Page 1

Aktiviteter på Almås – 2013/2014

Startplats för drömyrken

Augusti Introduktionsdagar för alla åk 1-elever, Kick Off för UF, Handel- och adminstrationseleverna. Florist/Inredningselever besöker FORMEX - största mötesplatsen för nordisk design. September Hotell- och turismelever gör studieresa med övernattning på Spahotell, Teambuilding för Vård- och omsorgselever, Textil designelever deltar i Youth Designer Competition i Stockholm. Oktober Stylistelever deltar i Fashion Days på Brygghuset. Brandövning på Guttasjön för Vård- och omsorgselever. Temavecka Situation Sjuhärad för Barn- och fritidselever. November Niorna besöker Almås, Floristelever besöker Elmia Grand Prix blomstertävling i Jönköping. Kök- och serveringselever deltar på dryck- och delikatessmässan; ”Smaka på Åhaga” December Alla Almås butiker, restauranger, konditorier och salonger är i full gång, under julrushen. Luciafirande, Julavslutning. Januari Öppet Hus tisdag 14 januari kl 17.30-20.00, Textil designelever åker till modemässan BellaCenter i Köpenhamn. Februari Elever från Frisörprogrammet arrangerar modevisning. Kalkröksövning med räddningstjänsten för Vård- och omsorgselever. Kök- och serveringselever deltar på Göteborgs mesta matmässa;”Passion för mat” Mars Floristernas prov för yrkesbevis. Stylistelever deltar i Skol-SM. Temavecka Ung 2014 för Barn- och fritidselever. April Almåsdagen, en dag full av happenings för alla på Almås. Skol-SM för bagerioch koditorielever. Regional UF-mässa för Handel- och administrationselever på Åhaga. Florist/ Inredningselever ställer ut examensarbeten. Maj Hotell- och turismelever reser till europeisk storstad på studieresa, Studentbal, Stylistelever samarbetar med Textilhögskolan på deras modevisning. Frisörelever samarbetar med Textil designelever på deras modevisning. Bageri- och koditorielevernas yrkesprov. Juni Studentfirande.

Vi tänder stjärnor i arbetslivet

2014/2015

boras.se/almas

2


Butikerna Inledning

Du kan också bli en stjärna

Skolans egna butiker På Almåsgymnasiet startar du din framtida karriär redan som elev. Som en del av Restaurangskolan och Designskolan driver vi olika företag där du får träna både yrkesskicklighet och förmåga att ta hand om kunder på ett proffsigt sätt.

Att börja på gymnasiet är spännande och förväntansfullt. För första gången gör du ett stort eget vägval inför framtiden. Nu kan du välja det som passar dig allra bäst. På Almåsgymnasiet studerar du som vill bli något, som vill arbeta med ditt drömyrke direkt efter studenten.

Men du är såklart välkommen redan nu. Ta med dina föräldrar och sätt oss på prov! Upplev restaurangens och bageriets smaksensationer, beundra floristernas blomsterkonster och skaffa en ny look i frisörsalongen eller hår- och makeupstudion. Välkommen!

Blir du extra glad och stolt av att hjälpa dina småsyskon eller äldre släktingar med sådant som de inte kan göra själva? Är du konstnärlig och ägnar din fritid åt att måla, sy egna kläder och testa frisyrer framför spegeln? Eller är du den energiska fixaren, som gillar att planera och arrangera eller drömmer om att driva ett eget företag? De här kvaliteterna är fina i sig själva. Men de kan också förvandlas till en framtida karriär. Gymnasiet är din chans att testa och lära dig så mycket som möjligt av det du gillar. Det är din tid. På Almåsgymnasiet studerar du det som du vill jobba med. Om du vill, väljer du även ämnen som gör att du kan studera vidare. Våra program omvandlar teori till praktisk kompetens och leds av engagerade lärare som själva har arbetat inom ditt yrkesområde. Du kan delta i tävlingar, åka på inspirerande studiebesök och göra praktik i andra länder. Efter tre år hos oss är du redo för yrkeslivets utmaningar. Bläddra gärna vidare och se vad som lockar dig. På boras.se/almas hittar du sedan mer information. Men det bästa sättet att lära känna oss är att komma och hälsa på. I november har vi särskilda besöksdagar för dig som snart ska välja gymnasieutbildning och 14 januari har vi Öppet hus 17:30-20:00. Vi ses då!

Agneta John Gymnasiechef

4

Röster från arbetslivet Almåsgymnasiet tar dig närmare ditt drömyrke. Under dina tre år hos oss kanske du rentav hittar din första arbetsplats! Vi samarbetar med företag inom alla möjliga branscher, dels för att du ska få bra APL (arbetsplatsförlagt lärande), dels för att kunna anpassa utbildningen efter verkligheten i arbetslivet. Både företagen och tidigare elever tycker att skolan lär ut det som behövs för att få en bra start och utvecklas till stjärnor. När du kommer från Almåsgymnasiet kan du känna dig redo för yrkets alla utmaningar.

Lunch och gourmetmat av högsta klass Restaurang Stjärnklart är den lilla restaurangen med de stora ambitionerna. Menyn varierar med årstiderna och innefattar såväl husmanskost som gourmetmat av högsta klass. Restaurangen är i regel öppen under lunchtid torsdag och fredag. Exakta dagar och tider hittar du på boras.se/almas. Vi rekommenderar att du bokar bord några dagar i förväg, på 033 - 35 77 51.

Du har något speciellt redan när du kommer hit. Ett knippe glimrande talanger och erfarenheter att vara stolt över. En unik personlighet. Hos oss får du utveckla dina förmågor, lära dig det du alltid velat kunna, och förverkliga dina drömmar. Du blir en stjärna på just det som du älskar att göra och vara.

3

Vad säger arbetsgivarna?

Butikerna

Läs vad några företag tycker om våra elever och utbildningar!

Våra frisörer behandlar dig som en stjärna Salong Himlaklippet vänder sig till dig som vill ha en snygg frisyr och bli inspirerad av det senaste inom hårmode. Salongen har öppet torsdagar och fredagar (med några undantag). Vi tar emot drop-in-kunder i mån av tid, men säkrast är att boka på 033 - 35 78 07.

salong HIMLAKLIPPET

Bageriet med mumsiga mästerverk Sjunde Himlen är bageriet med himmelskt goda bakverk. Hos oss kan du bland annat köpa färskt bröd, fantastiska bakelser och goda, festliga tårtor. Öppettiderna varierar, så gå in på boras.se/almas eller slå en signal på 033 - 35 34 78 för säkerhets skull när du vill besöka oss.

sjundeHIMLEN

Blomsterbutiken med stjärnglans i varje bukett Tänk dig en blomsteraffär med en härlig mix av traditionellt vackra arrangemang och minimalistiska buketter av senaste snitt. Vi har öppet kl. 10–14 de flesta skolfredagar. På boras.se/almas hittar du exakta öppettider.

