Ktirio amc

Page 1

1 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

ΜΗΝΙΑΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 10.00 €

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Η • Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α • Ν Ε Α ΥΛ Ι Κ Α www.ktirio.gr

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟΔΙΚΤΥΩΜΑ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ & ΕΙΔΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΓΗΣ ΥΛΙΚΑ, ΤΥΠΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΡΟΜΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΞΥΛΙΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΔΗ, ΧΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΝΑΛΙΑ & ΣΙΦΟΝΙΑ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΕΙΔΗ, ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

/ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ AMC ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ / / ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ / / ΚΑΤΟΙΚΙΑ "ROCK HOUSE" ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ /


ΑΡΧ ΙΤ Ε Κ ΤΟ ΝΙ ΚΗ

50 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ AMC" στο Μαρούσι

www.ktirio.gr •

51


APXITEKTONIKH MEΛETH: apk αρχιτέκτονες / Αλεξία Αναστασοπούλου - Μαρία Κυριαζή ΣTATIKH MEΛETH: Χρήστος Παπαδόπουλος ΣTATIKH ΕΠΙΒΛΕΨΗ: Αλέξανδρος Μάντακας H/M MEΛETH: Παναγιώτης Ζάπης, Πανταζής Βασταρδής H/M EΠIBΛEΨH: Νίκος Αναστασόπουλος TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: Mancon Τεχνική IΔIOKTHTHΣ: Μητροπολιτικό Κολλέγιο ΑΜC TOΠOΘEΣIA: Mαρούσι ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY: 1.502 m² XPONOΣ MEΛETHΣ: 2015 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2016 ΠAPOYΣIAΣH KTIPIOY: Αλεξία Αναστασοπούλου - apk architects ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: Μαρία Κυριαζή - apk architects Η πορεία των κεντρικών διαδρόμων τονίζεται από τις ξύλινες ψευδοροφές με τους κρυφούς φωτισμούς και τα γραμμικά φώτα.

Εμφανές σκυρόδεμα στην οροφή, ξύλινο δάπεδο και άπλετο φως από τα συνεχή ανοίγματα διαμορφώνουν το "σκηνικό" της αίθουσας συναντήσεων.

Η τελευταία επέμβαση στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κολλεγίου περιλαμβάνει την επέκταση του μπροστινού κτιρίου με τη προσθήκη δύο ορόφων σ' αυτό. Η νέα πρόταση διατηρεί τη βασική λειτουργική και χωρική οργάνωση του υπάρχοντος ισογείου, όπου υπάρχει ένας κεντρικός διάδρομος και εκατέρωθεν βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας. Το βασικό στοίχημα αυτής της μελέτης ήταν να γίνει με τον καλύτερο τρόπο η σύνθεση των ήδη υπαρχόντων κτιριακών όγκων με τη νέα προσθήκη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μορφολογικά και λειτουργικά σύνολο, που να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη και διαρκώς αναπτυσσόμενη ταυτότητα του ομίλου ΑΚΜΗ. Η ανάπτυξη της δόμησης γίνεται κατά κύριο λόγο καθ’ ύψος, προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος αύλειος χώρος για τους φοιτητές. Γενικότερα, οι παρεμβάσεις έγιναν πρωτίστως με γνώμονα τη λειτουργικότητα, καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του οικοπέδου και του περιβάλλοντος χώρου του.

Η ογκοπλασία Ο όγκος της προσθήκης είναι επιμήκης και ακολουθεί τα όρια και τις αποστάσεις που οριοθετούνται από το υπάρχον ισόγειο. Αναλυτικότερα, ο πρόσθιος διώροφος χώρος της ισόγειας εισόδου διατρέχεται από ένα ενιαίο υαλοστάσιο μπροστά από τα υποστυλώματα, δημιουργώντας ένα διάφανο (μη) όγκο που σηματοδοτεί τη μία είσοδο και προσκαλεί τον επισκέπτη στο εσωτερικό του.

