Page 1

Vi tänder stjärnor i arbetslivet

2013/2014

Startplats för drömyrken


Butikerna Inledning

Butikerna

Skolans egna butiker På Almåsgymnasiet startar du din framtida karriär redan som elev. Som en del av Restaurangskolan och Designskolan driver vi olika företag där du får träna både yrkesskicklighet och förmåga att ta hand om kunder på ett proffsigt sätt. Men du är såklart välkommen redan nu. Ta med dina föräldrar och sätt oss på prov! Upplev restaurangens och bageriets smaksensationer, beundra floristernas blomsterkonster och skaffa en ny look i frisörsalongen eller hår- och makeupstudion. Välkommen! Lunch och gourmetmat av högsta klass Restaurang Stjärnklart är den lilla restaurangen med de stora ambitionerna. Menyn varierar med årstiderna och innefattar såväl husmanskost som gourmetmat av högsta klass. Restaurangen är i regel öppen under lunchtid torsdag och fredag. Exakta dagar och tider hittar du på boras.se/almas. Vi rekommenderar att du bokar bord några dagar i förväg, på 033 - 35 77 51.

salong HIMLAKLIPPET Frisyrer med stjärnstatus

sjundeHIMLEN Goda bakverk med mersmak

stjärn BLOMSTER Kärlek i vas och kruka

superstar STYLING Hår & makeup för festliga tillfällen

Våra frisörer behandlar dig som en stjärna Salong Himlaklippet vänder sig till dig som vill ha en snygg frisyr och bli inspirerad av det senaste inom hårmode. Salongen har öppet torsdagar och fredagar (med några undantag). Vi tar emot drop-in-kunder i mån av tid, men säkrast är att boka på 033 - 35 78 07.

Bageriet med mumsiga mästerverk Sjunde Himlen är bageriet med himmelskt goda bakverk. Hos oss kan du bland annat köpa färskt bröd, fantastiska bakelser och goda, festliga tårtor. Öppettiderna varierar, så gå in på boras.se/almas eller slå en signal på 033 - 35 34 78 för säkerhets skull när du vill besöka oss.

Du kan också bli en stjärna Att börja på gymnasiet är spännande och förväntansfullt. För första gången gör du ett stort eget vägval inför framtiden. Nu kan du välja det som passar dig allra bäst. På Almåsgymnasiet studerar du som vill bli något, som vill arbeta med ditt drömyrke direkt efter studenten. Du har något speciellt redan när du kommer hit. Ett knippe glimrande talanger och erfarenheter att vara stolt över. En unik personlighet. Hos oss får du utveckla dina förmågor, lära dig det du alltid velat kunna, och förverkliga dina drömmar. Du blir en stjärna på just det som du älskar att göra och vara. Blir du extra glad och stolt av att hjälpa dina småsyskon eller äldre släktingar med sådant som de inte kan göra själva? Är du konstnärlig och ägnar din fritid åt att måla, sy egna kläder och testa frisyrer framför spegeln? Eller är du den energiska fixaren, som gillar att planera och arrangera eller drömmer om att driva ett eget företag? De här kvaliteterna är fina i sig själva. Men de kan också förvandlas till en framtida karriär. Gymnasiet är din chans att testa och lära dig så mycket som möjligt av det du gillar. Det är din tid. På Almåsgymnasiet studerar du det som du vill jobba med. Om du vill, väljer du även ämnen som gör att du kan studera vidare. Våra program omvandlar teori till praktisk kompetens och leds av engagerade lärare som själva har arbetat inom ditt yrkesområde. Du kan delta i tävlingar, åka på inspirerande studiebesök och göra praktik i andra länder. Efter tre år hos oss är du redo för yrkeslivets utmaningar. Bläddra gärna vidare och se vad som lockar dig. På boras.se/almas hittar du sedan mer information. Men det bästa sättet att lära känna oss är att komma och hälsa på. I november har vi särskilda besöksdagar för dig som snart ska välja gymnasieutbildning och 17 januari har vi Öppet hus 17:30 - 20:00. Vi ses då!

Blomsterbutiken med stjärnglans i varje bukett Tänk dig en blomsteraffär med en härlig mix av traditionellt vackra arrangemang och minimalistiska buketter av senaste snitt. Vi har öppet kl. 10:00 - 14:00 de flesta skolfredagar. På boras.se/almas hittar du exakta öppettider.

