Intercom maart 2023

Page 1

Achter de schermen bij... Thom Slootman Bloemen- en Plantengroothandel TRITEX: broer en zus in bedrijfskleding
9 4 12
Andela Techniek & Innovatie, winnaar ondernemersprijs 2022 Maart 2023 | Jaargang 23 - Nummer 1
A R C H I T E C T U U R I N T E R I E U R B O U W K U N D I G A D V I E S E N E R G I E A D V I E S Wij verzorgen jouw huisstijl online en o ine Emmeloord | 0527 624 622 Goed in vorm!

Het familiebedrijf

Toen het thema van deze Intercom bekend werd, familiebedrijven, kreeg ik eerst een nostalgisch gevoel. Maar al gauw voelde ik meer dan nostalgie.

Familiebedrijven zijn van oudsher de ruggengraat van onze maatschappij. Het ondernemingsverhaal begint vaak met één telg uit de familie die mogelijkheden heeft gezien om een inkomen bij elkaar te verdienen door zelfstandig ondernemer te worden. In het algemeen gaan dit soort initiatieven gepaard met een enorme hoeveelheid energie en veel lef.

Het bestaan is onzeker, maar vaak lukt het om een inkomen bij elkaar te werken waar het gezin verantwoord van rond kan komen. Maar altijd is er de vraag; lukt me dit volgend jaar ook weer? Een echte ondernemer werkt niet alleen hard, maar denkt ook vooruit. Waar kan ik met misschien extra inspanningen en het nemen van risico’s de marge vergroten?

En als dat lukt, gaan we dat uiteraard niet gelijk consumeren; nee, we zijn spaarzaam en constant op zoek naar nieuwe kansen. Heel mooi als na verloop van tijd personeel nodig is om al het werk dat gedaan moet worden met elkaar te klaren. En dan is er altijd een keuze; ben ik tevreden met de gang van zaken, of blijft de zoektocht naar ‘meer’ aanwezig.

Dat zijn lastige keuzes en de ideeën worden vaak gedwarsboomd door beren op de weg die de aandacht afleiden en het zicht belemmeren. Zijn de financiën op orde om een bepaald risico te nemen? Is er wel voldoende mankracht voor al het werk? Hoe kijkt de omgeving aan tegen de onderneming?

Het mooie van familiebedrijven is dat continuïteit voorop staat. Het gaat niet om de winst op korte termijn. Belangrijker is dat de volgende generatie het bedrijf kan overnemen. Makkelijker is dit overigens niet. Samenwerken met familie is wel even wat anders dan samenléven met familie. Als het goed gaat komt de nieuwe generatie

ongetwijfeld met nieuwe ideeën. En dat is prima. Ze zijn anders opgeleid, hebben op meerdere plaatsen gekeken en gewerkt. Het verhaal in deze Intercom van Andela Techniek & Innovatie, onze winnaar van de ondernemersprijs, is daarvan overigens een mooi voorbeeld.

Samen leidinggeven door twee generaties geeft een uitdaging. Misschien minder voor de nieuwe ondernemer binnen het bedrijf, maar zeker wel voor de generatie die er mee is begonnen. Je moet je kunnen aanpassen aan de nieuwe tijd en elke generatie heeft recht op zijn of haar eigen fouten. Laten we ervan uitgaan dat de samenwerking prima verloopt en dat de oprichter zich af en toe durft weg te cijferen. Daar wordt de volgende generatie sterker door en komen zij soms ook tot de conclusie dat het altijd gevoerde beleid nog niet zo slecht was.

En dan zit er nog een stukje venijn in de staart. Als de volgende generatie het overneemt van pa en ma, dan zal er ook afgerekend moeten worden. Het gebeurt nogal eens dat de prijs die de onderneming waard is niet wordt gerekend om zo de start van de opvolger iets makkelijker te maken. Op zich niets mis mee, maar wat als er in het gezin meer kinderen zijn? Worden die op dezelfde manier bevoordeeld? Vaak heel lastig, maar om er de rest van de tijd zeker van te zijn dat het totale gezin in harmonie verder kan leven, is het een vereiste om goed met elkaar te overleggen en duidelijk te maken waarom de opvolger wat wordt gematst. Ieder gezinslid dien je op de hoogte te houden van wat er speelt. En het allerbelangrijkste; begin tijdig met het overleg, twee of drie jaar voor de overname. Dat geeft rust.

En verder: trots zijn als de volgende generatie het stokje overneemt, en daarvan genieten.

INTERCOM is een uitgave van BV Noordoostpolder (BVN)

Adresgegevens BVN

Noordzijde 6a

8302 GL Emmeloord

 06 2530 0334

 info@bvnoordoostpolder.nl

 bvnoordoostpolder.nl

Redactie

Huib van der Wal (tekstschrijver)

Jannette Weultjes (tekstschrijver)

Jet van der Veen (tekstschrijver)

Team Communicatie & Marketing (TCM)

Coördinatie en redactiesecretariaat

Sherida Arron

Advertentieacquisitie

Sherida Arron

Ontwerp en opmaak ComSi BV

 comsi.nl

Foto voorpagina

Jeffrey de Korte

Oplage 1.000

Deze uitgave wordt verspreid onder leden van BV Noordoostpolder. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

Column
Column BVN zet zich in voor álle ondernemers in de Noordoostpolder. Info
Colofon Kees van der Sar Voorzitter BVN
3

‘Machines bouwen die niemand anders bouwt’

De entree van de winnaar van de ondernemersprijs 2022 ziet er bescheiden uit. Vanaf de Professor Brandsmaweg rijden we het erf op. Een klein bord verraadt dat hier het bedrijf Andela Techniek & Innovatie gevestigd is. De auto’s van de medewerkers staan krap geparkeerd, naast enkele machines. Een lieve hond zorgt kwispelend met zijn staart voor een warm welkom. Maar in de achter de woning gebouwde loods worden door Paul Andela (57), zijn familie en medewerkers de meest fantastische machines ontwikkeld en gebouwd, waar in heel de agrarische wereld vraag naar is.

Lekker sleutelen

Paul Andela is de jongste zoon in een groot boerengezin uit Rutten. Vader Andela is zo technisch dat hij geen smid nodig heeft. Hij geeft

dit gen door aan zijn jongste zoon. Die sleutelt liever dan dat hij in de boeken zit. De MTS wordt voortijdig beëindigd en Paul begint aan een loopbaan bij landbouwmechanisatie- en loonbedrijven. Met zijn vrouw Sandra koopt hij een erf aan de Professor Brandsmaweg in Nagele. Lekker buiten wonen en een ruime schuur om in te knutselen. Op deze boerderij krijgen ze drie zonen: Bas, Rutger en Stijn.

Paul verhuurt zich vanaf 2007 als zzp’er. Het ondernemerschap is begonnen. Sandra, een loopbaancoach, heeft zich bereid gevonden om voor hem die oervervelende administratie te doen. Met name met biologische akkerbouwers Joos en Marien Poppe ontwikkelt Paul een hechte samenwerking. Voor Poppe bouwt Andela Techniek & Innovatie in 2008 een zelfrijdende wiedmachine, met een dieselmotor. De medewerkers

doen daarop liggend hun werk. Voor bloembollenteler Jeroen Schutte bouwt Paul in die periode een elektrisch aangedreven selectiewagen. Maar Joos geeft aan dat hij de dieselmotor te luidruchtig vindt. Kan dit niet anders? Paul combineert dan zijn oplossing voor Schutte met de vraag van Poppe.

Paul: ‘Dit is typerend voor hoe we werken. We hebben een goed contact met klanten, luisteren aandachtig naar hun wensen en proberen die iedere keer weer te vertalen naar een nog beter product.’ Al in 2009 experimenteert Paul met zonnepanelen en een accu en ontstaat de Solar Weeder. ‘Gewoon maken en kijken hoe het gaat’, verklapt Paul zijn filosofie.

En zo kwamen er steeds meer uitvoeringen, van twee tot wel vijftien personen en werden er ook elk jaar

Info Andela Techniek & Innovatie B.V. gaat de Noordoostpolder vertegenwoordigen op het Flevopenningengala 2023
Foto: Jeffrey Korte. Tekst: Huib van der Wal
De nieuwe generatie staat klaar bij Andela Techniek & Innovatie B.V.
 4
Paul en Sandra (midden) samen met hun zonen Bas, Rutger en Stijn, voor de Andela Robot Weeder

Andela Techniek & Innovatie won afgelopen jaar de Boerenbusiness Agribusiness Award 2022 met de Robot Weeder ARW-912. Info

meer verkocht. Momenteel in veertien Europese landen. Op zijn ‘vrije’ zondag levert Paul zijn machines zelf af, ook in het buitenland. Persoonlijk contact met de afnemer vindt hij belangrijk. En tevreden klanten zijn natuurlijk de beste ambassadeurs.

Drie zonen

De drie zonen knutselen in hun vrije tijd ook graag mee. Bas werkt nu full time in het bedrijf en brengt na zijn HTS-opleiding de meest moderne kennis in. Na het afleveren van weer een zelfrijdende wieder zette een als grapje bedoelde vraag van een klant vader en zoon aan het denken: ‘lever je de volgende keer ook personeel mee?’ Het antwoord wordt enkele jaren later de Andela Robot Weeder ARW-912, waarvoor ze in 2022 de Agribusiness Award winnen. Heel in het kort is dit een gerobotiseerde autonoom rijdende wiedmachine, die in verschillende gewassen en onder alle veldomstandigheden de diverse onkruiden detecteert en door hitte verwijdert.

Voor de Robot Weeder heb je, behalve een operator, dus geen mensen meer nodig, geen brandstof, geen chemische middelen, terwijl deze ook bodemverdichting tegengaat. De doorbraak van Andela Techniek & Innovatie is definitief. Aanvragen uit heel de wereld stromen binnen. Niet alleen uit de biologische sector, maar ook van gangbare bedrijven.

'Ik kan in alle rust uren rond een machine hangen en dan ontstaan de beste ideeën en oplossingen.'

Paul, Sandra en Bas geven aan dat ze gecontroleerd door willen groeien. Een nieuwe loods wordt bijgebouwd, productieprocessen geoptimaliseerd.

Paul: ‘Dat laatste is vooral Bas zijn verdienste. Net zoals hij veel meer verstand heeft van automatisering en robotisering dan ik. Het is een mooie combinatie, deze kennis van hem en mijn ervaring in de machinebouw en

Veel prijzen op de Nieuwjaarsbijeenkomst

landbouw, die samen komt in deze Robot Weeder. Nu weten Sandra en ik dat Bas, en misschien ook zijn broers, onze onderneming later gaan voortzetten.’ Bas weet al goed wat hij wil: ‘Machines bouwen die niemand anders bouwt.’ Samen bruisen ze van de ideeën, innovatie staat centraal. Paul denkt nog lang niet aan stoppen. ‘Mijn werk is mijn hobby. Ik ga graag ’s avonds en in het weekend de loods in. Ik kan in alle rust uren rond een machine hangen en dan ontstaan de beste ideeën en oplossingen.’

 andela-tni.nl

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van BV Noordoostpolder, LTO en gemeente Noordoostpolder op donderdag 12 januari, vlotjes gepresenteerd door Anca Blok van Team Activiteiten en netwerken, viel er een regen aan prijzen en toespraken. Kees van der Sar, voorzitter van onze BV Noordoostpolder, hield een pleidooi voor een stabieler regulerende overheid. Marijn van Aart riep namens LTO Noord afdeling Noordoostpolder de politiek op om de boeren een duidelijker perspectief te geven. ‘Dan kan de land- en tuinbouw haar verantwoordelijkheid nemen in het oplossen van de diverse maatschappelijke problemen.’

