__MAIN_TEXT__

Page 1

republikanska föreningens medlemstidning

Reform

STÖRRE, STARKARE OCH SYNLIGARE De brittiska republikanerna blir allt fler. Nu höjer de sina röster inför ett kommande tronskifte. Sidan 10.

07 |FÖRSTÄRKNING Möt Jonas Wikström, ny kampanjombudsman på föreningens kansli.

08 |KURSEN FRAMÅT Så ska det gå till. Nu utarbetas en konkret plan för republik.

14 |HERTIG, VAD DÅ? Så använder kungafamiljen betydelselösa titlar för att stärka sin position.

nr 2 hösten 2015

ledare 03 notiser 04 kalendarium 19 krönika 20


INNEHÅLL

04

10

NOTISER

BRITTISKA REPUBLIKANER

Historisk riksdagsmotion, medlemsrekord, föreningen på Instagram, med mera.

07 PERSONALSTYRKA Jonas Wikström är proffs på opinions­ bildning och föreningens senaste personaltillskott.

08 FRAMTIDSPLAN

18

Den välorganiserade kampanj­ organisationen Republic får allt större utrymme i debatten.

HERTIGAR OCH HERTIGINNOR Tillsynes godtyckligt delar kungen ut titlar utan formell betydelse till sin växande familj.

10

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson om föreningens nya medlemsrekord.

14

2 – REFORM

Kalendarium och kontaktinformation till alla lokalavdelningar.

20 KRÖNIKAN Vi är precis som ni. Men ändå inte. Per Svensson om hovets överlevnadsstrategi.

Nu har arbetet inletts för att ta fram en konkret strategi för republik.

"Full fart framåt för den republikanska rörelsen."

19 NORR TILL SÖDER

14

05

NOTISER Tre röster i media om behovet av republik.


VÄRVA VÅRA VÄNNER

R

EPUBLIKANSKA FÖRENINGEN har för första gången fler än 11 000 medlemmar. Det var när lokalavdelningen i Göteborg hade en monter under Bokmässan i september och värvade 60 nya medlemmar till föreningen som medlemsantalet slog rekord. Fortfarande finns dock alldeles för många republikaner som inte är medlemmar i vår förening. Vi måste samla ett ännu större antal medlemmar för att öka trycket på en förändring av statsskicket. Det är dags för oss alla att fråga släktingar, vänner och bekanta. Enklast är att be de nya medlemmarna att anmäla sig och samtidigt betala medlemsavgiften på 200 kronor för år 2016 via föreningens webbplats (repf.se/bli-medlem). Vi för en ojämn kamp mot kunga­ husets propagandamaskin. Vi är den enda republikanska rösten i Sverige och medlemsavgifterna är vår enda intäktskälla. Kungahuset får däremot massivt stöd från flera håll, både ekonomiskt och via hyllningsreportage i media. Vi måste fortsätta växa för att bli en ännu starkare rörelse. Tack för att du hjälper till med att värva medlemmar! Ytterligare en milstolpe passerades ­

Republikanska föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som verkar för införandet av republik på demokratisk väg. Reform är föreningens medlemstidning och distribueras till medlemmar, riksdagsledamöter, bibliotek med flera.

i höstas. I oktober tog jag initiativ till en blocköverskridande riksdagsmotion om republik. Vi var fyra riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet som gick samman. Det var historiskt på många sätt. Det har aldrig tidigare lagts en flerpartimotion med representanter från fler än tre partier i Sveriges riksdag – denna motion undertecknades av fyra. Det har inte heller tidigare lagts en flerpartimotion om att avskaffa monarkin, som dessutom var blocköverskridande med ledamöter från såväl regeringen som oppositionen. Nästa år hoppas vi även få med oss ledamöter från Centerpartiet och Moderaterna. I november anställdes föreningens första kampanjombudsman, Jonas Wikström. Därmed har föreningens personalstyrka fördubblats och vår general­ sekreterare Magnus Simonsson har fått en kollega. Varmt välkommen till oss, Jonas!

R E P UB LIKA NSKA FÖR EN I NGEN

REDAKT ION

I S SN

Helena Tolvhed, Lars Jonsson, Magnus Simonsson, Anne-Lie Elfvén, Jonas Wikström, Johan Abrahamsson

2000-9526

KONTAKTA OS S Birdh, www.birdh.se Redaktör: Johan Abrahamsson

T RYCK Tryckfolket AB

Karlbergsvägen 86 B, 4 tr, 113 35 Stockholm Tel: 0768-71 77 22 E-post: reform@repf.se

U PPL AGA

B LI MEDLEM

Foto: Greg Funnel

Medlemskap i Republikanska föreningen kostar 200 kronor per kalenderår. www.repf.se/bli-medlem

A NSVA R IG UTG IVARE Magnus Simonsson

Yasmine Larsson Ordförande

”I oktober tog jag initiativ till en blocköverskridande riksdagsmotion om republik.”

REDAKTION EL L PRODU KT ION Reform tar gärna emot material till nästa nummer, som utkommer under våren 2016. I första hand är vi ­intresserade av krönikor och essäer. Vid intresse, skicka ett mejl till: reform@repf.se

Arbetet med att ta fram en ny webbplats har pågått under hela hösten och går nu in i en slutfas. I december kommer den nya webbplatsen att lanseras. Vi ser fram mot det. Sist men inte minst har styrelsen sjösatt ett större projekt för att ta fram en ny och omfattande strategi för republik. Det är dags att skruva upp temperaturen! För även om vi känner en stark medvind behöver föreningen bli ännu skarpare i arbetet med att förändra statsskicket. Läs mer om strategi för republik på sidan 8.

12 000 ex

OMSL AG

E-post: info@repf.se Telefon/SMS: 0768-71 77 22 www.repf.se www.facebook.com/repf.se www.twitter.com/repf www.instagram.com/repfse www.google.com/+repfse Kansliets besöks- och postadress i Stockholm: Republikanska föreningen Karlbergsvägen 86 B, 4 tr 113 35 Stockholm Kansliets öppettider: Tisdag–torsdag: 08:30–17:00

Eftertryck endast med redaktionens tillstånd. Redaktionen ansvarar inte för ej beställt material. Åsikter som framförs i Reform av utomstående skribenter ­behöver inte nödvändigtvis överensstämma med ­redaktionens eller Republikanska föreningens.

