{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Lag smakfulle julegaver!

Intervju med Peter Pan

Gaming, biljard og fussball

Vi gir deg oppskriften på skikkelig gode gaver

Er det mulig å fly – helt uten vinger og tryllestøv?

På juniorklubbene får du fri til å gjøre det du vil

85

Gjør barndommen litt rikere BERGEN VINTEREN 2019/20

. DARLIG JULESTEMNING BARNEFAMILIENES GUIDE TIL GODE OPPLEVELSER • GRATIS AKTIVITETSKALENDER • LANG LEVETID • TA VARE PÅ MEG!


2

BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

LEDER

Likestilling i leken Vi har i en artikkelserie fremover fokus på FNs bærekraftsmål. Denne gang tar vi for oss mål nummer 5: Likestilling mellom begge kjønn, og drar på besøk til LOUD!, bandleiren som kun er for jenter. Målet med denne er å løfte jentene inn i et musikk-Norge hvor det er guttene som preger de fleste bandplakatene og festivalene. I byen vår er det mange tiltak som inviterer jentene inn i aktiviteter som ellers er dominert av gutter. Hver torsdag er det Girlskate på Fysak, kun for jenter, det er en årlig Girl Tech Fest på biblioteket for jenter som vil kode og det er egne jente-ishockeydager, for å nevne noe. Samtidig ser vi at det er guttene som har begynt å falle utenfor. Det er guttene som sliter på sitte-stilleskolen, og det er guttene som preger statistikken over skolefrafall – og senere også den over rus og arbeidsløshet. Joakim Aadland, en av foredragsholderne under det feministiske tidsskriftet FeTT sitt 15 års jubileum i oktober, fortalte om en barndom preget av fotball dag hver dag, i regn, sludd og snø. Hele fem år spilte han på gress og grus med de andre guttene. Hele tiden ville han egentlig være inne med jentene og tegne.

Det er flott med invitasjoner som adresserer jentene og ønsker dem velkommen inn til aktiviteter mange gutter driver med, som senker terskelen for å teste skating, spille fotball eller realisere drømmen om å spille i band. Samtidig gjør de fraværet av et tilsvarende tilbud for gutter påfallende. Hvor er tegnekurset som inviterer guttene inn? Hvor er rideleiren for gutter? Og hvor er guttenes kurs i jazzdans og sang? Også for guttene må det finnes aktiviteter som handler om mer enn gaming, ball og buekorps. Målet om likestilling mellom begge kjønn må handle om at alle barn skal få utforske de interessene de har, likegyldig av om barnet er en jente som liker boksing eller en gutt som liker ballett. Først når også guttene blir sett og ønsket velkommen, når alle barn har like muligheter til å leke den leken de vil, snakker vi om barnas likestilling.

God lesing, og god jul! Mette Paust-Andersen

I sirkusskolen Sirkus Balance etterlyser de nemlig kjønnsbalanse. De har samlet 21 sirkusentusiaster,

LØRDAG 14. DESEMBER KL. 12:00 OG 14:00 I GRIEGHALLEN

Kom i julestemning med tegnefilmen Snømannen og julemusikk fra Bergen Filharmoniske Orkester. Åpen kafé og musikalske aktiviteter i foajeen fra kl. 11.00. Konsertene varer ca. én time. Ingen pause. Passer for alle over 5 år

2019-2020

Barn i Byen jobber for å presentere et bredt spekter av aktiviteter, for alle barn. I denne utgaven får du bli med på juniorklubb, hvor barna er med på å bestemme hvilke aktiviteter som skal stå på planen. Du får møte Peiman Azizpour, som i disse dager spiller Peter Pan på DNS, og selveste Svartnissen, som har kommet til Bergen for å lage dårlig julestemning. I tillegg gir Smaksverkstedet deg oppskriften på velsmakende julegaver som utvilsomt kan bli favoritter under treet.

På sikt kan guttene og jentene gjerne leke sammen, uavhengig av kjønn? Da kan kanskje jenter skate med gutter, og gutter gå på jazzdans med jenter. Eller så kan de jobbe sammen om å skape byens mest spektakulære sirkusforestilling.

MUSIKALSKE JULEKORT

Familiekonserter

men foreløpig kun fått med seg to gutter på laget. Har du lopper i blodet eller en akrobat i magen, er du akkurat den de trenger.

Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 www.harmonien.no

DE UNGES NØTTEKNEKKER MANDAG 16., TIRSDAG 17. OG ONSDAG 18. DESEMBER KL. 18:00 I GRIEGHALLEN

Juleballetten Nøtteknekkeren er endelig tilbake i Grieghallen, med dansere fra Bergen kulturskoles fordypningsprogram på scenen og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester i orkestergraven.

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

KOLOFON

BARN I BYEN • BERGEN

INNHOLD NR 85

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva

«Husk på at lek ikke står i motsetning til læring, men faktisk er en forutsetning»

Bellgården 1 – Bryggen 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 siri@barnibyen.no

12

12

Redaktør: Mette Paust-Andersen mettepaust@gmail.com Kreativ leder/AD: Lasse Totland: 951 52 773 lasse@barnibyen.no Kalenderansvarlig: Anders Skogrand: kalender@barnibyen.no Redaksjon: Ann Helen Lien, Elin Reisæter, Kristi Guldberg, Hege Rognøy Fossåskaret, Marianne Lid Iversen, Solveig Wivestad, Renate Rivedal, Ragnhild Friis-Ottessen, Lars Haugen Aardal, Pål Misje, Mette Paust-Andersen, Anders Skogrand, Siri Breistein og Lasse Totland

6

32

Andre bidragsytere: Tove K. Breistein, Atle Kårstad, Tine Erika Fuglseth, Torbjørn Brandal, Christoffer Møgster og Jani Juhani Mattinen

«De som feiler mest, lærer mest, og derfor er det ofte de som når lengst »

Forsiden: Levi og Iver Nicolai intervjuer Svartnissen. Foto: Atle Kårstad Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Opplag: 37 5000 4

Takk for støtte: Bergen kommune – Byrådsavdeling for klima, kultur og næring ØMERKE ILJ T M

24

59

1

9

10

38

4: Sensasjonelle svev på sirkus 6: Jentene inntar trommesettet 8: Årets viktigste vandring 10: Peimans Peter Pan og lekens alvor 12: Aktuell: VilVites nye direktør 15: Skråblikk: Svingebakken 17-29: Opplevelseskalender 22: En kreativ tur gjennom byens verksteder 30: Hva-hvem-hvor 31: Nysgjerrig tur 32: Alvorsprat med Svartnissen 38: Slapp av og ha det gøy på juniorklubb 41: Smaksverkstedet: Gode gaver til jul 42: Bjørn Sortland om gaming og foreldreansvar 43: Spilltips

Trykksak

ALLE BARN HAR RETT TIL GODE KULTUROPPLEVELSER: Barn i Byens visjon er å synliggjøre mangfoldet av kultur- og aktivitetstilbud for alle barn og barnefamilier i Bergen, og inspirere dem til å ta det i bruk.

REDAKSJONENS TIPS

Solveig Wivestad Lærer, International School of Bergen

Dans høsten inn! Når mørket kommer snikende og vinden uler, er det lett for å krype ned i dypet av sofaen og bli der. Da er mitt tips å sette favorittmusikken på full pinne, velte ut på gulvet og danse med familien. Det blir man rett og slett glad av. God høst!

Kristi Guldberg Spesialkonsulent på Loddefjord bibliotek

Ragnhild Friis-Ottessen Prosjektleder i NAV og sentrumsboer

Mykje kos og null stress Det beste med førjulstida er alt vi gler oss til, alle små hemmelege gåver vi skal lage, all ventinga. Vi elskar Anna Fiske si adventsbok «Mens vi venter på Nissen». Her finn du sjarmerande pynt du kan lage av materialar du alt har i hus, finn i skogen, eller som kostar lite. Illustrasjonane er morosame, og alt er forklart trinn-for-trinn slik at sjølv dei minste kan bli med. Mykje kos og null stress for alle – akkurat det vi ynskjer oss før jul.

Marianne Lid Iversen Kommunikasjonsrådgiver, SIU

Siri B. Breistein Redaktør

Lars Haugen Aardal Naturfaglærer og pappa

Pynt pepperkaker!

Monsterbokmerker

Ekte jul på Bryggen

Pannekaketur

Skru på julemusikk, inviter gode venner og pynt pepperkaker med alt slags snop, kakepynt og melis med konditorfarge. Vi byttelåner pepperkakeformer med venner sånn at vi har mest mulig gøye figurer, og det er om å gjøre å lage de så morsomme som mulig. Vi lager alltid ekstra mange pepperkaker, sånn at det kan pyntes gjennom hele julen. Pyntede pepperkaker er dessuten en kjempefin julegave!

SFO på Nordnes skole har lært oss å lage verdens kuleste monsterbokmerker. Alt du trenger er papir, saks, limstift og tegnesaker – sjekk «bokmerke monster» på Youtube, så er du i gang. Superfine julegaver er de også. Lykke til! God førjulstid med Barn i Byen.

Få julestemningen i de historiske svalgangene på Bryggen og kjenn at roen senker seg. Her kan barna få boltre seg med rampete Bryggenisser, ta julefoto med Snøprinsessen og høre vakker korsang fra Edvard Grieg Kor Barn & Unge Det blir også åpne juleverksteder. Gallerierene og de lokale kunstnerne på Bryggen holder åpent. Jul på Bryggen er blitt en stemningsfull førjulstradisjon for mange barnefamilier. Kom du også lørdag 7. desember fra kl. 10.30–15. Gratis inngang.

Det er ikkje for seint å ta ein rask tur ut i skogen og nyte ettermiddagen, sol eller ikkje. Ta med eit syltetøyglas og sjå etter småkryp å studere, eller konkurrer om å finne flest forskjellige typar blad. På ein fin dag kan stormkjøkken og ei brusflaske full med pannekakerøre verta ein super middag kor som helst. Hugs ein ekstra gensar og hovudlykt til heimturen!

3


4

BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

SIRKUS

MANGE BALLER I LUFTEN

Det kommer til å bli sensasjonelt

1

SIRKUSSKOLEN: Kurset går over 10 uker og ender i en ekte liten sirkusopptreden. Sirkusskolen er delt inn i grupper etter alder og koster kr. 2.300,pr semester. Gruppe 1, 6–8 år, øver onsdager kl. 17–18. Gruppe 2, 9–11 år, øver onsdager kl. 18.05–19.05. Gruppe 3, 11 + år, øver onsdager kl. 19.10–20.10. Påmeldingen for høsten er stengt, men sirkusskolen åpner opp for nye påmeldinger etter jul. Er du en spirende sirkusartist? Dra på audition til «Prosjekt 2020»! Har du lyst til å prøve deg? Ta kontakt med Jeanette Smørdal på telefon: 415 92 091 for å avtale audition.

2 3


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

Med Cirku e c n a s Bal Mot nye høyder I en gammel industrihall på Laksevåg trenes det for harde livet. Cirkus Balance skal gjøre sirkuskunst om til en storslått forestilling i Grieghallen neste år, og har ikke spart på noe. TEKST OG FOTO: Tove K. Breistein

– Nå var det enten bære eller briste, sier Jeanette Smørdal og smiler. Siden 2011 har hun og søsteren Jasmine drevet sirkusskolen Cirkus Balance på Fyllingsdalen Teater. – Vi kunne ikke lenger ekspandere slik vi ønsket, forklarer hun. Teatrets suksess de siste årene gjorde at de trengte flere øvingslokaler, og sirkusskolens lokale stod i fare. Da fikk teatersjef Jørn Kvist en idé. En 500 kvadratmeter stor industrihall i et nedslitt verftsområde på Laksevåg stod tomt. Nå er maskiner og industriarbeidere blitt erstattet av etthjulssykler, stylter og unge, lovende sirkusartister. Lange tøyremser henger fra taket. På betonggulvet ligger sjongleringskjegler- og baller og en svær, blå madrass. I tillegg til å skaffe lokale tok Jørn også kontakt med det amerikanske sirkuskompaniet Le Petit Cirque, det eneste profesjonelle sirkuskompaniet for barn og unge, og et samarbeid ble formet. Nå er noe stort i emning. – Til slutt booket teatersjefen Grieghallen den 24. august til neste år og sa vær så god, sier Jeanette og ler.

Til nå har de samlet 21 sirkusentusiaster i alderen 9 til 21 år, men foreløpig har sirkusskolen kun klart å rekruttere to gutter. Mange tror at sirkus er for spesielt interesserte, men som Jeanette poengterer, er dette aktuelt for alle som liker parcour, turn og dans. – Vi frir spesielt til det gutte-dominerte parkourmiljøet, fordi vi skal gjøre masse kul akrobatikk, sier Jeanette.

Kult med sirkus Mathias Kristoffersen (19) er med for første gang som ny instruktør, og skal hjelpe til med akrobatikk som flipp-flopps og saltoer på bakken. – Sirkus er jo kult, og det er ikke en jenteting. Jeg liker å gjøre triks og vise triks til andre. Jeg bruker det både på fest og i hverdagen, sier han. Mathias tror at en av grunnene til at guttene uteblir er at de heller vil spille. – Men skulle jeg valgt noe aktivt, så hadde det alltid blitt turn og sirkus, sier han mens han viser fram sjonglering med baller. Prianta Fagerli Rahman (14) henger opp ned i en ring festet til taket. Hun begynte på sirkusskolen for to år siden. Nå trener hun to ganger i uken til forestillingen i Grieghallen, og behersker flere Etterlyser flere gutter Om lysten til å fortsette med sirkus var litt laber ved utgangen av disipliner, som trapeze og luftakrobatikk. – Jeg føler at jeg tåler mye mer smerte enn før, og jeg tør mer fjoråret, er den nå definitivt tilbake, og entusiasmen synes på alle som er på torsdagstrening denne kjølige oktoberkvelden. «Prosjekt også. Det er gøy når du har øvd lenge på et triks og plutselig får 2020», som Jeanette foreløpig kaller sirkusforestillingen som det til, men jeg kan være litt pysete innimellom, sier hun og ler. skal finne sted i Grieghallen om ti måneder, har fått kommunal og I tøyremsene henger Pia Iversen (11) og prøver å gjøre en dobbel statlig støtte. I tillegg har prosjektet fått god drahjelp fra både Le fotknute. Hun liker aller best å gjøre «tissue», som det heter på Petit Cirque og den polske sirkusskolen fagspråket. Vi frir spesielt til det «Ocelot Foundation», som har spesialisert – Jeg har gått på turn i fire-fem år, seg på akrobatikk. men der lærer du ikke luftakrobatikk. Jeg guttedominerte parkourmiljøet, er blitt veldig – Vi har fortsatt plass til flere myk etter at jeg begynte her, fordi vi skal gjøre masse kul sirkusartister i prosjektet. Staten sponser slår Pia fast. deltakerne, så det koster ingenting å være akrobatikk med, men du må ha motivasjon til å stå Det er fremdeles mange timer igjen med løpet ut. På vanlig sirkusskole er artistene kanskje på scenen i to styrketrening, koreografi og akrobatikk, før forestillingen inntar minutter, men her skal vi lage en hel forestilling på halvannen time, Grieghallen, men Pia og resten av sirkustruppen er klar for å trene hardt. og da må de være sterke. Selv om de som er her nå er flinke, så har Jeanette er ikke i tvil: de allerede jobbet hardt og intenst i et halvt år, påpeker Jeanette. – Det kommer til å bli sensasjonelt, sier hun og smiler.

1. En bonus med å gå på sirkusskole er at du får mange kule triks du kan vise frem, både til hverdags og fest. 2. Sjonglering, trapeze, akrobatikk og tissue. Et sirkus har mange disipliner. 3. Pia Iversen har blitt en mester i luftakrobatikk etter at hun begynte å trene til forestillingen i Grieghallen.

5


6

BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

FN’S BÆREKRAFTSMÅL NR 5

LIKESTILLING MELLOM KJØNNENE

2

Gutter har kanskje tykkere hud på fingrene, men de er ikke bedre enn oss til å spille

1

3

1: Aleksandra Streldsova har valgt seg elgitaren. 2: Frida Økland konsentrerer seg om kompet 3: KB – Bergens ferskeste band t-skjorte er komplett. 4: Aureja Jasulaityte er bandets hovedvokalist, Aleksandra Christensen holder takten på trommer 5: Ragnhild fra AKKS har mange idéer til hvordan en band t-skjorte kan se ut..

Jenter er underrepresentert i musikk-Norge. Det gjør bandleiren LOUD! noe med. TEKST OG FOTO: Mette Paust-Andersen

– Gutter har kanskje tykkere hud på fingrene, men de er ikke bedre enn oss til å spille, mener Aureja Jasulaityte. Hun er en av deltakerne på AKKS sin bandleir for jenter, LOUD!, og bruker høstferien på USF Verftet til å spille i band, skrive låter og øve til konserten som finner sted på leirens siste dag. Band t-skjorter og utgått Nugatti Nå sitter hun sammen med de andre bandmedlemmene, Aleksandra Streldsova, Aleksandra Christensen og Frida Økland i merch-verkstedet. For det er klart, band t-skjortene må på plass. Disse fordrer imidlertid også et bandnavn. Gjengen landet omsider på Klissblaute Bestiser, men det tok tid. Og skikkelig mye krangling. Heldigvis endte det ikke med brudd allerede første dagen, for da hadde aldri deres tre første låter sett dagens lys. På repertoaret har de en ganske dårlig sang om en ulv, låten «Utgått Nugatti» og en med samme navn som bandet; «Klissblaute Bestiser». Det er denne de satser på å fremføre under konserten. Jenter bak trommene Satsingen på jenter i nettopp band er viktig for daglig leder i AKKS, Trine Gabrielsen. Ikke bare kan dette sikre flere kvinner på konsertplakatene i fremtiden, men det utvider også mulighetene jentene har i musikk-Norge: – Det er et tradisjonelt fenomen at gutter spiller i band og at jenter er soloartister. Her innser jentene at det er like gøy å spille trommer som å synge, forteller

Trine. Kollega i AKKS og musiker, Vilde Tuv supplerer: iPhone 11 i løpet av sekunder, og ofte snakker alle – På LOUD! er det at jenter spiller instrumenter sammen samtidig. Selvinnsikten er imidlertid på plass. en naturlig ting. Hit kommer kvinnelige musikalske For mens de trekker frem det at gutter ofte tuller seg forbilder som får deltakerne til å innse at dette er noe som en av utfordringene man slipper ved å ikke ha gutter også de kan gjøre. Jentene møter andre jenter som i bandet, innser de at det også finnes utfordringer ved er interessert i musikk på en trygg kun å være jenter: sosial plattform, og her blir de sterke Vi babler som høner, innrømDet er et tradisjonelt mer –Frida. sammen. Hvor lenge bandet vil komme fenomen at gutter til å eksistere, er de også uenige Stjerner og Sol spiller i band og at I løpet av de forgående dagene har om. Aleksandra C har et langsiktig LOUD! lært låtskriving av Silja Sol og jenter er soloartister. perspektiv, og har allerede sjekket hatt et besøk av Birgitta Alida, som ut mulighetene for å låne et av AKKS jentene snakker om med stjerner i Her innser jentene at sine øvingsrom. Frida, derimot, er litt øynene. Selv etter kun fire skarve dager det er like gøy å spille skeptisk til fortsettelsen: som band har de lært mye om det å – Jeg tror vi holder sammen i trommer som kanskje en time. Aureja analyserer lage musikk og fungere i en gruppe: – Vi må samarbeide og være situasjonen: å synge venner, selv om vi krangler mye. Vi har – Det er som når du har hatt jobbet med å bli enige om en melodi besøk av samme venn i flere dager. og bygget opp tekst til den, forteller Aleksandra C. Det er lett å bli litt lei, sier hun. – Selv om du synes det de andre foreslår noen ganger blir dårlig, må du ofre noe, legger Frida til. Men enn så lenge er det logoen til nettopp Klissblaute Bestiser, en dryppvåt K og B under en regntung sky, som er festet til byens nyeste band-t-skjorte. Aleksandra S Skyer i horisonten Det å være blant Klissblaute Bestiser er som å være begraver hele fjeset i det ferske trykket og slår i en kakofoni av raske, tidvis hissige, stemmer som begeistret fast: snakker i små setninger med store sprang. Her går – Det lukter herlig! praten fra hester innom flyktninger og til den nye


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

7

Gøy med gaver fra VilVite Årskort = læringsopplevelser i et helt år Du gir mye moro og læring med et årskort til VilVite. Da kan liten og stor besøke oss så ofte de vil – og alle aktiviteter er inkludert. Med Vi2-kort kan de voksne bytte på hvem som følger barnet. vilvite.no/årskort

4

Julegavetips! 5

LOUD! LOUD! er AKKS sin bandleir for jenter og finner sted hver høstferie. I år deltok 15 jenter mellom 11 og 16 år på leiren. Deltakerne har varierende erfaring med instrumenter fra før, men alle blir hjulpet på plass i et band.   AKKS har jobbet for å få flere kvinner inn i musikklivet i Bergen og med å fronte disse siden 1995. Organisasjonen tilbyr musikkundervisning og øvingsrom for alle, men retter bandleiren LOUD! og kurset i musikkproduksjon, GAIN, spesielt mot kvinner. Les mer om AKKS sitt undervisningstilbud på www.akks.no/bergen

KUN FOR JENTER FANA SPAREBANK OG BARN I Bergen er det flere kulturtilbud I BYEN SAMMEN OM FN’S som retter seg særlig mot jenter: BÆREKRAFTSMÅL I samarbeid med Fana SpareGIRLSKATE: Hver torsdag kl. bank tar Barn i Byen for seg 20–22.30 er det skating kun for FNs bærekraftsmål sett jenter i skatehallen på Fysak med barnas øyne. Hva betyr Slettebakken. bærekraftsmålene for oss – i hverdagen, familien og Bergen? LIPSTICKMUSIC: Bergen Hva kan vi gjøre for å bidra til kommunes musikksatsing for å en bedre og mer bærekraftig få flere jenter inn i musikklivet, fremtid? I dette nummeret er det gjennom undervisning i mål nummer 5 som står for tur; forskjellige instrumenter og Likestilling mellom kjønnene. bandprosjekter. FN’S BÆREKRAFTSMÅL GIRL TECH FEST: Jentenes NUMMER 5: Ifølge Likestillingsteknologi- og kodefestival har og diskrimineringsloven, som mål å gjøre flere jenter som er styrende for interessert i teknologi, og likestillingspolitikken i Norge, er arrangeres på Bergen Offentlige det ikke lov å forskjellsbehandle Bibliotek i slutten av september på bakgrunn av kjønn. Det hvert år. er imidlertid lov å behandle kjønn ulikt, om dette fremmer likestilling. Nettopp her kommer de forskjellige kulturtilbudene som fremmer kvinner og jenters deltakelse på typisk mannsdominerte felt inn.

