Memòria2018

Page 1

dona · infància i adolescència · família · altres col·lectius vulnerables

memòria activitats 2018

65 anys


2018 invia

2.757 ateses presencialment 246 supervivents de violència

2.757 ateses presencialment

756 infants

1.832 dones

0 a 18 anys

21.937 persones ateses 87% 19.180 ateses telefònicament

13%

Contemplem la persona com un tot individual i irrepetible, sense classificar-la i creiem en la seva capacitat de transformació

34%

28%

13%

junta de l’Associació invia

edat

sexe 66%

59%

364 joves

1.637 adultes

19 a 24 anys

+24 anys

1.335 immigrants

925 homes 136 immigrants

50,3%

10%

persones

famílies

49,7%

90%

1.356 nacionals

556 nacionals

atenció integral a les dones SAID pàg 6

atenció famílies i infància SAFI pàg 10 inserció i formació laboral SIF pàg 15

Una tasca permanent Són 65 anys de treball constant i complicat. Són molts anys d’esforç i dedicació, de persones que van aportar la seva energia i ajuda de manera puntual i determinada, i de persones que ens estan acompanyant durant molts anys i en moltes i diverses tasques. Com a Junta de l’Associació invia, volem que la memòria d’aquest any 2019 vagi dedicada, en el nostre 65è aniversari, als que van ser, són i seran; permanentment o en algun moment de la seva vida: persones sòcies, treballadores i voluntàries. Enumerats en aquest o en qualsevol altre ordre. Al llarg d’aquests 65 anys d’existència, hem intentat aportar ajuda i esperança a tantes dones com hem pogut. No ho hem fet malament, siguem honestos. Ens hauria agradat poder dir que hem ajudat a totes les persones que se’ns han acostat, que hem rigut amb elles en els finals feliços. No sempre ha estat possible. Hem patit els desencants, hem plorat els fracassos. Però la nostra gent mai ha deixat de lluitar, de creure, d’implicar-se. I aprenem cada dia, dels nostres errors, dels errors aliens. Enfoquem la nostra energia a millorar, a buscar sempre aquesta llum al final del túnel, tant en les qüestions col·lectives com en les individuals.

La nostra gent és lluitadora, la nostra gent creu, la nostra gent desitja i espera. I nosaltres som aquesta plataforma en la qual la gent que vol un món millor coincideix i actua. En aquest text no hem volgut entrar en xifres ni en percentatges. Els nostres resultats els trobareu a les pàgines següents, a ells us remetem perquè quantifiqueu la feina feta. Però aquí, en aquesta presentació us parlem de la il·lusió, del compromís, de la força de la nostra gent. Us parlem d’un exemple de 65 anys de constància, de llàgrimes i rialles. Us parlem d’un desig de solucionar les coses, de canviar el món.

Us parlem de la gent d’invia. Junta Directiva de l’Associació invia

La foto de portada forma part del projecte Claudel (pàg. 20).

2

MEMÒRIA 2018

invia

MEMÒRIA 2018

invia

3


serveis generals

inserció i formació laboral SIF

Junta directiva Elisa López-Mateos Moreno

43 professionals 36 dones 7 homes 2 persones amb diversitat intel·lectual (4,6%) 50 persones sòcies 28 dones 22 homes 25%

29%

46% 81 persones voluntàries 62 dones 19 homes 4

MEMÒRIA 2018

invia

atenció integral a les dones SAID

Presidenta

Eduardo Bravo Fernández Secretari

Pedro Valencia Granados Tresorer

Rosa Pujol Serra

Transparència Certificada des de 2003 pel Codi Ètic de les Associacions de Barcelona. Carta de compromís amb la cultura de la transparència de la FEDAIA-Federació Entitats d’Atenció i Educació a la Infància i l’Adolescència (2011) Associació fundada el 1953 Utilitat Pública des de 1998

Òrgans tècnics de gestió Serveis Generals Carme Laorden Medina Directora General

Annabel Pallás Miranda Coordinadora

Gemma Tárrega Rubio

Vocal

Responsable d’Administració i gestió econòmica

Manolita Sanz Ferré

Eva Anguera Viladot

Vocal

Assessoria Oriol Buch Ros

Assessor Econòmic

Frederic Cusí Amat Assessor Estratègia. Inpacte

Responsable de Comunicació. Inpacte

atenció famílies i infància SAFI

L’Associació invia al món Àmbit internacional

Miriam Diaz Presidenta

www.acisjf-int.org Àmbit estatal

Antonia García Hernández Presidenta

www.federacionacisjf.com

Europa Àrees tècniques Irene Andrés López Responsable Servei d’Atenció Integral a les Dones (SAID)

Dolors Sánchez Peñalver Oscar Giménez Tarrasón Coordinadors SAID

Patricia Ortuño Redondo Responsable Servei d’Atenció a Famílies i Infància (SAFI)

Marta Benítez Parra

Alemania / Bèlgica / França Grècia / Italia / Portugal / Suissa

Àfrica Benín / Camerún Congo Brazaville

Amèrica Llatina Argentina / Bolivia / Colombia

Orient Mitjà Líban

Coordinadora SAFI

Marta Ribera Berneda

Responsable Servei d’Inserció i Formació (SIF)

MEMÒRIA 2018

invia

5


said@invia.cat El Servei d’Atenció Integral a les Dones, des d’una òptica transformadora de gènere i transculturalitat, proporciona suport residencial, psicoeducatiu, econòmic i judicial a dones i joves, amb o sense fills/es supervivents de violències masclistes, víctimes del tràfic de persones amb fins d’explotació sexual i/o que es troben sense recursos.

