Page 1

Fascinatie Afwisselend praktisch

BOUW & INFRA


De eerste stap naar je toekomst! Bij Arcus leer je een prachtig vak op mbo-niveau. Welke talenten en interesses je ook hebt: Arcus biedt je een opleiding die perfect bij je past. Maar welke? Dat is voor veel scholieren nog de grote vraag. Om je bij je studiekeuze te helpen, hebben we een serie folders gemaakt. Deze folder gaat over onze opleidingen in het domein bouw & infra; ĂŠĂŠn van de domeinen die Arcus kent. Hopelijk krijg je hierdoor al een redelijk duidelijk beeld. Als je een opleiding in dit domein overweegt, adviseren we je om ook de website van dit domein (arcusbi.nl) te bezoeken waar nog veel meer informatie staat.


inhoud Infographics 4 Ben jij dit? 8 Afwisseling theorie en praktijk 9 Tips voor studiekeuze 10

Bouw & infra 12 Opleiding 13 Hout & meubel 16 Opleiding 17 Schilderen 18 Opleiding 19 Voorwaarden 23 Extra info 23


4

MBO opleidingen in Nederland tellen 550.500 studenten in 2013. 79% is jonger dan 23 jaar. 52% van de MBO populatie is jonger dan 18 jaar.

79% 21% 21% is ouder dan 23 jaar.

in 2013 volgden 514.500 MBO studenten een opleiding op niveau 1, 2, 3 en 4

21.000 studenten

113.500 studenten

DIPLOMARESULTAAT 2012

69,8%

140.000 studenten

240.000 studenten

MET EEN MBO-OPLEIDING Ga je met plezier naar je werk: 93% Krijg je leuke collega’s: 80% Krijg je afwisselend werk: 78% Werk je liefst 40 uur: 50% Werk je liefst 32 uur: 25%

MBO


5

Aantal MBO-instellingen: 69 Aantal MBO-opleidingen: 1.092 Aantal MBO-studenten: 514.500


6

MBO studenten in nederland / per leerweg

BOL: 367.500 BBL: 7.450 BOL deeltijd: 3.508 Examen studenten:14.000


7

Bouw en Infra: 37,4 uur ICT: 36,3 uur Handel en Ondernemerschap: 32,2 uur Mobiliteit en Voertuigen: 38,3 uur Techniek: 37,5 uur Economie en Administratie: 34,7 uur Creative industrie: 34,6 uur Toerisme en Recreatie: 34,2 uur Horeca, Bakkerij en Dienstverlening: 34,1 uur Kappen: 30,7 uur Orde en Veiligheid: 30,3 uur Zorg: 29,4 uur Welzijn: 29,4 uur


8

Ben jij dit? Het is eigenlijk heel simpel: als je voor het domein bouw & infra kiest, ben je van huis uit een bouwer. Iemand die graag met z’n handen werkt, mooie dingen maakt en heel nuttig werk verricht. Die graag samen met anderen aan een bouwproject bezig is en na verloop van tijd trots kan zeggen: “Kijk, daar heb ik aan meegewerkt”. Je kunt onder de indruk zijn van mooie werken, zoals de nieuwbouw van Arcus aan de Valkenburgerweg of de tunnel die onder Maastricht wordt aangelegd. Vanuit het niets ontstaat er iets prachtigs. Wat een activiteit! Tientallen, soms honderden mensen die hun taak uitvoeren. Als jij dat allemaal zou willen coördineren en aansturen, dus een echte organisator bent, zijn er ook prachtige functies voor je in het domein bouw & infra.


De meubelmaker/ interieurbouwer kan bijna toveren met zijn handen. Een creatief vak waarbij je de mooiste meubelstukken en interieurstukken kunt ontwerpen en maken. Natuurlijk werk je het liefst met mooi hout, puur natuur. Maar ook met plaatmateriaal kun je uitstekend overweg. Iedere opdracht is anders en alles wordt op maat voor de klant gemaakt. Omdat je zo handig bent, precies weet wat er mogelijk is met het materiaal en exact weet hoe je met machines moet omgaan, weet je niet alleen mooie meubelen te maken, maar ook houten interieurs. Denk maar eens aan een superdeluxe interieur van een megajacht. Iets voor jou? Afwisseling theorie en praktijk Bij Arcus volg je een beroepsopleiding. En elk vak leer je het beste in de praktijk. Maar je hebt natuurlijk wel bepaalde theoretische kennis nodig. Je zult dus ook in de boeken moeten duiken. We hebben de opleiding zo ingericht, dat je weet waarvoor je leert en waarom je die kennis nodig hebt. Daarnaast loop je natuurlijk stage – we noemen dat beroepspraktijkvorming – bij bedrijven in dit brede vakgebied. Als je een BBL-opleiding (werkend leren) volgt, doe je natuurlijk je ervaring op tijdens je werk.