När du vill vara ditt vackraste jag Vill du göra dig extra fin inför en fest, ett bröllop eller en fotografering? Här blir du omsorgsfullt omhändertagen av våra stylistelever, som praktiserar sina kunskaper om professionell makeup, hårstyling och manikyr. Våra öppettider finner du på boras.se/almas

Agneta John Gymnasiechef

3


Innehåll

kol an

/H

an t ve

S.14 -15 S.16 -17

Florist

Florist/Inredning

gr

am

m

B age

et

S.22-23

aFärsk varor, delik ing ter ca & s tes

Textil design

n a l o Sk Vård, skydd & säkerhet

S.26

nk tionshinder

3 S.32-s3orgs& om Vårdt a mm e pr o gr

n a l o k S Pedagog

arsk ap

Socialt engagemang

Pedagogiskt led

Lärling

äls a

S.38 -39

&h

ning d l i b sUt g li n r ä

id Frit

Turism & resor

erens

L

e

Hotell & konf

er vic Hotell- & turismprogrammet

d

Psyk iatri & fu

el & s

S.10-11

r å V

Kök & servering

S.20-21

nde lsSk olan

on

lsa

Ha

ri & k

S.27

Stylist, hår & makeup

-&

29 8 2 . S ditori

g & hä

ris m

H and

Handels- & administrationsprogrammet

Frisör

Administrativ service

S.8 -9

S.18 -19

R

O msor

Tu

rk sp ro

r u a t es

g n a

met g- & ran rogram t au p Res edels m livs

Des ign S

n a l o Sk

7 S.36 -id3s& frit B ar nmm e t a pr o gr

5


Turism- & HandelsSkolan

Jag fick vara med om mycket och lära mig hur allt går till i arbetslivet genom praktik, som var guld värd. På Hotell- och restaurangprogrammet kunde jag utveckla mitt kontaktnät under skoltid och dessutom känna på hur det var att arbeta i verkligheten. Jennie Luomala, flygvärdinna på Tuffy Nordic.

Det bästa med Handels- och administrationsprogrammet var att jag fick kombinera mina studier med praktik. Det mest lärorika var att starta och driva ett UF-företag. Resultatet var att jag snabbt fick arbete och möjlighet till högre studier. Rikard Lofheving, Store Manager för Telia Sonera.

Här får din fixarförmåga och sociala talang blomma ut. Turism- och Handelsskolan lär dig använda dem för att organisera och skapa affärer, möten och upplevelser, i butiker, på kontor, på hotell eller på resande fot. Här hemma och ute i världen. 7


Turism- & HandelsSkolan

Handels- & administrationsprogrammet Är du en social och välorganiserad problemlösare? Då är Handels- och administrationsprogrammet något för dig. Här blir du expert på att sälja och skapa goda kundrelationer. Du får träna på att arbeta professionellt med tid, pengar och främst av allt människor. Om några år är du redo att starta din karriär, som exempelvis säljare, receptionist eller egen företagare. När du tar studenten kommer du redan att ha drivit ett eget företag tillsammans med klasskamrater. Entreprenörskap genomsyrar hela utbildningen och vi samarbetar med Ung Företagsamhet. Du får lära dig hur ekonomi fungerar i ett företag, vilka lagar som gäller i marknadsföring och mycket mer. Var du än ska arbeta sedan, kommer du att ha kunskap och erfarenhet som gör dig till ett proffs från första dagen. Almåsgymnasiets Handels- och administrationsprogram präglas av kreativitet och stort engagemang. Vilken inriktning du än väljer förbereder vi dig för ett internationellt och digitaliserat arbetsliv, med främmande språk och digitala verktyg som viktiga redskap. Ditt framtida arbete kan finnas var som helst – här i Sverige, i andra länder eller på internet. Administrativ service är inriktningen för dig som är bra på att planera, informera och hålla ordning. Du får träna på att leda, planera och organisera ditt och andras arbete med effektivitet och framgång. Kanske jobbar du så småningom som receptionist eller ekonomiassistent.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Handel och service passar dig som hellre arbetar med att träffa kunder och sälja. På den här inriktningen lär du dig att marknadsföra produkter och kommunicera med kunder för att skapa lönsamma affärer. Säljare och kommunikatör är möjliga yrkesroller efter utbildningen.

Inriktningar • Administrativ service • Handel och service Du studerar: • Branschkunskap • Entreprenörskap • Inköp och logistik • Ledarskap och organisation • Servicekunskap Du kan bli: • Ekonomiassistent • Inköpsassistent • Kommunikatör • Logistiker • Marknadsassistent • Säljare (Butiks-, inne-, fält-)

”När du tar studenten kommer du redan att ha drivit eget företag ett tag” 9


Turism- & HandelsSkolan

Hotell- & turismprogrammet Är du en nyfiken och social upptäckare? Inriktningar Då passar du utmärkt på Hotell- och turismprogrammet. Du får lära dig att skapa och sälja positiva upplevelser och möten för människor från olika delar av världen, med olika behov och förväntningar. Efter studenten är du redo att anta professionella utmaningar inom hotell, turism och konferens. Almåsgymnasiet gör hela världen till din arbetsplats. Tillsammans med branschen formar vi utbildningen för att din framtid ska bli så bra som möjligt. Du kommer att studera ämnen som turism, konferens och evenemang, service och språk. Du får pröva och öva dina kunskaper på både hemma- och bortaplan. Våra elever har gjort praktik i fjällen såväl som på femstjärnigt hotell i Afrika. Hotell- och konferensinriktningen passar dig som gillar att planera och hålla ordning, som får människor att ha trevligt och trivas ihop. Här blir du expert på att sälja och arrangera möten och evenemang på hotell, mässor, spa och konferenscentra. Servicekänsla och professionellt bemötande är kännetecknande för allt vi gör. Turism och resor är inriktningen för dig som hellre vill vara ute på resande fot, utforska nya och gamla platser och kulturer. Här lär du dig att organisera aktiviteter och resor på hemma- och bortaplan, att hitta lösningar för alla behov av boende, upplevelse och resväg. Guidning, bussresor, charter, affärsresor, ekoturism, fritidsturism, temaresor och andra sorters arrangemang tas upp i din utbildning.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

