365 ДЕНА СО АНТОЛОГ - каталог на изданија 2022

Page 1


НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА 2018

ОЛГА ТОКАРЧУК

ТЕРАЈ СИ ГО ПЛУГОТ ПО КОСКИТЕ НА МРТВИТЕ ЖИВЕЕЈЌИ ВО ЗАФРЛЕНО СЕЛО РАНИТЕ ЗИМСКИ ДЕНОВИ ЈАНИНА ГИ ПОМИНУВА ПРОУЧУВАЈЌИ АСТРОЛОГИЈА И ПРЕВЕДУВАЈЌИ ПОЕЗИЈА ОД ВИЛИЈАМ БЛЕЈК. Таа се грижи за летните резиденции на богатите граѓани на Варшава. Нејзиниот углед на талкач и повлечена жена ја нагласува склоноста да ги одбере животните пред луѓето. Одеднаш соседот е пронајден мртов. Набрзо се откриваат и други трупови во сè почудни околности. Како што растат сомнежите, Јанина се впушта во истрагата... Оригинал Prowadź swój plug przez kości umarłych / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-472-8

БИЗАРНИ РАСКАЗИ ЗБИРКА ОД ДЕСЕТ РАСКАЗИ ЧИЈ ЗАЕДНИЧКИ ИМЕНИТЕЛ Е ФАСЦИНАЦИЈАТА ОД ЧУДОВИШНОТО. Токарчук ни поставува дилеми што нè исфрлаат од комфорната зона, потсетувајќи нè дека светот сè повеќе ни се измолкнува и дека бизарен е светот во кој живееме. Со помош на гротеска, црн хумор, фантастични и хорор-елементи ни покажува дека реалноста не е онаква каква што ја познаваме. Токму затоа и постои уметноста – за да го провоцира она што се плашиме и да го помислиме. Оригинал Opowiadania bizarne / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-508-4 Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

E.E. ОЛГА ТОКАРЧУК ЈА ПОВРЗУВА ВЕРБАТА ВО ПАРАНОРМАЛНИТЕ АКТИВНОСТИ СО СОЗРЕВАЊЕТО – ТРАНСФОРМАЦИЈАТА НА ЕДНО ДЕВОЈЧЕ ВО ЖЕНА. Петнаесетгодишната Ерна Елцнер живее во германско-полско семејство во Вроцлав на преминот од XIX во XX век. Животот на Ерна не е лесен, бидејќи таа не се истакнува, повлечена е и срамежлива, па никој не ѝ обрнува особено внимание. Сѐ додека еден ден, за време на ручекот, не здогледува дух... Оригинал Е.Е. / Страници 192 / Формат 13х20 / ISBN 978-608-243-005-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.2


НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА 2015

СВЕТЛАНА АЛЕКСИЕВИЧ

ВОЈНАТА НЕМА ЖЕНСКО ЛИЦЕ ЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИТЕ КНИГИ ЗА ВОЈНАТА. За време на Втората светска војна, околу еден милион жени се бореле на страната на Црвената армија, но за нив никогаш ништо не се пишува. Оваа книга ги собира на едно место спомените на стотици жени – снајперистки, тенкистки, болничарки. Ова е приказна за жените, жени што – повеќето првпат во својот живот – ја раскажуваат нехеројската страна на војната. Оригинал У войны не женское лицо / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-168-0

ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА ЧУДЕСНА И ПОТРЕСНА КНИГА ЗА ЛИЧНИТЕ СООЧУВАЊА НА ЛУЃЕТО ПОГОДЕНИ ОД НАЈГОЛЕМАТА СВЕТСКА КАТАСТРОФА – 1986 ГОДИНА, ЧЕРНОБИЛ. Ова не е книга за Чернобил, туку за последиците, за преживеаните и нивната нова реалност. Во овој свет сè изгледа сосема нормално затоа што злото се крие зад маска и никој не може да го препознае, да го види, да го слушне, да го допре или да го помириса. А сè може да убие – водата, почвата, јаболкото, дождот. Оригинал Чернобыльская молитва / Страници 304 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-227-4

„НИКОЈ НЕ НЀ НАУЧИЛ КАКО ДА БИДЕМЕ СЛОБОДНИ. ЕДИНСТВЕНОТО НЕШТО ШТО НЀ НАУЧИЛЕ Е КАКО ДА УМРЕМЕ ЗА СЛОБОДАТА.“ КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.3


НО

ВО

KЛАСИЦИ

ФРАНЦ КАФКА ПРОЦЕС ЗАСТРАШУВАЧКА ПРИКАЗНА ЗА ЈОЗЕФ К., БАНКАРСКИ СЛУЖБЕНИК ШТО НЕНАДЕЈНО Е УАПСЕН И МОРА ДА СЕ БРАНИ ОД ОБВИНЕНИЕ ЗА КОЕ НЕ МОЖЕ ДА ДОБИЕ НИКАКВИ ИНФОРМАЦИИ. Движејќи се низ лавиринтската мрежа на стапиците на системот, продолжува да се однесува на начин што го прави да изгледа сè повиновен. Неговиот лик станува симбол за вознемиреноста и чувството на отуѓеност на модерното време и за борбата на обичниот човек против неразумниот авторитет. Едно од најважните книжевни дела на XX век, со кое почнува нова ера во светската историја на литературата. Оригинал Der Prozess / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-541-1

ЗАМОК К. НА СЕКАКОВ НАЧИН СЕ ОБИДУВА ДО ДОЈДЕ ДО ОДГОВОРНИТЕ ВО ЗАМОКОТ ШТО УПРАВУВА СО СЕЛОТО ВО КОЕ Е ДОЈДЕН ДА РАБОТИ КАКО ГЕОМЕТАР. Но никако не може да стигне дотаму – наместо тоа, наидува на луѓето од селото и ги доживува опскурноста и налудничавоста на нивниот туѓ свет. Сета содржина на ова книжевно ремек-дело може накратко да биде означена како залудни обиди на К. да го најде патот до замокот. Но едноставноста е само привидна. Роман за отуѓувањето, бирократијата и за бесцелните обиди на човекот да се бори против системот и уште едно од брилијантите дела на Кафка. Оригинал Das Schloß / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-527-5

АМЕРИКА ПРВИОТ И ВЕРОЈАТНО НАЈВЕДАР РОМАН НА КАФКА ЈА РАСКАЖУВА ПРИКАЗНАТА ЗА СЕДУМНАЕСЕТГОДИШНИОТ КАРЛ РОСМАН, кој по една засрамувачка сексуална авантура со слугинката е „спакуван за Америка“ од страна на родителите. Очекувајќи да се искупи себеси во оваа „магична земја на можности“, младиот Карл е занесен од изобличени настани и вртоглави авантури. Слики од имагинарни пејзажи, злокобни опасности, безизлезни ситуации, постојани неправди и гротескни тензии меѓу ликовите го карактеризираат овој генијален роман. Оригинал Amerika / Страници 288 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-526-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.4


КЛАСИЦИ

MEША СЕЛИМОВИЌ ТИШИНИ ПРВООБЈАВЕНИОТ РОМАН НА ЕДЕН ОД НАЈВАЖНИТЕ СВЕТСКИ ПИСАТЕЛИ. „Роман за човек што излегува од војната, кој во војната изгубил сè и кому му се создаваат страшни тишини на преминот од едниот во другиот живот. Иако е пишуван во прво лице и има форма на исповед, не е автобиографски. Проблемот е морален и се сведува приближно на прашањето: што губи човекот кога го губи своето лично и што добива во заедничката придобивка.“ Меша Селимовиќ Оригинал Tišine / Страници 200 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-504-6

ОСТРОВ КУЌАТА Е НА КРАЈОТ ОД ’РТОТ, ВО РЕТКАТА БОРОВА ШУМА, НА ОСТРОВОТ. Сосем близу до гробиштата, далеку од малата рибарска населба. Тука, недалеку од морето, блескаво лете, смрачено и сиво зиме, живеат тие двајца, со години, отповеќе многу години, можеа и да заборават сè што било, оти било одамна, ама немаат заборавено, осудени се на сеќавање. Оригинал Ostrvo / Страници 204 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-418-6

КЛАСИЦИ

АМОС ОЗ ЈУДА ШМУЕЛ ЕШ, СТУДЕНТ И МЛАД ПРОУЧУВАЧ НА БИБЛИЈАТА, СЕ ЧУВСТВУВА ИЗГУБЕНО. Семејството му е пред финансиска пропаст, а девојка му решава да се омажи за друг. Наидува на оглас за работа како негувател на генијалниот, но зајадлив старец, Гершом Волд. Во неговиот дом е присутна и една таинствена личност. Преубавата жена го заведува Шмуел. Малку по малку, камената куќа и тројцата отпадници во неа почнуваат да ги откриваат своите тајни. Оригинал Judas / Страници 304 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-407-0

ПРИКАЗНА ЗА ЉУБОВТА И ТЕМНИНАТА СЕМЕЈНА САГА И МАГИЧЕН АВТОПОРТРЕТ НА АВТОРОТ, кој нè води на едно заводливо патување во своето детство и младост. Приказна за момче што расте во разрушените улици на воениот Ерусалим во средината на XX век, во мал стан пренатрупан со книги на многу јазици. Животот на Амос засекогаш се менува по самоубиството на неговата мајка кога тој имал само 12 години. Во 2015 година Натали Портман го режира истоимениот филм. Оригинал Sipur 'al ahava ve-choshech/ Страници 630 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-361-5

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.5


НАЈМОЌНИТЕ ПРИКАЗНИ

ФРЕДРИК БАКМАН ВОЗНЕМИРЕНИ ЛУЃЕ СЕРИЈА НА

НЕУСПЕШЕН ОГРАБУВАЧ НА БАНКА СЕ ЗАТВОРА СО ГРУПА ЛУЃЕ СО ЧУДНИ, НЕОБИЧНИ КАРАКТЕРИ. Разбојникот на крајот ќе се премисли и ќе ги пушти заложниците, но, кога полицијата влегува внатре, станот е – празен. При сослушувањата на сведоците во полициската станица, читателот има можност да ги следи детално различните верзии на тоа што всушност се случило. Маестрално конструирана приказна за трајната моќ на пријателството, простувањето и надежта – нештата што нè спасуваат дури и во немирни времиња. Оригинал Folk med ångest / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-467-4

Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

#1 МЕЧКОГРАД

МЕЧКОГРАД СЕРИЈА НА

ЛУЃЕТО ВЕЛАТ ДЕКА СО МЕЧКОГРАД Е ГОТОВО. Но покрај езерото има старо лизгалиште што пред многу генерации го изградиле работниците, а во него се наоѓа причината поради која народот верува дека утре ќе биде подобро. Јуниорскиот хокеарски тим игра во полуфиналето на националниот турнир и, всушност, се обидува да го освои. Сништата и надежите на ова место почиваат на рамената на грст тинејџери. Во ова место Бакман го сместил целиот свет. Оригинал Björnstad / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-463-6

#2 МЕЧКОГРАД

НИЕ ПРОТИВ ВАС ЕДНО ГРАТЧЕ ПРОТИВ ДРУГО. ЕДЕН ХОКЕЈСКИ ТИМ ПРОТИВ ДРУГ. Некогаш и против себе. Како продолжение на приказната за Мечкоград, оваа книга, со емотивниот набој со кој е напишана, зборува за љубовта, другарството, честа, верноста, единството, разединетоста, жртвувањето и борбата за опстанок. Нови ликови, нови пријатели, нови непријатели. Мечкоградската хроника е вистински микрокосмос и емоционален тобоган. Оригинал Vi mot er / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-492-6

СÈ ШТО СИН МИ ТРЕБА ДА ЗНАЕ ЗА СВЕТОТ ПРЕД СЕБЕ ИМАМЕ ДЛАБОКО ПРОНИКЛИВО ОБРАЌАЊЕ ОД ПРВИТЕ БОРБЕНИ РЕДОВИ НА ЕДНО ОД НАЈЗАСТРАШУВАЧКИТЕ ИСКУСТВА НА СЕКОЈ МАЖ: ТАТКОВСТВОТО. Бакман ни дава интимен увид во односот меѓу татковците и синовите. Зошто таткото понекогаш му ја стега дланката на синот малку поцврсто од обично. Оригинал Saker min son behöver veta om världen / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-440-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.6


НАЈМОЌНИТЕ ПРИКАЗНИ

ФРЕДРИК БАКМАН ЧОВЕКОТ ПО ИМЕ УВЕ НАСКОРО – НОВА ФИЛМСКА ЕКРАНИЗАЦИЈА СО ТОМ ХЕНКС

УВЕ Е 59-ГОДИШЕН ВДОВЕЦ, КОЈ Е ЕДЕН ОД ОНИЕ ШТО ПОКАЖУВААТ СО ПРСТ ВО ЛУЃЕТО ШТО НЕ ИМ СЕ ДОПАЃААТ. Секое утро врши инспекција по населбата во која живее. Вечно гневен и незадоволен, лесно избувлив, накратко: сосед од кошмарите. Меѓутоа, зад неговата мрзоволност, педантерија и железна принципиелност се крие една многу тажна приказна. Приказна што суштински ќе промени еден човек и едно соседско здружување. Ведар роман за влијанието на еден човечки живот врз безброј други. Оригинал En man som heter Ove / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-309-7

БАБА МИ ВЕ ПОЗДРАВУВА И ВИ СЕ ИЗВИНУВА ЕЛСА ИМА СЕДУМ ГОДИНИ, А НЕЈЗИНАТА БАБА Ѝ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДРУГАРКА ШТО ЈА ИМА. ОРИГИНАЛНА ДРУГАРКА, зашто има навика од својот балкон да гаѓа непознати луѓе со пејнтбол-топчиња. Две различни, а блиски перспективи. Кога бабата умира, остава куп писма со кои им се извинува на луѓето на кои им згрешила во животот. Така започнува и најголемата авантура на Елса. Оригинал Min mormor hälsar och säger förlåt / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-311-0

БРИТ-МАРИ БЕШЕ ТУКА НЕОДОЛИВ РОМАН ЗА НАОЃАЊЕТО ЉУБОВ И ЗА ВТОРИТЕ ШАНСИ ШТО СИТЕ ГИ ЗАСЛУЖУВАМЕ. Брит-Мари не може да поднесе неред. Фиоката за прибор е непростлив грев. Денот го започнува во шест часот бидејќи само лудаци се будат подоцна. По разделбата со сопругот, животот го почнува одново во гратчето Борг. Дали таа ќе го најде местото каде што ќе припаѓа? Оригинал Britt-Marie var här / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-322-6

СЕКОЕ УТРО ПАТОТ ДО ДОМА Е СÈ ПОДОЛГ И ПОДОЛГ ДЕДОТО И НОА СЕДАТ НА КЛУПА ДО КОЈА ЦВЕТААТ ЗУМБУЛИ. И покрај големата разлика во возраста, тие можат да разговараат за сè. Искрено толкување на стравот и љубовта, но и потсетник дека најголемото богатство се секојдневните мали ситни радости. И оние со кои ги споделуваме. Оригинал Och varje morgon blir vägen hem längre och längre / Страници 94 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-381-3

ЖИВОТ ЗА ЖИВОТ ПО ШТО САКАТЕ ДА ВЕ ПАМЕТАТ? И што ќе сторите ако имате последна шанса да ги поправите грешките од животот? Подготвени ли сте да ја платите цената, дури и ако е премногу висока? Оригинал Ditt livs affär / Страници 84 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-382-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.7


ДЕТСКАТА КУЌА

О НОВ

#4 ДЕТСКАТА КУЌА

ИРСА СИГУРДАРДОТИР КАРПА НА БЕСИЛКИТЕ НА ЕДНО МРАЧНО ВУЛКАНСКО ПОЛЕ ВО ОКОЛИНАТА НА РЕЈКЈАВИК СЕ НАОЃА КАРПАТА НА БЕСИЛКИТЕ. Тоа порано било место на кое се вршеле егзекуции, а сега е туристичка атракција. Сè додека едно утро полицијата не најде човек обесен таму... Клинецот закован во неговите гради докажува дека не се работи за самоубиство. Кога ќе влезат во станот на жртвата, наоѓаат уште една загатка: таму е оставено едно четиригодишно дете. Оригинал Gatið / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-531-2

#1 ДЕТСКАТА КУЌА

ДНК 1987 ГОДИНА, ТРИ ДЕЧИЊА ОСТАНУВААТ СИРАЦИ И СЕ РАЗДЕЛЕНИ ВО РАЗЛИЧНИ СЕМЕЈСТВА. 2015 година, две момчиња бараат помош од соседите затоа што се будат заклучени во својата соба, а мајка им ја нема. Убиена е на грозоморен начин, а единствениот сведок на убиството е едно немо девојче. Оригинал DNA / Страници 396 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-328-8

#2 ДЕТСКАТА КУЌА

ПРЕСМЕТКА МАЛАТА ВАКА СЕДИ НА СТУДЕНИТЕ СКАЛИ ПРЕД СВОЕТО НОВО УЧИЛИШТЕ. Родителите веројатно заборавиле да ја земат. Ѝ се придружува другарче од одделението, кое предлага Вака да го искористи телефонот во нивниот дом, а потоа ќе одат да си играат кај Вака. Но, откако ќе влезе во нивната куќа, веќе никогаш нема да излезе. Оригинал Sogið / Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-368-4

#3 ДЕТСКАТА КУЌА

ОСЛОБОДУВАЊЕ БРИЛИЈАНТНА И НЕИЗВЕСНА ПРИКАЗНА ЗА МРАЧНАТА СТРАНА НА ДРУШТВЕНИТЕ МЕДИУМИ. Книгата ќе те натера да се запрашаш дали си објавил нешто за што можеби ќе зажалиш. Полицијата дознава за злосторството на ист начин како и сите други: преку „Снепчет“. Пронајдено е телото и тоа е обележано со бројот 2. Оригинал Aflausn / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-441-4

нас

кор

о

КУКЛАТА #5 ДЕТСКАТА КУЌА

МАЈКА И ЌЕРКА ОДАТ НА РИБОЛОВ, НО ФАЌААТ САМО СКРШЕНА КУКЛА. Ќерката инсистира да ја задржат. Истата вечер, мајката објавува фотографија од куклата на интернет. До следното утро, таа е мртва, а куклата е исчезната. Книга што ја цементира репутацијата на Ирса како маестро на раскажувачка тензија и изненадување. Оригинал Brúðan / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-555-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.8


ГРОЗОМОРИТЕ НА БАСТАНСКАТА ДОЛИНА

ДОЛОРЕС РЕДОНДО #1 БАСТАНСКА ТРИЛОГИЈА

#2 БАСТАНСКА ТРИЛОГИЈА

НЕВИДЛИВИОТ ЧУВАР

ЗАВЕТОТ НА КОСКИТЕ

ПО МНОГУ ГОДИНИ ИНСПЕКТОРКАТА АМАЈА СЕ ВРАЌА ВО РОДНИОТ ГРАД ЗА ДА ГО НАЈДЕ УБИЕЦОТ НА МЛАДИ ДЕВОЈКИ. Тој ги задушува и ги остава голи во шумата следејќи некој вид мрачен ритуал. Амаја се соочува и со сеништата од сопственото минато. Мрачни епизоди за кои никогаш не зборувала и што ја принудиле да замине, но измешани и со старите народни верувања од областа Навара? Што сè кријат бастанските шуми?

ЕДНА ГОДИНА ПО АПСЕЊЕТО НА ЈАСОН МЕДИНА ПОРАДИ СИЛУВАЊЕ И УБИСТВО НА ПАШТЕРКАТА, инспекторката Амаја Саласар има уште една обврска пред да отиде на породилно отсуство – да присуствува на неговото судење. Но судијата објавува дека судењето се прекинува. Обвинетиот се самоубил и оставил мистериозна порака со само еден збор: „Тарттало“, збор што упатува на мрачно суштество од баскиската митологија.

