Etiketti-lehti 1/2018

Page 1

Alkon lehti asiakkaille

1•2018

ilmiö

Kreikkalainen keittiö on muutakin kuin fetasalaattia olut

Odotetut käsityöoluet ovat kevään merkki viini

Shiraz'ssa maistuu Australian aurinko

Cheers from Down Under


juoman

juurilla

Innostu ekosta

2 ––– 1/18

ALKON VALIKOIMASSA on yli 1 200 ekosertifioitua tuotetta, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Tuotteet on merkitty myymälöissä ekosymboleilla. Ekosertifioituja viinejä ovat muun muassa luomu-, biodynaamiset, vegaaniset, alku- ja paikallisesti sertifioidut viinit. Luomuviinien viljely perustuu luonnollisiin prosesseihin ilman ympäristöä haittaavia kasvinsuojeluaineita. Biodynaaminen viljely on pitkälti kuin luomuviljelyä, mutta viljelyssä huomioidaan lisäksi kuun ja planeettojen liikkeet sekä luonnon oma rytmi. Vegaanisen viinin valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita, kun taas ei-vegaanisissa viineissä voidaan kirkastuksessa käyttää liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa. Alkuviinit tai luonnonviinit kasvatetaan ja valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman synteettisiä kemikaaleja. Alkuviinejä ei kirkasteta, suodateta tai stabiloida. Osalla viineistä on myös paikallisesti eli alkuperämaassa myönnetty ekosertifiointi. Yksi viininvalmistuksen ympäristövaikutuksiin suuresti vaikuttava tekijä on sen pakkaus. Siksi Alkon valikoimassa on nyt jopa puolta kevyempiä pulloja kuin normaalipainoiset pullot.

Näiden ekosymbolien avulla vastuullisesti tuotetut tuotteet löytyvät Alkon myymälöistä:

Luomu

Biodynaaminen

Vegaaninen

Alkuviini

Paikallinen ekosertifiointi

Kevyempi lasipullo

Lähde Alko Kuva iStock


1 234 erilaista ekosertifioitua tuotetta (4.1.2018 tilanteen mukaan).

569 luomuviiniä 14 eri maasta.

81 vegaanista viiniä 11 eri maasta.

204 tuotteessa on kevyempi lasipullo.

3 ––– 1/18


6

Alkupalat

pääkirjoitus

12 Pääjuttu Australian Barossan välimerellisessä ilmastossa kypsyy moni tuttu rypäle.

Juhlavuoden jälkeen

20 Henkilö Kokki, ravintoloitsija ja catering-yrittäjä Marcos Gois ilmaisee itseään ruoalla.

Elämme nyt satavuotiaassa Suomessa. Mitä juhlavuosi toi, muuttuiko Suomi? Kiinnittyikö jotain syvemmälle identiteettiimme ja arvomaailmaamme? Itsestäni ainakin tuntuu, että olemme hieman rohkeammin ylpeitä Suomesta, suomalaisuudesta ja suomalaisista mauista. Asioita myös haluttiin tehdä ja kokea yhä enemmän yhdessä. Entä jäikö juhlavuoden teemoista jotain elämään? Vuoden aikana elvytettiin monia suomalaisia ruokaperinteitä, kekri yhtenä niistä. Sen esiin nostamista jatkamme Alkossa vielä juhlavuoden jälkeenkin: parin viime vuoden tapaan se näkyy myymälöissämme tulevana syksynäkin. Hieno sadonkorjuun juhla, joka ansaitsee tulla vietetyksi ja mauiltaan sopivasti modernisoiduksi. Olemme mukana. Mauista puheenollen. Viime vuonna Makujen metsästäjät oli yksi vuoden pääteemoistamme. Makuja metsästämme urakalla tänäkin vuonna: ajankohtaisena esimerkkinä maaliskuusta käynnistyvät kuukausittaiset erikoiserät. Lue Etiketin ennakkojuttu sivuilta 44−45. Erikoiserät ovat kiehtova kattaus pieniä eriä, orastavia trendejä, kuriositeetteja, jopa erikoisempia pullokokoja. Erikoiserät tulevat myyntiin maaliskuusta 2018 alkaen joka kuukauden ensimmäinen torstai. Varsinaista pullopostia maailmalta – läheltä ja kaukaa.

24 Reseptit Australialainen, vähän överi ruoka muuntuu suomalaiseksi talvimenuksi.

32 Luottoreseptini Junior MasterChef -kilpailu opetti voittajalleen järjestelmällisyyttä.

✓ Erikoiserät ovat varsinaista pullopostia maailmalta.

4 ––– 1/18

34 Kauden oluet Kevättalven käsityöoluet näyttävät panimomestarien osaamisen.

38 Tutustu Moseliin Mosel tunnetaan laatuviineistä.

40 Ilmiö Kreikan Leros on massaturismilta säästynyt ruokaparatiisi.

44 Opastettua Tutustu erikoiseriin!

46 Myymälä

Makoisia lukuhetkiä! Sari Karjalainen

Töölöntorin Alkossa palvellaan nostalgiahengessä nykyajan asiantuntemuksella.

49 Kolumni Charlie vei Taina Vilkunan sydämen.

Facebook facebook.com/alkopalvelee

53. vuosikerta Julkaisija Alko Oy Arkadiankatu 2 00100 Helsinki Postiosoite: PL 99, 00101 Helsinki Päätoimittaja Sari Karjalainen sari.karjalainen@alko.fi

Instagram alko_oy

Twitter twitter.com/Alko_Oy

Toimitusneuvosto alko: Leena Laitinen (pj), Maritta Iso-Aho, Sari Karjalainen, Kaisa Kokko, Pekka Litmanen otavamedia oma: Jaana Kalliokoski, Antti Pulkkinen Toimitus Otavamedia OMA etunimi.sukunimi@otava.fi puhelinvaihde 09 15 661 Maistraatinportti 1, 00015 Otavamedia

Alko alko.fi

etiketti.fi

tuottaja Jaana Kalliokoski, Marina Ahlberg, Selja Tiilikainen ulkoasu Antti Pulkkinen (AD) Painopaikka UPC Print Juttuvinkit jaana.kalliokoski@otava.fi Etiketti ilmestyy 4 kertaa vuodessa Seuraava Etiketti ilmestyy 9.5. Lehti on saatavana maksutta Alkon myymälöistä.

Verkkokauppa alko.fi

Etiketti ei vastaa tilaamatta lähetetyn materiaalin säilyttämisestä eikä palauttamisesta. Aikakauslehtien Liiton jäsenlehti. Etiketissä käytetty paperi on EU-ympäristömerkitty. ISSN 0780-508X


Tässä numerossa

20

12

Osallistu Australiapruuviin s. 50

5 ––– 1/18

34

46

24


Alkupalat

Ministeri Saarikko nimittää yhteistyöfoorumin alkoholilain vaikutusten seurantaan. Mukana ovat teollisuus, kaupan ala, valvontaviranomaiset, päihdehaittajärjestöt ja sote-ammattilaiset.

vaikuttaja

Vähemmän byrokratiaa Alkoholilaki vapautti 5,5 prosentin vahvuiset alkoholituotteet vähittäismyyntiin. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko korostaa lainsäätäjän rakentaneen muutoksen raamit.

6 ––– 1/18

ANNIKA SAARIKKO toimi eduskunnassa alkoholityöryhmän puheenjohtajana ja on vastuuministeri, jonka nimi laissa on. Lain alkuperäinen tavoite ja henki oli normien sujuvoittaminen ja byrokratian purkaminen. Poliittisen väännön myötä mukaan tulivat prosentit ja valmistustavan rajoitteiden poisto. ”Nyt laki jää yleishuomioltaan 0,8 prosenttiyksikön vahvuuden nousuun. Ne ovat punnittuja kymmenyksiä, vaikka joillekin 5,5 prosenttia tuntuu olevan vähäinen ja laiha kompromissi.” Miten suhtaudutte uuden lain seurauksiin? Rehellisesti, avoimesti ja niitä laisinkaan kiistämättä. Suomessa alkoholipolitiikka ja päihdehaittakeskustelu kulkevat käsi kädessä. Tehtävämme on pohtia, miten huolehdimme haitoista, joista valtaosta näkyy ennenaikaisina eläköitymisinä tai sairauksina. Nuorten juominen on vähentynyt, ja meidän tulee taata myönteinen kehitys. Kaupan tulee kantaa vastuunsa juomista, jotka houkuttelevat nuoria alkoholin käyttöön. Samanaikaiset veronkorotukset ovat omiaan hillitsemään haittoja. Mitä vaikutuksia lailla on Alkon asemalle? Yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynti on monopolin varaista edelleen. Alkon asema ei tule pelkästä lain kirjaimesta vaan palveluhengestä. Se oli kuudetta kertaa peräkkäin kaupan alan paras asiakaspalvelija kansalaismittauksessa. Alko voi nyt esimerkiksi huutokaupata arvoviinejään ja lisäksi aukioloaikoja laajennettiin tiettyihin juhlapyhiin sekä arkisin kello 21:een. Mikä on oma suhteenne alkoholiin? Olen valkoviinin ja kuohujuoman ystävä. Iloitsen Alkon henkilökunnan asiantuntijuudesta. Kerron mitä ruokaa olen valmistamassa, ja saan aina täydellisen tuotteen mukaani.

