iSandefjord

Page 1

iSANDEFJORD Sandefjord Næringsforening

Oktober 2018

Dobler gründersatsingen i sentrum

Andebubedrift løfter seg ut i verden

Strømmer til Norges mest populære jaktog fiskebutikk

Rune og Henrikke valgte seg Sandefjord


DIN RÅDGIVER INNEN NÆRINGSEIENDOM

BER ER ET KOMPETANSEHUS med spesialister innen økonomisk og teknisk rådgivning innen næringseiendom. Vi tilbyr tjenester både til private og offentlige aktører i markedet, og våre kunder er investorer, eiendomsbesittere, eiendomsforvaltere, leietakere, finansinstitusjoner og advokatfirmaer, for å nevne noen. VÅRT MÅL er å være det mest respekterte uavhengige rådgivningsselskapet innen næringseiendom. Vi er en uavhengig aktør som leverer objektive rapporter av høy faglig kvalitet. For deg som kunde betyr dette at du er garantert den samme utfyllende og kvalitetssikrede rapporten uavhengig av hvilken side av bordet du sitter på i en eiendomstransaksjon eller i en annen sammenheng.

SANDEFJORD Framnesveien 7

firmapost@ber.no www.ber.no

OSLO Drammensveien 133

3222 Sandefjord

0277 Oslo

+ 47 95 97 43 82

+ 47 22 56 29 44

2 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


INNHOLD 4

Dobler gründersatsingen

8

Tenk stort ruller videre

12

Sminker seg for nettvekst

13

Tøff kamp om nettkundene

14

Stålsetter seg for julerushet

16

Skyhøy dekning med løvtynn kabel

20

Andebu-bedrift løfter seg ut i verden

22

Vill vekst med ferdigmat

26

Fønix i Norges-toppen

27

Snudde etter oljenedturen

Sandefjord har utrolig mye positivt å by på, sannsynligvis mye mer enn du er klar over! Fin natur og deilig klima er kjent for de fleste. Det samme gjelder ferger og flyplass, strender og saltvann. Mange hyggelige mennesker og mye bolig for pengene har vi også. Men hvor mye kan du egentlig om næringslivet vårt? Visste du at vi har markeds­ ledende bedrifter i så forskjellige bransjer som inkasso og industri? Visste du at Sandefjord blir kalt Netthandelsbyen – også langt utenfor kommunegrensene? Eller at vi i Sandefjord Næringsforening nærmer oss 500 medlemsbedrifter?

32

Fullt trøkk på flyplassen

34

Jakter gode løsninger og flinke folk

38

Vil trekke folk mot lysene

42

Skal lage nytt liv i sentrum

Magasinet du holder i hendene har vi laget nettopp for å øke kunnskapen om det lokale næringslivet. Det er skjer utrolig mye interessant her, og la meg nevne noen eksempler. I denne tredje utgaven av iSandefjord kan du lese om familieselskapet i Andebu som leverer til internasjonale oljegiganter, om bedriften som har gitt oss Europas beste bred­ båndsdekning og jakt- og fiskebutikken som trekker kunder fra hele Østlandet. Du kan også lese om nye sentrumskvartaler, nye skoletilbud, nye reisemuligheter og nye sandefjordinger – for å nevne noe.

46

Flytter fra spinnville Oslo-priser

48

– Sandefjord-livet innfrir

52

WANG åpner skole i Sandefjord

56

– Ikke skummelt med renteheving

Alt henger sammen med alt, har en klok person sagt. Og når vi sier Tenk stort, tenk Sandefjord, er det blant annet dette mangfoldet vi sikter til. Skal vi være en attraktiv kommune å bo og jobbe i, må vi være gode på alt dette – og mer til. Sandefjord Næringsforening påvirker disse tingene på mange måter. Derfor kan du også lese om hvordan vi jobber med Tenk stort-prosjektet og hvilke planer vi har for Gründeriet. I tillegg får du bli kjent med styrelederen vår, Morten Gran, som er en annen klok person.

60

Stor oppslutning om Torpkonferansen

62

Styreleder Morten Grans kommentar

64

Stor oversikt; alle medlemmene våre

Marit Sagen Gogstad. Foto: Petter Holskjær

BLI KJENT MED SANDEFJORD!

66 Bli kjent med Sandefjord Næringsforening

Vi håper du lærer noe nytt. Vi håper du blir stolt. Og vi håper du blir nysgjerrig. God fornøyelse!

Daglig leder Marit Sagen Gogstad Sandefjord Næringsforening

Utgiver Sandefjord Næringsforening www.sandefjordnaringsforening.no www.tenksandefjord.no Gründeriet Rådhusgata 26 3211 Sandefjord

Journalist og redaktør Henrik Sandvik henrik@sandefjordnaringsforening.no 990 23 031

Følg oss i sosiale medier! Du finner oss på Facebook, Snap, Instagram og LinkedIn. Annonser Stein Ophus, stein@bk.no Kristin Larsen, kristin@bk.no

Produksjon og trykk BK Grafisk AS www.bk.no

Forsidefoto Eirik C. Agledal

Utgivelse 27. oktober 2018

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

3


Dobler gründersatsingen Gode ideer får enda mer plass å vokse på når Gründeriet overtar nabolokalene til klesforretningen Ole Olsen. – En milepæl for gründersatsingen i Sandefjord, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Her skal vi slå ned veggen og åpne opp lokalet. Vi tenker jo stort – og Gründeriet kommer til å bli ganske nøyaktig dobbelt så stort som det er i dag, sier Marit Sagen Gogstad. Den daglige lederen i Sandefjord Næringsforening peker og gestikulerer. Det har gått drøyt 2,5 år siden dørene åpnet i Rådhusgata 26. Nå er hun klar for å gire opp et hakk. – Vi har hatt nesten 40 bedrifter innom siden oppstarten, og i dag er det fullt her. Vi har måttet si nei til gründere som har ønsket plass. Derfor er det veldig hyggelig å kunne bekrefte at vi nå øker satsingen og tar i bruk et dobbelt så stort lokale, sier Gogstad. Det er konkrete planer og positive signaler som ligger til grunn for satsingen. – Vi har i lang tid hatt et ønske om å bringe gründerne våre tettere sammen med eksisterende næringsliv, og den muligheten får vi nå. Vi kommer blant annet til å åpne opp for at også mer modne bedrifter kan leie plass her, og har allerede vært i dialog med flere aktører som er interessert, sier Gogstad. Gårdeier Eric Sandtrø bidrar i stort monn, og det jobbes med 4 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

flere finansieringskilder og sponsorer. I tillegg pågår samtaler med andre typer leietakere og samarbeidspartnere. – Det er litt for tidlig å gå ut med navn, men vi er sikre på at vi nå vil lage en enda bedre og viktigere møteplass for næringslivet i Sandefjord, sier SNF-lederen. Det er også målet å koble gründerne tettere sammen med investorer og akademia. – Dessuten får vi jo plass til flere gründere, og det er positivt i seg selv. Det er ikke tilfeldig at det nå satses enda tyngre på gründere i Sandefjord. – Nyetableringer vil stå for mange av fremtidens arbeids­ plasser, og vi er helt avhengig av å legge til rette for at oppstarts­ bedrifter har et sted å holde til, sier Gogstad. – Mange som satser fra gutterommet eller hjemmekontoret erkjenner raskt at de trenger faglig og sosialt påfyll fra andre mennesker, og det kan vi tilby, legger hun til. Etablerersatsingen i Sandefjord har blant annet gode samarbeid med de andre gründerhusene i fylket. Dessuten er det rett og slett svært få som lykkes alene.


GRÜNDERIET • Kontorfellesskap for gründere i Rådhusgata 26 i Sandefjord • Drives av Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforening • Tilbyr rimelig kontorplass m.m. for gründere som ønsker å vokse • Jotun, DNB og Innowin er de største samarbeidspartnerne • Holder til i lokaler eid av netthandelsgründer Eric Sandtrø • Overtar hjørnelokalene til klesforretningen Ole Olsen i desember • Gründeriet 2.0 skal etter planen åpne dørene i januar 2019

Fant tonen på Gründeriet Gründerreisen blir til mens man går, bekrefter teamet bak VR-satsingen Dreamport. Gründerne startet i Sandefjord, men drømmer om Norden.

Gründerne Hafsteinn Haraldsson (f.v.), Ingvar Ingolfsson og Leif Erik Moe Paulsen i VR-selskapet Dreamport møtte hverandre på Gründeriet. Foto: Dreamport På Gründeriet sitter vidt forskjellige bedrifter og mennesker side om side. De deler lokaler, møterom, printer, wifi, kjøleskap, kaffekanne og erfaringer; det er mange ideer som dukker opp i sofakroken eller godt uti en diskusjon om noe helt annet. – Det å bringe folk sammen på en inspirerende møteplass, er kanskje det aller viktigste, sier daglig leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening, og fortsetter: – En av erfaringene så langt er at gründerreisen blir til underveis. Vi har flere eksempler på bedrifter som møtes her, men så starter et nytt og helt annerledes selskap sammen.

Ordfører Bjørn Ole Gleditsch og Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening gleder seg til å øke satsingen. Foto: Henrik Sandvik Gårdeier og bidragsyter Eric Sandtrø er en viktig støttespiller for Gründeriet. Foto: Fjellsport

– Selv den dyktigste gründer trenger flinke folk rundt seg, forklarer Gogstad, og fortsetter: – Gründerne våre får tilbud om mentor, jevnlig oppfølging, sparring om ideer og videre utvikling. Vi bruker ressursene i næringsforeningen for alt de er verdt, og gjør alt vi kan for at så mange nystartede bedrifter som mulig overlever de første vanskelige årene. Næringsforeningen og kommunen driver Gründeriet sammen, med bred støtte fra små og store Sandefjords-bedrifter. Også på dette området pågår det samtaler i skrivende stund, men Jotun, DNB og Innowin er allerede med som sentrale samarbeidspart­ nere. I tillegg bidrar en rekke andre bedrifter med varer og/eller tjenester. – Dette hadde ikke vært mulig uten mange gode samarbeids­ partnere, og akkurat som i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet er Sandefjord kommune vår viktigste samarbeidspartner på Gründeriet, sier Gogstad. Slik vil det også være når Gründeriet 2.0 åpner dørene. Etter planen skal det skje i slutten av januar 2019. – Vi er opptatt av å gi gode vilkår for bedrifter som ønsker å satse i kommunen vår. Det at prosjektet gjøres sammen med eksisterende næringsliv, er også viktig for oss. Vi har stor tro på et slikt offentlig/privat samarbeid, sier ordfører Bjørn Ole Gleditsch. – Dette vil bli en milepæl for gründersatsingen i gründerbyen Sandefjord, legger han til.

Ett eksempel er Dreamport – VR-selskapet som åpnet sitt opplevelsessenter på motsatt side av Dronningens gate tidligere i høst. – Det hadde aldri skjedd – i hvert fall ikke med de samme menneskene og på denne måten – hadde det ikke vært for Gründeriet, bekrefter markedsansvarlig Leif Erik Paulsen. Han har vært med på Gründeriet fra dag én. Først var det selskapet Nye Vaner og salgstrening som gjaldt. – Så traff jeg islendingene Haffi og Ingvar, som hadde startet selskapet Post your fun ved siden av vanlige jobber. De jobbet med en app til bruk i fornøyelsesparker. I stedet begynte vi altså å jobbe med noe helt annet, sier Paulsen. Dreamport har nå holdt åpent i det tidligere restaurantlokalet i halvannen måned. – Vi ville skape en møteplass for alle som ønsker å ta en pause i hverdagen og ha det gøy sammen med andre. Og det har vi fått til. Kunder har sagt at vi burde ha et skilt på utsiden der det står «Sandefjords morsomste bar», sier Paulsen med et smil. Han melder om en positiv start. – Det tar alltid tid å etablere noe nytt – og spesielt et konsept som er helt nytt, slik Dreamport er. Men mottakelsen så langt viser at dette er noe folk i alle aldre ønsker å ha i Sandefjord, fortsetter Paulsen. Det finnes så å si ingen liknende konsepter i Norge, og potensialet er stort. – Målet vårt er å bruke erfaringene vi nå gjør i Sandefjord og utvikle en kjede av Dreamport-sentre over hele Norden i årene som kommer, forteller VR-gründeren.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

5


En varmere hverdag Snart starter vi salget av helt nye boliger på Solkollen i Sandefjord kommune - en god pasning fra Helgerød Idrettspark og en kort spasertur ned til sjøen. I nærheten finner du også flotte turområder, gode klatremuligheter, nærbutikker, skoler og barnehager. Her skal leiligheter, rekkehus og eneboliger bli til et varmt fellesskap hvor unge og voksne lever sammen og trives med hverandre. På Solkollen kan både barn og voksne leve i trygge omgivelser, finne gode venner og nyte alle årstidene. Registrer din interesse på blockwatne.no/solkollen eller kontakt Pernille Strøm, Telefon: 905 19 940, E-post: pernille.strom@blockwatne.no

6 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


FÆ RD.N O | FO T O : H A R A L D M . VA L D E R H A U G

VI KJENNER SANDEFJORDS NÆRINGSLIV Tenden er Vestfolds ledende advokatfirma med 32 advokater og kontorer i Sandefjord og Tønsberg. Gjennom mangeårig tilstedeværelse har vi opparbeidet en unik kjennskap til det lokale næringslivet.

Tønsberg | Sandefjord tendenadvokat.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

7


Tenk stort-prosjektet ruller videre Stadig flere blir med på spleiselaget for å markedsføre Sandefjord. Det siste stuntet befant seg på baksiden av bussene i Oslo, og vi har mye spennende på gang. TEKST I HENRIK SANDVIK

Tenkeboksen på Torp.

Tenk stort på Finn.no.

Flere innbyggere og nyetablerte bedrifter. Gode arbeidsplasser og høy kompetanse. Økte skatteinntekter og bedre tjenester. Alle ønsker seg disse tingene, og Sandefjord er intet unntak. Da Sandefjord kommune og Sandefjord Næringsforum tok initiativ til omdømmeprosjektet Grenseløse muligheter høsten 2014, sto nettopp disse parameterne øverst på ønskelisten. Ett år senere startet et bredt sammensatt og godt forankret spleiselag prosjektet med slagordet Tenk stort, tenk Sandefjord. Arbeidet har skapt stort engasjement og pågår fortsatt for fullt. Prosjektet ledes av oss i Sandefjord Næringsforening, og vi bruker mange kanaler: • På tenksandefjord.no er det artikler og om næringslivet og det gode livet. • Websiden har også en oversikt over ledige jobber hos bedriftene våre. • Sosiale medier som Facebook, LinkedIn og Instagram brukes hyppig. • I tillegg kommer annonser, arrangementer og annen markedsføring. Hovedmålet er altså å få flere folk og firmaer til å flytte til og etablere seg i Sandefjord, og med på veien har det også blitt skapt et stort og positivt engasjement her hjemme. 8 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Sandefjordveggen på brygga.

Et godt eksempel på dette er kampanjen fra august. 50 busser i Oslo ble kledd med Sandefjord-plakater i to uker, og dette skapte enorm respons. Våre egne og andres bilder og innlegg i sosiale medier er delt, likt og kommentert utallige ganger, og det å få sandefjordingene med på laget ved å være gode ambassadører på denne måten – det er noe av det viktigste oppi alt dette. Både kommunen og næringslivet i Sandefjord er tungt inne i prosjektet. De stiller med inspirasjon og materiale til artikler og annet innhold, og i tillegg bidrar de økonomisk. Mer enn 70 Sandefjords-bedrifter av alle størrelser og fra alle bransjer var med i den første treårsperioden, og de fleste ble med videre da avtalene ble reforhandlet i første halvår 2018. I tillegg har flere nye kommet til. Denne gode bredden er akkurat det vi sikter til når vi sier Tenk stort, tenk Sandefjord; det er et mangfold av bedrifter og jobbmuligheter her som mange ikke er klar over. Jobben vår er å synliggjøre dette. Man må ikke til Oslo for å finne drømmejobben – den kan gjerne være i en av våre bedrifter. Det samme gjelder for bedriftsledere som er på jakt etter et nytt sted å lokalisere seg eller en avdeling; i Sandefjord stiller vi med åpne armer og en velutstyrt verktøykasse for å få flere nyetable­ ringer til kommunens næringsliv.


Kampanjen med Sandefjord-plakater på 50 busser i Oslo i to uker slo enormt bra an. Foto: Clear Channel

Vi har laget filmserier om nye sandefjordinger og etablerte Sandefjords-bedrifter. Vi har stått bak artikkelserier i lokalavisen for å høyne kunnskapsnivået om næringslivet lokalt. Vi har laget et eget magasin – Prospekt Sandefjord – som har blitt distribuert til flere tusen mottakere i Oslo. Tre ganger har vi også arrangert «Hjem til jul» på Rukla. Dette har skjedd en av de siste dagene før jul, og vi har her invitert utflyttede sandefjordinger som er hjemme på juleferie (og nysgjerrig på næringslivet i Sandefjord) og etablerte bedrifter på denne uformelle førjulssamlingen. Her har bedriftene fått vise seg fram mens de utflyttede sandefjordingene har fått en smakebit på mulighetene her i byen. Og resultatene har ikke latt vente på seg – hverken når det gjelder Hjem til jul eller våre andre aktiviteter. Det er mange som har fått jobb i en av bedriftene våre etter et første møte på Hjem til jul eller som har flyttet hit etter å ha sett en av de andre kampanjene våre. De gode resultatene og den sterke støtten gir oss energi og motivasjon til å fortsette å sette Sandefjord på kartet for fullt også i årene som kommer.

TENK STORT, TENK SANDEFJORD • Slagordet til omdømmeprosjektet Grenseløse muligheter • Et spleiselag med Sandefjord kommune og vel 70 bedrifter • Markedsfører Sandefjord i alle tilgjengelige kanaler • Jobber for å få flere folk og firmaer til å flytte hit • Merk at Hjem til jul i år vil bli arrangert 21/12. • Du finner mer informasjon på www.tenksandefjord.no

Har du et innspill om prosjektet vårt eller vil du være med og tenke stort sammen med oss? Da hører vi gjerne fra deg!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I

9


I våre hus skrives historie! Å flytte inn i en splitter ny leilighet eller et nytt hus er en herlig følelse. Her ligger ingen rester fra noen annens liv i skuffer eller skap - dette er skapt kun for deg. Det er imidlertid bare én av de mange fordelene med å kjøpe ny bolig av Nordens ledende boligbygger.

MODERNE ENEBOLIGER MED SJØUTSIKT VERAÅSEN SYD, SANDEFJORD

HUSTYPE SILJE Areal BRA 135 m² Pris kr. 4.790.000,+ Dok. avgift: 2,5% av tomteverdi

– en trivelig bank med kloke løsninger

NY BOLIG FRA JM

- ET TRYGT VALG Når du velger å kjøpe en bolig fra JM Norge, skal du vite at du gjør en trygg og god investering. Vi har til salgs leiligheter og eneboliger i Telemark, Vestfold og Buskerud med attraktiv beliggenhet. Se alle våre boligprosjekter på jm.no

Les mer på jm.no/veraasen-syd

TA KONTAKT FOR TOMTEVISNING Adresse: Veradammen, 3219 Sandefjord Alf Weiseth, 934 42 524, alf.weiseth@jm.no

Ta gsdekninn sjekke

k ser en suveren forsikring ut.