Оригинал El guardián invisible / Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-331-8

Оригинал Legado en los huesos / Страници 496 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-385-1

#3 БАСТАНСКА ТРИЛОГИЈА

ДАР ЗА БУРАТА КОГА АМАЈА Е ПОВИКАНА ДА ЈА ИСТРАЖИ СМРТТА НА ЕДНО БЕБЕ, НАОЃА СОМНИТЕЛЕН БЕЛЕГ ШТО УКАЖУВА НА УБИСТВО. Таткото е фатен како се обидува да избега со телото, но дали од вина или од тага? Бабата на бебето ќе го обвини Ингума – злобниот демон од бастанската митологија што ги убива луѓето в сон. Амаја конечно се соочува со вистинскиот извор на сите настани што пакостеа по Бастанската долина години наназад. Оригинал Ofrenda a la tormenta / Страници 480 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-416-2

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

#0 БАСТАНСКА ТРИЛОГИЈА

СЕВЕРНАТА СТРАНА НА СРЦЕТО ВО 2005 ГОДИНА, МНОГУ ВРЕМЕ ПРЕД ДА СЕ СЛУЧАТ ЗЛОСТОРСТВАТА ВО БАСТАНСКАТА ДОЛИНА, Амаја, како млада помошник-инспекторка заминува во Академијата на ФБИ, во САД. Таму се истакнува со својот талент и агентот Алојсиус Дипре ја вклучува во екипата што е во потрага по сериски убиец наречен Композиторот, кој убива цели семејства во текот на големи природни катастрофи. Настаните ѝ претходат на Бастанската трилогија. Оригинал La cara norte del corazón / Страници 624 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-480-3

стр.9


ИНТЕРНАЦИОНАЛНА СЕНЗАЦИЈА

САМУЕЛ БЈОРК

НОВ

ДЕТЕТО ШТО САКАШЕ ЕЛЕНИ

О

#3 МИА КРИГЕР И ХОЛГЕР МУНК

ЗИМА Е, 1996 ГОДИНА. ПЕНЗИОНЕР ВОЗИ НИЗ ПЛАНИНИТЕ СО СВОЈОТ АВТОМОБИЛ. Одеднаш забележува нешто на патот и нагло закочува. Фаровите фрлаат светлина врз снегот каде што стои преплашено дете со помодрени усни и со еленски рогови на главата. Четиринаесет години подоцна, во планинското езеро недалеку оттука, пронајдена е мртва девојка. Во балетски костим, а близу до неа стои и фотоапарат на статив. За една недела ќе се случат уште две убиства. Ова е најлошиот вид сериски убиец: грозоморен и непредвидлив. Оригинал De jongen in de sneeuw / Страници 384 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-528-2

#2 МИА КРИГЕР И ХОЛГЕР МУНК

БУВОТ ЛОВИ САМО НОЌЕ ТИНЕЈЏЕРКА СО ПРОБЛЕМИ ВО ОДНЕСУВАЊЕТО ИСЧЕЗНУВА ОД ДОМОТ ЗА МЛАДИ. Набргу, на шумска ледина е пронајдено нејзиното мртво тело на постела од пердуви, врамено во светлечки пентаграм. Истрагите на тимот се вртат во круг сè додека не им се јави мистериозен хакер што им покажува вознемирувачко видео. Снимката разоткрива нови детали за трагичната судбина на убиената девојка, а на крајот се гледа дури и убиецот, облечен како був – птицата на смртта. Оригинал Uglen / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-486-5

#1 МИА КРИГЕР И ХОЛГЕР МУНК

ПАТУВАМ САМА ИСТРАЖИТЕЛКАТА МИА КРИГЕР ЈА НАПУШТА ПОЛИЦИЈАТА И ГРАДСКИОТ МЕТЕЖ ГО ЗАМЕНУВА СО ОСАМЕН И ТИВОК ЖИВОТ НА ЕДЕН НОРВЕШКИ ОСТРОВ. Наскоро таму доаѓа нејзиниот стар колега, Холгер Мунк, да ја наговори да се врати. Потребна му е нејзината помош за новиот случај. Во шумата е најдено безживотното тело на шестгодишно девојче, обесено со училиштен ранец на грбот. Околу вратот има закачено порака: „Патувам сама“. Застрашувачки трилер, кој нема да престане да ве шокира и изненадува до последната страница. Оригинал Det henger en engel alene i skogen / Страници 432 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-429-2

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.10


ХОРОР

РАЈЛИ СЕЈГЕР ДОМА ПРЕД ДА СЕ СТЕМНИ ТАТКОТО НА МЕГИ ХОЛТ СВОЕВРЕМЕНО ОБЈАВИЛ КНИГА ЗА КУЌАТА „БЕЈНБЕРИ ХОЛ“ ВО КОЈА СВЕДОЧИ ЗА НАТПРИРОДНИ И ЗЛОКОБНИ ПРИСУСТВА. Меги сега е возрасна и ја наследува куќата одлучена да ја открие тајната. За неа духови не постојат. Но, кога почнува да доживува необични нешта, вистината што ќе ја открие е многу поинаква од она што го очекувала. Мрачната историја ќе го доведе во прашање сето она во што таа верува. Оригинал Home before dark / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-507-7

ЗАКЛУЧИ ГИ СИТЕ ВРАТИ ПО НИЗАТА МАЛЕРИ, МЛАДАТА ЏУЛС ЛАРСЕН ДОБИВА ШАНСА ДА РАБОТИ КАКО СТАНАР ВО „БАРТОЛОМЕЈ“, ЕДНА ОД НАЈГЛАМУРОЗНИТЕ ЗГРАДИ ВО ЊУЈОРК. Таму не се дозволени гости. Не е дозволено зборување со богатите жители. Маѓепсана од сјајот и раскошот, се спријателува со Ингрид, која ѝ се доверува дека „Бартоломеј“ има и друга, морничава страна. Овој муабет Џулс го припишува на нејзината драматичност... сè додека Ингрид не исчезне. Оригинал Lock еvery door / Страници 368 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-390-5

OKСФОРДСКА СЕРИЈА

ГИЉЕРМО МАРТИНЕС ПРОФЕСОР И СТУДЕНТ ИСТРАЖУВААТ СЕРИЈА ЧУДНИ УБИСТВА ВО ОКСФОРД, АНГЛИЈА. Сите злосторства се поврзани со математички симболи и шифри, кои го најавуваат следното од серијата. Истоимениот холивудски филм е со Илајџа Вуд и Џон Харт во главните улоги. Оригинал Crímenes imperceptibles / Страници 224 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-4507-86-4

МЛАДАТА СТИПЕНДИСТКА КРИСТЕН ХИЛ РАБОТИ НА ИСТРАЖУВАЊЕ СО БРАТСТВОТО „ЛУИС КАРОЛ“ и открива необјавена страница од дневникот на славниот автор, која била искината и загубена во 1863 година. Подготвувајќи се да го објави откритието, девојката е дивјачки прегазена од автомобил. Следуваат серија злосторства што се чини имаат цел да спречат да се обелодени тајната.

#2 ОКСФОРДСКА ТРИЛОГИЈА

УБИСТВАТА НА АЛИСА

#1 ОКСФОРДСКА ТРИЛОГИЈА

ОКСФОРДСКИ УБИСТВА

Оригинал Los crímenes de Alicia / Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-391-2

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.11


ОРИГИНАЛНИОТ ШЕРЛОК ХОЛМС

А. К. ДОЈЛ

#1

Ш ЕР

ЛО

К

ХО

ЛМ С

АВАНТУРИТЕ НА ШЕРЛОК ХОЛМС ШЕРЛОК ХОЛМС ГИ РЕШАВА ЗЛОСТОРСТВАТА НА КРИМИНАЛЦИТЕ НА ВООДУШЕВУВАЧКИ НАЧИН! Тој и неговиот верен колега, доктор Вотсон, решаваат дванаесет збунувачки и мистериозни случаи. Се среќаваме со неговите славни и проклето тешки загатки, меѓу кои и „Скандал во Бохемија“, „Шареното чергиче“, „Здружение на црвенокосите“ и многу, многу други. Оригинал The Adventures of Sherlock Holmes / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-319-6

#2 ШЕРЛОК ХОЛМС

МЕМОАРИТЕ НА ШЕРЛОК ХОЛМС КЛАСИЧНА ЗБИРКА ОД 1894 ГОДИНА, ВО КОЈА НА ХОЛМС МУ СЕ ДАВААТ ПОДЛАБОКИ ДИМЕНЗИИ, а заплетите стануваат сè помрачни и покомплексни. Шерлок Холмс и неговиот верен партнер д-р Вотсон ќе решат дел од најбизарните случаи – исчезнувањето на тркачкиот коњ „Сребрен Пламен“, ужасните околности во кои ќе се најде „Грчкиот толкувач“ и чудната мистерија на „Ритуалот на семејството Масгрејв“ – а наспроти сите овие случаи, еден генијален криминален ум ќе планира како да му стави крај на постоењето на големиот детектив. Оригинал The Memoirs of Sherlock Holmes / Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-387-5

#3 ШЕРЛОК ХОЛМС

ВРАЌАЊЕТО НА ШЕРЛОК ХОЛМС ШЕРЛОК СЕНЗАЦИОНАЛНО СЕ ВРАЌА ОД МРТВИТЕ И ПОВТОРНО ГО ПОСВЕТУВА ЖИВОТОТ НА ИСПИТУВАЊЕ НА КРИМИНАЛНИТЕ СПЛЕТКИ ВО ГЛАВНИОТ ГРАД. Со ентузијазам се нафрла на случаите што опфаќаат мистериозни шифрирани кодови, милионери што се прогонувани, демначи, киднапирања и средба со „најлошиот човек во Лондон“. Но старите „пријатели“ на Холмс внимателно го следат секој негов чекор. Тринаесетте брилијантни приказни вклучуваат мистерија, детекција и дедукција на најпознатиот детектив на сите времиња. Оригинал The Return of Sherlock Holmes / Страници 344 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-405-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.12


ТРИЛЕРИ

ЈУСИ АДЛЕР-ОЛСЕН ЖЕНАТА ВО КАФЕЗОТ #1 СЕКТОРОТ Q

КАРЛ МОРК Е ПРЕМЕСТЕН ВО НОВООТВОРЕНИОТ СЕКТОР ЗА НЕРЕШЕНИ СЛУЧАИ, НАРЕЧЕН СЕКТОРОТ Q. Единствениот вработен таму е сириски имиргант, Асад, кој всушност е чувар, но се покажува како талентиран и надарен детектив. Карл одново ја започнува истрагата за случајот со исчезнатата млада политичарка Мерете Лунгор. Таа исчезнала пред пет години и се претпоставува дека е удавена, но нејзиното тело никогаш не е пронајдено. Мерете не е мртва! Оригинал Kvinden i buret / Страници 406 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-234-2

ЛОВЦИ НА ФАЗАНИ #2 СЕКТОРОТ Q

ВО 1987 ГОДИНА, ВО ВИКЕНДИЧКА ВО СЕВЕРНА ДАНСКА, СУРОВО СЕ УБИЕНИ БРАТ И СЕСТРА. Полицијата се сомнева дека убиецот е дел од една приватна гимназија во која учат децата на најбогатите семејства во земјата. Учениците од ова елитно друштво се познати по организирање насилни оргии. Сепак, истрагата е попречена од високи полициски инстанции. Дваесетина години подоцна случајот повторно е на масата на полицискиот инспектор Карл Морк. Tајната што ќе ја открие може да смени сè. Оригинал Fasandræberne / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-441-4

ПОРАКА ВО ШИШЕ #3 СЕКТОРОТ Q

ИЗРАСНАТ ВО ЕКСТРЕМНО РЕЛИГИСКО СЕМЕЈСТВО, КОГА ПОРАСНАЛ, ПЕДАНТНО И БЕЗМИЛОСНО ТРГНАЛ ВО ПОХОД да се одмазди на сите секти за своето несреќно и заробено детство. Планот му го загрозува шише, пронајдено на морски брег, а потоа со години заборавено во шкотска полициска станица. Во шишето се наоѓа порака што е мошне уништена и тешко читлива. Единствено може да се забележи: ПОМОШ! Добитник на престижната награда „Стаклен клуч“ во категоријата најдобар нордиски крими-роман. Оригинал Flaskepost fra P / Страници 464 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-479-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.13


ТРИЛЕРИ

ЈУСИ АДЛЕР-ОЛСЕН ВКУСОТ НА ОДМАЗДАТА #4 СЕКТОРОТ Q

ВО 1987 ГОДИНА НЕТ ХЕРМАНСЕН ПЛАНИРА ДА ИМ СЕ ОДМАЗДИ НА ОНИЕ ШТО ЈА МАЛТРЕТИРАЛЕ ВО МЛАДОСТА. Имено, во Данска во средината на XX век постоело безмилосно движење за казнување на девојките што биле „непослушни“. Во него учествувал и Курт Вад, харизматичен, надалеку познат хирург, кој ги стерилизирал своеглавите девојки. Дваесетина години подоцна, детективот Карл Морк има полни раце работа со истрагата за исчезнувањето на Рита, сопственичка на бордел.

КТОР #5 СЕ

КОРО

МАРКО САКА ДА СТАНЕ ДАНСКИ ДРЖАВЈАНИН И ОДИ НА УЧИЛИШТЕ КАКО СЕКОЈ ОБИЧЕН ТИНЕЈЏЕР. НО НЕГОВОТО МИНАТО НЕ Е КАКО НА СЕКОЈ ОБИЧЕН ТИНЕЈЏЕР. Тој целото свое детство го минал во ромска банда со која автократски владее неговиот вујко Зола и во која сите деца се принудени да питаат и да крадат. Кога Марко ќе дознае дека вујко му планира да го осакати за му носи поголем приход, конечно се обидува да побегне. Но тогаш открива закопано тело што го води до фрапантни тајни за кланот.

НАС

ЕФЕКТОТ НА МАРКО

ОТ Q

Оригинал Journal 64 / Страници 480 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-517-6

Оригинал Marco Effekten / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-548-0

О

ОР

СК

НА

МАНИПУЛАНТ

#6 СЕКТОРОТ Q

КАРЛ МОРК ГО ПРЕДВОДИ ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА НЕРЕШЕНИ СЛУЧАИ НА НАЈИСТОЧНИОТ ДАНСКИ ОСТРОВ ЗА ДА ЈА ОТКРИЕ ВИСТИНАТА ЗА СМРТТА НА ПРЕУБАВАТА СРЕДНОШКОЛКА АЛБЕРТА. Таа пред седумнаесет години исчезнала од училиштето, а потоа била пронајдена како виси на дрво крај патот. Истрагата води до чуден култ и до неговиот харизматичен водач, човек што е необично привлечен за жените. Оригинал Den grænseløse / Страници ФАЛИ / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-554-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.14


о ск на

ТРИЛЕРИ

ро

ЛУИЗ ПЕНИ НАЈСВИРЕПИОТ МЕСЕЦ

#3 АРМАНД ГАМАШ

ВЕЛИГДЕН ВО ТРИ ПАЈНС Е ВРЕМЕ НА ЦРКОВНИ СЛУЖБИ, ПОТРАГА ПО ЈАЈЦА И СЕАНСИ ЗА ВОСКРЕСНУВАЊЕ НА МРТВИТЕ. Група пријатели одат во старата куќа на Хадли, ужасот на ридот, за конечно да се ослободат од злите духови што го измачуваат селото со децении. Но, наместо да се ослободат од духот, тие создаваат нов. Еден од пријателите умира од страв. Или сепак се работи за убиство? Веќе е јасно дека за да се случи повторно раѓање, прво мора да има смрт. Оригинал The Cruelest Month / Страници ФАЛИ / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-552-7

#1 АРМАНД ГАМАШ

МРАЧЕН МОТИВ ЕДНО УТРО СЛИКАРКАТА ЏЕЈН НИЛ Е ПРОНАЈДЕНА МРТВА ВО ШУМАТА. ПРОБОДЕНА СО СТРЕЛА ВО СРЦЕТО. Жителите се убедени дека станува збор за несреќа, но Гамаш открива загатката во една слика на сликарката, создадена кратко пред да умре. Оригинал Still Life / Страници 336 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-198-7

МРТВА ЛАДНА #2 АРМАНД ГАМАШ

ВО БАЈКОВИТОТО СЕЛО ТРИ ПАЈНС, ДОДЕКА СЕЛАНИТЕ СЕ ПОДГОТВУВААТ ЗА БОЖИЌ, НЕКОЈ СЕ ПОДГОТВУВА ЗА УБИСТВО! Инспекторот ја истражува причината за грозната и необична смрт на една жена. Како е возможно никој да не види како се измачува од електричен удар среде подмрзнатото езеро? Следните денови уште два смртни случаи ќе се најдат пред брилијантниот детектив Арманд Гамаш, легенда од рангот на Херкул Поаро и Шерлок Холмс. Оригинал А Fatal Grace / Страници 360 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-305-9

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.15


ТРИЛЕРИ

но

во

АХМЕТ УМИТ ПАТАСАНА

ОД АВТОРОТ

НА „МЕМЕНТО

ЗА ИСТАНБУЛ“

АРХЕОЛОШКО ИСКОПУВАЊЕ ВО АНТИЧКИ ХЕТИТСКИ ГРАД ВО БЛИЗИНА НА СИРИЈА ЌЕ ОТКРИЕ ПЛОЧИ НАПИШАНИ ПРЕД 3 000 ГОДИНИ. Со нив почнува возбудливата приказна за животот на Патасана, главниот дворски писар, но почнуваат и – убиствата. Мудриот старец од селото е убиен, а селаните го толкуваат тоа како проклетство бидејќи се нарушува мирот на Црниот гроб. Во следните денови се појавуваат уште два трупа. Точно пред 78 години се извршени слични убиства. Капетанот ја почнува својата истрага во која мора да се соочи и со богатата историја на Газиантеп. Оригинал Patasana / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-556-5

КРИКОТ НА ЛАСТОВИЦАТА ДАЛИ Е ПООПАСЕН СЕРИСКИ УБИЕЦ ШТО УБИВА ПЕДОФИЛИ ИЛИ ЧОВЕК ШТО ОСТАНУВА РАМНОДУШЕН? Цел на серискиот убиец се педофилите. Секогаш ги убива со ист ритуал. Ги носи силувачите на места што се поврзани со деца и покрај нив остава играчка. Покрај тоа, им ги врзува очите со кадифен превез и им пресекува дел од десното уво. Поради ова го нарекуваат Мижачот. Дали може да се оправда едно убиство, од каква и да е причина? Оригинал Kırlangıç Çığlığı / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-465-0

МЕМЕНТО ЗА ИСТАНБУЛ МРТВО ТЕЛО СО АНТИЧКА МОНЕТА ВО ДЛАНКАТА Е ПРОНАЈДЕНО ВО СТАРИОТ ДЕЛ НА ИСТАНБУЛ. Убијците грабнуваат и други луѓе. Седум убиства, седум владетели, седум монети и седум споменици поврзани со историјата на еден од најимпресивните градови. Oригинал İstanbul Hatırası / Страници 572 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-022-5

МАГЛА И НОЌ СЛУЖБЕНИК ВО РАЗУЗНАВАЧКАТА СЛУЖБА ЈА БАРА МИНЕ, КОЈА МИСТЕРИОЗНО ИСЧЕЗНАЛА. Крајот ќе го доведе до шокантен заклучок. „Ако Роман Полански го прочиташе овој роман, сигурно ќе снимеше филм.“ Атила Дорсај Оригинал Sis ve Gece / Страници 304 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-054-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.16


НОВИТЕ СЛУЧАИ НА ХЕРКУЛ ПОАРО

СОФИ ХАНА

#1 ХЕРКУЛ ПОАРО

УБИСТВА СО МОНОГРАМ

#2 ХЕРКУЛ ПОАРО

ЗАТВОРЕНИОТ КОВЧЕГ

ХЕРКУЛ ПОАРО ВЕЧЕРА ВО ЛОНДОНСКО КАФУЛЕ КОГА Е ПРЕКИНАТ ОД НЕПОЗНАТА ЖЕНА ШТО МУ СЕ ДОВЕРУВА ДЕКА НАСКОРО ЌЕ БИДЕ УБИЕНА. Иако уплашена, таа го моли Поаро да не го бара нејзиниот џелат бидејќи така правдата ќе биде задоволена. Истата вечер во еден отмен лондонски хотел се убиени тројца гости, а на секого од нив во уста му е оставена манжетна. Дали овие убиства се поврзани со преплашената жена?

ЕДНА ОД ОМИЛЕНИТЕ АВТОРКИ НА КНИГИ ЗА ДЕЦА ПРИРЕДУВА ЗАБАВА НА СВОЈОТ ИМОТ. Додека гостите пристигнуваат, леди Плејфорд го повикува својот адвокат за да го измени тестаментот. Одлучува да ги лиши сопствените деца од сè, а целото богатство да му го препише на некој кому му остануваат неколку недели живот. Меѓу гостите се и двајца мажи што дотогаш ги нема сретнато – белгискиот детектив Херкул Поаро и Едвард Кечпул, инспектор од Скотланд јард.