stjärn BLOMSTER

När du vill vara ditt vackraste jag Vill du göra dig extra fin inför en fest, ett bröllop eller en fotografering? Här blir du omsorgsfullt omhändertagen av våra stylistelever, som praktiserar sina kunskaper om professionell makeup, hårstyling och manikyr. Våra öppettider finner du på boras.se/almas

superstar STYLING

Frisyrer med stjärnstatus

Goda bakverk med mersmak

Kärlek i vas och kruka

Hår & makeup för festliga tillfällen

5


Vad säger arbetsgivarna? City Knalleland

Brasseriet Restaurang

Scandic Hotel Plaza

Youniqe Studio

Gullkragen. Konditori

First Hotel Grand

Vi tar emot Almåselever och hjälper eleverna att få en erfarenhet av hur det går till på en arbetsplats. Eleverna har möjlighet att praktisera på avdelningarna: Konditori, Bageri, Kök, Kallskänk och Kött. De blir duktiga på att göra bakelser och tårtor från grunden. De får lära sig hur det går till på Borås största bageri med det tempot och arbetsuppgifter som det innebär. Om eleven gör bra ifrån sig och vi har behovet kan vi diskutera en framtid tillsammans.

Almåsgymnasiets utbildningar inom restaurangyrket ger eleverna en bred kunskap inför kommande yrkeskarriär. Vi har ett bra samarbete med skolan. Under elevernas APL lär de sig snabbt hur det fungerar inom kockyrket. En praktikperiod hos oss leder ofta till timanställning under studietiden. Är eleven duktig och har rätt förutsättningar så finns stor chans till anställning efter skol-tiden. Vi har idag många som börjat hos oss efter skoltiden.

Almås utbildningar har en bra mix mellan teori och praktik. Det är viktigt för oss som arbetsgivare att vara delaktiga i utbildandet av morgondagens medarbetare och tack vare ett gott samarbete med Almåsgymnasiet är detta möjligt. Vi hjälper till med elevens praktiska lärande och har en dialog med skolan om nyheter inom branschen. Vi framför även önskemål om innehåll i utbildningen för att matcha verkligheten i arbetslivet. Jag har flera goda exempel på elever som jag anställt efter avslutad utbildning på Almås.

APL-tiden är viktig för den sociala kompetensen och ger dessutom eleven energi framåt i rätt riktning. Mitt företag Youniqe Studio har under flera tillfällen kunnat arbeta tillsammans med eleverna på Almås vid visningar, fotojobb och diverse stylistjobb. Jag tycker det är bra med ett samarbete och viktigt att ge eleverna en chans att vara med ute i arbetslivet. Vi jobbar med att hitta elevens styrka i yrket. De får om de vill chansen att delta med handledning i allt de känner sig mogna för. Vi har bara eleven till låns och vill att de skall få med sig så mycket som möjligt.

På Almåsgymnasiets utbildning för Bageri och Konditori läggs en utmärkt grund för att klara en utbildning på högre nivå. Vi tar regelbundet emot elever från skolan och ger dem en bra inblick i arbetslivet. På Gullkragen lägger vi stor vikt vid att fördjupa kunskaperna inom olika körtekniker, vispning, rörning och de allmänna grunderna inom yrket. Det underlättar när de ska följa ett recept. Om eleverna visar framfötterna och färdigheter finns det möjlighet till anställning.

Det är idag svårt att hitta kompetent personal inom vår bransch, därför värdesätter vi Almåsgymnasiets restaurangskola. Vi försöker lära eleverna att tänka självständigt, kreativt och ta egna initiativ. Detta sker främst genom att de får egna ansvarsområden under varje pass som de skall sköta. Gör eleven sin APL inom servering får eleven stora möjligheter att utvecklas när det gäller gästkontakt, vinoch dryckeskunskap samt grundläggande serveringskunskap.

Varsha Mistry. Avdelningschef.

Rasmus Blom. Kock.

Britt Samuelsson-Blixt. Receptionschef

Marianne Söderhielm. Ägare.

Roger Olsson. Konditor.

Mattias Åhman. Restaurangchef.

Clas Ohlson

MQ- Butikerna

Borås Stad Distansgatan 7

Ekarängskolan f-6

Familjen Sandwall Skönhetssalong

Borås Simarena.

MQ’s logga!!

6

Vi har ett mycket gott samarbete med Almåsgymnasiet och har kontinuerligt tagit emot intresserade elever. Det har resulterat i ett ömsesidigt utbyte som varit mycket positivt och uppskattat. Eleverna får samma regler och förhållningssätt att rätta sig efter som övriga anställda. Ta ansvar, lära sig vikten av ett bra kundbemötande, se hur viktiga detaljerna är för att skapa en fungerande, välskött butik är bara några exempel. Vi har idag anställt ett antal elever från skolan.

Almåsgymnaisets elever är alltid glada och positiva. Vi har haft ett gott samarbete under flera år med skolan och får alltid APLstudenter som passat vår verksamhet.
Efter praktik hos oss så har eleverna förstått och blivit riktigt duktiga på personlig service och försäljning.

 De har också lärt sig att det svänger om snabbt i den här branschen och att man måste vara flexibel för att anpassa sitt arbete efter kundflöde, inleveranser mm. Vi har vid ett flertal tillfällen anställt elever efter avslutad praktik.Almåsgymnasiets elever har en god teoritisk grund som de genom en praktiperiod hos oss har möjlighet att förankra i verkligheten. Elever lär sig i praktiken att umgås med äldre människor och därigenom se hela männinskan. Tillsammans försöker vi se till att ge våra vårdtagare en meningsfull tillvaro, genom att erbjuda en familjär känsla, skapa en lust och nyfikenhet på livet under ålderns höst. Efter 4 - 5 veckor känner eleven till avdelningens rutiner och personal. Därefter anställer vi ofta elever för semestervikariat och i en förlängning som timanställning vilket ofta leder till fast anställning!

En av Almåsgymnasiets bästa egenskaper är att eleverna får varva teori med praktik. Genom APL-perioden kan eleverna både diskutera innehållet i utbildningen och sedan praktisera olika metoder på vår f-6. Eleverna är väl rustade för arbetslivet när de kommer till oss och här fördjupas insikten om hur de skall bemöta människor i verkligheten. En elev som varit inne I vår verksamhet har därefter lättar att få ett jobb.

Vi har ett mycket bra samarbete med Almåsgymnasiet. Under praktiperioden får eleverna en god inblick i arbetslivet. För oss är det viktigt att följa elevens utveckling under sin praktikperiod för att inspirera till förbättringar. Det är en förutsättning för att eleven skall få ut så mycket som möjligt av sin tid hos oss. Vi ser mycket positivt på att anställa en duktig elev efter utbildningen. Idag har vi redan en tjej på heltid, en på halvtid och ser gärna att fler talanger gör sina timmar hos oss.

Vi arbetar med motion, träning och tävling och har ett stort behov av nya medarbetare som förstår helheten med en hälsosam livsstil. Därför är det viktigt för oss att samverka med Almåsgymnasiet.
 Eleverna som genomför APL hos oss blir riktigt duktiga på service, säkerhet och att sköta underhåll på en simarena.
 Idag har ett flertal elever fått arbete inom Fritid -och Folkhälsa, badenheten och en del har efter gymnasiet utbildat sig till Badmästare.