Skap glede, lærelyst og mestring. Finn kreative leker, eksperimenter, og byggesett for små og store i vitenbutikken VilFinne!

Åpningstider VilFinne 1.-23. des.: Man-fre 9-16 Lør-søn 10-17 Ellers som VilVite

vilvite.no


8

BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

NATTEVANDRING FOR BÆREKRAFTSMÅLENE

TENN LYS NÅR MØRKET SENKER SEG

Ta de voksne med på Nattevandring!

TEKST: Ragnhild Friis-Ottessen

På veien fra Møhlenpris til sentrum går tre barn travelt opptatt med å sortere en kortstokk. I bunken er det 17 kort, ett for hvert av FNs bærekraftsmål. – Ikke jeg, sier Anna. – Men vi skal i år, svarer Aksel kjapt, og kontrer med et nytt spørsmål: Hvorfor skal man gå for bærekraftsmålene?

– Min favoritt er nummer 13; Stoppe klimaendringene, – Hvor er nattevandringen? Når er den? Og hvor ofte sier Aksel. Han blir snart ni år og kan nesten alle har den vært? målene fra før. Marit forteller at det er den 16. november kl. 18, og Anna (7) og Levi (7) syns begge at det er litt vanskelig utdyper: – Vi kaller det en nattevandring, selv om det å velge seg kun ett mål. ikke er om natten. Men i november er det helt mørkt klokken seks, så alle kan ha med – De er så viktige alle sammen, konkluderer Anna. Men hun og Levi Det er jo de voksne seg lykter. Vandringen går fra nedre liker godt både det som handler om å på Fløyen, opp til Skansen, ned som må fikse dette, stasjon Fløysvingene, og ender med en flott utrydde sult og de som handler om å ta vare på livet i havet og på land. så barna må ta de konsert på Vågsallmenningen. Her kommer både Stian Blipp og Anna og – Men jeg tror jeg også liker best med på vandringen Emma, de to jentene som vant MGPjr. den med å stoppe klimaendringene, sier Levi. Underveis vil det være lysende firkanter og lære de om med de forskjellige bærekraftsmålene hvordan vi skal på, slik at man kan lese litt om de. Lykter og konsert Marit har enda spørsmål å svare Anna, Aksel og Levi har fått i oppdrag ta bedre vare på av Barn i Byen å finne ut alt de kan om på, og fortsetter: kloden vår Nattevandringen for bærekraftsmålene, – Alle kan bli med; voksne, barn, som arrangeres i november. Derfor er besteforeldre, foreldre og venner. de på vei for å møte Marit Warncke, direktør for Bergen Alle. I år er det andre gangen vi lager nattevandring i Næringsråd, som sammen med Fana Sparebank og Bergen. De har hatt nattevandring i andre byer før, så Bergen kommune arrangerer nattevandringen. Marit tar i fjor bestemte vi oss for at dette måtte vi ha i Bergen smilende imot barna inne på sitt kontor. Aksel lar ingen også! Var noen av dere med da? spør hun. tid går fra seg, og starter med et tredobbelt spørsmål: – Jeg var, sier Levi fornøyd.

Førjulstid i Bymuseet

Alle kan gjøre litt Marit finner frem mål nummer 17; Samarbeid for å nå målene. – Når landene i FN i bestemte seg for å gå sammen om å lage bærekraftsmålene var det for å løse de problemene som er i verden sammen. Hvis det skal virke så må alle samarbeide. Derfor har vi en nattevandring, for at alle skal tenke litt ekstra på bærekraftmålene og kanskje lære litt mer om de. Det er jo de voksne som må fikse dette, så barna må ta de med på vandringen og lære dem om hvordan vi skal ta bedre vare på kloden vår. – Er nummer 17 ditt favorittmål? spør Anna. Her må Marit tenke før hun svarer, og bla litt i kortene som barna har med. – Ja, det tror jeg, sier hun så. Nummer 17 om samarbeid og nummer 14 om livet i havet. – Ikke nummer 16: Fred og rettferdighet? spør Aksel. – Joda, betrygger Marit. – Den også. Alle er kjempeviktige. Og dere er jo så gode på disse, det er dere som må lære de vokse om dem. Sånn at alle blir litt flinkere og alle kan gjøre litt mer. – Ja, alle kan gjøre litt, og alle som kan gjøre mer, de må gjøre det, konkluderer Aksel.

ÅRETS VIKTIGSTE VANDRING Ta på deg varme klær, plasser hodelykten på hodet, og ta med deg alle du kjenner. Lørdag 16. november kl. 18 er det årets Nattevandring for bærekraftsmålene, med avmarsj fra Fløibanens nedre stasjon. Herfra går turen opp mot Skansen, og snirkler seg deretter nedover mot byen igjen. Underveis i vandringen vil du passere FN’s 17 bærekraftsmål, og ha sjansen til å lese litt om dem. Vandringen avsluttes med en gratiskonsert på Vågsallmenningen, hvor Stian Blipp leder en kveld full av musikalske innslag. Hit kommer blant andre HALIE, Anna & Emma og Rockesokk. Et eget område foran scenen vil være holdt av til barna. Nattevandring i Bergen blir arrangert av Fana Sparebank, Bergen kommune og Bergen Næringsråd.

Førjulsdag på Hordamuseet Sundag 17. nov. 12–15 Aktivitetar og julestemning i og kring dei gamle husa på museet Vaksne 100,- | Born o/3 år 50,- | – halv pris for inntil 2 vaksne

Jul på festningen - Håkonshallen Onsdag 27. nov. 18-20 18.00–18.30: Minikonsert i Håkonshallen. Forbeholdt barnefamilier. 18.35–18.50: Sang og gang rundt juletreet i Borggården, kanskje kommer festningsnissen? 19.00–19.30: Minikonsert i Håkonshallen. Tilgjengelig for alle. Gratis arrangement.

Førjulsdag på Gamle Bergen Museum Søndag 1. des. 12–16 Fakkeltog kl. 16 med gang og sang rundt juletreet. Voksne 100,- | Barn o/3 år 50,- | – halv pris for inntil 2 voksne bymuseet.no | fb.com/Bymuseet i Bergen | @ bymuseetibergen


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

9

KLIMA OG MILJØ

I SCENEKUNSTEN OG I MAGEN

D A R Å 7 ÅR P

7.–15. DESEMBER

å:

eventim.no

rp ette l l i B

Ill.: Veronica Falsen Hiis og Martin Nesheim. Fra Sofie Cappelens bok »Bjørnis og de røde prikkene».

Bjørnis søker hjelp Isbjørnen Bjørnis lever det gode liv på Svalbard, men en dag får han vondt i magen. Samtidig oppdager han noen røde prikker han aldri har sett før.

BERGEN MUSIKKTEATER Kulturhuset Sentrum i Ytre Arna Mens du venter på Åsane Kulturhus Støttet av Bergen Kommune

«Bjørnis og de røde prikkene» er en forestilling under årets Scenekustfest BARN: «Scuba», på Barnas kulturhus, hvor tema er klima og miljø. Forestillingen fremføres av Fnugg Teater. Ta turen til Bjørnis sitt isparadis for å utforske det kalde vinterlandskapet han kommer fra. På verkstedene etter forestillingen kan du bl.a. bli med på jakt etter røde prikker og hjelpe Bjørnis med å bli kvitt dem. Bjørnis møter du på Barnas Kulturhus lørdag 16. og 23. november kl. 13. Inngang koster 50 kr. per person. Fra 3 år.

Lørdag 23. nov. 11-17 Søndag 24.nov. 12-18

Hjertelig velkommen til

Lyst til å bli veggis? Bærekraftig familiedag på Lystgården på Landås 23. november kl. 13–17, gir deg innblikk i hvordan du kan redusere kjøttforbruket og leve mer klimavennlig i hverdagen – samtidig som at du holder matgleden i hevd. Her blir det visning av Pandora film sin dokumentarserie, «Klimavenn», forskerhjørne med klimaforsker Mari og et velsmakende vegetarisk måltidsverksted med Smaksverkstedet. Arrangementet passer for skolebarn og foreldre. Det er begrenset med plasser, så det er lurt å melde seg på. Finn arrangementet i Barn i Byens aktivitetskalender på nett for å se påmeldingslenke. Miljødagen er et fleksiprisarrangement, hvor billettene koster det du har råd til å gi.

* Aktiviteter og opplevelser * 9. klasse spiller "Oliver Twist" * Utstilling av elevarbeider * Dukketeater * Julegavehandel * Økologisk matbod * Mange fristende spisesteder! Rieber Mohnsvei 15, Paradis. www.steinerbergen.no


10 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

SVEVE SOM PETER PAN

INTERVJU MED PEIMAN AZIZPOUR

Én lykkelig tanke er alt som skal til for å fly

- Vi har et barn inni oss, uansett hvor gamle vi er, mener Peiman Azizpour. Denne høsten spiller han Peter Pan på Den Nationale Scene.

Som barn måtte Peiman Azizpour (24) jobbe for å forsørge familien. Nå svever han over scenen i rollen som Peter Pan, og viser små og store at alt er mulig. TEKST: Hege Rognøy Fossåskaret FOTO: Tove K. Breistein

Da Peiman Azizpour var ni år, døde faren hans. Det var vanskelig for kvinner i Iran å arbeide, så Peiman var den som måtte tjene penger til familien. Som 17-åring kom han til Norge, og nå spiller Peiman en av hovedrollene i forestillingen «Wendy & Peter Pan» på DNS. Peter Pan er gutten som ikke vil bli voksen, som bare vil leke og ikke ta ansvar. Det er en rolle Peiman kjenner seg godt igjen i. – Jeg hadde ikke tid til å leke i barndommen, men nå leker jeg hver dag! Jeg prøver alltid å ha en åpen dør til barnet inni meg. Alle er så opptatt av de neste ti årene, av å få en ordentlig jobb, spare til bolig ... Jeg er mer opptatt av her og nå. Folk sier at du lever bare en gang, men jeg sier at du dør bare en gang – du lever hver dag.

har et barn inni oss uansett hvor gamle vi er! – Alt er mulig! sier Peter Pan i forestillingen. Nettopp det budskapet er også Peiman opptatt av å formidle. Lek er mer enn barnslig moro, der er å se muligheter og lys når alt virker håpløst og svart. – Jeg har opplevd mye vanskelig i livet mitt, og flere ganger har det virket som om alt er svart. Der og da tenker jeg at nå er det ferdig for meg, nå finner jeg ingen vei videre. Men så er det alltid en vei likevel, det er alltid et lys der – men du må jobbe for å finne det. Og det er så deilig å finne det lyset når du er i mørket! Du må alltid huske at du har familie og venner rundt deg som bryr seg, og at du klarer mye mer enn du tror.

Fly uten vinger og tryllestøv Historien om Peter Pan og Wendy rommer både latter, sorg og redsel. Ofte kommenterer barna i salen høylytt Alt er mulig! «Wendy & Peter Pan» er ikke en barneforestilling, det som skjer på scenen. For Peiman er det fantastisk, men en familieforestilling hvor både barn og voksne da vet han at publikum lever der og da, sammen med skuespillerne på scenen. Alle som skal kjenne seg igjen. Peiman sin ser Peter Pan og de andre lette fra Peter Pan er ikke et barn, men en Jeg hadde ikke tid til å bakken og danse gjennom luften, ungdom som ikke vil bli voksen. Det blir aldri sagt hvor gammel han er, leke i barndommen, men kjenner nok en kribling i kroppen og for Peiman er det et viktig poeng. etter å kunne gjøre det samme. Og nå leker jeg hver dag! – Jeg vil ikke tenke på hvor kanskje er det mulig å fly – helt uten gammel Peter er, eller hvor gammel vinger og tryllestøv? jeg er når jeg står på scenen. Jeg tror det er viktig for – Peter Pan sier til Wendy og brødrene hennes at alle å glemme alder av og til. Vi må slutte å tenke at alt som skal til for å fly, er én lykkelig tanke. Jeg ser alder bestemmer hva vi kan gjøre. Sosiale medier, skole for meg at barn lukker øynene sine og maner frem og venner påvirker oss til å tenke at vi må slutte å leke lykkelige tanker. Barn er så smarte og så ærlige med når vi blir ungdom og voksen, for da er det plutselig fantasien sin. De kan sitte på soverommet sitt og tenke barnslig. Det du gjorde da du var 18, kan du ikke gjøre – kanskje jeg faktisk kan fly? Peiman har hatt en drøm om å stå på scenen siden lenger når du er 20, og så videre. Det er jo bare tull; vi

han var 11 år. Lenge tenkte han at det var en umulig drøm, at det var for vanskelig og noe han aldri kunne få til. Nå vil han gjerne fortelle alle som har en drøm, at ingenting er umulig. – Alt er mulig, man må bare jobbe. Aldri tenk at det er for sent å begynne. Men husk at det skjer ikke på 1-2-3. Og det er helt ok om det tar lenger tid for deg enn for de andre. Min erfaring er at de som feiler mest, lærer mest, og derfor er det ofte de som når lengst. Foto: Magnus Skrede

«Wendy & Peter Pan» spilles på DNS ut desember. Stykket er anbefalt fra 6 år, og billetter koster kr. 295,Peiman Azizpour (24) spiller rollen som Peter Pan. Les Barn i Byens anmeldelse av teaterforestillingen på www.barnibyen.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 11

X

X

Årets julepresang

Årskort på Vestkanten Årskort for badeland, bowling, minigolf og ishall kr. 1990,Årskort for badeland og ishall kr. 1550,Les mer på vestkantenopplevelser.no Tilbudet gjelder frem til 24. desember 2019. Gjelder barn opp til 14 år.

Årskort alle opplevelser 1990,-


12 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

AKTUELL

VILVITE HAR FÅTT NY DIREKTØR

HVEM: Lars Leegaard Marøy ALDER: 42 SIVILSTATUS: Gift med Elin, 3 barn. HVA: Direktør på VilVite

I utstillingen om VR og illusjoner lærer du om hvordan og hvorfor hjernen din blir lurt, noe å tenke over i en tid da vi stadig oftere blir utsatt for «fake news» og «deepfake video» (video laget med kunstig intelligens for å vise virkelige mennesker som gjør og sier ting de aldri gjorde). Du kan altså ikke lenger tro alt du ser!

Illusjonisten på Marineholmen Ikke tro på alt du ser! Høstens nyhet på VilVite byr på magasug og installasjoner som lurer deg trill rundt. Bak den nye utstillingen står en direktør med erfaring som filmregissør. Selvsagt åpnet han utstillingen med tåkeillusjoner. TEKST: Siri Breistein FOTO: Tove K. Breistein

Den nye utstillingen heter «VR og nye illusjoner» – hva handler den om? – VR (virtuell virkelighet) er en illusjon – en transformasjon fra én virkelighet til en annen. VR dukker opp stadig oftere, men få av oss har råd til å ha VR-utstyr der hjemme. Nå kan du prøve det på VilVite. I denne utstillingen er ikke alt slik det ser ut ved første utkast, og VR-installasjonene, som Tøffingen og Magasuget, kan lure hjernen din trill rundt. Samtidig ønsker vi å sette VR i sammenheng med andre illusjoner. Hele utstillingen er utviklet under mottoet: Du så det først på VilVite. Hvorfor en utstilling om VR og illusjoner? – Utstillingen er basert på tilbakemeldinger fra brukerne. Dette er noe som vårt publikum, både unge og voksne, har spurt etter. Publikum har også etterlyst en generell fornyelse. De ønsker å se flere nyheter i utstillingen, noe som vi fremover vil levere på. Nå skal vi fornye oss raskere enn vi gjorde før – og da dukket denne ideen om VR opp. I utstilling

finner du ikke løsrevede installasjoner, men hver enkelt er med på å fortelle en sammenhengende historie.

til å ha litt muskler, samtidig som den er liten nok til å kunne bevege seg smidig rundt; fra ideen om en VR-utstilling dukket opp til åpningen, gikk det bare et halvt år. For det andre er det fantastiske Er illusjoner noe som du selv er folk som har sin arbeidsplass her, som spesielt opptatt av? – Jeg er utdannet filmregissør og opptatt elsker å by på seg selv og som brenner av både historiefortellingen og det å lage for formidling. For det tredje kommer en scenografisk ramme for fortellingen. jeg tett på publikum. Når jeg savner litt Som publikum inntar vi energi etter å ha jobbet jo alle en rolle, og her Husk på at lek ikke med regnskapsrapporter, kan du få tildelt en helt er det bare å ta seg en ny. Du behøver ikke å står i motsetning til runde rundt i utstillingene ta med deg rollen som med publikum. læring, men faktisk sammen den skoleflinke eller Og sist, men ikke minst; som klovnen i klassen. er en forutsetning alle i Bergen kjenner oss Når du trer inn i disse og har et positivt inntrykk rommene kommer du inn i et helt annet av oss – og det gjør det til en kjekk og modus – du kan bli en forsker omhyllet takknemlig jobb. av røyk og lys. Hva er din yndlingsinstallasjon på VilVite? Hvordan er det å være direktør på VilVite? Med familien min ender jeg alltid opp i – Dette er byens gøyeste arbeidsplass, og Vannkraften. Jeg har en seksåring som jobben har overgått alle mine forventninger. tar av seg t-skjorten når han nærmer seg VilVite er en organisasjon som er stor nok den installasjonen – for han vet at han

blir våt. Jeg skulle ønske at jeg kunne si Sentrifugalskapen hvor du sykler 360 grader rundt. Jeg tok en runde i den for BT sin skyld – og det gjør jeg ikke igjen. Vi har nå også fått ti nye installasjoner i Skaperhagen, som dreiebenken med sand. Dette er installasjoner uten fasit som setter i gang kreativiteten – de er kanskje mine personlige favoritter. Hvilken rolle skal VilVite spille i barn og unges liv? – Vårt oppdrag er å inspirere dagens unge til å interessere seg for realfag, naturfag og teknologi. Ikke fordi alle må bli ingeniører, men fordi alle bør ha vurdert og testet om dette er noe for dem – uavhengig av bakgrunn og om foreldrene er ingeniører. Når Norge skal gjennomføre det grønne skiftet, trenger vi gode realister. Det er viktig at vi treffer dem tidlig og sprer realfaginteressen i befolkningen. Jo mer avanserte våre omgivelser blir, jo mer behov har vi for viten. Se bare på mobilene som vi alle


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

13

REGI

PRESENTERER bærer med oss. Hvem forstår egentlig hvordan de virker? Teknologien filtrer seg inn i livene våre mer enn før. Samtidig forstår vi stadig mindre av fremskrittene som er knyttet til teknologi. Det er derfor viktig at Per på seks år får leke seg med vannkraften, men det er også viktig at pappa på 50 år og bestemor på 85 år får prøve seg, og ikke bare gir slipp på ny læring. VilVite er et fremtidsmuseum som kan åpne noen øyne. Hva vil du at barn og unge skal tenke når de tenker på VilVite: – At det er gøy og kult og sosialt. De beste opplevelsene gjør du sammen med andre. Vi vil at foreldre og lærere skal komme hit med barna og bli inspirert. Husk på at lek ikke står i motsetning til læring, men faktisk er en forutsetning. Hvilke sentrale arbeidsoppgaver venter på deg? – På vesentlige områder skal opplevelsen til våre gjester være annerledes enn sist de var her. Ideen om at du så det først på VilVite skal være ledende. Derfor ønsker jeg å innlede nye partnerskap, vise frem morgendagens teknologi og lage innhold som folk føler er relevant for dem i dag. En av de nye utstillingene som kommer i 2020 viser sammenhengen mellom hjernen og fordøyelsessystemet, og er utviklet i samarbeid med forskere fra Haukeland. Vi gleder oss også til å invitere små og store bergensere til et nytt opplevelsesområde knyttet til klima, bærekraft og natur. Vi skal være relevante for alle, ikke minst hos de unge som brenner for dette temaet. Hvilke drømmer har du for VilVite? – En av mine visjoner er at opplevelsen blir større enn selve det fysiske besøket.