• Hotell och konferens • Turism och resor Du studerar: • • • • •

Engelska Hotell Konferens och evenemang Moderna språk Turism

Du kan bli: • • • • • • • •

Eventpersonal Guide Hotellreceptionist Konferenspersonal Researrangör Reseledare Resesäljare Turistbyråvärd

”Du får lära dig att skapa och sälja positiva upplevelser och möten” 11


DesignSkolan På Frisörlinjen lade jag grunden till mitt kommande yrke och fick en bas att stå på. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval eller min utbildningsväg. Gemenskapen var bra, har fortfarande några av klasskamraterna från gymnasietiden som mina bästa vänner. Petra Lundin, utbildningsansvarig på Björn Axén Academy.

Med min utbildning på Textil- och konfektionsprogrammet fick jag, via praktik, in en fot på Nelly.com. Efter skoltiden började jag jobba heltid och nu har jag varit fastanställd i tre år. Jag fick chansen och tog vara på den! Johanna Ljunggren, inköpare på Nelly.com.

Textil design var en bra inkörsport till den Kandidatexamen jag pluggar idag. Där fick jag de viktiga grunderna för att bemästra olika tekniker inom mitt område. Gustav Falgén, studerar Modedesign vid Textilhögskolan i Borås.

På Floristlinjen lärde jag mig allt om färg och form, vilka stilar som finns och olika tekniker för ett vackert arrangemang. Helt enkelt allt för att bli en bra florist. Mycket praktiskt arbete och kunniga lärare som alltid fanns tillhands för feedback. Emmelie Åkesson, butiksägare BlomsterDesign Åkesson AB.

Här blir dina kreativa talanger ditt yrke. Designskolan utbildar dig till frisör, florist, inredare, klädskapare eller stylist. Du tränar på att släppa loss kreativiteten samtidigt som du kan praktisera dina färdigheter i skolans egen salong Himlaklippet, butiken Stjärnblomster och studion Superstar Styling. 13


DesignSkolan

Florist Hantverksprogrammet Vill du arbeta kreativt med blommor? Inriktning Då är floristyrket perfekt för dig. Inriktningen Florist på Hantverksprogrammet ger dig den kunskap och träning du behöver. Om växter och hur du använder dem för att förverkliga och sälja dina kreativa blomsteridéer. Efter gymnasiet jobbar du i en blomsteraffär eller handelsträdgård. Som florist arbetar du med levande material för att skapa vackra buketter, dekorationer, brud- och begravningsarbeten med mera. Färg och form är viktigt, liksom känsla för olika material och miljöer. Det är ett kreativt yrke som kräver både begåvning och praktisk skicklighet. Du studerar bland annat botanik, växtkunskap, exponering, försäljning och service. Stjärnblomster är Almåsgymnasiets egen blomsterbutik som du driver med de andra floristeleverna på skolan. Där får du träna på försäljning och service, och utföra beställningsarbeten. Dina lärare har gedigen erfarenhet från floristyrket. Vissa har drivit eget företag och en del har arbetat utomlands. Du kan också komma utomlands under utbildningen genom att göra praktik i till exempel Spanien, Thailand eller Kanada. Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdigt blomsterarrangemang. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och uppfylla deras önskemål på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

• Florist Du studerar: • Blomsterbinderier • Entreprenörskap • Färg-, form-, design och proportionslära • Försäljning och kundservice • Snittblommor och krukväxter • Textningstekniker Du kan bli: • Florist Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Trädgårdsdesigner • Trädgårdsmästare

”Förverkliga och sälj dina kreativa blomsteridéer” 15


DesignSkolan

Florist/Inredning Hantverksprogrammet Gillar du att inreda med färg, material och rätt ljus? Inriktningen Florist/Inredning på Hantverksprogrammet kan vara din drömutbildning. Du lär dig att skapa snygga, funktionella och smarta miljöer för både företag och privatpersoner, med kundens behov och önskemål som utgångspunkt. Din framtida yrkesroll kan vara t.ex. inredare, scenograf eller dekoratör. Undervisningen kombinerar teori och praktik så att du lär dig att arbeta med kreativitet, tekniskt kunnande och förståelse för vad kunden behöver. Du utvecklar din känsla för färg och form genom att arbeta med olika material, och lär dig allt om stilar och trender, färg- och ljussättning, möblering, material och arbetsverktyg. Modeller av privata och offentliga miljöer skapar du dels med penna och papper, dels med datorn som verktyg. Dessutom får du träna på att presentera dina idéer samt att kommunicera och samarbeta med kunden. Genom skolan får du verkliga uppdrag från företag och allmänhet. Det kan handla om att bygga utställningsmontrar och exponera varor på mässor och andra evenemang. Du får också åka på inspirerande studiebesök. Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdig miljö. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och lösa deras problem på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Inriktning • Florist/Inredning Du studerar: • • • • • • •

