoklipe 16:45 INFO 17:15 Jeta ne Kosove r 18:45 Medika r 19:10Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Njerºz tº njº shteti tº ri 21:25 Familja Moderne r 22:00AS- drejtpºrdrejt 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00Lajme 00:05Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00Radio Kosova 05:00 Java nº botº r 05:30 Gurra r 06:00AS r 07:00Programi i mºngjesit

07:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 11:50 Top Shop 12:00 AS r 13:00Magazina rome-Yekhipe r 13:45 Top Shop 14:00 Lajmet Radio Blue Sky-nº gjuhºn serbe 14:05 UN Report nº gj. serbe 14:30Java nº botº r 15:00Lajme 15:10Kult 15:35 Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00Programi arsimor 16:55Top Shop 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Serial vendor: Kafeneja Jonº r 21:30 Program muzikor 22:30 Kult r 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Program kulturor: Dialog Plus 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Zºri i Amerikºs -nº gjuhºn serbe 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:00 Katalog r 06:00 Program kulturor: Dialog plus r 07:00Programi i mºngjesit

07:00Programi i mºngjesit 09:30Program muzikor 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 11:50 Videoklipe 12:00 AS r 13:00Magazina rome-Yekhipe r 14:00 Lajmet Radio Blue Sky-nº gjuhºn serbe 14:05 UN Report nº gj. serbe 14:30Java nº botº r 15:00Lajme 15:10Kult 15:35Bujku r 16:00Programi arsimor 16:55Videoklipe 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Serial vendor: Kafeneja Jonº r 21:30 Program muzikor 22:30 Kult r 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Program kulturor : Dialog Plus 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 00:30 Radio Kosova 06:00 Program kulturor: Dialog plus r 07:00Programi i mºngjesit

07:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 11:50 Top shop 12:00Rruga Sesam r 12:35Ulica Sesam r 13:00Magazina boshnjakeMostovi- r 13:50 Top Shop 14:00Lajmet Radio Blue Skynº gjuhºn serbe 14:05Pro arte 15:00Lajme 15:10Kºshilla juridike 15:35Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00Program arsimor r 16:55Top Shop 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:25Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Serial vendor: Zogjtº e Luftºs r 21:20Marketing 21:25 Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Pa skenar 23:45 Videoklipe 00:00Lajme 00:05 Pro arte r 01:00 Zºri i Amerikºs -nº gjuhºn serbe 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:30Serial vendor: Zogjtº e Luftºs r 06:00Pa skenar r 06:30Program muzikor r 07:00Programi i mºngjesit

E MARTË, 02 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

07:00Programi i mºngjesit 09:30Nºpºr Kosovº r 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 12:00Rruga Sesam r 12:35Ulica Sesam r 13:00Magazina boshnjake- Mostovi- r 13:50 Videoklipe 14:00Lajmet Radio Blue Sky-nº gjuhºn serbe 14:05Pro arte

15:00Lajme 15:10Kºshilla juridike 15:35Program muzikor 16:00Program arsimor r 16:55Videoklipe 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:25Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing

20:10Sport Plus 20:20Serial vendor: Zogjtº e Luftºs r 21:20Marketing 21:25 Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Pa skenar 23:45 Videoklipe 00:00Lajme 00:05 Pro arte r 01:00 Program muzikor 01:30 Film artistik 03:30 Film artistik 05:30Serial vendor: Zogjtº e Luftºs r


faqe 20 E DIEL, 31 GUSHT 2008 - E DIEL, 07 SHTATOR 2008 E MËRKURË, 03 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

07:00Programi i mºngjesit 09:30Nºpºr Kosovº r 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Program pºr fºmijº 12:00Rruga Sesam r 12:35Ulica Sesam r 13:00Magazina turke-Mozaik r 13:50 Videoklipe 14:00Lajmet Radio Blue Skynº gjuhºn serbe 14:05Pa skenar r 14:45 Videoklipe 15:00Lajme 15:10Telekino r 15:40 Program muzikor 16:00Programi arsimor r 16:55Videoklip 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Diaspora 20:50Videoklipe 21:05Marketing 21:10Pro et contra 21:45Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 23:00BLIC 23:15Katalog r 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Radio Kosova 06:30Pro et contra r 07:00Programi i mºngjesit

E ENJTE, 04 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E ENJTE, 04 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E PREMTE, 5 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

07:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Program pºr fºmijº 11:50 Top Shop 12:05Pro et contra r 12:35 Videoklipe 13:00Magazina serbeNedeljni kolazh r 13:40Top Shop 13:50 Videoklipe 14:00Lajmet Radio Blue Skynº gjuhºn serbe 14:05Dokumentar 14:30Program muzikor 15:00Lajme 15:10Zºri ynº 15:30Top Shop 15:45 Videoklipe 16:00Programi arsimor r 16:55Top Shop 17:00INFO 17:15YEKHIPE 18:10H A B E R 18:25VIJESTI 18:40Marketing 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:15Debat: Jeta nº Kosovº 22:00Marketing 22:05Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15 Dhoma pa kthim 00:00Lajme 00:05 Dokumentar r 00:35 Videoklipe 01:00 Zºri i Amerikºs -nº gjuhºn serbe 01:35Film artistik 03:35 Film artistik 05:30 Videoklipe 05:45 Dhoma pa kthim r 06:30 Zºri ynº r 07:00 Programi i mºngjesit

07:00Programi i mºngjesit 09:30Nºpºr Kosovº r 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Program pºr fºmijº 11:50 Videoklipe 12:05Pro et contra r 12:35 Videoklipe 13:00Magazina serbeNedeljni kolazh r 13:40Videoklipe 14:00Lajmet Radio Blue Skynº gjuhºn serbe 14:05Dokumentar 14:30Program muzikor 15:00Lajme 15:10Zºri ynº 15:30Program muzikor 16:00Programi arsimor r 16:55Videoklipe 17:00INFO 17:15YEKHIPE 18:10H A B E R 18:25VIJESTI 18:40Marketing 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:15Debat: Jeta nº Kosovº 22:00 Marketing 22:05Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15 Dhoma pa kthim 00:00Lajme 00:05 Dokumentar r 00:35 Videoklipe 01:00 Radio Kosova 05:45 Dhoma pa kthim r 06:30 Zºri ynº r 07:00 Programi i mºngjesit

07:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Programi pºr fºmijº 11:55 Top Shop 12:00 Debat: Jeta nº Kosovº r 13:40Top Shop 13:50 Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Sky-nº gjuhºn serbe 14:05 Dokumentarr 14:40 Videoklipe 15:00 Lajme 15:10 Medika 15:35Top Shop 15:50 Videoklipe 16:00Programi arsimor r 16:55Top Shop 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20M O S TOVI 18:20H A B E R 18:35Marketing 18:40Videoklipe 19:00VESTI 19:20Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20 Aktualitete: Evropa mº afºr-drejtpºrdrejt 21:00 Program argºtues: Oxygen 22:45 Videoklipe 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Serial: C.S.I. New York 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Zºri i Amerikºs nº gj.serbe 01:35Film artistik 03:15Film artistik 04:45 Serial: C.S.I. New York r 05:15 Program argºtues: Oxygen r 06:50 Videoklipe 07:00 Aktualitete: Evropa mº afºr r 07:30 Medika r 08:00Programi i mºngjesit

Debat televiziv: Jeta në Kosovë

e enjte, 20:30 J Çdo të enjte, në orën 20:30, transmetohet emisioni i aktualiteteve "Jeta në Kosovë", bashkëprodhimi i RTK-së dhe Rrjetit Ballkanik të Gazetarisë Hulumtuese, BIRN. Emisioni sjellë debat të nxehtë në temat më aktuale nga jeta politike, sociale e kulturore, të përcjellur me reportazha hulumtuese nga terreni si dhe desertin e emisionit, skeçin "Dhandrri i Kosovës".Ndërsa ritransmetimi i emisionit do të emetohet çdo të premte prej orës 12:00.

TIP

TIP

07:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Program pºr fºmijº 11:50 Top Shop 12:00Rruga Sesam r 12:35Ulica Sesam r 13:00Magazina turke-Mozaik r 13:50 Top Shop 14:00Lajmet Radio Blue Skynº gjuhºn serbe 14:05Pa skenar r 14:45 Videoklipe 15:00Lajme 15:10Telekino r 15:40Top Shop 16:00Programi arsimor r 16:55Top Shop 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20Program pºr fºmijº 17:45H A B E R 18:00VIJESTI 18:15Marketing 18:20Telekuizi 18:45Nºpºr Kosovº 19:00VESTI 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Serial: Friends 20:45Serial: The Job 21:05Marketing 21:10Pro et contra 21:45Kafeneja Jonº r 22:30 Program muzikor 23:00BLIC 23:15 Serial: JAG 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 01:00Zºri i Amerikºs -nº gjuhºn serbe 01:30Film artistik 03:00 Film artistik 04:45 Serial: Friends r 05:10 Serial: The Job r 05:40 Serial: JAG r 06:20 Videoklipe 06:30Pro et contra r 07:00Programi i mºngjesit

E MËRKURË, 03 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

Pro et contra

e mërkurë, ora 21:00 Emisioni “Pro et contra” trajton çështjet kontraverze të realitetit kosovar e më gjerë, duke ballafaquar mendimet e kundërta për çështje të ngritura. Emisioni shumicën e herave realizohet në terren. Në raste të rralla, ballafaqimi i bartësve të opinioneve të ndryshme, që njëherit mund të jenë edhe bartës të funksioneve të ndryshme, realizohet edhe përmes bisedave në studio. "Pro et contra" deri më tash ka arritur të ballafaqojë të gjithë spektrin poli-

J

tik dhe administrativ të Kosovës, për çështje të kompetencave të tyre. Konsiderohet një nga emisionet më autoritative dhe më të shikueshme të Televizionit të Kosovës.


faqe 21

E SHTUNË, 6 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

E DIEL, 07 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

E DIEL, 07 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

07:00Programi i mºngjesit 09:30Program muzikor 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Programi arsimor 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Programi pºr fºmijº 11:55 Videoklipe 12:00 Debat: Jeta nº Kosovº r 13:40Videoklipe 14:00 Lajmet Radio Blue Sky-nº gjuhºn serbe 14:05 Dokumentarr 14:40 Videoklipe 15:00Lajme 15:10Medika 15:35Program muzikor 16:00Programi arsimor r 16:55Videoklipe 17:00INFO 17:15LAJME- Pºr personat e shurdhºr 17:20M O S TOVI 18:20H A B E R 18:35Marketing 18:40Videoklipe 19:00VESTI 19:20Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20 Aktualitete:Evropa mº afºr -drejtpºrdrejt 21:00 Program argºtues: Oxygen 22:45 Videoklipe 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Kult r 00:00Lajme 00:05 Program muzikor 01:00 Medika r 01:35Film artistik 03:15Film artistik 05:15 Program argºtues: Oxygen r 06:45 Videoklipe 07:00 Aktualitete: Evropa mº afºr r 07:30 Medika r 08:00Programi i mºngjesit

08:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program pºr fºmijº 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 11:50 Top shop 12:00Magazina turke- Mozaik 13:00Bujku 13:30Top Shop 13:45 Videoklipe 14:00Program argºtues Oxygen r 15:00Lajme 15:10Program argºtues Oxygen - vazhdimi 15:40Top Shop 15:55FUTBOLL: LIGA ANGLEZE 16:45INFO 17:00FUTBOLL: LIGA ANGLEZE 17:50 Evropa mº afºr r 18:50UN Report nº gjuhºn shqipe 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Loto 20:30Njerºz tº njº shteti tº ri 21:30 Serial: Zogjtº e luftºs r 22:00 Kafeneja jonº r 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00 Lajmet 00:05 Film artistik vazhdimi 01:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE r 03:00 Film artistik 04:45 Njerºz tº njº shteti tºri r 06:00 UN report nº gjuhºn shqipe r 06:30 Kafeneja jonº r 07:00Program muzikor 07:30Bujku r 08:00Programi i mºngjesit

08:00Programi i mºngjesit 09:30Zeri yne r 10:00Lajmet Radio Kosova 10:05Program pºr fºmijº 11:00 Lajmet Radio Kosova 11:05 Program pºr fºmijº 12:00Magazina turke- Mozaik 13:00Bujku 13:30Program muzikor 14:00Program argºtues Oxygen r 15:00Lajme 15:10Program argºtues Oxygen - vazhdimi 15:45Serial Kafeneja jone r 16:30 Videoklipe 16:45INFO 17:05Diaspora r 17:35Videoklipe 17:50 Evropa mº afºr r 18:50UN Report nº gjuhºn shqipe 19:15Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Sport Plus 20:20Loto 20:30Njerºz tº njº shteti tº ri 21:30 Serial: Zogjtº e luftºs r 22:00 Kafeneja jonº r 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00 Lajmet 00:05 Film artistik vazhdimi 00:05Radio Kosova 07:30Bujku r 08:00Programi i mºngjesit

08:00Programi i mºngjesit 09:30Top Shop 09:45 Videoklipe 10:00Program pºr fºmijº 1,2,3 Fillo 10:50Rruga Sesam 11:20 Ulica Sesam 11:50 Top shop 12:00Vijesti 12:20Magazina nº gjuhºn serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:00 Top shop 14:10 Videoklipe 14:30 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE 15:20 Lajme 15:35 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE 16:40 Top shop 16:45 INFO 17:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE 19:00 Java nº botº 19:20Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Njerºz tº njº shteti tº ri 21:25 Familja Moderne r 22:00AS- drejtpºrdrejt 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00Lajme 00:05Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00 FUTBOLL: LIGA ANGLEZE r 05:00 Java nº botº r 05:30 Gurra r 06:00AS r 07:00Programi i mºngjesit

08:00Programi i mºngjesit 09:30Ritme popullore 10:00Program pºr fºmijº 1,2,3 Fillo 10:50Rruga Sesam 11:20 Ulica Sesam 12:00Vijesti 12:20Magazina nº gjuhºn serbe: Nedeljni kolazh 13:20 Gurra 14:10 Film artistik 15:00 Lajme 15:10 Film artistik - vazhdimi 15:50 Kamera e fshehur 16:15 Videoklipe 16:45 INFO 17:15 Debat: Jeta nº Kosovº r 18:45 Medika r 19:10Marketing 19:30LAJMET 20:00Marketing 20:10Njerºz tº njº shteti tº ri 21:25 Familja Moderne r 22:00AS- drejtpºrdrejt 22:55Marketing 23:00BLIC 23:15Film artistik 00:00Lajme 00:05Film artistik - vazhdimi 01:00 Film artistik r 03:00Radio Kosova 05:00 Java nº botº r 05:30 Gurra r 06:00AS r 07:00Programi i mºngjesit

TIP

E SHTUNË, 6 SHTATOR 2008 PROGRAMI TOKËSOR

TIP

E PREMTE, 5 SHTATOR 2008 PROGRAMI SATELITOR

Medika

Java në Botë

e premte, ora 15:00

e diel ora 18:00

Çdo të premte në orën 15, mund të përcjellni emisionin Medika. Emision ky që merret me problemet e mjekësisë, para së gjithash të asaj familjare. Realizohet në eksterier. Ka karakter edukativ dhe këshilldhënës, gjithherë me ekspertë të mjekësisë.