9


10

Tips voor je studiekeuze — Ken jezelf Probeer voor jezelf helder te krijgen wie je bent. Ga na waar je interesses liggen en wat je leuk vindt. Werk je graag zelfstandig of vind je het omgaan met mensen juist belangrijk? Wil je vrijheid? Neem je graag verantwoordelijkheid? Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen? — Neem de tijd Realiseer je dat je een belangrijke beslissing neemt. Investeer daar dan ook tijd en energie in. Dat is echt de moeite waard. Want als je een verkeerde keuze maakt en je opleiding niet afrondt, kost het je nog veel meer tijd (en geld). — Doe een test Maak een studiekeuzetest. Dan krijg je een globale indruk van de studierichting die bij je past. Waarschijnlijk heb je zo’n test al op school gedaan, maar kijk ook eens op onze domeinsite voor een online test (studiekeuzetips). Daar kun je jouw talenten in kaart brengen. — Informatie verzamelen Als je een indruk hebt van de richting waarin je wilt studeren, ga dan aan de slag met lezen. Kijk wat je vindt op het internet, lees folders over de opleidingen en probeer je een beeld te vormen van jouw toekomstig beroep. Er zijn ook filmpjes over allerlei beroepen zowel op onze site als op YouTube te vinden.


11

— Ga op pad Een goede studiekeuze kun je alleen maar maken als je eropuit gaat. Bezoek onze open dag (kijk op onze site) en schrijf je in voor een van de meeloopdagen. Wees dan niet bang om al je vragen te stellen aan de voorlichters, docenten en studenten. Iedereen helpt je graag verder. — Luister naar jezelf Het is goed om met anderen over je studiekeuze te praten. Andere mensen zien soms heel duidelijk wat bij je past. Vraag vooral waarom ze vinden dat een bepaalde studie bij je past. Denk daar dan goed over na. Maar luister vervolgens vooral naar jezelf. Laat je niet te veel beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Je moet een studie kiezen die je echt interesseert. — Trek aan de bel In de meeste gevallen kom je via bovenstaande stappen tot een weloverwogen studiekeuze. Toch kan het gebeuren dat je het nog steeds niet weet. Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Schrijf je ook niet zomaar bij een opleiding in ‘omdat je toch iets moet’. In dat geval bel je gewoon met STIP. Zij helpen je om de juiste keuze te maken. STIP is te bereiken op telefoonnummer 088-0272870. Ga eens kijken bij iemand die de baan van jouw dromen heeft. De praktijk leert je veel.


12

Bouw & infra...


…mooi vakwerk! Toegegeven: op dit moment zijn de verhalen over ‘de bouw’ niet rooskleurig. Door de crisis heeft de bouwsector het even moeilijk. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Huizen, kantoren en fabrieken zullen altijd gebouwd of gerenoveerd worden, wegen zullen altijd aangelegd worden. En het belangrijkste: aan goede vakmensen is altijd behoefte! Je zult er dus ‘gewoon’ voor moeten zorgen dat je een topper bent. Een uitstekende timmerman, gedreven schilder, creatieve meubelmaker of doortastende projectleider. Dan maak je het! Daar zit de kern in van dit vakgebied. De opleiding De bouw- en infraopleidingen van Arcus kennen twee leerwegen,
de beroepsopleidende leerweg (BOL = lerend werken) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL = werkend leren). Iedereen kan een bouwtechnische opleiding volgen. Deze bestaan namelijk uit verschillende niveaus. Niveau 1, 2, 3 en 4.
De niveaus bepalen de moeilijkheidsgraad van de opleiding.
We bieden je: Bouw en Infra Assistent bouw en infra (niveau 1); timmerman (niveau 2); allround timmerman (niveau 3); middenkaderfunctionaris bouw en infra (niveau 4).

