Page 1

Gastvrij Creatief Organisatietalent

horeca, bakkerij & dienstverlening


De eerste stap naar je toekomst! Bij Arcus leer je een prachtig vak op mbo-niveau. Welke talenten en interesses je ook hebt: Arcus biedt je een opleiding die perfect bij je past. Maar welke? Dat is voor veel scholieren nog de grote vraag. Om je bij je studiekeuze te helpen, hebben we een serie folders gemaakt. Deze folder gaat over onze opleidingen in het domein horeca, bakkerij & dienstverlening; ĂŠĂŠn van de domeinen die Arcus kent. Hopelijk krijg je hierdoor al een redelijk duidelijk beeld. Als je een opleiding in dit domein overweegt, adviseren we je om ook de website van dit domein (arcushbd.nl) te bezoeken waar nog veel meer informatie staat.


inhoud Infographics 4 Ben jij dit? 8 Afwisseling theorie en praktijk 9 Tips voor studiekeuze 10

Horeca 12 Opleiding 14 Bakkerij 20 Opleiding 18 Dienstverlening 24 Opleiding 26 Voorwaarden 26 Extra info 27


4

MBO opleidingen in Nederland tellen 550.500 studenten in 2013. 79% is jonger dan 23 jaar. 52% van de MBO populatie is jonger dan 18 jaar.

79% 21% 21% is ouder dan 23 jaar.

in 2013 volgden 514.500 MBO studenten een opleiding op niveau 1, 2, 3 en 4

21.000 studenten

113.500 studenten

140.000 studenten

240.000 studenten

MBO studenten in nederland / per leerweg

BOL: 367.500 BBL: 7.450 BOL deeltijd: 3.508 Examen studenten:14.000


5

Aantal MBO-instellingen: 69 Aantal MBO-opleidingen: 1.092 Aantal MBO-studenten: 514.500


6


Horeca, Bakkerij en Dienstverlening: 34,1 uur Bouw en Infra: 37,4 uur ICT: 36,3 uur Handel en Ondernemerschap: 32,2 uur Mobiliteit en Voertuigen: 38,3 uur Techniek: 37,5 uur Economie en Administratie: 34,7 uur Creative industrie: 34,6 uur Toerisme en Recreatie: 34,2 uur Kappen: 30,7 uur Orde en Veiligheid: 30,3 uur Zorg: 29,4 uur Welzijn: 29,4 uur

DIPLOMARESULTAAT 2012

69,8%

MET EEN MBO-OPLEIDING Ga je met plezier naar je werk: 93% Krijg je leuke collega’s: 80% Krijg je afwisselend werk: 78% Werk je liefst 40 uur: 50% Werk je liefst 32 uur: 25%

MBO

7


8

Ben jij dit? Je voelt je thuis bij horeca, bakkerij en dienstverlening als je het andere mensen graag naar hun zin maakt. Het is ook echt een domein voor creatieve doeners die niet te beroerd zijn hard te werken op tijden dat anderen vrij zijn. Welke studie je in dit domein ook kiest, je weet zeker dat geen dag hetzelfde zal zijn in je toekomstige beroep. Werken in de horeca, bakkerij of dienstverlening is zeer afwisselend, juist omdat je met mensen te maken hebt. Of dit nu gasten zijn in het restaurant, klanten in de bakkerij of medewerkers in een bedrijf. Daarom moet je ook goed kunnen communiceren. Spreekt dit je aan? Ontdek dan op de volgende pagina’s welke opleidingen we in dit domein te bieden hebben.


Afwisseling theorie en praktijk Bij Arcus volg je een beroepsopleiding. En elk vak leer je het beste in de praktijk. Maar je hebt natuurlijk wel bepaalde theoretische kennis nodig. Je zult dus ook in de boeken moeten duiken. We hebben de opleiding zo ingericht, dat je weet waarvoor je leert en waarom je die kennis nodig hebt. Verder heeft Arcus in veel domeinen zogenaamde leerwerkbedrijven opgericht. In feite een echt bedrijf, maar dan met het accent op opleiden. Binnen het domein horeca, bakkerij & dienstverlening is het leerwerkbedrijf (managementopleiding niveau 4) zeer veelzijdig. We hebben een restaurant waar iedereen kan komen eten en door jou of je medestudenten bediend wordt. Of je staat in de keuken, de lekkerste maaltijden en buffetten te bereiden. We hebben ook een heuse bakkerij, voor allerlei lekkernijen. Maar het gaat nog verder. Ons leerwerkbedrijf vervult ook taken op het gebied van facilitaire dienstverlening. Denk daarbij aan de receptietaken, schoonmaakdienst, gebouwbeheer, magazijnbeheer. Dat doen we binnen Arcus, maar ook bij zorginstellingen in Heerlen. Zo leer je het vak pas echt. Daarnaast loop je natuurlijk stage – we noemen dat beroepspraktijkvorming – bij bedrijven in dit brede vakgebied. Als je een BBL-opleiding (werkend leren) volgt, doe je natuurlijk je ervaring op tijdens je werk.

