Wijkkijker Herfst 2017

Page 1

WIJKKIJKER Herfst 2017 | Wijkblad Wijkraad Osseveld-Woudhuis | Nummer 3


cbs-De-Zaaier-Teuge

@DeZaaierTeuge

Wijkraad Osseveld-Woudhuis Correspondentie Ravelijn 55, 7325 NT Apeldoorn bestuur@osseveld-woudhuis.nl Spreekuur Iedere tweede dinsdag van de maand in Het Bolwerk (Ravelijn 55) van 19.30-20.00 uur in de Wijkhuiskamer op de begane grond. Voorzitter Hermien Jacobs, hermien.jacobs@osseveld-woudhuis.nl Penningmeester Johan te Winkel, johan.te.winkel@osseveld-woudhuis.nl Secretaris Jaap van Brummen, jaap.van.brummen@osseveld-woudhuis.nl Verkeer, Milieu, Openbare Veiligheid en Bestemmingsplannen Willem Bonestroo, willem.bonestroo@osseveld-woudhuis.nl Sociale Zaken/Vice-Voorzitter Karlien Vinke, karlien.vinke@osseveld-woudhuis.nl Communicatie & Wijkkijker Remco Linnenbank, remco.linnenbank@osseveld-woudhuis.nl Algemeen Marcel Jongman, marcel.jongman@osseveld-woudhuis.nl Marlies de Keijzer, Marlies.de.keijzer@osseveld-woudhuis.nl Vacatures Penningmeester Bestuurslid communicatie Bestuurslid Verkeer, Milieu, Openbare Veiligheid en Bestemmingsplannen Website www.osseveld-woudhuis.nl osseveld-woudhuis

@WijkraadOssWoud

Goede cognitieve en sociale resultaten

Kleinschalig

School in de natuur

zaaier@cbsdezaaier.nl | www.cbsdezaaier.nl

Colofon | Contact wijkkijker@osseveld-woudhuis.nl

Advertenties wijkkijkeradvertenties@osseveld-woudhuis.nl Redactieleden Wendy Le Griep, Tessa Gruppelaar, Roely Smit, Peter Zwetsloot, Gert-Jan Tamboer, Teja Bottema, Herma Oosterloo-de Jong Aspirant leden Maria Rovers, Marianne Hutters, Jeanine van Brummen Freelance auteurs architectuur Theo Groen, André de Ruiter MaS leerling Anne Ambagtsheer Opmaak bijbeeld 055-539 47 77 Contact: studio@bijbeeld.nl, www.bijbeeld.nl Omslagfoto’s Wendy Le Griep, wijkkijker@osseveld-woudhuis.nl Druk New Energy, info@newenergydrukwerk.nl, www.newenergydrukwerk.nl

Bezorging De Herfstwijkkijker wordt tussen 24 oktober-2 november 2017 bezorgd. Geen Wijkkijker ontvangen? Of is de Wijkkijker te laat bezorgd? Mail naar: peter.wijkkijker@outlook.com

Kopij De kopijsluiting voor de Winterwijkkijker 2018 is vrijdag 12 januari 2018.

Rectificatie T.a.v. artikel Lentewijkkijker ‘Imkers in de wijk’ hebben wij verzuimd de fotograaf te noemen behorende bij één van de gebruikte foto’s. De foto van de bij op het blauwe druifje is gemaakt door Patricia Jong.


Kijk op de Wijk(kijker) Na 7 jaar vrijwilligerswerk voor de Wijkraad Osseveld-Woudhuis en de Wijkkijker, is het tijd voor iets anders. Van de portefeuille Secretaris stroomde ik door naar de portefeuille Jeugd, toen naar Sociale Zaken en tot slot vervulde ik de portefeuille Communicatie in combinatie met de eindredactie voor de Wijkkijker. Heel divers, precies wat ik leuk vond. In juni 2016 heb ik mijn bestuurswerk overgedragen en dat doe ik met ingang van de Lentewijkkijker 2018 ook met mijn functie van eindredacteur. Bij de Wijkkijker ben ik begonnen als verslagleggerfotograaf en nam ik in 2014 het stokje van eindredacteur over. Ook weer heel afwisselend divers en creatief vrijwilligerswerk.

Van speelveld tot Facebook Veel plezier heb ik gehad aan het (her)inrichten van speelveldjes in samenspraak met omwonenden en gemeente. Ook zag de Wijkraad het aantal ‘leden’ van de Wijkraad Facebook pagina maandelijks groeien. Bij de Wijkkijker zijn we overgegaan op kleurendruk voor de hele Wijkkijker, vonden we een geweldige vormgeving partner in Bijbeeld en kreeg de inhoud en het uiterlijk van de Wijkkijker een frisse, moderne lay out.

FCFGW Voor de functie van eindredacteur komt er ongetwijfeld een geschikte opvolger. Dat weet ik zeker. Dat moet mogelijk zijn, want het is echt een geweldige, creatieve en afwisselende job om te mogen doen. Je werkt samen met een inspirerend redactieteam, als ook met de Wijkraad, de vormgeving studio van Bijbeeld, de drukker en je hebt veelvuldig telefonisch en mailcontact met adverteerders, gemeente en wijkbewoners. Dit is vrijwilligerswerk waar je blij van wordt en wat ook nog eens een mooi concreet product oplevert, namelijk 3 x per jaar een prachtige Full Colour Feel Good Glossy Wijkkijker.

Penningmeester en communicatie Binnen de Wijkraad is momenteel plek voor een nieuwe penningmeester als ook voor een nieuw bestuurslid Communicatie. Er wordt intern veel opgelost, maar dat lukt niet met alle portefeuilles. Een nieuw bestuurslid moet alleen nog de stap zetten en contact leggen met de Wijkraad. Ook als je het niet zeker weet of het wat voor je is, gewoon de stoute schoenen aantrekken. Vragen staat vrij. Je leert je eigen wijk en alle partners die betrokken zijn bij de wijk veel beter kennen. Het is dankbaar en vooral heel zinvol en betekenisvol vrijwilligerswerk.

Deze Wijkkijker Wat deze Herfstwijkkijker betreft: gewoon lekker lezen en (na)genieten van al het moois van en over onze wijk. Laat je goed informeren over lopende wijkdossiers zoals de Kasteelgracht, de aanleg van de fietsdoorstroomas en laat je verrassen door de verhalen van nieuw aanstormend talent binnen de Wijkkijker redactie. Tot ziens in de wijk! Met hartelijke wijkgroet, Wendy Le Griep Eindredacteur/contactpersoon wendy@legriep.nl 06-50533266

1


Voorwoord

Wilde flora

Beste wijkbewoners,

Vooruitblik naar de Winterwijkkijker

In de wijk spelen zoals u weet meerdere thema’s die ons al langer bezighouden. Bijvoorbeeld de perikelen over de Kasteelgracht of de komst van het AZC. Voor de zomervakantie werden we geconfronteerd met de actualiteit over de vliegroutes van luchthaven Lelystad. Via de website en social media van de Wijkraad, proberen we nieuws zo goed mogelijk met u te delen.

Als je door de wijk loopt kom je mooie plekjes tegen. Waarschijnlijk is het je ook al opgevallen, dat we hele mooie plekken hebben met kleurrijke bloemen. Van die plekjes dat je denkt: wooohhh, prachtig! De kans is heel groot dat de bloemen, die je ziet zijn gezaaid door Han Ruis en Tim van Alen. Han en Tim werken voor de Gemeente Apeldoorn op de afdeling Onderhoud en zijn gespecialiseerd in onder andere bloemen. Zij zorgen dat we kunnen genieten van mooie bloemen in onze wijk. In dit artikel vertellen Han en Tim, “de groene jongens”, iets meer over alles wat je wilt weten over wilde flora in de wijk.

We zijn erg blij dat de Wijkraad versterkt is met twee nieuwe bestuursleden. Een warm welkom voor Marlies de Keijzer als lid algemene zaken en Jaap van Brummen als nieuwe secretaris. Tijdens de ALV van volgend voorjaar zullen zij zich aan u voorstellen. Zoals u ziet geeft de Wijkkijker die voor u ligt weer een kijk in onze mooie wijk en in activiteiten van de Wijkraad. De redactie heeft er met veel enthousiasme en inzet weer een mooi blad van gemaakt, waarvoor dank!

Gert-Jan Tamboer en Roely Smit Rest mij nog om u namens de Wijkraad veel leesplezier toe te wensen en een goede herfst! Karlien Vinke, vicevoorzitter

Even voorstellen… Marlies de Keijzer Ik ben Marlies, 59 jaar jong en van oorsprong Rotterdamse. In de wijkraad Osseveld-Woudhuis zal ik als bestuurslid Algemene Zaken aan de slag gaan.

We konden daadwerkelijk iets betekenen voor oudere, eenzame mensen. Bij de Zonnebloem heb ik veel voordeel gehad van mijn organisatietalent en mijn communicatieve vaardigheden.

In mijn vrije tijd Naast mijn werk, zing ik wekelijks in het Nederlandstalige pop- en rockkoor “Klinkt Goed”, ben ik gek op onze Engelse bulldog Spike en leg ik héél graag een uitdagend puzzeltje.

Iets meer over Marlies In de zomer van 2012 ben ik - omwille van de liefde verhuisd van Rotterdam naar de Apeldoornse wijk Osseveld-Oost. Ik woon daar met veel plezier in een ruime woning met tuin samen met Hans. Ik werk bij ProRail, de beheerder van de Nederlandse spoorinfrastructuur, in Utrecht als functioneel beheerder binnen de ICT afdeling. Na mijn middelbare school heb ik verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van de informatie¬voorziening en een postdoctorale opleiding bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam afgerond. Het eerste deel van mijn werkzame leven heb ik doorgebracht bij een automatiseringsbedrijf. Sinds 2000 ben ik actief in de spoorbranche.

De overgang van een grote stad als Rotterdam naar de (weliswaar grote) gemeente Apeldoorn is best een cultuurshock voor me geweest. Ik heb behoorlijk moeten wennen aan het soms wat dorpse karakter dat Apeldoorn her en der nog uitstraalt. Het lijkt me dan ook een mooie uitdaging om een bijdrage te mogen leveren aan een plezierige en veilige woonomgeving en -beleving voor de bewoners van de wijken Osseveld en Woudhuis en onze gemeenschappelijke belangen te mogen behartigen. Toen ik de vacatures binnen de wijkraad in de Wijkkijker voorbij zag komen, heb ik dan ook geen moment geaarzeld. En nu mag ik mij zomaar aan u voorstellen…hoe mooi is dat! Daarnaast zou ik graag mijn sociale netwerk binnen Apeldoorn verder uitbouwen en ik verwacht dat deze functie daar een goede, positieve impuls aan kan geven.

De Zonnebloem

Wilt u mij iets vragen? Dat mag altijd! U kunt mij bereiken per mail via het mailadres marlies.de.keijzer@osseveld-woudhuis.nl

In Rotterdam heb ik voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem een jaar of zeven vrijwilligerswerk verricht in het bestuur van één van de plaatselijke afdelingen. Ik heb daar heel veel plezier aan beleefd.

2


Adverteren in de Wijkkijker Advertentie tarieven en advertentie formaten

Regelmatig krijgt de redactie vragen over de advertentiemogelijkheden in de Wijkkijker, alsmede over de daarbij behorende advertentietarieven.

Onderstaande tarieven betreffen het advertentie tarief per keer dat uw advertentie wordt geplaatst. De advertentie tarieven worden incidenteel aangepast. Het besluit hiertoe wordt door de Wijkraad OsseveldWoudhuis genomen. Adverteerders krijgen bericht wanneer de tarieven worden gewijzigd.

Adverteren in de Wijkkijker kan op drie verschillende manieren: 1. De ‘Ondernemer in de wijk’ 2. Advertorial door adverteerder aangeleverd 3. Advertentie: • Staand A6 • Liggend A5 • Staand A4

Omschrijving

Formaat

Tarief Afmetingen

Achterpagina

A4

€ 248

Hoogte 270 mm x breedte 190 mm

Binnenkant kaft

A4

€ 165

Hoogte 270 mm x breedte 190 mm

Binnenkant kaft

A5

€ 90

Hoogte 130 mm x breedte 190 mm

Binnenkant kaft

A6

€ 54

Hoogte 130 mm x breedte 93 mm

Binnenwerk willekeurige A4 pagina

€ 124

Hoogte 270 mm x breedte 190 mm

Binnenwerk willekeurige A5 pagina

€ 71

Hoogte 130 mm x breedte 190 mm

Binnenwerk willekeurige A6 pagina

€ 41

Hoogte 130 mm x breedte 93 mm

Algemeen De Wijkkijker verschijnt drie keer per jaar in een oplage van 5600 stuks. De Wijkkijker wordt gratis huis-aan-huis verspreid in de wijken Osseveld-Oost, Osseveld-West en Het Woudhuis. Wij onderscheiden de winter-editie, de lente-editie en de herfst-editie. Kopijsluiting en verspreidingsperiode zijn in elke Wijkkijker terug te vinden in het colofon. Advertentie ruimte wordt per Wijkkijker ingekocht en gefactureerd. U kiest zelf in welke Wijkkijker u uw advertentie wilt plaatsen. De factuur ontvangt u van de penningmeester van de Wijkraad Osseveld-Woudhuis. Deze factuur ontvangt u digitaal (per mail) twee weken na verspreiding van de Wijkkijker. De advertentie tarieven zijn BTW-vrij. De Wijkraad/Wijkkijker is namelijk niet BTW-plichtig.

De ‘Ondernemer in de wijk’ De ‘Ondernemer in de wijk’ (OidW) is feitelijk een advertorial waarin u zich als ondernemer met uw producten en/of diensten voorstelt aan de wijk. Dit is interessant voor startende ZZP-ers, maar kan ook uitstekend eerder geplaatste advertenties ondersteunen. De kracht van adverteren zit hem nog steeds in de herhaling. U voorstellen aan de wijk (het gezicht van de ondernemer) zorgt voor een grotere herkenbaarheid in uw eigen wijk.

De advertentie inkomsten die de Wijkkijker genereert, worden voor 100% geïnvesteerd in de productie van de Wijkkijker. Wij zijn er trots op, dat wij voor een groot deel (60%-70% van de kosten voor productie en verspreiding van de Wijkkijker) onze eigen ‘broek ophouden’.

De OidW kunt u zelf ‘kant en klaar’ aanleveren, dan hebben we het over een advertorial. Wanneer u zich laat interviewen door een redactielid van de Wijkkijker en uw verhaal over uw product of dienst wordt opgemaakt in de Wijkkijker-huisstijl, spreken wij van een OidW. Het interview en eventueel een foto zijn bij de prijs inbegrepen. Zowel een advertorial als een OidW wordt meestal op A4 geplaatst. Voor deze A4 betaalt u hetzelfde advertentie tarief als voor een regulier A4 (€ 124,-).

Ontwerp Mocht u hulp nodig hebben bij de opmaak van uw advertentie of wilt u een nieuwe advertentie laten ontwerpen, dan kunt u goed terecht bij Bijbeeld (studio@bijbeeld.nl), die voor de Wijkkijker de opmaak verzorgt. In uw eigen wijk zijn uiteraard ook ondernemers beschikbaar die uw opmaakwerk goed verzorgen. Heeft u nog vragen over de tarieven en formaten? Of heeft u een advertentie opdracht voor ons? Neem gerust contact op met de redactie:

Advertentie De drie gangbare formaten die de Wijkkijker hanteert kunnen op verschillende plaatsen in de Wijkkijker worden opgenomen. De eindredacteur bepaalt uiteindelijk waar uw advertentie komt. Advertenties aan de binnenkant van de cover en op de achterpagina van de cover kennen een hoger tarief.

wijkkijker@osseveld-woudhuis.nl

3


Penningmeester in de buurt? Wijkraad Osseveld-Woudhuis is op zoek naar een penningmeester M/V

Heb jij plezier in het werken met cijfers?

Ben je accuraat en heb je wat financiĂŤle kennis?

Ben je bedreven in het maken van financiĂŤle planningen?

Kun je ook fatsoenlijk en eerlijk nee zeggen als het budget geen uitgaven meer toelaat?

Kijk voor het complete profiel of voor een kennismaking op www.osseveld-woudhuis.nl/vacature


Even voorstellen... Jeanine van Brummen Mijn naam is Jeanine van Brummen en vanaf dit nummer schrijf ik voor de Wijkkijker. Ik woon mijn hele leven al in Osseveld-West en ik vind het leuk om op deze manier iets terug te geven aan de wijk. Ik ben op dit moment ZZP’er als tekstschrijver en communicatieadviseur. Dat ik het schrijven zo leuk vind heb ik ontdekt tijdens mijn studie Journalistiek. Ik schrijf het liefst verhalen over mensen die iets bijzonders doen of hebben meegemaakt, maakt niet uit wat. Dat is dan ook wat ik in de Wijkkijker wil doen. Dus heeft u een mooi verhaal, zet u of uw organisatie zich in op een bijzondere manier? Dan spreek ik u misschien binnenkort wel!

Theo Groen Sinds eind vorig jaar woon ik, samen met echtgenote en onze hond Tommy, in Woudhuis, na een verblijf van 22 jaar in Eerbeek aan de rand van de bossen van de Veluwezoom. De drie waarom’s? Naar de grote stad, dichterbij de kleinkinderen, compacter wonen inderdaad, onze leeftijd is aan de “goede kant” van de 60. Na lang zelfstandig consultant geweest te zijn, werk ik nu nog parttime als docent ‘innovatie’ aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al meteen na aankomst in Apeldoorn waren we positief verrast door de erg gevarieerde bouwstijlen in onze wijk. Daar was duidelijk over nagedacht en ik wilde daar meer van weten. Bijdragen aan de Wijkkijker leek me een prima manier om de nieuwe woonomgeving beter te leren kennen: zie elders in dit nummer het artikel over Het Schip.

Marianne Hutters Mijn naam is Marianne Hutters-Dijkhuizen (1978) en ik woon samen met mijn man en onze twee kinderen, hond, konijn en kat al twintig jaar in Apeldoorn. In de zomervakantie van 2015 ontdekte ik mijn nieuwe passie, namelijk schrijven. Wat in een schoolschriftje begon, resulteerde op 20 november 2015 in het uitkomen van mijn eerste boek. Op Facebook schrijf ik iedere werkdag een verse column (Auteur Marianne Hutters-Dijkhuizen) Daarnaast plaatst de Stentor van Apeldoorn mijn column: ‘Huishoudhorror’ regelmatig in haar rubriek ‘Mijn Stentor’. Vanaf nu mag ik voor de Wijkkijker schrijven. En niet alleen één, maar wel twee columns. De ene is een column vanuit de gedachtegang van onze mishandelde Rushond Sammy. Ik moet zeggen dat ik het een hele eer, maar ook reuze spannend vind om nu voor de Wijkkijker te schrijven. Ik hoop dan ook dat ik een glimlach om uw mond kan toveren met mijn schrijfsels.

Maria Rovers Voor de mensen die “Creatief in de wijk” in de Winterwijkkijker 2017 gemist hebben, zal ik me kort nog even voorstellen. Ik ben Maria Rovers, 64 jaar en woon sinds 2012 met veel plezier in deze wijk. Omdat ik niet meer werk, heb ik meer tijd voor hobby’s en vrijwilligerswerk. Sinds kort ben ik “tegenlezer” binnen de redactie van de Wijkkijker en dat betekent dat ik – samen met een collega tegenlezer – alle artikelen nalees op taal-/spelfouten. Een leuke klus die ik gewoon thuis achter mijn computer kan doen, maar waarmee ik mijn steentje kan bijdragen aan deze wijk. Sinds kort ondersteun ik ook DenkTank Breed. Wil je nog meer van me weten, kijk dan eens op mijn website: www.jebalansinhanden.nl. En nu maar hopen dat ik in mijn eigen stukje geen taalfouten heb gemaakt!

André de Ruiter Mijn naam is André de Ruiter. In 2008 zijn mijn vrouw Karlijn en ik in de Diet Kramerstraat komen wonen. Daar is onze dochter Amber geboren. Vlak na haar geboorte hebben we een huis aan De Ontvangst gekocht. Daar is Mats geboren. Ik ga artikelen schrijven over de architectuur in onze wijk. Ik vind dat er mooie huizen in Osseveld en Het Woudhuis staan. Ik ben nu bezig met mijn eerste artikel. Ik merk dat ik het leuk vind om er achter te komen wat de gedachte achter het ontwerp is en ook of er leuke, mooie of grappige details in het gebouw verwerkt zijn. Ik ben geïnteresseerd in architectuur, maar ik heb er geen verstand van. Op deze manier kan ik meer leren over architectuur en de nieuw verworven kennis aan jullie overdragen… Het lijkt me leuk als jullie de artikelen met plezier lezen.

5


WIJKKIJKER Lente 2017 | Wijkblad Wijkraad Osseveld-Woudhuis | Nummer 2

Gezocht… Eindredacteur

WIJKKIJKER Winter 2016 | Wijkblad Wijkraad Osseveld-Woudhuis | Nummer 1

Het mooiste wijkblad van heel Apeldoorn (en verre omstreken) is op zoek naar een nieuwe eindredacteur. Houd je van tekst en beeld, ben je een goede organisator (in de dop), werk je graag samen in en met een creatief (redactie)team, houd je van puzzelen, ben je handig met mail en tekstverwerking en ben je ook nog praktisch ingesteld…. dan is dit je kans!

WIJKKIJKER Voorjaar 2016 | Wijkblad Wijkraad Osseveld-Woudhuis | Nummer 2

Met ingang van de Lentewijkkijker stopt de huidige eindredacteur met haar vrijwilligerswerk voor de Wijkkijker. Hiermee komt een prachtige en uitdagende plek binnen het redactieteam beschikbaar. Het redactieteam bestaat momenteel uit 2 tegenlezers, 1 bezorgcoördinator, 1 columnist, 1 auteur Kunstkijker, 1 fotograaf, 3 verslagleggers en twee freelance verslagleggers op het thema architectuur. Samen vormen zij een inspirerende en gezellige groep creatieve wijkbewoners. Zij willen graag samen verder. Daarvoor hebben ze een eindredacteur broodnodig.

Wijkkijkerpuzzel

25

jaar

WIJKKIJKER Herfst 2015 | Wijkblad Wijkraad Osseveld-Woudhuis | Nummer 3

De eindredacteur legt als het ware de puzzelstukjes van elke Wijkkijker bij elkaar en past en meet net zolang totdat alle kopij een plekje krijgt. De eindredacteur plant de redactievergaderingen, maakt werkafspraken met Bijbeeld, overlegt met de drukker en de bezorgcoördinator en is het eerste aanspreekpunt voor adverteerders, de drukker, de Wijkraad en overige geïnteresseerden. Als eindredacteur ben je letterlijk de spin

6

in het web. Een zeer afwisselende functie. Je werkt met enthousiaste redactieleden die net als jij dit werk als vrijwilliger doen. Je contacten met (aspirant) adverteerders houden de inkomsten op peil en je staat open voor het zelf (mede) interviewen en/of schrijven van Wijkkijkerbijdragen. Hiervoor krijg je geen salaris, wel een vrijwilligersvergoeding en heb je als resultaat 3 maal per jaar een prachtige, goed gelezen en zeer gewaardeerde Wijkkijker. Tevens kun je veel van je eigen ideeën en creativiteit kwijt in dit vrijwilligerswerk. De Wijkkijker heeft je nodig. Laat dus van je horen of lezen! Wil je meer weten? Of sta je nu al in de startblokken? Neem dan zeker contact op met: Wendy Le Griep wendy@legriep.nl 06-50533266 Wijkraad Osseveld-Woudhuis bestuur@osseveld-woudhuis.nl


Vervanging speeltoestellen Osseveld-West Naar aanleiding van het artikel in de Lentewijkkijker 2017 ontving wijkbeheerder Henk Harmsen diverse emails over het vervangen van de speeltoestellen van twee speelveldjes in Osseveld-West.

Schommel en glijbaan Naast reacties over de twee te vervangen toestellen, kreeg hij ook ook diverse reacties over andere veldjes. Wat betreft de reacties op de twee te vervangen toestellen aan zowel het Etty Hillesum plantsoen als aan de Ina Boudier Bakkersingel, komt als wens naar voren dat men graag een schommel (of vogelnestschommel) en een glijbaan wil.

Najaar 2017 Onze wijkbeheerder heeft daarop beide speeltoestellen besteld. De toestellen die vervangen moeten worden, moeten namelijk echt op redelijk korte termijn worden verwijderd. Dit betekent dat in het najaar van 2017 de beide speelveldjes worden opgeknapt.

Nieuwe wijkbeheerder Henk Harmsen wordt in zijn functie opgevolgd door collega Marcel Keurhorst. Henk blijft wijkbeheerder Apeldoorn Noordoost, maar voor de wijken OsseveldWoudhuis vormt Marcel het nieuwe aanspreekpunt. h.harmsen@apeldoorn.nl m.keurhorst@apeldoorn.nl

Nieuwbouw Osseveld-Oost Er kan weer gebouwd worden. Waar dan? Onze wijk is toch vol? Ik hoor het u denken. Zoals u wellicht wel weet, kent onze wijk nog een aantal ‘vrije ruimtes’. Deze vrije ruimtes zijn echter niet blijvend bestemd als ‘vrij’. Ze hebben allen een bestemming. In Osseveld-Oost, op de hoek van de Veenhuizerweg - Laan van Osseveld, naast Monuta gelegen, bevindt zich zo’n stuk vrije ruimte. In het vigerende bestemmingsplan uit 2008 zouden er op deze hoek 32 appartementen komen, zogenaamde ‘gestapelde woningen’, oftewel hoogbouw. Het oorspronkelijke plan ging uit van hoogbouw van 30 meter. Inmiddels is dit oude bestemmingsplan aangepast en is er ruimte geschetst voor 17 eengezinswoningen. In 2010 heeft Mateboer vergunning verleend gekregen om deze 32 appartementen te realiseren. Door veranderende marktomstandigheden heeft Mateboer deze bouw echter niet gerealiseerd. Dat worden nu dus 17 eengezinswoningen. Het gaat hier om 13 rijen, 2 torenwoningen en 2 in de breedte georiënteerde woningen. De ontsluiting is vanaf De Vosweide. Er worden 25 parkeervakken gerealiseerd. Deze parkeervakken zijn openbaar toegankelijk. Wilt u meer weten over de bouw van deze woningen? Via de gemeente Apeldoorn kunt u het bestemmingsplan opvragen.

7


Even voorstellen…. wie is Willem?

