Memoria2017

Page 1

dona · infància i adolescència · família · altres col·lectius vulnerables

memòria activitats 2017


2017 invia 18.459

persones ateses

15.786 ateses per telèfon

2.683

ateses presencialment Edats 1.917 adults. 71,5% 261 joves de 18 a 24 anys. 9,73% 505 menors de 18 anys. 18,82% Sexe 1.881 dones. 70,1% 802 homes. 29,9%

330

persones ateses víctimes violència

1.476

persones nacionals

1.207

persones immigrants

598

famílies nacionals

157

famílies immigrants

Contemplem la persona com un tot individual i irrepetible, sense classificar-la i creiem en la seva capacitat de transformació

atenció integral a la dona SAID pàg 6 atenció família i infància SAFI pàg 10 inserció i formació laboral SIF pàg 15 2

MEMÒRIA 2017

invia


Francina Alzina Presidenta de la Taula del Tercer Sector

En aquestes pàgines que teniu a les vostres mans, trobareu un seguit de xifres, xifres que representen a dones, infants, víctimes de violència, d’abusos, de discriminació, que al llarg del 2017 han estat objecte d’atenció per part dels diversos programes portats a terme per invia. En els seus 65 anys de vida, invia ens pot parlar de milers i milers de dones, d’infants i joves, que han trobat una segona oportunitat a la vida, gràcies a la intervenció de l’entitat. Poc es deurien pensar els seus fundadors que 65 anys després, aquesta segueixi fent una feina imprescindible per a la nostra societat, degut a que les dones, els infants i els joves són encara víctimes de maltractaments, de violència... Per a aquesta societat actual, que no ha aconseguit erradicar les injustícies contra els col·lectius més vulnerables, és una gran sort tenir a una entitat com invia que segueix implicant-se i lluitant perquè puguin recuperar la seva dignitat tantes vegades malmesa i optar a un demà molt millor. Felicitats per tanta feina ben feta!

MEMÒRIA 2017

invia

3


junta de invia

serveis generals

inserció i formació laboral SIF

2017, fem balanç i treballem les noves línies estratègiques Ningú ens va dir que el camí seria fàcil, malgrat això ja són 65 els anys caminats, amb l’esperit més fort i amb el cap ben alt. Els problemes han estat i són molts, variats, petits i grans, però seguim fent feina dia a dia, amb alegries i tristeses; esperances i frustracions, obtenint resultats de conjunt i en particular i això ens dóna més força i ànims.

51 associats

El 2017 es van perfilar les línies estratègiques pel període 2017-2019, i hem treballat de forma conjunta per obtenir resultats concrets, donant cos al lema que defineix el focus de la nostra intervenció i que trobareu en les nostres comunicacions. Ens hem adaptat a les noves tecnologies donant més importància a la nostra web, mostrant la nostra transparència a través d’ella, així com en altres xarxes socials on donem visibilitat als nostres projectes.

42 persones remunerades

Estem orgulloses dels Serveis d’Atenció que oferim a la dona, la infància i altres col·lectius vulnerables així com dels Serveis Generals que donen suport a tots ells; també del voluntariat, dels socis i col·laboradors. Volem ser objectives a l’hora de valorar el nostre avanç i la comparativa d’aquesta memòria amb les d’anys anteriors ens permet poder fer aquesta afirmació d’orgull i alegria. Estem convençudes del què fem i de com ho fem, i sobretot, tenim la determinació de seguir fent-ho, de seguir millorant, i compartint. L’any 2017 ha estat, un any més de compromís, un de tants que hem passat, un de tants dels que vindran. Com tots els anys viscuts, en part triomf i en part plataforma per a nous reptes, noves fites.

Seguim caminant! Junta Directiva de invia

4

MEMÒRIA 2017

invia

31 dones 20 homes

42 voluntariat

24 dones 18 homes

37 dones 5 homes 4% persones amb discapacitat Transparència Certificada des de 2003 pel Codi Ètic de les Associacions de Barcelona. Associació fundada el 1953 Utilitat Pública des de 1998


atenció família i infància SAFI

Junta directiva Elisa López-Mateos i Moreno Presidenta

Eduardo Bravo i Fernández Secretari

Pedro Valencia i Granados Tresorer

Rosa Pujol i Serra Vocal

Josep M. Pahissa i Hernández

atenció integral a la dona SAID

Òrgans tècnics de gestió Serveis Generals Carme Laorden i Medina Directora General

www.acisjf-int.org Àmbit estatal

Gemma Tárrega i Rubio Cap àrea Econòmica

Eva Anguera i Viladot Responsable Comunicació

Àrees tècniques Irene Andrés i López

Assessoria Oriol Buch i Ros

Cap SAID

Frederic Cusí i Amat

Coordinadors

Assessor Estratègia

Presidenta

Coordinadora

Vocal

Assessor Econòmic

Àmbit internacional

Miriam Diaz

Annabel Pallás i Miranda

Vocal

Manolita Sanz i Ferré

invia al món

Dolors Sánchez i Peñalver Oscar Giménez Tarrasón Patricia Ortuño i Redondo Cap SAFI

Enric Lupión i Zubero

Antonia García Hernández Presidenta

www.federacionacisjf.com

Europa Alemania / Bèlgica / França Grècia / Italia / Portugal / Suissa

Àfrica Benín / Camerún Congo Brazaville

Amèrica Llatina Argentina / Bolivia / Colombia

Orient Mitjà Líban

Coordinador

Natividad Gordo i Herrero

Marta Ribera Berneda Responsables Inserció

MEMÒRIA 2017

invia

5


El Servei d’Atenció Integral a la Dona proporciona suport residencial, psicoeducatiu i econòmic a dones i joves, amb o sense fills, que es troben en una situació de vulnerabilitat i/o són supervivents de violència masclista, i ho fa des d’una òptica transformadora de gènere i transcultural. Durant el 2017 hem ampliat la cartera d’habitatges amb els Pisos d’emancipació BigUp i Amanat i hem implementat els projectes Frieda , d’acompanyament judicial a supervivents de violència masclista, i Tránsito, de suport integral a dones i joves víctimes de tràfic de persones amb fins d’explotació sexual.