Оригинал The Monogram Murders / Страници 320 / ISBN 978-608-243-384-4

Оригинал Closed casket / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-392-9

#3 ХЕРКУЛ ПОАРО

МИСТЕРИЈАТА НА ТРИТЕ ЧЕТВРТИНИ ПОАРО ЕДЕН ДЕН ПРЕД СВОЈОТ ДОМ ЗАТЕКНУВА НАЛУТЕНА И БЕСНА ЖЕНА. Инсистира да ѝ објасни зошто ѝ испратил писмо во кое ја обвинува за убиство на извесен Барнабас Панди, човек за кого таа ниту слушнала ниту го видела претходно. Видно вознемирен влегува дома, каде што го чека уште еден непознат посетител што исто така тврди дека утрово примил писмо со обвинение за убиството на Барнабас Панди. Колку такви писма се испратени во негово име? Оригинал The Mystery of Three Quarters / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-399-8

#4 ХЕРКУЛ ПОАРО

УБИСТВАТА ВО КИНГФИШЕР ХИЛ ПОАРО ПАТУВА СО ЛУКСУЗЕН ПАЈТОН ДО ЕЛИТНИОТ ИМОТ КИНГФИШЕР ХИЛ. Тој и инспектор Кечпул се најмени од Ричард Девонпорт да го истражат убиството на неговиот брат Френк и да докажат дека неговата свршеница Хелен е неправедно осудена за убиството. Но има еден чуден услов: не смеат да ја откриваат причината зошто се таму. Оригинал The Killings at Kingfisher Hill / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-442-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.17


TРИЛЕРИ

ЏЕНИФЕР ХИЛИЕР МАЛИ ТАЈНИ МАРИН ИМА СОВРШЕН ЖИВОТ. Омажена за својата љубов од младоста, сопственичка на елитни фризерски салони, додека сопругот Дерек управува со приватна компанија. Сè додека не им се распадне светот кога е киднапиран нивниот син. Една година подоцна, Марин е претворена во сениште. Најмува детектив да продолжи со истрагата, но тој открива дека Дерек има афера со помлада жена. Ова ја враќа Марин во живот. Оригинал Little Secrets / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-460-5

СРЦА ОД ЦИМЕТ ЕДНА ОД НАЈПОПУЛАРНИТЕ ДЕВОЈКИ ВО СВОЕТО УЧИЛИШТЕ – ИСЧЕЗНУВА БЕЗ ТРАГА. Никогаш никој не ќе се посомнева дека нејзината најдобра пријателка е вклучена во убиството. Но не и Кајзер Броди. Четиринаесет години подоцна, посмртните останки на Анџела се откриени. Таа е жртва на серискиот убиец што подоцна убил уште најмалку три жени. Оригинал Jar of Hearts / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-421-6

ТРИЛЕРИ

ХЕРМАН КОХ ДРАГ ГОСПОДИНЕ М. СВОЕВРЕМЕНО СЛАВЕН ПИСАТЕЛ, М. ГО ПОСТИГНАЛ НАЈГОЛЕМИОТ УСПЕХ СО ТРИЛЕР БАЗИРАН НА СЛУЧАЈ НА ИСЧЕЗНУВАЊЕ ВО РЕАЛНИОТ ЖИВОТ. Во него ја раскажал приказната за професор по историја што исчезнал една зима откако имал куса врска со својата прекрасна студентка. По објавувањето, романот на М. станал бестселер што го одбележал неговиот интернационален пробив. Тоа било пред многу години, но сега кариерата на М. е на залезот. Но не и ако го прашате неговиот бизарен сосед, кој постојано го демне. Оригинал Geachte heer M. / Страници 384 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-502-2

ВИКЕНДИЧКА СО БАЗЕН КОГА ЛЕКУВАЊЕТО НА ПОЗНАТИОТ АКТЕР РАЛФ МАЈЕР ЌЕ ТРГНЕ ВО ПОГРЕШНА НАСОКА И ТОЈ УМИРА, доктор Марк Схлосер мора да дојде до некои одговори. Угледот е сè во неговата професија. Минатото лето докторот, неговата сопруга и нивните две убави ќерки тинејџерки поминуваат една недела на Медитеранот, во викендичката на семејството Мајер. Но прекрасното летување се претворило во кошмар. Оригинал Zomerhuis met zwembad / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-395-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.18


TРИЛЕРИ

О

НОВ

AНДЕ ЈАНКОВ САМО БОГ ПРОСТУВА ДЕКЕМВРИ, 2019 ГОДИНА. ЕДНО ПОНЕДЕЛНИЧКО УТРО Е ПРОНАЈДЕНО МРТВО ТЕЛО ВО ПОДРУМОТ ПОД ГРАДСКИОТ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ. Навидум обичното убиство со лихварска заднина бргу се покажува како покомплицирано, кога следната недела е пронајдена нова жртва, убиена под слични околности, без каква било поврзаност со претходниот случај. Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-533-6 #3 ИН

СПЕК

#2 ИНСПЕКТОРОТ ВИКТОР НИКОЛОВ

СИГУРЕН РИЗИК

ТОРО

Т ВИК

ТОР Н

ИКОЛ

ОВ

ВИКТОР НИКОЛОВ СÈ ПОВЕЌЕ СЕ ЗБЛИЖУВА СО СВОЈАТА ДЕВЕТГОДИШНА ЌЕРКА, ТЕОНА. Мирната есен е нарушена едно септемвриско утро кога телото на новинарката Драгана Несторовска е пронајдено во багажникот од нејзиниот автомобил. Причината за смртта е недостиг на воздух, како резултат на давење. Виктор е под притисок што побргу да го разреши случајот додека на површина излегуваат сомнителни детали од минатото на новинарката. Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-459-9

#1 ИНСПЕКТОРОТ ВИКТОР НИКОЛОВ

ВИЕНСКИ ГАМБИТ (II ИЗДАНИЕ) ВИКТОР НИКОЛОВ Е 33-ГОДИШЕН ИНСПЕКТОР НА ОДДЕЛЕНИЕТО ЗА КРВНИ ДЕЛИКТИ ОД СКОПЈЕ. За време на својот летен одмор, заминува за Виена во посета кај својот помлад брат Даниел, пропаднат писател што одвај преживува работејќи како бармен во еден елитен ноќен клуб. Додека ја истражува неодоливата Виена, Виктор ја запознава Карен Фишер, Австријката со која истата вечер завршува во кревет. Но прекрасната ноќ се претвора во кошмарно утро. Девојката на Даниел е пронајдена мртва, а тој нема алиби. Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-452-0

ЕДНО ЛЕТО НА КРИТ (III ИЗДАНИЕ) МАРИНА И НЕЈЗИНОТО МОМЧЕ ФИЛИП ОДЛУЧУВААТ СВОЈОТ ЛЕТЕН ОДМОР ДА ГО ПОМИНАТ НА ГРЧКИОТ ОСТРОВ КРИТ. Елена, тетката на Марина, треба да ги пречека на автобуската станица во Хања. Прекрасната идила е прекината поради ситна караница на станицата предизвикана од Филип, кој во момент на фрустрација ја остава својата девојка сама. Кога се враќа назад, од Марина нема ни трага ни глас. Филип започнува мртва трка со времето. Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-537-4

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.19


TРИЛЕРИ ЧУК, ЧУК

КРЦКАЊЕ НА СКАЛИТЕ

АНДЕРС РОСЛУНД ПЕТ ЦРВЕНИ СВЕЌИЧКИ НА ТОРТАТА. ИСЧЕКУВАЊЕ. Како можеше Зана да знае дека овој ден ќе им го промени животот на толку многу луѓе? Сè што сакаше е да ја испее роденденската песна. Кога Еверт Гренс ќе влезе во станот, останува зашеметен од смрдеата на расипана храна, но и на нешто многу пострашно. Тоа што ќе го види ќе му остане длабоко врежано во сеќавањето. Приказна за предавството и одмаздата, додека светот трепери за време на трите дена исполнети со шокантни настани. Оригинал Jamåhonleva / Страници 448 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-394-3

ВО ОКОТО НА СВЕСТА

ЕВА БЈОРГ АЈГИСДОТИР

КОГА ТЕЛОТО НА ЕДНА ЖЕНА Е ПРОНАЈДЕНО ПОКРАЈ СВЕТИЛНИК ВО ИСЛАНДСКИОТ ГРАД АКРАНЕС, набрзо станува јасно дека локалците ја познаваат. Главниот полициски истражувач во случајот, Елма, која се вратила во Акранес по пропаднатата врска, и нејзините колеги почнуваат истрага што открива шокантна тајна во минатото на мртвата жена... Чепкајќи низ урнатините на гратчето, тие мора да ја донесат правдата... пред да биде предоцна. Оригинал Marrið í stiganum / Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-494-0

СВЕКРВА

СЕЛИ ХЕПВОРТ

ХОКАН НЕСЕР

ГЛАВНИОТ ИНСПЕКТОР ВАН ВЕТЕРЕН СЕ СООЧУВА СО ДОСЕГА НЕВИДЕН МИСТЕРИОЗЕН СЛУЧАЈ. Две последователни убиства, истрага, мистериозно писмо. Дали писмото ќе му помогне на инспекторот да го открие убиецот? Оригинал Det grovmaskiga nätet / Страници 256 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-224-3

ОД МОМЕНТОТ КОГА ЛУСИ ЈА ЗАПОЗНАВА СВЕКРВАТА, ЗНАЕ ДЕКА НЕ Е ЖЕНА КАКВА ШТО ДИЈАНА ПОСАКУВАЛА ЗА СВОЈОТ СОВРШЕН СИН. Дијана е столб на заедницата; никој нема лош збор за неа... освен Луси. Минуваат пет години. Дијана е пронајден мртва, а прошталното писмо вели дека веќе не сакала да живее поради ракот. Само што аутопсијата не открива рак. Но открива траги од отров и докази дека починала од задушување. Нарушените односи и скриените семејни тајни стануваат сè пошокантни со секоја страница. Оригинал The Mother in Law / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-412-4

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.20


ШПИОНИ, ЗАГОВОРИ, КОНСПИРАЦИИ На с ко р о

ДЕБИТАНТ

СЕРГЕЈ ЛЕБЕДЕВ „ДЕБИТАНТ“ Е СОВРШЕН, СМРТОНОСЕН ОТРОВ, КОЈ НЕ ОСТАВА ТРАГИ. Неговиот создател, хемичарот Калитин, работел во тајната советска лабораторија, но по распаѓањето на СССР избегал на запад. Потполковниот Шершнев добива наредба да го отруе предавникот со истиот отров што тој го создал... Книжевна студија за отровите како алатка на советските разузнавачки служби, но и брилијантна проза за современиот Фауст. А најдобар отров е стравот! Оригинал Дебютант / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-543-5

КОНЦИ НА СУДБИНАТА МАРИЈА ДУЕЊАС МЛАДАТА ШИВАЧКА СИРА КИРОГА ГО НАПУШТА МАДРИД СПРОТИ ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ЗА ДА ЗАМИНЕ СО РАМИРО, во кого е лудо вљубена, оставајќи го зад себе свршеникот. Се сместуваат во Тангер, светски и егзотичен град, во кој на почетокот водат живот од приказните. Но таму доживува тешко предавство и останува сама и со многу долгови. Принудена е со помош на пријатели со сомнителен углед да отвори модно ателје за отмени клиентки. Наскоро ќе се втурне во тајна мисија чиј параван ќе биде нејзиниот занает. Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

Оригинал El tiempo entre costuras / Страници 624 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-464-3

СЛУЧАЈОТ ЧЕРНОБОГ (II ИЗДАНИЕ) КАТЕРИНА ШОШКО

НА ПОЧЕТОКОТ НА 1980-ТИТЕ МЛАДИТЕ ПСИХИЈАТРИ ЈАН ЛЕВИ И ТАТЈАНА ФАУСТ ПИШУВААТ ТЕЗА ЗА ФЕНОМЕНОТ ЕЛЕОНОРА ЧЕРНОБОГ, случај што со децении неуспешно се провлекувал по психијатриски установи. Сето тоа е изговор за експериментите што државата сака да ги врши над девојката. Години подоцна млада режисерка е решена да сними документарец за овој случај зашто има многу прашања што само Јан Леви може да ѝ ги одговори. Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-516-9

ОМОН РА

ЦРНАТА КРУНА

ОМОН КРИВОМАЗОВ Е ОБИЧНО СОВЕТСКО ДЕТЕ ШТО МЕЧТАЕ ЗА ЛЕТ ВО ВСЕЛЕНАТА.

ОТВОРЕНИ ИНТЕРЕСНИ МОМЕНТИ ОД МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА.

Оригинал Омон Ра / Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-348-6

Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-455-1

ВИКТОР ПЕЛЕВИН

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

ИЛИЈА МАГДЕНОСКИ

стр.21


ИСТОРИСКИ

EВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН ВО НО

ОПРАВДАНИЕ НА ОСТРОВОТ ДЕЈСТВОТО СЕ ОДВИВА НА ОСТРОВ ШТО ГО НЕМА НА КАРТАТА, НО НИКОЈ НЕ СЕ СОМНЕВА ВО НЕГОВОТО ПОСТОЕЊЕ. Новиот роман на Водолазкин е хроника на еден измислен остров, кој многу потсетува на вистински настани од руската историја. Книга во која се сплотени неколку различни епохи: средновековието, XX век и сегашноста. Империи се раѓаат и паѓаат, но несебичната љубов не умира, а односите меѓу луѓето остануваат токму какви што биле пред векови и векови наназад. Оригинал Оправдание Острова / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-534-3

19

АВИЈАТИЧАРОТ

R TA KS

20

O

А

АД

BO

Р АГ

Н

ИНОКЕНТИЈ СЕ БУДИ ВО БОЛНИЧКИ КРЕВЕТ И СФАЌА ДЕКА НЕ СЕ СЕЌАВА НА НИШТО. Запишувајќи го секој детаљ што се враќа од неговото сеќавање, создава калеидоскоп од слики, лица, зборови, мириси, звуци и случувања поврзани со животот на еден млад човек во екот на Руската револуција. Платонов насетува дека се разбудил во едно друго време... но, на апчињата покрај неговиот кревет пишува дека е 1999 година?! Оригинал Авиатор / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-302-8

СОЛОВЈОВ И ЛАРИОНОВ СОЛОВЈОВ Е МЛАД ИСТОРИЧАР ШТО ДОАЃА ВО САНКТ ПЕТЕРБУРГ ДА ЈА ИСТРАЖУВА ЛИЧНОСТА НА ГЕНЕРАЛОТ НА БЕЛАТА АРМИЈА, ЛАРИОНОВ. Оригинал Соловьев и Ларионов /Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-293-9

БРИЗБЕЈН ГЛЕБ ЈАНОВСКИ Е МУЗИЧАР ШТО НА ВРВОТ ОД СВОЈАТА СЛАВА ЈА ГУБИ МОЖНОСТА ДА НАСТАПУВА ПОРАДИ БОЛЕСТ. Тој се обидува да ги собере сеќавањата од детството во Киев, младоста во Ленинград, сегашноста во Минхен. Само Бризбејн го нема меѓу тие животни патешествија. Дали воопшто постои таков град? Оригинал Брисбен / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-495-7

ЛАВР РОМАН ЗА БОГА, ЗА ВЕРАТА И ЗА ТОА ДЕКА ВРЕМЕТО НЕ ПОСТОИ, ДЕКА СÈ Е ЕДНО И СÈ Е ПОВРЗАНО СО ОСТАТОКОТ, КНИГА ЗА ЉУБОВТА И ЗА ЖРТВУВАЊЕТО. Оригинал Лавр / Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-003-4

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.22


НО

РОМАНСИ

ВО

ЕЛИН ХИЛДЕРБРАНД 28 ЛЕТА

КРАТКАТА ЛЕТНА ВИКЕНД-РОМАНСА СЕ ПРЕТВОРИЛА ВО АФЕРА ШТО ТРАЕ 28 ГОДИНИ. Малори и Џејк се сретнуваат еднаш годишно. Не можејќи да бидат заедно поради сплет на околности, решаваат дека ова е единствениот начин на кој би можеле да функционираат. Во меѓувреме, и двајцата си имаат свој засебен живот од кој гледаат бегство само во тој магичен летен викенд. По дваесет и осум години поминати во слатка агонија и исчекување, ова лето ќе се смени сѐ. Оригинал 28 Summers / Страници 416 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-515-2

ТРАЧ МЕДЕЛИН КИНГ И ГРЕЈС ПАНЦИК СЕ НАЈДОБРИ ПРИЈАТЕЛКИ НА КОИ ИМ ЗАВИДУВА ЦЕЛ ГРАД. Имаат совршени бракови, прекрасни деца, заеднички вечери во недела навечер. Сепак, ова лето мириса на промена. А, доколку во Нантакет сакаат нешто повеќе од коктели на плажа, тоа е – добар трач. Оригинал The Rumor / Страници 368 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-143-7

РОМАНСИ

СОФИЈА ЛУНДБЕРЈ ЦРВЕНИОТ АДРЕСАР КОГА ИМАЛА ДЕСЕТ ГОДИНИ, ТАТКО Ѝ НА ДОРИС Ѝ ПОДАРИЛ ЦРВЕН АДРЕСАР, во кој таа ги запишувала сите луѓе што ќе ѝ значат, а особено мажите што ги сакала. Денес има 96 години. И не е свесна дека најдлабоките моменти допрва ќе се случат. Оригинал Den röda adressboken / Страници 295 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-379-0

ПРАШАЛНИКОТ Е ПОЛОВИНА СРЦЕ ЕЛИН БОУЛС Е ЕДНА ОД НАЈУСПЕШНИТЕ ФОТОГРАФКИ ВО ЊУЈОРК, мажена за прекрасниот Сем, со кого ја има ќерката Алис. Сепак, оваа слика е само фасада. Еден ден Елин добива писмо од Готланд, мал остров во близина на Шведска, каде што го има поминато своето сиромашно детство. Писмото е глас од минатото, кое Елин со сите сили се трудела да го заборави. Оригинал Ett frågetecken är ett halvt hjärta / Страници 265 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-389-9

ДАБОТ СÈ УШТЕ Е ТУКА ПО ТЕШКИОТ РАЗВОД, НА ЕСТЕР Ѝ СЕ ЧИНИ ДЕКА НЕЈЗИНИОТ ЖИВОТ ЈА ЗАГУБИЛ СМИСЛАТА. Во тие денови, секоја втора недела, оди кај стариот даб. Еден ден под дабот ја среќава Рут, возрасна дама што има прекрасна особина секогаш да се насочи само врз тоа што е убаво во животот. Колку повеќе ќе стекнуваат меѓусебна доверба, сè поочигледно ќе биде дека Рут крие болни тајни. Оригинал Och eken står där än / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-471-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.23


РОМАНСИ

ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЕРТ ВО НО

БЕЛЕГОТ НА СИТЕ НЕШТА БИЗНИСМЕНОТ ХЕНРИ ВИТАКЕР Е ОД СИРОМАШНО ПОТЕКЛО, НО СТЕКНУВА ОГРОМНО БОГАТСТВО ВО ЈУЖНА АМЕРИКА и на крајот прераснува во најбогатиот човек во Филаделфија. Неговата ќерка Алма станува надарена ботаничарка и се вљубува во Амброуз Пајк, човек што слика орхидеи и ја одвлекува во свет поразличен од нејзиниот – свет на духовното, божественото и магичното. Мудрата и волшебна приказна на Гилберт со сигурност ќе ги освои срцата и умовите на читателите. Оригинал The signature of all things / Страници 560 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-499-5

ГРАД НА ДЕВОЈКИ ОТКАКО ВИВИЈАН МОРИС Е ИСФРЛЕНА ОД ЕДЕН УГЛЕДЕН КОЛЕЏ, НЕЈЗИНИТЕ БОГАТИ РОДИТЕЛИ ЈА ИСПРАЌААТ ДА ЖИВЕЕ СО СВОЈАТА ТЕТКА ПЕГ, СОПСТВЕНИЧКА НА ЕКСТРАВАГАНТЕН ТЕАТАР ВО СРЦЕТО НА МЕНХЕТЕН. Тука девојката се втурнува во откривање на харизматичните ликови од волшебниот свет на бурлеската. Интригантен роман за гламурот, сексот и хедонистичките авантури на една млада девојка. Оригинал City of Girls / Страници 464 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-380-6