Susanna Salomons –Bakai.

Camilla Jägmark. 
Butikschef.

Christina Sjölin. Samordnare.

Jörgen Johansson. Fritidsledare.

Liza Hermansson. Frisör.

Hasse Johansson. Föreståndare.

7


Innehåll

kol an

/H

an t ve

S.18 -19 S.20-21

Florist

Florist/Inredning

am

m

33 S.32k-onditori B age

et

ri &

S.30-31

el & s e

arsk ap

Socialt engagemang

äls a

Pedagogiskt led

&h

ning d l i b sUt g li n r ä

id Frit

erens

Hotell- & turismprogrammet

7 S.36 -s3 or gs& om Vårdt a mm e pr o gr

n a l o k S Pedagog Turism & resor

Hotell & konf

er vic

S.14 -15

Textil design

L

H and

Administrativ service

nde lsSk olan

aFärsk varor, delik ing ter ca & s tes

nk tionshinder

S.26 -27

Psyk iatri & fu

S.24 -25

lsa

Ha

d

Kök & servering

Stylist, hår & makeup

-&

r å V

g & hä

ris m

gr

n a l o Sk Vård, skydd & säkerhet

Frisör

S.12-13 Handels- & administrationsprogrammet

S.22-23

R

O msor

Tu

rk sp ro

r u a t es

g n a

met g- & ran rogram t au p Res edels m livs

Des ign S

n a l o Sk

1 S.40-id4s& frit B ar nmm e t a pr o gr

S.42-43 Lärling

8

9


Turism- & Han delsSkolan

Jag fick vara med om mycket och lära mig hur allt går till i arbetslivet genom praktik, som var guld värd. På Hotell- och restaurangprogrammet kunde jag utveckla mitt kontaktnät under skoltid och dessutom känna på hur det var att arbeta i verkligheten. Jennie Luomala, flygvärdinna på Tuffy Nordic.

Här får din fixarförmåga och sociala talang blomma ut. Turism- och Handelsskolan lär dig använda dem för att organisera och skapa affärer, möten och upplevelser, i butiker, på kontor, på hotell eller på resande fot. Här hemma och ute i världen. ALLMÄN KursöversikT

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Kurs

Det bästa med Handels- och administrationsprogrammet var att jag fick kombinera mina studier med praktik. Det mest lärorika var att starta och driva ett UF-företag. Resultatet var att jag snabbt fick arbete och möjlighet till högre studier. Rikard Lofheving, Store Manager för Telia Sonera.

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

100

Övrigt Kurs

10

Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

11


Turism- & HandelsSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Handels- & administrationsprogrammet

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktningar • Administrativ service • Handel och service

Du studerar: • Branschkunskap • Entreprenörskap • Inköp och logistik • Ledarskap och organisation • Servicekunskap

Du kan bli: • Ekonomiassistent • Inköpsassistent • Kommunikatör • Logistiker • Marknadsassistent • Säljare (Butiks-, inne-, fält-)

Är du en social och välorganiserad problemlösare? Då är Handels- och administrationsprogrammet något för dig. Här blir du expert på att sälja och skapa goda kundrelationer. Du får träna på att arbeta professionellt med tid, pengar och främst av allt människor. Om några år är du redo att starta din karriär, som exempelvis säljare, receptionist eller egen företagare. När du tar studenten kommer du redan att ha drivit ett eget företag tillsammans med klasskamrater. Entreprenörskap genomsyrar hela utbildningen och vi samarbetar med Ung Företagsamhet. Du får lära dig hur ekonomi fungerar i ett företag, vilka lagar som gäller i marknadsföring och mycket mer. Var du än ska arbeta sedan, kommer du att ha kunskap och erfarenhet som gör dig till ett proffs från första dagen. Almåsgymnasiets Handels- och administrationsprogram präglas av kreativitet och stort engagemang. Vilken inriktning du än väljer förbereder vi dig för ett internationellt och digitaliserat arbetsliv, med främmande språk och digitala verktyg som viktiga redskap. Ditt framtida arbete kan finnas var som helst – här i Sverige, i andra länder eller på internet. Administrativ service är inriktningen för dig som är bra på att planera, informera och hålla ordning. Du får träna på att leda, planera och organisera ditt och andras arbete med effektivitet och framgång. Kanske jobbar du så småningom som receptionist eller ekonomiassistent.

”När du tar studenten kommer du redan att ha drivit eget företag ett tag” 12

Handel och service passar dig som hellre arbetar med att träffa kunder och sälja. På den här inriktningen lär du dig att marknadsföra produkter och kommunicera med kunder för att skapa lönsamma affärer. Säljare och kommunikatör är möjliga yrkesroller efter utbildningen.

Se sidan 11

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Branschkunskap inom handel och administration

100

Entreprenörskap

100

Information och kommunikation 1

100

Servicekunskap

100

Inriktning: Administrativ service Kurs Administration 1

100

Administration – specialisering

100

Affärskommunikation

100

Engelska 6

100

Entreprenörskap och företagande

100

Företagsekonomi 1

100

Företagsekonomi 2

100

Information och kommunikation 2

100

Inköp 1

100

Intern och extern kommunikation

100

Ledarskap och organisation

100

Personaladministration

100

Inriktning: Handel och service Kurs Affärsutveckling och ledarskap

100

Engelska 6

100

Entreprenörskap och företagande

100

Handel – specialisering

100

Inköp 1

100

Medier, samhälle och kommunikation 1

100

Näthandel 1

100

Personlig försäljning 1

100

Personlig försäljning 2

100

Personlig försäljning 3

100

Praktisk marknadsföring 1

100

Praktisk marknadsföring 2

100

Poäng totalt

2500

13


Turism- & HandelsSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Hotell- & turismprogrammet

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktningar • Hotell och konferens • Turism och resor

Du studerar: • Engelska • Hotell • Konferens och evenemang • Moderna språk • Turism

Du kan bli: • • • • • • • •

Eventpersonal Guide Hotellreceptionist Konferenspersonal Researrangör Reseledare Resesäljare Turistbyråvärd

Se sidan 11

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Besöksnäringen

100

Engelska 6

100

Entreprenörskap

100

Konferens och evenemang

100

Logi

100

Resmål och resvägar

100

Är du en nyfiken och social upptäckare?

Service och bemötande 1

100

Då passar du utmärkt på Hotell- och turismprogrammet. Du får lära dig att skapa och sälja positiva upplevelser och möten för människor från olika delar av världen, med olika behov och förväntningar. Efter studenten är du redo att anta professionella utmaningar inom hotell, turism och konferens.

Inriktning: Hotell och konferens

Almåsgymnasiet gör hela världen till din arbetsplats. Tillsammans med branschen formar vi utbildningen för att din framtid ska bli så bra som möjligt. Du kommer att studera ämnen som turism, konferens och evenemang, service och språk. Du får pröva och öva dina kunskaper på både hemma- och bortaplan. Våra elever har gjort praktik i fjällen såväl som på femstjärnigt hotell i Afrika.

