HIT Profit Magazine #22 - December 2018

Page 1

JAARGANG 08 - NO. 22 - 2018

MAGAZINE RED DE ZE E Surfers verwijderen anderhalf miljoen kilo plastic

DARK TOU RISM Duistere bezoekplekken geven een kick

PECH LU C HTHAV E N B E R L I J N Miljarden voor mislukte luchthaven

RUI M TE RE IZ E N Hoe ver zijn we?

INT ERVIE W TON Y W H EEL ER De vreemdste plekken die hij bezocht

LUXE TRE IN RE IS D OOR S C HOTL A N D Overnachten, luxe uiteten en een spa

TRAVELSPECIAL

VAN AARDE TOT MARS

Nieuw HIT SOLUTIO N Zie p agina 46

E N V E RD E R Duurzaam op vakantie – De nieuwe BMW’s – Tips van locals – Virtual Reality – Backpack bloggen – Musthaves & meer!


Verre landen bezoeken en van andere culturen leren, kan een bedrijf veel brengen. Maar een groot avontuur kan zich ook dichter bij huis afspelen. Zo is de reis die het energiebedrijf Gazprom Energy tot nu toe heeft gemaakt, één grote ontdekkingstocht vol kansen geweest. Een avontuur waarin met veel aandacht succesvolle partnerships zijn aangegaan. En ook 2019 belooft een magisch goed jaar te worden voor het Bossche bedrijf en al haar partners en klanten. Het energiebedrijf uit ’s-Hertogenbosch kijkt terug op een mooi jaar, waarbij kansen ruiken en bij de lurven pakken centraal hebben gestaan. Zo maakte Sytse van Heijst, Head of Benelux van Gazprom Energy, tijdens zijn vakantie kennis met de jonge ondernemer Pieter Knobel. Pieter verhuisde vanwege de liefde naar Frankrijk, waar hij als nieuwkomer in de champagnebusiness het champagnehuis R. Gerbaux overnam van zijn schoonvader. Een moedige en mooie stap in een markt die door grote champagnemerken wordt gedomineerd. Wat Pieter voor elkaar kreeg, was indrukwekkend te noemen. Hij zorgde op eigen kracht voor gezonde groei. Voor Gazprom Energy is Pieter dit jaar hét treffende symbool voor het type ondernemerschap waar iedereen bij Gazprom Energy echt energie van krijgt en waar ze zichzelf in herkennen: kansen zien en kansen pakken. Hard werken, tijd en aandacht schenken aan al wat belangrijk is en lol hebben in wat je doet: dát is de ondernemerstaal die Gazprom Energy, net als Pieter, ook goed verstaat. En niet onbelangrijk: de champagne smaakt heerlijk! Nieuwe jas Sinds 2011 timmert het Nederlandse energiebedrijf flink aan de weg om een serieuze speler op de energiemarkt te worden. Dankzij een aanzienlijke groei in klantenaantallen en werknemers is het bedrijf officieel uit haar start-up-jas gegroeid. En al die tijd heeft Gazprom Energy vastgehouden aan de normen en waarden die het energiebedrijf belangrijk vindt. Investeren in elkaar, in zowel partners en klanten als collega’s, is daarbij een belangrijke pijler. Door het investeren van veel aandacht en tijd worden banden gesmeed en samenwerkingen bekroond. Het doel van alle Gazprom Energy-medewerkers is om kansen te grijpen, partnerships nog verder uit te diepen en samen te ontwikkelen. Waar ligt de behoefte en wat kan beter, zijn vragen die het energiebedrijf zichzelf regelmatig stelt. Blijf kritisch en sta open voor mogelijkheden is een motto dat hen al veel bracht.

Proost! 2018 wordt afgesloten met een goed gevoel en een grote dosis nieuwe energie voor 2019. Komend jaar ligt de focus nog meer op waardevolle samenwerkingen met oog op kwaliteit en duurzaamheid. Want samen maak je slagen en verzet je bergen. Gazprom Energy wenst iedereen fijne feestdagen en een kansrijk en bruisend 2019!


Gazprom Energy wenst u een kansrijk 2019!


DE NIEUWE BMW 8 SERIE. THE GENTLEMAN’S RACER.

WWW.RENOVA.NL

RENOVA


HIT PROFIT VOORWOORD

TRAVEL AND DISCOVER Met de spotprijzen van vluchten en de crisis in onze achteruitkijkspiegel, is reizen eenvoudiger dan ooit. De wereld ligt binnen handbereik. Reisbloggen of -vloggen levert sinds de digitalisering zelfs een behoorlijke boterham op. Maar het kan nog simpeler: bezoek een onbekend stadje, schrijf er een recensie over en over een paar jaar ontploft de plek met toeristen. Schiphol overschrijdt bijna elk jaar de grens voor aantal uitgaande vluchten, die ervoor zou moeten zorgen dat het klimaat er niet te veel onder lijdt. We kunnen reizen als hobby beschouwen en dat is merkbaar voor de landen die overstromen met toeristen. Of je nu in de koude wintermaanden op skivakantie gaat, of er liever juist tussenuit trekt naar een warmer oord: deze editie gaat over reizen. Lees over reizen in ons eigen kikkerlandje tot de meest lokale tips door heel Europa en tot aan AustraliĂŤ. Leer over de meest luxe treinreis door Schotland en de met plastic gevulde zee waar we zo graag in zwemmen. Hoe zit het eigenlijk met de prachtige aardse plekken die juist helemaal niemand kent? En ja, zelfs een vakantie op Mars komt aan bod. Blader verder voor een wereldreis door onze nieuwste editie en baan je een weg door de mooie -en minder mooie- gevolgen van het ontdekken van de wereld. Veel leesplezier!

5


HIT PROFIT INHOUD

INHOUD

08

15

29

08 HIT TALK Met leden van ons inkoopcollectief

18 HIT PROFIT Duurzaamheidscertificaat van HIT Energy Solution

32 TECH Ruimtereizen: hoe ver zijn we?

10 INTERVIEW John Bes, Algemeen Directeur van Almere City FC

20 TRAVEL Luxe treinreis door Schotland

34 TECH Virtual Reality, niet alleen voor games

13 HIT PROFIT De 5 beloften van HIT Profit 15 TRAVEL Backpack bloggen voor je boterham

6

20 24 HIT PROFIT Onze dienstverlening in vogelvlucht

36 ACHTERGROND Dark tourism

26 ONDERNEMER Surfers vissen plastic uit zee

38 TRAVEL Tips van locals

29 TRAVEL De vreemdste plekken waar Tony Wheeler kwam

42 TRAVEL Pure luxe in het Oostenrijkse Leogang


32

38 44 ACHTERGROND Mondiale gevolgen van reizen

52 52 TECH De nieuwe BMW X5 en X7

46 HIT PROFIT HIT Solution

54 FOOD Foodhallen in ons eigen kikkerlandje

49 TRAVEL Biesbosch, natuurgebied in eigen land

56 ACHTERGROND Nieuwe pechluchthaven van Berlijn

54 58 FOOD Culinair genieten in Noord-Portugal 60 CULTUUR Moet je gezien hebben 62 MUSTHAVES Alles voor op reis

colofon HIT Profit www.hitprofit.nl HIT Profit Magazine is een uitgave van ASEGA Media & Communication en verschijnt driemaal per jaar.

ASEGA Media & Communication Andromedastraat 2B, Tilburg, Nederland. T: 013 545 32 98 E: info@asega.nl www.asega.nl

Hoofdredactie: Frank van Bergen Art direction & vormgeving: Danielle Kool Sales: Bob Oostelbos Adviseur Redactie HIT Proft: Lieke Schalke Redactie: Pip Cloo, Pleun van Doleweerd, Leeuwelijn Verwijst, Iris van Iersel, Katja Tremio en Pieter Voogt Eindredactie: Katja Tremio Met dank aan: Bregje Horsten en iedereen die aan dit magazine heeft meegewerkt. Fotografe: Thomas Boden, Camiel Donders, Shutterstock, iStockphoto, pexels.com, Henry Faber & ANP Foto Vragen over adverteren? info@asega.nl

7


HIT PROFIT Q&A

SAMENSTELLING PLEUN VAN DOLEWEERD

HITTALK MET LEDEN VAN ONS INKOOPCOLLECTIEF

REIZEN VOOR HET WERK: EEN VOORDELIG EXCUUS OM ER LEKKER OP UIT TE ZIJN OF EEN VERVELEND NADEEL? VOOR DE ENE ZAKENMAN IS HET EEN DROOM DIE UITKOMT, DE ANDER WIL NIETS LIEVER DAN ELKE DAG THUISKOMEN BIJ ZIJN FAMILIE. MAAR WELK BEDRIJF ZOU NIET EENS GROOT WILLEN DROMEN OVER EEN GROTE REIS OF ZELFS UITBREIDING NAAR HET BUITENLAND? EÉN DING IS DUIDELIJK: DE GRENS OVER VOOR JE BAAN IS EEN BIJZONDERE ERVARING. HET IS NIET ALS OP VAKANTIE GAAN, MAAR PUUR EEN BEZOEK AAN HET LAND, HOE HET ÉCHT IS. “HET MOOIST IS OM ’S AVONDS LEKKER IN EEN TENTJE MET WAT LOCALS TE DINEREN.”

CHROMAFLO RALPH VONCKEN

1.

2.

3.

4.

8

Reis je wel eens voor je werk? Zo ja, wat was de mooiste ervaring? Recent ben ik een aantal dagen in Helsinki geweest. Dit was mijn eerste en vooralsnog enige reis. Ik heb dit als zeer leerzaam ervaren, in Finland heerst natuurlijk een andere cultuur dan in Nederland. In mijn functie als Manager EMEA / Indirect spend zal ik wel vaker reizen. De volgende reis is al gepland en gaat naar het oosten van Oostenrijk, niet ver van de Hongaarse grens. Op wat voor manier hebben jullie te maken met partners uit het buitenland? Ons internationale sales team werkt nauw samen met ons wereldwijde agenten distributienetwerk, om onze internationale klantenkring te bedienen. Hebben jullie internationale medewerkers in dienst? Wat betekent dat voor de bedrijfscultuur? Onze wereldwijde aanwezigheid en internationale medewerkers stellen ons in staat lokale ondersteuning te bieden aan onze klanten. Onze regionale sites bieden enorme voordelen voor onze klanten, waardoor ze snel toegang hebben tot verkoop- en klantenservice, productie en technische en analytische mogelijkheden, evenals een volledig assortiment van kleurstofproducten en -technologieën. Chromaflo is een inclusief bedrijf dat culturele diversiteit waardeert. Onze internationale teams werken in een samenwerkings- en leeromgeving. Waar in het buitenland is Chromaflo allemaal te vinden? We hebben reeds vijftien locaties op zes continenten. Zo hebben we productiefaciliteiten , onderzoeksinstituten en/of verkoopkantoren in de VS, Finland, Brazilië, België, Zuid-Afrika, India, Maleisië, China en Australië.


MARCEL EN LEA BOSSERS NEDERLAND BRUIST

1.

2.

3.

4.

GERARD DE BOER AANNEMERSBEDRIJF E. DE BOER IN STEENWIJK

1.

2.

3.

4.

NICK OTTEN CARPETLINQ

1.

2.

3.

4.

Reis je wel eens voor je werk? Zo ja, wat was de mooiste ervaring? Wij reizen wel eens voor ons werk. De mooiste ervaringen zijn, denk ik, de trips naar Ibiza voor Ibiza Bruist. Wij zijn zelf echte Ibiza-fans en vinden het fantastisch om dit uit te kunnen rollen in ons magazine Ibiza Bruist. Op wat voor manier hebben jullie te maken met partners uit het buitenland? Momenteel hebben wij nog niet echt te maken met partners uit het buitenland. Alles voor Nederland Bruist wordt in Nederland geproduceerd door Nederlandse partners. Hebben jullie internationale medewerkers in dienst? Wat betekent dat voor de bedrijfscultuur? Ja, op dit moment hebben we iemand in dienst uit België, die de verkoop in België doet. De verkoper voor Ibiza en straks Marbella Bruist, is een Nederlander. Wat staat er qua buitenlandse zakelijke avonturen nog meer op stapel? We zitten niet alleen in Nederland en België, maar dus ook in Spanje, waaronder Ibiza en straks Marbella.

Reis je wel eens binnen Nederland? Welk vervoersmiddel gebruik je daarvoor? Natuurlijk reis ik regelmatig in Nederland, voor mijn werk ben ik dan altijd onderweg met een beperkte elektrische auto. De meeste ritten die ik voor mijn werk doe vallen binnen de vijftig kilometer die ik elektrisch kan rijden. Soms zijn we verderop in Nederland aan het werk, bijvoorbeeld in Groningen, de Flevo polders of in Twente. Dan probeer ik mijn rit zo te plannen dat ik op de plaats van bestemming de auto kan opladen. Thuis doe ik dat natuurlijk ook, dan gebruik ik daarvoor de energie die ik met mijn zonnepanelen opwek. Op de zaak geldt hetzelfde, daar hebben we ook een groot aantal zonnepanelen staan. HIT Profit regelt ook voor ons de energie, in dit geval niet alleen levering maar ook teruglevering. Wat is je favoriete vakantieland? Dat verschilt maar de laatste jaren staat België wel boven in de lijst. Dat heeft vooral te maken met de vriendelijke Belgen en natuurlijk ook met de uitgebreide culinaire mogelijkheden die het land biedt. Welk land zou je nog ooit eens willen bezoeken? IJsland lijkt me mooi om te bezoeken. Een eiland heeft altijd iets bijzonders, en dat heeft ook zijn invloed op de bewoners. De natuur daar moet heel indrukwekkend zijn. Met name de vulkanische verschijnselen die er zijn, zijn voor ons Nederlanders toch wel heel bijzonder om te zien en mee te maken. Hebben jullie plannen om ooit uit te breiden naar het buitenland? Vertel! Ik ben samen met mijn tweelingbroer eigenaar van dit bedrijf. We zijn een aannemersbedrijf op het gebied van woning en utiliteitsbouw. Daarnaast zijn we een 24/7 servicebedrijf voor verschillende verzekeringsmaatschappijen. We opereren vanuit Steenwijk. Dan zijn werkzaamheden over de grens al snel te ver weg, daarnaast kent elk land zijn eigen specifieke bouwregels, die zeer verschillend kunnen zijn van de Nederlandse regels. Uitbreiden of werkzaamheden uitvoeren in het buitenland ligt dan niet voor de hand dus plannen op dat gebied hebben we niet. Natuurlijk dromen we er wel eens van, wat zou nu mooier zijn dan bijvoorbeeld het bouwen van een chalet op een berg in Zwitserland.

Reis je wel eens voor je werk? Zo ja, wat was de mooiste ervaring? Ja, ik reis zeer veel voor mijn werk. De meeste kilometers gaan met de auto, maar voor buitenlandse projecten en toeleveranciers vliegen wij heel Europa door. De mooiste ervaringen doe je op als je met de lokale bewoners ’s avonds na je werk gaat dineren, of de stad in gaat. Dan zie je namelijk écht leuke plekken, in plaats van de voor de hand liggende toeristische hotspots. Op wat voor manier hebben jullie te maken met partners uit het buitenland? Een groot aantal producten, dan wel halffabricaten, worden in het buitenland geproduceerd. Ook onze agenten zijn zowel binnen als buiten Europa gevestigd. Hebben jullie international medewerkers in dienst? Wat betekent dat voor de bedrijfscultuur? Binnen de bedrijfscultuur houd je uiteraard rekening met de normen en waarden van elk land. Zoals eigenlijk heel Nederland proberen wij ons zo tolerant mogelijk op te stellen. Hebben jullie plannen om ooit uit te breiden naar het buitenland? Vertel! Concrete plannen zijn er niet, maar we zijn té ambitieus om bij voorbaat nee te zeggen. 9


HIT PROFIT INTERVIEW

TEKST PIP CLOO FOTOGRAFIE THOMAS BODEN

“Het winnen en verliezen werkt verslavend”

VAN SKYBOX TOT THUISBASIS Voorheen oprichter van een evenementenlabel met daaronder vele kleine bedrijven, tegenwoordig Algemeen Directeur van Almere City FC. Al van jongs af aan is John Bes bezig met ‘anders denken’. Dit gebruikt hij als rode draad in zijn ondernemingen. De zakenman, met passie voor familie en werk, is deze keer te gast bij Bregje Horsten voor het altijd verrassende schilderinterview.

Snel groot Een beetje gereserveerd stapt John over de drempel van het atelier van Bregje. In de eerste instantie gaat het gesprek over koetjes en kalfjes. Maar al snel begint hij te vertellen over zijn gezin, nadat hij door zijn dochter wordt gebeld. “Ze had vandaag examen op school en wilde even laten weten hoe het was gegaan.” Als Bregje vertelt over haar eigen kinderen, merk je dat John gelijk herkenning laat zien als het gaat over opgroeien. “Tsja, het gaat echt heel erg snel, vooral als je niet zo vaak thuis bent.”

Manusje van alles John begon al met het opzetten van bedrijven vóór het einde van zijn studie. “Ik heb veel ervaring opgedaan in verschillende branches, maar voornamelijk in de evenementenbranche, met onder andere een eigen foodfestival.” Deze kennis en kunde komt goed van pas binnen zijn huidige functie als Algemeen Directeur van Almere City FC, waar hij zich dagelijks bezighoudt met het reilen en zeilen van de club. “Mijn werkzaamheden zijn eigenlijk niet in één taak te omschrijven. Ik ben de hele dag bezig met afspraken 10

over sponsoring, marketing, accommodatie en partnerships in de stad.” Zoals te lezen, bij lange na niet allemaal direct aan voetbal gerelateerde onderwerpen. John vertelt lachend: “Wist je dat ik ooit mijn geld heb verdiend met onder andere het verkopen van schilderworkshops, maar nu zelf voor het eerst een kwast aanraak?”

Alles anders Dit is het startsein om te gaan schilderen en John kijkt ietwat vertwijfeld naar zijn doek: “Wat moet ik eigenlijk precies gaan doen, is er een richtlijn?” Bregje legt hem uit dat hij bijvoorbeeld eerst voor een achtergrondkleur kan gaan. Bijzonder genoeg kiest hij voor ‘taupe’, wat in lijn valt met zijn denkwijze. “De norm bij onze club is anders denken, vandaar ook dat de titel van ons vijfjarenplan ‘Operatie Anders’ luidt. Aan de hand van dit plan is het ons doel om de club in 2021 in de Eredivisie te hebben staan, in een groter stadion, met een grotere businessclub en nog meer maatschappelijke betekenis voor de stad.” Het is niet alleen een doel: “dit gaat ook gebeuren”.