Annika Saarikko, 34 Koti Turussa ja Helsingissä

Koulutus Filosofian maisteri pääaineena mediatutkimus

Työ

✓ Alkon asema ei tule pelkästä lain kirjaimesta vaan palveluhengestä.

Perhe- ja peruspalveluministeri, kansanedustaja

Perhe Lapsi ja aviomies

Harrastukset Ulkoilu perheen kanssa, leivonta ja ruoanlaitto sekä dekkarisarjojen seuraaminen.

Teksti Marita Kokko Kuva Tommi Tuomi


Kuvat iStock

3 vinkkiä – talvikeittiöön – Lisää vinkkejä ruoan ja juoman yhdistämisessä osoitteessa etiketti.fi

Madekeitto

Mahis tukee nuoria MAHIS-RYHMÄT tarjoavat nuorille mahdollisuuden positiiviseen ja päihteettömään vapaa-ajanviettoon. Nuorten Akatemian Mahis-toiminnan ansiosta haavoittuvassa elämäntilanteessa olevat 13–17-vuotiaat nuoret saavat turvallisen aikuisen tuen ja toisten nuorten vertaistuen sekä tärkeän tunteen ryhmään kuulumisesta. Monien nuorten kohdalla oma tai perheenjäsenen alkoholinkäyttö aiheuttaa haavoittuvuutta ja eriarvoisuutta. Mahis-toiminnan ansiosta nuoret voivat pohtia omaa suhdettaan alkoholiin. Moni nuori saa ryhmästä voimaa muuttaa omaa elämäänsä sekä tukea perheessä olevien vaikeuksien käsittelyyn. Mahis-toiminnassa tehdään, toimitaan, jutellaan ja unelmoidaan yhdessä. Mahis-ohjaajia kouluttanut Tiina Honkonen sanoo, että nuoria kannattaa keskittyä kuuntelemaan: "Kun ensin kysytään, mitä nuori ajattelee päihteistä, häntä kutsutaan omaan ajatteluun. Joskus se vie paljonkin aikaa, mutta ryhmä auttaa kuin huomaamatta omien ajatusten kehittymistä." Alko on tukenut Mahis-ryhmien projekteja jo vuodesta 2001 alkaen.

"Nuori tarvitsee omien ajatusten ja tietojen tukijaa ja tutkimuskaveria. Parhaiten se onnistuu ryhmässä, jossa on turvallista ja mukavaa." Mahis-ohjaajia kouluttanut Tiina Honkonen

Nyt kannattaa kiehauttaa herkkukeitto matikasta, sillä madekausi on parhaimmillaan. Mausta keitto fenkolilla ja paahda juurekset, niin saat lisämakua. Täyteläisen keiton parina maistuu Chardonnay Ranskan Bourgognesta tai maltainen lager.

7 ––– 1/18

Sitruunarisotto Italialainen klassikko sitruunarisotto on herkku, joka vie kielen mennessään ja kohottaa mielen makutaivaaseen. Risoton kruunaa yrttinen valkoviini Pohjois-Italian Soavesta. Kokeile myös hedelmäisiä Franciacortan alueen kuohuviinejä.

Marjamuffinit

Ilmoittaudu pruuveihin sähköisesti! Haluaisitko ymmärtää, mitä eroa on Chardonnaylla, Rieslingillä ja Sauvignon Blancilla? Entä mitä erityispiirteitä samppanjatyyleissä on? Osallistu Alkon pruuveihin! Ilmoittautuminen on nyt helppoa: klikkaa sivulle alko.fi/pruuvit. Tutustu kevään pruuveihin sivulta 50.

Kesä antaa vielä odottaa, mutta näissä muffineissa maistuu kesä, eikä näitä vaakakaan säikähdä. Kaiva marjat pakastimesta ja leipoa pyöräytä muffinitaikina. Maista muffinien kera kotimaista alkoholitonta marjakuohuviiniä tai siideriä.


Kuva Maaselän Latu

alko

tukee

Haaveista totta OSANA ALKON ja Olympiakomitean yhteistyötä Alko jakaa vuoden urheiluseuralle 10 000 euron stipendin vuosittain Urheilugaalassa. Tavoitteena on tukea urheilua, liikuntaa ja terveellisiä elämäntapoja. Reisjärveläinen Maaselän Latu valittiin vuoden 2016 urheiluseuraksi tammikuussa 2017 järjestetyssä Urheilugaalassa. Alkon jakama 10 000 euron stipendi mahdollisti aktiivisen seuran uudet välinehankinnat. Kajakit, kanootti ja läskipyörät ovat olleet ulkoilijoiden ahkerassa käytössä vuoden mittaan. Vuoden 2017 urheiluseura palkittiin Urheilugaalassa 18.1.2018, ja voittajaksi valittiin Kaarinan Pojat (jalkapallo). Teemana oli seuratoiminnan tulevaisuus. Vuoden urheiluseura 2017 tittelistä kisasivat myös Espoon Squash Rackets Club, O2-Jyväskylä (salibandy), Seinäjoen voimistelijat ja Vaasan Uimaseura – Vasa Simsällskap. Alko jakoi neljä 1 000 euron arvoista stipendiä muille finalisteille. Lue lisää alko.fi/uutishuone.

8 ––– 1/18

Sirkkoja lautaselle Hyönteisten myyminen elintarvikkeena sallittiin viime vuonna, ja ensimmäiset tuotteet ovat kaupoissa. Hyviä hyönteisruoan juomakumppaneita ovat esimerkiksi IPAt ja pilsit sekä pirteät ja hedelmäiset valkoviinit tai marjaisat ja raikkaat punaviinit. Kysy lisää Alkosta!

Kuva Platonic Partnership

Näyttely rakkauden nälästä Lydia-peli peilaa lasista lapsuutta

Lue lisää hotellijaravintolamuseo.fi

Kuva Iloinen liftari Oy

Platonic Partnershipin Lydia-seikkailupeli peilaa aikuisen alkoholismia lapsen silmin. Peli kuvaa alkoholistiperheen tunneilmapiiriä lapsen silmin. Se tarjoaa konkreettisen tilaisuuden asettua lasisen lapsuuden eläneen asemaan ja saa miettimään omaa tai läheisen alkoholinkäyttöä lapsen näkökulmasta. Lydia-peli jatkaa Alkon vuosien varrella julkaisemien haittavalistuspelien, HupPeli ja Promillen, viitoittamalla tiellä. Alko julkaisee pelin mobiiliversion tänä keväänä. Lisätietoa: alko.fi/alko-oy/uutishuone/ ajankohtaista/talta-tuntuu-jaada-yksin

Rakkauden tiloja – Nautinnon nälkä -näyttely kertoo suomalaisten rakkaudesta ravintolaympäristössä viimeisen sadan vuoden aikana, kun kyse on rakkaudesta toiseen ihmiseen, ruokaan tai juomaan. Kaapelitehtaalla oleva näyttely toteutetaan yhdessä yleisön kanssa, ja siihen voi osallistua jakamalla kuvan herkullisesta ravintola-annoksesta merkinnällä #ravintolaruokaa.


Alkolainen osaaja

Kalenteri

Apua ihan kaikkeen Monikanavainen Alko palvelee asiakkaita ja vastaa kysymyksiin niin puhelimessa, sähköpostilla kuin alko.fin chatissa.

Kanavoimme palautteen lun asiakaspalve ! n e is parantam e

14.2. YSTÄVÄNPÄIVÄ Helmikuun puolivälin tienoilla on erityinen syy juhlistaa ystävyyttä. Leivo ystävälle esimerkiksi lakritsimustikkatäytekakku. Siinä nämä suomalaisten rakastamat maut täydentyvät vielä suklaalla. Katso ohje etiketti.fistä.

8.3. NAISTENPÄIVÄ Kansainvälisestä naistenpäivästä on kasvanut 1900-luvun aikana maailmanlaajuinen juhlapäivä. YK:n tarkoituksena on edistää naisten oikeuksia maailmassa. Kippis naisille!

9 ––– 1/18

Elina Koskinen ja Sakari Lottonen vastaavat asiakkaiden yhteydenottoihin ympäri Suomen Alkon asiakaspalvelutiimiläisten kanssa.