REFORM – 3


NOTISER

INSTAGRAM

Bilder för republik! Instagram är en mobilapp och ett gratis socialt nätverk för fotodelning. Republikanska föreningen har ett konto där och publicerar löpande bilder från verksamheten, som aktiviteter och olika kampanjer. Följ föreningen genom att söka på RepFse direkt i appen eller genom att besöka instagram.com/RepFse

ADRESSÄNDRING

RIKSDAGEN

Kontrollera dina uppgifter

Historisk motion: Avskaffa monarkin

Har du flyttat, fått ett nytt telefonnummer eller vill du ha medlemstidningen Reform enbart digitalt? Det är möjligt att själv ändra dessa uppgifter genom att logga in på ”Min sida” i Republikanska föreningens medlemsregister. Är det första gången du loggar in, klicka på knappen ”Inget lösenord?” så skickas ett lösenord ut till den e-postadress som finns registrerad i vårt system. Om du har glömt ­vilken e-postadress du har registrerat, kontakta Republikanska föreningens kansli: info@repf.se www.repf.se/minsida

För första gången har ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet skrivit en gemensam motion i riksdagen om att avskaffa monarkin. För att skapa nytt liv i republikfrågan och ta ett första steg mot ett brett parlamentariskt stöd har republikaner valt att sträcka sig över partigränserna. – Det har nu gått över 40 år sedan Torekovkompromissen träffades, med dess innebörd att monarkin behölls men utan konstitutionell makt. Kompromissen var vad som var möjligt att åstadkomma då, men 13 riksdagsval senare och med helt nya generationer av parlamentariker, måste vi nu kunna gå vidare och få bort denna rest av ett fördemokratiskt statsskick, säger Niclas Malmberg (MP), en av de fyra motionärerna.

APANAGET

Mer skattepengar till kungen Anslaget till kungahuset, det så ­ka­llade apanaget, höjs med 7,8 miljoner kronor nästa år. I en intervju med Landets Fria Tidning är Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson mycket kritisk: ”Skattebetalarnas pengar kan och ska användas till bättre saker än att finansiera en familjs lyxliv.”

4 – REFORM

”Det är något med kungliga bröllop som frambringar varje public service-journalists inre skvallertant.” Den liberale debattören Johan Norberg kritiserar SVT i samband med Carl Philip Bernadottes bröllop i somras.


STADIGT VÄXANDE

Kungahögtider ger nya medlemmar Det finns en stor överenstämmelse mellan högtiderna inom kunga­ familjen och tillströmningen av nya medlemmar till Republikanska föreningen. Så här förklarade Ulla Holm, styrelseledamot i föreningen, fenomenet när hon blev intervjuad i UNT i oktober: – Till vardags kanske man inte tänker på att vi har monarki i Sverige. Men i samband med de här händelserna blir det ju desto mer uppenbart, speciellt eftersom allt hårdbevakas av media. (---) Framför allt framträder med pinsam tydlighet det absurda med ett statsskick där statschefsämbetet ärvs, säger Ulla Holm. Däremot har det inte gått att se

någon ökning de gånger kungen har gjort bort sig. – Jag tror det har med känslor att göra. Han slår an på folks känslosträngar när han gör bort sig. Man tycker lite synd om honom, helt enkelt.

ÖKNING • 4 nya medlemmar per dag tillkom i maj 2015 i samband med Carl Philips bröllop och Madeleines graviditet. • 3 000 nya medlemmar till­ kom efter Estelles dop 2012. • 4 000 nya medlemmar tillkom efter Victorias bröllop 2010.

Ny medlem. Anders Jacobsson, författare till böckerna om Sune och Bert. BOKMÄSSAN

45 kg kampanjmaterial Under fyra dagar i slutet av september hade lokalavdelningen i Göteborg en monter på Bokmässan på Svenska Mässan. Ett 60-tal nya medlemmar värvades och hundratals människor fick med sig information om för­ eningen hem. Närmare 45 kilo kampanjmaterial delades ut.

NYTT REKORD

11 000 fantastiska personer Republikanska föreningen har för första gången över 11 000 medlemmar. För tio år sedan hade föreningen cirka 2 500 medlemmar och för fem år sedan omkring 5 000 medlemmar. – Att allt fler människor aktivt tar ställning för ett demokratiskt, jämlikt och modernt statsskick är fantastiskt. Vi har under många år sett en stark tillströmning av medlemmar och detta ger oss större resurser för att öka trycket i kampanjen för republik. Det är full fart framåt för den republikanska rörelsen, säger Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson. Även på Facebook har det slagits rekord – nu är det fler än 40 000 personer som gillar föreningens sida där. Gör det du också: www.facebook.com/repf.se

REFORM – 5


NOTISER

NY WEBBPLATS PÅ GÅNG

Smartare, socialare, tydligare Innan årets slut kommer Republikanska föreningen att lansera sin nya webbplats. Reform ringde upp Maria Zerihoun, digital utvecklare på webbyrån Full Circle som leder arbetet med att ta fram den nya plattformen. VAD KAN VI VÄNTA OSS AV DEN NYA WEBB­ PLATSEN? – Estetiskt kommer sidan att upplevas som tydligare, vara mer kommunikativ och ha en tydligare grafisk form än tidigare. Vi kommer att anamma en lekfull form som ska göra det enkelt att interagera med innehållet. Samtidigt blir det lättare för besökare att vara med och forma innehållet, och dela med sig av det i andra kanaler. – Jämfört med den webbplats som finns i dag kommer det att bli en helt annan upplevelse. Vi vill få besökare att investera tid och engagemang i det publicerade materialet. Det ska vara enkelt att ta ställning och engagera sig.

VAD BETYDER DEN HÄR SATSNINGEN FÖR ­FÖR­ENINGENS MEDLEMMAR? – Den nya sidan kommer vara mer flexibel och användar­ orienterad. Republikanska föreningen har redan engagerade medlemmar med välformulerade åsikter och en drivkraft att uttrycka dem. Föreningens sajt ska inte bara servera information, utan utmana sina användare genom att öppna upp nya ytor för interaktion.