J

J

Çdo të diel prej orës 18:30 transmetohet emisioni “Java në Botë” emision ky i cili përgatitet nga redaksia e lajmeve ndërkombëtare e RTK – së. Në këtë emision trajtohen probleme politike, sociale, ekonomike nga vende të ndryshme në botë, por brenda këtij emisioni ka edhe kuriozitete dhe ndodhi të rralla nga bota. Rëndësi e veçantë i kushtohet zhvillimeve në vendet e Bashkimit Evropian.


PROGRAMI JAVOR

faqe 22

E DIEL, 31 GUSHT 2008 - E DIEL, 07 SHTATOR 2008

PROGRAMI JAVOR I RADIO KOSOVËS e hënë - e premte

05.58 PROGRAMI I MËNGJESIT (Hapja e programit) 06.00 “Ju zgjojmë me këngë” 07.00 LAJMET 07.05 MIRËMËNGJESI KOSOVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu shpërndahet gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 07.10 Për të gjithë nga pak (Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafenë e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 08.00 LAJMET 08.05 Nëpër faqet e shtypit dhe CICERONI 08.30 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 09.00 LAJMET 09.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, Zjarrfikësit, etj.) 09.30 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT II (Ndodhi në ditën e sotme, raporte dhe kronika të gazetarëve, të korrsepondentëve dhe infromacione të tjera të ditës) 10.00 LAJMET 10.05 PROGRAMI ARSIMOR - GJUHA JONË - HISTORI,GJEOGRAFI, EKSPERTI JU KËSHILLON ETJ. 10.15 MARKETING 10.30 EMISIONI PËR FËMIJË (incizohet sepse reprizohet në ORA 19.30) 11.00 LAJMET 11.05 NË RITËM TË MESDITËS (Ky program është i tipit rekreativozbavitës dhe edukativ-arsimor; Marketingu transmetohet gjatë këtij programi) 11.15 Informacione të karakterit zbavitës, enciklopedike, kuriozitete. 11.30 LOJA SHPËRBLYESE 12.00 LAJMET E MESDITËS (Emision informative me ndonjë deklaratë tonike nga ngjarjet e ditës, si dhe paralajmërimi i ngjarjeve kryesore që dëgjuesit mund t;i ndjekin në edicionin Ngjarje dite). 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 12.05 NË RITËM TË MESDITËS,VAZHDIM (Informacione servisore , shoqëria civile, kursi valutor, tema, reportazhe, rubrikë për të hendikepuarit, njoftimet për pushime verore, apo dimërore, etj.) 12.30 HITET E DITËS (propozohen dy kenge popullore e dy zbavitese, zgjidhet nje popullore e nje zbavitese per hitin e se shtunes. 13.00 LAJMET 13.05 DËSHIRAT E DËGJUESVE (Marketingu gjatë emisionit) 14.00 LAJMET 14.05 Dëshirat e dëgjuesve vazhdim 14.45 HITET E JAVËS dhe (marketing special) 15.00 NGJARJET E DITËS(Lajmet qendrore) 15.30 TAKIM PA REND DITE (marketing – gjatë emisionit) 15.30 (Sonte RTK-ja për ju; nga jeta e të rinjve dhe studentëve dëgjuesit na shkruajnë; ETJ. 16.15 TINGUJ KLASIK (muzikë klasike)

16.30 “KËNGË MAGJIKE” 17.00 LAJMET 17.06 STUDIO E HAPUR (Emision debati me tema aktuale politike, ekonomike, shoqërore, shëndetësore , sociale, etj.) E ENJTE SPEKTRI. 18.00 LAJMET 18.30 NË RITËM TË KËNGËS POPULLORE (të enjten: Buqeta muzikore) 19.00 DITARI (Emision qendror informativ i mbrëmjës) 19.30 PËR JU FËMIJË (Reprizë e emisionit të orës 10.30-11.00 19.55 Natën e mirë fëmijë (Radio përralla për fëmijë) 20.00 PËRSHËNDETJE DHE URIME (Emision që realizohet me urimet dhe përshëndetjet e dëgjuesve tanë nga vendi dhe bota). 21.00 LAJMET 21.30 ÇASTE POETIKE (e hënë) 21.30 SHTIGJE LETRARE (e martë)30 MINUTA 21.30 REFLEKSIONE MUZIKORE (e mërkurë) 21.30 NGA PUNIMET E KUVENDIT (e enjte) kur s’ka Kuvend, muzikë. 21.30 MUZIKË POPULLORE (e premte) 21.45 Muzikë e zgjedhur popullore (përveç të marteve e të merkureve) 22.00 KRONIKA DITORE (Përmbledhje e informacioneve kryesore) 22.10 NGA BOTA E KULTURËS (çdo të hënë) 22.10 KALEIDOSKOPI MUZIKOR (çdo të martë) 22.10 E MERKURA SPORTIVE( çdo të merkurë) 22.10 TAKIMI ME KRIJUES (çdo të enjte) 23.00 LAJMET 23.05 MIRËMBRËMA KOSOVË e hënë-e premte (01.00-05.58 MUZIKË NGA KOMPJUTORI) 24.00 LAJMET 24.05 HEM PËR BURRA HEM PËR GRA (Çdo të merkurë) 01.00 PORTAT E NATËS (të premten me t’u gëdhirë e shtunë) 05.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

RADIO KOSOVA e shtunë

06.58 PROGRAMI I MËNGJESIT (hapja) 06.58 Ju zgjojmë me këngë 08.00 LAJMET 08.05 MIRËMËNGJESI KOSOSVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 08.10 Për të gjithë nga pak

(Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafen e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 09.00 LAJMET 09.05 Nëpër faqet e shtypi dhe CICERONI 09.35 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 10.00 LAJMET 10.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, zjarrfikësit, spitali, ndodhi në ditën e sotme, kronika dhe informacione të tjera servisore dhe korrepondentët. Marketingu II) 11.00 LAJMET 11.05 Mysafiri i Programit të Mëngjesit II (përfundimi i programit të mëngjesit) 11.30 GRUAJA SOT (Lajmet në orën 12.00) 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 12.30 TOP - LISTA E RADIO KOSOVËS (Hitet që propozohen për këtë emision: pesë popullore dhe pesë argëtuese; MARKETINGU – gjatë emisionit). 14.00 LAJMET 14.05 E SHTUNA SPORTIVE (LAJMET në orën 15.00; MARKETINGU – gjatë emisionit) 16-00 DËSHIRAT E DËGJUESVE (MARKETINGU VI – gjatë emisionit) 17.00 LAJMET 17.05 MUZIKË PËR DISPONIMIN TUAJ (muzikë zbav.) 17.30 KUIZI I RADIO KOSOVËS (LAJMET në orën 18.00) 18.30 MËSOJMË ANGLISHT (BBC) 18.45 MUZIKË E ZGJEDHUR POPULLORE 19.00 DITARI (Emision qendror informative i mbrëmjes) 19.30 TINGUJ TË MUZIKËS ZBAVITËSE (Nga produkcioni më i ri i këtij zhanri; marketing – gjatë emisionit) 20.00 RADIO DRAMA (Dramë, prodhim I radios sonë apo nga arkivi) 21.00 LAJMET 21.05 URIMET E DËGJUESVE TANË 22.00 KRONIKA DITORE (përmbledhje ditore) 22.10 EMISIONI PËR BASHKATDHETARËT 23.00 LAJMET E FUNDIT 23.05 “MENDIMI POZITIV”(D.DEMAKU)Çdo të shtunë) 24.00 MIRËMBRËMA KOSOVË (MARKETINGU, gjatë emisionit)Mentori 02.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

RADIO KOSOVA e diel 06.58 PROGRAMI I MËNGJESIT 06.58 Ju zgjojmë me këngë 08.00 LAJMET 08.05 MIRËMËNGJESI KOSOVË (Hapja e programit dhe paralajmërimi i rubrikave të Programit të Mëngjesit. Marketingu shpërndahet gjatë tërë Programit të Mëngjesit). 08.10 Për të gjithë nga pak (Si të dukemi sot, kuriozitete, me kafenë e mëngjesit, KEK, ujësjellësi, tregu, etj.) 09.00 LAJMET 09.05 Nëpër faqet e shtypit dhe CICERONI 09.35 MYSAFIRI I PROGRAMIT TË MËNGJESIT I 10.00 LAJMET 10.05 Informacione servisore (SHPK, Emergjenca, zjarrfikësit, spitali, ndodhi në ditën e sotme, kronika dhe informacione të tjera servisore dhe korrepondentët. Marketingu II) 11.00 LAJMET 11.05 KOLOVAJZA E SË DIELES (Emision për fëmijë) 12.05 EMISION PËR BUJQËSI (Lajmet në orën 12.00) 12.00 (PARALELISHT) PROGRAMI NË GJUHËN BOSHNJAKE 13.00 TOPLISTA E MUZIK. ZBAV.E R.KOSOVËS (Hitet javore të muzikës së huaj; MARKETINGU – gjatë emisionit). 14.00 LAJMET 14.05 PASDITA ZBAVITËSE SPORTIVE (LAJMET në orën 15.00; MARKETINGU – gjatë emisionit) 16.00 1.Muzikë për disponimin tuaj 16.30 MUZIKË E MARKETING 17.00 LAJMET 17.05 DËSHIRAT E DËGJUESVE TANË (Marketingu – gjatë emisionit) 18.00 LAJMET 18.05 REPORTAZHI apo DOKUMENTARI 18.20 VALLE POPULLORE 18.30 RITMI I FOLKLORIT 19.00 DITARI 19.20 Tinguj orkestral 19.30 TINGUJTË M UZIKËS ZBAVITËSE (Marketingu – gjatë emisionit) 20.00 DITARI SPORTIV 20.10 RITEM E POP (Emision foljor-muzikor i BBC-së) 21.00 LAJMET 21.05 URIMET E DËGJUESVE TANË 22.00 KRONIKA DITORE(Përmbledhje inf.ditore) 22.10 E VJETRA DHE E REJA 23.00 LAJMET E FUNDIT 23.05 NOSTALGJI PËR KËNGËN (Marketingu – gjatë emisionit) 00.00 MUZIKË XHAZI (Emision foljor-muzikor) 01.00 MUZIKË NGA KOMPJUTORI

E HËNË 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:35 18:00 18:10 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajme METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Program për fëmijë Flasim për ndryshime Lajmet Karrota UNMIK on Air Panorama sportive Reportazhi Lajmet Shtypi botëror FRESHI Lajmet LIVE & ACUSTIC 20 e diçka

E MARTË 07:00

09:28 09:30 09:32 11:00 11:30 11:32 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:45 18:00 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00

Mëngjesi Blue 7:30 - Lajmet 8:30 - Lajmet 8:40 - UNMIK ON AIR Promo Lajmet METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet + XUXI ON MUSIC ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Emision për gra Vizioni i Gruas Lajmet Promo UNMIK on Air Reportazhi (repriza) Lajmet Shtypi botëror (repriza) FRESH Lajmet Sky top 20


faqe 23 E DIEL, 31 GUSHT 2008 - E DIEL, 07 SHTATOR 2008

E MËRKURË 08:00 08:30 10:00 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:15 18:30 19:00 21:00 22:00

Mengjesi Blue Lajmet Fjala jonë BULEVARDI Lajmet Top kenget LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi Ballkanik Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione VIVA POP ROCK Shtypi ballkanik (reprize) Lajmet In Selection Base transmission Hip hop me Dany Boy

E PREMTE 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 10:30 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 18:00 18:10 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajmet METROPOLI Lajmet Bulevardi Lajmet ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Flasim e shkruajmë drejt shqip Lajmet Shtypi botëror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Dëshirat e dëgjuesve ZERI I ARSYES Lajmet UNMIK on Air Flesh sporti Flasim e shkruajmë drejt shqip Lajmet Shtypi botror FRESHI Lajmet Pilot Underground Krijuesi, dilema, suksesi

E DIEL 08:30 10:00 10:30 10:45 11:00 12:00 13:00 13:30 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:30 18:40 19:00

Lajmet Bota jonë Lajmet UNMIK on Air MUZIKE DHE POEZI PRAPASKENA LAJMET NE TV Lajmet Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione ROK FOREVER Lajmet SPECIALE PAS LAJMEVE In selection with DJ Lool

E ENJTE 07:00 7:30 8:30 8:40 09:30 09:32 11:00 11:30 11:32 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 17:30 17:35 18:00 18:15 18:30 18:50 19:00 21:30 22:00 23:00

Mëngjesi Blue Lajmet Lajmet UNMIK ON AIR Lajme METROPOLI 10:30 - Lajmet Bulevardi Lajmet XUXI ON MUSIC ZONA OKSIGJEN LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi botror Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi botror Program për të rinjë E drejta ime Lajmet Fokus letrar UNMIK on Air Reportazhi Lajmet Shtypi botëror FRESH Lajmet Cicero 20 e diçka

E SHTUNË 08:00 8:30 10:00 11:00 11:30 12:00 13:00 13:15 13:30 13:50 14:00 16:00 16:05 16:15 16:20 17:00 18:15 18:30 19:00 21:00 22:00

Mengjesi Blue Lajmet Fjala jonë BULEVARDI Lajmet Top kenget LAJMET NE TV Reportazhi Lajmet Shtypi Ballkanik Programi në gjuhën serbe Programi në gjuhën turke Lajmet Shtypi ballkanik Informacione VIVA POP ROCK Shtypi ballkanik (reprize) Lajmet In Selection Base transmission Hip hop me Dany Boy

Na besoni ne, se ata kanë gënjyer Duhet një sebep si i 80-vjetorit të monarkisë shqiptare, që një zëvendësministër sportesh, a më saktë udhëheqësi i një force politike, Lëvizja e Legalitetit, të deklarojë pa dashje që historia e shqiptarëve po rishihet. Duhet një sebep si i 80-vjetorit të monarkisë shqiptare, që një zëvendësministër sportesh, a më saktë udhëheqësi i një force politike, Lëvizja e Legalitetit, të deklarojë pa dashje që historia e shqiptarëve po rishihet. “Në këtë kuadër”, tha drejtuesi i Sporteve në Ministrinë e Turizmit, Kulturës dhe Rinisë, Ekrem Spahia, së bashku me Qendrën e Studimeve Albanologjike, Institutin e Historisë dhe Muzeun Historik Kombëtar, “organizojmë një Konferencë Shkencore Ndërkombëtare me temë “Monarkia Shqiptare 1928-1939” kushtuar kësaj periudhe shumë të rëndësishme të historisë së Shtetit Shqiptar”. Trupi i drejtuesve të institucioneve në fjalë, bëri të ditur dje para medias kalendarin e datës 1 shtator, referuesit vendas e të huaj, 21 studiues, ndër të cilët Beqir Meta, Bernd Fischer, Bajram Xhafa, Jason Tomes, Valentina Duka, Teodor Kareco, Muharrem Dezhgiu, Fatmira Musaj,

