Guia de món laboral "ja tinc un títol" Part I: cicles formatius i certificats de professionalitat

Page 1

Guia de

MÓN LABORAL

“JA TINC UN TÍTOL!” PART I: CICLES FORMATIUS I CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT

PER ON COMENÇO?

Consells pràctics, marcar-te un objectiu, organització.

BUSCAR FEINA

Del currículum a l'entrevista, com buscar feina. Treball i discapacitat.

A TREBALLAR!

El contracte laboral, la seguretat social i la nòmina.


Índex

EDICIÓ: Consell Comarcal del Baix Empordà

DIRECCIÓ Oficina Jove del Baix Empordà

ELABORACIÓ I REDACCIÓ: Oficina Jove del Baix Empordà

03

04 EL MÓN LABORAL 05 ORGANITZA'T

06

COM I ON BUSCAR FEINA 07 FIXA EL TEU OBJECTIU 09 INVESTIGA 10 CREA LA TEVA MARCA PERSONAL 11 EL CURRÍCULUM 14 EL VIDEOCURRÍCULUM 15 LINKED IN 16 BUSCAR FEINA 18 EMPRESA TEMPORAL 19 TREBALLAR A L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA 20ENTREVISTA I PROVES DE SELECCIÓ 21 TREBALL I DIFUSIÓ 22TREBALL A L'ESTRANGER

DISSENY: Oficina Jove del Baix Empordà

PRIMERA EDICIÓ: La Bisbal d'Empordà, desembre de 2019

DIPÒSIT LEGAL: DL GI 1874-2019

25

A TREBALLAR! 25 SITUA'T 26 EL CONTRACTE LABORAL 29 LA SEGURETAT SOCIAL 30 LA NÒMINA 31 PREGUNTES FREQÜENTS

@ ojbaixemporda # Oficina_Jove_BE

PER ON COMENÇO?

33

CONSELLS PRÀCTICS 34 TINGUES EN COMPTE 35 PROGRAMES DE SUPORT A LA CONTRACTACIÓ 35 BONIFICACIONS 36 CONÈIXES EL SERVEI #BEJOVE?

@ oficinajovebaixemporda www.bejove.cat

I AQUESTA GUIA...?

I SI EM FALTA INFO? +16 anys

Tinc estudis post-obligatoris

Feines qualificades

Contacta'ns!! 609 02 77 20 oficinajove@baixemporda.cat


2

PER ON COMENÇO?


4

Guia de

PAGE 13

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL MÓN LABORAL Tens una titulació oficial (o estàs a punt d'obtenir-la) i ha arribat el moment de buscar la feina que vols? Estàs fet/a un mar de dubtes? En aquesta guia t'acompanyem en aquests primers passos tan importants! Farem un repàs senzill del teu perfil professional i les coses més bàsiques que et cal saber per entrar al món laboral. Pas a pas, t'ensenyem a optimitzar el teu currículum, a redactar la teva carta de presentació, t'explicarem com accedir a una empresa privada i/o administració pública, t'indicarem on buscar serveis d'assessorament laboral, et facilitarem programes de suport, això i molt més! Estàs a punt?

ABANS DE COMENÇAR, NECESSITARÀS: - Paciència i actitud positiva - Revisar les teves xarxes

És possible que passi un temps abans no obtinguis resultats. No et desesperis!! És normal!

- Definir el teu perfil

Sabem que, quan ja hem decidit posarnos a buscar feina, les presses ens poden envair. Però prendre's un moment per a reflexionar i marcarnos unes fites clares poden marcar la diferència. Aquest serà el nostre primer pas. Som-hi!!

Tingues present que el que mostres a les xarxes socials és tant visible per les teves amistats com per les persones que estan interessades en contractar-te. Revisar la privacitat dels teus comptes i cuida el contingut que publiques, pot influir molt en una contractació.


5

PAGE 13

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

ORGANITZA'T

Ara que ja tens clar com ets i què busques, organitza't!

- QUAN COMENÇO A BUSCAR FEINA? Pensa que t'hi has de posar amb temps!

- Empresa privada o administració pública? - Per on començo a buscar?

- Hi ha programes de suport i assessorament laboral? - Què haig de fer i com em preparo les proves de selecció? - Quines diferències hi ha entre el voluntariat, ser becat o estar col·legiat/ada?


COM I ON BUSCAR FEINA


7

Guia de

PAGE 13

MÓN LABORAL

#BEjove!

FIXA EL TEU OBJECTIU

EXPECTATIVES: Què m'empeny a buscar

LIMITACIONS: què em frena o em falta?

feina? Què busco?