9


10

Tips voor je studiekeuze — Ken jezelf Probeer voor jezelf helder te krijgen wie je bent. Ga na waar je interesses liggen en wat je leuk vindt. Werk je graag zelfstandig of vind je het omgaan met mensen juist belangrijk? Wil je vrijheid? Neem je graag verantwoordelijkheid? Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen? — Neem de tijd Realiseer je dat je een belangrijke beslissing neemt. Investeer daar dan ook tijd en energie in. Dat is echt de moeite waard. Want als je een verkeerde keuze maakt en je opleiding niet afrondt, kost het je nog veel meer tijd (en geld). — Doe een test Maak een studiekeuzetest. Dan krijg je een globale indruk van de studierichting die bij je past. Waarschijnlijk heb je zo’n test al op school gedaan, maar kijk ook eens op onze domeinsite voor een online test (studiekeuzetips). Daar kun je jouw talenten in kaart brengen. — Informatie verzamelen Als je een indruk hebt van de richting waarin je wilt studeren, ga dan aan de slag met lezen. Kijk wat je vindt op het internet, lees folders over de opleidingen en probeer je een beeld te vormen van jouw toekomstig beroep. Er zijn ook filmpjes over allerlei beroepen zowel op onze site als op YouTube te vinden.


11

— Ga op pad Een goede studiekeuze kun je alleen maar maken als je eropuit gaat. Bezoek onze open dag (kijk op onze site) en schrijf je in voor een van de meeloopdagen. Wees dan niet bang om al je vragen te stellen aan de voorlichters, docenten en studenten. Iedereen helpt je graag verder. — Luister naar jezelf Het is goed om met anderen over je studiekeuze te praten. Andere mensen zien soms heel duidelijk wat bij je past. Vraag vooral waarom ze vinden dat een bepaalde studie bij je past. Denk daar dan goed over na. Maar luister vervolgens vooral naar jezelf. Laat je niet te veel beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Je moet een studie kiezen die je echt interesseert. — Trek aan de bel In de meeste gevallen kom je via bovenstaande stappen tot een weloverwogen studiekeuze. Toch kan het gebeuren dat je het nog steeds niet weet. Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Schrijf je ook niet zomaar bij een opleiding in ‘omdat je toch iets moet’. In dat geval bel je gewoon met STIP. Zij helpen je om de juiste keuze te maken. STIP is te bereiken op telefoonnummer 088-0272870. Ga eens kijken bij iemand die de baan van jouw dromen heeft. De praktijk leert je veel.


Horeca‌


…ligt daar jouw passie? Horeca staat voor hotel, restaurant, café. Maar dat wist je waarschijnlijk al. Want de meeste studenten van de horecaopleiding kiezen niet ‘zomaar’ voor deze richting. Ze hebben een bepaalde gedrevenheid. Een passie. Om heerlijke gerechten te bereiden. Prachtige wijnen te schenken. Gasten een fijne avond te bezorgen. Die gedrevenheid heb je ook nodig. Want in de horeca is het keihard werken, vaak onder hoge druk. Je weet zelf wel hoe vervelend het is om te lang op je bestelling te moeten wachten. Dus je moet tempo maken. Elke avond pieken. Samen met je teamgenoten. Dat typeert de horeca ook: je doet het samen. Je moet een echte teamspeler zijn, goed kunnen overleggen en niet te beroerd zijn om je collega’s te helpen. En dat geeft ook de kick: als alle gasten weg zijn, hebben genoten van hun avondje uit, kun je samen zeer tevreden achterover leunen. Een heerlijk gevoel. Daar doe je het voor! Arcus biedt verschillende horecaopleidingen op allerlei niveaus. Je kunt je specialiseren als gastheer/gastvrouw, als kok of als horecamanager/-ondernemer. Welke richting je ook kiest: je leert het vak vanaf de basis. Gaandeweg groei je in de opleiding door. Precies zoals dat in de praktijk gaat.