6

MEMÒRIA 2017

invia


atenció integral a la dona said@invia.cat “Lo que me atrajo a la hora de venir a este espacio cada semana fue mejorar y sentirme bien conmigo misma, porque sé por todo lo que he pasado desde pequeña y tuve claro que era el momento de ponerlo en orden. Y poder salir por fin adelante con mis objetivos, ya que soy consciente de que el destino, mi futuro, depende de mí misma. El pasado es algo de lo que ocuparse para que sea más fácil caminar en ese futuro y es mejor hacerlo con apoyo, que es lo que he tenido en este espacio. Gracias a las sesiones he podido abrirme de verdad, conocerme, hacerme preguntas y buscar respuestas… Siempre me ha costado hacerlo, mucho. Y compartir las cosas que me han dolido y afectado. He podido pensar de verdad, afrontar situaciones duras que me han seguido pasando en este tiempo acompañada, como por ejemplo prepararme para poner una denuncia y asistir a un juicio. Hacerlo con las ideas claras, sin sentimiento de culpa. Antes solía aislarme en mi burbuja, en mi mundo. Sufrí bullying en el instituto y me he dado cuenta que era yo misma la que me encerraba. Gracias a este espacio cada vez me es más fácil salir, expresarme y decidir. Estoy más alegre. Como pasé también por Casa de la Jove anteriormente he podido conocer a personas que han pasado por cosas similares o más fuertes, y aun así no pierden su fe en los momentos difíciles. Eso y la terapia me han hecho ver la vida en toda su variedad y abrir los ojos, la mente y el corazón: no estoy sola. Por haber sufrido malos tratos físicos y psicológicos de mi familia, me sobreprotegí durante mucho tiempo y no me permitía a mí misma conocer a las personas, confiar en ellas ni en mí. Ahora siento que todo esto se está reparando y estoy en el camino de hacer de mi vida lo que yo quiero que sea.”

C.P.T. Pis autonomía Marina

S.D. Espai terapèutic MEMÒRIA 2017

invia

7


els projectes Habitatge social 148 persones acollides

58 adults 54 infants 36 joves 35 famílies monomarentals 85% supervivents de violència masclista 15% persones en situació d’exclusió 58% persones immigrants

S’hi accedeix a través de la derivació de Serveis Socials d’Atenció Primària i Especialitzada i per l’Àrea de Suport al Jove Tutelat i Ex Tutelat, i la seva estada i procés estan finançats pel Dpt de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat, pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social, per l’Institut Català de la Dona, i l’Ajuntament de Barcelona.

Disposem de 6 habitatges socials per a joves tutelades, joves extutelades, dones i famílies monomarentals en situació de risc i/o d’extrema vulnerabilitat o desemparament, i/o són supervivents de violència masclista o víctimes del tràfic de persones amb fins d’explotació sexual: Casa de la Jove, els Pisos d’Autonomia Marina i Espígol i els Pisos d’Emancipació Amanat, Roshani i BigUp. En cada un dels habitatges i a través de l’elaboració i posada en marxa d’un pla de treball individualitzat, les dones i infants acollits són acompanyats en el seu dia a dia per un equip multidisciplicar que, des d’una perspectiva de gènere transcultural i des de la pedagogia de l’afecte, els hi facilitaran el seu camí cap a l’emancipació.

Casa de la Jove

119 persones acollides.

78 dies d’estada mitjana per persona. 27. 882 àpats proporcionats. 620 espais tutorials dedicats a les dones i joves 270 sessions psicològiques efectuades 32 famílies monomarentals ateses 51 infants acollits

Pisos d’Autonomia “Marina” i “Espígol” 12 joves ex-tutelades i un nadó acollits Mitjana d’edat de 18,7 anys. 177 dies d’estada mitjana per persona. 211 entrevistes del Servei d’atenció psicològica.

Pisos d’Emancipació Amanat i Roshani 12 persones supervivents de violència masclista acollides 4 d’elles víctimes d’abús sexual 2 infants acollits 2 famílies monomarentals acollides 194 dies de mitjana d’estada per persona. 83% joves i dones immigrants

Pis d’Emancipació BigUp

4 persones acollides ( immigrades) 1 d’elles refugiada 116 dies d’estada mitjana per persona

Atenció Psicològica 104 persones ateses

58 violència 29 adults | 54 joves | 10 infants

Finançat per l’Àrea de Suport al Jove-DGAIA, Institut Català de les Dones de la Generalitat, i el Ministerio de Empleo y Seguridad Social.

Servei d’atenció psicològica especialitzada en l’atenció a joves extutelades i a persones supervivents de violència masclista, especialment de violència sexual. La derivació de casos d’ex tutelats/des ha de ser via l’ASJTET-DGAIA.

8

MEMÒRIA 2017

invia


Frieda

15 dones

Finançat per l’Ajuntament de Barcelona

Suport a les famílies en situació de vulnerabilitat

136.349,82 € en ajuts, pagament de lloguers i lloguers

endarrerits i subministraments. Projecte d’acompanyament judicial a dones i joves supervivents de violència masclista que requereixen suport a l’hora d’interposar una denúncia, assistir a judicis, sol·licitar justícia gratuïta o efectuar gestions burocràtiques relacionades amb els seus processos judicials.

Tránsito Atenció integral a víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual

79 famílies i 235 persones beneficiades 128 infants 43% famílies monomarentals immigrants 32% famílies supervivents de violència masclista

Subvencionat pel Dpt de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat.

Projecte per proporcionar suport econòmic per fer front al pagament del lloguer i els subministraments de famílies monomarentals en situació d’extrema vulnerabilitat que són derivades pels Serveis Socials d’Atenció Primària i Especialitzada i que es troben realitzant un pla de millora.

5 joves (Àfrica subsahariana)

Finançat pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.

Nou projecte d’atenció integral residencial, econòmica, acompanyament psicoeducatiu i judicial, a noies i dones que han estat víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual. Hem atès a cinc joves, originàries de l’Àfrica Subsahariana. Dues immerses en processos judicials relacionats amb el seu procés migratori, les altres tres van arribar sense documentació. Totes es troben en procés de recuperació psicoemocional i d’emancipació als diferents recursos d’habitatge.

said 2017

502 persones ateses

269 persones víctimes de violència 352 dones | 150 homes 209 adults | 101 joves 18-24 | 192 infants 263 nacionals | 239 immigrants 118 famílies | 57 famílies immigrants

on hem participat

Comissión Nacional de Violencia. Taula tècnica dels dispositius d’acollida de l’Ajuntament de Barcelona.