Nieuwe energie John blijkt zelf ook een fanatiek sporter te zijn. “Ik sta bijna iedere dag om zeven uur te sporten met mijn sponsoren en andere relaties. Sporten komt meestal pas later op de dag in de agenda van velen voor. Hierdoor is de kans dat een sessie komt te vervallen erg groot. Als je de dag begint met sporten, weet je zeker dat je het gaat doen.” Na iedere training, die kan bestaan uit hardlopen, tennis, bootcamp of uiteraard voetbal, ontbijten ze met zijn allen. “Iedere ochtend wordt er tijdens de lunch een ander vraagstuk van een sponsor of partner behandeld. Dat kan het bedrijf achtenveertig uur van tevoren naar ons toesturen ter voorbereiding. Op deze manier ga je spelenderwijs met elkaar in gesprek en daar komen hele interessante dingen uit. De sponsoren gaan met nieuwe ideeën naar het werk en wij halen er ook weer energie uit.”

De jonge generatie supporters

Binnen de lijnen ben je elkaars grootste concurrent, maar daarbuiten kan alles met iedereen gedeeld worden. Dit miste ik in andere branches.” Bij de vraag of hij nog andere hobby’s heeft, vertelt hij stralend over zijn passie voor koffie, “hier kan ik echt uren over praten.”

John komt zelf uit Amsterdam, maar woont nu voor zijn werk in Almere. “Al van jongs af aan was ik Ajaxsupporter. Deze club zit nog steeds in mijn bloed, echter voelt het anders sinds ik Algemeen Directeur van Almere City FC ben.” John legt uit dat de supportersgeschiedenis van Almere City heel anders is. Deze voetbalclub speelt namelijk pas sinds 2005 betaald voetbal. “Zowel Almere als de voetbalclub hebben geen geschiedenis, waardoor onze marketingfocus bij de jongere generatie supporters ligt. Wij hopen dat de kinderen hun ouders overtuigen om mee te gaan naar de wedstrijden. Bij de traditionele clubs gebeurt dit andersom.”

Thuis geen voetbal

Buiten de lijntjes

In de kofferbak

John kiest er bewust voor om niet de kleuren van zijn club te gebruiken. “Ik ben altijd bezig met voetbal en soms is het ook wel eens lekker om over een ander onderwerp te praten. Ondanks de passie voor mijn vak, want die heb ik zeker. Het winnen en verliezen werkt verslavend en maakt deze bedrijfstak zo mooi.

Over het eindresultaat van het schilderij is John wel tevreden naar gelang zijn ‘ervaring’. “Ik kan het met mijn hoofd bedenken, maar mijn handen werken niet mee. Naar mijn idee had dit schilderij ook van mijn jongste dochter kunnen zijn.” Hij vindt het wel een leuke gedachte, dat hij nu eindelijk eens een tekening terug kan geven aan zijn dochters. “Dit schilderij vervoer ik met zorg in mijn kofferbak; ik kan niet wachten op de reactie thuis.”

Ondertussen zet John met beleid en doordachte rake strepen verf op het doek. Als de vraag komt naar wie het doek toe gaat, zegt hij zonder enige twijfel “mijn dochters”. Dit zeggende verandert hij zijn kleurenpalet van groen en zwart naar blauw en geel. “Als het op een kinderkamer komt te hangen, moet het wel vrolijk zijn.” Het blijkt dat hij, ondanks zijn drukke schema, echt een familieman is, die betrokken wil zijn bij zijn gezin. Zo staat John fanatiek ieder weekend zijn dochter aan te moedigen bij de hockeyclub. “De jongste heeft mijn passie voor sporten meegekregen; daar kan ik erg van genieten.” Zijn oudste dochter en vrouw hebben niets met voetbal. “Ondertussen ben ik er wel aan gewend, dat het thuis nooit over dit onderwerp gaat en dat vind ik ook wel prima.”

11


Advertentie

BREGJE HORSTEN

De kunst van Bregje Horsten ontwikkelt zich continu, spelend met de dualiteit tussen abstractie en figuratie. Waarbij het ene schilderij je meetrekt in een sferisch landschap, is een ander schilderij confronterend en verhalend. Zo blijft het schilderen en de beeldende vertaling van de onderwerpen die Bregje uitdiept altijd beweeglijk, persoonlijk en interessant. Er is altijd een spanning te voelen in het schilderij en een diepere laag te ontdekken voor wie er open voor staat. Bregje Horsten’s werk is te zien in musea en galeries van Amsterdam tot in Wenen, Parijs, Londen, New York en Los Angeles.


COLUMN

EEN GEHEEL VERZORGDE KLANTENREIS Ben je al bezig met het uitstippelen van je zomervakantie? Hoeveel websites schat je in dat je bezoekt, voordat je deze uiteindelijk hebt geboekt? Mag ik raden? Het zijn er tientallen. En tijdens jouw ‘klantenreis’ doe je hoogstwaarschijnlijk honderden ‘touchpoints’ aan. Een soort van bezienswaardigheden, zoals: zoekopdrachten, gesprekken met vrienden en collega’s, bekeken video’s op YouTube, foto’s op Instagram en landkaarten op Google Maps om te kijken of het hotel écht zo dicht bij de zee ligt. Pfffff, je bent straks al moe voordat je aan je vakantie begint.

DE 5 BELOFTEN VAN HIT PROFIT: 1. Vooraf meten is weten U weet vooraf wat HIT Profit voor uw organisatie kan betekenen. Zowel qua inkoopbesparing als de verschillende gebieden waarop wij u kunnen ontzorgen. 2. Onafhankelijk Wij zijn onafhankelijk en kunnen daarom altijd de beste leveranciers in de markt kiezen en schakelen snel tussen alle betrokken partijen. 3. We zijn er voor u! Wij communiceren helder met onze leden over de zaken die wij afspreken en de voordelen die daaruit behaald worden. U heeft op ieder moment (online) inzicht in uw contracten en prijsafspraken. 4. Flexibel Wij zijn continu actief om voor onze leden de allerbeste condities uit de markt te halen. Wij monitoren de markten, spelen hierop in, benchmarken commerciële condities en evalueren met onze partners op het gebied van prijs, kwaliteit en service. We hebben een continu verbeterproces om onze dienstverlening te borgen en staan daarin open voor verbeterpunten van uw kant. 5. Afspraak is afspraak Wij komen onze afspraken na!

Voor het boeken van een vakantie ben jij zelf de klant. Maar hoe zit het dan met jouw eigen klanten? Leggen die ook zo’n wereldreis af, voordat ze bij jou uitkomen? Het antwoord is ‘ja’! Soms is die reis wat korter, noem het een citytrip. Maar afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt, kan zo’n reis dagen, weken of zelfs maanden duren. En het liefst wil je dat er bij alle tussenstops tijdens die reis wegwijzers staan naar jouw bedrijf. Waar of niet? Als dat zo is, dan is het dus zaak om ervoor te zorgen dat je je behulpzaam en dienstbaar opstelt bij al die momenten dat jouw klant op weg is naar zijn eindbestemming. Dus je zorgt onderweg voor de juiste informatie, je helpt bij vragen of problemen en regelt wellicht zelfs een lekker hapje of drankje tussendoor. Op die manier komt jouw merk tijdens de hele ‘klantenreis’ in beeld bij jouw potentiële klanten en vergroot je de kans dat je ook gekozen wordt als eindbestemming van deze reis. Mooi toch?! Okay, tijd om in actie te komen! Ga eens na welke reis jouw klant af zou kunnen leggen om uiteindelijk bij jou uit te komen. En bedenk vervolgens wat jij onderweg kunt doen om hem of haar te helpen, te verrassen, de weg te wijzen. Let op, bij elke tussenstop is de behoefte van de reiziger net iets anders. Maar hoe meer moeite je doet om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, des te groter is de kans dat jij de vakantie mag verzorgen. En als je dat goed doet, wordt het ongetwijfeld een lange vakantie en komt men graag en vaak bij je terug. Goede reis! Pieter Voogt Managing Partner PauwR Digital Marketing *Verkozen tot ‘Great Place to Work 2018!* www.PauwR.nl

NB: Wil je ook elke woensdag om 12.00 uur een gratis psychologietip ontvangen? Ga naar link: bit.ly/HITpietertip

13


VOOR HET ULTIEME BUITENGEVOEL Bogarden is het adres waar u de zonnige kant van het leven proeft tussen onze uitgebreide en sfeervolle collectie buitenmeubilair, parasols en accessoires voor uw terras. Bekijk uw terras als een verlenging van uw huis, een expressie van uw persoonlijke stijl, waarbij elk stukje even belangrijk is, zoals elke andere kamer in uw huis en kleed het aan met prachtige producten.

BOGARDEN.NL

BOREK • MAX&LUUK • SUNWOOD • RIZZ • DOME • BLACK BASTARD OUTDOORCHEF • DOMANI • ATELIER VIERKANT • LUCA LIFESTYLE • KYMO

B ed r i jf s weg 7 | Oist erwijk | The Net herlan d s | T +3 1 (0 )1 3 5 2 1 6 4 6 4 | E ma il@b o g a a r d e n . n l


TEKST PIP CLOO FOTOGRAFIE WEARETRAVELLERS.NL

HIT PROFIT TRAVEL

B AC K PAC K BLOGGEN

VOOR JE BOTERHAM OVER DE WERELD REIZEN, DAAR OVER SCHRIJVEN, MOOIE PLAATJES SCHIETEN ÉN HIER JE

GELD MEE VERDIENEN. VOOR VELEN IS HET HELAAS NIET WEGGELEGD OM ROND TE KOMEN VAN REISBLOGGEN. SLECHTS ENKELEN DIE EEN GROTE GROEP VOLGERS HEBBEN WETEN TE VERZAMELEN ÉN DOORZETTEN KUNNEN HIERIN UITBLINKEN. EÉN VAN DEZE GELUKSVOGELS IS ROËLL DE RAM (28) UIT UTRECHT. IN 2013 BESLOOT ZIJ HET ONLINE PLATFORM WE ARE TRAVELLERS OP TE ZETTEN. NU, VIJF JAAR LATER, HEEFT ZE EEN GOEDLOPENDE BUSINESS EN EEN EIGEN BOEK.

15


BEGONNEN VANUIT ARMOEDE Na haar bachelor ging Roëll met haar vriend op wereldreis naar Amerika, Australië en Azië. Bij terugkomst kreeg ze veel vragen van haar vrienden over de leukste plekken om te bezoeken, de planning en de financiële kant van het verhaal. “Ik moest het aan iedereen persoonlijk uitleggen, wat ik eigenlijk best wel irritant vond”, vertelt ze met een lach. “Naar aanleiding hiervan, mijn eigenlijke wens om bij Lonely Planet te werken, mijn ervaring als webredacteur en mijn kennis van webdesign realiseerde ik mij dat het plaatje in elkaar paste: ik ga reisbloggen.” EXPLOSIEVE INDUSTRIE Vijf jaar geleden zag de blogindustrie er nog heel anders uit. Je had toen voornamelijk fashionblogs, maar over reizen werd er nog niet veel geschreven. “Op mijn allereerste bezoek aan de vakantiebeurs was er één stand voor reisbloggers, waar ik een paar mensen heb leren kennen. Een paar jaar later zaten we met zijn allen in een zaal met driehonderd reisbloggers. De industrie is dus enorm snel gegroeid.” De reden dat Roëll zo ver is gekomen is haar aanlooptijd. “Ik ben best vroeg begonnen en heb er veel tijd in gestoken, dat betaalt zich nu terug.”

uitgeverij.” Roëll is toen gaan onderzoeken welke boeken er al op de markt uitgebracht waren en er bleek nog geen boek over backpackreizen te bestaan. “Toen ik de mail kreeg van de uitgeverij dacht ik dat het een grap was en wilde ik het bericht eigenlijk deleten. Na een paar uur heb ik pas gereageerd dat ik super graag op gesprek wilde komen.” De criteria voor het boek werden bepaald aan de hand van verschillende eisen: landen op diverse continenten, verrassende landen en niet alleen maar budget backpacken. Uiteindelijk heeft Roëll een selectie van drieëntwintig landen gemaakt. Op dit moment staat het boek in de top vijf van bestverkochte reisboeken. “Alleen de Bosatlas blijft bovenaan staan in deze ranglijst”, lacht Roëll.

VAN FREELANCE NAAR FULLTIME Roëll is begonnen met bloggen toen ze met haar scriptie bezig was. Na haar studie heeft ze eerst drie jaar fulltime gewerkt, voordat ze met reisbloggen haar boterham kon verdienen. “Destijds dachten veel mensen dat ik ging freelancen, maar niemand had voorspeld dat het zo goed zou gaan. In het begin had ik geen idee wat mijn doel was en ik had al helemaal niet het plan om een van de grootste reisblogs op te zetten.” Ondertussen is dat laatste wel realiteit geworden. We Are Travellers is een van grootste reisblogs van Nederland met per maand 215.000 unieke websitebezoekers, 50.000 Facebookpaginalikes en 20.000 Instagramvolgers.

ALLEEN MAAR TEAMWORK Wat erg sterk in het verhaal van Roëll naar voren komt, is dat je als populaire reisblogger nooit alleen bent. “Ik heb sommige landen in mijn boek niet zelf bezocht. Om hier over te kunnen schrijven heb ik hulp gehad van andere bloggers.” Ook de website van We Are Travellers staat boordevol verhalen van andere reisbloggers, die allemaal vrijwillig voor de website schrijven. “Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die voor mijn website willen schrijven.” Roëll vertelt dat veel lezers zich gelukkig wel realiseren dat er een team achter We Are Travellers staat. Bescheiden als ze is, zegt ze: “Ik wil niet het gezicht zijn en zou daar zelfs een beetje ongemakkelijk van worden. Gelukkig word ik op straat niet herkend. Buiten die ene keer bij de dansles om dan. Toen vroeg iemand mij, terwijl ik helemaal bezweet was van de training, of ik Roëll van We Are Travellers was. Ik kon alleen maar denken ‘waarom nu?’”

NEPMAIL Een eigen boek stond al helemaal niet op de planning. Al zegt Roëll wel: “Als mensen mij vroegen wat ik in de toekomst wilde gaan doen, zei ik voor de grap dat ik wel een boek zou willen maken. Een paar maanden na dit gezegd te hebben kreeg ik een mail van de

SNOEPREISJES Ondertussen reist Roëll regelmatig af naar tropische en niet-tropische bestemmingen om de content van haar website aan te vullen. “Ik heb mijn eigen bucketlist, op dit moment bestaande uit de Filipijnen, Nieuw-Zeeland en Namibië. Daarnaast krijg ik veel aanvragen van partijen die willen samenwerken.” Zo gaat Roëll af en toe op persreis: een volledig betaalde rondreis, waar ze dan vervolgens over blogt. PR-bureaus regelen dit soort snoepreisjes om landen beter op de kaart te zetten. Op dit moment is Indonesië een goed voorbeeld van zo’n bestemming. De gratis reizen zitten echter niet standaard verwerkt in het businessmodel van We Are Travellers. De website moet het voornamelijk hebben van affiliate marketing, waarbij er door middel van advertenties op de pagina doorverwezen wordt naar andere websites. Roëll verdient geld als bezoekers van haar website uiteindelijk op een andere website een aankoop doen.

'TOEN IK EEN MAIL KREEG VAN DE UITGEVER DACHT IK DAT HET EEN GRAP WAS' 16


TIEN KEER ROËLL Op reis kan ik niet zonder: camera Dit doe ik altijd direct na aankomst op de plek van bestemming: douchen & eten Ik reis het liefst naar: de zon Ik reis niet zo graag naar: de bergen (ik houd niet van hiken) Ik reis het liefste samen met: mijn vriend Mijn favoriete vervoersmiddel is: auto Mijn minst favoriete vervoersmiddel: boot (ik word zeeziek) Als ik van huis ben, mis ik: familie en vrienden en de Albert Heijn Als ik van huis ben, mis ik niet: de geregeldheid, striktheid en verwachtingen van Nederland Dit soort boeken lees ik het liefste op vakantie: luisterboeken van Saskia Noort Mijn favoriete muziek op vakantie: ik luister niet naar iets specifieks, meestal luister ik gewoon naar de muziek die op de verschillende plekken van mijn reisbestemming gedraaid wordt.

TYPEN EN TESTEN Een rustdag zit er voor Roëll niet in. “De ene week check ik mijn mail, plan ik artikelen, ben ik aan het schrijven, loop ik reizen door en ben ik aan het plannen. De week erop zit ik op Aruba en test ik lunchtentjes en ga ik ’s avonds uiteten. Ik ben altijd aan het werk.” Roëll doet alles zelf: de website, sociale media en mail. “Ik vind het nog steeds erg leuk om hiermee bezig te zijn. Het kost voor mij geen enkele moeite.” Er is eigenlijk maar één plek op de wereld waar Roëll naar toe kan gaan om vervolgens niets te doen: het vakantiehuis van haar schoonouders in Frankrijk. Mits ze haar laptop thuislaat. DE REALITEIT Een gouden regel om een succes zoals dat van Roëll te behalen, is er niet. “Je moet heel hard werken en het gewoon gaan doen”, vertelt Roëll. “Je hebt niet zomaar een goedlopend bedrijf van de één op de andere dag. Je moet het ook leuk vinden om er zoveel tijd in te steken.” Toch is een baan als die van Roëll niet een en al zonneschijn. “Ik ben vaak onderweg, mis veel van thuis en zit meer dan zeventig procent van mijn tijd achter de laptop. Ik ben ook iemand die veel stress kan hebben van vliegen, dat begint al bij het inpakken van mijn koffer.”

'GELUKKIG WORD IK OP STRAAT NIET HERKEND'

BEPERKT HOUDBAAR In de toekomst hoopt Roëll nog een tweede boek uit te kunnen brengen, maar op dit moment wil ze vooral genieten van wat er nu gebeurt. “De vraag is of dit een houdbare baan is. Ik denk dat als je jezelf blijft ontwikkelen als blogger, dat je wel een tijdje mee kunt. Zelf bekijk ik de situatie per jaar. Voor nu wil

ik even afwachten hoe het boek loopt en ga ik binnenkort weer op reis. Ik heb mijzelf voorgenomen om in 2019 meer te gaan genieten van hoe het gaat en de successen die ik heb behaald.” Groot gelijk heeft ze. 17


HIT PROFIT PARTNER

Duurzaam met trots Klimaatverandering is al jaren een hot topic. De focus ligt in het bijzonder op het energieakkoord, waarvan de afspraken onlangs werden aangescherpt. Dit om ervoor te zorgen dat de aarde in 2050 niet meer dan anderhalve graad opwarmt. In dit kader verplicht de Wet Milieubeheer bedrijven aan energiebesparing te doen, onder andere door de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Erg essentieel voor Wensink, een mobiliteitsbedrijf dat in de top tien dealerholdings van Nederland staat. Wensink draagt graag actief bij aan het reduceren van CO2-uitstoot en daarmee een gezondere wereld.

Duurzame doelen, duurzame maatregelen Om duurzame doelen te behalen, is Wensink een overeenkomst aangegaan met HIT Proft. De initiatiefnemers hiervoor waren Eric Wilbers, Technisch Directeur en Francis Arkis, CFO. HIT Profit maakt een complete energiescan van alle panden van Wensink. In totaal gaat het om ongeveer veertig locaties. Aan de hand van deze scans wordt er per pand een lijst opgesteld met, door de wetgever erkende, energiebesparende maatregelen. Het is hierbij verplicht, dat de maatregelen met een terugverdientijd korter dan vijf jaar uitgevoerd worden. Een voorbeeld van zo’n snelle besparing is de vervanging van alle lichtbronnen door led-armaturen. 18

Slimme meters Wensink is druk bezig met het vervangen van de gas- en elektrameters door slimme meters. In een webportaal worden alle verbruiksdata van deze meters inzichtelijk gemaakt. Op deze manier kan het elektriciteitsverbruik per kwartier en het gasverbruik per uur in de gaten worden gehouden. Zo worden lekstromen gemakkelijk opgespoord en opgelost, wat resulteert in energiebesparing.