Je kunt overal terecht Bij Arcus volg je een horecaopleiding waarmee je in eigen land, maar ook buiten Nederland aan de slag kunt. De koksopleiding kun je volgen in Heerlen of Sittard, maar de opleiding manager/ondernemer horeca bieden we alleen in Heerlen aan en bediening alleen in Sittard. Waar je ook

13


14

studeert: je komt terecht in een omgeving die uitgerust is met de nieuwste en modernste technieken. Tijdens de opleiding kun je stage lopen bij inspirerende en beroemde restaurants en hotels. De ligging van de opleiding ten opzichte van BelgiĂŤ, Duitsland en Frankrijk biedt extra kansen. Daarnaast is de horecaopleiding van Arcus aangesloten bij HorecaVakPunt. Een samenwerkingsverband tussen horecabedrijven en onderwijsinstellingen, waar landelijk honderden horecabedrijven bij aangesloten zijn, die jou als geschoolde medewerker heel graag in dienst willen nemen.

De opleiding De horecaopleiding van Arcus kent twee leerwegen,
 de beroepsopleidende leerweg (BOL = lerend werken) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL = werkend leren in erkende leerbedrijven).


Iedereen kan een opleiding in de horeca volgen. De opleiding bestaat namelijk uit verschillende niveaus. Niveau 1, 2, 3 en 4.
Deze bepalen de moeilijkheidsgraad van de opleiding.
De opleidingen zijn: Horeca-assistent (niveau 1); gastheer/gastvrouw (niveau 2); zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw (niveau 3); kok (niveau 2); zelfstandig werkend kok (niveau 3); manager/ondernemer horeca (niveau 4). De horeca-assistent helpt of in de keuken of in het restaurant. Denk daarbij aan voorbereidende werkzaamheden zoals tafels dekken en ingrediënten klaarzetten. Daarnaast help je bijvoorbeeld met het afwassen, het afsluiten van het café of met het afruimen van de tafel in een restaurant. Het is ook een prima opstap naar een van de andere opleidingen. Als gastheer/gastvrouw zorg je ervoor dat de gasten tevreden zijn en genieten. Je ontvangt de gasten, adviseert hen, serveert de gerechten uit en schenkt de wijnen. Je weet alles te vertellen over de diverse gangen en de dranken die worden geschonken. Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw zul je vaak ook mee mogen praten over de samenstelling van het menu en de wijnkaart.

15


16

Als kok zorg jij voor de mooiste en lekkerste gerechten. Je weet exact welke ingrediënten goed combineren en hoe je een gerecht smakelijk moet opdienen. Door jouw kennis en creativiteit weet je steeds weer iets nieuws te verzinnen en de gasten te verrassen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de gang van zaken in de keuken – inclusief de hygiëne – maar ook voor de inkoop van producten. De manager/ondernemer horeca runt een restaurant of café en stuurt alle medewerkers aan om zo gezamenlijk de gasten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Dat betekent ook dat je van alle markten thuis moet zijn, alle kneepjes van het vak moet kennen. Je bent verantwoordelijk voor de budgettering, personeelsbezetting, de menukaart en de financiële resultaten.


17


18

Het oog wil ook wat “Ik ontdekte op de praktijkschool dat ik graag in de keuken werk. Het is mooi om voor heel veel mensen iets te kunnen maken. Van een dessert maak je een eigen creatie door het bord mooi op te maken en te versieren. Is een gerecht goed gelukt, dan bewaar ik niet alleen het recept maar zet ik het ook op de foto. Daar ben ik dan toch wel trots op. De ene dag werk ik overdag, de andere tot middernacht. Dat moet je goed beseffen: in de horeca werk je vaak ’s avonds en in het weekend. Maar als het je passie is, moet je ervoor gaan. Naast assisteren in het schoolrestaurant loop ik drie dagen per week stage bij een brasserie. Daar maak ik onder andere soepen en hapjes voor de high tea. Ik heb zelfs al eens meegedraaid aan de ‘warme kant’. Dat hoort meer bij een niveau 2 of 3, maar dat is wel waar ik naartoe wil. Ik droom ervan om door te leren en kok of zelfstandig werkend kok te worden.” Sven Snel (student horeca-assistent).