Francesco Guida, Alberto Basciani, Marenglen Verli, Patrice Najbor. “Referencat do të shërbejnë si bazë për të riparë dhe ndryshuar atë që është shkruar për këtë pjesë të historisë së Shqipërisë” tha drejtori i Institutit të Historisë, Beqir Meta, që para pak muajve, ishkrye e Muzeut Historik Kombëtar, u shpreh për heqjen e mozaikut. “Kjo shënon fillimin e një etape të re në rishikimin e historisë”. Meta shtoi se ai personalisht ka bërë një recencë me 24 faqe vërejtje mbi tekstin e historisë të vitit 2007 i cili, sipas tij, nuk ka ndonjë ndryshim të madh nga ai i vitit 1984. Ku është gabuar me Mbretërinë dhe mbretin? Çfarë duhet korrigjuar në tekstin bazë të teksteve të historisë? Kasem Biçoku, drejtori aktual i Muzeut Historik Kombëtar, tha se Ahmet Zogut i veshin të pavërteta si ajo e zbatimit të një politike antikombëtare. “Ahmet Zogu s’ka të bëjë fare me pushtimin e Shqipërisë nga Italia fashiste”, tha studiuesi i epokës së Skënderbeut. “Se çfarë ka bërë ai, mjafton t’u hedhim një sy teksteve të shkollave të asaj kohe që janë për t’u pasur zili edhe sot”. Gati i sugjestionuar nga fjalët e veta dhe nga sytë që e shihnin dhe veshët që e dëgjonin, nuk iu duk i tepërt opinioni që po i dilte nga zona subjektive, i zhveshur sa nga logjika e historianit aq edhe nga ftohtësia e qytetarit që në këtë rast e njeh mirë historinë e vendit të tij, si zanat që e ka. “Ai është personaliteti më i jashtëzakonshëm në historinë e popullit shqiptar dhe që krijoi një Shqipëri demokratike”. Zoti historian po bënte të njëjtën gjë si ata “historianët kompilatorë” që kanë shtrembëruar historinë por që

“s’kemi pse i akuzojmë, e tillë ishte koha”.Studiuesi i Skënderbeut dhe Shqipërisë otomane, po e deformonte Mbretin edhe ai, por duke e lëvduar. Ka një lloj historiani në Shqipëri që kur nuk është i veshur me autoritet zyrtar bën propagandë deri sa ta rrëzojë nga karrikja “historianin e keq”. Kur e fiton atë autoritet nga ardhja në pushtet e forcës politike ku militon – historiani vazhdon të jetë anëtar partie jo me teserë, po me zell praktik që i kompensohet me interesa të momentit, karrierë, libra, para dhe mbi të gjitha sedër e gufuar nga vëmendja e masës që, falë shtypit që shpesh merr ç’t’i dalë para, ia qep sytë si të ishte Herodot – prapë e vret këpuca dhe e çjerr ferra që ka lënë pa prerë paraardhësi i tij, “historiani i kohës së Enverit”. Kur të kthehet atje ku ishte, historian i lirë e pa post zyrtar, ka shkruar ndërkaq një faqe tjetër të historisë sipas tij, dhe të historisë sonë dyfytyrëshe. Duhet shtuar këtu se Meta si drejtues që është (së bashku me drejtorin Biçoku i përket brezit të historianit 55-70 vjeçar që ka përvojën e historigrafisë së djeshme marksiste-leniniste dhe të sotme) nuk përmendi gjëkundi “në kuadrin e rishikimit të historisë” dy burime të rëndësishme: njerëzit dhe paratë, pa të cilët nuk mund të pretendohet një histori e re. Njerëz të painfektuar nga e shkuara dhe paratë që do t’i çonte këta njerëz në arkivat burimore të botës ku ruhen të fshehura në gjuhë të vjetra dhe të sotme edhe historia që nuk njohim. Po hë për hë, kjo nuk i intereson asnjë prej insitucioneve që po festojnë themelimin e institucioneve të “të parit shtet efektiv shqiptar”.


24

E diel, 31 gusht 2008

shkurteshqip shkurte shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Gjendja e krijuar në pjesën veriore të Kosovës iu konvenon vetë grupeve kriminale dhe jo qytetarëve të Kosovës.” Slobodan Petrovic, anëtar i Kryesisë së Kuvendit të Kosovës

Express

Kosova dhe Osetia e Jugut Pas agresionit rus në Gjeorgji, për një palë diplomatësh dhe opinionistësh, ky ishte sulm mbi vlerat e qytetërimit perëndimor, demokracinë dhe shtetin e së drejtës, pra edhe shkelje e Ligjit Ndërkombëtar, kurse për palën tjetër ishte ndërhyrje e ligjshme për të mbrojtë të drejtat e njeriut dhe ato nacionale të osetëve, pra edhe “invadim i arsyeshëm”, pas ndërhyrjes ushtarake të Tbilisit për ta rikthyer kontrollin në këtë rajon. S’ka dyshim se Rusia kundërgoditi Perëndimin njëherësh edhe për shkak të inatit për Kosovën, gjë që kishte paralajmëruar se Kosova paraqiste presedan. Diplomacia perëndimore vazhdon ta shoh Kosovën si rast sui generis, por rikthimi i

kontrollit të Gjeorgjisë mbi rajonin separatist të Osetisë së Jugit duket i largët. Rusia e justifikoi ndërhyrjen me “humbjen e sovranitetit”gjeorgjian, sepse osetët dhe abkhazët nuk i besojnë më regjimit të Saakashvil’it. A gaboi ai? Çfarë mund të ndodh në të ardhmen? Në anën tjetër tërhiqen paralele midis Osetisë së Jugut dhe Kosovës. Ose Osetisë së Jugut dhe Veriut të Kosovës... Sa janë të qëndrueshme këto paralele dhe cilat janë dallimet? Cilat janë mësimet që mund t’i nxjerr lidershipi kosovar nga kriza e Kaukazit?

Faqja 24 është e rezervuar për opinionet Tuaja ekskluzivisht rreth kësaj teme!

Na shkruani shkurt dhe shqip! shkurteshqip@gazetaexpress.com

Aksioni rus kundër NATO-s dhe Kosova Fadil I. Hoxha

Me këndelljen e Rusisë filluan edhe aspiratat për zmbrapsjen e NATO-s apo të paktën ndalimin e zgjerimit të saj. Në NATO po hynin edhe shtete që kufizohen direkt me Rusinë. Një gjë e tillë për Moskën mund të ketë qenë tepër e rrezikshme. Moska haptazi kundërshtonte anëtarësimin e vendeve si Ukraina dhe Gjeorgjia në NATO. Dhe të dyja këto vende kanë probleme me pakicën ruse ose popuj të tjerë të vegjël të cilët Moska haptazi i mbështeti si osetët apo abkhazët. Në anën tjetër edhe veprimet e Moskës në lidhje me Kosovën po ravijëzohen qartë. Moska mori pjesë në bisedimet e fundit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë dhe biles disa herë duke qenë edhe konstruktive (të paktën kështu thonë disa mediatorë edhe pse ky ishte blof i rusëve) por bllokoi plot 6 projekt rezoluta në Këshillin e Sigurimit për Kosovën. Moska kishte një zog të fortë në dorë dhe nuk e lëshonte nga dora. Moska dëshiroi që ta mbajë në jetë rezolutën 1244 në mënyrë që të jetë vazhdimisht pjesë e procesit dhe ta keqpërdorë atë në momentin e duhur për të. Moska e ka ditur shumë mirë se do të shpallet pavarësia e Kosovës qoftë me rezolutë të Këshillit të Siguri-

mit qoftë pa të. Interesi më i madh i Moskës natyrisht ka qenë që Kosova të shpallë pavarësinë pa rezolutë të Këshillit të Sigurimit prandaj edhe vazhdimisht bllokoi rezolutat e reja për Kosovën. Rusët po ashtu e kanë ditur se perëndimi nuk do të pajtohej me shkëputjen e rajoneve separatiste në Gjeorgji. Atëherë ata në instancë të fundit provokuan konflikt në Osetinë Jugore me ndihmën e osetëve me ç’rast presidenti gjeorgjian Sakashvili ra në grackën ruse. Rusët intervenuan dhe së fundmi edhe njohën pavarësinë e dy rajoneve të Gjeorgjisë. Përfaqësuesi rus në NATO Rogozin deklaroi se kushdo që sulmonte këto dy rajone i kishte shpallur luftë Rusisë. Me këtë hap Moska në fakt e ngrin procesin e anëtarësimit të Gjeorgjisë në NATO dhe në të njëjtën kohë u tregoi vendeve tjera që kanë aspirata për anëtarësim në NATO se çka i gjen po qe se vazhdojnë të përpiqen për anëtarësim në NATO. Pra duket se ky veprim i Moskës synim kryesor ka frenimin e zgjerimit të NATO-a që nuk përjashton edhe synime tjera natyrisht. Gjithsesi se veprimet e Moskës duhet parë edhe në rrafshin e paraqitjes së fuqisë dhe supremacisë ruse që në fakt është jashtëzakonisht e fryrë dhe pa bazë reale. Të dhë-

nat e GDP për vititn 2007 tregojnë se ekonomia ruse megjithëse e këndellur prodhoi diku rreth 18 herë më pak se ajo amerikane apo rreth 19 herë më pak se ajo e Unionit Evropian. Me fjalë të tjera Rusia është një vend inferior në aspektin ekonomik ndaj perëndimit. Prandaj i duhet të paraqesë dhëmbët dhe të demonstrojë fuqinë ushtarake të cilën e ka trashëguar që nga koha e Bashkimit Sovjetik. Në fakt Rusia si një superfuqi nukleare ngjall frikë tek vendet tjera. Mirëpo një luftë e tillë do ta dërmonte përsëri ekonominë ruse e cila do të ballafaqohej me rënie të investimeve dhe me bllokadë ekonomike nga perëndimi që do të pasohej me një recesion të tmerrshëm.... Po ku është Kosova në këtë situatë pas intervenimit rus në Gjeorgji dhe pranimit të pavarësisë së Osetisë dhe Abkazisë? Gjithsesi se kemi lajme të mira dhe të këqija. Lajmi i keq është se mund të ndodhë që të ketë një zvarritje të njohjes së pavarësisë së Kosovës. Por për fat mund të ketë më shumë lajme të mira. Pas pranimit të pavarësisë së dy rajoneve Gjerogjiane nga Rusia, analisti Sisojev i gazetës ruse Komersant deklaronte se “pas ngjarjeve të fundit Beogradi nuk mund të mbështetet më tek Moska dhe se ka mbe-

tur vetëm në luftën për Kosovën” dhe vazhdon se “tani Rusia nuk ka më të drejtë morale që të thirret në të drejtën ndërkombëtare”. Është e vërtetë se veprimet e fundit të Moskës i hapin një rrugë përfundimit të procesit të pavarësisë së Kosovës në aspektin afatgjatë. Se ka lëvizje më realiste shihet edhe nga një deklaratë e kryeministrit serb Cvetkovic i cili në një intervistë dhënë gazetës serbe Politika qartazi dha shenja të pranimit nga Beogradi të procesit të rikonfigurimit të UNMIK-ut dhe hyrjen e Eulex’it në Kosovë. Një deklaratë e tillë nga opozita serbe u cilësua si njohje e pavarësisë së Kosovës. Pastaj lajm tjetër i mirë është se një Rusi e diskredituar politikisht pas veprimeve të fundit dhe me deklarata kontradiktore të zyrtarëve të saj e ka të vështirë në mos të pamundur lobimin në mbështetje të rezolutës së Serbisë në Asamblenë e përgjithshme të OKB-së në Shtator. Ambasadori rus në Beograd Konuzin mund të deklarojë se Rusia “vazhdon të mbështesë integritetin territorial të Serbisë në bazë të rezolutës 1244” por ai bëhet tepër qesharak, joserioz dhe joprincipiel para shteteve të botës nëse po i njëjti nuk e respekton edhe rezolutën 1808 (e votuar edhe nga Rusia) e cila në mënyrë tepër eksplicite afirmon

sovranitetin dhe integritetin territorial të Gjeorgjisë. Një aspekt tjetër i anëve pozitive të ngjarjeve të fundit në Gjeorgji është fakti se UNMIK-u ka mbetur si jetim në Kosovë dhe vetëm hija i ka mbetur. Moska tani është e zënë me kritika ndaj veprimeve të saja dhe nuk mundet më që të mbrojë UNMIK-un. Një UNMIK i tillë pa përkrahje e ka të pamundur që të bëjë marrëveshje me Beogradin për Kosovën dhe gjëja më e mire që mund të bëjë tani është paketimi i valixheve dhe shkuarja dinjitoze në shtëpi. Kjo gjithsesi i lë hapësirë qeverisë së Kosovës për shtrirjen e pushtetit në gjithë territorin e Kosovës përfshirë veriun. Përfundimisht në dritën e rrethanave aktuale mund të konkludohet se veprimet e fundit të Rusisë janë një tentative e qartë për frenimin e zgjerimit të NATO-s dhe paraqesin një faze të re në marrëdhëniet ndërkombëtare ku i fuqishmi bën ligjin. Me këtë rast Këshilli i Sigurimit dhe OKB-ja humbin pothuajse tërësisht rëndësinë si faktorë ku zgjidhen konfliktet. Poashtu qartazi u pa se Kosova nuk është në sferën e interesit rus e as Serbia por për Rusinë i rëndësishëm ishte aplikimi i “precedencës” së Kosovës për rajonet ku Rusia dëshiron të dominojë dhe t’i realizojë planet e veta.

OPINIONET në këtë faqe nuk i reflektojnë domosdoshmërisht qendrimet e redaksisë. Shkrimet mbi 500 fjalë nuk preferohen, ndërsa redaksia mban të drejtën e shkurtimit dhe korrigjimit të teksteve. Preferohet dorëzimi i teksteve në formatin elektronik me e-mail apo në Word.