- Fer diners? - Trobar una feina que m'agradi? - Estar a prop de casa? - Tenir un horari determinat? - Etc.

- Tinc experiència (pràctiques en empreses, voluntariats...)? - Tinc coneixements informàtics?

{

- Millorar el meu currículum?

vs

- Tinc coneixements en un àmbit específic?

- Tinc idiomes?

- Tinc clar el que vull i el que NO vull? - Etc.

Aquesta informació et permetrà encaixar les teves expectatives amb les teves possibilitats, i fixar el teu OBJECTIU. Et pot ser d'utilitat fer-ho per prioritats (de més a menys important), o marcant una línia temporal (des d'on parteixo i a on voldria arribar). Seguidament, et proposem un exemple.

FES UNA LLISTA DE TOT EL QUE DESITJARIES O EL QUE ÉS MÉS IMPORTANT PER A TU. FES-HO PER ORDRE D'IMPORTÀNCIA.

FES UNA LLISTA DE TOT EL QUE PENSES QUE NECESSITES PER A ARRIBAR-HI I SEPARA-LA EN DOS BLOCS: EL QUE JA TENS, I EL QUE FALTA.

PREPARA TOTA LA DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA I ACTÚA! UN COP TINGUIS CLAR ELS TEUS OBJECTIUS I PROPÒSITS, JA ESTÀS LLEST/A PER FER LA RECERCA DE FEINA.


8

Guia de

PAGE 13

MÓN LABORAL

#BEjove!

Alguns exemples: FORMACIÓ - Estudis: ESO, PQPI, PFI, batxillerat (pots especificar la branca), etc. - Idiomes: llengües natives, i llengües apreses a l'escola o en escoles d'idiomes.

- Formació complementària: cursos i tallers (primers auxilis, habilitats socials, etc.) - Voluntariats i/o pràctiques: a través de l'escola / institut o pel teu compte. - Coneixements d'informàtica: paquet Office (Word, Power Point, Excel, etc.), programes

específics (Photoshop, Autocad, etc.) - Carnets: carnet de moto, de premonitor, etc.

QUALITATS PERSONALS - PUNTS FORTS: puntualitat, responsabilitat, polivalència, implicació, empatia, actitud positiva, treball en equip, etc. - PUNTS A MILLORAR: tot i que no les has de posar al currículum, és important que les tinguis en compte per tu mateix/a. Poden ser tant qualitats personals com falta de formació

que impedeixen que puguis triar certes feines. Per exemple, si soc molt tímid/a em costarà estar de cara al públic, si no m'agraden els nens/es evitaré treballar de monitor/a, si no tinc transport no podré buscar feina gaire lluny de casa, si no tinc idiomes em costarà trobar feina al sector turístic, etc. INTERESSOS I AFICIONS

Pot ser útil associar els teus interessos i aficions a la feina que busques. Aquestes poden ajudar-te a saber què t'agrada, però també poden obrir-te oportunitats laborals. -Si ets esportista i has fet una formació relacionada amb l'àmbit, encara que no tinguis experiència laboral practicar esport t'obrirà portes. -Si se't dona bé aprendre idiomes i has estudiat turisme, podràs tenir més fàcil accés al món laboral. -Si has treballat de monitor/a de lleure i tens estudis relacionats amb l'àmbit social i/o educatiu, pot apropar-te al teu objectiu...


9

PAGE 13

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

INVESTIGA

INFORMA'T sobre les sortides professionals que tenen els teus estudis i tria els perfils professionals que t’interessen. Tens diverses maneres de fer-ho, però, per començar, et recomanem que vagis directament a la pàgina web del centre on has estudiat, on hi sol haver l'apartat "sortides professionals". BUSCA gent que ja s’hi dedica I fixa’t a quines empreses treballen o han treballat, i fes un llistat de les que t'interessen. Una eina molt interessant per a fer-ho és LinkedIn, més endavant trobaràs un apartat on t'expliquem com funciona.

PASSA A L'ACCIÓ i comença el procés de recerca de feina. Assisteix a serveis d'assessorament laboral, planifica't i sigues constant.


10 PAGE 13

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

CREA LA TEVA MARCA PERSONAL Quan busquem feina, és important tenir en compte que els materials que fem servir (currículum, carta de presentació, inscripció a borses de treball, xarxes socials...) es converteixen en la nostra marca personal. Tota la informació recollida serà la que servirà a l'empresa per detectar els aspectes que els poden interessar (o no) de nosaltres. Per aquesta raó, cal analitzar què volem mostrar, com volem que ens vegin i de quina manera plasmarem la informació. Com crear la marca personal: - Currículum. - Vídeo currículum. - Xarxes socials: LinkedIn, Instagram, Twitter... - Carta de presentació.