Tekst: Gert-Jan Tamboer foto’s: Wendy Le Griep

Willem Bonestroo is al bijna 6 jaar bestuurslid van de Wijkraad Osseveld Woudhuis. In dit artikel vertelt Willem iets over zijn rol in de Wijkraad, maar ook over meer persoonlijke dingen. Veelzijdige wijk

krijgen. Zo is Willem betrokken bij de Kasteelgracht. Dit project loopt al zo’n drie jaar. Nu is er met een groep specialisten (De Werkplaats) een aantal oplossingen bedacht. Of klachten die kwamen over de overlast van de jeugd bij o.a. Het Bolwerk en de blauwe kantoorpanden bij het winkelcentrum.

De familie Bonestroo is in Osseveld komen wonen, omdat de wijk veelzijdig is. De wijk is open, heeft veel groen en er is ruimte om te parkeren. De wijk heeft veel water, er zijn genoeg winkels en het OV is in de buurt. OV was wel handig, omdat Willem voor zijn werk regelmatig met de trein reisde.

Willem analyseert het probleem. Wat is er precies aan de hand en wat is de oorzaak van het probleem. Na de analyse waar verschillende mensen en specialisten bij betrokken worden, is Willem ook betrokken bij het bedenken van mogelijke oplossingen. Zo ook het project van de parkeer problemen bij het Winkelcentrum het Fort. Verschillende oplossingen waren mogelijk en uiteindelijk is er voor een blauwe zone gekozen. Het parkeerprobleem voor winkelend publiek is hierdoor opgelost. Ook hier is er samenwerking met onder andere de winkeliersvereniging, de bewoners en parkeerbeheer van de Gemeente.

Techniek en Luchtmacht De Middelbare Technische School (MTS) was de opleiding, die Willem heeft afgerond. Hij ging al snel aan het werk bij het Ministerie van Defensie. Om precies te zijn de Luchtmacht, waar Willem zich bezig hield met techniek in de breedste zin van het woord, zoals het onderhoud van vliegtuigen en radar systemen. Bij de Luchtmacht had Willem het goed naar zijn zin. Na 34 jaar, in 2011, is Willem met leeftijdontslag gegaan.

De reden om een project te starten kan ook een opdracht zijn. Zo was er de opdracht van de provincie en gemeente om de fietssnelweg aan te leggen om snel van A naar B te kunnen. Ook hier denkt Willem mee in de analyse fase en de mogelijke oplossingen die er zijn, elk met voor en tegen argumenten. De kunst is om mensen bij elkaar te brengen en dit te stroomlijnen. Vanuit de analyse toe te werken naar één oplossing. De oplossing, die moet worden uitgevoerd, waar Willem vervolgens ook weer bij betrokken is.

Wat nu? Na zijn pre-pensioen had Willem tijd om wat anders te gaan doen. Hij wilde iets doen voor de maatschappij. Iets waar hij wat kan betekenen voor mensen. Maar ook iets dat lokaal en in zijn eigen omgeving is. Iets dat tastbaar is en waar je op korte termijn resultaat ziet. En vooral iets persoonlijks. In 2012 kwam Willem een vacature tegen van bestuurslid openbare ruimte bij de Wijkraad. Dat iets werd nu dus concreet. De functie van bestuurslid was Willem op het lijf geschreven. Het aandachtgebied in de Wijkraad voor Willem is het fysieke domein. Bij het fysieke domein kan je denken aan zaken die te maken hebben met ruimtelijke ordening, groen, verkeer, bestemmingsplannen en contacten met de wijkagent. Precies onderwerpen waar Willem die dingen kan doen waar hij goed in is.

Druk Naast de Wijkraad is Willem met heel veel andere dingen bezig. Hij is oudere vrijwilliger bij Senior Service. Willem gaat bijvoorbeeld mee met een oudere naar het ziekenhuis, hij speelt spelletjes met iemand die niet buiten komt of gaat gewoon een kopje koffie drinken. Zo heeft hij in de drie jaar dat hij betrokken is circa 30 ouderen blij gemaakt.

Veel afwisseling

Willem is werkzaam en vrijwilliger bij daklozen. Ook is het voor deze mensen fijn om gewoon eens een spelletje te doen, hulp te krijgen bij bijvoorbeeld het gemeentelijke papierwerk of om samen eten te koken.

In de Wijkraad is Willem bezig met concrete onderwerpen en projecten. Onderwerpen en projecten waar u en ik ook mee te maken hebben of

8


Interessante websites 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

https://www.apeldoorn.nl/ter/digitaalloket/inwoners-Apeldoorn-Rein/heel-apeldoorn-rein.html https://www.apeldoorn.nl/ter/verenigingen-opgelet https://www.iriszorg.nl/ https://hetccv.nl/onderwerpen/woninginbraak/communicatiemiddelen/whatsapp-groepen/ http://www.denksportcentrumapeldoorn.nl/ https://www.facebook.com/ApeldoornRein https://www.osseveld-woudhuis.nl

Vroeger mocht hij spelletjes testen voor de Speel-O-Theek, “Jammer dat die tijd voorbij is.” Elke week is Willem op twee plaatsen in Apeldoorn aan het klaverjassen. Ook zou hij graag eens deelnemen aan de klaverjasavonden van de vogelvereniging in Het Bolwerk op dinsdagavond.

Hele gewone dagelijkse dingen voor u en mij, maar voor veel mensen dus niet vanzelfsprekend. Vrijwilligers zoals Willem zijn dan hard nodig. Op de donderdagen is Willem aan het werk als opgieter in de sauna. Opgieten is een ceremonie waar iemand water op hete kolen gooit en de stoom in beweging brengt. Ook helpt Willem bij het invullen van belastingpapieren, voor de ouderenbonden, bij voornamelijk ouderen. En als er tijd over is, probeert hij een paar keer per jaar met zijn vrouw Gonda gezellig te gaan winkelen. Bij voorkeur steeds in een andere stad, maar Maastricht staat wel op nummer één. Maastricht heeft mooie winkels, fijne restaurants, is bourgondisch ingesteld en heeft een sfeervol centrum.

Nog even dit…. “Erg leuk vind ik de inloopavonden. Zeg maar de vroegere ALV. Avonden waar thema tafels staan en waar sprekers komen. Erg leuk en laagdrempelig. Avonden waar de wijkraadleden ook echt in gesprek gaan met de bewoners van de wijk. De skatebaan bij de Americahal, prachtig en altijd druk. Ze komen overal vandaan. De skatebaan, de kleine skatebaan, die eerst in mijn achtertuin lag en nu veel meer ruimte heeft gekregen op een plek waar iedereen ongestoord lol kan hebben. Daar word ik blij van”.

€ 100.000,Stel dat Willem als bestuurslid € 100.000,- krijgt om naar eigen goed dunken te besteden aan de wijk, wat zou Willem met dat geld doen? Willem zegt: “Als er iets moet gebeuren, regel ik het zelf en wat ik doe kost bijna nooit geld. Daarom weet ik niet waar ik 1 ton aan ga besteden”. Om die ton te laten schieten is ook zo wat, dus na enige minuten denken geeft Willem aan dat hij iedereen die 1 blikje opruimt in de wijk, dat achteloos is weggegooid, te belonen met € 10. “Zwerfafval is een doorn in mijn ogen, onvoorstelbaar dat mensen zo’n troep maken in hun eigen leefomgeving. Die mannen in die oranje pakken, die wil ik de hand schudden om te bedanken voor het schoonhouden van onze wijk. Bizar gewoon dat wij anderen onze troep laten opruimen. De schoonmakers van de Gemeente in de oranje pakken zijn bezig met goed werk. Werk dat direct resultaat oplevert. Weet je dat elk blikje geld waard is als het als vereniging wordt ingeleverd?”

“Ik zou de bewoners van de wijk willen uitnodigen om onder de paraplu (vlag) van de Wijkraad iets projectmatig te willen gaan doen. Dit heeft als voordeel dat je kortstondig met iets bezig bent op planen projectmatige wijze. Hierdoor zit er een begin en eind aan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Apeldoorn Rein. Ook het groen in de wijk kan worden onderhouden door buurtgroepen. Denk verder aan WhatsApp groepen voor bewoners. Bewoners die in de avonduren hun hond uitlaten kunnen de ogen en oren zijn van onze gezagdragers. Ook wil ik graag het contactnummer 14055 van de gemeente Apeldoorn onder de aandacht brengen. Hiermee kun je in direct contact met de gemeente komen en je vragen stellen.

Catan en Hotel In de tijd die Willem nog over heeft is hij voor zijn plezier ook bezig met spelletjes. Een echt spelletjes mens, of het nu Catan is, Risk, Hotel of een goed kaartspel. Willem speelt ze met plezier.

9


Even voorstellen… de wijkbeheerder Tekst: Gert-Jan Tamboer i.s.m Henk Harmsen en Marcel Keurhorst foto’s: Gert-Jan Tamboer

In dit artikel nemen we u mee in de wereld van de wijkbeheerder. De wijkbeheerder die namens de Gemeente Apeldoorn verantwoordelijk is voor de openbare ruimten in onze wijk. Henk Harmsen is tot juni 2017 de wijkbeheerder in onze wijk geweest. Marcel Keurhorst neemt het stokje over. Met Henk kijken we terug en Marcel stelt zich voor en kijkt met ons vooruit in dit artikel.

Wat doet de wijkbeheerder? De wijkbeheerder is verantwoordelijk voor de openbare ruimten in een bepaald gebied. Dat betekent de openbare ruimten in stand houden en onderhouden. De openbare ruimten zijn alle verharding (straten, trottoirs e.d.) en de groenvoorziening in de wijk. Het werkgebied is: •

• •

Grijs – verharding: straten, trottoirs, fietspaden, pleinen e.d. Grijs is de kleur van het asfalt. Schoon – zwerfvuil en rommel in de wijk. Groen – groenvoorziening zoals parken, de randen bij de vijvers en bomen. De vijvers, het water is de verantwoordelijkheid van het Waterschap.

Welke zaken komen bij de wijkbeheerder? In 2010 zijn de wijkbeheerders gestart. De belangrijkste reden om met een wijkbeheerder te starten is om 1 persoon verantwoordelijk te laten zijn in een bepaald gebied. Vóór 2010 waren er verschillende afdelingen verantwoordelijk. Voor de burger is het fijner om 1 persoon te hebben, die namens de gemeente verantwoordelijk is. Als je als burger een vraag hebt of een

probleem dan kan je via nummer 14055 of de website van de gemeente contact zoeken met de service desk van de gemeente. De service desk noteert de klacht of vraag en verdeelt dit. Heel veel dingen kunnen snel opgepakt worden, zoals een steen recht leggen of een oude fiets weg halen. Zaken die iets ingewikkelder zijn en vaak wat meer tijd kosten komen terecht bij de wijkbeheerder. Zaken die bij de wijkbeheerder op het bordje komen zijn onder andere: • • • • •

Vragen over bomen die iemand wil kappen. Problemen met of vragen over extra parkeerplekken. Vragen van iemand die een uitrit wil maken. Vragen of problemen over paaltjes op een fietspad. Behoefte aan extra speeltoestellen.

Mensenwerk In de wijk wonen bewoners. De wijkraad vertegenwoordigt die bewoners. De wijkbeheerder is namens de gemeente eerste aanspreekpunt voor de wijkraad en wordt ingeschakeld als de burger iets meldt dat niet direct opgelost kan worden.

10

De wijkbeheerder spreekt regelmatig met de wijkraad. Hij spreekt verder veel andere mensen in de wijk zoals de wijkagent en jongerenwerker. Op die manier kent de wijkbeheerder de wijk en wat er speelt. Er is een grote groep mensen die betrokken is bij het beantwoorden van vragen of oplossen van problemen. Mensen die wij als bewoner soms zien, zijn onder andere de stratenmaker, de medewerkers van de groenvoorziening en de medewerkers die zwerfvuil opruimen. Daarnaast kunnen er specialisten worden betrokken die meer op de achtergrond werken zoals vakspecialisten op het gebied van verkeer, groen, verhardingen en riool etc.. Naast hun eigen werkzaamheden kunnen wij die personen om advies vragen bij complexere vragen. Veel mensen zijn in dienst van de gemeente, maar ook een grote groep mensen werkt voor Lucrato voorheen de Feluagroep. De organisatie die mensen in dienst heeft met een achterstand op de arbeidsmarkt. Als de gemeente zelf geen tijd of mensen heeft, dan worden aannemers ingehuurd om werk uit te voeren. Het vuil ophalen is bijvoorbeeld uitbesteed aan een bedrijf.


Even voorstellen

Marcel Keurhorst is sinds juni 2017 onze nieuwe wijkbeheerder. Binnen de groep wijkbeheerders van de gemeente Apeldoorn hebben wat verschuivingen plaatsgevonden, waardoor Henk Harmsen nu wijkbeheerder is voor Zevenhuizen en Zuidbroek en Marcel Keurhorst voor Osseveld, Woudhuis en Welgelegen. Marcel werkt sinds 2006 bij de gemeente Apeldoorn en is begonnen in het onderhoud van speelvoorzieningen. Als uitvoerder kwam hij al veel in contact met de zaken die er spelen in de gemeente. Marcel vindt het leukste aan dit vak om samen met anderen dingen op te lossen en te verbeteren. Als je Marcel niet in de wijk ziet, dan is de kans groot dat hij bezig is met zijn twee grootste hobby’s namelijk motorrijden en fotografie.

Werkplek

Als de wijkbeheerder niet in de wijk aanwezig is of met mensen in de wijk spreekt is hij te vinden op Vlijtseweg 111. De plek waar vroeger de gemeente kwekerijen waren gehuisvest en de gemeente haar eigen struiken kweekte. Een mooi terrein omgeven door veel bomen en grenzend aan de Parkenbuurt. Een terrein waar een monumentaal verwarmingshuisje staat om een oude plantenkas te verwarmen. Over een kleine twee jaar gaat deze afdeling verhuizen naar de Sleutelbloemstraat, op het terrein waar vroeger de politie was gevestigd. Leuk om te weten dat op deze locatie ook de machines staan voor het groenonderhoud, de verkeersborden voor tijdelijke wegwerkzaamheden en de zaden worden gedroogd voor de veldbloemen in de wijk.

Terugblik met Henk Henk kijkt terug op een leuke periode in onze wijk. Henk is erg tevreden over dat er resultaten zijn geboekt om een aantal speelplekken op te knappen en extra speeltoestellen te plaatsen op verschillende plekken in de wijk in overleg met de bewoners. Hierdoor zijn er veel kinderen een stuk vrolijker en daarmee ook de ouders. Ook vindt Henk dat het plaatsen van een paar picknick tafels bij de kantoren in Osseveld Oost hebben geholpen om de overlast van hangjongeren te verkleinen. “Een mooi resultaat door een relatief kleine inspanning”! Natuurlijk heeft Henk veel bijzondere mensen ontmoet. Te veel om ze allemaal op te noemen. “Die meneer in de parkzone van het Woudhuis die het park schoon houdt” blijft Henk bij. “En natuurlijk Sylvia van Ark, die met heel veel enthousiasme van alles organiseert voor kinderen. Super om te zien dat mensen zich op vrijwillige basis inzetten voor de wijk en de woonomgeving”. Henk typeert onze wijk als een wijk waar veel tevreden mensen wonen. Mensen met een positieve inslag en een wijk met veel saamhorigheid. Mensen die samen wonen, werken ook samen aan de wijk! Zoals bijvoorbeeld buurtbewoners bij de Tol, die elke

maand met zijn allen in het groen werken. Henk vindt dat we een erg betrokken wijkraad hebben waarmee je goed kan sparren. Een wijkraad die actief is en veel initiatief toont. Dit is in andere wijken weleens anders geeft Henk aan.

Vooruitblik met Marcel Marcel is druk bezig om de wijk te leren kennen. Als hij een beter beeld heeft, gaat hij samen met de wijkraad zaken oppakken. Een paar uitdagingen ziet hij al wel waar hij mee aan de slag gaat. Deze zijn: 1. In delen van Het Woudhuis is de bestrating van slechte kwaliteit. De toplaag van stenen brokkelt af. Een betonnen steen gaat gemiddeld 40 jaar mee, maar nu ontstaan er al problemen na 20 jaar. Dit kan problemen geven voor de veiligheid zoals gaten, die in de weg gaan ontstaan. Het lastige is dat de fabrikant van die stenen failliet is en er niks meer te verhalen is. 2. Veel onkruid op de verharding. Sinds de landelijk wet van kracht is geworden in 2016 mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt om onkruid tussen de stenen

11

te bestrijden. Het onkruid wordt nu bestreden door te stomen, te branden en te borstelen. Helaas werken die middelen niet voldoende. Het onkruid tussen de stenen ziet er slordig uit en wordt alleen maar meer en meer door de zaden die het onkruid verliest. Onkruid trekt zwerfvuil aan. Dit probleem gaat van kwaad tot erger. 3. Het lijkt er op dat de tunnel onder het spoor er gaat komen. De wijkbeheerder zal betrokken worden bij het toetsen op de onderhoudbaarheid.

Contact Als u als burger iets aantreft wat aandacht nodig heeft, een vraag heeft of tegen een veel groter probleem aanloopt kom dan in actie. Leg contact met de gemeente en bespreek het! Bel 14055. Ga niet gelijk op Facebook of op Twitter klagen. Vaak kan er in goed overleg en in onderlinge samenwerking resultaat worden geboekt en dingen worden verbeterd.


Update Fietsdoorstroomroute Apeldoorn-Deventer Tekst: Slim Reizen Stedendriehoek & Roland Hendriksen foto’s: Wendy Le Griep

Op 21 augustus startte KWS infra met de werkzaamheden aan de fietsverbinding tussen Apeldoorn en Deventer. Via borden werden fietsers tijdelijk omgeleid. De route werd aangelegd in opdracht van Cleantech Regio. Op 16 augustus verzorgde KWS Infra een inloopavond in Het Bolwerk over de aanpassingen bij De Ontvangst en de Veenhuizerweg.

Cleantech Regio verbetert fietsroutes

Ook werd de verlichting gepresenteerd van het traject tussen Teuge en Osseveld. In het najaar volgde een inloopavond over de Rotonde Woudweg in Teuge (perceel 3) en het uitwisselpunt in Twello (perceel 4).

Er zijn meer fietsers dan ooit en steeds meer mensen kopen (high speed) e-bikes om daar dagelijks mee naar het werk te reizen. Meer fietsers dus met meer snelheidsverschillen, dat vraagt om andere wegen en fietspaden. Cleantech Regio werkt daarom aan de verbetering van fietsroutes. Fietsen wordt zo aantrekkelijker, zowel privé als om naar het werk te reizen.

Op deze avonden werd ingegaan op planning, fasering en bereikbaarheid. Omwonenden werden uitgenodigd per brief.

Slim Reizen met de app Slim&Snel

Vier route-onderdelen

De verbeteringen aan de fietsroute Apeldoorn Deventer maken deel uit van het programma Slim Reizen, waarbij forenzen worden gestimuleerd om over te stappen van de auto naar de fiets. Medewerkers die meedoen aan de campagne Slim&Snel installeren een app op hun smartphone.

Een van de routes ligt tussen Apeldoorn en Deventer. Het gaat om de volgende vier route-onderdelen: • De Ontvangst in Apeldoorn (perceel 1): reconstructie van twee rijbanen tot één rijbaan en één fietspad en aanpassing van het kruispunt met de Veenhuizerweg. Dit draagt bij aan zowel de doorstroming als de veiligheid van de weggebruikers en aanwonenden. Het werk startte 21 augustus; • Veenhuizerweg in Apeldoorn (perceel 2): asfalteringswerk startte aansluitend; • Rotonde Woudweg Teuge (perceel 3): werk start dit najaar; • Uitwisselpunt in Twello (de hellingbanen naar de N344) (perceel 4): werk start dit najaar.

Deze slimme app registreert alle ritten en stimuleert om door te gaan. Door te fietsen kunnen zij punten sparen voor leuke kortingen en mooie prijzen in de loterij. Forenzen die in de spits fietsen, ontvangen daarbovenop zelfs een financiële beloning tot 1,50 per dag.

Contact & informatie Slim Reizen Stedendriehoek www.slimensnel.nl info@slimreizenstedendriehoek.nl Werkzaamheden of klachten: omgevingsmanager Jochem Snellink van KWS infra 06-52608771

Inloopavonden KWS organiseerde op woensdag 16 augustus, in Wijkcentrum Het Bolwerk Apeldoorn, een inloopavond over de reconstructie van De Ontvangst (perceel 1) en de Veenhuizerweg (perceel 2).

12


Wat verandert er precies? In het najaar van 2016 werd tijdens een inloopavond het ontwerp getoond van de nieuwe (snelle) fietsroute (= onderdeel van de fietsruggengraat ApeldoornDeventer) door de wijk Osseveld-Oost. Het ontwerp is naar aanleiding van bewonersreacties verder verbeterd. In de Lentewijkkijker kon u hierover lezen. In mei 2017 is tevens de omgevingsvergunning geldig geworden die nodig was voor de kap van enkele bomen aan De Ontvangst. Deze bomenkap vond in het voorjaar van 2017 plaats. Onderstaande tekst is in mei 2017 vanuit de projectgroep fietsruggengraat gemaild naar de deelnemers van de inspraakavond.

Veenhuizerweg • •

• •

Er worden drempels/plateaus teruggebracht op alle plaatsen waar nu ook drempels liggen. Dit worden 30 km/uur-drempels/plateaus van asfalt, qua vormgeving uitgevoerd conform de landelijke richtlijnen. De wateroverlast wordt aangepakt op de plekken die tijdens de inloopavond bekend zijn geworden. Dit is o.a. ter hoogte van huisnummers 90, 90a, 175 en 243. Hiervoor worden in het openbaar gebied kolken geplaatst. Het regenwater wordt via de bodem of direct afgevoerd naar het oppervlaktewater en/of het drainagesysteem in de wijk. Alle aansluitende paden worden voorzien van haaientanden. Hiermee wordt de voorrang duidelijk. Er is overwogen om hekjes te plaatsen, maar dit bemoeilijkt de doorgang voor o.a. gehandicapten en is op veel (open) plaatsen gemakkelijk te omzeilen. Het rode asfalt wordt niet ‘brandweer-rood’. Het wordt de kleur asfalt zoals vaker toegepast in Apeldoorn, o.a. op de Deventerstraat. Het parkeren blijft zoals dat nu ook is. Bewoners hebben allemaal parkeerplaatsen op eigen terrein en men maakt daar ook gebruik van. In bijzondere situaties (feestjes etc.) wordt er geparkeerd op de rijbaan. Omdat die momenten vaak in de avonden of weekenden vallen, is er geen noodzaak om extra parkeerplaatsen aan te leggen. Bij het Firmament maakt de doorlopende rode kleur van het fietspad de plaats voor de fiets duidelijker. Vooralsnog brengen wij om aanrijdingen zoveel mogelijk te voorkomen geen paaltjes aan. Mocht er overlast komen van inrijdende auto´s, dan kunnen deze paaltjes alsnog geplaatst worden. De doorsteek naar De Ontvangst wordt een fietspad, waar brommers en brommobielen verboden zijn.

Kruising Veenhuizerweg – De Ontvangst •

• •

De route voor fietsers richting de Laan van Osseveld (naar het fietspad langs Monuta) is vloeiender gemaakt om tegengesteld rijden aan de zijde van het winkelcentrum te voorkomen. Ook voor automobilisten naar Monuta is de kruising verbeterd waardoor het kleine stukje tegengesteld rijden is vervallen. De boogstralen van de kruising bij Monuta zijn nogmaals gecontroleerd en de bochten zijn geschikt voor vrachtverkeer, o.a. voor een trekker met oplegger. Op het gedeelte van De Ontvangst richting De Waterlei worden in het kader van dit project geen wijzigingen doorgevoerd.

De Ontvangst • •

Er worden twee drempels aangebracht in de nieuwe rijbaan. Deze drempels komen op ongeveer dezelfde plek als waar ze nu ook liggen. Het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid ten opzichte van het aantal zoals is opgenomen in het oorspronkelijke ontwerp. Wij brengen een witte markering aan om de parkeervakken duidelijker aan te geven.

Op de site http://www.fietsruggengraat-stedendriehoek.nl vindt u de meest actuele informatie terug. Roland Hendriksen Projectleider fietsruggengraat

13


Tekst: Gemeente Apeldoorn Foto’s: Wendy Le Griep

Grijs wordt oranje Apeldoorn streeft naar maximaal 30 kilo restafval per persoon per jaar. Als het aan het college van B en W ligt, zet Apeldoorn de komende jaren in op een verdere scheiding van afval. Het uiteindelijke doel is om tot 30 kilo restafval per persoon te komen in 2025.

Om deze doelstelling te realiseren wil het college een breed pakket aan maatregelen nemen. Het meest in het oog springende onderdeel van het vastgestelde recycleplan is het zogeheten omgekeerde inzamelen.

Dit maakt het mogelijk om kleinere afvalzakken aan te bieden tegen een aangepast tarief. “We merkten dat mensen het prettiger vinden om hun afval in kleinere hoeveelheden aan te bieden. Juist omdat het overgebleven restafval nog maar weinig is. Daarom willen we, waar nodig, de ondergrondse containers aanpassen”, legt Sandmann uit.

Oranje

Ook bij hoogbouwwoningen blijkt er een sterke behoefte om afval te scheiden. Daarom wordt er geïnvesteerd in aparte ondergrondse containers voor PMD. Dit betekent dat de Klik-m haken aan de lantaarnpalen zullen verdwijnen.

De grijze container krijgt medio 2018 een oranje klep. In deze oranje container kan vanaf dat moment plastic, metaal en drankverpakking (PMD) worden verzameld. Dit is het grootste deel van het restafval. De oranje container wordt, net als de groene en blauwe container, gratis aan huis opgehaald. De kleine hoeveelheid restafval die daarna overblijft, kan weggebracht worden naar speciale ondergrondse containers.

Met het nieuwe recycleplan hoopt de gemeente tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar scheidings-en recyclingmogelijkheden. Er is in het plan ook speciale aandacht voor Apeldoorners met een zorgvraag.

Luierinzameling Om de hoeveelheid restafval te beperken voor gezinnen met kinderen in de luiers, start een proef voor luierinzameling. Dit om het makkelijker te maken om afval te scheiden. “Dit idee komt voort uit de enorme hoeveelheid reacties naar aanleiding van het concept recycleplan. Het plan was onderwerp van gesprek op social media en er werden dan ook veel goede suggesties aangedragen. Op basis hiervan zijn er diverse aanpassingen aan het plan gedaan. Het bieden van service staat hierbij voorop”, aldus wethouder Mark Sandmann.

Maatregelen Naast het omgekeerd inzamelen worden er aanvullende maatregelen getroffen om het scheiden van afval te bevorderen. Om meer service te bieden, zal de milieustraat langer open zijn en worden de gratis kilo’s grofvuil verhoogd naar 400 kilo. Ook Foenix wordt als een belangrijke partner gezien in het plan. Samen met hen is gekeken naar hun rol binnen het nieuwe beleid om zoveel mogelijk service te bieden. Meer informatie over het recycleplan is te vinden op www.recycleservice.apeldoorn.nl

Aanpassingen Naast de proef voor luierinzameling, wil het college enkele ondergrondse containers voorzien van een kleinere inwerptrommel.