Lokalbank søker bedriftskunder

dekker det du er redd for, og begrenser skaden økonomisk aktisk Andebu - for eksempel med fri leiebil i 10 dager. Sparebank har Vestfolds mest fornøyde kunder. Vi er små nok til å yte god service også til små og mellomstore bedrifter. Vi er store nok til å tilby alle tjenester innen bank og forsikring. Nå har vi styrket vårt bedriftsteam og søker små og mellomstore bedrifter

driver godt. dekkersom din bilforsikring?

Vil du ha besøk av en av våre bedriftsrådgivere for å høre hva vi kan gjøre for din virksomhet? Kontakt Steinar Holtskog (tlf 913 82 900/steinar@andebu-sparebank.no) eller Jon-Henrik Grindlia (tlf 412 62 943/jon.henrik@andebu-sparebank.no) Telefon 33 43 83 00 • www.andebu-sparebank.no

10 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


La oss inspirere deg! Kom innom oss på Hasle!

Vi tilbyr: -

Stort utvalg av møbler Gratis hjemkjøring Gratis parkering Gratis hjemmebesøk for møblerings forslag Skreddersøm på både sofa og spisebord Profesjonell hjelp og utstillingsflate på 2000kvm Priser for både nyetablerte og 2,-3. gangs kjøpere Vi lager møbleringspakker med total møblering i 3 prisklasser - spør oss om hjelp

Velkommen til oss på Møbelringen Hasle.

www.carlsenfritzoe.no · tlf. 33 48 40 00

ARNE ANDRESEN AS

Følg peisdrømmen!

Hegnasletta 2, 3217 Sandefjord (vis a vis Meny Indre havn) Tlf: 33 42 00 20 | www.arne-andresen.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 11


Sandefjords-bedriften Blush har tatt grep for å få fart på veksten. Med ny profil og mer treffsikre kampanjer jobber nettbutikken mot å bli størst i alle sine kategorier. Foto: Blush

Sminker seg for nettvekst Sandefjords-bedriften Blush har fått en ordentlig make-over. Nå sikter butikken mot å bli størst på nett. TEKST I HENRIK SANDVIK

Skjønnhets- og velværebutikken Blush har vært en ledende nett­ aktør innen skjønnhet og velvære siden 2014. Den siste tiden har selskapet gjort tiltak for å ta enda noen steg. – Vi gjorde en forbrukerundersøkelse og fant ut at mange ikke så forskjell på de ulike aktørene. Da skjønte vi at vi måtte få en tydeligere stemme og vise mer av personligheten vår hvis vi skulle vokse, sier kommersiell direktør Christine Stålnacke. Blush-teamet har nå revitalisert hele brandet. – Merkevaren vår har fått en ordentlig make-over. Vi har fått en freshere og mer leken profil, og ikke minst tar vi nå en større posisjon på bærekraft, forteller Stålnacke. – Resultatene har allerede begynt å vise seg, og det er gøy å se at tiltakene har gitt oss et løft, legger hun til. 12 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Blush har som mål å bli størst på nett i alle sine kategorier, men det skal skje på en miljøvennlig måte. Ett av grepene i relan­ seringen er nemlig å tenke grønnere. – Vi skal redusere fotavtrykket vårt, sier Stålnacke. Blant tiltakene er pappesker som er laget av 50 prosent resirkulert materiale, bedre synliggjøring av naturlige og bærekraftige produkter og miljøkrav overfor leverandører. – Dette er ikke noe vi bare sier, men et ærlig tiltak for å bidra til miljøet. For eksempel har vi innført flere typer pappesker som er bedre tilpasset de ulike produktene, slik at vi sender mindre luft, sier Stålnacke. Selskapet støtter også arbeid for å redde liv i havet og stoppe


Trafikken fra mobil har økt betydelig de siste årene, og 60 prosent av våre kunder besøker oss nå via mobil. Christine Stålnacke – Dagens forbrukere er velinformerte og forventer at handelen skal gå raskt og smidig, forteller kundereiseansvarlig Lene Iren Oen i Komplett. Foto: Morten Rakke

Tøff kamp om kravstore kunder marin forsøpling. I tillegg til et grunn­ beløp, donerer Blush 10 kroner pr. kjøp over 500 kroner til WWF. På toppen av et nytt visuelt uttrykk og tydelig bærekraftfokus, kommer treffsikre digitale kampanjer. For eksempel ga den varme sommeren supre salgstall; nett­ butikken nådde en vekst på om lag 40 prosent sammenlignet med i fjor. – Det virker som om folk har ligget på stranda og shoppet på mobilen, sier Stålnacke. Og fokuset vil ligge nettopp på mobile enheter fremover. – Trafikken fra mobil har økt betydelig de siste årene, og 60 prosent av våre kunder besøker oss nå via mobil, sier Stålnacke, og legger til: – Dette må vi tilpasse oss etter. Vi må gjøre det enkelt å navigere og unngå for mange klikk. Mobilen har jo kunden alltid med seg!

BLUSH • Nettbutikk innen skjønnhet og velvære. • Ble startet i 2010 og kjøpt av Komplett i 2012. • Er nå skilt ut som eget AS under Canica eCom, men har fortsatt hovedkontor sammen med Komplett på Kullerød i Sandefjord.

Dagens forbrukere er ikke enkle å overbevise. For Komplett handler det om å skape den beste kundereisen – ellers taper de. – Kunden har – fortsatt – alltid rett, sier Lene Iren Oen, Head of Customer Journey i Komplett. Hun leder Komplett-avdelingen som analyserer kundenes adferd, og den kjente frasen er både enkel og vanskelig på samme tid. Selv for Norges største nettbutikk byr det på utfordringer når kunden er så velinformert og forventningsfulle som i dag. – Det må være lett å handle. Lett å søke, lett å forstå at du har lagt varen i handlekurven, lett å betale, lett å følge bestillingen og leveransen må skje fort. Hele reisen fra søk til handel må gå raskt og smertefritt, ellers mister vi dem, sier Oen. – Det skal ikke mye til før kunden handler et annet sted, legger hun til. Cluet er å knytte kunden tett inn i forretningsdriften, mener hun. – Vi snakker mye med kundene og sitter på veldig mye data, som vi analyserer og tar i bruk for å forbedre kundeopplevelsene, sier Oen. Hvor raskt nettsiden laster, kan for eksempel gi store utslag. Det skal ikke mange sekundene til før hjernen går lei og hånden trykker seg videre. – Vi spør hva de trenger til hjemmet og andre lignende spørsmål. Så gjelder det å bruke svarene og teste ut nye

løsninger, sier Oen, og fortsetter: – Selv for Komplett med 22 års erfaring med netthandel, er det farlig å bare anta at kundene tenker slik vi tror de gjør. Så enkelt er det nemlig ikke. Mens det tidligere var store prisforskjeller mellom ulike netthandlere, er markedet nå blitt så transparent og veletablert at differansene mer eller mindre er borte. – Nå er det i stadig større grad kundereisen det handler om; vi må ha gode produkter til gode priser og by på gode handleopplevelser. Hvis ikke Komplett er kundens foretrukne sted å handle, taper vi, sier Oen. Et av nøkkelkriteriene er å være god på mobil. – Trafikken inn til oss er sterkt stigende fra mobile enheter, og kundenes bruksmønster endrer seg deretter. For eksempel er skjermen og tastene litt mindre – derfor må man nå kunne handle med færre klikk enn før, sier Oen. Mange kunder sjekker flere alternativer før de handler, forteller hun. – Det handler om det samme; nemlig at forbrukerne har all informasjon i lomma hele tiden. Og det å vinne en så velinformert og kravstor kunde, er ikke lett.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 13


Stålsetter seg for JULERUSHET Skitt Fiske har vokst kraftig siden starten hjemme i kjelleren. 80.000 kolli med fiskesneller og annet utstyr fyker ut av lageret i år. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Her er det aldri lavsesong. Vi har bare litt mindre høysesong av og til. Daglig leder Anders Amundsen smiler bredt. Han har en rela­ tivt rolig dag på kontoret på Pindsle i Sandefjord, men stålsetter seg for travlere tider. – Nå kommer Single´s day, Black Friday, Cyber Monday og julehandelen på løpende bånd. Man kan mene hva man vil om disse dagene – egentlig er det jo bare kampanjer funnet opp av smarte salgsfolk – men de er kjempeviktige for oss, sier Amundsen. «De singles dag» er en kinesisk oppfinnelse. Den tok av tallmessige årsaker fullstendig av 11/11-2011 – og er enormt stor i Kina. – For nettgiganten Alibaba var omsetningen på Single´s Day i 2017 dobbelt så stor som for både Black Friday og Cyber Monday i 2016, forteller Skitt Fiske-sjefen, og fortsetter: – Det har tatt av her hjemme også. Noen benytter anled­ ningen til å kjøpe noe fint til seg selv, men for de fleste er dette starten på julehandelen. Det er imidlertid sunn drift året rundt som er nøkkelen. Skitt Fiske er delt i tre – fiske, tur og jakt – og fyller 15 år i år. – Vi var tre kompiser som begynte hjemme i kjelleren hos mamma i 2003. Så flyttet vi til Kullerød, der vi først hadde 100 kvadratmeter, så 200, 400 og til slutt 550 kvadratmeter. Vi jobbet livet av oss, og følte oss helt crazy som pusset opp hver vinter, ler Amundsen.

Bedriften vokste videre og flyttet snart til Pindsle. Der ble det nytt bygg med fysisk butikk og etter hvert også et eget helautomatisk lager. – I dag har vi 2.000 kvadratmeter med butikk- og kontor­ lokaler, og et rent lagerbygg på 2.000 kvadratmeter rett borti gata. Nå har vi det bra, sier Amundsen. Bedriften hadde aldri greid en slik utvikling noe annet sted, mener han: – Vi er veldig fornøyd med at Sandefjord kommune har latt oss gjøre dette. Hvis vi ikke hadde fått lov til å utvikle oss her oppe, hadde vi aldri kunnet ekspandere som dette. Innen året er omme vil anslagsvis 80.000 kolli med Skitt Fiskeprodukter gå ut av lageret, og i disse dager starter bedriftens 32. medarbeider. – Han skal drive noe vi aldri har hatt før, men som vi har ønsket oss lenge – nemlig vår egen Youtube-kanal, sier Amundsen. – Der skal vi ha produktvideoer og tips og triks. Det gleder vi oss stort til, legger han til. Man kan trygt si at bedriften har utviklet seg enormt med årene. – Før ansatte vi folk fordi de likte å fiske. De må gjerne like det fortsatt, men i dag må vi ha folk i markedsavdelingen som kan markedsføring, sier Amundsen, og fortsetter: – Vi tenker jo noen ganger at vi er en liten fiskesjappe, men så har vi en markedsavdeling på fem personer, et kundesenter som teller seks ansatte og like mange på innkjøp. Men den fineste

Jakt- og fiskeentusiaster kommer langveisfra for å handle hos Skitt Fiske. Foto: Skitt Fiske

SKITT FISKE • Netthandelsbedrift som ble etablert i 2003. • Driver Skittfiske.no, Skittjakt.no og Skittfiske.se. • Har fysisk butikk og lager på Pindsle i Sandefjord. • Tilbyr nesten 40.000 varelinjer innenfor jakt, fiske og friluftsliv. • Har 35 medarbeidere, og er primært eid av to av gründerne, samt Lunds Labrador.

14 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Gründer og daglig leder Anders Amundsen stålsetter seg for høysesong – med salgskampanjer, julehandel og lange arbeidsdager. Foto: Skitt Fiske

tittelen er nok den som kanskje høres mest gammeldags ut; børsemakeren. «Den lille fiskesjappa» som ble startet med 50.000 kroner i egen­ kapital fra hver av de tre gründerne, oppnådde en omsetning på 95,5 millioner kroner i 2017. I 2020 er målet å omsette for 170 millioner kroner. – Vi vokser sakte, men sikkert. Vi har aldri tatt ut utbytte og putter alt inn i bedriften igjen. Vi har tjent penger hvert eneste år, og bygger stein for stein, sier Amundsen.

Godtebutikk for jegere og fiskere Skitt Fiske trekker til seg entusiaster fra hele Østlandet, og lever godt med både fysiske og nettbaserte butikker.

Den ene gründeren er ute av bildet, og etter noen vokse­ smerter kom Lunds Labrador inn som ny deleier inn i 2013. – Fra tid til annen har vi investorer på døra som ønsker å kjøpe oss, og det er jo en hyggelig anerkjennelse, sier Amundsen. – Men Skitt Fiske er ikke til salgs? – Vi tror helt ærlig at det er vi selv som kan drive dette best mulig, men jo da; alt er jo til salgs – bare prisen er høy nok!

Skitt Fiske er en av mange bedrifter i netthandelsbransjen i Sandefjord, men skiller seg ut på én måte; de har også en fysisk butikk. Sånn skal det fortsette å være, sier gründer og daglig leder Anders Amundsen. – For det første er det enkelte produsenter som krever et fysisk utsalg. Våpen er ett eksempel – det kan man ikke kun selge over nett, sier han, og fortsetter: – Mange kommer innom for å se på et mer avansert sikte og bedre optikk. De skal kjenne, ta på og føle seg frem. Man kan jo ikke bare kjøpe en børse til 50.000 usett. Jaktsegmentet har vært med på å opprettholde bedriftens butikkandel. – 75 prosent av omsetningen skjer på nett mens resten er i butikk. Vi har trodd at gapet skulle øke i favør nettet, men det har holdt seg stabilt i mange år, sier Amundsen. Det er også en del fiskeentusiaster som bidrar her. – Mange kommer innom på vei til hytta eller på lørdagstur for å handle. De kommer fra Oslo, Østfold eller Sørlandet – vi har rett og slett størst utvalg, sier Amundsen, og legger til: – For voksne hobbyfiskere er jo dette rene godtebutikken!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 15


Skyhøy dekning med løvtynn kabel Sandefjord Bredbånds storstilte fiberutbygging har gitt sandefjordinger den beste nettdekningen i Europa. Nå flytter selskapet fra Kilen til freshe lokaler på Pindsle, for å bli enda mer synlig og tilg jengelig. TEKST I HENRIK SANDVIK

Fiber egner seg godt til den store datatrafikken anno 2018. Foto: Sandefjord Bredbånd

16 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


SANDEFJORD BREDBÅND • Er et kommunalt foretak som ble etablert i 2004. • Tilbyr bredbåndstjenester (internett, TV og telefoni). • Leverer Altibox-tjenester fra Lyse Tele AS. • Har bygget fiberbasert infrastruktur til over 95 % av kommunens bolig- og næringsområder.

Over til venstre: Salgs- og markedssjef Claus Fevang Vidum (t.v.) og daglig leder Knut Aadne gleder seg over at Sandefjord Bredbånd har bygget ut fiberbasert infrastruktur til store deler av Sandefjords innbyggere og bedrifter. Alle foto: Sandefjord Bredbånd

Til venstre: Sandefjord Bredbånd flytter i november inn i nye lokaler på Pindsle.

– Hvis du hadde tatt fra folk internett, ville det nok blitt helt krise, ler Knut Aadne. God internettdekning er i dag like selv­ følgelig som tilgang på vei, vann og strøm for mange av oss. Det merker den daglige lederen i Sandefjord Bredbånd godt. – Vi mennesker har blitt dønn avhen­ gige av internett, så vi leverer noe mange trenger både på jobb og hjemme. Folk har blitt veldig bortskjemt, for eksempel når det gjelder hastighet. Man har jo ikke tid til å vente på noe lenger, og hvis nettet først ikke fungerer, da blir det dårlig stem­ ning i heimen, sier Aadne. Storstilt fiberutbygging over mange år gjør imidlertid at sandefjordinger flest har lite å klage på. – Vi har mer enn 11.000 tilkoblede husstander og avtale med mer enn 450 bedrifter. Samtidig som vi har et finmasket fibernett som dekker cirka 97 prosent av gamle Sandefjords husstander. Det gir en dekningsprosent helt i Europa-toppen, sier Aadne. Det paradoksale er at selve produktet er så godt som usynlig; fiberen ligger jo nede i bakken. Selskapet selv skal derimot bli mer synlig. – Etter 14 år på Kilen flytter vi til Pindsle i november. Vi skal overta første­ etasjen til Folkeuniversitetet, og blir nabo med Skitt Fiske, Bilservice og mange

andre butikker som har et vareutvalg som passer perfekt til de produktene vi selger, sier Aadne. Selskapet benytter en teknologi som egner seg for dagens informasjonssamfunn, med blant annet store mengder film, bilder og andre tunge filer. – Vi legger rør i bakken og blåser deretter fiberkabler inn i rørene. Fiber – med sine fysiske egenskaper – er svært godt tilpasset den digitale verden. Kapasiteten er helt enorm – man kan nå enkelt sende all digital informasjon gjennom en løvtynn fibertråd uten begrensninger, forteller Aadne, og fort­ setter: – I tillegg har vårt nett i Sandefjord noe som kalles redundans. Dette er en ringstruktur som gjør at informasjonen finner alternative veier hvis det blir brudd på fiberen ett sted. Det kommunale foretaket anvender hypermoderne teknologi, men er ikke av nyere dato. – Sandefjord Bredbånd ble etablert i 2004 for å gi konkurransefortrinn til Sandefjord. Den gangen var infrastruk­ turen for næringslivet ikke god, og selskapet skulle bidra til å trekke mennesker og bedrifter hit, sier Aadne. Nå er tiden med hakkede linjer og snø på skjermen definitivt forbi.

– Den gode, gamle lineære TV-en er ute og nå er det underholdningsplattformer som gjelder. Vår jobb er å sikre at kunden har mer enn nok internettkapasitet og tilgang til ønsket innhold når de vil og hvor de vil. Det er her slaget står, sier salgs- og markedssjef Claus Fevang Vidum. – Utviklingen går lynraskt, og nå er det internett 500/500 i standardpakken vår. Det er den vi anbefaler og er vår best­ selger nå om dagen. Her får kundene god kapasitet til alt fra surfing på internett, strømming av film og tv, gaming og oppog nedlastning av filer, fortsetter han. I tillegg inngår en TV- og strømme­ tjeneste som gir tilgang til opptak i sky, programarkiv og et stort kanalinnhold. – Med appen «Altibox» kan kundene velge å se alt innhold også via smart­ telefon eller nettbrett, sier han. Kundene ser da også ut til å være fornøyde – og det er selskapet avhengig av. – Vi er stolte av at kundetilfredsheten vår ligger godt over mange vi kan sammen­ ligne oss med, sier Vidum, som henviser til EPSI sin årlige kundetilfredsunder­ søkelse: – Den har Sandefjord Bredbånd sammen med Altibox vunnet de siste åtte årene!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 17


Fargeglad forandring fryder Nå er kanskje tiden

moden for en aldri så liten oppgradering. Slipp alle hemninger, vær vågal og tillat deg å være personlig i farge-og interiørvalget.