Slimme energie-inkoop HIT Profit voorziet niet alleen in data en adviezen om geld te besparen, maar helpt ook bij de energie-inkoop. In 2017 heeft slimme besparing gezorgd voor een flinke financiĂŤle meevaller voor Wensink. Deze samenwerking zorgt dus voor een positieve uitkomst voor beide partijen, waar zowel op financieel vlak als op CO2-uitstoot bespaard wordt.

Duurzaamheidcertificaat voor Wensink In juli dit jaar ontving Wensink van ons het duurzaamheidcertificaat, omdat zij HIT Energy Solution implementeerden. Met deze verandering dragen zij bij aan energiebesparing, CO2reductie en duurzaam ondernemen. Iets om trots op te zijn!


HIT PROFIT FACTS

In Engeland brengt een zwarte kat geluk en brengt een witte kat juist ongeluk.

De dode zee daalt, met 1 meter per jaar, steeds verder onder zeeniveau.

In Nieuw-Guinea spreken ze meer dan 850 talen.

Een vakantie nemen verkleint de kans op hart- en vaatziektes.

T RAV E L FA C T S In Mongolië wonen 1,6 personen per m². Hierdoor is Mongolië het land waarin je de minste kans hebt om je buurman tegen te komen op vakantie.

DE MEEST BIZARRE DINGEN DOEN ZICH VOOR IN DE REISWERELD. DEZE FEITEN KENDE JE

Rusland is groter dan Pluto.

In de Trevifontein in Rome wordt zo’n 3000 euro per dag gegooid. Dit wordt iedere nacht opgehaald en gedoneerd aan goede doelen.

Heel China leeft met dezelfde tijdzone als Beijing, dit terwijl het land eigenlijk 5 verschillende tijdzones heeft.

Vaak vliegen leidt tot gewichtstoename.

Elke minuut worden er zo’n 64.640 selfies gemaakt over de hele wereld.

Australië is breder dan de maan.

In Iran staat de oudste boom ter wereld. Deze is 4000 jaar oud.

VAST NOG NIET.

In 2017 vlogen er meer dan 4 biljoen mensen wereldwijd met commerciële vluchten.

De piloot en zijn/haar assistent moeten allebei iets anders eten, zodat hun magen niet tegelijkertijd van slag kunnen zijn.

In Japan groeien de watermeloenen in een vierkante vorm. Japanners hebben dit zelf bedacht, zodat ze de watermeloenen beter kunnen opslaan.

Saoedi-Arabië is het enige land zonder rivieren.

Als je van het westen naar het oosten reist, heb je een ergere jet lag dan wanneer je in een andere richting reist.

Een ‘xenofoob’ is iemand die bang is voor toeristen uit andere landen.

Vliegtuigen zijn bestand tegen de bliksem die inslaat. En dat is maar goed ook, want elk vliegveld wordt zeker één keer per jaar geraakt door bliksem. 19


HIT PROFIT TRAVEL

20

TEKST THE INTERVIEW PEOPLE / FLORIAN AALDERS


TEKST PLEUN VAN DOLENWEERD FOTOGRAFIE BELMOND ROYAL SCOTSMAN

SCHOTSE GRANDEUR EEN TREIN WAAR JE JE EIGEN SLAAPRUIMTE HEBT, LUXE UIT ETEN GAAT EN IN EEN SPA

HELEMAAL TOT RUST KOMT. KLINKT ALS EEN DROOM? GOED NIEUWS: DEZE DROOM KAN WERKELIJKHEID WORDEN, ALS JE EEN RITJE MET THE ROYAL SCOTSMAN MAAKT.

21


E X T R A Z A K C E N TJ E Voor deze ‘once in a lifetime’ ervaring betaal je al gauw zo’n drieduizend euro. De prijs die je betaalt, is wel afhankelijk van hoeveel nachten je in je slaapkamer onder je Schotse plaid wilt slapen. Dit kan variëren tussen de twee en zeven nachten. Voor die zeven nachten ben je rond de achtduizend euro kwijt. Dat is dus beslist geen goedkope vakantie. De lengte van je verblijf in de luxe trein bepaalt welke route je aflegt. De trein rijdt namelijk vijf verschillende routes, ieder door een ander prachtig landschap.

PITSTOP

ROMANTISCH REIZEN The Royal Scotsman is een exclusieve trein in Schotland, speciaal voor toeristen. De luxe trein rijdt al sinds 1985 en is ooit gebouwd met delen van verschillende historische rijtuigen uit de jaren dertig. Het doel van de organisatie is om de romantiek van het reizen terug te brengen. Dat is terug te zien aan de manier waarop je wordt verzorgd aan boord van The Royal Scotsman. Met één bediende op drie reizigers maak je aan boord kennis met een manier van reizen, zoals je deze nog niet kende. Zo leer je reizen weer te waarderen.

MEER DAN EEN TREINREIS Aan boord kun je genieten van een aantal extra’s, die je in een standaard trein niet snel terug zult vinden. Zo is er een salonrijtuig mét bar, een restaurant met topkoks en heeft iedere reiziger een eigen slaapkamer. Deze is uiteraard uitgerust met alle bijbehorende faciliteiten, zoals: een douche, haardroger en airconditioning. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken en om ervoor te zorgen dat je niets mist van de schilderachtige omgeving, rijdt de trein 's nachts niet. ’s Nachts slaap je in een comfortabele slaapkamer, terwijl de trein stilstaat op kleine, veelal pittoreske stations.

MASSAGES AAN BOORD De meest bijzondere faciliteit van The Royal Scotsman is toch wel de spa die in 2017 is toegevoegd aan de trein. Dit om de reis nóg bijzonderder én exclusiever te maken dan deze al was. The Royal Scotsman is hiermee de eerste trein in Europa die deze mogelijkheid aanbiedt. Een gezichtsreiniging, massage of een manicure; alles is mogelijk in de spa van The Royal Scotsman. De behandelingen kunnen de hele reis plaatsvinden. Bezorgd over een hobbelige rit, terwijl je probeert te relaxen? Wees niet bang, de trein maakt geen plotselinge stops en de reis wordt in een rustig tempo afgelegd. Hierdoor kun jij ultiem ontspannen en genieten.

KIJK JE OGEN UIT Er is dus genoeg te doen aan boord van deze luxe trein. Zoveel dat het de vraag is of je overal aan toekomt. Vergeet vooral niet te genieten van het uitzicht. De reizen vertrekken en arriveren in Edinburgh en lopen langs de kustlijnen van Schotland, door de Schotse Hooglanden en langs de welbekende Schotse meren. Kortom, je hoeft je niet te vervelen wat betreft het uitzicht. Natuurlijk gaat dit allemaal wel gepaard met een gepast prijskaartje. 22

Tijdens de treinreis stopt The Royal Scotsman geregeld voor een bezoek aan bijvoorbeeld natuurgebieden, kerken, tuinen, kastelen of landhuizen. Hier worden de gasten veelal door de bewoner of eigenaar in een privésfeer ontvangen en rondgeleid. Een bezoek aan een echte Schotse distilleerderij waar beroemde whisky wordt geproduceerd, staat ook op het programma. Om bij de locaties te komen wordt voor deze excursies gebruikgemaakt van de eigen, comfortabele touringcar.

RELAXED OP REIS Een reis met The Royal Scotsman kost je een extra zakcentje, maar is zeker de moeite waard. Een ritje in deze trein is er één voor op de bucketlist. Benieuwd geworden? Bekijk dan eens de reizen die je kunt boeken met The Royal Scotsman. Deze treinreizen zijn ideaal om in je eentje, met zijn tweetjes of zelfs met een hele groep af te leggen. Boek wel op tijd, er kunnen maximaal zesendertig mensen aan boord van deze luxe trein.

DE ROUTES VAN THE ROYAL SCOTSMAN HIGHLAND TOUR Dit is de meest bekende route. Deze reis duurt drie dagen en reist via de kust langs de Schotse Hooglanden. Dit is tevens de kortste rit. WESTERN TOUR Deze vier dagen durende rit brengt je naar het westen van Schotland langs onder andere Lomond, Fort William en Spean Bridge. CLASSIC TOUR De Classic Tour rijdt door landschappen en langs bekende kastelen. Deze reis duurt 5 dagen en 4 nachten. GRAND WEST HIGHLAND TOUR Dit is een combinatie van de Western Tour en de Highland Tour en duurt 6 dagen. GRAND NORTH WESTERN TOUR De 8 dagen durende Grand North Western Tour is een combinatie van de Classic Tour en de Western Tour. Dit is de langste route die The Royal Scotsman aanbiedt.


23


HIT PROFIT DIENSTEN

DE HIT PROFIT DIENSTVERLENING IN VOGELVLUCHT HIT PROFIT STAAT VOOR ONTZORGEN, TRANSPARANTIE, INNOVATIE, DUURZAAM ONDERNEMEN EN BESPAREN. WIJ ZIJN HET TOONAANGEVENDE INKOOP- EN KENNISCOLLECTIEF VOOR ONDERNEMEND NEDERLAND. WIJ HELPEN ONDERNEMERS BIJ DE INKOOP EN ADVISERING OP HET GEBIED VAN ENERGIE, TELECOM EN VERZEKERINGEN. DUURZAAM ONDERNEMEN STAAT HIERBIJ CENTRAAL. WE NEMEN DE VAAK INGEWIKKELDE INKOOPPROCESSEN VAN FACILITAIRE ZAKEN VOOR U UIT HANDEN. NIET ALLEEN OM AANZIENLIJK TE BESPAREN OP DE KOSTEN, MAAR OOK OM DE KWALITEIT, VOORWAARDEN EN SERVICE TE OPTIMALISEREN. HIT Profit staat aan uw kant bij het maken van complexe afspraken over facilitaire zaken. Ons team van inkopers houdt de snel veranderende markten continu in de gaten en is zo altijd up-to-date. U staat niet langer alleen! De tijd en dus ook de kosten die u daarmee bespaart, kunt u direct in uw eigen onderneming investeren.

VOORDELEN: • • • • •

State of the art technology Samenwerking met A-providers: Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 Controle en inzicht in kosten en verbruik Vast, mobiel en telefooncentrale in één oplossing Gegarandeerde besparing tot wel 15%

HIT TELECOM

U wilt zich geen zorgen maken over uw zakelijke telefonie en altijd bereikbaar zijn. HIT Profit biedt u deze zekerheid en daarbovenop de mogelijkheid om te besparen op uw vaste en mobiele telefoniekosten. HIT Telecom verzorgt een breed scala aan telecomdiensten waaronder een alles-in-één pakket, dankzij de vernieuwende cloud telefonie oplossing. Cloud telefonie is een geïntegreerde oplossing voor zowel de mobiele als de vaste telefonie en de telefooncentrale van een bedrijf. U heeft dus geen telefooncentrale meer nodig. Deze wordt verplaatst naar een datacenter en beheerd door een provider. Met cloud telefonie is de kwaliteit, veiligheid en bereikbaarheid gegarandeerd. Simpelweg: één contract, één vast bedrag, één factuur en één aanspreekpunt. Wij zorgen ervoor dat uw bedrijf kan vertrouwen op perfect functionerende telefonie-oplossingen. Over de onderliggende technologieën, protocollen en verbindingen hoeft u zich geen zorgen te maken. Wij nemen u de zorg uit handen met als resultaat geld- en tijdbesparing.

24


VOORDELEN: • • • • • •

Vergunning van Autoriteit Financiële Markten (AFM) Onafhankelijke intermediair Collectiviteitsvolume Maatwerk, elk bedrijf is uniek Gelijkwaardige of verbeterde (polis)voorwaarden Een beoogde besparing van minimaal 10%

HIT INSURANCE

De verzekerings- en tussenpersonenmarkt is volop in beweging. HIT Insurance is een, door de AFM erkende, onafhankelijke intermediair, die staat voor deskundigheid, betrouwbaarheid en continuïteit. Wij werken op basis van volmachten samen met ruim dertig vooraanstaande verzekeringsmaatschappijen. Hierdoor kunnen wij maatwerk bieden tegen de scherpste tarieven in de markt. “Uit 75% van de portefeuilles weten wij een premievoordeel te behalen”, aldus directeur van HIT Insurance Frank Smithson. Uiteraard met minimaal gelijkblijvende, maar vaak verbeterde condities. Als uw tussenpersoon u de afgelopen jaren niet heeft verrast met een verbeterd premievoordeel, is de kans groot dat u nu te veel betaalt. Wij wijzen u graag de weg naar een betere oplossing. “Want een beetje korting is geen korting!”, aldus Smithson.

VOORDELEN: • • • • • •

Profiteren van ons collectiviteitsvolume Specialisten monitoren de energiemarkt continu Ontzorgen bij het opzeggen en overzetten Factuurcontrole Communicatie met netbeheerders en leveranciers Gemiddelde besparing van 20%

HIT ENERGY

De energiemarkt is ondoorzichtig. HIT Energy helpt bedrijven om de juiste keuzes te maken bij het inkopen van energie. Kennis van de energiemarkt is daarbij essentieel. De markt wordt gedomineerd door aanbieders die verschillende producten aanbieden op verschillende momenten en tegen verschillende voorwaarden. Dit maakt het moeilijk om goede beslissingen te nemen. Onze zeer ervaren energiespecialisten monitoren de energiemarkt continu. “Ons doel is de energie-inkoop voor onze leden te verzorgen tegen de beste condities en met maximale ontzorging voor onze leden”, aldus Roberto Fa, directeur HIT Energy. Het moment van inkopen is daarbij cruciaal. Energieprijzen fluctueren dagelijks door factoren, zoals: valutakoersen, geopolitieke ontwikkelingen en seizoensinvloeden. Onze specialisten beheersen deze materie als geen ander. Daardoor kunt u optimaal profiteren van de kansen die de energiemarkt biedt. 25


HIT PROFIT REPORTAGE

TEKST PLEUN VAN DOLEWEERD FOTOGRAFIE 4OCEAN

Surfers vissen plastic uit zee IEDER JAAR BELANDT ER ZO’N ACHT MILJARD KILO PLASTIC AFVAL IN DE ZEE. TWEE SURFERS UIT FLORIDA ZWOMMEN IN 2016 LETTERLIJK TUSSEN HET PLASTIC EN STARTTEN EEN INITIATIEF OM DE ZEE SCHOON TE KRIJGEN. DIT AMBITIEUZE PROJECT, BEKEND ALS DE 4OCEAN MOVEMENT, HEEFT INTUSSEN IN MINDER DAN TWEE JAAR BIJNA ANDERHALF MILJOEN KILO PLASTIC VERWIJDERD UIT DE OCEAAN.

26


PLASTIC OVERLOAD De oprichters van 4Ocean, Alex Schulze en Andrew Cooper, kwamen op het idee toen zij een strand in Florida vol met plastic zagen liggen. Andrew vertelt hierover in een interview aan The Today Show: “Ik vroeg aan de strandwacht hoe het komt, dat niemand dit opruimt. Hij legde uit dat ze het iedere ochtend opruimen, maar dat het strand een paar uur later weer vol ligt.” Op dat moment wisten de milieubewuste surfdudes het zeker: ze startten hun missie om de oceaan weer schoon te krijgen. DOEN WAAR JE VOOR BETAALD KRIJGT Voordat de twee mannen met hun missie konden beginnen, gingen ze op zoek naar de grootste reden voor het afval in de zee. Het probleem bleek te zitten in de vele toeristen die de zee ingaan en daar rommel achterlaten. Ook wordt er veel plastic afval in rivieren gegooid, wat uiteindelijk in de oceanen terechtkomt. Dit gebeurt met name in Aziatische landen. Alex en Andrew bezochten enkele landen. “Vissers zitten daar op zee tussen al het plastic. Wanneer zij een visnet omhoog trekken met daarin de gevangen vis en veel plastic afval, pakken zij de vis eruit en gooien zij al het afval terug in de zee. Toen wij vroegen waarom ze dit deden, vertelden ze ons dat ze alleen doen waar ze voor betaald krijgen. Vissen dus, en niet de oceaan schoon maken. Dit was een echte eye-opener”, aldus Andrew in een interview tegen CNBC. DE START Bij thuiskomst konden Alex en Andrew niet stoppen met denken aan hun idee. Dit leidde tot het oprichten van 4Ocean in 2016. In dit jaar hebben ze gewerkt aan de gehele bedrijfsidentiteit. De reacties die de mannen kregen waren veelal hetzelfde. “Iedereen noemde ons wetenschappers met een onmogelijk doel. Niemand had verwacht dat het ons zou lukken om dit initiatief echt te laten slagen.” 4Ocean begon met het verkopen van armbanden van gerecycled plastic. Voor elke verkochte armband, wordt ongeveer een halve kilo plastic uit de zee gehaald. “Toen wij de website en het eerste prototype van de armband zagen, gingen wij steeds meer geloven dat dit zou kunnen werken!”, vertelt Alex in een interview aan CNBC.