14


Recycleservice 2025 De gemeenteraad heeft op 6 juli 2017 het Afval- en recycleplan ‘Recycleservice 2025’ vastgesteld. De gemeente heeft onderstaand bericht hierover geplubliceerd in de Stentor. Het Afval- en recycleplan ‘Recycleservice 2025’ treedt in werking op 20 juli 2017. Inwoners van Apeldoorn zijn zeer goede afvalscheiders. De afgelopen jaren is reeds bewezen dat het eerder ingezette beleid naar steeds minder restafval werkt. We hebben per persoon nog maar zo’n 135 kilo per jaar. 65% van wat mensen wegdoen wordt in Apeldoorn al apart gehouden en gerecycled. Met de komst van de inzameling van met name kunststoffen is er een nieuwe impuls gekomen. Het lijkt er echter op dat het huidige systeem niet meer helemaal aansluit op de wensen van de gebruikers. Voldoen alle middelen nog wel voor de vraag die er is? Om ook klaar te zijn voor de toekomst is er door de gemeente een nieuw afvalbeleid -of nog beter: grondstoffenbeleid- opgesteld. Het nieuwe Afval- en recycleplan ‘Recycleservice 2025’ wil iedereen nog meer mogelijkheden geven om afval te scheiden. Kern is dat de service zo optimaal is dat afvalscheiding nog makkelijker wordt. Streven is om in 2025 nog maar 30 kilo per persoon restafval over te houden. Om daar te komen moet er veel gebeuren. In middelen, communicatie en gedrag. Daarom een eerste stap naar 80 kilo restafval in 2020. Er zijn veel reacties gegeven op het concept van het Afvalplan. Dat heeft geleid tot aanpassingen in het plan. Zo worden de haken bij de hoogbouw voor plastic verwijderd, zullen er speciale containers komen voor de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal en zal er meer en intensievere communicatie plaatsvinden. Om te voorkomen dat mensen zware zakken restafval moeten wegbrengen zal een groot aantal ondergrondse containers een trommel van 20 liter (i.p.v. 40 liter) krijgen, met uiteraard een lager aanbiedtarief. Informatie Tegen het vastgestelde Afvalplan kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld. Het Afval- en recycleplan met bijbehorende stukken is te raadplegen via de website: • • • • •

www.apeldoorn.nl/inzage (onder het kopje Ter inzage, Beleidsnota’s) https://recycleservice.apeldoorn.nl De stukken liggen ook ter inzage bij het Omgevingsloket in het stadhuis. www.apeldoorn.nl/stadhuis www.recycleservice.apeldoorn.nl

15


• Peter Ambagtsheer • gelderland@solar-systemen.nl • T 06 514 488 32 • Houttuinen-Noord 39 • www.solar-systemen.nl Solar-systemen.nl Gelderland • 7325 RE Apeldoorn


Oud en Nieuw Tekst en foto’s: Wendy Le Griep

In de Winterwijkkijker kon u lezen over de receptie die de Wijkraad Osseveld-Woudhuis gaf ter ere van haar 25-jarig jubileum. Een bijzonder gezellige middag én avond. In 2016 organiseerde de Wijkraad ook nog een sportieve reünie in september, op wat ongetwijfeld de mooiste nazomerdag van dat jaar was, speciaal gereserveerd voor haar oud (en huidige) bestuursleden en voor haar oud (en huidige) redactieleden. De Klootschiet Vereniging Woudhuis zorgde voor een schitterende nostalgische locatie in de wijk. Dat klootschieten nog zo lastig zou blijken te zijn, hadden de meesten niet verwacht. Je kloot rechtuit schieten viel goed tegen… bij de meeste teams belandde de kloot dan ook regelmatig in de greppel. Dat was dan zoeken geblazen. Gelukkig had elk team een speciale ‘hark’ hiervoor meegenomen. Ga nooit van huis zonder je gereedschap! Na afloop was er voor het winnende team, met de minste klootschietpunten, een blinkende prijs. Daarna was het heerlijk BBQ-en en vooral veel bijpraten en gegevens uitwisselen. Terugkijkend op deze zonnige zaterdagmiddag bij Klootschiet Vereniging Woudhuis, delen wij graag nog een paar sfeerplaatjes van deze reünie. Vrijwilligers, van zowel de TBBO (Territoriale Belangen Behartigings Organisatie) de latere Wijkraad, de vele vrijwilligers van de diverse commissies als ook de vrijwilligers van de Wijkkijker, worden nogmaals hartelijk bedankt voor hun jarenlange inzet, steun en toewijding. Dankzij ruim 150 vrijwilligers is de wijk mede zoals hij nu is. En om de Wijkraad voort te kunnen laten bestaan, is de Wijkraad naarstig op zoek naar een penningmeester en een eindredacteur. In deze Wijkkijker leest u meer over deze (bestuurs)functies. Wellicht iets voor u? Samen maken wij de wijk. Graag tot ziens in de wijk! bestuur@osseveld-woudhuis.nl www.osseveld-woudhuis.nl/vacatures

17


Eén naam, twee vakmannen Of u nu toe bent aan een nieuwe CV-ketel*, een nieuwe badkamer, zonnepanelen op, of nieuwe goten langs het dak, deze ervaren all-round installateurs draaien er de hand niet voor om. Herman de Boer installatietechniek is nu twee man sterk, maar nog steeds één vertrouwd adres voor al uw installatiewerk. Wel zo makkelijk, één telefoontje of mailtje en... ...

1- 2-3 , klus geklaard. *Houdt uw CV-ketel in

topconditie! Vraag naar ons onderhoudscontract


Mariëlle Park In 2004 legde Mariëlle van Iperen, toen ze 20 was, de eerste steen voor haar nieuwe woonplek in Apeldoorn bij Stichting Philadelphia. Zij was buiten haar ‘huis’ al een tijdje op zoek naar een plek waar ze lekker kon ontspannen en genieten van de rust. Toen het voormalige “maïsveldje” langs de Zutphensestraat-Lupineweg werd heringericht tot een nieuw park werkelijkheid werd, zou haar wens in vervulling gaan. Lekker zelf in de elektrische stoel rond rijden. Tijdens een buurtgesprek met de wijkraad werd gesproken over het aanleggen van verharde paden voor de rolstoelers. Deze wensen zijn meegenomen in het uiteindelijke ontwerp van het park.

Tekst en foto’s: Wendy Le Griep

Het appartement van Mariëlle had uitzicht op het park in wording. Maar toen er volop gewerkt werd, werd Mariëlle ongeneeslijk ziek. In maart 2012 is Mariëlle overleden. Op de dag van haar begrafenis zijn de laatste werkzaamheden aan het park afgerond. Mariëlle had gehoopt van het park te kunnen genieten. Dit heeft helaas niet zo mogen zijn, maar ze zou er zeker vaak te vinden zijn geweest! Bewoners mochten stemmen op de tenaamstelling van hun keuze. Bewoners van Philadelphia en hun ouders, vrienden en verzorgenden stemden massaal op hun voorkeursnaam “Mariëllepark”. En zo koos de wijk voor een nieuwe naam voor het voormalige maïsveldje.

Veelvuldig gebruik Inmiddels is het Mariëllepark een geliefde plek voor wijkbewoners. Door het park loop je naar de lange hondenuitlaatplek langs de A50, jongeren ontmoeten elkaar bovenop de top van het Ziggorat (onder de ‘raket’), buurtbewoners komen samen bij de picknicktafels en spelen een potje volleybal op warme zomeravonden vlak voor de deur, kinderen verwonderen zich over de bloemenpracht in het voorjaar, kinderen en hun ouders vliegeren op het grote veld en de bijen vinden hun weg naar de nog jonge fruitbomen. In de zomer van 2017 werd het naambordje van het park helaas vernield. Gelukkig kon door een vlotte samenwerking tussen gemeente, wijkraad en Denktank Breed vrijwilligster Sylvia van Ark een nieuw bordje worden gemaakt. Zo behoudt het park zijn naam en kunnen we ons herinneren aan wie dit park zijn naam ontleend heeft. Kijk ook eens op http://mariellevaniperen.nl/ Hier zijn foto’s terug te zien van de opening van het park.

19


• Personenauto’s • Bedrijfswagens • APK-keuringen

• Schade-afwikkeling • Auto-leasing/financiering • Export service

• Onderhoud • Reparatie

• Bosch Pechhulp • Bovag Garantie

DUIDELIJK | DESKUNDIG | DICHTBIJ

WINTERBANDEN NODIG? KIJK & BESTEL ONLINE! autowientjes.nl/banden

APK ACTIE

Voor alle benzineen dieselauto’s

n e d n a b r e t Win al vanaf

€ 39,-

GOEDKOPE BOSCH ACCU’S MET 3 JAAR GARANTIE! Bekijk uw prijs online.

All-in

€ 29,

50

Kijk en bestel op www.autowientjes.nl/accu

CARWASH Osseveld-Oost 24/7 per week geopend!

AUTO WIENTJES B.V. VEENHUIZERWEG 132 | 7325 AM APELDOORN | T +31 (0)55 323 1635 | F +31 (0)55 323 1907 | INFO@AUTOWIENTJES.NL

KIJK VOOR OCCASIONS OP WWW.AUTOWIENTJES.NL


Kasteelgracht Tekst: Waterschap Vallei en Veluwe Foto’s: Anne Ambagtsheer en Wendy Le Griep

De bewoners rond de Kasteelgracht zijn al jaren ontevreden over het waterpeil en de aanblik van de gracht. In droge zomermaanden zakt het water. Hierdoor komen delen van de gracht droog te liggen en ontstaat stankoverlast. Ook zijn de funderingen van de woningen dan zichtbaar. Daarnaast storen sommige bewoners zich aan het vele en hoge riet en groeit de gracht met exotische waterplanten dicht. Deze waterplanten horen daar van nature niet thuis, maar vermeerderen zich snel.

Oplossing

14 juni: bewonersavond in Talma Borgh

In mei hebben het college van burgemeester en wethouders en het bestuur van het waterschap Vallei en Veluwe een besluit over een aantal maatregelen genomen. Dit zijn:

Op 14 juni 2017 was er een bewonersavond. Daar stelden bewoners vragen. Deze kunt u lezen in het hierna volgende artikel.

Hoe verder?

• •

Twee van de drie bestaande stuwen vertonen zichtbare lekkage. Het waterschap gaat deze stuwen vervangen. Eén stuw wordt daarbij ook verplaatst. De derde stuw is al in 2015 vernieuwd. Daarnaast wordt de bodem voor de twee nieuwe stuwen beleemd (‘dichtgeplakt’) om lekkage langs de stuw via de ondergrond te voorkomen. Er wordt een pomp geplaatst. Hiermee kan in droge perioden het waterniveau worden aangevuld. De pomp brengt het oppervlaktewater van het lage naar het hoge deel (daar is de meeste overlast). In de watergang langs het spoor wordt een stuw aangepast, zodat er voldoende aanvoer van water naar de Kasteelgracht is. Het waterschap verhoogt de maaifrequentie van het riet en de waterplanten.

De gemeenteraad van Apeldoorn moet over de kosten van de maatregelen nog een besluit nemen. Dat gebeurt dit najaar wanneer de raad alle financiële wensen afweegt. In 2018 begint het waterschap met de uitvoering van de maatregelen.

Vragen Voor meer informatie kunt u contact opnemen met J. Herforth gemeente Apeldoorn via de Buitenlijn 14055 j.herforth@apeldoorn.nl W. van Vilsteren van het Waterschap Vallei en Veluwe 06-10928881

21


Rol van de Wijkraad van de waterhuishouding en de plantengroei in en aan de Kasteelgracht uitvoerig met elkaar te bespreken en van alle kanten te bezien, waarna vanuit ieders expertise een palet aan oplossingen werd besproken.

Het is dankzij de aanhoudende jarenlange inzet van de Wijkraad Osseveld-Woudhuis dat de direct betrokken partijen (gemeente, waterschap, bewoners Kasteelgracht en de Wijkraad) met elkaar om de tafel zijn gegaan en samen een Waterschouw hebben gehouden (1 april 2016).

Vanuit deze oplossingen is er nu een concreet plan opgesteld voor onderhoud (voor de komende 10 jaar) van de Kasteelgracht. Dit plan wordt in het najaar van 2017 voorgelegd aan de gemeenteraad. De kosten voor uitvoering moeten zowel worden gedragen door het waterschap als door de gemeente Apeldoorn.

In de Lentewijkkijker van 2016 kunt u uitgebreid lezen over deze Waterschouw. U kunt de digitale versie terugvinden op de website van de wijkraad: www.osseveld-woudhuis.nl.

Werkplaats

Bewoners die de informatieavond in juni bezochten, hadden veel vragen. Deze vragen heeft het waterschap op een rij gezet en voor zover dit mogelijk was, ook beantwoord. In deze Wijkkijker komen ze in beeld.

Daags na de Waterschouw van de Kasteelgracht op 1 april 2016 (en de overige waterpartijen in onze wijk) werd de ‘Werkplaats’ ingesteld. De Werkplaats gaf aan alle betrokken partijen de ruimte om het probleem

Waardoor is het waterpeil de afgelopen jaren gezakt? Sinds de jaren ’90 is het waterpeil iedere keer wat gezakt. In het begin niet zo extreem, de laatste 10 jaren steeds duidelijker. Dit heeft te maken met de veranderende situatie in de omgeving. Grondwater reageert vaak langzaam op wijzigingen in de omgeving. De wijken De Maten, Zevenhuizen en later ook Osseveld-Woudhuis zijn in een van oorsprong moerasachtig gebied aangelegd. Het was er erg nat en te nat voor woningbouw. Om toch droog te kunnen wonen zijn er diepe vijvers aangelegd en drainage om het water af te voeren. Hierdoor zakt het grondwater en kunnen de huizen droog staan. In de eerste jaren na aanleg was dit geen probleem. Het grondwater zat hoog en er was voldoende aanvoer. Rond 2003 zakte het grondwater voor het hoogst gelegen deel van de Kasteelgracht onder het gewenste niveau. Dit deel van de Kasteelgracht ligt rond de hoogte van het huidige grondwater en beweegt dus mee. Natuurlijk helpt de lekke stuw er niet aan mee om het peil op niveau te houden. Maar dat is niet de grootste oorzaak van het zakken van het waterpeil.

22


Veel gestelde vragen over de Kasteelgracht in Het Woudhuis Waarom is het waterpeil aan de ene kant hoger dan aan de andere kant?

De gemeente heeft voor het afkoppelen sinds kort een subsidieregeling. De subsidieregeling is sinds mei 2017 van kracht. Op dit moment moeten bewoners zelf met afkoppelen aan de slag. Als de eerste ervaringen met de subsidieregeling binnen zijn, wordt deze geĂŤvalueerd. Mogelijk leidt dit op termijn tot een meer specifieke aanpak voor doelgroepen, zoals bewoners aan de Kasteelgracht.

De gracht is in vakken opgedeeld zodat het water overal voldoende diep is. Dit is nodig voor een goede waterkwaliteit.

Gaat het regenwater van de Fortlaan en Lage Landenlaan naar de Kasteelgracht?

Wat is het gevolg van het belemen van de Kasteelgracht?

De gemeente koppelt per jaar 6 hectare verhard oppervlak af. Dit regenwater komt dus niet meer in de riolering. Uit kostenoverwegingen gebeurt afkoppeling in combinatie met andere werkzaamheden in de openbare ruimte, zoals vervanging van asfalt of klinkers, herinrichting van de weg of rioolvervanging.

In de maatregelen die we nemen wordt alleen voor de stuw beleemd, circa 20 meter, zodat de stuwen geen water doorlaten. De gracht zelf wordt niet beleemd.

Deze werkzaamheden zijn op korte termijn niet aan de orde voor de omgeving van de Kasteelgracht. Toch gaat de gemeente hier afkoppelen om meer water naar de Kasteelgracht te brengen. Het gaat om de weghelft van de Fortlaan en de Lage Landenlaan grenzend aan het hoge pand van de Kasteelgracht. De wijze waarop wordt nog nader uitgewerkt.

Nee, de leemlaag is geen proef geweest. We weten van leem dat het een prima afdichtingsmiddel is dat vaker gebruikt wordt bij lekkage in bodems.

Is de leemlaag bij de huidige stuw een proef geweest?

Zou het helpen om de beschoeiing aan te passen? Nee, dat helpt niet tegen het lekken. Het probleem is vooral de bodem. Daarnaast heeft het waterschap als beleid om beschoeiing niet te vervangen of te herstellen als dat voor de stabiliteit van de oevers niet nodig is.

Waarom wordt er geen bochtje in het riool gelegd om zo het water naar de gracht te brengen? Dit is niet mogelijk omdat er een gemengd rioolstelsel ligt. Regenwater en rioolwater uit de woningen worden gezamenlijk afgevoerd.

Waar komt het water vandaan dat in het hoge pand gepompt wordt?

Is er een mogelijkheid voor een gezamenlijke afkoppelactie? Kunnen gemeente en waterschap ons informeren en adviseren? De regenpijpen aan de achterzijde van de woningen grenzend aan de Kasteelgracht zijn al afgekoppeld van de riolering. Dit regenwater stroomt direct de gracht in. De voorzijde van de woningen is niet afgekoppeld. Bewoners kunnen deze regenpijpen natuurlijk wel zelf afkoppelen. Het is niet makkelijk om dit regenwater rechtstreeks af te voeren naar de gracht. Dit moet dan vaak onder de woning door. Het regenwater moet daarom in de eigen tuin bovengronds of ondergronds opgevangen worden.

Het water wordt in het lage pand zoveel mogelijk vastgehouden en vanuit daar opgepompt naar het hoge pand. Onze carport en oprit verzakken en zand spoelt uit de kruipruimte. Kan dit een oorzaak van de lage waterstand zijn? Nee, dat is niet waarschijnlijk. Er is bij uw huis weinig verschil tussen het waterpeil in de gracht en het grondwaterpeil. Meestal staat het grondwaterpeil hoger. Het water loopt dan naar de gracht toe.

23


Kan door deze maatregelen weer wateroverlast op de parkeerplaats van de Kasteeltoren ontstaan? De parkeerplaatsen zijn bijna even hoog aangelegd als het huidige waterpeil in het lage deel. Bij piekbuien stijgt dit peil en vervolgens de parkeerplaatsen. Naast de Kasteeltoren ligt ondergronds een overstort. Bij piekbuien raakt deze overstort vol en het water loopt naar de parkeerplaatsen. Gevolg: schade aan auto’s. De maatregelen worden genomen voor het hoge deel. We gaan onderzoeken of het lage risico op overstroming van de parkeerplaatsen bij de Kasteeltoren toeneemt, als de klepstuw in gebruik genomen zou worden en het waterpeil in het lage pand stijgt. Bij dit onderzoek nemen we ook contact op met de vereniging van eigenaren van de Kasteeltoren.

Waarom voeren jullie niet al het maaisel af, in verband met drijfvuil?

Waarom wordt er geen zeis ingezet voor bestrijding van de exoot?

Wij voeren zo goed als mogelijk is het vrijkomende maaisel af als we onderhoud plegen. Het is niet te voorkomen dat er na het onderhoud maaisel en/of drijfvuil achter blijft. Ook in de toekomst blijven we hiervoor aandacht hebben. Onze oproep aan bewoners is om het met elkaar netjes te houden. Voorkom samen dat zwerfvuil ontstaat.

Ook met de zeis maaien heeft weinig zin. Exoten moeten met wortel en al verwijderd worden. Waarbij er niet één klein stukje mag achterblijven. In ons land zien we dat dit eigenlijk een onmogelijke opgave is en dat de kans erg groot is dat de exoot terug komt.

Het riet aan de zijde van de woningen groeit op een aantal plaatsen langs de gevels. Wat gaan jullie daar aan doen?

Is maaien niet een oplossing? Na het maaien in februari 2017 was de waterstand hoger.

We kunnen proberen dit riet in het voorjaar (voor 21 juni) een aantal keren onderwater te maaien. Op die manier loopt de rietstengel vol en verrot. Het is geen garantie dat dit werkt, maar in ons land zijn hier redelijk goede ervaringen mee. Het riet zal dan afnemen, maar verdwijnen doet het meestal niet. Dit lukt ook alleen op de plekken waar het onder water staat en onderwater gemaaid kan worden.

Dat was toeval. De waterstijging kwam door stijging van het grondwater. Grondwater zien we vanaf april tot eind september langzaam wat zakken. Eind september is die vaak op zijn laagste stand. Daarna klimt het weer wat en bereikt het in februari/maart het hoogste peil. Door de jaren heen verschilt dit wel iets. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid neerslag en de verdamping.

Hoe gaan jullie het riet beheren?

Waarom wordt een deel van de gracht niet gemaaid?

In het water door gefaseerd te maaien en daar waar mogelijk, en het riet tegen de woningen aan staat, onder water af te maaien. De taluds langs de kasteelgracht worden door de gemeente niet als gazon, maar als hooigras met wilde flora beheerd. Dit houdt in dat elk najaar de oevers gemaaid en geruimd worden.

In de toekomst gaan we gefaseerd onderhoud plegen. Dat betekent dat er stukken zijn die 1 of maximaal 2 jaar blijven staan om de watervogels voldoende schuil- en broedgelegenheid te bieden. Hierbij moet vooral gedacht worden aan een aantal rietstroken en oeverbegroeiing. Om te voorkomen dat riet, dat twee jaar oud is, gemaaid wordt, waardoor er niets anders voor de vogels is, zullen we dat op een andere plek laten staan. Zo doen we iedere keer een deel van de Kasteelgracht.

24


Welke alternatieve maatregelen zijn niet gekozen? • • • • •

Alleen oppervlaktewater naar de Kasteelgracht brengen (weinig effect, verplaatsen van het probleem, duur). Alleen grondwater oppompen en stuwen repareren (weinig effect, past niet in het waterschapsbeleid om toekomstig drinkwater te ontzien). Dempen van de Kasteelgracht (aantasting van woonplezier en stedenbouwkundige opzet van Het Kasteel, verslechtering van de drainage, heel duur). Betonnen bak (milieuonvriendelijk, nadelig voor flora en fauna, verslechtering van drainage, heel duur). Stuwen vervangen, hoge en middelste deel baggeren en belemen, grondwater oppompen (verslechtering van drainage, past niet in het waterschapsbeleid om toekomstig drinkwater te ontzien, hoge kosten niet in verhouding tot effect).

Door de uitbundige rietgroei is er een gebrek aan zicht op het water. Kan dat aangepakt worden?

Op de stalen stuw zit geen likje verf. Gaan jullie daar wat aan doen?

In bepaalde periodes zal er zeker zicht zijn op het water. Ook zijn er plekken waar nauwelijks riet staat. In de periode dat het waterschap en de gemeente i.v.m. de Flora- en faunawet geen onderhoud mogen doen, zal 15 maart- 15 juli erg lastig zijn om daar verder op in te grijpen. Zoals hier boven aangegeven gaan we wel gefaseerd maaibeheer uitvoeren.

Bij de aanleg van de stuw is er voor gekozen om deze niet te coaten (verven) omdat wij daar geen budget voor hadden. Om dit achteraf te doen, levert extra hoge kosten op, omdat het materiaal nu gedeeltelijk in het water staat en al aangeroest is. De gracht moet eerst drooggezet worden en de volledige stuw ontroest worden, om een coating aan te kunnen brengen. Ervaring leert dat coating die achteraf wordt aangebracht, minder lang stand houdt. Met name vanwege de hoge kosten coaten we de stuw niet.

Mag je zelf riet verwijderen? Ja, dat mag. Zeker als het riet betreft dat voor je woning groeit. Aangeraden wordt om rekening te houden met buren omdat de meningen over riet verdeeld zijn.

Is bij het waterschap en de gemeente bekend dat regelmatig zwerfvuil en soms ook groot huisvuil in het riet belandt?

Er zit een dikke laag zand in de gracht, kun je die er niet gewoon uithalen?

Het is bekend dat er zwerfvuil en huisvuil in het riet of in de vijver belandt. Wij kunnen echter niet voor ieder blikje of plastic tasje met een boot de Kasteelgracht in. Daarom kunt u helpen door zwerfvuil zo veel mogelijk te voorkomen of zelf op te ruimen. Bij groot huisvuil ligt dat anders. Dit kunt u melden bij de gemeente of het waterschap.

Ja, dat zou kunnen, maar dan moet eerst gebaggerd worden. Voor deze kostbare maatregel is niet gekozen.

Geven waterschap en gemeente een garantie?

Gaan jullie de muur schoonmaken in verband met leem of algaanslag?

Nee, dat kan helaas niet. Alleen een betonnen bak of dempen bieden volledige zekerheid en daar is bewust niet voor gekozen. De nu gekozen maatregel verbetert de situatie aanzienlijk en sorteert het beste effect zonder dat onnodig geld wordt uitgegeven.

Nee, wij gaan de muur niet schoonmaken. Algaanslag is bekende problematiek bij gebouwen die aan het water staan. Eigenlijk is dat niet te voorkomen.

25


De zienswijze van Zeinstra Tekst: André de Ruiter i.s.m. Herman Zeinstra Foto’s: Herma Oosterloo-De Jong

Het Monutagebouw

Vandaag nemen we je mee naar een tweetal projecten. Beiden zijn uitgevoerd door dezelfde architect. Het gaat om het Monutagebouw en de vlak daarachter gelegen Bloemenweide. Deze straat maakt deel uit van het Kruidenveld. Onder deze naam is het project dan ook bekend. Als we de termen geschakelde woning, rijtjeshuis, vrijstaande woning of 2 onder 1 kap laten val-len, weet bijna iedereen waarover het gaat. De architect heeft voor deze woningen een andere naam bedacht. Daarover later meer…

We beginnen met het Monutagebouw. “Ik heb een volledige architectuur opdracht ontvangen. Dat betekent dat ik belast ben met het ontwerp en met de controle op de uitvoering. Het Monuta-gebouw is een uitvaartcentrum. Toch een gebouw waar mensen onder treurige omstandigheden samen komen. Steeds minder vaak wordt er afscheid genomen van een overledene in de beslo-tenheid van het eigen huis. Daardoor is er behoefte aan een uitvaartcentrum. In dit complex zijn een aantal zalen beschikbaar. De zalen kunnen gemakkelijk met elkaar verbon-den worden. Daardoor is het geschikt voor kleine en grote groepen mensen. Er zijn ook 4 familie-kamers in het gebouw. Dit is voor besloten, intieme samenkomsten. Deze kamers kunnen naar eigen geloof en sfeer worden ingericht.

