Page 1

Avisa

I NARVIK – din markedskanal

Se vårt spennende program i høst

uke 37/38 onsdag 10. september 2014 www.narvikkulturhus.no

D i s t r i b u e r e s a v P o s t e n i N a r v i k o g o m e g n • Å r g a n g 5 • w w w. i n a r v i k . o r g

Småpraten Side 2

KORK og Bremnes til Narvik Side 4

TEMA

Utetrening i vinden

BIL&mo

tor

19 sider bilsto

ff

Jarl-Martin Andersen, Kenneth Ådemo og Hans-Petter Heim er tre av stadig flere som velger å trene utendørs. Les mer om trening, helse og velvære. Side 9 – 19 Bursdagsbarn Side 6

• Nybilsalg • Elbiler selger godt • Stor folke-SU V oversikt • Interaktivt di splay • Volvoen Nor ge vokste opp med Side 23 – 41

Stig Setså er en ivrig golfdisk-entusiast og har brukt sommeren til å bygge områdets eneste diskgolfbane i Beisfjord.

Utfløtter´n Side 22

Side 12

Les om bil og Side 23 – 41

motor.

FULLFARGE MOT LYS BUNN

Vi har nu sparket i gang med vår hjemmeside til alle smart telefoner. Last ned vår app på appstore og android market/google play eller scan qr- kode.

Kjøp eller selge bolig? Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/


2

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

Utgivelser og annonsefrister

Småpraten

Uke 39, utgivelse onsdag 24. september

På øret: – Veldig kjedelig musikksmak. Hører en sang ihjel før jeg går over på neste å gjør det samme om og om igjen.

Helene Simonsen • 25 år • Salgssjef Narvikfjellet

Provosert av: – Folk har ei negativ innstilling til alt

Annonsefrist for garantert korrektur tirsdag 16. september. Ferdige annonser må leveres innen torsdag 17. september klokken 12.00.

Hverdagslykke: – Første kaffekopp

Uke 41, utgivelse onsdag 8. oktober Annonsefrist for garantert korrektur tirsdag 30. september. Ferdige annonser må leveres innen torsdag 2. oktober kl 12.00.

Leser: – Har absolutt ikke tålmodighet til å lese bøker, men elsker alle blad!

Avisa

I NARVIK – din markedskanal

Prisliste og annonsestørrelser.

1/16 58 x 87 mm

(Alle priser eks mva).

Prisgaranti i Narvik!

Beste maten: – All mat jeg slipper å lage selv

1/4 120 x 180 mm

800,-

2.900,-

1/8 120 x 87 mm 1.600,-

1/2 246 x 180 mm

4.900,-

Helside 246 x 365 mm

6.900,-

Motto: – Ikke ta alt så høytidelig, ha det gøy!

Største lidenskap: – Som nyansatt vil jeg si Narvikfjellet! Elsker alle mulighetene og utfordringene vi har foran oss!

Dobbelside 512 x 365 mm 11.900,-

– Utgivelse hver 14. dag Avisa

I NARVIK

Drømmeferien: – Italia

Tilbringer tid med: – Kollegaene i Narvikfjellet! Familie og venner!

– din markedskanal

Tlf. 950 74 326 • ole@inarvik.org www.inarvik.org

Avisa

I NARVIK

– Vi skaffer deg nye kunder. Ta kontakt med oss i avisa I NARVIK! QR-kode til skjema Jeg vil bli kontaktet angående annonsering.

– din markedskanal

Adresse: Dronningensgate 56, 8514 Narvik Telefon: 76 84 81 00 (kontor) Mail: rune@inarvik.org Internett: www.inarvik.org

Rune Dahl

Ole-Eivind Johansen

Sture Pettersen

Daglig leder/Redaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

Markedssjef ole@inarvik.org Tlf. 950 74 326

Grafiker sture@inarvik.org Tlf. 951 60 513

Trykk: Polaris Trykk, Harstad Opplag: 12.000 ex Ansvarlig utgiver: Mediaguttan AS Annonsepriser: Kontakt Ole på ole@inarvik.org Ved feil på annonser er avisa I Narvik uten ansvar. Avisa I NARVIK gis ut av Mediaguttan AS.

Avisa I Narvik - 100 prosent Narvikregionen - GRATIS i postkassen din annenhver onsdag!


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

3

Lave priser og gode tilbud! Kafé med smakfulle retter!

Nå får du Post i Butikk hos oss!

Coop obs! Hypermarked Narvik 8-22 (8-20) Telefon 480 10 230 • Gratis parkering • Kafeen er åpen 09 – 19 (09 – 17)

Som medlem i Coop får du kjøpebonus på alt du handler!

coop.no

Billig storhandel


4

Kultur

nytt

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

KORK og Kari Bremnes til Vinterfestuka 2015:

Lover en storslagen forestilling

Kringkastingsorkesteret har invitert Kari Bremnes til samarbeid og åpner Vinterfestuka 2015 med en storslagen konsertopplevelse i Narvik Kulturhus. Tekst og foto: Rune Dahl

S

å fornøyde er de med å presentere nyheten at de gladelig hopper ut i det kalde vannet rundt Dama på Torvet. Det å få Kringkastingsorkesteret (KORK) til Narvik er stort. Og enda større er det å få Kari Bremnes med band med på laget. – Det betyr at Vinterfestuka 2015 får en pangstart av dimensjoner, forteller Bjørnar Mikkelborg ved Narvik Kulturhus. Samarbeid med utspring fra Narvik – Skal du illustrere at kulturlivet i Narvik flyter som en KORK, spøker Rolf Lennart Stensø, orkestersjef i Kringkastingsorkesteret idet han trør ned i det kalde vannet i sentrum. Den øverste lederen av KORK er i Narvik for å presentere nyheten og ikke minst det spennende samarbeidet med en av Norges aller sterkeste artister. – Samarbeidet ble til etter et forslag fra Bjørnar (Mikkelborg). Vi spurte Kari og hun tente umiddelbart på ideen, forteller Stensø. Etter at ryktene om et samarbeid mellom KORK og Bremnes ble kjent blant landets konsertarrangører, så har Stensø fått en rekke henvendelser. – Personlig synes jeg dette er fantastisk å ha premieren i Narvik, ikke minst med tanke på Kari Bremnes sterke forhold til Svarta Bjørn og Vinterfestuka. Spenningen nå ligger i hva Bremnes vil sette sammen. Vi forventer både nye og eldre låter, sier orkestersjef Stensø. Det blir konsert både fredag og lørdag første helgen i VU. Deretter reiser KORK direkte til Bodø hvor samme konsert settes opp. Perfekt start på VU Ledelsen i Vinterfestuka, representert med Vigdis Østensen og Steingrim Sneve, stråler av at samarbeidet har gått i orden. Kari er ”Æres Svarta Bjørn av Malmbyen Narvik” og

en av Norges sterkeste låtskrivere. Hun blir bare bedre og bedre med årene. En fantastisk artist med stor erfaring. Åpningen av neste års Vinterfestuke kunne ikke blitt bedre, sier Østensen fornøyd. Kringkastingsorkesteret er hele landets orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Sannsynligvis er det orkesteret du hører aller oftest – på tv, radio og internett – eller konsertsaler rundt omkring i hele Norge. Til Narvik kommer orkesteret med 54 av sine musikere. Plusser vi på Kari Bremnes og hennes band så er antallet på totalt 60 stk dyktige musikere. Diriginet er Ingar Bergby. Og hvem blir konferansier? Ryktene sier Haddy N´Jie... Vi får vente i spenning.

Flyter som en KORK? Nei, ikke akkurat, men faktum er at Kringkastingsorkesteret (KORK) kommer til Vinterfestuka 2015. Med seg har de Kari Bremnes med band. Bjørnar Mikkelborg ved Narvik Kultur, Vigdis Østensen fra Vinterfestuka, Rolf Lennart Stensø fra KORK og Steingrim Sneve fra Vinterfestuka gleder seg stort.

Kringkastingsorkesteret er hele landets orkester. Første helgen i Vinterfestuka 2015 opptrer de på Narvik Kulturhus sammen med Kari Bremnes. Foto: Blunderbuss/NRK.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

5

VIOLET ROAD Torsdag 18.september kl. 21.00 i Teatersalen. (Ståkonsert) Violet Road kan ha både bandøving og familiefest samtidig. Fire av bandets fem medlemmer, Håkon, Hogne, Halvard og Herman Rundberg fra Kåfjord i Troms, er søsken. Femtemann er Kjetil Holmstad-Solberg fra Andøya. Ny plate i april 2014 og terningkast 5 og 6 i alle norske aviser.

norsk reisning (Riksteateret) Tirsdag 16.september kl.19.00 Alarmen går! Norge er atter i krig! Men orker vi tanken på å gjemme oss i skauen uten getboks og caffè latte – og med skikkelig dårlig nettforbindelse? Alt håp er ute… om det ikke var for Henrik Wergeland! Som en hyperaktiv reiseleder vender vår bebrillede folkehelt tilbake fra det hinsidige for å forklare oss – for siste gang – hva det vil si å være en ekte nordmann.

blodig alvor Onsdag 24.september kl.19.00 Blodig alvor er en sylskarp komedie som har gjort stor suksess internasjonalt og hjemme i Norge. Nå kommer den endelig til Nordland Teater som en del av grunnlovsfeiringen. To gutter slåss på lekeplassen og foreldrene møtes for å skvære opp med kringle og kaffe.

Hanne og tre tenorer - Ta meg til havet Tirsdag 7. oktober kl.18.30 I fjor valfartet folk fra hele landet for å se showet ”Ta meg til havet” med Hanne Krogh og hennes tre internasjonalt meritterte tenorstjerner. Nå kommer forestillingen til Narvik Kulturhus! Den storslåtte, hjertevarme og kritikerroste oppsetningen, knuste i fjor alle tidligere publikumsrekorder og folk valfartet fra hele Sør-Norge for å oppleve denne helt spesielle historien om havlandet Norge. Til siste forestillingene var det lange ventelister av folk som ikke hadde fått billett.”Ta meg til havet” er en gripende, storslått forestilling, annerledes alt annet man har sett. Publikum blir dratt inn i dramatiske historier fra ramsalt kystnorsk virkelighet. ”Den river i hjertet, men treffer samtidig lattermusklene med slagferdighet og intelligens” (Østlendingen). Mange publikummere så showet både tre og fire ganger, og anmelderne fra landets største aviser var begeistret: “Vakkert, variert, annerledes” (Aftenposten), “Supert, musikalsk ønskekonsert, trøkk som et opprørt vestlandshav” (VG), ”Sommerens hitparade. Jeg bøyer meg i støvet for Hanne Krogh” (ØP).


6

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

Bursdagshilsener er gratis hos oss. Send på e–post til: hurra@inarvik.org Hver 14. dag deler vi ut en flott bursdagskake til en av de som har bursdag. Vinneren kan ta kontakt med oss i Dronningens gate 56 for å få kakebevis.

Bursdagbarnet

Månedens bursdagskake går til Mathias

Hipp hurra for gullgutten Noah Nytræ Strand som fyller 5 år den 28.september. Bursdagshilsen fra Edvin, mamma og pappa. Spiderman sender også en bursdagsklem til deg!

Verdens flotteste datter Ingrid Kristoffersen som i Harstad bor, fyller 20 år 17. sept. Kjempeglad i deg, og ønsker deg en superflott feiring av dagen sammen med din kjære Marius og dine venner. Stor klem fra mamma, Mats, Leni Regine og husets firbeinte. 

Hipp Hurra for Mathias Foshaug som fyller 6 år 12. september! Vi gratulerer deg hjerteligst med dagen. Stor bursdagsklem fra tante Anita Helén og onkel Jørund. 

Matias Claeson fyller 14 år 20. September! Vi er stolt og kjempeglad i deg. Hilsen fra Pappa, Mamma og Linus.

Min kjære mamma, Helén Moan, fyller 62 år 23.september 2014. Ho e verdens beste mamma som stiller opp uansett situasjon. Gratulere så masse med dagen din, mamma. Utrulig gla i dæ. <3 Stor klem fra minstejenta di, Marita og «barnebarnet» Pito. ;)

Ukens bilde

Hipp hurra førr skolegutten vårres Leander Dragly som fylle 6 år 12 september. Vi glede oss til å feire dagen din med masse sprell og masse kake. Gla i dæ. Klem fra Mamma, Nathaniel, Tommy, tante og onkel og besteforeldre.

Vi vil se flere flotte bilder fra Narvik! Send inn bilder fra Narvikområdet, og få muligheten til å se de på trykk i neste utgave av avisa I NARVIK. Sendes inn på mail: konkurranse@inarvik.org Vakre Skjomen. Fotograf: Ruth Aina Hope www.inarvik.org

Månedens gratulant kan velge mellom en av disse kakene :)

Kaken er levert av

steinovnsbakeriet

M Y K L E V O L D

Gavekortautomaten er i 3.etasje vis avis Kicks. Foto: Rune Dahl

Gjør det smart, gjør det enkelt! Narviks første gavekortautomat er på plass på Narvik Storsenter. I snart en måned har gavekortautomaten vært i bruk. -          Vi er kjempefornøyd, smiler senterleder Kirsten Nystrand og forklarer hvor enkelt det er å kjøpe gavekort. -          Den fungerer som en minibank, men i stedet for penger, får du ut et fiks ferdig gavekort på det beløpet du ønsker og betaler for, og legger til at det også er mulig å kjøpe flere gavekort samtidig. Både kunder og ansatte er fornøyd med at senteret nå kan tilby kundene en enklere måte å få kjøpt gavekort på.      Bedrifter som ønsker å kjøpe gavekort kan kontakte senterleder eller driftsleder. Gavekortene kan brukes i 5000 butikker i Amfikjeden og på alle Thon hoteller.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

7

størst distribusjon = best effekt Avisa

I NARVIK omegn • Årgang 5 • www.inarvik.org

Se vårt spennende program i høst

uke 35/36

onsdag 27. august 2014

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik og

www.narvikkulturhus.no

• ole@inarvik.org

Tilbudene gjelder 27–31/8 2014.

Fra seg av begeistring

27.

og mest st Mattias Fredriksson, en av verdens fremste augu publiserte actionfotografer, besøkte

nylig Narvik.

Åpning for ICA Nära Riksgränsen Side 6

Avisa

Se vårt spennende program i høst

uke 35/36

onsdag 27. august 2014

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik og

omegn • Årgang 5 • www.inarvik.org

Bursdagsbarn! Side 4

www.narvikkulturhus.no

Kom og feir med oss!

til å være Onsdag 27. august kl 10 er du velkommen har overraskelser med på den festlige invielsen. Vi annet på kaffe som venter i butikken og vi byr blant

• ole@inarvik.org

Tilbudene gjelder 27–31/8 2014.

Nye kinofilmer Side 8

Fra seg av begeistring

og mest st Mattias Fredriksson, en av verdens fremste 27. augu nylig Narvik. publiserte actionfotografer, besøkte Side 6

oss Det er Varmt velkommen! i butikken. du møter Petter Nilsson med personal Velkommen inn!

3

Matblogg Side 8

for

Kom og feir med oss!

til å være Onsdag 27. august kl 10 er du velkommen har overraskelser med på den festlige invielsen. Vi annet på kaffe som venter i butikken og vi byr blant og nybakte boller direkte fra vårt

Velkommen til stor åpningsfest hos oss i dag 27. august oss Det er Varmt velkommen! i butikken. du møter Petter Nilsson med personal Velkommen inn!

3

for

Utfløtter´n Side 22

Brus Riksgränsvägen 2a

+pant.