Si et trobes en el món de l'art, podràs incloure el teu "book" professional


11

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL CURRÍCULUM Ara que ja has fet una petita autoavaluació, estàs a punt per preparar el currículum! Tingues en compte que serà el primer que vegin de tu les empreses, t'hi has de sentir identificat/da. Ha de ser clar, ordenat i senzill.

Pensa que no hi ha una única manera de fer el currículum, atreveix-te a ser original! Al portal www.jove.cat en trobaràs diversos models. També existeixen webs com el Canva o el Piktochart que t'ofereixen moltes plantilles ja dissenyades. Però intenta sempre aportar-hi el teu toc personal!

La presentació del teu currículum és molt important!! Segueix la mateixa estructura i presentació al llarg de tot el currículum. Utilitza paper blanc i de bona qualitat, i procura que no s'arrugui ni es taqui. No el facis a mà fora que t'ho demanin explícitament. Evita posar-hi dades poc rellevants i procura ser sincer/a. No superis les dues pàgines i si pot ser, una molt millor. Adapta cada currículum a la oferta on t'apuntes. No sempre cal que donem tota la informació de nosaltres, podem obviar informació en funció de l'oferta.


Guia de

12

MÓN LABORAL

#BEjove!

Model de currículum clàssic La primera informació que ha d'aparèixer sempre és: - Nom i cognoms - Municipì - Email - Telèfon

Titulacions oficials, centre on s'han obtingut i dates d'inici i finalització

Si tens un diploma és important especificar-lo. En cas de no tenir cap títol, pots posar quin és el teu nivell parlat i escrit.

NOM I COGNOMS Municipi Telèfon Correu electrònic FORMACIÓ ACADÈMICA

Si decideixes posar-hi una fotografia, hauria de ser actual i amb fons blanc.

Educació Secundària Obligatòria - Escola (any o cursant)

FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Curs de premonitor/a - Hores de durada - Escola (any) Curs de Photoshop - Hores de durada - Escola (any)

Cursos professionals i d'especialització, centre on s'han fet i dates d'inici i finalització.

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL Pràctiques de cicle formatiu - Hores de durada - Escola (any) Tasques: Pràctiques de premonitor/a - Hores de durada - Escola/casal (any) Tasques: Voluntari/ària - Lloc - Temps dedicat

IDIOMES Nom de l'idioma: nivell

Si no tens experiència professional pots posar-hi pràctiques o voluntariats. Definir les tasques realitzades és una bona estratègia quan no tens gaire experiència.

COMPETÈNCIES PERSONALS

Aquest apartat és molt important, sobretot quan no tens experiència!!! Pensa en tot allò que et defineix com a persona i que pensis que poden valorar al lloc de treball al qual et presentes. Raona les competències, no facis una llista i prou!!

Treball en equip, dots comunicatius, resolució de problemes, tolerància a la frustració, iniciativa, flexibilitat, responsabilitat, creativitat, dinamisme, puntualitat, organització, motivació, empatia, etc.

ALTRES DADES Permís de conduir (B, A...) i vehicle propi Disponibilitat (immediata, 15 dies, a partir del 20 de juny...) Carnets professionals (manipulador/a d'aliments, premonitor/a...) Gustos i aficions (esport, muntanya, cinema, teatre, animals...)

Totes les dades que no encaixin als altres apartats. Hi pots incloure aspectes relacionats amb un lloc de treball concret (com ara que practiques un esport si et presentes a una botiga d'esports).


13

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

Hi ha tants currículums com persones! Exemples:


14

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL VIDEOCURRÍCULUM L'eina del vídeo currículum és molt efectiva per a poder diferenciar-se dels altres candidats/es, ja que suposa una exposició i dedicació majors respecte del format tradicional, a més de brindar la oportunitat al/la candidat/a per a poder explicar les funcions i aprenentatges adquirits mitjançant l’apartat d’experiència. No obstant, hem de recordar que aquesta eina no és imprescindible, ja que si la manera en què el/la candidat/a s’expressa no és clara i la informació donada no s’adapta a la vacant, resultarà perjudicial, fent que aquesta eina innovadora perdi potencial i capacitat "d’engagement". Per aquest mateix motiu és important tenir en compte diferents aspectes: - Elements de comunicació verbal: tenir en compte què vull dir. Caldria preparar-se prèviament els continguts que volem destacar en el nostre videocurrículum. Cal parlar dels nostres estudis de l'experiència laboral relacionada amb el lloc de treball que busquem i podem destacar els aspectes tècnics i competencials i finalment parlar del nostre objectiu laboral actual. - Elements de comunicació no verbal: com em moc davant la càmera, com vaig vestit/da, quin to de veu faig servir, com gesticulo,... - Elements tècnics: lloc que escullo per filmar, so, lluminositat, càmera, qualitat d'imatge...