De architect Nu heb ik al een aantal keer het woord architect laten vallen, maar wie is deze beste man? Dat is Herman Zeinstra, een ervaren architect. Herman Zeinstra is samen met Liesbeth van der Pol de oprichter van DOK architecten. DOK architecten heeft verschillende architecten in loondienst. Herman heeft zijn aandeel in DOK architecten nu overgedaan aan Liesbeth van der Pol. Hij heeft een indrukwekkende CV opgebouwd. Hierop staan onder meer een begraafplaats, musea, kantoren en winkelpanden van gerenommeerde merken en zelfs de opera in Oslo. En dan de 2 pro-jecten in Osseveld. Zelf pakt hij geen projecten meer op. Hij doet nog wel aanpassingen aan be-staande gebouwen. We laten hem aan het woord.

De voorkant van het complex bestaat uit een scherm van cederhouten latten. Deze latten hebben verschillende maten en onderlinge afstand. Deze constructie schermt het complex af van de ge-parkeerde auto’s en de weg. Hierdoor wordt een passende beslotenheid gecreëerd. Ik vind hout een mooi materiaal om mee te werken. Zowel constructief als voor bekleding. Als hout goed gedetailleerd en behandeld is, veroudert het ook mooi. Op een vaste afstand doorbreken glazen erkers het houten scherm. Ze geven de bezoekers een mogelijkheid tot zicht op de buiten-wereld.”

“Ik ben gevraagd voor deze 2 projecten. Ik heb geen vaste stijl. Ik heb een opgave en een verza-meling van eisen en wensen ontvangen. Dit zijn de kaders die ik gebruik om het gebouw maximaal bruikbaar te maken . Ik laat me verder leiden door de materialen die ik ga gebruiken. Natuurlijk moeten projecten binnen het beschikbare budget passen.”

Op de vraag of er bijzondere details binnen het gebouw of aan het gebouw zijn, waar de bezoeker op moet letten, geeft Herman Zeinstra het volgende antwoord: “Een bezoeker, maar ook een voorbijganger moet zich kunnen laven aan een gebouw, zowel aan het exterieur (voorbijganger) als aan het interieur (bezoeker).’

26


eigen huizen. De voorkant is het gezicht naar de openbare ruimte toe. Dat heb ik een statig gezicht gegeven. Een hoge, smalle gevel met daarnaast een hoge glazen erker.

“Bij het Monutagebouw werkte ik samen met aannemingsbedrijf Draisma. Deze samenwerking is van beide kanten goed verlopen. Daarom heeft Draisma mij gevraagd om ook de Bloemenweide te ontwerpen. Behalve dezelfde aannemer en de tevredenheid zijn er geen overeenkomsten tussen de beide projecten. De doelgroep en het programma van eisen waren te verschillend.”

Aan de achterkant vind je de 2e kap. Een laag woonhuis met een grote schuifpui. Vanuit de tuin hebben de bewoner en zijn gasten een ander uitzicht op de woning. Het is intiemer en relaxter vanwege het lage dak. De buitenwereld ziet een statig woonhuis; de bewoner kent de diepgang achter de statige gevel.”

De Bloemenweide “Draisma gaf aan dat ze het stuk grond achter de Monuta hadden gekocht. Daarop was plaats voor een tiental 2 onder 1 kap woningen. Ze vroegen aan mij of ik de ontwerpen wilde maken. Nu heb ik zelf een probleem met de term 2 onder 1 kap woning. Je koopt eigenlijk de helft van een woning. Je gaat dus 2 woningen bouwen. De identificatie met je eigen woning is weg. Het is de helft van iets anders. Met dat idee ben ik aan het project begonnen.

Herman Zeinstra besluit met: “Het werk van een architect is bloed, zweet en tranen. Maar, indien een goede samenwerking met opdrachtgever, aannemer en andere participanten brengt het vol-doening. Wat blijft is meer dan een gebouw; het is ARCHITECTUUR!!!!” Meer informatie kunt u (terug) lezen op www.dokarchitecten.nl

Met het ontwerpen ben ik gaan spelen met de term 2 onder 1 kap. Ik heb er de naam ‘1 onder 2 kappen’ aan gegeven. Het zijn vijf 2 onder 1 kappers, die wij tien 1 onder 2 kappen hebben ge-noemd, 10 aparte,

27


Als je meer wilt weten over het gebeuren onder de grond kan je contact opnemen met de gemeente. Meer informatie https://nl.wikipedia.org/wiki/Riool#Soorten_riolering https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandkraan https://www.kadaster.nl/ https://www.vice.com/nl/article/photographing-the-sewer-people-of-bucharest

Tekst: Gert-Jan Tamboer en Hans Timmer Foto’s: Herma Oosterloo

Ondergrondse Geheimen In de reeks over architectuur en stedenbouw bent u gewend dat we vertellen over projecten die zichtbaar zijn. Maar ook onder de grond ligt een architectuur van kabels en leidingen. Het lijkt zo logisch: het hebben van elektra en het automatisch weglopen van het afval water. Om wat meer te weten te komen hoe het onder de grond er uit ziet vertelt Hans Timmer - voorheen projectmanager en verantwoordelijk vanuit de gemeente voor de realisatie van o.a. Osseveld en Het Woudhuis - over de ondergrondse geheimen in onze wijk.

plan gemaakt voor kabels en leidingen door de Nutsbedrijven in samenspraak met de gemeente. In dit plan wordt duidelijk hoeveel er nodig is, waar ze komen te liggen en dit alles wordt uitgetekend.

Rioleringplan Op een gegeven moment is het duidelijk hoe de wegen gaan lopen in de wijk. Er wordt op dat moment een rioleringplan gemaakt. In dit plan wordt duidelijk waar en welk soort riolering er gaat komen. “De riolering is de infrastructuur waarop afvalwater geloosd, ingezameld en getransporteerd wordt naar de rioolwaterzuivering. Een riolering of rioolstelsel is een systeem van buizen (riolen), putten en pompen dat in steden en dorpen ondergronds is aangelegd. Het is bedoeld om het afvalwater en hemelwater op een veilige en gezonde manier af te voeren en uiteindelijk te zuiveren.

Nutsbedrijven Het plannen en ontwerpen van alles wat er onder de grond gedaan moet worden, begint jaren voordat de bouw start. Jaren voor de start van de bouw vragen Nutsbedrijven bij de gemeente of er bouwplannen zijn en zo ja wat, waar en wanneer er gebouwd gaat worden. “Een nutsbedrijf is een bedrijf dat opereert in een sector die beschouwd wordt zijnde van openbaar nut omdat het belangrijke producten of diensten levert die in het algemeen belang zijn. Hier worden de elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorziening toe gerekend.”

In het verleden werd er een gecombineerd rioolstelsel aangelegd waar het afvalwater uit de woningen, kantoren, winkels e.d. terecht kwam samen met het regenwater van de daken en wegen, waarna dit samen naar de rioolwaterzuivering werd getransporteerd. Tegenwoordig wordt er meestal een gescheiden stelsel aangelegd waarbij de droogweerafvoer (WC, bad, keuken e.d.) in één rioolstelsel komt en afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Stadhoudersmolenweg. Het regenwater wordt of opgevangen in een regenwaterriool en wordt

Plan voor kabels en leidingen Als het duidelijker wordt hoeveel woningen er gebouwd worden, wat voor woningen en waar deze woningen komen, wordt er een

28


van wat oorspronkelijk is gepland en wat daadwerkelijk is uitgevoerd. Deze worden op revisietekeningen vastgelegd. Deze tekeningen komen bij het Kadaster terecht, die dit allemaal bewaart en als het nodig is beschikbaar stelt.

afgevoerd naar open water of wordt rechtstreeks geloosd op het eigen terrein en/of tuin. Dit om verdroging van de bodem te voorkomen. Soms zijn er rioolgemalen nodig om te zorgen voor een goede afvoer van het riool. De rioolgemalen herken je aan groene kasten die her en der in de wijk staan, o.a. aan de Lupineweg langs het spoor staat zo’n groene kast.

Waterleidingen

Wist u? • •

• • •

Waterleidingen verzorgen het drinkwater en worden ook gebruikt door de brandweer. Om de zoveel meter is er een brandkraan geplaatst. Deze zit meestal in een putje met een ovaal deksel. Bij een brandkraan in de buurt hangt vaak een rood bordje met de tekst BK of B. Hierop kan de brandweer aflezen waar de brandkraan precies is.

dat er vaste afstanden zijn tussen de leidingen en kabels? Vaak zit er 30 cm tussen. dat leidingen op verschillende dieptes liggen? Zo ligt water lager dan elektra. De reden is dat de kans op bevriezen dan kleiner is. Ook kunnen leidingen en kabels elkaar beter kruisen. dat riool altijd ligt onder afschot? D.w.z. dat het riool altijd een beetje scheef ligt, zodat de afvoer beter doorloopt. dat alle leidingen en kabels vast op een kaart liggen? dat in sommige steden er ook mensen wonen in het riool? Geldt niet in Apeldoorn, wees gerust.

Als er een blauw bordje hangt met AS, A of DL erop weet je waar de afsluiters zitten van de waterleidingen. De waterleiding wordt bijvoorbeeld afgesloten bij een breuk. “Op de bordjes staat een uniek identificatienummer, de nominale diameter van de leiding en de locatie van de kraan ten opzichte van het bordje. De locatie van de kraan wordt aangegeven door de positie (in meters) ten opzichte van de T op het bordje. Het getal aan de voet van de T betekent x,x meter loodrecht gemeten vanuit het bordje. Het getal links of rechts van de T duidt de afstand links of rechts van het bordje aan.”

Revisietekeningen Van tevoren worden er dus plannen gemaakt. Als de leidingen en kabels zijn gelegd wordt er door het Kadaster gemeten hoe de leidingen en kabels nu daadwerkelijk liggen. In een aantal gevallen wijkt het af

29


Wegen en straten In de reeks over architectuur en stedenbouw bent u gewend dat we vertellen over projecten, die zichtbaar zijn. Bij stedenbouw denken we allemaal aan woningen. Maar ook straatlantaarns, trottoirs, wegen en straten maken deel uit van stedenbouw. Hans Timmer, voorheen projectmanager en verantwoordelijk vanuit de gemeente voor de realisatie van o.a. Osseveld en Het Woudhuis, vertelt wat meer over de bijzonderheden van de wegen en straten in onze wijk. Tekst: Gert-Jan Tamboer en Hans Timmer Foto`s: Herma Oosterloo

Wegen en straten

Orde

“Een weg (binnen de bebouwde kom ook straat genoemd) is een smalle strook die is aangelegd over land of op een kunstmatige structuur (bijvoorbeeld een dijk of een brug) en die, meestal door middel van wegverharding, geschikt is gemaakt voor wegverkeer. Deze verharding dient om de begaanbaarheid voor voertuigen mogelijk te maken of te verbeteren. Wegen zijn een belangrijk onderdeel van de verkeersinfrastructuur. Met ‘wegen’ wordt meestal gedoeld op openbare wegen, zo ook in de rest van dit artikel. Er zijn echter ook zogenaamde ‘eigen wegen’ die niet worden beheerd door een gemeente, provincie of door Rijkswaterstaat.” In dit artikel spreken we verder over weg.

Om orde in de wegen te krijgen wordt er gewerkt met verschillende soorten bestratingen. Asfalt wordt vaak gebruikt voor de hoofdwegen en de hoofdontsluitingsweg. Tegenwoordig worden de hoofdontsluitingswegen vaak voorzien van geluidsarmasfalt. Dit is bijvoorbeeld ook toegepast op de Zutphensestraat. Dit asfalt geeft minimaal 3 decibel minder geluid en dat betekent bijna een halvering van het geluidsniveau. De straten in de wijk, secundaire wegen, worden vaak aangelegd met klinkers. Klinkers passen beter bij een beeld van een woonstraat. Daarnaast heeft het ook praktische voordelen. Als er in een woonwijk problemen verholpen moeten worden aan de kabels en leidingen kan men er beter bij. De kleur van de klinkers en de soort klinkers, beton of gebakken klinkers, hangt mede af van de architectuur van de woningen en gebouwen en de inrichting van de wijk. De kleur wordt bepaald door de stedenbouwkundige, in samenspraak met de ontwerper van de openbare ruimte.

Drie gradaties in wegen Wegen maken onderdeel uit van het stedenbouwkundig plan. Het plan waarin alle onderdelen van de wijk worden ontworpen en vastgelegd. Bij wegen is sprake van een drietal gradaties, namelijk: 1. Hoofdontsluitingsweg van de wijk of stad/dorp. Deze liggen buiten de wijk, zoals de Zutphensestraat en de Deventerstraat. Dit zijn doorgaande wegen, die wijken en/of dorpen verbinden. 2. In de wijk liggen hoofdwegen. Dat zijn wegen, die de wijk doorkruisen en vaak de ene kant met de andere kant van de wijk verbinden. Deze hoofdwegen komen weer uit op de hoofdontsluitingsweg, zoals de Kasteellaan en de Fortlaan in Het Woudhuis. 3. Secundaire wegen. Dat zijn wegen die vaak uitkomen op de hoofdweg, zoals de Hovenlaan en Het Rooster in Het Woudhuis en aan die wegen zijn in principe de woningen en andere voorzieningen/gebouwen gesitueerd.

Soms worden er ook waterdoorlatende klinkers gebruikt. Dit is bijvoorbeeld in de Energiezone in Het Woudhuis het geval. Regenwater verdwijnt op die manier sneller in de grond en komt zodoende niet in het riool terecht.

Breedte De breedte van de wegen wordt bepaald door de hoeveelheid te verwachten verkeer en door het soort verkeer: vrachtwagens, auto’s, fietsers e.d. Ook speelt de soort weg een rol. Een woonstraat krijgt een

30


Meer informatie https://nl.wikipedia.org/wiki/Weg http://www.destentor.nl/apeldoorn/verknocht-aan-oude-weg-door-osseveld~ad722c79/

ander profiel dan een 50-km weg. Een 30-km weg wordt ook anders ingericht. De stedenbouwkundige en de ontwerper van de openbare ruimte denken mee met het ontwerp van de weg/straat. Veiligheid is ook een belangrijk aspect bij het ontwerp. De gemeente legt over het algemeen de wegen in de gemeente aan, omdat de gemeente hier ook de verantwoordelijkheid voor draagt en de wegen onderhoudt. De weinige rijks- en provinciale wegen die er nog in veel dorpen en steden liggen worden, in samenspraak met de gemeente, door de andere overheden onderhouden. Soms komt het ook voor dat een projectontwikkelaar de wegen aanlegt, zoals bijvoorbeeld is gebeurd bij De Terrassen waar de ontwikkelaar en bouwer van de woningen ook de wegen heeft aangelegd. Dat gebeurt wel op basis van een programma van eisen van de gemeente en onder toezicht van de gemeente. De gemeente is tenslotte de uiteindelijke wegbeheerder. In de wijken en in de overige delen van Apeldoorn worden er ook fietspaden aangelegd. Soms langs de rijstrook, soms aparte fietspaden. Tegenwoordig worden deze fietspaden en -stroken veelal van rood asfalt voorzien. Dit geeft duidelijkheid voor de weggebruiker en daarmee neemt de veiligheid toe.


Het Schip in… Tekst: Theo Groen Foto’s:Herma Oosterloo-de Jong, Wendy Le Griep

Het Schip is een opvallend onderdeel van de wijk Het Woudhuis. Architect Jan Poolen van ZEEP uit Amersfoort vertelt over het ontstaan van Het Schip en de ‘metaforen’ die als inspiratie dienden, over de spanning tussen mooi en bruikbaar en over de kunst van het nietoverdrijven.

en persoonlijke band met de wijk zou verbeteren. En het kon inspirerend werken op de vormgeving van de wijk. Zo kreeg een deel van Kattenbroek waar Jan Poolen de opdracht voor kreeg, als metafoor ‘Hof der Liefde’ en zeg nu zelf, wie zou nu niet permanent op zo’n plek willen wonen… Het bleek ook te werken: onderzoek liet zien dat bewoners de leefbaarheid van de wijk hoog waardeerden en van mening waren dat de variatie in de vormgeving een meerwaarde had.

Metaforen voor de wijk Jan Poolen van ZEEP Architects and Urban Designers moet even in zijn geheugen graven als hij “Het Schip” hoort. Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat hij als architect dit opvallende woningcomplex in de wijk Het Woudhuis heeft ontworpen. Ik zit op zijn kantoor in Amersfoort, tussen ons in oude foto’s van de huizen en de bekende luchtfoto’s van de wijk. Hoewel ik nog maar kort in Apeldoorn woon, lukt het mij om vormen van Het Kasteel, Het Schip en andere delen van de wijk duidelijk te herkennen.

Een Schip voor Het Woudhuis Bhalotra’s metaforen voor Kattenbroek waren spraakmakend in Nederland. Niet alleen is een stukje van Kattenbroek, inclusief een woning van Jan Poolen, in Madurodam nagebouwd, maar meerdere gemeenten, waaronder Apeldoorn, zagen hierin een goede aanpak voor de bouwplannen, zoals die destijds ontwikkeld moesten worden voor de invulling van de nieuwe wijk Het Woudhuis. Zo kwamen, kort door de bocht, de metaforen ook in Het Woudhuis terecht. Het idee paste ook heel mooi bij de landschappelijke thema’s van het Stedenbouwkundig basisplan voor Het Woudhuis: landgoed, lanen, water, kastelen, hoven en poorten. Architecten werden uitgenodigd om met plannen te komen.

De simpele vraag is natuurlijk waar het idee van een ‘schip’ vandaan komt. Niet toevallig ligt de oorsprong daarvan ook in Amersfoort, waar in de jaren ’80 de wijk Kattenbroek werd gebouwd ‒ het was de tijd van de grote uitbreidingen, waarbij omvangrijke en doorgaans nogal saaie woonwijken in één keer werden ontworpen rondom de centra van steden. In Amersfoort werd echter voor het eerst in Nederland de internationaal vermaarde Indiase stedenbouwkundig architect Ashok Bhalotra ingeschakeld. Hij werkte met het idee van “metaforen”: concrete begrippen om de woonomgeving vorm en een eigen identiteit te geven.

Hoe dat destijds precies is gelopen ligt in de nevelen der historie, maar Jan Poolen, die al eerder met Bhalotra had gewerkt, kwam in contact met onze gemeentelijke stadsstedebouwkundige Gerard Vosselman, bedacht (vermoedelijk door het thema ‘water’, maar we zullen het dus nooit weten) de metafoor van een “schip” en kreeg groen licht voor de uitwerking. Met de aantekening dat nogal wat deelnemende architectenbureaus niet goed raad wisten met die metaforen, dus zo simpel was het ook weer niet.

De bestaande omgeving en het landschap moesten daarvoor het startpunt zijn. De gedachte hierachter was dat zo’n metafoor bewoners zou helpen om zich thuis te voelen en hun betrokkenheid

32


Niet overdrijven

Poolen kenmerkend voor een “goed” ontwerp: ruim en licht, vormentaal, een duidelijke relatie tussen privéruimte en openbare ruimte, een hoge kwaliteit van de gebruikte materialen en mooie details.

Het Schip is natuurlijk geen écht schip. Poolen en collega’s hebben het idee vooral uitgewerkt in drie herkenbare details. Als eerste is de golvende lijn van de gevelpartij, opgebouwd uit schijven in zwart-wit gestreept metselwerk, een bescheiden verwijzing naar golven. Ten tweede zijn de leuningen van de balkons en daken als aluminium buizen uitgevoerd ‒ inderdaad, de relingen die sinds de boegscene in de film Titanic (uit ongeveer dezelfde periode) geen verdere uitleg nodig hebben. En als kleiner detail de patrijspoorten/kajuitramen in de gevels. De dakopbouw, van blank aluminium, is als een stuurhut op het dak gezet.

Zeeverkenners?

Je moet niet overdrijven met zulke deze details, vindt Poolen. Het kan niet de bedoeling zin om er een echt schip in steen van te maken, wel om de metafoor zichtbaar te maken. Beroepsmatig wilde hij een “mooi” en goed ontwerp afleveren. De andere kant van het werk van een architect is dat de huizen wel verkocht moeten worden (dat is plezierig voor de gemeenten en projectontwikkelaars) en bovenal dat de huizen voor de bewoners bewoonbaar moeten zijn, dus ook praktisch en functioneel. Maar wat vindt Poolen dan “mooi” als architect? En een lastiger vraag die hem ook bezig houdt: je ontwerpt een wijk of gebouw volgens de laatste ideeën, maar hoe houdbaar is het dan over 10 tot 20 jaar, als de ideeën over ‘mooi’ veranderd zijn ‒ en jouw ontwerp daar nog steeds staat?

De tijd van de grote nieuwe woonwijken is voorbij. Veel nieuwbouw van woningen is beperkt tot ‘inbreiding’ binnen bestaande bebouwing. In die situatie is het veel gemakkelijker om als architect direct contact te hebben met nieuwe bewoners en mensen die al in die wijk wonen en met hen te overleggen. Maar bij het ontwerp van Kattenbroek en ook Het Woudhuis is dat, door de grootschalige aanpak, niet aan de orde geweest. Er moest gebouwd worden en de bewoners zouden later komen. Voor zover Jan Poolen weet, is althans voor Apeldoorn nooit onderzocht hoe het met de relatie tussen metaforen en de ervaringen van de bewoners is gesteld. Heeft de metafoor van een “schip” gewerkt? Misschien een mooie reden voor de huidige bewoners van Het Schip om hierop te reageren. In hoeverre ‘leeft’ Het Schip? Speelde die metafoor een rol bij de aankoop van de woning? Zijn kinderen geïnspireerd om zeeverkenner te worden of heeft iemand de badkamer geheel in stijl laten verbouwen? Of zijn er zelfs bewoners die de scene in Titanic met Leonardi DiCaprio en Kate Winslet hebben nagespeeld op hun eigen balkon? De redactie hoort het heel graag en we laten het in ieder geval even weten aan Jan Poolen. Theo Groen

De vraag is ook in Het Woudhuis aan de orde, want Poolen tekende ook voor de vier ommuurde patiowoningen in het midden van het Kasteel en dat ontwerp dateert van later. Poolen vindt dat deze woningen strakker zijn ontworpen, door zijn eigen veranderende inzicht en door de veranderende ideeën in de architectuur. Los van de tijdgeest vindt

33


Mirjam Tiggeloven “Eigenlijk vind ik alles leuk, maar ja, je moet keuzes maken.”

Tekst: Mirjam Tiggeloven en Teja Bottema Foto’s: Teja Bottema en Mirjam Tiggeloven

Tekenen

Als specialisatie voor haar studie ging Mirjam elke zondagmiddag modeltekenen in het Van Gogh Museum omdat daar erg goed wordt lesgegeven. Deze tekeningen, de hoofdlijnen, de houding en de beweging inspireren haar tot het maken van keramische beelden voor haar afstuderen. Het model is nog steeds een belangrijk onderwerp in haar werk. Ze verbeeldt graag de mens in beweging en de verbinding van de mensen onderling. Dat resulteert in kleurrijke schilderijen van dansende, bewegende mensvormen en keramische of bronzen beelden van mensen in een bepaalde houding. De grote uitdaging voor haar is een figuur in lijn zo abstract mogelijk weergeven maar toch zo, dat je toch nog een emotie kunt herkennen.

Als kind begon de dag voor Mirjam met het maken van een tekening, waarin ze al haar ideeën kwijt kon. Mirjam heeft de lerarenopleiding tot docent gezondheidskunde en docent handvaardigheid gevolgd. Ze is niet alleen als docent werkzaam geweest, maar ook als demonstratiepottenbakster bij de Porcseleyne Fles te Delft. Ze vindt het nog steeds heerlijk om opleidingen en cursussen te volgen om zo haar vakmanschap te vergroten en zich te laten inspireren.

Trots “Het meest trots ben ik op het feit dat ik tien jaar geleden heb besloten mijn baan in het onderwijs op te zeggen en het avontuur kunststudio Mirjam Tiggeloven te beginnen. Om zo meer tijd aan autonome kunst en het werk in opdracht te kunnen besteden.” Haar kunststudio had lange tijd een plek aan de Beekstraat. Haar “etalage” zetelt nu tijdelijk aan de Marktstraat om haar kunst ook op die manier aan de buitenwereld te laten zien. Alles is zo gemaakt dat ze haar studio, indien noodzakelijk, gemakkelijk kan demonteren en snel kan verhuizen naar een volgende plek. Thuis heeft zij nog één atelier voor keramiek en één atelier om te schilderen. Hier kan zij zich in alle rust focussen.

Daarnaast maakt Mirjam met potlood portretten van mensen. Ze houdt van de snelheid van het potlood, de beweging van de lijnen en de schaduwen die je kunt maken. Het krassen en de lijnen die je kunt trekken waaruit een beeltenis tevoorschijn komt. Ze doet dit werk nu ook via entertainmentbureau Showbird.

Drieslag “Als je zoveel leuk vindt geeft dat ook een bepaalde onrust en tegenwoordig beperk ik mij. Om jezelf vanuit het ene werk tot het andere werk te laten inspireren is heerlijk. Dat is op een bepaalde manier heel rustgevend.”

Model

Ze werkt meestal vanuit een tekening. Die tekening wordt de ene keer een schilderij en vervolgens weer een sculptuur of een beeld wordt een schilderij en vice versa. Ze wisselt graag bij hetzelfde beeld of één inspiratiebron van de ene techniek naar de andere, “en zo ontstaat

Mirjam heeft “een voorkeur voor figuratief werk waarin de ontmoeting van mensen centraal staat”. Het model is een onderwerp dat haar allang fascineert. Op de lerarenopleiding is ze afgestudeerd in modeltekeningen en modelboetseren.

34


Interview met Mirjam Tiggeloven op 18 -8-2017 & 7-9-2017 (2) http://www.gorssel.nl; realisatie bank bij Den Oldenhof 2012 Meer informatie op www.kunststudiomirjamtiggeloven.nl

een drieslag”. Steeds opnieuw borrelen er ideeën op vanuit een andere invalshoek en ontstaat er weer een nieuwe collectie. Meestal is de tekening toch het begin. Ze laat trots een schilderij zien van haar drie jongetjes dat haar geïnspireerd heeft tot het maken een beeld van haar drie zonen: haar eerste bronzen beeld.

