GUIA DEL MON LABORAL. EDICIÓ LA MEVA PRIMERA FEINA #Bejove

Page 1

Guia de

MÓN LABORAL EDICIÓ LA MEVA PRIMERA FEINA

PER ON COMENÇO?

Consells pràctics, marcarte un objectiu, organització.

BUSCAR FEINA

Del currículum a l'entrevista, com buscar feina. Treball i discapacitat.

A TREBALLAR!

El contracte laboral, la seguretat social i la nòmina.


Índex

EDICIÓ: Consell Comarcal del Baix Empordà

DIRECCIÓ Oficina Jove del Baix Empordà

02

ELABORACIÓ I REDACCIÓ: Oficina Jove del Baix Empordà

DISSENY: Oficina Jove del Baix Empordà

PER ON COMENÇO? 03 EL MÓN LABORAL 04 ORGANITZA'T

05

COM I ON BUSCAR FEINA 06 FIXA EL TEU OBJECTIU 08 EL CURRÍCULUM 11 BUSCAR FEINA 14 ENTREVISTA I PROVES DE SELECCIÓ 15 TREBALL I DISCAPACITAT 17 TREBALLAR A L'ESTRANGER

PRIMERA EDICIÓ: La Bisbal d'Empordà, desembre de 2019

DIPÒSIT LEGAL: DL GI 1874-2019

18

A TREBALLAR! 19 20 23 24 25

@ ojbaixemporda # Oficina_Jove_BE

27

SITUA'T EL CONTRACTE LABORAL LA SEGURETAT SOCIAL LA NÒMINA PREGUNTES FREQÜENTS

CONSELLS PRÀCTICS 28 TINGUES EN COMPTE 29 SERVEI D'OCUPACIÓ JUVENIL

@ oficinajovebaixemporda www.bejove.cat

I SI EM FALTA INFO?

I AQUESTA GUIA...?

16-18 anys

Primera experiència laboral

Feines de temporada

Contacta'ns!! 609 02 77 20 oficinajove@baixemporda.cat


2

PER ON COMENÇO?


3

Guia de

PAGE 13

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL MÓN LABORAL Ja tens 16 anys (o estàs a punt de fer-los) i ha arribat el moment de buscar la teva primera feina? Estàs fet un mar de dubtes? En aquesta guia t'acompanyem en aquests primers passos tan importants! Farem un repàs senzill de les coses més bàsiques que et cal saber per entrar al món laboral. Pas a pas, t'ensenyem a fer el teu primer currículum, a preparar-te l'entrevista de feina i a entendre la documentació que acompanyarà durant tot el procés. Estàs a punt?

ABANS DE COMENÇAR, NECESSITARÀS: - Paciència i actitud positiva - Compte de correu electrònic

És possible que passi un temps abans no obtinguis resultats. No et desesperis!! És normal!

- Currículum actualitzat

El currículum és el document on posaràs tota la teva informació personal, formativa i laboral. Més endavant trobaràs consells i models per fer-lo.

Procura que sigui senzill i seriós (per exemple: nom_cognom@ o cognom.data de naixement, etc.). Pensa que l'hauràs d'incloure al currículum i que et servirà perquè les empreses contactin amb tu.


Guia de

4

MÓN LABORAL

#BEjove!

ORGANITZA'T Ara que ja tens clar com ets i què busques... ORGANITZA'T!: - QUAN COMENÇO A BUSCAR FEINA? Pensa que t'hi has de posar amb temps!! - TINC TOT EL QUE NECESSITO A PUNT? Currículum, documentació impresa (còpia del DNI, dels títols...), correu electrònic fet, núm. de la seguretat social, núm. del compte corrent, etc.

CALENDARI Busco feina a l'estiu Les empreses solen començar a preparar la temporada a partir de Setmana Santa. Per tant, si vols treballar durant l'estiu has de posar-te a buscar feina cap al mes d'abril. Les feines més habituals durant l'estiu solen estar relacionades amb el turisme i/o el lleure (hoteleria i restauració, botigues i supermercats, casals d'estiu, etc.).