13


14

Als assistent bouw en infra kun je overal in de bouwsector terechtkomen, of dat nu in de huizen-, wegen- of waterbouw is. Je assisteert de leidinggevende in de uitvoering van allerlei werkzaamheden. Je richt bijvoorbeeld de werkplaats in, verzamelt materialen, je monteert en demonteert constructies, zorgt voor het transport en opslag, etc. Heel gevarieerd dus. Je werkt ook steeds met andere mensen samen, maar voert onder begeleiding wel zelfstandig je taken uit. Een goede timmerman is goud waard. Een prachtvak waarbij je hele functionele of mooie constructies maakt. Denk aan allerhande stellages op de bouwplaats, een ingenieuze wenteltrap of prachtig timmerwerk aan de muren of het plafond. Dat werk voer je uit bij nieuwbouwprojecten, bij renovaties of in een werkplaats.


Je hebt in ieder geval ruimtelijk inzicht nodig, moet tekeningen kunnen lezen, goed kunnen rekenen en oog voor detail hebben. De middenkaderfunctionaris bouw en infra is een echte technische regelneef, die met allerlei verschillende mensen kan samenwerken, zaken goed kan organiseren en een kei is in het problemen oplossen. Kortom: elk bouwproject is bij jou in goede handen. Jij zorgt ervoor dat de juiste mensen en materialen op het juiste moment aanwezig zijn en dat de bouw volgens planning verloopt. Dat kun je natuurlijk alleen maar bereiken als je ook verstand van het vak hebt. Je kunt bouwtekeningen en sterkteberekeningen maken, beslissen welke materialen je nodig hebt en uitrekenen wat een constructie kost. Vervolgens weet je precies hoe je een dergelijke klus moet voorbereiden en hoe de uitvoering georganiseerd moet worden. Omdat je zo’n brede kennis van zaken hebt, kun je ook in veel functies terechtkomen. Bijvoorbeeld bij een ontwerp- of ingenieursbureau, bij de overheid, bij een bouwbedrijf of een woningcorporatie. Een stevige opleiding waarbij je eigenlijk nooit klaar bent. Want ook hier geldt: de techniek staat niet stil. Steeds zijn er nieuwe materialen of technieken waarmee je het werk nog beter, nog slimmer of nog mooier kunt uitvoeren. En jij weet daar alles van!

15


16

Hout & meubel...


‌creatief millimeterwerk De opleiding meubelmaker/ interieurbouwer (niveau 2); allround meubelmaker/ interieurbouwer (niveau 3); machinaal houtbewerker (niveau 2); allround machinaal houtbewerker (niveau 3). De meubelmaker/ interieurbouwer kan bijna toveren met zijn handen. Een creatief vak waarbij je de mooiste meubelstukken en interieurstukken kunt ontwerpen en maken. Natuurlijk werk je het liefst met mooi hout, puur natuur. Maar ook met plaatmateriaal kun je uitstekend overweg. Iedere opdracht is anders en alles wordt op maat voor de klant gemaakt. Omdat je zo handig bent, precies weet wat er mogelijk is met het materiaal en exact weet hoe je met machines moet omgaan, weet je niet alleen mooie meubelen te maken, maar ook houten interieurs. Denk maar eens aan een superdeluxe interieur van een megajacht. Iets voor jou? De machinaal houtbewerker is ook een liefhebber. Alleen hij voert de werkzaamheden uit in een meubel of timmerfabriek. Daar heb je de modernste computergestuurde apparatuur tot je beschikking om iets moois uit het hout te maken. Dat is natuur en techniek.

17


18

Schilderen...


‌strak werk! De opleiding Assistent schilderen (niveau 1); medewerker schilderen (niveau 2); gezel schilderen (niveau 3). De schilder heeft het mooiste vak in de bouw. Want als schilder mag je de boel åf maken. Strak in de lak zetten en een kleur geven. Je komt overal en als je klaar bent, ziet het er weer een stuk mooier uit. Krabben, schuren, afplakken, schilderen, spuiten, behangen en glaszetten: het hoort allemaal bij je werk. In de winter werk je vooral binnen, maar in de lente komen ook weer de buitenklussen. Die doe je net zo graag. Een heerlijk zelfstandig beroep waar je met recht trots op kunt zijn.