Algunes apps d'interès: Movavi video editor plus, movi maker, imovie,...


Guia de

15

MÓN LABORAL

#BEjove!

LINKED IN Les xarxes socials poden oferir-nos un ventall de possibilitats més enllà de la connexió humana per temps d'oci. En aquest cas, el LinkedIn és la xarxa social PROFESSIONAL més gran del món, considerada com l'eina essencial per a potenciar la marca personal. QUÈ OFEREIX? -Connexió amb altres professionals del sector (Networking). -Publicacions rellevants al perfil relacionades amb l'àmbit professional. -Contacte amb les empreses i els reclutadors (xat). -Ofertes de feina concretes. -Atraure visites qualitat al nostre perfil.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE -Actualització constant de la informació del perfil. -Publicació i difusió de notícies rellevants amb regularitat. -Selecció fotografia perfil professional. -Seguir una estratègia per a tenir una major visualització respecte la resta de professionals.


Guia de

16

MÓN LABORAL

#BEjove!

BUSCAR FEINA ATENCIÓ! Recorda que aquesta és l'edició "Feines qualificades", una guia enfocada a persones que tenen estudis específics i/o experiència professional. Si busques combinar els estudis amb feines de temporada o un treball que requereix de menys especialització, et recomanem que llegeixis l'edició "La meva primera feina". La trobaràs a www.bejove.cat o a la nostra Oficina Jove!

RECERCA ACTIVA Et facilitem tres maneres de recerca de feina:

Networking És important que al llarg de la nostra trajectòria professional anem creant la nostra xarxa de contactes tant si estem estudiant, com si estem treballant. Això ens permetrà tenir més fàcil accessibilitat al mercat de treball un cop estiguem buscant feina. Una bona eina per treballar la teva xarxa de contactes és LINKED IN.

IMPORTANT! Fes servir la teva xarxa de contactes, com més gent sàpiga que busques feina, més fàcil et serà trobar-ne. Autocanditatura Encara que l'empresa no tingui una oferta publicada, ens podem adreçar a ells fent-los arribar el nostre currículum de manera presencial o virtual. Quan estem buscant feina pot ser útil, fer una cerca per internet d'empreses o entitats, on ens interessaria treballar. D'aquesta manera podem investigar cadascuna d'aquestes ofertes, saber a què és dediquen, quins son els seus valors i la seva metodologia de treball i en cas d'interessar-nos, contactar amb ells oferint els nostres serveis. Cal tenir en compte, que si anem a fer l'autocanditatura de manera presencial haurem de de dirigir-nos a l'encarregat/ada per tal d'aconseguir una primera conversa directe amb ells/es. Quan ho fem de manera on-line, hem de complementar el mail amb informació rellevant de nosaltres que no aparegui explícitament en el currículum. També, podem afegir la raó per la qual ens interessaria treballar en aquell lloc de feina concret.

Evita fer "copia i enganxa" i enviar el mateix email a totes les empreses!!!


Guia de

17 12

MÓN LABORAL

#BEjove!

Recerca en línia Existeixen molts portals de recerca de feina per Internet (o a través d'app) que pengen ofertes cada dia, com ara: Infojobs Indeed Empordà Professionals Feina Activa La majoria d'aquests webs et demanen que et registris i facis el currículum en línia amb la seva pròpia plantilla, és molt important complir aquest pas i verificar que el teu perfil estigui complert al cent %. Molts d'aquests portals fan una selecció prèvia amb la informació que fiques a través de la seva plantilla i això els serveis per fer una primera tria dels candidats/es que s'adequa al perfil que busca l'empresa. Et recomanem que ho facis abans de trobar una oferta que t'interessi, així quan la trobis t'hi podràs presentar en un clic! Entra-hi cada dia, busca les ofertes que t'interessen i apunta-t'hi si compleixis els requisits. Al nostre web (www.bejove.cat) també hi trobaràs un recull dels portals de recerca de feina més utilitzats amb les ofertes actualitzades a diari.


18

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

EMPRESES DE TREBALL TEMPORAL Les ETT s'encarreguen de posar en contacte les empreses que busquen personal amb els treballadors. La majoria d'ETT actualment demanen que omplis el currículum en línia des de la seva pàgina web. Busca les que tens per la zona i presenta-hi el currículum!

A www.portaett.com trobaràs totes les empreses de treball temporal de la província.