Våre fargekonsulenter

hjelper deg gjerne med å få hjemmet ditt akkurat slik du vil ha det.

Vi har et bredt utvalg av det meste du trenger for den forandringen du drømmer om.

INTO DESIGN AS Interiørarkitekt Lene Marie Weum Knudsen Tlf. +47 92 25 05 45 Mail: post@intodesign.no www.intodesign.no

Pindsleveien 1, Sandefjord Telefon 33 42 17 30

Pindsleveien 1, Sandefjord Telefon 33 42 17 30

Pindsleveien 1, Sandefjord www.bjorvik.no Telefon 33 42 17 30

www.bjorvik.no

Se alle mulighetene hos din lokale forhandler

…din www.bjorvik.no

malermester!

Nordre Kullerød 17c, 3241 Sandefjord Tlf.: 33 46 55 87 - post@mesterjensen.no www.mesterjensen.no

møbler • interiør Moveien 53, 3215 Sandefjord, T: 33 48 07 47 – www.tinnieshus.no

18 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


8

*

DET FREMTIDEN BRINGER. Fiberbredbånd fra Altibox er fremtidens motorvei for kommunikasjon og underholdning og gir deg uslåelig kapasitet og hastighet - nå og i årene som kommer. Vi har hatt de mest fornøyde kundene innen bredbånd hele 8 år på rad* og vår nyeste tv-løsning binder hele underholdningsuniverset sammen i én tjeneste. Filmer, serier, tv, strømmetjenester og radio sømløst på raskt og stabilt internett. Visste du at vi også leverer til bedrifter og boligselskap? Les mer på altibox.no

altibox.no/jatakk *KILDE: EPSI 2017

Så Lett Data sørger for at Telefoni og IT virker optimalt i din bedrift. Alltid. Vi har hjulpet Sandefjordsbedrifter med både hardware, software og IT-drift siden 1997.

Med oss i ryggen, har du en partner som gir deg optimale telefoni og IT-løsninger for din bedrift. Vi sørger for at alt virker – og trenger du hjelp er vi der på et blunk ;-)

Dronningensgate 1, Sandefjord 33 46 38 28 kontakt@salett.no www.salett.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 19


Roy Henning Ellefsrød leder familiebedriften faren Steinar etablerte for godt over 30 år siden, og det er mye historie i veggene hos Andebu-bedriften. Foto: Henrik Sandvik

Familiebedrift løfter seg ut i verden Med moderne teknologi og gode, gamle tradisjoner leverer Andebu Mekanikk til oljebransjen og britiske flyprodusenter. TEKST I HENRIK SANDVIK

Det oser av Reodor Felgen-stemning hos Andebu Mekanikk. Hyllemeter på hyllemeter med verktøy og materialer fyller verk­ stedhallene. Falmede bilder dekker veggene, og det er åpenbart at familiebedriften har holdt på en stund. – For over 30 år jobbet faren min for en lakkeringsboksprodu­ sent, og han så hvor tungvint det var å lakkere mens man balan­ serte øverst i en stige eller gardintrapp, forteller daglig leder og eier Roy Henning Ellefsrød. – Han fikk ideen om å lage en arbeidsplattform som kunne gi lakkereren trygge og gode arbeidsforhold – selv om man befinner seg høyt oppe, sier sønnen videre. Steinar Ellefsrød etablerte Andebu Mekanikk i 1984, og selska­ pets første produkt var en lift som var stor nok til å bære én 20 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

mann og som var drevet på komprimert luft. Den første de solgte, ble av naturlige årsaker benyttet inne i et lakkeringsanlegg. – Pappa jobbet som montør og servicemann, og den bransjen kjente han jo godt. Men tanken var allerede fra starten av at liften kunne bli brukt også til andre oppgaver i flere bransjer, sier sønnen Roy Henning. Med årene har produktet blitt modifisert en rekke ganger, og i dag har selskapet en portefølje med fire ulike lifter. Variasjonene går blant annet på størrelse og rekkevidde. Det samme gjelder lokalene. Selskapet har vokst jevnt og trutt, og har måttet utvide fire ganger siden den spede begyn­ nelsen i en liten krok i det gamle bygget det hele startet i.


ANDEBU MEKANIKK • Mekanisk verksted med syv ansatte som ble etablert i 1984 av Steinar Ellefsrød. • Holder til i Elvedalsveien 762, Andebu. • Produserer lifter, samt koster til gravemaskiner, og påtar seg ulikt mekanisk arbeid • Kjøpte for få år siden produksjonsdelen til Holger AS, med fire ansatte. • Eies av gründer Steinar Ellefsrød og daglig leder Roy Henning Ellefsrød med 50 prosent hver.

For over 30 år jobbet faren min for en lakkeringsboksprodusent, og han så hvor tungvint det var å lakkere mens man balanserte øverst i en stige eller gardintrapp. Roy Henning Ellefsrød

Nedslagsfeltet har også økt betydelig – både geografisk og bransjemessig. De syv ansatte i Andebu Mekanikk produserer pneumatiske personlifter til blant annet oljeplattformer og borerigger, samt land­ baserte gass- og oljeinstallasjoner og kjemiske anlegg. Liftene har mange bruksområder, og reduserer for eksempel behovet for still­ aser ved vedlikehold. Det gir innsparinger både på tidsbruk og kostnader.

Og pågangen er det lite å utsette på. – Det koker, humrer Ellefsrød. – Vi har utrolig mye å gjøre, og det er selvfølgelig veldig gøy, legger han til. Bedriften produserer 150-200 lifter i året, og alle selges av Reglo AS. Dette selskapet har også base i Andebu, og de gjør alt av salgs- og markedsarbeid for Andebu Mekanikk. Henvendelsene kommer fra mange hold. Store globale virksomheter som kinesiske lyntogprodusenter og vingefabrikken til britiske Airbus står allerede på kunde­ listen, og bedriften har også tatt nye steg inn i oljeindustrien. – Etter 3 år med testing og utvikling sammen med Equinor (tidl. Statoil), kom vi i mål med et produkt alle var fornøyde med, forteller Ellefsrød. Innpasset i oljebransjen kom da en nabo av Ellefsrød-familien – som til daglig jobber i Nordsjøen – fortalte om utfor­ drende vedlikeholdsarbeid i trange ganger og små rom ute på oljeriggene. Olje­ kjempen har nå tatt i bruk liften på flere av sine plattformer. Andebu Mekanikk har også laget tilbehør som gjør at liften kan brukes der Equinor ikke har tilgang på trykkluft, som for eksempel i boligområder på platt­ formen. – Da monteres en dykkerflaske, som gjør at liften blir trådløs, sier Ellefsrød, og fortsetter: – Det har vært bare positive tilbake­ meldinger. De har sett at dette gjør hver­ dagen enklere og ikke minst sikrere på jobb.

Andebu Mekanikk leverer lifter produkter til hele verden. Denne leveransen gikk til britiske Airbus. Foto: Andebu Mekanikk

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 21


Vill vekst med ferdigmat Matbørsen på Borgeskogen selger ferdigmat for 650 millioner i år. Etterspørselen er så stor at selskapet kjører tre skift hver dag, døgnet rundt, hele året. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Vi har fått bra fart på butikken, ler Dag Freddy Henriksen. Den frittalende og engasjerte 52-åringen leder Matbørsen på Borgeskogen i Sandefjord. Han kommer fra en familie med lang historie i matbransjen. – Faren min etablerte Skjeggerød, før vi solgte det videre. Siden startet vi Matbørsen. Selskapet produserer ferdigmat som lasagne, karbo­ nadekaker, omeletter, lapskaus og gryteretter, og leverer til butikker og supermarkeder i hele Norge. – Vi vokser 20 prosent i år, det er helt vilt, sier Henriksen. – Vi omsetter for 650 millioner i år og har et utkast til budsjett

på 730 millioner for neste år. Ambisjonen er å bikke 1 milliard i 2022, legger han til. Den sterke veksten kommer i et marked som nærmest står stille; det vokser cirka 2 prosent i år. Henriksen forteller at det fører med seg noen utfordringer å vokse så mye. – For det første må man jo ta en del tunge investeringer i en vekstfase. Dessuten er det alltid krevende å få nye kunder – samtidig må man jo pleie de man har fra før, sier han. For Matbørsen har nye salgskanaler i stor grad bidratt til veksten.

Matbransjen endrer seg raskt, og Dag Freddy Henriksen må nå gjøre en vurdering av om Matbørsen trenger større lokaler på Borgeskogen. Foto: Henrik Sandvik

22 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Matbørsen har mer enn 200 medarbeidere på Borgeskogen, og i produksjonen jobbes det i tre skift 24/7 hele året. Foto: Matbørsen

Selv om du robotiserer prosesser med flere maskiner i produksjonen, vil du alltid trenge flinke folk. Dag Freddy Henriksen

– For eksempel har vi ikke vært inne hos Kiwi før. Nå ruller vi ut varer på løpende bånd til dem, sier Henriksen, og fortsetter: – I tillegg kommer tidsaspektet. Vi burde egentlig hatt mer tid, men vi tok en sjanse. Vi så at markedet kunne endre seg og gamblet på at det ville dukke opp noen muligheter. Og det har vi jo hatt rett i, forteller Henriksen. Matbransjen er i enorm endring, ifølge Matbørsen-sjefen. – Vi dekker hele Norges land, butikkene har åpent hele tiden og alle forventer ferske varer kjørt til døra. Vi kan jo ikke akkurat bære pallene til Oslo, så et stadig voksende nettverk av transpor­ tører er viktig, forklarer Henriksen, og fortsetter: – Dessuten har det kommet diverse matkasser, nye aktører og matbutikker på nett – konkurransebildet og bransjen i seg selv ser helt annerledes ut enn for bare et år siden. Med utallige vogntog med friske og ferske råvarer inn og spiseferdige produkter ut, er Matbørsen er en diger logistikkmaskin. Og det er enkelte ting som ikke lenger håndteres manuelt. – Jeg pleier å si at vi har automatisert de kjedelige oppgavene. Som for eksempel alt som handler om å skyve, dytte, bære og løfte. Matbørsen har like fullt passert 200 medarbeidere, og her ligger nøkkelen til god drift. – Matbørsen er ingenting uten menneskene. Vi trenger flinke folk til lager, logistikk, til å lage mat og til å lede. Selv om du robo­ tiserer prosesser med flere maskiner i produksjonen, vil du alltid trenge flinke folk, avslutter Henriksen.

MATBØRSEN • Ferdigmatprodusent på Borgeskogen. • Har rett over 200 medarbeidere. • Produserer blant annet lasagne, karbonadekaker, omeletter, lapskaus og gryteretter. • Er heleid av NorgesGruppen, og leverer spiseferdige produkter til ferskvarediskene i Meny-, Spar-, Joker-, Kiwi- og Bunnprisbutikker.

Vurderer utbygging Den sterke veksten g jør at Matbørsen er i ferd med å ese ut av lokalene. – Her buler det ut i alle ender, ler Dag Freddy Henriksen. Matbørsen-sjefen viser rundt i stappfulle lokaler. Ikke én ledig parkeringsplass er å oppdrive utenfor bygningsmassen, og inne er det folk «overalt». – Vi er helt på grensen her nå. Vi har passert 200 ansatte, og for å møte etterspørselen har vi tre skift gående 24/7 hver dag gjennom hele året, sier Henriksen. Selskapet har investert 100 millioner i maskinparken de siste årene. – Hvis vi skal investere mer nå, må vi tenke anleggs­ økning. Vi har muligheter til å utvide noe her vi er i dag, og starter nå på et prosjekt der vi gjør en grundig vurdering av om tomten er stor nok. Det tror jeg den er, sier Henriksen. – Dette grunnlaget skal vi ta med til eierne og be om midler til utvidelse, legger han til. Matbørsen eies av mektige NorgesGruppen, som har tomter over hele landet. – Men vi skal jo fortsette å være her, altså. Borgeskogen har fungert bra fra dag én. Infrastrukturen er god, og området har blitt bygget ut på en bra måte, sier Henriksen. Han reagerer imidlertid på noen av føringene fra politisk hold. – Etter at vi ble en del av storkommunen, har vi sett at det blir innført restriksjoner på hvor mange kontorarbeidsplasser en produksjonsbedrift kan ha. Det blir for dumt, sier han, og fortsetter: – Man må ha markeds teft i slike saker. Som leder i en produksjonsbedrift vil jeg jo ikke ha flere kontorplasser enn absolutt nødvendig. Det er lov å bruke nøtta av og til. – Bedriftsledere blir ofte tatt med på slike diskusjoner, da. Har du vært involvert i noe slikt? – Jeg ble invitert på et møte en gang, men da måtte jeg ut og selge varer.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 23


for bestilling av taxi for bestilling av taxi Mer informasjon på vestfoldtaxi.no

Last ned gratis app Mer informasjon på vestfoldtaxi.no

for Mer bestilling av taxi informasjon på vestfoldtaxi.no Mer informasjon på vestfoldtaxi.no

Tilgjengelig både for iPhone og Android Tilgjengelig både for iPhone og Android Tilgjengelig både for iPhone og Android

Tilgjengelig både for iPhone og Android

Din leverandør av fersk fisk og skalldyr fra Ytre Oslofjord både og Skagerrak! Tilgjengelig både for iPhone og Android Tilgjengelig for iPhone og Android

Fersk sjømat i over 100 år

Tilgjengelig både for iPhone og Android

Tilgjengelig både for iPhone og Android

GOD SERVICE - GOD KJEMI Sandefjord · Telefon 33 48 30 40

Brygga 11, 3210 Sandefjord Telefon: 33 48 30 40 • Telefax: 33 46 33 53 E-post: post@brodreneberggren.no • www.brodreneberggren.no

Velkommen til oss på Nordre Kullerød 13. Flotte vaskehaller for bobil/personbil.

Henka Revisjon er et lokalt selskap som utfører revisjon og rådgivning i samsvar med norske standarder. Henka Revisjon bygger på kvalitet og kompetanse med fokus på forenklinger, effektivitet og engasjement i våre leveranser. Se www.henka.no

Leif Weldings vei 20, 3208 Sandefjord Tlf: 982 07 340 E-post: henry@henka.no

24 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


08:00 FROKOST

1- TIL 4- ROMS LEILIGH ETER Fra kr. 1 800 000,-

B ÅT T U R

12.00

TV-KVELD

MIDDAG

17.00 LILL-IREN BARTH - Eiendomsmegler DNB +47 913 26 532 | lill-iren.barth@dnbeiendom.no

20.00 Se mer på

NYEKILENBRYGGE.NO

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 25


Fønix i Norgestoppen Ingen andre arbeidsinkluderings­ bedrifter i Norge har fått flere mennesker ut i jobb i år enn Fønix fra Sandefjord. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Dette er vi veldig stolte av, sier adm. direktør Toril Gogstad i Fønix. Hun leder Sandefjords-bedriften som topper NHOs ferske jobbstatistikk. – Vi har hjulpet 697 mennesker ut i jobb i første halvår, og det er ingen andre arbeidsinkluderingsbedrifter i landet som kan måle seg med det, sier Gogstad. Selskapet samarbeider med bedrifter som blant andre Emergency Care, Dreamport, Noatun, Fjordfolk, Jula, Mekonomen, Scandic Park Sandefjord og PBT, og leverte positive resultater også i fjor. – Vi er med på regjeringens inkluderingsdugnad der fokuset er en felles innsats for å få flere i jobb – særlig de som står lengst unna arbeidslivet, sier Gogstad. På landsbasis består arbeids- og inkluderingsbransjen av omkring 100 bedrifter, og disse hjalp totalt rundt 9.000 mennesker ut i jobb i 2017. Fønix sto for 1.436 av jobbene – eller cirka 15 prosent. Fønix har NAV som sin oppdragsgiver, og er eiet av Sandefjord kommune. Arbeidssøkere med vidt forskjellig bakgrunn får hjelp hos Fønix, og det å komme ut i arbeid betyr mye for de fleste. – Vi har genuin tro på at arbeid øker livskvalitet og er den største enkeltfaktor for din helse. Vi jobber med ungdom som aldri har vært i jobb og godt voksne arbeidssøkere som har stått lenge utenfor arbeidslivet eller som aldri har jobbet. Dette er mennesker som har søkt mange jobber uten å komme i betrakt­ ning, sier Gogstad. Arbeidssøkerne peker blant annet på personlige faktorer som: • Mestringsfølelse. • Økt selvtillit. • Tilhørighet. • Identitet. • Stolthet. 26 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Fønix-leder Toril Gogstad er overbevist om at arbeid øker livskvalitet. Foto: Fønix

Med et arbeid i stor omstilling og stadige krav til ny kompetanse, gir Fønix fagopplæring i bedrift for ufaglærte ansatte som dermed styrker sin tilknytning til arbeidslivet. Fagbrevet er med på å synliggjøre de ansattes kompetanse. Fønix har også lang erfaring med norskopplæring for mennesker med fremmedspråklig bakgrunn, og målet er i alle tilfeller å etablere arbeidsforhold som skal fungere over tid. – Vi jobber tett med næringslivet for å finne gode arbeids­ plasser for hver enkelt. Vi prøver ut arbeidsforholdet før en even­ tuell ansettelse, og sørger også for god oppfølging mens personen er ute i bedriften. På den måten reduserer vi også bedriftens risiko for feilansettelse, sier Fønix-lederen.

Vi har hjulpet 697 mennesker ut i jobb i første halvår, og det er ingen andre arbeidsinkluderingsbedrifter i landet som kan måle seg med det. Toril Gogstad

FØNIX • HR-hus med hovedkontor i Sandefjord og oppdrag i hele landet • Hjelper mennesker å komme i jobb eller hindre frafall fra jobb • Jobber på oppdrag fra NAV og bedrifter • Samarbeider tett med næringslivet for å sikre rekruttering med lav risiko • Har 200 ansatte og omsatte for 190 millioner kroner i 2017


Etterlengtet oppgang i oljesektoren og høy aktivitet på verkstedet, gjør at Marine Installasjon trenger flere dyktige fagfolk. Foto: Marine Installasjon

Snudde etter oljenedturen Da oljeprisen raste, stupte også offshore-satsingen til Marine Installasjon. Selskapet fant nye ben å stå på, og nå trenger toppsjef Harald Vetvik & Co flere flinke folk. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Det var nesten kroken på døra for all akti­ vitet offshore, sier Harald Vetvik. Med aktører som Aker Solutions, Kværner og Aibel på kundelisten, er det trygt å si at Sandefjord-selskapet har opplevd både opp- og nedturer de siste årene. Marine Installasjon har vært en betydelig underleve­ randør til olje- og gassindustrien siden etableringen i 2004, og hadde på meste en stabil base med over 100 ansatte operatører. Harald Vetvik. – Mange var utleid til oppdrag i Nordsjøen og til de store offshore-verftene, men med oljeprisfallet i januar 2016 ble det full stopp. Store vedlikeholds­ kampanjer ble lagt på is og underleverandørene ble rammet hardt. Våre kunder sa opp mange ansatte og selvsagt ble det også slutt på innleie, forteller Vetvik. Fra toppåret 2013 til 2017 ble omsetningen nærmest halvert. Løsningen ble å finne flere ben å stå på. – Vi satset tyngre på verkstedet på Pindsle, og har derfor klart oss greit gjennom noen vanskelige år, sier Vetvik. Han er daglig leder og hovedeier i selskapet, der Allum AS er den andre majoritetsaksjonæren. I tillegg er et knippe mindre aktører inne på eiersiden. – Vi har et godt utstyrt verksted på Pindsle, og produserer tanker, rør og konstruksjoner i alle stålkvaliteter. Vi har blant annet en krankapasitet på 15 tonn, forteller Vetvik. Her hjemme er Jotun, BASF (Pronova), Allum Engineering og Color Line blant kundene.