Busco feina per Nadal Les campanyes de Nadal s'inicien cap al mes de novembre, però durant les vacances de Nadal és quan més gent necessiten les empreses (ja sigui per cobrir vacances o per augment de la producció i/o el consum). Durant aquesta època, el que més busquen és personal per a les botigues. També pots trobar casalets de Nadal.

Busco feina per Setmana Santa Per trobar feina per Setmana Santa hauries de començar a repartir currículums dos mesos abans. Pensa que moltes empreses del sector de turisme comencen la temporada per Setmana Santa, i si els agrades pots mantenir la mateixa feina per a la temporada d'estiu.


5

COM I ON BUSCAR FEINA


Guia de

6

MÓN LABORAL

#BEjove!

FIXA EL TEU OBJECTIU

EXPECTATIVES: què m'empeny a buscar

LIMITACIONS: què em frena o em falta?

feina? Què busco? - Fer diners? - Trobar una feina que m'agradi? - Estar a prop de casa? - Tenir un horari flexible? - Etc.

- Tinc coneixements en un àmbit específic? - Tinc experiència (pràctiques en empreses, voluntariats...)?

{

- Aprendre un ofici?

vs

- Tinc transport per arribar-hi?

- Tinc idiomes?

- Tinc temps suficient per dedicar a la feina?

Aquesta informació et permetrà encaixar les teves expectatives amb les teves possibilitats, i fixar el teu OBJECTIU. Et pot ser d'utilitat fer-ho per passos (a la següent pàgina trobaràs exemples):

FORMACIÓ: pensa en els coneixements que has adquirit, tant pel que fa als teus estudis reglats com de formació complementària. Voluntariats, idiomes, coneixements en informàtica, cursos, tallers, carnets, etc. QUALITATS PERSONALS: pregunta't quins són els teus punts forts i les teves limitacions. Pots fer-ne una llista destacant-ne tres de cada. Els teus punts forts et donen informació sobre feines que se't poden donar bé, i els febles et permeten identificar on no encaixaries. A més, és una pregunta que solen fer a les entrevistes de feina. INTERESSOS I AFICIONS: tenir clars els teus interessos i les teves aficions és una bona manera de definir el teu perfil professional.


Guia de

7

MÓN LABORAL

#BEjove!

Alguns exemples: FORMACIÓ - Estudis: ESO, PQPI, PFI, batxillerat (pots especificar la branca), etc. - Idiomes: llengües natives, i llengües apreses a l'escola o en escoles d'idiomes. - Formació complementària: cursos i tallers (primers auxilis, habilitats socials, etc.) - Voluntariats i/o pràctiques: a través de l'escola / institut o pel teu compte - Coneixements d'informàtica: paquet Office (Word, Power Point, Excel, etc.), programes específics (Photoshop, Autocad, etc.) - Carnets: carnet de moto, de premonitor, etc.

QUALITATS PERSONALS - PUNTS FORTS: puntualitat, responsabilitat, polivalència,

implicació,

empatia,

actitud

positiva, treball en equip, etc. - LIMITACIONS: tot i que no les has de posar al currículum, és important que les tinguis en compte per tu mateix/a. Poden ser tant qualitats personals com falta de formació que impedeixen que puguem triar certes feines. Per exemple, si soc molt tímid/a em costarà estar de cara al públic, si no m'agraden els nens evitaré treballar de monitor/a, si no tinc transport no podré buscar feina gaire lluny de casa, si no tinc idiomes em costarà trobar feina al sector turístic, etc.

INTERESSOS I AFICIONS - Si ets esportista pots buscar feina en botigues d'esports o fer de monitor de multiesports. - Si t'interessa la història i la geografia i tens idiomes pots treballar en una oficina de turisme. - Si ets una persona molt dinàmica i social pots treballar en un bar o restaurant. - Si t'agraden els nens pots treballar en un casal. - Etc.


8

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL CURRÍCULUM

Ara que ja has fet una petita autoavaluació, estàs a punt per preparar el currículum! Tingues en compte que serà el primer que vegin de tu les empreses, t'hi has de sentir identificat/da, ja que serà la teva marca personal.

Curriculum Vitae

Ha de ser clar, ordenat i senzill.

