Nya Projekt Grön Transport 002/2022

Page 1

Nya Projekt

Augusti 2022

002 Nya Projekt

Grön Transport


Nya Projekt

Augusti 2022

2


Nya Projekt

Augusti 2022

3

UNDERSÖKNING VISAR: ELBILAR GER LUGNARE OCH MJUKARE KÖRSTIL Påverkar valet av bil hur vi klimatsmart kör? Ja, det gör det faktiskt, visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil. En av tre som bytt till elbil säger att de i dag har en mer sparsam körstil. Alla vet att en elbil eller laddhybrid släpper ut mycket mindre koldioxid än en motsvarande bensin- eller dieselbil. Men nu visar en undersökning att skiftet till el också får oss att köra långsammare och smartare, vilket minskar utsläppen än mer. En av tre (32 %) som bytt till elbil eller laddhybrid uppger att de fått en mjukare och lugnare körstil. Ingen (0%) säger att de börjat köra fortare och mer aggressivt. – Det är intressant att vi ser den här dubbeleffekten, att en klimatsmart handling leder till en annan. Men egentligen tycker jag inte det är särskilt konstigt. Du vill inte se något du bidragit med gå förlorat, snarare vill du förstärka det och göra det ännu bättre, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil. Ingen skillnad syns mellan kvinnor (32%) och män (33%). Däremot är det något fler i den äldsta åldersgruppen, 56-79 år, som uppger att de förändrat sin körstil till det bättre jämfört med i den yngsta, 18-34 år (36 resp. 29%). NÄR DU KÖR DIN ELBIL/LADDHYBRID, HUR/PÅ VILKET SÄTT KÖR DU DIN ELBIL/LADDHYBRID, JÄMFÖRT MED INNAN DU HADE EN ELBIL/ LADDHYBRID?

Jag kör långsammare/mer försiktigt, 32 % Lika/på samma sätt, 67 % Jag kör snabbare/mindre försiktigt, 0 % Tveksam/vet ej, 1 % OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 16-19 mars 2022. Totalt intervjuades 1145 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.


Klicka för att kolla in våra övriga nummer!


Nya Projekt

Augusti 2022

Nr 002/2022

Utgivare: Nya Projekt ges ut av Stordåhd Kommunikation AB, Box 451 30, 104 30 Stockholm Besöksadress: Linnégatan 71, Växel: 08-501 08 710 Redaktion: Jon Mattias Högberg, jmhogberg@storkom.se Art Director: Tony Björkholm, tony.bjorkholm@storkom.se Marknad: Försäljningschef Lisa Hofberg, lisa.hofberg@storkom.se Försäljning: Benjamin Jonsson, benjamin.jonsson@storkom.se Kontakta oss: Tyck till! Frågor, idéer, tips och kommentarer om denna tidning är välkomna. Tillstånd av ansvarig utgivare fordras för återgivande av tidningens innehåll. Tidningen ansvarar ej för insänt material och ej beställt material. Tidningen får citeras med angivande av källa.

5


Nya Projekt

Augusti 2022

6


Nya Projekt

Augusti 2022

HYUNDAI PRESENTERAR CAMP ZERO

– UTSLÄPPSFRI CAMPING MED IONIQ 5 >>>

7


Nya Projekt

Augusti 2022

HYUNDAI PRESENTERAR CAMP ZERO – UTSLÄPPSFRI CAMPING MED IONIQ 5 Hyundai fortsätter att inspirera om möjligheterna att köra helt elektriskt och utsläppsfritt. Nu presenteras Camp Zero powered by IONIQ 5 – en helelektrisk kombination av Hyundais prisvinnande elbil och en minimalistiskt designad husvagn. Allt som behövs för en maximal campingupplevelse, vartsomhelst*, inklusive alla tänkbara elektriska bekvämligheter – med strömförsörjning från IONIQ 5. Outdoor-trenden och utflykter på hemmaplan ökade kraftigt under pandemin - ett intresse som växer sig fortsatt starkt även i år. Tidigare har valet av campingplats begränsats efter strömtillgång, men tack vare Vehicle-to-Load-funktionen (V2L) hos IONIQ 5 öppnas det nu upp för helt nya möjligheter. V2L gör att bilen kan agera stor powerbank och därför strömförsörja exempelvis en Camper, även om den är parkerad helt off-grid på de mest magiska av platser. – Med Camp Zero fortsätter vi att inspirera och berätta om alla unika fördelar med att köra elbil och utsläppsfritt,” berättar Tobias Joelsson, PR & Informationschef på Hyundai Sverige.

8

”V2L-funktionen hos IONIQ 5 skapar en frihet och möjlighet att vara uppkopplad även ute i naturen. Den utesluter dessutom behovet av stormkök och elaggregat som är skadliga för miljön. Kombinationen av lång räckvidd, ultrasnabb laddning och rejäl dragvikt gör verkligen IONIQ 5 till den perfekta familjebilen för en roadtrip på semestern. Camp Zero powered by IONIQ 5 är ett ekipage bestående av Hyundais elbil som utsetts till World Car Of The Year 2022 samt en MINK Camper. Tack vare sin strömlinjeformade design och nettovikt på endast 520 kg är MINK Camper som skapt för att kombineras med elbil. Både IONIQ 5 och Campern har inbyggda 230v- och USB-uttag så campare kan koppla in och ladda all tänkbar utrustning. Campern är dessutom försedd med solpaneler på taket för att ge stöd till vagnens 12-voltsbatteri. IONIQ 5 är den första modellen från Hyundais elbilsvarumärke IONIQ. Bilen erbjuder tack vare plattformen E-GMP en hjulbas på 3000 mm, vardagsrumslik interiör, fyrhjulsdrift, ultrasnabb laddning (10–80% på 18 min), räckvidd på 507 km och dragkapacitet på 1600 kg. Vehicle-to-Load ger en effekt på 3,6 kW och nyttjar bilens batteripaket för att ladda husvagnar, andra elbilar och utrustning tills det återstår minimum 20% batterikapacitet för transport till närmsta laddare.


Nya Projekt

Augusti 2022

9


Nya Projekt

Augusti 2022

10

SVERIGES STÖRSTA PUBLIKA LADDSTATION FÖR LASTBILAR INVIGD I juni invigde Öresundskraft och Volvo Truck Center sin gemensamma laddstation på Ättekulla-området i Helsingborg. Invigningen skedde från H22 Arenas huvudscen av Stefan Strand, vd för Volvo lastvagnar i Sverige och Anders Östlund, vd för Öresundskraft. – Laddstationen är starten på ett paradigmskifte som tillsammans med kommande stationer påtagligt kommer att bidra till omställningen av transportsektorn och aktivt bidra till Sveriges övergripande miljömål. Den är frukten av ett samarbete mellan två helt olika branscher – energibranschen och transportbranschen – där den gemensamma viljan att hitta lösningar har övervunnit olikheterna och där vi landat i en lösning som tillgodoser båda sidors behov, sade Anders Östlund. Han fortsatte: – Laddstationen möter logistikbranschens behov av tillgänglighet och planerbarhet och energisystemets behov. Genom smart styrning kan stationen fungera som en resurs vid tillfällen när tillgången på effekt är begränsad. Den lägger grunden för nya affärer för oss som bolag, för stadens fortsatta utveckling som ett logistiknav och för tillverkare av tunga fordon. – Vi är mycket glada över att kunna underlätta för våra kunder att välja mer hållbara transportlösningar. För att elektrifieringen ska ta fart måste det finnas infrastruktur där man kan ladda, därför är det här samarbetet med Öresundskraft mycket värdefullt, menade Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige. Stationen har 4 laddplatser med laddeffekt på upp till 350 kW för snabbare laddning vid korta stopp samt 6 platser med laddeffekt 100kW för depåladdning vid längre stopp. S tationen har kostat cirka 7 miljoner kronor att uppföra. Bokning och betalning sker via Volvos bokningssystem och stationerna blir publika, det vill säga tillgängliga för alla lastbilsfabrikat.

FOTO: JOHAN LILJA


Nya Projekt

Augusti 2022

11


Nya Projekt Augusti 2022 DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV MILJÖVISION

12

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV MILJÖVISION

DAMMBINDNING DAMMBINDNING utan att skada miljön

Miljövision utför dammbindning av grusvägar med det helt ekologiska bindemedlet Dustex. Bild: Miljövision Miljövision utför dammbindning av grusvägar med det helt ekologiska bindemedlet Dustex. Bild: Miljövision

utan att skada miljön

Att hyvla och behöva tillföra nytt grus innebär stora kostnader vid underhåll av grusvägar. Genom att dammbinda vägen minskar både materialåtgång och underhållskostnad samtidigt Att och behöva tillföra nytt grusutför innebär stora kostnader vidhelt underhåll av grusvägar. somhyvla bärigheten blir bättre. Miljövision dammbindning med det ekologiska bindemedlet Genom att dammbinda vägen minskar både materialåtgång och underhållskostnad samtidigt Dustex som är ofarligt för människor, växter och djur. som bärigheten blir bättre. Miljövision utför dammbindning med det helt ekologiska bindemedlet Dustex som PÅ är ofarligt människor, växtergrusoch djur. MILJÖVISION VÄRMDÖ för i Stockholm dammbinder långvarig torka upprepas behandlingen vid behov. vägar med bindemedlet Dustex. Det är tillverkat av lignin som är en restprodukt från av pappersmassa. I sin naturliga MILJÖVISION PÅtillverkningen VÄRMDÖ i Stockholm dammbinder grusform fungerar lignin som trädetsDet naturliga bindemedel. vägar med bindemedlet Dustex. är tillverkat av lignin som är Vid dammbindning med saltavbinder saltet enbart i en –restprodukt från tillverkningen pappersmassa. I sinvattnet naturliga luften.fungerar Lignin fungerar i stället som ett lim,bindemedel. som binder ihop de form lignin som trädets naturliga finare partiklarna i grusetmed medsalt de binder grövre partiklarna, – Vid dammbindning saltet enbartförklarar vattnet i Per Göransson som är vd på Miljövision. luften. Lignin fungerar i stället som ett lim, som binder ihop de Sompartiklarna företagsnamnet signalerar är hänsyn till miljön viktigt finare i gruset med de grövre partiklarna, förklarar för Miljövision. Per Göransson som är vd på Miljövision. – Vi tror på hållbarhetsignalerar och försöker alltid hitta som Som företagsnamnet är hänsyn till produkter miljön viktigt är anpassade för miljön. Dessutom har många beställare börjat för Miljövision. kräva produkter, konstaterar han. – Vimiljövänliga tror på hållbarhet och försöker alltid hitta produkter som är anpassade för miljön. Dessutom har många beställare börjat FÖREBYGGANDE DAMMBINDNING kräva miljövänliga produkter, konstaterar han. Miljövision utför tre typer av dammbindning. Förebyggande dammbehandling utförs bäst tidigt på våren innan vägkroppen börjat torka FÖREBYGGANDE DAMMBINDNING upp. Normalt sprids 1-1,5 liter av en blandning med en del Dustex Miljövision utför tre typer av dammbindning. Förebyggande dammoch två delarutförs vattenbäst per kvadratmeter en upphyvlad fuktig vägbana. behandling tidigt på vårenpåinnan vägkroppen börjat torka – Ofta läggs medlet dammbehandling baraen pådel vägens upp. Normalt sprids 1-1,5för liter av en blandning med Dustex yta. två Dådelar är risken det försvinner. Vi rekommenderar att och vattenstor per att kvadratmeter på en upphyvlad fuktig vägbana. man hyvlar, lägger på nytt om det behövs packar – Ofta läggs medlet för material dammbehandling bara och på vägens gruset efter av Dustex. Då får man ner yta. Dåomedelbart är risken stor attspridningen det försvinner. Vi rekommenderar att dammbehandlingen man hyvlar, lägger påi vägbanan. nytt material om det behövs och packar Momentan dammbehandling utförsavnär det är torrt och dammet gruset omedelbart efter spridningen Dustex. Då får man ner blir plågsamt. Vanligen sprids 0,5–2 liter per kvadratmeter av en dammbehandlingen i vägbanan. blandning bestående av en del Dustex och vatten. Vid Momentan dammbehandling utförs när det2-5 ärdelar torrt och dammet blir plågsamt. Vanligen sprids 0,5–2 liter per kvadratmeter av en 46 blandning bestående av en del Dustex och 2-5 delar vatten. Vid

46

Dustex kan även användas för att stabilisera det översta lagret på vägen och förupprepas att få en hård yta. Vägen hyvlas och om det behövs långvarig torka behandlingen vid behov. tillförs nyttkan material. Cirka tioför centimeter av vägens övre del luckDustex även användas att stabilisera det översta lagret ras upp så attför dammbindningsvätskan tränga ner.detDärefter på vägen och att få en hård yta. Vägen kan hyvlas och om behövs sprutas en blandning med en två procent Dustex.övre del lucktillförs nytt material. Cirka tio till centimeter av vägens Sedan vältas vägen för att binda ihop materialet i det översta ras–upp så att dammbindningsvätskan kan tränga ner. Därefter lagret och det att härda. manDustex. lägga på ett slitlager sprutas enfåblandning medEventuellt en till tvåkan procent efter några veckor, då materialet har härdat, säger Per Göransson. – Sedan vältas vägen för att binda ihop materialet i det översta Stabilisering gruslager förbättrar bärigheten och lagret och få det av attett härda. Eventuellt kan man lägga på ettminskar slitlager tjälskadorna. Det då är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ till efter några veckor, materialet har härdat, säger Per Göransson. kostbar massutskiftning. Stabilisering av ett gruslager förbättrar bärigheten och minskar tjälskadorna. Det är ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ till MILJÖTÄNKANDE kostbar massutskiftning. Dustex levereras till Miljövision i bulkbilar. Sedan blandas den med vatten i olika mängd beroende på var den ska användas. MILJÖTÄNKANDE Även här går miljötänkandet igen. Dustex levereras till Miljövision i bulkbilar. Sedan blandas den – Vi blandar med sjövatten och bygger anläggning för att med vatten i olika mängd beroende på varenden ska användas. samlahär uppgår regnvatten som vi igen. kan blanda med. Nästa steg blir Även miljötänkandet att –miljösäkra Vi blandartransmed sjövatten och bygger en anläggning för att porterna. tittar på som vi kan blanda med. Nästa steg blir samla uppViregnvatten använda alternaatt miljösäkra transtiva drivmedel som porterna. Vi tittar på HVO eller gas. På att använda alternasikt drivmedel är målet eldrivna tiva som tankbilar, HVO ellerfastslår gas. PåPer Göransson. www.miljovision.se sikt är målet eldrivna tankbilar, fastslår Per Göransson. www.miljovision.se


Har din väg fått frostskador, potthål, blivit spårig av tung trafik eller har bara slitits med åren? Vi hjälper dig med val av beläggning utifrån dina önskningar och förutsättningar. Tillsammans kan vi hitta den mest kostnadseffektiva lösningen. Vi erbjuder flera olika typer av beläggning såsom indränkt makadam, ytbehandling eller fräsning. Vi erbjuder även snabelbil för att laga små skador. Kontakta Stefan Hane/Maja Hjeltman 0706-90 53 72, maja.hjeltman@peabasfalt.se, för mer information och kostnadsfri offert.

peabasfalt.se


Nya Projekt

Augusti 2022

14


Nya Projekt

Augusti 2022

3 460 KILOMETER OCH UTSLÄPP

PÅ BARA 195 KG CO2 >>>

15


Nya Projekt

Augusti 2022

3 460 KILOMETER OCH UTSLÄPP PÅ BARA 195 KG CO2 IVECO S-WAY LBG åkte nyligen på en “Nordic Biogas Tour” för att testa hur mycket ett optimerat körsätt kan minimera miljöpåverkan och hur långt man kan köra med en fullastad biogas-lastbil. Med en räckvidd på upp till 1600 km reducerar en miljövänlig körning bränslekostnaderna i en tid av höga priser. I en IVECO S-WAY med LBG i tanken körde IVECO:s erfarna testförare Jörgen Andreassen från Köpenhamn till Trondheim via Haparanda i Sverige, till Helsingfors och sedan via Stockholm tillbaka till Danmark. En total sträcka på 3 460 kilometer i mycket varierande terräng, som avverkades under fem dagar. – Vi ville i praktiken testa hur mycket vi kunde minska miljöpåverkan genom så kallad miljövänlig körning och visa att det är lätt att ta sig fram i norr, trots att bränsletanken innehöll flytande biogas istället för diesel, säger Jörgen Andreassen.

16

jämnt, så att man slipper slösa bränsle på snabba accelerationer. Man bör även växla lite tidigare än man annars brukar. Och håll sedan ett bra avstånd till fordonen framför dig för att undvika inbromsningar. – De flesta har nog upplevt förare som kommer fram utmattade och med axlarna hela vägen uppe vid öronen. Det är ett tecken på att de accelererar för mycket och hela tiden tvingas bromsa, säger Jörgen Andreassen och fortsätter: – Om man istället lägger sig i jämn hastighet och håller avstånd är det som att trafiken bara försvinner och man koncentrerar sig bara på sin egen körning. HÖGA BRÄNSLEPRISER

Med dessa små justeringar är det, enligt Jörgen Andreassen, realistiskt för de allra flesta att minska bränsleförbrukningen med cirka tio procent över längre sträckor. En betydande minskning – både för miljön och för ekonomin.

Lastbilen kördes med 40 tons last på LBG, så CO2-avtrycket var redan i förväg reducerat med cirka 95 procent jämfört med ett dieselfordon.

På resan runt i Norden var skyltar med höga bränslepriser ett återkommande fenomen, och den nuvarande prisnivån kommer nog att på egen hand inspirera många till att förbättra sitt körsätt:

Resan släppte endast ut 195 kg CO2, medan en liknande diesellastbil enligt IVECO:s beräkningar skulle ha släppt ut hela 2 658 kg.

– Ekonomi är en stark drivkraft och jag är övertygad om att vi kommer att se ett förhöjt intresse av miljövänlig körning i hela transportbranschen. Det kommer att vara positivt för både miljön och trafiksäkerheten, avslutar Jörgen Andreassen.

Testbilen S-WAY var utrustad med HI CRUISE GPS-körsystemet, en 12-växlad HI-TRONIX automatiserad växellåda och IVECO ECO MODE PLUS, som garanterar maximal bränsleeffektivitet.

