Avonova Magazine nr 3 2019

Page 1

T RE EMA HA : B

MAGAZINE #3 2019

Rehabkoordinering - så går det till

Ut ur utmattningens labyrint

SJUK- OCH FRISKANMÄLAN – kunden berättar


Ledare: VD har ordet

Framtidens hälsoarbete

V

ar står vi i hälsoarbetet om fem år? Är det fortfarande företagshälsa i en traditionell mening? Ett sammanhang där arbetsgivare investerar i hälsoarbete kopplat till arbetsplatsens kontext? Eller har arbetslivets många frågor och utmaningar vävts samman med livet utanför arbetsplatsen? För att skapa förutsättningar för hållbara arbetsplatser - kommer det vara nödvändigt att se till hela människan – sju dagar i veckan, tjugofyra timmar om dygnet? Vad påverkar medarbetarnas prestationer – kommer det vara tillräckligt att fokusera på frågeställningar såsom bra eller mindre bra chefer, hälsoundersökningar, inkluderande arbetsprocesser, rehabiliteringsarbete etc.? Hur påverkar den eskalerande digitaliseringen och teknikutvecklingen samhället och arbetsplatsen? Hur kommer fördelningen av enkla respektive komplicerade jobb påverka hur vi rekryterar och utbildar? Listan över frågor om morgondagen arbetsplatser och utmaningar kan göras lång – och komplex. Ser vi ur ett industriellt och ekonomihistoriskt perspektiv vågar man nog påstå

Magazinet ges ut av Avonova Hälsa AB. Redaktionsråd: Stefan Persson, marknads- och affärsutvecklingschef Carina Lundmark Ågren, HR-chef Cecilia Lagergren, processledare varumärke och kommunikation

att vi står inför den mest utmanande tiden för företag och organisationer. Tillgången till kvalificerad arbetskraft kommer att vara mer eller mindre begränsad. Kraven på arbetsgivarnas attraktionsförmåga kommer att öka väsentligt. På Avonova har vi en uppfattning om det här. Vi tror oss veta hur vi skall hjälpa våra kunder att navigera och styra dem in i morgondagens hållbara arbetsplatser. Oavsett om du är enmansföretagare, offentlig förvaltning eller företag med hundratals anställda, har vi tjänster och processer som stödjer er i ert arbetsmiljöarbete. Det här numret av Avonova Magazine erbjuder flera tjänster och insikter som kan stimulera och initiera er in i ett effektivt arbetsmiljöarbete.

Jag har under de här åren dragit en helt klar och obestridlig konklusion – ett förebyggande arbetsmiljöarbete, i alla dess avseenden, är en av de absolut viktigaste beståndsdelarna för en hållbar arbetsplats och för en hållbar ekonomisk utveckling. Det gäller för alla företag och organisationer – privata och offentliga. Ta hand om era medarbetare och er själva – då tar ni hand om era företag och organisationer. Jörgen Malmenskog

Med pennan i handen vill jag passa på att säga hejdå till kunder, medarbetare och läsare. Jag har haft förmånen att under sex år jobba tillsammans med ett smått fantastiskt gäng. Den arbetsglädje jag mött hos Avonovateamet, den genuina viljan att få hjälpa kunder och dess medarbetare – den är imponerande! Jag har aldrig mött så mycket kunskap och engagemang samlat på ett ställe tidigare.

Produktion: Avonova kommunikation, Lidköping kommunikation@avonova.se

Text: Erik Hammarström, skribent

Upplaga: 9.000 ex

Ansvarig utgivare och redaktör: Cecilia Lagergren, tel 072 520 78 21

Foto och retuscher: Martin Frick, Istock Photo, Avonova kommunikationsavd.

Tryck: Exakta, Lidköping.

Tryckanpassning: Dragan Jurcevic

Utgivning: 4 ggr/år. Nästa nummer sept 2019.