BJARTE HJELMELAND

En kan tenke på det som en fortelling i fire akter: 1. akt settes i gang allerede når du vurderer om skal komme hit. Da må vi bygge opp forventningene. 2. akt er fra beslutningen er tatt til du ankommer VilVite – at vi allerede i bilen eller på bybanen gir små drypp av historien. 3. akt er høydepunktet i fortellingen, selve oppholdet på VilVite, mens siste akt handler om å holde fast på publikum også i etterkant. Jeg ønsker å skape en engasjerende, underholdende og helhetlig fortelling – ikke bare når gjestene er her. Vi vil bygge opp nye historier og fortellinger, og skape digitale spor. Hva skulle du bli når du ble stor? – Jeg holdt på med mange rare ting, og har alltid hatt både fantasi og kremmerånd. Jeg var «generalen» i gateslagene på Fjellsiden på åttitallet, og lagde min egen minibank og bompengestasjon. Men da jeg som niåring fikk hendene på et videokamera, var jeg solgt. Hvor er du aller helst når du ikke er på VilVite? – Jeg har tre barn på 6, 13 og 16 år, og om han minste kunne velge, hadde vi vært på VilVite hver fridag. Men når jeg ikke er her, velger jeg meg sjøen med svømming, seiling og surfing. Vann i bevegelse blir aldri feil.

PREMIERE 23. NOVEMBER OLE BULL SCENE

VilVite Vil du la deg lure? Nå kan du oppleve utstillingen VR og Illusjoner på VilVite. VilVite er åpent tirsdag–fredag kl. 9–15 og lørdag og søndag kl. 10–17. Inngang kr. 165/190,www.vilvite.no

ER TIL BERGEN M M O K

TORMOD LØVOLD EIRIK DEL BARCO SOLEGLAD KRISTIAN BERG JÅTTEN HÅKON MOE

EN FARTSFYLT FORESTILLING FOR HELE FAMILIEN

4 RASKE: Hvilken barnebok gjorde mest inntrykk på deg? «Lisen får ikke sove» av Kai Beckmann. Den er lett å kjenne seg igjen i, både som barn og voksen. Hva er din yndlingsbarnefilm? «Mitt liv som hund». Det er en svært god film som også passer for voksne, i motsetning til mange filmer som verken tar barna eller de voksne på alvor. Hva er ditt yndlings byrom (uteplass) i Bergen? Helleneset i solnedgangen på sensommeren (gleder meg allerede til neste år.) Hva er ditt favorittsted i Bergen (utenom VilVite)? Bergen kino (selvsagt).

LØR 23. NOV KL 13 LØR 07. DES KL 13 SØN 24. NOV KL 13 SØN 08. DES KL 13 SØN 24. NOV KL 15 SØN 08. DES KL 15

FÅ B I L

U TSOL

L!

GT!

LØR 30. NOV KL 13 LØR 14. DES KL 13 SØN 01. DES KL 13 SØN 15. DES KL 13 SØN 01. DES KL 15 SØN 15. DES KL 15 E N E S S I N T MØ ! G N I L L I T ES R O F R E T ET

BILLETTER: TICKETMASTER.NO


14

Gode opplevelser på 1-2-3 Slik laster du ned BARN I BYENS hurtigknapp:

BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

HURRA!

KLASSISK BURSDAG OG FEST PÅ BIBLIOTEKET

På Iphone gjør du følgende: 1. Åpne safari og gå til barnibyen.no. 2. Trykk på firkant-ikonet nederst på skjermen som har en pil som peker oppover 3. Trykk på «Legg til på Hjem-skjerm» På Android telefon gjør du følgende: 1. Åpne Chrome og gå til barnibyen.no 2. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre 3. Trykk på «Legg til startsiden»

Komponist og lydkunstner Marisol Jiménez fra Meksiko har med seg noen helt spesielle musikkmaskiner. Foto: Yozy/Marisol Jiménez.

En fødselsdag for alle BIT 20 feirer 30 år og inviterer alle til fødselsdagfeiring med interaktive musikkopplevelser den 9. november. Temaet for feiringen er mennesker og teknologi – for hvordan kan vi egentlig bruke teknologien til å lage musikk? Her får du oppleve roboter som spiller av seg selv og roboter som du kan styre selv. For de aller yngste er det instrumenter å trykke på som gir både lyd og lys, mens de eldre kan få lage elektronisk musikk på keyboard. Opplev også Meidells musikkmaskin med et piano som spiller av seg selv, hvor du kan kikke ned i pianoet for å se hva som skjer. Bli med å skape ny musikk den 9. november! Fra kl. 11–14 er det åpent i Grieghallens foajee for alle som vil trykke på ulike lydmaskiner og skape nye lyder. Kl. 14 blir det familiekonsert med Bergen Filharmoniske Orkester. Aktivitetene er gratis, mens konserten koster kr. 200,-/100,-. Siden det er BIT 20 sin fødselsdag, så kan du bli med å skape musikk hele ettermiddagen også, helt frem til kl. 19.

Tegneserieworkshop og Biblioteksfest Liker du å tegne? Har du en tegneserieskaper i deg? I anledning Hovedbibliotekets Biblioteksfest lørdag 9. november kan du være med på workshop med den prisvinnende tegneserieskaperen Inga Sætre, som har laget bøkene «Fallteknikk» og «Fyrvokterne». Kurset er for unge mellom 8–14 år. Det er begrenset med plasser, så om du vil være med er det lurt å melde seg på til vibekeg@bergenbibliotek.no. På Biblioteksfesten vil det være liv og leven på Hovedbiblioteket hele dagen. Ta turen for å være med på å bygge Norges lengste klinkekulebane og høre på musikk mellom bokhyllene.

På Bergen Kino fra 8. november

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og finner sted hele lørdag 9. november fra kl. 11.

Bruk Aktivitetskortet til en aktiv og hyggelig vinter Musikalske Julekort i Harmonien, Wendy og Peter Pan på DNS eller gå på skøyter på Slåtthaugen isbane eller i Bergenshallen? Aktivitetskortet gir gratis inngang til dette og mye mer. Finn informasjon på norsk, engelsk og arabisk på www.barnibyen.no/aktivitetskortet Følg oss også på Facebook og Instagram.

AKTIVITETS KORTET FOR BARN OG UNGE I BERGEN


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 15

SKRÅBLIKK

FULL FART MELLOM SNØMENN OG SNØDAMER

Svingebakken Enten tok du Svingebakken, eller så tok den deg. TEKST: Torbjørn Brandal ILLUSTRASJON: Tine Erika Fuglseth

Et barn står i en vei i et vakkert vinterlandskap og kikker smilende opp på en god meter høy brøytekant. Høyere enn ham selv. Sol. Lilla og marineblå ullvotter med initialene «TB» på. Det er isklumper på, som følge av at gradestokken viser komfortable -8 grader. I den høyre hånden holder han en hyssing som ender opp i et velbrukt rødt Stiga-akebrett. I bakgrunnen leker en åtte-ti andre gutter og jenter i snøen. De aker, de lager snømenn og snødamer. Engler i snøen. Snøborger og slott. Luften er klar, ren og kjølig mot ansiktet. Lydene av lekende barn bærer langt langsmed Liafjellet denne glitrende vinterdagen, som kan høres ut som om den er tatt fra et barneeventyr eller en løgn. Men den er ingen av delene. Den er en sannhet fra sent åtti- og tidlig nitti-tallet i en forstad til byen vi alle elsker, har elsket, og formodentligvis vil fortsette å elske så lenge vi er her. Vi pleide å samles etter en natt med tungt snøfall. Da visste vi i nabolaget instinktivt at det var mulig å ake Svingebakken. Jeg skriver Svingebakken med stor «S» fordi det var den man fikk mest fart i, men også fordi det etter meg og mange andres syn var den som gjaldt, og kun den. Den var attraktiv grunnet dens bratthet, og om du ikke var på pletten innen en time eller to, var den opp-aket med skrensespor og svære, ufrivillige snøengler på de mest kritiske punktene i traséen. Noen ganger var også snøen farget rød enkelte steder. Da visste man at artisten og våghalsen som hadde satt sitt biologiske avtrykk nettopp der, ganske sikkert hadde fått hedersrop og kanskje til og med klapping, smil og beundrende blikk

for innsatsen. Svingebakken både gav og tok. Enten tok du Svingebakken, eller så tok den deg. En ting var sikkert, den tok oss i hvert fall med storm. Om jeg forteller deg at jeg husker vintrene slik jeg beskrev det ovenfor, med klart, relativt stabilt kaldt vær, masse snø, happy days og at vi lekte ute hver dag uten å kjenne behovet for å glo på en mobilskjerm ... Ville du da tro meg? Ville du tro meg om jeg også forteller at vi gikk eller syklet til skolen hver dag, i regn, sludd, snø og pyvær selv om noen av oss bodde opptil fem kilometer eller mer unna skolen? Vi kjente jo liksom ikke til mobiler, eller til elektriske løpehjul. Ikke til Fortnite, Facebook eller Insta heller, for den saks skyld. Det var liksom umulig for oss å facetime Roy, Anki, Nawar eller Daphne etter leksene for å avtale en gamingsession bare en liten null-kaloritur på el-hjulet unna. Vi brukte enten å løpe (til fots), sykle (med pedalkraft) eller å spørre mamma eller pappa om de gadd å kjøre oss, noe de færreste faktisk gadd å spørre om siden de visste de fikk nei allikevel. La meg fortelle deg om en gang meg og Anders var på vei hjem fra skolen: Det var en av de dagene da vi kunne kjenne at sommerferien var like rundt hjørnet, du vet, luften var varm, jorden kjølig, geitramsen stod i full blomst og livet var meningsfullt og godt. Vi var på toppen av Svingebakken og kjente at vi kom til å ende opp med å gjøre en litt speis ting. Det bunnet i vårt behov for å underholde oss selv, siden det egentlig bare fantes to ting å gjøre etter skole og fotballtrening: Å kjede seg, eller å finne på noe. Vi valgte

som regel å ikke kjede oss, siden det var sykt kjedelig. Derfor endte vi opp her denne dagen, på toppen av Svingebakken, med geitramsen som nevnt i full blomst og alskens forskjellige bier, humler, fluer og flygende insekter i en stille kakofoni av herlighet rundt oss. En svært klok, nå avdød, mann sa en gang at livskvalitet er avgjørende for vår trivsel, og at livskvalitet ikke forbindes med tingene vi har rundt oss, men i hvilken grad vi klarer å gjøre nytte av naturen som vi alle er en del av (riktignok i mindre grad nå enn før), slik at den gir oss og de rundt oss trivsel gjennom utforskning, undring og utfoldelse. Idet vi snakket frem og tilbake om hva vi skulle finne på etter middag, kom vi derfor frem til at i tillegg til å leke i «basen», som var et gammelt uthult tre oppå haugen, du vet, der blant de gode luskestedene, skulle vi denne dagen prøve å temme en flue. Ja, du leste riktig, EN FLUE. Vi klarte det til og med! Og det helt uten Wiki, mobil, YouTube, Snapchat og Facebook. Den avdøde mannen med de kloke ordene het Arne Næss, og han var barn hele livet. Det vil jeg også være!

Torbjørn Brandal - Far, sønn, musiker og barn -


16

Magisk og spennende eventyrverden! Fra 6 år. Spilles til 28. des. på Store Scene.

Juleverksted i Juletreskogen Ta med familien og lag juletrepynt i juletreskogen vår. Bli inspirert, vær kreativ og kom i julestemning sammen med oss! Utforsk utstillingene og opplev vårt nye vitenshow om lys!

Vi tar vare på miljøet og lager pynt med gjenbruksmaterialer.

Dette er magi barna vil huske lenge! - BA En forestilling full av adrenalin og action - Bergens Tidende Treffer midt i hjertet (..) du kan begynne å glede deg med en gang! - Barn i byen

Familiepakke 4 billetter kun kr 840! Spesialtilbud til deg som leser Barn i byen! (Ordinære priser: kr 220 barn/295 voksne)

Bruk rabattkoden WENDYBIB ved kjøp på dns.no. Gyldig man-tor i hele desember. NB! Koden legges og aktiveres helt til sist inn i handlekurven, etter at dato og plasser er valgt.

W

KJØP BILLETTER dns.no // Tlf. 55 60 70 80 // E-post: dns@dns.no

Åpningstider se vilvite.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 17

Wendy & Peter Pan Foto: Magnus Skrede

OPPLEVELSESKALENDER VINTEREN 2019–20

ONSDAG 30.10.

FREDAG 01.11.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Trilletur på Aboretet. Oppmøte kl 11 på parkeringsplassen ved Dalsmyra. Gratis.

Human-Etisk Forbund Hordaland 11–11.30: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. KULTURFEST ÅSANE Åsanehallen 17.30–21: Discokids. Disco med proff DJ og lysshow. Idrettsaktiviteter, og underholdningsinnslag. For 5.–7.trinn. Pris: 50 for medlemmer av Rolland og Flaktveit juniorklubber, 80 for ikke-medlemmer

TORSDAG 31.10. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum. Universitetsmuseet Naturhistorisk 18–21: Halloween på museet. Denne kvelden fylles de mørklagte utstillingene med edderkopper, flaggermus, hekser og trollmenn. Det blir skremmende gøy. Husk lommelykt! Barn gratis adgang. Vestnorsk Utvandringssenter 18–20: Halloween på Prærien. Småskummel kveld i Prærielandsbyen. Kle deg ut. Kr 60/fam kr 200.

Akvariet 18–21: Halloween på Akvariet. Ta med lommelykt. 18-19.30: Passe skummelt. Fra 5 år. 19.30–21: Litt mer skummelt (for eldre barn). Kr 250/175. Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

LØRDAG 02.11. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Lagunen Storsenter Utekino. Gratis, men krever billetter som hentes på Lagunen kino fra kl 10. 16: Kaptein Sabeltann. For alle. 18.30: Hjemme alene. fra 10 år. Utekstet. VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Barnas kulturhus 13: Trio Tunnel spiller Knutsen og Ludvigsen. Med Roald Kaldestad, Jørgen Sandvik og Endre Olsen. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Si det med Koons 0.7. Collageverksted med kunstpilotene. Fra 3 år. Si det med Koons 0.8. Makerspace. Skulpturverksted med kunstpilotene. Fra 3 år. Snurrebasser. Fra 3 år.

Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis.

Fana bibliotek 13: Den SANNE historien om de tre bukkene Bruse. Fortellerforestilling med Sindre T Westgård. Fra 3 år. Gratis. Oseana Kunst & Kultursenter 13: Good Time Charlie. Jubelblues. Familiekonsert. Kr 150. BARNELØRDAG I BYDELENE Ny–Krohnborg kultursenter 13–17: Barnelørdag med byttefest, forestilling og kino. 14: Snill. Med Open Window Theatre. Etter en bok av Gro Dahle. Fra 5 år. Kr 50. 14.45–16: Byttefest. Barneklær, leker og klær til voksne. 15.30–17: Gratis kino.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Barn i Byen 13–15: Smaksverksted hos Barn i Byen. Fokus på bærekraftig mat. Støttet av Fana Sparebank. 9–13 år. Gratis. Påmelding. www.smaksverkstedet.no.

Bergen og Hordaland Turlag 11: Besteforeldretur på Fløyen. Oppmøte ved klubbhuset på Skansemyren kl 11. Påmelding. Gratis.

Bakscenen 13: DU bestemmer! – barneforestilling. Improvisert teaterforestilling. Sartor Senter. Kr 50.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60. VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Fra 4 år. Kr 130/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Loddefjord bibliotek 11: Den SANNE historien om de tre bukkene Bruse. Fortellerforestilling med Sindre T Westgård. Fra 3 år. Gratis. Åsane bibliotek 11–13: Lær, tren og spill sjakk! Ulike tema hver gang. For alle nivåer. Ingen påmelding.Gratis. Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: BarneB med FantasiLab. Kunstverksteder og familiekafè. De Dødes dag/Halloween. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis.

Åsane kultursenter 13–15.30: RytmeLAB. Konsert, trommeverksted og trommemaking med Abu Adonaba. 3–10 år. Kr 50/familie kr 150.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Ådnahall Kulturverksted 12–15: Kunstverksted og kafè med Arna Verk før og etter forestilling. 14: Neseviserne – konsert. Kjente barnesanger i en ny innpakning. Fra 2 år. Kr 50. Åsane kirke 15: Kulturfest med Christine Sandtorv og barnekoret Sing It. Kr 150/100.

SØNDAG 03.11. S 12 Galleri og Verksted 13–16: Kreativ søndagsskole: Familieverksted. Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. Hovedbiblioteket 13.30: Den SANNE historien om de tre bukkene Bruse. Fortellerforestilling med Sindre T Westgård. Fra 3 år. Gratis. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Nygårdsparken 17–19. Hjertefred i Nygårdsparken med tenning av lys. Gratis. Bergenshallen 18.45-21: Bergen Kunstløpklubb fyller 40 år og inviterer til Is-disco i Bergenhallen. Åpent for alle. Gratis. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.


18 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis.

Landås bibliotek 11: Rot og Bjørne — Hege Østmo-Sæter Olsnes. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis. Oasen bibliotek 13: Rot og Bjørne — Hege Østmo-Sæter Olsnes. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

ONSDAG 06.11.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Hjortland. Oppmøte kl 11 i krysset ved Fossane og Hjortalndsvegen. Gratis.

Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–13: Lillelørdag-konsert: Tenk om eg var ein tanke. Med Annlaug Børsheim og Mari Skeie Ljones. Fra 5 år. Gratis.

Fana bibliotek Internasjonal spilluke. Program på Fb/fana bibliotek.

Den Nationale Scene 12: Med Octavia på teateret. Vandreforestilling. 3–8 år. Kr 85.

Universitetsmuseet Kulturhistorisk 12–15: Vikingdag. Familievennlig teater. Nålebinding. Lag en sølvring, prøv vikingklær m.m. Kr 120/barn gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Fra 4 år. Kr 130/gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12:Fabrikkfest. omvisninger, utstillinger, museumsbutikk og åpen kafé 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17.Kr 90/30. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis. Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Spikke i spikkeutstilling. Ulike aktiviteter knyttet til tradisjonshåndtverk, bærekraft og historie. Alle aldre. Kr 100/gratis. Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Actually, the Dead Are Not Dead. Omvisning og skulptur-verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis. Bergenshallen 18.45–21: Is–Disco. Bergen Kunstløpklubb feirer 40 år og inviterer til diskokveld for alle skøyteglade. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

TORSDAG 07.11. Fana bibliotek Internasjonal spilluke. Program på Fb/fana bibliotek. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

FREDAG 08.11.

MANDAG 04.11.

PLANLEGGINGSDAG FOR SKOLER OG BARNEHAGER

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Fana bibliotek Internasjonal spilluke. Program på Fb/fana bibliotek. Oasen Bibliotek Spilluken med Yatzy konkurranse. Gratis. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Lystgården på Landås 13–18: Julemarked med lokale utstillinger og julesang. Kr 50/barn gratis. Fana bibliotek 11–14: Planleggingsdag på Fana bibliotek. Drager og krokodiller. 11: Eventyrstund. Fra 3 år. 12: Verksted. Spilling på storskjerm. Gratis. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Bergen Kino Snekker Andersen og Julenissen. Den vesle bygda som glømte at det var jul. Premiere.

LØRDAG 9.11. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–16: Maritime familiedager. Mange tilbud, aktiviteter og underholdning for hele familien. Skipskostkafé inkludert i inngangsbilletten. Voksne kr 120/barn kr 60. Åsane bibliotek 11: International Games Week: Spill-lørdag. Brettspill, kortspill, konsoll og konkurranser. Ta gjerne med egne spill. Alle aldre. Gratis. Oasen bibliotek 12: International Games Week: Spill-lørdag. Brettspill, kortspill, konsoll og konkurranser. Ta gjerne med egne spill. Alle aldre. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 10.50: Bæretur: Fjellhytten. Oppmøte kl 10.50 på Fløibanen nedre stasjon. Gratis. Fana bibliotek Internasjonal spilluke. Program på Fb/fana bibliotek.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11–16: Maritime familiedager. Mange tilbud, aktiviteter og underholdning for hele familien. Skipskostkafé inkludert i inngangsbilletten. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Gode ideer for gjenbruk. Miniforedrag og gjenbruksaktivitet. Spikking i spikkeutstillingen. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50. Hovedbiblioteket 13.30: Rot og Bjørne — Hege Østmo-Sæter Olsnes. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis.

Barnelørdag i bydelene Magneten kunstkollektiv 14: Trommesirkel. Ved Lars Kolstad. Fra 3 år. Kr 50. Åsane kultursenter 14: Barnelørdag: Farmors kongehus. Figurteaterforestilling med Lys Levende Adele. Fra 3 år. Kr 50. Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Spikke i spikkeutstilling. Ulike aktiviteter knyttet til tradisjonshåndtverk, bærekraft og historie. Alle aldre. Kr 100/gratis. Bergen Kunsthall 13: Bergen Assembly: Actually, the Dead Are Not Dead. Omvisning og skulptur-verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis. Bergen Ungdomslag Ervingen 16–18: Familiefolkedanskveld. Gimle. Kr 80/60. Barn gratis. Fana Kulturhus 18: Scenedrøm. Forestilling med deltagere fra ulike kulturuttrykk, aldre og funksjonsnivå. Kr 150.