FAKTA

Men trots lastbilens tekniska hjälpmedel är förarens körteknik fortfarande avgörande. Med ett optimerat körsätt och en generell minskning på cirka fem km/h i medelhastighet, sparade Jörgen Andreassen cirka tio procent i bränsleförbrukning på resan. EN FRÅGA OM BRA KÖRSÄTT

Nordic Biogas Tour gick från Köpenhamn till bland annat Trondheim, Helsingfors, Stockholm och tillbaka till Köpenhamn. Sträcka: 3 460 kilometer. Vikt: 40 ton. Bränsleförbrukning: 916 kilo biogas

Jörgen Andreassens råd är att ha ett körsätt som är smidigt och


Nya Projekt

Augusti 2022

17


Nya Projekt

Augusti 2022

18


Nya Projekt

Augusti 2022

19

CARLSBERG SVERIGE ELEKTRIFIERAR LAGERTRANSPORTERNA I HALLAND Carlsberg Sverige kommer att elektrifiera transporterna mellan bryggeriet och externlagret i Falkenberg med hjälp av teknikbolaget Einrides lösningar för elektrifiering av tunga transporter. Satsningen är ett viktigt steg på vägen mot en fossilfri logistikkedja, och kommer att ge en årlig minskning på över 80 ton koldioxid. Den första elektrifierade transporten beräknas rulla vid årsskiftet. Carlsberg Sverige jobbar kontinuerligt för att minska koldioxidavtrycket över värdekedjan. Nu tar Carlsberg Sverige nästa steg genom att elektrifiera transporterna mellan bryggeriet i Falkenberg och det externlager som ligger vid E6:an, knappt 10 km från bryggeriet. – Det är mycket glädjande att vi på Carlsberg tillsammans med Einride kan flytta fram positionerna för elektrifiering av tunga transporter. Att utmana oss själva för att hitta nya möjligheter att förändra verksamheten till det bättre är både inspirerande och viktigt, säger Peter Hammarstedt, VD Carlsberg Sverige. Einride kommer att tillhandahålla en hållbar transportlösning som inkluderar elektriska lastbilar, mjukvara och laddningsinfrastruktur. Därigenom kommer Carlsberg Sverige årligen att kunna minska koldioxidavtrycket med 93 % jämfört med idag då transportsträckan sker med diesellastbil. – Vi är glada över att Carlsberg delar vår syn på att elektrifiering är vägen framåt för en hållbar logistikkedja och att de valt Einride som partner för att påbörja den resan. Med vår hållbara transportlösning kommer vi minska Carlsbergs koldioxidutsläpp med 93 % jämfört med diesel vilket är goda nyheter för alla, säger Robert Ziegler, General Manager Europa på Einride.


SVÅRT ATT LÖSA BETONGRESTER? Tidigare var det nödvändigt att använda verktyg och starka syror för att avlägsna betongstänk och rester. Ofta blev resultatet förstörda maskiner, ytor och verktyg. GEL HAMMER lanserades och har snabbt blivit populär i betongbranschen.

Före

GEL HAMMER BETONGLÖSNINGSMEDEL

ANVÄNDARVÄNLIGT . MYCKET EFFEKTIVT . SNABBT EKOLOGISKT SÄKER FÖR MATERIAL . INGEN KORROSION

.

#698 GEL HAMMER Ett mycket effektivt betonglösningsmedel. Löser effektivt upp till 6 mm betong-, cement- eller kalkrester under 15 till 45 minuter.

Efter

VÄNLIGT Användarvänligt och snabbt biologiskt nedbrytbart visar ecoprover i sand, jord, yt- och grundvatten (OECD 301F). SÄKER FÖR MATERIAL

Säker för bruk på glas, gummi, krom, lackerade ytor, plast och metaller som t.ex. aluminium. KONCENTRAT

Kan spädas med vatten om lägre styrka önskas. Utspädningsförhållande och verkningstiden beror på betongens tjocklek, hårdhet och ålder.

Payback AB Spetsprodukter inom smörjmedel och kemikalier

Förpackningar: 1, 5, 20, 200 & 1000L

QUALITY PAYS www.payback.se

KONTAKTA OSS FÖR MER INFORMATION!

Payback AB Företagsvägen 3 SE-911 35 Vännäsby Tel: 0935 - 207 00 . sweden@payback.se


KOMPLETTA MILJÖER MED BENDERSKVALITET

F RAM T I D E N S IN F R A S T R U K T U R

Benders är mycket mer än takpannor och marksten! Vårt marknadsledande sortiment för det offentliga rummet omfattar smarta lösningar för all slags infrastruktur. Här hittar du kantsten, stödmurar och en lång rad genomtänkta produkter för väg, järnväg och projekt – och vi tar gärna fram ännu fler, anpassade för just dina behov!

www.benders.se

Det naturliga valet


Nya Projekt

Augusti 2022

SJ HAR AVTALAT OM 25 NYA

REGIONALTÅG >>>

22


Nya Projekt

Augusti 2022

23


Nya Projekt

Augusti 2022

SJ HAR AVTALAT OM 25 NYA REGIONALTÅG Intresset för bekväma och klimatsmarta tågresor är större än någonsin, och för att möta efterfrågan gör SJ den största samlade investeringen på nya och upprustade tåg som någonsin gjorts. Med ett nytt avtal med spanska tågtillverkaren CAF om 25 nya regionaltåg har SJ på kort tid beslutat att investera upp till 19 miljarder kronor. Investeringen i nya regionaltåg är en del av av SJs satsning på upp till 19 miljarder kronor i nya och upprustade tåg. Den aktuella affären om 25 nya regionaltåg utgör cirka tre miljarder. De nya tågen från spanska CAF kommer att ha plats för många resenärer, är anpassade för svenskt klimat och utformade för enkel påstigning vilket särskilt underlättar för personer med funktionshinder.

24

Stort fokus ligger på att erbjuda SJs kunder en riktigt hög komfortnivå. Bland annat kommer det att finnas dynamisk belysning som kan anpassas efter klockslag eller väder. Värme och ljus kan anpassas utifrån förutsättningar som antal resenärer och vilken miljö tåget passerar. – Vi lägger mycket kraft på en bekväm stol som det är behagligt att sitta i även för en lite längre tid än en genomsnittlig regionaltågsresa. Tåget kommer också att vara utrustat med 5G-teknik och radiotransparenta fönster som erbjuder snabb uppkoppling. Det kommer vara så effektivt att samtliga kunder kan jobba och streama med flera enheter samtidigt, säger Arvid Fredman. De nya regionaltågen kommer att trafikera linjerna StockholmVästerås-Örebro-Skövde-Göteborg, Stockholm-Uppsala, LinköpingNorrköping-Stockholm-Arlanda-Uppsala-Gävle-Ljusdal samt KalmarGöteborg där de kommer att ersätta dagens loktåg. De nya tågen förväntas kunna sättas i trafik under 2026.

Vissa utrymmen är avsedda för förvaring av cyklar, barnvagnar och bagage. Det kommer att vara bekvämt att arbeta ombord på tåget, bland annat med pålitlig uppkoppling. Tågen är snabba, med en topphastighet på 200 km/h. De nya regionaltågen kommer att vara utrustade med uppkopplade tekniska system som skapar förutsättningar för så kallad tillståndsbaserat underhåll. Det innebär att tåget kontinuerligt skickar signaler som analyseras och utvärderas i SJs verkstäder där de automatiskt planerade underhållsåtgärderna utförs. Det leder till ett mer effektivt underhåll som ger resenärerna ännu mer driftsäkra tåg. – Vi kommer alltså att ha tåg som kommer att tala om i förväg att en komponent håller på att gå sönder och behöver bytas. Det kan då göras på ett enklare och snabbare sätt och verkstadstiden minskar vilket är bra för både SJ och våra kunder, säger Arvid Fredman.


Nya Projekt

Augusti 2022

FÖRSTA ELLASTBILEN I JÄMTLAND Nu tar Sandberg & Jonsson, samarbetsåkeri till DB Schenker, nästa steg när det gäller hållbara transporter. Åkeriet är först ut i Jämtland med att sätta en helelektrisk Scania-lastbil i drift. Sandberg & Jonsson Åkeri kör både lokal- och fjärrtrafik för DB Schenker. Den serietillverkade och helelektriska lastbilen levererades av Berners Tunga Fordon, en Scania 25 P 4x2 230 kWh, och kör just nu en distributionsslinga i Östersund. – Den distribuerar gods och paket inom Östersund och Frösön där slingan som längst är 12,5 mil per dag. Chauffören lastar och lossar på DB Schenkers terminal tre gånger per dag, utan att behöva stödladda, säger Marianne Kurtson, vd på Sandberg & Jonsson Åkeri. Åkeriet har investerat i en egen laddare med kapacitet att ladda två fordon samtidigt. Där kommer lastbilen laddas över natten. Företagets hållbarhetsarbete är en av de viktigaste långsiktiga strategierna. – Vi har under väldigt många år arbetat med uppföljning och

25

bränslebesparande åtgärder, varit tidiga med att uppdatera till högsta miljöklass och noga valt fordonstyp efter uppdrag. Om vi lyckas med att ställa om till hållbara transporter på ett bra sätt, vilket vi ska, så är vi definitivt ett företag i en framtidsbransch värd att satsa på, säger Marianne Kurtson. Sandberg & Jonsson Åkeri är ett av DB Schenkers större samarbetsåkerier med verksamheter på tio orter mellan Östersund och Malmö. – Att ett av våra största samarbetsåkerier här i Östersund vågar satsa och vara bland de första som antar utmaningen är stort, säger Mattias Johansson på DB Schenker i Östersund. Det är Scania som har levererat den helelektriska lastbilen och laddningslösningen. År 2030 räknar Scania med att elektrifierade fordon ska utgöra hälften av den totala lastbilsförsäljningen. – Vi står inför en spännande tid i branschen, där vi framöver kommer se en ordentlig upptrappning av elektrifierade fordon inom tunga transporter. För att underlätta övergången hjälper vi inte enbart med ellastbilar utan hela e-mobilitetslösningar som även kan omfatta laddutrustning och installation, finansiering, uppkopplade tjänster, service och reparationer, säger Patrik Svanberg, Area sales manager emobility, Scania Sverige.


Nya Projekt

Augusti 2022

26

NU RULLAR DE NYA SPÅRVAGNARNA I LUND Nu har Lunds tre sista spårvagnar levererats till Skånetrafiken, efter att Skånetrafiken har nått en överenskommelse med leverantören. De tre vagnarna är ett välkommet tillskott när resandet ökar i Lunds stadstrafik. – Vi har jobbat hårt för att säkerställa att spårvagnarna ska ha en god teknisk kvalitet och nu har vi hittat en lösning. De nya vagnarna kommer att vara redo att tas i bruk omedelbart, säger Saman Tondnevis, Affärsområdeschef Buss på Skånetrafiken. Skånetrafiken och leverantören CAF har tidigare inte varit överens om tolkningen av kontraktets innehåll, det vill säga spårvagnarnas tekniska specifikationer. Den ursprungliga orsaken var problemen med så kallade hjulplattor som under våren 2021 var akuta. Den fortsatta orsaken har varit ett antal uteblivna tekniska leveranser som Skånetrafiken har fokuserat på för att göra ett fullständigt övertagande. – I vår överenskommelse med leverantören har vi nu fått detaljerade åtaganden som är kopplade till viten. Detta ger oss trygghet i att de redan fina och fungerande vagnarna snart till fullo uppnår den tekniska status som vi förväntar oss, säger Saman Tondnevis. Tack vare övertagandet får Skånetrafiken omedelbar tillgång till ytterligare tre vagnar att använda, vilket ger en stabil drift av spårvagnstrafiken samt möjligheter att möta en ökad efterfrågan på fler turer. – Vi är väldigt glada över att Lundaborna nu får sina tre nya spårvagnar. Detta innebär att vi i augusti kan köra tätare turer i rusningstrafik med en vagn var tionde minut under rusningstid, säger Saman Tondnevis.

FAKTA Varje dag reser 40 000 människor till och från Lund. Många av dessa ska till sjukhuset, universitetet, Ideonområdet eller forsknings-anläggningarna där hälften av alla arbetsplatserna i Lund finns. Varje spårvagn, som rymmer cirka 200 personer, kan ta sig från Lund C till ESS på mindre än 15 minuter. Utöver garantiåtaganden ansvarar leverantören CAF, genom dotter-bolaget Euromaint, för tio års fordonsunderhåll, med ersättnins-baserat på det antal kilometer fordonen rullar.

Foto Jaco


Nya Projekt

ob Pihl, Skånetrafiken

Augusti 2022

27


Nya Projekt DAGENS

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN PRESENTERAS ANNONS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL AV SMÖRJMEDELSDEPÅN

RÄTT SMÖRJMEDEL levereras i rätt tid

Utan smörjmedel stannar maskinerna och det ger följdverkningar som påverkar hela projektet. Smörjmedelsdepån ser med dagliga leveranser till att entreprenörerna på Förbifart Stockholm slipper jaga smörjmedel och kan koncentrera sig på att bygga tunnel. – OM BORRIGGARNA ÄR HJÄRTAT i ett tunnelprojekt så är vi blodet. Vi tar hand om allt som rör smörjmedel och ser till att kunderna alltid har tillgång till de produkter de behöver för att säkerställa driften, säger Andreas Berg som är vd på Smörjmedelsdepån. Företaget har egna bilar som varje dag kör ut smörjmedelsprodukter till kunder i Storstockholm. På Förbifart Stockholm har företagets kunder verkstadstält där de servar sina maskiner.

projekten snarare än enbart en leverantör av produkter. – Våra kunder är experter på att driva tunnel och har duktiga tekniker som underhåller och servar tunnelriggar och andra maskiner. Vi vill vara en del av den verksamheten genom att dela med oss av vårt kunnande och vår erfarenhet och lösa problem med smörjmedel, så att kunderna inte behöver fundera på den biten, understryker Andreas Berg.

MILJÖCONTAINER

RÅDGIVNING OCH LAGERHÅLLNING

– Då vi har dagliga leveranser ser vi till att de produkter som behövs alltid finns tillhands. Kunden ska inte behöva jaga smörjmedel, dom ska kunna koncentrera sig på att serva och reparera. Vid ett slangbrott kan det gå åt 400 liter olja. Det är svårt att planera när slangbrott inträffar och det kostar pengar att ha stora lager. Dessutom är det ofta ont om plats för att lagra produkter. För att underlätta för kunderna har Smörjmedelsdepån inrett miljöcontainrar med miljögolv pumpar och slangvindor. Smörjmedelsdepån ser till att det alltid finns olja i containern. – Containrarna är öppningsbara både på kort- och långsidan så de är lätta att flytta runt och placera på arbetsplatsen. Miljöhänsyn är viktigt för Smörjmedelsdepån. Bland annat har företaget en returhantering där emballaget för vissa produkter tas om hand.

Smörjmedelsdepån hjälper sina kunder att välja rätt produkter, men även med råd om hur produkterna ska användas och hur man handskas med dom. Om en kund använt en produkt som inte finns i företages sortiment tas en motsvarande produkt med samma egenskaper fram. Företagets produkter kommer från Fuchs, som tidigare hette Statoil. Det innebär att Smörjmedelsdepåns har ett av de bredaste sortimenten på den svenska marknaden för smörjmedel. – Vi anpassar vårt sortiment efter kundernas behov och lagerhåller produkterna åt dem. Om en beställning görs innan 10:00 har kunden den senast 14:00 samma dag. Men ofta klarar vi att leverera inom en och en halv timme. Det är roligt att kunna överraska kunderna och det ger energi, avslutar Andreas Berg. www.smorjmedelsdepan.se

PARTNER I PROJEKTET Smörjmedelsdepån startades 1997 och har jobbat med infrastrukturprojekt sedan 1999. Det har gett en gedigen erfarenhet inom bland annat tunneldrivning. Företaget säljer inte på lågt pris och jagar inte volymer. Smörjmedelsdepån vill vara en partner i

24


Nya Projekt

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS

DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TUNGDRAGARNA DAGENS INFRASTRUKTUR // DENNA ARTIKEL PRESENTERAS AV TUNGDRAGARNA

Transport av en av Implenias gruvmaskiner som väger drygt 50 ton. Transport av en av Implenias gruvmaskiner som väger drygt 50 ton.

ALLA TRANSPORTER ÄR MÖJLIGA ALLA TRANSPORTER för nischade TungdragarnaÄR MÖJLIGA för nischade Tungdragarna

Tungdragarna är specialister inom transportbranschen med många års erfarenhet och kan genom samarbete i ett nätverk av åkeriföretag erbjuda en rikstäckande transportorganisation Tungdragarna är specialister inom transportbranschen med många års erfarenhet och kan för de allra största och svåraste transportuppdragen. genom samarbete i ett nätverk av åkeriföretag erbjuda en rikstäckande transportorganisation de HÅRT allra nischade störstaoch och svåraste –för VI ÄR fokuserade på transportuppdragen. finns också exempelvis Hitachi, Delvator entreprenör vid tunnelbygget. Här handlar just tunga transporter och specialtransporter och det allra bästa för kunden, – VIatt ÄRerbjuda HÅRT nischade och fokuserade på säger Hampus Karlberg, är transportjust tunga transporter och som specialtransporter planerare vid Tungdragarna. och att erbjuda det allra bästaAll för kunskap kunden, finns house Karlberg, när man ringer oss. Vi säger in Hampus som ärtill transportsysselsätter tillsammans med våra underplanerare vid Tungdragarna. All kunskap leverantörer bortåt bilar. finns in house när30 man ringer till oss. Vi – De flesta tillsammans transporterna utförs med jumbosysselsätter med våra undertrailer som har 17 flakmeter och lastar mellan leverantörer bortåt 30 bilar. 34 och ton,transporterna men vi har även maskintrailer – De39 flesta utförs med jumboför de som tyngre som kan lasta trailer hartransporterna, 17 flakmeter och lastar mellan upp till 39 85 ton, ton. men Skullevigodset vara ännu större 34 och har även maskintrailer så vi även det. förklarar de tyngre transporterna, som kan lasta – till De85vanligaste transporterna upp ton. Skulle godset vara ännugäller större olika typerviaväven maskiner, så klarar det. grävare, borriggar till olika men också leverans– byggarbetsplatser, De vanligaste transporterna gäller transport större fordon och maskiner olika typeravavnya maskiner, grävare, borriggar till från till kunder. Enleveransav våra olika återförsäljare byggarbetsplatser, men också största kunder Swecon, återförsäljare av transport av nyaärstörre fordon och maskiner Volvos anläggningsmaskiner, dumprar, hjufrån återförsäljare till kunder. En av våra llastare med mera. Bland uppdragsgivarna största kunder är Swecon, återförsäljare av

och Liebherr.