FÖLJ OSS

www.facebook.com/avonovahalsa

www.linkedin.com/company-avonova-sverige

twitter.com/avonovahalsa

YouTube/Avonova Företagshälsa


Human Capital

REHABKOORDINERING Tidiga insatser ger effekt

VI HÅLLER IHOP REHABPROCESSEN Sjukfrånvaro är en av arbetslivets största utmaningar. Produktionsbortfall, kompetensförlust och inte minst lidande för medarbetaren gör det viktigt att upptäcka och förebygga psykisk och fysisk ohälsa. Vi hjälper dig steg för steg. Läs mer på www.avonova.se

Rehabkoordinering innehåller bland annat: • Hälsoanalys – ger en helhetsbild av rehabiliteringsbehovet • Hälsosamtal – medarbetaren träffar rehab koordinatorn och formulerar mål samt aktiviteter • Rehabmöte – medarbetaren, arbetsgivaren och rehabkoordinatorn sätter gemensamma mål i rehabplan • Uppföljningsmöte – medarbetaren, arbetsgivaren och rehabkoordinatorn utvärderar insatserna • Policy - framtagning/översyn/integrering

3


2 VD har ordet med Avonova 5 Utvecklas - det här är på gång

6

Prenumerera på Avonova Magazine – det är gratis! Vi vill med Avonova Magazine inspirera organisationer och deras medarbetare till att bli mer hållbara. För att spara papper och på jordens resurser vill vi inte trycka en större upplaga än nödvändigt. Därför har vi bestämt att om man vill fortsätta få tidningen får man starta en prenumeration. Det är helt gratis och tidningen kommer även i fortsättningen att vara full med inspirerande läsning för dig som är intresserad av hälsa, arbetsmiljö och HR-frågor. Vill du fortsatt få Avonova Magazine i din brevlåda eller mailbox? Registrera dig som prenumerant på vår hemsida eller skanna QR-koden nedan.

För att prenumerera: skanna QR-koden eller gå in på www.avonova.se/magazine Läs om

Digital företagshälsa i nästa nummer av Avonova Magazine

avonova.se/magazine

4 4

Vägen ut ur utmattningens labyrint

10 Rehabkoordinering - så går det till 12

Det är i hygienfrågorna chefer bygger förtroende

14

Kunden berättar – Sjuk- och friskanmälan

16

Så undviker du skador - fysioterapeutens bästa tips

17

PRICE – behandla direkt

18

Nyheter i Avonova Dialog


Human Capital

STARTA DAGEN MED NY KUNSKAP

FRUKOST KLUBBEN

AVONOVA Frukostklubben har som syfte att sprida kunskap inom fälten HR,GRUNDSERVICE hälsa och arbetsmiljö. Våra FÖRETAGSHÄLSA föreläsare ligger i framkant inom sina respektive områden och belyser högaktuella ämnen. Frukostklubben anordnas i Stockholm, Göteborg och Malmö. På vår hemsida hittar du alla datum.

Läs mer på www.avonova.se/frukostklubben

JOBBHÄLSOINDEX 2020 Nu släpps Jobbhälsoindex 2020, Sveriges största årliga återkommande arbetsmiljömätning, som visar hur svenskt arbetsliv mår just nu. Avonovas chefspsykolog, Robert Persson Asplund och Sofia Åström Paulsson, medicinskt ledningsansvarig, har tolkat svaren. Hämta ditt ex: www.avonova.se/jhi

Alcudia 18-25 april 2020

VÄLKOMMEN TILL CAMP ALCUDIA APRIL 2020 För 6:e året i rad arrangerar Avonova Active Camp Alcudia på Mallorca. En vecka i hälsans och återhämtningens tecken. Vi erbjuder ett varierat program med fokus på träning i form av cykling, vandring och löpning i underbar miljö. Läs mer eller boka på www.avonova.se/alcudia2020

AVONOVA | ACTIVE 5


Vägen ut ur utmattningens labyrint

6

Foto: Erik HammarstrĂśm


TEMA REHAB

När Ulrika Malmesved kraschade hade hon ignorerat stoppljusen under en lång tid. Hennes höga tempo och krav kastade in henne i ett utmattningssyndrom. När det kändes som mörkast blev hennes möte med företagsläkaren Antonio en viktig vändpunkt. Deras resa ut ur Ulrikas utmattning blev till slut en bok som hjälper människor som befinner sig i ett utmattningssyndrom.

Ulrika Malmesved arbetade som lärare. Vilket hon trivdes bra med. Men steg för steg kände hon att något inte stämde. Hon orkade allt mindre, minnet försämrades och minsta ljud påverkade henne negativt. Sakta men säkert slöt hon sig allt mer samtidigt som hon hade svårt att förstå vad det var som var fel. Till slut accepterade hon att hon hade ett utmattningssyndrom. Att hon hade kört på för hårt, för länge och utan återhämtning.

