Page 1

Gedreven AanpakkeN Mensgericht

welzijn


De eerste stap naar je toekomst! Bij Arcus leer je een prachtig vak op mbo-niveau. Welke talenten en interesses je ook hebt: Arcus biedt je een opleiding die perfect bij je past. Maar welke? Dat is voor veel scholieren nog de grote vraag. Om je bij je studiekeuze te helpen, hebben we een serie folders gemaakt. Deze folder gaat over onze opleidingen in het domein welzijn; ĂŠĂŠn van de domeinen die Arcus kent. Hopelijk krijg je hierdoor al een redelijk duidelijk beeld. Als je een opleiding in dit domein overweegt, adviseren we je om ook de website van dit domein (arcuswelzijn.nl) te bezoeken waar nog veel meer informatie staat.


inhoud Infographics 4 Ben jij dit? 8 Afwisseling theorie en praktijk 9 Tips voor studiekeuze 10

Welzijn 12 Opleiding 14 Voorwaarden 16 Extra info 16


4

MBO opleidingen in Nederland tellen 550.500 studenten in 2013. 79% is jonger dan 23 jaar. 52% van de MBO populatie is jonger dan 18 jaar.

79% 21% 21% is ouder dan 23 jaar.

in 2013 volgden 514.500 MBO studenten een opleiding op niveau 1, 2, 3 en 4

21.000 studenten

113.500 studenten

140.000 studenten

240.000 studenten

MBO studenten in nederland / per leerweg

BOL: 367.500 BBL: 7.450 BOL deeltijd: 3508 Examen studenten:14.000


5

Aantal MBO-instellingen: 69 Aantal MBO-opleidingen: 1092 Aantal MBO-studenten: 514.500


6


Welzijn: 29,4 uur ICT: 36,3 uur Handel en Ondernemerschap: 32,2 uur Mobiliteit en Voertuigen: 38,3 uur Bouw en Infra: 37,4 uur Techniek: 37,5 uur Economie en Administratie: 34,7 uur Creative industrie: 34,6 uur Toerisme en Recreatie: 34,2 uur Horeca, Bakkerij en Dienstverlening: 34,1 uur Kappen: 30,7 uur Orde en Veiligheid: 30,3 uur Zorg: 29,4 uur

DIPLOMARESULTAAT 2012

69,8%

MET EEN MBO-OPLEIDING Ga je met plezier naar je werk: 93% Krijg je leuke collega’s: 80% Krijg je afwisselend werk: 78% Werk je liefst 40 uur: 50% Werk je liefst 32 uur: 25%

MBO

7


8

Ben jij dit? Je voelt je thuis in het domein welzijn als je andere mensen graag wilt helpen. Iets voor ze wil betekenen op het gebied van welzijn, wonen en zorg, opvoeding en onderwijs. Zoals we dat zeggen: je richt je op het welbevinden van mensen. Of dat nu kinderen zijn, jongeren of ouderen. Of ze nu gezond zijn of leven met een beperking. In alle welzijnsberoepen moet je flink aanpakken, goed kunnen organiseren en zeer flexibel zijn. Als je een studie in dit domein kiest, weet je in ieder geval zeker dat geen dag hetzelfde zal zijn in je toekomstige beroep. Juist omdat je met mensen moet kunnen werken. Dat betekent ook dat je heel goed moet kunnen luisteren en op de vragen van de cliÍnten kunt inspelen. Spreekt dit je aan? Ontdek dan op de volgende pagina’s welke opleidingen we in dit domein te bieden hebben.


Afwisseling theorie en praktijk Bij Arcus volg je een beroepsopleiding. En elk vak leer je het beste in de praktijk. Maar je hebt natuurlijk wel bepaalde theoretische kennis nodig. Je zult dus ook in de boeken moeten duiken. We hebben de opleiding zo ingericht, dat je weet waarvoor je leert en waarom je die kennis nodig hebt. Daarnaast doe je praktijkervaring op tijdens de stage. We noemen dat beroepspraktijkvorming. Als je een BBL-opleiding (werkend leren) volgt, doe je natuurlijk je ervaring op tijdens je werk.