РОМАНСИ

ДАЈНА ЏЕФРИС ЌЕРКАТА НА ТРГОВЕЦОТ СО СВИЛА ФРАНЦУСКА ИНДОКИНА, 1952 ГОДИНА. КОГА НИКОЛ, ПОЛУ-ФРАНЦУЗИНКА, ПОЛУ-ВИЕТНАМКА, ЌЕ НАПОЛНИ 18 ГОДИНИ, нејзината мајка умира и татко ѝ ѝ препушта да се грижи за одамна затворената продавница за свила во Ханој. Таа сега се наоѓа на крстопат помеѓу Тран, озлогласен виетнамски бунтовник што ѝ нуди совршено бегство од неволите, и Марк, шармантниот американски трговец и маж за каков што отсекогаш сонувала. Магична повест за мрачните тајни, сместена во колонијалната ера на Далечниот Исток. Оригинал The Silk Merchant's Daughter / Страници 400 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-518-3

МИРИСОТ НА ЛИСТОВИТЕ ЧАЈ МЛАДАТА АНГЛИЧАНКА ГВЕН ИМА СРЕЌА ДА ЈА СРЕТНЕ ЉУБОВТА НА СВОЈОТ ЖИВОТ – РУСОКОСИОТ СОПСТВЕНИК НА ПЛАНТАЖА ОД ЦЕЈЛОН (ДЕНЕС ШРИ ЛАНКА). Но Лоренс е постојано на работа, а неговата млада сопруга мора сама да ја истражува плантажата. Талкајќи по забранетите места, Гвен наоѓа заклучена врата, премолчено минато. Наскоро таа ќе остане бремена, а нејзиниот сопруг е пресреќен. Но по породувањето се соочува со страшната одлука што мора по секоја цена да ја скрие од Лоренс. Оригинал The Tea Planter's Wife / Страници 432 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-335-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.24


ЉУБОВТА ИМА МНОГУ ЛИЦА ПОЈАДОК КАЈ ТИФАНИ ТРУМАН КАПОТИ

ХОЛИ Е ДЕВОЈКА СО СЛОБОДЕН ДУХ, А СО ТЕМНИТЕ ОЧИЛА И ИЗГЛЕДОТ Е АПСОЛУТНА СЕНЗАЦИЈА КАДЕ И ДА СЕ ПОЈАВИ. Иако нејзиниот свет е свет на забави со милионери и „селебрити“, никогаш не се откажува од својот најголем сон – да најде вистинско место, како „Тифани“, каде што ќе најде мир за себе. Роман за љубовта, кој не е обична љубовна приказна. Оригинал Breakfast at Tiffany’s / Страници 128 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-521-3

ВОЗДИШКАТА НА СУЗАНА ЈАКУБА КАТАЛПА СУЗАНА ЛИБЕСКИНД Е ЌЕРКА НА СОПСТВЕНИК НА ФАБРИКА ЗА ШЕЌЕР. Ништо не ѝ недостига и лесно патува низ секојдневјето опкружена со сладок живот. Има и двајца другари: Хануш и Јан, а и двајцата ја сакаат. Интелигентна е и убава, а згора на тоа е од богато семејство. Но е Еврејка. Се случува германската окупација и таа завршува во концентрационен логор. Патиштата на тројцата се разидуваат. Оригинал Zuzanin dech / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-511-4

ЉУБОВТА ИМА МНОГУ ЛИЦА

ГУЗЕЛ ЈАХИНА

ДЕЦАТА НА ВОЛГА

ЗУЛЕЈХА ГИ ОТВОРА ОЧИТЕ

ВО ДАЛЕЧНАТА СТЕПА ПО ДОЛНИОТ ТЕК НА ВОЛГА УШТЕ ВО XVIII ВЕК СЕ НАСЕЛИЛЕ ГЕРМАНЦИ. Годината е 1916, а Јакоб Бах се повлекол од светот, се грижи за својата единствена ќерка Анче на осамен селски имот и пишува волшебни приказни што на чудесен и трагичен начин се остваруваат во стварноста. Но животот одеднаш му се променува кога ќе се вљуби во Клара, ќерка на селанец од другиот брег на Волга. Оригинал Дети мои / Страници 480 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-444-5

МАЛО ТАТАРСКО СЕЛО ВО 1930 ГОДИНА. МИКРОКОСМОС ВО КОЈ ЖЕНАТА Е ОБЈЕКТ НА ПОСТОЈАНО ПОНИЖУВАЊЕ. Но ова не е патријархален роман. Ова е женски роман во најубавата смисла на зборот. Бидејќи главен херој е зеленооката Зулејха. Жена што ќе го посведочи убиството на сопругот од страна на комунистите и жена што ќе го преживее прогонството на Сибир. И таму мора да создаде – љубов! Добитничка на двете најважни награди во Русија– „Големата книга“ и „Јасна Полјана“ и ТВ-серија снимена по неа. Оригинал Зулейха открывает глаза / Страници 432 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-372-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.25


ЉУБОВТА ИМА МНОГУ ЛИЦА ВЕЧНО ТУЃА

СТЕФАН ХЕРТМАНС

ВО ЗОРАТА НА КРСТОНОСНИТЕ ВОЈНИ, 17-ГОДИШНАТА ВИГДИС АДЕЛАИС ЕДЕН ДЕН ПОМИНУВА ПОКРАЈ ЈЕШИВАТА И ГО ЗДОГЛЕДУВА ДАВИД ТОДРОС, СИН НА ГЛАВНИОТ РАБИН. Иако нејзиниот татко го критикува поттикнувањето омраза кон Евреите, кога дознава за забранетата љубов, ја затвора Вигдис во манастир. По успешното бегство, Вигдис го зема името Хамутал и, иако се чини дека ќе најдат мир за себе и за своите деца, не се ни свесни за искушенијата и трагедиите што ги очекуваат. Оригинал De bekeerlinge / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-435-3

ГАБРИЕЛА, КАРАНФИЛЧЕ И ЦИМЕТ ЖОРЖЕ АМАДО

ОВОЈ РОМАН НÈ ПРЕНЕСУВА ВО ВРЕМЕТО НА ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА ПЛАНТАЖИТЕ СО КАКАО, кога недоразбирањата се решавале со пиштоли, а од мажот што е изневерен се очекувало да ја исчисти својата чест со убивање на прељубничката и на нејзиниот љубовник. Oригинал Gabriela, cravo e canela / Страници 480 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-034-8

СВИЛА

АЛЕСАНДРО БАРИКО

1861 ГОДИНА. EПИДЕМИЈАТА СЕ ЗАКАНУВА ДА ЈА УНИШТИ ТРГОВИЈАТА СО СВИЛА ВО ФРАНЦИЈА. Ерве патува во Јапонија. Таму се запознава со Хара, кај кого, освен свилени буби, ќе открие уште нешто. Развива тегобна копнеж кон убавата конкубина. Но тие не можат да се допрат, тие дури и не зборуваат. Нивната тајна афера е мазна и егзотична, како парче префинета свила. Оригинал Seta / Страници 134 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-324-0

ГАЛА – ДАЛИ КАРМЕН ДОМИНГО

ГАЛА ДОАЃА ВО ЕВРОПА ОД ЦАРСКА РУСИЈА, А ЗА НЕА СЕ ШИРИ ГЛАСОТ ДЕКА УМЕЕ ДА ГО ИЗВЛЕЧЕ НАЈДОБРОТО ОД МАЖИТЕ. Салвадор Дали имал 25 години кога ја запознал. И не само што станала единствената жена во животот на Дали туку и била негова ултимативна инспирација. Единствената што можела да го следи и да го разбере сликарскиот гениј, а истовремено со својата поддршка создала од него еден од најголемите уметници на сите времиња. Оригинал Gala – Dali / Страници 320 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-336-3

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.26


ЛЕЈЛА СЛИМАНИ

ИСТОЧНА ЕГЗОТИКА ВО ТУЃА ЗЕМЈА СТРАСНА РОМАНСА МЕЃУ МАРОКАНСКИОТ ВОЈНИК АМИН И ФРАНЦУЗИНКАТА МАТИЛДА. По завршувањето на војната, младиот пар се сели во Мароко. Брак, преселба, прво дете, второ дете... Илузиите наскоро се судираат со стварноста. Додека Амин ја обработува карпестата почва, Матилда се задушува омразена од француските доселеници бидејќи се омажила за Мароканец и отфрлена од Мароканците бидејќи не е една од нивните. Тие, но и сите ликови од романот, како да живеат „во туѓа земја“. Оригинал Le pays des autres / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-475-9

НАГРАДА „ГОНКУР“ 2016

СОВРШЕНАТА ДАДИЛКА МИРЈАМ И НЕЈЗИНИОТ СОПРУГ БАРААТ СОВРШЕНА ДАДИЛКА ЗА СВОИТЕ ДЕЦА. Никогаш не сонувале дека ќе ја најдат Луиз: тивка, љубезна, посветена жена. Тогаш, еден ден, две деца се убиени од eдна „совршена дадилка“. Оригинал Chanson douce / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-340-0

ВО ГРАДИНАТА НА ЅВЕРОТ ПЕКОЛНОТО СЕКОЈДНЕВЈЕ НА АДЕЛ (новинарка омажена за успешен лекар, мајка на едно дете) е исполнето со лаги, долги подготовки за да организира средби и да ги задоволи своите сексуални желби, но и со фобии и опсесии, со страв дека ќе биде откриена. Оригинал Dans le jardin de l'ogre / Страници 176 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-364-6

КАДЕР АБДОЛАХ

ИСТОЧНА ЕГЗОТИКА КУЌАТА НА ЏАМИЈАТА

БЕЛЕЖНИКОТ НА ТАТКО МИ

СЕМЕЈСТВОТО НА АГА ЏАН СО ВЕКОВИ Е ЕДНО ОД НАЈМОЌНИТЕ СЕМЕЈСТВА ВО ГРАДОТ. Тие живеат во раскошна куќа поврзана со џамијата. Верни на муслиманската традиција, секоја нивна генерација „раѓа“ по еден духовен лидер на своето време. Роман за богатството на иранската култура, суштината на исламот, уметноста, човековата природа. Оригинал Het huis van de moskee / Страници 400 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-357-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

КОГА БИЛ ДЕТЕ, АГА АКБАР И ВУЈКО МУ ОТИШЛЕ ВО ЕДНА МИСТЕРИОЗНА ПЕРСИСКА ПЕШТЕРА. Откриле релјеф издлабен со клинесто писмо, стар 3 000 години. Акбар создал сопствено писмо со кое го пишувал својот дневник. Години подоцна, неговиот син Ишмаел, политички дисидент во егзил на Запад, се обидува да го дешифрира бележникот. Оригинал Spijkerschrift / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-296-0

СО АНТОЛОГ

стр.61


УНИВЕРЗУМОТ НА СТАНИСЛАВ ЛЕМ СОЛАРИС ЕДНО ОД НАЈВАЖНИТЕ НАУЧНОФАНТАСТИЧНИ ДЕЛА ВО ИСТОРИЈАТА. На истражувачката станица на планетата Соларис, целата прекриена со огромен жив океан, доаѓа нов член на експедицијата. Крис Келвин наскоро го вознемируваат чудните однесувања на членовите од екипажот. Открива дека еден од нив, доктор Гибаријан, извршил самоубиство, а во просториите на станицата се појавиле суштества што ги креирал Океанот... Оригинал Solaris / Страници 224 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-163-5

ЕДЕМ ЕКСПЕДИЦИЈА ОД ЗЕМЈАТА ПОРАДИ ПОГРЕШНИ ПРЕСМЕТКИ ДОЖИВУВА СУДИР СО АТМОСФЕРАТА и принудно слетува на планетата Едем, при што ракетата се разбива, а екипажот преживува. Жителите создале цивилизација базирана врз биоинженеринг. Генетската контрола сепак се покажала недоволно прецизна. Земјаните се појавуваат во момент кога на планетата се одвива акција на екстерминација. Анонимната влада на Едем се обидува да го сотре поколението на мутанти што содржат дефект. Оригинал Eden / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-433-9

НЕПОБЕДЛИВ ВСЕЛЕНСКИОТ БРОД „НЕПОБЕДЛИВ“ СЛЕТУВА НА ПЛАНЕТАТА РЕГИС III. Задачата на неговиот екипаж е да ги открие причините за исчезнувањето на претходната експедиција, која слетала и набргу потоа прекинала комуникацијата со неа. Научниците почнуваат да ја испитуваат планетата, го пронаоѓаат бродот, но не можат да ги утврдат причините за катастрофалните случувања. Наскоро откриваат и остатоци од нешто што прилега на „град“, а потоа и форма на еволуција на мртвото, т.н. некросфера. Оригинал Niezwyciężony / Страници 208 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-367-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.28


наск

оро

УНИВЕРЗУМОТ НА СТАНИСЛАВ ЛЕМ ГЛАСОТ НА ГОСПОДАРОТ МЕЃУ НАЈПОЗНАТИТЕ ДЕЛА НА СТАНИСЛАВ ЛЕМ! Приказна што ја раскажува професорот Хогарт за истражувањата во врска со таинствен неутрински сигнал и отворените прашања во врска со сигналот: кои се и дали постојат испраќачите на сигналот, намерите зошто е испратен, како земјаните практично да го искористат, итн. Дали одговорот на овие прашања ќе му донесе полза и напредок на човештвото или ќе го турне во бездната на самоуништувањето? Бесценет философски трактат во препознатливиот стил и израз на Лем! Оригинал Głos Pana / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-558-9

KИБЕРИЈАДА УНИКАТНА ЗБИРКА РАСКАЗИ ЗА „НАЈПРОЧУЕНИТЕ КОНСТРУКТОРИ“ КЛАПАЦИЈ И ТРУРЛ. Несекојдневни бајки и сказни временски сместени десетици илјади години во иднината. Еволуција на роботи и интелигентни машини. Еден од неговите раскази („Патешествие седмо“) бил инспирација за компјутерската игра „SimCity“. Оригинал Cyberiada / Страници 448 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-259-5

СВЕТОТ НА СТАНИСЛАВ ЛЕМ

Виктор Јазневич / Станислав Лем

ЛЕМОЛОШКА РИЗНИЦА НА МУДРОСТА, ЕНЦИКЛОПЕДИЈА НА 2 000 МУДРИ МИСЛИ И ЦИТАТИ од Станислав Лем: цивилизација, глобализација, итрина, човек, добро и зло, гордост, елемент, живот, смрт, свет, смеа... Искази на за повеќе од 1 000 поими од неговите книги и интервјуа, по повод годината на Станислав Лем – 100 години ЛЕМ (1921-2021). Книгата ги содржи есенцијалните мисли на авторот чии книги достигнале вкупен тираж од над 30 милиони примероци и преводи на повеќе од 40 јазици во 50-ина земји од светот. Оригинал Świat Stanisława Lema / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-503-9

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.29


НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА НА ЕУ ск на

ПИРАМИДИТЕ НА ДЕНОТ

РОМАН ЗА СЛЕПАТА ЉУБОВ, НАСИЛСТВОТО И КАПИТАЛИЗМОТ. Базиран е на вистински настан – пожар на патнички траект во 1990 година, во кој загинаа 159 луѓе. Иако настанот е реален, ликовите се фиктивни. Жена патува со автобус низ Јужна Данска. Кога погледнува низ прозорецот, пред неа се појавува лик на маж со бела коса. Се симнува на местото каде што ѝ се појавил ликот. Романот е наречен „најамбициозен книжевен потфат за 2020 година“.

ТРИНАЕСЕТТЕ РАСКАЗИ ОД ОВАА КНИГА СЕ ЗАНИМАВААТ СО РАЗМИСЛУВАЊАТА ОКОЛУ ТОА ШТО СЕ МЕНУВА ВО ТЕКОТ НА ВРЕМЕТО во светот на протагонистите. Се поставуваат прашања за човековото битие, љубовта, личната слобода, судбината и Бог, покрај кои животот на современиот човек се доживува како најголемо постигнување. Соголениот реализам на човековото постоење силно дејствува врз читателската фантазија, а некои елементи на фантастика одржуваат рамнотежа меѓу видливиот свет и магичниот реализам.

BRAVE NEW WOR(L(DS

ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

о

Europe is

ор

БОЛКА ВО ЏЕБОТ

Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS

ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

Оригинал Penge på lommen / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-524-4 Оригинал Dienų piramidės / Страници 240 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-525-1

НАГРАДУВАНИ

ИЛЈА ЛЕОНАРД ФАЈФЕР ГРАНД ХОТЕЛ ЕВРОПА ПИСАТЕЛ ОТСЕДНУВА ВО ПРОЧУЕНИОТ, НО ДЕКАДЕНТЕН „ГРАНД ХОТЕЛ ЕВРОПА“ ЗА УБАВО ДА РАЗМИСЛИ КАДЕ ЗГРЕШИЛ СО СВОЈАТА ГОЛЕМА ЉУБОВ КЛИО. Тој ја реконструира трогателната приказна за љубовта во времиња на масовен туризам, за нивните патувања и возбудливата потрага по последната слика на Караваџо. Еден дел од книгата авторот го сместува и во Скопје. Оригинал Grand Hotel Europa / Страници 640 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-491-9

Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

LA SUPERBA ЏЕНОВА. МИСТЕРИОЗЕН, ЕГЗОТИЧЕН, ГРАД ПОЛН СО ЛАВИРИНТИ И МАГИЈА. Сè почнува со глетката на една женска нога, која го фрла раскажувачот во потрагата „по најубавата девојка во Џенова“. Оригинал La Superba / Страници 352 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-226-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.30


НАГРАДУВАНИ

о ор ск на

МАРГАРЕТ АТВУД МАЧКИНО ОКО ИЛЕЈН РИСЛИ Е КОНТРОВЕРЗНА СЛИКАРКА ШТО СЕ ВРАЌА ВО ТОРОНТО, ГРАДОТ КАДЕ ШТО ЈА ПОМИНАЛА МЛАДОСТА, за да направи ретроспектива на сопствената уметност. Но одеднаш ја обземаат живописните слики од минатото. Најсилното сеќавање ѝ е поврзано со Корделија, предводничка на три девојчиња што кон неа се однесувале истовремено и многу сурово, но и многу полезно. Тие ја втурнале во тајните предели на детството, свет во кој таа ги осознала пријателството, копнежот и предавството. Оригинал Cat's Eye / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-550-3

„БУКЕРОВА НАГРАДА“ 2000 ГОДИНА.