MANDAG 11.11. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Piksel studio 207 Piksel Kidz lab. Høstskole 11.–15. november. Kunstlab med nye medier. 8–18 år. Gratis. Påmelding. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis.

VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

TIRSDAG 12.11.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten: Sau, ull og litt tull. Fortellerstund. Påmelding for barnehager. 3–6 år. Gratis. Påmelding: fanabarn@fanabibliotek.no. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Fana Kulturhus 15: Scenedrøm. Forestilling med deltagere fra ulike kulturuttrykk, aldre og funksjonsnivå. Kr 150.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

Fana bibliotek Internasjonal spilldag. Spill på storskjerm i salen hele dagen.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

ONSDAG 13.11.

Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Kanadaskogen.Oppmøte Spelhaugen Barnehage kl 11. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Maler og tegner med pastellkritt. Fra 4 år. Kr 130/gratis. KODE 2 Familieomvisning: «Edvard Munch. I oss er verdener». 12: For de mellom 4- 7 år 13: For de mellom 8 og 12 år Begrenset antall plasser, vær tidlig ute. Plass reserveres i resepsjonen i KODE 2. Kr 130/gratis. BIT 20 + Bergen Filharmoniske Orkester 11–14: BIT20 feirer 30 år. Åpen dag i foajeene fra kl 11. Verksteder for instrumentmakeri, komponering og dirigering, utstillinger av musikkmaskiner, lyttestasjoner. Grieghallen. 14: Familiekonserten Lydreisen. Med Bergen Filharmoniske Orkester. Fra 5 år. Kr 200/100. Grieghallen.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Barnas kulturhus 13–16: «Treet» og verksteder. 13: Treet. Figurteater med Kompani13. Fra 1 år. Kr 50. 13.45-16. Dropp inn verksteder. Gratis. Eventyrlig teaterlek. Fra 3 år. Snurrebasser. Fra 3 år. Inn i jungelen. Lyder, bevegelser og kroppsspråk. Fra 4 år.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

TIRSDAG 05.11.

Pop LAB 12.30–15.30: PopLAB i Åsane Kultursenter. Eksperimenter med ulike materialer og teknikker. Dropp inn. Tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming og åpent for alle interesserte. Gratis.

Magneten 11–14: Kreativt verksted på Magneten. Verksted, kafé og familiebingo. Alle aldre. Kr 50. Bingo kr 10 per brett.

Hovedbiblioteket 10–16: Biblioteksfest på Hovedbiblioteket. Fullt program i alle rom, og noe for både store og små Alle aldre. Gratis. 14: Krapyl: Vi bygger om. Audiovisuell forestilling med med Helga Gunerius Eriksen og Anette Thorsheim. Alle aldre. Gratis.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

SØNDAG 10.11. S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125. USF Verftet 11–15: Familiedag på USF. Barnevognparkeringen i Røkeriet. 11–15: Diskotek. Ansiktsmaling. Gigantlegobygging. Malerihack. Sardinen. Gratis. 11–15: Trefigurverksted med Adela og Krister Salomon-Hammersland. Passer for alle. 25 kr pr figur/40 kr for to. 12–15: Håkon Holm-Olsen «Full Flex»/ utstilling tegning og installasjon / Visningsrommet USF. Gratis. 12–15: Dans på Bergen Dansesenter. Gratis. 12.45–13.45: Gjestekunstner AiR Bergen Carola Söllner / Teaterøvelser / Dansesal 2. etg / for hele familien. Gratis. 14–15: Konsert Bajazz: Christine Sandtorv / Røkeriet / passer for alle. Kr 80/barn under 2 år gratis.

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis.

Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole.

Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17.Kr 90/barn gratis. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Bergen og HordalandTurlag 17.30: Kveldsmattur til Olavsbu. Gratis.

OPPDATERT

KALENDER www.barnibyen.no


19

Lørdag 16. november går vi sammen for FNs Bærekraftsmål. Mellom vakre lysinnstallasjoner skal vi vandre for å lære mer om de globale bærekraftsmålene og med hodelykter skal vi lage en lyslenke som vil minne hele Bergen på at vi fremdeles har en jobb å gjøre!

Pakkeliste til arrangementet Hodelykt Varme og vanntette klær Ørepropper


BELLGÅRDEN • • BR N E ED D R S JO

EN RD GÅ

JAC OB SF

20

Lørdag 7. desember kl. 10.30–15 er gangene og bakgatene på Bryggen pyntet til det tradisjonsrike familiearrangementet

Jul på Bryggen W

WW

.JUL

PA A B R Y G G

E

N.N

O

Foto: Gunvor Rasmussen

Velkommen til julemarked i Bryggens historiske smalganger. Ta årets julekort-foto sammen med Snøprinsessen i sleden, opplev unike kunstboder, deilige julesmaker, kreative juleverksteder, ertende smånisser og stemningsfull korsang med Edvard Grieg Kor Barn & Unge. Kommer du? Vi garanterer ekte julestemning i rolige og helt spesielle omgivelser!


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 21

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

TORSDAG 14.11. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

FREDAG 15.11. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–14.30: Lillelørdag: Ein dag i rømlingens teikn. Forfattartreff med Jill Moursund. 12: Vulkanøya. 13.30: Bella og Bob lager bøll. Fra 4 år. Gratis. Åsane bibliotek 11: Det er en elefant i barnehagen. Med Forfatter og illustratør Bjørn T. Bøe. 3–6 år. Gratis. Hovedbiblioteket 14: Krapyl: Jostein Stalheim. Konsert på Noterommet tilrettelagt for hele familien. Gratis. Barn i Byen 13–15: Smaksverksted hos Barn i Byen. Middagsverksted. 9–13 år. Gratis. Påmelding på www.smaksverkstedet.no.

LØRDAG 16.11. PEPPERKAKEBYEN I SENTRALBADET Er åpen 16.11–31.12. Åpent hverdager kl. 9–21 (også i romjulen) Lørdager kl. 9–20 (også i romjulen) Søndager kl. 10–19 Julaften kl. 9–13 1. juledag lukket 2. Juledag kl. 13–18 Nyttårsaften kl. 11–15. Inngang kr. 100/barn gratis.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Oseana Kunst & Kultursenter 12–15: Eventyrstund med Ellinor. Med boller og lykteverksted. Kr 125. Den Nationale Scene 12: Med Octavia på teateret. Vandreforestilling. 3–8 år. Kr 85. Barnas kulturhus 13–16: Scenekunstfest BARN: «Scuba». 13: Forestilling. Bjørnis og de røde prikkene. Med teater Fnugg. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder og opplevelsesrom. Alle aldre. Kr 50.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis.

Barnelørdag i bydelene

VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Ytrebygda kultursenter 14: Askeladden og prinsessen som ingen kunne målbinde. Med «Eventyr i Parken». Alt foregår utendørs- så kle deg og dine etter været. Kr 50.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Gnisten 14: Bergendal Barneboogie Band. Ved Haldis Bårdsen, Ugo Santangelo, Ole Marius Sandberg og Craig Farr. Fra 4 år. Kr 50. Bergen og Hordaland turlag 17.45: Mørketur i Langeskogen. Møt opp ved Krambua kl 17.45. Husk refleksvest/hodelykt. Alle aldre. Gratis. Bergen Sentrum 18–21: Nattevandring. Nattevandring for FNs bærekraftsmål. Vandringen starter kl 18.ved Fløyen nedre stasjon, går opp mot Skansen, og avsluttes med gratiskonsert på Vågsallmenningen. Alle aldre.

SØNDAG 17.11. S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60. VilVite 10-17: Ny utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

TIRSDAG 19.11. Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Nubbevannet. Oppmøte kl. 11 på Sædalen Skole. Gratis. Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten: Sau, ull og litt tull. Fortellerstund. Påmelding for barnehager. 3–6 år. Gratis. Påmelding: fanabarn@fanabibliotek.no.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Lystgården 13–17: Bærekraftig familiedag – vegetar for alle. Aktiviteter med Pandora film, Smaksverkstedet og klimaforsker Mari fra UiB. Familiebillett kr 200, eller det du har råd til å betale. Fana bibliotek 13.30: Den gamle kona og krokodillen. Fortellerforestilling med musikk ved Raymond Sereba og Hege Rimestad. Fra 4 år. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE Fana Kulturhus 14: Småbarnsmusikksirkel. Instrumenter og allsang. Med Stig van Eijk. 0–5 år. Kr 50. Arna Industrihus 14: Bergendal Barneboogie Band. Ved Haldis Bårdsen, Ugo Santangelo, Ole Marius Sandberg og Craig Farr. Fra 4 år. Kr 50.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

ONSDAG 20.11.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis.

Fana bibliotek 13: Bjørn T Bøe – Elefant i barnehagen. Forfattermøte. Fra 4 år. Gratis.

Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17.Kr 90/barn gratis. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Eidsvåg - Munkebotn. Oppmøte ved parkeringen ved gravplassen på Eidsvåg kl 11. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

TORSDAG 21.11. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum. Fyllingsdalen Teater 17.30: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Fargespill 18: Fargespill 15 år. Jubileumsfest med Fargespill. Alle aldre. Kr 355. Fam minst fire stk kr 295 pr pers. Grieghallen

MANDAG 18.11. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne. Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Landås bibliotek 11: Den gamle kona og krokodillen. Fortellerforestilling med musikk med Raymond Sereba og Hege Rimestad. Fra 4 år. Gratis. Steinerskolen på Paradis 11–17: Steinerskolens julemarked. Aktiviteter og opplevelser. Elevforestilling «Oliver Twist». Dukketeater. Økologisk marked m.m. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315. Hovedbiblioteket 14: Krapyl: Berit Hella Lindberg. Presenterer stykker for fløyte av nyere komponister. Noterommet i 2.etasjen. Alle aldre. Gratis.

Hordamuseet 12–15: Søndag på Hordamuseet. Førjulsaktivitetar, juleallsang, spikking og eventyrstund med nissemor. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50. Hovedbiblioteket 13.30: Det er en elefant i barnehagen. Med Forfatter og illustratør Bjørn T. Bøe. 3–6 år. Gratis.

Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

FREDAG 22.11. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

Barnas kulturhus 13–16: Scenekunstfest BARN: «Scuba». 13: Forestilling. Bjørnis og de røde prikkene. Med teater Fnugg. Fra 3 år. Festivalprogram kommer. Alle aldre. Kr 50.

VilVite 10-17: Fiksehelg. VilVite innleder Gjenbruksuken i Bergen med fikseverksted. Utstillinger og vitenshowet Kule eksperimenter. Kr.165/190/620.

VilVite 10-17: Fiksehelg. VilVite innleder Gjenbruksuken i Bergen med fikseverksted. Utstillinger og vitenshowet Kule eksperimenter. Kr.165/190/620. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Hils på Monster Mons. Kr 90/gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Steinerskolen på Paradis 12–18: Steinerskolens julemarked. Aktiviteter og opplevelser. Elevforestilling «Oliver Twist». Dukketeater. Økologisk marked m.m. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Bergen kino Sauen Shaun: Farmageddon. Premiere.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

SØNDAG 24.11.

Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

Robin Hood Huset 17–20: Fredagstaco på Robin Hood Huset. Taco og spillkveld. Åpent for alle. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 23.11.

Festplassen 16: Lysfesten. Underholdning fra scenen, utdeling av fakler, julesang og fyrverkeri.

Den Nationale Scene 12: Med Octavia på teateret. Vandreforestilling. 3–8 år. Kr 85. Ole Bull Scene 13: Svartnisssen kommer til Bergen. Kr 280. Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Munch malerverksted: Farger, følelser og musikk. Fra 4 år. Kr 130/gratis. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis.


22 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

VERKSTEDER I BYEN

KREATIV BYTUR

VilVite Hver helg inviterer VilVite til kreative verksteder og aktiviteter i Skaperhagen. Åpent tirsdag til fredag: 9–15. Lørdag og søndag: 10–17.

S-12 Galleri og verksted

PopLAB Tegne, male, perle, trykke, klippe, lime, smelte, forme, skape, brette, prate, teste ... det er tid for PopLAB i bydelene. Åpent for alle, og gratis! PopLAB i november og desember, kl. 12.30–15.30: 30. november: Oasen og Vestkanten. 9. november og 7. desember: Åsane kultursenter. Følg PopLAB i Bergen på Facebook for kommende arrangementer.

Hva med en søndag som glassblåser? S12 Galleri og Verksted byr på en helt annerledes søndagsskole. I de nye lokalene på Bontelabo inviteres du nemlig til kreative utfoldelser i et profesjonelt glassverksted.

Thormøhlensgate 51 www.vilvite.no

Søndagskolen i november og desember: 3.11: Familieverksted med fusing kl. 13–16. Kr. 250. For 4 pers. 10.11: Glassblåsing kl. 11–16. Kr 125,17.11: Glassblåsing kl. 11–16. Kr 125,24.11: Glassblåsing kl. 11–16 kr. 125,1.12: Familieverksted med fusing kl. 13–16. Kr. 250. For 4 pers. 8.12: Familieverksted med fusing kl. 13–16. Kr. 250. For 4 pers. Bontelabo 2 www.s12.no

i v t a e r K

Klar for å gjøre noe sammen me kreativ? d fam e r æ ilien åv l i t t Lys eise gjennom noen av byens åpn kreativ r e verk n e g sted de r i g er. Vi

Sofus Kreative verksted Stikk innom Ulriken Bydelssenter på Landås en mandag mellom kl. 15.30–18.30. Her kan du være med på kreative aktiviteter, spill og moro. Ingen påmelding og gratis. For 10–12 år. Verkstedet følger skoleruten og har opphold i skolens ferier. Ulriken bydelssenter, Landåsveien 3 (u. etg.) Følg Sofus Kreative verksted på Facebook.

Jul på Bryggen Byens mest stemningsfulle og tradisjonsrike førjulsdag for hele familien finner i år sted 7. desember, med åpne kreative verksteder. Det blir også korsang og besøk av en snøprinsesse og rampete bryggenisser. Kl. 11–15. Gratis inngang. Jacobsfjorden/Bellgården, Bryggen www.barnibyen.no og www.julpaabryggen.no

Hordamuseet

Smaksverkstedet

Hva med spikking på en søndag? Hordamuseet byr på spikking i spikkeutstillingen og ulike aktiviteter innen tradisjonshåndtverk. Søndager kl. 12–16. Alle aldre.

Lær deg nye matretter som er gode for både deg og klimaet. Med Smaksverkstedet kan du være kreativ, oppdage nye smaker og lage mat sammen med andre.

Flere kreative verksteder: 10. og 17. november kl. 12–15: Gjenbruksaktiviteter. 24. november, 1., 8. og 15. desember: Juleverksteder. Aktivitetene er gratis for barn/ kr. 50 for voksne. Hordnesvegen 24 (Fana) www.bymuseet.no

Matverksteder i november og desember: 2. NOV.: Barn i Byens lokaler, Bellgården 1, Bryggen. Kl. 13–15. Gratis. Påmelding: smaksverkstedet.no 9. NOV.: Ungdommens hus på Laksevåg. 4.–7. trinn. Kl. 12–14. Gratis. Påmelding. 16. NOV.: Barn i Byens lokaler, Bellgården 1, Bryggen. Kl. 13-15. Gratis. Påmelding: smaksverkstedet.no. 30. NOV.: Smaksverksted på Vestkanten ved biblioteket. Drop-in. Gratis. 7. DES.: Lag julekaker under «Jul på Bryggen», Bellgården 1. Drop-in. Gratis. www.smaksverkstedet.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 23

Magneten Kunstkollektiv

Barnas kulturhus

Fyllingsdalens nye kreative og sosiale møteplass byr på kreative verksteder: 10. november kl. 11–14. Juleverksted den 1. desember kl. 11–16. Kr. 50,Spelhaugen 12 (Fyllingsdalen) Følg Magneten Kunstkollektiv på Facebook

bytu

din og

and re r

und t et ver ks

ted sbo r

Byens eneste kulturhus for barn inviterer til åpne verksteder hver lørdag kl. 13.45–16. I november og desember kan du blant annet bli med på skulpturverksted, eksperimentere med tredimensjonal collage og lage julepynt i ekte sølv. Kr. 50,- inklusiv forestilling (kl. 13) i forkant av verkstedene. Lørdager til og med 14. desember. Verkstedene er Drop-in. Kalmargaten 6 www.bergen.kommune.no/barnaskulturhus

KunstLab (Kode 4)

r

Hver lørdag og søndag i november, desember (unntatt 28. og 29. desember) og januar: Familieverksted kl. 11–16.30. Passer for alle. Gratis for barn med betalende voksen (kr. 130). Tema i november: Farger, følelser og musikk. Med inspirasjon fra Edvard Munch og hans følelsessterke malerier, får du male bilder og tegne med pastellkritt. Passer for alle. Tema i desember: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med materialer som makaroni og spagetti. Tema i januar: Min venn Skogen. Jobb kreativt med naturmaterialer og lag fantasifulle trær. Rasmus Meyers allé 9. www.kodebergen.no

d?

Troldhaugen Juleverksted på Troldhaugen 1. desember kl. 12–16. Troldhaugvegen 65 www.griegmuseum.no

Gamle Bergen Museum Bergen Internasjonale Kultursenter BarneB med FantasiLab – kunstverksteder, juleverksted og familiekafe. Gratis. 2. november: De Dødes dag. 30. november: kunstverksted. 14. desember: Juleverksted. Fast tid kl. 12.30–15. Kong Oscarsgate 15 www.bergeninternasjonalekultursenter.no

USF Verftet Besøk et kunstverksted på USF Verftet. Faste familiedager med åpne kunstverksteder: 10. november og 8. desember. Begge dager kl. 11–15. Georgernes Verft 12 www.usf.no

Norges Fiskerimuseum

Juleverksted i Gamle Bergen 1. desember kl. 12–16. Kr. 100/50,Nyhavnsveien 4 www.bymuseet.no

Fløyen Folkerestaurant Juleverksted i peisestuen på toppen av Fløyen, søndagene 8., 15. og 22. desember kl. 11–13. Kr 50,www.floien.no

Helgen 30. november–1. desember blir det julemarked og juleverksted for hele familien. Kl. 11–16. Gratis inngang på museet. Sandviksboder 23 www.fiskerimuseum.museumvest.no

For flere kreative opplevelser, se www.barnibyen.no


24 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Juleverksted. Spikking i spikkeutstilllingen. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50. S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125.

Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

ONSDAG 27.11. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Sandviksbatteriet. Oppmøte kl 11 ved parkeringsplass Sandviken Sykehus. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis.

Nygårdsparken 11.30 og 13: Eventyr i Parken. Vandreeventyr. Med «Eventyr i Parken». Alt foregår utendørs-. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill. best til eventyriparken@gmail.com. Alle aldre. Kr 50.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

Lyngheisenteret 12–16: Førjulssøndag på Lyngheisenteret. Baking og juledekorasjoner. Besøk av Julenissen. Alle aldre. Inngang kr 50 pr barn.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Cornerteateret 13: Alle har en liten dør bak øret. 8. episode: Kjærlighet? Episodeteater basert på ny norsk poesi. Med Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre. Kr 150/100. Ole Bull Scene 13 og 15: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280. Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Hovedbiblioteket 13.30: Den gamle kona og krokodillen. Fortellerforestilling med musikk med Raymond Sereba og Hege Rimestad. Fra 4 år. Gratis. Fana Kulturhus 16: Eventyr med Askepott. Åsane Ballettskoles juleforestilling. Alle aldre. Kr 200/100.

Bergenshus Festning 18–20: Jul på festningen. Konsert, juletregang og Festningsnissen. Alle aldre. Gratis.

TORSDAG 28.11. Bergen Julemarked Bergen Julemarked er åpent på Festplassen 28.11–22.12. Åpent kl 10–21 alle dager. (Kl 18 søndag 22.12) Gratis inngang. Tur med pariserjul eller hestekarusell kr 50. Fana bibliotek 11: Den magiske kofferten: Sau, ull og litt tull. Fortellerstund. Påmelding for barnehager. 3–6 år. Gratis. Påmelding: fanabarn@fanabibliotek.no. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Fyllingsdalen Teater 17.30: Askepott. Julemusikal Kr 385/315.

Vestnorsk Utvandringssenter 18: Utekino og lystenning på Prærien. Film 1 kr 90, Film 2 kr 110.

FREDAG 29.11. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

MANDAG 25.11. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TIRSDAG 26.11. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Bergen og Hordaland Turlag Nissepadling. 10–14 år. Krever påmelding.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

TIRSDAG 03.12.

Norges Fiskerimuseum 11–16: Julemarked og juleverksted. Gratis inngang.

Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Spelhaugen. Oppmøte Spelhaugen Barnehage kl 11. Gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis.

Det Vestnorske Teateret i Logen 10.30 og 16.30: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Fana bibliotek 13: Familiefilm. Gratis. Bergen Undervisningsgård 11–16.30: Jul på Gården. Julemarked, tenning av julegran og stor adventsstake, korsang, englebesøk, konkurranser m.m. Kr 25. Norges Fiskerimuseum 11–16: Julemarked og juleverksted. 15.30: Julegranen tennes ved inngangen til sang fra Sandviken menighets barnekor. Gratis inngang. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30.

