Metsäalan Ammattilehti 6/2019

Page 44

44 KULJETUS

METSÄALAN AMMATTILEHTI

Parallel-puomistorakenne tarjoaa hyviä ominaisuuksia kuormaamiseen

Urakointi Harry Utter Oy hankki uuden parallel-puomistoisen Z-mallin V-Kran V11PZ -puutavaranosturin. Kuvassa ollaan tekemässä kuitupuukuormaa joulun välipäivinä Kauhajoella.

U

rakointi Harry Utter Oy Kristiinankaupungista on ottanut käyttöön mielenkiintoisen parallel-puomistoisen puutavaranosturin. Ruotsalainen V-Kran valmistaa perinteisten L-puomisten puu-

tavaranostureiden lisäksi Z-nosturia, jossa on ainutlaatuinen parallel-rakenteinen ww-puomisto. - Puutavaran kuormaamisen helppus on saatu uudelle tasolle ainutlaatuisten liikeratojen avulla. Lisäksi ulottuma yhdellä teleskoopilla on peräti 10 metriä.

Asiakkaiden kokemukset kertovat, että V11PZ -nosturin ulottuvuus ja ominaisuudet ovat omaa luokkaansa. Nosturin liikeratojen tuomat vahvuudet ovat nopea ja helppo lastaus, hyvä tarkkuus sekä pitkä ulottuma. Lisäksi nosturi taittuu nätisti auton perään kuljetuksen ajaksi, kertoo

V-Kran nosturimyynnistä Suomessa vastaavan FID Engineerin Oy:n Pekka Huikko; maahantuontiohjelmaan kuuluu lisäksi itävaltalaiset Penz -nosturit.

Uutta ajatusta puutavaranosturiin

Urakointi Harry Utter Oy kul-

jettaa puuta kahdella yhdistelmällä ja lisäksi yrityksen ajossa on yksi rahtiauto. - Toimin aikanaan ensin puutavara-auton kuljettajana kunnes vuonna 2005 aloitin metsäkoneyrittäjänä ja muutamaa vuotta myöhemmin hankin myös puutavara-auton. Metsäkoneurakoinnin lopetin vuonna 2015 jonka jälkeen keskityin puutavaran maantiekuljetuksiin. Ajamme puuta Westas Groupille Pohjanmaan alueelta ja rannikkoseudulta; tukit menee Pihlavan sahalle ja massapuu Metsä Groupin laitoksiin Kaskisiin ja Raumalle. Vuodessa 76-tonnisten yhdistelmien mittareihin kertyy noin 200 000 kilometriä keskiajomatkan ollessa jotain sadan kilometrin luokkaa, kertoilee Harry Utter. Utterin Scanioissa on aiemmin ollut Keslan nosturit kuten on edelleen toisessa autossa. - Kun nosturin vaihto tuli ajankohtaiseksi, päätin siirtyä Z-malliin koska se tarjoaa selkeitä etuja kuten suuremman kuormatilan ja tehtailla purku on helpompaa kun auton perässä taitettuna olevaa nosturia ei tarvitse siirrellä purkukoneen tieltä. Pohdin eri nosturivaihtoehtoja ja keskusteltuani Pekka Huikon kanssa päädyin parallel-puomiseen sähköohjattuun V-Kraniin sillä halusin kokeilla jotain uutta. V-Kran on pitkät perinteet omaava nosturivalmistaja ja aikanaan niitä myytiin paljon myös Suomeen. On hyvä että V-Kranin maahantuontiin ja varaosapalveluihin taas panostetaan joten asiakkaille on tarjolla yksi hyvä nosturivaihtoehto lisää, toteaa Utter.

Parallel-puomistossa nosturin pystypuomi liikkuu eteen ja taakse, joten jatketta tarvitsee käyttää harvoin. Kuormaaminen tapahtuu nopeasti ja liikkeet ovat jouhevat.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.