19


20

Een leeuwenklus “Een van de leukste klussen tijdens mijn schildersopleiding was een klus voor Chinees restaurant Pom Lai. Zij hadden ons gevraagd of we hun leeuwen konden verfraaien én weer- en windbestendig maken. Vanwege alle groeven en figuurtjes in de leeuwen en de sokkels hebben we met de klas eerst de nodige uurtjes moeten besteden aan het schuren en afwassen van de leeuwen. Daarna konden we de beelden met diverse verftechnieken weer ‘vergulden’ en ze vervolgens ‘verouderen’. Tot slot hebben we ze afgewerkt met twee beschermende lagen hoogglansvernis. Nu kunnen de leeuwen weer jaren mee; een prachtig resultaat. Er staan weer twee mooie visitekaartjes voor de deur.” Marco Verhoeven (student medewerker schilderen bij Arcus op het DaCapo College in Sittard). Behalve renoveren en schilderen leerde Marco er behangen, spuiten en glaszetten.


Met de voeten in de modder “In de opleiding tot Middenkaderfunctionaris Bouw en Infra komen alle fasen van een bouwproject aan bod: het maken van tekeningen, werkvoorbereiding en planning, begeleiding van de uitvoering tot en met onderhoud. In het eerste jaar mocht ik met de opzichter van de gemeente mee: stap voor stap de fundering en wapening van een bouwwerk controleren. Superleuk! Vorig jaar heb ik de Milieuafdeling van Geonius geholpen bij grondonderzoek: de berg op en zelf in de modder graven en grondmonsters boren. Ook geweldig. Omdat ik een meisje ben, laten ze me vaak kantoorwerk doen. Maar ik vecht ervoor om naar buiten te gaan. Met helm, hesje en werkschoenen, controleren of de medewerkers op de bouwplaats het werk goed doen, met de juiste materialen en binnen de planning. Als ik aankom, zie je mannen soms kijken: ‘Wat komt die doen?’ Maar als ze ontdekken wat ik kan, begrijpen ze dat wel. Ik kan goed rekenen en heb gevoel voor techniek. In de infratechniek gaat het vaak om grote werken, zoals de fly-over bij Kerensheide of de A2-tunnel in Maastricht. Het is heel uitdagend om daar direct aan te kunnen bijdragen.” Anouk Perez-Drissen (student middenkaderfunctionaris bouw en infra). Ze droomt ervan in het veld bezig te zijn met grond-, weg- en waterbouw.

21


22


De voorwaarden Ben je ge誰nteresseerd in een bepaalde opleiding? Dan ben je bij Arcus aan het goede adres. Soms heb je wel een bepaalde vooropleiding nodig of is je studierichting/ vakkenpakket van belang. Het kan ook zijn dat je een zogenaamde intaketest moet doen. Kijk hiervoor op onze website of vraag het je decaan. Meer informatie Wil je met iemand praten over jouw mogelijkheden tot het volgen van een opleiding in dit domein, dan kun je contact opnemen met STIP via telefoonnummer: 088-0272870. Meer informatie vind je ook op arcusbi.nl.

23


Bouw & Infra

BOL

BBL

NIVEAU

x

2

BOUW EN INFRA assistent bouw & infra: entree opleiding x timmerman

x

allround timmerman middenkaderfunctionaris bouw & infra

1 x

x

3 4

HOUT & MEUBEL meubelmaker / interieurbouwer allround meubelmaker / interieurbouwer machinaal houtbewerker allround machinaal houtbewerker

x

x

2

x

x

3

x x

x x

2 3

x x

2 3

SCHILDEREN assistent schilderen: entree opleiding

x

medewerker schilderen gezel schilderen

x x

1

“WAT EEN MOOI GEBOUW. ECHT WAAR!” Madelon de Munter (Arcus Hero 2013)

kijk op arcusbouwt.nl

ARCUSCOLLEGE.NL / TEL. 088-027 28 70

Arcus bouw en infra  
Arcus bouw en infra  
Advertisement