El 2018 1. Hem ampliat la cartera d’habitatges

d’inclusió amb un nou pis d’emancipació. 2. Hem implementat el projecte Claudel, un taller de gènere i drets des de l’art i la sororitat. 3. Hem gestionat el punt lila d’informació i assessorament sobre agressions sexistes de les festes majors de Poblenou i Clot.

atenció integral a les dones “Llegué a la Casa de la Jove con 15 años, yo era muy niña todavía. A raíz del acompañamiento que recibí allí me he dado cuenta que empiezo a quererme, a tener ese amor que me faltaba y que me estoy dando a mi misma. Y ahora, yo creo que me siento orgullosa (aunque lo diría entre comillas), me siento más madura, más segura... Cuando cumplí 18 años me fui de la Asociación invia porque quería hacer mi vida. Pensaba que era mucho más madura de lo que era, y me di un golpe con la realidad. Estaba mal y volví a invia (aunque me costó porque soy muy orgullosa) a pedir ayuda. Ellos no me juzgaron y me volvieron a dar de todo: una casa, comprensión, escucha, amor, aprendizaje... Me siento muy orgullosa de mi misma, porque he conseguido cosas que para mí son importantes, como ir al médico sola o poder hacer gestiones. Sé organizarme mi día a día, qué tengo que hacer a lo largo de la semana, planificarme. Cosas para las que antes tenía que depender siempre de las demás. Y gracias a todo esto, ahora tengo un trabajo. Me siento realizada, me llena, siento que me ayuda a tener mi vida más organizada, a soportar el dolor que tengo dentro. Me hace sentir muy feliz y contenta. Sé que tengo que trabajar aún mucho más en todos los ámbitos de mi vida, y que hay muchas cosas de las que aún tengo que recuperarme, pero al menos ahora siento que tengo más claro qué camino quiero seguir en mi vida y qué vida quiero, y sé que sólo necesito tiempo, que me escuchen, que no me juzguen, amor y acompañamiento. Y invia me lo esta dando.”

“Antes yo estaba muy mal, no podía ir al colegio, no podía comer bien porque todo el día estaba pensando, no tenía una casa que sintiera como mía y donde pudiera estar tranquila, no tenía ropa limpia para ponerme, sólo podía salir los lunes, era como una cárcel. Todo el día estaba en mi habitación llorando. Desde que llegué a la Casa de la Jove estoy mejor, aunque aún me faltan muchas cosas para estar bien y dejar de estar triste. Desde que llegué a invia siento que todo ha cambiado, sobretodo en seguridad. Con las compañeras de piso nos ayudamos mucho, y con el equipo salimos, me explican las cosas que he de aprender, a veces reímos (cosa que necesito mucho) y lo más importante, siempre me escuchan.”

Jove resident a un pis d’emancipació 19 anys

Jove resident a un pis d’emancipació 21 anys 6

MEMÒRIA 2018

invia

MEMÒRIA 2018

invia

7


els projectes Servei d’Atenció Psicològica 72 persones ateses

35 dones i joves supervivents de violències 37 joves ex-tutelades

Finançat per Institut Català de les Dones, Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad - Secretaría de Estado de Igualdad, Ministerio de Empleo y Seguridad Social i Generalitat de Catalunya, ASJTET.

Habitatges d’inclusió 132 persones acollides

44 adultes | 45 infants | 43 joves 22 famílies monomarentals 100% supervivents de violència masclista 60% persones immigrants

S’hi accedeix a través de la derivació de Serveis Socials d’Atenció Primària Especialitzada i per l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Ex Tutelat, i la seva estada i procés estan finançats pel Ministerio de la Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad, Secretaría de Estado de Igualdad, Ministerio de Empleo y Seguridad Social, Generalitat de Catalunya, Institut Català de les Dones i Ajuntament de Barcelona.

Servei d’atenció psicològica especialitzada en joves tutelades i ex-tutelades que requereixen un suport psicològic per endinsar-se en el món adult, i en dones i joves que han estat víctimes de violència masclista, especialment de violència sexual.

Projecte Claudel

17 persones participants

Projecte de suport a les famílies en situació de vulnerabilitat

Punt lila a la festa major de Poblenou i Clot

39 famílies monomarentals beneficiades

602 persones visiten el punt

69% dones entre els 19-25 anys 31% homes

140.035,11 € en ajuts

Finançat per la Generalitat de Catalunya.

Finançat per l’Ajuntament de Barcelona/Districte de Sant Martí.

Projecte per proporcionar suport econòmic per fer front al pagament del lloguer i els subministraments de famílies monomarentals en situació d’extrema vulnerabilitat que són derivades pels Serveis Socials d’Atenció Primària i Especialitzada i que es troben realitzant un pla de millora.

El 2018 hem gestionat el Punt lila d’informació i assessorament contra les agressions sexistes en el marc de les festes majors de Poblenou i Clot. En aquests punts d’informació vam realitzar tasques d’informació, sensibilització i assessorament a la població contra les agressions masclistes en context festiu i es va engegar el protocol contra agressions masclistes. Durant els dies en què els punts liles van estar en funcionament no es va enregistrar cap agressió masclista.

Al llarg del 2018 s’ha proporcionat suport econòmic a 39 famílies monomarentals dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Llinars del Vallès, Canovelles i Montmeló.

Finançat per la Diputació de Barcelona.

Disposem d’una Casa d’Acollida i de 6 pisos d’emancipació en els quals a través de diferents projectes donem acollida, acompanyament i atenció educativa. En cada un dels habitatges d’inclusió i a través de l’elaboració i posada en marxa d’un pla de treball invididualitzat consensuat amb les treballadores socials que deriven els casos, les dones, joves i infants acollits són acompanyades en el seu dia a dia per un equip multidisciplinar que, des d’una perspectiva de gènere transcultural i des de la pedagogia de l’afecte, els hi faciliten el seu camí cap a l’emancipació.

Acompanyament judicial per violència masclista

18 dones i joves beneficiades Finançat per l’Ajuntament de Barcelona.

El SAID desenvolupa des de 2017 un projecte d’acompanyament judicial a dones i joves supervivents de violència masclista que requereixen suport a l’hora d’interposar una denúncia a comissaria, assistir a judicis, sol·licitar justícia gratuïta o efectuar gestions burocràtiques relacionades amb els seus processos judicials com a conseqüència de la violència masclista patida.