– Vi leverer blant annet til lokal industri og fergerederiene. Vår styrke er rask levering til konkurransedyktig pris, legger han til. Oljebransjen har ridd av den verste stormen, og den siste tiden har oljeprisen tatt seg opp igjen. I Marine Installasjon ser de lyst på fremtiden, og selskapet har i dag cirka 70 ansatte. – Vi ser igjen økt aktivitet offshore. I tillegg er det mye å gjøre på verkstedet, så nå trenger vi flere medarbeidere, sier Vetvik, og fortsetter: – Vi ønsker å knytte til oss lokale fagfolk som også er interes­ sert i å reise – det dreier seg om sveisere, industrirørleggere og platearbeidere. Det er bare å ta kontakt for en uforpliktende prat, dersom en jobb i tradisjonell verkstedindustri kan være interes­ sant. – Vil du si det er en fordel om søkeren heier på Sandefjord Fotball? – Det stemmer nok, humrer Vetvik, som mange kjenner som en godt over gjennomsnittet engasjert SF-patriot.

MARINE INSTALLASJON • Underleverandør til olje- og gassindustrien. • Eies primært av Vetvik Invest AS (55 prosent) og Allum AS (35 prosent). • Ble etablert i 2004, og holder til på Pindsle i Sandefjord. • Har cirka 70 medarbeidere, og er nå på jakt etter flere folk.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 27


L U J O IV BESTILL DITT JULEBORD I DAG! billetter: HJERTN ES.N O

/ 33 41 67 60

KR. 450, : KR. 1095 ,- / KUN SHO W: SHO W + JULE BOR DBU FFET

Fo to : Stu dio Ve stn es

PA SCANDIC PARK SANDEFJORD - 3 lykter

16. nov - 15. des

Din økonomiske rådgiver Enklere arbeidsdag – tilgang over alt

Raveien 191, 3242 SANDEFJORD, Tlf 45 95 19 30, epost sandefjord@sagarr.no Olavs gate 2, 3256 LARVIK, Tlf 45 95 19 00, epost larvik@sagarr.no

www.sagaservices.no

DESIGN NYHET

¬ VH-7 FOCUS/MIDNATTSBLÅ Opplev MIDNATTSBLÅ i din lokale HTH-butikk, hvor du alltid kan diskutere din kjøkkendrøm med våre kjøkkeneksperter. Du kan også lese mer på hth.no

HTH SANDEFJORD Raveien 140 • 3242 Sandefjord Tlf. 3348 0400 28 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


FØLG OSS

SPISEFERDIGE PRODUKTER – kvalitetsmat med ferske råvarer, laget fra bunnen, av dyktige kokker MatBørsen er en håndverksbedrift med

i lover og regelverk. MatBørsen er sertifisert

ca. 170 ansatte som produserer spiseferdige

i henhold til denne standarden – som Norges

produkter til storhusholdningsmarkedet og

ledende produsent av spiseferdige produkter,

supermarkedenes ferskvareavdelinger og

ønsker vi å være best på alt fra produktutvikling

varmeskap. MatBørsen er i dag en heleid

og kvalitet til mattrygghet.

bedrift i NorgesGruppen ASA. Alle våre produkter er håndlaget basert på Kvalitetsstandarden ISO 22000 stiller

gode tradisjoner og de beste råvarene som

strengere krav til produksjon av mat enn krav

er å oppdrive.

Håndstekte karbonader

Blide kokker lager god mat

Hjemmelaget kvalitet

MATBØRSEN Borgeskogen 38, 3160 Stokke Telefon: 33 74 43 00

Stekt omelett, akkurat som hjemme

WWW.MATBORSEN.NO

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 29


30 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Trenger du hjelp med bemanningen? - Vi hjelper deg å finne din neste medarbeider! Ta kontakt med Jobzone Sandefjord og Tønsberg på tlf: 934 30 434 eller epost: sandefjord@jobzone.no

ENTEN SLUKET ER TETT, ELLER LOFTET MÅ RYDDES - VI KAN HJELPE DEG MED BÅDE SUGEBIL OG CONTAINER Din totalleverandør på avfallstjenester!

Ring oss på telefon

09700

point AS

arkitektur - interiørdesign - konseptdesign www.pointdesign.no Framnesveien 7 SANDEFJORD

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 31


FULLT TRØKK på flyplassen I år vil antall passasjerer på Torp fly forbi 2 millioner for første gang. Eksotiske reisemål og tekniske nyvinninger står på reisekartet – og neste år skal pilene videre opp. TEKST I HENRIK SANDVIK

Torp Sandefjord lufthavn vokser pent. Selv etter den fantastiske sommeren der «alle» tilsynelatende ferierte hjemme, meldes det om rekordtall fra kontrolltårnet. – Det er fullt trøkk på Torp om dagen. Når året er omme, venter vi at søylediagrammet vil ha bikket 2 millioner passasjerer for første gang i flyplassens historie, sier adm. direktør Gisle Skansen. Flyplassen er nå den tredje største i landet på utenriks­ trafikk, og Skansen har ingen planer om å trekke i bremsen.

– Det ser veldig positivt ut for oss nå, og neste år er målet å tiltrekke enda flere passasjerer. Det er mange grunner til det, sier han, og fortsetter: – Vi har fått flere spennende destinasjoner og hyppigere avganger på attraktive ruter. Vi har dessuten lagt bak oss en periode med tunge investeringer, der blant annet et nytt inn­­ flygningssystem vil bidra til færre kanselleringer under lavsikt­ forhold.

Stadig flere passasjerer reiser over Torp Sandefjord lufthavn, og flyplassledelsen spår nye rekorder til neste år. Foto: Torp Sandefjord lufthavn 32 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Det nye innflygningssystemet CAT II gjør flyplassen langt mindre sårbar ved tåke. Foto: Torp Sandefjord lufthavn

Det ser veldig positivt ut for oss nå, og neste år er målet å tiltrekke enda flere passasjerer. Gisle Skansen

Adm. direktør Gisle Skansen og markedssjef Tine Kleive-Mathisen gleder seg over utviklingen. Foto: Torp Sandefjord lufthavn

– Hvor mange passasjerer reiser over Torp i 2019? – Vi sikter mot å passere 2,1 millioner, men det er det de reisende og ikke oss som til syvende og sist bestemmer. Stadig dukker nye reisemål opp på Torp-kartet, og denne høsten har det blitt lansert flere nye ruter. Malta er en av dem, og dette er en litt annerledes destinasjon enn det som tidligere har vært å oppdrive fra flyplassen i Sandefjord. – Dette er en etterlengtet destinasjon for mange av oss her i regionen. Et vakrere, fredeligere og hyggeligere sted skal du lete lenge etter, reklamerer Kleive-Mathisen. Hun forteller om en øy full av historie, med spennende museer, sommer hele året og store kvaliteter både under og over vann. – Malta er blant annet kjent for å være et paradis for dykkere, og landskapet har vært kulisser for flere store filminnspillinger, ikke minst Game of Thrones-serien, sier markedssjefen. Videre er Egypt tilbake på charterprogrammet. Tyrkia og Kroatia er også inne i varmen igjen.

– Det hører med til sjeldenheten at charterflyene reiser herfra med ledige seter. Vi kan trygt si at du kan nå mange eksotiske steder direkte fra Torp, forteller Kleive-Mathisen, og fortsetter: – Vi er utrolig glade for at populære Tyrkia er tilbake, en desti­ nasjon det har vært stor etterspørsel etter siden den ble tatt av kartet. Kroatia er også blitt kjempepopulær. Nord-Norge er kanskje ikke like eksotisk, men rutene til Bodø og Tromsø videreføres i sommerens skoleferie, og nylig kom et annet – bokstavelig talt – lysglimt. – Tåka er avlyst, ler Skansen, som 13. september kunne lansere det nye innflygningssystemet CAT II på Torp. – CAT II innebærer at flyene trenger kun 300 meters sikt for å kunne starte innflyging, mens de tidligere måtte ha hele 550 meters sikt. Dette gjør oss langt mindre sårbare ved tåke. Håpet er bedre regularitet og færre omdirigeringer. – Torp er på mange måter navet i denne regionen, og det er akkurat som for bedriftene i regionen vår – som ikke ønsker at de kloke hodene skal pendle inn til Oslo hver dag; vi ønsker jo å beholde passasjerene her, forklarer Skansen.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 33


Jakter gode løsninger og flinke folk Sergel Norge vokser raskt på brygge­kanten i Sandefjord, og nå skal det hentes inn enda flere flinke folk. Inkassoselskapet er avhengig av kompetente og stabile arbeidstakere – og det får de utenfor Oslo-gryta. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Vi selger ikke akkurat hverdagsprodukter, men opplever likevel en veldig vekst, sier adm. direktør Sven O. Ingebretsen i Sergel Norge. Selskapet har hovedkontor på Framnes. Her tar 95 ansatte seg av inkassohåndteringen for store kunder som Fjellsport, Komplett, Elkjøp, Skagerak Energi og Telia. – I Sandefjord har vi fått 20 nye ansatte de siste par årene. Samtidig har omsetningen økt fra 110 til 155 millioner kroner, og veksten fortsetter, sier Ingebretsen. Antallet inkassosaker på landsbasis har steget med hele 15 prosent fra i fjor, og årsaken er blant annet økte forbrukslån, spesielt i aldersgruppen 30–50 år. – Mange bruker mer penger enn de har – uten tanke på morgendagen – og da svekkes betalingsevnen, forklarer Sergelsjefen. I kombinasjon med vekst i kundemassen, gir disse trendene hektiske dager for inkassoselskapet på brygga i Sandefjord. – Kompetente rådgivere på kundeservice er helt vesentlig for oss. Vi skal bistå skyldnere med å få betalt gjelden sin, og når vi gjør det på en skikkelig måte, får våre kunder inn utestående fordringer uten at de mister sine kunder, forklarer Ingebretsen. – Vi i inkassobransjen kan ofte bli fremstilt som usympatiske pengeinnkrevere, men vi er tvert imot svært løsningsorienterte og opptatt av å ivareta en sunn økonomi for alle parter, legger han til. 34 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Inkassoselskapet Sergel Norge holder til på Framnes, i det gule bygget på bryggekanten midt i dette ikke ukjente bildet. Foto: Eirik C. Agledal

Vi i inkassobransjen kan ofte bli fremstilt som usympatiske pengeinnkrevere, men vi er tvert imot svært løsningsorienterte og opptatt av å ivareta en sunn økonomi for alle parter. Sven O. Ingebretsen

Nasjonalt er Sergel i konkurranse med store Oslo-baserte aktører. Noen har lokalkontorer, men de blir det færre og færre av. – Uavhengig av tilholdssted, er nøkkelen til vekst blant annet gode medarbeidere og vi regner med å hente flere til Sandefjord, sier Ingebretsen, og fortsetter: – Vi vil ha de beste på laget, og da må vi friste med blant annet et godt sted å bo. Vinden som blåser over en by som Oslo, med høye bo- og levekostnader, er en fordel for oss. Han peker også på høye pendlekostnader og stadig færre parkeringsplasser. – Dette gjør at Sandefjord blir attraktivt. Her er det rimelig, effektivt og trygt å bo.


SERGEL NORGE • Inkassoselskap med hovedkontor i Sandefjord. • Har 95 ansatte her og 350 ansatte i Sergel Group totalt. • Er etablert på 11 lokasjoner i Norden og Baltikum. • Eies av den svenske banken Marginalen.

Sergel Norge og adm. direktør Sven O. Ingebretsen vokser kraftig i takt med at antallet inkassosaker øker. Foto: Sergel Norge

Flere bedrifter nevner lojale arbeidstakere som et konkurranse­ fortrinn ved Sandefjord, og det kjenner Ingebretsen seg godt igjen i. – I Oslo bytter folk i vår bransje jobb ofte, og mange hopper fra den ene bedriften til den andre, begynner han. – Vi ønsker høy kompetanse på medarbeiderne våre, men ingen blir gode over natten. Det tar tid å bli kjent med kunder og prosedyrer, og da er det uheldig med ansatte som skifter arbeids­ plass hyppig, fortsetter Ingebretsen. Sergel Norge legger store ressurser i kompetanseutvikling, og sørger blant annet for at medarbeiderne får den fagutdanningen de trenger.

For Sergel Norge er det alltid fokus på å sørge for at kunden får pengene sine, men det gjøres med omtanke og så enkelt som mulig for de involverte. – Vi hjelper de som har havnet i økonomisk uføre, og er alltid tilgjengelige. Vi har automatiske, døgnåpne løsninger, og kan bistå med både utsettelser og delbetaling, sier Ingebretsen, og legger til: – Slagordet vårt er «We care», og det gjenspeiler seg i alt vi gjør. Vi får ikke fornøyde kunder hvis ikke vi har de beste folka med på laget, og de beste folka får vi kun ved å være den mest attraktive arbeidsgiveren i bransjen. Da hjelper det godt at vi kan by på beliggenhet på brygga i en god Vestfold-by.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 35


BILOPPHUGGING • KJØP/SALG • JERN OG METALL ÅPENT 6 fre 08–1 Tir, ons, 1 r 08– 8 Man og to tengt Lørdag s

Vi kjører ut containere til jernskrap og metaller. Vi tilbyr henting av bil.

Fokserødveien 39 • Tlf: 33 47 02 00 / 975 82 900 • post@torgersskraphandel.no • torgersskraphandel.no •

Telefon: 33 47 75 70 Mail: firmapost@ts-sandefjord.no

Skandinavias største produsent og leverandør av lakkeringsanlegg. Din leverandør av verktøy og forbruksmateriell til karosseri, lakk og bilpleie. +47 33 43 02 00

post@holgers.no

WE MAKE BUILDINGS BETTER • Enøkrådgivning • Enøkanalyse av bygg og bolig • Opplæring/kurs – Energiledelse, teknisk drift av bygg • ENOVA – søknad om støtte til enøkanalyse og gjennomføring av tiltak • Energimerking av bygninger og energivurdering av tekniske anlegg • Trykktesting og termografering • Bygningsfysisk prosjektering i henhold til TEK og lavenergi-/passivhus • Uavhengig kontroll, bygningsfysikk • Energioppfølgingssystem - EOS

Termoenergi Norge ASLeif Weldings vei 20 3208 Sandefjord Telefon 33 47 43 30 E-post post@termoenergi.no www.termoenergi.no

36 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Følg oss på Facebook

www.holgers.no


VIVIUTFØRER UTFØRER ALT INNEN ALT INNEN • GRUNNARBEIDER • HUS DRENERINGER • UTVENDIGE VANN OG AVLØPSLEDNINGER • RENSEANLEGG • FORSTØTNINGSMURER I BETONG ELLER STEIN • SMÅ BETONGARBEIDER (EKS. GARASJER) • SPRENGNINGSARBEIDER • MASSETRANSPORT OG LEVERING AV GRUS-PUKK-JORD-BARK • ASFALTERING OG BELEGNINGSSTEIN

Bekkeveien 9, 3236 Sandefjord - post@seimmaskin.no - Tlf. 913 89 449 / 900 39 667

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 37


Vil trekke folk mot lysene Byutvikling bør skje fra sentrum og ut, mener Hjertnes Eiendom. – Stikkordet er fortetting, og det handler om mye mer enn høyder, sier styreleder Øystein Bøe. TEKST I HENRIK SANDVIK

– For at Sandefjord skal bli en virkelig attraktiv by, må vi få flere folk inn i sentrum. Vi møter arbeidende styreleder Øystein Bøe og eiendomssjef Thomas Hagen i Hjertnes Eiendom på Bytunet midt i Sandefjord sentrum. Oktoberluften er skarp og byen er høstferiestille. Passende nok; vi går. – Undersøkelser viser at 10.000 innbyggere i gangavstand er den kritiske grensen dersom en by skal ha et levende sentrum med variert servicetilbud. P.t. er tallet for Sandefjord 5.623, forklarer Hagen. Tallene stammer fra Byregnskapet til Vestfold Fylkeskommune. – Hvordan får man så flere folk til sentrum? – De to viktigste faktorene er lokalisering av arbeidsplasser og lokalisering av boliger. Folk skal jobbe og folk skal bo. Dessverre er Sandefjord mer forgubbet enn landssnittet. Det er mye bra med Sandefjord, men altfor mange er på alder med meg, ler Bøe. Hjertnes Eiendom har da ganske riktig drevet på en stund. Selskapet har stått bak flere større utviklingsprosjekter i Sandefjord, og venter i skrivende stund på politisk behandling om Carlsenkvartalet og Hvidts plass. – Utgangspunktet må være å fortette så nær sentrum som mulig, sier Bøe. Fortettingen må skjer gradvis, mener han; hardere nær sentrum, mer nennsomt utenfor. – Det er vanskelig å spå om fremtiden, men i større og større grad ser vi at folk ønsker å urbaniseres. De trekkes til der lysene er. God fortetting i og nær sentrum burde derfor være det styrende prinsipp, men det er det dessverre ikke. Altfor ofte ser vi at tilfeldighetene avgjør, mener Bøe. Han sikter til at det blant annet har blitt tillatt høyhus på åtte etasjer utenfor sentrum. – Slikt er vanskelig å bli klok på. Skal vi videre, må satse på sentrum. Flere boliger og flere arbeidsplasser der vil fylle opp cafeer, torg og parker i byen, supplerer Hagen. 38 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Hjertnes Eiendom venter i disse dager på politisk behandling av sitt forslag til utvikling av Carlsenkvartalet ved brygga i Sandefjord. Illustrasjon: Hjertnes Eiendom

Bøe synes debatten har blitt endimensjonal. – Fortettingspolitikken er fullstendig misforstått. Det har kun blitt en debatt om byggehøyder, men tenk så kjedelig hvis alt var like høyt, sier han, og fortsetter: – Det beste ville være å bygge variert. Det krever mot, fleksibi­ litet og en helhetlig plan, og at man faktisk tør å godkjenne et sentrumsbygg i åtte etasjer av og til – hvis det ellers er innenfor fastsatte retningslinjer. Hagen ønsker seg først og fremst en levende by. – Det er viktig at et bygg sklir fint inn i bybildet, og gir rom for god bruk og gode opplevelser, sier han. Hjertnes Eiendom-lederne oppfordrer alle til å dra i samme retning. – Et attraktivt bysentrum med urbane aktiviteter og kvali­ teter er en viktig forutsetning for økt tilflytting og utvikling av næringsliv. Det bør byens innbyggere, bedrifter og politikere ha et felles mål om å få til, sier Bøe, og avslutter: – Det siste vi vil er jo at Sandefjord skal bli en sovende by med tomme gater og få folk.