Ville berätta sin historia Under resan mot ett tillfrisknande besökte Ulrika ofta biblioteket på jakt efter böcker som kunde hjälpa henne att förstå vad det var som hon gick igenom. Men utmattningen gjorde det svårt att ta sig igenom de ofta mer akademiskt orienterade böckerna, och hon kände att hon faktiskt hade något att berätta. En berättelse som skulle kunna hjälpa andra. Tillsammans med sin företagsläkare Antonio Alonso-Villaverde Lozano bestämde hon sig för att skriva den bok hon själv hade velat läsa. Resultatet blev Utmattningens Labyrint (Idus förlag, 2019).

En ärlig berättelse I boken får läsaren följa Ulrika och hennes resa genom vad hon kallar utmattningens labyrint. Antonio förklarar vad som händer utifrån sitt professionella perspektiv. Det var viktigt att boken skulle vara ärlig och inte försköna något. Med boken vill de krossa tabun kring utmattningssyndrom. – Om man kan sprida kunskap om vad en utmattning innebär och hur det känns, att det kan hjälpa någon att inte känna de här skuld och skamkänslorna. Det är så mycket kraft som går åt till att känna de här känslorna, berättar Ulrika.

Mötet med företagsläkaren blev en vändpunkt Ulrikas kollega hade under en längre tid märkt att något inte stämde. Han hade flera gånger bett henne att söka hjälp. Men Ulrika ville inte riktigt erkänna för sig själv, än mindre för någon annan, att hon inte längre orkade med sitt höga tempo. Till slut besökte hon sin företagshälsa. Det var då hon träffade Antonio som konstaterade att det hon drabbats av var ett utmattningssyndrom.

Det gick att komma vidare och bli frisk men det skulle bli kämpigt. Ulrika gick motvilligt med på att bli sjukskriven från sitt jobb som lärare, och långsamt påbörjades resan ut ur utmattningens labyrint. – Det var nästan en månad in i processen, i mars när Antonio sa ”nu sjukskriver jag dig resten av terminen”. Jag minns exakt den dagen, det rummet, exakt hur det var när jag släppte ner axlarna, minns Ulrika.

Svårt att själv dra i bromsen Det blev en stor lättnad att någon annan tog beslutet om sjukskrivning. Att det inte längre var hennes val om hon skulle köra vidare eller inte. Antonio berättar att det är vanligt hos patienter.

" Jag vill framhålla hur viktigt det är att någon hjälper en i processen" – Jag har träffat många utmattade och stressade. När jag säger att jag ska sjukskriva dem så börjar de gråta, och jag har frågat om de är ledsna. Då svarar de nej, nu kan de äntligen vila, berättar han.

7


VISUALISERING AV DITT NULÄGE MENINGSFULLHET + -

PARTNER + -

ARBETSMILJÖ + -

ARBETS- + KAMRATER -

GRANNAR + -

BARN + SLÄKT + -

ARBETE

DET SOCIALA LIVET

KOMPISAR + BEKANTA + -

Antonio har med sitt team på Avonovas hälsocenter i Mariestad tagit fram självskattningsverktyget Visualisering av ditt nuläge.

FAMILJ

ANDRA + NÄRA -

HÄLSA + -

JAG

LIVSSTIL SÖMN

MOTION MAT SÖMN

EGNA INTRESSEN + -

Verktyget hjälpte Ulrika att visualisera vilka faktorer som skapade stress och laddade ur batterierna, men också vad det var som gav henne energi.

Källa: Utmattningens labyrint: En patient & en läkare - två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom (Idus förlag, 2019) Illustration: Cecilia Lagergren

8


– Jag vill framhålla hur viktigt det är att någon hjälper en i processen. Det är så viktigt när man är så skör. Är man en sån person som jag är, vill man visa sig duktig och det blir nästan en tävling att komma tillbaka till arbetet så snabbt som möjligt. Där måste det finnas någon som bryr sig om hur personen verkligen mår, säger Ulrika.

– I boken har vi försökt berätta om bakslagen. Det är viktigt att förstå att det ofta blir så. Jag började arbeta igen och efter några veckor blev det kaos. Jag fick panikångest och trodde att jag var nere på botten igen. Därför var det viktigt att berätta att bakslag är en del av processen, för att läsarna ska ha en större tillit till den, berättar Ulrika.

En lång process att ta sig tillbaka

– Uppgångar och nedgångar är en del av allas liv. Det är bara att det blir svårare när man inte har några resurser att hantera dem, fyller Antonio i.

Att det är en process är viktigt att komma ihåg. Det finns ingen ”quick fix”. Det handlar mycket om att hitta rätt verktyg, att ändra sina tankemönster och prioriteringar. Det är många små och stora hinder som ska klaras av innan man tar sig tillbaka. Processen ut ur ett utmattningssyndrom handlar om mer än att vila upp sig. – En sjukskrivning utan några åtgärder är bara ett problem. Att vila kan hjälpa litegrann, men om du inte tar hand om grundproblemet hjälper det inte, säger Antonio.