MEMÒRIA 2017

invia

9


El Servei d’Atenció a la Família i a la Infància atén a la família des d’una perspectiva sistèmica, tenint en compte el context i la situació concretes de cada unitat familiar i les diferents persones que hi estan en contacte i que hi poden influir. Donem molta importància al treball en xarxa, prioritzem les necessitats de cada família i atenem de manera individualitzada. Fem acompanyament psicoeducatiu, escola de mares i pares, terapia familiar, reforç escolar, mediació familiar i treballem els conflictes en grups de mares i pares.

10 MEMÒRIA 2017 invia


atenció a la família i la infància safi@invia.cat “El Espai Aprendre ayuda a mi hijo motivarse. Ha cogido más confianza y motivación y esto le impulsa a seguir adelante. Le ha ayudado a aprender catalán y a los padres nos ha orientado respecto de algunos problemas de los hijos adolescentes.” C. T. Espai Aprendre i Endavant

“Vam començar a rebre el servei de l’Associació invia en un moment de total vulnerabilitat per a nosaltres. Jo i els meus fills veníem d’una situació de violència de gènere, i aquí vam poder trobar el suport necessari per superar les nostres pors. Vam rebre atenció psicològica i es van tenir en compte les necessitats del nostre dia a dia amb total comprensió i professionalitat. Agraeixo moltíssim el saber fer de tots els professionals que hem trobat dins de l’organització.” M. F. Servei Somia “La influencia de invia en nuestras vidas es positiva: que te ayuden con los deberes, con las dudas del colegio, que te apoyen en los estudios es una gran ayuda. Invia me parece un centro competente, me gustáis como personas, me gustáis como educadores y os apoyo. Me ha permitido ver la vida desde otro punto de vista diferente.”

L. C.

Espai Aprendre

MEMÒRIA 2017

invia

11


els projectes Infància Respon

15.786 trucades | 2.616 nous casos

75%, relacionades amb negligències i maltractaments psíquics i físics a infants. 22%, relacionades amb l’àmbit relacional familiar (conflictes entre pares separats, conflictes intergeneracionals).

Gestió Delegada, Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat

Servei públic d’atenció exclusivament telefònica, gratuït i permanent, que funciona 24 hores al dia els 365 dies de l’any. El seu objectiu és l’orientació i assessorament i la detecció de situacions en la que els infants i adolescents puguin estar en risc coma pas previ a l’activació dels protocols d’actuació de la DGAIA. Telèfon 116111

SOMIA

239 persones

143 adults | 96 infants/adolescents 95 famílies | 13 immigrants 428 entrevistes 101 processos familiars endegats: 22 acompanyaments psicoeducatius 51 orientacions psicopedagògiques 20 processos de mediació 8 teràpies familiars 47 % de les demandes tenien relació amb conflictes entre pares separats i conflictes intergeneracionals

Gestió Delegada, Departament Treball, Afers socials i famílies de la Generalitat

Servei d’acompanyament, mediació i assessorament a les famílies davant de conflictes relacionals i comunicacionals.

12 MEMÒRIA 2017 invia

Espai Psicologia

64 persones ateses | 24 violència 31 adults | 33 infants/adolescents 21 famílies | 10 immigrants

La majoria de demandes vinculades a situacions de violència, conflictes de comunicació i dificultats acadèmiques i de relació. Finançat per ProInfància, Obra Social “La Caixa”

Espai d’intervenció psicoterapèutica amb joves, adults i famílies que necessiten un acompanyament emocional individual o familiar.

Ubuntu

54 persones ateses

23 adults | 31 infants 27 famílies | 18 immigrants

Finançat per Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona

Espai per donar suport a l’escolarització d’infants i adolescents i orientació als seus pares/mares i referents. Incloem un assessorament, una diagnosi pedagògica per assolir hàbits d’estudi i competències i sessions de reforç acadèmic en el mateix centre escolar dels infants.

Espai Aprendre

80 persones ateses

40 adults | 40 infants/adolescents 28 famílies | 12 immigrants

Finançat per ProInfància, Obra Social “La Caixa”

Projecte que promou una atenció global als infants, adolescents i joves i a les seves famílies a través del suport educatiu i el reforç escolar, molt especialment en situacions de risc d’exclusió social.


Endavant SOAF

Olimpo

358 adults | 54 adoloescents 253 famílies | 38 immigrants 6 grups interfamiliars durant tot l’any 113 acompanyaments socioeducatius 19 teràpies familiars 6 mediacions familiars

9 adults | 4 infants /adolescents 6 famílies

412 persones ateses

Finançat per Ajuntament de Barcelona- Diputació de Barcelona – Dpt de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat

13 persones ateses Finançament propi

Projecte terapèutic i preventiu per detectar situacions de violència de fills/es a mares/pares.

Servei d’orientació i atenció a la família que té com a objectiu abordar els conflictes intergeneracionals i de relació entre els membres a través de processos com acompanyaments socioeducatius, teràpia i mediació familiar i grups de mares i pares per compartir experiències i adquirir noves estratègies educatives.

Espai Famílies 50 Famílies

58 Pares i Mares 38 Infants menors de 12 anys

Finançat per Ajuntament de Barcelona.

Escola de pares que s’estructura en xerrades formatives a les escoles per a les famílies amb infants en edats compreses entre els 6 i 12 anys.

safi 2017

627 dones | 331 homes 662 adults | 296 infants 759 nacionals | 199 immigrants

on hem participat

958 persones ateses

Comissió de Famílies d’ECAS. Comissió de Famílies FEDAIA. Comissió Projecte Tractor Créixer Barcelona, Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva

MEMÒRIA 2017

invia

13


El Servei d’Inserció i Formació planifica programes i itineraris formatius i d’inserció per a diversos col·lectius, amb l’objectiu d’afavorir l’ocupabilitat i l’accés al mercat laboral. Ho fem a mida, segons les necessitats de cada participant, analitzant el perfil professional de cada persona i ajudant-lo a descobrir les seves potencialitats i competències, amb pràctiques a empreses en alguns dels programes i amb la metodologia de treball amb suport.