Kurs Frukost och bufféservering

100

Konferens 1

100

Konferens 2*

100

Konferens 3*

100

Moderna språk*

200

Reception 1

100

Reception 2*

100

Våningsservice 1

100

Inriktning: Turism och resor Kurs Aktiviteter och upplevelser

100

Hotell- och konferensinriktningen passar dig som gillar att planera och hålla ordning, som får människor att ha trevligt och trivas ihop. Här blir du expert på att sälja och arrangera möten och evenemang på hotell, mässor, spa och konferenscentra. Servicekänsla och professionellt bemötande är kännetecknande för allt vi gör.

Guide och reseledare*

100

Hållbar turism

100

Marknadsföring och försäljning

100

Moderna språk*

200

Naturguidning 1

100

Turism och resor är inriktningen för dig som hellre vill vara ute på resande fot, utforska nya och gamla platser och kulturer. Här lär du dig att organisera aktiviteter och resor på hemma- och bortaplan, att hitta lösningar för alla behov av boende, upplevelse och resväg. Guidning, bussresor, charter, affärsresor, ekoturism, fritidsturism, temaresor och andra sorters arrange-mang tas upp i din utbildning.

Reseproduktion och försäljning

100

Värdskap på resmålet*

100

Poäng totalt

2500

”Du får lära dig att skapa och sälja positiva upplevelser och möten” 14

15


DesignSkolan På Frisörlinjen lade jag grunden till mitt kommande yrke och fick en bas att stå på. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval eller min utbildningsväg. Gemenskapen var bra, har fortfarande några av klasskamraterna från gymnasietiden som mina bästa vänner. Petra Lundin, utbildningsansvarig på Björn Axén Academy.

Med min utbildning på Textil- och konfektionsprogrammet fick jag, via praktik, in en fot på Nelly.com. Efter skoltiden började jag jobba heltid och nu har jag varit fastanställd i tre år. Jag fick chansen och tog vara på den! Johanna Ljunggren, inköpare på Nelly.com.

Textil design var en bra inkörsport till den Kandidatexamen jag pluggar idag. Där fick jag de viktiga grunderna för att bemästra olika tekniker inom mitt område. Gustav Falgén, studerar Modedesign vid Textilhögskolan i Borås.

På Floristlinjen lärde jag mig allt om färg och form, vilka stilar som finns och olika tekniker för ett vackert arrangemang. Helt enkelt allt för att bli en bra florist. Mycket praktiskt arbete och kunniga lärare som alltid fanns tillhands för feedback. Emmelie Åkesson, butiksägare BlomsterDesign Åkesson AB. 16

Här blir dina kreativa talanger ditt yrke. Designskolan utbildar dig till frisör, florist, inredare, klädskapare eller hår- och makeupstylist. Du tränar på att släppa loss kreativiteten samtidigt som du kan praktisera dina färdigheter i skolans egen salong Himlaklippet, butiken Stjärnblomster och studion Superstar Styling. ALLMÄN KursöversikT

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Kurs Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

100

Övrigt Kurs Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

17


DesignSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Se sidan 17

Florist Hantverksprogrammet

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs

100

Entreprenörskap

200

Hantverk - introduktion

100

Tradition och utveckling

Inriktning: Florist Kurs

Inriktningar • Florist

Du studerar: • Blomsterbinderier • Entreprenörskap • Färg-, form-, design och proportionslära • Försäljning och kundservice • Snittblommor och krukväxter • Textningstekniker

Du kan bli: • Florist Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Trädgårdsdesigner • Trädgårdsmästare

Vill du arbeta kreativt med blommor? Då är floristyrket perfekt för dig. Inriktningen Florist på Hantverksprogrammet ger dig den kunskap och träning du behöver. Om växter och hur du använder dem för att förverkliga och sälja dina kreativa blomsteridéer. Efter gymnasiet jobbar du i en blomsteraffär eller handelsträdgård.

Florist 1

200

Florist 2

200

Florist 3

200

Florist 4

200

Florist 5

200

Florist 6a

100

Material och miljö

100

Poäng totalt

2500

Som florist arbetar du med levande material för att skapa vackra buketter, dekorationer, brud- och begravningsarbeten med mera. Färg och form är viktigt, liksom känsla för olika material och miljöer. Det är ett kreativt yrke som kräver både begåvning och praktisk skicklighet. Du studerar bland annat botanik, växtkunskap, exponering, försäljning och service. Stjärnblomster är Almåsgymnasiets egen blomsterbutik som du driver med de andra floristeleverna på skolan. Där får du träna på försäljning och service, och utföra beställningsarbeten. Dina lärare har gedigen erfarenhet från floristyrket. Vissa har drivit eget företag och en del har arbetat utomlands. Du kan också komma utomlands under utbildningen genom att göra praktik i till exempel Spanien, Thailand eller Kanada. Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdigt blomsterarrangemang. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och uppfylla deras önskemål på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

”Förverkliga och sälj dina kreativa blomsteridéer” 18

19


DesignSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Se sidan 17

Florist/Inredning Hantverksprogrammet Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Entreprenörskap

100

Hantverk - introduktion

200

Tradition och utveckling

100

Inriktning: Inredning Kurs

Inriktningar • Florist/Inredning

Du studerar: • • • • • •

Blomsterbinderier Entreprenörskap Formgivning Hantverkstekniker Ljussättning Rumsmiljöer

• Utställningsdesign

Du kan bli: • Dekoratör • Home Stylist • Inredare Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Inredningsarkitekt • Scenograf

Gillar du att inreda med färg, material och rätt ljus? Inriktningen Florist/Inredning på Hantverksprogrammet kan vara din drömutbildning. Du lär dig att skapa snygga, funktionella och smarta miljöer för både företag och privatpersoner, med kundens behov och önskemål som utgångspunkt. Din framtida yrkesroll kan vara t.ex. inredare, scenograf eller dekoratör. Undervisningen kombinerar teori och praktik så att du lär dig att arbeta med kreativitet, tekniskt kunnande och förståelse för vad kunden behöver. Du utvecklar din känsla för färg och form genom att arbeta med olika material, och lär dig allt om stilar och trender, färg- och ljussättning, möblering, material och arbetsverktyg.