Pensa que no hi ha una única manera de fer el currículum, atreveix-te a ser original! Al portal www.jove.cat en trobaràs diversos models. També existeixen webs com el Canva o el Piktochart que t'ofereixen moltes plantilles ja dissenyades. Però intenta sempre aportar-hi el teu toc personal!

La presentació del teu currículum és molt important!! Segueix la mateixa estructura i presentació al llarg de tot el currículum Utilitza paper blanc i de bona qualitat, i procura que no s'arrugui ni es taqui No el facis a mà fora que t'ho demanin explícitament Evita posar-hi dades poc rellevants i procura ser sincer/a No superis les dues pàgines


Guia de

9

MÓN LABORAL

#BEjove!

Model de currículum clàssic La primera informació que ha d'aparèixer sempre és: - Nom i cognoms - Municipì - Correu electrònic - Telèfon

Titulacions oficials, centre on s'han obtingut i dates d'inici i finalització

NOM I COGNOMS Municipi Telèfon Correu electrònic FORMACIÓ ACADÈMICA Educació Secundària Obligatòria - Escola (any o cursant)

FORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA Curs de premonitor/a - Hores de durada - Escola (any) Curs de Photoshop - Hores de durada - Escola (any)

EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL

Si tens un diploma és important especificar-lo. En cas de no tenir cap títol, pots posar quin és el teu nivell parlat i escrit.

Si decideixes posar-hi una fotografia, hauria de ser actual i amb fons blanc.

Pràctiques de cicle formatiu - Hores de durada - Escola (any) Pràctiques de premonitor/a - Hores de durada - Escola/casal (any) Voluntari/ària - Lloc - Temps dedicat

IDIOMES

Cursos professionals i d'especialització, centre on s'han fet i dates d'inici i finalització.

Si no tens experiència professional pots posar-hi pràctiques o voluntariats. Definir les tasques realitzades és una bona estratègia quan no tens gaire experiència.

Nom de l'idioma: nivell

COMPETÈNCIES PERSONALS

Aquest apartat és molt important, sobretot quan no tens experiència!!! Pensa en tot allò que et defineix com a persona i que pensis que poden valorar al lloc de treball al qual et presentes.

Treball en equip, dots comunicatius, resolució de problemes, tolerància a la frustració, iniciativa, flexibilitat, responsabilitat, creativitat, dinamisme, puntualitat, organització, motivació, empatia, etc.

ALTRES DADES Permís de conduir (B, A...) i vehicle propi Disponibilitat (immediata, 15 dies, a partir del 20 de juny...) Carnets professionals (manipulador d'aliments, premonitor/a...) Gustos i aficions (esport, muntanya, cinema, teatre, animals...)

Totes les dades que no encaixin als altres apartats. Hi pots incloure aspectes relacionats amb un lloc de treball concret (com ara que practiques un esport si et presentes a una botiga d'esports).


10

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

Hi ha tants currículums com persones!


Guia de

11

MÓN LABORAL

#BEjove!

BUSCAR FEINA ATENCIÓ! Recorda que aquesta és l'edició "La meva primera feina", una guia bàsica perquè t'orientis ràpidament i pensada per a feines temporals. Les opcions que et donem són majoritàriament per a combinar els estudis amb feines de temporada.

RECERCA ACTIVA És hora de repartir currículums! Imprimeix-ne una bona pila, guarda'ls en una carpeta perquè no se't facin malbé, i comença a repartir-los. Si t'és indiferent on treballar, ves a tots els comerços i establiments que et quedin a prop de casa. Presenta't educadament, demana per l'encarregat o encarregada, i dona-li una còpia del currículum. Si t'ho permet, explica-li a grans trets qui ets i què busques (com ho faries a la carta de presentació). En cas que busquis un tipus de feina més concret et recomanem que, abans de sortir de casa, facis una recerca per Internet dels llocs que et puguin interessar i tracis un mapa marcant tots els establiments on t'agradaria treballar.

IMPORTANT! Fes servir la teva xarxa de contactes, com més gent sàpiga que busques feina, més fàcil et serà trobar-ne. Sempre que puguis intenta entregar el currículum presencialment (encara que ja ho hagis fet per Internet).