Den Nationale Scene 11: Med Octavia på teateret. Vandreforestilling. 3–8 år. Kr 85. Ole Bull Scene 13: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280. BARNELØRDAG I BYDELENE Ulriken bydelssenter 14: Udo og Ella. Musikalsk forestilling ved De fire musketerer. Fra 3 år. Gratis. Kultursalen Vestkanten 14: Bergendal Barneboogie Band. Ved Haldis Bårdsen, Ugo Santangelo, Ole Marius Sandberg og Craig Farr. Fra 4 år. Kr 50. Hovedbiblioteket 14: Krapyl: Komposisjonsklassen på Griegakademiet. Alle aldre. Gratis. Oasen bibliotek 14: Harald Slumpenbergers julepresang. Opplesning. Med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 4 år. Gratis. Fjell festning 17: Lysfest med fakkeltog på Fjell festning. Samarbeidskorpset Sotra Vest / Ulveset spiller. Oppmøte kl 17 ved porten.

Troldhaugen 12–16: Jul på Troldhaugen. Juleverksted. Fløyen 11.30: Lesefortelling i peisestuen, Fløien Folkerestaurant. Gratis. 13.15: Lystenning på platået.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

St.Jakob kirke 12 og 14: Elle melle englespill. Med Søstrene Trætteberg. Fra 4 år. Kr 165.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Bergen Undervisningsgård 11–16.30: Jul på Gården. Julemarked, tenning av julegran og stor adventsstake, korsang, englebesøk, konkurranser m.m. Kr 25. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Steinerskolen på Skjold 12–16: Julemarked med torgbod, lekkerdisk, barnas salgsbod, lysdypping, pepperkakepynting. Juleverksted. Ponniriding. Fiskedam.

Oseana Kunst - og kultursenter 12 og 16: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Fra 3 år. Kr 250/125.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

ONSDAG 04.12. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Svartediket- Fjellveien. Oppmøte på turparkeringen ved Svartediksdemningen kl 11. Gratis. Det Vestnorske Teateret i Logen 10.30 og 16.30: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Loddefjord bibliotek 11: Harald Slumpenbergers julepresang. Opplesning. Med Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 4 år. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis.

Magneten Frivilligsentral 11–16: Juleverksted og marked. Kr 50.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag. Lag en maritim nøkkelhank. Kr 90/barn gratis. Materialkostnad.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole.

Fana Kulturhus 13 og 16: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Kr 200/150. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Alle aldre. Kr 385/315. Gamle Bergen Museum 12–16: Førjulsdag i Gamle Bergen. Juleverksted og pepperkakebaking. Levende museum. 16: Julegrantenning. Alle aldre. Kr 100/ Barn over 3 år kr 50.

Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Grieghallen 12,15 og 18: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Alle aldre. Fra kr 350. Ole Bull Scene 13 og 15: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: BarneB med FantasiLab. Kunstverksteder og familiekafè. Gratis.

S 12 Galleri og Verksted 13–16: Kreativ søndagsskole: Familieverksted. Skap bilder, figurer og bilder i glass. Kr 250.

Lagunen kino Åpningsfest. Siljustøl 16.30–18: Julegrantenning på Siljustøl. Førjulsfest og tenning av julegran i skogen. Gratis.

Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Juleverksted med frivillige. Esker og poser, alternativ innpakning. Spikking i spikkeutstilllingen. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50.

SØNDAG 01.12.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Grieghallen 12,15 og 18: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Alle aldre. Fra kr 350.

Lagunen kino Åpningsfest.

MANDAG 02.12.

Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Barnas kulturhus 13: «Teskjekjerringas jul». Med Lys Levende Adele. Fra 3 år. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Gratis. Eventyrlig teaterlek. Fra 3 år. Fra sølvtråd til julepynt. Fra 4 år. Mikrokosmos. Tredimensjonale collage. fra 3 år.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Oasen Senter 12.30–15.30: PopLAB i Fyllingsdalen. Kreativt verksted for alle, tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis.

Grieghallen 16.30 og 19: Putti Plutti Pott. Av Per Asplin. Alle aldre. Fra kr 350.

LØRDAG 30.11.

Vestkanten 12.30–15.30: Pop LAB og Smaksverksted. Kreativt verksted for alle, tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

Pop LAB

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Hovedbiblioteket 13.30: Harald Slumpenbergers julepresang. Opplesning. V/Siri Ingul og Håkon Moe. Fra 4 år. Gratis.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Fra 3 år. Kr 250/125.

TORSDAG 05.12. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 25

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

Det Vestnorske Teateret i Logen 10.30 og 16.30: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Fyllingsdalen Teater 17.30: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Fra 3 år. Kr 250/125.

FREDAG 06.12. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. 0–2 år. Gratis. Det Vestnorske Teateret i Logen 10: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Fana Kulturhus 17.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Fyllingsdalen Teater 17.30: Trollala & julen som forsvant! Musikalsk jueleventyr med Stig van Eijk og andre. Fra 3 år. Kr 250/125.

LØRDAG 07.12. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Jul på Bryggen 10.30–15: Julemarked i Bryggens historiske smalganger. Snøprinsesse, kreative juleverksteder, musikk, ertende smånisser m.m.

Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Fana bibliotek 13: Familiefilm. Gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag språkkafè. Swahili-spesial. Med bla. fortellinger frå Kenya og Tanzania. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Gratis.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Fana Kulturhus 12 og 16.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Alle aldre. Kr 385/315. Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Kr 90/gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Fløyen 11–13: Juleverksted i peisestuen, Fløien Folkerestaurant. Kr 50. 11.30: Lesefortelling i peisestuen, Fløien Folkerestaurant. Gratis. 13.15: Lystenning på platået. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Barnas Katedral Nykirken 13 og 15: Juleevangeliet. Figurteater med Dukkenikkerne. Kr 150/100. BARNELØRDAG I BYDELENE Åsane kultursenter 14: Nagila – de dansende kuene. Musikk- og dansefortelling med deltakende barn. Ved Abu Adonaba, Rune Birkeland, og Marianne Adonaba. Fra 3 år. Kr 50.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Høyt & Lavt 11–15: Nisseklatring. Ta på nisselue over hjelmen! Klatring, julesanger og julegaver. Kr 100/200/250.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Fana Kulturhus 12: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Bakscenen 13: DU bestemmer! – barneforestilling. Improvisert teater. Sartor Senter. Kr 50.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Barnas kulturhus 13: «Teskjekjerringas jul». Med Lys Levende Adele. Fra 3 år. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Gratis. Eventyrlig teaterlek. Fra 3 år. Fra sølvtråd til julepynt. Fra 4 år. Mikrokosmos. Tredimensjonale collage. Fra 3 år.

Ole Bull Scene 13: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Ull blir undikk. Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter. Museet er åpent 12–17.Kr 90/barn gratis. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis. Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Juleverksted med frivillige. Juletrepynt, vi bruker det vi har. Spikking i spikkeutstilllingen. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50.

Museet Gamle Vossebanen 10–16: Juletoget på Gamle Vossebanen. Avgang hver hele time fra Garnes mellom kl 10–15. Kr 100.

LØRDAG 14.12. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

S 12 Galleri og Verksted 13–16: Kreativ søndagsskole: Familieverksted. Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Det Vestnorske Teateret i Logen 10: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Fana Kulturhus 11: Julens Magi. Med Musikaljentene. Den Nationale Scene 11: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

TIRSDAG 10.12. Fana bibliotek 10.30 og 11.30: Adventsamling på biblioteket. Fra 4 år. Gratis. Påmelding for grupper/ barnehager: fanabarn@bergenbibliotek.no. Det Vestnorske Teateret i Logen 10 og 16.30: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

ONSDAG 11.12.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

MANDAG 9.12.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Postveien til Sætregården. Oppmøte på p-plass ved Mellingen. Gratis. Det Vestnorske Teateret i Logen 10: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Bergen og Hordaland turlag 17.30: Kveldmattur på Siljustøl. Oppmøtested utenfor Siljustøl museum. Alle aldre. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

TORSDAG 12.12. Det Vestnorske Teateret i Logen 10: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Fyllingsdalen Teater 17.30: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Bergen Filharmoniske Orkester 13: Aktiviteter i foajeèn. 14: Musikalske julekort. Familiekonsert med Bergen Filharmoniske orkester. Tegnefilmen Snømannen og julemusikk. Grieghallen. Fra 5 år. Voksne kr 200/barn kr 100.

Cornerteateret 17.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260.

Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Åpen hall 10–13: Åpen idrettshall i bydelene. For barnefamilier. Gratis.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Fana Kulturhus 14: Da julenissen tok bybanen. Familieforestilling av Veslemøy Fluge Berg med andre.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

FREDAG 13.12.

Ole Bull Scene 13 og 15: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag. Lag en maritim nøkkelhank. Kr 90/barn gratis. Materialkostnad. Ådnahall kulturverksted 12–15: Kunstverksted og kafè med Arna Verk før og etter forestilling. 14: En musikalsk reise tilbake i tid. Ved Kjell Braaten. Fra 3 år. Kr 50.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

Kulturhuset Sentrum 13 og 17: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 4 år. Kr 275/220.

Åsane bibliotek 12: Juleverksted med hobbysaker og førjulstemning. Gratis.

USF Verftet 11–15: Familiedag på USF. Konsert: Mads Bervens Julelåteri, kunstverksteder, dansing og mye mer som oppdateres etterhvert på usf.no. Konsert kr 80.

Midtbygda sykehjem 13: Ulla Krulle og snømannen Rulle. Med Teaterkompaniet Grep. Fra 3 år. Kr 50.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Besøk julebutikken. Kr 90/gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

Den Nationale Scene 12: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis.

Pop LAB 12.30–15.30: PopLAB i Åsane. Åsane kultursenter. Eksperimenter med ulike materialer og teknikker. Dropp inn. Tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming og åpent for alle interesserte. Gratis.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

SØNDAG 08.12.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Kr 90/gratis. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

MUSIKALSKE JULEKORT

Den Nationale Scene 11: Med Octavia på teateret. Vandreforestilling. 3–8 år. Kr 85. LØRDAG 14. DESEMBER KL. 12:00 OG 14:00 I GRIEGHALLEN

Cornerteateret

Kom i julestemning med tegnefilmen Snømannen 12 og 16.30: Julens Magi. Orkester. og julemusikk fra Bergen Filharmoniske Åpen kafé og musikalske aktiviteter i Fra foajeen3fraår. kl. 11.00. Med Musikaljentene. Konsertene varer ca. én time. Ingen pause. Kr 260. Passer for alle over 5 år

Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk.

Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 Familiekonserter Med Lykke Kristine Moen og Oda www.harmonien.no

2019-2020 Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Åsane bibliotek 11: Barnefilm. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg, hest og kjerre og kafè. Fana bibliotek 13: Juleverksted. Lag julekort og enkel julepynt. Familiefilm. Gratis. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Kulturhuset Sentrum 13: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 4 år. Kr 275/220.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Bergen Internasjonale kultursenter 12.30–15: BarneB med FantasiLab. Kunstverksteder og familiekafè. Juleverksted. Gratis.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Barnas kulturhus 13: «Teskjekjerringas jul». Med Lys Levende Adele. Fra 3 år. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Gratis. Inn i jungelen. Dyrenes lyder og kroppsspråk. Fra 4 år. Mikrokosmos. Tredimensjonale collage. Fra 3 år. Månen. Lek med halvmåner. Uten formidler. Fra 1 år.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Norges Fiskerimuseum 10–15: Jakt på Silja Sild i museet Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City» Prøv fiskedammen inne. Aktivitet i plastutstillingen. Lån gratis miljøkajakk på: www.greenkayak. org. Kr 90/barn gratis. Oasen bibliotek 10.30: Juleverksted. Lag julekort og enkel julepynt. Alle aldre. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis. Litteraturhuset i Bergen 11–15: Lillelørdag: Juleavslutning. Julegrøt og julefortellinger med julegjest Christine Hope. 0–8 år. Kr 30. Loddefjord bibliotek 11: Juleverksted. Lag julekort og enkel julepynt. Alle aldre. Gratis. Tidsreiser 11–16: Eventyrspill Langeskogen. Levende rollespill i en fantasy– verden. Oppmøte p–plass Øvre kråkenes 17. Fra 8 år. Kr 260. (Grupperabatt 230/200). Påmelding anbefales.

Ole Bull Scene 13: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280. Fana Kulturhus 14: Da julenissen tok bybanen. Familieforestilling av Veslemøy Fluge Berg.

SØNDAG 15.12. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62. Øvre-Eide gård: 11-13 og 14-16: Julegårdsbesøk. Riding på hest. Mating av sauer. Hils på kaniner, høner og katten Benny. Servering av risengrynsgrøt, saft, mandariner og pepperkaker på låven. Sang rundt juletreet. Kr. 190,-/Barn under 2 år gratis. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

DE UN NØTTE

MANDAG 16., TIR OG ONSDAG 18. KL. 18:00 I GRIEG

Juleballetten Nøtteknekker med dansere fra Bergen ku på scenen og Bergen Filhar i orkestergraven.


26 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Kr 90/gratis.

MANDAG 16.12. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne med baby. Gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Den Nationale Scene 11: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Fana Kulturhus 11: Julens Magi. Med Musikaljentene.

Fløyen 11–13: Juleverksted i peisestuen, Fløien Folkerestaurant. Kr 50. 13.15: Lystenning på platået. 14: Lesfortelling på Fløysletten. Gratis.

Fana Kulturhus 14: Da julenissen tok bybanen. Familieforestilling av Veslemøy Fluge Berg.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Grieghallen 18: De unges Nøtteknekker. Med dansere fra Bergen kulturskoles fordypningsprogram i dans og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Kr 250/barn kr 200.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

MUSIKALSKE JULEKORT Vannkanten

LØRDAG 14. DESEMBER 12–18: Badelandet er åpent. KL. 12:00 OG 14:00 I GRIEGHALLEN Kr 165/145/ kr 550. Kom i julestemning med Fam tegnefilmen Snømannen

DE UNGES TIRSDAG 17.12. NØTTEKNEKKER

og julemusikk fra Bergen Filharmoniske Orkester.

AdO arena Konsertene varer ca. én time. Ingen pause. 10–18: Åpen svømmehall. Passer for alle over 5 år Kr 145/80/40.

Bergen16., ogTIRSDAG Hordaland MANDAG 17. Turlag Bæretur Brushytten. OG10.50: ONSDAG 18. DESEMBER Oppmøte Nedre Fløybanestasjon. KL. 18:00 I GRIEGHALLEN

Åpen kafé og musikalske aktiviteter i foajeen fra kl. 11.00.

Gratis.

Juleballetten Nøtteknekkeren er endelig tilbake i Grieghallen, med dansere fra Bergen kulturskoles fordypningsprogram på scenen og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester i orkestergraven.

Åpen hall

Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 Familiekonserter 10–13: Åpenwww.harmonien.no idrettshall i bydelene.

2019-2020 For barnefamilier. Gratis. Vikinghallen 10–13: Åpen hall. Gratis.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

MUSIKKSELSKAPET

HARMONIEN Grieghallen 18: De unges Nøtteknekker. Med dansere fra Bergen kulturskoles fordypningsprogram i dans og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Kr 250/barn kr 200.

ONSDAG 18.12. Bergen og Hordaland Turlag 11: Trilletur: Fløyen. Gratis.

Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg, hest og kjerre og kafè.

Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé med juleverksted. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Juleverksted med frivillige. Juletrær av gamle bøker. Spikking i spikkeutstilllinga. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag. Lag en maritim nøkkelhank. Kr 90/barn gratis. Materialkostnad. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis. Nygårdsparken 11.30 og 13: Eventyr i Parken. Vandreeventyr. Med «Eventyr i Parken». Alt foregår utendørs-. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill. best til eventyriparken@gmail.com. Alle aldre. Kr 50. Cornerteateret 12.30 og 16.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260.

Cornerteateret 17.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Grieghallen 18: De unges Nøtteknekker. Med dansere fra Bergen kulturskoles fordypningsprogram i dans og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Kr 250/barn kr 200.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis. Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg, hest og kjerre og kafè. Fana bibliotek 13: Familiefilm. Fra 7 år. Gratis.

Lagunen kino Star Wars – The Rise of Skywalker. Premiere.

Fana Kulturhus 12 og 16: En annerledes jul med Stig van Eijk. Familiekonsert. Kr 300/barn u 2 år gratis.

TORSDAG 19.12. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Cornerteateret 17.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Fyllingsdalen Teater 17.30: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315. Bergen og Hordaland Turlag 15: Førjulskos med bål på Frotveit. www.bergenoghordalandturlag.no

Det Vestnorske Teateret i Logen 14: Gubben og katten får julebesøk. Med Lykke Kristine Moen og Oda Alisøy. Fra 3 år. Kr 120.

FREDAG 20.12.

Fana Kulturhus 14: Da julenissen tok bybanen. Familieforestilling av Veslemøy Fluge Berg.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Bergen kino Star Wars – The Rise of Skywalker. Premiere.

Kulturhuset Sentrum 13: Jul i Blåfjell. Med Bergen Musikkteater. Fra 4 år. Kr 275/220.

Ole Bull Scene 13 og 15: Svartnisssen kommer til Bergen. Fra 4 år. Kr 280.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Julebutikken er åpen. Kr 90/gratis.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

LØRDAG 21.12.

Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Cornerteateret 17.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Fana Kulturhus 17: En annerledes jul med Stig van Eijk. Familiekonsert. Kr 300/barn u 2 år gratis.

Cornerteateret 12 og 16.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315. Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

SØNDAG 22.12. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Øvre-Eide gård: 11-13 og 14-16: Julegårdsbesøk. Riding på hest. Mating av sauer. Hils på kaniner, høner og katten Benny. Servering av risengrynsgrøt, saft, mandariner og pepperkaker på låven. Sang rundt juletreet. Kr. 190,-/Barn under 2 år gratis. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Norges Fiskerimuseum 11–17: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Plastverksted. Julebutikken er åpen. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

1. JULEDAG Bergen Klatresenter 13–17: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Lagunen kino Frost 2. Premiere. Bergen kino Frost 2. Premiere.

2. JULEDAG VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Åpent Tirsdag-fredag 9-15 Lørdag-søndag 10-17 Mandag stengt Opplev • Lekende læring i utstillingene • Stadig noe nytt • Verksteder og vitenshow i helgene vilvite.no

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Bergen Klatresenter 11–19: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200.

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Vannkanten 10–18: Åpen svømmehall. Kr. 165/145.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

SØNDAG 29.12.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

FREDAG 27.12.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn.

Langegården 12–15: Åpen gård med juletresalg, hest og kjerre og kafè. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé med juleverksted. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis. Hordamuseet 12–16: Søndag på Hordamuseet. Spikke i spikkeutstilling. Ulike aktiviteter knyttet til tradisjonshåndtverk, bærekraft og historie. Alle aldre. Kr 100/gratis. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Askepott. Julemusikal. Kr 385/315. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Vinterverksted. Lag vinterdekorasjoner med makaroni. Alle aldre. Kr 130/barn gratis. Fløyen 11–13: Juleverksted i peisestuen, Fløien Folkerestaurant. Kr 50. 13.15: Lystenning på platået. 14: Lesefortelling på Fløysletten. Gratis. Cornerteateret 16.30: Julens Magi. Med Musikaljentene. Fra 3 år. Kr 260. Bergen og Hordaland Turlag Fakkeltog og julegrøt på Fløyen. Gratis, med påmelding. www.bergenoghordalandturlag.no

MANDAG 23.12. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergen Klatresenter 9–22: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

JULAFTEN Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergen Klatresenter 9–14: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Fana bibliotek 13: Julefilm. Gratis. Den Nationale Scene 15: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Vannkanten 10–18: Åpen svømmehall. Kr. 165/145. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Bergen Klatresenter 9–22: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Fangene på fortet 12–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Fana bibliotek 13: Julefilm. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Wendy & Peter Pan. Fra 6 år. Kr 295/200. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Vannkanten 10–20: Åpen svømmehall. 145/135. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

LØRDAG 28.12. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Vannkanten 12–18: Åpen svømmehall. Kr. 165/145. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

MANDAG 30.12. Bergen Klatresenter 9–22: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. VilVite 10-17: Lek og lær i utstillingene. 11-16: Juleverksted i Juletreskogen. 12 og 15: Vitenshow: Lys. Kr 165/190/62.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Vannkanten 16–20: Åpen svømmehall. Kr. 145/135.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.


27

Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde? Alle barn over 7 år kan få sitt eget Visa Electron 7+. Og det er superenkelt å bestille! Les mer på spv.no

VI ER FAMILIEBANKEN. VI FØLGER DEG HELE LIVET.

Foto: Anne Lise Norheim

NYHET! Bestill kort i mobil- eller nettbank

07

DITT FØRSTE


28 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

NYTTÅRSAFTEN Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergen Klatresenter 9–15.30 Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Nordnes sjøbad 9–12: Nyttårsbading (kun sjø)

ONSDAG 1.1.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

Bergen Klatresenter 14–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

TORSDAG 2.1.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Nordnes sjøbad 17–20: Nyttårsbading (kun sjøbading)

LØRDAG 4.1. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

TIRSDAG 7.1. Bergen og Hordaland Turlag 17.30: Aking og kveldsmattur på Rolland i Åsane. Denne aktiviteten avlyses om det ikke er snø. Oppmøte: Kollåsen skole. www.bergenoghordalandturlag.no.