Arbeidende styreformann Øystein Bøe (t.h.) og eiendomssjef Thomas Hagen brenner for å få flere mennesker og mer liv inn i Sandefjord sentrum. Foto: Henrik Sandvik

I større og større grad ser vi at folk ønsker å urbaniseres. De trekkes til der lysene er. Øystein Bøe

HJERTNES EIENDOM • Eiendomsutviklings- og forvaltningsselskap med 9 ansatte og hovedkontor i Sandefjord sentrum. • Har sitt utspring fra Hotvedtmoen Eiendomsselskap AS som ble etablert i 1977. • Besitter en portefølje på cirka 130.000 kvadratmeter og cirka 20 mål ubebygde tomter. • Arbeider med utvikling av flere næringseiendommer i Sandefjord og Tønsberg, og har mer enn 100 boliger under planlegging i Sandefjord. • Forvalter også eiendommer for andre kunder.

– Lytt til markedet Hjertnes Eiendom har hjertet i sentrum, men mener bedrifter selv må få bestemme hvor de skal holde til. – Hvis ikke etablerer de seg andre steder, sier styreleder Øystein Bøe. Beliggende midt mellom Grenland og Oslo, med flyplass, kystlinje, spennende bedrifter og gode bostedskvaliteter, er Sandefjord et attraktivt sted å etablere ny næring. Debatten om lokalisering av arbeidsplasser raser imidlertid for fullt. – Hvis man skal utvikle en god by, må man gi bedrifter muligheten til å etablere seg. Og her gjelder det å lytte til markedet, mener styreleder Øystein Bøe i Hjertnes Eiendom. – Som bærende prinsipp må bedriftene selv få bestemme hvor de skal ligge, det kan ikke politikere bestemme. Hvis ikke finner de bare andre steder å flytte til, fortsetter han. Bøe peker på at det ikke er god nok infrastruktur – som kollektivforbindelser, parkeringskapasitet og tomtestørrelser – til store bedrifter midt i byen. – Dette betyr at hvis man ikke lar dem etablere seg langs E18 eller på et handelsområde som Pindsle, som i

tilfellet med XXL, så etablerer de seg heller i en annen kommune. Hjertnes Eiendom er ikke ukjent med kontroversielle prosjekter. Selskapet etablerte XXL-butikken på Pindsle og sto i sin tid også bak etableringen av hovedkontoret til det som i dag heter Wood, i nært samarbeid med Sandefjord kommune. – Her ble det etablert 500 ingeniør­ arbeidsplasser, og hvis ikke dette hadde funnet sted på Fokserød, så ville det ha skjedd i Grenland eller Tønsberg. Det var aldri et alternativ å etablere seg i Sandefjord sentrum, sier Bøe. Årsaken var at daværende Grenland Group hadde behov for å hente kompetanse fra et større geografisk område. – De måtte tenke Telemark, Vestfold og Buskerud. Dette ser vi også i dag; bedrifter som må rekruttere bredt, ønsker å ligge nær E18 for å korte ned reiseveien, sier Bøe. SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 39


Vi håpee rlodegore! liker vår ny Vi håper dere liker vår nye logo!

Siden Siden1913 1913 Siden 1913 Siden 1913 Siden 1913

Fra beite til bord siden 1892

har gleden av Viåhar visegleden fram den av ånye vise«gamle» fram den nyeAker-Iversen «gamle» interiør Aker-Iversen har værtinteriør i Sandefjord har vært siden i Sandefjord siden Vi er Norges største private kjøttbedrift. Vilogoen vår! Vi har logoen børstet vår!støv Vi har av børstet den originale støv av den 1913originale og ble etablert 1913av ogIngvar ble etablert Aker-Iversen. av Ingvar Aker-Iversen. logoen til butikken logoen fratil 1913 butikken for å vise fraat 1913 vi setter for å vise Viat ervi ensetter av byensVieldste er en butikker av byensmed eldste lang butikker erfaring med lang erfaring Fatland Sandefjord lager prisvinnende pris på vår historie pris på og vår ønsker historie å verne og ønsker om den.å verne spesielt om den. innen metervare spesielt innen og søm. metervare og søm. Denne tradisjonen Denne førertradisjonen vi stolt videre fører med vi stolt et videre med et kjøttprodukter. Fatland Salg utvikler nye Med hjelp fra designer Med hjelp Janne fra Blaasvær designer Janne har vi gitt Blaasvær bredt har vi utvalg gitt av stoffer. bredt utvalg Vi er behjelpelige av stoffer. Vimed er behjelpelige råd med råd et moderne logoen pregetfor moderne å vise atpreg vi følger for åmed vise at viom følger valgmed av farger om ogvalg materialer, av farger oppmåling, og materialer, sømoppmåling, av søm av produkter og sørger for at våre varer alltidlogoen i tiden og utvikler i tiden oss hele og utvikler tiden. oss hele tiden. gardiner og montering. gardinerViog hjelper montering. deg gjerne! Vi hjelper deg gjerne! Vi har gleden av å vise fram den nye «gamle» Aker-Iversen interiør har vært i Sandefjord siden er å finne i butikkhyllene. Vi har gleden av å vise fram den nye «gamle» interiør har vært i Sandefjord siden logoen vår! Vi har børstet støv av den originale Aker-Iversen 1913 og ble etablert av Ingvar Aker-Iversen. Vi har gleden av å vise fram den nye «gamle» logoen vår! Vi har børstet støv av den originale logoen til butikken fra 1913 for å vise at vi setter logoenpris vår!påVivår har børstet støv avåden originale historie ønsker den. logoen til butikken fra 1913ogfor å viseverne at viom setter

logoen til butikken fra 1913 for å vise at vi setter

www.fatland.no

Klinestadmoen 13 3241 Sandefjord Tlf. 33 48 52 00

pris på vår og ønsker å verne om den. pris påhistorie vårhjelp historie og ønsker verne om Med fra designer JanneåBlaasvær har den. vi gitt

logoen et moderne preg for å vise at vi følger med

i tiden utvikler oss hele tiden. har Med hjelp designer Janne Blaasvær Med fra hjelp fraog designer Janne Blaasvær harvivigitt gitt et moderne å vise følgermed med logoenlogoen et moderne pregpreg for for å vise at at vi vi følger tiden og utvikler oss hele tiden. i tideniog utvikler oss hele tiden.

Elisabeth

Elisabeth Marianne

Aker-Iversen interiør har vært i Sandefjord siden 1913 og ble etablert av Ingvar Aker-Iversen. Vi er en av byens eldste butikker med lang erfaring 1913 oginnen ble etablert av og Ingvar Aker-Iversen. spesielt metervare søm. Vi er enavavbyens byens eldste butikker med lang erfaring Vi er en eldste butikker lang erfaring Denne tradisjonen fører vi stolt videremed med et spesielt innen metervare og søm. spesielt innen metervare og søm. bredt utvalg av stoffer. Vi er behjelpelige med råd Denne tradisjonen fører vi stolt videre med et om valg av farger og materialer, oppmåling, søm Denne tradisjonen fører vi stolt videre medavet gardiner og montering. Vi hjelper deg gjerne! med råd bredtutvalg utvalg stoffer. Vibehjelpelige er behjelpelige med råd bredt avav stoffer. Vi er

om ogog materialer, oppmåling, søm avsøm av omvalg valgavavfarger farger materialer, oppmåling, *NESTEN *NESTEN gardiner Vi hjelper deg gjerne! gardinerogogmontering. montering. Vi hjelper deg gjerne!

Marianne Rigmor

Rigmor Kine Marielle

Kine Marielle

*NESTEN

Elisabeth

Marianne

Rigmor

Kine Marielle *NESTEN

*NESTEN

Elisabeth

Elisabeth

Marianne

Marianne

AKER-IVERSEN AKER-IVERSEN INTERIØR INTERIØR Jernbanealléen 26, Sandefjord Jernbanealléen ·AKER-IVERSEN Tlf. 33 4626, 30Sandefjord 81 · Tlf. 33 46 30 81 INTERIØR Jernbanealléen 26, Sandefjord · Tlf. 33 46 30 81

Rigmor

Rigmor

Kine Marielle

Kine Marielle

Medlem i kjeden

Medlem i kjeden

Medlem i kjeden SANDEFJORD Jernbanealléen 26 – 33 46 SANDEFJORD 30 81 Jernbanealléen 26 – 33 46 30 81

Et stykke norsk tekstilhistorie

SANDEFJORD Jernbanealléen 26 – 33 46 30 81

Et stykke norsk tekstilhistorie

Et stykke norsk tekstilhistorie

Fra beite til bord siden 1892 Vi er Norges største private kjøttbedrift. Fatland Sandefjord lager prisvinnende kjøttprodukter. Fatland Salg utvikler nye produkter og sørger for at våre varer alltid er å finne i butikkhyllene.

AKER-IVERSEN INTERIØR Jernbanealléen 26, Sandefjord · Tlf. 33 46 30 81

AKER-IVERSEN INTERIØR Jernbanealléen 26, Sandefjord · Tlf. 33 46 30 81

Medlem i kjeden

SANDEFJORD Jernbanealléen 26 – 33 46 30 81

EtMedlem stykke norsk tekstilhistorie i kjeden

SANDEFJORD Jernbanealléen 26 – 33 46 30 81

Lokalt tilstede for bedrifter i Sandefjord Klinestadmoen 13

Som kunde av Handelsbanken vil 3241 bedriften Sandefjord 33 48 52 00 www.fatland.no din få skreddersydde løsninger fraTlf.deres egen lokale rådgiver. I Handelsbanken bestemmer vi det meste lokalt. Det er derfor Handelsbankens kunder år etter år er så fornøyde. Ta kontakt med oss, så finner vi ut om Handelsbanken er riktig også for bedriften din.

Sandefjord Tlf: 33 44 67 70 sandefjord@handelsbanken.no 40 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Et stykke norsk tekstilhistorie


Legg julebordet til sjøs! FREDAG - LØRDAG

SØNDAG - TORSDAG

Julebord mellom Sandefjord og Strømstad

Julebord mellom Sandefjord og Strømstad

349,-

*

fra

299,-

*

fra

per person

per person

Prisen inkluderer båtreise tur/retur mellom Sandefjord og Strømstad og 1 julebuffet med drikke i Commander Buffet.

Prisen inkluderer båtreise tur/retur mellom Sandefjord og Strømstad og 1 julebuffet med drikke i Commander Buffet.

Vi setter stø kurs mot julehøytiden med tradisjonsrike juleretter, dempet belysning og et julepyntet skip. Fra 9. november har du rikelig med anledninger til å dele den behagelig førjulstiden med kollegaer, venner, familie eller forretningsforbindelser. Bestill nå for å sikre deg og dine plass. Velkommen!

Bestill din bilpakke på fjordline.com ⁄⁄ 51 46 40 99

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 41

*Prisen inkluderer: Båtreise tur/retur mellom Sandefjord og Strømstad, 1 julebuffet i Commander Buffet med drikke. Prisen gjelder per person. Merk at julebuffet må legges til i måltidssteget under bestillingsprosessen. Med forbehold om trykkfeil. Foto: Jon Inge Nordnes.


GN Power har kjøpt Sperrekvartalet i Sandefjord sentrum og håper på ferdigstillelse innen 2023. Foto: Q4

Skal lage nytt liv i sentrum

GN Power tok sats og kjøpte Sperrekvartalet i Sandefjord i sommer. Målet er å innvie et nytt, levende og moderne sentrumskvartal i 2023. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Nå er vi godt i gang i Sandefjord, sier eiendomssjef Espen Halvorsen Nipe i GN Power. Selskapet vokser innen eiendom og har bygget nytt hoved­ kontor på Kullerød for ikke lenge siden. Det er imidlertid kjøpet av Sperrekvartalet i Sandefjord sentrum og den videre utviklingen der som står øverst på blokka til Halvorsen Nipe for tiden. – Sperrekvartalet er fokuset vårt akkurat nå, men vi er fort­ satt i en veldig tidlig fase. Vi overtok 15. august, sier han, og fort­ setter: – Nå skal vi bruke tiden godt og snakke med flest mulig aktører som kan ha gode innspill om kvartalet. Vi har en god dialog med interesseforeningene, kommunen og leietakerne – de er enga­ sjerte og positive, og det er bra. Vi er klar over at dette er et viktig kvartal for byen, og er veldig opptatt av å være inkluderende i prosessen frem til et ferdig prosjekt. God dialog fra start er viktig for å lande på et så godt prosjekt som mulig, forklarer Halvorsen Nipe. Han vil ikke uttale seg om detaljer riktig ennå. – Det er mange hensyn å ta her, spesielt i forhold til hva som skal bevares og ikke, og det er ikke tatt noen beslutning i forhold til hva som skal stå og hva som skal erstattes med nybygg, sier GN Power-eiendomssjefen. – Vi ønsker en kombinasjon av næring, butikk og bolig. Det blir handel og servering på gateplan, og kontorer og leiligheter oppover i etasjene, forklarer han videre. 42 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

– Hvor mange etasjer? – Hehe, alle spør hvor høyt vi skal bygge, og det har vi ikke noe klart svar på ennå. Vi har jo ikke begynt å tegne engang. Ja, vi ønsker å bygge i høyden, men vi er opptatt av at det skal passe inn i bybildet og bli bra. Da vil den konkrete høyden etter hvert gi seg selv. Det er en eiendom med stort potensial GN Power har kjøpt. Sperrekvartalet er på rett i overkant av 3 mål og salgssummen endte nær prisantydningen på 37 millioner kroner. Håpet er å komme videre med arkitektkonkurranse til neste år og stikke spaden i jorda i 2020/21. – I en optimal verden blir det ferdigstillelse i 2023, kanskje 2022. Men det kommer helt an på hvor lang tid vi bruker på å sette de ulike brikkene sammen, sier Halvorsen Nipe. – Hvis vi har en god framdrift og ikke møter på noen store hindre underveis, så kan det være realistisk, legger han til. De som allerede holder til i kvartalet, må selvfølgelig også tas hensyn til. Eksempler her er Coop, pizzarestauranten Capricorn, klesbutikken Gogstad og Sandefjord kommune. – Vi er i dialog med alle leietakerne og ønsker å ha med flest mulig videre. Og det grunnleggende her er altså at vi ønsker å skape et kvartal som skal bidra til trivsel i byen. Vi skal ikke lage noe nytt sentrum, men være med på å skape enda mer liv og røre rundt den fantastisk fine Hvidts plass, sier Halvorsen Nipe.


Eiendomssjef Espen Halvorsen Nipe i GN Power er i god gang med å innhente innspill om utviklingsprosjektet. Foto: Henrik Sandvik

Rune Allerød lover ny omsetningsrekord innen næringseiendom i Sandefjord i 2018. Foto: Q4 Næringsmegling

– Spennende by å investere i

Stø kurs mot nye eiendomsrekorder

Kjøperen av Sperrekvartalet peker på en rekke positive grunner til å investere i Sandefjord sentrum. GN Power har selvsagt som mål å tjene penger med Sperrekvartalet. Utover det står «et levende kvartal i en spennende by» øverst på ønskelisten, og eiendomssjef Espen Halvorsen Nipe mener forutset­ ningene er gode. – For det første synes jeg at sentrum har et veldig bra grunnlag. Det er mange spennende første­ etasjer som innbyr til å tusle rundt i gatene for å handle og hente inspirasjon. Det er fine parker, og dessuten mener jeg at sentrum er akkurat passe stort, sier han. I tillegg kommer et næringsliv og en by i positiv utvikling. – Det skjer mye bra her, og vi ser definitivt på Sandefjord som en

Stor pågang fra nasjonale og lokale eiendomsinvestorer, g jorde at det ble avholdt en rekke visninger da Sperre­ kvartalet ble lagt ut for salg på forsommeren.

spennende by å investere i, sier Halvorsen Nipe. Han fremhever blant annet at mange feriegjester og hyttefolk fra Oslo og andre områder har et godt inntrykk av Sandefjord fra før. – Når man i tillegg gjør en så god jobb med å markedsføre det spennende næringslivet og at Sandefjord er en attraktiv by å bo i, da har man en spiral som vil fortsette å trekke flere og flere folk hit, sier Halvorsen Nipe, og legger til: – Det er når mange aktører går sammen om å putte godt innhold i en by og man evner å vise det fram for omverden, at man virkelig setter seg selv på kartet.

– Det var stor interesse og mange som ønsket å få informasjon om Sperre­ kvartalet. Eiendommens størrelse, beliggenhet og utviklingspotensial sørget for det, sier næringsmegler Rune Allerød i Q4, som håndterte salget for Sperrefamilien. – Oslo er blitt ekstremt dyrt, og vi ser flere og flere aktører utenbysfra som snuser på eiendommer i Vestfold og spesielt Sandefjord. Blant disse er det flere formuende mennesker og familieeide selskaper med overskudds­ likviditet, sier Allerød. Han spår at omsetningen av næringseiendom i Sandefjord vil nå nye rekorder i 2018. – Vi i Q4 vil passere 1 milliard i omsetning her i byen alene – målt i eiendommenes markedsverdi – i år, og det betyr en vekst på cirka 20 prosent fra i fjor, sier Allerød. Han ser også en ikke ubetydelig «smitteeffekt» i dette markedet. – Ett godt salg utløser gjerne nye salg, når eiendomsbesittere ser hva andre får for eiendommen sin. Og denne oppturen vil garantert fortsette i 4. kvartal og inn i 2019, avslutter Q4-megleren.

Den nye eieren håper å stikke spaden i jorda i 2020/21. Foto: Q4

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 43


NORDENS STØRSTE

FLYSKOLE utdanner piloter i Sandefjord

Les mer på pilot.no

SANDEFJORD - 958 96 000

MidtVestfold Regnskap SA er et autorisert regnskapsførerselskap, som ble etablert i 1953. Vi holder til sentralt i Vestfold, i vakre omgivelser på Gjennestad i Stokke. Vi er et regnskapskontor med 16 ansatte, herav 13 autoriserte regnskapsførere.

Din samarbeidspartner innen

økonomi og regnskap www.midtvestfold.no

Gjennestadtunet 79, 3160 Stokke, Telefon 333 63 220, E-post: post@midtvestfold.no 44 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


[/Sandefjordsbedriften GSGroup med ny avansert sensorteknologi]

annonse

Behovet for fleksible og pålitelige temperaturovervåkningssystemer som følger varen gjennom hele transportkjeden er stort. Løsningen er små og batteridrevne enheter, som sender kontinuerlig og oppdatert informasjon direkte til kunden.