Blomsterbinderier Entreprenörskap Formgivning Hantverkstekniker Ljussättning Rumsmiljöer Utställningsdesign

Du kan bli: • Dekoratör • Home Stylist • Inredare Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Inredningsarkitekt • Scenograf

”Skapa snygga, funktionella och smarta miljöer” 17


DesignSkolan

Frisör Hantverksprogrammet Brinner du för mode, trender och frisyrer? Inriktning Börja din resa mot drömyrket med inriktningen Frisör på Hantverksprogrammet. Här blir du expert på att skapa frisyrer utifrån kundens hår och önskemål, med hjälp av din kreativitet och hantverksskicklighet. Du lär dig klara både frisöryrkets och företagandets utmaningar. Kanske driver du en egen salong om bara några år? Utbildningen förbereder dig för gesällprovet, det slutliga beviset på din expertis. Salong Himlaklippet är Almåsgymnasiets nybyggda salong med all den senaste tekniken. Här får du prova och träna olika stilar och tekniker – först på dockor, sedan på kunder. Du kommer att kunna styla festfrisyrer, klippa, färga, slinga, permanenta och arrangera kreativa bruduppsättningar. Som frisörelev på Almåsgymnasiet får du vara med på inspirerande aktiviteter. Vi deltar i frisyrvisningar, reklamfotograferingar och mässor, och blir ofta anlitade vid modevisningar. Du har också chans att tävla, både nationellt och internationellt. Förutom inriktningens ämnen studerar du det som är gemensamt för programmet, framför allt entreprenörskap och hantverk. Inom hantverksämnet vänjer du dig vid att arbeta enligt det professionella skapandets olika steg, från idé till färdig frisyr.

• Frisör Du studerar: • Designtekniker på korta och långa hår • Entreprenörskap • Färg-, form-, design- och proportionslära • Försäljning och kundservice • Hårförlängning • Samtliga klipptekniker Du kan bli: • Frisör • Hårstylist

Frisörer är ofta egenföretagare också. Antingen har du då en egen salong eller så hyr du en stol hos någon annan. Därför är entreprenörskap en viktig del av utbildningen. Du kommer att lära dig om marknadsföring och service. Om hur du hittar kunder och kommunicerar med dem för att skapa både snygga frisyrer och lönsamma affärer.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

”Du blir expert på att skapa frisyrer utifrån kundens hår och önskemål” 19


DesignSkolan

Stylist, hår & makeup Hantverksprogrammet Är du intresserad av makeup, hår och mode? Inriktning Då kan du välja Hantverksprogrammet med inriktning Stylist, hår och makeup. Den lär dig de senaste teknikerna för att styla människors utseende till speciella tillfällen. Du kommer att kunna frisera och lägga makeup på blivande brudar såväl som drag queens. Efter studenten kan du jobba vid t.ex. modevisningar, fotograferingar och filminspelningar. Som stylist möter du många människor. Du jobbar nära dem och experimenterar med deras utseende, utifrån både dina egna idéer och deras önskemål. Därför krävs inte bara kreativitet och stilkänsla. Du behöver också vara öppen, social och lyhörd för uppdraget och uppdragsgivaren. På utbildningen lär du dig att ta egna initiativ och att använda din kreativitet professionellt. I Superstar Styling, Almåsgymnasiets studio, tar du emot kunder och använder dig av olika tekniker, material och verktyg för att skapa stilar för vardag, fest, mode, scen och teater. Dessutom blir du diplomerad inom nagelmanikyr. Du får delta på visningar och mässor, och träffar inspirerande experter från hår- och makeupbranschen. Under tiden samlar du arbetsprover i en portfolio. Denna är viktig när du söker arbete, för att visa upp din kompetens och ditt personliga uttryck. Praktik gör du i Sverige eller utomlands, exempelvis hos fotografer, skönhetssalonger eller kosmetikabutiker.