0980-311100

Riksgränsvägen 2a

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

Brus Coca-Cola. 24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter +pant. Riksgränsvägen 2a 0980-311100

Riksgränsvägen 2a

se side

4990

Serrano skinke José de la Montana. 300 g. Lufttørket 12 mån. Jfr pris 166:33/kg. 9–20 ica.se/nara/riksgransen Alle dager

0980-311100

FULLFARGE MOT LYS BUNN

ica.se/nara/riksgransen

9

Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

Riksgränsen

Alle dager 9–20 hjemmeside til alle Vi har nu sparket i gang med vår

smart telefoner. android market/google Last ned vår app på appstore og play eller scan qr- kode.

u trygghet Ve l g e r d u o s s , v e l g e r d Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

lét.

se side

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

9

Serrano skinke José de la Montana. 300 g. Lufttørket 12 mån. Jfr pris 166:33/kg. Alle dager 9–20

ica.se/nara/riksgransen

0980-311100

FULLFARGE MOT LYS BUNN

ica.se/nara/riksgransen

Riksgränsen

Alle dager 9–20 hjemmeside til alle Vi har nu sparket i gang med vår

smart telefoner. android market/google Last ned vår app på appstore og play eller scan qr- kode.

u trygghet Ve l g e r d u o s s , v e l g e r d

lét.

Pepperbiff ICA. Fra Irland. Ca 250 g. Av okse indrefi

+pant

Coca-Cola. 24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter

Utfløtter´n Side 22

gode mange tilbud åpnings

299k

/kg

gode mange tilbud åpnings

4990

+pant

/kg

Kortpris hver uke så får du kortprisSøk om ICA-kort direkte i butikken din rabattene samme dag. Obs! Du behøver sering for å søke. identifisering eller en kopi av identifi

Matblogg Side 8

299k

Pepperbiff ICA. Fra Irland. Ca 250 g. Av okse indrefi

129k

eget bakeri.

Nærmere grensen rett utenfor Vi ligger nær E10 og du parkerer gratis i kø har vi butikken. For at du skal slippe å stå generøse åpningstider og fire kasser.

Nye kinofilmer Side 8

Nærmere grensen rett utenfor Vi ligger nær E10 og du parkerer gratis i kø har vi butikken. For at du skal slippe å stå generøse åpningstider og fire kasser.

Velkommen til stor åpningsfest hos oss i dag 27. august Kortpris hver uke så får du kortprisSøk om ICA-kort direkte i butikken din rabattene samme dag. Obs! Du behøver sering for å søke. identifisering eller en kopi av identifi

Åpning for ICA Nära Riksgränsen

Bursdagsbarn! Side 4

129k

eget bakeri. og nybakte boller direkte fra vårt

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/

Bjerkvik

I NARVIK

es en Ev ge

Bo

/ nd su

d jel /T n omegn • Årgang 5 • www.inarvik.org

Se vårt spennende program i høst

uke 35/36

onsdag 27. august 2014

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik og

www.narvikkulturhus.no

• ole@inarvik.org

Tilbudene gjelder 27–31/8 2014.

Fra seg av begeistring

og mest st Mattias Fredriksson, en av verdens fremste 27. augu nylig Narvik. publiserte actionfotografer, besøkte

Åpning for ICA Nära Riksgränsen Side 6

Bursdagsbarn! Side 4

Kom og feir med oss!

til å være Onsdag 27. august kl 10 er du velkommen har overraskelser med på den festlige invielsen. Vi annet på kaffe som venter i butikken og vi byr blant og nybakte boller direkte fra vårt

Nye kinofilmer Side 8

Narvik

Avisa

I NARVIK

129k

eget bakeri.

Nærmere grensen rett utenfor Vi ligger nær E10 og du parkerer gratis i kø har vi butikken. For at du skal slippe å stå generøse åpningstider og fire kasser.

Velkommen til stor åpningsfest hos oss i dag 27. august

/kg

Kortpris hver uke så får du kortprisSøk om ICA-kort direkte i butikken din rabattene samme dag. Obs! Du behøver sering for å søke. identifisering eller en kopi av identifi

oss Det er Varmt velkommen! i butikken. du møter Petter Nilsson med personal Velkommen inn!

3

Matblogg Side 8

for

299k

gode mange tilbud åpnings lét.

Pepperbiff ICA. Fra Irland. Ca 250 g. Av okse indrefi

se side

4990

+pant

9

Avisa

I NARVIK omegn • Årgang 5 • www.inarvik.org

Se vårt spennende program i høst

uke 35/36

onsdag 27. august 2014

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik og

www.narvikkulturhus.no

• ole@inarvik.org

Tilbudene gjelder 27–31/8 2014.

Utfløtter´n Side 22

Brus Coca-Cola. 24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter +pant. Riksgränsvägen 2a 0980-311100

Riksgränsvägen 2a

Serrano skinke José de la Montana. 300 g. Lufttørket 12 mån. Jfr pris 166:33/kg. Alle dager 9–20

ica.se/nara/riksgransen

0980-311100

FULLFARGE MOT LYS BUNN

ica.se/nara/riksgransen

Fra seg av begeistring

og mest st Mattias Fredriksson, en av verdens fremste 27. augu nylig Narvik. publiserte actionfotografer, besøkte

Riksgränsen

Alle dager 9–20 hjemmeside til alle Vi har nu sparket i gang med vår

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

Åpning for ICA Nära Riksgränsen Side 6

smart telefoner. android market/google Last ned vår app på appstore og play eller scan qr- kode.

u trygghet Ve l g e r d u o s s , v e l g e r d Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

Bursdagsbarn! Side 4

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/

Kom og feir med oss!

til å være Onsdag 27. august kl 10 er du velkommen har overraskelser med på den festlige invielsen. Vi annet på kaffe som venter i butikken og vi byr blant og nybakte boller direkte fra vårt

Nye kinofilmer Side 8

129k

eget bakeri.

Nærmere grensen rett utenfor Vi ligger nær E10 og du parkerer gratis i kø har vi butikken. For at du skal slippe å stå generøse åpningstider og fire kasser.

Velkommen til stor åpningsfest hos oss i dag 27. august

/kg

Kortpris hver uke så får du kortprisSøk om ICA-kort direkte i butikken din rabattene samme dag. Obs! Du behøver sering for å søke. identifisering eller en kopi av identifi

oss Det er Varmt velkommen! i butikken. du møter Petter Nilsson med personal Velkommen inn!

3

Matblogg Side 8

for

Utfløtter´n Side 22

omegn • Årgang 5 • www.inarvik.org

se side

4990

Brus Coca-Cola. 24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter +pant. Riksgränsvägen 2a 0980-311100

Serrano skinke José de la Montana. 300 g. Lufttørket 12 mån. Jfr pris 166:33/kg. Alle dager 9–20

ica.se/nara/riksgransen

0980-311100

FULLFARGE MOT LYS BUNN

ica.se/nara/riksgransen

9

Riksgränsen

Alle dager 9–20 hjemmeside til alle Vi har nu sparket i gang med vår

smart telefoner. android market/google Last ned vår app på appstore og play eller scan qr- kode.

u trygghet Ve l g e r d u o s s , v e l g e r d

Se vårt spennende program i høst

uke 35/36

onsdag 27. august 2014

– din markedskanal

Distribueres av Posten i Narvik og

lét.

Pepperbiff ICA. Fra Irland. Ca 250 g. Av okse indrefi

+pant

Riksgränsvägen 2a

Avisa

I NARVIK

gode mange tilbud åpnings

299k

Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

www.narvikkulturhus.no

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/

• ole@inarvik.org

Tilbudene gjelder 27–31/8 2014.

Fra seg av begeistring

og mest st Mattias Fredriksson, en av verdens fremste 27. augu nylig Narvik. publiserte actionfotografer, besøkte

en

Åpning for ICA Nära Riksgränsen

Bursdagsbarn! Side 4

om

Side 6

Kom og feir med oss!

til å være Onsdag 27. august kl 10 er du velkommen har overraskelser med på den festlige invielsen. Vi annet på kaffe som venter i butikken og vi byr blant eget bakeri. og nybakte boller direkte fra vårt

129k

Nærmere grensen rett utenfor Vi ligger nær E10 og du parkerer gratis i kø har vi butikken. For at du skal slippe å stå generøse åpningstider og fire kasser.

Velkommen til stor åpningsfest hos oss i dag 27. august

/kg

kj

Nye kinofilmer Side 8

Kortpris hver uke så får du kortprisSøk om ICA-kort direkte i butikken din rabattene samme dag. Obs! Du behøver sering for å søke. identifisering eller en kopi av identifi

3

Matblogg Side 8

for

Utfløtter´n Side 22

299k

gode mange tilbud åpnings lét.

Pepperbiff ICA. Fra Irland. Ca 250 g. Av okse indrefi

se side

4990

+pant

Brus Coca-Cola. 24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter +pant. Riksgränsvägen 2a 0980-311100

Riksgränsvägen 2a

Serrano skinke José de la Montana. 300 g. Lufttørket 12 mån. Jfr pris 166:33/kg. Alle dager 9–20

ica.se/nara/riksgransen

0980-311100

or d/ S

oss Det er Varmt velkommen! i butikken. du møter Petter Nilsson med personal Velkommen inn!

FULLFARGE MOT LYS BUNN

ica.se/nara/riksgransen

9

Riksgränsen

Alle dager 9–20 hjemmeside til alle Vi har nu sparket i gang med vår

smart telefoner. android market/google Last ned vår app på appstore og play eller scan qr- kode.

Brit Foshaug Jenssen Megler MNEF Telefon: 48 25 45 16 brit@narvikmeglern.no

Følg oss på Facebook www.narvikmeglern.no QR-kode for http://app.narvikmeglern.no/

Kjøpsvik

Be

Ulf Bjørnsønn Kramer Megler MNEF Telefon: 90 90 92 06 ulf@narvikmeglern.no

isfj

u trygghet Ve l g e r d u o s s , v e l g e r d Tone Merethe Viklem Olsen Daglig/faglig leder Advokat/megler Telefon: 40 49 41 19 tone@narvikmeglern.no

/Kjelde

botn/Ba

llangen

Et opplag på 12.000 ex og totaldistribusjon hver 14. dag gjør oss til din beste markedskanal i narvikregionen! – Vil din bedrift også bli mer synlig? Ta kontakt med oss.

Avisa

Rune Dahl

Ole-Eivind Johansen

Sture Pettersen

Daglig leder/Redaktør rune@inarvik.org Tlf. 911 55 445

Markedssjef ole@inarvik.org Tlf. 950 74 326

Grafiker sture@inarvik.org Tlf. 951 60 513

I NARVIK – din markedskanal

www.inarvik.org


8

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

Enklere blir det ikke Kjøp dine gavekort på vår gavekortautomat. Du finner den i 3. Etasje ved Kicks og Gullsmed Borge!

ut å spise?

KVELDS MENY prøv vår restaurant

Hva med grillet tørrfisk? Og Kafferiets sjokoladefondant til dessert

MIDDAG

er hovedmåltidet i de fleste kulturer.

Middagen var tradisjonelt det eneste varme måltidet på hverdager i Norge og ble inntatt midt på arbeidsdagen. Det har etter hvert blitt mer vanlig å spise middag på ettermiddagen. Lik oss på Facebook

Bordbestilling på tlf 76 96 00 55. Vårt kjøkken er åpent fra 10:30 til 22:30. Stengt søndag.

ut på byen? DJ´s & banD i helgene 12. – 13. september underholder pianoentertainer Alfred i Malmenbaren, samt DJ på Malmen lørdag 13. september. 19. – 20. september spiller Ove Schei.

Lik oss på Facebook

www.amfi.no/narvikstorsenter • Åpent (09) 10 – 20 (18)

Åpent fredag og lørdag fra kl 23:00. 20 års aldersgrense.


Trening, helse og velvære – kan være så mangt

Side 9 – 19

TEMA


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE

10 

Lekre negler med kunstneriske Migle 27 år gamle Migle Vaitkeviciene fra Litauen startet etter sommeren opp som negldesigner ved Narvik Velværesenter. Tekst og foto: Rune Dahl

E

tter å selv ha fått prøvd ut hennes kunstneriske ferdigheter på egne negler, var leder ved Velværesenteret, Lena Rishaug Samuelsen, ikke i tvil et sekund - her gjaldt det å få til en samarbeidsavtale. Og etter litt dialog gikk Migle med på å starte opp nå i august.

Hun fortalte før oppstart at hun kan jo ikke så mye norsk enda siden hun ikke har bodd her i landet så lenge, og var nok litt bekymret over om hun ville klare å kommunisere godt nok med kundene. Dette har imidlertid gått over all forventning, og de heldige kundene som har fått oppleve hennes ferdigheter har alle gitt meget positive tilbakemeldinger. Ikke bare over det fantastiske arbeidet, men også for at hun er “et så behagelig menneske”, forteller Lena. Og med barnehageplass i boks, forbedrede norskferdigheter uke etter uke, og hennes innebygde innstilling om å hjelpe kunden på den beste måte, så betyr det ekstra innsats og service. Trivselen er med andre ord meget høy på Velværesenteret. Med øye for detaljer. – WOOOW Migle, du e en kunstner, utbrytes det begeistret av Beate, som har fulgt anbefalingen fra Lena om å gi Migle helt frie tøyler med neglene hennes. Forlengning og forsterkning, rosa fransk manikyr med stilig håndmalt dekor på alle neglene ble resultatet, vel verdt de tre timene jobben tok. De fleste kundene ville nemlig kanskje gått for de vanlige hvite franske tippene, men Beate forklarte før behandlingen at hun var veldig glad i rosa. Migle har en utsøkt sans for detaljene, og vet hva hun holder på med. Hun har jobbet med negldesign i 5 år, og lært mye under hennes utdannelse i Litauen. – Noe av lærdommen går ut på å lytte til kundens ønsker, og sammen finne ut hva slags jobb som skal gjøres. Noen kan nemlig ikke ha alt for lange negler på grunn av jobb eller trening, noen ønsker en enkel og naturlig look med bare littegranne pynt, kanskje spesialdekor på kun én negl, mens andre virkelig ønsker seg noen helt spesielle selskapsnegler som ingen andre har. Nøkkelordet er kommunikasjon, sier Lena Rishaug Samuelsen. Tålmodigheten selv. Når man skal jobbe konsentrert over så lang tid som det kreves, og de fineste, nøyaktigste detaljer skal på plass, så sier det seg selv at det er en tidkrevende prosess. Kundene som har vært hos Migle roser henne for den tålmodigheten og nøyaktigheten hun fremviser, og resultatene blir da også deretter. En annen ting hun har spesialisert seg på er punktvis vippeforlengelse, og kundene har de siste ukene stått i kø for å få lagt nye, lange vipper hos Migle, sier en fornøyd Samuelsen.


TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

11Profesjonell utetrening – Hele året BLi en suPersPreking du også!

Trening i midnattsol under stjerne- og nordlyshimmel med Muskeljubel, Lungefæst & Hjerteboost i verdens flotteste treningslokaler i fjellet Back2Basic (B2B) consePT By MariT reinkjøP: • Funksjonell trening • Kondisjon • Styrke • Core • Yoga • Balanse • Bevegelighet

• Gruppetrening • Personlig Trener • Livsstilendring • Kosthold • Mental Trening • Treningsreiser med matopplevelser • Kurs • Foredrag

Timeplan og nærmere informasjon på Facebook: energi & Treningsglede

Du klarer alT Du VIl!


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE

12 

Stig Setså demonstrerer et perfekt kast ved diskgolfbanen i Beisfjord.

