Page 1

Lekens verdi

Hip og høye hopp

Gaten vår

Mellom fantasi og virkelighet

I bygden med det bankende hjertet

Ny familiemusikal fra Musikaljentene

82

Gjør barndommen litt rikere BERGEN VÅREN 2019

Hiphop, antihelt og sirkus BARNEFAMILIENES GUIDE TIL GODE OPPLEVELSER • AKTIVITETSKALENDER • LANG LEVETID • TA VARE PÅ MEG!


2

BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

LEDER

Møte med Ronja Røverdatter Når eg byrja på skulen var eg seks år gamal. Lita, med brunt hår, med hol i tennene og med svært livleg fantasi. Eg kunne ikkje lese, men lata som om eg fiksa det likevel. Når læraren og dei andre elevane las høgt frå boka, følgde eg nøye med og så herma eg. Sanninga var jo at eg ikkje skjønte eit kløyva ord av det som sto der, men eg dikta vidare, og det gjekk jo så det suste – i vertfall i eit par veker. Etterkvart skjønte jo mor mi teikninga, og vi måtte begynne på scratch att med lesinga. «Aaaaapekatttten Aaaaare likar baaaanan». Sjukt keisamt sjølvsagt, men etter ein del skriking, bæljing og truslar, gjekk det som det suste. Vesle Rivedal hadde fått seg ein ny hobby, lesing! Det vart lest innandørs og utandørs. Det vart lest i senga til langt på natt, det vart lest ved frukostbordet, på do, i hengekøya, på baderomsgolvet (særskilt digg om vinteren på grunn av varmekablar), framom peisen, i sofaen, stort sett overalt vart det lest. Eg leste om den snille og hjartevarme Anne frå Bjørkely, mens eg grein i strie strømmar over at eg ikkje var like snill og hjartevarm som denne raudhåra, foreldrelause skapningen, med eit hjarte av gull. Eg vart med i Pennyklubben, og las side opp og ned om Wendy som vaks opp på ridesenter og hadde åtteogførti hestar og riktig nok verken

var foreldrelaus eller raudhåra, men sjukt flink til å ri og sjølvsagt også med eit hjarte av gull. Eg las Nancy Drew, bok etter bok, om den smarte, kloke, hjertevarme detektiven, og gleda meg vilt til å flytte til ein stad med litt fleire mysterium enn i Førde.

frekk og rar. Akkurat som Ronja Røverdatter, som både var hissig og snill, sint og god, med flokete hår og med hol i tenna, var ho eit heilt menneske, med både gode og dårlege sider. Og akkurat det var ganske fint å lese for ei lita jente med flokete hår, som både var det eine og det andre.

Eg las «kiosklitteratur» som låg att etter den amerikanske tanta mi i sommarhuset vårt, der absolutt alle damene hadde heilt vilt mykje langt, fyldig, bølgete, velduftande hår og mandelforma auge. Eg spurte mamma om eg hadde mandelforma auge, og fekk svaret nei. Var sjølvsagt svært misfornøgd etter det svaret, mandelforma auga var jo sjølve målet med å ha auge i det heile tatt.

Tips til bøker utan mandelforma auge og einsidig snille barn: Rampete Robin (Franscesca Simon) Vilma (Abby Hanlon) Piratene i gata (Jonny Duddle) Dukkens rette eier (Ingunn Aamodt) Lars er LoL (Iben Akerlie) Anton og andre uhell (Gudrun Skretting) En pingles dagbok (Jeff Kinney)

Men så ein dag vart eg introdusert til Astrid Lindgren. Eg las om Mio min Mio og om landet i det fjerne, om brødrene Løvehjerte og om døden. Om den fantastiske gata Junibakken, der dei to morosame og galne systrene Marikken og Lisabeth budde. Og etter den eine boka hadde eg til og med lyst på erter til middag, berre sånn at eg kunne teste korleis det var å stikke ei opp i nasa. Og eg leste om Pippi Langstrømpe som hadde ein mamma i himmelen, ein apekatt på skuldra og var sterkare enn nokon andre! Sjølv om ho berre var ein jentunge! Og som ikkje berre var snill og hjartevarm, men

Renate Rivedal Redaktør

TUSEN OG EN NATT LØRDAG 27. APRIL I GRIEGHALLEN

Bli med på en musikalsk eventyrstund med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Noen kjenner kanskje til eventyrene i Tusen og en natt, for eksempel Ali Baba og de førti røverne, Aladdin og den magiske lampen og Sinbad Sjøfareren. Musikken du får høre på konserten maner fram eksotiske og mystiske stemninger. Kl. 13.00 Åpen kafé og aktiviteter i foajeen Kl. 14.00 Konserten starter Konserten varer ca. 1 time. Ingen pause. Konserten passer for alle over 5 år.

Familiekonserter

VÅREN 2019

Barn kr. 100 • Voksne kr. 200 Grieghallens billettkontor 55 21 61 50 www.harmonien.no

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

KOLOFON

BARN I BYEN – BERGEN

INNHOLD NR 82

Ansvarlig utgiver: Barn i Byen Kulturformidling AS Org.nr.: 983 201 652 mva Bellgården 1 – Bryggen 5003 Bergen post@barnibyen.no www.barnibyen.no www.facebook.com/barnibyen Redaktør: Renate Rivedal r_rivedal@hotmail.com

26

8

Ansvarlig redaktør: Siri Breistein: 934 99 869 siri@barnibyen.no Kreativ leder/AD: Lasse Totland: 951 52 773 lasse@barnibyen.no Kalenderansvarlig: Anders Skogrand: kalender@barnibyen.no Redaksjon: Ann Helen Lien, Elin Reisæter, Einar Grieg, Kristi Guldberg, Hege Rognøy Fossåskaret, Mette Paust-Andersen, Marianne Lid Iversen, Solveig Wivestad, Lasse Totland, Anders Skogrand, Siri Breistein

6

Juniormedarbeidere: Lana Ismail Sardar og Ilham Osman Hassan

10

Andre bidragsytere: Tove K. Breistein, Pål Misje, Ragnhild Friis Ottessen

I leken kan vi prøve ut ting på liksom uten at det får konsekvenser

Forsiden: Jo Strømgren med Absence crew. Foto: Tove K. Breistein Trykk: Schibsted Trykk Bergen Distribusjon: Schibsted Opplag: 37 500

4 Takk for støtte: Bergen kommune – Byrådsavdeling for klima, kultur og næring ØMERKE ILJ T M

24

59

1

9

Trykksak

12

26

4: I love Ytre Arna 6: Et møte med Jo Strømgren, hiphop og merkelig sirkus 8: Bardommens gater som teater 10: Høytlesningens gleder 11: Tilrettelagte tilbud for barn 12: Lekens verdi 15: Opplevelseskalender for våren 24: Hva, hvem, hvor 25: Om baksnakking 26: Byens nye lysløype 28: Nye aktiviteter på Melkeplassen 30: Spikking på Hordamuseet 32: Dyrking i hjemmet 34: Barnas opplevelser på Festspillene

ALLE BARN HAR RETT TIL GODE KULTUROPPLEVELSER: Barn i Byens visjon er å synliggjøre mangfoldet av kultur- og aktivitetstilbud for alle barn og barnefamilier i Bergen, og inspirere dem til å ta det i bruk.

REDAKSJONENS TIPS

Solveig Wivestad Lærer, International School of Bergen

Barn i biblioteket Vi har et fantastisk bibliotek i Bergen, som har engasjerte og flinke bibliotekarer. Biblioteket har i tillegg et rikt kulturelt tilbud for barn i helgene og høytlesning på mandager. Bruk vår bokskatt i Bergen!

Kristi Guldberg Spesialkonsulent på Loddefjord bibliotek

Anders Skogrand Skribent, Barn i Byen

Kanskje kommer kongen

En eventyrlig søndag

På veggen hos farmor henger bilder fra den gang en ekte konge kom på besøk! Adele Lærum Duus sin siste bok «Farmors kongehus» har masse humor og varme, og herlige illustrasjoner av Elisabeth Moseng. Les boken, og gå og se figurteaterforestillingen som Adele spiller flere steder i vår!

Familiedagen på Siljustøl under Festspillene er virkelig verdt å få med seg. Harald Sæveruds trolske park har stier, vann, en liten foss og mange vakre stoppesteder underveis. Denne dagen fylles parken av magiske vesener som Huldra, alver, troll og Nøkken lurer i vannet. Det blir også en egen opplevelsesløype, fortellertelt og underjordisk verksted. Og alt er gratis!

Ann Helen Lien Prosjektkoordinator, Smaksverkstedet

Renate Rivedal Redaktør

Redd en singel banan

Gaten vår

Visste du at bare i Norge kaster vi rundt 60 000 bananer hver eneste dag? Mange bananer blir kastet fordi de ikke henger sammen i en klase. Vi liker nemlig best å kjøpe bananer som henger sammen, selv om de smaker akkurat det samme som de single bananene. Tenk over dette neste gang du er på butikken, og bli med å redde de single bananene fra å havne i bosset!

Musikaljentene har imponert med «Julens Magi» og «Marerittet», og no er dei klare med ein ny musikal som heite «Gaten vår» i samarbeid med komponist og musikar Julian Berntzen! Gjett om vi gler oss!

Elin Reisæter Skribent og kunsthistoriker

Lydskulpturjakt I Bergen er det satt opp to lydskulpturer laget av Sverre Hoel. På «Bjella Donna» og «Gong Gregor» kan du finne din egen klang og drive friluftsliv samtidig. Jeg anbefaler en tur mellom Mølleparken og Danckert Krohn på lydskulpturjakt.

3


4

BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

ARNA

BYGDEN MED DET BANKENDE HJERTET

1

Kulturhuset Sentrum er et viktig sosialt knutepunkt i Ytre Arna. KAFÉ SAMHOLD, en nabolagskafe, åpen hver onsdag fra 16–19. YAS-GARASJEN er en del av Kulturhuset Sentrum og ble utviklet gjennom samarbeidsprosjektet «I LOVE YA». Hver torsdag åpnes porten, først for 9–13 åringer. YTRE ARNA MUSEUM – et lokalhistorisk museum knyttet til hverdags- og arbeidsliv i tekstilindustristedet Ytre Arna. Åpent: tirsdag–søndag 12 til 15. OLEANA FABRIKKEN: I fabrikklokalene kan du følge produksjonen fra garn til ferdig produkt. Åpen fabrikk mandag til fredag 9–15. Fargeriet Kafé er åpen: mandag til fredag 9–16, og lørdager 11–15. BARNAS DAG PÅ OLEANA FABRIKKEN: Barneomvisning og aktivitetsbord 27.april. Kr. 120/75. Fra 3 år. Bli med å utforske hvordan en strikkejakke blir til. Omvisning kl. 12. Omvisning, aktivitetsbord med veiledning og materialer, grøt og saft på Fargeriket kafé er inkl. i prisen. Fabrikken er åpen 11–15. Kulturdagar i Arna 3.–12. mai: LØRDAG 4. MAI: Fra kl. 9 og hele dagen: Kulturdagen i Ytre Arna. Utstillinger, omvisinger, aktiviteter og underholdning i hele Ytre Arna. Kl. 9–16: Ta båten til Ytre Arna. En tur med DS Oster slik folk reiste i gamle dager. Første tur fra Valestrand kl. 9, Øyrane kl. 10.15 og Haus/ Votlo kl. 11. Veteranbuss mellom Øyrane og Ytre Arna. Skolekorpset i Arna spiller på kaiene. Båtbillett: Kr. 50/25,-  Kl. 14: Familielørdag på Ytre Arna bibliotek: Zara og dei. Forfatter Bjørn Sortland leser om om zombie-familien. Ansiktsmaling og vising av animasjonsfilm. Fra 4 år. Gratis! Kl. 14.30: «Frå Pippi til Popeye» i Kulturhuset Sentrum med Arna- og Garnes Skulekorps. Kr. 50/barn gratis.

2

3

4

FREDAG 10. MAI OG LØRDAG 11. MAI: Kl. 19: Musikalen «Hairspray» med Bergen Musikkteater. Kulturhuset Sentrum. Kr. 200/150. SØNDAG 12. MAI: Kl. 16–19: Internasjonal dag på Kulturhuset Sentrum med beboerne ved Arna mottakssenter. Gratis! Visste du at: • Norges første samvirkelag ble etablert i Ytre Arna i 1867. • Arne Musikkforening, som ble stiftet i 1877, er et av landets eldste janitsjar musikklag. • Den kjente graffitikunstneren TEG startet sin karriere i YAS-garasjen. Nå lever han av kunsten sin og reiser verden rundt med sprayboksene sine.

5

LEKENT OG LÆRERIKT PA NORGES FISKERIMUSEUM

Norges Fiskerimuseum – for hele familien! • Produser fisk i den virtuelle sjømatbyen «Fin City» • Prøv fiskedammen og lær mer om artene • Ta en «Selfish» og pusle verdenshavene • Gå på skattejakt med Silja Sild og vinn premie • Møt kjempekrabben «Oluf» • Ta en matpause i vår koselige kafé Bod 24

Sandviksboder 23–24 Norges Fiskerimuseum museumvest.no

6


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

Hip og høye hopp Gatemarked og nabolagskafé. Graffitiverksted og hip hop. Inkludering og samhold. Områdesatsningen i Ytre Arna har gitt nytt liv til den gamle industribygden – og alle er med. TEKST OG FOTO: Tove K. Breistein

Den kronglete veien som løper parallelt med travle Europavei 16, fører inn til en liten perle av en bygd. Her på vestsiden av Sørfjorden, blant nedslitte fabrikkbygg som klamrer seg til den bratte åssiden, yrer det av liv og aktiviteter. I et av landets største lagdrevne kulturhus har Kafé Samhold akkurat åpnet dørene. Veggende er dekorert med malerier av den en gang så storslåtte Arne Fabrikker. Klokken har så vidt passert fire, og bordene er allerede fylt med barnefamilier og pensjonister. Latter og prat fyller det hjemmekoselige lokalet. På menyen står betasuppe og kjøttboller med couscous. – Navnet på kaféen kommer fra gammelt av, for huset het samhold før, forklarer prosjektkoordinator og ildsjelen Siv Annette Johannsen. – Det ligger jo mye forventning i navnet, at her skal vi ha det gøy sammen, men det må få lov til å gå seg til, sier hun og smiler. I 2016 åpnet nabolagskaféen dørene for første gang. Mengden av smil og latter i lokalet denne onsdag ettermiddagen, tyder på at det allerede er blitt et populært tilbud i den lille bygden. – Vi har jo hatt besøk fra folk fra Indre Arna. De er litt nysgjerrige på hva vi får til her. Før var det sånn at de gjerne så litt ned på Ytre Arna, for det forfalt veldig etter at fabrikken stengte dørene, forklarer Siv. Fra storhetstid til forfall Ytre Arna er tuftet på de danske brødrene Peter og Jürg Jebsens sitt livsverk. I 1846 grunnla Peter landets første mekaniske bomullsveveri i den lille bygden, som raskt ble etterfulgt av broren Jürgs ullvarefabrikk i 1852. Ti år senere ble de to fabrikkene slått sammen til Arne Fabrikker, og bygden utviklet seg raskt til å bli et komplett industrisamfunn med skoler, butikker, legetjeneste, kirke og foreningsliv. En sterk arbeiderbevegelse og et rikt kulturliv vokste fram. Fram til tekstilkrisen på 1960-tallet hadde Arne fabrikken på det meste 1200 ansatte, men mot slutten av 1970-tallet var industribygdens storhetstid forbi. Det var inntil Siv og en ny generasjon likesinnede ildsjeler så skjønnheten i de slitte og skakke fabrikkbygningene. Ny giv – Jeg flyttet hit i 2002, og forelsket meg umiddelbart i alt forfallet og ting som ikke funket, sier Siv mens hun viser meg rundt. Ni år senere begynte hun å undersøke

hva som kunne gjøres for å skape mer liv i bygden. her er en glede. Det ser kanskje ikke ut som at det – Vi ville få folk ut i gatene, så da bestemte vi oss for skjer noe, men det kan ofte være en wow-effekt i små å arrangere et gatemarked. I oktober 2011 ble det bygder som Ytre Arna, sier hun og smiler. første gatemarkedet arrangert, og siden har det blitt en årlig tradisjon. De smale gatene i Ytre Arna fylles Hip og høye hopp med mennesker og boder med salg av lopper, kunst og I speilsalen i kjelleren blir jeg møtt med ellevill jubel alskens ting. Barna har også sine egne boder. av 15 fargerike jenter. Hip hop-treningen er så vidt i Med årene har de også klart å blåse nytt liv i det gang, og trener Ida Konglevoll prøver å holde styr på gamle Kulturhuset Sentrum. Det påkostete bygget ble jentene som danser til Lady Gaga. åpnet i 1946 til 100-års jubileet til Arne Fabrikker og var – Snurr rundt og strekk dere opp mot taket. Dere ment som et forsamlingshus ser ut som en blomstereng, for lokalbefolkningen. I DET SER KANSKJE IKKE UT SOM roper Ida. Jentene beveger dag er det seks lokale seg konsentrert til musikken organisasjoner som eier AT DET SKJER NOE HER, MEN DET mens de betrakter seg selv og driver huset under KAN OFTE VÆRE EN WOW-EFFEKT i speilet. fellesnevneren Samhold. – Livet mitt er å danse, Nå er kulturhuset inne I SMÅ BYGDER SOM YTRE ARNA sier Dilette (8) andpusten i i en ny spennende tid pausen. med rehabilitering og nye aktiviteter som et ledd i I storsalen er en gruppe jenter i full gang med områdesatsning i Ytre Arna. Turn, teater, dans, korps, trampett-trening i storslåtte omgivelser. Veggene er bibliotek, kafé og fritidsklubb er bare noen av aktivitetene dekorert med kunstneren Bernard Greves freskomalerier som huset rommer i dag. av nordisk mytologi, men det er ikke jentene så opptatt av. De løper i tur og orden mot en trampoline og gjør akrobatiske svev før de lander trygt på en tykk madrass. En tråd mellom menneskene I kaféen er Marte Østebø sammen med barna Emily, Silje Fjelde Jensen (11) og venninnen Cathrine Haugsbø Kato og Astrild (alle 7 år) i ferd med å avslutte middagen. (12) har trent i trampett i tre år. Straks er jentene klar for hip hop i speilsalen i, men – Vi har gått her lengst, sier de stolt. først skal svele med rømme og syltetøy fordøyes. Marte og barna er flittige brukere av kulturhuset, og På tvers av interesser onsdagsmiddagen inntas som oftest her med gode Tilbake i kaféen holder Luna Natour (14) og Helen Risholm naboer og venner. Heldal (12) på å servere de siste suppeporsjonene. Helen – Det er spesielt fint å komme hit om vinteren for forteller stolt at hun har hjulpet til med å lage dagens da ser du ikke naboen så mye, sier Marte og påpeker kjøttboller, og trives godt med å jobbe frivillig i kaféen. – Det er så mange snille mennesker her i Ytre Arna, at det er alltid mye folk i kaféen. – Det er både god og billig mat, men du må være sier hun. Født og oppvokst i Ytre Arna, synes hun at her klokken fire for å få bord, advarer Marte. Ved det er gøy at de har fått til å lage en kafé. Hjelpekokk nabobordet sitter Anette Olsen sammen med barna Janne Bjelland peker og beordrer de unge hjelperne Cedrik (10) og Nomi (7) og spiser. rundt med et smil. Hun begynte som frivillig i fjor høst – Da jeg flyttet fra Ytre Arna som ung ville jeg og synes at kaféen løfter samholdet i bygden. Her møtes aldri tilbake, men etter hvert savnet jeg samholdet i folk på tvers av interesser. bygden hvor alle kjenner alle. Det er en tråd mellom – Det skjer så mye her. Vi har et kulturhus som er menneskene her, sier Anette som flyttet tilbake for stappfullt av folk hele uken, et kveldsåpent bibliotek seks år siden. og en nabolagskafé som denne finner du ikke overalt. – Bygden er sånn passelig størrelse. Det er kanskje litt lite sol her, men utsikten er nydelig og menneskene

1: Kulturhuset Sentrum i bygden med et stort bankende hjerte. 2: Mat, latter og vennskap på Kafe Samhold, her ved Kato, Astrild og Emily. 3: Ekte landhandelstemning på Ytre Arna Museum. 4: Unge hiphopere i speilsalen på Kulturhuset Sentrum. 5: Luna og Helen er frivillige på Kafe Samhold. 6: Siv Annette Johannsen bor i Ytre Arna og er en viktig drivkraft i miljløet.

MiniUlriken Velkommen til lek og moro på høyfjellet midt i byen. I år er det mange nyheter for barn på Ulriken643!

Familietid

Hinderløype Tufteparken Zipline (8 år+) Familiebillett: 490,– 2 voksne, 2 barn t/r

Familiedager Fjelltoppbevis Drop in aktiviteter Alle aktiviteter på toppen er gratis. (Gjelder ikke Zipline)

Familie sesongkort: 2400,– (2+2)

Facebook/Ulriken643 | @ulriken643.no | ulriken643.no

5


6

BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

GATEN VÅR

MUSIKALJENTENE

Fargerike barndomsminne vert musikal! Tre systrer og venninna deira utgjer Musikaljentene. No er dei straks klare med den rykande ferske musikalen «Gaten vår», som handlar om ein mystisk gut, ei fargelaus gate og eit bodskap om verdien av tid. TEKST: Renate Rivedal FOTO: Tove K. Breistein

1

VI TRUR AT I EIT TRYGT OG GODT MILJØ, SÅ VIL TALENTA BLOMSTRE

2

3


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

Musikaljentene: Alder: 16–19 Gruppen har eksistert i 6 ½ år og dei har vunnet: Rampeløkten 2016, Fana sparebanks «Vell fortjent stipend» 2016 og Cornerbolten 2018. Regi: Cecilia, Mathilde, Selma Indine, Lovise.