• Stylist, hår och makeup Du studerar: • Designtekniker inom hår och makeup • Entreprenörskap • Färg-, form-, design och proportionslära • Försäljning och kundservice • Makeup, hår och naglar • Praktisk marknadsföring Du kan bli: • Makeup-artist • Stylist inom film/foto/teater • Säljare på kosmetikavdelning Yrket nedan kräver vidareutbildning

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdig makeup och frisyr. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och lösa deras problem på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

• Hudterapeut

”Skapa stilar för vardag, fest, mode, scen och teater” 21


DesignSkolan

Textil design Hantverksprogrammet Är du kreativ, målmedveten och modeintresserad? Då är inriktningen Textil design på Hantverksprogrammet något för dig. Här lär du dig att designa kläder från idé och skiss till färdiga plagg, med trendkänsla, kreativitet och hantverksskicklighet. Dessutom genomförs programmet i Simonsland där även Högskolan i Borås och Yrkeshögskolan har sina utbildningar inom mode- och textil. Efter gymnasiet är du redo för en professionell framtid i en av marknadens hetaste branscher. Du kan exempelvis studera vidare till modedesigner eller börja jobba direkt som sömmerska eller inköpsassistent. Almåsgymnasiet ger dig en stabil grund att stå på i en tuff och spännande bransch. På textilinriktningen lär du dig att konstruera mönster och att hantera olika material, sömnadsmetoder och verktyg. Men du får också utveckla din kreativitet och dina kunskaper om färg, form och trender. Ta chansen att experimentera och förverkliga dina egna idéer, att designa och tillverka kläder precis som du vill ha dem! Under utbildningen kommer du att besöka modemässor i Stockholm och Köpenhamn, Moderådets trendföreläsning, tygmässor och andra evenemang där du får inspiration och närkontakt med branschen. Du kan också testa din förmåga i designtävlingar. Sista året arrangerar vi en modevisning på skolan, där du stolt kan visa upp dina egna kreationer.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Förutom inriktningens ämnen, studerar du det som är gemensamt för Hantverksprogrammet. Du vänjer dig vid att arbeta enligt de olika stegen i det professionella skapandet, från idé till färdiga kläder. Entreprenörskap lär dig att hitta kunder, kommunicera med dem och uppfylla deras önskemål på ett smart sätt, oavsett om du driver ett eget företag eller är anställd.

Inriktning • Textil design Du studerar: • Datoriserad mönsterhantering • Entreprenörskap • Fackteckning och design • Mönsterkonstruktion • Sömnad • Textil design • Textila material Du kan bli: • Designassistent • Inköpare i modebranschen • Skräddare Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• • • •

Designtekniker Direktris Konfektionstekniker Modedesigner

”Experimentera, förverkliga dina egna idéer och designa kläder”

23


INNEHÅLL

RestaurangSkolan Jag hade bra lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet. De var otroligt engagerade och dessutom duktiga. Det här yrket handlar mycket om passionen för det man gör och man måste verkligen älska kokkonsten och jobba hårt för att komma dit man vill. Andreas Nilsson, kock. Har arbetat på Stjärnkrogen Oaxen (då en av världens 50 bästa restauranger). Driver idag en delikatess- och köttbutik.

Jag hade min praktik under utbildningen på Byttorps Finbageri och på den vägen är det. Jag blev anställd efter studenten och efter två år ville ägarna sälja. Jag var 21 år när jag tog över och ångrar det inte! Utbildningen på Bageri och konditori har betytt allt för min karriär. Annicka Öst, konditor och ägare av Byttorps Finbageri.

Bredden på utbildningen var bra, och att jag lärde mig allt från grunderna till modern tävlingsmatlagning. Dessutom förstärkte lärarna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet min passion för yrket ytterligare. De var otroligt duktiga.

Här förvandlar du råvaror till goda upplevelser under ledning av lärare med stor yrkesskicklighet. Restaurangskolan utbildar dig som vill arbeta med mat och dryck, måltider och bakverk. Du praktiserar dina talanger i verkligheten i skolans egen restaurang Stjärnklart eller bageriet Sjunde Himlen.

Johan Engström, krögare. Har drivit Svenska Krogen i sex år, ska öppna ny verksamhet i Palma.

25


RestaurangSkolan

Kök & servering Restaurang- & livsmedelsprogrammet Har du känsla för god mat, dryck och människor? Då kan inriktningen Kök och servering vara en utbildning för dig. Här lär du dig att skapa förstklassiga, välsmakande upplevelser hela vägen från råvarorna till det dukade bordet. Efter studenten lämnar du skolan som ett kreativt, självständigt köks- eller serveringsproffs, med goda chanser till jobb eller vidare studier.

Lärling inom färskvaror, delikatess och catering Detta är en särskild inriktning inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Den passar dig som vill göra stora delar av din utbildning ute i arbetslivet, för att komma så nära verkligheten som möjligt. Du lär dig att sälja råvaror, tillagning, drycker, dukning och uppläggning, och kommer att kunna jobba som t.ex. matinformatör eller livsmedelssäljare. Inriktningen erbjuds endast som lärlingsutbildning.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Känsla för smak och service har du redan från början. Vi lär dig att komponera, planera, tillaga och servera gourmetmåltider. Den praktiska skickligheten kommer att vara avgörande för din framgång i branschen. Därför har vi ett topputrustat restaurangkök där du kan träna ditt yrkeskunnande med stöd av skickliga och engagerade lärare med lång branscherfarenhet. Köket är dessutom en del av Almåsgymnasiets egen restaurang Stjärnklart där du får utöva ditt kunnande i skarpt läge, med riktiga måltidsgäster. Den ambitiösa undervisningen har lönat sig. Våra elever har varit finalister och pristagare i flera tävlingar de senaste åren. Årets kockelev, Grythyttans Hot Cooking och VGS-trofén är bara några exempel. Vi har också tillagat och serverat måltider för Kungen och Drottningen såväl som för en EU-delegation.