Burgemeester Roger de Groot stond stil bij het feit dat het inwonertal van de Noordoostpolder gestaag groeit. De 50.000-ste inwoner zit eraan te komen, gaf de burgemeester aan. Mede daarom blijft het gemeentebestuur zich inzetten voor meer woningbouw- en bedrijvenlocaties en voor de aanleg van de Lelylijn en de verbreding van de N50. Andela Techniek & Innovatie uit Nagele was de winnaar van de ondernemersprijs van Bedrijven voor Noordoostpolder. Het bedrijf uit Nagele gaat de Noordoostpolder dus vertegenwoordigen op het Flevopenningengala 2023.

Er werden deze avond meer prijzen uitgedeeld. ’t Voorhuys, waar de Nieuwjaarsbijeenkomst ook plaatsvond, werd de ambassadeur van de inclusieve arbeidsmarkt. De winnaar van de promotieprijs van de Stichting Promotie Emmeloord en de Groendorpen ging naar de Stichting Boerderijenboeken. Tot slot werd Admi Accountants uit Lelystad door ROC Friese Poort uitgeroepen tot het Beste Leerbedrijf. Al met al was het een geslaagde bijeenkomst. De kracht van deze opzet wordt gevormd door de ontmoetingen tussen ondernemers, politici, burgers en agrariërs uit Emmeloord en de dorpen.

 5

Met hart en ziel in de landbouwtechniek

Toen Stijn Andela (21) nog een klein mannetje was, begon zijn vader een eigen onderneming: Andela Techniek & Innovatie. Inmiddels is het familiebedrijf uit Nagele een begrip in de machinebouw voor de agri- en foodsector. Stijn groeide erin op en hielp mee waar hij kon. Logisch dus dat hij koos voor een technische opleiding, die hij vond bij ROC Friese Poort in Emmeloord.

“Als kleine jongen zat ik al in de auto voordat mijn vader ‘m startte”, zegt Stijn. “Ik zat overal met mijn neus bovenop en vond alles even mooi. Zo werd ik steeds verder de techniek ingetrokken. Het begon met de boormachine schoonmaken en groeide uit tot een gaatje boren, slijpen, lassen enzovoort. Ik ben echt opgegroeid met techniek en wil hier de rest van mijn leven in werken. Na de havo heb ik bewust gekozen voor de mbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Ik ben een doener en de opleiding was in Emmeloord, waardoor ik weinig reisafstand had. Mijn stages heb ik bewust niet gelopen bij mijn vader, maar in de machinebouw in de agrarische sector en in de jachtbouw om ook andere uitdagingen op te zoeken.”

Technische talenten

Voor een bedrijf als Andela Techniek & Innovatie is het mooi dat er een goed aanbod van technische opleidingen in de buurt is. Dit houdt technische talenten in de polder. Maar liefst de helft van de zes vaste medewerkers - waaronder Stijn’s broer Bas - plus de stagiaire zijn afkomstig van ROC Friese Poort in Emmeloord. Stijn ontvangt binnenkort zijn mbo-diploma, maar hij werkt nog niet in het familiebedrijf. “Samen met mijn ouders heb ik besloten dat het beter is om eerst een jaar of drie ‘buitenshuis’ ervaring op te doen. Dat is goed voor mijn ontwikkeling en ik vind het ook leuk.”

Uitdaging

In zijn vrije tijd is Stijn wel veel in het familiebedrijf te vinden. “Ik maak bijvoorbeeld de loods netjes, zodat ze er de volgende dag goed kunnen werken. Want de medewerkers staan bij ons op nummer 1 en wij zijn er voor hen. Ook werk ik mee aan het ontwerpen en bouwen van machines.

De kennis die ik in de praktijk in ons bedrijf heb geleerd, combineer ik met de kennis van school. Zoals intekenen op de computer en berekeningen maken. Wij maken altijd wat de klant wil, geen uitdaging is ons te gek. Dat vraagt veel problemen oplossen en dat vind ik leuk. De speciaalbouw van nieuwe landbouwmachines is echt mijn passie, daar liggen mijn hart en ziel.”

Toekomst

Zie je toekomst in de polder? “Zeker. Met ons bedrijf spelen we in op de toekomst. Zo ontwerpen we machines voor gerobotiseerde onkruidbestrijding, waarbij minder arbeidskrachten nodig zijn.

Dat is precies wat de landbouw nodig heeft, dus zie ik hier toekomst voor mezelf. Het is prachtig om in een familiebedrijf op te groeien, want je hebt volop mogelijkheden. Ik ben heel blij met alles wat ik van mijn ouders geleerd heb. Maar ik zie ook dat het succes niet vanzelf komt. Bij ons is het altijd buffelen. Als je iets wil, moet je ervoor knokken. Dat heb ik van huis uit meegekregen en zo sta ik in het leven. Over tien jaar hoop ik - samen met ouders, broer en een stel goede werknemers - met een goed lopend bedrijf de wereld te veroveren.”

ADVERTORIAL
Foto: ROC Friese Poort. Tekst: ROC Friese Poort.
6
Stijn Andela op het bedrijf waar hij momenteel werkzaam is; Remach BV in Ens
Barbecue, live cooking & meer Stretchtent, aluhal & pagodetent Feestmaterialen & styling Dranken, gastvrouwen & -heren Slump Catering & Events • Het Rister 11, Bant • 0527 27 43 27 • welkombijslump.nl Ervaar de kracht van onze catering en events Winkelen & genieten IN HET  VAN DE NOORDOOSTPOLDER GASTVRIJEMMELOORD.NL Adverteren in de volgende INTERCOM? Bel of mail naar: 06 2530 0334 info@bvnoordoostpolder.nl Achter de schermen bij... Thom Slootman Plantengroothandel bedrijfskleding Innovatie, winnaar ondernemersprijs 2022 9 4 12 Maart 2023 Jaargang 23 Nummer Blootstelling Opslag en vergunningen Veiligheidscomponenten inrato.com Inrato International BV contact@inrato.com T. 085-27 36 750 Johannes Postweg 4 8309 PE Tollebeek VEILIGE OMGANG CHEMISCHE MIDDELEN Jouw machine volgens de normen RI&E (Risico inventarisatie) Jouw veiligheidsvraag PGS-15

Bij Schirm in In Emmeloord wordt, naast de verkoop van casual kleding van diverse mooie merken, het kleermakerschap nog altijd in ere gehouden. Zo worden (trouw)kostuums op maat aangemeten.

Familiebedrijf Schirm Mode Lemmer & Emmeloord

7e generatie Schirm

Jeen Schirm is de 7e generatie die eigenaar is van Schirm Mode. In 1999 nam hij het bedrijf over van zijn vader Douwe Schirm en nu runt hij samen met Leonard Visser de winkel in herenkleding in Emmeloord. ‘Mijn opa werkte nog tot ver in zijn leven achter de toonbank. Mijn vader wilde dat niet. We hebben nog wel 3 jaar samengewerkt in de zaak maar na de verbouwing in 1999 heeft hij zich teruggetrokken. De vernieuwde winkel voelde ook niet meer als zijn winkel.’

‘Heren kunnen bij ons terecht voor vrijetijdskleding, trouwkostuums en maatkostuums. Voor de klanten die niets hebben met het kijken en passen van kleding hebben we de zichttas bedacht. We kennen onze klanten goed en weten hun maat en smaak. We zoeken met zorg een setje kleding uit en de klant kan het thuis op z’n gemak passen. Die service bieden we graag en nam in coronatijd een vlucht. Omdat we geen klanten mochten ontvangen in de winkel fietsten Leonard en ik zelf rond om de tassen naar klanten te brengen.‘

‘Schirm sinds 1813’ staat er op de winkels in Emmeloord en Lemmer. Ja, dat komt omdat de winkel in Lemmer al bestaat sinds 1813. Meesterkleermaker Johannes Valentijn Schirm opende er in dat jaar zijn eenmanszaak. Vele generaties Schirm later is het bedrijf nog steeds in bezit van onze familie. Dat is al een hele tijd. ‘Ja, heel lang geleden ging opa Schirm vanuit Lemmer met de boot naar Amsterdam om daar inkopen te doen. Het is leuk om te zien dat het oude ambacht toch weer terugkomt. We maken de kostuums niet meer zelf, dat gebeurt in een maatfabriek in Marokko, maar het opmeten en samenstellen van de maatkostuums pantalons, colberts gebeurt nog steeds in toenemende mate bij ons in de winkel.’

In 1963 kwam er een vestiging van Schirm in Emmeloord, in de nieuwe winkelstraat De Lange Nering. Met succes.

Door de groei van de polderbevolking werd Schirm Emmeloord groter dan Schirm Lemmer. Het gezin van Douwe Schirm woonde boven de zaak in de Lange Nering. Het pand ernaast werd gehuurd voor de afdeling dameskleding. ‘Mijn moeder heeft die zaak heel wat jaren gerund.

Kleermaker en barbier

Bij vorige generaties Schirm, rond 1900, was de combinatie kleermaker en barbier best gebruikelijk. Hoe mooi is het dan dat wij nu ook weer een kapper onder ons dak hebben.’ Die combinatie versterkt elkaar? ‘Ja, we hebben eigenlijk altijd de tussendeur open staan. Klanten van Anthony’s Hairfashion kunnen zo bij ons binnen wandelen en andersom.’ In het begin van het familiebedrijf Schirm werd de tijd voornamelijk doorgebracht met het maken en verstellen van kleding. De huidige generatie Schirm heeft een goede inkoopafdeling die zich richt op de nieuwste modetrends en het aanpassen van de collectie naar de seizoenen. ‘De inkoop voor volgend jaar winter hebben Leonard en ik alweer gedaan.’

Het pand in Lemmer werd lange tijd door iemand anders geëxploiteerd maar is nu ook weer van ons. Wij zelf zijn voornamelijk gericht op Emmeloord. Schirm Lemmer heeft een eigen bedrijfsleidster.

‘Ik vind het mooi dat Schirm Mode een familiebedrijf is dat steeds weer werd doorgegeven aan de volgende generatie. Of dat zo door blijft gaan? Nee, ik ben bang dat het bij mij spaak gaat lopen. Ik verwacht niet dat een van mijn dochters de zaak wil overnemen. Ik was van ons gezin ook al de enige van de vier kinderen met interesse voor de zaak van mijn ouders. Ik heb bij Broekman in Utrecht gewerkt en een opleiding in de richting detailhandel gedaan. Ik kwam in een gespreid bedje toen ik de zaak overnam. Het was een super kans en het bevalt me nog steeds uitstekend.’

Kijk op  schirm.nl voor de volledige geschiedenis van meer dan 200 jaar Schirm Mode.

Info
8
Foto: Sjors Evers. Tekst: Jet van der Veen

Achter de schermen bij... Thom Slootman Bloemen- en Plantengroothandel

In dienst bij je ouders

Een bloeiende bloemen- en plantengroothandel. Stef Slootman (25) wil daar na zijn economische studie graag deel van uitmaken. Sinds 2019 is hij in loondienst bij zijn ouders Thom en Marjan van Thom Slootman Bloemen- en Plantengroothandel in Ens. Wie weet, neemt Stef op termijn het bedrijf over. De groothandel zit al sinds 1987 in Ens. Thom legt uit: ‘Marjan en ik kregen de kans om een bloemengroothandel uit Rutten over te nemen. In Ens zaten meerdere bloemenkwekers bij elkaar. Door te verhuizen konden we elkaar versterken.’