Volvos anläggningsmaskiner, dumprar, hjullastare med mera. Bland uppdragsgivarna

Varberg. – Vi kör mycket åt Implenia, som är total-

finns också exempelvis Hitachi, Delvator

INGENTING och Liebherr. ÄR OMÖJLIGT

Grundinställningen är att ingen transport är omöjlig. Kvalitet, ansvar och kompeINGENTING ÄR OMÖJLIGT tens är viktiga ledord och utförs Grundinställningen är attuppdrag ingen transport iärnära kommunikation medoch chaufförer omöjlig. Kvalitet, ansvar kompeoch Erbjudandet gäller allt tensmyndigheter. är viktiga ledord och uppdrag utförs inom maskintransporter, bredtransporter, i nära kommunikation med chaufförer trailertransporter, specialoch myndigheter.tungtransporter, Erbjudandet gäller allt transporter och därtill hjälp med eskort inom maskintransporter, bredtransporter, och tillstånd när såtungtransporter, behövs. Varningsbilar trailertransporter, specialoch vägtransportledare är självklarheter. transporter och därtill hjälp med eskort Vidare utförsnär rekognoseringsuppdrag för och tillstånd så behövs. Varningsbilar färdvägsintyg för transportprojekt som ska och vägtransportledare är självklarheter. dokumenteras. Vidare utförs rekognoseringsuppdrag för Just nu är Tungdragarna bland annat färdvägsintyg för transportprojekt som ska engagerade vid utbyggnaden av Västkustdokumenteras. banan med tunnel Just till nu dubbelspår är Tungdragarna bland under annat Varberg. engagerade vid utbyggnaden av Västkust– Vi kör åt Implenia, som ärunder totalbanan till mycket dubbelspår med tunnel

det bland annat om förflyttning av borrutrustning, Hampus Karlberg. entreprenörsäger vid tunnelbygget. Här handlar Tungdragarna startades och detFöretaget bland annat om förflyttning av borrhar sitt sätesäger i Sundsvall, verkar över utrustning, Hampusmen Karlberg. hela Sverige plus Norge, Finland och i viss Företaget Tungdragarna startades och mån Danmark. har sitt säte i Sundsvall, men verkar över hela Sverige plus Norge, Finland och i viss

EFFEKTIV KUNNIG ORGANISATION mån Danmark.

– Vår styrka är att vi har en liten effektiv organisation som kan ORGANISATION branschen och som EFFEKTIV KUNNIG får –allt flyta är påatt bra. på att Vårattstyrka vi Vi harärenduktiga liten effektiv lösa kundens transportbehov och vi låter inte organisation som kan branschen och som vem som helst köra. Vi har chaufförer med får allt att flyta på bra. Vi är duktiga på att stor och mycket lång erfarenhet lösa kompetens kundens transportbehov och vi låter inte av svåra uppdrag. Vi ombesörjer allt frånmed tillvem som helst köra. Vi har chaufförer ståndsansökan till genomförd transport. stor kompetens och mycket lång erfarenhet av svåra uppdrag. Vi ombesörjer allt från tillståndsansökan till genomförd transport.

www.tungdragarna.se 67

www.tungdragarna.se 67


Nya Projekt

Augusti 2022

DB SCHENKER ELEKTRIFIERAR

HELA DISTRIBUTIONEN PÅ GOTLAND >>>

30


Nya Projekt

Augusti 2022

31


Nya Projekt

Augusti 2022

DB SCHENKER ELEKTRIFIERAR HELA DISTRIBUTIONEN PÅ GOTLAND DB Schenker är en hållbarhetspionjär inom sin bransch. Region Gotland har som ambition att ligga i framkant och skynda på energiomställningen. Nu ställer DB Schenker om till hundra procent fossilfri distribution på ön, vilket tar Region Gotland ett stort steg närmare målet att bli en fossilfri ö år 2040. I början av juni tog Schenker Åkeri över distributionen på Gotland, och har i samband med detta valt att satsa fullt ut på el och elhybrider. Från och med i juni kan DB Schenker erbjuda gotlänningarna helt fossilfria och tysta leveranser. Den tio fordon starka flottan består av tre elpaketbilar (Mercedes-Benz eSprinter, 3,5 ton), fyra helelektriska distributionsbilar (Scania P25 BEV, 18 ton) samt två elhybrider (Scania P360 PHEV, 18 ton) och en elcykel. Utöver el drivs hybriderna av HVO100. – Vi kör redan med elfordon på flera platser i Sverige och har testat hur de fungerar. Nu tar vi nästa steg och satsar på elektrifierad distribution i en hel region - för att verkligen göra skillnad. Dessutom bygger vi upp värdefull kunskap om eldrift både i stadsmiljö, med många stopp, och på landsbygd med sträckor över 30 mil, säger Viktor Strömblad, Head of Land på DB Schenker i Sverige. Region Gotland satsar stort på hållbarhet med målet att nå fossilfrihet till 2040, alltså fem år före Sveriges nationella mål. – Transportsektorn spelar en stor roll i samhället och för den gröna omställningen. Därför är DB Schenkers satsning på fossilfria transporter mycket positivt. Helt rätt i tiden och i linje med Gotlands arbete att gå före och skynda på energiomställningen! Det blir en del i det viktiga arbete vi tillsammans gör för att ställa om till ett effektivt och hållbart energisystem, säger Eva Nypelius, Regionstyrelsens ordförande på Region Gotland. I takt med att tekniken utvecklas, förbättras förutsättningarna för att fasa ut fossila bränslen. Det blir alltmer påtagligt att omställningstakten har trappats upp generellt i samhället. – Nu händer det på riktigt och i större skala. Vår fordonsflotta elektrifieras i snabb takt och det kommer hela tiden nya bilar runt om i Sverige. Område för område går vi över till att bli fossilfria och det är så otroligt roligt att vara med mitt i händelsernas centrum. DB Schenkers globala mål är att alla transporter; sjö, flyg och land, ska vara klimatneutrala 2040 men vi arbetar hårt för att det ska gå mycket snabbare än så, säger Hanna Melander, hållbarhetsansvarig på DB Schenker. År 2030 räknar Scania med att elektrifierade fordon ska utgöra hälften av den totala lastbilsförsäljningen. Detta är deras tredje leverans av elektrifierade distributionsbilar till DB Schenkers nätverk.

32


Nya Projekt

Augusti 2022

33


Nya Projekt

Augusti 2022

20 MEST SÅLDA BEGAGNADE ELBILARNA 2022: AKUT BILBRIST Försäljningen av begagnade elbilar ökade med 157% första halvåret i år, visar nya siffror. Akut brist på elbilar gör att omställningen i Sverige nu bromsas upp och vi riskerar att missa klimatmålen. – Biltillverkarna måste öka takten, fler billigare och folkligare elbilar måste ut på marknaden om vi inte ska missa klimatmålen, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.se. Nya siffror över det första halvåret av 2022 visar att försäljningen av begagnade bilar minskade med 14 procent. Totalt såldes det 96 000 färre begagnade bilar jämfört med 2021. – Biltillverkarna har svårt att leverera nya bilar, därför har det blivit akut bilbrist i Sverige. Det har gjort att det säljs färre begagnade bilar, trots att efterfrågan är jättestor. Förnyelsen av vagnparken har bromsats upp, säger Jonny Lindén. Försäljningen av begagnade elbilar ökar däremot kraftigt. Nya siffror som Blipp tagit fram visar att försäljningen ökade med 157% jämfört med förra året. Men det skulle kunna säljas mer, efterfrågan är så stor att en begagnad elbil ibland kostar mer än en helt ny elbil. Fortfarande är bara 1,5% av de begagnade bilarna som säljs helt elektriska. Totalt var det 8816 begagnade elbilar som såldes under första halvåret, att jämföra med 565 000 bilar med förbränningsmotor. Under första halvåret var Tesla Model 3 Sveriges mest sålda begagnade elbil med 1326 bilar, visar ny statistik som Blipp tagit fram. Flera nya modeller har slagit sig in på topplistan, bland annat Volkswagen ID.3 och Polestar 2.

34

– Den trånga sektorn finns hos biltillverkarna. Efterfrågan ökar hela tiden, men tillverkningen hänger inte alls med i samma takt. Visst, det råder komponentbrist, men tillverkningen av elbilar måste få högre fart. Dessutom krävs det billigare modeller som vanligt folk har råd med. Laddinfrastrukturen behöver också byggas ut så att alla svenskar kan vara med på elektrifieringståget, säger Jonny Lindén. De 20 mest sålda begagnade elbilarna första halvåret 2022 Serie MODELL ANTAL

UTVECKLING

Tesla Model 3 1326 Renault Zoe 957 Nissan Leaf 934 Tesla Model S 609 BMW i3 511 Kia e-Niro 504 Volkswagen ID.3 416 Audi E-tron 351 Volkswagen e-Golf 259 Polestar 2 221 Tesla Model X 213 Hyundai Kona 204 Ford Mustang Mach-E 199 Porsche Taycan 197 Volkswagen ID.4 167 Hyundai Ioniq 163 Kia e-Soul 139 Mercedes-Benz EQC 133 Peugeot 2008 132 Volvo XC40 112 Källa: Vroom, jan-juni 2022

318,30% 59,50% 153,12% 42,62% 77,43% 265,22% 2211,11% 176,38% 0,39% 1200,00% 18,33% 172,00% Ny 310,42% Ny 3,16% 124,19% 171,43% 560,00% 1144,44%

Drivmedel sålda begagnade bilar första halvåret 2022 Nu slår Jonny Lindén larm om att bristen på begagnade elbilar gör att Sverige riskerar att missa klimatmålen. År 2045 ska transporterna inte ska släppa ut några växthusgaser alls. Redan till 2030 ska utsläppen ha minskat med 70 procent jämfört med 2010. – Det är enormt hög efterfrågan på begagnade elbilar, men det saknas bilar på marknaden och vi skulle kunna öka mycket mer. Trots tillväxten kommer det att ta 10-tals år innan vi bytt ut Sveriges vagnpark till elbilar. Som takten är just nu riskerar Sverige att missa klimatmålen, säger Jonny Lindén. Många svenskar väntar på leverans av sin nya elbil, och ofta är det väntetider på uppemot ett år. En situation som har gjort att begagnade elbilar ökat i pris och i vissa fall är dyrare än nya.

DRIVMEDEL

ANTAL

ANDEL

SKILLNAD UTVECKLING

BENSIN DIESEL ETANOL ELHYBRID LADDHYBRID EL GAS ÖVRIGT

328831 180728 19547 15509 15142 8816 3242 2473

57,26% 31,47% 3,40% 2,70% 2,64% 1,54% 0,56% 0,43%

65259 37845 3313 1416 5221 5392 1113 416

Summa 574288 95917 Källa: Vroom, jan-juni 2022

16,56% 17,31% 14,49% 10,05% 52,63% 157,48% 25,56% 14,40% 14,31%


Nya Projekt

Augusti 2022

35


Burstning/rörspräckning Burstning/rörspräckning en snabb och effektiv metod när man vill byta ut gamla VA-ledningar mot nya. Möjligt att öka dimensionen till ett större rör än det befintliga.

Styrd Borrning Styrd borrning för nyläggning av rör för el, tele, bredband, VA. Ett eller flera rör samtidigt.

Kontakt: Björn Lithman Telefon: 070-631 09 80 www.bctab.se


Stålleveranser www.huddingesteel.se

Med stål av de flesta format i vårt lager tillhandahåller vi med kort leveranstid allt vad en verkstad, ett bygge eller en byggmarknad kan behöva i stålväg. Naturligtvis hjälper vi också dig som inte hittar det du behöver i din lokala järnhandel. Självfallet kapar vi material till de mått och vinklar som behövs, samt utför blästring, grundmålning och målning efter speciella målningsprogram. Vi transporterar med våra egna bilar så att samtliga leveranser kan ske i rätt tid, när du behöver dem. Som kund hos oss får du snabbt materialet direkt i din produktion utan fördyrande mellanhänder – en kostnadseffektiv lösning. Huddinge Stål har varit verksam i stålbranschen sedan 1969, centralt belägna nära Huddinge Centrum i Stockholm med filial i Hallsberg.

/i °Êän Ç££ÊÓxÊÎxÊUÊ >Ý\Êän Ç££ÊxÎÊÇÎ


Nya Projekt

Augusti 2022

VOLVOKUNDER BESTÄLLER SVERIGES FÖRSTA

TUNGA SERIEPRODUCERADE ELLASTBILAR >>>

38


Nya Projekt

Augusti 2022

39


Nya Projekt

Augusti 2022

VOLVOKUNDER BESTÄLLER SVERIGES FÖRSTA TUNGA SERIEPRODUCERADE ELLASTBILAR Utvecklingen mot fossilfria transporter går snabbt. Serieproduktionen av medeltunga batteridrivna lastbilar startade 2019 och i år drar Volvos serieproduktion igång även av de tunga el-lastbilarna. De första kunderna har tillsammans lagt beställningar på över 100 eldrivna lastbilar som ska rulla i Sverige. Leveranserna är beräknade att börja ske redan under hösten. Både större såväl som mindre åkerier och transportföretag har lagt sina beställningar på Volvos tunga segment. Alla lastbilarna är planerade att tillverkas under hösten 2022, då även leveranserna börjar ske. Lastbilarna består av Volvo FH Electric och Volvo FM Electric och är dragbilar. Dessa första kunder visar att de vill utvecklas framåt genom att leda steget mot utsläppsfria transporter. Att minska koldioxidutsläppen är ett viktigt mål för samhället, men också för Volvo Lastvagnar och dessa åkerier och transportföretag. Det leder till en ständigt ökande efterfrågan på fossilfria transporter. – Oavsett om det är större logistikföretag eller mindre åkerier

40

vill allt fler av våra kunder köra elektriskt och får uppdrag där det är ett krav på utsläppsfria transporter. Vi är mycket glada och stolta över att vi fått beställningar på över hundra ellastbilar hittills. Det har helt klart blivit en konkurrensfördel att kunna erbjuda tysta, utsläppsfria transporter, berättar Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige. Att minska utsläppen av växthusgaser är avgörande för att kunna uppfylla Parisavtalets klimatmål och Volvokoncernens hållbarhetsambitioner, där huvudfokus är att hjälpa till att minimera kundernas utsläpp. – Vi är glada över att tillsammans med våra kunder kunna genomföra den omställning som behöver göras. Till 2040 kommer Volvo Lastvagnar att vara ett koldioxidneutralt företag. Volvokoncernen har satt upp ambitiösa och banbrytande mål som ligger i linje med den senaste klimatvetenskapen. Vi är fast beslutna att uppfylla vårt åtagande enligt Parisavtalet och leda vår bransch i omvandlingen mot nettonollutsläpp av växthusgaser, avslutar Stefan Strand. DE FÖRSTA KUNDERNA: ERIKSSONS ÅKERI I TOMELILLA AB

Område: En ellastbil ska trafikera Tomelilla - Malmö specifikt för två kunder, Solina Sweden AB och KLS Ugglarps, samt gränsöverskridande trafik främst i Köpenhamnsområdet. En andra


Nya Projekt

Augusti 2022

ellastbil ska köra ett flöde mellan Borås och Göteborg för Danish Crown-ägda KLS Ugglarps. Den tredje ellastbilen kommer att rulla för Seafrigo i Helsingborg som investerat i laddinfrastruktur för laddning av fordonen för skeppning av containertrafik mellan olika lager och Helsingborgs hamn. Transportuppdrag: Livsmedelstransporter som till exempel torrt, kylt, eller fryst där även trailerns aggregat kommer drivas med direkt-el från lastbilen. ALFREDSSON TRANSPORT AB

Område: Norrköping dagtid, och på nätterna till närliggande städer som Nyköping, Södertälje, Stockholm, Örebro och Karlskoga. Transportuppdrag: Well åt Fiskeby Board på dagtid och detaljhandel på nattetid. PROC TRANSPORTSERVICE AB

Område: Framför allt Nässjö för att serva Nässjö Kombiterminals (NKAB) kunder med en helhetslösning gällande eltransporter, samt regionala transporter. Transportuppdrag: Containertransport är det primära men även pallgods i trailer åt egna kunder. ROSENLUNDS ÅKERI AB

Område: Jönköping- och Huskvarnaområdet. Transportuppdrag: Dagtid färdiga produkter från/till fabrik och lager. Nattetid körningar till terminaler i närområdet.

41

lastbilsmotorer. PERSSONS ÅKERI I SVENLJUNGA AB

Område: Svenljunga Transportuppdrag: Arbetskläder från ett mottagande lager till utskickande lager, Blåkläder Svenljunga. GLC, GÖTEBORGS LASTBILSCENTRAL

Område: Göteborgsregionen. Transportuppdrag: Framför allt livsmedelstransporter. SKARASLÄTTENS TRANSPORT

Områden: Kring containerhamnarna i Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Transportuppdrag: Containertransport av alla tänkbara varor som exporteras och importeras i sjöcontainers via hamnar. I Göteborg är det initialt samlastningsterminalerna kring hamnen som kommer att få elektrifierade transporter. DFDS

Områden: Upp till 60 stycken av de 125 som är beställda kommer att rulla i Sverige och Göteborg. Transportuppdrag: DFDS elektrifierar alla uppdrag som är möjliga för Volvokoncernen för styckegods. Andra uppdrag sker för fordonsindustrin med även just-in-time-leveranser. MALMÖ LBC/COCA COLA

OSKAR SUNDELL AB

Område: Gävle och Ockelbo. Transportuppdrag: Utkörning av Arlas mejeriprodukter till butiker i Gävle och Ockelbo.

Område: Stockholmsområdet. Transportuppdrag: Logistiklösningar för Coca Cola med leverans av varor till olika grossister. LÄTTFRAKT I GBG AB/NTEX

B. MATTSSON ÅKERI AB

Område: Göteborgsregionen. Transportuppdrag: Containerkörning.

Område: Göteborg. Transportuppdrag: Mestadels styckegods, men även hellaster. DAGAB

OLSSONS ÅKERI

Område: Skövde/Skaraborg för transporter mellan Volvos fabrik och de olika terminaler som används i Skaraborg. Transportuppdrag: Både material till fabriken men främst tillverkade

Område: Göteborgsregionen. Transportuppdrag: Livsmedelstransporter till Axfoodkoncernens butiker i regionen där även trailerns aggregat kommer drivas med direkt-el från lastbilen E-PTO.