Inriktning • Kök och servering Du studerar: • Drycker och ansvarsfull alkoholhantering • Matlagning • Måltids- och branschkunskap • Servering Du kan bli: • • • • • •

Bartender Cateringpersonal Hovmästare Köksmästare Restaurangkock Servitör/servitris

Yrket nedan kräver vidareutbildning

• Dietist

Förutom intressanta studiebesök, har du möjlighet till praktik hos någon av våra många lokala, nationella och internationella kontakter i branschen. En kockelev praktiserade t.o.m. på en safaricamp i Kenya. Mat blir aldrig omodernt, och med den här utbildningen kommer du att vara väl förberedd för yrkeslivet. Det finns också många bra vidareutbildningar inom restaurangbranschen för dig som vill ha ännu djupare kunskaper. Det är bara din ambition som sätter gränserna.

27


RestaurangSkolan

Bageri & konditori Restaurang- & livsmedelsprogrammet Är du kreativ, morgonpigg och praktiskt lagd? Bageri och konditori är inriktningen för dig som älskar att baka och göra desserter och andra sötsaker. Här lär du dig hantverket som gör dig till professionell bagare eller konditor. Efter gymnasiet kan du börja jobba direkt, på bageri, konditori, hotell eller liknande. Du är sannolikt redan en kreativ person som gillar att samarbeta och jobba med händerna. På utbildningen lär du dig baka matbröd, kaffebröd, wienerdeg, tårtor, bakelser, småbröd, kondiskakor, maränger och mjuka kakor. Du får en grundlig kurs i choklad och marsipan, där du framställer olika figurer, och formar choklad till fina praliner. För att du ska kunna träna ditt yrkeskunnande varje dag har utbildningen ett eget bageri med stora, ljusa lokaler och den rätta, professionella utrustningen. Du har skickliga och engagerade lärare som följer med trender och utveckling inom branschen. Dessutom bjuder vi in gästföreläsare som delar med sig av sin spetskompetens. Almåsgymnasiets bageri Sjunde Himlen har också en butik där eleverna säljer sina egna bakverk och konditorivaror till riktiga kunder. På så sätt blir företagande, ekonomi och service en naturlig del av dina yrkeskunskaper. Praktisk erfarenhet får du även i vårt breda kontaktnät av små och stora bagerier i Boråsområdet och längre bort, i andra delar av Sverige eller utomlands.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Du har också chans att delta i lärorika och roliga evenemang utanför skolan. Vi besöker mässor för att inspireras och få nya idéer, gör studiebesök på Pågens bageri och Göteborgs Kexfabrik. Varje år medverkar vi på Åhaga julmarknad, där eleverna säljer skolans egentillverkade choklad, marsipan och pepparkakshus m.m. Tävlingar såsom Skol-SM för unga bagare är ett bra sätt att utvecklas ännu mer, både kunskapsmässigt och socialt.

Inriktning • Bageri och konditori Du studerar: • • • • •

Bageri Choklad & konfektyr Entreprenörskap Konditori Livsmedels- och näringslivskunskap • Service och bemötande Du kan bli: • • • •

Bagare Konditor Restaurangkonditor Specialist på konfektyr och choklad

29


VårdSkolan Vård- och omsorgsprogrammet har haft oerhört stor betydelse för min karriär. Tack vare en medicinsk grundutbildning står jag väl rustad både lönemässigt och kunskapsmässigt i mitt yrke som undersköterska. Mats Wennberg, undersköterska i hemtjänsten.

Almås har betytt otroligt mycket för min karriär. Under utbildningen fick jag prova på en mängd olika yrkeskategorier; så som omvårdnads-, ambulans-, och räddningstjänstpersonal. Det bidrog till att jag slutligen ”hamnade rätt”. Marcus Benjaminsson, studerar just nu utbildningen Skydd mot olyckor för att bli brandman.

Min praktik under utbildningen var mycket värdefull! Dels fick jag chansen att praktisera det jag läste i skolan, men även få in en fot i arbetslivet och kunna arbeta samtidigt. På Vårdoch omsorgsprogrammet fick jag en bra grund för att plugga vidare till sjuksköterska.

Här står människan, livet och hälsan i centrum. Vårdskolan utbildar dig som vill göra omtanke, respekt och hälsa till ditt dagliga arbete. I framtiden kommer du att spela en viktig roll för många människor, kanske till och med rädda någons liv.

Laureta Bytyqi, sjuksköterska på Södra Älvsborgs Sjukhus.