8

MEMÒRIA 2018

invia

said 2018

927 persones ateses

238 persones víctimes de violència 656 dones | 271 homes 245 persones adultes | 218 joves 18-24 anys | 464 infants 578 nacionals | 349 immigrants 61 famílies | 32 famílies immigrants

És un projecte que desenvolupa un espai-taller continu en gènere i reparació de drets des de l’escriptura, pintura, composició, fotografia, la reflexió sobre el fet artístic i l’acció social per a facilitar la recuperació emocional i funcional de les participants, dones de totes les edats supervivents de violència de gènere i intrafamiliar, entre altres. L’objectiu del projecte, plantejat des de la reconstrucció social del mal, és l’enfortiment creatiu-formatiu i el desenvolupament de projectes conjunts. En el marc del Dia Internacional Contra la Violència cap a les Dones, 25N, i a partir de la creació artística produïda per les 17 persones ateses el 2018, es realitza una exposició al Casal del Barri de Poblenou del 23 al 30 de novembre. Llegiu més del projecte a la pàgina 20.

MEMÒRIA 2018

invia

9


safi@invia.cat El Servei d’Atenció a les Famílies i a la Infància atén a la família des d’una perspectiva global i sistèmica, tenint en compte les diferents persones, context i situació que envolten la vida d’una família, amb les quals està en contacte i amb les que li poden influir.

1. ​Donem molta importància

al treball en xarxa. 2. Prioritzem les necessitats de cada família. 3. Atenem de manera​​individualitzada a través dels diferents projectes del servei. 4. Fem acompanyament familiar. 5. Terapia familiar. 6. Reforç escolar. 7. Grups de pares, mares i adolescents. 8. Mediació familiar.

10

MEMÒRIA 2018

invia

atenció a les famílies i la infància “No sé si en un futur els meus fills recordaran aquesta etapa de les nostres vides però et puc assegurar que jo sempre recordaré el nostre pas pel Somia. Quan vaig arribar-hi, despres de molts mesos de teràpia, no podia imaginar que els resultats serien els que, ara mateix, em fan escriure aquestes línies, ja que això significa que aquesta etapa ha finalitzat i mooooolt positivament per a nosaltres, especialment per a mi. Mai hauria imaginat que podria dir: “sé que la meva filla m’estima”, però ara mateix el sentiment més gran que tinc és de felicitat. Sóc feliç quan me’n vaig a dormir i sóc feliç també quan em llevo al matí. Tot és diferent a casa. Jo sóc diferent, essent la mateixa que era: el sentiment és diferent, i sobretot el to de veu és diferent!!! És meravellós no haver de cridar per qualsevol cosa i també ho és poder cantar i saltar, ballar, riure o simplement escoltar.

Falta més implicació per part dels nens a l’hora de mantenir l’ordre i de vegades la disciplina, però es pot parlar sense cridar i llavors veus com es posen mans a l’obra. No som una família perfecta o típica de pel·lícula, ni molt menys, però ja no és frustrant arribar a casa; al contrari, és un moment desitjat. Potser ara toca preocupar-se d’altres qüestions o potser toca ocupar-se d’allò que va sorgint. Sigui com sigui segur que podrem si ho fem tots plegats: ens heu ensenyat a tots que som capaços de tirar endavant d’una manera senzilla, alegre i sobretot respectuosa, molt diferent a la que feiem servir fins ara. Ara, quan veig una estrella fugaç no demano: “que siguin feliços”, ara dic: “sóc feliç”. Gràcies, ens heu donat força, eines i capacitat per tornar a recuperar els meus fills i el bon ambient que tant havia desitjat.”

Persona usuària del Servei d’Orientació i Mediació en la Infància i Adolescència (SOMIA)

MEMÒRIA 2018

invia

11


els projectes Infància Respon

Espai Psicologia

75% de les trucades relacionades amb infància en risc 25% amb joves migrats sols

29 adults | 28 infants/adolescents 20 famílies

19.180 trucades | 3.020 nous casos

Gestió Delegada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

Servei públic d’atenció exclusivament telefònica, gratuït i permanent, per a la prevenció i la detecció dels maltractaments d’infants i adolescents que funciona 24 hores al dia, els 365 dies de l’any. Mitjançant aquest servei, la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència endega l’activació dels protocols que corresponguin i mobilitza l’equip a qui pertoqui actuar segons la tipologia de la trucada. Telèfon 116111 infanciarespon.tsf@gencat.cat Les problemàtiques més detectades al 2018 han estat: maltractament físic, negligència i maltractament psíquic a un infant o adolescent. Les problemàtiques relacionades amb abús sexual infantil i violència de gènere es situen entre les 10 primeres preocupacions expressades.

Servei d’Orientació i Mediació en la Infància i Adolescència (SOMIA) 255 persones ateses

154 adults | 101 infants/adolescents 110 famílies 451 entrevistes realitzades

Gestió Delegada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

12

MEMÒRIA 2018

invia

La majoria de demandes, relacionades amb situacions de violència, conflictes de comunicació familiar i dificultats en l’espai acadèmic d’infants i adolescents. Finançat per ProInfància, Obra Social “La Caixa”

Espai d’intervenció psicoterapèutica amb joves, adults i famílies que necessiten un acompanyament emocional individual o familiar.

Projecte Ubuntu

Espai Famílies

28 infants/adolescents | 28 famílies

Finançat per l’Ajuntament de Barcelona.

70 persones ateses

52 Famílies

Finançat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i cofinançat pel Fondo de Asilo, Migración e Integración en materia de extranjería.

Escola de pares que s’estructura en xerrades formatives per a les famílies amb infants en edats compreses entre els 6 i 12 anys realitzades dins de les escoles.

Espai per donar suport educatiu i reforç escolar als infants, adolescents i famílies nouvingudes, atenent a la família en la seva globalitat, dins d’escoles i instituts.

Projecte Olimpo 8 famílies ateses

10 adults | 1 jove | 7 persones menors de 18 anys Finançament propi

Espai Aprendre

90 persones ateses

45 infants/adolescents | 45 famílies

Finançat per Caixa ProInfància, Obra Social “La Caixa”

Projecte que promou una atenció global als infants, adolescents i joves i a les seves famílies a través del suport educatiu i el reforç escolar, molt especialment quan hi ha risc d’exclusió social.