Områdets eneste bane står klar:

Diskgolfbane i Beisfjord Stig Setså er en ivrig golfdisk-entusiast og har brukt sommeren til å bygge områdets eneste diskgolfbane. Nå håper han at flest mulig benytter seg av tilbudet i Beisfjord. Tekst og foto: Rune Dahl

M

ed god hjelp av spillemidler og lokale sponsorer så har diskgolfbanen blitt etablert i det stille ved kommunesletta i Beisfjord. Den ni hull store banen starter ved Fjordhuset og er etablert rundt kunstgressbanen. Diskgolfens prinsipper er enkle, man skal kaste en disk/golf-frisbee fra A til B og prøve å bruke så få kast som mulig. Det ligner mye på vanlig golf, men man bruker disk i stedet for ball og kurver i stedet for hull. Etter første kast går man bort og kaster videre fra der disken ligger, helt til disken ligger i kurven. Man noterer antall kast og går videre til neste «hull». Utfordringene er å kontrollere diskens svevekurve mot banens hindere og vanskeligheter. Banens vanskeligheter består til dels av hullets lengde og hindringer i form av trær, vann, buskas og høydeforskjeller. Når det blåser vil vinden gjøre det enda mer utfordrende og spennende, forteller Setså. Banen i Beisfjord er allerede blitt mye brukt av bygdas barn. Men Setså håper at mange flere kommer

for å prøve banen. Det er utrolig morsomt og en vanedannende sport. Disker kan du få låne hos oss i Beisfjord IL eller man kan kjøpe egne hos Sportcenteret i Narvik, sier Setså. Stig håper at skoleklasser, bedrifter og idrettslag vil bruke diskgolfbanen i Beisfjord til idrettsdager, utflukter, blåturer, utdrikkingslag og liknende. Bruken av banen er gratis. Men siden dette er et lavterskeltilbud, hvor man egentlig ikke trenger noe særlig utstyr, bare en disk, håper jeg at dette skal falle i smak hos alle aldersgrupper. Det er jo en fin måte å komme seg ut på . Man går en tur og kaster noen disker samtidig. Her kan unge og gamle spille sammen på like vilkår. Det er ikke bare rå styrke som gjelder. Presisjon er minst like viktig. Så det er ikke den som kaster lengst som scorer best. Den med best presisjon vil nok vinne, forteller Stig Setså. Målet til Beisfjord IL er å ha et tilbud til alle i bygda, og her håper man å nå noen av de som ikke er engasjert i fotball eller langrenn.

sfjord IL te Kufaas i Bei eisfjord. ar M er o b m sa iB Stig Setså og ften bak diskgolfbanen ra har vært drivk

Vinterkampanje Høstkampanje Vinterkampanje em mt ti itlli l1 - --f rffrerem 34 13..1o.m a sres2r 02210 km t orab 041 1 44- --

-30% -30% -30%

Fransk design beste Fransk design påpå sittsitt beste Kom innom godt tilbud Kom innom og og få få et et godt tilbud på på detdet velrenommerte franske kvalitetskjøkkenet Arthur velrenommerte franske kvalitetskjøkkenet Arthur Bonnet. Bonnet. Oppdag våre lekre kjøkken signert kjente designere. Oppdag våre lekre kjøkken signert kjente designere. Vårt utvalg omfatter stramme ultramoderne Vårt utvalg omfatter stramme ultramoderne kjøkken, lekre samtidskjøkken, merende kjøkken, lekre samtidskjøkken, sjarsjar merende tradisjonelle kjøkken romantiske landkjøkken. tradisjonelle kjøkken og og romantiske landkjøkken.

Modell Harmonie Modell Harmonie

www.arthur-bonnet.com www.arthur-bonnet.com

Kongensgate Narvik Kongensgate 30,30, Narvik Tlf:Tlf: 7676 9494 6161 8080 narvikinterior@gmail.com narvikinterior@gmail.com Åpningstider: 10-16. Torsdag 10-18. Lørdag 11-14 Åpningstider: 10-16. Torsdag 10-18. Lørdag 11-14


TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

13staminagroup.no

en

2,-

INGEN ADM. GEBYR I SEPT!

tre

TA OPP TRENINGEN IGJEN, HELE SEPTEMBER FOR BARE 2 KRONER! Stamina fyller 2 år og feirer med å gi deg hele september for bare 2 kroner. Dessuten spanderer vi adm. gebyret. Det blir andre gode tilbud på senteret og høy stemning. Finn tilbake formen til jubileumspris! * Gjelder ved nytegning av 12 mnd avtale fra 1.10.14. Minstepris pr år kr. 4790,-.

Starter opp neglestudio K

ristina Gudaite (32) fra Litauen startet nylig opp sitt neglestudio i egne lokaler innenfor dørene til City Sun i Dronningensgate. City Nails Design by Kristina er firmanavnet. Kristina utfører neglepleie og design. Hun legger kunstige negler, forsterker egne, lager mini manikyr med shellac/gelish (gelneglelakk). Gellakk gir et veldig blankt resultat og er langvarig, opptil 3 uker. Hun tilbyr også parafinvoksbad, etter sigende et must når kulden kommer, fantastisk pleie til hendene. I tillegg satser hun på farging og forming av bryn og vipper. Kristina er utdannet innenfor emnet makeup. Foto: Rune Dahl.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE

14 

Populær utetrening Flere og flere mannfolk får øynene opp for den populære utetreningen hos Energi & Treningsglede. Tekst: Rune Dahl

M

Foto: Marit Reinkjøp

arit Reinkjøp har hatt stor suksess med sin formel på utetrening i Narvik. Hundrevis av narvikdamer – og noen få herrer – har de siste årene deltatt på hennes treninger i Narvikfjellet. Men i det siste har også mange voksne gutter kommet etter. Marit bruker arenaen som ligger rett utenfor stuedøren din og får stadig flere til å overvinne dørstokkterskelen – året rundt. Fire av herrene som jevnlig er å se i fjellet er JarlMartin Andersen, Kenneth Ådemo, Hans Petter Heim og Ivar Klavenes. Det å komme seg opp av sofaen er vesentlig lettere, og

ting fremstår ikke lengre som et ork. Ved at vi går igjennom et veldig variert treningsopplegg så er treningen lystbetont og aldri kjedelig, sier Hans Petter Heim. Treningen foregår ute hele året i all slags vær, og med en timeplan som endres fra uke til uke, alt etter de ulike årstidene. Treningen er variert, og er langt fra bare løping og løfting. – Absolutt alle, uansett form og nivå, kan trene sammen. Det er veldig bra. Dessuten har vi et fantastisk bra miljø. Det er mye latter mens treningen pågår, forteller Heim.

Jarl-Martin Andersen, Kenneth Ådemo og Hans-Petter Heim storkoser seg under utetreningene i Narvikfjellet – året rundt.


TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

1540% på utvalgte Focus-modeller i hele september

● Kongens gate 42 ● 8514 Narvik ● Tlf. 76940050 ● post@modusnarvik.no ● www.modusnarvik.no ●

Medlemskap med ALT inkludert: ● saltimer (step, corebar, zumba, yoga m.m.) ● spinning ● styrketrening ● kondisjonstrening ● vibrasjonstrening • Gode priser på hvitevarer • Kom innom for en hyggelig kjøkkenprat • Vi kommer hjem og måler om ønskelig • Utstillingskjøkken til salgs

KNALL-kampanje, 1. - 30. september: ● tegn årskontrakt innen 30. september ● betal for KUN 1 mnd. (kr 399,-) ● tren GRATIS resten av året! ● kontakt oss for GRATIS prøvetime, eller ● bli med en venn på GRATIS prøveuke!

KJØKKEN

I oktober er det spesielt lønnsomt å kjøpe kjøkken

e-post: narvikinterior@gmail.com

Kongens gate 30, 8514 narvik. tlf. 76 94 61 80

+ Keramisk platetopp m/induksjon

=

Kr

1,-

Stekeovn m/pyrolyse

Bestiller du et av våre mange kvalitetskjøkken fra Focus i løpet av oktober, til en verdi av minst kr 60.000,- (veil. pris), vil du få en keramisk platetopp m/induksjon og innbyggingsovn m/pyrolyse fra Siemens for kun kr 1,-.

Forbereder skisesongen N arvik Skiklubb er i full gang med forberedelsene foran årets sesong. En gang i uken møtes blant annet denne unge gjengen til rulleskitrening på Fagernesveien. Fra venstre Sondre T. Vallanger, trener Bjørn Ramsland, William Ramsland, Sondre Dahl og Ole-Einar Nymo. Skiklubben har endel rulleski som de mer enn gjerne låner ut til de som har lyst å prøve seg på en trening. Foto: Rune Dahl.

RØROS METALL AS

åpent: 10.00 - 16.00 tor 10.00 - 18.00 Lør 11.00 - 14.00


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE

16 

Skal mestre elementene i havet Skistua skole hopper i det og tilbyr høstlig svømmeundervisning utendørs.

Elevene ved Skistua skole får viktig opplæring i å mestre elementene i havet på en riktig måte.

Tekst og foto: Rune Dahl

H

østtemperaturen er tilbake til det normale Ofotfjorden. 13 grader er kaldt, noe femteklassene ved Skistua skole fikk merke på kroppen. Rektor Jon Framnes ved Skistua skole er en ivrig friluftsmann og selv en habil svømmer. Han er fornøyd med å tilby elevene noe som foreløpig ikke har vært så vanlig i skolen. To ganger per høst skal ungene i 4.- 5. - og 6.klasse ut i sjøen. – Vi ønsker å lære elevene å mestre elementene i havet. Det handler ikke bare om god svømmeteknikk, men også dykking og ikke minst opplæring i førstehjelp. Elevene må dessuten lære å forholde seg til flo og fjære – og å vurdere bunnforholdene, forklarer han. Nordland fylke har bidratt med prosjektmidler – 100.000 kroner – som har åpnet for at skolen har kjøpt inn 30 våtdrakter til både elever og lærere. – Vi ønsker å fokusere på at det er kult, spennende og artig for eleven å være i havet. De skal få gode opplevelse under trygge forhold, oppsummerer Jon Framnes og påpeker at sikkerheten er godt ivaretatt. Lærerne har gjennomført livredningskurs og øvd på det i ettertid.

– det gode rådet! Dronningensgate 43 | 8514 Narvik | Telefon (+47) 75 80 34 00

w w w . e u r o j u r i s n o r d . n o


TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

17ØST H R O ST PANJE 2014 KAM tober k o . 8 1 t.o.m.

DANSK DESIGN MED NORSK SJEL

JKE Designs sortiment omfatter nesten uendelige muligheter for innredning av kjøkken, som skaper rammen rundt ditt gode kjøkkenliv. Dørmodellene våre varierer fra nordisk modernisme til naturlig enkelhet og klassisk kjøkken, og hver dør fås i ulike materialer, tresorter og ikke mindre enn 2500 farger. www.jke-design.no

-30% % på ntil 30 rer n i r i g Vi teva te hvi utvalg

JKE Design Narvik . Fagernesveien 56 . 8512 Narvik . Tlf.: 909 23135 . jke-design.no

Litt om høstens trender Fargepaletten har gjerne gråtoner som base, og kombineres videre med tapet og rolige fargenyanser. Vi er fortsatt naturinspirert og bruker farger, mønstre og strukturer som finnes i den nordiske naturen. I kjøkkenverden er den store snakkisen helt klart sort eik. Denne i kombinasjon med rustikke materialer som betong- look eller annet treverk er utrolig lekkert. Kobber er tilbake i vinden, og det kan man få i alt fra ventilatorer til lamper og lysestaker. Marmor er også et materiale som har vært populært en stund, og tendensen fortsetter. Selv om hvite kjøkken fortsatt kommer til å være bestselger, er det likevel mange som tørr å gå for de mørke fargene, med stor suksess.

Økonomisk rådgivning? spØr oss om hjelp vi står til tjeneste, enten du har stor eller liten bedrift vi arbeider med: • Lønnsomhetsrådgivning • Regnskapsførsel • Lønn og fakturering • Nøkkeltallsanalyse • Budsjettering • Bistand ved selskapsstiftelse • Søknader  • Bistand med styrearbeid og generalforsamlinger

Tom Robert Johansen.

Evy Eriksen.

Tlf. 76 96 46 00 • narvik@okonor.no


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE

18 

Glade fotballunger Hundrevis av glade fotballunger var i aksjon under Beisfjord Mini. Her presenterer vi en rekke av lagene som deltok. Kjenner du igjen ungen eller barnebarnet ditt? Foto: Marte Kufaas.

Beisfjord Smågutter

Beisfjord Miniputter 10

Ballangen Lillegutter

Mjølner Minigutter 08

Håkvik Lillejenter

Mjølner

Bjerkvik Hardhaus


TEMA: TRENING, HELSE & VELVÆRE – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

19Ballangen Lillejenter Bjerkvik

Beisfjord Miniputter 8 Mjølner

Ballangen Smågutter

Mjølner Smågutter

Beisfjord Minigutter 8


20 

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

8 års slitasjegaranti

Kanon-

pris

Kassler Sverige/Scan

I bit, ca 1300 g. Max 2 st/hushold.

laminatGolv 7 mm Smart

4 for

Grønne druer i esKe Spania

Eik 1-stav. Lettlagt med G-5 clicksystem som gjør jobben til en lek. Perfekt til boliger med slitasje. 8 års garanti for bolig. 1380x193x7 mm = ca 2,39 m2/forp. Ord. pris 139:- m2 = 333:-/forp. Nu 69:- m2 = 165:-/forp.

brus Carlsberg

l i t Gode varer r 500 g, jfr-pris 30:-/kg. Klass 1.

Velg mellom Pepsi, Zingo og Seven Up. 150 cl, jfr-pris 7:50/liter. Pant tilkommer med 2:-/flaske.

e s i Gode pr

FersK hel KyllinG Sverige/Coop

Ca 1200 g.

løvbiFF Sverige/Coop

Skivad. Ca 850 g.

FersK svineFilét Sverige/Scan

I bit, ca 550 g.


21

sKrumasKin

arbeidsbenK

Black&Decker KC36LN-QW

Black&Decker, Workmate WM301

Smidig design - lett å bruke. Håndtaket vridbart i 3 posisjoner Litium Ion batteri 3,6 V.

Sammenleggbar for enklere forvaring. Arbeidshøyde 76 cm. Belastning 160 kg.

plansliper Black&Decker, KA 300

Smidig, med doble håndtak for god kontroll. Støvutsug og adapter for anslutning av grovdstøvsuger. Effekt: 135 watt.

m d hard

varmluFtspistol

slaGbormasKin Black&Decker, KR504RE

Slagfunksjon for borring i murverk. 13 mm nøkkelchuck. Variabel hastighet økear kontrollen og er viktig ved skruing. Låsknapp for bekvem bruk.

Black&Decker KX1650

For borttagning av farger, lack, lim m.m. 2 varmenivå. Innebygget stativ. Effekt:1750 W.

stiKKsaG

slipmus Black&Decker KA161

Black&Decker, KS 500

Ideell i vanskelige rom. Borrelås for kjapt slipepapirbytte. Godt gummigrep. Låsbar strømbryter. Effekt: 55 W.

Fotplaten kan vris for snitt opp til 45 grader. Stillbart parallellanslag for rett saging. Låsbar strømbryter. 3100 slag/min. Effekt: 400 W.

vinKelsliper Black&Decker, CD115

Stillbart sprängskydd. Spindellås for enklere bytte av slipeskiver. Flyttbart sidehåndtak. Skivediameter 115 mm. Effekt: 700 watt.

1,5

tomat Fantastica Holland

Klass 1. 400 g, jfr-pris 50:-/kg.

FaluKorv Sverige/Scan

1500 g, jr-pris 31:93/kg.