Bild och form 1a1

50

Design 1

100

Florist 1

200

Florist 2

200

Formgivning 1

100

Hantverksteknik 4 - specialisering

50

Material och miljö

100

Personlig försäljning 1

100

Praktisk marknadsföring 1

100

Utställningsdesign 1

100

Utställningsdesign 2

100

Poäng totalt

2500

Modeller av privata och offentliga miljöer skapar du dels med penna och papper, dels med datorn som verktyg. Dessutom får du träna på att presentera dina idéer samt att kommunicera och samarbeta med kunden. Genom skolan får du verkliga uppdrag från företag och allmänhet. Det kan handla om att bygga utställningsmontrar och exponera varor på mässor och andra evenemang. Du får också åka på inspirerande studiebesök. Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdig miljö. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och lösa deras problem på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

”Skapa snygga, funktionella och smarta miljöer” 20

21


DesignSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Se sidan 17

Frisör Hantverksprogrammet Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Entreprenörskap

100

Hantverk - introduktion

200

Tradition och utveckling

100

Inriktning: Frisör Kurs

Inriktningar • Frisör

Du studerar: • Designtekniker på korta och långa hår • Entreprenörskap • Färg-, form-, designoch proportionslära • Försäljning och kundservice • Hårförlängning • Samtligaklipptekniker

Du kan bli: • Frisör • Hårstylist

Brinner du för mode, trender och frisyrer? Börja din resa mot drömyrket med inriktningen Frisör på Hantverksprogrammet. Här blir du expert på att skapa frisyrer utifrån kundens hår och önskemål, med hjälp av din kreativitet och hantverksskicklighet. Du lär dig klara både frisöryrkets och företagandets utmaningar. Kanske driver du en egen salong om bara några år?

Bild och form 1a1

50

Frisör 1

200

Frisör 2

200

Frisör 3

200

Frisör 4

200

Frisör 5

200

Frisör 6b

50

Material och miljö

100

Poäng totalt

2500

Utbildningen förbereder dig för gesällprovet, det slutliga beviset på din expertis. Salong Himlaklippet är Almåsgymnasiets nybyggda salong med all den senaste tekniken. Här får du prova och träna olika stilar och tekniker – först på dockor, sedan på kunder. Du kommer att kunna styla festfrisyrer, klippa, färga, slinga, permanenta och arrangera kreativa bruduppsättningar. Som frisörelev på Almåsgymnasiet får du vara med på inspirerande aktiviteter. Vi deltar i frisyrvisningar, reklamfotograferingar och mässor, och blir ofta anlitade vid modevisningar. Du har också chans att tävla, både nationellt och internationellt. Förutom inriktningens ämnen studerar du det som är gemensamt för programmet, framför allt entreprenörskap och hantverk. Inom hantverksämnet vänjer du dig vid att arbeta enligt det professionella skapandets olika steg, från idé till färdig frisyr. Frisörer är ofta egenföretagare också. Antingen har du då en egen salong eller så hyr du en stol hos någon annan. Därför är entreprenörskap en viktig del av utbildningen. Du kommer att lära dig om marknadsföring och service. Om hur du hittar kunder och kommunicerar med dem för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer.

”Du blir expert på att skapa frisyrer utifrån kundens hår och önskemål” 22

23


DesignSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Stylist, hår & makeup

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Hantverksprogrammet

Se sidan 17

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Entreprenörskap

100

Hantverk - introduktion

200

Tradition och utveckling

100

Inriktning: Övriga hantverk Stylist

Inriktningar • Stylist, hår och makeup

Du studerar: • Designtekniker inom hår och makeup • Entreprenörskap • Färg-, form-, design och proportionslära • Försäljning och kundservice • Makeup, hår och naglar • Praktisk marknadsföring

Du kan bli: • Makeup-artist • Stylist inom film/foto/ teater • Säljare på kosmetikavdelning Yrket nedan kräver vidareutbildning

”Skapa stilar för vardag, fest, mode, scen och teater” 24

• Hudterapeut

Är du intresserad av makeup, hår och mode?

Kurs

100

Bild och form 1b

200

Hantverksteknik 1

200

Då kan du välja Hantverksprogrammet med inriktning Stylist, hår och makeup. Den lär dig de senaste teknikerna för att styla människors utseende till speciella tillfällen. Du kommer att kunna frisera och lägga makeup på blivande brudar såväl som drag queens. Efter studenten kan du jobba vid t.ex. modevisningar, fotograferingar och filminspelningar.

Hantverksteknik 2

200

Hantverksteknik 3

200

Hantverksteknik 4

50

Hantverksteknik 4 - specialisering

100

Material och miljö

100

Praktisk marknadsföring 1

50

Samhällskunskap 1a2

Poäng totalt

2500

Som stylist möter du många människor. Du jobbar nära dem och experimenterar med deras utseende, utifrån både dina egna idéer och deras önskemål. Därför krävs inte bara kreativitet och stilkänsla. Du behöver också vara öppen, social och lyhörd för uppdraget och uppdragsgivaren. På utbildningen lär du dig att ta egna initiativ och att använda din kreativitet professionellt. I Superstar Styling, Almåsgymnasiets studio, tar du emot kunder och använder dig av olika tekniker, material och verktyg för att skapa stilar för vardag, fest, mode, scen och teater. Dessutom blir du diplomerad inom nagelmanikyr. Du får delta på visningar och mässor, och träffar inspirerande experter från hår- och makeupbranschen. Under tiden samlar du arbetsprover i en portfolio. Denna är viktig när du söker arbete, för att visa upp din kompetens och ditt personliga uttryck. Praktik gör du i Sverige eller utomlands, exempelvis hos fotografer, skönhetssalonger eller kosmetikabutiker. Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdig makeup och frisyr. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och lösa deras problem på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

25


DesignSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Se sidan 17

Textil design Hantverksprogrammet Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Entreprenörskap

100

Hantverk - introduktion

200

Tradition och utveckling

100

Inriktningsgemensamma ämnen

Inriktningar • Textil design

Du studerar: • Datoriserad mönsterhantering • Entreprenörskap • Fackteckning och design • Mönsterkonstruktion • Sömnad • Textil design • Textila material

Du kan bli: • Designassistent • Inköpare i modebranschen • Skräddare Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Designtekniker • Direktris • Konfektionstekniker • Modedesigner

”Experimentera, förverkliga dina egna idéer och designa kläder” 26

Är du kreativ, målmedveten och modeintresserad?

Kurs

Då är inriktningen Textil design på Hantverksprogrammet något för dig. Här lär du dig att designa kläder från idé och skiss till färdiga plagg, med trendkänsla, kreativitet och hantverksskicklighet. Dessutom genomförs programmet i Simonsland där även Högskolan i Borås och Yrkeshögskolan har sina utbildningar inom mode- och textil. Efter gymnasiet är du redo för en professionell framtid i en av marknadens hetaste branscher. Du kan exempelvis studera vidare till modedesigner eller börja jobba direkt som sömmerska eller inköpsassistent. Almåsgymnasiet ger dig en stabil grund att stå på i en tuff och spännande bransch. På textilinriktningen lär du dig att konstruera mönster och att hantera olika material, sömnadsmetoder och verktyg. Men du får också utveckla din kreativitet och dina kunskaper om färg, form och trender. Ta chansen att experimentera och förverkliga dina egna idéer, att designa och tillverka kläder precis som du vill ha dem! Under utbildningen kommer du att besöka modemässor i Stockholm och Köpenhamn, Moderådets trendföreläsning, tygmässor och andra evenemang där du får inspiration och närkontakt med branschen. Du kan också testa din förmåga i designtävlingar. Sista året arrangerar vi en modevisning på skolan, där du stolt kan visa upp dina egna kreationer.