Família en joc

11 persones ateses

8 dones / 3 homes 7 persones adultes / 4 infants

Finançat per Ajuntament de Barcelona

Espai terapèutic que té com a objectiu reconstruir els vincles afectius, desenvolupar i afavorir una comunicació afectiva positiva i restablir els rols mare/pare i fill/a, destinat a famílies amb infants de 0 a 3 anys.

Projecte terapèutic i preventiu per treballar de manera específica les situacions de violència filioparental, és a dir, de fills/es cap a mares/pares.

Projecte Endavant 378 persones ateses

297 adults | 81 adoloescents 253 famílies 6 grups interfamiliars durant tot l’any 99 acompanyaments socioeducatius 30 teràpies familiars | 1 mediació familiar

Finançat per Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

Servei que té com a objectiu abordar els conflictes intergeneracionals i de relació entre els membres de la família a través de processos com acompanyaments socioeducatius, teràpia familiar, mediació familiar i grups de familiars i adolescents per tractar necessitats concretes i temes en els quals incidir.

safi 2018

532 dones | 388 homes 629 adults | 291 infants 536 nacionals | 384 immigrants

920 persones ateses

Servei d’acompanyament, mediació i assessorament a les famílies davant de conflictes relacionals i comunicacionals.

64 persones ateses

MEMÒRIA 2018

invia

13


sif@invia.cat El Servei d’Inserció i Formació plani· fica programes i itineraris formatius i d’inserció laboral adaptats a col· lectius vulnerables o amb dificultats d’ocupabilitat, com persones immi· grades, persones aturades de llarga durada o persones amb diversitat funcional psíquica, amb l’objectiu de garantir els seus drets com ciutadans plens i d’afavorir el seu accés al mer· cat laboral.

Com ho fem? 1. A mida, segons les necessitats

de cada participant. 2. Analitzant el perfil professional de cada persona. 3. Ajudant-lo a descobrir les seves potencialitats i competències. 4. Amb pràctiques a empreses en alguns dels programes. 5. Amb la metodologia de treball amb suport.

inserció i formació laboral

“Conocí a la Asociación invia por mi asistente social del Raval. Me dijo que ahí me podrían ayudar, y estaban en lo cierto. Me llamo Fátima, tengo 50 años, hace 15 años que vivo en Barcelona y soy de Marruecos. Hace 4 años fui a invia para buscar empleo, me ayudaron a hacer el CV y pude participar en el taller de búsqueda de empleo. Aprendí muchas habilidades sociales, y cómo poder afrontar una entrevista de trabajo. También me saqué una formación en cocina y en geriatría. Me orientaron en como encontrar trabajo y sobre como obtener la nacionalidad, y ahora ya la tengo. Además, me ayudaron con la lengua castellana.

“Cuando llegué a invia, andaba perdido a medias. Tenía identificados algunos aspectos del mundo laboral que me atraían. Pero iba demasiado de cabeza hacia mis objetivos y no miraba más allá para ver qué podía ofrecer yo.

Estoy muy contenta de como me ha tratado la Asociación invia, me he sentido acompañada en todo momento, me gustó el trato y me hicieron sentir importante. Ahora estoy haciendo una suplencia y llevo 6 meses como limpiadora en la entidad. Estoy muy agradecida a las compañeras de invia, porque me ayudaron a mí y ayudan a personas que se encuentran en situaciones difíciles.”

Ahora estoy donde estoy gracias a invia y a su increíble equipo docente, que me inculcaron aspectos clave que yo no lograba dominar, y me hicieron ver mundos laborales que yo desconocía por culpa de mi cabezonería. Siempre se preocupan por cada uno de sus alumnos y dan el 200% para darles el empujón que necesitan, tal y como hicieron conmigo. No creo que pueda darles las suficientes gracias por la oportunidad que me han brindado.”

F.T. Programa d’itineraris individuals d’inserció laboral

14

MEMÒRIA 2018

invia

La Asociación invia y sus docentes me enseñaron a pulir mis habilidades ante la comunicación, me enseñaron a ver mi propio potencial y me ayudaron a descubrir mis puntos fuertes y flacos. Me enseñaron a intentar convertir mis flaquezas en fortalezas y a mejorar mis puntos fuertes para que se volviesen sólidos.

A.M.P.

Programa Orienta’t i Treballa

MEMÒRIA 2018

invia

15


els projectes Programa d’itineraris individualitzats d’inserció laboral 95 participants | 83% d’inserció

Subvencionat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i cofinançat pel Fondo Social Europeo.

Programa per facilitar la inserció laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat, mitjançant la realització d’itineraris individuals d’inserció adaptats a les necessitats de cada persona, amb l’objectiu de continuar acompanyant la persona immigrant en el seu procés d’inclusió en el país d’acollida, facilitant-li informació, orientació, estratègies i eines d’integració per millorar la seva autoestima i autonomia i el seu accés al mercat laboral, així com una formació a mida en cuina i en neteja d’apartaments turístics i d’hotels.

Projecte Acollida i Inserció 645 participants | 38% d’inserció

Subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

Projecte orientat a prevenir l’exclusió social de persones en situació de vulnerabilitat, especialment dones, a través d’una acollida i orientació, d’un acompanyament i d’un seguiment individualitzat, amb l’objectiu que aquestes persones puguin inserir-se a la societat i accedir al mercat laboral.

Formació pre-laboral

Dos programes paral·lels adreçats a joves amb diversitat funcional. Subvencionat per Inserta Empleo-Fundació ONCE i

cofinançat pel FSE Empleo Juvenil.

Reinicia’t +30 57 participants | 60% d’inserció laboral

Subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, Generalitat de Catalunya.

Programa d’acompanyament i suport a la inserció laboral adreçat a persones majors de 30 anys que té per objectiu construir un itinerari personalitzat i individualitzat a partir de l’anàlisi dels interessos, motivacions i competències transversals de la persona participant, així com promoure la recerca organitzada i sistemàtica de feina per a la seva incorporació al mercat laboral en un lloc de treball adient al seu objectiu professional.