KAMPANJA FÖR REPUBLIK Din insats behövs. Det krävs ett gemensamt arbete och många olika aktiviteter för att republiken ska bli verklighet. Här är några tips på vad du kan göra. ENGAGERA DIG LOKALT Det finns aktiva föreningar i flera städer och län. Och finns det ingen lokal­ avdelning kan du själv starta upp en. Mer information: repf.se STÖD FÖRENINGEN EKONOMISKT Det är medlemsavgifter och gåvor som finansierar föreningens verksamhet. Vill du skänka ett bidrag gör du det enklast genom att sätta in ett valfritt belopp på föreningens plusgirokonto 114 96 91-6.

6 – REFORM

SKRIV INSÄNDARE Fler behöver övertygas om att Sverige ska bli en republik. Skriv insändare i din lokala tidning. Du hittar gott om argument som du kan inspireras av på repf.se KONTAKTA EN JOURNALIST Reagerar du på att en journalist skriver okritiskt om monarkin. Kontakta personen i fråga och be om en mer kritiskt granskande artikel nästa gång. Erbjud dig att ställa upp för en intervju. RING DIN RIKSDAGSLEDAMOT Kontakta den riksdagsledamot som du kryssade för i senaste valet och fråga vad han/hon gör för att Sverige ska bli en republik. Kryssade du ingen kan du kontakta en ledamot från ditt län för det parti du röstade på.

BLI MEDLEM I ETT POLITISKT PARTI Republikanska föreningen är en partipolitiskt obunden förening. För att vi ska lyckas med att införa republik krävs dock att vi får de politiska partierna med oss. Bli medlem i det parti som du gillar bäst och kräv att det partiet ska driva republikfrågan. ARGUMENTERA OCH AGERA I SOCIALA MEDIER Skriv egna och dela andras inlägg som stödjer arbetet för republik.


OFFENSIV SATSNING När kansliets personalstyrka nu utökas är det en erfaren opinions­bildare med särskilt intresse för sociala medier som ansluter. Jonas Wikström heter föreningens nya kampanj­ ombudsman. Text: Frida Lagerblad

REPUBLIKANSKA FÖRENINGENS nya nyckelspelare i kampen för republik heter Jonas Wikström. Han kommer närmast från en tjänst som kommunikatör på fackförbundet Jusek. Som kampanjombudsman i Repu­blikanska föreningen kommer Jonas Wikström att vara med och vässa organisationens opinionsarbete – och få stödet för en republik att växa ytterligare. – Redan i dag har föreningen ett fantastiskt stort genomslag, men vi måste fortsätta växa och öka antalet medlemmar. Samtidigt behöver vi se till att de som blir medlemmar deltar och känner sig behövda, säger Jonas Wikström. – Jag bidrar med lång erfarenhet av politisk opinionsbildning. Och med en stor nyfikenhet på varför människor tycker som de gör och hur man kan påverka det. Utöver det har jag ett särskilt intresse för sociala medier, som också blivit något av ett specialområde. JONAS WIKSTRÖM HAR drygt tio års erfarenhet av att arbeta som kommunikatör och på fritiden är han en erfaren politisk opinionsbildare. Han lutar sig bland annat tillbaka mot ett mångårigt engagemang i Vänsterpartiet – det politiska kampanjarbetet har ofta tagit vid när den vanliga arbetsdagen tagit slut. – Som hos många andra har mitt ­politiska engagemang gått lite upp och ned. Men i grunden är jag en person som har svårt att inte ta ställning. Och

”Jag tror att den republikanska rörelsen behöver driva tydliga reformer och kunna visa upp delsegrar längs vägen.” jag har nog ganska liten respekt för att makthavare vet bäst, säger han. FÖRUTOM ATT HAN helhjärtat brinner för föreningens hållning i frågan om statsskick, är Jonas Wikström övertygad om att ämnet går att angripa på en mängd olika sätt. – Det här är en utmaning som jag verkligen ser fram emot. Det finns många spännande vägar framåt för att öka vårt stöd ytterligare. Men republik­frågan är ganska speciell, för hur håller man liv i ett krav som antagligen kommer ta många år att realisera? Jag tror att den republikanska rörelsen behöver driva tydliga reformer och kunna visa upp delsegrar längs vägen. – När man som jag har hållit på med politiskt kampanjande så länge, har man både vunnit och förlorat många gånger. Jag har lärt mig något nytt varje gång. Men i en förening handlar det inte om att klara av saker på egen hand, utan jag vill gärna att vi utnyttjar alla kunskaper som finns hos föreningens medlemmar.

Jonas Wikström, föreningens nya kampanjombudsman.

KANSLIET Jonas Wikströms anställning som Republikanska föreningens nya kampanjombudsman startade i ­november. Han kommer närmast från en tjänst som kommunikatör på fackförbundet Jusek. Jonas Wikström är sedan många år till­ baka engagerad i Vänsterpartiet. Republikanska föreningens kansli består sedan tidigare av general­ sekreterare Magnus Simonsson. Innan han utsågs till generalsekre­ terare hösten 2011 arbetade han för Folkpartiet i över tio år.