SHKURT E SHQIP 25

E diel, 31 gusht 2008

Rinia jonë dhe Olimpiada Fatos Lubonja Olimpiadat kanë qenë dhe mbeten ngjarje të mëdha botërore multidimensonale, jo vetëm sportive, por edhe politike edhe mediatike edhe komerciale… edhe gjeografike, sepse të bëjnë të njohësh, madje të prekësh me dorë tërë botën, të ndjehesh qytetar i saj. Me gjithë kontradiktat, e tillë ishte edhe kjo e Pekinit. Mund të ulesh të shkruash për olimpiadën duke e parë në të gjithë këto fusha e të tjera. Por ajo që më uli të shkruaj për të ishte një ngacmim që më kthehej e rikthehej teksa ndiqja garat e ndryshme sportive. E tregon edhe titulli: rinia jonë dhe olimpiada. Ajo që personalisht më godet gjithnjë e më shumë në olimpiadat, sa më shumë kalon mosha e shtohet numri i olimpiadave që më jepet rasti të ndjek nëpërmjet ekranit televiziv apo të kinemasë (për mua kjo histori ka filluar me një film mbi olimpiadën e Romës të vitit 1960) nuk janë më kampionët e mëdhenj, as momentet e bukura të jashtëzakonshme agonistike, as shumësia e medaljeve që merr njëri vend apo tjetri. Sigurisht këto kanë vendin e tyre, por ajo që më ka mbresuar gjithnjë e më shumë në olimpiadat e fundit që kam ndjekur, ashtu sikurse edhe në këtë të Pekinit, është shumësia e sporteve që ushtron qënia njerëzore. Sepse vetëm në një olimpiadë sheh të mblidhen thuajse të gjitha sportet: futboll, basketboll, volejboll, waterpol, not, atletikë, gjimnastikë (kaq shumë disiplina në këto tre të fundit) hedhje nga trampolina, kanoe, kanotazh, vela dysh katërsh, mundje, boks, xhudo, tenis, pingpong, skermë, çiklizëm, hipizëm, gjuajtje me pushkë me rrathë, me pjatel … nuk i numëroj dot të gjitha dhe nuk i di të gjitha. Kam përshtypjen se edhe fjalët në shqip nuk i kemi për t'i shënjuar e diferencuar të gjitha. Nuk mund të mos mbetesh gojëhapur duke parë se sa kreative është qenia njerëzore, edhe përsa i përket sportit; por edhe përpara faktit që nënkupton kjo shumëllojshmëri: se sa shumë pasion dhe energji njerëzore derdhen në këto sporte. Në fakt, sportistët që shohim në ekran në Olimpiadë janë vetëm maja e piramidës, ata që kanë dalë nga një seleksionim i gjatë që edhe frymëzojnë shumë të tjerë. Por nën ta, në vendet prej nga vijnë, duhet të imagjinojmë një numër shumë, shumë herë më të madh sportistësh, pafundimisht më të madh. Pa ta nuk do të kishim as Olimpiadë. Dhe tek ata qëndron, për mua, mrekullia e vërtetë e sportit, ndoshta sporti i vërtetë. Sepse në thelbin e vet sporti nuk bëhet me synimin për të dalë në pedanat e medaljeve; ai bëhet sepse është një pasion, një kulturë, një mënyrë për t'i dhënë kuptim jetës, për të njohur veten, për ta forcuar atë si fizikisht edhe mendërisht, për t'u shoqërizuar, solidarizuar etj. "Çfarë bëjnë kafepirësit e bllokut? më pyeste me chat nga SHBA një mik që po ndiqte edhe ai olimpiadën - është turp, gjithë rinia në botë merret me diçka pozitive, tenis, pingpong, çfarëdo sporti, janë aktivë për mjedisin dhe çështje të tjera. Ata tanët i ke gjithë ditën e mbarë nga një kafe-bar tek tjetri". Ishin edhe fjalët e tij që më nxitën të

shkruaj këto radhë. Nuk e vuaj aspak skarcitetin e rinisë sonë në olimpiadë nga këndvështrimi i një nacionalisti. Sigurisht do të ishte e bukur edhe emocionuese të shihje ndonjë kampion shqiptar në podium teksa ngrihej flamuri ynë. Por jam kundër manipulimit nacionalist të sportit ashtu sikundër jam kundër komercializimit të sportit, kur gjithçka shndërrohet në para. Këto janë një tjetërsim i tij. Ndoshta shembulli më sintetik i këtyre të dy aspekteve ishte organizatorja e Olimpiadës, Kina, ku pamë sportistë të prodhuar në laborator enkas për të afirmuar superfuqinë e re botërore dhe reklama gjigante me fytyrat e sportistëve milionerë kinezë, agjentët e të cilëve nuk bëjnë kontrata më pak se njëmilionëshe. Po ashtu nuk më shkon ndërmend se një vend i vogël si i yni mund të konkurrojë me vende me një popullsi të madhe sepse në ato vende ka më shumë mundësi të dalin talente. Por ngulmoj se këtu nuk është as çështje konkurrimi, tek e fundit, ndonëse nuk mund të mbetesh indiferent kur sheh se ka shumë vende më të vegjël se ne që garojnë me dinjitet, madje ngjiten edhe nëpër podiume medaljesh. Për mua çështja kryesore është ajo e kulturimit dhe edukimit sportiv, e zhvillimit të pasioneve për sportin, për të gjetur e shprehur veten nëpërmjet tij, për të derdhur energji në mënyre pozitive, për të krijuar shoqëri, solidaritet e me radhë. Sepse sporti është një nga mënyrat më të shëndetshme për të zhvilluar potencialitetet pozitive të njeriut, për të zhvilluar edhe shpirtin e garës, por edhe solidaritetin dhe sakrificën për grupin, disiplinën dhe autodisiplinën, por edhe forcën fizike e mendore për të pasur një jetë me shëndet me gjallëri me sociabilitet dhe më me kuptim gjatë gjithë jetës. Pse tek rinia jonë mungojnë te gjitha këto, apo janë kaq të mangëta? Pse ne na duken sikur vijnë nga një botë tjetër, si marsianë sportistët që shohim në olimpiada. Në fakt janë homo-sapiensë si ne, dykëmbësh dhe dyduarsh si ne. E gjithë diferenca qëndron në kulturën, edukimin sportiv që kanë. Nuk është kjo as çështje race e as çështje prirjesh, paçka se u tha se xhamajkanët i kanë fibrat muskulore superiore për garat e shpejtësisë. Po ku ishin deri dje xhmjaknët? Pse nuk fitonin? Olimpiada e Pekinit vetëm sa m'i ngacmoi këto mendime. Në fakt nuk ishte skarciteti i tanëve në Pekin, por ajo që shoh përditë të ndodhë në Tiranë e gjithë vendin tonë me sportin dhe raportin e rinisë sonë me të, që më nxitën të shkruaj këto radhë. Sepse shoh me dhimbje për rininë dhe me revoltë ndaj atyre që duhet ta drejtojnë atë se ne, në vend të sportit kemi zhvilluar lojën e bixhozit me sportin; se kemi me qindra vende bastesh, por jo fusha sportive, me qindra kafe, por aq pak palestra; se në lajmet kryesore që lidhen me sportin tek ne nuk mbizotërojnë rezultatet e mira, por shitjet e ndeshjeve nga sportistët tanë, se pikat e referimit për rininë tonë nuk janë sportistë të shquar, por trafikantët e drogës dhe prostitutave që bredhin të patrazuar të kapardisur mbi BMW X5 në rrugët e Tiranës. Ku janë Agim Fagët, Panajot Panot, Asllan Rusët e Zhani Bonatët, kampionët e çiklizmit si Agalliu, të notit të boksit, që edhe në terrin e diktaturës inspironin me pasione pozitive rininë? A du-

het thënë se komunizmi investonte më shumë sepse e përdorte edhe sportin si imazh? Pjesërisht kjo është e vërtetë, por këtë e hedh poshtë fakti se në vendet tona fqinje ra komunizmi, por shohim përsëri serbët, sllovenët, kroatët të dalin nëpër podiume. Ndiqja para disa kohësh një intervistë të numrit një të botës në tenis serbes Ivanoviç që tregonte se, në mungesë fushash tenisi, gjatë dimrit ishte stërvitur në një pishinë bosh që nuk funksiononte për shkak të mungesës së ujit të ngrohtë. E megjithatë një tjetër serb gati sa nuk i rrëmbeu në pishinat e Pekinit medaljen e arit njërit prej yjeve absolute të olimpiadës, amerikanit Phelps. "Kur ekziston një vullnet i madh - thotë Makiaveli - nuk ekzistojnë vështirësi të mëdha". Jo, ky skarcitet i të rinjve tanë nuk është as çështje të hollash as çështje sistemi as çështje race; është çështje kulture e cila i jep jetë tek i riu pasionit që ushqen e forcon pastaj edhe vullnetin. Ku janë politikat e Ministrisë së Kulturës, Turizmit dhe Sporteve? Ku janë politikat e Ministrisë së Arsimit. Kurrkund. Jo, u gabova: ata ua kanë lënë në dorë punën e sportit ashtu sikurse edhe shumë punë të tjera, bosëve tanë të biznesit. Janë ata që drejtojnë sportin tonë dhe politikat tona lidhur me sportin. Por, nga sa më rezulton mua, këta nuk i ka çuar atje dashuria për sportin. I ka çuar biznesi, veshja e figurës së tyre dhe e bizneseve të tyre me një kostum të mire publike. Kryetari i delegacionit tonë të vogël olimpik është një ish-sportist vërtet, por biznesin e tij së bashku me ish-basketbollistin Rama, sot kryetar bashkie i Kryeqytetit, nuk ka sportin, por, përkundrazi, shndërrimin e fushave të sportit, por edhe të teatrove dhe të parqeve në ndërtime fitimprurëse. Kurse, për ironi, mesa di, fëmijët e tij nuk po rriten në Shqipëri, por jashtë shtetit, atje ku ka shumë fusha sporti dhe shumë parqe, gjelbërim, teatro e kinema. Ministri ynë i Kulturës dhe Sporteve Ylli Pango, ka qenë edhe ai sportist, notar i mirë si bregdetas që është, por në vend se me ruajtjen e plazheve të bregdetit ai merret me kthimin e tyre në fshatra turistike, që në shqip do të thotë ndërtim vilash e hotelesh private për 1 përqindëshin e të pasurve shqiptarë, që do t’u pakësojnë edhe më fëmijëve tanë mundësinë për të pasur kontakt me detin e për t'u bërë notarë. Varfëria e jetës sonë sportive, e pasioneve të rinisë sonë për sportin është një nga simptomat e krizës së vlerave të një shoqërie ku kultivohet vetëm një pasion: ai i lekut të fituar lehtë, pa punë, pa studim, pa mundim, pa sakrifica, pa solidaritet, pa ndershmëri. Rezultati duket në të gjitha fushat: një katastrofë kulturore dhe shpirtërore e pashembullt e njeriut shqiptar të cilit mburrja me pasurinë dhe dëfrimi me të i mbeten thuajse e vetmja ndjenjë. Dalja nga kjo krizë është punë e vështirë. Njohja e problemit nuk mjafton, por nëse ai ndjehet seriozisht atëherë ka më shumë mundësi të gjenden rrugët. Dhe rrugët, sipas meje, duhet të fillojnë me ndërtimin e një sistemi tjetër vlerash që njeriut njëdimensional shqiptar, të orientuar vetëm nga leku, t'i hapen horizonte vlerash të tjera. Dhe ushtrimi i sportit, pasioni e dashuria për të, janë një nga më të bukurat e këtyre vlerave. (Korrieri)

Të sfiduarit, sfiduesit dhe humbësit Ardi Shita Që nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, shteti më i ri në botë po përballet me cenime të vazhdueshme të rendit të saj kushtetues dhe të integritetit territorial. Na është premtuar nga liderët tanë legjitim, të zgjedhur në zgjedhjet e lira e demokratike të Nëntorit 2007, se me hyrjen në fuqi të Kushtetutës së Republikës së Kosovës gjërat do të ndryshojnë. Udhëheqësit institucional të Kosovës e mbajtën premtimit dhe gjërat ndryshuan: pak pasi hyri në fuqi Kushtetuta e Republikës së Kosovës u inaugurua edhe Kuvendi i Vidovdanit, duke e sfiduar haptas dhe fatkeqësisht me sukses Qeverinë e Republikës, UNMIKun dhe EULEX-in. Arsyetim më banal do të ishte se themelimi i këtij Kuvendi nuk ka qenë e mundshme të parandalohet. Më lejoni të rikujtoj se ky Kuvend doli nga zgjedhjet e Majti të cilat Serbia i organizoi në territorin e Kosovës dhe të cilat u paralajmëruan shumë më herët, si data ashtu edhe çëllimi i tyre. Mirëpo ato "as nuk u përkrahën dhe as nuk u penguan" (po citoj qëndrimin zyrtar të UNMIK-ut). Pjesëmarrësit e këtyre zgjedhjeve haptas shpalosën aspiratat e tyre për themelim të strukturave paralele të cilat sot po funksionojnë si pushtet i katërt në Kosovë! TË SFIDUARIT: Qeveria, UNMIK-u dhe EULEX-i. Një ndër dokumentet më me peshë në të drejtën ndërkombëtare i cili nuk e ka vetëm vlerën e një traktati obligues mes shteteve nënshkruese por është pranuar si e drejtë ndërkombëtare zakonore është "Konventa e Montevideos mbi të drejtat dhe detyrat e shteteve". Duke qenë e tillë nenet e saj obligojnë të gjitha subjektet e të drejtës ndërkombëtare. Neni 9 i Konventës qartë precizon se juridiksioni i shteteve brenda kufijve të territorit të tyre shtrihet mbi tërë popullatën. Dhe pikërisht në këtë pikë serbët shënojnë fitoren e tyre të parë në ditën e Vidovdanit: juridiksioni i Republikës së Kosovës nuk shtrihet mbi popullin minoritar serbë. Dhe jo vetëm kaq, strukturat paralele serbe duke uzurpuar me dhunë objektet shtetërore të Kuvendit Komunal të Shtërpcës krijojnë edhe një përjashtim në teoritë e jurisprudencës, atë se shteti është organizatë shoqërore që disponon me monopolin e forcës fizike. SFIDUESIT: Strukturat paralele serbe! Me shpalljen e pavarësisë, Kosova detyrimisht përqafoi 'doktrinën e njohjes deklarative të shteteve' duke pritur njohje të reja ndërkombëtare të shtetit më të ri në botë. Mirëpo shtetet sovrane, subjekte të drejtës ndërkombëtare nuk e kanë të lehtë njohjen e një shteti të ri i cili nuk ushtron pushtet mbi tërë territorin e tij. Si pasojë, edhe investimet e huaja në Kosovë po vonohen. Si ilustrim vlen të përmendet çështja e kontesteve pronësore të periudhës së konfliktit 1998-1999, përgjegjëse për zgjidhjen e të cilave është Agjencioni Kosovar i Pronave. Ky Agjencion tani ka dy drejtorë, një të emëruar nga UNMIK-u dhe tjetrin nga ICO-ja (për të qenë më i kuptueshëm EULEX-i). Ndërsa në veri të Mitrovicës këto çështje i "zgjedhin pa problem" Gjykatat e strukturave paralele, vendimet e të cilave de facto janë të ekzekutueshme edhe pse institucionet serbe konsiderohen nga Qeveria e Kosovës jo-legjitime. HUMBËSIT: Qytetarët e Kosovës. Për zgjidhjen e këtyre problemeve serioze nuk do të ndihmojnë njohjet e reja ndërkombëtare të Republikës së Kosovës, as tubimi i personaliteteve të botës arabe në Prishtinë. Zgjidhje për këto probleme mund të jep vetëm lidershipi i Kosovës, kuptohet ai legjitim, duke luftuar çdo cenim të monopolit të pushtetit shtetëror në territorin e Kosovës e jo duke na premtuar se gjërat do të ndryshojë me shpalljen e pavarësisë, hyrjen në fuqi të Kushtetutës, transferimin e kompetencave, rikonfigurimin e shumë fjalë tjera "të mëdha" të cilat thënë realisht nuk përkojnë me atë që duhet të ndodh në terren: shtrirje të pushtetit shtetëror në tërë territorin e tij.