16

MEMÒRIA 2018

invia

Programa amb l’objectiu de millorar les habilitats socials i laborals dels joves per tal d’apropar-los al món laboral i consolidar la inserció laboral.

Subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona.

Programa orientat a prevenir l’exclusió social de persones immigrades en situació de vulnerabilitat a través d’una acollida i orientació, d’un acompanyament i d’un seguiment individualitzat, amb l’objectiu que aquestes persones puguin integrar-se a la nostra societat i accedir al mercat laboral.

Iniciació al Sector Serveis

10 participants | 54% d’inserció laboral

Programa de 350 hores que vol facilitar la inserció sociolaboral de joves menors de 30 anys a partir d’entorns simulats de treball, mitjançant una formació professionalitzadora, com a de peó de muntatges i manipulats, auxiliar de magatzem, auxiliar d’oficina i auxiliar de cuina per adquirir els coneixements i destreses necessàries per adaptar-se a un lloc de treball.

Subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona

Itineraris d’orientació i de recerca activa de feina adreçats a joves amb diversitat funcional menors de 30 anys adaptats a les necessitats i característiques de cada participant i partint de les seves competències de base, interessos i motivacions. Per facilitar la inserció laboral, adequant les expectatives personals a la realitat de demanda del mercat laboral amb TAS (Treball amb Suport).

Programa Renda Garantida de Ciutadania 48 participants | 27% d’inserció laboral

Subvencionat pel Dpt Treball, Afers Socials Famílies de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu

Programa d’orientació i inserció laboral adreçat a persones perceptores d’aquesta prestació. Mitjançant la realització d’itineraris individuals d’inserció, adaptats a les necessitats de cada persona, es treballa el retorn i/o l’adaptació al mercat laboral, amb l’objectiu que la persona superi les condicions que l’han portat a necessitar la prestació.

Joves per l’ocupació 10 participants | 35% d’inserció laboral

Programa de Garantia Juvenil 15 participants | 70% d’inserció laboral

Subvencionat per “Obra Social La Caixa”

Subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Empleo, Seguridad Social i Fondo Social Europeo.

Programa que pretén millorar l’ocupabilitat de joves en situació de vulnerabilitat. Dissenyem conjuntament amb els joves un itinerari professional a mida i activem els mecanismes perquè puguin accedir al mercat laboral i mantenir-s’hi actius a llarg termini.

Itinerari individual d’orientació i inserció laboral per a joves amb diversitat funcional que té com a objectiu l’apropament laboral dels joves al mercat laboral actual i/o el retorn a la formació reglada.

sif 2018

910 participants 644 dones | 266 homes 221 nacional | 689 immigrant 45,67 % inserció 78 empreses contactades 322 persones inserides 547 contractes

Programa que desenvolupa itineraris individualitzats d’inserció laboral, introduint a la persona en l’entorn laboral i en una formació professionalitzadora en l’àmbit de la cuina i de l’atenció a persones dependents, impartint tallers d’habilitats socials i laborals, de competències professionals, d’orientació laboral i d’informàtica com eina de recerca de feina.

13 participants | 54% d’inserció laboral

Orienta’t i Treballa 5 participants | 60% d’inserció laboral

Servei d’orientació i inserció laboral (SOIL) 95 participants | 83% d’inserció

Subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i Ministerio de Trabajo y Seguridad Social i cofinançat pel Fondo Social Europeo.

Habilitats socials

Acompanyem a les persones immigrants 18 participants | 30% d’inserció laboral

MEMÒRIA 2018

invia

17


presència i visibilitat mitjans Article a La Vanguardia sobre la Casa de la Jove i la vivència de violència d’una de les joves que hi hem acollit el 27 de gener de 2018. Entrevista a la responsable del SAID, Irene Andrés, al programa “Tot hi cap” de Ràdio Gràcia, el 9 de maig de 2018. Entrevista a la coordinadora de l’entitat, Annabel Pallàs, a la ràdio de l’Associa’t de la Mercè, el 23 de setembre de 2018. Entrevista a la psicòloga del SAID, Cova Álvarez, a la ràdio de l’Associa’t de la Mercè, el 23 de setembre de 2018. Entrevista a la directora de l’entitat, Carme Laorden, en el marc del programa “Planeta Prat” d’El Prat Ràdio, el 17 de desembre de 2018.

accions Al gener de 2018, repartiment de joguines entre els infants residents als diferents habitatges d’inclusió cedides pel CEM Bac de Roda i CEM Júpiter en el marc de la campanya de Reis Mags de Fedaia. Participació en el Saló Ocupació Juvenil amb un estand informatiu i diversos jocs i tallers. Participació en la multitudinària concentració amb mo· tiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb la pancarta “Les dones del món ens aturem”.

Visita exposició “Generadores de Conciència”en el marc del Projecte Claudel

Presència al Saló de l’Ocupació Juvenil

Festes de la Mercè - Associa’t a la Festa

Presentació del projecte TRÀNSIT a FEPA

Formació interna en gènere

Punt lila a les festes de Poblenou

Per Sant Jordi 2018, muntatge d’un estand de venda de roses solidàries a la Rambla del Poblenou de Barcelona. Organització del mural col·laboratiu de joguines sense gènere “Què li regalaries a la Mercè i al Marcel?”, en el marc de l’Associa’t de les festes de la Mercè, al qual s’hi van acostar prop de 300 persones. Celebració el 20 de novembre del concert #ProuViolèn· cia a la sala La Nau de Poblenou, en el marc dels actes de celebració del 65è aniversari de l’entitat. Celebració de l’Escape Room solidari Superheroi(ne)s Barcelona, un projecte per sensibilitzar sobre la feina d’inclusió de diversos col·lectius vulnerables que realitza l’Associació invia juntament amb les entitats acidH, AFEV Catalunya i Iniciatives Solidàries. Una gimcana plena de jocs i enigmes que va aplegar més de 100 persones. Amb la col·laboració dels actors Anna Bertran i Pep Planas. Presentació del projecte “Trànsit” d’acollida de joves víctimes de tràfic de persones i explotació sexual en el marc de les XIV Jornades FEPA “Diferents respostes per diferents perfils” a Guadalajara. Inauguració d’un nou local de 90 m2 annexe a la seu de l’entitat, al carrer Amistat, 11, on s’hi trasllada el Servei d’Inserció i Formació. Al desembre de 2018, campanya de recollida de jogui· nes juntament amb el bar Sifó de Poblenou.