Nya Projekt

Augusti 2022

42


Nya Projekt

Augusti 2022

43

som hos många stockholmare. BEST TRANSPORT SIKTAR PÅ 50 NYA ELFORDON UNDER 2022 Best Transport är last mile-företaget som driver på hållbarhetsutvecklingen inom transportbranschen. Bolaget var bland annat först ut i Sverige med att erbjuda fossilfria leveranser, något som framför allt möjliggjordes genom användandet av det förnybara bränslet HVO100. Nu storsatsar bolaget på elektrifiering av fordonsflottan – 50 nya elfordon är målet för 2022. Redan under första halvåret 2020 utförde Best Transport, som första last mile-aktör i Sverige, sina hemleveranser fossilfritt. Sedan dess har Best Transport enträget arbetat vidare med att ställa om hela fordonsparken till att gå på förnybara drivmedel. Vid årsskiftet 2021/2022 kunde företaget stoltsera med att alla företagets 550 fordon i Sverige utför fossilfria leveranser – både till konsument och företag. Omställningen till fossilfritt har framför allt möjliggjorts genom att ställa om befintliga dieselfordon till det förnybara bränslet HVO100. Nu intensifierar Best Transport elektrifieringen av fordonsflottan och har siktet inställt på att implementera ytterligare 50 elfordon i verksamheten under 2022. Främst handlar det om implementering av fordon i de mindre fordonsklasserna, men pilottester av tunga lastbilar pågår för fullt i Best Transports verksamhet. Bland annat testar företaget nu att utföra budleveranser i Stockholm med Volvo FL Electric. – Best Transport är en viktig logistikleverantör som har åtagit sig att minska sin påverkan på klimatet. För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder att möta de växande kraven på nollutsläpp, och även att utföra transporter så energieffektivt som möjligt för att minska den totala energianvändningen. Tillsammans kan vi göra skillnad till det bättre, säger Thomas Zetterblom, säljare på Volvo Truck Center i Södertälje. Ellastbilen laddas vid Best Transports terminal i Spånga över natten och har en räckvidd om 300 km på en laddning. Dagtid utför ellastbilen leveranser i Stockholms innerstad, något som väckt nyfikenhet och uppmärksamhet hos Best Transports kunder likväl

– Vi har blivit vana vid elbilar, men att en tung lastbil går helt på el är ännu väldigt ovanligt. Det märker jag framför allt eftersom många stannar mig på gatan för att fråga om lastbilen verkligen går 100% på el. Det är otroligt uppskattat ur klimatsynpunkt, men många är också glada över att lastbilen är helt tystgående, säger Roni Matti, åkare på Best Transport. I piloten följer och utvärderar Best Transport noga trafikledning och optimering likväl som laddnings- och räckviddsupplevelse samt smidighet i framförande av ellastbilen. – Volvo har verkligen lyckats med att ta fram en ellastbil som har tillräcklig med räckvidd för att klara alla leveranser. Jag är van vid att köra tung lastbil i Stockholms innerstad och trodde inte att det skulle vara så stor skillnad i körupplevelse med att köra på el. Men det är så otroligt mycket smidigare med ellastbil, den svarar direkt på gaspedal och att styra en så stor lastbil i stans små och trånga gator är oerhört lätt. Sedan är det såklart drivlinan som är den allra största fördelen och den positiva effekt vi får för klimatet genom att använda elfordon. Det är överordnat allt annat, fortsätter Roni Matti. För att trygga den fossilfria omställningen utvärderar Best Transport nu ett flertal emissionsfria elfordon, bland annat genomfördes i början av juni pilotprojektet hem- och boxleveranser med elmopeder från CAKE. – Hållbarhet är en central del i vår affärsidé och vi ska erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga och snabba leveranser som utförs på ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart sätt. Jag är väldigt stolt över det vi hittills åstadkommit genom vårt aktiva miljöarbete och jag är övertygad om att de miljöinvesteringar vi nu gör i att elektrifiera fordonsflottan kommer att få stor effekt framåt, säger Niklas Knight, Koncernchef på Best Transport.

KORT FAKTA OM VOLVO FL ELECTRIC: Upp till 300 km räckvidd Upp till 16,7 tons tågvikt Laddningstid: 2 h (DC) / 11 h (AC) Drivlinans prestanda: upp till 130 kWh/177 hk Batterikapacitet: 200-395 kWh, 3-6 batterier


Nya Projekt

Augusti 2022 - DETTA ÄR EN ANNONS DAGENS DAGENS INFRASTRUKTUR INFRASTRUKTUR // // DENNA DENNA ARTIKEL ARTIKEL PRESENTERAS PRESENTERAS AV AV SWEDISH SWEDISH HYDRO HYDRO SOLUTIONS SOLUTIONS

Swedish Swedish Hydro Hydro Solutions Solutions renar renar processvatten processvatten vid vid stora infrastrukturprojekt. stora infrastrukturprojekt.

UNIK SVENSK METOD

renar processvatten

Swedish Swedish Hydro Hydro Solutions Solutions renar renar processvatten processvatten vid vid Trafikverkets Trafikverkets tunnelbygge tunnelbygge ii Varberg. Varberg. Med Med hjälp hjälp av av egenutvecklade egenutvecklade miljövänliga miljövänliga metoder metoder renas renas slam slam och och finpartiklar finpartiklar effektivt effektivt bort. bort. Även Även lösta lösta metaller metaller renas renas ur ur vattnet vattnet innan innan det det släpps släpps ut ut till till omgivningen. omgivningen. FÖRETAGET FÖRETAGET ERBJUDER ERBJUDER hållbara hållbara lösningar lösningar för för rening rening av av stora stora volymer volymer vatten vatten med med hjälp hjälp av av mobila mobila och och stationära stationära reningssystem reningssystem för för läns-, läns-, dagdag- och och processvatten processvatten samt samt för för sanering sanering av av förorenade förorenade områden. områden. När När framför framför allt allt processvatten processvatten från från tunneltunnelborrningen men även inläckage borrningen men även inläckage av av grundgrundvatten vatten ii tunnelbygget tunnelbygget ska ska ledas ledas bort, bort, behöver behöver det det först först behandlas behandlas för för att att uppnå uppnå de de milmiljökrav jökrav som som projektet projektet har. har. Första Första steget steget är är att att avskilja avskilja slam slam och och finpartiklar finpartiklar från från vattnet. vattnet. Det Det sker sker med med Swedish Swedish Hydro Hydro Solutions Solutions metod metod som som baseras baseras på på flockning flockning med med hjälp hjälp av tillsatsämnet kitosan, en restprodukt av tillsatsämnet kitosan, en restprodukt från från livsmedelsindustrin livsmedelsindustrin ii form form av av processade processade krabbskal. krabbskal. –– Kitosan Kitosan är är ett ett mycket mycket potent potent flockningsflockningsmedel och är samtidigt fullt medel och är samtidigt fullt biologiskt biologiskt nednedbrytbart, brytbart, berättar berättar Anders Anders Lindqvist, Lindqvist, marknadsmarknadschef chef och och en en av av företagets företagets grundare. grundare. Metoden Metoden har vi hämtat från USA och har vi hämtat från USA och vidareutvecklat vidareutvecklat och och patenterat patenterat för för den den svenska svenska och och europeiska europeiska marknaden. marknaden.

Med Med hjälp hjälp av av en en egenutvecklad egenutvecklad metod metod tar tar företaget företaget därefter därefter bort bort föroreningar, föroreningar, förförhöjda höjda halter halter av av zink zink och och 6-värt 6-värt krom krom ii proprocessvattnet. cessvattnet. Det Det sker sker med med hjälp hjälp av av preparatet preparatet RedOx3, en lösning som ursprungligen RedOx3, en lösning som ursprungligen togs togs fram fram ii företagets företagets eget eget laboratorium laboratorium ii samband med uppdrag för samband med uppdrag för entreprenören entreprenören Implenia Implenia vid vid bygget bygget av av Trafikverkets Trafikverkets FörbiFörbifart fart Stockholm. Stockholm. –– Vi Vi reducerar reducerar 6-värt 6-värt krom krom till till det det betydligt betydligt mindre toxiska 3-värda kromet i mindre toxiska 3-värda kromet i vår vår process, process, säger säger Andreas Andreas Pettersson, Pettersson, Swedish Swedish Hydro Hydro Solutions Solutions projektledare projektledare vid vid tunnelbygget tunnelbygget ii Varberg. Varberg. Det Det sker sker ii det det här här fallet fallet via via vårt vårt mobila släp där vattnet passerar. mobila släp där vattnet passerar. II Varbergsfallet Varbergsfallet omhändertas omhändertas flöden flöden på på några några hundra hundra kubikmeter kubikmeter vatten vatten per per dygn, dygn, men men det det finns finns kapacitet kapacitet på på upp upp till till 50 50 kubikkubikmeter meter ii timman. timman. Utöver Utöver Varbergstunneln Varbergstunneln och och Förbifart Förbifart Stockholm tillämpas metoden Stockholm tillämpas metoden bland bland annat annat ii Västlänksbygget Västlänksbygget ii Göteborg Göteborg och och tunneltunnelbanebygget banebygget ii Stockholm. Stockholm. Nyligen Nyligen har har Swedish Swedish

Hydro Hydro Solutions Solutions dessutom dessutom fått fått utökade utökade uppdrag uppdrag ii anslutning anslutning till till bygget bygget ii Varberg. Varberg. –– Hittills Hittills har har vi vi främst främst arbetat arbetat med med anlägganläggningsoch infrastrukturprojekt nings- och infrastrukturprojekt plus plus ii några några fall fall även även industrisektorn. industrisektorn. Tanken Tanken är är att att vi vi på på sikt sikt också också ska ska satsa satsa på på mer mer industriprojekt industriprojekt och och även även på på gruvsektorn, gruvsektorn, säger säger Anders Anders Lindqvist, Lindqvist, Swedish Hydro Solutions Swedish Hydro Solutions grundades grundades 2015 2015 av av Anders Anders Lindqvist Lindqvist och och Jakob Jakob Sjöberg. Sjöberg. Företaget Företaget omsätter omsätter 27 27 miljoner miljoner kronor, kronor, har har 15 15 anställda anställda och och planen planen att att växa växa relativt relativt snabbt. snabbt. Sedan Sedan ii höstas höstas har har grundarna grundarna fått fått in in det det börsnoterade börsnoterade investmentbolaget investmentbolaget Latours Latours dotterbolag dotterbolag Latour Latour Future Future Solutions Solutions som som minoritetsägare. minoritetsägare.

www.swehydro.se www.swehydro.se 63 63


Vi är er helhetsleverantör av infästningar till tunnel!

www.pretec.se

Implenia Sverige väljer att bergförstärka Varbergstunneln med Pretecs PC-Bult som klarar laster direkt utan att behöva väntetid för att cement ska härda!


Nya Projekt

Augusti 2022

46

SKÖVDE ENERGI LANSERAR NY LÖSNING MED BATTERILAGER

FÖR PUBLIK SNABBLADDNING AV ELBILAR >>>


Nya Projekt

Augusti 2022

47


Nya Projekt

Augusti 2022

SKÖVDE ENERGI LANSERAR NY LÖSNING MED BATTERILAGER FÖR PUBLIK SNABBLADDNING AV ELBILAR Tillsammans med Toveks Bil, Holmgrens Bil, Bravida och MVS lanserar nu Skövde Energi batterilager för publik snabbladdning med högre effekt för elbilar i Skövde. – Omställningen till fossilfritt samhälle genom ökad elektrifiering utmanar energisystemet i hela Sverige just nu. Energilager i form av batterier är en viktig komponent för att avlasta det lokala elnätet och bidra till att stabilisera lastbalansen på nationell nivå. Vi är glada för att vi på kort tid och i samverkan lyckats ta fram ett koncept som skapar vinster för alla parter och som vi snabbt kan skala upp, säger Sammy Tanhua, vd Skövde Energi. Batterilagren som installeras hos kunderna är på omkring 200 respektive 100 kW. Skövde Energi är bland de första i Sverige att implementera den här lösningen. Batterilager och fordonsladdare kommer att tas i drift i september i år. Att kombinera snabbladdning för elbilar med batterilager innebär att effekttopparna i elnätet kan reduceras med cirka 50%. Det ger vinster både för kunden i form av kostnadsbesparing och för elnätsägaren som annars behövt förstärka elnätet. – Vi bedriver en omfattande verksamhet inom publik laddning av elbilar som kräver hög effekt. Detta skapar en stor belastning på elnäten och det är inte heller självklart att det är möjligt att få fram så stora matningar som krävs till alla de platser där publik laddning skulle behövas. För att kunna fortsätta utveckla vår verksamhet på ett hållbart, ansvarsfullt och ekonomiskt försvarbart sätt har vi därför under en tid sneglat på olika typer av batterilösningar. Skövde Energis lösning med ett batterilager som kan nyttjas både av oss och för stödtjänster till Svenska kraftnät skapar både samhälls- och verksamhetsnytta. Vi ser detta som ett mycket spännande pilotprojekt!, säger Niklas Holth, kvalitets- & miljöchef Toveks Bil. – Det pågår stora förändringar i vår bransch, inte minst den snabba transformationen till fossilfria bränslen. I och med att halva vår försäljning utgörs av laddbara bilar arbetar Holmgrens Bil tillsammans med generalagenterna för våra varumärken aktivt med utbyggnationen av laddinfrastruktur. I och med att efterfrågan på laddbara fordon ökar så ökar självklart behovet av att kunna ladda fordon. Det behövs fler initiativ av den här typen för att kunna möta upp mot det snabbt växande behovet i Sverige. Detta projekt är mycket spännande att vara delaktig i och vi ser fram emot resultatet och ett långsiktigt samarbete tillsammans med Skövde Energi, säger Eric Holmgren, vice vd Holmgrens Bil. – Vi är glada och stolta över att vi lyckas kombinera en applikation för fordonsladdning som är enkel för kunden, snabb och effektiv samtidigt som den bidrar till samhällsnytta och är ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle. Skövde Energi står för lösningen som vi jobbat fram i nära samarbete med våra kunder och vi tror att det här konceptet passar hos många av våra kunder, stora som små, säger Johan Magnusson, strategisk utvecklingsledare och projektledare på Skövde Energi.

48


Nya Projekt

Augusti 2022

49


Nya Projekt

Augusti 2022

50


Nya Projekt

Augusti 2022

51

CIRCLE K ÖPPNAR STATION HELT BYGGD I HÅLLBART TRÄ Nu slås portarna upp för en ny Circle K-station, denna gång i Kristianstad Vä. Utmärkande för stationen är att den är byggd helt i certifierat trä och att hållbarhet är ett genomgående tema på hela stationen. Den nya stationen är planerad och utformad på ett helt nytt sätt, delvis till följd av att den tillgängliga ytan varit mindre än traditionellt för en Circle K-station. Stationsbyggnaden är byggd helt i hållbart certifierat trä. Trä är ett mer hållbart material ur flera aspekter, bland annat så binder trä koldioxid samt är ett förnybart material. Byggmaterialen är miljöbedömda* utifrån olika parametrar, såsom kemikalieinnehåll, livscykelperspektiv och certifieringar för hållbart trä. – Vi är väldigt stolta över att äntligen kunna öppnar Kristianstad Vä, det har varit en spännande process av att tänka nytt och mer hållbart runt nybyggnationer. Framåt kommer vi fortsätta titta på hållbara lösningar för att bygga och underhålla våra stationer. Jag är övertygad om att det här är framtidens sätt att bygga på, säger Ronny Lenander, Fastighetsutvecklare på Circle K. På den nya stationen har man satsat på ultrasnabbladdning, därför finns fyra laddpunkter med möjlighet att ultrasnabbladda upp till 300 kW – antingen för en bil som kan ta emot den hastigheten, eller fördelat på flera bilar. Elladdarna är byggda med en drive-thru-lösning som gör det enkelt och smidigt att köra in och ut på laddplatserna. – Vi är nu mitt inne i en kraftig expansion inom E-mobility, med målet att ligga före elbilsutvecklingen. Vår ambition är att vara elbilisternas förstahandsval längs vägarna och därför bygger vi flera laddplatser per station för att göra det smidigare och snabbare att ladda, säger Jenni Alterling, Senior Manager E-mobility på Circle K. Utöver elladdning erbjuds en fristående biltvätt, något som testas här i Kristianstad för att sedan kunna rullas ut på fler stationer. Det möjliggör större flexibilitet än att ha en tvättstation som sitter ihop med huvudbyggnaden. Kristianstad Vä är en fullservicestation och kommer att erbjuda allt som behövs för en smidig, god och enkel paus för alla i bilen. *Miljöbedömningen har gjorts via den erkända miljödatabasen Byggvarubedömningen.


Expert på beläggningsåtgärder för enskilda vägar

Svevia Tankbeläggning verkar över hela Sverige, med lokal närvaro från norr till söder, något vi är ensamma om. Vi utför beläggningsåtgärder såsom: • • • •

Ytbehandling (Y1) Indränkt makadam (IM/IMT) Justering med indränkt makadam (JIM/JIMT) Infräsning av makadam

Vi har dessutom en marknadsledande driftorganisation som finns över hela landet. Detta gör att vi kan erbjuda vassa priser på underhållsåtgärder såsom kantskärning, dikning, trumbyten med mera i samband med beläggningsarbeten. Vi kommer gärna och besöker er vägsamfällighet och lämnar ett åtgärdsförslag på lämplig beläggningsåtgärd. Tveka ej på att kontakta oss enligt nedan!

Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län, och Skåne län

Uppsala län, Dalarnas län, Gävleborgs län och Västernorrlands län

Tomas Brodin tomas.brodin@svevia.se 076 – 328 81 55

Hans-Anders Jonhans hans.jonhans@svevia.se 070 - 982 00 21

Örebro län, Värmlands län, Västmanlands län och Södermanlands län

Stockholms län

Hans-Anders Jonhans

Melina Stender melina.stender@svevia.se 070 – 205 70 26

Hans.jonhans@svevia.se

Kronobergs län

Östergötlands län, Kalmar län och Blekinge län

Peter Karlsson peter-i.karlsson@svevia.se 070 - 314 95 13

Sebastian Johansson sebastian.johansson@svevia.se 070 - 437 21 09

070 – 982 00 21Nya Projekt

Augusti 2022

UTBLICK TYSKLAND VÄRLDSPREMIÄR FÖR XBUS CAMPER >>>

54


Nya Projekt

Augusti 2022

55


Nya Projekt

Augusti 2022

56

högst upp på kundernas bokningslistor. UTBLICK TYSKLAND: VÄRLDSPREMIÄR FÖR XBUS CAMPER Exakt ett år efter lanseringen visar det tyska mobilitetsföretaget ElectricBrands sin produktfamilj från skåpbilar till elektriska tvåhjulingar. Det lätta elfordonet “Evetta” byggs i Rosdorf nära Göttingen. Nitos elektriska skotrar och elmotorcyklar kan också ses och köras. I sitt öppningstal förespråkar VD Martin Henne främjandet av lätta elfordon.

Dessutom kan elskotrarna från ElectricBrands produktlinje NITO ses och köras: Till exempel N1e, en elektrisk pedalskoter med en 240 watts motor. Man kan åka den i en hastighet av 20 km/h och har en räckvidd på 20 kilometer. Smidigare är NES-serien. NES5 och NES10 e-skotrar är 45 km/h respektive 90 km/h och har en räckvidd på upp till 90 kilometer, beroende på körläge. e-tvåhjulingarna går att beställa via mynito.com.

Det nya lätta elfordonet “Evetta” påminner om 1950-talet. En särskilt slående egenskap är den framåtgående dörren. Evetta hette tidigare “Karo” och designades av den tidigare fordonstillverkaren Artega.

LEVS VIKTIGA FÖR VÄNDNING I TRAFIKEN

Sedan våren 2022 har Artega varit helt integrerad i ElectricBrands företagsgrupp. Fordonet är nästan klart för produktion och utvecklas på anläggningen i Göttingen. De första Evettas ska levereras till kunder nästa år.