“We moeten onszelf vaak even knijpen om zeker te weten dat we niet aan het dromen zijn” DROOM DIE UITKOMT Momenteel is 4Ocean uitgegroeid tot een bedrijf waar meer dan honderdtachtig mensen van over de hele wereld werken en meehelpen aan het schoon krijgen van de oceaan. Zij hebben boten tot hun beschikking die hele dagen op zee zitten en waar mensen bezig zijn met plastic uit de oceaan te vissen. Alex en Andrew geloofden echt in hun idee, maar desondanks hadden ze nooit durven dromen dat het zo groot zou worden. “Het is moeilijk te geloven dat Andrew en ik anderhalf jaar geleden nog samen in een kantoortje zaten. We moeten onszelf vaak even knijpen om zeker te weten, dat we niet aan het dromen zijn”, vertelt Alex in een interview aan CNBC. WERELDREIZIGERS Wat voor de mannen duidelijk is geworden in de afgelopen anderhalf jaar, is dat het afval in de oceanen over de hele wereld terecht kan komen. Zo vinden de opruimtroepen in Florida veel afval met daarop Chinese tekst of afval uit Haïti. Andrew vertelt hierover in een interview aan CNBC: “Je ziet dat het afval een wereldreis doormaakt, voordat het voor onze voeten komt te liggen. Dit beseffen mensen vaak niet, wanneer zij afval in de zee gooien. Het gaat echt de hele wereld over en komt op andere stranden terecht.” EEN TOEKOMST ZONDER PLASTIC Ondertussen zijn er al meer dan een miljoen armbanden verkocht door 4Ocean. De volgende mijlpaal van de twee wereldverbeteraars is om vijf miljoen kilo plastic afval uit de oceaan te halen. Als 4Ocean op deze manier blijft groeien, kan deze mijlpaal naar verwachting halverwege 2019 behaald worden. Uiteindelijk zouden Alex en Andrew 4Ocean graag zien uitgroeien tot de grootste organisatie die probeert de oceaan weer schoon te krijgen. Andrew vertelt in een interview aan The Today Show over zijn doelen met 4Ocean: “Uiteindelijk wil ik een situatie creëren, waarin we allemaal van een oceaan zonder plastic kunnen genieten; ook mijn kinderen. Echter, als mensen de oceaan blijven vervuilen, wordt deze situatie steeds minder realistisch. Daarom doen wij er nu alles aan om een betere toekomst voor iedereen te creëren.” En dat is ook gunstig voor Nederland, waar het plastic afval een groot probleem is. Meer weten of een armband kopen? Check www.4ocean.com 27


Duurzame activiteiten van ENGIE Elke dag werken wij aan het realiseren van duurzame oplossingen die ons een stapje dichterbij de wereld van morgen brengen. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarin ieder bedrijf en individu het verschil kan maken. ENGIE laat duurzaamheid voor u werken. Wij investeren niet alleen in specifieke energie-opwekkers zoals windmolens en zonnepanelen of Groen gas, maar ook in het herontwikkelen van gebieden. Zo wordt er onder andere gewerkt aan nieuwe bestemmingen voor het gebied waar de energie centrales worden afgebroken, zoals Centrale Gelderland en Harculo. Meer weten over onze duurzame projecten? www.engie-duurzameprojecten.nl


TEKST TONY WHEELER / THE TELEGRAPH / THE INTERVIEW PEOPLE VERTALING FRANK VAN BERGEN FOTOGRAFIE PEXELS.COM

HIT PROFIT TRAVEL

‘Noord-Korea is zonder twijfel het vreemdste land dat ik ooit heb bezocht’ Na een reis door Europa in de jaren zeventig, kwam Tony Wheeler met zijn vrouw Maureen thuis in Melbourne met nog maar 27 cent op zak. Ze schreven aan de keukentafel een boek A ‘ cross Asia on the Cheap’. Het zou uitgroeien tot het Lonely Planet imperium. De Wheelers reisden de hele wereld over en bezochten de meest bizarre en afgelegen plekken. Exclusief voor HIT Profit Magazine beschrijft Tony zijn meest bijzondere ervaringen.

29


NAY PYI TAW, NIEUWE HOOFDSTAD VAN MYANMAR

PYONGYANG, NOORD-KOREA

“Allereerst mijn felicitaties aan Noord-Korea! Een land dat dit jaar zeventig jaar oud is en het voor elkaar krijgt om continu in het nieuws te zijn. Het is dan ook zonder twijfel het vreemdste land dat ik ooit heb bezocht. Als er één plek is die de term ‘Hollywood’ eer aandoet, dan scoort NoordKorea heel aardig. Alsof je een bezoek brengt aan een real-life filmset en er achter ieder gebouw een totale verdraaiing van de geschetste werkelijkheid verscholen ligt. Enfin, het komt erop neer dat het hele land een iets te rooskleurig beeld van zichzelf wil neerzetten. Wat de economische status betreft, die is allesbehalve florissant te noemen. Deze kromp in 2017 namelijk meer, dan in de afgelopen twintig jaar bij elkaar. Niet iets om trots op te zijn, zou je zeggen. Om dat feit enigszins tegenwicht te bieden, bluft Noord-Korea zich soms een slag in de rondte als het aankomt op nucleaire dreigementen. Wat mij betreft is dat een loos dreigement, aangezien ze niet eens de juiste technologische kennis hebben om een fiets te maken.

'Het geeft me een kick dat je als nieuwsgierige toerist soms onbedoeld dingen ontdekt of ziet van een land' Ondanks dat er doorgaans strikte richtlijnen zijn rondom wat je wel/niet mag bezoeken als toerist, kan een reis naar een vreemd land een echte eyeopener zijn. Zo kan een wandeling door een warenhuis in Pyongyang (denk aan Harrods of Selfridges, maar dan ontworpen door Kim Jong-un) een goed beeld geven over de ontwikkeling van de Noord-Koreaanse fietsindustrie. En ik kan je verklappen, die is niet zo goed. MAAR ER IS MEER Naast Noord-Korea gaat mijn lijst met bizarre landen nog wel even door. In mijn boek ‘Bad Lands and Dark Lands’ licht ik er zeventien uit. Veelal staan deze landen niet bekend om hun massatoerisme, dus er zijn eigenlijk maar weinig mensen die daadwerkelijk ervaren hoe bijzonder ze zijn. Een simpel voorbeeld is Madain Saleh in Saoedi-Arabië. Deze plek is vergelijkbaar met het prachtige Petra in Jordanië. Het enige verschil, is dat er geen toerist te bekennen is. Een andere onwaarschijnlijke locatie voor een reis is Eritrea, dat ook wel ‘het Noord-Korea van Afrika’ wordt genoemd. Deze benoeming heeft het land deels te danken aan het regime van president Isaias Afwerki. Hij roept jonge mannen op voor militaire dienst, zonder daarbij enig uitsluitsel te geven over de precieze looptijd. Als gevolg daarvan staat Eritrea al geruime tijd op plaats tien in de wereldranglijst voor vluchtelingen. En houd daarbij in gedachte dat deze positie losstaat van oorlog, hongersnood of natuurrampen, maar enkel veroorzaakt is door een slecht regeringsbeleid.

30


IRAANSE GASTVRIJHEID

STANDBEELD VAN LENIN IN TIRASPOL, HOOFDSTAD VAN TRANSNISTRIË

Gelukkig is de twintigjarige strijd tussen Eritrea (met zijn armoedige Rode Zeehaven van Massawa) en het door land ingesloten Ethiopië (dat wanhopig een haven nodig heeft) eindelijk beëindigd sinds mijn bezoek in maart van dit jaar, dus misschien breken er betere tijden aan voor de ongelukkige burgers van dit land. Wat mij opviel in de hoofdstad Asmara, was de overweldigende leegte op straat. Maar wie weet, krijgen toeristen nu de kans om de prachtige Italiaanse rationalistische/futuristische/modernistische en zelfs fascistische (dank Mussolini daar maar voor) architectuur te waarderen. De Italianen lieten ook hun passie voor koffie achter. In bars die zo uit een Fellini-film lijken te komen, kun je er genieten van een dubbele macchiato. Turkmenistan is ook een mooi voorbeeld van een recente toevoeging aan mijn lijst met excentrieke landen. De hoofdstad Ashgabat kun je vergelijken met een mixdrankje van Pyongyang en Dubai en een snufje Las Vegas. Ondanks het vertrek van president Saparmurat Niyazov in 2006 -beter bekend als de ‘Turkmenbashi’, oftewel ‘Vader van alle Turken’- heeft hij een blijvende stempel gedrukt op de hoofdstad in de vorm van talloze gouden standbeelden. Een ander memorabele bezienswaardigheid is ’s werelds grootste indoor-reuzenrad, dat eruit ziet alsof men de London Eye in een doos heeft willen proppen. Mede door deze beelden heeft het land een enorme potentie voor toerisme, want wie wil nou niet al deze gouden parels bewonderen? Helaas is Turkmenistan redelijk terughoudend in het geven van toeristenvisa. Mocht het ooit zover komen, dat ze wel openstaan voor een toename aan bezoekers, dan zijn ze in ieder geval voorbereid. Waarom? Het zijn enthousiaste hotelbouwers, dus tegen de tijd dat ze visa uitgeven, hebben ze eindelijk de mogelijkheid om alle hotelkamers daadwerkelijk te vullen.

Myanmar’s nutteloze nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw leiden. Of de rockcafés in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, waar je de populairste muziek van Afrika kan horen. Ik heb thee gedronken en gediscussieerd over Bob Marley in de tuin van de Britse ambassade in Kaboel, Afghanistan, terwijl buiten de muren de kogels je om de oren vlogen. De meest gastvrije mensen ontmoette ik in Iran. Ik had het standbeeld van Lenin in Transnistrië kunnen fotograferen, maar op zo’n plek rondlopen met je fotocamera is niet zo eenvoudig. Dat merkte ik ook in Noord-Korea, waar je de gewone burger niet mag fotograferen. Terwijl je de meest bizarre zaken juist weer wél mag vastleggen. Een voorbeeld is de parkeerplaats van Pyongyang International Airport, die compleet leeg is. Ongelooflijk: een volkomen lege parkeerplaats bij een internationale luchthaven in de hoofdstad van een land dat de Verenigde Staten uitdaagt. Noord-Korea, ik groet je.”

MADAIN SALEH IN SAOEDI-ARABIË

Ik beleef plezier aan het bezoeken van landen die zich grotendeels afsluiten van de rest van de wereld. Het geeft me een kick dat je als nieuwsgierige toerist soms dingen ontdekt die normaliter onzichtbaar blijven voor buitenstaanders. Soms zijn het oude herinneringen die elders zijn weggehaald. Zo kom je in bejaardenhuizen in Boedapest, Moskou en Sofia vaak standbeelden tegen van Lenin. Deze zogenaamde commiekitsch, zie je op dat soort plekken vaker. In juli zag ik midden in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, een land dat eigenlijk niet bestaat, een standbeeld van Lenin. Zijn cape wapperde trots achter hem. Transnistrië is een stukje land tussen Moldavië en Oekraïne. Het was mooi om te zien dat Lenin overal in de voormalige Sovjet-Unie op openbare plekken weggehaald is, maar in Transnistrië staat hij nog steeds, als leider van de revolutie van een land dat niet echt bestaat. Ik heb veel vreemde toeristische ervaringen meegemaakt. Zoals het vijfduizend kamers tellende Ryugyong hotel in Pyongyang of de eindeloze reeks lege hotels die van het vliegveld naar het verlaten centrum van 31


HIT PROFIT TECH

TEKST PIP CLOO BRONNEN PHYS.ORG, NATIONALGEOGRAPHIC.NL, NOS.NL, SCIENTIAS.NL

TO THE MOON AND BACK HET MOMENT DAT DE EERSTE MENS EEN VLAG OP DE MAAN PLANTTE, IS ALWEER LANG GELEDEN. OP 16 JULI 1969 WAREN HET NEIL ARMSTRONG, EDWIN ALDRIN EN MICHAEL COLLINS DIE MET APOLLO 11 AANKWAMEN OP DEZE SATELLIET. ONDERTUSSEN ZIJN WE VELE RUIMTEREIZEN EN TECHNOLOGISCHE ONTWIKKELINGEN VERDER EN LIJKEN RUIMTEREIZEN VOOR DE ‘GEWONE MAN’ STEEDS REALISTISCHER TE WORDEN. HOE VER ZIJN WE EIGENLIJK ECHT EN WANNEER KUNNEN WIJ ONZE EERSTE REIS GAAN PLANNEN? MILJOENENVAKANTIE Mocht je het gemist hebben, de eerste ruimtetoerist is al de lucht in gegaan. Dit was Dennis Tito, een Amerikaanse engineer en multimiljonair, die in 2001 acht dagen mee ging als crew member van de International Space Station EP-1. Hij betaalde hier destijds twintig miljoen dollar voor. Dat is op zijn zachtst gezegd een vrij dure vakantie. Uit enthousiasme kondigde Tito aan, om in 2018 naar Mars te vliegen met een privéshuttle. Echter, nog in datzelfde jaar gaf de avonturier toe dat het onmogelijk was om dit plan uit te voeren zonder financiering en assistentie van NASA. Plan van de vliegbaan dus.

32

ONE WAY TICKET Ondertussen smeden particuliere organisaties plannen voor het beschikbaar stellen van ruimtereizen voor toeristen. Virgin Galactic, opgericht door de Britse biljonair Richard Branson, en Blue Origin, opgericht door Amazon baas Jeff Bezos, racen allebei om deze eerste plaats. Echter, de ervaring die je met beide ‘maatschappijen’ zult hebben, lijkt bij lange na niet op die van Dennis Tito. Voor tweehonderdduizend dollar kun je met Virgin een paar kilometer de atmosfeer in reizen. De prijzen van Blue Origin zijn nog onbekend. Ter vergelijking: ISS zweeft op zo’n vierhonderd kilometer van onze planeet vandaan. Het doel van de vlucht is om door de onzichtbare scheiding tussen atmosfeer en heelal heen te gaan. Op deze manier wordt de shuttle gewichtsloos voor een paar minuten, voordat hij terugkeert naar de aarde. Tragisch genoeg is er bij de tests van Virgin in 2014 één piloot om het leven gekomen en test Blue Origin tot nu toe alleen nog maar met dummy’s. Met andere woorden, schroef de kosten voor je reisverzekering maar op, want dit is voor nu een one way ticket.


'VOOR NU IS HET NOG EEN ONE WAY TICKET'

MAANKUNST Ondertussen is de oprichter van onder andere Pay Pal en Tesla, bezig om zijn imperium uit te breiden. In september dit jaar maakte SpaceX, het bedrijf van Elon Musk, bekend wie de eerste ruimtereis rond de maan gaat maken. Dit is de Japanse miljardair Yusaku Maezawa. Hij heeft het allereerste ticket gekocht voor een plek aan boord van de Big Falcon Rocket. Tijdens deze reis zal Yusaku zes tot acht kunstenaars meenemen om hem te vergezellen tijdens de vlucht, die voorlopig gepland staat in 2023. Hij neemt kunstenaars mee, zodat zij met nieuwe inspiratie werken kunnen maken op aarde, die de ervaring weerspiegelen. Het prijskaartje voor deze vlucht wordt niet bekendgemaakt. Wel is bekend, dat het een ‘substantieel percentage’ van de vijf miljard kostende ontwikkeling van de raket dekt. Dat klinkt in de oren van de normale mens nog steeds niet als een realistisch kostenplaatje voor een vakantie. ANONIEME TOERISTEN Of deze reis binnen afzienbare tijd gaat plaatsvinden, is ook nog maar de vraag. Al eerder, in februari 2017, liet SpaceX namelijk weten dat twee anonieme reizigers een ticket naar de maan hadden geboekt. Deze vlucht, met een andere raket genaamd de Falcon Heavy en bemanningscapsule Dragon, zou eigenlijk in 2018 plaatsvinden. Echter, de reis ligt nu stil in afwachting van de voltooiing van de BFR. Wel heeft de Falcon Heavy sindsdien een geslaagde testvlucht gemaakt en is de NASA van plan om in 2019 een testvlucht te maken met commerciële bemanning in de Dragon-capsule. Het is nu dus de vraag welke toerist als eerste de lucht in zal worden geschoten: Maezawa of de twee anoniempjes.

MARSMENSEN Het idee om te verhuizen van de aarde naar een andere planeet is nog een stap verder. Een doel dat de Nederlandse organisatie Mars One voor zichzelf heeft gesteld. In 2013 konden willekeurige mensen zich inschrijven voor deze enkele reis naar Mars. Enkel, dus je gaat daarheen en komt niet meer terug. Tweehonderdduizend mensen hebben zich destijds ingeschreven en hieruit zijn vijftig mannen en vijftig vrouwen geselecteerd om in 2025 de tweehonderdvijftig dagen durende reis naar de rode planeet toe te maken. In de periode van 2016 tot 2021 worden er acht keer robots naar Mars toe gestuurd om daar een nederzetting te bouwen. Het is de bedoeling dat uiteindelijk honderd mensen vervolgens deze nederzetting gaan bemannen. Dit is een commerciële missie, waarbij de astronauten op de voet gevolgd worden in de vorm van een reallifesoap. Hierbij kan daarom de kritische vraag gesteld worden of de missie om commercie draait of om realistische doelen, aangezien de kolonisten dertig procent kans hebben om levend op Mars aan te komen. Een hoop miljardenbedrijven dus, die bezig zijn met de ontwikkeling van iets wat één van de grootste uitvindingen van de eenentwintigste eeuw zou kunnen worden. Stel je eens voor, dat je met een raket de ruimte in gaat en misschien zelfs niet meer terugkomt. Voor velen een droom en daarom ook uiterst interessant. Voorlopig kunnen we er enkel nog over fantaseren en blijven we voor nu met onze beide voeten stevig op de aarde.

GEEN RUIMTE VOOR MILIEU De keerzijde van deze ontwikkelingen ligt in de milieubelasting die al deze reizen teweeg gaan brengen. Ruimtetoerisme is, ten opzichte van de ruimtevaart, niet gefocust op wetenschappelijk onderzoek en daarom in de ogen van milieubewegingen een negatieve vooruitgang. Toegegeven, het is erg interessant voor de ‘gewone mens’ om de ruimte in te gaan. Echter, als we daarmee ervoor zorgen dat alle klimaatplannen op aarde weggevaagd worden, is het wel een grote overweging waard. Tenminste, als we de wens hebben om op deze planeet te blijven leven. 33


HIT PROFIT TECH

TEKST PIP CLOO FOTOGRAFIE ENVERSED

JE HOEFT NIET LANGER JE HUIS UIT OM JE ONDER TE DOMPELEN IN DE CULTUUR VAN EEN ANDERE STAD, TE PARAGLIDEN VANAF DE HOOGSTE BERG OF OP BEZOEK TE GAAN BIJ JE GRIEPERIGE OMA. DIT KAN ALLEMAAL VANUIT JE LUIE STOEL MET VIRTUAL REALITY. DÉ NIEUWSTE TECHNIEK, WAARBIJ JE DOOR MIDDEL VAN EEN VR-BRIL EN EVENTUELE CONTROLLERS OP EEN DIGITALE REIS KUNT GAAN.

HAMBURGERS BAKKEN Bij Enversed in Eindhoven weten ze alles over Virtual Reality. Met zeven VR-kamers ingericht om allerlei spellen te spelen, zijn zij op dit moment het grootste VR-Center van Europa. De games lopen uiteen van zombies knallen en hamburgers bakken tot aan boogschieten en tovenaar spelen. Sommige van deze spellen zijn voor één speler, maar bijvoorbeeld hamburgers bakken is ontworpen voor samenwerking met je medespeler.

AL SPELENDERWIJS Enversed bestaat uit twee delen: VR-entertainment, dit zijn de games die allemaal door het bedrijf zelf gemaakt worden, en

Enversed Studios, wat de creatieve kracht achter deze VRervaring is. Enversed Studios is de in-house VR-Studio, die projecten voor zowel entertainment als de zakelijke markt ontwikkelt. Voorbeelden van de projecten zijn architectuurvisualisaties, VR-trainingen en VR-games. Enversed Studios helpt bij de ontwikkeling van videogames, die de gebruiker al spelenderwijs dingen leren of duidelijk maken. Dit wordt ook wel ‘gamificatie’ genoemd. Er is bijvoorbeeld een VR-game ontwikkeld, waarbij de gebruiker zich ‘onderdompelt’ in de wereld van een dementerende oudere. Op deze manier kan de gebruiker zich beter in de ander verplaatsen en daar mee om leren gaan.