Empreses de treball temporal: Les ETT contracten els treballadors i els cedeixen a les empreses que busquen personal temporalment. Si trobes feina a través d'una ETT, serà qui et contracti i amb qui hauràs de tractar davant qualsevol aspecte relatiu a la teva nòmina o contracte.

Empreses de selecció de personal: Hi ha empreses que encarreguen la tria del personal a empreses de selecció. Un cop triat el treballador, l'envien a l'empresa. Si trobes feina a través d'una empresa de selecció de personal, et contractarà l'empresa per la qual treballis.

RECERCA A TRAVÉS DELS SERVEIS D'OCUPACIÓ Apropa't a l'oficina d'ocupació més propera i pregunta si tenen alguna oferta laboral. Informa't bé de les campanyes que es puguin estar fent, a vegades s'organitzen jornades o fires per cobrir llocs de treball temporal a la zona.

Les oficines d'ocupació de la comarca són a la Bisbal d'Empordà i a Palamós. També en trobaràs a Figueres i Girona.


Guia de

19

MÓN LABORAL

#BEjove!

TREBALLAR A L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA T'has plantejat alguna vegada treballar a l'administració pública? t'expliquem com accedir a les ofertes de treball. Per tal de detectar les ofertes vigents de les administracions públiques podem fer ús del cercador d'informació i documentació oficials (CIDO).

QUÈ ÉS EL CIDO?

El CIDO ens informa de qualsevol oferta d'una administració pública a Catalunya, sigui de funcionariat, personal interí o laboral. Hi ha altres espais públics on es publiquen les ofertes (p. ex. portals electrònics, diaris i butlletins oficials, etc.). Però el CIDO el que fa és posar-t'ho fàcil si el que volem és buscar ofertes en l'àmbit públic.

COM ACCEDIR A UN LLOC DE TREBALL COM EMPLEAT PÚBLIC?

Son diversos els requisits a tindre en compte, a través del CQR que et facilitem veuràs tota l'explicació a la pregunta realitzada.


Guia de

20

MÓN LABORAL

#BEjove!

ENTREVISTA I PROVES DE SELECCIÓ Si t'han convocat a una entrevista o prova de selecció és que estàs molt a prop d'aconseguir la feina. Ara, toca preparar-se per superar-la! CONSELLS

Informa't tant com puguis sobre l'empresa Torna't a llegir les característiques del lloc de treball al qual optes Repassa el teu currículum i fixa't què en pots destacar Intenta imaginar quines preguntes et poden fer i practica'n la resposta Cuida el teu aspecte físic i adequa la vestimenta al lloc de treball Procura no fumar just abans d'entrar a l'entrevista i no entrar menjant xiclet No mostris més interès pel sou i/o les vacances o descansos que per la feina que realitzaràs

Entrevista: Si et convoquen a una entrevista estaràs sol/a amb l'entrevistador/a. Et faran preguntes sobre el teu currículum, experiència i personalitat, perquè vols treballar amb ells/es, què et motiva, els teus punts forts i febles. És molt recomanable fer preguntes sobre les funcions que realitzaràs.

Prova de selecció: A les proves de selecció es convoquen tots/es els candidats/es un mateix dia. La intenció de l'empresa és comparar no només els coneixements, sinó també el comportament en grup. Les proves poden ser: pràctiques o bé, teòriques amb temes establerts prèviament.


21

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

TREBALL I DISFUNCIÓ

En funció de les teves necessitats i del teu grau de discapacitat disposes de diferents opcions, des de treballar en un centre especial de treball fins a incorporar-te a una empresa ordinària. Aquestes són algunes empreses de la zona que et poden donar un cop de mà:

Centre especial de treball (CET): Són empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. El 70 per cent de persones que hi treballen han de tenir un grau de discapacitat igual o superior a un 33% (Gencat, 2019*).

Fundació VIMAR - Servei de teràpia ocupacional Palafrugell i Santa Cristina d’Aro Centre Tramuntana - CET i integració laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual Palafrugell MIFAS - Servei d’Integració Laboral per a persones amb discapacitat física, orgànica i/o sensorial Platja d’Aro TRESC - Servei prelaboral i d’inserció laboral per a persones afectades de trastorn mental sever Palafrugell Fundació esperança i acollida - Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) per a persones en risc d’exclusió social en especial afectades pel VIH (amb discapacitat) - La Bisbal d'Empordà Fundació Altem - CET i incorporació al mercat de treball ordinari - Figueres Fundació Drissa - Servei prelaboral i d’inserció laboral per a persones afectades de trastorn mental Girona Fundació Ramon Noguera - CET i inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual Girona Fundació ASTRES - CET per a persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental Girona Fundació ASTRID 21 - Servei d'integració laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual i síndrome de Down - Girona Fundació INSERTA EMPLEO - és l'entitat de la Fundació ONCE especialitzada en la prestació de serveis d'intermediació laboral, captació i desenvolupament de talent amb l'objectiu d'aconseguir la inserció laboral de les persones amb discapacitat.