26 FJALËKRYQ

E diel, 31 gusht 2008


SHPALLJE TË VOGLA 27

E diel, 31 gusht 2008

PALUAJTSHMËRI SHITJE Shes truallin në Sofali afër bazeni të Gërmisë në Prishtinë.Trualli ka pozitë atraktive për banim.Trualli ka rrugë,kanalizim,ujë.Çmimi për arë është 16,500 €uro.Tel.049/123 333,049 129 650. (31.08.2008). Shes dy troje në Hjvali(4 arë dhe 5 arë).Trojet kan pozitë atraktive për banim.Trojet kan rrugë,kanalizim,ujë dhe janë 20 metra largë nga rruga magjistrale Prishtinë-Gjilan.Çimi për arë është 6,500 €uro.Tel.049 123 333, 049 129 650. (31.08.2008). Shes shtëpinë në qendër të Sofalisë në Prishtinë.Shtëpia ka leje,ka 280m2,5arë truall,3 katëshe,8 dhoma,3 banjo,2 ballkona,nxemje qëndrore,garazh,lokal dhe shtrihet buzë asfaltit.Bëj ndërrim edhe me banesë në Prishtine.Çmimi është 155.000 €uro.Tel 049 123 333,049 129 650. (31.08.2008). Shesim 30 ari truall në Bërrnicë të Epërme me infrastrukturë komplete.Ujë,rrymë kanalizim dhe rrugën e asfaltuar .Tel.044/905 750. (31.08.2008). Shitet banesa në Mitrovicë afër stacionit të autobusëve, rr. Mbretëresha Teut, hy.I, kati III, me pamje ka rruga kryesore. Ndërtim i vitit 1988. Banesa ka sallon, kuzhinë, dhomë të fëmijëve, dhomë gjumi, dy ballkone, banje, wc ndaras, 74m2. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 044/ 197 692. (30.08.2008) Shes lokalin në Dardani në dalje nga restorant Dubrovniku rr. Sadik Zeneli nr.1, sip. 120m2. I përshtatshëm për çdo biznis. Ka dalje - hyrje edhe nga prapa, parkingu. Jam pronar i par me dokumente, fletë kadastrale dhe kontratë me BVI-në e atëhershme për shit-blerje të vitit 1987. Tel. 044/049/ 117 232, e-mail: loshja_i@hotmail.com ose isaloshaj@rtklive.com. (30.08.2008) Shitet banesa 3 dhomëshe në lagjën Aktash rr.Agim Ramadani, përball Biblotekës Kombëtare, sip.67m2, kati IX. Çmimi 74 000 €. Banesa ka një dhomë të ditës, dy dhoma të fjetjës, një kuzhinë, korridor, një banje dhe një ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 245 454. (30.08.2008) Shes truall 3.70 arë, në Sofali.Tel. 044/507 551. (30.08.2008) Shitet banesa tredhomëshe afër shtëpisë së pleqëve, ndërtim i ri, kati II, sip.82,50m2. Çmimi 68 000 €. Banesa e ka një dhomë të ditës me kuzhinë dhe ballkon, dy dhoma të fjetjës, njëra me ballkon, 1 koridor dhe 1 banje. Tel. 038/ 248 165; 044/ 245 454. (30.08.2008) Shitet banesa dydhomëshe, ndërtim i ri, afër shtëpisë së pleqëve, sip.58m2. Çmimi 50 000 €. Banesa ka një sallon të madh me kuzhinë, një trapezari, një dhomë gjumi dhe një banje. Banesa është e paisur me mobile të reja në vlerë prej 4000 €. Tel. 038/ 248 165; 044/ 245 454. (30.08.2008) Shitet urgjentisht banesa dydhomëshe me mobile, në lagjën Kadra e Diellit II, te banesat e bardha, sip.65m2. Çmimi 52 000 €. Banesa ka një dhomë të pritjës, një dhomë të fjetjes, një kuzhin me trapezari, korridor, një banje, një shpajz dhe një ballkon. Tel. 038/ 248 165; 044/ 245 454. (30.08.2008) Compania Pozh 364 Brothers, shet banesa me ndërtim e sipër në zonën industriale të Prishtinës. Banesat kan leje ndërtimi, banesa dy, tri, katërdhomëshe.Si dhe mundësojm të bleni banesë më këste mujore deri në njëzet vite. Prapa Raiffeisen Bank. Tel. 044/ 430 455; 049/ 576 500; 044/ 805 829. (30.08.2008) Shitet banesa tredhomëshe në qendër të Gjakovës, ndërtim i ri. Ka parking veture. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/ 430 455. (30.08.2008) Shes banesë në lagjen Pejton në qendër të Prishtinës. Ka banesë me tri dhoma apo katër dhoma. Tel. 044/ 430 455; 049/ 576 500. (30.08.2008) Shes garsonierën në lagjën Ulpianë, sip.31m2, kati IV. Çmimi 32 000 €. Banesa ka një dhomë me kuzhinë, një korridor dhe një banje. Tel.038/ 248 165; 044/ 945 844. (30.08.2008) Shes banesën në Tokëbashqe përball shkollës fillore Gjergj Fishta është e renovuar dhe është ndërtim i vjetër. Banesa ka 64m2. Tel. 044/311 571; 044/173 448. (29.08.2008). Banesa për shitje, 53m2, kati i –III-, 750€m2, L.ND 53m2, kati i –VI, 700€ m2,L.ND129m2, kati –III-, 850€m, ekstra e rregulluar.111m2, kati –II-, 1000€m2, 75m2, kati-XII-, 550€m2L. MD.85m2, kati i –III-dhe –IV-, 650€m2. Tel. 044/383 844; 044/049 202 710. (29.08.2008). Shitet banesa 60m2+18m2 podrum (ndërtim i vjetër), afër shtëpis së pleqëve. Çmimi 65000€uro. Tel. 044/308 448. (29.08.2008). Shes banesën te Bregu i Diellit ( banesat e bardha ), kati 3, ka 1 dhomë gjumi, 1 dhomë dite, banje, kuzhinë me trapezari dhe shpajz e ballkon, komplet e rinovuar. Tel. 049/ 50 51 52. (28.08.2008) Shiten 42 ari te kryqi i Lipjanit ( në anën e djathët prej kryqit në drejtim të Lipjanit ). Tel. 049/ 50 51 52. (28.08.2008) Shes truallin prej 10 ari ( me mundësi ndarje ), afër Fshatit Ndërkombëtar. Tel. 049/ 50 51 52. (28.08.2008) Shes shtëpinë komfore, 100m2, me 5 arë oborr, në Fushë Kosovë zona e parë e urbanizuar, me rrugë të asfaltuar, oborr të rrethuar dhe të rregulluar. Ka podrum16m2, garazh dhe objekte përcjellëse. Gjendet në kryq të Fushë Kosovës, 150 m nga rruga kryesore. Tel. 044/ 174 168. (28.08.2008) Shes shtëpinë në Berivojcë – Kamenicë. Tel. 044/ 193 778 ose 038/ 228 473. (28.08.2008) Shes Villën me 17m2 me arendi të brendshme. Mund të përdorët për hoteleri ose banim.Tel.044/111 155. (27.08.08). Shes restorantin’’Kruja’’me 700m2 dhe 35 ari oborr të regulluar.Posedon lejën e ndërtimit.Restorani është duke punuar,me mundësi zgjerimi pë hote.Tel/044 111 155. (27.08.08). Shes banesën katërdhomëshe, 120m2, kati V. Gjendet në Bregun e Diellit II, te banesat e bardha ose bëjmë ndërrim me një më të vogël apo truall. Çmimi 86 000 €. Tel. 044/ 455 288.

(27.08.2008) Shiten trojet prapa motelit “Gorenje”. Trojet janë të ndara nga 3.5 ari e më shumë. Me të gjithë infrastrukturen: ujë, kanalizim, rrjet kabllovik, rrymë, rrugë e asfaltuar. Tel. 038/ 550 219; 044/ 777 749; 049/ 234 678. (27.08.2008) Shes banesën në Dardani, kati IV, sip. 45m2, e rinovuar. Çmimi 42 000 €. Pronari shqiptar. Tel. 038/ 247 713; 044/049/ 197 000. (27.08.2008) Shes shtëpinë në lagjen e Spitalit, Rr.Muharrem Fejza. Shtëpia ka 60m2 + oborr prej 140m2. Shtëpia është njëkatëshe dhe ka mundësi vazhdimi. Çmimi 67 000 €. Tel .044/ 262 900; 049/ 292 530. (26.08.2008) Shes dy shtëpi me një oborr, në lagjen Kodra e Trimave përball shkollës “Asim Vokshi”. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 044/ 213 307. (25.08.2008) Urgjentisht shiten dy shtëpi dykatëshe, me çmim të volitshëm. Afër fshatit ndërkombëtar, lagja e re e Hajvalisë. Tel. 038/ 564 070; 038/ 564 072; 049/ 413 626; 044/ 307 190. (25.08.2008)

BLERJE Blej banesë në Ulpianë, Dardani apo Qendër. Nga pronari shqiptar, me dokumente të rregullta. Tel. 038/ 731 514; 044/ 140 769. (30.08.2008) Kërkoj banesa pë blerje në Ulpian, 30-80m2, 80-130m2 kati –I-, - IIIdhe –IV-VIII, në Dardani, 25-100m2 kati –I-VI, Qendër, 30-120m2 kati –I-X. Bregu i Diellit, 40-140m2 kati i -I-V. Tel. 044/383 844; 044/049 202 710. (29.08.2008). Blej banesë në qendër në Prishtinë, 60 - 70m2, kati I, II, III. Tel. 044/ 193 778; 038/ 228 473. (28.08.2008) Blej banesë në Prishtinë, deri në katin e IV, me sip. deri 60m2, ndërtim i vjetër. Pa ndërmjetësim. Tel. 044/ 897 701. (27.08.208)

ME QIRA LËSHOHEN Lëshoj banesë me qëra për studente kushtet janë shumë të mira për informacione nr.Tel.044/465 356. (31.08.2008). Lëshoj banesë me qëra garsonierë ,banesa gjëndet afër shkollës së mesme teknike “28 Nëntori.Tel.044 510 256,049 361 835. (31.08.2008). Lëshoj me qëra katin e shtëpisë 100m2, rr”Xhemail Ibishi”afër Medresës. Ka sallon, dhomë gjumi, banje, trapezari, kuzhinë, e mobiluar. Tel. 044/ 247 877; 044/ 426 006. (30.08.2008) Lëshoj banesë me qëra në Ulpianë, kati II, e rinovuar, me mobile të reja dhe me parking të mjaftueshëm, parkingu me roje 24 orë. Preferohet për ndërkombëtar. Tel. 044/ 124 677. (30.08.2008) Lëshoj me qëra garsonierë, e mobiluar, në rr.”Nazim Gafurri”, rruga për Gërmi te Shkolla Teknike. Tel. 049/ 337 333. (30.08.2008) Lëshoj banesën e re me qëra të mobiluar plotësisht (mobile të reja), në lagjen Tokëbashqe, 67m2. Tel. 044/ 678 854. (30.08.2008) Lëshoj një kat shtëpie me qëra, të mobiluar, Rr.”Selman Riza”, afër parkut të qytetit. Tel. 044/ 202 447. (30.08.2008) Lëshoj banesë me qëra. Banesa gjendët në Rr.”Nënë Tereza”78B, nr8, në Dardani te barnatoret afër postës kryesore. Banesa është komplet e rinovuar, mobiluar, ka një dhomë gjumi,dy terasa, dhomë të ditës me kuzhinë, banje, derë të blinduar. Përparësi kanë ndërkombëtarët. Tel. 044/ 315 325. (30.08.2008) Lëshoj me qëra banesën dydhomëshe me kuzhinë, në Kodrën e Diellit te Xhambazët, me sip. 60m2, kati III, për familjar. E mobiluar. Çmimi 250 €. Tel. 044/ 245 454. (30.08.2008) Agjensioni për patundëshmeri “Real Estate”- lëshoj me qëra këto banesa: Në Ulpianë lëshoj me qëra 2 banesa për ndërkombëtar. Çmimi 500€. Në Dardani 2 banesa me qëra çmimi, 25€, 400€. (29.08.2008). Lëshoj një banesë me qëra mbrapa Teatrit Kombëtarë dhe një afër Teatrit Dodona çmimi 350€. Informatat në Tel. 044/445 803; 049/643 293. (29.08.2008). Lëshoj me qëra shtëpi dhe lokale afariste, në qendë dhe në periferi të prishtinës, të cilat janë të përshtatshme për banim dhe afarizëm, çmimet janë të arsyeshme. (29.08.2008). Shesim shtëpi, banesa, lokale, troje dhe toka bujqësore, në qendër dhe periferi të Prishtinës me çmime të ulëta. Tel. 044/445 803; 049/643 293. (29.08.2008). Lëshoj banesë me qëra për femra në lagjen Dardania. Tel.044/870 418. (29.08.2008). Lëshoj banesë me qëra në Ulpianë me sip. 50m2. Kati VII që preferohet për familjar. Çmimi fix. 250 euro. Tel. 044/049/888 801. (29.08.2008). Lëshoj me qëra banesën tredhomëshe të mobiluar në lagjen Br. I Diellit- Prishtinë.Tel. 044/135 400. (29.08.2008). Lëshoj një dhomë për 2 ose 3 vajza, studente ose punëtore bashkëbanuese me vajza tjera.Banesa është e lirë prej dat. 01.09.2008 dhe gjendet në Dardani te Fellini. Tel. 044/117 458; 044/291 261. (29.08.2008). Në Fushë Kosovë(përball sh.fillore Selman Riza) lëshohet banesa me lëshohet banesa me qëra. Banesa posedon tri dhoma gjumi, sallon me kuzhinë, banjo dhe dy ballkona. Banesa po ashtu posedon parking për veturë. Banesa gjendet në katin e I-rë. Çmimi 200 €uro. Tel. 044/247 447. (29.08.2008). Lëshoj banesë me qëra ose lokale afariste banesa gjendet santea është mëdhesë 60m2. Tel. 044/260 334 ose 049/260 334. (29.08.2008). Lëshoj banesë me qëra 50m2,kati perdhesë,250€,25 m2,kati 0,180€55m2,kati –III-,320€,55m2,kati i –IV-,400€.Gjithashtu edhe banesa