Gaudi bankje 2008 Mirjam was 10 jaar geleden werkzaam o.a. op De Heemgaard en het Veluws College in Apeldoorn. Hierdoor had zij een netwerk binnen het onderwijs. Docent Rita van Eysden van De Bundel zag werk van Mirjam tijdens een expositie in de Heemhof. Op dat moment waren de docenten bij De Bundel bezig met het thema Gaudi. Zij vertelde dat het haar zo leuk leek om met de leerlingen ter afronding van het project een “echte” Gaudibank te ontwerpen en uit te voeren. Mirjam pakte met Kees Schwarze deze handschoen op en ging met hem en de leerlingen aan de slag. Afval en reststenen werden bij de afvalverwerking opgehaald. Samen leerden ze de kinderen tot hun grote plezier hoe je beton maakt met zand, water en mortel. De kinderen mochten, heel stoer, het beton ook zelf storten. Tegenwoordig laat ze de basisvorm van het beton door een bedrijf maken omdat het zwaar en arbeidsintensief is om alles met de hand te doen. Daarnaast kost het zelf beton maken te veel tijd.

Educatie Ondertussen heeft ze voor verschillende scholen educatieve projecten uitgevoerd alleen of samen met Kees. De werkwijze is grotendeels hetzelfde. De leerlingen krijgen eerst theorie aan de hand van een thema. Bijvoorbeeld de 8 intelligenties, 4 jaargetijden of Mondriaan. Daarna de opdracht om schetsen te maken en deze in te kleuren. De tekeningen worden door Mirjam uitvergroot op het beton en door de leerlingen met gekleurde stukken tegel ingelegd. “Het is echt hun kunstwerk en ze zijn zo trots!” vertelt Mirjam glunderend.

Kwaliteit De Dorpsraad Gorssel heeft kunstenaar Kees Schwarze en Mirjam Tiggeloven gevraagd een mozaïekbank te ontwerpen ter gelegenheid van de voltooiing van de nieuwbouw van Den Oldenhof. “In deze bank zijn de kleuren van de herfst en het stromen van de IJssel samengevoegd. Ik gebruik altijd goede Zuid Europese tegels zonder lood, die door en door zijn gesinterd. Dat houdt in dat het glazuur in het aardewerk trekt en op 1200 graden wordt gebakken. Dan kun je de tegel binnen en buiten gebruiken en is deze uitermate goed tegen vorst bestand. Bij goedkoop keramiek breken er gemakkelijk stukjes af. Ik ga ook elk jaar al mijn werk controleren, schoonmaken en indien noodzakelijk bijwerken of repareren. Het valt mij op dat de mozaïeken in de loop der jaren steeds mooier worden.”

35


D³ISK Meer over ons weten? Bekijk onze website of mail ons! info@disktheaterproducties.nl www.disktheaterproducties.nl

Natuurlijk Nieuwsgierig 10 jaar Tekst: Wendy Le Griep i.s.m. Natuurlijk Nieuwsgierig Foto’s: Julisa, Bente, Nick en Wendy Le Griep

Sinds 2007 hebben meer dan 1600 kinderen door deelname aan Natuurlijk Nieuwsgierig kennis gemaakt met alles wat er leeft, bloeit en groeit in en om de Apeldoornse wijk Osseveld-Woudhuis. De vrijwilligers van DenkTank Breed vierden op zaterdagmiddag 13 mei deze mijlpaal met ‘Het Natuurlijkste Feest ooit’. Doen en ontdekken

nog gerichter hiermee bezig te zijn. Wij zijn Daniëlle Meuleman, Diede Kemper, Sanne Ebbeling en Kim Stiekema. Met veel enthousiasme en plezier werken we samen in onze hechte groep en we hopen nog veel mensen te kunnen vermaken, verrassen en ontroeren.”

Tientallen kinderen werden op 13 mei in het lentegroene bos meegenomen in de wondere wereld van de veelzijdige Apeldoornse natuur. Een greep uit de activiteiten: waterleven ontdekken, nestkastjes nalopen, natuurfotografie voor kinderen, bootcampen in het bos, schminken, zelf vuur maken en grondboren. Als klap op de vuurpijl gaf Theatergroep DISK tussen de bomen een unieke interactieve voorstelling voor jong en oud.

Strippenkaart Met een zogenaamde ‘strippenkaart’ konden de kinderen kiezen wat ze hoe laat graag wilden doen. Ach, als kinderen langer wilden blijven bijvoorbeeld bij waterdiertjes zoeken, dan was dit ook geen probleem. Er werden heel wat kikkers, salamanders, insecten en bloedzuigers gevonden. Na het jubileum werden alle dieren weer teruggezet in hun natuurlijke leefomgeving.

Het Woldhuis Als unieke locatie werd dit jubileum gehouden in het Woudhuisbos, naast onze wijk gelegen, net over de A50. Het Woldhuis is in 1865 gebouwd op landgoed Het Woudhuis. Het landgoed is vrij toegankelijk en bestaat uit een loofbos, naaldbos, gemengd bos, weilanden en akkers. Heel geschikt voor een natuurbeleving op maat!

Fotowedstrijd Kinderen die deelnamen aan de workshop natuurfotografie van Marnix Klooster mochten daarna zelf aan het werk. Hun doel was om een zo mooi mogelijk, zo origineel en zo typisch natuurlijke natuurfoto te maken van deze middag. De gemaakte foto’s waren over het algemeen goed van kwaliteit. Maar er konden er uiteindelijk 3 winnen. Dit waren Julisa, Bente en Nick. Hun foto’s ziet u bij dit artikel afgebeeld.

Theater in het bos DiSK verzorgde enkele kindertheatervoorstellingen in het bos. Disk: “Wij zijn vier theatermakers met een gedeelde passie om te creëren, schrijven, maken en spelen. In 2012 hebben wij DISK opgericht om

36


Het Woldhuis

Speciaal Grote Dank aan alle vrijwilligers, die ons al jaren trouw helpen met organiseren en handen en voeten geven aan al onze expedities en NN-activiteiten in en voor de wijk!

Op het Woldhuis en het landgoed eromheen worden jaarlijks vele klassen ontvangen voor natuurwerkweken en schoolkampen in de natuur. Het landhuis is ingericht als groepsaccommodatie waar 96 personen kunnen overnachten. Met de natuurwerkweken komen kinderen van basisscholen uit heel Nederland in contact met de natuur. Spelenderwijs doen onze (jonge) gasten kennis op van natuur en cultuur. De locatie beschikt over drie zalen. Naast de natuurwerkweken is het Woldhuis ook erg geschikt om te huren voor een vergadering, feest, conferentie of bruiloft. Door de locatie te huren draag je financieel bij aan de realisatie van deze natuurwerkweken voor kinderen. Het Woldhuis 11 7325 WN Apeldoorn 055-3684010 woldhuis@ivn.nl

37


Openingstijden April t/m september: dagelijks 8.30 tot 17.30 uur Oktober t/m maart: dagelijks 8.30 tot 16.30 uur Honden zijn niet toegestaan.

Kinderboerderij Laag Buurlo Tekst: Bertus Pols, beheerder Foto’s: Wendy Le Griep

Vandaag is het de eerste dag van de maand waarin weer de ‘R’ voorkomt. Dat houdt in dat we weer langzaam van de zomer afscheid moeten nemen. Een zomer met niet te veel tropische dagen en daardoor geen echt weer om te zwemmen, maar wel voor een bezoekje aan de kinderboerderij. Voor ons was het dus een gezellige en drukke periode.

Wenden en scheren De vorige keer had ik het over onze “zomergasten”, de boerenzwaluwen. Ik kan u verklappen dat we dit jaar een topjaar hadden met maar liefst 6 broedparen, die allen 2 keer een nestje met gemiddeld 4 jongen hebben grootgebracht. Geweldig toch? Prachtig om te zien hoe snel en wendbaar de vogeltjes keer op keer door de boerderij rakelings over de hoofden van bezoekers scheren om bij hun jongen te komen.

Gezelschapsdier De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag over het houden van konijnen als huisdier: moet je bij aanschaf er nu 1 of 2 tegelijk nemen? Hier is nogal wat aandacht in de media over geweest. Bij aanschaf van een konijn in de dierenwinkel kon men beter ook een tweede konijn bij het dierenasiel kopen. Dit omdat het konijn een echt gezelschapsdier is en zo kwam er meteen een einde aan de overvolle asielen.

Super intelligent Naar mijn mening is deze informatie wel summier. Laat ik vooropstellen dat een konijn een super intelligent dier is! Mede daardoor is het houden van een konijn (zoals dit vroeger meestal werd gedaan) alleen in een konijnenhok beslist niet meer van deze tijd. Gelukkig gebeurt dit ook niet veel meer. Natuurlijk kan een konijn prima in het hok wanneer je weg bent, maar wanneer je thuis komt, haal het diertje er dan uit en laat hem bij je zijn. Pas dan zie je hoe snel ze dingen aanleren en krijg je het zelfde effect als bij het houden van een hond of kat.

Klein en groot Een konijn verdient naar mijn mening dan ook diezelfde status. Vaker kiest men dan ook voor de grotere konijnenrassen zoals een Vlaamse Reus of een Franse Hangoor. Daarmee wil ik beslist niet suggereren dat een klein ras hieraan niet voldoet. De conclusie is dus, dat een konijn echt wel een gezelschapsdier is, maar dat je zelf voor het gezelschap kunt zorgen en daardoor geen soortgenoot noodzakelijk is!

Zoönose vrij bedrijf Vanochtend stond er in de krant een artikel dat de provincie Gelderland een verbod op uitbreiding van geitenstallen heeft ingesteld. Rondom geitenhouderijen zouden meer

38

longontstekingen voorkomen dan elders in het land. Of dit nog weer gevolgen heeft voor de kinderboerderij weet ik nog niet, maar dit houdt ons wel bezig. Oplettende bezoekers zal het blauwe bordje in de boerderij van zoönose vrij bedrijf ongetwijfeld zijn opgevallen. Dit houdt in dat alle dieren van de boerderij jaarlijks onderzocht worden op ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Dit alles om uw en onze veiligheid te garanderen. Verder onderzoek naar de zogenaamde mega stallen (enkele duizenden geiten bij elkaar) wachten we eerst maar af. Maar het mag duidelijk zijn dat zulke aantallen dieren bij elkaar altijd voor een verhoogd risico op ziekten zorgen. Dit geldt niet alleen voor geiten, maar ook voor veel andere diersoorten zoals runderen, varkens, kippen, eenden, enzovoort. Gelukkig is het op onze boerderij niet nodig om die grote aantallen van dieren te hebben en kunnen we gewoon alleen voor kwaliteit gaan. Bertus Pols Beheerder BPols@accres.nl Kinderboerderij Laag Buurlo Homerusstraat 8 055-3665293 laagbuurlo@accres.nl http://accres.nl/kinderboerderijen Facebook: Kinderboerderij-Laag-Buurlo


Verse eieren Koop uw verse scharreleieren op de kinderboerderij Laag Buurlo. Onze kippen leggen dagelijks grote en kleine eieren. Van € 0,10 - € 0,20 per ei.

Educatie De boeren wonen bij hun werk en hun werkplek is hun woonhuis: de boerderij. Wat is er allemaal te zien en te doen op een boerderij? Welke dieren wonen er? We leren de kinderen spelenderwijs vertrouwd te raken met de boerderij en andere thema’s die te maken hebben met de kinderboerderij.

Leskisten Reserveer een leskist of les via de website of bekijk daar het aanbod van lessen en leskisten. Het lesaanbod bestaat uit lessen op zowel kinderboerderij De Maten als op kinderboerderij Laag Buurlo. De leskisten (het lesaanbod) zijn wellicht voor u de bekende leskisten van voorheen het Natuurhuis. Sinds begin 2014 zijn hier ook de leskisten van Waterschap Vallei en Veluwe weer te reserveren. Kinderboerderij Laag Buurlo is het afhaalpunt voor de leskisten.

Wecycle Spaarlamp kapot? Of gebruik je die oude spelcomputer niet meer? Gooi het niet zomaar weg, maar lever het in bij kinderboerderij Laag Buurlo! De kinderboerderij is nu officieel een Wecycle inzamelpunt. De kinderboerderij krijgt hiervoor € 250,- per jaar. Op de website kunt u een lijst vinden van materialen die u hier kunt inleveren.

39


hart for her

De leukste sportschool van Apeldoorn! Trainen: · · · · · ·

Om fit(ter) te worden In een veilige omgeving In een prettige sfeer Wanneer het jou uitkomt Op jouw eigen niveau Onder begeleiding

Aanvullende mogelijkheden: · · · ·

Betterbelly sessie Wegen en meten Voedingsconsult Stofwisselingskuur

Vraag jouw gratis proefles aan Linie 542 Apeldoorn - 055-3600790 - wilma@hartforher.nl - www.hartforher.nl

haarwerken en haarstukjes

onderdeel van Hair-Nailcare

Bent u door ziekte of andere omstandigheden genoodzaakt een haarwerk of haaraanvulling te dragen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij gaan discreet om met uw privacy! Wij werken daarom uitsluitend één op één en alleen op afspraak. We werken alleen met gecertificeerde leveranciers die kwaliteit leveren. Of het nu gaat om een heel haarwerk, een haarstukje, toupet of maatwerk. Alles is mogelijk van zowel synthetisch maar ook 100% écht haar. Ook regelen wij voor u de vergoeding van de verzekering. De vergoeding halen wij direct van de totaalprijs af zodat u daar geen omkijken naar heeft. Hart voor uw zorg.......dat is wat wij willen uitstralen.

Bent u slecht ter been en u woont in de omgeving van Apeldoorn, dan komen wij ook graag naar u toe.

Manon Vallinga Floralaan 17 7321 BA Apeldoorn

06-54 94 77 88

www.haarboutiqueparis.nl Wij werken uitsluitend op afspraak


De handen uit de mouwen Tekst: Anne Ambagtsheer Foto’s: Michiel Bruins

Fieke Bruins is 10 jaar en zij organiseerde in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein een opruimactie. Er kwamen ongeveer 20 mensen uit de buurt op af. Samen haalden ze meer dan 50 vuilniszakken vuilnis op uit de wijk. Fieke was op dit idee gekomen doordat ze ging letten op al het afval dat in de wijk ligt. Zodra je daar op gaat letten, zie je ineens veel meer liggen. Dus heeft ze samen met haar moeder contact opgenomen met de gemeente Apeldoorn. Die wilde gratis spullen uitlenen voor het opruimen. Fieke kreeg de kar genaamd ‘het Reintje’, hierin zaten onder andere vuilniszakken, prikstokken, handschoenen, hesjes en bezems. Ook heeft ze van de gemeente een bidon gekregen als dankjewel voor de opruimactie. De bidon is niet van plastic gemaakt, maar van rietsuiker.

Oproep via Facebook Via Facebook heeft ze een oproep gedaan aan iedereen die ook mee wilde helpen de wijk weer schoon te maken. Ook heeft ze flyers uitgedeeld bij haar in de buurt en op school. Daar kwamen veel positieve reacties op. Veel mensen wilden meedoen. Op 22 april kwamen er ongeveer 20 mensen helpen. Het waren vooral gezinnen. Van sommige gezinnen wilden de kinderen eerst niet, maar het bleek toch heel leuk

te zijn. Vanuit het beginpunt hebben ze zich verspreid. Fieke en haar familie gingen richting hun eigen school en winkelcentrum ‘t Fort. Ook liepen vrijwilligers over de Waterlei, de Buitentuin, het Verlaat, de Zonnewende, de Ravelijn en de Ontvangst.

Extra hulp Veel van het afval bestond uit lege chipzakjes, dopjes van flessen, sigaretten, blikjes, lege ampullen voor het maken van bruiswater, slagroomspuiten en erg bijzonder: vuurwerk. Er lagen nog allemaal rotjes. Er lag vooral veel afval op het veld naast de Keerkring, de bosjes bij school, in en rond het water en ook veel in de speeltuinen. Ze hebben ook nog een hondendrol gevonden in een hondenzakje. Dit is erg jammer, want hierdoor duurt het nog langer voordat de drol verteert. Er waren bij winkelcentrum ‘t Fort veel mensen die positief reageerden op dit werk. En er zijn halverwege de actie zelfs nog drie mensen bij gekomen om te helpen.

het water en het riool. Het blijft uiteraard jammer dat veel mensen het afval naast de prullenbak gooien en niet er in. Ook was het jammer dat sommige kinderen wel wilden helpen, maar dit niet mochten van hun ouders, omdat ze anders ‘vies konden worden’.

50 zakken afval Deze opruimdag was een groot succes. Fieke heeft samen met ‘haar’ vrijwilligers ruim 50 zakken afval opgehaald. Fieke wil dit misschien jaarlijks gaan doen. Haar grote zus is uiteraard erg trots op haar.

Reintje lenen? Of het nu is door afval in de afvalbak te gooien, de hond uit te laten op een hondenuitlaatplaats of een opruimactie in de buurt te organiseren: iedereen kan Rein zijn. Heeft u opruimspullen nodig voor een actie in uw straat? Neem dan contact op met de gemeente Apeldoorn via rein@apeldoorn.nl.

Een beter klimaat Fieke denkt dat ze door deze actie bijdraagt aan het klimaat op meerdere manieren. De dieren kunnen niet meer stikken in het opgeruimde afval, de mensen die hebben meegeholpen worden zich ook bewuster van al het afval. Er komt nu ook minder afval in

41

De gemeente stelt opruimspullen, zoals prikstokken en vuilniszakken beschikbaar. Alles wat u nodig heeft om een steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving.


Tekst: Jeanine van Brummen Foto’s: Stichting OPA

In de vakantie naar OPA! Vakantie is voor veel kinderen een groot feest. Geen school, geen verplichtingen oftewel een eindeloze zee aan vrije tijd. Maar er zijn ook kinderen die daar slecht mee om kunnen gaan. Zij verdwijnen achter de computer of vragen veel begeleiding of aandacht van het gezin. Voor deze kinderen is er Stichting Outdoor Plus Activities (OPA).

“De begeleiders krijgen een kleine vergoeding,” vertelt Berdy, directeur van Stichting OPA. Er wordt namelijk flink wat van de begeleiders en het bestuur gevraagd. Ze moeten aan de slag tijdens de schoolvakanties en daarbuiten zijn er vergaderingen, workshops en informatieavonden voor ouders. Veel van de begeleiders en bestuursleden hebben daarnaast een fulltimebaan.

Structuur

Tijdens de activiteiten krijgt elke begeleider drie kinderen onder zijn of haar hoede. “We willen graag dat de begeleiders een achtergrond hebben in sport en pedagogiek,” legt Berdy uit. Niet alle begeleiders hebben dus dagelijks contact met de doelgroep via bijvoorbeeld werk of opleiding. Daarom krijgen alle begeleiders een cursus aangeboden om hun kennis te vergroten. Maar kennis is niet alles wat je nodig hebt. “Je moet natuurlijk wel feeling hebben met de doelgroep. Je moet weten dat je geen vage begrippen kunt gebruiken, dat snappen de kinderen niet. Dat zijn dingen waar je snel achter komt zodra je met de kinderen gaat werken.”

“Hoe meer structuur deze kinderen krijgen, hoe beter ze functioneren,” vertelt Alida Bos, secretaris van de stichting. OPA richt zich namelijk op kinderen met een psychiatrische diagnose en biedt hen activiteiten aan in de schoolvakanties. De activiteiten zijn gericht op sporten en spelen. In de vakantie zit namelijk vaak niet alleen de school, maar ook de sportvereniging dicht. OPA helpt de kinderen om toch hun lichaamsbeweging te krijgen en dat, als het even kan, ook nog buiten. Hierdoor komen de kinderen met elkaar in contact en ontstaan er zelfs vriendschappen.

Alida: “We hebben allemaal hetzelfde doel: we doen het voor de kinderen. Als je de kinderen ziet genieten tijdens de activiteiten, dan weet je weer waar we het voor doen.”

Hart en ziel Stichting OPA werd opgericht in 2014, door een moeder van twee autistische kinderen. Zij zocht activiteiten voor haar kinderen in de vakantie, maar kwam erachter dat er voor deze doelgroep eigenlijk niks was. Dat is nu, anderhalf jaar later, wel anders. Nu is er een actief bestuur, bestaande uit vier leden, dat zich met hart en ziel inzet voor de stichting. Net als de begeleiders, inmiddels tien in totaal.

Kinderen hebben prioriteit Dat de kinderen boven aan het prioriteitenlijstje staan, zit in elk detail van Stichting OPA. Bijvoorbeeld ook in de website. Bij de aanmelding staat al duidelijk vermeld wat er per dag op het programma staat.

42


Begeleiders aan het woord Pauline Heeft Bewegingsagogiek gestudeerd, is al vanaf het begin begeleider bij OPA “Het is heel bijzonder om een onderdeel te zijn van het leven van deze kinderen, al is het maar voor even. Kinderen komen hier vanaf dat ze acht jaar zijn en blijven vaak tot ze een jaar of 12 of 14 zijn en naar de middelbare school gaan. Ze leren hier dingen aan die ze bijvoorbeeld op school kunnen gebruiken, zoals contact maken met andere kinderen. Het is natuurlijk supercool als je vriendjes hebt van OPA. Het helpt dat ze allemaal ‘anders’ zijn. Dat weten ze van elkaar en ze respecteren het ook van elkaar. Dat maakt de drempel lager.” Tom Is politieagent en een van de nieuwste begeleiders bij OPA “Ik had eigenlijk geen link met de doelgroep, maar ben het gewoon gaan proberen. Ik heb samen met de andere begeleider een cursus gevolgd. Je moet naar de kinderen toe vooral duidelijk zijn, grapjes kennen ze niet. Als begeleider leer je hier elke keer beter in te worden. Er gebeurt natuurlijk weleens wat, dat kinderen bijvoorbeeld niet goed bij elkaar in een groepje kunnen. Dan moet je snel kunnen schakelen. Maar gaandeweg zie je ze groeien. Ik zie het aan de kinderen die ongeveer tegelijk met mij bij OPA zijn gekomen. Die doen het nu al een stuk beter. Het is mooi om daar als begeleider aan bij te dragen.”

Ouders wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen, met informatie over hun kind. Zo weten de begeleiders bijvoorbeeld al hoe een kind reageert in een groep of hoe het laat merken boos of verdrietig te zijn. Zodra de kinderen zijn ingeschreven krijgen de ouders een mail met duidelijke instructies over hoe laat en waar ze verwacht worden en welke begeleiders er die dag zullen zijn. Kinderen weten dus waar ze aan toe zijn en dat is precies wat ze nodig hebben.

Waardering van ouders Doordat er zoveel aandacht naar de kinderen gaat, heeft dit ook een positief effect op de ouders van de kinderen. “Wij bieden een vorm van mantelzorg en respijtzorg aan,” legt Berdy uit. Alida vult aan: “Deze kinderen hebben veel aandacht en begeleiding nodig. Dat vraagt natuurlijk veel van ouders, maar ook van broertjes en zusjes. Voor hen is het fijn om af en toe een beetje rust en ruimte te hebben.” De inzet van OPA wordt dan ook erg gewaardeerd door de ouders. “We krijgen vaak positieve feedback,” vertelt Berdy.

De toekomst Hoewel Stichting OPA nu op rolletjes loopt, wil dat niet zeggen dat de rek eruit is. Het bestuur en de begeleiders zitten nog vol ideeën voor de toekomst. Berdy: “Financieel gezien zouden we graag niet meer afhankelijk zijn van de subsidie van de gemeente. We willen op zoek naar bedrijven die iets voor ons kunnen betekenen.” Daarnaast zijn er natuurlijk nog wensen om het leven van de kinderen en de ouders nog beter te maken. “We krijgen van ouders weleens verhalen te horen over waar ze tegenaan lopen met hun kinderen. Er is in Apeldoorn weinig voor deze ouders, maar er is dus wel behoefte aan. Daar willen we meer mee doen.”

43


Overzicht activiteiten DenkTank Breed

Zoek en Zo komt met nieuwe beurs

Vitaliteit

Iedere donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur: Girls Only in Het Bolwerk Gezellige meidenclub voor meiden vanaf groep 7. Meer info: zie het artikel in deze Wijkkijker.

16 oktober in Het Bolwerk van 12.00 uur tot 17.00 uur!

De vakantie is weer voorbij. Een beetje stijf geworden of een pondje aangekomen?

19 november: Girls Only Zaalvoetbaltoernooi in het Omnisport 13.00 – 18.00 uur voor meiden t/m 18 jaar 5 januari 2018: Nieuwjaarsparty voor groepen 7 & 8 20.00 – 22.00 uur Voor meer info over bovenstaande activiteiten, deelnemen of meehelpen, zie www.facebook.com/DenkTankBreed mail: denktankbreed@gmail.com of app/bel met: 06 380 12 505

Up to date blijven van de succesvolle Shopmiddagen voor alle ladies & kids in Apeldoorn? Volg dan het nieuws via de Facebook pagina: Zoek & Zo events Lifestyle-Wonen-Fashion Meer dan 30 ondernemers & particulieren uit Apeldoorn e.o. Toegang gratis en met animatie voor de allerkleinste bezoekers. Hartelijke groet, De meiden van Zoek & Zo events zoekenzo.mama.kind@gmail.com

Dan is bewegen in warm water bij Vitaliteit de oplossing. Er is professionele begeleiding en de sfeer is gezellig. Een gratis proefles kan in: 1: Het Kristal, Distelvlinderlaan 320 op dinsdag en vrijdag van 9:30-11:00 uur 2: Aquacentrum Malkander op donderdag van 19:45-20:45 uur Elke les beslaat een half uur. Voor meer informatie: Lies Bosma Tel. 055- 541 38 81 E-mail: etbosma@tele2.nl

De Regenboog 2e bij NK school schaken middenbouw In onze wijk wordt met veel enthousiasme geschaakt op de diverse basisscholen. En niet zonder succes, want de schakers van PCBO De Regenboog hebben zelfs de tweede prijs gewonnen bij het NK school schaken voor de middenbouw in Nijmegen. Voor de NK finale op zaterdag 10 juni waren 30 scholenteams uit heel Nederland geplaatst. Er waren klassementen voor kleine (5-9 spelers), middelgrote (10-14 spelers) en grote teams (15-20 spelers). Het Regenboog team telde 14 schakers en kwam dus uit in de middelste categorie.

Na 7 speelronden en veel spannende schaakpartijtjes eindigde team Regenboog op de tweede plaats van het erepodium. Tot grote vreugde natuurlijk van de kinderen en begeleiders. De Regenboog schakers hebben genoten van deze dag en namen vol trots de schaakbeker mee terug naar Apeldoorn! Chris Doornekamp chrisdoornekamp@hotmail.nl

Girls Only Girls Only is dé ontmoetingsplek voor meiden vanaf 10 jaar uit de wijk Osseveld-Woudhuis. Een ontspannen en leuke plek om met (nieuwe) vriendinnen leuke activiteiten uit te voeren en jezelf te ontplooien. Uiteraard is hier ook ruimte voor eigen initiatief. Wist u dat het Girls Only meidenvoetbaltoernooi door één van onze meisjes is bedacht? En dat het alweer het 5e jaar is dat wij dit gaan organiseren? Wij zitten alweer vol ideeën voor het komende jaar! Voor november staan echt leuke activiteiten op de planning. We gaan onder

leiding van Bas (één van de fantastische vrijwilligers uit onze wijk) een spannende Escape Room oplossen. Serious Request is in december in Apeldoorn en ook wij gaan ons daarvoor hard maken en flink geld inzamelen. Uiteraard vergeten wij Halloween niet en gaan wij lekkere, horrorachtige hapjes maken… en zelf opeten natuurlijk! Dus spannend wordt november zeker!