Vrachtwagen vol bloemen

In hun ‘cash & carry’ in Ens kunnen bloemisten en tuincentra rechtstreeks hun snijbloemen en materialen kopen. Daarnaast gaat Thom ‘lijnrijden’, dat wil zeggen dat hij met een speciaal daarvoor ingerichte vrachtwagen vol bloemen bij bloemisten langsgaat. Wanneer de verkoop onder druk staat, is het tijd om keuzes te maken. Marjan licht toe: ‘Thom en ik deden weleens een wedstrijdje wie er meer verkocht: Thom met het lijnrijden of ik met de cash & carry. Steeds vaker won ik.’ In 2015 beginnen ze een webshop en een jaar later stoppen ze met het lijnrijden. De verkoop verloopt nu bijna volledig online. De meeste klanten komen uit Flevoland, Overijssel, Friesland en Noord-Holland.

‘Nu zie ik dat mensen van een andere generatie een andere levenswijze of overtuiging kunnen hebben’

Andere generatie

Na zijn studie in 2019 wil Stef graag ‘thuis’ aan de slag. Thom en Marjan laten hem alle aspecten van het bedrijf ervaren.

Stef vertelt enthousiast: ‘Het inkopen en het klantencontact vind ik het leukst.’ Voor Thom en Marjan is het geen eis dat Stef straks het bedrijf overneemt. Marjan: ‘Wij steken er veel tijd en energie in. Veranderingen en vernieuwingen brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Stef moet voor zichzelf bepalen of hij ook zo wil leven.’ Sinds Stef bij zijn ouders werkt, ziet hij een andere kant van ze. ‘Mijn moeder werkt heel gestructureerd, terwijl ik wat makkelijker ben. En mijn vader is pessimistischer, of moet ik zeggen realistischer? Ik ben juist altijd optimistisch. Ik ging altijd vooral met jongeren om. Nu zie ik dat mensen van een andere generatie een andere levenswijze of overtuiging kunnen hebben. Zij zijn anders grootgebracht dan ik. Ik vind dat verschil wel mooi.’

Inspiratie

Stef ziet dat bloemisten graag geïnspireerd willen worden. ‘Ze hebben een creatief beroep en kijken goed naar elkaar. Als de één Delfts blauwe amarylisbollen heeft, wil de ander die ook. Daar moeten wij zo goed

mogelijk op inspelen.’ Thom vult aan: ‘Om bij bedrijven in the picture te blijven, laten we ons zoveel mogelijk zien: in wekelijkse klantberichten met acties, op de socials en op open dagen van vakopleidingen. Ook sponsoren we bloemen voor de vakopleidingen, voor Hanneke Frankema, Europees Kampioen bloemschikken 2022, en voor activiteiten van de VBW, de brancheorganisatie voor bloemisten.’

Toekomst

Voor de toekomst ziet het gezin nog genoeg kansen voor hun bloemen- en plantengroothandel. Thom: ‘Onze omzet stijgt nog steeds gestaag en we zien meer mogelijkheden. Op onze locatie groeien we een beetje uit onze jas en we overwegen een ruimere locatie.

Stef moet eerst rustig kunnen bepalen of hij het bedrijf wil voortzetten, misschien wel met een compagnon, zodat ze de taken kunnen verdelen.

De toekomst zal het uitwijzen.’

 bloemengroothandelthomslootman.nl

Info
Foto: Pim van der Maden. Tekst: Jannette Weultjes Thom Slootman Bloemen- en Plantengroothandel in Ens heeft een groot assortiment snijbloemen, potplanten, tuinplanten, bloemisterijartikelen, droogbloemen en accessoires voor de zakelijke klant in het hogere segment.
9

Familiebedrijf Ellens Landbouwtechniek

Nagele

Onno Ellens is er best trots op dat zijn zoons Mark en Ruben ook in het bedrijf zijn gaan werken. ‘Maar eigenlijk voelt het ook heel gewoon en vanzelfsprekend. Vanaf hun 14e lopen ze allebei al mee in de zaak. Mijn opa, Klaas Ellens, was smid. In 1949 begon hij een eigen smederij in Kraggenburg. Hij richtte het in met machines, gereedschap en een smidsvuur en zorgde ervoor dat de eerste boeren in Kraggenbrug bij hem terecht konden voor de aankoop en reparatie van landbouwmachines. Tot 1964 werkte mijn opa aan de ontwikkeling van landbouwmachines. In 1964 kreeg hij de kans om een failliete smederij annex landbouwmechanisatie en automobielbedrijf in Nagele te kopen. Het gezin verhuist van Kraggenburg naar Nagele en vanaf dat moment werken ook zijn drie zoons Piet, Rieks en Doede in het bedrijf. Piet is mijn vader, ik ben de derde generatie. Vanaf 1981 werk ik in het bedrijf. Eerst ook nog elders maar ik besloot in 1985 om op de loonlijst te komen. Ik verdiepte me in alle aspecten van het bedrijf van mijn vader zodat ik het later zelf over zou kunnen nemen. Dat gebeurde in 1998 met het overnemen van alle aandelen. De verkoop van nieuwe Samon-machines nam toe terwijl in de mechanisatie de verkopen terugliepen. In 2006 besloten we met de mechanisatie-afdeling te stoppen.’

Machines voor de uienteelt

‘In de jaren 80 zijn we internationaal gegaan. Dat kwam door de landbouwbeurs in 1983 in de RAI in Amsterdam. Daar presenteerden we voor het eerst de door ons zelf ontwikkelde machines. Met succes. We verkochten al meteen de eerste machines naar het buitenland. Voor de uienoogst heb je drie machines nodig. Een uienloofklapper, een uienrooier en een uienoplader. Wij bieden het hele palet aan. De variatie daarbinnen is heel groot. Zo’n 60% van ons brede leveringsprogramma is klantspecifiek.

De verschillende omstandigheden vragen om verschillende oplossingen. Wij stellen de machines samen conform de wensen en behoeftes van de klant. Leveren echt maatwerk.’

Vier generaties

Inmiddels werkt de vierde generatie ‘Ellens’ in het bedrijf. Onno zelf is opgegroeid in de agrarische sector. In de maanden dat er op het land niets te doen was, ging hij machines bouwen. Mark en Ruben zijn veel meer in de fabriek opgegroeid. Ontwikkelen, tekenen en werkvoorbereiden komt voor het conto van zoon Mark. Zoon Ruben richt zich op de inkoop en constructie. ‘Ik ben altijd iets meer met de handen bezig geweest en Mark meer met het hoofd. In het seizoen, de maanden juli en augustus, staan we allebei wel in de werkplaats. De uienoogst is seizoensgebonden en dan is het op z’n drukst. Wat mijn wensberoep betreft, heb ik nooit wat anders gewild dan bij mijn vader in de zaak. Het hele proces vind ik prachtig. Misschien vind ik de productie nog wel mooier dan het eindproduct.’ Onno: ‘Ik doe de verkoop en algemene zaken. We werken vooral internationaal, 80% van de omzet komt uit het buitenland, maar we vergeten de thuismarkt zeker niet. Ik ben wel een dag minder gaan werken trouwens. Dat durf ik wel aan met die twee jongens in de zaak.’

Samon

Onno: ‘Met ons 15 man tellende personeel maken we landbouwmachines die specifiek gemaakt worden voor de uienteelt. De uienoogstmachines ontwikkelen we zelf en maken we ook zelf. De uienwereld op zich is de afgelopen 20 jaar wel veranderd. Door de grootte van de bedrijven, neemt de capaciteit toe en worden ook de machines groter. We zijn ons gaan specialiseren in rooimachines die maar liefst drie bedden uien in één keer kunnen rooien. Overal ter wereld waar uien zijn, kennen ze ons wel. En dan vooral onder de naam Samon. Samenwerkende Aankoopvereniging Mechanisatiebedrijven Oostelijk Flevoland Noordoostpolder. Die naam ontstond in de jaren ’70 uit een samenwerkingsverband met andere mechanisatiebedrijven uit de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland. De naam Samon is later door Piet Ellens gebruikt voor zelf gefabriceerde landbouwmachines en werd een merknaam. Internationaal staan we vooral bekend onder de naam Samon. Reclame maken doen we eigenlijk niet. In de uienwereld kennen de mensen elkaar. Een tevreden klant is voor ons de beste reclame.’

 samon.nl

Info
Foto: Sjors Evers. Tekst: Jet van der Veen
10
Ellens Landbouw Techniek B.V. is een gespecialiseerd productiebedrijf in de agro-sector met als hoofdgroep uienoogst machines.

Het familiebedrijf verdient een podium

Hoewel Flevoland altijd een jonge provincie zal blijven, is de tijd van pioniers in mijn ogen nu wel voorbij. Als ik zou mogen kiezen wat voor Flevoland een goede communicatiedrager zou kunnen zijn voor ons economisch beleid, dan zou ik kiezen voor het Flevolands familiebedrijf.

Volgens diverse onderzoeken hebben familiebedrijven zich tijdens de COVID-19-pandemie van hun sterkste kant laten zien. Het omzetverlies bij deze categorie ondernemingen was gemiddeld kleiner dan bij bedrijven in de rest van Europa en bijna alle familiebedrijven konden hun personeelsbestand op peil houden. Niet voor het eerst toonde dit type bedrijf zich tijdens een crisis zo robuust.

Van de bedrijfsvestigingen in Noordoostpolder behoort 78,1% tot het familiebedrijf. In de volledige breedte van ons bedrijfsleven zijn zij vertegenwoordigd. Van plaatselijke winkelier tot internationaal opererende onderneming, vaak lokaal geworteld en maatschappelijk sterk betrokken. Zij hebben vaker een financieel sterkere positie met eigen financiering en een nauwe betrokkenheid bij hun personeel en de gemeenschap. Wij kennen de voorbeelden uit onze eigen dorpen. Familiebedrijven zijn sterk verbonden aan de locatie waarin zij zijn gevestigd. Wij zien een hoge betrokkenheid bij het onderwijs en/of het verenigingsleven. En cijfers tonen aan dat ruim 64% van de totale banen in Flevoland bij familiebedrijven zijn.

Ook door hun groeipotentie verdienen ze alle aandacht. Met name tijdens de eerste twee generaties groeien familiebedrijven harder dan andere type bedrijven gemiddeld doen. De omzetgroei bij jonge bedrijven (tot 20 jaar oud) is zelfs het dubbele van de groei bij bedrijven met een andere aandeelhoudersstructuur, zo bleek uit een onderzoek van Erasmus Centre for Family Business, BDO en Rabobank uit 2020.

Familiebedrijven zijn gericht op het doorgeven van het bedrijf aan de volgende generatie. Daarmee staat niet winstmaximalisatie op de korte termijn centraal, maar continuïteit. Op die manier zijn familiebedrijven belangrijke dragers van onze regionale economie. Het type onderneming dat wat de opsteller betreft meer zou moeten worden gekoesterd.

De waarde van familiebedrijven voor de regionale economie staat soms nog onvoldoende op het netvlies van de overheid. Hoe kun je familiebedrijven faciliteren als je deze vorm van ondernemen niet noemt in je (sociaal) economisch beleid?

Afgelopen jaren mocht ik als projectmanager van het programma “bedrijfsopvolging familiebedrijven Flevoland” met veel overdragers en potentiële opvolgers praten en zag ik de unieke gemeenschappelijk noemer. Iedereen wist wat het was om op te groeien in een familiebedrijf! In familiebedrijven heerst een andere dynamiek dan bij reguliere bedrijven. De onderlinge banden stoppen immers niet als je de voordeur van het familiebedrijf dichttrekt. Zo willen potentiële opvolgers graag ervaringen delen met andere opvolgers. Zij staan voor ingrijpende keuzes, zoals het familiebedrijf overnemen en hierdoor medeverantwoordelijk zijn voor het pensioen van de ouders. Willen ze hun carrière opgeven en weer in Flevoland gaan wonen om het familiebedrijf over te nemen? Nog niet eigenaar van het bedrijf betekent vaak in de praktijk, nog niet deelnemen aan de regionale netwerken of een beroep kunnen doen op de vouchers voor ondernemers.