VIRTUEEL LEREN Virtual Reality is helemaal in opkomst. Niet alleen in de gamewereld, maar ook in de echte wereld. VR kan namelijk ingezet worden om bepaalde handelingen te leren, onder het mom van ‘learning by experience’. De ‘werknemer’ wordt een VR-bril opgezet en kan, door het zien van de machines en het gereedschap, leren om de machine te besturen of te repareren. Dit is een veilige manier om nieuwe vaardigheden aan te leren. Daarnaast is VR een mooi alternatief voor dingen die anders te duur, te gevaarlijk of fysiek onmogelijk zijn. Naast VR wordt er bij een digitaal leerproces ook vaak gebruikgemaakt van Mixed Reality. Twee werelden worden gecombineerd, waarbij de gebruiker virtuele projecties in de echte wereld kan zien. Deze laatste technologie zie je ook terug in de game-industrie, bijvoorbeeld bij Pokémon GO.

34


NIEUWE ERVARING Enversed werkt in de testfase van de technologie vaak samen met andere grote bedrijven, zoals de Nationale Spoorwegen. Zo is er tijdens de Dutch Design Week in 2018, het project ‘De Reis van Morgen’ geïntroduceerd. In deze trein konden bezoekers, door middel van een backpack-PC en VR-bril, vrij rondlopen in een treinontwerp zoals deze er in 2025 uit zou moeten zijn. De gebruikers kunnen direct hun feedback geven op het ontwerp, wat als input dient voor treinontwerpers. Deze manier van ‘ervaren’, is iets wat zich steeds verder zal ontwikkelen de komende jaren. Met een VR-bril op is het mogelijk om je volledig in een andere wereld te begeven.

Bij Enversed kun je samen met je vrienden, familie of collega’s een middag of avond vol entertainment beleven. Het gamen is te combineren met een arrangement in de vorm van een bedrijfsuitje, tournament, high-tea, diner of workshop.

BINNEN BLIJVEN Op dit moment kun je mensen al vrij rond laten lopen door middel van simulatoren en free roam-VR. In de toekomst zal Virtual Reality nog realistischer worden gemaakt door de toevoeging van elementen als geur en tastbare objecten. Met luchtdruk en warmte valt een hoop na te bootsen. Binnen gamificatie kun je in de toekomst virtueel vergaderingen bijwonen, een woning inrichten, als ziek kind toch aanwezig zijn in de klas of van je spinnenfobie af komen. Zeg die wereldreis dus maar af, want jij hoeft de deur niet meer uit om de wereld te ontdekken.

'VR IS NIET ALLEEN IN DE GAMEWERELD, MAAR OOK IN DE ECHTE WERELD IN OPKOMST' 35


HIT PROFIT TRAVEL

BRONNEN WERDLER KAREL, DARK TOURISM: DE DOOD ACHTERNA, ANNEFRANK.ORG, NETFLIX TEKST FLEUR APPELS FOTOGRAFIE PEXELS.COM

MOORDVAKANTIES VOEL DE RILLINGEN DOOR JE LIJF OP EEN PLEK WAAR DUIZENDEN MENSEN DE DOOD IN DE OGEN KEKEN. VOEL HET BLOED DOOR JE ADEREN STROMEN, TERWIJL JE OOG IN OOG STAAT MET LEVENLOZE LICHAMEN. JE ADEM STOKT, TERWIJL JE JE BEVINDT IN EEN GEBIED MET ZWARE STRALINGEN. JE BENT GETUIGE VAN EEN EXORCISME. NEE, MOORDVAKANTIES ZIJN NIET VOOR MENSEN MET EEN ZWAKKE MAAG. ZWAAI ALL INCLUSIVE HOTELS VAARWEL EN STAP IN DE GRUWELIJKE ACHTBAAN VAN MOORDEN EN VELDSLAGEN. WANT, WAT GA JE DOEN ALS JE ALLES AL HEBT GEZIEN? JE NEEMT EEN SPRONG IN HET DUISTER.

36


EEN SPRONG IN HET DUISTER Die hunkering naar duistere bestemmingen noemen we ook wel ‘dark tourism’. De ‘dark tourists’ bezoeken plaatsen die te maken hebben met tragedie en de dood. Ze omarmen het ongewone en gaan op zoek naar onconventionele, macabere bestemmingen. En ja, daar horen oorlogsgebieden ook bij. Of gebieden waar zich natuurrampen voltrokken. Hier wordt op indrukwekkende wijze duidelijk hoe pijnlijk en gewelddadig de geschiedenis kan zijn. Dat is nog eens wat anders dan een bezoekje aan de Costa Brava. Duister toerisme wint aan populariteit en daar moeten andere vakantieplannen voor wijken. DE AANTREKKINGSKRACHT VAN DUISTERE BESTEMMINGEN “Onze fascinatie voor bestemmingen met een donker randje is van alle tijden”, verklapt Karel Werdler in zijn boek ‘Dark tourism: de dood achterna’. In de Oudheid stond men al in de rij voor grafmonumenten van Farao’s en reisden hele volksstammen dagenlang in de hitte om gladiatorengevechten bij te wonen. Niet bepaald ‘gezellige’ activiteiten te noemen. De grote vraag is natuurlijk wat de aantrekkingskracht is van deze bijzondere bestemmingen met een tragisch verhaal. Onderzoekers Lennon & Foley geven de schuld aan de moderne massacommunicatiemiddelen. Films en tv-series ‘populariseren’ ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden en personen waar we graag een blokje voor om lopen. De Titanic en de serie over drugsbaron Pablo Escobar zijn echte kijkcijfer-kanonnen. Het bezoeken van duistere trekpleisters is daarnaast vooral een vorm van educatie. De geschiedenisboeken staan er vol mee. Zo ben je geïnteresseerd in hoe je voorouders leefden en wil je weten hoe je overgrootvader heeft gevochten in de Tweede Wereldoorlog. Je hoeft geen duiveltje op je schouder te hebben om dit soort plekken graag te bezoeken. Historische belangstelling, de behoefte om iets te leren, nieuwsgierigheid en empathie vormen een belangrijke basis. We willen graag de donkere bladzijdes uit de geschiedenis leren kennen.

10 DARK TOERISME BESTEMMINGEN 1 Anne Frank Huis - Nederland 2 Memorial & Museum, Ground Zero - VS 3 Duikbootexpeditie Titanic - Atlantische Oceaan 4 Testlocatie atoomwapens - Kazachstan 5 Alcatraz gevangenis - VS 6 Dag van de Doden - Mexico 7 The Killing Fields - Cambodja 8 Suicide Forrest - Japan 9 Pompeii - nabij Napels 10 Tsjernobyl en Pripyat - Oekraïne

VAN GRIEZELIGE PRETPARKEN TOT VERWOESTE SLAGVELDEN De potentiële bestemmingen voor een gruwelijk tripje ‘down memory lane’ lopen uiteen. Van extreme spookhuizen tot serieuze monumenten. Duister toerisme is niet in één betekenis te vangen. Onderzoeker Stone maakt daarom onderscheid tussen lichte en donkere vormen van dit soort toerisme. Zo behoren enge pretparken, waar het draait om entertainment tot de lichtste vorm. Iets hoger op de ladder staan duistere tentoonstellingen, zoals ‘Body Worlds’. Voormalig slagvelden en vernietigingskampen worden door hem als erg ‘donker’ benoemd, omdat ze tot heftige, emotionele reacties kunnen leiden. Een bezoek dat je niet in de koude kleren gaat zitten. We laten ons dus niet afschrikken door gruwelijke verhalen en bezoeken massaal bestemmingen waar het grote lijden centraal staat. Neem het Anne Frank Huis. Hier komt het dagboek van de Joodse Anne tot leven. Dit eerbetoon werd in 2017 door ruim 1,2 miljoen mensen bezocht. Maar ook gedenkwaardige plekken als concentratiekamp Auschwitz, Ground Zero en de Berlijnse Muur, die in het lijstje van duistere plekken staat wegens het bloederige verleden, worden door veel toeristen niet overgeslagen tijdens hun reis. EEN SPEELPLAATS VOOR TOERISTEN De ene vorm van ‘dark tourism’ is nog bekender dan de andere. Neem nou Pablo Escobar. Dankzij de populaire serie lijkt het net of we de gevreesde drugsbaron met snor persoonlijk hebben gekend. De serie heeft de interesse van menig ‘dark tourist’ gewekt en daarom werd de beruchtste wijk van Colombia omgetoverd tot een speelplaats voor toeristen. Zij willen allen een glimp opvangen van de plaats, waar de ijskoude cocaïne-koning dood en verderf zaaide. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens rondleidingen door zijn koninkrijk. Ze staan oog in oog met huurmoordenaar Popeye (de enige echte!) en wanen zich in de meest luxe gevangenis ter wereld, La Catedral in Medellín. Toeristen smullen ervan. IN EEN AANTAL AFLEVERINGEN DE WERELD OVER Of je jezelf nu wel of niet als duistere toerist bestempelt, een reiziger is altijd op zoek naar unieke bestemmingen. Journalist David Ferrier neemt je in de Netflix-serie ‘Dark Tourist’ mee naar de meest lugubere, maar ook meest bijzondere plekken over de hele wereld. Hij bezoekt een zelfmoordbos in Japan en begeeft zich op eigen initiatief in gebieden met radioactieve stralingen. HET EINDE Dat de geschiedenis rijk is aan verschrikkelijke taferelen en moordlustige mensen kunnen we dankzij duister toerisme niet langer onder stoelen of banken steken. We gaan op zoek naar de waarheid, steken een kaarsje aan voor de vele oorlogsslachtoffers, kruipen in het leven van een landverhuizer en worden geraakt door het verhaal van Anne Frank. Op naar de volgende bestemming! Of wordt het dit jaar toch maar weer de Costa Brava?

'IK WIL GEWOON LEREN OVER DE GESCHIEDENIS' BEZOEKER LA CATEDRAL, MEDELLÍN

37


HIT PROFIT TRAVEL

TEKST PIP CLOO FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK

LET’S GO

LOCAL! VOORDAT JE IN EEN VREEMDE STAD AANKOMT, HEB JE JE MEESTAL VAN TEVOREN VERDIEPT IN DE LOKALE BEZIENSWAARDIGHEDEN. EEN PAAR DAGEN LANG STRUIN JE LANGS MUSEA, WINKELS EN PLEINTJES. ECHTER, VAAK ONTHOUD JE DE MEEST BIJZONDERE MOMENTEN TIJDENS EEN UITSTAPJE VEEL BETER. WEET JE NOG DIE ENE KEER, DAT JE EEN GOUDEN TIP KREEG VAN EEN LOCAL? HIERBIJ ALVAST ZEVEN KEER LOKALE TIPS VAN BESTEMMINGEN BINNEN EN BUITEN EUROPA.

FLORA OVER BERLIJN - DUITSLAND ETEN: 3 Schwestern “Dit restaurant is een verscholen pareltje in Kreuzberg. Je geniet er van de traditionele Duitse keuken in een idyllische tuin van Bethanien. Dit is een voormalig ziekenhuis, waar het gebouw tegenwoordig kunstenaars samenbrengt.” THEATER: Heimathafen “De naam zegt het al: een heerlijke plek om thuis te komen. Dit theater zit verscholen in de drukste straat van Neukölln. Er is iedere dag iets cultureels te beleven. Het bijbehorende restaurant heeft een Parijse sfeer en is een ultieme schuilpek voor de Berlijnse winter.” TUIN: Prinzessinnengarten “Dit is de volkstuin van Berlijn en vooral in de zomer mijn favoriete plek. Hier kun je doen wat je wilt en elke dag wordt er 38

gekookt met groenten uit de volkstuin. Daarnaast is er om het weekend een vlooienmarkt en een dagelijks programma van film tot kookles tot theater. BAR: Klunkerkranich "Dit is misschien wel de gekste bar waar je ooit bent geweest: overal staan bijzondere voorwerpen en groeien planten. Bij de bar kun je lekkere drankjes halen en hiervan genieten, terwijl je uitkijkt over Berlijn. Klunkerkranich is namelijk boven op een parkeergarage gevestigd.” BIOS: Wolf Kino “Een bijzondere, kleine bioscoop in Neukölln waar je heerlijk aan de bar kunt blijven hangen na een goede film. Ze vertonen hier voornamelijk art-house films.”


TÜNDE OVER BOEDAPEST - HONGARIJE ZIEN: Szent István Bazilika “Deze prachtige basiliek is gewijd aan de heilige koning Stefanus, die ook wel gezien wordt als de stichter van Hongarije. De lange klim via de trappen naar de top van de basiliek is het waard voor een prachtig uitzicht over Buda en Pest.” BAR: Café Vian “Heerlijke cocktails met of zonder alcohol, simpele maar lekkere gerechten en een altijd vriendelijke service. Dit is mijn go-to plek voor lunch of avondeten.” BAR: Szimpla Kert “In Boedapest heb je de zogeheten Ruin Pubs, die allemaal een alternatieve Berlijnse stijl hebben, Szimpla Kert is er één van. Er hangt een relaxed loungesfeertje, her en der zie je mensen spelletjes spelen aan tafel en je zult er geen twee stoelen vinden die hetzelfde zijn.” CONCERT: A38 “Op dit oud Russisch vrachtschip kun je concerten op het water beleven. Een erg unieke ervaring.” PLEIN: Deák Ferenc tér “Geniet op een zomernacht, met je blote voeten in het water, van een biertje uit de supermarkt. Je ontmoet hier gemakkelijk andere locals en er is altijd wel een groepje gitaarspelende jongeren aanwezig dat de muziek verzorgt.”

RICK OVER LISSABON - PORTUGAL ETEN: Solar dos Presuntos “Hier kun je terecht voor het beste lokale eten van hoge kwaliteit. Ik kom hier erg graag, omdat je altijd hartelijk wordt ontvangen.” DISCO: Lust “Openlucht discotheek, waar je ook een lekker drankje kunt drinken op een barkruk aan de bar.” DIEREN: Oceanário de Lisboa “Dit is een van de grootste aquaria van Europa, je kijkt je ogen uit. Ik ga hier altijd heen om tot rust te komen, dat lukt altijd goed zo ‘onder water’.” BAR: Pavilhao Chines “Als je deze bar binnenkomt, weet je niet wat je ziet. Het lijkt

SZIMPLA KERT

OCEANÁRIO DE LISBOA

wel een museum met een verzameling aan vliegtuigen, tinnen soldaatjes en ander antiek. Het is een klassieke bar, met vriendelijke bediening én een pooltafel.” SPORT: Benfica “De echte voetbalfans bezoeken een wedstrijd van SL Benfica in Lissabon. Houd je niet van voetbal, maar wel van architectuur? Dan is een bezoek aan het stadion van deze club ook zeker de moeite waard.” MUSEUM: Museu Nacional dos Coches “Een prachtig museum waar je heen gaat om meer te weten te komen over de cultuur van Portugal. Mocht je tijd over hebben, dan kun je hier ook terecht voor het volgen van een workshop restaureren.” 39


MARTINE OVER SYDNEY - AUSTRALIË PARK: Wendy’s Secret Garden “Ik krijg altijd een vakantiegevoel van baaitjes met aanmerende boten. De eerste keer dat ik naar de schattige, rustige en mooie tropische tuin van artiest Wendy liep, kreeg ik uitzicht op een baai met boten én de Harbour Bridge er gratis bij.” SPORT: SUP “In mijn favoriete baai van Sydney, Gordon’s Bay, kun je suppen. Er zijn bijna geen golven en er is een adembenemend uitzicht. Gordon’s Bay is onderdeel van de Coogee tot Bondi Coastal Walk, leuk als je niet zo nodig het water op hoeft.” SPORT: The Livingroom “Dit is naar mijn mening de mooiste yogastudio ter wereld. Met uitzicht op Coogee Beach en de geluiden van de zee, kom je hier helemaal tot rust. Ook als je geen yogi bent, kun je hier prima binnenlopen voor een ontspannende yogasessie.” ETEN: The Carrington “Bier en burgers horen bij de cultuur van Sydney. In Surry Hills kun je terecht voor lekkere en betaalbare pubdeals. De meeste pubs hebben wisselende dagaanbiedingen. Persoonlijk ben ik fan van de dog-friendly pubs, zoals The Carrington, waar je naast eten ook kunt genieten van puppy’s.” VAREN: Ferry naar Manly “Met de boot naar Manly is een must als je in Sydney bent. Je krijgt het mooiste uitzicht over de Harbour Bridge, Opera House en de huizen van de rich en famous. Manly zelf is een leuk surfdorp, waar je bij Shelly Beach een pitstop kunt maken om te eten bij The Boathouse.”

RICHA OVER GUWAHATI - INDIA ETEN: Khorikaa “Voor authentiek Assamees eten is Khorikaa de beste keuze. Zij serveren de Assametische ‘thali’, dit is een heel menu bestaande uit verschillende gerechten geserveerd op één grote plaat. Het restaurant biedt zowel vegetarische als niet-vegetarische gerechten aan.” VAREN: Alfresco Grand “Dit is één van de langst varende en meest succesvolle cruises van Guwahati. Je vaart op de Brahmaputra rivier, waar je kunt genieten van de zonsondergang. Voor een romantische avond ga je op de ‘diner cruise’, waar je kunt genieten van livemuziek, traditionele dans en een driegangenbuffet.” BAR: Underdoggs “Deze bar is wat lastiger te vinden, maar zeker de moeite waard. Hier vind je een pooltafel en bordspellen waarmee je jezelf de hele avond kunt vermaken. Deze bar is prima overdag te bezoeken, want het is er rustig en er hangt een relaxte sfeer.” 40

TEMPEL: Kamakhya Temple “Dit is één van de zeven wonderen van India. Veel toeristen bezoeken deze Hindu tempel vanwege zijn verhaal en architectuur. Vooral voor mensen die iets te weten willen komen over de combinatie van geloof en geslacht is deze tempel een bezoek waard. Kom vroeg in de ochtend!” WINKELEN: Fancy Bazar “Dit is eigenlijk een grote vlooienmarkt. Je weet gelijk wanneer je er bent, want de geuren, kleuren en geluiden zullen je overrompelen. Als je op avontuur wilt, kun je hier zeker verdwaald raken en je onderhandelingstechnieken uitproberen.”


JONAS OVER BANGKOK - THAILAND

MUSEUM: Bangkok Arts and Culture Center “Dit museum ligt centraal in Bangkok, dichtbij grote malls zoals MBK en Siam Paragon. Het museum is gratis en er zijn altijd interessante tentoonstellingen, vaak van Thaise kunstenaars en over hedendaagse onderwerpen.” PARK: Lumpini Park “Wellicht het bekendste park van de stad, maar ook het aangenaamst om in rond te lopen. Het is ontzettend warm in Bangkok en gelukkig zijn hier genoeg bomen die je schaduw bieden. Bij de lokale verkopers kun je ijsthee kopen en in de avonduren komen er veel mensen hardlopen.” WINKELEN: MBK Mall “Indien je goedkoop wilt winkelen en souvenirs wilt aanschaffen, is MBK Mall de beste optie. Naast goedkope kleding en accessoires vind je hier ook allerlei elektronica, zoals mobiele telefoons en gadgets. Let wel op: er worden veel namaakproducten verkocht.” ETEN: Simple Natural Kitchen “Dit lunchtentje is iets lastiger te vinden, maar met Google Maps moet het lukken. Simple heeft erg lekkere natuurlijke gerechten met mijn favorieten: eggplant shashuka en de tropical acai bowl. Hier past de avocado lava shake goed bij.” BAR: Factory Coffee “Voor een koffie in de namiddag is dit mijn favoriete tentje op Phayathai Road. Factory is al twee jaar Barista Thailand Champion, maar er is altijd wel een plekje vrij. Mijn aanrader is de Factory White koffie.”