14 MEMÒRIA 2017 invia


inserció i formació laboralsif@invia.cat “Cuando conocí a invia, llevaba dos años sin trabajo. Me han ayudado muchísimo, han cambiado mi cv, han trabajado mis competencias y habilidades, reforzando mis puntos fuertes y buscando soluciones a mis dificultades. Las orientadoras no han parado hasta encontrarme un trabajo, se preocupan por encontrar algo realmente serio para sus alumnos. No sé cómo agradecerselo.” K.H. Beneficiari del programa Reinicia’t per a majors de 30 anys.

“Desde mi llegada a Barcelona en 2015 no podía conseguir trabajo estable. En el SOC no encontraba nada debido a mis 54 años y decidí inscribirme en un proyecto llamado Mayores de 30 años en invia. Salió el Sol. Gracias a la fantástica colaboración con sus proyectos conseguí un trabajo estable como conserje en Sarrià, en una de sus empresas col·laboradores, Atysa. Las orientadoras laborales me ayudaron en todo momento hasta conseguir ese empleo estable tan deseado. Sin vosotros no hubiera podido conseguirlo.” F.G. Beneficiari del programa Reinicia’t per a majors de 30 anys.

“Les formacions que he fet a invia m’han anat molt bé. He après com fer un cv, com enfrontar-me a una entrevista de treball, com conèixer les meves competències per fer recerca de feina, però sobretot he après a ser més ser autònoma i a estar més tranquil·la i segura de mi mateixa. He començat a fer l’ESO en una escola d’adults. El primer trimestre m’ha costat molt i vaig suspendre algunes assignatures, ho he recuperat tot. Treure’m l’ESO m’ajudarà en el meu futur.” V. Beneficiària programa Integrals de GJ.

MEMÒRIA 2017

invia

15


els projectes Formació i inserció laboral per a joves amb Discapacitat Intel·lectual (DI) Orienta’t i treballa 10 participants | 80% d’inserció Subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona

Itineraris d’orientació i de recerca activa de feina adreçats a joves menors de 30 anys adaptats a les necessitats i característiques de cada participant i partint de les seves competències de base, interessos i motivacions. Per facilitar la inserció laboral, adequant les expectatives personals a la realitat de demanda del mercat laboral amb TAS.

Programes Integrals de Garantia Juvenil 10 participants | 70% d’inserció

Subvencionat per el Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat

Itinerari individual d’orientació i inserció laboral per a joves menors de 30 anys que persegueix l’apropament laboral dels joves al mercat laboral actual i/o el retorn a la formació reglada.

Itinerari Formatiu

Subvencional per Inserta Empleo-Fundació Once i cofinançat pel FSE Empleo Juvenil.

Habilitats socials i laborals

Programa de sessions de 75 hores amb l’objectiu de millorar les habilitats socials i laborals de joves menors de 30 anys per tal d’apropar-los al món laboral i consolidar la inserció laboral.

Iniciació al Sector Serveis 13 participants | 23% inserció

Programa de 350 hores amb l’objectiu de facilitar la inserció sociolaboral de joves menors de 30 anys a partir d’entorns simulats de treball, mitjançant una formació professionalitzadora per adquirir els coneixements actituds i destreses necessàries per adaptar-se a un lloc de treball.

16 MEMÒRIA 2017 invia

Formació i inserció laboral per a persones en situació de vulnerabilitat Servei d’Orientació i Inserció Laboral (SOIL) 144 participants | 50% d’inserció

Subvencionat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i Ministerio de Trabajo y Seguridad Social i FSE.

Programa que desenvolupa itineraris individualitzats d’inserció laboral, introduint a la persona en l’entorn laboral i en una formació professionalitzadora en l’àmbit de la cuina i de l’atenció a persones dependents, impartint tallers d’habilitats socials i laborals, de competències professionals, d’orientació laboral i d’informàtica com eina de recerca de feina.

Itineraris individualitzats d’inserció laboral 134 participants | 55% d’inserció Subvencionat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social i FSE.

Programa per facilitar la inserció laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat, mitjançant la realització d’itineraris individuals d’inserció adaptats a les necessitats de cada persona, amb l’objectiu de continuar acompanyant la persona immigrant en el seu procés d’inclusió en el país d’acollida, facilitant-li informació, orientació, estratègies i eines d’integració per millorar la seva autoestima i autonomia i el seu accés al mercat laboral.

Projecte Acollida i Inserció 594 participants | 56% d’inserció

Subvencionat pel Dpt Treball, Afers Socials Famílies de la Generalitat

Projecte orientat a prevenir l’exclusió social de persones en situació de vulnerabilitat, especialment dones, a través d’una acollida i orientació, d’un acompanyament i d’un seguiment individualitzat, amb l’objectiu que aquestes persones puguin inserir-se a la societat i accedir al mercat laboral.


Reinicia’t 57 persones participants- 54% d’inserció Subvencionat pel Servei d’ocupació de Catalunya, Generalitat de Catalunya

Programa d’acompanyament i suport a la inserció laboral adreçat a persones majors de 30 anys que té per objectiu construir un itinerari personalitzat i individualitzat a partir de l’anàlisi dels interessos, motivacions i competències transversals de la persona participant, així com promoure la recerca organitzada i sistemàtica de feina per a la seva incorporació al mercat laboral en un lloc de treball adient al seu objectiu professional.

serveis a les empreses Assessorament sobre possibles contractacions i/o bonificacions. Pre-selecció del candidat/a idoni per al lloc de treball. Col·laboració en pràctiques Suport al supervisor/a o equip de treball de l’empresa. Seguiment a l’empresa Col·laboració necessària per a superar qualsevol deficiència.

Programa Làbora 231 participants- 34% inserció

En col·laboració amb el Tercer Sector i subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona.

Programa per al foment de l’ocupació que apropa les persones en situació de vulnerabilitat al mercat laboral mitjançant l’orientació laboral i l’acompanyament, seguint els criteris d’ocupació per competències i vinculant l’empresa al programa amb una sèrie de compromisos per tal d’afavorir la igualtat d’oportunitats.