«Gaten vår» er familiemusikal fylt med spenning og magiske musikalnumre. Den fantasifulle gutten Sebastian flytter inn i en gate med en mørk forbannelse over seg. Ved bruk av kreativiteten og sine magiske fargesteiner snur han livet i gaten opp ned. «Gaten vår» er Musikaljentenes tredje egenskrevne musikal. De har tidligere skapt suksessforestillingene «Julens Magi» og «Marerittet».

Forestillingen spilles på Cornerteateret: 26. april kl.19 27. april kl. 15 28. april kl. 15 3. mai kl. 18 4. mai kl. 15 5. mai kl 15 Passer for barn fra 5 år. Pris kr. 240,-

4

Pannekakebjella Systrene malar eit bilete av ein barndom som kunne ha vore tatt rett ut frå ei Astrid Lindgren-fortelling. – Vi har sånne fabelaktige fargerike minne frå barndomen og den idylliske gata vår. Det var som om vi levde i ei magisk boble. Vi var fem barn, i tillegg til alle vennar og naboar, som fekk lov til alt mogleg. Døra vår sto bokstavleg talt alltid open og syklane låg strødd rundt omkring i hagen. Vi var frie til å bruke kreativiteten, noko som resulterte i mellom anna sirkus, paradar, songar, danseshow, teaterstykke og musikalar. Alle aldrar var saman og vi hadde eit leikerom fylt med kostyme. Det er mogleg at vi hadde fleire utkledningsklede enn vanlege klede, ler Selma. Matilde fortel om ei «pannekakebjelle». Når den ringte var det pannekake til alle i gata. På eit stort kinolerret var det framsyningar av Astrid Lindgren og ei mengde med Disney-filmar, der alle naboane var invitert. – No er den gata vi ein gong budde i, meir grå, enn vi hugsar den. Dei som vi kjende har blitt vaksne, flytta ut, og det er mindre leik. Den er ikkje så fargerik som vi opplevde den. Men kanskje vi får oppleve den på ny gjennom musikalen som vert satt opp på Cornerteateret i april, smilar Cecilia. Den fargelause gata I «Gaten vår» vert vi introdusert for ei trist og fargelaus gate. Det er ei gata der det er ingen som leikar, foreldra som bur der har aldri tid til kvarandre eller borna sine, og er berre opptatt av pliktane sine. Så ein dag flyttar det ein mystisk gut inn i gata, ein gut som fyrst vert møtt med forakt. Og denne guten viser seg å bære på noko hemmeleg. Han klarar å spreie fargar og glede til den fargelause gata, og snur opp ned på tilvære til alle dei som bur der. Og han klare å samle alle naboane i eit stort fellesskap. Undertittelen til stykket er «En familiemusikal om leken, kjærligheten og tiden». – Det å ta vare på tida er eit viktig bodskap for oss! seier Lovise. Musikaljentene Dei fire jentene held styr på både manus, dans, song og regi, med god hjelp av Jan Holden, som dei kallar for «Den femte musikaljenten», og Julian Berntzen som er veileiar for musikk og dramaturgi. – Julian har stilt dei irriterande store spørsmåla, seier jentene og ler.

– Vi har verkeleg fått vridd hovuda våre og tenkt nytt når det kjem til kva som er mogeleg. Julian har også hjelpt oss til å strukturera det meir og fått alt til å henge betre saman. Vi er jo blodfan av absolutt alt han gjer! Så det gjer det jo ekstra stas. – I tillegg får vi god hjelp av Jørn Lavoll som arrangerar all musikken vår, og som vi brukar mange timar i studio saman med. Vanskelege val Jentene fortel at det dei ivrar aller mest for i arbeidet med musikalane, er å ha eit godt miljø. – Vi jobbar knallhardt, men så kosar vi oss også skikkeleg etterpå. Det er ikkje så lenge sidan vi var barn sjølve, så vi veit meir om kva barn likar enn dei som er «ordentleg» vaksne. Til «Gaten vår» var det 90 barn som var med på audition, og dei måtte velje ut 20 av desse. – Slike ting er kanskje noko av det vanskelegaste med det vi gjer, fortel dei. – Vi skal ikkje nødvendigvis velje dei som er aller best, men ta nokon sjansar og bruke dei som har noko ekstra. Vi trur at i eit trygt og godt miljø, så vil talenta blomstre fram! Kvart barn skal få skinne, alle skal få vist seg fram og alle skal få ei stor utfordring. Dugnadsånd Alle prosjekta deira er baserte på dugnadsånd; med onklar som koke kaffi, fedre som bygge kulisse, og ikkje minst bestemora til den eine skodespelaren syr enorme mengde med scenekostyme. Jentene fortel om eit stort varmt fellesskap, som til forveksling høyrast ut som livet i gata dei kjem frå. – Det er mange som spør om det er vanskeleg å samarbeide sidan vi er tre systrer, og Lovise er jo så nære at vi reknar ho som vår fjerde syster. Men vi ser berre positivt på det å jobbe så tett. Sidan vi er så nære, har vi same visjonar og ser saker og ting svært likt, fortel Cecilia. Kvardagen til jentene går til undervisning innafor song, dans, film og teater, og helgene går med til å øve på neste oppsetjing. Dei spelar både i egne og andre sine oppsetjingar. – Draumen er å fortsette å skape. Lage eit eige teater og sette opp eigne førestillingar, lage teaterskule, det er våre langsiktige planar og draumar, fortel dei. Kvart år reiser det på inspirasjonstur til London for å sjå ei mengde av musikalar. Så spring dei tilbake på hotellet og skriv ned det dei likte aller best. – Favoritten er jo «Phantom of the Opera», men vi elskar også «Matilda» og så såg vi «Bat out of Hell», som var veldig stilig. Vi var på musikalskule i London i fjor, det var verkeleg inspirerande. Og elles vert vi inspirert av alt rundt oss: filmar, bøker, kostymer. Å vere musikaljente er ein eigen livsstil!

5

1: 2: 3: 4: 5:

Gode barndomsminne har skapt grunnlaget for den nye musikalen. Tre systre og venninda deira utgjer Musikaljentene. Vi jobbar knallhardt på øving, og så kosar vi oss skikkeleg etterpå. Hovedrolleinnhaverane Emmelin Marsteen og Inga Trætteberg. Kvart barn skal få skinne og alle skal få vist seg fram/Gaten vår vert ein familiemusikal fylt med spaning og magiske musikalnumre.

Foto: Unni Brekke

Barn i Byen møter systrene Cecilia (19), Mathilde (18) og Selma Indine Strønen Damm (16) og venninna Lovise Moland Espeland (16) på Steinerskolen der dei er i gong med song og danseøving. Dei fortel om tanken bak musikalen, som tek utgangspunkt i gata dei vaks opp i her i Bergen.

Velkommen i klubben! Bergen kommune driver en rekke klubber for barn i alderen 10-13 år. Spill spill, driv med kreative aktiviteter eller bare heng med andre. • Flaktveit juniorklubb - Flaktveit skole tirsdag og torsdag kl 17.30-20.30 • Hangout på Landås - Ulriken bydelsenter, tirsdag kl 16.00-19.00 • Rolland juniorklubb - Rollandshallen mandag og onsdag kl 17.30-20.30 • Sofus kreative verksted - Ulriken bydelsenter mandag kl 15.30-18.30 • Ytre Arna juniorklubb - Kulturhuset Sentrum tirsdag og torsdag kl 16.00-18.30

WWW.BERGEN.KOMMUNE.NO/KULTUR

7


8

BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

AKTUELL

JO STRØMGREN OM CIRCUS ABSENCE

– All kunst trenger ikke å være alvorlig – Vi husker aller best det som er snålt og rart, og vi heier på taperne, sier regissør Jo Strømgren. Nå skaper han et univers med hiphop, antihelter og et merkverdig sirkus. TEKST: Anders Skogrand  FOTO: Tove K. Breistein

«Circus Absence» handler om et desillusjonert sirkus som plutselig må lage en spektakulær forestilling. Breakerne i Absence Crew har fått hovedscenen på Den Nationale Scene til å utfolde seg på. Jo Strømgren, som har mer enn hundre internasjonale forestillinger og utallige priser bak seg, skal hjelpe dem å lage en helt spesiell forestilling. Barn i Byen har pratet med den verdenskjente scenekunstneren om alt fra barndomsminner, hiphop og myten om sirkus.

som er langt vanskeligere å få til i for eksempel ballett– eller teatermiljøer, hvor egoismen noen ganger får råde og folk har albuer. Det finnes ikke her! De er en kjempeartig gjeng. Men det er vanskelig å lage en hel forestilling med en historie som fungerer. Der skal jeg være med og sy sammen og bearbeide. I kraft av den jeg er og det jeg har gjort, får jeg ofte spørsmål fra foreldre som vil sende ungene sine på ballett og lurer på om jeg har noen tips. Jeg sier konsekvent: Vet du hva, kan du ikke sende dem på hiphop isteden? De lærer mye JEG LIKER VELDIG GODT NÅR mer om livet og seg selv der enn DET BLIR BARNELATTER OG om de går på klassisk ballett. Da alle stort sett litt overrasket: ENDA BEDRE NÅR TENÅRINGENE blir Hææ! Disse gateguttene …

– Hva starter du med når du skal lage en familieforestilling? Det første jeg gjør er å minnes tilbake til min egen oppvekst. Min generasjon husker veldig godt serien «Pompel og Pilt» som gikk FLIRER, DET ER GULL! på barne-TV. Det var skummelt, – Hva vil dere med forestillingen? men det var bra! I samme periode gikk «Lekestue» med Det er ikke her man skal dra for å løse verdensproblemer Vibeke Sæter. Hun var flink, men jeg husker ingenting derfra. eller sin egen eksistensielle krise, men det synes jeg er Alt er borte, selv om jeg så på det hver dag. Mens «Pompel helt greit! Ikke all kunst skal være så alvorlig. Jeg savner og Pilt», den sitter. Jeg husker det som var rart, og det som mer og mer sånn som det var i gamledager da en gikk på ikke gikk an å forklare. Det som sitter best i mitt minne som teater bare for å ha det skikkelig gøy, bli imponert og få nye 10–12-åring er Frode Rasmussen som fremførte Dario Fo- tanker i hodet. Og så synes jeg det er viktig å få med seg den ettertanken på vei hjem. Hvorvidt den avføder noen store monologer. Han mimet, og spiste sine egne tarmer! tanker spiller ikke noen rolle. – Er det noen forskjell på å lage en forestilling – Et sirkus med utbrente artister som har mistet for voksne og for barnefamilier? Jeg tenker ofte at jo bredere publikum er, jo vanskeligere livsgnisten, det er vel litt alvorlig? er det. Med en gang man har forskjellig alderstrinn, eller Det er litt alvorlig, ja. Den enkleste tolkningen er ofte den forestillinger som spilles i forskjellige land: Hvordan kan beste: Noe som er ødelagt kan repareres. Da kan man reparere man flire av den samme vitsen i Hviterussland og i Argentina? sykkelen, eller man kan reparere skilsmissen eller man Da må man finne en type humor, en type symboler som kan reparere forholdet mellom USA og Russland. Jeg tror funker universelt. Da kan man ikke ta den første eller andre at folk liker å se det triste. Der kjenner vi oss mye mer igjen idéen, da må man ta den tredje idéen. Så det er mye mer egentlig. Folk har det ikke bra, tenker jeg. Livet er en kamp tankevirksomhet. Jeg liker veldig om man går på barneskolen eller godt når det blir barnelatter og om man er voksen: Lyspunktene VI NORDMENN ER GLAD I enda bedre når tenåringene flirer, kommer av og til. De husker vi ASKELADDEN, TAPERNE, DE SOM og setter pris på. Det er ikke noe det er gull! Lykkeland vi bor i, og det har det IKKE HAR DET SÅ BRA – Hva er ditt forhold til sirkus? aldri vært. Vi nordmenn er glad Det er litt gammeldags. Men minnene om sirkus og myten i Askeladden, taperne, de som ikke har det så bra. Jeg har om sirkus er en kjempefin ting! Det er et rom hvor det er nærmest en genetisk nedarvet tendens til alltid å heie på folk som er rare, og viser frem det de kan. Og så blir vi den dårligste. Og denne forestillingen er litt preget av dette imponert eller synes det er artig. Vi trenger ikke å stille noen også. Det er noen stakkarslige folk, det er ikke noen helter. spørsmål ved det. Jeg husker så vidt de siste sirkusene jeg var på som liten, den følelsen jeg fikk: Verden er svær! Mye – Tror du folk får lyst til å komme og se et større enn du tror! gammeldags litt slitent sirkus? Det tror jeg. Ikke fordi det handler om sirkus, men fordi det – Hvordan er Absence Crew å jobbe med? er hiphop og det er Absence Crew. Og det er sånn heldigvis Det er jo bare gutter! Jeg er litt tilbake på fotballbanen på fremdeles, at ryktet går, uansett hva aviser og teaterfolk mener guttelaget. Men i hiphop-kulturen er det et utrolig samhold og sier. Så det her tror jeg blir et ekstra pluss. Folk kommer og en veldig gjensidig respekt for hverandre som jeg ikke har for å se en hiphop-gruppe og så får de et merkelig sirkus på sett maken til noen andre steder. Det er en fellesskapsfølelse kjøpet. Jeg gleder meg til akkurat den kombinasjonen der!

Jo Strømgren (48), gift. To barn. Koreograf, teaterregissør, manusforfatter. Jo Strømgren Kompani er et norsk danse- og teaterkompani som lager og spiller forestillinger i hele verden. Mest kjent for danseforestillingen «A dance tribute to the art of football».  Aktuell: Regissør for «Circus Absence» med Absence Crew. Absence Crew har vunnet NM i breaking og Mitt Dansecrew på Tv2. De har spesialisert seg på å lage fysiske teaterforestillinger og har hatt stor suksess med bla forestillingene «Askeladden på nye eventyr» og «Norr - da gudene breaket» som settes opp igjen i sommer på DNS. «Circus Absence» spilles på DNS fra 4.–18.mai. Fra 5 år. Familierabatt: Kr. 200,- pr stk.

i – Jeg har sluttet å ha så mye mening om hva folk gjør. Mitt oppdrag er at jeg gjør mitt, og så kan jeg være med å forandre ting, sier Jo Strømgren. p Jo Strømgren (bak) og danserne i Absence Crew liker å tenke utenfor boksen og lover en annerledes forestilling. Fra venstre, inne i boksen: Andreas Roksvåg, Christopher Cardoso, Halvard Haldorsen, Piero Issa, Christopher Bottolfsen og Daniel Grindeland (foran).


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

9


10 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

LESEÅRET 2019

HØYTLESNING

Les høyt for meg! Leser du høyt for barnet ditt får dere ikke bare en felles reise gjennom overraskende og forunderlige verdener, det øker også sjansen for at barnet blir glad i å lese selv senere i livet. TEKST: Solveig Wivestad FOTO: Tove K. Breistein

Barn i Byens utsending står i inngangen til Bergen Offentlige Bibliotek og venter spent på litteraturformidler Cathrine Dagestad Eikeland. Hun jobber i samarbeid med skoler for å fortelle barn og unge om bøker. Jeg ser frem til en boksamtale om en av mine store lidenskaper, høytlesning. Levende bøker Min interesse for høytlesning har vært med meg så lenge jeg kan huske, mye takket være min far. Hver eneste ferie hadde vi med oss flere bøker som ble lest høyt. Fra sofakroken på hytten tok han oss med til solfylte Frankrike gjennom Marcel Pagnols spennende barndomsminner og vakre historier om kjærlighet, vennskap og familie. Vi dro til England i krigsårene og det parallelle universet Narnia der onde og gode krefter kjempet mot hverandre. Denne serien på syv bøker av C.S Lewis simultanoversatte han, i hvert fall to ganger, da de ennå ikke var kommet på norsk. Og vi satt med ørene på stilker, hver gang. Listen over bøker er lang, og jeg er uendelig takknemlig for denne iveren etter å inkludere oss i bøkenes vidunderlige verden. Det startet en nysgjerrighet og leseglede hos meg, som fikk bøkene i barndomshjemmets bokhyller til å leve.

MIN INTERESSE FOR HØYTLESNING HAR VÆRT MED MEG SÅ LENGE JEG KAN HUSKE, MYE TAKKET VÆRE MIN FAR. HVER ENESTE FERIE HADDE VI MED OSS FLERE BØKER SOM BLE LEST HØYT «No app can replace your lap» Cathrine møter meg med en enorm bunke bøker på armen. Jeg skimter kjente titler som Bobby Peers «Luridiumstyven» og «Verdens kuleste gjeng» av Maja Lunde. Vi setter oss i den blå sofagruppen på barneavdelingen. Barn suser rundt oss på sokkelesten og noen ungdommer har satt seg for å spille PS4. Cathrine er opptatt av den felles opplevelsen i høytlesingen og nærheten med den voksne. – No app can replace you lap, sier Cathrine og ler mens hun understreker det særegne ved å lese høyt for et barn på fanget eller i armkroken. I tillegg kan erfaringene man gjør sammen i møte med teksten, åpne opp for undring og samtaler om ulike tema med barna. – Gjenkjennelsen leseren opplever i andres historier kan gi trøst, sier Cathrine og nevner boken «Farvel Rune» av Marit Kaldhol og Wenche Øyen. Denne vakre boken legger til rette for refleksjon rundt tema som sorg og savn. Litteratur som speil og vindu Man kan betrakte litteratur som et speil for å utvide en forståelse av oss selv, og som et vindu for å oppleve verden. Sammen med den voksne kan man navigere rundt jordkloden og bli overrasket, forundret og revet med av hvordan andre lever. Samtidig kan karakterene ha like tanker og drømmer som oss. Cathrine nevner boken «Verdens beste pappa» av Endre Lund Eriksen, som et eksempel på litteratur som gir oss innblikk i en vanskelig situasjon. Hovedpersonen har begynt på ny skole og takler dette gjennom brevskriving med sønnen til den kommende presidenten av Amerika. «Lydighetsprøven» av Bjørn Ingvaldsen er en hjerteskjærende roman for ungdom og voksne som setter fokus på annerledeshet og utenforskap.

– Gjennom bøkene får man innblikk i ulike ståsteder, situasjoner og karakterer, som er ukjente, fremhever Cathrine. Kan alle leses høyt for? Gjennom samtalen enes Cathrine og jeg i at høytlesing ikke er forbeholdt barn som ikke selv kan lese. Denne gleden kan man ha sammen også som ungdom og voksen.

– En av fordelene med høytlesning, er at man kan gå noen hakk opp fra hvor barnet er i leseferdighet. Da møter ikke barnet den harde veggen av tekst selv, men fortalt og fortolket av den voksne, forklarer Cathrine. Hun fortsetter med å snakke om gleden av gjenkjennelsen. For barn kan det å lese en bok mange ganger være trygt og fint. De kan være med å fylle inn teksten, sammen med den voksne. Dette kjennskapet åpner igjen opp for å oppdage nye elementer ved boken,


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019 11

FOR BARN OG UNGE MED SPESIELLE BEHOV

TILRETTELAGTE TILBUD

som illustrasjoner, og det kan vekke en bevissthet om sjanger. All-alder-litteratur er et begrep om bøker som treffer alle. – Det kan være bøker som snakker til de voksne gjennom undertoner, samtidig som de forteller en historie barna engasjeres i, sier Cathrine. Her vil undertegnede løfte frem bøker som «Snill» av Gro Dahle og Svein Nyhus og «De tre røverne» av Tomi Ungerer. Familiens påskefavoritt? Så ikke legg vekk høytlesningen for barn, og fortsett gjerne også selv om de blir ungdommer. Påskedager åpner muligheter for å oppleve høytlesningens gleder i fellesskap. Min favoritt for familiens høytlesning i påsken er «Danny og den store fasanjakten» av Roald Dahl. Den er skrevet på en måte som gjør den behagelig å lese høyt, samtidig som at den forteller en spennende historie om en gutt og hans far. God høytlesning!

Vær kreativ med PopLAB

Foto: May Sandanger

Bli med på kreative verksteder. De er tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming, og åpne for alle. Ingen påmelding, bare møt opp! PopLAB er gratis verksted. Datoer og steder for PopLAB våren 2019: Nygårdsparken: 23. mars og 4. mai. Oasen senter: 30. mars og 27. april. Åsane kultursenter: 13. april og 11. mai. Alle verkstedene er gratis og dropp inn og skjer kl. 12.30-15.30.

Bli med på kule søndagsturer i vår KulTur er gratis turer i friluft med kulturinnslag på ulike steder i bergensområdet, spesielt tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming.

Cathrines anbefalte bøker til høytlesning: • Morderens Ape av Jakob Wegelius • Snillionen av Arnfinn Kollerud • Doktor Proktor- bøkene av Jo Nesbø • Frida Nilsson sine bøker • Maria Parr sine bøker • Ingenlund av Jessica Townsend • Anton-bøkene av Gudrun Skretting • Blåse/Svartle/Brune av Håkon Øvreås • Vilma fantasidilla (og de andre bøkene i serien) av Abby Hanlon • Reven og Grisungen-serien og Purriot-serien til Bjørn F. Rørvik • Hobbiten av Tolkien • De ville tvillingene av Jozua Douglas • De nyillustrerte Harry Potter-bøkene • Tsatsiki-bøkene av Moni Nilsson • Fisken av Erlend Loe • Stjele-Frida av Mari Sager • Milla Bestemmer av Selma Lønning Aarø • Deres majestet av Marianne Kaurin

Årets aller første KulTur skjer søndag 31. mars. Da går turen rundt Tennebekktjørna. Dette er en enkelt rundtur på litt over 2,5 kilometer Oppmøte: parkeringsplassen ved badeplassen (like nedenfor der bussen snur). Tilbudet er åpent for alle aldersgrupper og er gratis, men du må melde deg på. Vårens KulTur-tilbud: Søndagene 31. mars, 28. april og 26. mai. Kl. 11–13. Gratis! Påmelding/info: www.deltager.no/BK Kontakt: Cathrine.Nordkvist@bergen.kommune.no, tlf 55 56 71 11.