JUAN OVER CALI - COLOMBIA BUURT: El Peñon “Dit is een rustige, Boheemse buurt in de stad, die grotendeels bezocht wordt door jonge mensen die er komen eten en drinken. De buurt is veilig en er heerst een relaxte sfeer. Er zijn veel restaurants, barretjes en hotelletjes te vinden.” PARK: Parque del Perro “In Colombia is het heel normaal om het park in te gaan om te eten, te borrelen of te relaxen. In het park vind je lokale restaurantjes en winkeltjes, waar je kunt genieten van de Colombiaanse keuken. Hier kom je gemakkelijk in contact met locals.” BAR: Mazao Park “In deze bar kun je iedere dinsdagavond terecht voor taaluitwisseling met andere binnen- en buitenlanders. Hier vind je gemakkelijk een maatje om je taal uit te wisselen. De locals nemen je maar al te graag mee op pad, om je het beste van de stad te laten zien.” BUURT: Calle 9 “Als je buiten de toeristische paden wilt treden, is deze straat zeker een bezoekje waard. Hier vind je lokale fastfood restaurants, die onderling strijden om de prijs voor ‘beste burger van de stad’. Bovendien is dit een buitenkans om je Spaans te oefenen, velen zullen hier geen Engels verstaan.” BAR: Icaro Bar “Als je van muziek houdt, breng je een bezoekje aan deze bar. Hier vind je namelijk iedere avond live muziek. Een ander voordeel is dat de drankjes hier niet duur zijn. Voor één liter bier betaal je niet meer dan €1,50.”

41


HIT PROFIT TRAVEL

WINTERSPORTEN OP HOOG NIVEAU LEOGANG, SALZBURGERLAND, OOSTENRIJK Welkom bij Stockinggut by AvenidA – Ski in & ski out in het midden van de Leoganger Steinberge. We nemen een kijkje in het gloednieuwe Stockinggut by AvenidA, in het Oostenrijkse Leogang.

42


Ontspan in de wellnessruimte van het hotel met sauna, sanarium en fitnessruimte

Een hoogtepunt is zeker dat u vanuit de accommodatie direct het skigebied kunt betreden. De prachtige locatie op het zuiden met een panoramisch uitzicht over de imposante Leoganger Steinberge ligt meteen in het zicht. Enkele voordelen waarvan u zult genieten als gast van Stockinggut door AvenidA zijn betaalbare luxe-elementen, zoals een privĂŠsauna in de kamer (alleen bepaalde categorieĂŤn), een restaurant met regionale en internationale keuken en een mooi zonneterras. Profiteer daarnaast van de vele diensten van een hotel en alle voordelen van een appartement, zoals een Alpin Gold Card - met vele kortingen en exclusieve voordelen voor onze gasten, een ski-in / ski-out en een gratis LĂśwen Alpin Card (van mei tot oktober) voor excursiebestemmingen en bezienswaardigheden.

In december 2018 opende dit luxueuze designhotel en restaurant zijn deuren. Het hotel is ontworpen in alpine stijl, op een unieke ski-in ski-out locatie, met een adembenemend uitzicht over de skipistes en het imposante Leoganggebergte.

Ontspan in de wellnessruimte van het hotel met sauna, sanarium en fitnessruimte of geniet van culinaire hoogstandjes in het restaurant Stockinggut. De hotelkamers, suites en penthouses hebben ruime terrassen of balkons. De kamers zijn prachtig ingericht om te genieten van pure luxe. Het luxe interieur is afgestemd op het kleinste detail.

Reken op een sneeuwbetrouwbaarheid van december tot de lente. Het hotel ligt op een centrale locatie met winkels, restaurants en bars, in de directe omgeving. Op de accommodatie is gratis wifi en gratis parkeergelegenheid. Stockinggut by AvenidA biedt een goede wellness-deal, met een ontspanningsruimte, een fitnessruimte, een sauna en sanarium en een uitnodigend terras. LUXE, COMFORT EN ATMOSFEER Luxe en comfort staan hoog in het vaandel bij Stockinggut by AvenidA. Zowel binnen als buiten worden alleen hoogwaardige materialen gebruikt. De gevels zijn gedeeltelijk bedekt met natuursteen en antiek hout. Het interieur straalt warmte, sfeer en luxe uit. De unieke atmosfeer van een AvenidA Resort in combinatie met de professionaliteit en gastvrijheid van het Stockinggut Team staat garant voor een vakantie van de hoogste kwaliteit! Kijk op www.stockinggut.at voor meer details. 43


HIT PROFIT TRAVEL

TEKST PLEUN VAN DOLEWEERD AD.NL, METRONIEUWS.NL, TEKST IRIS VAN IERSELBRONNEN FOTOGRAFIE FACEBOOK, TAKEAWAY,YOUSUSTAIN.COM BESLIST.NL, TESLA

DUURZAAM OP VAKANTIE OP ZOMERVAKANTIE, EVEN TUSSENDOOR OP WINTERSPORT, EINDELIJK DIE LANGE REIS NAAR AMERIKA MAKEN EN DAT ALLEMAAL IN ÉÉN JAAR. WE REIZEN WAT AF MET Z’N ALLEN. VLUCHTEN ZIJN SPOTGOEDKOOP. HET GEVOLG: STEEDS MEER PLEKKEN WORDEN OVERLOPEN MET TOERISTEN. VOLGENS PAUL PEETERS, ONDERZOEKER NAAR DUURZAAM TOERISME, IS DIT EEN PROBLEEM DAT WE NIET ZOMAAR OPGELOST HEBBEN.

GENOEG VOOR EEN HEEL HUIS In 2008 is de grens van maximaal 500.000 vluchten per jaar vanaf luchthaven Schiphol vastgesteld door het kabinet, om onder andere milieuvervuiling tegen te gaan. Onder die grens blijven lijkt een gemakkelijke klus, echter in 2017 is deze grens al bijna overschreden. En dat alleen nog maar vanaf de luchthaven Schiphol. Alle vluchten samen zorgen voor een enorme uitstoot van CO2. Een vlucht naar New York met KLM stoot bijvoorbeeld zo’n 570 kg CO2 uit. Ter vergelijking: dat is gelijk aan honderdtweeënveertig dagen continu je breedbeeldtelevisie aan laten staan of het energieverbruik van een gemiddeld huishouden voor zestien dagen. IN DE TOEKOMST KIJKEN Paul Peeters, onderzoeker naar Duurzaam Toerisme aan de Breda University of applied sciences, ziet ook in dat de luchtvaart geen duurzame sector is.

PAUL PEETERS

44

We gaan met zijn allen steeds vaker met het vliegtuig, met name omdat vluchten vaak spotgoedkoop zijn. Of dit gaat afnemen, is nog maar de vraag. Toch is er nog wel een sprankje hoop volgens Paul. “Als je me vijf jaar geleden had gevraagd of de luchtvaart zal blijven uitbreiden, had ik gezegd dat deze groei door zal blijven gaan. Echter, nu twijfel ik. Ik merk dat er veel discussie is ontstaan over dit onderwerp en dat mensen er beter over zijn gaan nadenken.” Er moet nog wel een aantal dingen veranderen, volgens Paul: “De luchtvaart moet meegenomen worden in de Klimaatwet. In de huidige Klimaatwet is vastgesteld dat we negenenveertig procent minder CO2 moeten gaan uitstoten, maar hier is de luchtvaart niet in meegenomen. Als we zo doorgaan zal de luchtvaart in 2040, met de geplande uitbreidingen, meer CO2 uitstoten dan alle andere sectoren bij elkaar. Op die manier hebben we natuurlijk niets aan de vermindering van de andere sectoren.” GOEDKOPER NIET ALTIJD BETER Goedkope vliegtickets zijn dus een groot probleem voor het milieu. Toch zouden duurdere vliegtickets niet veel verschil maken volgens Paul, die dit heeft onderzocht binnen een zelfontwikkeld model. “De uitkomst van het onderzoek liet zien dat een verdrievoudiging van de prijs van vliegtickets de groei van de luchtvaart fors vermindert, maar de emissies niet voldoende vermindert”, aldus Paul Peeters. Toch durft Paul dit niet met zekerheid te zeggen: “De verhoging van de prijs van vliegtickets is zo’n grote verandering dat het moeilijk is om te weten of het model dan nog klopt. Een heel ander scenario zou kunnen zijn dat het straks ‘not done’ is om te vliegen en reizen met het vliegtuig enkel iets gaat worden voor rijke mensen. Dit zal er uiteraard voor zorgen dat de milieuvervuiling een heel stuk zal verminderen.”


BEWUSTE KEUZE MAKEN Een vermindering van de CO2-uitstoot is dus moeilijk te behalen en het steeds goedkoper worden van de luchtvaart helpt hier niet aan mee. Dit zorgt er namelijk voor dat reizen die eerst met de trein werden afgelegd, nu met het vliegtuig worden gedaan. Wij als consumenten kunnen hier verandering in brengen. “Je zou bijvoorbeeld iedere keer als je een vliegticket koopt, het dubbele van dat bedrag kunnen doneren aan een goed doel. Hierdoor krijg je een beter beeld van de eigenlijke kosten”, aldus Paul Peeters. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om voortaan alleen nog maar te vliegen met vliegtuigen die veel zitplekken hebben. Luxe privéjets zijn uiteraard minder duurzaam. Maar dit heeft ook valkuilen volgens Paul: “Wanneer je bijvoorbeeld met Ryanair goedkoop naar Londen vliegt, is de emissie die je veroorzaakt niet zo hoog, maar omdat het zo goedkoop is ga je een maand later weer met zo’n goedkope luchtvaartmaatschappij. We schieten er dan wat betreft de CO2 niets mee op.” Volgens Paul zijn er twee opties om duurzamer te gaan vliegen: “Optie één is voor de hand liggend: we moeten met zijn allen minder gaan vliegen. Dit is een optie die realistisch gezien niet snel haalbaar zal zijn. De tweede optie is dat luchtvaartmaatschappijen met een duurzamere, alternatieve brandstof gaan vliegen. Echter, deze brandstof is duurder wat ervoor zorgt dat de prijzen van vliegtickets zullen stijgen en de enorme groei van nu toch zal afvlakken”, vertelt Paul.

OVERTOERISME Het klimaat lijdt onder de massa’s vluchten die tegenwoordig op alle plekken van de wereld komen. Dit is niet het enige probleem volgens Paul: “De hele wereld is tegenwoordig één grote markt. Door de online reviews van vandaag de dag ontstaat er een nieuw mechanisme; mensen vliegen goedkoop naar een nog redelijk onbekend stadje. Zij laten een goede review achter. Dit wordt opgepakt door vrienden en voor je het weet, loopt het stadje vol met toeristen.” Dit probleem is ook wel bekend onder de term ‘overtoerisme’. Dat is iets wat het milieu en de leefbaarheid flink kan aantasten. Toeristen laten veel afval slingeren en bezorgen veel overlast bij de lokale bevolking. DE AARDE BEHOUDEN Milieuvervuiling en daarmee de opwarming van de aarde is duidelijk een serieus probleem wat niet zomaar opgelost kan worden. Om te voorkomen dat we straks niks meer van de planeet overhouden, zouden we met zijn allen duurzamer moeten gaan reizen. Duurzaam toerisme wordt hierdoor steeds meer een ding. Paul Peeters: “Duurzaam toerisme is het streven om het toerisme binnen de randvoorwaarden van het milieu te houden”, aldus Paul. Alleen zo kunnen we zorgen voor een betere toekomst.

“EEN VERDRIEVOUDIGING VAN DE PRIJS VAN DE VLIEGTICKETS HELPT NOG STEEDS ONVOLDOENDE”

45


HIT PROFIT DIENSTEN

HIT SOLUTION BRENGT ALLES SAMEN MIJN ADMINISTRATIE, HIT ENERGY SOLUTION, HIT MARKTPLAATS EN HIT TELECOM ZIJN VANAF MEI 2018 SAMENGEBRACHT ONDER ÉÉN PORTAAL. OP KANTOOR, ONDERWEG OF THUIS LOGT U VIA UW TELEFOON OF LAPTOP EENVOUDIG IN OP HIT SOLUTION. U VINDT OP HET GRATIS PORTAAL ALLE INFORMATIE EN DOCUMENTATIE OMTRENT UW HIT PROFIT LIDMAATSCHAP. ZO KUNT U UW EIGEN GEGEVENS BEHEREN EN FACTUREN EN OVEREENKOMSTEN RAADPLEGEN. DAARNAAST BIEDT HET PORTAAL EN DE APP EEN LIVE CHATFUNCTIE, EEN NIEUWSOVERZICHT, WIJZIGT U GEMAKKELIJK UW GEGEVENS EN VINDT U IN ÉÉN OOGOPSLAG UW CONTACTPERSONEN. HIT SOLUTION ZORGT ERVOOR DAT ALLES MAKKELIJKER VINDBAAR IS IN EEN GEBRUIKSVRIENDELIJK OVERZICHT. HIERDOOR KUNT U EFFICIËNTER GEBRUIK MAKEN VAN ONZE DIENSTEN.

MIJN ADMINISTRATIE IS UW ONLINE ARCHIEF

Mijn Administratie, voorheen Mijn HIT, is exclusief voor leden en biedt alle relevante management-informatie zoals inkoopbevestigingen, overeenkomsten en alle overige belangrijke documentatie. Deze informatie is op elk gewenst moment beschikbaar in uw eigen online archief.

HIT ENERGY SOLUTION VOOR DUURZAAM ONDERNEMEN

Met de HIT Energy Solution krijgt u eenvoudig grip op uw energieverbruik, waardoor u jaarlijks grote bedragen bespaart op uw energiekosten. De HIT Energy Solution helpt bedrijven die moeten voldoen aan de voorschriften voor energiebesparing in de Wet Milieubeheer. U ziet namelijk direct hoeveel u hebt bespaard en wat uw actuele energieverbruik is. Onze energiespecialisten brengen uw besparingsmogelijkheden in kaart en stellen een actieplan voor u op, vol concrete, op maat geschreven tips.

46

HIT MARTKPLAATS LEDEN VERSTERKEN ELKAAR Dit online platform verbindt leden, vergroot de zichtbaarheid van hun bedrijven en maakt onderling zaken doen eenvoudig. Op deze marktplaats kunnen leden een speciale aanbieding doen vanuit hun bedrijf en zo onderling producten en diensten promoten en afnemen. Hiernaast kunnen leden aan de slag met asset-sharing. Dit houdt in dat bedrijfsmateriaal, diensten of medewerkers die tijdelijk onderbezet zijn, worden verhuurd of gedetacheerd aan andere HIT-leden. Via de business-to-business marktplaats realiseren leden van HIT Profit meer business en extra omzet, of besparen ze juist kosten door samen te werken met collega-ondernemers.


HIT TELECOM ZORGT VOOR ZEKERHEID Het collectief inkopen van telecomdiensten en -producten door HIT Telecom garandeert u zekerheid en daarbovenop de mogelijkheid om te besparen op uw vaste en mobiele telefoniekosten. Met onze cloud telefonie bent u altijd en overal bereikbaar. Via HIT Telecom communiceert u altijd met de modernste technologieĂŤn, u heeft inzicht in uw kosten en verbruik en vrije keuze tussen de vier grootste telecomaanbieders van Nederland. HIT Telecom biedt advies op maat en 24/7 service, dit zorgt voor zekerheid. 47


HIT PROFIT PARTNER

TEKST LEEUWELIJN VERWIJST FOTOGRAFIE HENRY FABER

EUROPARCS VAN RUSTIGE WEIDE TOT ENORM ZWEMPARADIJS JONG, ACTIEF EN ALTIJD OP ZOEK NAAR VERNIEUWING, ZO BESCHRIJFT WIM VOS HET TEAM VAN EUROPARCS. HIJ IS SAMEN MET ZIJN BROER WOUTER DIRECTEUR VAN HET SUCCESVOLLE BEDRIJF. WIM: “TOEN WE HIERAAN BEGONNEN, HADDEN WE NIET VOOR OGEN DAT WE NU VEERTIEN RESORTS ZOUDEN BEZITTEN.”

RECREATIE IN DE GENEN De vader van Wim en Wouter, Wim Vos Sr., richtte EuroParcs zestien jaar geleden op. Wim Jr. en broer Wouter groeiden uit tot co-directeurs van het jonge, snelgroeiende bedrijf. Inmiddels bezitten ze veertien prachtige resorts. “Dat was niet ons directe doel toen we dit avontuur begonnen, maar de markt is erg interessant. We komen zelf uit de recreatiewereld. Onze vader zat in de chaletbouw en we beheerden een camping in Lochem. Daar zat onze voorsprong”, vertelt Wim.

PAK JE KANSEN Die voorsprong was te merken. In de afgelopen zestien jaar gingen de broers Vos als een speer. “De laatste zeven jaar zijn 48

we nog professioneler gaan werken. We hebben het hoofdkantoor opgezet, van waaruit we centrale zaken aansturen. De eerste jaren deden we alles meer op gevoel, maar nu is het echt een bedrijf”, zegt Wim trots. “Ik vind dat je de kansen moet pakken die op je af komen. Als iets goed loopt, waarom niet?”

INTERNATIONAAL? Hoewel de naam EuroParcs anders doet vermoeden, bezitten de heren Vos resorts in Nederland, België en op Bonaire. Dat doet niets af aan het feit dat dertig tot veertig procent van de bezoekers buitenlandse toeristen zijn, afkomstig van over de hele wereld. Als Wim één ambitie zou moeten noemen, is dat


ONTZORGEN EN ONTSPANNEN “Ons doel is natuurlijk dat de klant volledig ontspannen weer naar huis toe gaat en de belevenis heeft gehad waar hij voor kwam. We willen de vakantiegangers bij EuroParcs volledig ontzorgen. Dat begint al bij het warme ontvangst door onze medewerkers en wordt aangevuld met onze tophoreca, fijne onderkomen en goede service. We willen immers dat bezoekers de volgende keer ongetwijfeld weer voor ons kiezen.”

ALLES ERUIT WAT ERIN ZIT Recentelijk is EuroParcs een samenwerking aangegaan met Ticketsplus. Wim: “Dat betekent dat onze vakantiegangers aan de ene kant een goede overnachting ervaren en aan de andere kant er een dagje op uit kunnen. Hoe groter we als bedrijf worden, hoe meer van dit soort samenwerkingen plaatsvinden. Zo kunnen we maximale kwaliteit uit ons aanbod halen en blijven we groeien als organisatie.”