En lång resa ut ur labyrinten Ulrika påbörjade långsamt resan ut ur labyrinten med hjälp av Antonio och hans team. Men vägen kantades också av motgångar, det skulle ta tid. Att inte visa upp en förskönad bild av vägen tillbaka från utmattning var viktig för Antonio och framförallt Ulrika i den bok de bestämde sig för att skriva.

I "Utmattningens labyrint: En patient & en läkare - två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom" (Idus förlag, 2019) får läsaren följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare, Antonio, som behandlade och samtalade med henne.

"En sjukskrivning utan några åtgärder är bara ett problem. Att vila kan hjälpa litegrann, men om du inte tar hand om grundproblemet hjälper det inte" Arbetsgivare och kollegor är viktiga Ulrika hade en kollega som märkte att något var fel. Dessutom en arbetsgivare som tog hennes problem på allvar. Alla har inte en sådan tur. Enligt Ulrika är det viktigt att alla parter arbetar tillsammans för att processen ska fungera. – Stödet från en arbetsgivare betyder jättemycket. Det blir så mycket bättre. Att företagsläkare, chef och patient är ett team.

Ulrika tycker att det är viktigt att vara tydlig på arbetsplatsen när man kommer tillbaka från en utmattning. Att man berättar vad man behöver och hur man vill bli bemött. Arbetsgivaren behöver veta vilka krav som är rimliga att ställa på en medarbetare som kommer tillbaka från en sjukskrivning. – Det är så olika mellan individer och på vilken arbetsplats det är. Vi försöker göra det försiktigt, säger Antonio.

Viktigt att sprida kunskap I dag har Ulrika lämnat läraryrket. I stället driver hon ett eget företag med hälsoinriktning. Hon trivs bra men är alltid vaksam på tecken på att utmattningen är på väg tillbaka. Ulrika och Antonio får kraft av att vara ute och prata om boken. De vill att boken ska fungera som stöd till den som befinner sig i ett utmattningssyndrom men även till anhöriga och kollegor. Antonio berättar att det faktiskt kommit fram personer som på föreläsningar som inte riktigt kan tro på utmattade kollegor. Det är viktigt att folkbilda människor för att öka förståelsen och kunskapsnivån. Visst finns det fortfarande tabun att krossa. Men Ulrika och Antonio sprider steg för steg kunskap kring ämnet. Det tar tid, men det kanske det måste få göra.

Antonio beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom och vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt.

9


Rehabkoordinering - så går det till

SJUK- OCH FRISKANMÄLAN

ARBETSMILJÖANPASSNING

HÄLSOSAMTAL

I en rehabilitering är det viktigt med tidiga insatser och en bra koordinering. Avonovas rehabkoordinator driver och håller ihop hela rehabiliteringsprocessen från tidiga insatser till att vara en länk mellan alla berörda aktörer. Det fungerar lika bra vid korttidsfrånvaro som vid en längre sjukskrivning. Så här gick det till när chefen Per märkte att det var något som inte stämde med hans medarbetare Lars. Lars är arbetsledare på en fabrik. Hans chef, Per, upptäcker via Avonovas Sjuk- och Friskanmälan att Lars har varit sjukanmäld ofta det senaste året. Lars förklarar att det beror på migrän. De bokar en tid hos Avonova för ett hälsosamtal tillsammans med en rehabkoordinator. 10

Förutom migränanfallen är Lars fullt frisk. Han röker eller dricker inte och är i god fysisk form. När Rehabkoordinatorn pratar om arbetsmiljön förstår Lars att han faktiskt är ganska stressad på arbetet. Han vill inte att Per ska ta bort arbetsupp-

gifter, men att börja arbetsdagen lite senare när han har migrän tycker de båda är en bra idé. Det finns dessutom ett kontor som inte längre används, där kan Lars återhämta sig om han känner att migränen kommer under arbetsdagen.


SJUKANMÄLAN

DET HÄR SÄGER LAGEN VID EN LÄNGRE SJUKSKRIVNING

1 7 15 28

45

90

1-90

130

180

91-180

Sjukpenning betalas ut om man inte kan återgå till sina vanliga eller andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren.