Programa Renda Garantida de Ciutadania 30 participants | 15% inserció nov-des 2017

Subvencionat pel Dpt Treball, Afers Socials Famílies de la Generalitat i el Fons Social Europeu.

sif 2017

1.223 participants

on hem participat

Taula d’”Ocupació del Consell d’Economia Social i Comerç del Distritce de Sant Martí. Ajuntament de Barcelona- Districte Sant Martí. Junta ACTAS. Comissió d’Inserció Laboral d’ECAS.

902 dones | 321 homes 454 nacional | 769 immigrant 48,5 % inserció 91 Empreses contactades 513 persones inserides 839 contractes

Programa d’orientació i inserció laboral adreçat a persones perceptores d’aquesta prestació. Mitjançant la realització d’itineraris individuals d’inserció, adaptats a les necessitats de cada persona, es treballa el retorn i/o l’adaptació al mercat laboral, amb l’objectiu que la persona superi les condicions que l’han portat a necessitar la prestació.

MEMÒRIA 2017

invia

17


presència i visibilitat Festa solidària la Nit de Reis

Música en viu de les bandes Shakti I&I (reggae) i Rey Yakos Caro y su Habana Sound (salsa) i els Dj’s King Horror, Guetto Youths Soundz, Warrior Vibz i el Dj resident LIL FLOW. Tots els diners recaptats a la festa es destinaran al projecte BigUp. El BigUp dona atenció integral a persones sense sostre i sense recursos i també a aquelles que han estat víctimes de violència. Organització 3ª edició de SHBCNday. Gimcana Solidària Súperheroi(ne)s Barcelona. Sants. Jornada lúdica anual promoguda per l’Associació invia i 4 ONGs més (acidH, Àmbit Prevenció, AFEV Catalunya i Iniciatives Solidàries) per sensibilitzar sobre la inclusió de diversos col·lectius vulnerables. La jornada va culminar diverses setmanes de jocs i enigmes on line en els quals hi han participat unes 630 persones. La festa va comptar amb la col·laboració de l’actor Pep Planas, que va exercir de presentador i mestre de cerimònies, i amb l’actuació del grup The Always Drinking Marching Band, que va ser l’encarregat de la cloenda. I va tenir resò a diversos mitjans: Butlletins: ECAS, Fedaia, Xarxanet, Acord Ciutadà El Petit Explorador, Sortir amb nens, Social.cat, La Vanguardia Digital, El Periódico Digital, Revista Valors, “El Suplement” de Catalunya ràdio a l’espai de l’agenda cultural. També vam participar a l’Associa’t durant les Festes de la Mercè, fent proves per trobar els Poders de les persones que arribaven a la Plaça Catalunya.

Gravació del vídeo “Fem el camí plegats” Dins l’assignatura de Comunicació Publicitària dels alumnes de 2n curs del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. Treballadors/es, usuaris/es i amics i amigues de l’entitat vam recórrer el tram final de la Rambla de Poblenou acompanyats de globus i del veïnat que s’anava sumant a la caminada fins a la platja de Bogatell, on es va gravar el final del vídeo. Betevé es va fer ressò de la campanya, i va fer una notícia que es va emetre el vespre del mateix divendres. Entrevista a Irene Andrés cap del SAID de invia. Especial Betevé del 26 de novembre.

18 MEMÒRIA 2017 invia

Article d’Annabel Pallàs, coordinadora de invia a voluntaris. cat sobre el Dia Mundial dels Drets dels Infants. 20 de novembre 2017. Entrevista a Carme Laorden, directora de invia a l’especial disctrictes de El Periódico.

Actes dins la Campanya #ProuViolència 1. Vídeos per donar Visibilitat a les Xarxes socials Amb motiu de la​Setmana I​nternacional per a l’erradicació de la violència de gènere, l’Associació invia posa en marxa la campanya #ProuViolència. Vam fer una crida a que la ciutadania pengès en els seus canals a les xarxes socials o fes arribar a l’entitat petits vídeos expressant el seu posicionament contrari a la violència, rebutjant qualsevol tipus d’abús i explicant la seva visió, la seva proposta o les seves vivències al voltant de la qüestió amb la pregunta “I tu, què entens per violència?” i l’etiqueta #ProuViolència

2. Exposició #ProuViolència. Obres d’usuàries del Servei d’Atenció Integral a la Dona. SAID Les residents dels diferents recursos del SAID, van plasmar les seves sensacions davant la xacra que suposa la violència masclista i ho van fer a través de l’art. Mitjançant diferents expressions plàstiques, la mostra va donar veu a les supervivents de la violència de gènere amb l’objectiu de visualitzar el seu rebuig vers qualsevol tipus de violència contra les Dones. 3. Concert Solidari “stopviolència” Amb l’actuació del grup Maia i Txell Negre, al Casino de l’Aliança del Poblenou. Un clam de rebuig contra els diferents tipus de violència i un fort crit dient #ProuViolència. Presentat per Pep Planas. Butlletí ECAS, Xarxanet, La Vanguardia Digital, Social.cat i Atrápalo. Projecció d’ “Històries de vida, Aissatou i Hamdyiah” Col·laboració de invia amb la Fundació Guné, en aquesta projecció es van presentar les històries de l’Aissatou i la Hamdyiah, dues dones que ens apropen a la cultura guineana i iraquiana a través de les seves vides. En acabar es va obrir un espai de debat amb les protagonistes. La Hamdyiah és una de les nostres alumnes al curs d’auxiliar de cuina que oferim tots els dimecres als usuaris del programa FSE. El vídeo parlava entre d’altres qüestions, del treball que es realitza al curs: un espai on els usuaris i usuàries no només aprenen cuina, sinó que creen un espai de germanor i integració i on es treballen altres competències relacionades amb el sector: treball en equip, lideratge, assertivitat, compromís…


MEMÃ’RIA 2017

invia

19


20 MEMÃ’RIA 2017 invia


ens agraden les aliances SúperHeroi(ne)sBarcelona Amb el lema “Juntes tenim poders”, la festa solidària superheroi(ne)s va celebrar el 2017 la seva tercera edició, aquesta vegada al barri de Sants. És l’aliança de 5 entitats socials, l’acidh, l’afev, àmbit prevenció, iniciatives solidàries i invia, per aconseguir més força i sensibilització en la lluita contra l’exclusió social i donar visibilitat a la tasca diària i a peu de carrer que fan aquestes entitats.