СЛЕПИОТ УБИЕЦ СВЕТСКИ БЕСТСЕЛЕР што списанието „Тајм“ го прогласи за најдобриот роман во 2000 година и го стави на листата на 100 најважни романи напишани на англиски од 1923 година. По повеќе од половина век, Ајрис Чејс се сеќава на мистериозната смрт на сестра си Лора. Така започнува воодушевувачката и несекојдневна приказна на двете сестри и нивните тајни. Оригинал The Blind Assassin / Страници 512 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-015-7

НАГРАДУВАНИ КАНАДСКИ АВТОРИ ВО ЛАВОВСКА КОЖА МАЈКЛ ОНДАЧИ

ЉУБОВНА ПРИКАЗНА И НЕОДОЛИВА МИСТЕРИЈА што се одигрува во возбудливиот, турбулентен свет на Торонто во 1920-тите и во 1930-тите години. Ондачи ги испреплетува авантурата, романсата и историјата, вистинска и измислена, вовлекувајќи нè во животите на мигрантите Македонци, Срби, Финци и Италијанци, кои работат на изградбата на градот, и во цела галерија ликови. Оригинал In the Skin of a Lion / Страници 192 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-376-9

ПОЛЕ СО ПОРТОКАЛИ ЛАРИ ТРЕМБЛЕ

БРАЌАТА АХМЕД И АЗИЗ ЖИВЕАТ ВО МИРНИОТ ПРЕДЕЛ НА СЕМЕЈНОТО ПОЛЕ СО ПОРТОКАЛИ. Но, кога една бомба ги убива нивните баба и дедо, војната во нивната земја им го менува животот засекогаш. Крв се враќа со крв, па едниот брат мора да се жртвува. Години подоцна, оној што ќе преживее е актер и добива улога што го тера да се соочи со минатото. Оригинал L'Orangeraie / Страници 96 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-197-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.31


ИСТОРИСКИ ДРАМИ ВО НО

ДОЛГА РЕСА КРАЈ МОРЕТО ИЗАБЕЛ АЉЕНДЕ КОН КРАЈОТ НА ГРАЃАНСКАТА ВОЈНА ВО ШПАНИЈА, ИЛЈАДНИЦИ ЛУЃЕ ЈА НАПУШТААТ ЗЕМЈАТА и преку Пиринеите бегаат во Франција. Оттаму успеваат да се качат на легендарниот брод „Винипег“, со кој познатиот поет Пабло Неруда, еден од ликовите во романот и чилеански конзул во Париз во тоа време, ја организира нивната евакуација во Чиле, држава што самиот Неруда ја нарекува: „долга реса крај морето“. Изабел е внука на Салвадор Аљенде и „најчитаната авторка на шпански јазик во светот!“ Оригинал Largo pétalo de mar / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-532-9

ПОТЕКЛО

САША СТАНИШИЌ

„ВАКА СТОЈАТ НЕШТАТА: ЗЕМЈАТА ВО КОЈА СУМ СЕ РОДИЛ ДЕНЕС ВЕЌЕ ЈА НЕМА. Додека постоеше, се сметав себеси за Југословен. Како и моите родители: татко ми – Србин, a мајка ми – од бошњачко муслиманско семејство. Бев дете на мултиетничка земја, плод и исповед на двајца заљубени луѓе.“ Саша Станишиќ Оригинал Herkunft / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-466-7 Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

ЧУВАРНИЦАТА БЕРНИ МЕКГИЛ

РАТЛИН Е ОСАМЕН ИРСКИ ОСТРОВ. КРАЈОТ Е НА XIX ВЕК. Нуала Брн е оставена од семејството да живее сама меѓу островците. Барајќи трошка среќа, се соочува со тешки одлуки од кои ѝ зависи животот. Оригинал The Watch House / Страници 232 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-469-8

ЖЕНСКИ ДЕКАМЕРОН ЈУЛИЈА ВОЗНЕСЕНСКАЈА

ДЕСЕТ МЛАДИ ЖЕНИ СЕ ВО ИСТО ПОРОДИЛИШТЕ ВО ЛЕНИНГРАД ВО ПЕРИОД КОГА ВО ТАА УСТАНОВА Е ВОВЕДЕН ДЕСЕТДНЕВЕН КАРАНТИН. Оригинал Женский декамерон / Страници 404 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-313-4

МАЈЧИНО МЛЕКО НОРА ИКСТЕНА

ЖИВОТНА ИСТОРИЈА НА ТРИ ГЕНЕРАЦИИ ЖЕНИ, НИВНИТЕ СУДБИНИ И ОДНОСИ. За една жена што толку го замразува постојниот поредок што одбива да го дои детето со своето млеко! Оригинал Mātes piens / Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-238-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.32


ГЛАСНО ПРОТИВ СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО ИЗМИЕН ГНЕВ

МОДАР НАКИТ

КОГА СЕ РАЃА МАЛАТА ФРМЕСК, ТАТКОТО НЕ ЈА ПРИФАЌА ЗАШТО Е ДЕВОЈЧЕ. Згора на сè, бележана е доживотно со перче бела коса. Дали е ова знак од Алах? Фрмеск расте во љубов со своите баба и дедо. Дедото е образован полковник во пензија, а бабата „измивачка на мртовци“. Таа се грижи за жени што никој не сака да ги погребе – убиени во обесчестеност и срам. Но само кратко време можат да ја заштитат од физичкото и менталното насилство врз жените.

ФИЛИЗ Е ИЗРАСНАТА ВО МАЛО КУРДСКО СЕЛО ВО АНАДОЛИЈА. На дванаесет години го запознава постариот Јунус и се вљубува во него. Сонува за заеднички живот во Европа. Набрзо тајно и без дозвола од родителите се венчава со него, но кратко потоа се уриваат нејзините соништа дека ќе носи фармерки и ќе живее среќно во Германија. Наместо тоа, носи бурка, раѓа три деца и доживува малтретирање од сопругот и од свекрвата. Базиран на вистински настани.

Оригинал Dødevaskeren / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-461-2

Оригинал Blauschmuck / Страници 184 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-377-6

ВИСТИНСКИОТ ЖИВОТ

ПОД ДВЕТЕ СОНЦА

НА МЛАДА ДЕВОЈКА ШТО ЖИВЕЕ СО РОДИТЕЛИТЕ ПОМАЛИОТ БРАТ ЖИЛ Ѝ Е ЕДИНСТВЕНАТА СВЕТЛА ТОЧКА. Нивниот дом е непријатно место исполнето со постојана закана од избувнувањата на насилниот татко, кој, освен телевизијата и алкохолот, го сака и мирисот на свежиот улов. Мајката е целосно потчинета на барањата на својот насилен сопруг. Приказна за полнолетството во која се судираат стварноста и илузијата.

БРАНИМИР БАТО ЛОНЧАР, ПОРАНЕШЕН КАПЕТАН НА ЈНА, ЖИВЕЕ НА СВЕТИЛНИК НА ЈАДРАНОТ ЗАЕДНО СО СВОЈАТА СОПРУГА ДАНИЦА. Казнети се откако Бато се спротивставил на затворањето на воените затвореници од фронтот кај Дубровник. И разорени од личната трагедија кога Даница по неуспешната бременост останува неплодна. Едно лето Невена и Митар, пар во криза на средните години, ќе постават шатор пред светилникот. Заедничката вечера ќе промени сè во нивните животи.

САРА ОМАР

КАТАРИНА ВИНКЛЕР

АДЕЛИН ДЈЕДОНЕ

ОГНЕН СПАХИЌ

Оригинал La Vraie Vie / Страници 176 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-489-6 Оригинал Pod oba sunca / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-473-5

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.33


СЕМЕЈНИ РОМАНИ ТОА БЕВМЕ НИЕ

ГОЛНАЗ ХАШЕМЗАДЕ БУНДЕ

НАХИД И МАСУД СЕ СРЕЌАВААТ ЕДНА ВЕЧЕР ВО ТЕХЕРАН. И ДВАЈЦАТА СЕ НА 18-ГОДИШНА ВОЗРАСТ И ВО СЕБЕ НОСАТ СОН ЗА СЛОБОДА И ДЕМОКРАТИЈА. Со позајмени пари и со лажни пасоши бегаат во Шведска. Триесет години подоцна, Нахид има уште шест месеци живот. Или барем така ѝ кажуваат докторите. Во исто време дознава дека нејзината ќерка е бремена. „Ако го добијам ова, не сакам ништо повеќе.“ Но сè се претвора во трка со времето. Оригинал Det var vi / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-538-1

ВИСТИНСКО КРЗНО ОД ЛЕОПАРД ХАНА КОЛАРЖИКОВА

МОЌНА И СЛОЕВИТА ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА ШТО ГО ГУБИ СВОЕТО ПРЕДВРЕМЕНО РОДЕНО СИНЧЕ. Тагата ја пренесува во светот на сенките на нејзините мртви предци, кои живееле во истиот дом. Трагедиите од холокаустот се испреплетуваат со етичките дилеми во љубовниот триаголник во кој се заробени Јана и нејзината најдобра пријателка, чиј сопруг е и татко на изгубеното дете. Оригинал Pravý leopardí kožich / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-520-6

ЗБОГУМ, СЕНИШТА НАДЈА ТЕРАНОВА ИДА ИМА ТРИЕСЕТИНА ГОДИНИ, ЖИВЕЕ СО СВОЈОТ СОПРУГ ВО РИМ И РАБОТИ ЗА РАДИОСТАНИЦА. Тукушто пристигнува во Месина, својот роден град. Мајка ѝ планира да го продаде семејниот дом, па ја вика ќерка си да ѝ помогне при расчистувањето. Ида е принудена да се соочи со траумата што ја има обележано. Пред 23 години исчезнал татко ѝ: едно утро просто си заминал и никогаш веќе не се вратил. За опседнатоста со загубата што сите мора да најдеме начин да ја преживееме. Оригинал Addio fantasmi / Страници 192 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-522-0

Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

оро

БРАДА НАТОПЕНА СО КРВ

наск

ДАНИЕЛ ГАЛЕРА

СКРШЕН ПО ЗАГУБАТА НА ТАТКО СИ, СЕМЕЈНИТЕ НЕСОГЛАСУВАЊА И ЉУБОВНОТО ПРЕДАВСТВО, ЕДЕН МЛАД ЧОВЕК се сели во Гаропаба во потрага по личен мир и по вистината за смртта на дедо му. Но многу тешко доаѓа до информации бидејќи оние што го познавале не сакаат да зборуваат. Реализацијата на неговите цели особено ја отежнува и неговата необична невролошка состојба: не ги памети лицата на луѓето, дури ни на оние што ги познава со години. Оригинал Barba Ensopada de Sangue / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-542-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.34


ЕКСЈУ

МИОДРАГ МАЈИЌ НАГРАДА BOOKSTAR 2021

OСТРОВОТ НА ПЕЛИКАНИТЕ

ДЕЦА НА ЗЛОТО (II ИЗДАНИЕ)

ПРИКАЗНАТА ЗА АЈША И ГАБРИЕЛ, ЗА ПАВЛЕ И ЈОВАНА, Е ПРИКАЗНА ЗА ЏЕЛАТИТЕ ШТО СТАНУВААТ ЖРТВИ И ЖРТВИТЕ ШТО СТАНУВААТ ЏЕЛАТИ НА СОПСТВЕНАТА СУДБИНА. Тоа може да се претвори во сечија приказна, но уште веднаш се однесува на секого од нас. Токму затоа оваа книга ќе ја прочитате во еден здив, а силуетите на нејзините јунаци ќе се вкотват длабоко во вас.

ВО СРЕДИШТЕТО НА РОМАНОТ СЕ НАОЃА ЕДНО ДРАМАТИЧНО УБИСТВО, а потрагата по сторителот ќе доведе до низа други настани, кои ќе откријат дека станува збор за злосторство од страст, одмазда, опомена и симболика. Оригинал Deca zla / Страници 400 / Димензии 13х20/ ISBN 978-608-243-449-0

Оригинал Ostrvo pelikana / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-453-7

ЕКСЈУ – ХРВАТСКИ АВТОРКИ ЧАСОВНИЧАРОТ MИХАЕЛА ГАШПАР

СЕКОЈА ВЕЧЕР, ДОДЕКА ГИ ЗАКОПЧУВА ПИЖАМИТЕ И СЕ ПОЗДРАВУВА СО СОПСТВЕНИОТ ОДРАЗ ВО ОГЛЕДАЛОТО, ГЛАВНИОТ ЛИК НА ОВОЈ РОМАН, ЈОСИП МАЈДАК, СЕ ПОДГОТВУВА ЗА СВОЈАТА СМРТ. Оригинал Nemirnica / Страници 170 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-470-4

ПЕДЕСЕТ ЦИГАРИ ЗА ЕЛЕНА

МАРИНА ВУЈЧИЌ

ОЛИВЕР РАДМАН ВО СПОМЕН НА РОДЕНДЕНОТ НА СВОЈАТА СЕСТРА БЛИЗНАЧКА, КОЈА ЗАГИНАЛА ПРЕД ДВАЕСЕТ И ШЕСТ ГОДИНИ, РЕШАВА ДА ИСПУШИ ПЕДЕСЕТ ЦИГАРИ. Оригинал Pedeset cigareta za Elenu / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-484-1 Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

ГИТАРА ОД ПАЛИСАНДЕР КРИСТИНА ГАВРАН

ПЕТ ЖЕНСКИ СУДБИНИ, НАВИДУМ ОДДАЛЕЧЕНИ СО ВЕКОВИ, СЕКОЈА ВО СВОЈОТ СВЕТ И СО СВОИТЕ ЗАТВОРЕНИ СВЕТОВИ ШТО ЕВОЛУИРАЛЕ ОД МИТОТ И СУЕВЕРИЕТО ДО СОВРЕМЕНИТЕ ОБРАСЦИ НА ОДНЕСУВАЊЕ И ЖЕНСКА ЕМАНЦИПАЦИЈА. Оригинал Gitara od palisandra / Страници 208 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-454-4

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.35


ЛИКОВИ ШТО ЌЕ ВЕ ПРОМЕНАТ оро

ск на

ВЕТРОГОНОТ БАБУКИЌ И НЕГОВОТО ВРЕМЕ MИЉЕНКО ЈЕРГОВИЌ ХЕРОЈОТ ОД НОВИОТ РОМАН НА ЈЕРГОВИЌ ПАТУВА СО АВИОН НИЗ СВЕТОТ ЦЕЛИ ТРИЕСЕТ ГОДИНИ. Се вика Бабукиќ, а тргнува на пат со почетокот на нашата последна балканска војна. Бега што подалеку оттука. Веќе на првиот лет стекнува чудна дарба да го научи секој јазик веднаш штом ќе го слушне и сите неизмерно да му веруваат. Авантурите на Бабукиќ се споредливи само со оние на Дон Кихот. Ова е современ пикарски роман, кој ги отсликува нашите стравови, немири, опседнатоста со секс, озборување и алкохол. Оригинал Vjetrogonja Babukić i njegovo doba / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-547-3

ПРАВИ СЕ СИТЕ ПАОЛО СОРЕНТИНО

ТОНИ ПАГОДА Е СВЕТСКИ ПОЗНАТ МУЗИЧАР, ТВРДОГЛАВО ЗАЉУБЕН ВО ЖИВОТОТ. Има бурно минато, иако со само 40 години зад себе. Може да се каже дека е симбол на секое претерување: голем потрошувач на сè, од дрога и жени, до пријателство и нежност. Кога животот ќе стане премногу комплициран, одлучува да исчезне. Се преселува во Бразил. Паоло Сорентино е и искучителен писател, не е само режисер за кого сите зборуваат! Оригинал Hanno tutti ragione / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-496-4

во

но

ДАНИЕЛ ШТАЈН, ПРЕВЕДУВАЧОТ ЉУДМИЛА УЛИЦКАЈА ДАНИЕЛ ШТАЈН Е ПОЛСКИ ЕВРЕИН, КОЈ ГО ПРЕЖИВУВА ХОЛОКАУСТОТ СО ИГРАТА НА СРЕЌАТА И ЧУДОТО. Работејќи за Гестапо како преведувач, им помогнал и на голем број свои сонародници. Подоцна пребегнува во партизани, а по војната преминува во католицизам, станува свештеник и заминува за Израел. Животот и судбината на Даниел Штајн не се измислица за потребите на книжевноста. Неговиот лик е инспириран од Освалд Руфајзен, односно – брат Даниел. Еден од најзначајните руски романи на нашето време! Оригинал Даниэль Штайн, переводчик / Страници 492 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-544-2

Europe is

BRAVE NEW WOR(L(DS

НО И ЈАС

ХРАБРИ НОВИ ЗБОРОВИ почнуваат во 2021

ДЕЛФИН ДЕ ВИГАН

ЛУ БЕРТИЊАК ИМА 13 ГОДИНИ, КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА 160 И СПОСОБНОСТ ВНИМАТЕЛНО ДА ГИ НАБЉУДУВА ЛУЃЕТО. Но нејзината семејна ситуација е многу тешка. Светот на Лу ќе се промени кога ќе добие задача да напише есеј за бездомни тинејџери. Запознавајќи ги бездомниците во Париз, ќе ја сретне Но. Меѓу двете девојки се раѓа искрено пријателство. Оригинал No et moi / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-490-2

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.36


СЛАВЕНКА ДРАКУЛИЌ

ск на

ЗА БОЛКАТА НА ЖЕНИТЕ

оро

ОБВИНЕТА ДРАКУЛИЌ ПОВТОРНО ПИШУВА ЗА БОЛКАТА, НО ОВОЈ ПАТ ВО ПРЕДЕН ПЛАН НЕ Е ФИЗИЧКАТА БОЛКА, ТУКУ ДЛАБОКАТА ЕМОЦИОНАЛНА ТРАУМА. Роман за злоупотреба во семејството, за мајките што ги малтретираат своите ќерки. Секако, во име на љубовта. Оригинал Optužena / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-557-2

НАГРАДА BOOKSTAR 2018

НЕВИДЛИВА ЖЕНА И ДРУГИ РАСКАЗИ ШТО СЕ СЛУЧУВА СО НАШИТЕ ТЕЛА, СО НАШИОТ ОДНОС КОН ДРУГИТЕ И – УШТЕ ПОВАЖНО, СО ОДНОСОТ НА ДРУГИТЕ КОН НАС ВО СТАРОСТА? Оригинал Nevidljiva žena i druge priče / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-318-9

ДУБРАВКА УГРЕШИЌ

ЗАГУБЕНАТА ТАТКОВИНА ДОБА НА КОЖАТА МОЖЕ ЛИ КОЖАТА ДА ПОСЛУЖИ КАКО УМЕТНИЧКО ДЕЛО, ШТО СЕ СЛУЧУВА СО ДОСЕЛЕНИЦИТЕ НА ЗАПАД, КАКВА Е УЛОГАТА НА УМЕТНОСТА И НА КНИЖЕВНОСТА И КАКО ТОА ТЕМАТА ЗА ЧИСТИОТ ВОЗДУХ СЕКОГАШ Е АКТУЕЛНА? Оригинал Doba kože / Страници 250 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-495-7

ТРИЕСЕТИНА ЕСЕИ ВО КОИ АВТОРКАТА ПОАЃА ОД НЕКОЕ СОПСТВЕНО ИСКУСТВО, СКИЦА, НАСТАН, СЕЌАВАЊЕ, ОДНОСИ, НО И ОД ЕМОЦИИТЕ. Оригинал Europa u sepiji / Страници 272 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-325-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

РОМАН НА ГОДИНАТА ВО ХРВАТСКА ЗА 2019 ГОДИНА.

НАГРАДА „ЖАН АМЕРИ“

ЕВРОПА ВО СЕПИЈА

ЛИСИЦА АВТОРКАТА НА ДУХОВИТ НАЧИН СЕ ПРЕСМЕТУВА СО СОВРЕМЕНАТА КНИЖЕВНА СЦЕНА И СО ГЛОБАЛНИТЕ ТРЕНДОВИ, ПАТУВАЈЌИ, ЛИТЕРАРНО И ФИЗИЧКИ. Оригинал Lisica / Страници 288 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-276-2

стр.37


но во

БИОГРАФСКИ И АВТОБИОГРАФСКИ МИСТИКОТ ЈУНГ ГЕРИ ЛАКМАН

ОВАА НОВА БИОГРАФИЈА НА КАРЛ ГУСТАВ ЈУНГ ЈА ПОПОЛНУВА ПРАЗНИНАТА ВО НАШЕТО СФАЌАЊЕ И РАЗБИРАЊЕ НА ОСНОВОПОЛОЖНИКОТ НА ПСИХИЈАТРИЈАТА, преку фокусот на окултната и мистична димензија на неговиот живот и дело, аспект што сè досега беше многу погрешно толкуван. Јунг живеел живот богат со паранормални искуства, а соработувал и со основачот на парапсихологијата, Џ. Б. Рајн. Оригинал Jung the Mystic / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-509-1

оро ск

на

ТИМ – БИОГРАФИЈА НА АВИЧИ МОНС МОНСЕСОН

ИНТИМНА БИОГРАФИЈА ЗА ТИМ БЕРГЛИНГ – АВИЧИ, ЛЕГЕНДАРНИОТ ДИЏЕЈ ШТО ПРЕРАНО ГО НАПУШТИ ОВОЈ СВЕТ. Беше музички визионер, кој со своето чувство за мелодија успеа да го дефинира периодот кога шведската и европската хаус-музика го освојуваа светот. Но Тим Берглинг исто така бил и интровертен и кревок млад човек, принуден пребрзо да порасне. По цела серија инциденти, кои резултираат со болнички престој, тој ја прекинува турнејата летото во 2016 година. Нецели две години подоцна, си го одзема животот. Оригинал Tim: Biografin om Avicii / Страници / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-551-0

ИЛОН МАСК ЕШЛИ ВЕНС

ЗА ЕДНИ ГЕНИЈ НА ВЕКОТ, ЗА ДРУГИ ЛУД НАУЧНИК, ИЛОН МАСК несомнено успева да го привлече вниманието не само во технолошката индустрија туку генерално на целиот свет. Со докажана натпросечна интелигенција, човекот што стои зад „Тесла“ и „Спејс екс“ во исто време го величаат и го осудуваат за неговиот опсесивен, често нетолерантен перфекционизам. Оригинал Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future / Страници 384 / Димензии 14x20 / ISBN 978-608-243-410-0