18

MEMÒRIA 2018

invia

MEMÒRIA 2018

invia

19


noves accions Punt lila

Claudel

Gestió del Punt Lila, el punt d’informació i assessorament sobre agressions sexistes de les festes majors de Poblenou per encàrrec del Districte de Sant Martí i en col·laboració amb la Coordinadora d’Entitats de Poblenou. El punt, que tenia l’objectiu d’informar, sensibilitzar, atendre, assessorar i de donar eines per actuar en casos d’agressions sexistes, va tenir una excel·lent acollida i més de 500 persones s’hi van acostar durant els diferents dies de les festes. Gestió també del punt d’informació i assessorament sobre agressions sexistes en el marc de la Festa major del Clot.

Dins de l’acompanyament integral a les dones acollides per violència de gènere i a les joves tutelades per violència intrafamiliar i de gènere, inclosos els casos de tràfic de dones i nenes amb finalitats d’explotació sexual, a la casa d’acollida Casa de la Jove es proposa construir un espai-taller continu en gènere, violència, sexualitats i desenvolupament personal-grupal com a enclavament de reparació. L’espai inclou la trobada amb eines com l’escriptura, la pintura i la fotografia, així com el debat, la reflexió i el treball de grup sobre continguts relatius al cos, la cultura, l’autoestima, l’apropiació de drets i la recuperació històrica d’una genealogia de dones creadores i agents de transformació social des d’un enfocament transcultural.

La gestió dels Punts Lila es va realitzar desprès d’un procés formatiu en gènere i agressions sexistes amb participants de les diverses entitats, associacions i agrupacions del barri, que organitzen les festes. Amb elles es va desenvolupar un protocol de coordinació i acció específic durant els dies de la festa major i es va iniciar el camí cap a la posada en marxa d’una comissió de gènere dins la Coordinadora d’Entitats de Poblenou per a futures accions dins del marc de les festes de Poblenou i altres activitats del barri.

20

MEMÒRIA 2018

invia

Comptar amb espais de trobada càlids i de qualitat, on ‘treballar-se’ des de la sororitat, l’empatia i la reapropiació corporal-vital de drets i llibertats, forma part del desenvolupament de la pedagogia de l’afecte que el projecte de Casa de la Jove realitza al costat de les seves residents, de totes les edats i procedències, que aquest cas es concreta en un taller per a les adolescents en acolliment.

25N Exposició ‘Amor, parts del cos - Violència, arbres tallats’. Amb motiu del 25N Dia Internacional Contra la Violència cap a les Dones, el SAID/ Casa de la Jove de l’Associació invia va posar en marxa una exposició artística del 23 al 30 de novembre. La mostra es va situar en una de les sales del Casal del Barri de Poblenou i va incloure el treball de les residents dels recursos d’acolliment de l’entitat per a supervivents de violència de gènere i intrafamiliar per raó de gènere. El conjunt final de les obres té lloc a partir de la reflexió sobre violència de gènere i vulneració de drets que les joves van realitzar a través del Projecte Claudel.

MEMÒRIA 2018

invia

21


col·laboracions d’èxit EGAR365

Tempo

Sonia Bermejo

Francisco Morel

1. Què us va portar a començar a col·laborar amb l’Associació invia en la inclusió laboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat? El equipo de Invia dispo-

1. Què us va portar a començar a col·laborar amb l’Associació invia en la inclusió laboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat? L’entitat es va posar en

Departament de Recursos Humans

ne de personas en situación de vulnerabilidad y EGAR365 S.L es una empresa dedicada a la selección de personal para la atención domiciliaria. Estamos en continua necesidad de personal cualificado, que en muchas ocasiones Invia proporciona. Que estas personas estén en situación de vulnerabilidad no significa que no estén preparadas para la reinserción laboral.

2. Com treballeu la integració d’aquestes persones a la dinàmica de l’empresa? EGAR365 S.L, como agen-

cia de colocación, incorpora a las personas seleccionadas, previa entrevista personal, en domicilios particulares para desempeñar la labor de cuidadora y atención domiciliaria de personas mayores, en muchas ocasiones también solas y sin referente familiar alguno. Por este motivo la integración es beneficiosa para ambas partes.

3. Què creieu que aporta aquesta col·laboració a la persona que s’insereix laboralment? I a l’empresa?

Una estabilidad laboral y en muchas ocasiones poder salir de la situación de vulnerabilidad que genera el no tener un puesto de trabajo. Poder cubrir nuestras vacantes y facilitar al usuario un personal con unos valores humanos y solidarios. Y saber que formamos parte de esa parte de la sociedad que intenta hacer este mundo un poco más humano.

22

MEMÒRIA 2018

invia

el valor del nostre voluntariat

Inspector de Serveis

contacte amb nosaltres per informar-nos sobre les tasques d’inserció laboral que realitzen. La visió de GRUPO TEMPO és ser una empresa referent en el sector de l’externalització de serveis mitjançant la creació d’entorns de treball que garanteixin la igualtat d’oportunitats i la integració de col·lectius en risc d’exclusió. La col·laboració ens ha donat l’oportunitat de portar a la realitat la nostra filosofia d’empresa.