FCVS Federació Catalana de Voluntariat Social Aquest any hem seguit col.laborant com a membre de l’Equip de Coordinació de la Unitat Territorial de Barcelona de la FCVS, tenint la seva representació a l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva de l’Ajuntament de Barcelona, destacant la participació en el desplegament de l’Estratègia d’inclusió i de reducció de les desigualtats socials de Barcelona (2017-2027) i liderant el Grup d’Impuls i seguiment “ Ciutadania activa i compromesa”. Un any més vam ser-hi a “l’Associa’t a la festa!”, un punt de trobada entre associacions i ciutadania que se celebra a la plaça de Catalunya durant les festes de la Mercè de Barcelona. Vam ser una de les entitats de la FCVS que van participar a l’espai “Mil raons per moure’ns: Fem voluntariat “ realitzant l’activitat lúdico-participativa “Taller de xapes” per tal de fer visible l’enorme vitalitat del moviment associatiu i de l’acció voluntària a la nostra ciutat.

Banc sabadell i St Jordi Vam participar amb altres entitats en el St Jordi Solidari del Banc Sabadell a St.Cugat del Vallés. Roses, Princeses, St.Jordi i Dracs de galeta van endolçir les panxes en un dia tan assenyalat i la recaptació ha ajudat al nostre projecte social.

el valor del nostre voluntariat El 2017 hem comptat amb el compromís de l’acció voluntària de 42 persones, cadascuna d’aquestes accions han aportat pluralitat i sumen en la seva voluntat de transformació social des de la participació ciutadana. Volem fer valdre la relació d’intercanvi i enriquiment mutu entre el voluntariat i el personal remunerat, ja que promouen la cohesió de tota la base social, fent que l’acció diària de l’organització i la seva evolució futura afavoreixi assolir així, l’objectiu comú de la nostra missió. “A mi m’agrada molt que vingui la Pili a les classes de l’Espai Aprendre. Quan vé els dilluns és una ajuda més forta per a donar-nos un cop de mà. És molt simpàtica i bona persona i ens ajuda molt a poder fer els deures”. Adnane, 12 anys. Alumne Espai Aprendre.

“M’agrada molt que vingui la Pili a ajudar-nos a fer els deures” Elias, 8 anys. Alumne Espai Aprendre.

“Volem agrair i reconèixer al voluntariat d’invia el compromís i l’empatia que ens ofereixen, amb l’esperit altruista al servei d’un fi social. Dia a dia amb la seva acció i petits detalls fan gran la nostra tasca” Serveis Generals invia. “Aquest any a Casa de la Jove hem comptat amb la col·laboració d’una voluntària d’origen paquistanès que ha fet d’intèrpret entre l’equip educatiu i una dona resident del recurs amb la finalitat d’afavorir la comunicació per tractar temes judicials del seu interès. Ser una dona víctima de violència de gènere, provinent d’una cultura amb prejudicis estereotipats i en un país estranger fa que tingui un total desconeixement de la realitat sobre els seus drets com a ciutadana a nivell social i jurídic. Comptar amb el suport d’una voluntària del mateix país d’origen, ha facilitat la intervenció ja que la resident s’ha pogut fer una idea de la seva realitat al país d’acollida, així com establir un vincle de confiança que ha rebaixat el nivell d’aïllament al sentir l’interès per la seva persona i facilitar el procés que ha decidit portar a terme, amb la informació necessària per poder legitimar la seves decisions”. Olga, educadora SAID. MEMÒRIA 2017

invia

21


col·laboracions d’èxit

1.Què us va portar a començar a col·laborar amb invia en la inclusió laboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat? Hace algo más de un año que los/as técnicos/as de Invia se

pusieron en contacto con Atysa para ofrecer candidatos/as para nuestras ofertas de empleo. Y ya que tenemos experiencia con entidades del tercer sector nos pareció que nos podrían aportar sus experiencias y conocimientos. Lo cierto es que tanto Invía como Atysa apuestan por garantizar la igualdad de oportunidades, el respeto por la diversidad y el acceso al mercado de trabajo para esos colectivos más vulnerables.

2. Com treballeu la integració d’aquestes persones a la dinàmica de l’empresa? Atysa cuenta con un equipo multidis-

ciplinar, cuando una persona se integra en el equipo se realiza un análisis del puesto de trabajo donde se verifica si es necesario o no la adaptación del lugar de trabajo. En los inicios se realiza un acompañamiento al puesto donde los supervisores/as les indica cuales son las tareas y el entorno laboral donde prestarán los servicios.

3. Què creieu que aporta aquesta col·laboració a la persona que s’insereix laboralment? I què aporta a l’empresa?

Atysa

Atysa Facility Services és una empresa de serveis externalitzats.

Qué le aporta a la persona?

Cuando una persona, que por circunstancias de la vida pertenece a un colectivo socialmente vulnerable, y reinicia su trayectoria laboral se le da la oportunidad de reubicarse y posicionarse en la sociedad. Es decir, hace que se sienta útil, reconocida, productiva, valorada y confiada. Qué aporta a la empresa? Además de los incentivos a la contratación, socialmente añade valor a la empresa. Atysa dentro de valores y misión de empresa apuesta por la responsabilidad social corporativa, esto significa que presta una atención especial a personas que se encuentran en situaciones poco confortables. La inclusión de estos colectivos en atysa hace que la organización sea más respetuosa con diversidad y añade polivalencia a los servicios que prestamos ‘la diversidad suma’.

Nahia Bareño, Directora de I+D, 22 MEMÒRIA 2017 invia


Què us va portar a començar a col·laborar amb in via en la inclusió laboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat?

Fa uns anys que estem treballant per facilitar la inclusió de les persones amb vulnerabilitat social i especialment de les persones amb discapacitat. Per aquest motiu contactem i creem sinergies amb les entitats socials per afavorir la inclusió i sobretot per tal de fer un treball conjunt entre entitat, empresa i candidat. L’Associació in via ens va facilitar allò en el que creiem, és a dir, aquesta feina amb implicació conjunta i treball en equip, associant empresa, entitat i candidat/a. Els programes que desenvolupen son adients i d’acord amb la nostra filosofia social integrativa laboral.