De kan spela en viktig roll för trafikomvandlingen, eftersom de förbrukar lite energi, är platsbesparande och mer effektiva än stora och tunga (el)fordon.

Evetta kan beställas online/MR Den elektriska runabouten för tätorter kan förbeställas i ElectricBrands onlinebutik på www.Evetta.com. Kunder kan se fram emot ett speciellt fordon för ett nytt sätt att transportera. Med sina stadsmått (längd 2,48 meter, bredd 1,50 meter) kan Evetta parkera på tvären och tar liten parkeringsplats. Med en räckvidd på upp till 200 kilometer är elfordonet idealiskt utrustat för staden och dess omgivningar. Samtidigt når Evetta en topphastighet på 90 km/h – utsläppsfritt såklart! PREMIÄR FÖR XBUS CAMPER

Vid evenemanget visar ElectricBrands ytterligare tillägg till familjen. Bland dem finns nästa prototyp av XBUS, “Campern”, som ligger

XBUS och Evetta är representativa för den nya generationen lätta elfordon.


CARLSEN OMEGA J960M NU I SKANDINAVIEN!

FH Carlsen AS levererar maskiner och utrustning till industrin. Våra kunder är entrepreprenörer, krossningsföretag, grusproducenter och processindustrier. Vi levererar både nya och begagnade maskiner. Vår egen fullt elektriska och mobila käftkross Carlsen Omega J960M är nu klar för leverans. Vi söker nya återförsäljare i hela Skandinavien. Se fler maskiner på www.crushing.no

SORTERAREN MSILORJTÖEVRÄINNLGIG!

Mycket kraftig konstruktion!

www.lst-ab.se

Telefon: 0660-37 52 96 Mobil: 070-362 65 08 E-post: info@lst-ab.se

+47 92 01 66 67 www.crushing.no


Nya Projekt

Augusti 2022

58

MARKNADSNÄRA OCH MED ÖVERLÄGSEN SYSTEMEFFEKTIVITET

NY PROCESS FÖRBÄTTRAR KLIMATPRESTANDAN FÖR BIOOLJA SOM DRIVMEDELSRÅVARA Syrefattig bioolja framställt från skogsrester är det fossilfria alternativet till råolja för produktion av drop in-drivmedel. Ny forskning jämför fyra processvägar som avlägsnar syret med hjälp av vätgas. En av processerna utklassar de övriga och kan bli viktig för att nå transportsektorns klimatmål. Det handlar om den så kallade IH2-processen, där pyrolys av restbiomassa, HDO (hydrodeoxygenering; avlägsnande av syre) samt produktion av vätgas – som får reagera med syret och bilda vatten – integrerats till en helhet. Produkten blir en syrefattig bioolja som kan användas direkt i raffinaderierna för att producera drop in-bränsle i form av bensin och diesel. För att nå klimatmålet 2045 skulle processen årligen kräva mellan 0,17–0,42 miljoner ton vätgas. IH2 har tagits fram av Gas Technologi Institute (GTI) och vidareutvecklats av Shell, som äger processen. POTENTIAL ATT MÖTA EFTERFRÅGAN

Sverige har goda förutsättningar att ta tillvara restbiomassa för produktion av biodrivmedel. För närvarande står biodrivmedel för en femtedel, eller 16 TWh/år, av hela den svenska transportsektorns energibehov. Behovet förväntas mer än fördubblas till 38 TWh/år till år 2045. Här har IH2-processen stor potential att bidra till att möta efterfrågan i framtiden. – Vi har upptäckt att avlägsnandet av syre från biooljan med hjälp av just hydrodeoxygenering, HDO, har en signifikant inverkan på hela processen, säger Shareq Mohd Nazir, KTH, som lett projektet. Han förklarar att den avkastning och effektivitet som uppnås med IH2 kan ha stor betydelse för klimatmålen om transportsektorns minskade växthusgasutsläpp, även om det behövs mer forskning för att förbättra prestandan för de andra processerna.

I en jämförelse mellan IH2 och tre andra processvägar som med hjälp av vätgas tar bort syret från den värdefulla biooljan utmärkte sig IH2-processen på flera sätt. Forskarnas tekno-ekonomiska analyser av prestandan för processvägarna och studier av hur de faller ut klimatmässigt i två olika scenarier visade att IH2-processen överträffar de andra på samtliga plan. – IH2 är ett stort steg framåt för produktionen av biodrivmedel. Vi ser en total systemeffektivitet på 60 procent, jämfört med de andra processerna som ligger på runt 25 procent, säger Shareq Mohd Nazir. IH2-processen har redan demonstrerats på kommersiell nivå och är redo för marknaden. Priset på det drop-in-bränsle som framställs med hjälp av tekniken blir 56–75 procent lägre än dagens marknadspris för fossilbaserade drivmedel. UPPNÅR NEGATIVA UTSLÄPP MED CCS

Resultaten från projektet visar att jämfört med användning av fossil råolja kan den syrefattiga bioolja som framställs via IH2-processen ge drop in-drivmedel som minskar koldioxidutsläppen med 91–96 procent. IH2 är också den av de fyra studerade processvägarna som tar bäst vara på vara på kolet i biomassan. Men kolomsättningen i HDO-steget är kritisk. Mer än 50 procent av kolet förloras i form av koldioxid. Det behöver optimeras vilket skulle kunna åstadkommas genom att inkludera CCS, Carbon Capture and Storage (koldioxidavskiljning och lagring) i förgasningssteget. – Kombinationen av denna typ av framställning av syrefattig bioolja tillsammans med CCS skulle kunna resultera i negativa utsläpp vilket gör processen väldigt attraktiv, säger Shareq Mohd Nazir. För att det ska kunna förverkligas krävs framtida styrmedel och support.


Nya Projekt

Augusti 2022

59

DAF LANSERAR EN HELT NY LASTBILSSERIE FÖR DISTRIBUTION OCH ANLÄGGNING

bland annat genom enastående hyttaerodynamik, en ny PACCAR MX-11-drivlina och avancerade förarassistanssystem.

Nya generationens DAF XD presenteras på IAA 2022. Framtiden för distributions- och anläggningslastbilar inleds med lanseringen av den nya generationens DAF XD.

DAF Connect-hanteringssystemet för vagnparker sparar tid tack vare trådlösa programvaruuppdateringar. Omfattande tillgång till kraftuttag, moduler och kontakter för påbyggnadsmontering bidrar till de förstklassiga möjligheterna för karossbyggare.

Den nya lastbilsserien innebär nya standarder för kvalitet, säkerhet, effektivitet och förarkomfort och är förberedd för nollutsläppsdrivlinor. Nya generationens DAF XD kommer att presenteras på IAA i Hannover i Tyskland i september. Nya generationens DAF XD är baserad på samma plattform som vinnaren av ”International Truck of the Year 2022” – de flerfaldigt prisbelönta långdistanslastbilarna XF, XG och XG. Nu kommer förstklassiga funktioner – inklusive branschledande aerodynamik, drivlinor, sittställning, passform och finish – även att bli tillgängliga för distributions- och anläggningslastbilar. SÄKERHET

Nya generationens DAF har den bästa direkta sikten i klassen, vilket är viktigt för användning i städer, med stor vindruta och stora sidorutor med ultralåga fönsterbältlinjer. Den låga hyttpositionen ger optimal direkt sikt, och det gör även trottoarfönstret som finns som tillval. De unika DAF Corner View och DAF Digital Camera System ger ultimat indirekt sikt. EFFEKTIVITET

Klassledande bränsleeffektivitet och låga koldioxidutsläpp uppnås

FÖRARKOMFORT

Nya generationens XD har överlägsen tillgänglighet för förare, med en rymlig hytt med volym på upp till nästan 10 m³. De oöverträffade inställningsmöjligheterna för sätet och ratten innebär den bästa förarpositionen i segmentet. Den snygga och mycket ergonomiska instrumentbrädan har kristallklara och fullständigt digitala instrumentpaneler. Den nya konstruktionen av den främre delen av chassit, hyttfjädringen och bakaxelfjädringen förbättrar körningen och väghållningen. Det innebär att nya XD inte bara är en dröm att arbeta och leva i – den är även en dröm att köra. REDO FÖR FRAMTIDEN

Både nya generationens DAF XD och de populära mångsidiga distributions- och anläggningslastbilarna DAF CF kommer att vara tillgängliga. Planerad produktionsstart är hösten 2022. Fordonsplattformen för DAF XD är givetvis förberedd för alla typer av drivlinor, inklusive alternativa drivlinor.


Nya Projekt

Augusti 2022

60


Nya Projekt

Augusti 2022

FORD OTOSAN TAR FORDS FABRIK I CRAIOVA

IN I DEN HELELEKTRISKA FRAMTIDEN >>>

61


Nya Projekt

Augusti 2022

62


Nya Projekt

Augusti 2022

63

FORD OTOSAN TAR FORDS FABRIK I CRAIOVA IN I DEN HELELEKTRISKA FRAMTIDEN Ford Otosan tog idag över ägandet av Fords fabrik i Rumänien. Samtidigt meddelade Ford Otosan att de nu planerar att investera 490 miljoner euro i fabriken, där bland annat nästa generations helelektriska Transit Courier ska tillverkas. – Ford utnyttjar sina strategiska partnerskap bättre genom att dela investeringar, samtidigt som de drar nytta av en bredare tillgång till expertis. Det kommer att öka kapaciteten för elfordon och kommersiella fordon i Europa, säger Ford Europe-ordförande Stuart Rowley. Nästa generation av Transit Courier skåpbilen och Tourneo Courier multipurpose skåpbil kommer att utvecklas och produceras av Ford Otosan vid Craiova-fabriken och lanseras 2023. Helelektriska varianter av dessa kommer att börja tillverkas 2024. Ford Otosan kommer också att fortsätta att tillverka Fords mest sålda personbilsmodell i Europa, Ford Puma, i sin Craiova-fabrik. 2024 kommer de att starta produktionen av den helelektriska Ford Puma. – Med förvärvet av fabriken i Craiova utökar Ford Otosan sin produktionserfarenhet och kapacitet till internationella verksamheter. De högutbildade anställda på Craiova, som redan tillverkar några av de mest populära Ford-produkterna, kommer nu att dra nytta av Ford Otosans erfarenhet av att utveckla, designa och bygga kommersiella fordon, samt elektrifiering, säger Ford Otosans generaldirektör Güven Ozyurt. KOMMER ATT PRODUCERA ÖVER 2 MILJONER HELELEKTRISKA BILAR ÅRLIGEN UNDER 2026

Under 2026 planerar Ford att sälja så många som 600 000 helelektriska bilar varje år i Europa. Globalt sett är målet för den årliga produktionen av helelektriska bilar över 2 miljoner år 2026. Avtalet som nu slutits mellan Ford of Europe och Ford Otosan kommer att stärka Ford Otosans position som den största kommersiella fordonstillverkaren i Europa. Med fabriken i Craiova kommer Ford Otosans årliga produktionskapacitet att överstiga 900 000 bilar. Ford Otosan, där Ford och Koç Holding är majoritetsägare, är ett av de äldsta och mest framgångsrika exemplen på framgångsrika joint ventures inom den globala fordonsindustrin.


Nya Projekt

Augusti 2022

20/EKERÖPENDELN BLIR TESTLINJE FÖR NY ELEKTRISK BÄRPLANSBÅT Nu är det klart att under 2023 kommer den eldrivna bärplansbåten Candela P-12 Shuttle att testköras i pendelbåtstrafik direkt mellan Tappström och Klara Mälarstrand i Stockholm på Linje 89. Tack vare bärplan som lyfter skrovet ovanför vattnet blir det världens energieffektivaste och samtidigt snabbaste elektriska fartyg i passagerartrafik. Håller de utlovade specifikationerna, så halveras restiden för Ekeröpendlarna. – Sjötrafiken är regionens mest populära kollektivtrafik, som jag vill bygga ut med ännu fler linjer framöver. Men vi behöver bättre teknik för att få snabbare resor och få bort klimatpåverkan. Därför är vi glada att kunna låta nya tekniker testas i vår sjötrafik. Det kan bidra till lösningar som vi kan använda i Stockholm, men ger också möjligheter till både export och jobb i Stockholmsregionen, säger Gustav Hemming (C) Skärgårdsregionråd. Testkörningen sker i form av extra trafik och ersätter inte ordinarie pendelbåtslinje 89. De passagerare som vill, kommer välkomnas ombord för att testa ny teknik till ordinarie SL-taxa. Pilotprojektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Stockholm och Candela. – Det är fantastiskt roligt att Regionen blir först i världen med P-12 Shuttle. Det här blir den snabbaste elektriska fartyget någonsin, men också det energisnålaste. Det blir kortare restid och lägre kostnad för operatören, säger Erik Eklund, chef för kommersiella fartyg på Candela. För resenärerna innebär det att resan från Ekerö till stan går på 25 minuter, i stället för de 55 minuter som landtrafik och pendelbåtar tar idag. – Redan idag avlastar pendelbåtarna den tungt belastade väg- och busstrafiken på Ekerö och med detta pilotprojekt kommer invånarna erbjudas ännu fler pendlingsalternativ. Nu blir det spännande att se om halverade restider kan locka ännu fler att ställa bilen och köpa SL-kort. Det vore en välgärning för både klimatet, trängseln och livskvaliteten, fortsätter Gustav Hemming (C). – Att Region Stockholms sjötrafik kan vara en testbädd för nya tekniska lösningar går helt i linje med vårt arbete med att ställa om sjötrafiken till helt förnyelsebar år 2030. Även om vi kommit långt med vårt miljö- och klimatarbete så ligger sjötrafiken efter landtrafiken vad gäller omställning till gröna drivmedel och därför är det otroligt viktigt att vi hjälps åt att driva utvecklingen framåt. Bärplanstekniken är intressant i många avseenden, inte minst på grund av det minimala svallet, för att minska den negativa påverkan på vår känsliga kustmiljö, säger Michaela Haga (C) Sjötrafikberedningens ordförande. FAKTA

Fartygets marschfart är ca 25 knop vilket medför en betydligt snabbare pendling än idag. För resenärerna innebär det att resan från Ekerö till stan går på 25 minuter, i stället för de 55 minuter

64

som bil, buss/ tunnelbana samt de ordinarie pendelbåtarna tillryggalägger sträckan på. Det eldrivna fartyget beräknas dra cirka 80% mindre energi än konventionella båtar och gör minimala svall. För att fartyget ska kunna bibehålla sitt energieffektiva flygläge så mycket som möjligt har Länsstyrelsen beviljat ett undantag från hastighetsbegränsningen på 12 knop som gäller den sista biten in till city. För att nå sitt flygläge behöver fartyget uppnå en hastighet av ca 16-18 knop och efter detta är det som mest energieffektivt. Tack vare bärplanen som minimerar friktionen mellan skrov och vatten får P-12 Shuttle en lång räckvidd på el, 40 till 60 sjömil i marschfart. En analys som Region Stockholm tidigare genomfört visar att fartygets driftskostnader potentiellt kan bli 40 procent lägre än konventionella fartygs, per år. Testet beräknas starta under våren 2023 och avslutas under höst/tidig vinter samma år. Pilotprojektet görs i samarbete mellan Trafikverket, Candela och Region Stockholm. Fartyget är 12m långt och 4,5m brett, rymmer 30 passagerare och på- och avstigning sker i fören. Pendelbåtslinje 89 startade som en försökslinje hösten 2016 och permanentades hösten 2018 efter goda resultat. Då ökades antalet turer kraftigt med både helg och kvällstrafik.


Nya Projekt

Augusti 2022

FORSKARE FRÅN CHALMERS OCH IVL: “MED FLER ELBILAR OCH ÖKAD BIODRIVMEDELSANVÄNDNING KAN DE KLIMATPOLITISKA MÅLEN NÅS I TID” Vill man minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp och nå politisk satta klimatmål krävs både ökad elektrifiering och ökad användning av biodrivmedel inom svensk biltrafik.

65

som används för att producera papper som används under kort tid och därefter eldas upp eller förmultnar snabbt. – När mer biodrivmedel används så ökar temperaturen inledningsvis på grund av att biogena kolatomer når atmosfären tidigare. Men på längre sikt klingar temperaturpåverkan av i en takt som beror på bioråvarans omsättningstid, säger Julia Hansson. SKOGSBRUKETS UTVECKLING ÄR VIKTIG

För att nå uppsatta mål för minskade växthusgasutsläpp i Sverige måste biltrafikens utsläpp minska betydligt. Nu har forskare från Chalmers och IVL Svenska Miljöinstitutet modellerat koldioxidutsläppen från den svenska biltrafiken fram till 2060 och visar vägarna mot klimatneutralitet. – Två strategier är viktiga: en snabbare övergång till elektrifiering, vilket kan fås till exempel genom ett förbud mot försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer, samt krav på inblandning av biodrivmedel i likhet med nuvarande reduktionsplikt. Det säger Julia Hansson, forskare på IVL, som medverkat i studien. Hon tillägger att ingen av strategierna ensam räcker för att minska transportsektorns fossila koldioxidutsläpp i tillräcklig takt, utan det behövs en kombination. – Elektrifieringstakten begränsas av trögheter kopplat till hur snabbt bilparken kan förnyas. Därför behövs andra åtgärder med alternativa drivmedel parallellt. UTSLÄPPENS URSPRUNG SPELAR ROLL

Forskarna visar att koldioxidens ursprung spelar stor roll för hur mycket biltrafikens utsläpp bidrar till den globala uppvärmningen. Ursprunget avgör vilken temperaturpåverkan det blir. – Användning av fossil bensin och diesel leder till att geologiskt lagrat kol hamnar i atmosfären som koldioxid. Det bidrar till att den globala medeltemperaturen ökar och påverkan sker under hundratals år. Vid användning av biodrivmedel finns inte samma linjära samband mellan påverkan av temperaturen och den biogena koldioxid som släpps ut från bilarnas avgasrör, och den påverkan som sker avtar klart snabbare, säger Julia Hansson. Temperaturpåverkan av biodrivmedelsanvändning beror på hur produktion och användningen av biomassa för biodrivmedelsproduktion påverkar det biogena kollagret OMSÄTTNINGSTIDEN ÄR BETYDELSEFULL

I studiens modeller syns hur påverkan på den globala medeltemperaturen blir över tid vid olika scenarier för användning av fossilkol, naturgas och biomassor med olika omsättningstid. Omsättningstid representerar den tid som kolet skulle ha funnits kvar i kollagret om det inte hade använts som energiråvara. Ju kortare omsättningstiden är, desto mindre svängningar blir det i kollagrets storlek och desto mindre blir temperaturpåverkan. Exempel på biomassa med relativt kort omsättningstid är avverknings rester som bryts ner snabbt i skogen, och vedråvara

Studiens redogörelse för hur biltrafikens utsläpp respektive skogsbruket påverkar det biogena kollagret visar att de är viktigt att förstå hur biodrivmedelsefterfrågan och den långsiktiga utvecklingen i skogen hänger ihop. Klimatnyttan av att använda biodrivmedel kommer bero på hur skogsbruket utvecklas för att möta framtida efterfrågan på bioråvara, för drivmedel såväl som för andra skogliga produkter. Förväntningar kring en ökad efterfrågan kan leda till investeringar i skogsbruksåtgärder som ger ytterligare ökad skogstillväxt och kolinbindning. – Konsekvenserna av förväntad framtida efterfrågan av skogliga biodrivmedel och deras påverkan på skogssektorns inriktning bör därför utredas vidare, avslutar Julia Hansson. PROJEKTGRUPP:

Göran Berndes (projektledare), Daniel Johansson och Johannes Morfeldt, Chalmers; Julia Hansson och Sofie Hellsten, IVL Svenska Miljöinstitutet. Referensgrupp med medlemmar från 2030-sekretariatet, Utfasningsutredningen (SOU M 2019:04), Volvo Cars, Klimatpolitiska rådet, IEA Bioenergy och University of New England, Australien.