Foto: Ishi Kuo Foto: Adela Salomon-Hammersland

For mer info om tilrettelagte tilbud, ta gjerne en kikk i det månedlige magasinet Infoposten. Magasinet ligger på kommunens nettsider, og sendes ut til utviklingshemmede, støttekontakter, bofellesskap og arbeidsplasser. Infoposten har også egen facebookside!

For flere høytlesningstips, se www.barnibyen.no Steder hvor barn og voksne kan få høytlesning: LITTERATURHUSET: Litterære lørdager for hele familien på Litteraturhuset i Bergen. Lillelørdag litteraturkafé tilbyr lørdagsgrøt, tegnesaker og høytlesning fra et stort utvalg barnebøker. Det blir morsomme, triste og spennende fortellinger for de minste og de litt større. Følg Lillelørdag på Facebook for oppdateringer. Alder: opp til 8 år. 30,– pr. per. Billetter i døren.

Den årlige Mangfoldfestivalen på Christiegården har pleid å gå av stabelen i september. Fra 2019 blir Mangfoldfestivalen en sommerfestival, som i år foregår 16. og 17. juni. Følg med i Infoposten for informasjon!

Forestilling med Musikalløvene

BIBLIOTEKET: Nyhet! Høytlesning for barn mandager på hovedbiblioteket, kl. 18 på barneavdelingen. Tilbudet skal være et koselig pusterom for liten og stor i en travel hverdag. Kom, ta deg en pause fra mas og tjas og bli lest for. Gratis! Et tiltak knyttet til Bokåret 2019. www.bergenbibliotek.no

Musikalløvene er en musikalgruppe tilrettelagt for barn, ungdom og unge voksne med spesielle behov. Musikalløvene har hatt stor suksess med sine forestillinger siden oppstart i 2015. Nå kaster de et blikk tilbake til oppstarten, med en forestilling hvor intriger, maktkamp og kjærlighet blant løvene og deres venner spilles ut.

f «No app can replace you lap», sier litteraturformidler Cathrine Dagestad Eikeland og ler mens hun understreker det særegne ved å lese høyt for et barn på fanget eller i armkroken.

Opplev Musikalløvene lørdag 11. mai kl. 16 i Fana kulturhus på Nesttun. Billetter kr 50,- selges via www.TicketCo.no. Ledsagerbevis og Aktivitetskortet aksepteres. Kontakt: Cathrine.Nordkvist@bergen.kommune.no, tlf: 55 56 71 11.

Foto: Ann Christin Jenssen

NYHET! Nå kan du også besøke kommunale svømmehaller GRATIS med Aktivitetskortet! Slåtthaug svømmehall: Tirsdag og torsdag 17–20, lørdag 9–14.30 og søndag 10–14.30. Stemmemyren svømmehall: Mandag og fredag 16–20, onsdag 8.30–14.30 (oppvarmet basseng), lørdag 9–14.30 og søndag 10–14.30. Åstveit svømmehall: Tirsdag og torsdag 16–19, lørdag 9–14.30 og søndag 10–14.30. God svømming! Finn informasjon på norsk, engelsk og arabisk på www.barnibyen.no/aktivitetskortet Følg oss også på Facebook.

AKTIVITETS KORTET FOR BARN OG UNGE VÅREN 2019 BERGEN

BARNAS KULTUR

HUS

BARNAS KULTUR BARNAS KULTUR

HUS HUS

BERGENS SJØFARTSMUSEUM

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN

BERGENS SJØFARTSMUSEUM BERGENS SJØFARTSMUSEUM

MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN MUSIKKSELSKAPET HARMONIEN


12 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

LEKENS VERDI

SAMTALE MED PSYKOLOG HELGE HOLGERSEN

– Mennesker som har det godt med seg selv, slutter aldri å leke Leken er en verden midt mellom fantasi og realitet. Men kan alle barn leke? Kan voksne være en forstyrrelse for barnas lek? Og kan en ta med seg leken inn i voksenlivet? TEKST: Hege Rognøy Fossåskaret ILLUSTRASJON Pål Misje

Spisebord og stoler er kledd inn i laken. Barnestemmer under bordplaten forteller at noe magisk er på gang: Nå later vi som om dette er huset vårt. Her er soverommet. Du er moren, jeg er faren – og der borte er jobben.

sjørøvere vet at det er forskjell på ekte kamp og leke-kamp. I leken kan vi prøve ut ting på liksom uten at det får konsekvenser. På den måten bruker barn leken til å tenke og føle seg gjennom det de opplever i livet.

Førsteamanuensis Helge Holgersen fra Institutt for klinisk psykologi, UIB, forteller om lekens verdi. Han kaller leken en «som om-verden».

Vi tenker på lek som en selvfølgelig del av barndommen, men kan alle barn leke? – Barn som sliter med alvorlige forstyrrelser, har ofte problemer med å gå inn i «som om»stemningen. Et kjennetegn ved leken er at døde ting tilskrives intensjoner. Men for barn som ikke klarer å late som, har ikke lekebilen vilje og følelser – den er bare en tom gjengivelse av en bil. Også redde og usikre barn kan ha en nedsatt evne til å leke.

– Lekens verden er en verden midt mellom fantasi og realitet. Leken overskrider regler og har sin egen tid og sitt eget sted. Også barn i dyreverdenen leker. Kattunger later som om de slåss, slik barnehagebarn leker Kaptein Sabeltann. Både kattunger og små

SLIPP BARNA FRI PÅ FLØYEN Sjekk ut vårt gøye påskeferieprogram og alle våre aktiviteter hele våren floyen.no

#kun6minunna


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

Hvordan kan voksne hjelpe barn som sliter med å leke? – Det viktigste foreldre kan gjøre, er å hjelpe barnet til å føle trygghet. Dersom barnet ditt kvir seg for å leke med andre, er ikke det første du bør gjøre å pushe det inn i en sammenheng med mange barn. Prøv først å gå inn i leken på et nivå som barnet mestrer. Ingen er mer ulike enn barn i førskolealder. Det som er en kjekk lek for et barn, er ikke nødvendigvis bra for et annet. Følg det du ser for deg at barnet har inni seg. Hva responderer akkurat dette barnet på?

I LEKEN KAN VI PRØVE UT TING PÅ LIKSOM UTEN AT DET FÅR KONSEKVENSER

13

Når slutter barn å leke? – Kulturen legger noen føringer for hvor lenge det er akseptabelt å leke åpenlyst. Men mennesker som har det godt med seg selv, slutter aldri å leke. De tar med seg det lekefulle inn i voksenlivet. Lek er å se muligheter, å ha prosjekter. Når vi leker med tanken på noe, eller lurer på hvordan det hadde vært hvis … – da er vi i «som om-verdenen». Noe av det som kjennetegner folk som sliter med depresjon, er at de mangler leken. De klarer ikke å se muligheter eller å gå inn i «som om»-tilstanden. Leken er et håp i psyken. Helge Holgersen er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi, Det psykologiske fakultet, UIB.

Kan voksne være forstyrrende for barnets lek? – Ekspressive voksne som setter ord på det som skjer i leken, kan være stimulerende for barnets fantasi. Men jeg har sett eksempel på at far tar over hele leken mens barna står passive og ser på at faren bygger det største sandslottet på stranden. Den voksne må heller være opptatt av å følge barnet i leken.

SPILLES KUN 4. M A I 1 8. M A I

Er dataspill lek? – Dataspill kan være lek når den som spiller er i en tilstand mellom fantasi og realitet. Men dataspill – og brettspill – kan også være rene regelstyrte ritualer og da er det ikke lek. Et kjennetegn på leken er nettopp at den overskrider regler.

Circus Absence Halsbrekkende og morsom sirkusforestilling for hele familien! Fra 5 år. Premiere 4. mai på Store Scene

TA FAMILIEDAGEN PÅ OS NESTEN

30 000

Nå er det aller siste sjanse!

SOLGTE BILLE T T E R!

Folk og røvere i Kardemomme by LØRDAG 13. APRIL 12–15:

6. SEPTEMBER KL. 16.30 OG 18:

Påske-eventyrstund med Ellinor

Bukkene Bruse setter fyr på rumpa til trollet!

Eventyrfortejling, påskebollar og vi lagar påskeegg! Høver for barn mellom 5 og 10 år. Ord. 125,- / BT 100,www.ticketmaster.no

En kjempegøy forestilling for store og små, med masse liv og røre! Kun til 12. april på Store Scene

Ekstra forestilling kl 16.30. Få bill. kl. 18. Ord. 245.- / BT 200.-. www.ticketmaster.no

Bergensmagasinet

Velkommen til Oseana Kafé og Restaurant, tlf. 53 69 51 40

www.oseana.no

ANBEFA LT FRA 5 Å R

Gled deg til høsten!

Wendy & Peter Pan

En spektakulær versjon av den eventyrlige klassikeren! Høstens familieforestilling er rik på spenning, magi og stjernestøv! Anbefalt fra 5 år.

Premiere 14. september på Store Scene

Riverso Et fantasifullt hageeventyr for småtasser fra 3 år! Urpremiere 14. september på Lille Scene W

Velkommen til Osbadet

Eit moderne badeland for heile familien www.osbadet.no

Vi har åpent i påsken! For åpningstider sjå osbadet.no

BESTILL BILLETTER dns.no // Tlf. 55 60 70 80 // E-post: dns@dns.no


starter hos oss

Lalandia® i Billund Et eventyr for alle barn og unge

LEGOLAND® Favorittklosser i alle klasser

Cruise fra Bergen/Stavanger fra

590,-

*

per person

Prisen inkluderer:

Tivoli Friheden Fart, spenning og teater i Aarhus

Randers Regnskov Et yrende og spennende dyreliv

Foto: Tivoli Friheden, Nordsøen Oceanarium

14

Nordsøen Oceanarium Kunnskap, spenning og opplevelse

Barn reiser gratis på cruise i påskeferien* Et cruise fra Bergen eller Stavanger sørger for at barna får en påskeferie fullspekket med hyggelige opplevelser og aktiviteter. Da reiser 2 barn gratis per voksen. Reiseperiode 14.–19. april 2019

Båtreise tur/retur mellom Bergen/Stavanger og Hirtshals. 2 netter i 2- eller 4-sengs innvendig lugar. 12 timer i land i Danmark (ankomst 08.00, avgang 20.00) Prisen gjelder per person når

Bestill din reise på fjordline.com ⁄⁄ 51 46 40 99

Tillegg for kjøretøy og oppgradert lugar. *2 barn gratis per voksen. Under 16 år.

Forbehold om trykkfeil.

2–4 personer reiser sammen i én lugar.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019 15

Festspillene i Bergen: «Pepe & Speedy» på Oseana 25. mai og på Festplassen 26. mai. Jazzmusikerne Christoph Pepe Auer og Manfred «Speedy» Temmel med deres Pepefon! Foto: Julia Wesely

OPPLEVELSESKALENDER VÅREN 2019

LØRDAG 23.3. FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155. Høyt & Lavt klatrepark 11–17: Klatreparken er åpen. Kr 340/290/160. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. 12.30: Dissekering av fisk. Kr 285/195/780. VilVite 10–17: Oppfinnergym i mars. Lek og lær i utstillingene. Kreativt verksted i Skaperhagen. Vitenshow. Prosjekt fantasi. Kr 190/160/600. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Myke skulpturer. Fra 4 år. Kr 130/gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Fana bibliotek 13: Familiefilm. Gratis.

Barnas Kulturhus 13: På havets bunn. Ordløs reise med Det Stille Teateret. Fra 1 år. 13.45-16: Verksteder. Dropp inn. Lysmesterne. Fra 4 år. Dinosauranimasjon med Liv Laga. Fra 3 år. Sommerfugl-verksted. Fra 3 år. Forestilling 50/Verksteder gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Fana Kulturhus 13–13.50: Familietrommesirkel med TrommeLars (Lars Kolstad). Fra 4 år. Kr 50/35. Landås bibliotek 11: Reisen – forfattermøte med Veronica Salinas. Fra 3 år. Kr. 50.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshaller er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis. Cirkus Agora 13 og 16: Sirkusforestilling. 30 års jubileum. Slettebakken. Fra kr 230-420.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Myke skulpturer. Fra 4 år. Kr 130/gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Ytrebygda kultursenter 14: Barnelørdag: Det mystiske pianoet. Figurteater med Karin Stautland og Mai Goto. Fra 3 år. Kr 50.

Åsane bibliotek 14: Reisen – forfattermøte med Veronica Salinas. Fra 3 år. Kr. 50. Magneten Frivilligsentral 12–15: Påskeverksted og familiebingo. Alle aldre. Kr 50. Bingo kr 10 per brett. Adresse: Spelhaugen 12.

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800.

Pop LAB 12.30–15.30: Park Life : PopLAB i Nygårdsparken. Åpent kunstverksted med kunstpilotene. Dropp inn. Tilrettelagt for utviklingshemmede og åpent for alle. Gratis.

Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. For småbarn og en voksen. 0–6 år. Kr 160.

VilVite 10–17: Prosjekt fantasi. Lek og lær i utstillingene. Kreativt verksted i Skaperhagen. Vitenshow. Kr 190/160/600.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Spennende matretter, aktiviteter og underholdning. Gratis.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Bli med Bændik inn i fabrikken. Barnebord med aktiviteter og lekekrok i åpningstiden kl 12–17. Kr 90/gratis.

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

Treffstedet Gnisten 14: Bonillus. Musikkforestilling med Ramona Sulen. Fra 3 år. Kr 50. Adresse: Håsteinsgate 3. Åsane bibliotek 14: Reisen – forfattermøte med Veronica Salinas. Fra 3 år. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Ordinær kr 295/200. Fam (4 stk) kr 800.

Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Bergen Kunsthall 13: Peter Wächtler Franky`s Theme. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag: Tegneoppdrag. Kr 90/gratis. Cirkus Agora 13 og 16: Cirkus Agora 30 års jubileum. Fra kr 230-420. Slettebakken.

MANDAG 25.3.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film. 12.30: Dissekering av fisk. Kr 285/195/780.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall for foreldre og småbarn. Gratis.

Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag: Somali-spesial. Med opplesninger av bøker og historier på norsk og somali. 0–8 år. Kr 30.

SØNDAG 24.3.

Oasen bibliotek 10: Lesestund for de yngste. 1–3 år. Gratis. Påmelding. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole: Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125. NB: Ny adresse: Bontelabo 2.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Åsane bibliotek 12: Babykino. Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Hovedbiblioteket 13.30: Reisen – forfattermøte med Veronica Salinas. Fra 3 år. Gratis. 14.30: Familiefilm: Amazonia. Uten tale. 1 t 22. Fra 6 år. Gratis. Nygårdsparken 11.30,13 og 14.15: Reveenka. Eventyr i Parken. Vandreteater. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill. best til eventyriparken@gmail.com. Alle aldre. Kr 50.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis. Hovedbiblioteket 18–19: Høytlesning for barn. Gratis.

TIRSDAG 26.3. Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur til Lyderhorn. Oppmøte kl 11 ved Skålevik terminal (Esso terminal). Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.


16 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

VilVite 10–17: Prosjekt fantasi. Lek og lær i utstillingene. Kreativt verksted i Skaperhagen. Vitenshow. Kr 190/160/600.

Barnelørdag i bydelene Ulriken bydelssenter 14: På havets bunn. Ved Det Stille Teatret. 0–5 år. Kr 50.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800. Litteraturhuset 12–13: Foreldrerådet: Dora og mora. Silje Stavrum Norevik møter terapeutene Dora Thorahallsdottir og Herdis Palsdottir til samtale om oppdragelse i et generasjonsperspektiv. Familiebillett kr 75.

ONSDAG 27.3. Oasen bibliotek 10: Lesestund for de yngste. 1–3 år. Gratis. Påmelding. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Sandviksbatteriet. Oppmøte kl 11 ved parkeringsplass Sandviken Sykehus. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

TORSDAG 28.3. Fana menighetshus 13–13.30: Babysang. Gratis. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Akvariet i Bergen 17–18.30: Matkurs for barn hos Biologen. Vi lager sushi. Fra 7 år. Kr 245. Påmelding. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240. Bergenshallen 18: Mamma Mia: On Ice. Show med Bergen kunstløpklubb. Kr 150/100/under 5 år gratis.

FREDAG 29.3. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240. Robin Hood Huset 17–20: Fredagstaco. Taco og spillkveld. Åpent for alle. Gratis. Bergen kino Disney`s Dumbo. Premiere. Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

LØRDAG 30.3. FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155. Høyt & Lavt klatrepark 11–17: Klatreparken er åpen. Kr 340/290/160. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Spennende matretter, aktiviteter og underholdning. Gratis. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Myke skulpturer. Fra 4 år. Kr 130/gratis. 12 og 14: Familieomvisning: Farger i stram og flytende form. Utstillingene til Helen Franken– thaler og Irma Salo Jæger. Kreative oppgaver. 4–8 år. Kr 130/gratis. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800. Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall for foreldre og småbarn. Gratis.

TIRSDAG 02.4.

Fana bibliotek 13–13.30: Pulverheksa og Otto Monster. Forfattermøte med Ingunn Aamodt og Jon Ewo. Fra 4 år. Gratis.

Magneten kunstkollektiv 14: Småbarnsmusikksirkel. Instrumenter og allsang for småbarn og voksne. Spelhaugen 12. Med Stig van Eijk. 0–5 år. Kr 50. Bergen kino 12–16: Familiedag på Bergen kino. Premierehelg: Dumbo. Ansiktsmaling, ballongfigurer,sukkerspinn. Cirkus Agora 13 og 16: Cirkus Agora 30 års jubileum. Slettebakken. Fra kr 230-420.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Vanlig åpningstid Tirsdag-fredag 9-15 Lørdag-søndag 10-17 Mandager stengt Utvidet åpningstid i påsken (uke 16) Mandag-søndag 10-17 Opplev • Utstillinger • Vitenshow og verksteder • Mars: Oppfinnergym • April: Krimgåter • 4.-5. mai: Vitenshow v/Selda vilvite.no

Fana Kulturhus 16–19.15: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskoles teaterfestival. Gratis.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 31.3.

S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole: Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125. NB: Ny adresse: Bontelabo 2.

FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155. Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. For småbarn og en voksen. 0–6 år. Kr 160. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. VilVite 10–17: Prosjekt fantasi. Lek og lær i utstillingene. Kreativt verksted i Skaperhagen. Vitenshow. Kr 190/160/600.

Hovedbiblioteket 13.30: Pulverheksa og Otto Monster. Forfattermøte med Ingunn Aamodt og Jon Ewo. Fra 4 år. Gratis. Nygårdsparken 11–13: Tour De Sparkesykkel. Forskjellige aktiviteter og løp i ulike aldersgrupper. Ta med egen sparkesykkel. Historisk museum 12–15: Egyptisk dag. Livet i det gamle Egypt, lag din egen amulett. Egyptisk mat. Kr 60/gratis.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshaller er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

Ulriken643 Sesongåpning. 18–21: Gratis bane.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny-Krohnborg. Bøker, brettspill, lekekrok for de minste. Gratis. Cirkus Agora 13 og 16: Cirkus Agora 30 års jubileum. Slettebakken. Fra kr 230-420. Fana Kulturhus 16–19.15: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskole med en egen teaterfestival. Gratis. Oseana Kunst - og kultursenter 16: Bygdekinoen viser barnefilm. Dumbo. Kr 95.

Oasen bibliotek 11: Pulverheksa og Otto Monster. Forfattermøte med Ingunn Aamodt og Jon Ewo. Fra 4 år. Gratis.

MANDAG 01.4.

Bergen Internasjonale Kultursenter 12.30–15: BarneB Familielørdag med FantasiLAB. Skyggefigurer på papir. Kunstverksted og kafé. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Barnas kulturhus 13: Himmelspringaren. Forestilling med Adele Lærum Duus og Monika Solheim. Fra 3 år. Kr 50/fam kr 150. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Folkemusikk og folkedans. Fra 3 år. Trommesafari: Rytmelek med Abu Adonaba. Fra 3 år. Animalia: Tegn med tusj og tråd. Med kunstpilotene. Fra 3 år. Verksteder gratis.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken.

Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Bli med Bændik inn i fabrikken. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent kl 12–17. Kr 90/barn gratis.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Kreftforeningen 17.30–19.30: Treffpunkt. Møteplass for barn og unge som er pårørende. 6–16 år. Strandgata 62. Gratis. Cirkus Agora 18: Cirkus Agora 30 års jubileum. Fra kr 230-420. Ved Åsane Senter. Cornerteateret 17 og 19: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Mowgli i jungelen. Kr 100. Fana Kulturhus 18–20.05: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskole med en egen teaterfestival. Gratis.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Fana Kulturhus 18.10–20.05: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskole med en egen teaterfestival. Gratis.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Spelhaugen - Tennebekken – Spelhaugen. Oppmøte på p-plass ved Spelhaugen barnehage kl 11. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Fana Kulturhus 18.10–20.45: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskole med en egen teaterfestival. Gratis.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted. Skogskunst. For alle. Kr 130/gratis. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–13: Lillelørdag: Det runde problemet. Musikalsk forfattarbesøk med Vegard Markhus og Naboen min. Fra 4 år. Gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800. Fysak allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

TORSDAG 04.4.

Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis.

Landås bibliotek 11: Eventyrstund. 3–6 år. Gratis. Påmelding for grupper.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Ytrebyda kirke 13–13.30: Babysang. Dropp inn. Gratis.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Cirkus Agora 18: Cirkus Agora 30 års jubileum. Ved Åsane Senter. Fra kr 230-420.

Høyt & Lavt klatrepark 11–17: Klatreparken er åpen. Kr 340/290/160.

Oasen bibliotek 10: Lesestund. 3–6 år. Gratis. Påmelding.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp-inn. Alle aldre. Gratis.

FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Ytrebyda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester.

LØRDAG 06.4.

ONSDAG 03.4.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Bergen Kunsthall 13: Peter Wächtler Franky`s Theme. Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/barn gratis.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

Loddefjord bibliotek 10–14: Plantedag. Grønn aktivitetsdag i foajéen utenfor biblioteket. Alle aldre. Gratis.

Pop LAB 12.30–15.30: PopLAB i Fyllings– dalen. Oasen storsenter. Kreativt verksted for alle, tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Myke skulpturer. Fra 4 år. Kr 130/gratis.

Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Gratis.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240. Fana Kulturhus 16–20: Teaterfestivalen Puslespill. Bergen Kulturskole med en egen teaterfestival. Gratis. Bergen og Hordaland turlag 17–21: Kajakklek på Sotra. 10–14 år. Påmelding.

FREDAG 05.4. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall for foreldre og småbarn. Gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240. Loddefjord bibliotek 11: Familielørdag: Farmors kongehus. Figurteater med Lys Levende Adele. Fra 4 år. Gratis. Oasen bibliotek 11: Påskeverksted. Fra 4 år. Gratis. Sartor Storsenter 13–14: DU bestemmer. Improvisert eventyrstund. BAKSCENEN. 4–10 år. Kr 50. Stjernen Åpen barnehage 11–14: Åpen familiedag i Åsane kirke. Hobbyaktiviteter og kafé. 12: Babysang. 14: Påskefortellingen med musikk og drama ved Li Barnegospel. Kr 50. Maks kr 200 per familie.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019 17

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

Barnas kulturhus 13: Felabaluba med Askeladden: Musikk og eventyr. Med Ramona Sulen, Elisabeth Vannebo, Britt Elise Skram og Tone Hulbækmo. Fra 3 år. Kr 50/fam kr 150. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Dinosauranimasjon. Med Liv Laga. Fra 3 år. Animalia. Tegn med tusj og tråd. Med kunstpilotene. Fra 3 år. Fabelvesen. Fra 3 år. Verksteder gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE Ny–Krohnborg kultursenter 14: Nagila – de dansende kuene. Musikk- og dansefortelling. Ved Abu Adonaba, Rune Birkeland, og Marianne Adonaba. Fra 3 år. Kr 50.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600. KODE 4 11–16.30: Familieverksted. Skogskunst. For alle. Kr 130/gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild i museet, spill deg gjennom sjømatbyen Fin City og prøv fiskedammen inne, eller finn sjødyr ute i fjæren. Kr 90/barn gratis.

Festplassen 13–17: Kids For Freedom. Veldedighetsløp med aktiviteter. Kr 20– 50 pr. aktivitet. Påmelding på minaksjon.no. for veldedighetsløpet.

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

S 12 Galleri og Verksted 13–16: Kreativ søndagsskole: Familieverksted. Skap bilder, figurer og bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. (for 4 personer). Kr 100 for ekstra person eller tilleggsbilde. Hordamuseet 12–16: Spikkeutstilling med spikking for barn og voksne. Postkoret synger i Båthallen kl 14 Uteleker til låns. Kr 100/gratis. Hovedbiblioteket 13.30: Farmors kongehus. Figurteater med Lys Levende Adele. Fra 4 år. Gratis. Gimle 14 og16: Bjørnen, reven og agurkskurken Potet. Forestilling med Bergen ungdomslag Ervingen. Elevforestilling med folkedans, sang og spellemenn i alderen 4 – 18 år. Familiefolkedanskveld etter forestillingen. Kr. 160/100.

Cornerteateret 15 og 18: «Peter Pan» med elever fra VT teaterskole sin talentgruppe Teater Extra. Kr 160. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag: Barnekino. Film (ca. 90 min) og snacks til alle små gjester. Kr 90/gratis. Cornerteateret 14 og 17: «Peter Pan» med elever fra VT teaterskole sin talentgruppe Teater Extra. Kr 160.

FlipZone trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og en smårolling. 0–6 år. Kr 155. Rush trampolinepark 9–10: Minisprett. For småbarn og en voksen. 0–6 år. Kr 160.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp-inn. Alle aldre. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Løvstakken. Oppmøte kl 11 parkeringsplass ved Krohnegården. Gratis.

MANDAG 08.4.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Cornerteateret 19: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Miranda og Ferdinand. Elevforestilling. Kr 100.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

EKSTRA ÅPNINGSDAGER Påsken 18.-22. april Dager i mai. 1., 30. og 31. AKTIVITETER PÅ BESTILLING • Bursdagsfeiring • Aktivitetsdag for skoler, idrettslag og foreninger • Teambuilding hoytlavt.no/bergen

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Indre Sædalen til Stemmevatnet. Oppmøte på p-plass ved Indre Sædal kl 11. Gratis. Bergen og Hordaland Turlag 17: Kveldsmattur til Michelens plass i Tellevik/Hordvik. Oppmøtested og tid: Tellevikvegen 190, kl 17. Gratis Cornerteateret 17: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Miranda og Ferdinand. Elevforestilling. Kr 100.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud: Kr 285/240-

Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis. Hovedbiblioteket 12: Barnekino. Gratis. Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall for foreldre og småbarn. Gratis.

Magneten Frivilligsentral 12–15.30: Bli med på flamenco med Danitza Olea! 13: Flamenco (show 30 min. & kurs for alle 30 min) 14:15: Salg av middag. Krever forhåndspåmelding. Kr 70/50. Familiebillett kr 200. Middag kr 30. Hvor: Spelhaugen 12.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Fra kr 285/240.

Fana bibliotek 12: Påskeverksted. Gratis. 13: Familiekino. Gratis.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis.

Oasen bibliotek 10: Lesestund. 3–6 år. Gratis. Påmelding.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340. Os Badet 10–18: Åpent badeland. Kr 145/105.

Landås bibliotek 12: Påskeverksted. Gratis.

Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshaller er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

Åsane bibliotek 11: Barnekino. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–21: Påskeåpent. Fra kr 165

Os Badet 10–18: Åpent badeland. Kr 145/105.

Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis.

Voss Kulturhus 12: Forfattartreff med Marit O. Kaldhol og musiker Gitarist Jørgen Sandvik. Biblioteket. 12.30: Karl Seglem – Monsterjazz. Konsert med Karl Seglem, musikere og tegner Gunvor Rasmussen. Med elevar frå Voss kulturskule, Voss skulemusikk. Kr 120.

Fysak allaktivitetshus 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. Parken er åpen til kl. 20. Fra kr 160.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 150.

ONSDAG 10.4.

Fana menighetshus 13: Babysang. Gratis.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshaller er åpen for lek for barn med foreldre. Gratis.

ÅPENT KL 11-17 Lørdag i mars Lørdag og søndag i april & mai

PALMESØNDAG

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Parken er åpen til kl. 21. 1 time kr 165/599.

Klatrepark

LØRDAG 13.4.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken.

Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800.

Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

TORSDAG 11.4.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Torget på Voss 11.30: Badnajazzparade. Paradebandet, Voss skulemusikk, drilljentene og Badnajazzkoret. Gratis. Foto: Runhild Heggem.

PÅSKEFERIEN STARTER

Åsane bibliotek 12: Babykino. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Gratis.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester.

Fana bibliotek 13: Familiekino. Gratis.

SØNDAG 07.4.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester.

TIRSDAG 09.4.

Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

BADNAJAZZ

Høyt&Lavt

Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis.

Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny-Krohnborg. Bøker, brettspill, lekekrok for de minste. Gratis.

www.barnibyen.no

Den Nationale Scene 16.30: Folk og røvere i Kardemomme by. Kr 295/200. Fam kr 800.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Kulturhuset Danckert Krohn 11–15: Trilogi mat – kultur – folk. Spennende matretter, aktiviteter og underholdning. Gratis.

PÅ MOBIL

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Bli med Bændik inn i fabrikken. Barnebord med aktiviteter og lekekrok i museets åpningstid (Kl 12–17). Kr 90/gratis.

Ådnahall kulturverkstad 12–15: Kunstverksted og kafé. Med Arna Verk. 14: Pling Vaken. Forestilling med Irene J. Ahnell og Krabatene. Fra 3 år. Gratis.

OVERSIKT

FREDAG 12.4.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. Lyngheisenteret 12–16: Familiedag. Sesongåpning. Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

Pop LAB 12.30–15.30: PopLAB i Åsane. Åsane kultursenter. Kreativit verksted. Dropp inn. Tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming og åpent for alle. Gratis.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

Oseana Kunst – og Kultursenter 12–15: Påskeeventyrstund med Ellinor. Lag påskeegg, fortellerstund og boller. Fra 5–10 år. Kr 125.

Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis.

BARNELØRDAG I BYDELENE

Bergen Gokartsenter 10–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600. Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis.

Fana Kulturhus 14: Piraya og Pirata og Grotteklippemonsteret. Sjørøverforestilling. Fra 3 år. Kr 50.

Bergen Gokartsenter 10–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent 12–17. Alle aldre. Kr 90/30.

Ulriken643 Familiedag med aktiviteter. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Ametysten - Stedet for vekst i sentrum 11.30–13: Latteryoga/Laughter yoga. Latterøvelser, yoga og pusten. Kr 100 eller det du har råd til å betale. Chr. Michelsensgt 1-3.

OPPDATERT

KALENDER www.barnibyen.no

Hordamuseet 12–16: Spikkeutstilling med spikking for barn og voksne. Påskeverksted og fuglekassesnekring. Kr 100/gratis. Aktivitet kr 50.

Kultursalen på Vestkanten 14: Leketøys med Klovnen Knut. Forestilling med Klovnen Knut. Fra 3 år. Kr 50.

Bergen Kunsthall 13: Masterutstillingen With eyes closed, call me: Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/gratis for barn. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé på Robin Hood Huset. Lett servering, aktiviteter for barn. Alle aldre. Gratis. BADNAJAZZ

Hovedbiblioteket 14: NyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken. Møter med eksperimentell musikk. Alle aldre. Gratis.

Park hotel Vossevangen 13: Sangfoni med John Vinge og Badnajazzkoret. Kr 160


18 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

MANDAG 15.4. Fana bibliotek 10.15 og 12: Familiekino. Gratis. Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 160. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

FlipZone Trampolinepark 14–21: Påskeåpent. Fra kr 165. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340. Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70. Os Badet 10–20: Åpent badeland. Kr 145/105. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt. Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis. Bergen Gokartsenter 17–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100.

TIRSDAG 16.4. Fana bibliotek 10.15 og 12: Familiekino. Gratis. Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 160. FlipZone Trampolinepark 14–21: Påskeåpent. Fra kr 165. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340. Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70. Os Badet 10–20: Åpent badeland. Kr 145/105. Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Med forbehold om feil og endringer Se www.barnibyen.no for oppdatert og enda flere arrangementer og aktiviteter i Kristiansand

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 14–21: Påskeåpent. Fra kr 165.

PÅSKEAFTEN

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340.

Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 150.

Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 160.

Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70. Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis. Bergen Gokartsenter 17–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent kl 11–15. Kr 90/30.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent kl 12–17. Kr 90/30.

SKJÆRTORSDAG

ONSDAG 17.4. Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 160. FlipZone Trampolinepark 14–21: Påskeåpent. Fra kr 165. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340. Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt.

Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis.

AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340.

Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Os Badet 11–17: Åpent badeland. Kr 145/105.

Bergen Gokartsenter 17–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent kl 12–17. Kr 90/30.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Hordnesskogen. Oppmøte parkering ved Skeieveien kl 11. Gratis.

Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 160.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600. Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis. Bergen Gokartsenter 17–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent kl 11–15. Kr 90/30.

Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt. FlipZone Trampolinepark 14–21: Påskeåpent. Fra kr 165. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. AdO arena 10–18: Åpen svømmehall. Kr 145/80/40/fam kr 340. Vannkanten 10–20: Åpningstider. Kr 165/145/70. Os Badet 11–17: Åpent badeland. Kr 145/105. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Bergen Kunsthall 13: Masterutstillingen With eyes closed, call me: Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/gratis for barn.

Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis. Bergen Gokartsenter 10–22: Åpningstider.Innendørs under Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100. Barn, bok og boller 11–14: Fotellerstund og Skrivekurs del 2 med Bjørn Sortland. Speiderhuset på Laksevåg. Gratis. Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 150. Os Badet 11–17: Åpent badeland. Kr 145/105. Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt. Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur: Nubbevannet. Oppmøte kl. 11 på Montana. Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

1. PÅSKEDAG Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

ONSDAG 24.4.

Bergen Gokartsenter 17–22: Innendørs Gokartbane. Sartor Senter. 1 heat ( 9 min): Voksne kr 200, junior 11-14 kr 160, Kidkart (3–10) kr 100.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis. Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

FREDAG 26.4. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Gratis. Robin Hood Huset 17–20: Fredagstaco og spillkveld. Åpent for alle. Gratis. Cornerteateret 17: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Trollmannen fra Oz. Elevforestilling. Kr 100. Cornerteateret 19: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions.Fra 5 år. Kr 240. Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

TIRSDAG 23.4.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Os Badet 11–17: Åpent badeland. Kr 145/105.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 12–15: Åpen hall for foreldre og småbarn. Gratis.

Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis.

Ytrebygda kirke 16: Familiedag i Ytrebygda. Musikklek, kor, musikkverksted, Knøttekafè. Alle aldre. Gratis.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Rush Trampolinepark 10–20: Påskeåpent. Fra kr 150.

Ytrebygda kirke 13: Babysang. Gratis.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Barneomvisning. Dekorer fuglehus. Åpen kafé med hjemmebakst. Museet er åpent 12–17. Alle aldre. Kr 90/30.

2. PÅSKEDAG

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

TORSDAG 25.4.

Nygårdsparken 11.30, 13 og 14.15: Eventyr i Parken. Vandreteater. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill.best til eventyriparken@gmail.com. Kr 50.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Fjell festning 11–16: Påskeegg–jakt. Påskeverksted. Digital opplevelse kr 100. Kanonbrønnen kr 40/gratis. Omvising. Kr 80/gratis.

LANGFREDAG

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

Os Badet 10–20: Åpent badeland. Kr 145/105.

Fløyen 11–14: Aktiviteter og påskeeggjakt.

Bergens Sjøfartsmuseum 11–15: Påskenøtter for hele familien. Kr 90/barn gratis.

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600.

Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Aboretet. Oppmøte kl 11 på parkeringsplassen ved Dalsmyra.. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis.

LØRDAG 27.4. Bergen Sentrum 10–16: ByLørdag. Aktiviteter og underholdning. Program kommer. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600. Oleana fabrikken 11–15: Barnas dag. Aktivitetsbord, grøt og saft. 12: Omvisning i fabrikken. Kr 120/75.


19

Husker du gleden over ditt første bankkort? Friheten du opplevde? Alle barn over 7 år kan få sitt eget Visa Electron 7+. Og det er superenkelt å bestille! Les mer på spv.no

VI ER FAMILIEBANKEN. VI FØLGER DEG HELE LIVET.

Foto: Anne Lise Norheim

NYHET! Bestill kort i mobil- eller nettbank

07

DITT FØRSTE


20 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Skogskunst. Av resirkulerte materialer. Kr 130/barn gratis.

B-OPEN KUNSTFESTIVAL Bergens største kunstfestival. Åpne atelier, workshoper, utstillinger, guidede turer, kunstmarked, gratis transport med veteranbuss. Barnas B–open 12–17: Playing Architecture. Workshop med arkitekt Cristian Stefanescu. Vetrelidsallmenningen 27a. Dropp inn. 2–13 år. Gratis.

Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag: Eritrea-spesial. Opplesing av bøker og historier på norsk og eritreisk. 0–8 år. Kr 30. Loddefjord bibliotek 11: Gudespor — fortellerkunst, filosofi og undring. Med Marianne Stenerud og Ingunaya Myhre Larsen. Fra 4 år. Gratis.

Pop LAB 12.30–15.30: PopLAB i Fyllingsdalen. Oasen storsenter. Kreativt verksted for alle, tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Alle aldre. Gratis. Cornerteateret 13: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Trollmannen fra Oz. Elevforestilling. Kr 100.

Barnas B–open 12–17: Lek med leire. USF Verftet. Workshop med Siri Haaskjold. For alle. Dropp inn. Gratis.

Bergen City Marathon 12: 5 km løypen. Fra 290/190. Påmelding på nett. 13: Vestkanten Barneløp. 2 km. Start Nordnesparken. 0-12 år. Fra kr 190. Påmelding på nett. Bergen Sentrum 11–15: Dansens Dag. Dansefremvisninger. Festplassen og Biblioteksplassen. Alle aldre. Gratis.

Bergen kino 12–16: Familiedag på Bergen kino. Ansiktsmaling,ballongfigurer, sukkerspinn. Gratis.

Barnas Kulturhus 13–16: KULTURMINNEFESTIVAL: RUINER, HULL OG ANDRE HEMMELIGHETER: 13: Middelalderfortellinger. 3 rom og 3 fortellere. Gabrielle Barth, Sindre T. Westgård og Linda Rios. Fra 4 år. Kr 50. 13.45–16: Verksted. Merk skjoldet: Metallarbeid. Fra 4 år.

Fana bibliotek 13: Gudespor — fortellerkunst, filosofi og undring. Med Marianne Stenerud og Ingunaya Myhre Larsen. Fra 4 år. Gratis. Bergen Internasjonale Kultursenter 12.30–15: BarneB Familielørdag med FantasiLAB. Vårverksted med nålefilting med blomster og frøbarn. Kunstverksted og kafé. Gratis.

Theta Museum 12–16: Motstandshistorien under 2. verdenskrig i Enhjørningsgården. Dropp inn. Visitor senter 12–16: Bryggens historie. Utstilling av gammelt verktøy og bilder. Svensgården 12–16: Skattejakt. Gå på jakt etter Bryggens små detaljer og hemmeligheter. Dropp inn. 12–16: Med øks og høvel: Prøv deg på restaurering med håndverkere. Dropp inn.

Cornerteateret 15: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions. Fra 5 år. Kr 240.

Rosenkrantztårnet 12–15: Magnus Lagabøters tårn. Oppdagelsesferd. Dropp inn. For alle. 13: Middelalderfortellinger. Varulv. Fra 4 år. 14: Norske folketoner og middelalderballader. Dragefjellets damekor. For alle. 12.30, 13.30 og 14.30: Kongshirden 1260. Kampoppvisning. For alle. Beffen 12–16: Beffen går kontinuerlig mellom Bradbenken–Munkebryggen. Gratis. 14: Middelalderfortellinger. Idunns epler. En historie om Loke. Fra 4 år. 15–15.10: Middelalderfortellinger. Øystein Magnusson. Fra 4 år.

SØNDAG 28.4. RUINER, HULL OG ANDRE HEMMELIGHETER Gratis kulturminnefestival i Bergen sentrum.

Barnas B–open 14–16: Veve-verksted for barn. Med Anniken Jøsok Hessen og Sara Plantefève-Castryck., ZIP Collective, Birkebeinergaten 4. 6–12 år. Gratis. Påmelding: anniken_hessen@hotmail.com.

BARNELØRDAG I BYDELENE Ulriken bydelssenter 14: Rød nese v/Krabatene Teaterkompani. Ordløst babyteater. Fra 1 år. Kr 50.

Åsane bibliotek 11: Farmors kongehus. Figurteaterforestilling med Lys Levende Adele. Fra 4 år. Gratis. Oseana Kunst - og kultursenter 13: Utstillingsåpning «Ung Ytring» - Bergen Kulturskole. Kulturskolemønstring for visuell kunst i Hordaland. Utstillingen står til 11.5. Alle aldre. Gratis.

Grieghallen 13: Aktiviteter i foajeen. 14: Tusen og en natt. Familiekonsert med Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester. Kr 200/100.

B–open kunstfestival 12–17: Åpne sentrumsatelier. Gratis.

Arna Industrihus 14: Trufilotten. Figurteater. Ved Globus Teater. Fra 3 år. Kr 50.

Ønskebrønnen/Bryggestredet 12: Norske folketoner og middelalderballader. Dragefjellets damekor. For alle. 13 og 15: Middelalderfortellinger. Idunns epler. En historie om Loke. Fra 4 år. 14: Middelalderfortellinger. Varulv. Fra 4 år. Nikolaikirkeallmenningen 13–16: Norges første Rådhus. Film og omvisning. For alle. Dropp inn. 15.30: Under hus og gate. Lekent møte med Norges eldste rådhus. Fra 4 år. Dropp inn.

Schøtstuene 12–16: Lek og mat på gammelt vis. Lag hoppetau. Prøv stylter, armbrøst, vassåk. Dropp inn. 12: Lag smør og klappekake på gamlemåten. 12–16: Huset under huset. Bli med ned til et hus fra middelalderen. Dropp inn. Fra 4 år. 13–16: Bryggen – 40 år som verdensarv. Dropp inn. Fra 4 år. Mariakirken 13–16: Byens eldste kirke. Familiequiz, korsang. Fortelling. For alle. Dropp inn. 13: Norske folketoner og middelalderballader. Dragefjellets damekor. For alle. 14–14.30: To ruiner, gjemt og nesten glemt. Fortellende og leken omvisning. Møt utenfor kirken. Dropp inn. Fra 4 år.

Barnas Katedral, Nykirken 13–16: Oppdagelsesferd i tårnet og omvisning i Erkebispegårdsruinene. Erkebiskopens tjenestejente forteller historier og hemmeligheter. Omvisning hver time. For alle. 15: Middelalderfortellinger. Varulv. Fra 4 år. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Norges Fiskerimuseum 11–15: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Akvariet i Bergen 10–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

Dyrisk kul bursdag på Akvariet! (kanskje kommer Skjeggagam´en…)

Kombinasjonen av Bergens kuleste gjesteliste og tacos huskes lenge! Slå deg gjerne sammen med andre venner som fyller år. (inntil 3 bursdagsbarn per selskap). Passer for 5-13 år, mulig å booke alle dager. akvariet.no/bursdag

akvariet.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019 21

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. 11–15: Detektivskole. Dropp inn. 12.30,13.30 og 14.30: KrimLab. 12 og 15: Vitenshow med mysterier. 13 og 14: Minishow med egg. For alle. Kr 190/160/600. Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

USF Verftet 11–15: Familiedag. Gigantlego, diskotek, barnevognparkering. 11.30: Folkemusikk og dans. 3–5 år. 12: Dans. Bergen Dansesenter. 11.30–14.30: Lær om historiefortelling på film. Ved Smau Media. Cinemateket. 5-10 år. Kr 30. 12.30 og 14: Bajazz-konsert. Kr 90.