*https://treball.gencat.cat/ca/ambits/insercio-laboral-rmi-i-discapacitat/discapacitat/CET/


Guia de

22

MÓN LABORAL

#BEjove!

Per Internet Aquestes són alguns webs que ofereixen feines a empreses ordinàries: https://www.baixemporda.cat/borsa/ https://fundacionadecco.org/ https://www.fundacioneurofirms.es/ca/ https://www.discapnet.es/ https://www.portalento.es/ https://www.disjob.com/

Les empreses ordinàries reben bonificacions per contractar persones amb discapacitat. Tingues en compte que l'has de tenir legalment reconeguda, i que per accedir a molts dels ajuts disponibles has de tenir, com a mínim, un 33 % reconegut. Per a més informació: https://treball.gencat.cat/ca/ambits/insercio-laboralrmi-i-discapacitat/discapacitat/

A PUNT 40.2 És un servei d'orientació, formació i suport per a persones amb discapacitat o trastorns de salut mental que desenvolupa el Consell Comarcal del Baix Empordà. Contacta-hi a través de correu: apunt@baixemporda.cat Truca al 972 64 55 41 o al 686 86 66 01 O vine a informar-te! Ens trobaràs a: Pl. Joan Carreras i Dagas, 4-5, bxs. La Bisbal d'Empordà


23

Guia de

MÓN LABORAL

TREBALLAR A L'ESTRANGER Vols treballar a l'estranger? Descarrega't la nostra Guia de Mobilitat Internacional a WWW.BEJOVE.CAT

#BEjove!


A TREBALLAR


25

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

SITUA'T! Enhorabona, ja has aconseguit la feina!! Et deixem alguns consells per anar ben preparat/da el primer dia de feina! Informa't de l'hora exacta a la qual has de ser a la feina i intenta arribar 10 minuts abans per evitar qualsevol imprevist. Pregunta si has de portar alguna cosa, si t'has de vestir d'alguna manera concreta o si necessitaràs uniforme. Emporta't l'esmorzar o el berenar de casa per si no pots sortir de l'empresa durant el teu descans. Quan ja hi treballis ja aniràs resolent aquests dubtes amb els teus companys o caps. Porta una llibreta i bolígraf per si has d'anotar instruccions o informació rellevant. Si et fan signar papers, llegeix-los primer. Si hi ha molta informació, demana si els pots entregar l'endemà i llegeix-los a casa tranquil·lament. No tinguis por de plantejar els teus dubtes, és millor preguntar que equivocar-se per no haverho consultat primer. El dia abans procura anar a dormir d'hora i descansar per començar el primer dia amb molta energia!

RECORDA!! Tothom ha tingut un primer dia! Relativitza els nervis i intenta gaudir al màxim d'aquesta experiència!!

Abans de començar a treballar et demanaran alguns documents, procura tenir a punt: - Fotocòpia del DNI o NIE - Número de la Seguretat Social (més endavant et donem més info sobre aquest tema) - Número de compte bancari *En cas que siguis menor d'edat et demanaran una autorització del teu pare/mare o tutor/a legal


Guia de

26

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL CONTRACTE LABORAL QUÈ ÉS? El contracte laboral és el document que et farà signar l'empresa abans de començar a treballar, on et compromets a treballar-hi a canvi d'un sou.

AL MEU CONTRACTE HI DIU QUE TINC UN PERÍODE DE PROVA, QUÈ VOL DIR? Durant el període de prova tens els mateixos drets i obligacions que els altres treballadors/es, però tant tu com l'empresari/a podeu decidir, d'un dia per l'altre, finalitzar la contractació.

QUÈ ÉS EL CONVENI COL·LECTIU I QUIN EM CORRESPON? És un acord entre els representants dels treballadors/es i els dels empresaris/es, on es regulen les condicions de treball, salari, vacances, permisos..., de cada sector d'activitat o empresa concreta. L'empresari/a no pot contradir les condicions del teu conveni col·lectiu, que sempre apareix especificat al contracte. Pots consultar tots els convenis al web de la Generalitat de Catalunya.

QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE EL SOU BRUT I EL SOU NET? El sou brut és el total de diners del teu sou abans de restar-hi les retencions. El sou net són els diners que rebràs tu com a treballador, després de restar-ne els diners destinats a la Seguretat Social i altres impostos.