на

ск

ор

о

САКАЈ МЕ ПОВЕЌЕ ОД СÈ НА СВЕТОТ МИРА ФУРЛАН ЖИВОТОТ НА МИРА ФУРЛАН, НАЈГОЛЕМАТА ФИЛМСКА И ТЕАТАРСКА ДИВА НА ПОРАНЕШНИТЕ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПРОСТОРИ, Е ПОВЕЌЕ ОД ЖИВОТ: преполн возбуда, величествени успеси, падови, љубов и предавство. Мира моќно раскажува за својот живот и животот на своите најблиски. Таа го оживува времето што е изгубено во војната, генерации и поединци што верувале во подобар и посреќен свет и за кои, ако биле наднационалисти, почетокот на војната значел дека веќе нема место за нив во новите држави. Оригинал Love Me More than Anything in the World / Страници/ Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-549-7 КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.38


но

БИОГРАФСКИ И АВТОБИОГРАФСКИ

во

СВЕТОТ БЕЗ ГРАНИЦИ СРЃАН КЕРИМ

РАЗГОВОРИ ШТО КЕРИМ ГИ ИМА ВОДЕНО ВО 2021 ГОДИНА СО ХРВАТСКИОТ ПУБЛИЦИСТ ДАРКО ПЛЕВНИК. Oпфатените теми се предизвикувачки: детството и школувањето; политичкото созревање, но и кариерата како универзитетски професор, како врвен дипломат во еден тежок транзициски период, но и како претседател на Генералното собрание на ООН, односно како „претседател на светот“. Оригинал Svijet bez granica / Страници 464 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-553-4

Ј·А·С – ГОДИНИ ПЛОДНИ

ЉУДМИЛ СПАСОВ

МНОГУ ОДАМНА НА СПАСОВ МУ БИЛО ЈАСНО ДЕКА МАКЕДОНСКАТА НАУКА ЗА ЈАЗИКОТ МОРА ДА СЕ ОТВОРИ КОН СВЕТСКИТЕ НАУЧНИ ТЕКОВИ за да може да реши најразлични проблеми што се поставуваа пред неа. Оваа книга ги сумира неговата животна и професионална биографија. Страници 242 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-553-4

во

но

75

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ 75 ЗАПИСИ ВО КОИ ИНВЕНТИВНОСТА, КАКО И ШЕГОВИТОСТА НА КУЈУНЏИСКИ искажана најчесто „на негова сметка“ не го напуштиле ни во оние ситуации во кои тој опишува тешки и животозагрозувачки мигови. Настани што тој лично ги доживеал „од почетокот на младоста до крајот на староста“. Сè е вградено во оваа колосална градба на авторовата ерудиција, елоквенција, нарација и имагинација. Страници 304 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-66832-1-4

РАЗГОВОРИ ВО ПАРИЗ БРАНКА БОГАВАЦ

ПРЕД ДИКТАФОНОТ НА ЦРНОГОРСКАТА НОВИНАРКА КОЈА ВЕЌЕ НЕКОЛКУ ДЕЦЕНИИ ЖИВЕЕ ВО ПАРИЗ, ИМААТ СЕДНАТО НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ПИСАТЕЛИ ОД ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА XX И ОД ПОЧЕТОКОТ НА XXI ВЕК. Оригинал Razgovori u Parizu / Страници 352 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-432-2

БЛАЖЕНИ НИШКИ АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ

ОСВЕТЛУВАЊЕ НА ДРУГАРУВАЊЕТО НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ СО НИКОЛА КУЈУНЏИСКИ, СОУЧЕНИК ОД ГИМНАЗИСКОТО ШКОЛУВАЊЕ ВО КРАГУЕВАЦ: БЛАЖЕ ОД НЕБРЕГОВО, ПРИЛЕПСКО; НИКОЛА ОД ПЕХЧЕВО, МАЛЕШЕВСКО. Страници 310 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-400-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.39


о

н ов

СПЕЦИЈАЛНИ ИЗДАНИЈА 2020. ДНЕВНИК ГРУПА АВТОРИ КОН КРАЈОТ НА 2019 ГОДИНА ГРУПА ПИСАТЕЛИ ОД РЕЧИСИ СИТЕ ЗЕМЈИ НА ПОРАНЕШНА ЈУГОСЛАВИЈА учествуваат во проектот во кој секој од нив би запишувал што му се случува во текот на два месеца. Во тој момент ниту еден од нив: Луиза Бухараова (Хрватска), Дијана Матковиќ (Словенија), Данило Лучиќ (Србија), Никола Николиќ (Црна Гора), Лана Басташиќ (Босна), Румена Бужаровска (Македонија) – ни во сон немаше помислено дека ќе ја живее една од годините со најмногу предизвици. Годината во која целиот свет сопре. Оригинал 2020. Dnevnik / Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-546-6

ТАМУ / THERE МИЛЧО МАНЧЕВСКИ „ТАМУ“ ГО НАДГРАДУВА И ГО ПРОШИРУВА ДОСЕГАШНИОТ ОПУС НА ФОТОГРАФСКИ ДЕЛА НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ, „УЛИЦА“ И „ПЕТ КАПКИ СОН“. Во овие проекти визуелната текстура на урбаниот живот се манифестира низ композициска и наративна игра, и овој динамичен и експериментален пристап кон создавање слики го обликува „Таму“. Страници 188 / Димензии 31х21 / ISBN 978-608-243-425-4

PISMO.DOCX

АНА ЈОВАНОВСКА BRANISLAV LUKIC` LUKA

РЕЗУЛТАТ НА РЕЧИСИ ДВЕГОДИШНА КОРЕСПОНДЕНЦИЈА И СОРАБОТКА (2017-2018) МЕЃУ ДВАЈЦА УМЕТНИЦИ. Јовановска употребувајќи македонски јазик во својата кореспонденција (со користење на кирилско писмо) и Лука употребувајќи босански јазик (со употреба на латинско писмо). Делото претставува еден некуриран дел од секојдневниот живот на две различни индивидуи. Страници 92 / Димензии 14x21 / ISBN 978-608-243-406-3

ОСТРОВ – ВИСТИНСКАТА ПРИКАЗНА ДМИТРИЈ ОРЕХОВ

ДОКУМЕНТАРНА ВЕРЗИЈА НА НАСТАНИТЕ ШТО СЕ ВТКАЕНИ ВО ОСНОВАТА НА ПОЗНАТИОТ ФИЛМ „ОСТРОВ“ (2006) НА ПАВЕЛ ЛУНГИН. Книгата на познатиот православен писател и публицист Дмитриј Орехов зборува за историската заднина на филмот: животот на православниот монах што служи како прототип за главниот јунак, отецот Антониј, и руската монашка традиција, која доживува преродба во XIX век и која преживеала и во годините кога црквата била жестоко прогонувана. Оригинал Остров: подлинная история / Страници 192 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-477-3 КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.40


НАЈДОБРОТО ОД МАКЕДОНИЈА СКРИЕНИ ЖЕЛБИ, НЕМИРНИ ПАТУВАЊА ВЛАДИМИР ЈАНКОВСКИ

ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „СЛАВКО ЈАНЕВСКИ“ ЗА РОМАН НА ГОДИНАТА 2020, МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА БАЛКАНИКА 2020 И ЗА EUPL ЗА 2022 ГОДИНА. Мозаичен роман во кој врз основната приказна за четири ликови се вкрстуваат приказните на педесетина луѓе од различни географски меридијани. Страници 180 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-417-9

ТИЕ МИЛИ МАЛИ СЛАТКИ ДЕЧИЊА AНТОНИО КАРАБЕЛОВ

ТРИ ДЕЛА ПОСВЕТЕНИ НА ТРИНАЕСЕТМИНА ИСТОРИСКИ ЛИЧНОСТИ, КОИ СЕДНАТИ НА КЛУПАТА НА СУДОТ НА СВЕТСКАТА ИСТОРИЈА – СЕ ПРОГЛАСЕНИ ЗА ДИКТАТОРИ. Секој знае, слушнал и прочитал поединости за нивните злодела, сторени врз сопствениот народ, а воедно и врз целото човештво, злодела сторени во возрасни години. Но дали некогаш сте се запрашале какви биле во своето детство? Какви биле кога биле мили, мали, слатки дечиња? Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-342-4

УБИСТВАТА НА ПЕПЕРУТКИТЕ ТЕОДОРА РИСТЕСКА ДАСКАЛОВСКИ

АБИ СКУП МЕДОКС Е НЕДОВОЛНО ПЛАТЕНА НОВИНАРКА ОД ЛОС АНЏЕЛЕС, КОЈА Е ОТПУШТЕНА ОД РАБОТА. Наместо да очајува, таа се нурнува длабоко во детективски задачи. Се обидува да расветли серија убиства што го следат моќното семејство Хигинс. Повеќето нешта што ги знае за убиствата ги знае и јавноста, како на пример фактот дека на секое место каде што се оставани жртвите се најдени и рој пеперуги околу телото. Страници 144 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-497-1

ДА ТИ СЕ ПОГОДИ ДА ЖИВЕЕШ ВО ИНТЕРЕСНИ ВРЕМИЊА ВЕСНА ДАМЧЕВСКА ИЗБОР ОД ОСУМДЕСЕТИНА АВТОРСКИ КОЛУМНИ ПИШУВАНИ ВО ПОСЛЕДНИВЕ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ и објавувани, главно, во рубриката „Наш став“, но и страниците за култура и прилогот „ЛИК“ во дневниот весник „Нова Македонија“. Иако темите опфатени во оваа книга се однесуваат на невеселата сегашност, таа не форсира одреден поглед на светот, но испраќа порака зошто уметноста и културата како документи на една временска епоха треба да се сфатат сериозно. Страници 256 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-476-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.41


НАЈДОБРОТО ОД МАКЕДОНИЈА СФИНГА НА ГНЕВОТ (II ИЗДАНИЕ) ЖАРКО КУЈУНЏИСКИ „Комбинација од трилер и книжевна мистификација, со фина нота на љубов и верба во литературата. И еден лик занесеник по книги, речиси невозможен ендемичен вид во изумирање.“ Владимир Јанковски Страници 304 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-451-3

МАКЕДОНСКИ КАНДИДАТ ЗА НАГРАДАТА „БАЛКАНИКА“ 2021

НЕ ПРАВЕТЕ ИМ СЕНКА НА ГРОБОВИТЕ (II ИЗДАНИЕ) ДИЈАНА ПЕТРОВА ГНЕВ, СЛАДОСТРАСТИЕ, АЛЧНОСТ, ГОРДОСТ, МРЗЛИВОСТ, ЗАВИСТ И НЕНАСИТНОСТ СЕ СЕДУМТЕ СМРТНИ ГРЕВОВИ – страшните искушенија на човековата душа. Обид да се натераат читателите да го забележат она што вообичаено им се искраднува. Преку отелотворувањето на седумте гревови во тела и во дела, овие раскази длабоко допираат до нашите сетила и свест. Страници 144 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-403-2

ШАРДОНЕ И ШПАГЕТИ КАРБОНАРА (II ИЗДАНИЕ) МАРТА ДИМИТРОВ НАВИДУМ ЉУБОВЕН РОМАН, ВО КОЈ СЕ ВПЛЕТКУВААТ ПРИКАЗНИТЕ ЗА МИА И МИЛАН како пријатели и за Ксенија како девојка на Милан. Освен случувањата околу овие две релации – пријателската меѓу Милан и Миа, и љубовната меѓу Ксенија и Милан, низ романот се отсликува и хобито на главната хероина – млада писателка. Роман и за истрајноста во борбата со себе и своите демони. Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-506-0

НЕКА ИГРААТ ДЕЦАТА (III ИЗДАНИЕ) ДЕНИС БОЈАРОВ

ЗБИРКА РАСКАЗИ НАМЕНЕТА ЗА РАЗЛИЧНИ ВОЗРАСНИ КАТЕГОРИИ, која обработува социолошки, психолошки и филозофски теми поврзани со децата, со семејството, но и со човекот, воопшто. Во голема мера книгата изобилува со автобиографски приказни, збогатени со имагинативната нарација, преку кои авторот воспоставува комуникација и блискост со читателот и му испраќа емотивни и моќни пораки. Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-512-1

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.42


оро ск на

НЕФИКЦИЈА БЕГСТВА И СВЕДОШТВА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ВО ПЛАНИНИТЕ НА КУРДИСТАН AРАМ ХАЈГАЗ ЕРМЕНЕЦОТ АРАМ ХАЈГАЗ ИМАЛ САМО 15 ГОДИНИ КОГА ГО ЗАГУБИЛ ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО. Сите биле убиени или починале од глад кога отоманските војници го ставиле нивното село под опсада. Преживеаната мајка го поддржала да премине во ислам. Еден Турчин го зел младиот преобратеник. Поминал четири долги години живеејќи како роб, слуга и овчар меѓу курдските племиња. Успеал да побегне од заложништвото во САД во 1921 година. Оригинал Four Years in the Mountains of Kurdistan / Страници 336 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-519-0

ПОСЛЕДНАТА ДЕВОЈКА НАДИЈА МУРАД

ТРОГАТЕЛНА ИСПОВЕД НА НЕКОГАШНАТА ЗАРОБЕНИЧКА НА ИСЛАМСКАТА ДРЖАВА И АКТУЕЛНА ДОБИТНИЧКА НА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР. Нејзината приказна го натера светот да обрне внимание на геноцидот во Ирак – бруталноста на Исламската Држава, убиствата, измачувањата, силувањата. Со предговор на Амал Клуни. Оригинал The Last Girl / Страници 308 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-338-7

ПОСЛЕДНА СТАНИЦА АУШВИЦ ЕДИ ДЕ ВИНД

ЕДИНСТВЕНАТА КНИГА ЦЕЛОСНО НАПИШАНА ВО АУШВИЦ. Еди де Винд, холандски лекар и психијатар, бил испратен во Аушвиц со својата сопруга Фридел во 1943 година. Секој ден, секоја минута станале битка за опстанок. Оригинал Eindstation Auschwitz / Страници 240 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-446-9

НЕФИКЦИЈА - ЈАСНА КОТЕСКА

САНИТАРНА ЕНИГМА ЕДНА ОД НАЈВЛИЈАТЕЛНИТЕ КНИГИ ОБЈАВЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА ВО НОВО ИЗДАНИЕ! Дали санитарноста е моќ; дали моќта има санитарен извор? Кој е економот што ја стопанисува територијата на чистото? Страници 290 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-413-1

КОМУНИСТИЧКА ИНТИМА „СО ’КОМУНИСТИЧКА ИНТИМА‘, КОТЕСКА ОТКРИВА ОПШТЕСТВО ЦЕЛОСНО ИЗГРАДЕНО ВРЗ СОМНЕВАЊЕ И СТРАВ И ВРЗ МОНОПОЛ НАД РЕАЛНОСТА. Тоа е книга за контролираниот живот на нејзиниот татко, истакнатиот македонски поет Јован Котески (1932-2001), кого државните тајни служби го следеа повеќе од 40 години.“ Никола Маџиров Страници 464 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-462-9 КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.43


ПОПУЛАРНА НЕФИКЦИЈА н ов о

БОЛЕСТА КАКО МЕТАФОРА / СИДАТА И НЕЈЗИНИТЕ МЕТАФОРИ СУЗАН СОНТАГ

ДВА ОД НАЈЗНАЧАЈНИТЕ ЕСЕИ НА АМЕРИКАНСКАТА ПИСАТЕЛКА СУЗАН СОНТАГ. Во „Болеста како метафора“ таа ги разоткрива митовите и зборува за вистинското значење на болеста. „Сидата и нејзините метафори“ ги испитуваат метафорите поврзани со сидата и ја покажуваат вистината, ослободена од вина, срам и страв. Оригинал Illness as Metaphor and AIDS and its Metaphors / Страници ФАЛИ / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-535-0

ПРОПАГАНДА ЕДВАРД БЕРНЕЈС

ВО РАЦЕ ДРЖИТЕ ПАРЧЕ ИСТОРИЈА. Бернејс: првиот спин-доктор, американскиот Гебелс, таткото на односите со јавноста, внук на Зигмунд Фројд, па дури и инспирација за име на музички бенд. „Пропаганда“: Како да се манипулира со јавното мислење во политиката, судството, маркетингот, медиумите, односите со јавноста, бизнисот, уметноста, образованието? Оригинал Propaganda / Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-409-4

ПЕПЕЛНИК ВО ЕДЕН ХОТЕЛ ВО СКОПЈЕ СЛАВОЈ ЖИЖЕК

ЖИЖЕК ПОСЕГНУВА ПО УТВРДЕНИТЕ МИСЛЕЊА НА СОВРЕМЕНАТА НАУКА, ги сопоставува со најактуелните настани и примери денес, а како резултат на тоа се кристализира специфично, остроумно и контроверзно множество ставови. Збирка во која тој подведува пет есеи под парадоксот што го доживеал при својот прв престој во Скопје, а како таква таа истовремено претставува и неизбежна обиколка околу прашањата за љубовта, сексот, психоанализата, идеологијата, филмот, книжевноста, како и политичкото минато. Оригинал Ashtray in a hotel in Skopje / Страници 176 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-354-7

THE GAME

АЛЕСАНДРО БАРИКО ВЕРОЈАТНО НЕ ПОСТОИ ЧОВЕК ШТО БАРЕМ ЕДНАШ НЕ ЈА ОБВИНИЛ ТЕХНОЛОГИЈАТА ЗА СОЗДАВАЊЕ НА ЕДНО ФРЕНЕТИЧНО, ПЛИТКО ОПШТЕСТВО, кое сè позабрзано ита кон катаклизма. Но што ако, давајќи ваков суд, ние всушност гледаме од „неапдејтирана“ перспектива? Што ако површноста е новата длабочина? Оригинал The Game / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-366-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.44


МОТИВAЦИСКИ АНА БУЧЕВИЌ ВО ВОРТЕКСОТ НА ОСТВАРЕНИТЕ ЖЕЛБИ КРЕИРАЈТЕ ЈА СОПСТВЕНАТА СТВАРНОСТ СО ПОМОШ НА ЗАКОНОТ НА ПРИВЛЕКУВАЊЕТО И СТАНЕТЕ СВЕДОК НА ЧУДАТА ВО СВОЈОТ ЖИВОТ! Книга што ќе ви ги открие најважните тајни. Знаеме ли кои сме, всушност? Која е тајната што се крие во секого од нас? Сите сме креатори на сопствениот живот, на сопствената стварност. Нашите емоции се нашиот водич и показател на нашите мисли. Оваа книга зборува токму за моќта на нашите мисли. Оригинал U vortexu ostvarnih želja / Страници 276 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-232-8

УМЕШНОСТА ДА ЈА КРЕИРАТЕ ВАШАТА РЕАЛНОСТ „ВО ВАШИТЕ РАЦЕ СЕ НАОЃА ВОДИЧ ЗА КРЕИРАЊЕ НА РЕАЛНОСТА ВО 7 НАЈВАЖНИ СЕГМЕНТИ ВО ЖИВОТОТ: љубов, здравје, пари, успех, работа, семејни односи, пријателство. Мојата намера беше да го креирам овој Водич со конкретни методи за креирање во горенаведените животни сегменти затоа што сум свесна дека сите можеме да бидеме брилијантни во сите овие сегменти од животот.“ Ана Бучевиќ Оригинал Umijeće kreiranja realnosti / Страници 160 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-456-8

ШТО (НЕ) Е ЉУБОВ „ЗА ЉУБОВТА НЕ ТРЕБА ДЕФИНИЦИЈА, ЉУБОВТА Е ДЕФИНИЦИЈА.“ Кога се обидуваме да ја дефинираме љубовта, се оддалечуваме од неа. Љубовта не се опишува, љубовта се чувствува. И љубовта се живее. Оваа книга е токму за внатрешниот свет на љубовта. Колку љубов имаме во себе? Како да се научи најголемата лекција за љубовта? Љубовта со делење се размножува. Оригинал Šta (ni) je ljubav / Страници 286 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-235-9

БИДИ И ИМАЈ СО ПРОМЕНА НА ВИБРАЦИИТЕ ДО ФИНАНСИСКА СЛОБОДА! Книга што ќе ги освести вашите негативни ставови за парите, која ќе ви помогне да ги промените вашите убедувања што не ви користат, која ќе ве воведе во методите со кои ќе ја менувате својата вибрација кон парите и која ќе стане ваш сопатник во практиката на патот до остварување финансиска слобода! Оригинал Biti i imati / Страници 264 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-306-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.45


нов

МОТИВAЦИСКИ АНА БУЧЕВИЌ

о

365 ДЕНА СВЕСНИ НА СЕКОЈ ДЕН ВО НАШИОТ ЖИВОТ МУ Е ДОДЕЛЕНА ПОСЕБНА НАМЕНА! Секој ден е единствен и неповторлив. Прирачникот „365 дена свесни“ е замислен како ваш сојузник за секој ден во годината. За да ви помогне во секој ден да освестите нешто за животот што може да ви послужи да учите, духовно да растете и на денот што е пред вас да му го додадете најважниот зачин: мудроста. Бидејќи вистински живеат само тие што знаат да живеат... Оригинал 365 dana osvještavanja / Страници 368 / Димензии 17х17 / ISBN 978-608-243-540-4