ONSDAG 8.1. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

FREDAG 10.1. Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

LØRDAG 11.1. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

SØNDAG 05.1.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen.

FREDAG 17.1. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

LØRDAG 18.1. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

SØNDAG 12.1.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60. VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Bergen Ungdomslag Ervingen 16–18: Juletrefest. Gimle. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

MANDAG 6.1.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis.

SØNDAG 19.1. Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis.

TIRSDAG 14.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Kanadaskogen. Oppmøte Spelhaugen Barnehage kl 11. Gratis.

ONSDAG 15.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Eidsvåg Munkebotn. Oppmøte Gravplassen på Eidsvåg. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Bergen og Hordaland Turlag Kveldsmattur med bål på Frotveit. www.bergenoghordalandturlag.no.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. Bergen og Hordaland Turlag Førjulskos på Frotveit. Mer info kommer. Gratis.

MANDAG 21.1. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TIRSDAG 22.1. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum. Bergen og Hordaland Turlag Aking og kveldsmattur i Kirkebakken, Fyllingsdalen. Denne aktiviteten avlyses om det ikke er snø. www.bergenoghordalandturlag.no

ONSDAG 22.1. Bergen og Hordaland Turlag 11: Trilletur: Hordnesskogen. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis.

LØRDAG 25.1. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis. Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. KODE 2 Familieomvisning: «Henrik Håkansson. A Hundred Pieces of a Tree (Norwegian Woods)». 12: For de mellom 4- 7 år. 13: For de mellom 8 og 12 år. Begrenset antall plasser, Adgangstegn kan hentes i resepsjonen i KODE 4 lørdag 25. januar (ikke anledning til forhåndsbestilling). Kr 130/gratis. Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550. Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis. Bergen Filharmoniske Orkester 13: Aktiviteter og kafé i foajeen. 14: Familiekonserten Sustain i Griegsalen. Lekende og urovekkende konsertforestilling om menneskets forhold til naturen. Fra 5 år. Kr 200/100. Grieghallen.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

TORSDAG 23.1.

SØNDAG 26.1.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

FREDAG 24.1. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Rush Trampolinepark 20–22: To timer med selvlysende ansiktsmaling, glow sticks, pizza og brus. Kr 250.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Min venn Skogen. Lag trær av naturmaterialer. Alle aldre. Kr 130/gratis.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 29

OPPLEVELSESKALENDER

VINTEREN 2019–20

Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Fargespill 18: Fargespill 15 år. Jubileumsfest med Fargespill. Alle aldre. Kr 355. Fam minst fire stk kr 295 pr pers. Grieghallen.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. Nygårdsparken 11.30 og 13: Eventyr i Parken. Vandreeventyr. Med «Eventyr i Parken». Alt foregår utendørs-. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill. best til eventyriparken@gmail.com. Alle aldre. Kr 50.

MANDAG 27.1. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen. Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Møllaren frivilligsentral 16.30–18: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TIRSDAG 28.1. Bergen og Hordaland Turlag Aking og kveldsmattur på Fløyen. Denne aktiviteten avlyses om det ikke er snø. www.bergenoghordalandturlag.no

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

ONSDAG 29.1. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Svartediket Fjellveien Oppmøte Turparkeringen ved Svartediksdemningen kl 11. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Fellesverket i Sverresgt 3. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. 9–13 år. Oppmøte: Gymsalen Slettebakke skole Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Rolland skole. Juniorklubb på Elevetun 14–16: Åpen møteplass. Elvetun 21. (bak Vestkanten).10–13 år. Gratis. Rush Trampolinepark 16–20: Glow Party Wednesday. Discostemning i parken.

TORSDAG 30.1. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Åpen møteplass. 10–13 år. Flaktveit skole. Ytre Arna juniorklubb 16.30–18.45: Åpen møteplass. 10–13 år. Kulturhuset Sentrum.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40. Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Fløysvingene opp. Oppmøte Nedre Fløybanestasjon. kl 11. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Oseana Kunst & Kultursenter 19.30: Svanesjøen. Med Den russiske nasjonalballett. Kr 630/530.

FREDAG 31.1. PLANLEGGINGSDAG FOR SKOLER OG BARNEHAGER Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis. Fangene på fortet 11–22: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250. Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105. Vannkanten 10–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–20: Parken er åpen.

LØRDAG 1.2.

Vikinghallen 12–15: Åpen hall. Gratis.

Leos Lekeland 10–19: Lekeland er åpent. Kr 205/ 1 år kr 95. Voksne gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis.

Fangene på fortet 11–21: 35 celler med oppgaver. Michael Krohnsgate 86. Fra kr 250.

Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Klatrevegg. Sandvolleyball. Gratis.

Osbadet 10–18: Badelandet er åpent. Kr 145/105.

Bergen Klatresenter 9–18: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

SØNDAG 2.2.

Vannkanten 12–18: Badelandet er åpent. Kr 165/145/ Fam kr 550.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. Utstilling: Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780.

Bergen og Hordaland turlag 11–15: Kom deg ut-dagen på Fløysletten. Kle deg godt, ta med noe du kan grille og bli med og lek! Gratis. Gratis Fløibane kl 8–11.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lys & Kunst. Lykter og objekter for å lyse opp vinternatten. Kr 130/gratis.

Bergen Klatresenter 9–20: Buldring for alle. Eget barnerom. Dropp inn. Kr 120/70.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620.

Universitetsmuseet 10–16: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill deg gjennom sjømatbyen «Fin City». Fiskedam. Kr 90/gratis. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. 11–20: Parken er åpen. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. 10–21: Parken er åpen.

VilVite 10-17: Utstilling «Illusjoner og VR». Verksted, aktiviteter og vitenshow – og Nerdy Derby. Kr 165/190/620. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Plastbyen: Byen under havet. Kr 285/195/780. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Lys & Kunst. Lykter og objekter for å lyse opp vinternatten. Kr 130/gratis. Universitetsmuseet 11–17: Utforsk vår forunderlige klode. En billett gir inngang til de kulturhistoriske og naturhistoriske samlinger. Kr 120/gratis.

DANS • TEATER • MUSIKK • VISUELLE UTTRYKKSFORMER

VI TILBYR OPPLÆRING FOR BARN OG UNGE DER DU BOR FORTSATT NOEN LEDIGE PLASSER Finn mer informasjon om tilbudet i ditt nærområde på våre nettsider; bergen.kommune.no/kulturskolen

www.bergenkommune.no/kulturskolen

Fysak Melkeplassen 12–19: Parkour-anlegg, skatepark, tumblingbane og turngulv. Gratis. Fysak Slettebakken 12–20: Skatehall, hoppemadrass. Sandvolleyball. Gratis. Bergenshallen 15–18.30: Åpen skøytebane. Kr 60.

Med forbehold om feil og endringer Se www.barnibyen.no for oppdatert og enda flere arrangementer og aktiviteter i byen


30 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

HVA – HVEM – HVOR DANS

KULTURHUS

C dansestudio

Barnas kulturhus

Fyllingsdalen, Askøy, Sotra, Loddefjord og Måløy

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, barnehager og skoler. Kunstsjangre: Teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene. Åpent for barnefamilier lørd kl 13-16. Kalmargaten 6, 5011 Bergen T: 53 03 82 30 (hverdager 9-15) E: barnaskulturhus@bergen.kommune.no

Glad i å danse? Start din dansereise sammen med oss :) Danseundervisning for barn, ungdom og voksen fra 2 år oppover, gutter og jenter. VI TILBYR: • Barnedans • Barneballett • Klassisk ballett • Minibreak • Jazzdans • Showdans • Hip hop • Breakdance • Dance voksen 16 år + • Brudevals • Utdrikkingslag. Semesterstart i januar og august Påmelding via www.cstudio.no

bergen.kommune.no/barnaskulturhus

BARNEHAGE

Åpne barnehager i sentrum: Nykirken Åpen barnehage Fredriksbergsgt. 4 Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–17.30 Mariakirken Åpen barnehage Absalon Beyersgt. 1 Torsdag kl 9–18.30 Fredag kl 9–15.30

www.bergendomkirke.no

BARNAS KULTUR

Bergen Dansesenter Danseskole på USF Verftet, Nordnes

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier? Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turbouker, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Mandag 9–15, tirsdag og torsdag 9–14 Barnehagen følger skoleruten. Vi ønsker små og store hjertelig velkommen! Kjelleren i Fana meninghetssenter Fanaveien 320 – T: 958 54 606 Facebook: Fana åpen barnehage

KUNSTSKOLE

Kveldsskole i tegning og maleri. Semestrene avsluttes med elevutstillinger på Bryggen. 4 grupper: 6-9, 10-12, ungdom og voksne.

Kontakt oss på 55 33 58 10 eller aktivitet-bht@dnt.no Bugården 15, 5003 Bergen T: Jette Meyer 915 45 376 E: kontakt@bryggenkunstskole.no www.bryggenkunstskole.no

BARNEHAGE

SPILL – BURSDAG

UNDERVISNING

Bergen Kulturskole

Klin umulig å kjede seg på Vannkanten

Kom når det passer deg. Driften er basert på at de voksne som kommer sammen med barna selv er en del av bemanningen, rydder etter seg selv, og tar aktivt del i det daglige arbeidet.

Undervisningstilbud innen musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, talentprogram, musikkterapi og «Kulturkarusell».

Se våre nettsider for åpningstider og priser Lyderhornsv. 2, 5171 Loddefjord T: 55 50 77 77/55 50 77 99 E: post@vannkanten.no www.vannkanten.no

- Babysang - Babymassasjekurs - Yoga for mor og baby - Stjernegruppe for 4 og 5 åringer - Samlingsstunder - Utflukter - Gymrom - Snekkerbod - Formingsaktiviteter Ingen påmelding kreves, bare møt opp. Alle er velkommen. Kun kr. 10,- pr. pers. Åpningstider: Mandag kl. 9–14.30. Onsdag kl. 9–14. Torsdag kl. 9 –14.30.

Semesterstart i januar og i august.

Bowling 1 – Vestkanten

Strømgt. 19, 5015 Bergen. T: 55 56 80 50 www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Musikk Teater Visuelle kunstfag Feire bursdagen med bowling og minigolf på Vestkanten!

Se månedsplaner på facebook eller www.aasanekirke.no T: 917 24 471

Bergen Dansesenter tilbyr som eneste danseskole i Hordaland gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

Følg oss på Facebook og på bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag Besøk oss i Markens tverrgate 4-6; man-fre: 10-16, tors: 10-18, lør 10-15.

Stjernen Åpen barnehage

Får du lyst til å kombinere badeglede med shoppingtrang, ligger 110 butikker vegg i vegg.

Danseundervisning for barn: danselek 2-6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år.

Et pedagogisk tilbud til barn i følge med en voksen

Vannkanten Vannkanten er Vestlandets største badeland. Et flott anlegg med herlige bassenger – inne og ute, tre susende vannsklier, boblebad og egen voksenavdeling.

Regionalt kompetansesenter for dans, åpent for henvendelser fra publikum

Barnas Turlag

Bryggen Kunstskole

HUS

BADING

Fana Åpen barnehage

Gratis for alle barnefamilier LUNSJ - LEK - LÆRING

ROM FOR KOMPETANSE

DANS

FRILUFTSLIV

BARNEHAGE

Dans

T: 55 32 08 66 / 482 49 269 E: post@bergen-dansesenter.no bergen-dansesenter.no

Garantert moro for alle aldre! T: 55 50 77 80 E: bowling@vestkanten.no www.vestkantenopplevelser.no

DANS

Åsane Ballettskole Undervisning for barn og unge i danselek, barnedans, preballett, barneballett, klassisk ballett, repertoar, moderne dans og jazzdans. Åsane kulturhus i Åsane Senter Info/påmelding: www.aasaneballett.com Monique Verneuil T: 55 22 04 44 /900 65 742 post@aasaneballett.com

DANS

Step In Dansestudio Fyllingsdalen og Nesttun

Danseundervisning for barn, ungdom og voksne fra 4 år. Klassisk Ballett, Jazz, Hip Hop, House, Moderne, Stepp og Dansebursdag. www.stepindansestudio.no kontak@stepindansestudio.no

FORENING

Popcorngjengen søndagsskole

IDRETT

Centrum Taekwondo

UNDERVISNING

Feedback Studios Musikkskole i Bergen

MUSIKK – KONSERT

Musikkselskapet Harmonien

Fra 4 år og oppover

FAMILIEKONSERTER I GRIEGHALLEN:

Kreativ formidling av Bibelens budskap.

Skaff deg de beste setene til neste sesongs familiekonserter nå. I Familieserien får du hele fire konserter for kr 395,-.

Fellesskap, lek og moro. Et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt.

Bli også med på de gøye aktivitetene i forkant av hver konsert. Fra 5 år.

Sang/drama/forming/spill/utflukter. Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bergen Misjonsmenighet, Lille Øvregate 31 (ved Domkirken) T: 458 54 391

BLI MED PÅ TAEKWONDO Taekwondo-lek: Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo. Tid: Onsdag kl. 18 Ordinære barnetreninger: Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret. Tid: Mandag og onsdag kl. 18-19 Sted: Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42 Påmelding: E-post: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. www.centrumtkd.no Følg oss også på Facebook

Gavekort til jul? Vi har kontinuerlig opptak av nye privatelever gjennom hele året. Ledige privattimer på fiolin, piano, trommer, bass, gitar, ukulele og vokal. Nye kurs settes opp fra 20. Januar: gitar, vokal, band, fiolin og piano www.FeedbackStudios.no T: 93 44 77 60 E: Post@FeedbackStudios.no

E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28 www.harmonien.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 31

NYSGJERRIG I NATUREN

FAKTA OG FORSØK

MUSEUM – KUNST

KODE

MUSEUM – KUNST

Bergen Kunsthall Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst. Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

KunstLab er KODE sin egen museumsfløy for barn. Her er utstilling for barn, verksted og ikke minst et laboratorium hvor man kan utforske kunst gjennom lek og eksperimenter. Nå vises utstillingen Drømmedryss - en hyllest av billedboken som kunstopplevelse. Familieaktiviteter I KunstLab er det alltid tegneutstyr og papir tilgjengelig for barn som vil utfolde seg kreativt. Her er sofaer og bildebøker tilgjengelig dersom man ønsker å lese sammen med barna. Hver helg og i skoleferiene tilbyr museet familieaktiviteter. Verkstedet har nytt tema hver måned. Verkstedene arrangeres etter «Dropp innom»-prinsippet, der man kan komme og gå som man vil.

For bestilling: Kontakt Hilde Marie Pedersen, E: formidling@kunsthall.no T: 940 15 056 Åpningstider: Tirsdag–søndag 11–17. Torsdag 11–20. Omvisninger for barnefamilier: Hver søndag i utstillingsperioden kl. 13. Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen T: 55 55 93 10 / 940 15 056 E: formdling@kunsthall.no www.kunsthall.no

Følger museets åpningstid: Familieverksted helg kl. 11-16.30 www.kodebergen.no

MUSEUM – HISTORIE

Norsk Trikotasjemuseum

MUSEUM – HISTORIE

Bergens Sjøfartsmuseum Skatter fra dypet, kuler og kanoner, vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv! 1. september–14. mai: Alle dager 11–15 15. mai–31. august: Man–fre 10–16. Lør–søn 10–17. www.museumvest.no FB: Bergens Sjøfartsmuseum

Hvordan kan ull bli til sokker eller undikk? Bli med inn i den gamle Salhus Tricotagefabrik (1859-1989). Se, hør og lukt hvordan det er i en ekte tekstilfabrikk. Alle søndager og i høstferien har vi omvisning for barn med sauen Bændik kl.12.30, og barnekrok med aktiviteter. Kafé med hjemmebakte rundstykker, kaker, vafler og is. Åpent: tirs–fred 11–15 og søndag 12–17. Gratis for barn i følge med voksen. Voksne kr. 90.

MUSEUM – HISTORIE

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A På grunn av restaurering er muséet i Finnegården midlertidig stengt, og etter planen åpner dørene igjen i 2024. Det vil selvsagt ikke hindre oss i å tilby minnerike opplevelser – vi flytter bare et lite steinkast unna! I restaureringsperioden inviterer vi hele familien til hanseatenes storstue på Schøtstuene vis à vis Mariakirken.

Salhusvegen 201 (Kun 10 min. frå Åsane) www.muho.no/salhus-trikotasjefabrikk

Med lupe på tur Eldsteguten min var nettopp fylt tre år då me gjekk heim frå ein blaut luftetur på leikeplassen. Han såg på vatnet som rann i elva og over vegen, såg opp på den grå himmelen og spurde: – Pappa, kor kjem regnet frå? TEKST: Lars Haugen Aardal

Naturfaglæraren i meg jubla, og var klar til å dele alt eg kunne om vasskrinslaupet, inkludert faseovergangar, trykkforskjellar og jetstraumar i atmosfæren. Men sidan eg var blaut og svolten, og helst ville ta guten på ryggen og forte meg heim, makta eg ikkje å seie anna enn: – Regnet ramlar ned frå skyene! Guten tenkte seg om ei lita stund, og kom så med eit nytt spørsmål: – Pappa, kor kjem skyene frå? Eg trakk pusten og forklara at skyene er laga av bitte små vassdropar som stig opp frå havet, samlar seg til større dropar og ramlar nedatt når dei vert for tunge. Eldsteguten min tenkte seg om litt til, og sa: – Men pappa, korleis kjem skyene seg opp på fjellet viss dei er laga nede i havet? Å vera nysgjerrig Det kjem framleis mange gravande spørsmål om det som er rundt oss når me er ute og går tur. Veit ein som vaksen ikkje svaret på alt, har ein lov til å undre seg og dele desse undringstankane med ungane sine. Heilt frå me er små, brukar me alle sansar for å finne ut meir informasjon om verda rundt oss – ting skal kjennast på og smakast på, lydar utanfor vindauget er uendeleg spennande, å gøyme ansiktet i hendene kan underhalde i timesvis, munnen kan brukast til å lage nye lydar og seinare ord. Denne nysgjerrigheita driv oss til å søke ny kunnskap om omgjevnadene våre, og gjer oss til meir erfarne menneske som kan litt meir om korleis ting heng saman. Mennesket er med andre ord avhengig av nysgjerrigheit for å utvikle seg. Å vera i naturen – på fjell, strand, i skog, park eller hage – gjev eit heilt spekter av aktivitetar og stimuli som oppfordrar til nysgjerrigheit.

Men pappa, korleis kjem skyene seg opp på fjellet viss dei er laga nede i havet? Dei små under Det skal ikkje så veldig mykje til: Kva med ein tur i skogen med lupe og syltetøyglas, på jakt etter småkryp? Leite etter fine steinar, blomar eller ulike typar blad, sjå på elva som har gravd hol i vegen til naboen, eller finne ei gløymt ripsbusk og plukke til dessert. Ein av dei kjekkaste aktivitetane me har gjort i år, har vore å dra på fisketur i elva ved Landåsdammen med dupp og krok. Det vart enno kjekkare då me faktisk fekk fisk (som me slapp ut att, så klart)! Fisken var forresten veldig glad i rosinbolle, men likte ikkje maiskorn.

MUSEUM – HISTORIE

Universitetsmuseet

Lars Haugen Aardal er far til to gutar som har det aller best når dei kan vera ute, i all slags vær. Han jobbar som naturfagslærer ved International School of Bergen, og er glad i å bruke naturen både på jobb og fritid, åleine og saman med familien. SCHØTSTUENE: Øvregaten 50: Fra 8.mai ønsker vi velkommen til Hanseatenes enestående forsamlingslokale på Schøtstuene. Her vil små og store få oppleve den Hanseatiske verden, delta i morsomme aktiviteter, og få innblikk i spennende historier.

Besøk Universitetsmuseet og se ekte vikingsverd, skinnende brudekroner, 3000 år gamle mumier og mye mer. Vi har skattekart som tar deg med på en spennende jakt etter mange av museets skatter.

Følg med for oppdateringer på Facebook eller www.museumvest.no

Gå ikke glipp av den nye utstillinger på Muséplassen 3. Her kan du se hvalskjeletter, insekter, krystaller, fugler og dyr fra alle verdenshjørner. Åpent: Tirs–lør 10–16. Søn: 11–17 Billetter kjøpt på nett: Barn gratis. Voksne 100,-. Honnør 80,Besøk oss på: Haakon Sheteligs plass 10 og Muséplassen 3 www.uib.no/universitetsmuseet www.facebook.com/universitetsmuseet

MIDTHUSET: Jacobsfjorden, Bryggen Museumsbesøkets første stopp er i Midthuset på Bryggen, som er startstedet for museets omvisninger. Det er her du kjøper inngangsbillett og får en første smakebit av opplevelsen som venter på Schøtstuene. Her finner du også et variert utvalg av flotte suvenirer. www.museumvest.no


32 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

MØTE MED SVARTNISSEN

ELSKER GAVER – HATER JULEN

. Darlig julestemning Over: Levi og Iver Nicolai overkommer Svartnisse-skrekken og gjør en solid gravejobb for Barn i Byen. Til høyre: Barn i Byens juniorreportere tester Svartnisseluer – med øyenbryn – blant Svartnissen, Håkki Rocketroll og Tobbi Nissemann.