REFORM – 7


FRAMTIDSPLAN

STRATEGI FÖR REPUBLIK När den draghjälp som föreningen haft av kungliga bröllop och dop klingar av behöver något annat ta vid. Efter ett styrelsebeslut har arbetet börjat för att utarbeta en tydlig och konkret strategi för hur införandet av republik ska gå till. Text: Frida Lagerblad

I BÖRJAN AV hösten tog Republikanska föreningens styrelse ett beslut om att föreningen under 2016 ska genomföra ett strategiarbete för införandet av republik. Arbetet har redan satt igång och kommer att pågå under hela nästa år, med målet att en färdig strategi ska lanseras under 2017. – Det handlar på ett sätt om att forma en modern rörelse kring republikfrågan. Vi gör redan ett ganska bra jobb, men det här är ett sätt att genomlysa hela organisationen och analysera arbetet vi gör. På så sätt kan vi fokusera föreningens resurser på utvalda områden och lägga energi på att synas i rätt sammanhang, säger Johan Kaluza, föreningens kassör som utsetts till ansvarig för strategiarbetet. I NULÄGET BESTÅR Johan Kaluzas uppdrag främst av att rekrytera fyra personer till den nya projektgruppen. Tidigare i höstas skickade styrelsen ut förfrågningar via e-post till föreningens medlemmar, som också resulterade i en ansenlig hög med ansökningar. – Vi vill få fram en extern grupp som representerar olika delar av föreningen. Därför gläder det mig att de

8 – REFORM

allra flesta ansökningarna kommer från medlemmar som inte varit direkt engagerade tidigare, men som vill agera i just den här frågan. ATT BESLUTET OM Strategi för republik fattas just nu beror på flera olika faktorer. Den första är att den brittiska systerföreningen Republic precis har genomfört ett liknande projekt och kunde anta sin nya strategi i våras. Den svenska styrelsen bjöd in deras vd Graham Smith som berättade om föreningens resa och det blev startskottet för en svensk motsvarighet. – Den andra faktorn är förberedande. Den senaste tiden har det hänt otroligt mycket i svenska kungahuset och det har fått vår organisation att växa. Men om några år, när det inte finns några dop och bröllop att samlas kring, kommer vi inte att ha samma draghjälp. Vi måste planera för den tiden och hitta nya sätt att skapa debatt kring kungahuset, säger Johan Kaluza. – Den tredje faktorn är att vi vill bli skarpare internt och driva vår fråga på ett tydligare sätt. Alla föreningar har strategier, men de mest slagkraftiga föreningarna är de som har satt sig ner

och formulerat sina strategier på ett bra sätt. JOHAN KALUZA ÄR doktorand i företagsekonomi och studerar organisationer och tjänster vid Karlstads universitet. Uppdraget som kassör i Republikanska föreningen ­passar honom utmärkt då han har lång ­erfarenhet av styrelsearbete. Han har bland annat meriter som ordförande i Karlstads Studentkår och ett om­ fattande engagemang inom scout­ rörelsen. – Som jag definierar det handlar det inte om en strategi för Republikanska föreningen, utan en strategi för hur föreningen ska arbeta för att nå fram till målet. En del menar att föreningen i sig har ett egenvärde, när vårt egenvärde i själva verket är att införa ­republik. Och när vi har lyckats med det har vi också uppfyllt vårt syfte. Johan Kaluza leder det nya strategi­projektet.


SÅ GÅR ARBETET TILL Arbetet med Strategi för repu­ blik inleddes under hösten och kommer att pågå under nästa år med målet att strategin ska lanseras 2017. Projektgruppen kommer bestå av totalt sju per­ soner: de fyra nya rekrytering­ arna, kampanjombudsmannen Jonas Wikström, generalsekre­ terare Magnus Simonsson och Johan Kaluza, som leder arbe­ tet och representerar Republi­ kanska föreningens styrelse.

REFORM – 9


STORBRITANNIEN

BRITTISKA REPUBLIKANER HÖJER RÖSTEN Kanske mer än något annat europeiskt land förknippas Storbritannien med sitt kungahus. Men i takt med att ett tronskifte närmar sig har förändringens vindar börjat blåsa. Organisationen Republic hoppas att tiden snart är mogen för ett nytt statsskick. Text: Erik Bredhe Foto: Greg Funnel

10 – REFORM


ET FALLER ETT kallt duggregn över London. Trots att det är försommar hänger himlen höstlikt surmulen över Themsen och sveper in Tower Bridge i ett grått dis. Längs med floden och uppe på broarna har hundratusentals huttrande människor samlats för att få en skymt av den 86-åriga drottningen och den flottilj bestående av tusen båtar som flyter fram. Det är den 3 juni 2012 och Drottning Elizabeth II firar 60 år på tronen. Men mitt bland trumpeter, hurrarop och överförfriskade grabbgäng i Union Jack-kostymer syns och hörs en annan stor klunga människor. Några som inte alls är lika entusiastiska över firandet. De håller upp plakat med budskap som ”9,560 nurses or 1 Queen” ”Tax dodging scum!” och fyndiga ”Don’t jubilee’ve it!”

D

DE LITE DRYGT 1 200 demonstranter som samlats här på Themsens södra strand för att visa sin syn på monarkin är framförallt medlemmar ur Republic – den brittiska syskonorganisationen till Republikanska föreningen. Republic har funnits i Storbritannien sedan 1983, men det var först när Graham Smith anställdes 2005 som organisationen verkligen fick fart. Men han har ett gediget jobb framför sig – mer än tre fjärdedelar av befolkningen är fortfarande för ett bevarande av kungahuset. – I Storbritannien är stödet för en monarki stort, men inte särskilt starkt. Väldigt många är ambivalenta till kungahuset, de bryr sig inte särskilt mycket eller tänker kring det i ett ganska ytligt perspektiv. Därför är det viktigt för oss att påverka människor och förse dem med rätt argument så de förstår att det här är på allvar, säger Graham Smith. DEN REPUBLIKANSKA rörelsen i Storbritannien fanns emellertid långt före Republics födelse. England valde till och med en gång att helt avskaffa sin monarki och bli republik. Efter att Charles I avsattes och avrättades 1649 blev landet officiellt en republik fram

"Hur kommer det sig att folk inte tycker att drottningen gör något fel? Jo, för det är svårt att göra någonting fel om man knappt gör någonting alls."