Fysak Slettebakken 12–15: Åpen idrettshall med diverse utstyr. 0–10 år. Gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Skogskunst. Kr 130/barn gratis. S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240. Bergen Kunsthall 13: Masterutstillingen With eyes closed, call me: Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/gratis for barn. Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny-Krohnborg. Bøker, brettspill, lekekrok. Gratis. Hordamuseet 10–15: Spikkekurs. Spikk en smørekniv. Kurset er for barn i følge med en voksen.Fra 10 år. Påmelding innen 23.4. Kr 300 for et barn og en voksen. Hordamuseet 12–16: Spikkeutstilling med spikking for barn og voksne. Lag pil og bue. Uteleker til låns. Kr 100/barn gratis. Aktivitet kr 50.

B-OPEN KUNSTFESTIVAL B–open Åpent hus 12–17: Åpne atelier rundt om i bydelene. Gratis. KunstCamp Animalia 12–16: Barnas B-open: Land Art workshop og installasjon med kunstpilotene. Sted: Parken ved Corps de Garde lekeplassen, Klosteret. Alle aldre. Gratis.

Oasen bibliotek 10: Lesestund for de yngste. 1–3 år. Gratis. Påmelding. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Litteraturhuset 12–13: Foreldrerådet: Sannheten om mammakroppen. En ærlig samtale om kvinnekroppen etter fødsel. Familiebillett kr 75. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Cornerteateret 18: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions. Fra 5 år. Kr 240.

LØRDAG 04.5. KULTURDAGANE I ARNA Gamle Arna stasjon 9–15: Åpen dag. Gamle Vossebanen åpner Gamle Arna Stasjon. Utstilling av jernbanemateriell. Ta veterantog til Haukeland.

G. Aasgaard handelshus 9–15: Opplev et gammelt handelshus. Oleana fabrikken 9–15: Strikkefabrikken er åpen. Oleana Fargeriet Åpning av Kulturdagane. Rockabilly bandet Twang Gang og solist Torill Aurora Mønnich Paulsen og Arna Musikkforening. Kr 200/gratis. DS Oster 9–16: Med DS Oster til kultur- og industribygda Ytre Arna. Oster går frå Valestrand kl. 09.00, første tur frå Øyrane er kl. 10.15 og frå Haus/Votlo kl. 11.10. Båten er innom Ytre Arna på alle turane. Veteranbuss går i rute mellom Øyrane og Ytre Arna. Arna og Haugland skulekorps spelar på kaiane Alle aldre. Kr 50/25.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

ONSDAG 01.5. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur: Sandviksbatteriet. Oppmøte kl 11 ved parkeringsplass Sandviken Sykehus. Gratis.

Ådnahall kulturverkstad 12–19: Karneval og andre aktiviteter. For små og store frem til kl. 19–23: Ungdomsklubb frå 5 til 10. klasse. Gratis. Kulturhuset Sentrum 14.30: «Frå Pippi til Popeye» i Ytre Arna. Med Arna Skulekorps og Garnes Skulekorps. Alle aldre. Kr 50.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240. Bergen og Hordaland turlag 11: Strandryddedag i Kollevågen. Oppmøte i Kollevågen på Askøy. Buss fra bystasjonen kl 10. Påmelding for busstransport. Pop LAB 12.30–15.30: Park Life : PopLAB i Nygårdsparken. Åpent kunstverksted med kunstpilotene. Dropp inn. Tilrettelagt for utviklingshemmede og åpent for alle. Alle aldre. Gratis. Barnas Kulturhus 13: Leketøys. Forestilling med Gabrielle Barth og Monika Solheim. Fra 1 år. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Gratis. Imaginarium. Lag bilder med monotrykk. Fra 3 år. Trommesafari: Rytmelek med Abu Adonaba. Fra 3 år. Sanglek og dansemoro. Fra år. Gratis.

Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. VilVite 10–17: Lek og lær i utstillingene. Vitenshow med Zelda. Skaperhagen. Kr 190/160/600.

BARNELØRDAG I BYDELENE Fana Kulturhus 14: Trollala. Med Stig van Eijk. Musikkforestilling. Fra 3 år. Kr 50.

Ytre Arna bibliotek 14: Zara og dei — Forfattarmøte og film. Elisabeth Moseng tegner og forteller. Se kortfilmen Gorillahjerne til middag. 5–11 år. Gratis. Cornerteateret 15: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions. Fra 5 år. Kr 240. Den Nationale Scene 15: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

S 12 Galleri og Verksted 13–16: Familieverksted. Skap bilder i glass. Alle aldre. Kr 250. (for 4 personer). Kr 100 for ekstra person eller tilleggsbilde. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis.

SØNDAG 05.5. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn.

Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

TIRSDAG 07.5. Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur til Vikinghytten. Oppmøte kl 11 på parkeringsplass ved Hjortland. Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Bergen Kunsthall 13: Masterutstillingen With eyes closed, call me: Omvisning og verksted for barnefamilier. Kr 50/gratis for barn.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Søndagstur til Ankerhytten (8–12 år). Oppmøtested: Parkering ved Sandviken sykehus kl. 11. Gratis. Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag: Lag dine egne sjømannsarbeider. Dekorer skrin/ esker/rammer med skjell. Kr 90/20. Hordamuseet 12–16: Spikke og strikkekafé. Spikkeutstilling. Kr 100/barn gratis. Aktivitet kr 50.

Cornerteateret 12 og 13.30: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Hanna og Greta. Elevforestilling. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk. Oseana Kunst– og Kultursenter 18: Prinsesse Slim. Med Os barneog ungdomsteater og barneteatergruppa på Nore Neset. Kr 100.

ONSDAG 08.5. KULTURDAGANE I ARNA Ytre Arna Museum 10: Eventyrstund i museet. Bibliotekar Vibeke Mowinckel Lorentz. 3– 6 år. Påmelding. Gratis. Kafé Samhold 16–19: Nabolagskafé med kultur– knekk. Kulturhuset Sentrum.

KULTURDAGANE I ARNA Espeland Fangeleir 12–15: Omvisning. Kr 80/barn gratis. Arna trefestival 13: Åpninga av «Verden innenfor». Tur med omvising i den eventyrlige løypa i Rambergsvegen. Levende opplevelserr og overraskelser Alle aldre. Gratis. Cornerteateret 15: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions. Fra 5 år. Kr 240.

MANDAG 06.5. KULTURDAGANE I ARNA Ytre Arna Museum 10: Eventyrstund i museet. Bibliotekar Vibeke Mowinckel Lorentz. 3– 6 år. Påmelding. Gratis. Ådnahall kulturverkstad 14–22: Åpent hus for alle. Spill og aktiviteter. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160.

Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

Håkonshallen og Rosenkrantz–årnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé. Lett servering, aktiviteter for barn. Gratis.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

Fana bibliotek 13: Familiekino. Gratis.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160.

Ulriken643 10 års jubileum. Aktiviteter.

TORSDAG 02.5.

Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. 12–13: Lillelørdag: Rot og Bjørne tegner. Forfattartreff med Hege Østmo-Sæter Olsnes. Fra 4 år. Gratis.

Ny–Krohnborg kultursenter 14: Trufilotten. Figurteater. Ved Globus Teater. Fra 3 år. Kr 50.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Cornerteateret 15: Gaten Vår. Med Musikaljentene og Magical Productions. Fra 5 år. Kr 240.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

MANDAG 29.4.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

Cornerteateret 13: Alle har en liten dør bak øret. Episodeteater basert på ny norsk poesi. Med Annlaug Børsheim og Vibeke Flesland Havre. Kr 150/100.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

Hovedbiblioteket 13.30: Gudespor — fortellerkunst, filosofi og undring. Marianne Stenerud og Ingunaya Myhre Larsen. Fra 4 år. Gratis.

Fana bibliotek 11: Musikkstund for de minste. Med musikkterapeut June Strønen Halhjem. 0–2 år. Gratis. Påmelding til: fanabarn@ bergenbibliotek.no.

Askøy Turlag 12: Livet i fjæra i Eidsvika. Oppmøtested og tid: Marikoven. Marihaugen 2. 3–10 år. Gratis.

VilVite 10–17: Vitenshow med Selda. Lek og lær i utstillingene. Skaperhagen. Kr 190/160/600.

Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Gratis.

TIRSDAG 30.4.

Bergens Sjøfartsmuseum 11.30–14.30: Barnas søndag: Modellbåtkjøring. Kr 90/20.

Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

FREDAG 03.5.

Åpen hall 10–13: Åpen hall i bydelene. Idrettshaller er åpne for lek for småbarn med foreldre. Gratis. Vikinghallen 12–16: Åpen hall for foreldre og småbarn. Med forbehold, sjekk Vikinghallen på Fb. Gratis.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Ekrahuset 17–20: Åpent hus. Verksteder med nålefilting, linoleumstrykk og maling på lerret/plater. Salg av glaskunst, måleri, teikningar og smykke. Kr 90 for bruk av materialar. Åsane bibliotek 12: Babykino. For voksne med baby. Gratis. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis.

Arna Misjonsmenighet 18: Konsert med Arna Soul Children og Arna Pre Soul Children. Kr 50/20. Fam kr 150. Unneland kultur- og aktivitetshus 19: Kulturkonsert med Unnelandskoret. Danseframsyning med barn og musikkinnslag med toradarmusikk. 50/barn gratis. Oasen bibliotek 10: Lesestund. 3–6 år. Gratis. Påmelding. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Sletten-Nesttun. Møt opp kl 11 på bybanestoppet ved Sletten Senter. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk. Askøy Turlag 18: Kveldmattur til Herdla og Valen. Oppmøte på Hedla Fort. Cornerteateret 17.30 og 19.30: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Oktoberbarna. Fra 11 år. Kr 100.


22 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

Bergen og Hordaland turlag 17.30: Kveldsmattur rundt Fagerhaugen på Unneland. Oppmøte: Parkeringsplassen ved Kulturhuset kl. 17.30. Gratis.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

TORSDAG 09.5.

Den Nationale Scene 15: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk

Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk. Fyllingsdalen Teater 17.30: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

FREDAG 10.5. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis. Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk. Cornerteateret 17 og 19: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Alle andre har det... Elevforestilling. Kr 100.

Fana bibliotek 13: Familiekino. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 11: Coastering på Syltøy (10-12 år). Ikke medl kr 1400/530. Medl kr 700/400. Påmelding. Landås bibliotek 12: Mai–verksted. Lag 17. mai pynt. Alle aldre. Gratis. Åsane kultursenter 12.30–15.30: PopLAB i Åsane. Kreativt verksted. Dropp inn. Tilrettelagt for mennesker med utviklingshemming og åpent for alle. Gratis. Barn i Byen 13–15: Dyrke-kurs med Smaksverkstedet. Lær å dyrk din egen mat. Fra 8 år. Gratis. Påmelding. Barnas Kulturhus 13: Trufilotten.Forestilling med Globus Teater. Fra 3 år. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Imaginarium. Lag bilder med monotrykk. Fra 3 år. Trommesafari: Rytmelek med Abu Adonaba. Fra 3 år. Sanglek og dansemoro. Fra 3 år. Gratis.

Kulturhuset Sentrum 19: Musikalen «Hairspray». Bergen Musikkteater sin ungdomsgruppe spiller. Kr 200/150.

Magneten kunstkollektiv 14: Reisen til jordens hjerte. Forestilling ved Marianne Stenerud og Gunhild Seim. Fra 4 år. Kr 50. Adresse: Spelhaugen 12.

Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

Treffstedet Gnisten 14: Farmors kongehus. Figurteaterforestilling med Lys Levende Adele. Fra 3 år. Kr 50. Adresse: Håsteinsgate 3.

Løvstakken Opp 10–15: Løvstakken Opp. Sosial familiehappening, uhøytidlig mosjonsløp og motbakkeløp. Påmelding: www.lovstakkenopp.no.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Norges Fiskerimuseum 11–16: «Spleisedag» på museet! Bergen Sjøfartsmuseum og Museum Vest konsolideres. Lær spleising og knuter. Lån en robåt. Kajakkpadling for barn. Alle aldre. Gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30.

VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé. Lett servering, aktiviteter for barn. Gratis. Hordamuseet 12–16: Boklansering, foredrag og spikkeaktiviteter. Knivmaking i smia. Kr 100/barn gratis. Aktivitet kr 50. Cornerteateret Teaterdryss. VT teaterskolefestival 13 og 14.30: Gullhår og Rødhette. Elevforestilling.Kr 100.

Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Bueskyting, luftgevær,riding med mer. Kr 25.

Fana Kulturhus 16: Forestilling med Musikalløvene. Musikalgruppen er tilrettelagt for barn, ungdom og unge voksne med spesielle behov. Kr 50.

Espeland Fangeleir 12–15: Omvisning. Kr 80/barn gratis. Arna Trefestival 13: Eventyrstund i «Verden innenfor». «Heksehytta» (gapahuken) i Rambergsvegen. Med Geir Uldal (Troll i Ord). Alle aldre. Gratis.

KULTURDAGANE I ARNA

SØNDAG 12.5.

Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

ONSDAG 15.5. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Løvstien fra Melkeplassen. Oppmøte kl 11 på Melkeplassen. Gratis. Oasen bibliotek 10: Lesestund. 3–6 år. Gratis. Påmelding. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk. Cornerteateret 17 og 19: Teaterdryss. VT teaterskolefestival viser: Jakten på kunnskapens bok. Elevforestilling. Kr 100.

Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

Kulturhuset Sentrum 19: Musikalen «Hairspray». Bergen Musikkteater sin voksengruppe spiller. Kr 200/150.

FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160.

Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

TORSDAG 16.5.

Ådnahall kulturverkstad 16–23: Åpent hus for alle. Spill og aktiviteter. Alle aldre. Gratis.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn.

TIRSDAG 14.5.

Håkonshallen og Rosenkrantz– tårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30.

KULTURDAGANE I ARNA

Hovedbiblioteket 14: NyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken. Møter med eksperimentell musikk. Alle aldre. Gratis.

Den Nationale Scene 16.30: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

Bergen Kino 12: Babykino. For voksne.

Cornerteateret Teaterdryss. VT teaterskolefestival 16 og 18: De utrolige historiene. Elevforestilling. Kr 100.

LØRDAG 11.5.

Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding.

Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

Løvstakken Frivilligsentral 12–15: Familiebibliotek på Ny-Krohnborg. Bøker, brettspill, lekekrok. Gratis. BARNELØRDAG I BYDELENE

Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester.

Fyllingsdalen Teater 12 og 15: Pippi Langstrømpe. Skoletilbud kr 285/240.

KULTURDAGANE I ARNA Ekrahuset 17–20: Åpent hus. Verksteder med nålefilting, linoleumstrykk og maling på lerret/plater. Salg av glaskunst, måleri, teikningar og smykke. Kr 90 for bruk av materialar.

Gamle Bergen Museum 10–16: Sesongåpning. Levende museum med aktører, teateropptrinn med mer. Kr 120/gratis.

Kulturhuset Sentrum 16–19: Internasjonal dag. Bebuarane ved Arna mottakssenter flyttar heile verda inn i Kulturhuset. Musikk, sang og mat fra alle verdensdeler. Gratis.

MANDAG 13.5. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis.

Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Gamle Bergen Museum 10–16: Levende museum med aktører, teateropptrinn med mer. Kr 120/gratis. Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag litteraturkafè. Høytlesning, tegnesaker og grøt. 0–8 år. Kr 30. Fana bibliotek 13: Familiekino. Gratis. Den Nationale Scene 15: Circus Absence. Jo Strømgren og Absence Crew. Fra 5 år. Kr 295/200. Familiebillett (minimum 4 stk) Kr 200 pr stk.

SØNDAG 19.5. Lysøen 9–15: Turmarsjen Lysøen rundt. Fire kilometer lang runde med konkurranseposter. Start når du vil. Påmelding. Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780. Gamle Bergen Museum 10–16: Levende museum med aktører, teateropptrinn med mer. Kr 120/gratis. Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Håkonshallen og Rosenkrantztårnet 12–15: Kongelig festsal. Hvordan var det å være fange i middelalderen. Besøk fangehull, prøv sverd. Kr 100/gratis. Omvisning kr 30. VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125.

FREDAG 17.5. Bergen Sentrum Program se 17–mai.no . Robin Hood Huset 12–15: 17. mai på Robin Hood Huset. Aktiviteter, tradisjonelle leker, pølser og is. Alle aldre. Gratis.

LØRDAG 18.5. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160.

Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang. Bergen og Hordaland turlag 11.30: Familietur: Søndagstur til Redningshytten. Oppmøte: Parkeringsplassen ved Osavatnet. Gratis. Parkering kr 30. Turen krever påmelding. Åsaneløpet 13: Barneløpet. 100 meter og 600 meter løype. Alle aldre. Fra Kr 150. Påmelding.

Hordamuseet 12–16: Spikkeutstilling med spikking for barn og voksne. Uteleker til låns. Kr 100/barn gratis. Aktivitet kr 50. Robin Hood Huset 12–16: Familiekafé. Lett servering, aktiviteter for barn. Gratis.

MANDAG 20.5. Åsane bibliotek 12: Babykino. Gratis. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Bonanza Kafè Kollektiv 11–12: Babykafé. Paviljongen i øvre del av Nygårdssparken. Ulriken bydelssenter 15.30–18.30: Sofus kreative verksted. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Fyllingsdalen. Gymsal og ekskursjoner. Fra 6–13 år. Oppmøte: Sælen skole. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen. Kr 100 pr semester. Vitalitetsenteret frivilligsentral 17–18.30: Sjonglering og rockering. Dropp inn. Alle aldre. Gratis.

TIRSDAG 21.5. Bergen og Hordaland turlag 11: Bæretur til Redningshytten, Gullfjellet. Oppmøte: Parkeringsplassen ved Osavatnet. Gratis. Parkering kr 30. Bergen Kino 12: Babykino. For voksne. Ulriken bydelssenter 16–19: HipHop Hangout. Dropp inn. 10–12 år. Gratis. Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum. Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester. Bergen og Hordaland turlag 17–21: Kajakklek på Sotra. 10–14 år. Påmelding.

ONSDAG 22.5. Bergen og Hordaland turlag 11: Trilletur Gravdal - Kvarven.. Oppmøte kl 11 på parkeringsplass ved Gravdalsbakken. Gratis. Oasen bibliotek 10: Lesestund. 3–6 år. Gratis. Påmelding. Barnas Røde Kors (BARK) 16–17.30: ByBARK. Gymsal og ekskursjoner. Sted: Fellesverket i Sverresgt 3. Fra 6–13 år. Gratis. Barnas Røde Kors (BARK) 17–18.30: BARK Sletten. Gymsal og ekskursjoner. Oppmøte: Gymsalen Slettebakken skole. Fra 9–13 år. Gratis. Rolland juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Rollandshallen.

TORSDAG 23.5. FESTSPILLENE I BERGEN Festspillplassen 12–15,16–19: Monster Colours. Fantasirike finurligheter og lek for alle. Gratis. Den Nationale Scene 17: ET! - en konsertforestilling. Av Ingvild Storhaug og Amund Ulvestad. 6–12 år. Kr 150/100.


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

OPPLEVELSESKALENDER

VÅREN 2019

Festspillplassen 14 og 18: DJ Frietmachine. En svingende potetinstallasjon. Alle aldre. Gratis.

Festspillplassen 12 og 16: DJ Frietmachine. En svingende potetinstallasjon. Alle aldre. Gratis.

Flaktveit juniorklubb 17.30–20.30: Møteplass for 5.–7. trinn med aktiviteter. Flaktveit skole. Kr 100 pr semester.

Askøy Turlag 12–14: Sykkeltur på Herdla. Oppmøte: Snuplassen på Herdla ved Laxeneset. 3–10 år. Gratis.

Ytre Arna juniorklubb 16–18.30: Møteplass med aktiviteter for 5. – 7. trinn. Sted: Kulturhuset Sentrum.

FREDAG 24.5. Human-Etisk Forbund Hordaland 11–12: Babysang i Human-Etisk forbund. Åpent for alle. Gratis.

Oseana Kunst – og Kultursenter 12: Pepe & Speedy. En musikalsk reise med gitar, saksofon og pepefon. Fra 6 år. Kr 150/100.

Robin Hood Huset 17–20: Fredagstaco og spillkveld. Åpent for alle. Gratis. Rush Trampolinepark 20–22: Rush After Dark. Discostemning, glow armbånd, selvlysende ansiktsmaling. Kr 250. Påmelding anbefales.

LØRDAG 25.5. Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160. Robin Hood Huset Utflukter og aktiviteter. Påmelding. Ungdomshuset U82 11–16: Sommermarked i U82. Gjenbruksmarked, salg av kortreist mat, økologiske produkter, håndarbeidskunst, antikviteter, bøker,. Musikk med ungdommer på U82. 11–16: Eventyrskogen. Lag en eventyrskog i Åsane med stein, perler, plastposer, papir, maling, honning og graffitispray. Workshop inndelt etter alder. Gratis. Hvor: Myrdalsskogen 39b. FESTSPILLENE I BERGEN Cornerteateret 11,13 og 15: My Baby Is a Queen. Forestilling med La Petita Malumaluga. 0–3 år. Kr 150/100.

Du kan velge:

Gamle Bergen Museum 10–16: Levende museum med aktører, teateropptrinn med mer. Kr 120/gratis.