ASIAKASPALVELUUN voi tulla viikossa yli tuhat puhelua, vajaa 500 sähköpostinvaihtoa, yli 800 chat-keskustelua Alko.fissä sekä lukuisia some-keskusteluja asiakkaiden kanssa. ”Asiakkaat ovat todella trenditietoisia”, sanoo Sakari Lottonen. ”Yhteydenottoja tulee kaikenlaisilta ihmisiltä. On tärkeää kohdata asiakkaat heidän lähtökohdistaan: joskus olemme luoneet tunnuksia verkkokauppaan ikäihmiselle, ja oli tosi palkitsevaa, kun onnistuttiin ja asiakas oli tyytyväinen”, Elina Koskinen jatkaa. Palautekanavia on useita: ”Jos yhteydenotto koskee laajempia tuotesuosituksia, ne kannattaa laittaa sähköpostilla, jotta pystymme syventymään asiaan ja antamaan kattavan vastauksen. Kiireisemmissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä chatilla tai puhelimella”, Koskinen ohjeistaa. Parasta työssä onkin aito vuorovaikutus Alkon ja asiakkaiden välillä. Ja sillä on todella vaikutusta. Esimerkiksi verkkokaupan Heti saatavilla -suodatin on jalostunut asiakkaiden toiveista. Välillä asiakkaat haastavat kokeneimmankin palveluneuvojan. ”Silloin haemme tarvittavan tuen muualta Alkosta. Jokin aika sitten veimme eteenpäin ulkomaisen tutkijan kysymyksen eräiden lasipullojen rakenteesta”, Lottonen muistelee. Koskinen ei lakkaa ihmettelemästä tiiminsä osaamisen määrää. ”Välillä olen itsekin yllättynyt siitä, miten kovia asiantuntijoita me täällä asiakaspalvelussa ollaan.” Teksti Selja Tiilikainen Kuva Miika Kainu

30.3.–2.4. PÄÄSIÄINEN Pääsiäisenä herkutellaan lampaalla ja punaviinillä sekä nautitaan mämmiä ja pashaa. Muista myös pääsiäisoluet, joiden myynti alkaa 12.3.

9.5. ETIKETTI 2/2018 ILMESTYY Kevään Etiketissä vieraillaan Uudessa-Seelannissa Marlborough'n viinialueella, lähde mukaan matkalle!


neljä

kertaa

Parempia aamuja

Hyvää mieltä ruoasta VIIME VUOSI sujui Suomen 100-vuotisjuhlahumussa, mutta arkea voi edelleen juhlistaa hyvällä ja maukkaalla ruoalla. Kokosimme vinkit, jotka tuovat toivottavasti inspiraatiota keittiöön ja kevään odotukseen.

10 ––– 1/18

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Sitä mieltä on ainakin Elina Innanen, joka kokosi monipuoliset aamiaisreseptit Vegaanin aamupalakirjaan (readme.fi). Puurot, myslit ja jogurtit helpottavat kiireisen aamuja, viikonlopuiksi tarjoillaan herkullisia brunssireseptejä.

Kikkailematta hyvää

Pääsiäisfiilistelyä

Mutkatonta, värikästä ja oivaltavaa ruokaa, kukapa ei sellaisesta nauttisi! Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta yhdistivät taitonsa ja kokosivat herkulliset reseptit yksien kansien väliin. Samassa liemessä (WSOY) on kattaus suosikkireseptejä, elämää helpottavia vinkkejä, inspiraatiota ja juhlahumuakin. Se lupaa tuoda kotiruokaan vaihtelua ja opastaa ratkomaan ruokapulmia penniä venyttämällä. Samassa liemessä ilmestyy maaliskuussa.

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi pääsiäisenä syödään mämmiä tai miksi tipu tai jänis liitetään pääsiäiseen? Jatta Heinlahden, Kristiina Hemmingin ja Anneli Myllerin Iloista pääsiäistä! (Tammi) kertoo vastaukset ja luo tunnelmaa kevään juhlaan. Mukana on pääsiäiseen sopivia reseptejä rahkaleivonnaisista lampaaseen sekä koristelu- ja kattausideoita.

Joko olet tutustunut Hannan soppa -ruokablogiin? Ravintolakokki ja keittiömestari-restonomi Hanna Hurtan hyvänmielen blogissa kokataan monipuolisesti: on aasialaista, perinneruokaa, sesonkiruokaa, jälkkäreitä ja juomia. www.hannansoppa.com

Ekosertifioinneista Vesilasin paikka kattauksessa Etiketissä nro 4/17 (s. 45) opastimme virheellisesti, että vesilasin paikka kattauksessa on lasirivistön vasemmalla puolella. Vesilasi, joka on käytössä koko ruokailun ajan, kuuluu kattaa oikealle puolelle. Pahoittelemme virhettä!

Alkon valikoimassa on viinejä, joille on myönnetty alkuperämaassa paikallinen ekosertifiointi. Kyseessä on kokoelma maailman eri viinimaissa kestävän kehityksen työstä myönnettäviä todistuksia. Paikallisten ekosertifiointien sisältämät vaatimukset vaihtelevat maittain, mutta viininviljelyssä ja -valmistuksessa oleellisia asioita ovat veden ja energian säästö, uusiutuvan energian käyttäminen ja biojätteen käsittely. Näihin ei esimerkiksi luomusertifioinnissa ole vaatimuksia. Alko on varmistanut, että kyseisten sertifiointien kriteereistä vähintään puolet liittyvät ympäristöseikkoihin.


Tunnetko oluiden makutyypit? LAGER

TUMMA LAGER

RAIKAS & MALTAINEN

PEHMEÄ & AROMIKAS

Raikkaita, tasapainoisia ja helposti lähestyttäviä pohjahiivaoluita. Kevyttä maltaisuutta tasapainottaa miedon aromaattinen humalointi. Eniten: Suomi (54), Saksa (14)

98

ruokasymbolit

Pehmeä pohjahiivaoluttyyppi, jossa yhdistyy helppo nautittavuus ja tumman maltaan tarjoama aromaattisen makea maltaisuus. Tummat maltaat tuovat oluisiin hennon karamellisia, kahvisia ja suklaisia aromeja. Eniten: Suomi (7), Saksa (5), Tsekki (5)

22

kpl

VAHVA LAGER

RAIKAS & RAPSAKKA

VOIMAKAS & MAKEAHKO

28

Kana & kalkkuna

Pohjahiivaolut, jonka maussa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Oluessa voi aistia rikasta maltaisuutta, karamellisuutta, toffeisuutta ja jopa hienoista luumuisuutta tai kaakaota. Eniten: Suomi (23), Saksa (8)

40

kpl

kpl

VEHNÄOLUT

ALE

KEPEÄ & HEDELMÄINEN

HEDELMÄINEN & VIVAHTEIKAS

Kesäisen hedelmäinen pintahiivaolut. Oluet vaihtelevat vaaleista, kirkkaista oluista tumman sameisiin. Aromissa voi havaita vaniljaa, sitrusmaisuutta, banaania ja mausteisuutta. Eniten: Saksa (26), Suomi (7)

49

Salaatit & kasvisruoka

kpl

PILS

Pils on tyyliltään maukas, aromaattinen ja perusluonteeltaan kuivahko pohjahiivaolut. Ominaista selvästi maistuvan humaloinnin tuomat yrttiset, kukkaiset ja mausteiset aromit. Eniten: Suomi (13), Saksa (5)

pasta ja pizza

Vähärasvainen kala

Rasvainen kala

11 Noutopöytä

Seurustelujuoma

Pintahiivaolut, jolle on ominaista makea karamellinen hedelmäisyys ja monipuolinen aromimaailma. Humaloinnin vahvuus vaihtelee oluttyypeittäin aromaattisesta vahvan kukkaiseen. Eniten: Suomi (112), Englanti (42), Yhdysvallat (39)

Nauta

Lammas

286

kpl

kpl

Porsas

STOUT & PORTER

ERIKOISUUS

ROTEVA & LUONTEIKAS

RUNSAS & ERILAINEN

Pintahiivaoluita, joiden väri ja vahva maku ovat peräisin tummista mallaslaaduista. Paahdetussa aromissa voi aistia myös leipää, mämmiä, kahvia ja tummaa suklaata. Eniten: Suomi (42), Yhdysvallat (19), Viro (16)

121

Miedot juustot

Harvinaisempia oluttyyppejä. Maku vaihtelee kirpeän raikkaista miedoista oluista täyteläisen makeisiin vahvoihin oluisiin. Joukossa on pinta- ja pohjahiivaoluita sekä spontaanikäymisoluita. Eniten: Suomi (53), Belgia (25)

kpl

Valikoimamme muuttuu jatkuvasti. Ajankohtaiset tuotemäärät löydät osoitteesta alko.fi.

144

Nautiskelujuoma

Riista

kpl

Riistalinnut

––– 1/18


12 ––– 1/18

Barossan kaunis maisema on viinitarhojen hallitsema.


13

Isojen viinien Barossa Etelä-Australiassa sijaitseva Barossan laakso on Australian viinintuotannon sydän. Maan kuuluisin viinialue on Shiraz-lajikkeen koti, mutta paikalliset tuottajat tekevät viiniä myös muista rypäleistä. Teksti Lasse Pakarinen Kuvat Tony Lewis

––– 1/18


Yalumba

1.

2.

14 ––– 1/18

B

arossan idyllisessä laaksossa ei asu paljon ihmisiä, mutta viinitarhoja on sitäkin enemmän. Yhteisö elää viinistä, ja monessa perheessä on tehty töitä viinitiloilla jo useassa sukupolvessa. Laakson asutus alkoi 1800-luvun alkupuolella, kun sinne asettui joukko Britanniasta ja Pohjois-Saksasta muuttaneita siirtolaisia. Saksalainen vaikutus näkyy edelleen nimissä ja siinä, että joka kylässä on luterilainen kirkko. Maahanmuuttajien jälkeläiset ostavat lihakaupasta meetvurstia ja viinilasillisen seurana maistuu schnitzel. Viinit ovat kuitenkin jotain muuta kuin viileässä Saksassa. Barossan ja samalla koko Australian klassikko on muhkea, kypsän hedelmäinen Shiraz-lajikkeen punaviini.