PODEU TROBAR DIFERENTS TIPUS DE CONTRACTES A: https://www.sepe.es/HomeSepe/empresas/Contratos-de-trabajo/modelos-contrato


Guia de

27

MÓN LABORAL

#BEjove!

Exemple de model de contracte laboral d'obra i servei

{

Dades de l'empresa i/o l'empresari que et contracta.

Les teves dades. Comprova sempre que siguin correctes.

A la següent pàgina trobaràs el detall de tots els conceptes que portin número.

El temps que durarà el teu contracte i el període de prova (que solen ser 3 mesos)

{ El lloc de treball que ocuparàs.

{

Detall de la teva jornada laboral. És molt important que hi constin les hores reals que hi treballaràs, ja que són les que cotitzaràs.

El sou brut que rebràs (x 12 pagues si és mensual, o x 14 pagues si inclou les pagues extres d'estiu i Nadal)

*Model oficial del Govern d'Espanya. Extret de https://www.sepe.es/HomeSepe/empresas/Contratos-de-trabajo/modelos-contrato.html


Guia de

28

El conveni col·lectiu al qual pertany el teu contracte. A la pàgina 20 t'ho expliquem.

MÓN LABORAL

#BEjove!

Els dies de vacances que et pertoquen a l'any. Pensa que si és una feina de temporada no tindràs dret a vacances, sinó que te les pagaran amb la quitança* al final del contracte.

*La quitança (o "finiquito") és el document que posa fi al contracte laboral i on s'especifiquen els diners que s'han de retornar al treballador (com vacances no gaudides, part de la paga doble que correspongui, etc.).


29

LA SEGURETAT SOCIAL QUÈ ÉS? La Seguretat Social és un fons de diners de l'Estat que garanteix protecció a les persones quan es queden sense feina o es jubilen. Aquest fons "s'omple" amb les aportacions que hi fan els treballadors i empresaris cada mes.

QUÈ VOL DIR COTITZAR A LA SEGURETAT SOCIAL? La cotització són els diners que es retiren de la nòmina cada mes per a enviar-los a la Seguretat Social. És, entre altres coses, el que marca la diferència entre el sou net i el sou brut.

QUÈ SIGNIFICA TENIR EL NÚMERO DE LA SEGURETAT SOCIAL? És el número que identifica el ciutadà/na en la seva relació amb la seguretat social. És obligatori per qualsevol persona que pugui ser beneficiari/a de pensions, subsidis o prestacions de la seguretat social. Així com per la seva alta com a treballador/a en qualsevol règim de la seguretat social.

COM OBTINC EL MEU NÚMERO DE LA SEGURETAT SOCIAL? El teu número de la Seguretat Social serà el mateix per a tota la vida. Si és la teva primera feina el pots sol·licitar presencialment a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) a Sant Feliu de Guíxols o a Girona.

SI JA HAS TREBALLAT, COM PUC SABER QUIN ÉS EL TEU NÚMERO DE LA SEGURETAT SOCIAL? Localitzar-lo és ara més fàcil que mai amb IMPORT@SS, el nou portal de la Tresoreria General de la Seguretat Social. pots fer-ho en menys d'un minut des del teu mòbil o qualsevol dispositiu amb connexió a internet. També pots trobar-ho a qualsevol nòmina o contracte que hagis tingut prèviament.


Guia de

30

MÓN LABORAL

#BEjove!

LA NÒMINA (model oficial)

{

{

Les dades de l'empresa

El teu sou fix en funció de la categoria o grup professional. El fixa el conveni col·lectiu.

Els diners que es resten del sou per a la Seguretat Social, IRPF, etc. (és el que es resta al total meritat)

{

El total que cobraràs a final de mes.

{

Les teves dades personals i el lloc de treball que ocupes.

Si ets menor d'edat no tens permès fer hores extres.

El més habitual és que en aquest apartat hi aparegui alguna cosa quan se t'acabi el contracte o si t'acomiaden


31

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

PREGUNTES FREQÜENTS COM FUNCIONEN LES VACANCES? Per llei, tens dret a 30 dies de vacances l'any. En cas que treballis menys d’un any, tens dret a la part proporcional del temps treballat (fora que el conveni col·lectiu digui una altra cosa). Per norma general, tindràs 2,5 dies de vacances per cada mes treballat.

ATENCIÓ! Pensa que en feines de temporada normalment no et permetran fer vacances, sinó que te les pagaran al final del contracte amb la quitança, o t'allargaran el contracte uns dies un cop acabis la feina.