Οι όψεις Όσον αφορά στις όψεις, χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα ξύλινων περσίδων ως δεύτερη "επιδερμίδα" των κτισμάτων. Αυτή η "επιδερμίδα" λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο των ανεξάρτητων κτιριακών όγκων και ως μέσο χειρισμού της ογκοπλασίας, αλλά και ως φίλτρο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

50 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


Γενική άποψη του χώρου της βιβλιοθήκης στο δεύτερο όροφο του νέου κτιρίου.


ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ Α' ΟΡΟΦΟΥ

ΚΑΤΟΨΗ Β' ΟΡΟΦΟΥ

50 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017


Το εύρος των χρωμάτων με το γκρίζο, το κίτρινο και το μοβ δημιουργεί ένα έντονο "σκηνικό" με αντιθέσεις.

www.ktirio.gr •

55


Άποψη του φυτεμένου δώματος.

Ο τρόπος χρήσης των περσίδων στα δύο ξεχωριστά κτίρια λειτουργεί συμπληρωματικά. Στη μία περίπτωση οι περσίδες καλύπτουν τα ανοίγματα, προκείμενου να λειτουργούν ως σκίαστρα σαν ένα φίλτρο προστασίας από τον ήλιο, ενώ στη περίπτωση του νέου κτιρίου δημιουργούν ένα ενιαίο κέλυφος, το οποίο διακόπτεται γραμμικά στη περιοχή των ανοιγμάτων. Προκειμένου να μειωθεί η αίσθηση της μάζας του κτιρίου, οι περσίδες τοποθετούνται επάνω από τον ισόγειο χώρο. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και ένα παθητικό βιοκλιματικό σύστημα προστασίας στα ανώτερα σημεία του κτιρίου, που είναι περισσότερο εκτεθειμένα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το σύστημα των περσίδων συνεισφέρει στη σκίαση του περιβλήματος και συνεπώς στη μειωμένη θερμική επιβάρυνση του κτιρίου.

κτιρίων στο φυσικό τους περιβάλλον. Στην εξωτερική επιφάνεια των κτιρίων τοποθετείται εξωτερική θερμομόνωση με αδρό τελείωμα και σε απόχρωση γκρι σκούρο, έτσι ώστε να τονίζονται οι ξύλινες περσίδες.

Το φυτεμένο δώμα

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου, ώστε να αποτελεί ένα πόλο έλξης για τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Έτσι έγινε προσπάθεια να δημιουργηθούν χώροι διαφορετικών ποιοτήτων και χαρακτηριστικών, καθιστικοί, περισσότερο ή λιγότερο προστατευμένοι, καθώς και χώροι φύτευσης, που διεισδύουν στον αύλειο χώρο. Οι βασικές πορείες κίνησης, που βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου, σηματοδοτούνται από το βοτσαλωτό δάπεδο, το οποίο διακόπτεται από λωρίδες λευκού μαρμάρου.

Η στέψη αυτού του κτιρίου ολοκληρώνεται με ένα φυτεμένο δώμα, το οποίο προσφέρει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και βελτιώνει την αισθητική του κτιρίου.

Τα υλικά Όσον αφορά στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η επιλογή του ξύλου στο σύστημα των περσίδων έχει γίνει με γνώμονα την αρμονική ένταξη των

50 • ΤΕΥΧΟΣ 1/2017

Οι εσωτερικοί χώροι Εσωτερικά η πορεία των κεντρικών διαδρόμων τονίζεται από τις ξύλινες ψευδοροφές με τους εκατέρωθεν κρυφούς φωτισμούς και τα γραμμικά φώτα. Το εύρος των χρωμάτων με το γκρίζο, το κίτρινο και το μοβ σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, δημιουργεί ένα έντονο σκηνικό με αντιθέσεις. Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί και ο χώρος της βιβλιοθήκης, στον οποίο έχει κατασκευαστεί ένα σύστημα μεταλλικών ραφιών σε γκρι και μοβ χρώμα.

Ο περιβάλλων χώρος


Λεπτομέρεια της υποδοχής στην είσοδο του κτιρίου.

Οι ξύλινες περσίδες προσφέρουν σκίαση στο κλιμακοστάσιο της κεντρικής εισόδου του νέου κτιρίου.

ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΤΙΡΙΩΝ

www.ktirio.gr •

55


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.