Material och miljö

100

Textil design 1

200

Textil design 2

200

Profil: Sömnad och mönsterkonstruktion Kurs Dat. Mönsterhantering 1

100

Design 1

100

Fackteckning och design

100

Mönsterkonstruktion 1

100

Mönsterkonstruktion 2

100

Textil design 3

200

Profil: formgivning och design Kurs Dat. Mönsterhantering 1

100

Design 1

100

Design 2

100

Fackteckning och design

100

Mönsterkonstruktion 1

100

Textil design 3

200

Poäng totalt

2500

Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdiga kläder. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och uppfylla deras önskemål på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

27


INNEHÅLL

RestaurangSko lan Jag hade bra lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. De var otroligt engagerade och dessutom duktiga. Det här yrket handlar mycket om passionen för det man gör och man måste verkligen älska kokkonsten och jobba hårt för att komma dit man vill. Andreas Nilsson, kock. Har arbetat på Stjärnkrogen Oaxen (då en av världens 50 bästa restauranger). Driver idag en delikatess- och köttbutik.

Jag hade min praktik under utbildningen på Byttorps Finbageri och på den vägen är det. Jag blev anställd efter studenten och efter två år ville ägarna sälja. Jag var 21 år när jag tog över och ångrar det inte! Utbildningen på Bageri och konditori har betytt allt för min karriär.

ALLMÄN KursöversikT

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Kurs Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Bredden på utbildningen var bra, och att jag lärde mig allt från grunderna till modern tävlingsmatlagning. Dessutom förstärkte lärarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet min passion för yrket ytterligare. De var otroligt duktiga.

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Johan Engström, krögare. Har drivit Svenska Krogen i sex år, ska öppna ny verksamhet i Palma.

Kurs

Annicka Öst, konditor och ägare av Byttorps Finbageri.

28

Här förvandlar du råvaror till goda upplevelser under ledning av lärare med stor yrkesskicklighet. Restaurangskolan utbildar dig som vill arbeta med mat och dryck, måltider och bakverk. Du praktiserar dina talanger i verkligheten i skolans egen restaurang Stjärnklart eller bageriet Sjunde Himlen.

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

100

Övrigt Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

29


RestaurangSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Kök & servering Restaurang- &

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

livsmedelsprogrammet

• Kök och servering

Du studerar: • Drycker och ansvarsfull alkoholhantering • Matlagning • Måltids- och branschkunskap • Servering

Du kan bli: • • • • •

Bartender Cateringpersonal Hovmästare Köksmästare Restaurangkock

• Servitör/servitris Yrket nedan kräver vidareutbildning

• Dietist

Detta är en särskild inriktning inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Den passar dig som vill göra stora delar av din utbildning ute i arbetslivet, för att komma så nära verkligheten som möjligt. Du lär dig att sälja råvaror, tillagning, drycker, dukning och uppläggning, och kommer att kunna jobba som t.ex. matinformatör eller livsmedelssäljare. Inriktningen erbjuds endast som lärlingsutbildning. 30

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Branschkunskap inom RL Hygien Livsmedels- och näringskunskap 1 Service och bemötande 1

100 100 100 100

Inriktning: Kök och servering Profil:kock

Inriktningar

Lärling inom färskvaror, delikatesser och catering

Se sidan 29

Har du känsla för god mat, dryck och människor? Då kan inriktningen Kök och servering vara en utbildning för dig. Här lär du dig att skapa förstklassiga, välsmakande upplevelser hela vägen från råvarorna till det dukade bordet. Efter studenten lämnar du skolan som ett kreativt, självständigt köks- eller serveringsproffs, med goda chanser till jobb eller vidare studier. Känsla för smak och service har du redan från början. Vi lär dig att komponera, planera, tillaga och servera gourmetmåltider. Den praktiska skickligheten kommer att vara avgörande för din framgång i branschen. Därför har vi ett topputrustat restaurangkök där du kan träna ditt yrkeskunnande med stöd av skickliga och engagerade lärare med lång branscherfarenhet. Köket är dessutom en del av Almåsgymnasiets egen restaurang Stjärnklart där du får utöva ditt kunnande i skarpt läge, med riktiga måltidsgäster. Den ambitiösa undervisningen har lönat sig. Våra elever har varit finalister och pristagare i flera tävlingar de senaste åren. Årets kockelev, Grythyttans Hot Cooking och VGS-trofén är bara några exempel. Vi har också tillagat och serverat måltider för Kungen och Drottningen såväl som för en EU-delegation. Förutom intressanta studiebesök, har du möjlighet till praktik hos någon av våra många lokala, nationella och internationella kontakter i branschen. En kockelev praktiserade t.o.m. på en safaricamp i Kenya. Mat blir aldrig omodernt, och med den här utbildningen kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet. Det finns också många bra vidareutbildningar inom restaurangbranschen för dig som vill ha ännu djupare kunskaper. Det är bara din ambition som sätter gränserna.

Kurs Engelska 6 eller Entreprenörskap Mat och dryck i kombination Matlagning 1 Matlagning 2 Matlagning 3 Matlagning 4 Matlagning - specialisering Specialkoster Servering 1

100 100 100 200 200 200 100 100 100

Inriktning: Kök och servering Profil: servering och bar Kurs Arrangemang Barteknik Drycker Drycker och ansvarsfull alkoholhantering Engelska 6* eller Entreprenörskap Mat och dryck i kombination Matlagning 1 Matlagning 2 Matsalshantverk Servering 1 Servering 2

100 100 100 100 100 100 200 100 100 100 100

Inriktning: Färsvaror, delikatess och catering (lärling) Kurs Affärsutveckling och ledarskap Drycker Engelska 6* eller Entreprenörskap Livsmedels- och näringskunskap 2 Mat och butik 1 Mat och butik 2 Mat och butik specialisering* Mat och butik specialisering* Mat och dryck i kombination Personlig försäljning 1 Personlig försäljning 2 Service och bemötande 2

Poäng totalt

100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100 100

2500 31


RestaurangSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

Bageri & konditori Restaurang- & livsmedelsprogrammet

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktningar • Bageri och konditori

Du studerar: • • • • •

Bageri Choklad & konfektyr Entreprenörskap Konditori Livsmedels- och näringslivskunskap • Service och bemötande

Du kan bli: • • • •

Bagare Konditor Restaurangkonditor Specialist på konfektyr

och choklad

”Skol-SM för unga bagare är bara ett exempel på spännande evenemang som du har chans att delta i” 32

Är du kreativ, morgonpigg och praktiskt lagd? Bageri och konditori är inriktningen för dig som älskar att baka och göra desserter och andra sötsaker. Här lär du dig hantverket som gör dig till professionell bagare eller konditor. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt, på bageri, konditori, hotell eller liknande.