Produktsjef Sturle Furland (t.v) og Stian Øverby ,senior system-ingeniør, er begge stolte av produktet, og håper det kan bidra til å sikre transporten av blant annet medisiner.

GSGroups nye portable system er nøyaktig nok til å frakte medisiner over store avstander, og kommer med en batterilevetid på over ett år. Produktet brukes både til matvarer og medisiner, men jeg vil si at konsekvensen ved medisiner er størst, sier produktsjef i GSGroup, Sturle Furland. Det er store verdier som transporteres, og det er viktig å unngå at varene må destrueres. Det portable systemet måler temperaturen i faste intervaller, registrerer selv små avvik og sender beskjed rett på mobil. GSGroup har i prosessen samarbeidet med kunder, og Furland sier det gir en verdifull innsikt når det gjelder kartlegging av behov.

- Jeg ser det som helt essensielt at vi samarbeider tett med kundene våre, og sammen finner ut av behov og hvordan å løse deres utfordringer på en best mulig måte. [lang og verdifull erfaring] - Stadig flere områder ønskes digitalisert, og datafangst er en viktig del av dette. Temperaturovervåking er et område som GSGroup har vært etablert i gjennom flere år. Oppkjøpet av Flextrack sommeren 2018 styrker posisjonen i markedet ytterligere.

[om GSGroup] >_GSGroup er en ledende europeisk leverandør av tjenester og systemer for mobile datafangstløsninger. >_Selskapet ble etablert i Norge i 1992 og har i dag kontorer i 9 europeiske land. >_Selskapets produktportefølje består i dag av merkevarene Handyman, Smartday, Guard Systems, Spotguard, Paikannin.com og MyFleet.

>_Sommeren 2018 ble også sensorutviklingsbedriften Flextrack en del av GSGroup. The future is IN SIGHT

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 45


Flytter fra spinnville Oslo-priser Bo- og levekostnadene i Oslo har steget enormt. – Flere og flere flytter ut av Oslo og til en by som Sandefjord, sier eiendomsmegler Anders J. Langtind. TEKST I HENRIK SANDVIK

– Det høres spinnvilt ut, men snittprisen for en enebolig i Oslo har nå passert 10 millioner kroner. Da tar jeg med hele byen – fra Groruddalen til Bygdøy. Sandefjordingen Anders J. Langtind har bodd i Oslo og jobbet som eiendomsmegler siden midt på 1990-tallet. I sommer takket han av etter 8 år som leder for Eiendomsmeglerforbundet i Oslo og Akershus, samt et par år som nestleder nasjonalt. Nå er han «bare» daglig leder for Privatmegleren-kontoret på Ullevål stadion. – Markedet er bra nå. Antallet boligsalg i Oslo nådde ny all time-high i september og vi har et fornuftig forhold mellom tilbud og etterspørsel, sier Langtind, og fortsetter: – Det bør alltid være et visst tilbudsoverskudd. Det gir mer å velge mellom for kjøperne. Men det er mange som vil bo her, da. Husene i Oslo koster veldig mye penger nå. Etter et 2016 med bonanza-tilstand og kraftig boligprisvekst, kom 2017 med prisfall. I 2018 har prisene steget igjen. – Det har vært noen svingninger, men de siste par årene har vært positive. I snitt tror jeg ikke prisene kan stige veldig mye mer nå, og stabilitet er bra, sier Langtind. – I lengden er ingen tjent med et jojo-marked som i 2016, da man kunne kjøpe for 4 millioner i januar og selge for 5 millioner i september, legger han til. Kontoret hans opererer mest i områder som Tåsen, Vinderen og Slemdal. – Det er helt klart et eksklusivt område, forklarer Langtind, og fortsetter: – Her er snittprisen for en enebolig 15-20 millioner kroner og en tomannsbolig ligger rett under det. Prisnivået gjør at ikke alle har mulighet til å bo i hovedstaden, medgir Langtind. – Ferske tall viser at tilflytningen til Oslo har begynt å falle, og boligprisene er nok en sterk driver her, sier han. Megleren forteller om en befaring fra kort tid tilbake. – Jeg besøkte nylig en familie som har besluttet å selge leilig­ heten sin på Frogner. Den vil de nok få 8-9 millioner kroner for, men de ønsker en enebolig og det får de ikke i Oslo for den summen, sier Langtind. – Derfor har de nå besluttet å flytte til Vestfold. Det blir Tønsberg eller Sandefjord. De kommer til å pendle til jobbene i Oslo, men de får jo mye mer bolig for pengene. Flere og flere flytter på grunn av de høye boligprisene i Oslo, det ser vi stadig mer av, fortsetter han. 46 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

På toppen av høye boligpriser, kommer andre levekostnader, sier en oppgitt Langtind: – Det er for eksempel ekstremt dyrt å kjøre bil. Jeg er avhengig av bil i jobben, og betaler cirka 50.000 kroner i bompenger i året. 60 kroner én vei koster det nå. 60 kroner! I tillegg kommer eiendomsskatt og stive parkeringspriser – det koster 80-100 kroner i timen å parkere i Oslo sentrum nå. – Du kan spare ekstremt mye penger på å flytte til en by som Sandefjord, sier Langtind. Boligprisene har tatt seg bra opp også her, men de er milevis unna Oslo-nivåer. – Dessuten får du så mye annet med på kjøpet, sier Langtind, og fortsetter: – Sandefjord begynner å bli en stor by, men det er jo så hyggelig. Tempoet er roligere, avstandene er mindre og folk er så positive.

300.000 har blitt til 25 millioner Mange heldige boligeiere har vært med på en utrolig opptur i Oslo de siste tiårene. Anders J. Langtind er selv en av dem. Den 46 år gamle eiendomsmegleren har bodd i Oslo i drøyt 20 år. Trebarnsfaren har stort hus og romslig boligkapital – men slik har det ikke alltid vært. – Min generasjon har vært ekstremt heldig. Vi kom inn på bunnen av markedet, og har gjort noen boligbytter underveis, sier Langtind. Han minnes sin første leilighet. – I 1996 kjøpte jeg en 30 kvadratmeters ettroms på Skillebekk for 300.000. Da var snittprisen i området 10.000 kroner meteren, sier Langtind.


Boligprisnivået i Oslo har steget enormt. Denne horisontalt delte tomannsboligen i Holmendammen terrasse hadde Anders Langtind i Privatmegleren nylig for salg med en prisantydning på 13,95 millioner kroner. Foto: Privatmegleren

Han ser heller ikke poenget med å «bo seg i hjel». – Jeg kjenner mange som har solgt boligen i Oslo og flyttet ut, og så unner de seg en ekstra ferieuke eller hytte på fjellet. Man er jo ikke nødt til å putte alle pengene i en forbaska dyr bolig – jeg tror mange gjør lurt i å investere litt penger i seg selv i stedet.

Flere og flere flytter på grunn av de høye boligprisene i Oslo, det ser vi stadig mer av. Anders J. Langtind, Privatmegleren

– Faren min ringte og var helt fra seg. Jeg strakk jo strikken maksimalt. Han syntes jeg var gal, og trodde ikke noe på at jeg hadde gått på eiendomsmeglerstudiet, humrer han. Helt galt var det imidlertid ikke. Langtind solgte leiligheten to år senere for 750.000 kroner, og flyttet inn i en toroms i samme område med kjæresten i 1999-2000. – Den var på 55 kvadratmeter, og vi betalte 900.000 kroner. Vi bodde der i 2,5 år før vi solgte for 2 millioner, sier Langtind. 300.000 kroner i lån hadde altså gitt 1,7 millioner i egen­kapital på under fem år. Og boligreisen skulle fortsette: – Vi bodde i en annen leilighet på Frogner, så kjøpte vi en tomannsbolig på Slemdal og etter hvert flyttet vi til Holmendammen, der vi bor i dag, sier Langtind. Markedet har pekt opp hele veien, og verdien har steget kraftig alle steder underveis. – Bare fra 2011 og frem til i dag har eiendommen doblet seg i verdi. Plutselig sitter vi med en bolig til 25 millioner kroner. Det er helt utrolig. Mange heldige boligeiere har vært med på en vanvittig prisutvikling i Oslo, forteller sandefjording og eiendomsmegler Anders J. Langtind. Foto: Privatmegleren

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 47


For samme pris som de fikk for leiligheten de solgte i Oslo, har Henrikke og Rune sikret seg et rødt drømmehus med utsikt og hage i Sandefjord. Et visst oppussingsbehov fulgte med på kjøpet. Alle foto: Paal Andre Schwital

– Sandefjord-livet innfrir Før sommeren falt brikkene på plass for Henrikke Skårslette (31) og Rune Vigdahl (32). Nye jobber, drømmehus og barnehageplass ble virkelighet – i Sandefjord. TEKST I ELI TØRUD

Nå er begge godt i gang i nye jobber og lever Sandefjord-livet til fulle. – Sandefjord innfrir, fastslår Rune og Henrikke om skolestart i nye jobber som lærere på Krokemoa. Og dessuten om hverdagen uten storbymas, og om å våkne til panoramautsikten over fjorden og byen. Paret byttet ut 66 kvadratmeter på Bjerke i Oslo med det som nå er familiens drømmebolig i Sandefjord.

For samme pris som de fikk for leiligheten de solgte i Oslo, ble de eiere av det sjarmerende, røde huset på toppen av Ferjeveien på Framnes. Paret nølte ikke lenge før de slo til på oppussingsobjektet, og brettet opp ermene for egeninnsats. – Det er ikke drømmehuset helt ennå, men vi jobber fortsatt med det, smiler Henrikke. Store deler av huset har allerede fått en oppfriskning med nye farger og overflater.

Et familieliv i stort hus og hage i Sandefjord fristet for Henrikke, Rune og sønnen Alfred (3). Så dukket drømmehuset opp.

Langhelger i mai og hele sommeren gikk med til å pusse opp og gjøre huset i Sandefjord til sitt nye hjem. Nå står baderom for tur,

48 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Mye er bra i storbyen også, men vi kunne ikke kjøpt et hus som dette i Oslo. Og vi bruker ikke så mye av det Oslo er best på, som kunst og kultur, særlig ikke i den livsfasen vi er i nå. Henrikke Skårslette

Sommeren og høsten har gått med til å pusset opp drømmehuset.

og høsten blir fortsatt viet til oppussing og litt kaos. En investe­ ring for framtida i byen, mener Henrikke og Rune. Da huset var i boks, begynte jobbjakten. – Vi er begge lærerutdannet og har erfaring fra lærerjobb i Oslo-skolen, og visste at det var gode muligheter for å få jobb fra høsten. Derfor startet vi prosessen med jakt på egen bolig, før jobb, forteller Henrikke, som også har en mastergrad med seg. Da salget av leiligheten i Oslo også var signert, falt brikkene på plass. I høst startet både Henrikke og Rune i nye jobber på Krokemoa skole. – Vi prøver og ser hvordan det fungerer som kolleger på samme skole, sier Henrikke og smiler lurt. Jobbmulighetene vil hun utforske med tiden. Nå er de begge glade for at familien har landet i Sandefjord, og har allerede nytt godt av en varm og lang sommer ved fjorden. Henrikke har hatt deler av sin oppvekst på Breidablikk i Sandefjord, og kjente på hjemlengselen. Deler av oppveksten har hun fra opphold i utlandet, blant annet Nederland. Rune er opprinnelig fra Tromsø. Begge innrømmer at klimaet i sør fristet mer enn kjølige nord. Med besteforeldre i nabolaget på Framnes, og kort avstand til nye jobber, sjø og fjord, ble Sandefjord et lett valg. – Hjem, kjære hjem. Hva er det du ikke kan like i Sandefjord, spør Henrikke og ler. Hun ønsket seg et familieliv med kvaliteter i fjordbyen som hun selv har vokst opp med. Nærhet til familie ble en viktig prio­ ritering. Derfor sikret Henrikke og Rune seg den store familieboligen i Sandefjord, med en utsikt mange drømmer om. Huset i Ferjeveien har flere rom enn de har planer for, og en romslig og luftig hage de ikke hadde tilgang på i Oslo. Gevinsten er mer bolig for pengene. – Mye er bra i storbyen også, men vi kunne ikke kjøpt et hus som dette i Oslo. Og vi bruker ikke like mye av det Oslo er best på nå som før, som kunst og kultur, særlig ikke i den livsfasen vi er i nå. Det vi trenger nå er et mer rolig og avslappet familieliv, og det får vi i Sandefjord.

Henrikke og Rune har fått seg lærerjobber på samme skole.

Albert (3) må også bidra i oppussingen.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 49


• Bryggebygging & rivearbeider

• Transport & kraning vedr. sjørabeider

• VA & trykkavløpsarbeider

• Graving, planering & drenering • Sjøledninger for vann/avløp & sjøkabler • Stein & sprengningsarbeider • Mudring

• Pælearbeider

• Dykkertjenester

Sandefjord Tlf. 33 48 30 90 post@arneroed.no www.arneroed.no

HR-huset Fønix er Norges ledende bedrift på å hjelpe mennesker ut i jobb.

1000 takk er ikke nok I 2017 hjalp vi 1436 mennesker ut i jobb. Dette hadde vi ikke klart uten det gode samarbeidet med NAV og det lokale næringslivet. Så derfor: 1436 ganger takk til dere!

FÆRD.NO

For mer informasjon: fonix.as

50 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

over 60 års erfaring


Nå også mer for pengene Nå får du også billige og gode mobilabonnement hos oss – med full Telenor-dekning, fri fart, fri tale, SMS og MMS. Bruk i EU og data rollover er inkludert. Ekstra billig for privatkunder med strøm fra Fjordkraft.

Les mer på fjordkraftmobil.no

Vi har ingen bindingstid. Teoretisk hastighet opptil 300 Mbit/sek. Hastighet vil variere etter dekning og andre forhold. Egne priser utenfor EU/EØS og spesialnumre

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 51


Ballen ruller fort for ny idrettsskole TEKST I HENRIK SANDVIK

WANG-lederne Fredrik Aukland (t.v.) og Geir Erlandsen har full kontroll på byggeprosessen på Haukerød. De gleder seg til skolestart neste år. Foto: Henrik Sandvik

– Vi har blitt veldig godt mottatt i Sandefjord, sier Fredrik Aukland. – Både Runar og kommunen var utelukkende positive da vi tok kontakt. Dette er jo en idrettsby, så her har ballen bare begynt å rulle, fortsetter han. Den tidligere langrennsløperen og -treneren fra Tønsberg er full av entusiasme rundt etableringen i Sandefjord, og viser til at byggearbeidene er godt i gang. – Alt vi gjør har en relasjon til idrett, så det er helt perfekt å ha skole og treningsanlegg tett på hverandre. Dette er en del av et større prosjekt med blant annet flere haller, men skolen vår er først i løypa, sier Aukland, og fortsetter: – Byggearbeidene er i rute. Denne uken kom for eksempel heissjakten på plass, og vi får en topp moderne skole klar til skolestart neste år. Med rulleskianlegg, lysløyper, fotballbaner og etter hvert flere haller – praktisk talt i skolegården – bør det ligge godt til rette for idrettselevene på Haukerød. 52 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

– Vi starter med to åttendeklasser for å gjøre det mer forutsig­ bart for kommunen. Da slipper man å ta elever ut av andre skoler, forklarer Geir Erlandsen. Den tidligere Runar-spilleren er toppidrettssjef i WANG-systemet, og gleder seg stort til skolestart på hjemmebane. – Vi er jo fortsatt i etableringsmodus, men vi har allerede begynt å motta søknader, og det blir info-møte tirsdag 30. oktober for nysgjerrige foreldre, lokker Erlandsen. Målet er å tilby en skole som bidrar positivt for både elever og klubber. WANG-skolene gjør nemlig avtaler direkte med klubben når de ansetter trenere, og ulike kombinasjonsstillinger gjør at klubbene og skolen spleiser på lærerlønningene. – Vi ser for oss å ansette 12-14 trenere, og tanken er at de skal virke i klubbene også. I Tønsberg har samarbeidet med klubbene fungert bra, og vår etablering har vist seg som et godt supple­ ment til den offentlige skolen, sier Aukland, og fortsetter: – De har giret opp idrettssatsingen for å svare på tilbudet vi kommer med.


Høsten 2019 starter 60 åttendeklassinger på idrettsungdomsskolen WANG Ung på Haukerød. Søknadene fra unge lovende sandefjordinger strømmer allerede inn.

WANG Ung-skolen i Sandefjord er nå under oppføring på Runars idrettsanlegg på Haukerød. Illustrasjon: Cosmic Bygg

Mens toppidrettsgymnas har eksistert lenge, ble det ikke lov å etablere idrettsungdomsskoler før i 2015. WANG Ung ble startet opp i Tønsberg samme år. – Vi inne i det fjerde året i Tønsberg, og har meget gode erfa­ ringer, sier Aukland. Han forteller om gode resultater i nasjonale prøver og generelt stor læringseffekt. – Målet er å styrke idrettstilbudet og øke læringsutbyttet – begge deler er like viktig – og med høy trenertetthet og god oppfølging blir elevene godt rustet til det som kommer senere, forteller WANG-lederen. Erlandsen tegner opp et variert treningstilbud. – Tre av fire økter er basistrening som koordinasjon, styrke og utholdenhet. Den fjerde er mer spesifikk, og her kan de velge lagidrett, utholdenhet eller teknisk idrett, sier han. Fremover blir det blant annet fokus på ansettelser. Først skal rektorstillingen bemannes ved nyttårstider, mens trenere og lærere skal hentes våren 2019. – Det er stor interesse for å jobbe for oss. I Tønsberg hadde vi

WANG • Privat skole etablert i 1907 av Peder Wang. • Har idrettsskoler en rekke steder i Norge. • Rundt 50.000 elever har gått på en Wang-skole. • Eies av det ideelle selskapet WANG Toppidrett AS. • Har de to konseptene WANG Toppidrett og WANG Ung. • Skolen i Sandefjord har oppstart i august 2019.

nylig 120 søkere til 2 lærerstillinger, forteller Erlandsen. – Det er naturligvis et sterkt konkurransefortrinn, supplerer Aukland. De to WANG-lederne forventer mange søknader fra elever også. – Her er vi som sagt godt i gang allerede, og erfaringen fra Tønsberg er at dette er et attraktivt skoletilbud for mange. Der har vi elever fra 7-8 kommuner, og vi vil nok få søkere fra flere nabokommuner også her i Sandefjord, avslutter de.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 53


A R B E I D E N E U T F Ø R E S AV:

- det blir som avtalt - det blir som avtalt

Vesterøyveien 2 - 3235 Sandefjord • www.alflarsen.no

LO G O R G B

HK REGNSKAP S A N D E FJ O R D A S

Tlf: 40 55 59 76 www.hkregnskap.no

FONTER SF Grandezza, medium Myiad, roman

FA R G E R Rød PMS 1945U

Grå

54 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

ASH

SMYK 0 0 0 45 Web C30

SMYK 0 100 56 19 Web A7A


SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 55


– Ikke skummelt med renteheving Folk flest har lån i banken, men rentehevingen er faktisk en god nyhet, mener Hans Jørgen Ormar i Handelsbanken: – Det betyr at økonomien går godt. TEKST I HENRIK SANDVIK

– De fleste bankene har valgt å sette opp renta et lite knepp. Så også vi, begynner Hans Jørgen Ormar. – Men dette bør jo ikke ha kommet som en overraskelse på noen, legger han til. De fleste ekspertene hadde nemlig forutsett rente­ hevingen til Norges Bank. – For folk flest er det ikke noe problem å håndtere en liten renteheving, og det er viktig å huske på at økt rente egentlig er et positivt signal. Det betyr at økonomien går godt, og realrenten er fortsatt lav, sier Ormar, og fortsetter: – Det er ventet at lønnsveksten vil kompensere for økte rente­ utgifter, så for de fleste vil dette være uproblematisk. For enkelte er imidlertid dette en uvant situasjon. – En del unge mennesker har ikke opplevd annet enn at renta har gått ned. For disse kan dette kanskje være litt skummelt, men man må uansett være i stand til å tåle høyere rente for å bli innvilget lån i norske banker i dag, forklarer Ormar. 56 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Lovverket sier at man ikke kan låne mer enn fem ganger husholdningens inntekt og lånetaket er også begrenset oppad til 85 prosent av boligens verdi. Nå er spørsmålet hva som vil skje i kvartalene som kommer. – Enkelte spår flere rentehevinger, andre tror det stopper med denne. Det er vanskelig å spå, men noen vil nok vurdere fastrente. Det gir økt forutsigbarhet, men spørsmålet er om det er nødvendig. Fastrente koster jo litt mer enn flytende rente, sier Ormar. Handelsbanken-avdelingen i Sandefjord er en del av det svenske finanskonsernet med filialer i hele Norden og England. Som del av et større nettverk med virksomhet i 26 land, har Ormar & Co. tilgang på en bred portefølje med produkter og tjenester. – Det finnes vel egentlig ikke et eneste finansprodukt vi ikke kan tilby, men det går jo mest i melk og brød, da. De fleste ønsker rådgivning om fondssparing, boliglån og pensjon, sier bank­ sjefen.