240

300

365

181-365

Fortsatt sjukpenning. Med stöd från Fortsatt hjälp och stöd från arbetsgivaren och Arbetsförmedarbetsgivare och Arbetsförmedlingen för återgång till någon form av arbete. lingen söks arbetsuppgifter på hela arbetsmarkanden. Sjukpenning betalas ut om man inte kan utföra något arbete alls på arbetsmarknaden. Rätt till ledighet för att pröva annat arbete. Ny lag från 1 oktober 2008.

366Vid nedsatt arbetsförmåga efter 12 måndaders sjukskrivning kan sjukpenning på fortsättningsnivå beviljas efter ansökan. Bedömning av rätt till ersättning och arbetsförmågans nedsättning görs oavkortat i förhållande till arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

UPPFÖLJNING/ UTVÄRDERING

FORTSATT DIALOG

Illustration: Cecilia Lagergren

Rehabkoordinatorn tycker också att Lars ska komma igång med mer fysiska aktiviteter för en bättre återhämtning. Lars bestämmer sig för att använda friskvårdsbidraget och köpa ett årskort på badhuset. Nu har Rehabkoordinatorn en re-

habplan. De kommer överens om att träffas två månader senare för att utvärdera om rehabplanen har gjort någon nytta för Lars mående och arbetssituation.

De fortsätter att lyfta frågan i medarbetarsamtal och i den dagliga dialogen. Skulle de behöva vägledning vet de att de kan rådfråga sin företagshälsa.

Lars fortsätter att ha en dialog med chefen om sin hälsa och arbetsmiljö. 11


Det är i hygienfrågorna chefer bygger förtroende

F

rederic Laloux är i mina ögon en av de mest intressanta tänkarna kring framtidens organisationer och arbetsplatser. Han beskriver bland annat i den utmärkta boken «Reinventing organizations (Nelson Parker 2014)» arbetsplatser med delat ledarskap och utan formella hierarkier. Hans resonemang tar sin utgångspunkt i människors inre drivkrafter och han förutspår ett, redan pågående, paradigmskifte i hur vi betraktar organisationer. En intressant aspekt av Lalouxs resonemang är hans starka fokus på robusta strukturer, metoder och rutiner.

Skapar ett ömsesidigt förtroende Laloux menar att en organisation som tillåter medarbetare att känna sig ansvariga för helheten, som medledare för att använda ett modernt ord, kräver förutsägbara och stabila sätt att 12

hantera svåra situationer såsom konflikter, riskfyllt beslutsfattande, lönesättning eller andra HR-frågor. Att som medarbetare kunna känna förtroende för att jag hanteras på ett seriöst och korrekt sätt i en utsatt eller känslig situation är grundläggande för att jag ska vara helhjärtad och engagerad på djupet i mitt arbete och min organisations framgång.

Den närmaste chefen bär ett stort ansvar I de flesta av våra nuvarande organisationer bärs hela detta ansvar av medarbetarens närmaste överordnade chef. Det är hos denne som arbetmiljöansvaret ligger och det är i den här relationen som medarbetaren måste kunna känna förtroende och trygghet. Vi kan alla efter en kort tankepaus ge ett antal exempel på situationer då förtroendet för chefen prövas. Vanli-

ga frågor kan vara: Bryr sig chefen om mig, på riktigt? Kommer chefen att backa upp mig om jag hamnar i knipa eller begår ett misstag? Kommer chefen att prioritera min säkerhet och mitt mående före ekonomiska värden? Kommer chefen att stå kvar bredvid mig när jag blir sjuk eller skadad?

Illa skötta processer påverkar förtroendet Att som chef ha ordning på hygienfrågorna, såsom rehabprocessen, är därför helt avgörande för att lyckas bygga och vidmakthålla förtroendefulla relationer till medarbetarna. Hur påverkas, primärt, mitt förtroende och, sekundärt, mitt engagamang och min lojalitet till arbetsgivaren när jag ser eller hör om en illa skött rehabiliteringsprocess för en av mina kollegor? Vad tror du?


Hållbara organisationer har ett hållbart, medvetet och modernt ledarskap. Under Avonova Management har vi samlat tjänster och utbildningar som ger stöd och inspiration till ledare och chefer samt bidrar till utveckling av deras organisationer.

Organisationsutveckling Våra konsulter har verktyg för att kartlägga organisationers nuläge. Allt ifrån hur systematiken i arbetsmiljöarbetet ser ut till hur relationer och kommunikation fungerar.