Mijn aandachtspunt, bouw een advies-infrastructuur die familiebedrijven voorziet van passende diensten en producten. Wij zien al goede voorbeelden van programma’s voor familiebedrijven in de provincies Drenthe en Overijssel. Erken de motor van de Flevolandse economie, geef familiebedrijven een podium!

Gastcolumn
Foto: Eigen foto. Tekst: BV Noordoostpolder.
Willemien van Putten
11
'Erken de motor van de Flevolandse economie, geef familiebedrijven een podium!'

TRITEX B.V. in Emmeloord is expert in veilig en verantwoord werken en verkoopt hoogwaardige werkkleding, promotiekleding, sportkleding, persoonlijke beschermingsmiddelen en relatiegeschenken aan bedrijven en particulieren.

TRITEX: broer en zus in bedrijfskleding

Hoewel Karen en André Driezen als kind regelmatig meewerken in het bedrijf van hun ouders, hebben ze nooit bedacht dat ze ooit als broer en zus samen een bedrijf zouden runnen. Wanneer Karen in 2008 tegelijk zwanger blijkt met haar twee directe collega’s biedt André aan om ook in het familiebedrijf te komen werken. Het blijkt een perfecte oplossing en resulteert uiteindelijk in het bedrijf TRITEX dat is gevestigd aan de Havenstraat in Emmeloord.

Terug in de tijd

Even terug in de tijd: vader Zieger en moeder Elly hebben sinds 1976 technische groothandel Auto Elektro Service B.V., kortweg AES. Karen komt op haar tweeëntwintigste fulltime in dienst en mag van haar vader op de bovenverdieping een afdeling met bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen opzetten. Karen vertelt: ‘Mijn vader hielp op de achtergrond mee met het bepalen van de strategie, maar de inkoop deed ik vanaf het begin zelf. Om ons te onderscheiden hebben we voor andere merken gekozen dan collega-bedrijven in de omgeving. Ook hebben we vanaf de start eigen bedruk- en borduurstudio’s en zorgen we dat we veel producten op voorraad hebben. Door deze werkwijze kunnen we snel schakelen en dat waarderen onze klanten.’

Loskoppelen

Wanneer de kleding en beschermingsmiddelen steeds meer ruimte innemen, verhuist de afdeling in 2010 naar een nieuw pand aan de overkant en gaat zelfstandig verder onder de naam AES Bedrijfskleding B.V. ‘Enkele jaren na de verhuizing besloten Karen en ik er écht onze eigen naam van te maken en zo ontstond TRITEX. Tri verwijst naar een deel van onze achternaam Drie(zen) en tex naar textiel. Op deze locatie hebben we een showroom van 700 m².

De borduurmachines staan midden in het pand hun werk te doen en zijn voor iedereen zichtbaar. Ons team bestaat inmiddels uit 16 productspecialisten. Elke productspecialist heeft veel kennis van zaken. Wij werken heel servicegericht en ontzorgend. Ons werkgebied ligt zo’n 70 kilometer rondom Emmeloord, maar we hebben ook klanten uit Noord-Holland, Brabant, het noorden van Groningen en tegen de Duitse grens. Naast kleding en beschermingsmiddelen bieden we ook kwalitatieve relatiegeschenken aan onder de naam TRIGGER.’ Om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen biedt TRITEX een Kleding Management Systeem (KMS) aan. Dit is een online platform, met de look and feel van de klant waarin alleen hun pakket voor hen zichtbaar is. ‘Dit Kleding Management Systeem werkt voor hen heel prettig, want ze weten zeker dat medewerkers de juiste producten en maten krijgen. Het ontzorgt onze klanten enorm.’

Feestje

Binnen TRITEX hebben André en Karen een duidelijke taakverdeling. André is

verantwoordelijk voor de commerciële kant en heeft de algehele leiding.

'Nieuwe medewerkers nemen we samen aan, omdat we het belangrijk vinden dat we er allebei een klik mee hebben.'

Karen verzorgt de inkoop, ICT en de administratie. Karen legt uit: ‘Nieuwe medewerkers nemen we samen aan, omdat we het belangrijk vinden dat we er allebei een klik mee hebben. Het werkklimaat is goed bij ons. Veel medewerkers zijn door TRITEX met elkaar bevriend geraakt en er is veel collegialiteit. Ook is er weinig verloop. Doordat we groeien, zijn we altijd op zoek naar versterkingen in ons team. Op dit moment zijn we actief op zoek naar verkopers.’

 tritex.nl

Info
Foto: Pim van der Maden. Tekst: Jannette Weultjes
Dit
TRITEX b.v. 12,5
12.00
jaar bestaat
jaar. Iedereen is welkom op de feestelijke belevenismiddag op vrijdag 16 juni van
tot 18.00 uur.
12

Wil jij meer klanten uit Google halen?

SEO Uitbesteden

SEO Teksten

Website Analyse

Dé match tussen ondernemer en vastgoed

Als vastgoedadviseur bedrijfsmatig onroerend goed sta ik ondernemers terzijde bij de aan- of verkoop van bedrijfshuisvesting. Denk hierbij aan bedrijfspanden, grote bedrijfshallen, woon/ werk locaties of kantoorruimtes; ondernemers verbinden aan een passende werkomgeving is mijn passie. Het draait mij om de beste match!

Lange termijn strategie

Mijn vertrekpunt daarbij is dat ik de ondernemer wil leren kennen en de specifieke vraag wil doorgronden. Het is mijn uitdaging om, op basis van de lange termijn bedrijfsstrategie, de ondernemer te ondersteunen met opties ten aanzien van het benodigde, bedrijfsmatige vastgoed.

Ik ben nu ruim tien jaar professioneel actief in het vastgoed en ik doe niets liever.

Contact?

Scan de code

In VSO makelaars & taxateurs heb ik sinds twee jaar een mooie, nog steeds groeiende organisatie gevonden, met de focus op vastgoed in het landelijke Midden- en Noord-Nederland.

Wilt u eens kijken of uw bedrijfshuisvesting ook op de langere termijn nog zal voldoen? Plan dan een vrijblijvende afspraak in, dan kijken we er samen naar.

Peter Berends, aangenaam! Voor de meeste bedrijven vormen gratis bezoekers uit Google, de beste return on investment. Wij helpen je graag met het optimaliseren van jouw website, zodat je op waardevolle zoekwoorden in Google wordt gerankt. Campagne Specialisten Randweg 25, 8304 AS Emmeloord 06 411 77 288 campagnespecialisten.nl

Familiebedrijf Autoservice Van Staveren

Een nieuw pand laten bouwen. Het was altijd al een droom van vader Maarten en zoon Niels van Staveren. Alleen nog een juiste locatie zien te vinden. Toen BOL Van Staveren door een fusie naar Dronten verhuisde, kwam het stuk grond aan de Randweg vrij. ‘En toen viel alles mooi samen’, vertelt Maarten. ‘Wij huurden het pand waar onze garage in zat toen nog van mijn broer Nico en de gemeente wilde die flat aan de Sportlaan graag renoveren. Verkassen moesten we dus sowieso. En ja, dan komt die droom opeens uit. En hoe. We zitten nu pal naast het pand van nicht Jitha van Staveren, op een supermooie plek.’ Niels: ‘Ons nieuwe garagebedrijf doet wat met ons, ons personeel en onze klanten. Iedereen is enthousiast. De werkplaats is voorzien van vloerverwarming, ledverlichting en veel ramen. Dat maakt het werken voor onze monteurs heel plezierig.

‘En de verhuizing? ‘Die was eigenlijk zo geregeld. Omdat we hier alles nieuw hebben ingericht hoefden we alleen het gereedschap maar mee te nemen. We waren in twee dagen over.’

Sleutelen is echt wel mijn ding Niels werkte altijd al in de autogerelateerde branche maar besloot in 2010 in de zaak van zijn vader te komen werken. ‘Dat zat er eigenlijk altijd al in’, zegt Maarten. ‘Maar heel eerlijk. Was ik boer geweest dan was Niels dat ook geworden. Hij had altijd al veel belangstelling voor wat ik deed en was heel leergierig.’ ’Sleutelen is echt wel mijn ding’ lacht Niels.

‘En nog steeds. Maar omdat we sinds 2018 een vof zijn, komt er nu meer bij kijken voor mij. Personeelszaken bijvoorbeeld. Sinds 2015 ben ik al mee gaan beslissen binnen de zaak dus ik rol er langzaam in. Ik ben nog steeds een van de monteurs en Maarten doet de kantoorwerkzaamheden en de telefoon. Zo hebben we de taken nu verdeeld’.

Van stoppen met werken is nog geen sprake bij Maarten. ‘Ik vind het nog veel te mooi. Het is een leuk en boeiend vak en de diversiteit aan klanten maakt het werk ook leuk. We zijn heel open. Dat moet ook. Je moet een goed contact hebben met de klant om te weten wat er met de auto aan de hand is.’

Open, eerlijk en transparant

‘Ik ben wel minder dagen gaan werken hoor. Doe het nu in 4 x 10. Ik werk nog graag even mee met de jongste generatie Van Staveren. Ons familiebedrijf in Emmeloord begon bij mijn vader, Klaas van Staveren, hij verhuisde van NieuwVennep hier naartoe. Na de oorlog kwam Shell bij mijn opa om te vragen of een van de jongens misschien naar de polder wilde. Een oom van me heeft het in Vollenhove geprobeerd maar die kon daar niet aarden. Mijn vader kwam in 1948 naar de polder. Hij had een oliehandel en deed ook in gewasbeschermingsmiddelen en butagas. In 1953 opende hij aan de Lange Dreef een tankstation met garage. Vollenhove werd toen het depot. Mijn ouders zijn aan de Bouwerskamp gaan wonen en kregen vier zoons en twee dochters. Mijn broer Nico ging na school meteen de business in. Ik wilde niet naar de ulo maar liever naar de lts en de mts. Als het maar met techniek te maken had was het goed. Ik ben in 1979 voor mezelf begonnen met een garagebedrijf.’

‘Wat er bijzonder is aan een familiebedrijf? Het is prachtig. Je bouwt een onderneming op en die wordt dan voortgezet door je zoon. Ik vind het heel waardevol om het stokje aan hem door te geven. Ik geef mijn kennis van het vak ook door aan Niels.’

Niels: Er is iets moois opgebouwd, het is mooi om het effect van deze nieuwe garage te zien. We hebben er veel nieuwe klanten door gekregen. Dat komt ook door onze openheid en eerlijkheid. Dat vinden we heel belangrijk maar zo zijn we gewoon.’ ‘Ja, open en transparant’, voegt Maarten er aan toe. ‘Onze klanten slaan de voordeur over, gaan meteen de werkplaats in. Dat kan hier gewoon. Door de vele ramen naar de werkplaats kunnen klanten zien waar we mee bezig zijn. Er verandert qua technieken heel veel maar ik kan het bijhouden hoor. Op mijn manier dan’, lacht Maarten.

 autoservicevanstaveren.nl

Foto:
Info
Sjors Evers. Tekst: Jet van der Veen
14
Autoservice Van Staveren is sinds 2009 aangesloten bij de CarXpert-formule. Met uiterst ervaren monteurs en een uitstekende verkoopafdeling staat Autoservice van Staveren met raad en daad klaar.