ALTIJD ANDERS Als Wim zijn bedrijf in een paar woorden moet omschrijven, zegt hij: “Dat is moeilijk, want elk resort is uniek. Daar heb je je eerste woord al: uniek. Maar ook onderscheidend. Geen ervaring bij ons is hetzelfde, omdat we zo’n uitgebreid aanbod hebben. Logischerwijs zijn onze sleutelwoorden ook plezier en entertainment. We gaan als jong, actief bedrijf met de tijd mee en blijven zoeken naar vernieuwing voor onze gasten.”

TOEKOMST Momenteel is EuroParcs bezig met een project voor het resort Poort van Amsterdam. Hier gaat het bedrijf verhuuraccomodaties in het water bouwen: een primeur in Nederland. Wim vertelt: “Dit resort is mijn persoonlijke favoriet. De ligging is ideaal, want het ligt dichtbij leuke steden en bezienswaardigheden.” Het complex biedt ook de kans om straks watersport te beoefenen. Er staan nog meer projecten klaar in 2019. “Maar daar kan ik helaas nog niets over loslaten”, lacht Wim.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN “HIT Profit vergelijk ik met ons eigen bedrijf. Ik proef een gemoedelijke sfeer, ervaar korte lijnen en duidelijkheid. De samenwerking is rechttoe rechtaan, net als hoe wij binnen EuroParcs graag opereren. We zijn druk bezig om onze duurzaamheid te optimaliseren. Dat gaat van kleine tot grote initiatieven, we willen totale parken hierin meenemen. Denk aan isolatie, de bouw van voorzieningen, het gebruik van papier en verlichting: je noemt het maar op.” absoluut een uitbreiding naar het buitenland. “In welk land onze toekomst ligt, weten we nog niet. We onderzoeken nog waar de kansen liggen.”

VOOR IEDER WAT WILS EuroParcs is er voor iedereen. “In de verkoop van onze woningen zijn het meestal de vijfenvijftigplussers die hier van hun rust komen genieten. De verhuurmarkt is daarentegen erg breed. Hier zien we veel gezinnen met jonge kinderen, maar ook senioren.” Bezoekers kunnen in elk seizoen bij een resort terecht. De populairste periodes zijn de zomermaanden, Kerstmis en Oud en Nieuw. “Vanwege onze brede doelgroep en de vele resorts is er voor ieder wat wils. Het aanbod loopt van parken met weinig faciliteiten met terrassen midden op de heide, tot aan parken van tienduizend vierkante meter met binnenzwembaden, bowlingbanen, speeltuinen en ijssalons”, vertelt Wim.

Als trotse co-directeur van dit succesvolle bedrijf, sluit Wim af met de woorden: “Het mooiste vind ik dat we nog steeds een familiebedrijf zijn, met een sterke basis in de recreatiebranche. We beheren niet alleen de verkoop en verhuur: we doen alles zelf, terwijl dit bij andere bedrijven vaak gefragmenteerd is. We staan als een blok. Daar ben ik trots op.”

49


HIT PROFIT AUTO

TEKST KATJA TREMIO FOTOGRAFIE CAMIEL DONDERS

DE NIEUWE BMW X5 EN X7: REIZEN IN STIJL MET, PAK ‘M BEET, 1500 KM VOOR DE KIEZEN MAAKT DE AUTO WEL DEGELIJK HET VERSCHIL WANNEER HET GAAT OM RIJGEMAK. BMW INTRODUCEERT TWEE NIEUWKOMERS, WELKE GEMAAKT ZIJN VOOR REISLUSTIGE AUTOLIEFHEBBERS DIE GEEN CONCESSIES WILLEN DOEN AAN COMFORT. IN GESPREK MET VESTIGINGSDIRECTEUR RENOVA TILBURG BOB VAN HAL, OVER KAMPEREN, SERVICE EN DE GLADDE VERKOPER.

Zelf is hij een fervent kampeerder en gaat hij samen met zijn gezin en een BMW (met trekhaak) iedere zomer richting het zuiden om daar zijn vakantie door te brengen. Dan pas leer je, volgens Bob, een auto echt kennen. Bob: “Ik geloof niet zo in een korte proefrit. Wanneer klanten een proefrit willen maken in een specifiek model, dan vragen ze wel eens schoorvoetend of ze de auto ook een middag kunnen testen in plaats van een half uurtje. Mijn antwoord is dan altijd: ‘Leen de auto voor een dag of liever nog, een heel weekend. Gebruik hem in verschillende situaties.’ Een proefrit is slechts een momentopname.” OP VAKANTIE? NEEM EEN BMW MEE! Wat een aantal typen BMW vakantie-proof maakt heeft volgens Bob, naast het standaard rijgenot, te maken met verschillende extra’s die het rijcomfort 50

en de rijsensatie vergroten. “Er kan gekozen worden voor opties als RTTI, Real Traffic Time Information, met andere woorden: real time verkeersinformatie. Dit kan behoorlijk wat file-uren schelen”, licht Bob toe. “Of wat te denken van het full-colour Head-Up Display? Deze optie projecteert direct relevante gegevens in het gezichtsveld. Denk hierbij aan snelheid, informatie van het navigatiesystem en Speed Limit-info. Dat kijkt heerlijk rustig. Het zijn de details die het verschil maken tussen uitgerust en ontspannen aankomen op de plek van bestemming of het gevoel hebben een zitmarathon achter de rug te hebben.” EVEN IETS HEEL ANDERS Met de komst van de X5, sinds eind november te bewonderen in de showrooms van Renova en met de lancering van de X7 in maart 2019 in het vooruitzicht, voegt BMW twee uitgesproken stoere modellen toe aan zijn range. Bob: “We merken dat een deel van onze trouwe klanten toe is aan een nieuw X-model met diezelfde unieke BMW-kwaliteiten. We zijn dan ook erg blij, dat we met de compleet vernieuwde X5 en X7 aan deze wens gehoor kunnen geven.”


De BMW X5 en de BMW X7: beide hoog, stoer en groot. Echte blikvangers die, zoals u gewend bent van BMW, over de weg glijden en een unieke dynamiek bezitten. Toch is de één de ander niet. Lees en vergelijk:

BMW X5

BMW X7

Officiële introductie: november jl. Vanaf-prijs: € 91.954,-

Officiële introductie: maart 2019 Vanaf-prijs: nog niet bekend

Kenmerken: stoer, krachtig en elegant. Deze vierwielaangedreven typische reisauto heeft een panoramadak, semiautonome rij-file-assistent en achteruitrij assistent, karakteristiek X-laserlicht met blauwe elementen en smalle ledverlichting.

Kenmerken: luxe, elegant en krachtig. Deze 7-zitter is ideaal voor (grote) gezinnen die én zitcomfort én bagageruimte wensen. Open eenvoudig en moeiteloos de auto met de Digital Key via smartphone. De nieuwe X7 heeft een Driving en Parking Assistant plus Parking Space Assistant inclusief achteruitrij-assistent.

Uiterlijk: de carrosserie heeft een designtaal die nieuw is voor de BMW X-modellen. Krachtig gevormde oppervlakken en scherpe lijnen. De grote nierengrill van BMW heeft een omlijsting uit één stuk, de achterlichtunits hebben een driedimensionale vorm.

Uiterlijk: van opzij vallen de grote raampartijen op, evenals de forse bodemvrijheid en lange daklijn. De achterzijde wordt gekenmerkt door horizontale lijnen, slanke LEDachterlichten en de achterklep met afzonderlijk te openen achterruit.

Doelgroep: BMW-liefhebbers tussen de 35 en 55 jaar die houden van sportiviteit en avontuur.

Doelgroep: BMW-liefhebbers vanaf 35 jaar die bewust kiezen voor rijcomfort, meer ruimte en meer vermogen.

“WE VINDEN KLANTBEHOEFTEN AANVOELEN BELANGRIJKER DAN PRODUCTKENNIS” OP EN TOP BMW-SERVICE Reizen, zowel voor business als voor pleasure, moet een aangename ervaring zijn. Wanneer er onverhoopt toch iets mankeert aan een BMW dan moet daar een optimale en gegarandeerde service tegenover staan. “Iedere BMW-rijder krijgt een servicepas”, vertelt Bob. “Met deze pas heeft de eigenaar altijd recht op mobiliteit. Eén belletje naar de alarmcentrale zorgt ervoor dat hulp en, zo nodig, vervangend vervoer onderweg is, óók in het buitenland.” EERLIJK EN OPRECHT ADVIES, JA ECHT! Een auto aanschaffen is voor iedere autoliefhebber een feestje. Ook de BMW-rijder verheugt zich vaak en graag op het moment dat hij of zij met zijn of haar nieuwe auto de deur uitrijdt. Natuurlijk geniet ook de autoverkoper van een gelukkige klant en een mooie deal. Bob: “Dat verkopers een klant een auto ‘ inpraten’, is bij ons totaal niet aan de orde. Sterker nog, als wij denken dat een bepaald type niet bij de rijbehoeften van een klant past, dan zeggen we dat en geven een gedegen advies. We adviseren te wachten op een bepaald model of laten hem een ander type proberen. We vinden het bij BMW belangrijk dat we de behoeften van de klant goed aanvoelen. De klant leren kennen is een avontuurlijk leerproces. En daar houden we bij BMW wel van.” Benieuwd naar wat rijden in een BMW met ú doet? Breng een bezoek aan onze showroom of maak een afspraak en bel: 013-5422133. Wij heten u van harte welkom! www.renova.nl

51


HIT PROFIT CULINAIR

TEKST PLEUN VAN DOLEWEERD FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK, TWENTSCHE FOODHALL

FOODDOCK – DEVENTER In deze allereerste foodhall van Oost-Nederland vind je een erg gevarieerd aanbod. Zo kun je hier genieten van sushi, biologische kiphapjes, frozen yoghurt, Turkse kebab en meer lekkernijen. Je proeft hier elke keer iets anders, want de Fooddock heeft een erg wisselend aanbod. Deze markt vind je in de Zwarte Silo in Deventer en is het zeker waard om eens te bezoeken! Zuiderzeestraat 2, Deventer

FOODHALLEN IN ONS EIGEN KIKKERLANDJE

MERCAT DE LA BOQUERÍA IN BARCELONA, BOROUGH MARKET IN LONDEN OF DE GROTE BAZAAR IN ISTANBUL: HET BUITENLAND ZIT VOL MET GROTE EN MOOIE FOODHALLEN. ECHTE TOERISTISCHE TREKPLEISTERS, WAAR WIJ NEDERLANDERS OOK GRAAG GAAN KIJKEN. HOE ZIT DAT EIGENLIJK IN NEDERLAND? KUNNEN WE HIER OOK EEN GEZELLIG DAGJE UIT NAAR EEN FOODHALL, OM TE GENIETEN VAN LEKKER ETEN? JAZEKER! DIT ZIJN DE LEUKSTE FOODHALLEN IN ONS EIGEN KIKKERLANDJE.

DOWN TOWN GOURMET MARKET – EINDHOVEN Als je houdt van buitenlands eten zit je hier goed. Deze foodhall in Eindhoven is namelijk, met ruim twintig verschillende internationale eettentjes, een van de foodhallen met de meeste internationale gerechten hier in Nederland. Afghaanse maaltijden, Japanse vissalades, Mexicaanse tapas, Indiase hapjes en nog veel meer: op deze markt proef je gerechten van over de hele wereld. Smalle Haven 2-14, Eindhoven 52


WORLD OF FOOD - AMSTERDAM Op nog geen tien minuten rijden vanaf de binnenstad van Amsterdam ligt World of Food. In een oude parkeergarage van maar liefst drieduizend vierkante meter zitten vijfentwintig culinaire ondernemers, die graag culturen met elkaar willen verbinden. Het motto van deze markt luidt ‘Connecting Cultures’. Deze markt wordt ook wel gezien als een ontmoetingsplek, waar iedereen welkom is. Develstein 100, Amsterdam Zuidoost

DE TWE NTS CH E FOODHALL – ENSCHEDE Hoewel deze markt wat kleiner is in vergelijking met de gemiddelde foodhall in het buitenland, geeft deze Twentsche Foodhall je het hele jaar door het idee dat je op een foodtruck festival bent. In deze hal vind je negen verschillende keukens met koks die voor je neus verse gerechten bereiden. Allemaal op basis van lokale en duurzame producten. En dat proef je! Daarnaast wisselt het aanbod voortdurend, wat ervoor zorgt dat elk bezoek weer een verrassing is. Bothofstraat 39a, Enschede

MAR KT H A L – R O T T E R D AM De Markthal is een waar ‘foodwalhalla’. In deze hal vind je allerlei barretjes, speciaalzaken en restaurants. Met maar liefst twaalfhonderd vierkante meter, en daarmee een indrukwekkend aanbod aan eettenten, kun je na een bezoek aan de Markthal rollend naar huis. Naast al dit lekkers is ook het gebouw zelf zeker de moeite waard. Zo bestaat het plafond van deze locatie volledig uit kunst. Een echte must see dus! Ds. Jan Scharpstraat 298, Rotterdam 53


HIT PROFIT REPORTAGE

Pechluchthaven Berlijn-Brandenburg:

EEN MILJARDENINVESTERING EN NOG GEEN VLIEGTUIG GEZIEN HET KLONK ZO GOED: EEN LUCHTHAVEN SLECHTS ACHTTIEN KILOMETER VERWIJDERD VAN HOOFDSTAD BERLIJN DIE DRIE AFZONDERLIJKE KLEINERE BERLIJNSE LUCHTHAVENS ZOU MOETEN VERVANGEN. DE WAARHEID IS ZOWEL GÊNANT ALS PIJNLIJK: DE OPLEVERING VAN BER WORDT AL ZEVEN JAAR UITGESTELD EN KOST DE DUITSE STAAT MILJARDEN EXTRA. ER ZIJN ZELFS PLANNEN OM DELEN VAN REEDS GEBOUWDE GEBIEDEN WEER AF TE BREKEN. HOE ERG EN WAAR PRECIES GING HET MIS IN DIT NIEUWE EN GELDVERSLINDENDE LUCHTHAVENPLAN?

Toen in 2008 de plannen rondom luchthaven Berlijn-Brandenburg (BER), bekend werden gemaakt sloot, heel voortvarend, één van de drie Berlijnse luchthavens, Berlin-Tempelhof, direct. De bedoeling was, dat bij de geplande opening in 2011 BerlinTegel (West) zou worden gesloten. Het derde en laatste kleinere Berlijnse vliegveld, Berlin-Schönefeld (Oost), bestond uit twee banen waarvan de noordelijke

54

baan plaats heeft moeten maken voor een nieuwe autowegverbinding en de bestaande zuidelijke baan is opgenomen in het nieuwe luchthavenplan. De realiteit is dat Berlijn vandaag de dag met anderhalve luchthaven ruim 33 miljoen passagiers moet verwerken. Een doorn in het oog van vele reizigers en de rest van Duitsland. GEEN DEUTSCHE GRÜNDLICHKEIT Een compleet nieuw luchthavengebouw met bijbehorende weg- en treinverbindingen dat minimaal dertig miljoen passagiers per jaar moet ontvangen is een Duitse droom die, dankzij diverse grote tegenvallers en een hele rits aan klunzige bouwfouten, in duigen dreigt te vallen. Intussen is de luchthaven verworden tot het nationale mikpunt van spot. De originele begroting van 1,7 miljard is opgelopen naar 6,6 miljard euro en verwacht wordt dat deze uit zal komen op 7,3 miljard bij oplevering. Wat betreft die oplevering: de opleverdatum is de afgelopen zeven jaar al zo vaak uitgesteld, dat men de tel is kwijtgeraakt. Het is zelfs zo, dat Thorsten Dirks, bestuurder bij de Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa, in maart van dit jaar heeft aangegeven dat veel technische installaties inmiddels alweer verouderd zijn en ook een groot deel van het meubilair ongebruikt kan worden afgevoerd. Au…


TEKST KATJA TREMIO FOTOGRAFIE SHUTTERSTOCK

FEITEN EN CIJFERS BER • Engelbert Lütke Daldrup is de vierde topman die zich bezighoudt met hoofdpijndossier BER. Zijn drie voorgangers redden het niet. Hij is de man die het vertrouwen moet zien terug te winnen van partners, luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties. • Omdat sommige gebouwen en installaties al af zijn en in goede conditie moeten blijven, heeft BER te maken met ‘stilstandkosten’. Zo rijdt er iedere avond een trein door het ondergrondse spookstation om te voorkomen, dat de stil staande lucht tot schimmelvorming leidt. De hoogte van deze stilstandkosten: 9 à 10 miljoen per maand. • De planning is nu dat Hauptstadt Flughaven Berlin Brandenburg in oktober 2020 zijn automatische deuren opent. • De prognose is dat BER in 2040 ruim 55 miljoen passagiers verwerkt.

WAS IST LOS? De grote vraag is natuurlijk: hoe kon dit, en kan dit nog steeds, gebeuren? Waar ging en gaat het zo gruwelijk mis dat een ambitieus plan Duitslands duurste bouwput lijkt te worden? Wij zetten de grootste pretbedervers op een rij. 1 De brandveiligheid heeft vanaf het eerste moment voor grote problemen gezorgd. De installatie voor brandveiligheid (door de eerste topman ‘het monster’ genoemd) en de volautomatische afvoer van rook in geval van brand, werkten niet en verhinderden de eerste feestelijke opening in maart 2012. 2 De omwonenden rondom het vliegveld (ruim 25.00 huizen) werden door de rechter in het gelijkgesteld met betrekking tot geluidsoverlast. Op kosten van het vliegveld kreeg ieder huis nieuwe daken en ramen. 3 Kilometers kabels zijn verkeerd aangelegd of kabelgoten zijn te vol. Bovendien is een deel van de vierduizend ruimten op het vliegveld verkeerd genummerd. En dat kan voor chaos zorgen. Inmiddels zijn deze fouten hersteld. 4 Het bouwproject is besmet met allerlei corruptieschandalen. Zo werden diverse betrokkenen verdacht van het aannemen van steekpenningen. Dit leidde tot veel verontwaardiging, ontslagen en vertraging. 5 Bij de uitvoering van een bouwproject van deze omvang zijn honderden bedrijven betrokken. Bedrijven die allemaal hun eigen werkwijze hebben en die niet of slecht met elkaar communiceren. Het gevolg? Talloze bouwfouten, zoals: slecht functionerende deuren en bagagebanden, een vergeten sprinklerinstallatie bij de bouw van een extra etage, te korte roltrappen (gevolg: faillissement van het Nederlandse installatiebedrijf Imtech), etcetera… EN NU? De nieuwe topman Engelbert Lütke Daldrup sprak afgelopen april de hoopvolle woorden uit, dat de luchthaven écht opengaat in oktober 2020. Maar als dit lukt, dan heeft het ‘gloednieuwe’ vliegveld direct met een volgende uitdaging te maken: na de opening moet het snel uitbreiden. Er wordt dan ook meteen één pier verlengd en een extra terminal voor 6 miljoen passagiers gebouwd, omdat het vliegverkeer naar Berlijn de afgelopen jaren enorm is toegenomen. De verwachting is dat BER in 2040 rond de 55 miljoen passagiers kan verwerken. Wanneer Daldrup wordt

gewezen op het trage en falende karakter van dit megaproject, gaat hij deze onvermijdelijke scepsis te lijf met een gezond portie droge humor en spreekt hij over ‘de kracht van tijdloze architectuur.’ Inmiddels maakt het vliegveld van de nood ook een deugd en kun je als nieuwsgierige voor tien euro per twee uur deelnemen aan de ‘BER Erlebnis-tour’ en maak je een BER Experience mee, waarbij een gids je alle gebouwen toont. Het enige wat tot nu toe op Flughaven Berlin-Brandenburg dus nog steeds voorbij vliegt, is de tijd. 55


HIT PROFIT CULINAIR

TEKST YILDIZ VAN DEN ELZEN WIJNTIPS FRANK VAN BERGEN MET DANK AAN WWW.ANSARIWINES.COM

Culinair genieten aan de gouden rivier DE DOURO-VALLEI IN NOORD-PORTUGAL BEVAT VEEL PLEKKEN DIE SINDS 2001 TERUG TE VINDEN ZIJN OP DE WERELDERFGOEDLIJST VAN UNESCO, EN DAT IS NIET VOOR NIETS. ZO STAAT DAAR ONDER ANDERE HET HISTORISCH CENTRUM VAN DE HAVENSTAD PORTO OP, DANKZIJ DE RIJKE HISTORIE VAN RUIM TWEEDUIZEND JAAR. HET SFEERVOLLE OUDE CENTRUM LIGT AAN DE RIVIER DE DOURO, WAT ‘GOUDEN RIVIER’ BETEKENT, EN ZIET ERUIT ALS EEN PERFECTE ANSICHTKAART: KLEURIGE HUISJES IN SMALLE STRAATJES. PORTO IS, OP LISSABON NA, DE GROOTSTE STAD VAN HET LAND EN STAAT BEKEND OM ZIJN WIJN EN PORT. ER IS DAN OOK GENOEG CULINAIR GENOT TE VINDEN IN HET GEBIED.