Coop Forum / Coop Bygg • Österleden 12, Kiruna • Tel vxl 0980-757 00 • Åpent alle dager 8-22 Vi er agent for Posten • DHL • ATG • Svenska spel • Apoteket reseptfrie legemidler

Tilbudene gjelder uke 37. Se alle våre tilbud på www.coop.se

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 


22 

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

PÅ KINO

UTFLØTTER´N

Navn: Tore Bergvill Alder: 47 Bor: Hosle, Bærum Sivil status: Samboer med ett barn Jobb: Direktoratet for nødkommunikasjon Grunnskole: Narvik, russ i 1986

Hva gjør du nå? – Først og fremst er det vår lille Ella på tre år som opptar meg mest for tiden. Hun er en fantastisk og sprudlende liten jente. Jeg arbeider til daglig med anskaffelse og installasjon av radiosystemer i helikoptre. Det er utstyr som benyttes i Nødnett, det nye digitale radionettet for brann, politi og helsesektoren. På fritiden er jeg nokså engasjert i Porsche Club Norge, og jeg driver et firma for utvikling og reparasjon av elektronikk i sportsbiler. Jeg driver også litt med restaurering av veteranbiler, så det er ikke vanskelig å få fylle dagene. Når flyttet du? – Jeg fikk jobb i Oslo og kjørte sørover med bilen min full av eiendeler klokken fire på morgenen den 1. mai i 1995. Det var utrolig spennende og artig. Det føles som om det er en evighet siden nå, men jeg har aldri angret på det. Hva har du gjort siden du flyttet hjemmefra? – Jeg har stort sett arbeidet med elektronikk og store telefonsystemer siden jeg flyttet til Oslo. Beste minne fra oppveksten? – Jeg vokste opp i Blomvikveien, ikke langt fra Idrettens Hus, og hadde mange gode venner i nærområdet. Vi var en gjeng som hadde de samme tekniske interessene, bl.a. Tom Hofstad og Dag Jensen som bodde nede på Rønningstomta. Jeg lagde min første telefonsentral i 6.klasse, og vi fant utstyr i søppelcontaineren hos Televerket som vi brukte til kanskje Narviks første private telefonnett. Vi har vel åtte abonnenter på det meste tror jeg, og var utstyrt med både stolpesko og kjeledresser når vi var ute og hang opp kabel. Det var morsomt og lærerikt, og den noe primitive telefonsentralen har jeg tatt vare på. Mange av vennene mine fra gymnaset bor her sørpå, og jeg prøver å treffe min gode venn Pål Sørdal så ofte jeg kan. Hvordan tror du skolekameratene husker deg? – Jeg har alltid vært interessert i teknikk, så det er kanskje det folk husker. Øyvind Anthonsen og jeg drev også med discoteklys, og hadde mange oppdrag på ungdomsklubben på Parken skole, men også på Tøttavangen og Folkets Hus.

The Maze Runner Premiere 12. september Basert på den bestselgende spenningsboken med samme navn, foregår handlingen i The Maze Runner i en postapokalyptisk verden, der Thomas blir plassert i et samfunn av unge menn, uten å huske noe annet enn sitt eget navn.

Jeg var med i flere oppsetninger med Narvik Teaterlag, både revyer og annet. Jeg huskes kanskje for litt spillopper og moro både på og utenfor scenen. Det var i alle fall kjempeartig for meg å være med på, og vi fikk gode kritikker. Holder du kontakt med noen av barndomsvennene? – Det er dessverre alt for lang tid mellom hver gang jeg treffer mine gamle venner, men setter stor pris på Guttefesten som Rolf og Sofus Urke arrangerer hvert år. Det gir meg mulighet til å treffe mange gamle og nye venner i hyggelig selskap før jul.

Hva er den største forskjellen på hjemstedet ditt og der du bor nå? – Jeg er nok delvis klimaflyktning og trives veldig godt her på Østlandet. Motorsykkelsesongen er to-tre måneder lengre her enn i Narvik, og det er mye flott natur her i området. Jeg bor nært Bærumsmarka, og vi er der så ofte vi kan sammen med lille Ella både på ski, sykkel og til fots. Hvor ofte er du hjemme i Narvikområdet nå? – Det er dessverre sjelden jeg reiser til Narvik, men er fra tid til annen på rypejakt med pappa på Veggfjellet. Det er fint å komme på hytta og nyte ro og natur der oppe. Da er jeg også som oftest innom gamle tomter i Trældal, der var vi mye sammen med familien på sommeren da jeg var barn. Jeg besøker alltid min onkel Trond Heiving med familie når jeg er i Narvik. Følger du med på det som skjer hjemme? – Jeg følger lite med på hva som skjer i Narvik, men leser Fremover på nett og følger med på værmeldingen. Jeg har ingen planer om å flytte nordover med det første. Hva tenker du om utviklingen på hjemstedet og i kommunen? – Mye har endret seg siden jeg flyttet fra byen. Det har blitt bygd to flotte kjøpesentre, og sentrum har forandret seg mye. Jeg håper sykehuset består slik byens innbyggere har ønske om, og håper også planene for det nye kulturbygget blir realisert. Det vil bli et kjempeløft for byen.

Kaptein Sabeltann og skatten i Lamarama Premiere 26. september Selveste Kaptein Sabeltann tar det store steget over på kinolerretet; ”Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama” er et storslått actioneventyr, spekket med humor og spenning.

Into the Storm Premiere 12. september Katastrofefilm om high school-studentene som risikerer alt for å dokumentere tidenes storm. I løpet av en eneste dag blir byen Silverton herjet av de ekstraordinære naturkreftene. Hele byens skjebne er truet av en uberegnelig og dødelig tornado som ifølge eksperter bare vil fortsette å øke i styrke.


TEMA

BIL&motor 19 sider bilstoff

• Nybilsalg • Elbiler selger godt • Stor folke-SUV oversikt • Interaktivt display • Volvoen Norge vokste opp med Side 23 – 41


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

24 

www.volkswagen.no

Den nye e-Golfen er både basert på tekniske data, pris og kjøreopplevelsen det beste elbilkjøpet du kan gjøre i denne prisklassen.

En helt vanlig Golf. Bare helt elektrisk.

VG 18.04.2014

Rekkevidde inntil 190 km** 30 MIN

6-8 T

190 KM

Pris kr 264.200,-*

Full-LED frontlykter for lavere energiforbruk.

inkludert automatgir, navigasjon, Bluetooth telefon m/musikkstreaming, full LED, lettmetallfelger mm.

Standard med hurtiglade- og normalladeinntak. Hurtigladning tar ca 30 minutter.

Lad opp til nye e-Golf. Med e-Golf tar Volkswagen et nytt skritt videre med den populære Golf-familien. Dette er en fullverdig, helt elektrisk familiebil som gir deg all den plassen og kjørekomforten du finner i en vanlig Golf. Nye e-Golf kan du prøvekjøre hos oss! Velkommen.

Volkswagen. Innovasjoner du har bruk for. * Prisene gjelder bil ferdig levert fra forhandler inkl frakt og lev.omkost. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan ha utstyr utover standard. **Ladetid påvirkes av temperatur, rekkevidde påvirkes av kjørestil og temperatur.

Svebjørn Auto AS Fagernesveien 139, 8514 Narvik. Tlf. 76 95 02 30. www.svebjorn-auto.no


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

25Registrerte nybiler i Narvikregionen så langt i 2014 Modeller: 1. Mazda CX 5................................................................ 38 2. VW Golf..................................................................... 27 3. Nissan Qashqai........................................................ 22 4. Nissan Leaf...............................................................20 5. Suzuki SX4................................................................20 6. Skoda Octavia...........................................................17 7. Toyota Rav 4..............................................................17 8. Volvo V40..................................................................14 9. VW Passat................................................................. 13 10. Mitsubishi Outlander............................................ 13

FYLLER 70: Førermiljøet i en Volvo 444 fremsto stilrent og sikkert moderne den gangen. I 1958 overtok 544 med firetrinns girkasse og uten todelt frontrute. (Foto: VOLVO)

Volvoene Norge vokste opp med To Volvo-modeller som hver på sin måte markerte sine epoker, feirer jubileum i år.

V

olvo har hatt det vanskelig en tid nå i flere markeder, hvorav det viktige amerikanske. I Norge, derimot har merket klart å holde en solid posisjon blant de mestselgende bilene på markedet, tross en viss nedgang i år i forhold til i fjor. Men nå er Volvo i ferd med å gå inn i en ny æra, og den innledes med helt nye XC90. Deretter vil alle modellene fra den svenske produsenten bli erstattet med helt nye i løpet av få år. Samtidig kan Volvo feire dobbeltjubileum for to av de mest ikoniske bilmodellene som har eksistert her i landet. For, med unntak av Volkswagen med sin Boble har vel ingen bilprodusent merket nordmenns bilhistorie mer enn det jubilerende Volvo-paret PV 444/544 og 240. Fra 444 til 544 PV-en kom på markedet i september 1944, selv om serieproduksjonen først kom igang for alvor i 1947. Den amerikansk-inspirerte fasongen skulle bli et velkjent og vanlig syn på norske veier helt til 1970-tallet. Det er den som er blitt hetende “PV” i de fleste minner selv om PV (som står for Personvagn) var blitt brukt i modellbetegnelsen helt siden den første Volvoen kom i 1927. PV444 ble etterfulgt av 544 i 1958. Den fikk forbedringer som en frontrute i et stykke istedet for todelt, og firetrinns manuell girkasse erstattet den gamle tretrinns-girkassen. Stasjonsvogn-varianten, Duett, ble også et vanlig syn på både svenske og norske veier etterhvert.

Til tross for at bilens design begynte å fremstå som noe gammelmodig i og med introduksjonen av Volvo Amazon mot slutten av 1950-tallet, fortsatte PV-ens popularitet å være stor til langt utpå 60-tallet og i løpet av bilens 18-årige karrière ble det produsert nesten 450.000 eksemplarer - et tall som må ses i forhold til det mye lavere bilsalget på den tiden. Sikkerhet fremfor alt Slik sett fremstår 240-serien, som ble introdusert i 1974 som en videreutvikling av 140-serien, som en mye større suksess med sine 2,8 millioner eksemplarer som ble produsert frem til modellrekken gikk inn i 1993. I flere år på 70- og 80-tallet var den på salgstoppen i Norge, lenge i knivskarp konkurranse med Ford Granada. Som Amazon og deretter 140, var 240 designet av norsk-svenske Jan Wilsgaard, som dermed virkelig har satt sitt preg på det norske billandskapet det siste halve århundret. I forhold til sin forgjenger forsterket den i stor grad Volvos sikkerhets-image. Nullvisjon Det er i forlengelsen av denne sikkerhetsfilosofien, som virkelig ble verdenskjent med 240-modellen, Volvo nå jobber mot sin visjon om at ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i en ny Volvo - og det allerede fra 2020. Om de får det til, vil tiden vise. Kilde: Dinside.no

Merker: 1. VW.............................................................................. 65 2. Mazda.........................................................................53 3. Nissan.........................................................................53 4. Volvo......................................................................... 38 5. Toyota........................................................................37 6. Skoda........................................................................ 34 7. Kia.............................................................................. 27 8. Ford........................................................................... 27 9. Suzuki........................................................................ 22 10. Mitsubishi................................................................21 Nybilsalg til personer med adresse i kommunene Narvik, Tysfjord, Ballangen, Evenes, Gratangen og Salangen.

Slik kan du bestille vognkort på nett 45 000 mister det hvert år.

I

følge Statens vegvesen mister 45 000 nordmenn hvert år vognkortet sitt. Da er det en god nyhet at du nå kan bestille nytt på Vegvesenets hjemmesider. Tjenesten har fått det kledelige navnet «Din side». På den nye nettsiden vil du etter hvert få tilgang til flere tjenester på nett. Allerede per i dag kan du sjekke dine kjøretøyopplysninger, og altså bestille nytt vognkort. - Vi skal være en brukervennlig etat som imøtekommer kjøretøyeieres behov, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen i en pressemelding. - 45.000 nordmenn mister hvert år vognkortet sitt. Nå har vi gjort det enkelt å få ordnet nytt. Tap av vognkort er den første selvbetjeningsløsningen som lanseres under Din side. Snart kommer også «Ditt førerkort» og muligheten til å levere salgsmelding på nett. Midlertidig vognkort Hvis du har meldt tap av vognkort for et kjøretøy du skal fortsette å bruke, kan du også laste ned et midlertidig vognkort. - Skal du bruke bilen etter at du har meldt tapet, er det viktig at du skriver ut og tar med det midlertidige vognkortet når du bruker kjøretøyet, sier Øwre. — Vognkortet er beviset på at du eier og kan bruke kjøretøyet og inneholder alle de tekniske kravene. Det nye vognkortet skal du få i posten i løpet av én uke. Kun registrert eier av kjøretøyet kan melde tap. Er det er lagt inn salgsmelding kan tjenesten derfor ikke benyttes før kjøretøyet er omregistrert til ny eier. Dine kjøretøy Når du er logget inn, kan du også sjekke hvilke kjøretøy som er registrert på ditt personnummer. «Dine kjøretøy» gir deg opplysninger om kjøretøyene, slik som forsikringsselskap og når neste frist er for EU-kontroll.

KLASSIKER: Volvo 240 ble lansert i 1974, samme år som svenske ABBA vant Eurovision Song Contest med Waterloo. (Foto: VOLVO)

Sikker innlogging Løsningen krever innlogging via ID-porten som er en sikker innloggingsløsning til offentlige tjenester driftet av Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi). ID-porten støtter blant annet Min-ID og Bank-ID og er den samme du bruker når du for eksempel leverer selvangivelsen på nett.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

26 

best i test

HUSK ! lørdagSåpent 14 – 11

Nye Isuzu Pick Up har suverene spesifikasjoner og er best i test på pris og utstyr*! Velg mellom Manuell eller Automatgir på alle modeller. Nå har vi kampanje på både Exclusivepakke og Mediapakke du sparer 30.000,- I tillegg lanserer vi nå Magnum. Velg mellom Isuzu Pick Up - nyheten Isuzu Magnum eller Isuzu Trooper Edition.

3,5 tonn hengervekt - Lave driftskostnader - Lavt Co2 utslipp - Over 1 tonn nyttelast - Elektrisk 4x4 innkobling med lavserie Velg mellom Pick up eller Trooper varebil - Alene om automatgir på både 2 d og 4 d - Norsk Tectyl Biler klare for rask levering - 80 forhandlere over hele landet Magnum fra 286.761,-*

MEdIAPAkkE Verdi 19.900,- NÅ kUN 9.900,Navigasjon • Ryggekamera • Bluetooth DAB+ • Rattbetjening radio/cd ExCLUsIVEPAkkE Verdi 30.000,- NÅ kUN 10.000,Automatisk klima • Stigtrinn • Alarm Skinnseter • El. justerbart førersete o

Trooper fra 286.761,-* o

Velg Co2 mellom: Pick Upfra-0,73l Trooper - Magnum 192-222. Forbruk blandet kjøring Veil. priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg.

Pick Up fra 270.761,-*

Du når alltid våre selgere på mobiltelefon;

www.fagerthun-bil.no • Tlf. 76 96 50 00

• Frode 918 55 670 • Rolf Kr. 916 28 300 • Trond 907 93 894

*Priser eks mva levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. Co2 192-222. Forbruk blandet kjøring fra 0,73l *Stor Pick-Up test Vi Menn Top Gear Nr.2 2014

Japansk kvalitet og tøffest i klassen 5 års garanti - isuzu.no


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

2708810

Reparer skaden før ruta sprekker! Reparasjon av steinsprutskader er kostnadsfritt for deg med kasko- eller delkaskoforsikring.

Kom innom oss i dag!

Steinspruten Narvik Frydenlundgata 32, 8517 Narvik Tlf.: 02834 • www.steinspruten.no


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

28 

EUROPAS MEST PRISBELØNTE VAREBILUTVALG.

ducato NÅ MED 4x4!

SCUDO NÅ MED 4x4!

freemont nå MED 4x4!

Freemont Varebil

Doblo Cargo

Scudo

Ducato 8 m3 - 17 m3

Fra kun kr 248.327,-

Fra kun kr 155.462,-

Fra kun kr 209.258,-

Fra kun kr 249.734,-

Alle priser eks. mva.