Svartnissen har i flere år skapt dårlig julestemning i Stavanger. Nå er turen kommet til Bergen. Han vil at alle barn skal få fiskepudding med bein til jul, og ikke litt bein, men så mye at det nesten bare er bein! TEKST: Ragnhild Friis-Ottessen FOTO: Atle Kårstad

– Han ser skikkelig sur ut, sier Levi (7). Heldigvis er Levi en Barn i Byenreporter som tar jobben sin alvorlig. På vegne av nettopp barna bestemmer han seg for å ta en prat med selveste Svartnissen og finne ut hva han skal i Bergen. Men så sur som Svartnissen virker er det nok lurt å være to! Vi så nemlig en video på Facebook der Svartnissen sa at han hater unger! Og jul! Og sol! Derfor tar han med seg Iver Nicolai som også er syv år, og den beste vi kjenner på spørsmålsstilling. Hvem er Svartnissen? Hvem er han, hvorfor er han i Bergen, og

hva er greien med øyenbryn på utsiden av nisseluen? Dette er bare noen av spørsmålene guttene har forberedt før det store møtet. De er litt nervøse, men de har med seg notatblokk og pågangsmot. Ingen av dem kjenner igjen skuespiller Eirik Del Barco Soleglad når han kommer inn i lokalet. – Er det du som skal ta bilder? spør Levi. – Nei, det er jeg som er Svartnissen, svarer han smilende. Iver Nicolai får dermed stilt sitt første spørsmål: – Er det gøy å være skuespiller? – Ja, sier Eirik, og fortsetter:

– Det er skikkelig gøy, og jeg får leke og tulle og være skummel! Første gang i Bergen I år er første gang vi får se Svartnissen i Bergen. I Stavanger er de godt kjent med ham, for der har de hatt Svartnisse-show som en tradisjon før jul i mange år. Men nå kommer han altså hit. Og han er ikke alene. Med seg har han Håkki Rocketroll (spilles av Håkon Moe), Mr. Caboom (spilles av Kristian Berg Jåtten) og Tobbi Nissemann (spilles av Tormod Løvold). Disse er «vanlige» nisser, med røde luer, og de liker både barn og jul. Gjengen skal ha forestillinger på

9.–10. NOVEMBER MARITIME FAMILIEDAGER PÅ BERGENS SJØFARTSMUSEUM

Ole Bull Scene fra 23. november til 15. desember, 12 forestillinger totalt. Forestillingen passer for alle, men barn under fire år kan bli litt redde og trenge et fang å sitte på. En trønder-nisse Barn i Byen-reporterne får vite at Svartnissen er trønder! Og hater jul! Og elsker Rosenborg! Han vil at alle barn skal få fiskepudding med bein til jul, og ikke litt bein, men så mye at det nesten bare er bein! Iver Nicolai er skeptisk, og Levi liker godt fiskepudding, så denne trusselen har ikke like stor effekt som ønsket.

Bergens Sjøfartsmuseum

– lærerik moro for store og små Velkommen til liv og røre på museet. Lag sjømannsarbeider eller en strikkbåt. Bli med på kreativ moro i Camp Sjøfartsmuseet og besøk «tatoveringssjappa». Møt marinarkeologene, gå på skattejakt, lytt til shanties eller et familievennlig turboforedrag, og mye, mye mer. I vår skipskostkafé byr vi på stormsuppe, vaffel, kaffe og saft. Kl. 11–15 begge dager Voksne 150,– Barn/stud. 75,– Kafé og aktiviteter inkludert i prisen Haakon Sheteligs plass 15 Bergens Sjøfartsmuseum museumvest.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

33

Gøy med bursdag på VilVite Nyhet! Robotbursdag

– Nå skifter vi til kostymer, bestemmer Linda, produsent for Svartnisseforestillingen, og ansvarlig for å holde styr på nissene under intervjuet.

skikkelig myk. Den er velour. De andre nissene sine drakta æ laga på Nordpolen, men min æ laga i polen! Velour skrives med OU! Gutta er enige om at den er myk, men nå kommer Levi på noe viktig: – Hvorfor har du øyebryn utenpå luen? Svartnissen ser overasket ut: – For å se ækstra skummel ut! Guttene veksler blikk, og bryter ut i latter: – Han er veldig tullete, ikke særlig skummel akkurat, sier Iver Nicolai til Levi. Faktisk er han ganske morsom. Og de andre nissene er veldig kule. De hopper uti og spør: – Er du farlig? – Nei, Svartnissen er mer dum enn slem, sier Tobbi Nissemann og ler. – Men hvorfor vil du ødelegge julen? spør Iver Nicolai Svartnissen. – Får du til å ødelegge julen? spør Levi samtidig. – Dere får komme og se på forestillingen, smiler nissene.

Svartnissen dukker opp Det skjer noe magisk når plutselig Eirik blir svartnissen, Tormod blir Tobbi Nissemann og Håkon blir Håkki Rocketroll. Juniorreporterne blir stille, og veksler bekymrede blikk. Men når de får spørsmål om å bli med på å trekke vinneren av gratisbilletter på en Facebookkonkurranse, er all frykt glemt. Dette viser seg å være en veldig vanskelig oppgave. De får beskjed om å stå helt stille bak Svartnissen og ikke lage en eneste lyd. Ristende av latter prøver de to forgjeves å være stille mens Svartnissen herjer og kjefter frem tre vinnere. Nå er de to reporterne blitt varme i trøyen, og notatblokkene kommer frem. Selveste Svartnissen og de andre nissene blir endelig intervjuet: – Hvorfor hater du gaver? spør Iver Nicolai. Fiskepudding med bein! – Æ ælske gava. Æ hate jul! Æ vil Guttene har fått svar på det meste de lurer ha alle gavan sjøl! svarer Svartnissen. på, og Iver Nicolai har gjort en fabelaktig – Er julenissen jobb med å skrive med på showet? lurer stikkord: «Svartnissen Svartnissen er skal ødelegge julen for Levi på. – Kun på telefon, trønder! Og hater jul! barn. Herredømme. vi jobber for ham. Og Og elsker Rosenborg! Velour. Bommul». Alle Mr. Caboom er veldig nissene er veldig impoHan vil at alle barn nerte over journalistene, opptatt med å hjelpe nissen. Men når han syns dette var godt skal få fiskepudding og har fri, da holder han oppsummert. med bein til jul på med et pepperkakeOg jubelen verk! Han er skikkelig står i taket når Linda stolt av det, og tror han skal vinne 1. henter hver sin svartnisselue i gave til premien, sier Tobbi Nissemann. journalistene – MED øyenbryn. På vei ut bråsnur Levi og løper tilbake – Hvis dere ser godt etter i Pepperkakebyen, så ser dere kanskje noe med et siste spørsmål: svartnissete der også, sier han med et – Får barna lov til å hilse på Svartnissen og de andre etter forestillingen? lurt smil Håkki Rocketroll har verdens kuleste – Ja, det får dåkk, sier Svartnissen. nisselue, som virker særdeles distraherende – Jess, utbryter Levi og smiler: på to unge journalister. Men etter en – Vi kommer! stund kommer Levi på noe: – Skal du spille noe musikk på På vei hjem etter endt Barn i Byenscenen? oppdrag, er de to unge reporterne enige – Ja! Masse! Jeg skal spille mange om at Svartnissen var skikkelig morsom gøye sanger. Både julesanger og andre. og ganske tullete. Plutselig sier Levi på Og nissene skal synge. Det blir til og med klingene trøndersk: verdenspremiere på et helt nytt boyband; – Fiskepudding! Men BEIN! Pepperboys! Iver Nicolai spruter ut i latter og gjentar på like god trøndersk: – Fiskepudding med bein! Øyenbryn og velour Svartnissen er veldig fornøyd med Og det er god grunn til å tro at det er drakten sin: flere barn som kommer til å si nettopp – Dåkk kan kjænn på armen, den e det denne julen.

Forestillingen «SVARTNISSEN» har premiere på Ole Bull Scene lørdag 23. november, og spilles lørdager kl. 13 og søndager kl. 13 og 15 til og med 15. desember. Anbefalt aldersgrense er 4 år. På grunn av lydnivå er det ikke tillatt å ta med seg barn under 3 år på forestillingen. Billetter fra kr. 225,-

Hvilket lag bygger den kuleste roboten? Lagene utstyrer hver sin LEGO EV3-robot med gode verktøy før robotene sendes ut i robotkamp. Det er morsomt, det er engasjerende og stemningen blir stor!

Space-bursdag

Opplev astronautverten eksperimentere med vakuum og lage iskrem med flytende nitrogen. Dere får også tid i utstillingen.

Slim-bursdag

Inviter til bursdagsselskap og lag spiselig slim… Dere får også tid i utstillingen.

Les mer om alle bursdagene og bestill på vilvite.no

Bursdagsmeny

Hot dog eller taco fra Søtt+Salt.


34

Følg oss på Facebook eller Instagram Kommentér konkurranseinnlegget

Vinn billetter for din familie og en vennefamilie du har lyst til å ta med til

VilVite Alle som kommenterer i konkurranseinnlegget på Facebook eller Instagram i perioden 1.11.–7.12. er med i trekningen av to familiebilletter til VilVite

Vinneren trekkes under «Jul på Bryggen» 7. desember kl. 14.30

www.barnibyen.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 35

Klatring hele julen Hva med å teste juleformen på Bergen Klatresenter? Klatresenteret holder åpent hele julen. Her venter et eget barnerom med buldrevegger og andre lekeelementer for barn. Her finnes en 3,5m lang hai som henger fra taket til å klatre på, nett til å klatre i, sklie og hinderløype. Buldreveggen er tilpasset barnehender og har kort avstand mellom takene. Åpningstider i julen: Lille julaften: 9–22, Julaften: 9–14, 1. juledag: 13–17, 2. juledag: 11–19, 3. juledag: 9–22, 28. desember: 9–18, 29. desember: 9–20, 30. desember: 9–22, nyttårsaften: 9–15.30 og 1. nyttårsdag: 14–20. Inngang kr. 120/85 (ungdom)/70 (4–12 år). Johan Berentsens vei 63 på Laksevåg. www.bergenklatresenter.no

Godteri og gøy på Halloween Det er ikke bare i nabolaget man kan skremme og spise godteri. Om du har lyst til å gjøre noe annet på Halloween dette året, anbefaler vi at du tar turen til et av byens skumleste steder: 31. oktober kl. 18–21 mørklegges Universitetsmuseet – Kulturhistorisk, og det kravler frem edderkopper, fl aggermus, hekser og trollmenn. Arrangementet passer for barn fra 6 år, og er gratis. Ta med lommelykt! 31. oktober kl. 18–20 blir det småskummel Halloween på Prærien i Vestnorsk Utvandringssenter på Radøy. Her får du skummel sminke og anledning til å vise deg fram i ditt mest uhyggelige kostyme. Inngang kr. 60 per pers. 1. november inviterer Akvariet til Halloween-feiring. Ta på deg ditt skumleste kostyme, ta med deg en lommelykt og gjør deg klar for å møte noen grøssende uhyggelige skikkelser. Arrangementet finner sted kl. 18–21. Den første delen av kvelden vil være passe skummel, og passe for barn fra 5 år. Etter kl. 19.30 øker skummelhetsgraden. Billetter kr. 250/175.

Det lyser i høye grender For 20 året på rad tenner vi adventslysene på Fløyen! Det blir også juleverksted, lesefortelling og en juleskog du kan besøke. Bli med og kom i ordentlig julestemning hver søndag frem mot jul fra kl. 11 - 14. Se hele programmet og kjøp billetter til Fløibanen på

www.floyen.no

Vil din barnehage eller skoleklasse pynte deres eget tre i juleskogen på Fløyen? Les mer om konkurransen på www.floyen.no/juleskogen/


36 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

Blånissene i Ytre-Arna I år er det 20 år siden historien om Blånissene som våknet opp fra høstsøvnen gikk som julekalender på NRK. Fortellingen har gjort inntrykk på barn og voksne, og mange barn har ønsket seg en blånisselue under juletreet. For syvende gang kan du nå gjenoppleve fortellingen og møte blånissene og rødnissene på scenen i Kulturhuset Sentrum. – Det blir ikke jul uten «Jul i Blåfjell», forteller Grete Michelsen som i alle år har vært produsent på forestillingen. – Forestillingen er fylt med en lun og god stemning, og for mange barnefamilier er «Jul i Blåfjell» blitt en tradisjon. Temaet i fortellingen, om å være venner uansett hvilken farge du har på nisseluen din, er alltid aktuelt. – Det handler om å respektere hverandre uansett hvor forskjellige vi er, for sånn er jo verden, fremhever Grete Michelsen. Dere kan oppleve «Jul på Blåfjell» på Kulturhuset Sentrum i Ytre Arna: 7. desember kl. 13 og 17, 4. desember kl. 13 og 15. desember kl. 13. Passer fra 4 år. Billettpris fra kr. 220,På www.barnibyen.no får du oversikt over årets juleforestillinger. Foto: Kata Pasztor

Foto: Tove K. Breistein

Dyremuseet

Her er Barn i Byens nye juniorreportere!

Isbjørner, en svevende flodhest og en trappeoppgang full av fugler. Barn i Byen var blant de aller første som fikk snikk-kikke på Dyremuseet etter seks år med stengte dører – nå er museet åpent for alle!

Alvilde, Isabella og Molly (bak), Anna og Aksel (foran) og Levi (ikke til stede) er våre nye juniorreportere. De gleder seg til å skrive om opplevelser som dere alle kan være med på og intervjue barna på gaten.

Billetter kjøpt på nett (www.uib.no/universitetsmuseet) koster kr. 100 for voksne og er gratis for barn. Kjøper du billett i døren er prisen kr. 120 for voksne. En billett til Dyremuseet er også gjeldende på Kultur-historisk museum. Museet har åpent tirsdag–lørdag kl. 10-16 og søndag kl. 11–17.

Lørdag 30. november og

søndag 1. desember kl. 11–16

Vi kan love god julestemning i våre unike sjøboder ved Sandvikstorget. Det blir salg av kunsthåndverk, tradisjonelt håndarbeid, trearbeid, lokalproduserte narturprodukter, spiselige julegaver og mye mer.

JULEMARKED OG JULEVERKSTED PA NORGES FISKERIMUSEUM

Juleverksted for barna. Det blir julemusikk og salg av julegrøt hos Bod 24. Museets utstillinger er åpne. Gratis inngang!

Kom i julestemning hos oss!

Sandviksboder 23–24, museumvest.no Norges Fiskerimuseum


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

N

us ym

37

l! a k

i

Fyllingsdalen Teater presenterer

Årets juleforestilling

Spilles nov/des

Skøytesesongen er i gang! Layout: ALF as, Designavdelingen

Finn frem skøytene og ta noen runder på isen. På byens skøytebaner kan du skrense, ta piruetter og gå runde etter runde. Bergenshallen og Iskanten har allerede åpent, og resten av banene følger etter så snart kulden setter inn. Bergenshallen har åpent mandag-onsdag kl. 10–14, torsdag kl. 10–12.30, fredag kl. 10–14 og søndag kl. 15–18.30. Pris kr. 60/30. Iskanten skøytebane, Vestkanten i Loddefjord, åpent mandag–fredag kl. 10–16, lørdag kl. 10–18, søndag kl. 12–18. Pris kr. 90/75. Slåtthaug isbane åpner i november. Følg med på Slåtthaugen kunstisbane sin Facebook-side for å få vite akkurat når det skjer. Åpent mandag, onsdag og fredag kl. 9–22, tirsdag og torsdag kl. 9–15:30, lørdag kl. 12–17 og søndag kl. 12–20. Pris kr. 60/30.

Kjøp biletter nå, fyllingsdalenteater.no

Kommunen islegger også Skansedammen, Stemmemyren og Varden tennisbane når det blir kaldt nok. Følg med på Facebook-siden til Etat for idrett for å få vite når det er. På Iskanten, i Bergenshallen og ved Slåtthaug isbane er det mulig å leie skøyter. Husk å ta med hjelm og noe varmt å drikke!

Generalsponsor

Hovedsponsor

NÅ OGSÅ I BERGEN:

Barnelørdag Barnelørdag

Fangene på Fortet

Barnelørdag er et kulturtilbud fra Bergen kommune barnefamilier. Vi byr på morsomme, rare og spennende opplevelsertiltilbyens små og store i alle bydeler. Vi byr på morsomme, rare og spennende opplevelser til små og store i alle bydeler.

Barneforestillinger i bydelene og på Barnas kulturhus Barneforestillinger i bydelene og på Barnas kulturhus Barnelørdag er et kulturtilbud fra Bergen kommune til byens barnefamilier.

Se for deg 35 ulike celler med hver sin kode som skal løses for at du skal komme deg videre og ut i det fri ... Nå kan du prøve selv å være en fange på Fortet. Den 1. oktober åpnet Fangene på Fortet i Michael Krohnsgate 86. Her kan du ta med deg familie, venner eller naboer, og gå sammen for å løse oppgavene i «fengselet» med 35 celler. Dere blir delt inn i lag på 3–5 personer og oppgavene krever ulike «talenter»; som balltalent, balanse, logikk, styrke, beregning og hukommelse. Alle kan derfor være med og bidra med sin egenskap.

Barnelørdag

Barneforestillinger i bydelene og på Barnas kulturhus Barnelørdag er et kulturtilbud fra Bergen kommune til byens barnefamilier. Vi byr på morsomme, rare og spennende opplevelser til små og store i alle bydeler.

Åpningstider: Mandag–fredag: 12–22, lørdag 11–22 og søndag 11–21. Dropp inn priser: 1 1/2 time: 250,- pr. person, 2 timer: 290,- pr. person.

Velkommen, alle danseglade barn! Vårsemesteret starter 20. januar

Foto: Guri Rognskog

Påmelding for nye elever fra 9. desember.

Danselek (fra 2 år), preballett (6 år), klassisk ballett, jazzdans og hiphop (fra 7 år) Info/påmelding: bergen-dansesenter.no / post@bergen-dansesenter.no

For informasjon om forestillinger, spillesteder og spilletider: Facebook.com/barnelordag For informasjon om forestillinger, spillesteder og spilletider: Billetter: barnelordag.ticketco.no Facebook.com/barnelordag E-post: barnelordag@bergen.kommune.no Billetter: barnelordag.ticketco.no E-post: barnelordag@bergen.kommune.no www.bergen.kommune.no www.bergen.kommune.no

For informasjon om forestillinger, spillesteder og spilletider: Facebook.com/barnelordag Billetter: barnelordag.ticketco.no


38 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

JUNIORKLUBBER

EN ÅPNE MØTEPLASSER

Friare enn eit friminutt På den nyopna juniorklubben på Elvetun er fritid verkeleg fri tid.

TEKST: Kristi Guldberg FOTO: Christoffer Møgster

1

3

2

4

Det som er så fint med Elvetun er at du kan bestemme så mykje sjølv, det er så fritt

5

1. I dag er det fussball det går i. På juniorklubb kan du sjølv bestemme kva du skal gjere. 2. Sikrar du deg ein «Gruppe 1»-button, får du game i 20 minutt. 3. Jakker, sekker og bordtennis i eit herleg virrvarr. 4. På juniorklubben er det eit eige verkstadrom. 5. Christoffer Møgster og Lisbeth Moen er aktivitetsleiarar på Elvetun juniorklubb.

– Eg har ikkje gått glipp av ein einaste gong! stråler Golestan (10). Ho sit i sola utanfor dei raude brakkene på Elvetun og ventar på at juniorklubben snart skal opne. – Det har vore ein enorm pågang sidan me starta opp i midten av september, seier Lisbeth Moen og Christoffer Møgster. Dei er aktivitetsleiarar på den nye juniorklubben på Elvetun i Loddefjord. – Me har mellom 30 og 40 barn innom kvar gong. Det er høgt energinivå, og to intense timar når alt står på, men veldig gøy! Det har vore ein bratt læringskurve for oss, og me er framleis i ein utprøvingsfase der me testar ut kva som skal til for at det skal fungere best mogleg, men me er veldig godt nøgde så langt.

Om to veker skal dei ha Halloween-fotoshoot, og då treng dei skummel dekor. Lisbeth samler ein gjeng til idémyldring på verkstadrommet. – Kanskje det blir ei utstilling av bileta etterpå, seier ho. – Utstilling?! Sånn som foreldra må komme på? – Neida, meir som ein fest der me kan sjå på bileta, forklarar Lisbeth. Arka på bordet er snart fylde med graskar, spindelvev og spøkelser.