“Para mí, el voluntariado es una demostración de respeto hacia los demás. Por ello, estos 8 años de colaboración en la Asociación invia me han servido para crecer día a día como persona y para entender que un poco de mi tiempo representa una gran ayuda para mejorar las condiciones de vida de las personas más vulnerables”. Pedro. Voluntari al Servei d’Inserció i Fomació

“Ser voluntària d’Invia és veure que puc i m’encanta ajudar als altes i que, en conseqüència, també m’ajudo a mi mateixa, sigui de manera directa o indirecta. Una es desperta amb moltes més ganes quan sap que va a un lloc on es treballa braç a braç, en un ambient agradable i agraït i que la feina que faig serveix per ajudar a persones que ho necessiten. Em sento molt afortunada de poder formar-ne part!” Marina. Voluntària del Servei d’Atenció Integral a les Dones.

2. Com treballeu la integració d’aquestes persones a la dinàmica de l’empresa? La integració de totes les persones als nostres equips és per igual, tant si aquesta persona té discapacitat o és en risc d’exclusió social com si no. L’equip tècnic de TEMPO Servicios Auxiliares realitza una formació sobre el funcionament del servei que portarà a terme la persona i sobre el client i una altra en Prevenció de Riscos Laborals.

3. Què creieu que aporta aquesta col·laboració a la persona que s’insereix laboralment? I a l’empresa? La col·laboració sempre és molt positiva tant per a la

persona com per a l’empresa. La persona té l’oportunitat de poder treballar i de no sentir-se exclosa per la societat. I l’empresa, al mateix temps que guanya en respecte per la diversitat i ajuda a integrar els col·lectius més vulnerables, es beneficia d’incentius de contractació.

81 persones voluntàries

han col·laborat aquest 2018 a poder portar a terme la nostra activitat. El seu esforç suma i ens fa més grans.

Tot el nostre reconeixement i agraïment a totes les persones que des de la seva acció voluntària i el seu inestimable compromís en el nostre projecte, col·laboren i han col·laborat en la lluita per l’eradicació de la violència i la igualtat d’oportunitats.

MEMÒRIA 2018

invia

23


Xarxa d’empreses 365 POBLENOU ABACUS ACCENT SOCIAL S.L. ACCION CONTRA EL HAMBRE ACCIONA ADAK 2010, S.L ADECCO OFFICE AEMIFESA AGUARIBAY AJUNTAMENT DE BADALONA AL TEU AIRE ALCAMPO DIAGONAL MAR ALCAMPO SANT BOI AMIGA ETT SOCIAL ANARDRIA EMPRESARIAL (100 MONTADITOS) AOMICAT APROPEM-NOS POBLENOU ASISTENCIA DOMICILIARIA KASSANZ ASSOC DE FAMILIES PER A L´AJUDA AL POLIMELITIC ASSOCIACIÓ PER LA INTEGRACIÓ I LA SALUT (ASSISTED) BARCELONA ACTIVA BARNA PORTERS BASF BERSHKA BLAI 9 (BAR TAPAS) BLANCO MOBLES BONPREU CALAIX DE CULTURA CALTOR CAPRABO CARNISSERIA TRINXANT CATERING ALCALÀ CENTER OPERATION CET INTECSERVEIS CHIRINGUITO MOE CHIRINGUITO ROMPEOLAS CLECE CMN LLOGUER D´ESPAIS I SERVEIS COCEMFE COLONIES R.V. S.A COMERCIAL CATALANA DE ZAPATERIAS, S.A. CONDIS CONSTRUCTORA REYES CUIDA CARE MARKETIBG S.L. CUIDEO CUIDUM CUINA JUSTA CUORECARE CURASANA PRIMEROS AUXILIOS, SL DANIEL LLUIS ALCAIDE (OLIVES MERCAT) DECOMAKERS DIALNETEGES

24

MEMÒRIA 2018

invia

EGAR 365 EL COC DE SARRIA EPID, SL EPOS ETT ESIM EULEN EXCELLENT FACILITY SERVICES EXPERTUS SERVICIOS HOTELEROS F.C.E PERSONES DIUSCAPACITAT INTEL·LECTUAL FASTER FECETC FRATE S.L. (GRUP DEPILINE) FUNDACIÓ ARED FUNDACIÓ FRIENDS FUNDACIÓ FUTUR FUNDACIÓ INTRESS PARA LA INTEGRACIÓN FUNDACIÓ PRIVADA ASPROSEAT TREBALL FUNDACIÓ PRIVADA ECOM FUNDACIÓN APADO GELIM GERMANS GRACIA XARCUTERS GRAMEIMPULS GRUP ATYSA GRUP BINELDE GRUPDEM GRUPO BN, FACILITY SERVICES GRUPO ENVERA GRUPO NORTE RRHH GRUPO SIFU GRUPO TEMPO HORIZINTES ESTRATEGICOS, S.L.U. HOTEL BALMES HOTEL CATALONIA HOTEL FRONT MARITIM INDUSHOES, S.L. INTEGRA CET INTERDOMICILIO INTERES SOCIAL INTERSERVE FACILITIES SERVICES ISS FACILITY SERVICE JAIFER DE RSTAURACIÓN KIWIKO POBLENOU KLEIN KOLIBRI SOLUTIONS S.L. L´HOSPITALES RPARK, S.L. LA BAIETA D’OR LA CYCA PROJECTS AND SERVICES LA MEZCLA BY ANDREA LA TASCA D´ABANS LLUÏSOS DE GRACIA LOSERVIS INTEGRAL SERVICIOS LUNET MAITEA TABERNA MELIA HOTELS INTERNATIONALS, S.A. METRÓPOLIS MOKA RESTAURANTE MOMENTUM TASK FORCE, SL

MONTERO ALQUILER,SA NAUTO NDAVANT NOVA CONVIVENCIA OFICINA DE VIDA INDEPENDIENTE OPTIMA FACILITY SERVICES PACTO ETT PEE KA BOO PIMEC PLUS SERVICE ENTERPRISE PRINET PRODUCCIONES DE GASTRONOMÍA PROJECTE ANGELS PULIM RANDSTAD RECIBAIX EMPRESA D´INSERCIÓ RECIMANT RESIDENCIA FONT ENAMORATS RESTAURANT LAS ENCARNAS RESTAURANTE EL PIBE POBLENOU SAD SANTA COLOMA SAO PRAT SALAGROS 1497 SANITAS SAR RESIDENCIAL Y ASISTENCIAL S.A.U. SATRAMUNTANA SEFAR MAISSA SELECTIVA SERVEIS AUXILIARS SERVEIS I RECURSOS GENT GRAN,SL SOLIDANÇA SOLUCIONES INTEGRALES DAHOR SOLUCIONES INTEGRALES EBANISTERIA I VIDRE TALLERS GUINARDÓ TEBENET COMUNITATS TEMPORAL QUALITY ETT TEMPS MULTIWORK TENO TORRE LA JULIA TOT NATIU TOT NET TRINIJOVE VALORIZA SERVICIOS A LA DEPENDENCIA VITALS (ATENCIÓ A DOMICILI) WERFENLIFE YEYEHELP ZUPNER TRADE, S.L.