12

RECERCA EN LÍNIA Existeixen molts portals de recerca de feina per Internet (o a través d'app) que pengen ofertes cada dia, com ara: Empordà Professionals FeinaActiva Infofeina

Infojobs JobToday Indeed

La majoria d'aquests webs et demanen que et registris i facis el currículum en línia amb la seva pròpia plantilla. Et recomanem que ho facis abans de trobar una oferta que t'interessi, així quan la trobis t'hi podràs presentar en un clic! Entra-hi cada dia, busca les ofertes que t'interessen i apunta-t'hi. Encara que no compleixis al 100% tots els requisits que es demanen, si penses que el teu perfil s'adequa a l'oferta presenta-t'hi igualment. Al nostre web (www.bejove.cat) també hi trobaràs un recull dels portals de recerca de feina més utilitzats amb les ofertes actualitzades a diari.

Tingues en compte que hi ha molta gent que, com tu, s'hi presentarà. Si t'interessa la feina és convenient que hi vagis presencialment de tota manera.


13

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

EMPRESES DE TREBALL TEMPORAL Les ETT s'encarreguen de posar en contacte les empreses que busquen personal amb els treballadors. La majoria d'ETT actualment demanen que omplis el currículum en línia des de la seva pàgina web. Busca les que tens per la zona i presenta-hi el currículum!

A www.portaett.com trobaràs totes les empreses de treball temporal de la província.

Empreses de treball temporal: Les ETT contracten els treballadors i els cedeixen a les empreses que busquen personal temporalment. Si trobes feina a través d'una ETT, serà qui et contracti i amb qui hauràs de tractar davant qualsevol aspecte relatiu a la teva nòmina o contracte.

Empreses de selecció de personal: Hi ha empreses que encarreguen la tria del personal a empreses de selecció. Un cop triat el treballador, l'envien a l'empresa. Si trobes feina a través d'una empresa de selecció de personal, et contractarà l'empresa per la qual treballis.

RECERCA A TRAVÉS DELS SERVEIS D'OCUPACIÓ Apropa't a l'oficina d'ocupació més propera i pregunta si tenen alguna oferta laboral. Informa't bé de les campanyes que es puguin estar fent, a vegades s'organitzen jornades o fires per cobrir llocs de treball temporal a la zona.

Les oficines d'ocupació de la comarca són a la Bisbal d'Empordà i a Palamós. També en trobaràs a Figueres i Girona.


Guia de

14

MÓN LABORAL

#BEjove!

ENTREVISTA I PROVES DE SELECCIÓ Si t'han convocat a una entrevista o prova de selecció és que estàs molt a prop d'aconseguir la feina. Ara, toca preparar-se per superar-la! Consells: Informa't tant com puguis sobre l'empresa Torna't a llegir les característiques del lloc de treball al qual optes Repassa el teu currículum i fixa't què en pots destacar Intenta imaginar quines preguntes et poden fer i practica'n la resposta Cuida el teu aspecte físic i adequa la vestimenta al lloc de treball Procura no fumar just abans d'entrar a l'entrevista i no entrar menjant xiclet No mostris més interès pel sou i/o les vacances o descansos que per la feina que realitzaràs

Entrevista: Si et convoquen a una entrevista estaràs sol amb l'entrevistador. Et faran preguntes sobre el teu currículum, experiència i personalitat. És molt recomanable fer preguntes sobre les funcions que realitzaràs.

Prova de selecció: A les proves de selecció es convoquen tots els candidats un mateix dia. La intenció de l'empresa és comparar no només els coneixements, sinó també el comportament en grup.


15

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

TREBALL I DISCAPACITAT En funció de les teves necessitats i del teu grau de discapacitat disposes de diferents opcions, des de treballar en un centre especial de treball fins a incorporar-te a una empresa ordinària. Aquestes són algunes empreses de la zona que et poden donar un cop de mà:

Centre especial de treball (CET): Són empreses que asseguren un treball remunerat a les persones amb discapacitat i garanteixen la seva integració laboral. El 70 per cent de persones que hi treballen han de tenir un grau de discapacitat igual o superior a un 33% (Gencat, 2019*).