Se sidan 29

Inriktning: bageri och konditori Profil:kock Kurs Bageri 1

100

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Bageri 4

100

Choklad och konfektyr

100

Engelska 6* eller Entreprenörskap

100

Konditori 1

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori - specialisering

100

Poäng totalt

2500

Du är sannolikt redan en kreativ person som gillar att samarbeta och jobba med händerna. På utbildningen lär du dig baka matbröd, kaffebröd, wienerdeg, tårtor, bakelser, småbröd, kondiskakor, maränger och mjuka kakor. Du får en grundlig kurs i choklad och marsipan, där du framställer olika figurer, och formar choklad till fina praliner. För att du ska kunna träna ditt yrkeskunnande varje dag har utbildningen ett eget bageri med stora, ljusa lokaler och den rätta, professionella utrustningen. Du har skickliga och engagerade lärare som följer med trender och utveckling inom branschen. Dessutom bjuder vi in gästföreläsare som delar med sig av sin spetskompetens. Almåsgymnasiets bageri Sjunde Himlen har också en butik där eleverna säljer sina egna bakverk och konditorivaror till riktiga kunder. På så sätt blir företagande, ekonomi och service en naturlig del av dina yrkeskunskaper. Praktisk erfarenhet får du även i vårt breda kontaktnät av små och stora bagerier i Boråsområdet och längre bort, i andra delar av Sverige eller utomlands. Du har också chans att delta i lärorika och roliga evenemang utanför skolan. Vi besöker mässor för att inspireras och få nya idéer, gör studiebesök på Pågens bageri och Göteborgs Kexfabrik. Varje år medverkar vi på Åhaga julmarknad, där eleverna säljer skolans egentillverkade choklad, marsipan och pepparkakshus m.m. Tävlingar såsom Skol-SM för unga bagare är ett bra sätt att utvecklas ännu mer, både kunskapsmässigt och socialt.

33


VårdSkolan Vård- och omsorgsprogrammet har haft oerhört stor betydelse för min karriär. Tack vare en medicinsk grundutbildning står jag väl rustad både lönemässigt och kunskapsmässigt i mitt yrke som undersköterska. Mats Wennberg, undersköterska i hemtjänsten.

Almås har betytt otroligt mycket för min karriär. Under utbildningen fick jag prova på en mängd olika yrkeskategorier; så som omvårdnads-, ambulans-, och räddningstjänstpersonal. Det bidrog till att jag slutligen ”hamnade rätt”. Marcus Benjaminsson, studerar just nu utbildningen Skydd mot olyckor för att bli brandman.

34

Här står människan, livet och hälsan i centrum. Vårdskolan utbildar dig som vill göra omtanke, respekt och hälsa till ditt dagliga arbete. I framtiden kommer du att spela en viktig roll för många människor, kanske till och med rädda någons liv. ALLMÄN KursöversikT

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Kurs Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Min praktik under utbildningen var mycket värdefull! Dels fick jag chansen att praktisera det jag läste i skolan, men även få in en fot i arbetslivet och kunna arbeta samtidigt. På Vårdoch omsorgsprogrammet fick jag en bra grund för att plugga vidare till sjuksköterska.

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Laureta Bytyqi, sjuksköterska på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Kurs

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

100

Övrigt Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

35


VårdSkolan

Kursöversikt. PROGRAM.

Vård- & omsorgsprogrammet Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktningar Lokala • Omsorg och hälsa • Psykiatri och funktionshinder • Vård, skydd och säkerhet

Du studerar: • • • • • •

Akutsjukvård Friskvård och hälsa Människans säkerhet Psykologi Räddningsmedicin Vård och omsorgsarbete • Äldres hälsa och livskvalitet

Du kan bli: • Behandlingsassistent • Personlig assistent • Undersköterska Yrkena nedan kräver vidareutbildning

”Efter utbildningen kan du jobba direkt som undersköterska” 36

• • • • • • •

Ambulanssjuksköterska Barnmorska Brandman Polis Psykolog Sjukgymnast Sjuksköterska

Vill du rädda liv? Vård- & omsorgsprogrammet lär dig hur! Om du vill göra skillnad på riktigt är detta utbildningen för dig. Här lär du dig att ta hand om skador och faror, men också att se och utveckla det friska och positiva hos människor. Efter gymnasiet kan du börja arbeta direkt som undersköterska, eller studera vidare till exempelvis sjuksköterska, psykolog eller polis.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Se sidan 35

Programgemensamma karaktärsämnen Kurs Etik och människans livsvillkor

100

Hälsopedagogik

100

Medicin 1

150

Psykiatri 1

100

Psykologi 1

50

Samhällskunskap 1a2

50

Specialpedagogik 1

100

Svenska eller Svenska som andraspråk 2

100

Vård- och omsorgsarbete 1

200

Vård- och omsorgsarbete 2

150

Inriktning: Vård, skydd och säkerhet Kurs Akutsjukvård

200

Arbete inom vård, omsorg och säkerhet kräver både kunskaper och personlig mognad. Det här programmet ger dig båda. Teori översätts hela tiden i praktiska övningar, och du får nära kontakt med yrkeslivet genom praktik, studiebesök och inspirerande gästföreläsare.

Friskvård och hälsa

100

Människans säkerhet

100

Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

100

Respekt, omtanke och kreativitet är viktiga både under utbildningen och i ditt framtida arbete. Hos oss tränar du på att se och förstå andra personer – vad de är bra på, hur de mår och vad de behöver. Du lär dig också hur hälsan påverkas av stress, missbruk, mat, motion och medicin med mera. Allt för att kunna coacha människor till ett friskare, gladare och säkrare liv.

Kurs

De här lokala inriktningarna väljer du mellan på Almåsgymnasiet:

Inriktning: Psykiatri och funktionshinder

Omsorg och hälsa tränar dig på att se samband mellan levnadsvanor och hälsa. Du lär dig medicinska åtgärder, men också metoder för att analysera människors hälsotillstånd och hjälpa dem till en friskare, starkare och bättre vardag med livsglädje, aktiviteter och god hälsa. Psykiatri och funktionshinder förbereder dig för att arbeta med fysiskt och psykiskt funktionshindrade. Du lär dig om människors olika villkor för utveckling och hur funktionshinder kan påverka livet, samt hur du kan hjälpa till att förbättra funktionshindrades vardag med empati och kommunikativ förmåga som utgångspunkt.

Inriktning: Omsorg och hälsa Hemsjuksvård

100

Svenska eller Svenska som andraspråk 3

100

Vård och omsorg vid demenssjukdom

100

Äldres hälsa och livskvalitet

200

Kurs Mental träning

100

Psykiatri 2

200

Socialpedagogik

100

Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

100

Poäng totalt

2500

Vård, skydd och säkerhet lär dig att jobba förebyggande med risker och säkerhet, och att ta hand om skador efter olyckor och katastrofer. Du får inblick i samhällets säkerhetsarbete och de olika aktörernas roller och ansvar. Den här inriktningen är särskilt lämplig om du funderar på att bli polis, ambulanssjuksköterska eller brandman.