31


VårdSkolan

Vård- & omsorgsprogrammet Vill du arbeta med människors hälsa och säkerhet? Vård- och omsorgsprogrammet lär dig att vårda dina medmänniskor och skydda dem från faror och ohälsa. Hela tiden med respekt, omtanke och kommunikation. Du får en perfekt grund för att läsa vidare till polis, sjuksköterska, psykolog eller liknande. Men du kommer också att ha lätt att få jobb direkt efter studenten. Arbete inom vård, omsorg och säkerhet kräver både kunskaper och personlig mognad. Det här programmet ger dig båda. Teori översätts hela tiden i praktiska övningar, och du får nära kontakt med yrkeslivet genom praktik, studiebesök, projektarbeten och inspirerande gästföreläsare från vården, räddningstjänsten och polisen etc. Almåsgymnasiet har utformat egna inriktningar för att passa dina intressen och ditt framtida arbete. Omsorg och hälsa är perfekt om du är otålig att börja arbeta direkt efter studenten. Du lär dig att skapa livskvalitet och hälsa hos äldre, genom att utveckla det friska och starka hos dem. Med ditt stöd förblir de livsglada, aktiva och friska längre. Psykiatri och funktionshinder förbereder dig för att arbeta med fysiskt och psykiskt funktionshindrade, som fungerar i samhället med ditt professionella stöd. Du lär dig hur funktionshinder påverkar livet, och hur du kan underlätta för den som drabbats.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Vård, skydd och säkerhet passar dig som vill arbeta som undersköterska eller läsa vidare till t.ex. sjuksköterska, psykolog, polis, ambulanssjuksköterska eller brandman. Här lär du dig hur människor påverkar sin egen hälsa genom hur de lever. Du lär dig att bedöma risker och förbättra säkerheten på olika platser, men också att hantera akuta skador vid olyckor och katastrofer.

Lokala Inriktningar • Omsorg och hälsa • Psykiatri och funktionshinder • Vård, skydd och säkerhet Du studerar: • • • • • • •

Akutsjukvård Friskvård och hälsa Människans säkerhet Psykologi Räddningsmedicin Vård och omsorgsarbete Äldres hälsa och livskvalitet

Du kan bli: • Behandlingsassistent • Personlig assistent • Undersköterska Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• • • • • • •

Ambulanssjuksköterska Barnmorska Brandman Polis Psykolog Sjukgymnast Sjuksköterska

33


PedagogSkolan Det är tack vare Barn- och fritidsprogrammet jag kunde utbilda mig till badmästare. Jag har även jobbat på en förskola där jag trivdes jättebra. Den praktiska inriktningen var perfekt för mig. Jens Johansson, simlärare och badvakt som studerar till badmästare vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.

Det bästa med Barn- och fritidsprogrammet var att jag fick en bra grund inför min utbildning till lärare. Jag lärde mig mycket om människor i olika situationer, barns utveckling och fick lära mig ledarskap. Anna Helander, har studerat till lärare för förskola, förskoleklass och skolår 1-3 med textil inriktning och arbetar på en förskola.

Almås var en riktigt bra skola. Lärarna på Barn- och fritidsprogrammet var fantastiska, jag fick alltid den hjälp jag behövde. Det bästa med utbildningen var de härliga aktiviteterna som gjorde att man lärde känna alla på skolan.

Här blir du en inspirerande ledare för barn, ungdomar och vuxna. Pedagogskolan utvecklar din nyfikenhet och förståelse för andra, liksom din förmåga att leda och samarbeta. Du får en varierande och aktiv vardag, med spännande projekt och praktiskt arbete.

Darko Maric, simlärare och badvakt som studerar till badmästare vid Yrkeshögskolan i Kristianstad.

35


PedagogSkolan

Barn- & fritidsprogrammet Vill du arbeta med ledarskap och människor? Inriktningar Då är Barn- och fritidsprogrammet ett utmärkt steg på vägen. Här lär du dig att leda, samarbeta och lära ut. Oavsett om du vill studera vidare eller börja jobba direkt förbereder du dig för en framtid inom skola, fritid och socialt arbete. Kanske som elevassistent, idrottsledare eller lärare? Almåsgymnasiet ger dig kunskaper om hur människor fungerar, som individer och tillsammans. Hur vi kan utvecklas och kommunicera på ett sätt som både vi själva och samhället mår bra av. Dina skoldagar kommer att bli varierande och aktiva, med projektarbeten och verklighetsnära praktik, både här hemma och via våra kontakter ute i Europa, Afrika och Asien. Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram, men du kan enkelt inom ramen för programmet välja ämnen som krävs för att få studera vidare, om du t.ex. vill bli lärare. Vi har tre olika inriktningar för olika intressen och behov på arbetsmarknaden. Fritid och hälsa är inriktningen för dig som är intresserad av aktiv fritid och hälsa. Du skaffar kunskap och metoder för att hjälpa människor till ett innehållsrikt och hälsosamt liv, och förbereder dig för en framtid som idrottsledare, personlig tränare eller liknande. Pedagogiskt ledarskap passar dig som hellre arbetar med barn och ungdomar i skolan. Inriktningen lär dig om barns och ungas utveckling, lärande, behov och rättigheter. Du får en bra grund för att studera vidare till lärare eller så börjar du jobba direkt, som exempelvis barnskötare eller elevassistent.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program.