Slagroom op de cake “Als bakker maak je producten die altijd gegeten zullen worden, zoals brood en broodjes. Maar buiten het feit dat het een vak met toekomst is, is bakken ook gewoon heel leuk om te doen. Ik werk al van jongs af aan mee in Bakkerij Geurten, de ambachtelijke bakkerij van mijn ouders in Valkenburg. Daardoor heb ik een voorsprong op klasgenoten. Bij de opleiding tot uitvoerend bakker (niveau 2) begin je bij de basis: eenvoudige recepten waar weinig mis mee kan gaan, zoals zandkoekjes.. Dat was gesneden koek voor mij; thuis en op mijn stageadres ben ik al bezig met taarten. Binnen het vakgebied spreekt vooral de patisserie mij aan. Als ik een nieuw product heb gemaakt, kan ik daar echt van genieten. Het liefst maak ik exclusiever gebak zoals crème- of slagroomtaarten. Om die reden wil ik hierna doorleren, tot en met niveau 4.” Jim Geurten (student bakker brood en banket).

19


20

Bakkerij‌


‌voor de echte smulpaap. Zeg nou zelf: er is toch niets lekkerder dan de geur van versgebakken brood en banket? Iedereen wordt daar blij van. Lekker brood, ovenverse broodjes, heerlijke taarten en bonbons. Ben jij een echt ochtendmens en wil je graag met eerlijke producten werken? Perfecte kwaliteit leveren en mensen daarvan laten genieten? Dan moet je toch eens overwegen om bakker te worden. Het is een mooi, maar eerlijk gezegd ook zwaar vak. Want zakken meel wegen nu eenmaal veel. En je moet tegen de hitte van de ovens kunnen. Bovendien begin je in de vroege ochtend te werken, als de meeste mensen nog slapen. Maar dat heeft ook z’n voordelen! Want dan ben je natuurlijk in het begin van de middag al klaar met werken. Bakker-zijn is een creatief vak, zeker als je voor de specialisatie banket kiest. Dan leer je hoe je het mooiste gebak kunt maken, petit fours, bonbons. Met fijn handwerk en oog voor detail. Jouw creaties: mooi, maar vooral heel lekker. Overigens kun je als broodbakker je creativiteit ook voldoende kwijt. Je werkt weliswaar vaak vanuit bestaande receptuur, maar je kunt natuurlijk ook zelf nieuwe recepten uitproberen, zodat je nieuwe producten aan het assortiment kunt toevoegen. De bakkersopleiding bij Arcus is zeer praktijkgericht. Dat is niet zo moeilijk als je een eigen, moderne bakkerij met alles erop en eraan op school hebt! Toch moet je erop rekenen dat je ook de nodige theorie krijgt.

21


22

De opleiding De bakkersopleiding van Arcus kent twee leerwegen,
de beroepsopleidende leerweg (BOL = lerend werken) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL = werkend leren). Iedereen kan de bakkersopleiding volgen. Deze bestaat namelijk uit drie verschillende niveaus. Niveau 1, 2 en niveau 3.
Deze bepalen de moeilijkheidsgraad van de opleiding.
De opleidingen zijn: Assistent bakker (BOL/BBL niveau 1); uitvoerend bakker (BOL/BBL niveau 2); zelfstandig werkend bakker (BOL/ BBL niveau 3). De assistent bakker helpt bij de dagelijkse werkzaamheden. Deze bestaan vooral uit het vullen, decoreren en


afwerken van brood- en banketproducten en daarnaast reik je de juiste materialen en gereedschappen aan. Het is belangrijk dat je de werkplek en de machines schoon weet te houden. Schoonmaakwerkzaamheden voer je volgens de procedures van het bedrijf uit. Je werkt altijd onder begeleiding. Je kunt als uitvoerend bakker werk vinden bij een (ambachtelijke) brood en banketbakkerij, bij een patisserie of een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten. Je bent namelijk opgeleid zowel tot broodbakker als banketbakker. Dus brood, gebak, koek en andere lekkernijen; jij bakt het! Je bereidt de werkzaamheden zelf voor, verzamelt de ingrediënten en verwerkt deze. Je werkzaamheden bestaan onder andere uit het decoreren, snijden, modelleren, afwerken of het bakken van de producten. Daarna verpak je de producten en zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor de verkoop. Tot slot onderhoud je ook je werkruimte en de machines. De opleiding tot zelfstandig werkend bakker bestaat eerst uit twee jaren ‘uitvoerend bakker’, aangevuld met één jaar specialisatie brood of de specialisatie banket. Het is net waar je hart ligt. Jij bakt de lekkerste producten en zorgt ervoor dat de kwaliteit goed is én blijft! Andere belangrijke taken zijn de inkoop van ingrediënten, het voorraadbeheer en het opstellen en bewaken van de planning. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over de producten. Vanzelfsprekend ben je verantwoordelijk voor het schoonhouden van je werkplek en de machines.