till 1660 då monarkin återinfördes och Charles II blev kung. Men i England betraktas den här tiden som ett interregnum – ett politiskt, betydelselöst vakuum som landets rojalister inte vill kännas vid. GRAHAM SMITH BÖRJADE intressera sig för republikanska tankegångar redan i ung ålder. 2003 började han engagera sig i föreningen och två år senare blev han dess förste anställde. I dag arbetar Graham Smith heltid med Republic. Genom manifestationer, stor närvaro i sociala nätverk och arbete med att värva nya medlemmar har organisationen växt sig större och starkare. I dag är man runt 5 000 medlemmar och drygt 35 000 personer som är med och stöttar organisationen på olika sätt. Framförallt ser Graham Smith exponering i media som nyckeln till framgång. – Det är det snabbaste och viktigaste sättet att nå en bred publik. Vi vill att våra kampanjer ska synas så mycket som möjligt och passar alltid på i samband med stora händelser inom kungafamiljen som bröllop och när nya bebisar föds. Vi gör även vår egen research. Bland annat under­söker vi kungahuset, deras hemligheter och ­finanser, och använder det när vi pratar med media och parlaments­ ledamöter. GENOM GRAHAM SMITHS karismatiska ledarskap och Republics vilja att inte bara rapportera till media – utan även vara med och utreda – har man vunnit mark och respekt. Häromåret var Republic inblandade i avslöjandet att prins Charles undvikt att betala skatt på en av sina egendomar. Storyn

tog spinn och blev ett rejält huvudbry för kungahuset. Charles själv gjorde inte saken bättre när han bemötte ­anklagelserna med uttalanden som tävlar med vår egen kung i vagt undvikande: ”It’s a private estate, like a private estate, but in many respects is not a private estate.” Resultatet är att prinsens förtroende hos britterna sjönk och i dag vill många att successionsordningen ska hoppa över ­Charles – och tronen gå direkt till prins William den dagen drottningen går bort. Men även om detta är teoretiskt möjligt är det inte sannolikt att parlamentet skulle stödja något sådant. Därför kommer Charles bli en monark som troligtvis möts av en ordentlig uppförsbacke. Tronskiftet kan därför bli en bra utgångspunkt för Republic att sprida sitt budskap, men Graham Smith manar även till försiktighet. Uttalanden kan lätt tas ur sina sammanhang och få Republic att framstå som okänsliga. – Det är klart att vi inte kommer att starta en kampanj i samma ögonblick som drottningen går bort. Att utnyttja ett sådant läge vore opassande och inte särskilt smart. Men de följande veckorna och månaderna blir vi tvungna att göra något. Vi måste ifrågasätta den automatiska successionen och att Charles blir ny regent. NÄR DEN SNART nittioåriga drottningen går ur tiden kan det vara läge för svenska republikaner att hålla ögonen öppna och se hur Republic sköter sin kommunikation. Lära sig av deras framgångar, rätta till eventuella misstag. Mycket kan hända när en regent som byggt mycket av sin pop­ ularitet på att vara någon som britterna

REFORM – 11


STORBRITANNIEN

Brittiska republikaner protesterar mot BBC:s okrititiska bevakning av landets kungahus.

helt enkelt vant sig vid försvinner. Men än så länge är hon kvar. Och i september 2015 blev drottning Elizabeth den regent som regerat längst i Storbritannien någonsin. Under sina 63 år på tronen har hon sett 18 premiärministrar och 15 amerikanska presidenter komma och gå. Många känner sig trygga med drottningen. Men enligt Graham Smith är den tryggheten falsk, och hennes popularitet inte helt verklighetsförankrad. – Hur kommer det sig att folk inte tycker att drottningen gör något fel? Jo, för det är svårt att göra någonting fel om man knappt gör någonting alls. Och det man faktiskt gör sker i hemlighet. Många har illusionen av att Elizabeth är en trevlig, ofarlig dam utan ­något riktigt inflytande. Men då misstar man sig. Fast den här attityden kommer oundvikligen ändra sig när det blir Charles tur att ta över. Folk kommer säga ”vänta lite, vad är det vi håller på med? Borde inte vi, folket, vara med och välja nästa statsöver­ huvud?” ATT DROTTNINGEN HAR stor betydelse som representant för Storbritannien är ett vanligt argument för att behålla monarkin. Att kungahuset drar turister till regionen ett annat. Men är det verkligen så? Attraktioner som

12 – REFORM

Stonehenge och de romerska baden i Bath drar till exempel mycket mer folk än det kungliga Windsor Castle. Och om man haft en republik kunde andra kungliga egendomar som Buckingham Palace vara öppet året runt för turister att besöka. Möjligheterna att utforska det brittiska arvet hade då varit b ­ etydligt bättre och enklare. Dessutom har Stor­ britannien så mycket mer att erbjuda. – Undersökningar har visat att turister kommer hit för våra museer i världsklass, vackra landskap, shopping och fascinerande historia – inte för att få en glimt av prins Andrew. Men även om det är sant att monarkin drar turister till de brittiska öarna, bör vi verkligen bygga ett helt politiskt system på ett argument som handlar om turisters intressen? TILLBAKA TILL THEMSEN, 2012. Republics manifestation mot drottningjubileet blir den största demonstrationen mot monarki i modern tid. Regnet faller över London hela dagen. Drottningen vinkar med stelfrusna händer mot åskådarna samtidigt som en av båtarna styr in till kajen där två ålderstigna hovmedlemmar stiger av och förs till sjukhus med nedkylningssymtom. Resten av flottiljen fortsätter längs med Themsen i den kalla, mulna eftermiddagen.


"I Storbritannien är stödet för en monarki stort, men inte särskilt starkt. Väldigt många är ambivalenta till kungahuset, de bryr sig inte särskilt mycket eller tänker kring det i ett ganska ytligt perspektiv."

Graham Smith, som leder Republics arbete, är förhoppningsfull. Många britter kommer att se på republik­ frågan i ett nytt ljus i samband med ett kommande tronskifte, menar han.

REFORM – 13


HERTIGAR OCH HERTIGINNOR

TOMMA TITLAR Utan insyn och med inslag av godtycke använder sig kungen av titlar utan formell betydelse för att sätta en folklig prägel på sin växande familj. Reform pratar med stats­vetaren Cecilia Åse och kultur­journalisten Per Svensson om kunga­husets ihåliga attribut. Text: Johan Kellman Larsson Illustration: Lovisa Ljungqvist

EN SOM RYCKER orden ur sitt sammanhang skulle kunna tro att det öppna brevet – som skickades till hovet i vintras – kom från ett ilsket Flashbacktroll. ”Unken”, ”ovärdigt”, ”Garbouppträdande”, ”amatörmässigt”! Men den här gången var det inte vem som helst som var fly förbannad. När Madeleine Bernadotte i februari besökte Hälsingland och Gästrikland men inte ville bli intervjuad, rann det över för Leif Eriksson, Sveriges Radio Gävleborgs högste chef. ”Tyvärr upprepas hennes fram­ trädanden gång efter gång. Prinsessan vägrar systematiskt att ge medierna tider för intervjuer och frågor. Journalister och fotografer föses ihop i fållor och kan möjligen ropa någon fråga när prinsessan leende passerar”, skrev Leif Eriksson.