Socialt engagemang är inriktningen för dig som funderar på att bli t.ex. personlig assistent. Här utbildas du för att kunna ge professionellt skydd och stöd, med respekt för individens integritet och säkerhet. Etik, juridik och sociala frågor är viktiga ämnen.

• Fritid och hälsa • Pedagogiskt ledarskap • Socialt engagemang Du studerar: • • • • • •

Fritids- och idrottskunskap Hälsopedagogik Kommunikation Ledarskap Pedagogik Sociologi

Du kan bli: • • • •

Badpersonal Barnskötare Elevassistent Personlig assistent

Yrkena nedan kräver vidareutbildning

• Förskollärare • Lärare • Socionom

”Här lär du dig att leda, samarbeta och lära ut” 37


LärlingsUtbildning

Vill du nå ditt drömyrke redan på gymnasiet? Då kan en lärlingsutbildning vara det rätta valet. Det passar dig som redan har siktet inställt på ett visst yrke, och vill börja arbeta så snart som möjligt. På lärlingsutbildningen skaffar du kunskap, erfarenhet och kontakter för att ha bästa möjliga chans till jobb direkt efter gymnasiet! Större delen av studierna tillbringar du på en arbetsplats. Där lär du dig ett specifikt yrke från grunden, i praktik och teori. Utbildningen uppdateras efterhand med de senaste yrkeskunskaperna, så att du har vad som krävs på arbetsmarknaden. Du vänjer dig dessutom vid att samarbeta med vuxna kollegor och att ta eget ansvar. De gymnasiegemensamma ämnena, såsom grundläggande matte, svenska och engelska, läser du som vanligt på skolan. Alla våra lärlingselever går i en gemensam klass. På så sätt får du redan från början möta andra yrkesgrupper och bygga ett professionellt nätverk för framtiden. Lärlingsutbildningen drivs av Almåsgymnasiet i samarbete med näringslivet i Sjuhärad. Initiativet är populärt hos både elever och näringsliv, vilket gör att vi kan hålla ett brett utbud av lärlingsplatser hos de bästa företagen. Vi utbildar handledare som stöttar och hjälper dig tillrätta på arbetsplatsen.

Exempel på yrken som lärlingsutbildningen kan leda till: • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Badpersonal Bagare/konditor Barnskötare Bartender Behandlingsassistent Cateringpersonal Ekonomiassistent Elevassistent Hovmästare Idrottsplatspersonal Inköpsassistent Kommunikatör Matinformatör Personlig assistent Restaurangkock Servitris/servitör Säljare Undersköterska M.fl.

På Almås lärlingsutbildning finns även möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet.

Du har möjlighet att skaffa dig grundläggande högskolebehörighet på alla våra program. 39


Foto: SuperStudio, Fotograf Malmlund AB

Aktiviteter på Almås – 2012/2013 Augusti Introduktionsdagar för alla 1:or. Floristelever besöker blomstertävling på Liseberg, Florist- och Florist/Inredningseleverna gör studiebesök på FORMEX, största mötesplatsen för nordisk design i Stockholm. September Teamutbildning på Guttasjön för Vårdelever, Textil designelever deltar i Youth Designer Competition i Stockholm, Hotell- och turismelever gör studieresa med övernattning på Spahotell, Frisörerna har gemensamhetsdag på Ekhagen. Oktober BF-dagen för Barn- och fritidseleverna, Handelselever har ”Handelns Dag” med workshops och intressanta gästföreläsare, Stylisterna deltar på Fashion Days. November Niorna besöker Almås, Frisörerna har frisyrvisning. December Alla Almås butiker, restauranger och salonger är i full gång under julruschen, Luciafirande, Julavslutning. Januari Öppet Hus torsdag 17 januari kl. 17:30 - 20:00. Textil designelever åker till modemässan Bella Center i Köpenhamn. Februari Islivräddning på Guttasjön för Vårdelever, Regionsuttagning för Frisörer och Stylister inför Skol-SM. Mars Floristernas prov för yrkesbevis, Bagarnas yrkesprov, Handelselever deltar i UF-mässa på Åhaga. April Almåsdagen, en dag full av happenings för alla på Almås, APL i utlandet för uttagna elever, Temaveckan ”Situation Sjuhärad” för Barn- och fritidselever. Maj Studentbal, Studiebesök på Polishögskolan i Växjö för Vårdelever, Hotelloch turismelever på studieresa med flyg och övenattning till storstad utomlands, Floristerna deltar i SkolSM i Kristianstad. Juni Studentfirande.

Phone: +46 (0)33-35 78 00 Fax: +46 (0)33-35 78 19 Almåsgymnasiet, Alingsåsvägen 36, 504 38 Borås boras.se/almas

Almås kurskatalog 2013-2014  

Startplats för drömyrken

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you