En del unge mennesker har ikke opplevd annet enn at renta har gått ned. For disse kan dette kanskje være litt skummelt, men man må uansett være i stand til å tåle høyere rente for å bli innvilget lån i norske banker i dag. Hans Jørgen Ormar, Handelsbanken

Vokser på utlån Handelsbanken i Sandefjord har økt utlåns­ volumet med en halv milliard kroner i år.

Banksjef Hans Jørgen Ormar i Handelsbanken gleder seg over positiv utvikling i Sandefjord. Foto: Henrik Sandvik

Han anbefaler å starte tidlig – uansett hvilket område det dreier seg om. – Det er for eksempel smart å tenke på hvordan du ønsker å ha det som pensjonist. Du vil ganske sikkert få en reduksjon i inntekten din, og her burde nok flere være litt mer bevisst, sier Ormar, og fortsetter: – Pensjon er virkelig ikke så komplisert, og husk at rentes rente-effekten er et fantastisk verktøy om du begynner å spare i tide. Hvis du derimot begynner å spare bare fem år før du går av med pensjon, rekker du ikke bygge opp veldig mye. Ormar ser at det er de store begivenhetene som får folk til å ta kontakt med banken. – Fødsel, ekteskap, skilsmisse og dødsfall; det er gjerne ved slike store milepæler i livet at kunden kommer til oss. Ellers tikker jo dette ganske greit avgårde av seg selv, ikke minst på nettet, sier Ormar. Digitale banktjenester som fungerer enkelt og smidig, har for lengst blitt en selvfølge. – Disse løsningene har blitt veldig gode, men vi mener det er viktig å også kunne tilby en personlig rådgiver som folk kan snakke med når de trenger det. – Hvem er det egentlig som oftest går fysisk i banken? – Dette er interessant. De som oftest ønsker å klare seg selv, er aldersgruppen 40-55. De yngre er betydelig mer åpne for å få litt rådgivning av og til, sier Ormar, og legger til: – Kanskje de ikke er så nettbaserte likevel?

15 autoriserte rådgivere jobber i Handelsbankens filial på brygga i Sandefjord. Så langt i år har banken økt utlånsvolumet til totalt 7,1 milliarder kroner, mens kundene har cirka 1,2 milliarder stående på innskuddskonto. På toppen av det forvalter Handelsbanken i Sandefjord nær 600 millioner i fondsmidler. – Vi har alle slags kunder. Unge og gamle, private og nærings­ drivende. Og den eneste konklusjonen jeg kan trekke, er at ingen kunder er like, sier banksjef Hans Jørgen Ormar. – Mange ønsker å gjøre fondsinvesteringer nå, og her har markedet eksplodert. Man kan nå putte sparepengene i utallige fondstyper og velge sin egen risikoprofil, fortsetter han. Her ligger noe av cluet. – Handelsbanken har en desentralisert struktur, så vi styrer det meste selv. Og det å ha kompetanse ute på kontorene, er en stor fordel, sier Ormar. Selv om bankhverdagen anno 2018 er helt digitalisert for mange, er det flere som ønsker noen å prate med, ifølge banksjefen. – Den årlige kundeundersøkelsen fra EPSI var utrolig interes­ sant. Handels­banken ble nest best i landet mens Sbanken kom på førsteplass, og dette er – for å si det forsiktig – to vidt forskjellige banker, sier Ormar, og fortsetter: – Sbanken er en ren nettbank, uten filialer. Vi er derimot en relasjonsbank, og ser at våre kunder i Sandefjord gir oss spesielt god score på servicekvalitet. Så det er tydeligvis plass til begge variantene. Handelsbanken fokuserer på å være en god lokalbank der filia­ lene ligger. Avdelingen her i byen er en av de større bidragsyterne i Tenk stort, tenk Sandefjord-prosjektet. – Vi ønsker å være med på å utvikle byen, og vi trenger noen som jobber for å fremme attraktiviteten til byen og få folk og firmaer til å etablere seg her, sier han. – Samtidig synes jeg jo vi må tenke enda større av og til, legger Ormar til. Han tenker på forholdet til kommunene rundt oss. – Vi skal først og fremst jobbe for og i Sandefjord, men Vestfold er så lite at vi må være på lag med de andre også. Fylket vårt fungerer jo mer og mer som ett arbeidsmarked, og det som er bra for Tønsberg eller Larvik kan jo faktisk også være bra for Sandefjord!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 57


Moderne og lettstelt bolig med sentrumsnær beliggenhet på Mosserød

GARTNERIPARKEN Jupiters vei 14 B og E | BRA: 71 m2 | Soverom: 2 | Pris fra kr. 2 750 000,– | FINN-kode: 109969310

10 AV 12 SOLGT! SOLGT!

SOLGT!

SOLGT!

SOLGT!

33 48 73 60 | sandefjord@boligpartner.no

58 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING


Konferanser for store og små anledninger! Velkommen til å kontakte oss for ditt spesialtilbud. NYHET! Oslofjord tilbyr nå hotellovernatting i 767 nye hotelleiligheter med over 3000 senger. Hotelleilighetene har alt fra dobbeltseng til leilighet med 8 sengeplasser.

resepsjon@oslofjord.com

+47 33 00 20 00

oslofjord.com

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 59


Daglig leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening åpnet årets utgave av Torpkonferansen. Alle foto: Henrik Sandvik

Stor oppslutning om den Nesten 300 næringslivsaktører deltok på Torpkonferansen 2018. På programmet sto ny teknologi, spennende fremtidsutsikter og ikke minst gamle kjente. TEKST I HENRIK SANDVIK

10. oktober gikk Torpkonferansen 2018 av stabelen. Dette var sjette utgave av næringslivssamlingen, og nok en gang var det mer eller mindre smekk fullt i salen på Scandic Park Sandefjord. – Næringslivet i Sandefjord og regionen vår for øvrig er veldig opptatt av å komme sammen for faglig påfyll og relasjonsbyg­ ging. Torpkonferansen har blitt en viktig møteplass, sier daglig leder Marit Sagen Gogstad i Sandefjord Næringsforening (SNF). Foreningen arrangerer konferansen sammen med Torp Sandefjord lufthavn, KPMG, Allegro og Sparebank 1 Buskerud Vestfold. – Vi har brukt mye tid på å finne spennende foredragsholdere og sy sammen et bra program, og vi er stolte og glade over den gode oppslutningen, fortsetter Gogstad. Den utflyttede sandefjordingen og TV-personligheten Thomas Numme ledet arrangementet fra scenen. Mange kjenner ham et drøyt tiår som programleder i Senkveld, men nå var fredags­ kongen altså konferansier. – Veldig gøy å komme hjem til Sandefjord for å gjøre dette. Programmet var spennende og det var en rekke kjente mennesker blant deltakerne, sier Numme, som også sto for deler av under­ holdningen gjennom dagen og kvelden. Blant annet ble en tilfeldig konferansedeltaker (Anne Aas fra Adecco ble den «heldige») plukket ut for å være med på en duett under middagen. 60 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

– Anne var sporty og tok utfordringen på strak arm. Hun var veldig dyktig, sier Numme. Deltakerne på årets konferanse er godt fornøyde. – Torpkonferansen er en fantastisk møtearena for nærings­ livet! Interessante temaer fra dyktige foredragsholdere gir oss faglig påfyll, og super bankett, underholdning og fest etterpå gjør Torpkonferansen til et av årets høydepunkt, sier Elisabeth Funnemark, leder for Spot Business Controlling. Politikere var også på plass. – Konferansen er en viktig arena for meg som folkevalgt for å få kunnskap om hva næringslivet er opptatt av, sier Arbeider­ partiets Hilde Hoff Håkonsen. Hazel Venkatraman fra Fits Consulting gledet seg over både det faglige og sosiale. – Jeg har deltatt på Torpkonferansen tre ganger, og ser alltid frem til det. Jeg blir bedre og bedre kjent med folk, og har fått mange nyttige kontakter her, sier Venkatraman. – Og Thomas Anglero «made my day», legger hun til. Erik Aasmundtveit fra Skagerak Consulting stilte også med bredt smil. – Jeg prioriterer å delta på Torpkonferansen hvert år fordi jeg treffer mange kunder og samarbeidspartnere, får faglig påfyll og ikke minst inspirasjon til å tenke nytt. Når det i tillegg er et veldig hyggelig arrangement med god stemning, god mat og blide folk, er jeg veldig fornøyd, sier Aasmundtveit.


Spennende og litt skummelt Overskriften på Torpkonferansen 2018 var «Den nye normalen», basert på at verden rundt oss endrer seg i raskt tempo.

Nærmere 300 deltakere var med på Torpkonferansen.

Ny teknologi og nye muligheter påvirker hvordan vi jobber, lever og kommuniserer med hverandre, og de syv foredragsholderne berørte temaet på hver sin måte. • Den tidligere utdanningsministeren Kristin Clemet har ledet tankesmien Civita siden 2005, og ga oss sine perspektiv om velferd, politikk og næringsliv. Den bunnsolide formidleren traff mange med sitt budskap om norsk gullalder og andre aktuelle temaer. • Styreleder Hans Kristian Westrum presenterte den spennende Sandefjords-bedriften Soil Steam International, som med kløkt og damp kan bli en «game changer» for produksjonen av frukt, bær og grønnsaker i hele verden. • Kristin Halvorsen var Norges første kvinnelige finansminister, men nå er det klimaet som gjelder. Lederen for CICERO Senter for klimaforskning ga et foredrag om hvordan næringslivet kan håndtere og utnytte utfordringer som ekstremvær og tørke. • Adm. direktør Arne Frogner i KPMG Norge presenterte hovedfunnene fra selskapets ferske topplederunder­ søkelse «Vilje til endring», og snakket om hvordan ledelse, teknologi og organisasjon må smelte sammen for å få helheten til å fungere. • Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen fra Sparebank 1 Markets er den første næringslivsavisene ringer til. Norges fremste makroekspert ga forsamlingen et entusiastisk krasjkurs om boligpriser, statsfinanser og aksjemarkeder. • Zelia J. Moss er kun 27 år, men har allerede mye å vise til. Hun danket ut over 5.000 kandidater for å få sommerjobben som konsernsjef i Adecco, og snakket om sine arbeidsog ledererfaringer – samt viktigheten av å satse på unge mennesker. • Newyorkeren Thomas F. Anglero rundet det hele av på entusiastisk vis. Svetteperlene og latteren satt løst da innovasjonsdirektøren fra IBM ga oss et innblikk om talestyring (Amazon Echo), robotisering og digitalisering. Underholdende – og litt skummelt!

Elisabeth Funnemark fra Spot Business Controlling mener Torpkonferansen er et av årets høydepunkt. Her sammen med Bent Bohlin fra Conica Minolta.

nye normalen Erik Aasmundtveit (t.h.) prioriterer Torpkonferansen blant annet fordi han får treffe mange kunder og samarbeidspartnere. Her sammen med Magnus Kristiansen fra Farris Bad.

Hazel Venkatraman fra Fits Consulting og Arbeiderpartiets Hilde Hoff Håkonsen gledet seg over god relasjonsbygging og oppdateringer om næringslivets interesser.

Zelia J. Moss (27) delte sine lederer­ faringer, blant annet fra Dyreparken i Kristiansand og Adecco.

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 61


Ledere og andre næringsdrivende er forpliktet til å sette seg inn i hvilke muligheter ny teknologi kan gi for virksomheten, skriver styreleder Morten Gran i Sandefjord Næringsforening. Foto: Grans Bryggeri

Stø kurs mot en ukjent fremtid Med fare for å sparke opp vidåpne dører; det eneste vi kan si sikkert om fremtiden, er at den vil være annerledes. Torpkonferansen 2018 med undertittelen «Den nye normalen» tar opp en viktig erkjennelse med de utfordringene vi møter i hverdagen hvor alt endrer seg raskere enn før. Ny teknologi, nye kommunikasjonsformer og nye krav fra kunder og samfunn gjør at vi alle må være forberedt på endringer. For alle som driver næringsvirksomhet er «den nye normalen» en viktig påminnelse om at det ikke bare er spennende å tenke nytt – det er sannsynligvis tvingende nødvendig for at virksomheten man er en del av skal overleve i fremtiden. Det er gjerne sånn at alle ønsker endringer, men de færreste finner det lystbetont å gjøre om på egne rutiner og vaner. Jeg vil tro at de fleste som driver næring liker å tenke at de har gode og gjennomprøvde konsepter som kundene vil ha, så hvorfor skal man forandre på det? Det er nok uklokt å kaste rundt på alt det som fungerer bra, men heller være oppmerksom på at det sannsynligvis finnes nye og smartere måter å drive en virksomhet på. Kanskje kan kunder kjøpe like gode varer på nett til lavere pris, eller kanskje finnes det en nytenkende gründer et sted der ute som har utviklet en ny måte å løse et kundebehov som foren­ kler, fornyer og forbedrer? Kanskje burde nettopp den idéen som kan utfordre din virksomhet bli unnfanget internt i egne rekker? Hvis man ser bare 10 år tilbake i tid, så er det svært mange bedrifter og produkter som ikke fantes den gangen som i dag er ledende i sine bransjer. Hvis man da tenker seg hvordan verden ser ut 10 år frem, vil det være logisk å tenke at ny teknologi, nye produkter og sikkert nye bedrifter vil prege livene våre. Vi kan velge å se på denne uunngåelige utviklingen som en mulighet eller en trussel. Jeg vil foretrekke det første. Hvis du er leder i en bedrift eller har en rolle der dine valg betyr noe for andre, har du etter min mening en forpliktelse til å sette deg inn i hvilke muligheter ny teknologi kan bety for din virksomhet. Hvis du ikke tar vare på dine kunder og ansatte, så er det noen andre som gjør det. 62 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Det er godt mulig at din argeste konkurrent er ukjent i dag. Den konkurrenten er muligens ikke etablert i ditt marked enda – eller kanskje er det en gründerbedrift under etablering. I Sandefjord Næringsforening (SNF) har vi etablert slagordet og prosjektet «Tenk stort, tenk Sandefjord». Prosjektet har hele tiden hatt som mål å markedsføre Sandefjord slik at bedrifter skal lokkes til å skape arbeidsplasser og at folk skal vite at det er mange gode jobbmuligheter her i byen. Sammen med Sandefjord kommune og en rekke sponsorer har SNF gjennom kommunikasjon, arrangementer og andre tiltak vært sterkt medvirkende til å skape nye arbeidsplasser og skatteinntekter vi alle nyter godt av. Jeg er stolt av å sitte i styret i SNF og jeg synes det er morsomt å se at foreningen er i en rivende utvikling. • I skrivende stund holder SNF en stø kurs mot 500 medlemmer, og er med det fylkets største og viktigste samlingspunkt for næringslivet. • SNF har et bredere aktivitetsnivå og sysselsetter flere dyktige medarbeidere enn noen annen næringsforening i vår region. Dette er resultatet av å tenke stort over tid og gjennomføre den strategien som ble valgt. Jeg vil avslutte med å takke alle medlemmer for dere stiller på våre arrangementer og viser interesse for å bygge sterke nett­ verk. Jeg vil takke sponsorene og støttespillerne til Gründeriet og andre som bidrar til frokostmøter, nettverk og andre arrange­ menter. Og ikke minst vil jeg rekke en stor takk til Marit, Henrik og Mona som gjør en kjempejobb i SNF. Ønsker dere alle en fortsatt fin og nytenkende høst! Morten Gran Styreleder i Sandefjord Næringsforening


Fra den minste stikkontakt til det mest komplekse anlegget – VI GJØR JOBBEN! • Elektroinstallasjon • Data- og alarmanlegg • Smarthus, styresystem • Service • Bolig

l prosjekt» ti e ic rv e s ra F « å oss! Du kan stole p

• Service • Næring

Hågasletta 2 - 3236 Sandefjord Mob: (+47) 400 89 100 Tlf: (+47) 40 00 20 01 post@fjordenelektro.no www.fjordenelektro.no