D

ATT UNDVIKA INTERVJUER är inte i linje med den svenska demokratin, fortsatte Leif Eriksson indignerat. En enda fråga kunde hon väl svara på? Dagen efter citerades kanalchefen i alla stora medier. Men varför var detta så känsligt, plötsligt? Hovets

14 – REFORM

bångstyriga och motsträviga mediehantering är knappast något nytt. I en intervju med DN gav Leif Eriksson nyckeln: – När Madeleine föddes fick hon Hälsingland och Gästrikland som hertiginnedömen av sin pappa. Leif Eriksson menade att just detta var en särskilt stark anledning till att prinsessan borde ställa upp för de lokala medierna. År efter år hade hertiginnan besökt sitt hertiginnedöme, utan att bjuda på en enda intervjuminut. Utifrån verkar det nästan som ett pliktskyldigt studiebesök. Leif Erikssons reaktion verkar hur som helst alldeles rimlig, men den rymmer också något annat. Den avslöjar titlar­ nas symboliska värde. När Leonore Bernadotte O’Neill blev hertiginna av Gotland i fjol jublade öns landshövding Cecilia Schelin Seidegård. – Vi välkomnar det här, det är ­underbart för Gotland, sa hon till Expressen. SÅ HÄR LÅTER det varje gång. Och i någon liten mån går det kanske att sympatisera med upphetsningen hos uppmärksamhetstörstande kommun-


REFORM – 15


HERTIGAR OCH HERTIGINNOR

hus och lokala näringsidkare. Men om vi bortser från det mediala intresset: vad betyder egentligen den här sortens kungatitlar? Ingenting, är det korta svaret. Den svenska hertigtiteln är en ren hederstitel, utan politisk betydelse. Den innebär heller inga obligatoriska uppdrag. Hertigtiteln har sina rötter i medeltiden, då hertigar hade makt över sina hertigdömen och inkomster därifrån. Statsvetaren Cecilia Åse skrev 2009 boken ”Monarkins makt. Nationell gemenskap i svensk demokrati”. Hon menar att titlarna är ett av många grepp som kungahuset använder för att legitimera sin egen existens. – Det handlar om att man vill göra ett inspel i föreställningen om att ­monarkin bär på ett historiskt arv. Det är ännu ett sätt att skapa den här förment oskyldiga överordningen. Om det vore så att monarkin eller statschefen faktiskt hade något reellt politiskt att säga till om så skulle den här hierarkin – de här titlarna – vara långt mer bekymmersamma. Jag frågar Cecilia Åse varför hon tror att Sveriges Radio-chefen Leif Eriksson reagerade så starkt när

Cecilia Åse, statsvetare.

Per Svensson, författare och kulturskribent, Sydsvenskan.

16 – REFORM

prinsessan Madeleine inte ville tala med lokalpressen i det egna hertiginne­dömet. – Det var verkligen intressant med den starka reaktionen. Självklart går det att tolka som att relationen mellan den utnämnda hertigen eller hertig­ innan, och landskapet, verkligen fungerar. Att de faktiskt bryr sig när hon inte uttalar sig. DET ÄR KUNGEN som väljer vilket landskap en ny hertig eller hertiginna ska tilldelas. Men hur den urvals­ processen går till är okänt. Förra sommaren – innan hon hade fyllt ett år – blev Leonore Bernadotte O’Neill hertiginna av Gotland. Hon blev också kommendör av Serafimerorden, ett annat betydelselöst kungligt attribut. Kulturjournalisten Per Svensson, som har skrivit boken ”Nej. Monarkin har aldrig varit farligare än nu”, säger att behovet av att upphöja kungligheterna, att accentuera titlarna, har ökat. – Det beror på att kungahuset håller på att urvattnas, då fler och fler kungligheter kommer från helt vanliga familjer. Det allra största hotet mot kungahuset, det är att det plötsligt inte längre skulle anses vara särskilt. Hela det kungliga bygger på det här sagokomplexet. När man inte längre kan hänvisa till något reellt, då är det viktigt att skapa en konstruerad upphöjdhet. EN MONARK ÄR kunglig i kraft av sina titlar. Medierna bekräftar detta genom att förhålla sig till kunglig­ heterna som om de faktiskt vore sär­ skilda. Genom att nia dem, och genom att låtsas som att de olika titlarna faktiskt spelar roll. För, utan titlar, vad kvarstår? De traditionstyngda symbolerna hjälper monarkerna att kvarhålla

HERTIG OCH HERTIGINNA En tradition som sträcker sig till­baka till Gustav III:s dagar. Från början fungerade det som ett substitut för dem i syskonskaran av kunglig börd som inte hade turen att bli förstfödda män. Utnämningen har feodala rötter från medeltiden då hertigar hade makt över sina hertigdömen och fick inkomster därifrån. SERAFIMERORDEN En svensk kunglig riddarorden som instiftades 1748 av kung Fredrik I. Orden delas bara ut till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer.