Ihanteelliset kotikonnut Shiraz’lle Vuonna 1849 perustettu Yalumba kuuluu Barossan pioneereihin. Talon viininteosta vastaa moninkertaisesti palkittu Louisa Rose, joka nimettiin vuonna 2014 Australian parhaaksi viinintekijäksi. ”Barossassa on viljelty viiniä 175 vuotta. Välimerellinen ilmasto sopii siihen täydellisesti. Alueella on erilaisia tarhojen

maaperiä, korkeuksia, aurinkosuuntia sekä paikallisia pienilmastoja. Kun tämä yhdistetään alueen ihmisiin, tuloksena on maailmanluokan viinejä, joiden tyylit vaihtelevat”, Rose valottaa. Shiraz viihtyy Barossan aurinkoisilla tarhoilla aivan erityisen hyvin ja on alueella kuin kotonaan. Vanhan maaperän sekä lämpimien ja kuivien kesien ansiosta rypäleet kypsyvät hyvin joka vuosi. ”Tarkka syy siihen, miksi viinit ovat niin maukkaita ja maistuvat siltä kuin maistuvat, on mysteeri. Osa pitänee laittaa alueen olosuhteiden taianomaisuuden piikkiin”, Rose hehkuttaa. Barossan shirazviinejä valmistetaan eri tavoilla. Alueen tyyliä voi kuitenkin yleistää jonkin verran. Rosen mukaan Barossan shiraz on lähes aina väriltään syvä, aromikas sekä maultaan runsas. Viini sopii niin nuorena nautittavaksi kuin kellarissa kypsytettäväksi.

Shiraz ei ole koko kuva Barossa ja Shiraz liittyvät tiiviisti yhteen, mutta alueella on toki muitakin lajikkeita. Grenachea on viljelty yhtä pitkään kuin Shiraz’ta, ja Cabernet Sauvignon on kolmas tärkeä tumma rypäle.


3. 1. Louisa Rose on ollut Yalumban pääviinintekijä vuodesta 2006. 2. Tuoksuvat eukalyptuspuut täplittävät Barossan tarhamaisemaa. 3. Tammitynnyrit vaativat paljon käsityötä. 4. Barossassa sadonkorjuu alkaa tammikuun lopulla ja jatkuu huhtikuulle saakka.

4. 15

✓ Barossassa on viljelty viiniä 175 vuotta, sillä välimerellinen ilmasto sopii viljelyyn täydellisesti.

Barossan laakson kyljessä on Eden Valley eli Edenin laakso, jonka tarhat ovat nimestä huolimatta kukkuloilla. Yhdessä alueet muodostavat laajemman Barossan alueen. Korkeuden viilentämän Edenin oma lajike on vaalea Riesling. ”Edenin rieslingit ovat kuivia ja aromikkaita. Nuorina ne ovat viehättäviä ja raikkaita, mutta jos pitää paahteisista ja moniulotteisista mauista, niitä voi kypsyttää jopa vuosikymmeniä”, Rose kertoo. Alueen valkoisiin lajikkeisiin lukeutuu myös mausteinen Viognier, jonka Yalumba toi Barossaan vuonna 1980. Valkoviiniä tehdään myös naapurialueilla: esimerkiksi Clare Valley on Edenin tapaan kuulu rieslingeistään, Adelaide Hills taas muun muassa sauvignon blanc -viineistä. Koko Etelä-Australiassa Chardonnay on yksi rypälesuosikeista. Uudet rypälelajikkeet ja vanhojen lajikkeiden eri kannat vaativat tutkimustyötä. Yalumba on pitänyt jo pitkään omaa taimitarhaa. ”Vuonna 1975 perustettu Yalumba Nursery on Australian luotettavin laadukkaiden, juurakkoon vartettujen viiniköynnösten lähde”, Rose kehaisee. Yalumbalaiset testaavat uusia lajikkeita tekemällä niistä koe-eriä omassa viinin→

––– 1/18


2.

1.

3.

4.

16 ––– 1/18

valmistamossaan. Tilan viininviljelijät puolestaan antavat palautetta köynnösten ja juurakoiden suoriutumisesta tarhoilla. ”Muilla Australian taimistoilla ei ole pääsyä tämän tason tietoon”, Rose sanoo.

Oppi ulkomailta, oma tila Barossaan Hewitsonin viinitalo sijaitsee vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Yalumbalta. Dean Hewitson perusti sen parikymmentä vuotta sitten opittuaan ensin viinintekoa muilla tiloilla. Australialaiset viinintekijät hankkivat usein kokemusta ulkomailta, kuten Hewitson, joka kierteli maailmalla kymmenen vuotta. ”Pääsin tekemään viiniä monilla Ranskan alueilla, kuten Bordeaux’ssa, Beaujolais’ssa ja Provencessa, sekä vierailin muun muassa Rhônen laaksossa, Bourgognessa, Champagnessa, Cognacissa ja Limoux’ssa. Sen jälkeen lähdin Yhdysvaltoihin, missä suoritin viininteon maisterintutkinnon ja samaan aikaan työskentelin ja kiertelin Kaliforniassa, Oregonissa ja Washingtonissa”, Hewitson kertoo. Aika ulkomailla vaikutti voimakkaasti. Hewitson yhdistää viineissään vanhan viinimaailman perinteitä uuden maailman puhdaspiirteisyyteen. Barossa oli luontainen valinta viinitilan paikaksi, sillä laakso tarjoaa ihanteelliset

olosuhteet. Hewitsonia viehätti myös se, että alueella on paljon vanhoja viiniköynnöksiä. Euroopan tarhoille 1800-luvun lopulla iskenyt viinikirva ei näet ole koskaan saapunut Barossaan. ”Monet köynnöksemme kuuluvat maailman vanhimpiin. Niillä on syvälle ulottuvat juuret, jotka löytävät vettä myös kuivina kesinä, joten kastelua ei tarvita. Näin kasvi pysyy tasapainossa ja rypäleiden hapot, aromit ja tanniinit kehittyvät suotuisasti”, Hewitson sanoo. Hewitsonin filosofiaan kuuluu, että rypäleitä tai viiniä ei manipuloida. Hän haluaa, että viinissä tuntuvat sen kasvupaikka ja vuosikerran olosuhteet. Tämä näkyy myös hänen shirazviiniensä ominaisuuksissa. Hewitson hakee tasapainoa, eloisuutta ja hapokkuutta, mutta hedelmäisyys on edelleen runsasta ja kypsää. Hewitsonin shiraztyyli alkaa olla Barossassa jo valtavirtaa, sillä myös moni muu viinitalo tekee nyt entistä vähemmän alkoholia sisältäviä ja vähemmän tammisia viinejä. Sama trendi näkyy maailmalla laajemminkin.

Ruokapöydän aurinkoiset maut Hewitsonin koti on Adelaidessa, mutta hän viettää perheineen mahdollisimman paljon aikaa myös Barossassa. Elämä laakson kauniilla maaseudulla on leppoisaa. Viinitilan isäntä rakastaa grillaamista,

1. Dean Hewitson perusti viinitilansa työskenneltyään vuosia ulkomailla. 2. Viini virtaa tynnyreihin kypsymään. 3. Ihanteelliset olosuhteet tuottavat terveitä rypäleitä. 4. Vanhat köynnökset antavat laadukkaan sadon. 5. Mengler Hill -kukkulalta avautuu komea näköala.


Resepti

Katso resepti

s. 30

Rennosti australialaisittain 5.

joten hänen suosituksensa shirazviinien ruokakumppaneiksi eivät yllätä. ”Etenkin lammas on upea yhdistelmä shiraz’n kanssa. Suosikkini ovat grillatut lampaankyljykset, mutta myös naudanpihvit toimivat hyvin”, Hewitson herkuttelee. Grillilihan seuraan Hewitson valitsee kauden kasviksia, ja kesällä riittää salaatti. Hieman yllättävämmin hän saattaa valita modernin shiraz’n myös kalan seuraan. ”Viinien tyyli mahdollistaa yhdistämisen kalaan. Viinit ovat eloisia ja raikkaan hapokkaita, eikä niissä ole ylettömästi alkoholia tai tanniineja.”

Australialainen ruoka on monikulttuurista, lihapainotteista ja melko tuhtia. Lammasruoat ovat suosittuja, mutta rannikon seutuvilla syödään runsaasti myös kalaa ja mereneläviä. Aurinkoisen ilmaston ansiosta tarjolla on paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Toimme reseptien muodossa australialaisen kesän keskelle Suomen talvea – tosin hieman kevennettyinä ja suomalaiseen makuun sopivina. Karitsan paahtopaisti sitruksisella fetasalaatilla ja muut Australia-teemaiset reseptit juomasuosituksineen löytyvät sivulta 24 alkaen.