LOKALE EETTENTJES Om de echte sfeer en cultuur van een land goed mee te krijgen, kun je het beste gaan naar de plekken waar ook de locals graag komen. Casa Vasco is zo’n plek. Het kleine restaurant is erg populair bij de lokale bevolking; voornamelijk vanwege de kenmerkende Portugese gerechten die daar geserveerd worden. Dit gebeurt in kleine porties, zodat je van alles wat kunt proeven. Tip: door de populariteit is reserveren een must! Mocht een reservering in het restaurant tijdens je vakantie niet meer lukken, dan kun je ook bij Café Santiago terecht voor een typisch gerecht uit Porto: de francesinha. Het is zelfs zo typisch Porto, dat het buiten de stad niet eens op de menukaart te vinden is. Wat een francesinha inhoudt? Een megagrote tosti met een tomatensausje eroverheen. Een calorieënbom ten top maar ach, op vakantie mag het. Toch? De eettent Casa Guedes, wordt door zowel toeristen als zakenmannen en studenten uit de stad bezocht. De uitgebreide broodjeszaak is zeer geliefd, vanwege hun vers belegde broodjes. Je moet er wat geduld voor hebben, er staat vaak een lange rij, maar de variant met gegrild varkensvlees en lokale kaas is absoluut het wachten waard! 56


1

2 Als afsluiter mag een visrestaurant in een havenstad als Porto natuurlijk niet ontbreken. Tito II bevindt zich naast een grote visloods; veel verser dan dit kan het niet zijn. De prijzen zijn in verhouding redelijk goedkoop en ook dit restaurant wordt wederom drukbezocht door plaatselijke bewoners. WIJN- EN PORTTOURS DOOR DE DOURO-VALLEI Bij lekker eten hoort natuurlijk een goede wijn. Daar is gelukkig geen gebrek aan in de Douro-vallei. Portugal telt de meeste druivensoorten ter wereld. Een leuke bezienswaardigheid zijn de wijnkelders van Vila Nova de Gaia waar veel portwijnen vandaan komen. Deze kustplaats ligt tegenover Porto, aan de andere kant van de Douro-rivier en is vanuit het historisch centrum gemakkelijk te voet te bereiken. Er zijn meer dan vijftig wijnexporteurs in de buurt te vinden, met ieder hun eigen wijnkelders. Vaak kun je al voor een paar euro een rondleiding krijgen, waarbij je ook nog een aantal glazen port mag proeven. Een leuke aanvulling op deze wijnexpeditie is een bezoekje aan het dorpje Pinhão, waar veel van de landgoederen liggen die de port voor bovengenoemde wijnkelders produceren. Ook hier worden tours aangeboden, al is een ‘simpele’ wandeling door het natuurgebied met uitzicht op de rivier en landelijke oevers net zo’n aanrader. De wijngaarden zijn vaak terrasvormig aangelegd en dat pakt door het heuvelachtige landschap soms enorm steil uit, wat een spectaculair uitzicht oplevert. Naast de wijngaarden vind je in Pinhão ook het wijnhuis Quinta do Bomfim. Ook hier kun je, net als in Vila Nova de Gaia, verschillende tours volgen. Maar waar dit wijnhuis zich echt mee onderscheidt, zijn de wandelroutes en een picknick in de wijngaarde. Daarbij krijg je een goed gevulde mand met een lekkere lunch, die je kunt nuttigen op een mooi plekje in de wijngaard terwijl je uitkijkt op de Douro. Naast het wijnhuis is ook porthuis Quinta de Santa Eufemia een aanrader. Het is een klein familiebedrijf waar je zonder reservering een rondleiding kunt volgen. Een van de zoons of dochters legt tijdens de tour uit hoe de port tot stand komt, waarna je bij een van hun tantes af kunt sluiten met een lekkere proeverij.

3

4

GENIETEN VAN PARELS UIT DE DOURO 1 Quinta de Santa Eufemia twenty years: deze top port is een blend uit een selectie van verschillende oudere en jongere tawnys waarvan het gemiddelde minimaal een leeftijd van twintig jaar heeft. Juist doordat deze port een selectie is van verschillende jaren, kan de wijnmaakster een complexe port creëren met de juiste aroma's en smaken. De uiteindelijke rijping tot het moment van bottelen van deze port vindt plaats in oude vaten van tweehonderd jaar oud. Door de zeer langzame rijping verdampt een gedeelte van dit kostelijke vocht en wordt de concentratie van de aroma's, suikers en smaken steeds sterker. 2 Torre do Frade Reserva: de smaak van deze wijn is zacht en rond met de juiste balans en een aanhoudende afdronk. Past goed bij sterk gekruide gerechten door het levendige aroma van zwart fruit en gerookte kruidige noten. 3 Piano Reserva: deze wijn staat bekend om de beste prijs kwaliteit wijn uit Douro. De gebruikte druiven worden speciaal geselecteerd en handmatig geplukt. De Piano Reserva heeft een mooie frisheid en lange afdronk en past daarom goed bij visgerechten. 4 Vertice Grande Reserva: een witte wijn waarvan de druiven handmatig worden geplukt en speciaal worden geselecteerd voor een exclusieve productie van slechts 4500 flessen. Deze wijn wordt veertien maanden gerijpt in nieuwe Franse eiken vaten en tien maanden gerijpt in fles. Robert Parker heeft maar liefst 92 punten toegekend aan deze wijn. Zonder twijfel één van de beste wijnen uit Douro. www.ansariwines.com

57


HIT PROFIT TRAVEL

TEKST KATJA TREMIO FOTO'S NATIONAAL PARK DE BIESBOSCH, RONALD TILLEMAN

MISTIGE MOERASBOSSEN, SPELENDE BEVERS, BIDDENDE ROOFVOGELS, VERSTOPTE KREKEN EN RITSELEND RIET: EEN PAAR UUR TOEVEN IN EEN NATUURGEBIED VOELT ALS VAKANTIE. GOED NIEUWS: VOOR ZO’N VAKANTIEGEVOEL IS HET VLIEGTUIG PAKKEN NIET PER SE NODIG. NEDERLAND BESCHIKT OVER DIVERSE NATUURGEBIEDEN VAN WERELDKLASSE. WIJ BEZOCHTEN DE BIESBOSCH. 58


B I E S B O S C H - W E E TJ E S 1940-945: Omdat Duitsers zich niet waagden in het onherbergzame gebied, was De Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog een geschikt onderduikadres. 1970: De getijden vallen weg. Er kan geen geld meer worden verdiend met riet, griend en biezen, dus worden er spaarbekkens aangelegd. 1994: De Biesbosch krijgt de status van Nationaal Park en is sindsdien een beschermd gebied. Nu: Momenteel wordt er veel aan natuurontwikkeling gedaan onder de projectnaam: ‘Ruimte voor de rivier’. De inrichting wordt dusdanig aangepast, dat er rivierwater door de Biesbosch kan stromen. Dit zorgt voor minder hoge waterstanden en biedt nieuwe vogelsoorten ook een plek om te broeden en te leven in De Biesbosch.

HET PLANTENLEVEN IN DE BIESBOSCH

ROMANTISCH REIZEN Voordat we vertellen wat voor prachtigs De Biesbosch te bieden heeft, gaan we eerst terug in de tijd. In de middeleeuwen stond De Biesbosch bekend als de Groote of Zuidhollandsche Waard. Het waterrijke gebied werd omringd met boerendorpjes. De bewoners leefden van de landbouw, zout en turfwinning en de fruitteelt. In 1421 werd het gebied getroffen door rampspoed. De omringende dijk brak door en zestien dorpen verdwenen compleet onder het watergeweld; wat later bekend komt te staan als de Sint Elisabethvloed. Wat overbleef was een ‘zee’ van 30.000 hectare. Vanwege de toevoer van zand en klei, kwam het ondergelopen land steeds hoger te liggen. Latere dijkdoorbraken bij Werkendam zorgden ervoor, dat het zoute zeewater via een kortere route terug naar zee werd gevoerd en veranderde het waterlandschap in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dit én de getijden zorgden voor de eerste groei van planten, waaronder ‘biezen’.

KANOTOCHTEN

Het Nationaal Park De Biesbosch bij Dordrecht strekt zich uit over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het landschap van De Biesbosch, waar de Noordzee, Rijn en Maas samenkomen, bestaat uit kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. In dit uitgestrekte natuurgebied met een oppervlakte van 90km2, bevindt zich een uitgebreid scala aan flora. Maar liefst zeshonderd soorten planten sieren het typische Hollandse landschap. Zo groeien er in de grienden (beplanting van wilgen) veel brandnetels, maar ook heksenkruid, groot- en oranje springzaad, harig wilgenroosje en alleen hier groeit de spindotter. Plaatselijk worden de brandnetels verdrongen door de reuzenbalsemien: een kruidachtige plant met imponerende roze en witte bloemen die wel tweeënhalf meter hoog worden. Ook de berenklauw, grote klis, moeraskruid, rivierkruiskruid en grote kattenstaart zorgen voor een indrukwekkend kleurenpalet aan bloemen. Kenmerkend voor De Biesbosch zijn de schots en scheef staande bomen. Dit heeft tot gevolg dat de horizon van het natuurgebied vijfentwintig tot dertig meter ‘hoger’ is komen te liggen.

WILD LIFE EN ANDERE DIEREN Wat is een natuurgebied zonder dieren? Ook De Biesbosch kent vele diersoorten die een ongestoord leven leiden in het beschermde Nationaal Park. Zo is De Biesbosch een internationaal erkend watervogelgebied waar vogelaars naar hartenlust vogels kunnen spotten. Word verrast door de aanwezigheid van bosvogels, broedvogels, kustvogels, steltlopers en roofvogels. Daarnaast is De Biesbosch een waar paradijs voor bevers, reeën, vossen en de noordse woelmuis en de spitsmuis. De vissen zijn een belangrijk onderdeel van de waternatuur en de overvloedige plantengroei zorgt voor een omvangrijke insectenwereld.

59


RECREËREN TUSSEN HET GROEN Optimaal genieten van de natuur in De Biesbosch kan op verschillende manieren. Populair zijn de wandel,- fiets-, en vaarroutes die in totaal zo’n achthonderdduizend bezoekers per jaar trekken. Per kano De Biesbosch verkennen, is misschien wel de meest voorkomende manier. Spot al peddelend bijzondere vogels of een paar spelende bevers die door het water buitelen. Ook de wandeltochten, zoals de bevertocht, wetlandtocht of wat te denken van de poëzietocht, zijn ontspannende ontdekkingstochten. De verschillende pontjes in De Biesbosch maken het gebied verkennen per fiets heel aantrekkelijk. Om De Biesbosch heen liggen een aantal pittoreske vestingstadjes, zoals Geertruidenberg of Woudrichem, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Om 24/7 in Biesbosch-sferen te blijven, kan er in het natuurgebied en in de buurt overnacht worden. Zo zijn er diverse paalkampeerveldjes waar (wild)gekampeerd mag worden. Liever iets meer luxe? Boek dan een kamer in een bed&breakfast, hotel of hostel of kies voor een stacaravan of boot om de nacht in door te brengen. Dus voor alle vogelspotters, otterliefhebbers, avonturiers, dierenvrienden, natuurmensen, rustzoekers en alles wat daartussen zit: De Biesbosch is voor iedereen een klein paradijs op vaste land. Goede reis!

SPELEN EN LEREN Ontdek De Biesbosch spelenderwijs: kinderen tot en met twaalf jaar kunnen bijzondere avonturen beleven, die én leuk én leerzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan: je eigen salade plukken, een hut of nest bouwen, de bever opsporen, slakken op je huid voelen of het BiesboschMuseum Eiland bezoeken!

Kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. 60

SINT ELISABETHSVLOED IN 1421


HIT PROFIT CULTUUR

TEKST PLEUN VAN DOLEWEERD FOTOGRAFIE LAUREN GREENFIELDS, FOTOMUSEUM DENHAAG, MUSEUM NO HERO

MOET U GEZIEN HEBBEN DE MEEST BOEIENDE EXPOSITIES VAN HET MOMENT

GENERATION WEALTH De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Lauren Greenfield (1966) houdt zich voor haar project Generation Wealth al vijfentwintig jaar bezig met het thema ‘rijkdom’. De expositie Generation wealth is een fotoreeks waarin Lauren ons meeneemt naar Los Angeles. Hier heeft zij allerlei beroemdheden gefotografeerd. Daarnaast neemt zij ons mee naar de huizen van Russische oligarchen, de Chinese nouveau riche en de nieuwe elite in Brazilië. Lauren vertelt je in deze expositie ook verhalen over studenten en alleenstaande ouders die enorme schulden hebben, maar toch vastberaden zijn om villa’s, luxe kleding en glanzende auto’s te kopen. Generation wealth geeft een goed beeld van het brandende verlangen om rijk te zijn, tegen elke prijs. Te zien tot 3 februari 2019 in het Fotomuseum in Den Haag.

© LAUREN GREENFIELDS

ICH BIN EIN BERLINER In deze tentoonstelling laten verschillende kunstenaars, die zelf onderdeel zijn geweest van de metropool de afgelopen vijftig jaar, Berlijn door hun eigen ogen zien. Geen van deze artiesten is in Berlijn geboren maar het voelde voor hen wel als een thuis. De stukken in deze tentoonstelling vertellen een persoonlijk verhaal over deze wereldstad. Te zien tot 7 februari 2019 bij Museum no Hero in Delden. 61


HIT PROFIT MUSTHAVES

SAMENSTELLING PLEUN VAN DOLEWEERD

REIS PLEZIER WAT ZEG JE? De WH-1000XM2 van Sony is ideaal om mee te nemen op reis. De koptelefoon heeft een noise cancelling functie, wat betekent dat hij je afsluit van alle geluiden om je heen. Extra handig is het feit dat hij draadloos is en je dus niet in de knoop kunt raken met de draden. €299,00 | Coolblue.nl

VOUWBESTENDIG Koffers zijn niet ideaal voor gestreken blouses. Voor je het weet, is je gestreken overhemd een verfrommeld hoopje stof. Er is een oplossing voor de kreukels, ook wel bekend onder de naam ‘reisstrijkijzer’. Dit strijkijzer is 15 cm lang en weegt nog geen 500 gram. Perfect om mee te nemen in je koffer. Hiermee kun je op ieder moment je kleding strijken, waar je ook bent. €14,99 | Lidl

OPGERUIMD OP REIS Packing cubes van het Zweedse merk Förfina zijn plastic zakken van verschillende maten. Je stopt er diverse spullen in en neemt de gevulde zakken daarna mee in je koffer. De handige cubes hebben een soort ‘gaas’ aan de buitenkant, zodat duidelijk te zien is wat erin zit. Dan hoef je niet iedere zak te openen wanneer je iets kwijt bent. €6,99 | Ikea 62


VACUÜM ZUIGEN Met deze bijzondere VAGO stofzuiger van Singapore hoef je je nooit meer zorgen te maken over de ruimte in je bagage. Je stopt je kleren in een zak, zet de zuiger erop en de zak trekt vacuüm. Dit zorgt ervoor dat hij heel wat kleiner wordt en je vijftig procent ruimte in je bagage bespaart. €60,50 | Vago.com

MAKKELIJKE TECHNOLOGIE Een iPad meenemen in het vliegtuig is een goede manier om de tijd te doden. Het enige probleem is, dat we hem soms gewoon even niet kwijt kunnen in onze handen. Daarom is er nu de Sky view van Griffin technology waarmee je je iPad vast aan de stoel kunt klikken. Zo kijk je je films helemaal ‘handsfree’. €10,00 | Amazon.com

DORSTLESSER Altijd in elk land water uit de kraan kunnen drinken. Dat kan met deze bijzondere fles. Met de waterfilterfles van Lifestraw kun je altijd schoon water drinken, ook wanneer dit op dat moment niet in de buurt is. De fles heeft een ingebouwd waterfilter en tovert elke vloeistof om tot schoon drinkwater. €41,95 | Bol.com

SCHOONHEIDSSLAAPJE Deze nieuwe versie van het welbekende slaapmasker ziet er misschien gek uit maar hé, daar zie jij toch niks van. Met het Loop slaapmasker van Ostrich Pillow krijg je namelijk écht geen licht binnen. Tijdens lange vluchten kun je je zo helemaal afzonderen. Andere pluspunten zijn: het masker weegt niks en kan zo mee in de wasmachine. €34,00 | Unclegadget.nl 63


HANDMADE LUXURY INTERIORS

Een strak, modern interieur geeft alle ruimte aan opmerkelijk design. Een behaaglijk gevoel in een inspirerende leefomgeving waar functionaliteit en schoonheid naadloos in elkaar overvloeien. Kleuren worden sprekender en het warme karakter van hout en andere klassieke materialen krijgt een extra dimensie. Of het nu gaat om een wijnkelder, een keuken, een kastenwand of een complete inrichting: wij maken het allemaal. Helemaal op maat, volgens de wensen van onze opdrachtgever. We werken daarvoor samen met gerenommeerde architecten en ontwerpers.

HET EINDRESULTAAT IS ALTIJD UNIEK:

een volmaakte mix van design en functionaliteit. RMR® INTERIEURBOUW

DE SONMAN 16-18

MOERGESTEL

T +31(0)13 513 06 96

WWW.RMR.NL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.