Nya Projekt

Augusti 2022

ELMOTORVÄGAR PÅ VÄG TILL DANMARK Om vi ska ​​ undvika flaskhalsar i en elektrifierad transportsektor kommer de så kallade eRoads att bli en nödvändighet i det danska vägnätet. Det är en enorm uppgift att elektrifiera transportsektorn och som en del av tjänsten kan de så kallade eRoads spela en avgörande roll. Och nu är tydligen eRoaden, som är en motorvägssträcka där lastbilen kan ladda sitt batteri under körning, på väg till Danmark. – Det är ett faktum att helelektriska, batteridrivna lastbilar är på väg och när många av dessa ska börja köra längre sträckor kommer det att finnas ett behov av att släppa lastbilarna på väg. Om laddningen ska ske vid lastbilshållplatser kan man lätt tänka sig en del flaskhalsproblem. Det är därför eRoads är intressanta, eftersom flaskhalsar undviks när lastbilarna kan ladda under körning”, förklarar Anton Freiesleben, försäljningsdirektör på Scania Danmark.

66

möjligt att bygga lastbilar med betydligt mindre batterier, och det är goda nyheter för både konsumenterna och klimatet, försäljningen regissören förklarar: – Om vi ​​kan bygga lastbilar med mindre batterier kommer det att innebära att vi kommer att se ett markant prisfall på de helelektriska lastbilarna. Det betyder också att fler byter till elbil snabbare och att vi behöver lägga mycket mindre resurser på att bygga lastbilarna, så det finns många fördelar att hämta för både klimatet och plånboken. Scania har erfarenhet av etablering av kontaktledningsprojekt i både Sverige och Tyskland och analyser har visat att upp till 80 % av motorvägsnätet kan förses med kontaktledning. Och om det är framtiden vi tittar in i, då kommer det att innebära att lastbilen bara kommer att behöva en mycket låg batterikapacitet för att klara sträckan utan kontaktledning på egen hand. I Tyskland planeras redan 100 kilometer luftledning två gånger och det danska tillskottet kan därför ses som en förlängning av vårt grannlands insatser på området.

AVGÖRANDE FÖR BATTERIUTVECKLINGEN

Förutom att eRoads kan förebygga flaskhalsar kommer de även att påverka själva utvecklingen av lastbilarnas batterier. Enligt Anton Freiesleben är den långsiktiga strategin att luftledningarna ska vara så utbredda på motorvägsnätet att det blir

Anbudet, som just har gått ut av det danska vägdirektoratet, avser en förstudie av luftledningar mellan Øresundsbron och Fehmarn. Förstudien kommer att ligga till grund för det politiska beslutet om de första luftledningarna på de danska motorvägarna och resultatet väntas vara klart i maj nästa år.


Nya Projekt

Augusti 2022

EUROPEISK SATSNING INOM FRAMTIDENS FLYG LANDAR I NORRKÖPING Norrköping blir noden för upprättandet av en europeisk digital innovationshubb (EDIH) inom framtidens flyg och flygsystem. Finansieringen, som förväntas uppgå till cirka 30 miljoner kronor, fördelas över en treårsperiod och ska bidra till en ökad användning av digitala teknologier inom flyget för ett mer hållbart och effektivt transportsystem för såväl gods- och persontrafik som andra tillämpningar. EU-kommissionen har sedan tidigare beslutat att investera i ett stort antal europeiska digitala innovationshubbar (EDIH) som ett sätt att stödja företag och den offentliga sektorn i deras digitala transformation. Nu har besluten om vilka som tilldelas medel börjat offentliggöras och ett av projekten, Aero EDIH, landar i Norrköping. – Det är hedrande för Norrköping och regionen att få ett så stort förtroende av EU. Vi har byggt upp ett starkt samarbete på nationell nivå med partners inom många olika discipliner. Kärnan i detta är just samarbete, och vi ser fram emot att axla ansvaret och förtroendet tillsammans med våra partners, säger Jonas Nilson, VD på Norrköping Science Park. – Det här är naturligtvis väldigt positivt för Norrköping som stad där vi får ännu en möjlighet att synas och verka i en internationell kontext, attrahera kompetens och få fler företag att etablera sig här. För ett halvår sedan ökade vi kraftigt anslaget till Norrköping Science Park. Att nu nås av detta besked visar att vi var rätt ute och att Norrköping kommer ha en betydande roll för samhällets teknikutveckling även i framtiden,

67

säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun. Aero EDIH kommer att ge små och medelstora företag, regionala flygplatser och offentlig verksamhet tillgång till testanläggningar, utbildning och investerarnätverk som i sin tur skapar tillväxt och ökad konkurrenskraft bland företagen, miljönytta och positiv samhällsutveckling i regionen, i Sverige och i Europa. – När vi för första gången 2019 presenterade för kommunen och näringslivet i Norrköping hur ett Centre of Excellence för morgondagens fossilfria mobilitet kan vara en nyckel till flygplatsens framtid var vi själva bara i startgroparna i vår egen etablering i Norrköping. I och med detta besked med ett Aero EDIH har vi äntligen gått från plan till verklighet och skapar bättre förutsättningar för andra bolags nyetableringar inom vår sektor i framtiden, säger Jesper Low VD vid IBG Advanced Air Mobility Services. Målet för Aero EDIH är att bygga en plattform för att förstå, experimentera med och tillämpa möjligheterna med digital teknologi som till exempel artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet, högpresterande datoranvändning (HPC), 5G, IoToch visualisering inom morgondagens flyg. Förutom Norrköping Science Park står även Linköpings universitet, forskningsinstitutet RISE och Norrköpingsföretaget Independent Business Group bakom projektet. På bilden från vänster: Hans Siljebäck, Independent Business Group, Mariette Johansson, Independent Business Group, Jonas Anderö, RISE, Dag Forsén, Norrköping Science Park, Per Johannesson, Linköpings universitet, Jonas Nilson, Norrköping Science Park, Magnus Krogh, Norrköping Science Park och Johan Wall, Independent Business Group.


ZUGOL Miljöskyddsmedel

Ett miljövänligt barkgranulat för absorption av oljespill och andra kemikalier. Ett miljövänligt barkgranulat för absorption ZUGOL är tillverkat furubark, ren förnyelsebar avav oljespill ochenandra kemikalier.naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen ZUGOL är tillverkat av furubark, en ren förnyelsebar naturprodukt från svåra svenska skogar, utan tillsatser av kemiska ämnen

Använd originalet! Sedan 1969 nst! i miljöns tjä

ZUGOL AB Svensk Barkindustri Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN, Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, info@zugol.com www.zugol.com

ZUGOL AB Svensk Barkindustri

Österå 145, SE-791 91 Falun, SWEDEN

Tel: +46-23-300 69, Fax: +46-23-301 92, E-mail: info@zugol.com

www.zugol.com

Kontakta oss så berättar vi mer om vår unika lösning!

Från: 250 000

Kr

MASKINSTYRNING JORDFÖRFLYTTANDE l5navigation.se 010-457 77 90


ER KOMPLETTA LEVERANTÖR INOM JÄRNVÄGSINDUSTRIN

040 - 44 53 00 sales@safetrack.se www.safetrack.se

ISO 9001 Certifierad ISO 14001 Certifierad


Nya Projekt

Augusti 2022

STENA LINE INTRODUCERAR DEN ANDRA STORA E-FLEXER-FÄRJAN >>>

70


Nya Projekt

Augusti 2022

71


Nya Projekt

Augusti 2022

STENA LINE INTRODUCERAR DEN ANDRA STORA E-FLEXER-FÄRJAN I SIN ÖSTERSJÖEXPANSION Stena Line introducerar den andra stora färjan av typen E-Flexer för trafik på rutten Karlskrona-Gdynia: I december 2022 kommer den helt nya Stena Ebba ansluta sig till systerfartyget Stena Estelle som kommer att förbinda södra Sverige och Polen från Augusti. De två nya fartygen är de största i E-Flexerflottan från Stena Line och har en utökad kapacitet med 50 procent fler hytter, 30 procent fler passagerare och 15 procent mer lastförmåga jämfört med befintliga E-Flexer-fartyg. – Södra Östersjön är en nyckelregion för Stena Line och vår Karlskrona-Gdynia rutt är en ryggrad för vår ambition att växa och fortsätta expandera. Stena Ebba kommer, tillsammans med systerfartyget Stena Estelle, sätta en ny standard för flexibilitet, servicefokus och kundupplevelse. De är de största fartygen i vår framgångsrika E-Flexer-flotta och vi är stolta över att inom kort ha Stena Ebba och Stena Estelle för att sammanlänka några av de mest dynamiska marknaderna i Europa, säger Niclas Mårtensson, vd Stena Line. Med sina 240 meters längd är Stena Ebba och Stena Estelle 36 meter längre än Stena Edda, Stena Embla och Stena Estrid, de tre andra fartygen av typen E-Flexer hos Stena Line. De två nya E-Flexer-färjorna har båda en kapacitet på 3,600 lastmeter och erbjuder utrymme för 1,200 passagerare. Detta innebär att de lämpar sig utmärkt för ökade krav för transport av frakt och passagerare mellan Polen och Sverige. Liksom övriga E-Flexers har Stena Ebba och Stena Estelle en optimerad skrovdesign, propellrar och roder för maximal effektivitet samtidigt som de är anpassade för alternativa bränslen i framtiden. Med dessa två stora E-Flexer-fartyg fortsätter Stena Line sin expansion i Östersjön, där företaget under senare år introducerat de förlängda färjorna Stena Scandica och Stena Baltica på rutten Nynäshamn-Ventspils, liksom öppnandet av den nya linjen till Finland, Nynäshamn-Hangö.

KORTA FAKTA OM STENA EBBA Systerfartyg till Stena Estelle Introduceras på Karlskrona-Gdynia i december 2022 Längd: 240 meter Djup: 6,4 meter Bredd: 28 meter Kapacitet: 3,600 lastmeter, 1,200 passagerare, 263 hytter.

72


Nya Projekt

Augusti 2022

73


Nya Projekt

Augusti 2022

FRAMTIDENS RESANDE: HÖGHASTIGHETSTÅG PÅ SKAGERRAKBANAN Framtidens resa mellan Göteborg och Oslo tar en timme, sker 7-20 meter över marken och i ett komfortabelt och tyst höghastighetståg via Skagerrakbanan. Den planerade men ännu inte beslutade höghastighetsbanan möjliggör också en snabbare och klimatsmart förbindelse ut i Europa. Nu lanseras utvecklingsarbetet med Skagerrakbanan av flera bohuslänska och norska kommuner, ambitionen är att höghastighetsbanan ska vara klar 2028.

74

De bohuslänska kommunerna Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Lysekil och Strömstad har gått samman i ett konsortium för att tillsammans hitta bästa gemensamma utveckling för arbetsmarknadsregionen och skapa förutsättningar för regionförstoring mot Østfold och Oslo. Konsortiets namn är Transportkorridor Skagerrak. Det är detta konsortium som driver utvecklingsarbetet med den planerade Skagerrakbanan. Utöver de svenska kommunerna har fyra kommuner i Norge formellt besvarat en invitation att arbeta för utveckling av Skagerrakbanan: Halden, Sarpsborg, Indre Østfold och Nordre Follo.

Skagerrakbanan planeras till 256 kilometer dubbelspår som byggs från Göteborg till Oslo på betongpelare och genom tunnlar.

Skagerrakbanan beräknas finansieras privat och återbetalas på liknande sätt som Öresundsbron, det vill säga med biljettintäkter.

Stationer planeras i Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Tanum, Strömstad-Skee, samt på den norska sidan i Halden, Sarpsborg, Askim, Rackestad och Ski.

AMBITION ATT BYGGNATION AV SKAGERRAKBANAN STARTAR 2024

På dessa stationer planeras tåget att stanna minst en till två gånger i timmen. Detta ger ökad flexibilitet att bo på en plats och jobba på en annan, och öppnar möjligheter för utveckling av både näringsliv och besöksnäring. – Vi hoppas att Skagerrakbanan blir ett jättelyft för hela Västsverige. Det är ett snabbt, effektivt och klimatsmart transportsätt som kan konkurrera med flyget. Höghastighetsbanan ger mycket goda förutsättningar för ökad inflyttning, ökad arbetspendling, mer investeringar inom näringslivet, ökat bostadsbyggande och fler besökare, säger Anders Brunberg, tillväxtchef i Uddevalla kommun och projektledare för Skagerrakbanan. SNABB BYGGTID, NATUR OCH DJURLIV KAN BEVARAS

Eftersom Skagerrakbanan planeras byggas på betongpelare undviks barriärer i landskapet, marken runt och under höghastighetsbanan kan fortsätta odlas, natur och djurliv kan bevaras. Höghastighetsbanor finns redan på flera platser runtom i världen, bara i Europa finns 1000 mil höghastighetsbanor och i Kina 8000 mil höghastighetsbanor. Det byggs mer höghastighetsbanor idag än konventionell järnväg i världen. Byggtiden för en höghastighetsbana på betongpelare blir också betydligt snabbare jämfört med konventionell järnväg, och den är billigare att bygga. SÄKERT SÄTT ATT RESA I HÖGA HASTIGHETER

Att resa med höghastighetståg är säkrare än att flyga och betydligt säkrare än att resa med bil eller buss. Det utförs mer än 2 miljarder resor per år med höghastighetståg runt om i världen och det är ett extremt säkert sätt att färdas på i höga hastigheter. Höghastighetståget Skagerrakbanan innebär att du kommer att förflytta dig i en hastighet av 400 kilometer i timmen. ARBETET MED SKAGERRAKBANAN DRIVS AV KONSORTIUM

För att bygga Skagerrakbanan krävs att många olika aktörer involveras både i Sverige och i Norge. Aktörerna finns bland annat inom politiken, nationellt, regionalt och lokalt. Det är också myndigheter som beviljar tillstånd, till exempel läns-styrelsen, Trafikverket och Naturvårdsverket. Andra aktörer är byggföretag, finansiärer, investerare, EU, näringslivet, medborgare, tågoperatörer, SJ och BaneNor med flera. Ambitionen är att byggnationen av Skagerrakbanan påbörjas 2024. – Tekniken finns på plats, finansieringsarbetet är en lång bit på väg och miljöbedömningsarbetet med länsstyrelsen pågår. Nu återstår den viktigaste delen – förverkligandet. Vi blir en del av Europa med Skagerrakbanan och den kommer att kraftigt bidra till minskad klimatpåverkan, avslutar Anders Brunberg.


Nya Projekt

Augusti 2022

75

marknaden, det enda som behövs är just att bygga ut infrastrukturen. FRAMTIDENS INLANDSBANA DRIVS AV VÄTGAS Regeringen satsar stort på Inlandsbanan och tillsätter pengar för att utreda möjligheten att elektrifiera Inlandsbanan med hjälp av vätgas. Utredningen är prioriterad, vilket innebär att beslut kan fattas under följande planeringsomgång. Det är på tiden att vätgas flyttar fram positionerna som komplement till laddbar transport, tycker Peter Enå, utvecklingschef på Inlandsbanan. – Norden ligger tio år efter resten av Europa! Han låter fast övertygad, Peter Enå, när han pratar om vätgas. Och förmodligen med rätta. Inlandsbanan som sträcker sig mellan Gällivare och Kristinehamn står inför en massiv upprustning. Det för att kunna ta både mer persontrafik men kanske framför allt råvaror - och vätgas - norrut till den industrisatsning de norra delarna av landet står inför, och förädlade produkter söderut. Idag drivs Inlandsbanan på diesel, något som inte kommer att vara försvarbart efter upprustningen som kommer att öka kapaciteten. – Vi har två vägar att gå, antingen måste vi bygga upp kontaktledningar längs hela banan, eller välja ett hållbart bränsle. Då är vätgas det bränsle som har bäst förutsättningar för att elektrifiera banan. GODA FÖRUTSÄTTNINGAR

Peter Enå och hans kolleger för samtal med regioner och kommuner längs hela Inlandsbanan sträckning om var det skulle kunna finnas förutsättningar för att producera konkurrenskraftig vätgas för att tanka loken. Tekniken som omvandlar vätgas till elenergi finns redan på

Det som kan göra vätgas till en grönt bränslealternativ är att den tillverkas med hjälp av förnybara energikällor, och det finns det gott om i våra trakter. Dessutom bestäms priset på vätgas av priset på den el som framställer gasen, vilket gör att Jämtland och Härjedalen, som ligger i elområde 2, ytterligare lämpar sig för vätgasproduktion. En tredje faktor som talar för produktion av vätgas i regionen är väg E45. Transportsektorns omställning till fossilfritt skulle innebära att fler kan dra nytta av byggandet av exempelvis kombinationsstationer där det går att ladda, men även att tanka biogas och vätgas. STORA MILJÖVINSTER

I dagsläget finns utöver tankstationer i södra Sverige en tankstation för vätgas i Trondheim, en i Sandviken och en i Umeå. Vätgas Sverige, som bevakar och driver frågor kring vätgas åt sina medlemmar varav Inlandsbanan är en, informerar om ett projekt som ska etablera över 50 tankstationer för vätgas i Sverige innan slutet av 2024. Men ingen av dem är i dagsläget planerade till Härjedalen eller Jämtland. – Jag skulle vilja se att vår region var med i den utvecklingen. Det är ett väldigt fokus på laddinfrastruktur, men nätet är inte utbyggt för att klara av både industri och transport. – Vi har räknat på miljövinsten med att konvertera en framtida upprustad inlandsbana till vätgas och har kommit fram till att vi skulle spara in en procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Det motiverar mig att kliva upp om morgonen och att jobba för detta!