Space-bursdag

Opplev astronautverten eksperimentere med vakuum og lage iskrem med flytende nitrogen. Dere får også tid i utstillingen.

Rush Trampolinepark 9–10: Minisprett. 0–6 år. Kr 160 for voksen og ett barn. FlipZone Trampolinepark 10–11: MiniFlip. En voksen og et barn i alderen 0-6 år. Kr 160.

Festspillplassen 12–15,16–19: Monster Colours. Fantasirike finurligheter og lek for alle på Festspillplassen. Gratis.

Den Nationale Scene 17: ET! - en konsertforestilling. Av Ingvild Storhaug og Amund Ulvestad. 6–12 år. Kr 150/100.

Gøy med bursdag på VilVite

Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

FESTSPILLENE I BERGEN

Festspillplassen 14 og 18: DJ Frietmachine. En svingende potetinstallasjon. Alle aldre. Gratis.

Bergen og Hordaland turlag 3, 4 og 7- fjellsturen. 3-fjell kr 200/400. 4-fjell kr 225/450. 7-fjell kr 500/250. Familiebillett.

23

Norges Fiskerimuseum 10–17: Jakt på Silja Sild. Spill sjømatbyen «Fin City». Fiskedam inne. Finn sjødyr ute i fjæren. Lei en robåt. Kr 90/barn gratis. Festspillplassen 14 og 15.30: Igor & Fetterforeningen. Konsert med Igor Dunderovic og hans sju «fettere». Kr 150/100.

VilVite 10–17: Utforsk og ha det gøy i utstillingene! Vitenshow. Skaperhagen. Kr 190/160/600.

Akvariet i Bergen 9–18: Foringer, show, film, utstilling. Kr 285/195/780.

FESTSPILLENE I BERGEN

Gamle Bergen Museum 10–16: Levende museum med aktører, teateropptrinn med mer. Kr 120/gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis. Bergen Undervisningsgård 11–15: Åpen gård. Klippekort med 4 klipp til hesteaktiviteter kr 99. Med forbehold, sjekk Bergen Undervisningsgård på Fb. KODE 4 12 og 14: Familieomvisning: Kjempestor! Utstillingen KREFTER – Dyrdal Kvasbø Tingleff. Kjempestore kunstverk i leire og tekstil. Kreative oppgaver underveis. 4–8 år. Kr 130/barn gratis. Litteraturhuset 11–15: Lillelørdag: Kurdisk-spesial. Opplesninger av bøker og historier på norsk og kurdisk. 0–8 år. Kr 50. Pop LAB 12.30–15.30: Kreativt verksted for alle. Oasen storsenter. Tilrettelagt for utviklingshemmede. Dropp inn. Alle aldre. Gratis. Barn i Byen 13–15: Frokostverksted med Smaksverkstedet. Fra 8 år. Gratis. Påmelding. Barnas Kulturhus 13: Tjener! En kopp kaffe, takk! Med Siv Ødemotland og Katrine Heggstad. Fra 1 år. Kr 50. 13.45–16: Verksteder. Dropp inn. Gratis. Imaginarium: «Fabelaktige dyr». Papp-brikker og oljepastell. Fra 3 år. Fabelvesen: Marionettdukker av papirutklipp. Fra 3 år. Collage på papir. Fra 3 år.

Cornerteateret 11,13 og 15: My Baby Is a Queen. Forestilling med La Petita Malumaluga. 0–3 år. Kr 150/100. Festspillplassen 12–15,16–19: Monster Colours. Fantasirike finurligheter og lek for alle på Festspillplassen. Gratis. Festspillplassen 12 og 13: Pepe & Speedy. En musikalsk reise med gitar, saksofon og pepefon. Fra 6 år. Kr 150/100 Siljustøl 12–16: Familiedag på Siljustøl. Møt mystiske skapninger. Opplevelsesløype, fortellertelt, underjordisk verksted. Offisiell åpning kl 13. Alle aldre. Gratis.

Slim-bursdag

Inviter til bursdagsselskap og lag spiselig slim… Dere får også tid i utstillingen.

Festplassen 14 og 18: DJ Frietmachine. En svingende potetinstallasjon. Alle aldre. Gratis. Høyt & Lavt Bergen 11–17: Klatrepark med ni klatreløyper, 115 hindre og 23 zip-lines. Dagskort 340/290/160. KODE 4 11–16.30: Familieverksted: Stemningsfulle tegninger. Fra 4 år. Kr 130/barn gratis.

VilVite-bursdag

S 12 Galleri og Verksted 11–16: Kreativ søndagsskole. Glassblåsing. 5–17 år. Kr 125.

Inviter til bursdagsselskap med god tid til lek, gøy og utforsking i utstillingen. Hvis det passer med tidspunktet, kan selskapet også få med vitenshow.

Statsraad Lehmkuhl 11–14: Sjørøvertur med Statsraad Lehmkuhl. Oppmøte ved Bradbenken kl 10.30. Kr 485/330. Bill. best. Nygårdsparken 11.30, 13 og 14.15: Eventyr i Parken. Vandreteater. Oppmøte ved kafé i øvre del. Bill.best til eventyriparken@gmail.com. Kr 50. Hordamuseet 12–16: Spikkeutstilling med spikking for barn og voksne. Fuglekikking på museet. Kr 100/barn gratis. Aktivitet kr 50. Lyngheisenteret 12–16: Familiedag. Norsk Trikotasjemuseum 12.30: Omvisning med sauen Bændik. Barnebord med aktiviteter og lekekrok. Museet er åpent 12–17. Kr 90/barn gratis.

Fana bibliotek 13: Familiekino. Gratis. TrommeLars 13–13.50: Familietrommesirkel på Fana Kulturhus. Fra 2 år. Kr 50/35.

Festspillplassen 12–15,16–19: Monster Colours. Fantasirike finurligheter og lek for alle. Gratis. Den Nationale Scene 12 og 14: ET! - en konsertforestilling. Av Ingvild Storhaug og Amund Ulvestad. 6–12 år. Kr 150/100.

Hovedbiblioteket 14: NyMusikk Krapyl: Biblioteksmusikken. Møter med eksperimentell musikk. Alle aldre. Gratis.

SØNDAG 26.5. Sætregården 12–16: Åpen gård. Gratis inngang.

Bergen Kunsthall 13: Festspillutstillingen. Mari Slaattelid. Omvisning og verksted. Alle aldre. Kr 50/gratis.

Neste utgave av Barn i Byen kommer ut 24. mai Følg også med på www.barnibyen.no

Les mer om bursdagene og bestill på vilvite.no

Bursdagsmeny

Hot dog eller taco fra Søtt+Salt.


24 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

HVA – HVEM – HVOR DANS

KULTURHUS

C dansestudio

Barnas kulturhus

Fyllingsdalen, Askøy, Sotra, Åsane, Loddefjord og Måløy

Barnas kulturhus tilbyr et bredt utvalg av aktiviteter for byens barnefamilier, barnehager og skoler. Kunstsjangre: Teater, dans, musikk, film og visuell kunst. Vi tilbyr også verksteder knyttet opp mot disse fagområdene. Åpent for barnefamilier lørd kl 13-16.

Glad i å danse? Start din dansereise sammen med oss :) Danseundervisning for barn, ungdom og voksen fra 2 år oppover, gutter og jenter. VI TILBYR: • Barnedans • Barneballett • Klassisk ballett • Minibreak • Jazzdans • Showdans • Hip hop • Breakdance • Dance voksen 16 år + • Brudevals • Dansebursdag • Utdrikkingslag. Semesterstart i januar og august Påmelding via www.cstudio.no

Kalmargaten 6, 5011 Bergen T: 53 03 82 30 (hverdager 9-15) E: barnaskulturhus@bergen.kommune.no bergen.kommune.no/barnaskulturhus

BARNEHAGE

Åpne barnehager i sentrum: Nykirken Åpen barnehage Fredriksbergsgt. 4 Mandag og tirsdag kl 9–14.30 Onsdag kl 9–17.30 Mariakirken Åpen barnehage Absalon Beyersgt. 1 Torsdag kl 9–18.30 Fredag kl 9–15.30

www.bergendomkirke.no

BARNAS KULTUR

Bergen Dansesenter Danseskole på USF Verftet, Nordnes

Er du glad i å være ute? Liker du å være på tur med andre barn og barnefamilier? Barnas Turlag er for barn mellom 0–12 år, og morsomme aktiviteter man kan være med på er hytteturer, fjelleirer, turbouker, fotturer, skiturer, padlekurs, klatredager, kveldsmatturer og mange andre aktiviteter i Bergen og Hordaland.

Mandag 9–15, tirsdag og torsdag 9–14 Barnehagen følger skoleruten. Vi ønsker små og store hjertelig velkommen! Kjelleren i Fana meninghetssenter Fanaveien 320 – T: 958 54 606 Facebook: Fana åpen barnehage

KUNSTSKOLE

Kveldsskole i tegning og maleri. Semestrene avsluttes med elevutstillinger på Bryggen. 4 grupper: 6-9, 10-12, ungdom og voksne.

Kontakt oss på 55 33 58 10 eller aktivitet-bht@dnt.no Bugården 15, 5003 Bergen T: Jette Meyer 915 45 376 E: kontakt@bryggenkunstskole.no www.bryggenkunstskole.no

BARNEHAGE

SPILL – BURSDAG

UNDERVISNING

Bergen Kulturskole

Klin umulig å kjede seg på Vannkanten

Kom når det passer deg. Driften er basert på at de voksne som kommer sammen med barna selv er en del av bemanningen, rydder etter seg selv, og tar aktivt del i det daglige arbeidet.

Undervisningstilbud innen musikk, dans, teater, visuelle kunstfag, talentprogram, musikkterapi og «Kulturkarusell».

Se våre nettsider for åpningstider og priser Lyderhornsv. 2, 5171 Loddefjord T: 55 50 77 77/55 50 77 99 E: post@vannkanten.no www.vannkanten.no

- Babysang - Babymassasjekurs - Førskolegruppe - 4-årsgruppe - Samlingsstunder - Utflukter - Gymrom - Snekkerbod - Formingsaktiviteter Ingen påmelding kreves, bare møt opp. Alle er velkommen. Kun kr. 10,- pr. pers. Åpningstider: Mandag kl. 9–14.30. Onsdag kl. 9–14. Torsdag kl. 9 –14.30.

Semesterstart i januar og i august.

Bowling 1 – Vestkanten

Strømgt. 19, 5015 Bergen. T: 55 56 80 50 www.bergen.kommune.no/kulturskolen

Musikk Teater Visuelle kunstfag Feire bursdagen med bowling og minigolf på Vestkanten!

Se månedsplaner på facebook eller www.aasanekirke.no T: 917 24 471

Bergen Dansesenter tilbyr som eneste danseskole i Hordaland gradering i klassisk ballett etter den internasjonale standarden RAD.

Følg oss på Facebook og på bergenoghordalandturlag.no/barnas-turlag Besøk oss i Markens tverrgate 4-6; man-fre: 10-16, tors: 10-18, lør 10-15.

Stjernen Åpen barnehage

Får du lyst til å kombinere badeglede med shoppingtrang, ligger 110 butikker vegg i vegg.

Danseundervisning for barn: danselek 2-6 år, preballett 6 år, klassisk ballett, hiphop og jazzdans fra 7 år, samtidsdans fra 13 år.

Et pedagogisk tilbud til barn i følge med en voksen

Vannkanten Vannkanten er Vestlandets største badeland. Et flott anlegg med herlige bassenger – inne og ute, tre susende vannsklier, boblebad og egen voksenavdeling.

Regionalt kompetansesenter for dans, åpent for henvendelser fra publikum

Barnas Turlag

Bryggen Kunstskole

HUS

BADING

Fana Åpen barnehage

Gratis for alle barnefamilier LUNSJ - LEK - LÆRING

ROM FOR KOMPETANSE

DANS

FRILUFTSLIV

BARNEHAGE

Dans

T: 55 32 08 66 / 482 49 269 E: post@bergen-dansesenter.no bergen-dansesenter.no

Garantert moro for alle aldre! T: 55 50 77 80 E: bowling@vestkanten.no www.bowling1vestkanten.no

DANS

Åsane Ballettskole Undervisning for barn og unge i danselek, barnedans, preballett, barneballett, klassisk ballett, repertoar, moderne dans og jazzdans. Åsane kulturhus i Åsane Senter Info/påmelding: www.aasaneballett.com Monique Verneuil T: 55 22 04 44 /900 65 742 post@aasaneballett.com

DANS

Step In Dansestudio Fyllingsdalen og Nesttun

Danseundervisning for barn, ungdom og voksne fra 4 år.

FORENING

Popcorngjengen søndagsskole

IDRETT

Centrum Taekwondo

Fra 4 år og oppover Kreativ formidling av Bibelens budskap.

UNDERVISNING

Feedback Studios Musikkskole i Bergen

Musikkselskapet Harmonien

Vi tar nå imot påmelding til musikk-sommerskolen 2019

FAMILIEKONSERTER I GRIEGHALLEN:

Fellesskap, lek og moro. Et miljø der hvert enkelt barn blir sett og verdsatt.

Skaff deg de beste setene til neste sesongs familiekonserter nå. I Familieserien får du hele fire konserter for kr 395,-. Bli også med på de gøye aktivitetene i forkant av hver konsert. Fra 5 år.

Sang/drama/forming/spill/utflukter.

E: marked@harmonien.no T: 55 21 62 28

Hver søndag kl 11, bortsett fra i skoleferier. Bergen Misjonsmenighet, Lille Øvregate 31 (ved Domkirken) T: 458 54 391

MUSIKK – KONSERT

www.harmonien.no

BLI MED PÅ TAEKWONDO Taekwondo-lek 5–7 år Spesielt tilpasset barn fra 5 til 7 år, med mye lek og moro kombinert med enkle teknikker fra taekwondo.

Klassisk Ballett, Jazz, Hip Hop, House, Moderne, Stepp og Dansebursdag.

Ordinære barnetreninger Taekwondotrening for barn fra 8 til 11 år. Gøy og allsidig trening som passer alle, der både kropp og hjerne blir utfordret.

www.stepindansestudio.no kontak@stepindansestudio.no

Tid: Onsdager kl 18 Sted: Fysak, Vilhelm Bjerknesvei 42 Påmelding: E-post: centrumtkd@hotmail.com eller ved fremmøte på trening. www.centrumtkd.no Følg oss også på Facebook

Sommerskolen: uke 26 og i uke 33 kammermusikk eller pop/rock gruppe Ta kontakt for påmelding til sommerskolen eller for privattimer og kurs på instrument og vokal. www.FeedbackStudios.no T: 93 44 77 60 E: Post@FeedbackStudios.no


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019 25

MOBBEOMBUDETS SPALTE MUSEUM – KUNST

KODE

MUSEUM – KUNST

Bergen Kunsthall Aktiv og engasjerende formidling av samtidskunst. Gratis omvisning for barnehage og skole i utstillingene, med påfølgende verksted.

KunstLab er KODE sin egen museumsfløy for barn. Her er utstilling for barn, verksted og ikke minst et laboratorium hvor man kan utforske kunst gjennom lek og eksperimenter. Nå vises utstillingen Drømmedryss - en hyllest av billedboken som kunstopplevelse. Familieaktiviteter I KunstLab er det alltid tegneutstyr og papir tilgjengelig for barn som vil utfolde seg kreativt. Her er sofaer og bildebøker tilgjengelig dersom man ønsker å lese sammen med barna. Hver helg og i skoleferiene tilbyr museet familieaktiviteter. Verkstedet har nytt tema hver måned. Verkstedene arrangeres etter «Dropp innom»-prinsippet, der man kan komme og gå som man vil.

For bestilling: Kontakt Hilde Marie Pedersen, E: formidling@kunsthall.no T: 940 15 056 Åpningstider: Tirsdag–søndag 11–17. Torsdag 11–20. Omvisninger: Hver søndag i utstillingsperioden kl. 14. Første søndag etter utstillingsåpninger er det omvisning for barnefamilier kl. 13. Rasmus Meyers allé 5, 5015 Bergen T: 55 55 93 10 / 940 15 056 E: formdling@kunsthall.no www.kunsthall.no

Er det egentlig så farlig å

Følger museets åpningstid: Familieverksted helg kl. 11-16.30 www.kodebergen.no

MUSEUM – HISTORIE

Norsk Trikotasjemuseum

MUSEUM – HISTORIE

Bergens Sjøfartsmuseum Skatter fra dypet, kuler og kanoner, vikingskip, seilskuter og dampskip. Hvorfor kalles Norge en sjøfartsnasjon? Kom til oss og finn ut selv! 15. mai – 31. august: man–fre 10–16, lør–søn 10–17 1. september – 14. mai: alle dager 11–15

BERGENS SJØFARTSMUSEUM

baksnakke?

Vi har alle en fantastisk mulighet til å få andre til å føle seg bedre. Ofte skal det lite til. Det å si hei, smile til noen, si noe hyggelig, vi har så stor positiv makt! TEKST: Mari-Kristine Morberg ILLUSTRASJON: Pål Misje

www.sjofartsmuseum.no

MUSEUM – HISTORIE Korleis kan ull bli til sokkar? Bli med inn i den gamle Salhus Tricotagefabrik (1859-1989). Sjå, høyr og lukt korleis det er i ein ekte tekstilfabrikk. Alle søndagar har vi omvising for barn med sauen Bændik kl. 12.30, og barnekrok med aktivitetar. Kafe med heimebakte rundstykke, kaker, vaflar og is. Norsk Trikotasjemuseum Museumssenteret i Hordaland Salhusvegen 201 (Kun 10 min. frå Åsane) www.muho.no

Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene HANSEATISKE MUSEUM: Bryggen, Finnegården 1A På grunn av restaurering er muséet i Finnegården midlertidig stengt, og etter planen åpner dørene igjen i 2024. Det vil selvsagt ikke hindre oss i å tilby minnerike opplevelser – vi flytter bare et lite steinkast unna! I restaureringsperioden inviterer vi hele familien til hanseatenes storstue på Schøtstuene vis à vis Mariakirken.

MUSEUM – HISTORIE

Universitetsmuseet

SCHØTSTUENE: Øvregaten 50: Fra 8.mai ønsker vi velkommen til Hanseatenes enestående forsamlingslokale på Schøtstuene. Her vil små og store få oppleve den Hanseatiske verden, delta i morsomme aktiviteter, og få innblikk i spennende historier.

Besøk Universitetsmuseet og se ekte vikingsverd, skinnende brudekroner, 3000 år gamle mumier og mye mer. Vi har skattekart som tar deg med på en spennende jakt etter mange av museets skatter.

Følg med våren 2019 for oppdateringer på Facebook eller www.museumvest.no

14. oktober åpner vi dørene til nye utstillinger på Muséplassen 3. Her kan du se hvalskjeletter, insekter, krystaller, fugler og dyr fra alle verdenshjørner. Åpent: Tirs–fre 10-15. Lør–søn: 11–16 Pris: Barn gratis. Voksne 60,-. Honnør 30,Besøk oss på: Haakon Sheteligs plass 10 og Muséplassen 3 www.uib.no/universitetsmuseet www.facebook.com/universitetsmuseet

MIDTHUSET: Jacobsfjorden, Bryggen Museumsbesøkets første stopp er i Midthuset på Bryggen, som er startstedet for museets omvisninger. Det er her du kjøper inngangsbillett og får en første smakebit av opplevelsen som venter på Schøtstuene. Her finner du også et variert utvalg av flotte suvenirer. www.museumvest.no

Men små ting vi gjør, kan også få noen til å ikke ha det bra. Selv om de aller fleste barn og ungdom har det bra i barnehagen og på skolen, så er det dessverre også sånn at mange ikke har det bra. Kanskje blir de utestengt fra lek eller ignorert, kanskje opplever de at de aldri får bestemme eller at det er andre regler som gjelder for dem enn for andre barn. Noen opplever også at andre sier eller skriver stygge ting, eller stenger dem ute med vilje.

I KLASSER ELLER ANDRE MILJØ HVOR NOEN BLIR BAKSNAKKET, ER DET UTRYGT FOR ALLE Utestenging og andre kjipe ting kan også skje uten at vi tenker så nøye over det – det er liksom bare sånn. Baksnakking og ryktespredning kan være en sånn ting som mange av oss har vært med på. Kanskje er det vanlig i klassen, på laget eller i fritiden din at man baksnakker andre? Av og til spør voksne meg om det er så veldig farlig med baksnakking. «Alle» gjør det jo! Og hvis de som baksnakkes ikke vet det, så gjør det vel ikke så mye? Men jo, det kan være alvorlig, det kan være veldig alvorlig og det kan få store konsekvenser. Når vi baksnakker eller sprer rykter om andre, så skaper vi på en måte en sannhet om andre.

Hvis noen forteller meg at en i klassen, «Petter», har stjålet mobilen til «Leander» (selv om sannheten er at Leander har mistet mobilen sin uten at han har merke det). Da kan flere tro at det er sant, og ryktet sprer seg veldig fort. Selv om det ikke er sant. Da kan det fort hende at mange blir sinte på Petter. Kanskje får vi vite at Petter lyver – siden han sier at han ikke har tatt mobilen. Tilslutt kan det hende at vi andre i klassen heller ikke vil være sammen med Petter, fordi vi tror at han lyver eller kanskje vil stjele noe fra oss også. Da viser vi at vi ikke liker ham. Og da, da har vi i klassen skapt forakt for Petter. Det kaller noen for «foraktproduksjon». Det er et viktig ord, synes jeg.

og tingene, passe på å se bra ut. Det å måtte passe seg hele tiden, ikke få slappe av, tulle, tøyse, være seg selv – det er veldig slitsomt! Hvis du har det sånn, og det er vanskelig og slitsomt å være i din klasse eller på fritidsaktiviteter, da kan du prøve å gjøre noe med det selv, sammen med andre i klassen din (husk at dere har stor makt til å gjøre gode ting) eller du kan si det til en voksen – en lærer, en trener, en pappa eller mamma. De voksne kan hjelpe dere med å jobbe med klassemiljøet og minne dere på hva det er lurt å gjøre, eller komme med gode råd når du er usikker (de voksne har nesten helt sikkert vært med å baksnakke før de også, så de har nok lært hva som er lurt å gjøre!)