САФАРИ НА ДУХОТ МУДРОСТА НА ВОСПИТУВАЊЕТО, ГРЕШКИТЕ ВО ОДГЛЕДУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА И КАКО ДА ГО ПОДОБРИТЕ ОДНОСОТ СО ВАШЕТО ДЕТЕ. Книга на одговори на неминовни прашања по кои родителите трагаат. И за многу деца што пораснале со надеж дека можат да бидат подобри родители од своите родители. Оригинал Safari duha / Страници 312 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-233-5

МОТИВAЦИСКИ – НАДА БУЧЕВИЌ

САФАРИ НА ДУХОТ – ПРИКАЗНИ ЗА БУДЕЊЕ НА МУДРОСТА КНИГА ШТО ИМ СЕ ОБРАЌА НА ДЕЦАТА ПРЕКУ ПРИКАЗНИТЕ, ВО КОИ ПОДЕДНАКВО ЌЕ УЖИВААТ И РОДИТЕЛИТЕ. Потсетување на вистинските вредности, оние што ни осигуруваат радосен живот. Како да се спознае дека мудроста на воспитувањето започнува со работата на себе како родител? Изразот „такво си е детето“ е една од најголемите заблуди. Оригинал Safari duha – priče za buđenje mudrosti / Страници 108 / Димензии 18x22 / ISBN 978-608-243-258-8

СВЕСНО МАЈЧИНСТВО БРЕМЕНОСТА И МАЈЧИНСТВОТО МОЖЕ ДА БИДAТ СОВРШЕН МОМЕНТ ЗА ВАШИОТ ЛИЧЕН РАЗВОЈ! Бременоста не е само физички процес. Доколку правилно се доживее, може да стане извонредно духовно искуство. Иницијација на будноста и на свеста. Тоа е вистинското време да почнеме на животот да гледаме однатре. Оригинал Svjesno majčinstvo / Страници 160 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-288-5

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.46


ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА

ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЕРТ ЈАДИ, МОЛИ СЕ, ВЉУБИ СЕ ЕДНА ОД НАЈВЛИЈАТЕЛНИТЕ КНИГИ НА СИТЕ ВРЕМИЊА – подеднакво прекрасна, мудра и лична, богата со духовна проникливост, вистинска потрага по смислата на животот. По болниот развод Елизабет презема радикален чекор. Сакајќи да си даде време за себепронаоѓање, го остава вообичаениот начин на живот и тргнува да истражи три различни аспекти на својата природа во три различни култури – Италија, Индија и Индонезија. Приказна што инспирира и охрабри милиони луѓе низ светот да го пронајдат најдоброто во себе! Оригинал Eat, Pray, Love / Страници 400 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-397-4

ГОЛЕМАТА МАГИЈА БЕЗ РАЗЛИКА ДАЛИ САКАТЕ ДА ОТКРИЕТЕ НОВИ НАЧИНИ за решавање на предизвиците во тоа што го работите, или да напишете нешто, или да испробате да бидете креативни во некоја уметност, или едноставно сакате секојдневно да живеете со поголема СВЕСНОСТ и СТРАСТ, оваа книга ќе ви го отвори светот на чудата и среќата! Оригинал Big Magic / Страници 264 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-333-2

ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА

РАЈАН ХОЛИДЕЈ ЕГОТО Е НЕПРИЈАТЕЛ НАШИОТ НАЈЧЕСТ НЕПРИЈАТЕЛ СЕ КРИЕ ТОКМУ ВО НАС: НАШЕТО ЕГО. На почетокот на кариерите, нѐ попречува во учењето и во градењето талент. Во фазата на успехот, може да нѐ направи слепи за сопствените недостатоци и да создаде проблеми во иднина. Во фазата на неуспехот, го зголемува секој нанесен удар и го отежнува закрепнувањето. Егото нѐ кочи во секоја фаза. Стоп! Оригинал Ego Is the Enemy / Страници 256 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-468-1

СПОКОЈСТВОТО Е КЛУЧОТ КАКО ДА ПОСТИГНЕМЕ УСПЕХ ВО ЕДЕН СВЕТ ВО КОЈ СÈ БЕГА НАДВОР ОД КОНТРОЛА И ВО КОЈ ЧЕСТО ПАТИ СЕ СООЧУВАМЕ СО НЕПРИЈАТНОСТИ? Сите големи лидери, философи, уметници, спортисти и визионери имаат една заедничка карактеристика. Рајан Холидеј ја нарекува спокојство. Тој се задржува на будистичката и на стоичката философија за да покаже зошто човек треба да се движи пополека за да ги оствари своите цели. Оригинал Stillness Is the Key / Страници 256 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-430-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.47


ПОПУЛАРНА ПСИХОЛОГИЈА #1 ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ БЕСТСЕЛЕРИ

АТОМСКИ НАВИКИ ЏЕЈМС КЛИР

ДАЛИ ТЕШКО ГИ МЕНУВАТЕ СВОИТЕ НАВИКИ? Ако е така, проблемот не сте вие. Проблемот е во вашиот систем. Лошите навики се повторуваат одново и одново, не затоа што вие не сакате да се промените, туку затоа што имате погрешен систем за промена. Оваа книга содржи проверен и докажан систем, кој може да ве издигне до нови височини. Навиките се оној ситен детаљ што може да донесе огромен пакет од позитивни промени кај секого од нас. Оригинал Atomic Habits / Страници 320 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-343-1

ск на оро

ДАЈ СИ ПЕТКА! МЕЛ РОБИНС НАВИКАТА „ДАЈ СИ ПЕТКА!“ Е ЕДНОСТАВНА, А ДЛАБОКА АЛАТКА, КОЈА ЌЕ ВИ ГИ ПРОМЕНИ СТАВОТ, НАЧИНОТ НА РАЗМИСЛУВАЊЕ И ОДНЕСУВАЊЕТО. И затоа, подгответе се да се смеете и да учите додека преземате чекори со кои веднаш ќе ги засилите самодовербата, среќата и постигнатите резултати. Ако се борите со себесомневања... Ако ви се смачило од тој здодевен и упорен критичар во вашата глава... Ако сте успешни, но единствено се концентрирате врз тоа што не чини... Време е да си ги пружите уважувањето и поддршката што ги заслужувате. Време е за „Дај си петка!“. Оригинал The High 5 Habit / Страници 288 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-545-9

РАЗМИСЛЕТЕ УШТЕ ЕДНАШ AДАМ ГРАНТ

КНИГА ШТО ЈА ИСТРАЖУВА УМЕШНОСТА КАКО ДА ГИ ПРЕИСПИТУВАТЕ СВОИТЕ МИСЛЕЊА И КАКО ДА ИМ ГО МЕНУВАТЕ МИСЛЕЊЕТО НА ДРУГИТЕ. Новите докази ни покажуваат дека преиспитувањето како вештина може да биде научено и Грант ни објаснува како да ги развиеме потребните квалитети за да го направиме тоа. Лидерите што признаваат дека нешто не знаат и бараат конструктивна критика водат попродуктивни и поиновативни тимови. Оригинал Think Again: The Power of Knowing What You Don't Know / Страници 368 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-523-7

МОЌТА НА ЦВРСТИОТ КАРАКТЕР АНЏЕЛА ДАКВОРТ

ЗОШТО НЕКОИ ЛУЃЕ УСПЕВААТ, А ДРУГИ НЕ? Споделувајќи сознанија од своите истражувања, Дакворт објаснува зошто талентот е речиси неважен за постигнување успех. Наместо тоа вистинските достигнувања се определени од поинакви лични особини како што е препознавањето на страста и истрајноста до остварување на целта. Оригинал Grit: The Power of Passion and Perseverance / Страници 384 / Димензии 13x20 / ISBN 978-608-243-420-9

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.48


МУДРИ РОДИТЕЛИ – СРЕЌНИ ДЕЦА о нов

МЕНТАЛНИОТ СКЛОП НА ДЕТЕТО ДАНИЕЛ Џ. СИГЕЛ / ТИНА ПЕЈН БРАЈСОН ВО ОВАА НАУЧНО ПОТКРЕПЕНА, НО ИСТОВРЕМЕНО И МОШНЕ ПРАКТИЧНА КНИГА, авторите ни нудат револуционерен пристап кон воспитувањето деца придружен со 12 стратегии што помагаат за здрав развој на детскиот мозок, а со тоа и поспокојни и посреќни деца. Преку примената на овие откритија во секојдневното родителство, можете да ги претворите испадите, расправиите или стравовите во можност за интеграција на мозокот на вашето дете и негов растеж. Оригинал The Whole-Brain Child / Страници 224 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-536-7

ВАШЕТО КОМПЕТЕНТНО ДЕТЕ ЈЕСПЕР ЈУЛ ЈЕСПЕР ЈУЛ Е МЕЃУНАРОДНО ПРИЗНАТ АВТОРИТЕТ ШТО ВНЕСЕ НОВИ ВРЕДНОСНИ ТЕМЕЛИ ЗА СЕМЕЈСТВОТО. Врз основа на својот став дека реакциите на нашите деца секогаш се компетентни, значајни и експресивни и дека воспитувањето во традиционална смисла не е соодветно на денешните услови, смислил нов систем, кој не се темели на авторитарната употреба на силата, туку на еднаквите вредности и на реципроцитетот меѓу децата и возрасните. Оригинал Dit kompetente barn / Страници 256 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-513-8

#2 МУДАР РОДИТЕЛ

МУДАР РОДИТЕЛ – СРЕЌНО ДЕТЕ ХЕДВИГ МОНТГОМЕРИ ШТО ДА НАПРАВИТЕ КОГА ВАШЕТО ДЕТЕ ДОЖИВУВА НЕКАКВА КРИЗА ЗА КОЈА СЕ ЧИНИ ДЕКА НЕМА НИКАКВА ПРИЧИНА? Како да постапите кога детето не спие мирно, не сака да јаде или вреска секогаш кога треба да оди некаде? Повеќето родители би избрале една од овие опции: да збеснат или едноставно да се откажат. Но што ако постои и трета опција? „Мудар родител – среќно дете“ е наменета за сите оние што имаат неколку години родителско искуство и имаат потреба од совети. Оригинал Foreldremagi / Страници 196 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-401-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.49


ХЕДВИГ МОНТГОМЕРИ

МУДРИ РОДИТЕЛИ – СРЕЌНИ ДЕЦА

#1 МУДАР РОДИТЕЛ

МУДАР РОДИТЕЛ – СРЕЌНО БЕБЕ БЕБИЊАТА СЕ ЧУДО! Не е важно колку деца имате, искуството со секое е ново, различно, посебно, и како родител никогаш не престанувате да се грижите што е најдобро за вашето малечко. „Мудар родител – среќно бебе“ е модерна библија за родителите на XXI век. Во седум лесни чекори, психологинката и семеен терапевт Хедвиг Монтгомери ги води родителите низ првите 24 месеци од детскиот живот. Поучна и едноставна книга, која ќе ве научи како да станете родител каков што посакувате да бидете. Оригинал Miraklenestid / Страници 208 / Димензии 14.5x21 / ISBN 978-608-243-401-8

#3 МУДАР РОДИТЕЛ

МУДАР РОДИТЕЛ – ВРЕМЕ Е ЗА ГРАДИНКА КНИГА ШТО Е ОД СУШТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ ЗА СИТЕ РОДИТЕЛИ ШТО ИМААТ ДЕЦА НА ВОЗРАСТ ОД ДВЕ ДО ШЕСТ ГОДИНИ. Со неа ќе станете родител каков што отсекогаш сте сакале да бидете! Монтгомери одговара на сите прашања поврзани со децата што се на предучилишна возраст: Што значи доброто воспитување? На кој начин детето расте и се развива преку играта? Колку е важно за детето да се дружи со другите деца? Дали караницата меѓу браќата и/или сестрите е опасна? Како да излезете накрај со неволите, бујната фантазија и со сите нови емоции што ќе го обликуваат детското секојдневје? Оригинал Barnehageårene / Страници 232 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-485-8

#4 МУДАР РОДИТЕЛ

МУДАР РОДИТЕЛ – ВРЕМЕ Е ЗА УЧИЛИШТЕ НА УЧИЛИШНА ВОЗРАСТ ДЕТЕТО Е ИСПОЛНЕТО СО СИЛНИ ЕМОЦИИ ШТО СЕ ТЕШКИ ЗА СПРАВУВАЊЕ И СО ПОТРАГА ПО ОНА ШТО ЗНАЧИ ДА СЕ БИДЕ СОПСТВЕНА ЛИЧНОСТ. Книгата ќе ви ги даде потребните методи и совети на ова патување. Таа ќе одговори на прашањата што си ги поставуваат сите родители: Како да го натерам моето дете да ми се довери кога е тешко? Што да правам ако моето дете е осамено? Колку време треба да потрошиме на домашните задачи? Ова е книгата што ќе ве направи родител каков што посакувате да бидете. Оригинал Barneskoleårene / Страници 230 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-500-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.50


ЖАРКО КУЈУНЏИСКИ / ТХЕ МИЧО

ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ НОВИТЕ АВАНТУРИ НА ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

ЕЗ

ЈОТ ВЛ

Д МО ИНО О

#2 Т

НЕ ВИ БЕА ДОВОЛНИ БЕЉИТЕ НА ТИНО И СУПЕРХЕРОЈСКИТЕ ПОДВИЗИ НА ТОПТИНО? Е, па, Тино од мојот влез ве поканува на уште многу нови авантури! Повторно ќе се спуштаме со подморници, ќе ја спасуваме шумата, ќе шетаме со диносаурусите и ќе патуваме многу, многу далеку со неговиот летопед. Тино е подготвен на сè, само да го освои вниманието на Мери и на другарчињата од нивното одделение. Но се чини дека за Тино следува едно големо изненадување!? Страници 64 / Димензии 20х20 / ISBN 978-608-243-493-3

„ТИНО Е СОВРЕМЕНО ДЕТЕ, СО ФАНТАЗИЈА СООДВЕТНА НА МОДЕРНОТО ЧУВСТВУВАЊЕ. Тој без пречки живее и соработува со јунак од типот на Супермен, Спајдермен или Бетмен, овој пат негов идол и пријател – Ле Жба, личен суперјунак, кој секогаш му доаѓа напомош и го извлекува од незгодните ситуации, зашто Тино е дете, како што нагласува авторот, кое кога нема проблеми, самиот решава да ги создаде.“ Оливера Николова Страници 64 / Димензии 22.5х23.5 / ISBN 978-608-243-419-3

#1 ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

ТИНО ОД МОЈОТ ВЛЕЗ

МАИЧКИ ЗА НАЈМАЛИТЕ СУПЕРХЕРОИ СО ОМИЛЕНИТЕ ЛИКОВИ: Тино од мојот влез и неговите пријатели. Достапни во три различни дизајни и во две големини: 3-4 години и 5-6 години. За фраери и фраерки!

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.51


(3-7 ГОДИНИ)

н ов о

ЧИТАЈ МИ! СЛИКОВНИЦИ СРЕЌАТА Е – ЕДНА ЛИСИЦА EВЛИНА ДАЦИУТЕ / АШУРА КИУДУЛАИТЕ

ВО ЕДЕН ГОЛЕМ ГРАД, СИ БЕШЕ ЕДНО ДЕТЕ ПО ИМЕ ЈАКОВ. Тоа имаше татко, мајка и сите заедно живееја во дрво. Еден ден, во неговиот живот ќе се појави една лисица. Емотивна приказна за пријателството, за дарежливоста, за тагата поради загубата и за радоста од новите откритија. За она што им е важно на сите луѓе – големи и мали. Ова е приказна за среќата. Оригинал Laimė yra lapė / Страници 48 / Димензии 26х25 / ISBN 978-608-243-510-7

ДЕТЕТО И КИТОТ ЛИНДЕ ФАС ЕДНАШ, МНОГУ ОДАМНА, СИ БИЛО ЕДНО ДЕТЕ ШТО САКАЛО ДА БИДЕ САМО. Но еден ден тоа заспало во длабок сон... Прекрасната сликовница на Линде Фас ве тера да ја читате одново и одново... и да си најдете свој кит за пријател. Оригинал De jongen en de walvis / Страници 40 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-501-5

СОНОТ НА ЅУНИЦА ФИЛИЗ ОЗДЕМ

КНИГА ШТО ОТВОРА РАЗЛИЧНИ ТЕМИ: ВЕРНОСТ, ЉУБОВ, ПРИЈАТЕЛСТВО, НО И СМРТ, РАЗДЕЛБА И ОСАМЕНОСТ, сето тоа преку игрите меѓу сонот и јавето на малечката Ѕуница. Фосфорни езера, црвени риби, прекрасни сини карпи, мистериозен даб, магичен замок; паѓање, летање, трчање и секако гласот на мајката – детскиот сон е најубавата земја во светот. Повелете на гости во сонот на Ѕуница! Оригинал Yağmur'un Rüyası / Страници 36 / Димензии 23.5x28.5 / ISBN 978-608-243-438-4

ЛИНДЕ ФАС

ДЕВОЈЧЕ ВЛЕГУВА ВО СОБАТА НА ЕДНО МОМЧЕНЦЕ И НОСИ СО СЕБЕ БАЛОН, ХАРТИЈА И БОИЧКИ. Седнува на неговиот кревет и му предложува да патуваат заедно преку нивните цртежи. Фантазијата ги води на пат меѓу тропски птици и зимски пејзажи со пингвини, меѓу шарени подводни светови и зелени густи џунгли... Сè додека не дојде време да се вратат во стварноста. Учествувајте и вие во оваа волшебна авантура и креирајте ја вашата приказна! Оригинал Ik neem je mee / Страници 36 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-450-6

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

СЛИКОВНИЦА БЕЗ ЗБОРОВИ

АЈДЕ ДА ПАТУВАМЕ!

стр.52


(3-7 ГОДИНИ)

н ов

ЧИТАЈ МИ! СЛИКОВНИЦИ

о

ДИНОСАУРУСИ НЕ ПОСТОЈАТ MAРК ЈAНСЕН ЕДНО ПОПЛАДНЕ ТОМИ И ЈОН ШЕТАА НИЗ ШУМАТА, МИСЛЕЈЌИ ДЕКА ДИНОСАУРУСИ НЕ ПОСТОЈАТ... Приклучете се на ловот на диносауруси во оваа возбудлива книга што се превиткува и одвиткува во детските раце. Оригинал Dino's bestaan niet / Страници 36 / Димензии 24х32 / ISBN 978-608-243-448-3

ОСТРОВЦЕ MAРК ЈAНСЕН

ТАТКО, ЌЕРКА И НИВНОТО КУЧЕ ДОЖИВУВААТ БРОДОЛОМ И ЗАВРШУВААТ НА МАЛ ОСТРОВ, ПОТОЧНО – ОСТРОВЦЕ. Но не знаат дека не е така како што изгледа. Тоа ги штити од студот, ветрот, брановите и од другите опасности што демнат. Како што се менуваат годишните времиња, откриваат неверојатни звуци и мириси, како и дотогаш невидени бои. Уживаат, сè додека не дојде време да се вратат меѓу луѓето. Тогаш девојчето го открива вистинското лице на Островцето. Оригинал Eiland / Страници 28 / Димензии 13х20 / ISBN 978-608-243-448-3

ЛЕЛЕ, МИ СЕ СКРШИ СРЦЕТО!

EЛИФ ЈЕМЕНЏИ

МИЛА Е ДЕВОЈЧЕ ШТО ЖИВЕЕ ВО СИНО-БЕЛО ЕГЕЈСКО ГРАТЧЕ ПОЛНО СО МАСЛИНОВИ ДРВЈА. Бидејќи нејзините пријатели одбиваат да играат со неа, нејзиното мало срце се крши. Книгата со хумористичен тон му ги претставува на читателот различните начини на кои Мила се обидува да го зацели своето срце. Навистина, како да се залечи скршеното детско срце? Оригинал Eyvah Kalbim Kırıldı! / Страници 32 / Димензии 24x24 / ISBN 978-608-243-437-7

нов о

ЛЕЛЕ, ВО ШТО СЕ ПРЕТВОРИВ!