Läs om

Digital företagshälsa i nästa nummer av Avonova Magazine

avonova.se/magazine

Ingen kan allt Chefer med engagerade och motiverade medarbetare som tar ansvar för mer än de absolut måste och tvingas till har i botten en förtroendefull relation och den är byggd på seriositet och ärlig omtanke. Den här insikten har erfarna och duktiga chefer vunnit om de inte haft den från början, och Laloux betonar att detta är en hörnsten även i nästa generations organisationer – sannolikt därför att det handlar om mycket djupa delar av våra relationer, nämligen att kunna känna förtroende och lita på varandra. Ingen människa, inte ens en chef, kan kunna allt och vara expert på både verksamhetens huvudprocesser och på alla HR-processer, såsom Rehab, men alla kan se till att säkra upp rutiner och i tid etablera kontakt med sakkunniga på de områden man själv inte behärskar. Detta är en viktig del av det stöd vi kan ge till våra kunders chefer.

Grupputveckling chefer Med Grupputveckling chefer utvecklar vi gruppen i att klara sitt uppdrag och fungera bra tillsammans. Vi utgår från gruppens uppdrag och mål för att bygga programmen tillsammans. Våra metoder och verktyg används för att gruppen ska utveckla framgångsfaktorer med fokus på motiverande mål.

Energidrivande Ledarskap Med vår grundläggande ledarskapsutbildning får ledare dels en teoretisk grund i positiv psykologi, affektiv neurovetenskap och modern utvecklingspsykologi samt en praktisk förståelse i hur man kan utveckla ledarskapet.

Rikard Arenius, Affärsområdeschef Management

Läs mer om Avonova Management på www.avonova.se/management 13


Jenny Brian, HR-manager på Paroc.

Kunden berättar – Sjuk- och friskanmälan

P

aroc i Sverige är en tillverkare av brandsäkert isoleringsmaterial i stenull. I Sverige finns anläggningar i Skövde, Hässleholm och i Hällekis utanför Götene. Sedan 2017 har de använt sig av Avonovas Sjuk- och friskanmälan. Sjuk- och friskanmälan är Avonovas tjänst för anmälan av sjukfrånvaro och Vabb. Förutom att sjukanmäla sig får medarbetaren alltid sjukrådgivning av sjuksköterska. För organisationer skapas statistik där sjukfrånvaron kan brytas ner och analyseras på individ-, grupp-, eller organisationsnivå. Det ger möjlighet att upptäcka personer eller grupper som riskerar att drabbas av ohälsa i tid. På det sättet kan den organisation som använder Sjuk- och friskanmälan på rätt sätt minska sjukfrånvaron.

14

Ett effektivt redskap Det underlättar om man redan från start vet vad man vill få ut av tjänsten. Sjuk- och friskanmälan är främst ett redskap, inte en lösning i sig. Men varför passade då Sjuk- och friskanmälan Paroc? – Det var för att kunna behålla en struktur som vi redan hade. Med påminnelser till chefer, och till oss på HR. Och statistiken så klart, där vi verkligen får en överblick som stämmer med verkligheten. Vi hade en bra grund och sen finslipade vi processerna och tänkte till lite innan vi satte igång. Det är inte ett system som löser allt, man behöver ha ett systematiskt arbetssätt som man sedan utgår från i systemet, säger Jenny Brian, HR-manager på Paroc.

– Det är ett uppskattat redskap för man får koll. På riktigt. Speciellt dokumentationsdelen där alla kan se samma saker som chefen, fortsätter hon.

Medarbetarna får en bättre egenvård På Paroc är ca 450 medarbetare uppkopplade mot Sjuk- och friskanmälan, både tjänstemän och kollektivanställda. Dessutom är chefer utomlands som har medarbetare i Sverige anslutna. En funktion som uppskattas mycket av både Jenny Brian och medarbetarna är möjligheten att få sjukvårdsrådgivning direkt vid sjukanmälan. Det leder till att medarbetaren får en större chans till ett snabbare tillfrisknande genom en mer effektiv egenvård.


Paroc i Skövde.

SÅ FUNGERAR SJUK- OCH FRISKANMÄLAN – Jag ser rådgivningsdelen som en bra funktion. Det skapar ett stort mervärde. Det är något som medarbetarna uppskattar, berättar hon. Jenny Brian lyfter också fram hur tjänsten hjälper vid ett tidigt skede och skapar en bra överblick över sjukfrånvaron. – Sjuk- och friskanmälan hjälper till att fånga upp tidiga signaler och ger oss en möjlighet att arbeta proaktivt. Det blir tydligt hur sjukfrånvaron faktiskt ser ut, avslutar hon.