Com treballeu la integració d’aquestes persones a la dinàmica de l’empresa?

Interserve

Reinventando el facility management y facility services para redefinir lo que podemos hacer por su empresa

Desenvolupem un treball conjunt, amb compromís, sentit d’integració, escoltant i coordinant-nos amb l’entitat que fa seguiment del treballador/a i aconseguint un contacte proper entre entitat, empresa i treballador/a. La comunicació, el diàleg i escoltar els diferents punts de vista fa que les sinergies es multipliquin i els resultats siguin un èxit. Aquesta es la nostra filosofia: treball conjunt amb tots els agents implicats, compartint i bescanviant experiències.

Què creieu que aporta aquesta col·laboració a la persona que s’insereix laboralment? ? I què aporta a l’empresa?

L’aportació i els resultats obtinguts són positius, destacant la inserció i el seguiment d’un treballador/a per aconseguir una continuïtat a l’empresa. Tant per a l’empresa com per al treballador/a, això és el que dóna continuïtat al projecte social i genera que continuï endavant la interrelació i que s’aconsegueixin resultats amb èxit per ambdues parts.

Xantal Laplana, Coordinació d’Entitats,

MEMÒRIA 2017

invia

23


Pràcticum

Treball en Xarxa

UNIVERSITAT DE BARCELONA Facultat d’Educació Grau de Treball Social

Federación Nacional e Internacional de ACISJF- invia. Vocal al Consell de la Federación Nacional.

S’han acollit a un total de 4 alumnes.

UNIVERSITAT DE BARCELONA Dpt. Didàctica i Organització Educativa UNIVERSITAT RAMON LLULL – FUNDACIÓ BLANQUERNA Facultat de Ciències de l’Educació Pràcticum en Psicología Clínica i Postgrau en Mediació

Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva. Ajuntament de Barcelona Membres del Consell de la Governança Membres de la Comissió d’Acció.

II Mostra Associa’t a la Festa | Mercè 17 Activitat de la Federació Catalana de Voluntariat Social de Catalunya “Mil raons per moure’ns: Fem voluntariat” Taller de xapes “Capaços? I tant!” Diada de Sant Jordi al Poblenou. Diada de Sant Jordi al Banc Sabadell “Sant Jordi diferent, Sant Jordi Solidari”. Gravació del vídeo “Fem el camí plegats”, dins l’assignatura de Comunicació Publicitària dels alumnes de 2n curs del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra. III Festa de les Superheroi(ne)s. Concert #ProuViolència. Festa Solidària a la Sala Canela a benefici del projecte BigUp. Exposició d’obres d’usuàries del Servei d’Atenció Integral a la Dona

24 MEMÒRIA 2017 invia

TIAC, Taula Infància Adolescència de Catalunya. ACTAS, Associació Catalana de Treball amb Suport per persones amb discapacitat

Xarxes

Membres de la Junta

Inserció Sociolaboral Xarxa d’Habitatges d’Inclusió Social Xarxa d’Acollida.

AESE, Asociación Española de Empleo con Apoyo

GIS

Participació

FEPA, Federació d’Entitats amb Projectes de Pisos Assistits Membre de la Junta Directiva.

Créixer a Barcelona Barcelona Ciutadania Activa i Compromesa.

Apropem-nos, agrupació d’entitats, veïns i serveis públics de Poblenou. Taula de Joves

Coordinadora d’entitats de Poblenou

Casal de barri del Poblenou Consell Municipal de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona: Grups: Pobresa/Dona/Infància/Família. ECAS Entitats Catalanes d’Acció Social Comissió d’Inserció Labora Comissió de Famílies i Comissió de Gènere. FEDAIA, Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i adolescència. Comissió de Família. FCVS, Federació Catalana de Voluntariat Social Membre de l’Equip de Coordinació de la Unitat Territorial de Barcelona.


Empreses contactades

AEMIFESA ALARES ANTIC OLYMPICS, S.L. APROPEM-NOS POBLENOU ARAMARK CACAOLAT. CALAIX DE CULTURA CALTOR CARME OLIVERAS (CENTRE ESTÈTICA) ISMA GLAMOUR CENTER OPERATION CLECE CONDIS CUIDEO CUINA JUSTA DIALNETEGES ESIM EULEN FRATÉ (GRUP DEPILINE) FUNDACIÓ ÈXIT FUNDACIÓ FUTUR FUNDACIÓ INSERTA (ONCE) FUNDACIÓ PRIVADA ECOM GRUP ATYSA GRUPO ENVERA HOTEL CATALONIA IKEA HOSPITALET ILUNION INTERDOMICILIO INTERSERVE FACILITIES SERVICES KLEIN LA TEVA RESIDÈNCIA LEROY MERLIN (LA MAQUINISTA) LIMPIEZA Y DESINFECCIONES EDIFICIOS Y LOCALES RENET.S.L. LUNET MARLEX METRÓPOLIS NETEJES CHISPAJO PUNT DE TREBALL RESIDÈNCIA SOL I NATURA SAD SANTA COLOMA SERVIFRUIT SUARA COOPERATIVA TOT SERVEIS PERSONALITZATS VITALS (ATENCIÓ A DOMICILI) XAPPY PEOPLE

Empreses on s’han inserit

CALTOR INTERSERVE FACILITIES SERVICES GRUPO ENVERA CUIDEO INTERDOMICILIO KLEIN CLECE CENTER OPERATION FRATÉ (GRUP DEPILINE) ADDECO (STOFFING) NETEJES CHISPAJO BEN-NET S.L. SAD SANTA COLOMA XAPPY PEOPLE CARME OLIVERAS (CENTRE ESTÈTICA) ISMA GLAMOUR

GRUP ATYSA SAD SANTA COLOMA XAPPY PEOPLE GRUP ATYSA ILUNION FUNDACIÓ PRIVADA ECOM CALAIX DE CULTURA CALAIX DE CULTURA LIMPIEZA Y DESINFECCIONES EDIFICIOS Y LOCALES RENET.S.L. ADECCO OFFICE GEYAGUE BY DEMES BY DEMES DIALNETEGES ENRI ELNET ANTIC OLYMPICS, S.L. TEMPORAL QUALITY ETT ASPANIAS METRÓPOLIS MARLEX O3ZONE, SCP NDAVANT ESCLATEC TUV