Nya Projekt

Augusti 2022

LINDE MATERIAL HANDLING ELEKTRIFIERAR SINA TYNGSTA TRUCKAR Hela tolv modeller totalt ingår nu i Linde Material Handlings nya sortiment av elektriskt drivna truckar för tung last från 10 till 18 ton. Elektrifieringen av den största truckserien innebär att Lindes hela portfölj av motviktstruckar med lastkapacitet från 1,4 till 18 ton nu finns tillgänglig med de vanligaste typerna av energiteknik. Med lastkapaciteter från 10 – 18 ton och olika lastcenter är nya Linde E100 – E180 ett särskilt intressant alternativ för företag verksamma inom trä-, stål- och byggindustrin samt inom dryckesbranschen. – *Med nya Linde E100 – E180 kan vi äntligen erbjuda ett alternativ med noll utsläpp, tyst drift, hög servicevänlighet, flexibilitet och smidighet, även på våra tyngsta truckar, säger Magnus Svensson, Product Manager för segmentet stortruckar på Linde. MÖJLIGHET ATT BYTA TRUCKENS BATTERITEKNIK NÄR SOM HELST

Som vanligt kan man välja energisystem mellan bly-syra och litiumjon. Det speciella med de nya E100 – E180 är dock att det till och med går att byta batteriteknik när som helst, helt utan att behöva byta hårdvara. Ett helt unikt erbjudande för just dessa truckar. INNOVATIVT DRIVKONCEPT

Ett särskilt innovativt drivkoncept med fyra motorer, två för det vänstra och två för det högra hjulet, ger trucken den nödvändiga kraften för att kunna transportera de tunga lasterna – helt elektrifierat. Detta gör det möjligt för den mest kraftfulla modellen, Linde E180/900 med 18 tons lastkapacitet och ett lastcentrum på 900 millimeter, att nå en körhastighet på 20 km/h på bara tio sekunder, även när den är fullt lastad.

76

– Utvecklingen av det speciella drivkonceptet för de tunga eltruckarna är framtaget tack vare över femtio års erfarenhet, säger Magnus Svensson. Användningen av beprövad teknik garanterar hög driftsäkerhet – vilket är en särskilt viktig egenskap för våra kunder. Truckens konstruktion med dubbel drivning, dubbel lyfthydraulik och två batterier ger en truck med låg tyngdpunkt och marknadens bästa sikt bakåt. Hytten har god komfort och är frikopplad från chassiet genom gummiupphängning. Med ett pansarglastak, stora fönster i sidodörrarna, frontskärmen samt bakrutorna får truckföraren bästa möjliga sikt och därmed säkerhet under drift. Som tillval är förarsätet vridbart 17 grader och har ett armstöd som avlastar vid exempelvis backning. Säkerhetsbältet Linde Orange Belt har en funktion för övervakning av bälteslåset, vilket hjälper till att se till att säkerhetsbältet alltid används. För att göra det möjligt att anpassa batterisystemet till olika tillämpningskrav finns det olika versioner av batteri och laddare.


Nya Projekt

Augusti 2022

UTVECKLAR MARINT BIODRIVMEDEL UTAN SVAVEL OCH KOLDIOXID

77

marina dieselmotorer som dropin-bränsle. Här krävs ytterligare utvecklingsarbete.

Ett nytt biodrivmedel baserat på restprodukter från skogen skulle kunna minimera sjöfartens utsläpp av både svavel och koldioxid, visar tester i labbskala.

En viktig utmaning är LinEGs relativt låga värmevärde som gör det nödvändigt att antingen fördubbla bränsletankens volym eller att bunkra dubbelt så ofta för att kunna färdas lika långt som med tung brännolja i tanken.

Biprodukter från sågverk och avverkning har stor potential att bli råvara för ett nytt biodrivmedel, LinEG, som kan ersätta tung fossil brännolja i fartygsmotorer.

Bränslets lägre energiinnehåll kräver också vissa justeringar av motorbränsletillförseln, vilket lägger till ytterligare en viss driftskomplexitet.

LinEG tillverkas genom att biprodukterna från skogen fraktioneras till svavelfritt lignin och cellulosa. Cellulosan kan jäsas till etanol, som kan användas för att producera grön etylenglykol. Den kan i sin tur blandas med ligninet till det nya drivmedlet LinEG. Det innebär att man inte behöver använda fossilbaserad etylenglykol i processen.

Även priset kan bli ett hinder för bred användning. LinEG-bränslet väntas bli dyrare än lågsvavlig fossil brännolja, men billigare än HVO-bränsle, ett förnybart alternativ för bland annat fartyg.

MINIMALT SVAVELINNEHÅLL

Sjöfartsnäringen har som mål att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser och svaveloxid under det kommande decenniet för att möta nya regler, långsiktiga mål och krav från kunder på lägre miljöpåverkan från sjötransporter. – Vi har lyckats producera ett par liter LinEG, som vi utvärderat i en testmotor. Drivmedlet har ett minimimalt svavelinnehåll och med rätt produktionsteknik kan även CO2-utsläppen blir låga, säger Dimitris Athanassiadis, projektledare och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU. KRÄVER YTTERLIGARE UTVECKLING

I sin nuvarande form kan LinEG inte fungera direkt i dagens

EN HELT GRÖN PROCESS MÖJLIG

Livscykelanalysen av produktionen av bränslets beståndsdelar, produktionen av själva bränslet samt transporter, visar en betydande klimatpåverkan på delar av livscykeln. De mest märkbara effekterna är knutna till etylenglykol, en fossilbaserad kolväteprodukt, som blandas med ligninet för att framställa LinEG-bränslet. Etylenglykol kan dock framställas hållbart, till exempel via jäsning av cellulosa. – Det finns en möjlighet att sluta cirkeln genom att producera grön etylenglykol i samma process, säger Dimitris Athanassiadis. Nästa steg i vår forskning skulle kunna vara att testa just detta. I de tester vi hittills gjort har vi använt fossilbaserad etylenglykol. Produktionen av LinEG från inhemska förnybara råvaror har potential att förbättra energisäkerheten eftersom det gör Sverige mindre beroende av importerade råvaror och drivmedel.


Hittar du hos

smorjteknik.se Sundfrakts klimatsmarta transporter Genom att köpa en logistiklösning av Sundfraktgruppen får du som kund ta del av Sundfraktgruppens klimatsmarta transporter, vilket ger dig möjligheten att påverka ditt klimatavtryck genom våra tre olika nivåer.

Kontakta oss så berättar vi hur vi gör din transport mer klimatsmart! 060-18 01 00 info@sundfrakt.se

* Reduktion mot Standardvärde EU-fossil enligt RED, alternativt Standardvärde enligt förordning 2018:195 (reduktionsplikt) alternativt Standardvärde enligt tilläggsdirektiv 2015/652 baslinje för fossil bensin & diesel.


Vi håller undan vatten, både över och under mark! I ett projekt som Varbergstunneln var det en fördel att vi fick komma in tidigt i processen då vi kunde vara behjälpliga med dimensioneringar av både pump och pumpledningar. Vi är väldigt glada över att få vara del i detta projekt med Implenia.

UTOMHUSBELYSNING FÖR NORDISKA KLIMAT Exolöfs produktsortiment har dig som kund i fokus med ett brett utbud och möjlighet till kundanpassning. • • •

Höga tekniska krav Senaste LED-tekniken Enkel installation

Du hittar belysningen hos

TSURUMI INTEC PUMP AB • 010-206 50 10 • www.tsurumi.se


Nya Projekt

Augusti 2022

80


Nya Projekt

Augusti 2022

81

SVEBIO: “MODERATERNAS FÖRSLAG SLÅR SÖNDER BRANSCHEN” Biodrivmedel har varit den snabbaste metoden att minska svenska koldioxidutsläpp de senaste åren. Nu vill moderaterna kraftigt öka de svenska utsläppen genom att minska inblandningen av biodrivmedel i transportsektorn. Konsekvensen blir att de helt tar bort marknaden för biodrivmedelsföretagen som just nu investerar stort i nya fabriker, menar SVEBIO. HÄPNADSVÄCKANDE

– Det är häpnadsväckande industri- och näringspolitik från moderaterna, samtidigt som man ställer sig på bromsen i klimatpolitiken och ökar utsläppen med flera miljoner ton koldioxid, säger Gustav Melin VD på Svebio. SNABB TILLVÄXT

Under 2022 finns 15 anläggningar i Sverige som kan producera cirka 7,5 TWh biodrivmedel per år. På två år till 2024 kommer den svenska produktionskapaciteten nå 20 TWh per år vilket motsvarar nära 25 procent av alla vägtransporter och är lika mycket biodrivmedel som hela importen i år 2022. ÖKAT UTBUD SÄNKER PRISER

– Det är sällsynt dålig tajming på moderaternas förslag. Det ökade utbudet av biodrivmedel de närmaste åren kommer att sänka priserna på diesel från dagens nivåer. Politikerna borde vara angelägna om att stimulera ytterligare svensk produktion efter 2024 för att öka energisäkerheten och hålla nere priserna. En satsning på biodrivmedel är ett utmärkt sätt att både hålla nere drivmedelspriserna och samtidigt klara klimatpolitiken. Moderaternas förslag är synnerligen ogenomtänkt, säger Gustav Melin.


Nya Projekt

Augusti 2022

RÄTT BATTERITEKNIK FÖR ATT HÅLLA BUSSARNA IGÅNG När vi förändrar sättet som vi transporterar oss på har bussar en otroligt viktig roll att spela - inte bara i den lokala kollektivtrafiken. Under de senaste tio åren har allt fler elektroniska apparater samt säkerhets- och bränslesparsystem börjat användas i moderna bussar. I kombination med kortare rutter och tätare tidtabeller används batteriet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Detta kräver ny teknik för energiförsörjning eftersom vanliga batterier inte längre klarar av kraven som ställs på dem. Att säkerställa tillförlitligheten hos sina bussflottor och upprätthålla låga driftskostnader har blivit nyckelfaktorer för kollektivtrafikföretag - oavsett om det gäller stads-, innerstads- eller långdistanslinjer. De senaste bussmodellerna innehåller teknik som kräver ett

82

större beroende av batterier för att leverera ökade elektriska belastningar som kan driva komponenter och tillbehör som Wi-Fi, kameror, betalningssystem och luftkonditionering. Dessutom måste biljettmaskiner och infotainmentsystem uppdateras varje natt. De här nya elektriska systemen kräver mycket mer energi än vad traditionella batterier kan tillhandahålla. Detta eftersom de inte är konstruerade för djupcykling - en förmåga som endast VARTA Promotive AGM-teknik kan erbjuda. VAD GÖR PROMOTIVE AGM UNIKT?

AGM står för “Absorbent Glass Mat”. Glasfibermattansuger upp syran i batteriet som en tvättsvamp, vilket ger högsta möjliga cykliska stabilitet och extrem vibrationsbeständighet. Eftersom det inte finns någon syraskiktning minskas den totala kapacitetsförlusten till ett minimum. Det resulterar i en mycket längre livslängd jämfört med konventionella batterier.


Nya Projekt

Augusti 2022

En unik egenskap hos VARTA AGM-batterier är den patenterade PowerFrame®-konstruktionen. VARTA ProMotive AGM är det första batteriet som använder detta specialgaller på både den positiva och negativa plattan för optimal prestanda och utmärkta startegenskaper även vid låga laddningsnivåer. Tack vare den speciella utformningen av VARTA ProMotive AGM kan upp till 80% av den specificerade kapaciteten utnyttjas utan att cykellivslängden försämras nämnvärt, vilket är ett krav för välutrustade bussar. Som jämförelse kan nämnas att det rekommenderade urladdningsdjupet (DOD) för ett vanligt startbatteri är 20%. Cykellivslängden är en viktig prestandaindikator i energikrävande tillämpningar. Den definierar hur många gånger ett batteri kan laddas ur och återladdas innan det når slutet av sin livslängd. VARTA ProMotive AGM-batteriet klarar sex gånger fler cykler jämfört med konventionella batterier. Med sin cykelstabilitet och möjligheter till djup urladdning är AGM den perfekta tekniken för bussar som måste försörja många elektriska förbrukare dygnet runt. – VARTA Promotive AGM uppfyller alla energikrav från dagens bussar och har fortfarande mycket outnyttjad kapacitet tillgänglig för ytterligare förbrukare. Den har utformats för att vara fullkomligt framtidssäker, säger Thorsten Werle, Engineering Design Lead Heavy Duty på Clarios EMEA.

83

tillverkare i EU minska sina flottors koldioxidutsläpp till 15% till 2025 och 30% till 2030. Nya energisparfunktioner installeras för att uppfylla dessa krav. Bränslesparsystem som passiv boost, start-stop och eco-roll ger alla någon form av stillestånd för motorn. Eco-roll är, till exempel, en funktion i fordon med prediktiv farthållare som beräknar bränslesparande effekter beroende på ruttens topografi. I områden med små lutningar körs motorn på tomgång för att spara bränsle och batteriet laddas inte under dessa perioder. Medan generatorn tar en paus fortsätter elektriska apparater som GPS, luftkonditionering, spegelkameror, informationsskärmar och Wi-Fi att ladda ur batteriet. Att behöva stödja elektroniska och elektriska apparater för att förbättra körningseffektivitet, säkerhet och komfort innebär ytterligare belastning på batteriet. Här spelar laddningsmöjligheterna en viktig roll. VARTA Promotive AGM behöver laddas mindre, totalt sett, och laddas mycket snabbare eftersom det ger en högre laddningsacceptans än konventionella batterier. – Batteriet blev en svag punkt i våra moderna bussar på Connexxion. Stillestånd är dock inget alternativ för oss. Bussarna måste köras tillförlitligt och vi har inte tid att kontrollera batterierna regelbundet. Med VARTA AGM har vi fått sinnesro, säger Jan Snijders, verkstadschef på Connexxion Bus i Rotterdam.

SMARTARE RUTTER OCH TILLGÄNGLIGHETS-FUNKTIONER BELASTAR BATTERIET YTTERLIGARE

AGM-TEKNIK ÄR REDO FÖR FRAMTIDENS KOLLEKTIVTRAFIK

Kollektivtrafikföretag planerar sina rutter mer effektivt idag och för att ge kunderna så mycket rörlighet som möjligt ökar antalet hållplatser.

Användningen av el- eller hybridbussar för att minska föroreningar och bullerutsläpp i innerstäderna ökar. Och även om framdrivningen sköts av ett högspänningsbatteri är alla dessa fordon beroende av 24 V-batterier för att driva sitt elsystem.

Punktlighet är en annan viktig faktor; även korta förseningar kan leda till missnöje hos kunderna, straffavgifter och därmed kräva stora insatser för bussflottor. Kortare körtider sparar bränsle, utsläpp och buller, men för batteriet innebär detta också mycket kortare laddningstider. Dessutom måste tillgänglighetsfunktioner som “knäböjningsmekanismer” - luft- eller hydraulsystem som gör det möjligt att sänka fordonskroppen - drivas för att hjälpa rullstolsanvändare, passagerare med barnvagnar och personer med nedsatt rörlighet att stiga ombord. Detta kan leda till en negativ laddningsbalans med konventionella batterier och därmed till batterihaverier. Med AGM-teknik och dess mycket bättre laddningsmottagning hålls energibalansen positiv. AGM-tekniken ser dessutom till att batteriet har ett högt laddningstillstånd i slutet av dagen, vilket minskar behovet av ytterligare laddning och håller nere kostnader. ATT SPARA BRÄNSLE INNEBÄR HÅRT ARBETE FÖR BATTERIET

På grund av statliga bestämmelser måste kommersiella fordons-

I helelektriska fordon spelar 24 V AGM-batterier en av de viktigaste rollerna för funktionssäkerheten genom att de försörjer fordonets elsystem. De säkrar funktioner som ljus, bromsar, styrning och system i fordonet, även under ett avbrott i högspänningssystemet. Laddade 24V-batterier är också obligatoriska för att starta den elektriska drivlinan. Originaltillverkare har under lång tid arbetat med utvecklingen av helelektriska tunga kommersiella fordon. Tillverkarnas och fordonsflottornas huvudfokus är att få ut så mycket körsträcka som möjligt av den elektriska drivkraften. Det innebär att VARTA AGM-teknik kommer att stå för energin som krävs för att driva för säkerhets- och komfortfunktioner. VARTA Fleet Program: direktkontakt med tillverkaren Den ökande komplexiteten hos moderna bussar utgör en stor utmaning för kollektivtrafikföretag. För att se till att fordonsflottorna är utrustade för att klara av dessa har VARTA inte bara utvecklat en tillförlitlig, framtidssäker produkt i form av AGM-batteriet, utan erbjuder också motsvarande service med sitt VARTA Fleet Program.


Nya Projekt

Augusti 2022

84

och i zoner som har förbud för motortrafik på dagtid. CITYLEVERANSER MED LASTCYKEL OCH NATTLEVERANSER MED ELLASTBIL Martin & Servera jobbar med utveckling av framtida miljövänliga leveransmetoder för att nå egna hållbarhetsmål, men också för att möta kunders mål och krav kring klimatpåverkan. Nu testas två olika alternativ i Malmö. Ett av Martin & Serveras långsiktiga hållbarhetsmål är att verksamheten ska vara klimatneutral senast 2030. Därför testar Martin & Servera olika smarta, smidiga, säkra och fossilfria distributionslösningar. Just nu pågår försök både med cykelleveranser och nattleveranser med elfordon i samarbete med Malmö stad.

– Idén att testa cykelleveranser kommer från ett samtal med Malmö stads transportutvecklare som handlade om hur framtida leveransmetoder kan göras på ett mer hållbart sätt. Det här är helt nytt för oss, men nu testar vi för att se om det här kan vara ett bra komplement framför allt i stadskärnan i större städer, säger Simon Tideman, platschef på Martin & Servera Logistik i Halmstad. – Att få genomföra detta projekt tillsammans med Malmö stad och Martin & Servera är ett bevis på att cykellogistiken är här för att stanna och att vi är många om att ta ansvar för och stå bakom en hållbar citykärna, säger Lisette Hallström, vd MoveByBike.

LEVERANS MED CYKEL

ELFORDON PÅ NATTEN

Som första grossist i Sverige testade Martin & Servera att under juni månad leverera till kunder med cykel. Testet genomfördes tillsammans med företaget MoveByBike och gällde leveranser som inte kräver aktiv kyla i Malmös centrala delar.

Tillsammans med Malmö stad har Martin & Servera arbetat fram en pilot för kvälls- och nattleveranser med ellastbil.

MoveByBikes fokus är att öka antalet leveranser med lastcykel och därmed minska antalet traditionella skåpbilar i staden. MoveByBikes cyklar är specialtillverkade med skåp som kan varieras i storlek beroende på vilken volym som ska levereras, max vikt är 250kg. Denna typ av leveranser passar utmärkt för små och medelstora kunder som gör mindre beställningar, och som ligger på adresser som är svåra att komma fram till med större fordon, som gågator

I augusti startar ett test i samarbete med Malmö stad och ett antal utvalda skolor och andra verksamheter. Malmö har gett dispens från förbudet att köra tung lastbil nattetid i Malmö. Piloten kommer pågå fram till maj 2023. Att leverera på tider utanför trafikintensiva tider har många fördelar. Bland annat försvinner lastbilar från den intensiva morgontrafiken, och det är både enklare och säkrare att köra in till lastkajer för att lossa varor när skolgården inte är full av lekande barn.