EЛИФ ЈЕМЕНЏИ

МИЛА СЕ БУДИ СО ПРВИТЕ СОНЧЕВИ ЗРАЦИ. ТРЕБА ДА ГИ НАБЕРЕ ЛИМОНИТЕ ОД ГРАДИНАТА. Но лимоновото дрво е огромно, а Мила малечка. Не ѝ е лесно! Таа почнува да мечтае: дали би била посреќна ако сум слободна како птица што пее или како облак што лебди на ветерот? Чистата детска душа бргу ќе дојде до вистинскиот одговор! Оригинал Eyvah Kim Oldum Ben! / Страници 32 / Димензии 24х24 / ISBN 978-608-243-530-5

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.53


ВАШИОТ ОМИЛЕН АВТОР

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ ГАТАНКИ-КАТАНКИ „ЗБИРКАТА ИМПРЕСИОНИРА СО ЗАЧУДУВАЧКАТА БРОЈНОСТ (ОКОЛУ 200 ГАТАНКИ), со свежината на версот и со првичното доживување, со тематската разноликост, која буквално го опфаќа целиот восприемачки свет на младиот читател.“ Оливера Николова Страници 48 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-211-3

ПРИРОДО, ЉУБОВ МОЈА! КНИГА ЦЕЛОСНО ПОСВЕТЕНА НА ПРИРОДАТА И НА ГРИЖАТА ЗА НЕА. Овој голем вљубеник во пишуваниот збор – како негова професија, и во природата – како негова опсесија, донесе и внесе во македонската литература за деца раскошно издание. Препорачанa како дополнителна лектира во наставата во IV одделение. Страници 108 / Димензии 17x25 / ISBN 9989-9926-5-7

САКАМ КНИГА ПРЕКРАСЕН ИЗБОР ОД БОГАТОТО ТВОРЕШТВО НА ЕДЕН ОД НАЈРЕНОМИРАНИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА ВО МАКЕДОНИЈА. Топли раскази, песни, сказни и драматизации во кои ќе ужива секое дете. Достапна и на албански, турски, ромски, влашки/аромански, српски, хрватски, црногорски, босански/бошњачки, словенечки, германски и на англиски јазик. Страници 72 / Димензии 21х14 / ISBN 978-608-243-295-3

КОМПЈУТЕРЏИИ ЧИТАТЕЛИТЕ ИМААТ ЗАДОВОЛСТВО ДА ПРОСЛЕДАТ ПЕДЕСЕТИНА НЕВООБИЧАЕНИ, ОРИГИНАЛНИ, ИНВЕНТИВНИ И ДОСЕГА ВООПШТО НЕТРЕТИРАНИ ТЕМИ ЗА КНИЖЕВНА „ОБРАБОТКА“. Страници 76 / Димензии 14.5 х 20.5 / ISBN 978-608-66345-2-0

КОЈ САКА ДА БИДЕ КОСМОНАУТ? ПЛЕНУВА СО ДУХОВИТОСТА И ИНВЕНТИВНОСТА НА СТОРИИТЕ, НО И СО ПРЕКРАСНИТЕ НЕДОВРШЕНИ ИЛУСТРАЦИИ со кои и децата стануваат дел од создавањето на убавината. Автор на ликовниот дел е познатиот уметник Жарко Туниќ, а нивната надградба може да стане дело на идните проследувачи и коавтори на ова оригинално издавачко остварување. Страници 64 / Димензии 21x21 / ISBN 978-608-243-172-7

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.54


ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ (3-7 ГОДИНИ)

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ И ЕНА НАЛБАНТИЌ #1

СВАДБАТА НА ЕЖО И ЕЖА ЗАПОЗНАЈТЕ СЕ СО НАШИТЕ НАЈНОВИ ХЕРОИ – ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ! Не, стоп, почекајте, возбудувањата допрва ќе следуваат. За почеток, запознајте ги Ежо и Ежа. Две шумски ежиња што се заљубуваат на прв поглед. А, кога возрасните ќе се заљубат до уши, обично склучуваат брак. И тогаш се организира нешто многу, многу интересно. Дали знаете како изгледа шумската свадба на нашите херои? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-3-7

#2

ЕШКА СМЕШКА ВЕЌЕ ДОБРО ГИ ЗНАЕТЕ СИТЕ СПЛЕТКИ ОКОЛУ СВАДБАТА НА ЕЖО И ЕЖА. НО ШТО СЕ СЛУЧИ ПОТОА? Е, потоа им се родија дечиња. И, иако владееше општо мислење дека новороденчињата се раѓаат со плачење, првороденото еже на Ежа и Ежо се роди со прв смев. И сосема заслужено и оправдано го нарекоа Смешка. Ешка Смешка. Дали само 1 Април треба да биде Ден на шегата? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-4-4

#3

ЕШКО ЖЕШКО И ЕШКО ЖЕШКО Е БРАТЧЕ НА ЕШКА СМЕШКА И СИН НА ЕЖО И ЕЖА. Додека сите ежиња се чувствуваат поинаку, на овој Ешко секогаш му е – жешко! Постојано повторува: – Их, колку е жешко! Жешко! Жешко! Жешко! Целата шума Иглолисна е во недоумица. Дали ќе се најде некој што ќе ја разоткрие неговата тајна? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-5-1

#4

#4 ЕШКО СНЕШКО НА ЕШКО СНЕШКО МУ Е СТУДЕНО И ВО ЛЕТО и се прашува дали има уште некој сличен на него? Сурфајќи по интернет ќе дознае дека додека тој е во своето зимско скривалиште под земјата, горе меѓу луѓето се раѓаат многу снешковци. И решава да најде начин како да се спријатели барем со еден „вистински“ снешко, Снешко Белчо. Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-6-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.55


ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ (3-7 ГОДИНИ)

АЛЕКСАНДАР КУЈУНЏИСКИ И ЕНА НАЛБАНТИЌ

ЕШКО ЦРЕШКО

#5

ЧЕТВРТОТО НОВОРОДЕНЧЕ НА МАЈКАТА ЕЖА, РОДЕНО САМО ЧЕТИРИ СЕКУНДИ ПО ТРЕТОТО, уште штом ги направи своите први два-три чекори надвор, се произнесе дека од сè на светов најмногу сака цреши. Но не, не само да ги гледа, туку и – да ги јаде. Како можеше постојано и непрестајно да се остварува таа негова желба? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-7-5

ЕШКА ГРЕШКА

#6

МОЖЕБИ ЕШКА ГРЕШКА ЌЕ СЕ ВИКАШЕ ПОИНАКУ ДОКОЛКУ УШТЕ НА ПОЧЕТОКОТ НЕ НАПРАВИ НЕШТО РАЗЛИЧНО ОД ДРУГИТЕ: наместо да продолжи да цица од шишенцето – таа побара цуцла. И, иако името ѝ остана, тоа не значи дека правеше вистински грешки. На пример, во една пригода ја сретна една од нивните најголеми непријателки–лисицата Лисица Рисица... Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-8-2

#7

о

#8

нов

нов

ЕШКА РЕШКА ЕЖЕТО ШТО МАЈКАТА ЕЖА ГО РОДИ КАКО ПОСЛЕДНО НА НОСЕТО ИМАШЕ ЕДНА МАЛА ТЕМНА ЛИНИЈА. И затоа го крстија – Ешка Решка. Со тоа, Ежо и Ежа како да предвидоа и нешто друго. Нивната ќеркичка многу рано покажа големо интересирање за цртање. Уште пред да почне сама да си го држи шишенцето, веќе можеше правилно да држи и да ракува со боички. И, прашањето што сега сите си го поставуваат е – што да се прави со оваа нејзина дарба? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66345-9-9

о

ЕШКО ТЕШКО НЕПОЗНАТ ПОСЕТИТЕЛ ОСТАВА НЕШТО ПРЕД ВЛЕЗНАТА ПОРТА ОД КУЌАТА НА ФАМИЛИЈАТА ЕШКОВЦИ. Таткото излегува надвор и наоѓа писменце и кошничка, а во неа – еже. Мало, најмало што може да биде. Новороденче. Мајката на ежето со тешко срце го оставила своето еже на згрижување. Каде шест, таму и седум устиња за прехранување, вели таа. Но дали ќе биде така? Страници 16 / Димензии 21х21 / ISBN 978-608-66832-0-8

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.56


(3-7 ГОДИНИ)

ЧИТАЈ МИ! СЛИКОВНИЦИ УЦИПУЦИ РАЗМИСЛУВА НАДВОР ОД КУТИЈАТА

ЗАНЕ ЗУСТА

БУВЧЕТО ИГРАЧКА УЦИПУЦИ ОСТАНУВА САМО ДОМА И ПАЃА ВО КАРТОНСКА КУТИЈА. Таму запознава интересни животни што живеат во куќата, а за чие постоење претходно немала поим... И подарок за читателите: картонска играчка Уципуци чии крилја се движат, а на крајот од кутијата– задачи од Уципуци. Оригинал Ucipuci domā ārpus kastes / Страници 44 / Димензии 25х25 / ISBN 978-608-243-431-5

УЦИПУЦИ СИ ГО БАРА ДОМОТ

ЗАНЕ ЗУСТА

УЦИПУЦИ E БУВЧЕТО ИГРАЧКА ШТО КРИС ГО ЗАБОРАВА НА ОДМОРОТ ВО ИТАЛИЈА. За да се врати кај својот сопственик, мора да помине долга и опасна патека низ целата куќа за да дојде до терасата и да се сретне со Големиот Комарец. Ова е интерактивна книга – на крајот ве очекува изненадување! Хммм... дали е можно во книгата да има и куклен театар? Оригинал Ucipuci meklē mājas / Страници 48 / Димензии 25х25 / ISBN 978-608-243-370-7

ЈАС ЧИТАМ! (9-12 ГОДИНИ) – ЖИВОТОТ НА ЛОТА

ЖИВОТОТ НА ЛОТА: ЗАЈАЧИЊА, ЗАЈАЧИЊА НАСЕКАДЕ! АЛИС ПАНТЕРМИЛЕР / ДАНИЕЛА КОЛ

ЛОТА МРАЗИ ФЛЕЈТА И ПРОКЕЉ! Ги обожава својата најдобра пријателка, животните и одморите. Нејзините двајца браќа близнаци – се официјално најстрашните браќа на светот, и тоа не само кога ѝ ја полнат флејтата со сенф. Но да не ги заборавиме зајачињата! Во оваа забавна и откачена книга ги има многу, скокаат насекаде и мрдаат со ушите. Оригинал Alles voller Kaninchen / Страници 186 / Димензии 13.5х20.5 / ISBN 978-608-243-286-1

ЖИВОТОТ НА ЛОТА: ШТО БЛЕЕШ КАКО ОВЦА? АЛИС ПАНТЕРМИЛЕР / ДАНИЕЛА КОЛ

БЕРЕНИКЕ ФОН БЈОДЕКЕР ФОРМИРА ЖЕНСКА БАНДА, КОЈА СЕ ВИКА ГЛАМУРОВКИ. Речиси сите девојчиња од одделението се дел од нејзината банда, освен мојата најдобра другарка Шајен и јас. Ние секогаш ќе ги викаме ГЛАМУРОВЦИ. ;) Кој ги врти, Шајен и јас си направивме своја банда – ДИВИТЕ ЗАЈАЧИЊА! Оригинал Wie belämmert ist das denn? / Страници 160 / Димензии 13.5x20.5 / ISBN 978-608-243-371-4

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.57


(6-10 ГОДИНИ) ЧИТАМЕ ЗАЕДНО!

ЈАКОБ МАРТИН СТРИД о нов

КОГА МАМБО ЏАМБО СТАНА ГОЛЕМ КАКО ЏИН МАМБО ЏАМБО ТРЕБА ДА ОДИ ВО ШУМАТА И ДА СОБЕРЕ ПЕЧУРКИ ЗА СОС. Но какви се тие специјални печурки? Упс! Овие печурки се некако чудни! Мамбо Џамбо е збунет и се враќа кај пријателите, кои сега му изгледаат – многу мали. Или можеби тој одеднаш пораснал? И не може да ја гушне мамичка. Оригинал Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor / Страници 136 / Димензии 24х24 / ISBN 978-608-243-505-3

МИМБО ЏИМБО И ДОЛГАТА ЗИМА ПРОБЛЕМ ГИ СНАЈДЕ ВЕСЕЛОТО СЛОНЧЕ МИМБО ЏИМБО и неговите пријатели. Наместо долгоочекуваната пролет, одеднаш дојде зимата. Вакви снежни врнежи никогаш не биле видени во Африка. Кој е виновен и што да се прави? Како да го натерате Зимскиот Дух да отпатува назад кон Северниот Пол и да ги спаси животните од студ? Тргнете во авантурата со Мимбо Џимбо и неговите пријатели! Оригинал Mimbo Jimbo og den lange vinter / Страници 116 / Димензии 24х24 / ISBN 978-608-243-447-6

НЕВЕРОЈАТНАТА ПРИКАЗНА ЗА ЏИНОВСКАТА КРУША МИЧО И СЕБАСТИЈАН, НАМЕСТО РИБА, УЛОВУВААТ ПОРАКА ВО ШИШЕ! Дали писмото навистина е од градоначалникот на Сончев Град, кого никој го нема видено веќе цела година? Постои ли Мистериозниот Остров? Како да се заобиколат пиратите, Страшниот Морски Змеј и Катран Црното Море? Што ќе се случи доколку го насадат семето што стигнало заедно со писмото во шише? Оригинал Den utrolige historie om den kæmpestore pære / Страници 108 / Димензии 21х29 / ISBN 978-608-243-337-0

КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.58


(9-12 ГОДИНИ)

ЈАС ЧИТАМ! АМЕЛИЈА ВАМПИРОЗАБОВСКА И ВАРВАРСКИОТ БАЛ ЛОРА ЕЛЕН АНДЕРСОН

ЗАПОЗНАЈТЕ ЈА АМЕЛИЈА ВАМПИРОЗАБОВСКА! Таа сака да си игра брканица со гоблини и да го гушка своето милениче од тиква – Тиквичка. Мрази кога мора да оди на здодевниот Варварски бал организиран од мајка ѝ и татко ѝ. Ох, и уште нешто – Амелија е вампирка. Придружете ѝ се во нејзината прва авантура. Таа нема да ве касне! Оригинал Amelia Fang and the Barbaric Ball / Страници 224 / Димензии 13x18.5 / ISBN 978-608-243-424-7

МАЧКАТА СО ГЛАДНО МЕШЕ МАГДАЛЕНА ХАИ

ВО ЕДНА ПУСТА ЗЕМЈА МАЛО ДЕВОЈЧЕ СРЕТНУВА ОГРОМНА МАЧКА ШТО ПОСТОЈАНО Е ГЛАДНА. Досега изела цела армија луѓе, неколку села, сите животни од една шума, рибите во морето и што уште не. Но дали лакомоста има крај? Бидејќи сега се заканува дека ќе го проголта и девојчето. Но тоа ѝ дава поинаква понуда. Дали храброто девојче ќе излезе накрај со алчноста пред која е исправен светот? Оригинал Kurnivamahainen kissa / Страници 48 / Димензии 17х24 / ISBN 978-608-243-514-5

ДЕТЕ – ТОА ГОРДО ЗВУЧИ БЛАЖЕ КОНЕСКИ

ИЗБОРОТ ОД ПОЕТСКОТО ТВОРЕШТВО ЗА ДЕЦА НА БЛАЖЕ КОНЕСКИ е направен од десетина негови поетски збирки, како и од збирката прозни записи „Дневник по многу години“. Преку неа се отвораат нови можности и видици за учениците од училиштата видливо и читливо да се уверат во сестраната насоченост на неговиот креативен дух. Страници 84 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-368-4

МОЈАТА ОТКАЧЕНА МАМИЧКА! ГУНАР ХЕЛГАСОН

ЧУДЕСНА ДЕТСКА КНИГА: ИГРИВА, ЗАБАВНА, СМЕЛА, ХУМОРИСТИЧНА И ШАРМАНТНА. Постепено, откриваме дека 19-годишната Стела е врзана за инвалидска количка. Идеите за тоа што значи да се биде нормален ќе бидат испревртени и таа и читателот ќе сфатат дека самите одлучуваме за тоа какви нешта ќе дозволиме да нè ограничат, но и колку е важно да се биде малку „луд“ одвреме-навреме. Оригинал Mamma klikk! / Страници 176 / Димензии 14.5х20.5 / ISBN 978-608-243-310-3 КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.59


оро ск на

(12-17 ГОДИНИ)

ЗА НАПРЕДНИ ЧИТАТЕЛИ СИРЕНАТА СО ОЧИЛА МАЌАШ ДУНЈАЧИК

АТЛАНТА ЖИВЕЕ ВО СВЕТИЛНИК НА МАЛ ОСТРОВ НА КРАЈОТ НА СВЕТОТ. Кога не разговара со Камила, селската учителка, или не ги слуша џез-плочите на татко си, нејзиниот поглед е упатен кон бескрајниот хоризонт на морето. Меѓутоа, еден ден, на Ветровит Камен пристигнува чуден гостин, кој ќе ја поведе во авантура на која можат да ѝ позавидат дури и славните морнари, предци на девојчето... Оригинал A Szemüveges Szirén / Страници 108 / Димензии 14.5х20 / ISBN 978-608-243-539-8

THE GAME: ПРИКАЗНИ ОД ДИГИТАЛНИОТ СВЕТ ЗА АВАНТУРИСТИЧКИ РАСПОЛОЖЕНИ МОМЧИЊА И ДЕВОЈЧИЊА АЛЕСАНДРО БАРИКО THE GAME Е ТЕРИТОРИЈА ШТО СИТЕ ЗАЕДНО ЈА ОСНОВАВМЕ, и во која се наоѓаме секогаш кога сме со паметен телефон в раце, секогаш кога спуштаме апликација или играме некоја игричка. Таа ни личи на откачено место во кое можеме да влеземе кога и да ни се посака, но во неа владеат правила што и не се толку едноставни. Подготвени ли сме за патување? Оригинал THE GAME – Storie del mondo digitale per ragazzi avventurosi / Страници 128 / Димензии 19x24 / ISBN 978-608-243-404-9

МАГИЧЕН КОВЧЕГ АНДРИ СНАЕР МАГНАСОН

СИГРУН И НЕЈЗИНОТО СЕМЕЈСТВО СЕ КРИЈАТ ОД ВРЕМЕТО ВО СВОИТЕ ЗАПЕЧАТЕНИ ВРЕМЕНСКИ КОВЧЕЗИ, кога одеднаш, ковчегот на Сигрун се отвора, а таа е соочена со свет во кој владеат пустелија и урнатини. Сигрун се здружува со група деца и со една чудна старица, која им раскажува приказна за алчен крал што го освоил светот, но копнеел да го освои и времето. Оригинал Tímakistan / Страници 272 / Димензии 15x21 / ISBN 978-608-243-359-2

ДЕМОНОТ ОД УЧИЛИШНАТА БИБЛИОТЕКА MOРЕА БАНИЌЕВИЌ

НЕКОИ КНИГИ КРИЈАТ ПОРАКИ ОД НЕКОЈ ДРУГ СВЕТ. Затоа нема да се чудиме кога ќе прочитаме дека во една школска лектира четири момчиња и две девојки наидуваат на запис што необјасниво се појавува одново откако ќе биде избришен. Зборовите што се појавуваат упатуваат кон други книги, а решавањето на загатките ги води нашите јунаци во еден инаков свет! Оригинал Demon školske knjižnice / Страници 176 / Димензии 14.5х21 / ISBN 978-608-243-458-2 КАТАЛОГ 2022

ДЕНА

СО АНТОЛОГ

стр.60


ОДБЕРИ ПО СВОЈ ВКУС ОД ДЕСЕТТЕ РАЗЛИЧНИ ДИЗАЈНИ:

стр.62

СО АНТОЛОГ

ДЕНА

КАТАЛОГ 2022


Внимателно селектирани и оригинални додатоци наменети за сите наши читатели, за сите антологџии! Производите од новата линија ќе бидат твоја оригинална врска со светот на книгите, каде и да си. А одличен избор се и да ги подариш некому. Алуминиумските термоси, еко-торбите и керамичките филџани се достапни во десет различни дизајни, со инспиративни пораки од омилените книжевни ликови. Пред себе ги имате најубавите подароци за читателите од сите генерации!

ЕКО–ТОРБА КЕРАМИЧКИ ФИЛЏАН АЛУМИНИУМСКИ ТЕРМОС

ПРОИЗВОДИ СО ИНСПИРАТИВНИ ПОРАКИ ОД ОМИЛЕНИТЕ КНИЖЕВНИ ЛИКОВИ!