37


PedagogSkolan Det är tack vare Barn- och fritidsprogrammet jag kunde utbilda mig till badmästare. Jag har även jobbat på en förskola där jag trivdes jättebra. Den praktiska inriktningen var perfekt för mig. Jens Johansson, simlärare och badvakt som studerar till badmästare vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Det bästa med Barn- och fritidsprogrammet var att jag fick en bra grund inför min utbildning till lärare. Jag lärde mig mycket om människor i olika situationer, barns utveckling och fick lära mig ledarskap. Anna Helander, har studerat till lärare för förskola, förskoleklass och skolår 1-3 med textil inriktning och arbetar på en förskola.

Almås var en riktigt bra skola. Lärarna på Barn- och fritidsprogrammet var fantastiska, jag fick alltid den hjälp jag behövde. Det bästa med utbildningen var de härliga aktiviteterna som gjorde att man lärde känna alla på skolan. Darko Maric, simlärare och badvakt som studerar till badmästare vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.

38

Här blir du en inspirerande ledare för barn, ungdomar och vuxna. Pedagogskolan utvecklar din nyfikenhet och förståelse för andra, liksom din förmåga att leda och samarbeta. Du får en varierande och aktiv vardag, med spännande projekt och praktiskt arbete. ALLMÄN KursöversikT

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen Kurs Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

100

Övrigt Kurs Gymnasiearbete

100

Individuellt val

200

39


Kursöversikt. PROGRAM.

Poäng

Gymnasiegemensamma ämnen

PedagogSkolan

Se sidan 39

Programgemensamma karaktärsämnen

Barn- & fritidsprogrammet

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktningar • Fritid och hälsa • Pedagogiskt ledarskap • Socialt engagemang

Du studerar: • Fritids- och idrottskunskap • Hälsopedagogik • Kommunikation • Ledarskap • Pedagogik • Sociologi

Du kan bli: • Badpersonal • Barnskötare • Elevassistent • Personlig assistent Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Förskollärare • Lärare • Socionom

”Här lär du dig att leda, samarbeta och lära ut” 40

Vill du arbeta med ledarskap och människor? Då är Barn- och fritidsprogrammet ett utmärkt steg på vägen. Här lär du dig att leda, samarbeta och lära ut. Oavsett om du vill studera vidare eller börja jobba direkt förbereder du dig för en framtid inom skola, fritid och socialt arbete. Kanske som elevassistent, idrottsledare eller lärare? Almåsgymnasiet ger dig kunskaper om hur människor fungerar, som individer och tillsammans. Hur vi kan utvecklas och kommunicera på ett sätt som både vi själva och samhället mår bra av. Dina skoldagar kommer att bli varierande och aktiva, med projektarbeten och verklighetsnära praktik, både här hemma och via våra kontakter ute i Europa, Afrika och Asien. Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram, men du kan enkelt inom ramen för programmet välja ämnen som krävs för att få studera vidare, om du t.ex. vill bli lärare. Vi har tre olika inriktningar för olika intressen och behov på arbetsmarknaden. Fritid och hälsa är inriktningen för dig som är intresserad av aktiv fritid och hälsa. Du skaffar kunskap och metoder för att hjälpa människor till ett innehållsrikt och hälsosamt liv, och förbereder dig för en framtid som idrottsledare, personlig tränare eller liknande. Pedagogiskt ledarskap passar dig som hellre arbetar med barn och ungdomar i skolan. Inriktningen lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får en bra grund för att studera vidare till lärare eller så börjar du jobba direkt, som exempelvis barnskötare eller elevassistent. Socialt engagemang är inriktningen för dig som funderar på att bli t.ex. personlig assistent. Här utbildas du för att kunna ge professionellt skydd och stöd, med respekt för individens integritet och säkerhet. Etik, juridik och sociala frågor är viktiga ämnen.

Kurs Hälsopedagogik

100

Kommunikation

100

Lärande och utveckling

100

Människans miljöer

100

Naturkunskap 1a2

50

Pedagogiskt ledarskap

100

Samhällskunskap 1a2

50

Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

100

Inriktning: Fritid och hälsa Kurs Aktivitetsledarskap

100

Aktiviteter och upplevelser

100

Bad- och friskvårdsanläggningar

100

Fritidsmiljöer och arenor 2

100

Fritids- och friskvårdsverksamheter

200

Fritids- och idrottskunskap

100

Idrott och hälsa 2

100

Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

100

Inriktning: Pedagogiskt ledarskap Kurs Aktivitetsledarskap

100

Barns lärande och växande

100

Etnicitet och kulturmöten

100

Pedagogiskt arbete

200

Pedagogiska teorier och praktiker

100

Skapande verksamheter

100

Specialpedagogik 1

100

Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3

100

Inriktning: Socialt engagemang Kurs Aktivitetsledarskap

100

Etnicitet och kulturmöten

100

Grundläggande vård och omsorg

100

Socialt arbete

200

Specialpedagogik 1

100

Svenska 3 eller Svenska som andraval 3

100

Sociologi

100

Ungdomskulturer*

100

Poäng totalt

2500 41


LärlingsUtbildning

Vill du nå ditt drömyrke redan på gymnasiet? Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Då kan en lärlingsutbildning vara det rätta valet. Det passar dig som redan har siktet inställt på ett visst yrke, och vill börja arbeta så snart som möjligt. På lärlingsutbildningen skaffar du kunskap, erfarenhet och kontakter för att ha bästa möjliga chans till jobb direkt efter gymnasiet! Större delen av studierna tillbringar du på en arbetsplats. Där lär du dig ett specifikt yrke från grunden, i praktik och teori. Utbildningen uppdateras efterhand med de senaste yrkeskunskaperna, så att du har vad som krävs på arbetsmarknaden. Du vänjer dig dessutom vid att samarbeta med vuxna kollegor och att ta eget ansvar. De gymnasiegemensamma ämnena, såsom grundläggande matte, svenska och engelska, läser du som vanligt på skolan. Alla våra lärlingselever går i en gemensam klass. På så sätt får du redan från början möta andra yrkesgrupper och bygga ett professionellt nätverk för framtiden. Lärlingsutbildningen drivs av Almåsgymnasiet i samarbete med näringslivet i Sjuhärad. Initiativet är populärt hos både elever och näringsliv, vilket gör att vi kan hålla ett brett utbud av lärlingsplatser hos de bästa företagen. Vi utbildar handledare som stöttar och hjälper dig tillrätta på arbetsplatsen. På Almås lärlingsutbildning finns även möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

42

Exempel på yrken som lärlingsutbildningen kan leda till: • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Badpersonal Bagare/konditor Barnskötare Bartender Behandlingsassistent Cateringpersonal Ekonomiassistent Elevassistent Hovmästare Idrottsplatspersonal Inköpsassistent Kommunikatör Matinformatör Personlig assistent Restaurangkock Servitris/servitör Säljare Undersköterska M.fl.

43


boras.se/almas

Phone: +46 (0)33-35 78 00 Fax: +46 (0)33-35 78 19 Alm책sgymnasiet, Alings책sv채gen 36, 504 38 Bor책s

Almas kurskatalog 2014-2015