In de rubriek Hoe gaat het in? vertelt één van de dorpsverenigingen van BV Noordoostpolder hoe het er in de lokale vereniging aan

 Naam: Ondernemersvereniging Kraggenburg

 Plaats: Kraggenburg

 Opgericht: 20 mei 1988

 Aantal leden: 60

 Bijzonderheden: ‘We zijn een ondernemend dorp waar veel gebeurt. Kraggenburg kent veel verenigingen met actieve leden die weten van aanpakken. De juiste mensen op de juiste plek.’

Voorzitter Kees van Vilsteren over Ondernemersvereniging Kraggenburg:

Vind het een mooi dorp en ga er echt nooit meer weg.’

Alle ondernemers zijn lid

‘Je hebt hier van alles. Agrarische ondernemers, ondernemers in het bedrijfsleven, landbouwmechanisatie, kinderopvang, Netl, Van Saaze, en zo zijn er nog veel meer. Alle ondernemers zijn lid. En zijn ze dat nog niet dan doet Jos Goossens uit ons bestuur zijn uiterste best om ze lid te maken. In februari nam ik de voorzittershamer over van René Botter, nadat ik vijf jaar voorzitter was geweest van de Feestweek. Ons bestuur bestaat naast mij uit

Annette Hazenberg, Joan Langeweg, Jos Goossens en René Botter.’

Bedrijfsbezoeken

‘Naast het organiseren van de Nieuwjaarsbijeenkomst is het bezoeken van bedrijven onze belangrijkste activiteit. De bedrijfsbezoeken lagen in de coronatijd even stil maar we hebben de draad weer opgepakt. Ieder bedrijf

heeft z’n eigen specifieke dingen. Door de vraag van de consument en de veranderende regelgeving verandert een bedrijf ook. Dat kan een reden voor ons zijn om met de ondernemersvereniging op bezoek te gaan. De belangstelling daarvoor is groot. Doorgaans tellen we toch meer dan 30 bezoekers. Ook onze Jaarvergadering wordt altijd goed bezocht. En we hebben nog de verkiezing Ondernemer van het jaar. Niet omdat het moet en ook niet per se ieder jaar maar als zich een geschikte kandidaat aandient dan halen we de ondernemersbokaal weer uit de kast, brengen we een bos bloemen en zetten we de winnaar in het zonnetje. Die titel is een hele eer.’

Wat doen jullie voor het dorp?

‘We hangen ieder jaar de kerstversiering in de Voorstraat op. We dachten die lampjes wel te kunnen schenken aan

Dorpsbelang maar dat is niet gelukt. Die weten ook wel wat voor klus dat is’, lacht Kees. ‘We helpen natuurlijk bij de vele activiteiten als de Steprace en de Leeuwenronde. En natuurlijk bij de carnaval. Prachtig vind ik dat. Ik ben zelf in 2008 een jaar prins geweest van de Zotte Leeuwkes. Prins Beer Hunter. Een mooie tijd was dat. Toen woonde ik nog maar net twee jaar in Kraggenburg na 43 jaar in Zwolle te hebben gewoond. Het bevalt mij hier fantastisch goed. Naar Zwolle ga ik niet meer terug. Alleen nog om naar PEC Zwolle te kijken.’

‘Het doet me deugd dat ouders hun kinderen stimuleren om de activiteiten in ons dorp voort te zetten. Neem nou het Gezwam rond de Dam. De tent was afgeladen vol met maar liefst 700 bezoekers, waaronder heel veel jeugd. De sfeer was geweldig. Dat is echt genieten. Ja, in Kraggenburg kunnen we wel een feestje bouwen.’

Foto: Sjors Evers. Tekst: Jet van der Veen  Info Alle 60 ondernemers zijn lid van de Ondernemersvereniging Kraggenburg
‘Ik ben een trotse Kraggenburger.
15
toegaat.

Dith geeft workshops

Content designer in Canva

Tijdens deze workshop ga je jezelf verdiepen in de basisprincipes van designen, branding en het ontwerpen van content met Canva. We gaan aan de slag met het vertalen van jouw branding of idee naar een pakkende huisstijl voor jouw online content zoals je berichten op social media. We gaan aan de slag met Canva als tool om je eigen herkenbare stijl en STERK MERK te creëren en nemen je mee in de mogelijkheden die deze tool te bieden heeft.

Ow er zijn trouwens workshops voor beginners en gevorderden.

Kijk voor de actuele data op onze website.

dithdesign.nl is jouw reclamebureau

Uw communicatieadviseur! Uw organisatiekracht! voor u Communicatie | Organisatie | Social Media www.ramonavanurk.nl info@ramonavanurk.nl | 06-15432508

Van

Wieren

Special BV

‘We doen het samen’

Continuïteit van de onderneming. Dat is waar de gebroeders Maarten (44) en Harm van Wieren (39) zich vooral op richten als aandeelhouders van Van Wieren Special BV. Ze zijn tussen de vrachtwagens opgegroeid en na hun hbo-opleiding direct in het familiebedrijf aan de slag gegaan. Van Wieren Special BV is het oudste familiebedrijf in de Noordoostpolder.

Commercieel directeur Maarten en operationeel directeur Harm runnen een bedrijf dat in 1945 in Emmeloord door hun grootvader Lucas en diens broer Jan als ‘gewoon’ transportbedrijf werd opgericht. Hun zonen Harm en Arjen bouwden dit verder uit richting internationaal transport met tautliners, koel/vries auto’s en diepladers. In 2012 is het bedrijf opgesplitst en zijn Harm en Maarten zich volledig op speciaal transport gaan richten. Inmiddels rijden er 38 diepladercombinaties voor het bedrijf in Emmeloord en hun dochteronderneming in Duitsland: Van Wieren GmbH.

Harm: ‘Onze vader heeft altijd gezegd dat het geen moeten was om het bedrijf over te nemen, maar als we het zouden willen, dan was die mogelijkheid er.’ Maarten: ‘Het is bijzonder om in de voetsporen van je opa en vader verder te gaan. Onze vader is helaas in 2016 overleden. Bij belangrijke beslissingen denk ik soms nog wel eens aan hem. Hoe zou papa dit gedaan hebben?’

Die vraagt stelt Harm zich ook wel eens. ‘Al is het wel zo dat ons bedrijf de laatste vijf jaar sterk is veranderd. Meer dan onze vader heeft kunnen vermoeden.’

Van Wieren Special heeft flink geïnvesteerd in haar materieel. De trekcombinaties worden breder, langer en sterker (er rijdt nu al een 10-asser!), zodat ze steeds exceptionelere ladingen kunnen vervoeren en afleveren.

Van Wieren Special is onder meer bekend door het vervoeren van machines van SMT, windmolenonderdelen en de laatste jaren zie je ze ook steeds vaker voorbij komen met de vijf meter brede woningen van Startblock.

Elektrisch

Zoals in vrijwel alle ondernemingen in Nederland ligt de focus ook bij Van Wieren steeds meer op duurzaamheid. Op de bedrijfspanden bijvoorbeeld liggen inmiddels 212 zonnepanelen. Het vervelende is dat de energie die over is niet kan worden teruggeleverd. En zo liggen er meer duurzaamheidsdrempels. Maarten: ‘We hebben geïnvesteerd in een elektrische trekker, die deze zomer arriveert. Die kost drie keer zoveel als een normale trekker en heeft slechts een bereik van 300 kilometer. Wij zullen het nodige gaan doen om hem via snellading twee keer per dag op te laden zodat we er 600 kilometer mee kunnen gaan halen en het wellicht rendabel kan worden. Dit valt niet mee met de huidige netcongestie in onze

mooie Noordoostpolder. Maar als het er niet is, dan zorgen we ervoor dat het er komt, linksom of rechtsom. En dat is typisch voor een familiebedrijf denk ik.’ Harm vult aan: ‘We gaan dit avontuur aan omdat klanten dit meer van ons gaan vragen en we denken dat dit ons in de toekomst het nodige gaat opleveren. Met deze aanschaf brengen we rumoer in onze omgeving en we merken nu al dat er deuren open gaan. Al zijn we er daarmee nog lang niet hoor.’

Zoals in elk familiebedrijf is er veel informeel overleg. Maarten en Harm hebben één keer in de week MT-overleg met Chris Roozen (financieel directeur) en zitten dagelijks tegenover elkaar, tussen hun medewerkers. De communicatielijnen zijn kort. Maarten: ‘We willen niet zo groot worden dat het informele en gemoedelijke verdwijnt en het alleen nog maar om procedures gaat. We willen ons zelf met het dagelijkse werk kunnen blijven bemoeien’. Harm: ‘We doen het hier bij Van Wieren Speciaal samen. Dat willen we zo houden.’

 vanwieren.nl

Foto: Jeffrey Korte. Tekst: Huib van der Wal
Info Van Wieren Special BV is
gespecialiseerd in het vervoeren en distributie van zelfrijdende machines tot een gewicht van 120 ton en is gevestigd in Emmeloord en Konz (D).
17

Als de boot langskomt, moet je instappen

Luciën van Regenmortel uit Marknesse maakt graag een praatje. Wanneer hij in gesprek raakt met Co Trouwborst zet dat zijn leven en dat van zijn gezin op z’n kop. Een maand later zijn ze eigenaar van Integraalcampers Marknesse.

Luciën en zijn vrouw Sandra hebben sinds 1990 las- en constructiebedrijf Lumacon in Marknesse, maar doordat ze geen opvolger hebben, was Luciën alert op mogelijke gegadigden.

Luciën legt uit: ‘Ik heb altijd geleerd dat als de boot langskomt, je moet instappen. In 2016 vertelde ik Mark Vereecken dat ik een opvolger zocht. Hij was geïnteresseerd en ’s middags gaf ik hem al een rondleiding. Hij besloot per 2017 in loondienst te komen om te kijken of we bij elkaar passen. In 2020 nam hij Lumacon over.’ Luciën spreekt in mei 2018 Co Trouwborst, die zijn camperbedrijf in Marknesse in 2013 heeft verkocht, maar nog wel eigenaar is van het pand. Co vertelt dat het gebouw over een maand weer leegkomt. Spontaan reageert Luciën: ‘Dan doe ik het toch.’ Co biedt aan te helpen. Sandra en zoon Léon zijn ook enthousiast en op 1 juli 2018 is Integraalcampers Marknesse een feit.

Aandelen opnieuw verdelen

Door deelname aan Business Voice Noordoostpolder krijgt het familiebedrijf projectmanager Patrick Olgers en financieel adviseur Willy Feikens toegewezen. Zij adviseren om dochters Chantal en Sharon de kans te geven om ook mede-eigenaar te worden. Luciën: ‘We wilden alles goed regelen en besloten de aandelen ook over hen te verdelen. Chantal was zelfstandig virtual assistent en werd al regelmatig door ons ingehuurd. Sinds ze aandeelhouder is, focust ze zich volledig op ons. Sharon heeft nu nog haar eigen bezigheden, maar zodra Sandra en ik ons meer terugtrekken, gaat zij zich richten op de marketing.’

Léon vult aan: ‘Om betrokken te blijven, houden we elk kwartaal familieberaad met ons gezin plus de partners. Patrick en Willy begeleiden die gesprekken. Zo komen ook lastige onderwerpen aan bod.’