VELG FIAT VAREBIL FORDI: • 0,- SKADETREKK VED TILBAKELEVERING AV LEASINGBILER • VALGFRIE LEASINGPRISER, FRA KRONER 100,- PR MND. • BESTE BILER, SPESIFIKASJONER, AVTALER OG LØSNINGER • STØRST UTVALG, OG VUNNET FLEST INTERNASJONALE PRISER • LAVE DRIFTSKOSTNADER • BESTE FINANSIERINGSLØSNINGER – MED LANDETS LEDENDE FINANSSELSKAPER • FASTPRIS PÅ SERVICEAVTALER • ET AV LANDETS STØRSTE FORHANDLERNETT

ALTA: RSA Bil & Caravan Alta AS 78 44 36 92 ARENDAL: RSA BIL Arendal 37 00 51 00 ASKER/BÆRUM: Autovia AS 47 91 09 10 ASKER/BÆRUM: Berg Auto 67 13 07 27 BERGEN: Bilsalg Kokstad 55 52 60 70(varebil)BERGEN: Oddvar Bjelde & Co AS 55 53 55 20 BODØ: Bilsalg Nord AS75 56 61 50 DRAMMEN: RSA BIL Drammen 32 21 88 00 EGERSUND: Fardal Bil 51 46 10 00 EVJE: Autoservice Evje AS 37 93 15 55 FAGERNES: Autohuset 61 36 04 77 FINNSNES: Abil 77 85 10 21 FREDRIKSTAD: RSA BIL Fredrikstad 69 39 22 60 FØRDE: Autoservice AS 57 83 38 80 GJØVIK: Øyhus Motor 61 13 36 04 GRONG: Grong Bilservice 74 33 01 00 HAMAR: Din Bil 62552020 HARSTAD: Auto Nord 77 00 07 80 HAUGE I DALANE: Bil og Mekaniske AS 51 47 70 18 HAUGESUND: Magnus Hope 52 70 78 11 HAUGESUND: Nord-Motor AS 52 81 40 80 HOLMESTRAND: Autocenteret Fjeldstad AS33 06 67 77 HØNEFOSS: Hønefoss Bil 32 14 01 70 KIRKENES: Sør Varanger Bilteknikk AS78 99 33 58 KONGSBERG: MC & Fritidssenteret 32 76 34 00 KONGSVINGER: Kongsbil 46413891 KRISTIANSAND: RSA BIL Kristiansand 38 17 70 40 KRISTIANSUND: Kristiansund Bil- og Caravan71 57 21 50 KVINESDAL: Kvinesdal Motor Tlf: 38 35 89 00 KVINNHERAD: Kvinnherad Bil og Teknikk AS 53 48 46 50 LAKSELV: Lakselv Motor AS 78 46 47 77 LARVIK: Larvik Motor 33 14 18 50 LEKNES: Joh Vian 76 05 42 00 MOLDE: Bilsalg Krokstad 71 20 30 80 NARVIK: Sentralverksted 76963600 ODDA: Esso Servicesenter 53 64 13 04 OSLO: RSA BIL Oslo 23 24 20 40 PORSGRUNN: E18 Trucksenter (varebil) 40 43 62 44 ROMERIKE: RSA BIL Romerike 64 83 12 00 SANDNES: RSA BIL Forus 51 96 49 00 SANDNES: Rovik Auto AS 51 60 55 80 SARPSBORG: RSA BIL Sarpsborg 69 13 68 70 SARPSBORG: Bergheim Autosalg Østfold AS 69 12 88 00 SELJORD Laustad bil 35064100 SKI: RSA BIL Ski 64 87 88 80 SKIEN: Telemark Bil 35 59 91 90 SORTLAND: Vesterålen Bil AS 76 11 07 00 SPYDEBERG: Essen Bil AS 69 83 34 80 STATHELLE: Myrlands Auto AS35 96 86 00 STEINKJER: Bragstad Bil AS 74 16 28 88 STJØRDAL: Kristoffersen Bil AS 74 82 24 22STORD: Heiane Bil AS 53 40 23 00 SØR-AUDNEDAL: Vigeland Bil AS38 25 66 62 TROMSØ: Nilsen Bil AS 77 60 84 20 TRONDHEIM: Bilmax Trondheim72 88 20 00 TYNSET Holmen motorservice 62480980 TØNSBERG: Tønsberg Auto AS 33 34 97 97 VIKERSUND: Hæhre Auto AS 32 78 00 84 ÅLESUND: Ødegårds Bil AS 70 17 33 50

Silsandmoen 8, 8514 Narvik • Telefon: 769 60 100 www.dekk-express.no • post@dekk-express.no

Priser levert Drammen. *Doblo 3,4 m3, inkl vinterhjul og navigasjon.

Vi har Norges beste kunder! www.fiatvarebil.no


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

29Den store folkesuv-oversikten Her har vi plukket ut 20 av våre favoritter på markedet. God biljakt!

D

e kompakte og mellomstore SUV-ene er den typen bil som selger best i Norge i dag, ledet an av Toyotas RAV4, som kom i helt ny og en god del større versjon våren 2013. I denne sammenligningen har vi konsentrert oss om de såkalte “folke-SUV-ene”, som vi heretter vil kalle folkesuver. Dette er altså biler som har en innstegspris fra under 300.000 kroner, oftest under 400.000, og noen til under en halv million. SUV er i de fleste tilfeller dyrt i forhold til andre

bilkategorier - i det minste hvis man insisterer på at den skal ha firehjulstrekk. Det kan derfor være verdt å spørre seg om man virkelig trenger drift på alle fire - eller om det hovedsaklig er gleden av å sitte høyt og ha godt utsyn som frister. Vi tror mange av de som betaler titusener ekstra for 4x4 (per i dag en av tre bilkjøpere her til lands), egentlig godt kunne klart seg uten det som ligger bak de to firetallene. Da er det verdt å vite at det nå finnes mange folke-SUVer til hyggelige “fra”- priser med forhjulsdrift.

Nissan Qashqai Nissan X-Trail

Ferskeste folkesuv ut, og en av de største. Den tilbyr tre seterader selv om de to bakerste setene må betegnes som nødseter. Som i Mitsubishi Outlander. Den har radikalt forbedret design i forhold til forgjengeren, men er fortsatt litt på den røffe siden selv om dette nå kombineres med en ganske elegant linjeføring. Den har god plass og kjører bra, men støynivået er ikke det laveste i klassen.

Klassen er de siste tre - fire årene blitt kraftig fornyet og vi presenterer her testene av de bilene som enten er i første halvdel av sin livssyklus eller som vi har testet etter fornyelse/oppgradering, som eksempelvis Hyundai ix35, Skoda Yeti, VW Tiguan og Mitsubishi ASX. Ingen er eldre enn fire år - den eldste er fra november 2010.

Nissan har virkelig satset hardt på crossover-segmentet, og med nye Qashqai viste de nye takter, som ble fulgt opp med X-Trail. Denne er i bunn og grunn en forstørret Qashqai med en ekstra seterad. Nykommerne har mer markant design og av det mest avanserte sikkerhetsutstyret man kan finne blant folkelige biler. Dessuten er de av de desidert mest velkjørende i klassen.

Oppdatert Kia Sportage

Kia Sportage fremstår fortsatt som høyst aktuell. Den er blitt hjulpet av en svært tøff design, signert Peter Schreyer, til en god salgsplassering her i landet og Kia har fått avsetning for 999 slike så langt i år. Den er romslig, lettkjørt og har en av markedets beste garantier.

Suzuki SX4 S-cross

Suzuki er tilbake i folkesuv-klassen med sin S-Cross, som er en kraftig forbedring og en klasse opp i forgjengeren som bare het SX4. Den er romsligere, har bedre kvalitetsfølelse og kan nå konkurrere med de kompakte SUV-ene som Opel Mokka og Skoda Yeti med en attraktiv prispakke. Og den leveres kun med firehjulsdrift.

Opel Mokka

Sammen med Skoda Yeti er Opel Mokka den minste av folkesuvene vi har testet. (Da unntar vi bilene som hører til det nye minisuv-segmentet hvor man finner biler som Peugeot 2008, Renault Captur, Ford Ecosport og VW Taigun og som ikke omfattes av denne oversikten.) Opel har imidlertid gjort mye mer riktig med denne bilen enn med storebror Antara og i fjor gjorde den mye for å hjelpe Opel til en sårt tiltrengt men midlertidig - oppgang i markedet.

SsangYong Korando

Desidert og totalt på bunnen av salgsstatistikken finner vi denne, som for så vidt var et trivelig bekjentskap, men ikke kunne peke på noen konkurransefordeler av rang. Det ble tydeligvis for vanskelig i dagens tøffe marked uten noen prisfordel å vise til. Det ble da også ikke registrert noen ny Korando i Norge så langt i 2014 og kun 23 biler i hele fjor.

Toyota RAV4

Dette er den klassiske folke-SUVen og historisk en Norges-favoritt. Den nye generasjonen er betydelig større enn forgjengeren. Den er også bedre å kjøre, har bedre plass og kvalitetsfølelse og er bedre utstyrt. Den har altså mye ved seg for å gjenerobre førsteplassen når det gjelder salg, og det har den da også nylig gjort. I juni passerte den Mazda CX-5 på salgstoppen, og så langt i år troner den på topp og har både den nevnte CX-5, nye Nissan Qashqai og Mitsubishi Outlander bak seg på statistikken over nyregistrerte biler (Kilde OFV)

Mitsubishi Outlander

Dette er utvilsomt mye folke-SUV for pengene. Mitsubishi har greid å få til en god pakke og mange fine kombinasjoner av motorer to-eller firehjulstrekk og fem eller syv seter. Det som virkelig skiller den fra alle andre SUV-er er at den kommer i en ladbar versjon - Outlander PHEV, som gir mye”miljøbil” for pengene. Bilen er praktisk, romslig og lettkjørt og her har utvilsomt funksjon ledet an foran form, noe de fleste kundene nok lever godt med. Da får det ikke være så farlig om ikke interiøret er blant de mest høyverdige eller lydnivået - riktignok forbedret - det aller beste. Likevel: Salgsmessig er bilen skjøvet ned fra pallen, der vi nå finner Nissan Qashqai sammen med Toyota RAV4 og Mazda CX-5.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

30 

Kilde og testansvarlig: DinSide.no

Mitsubishi ASX

Dette var stjerneskuddet i 2011 - SUV-en som klatret nesten helt til topps på salgsstatistikken takket være en bortimot uslåelig kombinasjon av veltilpasset pris, motorisering og praktiske egenskaper. Siden har den fått konkurranse på alle plan, men er blitt oppgradert og fortsetter å selge rimelig bra selv om den lider under den påfølgende fornyelsen av de større “tungvekterne” i klassen - RAV4, CR-V, Outlander og Kuga - samt den nye konkurransen fra det nye stjerneskuddet i klassen, Mazda CX-5.

Citroën C4 Aircross

Dette er PSA-gruppens ene tvillingbror av Mitsubishi ASX. Den andre er Peugeot 4008. Den har de fleste av fordelene og ulempene til søskenmodellen fra Japan, men det skal sies at sistnevnte har fått en midtlivsoppgradering. Vi konkluderte med at C4 Aircross for mange vil være et godt alternativ blant de mest kompakte folke-SUV-ene, selv om det hovedsaklig er på design den skiller seg ut.

Ford Kuga

Ford har slått til med nye Kuga. Forrige generasjon Ford Kuga fremsto etter vår mening som temmelig middelmådig, men nykommeren er utvilsomt en av de beste folkesuvene på markedet i dag. Den kjører bra og har fått en god del bedre plassforhold enn tidligere - selv om det er her den fortsatt ligger bak de beste i klassen. Det er verdt å merke seg at Ford Kuga skårer særdeles bra på sikkerhet.

Mazda CX-5

Vi hadde forventninger til Mazdas nysatsing i folkesuv-segmentet hvor de stort sett har vært bortimot fraværende til nylig. Man kan si de har fått det til i første seriøse forsøk: CX-5 er en utmerket bil, og fikk terningkast seks av oss i første test. Den er også blitt omfavnet av det norske publikummet, som ikke bare gjorde den til suverent mest solgte SUV i 2013, men også har greid å holde seg på en solid annenplass så langt i 2014, bare slått av Toyota RAV4.

Vi skal ikke være slemme og påstå at navnet kommer av at bare duster kjøper denne bilen. Langt i fra - det kan være gode grunner til å anskaffe en rustikk, enkel SUV som dessuten skårer dårlig på sikkerhetstester. Den ene er selvsagt pris. Andre årsaker kan være at man rett og slett har tenkt å bruke den hovedsaklig til jobber som krever fremkommelighet, til kjøring i lav hastighet og i ulendt terreng - og her møter Dacia Duster kriteriene. RØFF OG BILLIG, var vår karakteristikk. 93 av dem er blitt registrert nye hittil i 2014. Vi må presisere at vi ikke har kjørt en Duster tatt inn av dagens offisielle importør (Renault), og vi må derfor ta visse forbehold angående pris/utstyr og lignende. Men bilens egenskaper burde komme rimelig godt frem. Satt opp mot en kategori som jevnt over holder et høyt nivå faller den gjennom fra et allround-perspektiv.

En av de beste folkesuvene i dag er Honda CR-V av fjerde generasjon. Den ble forbedret på alle plan i forhold til forgjengeren - blant annet når det gjelder plassutnyttelsen. Den ble dessuten en god del rimeligere i 2013 - da fikk den en mye mer avgiftsvennlig dieselmotor på 1,6 liter. Likevel har ikke salget i Norge vært på høyde med det vi forventet, med 1.222 nyregistrerte CR-V i de første syv månedene i 2014 ser det ut til at nyhetens interesse har dabbet noe av. Den har ikke klart på varig vis å snu den fallende salgstendensen til Honda her i landet.

Opel Antara

Med Antara har ikke Opel fått det til. Forholdet pris/ytelser ble aldri riktig og selv om bilen isolert sett kan fremstå rimelig attraktiv, er den ikke konkurransedyktig. Heldigvis for Opel har de også en langt mer folkelig attraktiv bil med Mokka. 23 kjøpere valgte Antara i fjor, men null i år. Det er dermed lillebror Mokka som nå er Opel-SUVen, med 629 nye kunder så langt i år.

Hyundai ix35 Dacia Duster

Honda CR-V

Det begynner å bli en stund siden denne ble lansert og en ny modell forventes om ikke så altfor lenge. Vi likte ix35 for sin romslighet og sine praktiske aspekter samt en passe kraftfull dieselmotor. Mye bil for pengene, skrev vi, men påpekte en viss stumphet og en mangel på styrefølelse. Bilen har, tross oppdateringen, minstet 40 prosent markedsandel i 2014 i forhold til i fjor.

Skoda Yeti

385 Yeti ble solgt i årets første syv måneder, så den er fortsatt langt fra å hevde seg i toppen (14. plass blant folkesuvene). Det til tross for oppgraderingen - se sammenligningstesten lenger opp i saken. Konkurransen er da også blitt heftigere, men vi liker Yeti godt med firehjulsdrift og DSG-girkasse og konkluderte med at den kan være et godt valg dersom man ikke trenger mye bagasjeplass.

VW Tiguan

Tiguan har vært med oss noen år nå, men fikk et fornyet liv med sin facelift for et par år siden. Da kom den også med forhjulsdrift og fikk en mye lavere innstegspris. Den har holdt seg godt, har godmodige kjøreegenskaper, grei plassutnyttelse og kan ikke bli feil valg for den som ikke trenger noe større - eller litt mer spennende.