për ndërkombëtarënga 50-200m2. Tel. 044/383 844; 044/049/202 710. (29.08.2008). Lëshoj lokalin me qëra me 55m2, në rrugën ’’Bill Kllinton’’Pëball KEK-ut. Tel. 044/111 155. (27.08.08). Në lagjen Prishtina e re (afër Gorenje), lëshojmë me qëra banesat: 3 dhomëshe (64m2) dhe 4 dhomëshe (112m2). Banesat në katin e parë janë të përshtatshme edhe për zyre apo ordinancë, (kryqëzimi kryesor i lagjes, çmimi i volitshëm, vendparkimet, ka ng. qendrore, ujë etj). Tel. 044/ 253 804 ose e-mail: i.kasumaj@gmail.com. (27.08.2008) Lëshoj banesën me qëra në lagjen “Bill Klinton”në Prishtinë. Banesa ka dy dhoma të mobiluara dhe banje. Banesa është e re. Tel. 044/ 140 890. (27.08.2008) Lëshoj kat të shtëpisë me qëra, 80m2, për familje ose studente. Gjendet në lagjen e Muhaxherëve. Tel. 044/ 350 035; 049/ 692 479. (27.08.2008) Lëshoj banesën me qëra, në Durrës (Golem). Tel. 044/049/ 270 149. (27.08.2008) Lëshoj banesë me qëra. Banesa gjendet te Qafa afër pompës së benzinës. Është e re dhe e mobiluar. Tel. 049/ 80 50 50; 049/ 80 50 52; 044/ 888 611. (26.08.2008) Lëshoj një kat shtëpie me qëra, për 6 studente (femra). Shtëpia gjendet në lagjen e Muhaxherëve. Tel. 044/ 261 651. (26.08.2008) Lëshoj një dhomë me qëra, për tri studente ose punëtore (femra). Banesa gjendet në lagjen Dardani. Tel. 044/ 315 242. (26.08.2008) Lëshoj shtëpi 170 m2 në lagjen e spitalit. Shtëpia ka tri dhoma gjumi, sallon me kuzhinë, dy terasa, garazhë. Telefoni 044 208 876 (25.08.2008) Lëshoj banesën me qëra në Prishtinë (te sh.f. Gjergj Fishta rruga për germi), kati 3, 65m2. Banesa është tërësisht e rinovuar, ka një dhomë gjumi, sallon me kuzhinë, mobile të reja. Lëshohet për një person ose një çift, ndërkombëtar ose vendor-familjar. Tel. 044/ 238 802. (25.08.2008) Lëshohet banesa luksoze me qëra në Prishtinë, në lagjen Arbëria ish Dragodan, afër Min. së Shëndetësisë, kati III, 92m2 (dy dhoma gjumi, sallon, mobile të reja). Lëshohet për ndërkombëtar. Tel. 044/ 155 700. (25.08.2008) Lëshohet banesa me qera te rrethi (banesat e arabeve) kati I, 85m2. Banesa ka dy dhoma gjumi, sallon, kuzhinë, banje, ballkon, ng. qendrore, garazh, mobile të reja. Lëshohet për ndërkombëtar ose vendor - familjar. Tel. 044/ 238 802. (25.08.2008) Agjensioni “Arianiti”ofron: banesa dhe shtëpi me qëra, për ndërkombëtar dhe vendor, si dhe objekte të tjera afariste (zyre, lokale, depo të madhësive të ndryshme), në Prishtinë dhe rrethinë. Tel. 038/ 245 905; 044/ 155 700. (25.08.2008) Lëshoj banesë me qëra te banesat e bardha, për ndërkombëtar ose familjar. Banesa ka tre dhoma dhe teras. Tel. 044/ 145 314. (25.08.2008) Lëshohet një dhomë me qëra, për një ose dy vajza (mundësisht të punësuara). Dhoma është e mobiluar, me teras, parking. Si dhe lëshohet me qëra banesa tredhomëshe në Ulpianë. Tel. 044/ 303 053; 044/ 196 181. (25.08.2008) Lëshoj banesën me qëra, e cila gjendet në Ulpianë, kati 4. Banesa ka dy dhoma dhe kuzhinë, ngrohje qendrore, air kondicioner dhe e mobiluar komplet. Tel. 044/ 888 588. (25.08.2008) Lëshoj banesën me qëra në Dardani. Banesa ka dy dhoma + sallon dhe kuzhinë. E mobiluar komplet dhe ka ngrohje qendrore. Tel. 044/ 163 321. (25.08.2008)

KËRKOHEN Kërkojmë një studente ose punëtore për bashkëbanim.Banesa gjëndet në qendër të Prishtinës.Eshtë e mobiluar.Ka instalimet për internet dhe tv.kabllovik,hyrje të veçantë etj.Tel.044 605 508 dhe 038/ 227 596. (31.08.2008). Këkoj banesë me qëra,banesa duhet të jetë e mobiluar tërsisht,çmimi sipas marrëveshjes.Lagjet e preferuara :Ulpianë Dardani,Lagje të spitalit.Për familjar.Tel.044/426 881. (31.08.2008). Kërkoj banesë tre dhomëshe me qëra.Lagjet e preferuara: Dardani,Ulpianë.Tel. 049/184 720. (31.08.2008). Që nga 20 Shtatori kërkojmë bashkëbanuese(femra)banesa gjendet afë”Restoran Rogova”është e mobiluar dhe e renovuar .Tel.044 879 414. (31.08.2008). Kërkoj banesë me qëra për familje tre anëtashëshe çmimi 180 €uro.Tel.049/618 610.Lagjet e preferuara:Ulpianë,Dardani,Bregu i Dillit. (31.08.2008). Agjensioni për patundshmëri “Sazani”, kërkon për blerje dhe me qëra: banesa, lokale dhe troje. Njëherit lëshoj me qëra disa banesa luksoze për ndërkombëtar. Tel. 044/207 474. (30.08.2008) Urgjentisht kërkoj banesë me qëra, për familjar, të mobiluar. Tel. 044/ 823 718. (30.08.2008) Kërkoj një banesë një dhomëshe me qëra,me kontratë1 ose 2 vjeqare,çmimi deri 200€uro. Pagesat bëhen avanc për një vit. Poashtu kërkoj banesë 2 dhomëshe për 4 punëtore ,për afat një vjeqar,çmimi150 deri 200€uro. Tel. 044/445 803; 049/643 293. (29.08.2008). Jemi dy studente kërkojmë banesë me qëra në Qendër, Ulpianë ose Dardani.Tel.044/426 944. (29.08.2008). Kërkoj shtëpi me qëra ,shtëpia duhet ti ketë mbi 200 m2 me oborr dhe nxehje qëndrore. Për një kohë të gjatë. Lagjet e preferuara, Bregu i Diellit, Aktash, Ulpianë. Tel. 044/718 622. (29.08.2008). Kërkojmë vajza për banim. Banesa gjendet përball Santes në Dardani. Tel. 044/ 723 171.

(28.08.2008) Kërkojmë dy vajza për banim. Banesa gjendet te Simfonia në Ulpianë. Tel. 044/ 256 164. (28.08.2008) Kërkojmë urgjent banesë me qëra, jemi 3 studentë. Çmimi të jetë i arsyeshëm. Tel. 049/ 658 122; 044/ 648 235. (28.08.2008) Kërkoj banesë dydhomëshe me qëra. Tel. 044/049/ 138 339. (28.08.2008) Kërkoj banesë me qëra. Çmimi prej 200 - 300 €. Tel. 044/ 688 668. (28.08.2008) Jemi çift, kërkojmë banesë me qëra në lagjet Ulpianë apo Dardani, për afat më të gjatë. Tel. 049/ 416 892; 044/ 867 998. (27.08.2008) Urgjentisht kërkojmë banesa dhe shtëpi me qëra, për vendor dhe ndërkombëtar. Duhet të kenë kushte të mira banimi dhe çmime të volitshme. Tel. 044/049/ 550 111. (26.08.2008) Jemi 5 studente, kërkojmë banesë me qëra. Lagjet: Ulpianë, Dardani, Qendra. Tel. 044/ 671 009; 049/ 452 358. (26.08.2008) Kërkojmë banesa me qëra për ndërkombëtar dhe vendor (një, dy dhe tredhomëshe). Banesat duhet të kenë kushte të mira banimi. Preferohet qendra e qytetit, Dardania, Ulpiana, Bregu Diellit, Mega Sporti, te parku etj. Tel. 044/ 779 779. (25.08.2008) Një familje vendore – çift me tre fëmijë, kërkojnë banesë me qëra në lagjen Dardania ose Ulpiana nga data 01.09.08. Banesa të jetë 6575m2, deri në katin e 3-të, të ketë mobile të mira. Çmimi deri 350 €, pagesa çdo 6 muaj avans. Banesa merret për dy vite. Tel. 044/ 779 779. (25.08.2008) Urgjentisht një shtetas Rumun me punë në Eulex, kërkon banesë ose kat shtëpie me qëra. Banesa duhet të ketë 1 ose 2 dhoma gjumi, parking, të jetë mirë e rregulluar dhe te jetë sa më afër qendrës së qytetit. Afati i qëndrimit së paku 2 vite. Pagesa sipas marrëveshjes. Tel. 044/ 283 352. (25.08.2008) Kërkojmë banesë dy ose tredhomëshe me qëra, në lagjet Dardania, Ulpianë, përgjatë Rr. “Agim Ramadani”. Tel. 044/ 541 735; 044/ 541 734. (25.08.2008)

VETURA Shes Peugeot 306, 1.8 Benzinë, me klimë. Viti i prodhimit 2000. Çmimi 4 700 €. Në gjendje shumë të mirë. I doganuar para një viti. Tel. 044/ 411 713; 038/ 555 935; 044/049/ 111 326. (30.08.2008) Shes Audi 80 Plin+ Benzin, viti I prodhimit 88. Tel. 049/115 517. (29.08.2008). Shes veturën Toyota Avensis 2.0 Benzinë, ngjyrë të zezë. Me tabela të Anglisë, pa doganuar, me klimë. Viti i prodhimit 2000. Çmimi 2 600 € (i negociueshëm). Tel. 044/ 118 835. (28.08.2008) Shes Ford Mondeo Gjia Kombi, Diesel. Ngjyrë të kaltër. Ka klimë, cdradio. Viti i prodhimit 2001, kontrollimi teknik për dy vite. Çmimi 6 000 €. Tel. 049/ 314 539. (28.08.2008) Shitet vetura Renault Megane, ngjyrë hiri- metalike, (caravan) 2.0, 16 V. Viti i prodhimit 2005, 62 000 km të kaluara. Klima tronik, drita ksenon, bluetooth për telefon, fellne, air bag, full opcion etj. Çmimi 11 950 €. Tel. 044/ 456 444; 044/ 556 487. (26.08.2008) Shitet Golf IV TDI ( I E kuqe). Viti ‘99. Regjistrimi një vit. Ngjyrë hiri, dy dyer, me klimë. Çmimi 8 900 €. Tel. 044/ 186 310. (26.08.2008) Shes veturën Golf 1. D 1.6. Viti i prodhimit 1984. I regjistruar 11 muaj. Çmimi 1000 €. Tel. 044/ 551 539. (26.08.2008)

TË NDRYSHME Kërkojm punëtore banakiere orari i punës 15-00:00Tel.038/248 501. (31.08.2008). Kërkojm punëtore me rrogë të mirë. Tel.044/775 540. (31.08.2008). Salloni i po sa hapur në Prishtinë te Kroi i Bardh, kërkon punëtore me përvojë pune. Të ketë njohuri në disa gjëra. Tel. 044/ 374 110. (30.08.2008) NTP ”Import Medicinal Kosovar”(IMK) nga Besiana kërkon të punësoj një farmacist/e të diplomuar në afat të përcaktuar kohor. Kandidatët e interesuar të kontaktojnë në këta numra telefoni: Kosovë: +37744200335, Gjermani: +49 1778299252. (29.08.2008). Shes klysh të racës dog gjerman (deatsche dog). Për më shumë informata dhe këshilla lajmërohuni në këtë nr. 044/264 340. (29.08.2008). Posedoj 643 lektyra shkollore që nga klasa e parë deri në klasën e nëntë. Çmimi i volitshëm. Tel. 044/718 622. (29.08.2008). Organizojmë udhëtime me autobusë për Greqi me aranzhmane turistike. Çmimi 2 000 €. Rezervimimi i hotelit për dhjetë ditë, bileta kthyese, kontrata, parapagimi 50 %, për fëmijë 50 % më lirë. Tel. 044/049/ 209 350, e-mail: shap_burimi@hotmail.com (28.08.2008) Restorant ’’KRUJA’’në Sllatinë kërkon kamarier me përvojë punemosha 20-28 vjeq. Tel. 044/111 555. (27.08.08). Shes makinën profesionale për larjen e enëve (me kapacitet për restorant), me çmim të volitshëm. Prodhim Italian.Tel. 044/111 155. (27.08.08). Shes 9 tavolina me karrige. Shërbejnë për piceri ose restorant. Tel. 044/ 16 16 90. (26.08.2008)


28 SPORT

Sport redaktor: Valdet Hasani e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

E diel, 31 gusht 2008

Smolarek huazohet në Bolton

Gati për sfidën e re

Bolton ka transferuar sulmuesin polak, Ebi Smolarek si huazim për një sezon nga klubi spanjoll Racing Santander. Marrëveshja përfshin mundësinë e blerjes së 27 vjeçarit pas përfundimit të periudhës së huazimit në Reebok Stadium. Ai është i vetmi që ka fituar tre herë çmimin e futbollistit më të mirë polak të vitit – 2005, 2006 dhe 2007. “Racing dhe Bolton kanë arritur marrëveshje për huazimin e Ebi Smolarek te klubi anglez deri në 30 qershor 2009”, thuhet në një komunikatë të klubit spanjoll.

Santiago Solari ka premtuar se do të luftojë për titull me San Lorenzon, pasi klubi argjentinas kompletoi transferimin e tij. Mesfushori 31 vjeç është kthyer në vendlindje, pas një dekade largimi kur ishte transferuar nga River Plate në Atletico Madrid para se t’i bashkohej Real Madridit e më pas Interit. “Kam vendosur të vij këtu sepse është sfidë në të cilën dua të marr pjesë. Besoj se San Lorenzo do të luftojë për titull dhe gjatë gjithë karrierës sime kam luftuar për tituj, andaj dëshiroj të vazhdoj në atë mënyrë”, deklaroi Solari.

Toski shpëton Eintrachtin Faton Toksi ka shpëtuar skuadrën e Eintracht Frankfurtit nga humbja. Gjashtë minuta pa përfunduar takimi, mesfushori kosovar ka arritur ta barazojë rezultatin në 2:2 dhe kështu t’i nxjerrë ekipit të tij një pikë shumë të vlefshme si mysafir i Wolsburgut. Me këtë barazim skuadra e Frankfurtit ka tubuar 2 pikë dhe zë vendin e 15-të në Bundesliga. Në javën e ardhshme, Frankfurt do të përballet me Karlsruher e Edmond Kapllanit.

Gol në fitore Albert Bunjkau ka shënuar gol në fitoren e ekipit të tij RW Erfurt, e cila në shtëpi të vet ka mposhtur skuadrën e dytë të Werder Brementi me rezultat 3:1. Sulmuesi kosovar, i cili në këtë përballje ka luajtur tërë ndeshjen në minutën e 62-të, ka shënuar golin e tretë për ekipin e tij. Me këtë fitore, RW Erfurt është ngjitur në vendin e dytë të renditjes tabelore në Bundesliga 3, me 10 pikë të tubuara. Javën e ardhshme Erfurt do të jetë mysafir i Paderbornit.

Basha e nis me gol Migjen Basha e ka nisur me gol sezonin e ri në Serie B. Mesfushori kosovar ka arritur t’i nxjerrë një pikë ekipit e tij Rimini, i cili si mysafir ka barazuar përballë Parmës 1:1. Parmën në avantazh e ka kaluar Lucarelli në minutën e 32-të, derisa vetëm dhjetë minuta më vonë Basha me një euro gol ka arritur ta barazojë në 1:1, me të cilin rezultat ka përfunduar edhe takimi. Javën e ardhshme Rimini do të përballet me Modenan.

Blerim Xhemajli është huazuar nga Bolton te ekipi italian Torino. Skuadra nga Serie A ka mundësinë e blerjes së mesfushorit shqiptar në fund të sezonit. 22 vjeçari synon vend në formacionin bazë të ekipit torinez, derisa me paraqitjet e tij do të mundohet ta bindë edhe selektorin e Zvicrës, Ottmar Hitzfeld. Valdet Hasani

Shënon në fitore Milaim Rama po vazhdon të shkëlqejë në ligën e dytë zvicerane. Ai ka arritur të shënojë sërish gol në fitoren e ekipit të tij Thun, i cili si mysafir ka arritur ta mposhtë FC Concordian me rezultat 3:1. Sulmuesi shqiptar ka arritur të shënojë golin e dytë për Thunin në minutën e 32-të. Tetë minuta pa përfunduar takimi, Rama i ka liruar vendin Marios. Me këtë fitore, FC Thun ka tubuar 10 pikë dhe zë vendin e pestë në Chalenge League.