22-03-2017 Save the date! Dit is alweer het 5e jaar van Girls Only en dat moet gevierd worden met onze meiden, de ondernemers, vrijwilligers en ouders die wij

44

de afgelopen jaren voorbij hebben mogen zien komen. Gezellig even bijkletsen en wie weet wat nog meer. Dat blijft nog even een verrassing! Houd zeker de Wijkkijker en social media in de gaten. Girls Only is elke donderdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur in Het Bolwerk. Meer info kan aangevraagd worden via 06 – 380 12 505 of denktankbreed@gmail.com. Graag even aanmelden! En wie weet tot donderdag. Groetjes Sylvia en Kathleen


Kinderactiviteiten in wijkcentrum Het Bolwerk

3FM Serious Request 2017 Wijkcentrum Het Bolwerk als “Groot Glazen Huis” wordt in de maand november* één dag beschikbaar gesteld voor initiatieven van wijkbewoners, scholen, organisaties en verenigingen uit de wijk Osseveld/Woudhuis.

Komend najaar worden er weer diverse leuke kinderactiviteiten georganiseerd in wijkcentrum Het Bolwerk.

Voor de 14e editie van 3FM Serious Request, staat het Glazen Huis dit jaar van 18 t/m 24 december op het Marktplein in Apeldoorn. De opbrengst van dit jaar zal gaan naar het herenigen van ouders en kinderen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict. Rode Kruis-hulpverleners sporen vermiste kinderen op, herstellen het contact met hun familie en brengen de kinderen weer thuis.

In de herfstvakantie gaan we een parcours met Oudhollandse spelletjes neerzetten. Daarnaast is er een leuke knutselactiviteit en we gaan dit jaar in de week voor 5 december surprise knutselen met de kinderen. Voor Kerst zal er in week 50 samen iets moois geknutseld worden.

Aanmelden

Meedoen

Lijkt het je leuk om met één van bovenstaande activiteiten mee te doen of wil je voortaan op de hoogte blijven van de kinderactiviteiten in wijkcentrum Het Bolwerk? Geef dan je naam en e-mailadres door aan de sociaal beheerder van wijkcentrum Het Bolwerk, Ingvild Lith 06 51 13 144 371 | ilith@accres.nl

Een aantal scholen en organisaties uit de wijk hebben al aangegeven mee te doen. Heb je ook een mooi initiatief en wil je gebruik maken van Het Bolwerk of wil je meedenken en helpen als vrijwilliger op deze dag, neem dan contact op met de sociaal beheerder van wijkcentrum Het Bolwerk, Ingvild Lith 06 13 144 371 | ilith@accres.nl *de definitieve datum zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt

Tussen Kunst en Koffie in wijkcentrum Het Bolwerk In navolging op het succesvolle ‘Tussen Kunst en Koffie’ in wijkcentrum Orca, starten we binnenkort in wijkcentrum Het Bolwerk ook met Tussen Kunst en Koffie.

Wat kunt u verwachten? Bij Tussen Kunst en Koffie is iedereen welkom. Je neemt je eigen “Kunst” of ander creatief werk mee en gaat onder het genot van een kop koffie of thee hieraan werken. Ontmoeten en elkaar inspireren staat centraal, een gezellig gesprek met andere wijkbewoners tijdens het creatief bezig zijn.

Meedoen

Deelname is gratis. U betaalt alleen een kleine vergoeding van € 0,50 voor een kopje koffie of thee. Lijkt het u leuk om samen creatief bezig te zijn, neemt dan contact op met één van de initiatiefnemers: sociaal beheerder van wijkcentrum Het Bolwerk Ingvild Lith | Ilith@accres.nl | 06 13 144 371 of vrijwilligster Maria Rovers | mgwro@ziggo.nl

Activiteitencentrum “’t ossewoud” Wijkbewoners, blijf niet thuis zitten!

Kosten: 1,50 euro per middag, inclusief koffie en thee. Wij zoeken nog mensen die kunnen klaverjassen of dat graag willen leren.

Wilt u mensen ontmoeten: kom dan op dinsdagmiddag naar de soos in Het Bolwerk aan de Ravelijn 55. Iedere dinsdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur kunt u onder het genot van een kop koffie of thee aan allerlei activiteiten deelnemen: zoals kaarten en diverse gezelschapsspelen of creatief bezig zijn.

Beschikt u over wat vrije tijd en vindt u het leuk om ons te helpen met deze activiteiten, neemt u dan contact met ons op. U bent van harte welkom. Voor meer inlichtingen kunt u terecht op 055-3663053 en 055-3662049. De vrijwilligers van ’t Ossewoud

Maar gewoon met elkaar praten kan ook. Niets moet, alles mag: gezelligheid staat voorop!

45


SNEL EEN ELEKTRICIĂ‹N NODIG?

BEL 06-52428893

Stroomstoring Tuinverlichting Vernieuwen/uitbreiding groepenkast Lichtdimmers/spotjes installeren Aanleg of aanpassing aan uw elektra

www.onderspanning.com info@onderspanning.com 06-52428893

Verbouwing in de planning?

Bent u toe aan een nieuwe badkamer of toiletruimte? Of misschien wilt u het huis wel een stuk uitbreiden, met een serre of een grotere aanbouw. In dat geval is Arie de Hoop uw oplossing. Arie de Hoop is een vakman met ruim 35 jaar ervaring in de bouw. Daarnaast kan hij op vrijwel elk terrein goed uit de voeten. Kortom, bij een verbouwing hoeft u niet verder dan uw eigen wijk te zoeken voor een vakman die de klus tot een goed einde weet te brengen. Bezoek de website voor meer informatie.

Balustrade 22 | 7325 GP Apeldoorn | +31 6 21244530 | info@ariedehoopkleinbouw.nl | www.ariedehoopkleinbouw.nl


Tekst: Anne Ambagtsheer Foto’s: Wendy Le Griep

Creatief met Letters Voor de zomervakantie vond in Het Bolwerk de workshop ‘Handlettering’ plaats. Deze werd gegeven door Brenda van Rosmalen, op initiatief van DenkTank Breed. Dit was de eerste keer dat deze workshop werd georganiseerd in de wijk. Handlettering is spelen met letters en ze op verschillende manieren schrijven. Deze workshop werd georganiseerd voor wie hier interesse in had. Het leek sommigen wel interessant om nieuwe technieken te leren en uitdaging te zoeken. Pen of penseel

Brenda verzorgt deze workshops sinds januari beroepsmatig: “Vanuit mijn opleiding aan de Kunstacademie ben ik voor mijzelf begonnen met het geven van workshops. Naast de workshop ‘Handlettering’ ben ik bezig met het ontwerpen van een andere creatieve workshop. Van beroep ben ik illustrator.”

Vervolgens worden de pennen omgeruild voor penselen. Brenda laat zien dat je ook hierbij een ander effect krijgt. De een geeft voorkeur aan het gebruik van het penseel, de ander geeft voorkeur aan de pen. Er komen steeds meer creatieve ideeën voor details en effecten. Brenda geeft deze workshop ook voor particulieren. Denk hierbij aan een vrijgezellenfeest of verjaardagsfeest. Zij werkt aan een workshop ‘Tekenen op Recept’. Heeft u interesse? Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Brenda of met DenkTank Breed.

Moeilijker dan gedacht De workshop startte met uitleg over hoe je de kalligrafiepen moet vasthouden en welke effecten ontstaan bij verandering van houding van de pen. Hierna konden de deelnemers ermee oefenen. Brenda gaf tussendoor commentaar en tips. Brenda: “Ik vind het erg leuk om dit aan anderen te leren. Ik geef de deelnemers ruimte om te oefenen. Ze mogen alles uitproberen.”

Contactgegevens bvrosmalen@vodafonethuis.nl www.blekkbird.nl instagram: brenda_van_rosmalen facebook: blekkbird

De deelnemers werken geconcentreerd en de sfeer is erg gezellig. Op tafel staan lekkernijen. De dames zijn erg tevreden. Ze leren inderdaad nieuwe technieken. Het blijkt voor sommigen toch wel moeilijker te zijn dan verwacht.

47

DenkTank Breed denktankbreed@gmail.comSchaaktoernooi Om 10:30 uur zijn al veel mensen aanwezig, sommige kinderen zijn al begonnen met een oefenrondje schaken. Er staan 7 schaaktafels in totaal, met 4 schaakspellen per tafel. Aan het hoofd van iedere tafel zit de toezichthouder van die tafel, die ervoor zorgt dat alles goed verloopt en die de scores opschrijft. Iedere tafel staat voor een ander niveau. Xantine Bruines-Gerritse geeft uitleg over de regels. Ouders mogen tijdens de wedstrijdjes bijvoorbeeld niet meehelpen of direct naast de kinderen staan. Iedereen moet stil zijn. Zodra de kinderen klaar zijn met hun wedstrijd mogen ze naar buiten of naar de kamer met spelletjes en eten. Ze moeten wel op tijd weer terug zijn voor de volgende wedstrijd. Als ze niet op tijd terug zijn als de wedstrijd begint, verliezen ze. Ook vertelt Xantine over de werking van de klokjes, niet iedereen heeft daar al eerder mee gewerkt. Er is gratis koffie, thee en koekjes voor tussendoor. Een aantal kinderen is begonnen met schaken, omdat hun ouders of familie ook schaakten. Ze leerden dus schaken van hun familie. Anderen leerden schaken, omdat ze het interessant of leuk vonden om goed na te denken. Een aantal heeft het geleerd op schaakles op de basisschool. Volgens de kinderen kan iedereen dit leren, maar niet iedereen zal er even goed in zijn. De meeste kinderen waren tussen de 5 en 7 jaar toen ze begonnen met schaken.

Tekst: Wendy Le Griep met een bijdrage van Anne Ambagtsheer en Chris Doornekamp Foto’s: Wendy Le Griep

Schaaktoernooi 2017 Alweer voor de 11de keer vond voor de zomervakantie in Het Bolwerk het (wijk)schaaktoernooi plaats. Een nieuw recordaantal van 56 jeugdige schakers, in de leeftijd van 5 tot 14 jaar, stond om half tien in de koele lenteochtend al te trappelen om mee te doen. U leest het goed…de jongste deelnemertjes waren nog maar 5 jaar jong en de ‘senioren’ van dit toernooi waren alweer 14 jaar. Met 14 jaar speel je in dit toernooi je laatste wedstrijden, daarna mag je meehelpen om een ‘schaaktafel’ te begeleiden.

voor de kinderen. Op een speelse manier leer je vooruit denken, slimme plannetjes smeden en ook omgaan met verlies. Schaken als fitness voor je hersenen!” Xanthine: “Dit jaar hebben we maar liefst twee kinderen die met 5 jaar al schaken én meedoen aan dit Bolwerk schaaktoernooi, hoe mooi is dat! Aylin de Bok en Hidde Weller krijgen het van huis uit met de paplepel ingegoten. Belangrijker nog, ze vinden het een leuk spel en spelen enthousiast mee. Je ziet ook steeds meer meisjes meedoen… dat is een goede ontwikkeling. Schaken is leuk én uitdagend voor jongens én meisjes.”

11 scholen Aan de sportieve strijd op het schaakbord deden leerlingen mee van maar liefst 11 scholen van binnen én buiten onze wijk. Niet alleen basisschoolleerlingen deden mee, maar ook leerlingen van het voortgezet onderwijs konden zich (t/m 14 jaar) nog inschrijven. Dit jaar deden meer leerlingen mee van buiten de wijk dan in de voorafgaande jaren. Dat maakte de wedstrijdjes extra spannend, want welke school zou de begeerde Wisselbeker winnen? Om in aanmerking te komen voor de Wisselbeker, moesten er minimaal 5 leerlingen van een school deelnemen aan het toernooi.

Leuke dag Het toernooi telde 7 speelronden. Rond het middaguur was nog een prima lunch voorbereid. De jongens en meisjes lieten zich de broodjes met knakworst of kaas goed smaken. Tussen de partijtjes konden de kinderen even ontspannen met tafelvoetbal of flipperen in het jeugdhonk The Corner, waar Stimenz pedagogisch medewerker Malinda van Remmen met stagiairs Mirjam Logtenberg en Nick Huis in het Veld voor alle versnaperingen zorgden.

Brain fitness!

Het was een zeer geslaagd toernooi met veel dank ook aan alle betrokken vrijwilligers die e.e.a. hielpen organiseren, schaaktafels begeleidden, foto’s maakten enz.

Chris Doornekamp: “Dat onderstreept de positieve houding van veel basisscholen over het schaken. Want het is niet alleen een mooi en uitdagend spel om te spelen, het is tegelijkertijd ook heel leerzaam

49


Advertorial

STRESS? OVERWERKT? OVERSPANNEN? Run2Relax is een programma dat is opgesteld door de zorgverleners van

DOE JE MEE?

Medisch Centrum de Linie. Het is zo ontwikkeld dat het kan bijdragen aan het herstel van de fysieke en mentale balans. Run2Relax is geschikt voor iedereen die met behulp van goede begeleiding

Het programma ziet er als volgt uit: •

Intake

Drie groepsbijeenkomsten en een online

op een positieve manier wil werken aan zijn of haar lichamelijk en geestelijk

hulpverleningsprogramma bij de

welbevinden.

praktijkondersteuner •

12 x looptraining bij de (sport)fysiotherapeut

Bij Run2Relax staat rustig hardlopen centraal, in combinatie met een aantal groepsbijeenkomsten en een online hulpverleningsprogramma bij de

Aanvang en tijd:

praktijkondersteuner.

Dinsdagavond

Tijd looptraining: 20.30-21.30 uur

Tijd groepsbijeenkomst (3x): 19.30-20.30 uur

Om deel te nemen aan dit programma is het hebben van ervaring met

Kosten: € 95,- per persoon Locatie: •

Intake en groepsbijeenkomsten: huiartsenpraktijk de Linie, Linie 600, Apeldoorn

Looptraining, verzamelen op nader te bepalen locatie in overleg met de deelnemers.

De trainingen worden buiten gegeven en bestaan uit hardlopen in combinatie met oefeningen. Naast deze groepstraining loop je 1 à 2 x per week zelf aan de hand van een individueel loopschema.

hardlopen absoluut geen noodzaak.

MELD JE AAN VOOR:

Linie 600, 602, 620, 624 | 7325 DZ Apeldoorn | www.medischcentrumdelinie.nl


Medisch Centrum de Linie Op deze plek mogen wij ons opnieuw aan u voorstellen en u op de hoogte brengen over het wel en wee van ons Medisch Centrum. Velen van u hebben de weg naar ons al gevonden, anderen misschien nog niet. We vertellen u met plezier waar wij mee bezig zijn.

uw eigen gezondheid te behouden of te verbeteren waar mogelijk. Adequate beschikbaarheid, voorlichting en preventie vinden we essentieel in ons werk. Door intensief samen te werken willen we goede zorg blijven leveren aan u, ook in deze tijd, waarbij de zorgverzekeraar meer en meer inzet op beheersing van de kosten; en de ouder wordende mens steeds langer thuis zal moeten blijven wonen.

Medisch Centrum de Linie is een samenwerking tussen: • Apotheek de Linie • Huisartsenpraktijk de Linie • Fysiotherapiepraktijk FysioNU • Psychologiepraktijk Esther Hofmans • Diëtistenpraktijk Rosella Berghuis • Thuiszorg Talma Thuis • Logopediepraktijk Woudhuis-Osseveld • Tandartspraktijk Klein Nagelvoort • Prikpost Gelre maandag- t/m vrijdagochtend 8.00- 8.45 u • Verpleegkundig Specialist kinderurologie Gelre ziekenhuizen • Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

We werken samen aan projecten waarin we de zorg zo goed mogelijk op uw zorgvraag willen afstemmen. Daarbij blijven wij onszelf uitdagen om deze zorg daar waar mogelijk voor u verder te verbeteren en zijn we dus continue bezig met innovatie en kwaliteitsverbeteringen.

Onze Projecten: • • • • •

Onze Visie

Wij vinden het belangrijk dat u, laagdrempelig, met al uw zorgvragen in ons centrum terecht kunt. We willen u graag helpen om regie over

Zorg bij Diabetes Mellitus (suikerziekte). Zorg bij COPD (chronische longziekten). Zorg bij Cardiovasculair Risicomanagement (hart en vaatziekten). Overgewicht bij kinderen (Kinderen op Gezond Gewicht/Cool2bfit). Psychologische zorg (Run2Relax: werken aan lichamelijk en geestelijk welbevinden). Plas- en bekkenbodemklachten bij mannen, vrouwen en kinderen.

Ouderenzorg Wandelgroep: voor iedereen. Elke donderdag om 13.30 uur vertrek van het Medisch Centrum We zijn voortdurend bezig met nieuwe projecten die de zorg in onze wijk verbeteren. Heeft u goede ideeën voor ons dan horen wij ze graag. U bent van harte welkom op onze website: www.medischcentrumdelinie.nl of op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/medischcentrumdelinie/

Column Allereerst wil ik zeggen dat ik vereerd ben iets in de Wijkkijker te mogen schrijven namens ons Medisch Centrum. Het is een uitvloeisel van onze wens dicht bij de mensen te staan waar we met name zorg voor leveren.

werkers in de zogenaamde eerste lijn overgeheveld. Vanuit een gezamenlijke visie is steeds meer samenwerking ontstaan met al die disciplines om de zorg persoonlijk en dichtbij te houden. Goede communicatie, afstemmen en korte overleglijnen zijn onmisbaar om dat te realiseren. Een andere trend is meer nadruk op preventie. We doen dat door risicogroepen te identificeren en daar behandelprogramma’s voor te maken. Ook wordt ICT/automatisering steeds meer ingezet om service te bieden en zorg dicht bij onze patiënten te brengen. In al deze ontwikkelingen staat de patiënt centraal en is de motivator voor elke hulpverlener. Het is wat mij betreft zorgen met elkaar en zorgen voor elkaar om onze prachtige wijk niet alleen gezond te houden, maar ook ons welzijn te verbeteren!

Toen ik in 1998 begon - toen nog in een barak aan de Woudhuizerallee, samen met collega Burger, twee fysiotherapeuten en een apotheek - was deze wijk nog volop in aanbouw en zo ook alle voorzieningen. Iets verderop had ook tandarts Klein Nagelvoort zich gevestigd en een logopediste. Sindsdien is er veel veranderd. Ik merk zelf dat ik mee ouder wordt met de wijk, zonder dat er al echt sprake is van vergrijzing (in ieder geval nog net niet bij mij ). Van kleine huisartsenpraktijk en er naast nog enkele disciplines zijn we gegroeid naar een volledig Medisch Centrum, dat zich uitgebreid heeft met vrijwel alle wenselijke disciplines onder één dak. De ontwikkeling om dat allemaal bij elkaar te brengen heeft ook te maken met de ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Ernst Ronner, huisarts in Medisch Centrum de Linie

Steeds meer taken worden vanuit het ziekenhuis naar ons - de

51


Winkelcentrum ‘t Fort

Linie 101 7325 DP Apeldoorn 055 534 35 46 Leeuwisfysiogroep.nl Facebook.com/leeuwisfysiogroep

Acupunctuur Fysiotherapie

Bekkenfysiotherapie Beweegprogramma’s Echografie Handtherapie Kaaktherapie Kinderfysiotherapie Manuele therapie Medical taping Oedeemtherapie Psychosomatische therapie Revalidatie Sportfysiotherapie

Medisch fitness Oefentherapie Osteopathie Shockwave therapie

Zwanger? Bij ons kun je rekenen op: Zorg met passie voor jou en je gezin Eén kraamverzorgende uit de buurt De veiligste bevalling met onze gespecialiseerde bevallingsassistenten Professionele medewerkers opgeleid volgens de nieuwste inzichten Veel extra’s zoals Dunstan Babytaal, babymassage en draaiend verzorgen Gratis advies via onze Borstvoedingslijn

f

Leeuwis Fysiogroep brengt u in beweging! BESTE SERVICE - TEVREDEN PATIËNTEN - SNEL EEN BEHANDELING

Q koploper in de zorg

99%

Ruim van onze cliënten is tevreden tot zeer tevreden over onze kraamzorg.

Kies voor Naviva Bel 088 – 7777 666 of ga naar naviva.nl

Vertrouwd en dichtbij


Sammy vertelt Vreemde joggers

Daar ben ik dan, vanaf nu mag ik mijn belevenissen op mijn uitjes in het Woudhuis aan jullie vertellen. Als hond zie ik namelijk best een hoop onderweg. En ik moet eerlijk zeggen dat - sinds ik uit Rusland weg ben - ik best aan een heleboel dingen in Nederland heb moeten wennen. Ik woon nu iets meer dan twee jaar in het Woudhuis en moest in het begin best wennen aan de Apeldoornse gebruiken. Hoe mijn inburgeringscursus verloopt, beschrijf ik in de komende Wijkkijkers. Zo moest ik vorig jaar bijvoorbeeld wennen aan roze bomen langs mijn vaste uitlaat route. Ja, u leest het goed. Dit waren met grote gebreide lappen omwikkelde bomen. Niet voor een geboorte, maar voor één of andere Giro. Als Rus snapte ik daar niks van en liep er dan maar weer verwonderd langs heen. Waar ik ook heel erg aan moest wennen zijn joggers. U weet wel van die mensen die vaak in veel te strakke pakjes langs je heen denderen. Mijn vrouwtje gaat dan meestal voor me lopen of maakt een hoop ruimte.

Even voorstellen… Sammy Ik ben Sammy en al zes jaar oud. Sinds twee jaar woon ik bij mijn huidige familie en dat vind ik heel fijn, omdat dit al het vijfde gezin is waar ik terecht ben gekomen. Het lijkt er echter op dat ik mijn uiteindelijk gouden mand gevonden heb. Ik heb de laatste twee jaar heel hard gewerkt om een normale huishond te worden. Ik kom namelijk oorspronkelijk uit Rusland, waar ik behalve aan mijn lot overgelaten, ook nog eens vreselijk mishandeld ben.

De vaste joggers op mijn pad ken ik nou wel en ik kijk er niet meer van op. Zij weten op hun beurt dat ze van mij ook niets te vrezen hebben. Tot ik vorig jaar zo rond Pasen iets raars zag waar zelfs mijn vrouwtje met open mond naar stond te staren. Ze kon er niets aan doen. Daar renden ineens vijf in fel gekleurde kleding gestoken mensen over de stoepen. Zij jogde echter niet zoals wij gewend zijn. Nee, zij renden zigzaggend over de straat. Ze hadden alle vijf ook een andere kleur shirt aan. Ze leken een beetje op een soort actiehelden. De kleuren geel, oranje, rood en groen deden alles netjes na, wat de in het blauwe shirt gestoken man met rugzak hen opdroeg te doen. Dus terwijl ze in een strakke rij achter elkaar aan renden, bedacht blauw ineens dat ze zich moesten optrekken aan een balkon langs de slotgracht van het kasteel. Hun benen in veel te strak omhulde broekjes, scheurden hierbij gevaarlijk langs de rietstengels. Zigzaggend gingen ze niet veel later weer verder.

Via My Martin ben ik in Nederland terecht gekomen. De slechte tijden zijn voorbij en ik begin mij langzamerhand steeds meer thuis te voelen in het Woudhuis. Ik ben vreselijk trots dat ik nu mijn dagelijkse beslommeringen en mijn levensverhaal mag vertellen in deze Wijkkijker, samen met de honden die ik dagelijks tegenkom en waar ik mijn ervaringen mee deel. Misschien komt u uw eigen viervoeter ook wel tegen. Ik wens u in ieder geval veel leesplezier.

Ik keek mijn vrouwtje eens aan en schouderophalend gaf zij mij te kennen dat ze door wilde lopen. Soms hebben wij aan een blik genoeg en weten wij van elkaar wat we denken. Zo snel als ze opgedoken waren, waren de actiehelden ook weer weg. Na mijn vaste sanitaire stop op de H.U.P. besloten wij naar huis te gaan. Maar daar waren ze weer. Zo ineens en ze sloofden zich nog verder uit. Wat een enthousiasme op de vroege ochtend; vermoeid van al deze activiteit wilden we naar huis sjokken. Tot daar Sjakie aan kwam hollen. Ik wilde mijn verhaal aan hem kwijt, maar als de jonge wilde pup die hij toen nog was, wilde hij maar één ding en dat was rennen en gek doen. En weet je wat, ik deed gewoon vrolijk mee. Best leuk hoor in het wilde weg rennen en gek doen. Soms begrijp ik het menselijk gedrag steeds beter.

Een grote poot van Sammy.

Een grote poot van Sammy.

53


VA

NA

EP

1

E

GE LSE L ES

N

F GRO

Kom eens kijken op... daltonschool De Zonnewende ieder kind zijn eigen talent! Dalton:

zelfverantwoorlijk leren,samenwerken en leren reflecteren

ZON-groep:

onderwijs voor meerbegaafden

Kanjertraining: aandacht voor de sociale ontwikkeling van ieder kind Engels: aanbod van Engels in groep 1 t/m 8 International Primary Curriculum, een eigentijds programma, waarin effectief leren centraal staat

W

SE O

P

D E RWI

E

Locatie Keerkring (Osseveld) | Zonnewende 14 | 7325 ET Apeldoorn | (055) 360 19 67 | Vraag naar Monique ter Steege Locatie Ravelijn (Woudhuis) | Ravelijn 382 | 7325 NV Apeldoorn | (055) 505 88 00 | Vraag naar Lieselotte Steenbergen

GRO

www.kbsdezonnewende.nl

N

VEL U

Wilt u meer weten? U bent van harte welkom! Bel ons, dan maken we een afspraak.

JS

IPC:


Advertorial

Tekst en foto’s: KBS De Zonnewende

Daltonschool ‘De Zonnewende’ is klaar voor een respectvol schooljaar Het is maandagmorgen. Een nieuw jaar staat voor de deur. Kinderen met gespannen gezichtjes en papa’s en mama’s die het stiekem toch ook spannend vinden dat hun eigen kind nu echt gaat leren lezen en schrijven in groep 3. Dit is natuurlijk een belangrijk aspect in dit leerjaar, maar basisschool de Zonnewende in Apeldoorn wil dit jaar de kinderen in de hele school iets meegeven. Respect! Nou geef je dat niet zomaar mee, wel kun je er kinderen over laten nadenken, laten ervaren en er mee aan de slag zetten.