DAG

DAG

1

DAG

3

FRÅNVAROHANTERING

Sjukanmälan med sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

UNDER HELA PROCESSEN

Medarbetaren kan ändra sin sjukanmälan eller göra friskanmälan dygnet runt.

7

Sjuksköterska kontaktar medarbetaren (ej vid VAB)

Påminnelse till chef och medarbetare om läkarintyg från dag 8.

Efter 14 dagars frånvaro överförs ärendet till Försäkringskassan.

Löpande information till närmsta chef eller HR.

rehabkedjan

upprepad frånvaro

SJUKANMÄLAN

REHABPROCESSEN

Foto: Erik Hammarström

1 7 15 28

45

1-90

90

130

91-180

180

240

181-365

300

365

366-

Påminnelse vid upprepad korttidsfrånvaro till närmsta chef eller HR.

*Se förklaring på rehabkedjan på sid 11 i detta magazine

Illustration: Cecilia Lagergren

15


Så undviker du skador - fysioterapeutens bästa tips

E

n aktiv fritid är viktig för många. Gymmen växer fram som svampar över hela landet. På nästan alla arbetsplatser finns det någon eller några som har genomfört en svensk klassiker – tennisbanan eller padelhallen har blivit självklara mötesplatser. Men i glädjen i att röra sig och vara aktiv finns det också risker – skador är inte ovanliga. Davide Azzalin är fysioterapeut hos Avonova. Han är också aktiv i det lokala idrottslivet i den stad i södra Sverige där han bor. Skador från ambitiösa idrottare är något han möter både i arbetet och på sin fritid. Han ser att skador är extra vanliga hos tre olika typer av människor. – Tonåringar som är instabila eftersom de växer fort och de satsar mycket på explosivitet. De är unga och vill att det ska gå fort. Sen är det de som är 40 - 45 år och som vill bli mer aktiva igen. När de kommer igång igen vill de göra som förut, de vill fortsätta springa lika snabbt som när de var 25, men kroppen

16

är varken redo eller har rätt förutsättningar. När musklerna har varit inaktiva tappar de kraft och sin funktionella förmåga. Den här gruppen har inte så mycket tid så de struntar i att värma upp och träna förebyggande. Den tredje kategorin är personer som får skador därför att de är inaktiva. När personer sitter för mycket och har dålig hållning kan de få en underbelastningsskada, till skillnad från de tre tidigare kategorierna som får överbelastningsskador, berättar Davide Azzalin.

Vissa sporter är mer skonsamma Enligt Davide är det främst vissa aktiviteter som ökar risken för skador. Främst är det sportformer som bygger på explosivitet. Där utövaren snabbt behöver ställa om från stillastående till snabba attacker. – Inom fysiologin skiljer vi mellan aerob och anaerob aktivitet. Aerobisk är den där vi bränner mycket syre och bygger uthållighet. Anaerob träning innehåller korta och intensiva moment, som i till exempel tennis. Det

är mycket högre risk för skador vid explosiva aktiviteter. Skulle jag tipsa om aktiviteter som är bra för kroppen rekommenderar jag cykling eller lätt löpning men framförallt simning. Viktigast är att kroppen är redo för aktiviteten, förklarar Davide.

Så hjälper du någon som har skadat sig Hur ska du då agera om du själv eller en träningskompis skadar sig? Enligt Davide kan ditt agerande den första minuten efter att skadan uppstått ha stor betydelse för den fortsatta rehabiliteringen. – Är det en akut skada där man känner till exempel en bristning i foten ska man inom 20 minuter sätta ett hårt tryckförband. Inom de första 48 timmarna undvik all belastning. Efter 48 timmar är det bra att få en bedömning av exempelvis en fysioterapeut, men man kan också försöka börja röra försiktigt på foten. Men det kan vara väldigt individuellt, så kan man få en bedömning är det väldigt bra, berättar Davide.


PRICE BEHANDLA DIREKT Med PRICE blir förutsättningarna för den kommande behandlingen bättre. Vid skadetillfället har man bara några minuter på sig att behandla skadan innan blödningen och svullnaden riskerar att bli för stor så därför rekommenderas det att PRICE påbörjas så fort som möjligt och att en mer ordentlig utvärdering av skadan görs vid ett senare tillfälle.

Protect (skydda) Han berättar att det finns en enkel metod med för att behandla en muskelskada precis när den uppstår: PRICE som du kan läsa mer om här bredvid.