Prishtinë, 30 gusht — nde pa filluar mirë aventurën e tij në Premierligë, Blerim Xhemajli do nisë një tjetër. Aventura e ardhshme e mesfushorit shqiptar do të jetë Serie A. Drejtuesit e ekipit anglez Bolton dhe atij italian Torino të shtunën kanë arritur marrëveshje për huazimin e Xhemajlit në klubin torinez. Këtë e ka konfirmuar babai i futbollistit, Fekredin Xhemajli

HUAZOHET NE TORINO Sipas tij, skuadra e Torinos do ta huazojë për një vit mesfushorin shqiptar me mundësi të blerjes në fund të sezonit. “Përfundimisht Blerimi do të huazohet te skuadra e Torinos. Ai në Torino do të shkojë si huazim për një vit, por me mundësi të blerjes në fund të sezonit”, deklaroi Xhemajli për Express të shtunën. Fekredini tregon se nëse ekipi italian në fund të sezonin dëshiron ta mbajë Blerimin, atëherë duhet t’i paguajë 2 milionë euro dëmshpërblim Boltonit, pasi an-

glezët kanë kontratë me 22 vjeçarin deri në vitin 2010. Sipas Fekredinit, i biri i tij është shumë i kënaqur që do të largohet nga Bolton dhe do ta fillojë një aventurë të re. “Ai dëshironte që me çdo kusht të largohet nga Bolton, pasi trajnerin nuk dëshironte ta shohë me sy. Blerimi beson se te Torino do të zë vend në formacionin bazë të ekipit”, theksoi ai. Fekredini thotë se Blerimi me paraqitjet e tij në Serie A synon ta bindë trajnerin e Përfaqësueses zvicerane, Ottmar Hitzfeld, se e

meriton një vend në ekipin helvetik. Blerim Xhemajli në radhët e Boltonit ishte transferuar verën e kaluar nga skuadra zvicerane FC Zurich, mirëpo nuk ka arritur të zhvillojë asnjë ndeshje zyrtare në elitën e futbollit anglez. Para se të fillojë aventurën e tij të re me Boltonin, mesfushori shqiptar pësoi një lëndim të rëndë në gju, i cili e la jashtë fushës së gjelbër për më shumë se gjashtë muaj. Ish anëtari i FC Zurich ekipit të ri pritet t’i bashkohet të dielën.


SPORT 29

E diel, 31 gusht 2008

Etuhu në Fulham Fulham ka transferuar mesfushorin Dickson Etuhu nga Sunderland në kontratë trevjeçare, por nuk janë bërë të ditur detajet financiare të marrëveshjes. Reprezentuesi nigerian ka bërë 20 paraqitje për Sunderlandin gjatë sezonit të kaluar, pas ard-

Brighi mbetet në Romë hjes nga Norwich City në verën 2007. Etuhu e filloi karrierën në Manchester City para se të kalonte në Preston më 2002 e më pas në Norwich më 2006. “Kam ardhur për të qenë pjesë e të ardhmes së suksesshme të Fulhamit”, tha Etuhu.

Pavarësisht interesimit nga Chievo dhe Torino, Matteo Brighi do të mbetet në Romë për të luftuar për një vend në formacionin bazë. Mesfushori 27 vjeç nuk ka arritur ende të dëshmohet në Stadio Olimpico pas rikthimit nga Chievo, ku ishte huazuar për tre vite. Me

ardhjen e Jeremy Menez, spekulohej se Brighi do të kërkonte largimin nga klubi, mirëpo menaxheri i tij ka njoftuar se ai do të mbetet në Romë. “Vetëm nëse Roma ndryshon mendjen, përndryshe Brighi do të mbetet aty ku është”, tha Vanni Puzzolo.

Debutuesja në Raiffeisen Superligë, Ulpiana, ka befasuar Besianën duke i nxjerrë një pik në shtëpi të vet. Ndërsa Drenica ka shënuar fitore më të vështirë sesa që është pritur në përballje me Istogun.

Bogdani mund të përfundojë në Bari Sipas televizionit italian “Sky”, sulmuesi shqiptar Erjon Bogdani në orët e fundit të afatit kalimtar të verës mund të përfundojë në Bari. Zyrtarizimi nuk ka arritur ende, por ky transferim mund të realizohet të dielën. Bogdani është konsideruar si futbollisti ideal për ta kompletuar repartin ofanziv të skuadrës së Serie B italiane, Bari, gjithnjë duke u bazuar në karakteristikat tekniko-taktike të tij. Bogdani duket se nuk bën pjesë në planet e Chievos, e cila ka vendosur ta shesë atë. Gjatë kësaj vere në adresë të ish sulmuesit të Sienas e Livornos kishin arritur oferta nga klubet angleze QPR e Ipswich Town, por nuk kishte asgjë konkrete nga kjo punë. Sidoqoftë, e ardhmja e Bogdanit do të dihet të dielën mbrëma, kur të përfundojë afati kalimtar i verës. Potenza e kërkon Myrtajn Presidenti i klubit italian Potenza, Giuseppe Postiglione, është duke bërë ç’është e mundur për ta angazhuar sulmuesin shqiptar Florian Myrtaj, shkruan e përditshmja italiane quotidianopuglia.it. Sezonin e fundit Myrtaj e kishte përfunduar në Arezzo, ndërsa ky klub duket se nuk llogarit më në ish përfaqësuesin shqiptar, i cili megjithatë thuhet se e pëlqen dertinacionin Potenza, klub ky që bën gara në Serie C1/B (Liga e tretë italiane. 31 vjeçari Myrtaj më parë kishte luajtur edhe për skuadrat tjera italiane Modena, Sassuolo, Reggiolo, Alzano Virescit, Teramo, Cesena, Verona, Catanzaro e Perugia.

kuadra pretenduese për titullin e kampionit, Drenica, ka shënuar fitoren e parë në edicionin e ri, duke mposhtur skuadrën debutuese në Raiffeisen Superligë, Istogun. Ndërsa ekipi tjetër debutues, Ulpiana nga Lipjani, ka arritur ta marrë një pikë të vlefshme si mysafire e Besianës së përforcuar. Kjo ndeshje ka përfunduar me rezultat të barabartë 2:2. Ndërsa golin e parë në sezonin e ri e ka shënuar futbollisti i Besianës, Adem Bakiu.

Besiana — Ulpiana

2:2

Skuadra debutuese në elitën e futbollit kosovar, Ulpiana, e ka befasuar Besianën, pasi ka arritur ta nxjerrë një pikë si mysafire e kësaj skuadre duke luajtur baras 2:2. Të parët në epërsi kanë kaluar vendasit, kur në minutën e 4-të të takimit Adem Bakiu ka shënuar gol për rezultat 1:0. Ky ka qenë edhe goli i parë i shënuar në kampionatin e ri. Rezultati ka mundur të bara-

Ulpiana befason Besianën zohet në minutën e 28-të, pasi Sherif Topalli ka goditur shtyllën e portës së Besianës. Që nga minuta e 35-të, mysafirët kanë mbetur me një lojtar më pak në fushë, pasi me karton të kuq është ndëshkuar Alban Uksmajli, pas një ndërhyrjeje të ashpër. Por, kjo nuk i ka penguar mysafirët të kërkojnë golin e barazimit dhe një gjë të tillë ata e kanë bërë në minutën e 61-të, kur Sejd Rrahmani e ka mposhtur portierin vendas Kastratin. Epërsinë Besianës ia ka kthyer edhe një herë Adem Bakiu në minutën e 68-të, por e cila nuk u mbajt shumë, ngase mysafirët

përsëri e kanë barazuar rezultatin në 2:2 nëpërmjet Topallit. Ndërsa Besiana ka mundur t’i marrë tri pikë nga ky takim, sikur Plepolli të mos dështonte në minutat shtesë, kur gjuajti dobët nga 5-6 metra largësi nga porta.

Drenica — Istogu

2:1

Skuadra pretenduese për titullin e kampionit, Drenica, ka shënuar fitore në përballje me skuadrën tjetër debutuese në Raiffeisen Superligë, Istogun me rezultat 2:1. Golin e parë e ka shënuar Besim Bajraktari në minutën e 22të, pasi u shërbye mjaft mirë nga Tahiri. Me këtë rezultat edhe ka

përfunduar pjesa e parë e takimit. Por, në pjesën e dytë, futbollistët e Istogut kanë kërkuar me këmbëngulësi rrugën e golit të barazimit dhe një gjë të tillë ata e kanë arritur në minutën e 64të, kur Rexh Zhabollaj barazoi shifrat në 1:1. Pas barazimit të rezultatit, iniciativa ka kaluar në anën e vendaseve, duke u munduar ta rikthejnë epërsinë e rezultatit në favor të tyre. Një gjë të tillë drenicasit e kanë arritur vetëm në minutën e 85-të, kur Dukagjin Gashi nga 30 metra ka shënuar golin e fitores për skuadrën e tij të re.

Derbi bardhekaltër Ndeshja derbi e xhiros së parë në Raiffeisen Superligë do të zhvillohet të dielën në Gjilan, ku do të takohen Drita dhe Prishtina. Trajnerët e dy skuadrave premtojnë se do të aplikojnë lojë të hapur.

Valon Konushevci Prishtinë 30 gusht — Ndeshja derbi e xhiros së parë në Raiffeisen Superligën e Kosovës në futboll do të zhvillohet të dielën në Gjilan, ku Drita e pret kampionin dhe fituesin e Superkupës së Kosovës, Prishtinën. Trajneri i Dritës, Re-

fik Rexhepaj, ka premtuar se në këtë ndeshje skuadra e tij do të zhvillojë një lojë të hapur, e cila do t’i kënaqë shikuesit e pranishëm. “Drita do të zhvillojë një lojë të hapur, me të cilën shpresoj se do të kënaqen tifozët. Shpresoj se edhe Prishtina do të aplikojë lojë të hapur. Jemi përga-

titur për këtë ndeshje dhe jemi të gatshëm. Jemi të vetëdijshëm se nuk do ta kemi të lehtë, ngase Prishtina është Prishtinë. Por, kemi përparësi për një nuancë në këtë lojë falë Intelektualëve, të cilët me ditë janë mobilizuar për këtë sfidë dhe do të na ndihmojë përkrahja e tyre”, ka deklaruar Rexhepaj. Edhe trajneri i kryeqytetasve, Afrim Tovërlani, ka paralajmëruar se Prishtina në Gjilan do të aplikojë lojë të hapur. “Do të jetë një lojë shumë e vështirë. Drita është një skuadër e respektuar dhe e cila është shumë e vështirë të mposhtet në shtëpi. Megjithatë, le të fito-

jë ajo skuadër që është më e mirë”, ka thënë Tovërlani i cili nuk do të mund të llogaritë në shërbimet e Azem Ahmetit, i cili është ndëshkuar me karton të kuq në ndeshjen për Superkupë. Nxehtë pritet të jetë edhe në Vushtrri, ku skuadra e këtij qyteti, Kosova e pret Trepçën mjaftë të përforcuar. E diel Vëllaznimi Drita Trepça 89 Kosova (V) Flamurtari Besa

Ferizaj Prishtina 2 Korriku Trepça Gjilani Hysi

Të gjitha ndeshjet fillojnë në orën 17:00


30 SPORT

E diel, 31 gusht 2008

Ginobili mungon për dy muaj

Gonzales vazhdon në Porto

Ylli i San Antonio Spurs, Manu Ginobili do të operohet javën e kaluar në nyjën e këmbës. Sipas të gjitha gjasave, ai do të mungojë për dy muaj. Argjentinasi 31 vjeç ishte lënduar më 23 gusht gjatë ndeshjes gjysmëfinale në Lojërat Olimpike në Pekin, ku

Mesfushori argjentinas, Lucho Gonzales ka vazhduar qëndrimin në Porto dhe pritet të mbetet në klub deri më 2012. 27 vjeçari Gonzales iu bashkua Portos në fillim të sezonit 2005-06 dhe deri më tani ka shënuar 23 gola në 87 paraqitje. Para se të vjen në Porto,

Kombëtarja e tij u mposht nga SHBA. Ai kishte pësuar një lëndim të ngjashëm edhe gjatë fazës së play-off-it të sezonit të kaluar në NBA. Mungesa e tij do të jetë goditje e rëndë për Spurs, ku ai është njëri prej basketbollistëve kryesor të ekipit.

futbollisti u paraqit në Huracan dhe River Plate në vendlindje. Në shkallën ndërkombëtare, Gonzales arriti në dy finale të Copa America me Argjentinën, një çerekfinale të Kampionatit botëror dhe fitoi medaljen e artë në Lojërat Olimpike 2004.

S’JAM ANTI-ANGLEZ Presidenti i UEFA-s, Michel Platini, thotë se nuk i urren klubet angleze, por është kundër ‘mashtrimeve’ që bëjnë ato. Ai insiston se klubet nuk duhet të marrin kredi për të blerë futbollistë e më pas të gjejnë veten të zhytura në borxhe të thella. Objektivi i tij kryesor është të shërbejë futboll të pastër evropian.

residenti i UEFA-s, Michel Platini, ka pranuar se kishte mashtruar ‘dy herë’ gjatë karrierës së tij si njëri ndër futbollistët më të mirë në histori, mirëpo është një akuzë të cilën nuk është i gatshëm ta pranojë. “Nuk jam anti-anglez”, tha ai. “Napoloni ishte anti-anglez. Jo unë”. Ai është i vetëdijshëm për mendimet rreth tij për shkak të akuzave të vazhdueshme ndaj klubeve angleze, përfshirë Chelsea,

Liverpool dhe Manchester United që punojnë nën borxhe. “E di se çka është thënë rreth meje se jam anti-anglez, por nuk e di pse”, tha Platini gjatë një konference për shtyp në Monaco me gazetarë të shteteve të ndryshme të Evropës. “Ju përfaqësoni mediat angleze dhe mund të thoni se nuk është e vërtetë. Kur kam folur rreth borxheve të disa klubeve të caktuara, ju keni thënë se ajo ishte drejtuar vetëm për klubet angleze. Por, ne kemi probleme të tilla rreth Evropës, shumë klube kanë borxhe të mëdha. Klube si Steaua Bukuresht dhe CSKA Moska tanimë janë dënuar, sepse nuk kanë respekt. Ata nuk kanë para, por blejnë futbollist të rinj. Ju nuk mund të bëni ashtu në Gjermani e Francë, kjo është e ndaluar. Por, në Angli është ende

Kapiteni i Kolnit humb vetëdijen në fushë

Kapiteni i Kolnit, Umit Ozat u rrëzua në fushë në minutën e 27-të të ndeshjes kundër Karlsruhes dhe humbi vetëdijen. Ai është trajtuar menjëherë nga mjekët në fushë, ndërsa pas 5 minutave është dërguar në spital. Të gjithë në stadium iu frikësuan më të keqes, ndërsa trajneri i Kolnit Christoph Daum dhe portieri Faryd Mondragon filluan të qajnë përderisa Ozat po trajtohej nga mjekët. Pak kohë pasi u dërgua në spital, në stadium erdhi lajmi se gjendja e tij po përmirësohet, gjë që u duartrokit nga të gjithë ti-

fozët. Ende nuk është përcaktuar nëse bëhet fjalë për ndonjë sulm në zemër ose diç tjetër. “Gjëja më e rëndësishme është që situata e tij shpejt filloi të shkojë më mirë. Marrëdhëniet e mia me Ozatin e tejkalojnë futbollin”, tha Daum pas përfundimit të ndeshjes me lot në sy. Gjyqtari i ndeshjes Florian Meyer pyeti futbollistët e Koln nëse dëshirojnë të vazhdojnë lojën, pas kësaj ngjarjeje tronditëse dhe ata kanë pranuar. “Në zhveshtore ishte një qetësi e plotë. Të gjithë donin ta kuptonin si është Umit. Nuk janë të rëndësishme vetëm fitoret dhe pikët, por njerëzit. U thash futbollistëve të mi ‘Ne tani luajmë për Umitin””, e shpjegoi Daum situatën në zhveshtore pas përfundimit të pjesës së parë. Dhe bashkëlojtarët e futbollistit turk, 31 vjeçar, dhanë maksimumin duke arritur fitoren e parë të sezonit me rezultat 2-0 ndaj Karlruhes. “Me këtë fitore dhe paraqitje të shkëlqyeshme të ekipit, mezi pres që Ozat të rikthehet sërish”, përfundoi Daum.

e lejuar”, shtoi ai. Këtë Platini e konsideron mashtrim. “Është fjalë e çuditshme, por e vërtetë dhe duhet të luftojmë kundër mashtruesve. Ju nuk mund të blini futbollistë me kredi dhe thjesht të futeni në borxhe të mëdha. Klubet nuk janë duke garuar në shkallën e lojës dhe kjo nuk është e drejtë”, vazhdoi ai. Ai ka të drejtë nëse analizoni shifrat financiare të finalistëve të sezonit të kaluar. Pavarësisht nga pasuria e Roman Abramovich dhe familjes Glazer, klubet e tyre të futbollit kanë borxh të përbashkët prej më tepër se 1.5 miliardë funta. Kjo është shifër astronomike dhe diçka që Arsene Wenger e ka vlerësuar si të pamoralshme. “Nuk jam ekspert financiar. E njoh futbollin, por isha futbollist i cili ndërpreu studimet në moshën 17 vjeç.