Schatkist van respect

Kanjertraining

De kinderen van basisschool de Zonnewende hebben het de afgelopen periode in de klas gehad over respect. Respect? Een lastig woord, want voor iedereen is dit wat anders. Iedereen verstaat hier wat anders onder. In groep 3a hebben ze hierover nagedacht. “samen werken, samen spelen, elkaar helpen, elkaar troosten, luisteren naar elkaar en naar de meester, we praten niet door elkaar heen”, Allemaal mooie begrippen waar de kinderen van groep 3a hard over na hebben gedacht. Al deze begrippen hebben wij als klas in een schatkist van respect gestopt, zodat wij deze belangrijke aspecten niet kwijtraken of snel zullen vergeten.

In iedere groep is er gewerkt over het thema respect. Vanuit de Kanjertraining staan er 5 basisregels centraal. De kinderen vertrouwen elkaar, helpen elkaar, ze lachen elkaar niet uit, spelen niet de baas en doen niet zielig. De eerste weken stonden in het teken van respect. In iedere groep werd gesproken over de afspraken in de groep, hoe gaan we met elkaar om, wat is respect en waar kun je allemaal respect voor hebben? Als afsluiting is er een lied gezongen ‘iedereen is anders’. Uiteindelijk is iedereen anders, maar hebben we respect voor elkaar. Mocht u naar aanleiding van bovenstaand bericht nog vragen hebben of bent u geïnteresseerd in een oriënterend gesprek met een van onze locatiedirecteuren, dan bent u van harte uitgenodigd. U kunt contact opnemen met:

Ieder kind is uniek Gedurende de periode van drie weken hebben wij vele middagen gewerkt met het thema respect. Zo hebben de kinderen onder andere met hun tafelgroepjes een hart gemaakt en daarin de belangrijkste aspecten van respect met elkaar gedeeld. Wat vinden zij als groepsmaatjes nou echt belangrijk? Bijvoorbeeld dat je stil bent als iemand niet gestoord wil worden, of elkaar helpen wanneer dit nodig is. Ieder kind is uniek, net als iedere vingerafdruk. Daarom hebben de kinderen en meester van groep 3a hun vingerafdrukken in een hart vol respect gezet. Zo willen wij de hele wereld laten zien dat wij elkaar accepteren zoals diegene is.

Lieselotte Steenbergen locatiedirecteur De Zonnewende locatie Ravelijn 055-5058800 Monique ter Steege locatiedirecteur De Zonnewende locatie Keerkring 055-3601967

55


WE KIJKEN EN LUISTEREN BIEDEN PRIKKELS EN IDEEEN WE HALEN DE WERELD DICHTBIJ & GAAN SAMEN OP ONTDEKKING

OOK bij n Doomij Kinderopvang OOK is vorig jaar samengegaan met Doomijn Kinderopvang. Wij staan beiden voor een goede start en een vertrouwde basis. Kinderopvang zien wij als een bron van groei en een aanvulling op thuis. Een plek waar ieder kind zichzelf kan zijn. Samen zijn we sterker en creëren we opvang vol kansen, flexibiliteit, mogelijkheid en plezier. Samen ontdekken we de wereld. Kom spelen op één van onze locaties in Osseveld en Woudhuis en ontdek zelf hoe fijn en vertrouwd het is! Kinderdagverblijf Het Kleine Woud Buitenschoolse opvang Het Grote Woud en Het Regenwoud Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang Sterrenpret Peuterspeelgroep Het Regenwoud, Het Peuterhuis en Het Peuterwoud

Peuterspeelgroep Het Regenwoud is naast donderdag nu ook open op dinsdag, beide dagen van 08.30 – 12.00 uur. Toegankelijk voor zowel ouders die onder de wet kinderopvang vallen als voor ouders die daar niet voor in aanmerking komen (in dat geval geldt een ouderbijdrage). Een kleinschalige peuterspeelgroep voor kinderen van 2 tot 4 jaar, waar de nadruk ligt op samen spelenderwijs doen, ontdekken, beleven en leren. Dit doen we in nauwe samenwerking met basisschool De Regenboog. Je vindt ons op de Fortlaan 2 in Apeldoorn, graag tot ziens! t: 088 273 06 85 e: psg.hetregenwoud@kinderopvangook.nl

www.kinderopvangook.nl

www.doomijn.nl

t

(038) 421 45 21

/kinderopvangook

/doomijn

e

klantadvies@doomijn.nl


Nieuws van Obs Het Woudhuis We willen de middagen op onze school een nieuwe input geven. Hierbij vinden we het belangrijk dat we vanuit de talenten van de kinderen gaan werken. Inmiddels zijn we ons druk aan het oriënteren. Vanuit het team komt naar voren dat we het belangrijk vinden om het creatieve samen te voegen met de zaakvakken.

Op de eerste schooldag gingen de kinderen onder versierde bogen door de school in. Wat waren de kinderen trots toen ze via de rode loper naar binnen liepen.

Zo zouden de leerlingen zich kunnen inschrijven op dat wat zij goed kunnen, graag willen leren of meer over willen weten. Te denken hierbij valt aan: thema Egypte. Verschillende lessen hierin kunnen zijn: kalligrafie (creatief), hoe werden piramides gebouwd (aardrijkskunde), wat voor dieren leven er in de woestijn (biologie). Zo zouden we meerdere weken aan een thema kunnen werken en kunnen leerlingen gebruik maken van hun talenten. Het lijkt ons een erg leuke en uitdagende manier van werken voor zowel leerkracht als leerling. Wilt u meer weten dan zou u kunnen kijken bij methodes als: ‘Da Vinci’ en ‘Vier keer wijzer’. Bij ons op Het Woudhuis staat voor ieder kind de deur open. Wilt u een kijkje nemen op onze school? U en uw kind zijn van harte welkom! U kunt bellen op telefoonnummer 055-3602711 voor meer informatie of een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.obshetwoudhuis.nl

Nieuws van Obs De Bundel Boekenbus Elke maandagochtend staat de boekenbus voor de school. Daar wordt door de kinderen druk gebruik van gemaakt. CODA verzorgt bibliotheeklessen en ook dit jaar krijgen de kinderen van groep 3 een uitleg over hoe het werkt als je boeken wilt lenen of terugbrengen en waar je boeken kunt vinden in de boekenbus.

Klas op de plank Al jaren is het de gewoonte op De Bundel dat elke klas een keer in het schooljaar een voorstelling verzorgt voor de overige kinderen en de ouders. Deze traditie wordt dan ook graag in ere gehouden.

Cultuurmenu

*) *) *) *) *) *)

Dit schooljaar staat de discipline Beeldend op het programma. De groepen 1 t/m 4 krijgen bijzondere tekenworkshops en de groepen 5 t/m 8 gaan naar musea. De lessen worden verzorgd door docenten van Gigant-Markant.

kleinschalige kinderopvang kleinschalige BSO landelijk gelegen bos op eigen terrein standaard opvang flexibele opvang

Techno Discovery De Bundel draagt techniekonderwijs een warm hart toe. Techno Discovery kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Zij beschikken over een grote ruimte (in Area055) waar klassen ontvangen kunnen worden. Kinderen kunnen hier onderzoekend en ontdekkend bezig zijn met opstellingen die op school niet beschikbaar zijn.

www.tindiaantje.nl 055-3232876

De bovenbouwgroepen van De Bundel gaan dit schooljaar aan de slag met de thema’s Duurzame Energie en Robotica. De onderbouwgroepen gaan aan de slag met de Techniektorens die op school aanwezig zijn. Neemt u ook eens een kijkje op de website van de school: www.obsdebundel.nl Of volg de school op twitter: @obsdebundel of Facebook: obsdebundel

57


Komt uw kind ook naar KDV De Imme? • • • • • •

Speciaa l voor uw kind van 0-4 jaar! Samen groot worden

Volledige aandacht voor kinderen van 0-4 jaar Veel pret met de spelend-leren methodiek Persoonlijke en huiselijke sfeer Gebruik van handige Prokino app Heel veel flexibiliteit Betrokken en ervaren medewerkers

De Imme biedt al meer dan 30 jaar kinderopvang op diverse locaties verspreid in Apeldoorn: Imme Zuid / locatie Ugchelen; in Apeldoorn Zuid (vlakbij het Gelre Ziekenhuis) Imme Noord / locatie Centrum; in de wijk Parken-Orden (naast diagnostisch centrum) Imme Osseveld Zuidbroek; Deventerstraat/Tussen de Eiken

De Imme Kindercentra van Prokino

Kinderdagverblijf (KDV) | Peuterspeelzaal 055 - 355 19 27 | www.prokino.nl/apeldoorn | imme@prokino.nl adv De Imme (Apeldoorn) 180x130 290316.indd 1

29-03-16 15:59


Cijfers Een gezonde start bij kinderdagverblijf De Imme Samen met de ouders werkt kinderdagverblijf De Imme dagelijks aan de bevordering van een gezonde leefstijl bij de allerkleinsten. Daarbij is niet alleen een grote rol weggelegd voor goede voeding, maar ook voor bijvoorbeeld buiten spelen. Op drie locaties verspreid over Apeldoorn vangen de pedagogisch medewerkers van De Imme kinderen tot vier jaar op. “We zijn er trots op dat wij er al dertig jaar lang in slagen de kinderen uit Apeldoorn en omgeving een plezierige en veilige omgeving te bieden, waarin zij kunnen leren en groeien,” aldus Carla Abbink, directeur van De Imme. “Wij bieden uitsluitend dagopvang aan kinderen van nul tot vier jaar. Als het om opvang van een pasgeboren kind gaat kiezen ouders vooral voor veiligheid en geborgenheid, precies hetgeen wij bieden. De keuze voor een basisschool wordt pas in een later stadium gemaakt.” In deze leeftijdsfase hoeft het geven van een goed voorbeeld voor een gezonde leefstijl niet moeilijk te zijn, het is zelfs zeer effectief. “Elke dag lekker buiten spelen, veel bewegen, gezond eten en je vriendjes hetzelfde zien doen. Dat werkt! Televisie kijken laten wij aan thuis over. Bij De Imme laten we de kinderen liever met elkaar spelen.” De Imme is onderdeel van Stichting Prokino Kinderopvang, een landelijke organisatie die naast opvang op kinderdagverblijven ook peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang aanbiedt. Kijk voor meer informatie op: www.prokino.nl/kinderopvang/apeldoorn/

Tekst en foto: KDV De Imme

Advertorial

Nijntje beweegdiploma op PCBO De Regenboog

De kinderen die starten op PCBO De Regenboog doen mee aan het Nijntje Beweegdiploma (onderdeel van Koninklijke Nederlandse gymnastiekunie) Kinderen leren spelenderwijs in goed onderbouwde lessen de basisvormen van bewegen. Als beloning krijgen ze het Nijntje Beweegdiploma waarop staat wat ze geleerd hebben.

op school is dit een leuke manier om het leesonderwijs extra onder de aandacht te brengen. De kinderen van groep 7 en 8 hebben een voorleeswedstrijd gehad waaruit 2 winnaars zijn gekomen, zij doen mee aan de nationale voorleeswedstrijd in het voorjaar. We maken veel gebruik van de bibliotheek in De Regenboog Osseveld. Hoe leuk is het om regelmatig een nieuwe stapel boeken in je klas te lezen of even een kijkje te nemen in de bibliotheek.

Bij de uitreiking van het Nijntje Beweegdiploma ontvangen ze ook een mooie badge voor op hun gymkleren en een leuk Nijntje Beweegboek met spelletjes, kleurplaten en informatie over het diploma. Kinderen starten in principe met Nijntje Beweegdiploma 1 (in groep 1) en kunnen daarna doorstromen naar Nijntje Beweegdiploma 2. De diploma’s worden op een feestelijke wijze uitgedeeld

Alice Stulp astulp@pcboapeldoorn.nl Locatieleider PCBO De Regenboog Woudhuis Lage Landenlaan 1 7325 NR Apeldoorn 055-3667288

Kinderboekenweek op PCBO De Regenboog Van 4 t/m 15 oktober was het Kinderboekenweek. Het thema was gruwelijk eng. Na een feestelijke opening is er in de klassen extra aandacht besteed aan leesonderwijs. Naast het vele lezen wat we doen

59


Programma dat zich richt op leefstijlverandering van kinderen met overgewicht

Cool 2bFit is een programma dat op een gezonde manier en met een positieve benadering de leefstijl wil veranderen van kinderen met overgewicht en obesitas, in de leeftijd van 4-8 jaar en 8-13 jaar, samen met hun ouders / verzorgers. Dit onder deskundige begeleiding van een diëtist, psycholoog, kinderfysiotherapeut en sportcoach / sportinstructeur. In november starten er, bij voldoende aanmeldingen, weer nieuwe groepen Cool2BFit. Lijkt je dit wat voor jouw kind, meld je dan zo spoedig mogelijk aan via de website www.cool2bfit.nl (team Apeldoorn) of bel met FysioNu 055 – 522 55 53

GEZDeLinie_Cool2BFit.indd 1

11-09-17 16:22

Welkom bij tennisvereniging Sprenkelaar Tennis in de hal van oktober tot maart:

Losse verhuur U kunt ook incidenteel een baan huren, € 24,per uur, ongeacht het aantal spelers. Bel voor beschikbaarheid of voor reserveren met ons clubhuis: 055-360 36 23. Teamtennis 2017-2018 In teams van minimaal 4 tot 6 spelers in één of meer poules. Je speelt tenminste 8 keer met je team op zaterdag tussen 16:00 en 23:00 uur. Contact Roberto Landkroon, teamtennis@tcsprenkelaar.nl, 06-5554 2523.

Seniorentennis 50 plussers kunnen kennismaken met tennis. U kunt individueel inschrijven. Speeltijden: vrijdags 12:30-13:30 uur, 13:30-14:30 uur, 14:30-15;30 uur, €6,per keer. Dit is inclusief baanhuur, leenracket, tennisballen en begeleiding. Contact Ed Puister, verenigingsmanager@tcsprenkelaar.nl, 06-1474 3823. Of ga naar de website.

Nocturnestraat 1 | 7323 LC | Apeldoorn | www.tcsprenkelaar.nl


Er wordt wat af gefladderd in de Vlindertuin Tekst: Marianne Hutters-Dijkhuizen foto: Wendy Le Griep

Het zijn niet alleen de vlinders die ik deze zomer vrolijk door de vlindertuin zie fladderen. Natuurlijk spelen er ook heel veel kinderen. Soms wordt er zelfs spontaan speelgoed gedoneerd, door een lieve vrouw die voor haar overbodige speelgoed een mooie bestemming zoekt. Ook wordt er gewoon gebeden door een opa op het gras. Hij vindt het niet erg als mijn dochter hem per ongeluk stoort. Het is de ideale speelplek geworden in die korte tijd dat hij er nu is. Zelfs de naastgelegen school en de scholen in de buurt maken er dankbaar gebruik van.

Potje negeren

loop met mijn hond hun richting op, terwijl mijn dochter zich naar de glijbaan haast. Dan komt er een zwarte scooter aanrijden en wordt er over en weer heel snel wat verwisseld. Voordat ik goed en wel besef dat ik dus net getuige geweest ben van een drugsdeal, zijn de jongeren gevlogen.

Behalve voor jonge kinderen is het ook een ontmoetingsplek voor jongeren geworden, die geen raad met zichzelf weten en uit pure verveling maar wat gaan hangen. Nou heb ik met dat hangen op zich geen probleem. Maar hangen met een gasmasker op je gezicht en schietend op alles wat beweegt met een pistool waar gele balletjes uit komen, daarbij houdt het voor mij toch echt op. Het nodigt dan ook niet echt uit om even verhaal te gaan halen, want dan komt de hele groep in actie. Dat wordt dus een flink potje negeren.

Een oma die mij van de andere kant tegemoet komt durft hardop te zeggen, wat ik dus toch net goed gezien heb. Ik schrik hier toch best wel van. Ik ben echt niet wereldvreemd. Ik weet echt wel dat deze dingen gebeuren. Maar hier, zo recht voor mijn neus; nee, dat verwacht ik toch eigenlijk niet. Ben ik nu te naĂŻef? Of moet ik niet zo geschokt zijn en het maar allemaal gewoon vinden en de andere kant opkijken?

Een opa die het wel heldhaftig probeert om met ze in gesprek te komen wordt kort en bondig afgewimpeld. Waarom moet het toch altijd zo? Begrijp me goed, ik heb in mijn jongere jaren heel wat afgehangen, maar dat was dan na een lange dag vakantiewerk thuis op de bank. Ik had daardoor geen puf voor dit soort geintjes. Want het is pure verveling waardoor deze jongeren zich zo gedragen. Anders ga je namelijk niet met je gasmasker op aan gras zitten ruiken. Of heb ik het nu mis?

Zo wordt er dus heel wat af gefladderd in de Vlindertuin. Negatief, maar ook zeer zeker en in de meeste gevallen gelukkig heel positief. Want wat heb ik er fijne, gezellige en leerzame gesprekken. Met soms voor mij wildvreemde mensen van allerlei geuren en kleuren. Zo moet het ook zijn. Dit moet een ontmoetingsplek blijven voor jong en oud, maar wel met respect voor en met elkaar. Blijft u ook gezellig fladderen in de Vlindertuin?

Ooggetuige Bij een ander bezoek aan dit kleine speelparadijs, zie ik jongeren rustig op een bankje zitten. Ik schenk er niet zoveel aandacht aan en

Marianne Hutters-Dijkhuizen

61


Facebook.com/kapsalonjeanine.anderson

Kapsalon Jeanine Knippen €16,-

Permanent v.a. €69,50

Kleuren v.a. €49,95

Openingstijden op Afspraak: Mergelland 38 7325 ZX Apeldoorn ( 06 ) 20 428 250

Zondag/ Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

Gesloten 09.30 - 17.00 / 18.30 - 21.00 09.30 - 17.00 / 18.30 - 21.00 09.30 - 17.00 / 18.30 - 21.00 09.30 - 17.00 09.30 - 14.00


Wil je meer weten of een afspraak inplannen? Neem contact op met Ilonka via: ilonka@gezonde-schoonheid.nl of neem een kijkje op: www.gezonde-schoonheid.nl. Schoonheidspraktijk Gezonde Schoonheid Houttuinen Zuid 2 7325 RK Apeldoorn Tel. 06-19816177

Advertorial

Tekst en foto’s: Ilonka Pouw

Gezonde Schoonheid Succesvolle schoonheidsboost voor jouw binnen- en buitenkant

“De afgelopen maanden hebben vele (nieuwe) klanten gebruik gemaakt van mijn unieke schoonheidsboostbehandeling die zij als persoonlijk, vernieuwend en waardevol ervaren,” geeft schoonheidsspecialiste & lifestyle coach Ilonka Pouw aan. Tegenwoordig willen we niet alleen naar de schoonheidsspecialist om onze huid een boost te geven, maar ook om even een moment tot rust te komen.

en moeiteloos opnemen.” De huid voelt na afloop glad en zacht aan. Allergische reacties worden door deze stoffen tot een minimum beperkt.

Ilonka haakt daar in haar gezichts- en lichaamsbehandelingen extra op in, door ook nog een luisterend oor te bieden en speciale ontspanningsoefeningen toe te passen. Het resultaat? Klanten die van binnen en buiten als herboren de deur uitgaan en weer vol energie hun dagelijkse leven instappen! Na 20 jaar een succesvolle schoonheidspraktijk gerund te hebben in Houten, is Ilonka onlangs een praktijk in Apeldoorn gestart. “Ik wil Apeldoorn graag kennis laten maken met mijn eigentijdse aanpak. Ik geef niet alleen je huid een boost, maar ook je hart. Ik ben namelijk van mening dat je buitenkant laat zien hoe je je van binnen voelt, dit staat volkomen met elkaar in verbinding.”

Benadruk je mooie aspecten “Als je lekker in je vel zit en de dingen doet waar je energie van krijgt, dan straal je dit uit naar je omgeving. Daarnaast leer ik je de focus te leggen op jouw positieve uiterlijke schoonheidseigenschappen, zodat je beduidend meer zelfvertrouwen krijgt en weer gaat stralen in je dagelijkse leven. Ik bied een luisterend oor zodat je na afloop niet alleen met een frisse huid, maar ook met een leeg hoofd naar buiten gaat. Je stress en zorgen laat je los in mijn praktijk.”

Druk (gezins)leven naast je werk “Een druk (gezins)leven naast je werk en andere bezigheden. Je uiterlijke- en innerlijke schoonheid ook nog goed willen verzorgen, dat is een hele uitdaging. Ik help je daarbij! Je kunt kiezen voor een mindfull natural behandeling, zodat je lichaam en geest écht even helemaal ontspannen en je sprankelend de deur uit gaat. Kortom: een heerlijk oplaad-momentje.”

Natuurlijke producten In de praktijk worden alleen natuurlijke producten gebruikt. “Het zijn huid-identieke stoffen, dus je huid zal deze stoffen herkennen

63


Creatief in de wijk Mijn Hobby…aquarelleren!! Tekst en foto’s: Roely Smit

“Op mijn schoolrapport van de lagere school stond een 9+ voor tekenen. Het was 1943 en ik was 12 jaar. Na mijn schooltijd wilde ik naar de tekenacademie, maar mijn vader ontraadde mij dat, omdat er ‘geen droog brood mee te verdienen viel’. Ik ging naar de ambachtsschool, want daar hadden ze een schilder- en tekenklas. De meester schilderde prachtige aquarellen. Dit werd mijn hobby!” Dit is een gedeelte van de tekst bij de expositie in Talma Borgh en de aanleiding tot dit interview met de heer Kampman.

Precisiewerk

heeft hij aquarellen gemaakt, wat hem altijd veel voldoening en vooral ontspanning heeft gegeven. Als hij bezig is dan vergeet hij alles en dat houdt hem op de been. Het plezier dat hij eraan beleeft merk je als hij zegt: “Al 70 jaar is dit voor mij een hele mooie hobby!”

Ik bezoek de heer Kampman in zijn appartement met uitzicht op basisschool ‘De Regenboog’. Zijn werkkamer ziet er niet uit als een schildersatelier (alles is netjes opgeruimd), maar ik zie wel al een paar prachtige schilderijen aan de muur. “Ja”, zegt hij, “ik ben creatief, maar ook heel precies.” Dat is te zien aan zijn aquarellen: heel gedetailleerde kunstwerken, veel stillevens in mooie kleuren.

Aquarelleren De voorbereiding: hij spant het papier, dat hij eerst nat heeft gemaakt, op een stuk karton of hout. Door het krimpen blijft het papier strak zitten, waardoor je er goed op kunt werken. Veel stillevens heeft hij geschilderd, maar ook aangezichten van steden in Zuid Europa. Hij heeft in het verleden veel van zijn werk verkocht, o.a. aan gepensioneerde collega’s. “Na het pensioen kwamen we een paar keer per jaar bij elkaar en dan kon iedereen zijn hobby’s meenemen en dan verkocht ik altijd een paar schilderijen. Dat was dolle pret.”

De heer Kampman vertelt: “Als ik schilder, dan heb ik daar maanden werk aan. Als ik iedere dag 2 uur zou werken, dan ben ik toch zeker anderhalve maand bezig met een schilderij. Er komt veel bij kijken: eerst een ontwerp maken, voorbeelden zoeken…. Ik schilder vooral van foto’s. Ik maak hier soms een compositie van en de rest fantaseer ik erbij. Doordat ik zoveel ervaring heb kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk uit mijn hoofd een roos schilderen.” Hij is heel blij dat hij op zijn leeftijd nog steeds een vaste hand heeft als hij schildert. “Ik kan alles schilderen wat ik wil.”

Klooster Een aantal kunstwerken dat bij hem thuis hangt is niet te koop. “Onbetaalbaar”, zegt hij, “omdat ze mij erg dierbaar zijn.” De emotionele waarde zit hem mede in het feit dat ze altijd in de huiskamer hebben gehangen en zijn vrouw ze ook prachtig vond. Een aquarel van een heel oud klooster in de buurt van Lissabon bijvoorbeeld. Ramen van dat klooster heeft hij uitgewerkt met een precisie om u tegen te zetten. Dit heeft op hem zelf ook indruk gemaakt….. “Potverdrie, dit heb je toch wel mooi gemaakt, jongen,” zegt hij trots.

70 jaar Over zijn werkzame leven vertelt hij dat hij in 1948 een groot winkelbedrijf in Amsterdam is binnengelopen met de vraag of hij daar etaleur kon worden. Zo begon zijn carrière….”Etaleur was toen een mooi vak, maar na 20 jaar had ik het wel gezien en kreeg ik andere functies bij het bedrijf in verschillende plaatsen in Nederland.” Na 40 dienstjaren ging de heer Kampman met pensioen. Zijn hele leven

64


De heer Kampman heeft diverse cursussen gevolgd, ook bij kunstenaars hier in Apeldoorn, o.a. bij de bekende Pieter Manintveld en Elly Bos in Beekbergen. “Soms kwamen medeleerlingen naar me toe om te vragen hoe ik iets maakte. Ik zei dan: ‘Je moet bij de leraar zijn en niet bij mij.’ Ik wilde niet onder hun duiven schieten.”

Een andere wending De heer Kampman vervolgt zijn verhaal: “Nu ik een jaar in dit appartement woon, komt de behoefte om eens wat heel anders te gaan doen, ik ben zoekende. De maat van de schilderijen is me te groot.” De stijl van Anton Pieck spreekt hem erg aan, vooral de precisie. Hij bestudeert nu deze werken en het roept vragen bij hem op. “Jammer dat Anton Pieck niet meer leeft en hier geen antwoord meer op kan geven.” Ook laat hij mij een aquarel zien, die hij onlangs geschilderd heeft. Een andere stijl met minder precisie, meer een pure aquarel. “Het gaf me veel voldoening om na 2 uur schilderen dit resultaat te zien.” Bewonderenswaardig om te ervaren hoe de heer Kampman op zijn leeftijd aan het zoeken is naar een andere richting, een andere stijl van schilderen. Wie weet…. straks een tweede expositie in Talma Borgh van de hand van de heer Kampman met geheel nieuwe kunstwerken?!!!

65


KINDEROPVANG Locatie Robur et Velocitas 055 578 66 55 @BSOsport

Bewegen geeft je energie! Bij BSOsport kinderopvang gaat het niet om prestaties, maar staat juist het plezier in bewegen centraal. Elke week komen er andere sport en spel activiteiten aan bod onder begeleiding van gediplomeerde sportbegeleiders. Hierdoor is er een gevarieerd aanbod en maken de kinderen kennis met veel verschillende sporten. Elke week en dag is anders bij BSOsport kinderopvang. Meer informatie www.bsosport.nl

Creatief bureau in ontwerp, reclame, print & web

• logo • huisstijl • flyer • folder • brochure • magazine • krant • kaarten • posters • banners • borden • vlaggen • auto • kleding • spandoeken • website • realtiege-

De Beukenhaag 17 7235 GR Apeldoorn

055 - 312 32 24 06 - 135 48 442

mail@designheld.nl www.designheld.nl


Spetterende Buitenspeeldag Woensdag 14 juni was het weer nationale Buitenspeeldag! Voor alle kinderen uit de wijken Osseveld en Het Woudhuis was er rondom het Cruijff Court en Het Bolwerk aan de Ravelijn weer van alles te doen.