Adelaide on yksi viinipääkaupungeista Vain parin kilometrin päässä Hewitsonilta sijaitsee Penfolds, jolla on Yalumbaakin pidempi historia – se perustettiin jo vuonna 1844. Alkuperäinen viinitalo on Magillissa lähellä Adelaiden keskustaa, mutta yhtiöllä on ollut 1900-luvun alulta saakka myös päävalmistamo Barossan sydämessä. ”Barossa on Penfoldsin konehuone. Murskaamme joka vuosi noin 30 000 tonnia punaisia laaturypäleitä”, sanoo pääviinintekijä Peter Gago. Gago iloitsee Barossan sijainnista lähellä Adelaidea, joka on Etelä-Australian viinialueiden keskus. Kaupunki lisättiin hiljan Great Wine Capitals -listalle, joka on maailman johtavien viinikaupunkien →

Tekeillä olevaa punaviiniä.

17 ––– 1/18


1.

2.

3. 18 ––– 1/18

1. Ruska värjää maiseman sadonkorjuun jälkeen. 2. Barossan viininteko on yleensä hyvin modernia, mutta käytössä on vielä myös perinteisiä laitteita. 3. Palkittu Peter Gago on työskennellyt Penfoldsilla jo 28 vuotta, niistä 15 pääviinintekijänä.

verkosto. Gago toimii siinä Adelaiden globaalina lähettiläänä. Adelaiden ympäristössä sijaitsevat Barossan lisäksi esimerkiksi Clare Valley, merellinen McLaren Vale sekä korkeuden viilentämä Adelaide Hills. Etäämmällä kaakossa on klassisista cabernet sauvignon -viineistään kuulu Coonawarra. Jopa 70 prosenttia Barossassa valmistettavista viineistä tehdään muualla kasvaneista rypäleistä. ”On mahtavaa, että meillä on tukikohta Barossassa, missä asiantuntemus ja teknologia tiivistyvät. Laakso on viininviljelyn ja -valmistuksen osaamiskeskus”, Gago sanoo.

Laatua useamman alueen sekoituksena Penfolds on iso viinitalo, joka pystyy valmistamaan laajan kirjon erilaisia viinejä. Moni niistä tulee tietyltä viinialueelta, ala-alueelta, tarhalta tai jopa vain yhdeltä tarhapalstalta. Penfolds kuitenkin tunnetaan useamman alueen sekoitteistaan, joista osa kuuluu maailman ikonisimpiin viineihin. ”Sekoittamisessa on kyse synergiasta, osien summasta, palasten yhdistämisestä jonkin erilaisen ja paremman luomiseksi. Se

on kuin taidetta”, Gago kuvailee. Gagon mukaan eri alueiden, maaperien ja ilmastojen viinien sekoittaminen mahdollistaa laadun pitämisen korkealla, sillä raaka-aineet voi valita aina sieltä, missä ne ovat kunakin vuonna parhaimmillaan. Vertailukohdaksi voi ottaa Ranskan Champagnen. Sielläkin monet huipputuotteet sekoitetaan usein toisistaan etäällä kasvaneista rypäleistä. Barossan rypäleet ovat lähes aina tärkeä osa Penfoldsin huippusekoitteita. Laakson punaviineillä on hyvä rakenne, kypsät tanniinit ja usein kypsytyskestävyyttä. Raaka-aineen laatu on Gagon mukaan ratkaiseva tekijä, sen sijaan viininvalmistamossa vähemmän on enemmän. Penfoldsin viinejä ei usein kirkasteta tai suodateta, ja jotkut saatetaan käyttää rypäleiden omilla hiivoilla. Gago näkee Barossan tulevaisuuden valoisana. ”Kirjassa on vielä kirjoittamattomia kappaleita, sillä alue jatkaa kehittymistään. Kaikenkokoiset tuottajat kokeilevat uusia, jännittäviä ja erilaisia asioita. Koko ajan tulee innovaatioita. Barossassa mikään ei pysy paikallaan.” ✓


ASUKASLUKU

SUURIN KYLÄ

20 000

Nuriootpa

Barossa –Au s tr a l ia –

LÄHIN KAUPUNKI

KESKILÄMPÖTILA

21,4 °C tammikuussa

Adelaide

Nuriootpa

vuotuinen sademäärä on 500 mm.

Penfolds Hewitson

Angaston

kaupunki kylä viinitila

Tanunda

Yalumba Mengler Hill

S t V in c en tin lahti

Barossa Valley

SYDNEY ADELAINE MELBOURNE

Adelaine

5 parasta Barossa Farmers market Angastonin kylän lähellä järjestettävä lauantainen maatilatori on mainio paikka nauttia aamiaista ja kerätä piknik-kori paikallisten tuottajien herkuista.

Vierailut viinitiloille Monet Barossan viinitilat avaavat ovensa turisteille. Paikallisten viinien maistelun jälkeen voi vaikka asettua tilan nurmikolle nauttimaan piknik-lounasta. Vierailut kannattaa varata etukäteen.

Kegel Yksi alueen saksalaisperinnön ilmentymistä on Kegel, keilausta muistuttava peli. Sitä voi harjoitella Tanundan kylän Kegel Clubilla.

Mengler Hill Angastonin ja Tanundan kylien välissä sijaitsevalta Menglerin kukkulalta voi ihailla komeita maisemia ja auringonlaskua viinivainioiden yllä.

Adelaide Noin tunnin matkan päässä Barossasta on Adelaide, Etelä-Australian pääkaupunki. Gouger Streetillä sijaitseva Central Market on herkkuostosten mekka, China Town taas pakollinen osoite aasialaisten makujen ystäville. Keskustasta voi ajaa raitiovaunulla Glenelgin rannalle, joka on hieno kohde päiväkävelylle.

19 ––– 1/18

Alueen tärkeimmät rypäleet Shiraz: Kattaa lähes puolet Barossan tarhoista. Viinit ovat tummia, täyteläisiä, kypsän hedelmäisiä ja pitkäikäisiä. Grenache: Toinen pitkään viljelty lajike, jonka arvostus on nyt nousussa. Viinit ovat mausteisia ja shirazviinejä kevyempiä. Cabernet Sauvignon: Tuottaa Barossassa tummia, voimakkaita ja aromikkaita viinejä. Toisin kuin lajikkeen kotimaassa Ranskassa on tapana, sekoitetaan Barossassa usein Shiraz’n kanssa. Chardonnay: Etelä-Australian vaalea klassikko. Viinejä tehdään eri tyyleissä, niin paahteisen tammisina kuin nykyisin enenevissä määrin raikkaan hedelmäisinä. Lisäksi monia muita lajikkeita kuten Mataro eli Mourvèdre, Merlot, Riesling, Sémillon, Viognier, Tempranillo jne.

Alkon valikoimassa Alkon valikoimassa on noin 75 eteläaustralialaista tuotetta, joiden hinnat vaihtelevat alle kympistä yli 600 euroon. Punaviinejä on yli 50, valkoviinejä noin 20. Barossasta ja Eden Valleystä tulee lähes 20 tuotetta.


henkilö

Nuori ja nälkäinen Kokki ja ravintola-alan yrittäjä Marcos Gois toteuttaa määrätietoisesti unelmiaan. Idearikkaan yrittäjän tekemisen ja kokemisen nälkä tuo kesäksi Helsinkiin uuden ravintolan. Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuvat Vesa Tyni

20 ––– 1/18

R

uoka-alan ammattilainen Marcos Gois, 26, on ehtinyt urallaan jo paljon. Hän pyörittää kahta yritystä ja suunnittelee kolmannen avaamista. Yrityksensä Ruoto Cateringin Gois perusti jo siinä vaiheessa, kun opinnot Ravintolakoulu Perhossa olivat vielä kesken. Kesällä 2015 aukesi oma ravintola Fat Ramen Helsingin Hietalahden kauppahallissa. Ensi kesäksi Gois pistää pystyyn uuden rantaravintolan. Mistä ehtiväinen nuori mies ammentaa ideansa ja innostuksensa? Kun Gois oli alle kouluikäinen, perhe asui viisi vuotta isän kotiseudulla Madeiralla – hän syntyi 1991 suomalaisen äidin ja portugalilaisen isän ja kahden sisaruksen kaveriksi. Madeiran-ajalta ovat peräisin lapsuusajan parhaat ruokamuistot. ”Isoäitini on saaren paras ruoanlaittaja. Hän tekee maukkaampaa lasagnea kuin kukaan muu. Innostukseni ruokaan tulee luultavasti ainakin osaksi perintönä häneltä”, Gois kertoo hymyillen. Kun vanhemmat erosivat, äiti ja lapset muuttivat takaisin Suomeen. Se tiesi lisää vastuuta myös 10-vuotiaalle Marcosille. ”Minun roolini asettui keittiöön. Kokkasin joka päivä perheemme päivällisen aina siihen saakka, kun 16-vuotiaana muutin omilleni. Lukion jälkeen hain opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun, koska olin pienestä pitäen halunnut arkkitehdiksi. En kuitenkaan päässyt sisään. Sitten keittiö veikin voiton.”