Eit annleis fritidstilbod Milano (11) bur berre eit steinkast unna, og synes det er topp å kunne gå hit rett frå skulen. – Dei har god mat, gode gaming-PC’er, og så er Det er kjekt å det mykje å finne på her. Eg liker at me kan ta bilete, Action i aktivitetsrommet gjere noko anna teikne og male, høyre på musikk, eller lage ting. – Kvar har du vore? Me jentene ville vere med deg! I dag sikrar Milano seg ein button merka med Lisbeth var sjuk før haustferien, og har enn å berre spele «Gruppe 1», og stikk inn på gaming-rommet. vore sårt sakna. No får Golestan henne med Ein button gir nemleg 20 minutt speletid, eit fotball på ein bordtenniskamp. Ein gjeng svoltne og system dei har innført for å unngå krangling oppstemde gutar ramlar inn døra, og eit virrvarr av sekkar, om PC’ane, og som har skapt betre flyt og meir ro i gruppa, gymbag’ar og jakker tårnar seg opp på benkane langs veggen. kan Christoffer fortelje. Etter å ha fått stadfesta at fårepølsa berre inneheld får og – De må jobbe med å få gutane til å gjere andre ting; geit, går brødskiver og frukt ned på høgkant. Ingen har tid til dei spelar alt for mykje og gløymer å gjere lekser! mener Amanda (11) som prøver å overtyde Lisbeth om at gutane å sette seg ned for å ete, her er alt for mykje gøy å finne på! – Det er kjekt å gjere noko anna enn å berre spele fotball, treng å stramast opp. Sjølv får ho tid til både fotballtrening seier Sindre (12), som ironisk nok er midt i ein fussballkamp. og juniorklubb to gonger i veka. – På trening må ein berre gjere det trenaren seier. Her – Det er gøy å vere saman med andre, kome seg ut og kan du bestemme sjølv, og gjere det du har lyst til. Sjølv likar finne på noko. Elvetun er annleis enn andre fritidstilbod, meiner Sindre best aktivitetsrommet, med bordtennis, biljard og Amanda. fussball. – Går du på fotball eller handball, så trener du for å bli – Det er mest gøy å gjere noko aktivt saman med andre god. Her kan ein berre ha det gøy. Det einaste du må bli god – game kan eg jo gjere heime. på her er å akseptere andre, ler ho, og hintar til det kraftige støynivået fra gutane ved biljardbordet. Kreativitet på verkstadrommet – Det som er så fint med Elvetun er at du kan bestemme – Veit de kva som nærmar seg? spør Christoffer. så mykje sjølv, det er så fritt. Til og med friare enn friminutta på skulen, for der er det fleire reglar. Her kan me gjere nesten – Halloween! ropar barna. – Og jul, kjem det tørt frå ein av gutane, som haustar kva me vil, så lenge me er greie med kvarandre. latter frå resten av gjengen.

ELVETUN JUNIORKLUBB: Stad: Elvetun ungdomshus, Loddefjord Opent: måndag og onsdag kl. 14–16 Juniorklubbar er kommunen sine opne møteplassar for gutar og jenter mellom 10 og 13 år. Klubbane ligg tett på heim og skule ute i bydelane, og her møter borna engasjerte aktivitetsleiarar med kompetanse innan ulike kunst- og kulturuttrykk. Gjennom aktiv medverknad får barna vere med å forme innhaldet på sin klubb. Alle er gratis og drop-in. Her finn du andre juniorklubbar i Bergen: FLAKTVEIT JUNIORKLUBB (Åsane) Stad: Flaktveit skole, Flaktveitsvingane 17. Opent: Tysdag og torsdag kl. 17.30-20.30. ROLLAND JUNIORKLUBB (Åsane) Stad: Rollandshallen, Åslia. Opent: Måndag og onsdag kl. 17.30–20.30. SOFUS KREATIVE VERKSTED (Årstad) Stad: Ulriken bydelssenter, Landåsveien 31. Opent: Måndag kl. 15.30–18.30. YTRE-ARNA JUNIORKLUBB (Ytre-Arna) Stad: Ytre Arna kulturverksted, Kulturhuset Sentrum, Peter Jebsens veg 4. Opent: Tysdag og torsdag kl. 16–18.30. LÆRINGSROMMET (Loddefjord) Stad: Loddefjord bibliotek, Iskanten. Opent: Tysdag og torsdag kl. 14–18 og fredag kl. 14–16.30.


39

Forskerkalender med lærerike aktiviteter og kule eksperimenter hver dag

Gaver som varer

Klar til bruk

Kvalitetstid sammen

Kalendergavene barna får glede av mange ganger.

Hver pakke er ferdig innpakket og nummerert.

En skjermfri advent gir magiske opplevelser til hele familien.

Forskerkalenderen er en pakkekalender for barn i alderen 6 til 12 år. Velg mellom 12 eller 24 luker.

Bestill Forskerkalenderen: Skann QR-koden eller gå inn på www.forskerfabrikken.no/jul


40

SYNTHESIZER Piano med 18 tangenter og 4 synthesizere. Fra 3 år.

SPRELLVENNPRIS KR 699,-

NYHET!

Ord.pris 799,-

LÆR BASISKUNNSKAPER La barna øve seg på å tre knapper, åpne og lukke trykknapper og hvordan en glidelås fungerer med disse fine figurene. Fra 3 år.

LEK & LÆR

KR 259,TAMBURIN Laget i tre med fargerike illustrasjoner.

KR 179,-

Hos Sprell finner du et mangfold av kvalitetsprodukter med høy lekeverdi - for leken er viktig for barnets utvikling og læring. Vi satser på trygge leker i naturmaterialer, flott design og god kvalitet. Velkommen til vår verden av eventyrlige leker! MENNESKEKROPPEN Stor torso med organer som kan tas ut og settes inn. 38 x 20 x 11 cm. Fra 8 år.

KR 1499,EVENTYRPUSLESPILL

GJØR HISTORIENE MER LEVENDE MED LEKER OG PUSLESPILL

Figurpuslespill i mange varianter.

KR 179,- PR STK POLYSSIMO LOGIKKSPILL Fyll hele brettet ved å legge opp klossene riktig. Fra 7 år.

KR 249,-

4DMODELL MED KROPPENS INDRE ORGANER

TREKLOKKE LÆR KLOKKEN Smart klokke med detaljert urskive og visere som er enkle å rotere.

KR 259,-

HELE VÅRT STORE UTVALG AV KVALITETSLEKER OG BARNEROMSINTERIØR FINNER DU PÅ SPRELL.NO!

GLOBUS Lærerik globus med lys og dyreillustrasjoner. Ø 30 cm. Fra 4 år.

KR 599,-

BOKSTAVMAGNETER I TRE 83 fargerike bokstaver i oppbevaringseske.

KR 259,-

Sprell Lagunen Storsenter, Laguneveien 1, Tlf 990 91 994, lagunen@sprell.no Sprell Bergen by, Chr Michelsensgate 5, 5012 Bergen Tlf 23 68 77 60 bergenby@sprell.no

KVALITETSLEKER, INTERIØR & BABYUTSTYR


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

41

SMAKSVERKSTEDET

ÅRETS JULEGAVETIPS

2

4

Det er enkelt å lage hjemmelaget tacokrydder og det passer perfekt som julegave, for alle elsker jo taco! 1: Kakaokuler - familiens nye favoritt? 2: Nøtter, dadler og klementiner er selvskrevne ingredienser til julegodtet. 3: Stikk nellikspiker i en appelsin, og kjenn lukten av jul! 1

3

4: Hjemmelaget musli gjør seg godt som under treet.

Smaksrike julegaver Kakaokuler, kryddermusli og taco – istedet for å kjøpe årets julegaver, kan du lage dem. TEKST OG FOTO: Ann Helen Lien

Av og til kan det være vanskelig å finne ut hva man kan gi bort i julegave. Spiselige gaver er en sikker hit, for alle blir vel glade av å få noe godt til magen som er laget med kjærlighet?!

Hot taco under treet Det er enkelt å lage hjemmelaget tacokrydder og det passer perfekt som julegave, for alle elsker jo taco! Bland sammen spisskummen, koriander, paprikapulver, chilipulver, oregano og litt salt. Ha krydderet på et lite glass, og skriv en lapp på glasset hvor det står «hjemmelaget tacokrydder». Denne gaven kan bli en favoritt under treet.

Inviter venner og familie på juleverksted! Spiselige julegaver er gøy, både for den som lager dem og for dem som får en i gave. Kanskje du kan invitere venner eller familie til juleverksted hvor dere sammen lager julegodt og spiselige julegaver? Dette er en fin førjulsaktivitet som garantert gir dere julestemning. På juleverksted er det lov til å bruke fantasien og være kreativ KOMMENDE SMAKSVERKSTEDER I BERGEN: med julegavene. Et tips til førjulstiden er å samle på glass, krukker og annen emballasje som kan brukes til julegavene. • Bærekraftig mat med Smaksverkstedet, i Musli med julesmak Hjemmelaget musli er fint å gi vekk i julegave. Musli kan spises både med melk og yoghurt, og er supergodt til frokost. Når du lager musli kan du prøve deg frem med forskjellige ingredienser og spennende smaker. Bland sammen korn, gryn, nøtter og frø som du liker. Havregryn, valnøtter, mandler, linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner og kokos er bare noe av det som kan brukes. Bland det tørre sammen med litt eplejuice og honning, og tilsett krydderier. Kanel og kardemomme er veldig godt, men du kan også blande inn tørket ingefær og malt nellik for å få skikkelig julesmak på muslien. Ha blandingen utover et bakepapir og stek midt i ovnen i ca. 40 minutter på 150 grader. Følg med underveis, og rør gjerne litt i blandingen, slik at muslien blir jevnt stekt. Avkjøl muslien, og ha den i et tett glass, krukke eller en papirpose.

samarbeid med Fana Sparebank, hos Barn i Byen på Bryggen, 2. november kl. 13–15. Gratis. Påmelding: www.smaksverkstedet.no

• Smaksverksted i Ungdommens hus på Laksevåg. 4.–7. trinn. 9. november kl. 12–14. Gratis. Påmelding • Middagsverksted med Smaksverkstedet og Q-meieriene hos Barn i Byen på Bryggen, 16. november kl. 13-15. Gratis. Påmelding: www.smaksverkstedet.no • Drop-in Smaksverksted på Vestkanten med PopLab, 30. november kl. 12–14. Gratis. • Drop-in Smaksverksted og Jul på Bryggen hos Barn i Byen på Bryggen, 7. desember kl. 13–15. Gratis.

Søte kakaokuler Vil du lage noe som smaker søtt er det en god idé å lage sjokoladekuler med dadler. Dadler er en frukt som mange spiser i juletiden. Du kan trylle frem kjempegode sjokoladekuler ved å mikse dadler sammen med kakaopulver og nøtter. Form biter av deigen til små kuler, og rull kulene i hakkede nøtter, kokos eller lakrispulver. Kanskje blir dette familien sin nye favoritt? Kakaokulene kan også puttes i glass og gis vekk i julegave. God jul!

Smaksverkstedet er et lavterskel etter-skoletids-tilbud. Her lærer barna å lage spennende, sunn og bærekraftig mat. På Smaksverkstedet droppes oppskriftene og nye råvarer utfordres. Her er det lov å leke med maten! Mer informasjon om Smaksverkstedets kurs og påmelding på www.smaksverkstedet.no


42 BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020

SAMTALE MED BJØRN SORTLAND

GAMING OG FORELDREANSVAR

Forfatteren som setter gamingdøren på gløtt Bjørn Sortland tar til orde for å føre en samtale uten kjeft og pekefinger med barna om deres gaming. TEKST: Solveig Wivestad FOTO: Tove K. Breistein Barn i Byen er så heldig å få tine blåfrosne fingre hos – Det er der de er. I fremtiden vil kanskje Netflix for Bjørn Sortland i hans lille skrivestue på Verftet – med dem bli som å gå på en forestilling i Operaen for oss. neonlys, Twin Peaks-memorabilia og amerikansk dinerBjørn Sortland sammenligner TV-serier med estetikk. Sortland er en travel forfatter som nylig fikk Fortnite: jobben som professor ved Norsk Barnebokinstitutt. – I spillet har man mulighet for å leve seg inn i et Grunnen til at vi sitter på Verftet i dag, handler verken om fiksjonsunivers som aldri slutter, mens en serie har bøker eller litteraturformidling, en klar start og slutt. Dette men om gaming og skjermbruk. er nok en av grunnene til at Vi kan ikke være for For noen år siden hadde gaming er så appellerende og Sortland nemlig et innlegg moraliserende når det gjelder vanedannende. De unge er i i en forskningsgruppe ledet tillegg redd for å gå glipp av innhold i spill. Før kakket vi av dosent i pedagogikk, Stein noe i spillet, og derfor er det Wivestad. Innlegget til Bjørn hverandre i hodet da vi lekte vanskelig å legge fra seg. Sortland ble løftet frem av – Det skadelige med spill er krig i skogen forskningsgruppen som et viktig hvor mye det spilles, mener bidrag på vår lille planet som viser Sortland. Det er i tidsbruken medansvar for hva som skjer med neste generasjon. I han opplever at utfordringen ligger, mer enn i hva denne sammenhengen tok nemlig Sortland til orde for spillet inneholder. Han frykter en utvikling der barn (og at foreldre burde engasjere seg i barnas spillkultur. voksne), med sin skjermbruk, ikke er til stede, og derfor Dette vekket min nysgjerrighet – spill og skjerm er nok går glipp av andre, viktige erfaringer og relasjoner. den største konkurrenten til barne- og ungdomslitteraturen, og burde derfor være Sortlands nemesis. Forfatteren 20 minutter med det verste har nylig også uttalt seg om rastløsheten han opplever Tempoet og engasjementet øker utover samtalen. hos unge når de leser, noe han mener skyldes all stimuli Kjappe kommentarer og humoristiske utspill triller og underholdning de møter gjennom skjermen. Så hva ut av forfatteren, og tankene springer. Men hva mener mente han den gangen han snakket om å engasjere seg Sortland om grensesetting når det gjelder innhold? i gaming med barna? – Vi kan ikke være for moraliserende når det gjelder innhold i spill. Før kakket vi hverandre i hodet da vi lekte krig i skogen, sier han med et lurt smil. Der de er Bjørn Sortland refererer til sjefen for Netflix, Reed – Nå gjør de det på skjermen. Dette leder inn i en Hastings, sin kommentar om barn og ungdommers interessant samtale om verdivurderinger vi må gjøre forhold til Fortnite og YouTube: som foreldre, om barnas ønske å spille spill med

høyere aldersgrense, gjerne med en voldelig karakter, og hvordan foreldre takler dette. Sortland mener det viktigste vi kan gjøre som foreldre er å være til stede og vise reell interesse. – Vi må vite hva de holder på med, sier Sortland. Forfatterens egen praksis hjemme har vært å be barna vise det verste i spillet. Det får de 20 minutter til, og heretter følger en samtale uten kjeft og pekefinger. Da får man mulighet til å komme til en felles enighet om å ikke spille det ene levelet (brettet) for eksempel. Sortland råder også til å lese omtaler, se trailere og se bort fra de visuelle karamellene for å vurdere spill. – Det viktigste er at vi som foreldre stoler på våre vurderinger og ikke setter for mye lit til Barnevakten eller Barneombudet, mener han. En ting er sikkert: – Spill er kommet for å bli, sier Sortland bestemt. Det er et økende behov for eskapisme, og spillutviklerne finner nye og spennende måter å lage forskjellige univers og måter å spille dem. Foreldre er også heldigvis kommet for å bli, og vi er skjønt enig i at vi må engasjere oss i alt barna driver med, være seg spill, lek eller bøker, og samtidig legge bort vår egen skjerm. Samtalen med Bjørn Sortland setter igang nye tanker om spillunivers, tilstedeværelse og verdier. Undertegnede innser at hun har et stort forbedringspotensiale i forhold til å engasjere seg i barnas spilling hjemme. Men det er jo nettopp det som gjør foreldrerollen så spennende: Hvis vi tør å se på hva vi gjør og vurderer det, har vi muligheten til å stadig være i endring mot noe bedre. Og ikke minst; foreldre vil nok ha glede av å åpne seg for det som skjer i tidsånden sammen med barna.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 85 • NOVEMBER 2019 – JANUAR 2020 43

SPILLTIPS

GOOGLE-NISSEN

Nå kan du faktisk følge nissen på Google TEKST: Jani Juhani Mattinen

Da nærmer julen seg, og under mange juletrær vil det nok ligge spill-relaterte pakker, både hard og software i form av spillmaskiner og spill. Men merkelig nok er ikke spillbransjen i seg selv noe videre julebetont, og dedikerte spill om julen, tilsvarende julemusikk og julefilm, er sjelden vare. Bjørn Sortland (f. 1968) er en barne- og ungdomsbokforfatter fra Bømlo som bor og arbeider i Bergen. Han har gitt ut en rekke bøker, blant annet spenningsserien om «Kunstdetektivene», ungdomsromanen «Ærlighetsminuttet» og «Alle har eit sultent hjerte». Sortland har nylig blitt utnevnt til professor i skrivekunst ved Norsk Barnebokinstitutt.

Internasjonal spilluke 3.–9. november er det internasjonal spilluke på biblioteker og kulturhus over hele verden. Målet er at folk skal kunne møtes og bli kjent gjennom felles spillopplevelser.

I de senere år har riktignok spesielt online-spill begynt med sesong-events;. at det altså skjer noe artig i selve spillverdenen når det for eksempel er Halloween. Spiller du noe fast kan det være lurt å holde øye med disse. Så om man skal skrive om julespill, er det ikke lett. Man kan nok finne en god del enkle spill og apper til mobil med bilde av nissen eller Rudolf på, men kvaliteten på disse ville jeg nok hatt litt begrenset forventninger til. Heldigvis kom jeg plutselig på en greie som Google har gjort tilgjengelig; nemlig «Google Tracks Santa». Dette er en nettside hvor du kan på flere språk følge nissens ferd over planeten jorda for å levere pakker på juleaften, og før det leke deg med en drøss småspill og julerelaterte aktiviteter. I tillegg til ren moro og tidstrøyte, er det også mulighet for barn å få et innblikk i hvordan programmering virker med såkalte kodespill, som har en veldig lav terskel og er gjennomførbart for de fleste. Med litt hjelp, kanskje:)

I Bergen blir spilluken markert på Bergen Offentlige Bibliotek. På OASEN BIBLIOTEK kan du være med i en yatzykonkurranse 4. november. Spill en runde Yatzy, lever poengarket i skranken og vær med i trekningen av pose Twist! 9. november blir det spill-lørdag fra kl. 12, hvor biblioteket fylles med brettspill, terningspill og konsollspill. På ÅSANE BIBLIOTEK er det spill-lørdag 9. november. Ta turen for å meske deg i omgang etter omgang med ditt favorittspill, eller være med på quiz kl. 11–14. På FANA BIBLIOTEK er det også fritt frem å spille brettspill, konsollspill og eller delta i spillquiz hele uken. I tillegg inviterer biblioteket til spilling på storskjerm i salen fredag 8. november fra kl. 12, og lørdag 9. november blir det FIFA20-turnering (påmelding i biblioteket). LODDEFJORD BIBLIOTEK legger til rette for en like spillfokusert uke, og i tillegg til å fylle biblioteket med diverse spill, arrangeres det en dag med brettspill for store og små onsdag 6. november på Læringsrommet. I AMALIES HAGE PÅ HOVEDBIBLIOTEKET vises det en utstilling med spillkunst fra norske utviklere, kunstnere og designere.

Du finner innholdet på https://santatracker.google.com – og husk å velge språk i menyen! «Følg Julenissen» er en gratis nett-tjeneste levert av Google, og er tillatt for alle. Du kan spille hvor enn du har tilgang til Google, det vil si på datamaskin eller mobilenhet.

Jani Juhani Mattinen lagde sine første spill allerede som niåring. Han underviser i spill og 3D relaterte fag på Noroff Fagskole Stavanger.


l i t n e m m o k l e V BARNAS TURLAG SJEKK UT VÅRE TURBOKLUBBER! KANSKJE DU VIL BLI MED Å STARTE EN NY?

DAGSTURER:

BLI MED OSS PÅ MASSE GØYE SPRELL I NATUREN!

02.11: Besteforeldretur til Fløyen 13.11: Kveldsmattur 16.11: Mørketur Langeskogen 02.12: Nissepadling (10-14) 11.12: Kveldsmattur til Siljustøl 19.12: Førjulskos med bål på Frotveit 22.12: Fakkeltog og julegrøt på Fløyen 07.01: Aking og kveldsmattur i Åsane, Rolland 15.01: Kveldsmattur med bål på Frotveit 21.01: Aking og kveldsmattur i Fyllingsdalen 28.01: Aking på Fløyen

KOM DEG UT-DAGEN SØNDAG 2. FEBRUAR!

André Marton Pedersen

TURPROGRAMMET FOR 2020 ÅPNES FOR PÅMELDING 1. DESEMBER FØLG MED!

TRILLETURER: Hver onsdag kl.11.00

BÆRETURER: Annenhver tirsdag kl.11.00 For informasjon og påmelding se våre nettsider: www.bergenoghordalandturlag/barnas-turlag-bergen

Følg med på nettsiden om endringer av våre turer, dette gjelder spesielt turer som krever ok snøforhold

Naturopplevelser for livet Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4-6 5017 Bergen Tlf. 55 33 58 10 Åpningstider: man-fre:10-16 - tors 10-18 - lør 10-15

Profile for Lasse Totland

Barn i Byen – Bergen nr 85  

Vinteren 2019/20. Kulturmagasin for Barnefamilier i Bergen. Aktivitetskalender.

Barn i Byen – Bergen nr 85  

Vinteren 2019/20. Kulturmagasin for Barnefamilier i Bergen. Aktivitetskalender.

Profile for barnibyen
Advertisement