Er waren meerdere springkussens aanwezig, geschikt voor verschillende leeftijden. Ook waren er een uitdagende stormbaan, een mechanische stier, coole kickbikes en diverse grote buitenspellen. Dankzij sponsoring van Jantje Beton konden veel van deze spellen worden gehuurd. De grootste zenuwspiraal aller tijden was bijvoorbeeld aanwezig. Er waren clinics van Twirlvereniging Papillon en een workshop zelfverdediging door Rocky Fit. En voor alle kinderen was er doorlopend gratis drinken en fruit. Dit jaar dus geen snoep en koek. Kinderen konden zich laten schminken bij de vrijwilligers van Esther van Dijk en hun haren laten stylen bij het hairdesign team van Judith Geknipt voor jou. Als klap op de vuurpijl was er hoogwaardig bezoek, jawel! De speciale gast van deze geweldige zonovergoten speelmiddag was Binky van Kinderspeelparadijs Malkenschoten.

Doe je mee? Volgend jaar is er weer een Buitenspeeldag. De vrijwilligers van DenkTank Breed zijn in gedachten nu al bezig met hoe ze het volgend jaar willen inrichten. Lijkt het u leuk om ons een uurtje of wellicht zelfs de hele middag te helpen? Het schminkteam kan altijd extra handen gebruiken en bij het drinken schenken is het altijd druk… Laat het DenkTank Breed even weten door een mail te sturen naar Bas via BKemps31@hotmail.com of naar Mieke via m.pomeren@upcmail.nl

Met dank aan… De organisatie van deze dag was mogelijk dankzij sponsoring en deelname van Wijkraad Osseveld-Woudhuis, Stimenz, Jantje Beton, Monuta, supermarkt Dirk v.d. Broek, patatkraam ‘t Fort, Judith Hairdesign, Rocky Fit, Twirlvereniging Papillon en Accres. En waar zouden we zijn zonder al onze vrijwilligers? Je kwam ze tegen bij het schminken, bij de hairdesign, op het veld bij de springkussens, bij de buitenspellen en als hulp bij het snijden, schenken en uitdelen van fruit en drinken. Dank weer aan de vele vrijwilligers.

67


KOM JE LEKKER SPORTEN BIJ DE LEUKSTE GYMCLUB VAN APELDOORN? Bij Gymvereniging NTK kun je terecht voor: GYMNASTIEK, TURNEN, ACROGYM, TUMBLINGSPRINGEN, BEWEEGDIPLOMA, JAZZDANCE, OUDER-KIND GYM en AEROBIC Ook geven wij speciale lessen voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum

KOM 2 GRATIS PROEFLESSEN MEEDOEN! Zie voor meer informatie over lestijden: www.ntk-apeldoorn.nl

Faciliteiten Zwemles voor Survival ABC Privé, duo of trio zwemles Snelcursus (survival ABC) Meer bewegen voor ouderen Zwemmen met beperking

Eervo lle bij de vermeldin g v zwem erkiezing onder w 2012! ijzer

ZONLID - KWALITEIT - KINDVRIENDELIJK - ERVARING MEEDENKEND - PERSOONLIJK - MAATWERK

Zwemlocaties Apeldoorn Beekbergen Houttuinen Oost 40 Parc Spelderholt 055-8441356 / 06-51076480 info@zwemschool-kablau.nl

www.zwemschool-kablau.nl

Onze vereniging heeft voor jong en oud in Osseveld en Woudhuis een divers sportaanbod.

Gymzaal Fortlaan 9 – Woudhuis (De Regenboog) Jazzdanslessen op woens-, vrij- en zaterdag, Musicallessen op donderdag Gym en Nijntje Beweegdiploma op maandag, Gymzaal Keerkring 74 –Het Hellend Veld Trampolinespringen op dins-, woens- en vrijdag

De Voorwaarts 450 – Sporthal WSV Sportfit en Aerobic/fitness op maan- en woensdag

Kom vrijblijvend 2 gratis proeflessen volgen. Kijk voor ons volledige lesaanbod en exacte tijden op www.kdoapeldoorn.nl

Nieuwjaarsborrel, buurtfeest, of iemand verrassen met een ontbijt, lunch of high tea? Vraag dan informatie op bij

Geurt Janssen Catering


Loftrompet voor een gezondere leefomgeving Deze zomer las ik een artikel over de gunstige invloed van groen op het welbevinden van de mens. Patiënten die na een operatie herstellen in een groene omgeving gedijen sneller en beter dan zij die tussen vier witte muren liggen. Ik heb niet gelezen of dat enkel aan de kleur groen ligt of toch aan de aanwezigheid van bomen en struiken. Hoe dan ook, groen doet iets met de mens. En niet alleen met mensen die moeten herstellen. U en ik hoeven naar ik hoop niet dagelijks te herstellen van zware kwetsuren. Toch schijnt een groene woonomgeving heilzaam te zijn. Veel groen vraagt om een ruime oppervlakte.

Verticaal groen Voor klimplanten ligt dat anders. Die produceren ook veel groen, maar hebben slechts een beperkte ruimte nodig om te kunnen groeien. Zo heb ik in Engeland in een kas een druif gezien die zijn wortelgestel volledig buiten de kas had. Daar wordt ook de voeding in de vorm van mest toegepast. Dat bracht me op het idee om op zoek te gaan naar een voorbeeld van verticaal groen dat ook simpel kan worden aangebracht. Na de hype van ‘gamma schuttingen’ waarvan de palen relatief snel rotten net boven de grond, plaatst men degelijker werk. Qua schutting ziet het er netjes uit, maar als je er de hele dag naar moet kijken spreekt mij de onderstaande oplossing meer aan.

Top klimmer Deze klimplant heet trompet klimmer (Campsis radicans) en slaat wonderwel goed aan in een restrandje tussen de parkeerstrook en de achterliggende tuin. Net als in Engeland zullen de wortels hun heil wel onder de aangrenzende tuin zoeken. Links staat een plant die afgelopen voorjaar is aangebracht, de plant rechts heeft 1 groeiseizoen meer gehad. Voorwaarde is wel dat ze tegen een warme, dus zonrijke wand staan.

Geschikte plantplaats Misschien heeft u ook zo’n wand die met groen heilzamer is dan zonder. Ik stel voor om voor de wijk Osseveld Woudhuis 100 planten beschikbaar te stellen voor de aanplant van meer verticaal groen. Voorwaarde is wel dat de plantplaats geschikt moet zijn. Dat wordt beoordeeld door een deskundige die kijkt naar de eigendomssituatie en de kans dat de plant(en) aanslaan. Wie heeft aantoonbaar verstand van groen en kan dit op zich nemen? Neem dan contact op met Jos van Nuenen: 06 11378119 of j.vannuenen@apeldoorn.nl

Tekst: Jos van Nuenen Foto’s: Jos van Nuenen en Wendy Le Griep

69


www.bijbeeld.nl

Communicatiemakers met oog voor de toekomst ogol t raaketisiv reylf retsop r e d l of eitnet revda keob enizagam dalbbulc t rihsmaet rennab lekniwbew ot of t c u d or p gnigidontiu t raakthcisna uaedactsrek t raaktsrek

logo v i s i te ka a r t flye r p o s te r fo l d e r a d ve r te n t i e boek m a ga z i n e c l u bbl a d te a m s h i r t banner we b w i n ke l p ro d u c t fo to uitnodiging a n s i c h t ka a r t ke rs t c a d e a u ke rs t ka a r t

vormgeving | fotografie | websites | textieldruk | print | handling Prins Willem Alexanderlaan 1419 - 7312 GA Apeldoorn - T: 055 539 47 77 - E: studio@bijbeeld.nl


Ommetje Woudhuis Hoe fijn is het om vanuit je ‘eigen achtertuin’ een natuurlijk avontuur tegemoet te lopen? Dat dit kan, beleef je tijdens het ‘Ommetje’ van de IVN in Apeldoorn-Het Woudhuis. Vanuit de wijk loop je zo het groene Park Woudhuis in. In elk jaargetijde is er wel wat te zien, te horen, te ruiken of te voelen. Maar dan wel voor wie hier haar-zijn zintuigen aan het werk wil zetten.

Nieuwsgierig? Wil je dit Ommetje een keer beleven? Neem de Lentewijkkijker 2017 dan mee, want daarin staat de beschrijving van dit Ommetje. Heb je de Lentewijkkijker niet meer? Wees gerust. Deze editie is online/digitaal terug te vinden op de website van de Wijkraad Osseveld-Woudhuis via www.osseveld-woudhuis.nl. Je kunt het Ommetje Woudhuispark ook gratis downloaden of printen via de website van de IVN: https://www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/ommetjes

Alle zintuigen aan het werk Het Park Woudhuis is namelijk geen standaard park met grote oude rustieke bomen, een kabbelende beek of aangelegde perken. Het Park Woudhuis is nog volop aan het groeien, maar neemt je nu al mee op avontuur. Alle zintuigen worden aan het werk gezet. Een fijne wandeling om samen met je (groot)ouders of met je (klein) kinderen te maken, voor een feestje of zomaar voor op zondagmiddag.

Onder het vergrootglas Het Ommetje neemt je mee langs een oude boomgaard, waar wijkbewoners vrij mogen plukken. De route laat je een grote trap beklimmen van waar je een weids uitzicht over de wijk hebt. Je mag met zand en water spelen, bloemen zoeken en luisteren naar de geluiden die de wind over de geluidswal meevoert… je gaat op zoek naar waterdiertjes en je gebruikt je vergrootglaasje om de prachtige zandstructuren te ontdekken. Met een beetje geluk vind je diverse eetbare bessen en mag je honing proeven bij een voormalige imker.

Tekst en foto’s: Wendy Le Griep

Juweeltje in de dop Het Ommetje door Park Woudhuis is een klein juweeltje. Voor wie deze wil ontdekken is er een prima beschrijving beschikbaar van de IVN. Gewoon een keertje doen. Trek je wandelschoenen aan en een oude broek. In je rugzakje stop je wat te drinken en een appeltje voor onderweg… Dan kun je bij de ‘omgekeerde bomen’ of bij ‘het schip’ even pauzeren. Heel veel plezier gewenst. www.osseveld-woudhuis.nl https://www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/ommetjes

71


“Vakm In 2011 an va nh e n in 2 et Jaar” “Tege 014 lzette r van het ja ar” SERVICE- KWALITEIT - DEGELIJK - VAKMANSCHAP MEEDENKEND - PERSOONLIJK - OOG VOOR DETAIL

Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u ons bellen of e-mailen. U kunt tevens een afspraak maken om onze showroom en tevens wellness-studio te bezoeken. 055-8441356 / 06-51076480 info@klusbedrijf-kablau.nl

www.klusbedrijf-kablau.nl

Bosma ter Linden Advocaten Linie 596 •ter 7325 DZ Apeldoorn Bosma Linden Advocaten T 055 76 00 660 info@bosmaterlinden.nl mr Fenneke J. Bosma www.bosmaterlinden.nl en mr Samantha P. ter Linden

Biedt balans bij scheidingsbegeleiding Linie 596 ● 7325 DZ Apeldoorn T 055 76 00 660 info@bosmaterlinden.nl

www.bosmaterlinden.nl


Tekst en foto’s: Roely Smit

Creativiteit in vele vormen Voor de verandering nu eens iets heel anders in de rubriek “Creatief in de wijk”. Geen pen tekeningen of aquarellen, maar nu andere baksels. Dit klinkt misschien negatief, maar is zeker niet zo bedoeld. Integendeel! Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben als ik van alle prachtige tekeningen en schilderingen, die de revue al gepasseerd zijn. Maar nu dus kunstwerken om je vingers bij af te likken.

Marion vertelt dat ze er drie dagen over doet om een taart te maken. Al met al zo’n 9 werkuren. Ze legt uit: 1e dag: ze maakt het biscuitdeeg. Pas na één dag rust kun je dit snijden. 2e dag: ze bewerkt dit bijv. met jam en slagroom en daartussen seizoengebonden vruchten. Ze besmeert dit vervolgens met botercrème en laat dit opstijven in de koelkast. 3e dag: ze bekleedt de taart met fondant of marsepein en beplakt hem met versieringen.

Hobby’s Marion Tack woont in het Woudhuis en werkt op Talma Borgh; één van haar hobby’s is schoonmaken. “En wat is er mooier om van je hobby je werk te maken” zegt ze lachend. Daar is nu een hobby bij gekomen toen een collega aan haar vroeg om een appeltaart te bakken voor de collega’s. Appels, uit eigen tuin van Talma Borgh. Ze had tot dan toe nog nooit een taart gebakken, hetgeen je je nu niet meer kunt voorstellen als je bij haar in de keuken zit.

Inspiratie

De appeltaart viel zo in de smaak en ze had er zelf zoveel schik van, dat ze inmiddels taarten en cakes bakt in alle vormen, maten en kleuren. “Een uit de hand gelopen hobby”, zoals ze zelf zegt, maar waar ze nog steeds ontzettend van geniet. Je hoort het bijna alle creatievelingen zeggen: “Ik word er zo rustig van”. Het lijkt alsof ze zich er over verwondert. “Zo bijzonder, maar als ik taarten bak, ben ik alleen daar maar mee bezig en is mijn hoofd helemaal leeg”.

Filmpjes op youtube brengen haar op ideeën en ook Rudolf van Veen van 24kitchen inspireert haar. Ze raakt er niet over uit gepraat: met suikerpasta attributen op de cake plakken: bloemen, vlinders, baby’s… Ze knipt ook vormen van eetbaar suikerpapier, bijv. ballonnen, sterren. Enthousiast vertelt Marion dat ze een zwembad taart gemaakt heeft voor een kind, dat haar zwemdiploma gehaald heeft. De taart heeft ze helemaal zelf ontworpen. Zwemmende kinderen op de taart met oogjes van chocoladehagelslag: een echt boetseerkunstwerk. Ook probeert ze nieuwe baksels uit. Haar collega’s zijn dan proefkonijnen. Pandang Chiffon bijvoorbeeld. Een Indische groene sponscake van bananen bladeren. Haar collega’s gingen er eerst aan ruiken, want Marion zou hun toch niet verrassen met een spacecake?!!!!

Bakken

Op bestelling

Marion reist stad en land af voor al haar bakspullen, want kwaliteit heeft ze hoog in haar vaandel. Ze gaat er zelfs voor naar Duitsland, maar met regelmaat zie je haar ook op haar fiets in de Asselsestraat richting Bakken & Zo. Daar koopt ze haar meelproducten, maar ook malletjes, kwastjes en pinnetjes om de versierselen aan te brengen op de taarten. Ze vindt het fijn dat ze daar veel tips krijgt van de medewerkers, maar als je haar kunstwerken ziet, kun je je ook voorstellen dat anderen veel van haar kunnen leren.

U vraagt, Marion kneedt, draait en bakt. Voor speciale gelegenheden wordt ze veel gevraagd door collega’s en bewoners van Talma Borgh: verjaardagen, huwelijken, jubilea, diploma’s. Daarnaast zijn haar cup cakes geliefd. Ook wijkbewoners kunnen bij haar terecht, maar ……”Ik bak alleen op bestelling hè, want het kost even tijd”! Marion is te bereiken via haar e-mailadres: mariontack@live.nl

73


Speelveldje make-over Tekst en foto’s: Wendy Le Griep

In onze wijk zijn in de afgelopen zes jaar 7 speelveldjes letterlijk ‘op de schop’ gegaan. U kent ze vast nog wel: de Vlindertuin, het Mariëllepark (voorheen het Maïsveldje), de Keerkring, het Rooster, Myrtillushof, gevolgd door het Anna Blamanplantsoen in Osseveld-West en de waterspeelplaats (voorheen de kleine skatebaan) aan de Balustrade/ Waterlei. Recent zijn aan de Lupineweg speeltoestellen vervangen als ook in het Woudhuis Park.

het verhaal achter de naamgeving van dit park staat beschreven. Halverwege 2017 is dit bordje vervangen door een nieuw exemplaar. Het originele bordje was eerder op brute wijze vernield.

De Keerkring De Keerkring werd ingericht met een voetbalveldje (ook geschikt voor buitenactiviteiten voor de naastgelegen scholen), een kleine crossbaan, een waterspeelplaats en een houten speelhuisje met uitkijkpunt. De Wijkraad wilde hier graag elementen in terug laten keren die reeds deels op het braakliggende terrein voorhanden waren en door de jeugd werd gebruikt. In overleg met de gemeente en met aanwonenden zijn er enkele compromissen gesloten en kon het uiteindelijke ontwerp (ook weer getekend door landschapsarchitect Karsten Orth) de goedkeuring vinden van alle aanwonenden.

Nieuwe speeltuintjes staan op de planning om nog dit najaar te worden ingericht met nieuwe speeltoestellen. Wanneer speeltoestellen worden afgekeurd, kunnen ze worden vervangen, al dan niet in overleg met de direct aanwonenden-gebruikers. De Wijkraad krijgt vanuit de gemeente daarover altijd tijdig bericht.

Een definitieve bestemming

De Keerkring werd door de gemeente feestelijk geopend. Wijkwethouder Paul Blokhuis onthulde met een kettingzaag een mooie houten bank met de naam van het veld erin gegraveerd. Daags voor de opening werden ter plekke door een houtartiest houten beelden langs het veld gemaakt.

De Vlindertuin bestond feitelijk al, maar werd gedurende 2 à 3 jaar als ‘bouwput’ gebruikt ten behoeve van de nieuwbouwlocatie van KBS De Zonnewende. Het veldje aan de Keerkring werd enkele jaren gebruikt voor schoolnoodlokalen. Het Maïsveldje was lange tijd verpacht voor verbouw van maïs. Bij de (her)inrichting konden direct aanwonenden en gebruikers meedenken en meepraten over hun wensen en voorkeuren. Deze wensen en voorkeuren zijn zoveel mogelijk meegenomen in het ontwerp.

De Vlindertuin De Vlindertuin kon na de afronding van de nieuwbouw van KBS De Zonnewende worden heringericht. Opnieuw was Karsten Orth verantwoordelijk voor het ontwerp. Hier is vooral overlegd met de beide basisscholen en de direct aanwonenden over de terugkeer van voldoende parkeergelegenheid, het al dan niet invoeren van eenrichtingsverkeer aan de Ravelijn en een kiss & ride-plek nabij de kleuteringang.

Het Mariëllepark Het Mariëllepark kreeg een parkachtige inrichting, met hoogteverschillen, een houten omheining, fruitbomen, een volleybalveld en ingezaaide wilde bloemen zoals lupine, korenbloem, papaver, margriet en digitalis. Ook hier konden aanwonenden meepraten en zijn hun wensen meegenomen in het ontwerp van landschapsarchitect Karsten Orth. Wijkbewoners mochten daarna zelf een naam bedenken voor dit nieuwe park. De naam ‘Mariëllepark’ kreeg de meeste wijkstemmen. Het park werd met inzet van vrijwilligers van DenkTank Breed en met hulp van de aanwonenden feestelijk geopend. Later kreeg het park haar naamplaatje en een QR-code naar de site waar

Bij de herinrichting van de Vlindertuin stond de terugkeer van groen en ‘natuurlijk spelen’ centraal. Deze plannen vielen – op enkele kleine aanpassingen na – vrijwel meteen in de smaak. In de Vlindertuin vind je een groot houten speelhuis, een glijbaan, een waterspeelplaats, een tractorband-schommel en een grotere fietscrossbaan, ingebed in

74


een groene omgeving die is voorzien van enkele houten bankjes en prullenbakken. Vrijwilligers van DenkTank Breed hebben hier in samenwerking met Natuurlijk Nieuwsgierig en de IVN (Vereniging Natuur en MilieuEducatie) een natuurlijke, educatieve, creatieve en informatieve opening verzorgd. Het terrein was op het moment van de opening nog verre van groen en de vlinders lieten zich in dit koude voorjaar niet zien, maar de opkomst was massaal. Ook wijkwethouder Paul Blokhuis was weer aanwezig om de opening bij te wonen. Aan het einde van deze middag kon een wijkkunstwerk, gemaakt door kinderen die bij de opening van de Vlindertuin waren, in Het Bolwerk een prominente plaats krijgen. Het wijkkunstwerk is daar, aan de rode muur, nog steeds te bezichtigen.

Op verzoek aanpassen Bij de speelveldjes aan het Myrtillushof, het Rooster en aan het Anna Blamanplantsoen heeft de herinrichting op verzoek van de aanwonenden plaatsgevonden. Op verzoek zijn er aan het Myrtillushof een glijbaan en een extra schommel geplaatst. Aan het Rooster werden - in overleg met bewoners – een schommel en een duikelrekje geplaatst. En aan het Anna Blamanplantsoen zijn vervolgens een duikelrekje, een glijbaan en twee kleine voetbaldoelen geplaatst. Een schommel werd hier later bijgeplaatst. De veldjes zijn inmiddels dankbaar door de kinderen in gebruik genomen.

Vreemde eend in de bijt De herinrichting van de waterspeelplaats aan de Balustrade/ Waterlei is om andere redenen aangepast. Op deze locatie was vóór de aanbouw van de woontoren ‘Ons Huis’ een kleine skatebaan geplaatst, die voorheen lag in de hoek van de Linie/Zonnewende/ Keerkring. Na verwijdering van deze skatebaan – onder meer wegens ernstige geluidsoverlast – is de definitieve inrichting in overleg met gebruikers en bewoners bepaald. Architect Karsten Orth heeft ook hier

het ontwerp voor gemaakt. Aan de Balustrade/Waterlei is een mooie waterspeelplaats omringd door groen aangelegd. Kinderen van 2 tot 12 jaar kunnen hier uitstekend terecht en met water en zand natuurlijk spelen.

Geïnspireerd? Wellicht woont u zelf aan een speelveld waar inmiddels een andere leeftijdsgroep gebruik van maakt of waarvan de speeltoestellen aan vervanging toe zijn? En heeft u ideeën voor aanpassing van dit veldje, maar weet u niet bij wie u hiervoor moet zijn? Werkwijze 1. Deel eerst uw idee voor aanpassing van het speelveld met uw buren. Draagvlak voor een herinrichting is nodig. Als uw buren de herinrichting zien zitten, dan mailt u voor een afspraak met de Wijkraad (mail naar: bestuur@osseveld-woudhuis.nl). 2. U zorgt voor een zogenaamde handtekeningenlijst, zodat u precies weet welke buur aanpassing ziet zitten en welke buur niet. De redenen waarom buren liever niet tot aanpassing over willen gaan zijn evenzo belangrijk om te weten, als de redenen van de bewoners die vóór aanpassing ‘stemmen’. 3. Samen met de Wijkraad wordt dan een kleine schouw gehouden op de locatie en worden uw wensen en ideeën besproken. Mogelijk nodigt de Wijkraad meteen de wijkbeheerder uit, die vanuit het oogpunt van de mogelijkheden voor financiering, beheer en onderhoud meekijkt. 4. Als de direct aanwonenden instemmen met het voorstel voor aanpassing en duidelijk is of deze betaald kan worden, dan bestelt de wijkbeheerder de speeltoestellen. Ongeveer 3 tot vier maanden later zijn de materialen binnen en kan er een afspraak worden gemaakt voor plaatsing. 5. En dan… Tijd voor een buurtfeestje?

75


www.homeopathiepraktijk.net MEDISCHE PEDICURE, COSMETISCHE VOETVERZORGING & REFLEXOLOGIE

Behandelingen: DIABETISCHE & REUMATISCHE VOET RISICOVOETEN SPECIALISTISCHE TECHNIEKEN

Homeopathie voor snotneuzen, winterdip en vermoeidheid

COSMETISCHE VOETBEHANDELING INGROEIENDE/ INGEGROEIDE TEENNAGELS SCHIMMELNAGELS

Uw teen- en handnagels in een mooi kleurtje of strakke French? Kies dan voor Soak off lak gel! Blijft 2-3 weken zitten (handen) / 6-8 weken (teennagels) Emily Dozy • Lage Landenlaan 47 • 7325 SH Apeldoorn

• • • • • •

Chronische verkoudheid Keel-, neus-, en oorinfecties Blaasontsteking Koortslip Krentenbaard Niet herstellen De meeste zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten indien u aanvullend verzekerd bent.

Meer informatie of een afspraak? Drs. Manon Bruins homeopaat R.Hom ® AGB-code: 9003564, Lid NVKH Waterlei 266 – 7325 GM Apeldoorn Tel.: 055-3601023

M 06 - 34 04 96 29 E info@jouwvoeten.nl I www.jouwvoeten.nl

Geef JOUW VOETEN de aandacht die ze verdienen!

‘‘Met homeopathie fit de winter door’’

De Woudlopers komen eraan!

Sinds enkele jaren verzamelen elke zondagmorgen tussen de 15 en 30 hardlopers zich om 9.30 uur bij ‘de poort’ in Het Woudhuis waar de Woudhuizermark het viaduct overgaat. Rinus Groen geeft gratis training aan zowel gevorderde lopers als aan beginners. Het leuke is dat de hele groep een dikke 100 liefhebbers telt, maar dat er elke week toch weer andere gezichten zijn. De hardloopgroep wisselt elke week dus van samenstelling.

de foto? Hij of zij kan u uit eigen ervaring meer vertellen over deze hardloopgroep. Rinus Groen zelf is uiteraard bereikbaar voor meer informatie.

Bij een nieuweling wordt via de ‘Bert en Ernie’ training bekeken waar het talent zit en waar verbeterpunten zijn. De training is heel laagdrempelig. Misschien herkent u iemand uit uw kennissenkring op

Dus…. lopen maar!

Rinus: “Loop een keer mee en besluit daarna of het wat voor je is. Niet geschoten is immers altijd mis. En wees niet bang dat je te langzaam bent: het is altijd samen uit, samen thuis bij De Woudlopers.”

rin.groen@planet.nlDit is Kevin. Hij houdt van naar de kroeg gaan met zijn vrienden, hockeyen en de nieuwste sneakers. Een bril of lenzen overdag vindt hij onhandig. Dus draagt hij DreamLite nachtlenzen. ’s Nachts in, overdag uit. De perfecte oplossing voor zo’n actieveling.

Hier wordt gewerkt aan scherp zicht.

Anders kijken naar scherp zien

QF1928v1

Linie 309 7325 DS Apeldoorn 055-3010720 info@vanwamelenoptiek.nl www.vanwamelenoptiek.nl