Page 1


ΡΙΖ Ι ΚΗ Α Ν ΑΚΑ Ι Ν Ι Σ Η Δ Ι Α Μ Ε Ρ Ι Σ Μ Α ΤΟ Σ Σ Τ Η Β Α Ρ Κ Ι Ζ Α / RENOVATI ON OF AN APART M E N T I N VAR K I Z A APXITEKTONIKH MEΛETH: apk αρχιτέκτονες / Αλεξία Αναστασοπούλου - Μαρία Κυριαζή TEXNIKH ETAIPΕΙA KATAΣKEYHΣ: Πάνος Καράγιωργας TOΠOΘEΣIA: Βάρκιζα ΣYNOΛIKO EMBAΔO: 70 m² XPONOΣ MEΛETHΣ: 2015 XPONOΣ KATAΣKEYHΣ: 2016 ΦΩTOΓPAΦΙΕΣ: Μαρία Κυριαζή – apk αρχιτέκτονες

56

Το διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται στον τελευταίο όροφο μίας υφιστάμενης πολυκατοικίας στη Βάρκιζα, ανακαινίστηκε ριζικά ώστε να γίνει ένας δυναμικός και ζεστός χώρος που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του χρήστη του. Βασικός στόχος της μελέτης ήταν η αξιοποίηση όσο το δυνατόν καλύτερα της ωφέλιμης επιφάνειας του διαμερίσματος λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους του και ταυτόχρονα η εκμετάλλευση και ανάδειξη της υπέροχης θέας προς τη θάλασσα και το βουνό. Έτσι δημιουργείται ένα ενιαίο γυάλινο μέτωπο προς τη θάλασσα, όπου τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης ενοποιημένοι (καθιστικό και κουζίνα), ενώ η ιδιωτική ζώνη του υπνοδωματίου και του λουτρού τοποθετείται στο πίσω μέρος του διαμερίσματος. Οι δύο αυτές ζώνες διαχωρίζονται από ένα ενιαίο ξύλινο στοιχείο με πτυσσόμενες πόρτες αλλά και σταθερά τμήματα όπου απαιτείται, ώστε να δίνεται η δυνατότητα λειτουργικής και οπτικής ενοποίησης του υπνοδωματίου και του καθιστικού προσδίδοντας ευελιξία στο χώρο. Τα μεγάλα γραμμικά κουφώματα που καλύπτουν όλη την μπροστινή όψη του διαμερίσματος επιτρέπουν την ενοποίηση του εσωτερικού και εξωτερικού - υπαίθριου χώρου του διαμερίσματος διπλασιάζοντας τον ωφέλιμο χώρο τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Στον εξωτερικό πλάγιο χώρο έχει δημιουργηθεί και ένας χώρος φύτευσης με ψηλή βλάστηση που φιλτράρει τις άσχημες θεάσεις προς γειτονικά κτίσματα και δίνει την αίσθηση της ισόγειας αυλής από το άνοιγμα της κουζίνας. Στο δάπεδο έχει τοποθετηθεί πλακάκι μεγάλων διαστάσεων σε γκρι απόχρωση. Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η λευκή και η μαύρη γυαλιστερή λάκα σε συνδυασμό με το ξύλο, ώστε να γίνει πιο ζεστός ο χώρος, καθώς και το μάρμαρο στην κεντρική νησίδα - τραπέζι της κουζίνας.

Α Ν Α Κ Α Ι Ν Ι Σ Ε Ι Σ

<

2

>

R E N O V A T I O N S

The project involves an extension on the top floor of an existing housing building in the coastal area of Varkiza. The purpose was to create a flexible and adaptable apartment layout that would make best use of the limited size of the house. The idea was to introduce a continuous single wood wall system, consisting of multiple retractable wood panels that would allow the private spaces οf the apartment to be separated from the living area when needed, whilst enabling functional and visual integration when open. Τhe green zones with the low and high planted areas around the perimeter of the apartment, filter out the undesirable views of the adjacent buildings, thus enhancing the privacy for the occupants. The window opening on the front part of the apartment has been maximized in order to take advantage of the stunning sea and mountain views. The choice of a continuous grey tiled material that lines both the internal spaces and the exterior veranda creates visual continuity, therefore enlarging the space. The use of a contrasting color scheme creates a dynamic, vibrant scenery. Specifically, the glossy white and black lacquered surfaces are combined with the earthy colors of the wood itself to create a warm and welcoming atmosphere.


Το μεγάλο γραμμικό κούφωμα ενοποιεί ολόκληρη την όψη του διαμερίσματος.

57


58

Το λευκό μαρμάρινο τραπέζι της κουζίνας προβάλλεται στο γκρίζο πλακάκι του δαπέδου.

Α Ν Α Κ Α Ι Ν Ι Σ Ε Ι Σ

Το ξύλινο έπιπλο του μπάνιου σε αρμονία με το λευκό.

<

2

>

R E N O V A T I O N S


Το ξύλινο διαχωριστικό ανοικτό, ενοποιεί το καθιστικό με την κρεβατοκάμαρα.

59 Το ξύλινο διαχωριστικό κλειστό, απομονώνει τους χώρους.


Η βεράντα σε συνέχεια με το καθιστικό, έχει το ίδιο δάπεδο.

Λουτρό Βεράντα

Υπνοδωμάτιο

60

Καθιστικό

Κουζίνα

Βεράντα με πέργκολα

ΚΑΤΟΨΗ

Α Ν Α Κ Α Ι Ν Ι Σ Ε Ι Σ

<

2

>

R E N O V A T I O N S


61

Α Ν Α Κ Α Ι Ν Ι Σ Ε Ι Σ

<

2

>

R E N O V A T I O N S

Ek varkiza  

Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος στην Βάρκιζα, apkarchitects, ek architecture&design, Απρίλιος 2017

Ek varkiza  

Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος στην Βάρκιζα, apkarchitects, ek architecture&design, Απρίλιος 2017

Advertisement