Subaru XV

XV satte Subaru ettertrykkelig tilbake på norgeskartet da den ble lansert i 2011, selv om dens stjerne har falmet betraktelig siden den gang. De færreste har egentlig fått med seg at dette er den nye generasjonen Impreza, som aldri ble lansert som sådan her i landet, men som blir importert i sin XV-utgave - altså nye Impreza “på stylter” på en måte. Men løsningen fungerer utmerket og XV supplerer nye Forester på en god måte som en mer kompakt folkesuv. Relativt enkel, men effektiv, oppsummerer bilen i fire ord.

Subaru Forester

Fjerde generasjon Forester representerer litt av en utvikling fra det som startet som en litt høyreist stasjonsvogn med firehjulsdrift for 17 år siden. Det dreier seg nå om en relativt stor folkesuv som, selv om den beholder sine litt rustikke karakteristikker, gir en tilfredsstillende kjøreopplevelse med gode veiegenskaper, fine motorer og nå faktisk også ganske gode plassforhold innvendig.


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

31NYHET!

Electric

NORGES ENESTE ELBIL MED 7 ÅRS GARANTI.

Kia Soul Electric fra kun

199.900,Nye SALGSSUKSESSEN HAR BLITT ENDA BEDRE!

Nye NÅ MED TRE NYE SPREKE UTSTYRSVARIANTER!

Nye Kia Picanto Spirit fra kun

Kia Sportage fra kun

259.900,-

142.900,-

Kia Picanto fra kun 122.900,-

Eneste bilmerket i Norge med 7 års garanti! Veil.priser inkl.frakt og lev. omkostninger (kr. 7500,-) levert Drammen. lokal frakt samt årsavgift tilkommer. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 95 g/km, forbruk fra 0,41 l/mil v/bl. kjøring. Kampanjen gjelder et begrenset antall 2014-modeller.

Ankenesvn 130, 8520 Ankenesstrand Tlf.: 76 95 03 20 • www.autocenteret.com


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

32 

Høst hos Volkswagen.

1,99 %

*

take up! 1.0 60 hk BMT

Fra kr 152.200,-**

Dagsleie kr 46,-*

kampanjerente på Golf, Golf stv, Passat Alltrack, Polo, up! og Touran. Kampanjerenten gjelder på Forbrukerleie, lån og leasing gjennom Volkswagen Finans frem til 29.11. 2014.

Gjelder kjøp av ny up! frem til 29.11.14. Alle priser er inkl. mva. Renten er subsidiert i tre år, for deretter å bli justert til normal salgsrente.

Kom innom og få et godt tilbud!

Gå ikke glipp av høstens beste

ForbrukerLeie med 1,99% rente. Engangsleie kr 20.000,-. Leieavtale 3år/45000 km. Etableringsgebyr kr 5.238,-. Termingebyr kr 107,- er inkl. i månedsleien. Gjennomsnittlig årsleie kr 19.590,-.

tilbud

fra vår serviceavdeling.

Tar du EU-kontroll på bilen hos oss får du 500 kroner i verdikupong. Ta kontakt eller kom innom oss for flere av våre tilbud! Verdien av kupongen kan brukes på reparasjon av eventuelle mangler i forbindelse med EU-kontroll. Tilbudet gjelder fra 1. okt til 31. nov 2014.

*

Forbehold om feil i annonsen.

Veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk Tiguan blandet kjøring 5,3-6,5 l/100 km. CO2-utslipp 150-153 g/km. Drivstofforbruk Golf blandet kjøring 3,8-6,9 l/100 km. CO2-utslipp 98-159 g/km. Drivstofforbruk up! blandet kjøring fra 4,1-4,5 l/100 km. CO2-utslipp fra 95-105 g/km. Avbildet modell kan ha utstyr utover standard.


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

33www.volkswagen.no

Vi har mange fristende

tilbud

fra vår tilbehørsavdeling.

4MOTION firehjulstrekk til Golf og Golf stv.

kun 9.900,Kundefordel fra kr 23.800,Volkswagen Golf 4MOTION fra kr 313.400,-* Volkswagen Golf stv. 4MOTION fra kr 323.400,-*

4MOTION firehjulstrekk til Tiguan:

-15.000,i avslag 4 MOTION Volkswagen Tiguan 4MOTION fra kr 418.900,-*

Forbered deg til vinteren med gode tilbud hos Volkswagen! Det er høst og kampanjedager hos Volkswagen. Akkurat nå tilbyr vi en svært gunstig pris på 4MOTION firehjulstrekk som får deg trygt frem på norskt høst- og vinterføre. I tillegg har vi veldig gunstig finansiering på flere av våre modeller samt mange andre gode tilbud på bil, service og tilbehør. Denne høsten lønner det seg tar turen innom oss! Kampanjeperioden varer frem til 29.11.2014.

Volkswagen. Innovasjoner du har bruk for.

Svebjørn Auto AS Fagernesveien 139, 8514 Narvik. Tlf. 76 95 02 30. www.svebjorn-auto.no

ÅPNINGSTIDER: Mandag - fredag: 08:00-16:00


34 

FIAT PANDA 4X4 FIAT PANDA LOVPRIST AV4X4 PRESSEN LOVPRIST«SUV AVOFPRESSEN THE YEAR» «Klassens tøffeste» «SUV OF THE YEAR» «Perfekt tøffeste» by-SUV» «Klassens «Norges billigste«Perfekt firehjulstrekker» by-SUV» «Uvanlig mye utstyr» «Norges billigste firehjulstrekker» «Terningkast 5, og 6 på pris» «Uvanlig mye utstyr» poeng» «Terningkast«9 5, av og 10 6 på pris» «9 av 10 poeng»

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

Top Gear Magazine Bilnorge.no Top Gear Magazine DN.no Bilnorge.no TV2/Broom.no DN.no Dinside.no TV2/Broom.no VG Dinside.no Autofil VG Autofil

NÅ LANSERER FIAT EN HELT NY SUV MED FIREHJULSTREKK. ET UNIKT FIREHJULSTREKKSYSTEM GJØR BILEN USTOPPELIG. HØY SITTESTILLING, HØY BAKKEKLARING OG PERFEKTE KJØREEGENSKAPER. NYE FIAT PANDA SUV TIL UNDER 200.000 KRONER ER NORGES RIMELIGSTE FIREHJULSTREKKER. NÅ LANSERER FIAT EN HELT NY SUV MED FIREHJULSTREKK. ET UNIKT FIREHJULSTREKKSYSTEM INTRODUKSJONSTILBUD: GJØR BILEN USTOPPELIG. HØY SITTESTILLING, HØY BAKKEKLARING OG PERFEKTE KJØREEGENSKAPER. AUTOMATISK KLIMAANLEGG, LYSPAKKE INTERIØR, MULTIFUNKSJONSRATT, TÅKELYS, SIDEAIRBAGS, RYGGENYE FIAT PANDA SUV TIL UNDER 200.000 KRONER ER NORGES RIMELIGSTE FIREHJULSTREKKER. SENSOR, BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE, DOCKING FOR NAVIGASJON, DELT BAKSETE, GIRKULE OG

5 års Norgesgaranti

5 års Norgesgaranti

RATT I SKINN, OPPVARMET FRONTRUTE OG NORSK KLIMATILPASNING VERDI 33.500,- NÅ KUN 15.000 SPAR 18.500,-

INTRODUKSJONSTILBUD:

AUTOMATISK INTERIØR, MULTIFUNKSJONSRATT, TÅKELYS, SIDEAIRBAGS, RYGGEFIAT PANDA KLIMAANLEGG, SUV 4X4 FRA: LYSPAKKE KR 199.900,-

SENSOR, BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE, DOCKING FOR NAVIGASJON, DELT BAKSETE, GIRKULE OG Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. Co2 114. Forbruk blandet kjøring fra 0,49l RATT I SKINN, OPPVARMET FRONTRUTE OG NORSK KLIMATILPASNING VERDI 33.500,- NÅ KUN 15.000 SPAR 18.500,-

FIAT PANDA SUV 4X4 FRA: KR 199.900,Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. Co2 114. Forbruk blandet kjøring fra 0,49l

w w w. f i a t . n o w w w. f i a t . n o

Silsandmoen 8, 8514 Narvik Telefon: 769 60 100 www.dekk-express.no • post@dekk-express.no


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

35Snart viser frontruta når du skal svinge og bremse

C

ontinental har utviklet framtidas head-up-display. Med det de kaller “utvidet virkelighet” vil frontruta kunne gi deg informasjon om andre biler på veien og når du skal bremse og svinge. Augmented Reality Head-Up display, eller ARHUD, er betegnelsen på det nye head-up displayet fra Continental. Systemet som er planlagt å komme i 2017, vil gi virtuell informasjon til sjåførene og supplere utvendig visning av trafikkforholdene. Kommuniserer med andre biler Systemet har en rekke nyvinninger: • Head-up displayet kommuniserer med andre sikkerhetssystemer i bilen. • Bruker man Adaptiv Cruise Control, vil displayet visualisere andre biler i trafikken, og for eksempel oppdage andre biler på veien før du får øye på dem selv. • Systemet vil fortelle deg at bilen foran bremser før du selv oppdager det, og hjelpe deg til å velge det riktige sporvalget inn mot et kryss.

- I en verden som blir stadig mer kompleks, avlaster AR-HUD sjåføren med ny kvalitetsinformasjon i frontruta. Systemet vil hjelpe sjåføren å forklare bedre det han ser. Det hele vil gjøre kjøreopplevelsen tryggere, mer komfortabel og mer økonomisk. Sjåføren vil motta viktig informasjon uten å måtte ta øynene bort fra veien, forteller Helmut Matschi, som er leder av interiørdivisjonen i Continental.Sjekk dette nye interaktive head-up displayet.

INFO I RUTA: Systemet gir mer anvisninger enn hva vi har sett tidligere. Snart kan du få beskjed om både når du skal svinge og bremse. Foto: Continental

I prøvefasen Det nye head-up displayet er nå i utviklingsfasen og er integrert i en demo-bil. 
Continental har lang erfaring med å lage head-up display for biler, og var først ute med et display i farger i 2003. 

Med AR-HUD flytter man virtuell informasjon direkte til sjåførens synsfelt. Det blir full fargegrafikk med samme teknologi som brukes i avanserte kino-projektorer. Den nye head-up displayet kan for eksempel hjelpe føreren ut av et uoversiktlig kjørefelt ved at systemet ser mer enn det sjåføren klarer.

- Bilen viser føreren hva assistentsystemene kan se og hva de gjør. Dette skaper tillit og vil også bidra til å skape aksept for nåværende og framtidige kjørefunksjoner. Informasjonen vil også vises der sjåføren intuitivt ser først, nemlig i kjøreretningen, sier Continental-sjefen.

Her kommer de:

40 nye ladestasjoner Rekkeviddeangsten reduseres når 23 millioner kroner er delt ut til nye ladepunkter.

R

ekkeviddeangst er et kjent begrep for elbilistene. Den kan lettest kureres med større tetthet av ladestasjoner. Nå har Transnova fordelt 23 nye millioner til hurtigladere. Stasjonene havner først og fremst hos søkere av tilskudd, og den største søkeren i dette tilfellet var Statoil Fuel & Retail, som har fått bevilget penger til 14 nye ladestasjoner - hurtigladere selvfølgelig.

Landets beste Derimot er det på Danmarksplass i Bergen at den mest imponerende ladestasjonen vil dukke opp. Der skal det bygges 14 ladepunkter, fordelt på fem CHAdeMO (50 kW DC), fire Combo/CCS (50 kW DC) og 5 stykker 11kW DC punkter. - Dette blir landets største hurtigladestasjon, og er banebrytende både i Norge og verdenssammenheng, konstaterer Elbilforeningens ladeekspert, fagsjef Snorre Sletvold. Flertallet av de nye ladestasjonene vil poppe opp i området Hordaland, Oppland og Nordland, men dette er også de områdene som i dag kanskje er dårligst utbygd. Ladepunktene vil i så måte gi grobunn for nye elbilmarkeder, som igjen vil opprettholde en vekst i salget av elbiler.

Så spørs det hva blant annet fergeselskapene sier om billettprisene for elbiler i slike grisgrendte strøk. Det gjenstår å se. Her kommer de nye ladestasjonene: AKERSHUS Minnesund: Statoil Fuel & Retail AS, Feiringvegen 23 AUST-AGDER Arendal: Grønn Kontakt AS, Stoa Sundebru: Grønn Kontakt AS, Brokelandsheia BUSKERUD Sokna: Ringeriks-Kraft Nærvarme AS, Hallingdalsveien 25 Røyse: Ringeriks-Kraft Nærvarme AS, Holeveien 1741 HORDALAND Bergen: Statoil Fuel & Retail AS, Nordre Brurås 2, Nyborg Bergen: BKK, Edvard Griegs vei 1 (Danmarksplass) Eikelandsosen: Fusa kraftlag, Leiro 25 Mongstad: BKK, Mongstadvegen 1020 Røldal: Odda Energi AS, Kyrkjevegen 27 Trengereid: BKK, Trengereidsvingane 1 Vossestrand (Voss): Voss energi, Myrkdalsvegen 9 NORDLAND Evenes: Statoil Fuel & Retail AS, Bedringens vei 1

Fauske: Statoil Fuel & Retail AS, Storgaten 88 Mo i Rana: Statoil Fuel & Retail AS, Verkstedveien 3 Narvik: Narvik kommune/Nordkraft, Bolagsgata 20 Korgen: Statoil Fuel & Retail AS, Olderneset MØRE OG ROMSDAL Sunndalsøra: Grønn Kontakt AS, Hovsvegen 49 Valldal: Grønn Kontakt AS, Murigrandane Åndalsnes: Grønn Kontakt AS, Øran vest OPPLAND Dombås: Ishavsveien AS, Dombås senter Gjøvik: Statoil Fuel & Retail AS, Bryggevegen Hjerkinn: Ishavsveien AS, Dovrefjell Lesja: Ishavsveien AS, Bjorlivegen Lom: Ishavsveien AS, Stupulvegen 9-13 Øyer: Hafjell Resort AS, Hafjell hotell, Lekeland Hafjell ROGALAND Stavanger: Statoil Fuel & Retail AS, Petroleumsveien 1 Ølensvåg: Statoil Fuel & Retail AS, Statoilstasjonen SOGN OG FJORDANE Aurland: Ishavsveien AS, Skulevegen 58 SØR-TRØNDELAG Fagerhaug (Oppdal): Ishavsveien AS,

Fagerhaug Rennebu: EV Power AS, Berkåk senter Støren: EV Power AS, Svartøya 15B Trondheim: Statoil Fuel & Retail AS, Torbjørn Bratts vei 13 Trondheim: EV Power AS, Edvard Griegs gate TELEMARK Porsgrunn: Statoil Fuel & Retail AS, Prestmoen TROMS Nordkjosbotn: Grønn Kontakt AS, Sentrumsveien 4 Tromsø: Statoil Fuel & Retail AS, Terminalgata 24 VESTFOLD Holmestrand: Statoil Fuel & Retail AS, Grelland 1 (nye E18) Sandefjord: BilLader AS, Brygga 11 ØSTFOLD Askim: Statoil Fuel & Retail AS, Rakkestadveien 50 Moss: Moss kommune, Kirketorget (Kirkegata) Kilde: Dinside.no


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

36 

HUSK ! lørdagSåpent 11 – 14

ALLE GODE TING ER TRE Vinterhjul og metallic inkl i prisen. Verdi kr 32.500,-

Vinterhjul og metallic inkl i prisen. Verdi kr 30.000,-

M{zd{ CX-5 FRA

335 400,M{ZD{ 6 FRA

329 400,-

SKYACTIV technology

ENDELIG på lager Igjen

M{ZD{ 3 FRA

231 800,Sammen med suksessen Mazda CX-5 og designprisvinneren Mazda6, tilbyr Mazda helt Mazda3 med samme prisbelønte design og SKYACTIV-teknologi. Mazdas nye generasjon biler har sterke motorer med lave utslipp, i tillegg til et interiør som står i stil med bilens utvendige design. Kom innom og prøvekjør

Alle nye Mazda personbiler selges med 5 år/100 000 km nybilgaranti, 12 års rustbeskyttelsesgaranti, 3 års lakkgaranti og inntil 10 års Mazda veiassistanse. Priser inkl. frakt og lev. levert Narvik årsavgift tilkommer. Utstyrsnivå/farger på avbildede biler kan avvike fra priseks. Mazda6: Drivstofforbruk komb. kjøring 3,9-6,4 l/100 km, CO -utslipp 104-150 g/km. NOx 5-51 mg/km. Mazda CX-5: Drivstofforbruk komb. kjøring 4,6-6,6 l/100km. CO -utslipp 119-155 g/km. NOx 7–72 mg/km. Mazda3: Drivstofforbruk komb. kjøring 3,9-5,6 l/100 km, CO -utslipp 104-129 g/km. NOx 8-60 mg/km. Forbehehold om trykkfeil. 2

2

2

Fagerthun Bil AS Du når alltid våre selgere Ankenesveien 7, 8520 Ankenesstrand. Tlf. på 76mobiltelefon; 96 50 00 • Frode 918 55Tors 670 08.00-19.00 Åpningstider: Man-fre 08.00-16.00 • Rolf Kr. 916 28 300 www.fagerthun-bil.no www.fagerthun-bil.no • Tlf. 76 96 50 00 • Trond 907 93 894


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

37peugeot.no

NYHET!