TINC DRET A FER DESCANSOS DURANT LA JORNADA LABORAL? Depèn de les hores que treballis al dia i de l'horari que tinguis: si treballes 6 hores o més seguides, tens dret a 15 minuts de descans com a mínim (si ets menor d'edat, tens dret a 30 minuts si la teva jornada és de més de 4,5 hores).

I TINDRÉ DIES DE FESTA? Els descansos setmanals han de ser d'un dia i mig a la setmana com a mínim (dos dies pels menors de 18 anys).

QUAN PLEGUI, TINDRÉ DRET A L'ATUR? Per tenir dret a l'atur has de complir dues condicions: 1. Que a la teva vida laboral consti que has treballat com a mínim durant 365 dies, no cal que siguin seguits. 2. Que no hagis plegat tu, ni t'hagin fet fora. Per tant, que hagis acabat la feina per finalització de contracte.

Pensa que si vols demanar l'atur ho has de fer en els 15 dies següents d'haver acabat de treballar!!


32

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

HAURÉ DE FER LA DECLARACIÓ DE LA RENDA? Si els diners que has guanyat al llarg de l'any no superen els 12.000 €, no cal que la facis.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE QUITANÇA I INDEMNITZACIÓ? Quitança, liquidació o "finiquito": És un pagament obligatori tant si t’acomiaden com si plegues per voluntat pròpia. Es tracta del total que a l’empresa li queda per pagar-te de l’any. Indemnització: És una compensació econòmica per haver-te acomiadat de manera improcedent (és a dir, sense motius de pes).

TENS MÉS DUBTES? VISITA LA NOSTRA WEB! www.bejove.cat A l'apartat "treballar" hi trobaràs molta informació interessant. CONTACTA'NS! Envia'ns un correu a oficinajove@baixemporda.cat PARTICIPA! I si tens alguna proposta per a la propera guia, no dubtis a fer-nos-ho saber!!


CONSELLS PRÀCTICS


34

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

TINGUES EN COMPTE Buscar feina és una feina en si, vol temps i dedicació. Cuida el teu aspecte físic quan vagis a les empreses, i, si pots, ves-hi d'hora. Has de tenir constància, va bé marcar-se un horari de dedicació diària. És més fàcil trobar una feina que mantenir-la, intenta donar el millor de tu cada dia. Procura acabar sempre bé amb les empreses, no saps mai si hi hauràs de tornar o si et tornaràs a creuar amb les persones que hi treballen. Quan acabis d'una feina, recorda't de demanar carta de recomanació, et podria fer falta per a la feina següent. Si has finalitzat contracte a l'administració pública, demana el certificat de serveis prestats. Fes-te una carpeta personal on guardis tots els teus documents relacionats amb la feina, així cada vegada que els necessitis els tindràs a mà.


Guia de

35

MÓN LABORAL

#BEjove!

PROGRAMES DE SUPORT A LA CONTRACTACIÓ Quan parlem de programes de suport a la contractació ens referim a les oportunitats laborals que podem tenir a l'administració pública i a les empreses privades a través d'ajuts econòmics que facilitin la nostra contractació. Cada any podem trobar convocatòries diverses com el programa "Joves en pràctiques" que ofereix la possibilitat de treballar a l'ajuntament i consells comarcals durant sis mesos a través d'un contracte modalitat de pràctiques si tens entre 16 i 29 anys i estudis postobligatoris finalitzats. Per tal d'estar al corrent de les novetats, us recomanem seguir el Instagram @ocupaciocat i la pàgina web del servei públic d'ocupació de Catalunya (SOC).

BONIFICACIONS i AJUDES Les empreses es poden acollir a bonificacions i ajudes en matèria de contractació i de seguretat social. Cal tenir en compte que aquesta informació pot variar en funció de les necessitats de l'empresa i del canvis normatius anuals. Per això, podeu adreçar-vos a la web del SEPE per trobar la informació actualitzada.

Sabies que ... Si estàs buscant feina pots informar-te de les bonificacions i ajudes que pot tenir l'empresa si et contracta. Prepara-t'ho i a l'entrevista podràs exposar-los-hi, així veuran les avantatges que tenen si et contracten.


36

Guia de

MÓN LABORAL

# B E jo v e !

CONEIXES EL SERVEI #BEJOVE? Si tens entre 16 i 29 anys i estàs cercant feina pots adreçar-te a l'Oficina Jove del Baix Empordà. Cal demanar cita prèvia. Telèfon: 609 027 720

Ens trobaràs a: Consell Comarcal del Baix Empordà C/ Raig núm. 7 La Bisbal d'EmpordàTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.