Foraktproduksjon er veldig vondt for den personen som blir utsatt for det. Det er vanskelig å være den som alle snakker om. Den som ingen liker. Og det er vanskelig å bevise at det noen sier om deg ikke stemmer. Men vet du hva? Det er skikkelig dumt for alle andre i klassen til Petter også! For i klasser eller andre miljø hvor noen blir baksnakket, er det utrygt for alle. Da kommer jeg til å lure på om kanskje andre baksnakker meg når jeg ikke er der ... Hva sier de om meg da? Stygge ting? Eller løgner som ikke stemmer?

Lykke til!

På utrygge steder, der må man passe seg hele tiden! Passe seg for å ikke si noe dumt, passe seg for å ikke gjøre noe dumt, passe på at man har de riktige klærne

Mari-Kristine Morberg er Hordalands første mobbeombud. Hun er mobbeombud for alle som går i barnehage og på skolen. Har du spørsmål om barnehage eller skolemiljøet, lurer du på hva slags rettigheter du har eller er usikker på hvordan du kan gå frem for å få hjelp? Ta kontakt: SMS/mobil: 404 01 557. Epost: mobbeombod@hfk.no www.facebook.com/mobbeombodet Snapchat: mobbeombod Dette er tredje spalten i en serie om barn, mobbing og miljø.


26 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

KUNSTBLIKK

SKULPTURLØYPEN

SKULPTURER I LØYPEN Skulpturløypen inneholder flere kunstverk. Noen av disse er midlertidig flyttet på grunn av pågående bygging, andre er ment å være der på midlertidig basis. I dag finner du disse: «Orientation – A Monument to the Honeybee» av Luke Lowings og Marianne Morild (2017). «Bergen» av Per Kirkeby (1989). Teglsteinsinstallasjon ved Bybanestoppet Florida. «Landskap» av Sigurdur Gudmundsson (1995) Stein og glass, flyttet fra Bergen kino. «Lancaster-monumentet» av Jon Audun Hauge (2000). Relieff. Lydskulptur av Sverre Hoel på Møllealmenningen. «Re-Sources» av Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Den 3700 meter lange gangveien rundt Store Lungegårdsvann har vært en suksess fra første spadetak.

Maneten har landet

TEKST OG FOTO: Elin Reisæter

En gedigen stålskulptur har nylig funnet veien til turløypen langs Store Lungegårdsvann. En manet, et tre, en sopp, en sky – eller kanskje du ser noe helt annet? Kunstverket «Re-Sources» er skapt av det svenske kunstnerparet Annika Oskarsson og Thomas Nordström. Nå står skulpturen i vannkanten til Store Lungegårdsvann og inviterer til å bli en del av turgåernes bevissthet.

ikke-sted får plutselig ny funksjon. Fra å være en del av veien, har kunstverket med ett forandret et nøytralt punkt til et spesielt sted. Slik skaper kunstnerne nye sammenhenger mellom mennesker, plassering og kunstverk.

«Re-Sources» Hva gjør egentlig en gigantisk manet på land? Hvordan har den blitt så stor? Har den landet eller har den strandet? Som det reneste fyrtårn lyser den 4,5 meter høye og 3 meter brede skulpturen opp seg selv og området rundt.

Nordstrøm og Oskarsson har lang erfaring med kunstprosjekter beregnet for offentlige uterom. Materialene de benytter seg av skal tåle all slags vær. Det er viktig i Bergen.

«Re-Sources» er et skikkelig blikkfang, og det er mange som ferdes i området. Slike momenter kan gi skulpturen funksjon som en møteplass. Skulpturen kan oppleves tett på og den kan nytes på avstand. Det står benker rundt skulpturen. Turgåere kan få lyst til å ta et stopp akkurat her, eller avtale et møte ved den solide maneten. «Vi møtes ved den blå steinen». Den kjente steinen er et eksempel på kunst som blir til en møteplass. Kunstverket «Blå sten» av Asbjørn Andresen har vært en av Bergens viktigste treffpunkt siden den kom til Olav Vs plass i 1993. Kan hende «Re-Sources» blir en like viktig møteplass, bare litt lenger sør i byen? Skap plass! Når Annika Oskarsson og Thomas Nordström skaper kunst, tar de utgangspunkt i plassen hvor kunsten skal fortsette livet sitt. Et

liggende lenge på land. Har det skjedd med «Re-Sources»? Ser den krympet ut? Hva om vi studerer formen; er det egentlig en manet? Tuller kunstnerne med oss? Formen har mye til felles med en sopp, et tre, en sky -eller kanskje du ser noe helt annet? Er maneter sta? Driver manetene bare med strømmen eller svømmer de sine egne ville veier?

Det kan være interessant å snakke med barn om moderne kunst. Barn er ofte utstyrt med en betydelig I MODERNE KUNST FINNES DET IKKE porsjon fantasi og er i sine tolkninger. FASIT ELLER ALDERSGRENSER NÅR åpne Ta en pause foran «ReSources» og slipp løs DET KOMMER TIL TOLKING fantasien med barn. Det kan bli en spennende stund sammen med Undring i fjæra Det er naturlig å oversette den engelske kunstverket. tittelen «Re-Sources» med ressurs. Bindestreken i skulpturnavnet gjør at vi Etterlysning: Levende formidling kan dele ordet i -re, som betyr om igjen, Det er ikke alle som nøyer seg med og -source som kan oversettes med egen tolkning og egne forestillinger. De opprinnelse. Alle kan tolke kunstverket ut fra ønsker fakta! I alle offentlige skriv som sine egne assossiasjoner. I moderne kunst omhandler kunst og kultur, er formidling finnes det ikke fasit eller aldersgrenser et prioritert punkt. I virkeligheten strander ofte de gode intensjonene. når det kommer til tolking. Ved hjelp av form og tittel har kunstnerne hjulpet oss litt på vei med tolkingen. «ReSources» lar betrakterne undre seg og skape sine egne fortellinger. Kan maneter svømme? Maneter består stort sett av vann. De krymper og tørker ut om de blir

«Re-Sources» skal visst nok få koder som kan leses ved hjelp av smarttelefoner. Så står vi der med blikket rettet ned mot skjermen igjen, da. Hva med organiserte skulpturvandringer som kan fylle noen av ordene i kommunens planer? Møte, sosialisering, deltakelse, tid, verdi, kunnskap, for å nevne noen. De fine

gangveiene er inkluderende, og både kulturelle bæremeiser, skolesekker, spaserstokker og de med fysiske eller psykiske begrensinger kan delta. Skulpturløypen Den 3700 meter lange gangveien rundt Store Lungegårdsvann har vært en suksess fra første spadetak. Store og små, gamle og unge spaserer, flanerer, jogger, tasser og triller rundt vannet. Området er for tiden preget av bygging og graving, men det ser ikke ut til å legge noen demper på utferdstrangen. Elisabeth Vaule, rådgiver i Fagavdeling kunst og kulturutvikling og sekretær for Rådet for kunst i offentlige rom i Bergen kommune, forteller at arbeidet med Skulpturløypen fortsetter. Arbeidet har tatt litt tid på grunn av all byggeaktiviteten i området. Private midler er lovet til neste skulptur, og det er blant annet kreative ideer for flytting av Regnhytten. Skulpturløypen og «Re-Sources» faller inn under Bergen kommunes langsiktige kulturstrategi. Kommunen ønsker å satse på utvikling av gode byrom som stimulerer til et aktivt byliv. Det ser lovende ut! Området rundt Store Lungegårdsvann er blitt omtalt som byens bakgård, men nå trer en attraktiv arena for aktivt byliv og frie kunstopplevelser frem fra jordhaugene.


27

r e s l e v e l p p o t s n e ku d o k å p n r a b fo r Åpe fa m i li e nt ve r k h ve r h sted e i Ku n s lg t Lab!

Astrid Lindgrens

I P P I P E P M Ø R T S G N A L

Velkommen til en vår full av farger og morsomme aktiviteter for alle aldre på KODE! Her kan du være med å lage en fantasiskog i KunstLab, gå turmarsj på den eventyrlige øyen Lysøen og delta på omvisning i utstillingene på KODE 4 og lære om farger i kunsten.

Velkommen til KunstLab! SE FULLT PROGRAM: KODEBERGEN.NO/BARN

Spilles våren 2019 på Fyllingsdalen Teater! www.fyllingsdalenteater.no

DANS • TEATER • MUSIKK • VISUELLE UTTRYKKSFORMER

LEDIGE ELEVPLASSER FRA AUGUST 2019 Vi tilbyr søskenmoderasjon. Finn mer informasjon om tilbudet i ditt nærområde på våre nettsider; bergen.kommune.no/kulturskolen.

SØKNADSFRIST 1. APRIL

www.bergenkommune.no/kulturskolen


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

28

NYHET

FYSAK 2

ALV

ØEN

- K RIN

GLE

BOT

N KRO

HNE

NG

EN

- K RO

NST

AD

- LA ND

ÅS

- LY SH

OVD

EN

- LØ VÅS

BERGENTKD

BERGEN TAEKWON-DO KLUBB

IN REN

GF

OR

E ALL

ALD

RE

BAR NEP ART UNG I DOM SPA RTI T V - M OKS FOR I IND T V E A E ELD NPA EKW NAT RE RTI ON&B LAN DO ARN D FOR -PA NYG DE RTI ÅRD M INS SLIE TE, N 4-6 PAR ÅR AD

Y ILB

RT

IS SAN

DG

OTN

A ÅSA N

E

MELD DEG PÅ HØSTENS NYBEGYNNERKURS NÅ! Bergen Taekwon-Do Klubb tilbyr nybegynnerkurs for alle aldre i vår hovedbase i Haukelandshallen. I tillegg har vi trening for barn i alle våre 12 avdelinger i Bergen.

Sikre deg plass på ett av våre nybegynnerkurs. Meld deg på via vår hjemmeside www.BTKD.no i dag!

GRATIS PRØVETID!

Fullstendig oversikt over alle våre treningstider finner du på www.BTKD.no

Ung i Kor-Vest inviterer igjen til årets vakreste uke:

SommerSangUka 2019 SommerSangUka 2019 Kongshaug Musikkgymnas, Os Ung i Kor-Vest inviterer igjen til årets vakreste uke:

6. - 10.AUGUST Kongshaug Musikkgymnas, Os 6. - 10.AUGUST

Nå er Fysak på Melkeplassen åpnet! Det er fire dager etter offisiell åpning, og denne ettermiddagen er Fysakhallen full av aktive barn og unge. – Vi har vært her hver dag siden det åpnet, forteller flere av jentene på den store røde trampolinen. – Alle virker veldig positive til dette nye tilbudet, forteller Sverre, som er Fysakvert. Etter å ha jobbet syv år på Slettebakken skal han nå følge opp barn og unge på Melkeplassen. – Vi fanger opp barn og unge som ikke finner vei til de tradisjonelle idrettene, som fotball og håndball, og gir dem et lavterskeltilbud, fortsetter Sverre. – Her kan de drive med egentrening, lære av de andre besøkende, få venner og bare henge. Med monkey bars, tumblingbane, hoppemadrasser, balansestativer, turngulv, dansesal og snart egen skatehall, er mulighetene store for at man kan dyrke nye interesser på Fysak. Og i andre etasje venter Norges største innendørs parkouranlegg. – Parkourmiljøet i Bergen er større enn mange tror, avslører Sverre som er fornøyd med at så mange jenter også finner vei til den nye Fysakhallen på Melkeplassen. Fysakverten kjenner etter hvert barna godt, og den voksne tilstedeværelse gjør mange foreldre trygge på stedet. På den store blå matten er Stian i ferd med å gjøre tricking-kunstner. Tricking er en blanding av kampsport, turn og akrobatikk og flere og flere i Bergen finner nå vei til denne aktiviteten. Stikker du innom Fysak på Melkeplassen er det store sjanser for at du blir kjent med nye aktivitetsformer og snart utfolder deg fritt på hoppematten eller i parkourveggen. Fysak på Melkeplassen er åpen mandag til fredag kl. 10–22. Lørdag og søndag 12–19. Gratis inngang. Fyllingsveien 35. Buss nr. 19.

sommerskole sommerskole

KOR KOR

SANG INTERNAT SANG nye venner INTERNAT LATTER nye venner LATTERDirigentkurs Dirigentkurs FORESTILLING FORESTILLING

Elsker DU å synge og er mellom 11 og 18 år? Da er dette uka for11deg! Elsker DU å syngeuten og ertvilmellom og 18 år? Da er dette uten tvil uka for deg! Vite mer? Kontakt oss i Ung i Kor – Vest og få informasjonen først! vest@ungikor.no Vite mer? Kontakt oss i Ung i Kor –eller Vestfølg ogoss få på facebook! informasjonen først! vest@ungikor.no eller følg oss på facebook!

Ung i Kor-Vest inviterer igjen til årets vakreste uke:

SommerSangUka 2019

Nå starter påmeldingen til SommerViten! Tenk å bruke sommeren på å få oppleve realfagenes utrolige verden. Nå kan du sikre deg en plass på VilVites årlige Sommerviten, og bli kjent med naturfag og vitenskap, teknologi og design – og ikke minst å ha det gøy sammen med venner. På kurset får barna gjøre eksperimenter og løse spennende forskeroppdrag. Hver dag med et nytt tema og med nye eksperimenter – både ute og inne. Kurset avsluttes med en felles avslutningsdag på

VilVite med konkurranser og vitenshow. SommerViten er for barn som skal begynne på 7. til 10. trinn. SommerViten: NÅR: Velg mellom uke 26 og 27 TID: Hver dag fra kl. 9.30–15. EGENANDEL: 580,- Resten av kursavgiften dekkes  av Bergen kommune.  FRIST: mandag 10. juni. INFORMASJON OG PÅMELDING: www.vilvite.no


29

Forskerfabrikkens

SOMMERSKOLE Arrangeres flere steder i Bergen i uke 26 og 32

skal­opp­i­5.,­6.­og 7.­klasse til høsten.

Bli en forskerhelt i sommer! Meld deg på nå: forskerfabrikken.no

E-post: info@forskerfabrikken.no • T: 22 15 54 00

Få 20 % rabatt i vår nettbutikk! Bruk rabattkode BIB20 * Gjelder ut april.


30 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

MUSEUMSBESØK

KUNSTEN Å SPIKKE

«Snikkerbua hopp fallera og snikkerbua hopp fallerei» Gjør som Emil og få dreisen på spikkingen. På Hordamuseet på Stend kan du nå få spikkeglede TEKST: Elin Reisæter og lage deg noe fint.

Det var ikke bare Emil i Lønneberget som hadde dreis på spikkingen før i tiden. Spikking var noe som alle drev med. Småting skulle spikkes til pryd, hushold, fjøs og fiske. Var du ny i faget, kunne det alltid spikkes litt spon til opptenning. Blant Hordamuseets faste utstillinger om fiskerbonden, settes det nå opp en spikkeutstilling som skal være åpen hver søndag fra 7. april. Utstillingen skal inspirere til egen aktivitet og la gamle tradisjoner bli aktuelle på nytt.

1: På spikkekurset kan du lære å lage fine redskaper. Foto: Henrik Håland 2: Sigvald Eikeland Kutschera er en ivrig spikker. Foto: Espen Kutschera.

Spikk midt i utstillingen Det er ikke hver dag en får leke med kniv midt i en museumsutstilling. – Utstillingen har fokus på det praktiske, forteller museumsformidler Espen Kutschera. – Arbeid med kniv er en kunnskap som er i ferd med å dø ut. Det vil vi gjøre noe med. Vi vil vise frem gjenstander og gi tips om bruksmåter og teknikk. Det er viktig å vise at spikking var noe som kunne gjøres hvor som helst. Mange savner meningsfulle aktiviteter som flere generasjoner kan gjøre sammen. Når du bruker kniv er alder ingen hindring. Så lenge du kan holde rundt et knivskaft, kan du være med. Tagging på gamlemåten Før i tiden gikk «alle» med kniv. Det var ikke alltid de laget nyttige ting, som rivetinder eller tre-nagler som de kunne bruke til hus- og båtbygging. Noen ganger «tagget» de navn og tegn på dører, vegger og trestammer. I bygningsavdelingen på Hordamuseet finnes det flere eksempler på slike innriss. Det er blant annet skåret inn kors på dører. Stygge skrømt og underjordiske vesener var levende i folketroen og viktig å verne seg mot. I den eldste bygningen på museet, er årstallet 1585 risset inn i det gamle tømmeret. På pultlokkene i museets skolestue, kan vi se at det kunne være fristende å markere seg litt før i tiden også. Lag noe selv Med kniv i hånd kan en ny generasjon oppleve gleden ved å lage noe fint og nyttig. At materialet er gratis, ser de fleste på som et pluss. Skog og kratt er tilgjengelig nesten over alt. Før du begynner å hente ut altfor mye kvist og kvast, kan det nok være lurt å avtale med en eventuell grunneier. I en tid der mange bekymrer seg over både unge og eldre sin tidsbruk foran diverse skjermer, kan dette bli en fin variasjon. Det er lite som slår følelsen av å ha

3: Du kan jo begynne med å spikke en knagg. Foto: Silje Holte

Hordaland. Friluftsavdelingen byr på flere gårdstun og driftsbygninger av forskjellige typer. Bygningssamlingen er omgitt av natur og arkeologiske kulturminner som krigergrav og steinring. Over alt finnes det inventar og redskaper, der kniven har spilt en rolle. Nå skal jeg lete frem den gamle speiderkniven min og så skal jeg spikke meg en fin knagg. Det trenger jeg, og det er inn i tiden med noe selvlaget av naturmaterialer. «Og at det er en nyttig ting kan ingen komme fra». laget noe fint, rart eller nyttig med egne inspirasjon til egne spikkerier. Blant annet hender og egen fantasi. Mestringsfølelsen finnes en forklaring på hvordan alle kan kan begynne å spire allerede på vei ut i lage sin egen variant av Knerten-figuren. skogen for å finne et fint emne, mens Det er en trend i tiden å være motvekt drømmen om det ferdige objektet tar til all den teknologien og effektiviteten som form. preger mange av dagene våre. Kjendiser At verktøyet er så ukomplisert er og andre drar til Farmen for å leve som for også en fordel. Kniven er ikke farlig om 100 år siden. Noen blir superhelter i TVenkle sikkerhetsregler følges. Spikk fra serien «Anno». For spesielt interesserte deg, ikke lek med arr angeres det kniven, sitt når spikkefestivaler MANGE SAVNER du spikker, legg og vikingleirer. Det kniven i sliren MENINGSFULLE AKTIVITETER ser ut til at det er etter bruk, slike vei inn igjen å SOM FLERE GENERASJONER på ting. Likevel; det klare seg selv og kan nok være lurt spille på lag med KAN GJØRE SAMMEN å ha tilgang til naturen. I dette plaster i begynnerfasen. Kniven bråker perspektivet er kunnskap om knivbruk ikke, produserer ikke støv – og så er midt i blinken. den lite kresen på brukerens alder og forkunnskaper. DIY – Do It Yourself Hordamuseet vil med utstillingen om spikking inspirere og fremme det som er Vi har jo alltids Knerten Noen organisasjoner har holdt tradisjonen håndlaget og naturlig. Med kniv i hånden, med kniv og spikking i hevd. Speidere kan du se naturen som en ressurs. er kjent for å dra ut i naturen, slå leir og På Hordamuseet kan ivrige spikkere brenne bål. Til det bruket der er kniven i alle aldre finne inspirasjon i de faste utstillingene. I Båthallen finnes det maripraktisk og nyttig. Ung Husflid har en mer estetisk time redskaper og åpne, klinkbyggede tilnærming. På internettsidene til Ung trebåter. Båtene hørte til dagliglivet Husflid kan du finne informasjon og ved kysten og fjordene i store deler av

Søndager på Hordamuseet I år er det «Søndager på Hordamuseet» som gjelder. Museet er åpent hver søndag fra og med 7. april til 15. desember (med unntak av 1. påskedag). Aktiviteter både for barn og voksne i åpningstiden kl. 12 og 16, kafé og utstillinger. Aktiviteter i og rundt hovedbygningen. Full oversikt over aktivitetene kommer: www.bymuseet.no Spikkekurs Hordamuseet arrangerer kurs i spikking for barn fra 10 år, sammen med en voksen. Søndag 28. april kl. 10–15. Kursholder er Henrik Håland. Spikking er en aktivitet som kan gjøres alene, men som og er fin å gjøre sammen med andre. På kurset lærer du om sikker bruk av kniv, om emner, form og funksjon. Spikk deg en smørekniv, og om du har tid en enkel stekespade. Påmelding og informasjon om kurset: www.bymuseet.no «Den Store Spikkeboka» Søndag 12. mai ønsker Egmont Forlag og Hordamuseet velkommen til lansering av «Den Store Spikkeboka» av Eivind Falk. Her gir forfatteren en grundig innføring i kunsten å spikke, og kommer til Hordamuseet med trær, øks, plaster og kniver for å spikke og spre spikkeevangeliet til en ny generasjon. Kl.12.30 holder Eivind Falk foredrag om «Spikking og barn». Kl. 13–16 blir det spikking i spikkeutstillingen og utendørs.


31

På Norsk Trikotasjemuseum får du en annerledes museumsopplevelse.

og anlegg er bevart. Opplev fabrikken ved å bli med på en omvisning.

Museet forvalter det industrielle kulturminnet Salhus Tricotagefabrik (1859 – 1989), en tidligere tekstilfabrikk der det autentiske fabrikkmiljøet med maskiner

I museumsbutikken selges egenproduserte strikkeprodukter. Besøk også kaféen med salg av hjemmebakte kaker, vafler og rundstykker.