Electric

NORGES ENESTE ELBIL MED 7 ÅRS GARANTI.

Kia Soul Electric fra kun

199.900,FRA KR.

Nye

254.900,-

Nye

Eksklusiv Peugeot i-Cockpit • Stort bagasjerom på 610 liter • CO2 utslipp fra kun 85 g/km SALGSSUKSESSEN HAR BLITT ENDA BEDRE! NÅ MED TRE NYE SPREKE

UTSTYRSVARIANTER!

NYE PEUGEOT 108 FINN DIN STIL

Nye Kia Picanto Spirit fra kun

Kia Sportage fra kun

259.900,-

142.900,-

Kia Picanto fra kun 122.900,• KOMBI ELLER CABRIOLET • 7 FORSKJELLIGE DESIGN Eneste bilmerket i Norge med 7 års garanti!

FRA KR. 135.900,-

Veil.priser inkl.frakt og lev. omkostninger (kr. 7500,-) levert Drammen. lokal frakt samt årsavgift tilkommer. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell.

CO2-utslipp forbruk fra 0,41 l/mil v/bl. kjøring. Kampanjen gjelder et begrenset antall 2014-modeller. Priser er inkl. frakt og leveringsomkostninger levert Narvik. CO2 utslippfra fra95 85g/km, g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring fra 0,32 l/mil.Bilder er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Forbehold om trykkfeil. Importør Bertel O. Steen AS.

NYE PEUGEOT 308 SW • 108 Ankenesvn 130, 8520 Ankenesstrand Tlf.: 76 95 03 20 • www.autocenteret.com Ankenesvn 130, 8520 Ankenesstrand Tlf.: 76 95 03 20 • www.autocenteret.com


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

38 

I løpet av september kan vi ønske NYHET! Electric deg velkommen til våre nye NORGES ENESTE ELBIL MED 7 ÅRS GARANTI. tidsriktige lokaler på Ankenes

Kia Soul Electric fra kun

199.900,Nye SALGSSUKSESSEN HAR BLITT ENDA BEDRE!

Nye NÅ MED TRE NYE SPREKE UTSTYRSVARIANTER!

Nye Kia Picanto Spirit fra kun

Kia Sportage fra kun

259.900,-

142.900,-

Kia Picanto fra kun 122.900,-

Eneste bilmerket i Norge med 7 års garanti! Veil.priser inkl.frakt og lev. omkostninger (kr. 7500,-) levert Drammen. lokal frakt samt årsavgift tilkommer. Forbehold om trykkfeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 95 g/km, forbruk fra 0,41 l/mil v/bl. kjøring. Kampanjen gjelder et begrenset antall 2014-modeller.

Ankenesvn 130, 8520 Ankenesstrand Tlf.: 76 95 03 20 • www.autocenteret.com


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

39Elbilene sørger for fortsatt sterkt bilsalg Bilsalget fortsetter sin solide positive trend og elbilene utgjorde i august en historisk høy andel.

F

ortsetter den nåværende tendensen, vil bilsalget passere 140.000 biler med grei margin i år igjen. August måned hadde en registreringsdag mindre enn august i fjor, så den ørlille nedgangen i absolutte tall betyr ikke svekket salg. Nedgang utenom elbilene Vi snakker om statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken over førstegangsregistrerte nye biler her til lands. En litt kunstig statistisk vri er å konstatere at bilsalget ville ha falt markant hvis det ikke hadde vært for elbilene (men det forutsetter selvsagt at de som kjøpte elbil ikke ville ha kjøpt noe annet i stedet om elbilene ikke hadde vært på markedet). Nå tar forøvrig ikke elbilene markedsandeler fra bensin- og dieseldrevne biler, men også fra hybridene. Toyota kjemper dermed i motvind overfor sin rival Volkswagen som nå disponerer to elbiler, begge med solid suksess i markedet (eGolf - mest solgte elbil og e-up!, på tredje plass bak Nissan Leaf). Tesla for sin del har sin første måned med nedgang (én bil mindre), enn tilsvarende måned året før. Model S er dermed inne i sitt andre år og sammenligning fra år til år blir mulig.

Elbilsalget i august Kilde: OFV AS Antall TOTALT........................................................... 1.736 1. Volkswagen Golf.............................................467 2. Nissan Leaf.....................................................400 3. Volkswagen up!...............................................297 4. BMW i3........................................................... 202 5. Tesla Model S.................................................. 183 6. Mitsubishi I-MiEV...........................................56 7. Peugeot iOn.......................................................50 8. Renault Zoe.......................................................34 9. Ford Focus........................................................ 21 10. Kia Soul..............................................................9 11. Nissan NV200...................................................8 12. Citroen C-Zero.................................................7 13. Smart ForTwo...................................................2 I løpet av måneden ble det registrert 1.736 nye elbiler, to og en halv gang så mange som i august 2013. Markedsandelen på 15,2 prosent kan sammenlignes med 6,0 i august 2013. Og allerede da snakket vi om elbil-bonanza... Ikke nok med det: Det ble i tillegg bruktimportert 292 elbiler, en mer moderat stigning på 20,2 prosent i forhold til i august 2013. Totalt ble det dermed førstegangsregistrert (nye og bruktimporterte) 2.028 elbiler i august mer en det dobbelte av i fjor.

Totalmarkedet stabilt høyt Det ble alt i alt registrert 11.444 nye personbiler i august. Det er 1,9 prosent færre enn i samme måned i fjor. Men med en registreringsdag mindre, så er tendensen fortsatt i pluss. Elbilene utgjorde 15,2 prosent av totalen. Sammenlignet med gjennomsnittet for august måned de ti foregående årene, er årets augusttall 17,5 prosent høyere - det utgjør tross alt 1.702 biler på månedsbasis. Og slik har tendensen vært lenge nå. Det ble dessuten bruktimportert 2.197 personbiler i august. Men dette er 23 prosent færre enn i august 2013. Gjennomsnittlig CO2-utslipp for alle nye personbiler registrert i august var 107 gram per kilometer. Det er tidenes rekord med unntak av den “unormale måneden” mars i år (101 gram og over 20 prosent elbiler).

Diesel ned Dieselandelen fortsetter å synke. I august hadde 47,2 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor, mot 50,5 i fjor. Dieselandelen hittil i år er 48,3 prosent, mens den i samme periode i 2013 var 53,6 prosent.

Alle personbiler 107 g/km (-13 g/km) Bensinbiler 119 g/km (-3 g/km) Dieselbiler 133 g/km (-1 g/km)

Kilde: Dinside.no

Tilbakegang for hybrider Det ble registrert 824 nye personbiler med hybriddrift i august, ned 11 prosent fra august 2013. Markedsandelen er nå 7,2 prosent. Salget vris altså til en viss grad fra hybrider mot rene elbiler - noe som allerede nevnt Volkswagen vinner og Toyota taper på. Fortsatt velger én av tre 4x4 I august ble det registrert 3.758 nye personbiler med firehjulsdrift, en andel på 32,8 prosent, mot 31,1 prosent i fjor.

Sjekk heftelser gratis! Dersom man tar opp lån på en bil, motorsykkel eller annen form for motorvogn, eller man bruker bilen som sikkerhet for et annet lån, vil det bli tinglyst en heftelse på bilen. Heftelsen registreres i de offentlige registrene i Brønnøysund, og føres på bilens registreringsnummer. Heftelsen følger bilen - ikke eieren.

F

or å sjekke om det finnes heftelser på et motorkjøretøy taster du inn registreringsnummeret til kjøretøyet, f eks AA12345, i vinduet under og velger “Søk”. Registreringsnummeret må tastes inn fortløpende, dvs uten mellomrom eller tegnsetting. Resultatet av søket dukker opp i et eget vindu. Tre ulike svar er mulige; enten er det ikke registret heftelser på bilen, eller det er registrert en leasingavtale på bilen. Det siste alternativet er at bilen er belånt. Men husk at lånet står på den opprinnelige lånesummen - om lånet for 4 år siden var på 120.000 kroner er det altså registrert en heftelse på 120.000 kroner, selv om bilens eier kanskje bare skylder 20.000 kroner på bilen nå.

Når du kjøper bruktbil, er det svært viktig at du ikke kjøper deg gjeld - selv om du betaler aldri så mye for en bruktbil står du nemlig ansvarlig for heftelsene som er påført bilen selv om ikke lånet er tatt opp av deg selv, og selv om den du kjøper bil av garanterer at den er “fri for heftelser”. Den eneste måten du kan komme deg unna et slikt krav på, er å bevise at du har vært i god tro på kjøpstidspunktet. Det er tre måter å bevise dette på: 1. Du ringer til en saksbehandler i Brønnøysund (Tlf.: 75 00 75 00) og ber om en attest på den aktuelle bilen. Du får da tilsendt en attest fra Brønnøysund dagen etter. Attesten koster 103 kroner, og er påført datoen for når tid registeret sist var oppdatert. Har du en mistanke om at det kan ha blitt tatt opp heftelser etter denne dagen, bør du sjekke senere. 2. Du ringer til registrenes telefontjeneste på 75 00 75 02. Her finner du Bruksanvisning for telefontjenesten. Dersom du vil bestille attest, må du likevel ty til pkt. 1. 3. Du kan logge deg på Brønnøysundregistrenes database på internett ved å bruke søkefeltet på toppen av denne siden. Tast inn bilens registreringsnummer, trykk på “Send reg. nr.” og få en online-rapport. Ta en utskrift fra nettleseren, og du har i hånden en gratis rapport fra Brønnøysund som viser om bilen er fri for heftelser eller ikke. Utskriften vil være påført datoen du tok utskriften.


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 – TEMA: BIL & MOTOR

40 

Best i test og rett til topps

BEST I TEST*

HUSK ! lørdagSåpent 11 – 14

Exclusive pakke: Sort skinn interiør El. panoramasoltak Bi Xenon lys med lyktespylere Navigasjon Bluetooth telefonsystem Ryggekamera LED kjørelys Parkeringssensor foran og bak DAB+ radio med USB og 7 høyttalere 17” aluminiumsfelger Skinn multifunksjonsratt 2-sone klimaanlegg Cruisekontroll Automatisk avblendbart innvendig speil Tåkelys Hill hold kontroll/bakkestartassistanse Automatiske vindusviskere Nøkkelfritt system og start Mørke ruter fra B pilar Sølv takrails Norsk Tectyl

Verdi kr. 69.000.Kampanjetilbud: kr. 20.000.Spar kr. 49.000.-

4x4 med automat tilgjengelig

Navigasjon, ryggekamera og DAB+

Hele 430 liter bagasjerom

4x4 er standard

Nye S-Cross 4x4 fra Suzuki er en av årets største bilnyheter og har gått rett til topps som en av Norges mest kjøpte biler. Suzukis store nye folkebil kombinerer det beste fra SUV biler, tradisjonelle personbiler og ikke minst stasjonsvogner. Bagasjerommet på hele 430 liter er klassens største, firehjulstrekk er standard og utstyrsnivået er svært høyt. Nye diesel og bensinmotorer med lavt forbruk og lave utslipp gjør bilen til en avgiftsvinner. Automatgir er også tilgjenglig. I den aller siste og mest krevende kollisjonstesten i Euro NCAPs historie oppnådde S-Cross ikke bare 5 av 5 stjerner, men også den høyeste totalscoren for noen bil som selges i Norge*. Da er det ikke så rart at vi med firehjulstrekk, stor plass og lave avgifter trygt kan si at S-Cross 4x4 er som skapt for norske forhold og en nyhet du ikke bør gå glipp av. 303.900,- Automatgir + 15.000,S-Cross 4x4 fra 289.900,(Pris levert Narvik inkl frakt).

Du når alltid våre selgere på mobiltelefon;

www.fagerthun-bil.no • Tlf. 76 96 50 00

• Frode 918 55 670 • Rolf Kr. 916 28 300 • Trond 907 93 894

Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 utslipp fra 110 - 130 g/km Drivstofforbruk fra 4,4 - 5,7 l /100km.

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no


TEMA: BIL & MOTOR – Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

41nattåpent torsdag 18. september til kl 23 Liter per mil: Kan endre bilprisene dramatisk EU jobber med nye målemetoder som kan gi oss langt dyrere biler.

E

r du blant de som sliter med å komme ned i samme forbruk på bilen din som det produsentene oppgir? I så tilfelle er du ikke alene. Nå har EU sett seg lei på oppgitte forbrukstall som det er nær umulig å oppnå, og det jobbes derfor med nye målemetoder som skal gi et riktigere bilde av reelt forbruk. Dette kan få dramatiske følger.

Gratis kakebuffét fra kl 21

Gode timetilbud Happy hours

e d o g r o f k o o b ce Følg oss på Fa . Tilbudene d Nattåpenttilbu e tiden! l oppdateres he

Nye måleformer Ifølge en anonym kilde har EU allerede satt i gang med utarbeidelse av det nye regelverket. Dette skal blant annet tvinge bilprodusentene til å gjøre testene ute på veien i stedet for i et simulert kjøremønster i et laboratorium, slik det gjøres i dag. Målet er utelukkende at det oppgitte forbruket skal stå bedre i samsvar med virkeligheten. Ifølge kilden til Reuters skal regelsettet være ferdig og annoseres allerede mot slutten av inneværende år. I de nye måleformene skal det også tas mer hensyn til andre utslipp enn bare CO2, deriblant NOx. - I den virkelige verden har vi sett at NOx-utslippene har vært langt høyere enn testene oppgir, i enkelte tilfeller så mye som 4-5 ganger høyere, sier en representant for EU til Reuters. Men er det bra? I utgangspunktet er dette en gladnyhet som gjør det lettere for oss forbrukere å velge bil etter faktiske opplysninger, som igjen gjør det lettere å budsjettere bilholdet. Høyere forbruk er derimot synonymt med høyere utslipp. Dette er to ting som følger hverandre parallelt. Dersom de nye måleformene viser til et høyere forbruk, så viser de samtidig til et høyere utslipp. Høyere utslipp får en direkte påvirkning på bilens avgift, og dermed også den prisen du må betale, ettersom avgiftene i stor grad er et resultat av blant annet CO2-utslippet. Spørsmålet er da, vil du ha et reelt oppgitt forbruk, og dermed en høyere bilpris, eller kan du leve med et oppgitt forbruk som er i snilleste laget, og dermed spare en slant eller to? Svar på tiltale Bilbransjen selv er veldig klar over situasjonen, men maner om tålmodighet. Gjennom VDA, som representerer den tyske bilbransjen, så forteller de at de er selv er i ferd med å lage et forslag til en testform som gir et riktigere og mer rettferdig resultat. Det er også politiske årsaker til at en brå og plutselig endring i forbruks-, og dermed også utslippstallene, kommer ubeleilig. Da vil også myndighetenes tidsfestede målsetninger og visjoner om senking av det totale utslippet gå på en skikkelig sprekk. Dette kan være den lille hjelpen til pusterom bilbransjen ber om, for kanskje bilprodusentene ikke er de eneste som ber om større tålmodighet? Kilde: Dinside.no

Slipper moms på ekstrautstyr

Når du kjøper el-bil lønner det seg å kjøpe alt av ekstrautstyr med en gang. Du slipper nemlig å betale moms på skibokser, takstativ, vinterdekk, hengerfeste, etc.