9


10

Tips voor je studiekeuze — Ken jezelf Probeer voor jezelf helder te krijgen wie je bent. Ga na waar je interesses liggen en wat je leuk vindt. Werk je graag zelfstandig of vind je het omgaan met mensen juist belangrijk? Wil je vrijheid? Neem je graag verantwoordelijkheid? Waar ben je goed in? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen? — Neem de tijd Realiseer je dat je een belangrijke beslissing neemt. Investeer daar dan ook tijd en energie in. Dat is echt de moeite waard. Want als je een verkeerde keuze maakt en je opleiding niet afrondt, kost het je nog veel meer tijd (en geld). — Doe een test Maak een studiekeuzetest. Dan krijg je een globale indruk van de studierichting die bij je past. Waarschijnlijk heb je zo’n test al op school gedaan, maar kijk ook eens op onze domeinsite voor een online test (studiekeuzetips). Daar kun je jouw talenten in kaart brengen. — Informatie verzamelen Als je een indruk hebt van de richting waarin je wilt studeren, ga dan aan de slag met lezen. Kijk wat je vindt op het internet, lees folders over de opleidingen en probeer je een beeld te vormen van jouw toekomstig beroep. Er zijn ook filmpjes over allerlei beroepen zowel op onze site als op YouTube te vinden.


11

— Ga op pad Een goede studiekeuze kun je alleen maar maken als je eropuit gaat. Bezoek onze open dag (kijk op onze site) en schrijf je in voor een van de meeloopdagen. Wees dan niet bang om al je vragen te stellen aan de voorlichters, docenten en studenten. Iedereen helpt je graag verder. — Luister naar jezelf Het is goed om met anderen over je studiekeuze te praten. Andere mensen zien soms heel duidelijk wat bij je past. Vraag vooral waarom ze vinden dat een bepaalde studie bij je past. Denk daar dan goed over na. Maar luister vervolgens vooral naar jezelf. Laat je niet te veel beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Je moet een studie kiezen die je echt interesseert. — Trek aan de bel In de meeste gevallen kom je via bovenstaande stappen tot een weloverwogen studiekeuze. Toch kan het gebeuren dat je het nog steeds niet weet. Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Schrijf je ook niet zomaar bij een opleiding in ‘omdat je toch iets moet’. In dat geval bel je gewoon met STIP. Zij helpen je om de juiste keuze te maken. STIP is te bereiken op telefoonnummer 088-0272870. Ga eens kijken bij iemand die de baan van jouw dromen heeft. De praktijk leert je veel.


12

Welzijn…


‌mensenwerk is zinvol werk. Wat is er mooier dan er steeds voor te zorgen dat mensen een fijner leven hebben? Dat je ervoor zorgt dat iemand een zinvolle dag heeft of dat je kinderen goed voorbereidt op de toekomst. Als mede-opvoeder. Prachtig toch? Maar ook een flinke verantwoordelijkheid! Durf jij die te nemen? Stap dan gerust binnen in de wereld van het welzijnswerk. De maatschappij is sterk veranderd en daarmee ook het welzijnswerk. Mensen zijn zelfstandiger en mondiger geworden, veeleisender. Dat vraagt meer van je. En ook al draait het nog steeds om mensen, het vak is professioneler en zakelijker geworden. Ingewikkelder misschien wel, maar ook uitdagender. Je moet goed op de behoeftes kunnen inspelen en zult daar al je creativiteit bij nodig hebben. Je moet rapportages schrijven, administratie voeren en plannen opstellen. Dat vraagt om inzicht en goede taalvaardigheden. Je moet productie leveren. Dus je moet je werk goed structureren, efficiÍnt zijn en flink aanpakken.