Matkat maistuvat lautasella Ravintolakoulu Perhon kansainväliseltä kokkilinjalta Gois valmistui vuonna 2013. Hän keräsi jo opiskeluaikana monipuolisesti työkokemusta ravintola-alalta. Italiassa Gois pääsi työharjoitteluun kolmen Michelin-tähden ravintolaan Piazza Duomoon, Suomessa tutuksi tulivat muun muassa huippuravintolat Sandlådan ja Ask. →


21 ––– 1/18

Marcos Goisin mukaan ramen-keitto sopii hyvin Suomen viileään ilmastoon. ”Keitämme kaikki keittoliemet itse ja haudutamme niitä pitkään ja hartaasti 10–12 tuntia.”


Marcos Gois Kokki, ravintoloitsija, yrittäjä Unohtumattomin ruokaelämykseni on Lofooteilla Atlantin rannalta löytyneet maljakotilot, jotka paistoimme nuotiolla valurautapannulla. Kiinnostavin juomakokemukseni toteutui Indonesiassa viettäessäni iltaa paikallisten kanssa palmuviiniä maistellen. Ruoan vuoksi haluaisin matkustaa PohjoisRuotsiin syömään kehuttuun, paikallista sesonkiruokaa tarjoavaan ravintola Fävikeniin. Rohkeinta, mitä olen ruokaan liittyen tehnyt, on vuoden 2013 Slush-tapahtuma, jonne yritykseni valmisti 42 000 annosta ruokaa 6 000 ihmiselle.

22

Rakkain ruokasesonki on alkukesä, jolloin uusi, runsas satokausi alkaa talven niukkuuden jälkeen.

––– 1/18

Marcos Gois pyrkii käymään kerran vuodessa isänsä kotimaassa Portugalissa. ”Grillaamme iltaisin kalaa ja mereneläviä hiiligrillillä. Uuteen ravintolaani alan maahantuoda maljakotiloita. Ne ovat yksi lapsuuteni makuelämys.”


✓ Uusia ideoita syntyy, kun mieli on vastaanottavaisessa tilassa.

”Olen onnekas, kun olen saanut kokeilla monenlaisia ravintola-alan töitä. Työskentely alan huippujen kanssa on opettanut paljon”, Gois kiittää. Ensimmäinen oma yritys Ruoto Catering sai alkunsa töölöläisessä keittiössä, kun yliopiston opiskelijatapahtumaan tarvittiin ruokapalvelua. ”Paistoimme kaverini kanssa kotiuunissa 60 kiloa lihaa ja ajoimme laina-autolla huolehtimaan yli sadan hengen ruokailuista. Nyt Ruoto Catering toimii ympärivuotisesti, työllistää muutamia henkilöitä ja toteuttaa ruokapalveluita yrityksille, yksityishenkilöille ja erilaisiin tapahtumiin.” Marcos Gois on aina tykännyt matkustella paljon. Reissuja on kertynyt pitkälti yli 50 maahan. Matkoilta on tarttunut mukaan makumuistoja, joista Gois ammentaa ideoita yrittämiseen ja työhönsä. Vuoden 2014 lopulla Lontoossa lautaselle sattui täydellinen ramen eli japanilainen nuudelikeitto. ”Se oli loistava tuote, joka Helsingin ravintolakartalta vielä puuttui. Päätimme yhtiökumppanini Otto Sarpaniemen kanssa pistää pystyyn oman ramen-ravintolan. Ensimmäiset tuolit ja pöydät kävimme hakemassa Tallinnan kierrätyskeskuksista.”

Suomalaisten sesonkien suosija Marcos Gois on tottunut tekemään työtä määrätietoisella ja tinkimättömällä asenteella omaan visioonsa luottaen. Kun Fat Ramenin keittoihin ei löytynyt markkinoilta tarpeeksi hyviä nuudeleita, Helsingin Katajanokalle piti perustaa oma tehdas. Se tuottaa luomunuudeleita sekä Fat Ramenin että muutaman muun yrityksen tarpeisiin ja työllistää kokopäiväisesti yhden työntekijän. ”On ihan sama mitä teet, kunhan teet sen mahdollisimman hyvin”, Gois kuvailee työskentelyperiaatettaan. Goisin yrityksissä luotetaan laadukkaisiin raaka-aineisiin, jotka valitaan mahdollisimman pitkälti suomalaisen sesongin ja satokauden mukaan. Kukkakaali-ramen on Fat Ramenin kestosuosikki, mutta sesonkiajattelun mukaisesti kukkakaali vaihtuu talveksi maa-artisokkaan. ”Kalat tulevat Pohjanmereltä ja luomulihaa saamme pian suoraan tilalta.”

Marcos Gois sanoo pitävänsä yrittäjyydessä eniten luovasta työstä ja suunnittelusta. Uusia ideoita syntyy, kun mieli on vastaanottavaisessa tilassa. Niin käy esimerkiksi pitkällä pyörä- tai juoksulenkillä tai luonnon äärellä metsässä. ”Loistoidea voi putkahtaa mieleen myös pitkän työpäivän jälkeen juuri ennen nukahtamista. Siksi pidän muistiinpanovälineitä aina saatavilla.” Viime vuonna Gois jakoi ruokaideoitaan myös televisiossa MTV3:n Makujen aamu -ohjelmassa. Päätyminen televisiotyöhön oli silkkaa sattumaa. Ohjelmaan etsittiin sopivaa mieskokkia, ja Goisia pyydettiin mukaan. ”Päätin lähteä, koska tykkään haastaa itseäni. Uuden kokeileminen on aina tervetullutta.”

Paluu lapsuuden makumuistoihin

23

Seuraava uusi, isompi idea toteutuu kesän kynnyksellä, kun Helsingin Merihakaan avautuu kesäkaudeksi ranta- ja terassiravintola. Yhteistä ideaa Goisin kanssa lähtee toteuttamaan tuttu yhtiökumppani Otto Sarpaniemi. ”Ruoan makumaailma vie Etelä-Eurooppaan ja lapsuuteni makumuistoihin. Äyriäiset ja merenelävät ovat isossa roolissa”, Gois paljastaa. Kaksikolla on uusia ravintolaideoita myös tuleville vuosille. ”Haaveissamme on avata pieni, intiimi paikka, jossa kokin suunnittelema menu on kuin pieni matka. Paikka tulee, kun aika on oikea.” Montaa yritystä yhtä aikaa pyörittävä Gois myöntää, että välillä on haastavaa saada aika riittämään kaikkeen tekemiseen. Vapaa-aikaa ei juuri jää. ”Homma onnistuu, kun ympärillä on hyvä tiimi. Pitkiä päiviä jaksaa, kun saa tehdä sitä, mistä tykkää. Rakastan laittaa ruokaa ja toteuttaa itseäni ruoan kautta.” Monissa huippuravintoloissa työskennellyt Gois ei pidä tärkeänä tavoitella Michelin-tähtiä oman uransa varrella. Ne ovat hänestä ravintoloille upeita tunnustuksia, mutta hän ei jahtaa niitä omassa työssä. ”Tärkeintä on, että itse kokee tekevänsä hyvää juttua ja toteuttavansa haaveitaan. Haaveilu on osa luovaa työtä.” ✓

––– 1/18


Kesä keskelle talvea 24

Kokkaa rennosti kesä kielelle ja valmista australialaisia ruokia kotimaisella twistillä.

––– 1/18

- Menu Avocado toast & uppomunat Chiko rolls Salt & pepper calamari Chicken parmigiana Karitsan paahtopaisti Sitruksinen fetasalaatti Crazy dessert

Teksti Sanna Kekäläinen Kuvat Reetta Pasanen Juomasuositukset Taina Vilkuna / Alko Astiat kuvausrekvisiittaa


Avokado loves toast VALMISTUSAINEET 2 avokadoa 1 tl sitruunamehua muutama kierros sormisuolaa mustapippuria ja kuivattua chiliä myllystä 4 viipaletta maalaisleipää Tarjoiluun: 4 uppomunaa (ohje alla), versoseosta

1. Poista avokadoista kuoret ja kivet. Viipaloi avokadot. Pirskottele päälle sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. 2. Paahda leivät rapeiksi. Nosta päälle avokadot ja uppomunat. Koristele halutessasi versoseoksella. Tarjoa heti.

Uppomunat VALMISTUSAINEET 4 huoneenlämpöistä munaa noin 1,5 l vettä 1 rkl väkiviinaetikkaa 2 tl suolaa

Avokadoleivän suosio on valtavaa Australian ulkopuolellakin. Tämä uppomunalla mehevöitetty trendiherkku on taatusti brunssipöydän kruunaamaton kuningatar.

25 ––– 1/18

1. Riko munat omiin kuppeihinsa. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää etikka ja suola. Anna veden porista keskilämmöllä. Pyöräytä vesi liikkeelle kattilassa esimerkiksi kauhalla. 2. Liu'uta muna varovasti veteen. Pidä kuppi mahdollisimman lähellä veden pintaa. Keitä noin 3 minuuttia. Nosta munat reikäkauhalla kattilasta. Siisti reunat tarvittaessa.