Pass på

I disse høsttider kan det lønne seg å sjekke vinterdekkene en ekstra gang. – Er du usikker på om vinterdekkene egentlig har nok mønster – men tenker at det ikke er nødvendig å bytte nå? Da lever du farlig på veiene etter hvert som høstværet setter inn og underlaget blir både vått og sleipt. Slitte vinterdekk og høstglatte veier er nemlig ingen god kombinasjon.

Lik oss på Facebook

www.amfi.no/narvikstorsenter • Åpent (09) 10 – 20 (18)


42 

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

LYS bcS 1100 Arbeidslys 10 LED 58 cm 100W

LYS bcS 1100c Arbeidslys 10 LED 58 cm combi

de beSte høS

2119,- fra VerktøY & maSkin inkl mva

LYS bcS 1140 Arbeidslys 14 LED 78 cm 140W

LYS bcS 1140c Arbeidslys 14 LED 78 cm combi

2744,-

Combi har både spot og fl oodbeam. LED moduler.

kampanje

inkl mva

798,-

inkl mva

707,-

ctek batteriLader mXS 5.0 teSt & charge

inkl mva

LuciditY LYS 22807 Arbeidslys 9 LED 20W 1800 lumen Dim: 125 x 125mm, dybde 60mm IPX9K.

kombinerer en avansert mikroprosessorstyrt batterilader med en batteri- og omformertestfunksjon som gir det ultimate innen batteritesting, -lading og -vedlikehold. Ladespenning 14,4/14,7/15,8V. Ladestrøm max 5A. 8 trinns helautomatisk ladeforløp, 3 spenningstestprogrammer. Batterikapasitet 1,2-110 Ah, opptil 160 Ah for vedlikehold. Kampanjen varer til 30.9.2014

StartbooSter 12V Startbooster for det profesjonelle markedet; verksted, bil og båt 12V. Nye og kraftigere batterier, 23Ah. Nye og kraftigere klemmer, med LED-lys i minus-klemme for sikker tilkobling i mørket. Spennings – topp - beskyttet. Automatisk lader medfølger. Startbooster 12V 3500 A effekt, 1150 A kontinuerlig effekt, 11 kg.

Veil 5350,- inkl mva

2813,inkl mva

988,-

inkl mva

LekkaSjeteSter for turboSYStemer Lekkasjetestersystem som enkelt tester om det er lekkasjer i rør og slangeskjøter på biler med turbo eller kompressor. Passer til slanger med diameter 35-90mm.

PLASTI D StartbooSter truck 12/24 V Nye og kraftigere batterier 23 Ah. Nye og kraftigere klemmer med led lys på minus - klemme for sikker tilkobling. Startboosteren er utstyrt med sikring for å unngå evt. skader ved feilkobling. Automatisk lader medfølger. Effekt 12/24V 7000 / 3500 ap. Kont. Effekt 2300 / 1105 A. Vekt 22 kg.

Veil 11.463,- inkl mva

7288,-

kampanje biLpærer. Opptil + 120% bedre lys. Gir et meget godt hvitt lys på veien Xenonkit: Vi har stort sett alle typer i butikken.

inkl mva

Beskyt invest

Beskytte og rustd Brukes p erstatter uten å sk sprayes, leveres

verktØy & m

fagernes veie 8514 nArvik

tlf: 482 57 64 epost: kaare@

Fagernesveien 3 • 8503 Narvik • Tlf: 76 94 11 75 / 482 57 648

facebook.co


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

43

SttiLbudene

n

din! n e l i b å p s u k o Høstf ering t s e v n i t r a m s en bilbatterier sznajder

-30%

Qmi motorbehandLing m/ptfe

ris

kampanjep

QMI Motorbehandling er et meget populært og et godt utprøvd produkt gjennom en årrekke. Behandlingen reduserer friksjon i motoren og både reduserer og forebygger slitasje. For eldre kjøretøy er dette et perfekt produkt som utvilsomt vil forlenge bilens levetid. For et ekstra godt resultat, anbefales det at man først renser motoren med ”QMI Innvendig Motorvask”.

i september og oktober

Meguiars Bil shaMpo og Bilpleie produkter Qmi turborenS

2869,-

inkl mva

QMI Turborens reduserer drivstoffforbruket og inneholder PTFE som vil hjelpe til at turbobladene holder seg rene mye lengre enn vanlig. • Turboen din vil fungere optimalt • Øker hestekrefter/torque • Kjenn forskjellen. • Renere turbo - som gir økt effekt.

SiriuS LYS 3742c.dV Arbeidslys 9 LED 20W 1800 lumen LED fjernlys 7” 4 x 10W. Krom front og LED ring Dim: 178mm, dybde 106mm Ref. 30 (lux)

DIP SCANDINAVIA AS

aircondition rens (gjør-det-selv-pakke, arbeidstid 10 min) Fjernlys / ekstralys: led – Xenon – halogen. kom å se effekten i butikken. Xenonkit: Vi har stort sett alle typer. slitedeler til bil samt spesialverkøy som eks timingsett. motorolje. mobil & bilXtra. diesel & bensin injector rens. direkte tlf for flere opplysninger: kåre tlf. 48 25 76 48

erstAtter folie

tter og forlenger teringen din med stil

er mot steinsprut, salt dannelse på bla. felger, bildeler og hele biler r folie og rives enkelt av kade lakken , dyppes eller pensles på i ulike farger og størrelser

skAder ikke lAkken

mAskin forhandler av original Plasti dip: general importør fra Performix, UsA:

en 3 k

PlAsti diP sCAndinAviA As Postboks 663, 4001 stAvAnger www.plastidip.no

48 @vermas.no

om/verktøy-maskin-As

rives enkelt Av

facebook.com/plastidipscandinavia


44 

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

er bilen din høstklAr?

Alt innen bilpleie • Ditec • Glastec

• Protec • Vaskepakker

• Solfilm • Ruteskift

DITEC – NARVIK Car Preservation Systems Følg oss på Facebook

Bilvask og bilpleie

Frydenlunds gt. 52, Narvik Åpent kl 08:00 - 17:00 Tlf: 02834 • www.ditec.no


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

45

Alla dagar hos oss!

Capri-Sonne

för

Tack alla kunder för en fantastisk premiärvecka! Vad kul att så många ville vara med och fira invigningen av ICA Nära Riksgränsen. Nu är det full fart i butiken och vi fortsätter på den inslagna vägen där vi erbjuder god mat för veckans alla dagar.

Coca-Cola, Fanta

10-pack, 0,2 liter. Jfr pris 13:63/liter.

4

Succéstart för nya butiken!

24x33 cl. Jfr pris 12:59/liter + pant.

109k

3

för

299k

snar t! Hoppas vi ses ersonal Petter med p

+pant

Priserna nedan gäller v 37 (10/9–14/9 2014). Vi reserverar oss för slutförsäljning.

3

6990

för

/kg

Bacon

ICA. 140 g. Gäller ej torrsaltat bacon. Jfr pris 59:52/kg.

25k 65k /kg

Gouda

ICA. Ca 700 g. Fetthalt 17–30%.

Nötstek av fransyska ICA. Ursprung Sverige. Ca 1220 g.

2

för

Skinka ICA.

200 g. Tunna skivor. Jfr pris 75:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

Formpasta

15k 20k 5

för

Barilla. 500–750 g. Gäller ej tagliatelle, lasagne. Jfr pris 15:00/kg. Max 1 köp/hushåll.

Dubbla stycksaker Marabou. 40–60 g. Gäller ej Bubblig. Jfr pris 100:00–66:67/kg.

15k

199k /kg

Hjortron

Kalix sylt. Frysta 1 kg.

10k Glassås

Gräddglass

O`hoy. 250–350 g. Jfr pris 99:60–71:14/kg.

GB. 0,5 liter. Jfr pris 20:00/liter.

Riksgränsvägen 2a

2490

0980-311100

ica.se/nara/riksgransen

Alla dagar 9–20

Riksgränsen


46 

Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014

vinterlagring Frelsesarmeens Bruktbutikk Frydenlundgt.13 Åpningstider: Onsdag kl.11-16, torsdag kl.11-17 og lørdag kl.11-15 Salg av bruksgjenstander, bilder, antikviteter m.m. Ved å gi til butikken, og ved å handle, støtter du Frelsesarmeens omfattende arbeid i Narvik og omegn! Ring gjerne i butikkens åpningstider for avtale om levering av ting. Tlf.76943078 Velkommen innom!

,Kr 50et0er pr m

Bobiler • Campingvogner Båter • Motorsykler ta vare på dine verdier - lagre trygt i Bjerkvik! Kontakt 451 51 000 eller 916 91 500 Bestilling på mail: post@holtet.com

www.teltproffen.no

Løs kryssordet og vinn ett skrapelodd Blant de rette løsningene trekker vi en vinner. Gevinst: 1 skrapelodd Vinneren offentliggjøres i neste utgave 24. september. Vi vil ha din løsning senest onsdag 17/9. Velkommen til oss eller send kryssordet i konvolutt til: Mediaguttan, Dronningens gate 56 8514 Narvik Merk konvolutten “Kryssord” Navn:....................................................................................... Adresse:................................................................................ ...................................................................................................


Avisa I NARVIK uke 37/38, onsdag 10. september 2014 

47

Til tjeneste – Vi er tilstede når du trenger vår hjelp Grillbar & Catering

bank

mat/catering

Vi gjør det mulig for kundene å nå sine mål

Hamburger • Pizza Overtidsmat Grillbar & Catering

Spisskompetanse innen regnskap og økonomi

Tlf. 76 96 46 00

Mobil: 483 69 092 E-post: ru@systembyggnarvik.no

narvik.okonor.no • Skistua 4

renovasjon

Stressa? Ditt lokale regnskapskontor!

(Tidligere Consis Narvik as)

Vi ønsker også nyetablerere velkommen og yter hjelp og bistand.

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM

TM TM

TM TM

Strax Storkiosk TM

TM TM

Kongensgate 44 TM

TM

utleie av maskiner og utstyr

TM

Tlf. 76 92 42 62 TM

advokater

TM

TM

TM

www. peppes.no

• Fast Food • Bake Off

TM

blikkenslager

Tipping, Rikstoto, videoutleie og kioskvarer

TM

Tlf. 76 94 01 10

Tlf: 22 22 55 55

Narvik I Kjeldebotn Tlf 76 92 70 00 I alfa@amesto.no www.amesto.no/ofoten

TM

Kongensgate 66, 8511 Narvik

storkiosk

TM

AlfaregnskapsØkonomi og as økonomiVåre moderne løsninger gir deg maksimal tid til kunden! Avdeling Narvik: Avdeling Kjeldebotn: Kongens gate 40 Idrettsveien Kontakt 8514 Narvik 8543oss! Kjeldebotn Vi finner en god løsning for ditt behov. Tlf: 76 92 70 00 • alfa@amesto.net • www.amesto.no

Du merker forskjellen Frydenlundgata 4, 8516 Narvik

tlf: 76 92 20 70 | www.hrs.no

rekylreklame.no

elektriker

TM

Steinovnsbakeriet AS • Vekstedbakken 13 E-post: kontakt@myklevold.no

Tlf. 76 96 50 90 / narvik@averdi.no

Amesto er ledende i Norge på moderne www.averdi.no regnskapsløsninger, lønn og rådgivning.

TM

Sentrumsgården, Narvik

Tlf: 76 94 74 50

konteiner

Vi har «spa-avdeling» for regnskap, lønn og administrasjon. Averdi Narvik as, Frydenlundgt. 4

TM

Tlf. 04800

M Y K L E V O L D

TM

Bank fra A til Å

steinovnsbakeriet

Bli kvitt avfallet - lei en

TM

Grillbar

torgsvingen 9 • tlf: 76 94 56 00 www.arilds.no • arild@arilds.no

bestill VÅR NYe HUsKAtAlOG www.systemhus.no

TM

– Din lokalbank Kongens Narvik Kongens gt. gt.24, 50, 8502 8503 Narvik Telefon: 76 91 11 0006002 Tlf Privat: 06001, Bedrift: Åpent: Åpent:Man Man- -fre: fre:10:00 10:00 -- 15:30 15:00

byggmester

regnskap/økonomi

tannlege

ToRVeT TANNKlINIKK Dronningensgt. 46, 8514 NARVIK

Verkstedbakken 14 Alt innen faget!

Utleie av maskiner og utstyr

Tlf: 76 94 50 87 www.jfore.no

rørlegger

Forhandler for Kärcher, Jonsred og Univern. Alt av verktøy og tilbehør.

Tannlege Harry Pedersen Tannlege Monica Sandbakk

Kongens gt. 42, tlf: 76 94 45 50

Tlf. 46 44 87 76

Tlf.: 76 94 29 74

malermestere

gass & fyringsolje

teltutleie

Bytte av propanflasker Narvik VVS Service AS har konkurransedyktige priser og garanterer god oppfølging og service!

Ta kontakt for en uforpliktende prat!

Vi har de rette fagfolkene som hjelper deg med alt fra kundeservice til oppussing av hjemmet.

5 kg: kr 170,10/11 kg: kr 239,-

Tlf: 47 65 03 00 E-post: firmapost@narvikvvs.no Mer info: www.narvikvvs.no

byggevarer

Trelast og byggevarer til dine prosjekter MATHISEN & MATHISEN AS Fagernesveien 62, 8514 NARVIK Telefon: 76 95 09 40

inntil 1000m². Bord, stoler, servise

Tlf. 76 94 41 50

Dronningensgate 36, 8514 Narvik • Tlf: 76 94 29 38

Taxi Direkte

Proffe/solide Partytelt til utleie for alle anledninger

www.holmlund.no • post@holmlund.no

(på lager i Narvik. Skaffer større ved behov)

Tlf: 451 51 000 • www.teltproffen.no

Forhåndsbestilling må fortsatt ringes inn på tlf: 07550

Sentrum/Frydenlund 982 14 520

Taraldsvik 982 14 522

Furumoen/Oscarsborg 982 14 524

Beisfjord 982 14 526

Framnes/Storåsen 982 14 521

Straumsnes 982 14 523

Fagernes 982 14 525

Ankenesstrand 982 14 527


åpningstilbud Milka Oreo

10,Boks med sukkerspinn

10,-

Skittles

Alle åpningstilbud: Maks 5 pr kunde

10,-

Godteland Narvik åpner torsdag 11. september kl 12.00 Vi har over 250 sorter smågodt i løsvekt. Størst utvalg i Nord-Norge. Masse spennende godteri fra USA, England, Italia, Tyskland, Sverige m.m.

er

Du finn

en obutikk

e i Bri oss inn

Bolagsgata 1, AMFI Narvik • Åpningstider: man - fre: 10:00 - 20:00, lør: 10:00 - 18:00 • Tlf 76 96 34 71

Avisa i narvik uke 37 38  
Avisa i narvik uke 37 38  
Advertisement