Fundació VIMAR - Servei de teràpia ocupacional Palafrugell i Santa Cristina d’Aro Centre Tramuntana - CET i integració laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual Palafrugell MIFAS - Servei d’Integració Laboral per a persones amb discapacitat física, orgànica i/o sensorial Platja d’Aro TRESC - Servei prelaboral i d’inserció laboral per a persones afectades de trastorn mental sever Palafrugell Fundació esperança i acollida - Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) per a persones en risc d’exclusió social en especial afectades pel VIH (amb discapacitat) - La Bisbal d'Empordà Fundació Altem - CET i incorporació al mercat de treball ordinari - Figueres Fundació Drissa - Servei prelaboral i d’inserció laboral per a persones afectades de trastorn mental Girona Fundació Ramon Noguera - CET i inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual Girona FUNDACIO ASTRES - CET per a persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental. Girona FUNDACIO ASTRID 21 - Servei d'integració laboral per a persones amb discapacitat intel·lectual i síndrome de Down - Girona

*https://treball.gencat.cat/ca/ambits/insercio-laboral-rmi-i-discapacitat/discapacitat/CET/


Guia de

16

MÓN LABORAL

#BEjove!

Per Internet Aquestes són alguns webs que ofereixen feines a empreses ordinàries: https://www.baixemporda.cat/borsa/ https://fundacionadecco.org/ https://www.discapnet.es/ https://www.portalento.es/ https://www.disjob.com/

Les empreses ordinàries reben bonificacions per contractar persones amb discapacitat. Tingues en compte que l'has de tenir legalment reconeguda, i que per accedir a molts dels ajuts disponibles has de tenir, com a mínim, un 33 % reconegut. Per a més informació: https://treball.gencat.cat/ca/ambits/insercio-laboral-rmi-idiscapacitat/discapacitat/

A PUNT 40.2 És un servei d'orientació, formació i suport per a persones amb discapacitat o trastorns de salut mental que desenvolupa el Consell Comarcal del Baix Empordà. Contacta-hi a través de correu: apunt@baixemporda.cat Truca al 972 64 55 41 o al 686 86 66 01 O vine a informar-te! Ens trobaràs a: Pl. Joan Carreras i Dagas, 4-5, bxs. La Bisbal d'Empordà


17

Guia de

MÓN LABORAL

TREBALLAR A L'ESTRANGER Vols treballar a l'estranger? Descarrega't la nostra Guia de Mobilitat Internacional a WWW.BEJOVE.CAT

#BEjove!


18

A TREBALLAR!


19

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

SITUA'T! Enhorabona, ja has aconseguit la feina!! Et deixem alguns consells per anar ben preparat/da el primer dia de feina! Informa't de l'hora exacta a la qual has de ser a la feina i intenta arribar 10 minuts abans per evitar qualsevol imprevist. Pregunta si has de portar alguna cosa, si t'has de vestir d'alguna manera concreta o si necessitaràs uniforme. Emporta't l'esmorzar o el berenar de casa per si no pots sortir de l'empresa durant el teu descans. Quan ja hi treballis ja aniràs resolent aquests dubtes amb els teus companys o caps. Porta una llibreta i bolígraf per si has d'anotar instruccions o informació rellevant. Si et fan signar papers, llegeix-los primer. Si hi ha molta informació, demana si els pots entregar l'endemà i llegeix-los a casa tranquil·lament. No tinguis por de plantejar els teus dubtes, és millor preguntar que equivocar-se per no haver preguntat primer. El dia abans procura anar a dormir d'hora i descansar per començar el primer dia amb molta energia!

RECORDA!! Tothom ha tingut un primer dia! Relativitza els nervis i intenta gaudir al màxim d'aquesta experiència!!

Abans de començar a treballar et demanaran alguns documents, procura tenir a punt: - Fotocòpia del DNI o NIE - Número de la Seguretat Social (més endavant et donem més info sobre aquest tema) - Número de compte bancari *En cas que siguis menor d'edat et demanaran una autorització del teu pare/mare o tutor/a legal


Guia de

20

MÓN LABORAL

#BEjove!

EL CONTRACTE LABORAL QUÈ ÉS? El contracte laboral és el document que et farà signar l'empresa abans de començar a treballar, on et compromets a treballar-hi a canvi d'un sou.