Taakverdeling

Binnen het bedrijf is een duidelijke taakverdeling. Sandra legt uit: ‘Iedereen doet waar ie goed in is en wat bij hem of haar past. Luciën is van de pr en de verkoop. Léon doet de in- en verkoop, reparaties en aflevering. Chantal verzorgt de planning en verkoop en houdt de website en social media actueel. Léons vrouw, Sharon, doet de boekhouding. Ik help met de verkoop en afleveringen en maak alle campers schoon. We werken prettig met elkaar samen, hebben humor, helpen elkaar waar nodig en hebben respect voor elkaar.’

VIP-weekend

Mensen komen voor een integraalcamper uit heel Nederland. Chantal: ‘We verkopen geen campers, maar een beleving.

We willen dat iedereen zich welkom voelt bij ons. We zetten steeds meer filmpjes van onze campers online, zodat geïnteresseerden er al een gevoel bij krijgen. Klantenbinding vinden wij heel belangrijk. Dit najaar hebben we voor de tweede keer een VIP-camperweekend georganiseerd. Er stonden 55 campers van klanten

op het terrein van MCM. Wij zorgden ’s ochtends en ’s avonds voor lekker eten en organiseerden uitjes in de polder. Toen iedereen ’s zondags weer naar huis ging, werden er heel wat knuffels uitgedeeld. Het voelde als één grote familie.’

 integraalcampers-marknesse.nl

Info Familiebedrijf
Foto: Pim van der Maden. Tekst: Jannette Weultjes
Integraalcampers Marknesse
is
gespecialiseerd
in de verkoop van integraal en halfintegraal campers in het hoogsegment en voert de merken Hymer, Niesmann+Bischoff en Carthago.
18
Toen iedereen naar huis ging, werden er heel wat knuffels uitgedeeld’

Nuchter IT-bedrijf in de polder

Vroeger liepen hun interesses uiteen en volgden ze totaal verschillende opleidingen. Tegenwoordig werken de broers Peter en Theo van Meijel elke dag samen en waarderen ze de eigenschappen waarin ze elkaar aanvullen. In 2022 hebben ze het 35-jarig jubileum van VanMeijel Automatisering gevierd. Peter licht toe: ‘We zijn een uniek IT-bedrijf. Vrijwel al onze klanten zitten buiten de polder. Zij waarderen onze poldermentaliteit en nuchterheid. We helpen bedrijven in de bouw en aanverwante sectoren om grip te houden op hun projecten. Het is ons doel om hun werk slimmer, leuker en efficiënter te maken.’

Processen digitaliseren

Peter en Theo zijn tot 2019 in loondienst bij hun vader, Frans van Meijel. Wanneer Frans die zomer plotseling overlijdt, staat hun wereld op z’n kop. Theo legt uit: ‘Frans was in veel ons voorbeeld. Bovendien wás hij VanMeijel Automatisering. Hij kwam uit de bouw en is het bedrijf op de zolderkamer gestart. Hij gebruikte zijn praktijkervaring om processen, zoals bijvoorbeeld calculeren, te digitaliseren en te versimpelen. Inmiddels telt ons bedrijf zo’n honderd mensen. Peter en ik zaten al voor het overlijden bij het management. Door Frans’ overlijden hebben wij het stuur volledig overgenomen.’ Peter vult zijn broer aan: ‘We hebben daarna zelf onze langetermijnstrategie vormgegeven. Dat proces heeft ons waardevolle inzichten gegeven.

Studio’s

Voor Peter en Theo is hun team essentieel. Theo legt uit: ‘Frans kon door zijn praktijkervaring goed inschatten wat zou werken. Wij missen die ervaring, waardoor wij mensen om ons heen moeten verzamelen, die onze tekortkomingen aanvullen. Door de concurrentie moeten we onze propositie bovendien scherper neerzetten.

In een familiebedrijf is continuïteit belangrijk en daarom maken we keuzes voor de langere termijn. Dit sluit goed aan bij veel van onze klanten die ook familiebedrijven zijn. Het is de kunst om met onze klanten mee te veranderen en het liefst voorop te lopen. We hebben daarom budget vrijgemaakt om innovaties mogelijk te maken. Dit doen we in ‘studio’s’. We vragen een klant wat die graag verbeterd wil hebben en onze medewerkers en de klant gaan in een studio samen aan de slag om dit uit te werken. Komend jaar staan er zes studio’s gepland. Het blijkt een prachtige manier om te innoveren.’

Great Place To Work

VanMeijel Automatisering is een van de weinige bedrijven in de polder met vrijwel alleen hbo-functies en hoger.

Peter licht toe: ‘Er is grote krapte in de IT-wereld. De IT is sterk hype-gedreven, terwijl wij altijd nuchter zijn gebleven. Dat maakt ons een prettige werkgever. Onlangs hebben we het certificaat

Great Place To Work behaald. Dat krijg je alleen als medewerkers jou als fijne werkgever bestempelen.

Een leuk weetje: er werken nog steeds medewerkers van het eerste uur bij ons!’

‘Het certificaat Great Place To Work krijg je alleen als medewerkers jou als een fijne werkgever bestempelen’

Nieuwe medewerkers kunnen kiezen voor het Young Professionals Program. Peter: ‘We geven hun de kans om te kijken wat bij hen past door ze gedurende twee jaar op verschillende afdelingen te laten werken. Ook krijgen ze diverse trainingen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Elk jaar starten we in september met een nieuwe groep, zodat de kandidaten ook van elkaar kunnen leren.‘

 vanmeijel.nl

Info
Foto's: Inside Out Sports. Tekst:
Weultjes
VanMeijel
Automatisering in Emmeloord helpt de infra, bouw en aanverwante sectoren met hun digitalisering. Kortgezegd verzorgt de onderneming de automatisering voor bedrijven in deze sectoren.
Jannette
Foto: Pim van der Maden. Tekst: Jannette Weultjes
VanMeijel Automatisering
19

De hoofdteelt van Scholtens Luttelgeest VOF bestaat uit pootaardappels, daarnaast worden er nog uien, witlof en andere gangbare akkerbouwgewassen geteeld.

Familiebedrijf Scholtens Luttelgeest VOF

‘Fijn samenwerken en plezier hebben in wat je doet’

Vanuit de kantine kijken Bennie Scholtens (69), zijn broer Marcel (60) en hun zonen Daniël (33) en Niels (34) uit over de weidse polderakkers aan de Lindeweg. Ze zijn de vier eigenaren van het 400 hectare grote akkerbouwbedrijf Scholtens Luttelgeest VOF. De stemming is ontspannen. Er wordt over en weer gedold. ‘Het gaat hier niet alleen om geld verdienen, maar vooral ook om fijn samenwerken en genieten van je werk’, stelt Marcel. ‘Er zijn momenten dat de samenwerking minder goed verloopt’, vult broer Bennie aan. ‘Maar dan is er bij ons het eenvoudige uitgangspunt dat we wel op elkaars verjaardagen moeten blijven komen. Dus moet je problemen altijd uitpraten.’

De basis van het grote akkerbouwbedrijf is gelegd door vader (opa) Jan Scholtens en zijn vrouw Annet. Jan Scholtens kwam als pionier met veel moed en vertrouwen vanuit Groningen naar de Noordoostpolder. Rond 1980 blijkt dat drie zonen, Bennie, Ko en Marcel, boer willen worden. Pa en ma zijn al naar Luttelgeest verhuisd. Bennie wordt de pachter aan de Lindeweg. Samen boer worden kan niet. Er is immers maar één akkerbouwbedrijf. De broers gaan wel samenwerken. En snel op zoek naar meer grond. Het zijn voor de agrarische sector overigens moeilijke tijden. Marcel: ‘Een docent op de MAS raadde mij zelfs af om boer te worden. We hadden in die tijd ook slechte jaren, met 1985 als dieptepunt.’

De broers zien schaalvergroting en efficiënter werken als de oplossing. Ze weten, met hulp van hun vader, relatief snel twee kavels aan de Kleiweg en twee kavels aan de Kuinderweg te kopen. Ko gaat naar de Kleiweg, Marcel naar de Kuinderweg. Maar het is één bedrijf. Marcel zegt het volgende over samenwerken in de familie. ‘Die is vooral krachtig als het slecht gaat. Dan sleep je elkaar erdoor, bijvoorbeeld door even flink de broekriem aan te halen. We hebben ook samengewerkt met anderen buiten de familie en dan merk je in slechte tijden toch veel meer spanning. Dan wordt het eerder ieder voor zich.’

De derde generatie

Op de boerderijen spelen Niels, zoon van Marcel, en Daniël, zoon van Bennie, als jochies al samen. Ze groeien op tussen de aardappelen, uien en trekkers. En weten al snel dat ze boer willen worden. Maar dwingen zichzelf wel om eerst een goede opleiding te volgen. Niels doet de HAS in Leeuwarden en haalt daarna zijn master bedrijfskunde aan de RUG in Groningen. Daniël studeert management, economie en recht en daarna marketing en management aan Nyenrode. ‘Ze hebben betere opleidingen gehad dan hun vader en ooms’, lacht Marcel.

In 2014 gaan Ko en zijn zoon Joan samen verder aan de Kleiweg. Bennie zegt het volgende over dit toch wel gevoelige moment in het familiebedrijf: ‘Ko had een andere visie dan Marcel en ik. De kunst is om dan niet te emotioneel te worden en zakelijk naar de situatie te blijven kijken. We besloten dat het het beste was om uit elkaar te gaan en hebben deskundige hulp ingeroepen om de bedrijven uit elkaar te halen. Uitgangspunt was dat we wel bij elkaar op de verjaardag konden komen en dat is gelukt.’

Per 1 mei 2025 nemen Bennie en Marcel afscheid van het familiebedrijf en gaan Niels en Daniël met hun tweeën door. Spectaculaire plannen hebben ze niet. ‘Uiteindelijk gaat het er vooral om dat onze producten van een goede kwaliteit zijn. Anders verkopen we ze niet.’ Bennie gaat lekker door met wat hij leuk vindt; het verzorgen van de administratieve rompslomp. Marcel deed en doet veel bestuurlijk werk en stelt nogmaals dat geld niet het belangrijkste is. ‘Het gaat in ons familiebedrijf vooral om fijn samenwerken en plezier hebben in wat je doet.’

'Uiteindelijk gaat het er vooral om dat onze producten van een goede kwaliteit zijn. Anders verkopen we ze niet.’

Info
Foto: Jeffrey Korte. Tekst: Huib van
20

#datdoetBVNook

Veelal achter de schermen is het bestuur van BVN bezig met het behartigen van de belangen van jou als ondernemer. Het is niet altijd zichtbaar wat wij doen voor ondernemend Noordoostpolder, dat realiseren we ons iedere keer weer opnieuw. Waar mogelijk delen we van wat we doen.

BVN Agenda

23

Kennismaking gemeenteraad & college

20 april

1 juni

Algemene ledenvergadering met bedrijfsbezoek Andela Techniek & Innovatie

22 juni

Activiteit samen met Bedrijfskring Urk

13 juli Zomerfeest

Wat speelt er in de dorpen?

Vijf keer per jaar vergadert

BV Noordoostpolder met een afvaardiging vanuit de ondernemersverenigingen in de dorpen. Belangrijke thema’s zoals veiligheid, aanbestedingsbeleid, uitbreiding bedrijventerreinen en netcongestie staan bij deze overleggen op de agenda. BVN vindt het belangrijk goed op de hoogte te zijn en te blijven wat er speelt in de dorpen zodat we bij onze belangenbehartiging bij verschillende partijen ook het geluid hiervandaan kunnen laten horen. Zijn er zaken die op onze agenda moeten staan? Laat het ons direct weten of geef het aan bij de ondernemersvereniging in jouw dorp.