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 63


Medlemsbedrifter i Sandefjord Næringsforening A A/S Thor Dahl Aakerholt, Steen & Lund AS Accountor Sandefjord Ad ARMA Advokatfirma AS Adecco Norge AS Adstate AS Advokat Bratteng AS Advokatfirmaet Høivang Advokatfirmaet Skaun AS Advokatfirmaet Truber AS Advokathuset Sandefjord ANS Affair Air & Road Transport AS Airport Retail Norway AS AKB Lighting AS Aktiv Eiendomsmegling Vestfold AL Holding AS Alf Larsen AS All onboard Allegro Alles Miljø AS ALSO AS Amiblu Technology AS Andebu Mekanikk AS Andebu Sparebank Andersen & Eftedal Eiendom AS Andersen Økonomisenter AS Andreas Stihl AS Aqualis Offshore AS Aqwa AS Arbetslivsresurs AS Arjuna-Aktiv Helse og Livsglede Arne Rød & Co AS Arrow S-Tech Norway AS Arthur Strand AS Arvato Finance AS AS Ole Jørgen Smedsrud ASAS Sertifisering AS Assessit AS Atea Atlantic Selskapslokaler AS Auksjonen.no AS Avantis Distribution AS Axdata Azets Insight AS, avd. Sandefjord Azets People AS, avd. Sandefjord B Backe Vestfold Telemark BAHS Kapital AS Bakgården Cafe BASF (tidl. Pronova) Beacon Communications AS Bedriftsidretten i Vestfold Beist Burger & Bar as BER, Bygg og eiendomsrevisjon AS Berendsen Tekstilservice AS Berg Allum Consulting AS Berg-Hansen Reisebureau Vestfold AS Bertel O. Steen Vestfold AS, avd. Larvik BEWA Kredittadministrasjon BHC Construction AS Billader AS Bil-Service Personbiler AS BK Dekorima AS BK Grafisk AS Bleken Data AS Block Watne AS - Vestfold Blush Drift AS Bobygg AS Boligbyggelaget Usbl Bouvet Norge AS Bravida Bridge IT Solutions AS Brygga 11 Brødrene Berggren AS Byavisa Bygg- og Tømrermester Torolf Stenersen AS ByPost AS Byggpartner AS Brygghuset Sandar C Cafe Vintage Calora Subsea AS Camina Invest AS Carl C. Fon AS Carlsen Fritzøe handel AS CatalystOne Solutions Centa Transmisjoner AS

64 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Clarion Collection Hotel Atlantic Color Line AS Color Line Marine Concent AS Connections AS Consilio Kommunikasjon Coop Vestfold og Telemark SA Core 10 AS CoreTrek AS Cornator Norge AS Cosmic Bygg AS Cosmos IT Crema Kaffebrenneri AS CSD AS D Danske Bank Deloitte Advokatfirma Designa Det Gamle Røgeri AS Dialogic AS Diamondcare Coating AS DNB Bank ASA DNB Eiendom AS Nybygg Vestfold Draaben Bar Dreamport Sandefjord AS DressMyKid AS E E. Christiansen AS e2 Helse e2 Trening Easy Door AS EasyWeb Norge Ecofleet Norge AS Egencia Meetings & Events Eie eiendomsmegling Sandefjord og Stokke Eiendomsmegler1 Næringsmegling AS Einar Abrahamsen AS Elart Metall AS Elfa Norge AS Elgesem Holding E-Link distribusjon AS Emagine AS Endress+Hauser AS Enwa AS Erling Sørhaug AS Ernst & Young AS ET-Invest AS European Helicopter Center Evjen Sønstebø AS - interiør- og designstudio EVRY Exactum AS Expoteket AS Extol AS F Fat og Fe Fatland Sandefjord AS FGH Revisjon AS FinansRingen AS Fits Consulting AS Fjellsport AS Fjord Classics AS Fjordadvokatene Fjorden Elektro AS Fjordfolk Mikrobryggeri AS Fjordkraft Fjordline Fogra Reklamefoto AS Fokus helse & trening AS Folkebadet Folkeuniversitetet Vestfold Fon Anlegg AS Forbo Flooring AS Format Eiendom AS Formuesforvaltning Aktiv Forvaltning ASA Fosstech AS Fredrik Svensson AS Fruholmen Seafood Furu Egg AS Færder Begravelsesbyrå AS Færder Design AS Fønix AS G GLA Executive AS Gnist GNP Energy AS Gokstad Hus AS Gokstadapotekene AS

Goliath Systemer AS Gran Canaria Ferieboliger AS Grans Bryggeri AS Grubbestad Eiendom AS Gründeriet GSGroup AS Gullik Gulliksen AS, Landskapsarkitekter MNLA Gunhildsbu Rådgivning Gurusoft AS Gustav Käser Training International AS H H. Skjelbred AS Hamre Ventilasjonsrens AS Handelsbanken Sandefjord Hans Gaarder Eiendom AS Hasås AS Health Workers AS Hegnabygg AS Helge Brattekværne Henka Revisjon AS Henry Hiis AS Hesnes Air AS Heto AS Hire Norway AS Hjertnes Eiendom AS HK Regnskap Sandefjord AS HLO Revisjon & Rådgivning AS Hoff Interiør & Håndverk AS Holgers AS Hotel Kong Carl HRassistanse HRG Nordic Sandefjord HTH Kjøkkenforum, Sandefjord Hurra Designbyrå AS Hurtigruta Carglass Hval Sjokoladefabrikk ASA Hvaltorvet Kjøpesenter Hyttetorget AS Høyde-Service Utleie AS, avd. Vestfold Håkonsen og Sukke Landskapsentreprenør AS Håland Advokater I IDE House of Brands AS, avd. Vestfold IL Runar Imap Norge AS IMEMO AS Incubeat AS Industri Mekanikk AS Infostation AS Innafor Arkitektur & Design AS Innowin AS Interactive Solutions AS Intertek Certification AS Into Design AS Inventum Kontor og Kaffe AS ITX Norge AS Ivo DaCapo DA J Jahrestranda Næringspark AS James Clark Rocky Road Sandefjord Jobblink AS JobLearn Jobzone Sandefjord Jotun A/S K K2 Kompetanse AS KA Selskap & Catering AS Kafka Sandefjord AS Karrieresenteret Vestfold Kind Energispar AS Kinnarps AS Kirkens Bymisjon Vestfold Kiwi Kilgata Kjell Sletsjøe Consulting AS Kjemiexpressen AS Klavenes Consulting Klinestadmoen Eiendomsselskap AS Klinikk no 13 KLM Royal Dutch Airlines Kodal Bygg Koderiet Kokeriet Kokeriet Eiendom AS Komplett AS Komplett Elektro AS Kongsberg Maritime AS


Konica Minolta Business Solutions Norway AS Kontorpartner Vestfold - Telemark AS Kopi Partner AS KPMG AS Kredinor Krogsveen avd. Sandefjord Krohnark AS KST AS Kultursupport AS Kumera AS Kvartal 19 Arkitektkontor AS L Lady & Landstrykern Restauranthus AS Larre Eiendom AS Lednor Lexus Vestfold Litex AS Living forsikring Lo i Sandefjord Lorents Gran AS Ly Forsikring AS Lystad Spesialinnredning AS Låsesmeden.no M M2 Næringsmegling AS Malermestrene Jensen Malme Eiendomsutvikling AS Manpower AS avd. Sandefjord Marco Forvaltning AS Marine Installasjon AS Marte Haraldsen Photography Marthinsen & Duvholt AS Master Regnskap Matbørsen AS Matlykke Maxitelt AS Mektronikk AS Mektronikk Eiendom AS Mesa Eiendom AS Mestermegling AS Metro Branding AS Micasa AS MidtVestfold Regnskap SA Miki Regnskap AS Miljø-Service AS Mobile Larvik AS Moer Sandefjord AS Moland Gjerdeservice AS Mortens Rørinspeksjon AS Multicase Norge AS Myrhaug Rådgivningstjenester AS Møbelringen Sandefjord Møller Bil Sandefjord Mønsj Food Truck N NAV Sandefjord Next Kapitalforvaltning NextCom Evolution AS Nokas AS Nomias AS Nor Selection Rekruttering AS Nordea Bank Norge ASA Nordic Front AS Nordic Resources AS Norgeshus Birkelund og Sommerstad Norsk Gjenvinning AS Norsk SteinMiljø AS Norsk VVS-Merking AS Norske Stålbygg AS Norstamp Etikett og Emballasje AS NORVA24 Septik & Miljøservice AS Norway Power Yoga AS Nytbyn AS O Obs Sandefjord Office24 AS Ola Saltrøe Counseling Olivenlunden 1830 Sandefjord Online Regnskap AS Oslofjord Convention Center AS P Pan2ne Design Partner AS - Parkmiljø PBT Sør-Øst AS Pekama AS Peppes Pizza Sandefjord

Per Abrahamsen AS Per´s Kjøkken AS Petrotest AS Pilot Flight Academy Plan A Point AS Polar Miljø AS Positiv Prosess AS Power Sandefjord Primatoscana Print Konsult Andebu AS Privatmegleren Sandefjord Profesjonell AS Proteinfabrikken AS Protid Urmaker Næss AS ProWeb AS PwC

Speed Motorcenter AS Sperrekvartalet AS Spinn Kommunikasjon AS Spir arkitetkter AS Splæsh AS SPOT Business Controlling AS Stamina Helse AS Stamina Trening Stansefabrikken Products AS Start i Vestfold Statkraft Varme AS Steen-firing Gestaltterapi Stella Polaris Opplevelser AS Sti for Øye Stokke Bygg AS Storm Halvorsen AS Structor Vestfold AS Strøm-Normann Helse AS Support Service Partner AS SystemLink AS Så Lett Data AS

Q Q4 Næringsmegling AS Q-brands AS Quality Hotel Tønsberg

T Tangen Logistics Tannklinikken Skeie Tapet & MalerCompaniet AS Target365 AS Team Security AS Technet Consulting AS Technomek AS Techstep Apro Teknomed AS Telefast AS Telt & Fritid AS Teltet AS Tenden Advokatfirma ANS Tenk Vekst AS Teppesenteret Unik AS Terki AS Termoenergi Norge AS Tess Sør AS, avd Sandefjord The Good Guys AS The Nuts Company AS The Thor Heyerdahl Institute Thorvalda Holding AS Timetech AS Torgers Skraphandel og Gjenvinning AS Torp Consulting AS Torp IT AS Torp Konferansesenter AS Torp Sandefjord Lufthavn AS Torp Økonomi AS Transportsentralen Sandefjord AS Tundøren AS

R R8 Consulting Group Ragn-Sells AS Rambøll Norge AS, avd. Sandefjord Ramirent AS Randstad AS Reklameservice AS Resultat-Gruppen AS RHO Consult AS RMP AS Rocks of Norway AS Ruby Elise Blomsterverksted AS Rørleggerfirma Trond Clausen Rådhusgaten 15 AS S SafeUse AS Saga grafisk AS Saga Regnskap og Rådgivning AS Salesjobs Sandefjord Bredbånd KF Sandefjord Fotball Sandefjord Golf Sandefjord Høyre Sandefjord Håndball Sandefjord Kommunale Pensjonskasse Sandefjord Kunsforening Sandefjord Minigolfklubb Sandefjord Motorhotel AS Sandefjord Osteopatiske Klinikk Sandefjord Røde Kors Sandefjord Rørhandel AS Sandefjord Stenhuggeri AS Sandefjord Videregående Skole (UB) Sandefjords Blad SANDS Sanna Salgscoaching Saraswati AS SAS Elektro AS Scandic Park Sandefjord Schibsted Buskerud/Vestfold Seafront Logistics AS Securitas AS Seim Maskin AS Sense Kommunikasjon Sentrum Auto Sentrum Tannhelse DA Sergel Norge SG Finans AS Sias AS Signo Grantoppen AS Signo Vivo Skagerak Consulting Skagerak Energi AS Skagerak International School SKILT design Sandefjord AS Skitt Fiske AS Skolmar 31 AS Skywlkr AS Smakstudio AS SMI Norge AS Soil Steam International AS Solve Forretningspartner AS Solvårs BlomsterGlede AS Sophia Brand AS Sparebank 1 BV Sparebank 1 Regnskapshuset BV Speed Invest AS

U-V Ukjent Kunde AS VA Consult Sandefjord AS Vancowill Industrial Solutions AS Veidekke Entreprenør AS, distrikt Vestfold Velle Gruppen Vera Tank AS Vestack Batterier AS Vestfold Audio AS Vestfold Kobber og Blikkenslagerverksted AS Vestfold Maritim AS Vestfold Maskin AS Vestfold Plastindustri AS Vestfoldmuseene IKS Vestvendt Bygg AS Vibeke D. Horn Konsulentjenester Vidum Systems AS VIEW Frilans AS Virik AS Vivian Bøe Invest AS W-Ø Wenma Mobil & IT Wera AS Widerøe AS Wilhelmsen House Wood. Work4U AS Yrkeskompetanse i Vestfold Yxney Maritime AS Zafena AS ØkonomiPlus Øyans Bil Sandefjord ASØyans Bil Sandefjord AS

Sandefjord Næringsforening har ca. 495 medlemsbedrifter. Vil du og din bedrift også bli medlem? Bla om!

SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 65


Representanter fra 11 av våre medlemsbedrifter stilte opp på foto shoot etter vårt frokostmøte på Skagerak Int. School i slutten av september. Det er plass til flere ved siden av (fra venstre); Geir Ellefsen (Hvaltorvet), Tine Kleive-Mathisen (Torp Sandefjord lufthavn), Svein O. Ingebretsen (Sergel Norge), Kari-Ellen Liverød (Jotun), Hans Jørgen Firing (Skagerak Int. School), Camilla Jakobsen (NAV), Hege Cecilie Møller (Olivenlunden), Tommy Evensen (Carl C Fon), Bror-Lennart Mentzoni (Gokstadapotekene), Anne Wirak Onsrud (Teknomed) og Eystein Setsaas (Tenden Advokatfirma). Foto: Henrik Sandvik

Bli med i byens viktigste møteplass! Vi i Sandefjord Næringsforening jobber for næringsutvikling, nettverksbygging og kompetanseheving for de nærmere 500 medlemsbedriftene våre. Bli med du også! Mye har skjedd siden forløperen til Sandefjord Næringsforening så dagens lys. I 1972 ble Sandefjord Industriforening etablert med 18 industribedrifter på medlemslisten, først og fremst som en arena for toppledere. Slik er det ikke lenger. Navnet er endret, formålet er endret, alt er endret. • Sandefjord Næringsforening anno 2018 jobber for og med hele næringslivet. • Vi er en viktig møteplass for små og store bedrifter i Sandefjord. • Vi driver prosjektene Tenk stort, tenk Sandefjord og Gründeriet. • Vi har en stemme inn mot det offentlige – på vegne av næringslivet. • Og ikke minst; døren er åpen for alle på våre nærmere 30 årlige arrangementer. Vel og merke alle med medlemskap og organisasjonsnummer. 66 I SANDEFJORD NÆRINGSFORENING

Når vi sier at vi tenker stort i Sandefjord, handler ikke det om fysisk størrelse. Derimot handler det blant annet om ambisjoner og mot – i Sandefjord er det lov å satse og prøve. Det handler også om mangfold. Våre medlemsbedrifter kommer i alle størrelser, fra de fleste bransjer og spredt utover hele storkommunen. Denne bredden blir din bedrift en del av som medlem i Sandefjord Næringsforening. For vi håper jo at din bedrift også blir med! Vårt mål er å passere 500 medlemsbedrifter før året er omme – ikke bare for å nå et rundt tall, men for å få enda større bredde og mangfold i foreningen. For; jo flere medlemmer vi har, jo bedre jobb kan vi gjøre. En liten avsløring her; vi er svært nær målet. Du stiller deg kanskje spørsmålet; hvorfor skal din bedrift bli medlem? Vi har noen svar på det: • Du får bidra til næringsutvikling i ditt område • Du får oppdateringer om næringslivssaker


Alle foto: Marte Haraldsen

Styret i Sandefjord Næringsforening består av (f.v.) Morten Gran, Frode Løvmo, Kari-Ellen Liverød, Hans Viggo Nielsen, Birgitte Feen, Tine Kleive-Mathisen og Tor Anthon Christiansen.

Marit Sagen Gogstad Daglig leder 900 54 688 marit@sandefjordnaringsforening.no

Mona Visted Administrasjonsmedarbeider 406 27 110 mona@sandefjordnaringsforening.no

Henrik Sandvik Markedsansvarlig 990 23 031 henrik@sandefjordnaringsforening.no

VÅRE FOKUSOMRÅDER • • • • • • •

Du får bygge nettverk og relasjoner Du får innpass på en sosial arena Du får faglig påfyll om aktuelle temaer Du får bidra til gjennomslagskraft for næringslivet Du får komme med innspill til hva vi skal jobbe for Du får mulighet til å presentere deg selv Du får inspirasjon, motivasjon og nyttige tips

Visjon: Vekst for hele næringslivet! Strategiske satsingsområder: • Fremme næringsvekst • Bygge forretningsnettverk • Tilføre ny kunnskap

I tillegg er det enkelte konkrete medlemsfordeler som kun er tilgjengelig for SNF-bedrifter, og vi kan liste opp noen av de viktigste: • Adgang på alle våre arrangementer • Mulighet til å delta i mindre fagnettverk • Gi andre medlemmer gode tilbud • Likeledes kan du motta tilbud fra andre • Deltakelse på medlemstur (på våren) • Profilering via websider, sosiale medier osv. • Handelskammertjenester (ATA-Carnet og varesertifikat) • Redusert pris på annonse i app’en «Mitt Sandefjord» • Være vertskap på frokostmøter eller fagsamlinger

SLIK KOMMER DU I KONTAKT MED OSS For å melde inn din bedrift, gå inn på: www.sandefjordnaringsforening.no

Bedriftens omsetning bestemmer størrelsen på medlemskontingenten, og i retur byr vi på en hardtarbeidende administrasjon med tre fulltidsansatte. Vi vil gjennomføre 30 arrangementer i år, og jobber hver dag for å få maksimalt ut av den positive energien som er rundt oss i dag. Våre fokusområder er blant annet å: • Lytte til næringslivets interesser • Møte og bli kjent med medlemmene • Være tilgjengelige og behjelpelige • Hente foredragsholdere av høy kvalitet • Ha varierte og aktuelle temaer/innlegg • Få høy deltakelse på alle arrangementer • Bygge et stort og aktivt nettverk • Samarbeide tett med sentrale aktører • Påvirke myndigheter når sjansen byr seg • Være synlige, positive og konkrete • Være profesjonelle – med glimt i øyet

Det går an å finne oss på www.tenksandefjord.no og www.grunderiet.no, eventuelt på våre sider på LinkedIn, Facebook, Snap og Instagram. Du er også hjertelig velkommen til å besøke oss på Gründeriet i Rådhusgata 26, 3211 Sandefjord.

DE 5 NESTE SNFARRANGEMENTENE: • 31. oktober: Lunsj for nye medlemmer • 20. november: Frokostmøte • 28. november: Julebord • 13. desember: Frokostmøte • 21. desember: Hjem til jul SANDEFJORD NÆRINGSFORENING I 67


Bare en svipptur unna!

Roya l Dutc h Airli ne

s

Tromsø Evenes

å eisen p Start r ner n fi – her o .n p tor d og e tilbu du god rmasjon info nyttig våre om alle . sjoner destina

Bodø

Trondheim

Bergen Stavanger Riga København Gdansk

Vilnius

Szczecin Manchester London

Poznan Amsterdam

Warszawa

Wroclaw Katowice

Lublin

Krakow

Milano–Bergamo

Bucuresti Split Skopje

Mallorca Antalya

Alicante Malaga

Malta

Kreta

Rhodos

Tenerife Gran Canaria

Sharm el-Sheikh


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.