AL MEU CONTRACTE HI DIU QUE TINC UN PERÍODE DE PROVA, QUÈ VOL DIR? Durant el període de prova (normalment dura 2 o 3 mesos) tens els mateixos drets i obligacions que els altres treballadors, però tant tu com l'empresari podeu decidir, d'un dia per l'altre, finalitzar la contractació.

QUÈ ÉS EL CONVENI COL·LECTIU I QUIN EM CORRESPON? És un acord entre els representants dels treballadors i els dels empresaris, on es regulen les condicions de treball, salari, vacances, permisos..., de cada sector d'activitat o empresa concreta. L'empresari no pot contradir les condicions del teu conveni col·lectiu, que sempre apareix especificat al contracte. Pots consultar tots els convenis al web de la Generalitat de Catalunya.

QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE EL SOU BRUT I EL SOU NET? El sou brut és el total de diners del teu sou abans de restar-hi les retencions. El sou net són els diners que rebràs tu com a treballador, després de restar-ne els diners destinats a la Seguretat Social i altres impostos. Per tant, quan, per exemple, et diguin que el teu sou brut serà de 1.000 €, compta que en cobraràs, aproximadament, uns 800 €.


Guia de

21

MÓN LABORAL

#BEjove!

Model de contracte laboral temporal

{ Les teves dades. Comprova sempre que siguin correctes.

A la següent pàgina trobaràs el detall de tots els conceptes que portin número.

El temps que durarà el teu contracte i el període de prova (que solen ser 3 mesos)

Dades de l'empresa i/o l'empresari que et contracta.

{ El lloc de treball que ocuparàs.

{

Detall de la teva jornada laboral. És molt important que hi constin les hores reals que hi treballaràs, ja que són les que cotitzaràs.

El sou brut que rebràs (x 12 pagues si és mensual, o x 14 pagues si inclou les pagues extres d'estiu i Nadal)

*Model oficial del Govern d'Espanya. Extret de https://www.sepe.es/HomeSepe/empresas/Contratos-de-trabajo/modeloscontrato.html


22

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

Els dies de vacances que et pertoquen a l'any. Pensa que si és una feina de temporada no tindràs dret a vacances, sinó que te les pagaran amb la quitança* al final del contracte. El conveni col·lectiu al qual pertany el teu contracte. A la pàgina 20 t'ho expliquem.

*La quitança (o "finiquito") és el document que posa fi al contracte laboral i on s'especifiquen els diners que s'han de retornar al treballador (com vacances no gaudides, part de la paga doble que correspongui, etc.).


23

LA SEGURETAT SOCIAL QUÈ ÉS? La Seguretat Social és un fons de diners de l'Estat que garanteix protecció a les persones quan es queden sense feina o es jubilen. Aquest fons "s'omple" amb les aportacions que hi fan els treballadors i empresaris cada mes.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT DONAR-SE D'ALTA? Que l'empresari que et contracta et doni d'alta a la Seguretat Social et permetrà, després d'un temps cotitzat, tenir atur. A més, et permetrà jubilar-te quan arribi el moment (pensa que per tenir jubilació has d'haver cotitzat, com a mínim, 15 anys).

QUÈ VOL DIR COTITZAR A LA SEGURETAT SOCIAL? La cotització són els diners que es retiren de la nòmina cada mes per a enviar-los a la Seguretat Social. És, entre altres coses, el que marca la diferència entre el sou net i el sou brut.

COM OBTINC EL MEU NÚMERO DE LA SEGURETAT SOCIAL? El teu número de la Seguretat Social serà el mateix per a tota la vida. Normalment, si és la teva primera feina, l'empresari que et contracti el sol·licitarà per tu. Si no és així, ho pots fer presencialment a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) a Palamós o a Girona.


Guia de

24

MÓN LABORAL

#BEjove!

LA NÒMINA (model oficial)

Les dades de l'empresa

{

El teu sou fix en funció de la categoria o grup professional. El fixa el conveni col·lectiu.

{

Els diners que es resten del sou per a la Seguretat Social, IRPF, etc. (és el que es resta al total meritat)

El total que cobraràs a final de mes.