Andaj në këtë fazë nuk mund t’ju them se si do të ballafaqohemi me këtë çështje. Por, do të mundohemi”, theksoi kreu i Federatës Evropiane të Futbollit. Platini insiston se ai dhe presidenti i FIFA-s, Sepp Blatter, janë duke punuar për ‘pastrimin’ e futbollit. “Më 1998 isha këshilltar i tij dhe për shkak të kësaj tani jam presidenti i UEFA-s. Ne mundohemi të bëjmë më të mirën për futbollin. Me të kaluarën time si futbollist kam fuqinë t’i them këto gjëra. Me punën si president, kam fuqinë t’i bëj këto gjëra. Dua të shërbejmë futboll të pastër evropian. Ky është vizioni im. Këto janë ambiciet e mia. Është detyra ime dhe e Sepp Blatterit të mbrojmë futbollin, sportin më të popullarizuar në botë”, përfundoi Platini.

Zeniti i Evropës Në stadiumin Luis II të Montecarlos, Zenit San Petersburg e ka fituar Superkupën e Evropës, pasi e ka mposhtur kampionin e Evropës, Manchester United, 2:1. Kampionët e Rusisë, njëherësh edhe të Kupës UEFA, kanë triumfuar me meritë duke treguar futboll të shpejtë, teknik dhe mjaft efikas. Me yllin Arshavin, që fillimisht ishte në bankinë, ishte përforcimi i fundit, portugezi Danny që e udhëhiqte lojën e rusëve, Zenit ka kaluar në epërsi në minutën e fundit të pjesës së parë përmes Pogrebnyak, i cili shënoi me kokë pas harkimit nga korneri të Denisov. Në vazhdim të lojës, trajneri holandez Advocaat e ka futur në lojë edhe talentin Arshavin, por ishte Danny ai që e dyfishoi epërsinë e ekipit rus në minutën 13-të të pjesës së dytë, pas një gjuajtjeje precize, duke e mposhtur portierin holandez Van der Saar. Pasi pësoi dy gola, Man. Utd i hendikepuar pa Cristiano Ronaldon, ka filluar të sulmojë me dyshen Tevez-Rooney, të cilët sollën fryt pasi që sulmet e njëpasnjëshme të anglezëve sollën golin e serbit Nemanja Vi-

dic. Në minutat e fundit “Djajtë e Kuq” e kërkonin barazimin, e në anën tjetër Zenit përmes Danny ka mundur ta shtonte epërsinë. Anglezët e kanë mbyllur ndeshjen me 10 futbollistë, ngase Scholes u ndëshkua me karton të kuq, pasi shënoi gol me dorë. Superkupa e Evropës ka marrë rrugën drejt Rusisë. Formacioni i San Petersburg është konfirmuar si realitet i futbollit evropian.


SPORT 31

E diel, 31 gusht 2008

Blackburn ndjek Recoban

S’ka frikë nga konkurrenca

Blackburn janë të interesuar për transferimin e mesfushorit Alvaro Recoba, kanë njoftuar të shtunën mediat angleze. Recoba është i lirë pasi kontrata e tij me Interin ka skaduar më herët gjatë verës dhe atij nuk i është ofruar mundësia për të vazhduar qëndrimin në

Clarence Seedorf nuk mendon se do të humbë vendin në ekip nga Ronaldinho dhe Andriy Shevchenko. Holandezi është futbollisti që rrezikon më së tepërmi pas përforcimeve të bëra në klub gjatë verës dhe ardhjes së fytyrave të reja, shumica prej të cilave inkuadro-

Giuseppe Meazza. Recoba sezonin e kaluar e kaloi i huazuar në Torino, mirëpo nuk arriti të sigurojë qëndrim afatgjatë në klub. Monaco ka shprehur interesim, por tani Blackburn është duke bërë përpjekje për angazhimin e tij në Premierligë.

E PRISTE SFIDEN ME JUVENTUSIN Fabio Cannavaro është i gatshëm për sezonin e ri me Realin e Madridit. Ai e pret konfrontimin me ish skuadrën e tij Juventus. Thotë se nuk do të befasohej po ta vërshëllenin tifozët bianconerë. Në Ligën e Kampionëve i favorizon skuadrat angleze, në Spanjë Realin e Barçën, kurse në Itali sheh baraspeshë ndërmjet Juventusit, Interit e Milanit. Real Madrid dhe Juventus do të përballen në mes vete më 21 tetor. Kjo sfidë do të jetë e veçantë mbi të gjitha për qendërmbrojtësin italian Fabio Cannavaro, i cili pas një kohe të gjatë do të rikthehet në stadiumin Delle Alpi, por kësaj radhe si kundërshtar i “Zonjës së Vjetër”. Ai tregon emocionet e tij për ndeshjen ndaj ish skuadrës së tij. “E ndieja se do të luanim me Juventusin, këtë ia kisha thënë edhe gruas sime dhe disa personave të klubit. Nuk më pëlqen të luaj kundër një skuadre italiane, përfshirë këtu edhe Juventusin. Ky klub ma ka dhënë mundësinë që t’i fitoj dy scudetto, pa marrë parasysh çka ka ndodhur, unë i ndiej të mitë ata tituj. Pas botërorit u pata thënë zyrtarëve të klubit se do të qëndroja në klub nëse ai mbetet në Serie A, madje edhe me 50 pikë, por nëse do të binte në Serie B, do t’i pranoja ofertat që do të vinin”, deklaroi ish mbrojtësi i Parmës e Interit. Ai thotë se nuk do të befasohej po t’i vërshëllenin shikuesit në Torino, duke marrë parasysh mënyrën e largimit të tij 3 vjet më parë. “Pres të njëjtën gjë që u ka ndodhur futbollistëve tjerë që janë larguar. Unë i kuptoj tifozët, ata shkojnë në stadium gjatë të gjitha të dielave dhe kanë të drejtë të mendojnë dhe ta thonë ata që e mendojnë. Do ta pranoj me qetësi çdo reagim të tyre, sepse kur isha këtu më kanë trajtuar jo mirë, por shumë mirë. T’i lësh ata është gjithnjë ndjenjë e dhimbshme, por u them se para se të shkoja kam menduar shumë dhe në fund e kam marrë vendimin mjaft, mjaft të vështirë, duke lënë në krah shumë kujtime të mira”, shtoi futbollisti italian. Cannavaro e ka pranuar se grupi në të cilin bën pjesë Real Madrid është i vështirë. “Në grupet tjera janë dy skuadra të forta dhe dy mesatare. Në grupin tonë janë klube të mëdha si Real e Juventus, plus aty është Zeniti. Do të jetë shumë vështirë”, tha ai. Cannavaro pret angazhim edhe më të

madh nga bashkëlojtarët e tij për ta fituar Ligën e Kampionëve, objektiv ky i parë sivjet për shoqërinë madrilene. Ai thekson se klubi ka pritur të përforcohej më shumë këtë verë, sidoqoftë duhet të luajë ashtu siç është. Cannavaro në Ligën e Kampionëve i sheh përpara katër skuadrat angleze Manchester United, Chelsea, Liverpool e Arsenal, për shkak të organizimit më të mirë. Më pas i rendit skuadrat spanjolle dhe ato italiane. Në Ligën e Spanjës e favorizon Realin e Barcelonën, kurse në Itali sheh baraspeshë. “Në Spanjë fjalën kryesore do ta kenë Real e Barcelona, më pas Atletico e Villarreal, si dhe më prapa Valencia e Sevilla. Në Itali, si të barabarta janë Juve, Milan e Inter, i cili ka pak komplikim pasi e ka ndërruar trajnerin. Roma do të mendojë për Ligën e Kampionëve, duke marrë parasysh se finalja do të luhet në shtëpi të saj”, vijoi përfaqësuesi italian. Si befasi të Ligës së Kampionëve, Cannavaro e cilëson fituesin e freskët të Superkupës së Evropës, Zenit, për të cilin thotë se nëse e kalon grupin, mund të shkojë larg. Serinë A Cannavaro e vlerëson më të fortë këtë sezon. “Gjëja më e rëndësishme është se më në fund Serie A është kthyer si dikur. Përpos skuadrave që i ceka më lart, janë edhe Fiorentina, Udinese, Palermo, Sampdoria e Napoli, të cilat tash janë të nivelit të lartë”, theksoi mbrojtësi i Realit. Cannavaro thotë se votën për “Topin e Artë” do t’ia japë Cristiano Ronaldos, kurse tre talentët italianë që, sipas tij, duhet të marrin pjesë në Botërorin e Afrikës 2010 janë Giuseppe Rossi, Giovinco e Balotelli.

hen në repartin ofensiv. “Synimet janë vendimtare për të siguruar motivimin. Në dy sezonet e fundit kam shënuar nga 10 gola, andaj objektivi im është që gjatë këtij sezoni të tejkaloj këtë shifër”, tha Seedorf i bindur në statusin e tij të rregullt në ekip.

Arsenal duhet të blejë Ish kapiteni i Arsenalit, Patrick Vieira ka pranuar se Topxhinjtë duhet të shpenzojnë nëse mendojnë të luftojnë për tituj. Mesfushori i Interit ndjen se ish ekipi i tij ka nevojë për karakter të fortë në qendër të mesfushës përkrah Cesc Fabregas. “Këtë sezon ata duhet të transferojnë edhe një mesfushor, një lider të madh në mes. Arsene ka bërë disa përforcime të mira në vitet e fundit dhe shpresoj ta gjejnë futbollistin e nevojshëm për klub”, tha Vieira të shtunën për FeelFootbal.com. Pasi humbën Mathieu Flamini, Gilberto Silvan e Alexander Hlebin, të rinjtë Abou Diaby dhe Denilson janë paraqitur në mesfushë në start të sezonit, por kanë dështuar të shkëlqejnë. Dhe, Vieira pranon se Arsenalit i mungon përvoja në atë pozitë dhe sugjeroi që ata të shpenzojnë për të sjellë futbollistin e nevojshëm. “Ata mund të kenë probleme në momente vendimtare

të sezonit kur takohen me rivalët e mëdhenj. Ata kanë kualitet dhe potencial, por u mungon përvoja për të luftuar në ndeshjet e rëndësishme”, u shpreh ai. Mirëpo, pavarësisht nga sugjerimet për shpenzime, Vieira beson se ekipi i Arsene Wengerit është prapë i aftë për të fituar në ditën e tyre. “Arsenal, në letër, në çdo ndeshje është i aftë të fitojë kundër cilido kundërshtar”, përfundoi ai.

Ferrari përkrah Raikkonenin Presidenti i Ferrarit, Luca di Montezemolo ka përkrahur kampionin e botës jashtë forme, Kimi Raikkonen, pas spekulimeve se Fernando Alonso është kandidat për ta zëvendësuar. Di Montezemolo ka mohuar spekulimet rreth spanjollit dhe insistoi se Raikkonen dhe Felipe Massa do të mbesin pilotë të Ferrarit për sezonin e ardhshëm. Kontrata e Raikkonenit skadon në fund të vitit 2009. I pyetur nëse pilotët aktualë do të mbesin në ekip edhe gjatë vitit 2009, Di Montezemolo tha: “Absolutisht po”. Kampioni i botës në fuqi në Formula 1, Raikkonen nuk ka fituar garë nga muaji prill dhe është gjendur pas Massas në tri garat e fundit – Gjermani, Hungari dhe Valencia. Finlandezi është i treti në renditjen e përgjithshme me 57 pikë dhe gjendet pas britanikut Lewis Hamilton (i pari me 70 pikë) dhe Massa (i dyti me 64 pikë). Por, duke komentuar formën e fundit të Raikkonenit, Di Montezemolo tha se: “Të gjitha kritikat ndaj Raikkonenit më kujtojnë kur Filippo Inzaghi ishte në Juventus. Nëse ai nuk shënonte në tri ndesh-

je, të gjithë thoshin se ishte në krizë. Ai është i motivuar dhe ne duhet të punojmë shumë në mënyrë që ai të jetë në pozitë për të bërë start të shpejtë e sidomos në pistat e reja, të cilat nuk më pëlqejnë dhe mendoj se janë duke dëmtuar Formulën 1. Ju nuk mund të tejkaloni dhe nëntë herë prej 10 ai pilot që starton i pari në fund fiton garën”.


32 marketing

E diel, 31 gusht 2008

ingut sit e rom vë në Koso

frytëzue m për sh

Vetë

Java e shpërblimeve fillon të hënave dhe përfundon të dielave. Pasi të keni dërguar SMS-in, duhet të keni së paku 10 minuta bisedë brenda javës, qoftë kjo kur ju bëni thirrje apo pranoni thirrje në rrjetin Mobitel/IPKO. Fituesit e telefonit NOKIA E90 deri më tani: - Leonis Tafaj, Zvicërr - Xhevat Abazi, Belgjikë - Agron Galimuna, Austri - Enver Murtezaj, Gjermani - Rron Gjinali, Zvicërr - Diamant Grabovci, Zvicërr

Fituesja e udhëtimit njëjavësh për 4 persona në Dubai: - Sadije Rugova, Belgjikë

Loja shpërblyese vazhdon deri me 31 Gusht 2008. * IPKO do të kontaktoj fituesit në numrin nga i cili pranon SMS-in.

Lexoni Express-in e 31 gushtit  
Lexoni Express-in e 31 gushtit  

pdf 31 gushit

Advertisement