Nya Projekt

Augusti 2022

85


Nya Projekt

Augusti 2022

ETT ANDRA LIV. BATTERIER FRÅN AUDI E-TRON ÅTERANVÄNDS I RICKSHAWS I INDIEN Elbilsbatterier har fördelen att de kan återanvändas inom flera områden innan de återvinns. Audi använder bland annat batterier från testbilar i mobila laddstationer. Nu får de ett andra liv även i eldrivna rickshaws i Indien. Initiativtagare är det tysk-indiska startup-företaget Nunam som vill utforska hur moduler från högvoltsbatterier kan återanvändas i en ny funktion. Projektet syftar även till att stärka förvärvsmöjligheterna för kvinnor som får möjlighet att transportera sina varor utan mellanhänder. Det ideella startup-företaget i Berlin och Bangalore finansieras av Audi Environmental Foundation som stöttat Nunam i flera projekt sedan 2019. I början av 2023 kommer ett pilotprojekt med återanvända batterier rulla ut på vägarna i Indien i form av tre eldrivna rickshaws.

86

– Batterierna är fortfarande extremt kraftfulla, säger Nunams grundare Prodip Chatterjee. När de återanvänds på rätt sätt kan batterierna ha en enorm inverkan och hjälpa människor i utsatta situationer att få en inkomst och till ekonomiskt oberoende – allt på ett hållbart sätt. Startup-företagets primära mål är att utveckla metoder för att återanvända batterier som energilagringssystem, vilket både förlänger deras liv och använder resurserna mer effektivt. – Ett bilbatteri är konstruerat för att hålla bilens hela livslängd. Men även efter den första användningen i bilen har de fortfarande mycket effekt, förklarar Chatterjee. För fordon med kortare räckvidd, lägre prestandakrav och lägre totalvikt är de extremt lovande. I vårt 2nd Life-projekt återanvänder vi elbilbatterier i eldrivna fordon, i en lättare form av e-mobilitet. På så sätt försöker vi ta reda på hur mycket effekt batterierna fortsatt kan ge i denna tillämpning. ÅTERANVÄNDNING INNAN ÅTERVINNING

Fordonen, som utvecklats tillsammans med ett utbildningsteam inom Audi, kommer att överlämnas till en ideell organisation där framförallt kvinnor kan använda dem för att transportera sina varor till marknaden. De återanvända batterimodulerna är hämtade från en testflotta med Audi e-tron, där de tjänstgjorde i sitt första liv.

– E-rickshaws har en idealisk ekoeffektivitet, säger Chatterjee. Med batteriets höga energidensitet och fordonets jämförelsevis låga vikt behöver inte elmotorn vara speciellt kraftfull, eftersom rickshaw-förare i Indien varken kör fort eller långt. Även om


Nya Projekt

Augusti 2022

eldrivna rickshaws inte är helt ovanliga på vägarna i Indien idag, körs de ofta på blybatterier som har relativt kort livslängd och sällan återvinns på rätt sätt. SOLENERGI SOM DRIVMEDEL

De rickshaw-förare som kör på el laddar dessutom oftast via det offentliga elnätet som har en hög andel kolkraft i Indien.

87

chefen för Audi Environmental Foundation Rüdiger Recknagel. Dessutom, efter att batteriet för första gången använts i en Audi e-tron och andra gången i en e-rickshaw, har det inte nödvändigtvis nått vägs ände. I ett tredje steg kan resterande effekt användas för stationära tillämpningar som för LED-belysning. – Vi vill få ut allt möjligt av varje batteri innan det återvinns, säger grundaren Prodip Chatterjee.

Nunam har därför utvecklat en lösning för att undvika detta. I projektet laddas deras rickshaws med ström från laddningsstationer, där solpanelerna är placerade på taket hos den lokala partnern.

MINSKAT BEROENDE AV FOSSILA BRÄNSLEN

Under dagen laddas ett e-tron-batteri med solenergi och fungerar som ett buffertlager. Och på kvällen förs kraften över till fordonen.

På lång sikt kan e-mobilitet och solenergi bidra till att minska Indiens beroende av fossila bränslen som kol och minska de enorma avgasutsläppen på Indiens vägar samtidigt som det ger en tillförlitlig strömförsörjning.

Det gör att körningen blir i det närmaste koldioxidfri eftersom fordonen kan används hela dagen och laddas med grön el under kvällar och nätter. I Indien, där solen skiner året runt, var det en självklarhet att använda solenergi.

– På många sätt är detta ett projekt som visar vägen framåt, säger Rüdiger Recknagel, chef för Audis miljöstiftelse. FÖRANKRAR HÅLLBARHET TIDIGT I UTBILDNINGEN

GÖR ALL DATA TILLGÄNGLIG PÅ CIRCULARBATTERY.ORG

Nunam övervakar kontinuerligt prestandan och räckvidden i e-rickshawsen. De sociala entreprenörerna gör dessutom all insamlad data tillgänglig på open-source-plattformen circularbattery.org och uppmuntrar kopiering. – Initiativ som Nunams behövs för att hitta nya användningsområden för e-avfall. Inte bara i Indien, utan över hela världen. Därför delar Nunam med sig av sin kunskap för att motivera fler initiativ för att utveckla produkter med andrahandskomponenter som kan driva den miljömässiga revolutionen framåt, säger

Förutom de rickshaws som är avsedda för vägarna i Indien har ett traineeteam hos Audi i Neckarsulm utvecklat ytterligare en rickshaw i samarbete med Nunam. Teamet har fokuserat på räckvidd, laddtid och design med Audi DNA och fått frihet att bidra och pröva sina egna idéer. I projektet har de fått grundläggande kunskaper inom elektromobilitet, resurseffektivitet och laddningsteknik samt megatrender inom hållbarhet, elektromobilitet, internationalisering och socialt ansvar.


HEAVY DUTY!

MER KRAFT - MINDRE OLJUD NPK HYDRAULHAMMARE GH-SERIEN

HEAVY DUTY!

NPK" HEAVY DUTY!

MER KRAFT - MINDRE OLJUD

DEMOLERINGSUTRUSTNING MER KRAFT - MINDRE OLJUD

Vsemab NPK" NPK HYDRAULHAMMARE GH-SERIEN

NPK HYDRAULHAMMARE GH-SERIEN

NPK står för högNPK" kvalitet och prestanda. Vi levererar pålitliga DEMOLERINGSUTRUSTNING DEMOLERINGSUTRUSTNING Vsemab WWW.SEMAB.ORG och slitstarka verktyg till rivningsbranschen NPK står för hög kvalitet och prestanda. Vi levererar pålitliga WWW.SEMAB.ORG och slitstarka verktyg till rivningsbranschen

i

b

n!

Vi på ConTub kan industrirör. Med över 20 års erfarenhet och egen verkstad tar vi fram rörlösningar för varje enskilt behov inom vatten, ånga, gas, naturgas och kyla. Verkstad och kontor finns på Södra Backa i Borlänge. Vi utför dock rörinstallationer hos industrier över hela Sverige, bland andra SSAB, Stora Enso, AGA Gas AB, Borlänge Energi och Arctic Paper Grycksbo. Kontakta oss när du vill ha en trygg samarbetspartner för industrirör. Jonas Ehrling jonas@contub.se 070 - 531 33 45

Anders Molin anders@contub.se 070 - 687 96 91 ConTub Ab

Mästargatan 7B • 781 71 BORLÄNGE Telefon: 0243 - 921 90 • Hemsida: www.contub.se

NP 1/16 • Herrlin & Hansdotter AB

20

år

s

n ra

e ch

Vsemab

NPK står för hög kvalitet och prestanda. Vi levererar pålitliga WWW.SEMAB.ORG och slitstarka verktyg till rivningsbranschen


MITTA levererar kvalitativa tjänster inom samhällsbyggnad på ett hållbart sätt, genom ett brett utbud inom geoteknik, laboratorium, mätning, vatten och miljö. Vi erbjuder helhets- och kundanpassade lösningar för ett hållbart samhälle i hela Sverige.

Sten, natursten och gabioner Steelrod AB är ett företag som erbjuder leverans och montering av egenhändigt importerad sten och natursten från världens alla hörn. Vi gör även gabionmurar som vi bygger runt om i Sverige. Gabioner används oftast till stödmurskonstruktion samt buller och insynsskydd. Besök www.steelrod.se för mer information!

Prisvärda produkter för entreprenadföretag!

Prisvärda prod

Produkter för göd omrörare pum

Produkter för åkerier Container flak, Grusflak, Liftdumper Specialprodukter Slamsug och spolbilsutrustning, tankar med högtryckspumpar. Mini slamsugare

Hos oss hittar du Släpvangar con Furuvägen 30, 872 32 KRAMFORS Tel.nr 070-320 63 87

www.aspby.se

Furuvägen 30, 872 32 Kramfors | 070-320 63 87 | www.aspby.se

Vi erbjuder både standard


Nya Projekt

Augusti 2022

TRANSDEV: “SÅ KAN VI BYGGA EN MER ATTRAKTIV OCH HÅLLBAR KOLLEKTIVTRAFIK TILL SJÖSS I REGION STOCKHOLM” Kollektivtrafikbranschen har enats om ett nytt ambitiöst mål där fyra av tio motoriserade resor ska göras kollektivt år 2030. I spåren av pandemin behöver alla aktörer bidra för att möta resenärernas förväntningar och klara hållbarhetsmålen med de resurser som ger mest värde per investerad krona. Sjötrafiken kan spela en viktig roll i det här arbetet. Här kommer Transdevs förslag för att etablera en hållbar och effektiv sjötrafik i Region Stockholm redan till 2030.

90

pendeltåg, buss och lokalbanor, med nya effektiva anslutningar och samma gemensamma taxa i hela systemet. Integreringen av sjötrafiken i kollektivtrafiken är grunden för att dra nytta av de fördelar som den kan ge. Utveckla väl fungerande noder: För oss är en brygga synonymt med en hållplats. Bra och trygga hållplatser är avgörande för all kollektivtrafik. Detsamma gäller för kollektivtrafik på vatten. Grundläggande kriterier är att väderskydd, belysning, skyltning och tillgänglighetsanpassning finns. Större noder ska också vara en bytespunkt mellan olika färdmedel och ha en relativt hög servicenivå. Etablera nya linjer:

Sjötrafik förbises ofta i planering av kollektivtrafik för att den uppfattas som både miljöpåverkande och dyr. Men Transdevs senaste rapport visar att utsläppen av koldioxid från pendelbåtlinje 89 mellan Klara Mälarstrand i Stockholm och Ekerö var en fjärdedel så stora som utsläppen från motsvarande bilpendling. Transdevs analys visar också att båtpendling kan vara kostnadseffektivare än andra färdmedel om beräkningsmodellerna görs trafikslagsneutrala.

Sjötrafiken i Stockholm har under de senaste åren utvecklats genom att pendelbåtlinjerna har tillkommit. Dessa linjer är mycket populära och har den högsta kundnöjdheten av all kollektivtrafik i länet. Här finns potential att utveckla fler linjer, då infrastrukturen i form av vatten och bryggor i anslutning till attraktiva målpunkter till stor del redan finns på plats. I vår vision har vi förslag på fyra linjer som kan bidra till Regionens utveckling. Utveckla klimatsmarta fartyg:

– Vår vision är en hållbar och fossilfri sjötrafik, fullt integrerad i kollektivtrafiksystemet, som erbjuder ett konkurrenskraftigt alternativ till bilen och avlastar kollektivtrafiken på land. Vi vill vara en ledande omställningsaktör som visar vägen för hur kollektivtrafik till sjöss kan bli kronan på verket i ett hållbart kollektivtrafiksystem i Stockholm. Se detta som vårt bidrag till en fortsatt regional utveckling, säger Anna Höjer, vd på Transdev Sverige AB.

Fartygsskrov har lång livslängd. Framdrivning och annan teknik kan bytas ut flera gånger under båtens livslängd, vilket möjliggör att fartyg kan konverteras till klimat- och miljöeffektiva transportmedel på ett smidigt sätt.

FYRA FÖRSLAG SOM GÖR ATT VISIONEN KAN UPPNÅS:

Vårt eget mål är att ha en helt fossilfri fartygsflotta till år 2030. Vi tror på en blandning av olika teknik- och energilösningar som hybridisering och elektrifiering men också biobränsle med efterbehandling av avgaser.

“Samplanering för integration: Trafikslagen ska kunna samplaneras och utvecklas gemensamt. Vi föreslår att kollektivtrafik till sjöss jämställs med tunnelbana,

Planera för konverteringen, ta stöd av rederiernas erfarenhet, satsa på lättare och snabbare fartyg samt införa en elbåtspremie är några förslag som kommer att påskynda konverteringen av fartygen.”


Nya Projekt

Augusti 2022

DB SCHENKER: “EL-TRANSPORTER AVGÖRANDE FÖR ATT NÅ KLIMATMÅLEN” Situationen är akut. Hela världens klimatarbete måste öka. Och för att nå målen krävs bland annat en omfattande elektrifiering av vägtransporterna. För att påskynda arbetet inrättade regeringen år 2020 en kommission som i höst avslutar sitt arbete. Senast år 2045 ska Sverige vara fritt från utsläpp av växthusgaser. Det betyder att utsläppen från transportsektorn måste vara nere på noll till dess. Samtidigt genererar samma sektor runt en tredjedel av de totala växthusgasutsläppen. Och där står vägtransporterna för så mycket som drygt 90 procent av utsläppen. PISKA PÅ OMSTÄLLNINGSARBETET

För att skynda på omställningen och skapa de bästa förutsättningarna tillsatte regeringen en elektrifieringskommission med uppdrag att påskynda arbetet med att bland annat elektrifiera tunga vägtransporter. Kommissionen tillsattes år 2020 med ett uppdrag på två år. – Elektrifieringskommissionens uppdrag är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och bland annat identifiera åtgärder som olika aktörer kan göra. Elektrifieringskommissionens olika initiativ som elektrifieringslöften och handlingsplanen ”Eldrivna transporter på väg” involverar åtaganden från många aktörer i samhället. Vi ser nu också ett växande intresse för elektrifiering av regionala godstransporter med lastbil runt om i landet. Ett tydligt exempel är att Energimyndigheten fått in nästan 150 ansökningar om regionala elektriferingspiloter från samtliga län, säger Anna Ullström, kanslichef för Elektrifieringskommissionens kansli på Infrastrukturdepartementet. FOKUS PÅ UTVECKLING

91

Elektrifieringskommissionen har en rådgivande funktion för regeringen och har bland annat gjort inspel till den nationella elektrifieringsstrategin. Nu är fokus på att genomföra elektrifieringsstrategin och bland annat skapa former för mer proaktiv planering, även på kommunal och regional nivå. – Kommunerna har en viktig roll i arbetet med att möjliggöra elektrifieringen, inte minst när det gäller frågor om planering av hur mark används. I arbetet med att genomföra elektrifieringsstrategin ingår också att utveckla elnäts-, energi- och samhällsplanering på regional och kommunal nivå för en kraftfull elektrifiering. Kommunerna är också ofta ägare av såväl fastighetsbolag som hamnar och energibolag. Många kommuner jobbat aktivt med frågor om laddinfrastruktur och har bra lösningar som de kan dela med sig av till andra, vilket är väldigt positivt, säger Anna Ullström. DB SCHENKER EN AV AKTÖRERNA

DB Schenker är en stor del av transportsektorn, med ett nätverk som spänner över hela världen. Logistikjättens globala mål är att alla transporter; sjö, flyg och land, ska vara klimatneutrala 2040. Under 2021 minskade DB Schenker i Sverige sina utsläpp av växthusgaser från landtransporter med 57 procent (basår 2006). Elektrifieringskommissionens och drygt 260 företag och regioner runt om i landet har tagit fram 18 elektrifieringslöften för att påskynda elektrifieringen av de regionala godstransporterna med lastbil. DB Schenker är en av aktörerna som ställer sig bakom initiativet. – Elektrifieringen är ett huvudspår i vår strategi för omställning till fossilfrihet, säger Hanna Melander. När vi går över till el blir vi helt utsläppsfria, vilket är målet för hela vår globala koncern, säger Hanna Melander, hållbarhetschef på DB Schenker.


Nya Projekt

Augusti 2022

92


Nya Projekt

Augusti 2022

93

DAF CF ELECTRIC KLARAR EUROPAS MEST UTMANANDE BERGPASS En DAF CF Electric med totalvikt på 26 ton är den första helt eldrivna lastbilen att tämja Österrikes högsta bergspass – den 4,8 mil långa Grossglockneralpvägen med 36 hårnålskurvor och lutningar på 12 %. Den här prestationen visar att det är möjligt att köra med nollutsläpp även i bergsområden. DAF CF Electric har funnits på marknaden sedan 2018 och finns som 4x2-dragbil och 6x2-lastbil. Den helt eldrivna lastbilen – den tredje generationen är nu tillgänglig på marknaden – används redan bland annat i Belgien, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Ungern för olika användningsområden, inklusive distribution till stormarknader, sophämtning och containertransporter. Med smart planering och mellanladdningar kan kunder köra upp till 50 mil per dag med CF Electric. BEVIS PÅ ANVÄNDBARHET I BERGSOMRÅDEN

Vissa transportoperatörer i bergsområden verkar dock vara osäkra på om de kan använda ellastbilar. Tschann, officiell DAF-återförsäljare i Österrike, bestämde sig för att det var dags att sätta stopp för tvivlen med hjälp av DAF Trucks. – Var annars än på den mest utmanande men vackra bergsvägen i Europa skulle man kunna visa på kvaliteten och användbarheten för CF Electric?, sa Enrico Simma, ordförande för Tschann. SKARPA SVÄNGAR OCH BRANTA SLUTTNINGAR: DET ULTIMATA TESTET

Lastbilen CF Electric med totalvikt på 26 ton kördes från Salzburg på motor- och småvägar till foten av Grossglockneralpvägen. Därefter styrde man kursen mot Kaiser-Franz-Josefs-Höhe, mållinjen för det vindlande spektakulära bergspasset. Enrico sa: – Utsikten från vägen är hisnande men rutten på 4,8 mil med 36 skarpa kurvor och branta sluttningarna på 12 % är en utmaning. Det är det ultimata testet för alla fordon – och CF Electric klarade det utan problem! Det här är beviset på att CF Electric kan användas på alla rutter så länge det finns en bra laddningsinfrastruktur!


Nya Projekt

Augusti 2022

94

ETT BYGGPROJEKT DÄR INGEN SKADAS.

afgruppen.se/anlaggning