Juomasuositus Suodatettu sitruksinen vehnäolut sointuu avokadon täyteläisyyteen. Myös raikas, hedelmäinen uuden maailman kuohuviini tai vivahteikas ja ryhdikäs australialainen sauvignon blanc ovat hyviä kavereita avocadotoastin kanssa. VEHNÄ OLUT

PIRTEÄ & HEDELMÄINEN

VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS

4 annosta

10 min helpohko


26 ––– 1/18

Chiko rolls

Salt & pepper calamari

VALMISTUSAINEET 10 arkkia riisipaperia 1 valkosipulinkynsi 1 kevätsipuli 200 g nauta-sikajauhelihaa tai Härkistä 2 rkl rypsiöljyä paistamiseen 50 g lehtikaalia pieninä paloina sormisuolaa, mustapippuria myllystä 1 tl Sriracha-chilikastiketta 1 porkkana suikaleina 1 dl basilikanlehtiä Tarjoiluun: sweet chili -kastiketta

VALMISTUSAINEET 2 puhdistettua kalmari-mustekalaa (pakastealtaasta) 1 dl perunajauhoja 2–3 tl rouhittua mustapippuria 1 tl sormisuolaa muutama kierros kuivattua chiliä myllystä Paistamiseen: rypsiöljyä Tarjoiluun: majoneesia, limetti- tai sitruunalohkoja

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Viipaloi kevätsipuli. Kuullota niitä hetki pannulla öljyssä. Lisää jauheliha. Paista kypsäksi. Lisää lehtikaali. Anna sen pehmetä ja lämmetä. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Kuori ja suikaloi porkkana. Lisää seokseen. 2. Kostuta riisipaperi upottamalla se hetkeksi kuumaan veteen. Lisää päälle basilikanlehtiä ja täyteaineita. Kääräise tiukaksi rullaksi. Laita kevyesti kostutetun keittiöpyyhkeen alle odottamaan tarjoilua. Tee loput rullat samaan tapaan. 3. Tarjoa sweet chili -kastikkeen kanssa.

Juomasuositus Tarjoa chiko rollsien kanssa pirteä ja hedelmäinen, tasapainoisen hapokas riesling tai sauvignon blanc Australiasta tai Uudesta-Seelannista. Oluista hedelmäiset ja runsaat lagerit sopivat rullien kaveriksi. PIRTEÄ & HEDELMÄINEN

1. Taputtele mustekalat kuiviksi talouspaperilla. Leikkaa mustekala renkaiksi tai suorakaiteenmuotoisiksi paloiksi. Leikkaa suorakaidepaloihin terävällä veitsellä ruudukkoa. 2. Mausta perunajauhot pippurilla, suolalla ja chilillä. Kierittele mustekalapalat kevyesti seoksessa. 3. Kuumenna öljy 180-asteiseksi korkeassa kattilassa tai vokissa. Käytä paistolämpömittaria tai testaa oikea lämpötila leipäpalalla. Jos leipä alkaa ruskistua heti, öljy on sopivan lämpöistä. Paista mustekalat muutamassa erässä, noin 2 minuuttia. Nosta talouspaperille hetkeksi valumaan. 4. Tarjoa majoneesin kanssa. Voit halutessasi maustaa majoneesin raastetulla sitruunankuorella tai Sriracha-chilikastikkeella.

LAGER

10 käärylettä

30 min helpohko

Chiko rolls on australialainen, kevätkääryleiden tyylinen alkupala. Tässä niistä tehdään kevyempi versio, mutta jos olet uppopaiston ystävä, voit paistaa kääröt kuumassa öljyssä muutaman minuutin.


Joskus simppelit asiat ovat niitä parhaita, kuten esimerkiksi nämä suolalla ja pippurilla maustetut, pikaisesti öljyssä pulahtaneet mustekalat.

Katso reseptin video: etiketti.fi

27 ––– 1/18

4 pikkuannosta

20 min helppo

Juomasuositus Tarjoa merenherkkujen kanssa raikasta ja kuivaa, kuplivaa australialaista kuohuviiniä Tasmaniasta. Myös vivahteikkaat ja ryhdikkäät grüner veltlinerit tai rapsakan humalaiset pilsit tasapainottavat mustekalan suolaisen pippurista makumaailmaa. VIVAHTEIKAS & RYHDIKÄS

PILS


Supermehevä chicken parmigiana VALMISTUSAINEET 4 broilerin rintafileetä suolaa ja pippuria 2 kananmunaa 2 dl korppu- tai pankojauhoja 0,5 dl raastettua parmesaania 4 dl tomaattipastakastiketta, itse tehtyä tai valmiskastiketta 1 rkl bbq-kastiketta 1 tl kuivattua oreganoa 125 g mozzarellaa Paistamiseen: oliiviöljyä

28 ––– 1/18

1. Laita rintafileet kahden kelmun väliin. Nuiji ohuiksi pihveiksi. (Voit myös käyttää valmiiksi ohuita minuuttipihvejä.) Mausta suolalla ja pippurilla. 2. Vatkaa munien rakenne rikki lautasella. Mittaa toiselle lautaselle korppujauhot ja parmesaani. Kasta broilerit ensin munassa ja sitten jauhoseoksessa. Paista pannulla molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes liha on kypsää. 3. Lämmitä tomaattikastike, mausta se bbqkastikkeella ja oreganolla. Lusikoi se uunivuoan pohjalle. Nosta päälle broilerit. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja nosta broilerien päälle. Gratinoi 250-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.

Juomasuositus Parmesaanikanan kanssa maistuu jääkylmänä tarjottu runsaan marjaisa roseeviini esimerkiksi Italiasta. Punaviinin ystävä tarjoilee viilennettyä pinot noiria joko Australiasta tai Uudesta-Seelannista. MARJAISA & RAIKAS

Vinkki! Tee samalla ohjeella kasvisversio viipaloidusta munakoisosta.

4 annosta

25 min + 5 min helppo

Chicken parmigiana kuulostaa italialaiselta, niin kuin alkuperäinen, klassinen munakoisoversio onkin. Australiassa ruoka on rikastunut mozzarellaa puhkuvaksi supermeheväksi broileriversioksi.


Timjamikaritsa valmistuu ällistyttävän nopeasti ja säilyy paistamisen aikana mehevänä. Salsa verde ja granaattiomenapomelo-fetasalaatti ovat karitsan raikkaan keväiset lisäkkeet.

4 annosta

15 min + 25 min helpohko

29 ––– 1/18 1/17

4 annosta

15 min helppo


Timjamikaritsa VALMISTUSAINEET 600 g karitsan paahtopaistia sormisuolaa, mustapippuria ja kuivattua chiliä myllystä muutama oksa timjamia Paistamiseen voi-öljyseosta

1. Ota lihat noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. 2. Paista lihoihin kaunis väri pannulla timjamin kanssa voi-öljyseoksessa. 3. Työnnä lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Jatka paistamista 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari osoittaa 58 astetta (noin 15 minuuttia). Kääräise lihat folioon ja anna tasaantua noin 10 minuuttia. Viipaloi liha.

Juomasuositus Maista karitsan kanssa muilla rypälelajikkeilla pehmennettyä, kevyemmän tyylistä australialaista shirazviiniä hieman viilennettynä. Myös yrttisen humalainen ja trooppinen yhdysvaltalainen IPA toimii mainiosti. 30

MARJAISA & RAIKAS

ALE

––– 1/18

Granaattiomenapomelo-fetasalaatti VALMISTUSAINEET 0,5 pomelo 2 veri- tai tavallista appelsiinia 300 g fetaa palana 1 granaattiomenan siemenet 4 rkl paahdettuja pähkinöitä tai manteleita 1 dl (thai)basilikanlehtiä (voit korvata osan mintulla) Kastike: 0,5 pieni punasipuli 2 rkl sitruunamehua sormisuolaa, mustapippuria myllystä 1 tl juoksevaa hunajaa 1 tl raastettua appelsiininkuorta 4 rkl oliiviöljyä

1. Tee ensin kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Laita se maustumaan sitruunamehuun noin 5 minuutiksi. Lisää suola, mustapippuri, hunaja, appelsiininkuori ja öljy. 2. Leikkaa sitrukset kalvottomiksi lohkoiksi. Laita ne tarjoiluvadille. Murustele päälle feta. Valuta kastiketta. Ripottele päälle granaattiomenan siemenet ja pähkinät. Viimeistele yrteillä.

Salsa verde

Crazy dessert

VALMISTUSAINEET 1 valkosipulinkynsi 1 dl hienonnettua, tuoretta lehtipersiljaa 3 rkl hienonnettua, tuoretta basilikaa 3 rkl hienonnettua, tuoretta minttua 2 tl kapriksia 1 tl makeahkoa sinappia 1 rkl sitruunanmehua sormisuolaa, mustapippuria myllystä noin 1 dl oliiviöljyä

VALMISTUSAINEET 8 dl jäätelöä, esim. sitruuna-marenki ja cookie dough 2 dl marjoja 4 rkl kinuski- tai suklaakastiketta 2 dl kermavaahtoa Fairy bread: 2 viipaletta paahtoleipää 4 tl huoneenlämpöistä voita 2 rkl strösseliä Tarjoiluun: marjoja, karkkeja, keksitikkuja, marenkeja

1. Kuori valkosipuli. Laita yrttien, kapristen ja sinapin kanssa tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi tahnaksi. Valuta joukkoon sitruunamehu ja mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Lisää oliiviöljyä niin paljon, että kastikkeesta tulee lusikoitavaa.