en aura av sublim exklusivitet. Per Svensson understryker att all form av kunglig verksamhet är en slags teater. – Jag tror inte att det finns någon masterplan. Men kungen och hans omgivning förstår naturligtvis att det är viktigt att hålla fast vid traditionerna. Och i den meningen är de ju också närmast oresonligt konservativa. Det finns en vägran att ändra, hur dumt det än framstår. Alla förändringar upplevs som hotfulla. ANVÄNDANDET AV titlarna har de senaste decennierna utökats. Det tidigare okända ordet ”hertiginnedöme” är en nybildning. Inför kronprinsessan Victorias födelse meddelade hovet att kungen fortsättningsvis skulle


informera om ”tilldelat hertigdöme/ hertiginnedöme för tronarvingen”. Tidigare hade det bara varit ­prinsarna som tilldelats landskap. Nog går det att tolka som ett yrvaket slag för jämställdheten, men Cecilia Åse tror inte det. Hon menar istället att det handlar om att hovet vill skaffa en folklig leg­ itimitet. – Titlarna skapar relationer mel-

lan kungafamiljens medlemmar och de olika landsändarna. Det här är ett återkommande tema: att monarkin vinnlägger sig om att symbolisera hela landet. Per Svensson är inne på samma spår. – Det här är ett av kungens sätt att sluta pakt med de breda folklagren. Kungafamiljen känns i övrigt som ett storstadscentrerat fenomen. De här

titlarna befäster monarkins ställning och blir ett praktiskt p ­ olitiskt led i kungafamiljens folkliga offensiv. I ett hårdare nationalistiskt klimat, eller i en annan rasistisk kontext, då kanske de här symbolerna plötsligt börjar betyda andra saker, menar ­Cecila Åsa. – Men det är lite svårt att spekulera i det, än så länge.

Kungafamiljens formella titlar H.M. Konung Carl XVI ­Gustaf, hertig av Jämtland H.M. Drottning Silvia H.K.H. Kronprinsessan Victoria, hertiginna av Västergötland

H.K.H. Prins Daniel, hertig av Västergötland H.K.H. Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland H.K.H. Prins Carl Philip, hertig av Värmland

H.K.H. Prinsessan Sofia, hertiginna av Värmland H.K.H. Prinsessan Madeleine, hertiginna av Gästrikland och Hälsing­ land

Herr Christopher O'Neill (ej medlem av kungahuset) H.K.H. Prinsessan Leonore, hertiginna av Gotland H.K.H. Prins Nicolas, hertig av Ångermanland

REFORM – 17


NOTISER

”Svenskarnas fjanteri för kungahuset är patetiskt.”

pressröster om republik

Jörn Donner, intervjuad i tidningen Fokus.

Årets skämmigaste tv Sedan 2013 delar komikerna Martin Soneby och Fritte Fritzon ut antipriset Skäms­kudden till de mest pinsamma insatserna inom svensk television. Den tveksamma äran att föräras årets Guldkudde fick SVT:s styrelseord­ förande Anna-Karin Celsing. Hon fick priset för SVT:s skämmigt långa (nio timmar!) och okritiska livebevakning av försommarens prinsbröllop. Man skulle kanske kunna tro att den här typen av uppmärksamhet får SVT att besinna sig när det kommer till bevakningen av hovet, men inte. Under hösten har ytterligare en kunglig familjehögtid direktsänts, dopet av kung Carl Gustaf Bernadottes yngsta barnbarn, Nicolas Bernadotte O'Neill. Yasmine Larsson, Republikanska föreningens ordförande, menar att SVT måste sluta krypa för kungahuset och stå upp för de värderingar som följer av public service-uppdraget: – Kungafamiljens medlemmar är makt­ havare vars lyxliv finansieras av skattebetalarna. Ett oberoende medieföretag i allmänhetens tjänst borde inte dansa efter hovets pipa utan göra seriösa program som kritiskt granskar maktens boningar.

MOSSIGA TRADITIONER, SPIRANDE HOPP OCH EN VÄDJAN TILL FÖRNUFTET. HÄR ÄR TRE MEDIERÖSTER FÖR REPUBLIK.

”Vi har den märkliga ordningen i Sverige att kungen och drottningen inte har religionsfrihet, grundlagen föreskriver att de måste tro på Gud och hålla sig till den 'Augsburgska bekännelsen' som i Sverige antogs år 1593. Bekännelsen föreskriver att man måste förkasta alla andra tros­läror än den evangelisk-lutherska, bland annat ska man fördöma 'muhammedanerna'. Mossigt är väl bara förnamnet?” Staffan Dopping, krönika på News55.se (oktober)

”Det sker en polarisering kring monarkin och kungafamiljen. Å ena sidan växer intresset och fjäsket för den växande familjen. Å andra sidan har Republikanska föreningen aldrig haft så många medlemmar. Det får bli lite som droppen som urholkar stenen. Långsamt undermineras ett odemokratiskt statsskick och ersätts förhoppningsvis någon gång i en inte alltför avlägsen framtid av ett demokratiskt.” Peter Franke, ledare i Värmlands folkblad (oktober)

”Monarkin är så vansinnigt ovärdig demokratin. Den är ovärdig de personer som varken har valt sin position eller kan frånsäga sig den, och den är ovärdig oss som bokstavligen förväntas böja oss inför dem. I dag­arna motionerade medlemmar från fyra riksdagspartier om att avskaffa monarkin. Vad sägs om att i stället fasa ut den på klassiskt svenskt ­manér: med förnuft? Låt Bernadottarna behålla slottet och alla hundratals skatte­miljoner. Men den sittande regenten måste bli den sista.” Lisa Magnusson, krönika i Metro (oktober)

18 – REFORM


AKTIVITETER

LOKALA AVDELNINGAR

KALENDARIUM 12 NOVEMBER, KL. 18.00 Medlemsmöte. Kontakt: Elisabeth Jörgensen, elisabeth.jorgensen@repf.se ABF, Magasinsgatan 4, Kristianstad

23 NOVEMBER, KL. 18.00 Medlemsmöte. Kontakt: Ulf Nilsson, 070-3574097, ulf.nilsson@repf.se ABF, Spånehusvägen 47, Malmö

28 NOVEMBER, KL. 10.00–18.00 Bokbord och seminarium. Kontakt: Fredrik Sollner, 070-3228558, fredrik.sollner@repf.se ABF, Sveavägen 41, Stockholm

Engagera dig! GOTLAND

SJUHÄRAD

Kontaktperson: Anders Johansson anders.johansson@repf.se

Kontaktperson: Eva Josefsson eva.ek.josefsson@repf.se

GÖTEBORG

STOCKHOLM

Kontaktperson: Sverker Frid sverker.frid@repf.se www.repf.se/goteborg

Kontaktperson: Fredrik Sollner fredrik.sollner@repf.se, www.repf.se/stockholm

1 DECEMBER, KL. 18.00 Studiecirkel. Kontakt: Bo Eriksson, 0730-518242, bo.eriksson@repf.se Folkuniversitetet, S:t Larsgatan 44, Linköping