13


14

De opleiding De welzijnsopleidingen van Arcus kennen twee leerwegen,
de beroepsopleidende leerweg (BOL = lerend werken) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL = werkend leren). Iedereen kan een welzijnsopleiding volgen. De opleiding bestaat namelijk uit verschillende niveaus. Niveau 1, 2, 3 en 4.
Deze bepalen de moeilijkheidsgraad.
 De opleidingen zijn: Helpende zorg en welzijn (niveau 1 en 2); pedagogisch werker kinderopvang (niveau 3 en 4); pedagogisch werker onderwijsassistent (niveau 4); medewerker maatschappelijke zorg met de uitstroomrichtingen ‘gehandicaptenzorg’ of ‘specifieke doelgroepen’ (niveau 4). Wil je graag mensen helpen en verzorgen? Dan is helpende zorg en welzijn jóuw opleiding. Met dit diploma op zak kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, een instelling in de gehandicaptenzorg, een woon- of zorgcentrum of in de thuiszorg. Je bent daadwerkelijk ‘de helpende hand in huis’. Het is zeer dankbaar werk want dankzij jouw hulp kunnen bijvoorbeeld mensen langer zelfstandig blijven wonen en wordt er goed voor ze gezorgd. Je helpt met wassen en aankleden, zorgt ervoor dat het huis aan kant is en dat er gegeten kan worden. En natuurlijk vind je tussendoor tijd voor een praatje. Als je voor dit mooie beroep kiest, kan het wel zo zijn dat je op onregelmatige tijden moet werken of weekenddiensten moet draaien. De pedagogisch werker begeleidt kinderen en jong volwassenen. Je werkt dan in een peuterspeelzaal, in een kinderdagverblijf, in het onderwijs, in de gehandicapten- of


in de jeugdzorg. Net waar je interesse ligt. Hoe dan ook: je krijgt een verantwoordelijke baan die draait om zelfstandigheid en opvoedkundig inzicht. Als je het leuk vindt om met baby’s en kleine kinderen om te gaan, is deze opleiding echt iets voor jou. Je verzorgt de kleintjes, houdt ze bezig met spelletjes en creatieve activiteiten. Maar dat niet alleen, je begeleidt ze echt in ‘het groter groeien’ door goed te luisteren en te kijken, door te zorgen dat ze zich goed voelen en steeds nieuwe uitdagingen krijgen. Je kunt er ook voor kiezen om in de zorg- en hulpverlening aan jeugdigen en jong volwassenen te stappen. Bijvoorbeeld in de gezinsondersteuning of als woonbegeleider. Je helpt dan jongeren die te maken hebben met een vervelende thuissituatie of tijdelijk in een instelling wonen. Je biedt ze een veilige leefomgeving, praat met ze en helpt ze oplossingen te zoeken voor problemen. Verder begeleid je ze bij het huishouden en de persoonlijke verzorging. Kortom: je levert een belangrijke bijdrage in het - soms moeilijke - leven van opgroeiende kinderen. Als medewerker maatschappelijke zorg wordt een stevig beroep gedaan op je verzorgende en begeleidende vaardigheden. Met geduld, tact en inlevingsvermogen ben je de steun en toeverlaat voor ouderen of voor mensen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen. Reken maar dat het dankbaar werk is! Door jouw begeleiding kunnen je cliënten hun mogelijkheden maximaal benutten, beter voor zichzelf zorgen en hun zelfstandigheid zo lang mogelijk behouden of vergroten. Je helpt bij de persoonlijke verzorging, ondersteunt ze bij het wonen en zorgt voor een zinvolle tijdsbesteding. Vaak heb je in dit beroep te maken met onregelmatige werktijden en wisseldiensten. In het onderwijs worden de klassen steeds groter.