Vägen tillbaka från en skada När man efter läkningsprocessen känner att man vill börja träna igen betonar Davide att det är mycket viktigt att ta det försiktigt. Dels en ordentlig uppvärmning och att fokusera på tekniken. Ska man ut och löpa, spring långsamt, känn efter och fokusera på tekniken. Att komma tillbaka från en skada kan innebära att kroppen är obalanserad och måste återställas. – Risken är större att drabbas av en skada när man har en stark och en svag sida än med två svaga sidor. När man har drabbats av en skada så har den ena sidan blivit svagare och det måste kompenseras. Man måste få tillbaka kraft och stabilitet i den drabbade delen av kroppen innan man börjar belasta fullt ut. Börja aldrig med 100% direkt, varnar Davide.

Restricted activity – Optimal Loading (avlasta – anpassa belastningen)

Ice (is)

Compression (kompression med elastisk binda)

Elevation (högläge)

17


Nyheter i Avonova Dialog

A

vonova Dialog är ett verktyg som används i mobil, dator eller läsplatta och låter medarbetarna svara på frågor kring sin arbetsmiljö och hälsa. Svaren ger chefen en regelbunden uppdatering av gruppens eller organisationens hälsostatus. Avonova Dialog ger förutsättningar för en återkommande dialog mellan medarbetare och chef. Nu kommer verktyget i en ny och uppdaterad version. Dialog har inte bara fått en utseendemässig uppdatering, även funktionsmässigt finns det några nyheter.

Stor mängd data och feedback bakom uppdateringen Robert Persson Asplund är chefspsykolog på Avonova och har varit med och utvecklat Avonova Dialog. Det är ett gediget arbete som ligger bakom uppdateringarna. 18

- Under det senaste året har vi samlat in mängder med data och feedback från alla användare av Dialog och därifrån utvecklat flera nya funktioner, berättar han. En ny funktion är till exempel stöd för funktionsvariationer där teckentolkade svar och frågor är en del. Sedan har statistikfunktionen genomgått stora förändringar. Det är betydligt lättare att se tidigare svar och se hur ens hälsa och upplevelse av arbetsmiljön har utvecklats över tid.

arbetsmiljö och förebygga ohälsa. Bland annat har vi infört ett nytt index, Hållbar Medarbetar Index (HMI), som är ett komplement till nöjd och engagerad medarbetare som är etablerade kvalitetsindex. Genom HMI sätter vi mer fokus på friskfaktorerna i arbetsmiljön och hur chefer och medarbetare konkret kan utveckla dem genom regelbunden dialog, förklarar Robert.

Lanserar ett nytt index I och med utvecklingen av Avonova Dialog lanseras också ett nytt begrepp som kompletterar vedertagna kvalitetsindex. – Vi tar nu ett ordentligt utvecklingssprång och genom de nya funktionerna i Dialog kan chefer och medarbetare tillsammans främja en god

Läs om

Digital företagshälsa i nästa nummer av Avonova Magazine

avonova.se/magazine


Nya funktioner i Dialog • • • •

Tillgänglighetsanpassat gränssnitt Justerade frågor, rekommendationer Individuella resultat och rekommendationer, aktuell och föregående månader Påminnelse om du inte svarat på frågorna under en månad

Nya funktioner i Admin •

Ny resultatpresentation som innehåller bland annat: 1. Hållbar Medarbetare Index (HMI) 2. Förändring 3. Rangordnade resultat 4. Svarsfördelning 5. Svarsfrekvens • Möjlighet att lägga till, flytta och ta bort användare av Dialog • Anteckningar från dialogsamtal • Support från IT samt rådgivning av HR-konsult

19


Human Capital

FÅ KOLL MED SJUKOCH FRISKANMÄLAN DET ÄR LÖNSAMT ATT BRY SIG OM SINA MEDARBETARE Avonovas sjuk- och friskanmälan hjälper er att uppfylla rehabiliteringsansvaret, ger överblick över sjukfrånvaron och möjlighet att samla dokumentation på ett och samma ställe.

Läs mer på www.avonova.se

GDPR -säkert Sjuk- och friskanmälan ger dig: • Tydliga rutiner​ Hela organisationen hanteras på samma sätt​ • Stöd till chefer ​ Verktyg för snabb och enkel överblick samt​ systematiskt rehabarbete ​ • God personalvård ​ Professionell sjukvårdsrådgivning, 24 timmar om dygnet, årets alla dagar, vid sjuk- och VAB-anmälan. ​ • Rätt insats ​ HR/chef och företagshälsan får utförlig statistik för rätt insatser som underlättar rehabarbetet​


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.