Empreses on han fet pràctiques GRUPDEM INTERSERVE GRUPO SIFU PEE KA BOO GRUPO ENVERA ALCAMPO (SANT BOI) CALTOR LLUISÖS DE GRACIA

Empreses amigues ATRÁPALO BANC DE SABADELL E-TIC DATA IKEA HOSPITALET INPACTE SOCIAL MERCADONA NOLLEGIU BUCH VORTEX

Entitats amb les que col·laborem

ACADÈMIA THUYA AFEV ANEM PER FEINA APROPEM-NOS POBLENOU ARED ASSOCIACIÓ ACIDH ASSOCIACIÓ ADSIS ASSOCIACIÓ APFCIB BANC DELS ALIMENTS BARCELONA ACTIVA CAID AJUNTAMENT DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT CAIXA FÒRUM. CENTRE SOCIAL I CULTURAL DE L’OBRA SOCIAL “LA CAIXA” CAP LLINARS DEL VALLÈS CENTRE CÍVIC CAN FELIPA

CENTRE MARTÍ CODOLAR CIBERAULA POBLENOU FUNDACIÓ LA CAIXA CIIMU, INSTITUT INFÀNCIA I MÓN URBÀ CITE COL·LEGI D’EDUCADORES I EDUCADORS SOCIALS DE CATALUNYA COL·LEGI OFICIAL DE DIPLOMATS EN TREBALL SOCIAL I ASSISTENTS SOCIALS DE CATALUNYA COL·LEGI OFICIAL DE PSICÒLEGS DE CATALUNYA COL·LEGI OFICIAL DE PEDAGOGS DE CATALUNYA CONSELL COMARCAL DEL VALLÈS ORIENTAL COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLENOU COSMEVID CSMIJ GRANOLLERS EAIA BAIX LLOBREGAT IV, EAIA BAIX LLOBREGAT VI, EAIA BAIX LLOBREGAT II, EAP SANT MARTÍ EF ADULTS DE MONTMELÓ I MOLLET ENGLISH CENTER ESCOLA BRESSOL PETITS INFANTS ESCOLA LA MAR BELLA ESCOLA LES ACÀCIES ESCOLA NEN DÉU ESCOLA VERGE DE MONTSERRAT ESCOLA DE MÚSICA DE GRÀCIA ESPAI CABESTANY FSC INSERTA FUNDACIÓ ÀMBIT PREVENCIÓ FUNDACIÓ ADECCO FUNDACIÓ ANTONI SERRA SANTAMANS FUNDACIÓ ASPANIDE FUNDACIÓ BAYT AL-THAQAFA FUNDACIÓ COMTAL CENTRE OBERT TRIA FUNDACIÓ FUTUR FUNDACIÓ INTEGRA FUNDACIÓ MANPOWER FUNDACIÓ MARIA FRANCISCA ROVIRALTA FUNDACIÓ PERE TARRÉS FUNDACIÓ PREVENT HOSPITAL GENERAL DE GRANOLLERS, HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU IES GIOLA INICITIVES SOLIDÀRIES INSTITUT ORTOPEDAGÒGIC DEL NEN DÉU JATIER LA CONFEDERACIÓ LUDOTECA CANGURS LA TAULA DEL TERCER SECTOR MOSSOS D’ESQUADRA (URPAC I GAV) MUJERES LATINAS SIN FRONTERAS OBRA SOCIAL CAIXA DE PENSIONS “LA CAIXA” PARC ESTUDI PRAHU PROBENS PUNT DE REFERÈNCIA SALUT I FAMILIA SAX SALAS SERVEIS SOCIALS D’ATENCIÓ BÀSICA DE BARCELONA, ESPECIALMENT POBLENOU SERVEI D’ATENCIÓ, RECUPERACIÓ I ACOLLIDA DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA (SARA) SERVEI DE PSIQUIATRIA TRANSCULTURAL DE L’HOSPITAL DE LA VALL D’HEBRON SIOD DELS DIFERENTS DISTRICTES DE BARCELONA SIS, SERVEIS INSERCIÓ SOCIAL, AJUNTAMENT BARCELONA TALLERS BELLVITGE TEB BARCELONA TEB SANT ANDREU UCA SANT BOI DE LLOBREGAT URPAC REGIÓ POLICIAL METROPOLITANA NORD

MEMÒRIA 2017

invia

25


ingressos 2017

Quotes Socis/Donacions Gestió Delegada Serveis Públics Per prestació de Serveis Públics Per prestació de Serveis i subvencions Privades Subvencions Públiques Altres Ingressos TOTAL INGRESSOS

despeses 2017

0,31% 35,54% 16,72% 2,66% 43,07% 1,70%

6.031 € 691.716 € 325.386 € 51.796 € 838.210 € 33.068 €

100,00%

1.946.207 €

Compres, subministraments i altres despeses dels projectes 22,29% 430.849 € Personal Projectes 57,66% 1.114.767 € Personal gestió 10,75% 207.746 € Altres despeses de gestió 7,44% 143.821 € Amortitzacions 1,87% 36.173 € TOTAL DESPESES 100% 1.933.356 € RESULTAT EXERCICI 2017

26 MEMÒRIA 2017 invia

12.851 €


Altres despeses de gestió

Amortitzacions Compres, subministraments i altres despeses dels projectes

Personal gestió

Personal Projectes

Altres Ingressos 2%

Quotes Socis/Donacions 0%

Gestió Delegada Serveis Públics 35%

Subvencions Públiques 43%

Per prestació de Serveis i subvencions Privades 3%

Per prestació de Serveis Públics 17%

MEMÒRIA 2017

invia

27


Edita Associació invia Concepció gràfica inpacte Impressió imdico

Entitat membre de:

“Defensem, fem prevenció i acompanyem en l’apoderament a la dona, als infants i altres col·lectius vulnerables davant la violència, l’abús i la discriminació”

Amb el suport de:

Carrer de l’Amistat 15, baixos 08005 Barcelona

T 932 155 626 www.invia.cat invia@invia.cat


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.