3 DECEMBER, KL. 18.00

JÄMTLANDS LÄN

UMEÅ

Medlemsmöte. Kontakt Ulla Holm, 070-6738230, ulla.holm@repf.se Picnic, Raddison Blu, Stationsgatan 4, Uppsala

Kontaktperson: Anny Berglin anny.berglin@repf.se

Kontaktperson: Mikael Lindbäck mikael.lindback@repf.se

15 DECEMBER, KL. 18.00

JÖNKÖPING

UPPSALA

Kontaktperson: Helen Carlsson helen.carlsson@repf.se

Kontaktperson: Ulla Holm ulla.holm@repf.se

KRISTIANSTAD

VÄRMLAND

Kontaktperson: Elisabeth Jörgensen elisabeth.jorgensen@repf.se www.repf.se/skane

Kontaktperson: Imre Randin imre.randin@repf.se

Medlemsmöte. Kontakt: Ulf Pilerot, 070-3771315, ulf.pilerot@repf.se NBV, Stationsgatan 72, Luleå

VÄSTERNORRLAND

23 APRIL, KL. 10.00–17.00

LUND

Kontaktperson: Jenny Bjerkås jenny.bjerkas@repf.se

Republikanska föreningens kongressdag. Kongressort ej fastställd vid denna tidnings tryckning.

Medlemsmöte. Kontakt: Elisabeth Jörgensen, elisabeth.jorgensen@repf.se ABF, Magasinsgatan 4, Kristianstad

26 JANUARI, KL. 18.30

Kontaktperson: Bengt Hall bengt.hall@repf.se www.repf.se/skane

MALMÖ Kontaktperson: Ulf Nilsson ulf.nilsson@repf.se www.repf.se/skane

VÄXJÖ Kontaktperson: Mattias Danielsson mattias.danielsson@repf.se

ÖREBRO Kontaktperson: Fredric Skargren fredric.skargren@repf.se

NORRBOTTENS LÄN Kontaktperson: Ulf Pilerot ulf.pilerot@repf.se

ÖSTERGÖTLAND Kontaktperson: Bo Eriksson bo.eriksson@repf.se

REFORM – 19


Returadress: Reform Republikanska föreningen Karlbergsvägen 86 B 113 35 Stockholm

LANDETS FOLKLIGASTE FAMILJ? PRINS LENNART VAR en av 1900tal­ets kungligaste kungligheter. Hans pappa var prins Wilhelm, bror till den blivande Gustaf VI Adolf. Hans mamma var storfurstinnan Maria Pavlovna, kusin med Rysslands siste tsar, Nikolaj II. Men alla dessa kungliga och kejserliga anor spelade ingen roll när Lennart gifte sig den 11 mars 1932. Hans fru var en simpel revisorsdotter. Den svenska regeringen berövade honom därför arvsrätten till riket, samt alla titlar och ”företrädesrättigheter”. Nu var han bara herr Lennart Bernadotte. Två år senare upprepade sig historien. Lennarts kusin Sigvard, den nuvarande svenske monarkens farbror, gifte sig med en ung tyska utan titlar. Liksom sin kusin hade han valt att förlägga vigseln till London. En vaktmästare från svenska ambassaden dök upp på brudparets hotell för att ta ifrån Sigvard hans kabinettspass, utställt på hans kungliga höghet Sigvard, prins av Sverige. Brud­ gummen fick ett nytt ordinärt svenskt pass och degraderades till herr Sigvard Bernadottte. Sjuglasvagnen hade förvandlats till en pumpa i en omvänd Askunge-saga. I DAG ÄR DET istället originalsagan som gäller. Kärleken viftar med sitt trollspö och helt vanliga unga män från Ockelbo och helt vanliga ofrälse unga kvinnor frän Älvdalen blir prinsar och prinsessor. Man skulle kunna tolka detta frivola förhållande till kunglig börd som ett bevis för att monarkin har ”demokratiserats”. Man skulle kunna slå fast att

också kungabarn själva måste få välja vilka de vill gifta sig med. Men om kungligheter fritt ska välja hur, var och med vem de vill leva, om de kort sagt ska ha rätt att vara som vilka andra människor som helst, varför klamrar de sig då själva fast vid föreställningen att de inte är som vilka som helst, att de tvärtom är en alldeles särskild sorts människor med rätt och plikt att företräda ett helt land vars invånare inte har rätt att vare sig välja eller välja bort dem? DEN GAMLA KUNGLIGA blods­ mystiken byggde på fantasin att kungen förkroppsligade sitt folk, dess historia och dess framtid. Det var därför de kungliga inte kunde gifta sig utanför den egna kretsen. Den för ­nationens väl och ve livsviktiga kungliga särskildheten skulle vara genetiskt garanterad. Moderna kungligheter tenderar istället att grunda sina anspråk på att företräda folket på den egna förmenta folkligheten. Så till exempel anstränger sig det svenska kungahuset hårt för att framstå som landets folkligaste familj: skaffar sig rötter i radhuslängor, kör STCC och har usel musiksmak. Vi är precis som ni, är budskapet. Vi är faktiskt så mycket precis som ni att vi samtidigt är alldeles särskilda. Hittills har detta visat sig vara en framgångsrik överlevnadsstrategi för den moderna monarkin. Men på sikt kommer den att slå tillbaka. Det kommer att bli allt svårare för kunglig­ heterna att förklara varför de inte gör sig ännu vanligare genom att avstå från sina ”företrädesrättigheter”.

”Vi är precis som ni, är budskapet. Vi är faktiskt så mycket precis som ni att vi samtidigt är alldeles ­särskilda.” PER SVENSSON Författare och kulturskribent i Sydsvenskan.

Profile for Birdh

Reform, 2-2015  

Republikanska föreningens medlemstidning.

Reform, 2-2015  

Republikanska föreningens medlemstidning.

Profile for birdh
Advertisement