Afgelopen tijd heeft het bestuur van BVN officieel kennisgemaakt met de gemeenteraadsleden en het college van burgemeester & wethouders van de Noordoostpolder. Ondanks dat wij elkaar al diverse malen in een andere setting hadden ontmoet was het goed om de ondernemersvereniging officieel te kunnen presenteren. Diverse ondernemersthema’s zijn, via het doorlopen van ons document met speerpunten, tijdens deze kennismakingen aan de orde gekomen. De verbinding is weer helder op de kaart gezet en het bestuur ziet uit naar een verdere vruchtbare samenwerking.

BVN op de kaart bij provincie

In 2021 heeft het bestuur van BVN de contacten met provincie Flevoland weer goed aangehaald. De provincie werkt aan haar Strategische Agenda Flevoland waarin de toekomst van Flevoland wordt beschreven volgens drie pijlers: vitale steden en dorpen, toekomstbestendige economie en robuust natuurlijk fundament. BVN sloot aan bij verschillende werksessies over de toekomstbestendige economie en ging daarnaast in gesprek over de samenwerking en participatie met de provincie. We hopen hiermee de Noordoostpolder vanuit het bedrijfsleven ook bij de provincie weer flink op de kaart te zetten en blijven ons daar ook komend jaar voor inzetten.

Speerpunten

Waar staan we voor als ondernemersvereniging?

Voor welke onderwerpen maken we ons hard?

Minimaal eens per jaar en soms vaker leggen we dit vast of passen we dit aan in ons speerpunten document. Begin dit jaar hebben we dit document weer bijgewerkt.

Nieuwsgierig? Lees het hele document op  bvnoordoostpolder.nl/diversen-projecten/speerpunten

Info BVNoordoostpolder
maart Running Business Event editie Rutten
Workshops vóór leden, dóór leden
21

Belangrijk project BV Noordoostpolder Bedrijventerrein Nagelerweg

Stream Energy zorgt voor betere verdeling beschikbare energie

BV Noordoostpolder werkt, in nauwe samenwerking met Oene Venema van Bedrijventerreinaanpak.nl, aan een spectaculair plan dat bedrijven op Bedrijventerrein Nagelerweg op (bijna) alle momenten van de dag van voldoende energie voorziet. Een nog op te richten coöperatie, Stream Energy, moet zorgen voor een betere onderlinge verdeling van de beschikbare energie van de leden/ bedrijven. Vijftien grotere bedrijven op dit terrein hebben al aangegeven hier helemaal achter te staan. Gemeente, provincie en Liander ondersteunen dit voorlopersproject. ‘Dit project gaat gewoon slagen’, is dan ook de stellige overtuiging van Kees van der Sar, voorzitter van BV Noordoostpolder. Hij hoopt dat Stream Energy ook op andere bedrijventerreinen kan worden gerealiseerd.

Geesink Norba

Kees van der Sar bracht namens BV Noordoostpolder een bezoek aan Geesink Norba en werd geraakt door de problematiek van de netcongestie, die ook andere bedrijven in de Noordoostpolder zwaar hindert. Eerder overleg met gemeente en Liander leverde nog niet veel op, maar zoekend naar een oplossing kwam onze voorzitter in contact met Oene Venema. Deze Emmeloorder ondernemer was met zijn nieuwe

initiatief Bedrijventerreinaanpak.nl, waarin ook ComSi een belangrijke rol speelt, tegen vergelijkbare problemen aangelopen op bedrijventerreinen elders.

Oene Venema: ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat op bedrijventerreinen, gedurende de dag, gemiddeld slechts vijftien procent van het gecontracteerde vermogen aan energie wordt gebruikt. Mede omdat het vermogen vooral nodig is voor kortstondige pieken. De oplossing is om meer te sturen op beschikbaarheid van energie en het benutten van overcapaciteit. Daarvoor maken we als Bedrijventerreinaanpak.nl een inventarisatie. Wie heeft wanneer capaciteit over? Maar ook; wie heeft er ruimte voor zonnepanelen? Die inventarisatie geeft alle deelnemende bedrijven overigens ook meer inzicht in het eigen energieverbruik. Hoeveel kun je besparen? Hoeveel kun je aan een andere onderneming leveren?’

De toekomst

De coöperatie Bedrijventerrein Nagelerweg zal dit voorjaar worden opgericht. Bedrijven kunnen hun overschot aan energie dan in de coöperatie brengen en doorleveren aan bedrijven die te weinig hebben. De infrastructuur is daarvoor gelukkig aanwezig. De kosten/opbrengsten

worden onderling verrekend. Firan, een dochteronderneming van Liander, gaat gebruikmaken van slimme kastjes om zo alle benodigde info te leveren. Daarna zullen zogeheten smart grids (slim/intelligent (elektriciteits)net) de vraag naar elektriciteit beïnvloeden aan de hand van het momentane aanbod.

Batterij

Een grote batterij kan het project nog eens versnellen. Oene: ‘We hebben met Bedrijventerreinaanpak.nl al geïnventariseerd dat er op Bedrijventerrein Nagelerweg 20.000 vierkante meter onbenutte dakruimte is voor zonnepanelen. Met alleen uitwisselen zou je die ruimte niet volledig kunnen benutten, maar met een batterij wel!’

Kees: ‘We hebben financiële steun van gemeente, provincie, de Rabobank én de ondernemers zelf. Daarmee krijgen we de coöperatie sowieso in de benen. Het financieren en beschikbaar krijgen van die grote batterij is een langer traject.’

Kees denkt voor het opwekken van energie in de wintermaanden zelfs aan het plaatsen van een windmolen. Hoe dan ook. Stream Energy voor Bedrijventerrein Nagelerweg is een fantastisch project waar BV Noordoostpolder zich op een geweldige manier in heeft vastgebeten. En niet los zal laten. Kees van der Sar: ‘In mei aanstaande kiest BV Noordoostpolder een nieuwe voorzitter. Mijn termijn zit erop. Maar ik zal ook daarna namens BV Noordoostpolder mijn bijdrage blijven leveren aan Stream Energy!’

Tot slot, wie als ondernemer op Bedrijventerrein Nagelerweg meer van dit project wil weten; meld je bij BV Noordoostpolder via:

 06 2530 0334

 info@bvnoordoostpolder.nl

Info Op bedrijventerreinen
wordt, gedurende de dag, gemiddeld slechts vijftien procent van het gecontracteerde vermogen aan energie gebruikt.
Tekst: Huib van der Wal
 22
Kom borrelen, lunchen of vergaderen in onze druivenkas Schoterpad 1 | 8314 RA Bant | 0527 261899 | info@vakantieparkeigenwijze.nl VAKANTIEPARKEIGENWIJZE.NL BORREL?

Nieuws vanuit onderwijs

Het onderwijs in de Noordoostpolder en regio werkt hard aan een goede verbinding met het bedrijfsleven. BVN overlegt regelmatig met deze instellingen. Op deze pagina nieuws en een greep uit de verschillende initiatieven die er zijn. Doe er je voordeel mee en bekijk wat voor jouw onderneming passend is!

Digilab Flevoland

Digilab Flevoland is een innovatieve hub tussen onderwijs en bedrijfsleven. IT en marketingstudenten gaan aan de slag met marketing-, automatiserings- en dataanalysevraagstukken van ondernemers, met als doel de digitale transitie van het MKB te versnellen. Heb je een vraag over het opzetten/uitbreiden van een website, wil je actiever worden op social media maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aan te pakken, wil je meer inzicht krijgen hoe data ingezet kan worden binnen jouw bedrijf? Studenten hebben hier de laatste kennis over en helpen je hier graag bij.

Digilab Flevoland wordt o.a. gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken en Provincie Flevoland. Hierdoor is deze dienstverlening volledig kosteloos. Interesse? Neem een kijkje op de website van Digilab Flevoland en meld je aan via het contactformulier.

 digilabflevoland.nl

Sterk Techniek Onderwijs (STO)

Ben jij al bekend in de regio Noordoostpolder en Urk? Doe jij mooie dingen in jouw bedrijf rondom Techniek & Technologie en wil je dit aan leerlingen en docenten van het basis- en voortgezet onderwijs laten zien? Meld je aan voor het geven van een gastles en/of excursie! De gastlessen en excursies worden verzameld op de website van Sterk Techniek Onderwijs Noordoostpolder en Urk, waarna (basis)scholen jou kunnen benaderen om langs te komen in het bedrijf of op school. Dit kan zowel met leerlingen zijn als met het docententeam.

Wat levert het jou op?

• Naamsbekendheid

• Zichtbaar maken wat jij doet, zodat leerlingen ook in het vervolg (stage, baan) weten wat jij hebt te bieden

• Maatschappelijk verantwoord ondernemen

• Extra personeel, als jij de leerlingen weet te boeien voor een stageplek of zaterdaghulp

• Nieuw personeel in de vorm van ouders/verzorgers, doordat kinderen thuis over jouw bedrijf vertellen

• Uitnodiging om deel te nemen aan events als Techniek Tastbaar en speeddaten vanuit Sterk Techniek Onderwijs

Meer informatie of jouw bedrijf aanmelden?

Neem contact op met Sharien of Arjen van STO.

 sterktechniekonderwijs.nl

ROC Friese Poort, Emelwerda College en VariO Onderwijsgroep halen banden aan “Het is nu het juiste moment om onze krachten te bundelen.” Maandag 20 februari tekenden de bestuurders van ROC Friese Poort (Durk Bijma), het Emelwerda College (Marga Sijbom-Hassing) en VariO Onderwijsgroep (Dirk Speelman) de intentieovereenkomst “Samenwerking Beroepsonderwijs Noordoostpolder”. Hoofddoel is het versterken van het beroepsonderwijs in de Noordoostpolder. De scholen willen dit bereiken door middel van doorlopende leerroutes van vmbo naar mbo, de realisatie van de nieuwe leerweg (mavo) met een praktijkcomponent en het vormgeven van een havo-P(raktijk). Bij de samenwerking staan de kansen en mogelijkheden van de leerling/student centraal.

Niet alleen bieden de leerroutes kansen voor de leerlingen en de scholen, ook het bedrijfsleven in de Noordoostpolder speelt een belangrijke rol. Met de te ontwikkelen doorlopende leerroutes/geïntegreerde leerroutes bestaat de wens om leerlingen/studenten een uitdagend en ambitieus onderwijsprogramma aan te bieden, waarin bedrijven zich herkennen en willen participeren.

Bèta Challenge en Technasium op het Emelwerda College

Alle mavo-leerlingen van het Emelwerda College volgen de eerste twee jaar Bèta Challenge, daarna is het een keuze. Havo- en vwo-leerlingen kunnen vanaf de eerste klas kiezen voor het Technasium. Bij Bèta Challenge en Technasium werken de leerlingen aan echte vraagstukken van bedrijven, instellingen en overheden. De opdrachten zijn actueel en urgent. Ze leren beroepen kennen, werken samen, onderzoeken, ontwerpen en presenteren. Bèta Challenge en Technasium zorgen voor een mooie aansluiting op het vervolgonderwijs omdat daar ook vaak projectmatig wordt gewerkt.

Heb jij een opdracht voor ze?

Laat onze leerlingen kennismaken met hun wereld van morgen. Daag ze uit met een opdracht. Een vraagstuk waar je zelf ook nieuwsgierig naar bent. Het resultaat is vaak verrassend out of the box. Wij werken op school, in onze eigen werkplaats, maar komen ook graag bij jouw onderneming kijken. Heb je een vraagstuk, neem dan contact op met Anneke van Dijk-Nentjes, coördinator

Bèta Challenge (mavo) a.vandijk-nentjes@emelwerda.nl of met Otto Kelderman, technator Techasium (havo/vwo) o.kelderman@emelwerda.nl

 bètachallenge.nl  technasium.nl

24

Deze bedrijven zijn onlangs lid geworden van BVN en stellen we graag voor.