Påskeferie på museet Kl. 12.30 hver åpningsdag i påsken leter vi etter den populære sauen Bændik som har gjemt seg i fabrikken. Han viser barna hvordan ull blir til klær, og kanskje de får de prøve en strikkemaskin? Barna kan også leke seg på barnebord der de får dekorere små fuglehus. Kr 30,- per barn.

Åpningstider Tirsdag - fredag kl. 11-15 Søndag kl. 12-17

Utvidede åpningstider i påsken 14. april (palmesøndag): 12-17 15. april: stengt 16.-17. april: 11-15 18.-19. april (skjærtorsdag og langfredag): 12-17 20. april (påskeaften): stengt 21. april (1. påskedag): 12-17 22. april (2.påskedag): stengt

På Bergen Kino fra 12. april

www.muho.no @norsktrikotasjemuseum

www.adoarena.no

Å p ni ng s t i de r : Hve rdag e r 0 6 .1 5 - 2 1 .0 0

@ adoarena

fe rie / helg

10.00 - 18.00


32 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

SMAKSVERKSTEDET

Dyrk din egen mat! Har du en hageflekk, en balkong eller en vinduskarm med litt ledig plass? Da kan du dyrke din egen mat og få fersk, kortreist og god mat som kroppen liker. Det beste av alt er at du kan dyrke TEKST: Ann Helen Lien FOTO: Ann Helen Lien og Margrethe Vikan Sæbø akkurat det du selv vil spise! Før man begynner å dyrke er det lurt å tenke på hvor mye plass du har og hva du liker å spise. I tillegg er det lurt å finne ut av hvor mye tid du vil bruke på dyrkingen, og når du vil høste maten din. Det er best å dyrke der hvor solen skinner. Her kommer noen nybegynnertips til hva du kan dyrke som spirer fort!

1: Kanskje du og noen venner kan starte et dyrkeprosjekt sammen der dere bor? Det er gøy og lærerikt!

Egendyrket salat på 1-2-3 Salat er enkelt å dyrke og du kan høste den ganske kjapt. Ruccola- og spinatfrø kan plantes i små dyrkebegre, eller

5: Det er en god idè å plante salatfrø i små plantebeger. Skriv navnet ditt på, så er du sikker på at du spiser den salaten du selv har dyrket.

2: Urter kan plantes ute i pallekarmer eller i bed. 3: Gulrøtter og reddiker er enkelt å dyrke selv og smaker supergodt når de kommer opp av jorden! 4: Visste du at du kan dyrke karse i eggeskall? Tegn på ansikter så har du fin, spiselig pynt på kjøkkenet.

2

5

FOR DEG SOM ER NYBEGYNNER PÅ Å DYRKE, KAN REDDIK VÆRE GØY Å STARTE MED 1

3

større potter eller pallekarmer. Har du et tomt druebeger eller tomatboks funker dette også utmerket. Fyll jord i det du vil dyrke i, og ha oppi noen frø. Ta jord over frøene og sett det et sted hvor de får lys. Husk å holde jorden fuktig slik at frøene får utviklet seg til å spire. Etter en uke kan du se at det kommer spirer av salat. De vokser seg større jo lenger du venter, men hvis du er utålmodig og vil smake, kan du spise de fra de kommer opp av jorden. Det er gøy med egendyrket salat på brødskiven. Høst gulrøtter fra melkekartongen Gulrøtter kan dyrkes i hagen, i en bøtte eller i en tom melkekartong. Skjær et kryss i bunnen av melkekartongen slik at overflødig vann kan komme ut. Ha jord i kartongen og ha i rundt 10–15 gulrotfrø. Ha gjerne litt plastfolie over melkekartongen. Sett melkekartongen på et lunt sted, med mye lys. Planter er litt som mennesker – de liker ikke å fryse. Når du ser at det kommer grønne spirer kan du ta av plasten og sette melkekartongen på et litt kjøligere sted, men fortsatt med mye lys, kanskje du har plass på balkongen eller ute i hagen? Når det er kommet høye spirer opp fra kartongen kan du plante kartongen ut i en krukke eller i et bed. Etter et par måneder kan du høste dine egne gulrøtter fra melkekartongen. Du kan så gulrøtter i melkekartong helt fra sen vinter- til midt på sommeren.

4

Prosjekt reddik For deg som er nybegynner på å dyrke, kan reddik være gøy å starte med. Reddik er lett å dyrke og passer perfekt for de som er litt utålmodige. Fra du sår frøet kan du høste dine egne, knallrosa reddiker bare etter en måneds tid. Det du må gjøre er å kjøpe inn reddikfrø, jord og ha en plass å plante de. En krukke, en bøtte eller en pallekarm er fint såsted. Ha jord der du vil plante, og lag små hull i jorden, ca. 1–2 cm dype. Ha ca. 3 cm mellom hvert hull, slik at ikke reddikene krasjer når de vokser seg store. Ha et frø i hvert hull og ha litt jord over. Etter en uke vil du se at reddikene spirer. Vent enda noen uker før du tar reddikene opp av jorden. Reddik kan smake litt sterkt. Kutt reddiken i mindre biter og spis den sammen med annen salat eller som topping på brødskiven.

Redyrking i vinduskarmen Visste du at det går an å re-dyrke noen grønnsaker i vinduskarmen? Du trenger røttene av en grønnsak, for eksempel vårløk. Sett røttene i et glass med vann. La de stå et par dager i vinduskarmen og plutselig ser du at det kommer nye skudd på vårløken du allerede har spist av før. Vårløk, purreløk, hjertesalat og stangselleri er bare noen av de grønnsakene som kan vokse ut igjen og brukes på nytt. Det er gøy å se hvor maten kommer fra- og spise egendyrket mat. Kanskje du synes det er så gøy at du får deg en ny hobby? Lykke til!

Til foreldre: • Det er enkelt å dyrke sin egen mat, både i vinduskarmen eller i hagen. • Det å se at noe vokser er morsomt og lærerikt. Ved å dyrke selv lærer barna hvor maten kommer fra og opplever mestring. • Husk at dyrking krever tålmodighet. Det er ofte motiverende å starte med dyrking hvor barna kan se resultater etter relativt kort tid. Dette er for eksempel re-dyrking av vårløk, purreløk eller hjertesalat – eller dyrking av salat, reddik eller hvitløk. • Å dyrke krever også tilstrekkelig med lys og regelmessig vanning. Lag det til en daglig/ ukentlig rutine å vanne frøene som er sådd. • La barna få eierskap til det de dyrker. De kan selv velge hvilken potte de vil så frø i, la de male den med sitt eget mønster, og ha de med på hele dyrkeprosessen. Bli med dyrkekurs: Bli med på Smaksverkstedet hos Barn i Byen sammen med Q-meieriene, lørdag 11. mai. Vi skal lære å dyrke vår egen mat! I tillegg lager vi noe godt av mat av råvarer som kan både dyrkes og høstes hjemme i løpet av året. Påmelding: www.smaksverkstedet.no Bli med på frokostverksted: Bli med på Smaksverkstedet hos Barn i Byen sammen med Q-meieriene, lørdag 25. mai. Vi skal lage supergod frokost og gir deg tips og triks for hvordan du kan lage dagens første måltid til et festmåltid! Påmelding: www.smaksverkstedet.no


HHild Fjermestad Aase

OVERNATTINGSTURER: 30.—31.03: Vintertur til Alexander Grieg 29.—31.03: Grunnleggende turlederkurs 12.—22.04: Påskeferie Alexander Grieg 03.—05.05: Hitsøy, Barnas Turlag Fjell 04.—05.05: Skjærgårdsleir på Erleholmen 25.—26.05: Skjærgårdsleir på Erleholmen 25.—26.05: Telttur Kollevågen påmelding kreves

TRILLETURER: HVER ONSDAG KL.11.00

oppmøtested varierer ingen påmelding

Velkommen til

BARNAS TURLAG

BÆRETURER: ANNENHVER TIRSDAG KL.11.00 oppmøtested varierer ingen påmelding

KVELDSMATTURER: 09.04:Seljefløyte på Utskot, Samnanger Turlag 10.04: Michelsens plass, Hordvik 10.04: Kleppe og Breidalen, Askøy Turlag 11.04: Turboplassen, Barnas Turlag Fjell 08.05: Fagerhaugen på Unneland 08.05: Herdla og Valen, Askøy Turlag ingen påmelding

STRANDRYDDEDAG

I KOLLEVÅGEN MED BERGEN OG OMLAND FRILUFTSRÅD Lørdag 04. mai Gratis buss fra Bergen med påmelding

Med forbehold om endringer/feil i turprogram les mer på www.bergenoghordalandturlag/barnas-turlag-bergen Naturopplevelser for livet Bergen og Hordaland Turlag Tverrgaten 4-6 5017 Bergen Tlf. 55 33 58 10 Åpningstider: man-fre:10-16 - tors 10-18 - lør 10-15

33


34 BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

FESTSPILLENE I BERGEN

Bli overrasket!

TEKST: Ragnhild Friis Ottesen og Renate Rivedal

© Close Act Theatre

Foto: Amund Ulvestad

Dinosaurene kommer til årets Festspillene i Bergen. Sammen med en sulten PIP, en leken Silja Sol og musikalske gulrotfløyter!

1

Et like sikkert vårtegn i Bergen som trommingen fra buekorpsene, er Festspillene i Bergen. Årets festspill starter den 22. mai og varer til 5. juni. – Under Festspillene vil byens gater flomme over av kunst i alle former med spektakulære og underlige opplevelser for både liten og stor, forteller programansvarlig Tonje E. Peersen fra Festspillene i Bergen. – For barnefamilier i Bergen er festivalen en skattkiste. Familiene har hele 18 forestillinger å velge mellom; fra gateteater til storkonserter. Her er det noe for alle, og det er en fin mulighet til å oppleve noe helt nytt. Festplassen forvandles av det katalanske kompaniet Tombs Creatius til en lekeplass utenom det vanlige med installasjoner og spill, som pirrer nysgjerrigheten til både barn og voksne. Sultne dinosaurer – Hvilken forestillinger vil du trekke ekstra fram i årets familieprogram? – Hva med å være på Festplassen når den inntas av de dinosaurlignende skapningene i Saurus? svarer Tonje. Forestillingen som beskrives som et gateteater med «forhistoriske giganter i reell dinostørrelse», vil garantert by på

2

en opplevelse av de sjeldne. Festspillene lover at publikum får nærkontakt med de forhistoriske gigantene. – Samtidig er det ikke helt ufarlig, dinosaurene er nemlig ganske sultne, ler Tonje.

seg igjen i. For hva skal vi egentlig ha til middag når kan man unne seg noe godt? Får alle i familien i seg nok sunne saker? Forestillingen byr på to musikalske univers; streng maskinell og syntetisk musikk produsert på et elektronisk og elektroakustisk instrumentarium for professoren, og det motsatte for kaninen. Her blir det åpne, lettbente og emosjonelle motiver spilt på akustiske og til dels hjemmelagde instrumenter som gulrotfløyte og purreløkfiolin. Og kanskje vil både barn og voksne kjenne seg litt igjen i både Pip og Purre?

FOR BARNEFAMILIER I BERGEN ER FESTIVALEN EN SKATTKISTE – Her må du holde på hatten, og se opp for vaiende haler og musikkelskende kjemper. Det nederlandske teaterkompaniet Close-Act spesialiserer seg nemlig på å komme svært tett på publikum. Forestillingen utspiller seg mellom, over og midt iblant tilskuerne. Det er enkelt å la seg rive med når skillet mellom det virkelige og det uvirkelige viskes ut, forteller Tonje. Forestillingen passer fra tre år og oppover. En sulten Pip og gulrotfløyte Eller hva med å få med seg en ekte urpremiere? Fra 23. til 25. mai spilles «ET!» som passer for alle som ikke vil spise opp maten sin og alle som har lyst på mer.

3

– Denne er anbefalt for barn fra seks år, og her vil man blant annet få se og høre grønnsaksinstrumenter, sier Tonje. «ET!» handler om kaninen Pip. Det beste Pip vet det er å spise. Hun skulle gjerne ha spist enda mer, og leier inn Professor Purre for å se om det går an å forbedre tyggeevne og magevolum. Men professoren synes hele spisingen er både masete og lite effektiv, og har helt andre planer … Målet med forestillingen er å lage utfordrende og fengende musikkteater for barn i aldersgruppen 6–12 år om en problematikk som mange vil kjenne

Mystikk på Siljustølen og Mikke Pus Ellers kan familiene se «Yana og Yetien» på Den Nationale Scene. De iøynefallende og eventyrlige figurene skal med lyder og musikk skildre en jentes ønske og kamp for å bli forstått og hvordan vennskap bygges. Spilles 27., 28. og 29. mai. Vil dere ut av byen, er det familiedag på Siljustøl 26. mai med både dukketeaterverksted, opplevelsesløype, fortellertelt og mange andre magiske og uventede opplevelser. Den 2. juni er det enda en urpremiere når byens egne Silja Sol spiller i teltet på Festspillplassen. Forestillingen «Mikke

GAMLE BERGEN TIDSREISER –

SOMMERSKOLE

Velkommen til uforglemmelige dager på Gamle Bergen, med tidsreise for barn fra 8-12 år! 24. – 28. juni kl. 09.00-15.30 5. – 9. august kl. 09.00-15.30 Det er på tide å reise tilbake – velkommen til Gamle Bergen! Pris 2500,- (søskenrabatt), inkludert alle måltider. For mer informasjon, besøk oss på våre nettsider eller på Facebook. Åpningstider: Daglig 12.05-08.09: 09-16 bymuseet.no |

Bymuseet i Bergen |

#gamlebergen


BARN I BYEN • BERGEN • NR 82 • MARS – MAI 2019

KULTURMINNEFESTIVAL

HISTORISK BYVANDRING

1: Hva med å være på Festplassen når den inntas av de dinosaurlignende skapningene i Saurus? 2: «ET!» passer for alle som ikke vil spise opp maten sin og alle som har lyst på mer.

35

Mye moro og læring på VilVite Velkommen til å utforske vår store utstilling!

3: «Yana og Yetien» på DNS handler om hvordan vennskap bygges. Foto: Adam Laity. 4/5: Tombs Creatius forvandler Festspillplassen til en lekeplass utenom det vanlige. Her kan du bryne deg på håndlagde spill for alle aldre og ferdighetsnivå. Foto: Tom Arran.

Mars: Oppfinnergym

I alle helgene i mars inviterer vi barn og voksne til å trene hjernen og utvikle nye ferdigheter. Vi har mange spennende aktiviteter på programmet hvor dere kan bruke fantasien og bygge oppfinnermuskler. Kanskje finner du din indre “Petter Smart”? Opplev også Prosjekt Fantasi – utstillingen med barnas egne oppfinnelser.

Illustrasjon: Arkikon/Byantikvaren i Bergen

Oppdag byens hemmeligheter 4

I år er det 10 år siden Barnas kulturhus for første gang inviterte barnefamiliene i Bergen til å gå på skattejakt i byens historie. 27. og 28. april i år inviterer de igjen til kulturminnefstivalen «Ruiner, hull og andre hemmeligheter», sammen med flere av byens museer, kirker og organisasjoner.

5

Festivalområdet strekker seg fra Bryggen til Mariakirken og Rosenkrantztårnet og over Vågen til Nykirken. Beffen går hele tiden og er gratis under festivalsøndagen. Du kan oppleve historisk kamp med Kongshirden, tårn og fangehull, levende fortellerstunder, middelalderballader og rester av gamle bygninger – eller kanskje du har lyst til å prøve gamle håndverksteknikker, teste stylter og armbrøst og gamle leker?

Pus forelsker seg – i en villkatt!» er en videreføring av barneforestilling hennes om Mikke Pus. Silja Sol synger, forteller og tar barna med inn i dagboken til Mikke, som skal på eventyr sammen med den lure villkatten Marie. 28. mai er det de unges festspilldag, og teltet på Festplassen tilhører denne dagen et utvalg unge talenter fra kulturskolene i Hordaland. Det vil garantert by på store opplevelser fra unge kunstnere innen en rekke sjangere. Festspillene er for hele familien og forestillingene leker med lyder, språk, figurer og rom. Forestillingene skjer både inne, ute i byen og utenfor byen mellom 22. MAI TIL 5. JUNI.

Program for kulturminnefestivalen: FREDAG 26. APRIL OG MANDAG 28. APRIL inviteres byens skoler og barnehager til middelalderfortellinger på Barnas kulturhus. LØRDAG 27. APRIL: Middelalderfortellinger og verksted på Barnas kulturhus for barnefamilier. Kr. 50,- pr. pers. Kl. 13–16. SØNDAG 28. APRIL beveger Barnas kulturhus seg ut og inviterer til historisk byvandring sammen med flere av byens museer, kirker og organisasjoner. Kl. 12–16. Gratis!

April: Krimgåter

I påsken og i helgene i april kan dere løse mysterier og lære triksene til en detektiv. Her blir det Detektivskole, KrimLab og vitenshow med mysterier.

Mai: Vitenshow med Selda 4. og 5. mai

Festspillene har eget utendørsprogram for barnefamilier, de fleste skjer på Festplassen og er gratis.

Den første helgen i mai kommer Selda til VilVite for å underholde med eksplosjoner og flammer. I tillegg kan dere i hele mai bruke kreativitet og skaperkraft når dere prøver alle oppdragene i Skaperhagen.

For program, se www.fib.no

Med øks og høvel. © Stiftelsen Bryggen.

Sommerkurs i dans 24.–28. juni Hiphop, jazzdans samtidsdans og klassisk ballett 10–15 år, begynner og øvet nivå

Årskort

Åpningstider

Tirsdag – fredag 9-15 Lørdag – søndag 10-17 Påske uke 16: hver dag 10-17

Program på vilvite.no

Bergen Dansesenter på USF Verftet Høstsemesteret starter opp 19. august Påmelding fra og med juni! Info/påmelding: bergen-dansesenter.no I post@bergen-dansesenter.no

Med årskort kan du besøke VilVite så ofte du vil. Alle aktiviteter er inkludert.


2 2 . MAI — 0 5 . J U N I 20 1 9

FE STS PI LLE N E I B E RG E N

Se hele barne- og familie programmet på fib.no/familie

Barnas festspill Musikk i mange sjangre, teater, dans, filmer og opptrinn i gatene er blant det som står på programmet når det, i løpet av 15 intense dager i mai og juni, inviteres til festspill for byens barn og unge. ú

úm

úft

ú

FESTPLASSEN

FESTPLASSEN

CORNERTEATERET

Torsdag 23. mai–tirsdag 04. juni

Lørdag 25. mai

Gratis

Igor & Fetterforeningen

Tirsdag 28. mai, torsdag 30. mai–lørdag 01. juni Anbefalt alder: 14+

BERGEN OFFENTLIGE BIBLIOTEK, FLØYEN & TORGALLMENNINGEN

Monster Colours

Fantasirike finurligheter og lek for alle.

Skøyeraktig skråblikk på norske barnesanger.

Frogman

Undervannsthriller om det å vokse opp, fortalt i VR.

Lørdag 01.–søndag 02. juni

Gratis

Abraham Arzate – The Record Breaker Verdensrekord i å briske seg.

ú tk

ú

DEN NATIONALE SCENE

SILJUSTØL

Torsdag 23.–lørdag 25. mai Anbefalt alder: 6–12

Søndag 26. mai

FESTPLASSEN

Gratis

ET! – en konsertforestilling

Familiedag på Siljustøl

Torsdag 30. mai Ordinær og barn: 50 Billetten gir adgang til alle visningene.

Se opp – eller ned – for de underjordiske!

Spise for å leve, eller leve for å spise?

ú FESTPLASSEN

Torsdag 23.–søndag 26. mai

Gratis

DJ Frietmachine

DEN NATIONALE SCENE

Mandag 27.–onsdag 29. mai Anbefalt alder: 5+

Yana & Yetien

Lørdag 25. mai, Oseana & søndag 26. mai Anbefalt alder: 6+.

Mandag 27. mai

Gåsehud

m/Bergen Filharmoniske Orkester, Berit Cardas & Charlie Albright Klassiske mesterverk med 160 barnestemmer.

úmtd

úmd

CORNERTEATERET

FESTPLASSEN

Lørdag 25.–søndag 26. mai Anbefalt alder: 0–3

Tirsdag 28. mai

My Baby Is a Queen

De unges festspilldag

Titt-tei! En tankevekkende forestilling for de aller minste.

Søndag 02. juni

Gratis

Vetterusk

ú

úm

FESTPLASSEN

FESTPLASSEN

Fredag 31. mai–søndag 02. juni

Søndag 02. juni Anbefalt alder: 3+

Gratis

Saurus

Trodde du at dinosaurene var utryddet? Tro om igjen.

úm GRIEGHALLEN

En musikalsk reise med gitar, saksofon og pepefon.

FLØYEN

FamilieBIFF

út

FESTPLASSEN

Pepe & Speedy

ú

Fire fine, ærlige og eventyrlige kortfilmer. Familieforestilling med troll i jord.

En hårete historie om et barns kamp for Frityrfest der både du og potetene svinger. å bli forstått.

úm

úf

Gratis

De aller yngste talentene på scenen hele dagen.

úm FESTPLASSEN

Lørdag 01. juni Anbefalt alder: 3+

Kouame Sereba

Et musikalsk univers fylt av rytmelek og musikkglede.

Silja Sol – Mikke Pus’ Dagbok

Mikke Pus forelsker seg – i en villkatt!

Profile for Lasse Totland

Barn i Byen – Bergen nr 82  

Kultur- og opplevesesmagasin for barnefamilier i Bergen. Våren 2019. Foreldreguide. Aktivitetskalender. Områdesatsningen i Ytre Arna. Musika...

Barn i Byen – Bergen nr 82  

Kultur- og opplevesesmagasin for barnefamilier i Bergen. Våren 2019. Foreldreguide. Aktivitetskalender. Områdesatsningen i Ytre Arna. Musika...

Profile for barnibyen
Advertisement