15


16

Voor de leraar is het lastig alle kinderen in de klas de aandacht en begeleiding te geven die ze nodig hebben. En daar spring jij als pedagogisch werker onderwijsassistent dan bij. Samen met de leerkracht zorg jij ervoor dat het onderwijs in de klas zo goed mogelijk verloopt en dat de kinderen zich ontwikkelen. Je begeleidt individuele leerlingen of kleine groepjes wanneer ze wat extra hulp nodig hebben bij het lezen, schrijven of rekenen. Je observeert leerlingen en signaleert eventuele problemen, bereidt lessen voor en zorgt dat het klaslokaal steeds leuk ingericht en opgeruimd is. Ook ben je betrokken bij de organisatie van allerlei activiteiten. Maar als onderwijsassistent hoef je niet per definitie in het basisonderwijs terecht te komen. Er zijn ook hele leuke banen in het speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en de volwasseneneducatie. De voorwaarden Ben je ge誰nteresseerd in een bepaalde opleiding? Dan ben je bij Arcus aan het goede adres. Soms heb je wel een bepaalde vooropleiding nodig of is je studierichting/ vakkenpakket van belang. Het kan ook zijn dat je een zogenaamde intaketest moet doen. Kijk hiervoor op onze website of vraag het je decaan. Meer informatie Wil je met iemand praten over jouw mogelijkheden tot het volgen van een opleiding in dit domein, dan kun je contact opnemen met STIP via telefoonnummer: 088-0272870. Meer informatie vind je ook op arcuswelzijn.nl.


17


18

Geweldig en gezellig werk “In eerste instantie koos ik voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn omdat ik iets met kinderen wilde gaan doen. Maar tijdens een stage in een verpleeghuis ontdekte ik hoe geweldig het is om met ouderen te werken. Aan die stage heb ik ook een bijbaantje als oproepkracht overgehouden. Ik mag nu bijna wekelijks zelfstandig cliënten wassen en verzorgen. De meeste ouderen zijn heel gezellig en als ik hen help, dan krijg ik er zo veel liefde en blijdschap voor terug. Nou, dat is toch wat je wilt, mensen tevreden maken.” Nathalie Rosenboom (student helpende zorg en welzijn).


Druk in de wereld “Als student onderwijsassistent bij Arcus zit ik niet graag stil. Dat merkten de kinderen in mijn stageklas op de Martinusschool in Welten ook. Ik heb gewoon energie voor tien. Daarom ben ik in mijn vrije tijd fanatiek ambassadeur van de stichting Global Exploration. Een fantastisch initiatief die jongeren, onder het motto ‘together one world’, de kans geeft de wereld te leren kennen. En ook vriendschappen te sluiten binnen andere culturen en op geheel eigen wijze een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van al onze mooie landen. Ik reis graag en ik ben actief binnen onze uitwisselingsprojecten naar Nederland. Maar ook mijn bijbaantje in de horeca ligt me nauw aan mijn hart. ’Last but not least’ heb ik ook nog vijf super lieve oppaskindjes die ik lekker kan vertroetelen en waar ik veel leuke dingen mee onderneem. Mijn toekomst ligt natuurlijk nog heel erg open. Wat ik zeker weet is dat ik verder wil gaan studeren. Ik wil een wezenlijke bijdrage leveren aan beter onderwijs. Want, ieder kind waar ook ter wereld - heeft recht op goed onderwijs!” Madelon Munter (student onderwijsassistent) is ‘Arcus Hero 2013’ en genomineerd als ‘Uitblinker van het Jaar’. Arcus is ervan overtuigd dat Madelon een echte ambassadeur van haar opleiding is en van het mbo-onderwijs in Nederland.

19


welzijn BOL

BBL

NIVEAU

Helpende zorg en welzijn

x

x

2

Pedagogisch medewerker Kinderopvang

x

x

3

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker Kinderopvang

x

x

4

Pedagogisch medewerker Jeugdzorg

x

x

4

Onderwijsassistent

x

Medewerker maatschappelijke zorg Maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider Gehandicaptenzorg Maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

x

x

3

x

x

4

x

x

4

WELZIJN

4

“WAT EEN MOOI GEBOUW. ECHT WAAR!” Madelon de Munter (Arcus Hero 2013)

kijk op arcusbouwt.nl

ARCUSCOLLEGE.NL / TEL. 088-027 28 70

Arcus welzijn  
Arcus welzijn  
Advertisement