{

{

Les teves dades personals i el lloc de treball que ocupes.

Si ets menor d'edat no tens permès fer hores extres.

El més habitual és que en aquest apartat hi aparegui alguna cosa quan se t'acabi el contracte o si t'acomiaden


25

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

PREGUNTES FREQÜENTS COM FUNCIONEN LES VACANCES? Per llei, tens dret a 30 dies de vacances l'any. En cas que treballis menys d’un any, tens dret a la part proporcional del temps treballat (fora que el conveni col·lectiu digui una altra cosa). Per norma general, tindràs 2,5 dies de vacances per cada mes treballat.

ATENCIÓ! Pensa que en feines de temporada normalment no et permetran fer vacances, sinó que te les pagaran al final del contracte amb la quitança, o t'allargaran el contracte uns dies un cop acabis la feina.

TINC DRET A FER DESCANSOS DURANT LA JORNADA LABORAL? Depèn de les hores que treballis al dia i de l'horari que tinguis: si treballes 6 hores o més seguides, tens dret a 15 minuts de descans com a mínim (si ets menor d'edat, tens dret a 30 minuts si la teva jornada és de més de 4,5 hores).

I TINDRÉ DIES DE FESTA? Els descansos setmanals han de ser d'un dia i mig a la setmana com a mínim (dos dies per als menors de 18 anys).

QUAN PLEGUI, TINDRÉ DRET A L'ATUR? Per tenir dret a l'atur has de complir dues condicions: 1. Haver treballat com a mínim durant 6 mesos a jornada completa (no cal que siguin seguits) o un any a mitja jornada. 2. Que no hagis plegat tu, ni t'hagin fet fora per no superar el període de prova. Pensa que si vols demanar l'atur ho has de fer en els 15 dies següents d'haver acabat de treballar.


Guia de

26

MÓN LABORAL

#BEjove!

HAURÉ DE FER LA DECLARACIÓ DE LA RENDA? Si els diners que has guanyat al llarg de l'any no superen els 12.000 €, no cal que la facis.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE QUITANÇA I INDEMNITZACIÓ? Quitança, liquidació o "finiquito": És un pagament obligatori tant si t’acomiaden com si plegues per voluntat pròpia. Es tracta del total que a l’empresa li queda per pagar-te de l’any.

Indemnització: És una compensació econòmica per haver-te acomiadat de manera improcedent (és a dir, sense motius de pes).

TENS MÉS DUBTES?

VISITA NOSTRE WEB! www.bejove.cat

A l'apartat "treballar" hi trobaràs molta informació interessant.

CONTACTA'NS! Envia'ns un correu a oficinajove@baixemporda.cat

PARTICIPA! I si tens alguna proposta per a la propera guia, no dubtis a fer-nos-ho saber!!


27

CONSELLS PRÀCTICS


28

Guia de

MÓN LABORAL

#BEjove!

TINGUES EN COMPTE Buscar feina és una feina en si, vol temps i dedicació. Cuida el teu aspecte físic quan vagis a les empreses, i, si pots, ves-hi d'hora. Has de tenir constància, va bé marcar-se un horari de dedicació diària. És més fàcil trobar una feina que mantenir-la, intenta donar el millor de tu cada dia. Procura acabar sempre bé amb les empreses, no saps mai si hi hauràs de tornar o si et tornaràs a creuar amb les persones que hi treballen. Quan acabis d'una feina, recorda't de demanar carta de recomanació, et podria fer falta per a la feina següent. Fes-te una carpeta personal on guardis tots els teus documents relacionats amb la feina, així cada vegada que els necessitis els tindràs a mà.


29 # B Ej ov e!

CONEIXES EL SERVEI D'ORIENTACIÓ PER A JOVES? Si tens entre 16 i 29 anys i estàs cercant feina o et vols continuar formant, t’oferim un servei gratuït d’orientació laboral i millora professional. Cal demanar cita prèvia preguntant pel programa "Referent d'ocupació juvenil". Telèfon: 972 64 55 41

Ens trobaràs a: Consell Comarcal del Baix Empordà Plaça Joan Carreras i Dagas, 4-5, bxs. La Bisbal d'EmpordàTurn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.