Empreses del Districte de Sant Marti Empreses on s’han inserit Empreses on han fet pràctiques

Xarxa d’entitats ABS RAMÓN TURRÓ ÀREA DE SUPORT AL JOVE TUTELAT I EXTUTELAT ASSOCIACIÓ AREP CAID DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT CASAL DE BARRI DE POBLENOU CASAL DELS INFANTS CENTRE OBERT POBLENOU CONSELL COMARCAL VALLÈS ORIENTAL CSMIJ RAMON TURRÓ CSMIJ EIXAMPLE ESCOLA SANT MARTÍ ESCOLA LA LLACUNA ESCOLA ARENAL DE LLEVANT ESCOLA JOVELLANOS ESCOLA GUINARDÓ ESCOLA VOLERANY ESCOLA FLUVIÀ ESCOLA SAGRAT COR DE BESÓS FUNDACIÓ ACCIÓ SOCIAL BARCELONA (FASI) FUNDACIÓ BANC DELS ALIMENTS FUNDACIÓ COMPTAL, BARCELONA INSTITUT 22@ INSTITUT BERNAT METGE INSTITUT ICÀRIA INSTITUT FRONT MARÍTIM INSTITUT JOAN D’AUSTRIA INSTITUT SALVADOR ESPRIU INSTITUT ESCOLA TRINITAT NOVA INSTITUT MARIA ESPINAL PARC ESTUDI, GRANOLLERS SAO PRAT SAX SALA, SANT CELONI SERVEI D’ATENCIÓ, RECUPERACIÓ I ACOLLIDA DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA SERVEI DE PSIQUIATRIA TRANSCULTURAL DE L’HOSPITAL DE LA VALL D’HEBRON, SERVEIS SOCIALS DE LA LLAGOSTA SERVEIS SOCIALS MOLLET DEL VALLÉS SIAD AJUNTAMENT DE BADALONA UCRIF BARCELONA XARXA JOVES

Pràcticum El 2018 hem acollit a 6 alumnes en pràctiques. 3 del Grau de Treball Social FACULTAT D’EDUCACIÓ DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA 2 del Grau d’Integració Social CENTRE CEIR-ARCO VILLARROEL

​Xarxes de participació i representació Federación Nacional e Internacional de ACISJF - in via Participació com a vocal al Consell de la Federación Nacional

FCVS, Federació Catalana de Voluntariat Social

Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. Ajuntament de Barcelona Membres del Consell de la Governança Membres de la Comissió d’Acció.

FEPA - Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits Membre de la Junta Directiva Representants de FEPA a l’Observatori dels Drets de la Infància

Participant a les xarxes d’acció: Xarxa d’Habitatges d’Inclusió Social (XHIB)

Xarxa d’acollida i acompanyament per a persones immigrants a Barcelona (XAAPIB) Xarxa per una Ciutadania Activa i Compromesa (XCAC)

Membre de l’Equip de Coordinació de la Unitat Territorial de Barcelona.

TIAC - Taula per la Infància i l’Adolescència a Catalunya NABIU - Associació catalana per a la integració laboral de persones borderline en les Administracions Públiques

ACTAS - Associació Catalana de Treball amb Suport per a persones Consell Municipal de Benestar amb discapacitat Social de l’Ajuntament de Barcelona: Membres de la Junta Participació als grups: Pobresa/Dona/ AESE, Asociación Española de Empleo Infància/Família ECAS - Entitats Catalanes d’Acció Social Participació en la Comissió d’Inserció Laboral Participació en la Comissió de Famílies FEDAIA - Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència Participació a la Comissió de Família

con Apoyo

Apropem-nos, agrupació d’entitats, veïns i serveis públics de Poblenou. Taula de Joves Coordinadora d’entitats de Poblenou Casal de Barri del Poblenou Superheroines BCN - Associació Agrupació d’Entitats Superheroïnes

1 de la Fundació Pia Autònoma INSTITUT PERE TARRÈS D’EDUCACIÓ EN L’ESPLAI MEMÒRIA 2018

invia

25


ingressos 2018 1,68%

hem rebut el suport i la col·laboració de:

despeses 2018 7,76%

0,65%

Entitat membre de:

7,76%

Amb el suport de:

20,85%

11,64% 36,07%

43,50%

13,88%

57,94%

4,22%

Socis/Donacions

13.505 €

Gestió Delegada Serveis Públics 751.915 € Prestació de Serveis Públics Prestació de Serveis i subvencions Privades Subvencions Públiques Altres Ingressos TOTAL

26

MEMÒRIA 2018

invia

289.298 € 88.031 € 906.873 €

Compres, subministraments i altres despeses dels projectes Personal Projectes

413.191 € 1.147.921 €

Personal gestió

230.668 €

Altres despeses de gestió

153.660 €

Amortitzacions

35.927 €

35.089 € 2.084.711 €

TOTAL

1.981.367 €

MEMÒRIA 2018

invia

27


“Defensem, fem prevenció i acompanyem en l’apoderament a dones, infants i col·lectius vulnerables davant la violència, l’abús i la discriminació” 65 anys

Carrer de l’Amistat 15, baixos 08005 Barcelona

Edita Associació invia Concepció gràfica inpacte Impressió imdico

T 932 155 626 www.invia.cat invia@invia.cat


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.