23


24

Facilitaire dienstverlening


…als je een duizendpoot bent. We spreken over facilitaire dienstverlening. Oftewel je zorgt ervoor dat binnen een bedrijf allerlei ‘faciliteiten’ goed zijn geregeld zodat de medewerkers hun werk kunnen uitvoeren en bezoekers vriendelijk ontvangen worden. De facilitaire dienst regelt bijvoorbeeld de catering, de schoonmaak, de veiligheid, post en repro, heeft contact met interne en externe klanten, zorgt voor leveringscontracten, handelt klachten af en maakt afdelingsplannen. Je ziet wel: het is een heel breed vakgebied waarbij je inzicht krijgt in hoe organisaties in elkaar zitten. Je moet dus ook een brede interesse hebben en van variatie in je werkzaamheden houden. Als je voor facilitaire dienstverlening kiest, moet je heel goed met mensen kunnen omgaan en flexibel zijn. Je hebt organisatie- en improvisatietalent nodig, en je moet de handen uit de mouwen willen steken. Allemaal om het je collega’s of de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. Je bent dus dienstverlenend en gastvrij. Kortom: het is een zeer afwisselend en uitdagend vakgebied. Arcus biedt de opleiding facilitair leidinggevende. Je leert het vak vanaf de basis. Want als je als leidinggevende je medewerkers goed wilt kunnen coachen, moet je ook het fijne van hun werkzaamheden weten.

25


26

De opleiding De facilitaire opleiding van Arcus kent een leerweg,
de beroepsopleidende leerweg (BOL = gemiddeld 4 dagen school, 1 dag stage). De opleiding bestaat uit twee niveaus (niveau 1 en 4).
De opleidingen zijn: assistent facilitair (BOL, niveau 1) facilitair leidinggevende (BOL, niveau 4). De facilitair leidinggevende stuurt de facilitair medewerkers aan en is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken binnen een bedrijf of instelling. Dat betekent ook dat je contact onderhoudt met een groot aantal leveranciers van verschillende diensten en dat je hen kunt beoordelen op de geleverde kwaliteit en prijs. Maar de facilitair leidinggevende draait ook z’n hand niet om voor de organisatie van grote feesten of evenementen. Je kunt heel goed uit de voeten bij een cateringbedrijf of evenementenorganisatie, juist omdat je geleerd hebt allerlei zaken perfect te organiseren.


Dit betekent ook dat je een goede werkplanning kan maken, budgetten leert bewaken en rapportages kunt opstellen. Je bent dus echt een duizendpoot, een op-en-top regelaar en een prima manager die mensen kan motiveren. De voorwaarden Ben je ge誰nteresseerd in een bepaalde opleiding? Dan ben je bij Arcus aan het goede adres. Soms heb je wel een bepaalde vooropleiding nodig of is je studierichting/ vakkenpakket van belang. Het kan ook zijn dat je een zogenaamde intaketest moet doen. Kijk hiervoor op onze website of vraag het je decaan. Meer informatie Wil je met iemand praten over jouw mogelijkheden tot het volgen van een opleiding in dit domein, dan kun je contact opnemen met STIP via telefoonnummer: 088-0272870. Meer informatie vind je ook op arcushbd.nl.

27


Horeca, Bakkerij en Dienstverlening BOL

BBL

NIVEAU

HORECA horeca-assistent: entree-opleiding

x

gastheer/gastvrouw zelfstandig werkend gastheer/ gastvrouw

x

x

2

1

x

x

3

kok

x

x

2

zelfstandig werkend kok

x

x

3

manager/horeca ondernemer

x

4

BAKKERIJ assistent bakker: entree-opleiding

x

uitvoerend bakker zelfstandig werkend bakker

x x

1 x x

2 3

DIENSTVERLENING assistent facilitair: entree-opleiding

x

1

facilitair leidinggevende

x

4

“WAT EEN MOOI GEBOUW. ECHT WAAR!” Madelon de Munter (Arcus Hero 2013)

kijk op arcusbouwt.nl

ARCUSCOLLEGE.NL / TEL. 088-027 28 70

Arcus horeca bakkerij dienstverlening  
Arcus horeca bakkerij dienstverlening  
Advertisement