Nieuwe individuele leden

Een Individueel lidmaatschap is een lidmaatschap waarbij er meer dan alleen belangen worden behartigd. Dit lidmaatschap biedt meer. Denk hierbij aan het bijwonen van bedrijfsbezoeken en kennis- en netwerkbijeenkomsten.

Bouwbedrijf Roos

UCT begint met het geloof in de sport. Wij hebben gezocht naar een programma dat het beste zal werken om sterker, sneller en fitter te worden. Wij bieden een sportgelegenheid waar atleten van ieder niveau en ambitie kunnen trainen op een veilige en optimale manier.

Tijdens onze trainingen zullen respect, inzet en plezier centraal staan. De trainingen zijn gevarieerd, functioneel en in het dagelijks leven toepasbaar. Ze worden uitgevoerd op een hoge intensiteit maar iedereen traint op zijn eigen niveau. Tijdens de trainingen gaan we tillen, duwen, stoten, trekken, springen maar ook klimmen zoals we dat vroeger in de speeltuin deden. De trainingen zullen je helpen om lichamelijk beter in balans te komen en te blijven.

 uctemmeloord.nl

WAT! Werken aan toekomst

WAT! is het ambitieuze project van onze in Emmeloord gevestigde school voor speciaal onderwijs, de Zonnebloemschool, en het daaraan gelieerde leerwerkcentrum ‘het Esveld’.

In het WAT!-huis, op de hoek Korte Achterzijde en De Ketting, kan iedereen terecht voor WAT!-koffie, WAT!-gebak of WAT!een-leuk-product. We beschikken namelijk over een volledig ingericht atelier waar onze leerlingen zelf producten bedenken en maken. Op verschillende dagen van de week is ons atelier ook een winkel.

Vanuit het WAT!-huis gaan onze leerlingen regelmatig op stage in het vrije bedrijf om hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. Werkgever en werknemer stemmen af wat de mogelijkheden zijn om tot een succesvolle samenwerking te komen. Wij zien u graag in ons WAT!-huis. Want iedereen verdient een volwaardige plek in de samenleving!.

 watnop.nl

De historie van Bouwbedrijf Roos gaat al bijna 50 jaar terug. Degelijk, daadkrachtig en betrouwbaar!

Dagelijks werken we met een gemotiveerd team van collega’s hard om mooie projecten te realiseren. Dit vanuit het besef dat we bestaan dankzij onze klanten.

Duurzaamheid en circulariteit zijn de actuele onderwerpen van nu. Voor ons als innoverende bouwer de drijfveer om hierop hoog in te zetten. Hetgeen geresulteerd heeft in de bouw van een compleet energiezuinig bedrijfspand waarin zowel het bouwbedrijf als de nieuw te realiseren HSB-fabriek worden gehuisvest.

Waarom lid worden van BVN? Kennis en ervaring delen maakt iedereen als individu maar ook als organisatie sterker!

 bbroos.nl

3R Financieel Advies

Ik ben in oktober 2021 gestart met 3R Financieel Advies nadat ik vele jaren bij de Rabobank had gewerkt. De laatste reorganisatie was voor mij het moment om buiten de bank te gaan werken. Ik wil graag klanten helpen op zoveel mogelijk gebieden van hun financiën. Ik ben opgeleid als financieel planner en heb ervaring in het zowel de particuliere - als de zakelijke kant van een bank, daarbij is een integrale aanpak de basis voor een goed en persoonlijk advies.

3R Financieel Advies geeft adviezen aan zowel zakelijke als particuliere klanten. Denk hierbij aan: een financiering voor een bedrijfspand of een overname van een bedrijf, maar ook een hypotheek voor een privéwoning of een verhuurd pand. Ik kijk hierbij naar de verschillende risico’s en maak deze inzichtelijk voor mijn klant. Ik kan gebruik maken van diverse geldverstrekkers zoals de banken en verzekeringsmaatschappijen maar maak ook gebruik van investeerders.

Info
UCT
25

Deze bedrijven zijn onlangs lid geworden van BVN en stellen we graag voor.

Nieuwe individuele leden

Een Individueel lidmaatschap is een lidmaatschap waarbij er meer dan alleen belangen worden behartigd. Dit lidmaatschap biedt meer. Denk hierbij aan het bijwonen van bedrijfsbezoeken en kennis- en netwerkbijeenkomsten.

Sparkle Green Energy

Sparkle Green Energy bestaat uit de eigenaar Hendrik Hoekstra en zijn 4 medewerkers.

Onze passie is het leveren en installeren van duurzame en energiebesparende systemen waarmee we het leven comfortabeler, duurzamer kunnen maken (zonnepanelen, airco's, boilers, E Ketels, elektrotechnische installaties, W installaties).

Wij zijn ons bedrijf gestart 21 april 2021 vanuit de passie voor techniek, na opgedane kennis bij vorige werkgevers, en de veranderende markt over, van, voor energietransitie en de vraag naar goede oplossingen om kosten te kunnen drukken van de steeds duurder wordende energiemaatregelen.

 sparklegreenenergy.nl

Andela Techniek & Innovatie

Andela Techniek & Innovatie is gespecialiseerd in machinebouw ten behoeve van de agri- en foodsector.

Het team van Andela Techniek & Innovatie levert maatwerk en vindt het belangrijk de wensen van de klant te vertalen naar innovatieve en praktische oplossingen.

Vanuit Nagele in de Noordoostpolder werken we met veel plezier en enthousiasme aan mooie en functionele machines die wereldwijd ingezet worden.

 andela-tni.nl

Jongstra Transport BV

Jongstra transport & warehousing ontzorgt al uw transport en logistiek. Voor ieder deel van uw logistieke keten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij zijn flexibel en bieden u snel de beste oplossing op maat.

Bij Jongstra Transport zijn wij gespecialiseerd in het vervoeren van meubels, maar wij verlenen nog veel meer diensten! Wij zijn een kleinere organisatie, dat wil zeggen dat wij zorgvuldig en voorzichtig met uw spullen omgaan. Wij verpakken de spullen goed, zodat er tijdens het transporteren niks mee kan gebeuren. Doordat wij een breed aanbod in ons wagenpark hebben, kunnen wij (bijna) altijd voldoen aan uw vervoerswensen.

Wij transporteren niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

 jongstratransport.nl

Coöperatie Gelijk-Stroom

Coöperatie Gelijk-Stroom is dé lokale energiecoöperatie van de Noordoostpolder.

Gelijk-Stroom streeft ernaar:

- de lokaal opgewekte groene stroom bereikbaar te maken voor alle inwoners,

- het gebruik van duurzame energie te stimuleren,

- lokale duurzame energieprojecten op te zetten en/of te ondersteunen,

- de winst van de in de Noordoostpolder opgewekte energie bij de inwoners terecht te laten komen,

- zoveel mogelijk daken in plaats van (landbouw)grond te gebruiken voor zonne-energie.

Dit gebeurt in samenwerking met diverse partners en uiteraard de leden, zonder de bedoeling om winst te maken. Ook meedoen?

Kijk voor informatie op  gelijk-stroom.nl

Info
26

Dith Design

Wij geven vorm aan wie jij werkelijk bent.

Een reclamebureau dat graag begint met een brainstorm. We gaan dieper in op de basis van je bedrijf. We gaan sparren over je bedrijfsnaam, je pay off natuurlijk je doelstelling en doelgroep. Wat zijn je kernwaarden en wat is je WHY en bespreken het door jou ingevulde werkboek. Deze brainstorm wordt uitgewerkt in een sheet. Wanneer de basis duidelijk is kun je verder bouwen aan je merk.

Review - Judith Kets van InterZin- "Prachtig ontwerp, onze huisstijl is in goede handen en steeds consequent doorgevoerd met behoud van creativiteit." Workshop: "Content designer in Canva" In deze workshop ga je jezelf verdiepen in de basisprincipes van designen, branding en het ontwerpen van content met Canva. We gaan aan de slag met Canva als tool om je eigen herkenbare stijl en STERK MERK te creëren en nemen je mee in de mogelijkheden die Canva te bieden heeft.

 dith-design.nl

Sloterwijk & Heinen Makelaars

Sloterwijk & Heinen Makelaars uit Emmeloord is in 2008 opgericht door Michel Sloterwijk en Bas Heinen, beiden gecertificeerd makelaar en taxateur. Wij zijn al sinds 2000 werkzaam in de regio en hebben daardoor een grote kennis van het werkgebied. Met onze ervaring én ons netwerk kunnen wij u uitstekend van dienst zijn!

Sloterwijk & Heinen Makelaars is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijfsmakelaars in deze omgeving. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in vrijstaand- en landelijk wonen. Sinds 2015 zijn wij begonnen met het verkopen van nieuwbouwwoningen, heeft u nieuwbouwplannen dan nodigen wij u graag uit. U de kavel wij de woning!

De laatste jaren waren wij allebei in een polderdorp woonachtig en dus daar lid van de ondernemersvereniging. Nu we beiden in Emmeloord wonen is het logischer om weer lid te worden van de BV Noordoostpolder om ons netwerk uit te breiden.

 shmakelaars.nl

Simonse Hoveniers

Dé hovenier voor uw klus! Simonse Hoveniers uit Emmeloord is dé hovenier voor al uw tuingerelateerde werkzaamheden. Simonse Hoveniers kan uw tuin aanleggen, onderhouden en ontwerpen van het begin tot het einde. Een goed ontwerp is het halve werk: door een goed ontwerp van uw tuin te maken, blijft uw tuin in uw smaak en naar uw wens. Wij hebben kennis van allerlei soorten beplanting, bestrating, verlichting en houtproducten, waardoor uw tuin het hele jaar een warme uitstraling houdt.

Simonse Hoveniers legt uw tuin aan naar uw wens. Door gebruik te maken van professionele machines tijdens het aanleggen van uw tuin of uw bedrijfstuin kunnen wij u een mooi eindresultaat aanbieden. Wij realiseren onder andere luxe overkappingen, vlonders, pergola’s, (sier)bestrating, beplanting en verlichting, zodat u altijd kunt genieten van uw tuin.

 simonsehoveniers.nl

Natascha Hoiting

Natascha Hoiting schreef de feelgood romans Sonata, Scarlatto en de historische roman De Gulden Duvel en de Brief. Momenteel werkt ze aan een historische roman gebaseerd op het leven van Maria van Berckel. Een verhaal over het leven van een regentes in de aanloop naar het rampjaar van de Republiek (1672) en de moorden op haar man, Cornelis de Witt, en haar zwager, raadpensionaris Johan de Witt.

Naast auteur is Natascha Hoiting ondernemer. In 1998 richtte ze een adviesbureau in ERP software op. Na dit bedrijf in 2019 na meer dan twintig jaar succesvol verkocht te hebben, startte ze De Schotland Specialist, een organisatie voor groepsreizen naar Schotland.

 nataschahoiting.nl

Een overzicht van de leden is te zien op bvnoordoostpolder.nl Info
27

branding your business

Wat kunnen we voor doen... u désýn is een en reclamebureau. i creatief veelzijdig

Van , creatieve branding your business ontwerpen & ideeën tot het en van de uitwerken verzorgen juiste .reclamematerialen

Bij désýn bent aan het juiste adres. i u

BRANDING COMMUNICATIE ONTWERP SIGNING WEBSITE TEKSTSCHRIJVEN FOTOGRAFIE MAGAZINE the branding company www.idesyn.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.