1. Tee ensin fairy bread. Voitele paahdetut leivät voilla. Ripottele päälle strösseliä. Leikkaa leivistä reunat irti. Ota muotilla kuvioita leivästä tai leikkaa tikuiksi. 2. Ota jätskeistä kauhalla palloja. Nosta ne tarjoiluastioihin. Lisää marjoja, kastiketta ja kermavaahtoa. Koristele fairy breadilla ja esimerkiksi karkeilla, kekseillä ja marjoilla.


Freak shaken eli överipirtelön sanotaan olevan kotoisin Australiasta. Tämän kreisin pirtelön jälkiruokaversiossa yhdistyvät samat muhkeudet: jäätelö, makea kastike, marenki ja marjat. Makeaksi pisteeksi herkun päälle asetellaan fairy bread eli nonparelleilla pilkutettu paahtoleipä.

Juomasuositus Överipirtelö kaipaa vertaisensa juomakumppanin. Kukkainen, makea moscato Australiasta tai Italiasta toimii tämän herkun kanssa joko kuplilla tai ilman. LEMPEÄ & MAKEAHKO

31 ––– 1/18

4 annosta

20 min + 20 min helppo


32 ––– 1/18

Junior MasterChef Otto Leskinen pitää kaikesta muusta keittiössä paitsi perunoiden kuorimisesta ja sipulin pilkkomisesta.

Osoitteessa etiketti.fi on Otto Leskisen kaksi muuta suosikkitäytettä blineille, eli tapenade ja tomaattisalsa sekä marinoidut mansikat ja mascarpone-sitruunavaahto.


luottoreseptini

Tiskaajasta mestariksi Tuore Junior MasterChef Otto Leskinen, 14, inspiroituu satokausista, rakastaa blinejä ja pitää isovanhempansa kiinni ruokatrendeissä. Teksti Selja Tiilikainen Kuvat Jesse Karjalainen

Miten olet löytänyt ruoan pariin? Meidän suvussa ei ole ammattikokkeja, mutta äiti ja mummot ovat tykänneet laittaa ruokaa. Minäkin olen ollut keittiössä sellaiset kymmenen vuotta. Kun aloitin 3-vuotiaana, tiskaaminen oli minusta ihan parasta. Itsenäisen ruoanlaiton olen aloittanut 6-vuotiaana sämpylöistä ja teeleivistä, ja sitä ennen olen jo ollut äidin apuna keittiössä. Suunnittelemme edelleen perheen kanssa yhdessä viikonloppuisin herkullisia ateriakokonaisuuksia. Mummojen kanssa on niin, että he ovat opettaneet minulle perinteiset reseptit, mutta nyt minä opetan heille uudenlaisia juttuja. Millainen ruokafilosofiasi on? Ruoan terveellisyys on minulle tärkeää, ja suosin satokausia ruoanlaitossa. Henri Alén ja Kim Palhus ovat muutamia tärkeitä esikuviani. Ruoan ja juoman yhdistämiseen haen ideoita netistä, lehdistä ja vuodenajoista. Muokkaan reseptejä paremmiksi miettimällä, voisiko komponentteja yhdistää toisiinsa vieläkin paremmin. Haluan välittää ruoallani hyvää mieltä, ja pidän usein juhlia, joihin valmistan ruoat. Silloin haluan huomioida kaikki vieraat, ja teen myös jotakin gluteenitonta ja vegaanista tarjottavaa. Mitä Junior MasterChef -kilpailusta jäi käteen? Oli ihan mahtavaa päästä osallistumaan Junior MasterChefiin, ja kaikki osallistujat olivat tosi hyviä. Kehityin kilpailun aikana todella paljon. Opin monipuolisuutta ja järjestelmällisyyttä: kun aikaa on vähän, on tärkeää suunnitella etukäteen, mikä pitää saada ensimmäisenä esimerkiksi uuniin tai hyytymään jääkaappiin. Mistä kuulemme sinusta seuraavaksi? Olen suunnitellut erään leipomon kanssa nimikkotuotteita, joiden tuotosta osa menee hyväntekeväisyyteen. Itse haluaisin oppia seuraavaksi valmistamaan riistaruokia aiempaa paremmin. Nyt olen lähdössä partioretkelle, jossa aion kokata trangialla. Luottoreseptisi? Löysin blinit 7-vuotiaana ruokalehdestä, ja kokeiltiin niiden tekemistä äidin kanssa. Nyt blinit ovat ihan suosikkejani, koska ruokalaji on niin monipuolinen. Täytteissä voi kokeilla aina uusia makupareja, kuten tapenadea ja tomaattisalsaa tai punajuurta ja homejuustoa. ✓

Helmikuiset blinisydämet Blinitaikina: 15 g hiivaa 2 dl kermaviiliä + 1 dl maitoa 2,5 dl tattarijauhoja 1 1/4 dl vehnäjauhoja 3 keltuaista 3 dl vichyä 1 tl suolaa 3 valkuaista Paistamiseen voita Savumuikkumousse: 1 tlk (noin 200 g) savumuikkuja 2 dl creme fraichea 2 dl kuohukermaa Mustapippuria, tilliä, suolaa ja sitruunan mehua maun mukaan

1. Sekoita hiukan kädenlämpöä viileämpi kermaviili ja maito keskenään, ja liota hiiva seoksen joukkoon. Vatkaa tattarija vehnäjauhot seokseen. Anna tekeytyä noin 3 tuntia tai yön yli. 2. Lisää keltuaiset taikinaan koko ajan vatkaten. Anna levätä puolisen tuntia. 3. Lisää vichy ja suola. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne taikinaan varovasti sekoittaen. 4. Paista blinit voissa sydämen muotoisella blini- tai lettupanulla noin kaksi minuuttia per puoli. 5. Tee savumuikkutäyte blinitaikinan tekeytyessä. Hienonna muikut hienoksi silpuksi. Vaahdota kerma. Yhdistä kaikki ainekset ja tarkista maku. 6. Tarjoile blinit savumuikkumoussen ja sipulihakkeluksen kera.

Juomasuositus Jos ruoka on tuhti, juoma ei voi olla liian raskas. Otto Leskinen juo yleensä ruoan kanssa maustamatonta vissyvettä tai mehua oman maan raparpereista. Vissy on siitä hyvä, että se ei peitä ruoan makuja.

33 ––– 1/18


Panimomestarien taidonnäytteet Kevättalvi on oluenystävän juhlaa, sillä Alkon hyllyille on saapunut värikäs joukko käsityöoluita. Niiden persoonalliset tyylit antavat katsauksen suomalaiseen olutosaamiseen. Teksti Lasse Pakarinen Kuvat Miika Kainu

Uusi tuulia ja lähialueen ! raaka-aineita

34 ––– 1/18


ALE

ALE

ALE

Lammin Sahti Naakka Strong Ale

Mallaskosken True Double IPA

Suomenlinnan Kealakekua IPA

Kullanruskea, samea. Makean maltainen ja kinuskinen maku, jossa on myös päärynää ja hentoa sitruksisuutta. Täyteläinen, miedosti humaloitu. Maista! Kokeile lihapadan parina.

Meripihkanruskea, samea. Karamellimaltainen, greippinen ja havuinen olut, jossa on kevyttä kinuskisuutta. Täyteläinen, erittäin voimakkaasti humaloitu. Maista! Herkuttele intialaisen curryn kanssa.

Meripihkankeltainen, samea. Maku on leipäisen maltainen, hedelmäinen ja kevyen greippinen. Keskitäyteläinen, erittäin voimakkaasti humaloitu. Maista! Kokeile tomaattisen pastan seurana.

K

otimaisten käsityöoluiden talvinen esittely on Alkossa jo perinne. Tänä vuonna maistettavaksi on tullut peräti 22 jännittävää tuotetta. Alkon oluiden tuotepäällikkö Johanna Varjonen kertoo, että kattauksessa on monen tyypin oluita. ”Annoimme panimoille vapaat kädet valita tyylinsä. Mukana on uusia tuulia, esimerkiksi sour- eli hapanoluita sekä oluita, joihin on kerätty lähialueelta raaka-aineita, kuten kuusenkerkkää. Yhdessä oluessa on mukana jopa talkkunaa. Suosittuja IPA-oluita on monta, esimerkiksi trendikkäissä tupla-IPA- ja New England IPA -tyyleissä”, Varjonen valottaa. Varjonen sanoo, että koska kuluttajat odottavat hienoja oluita, panimomestarit näyttävät näissä pullotteissa parasta osaamistaan. Ainutlaatuisia käsityöoluita on saatavilla niin kauan kuin erää riittää.

ALE

ALE

35 ALE

––– 1/18

Rocking Bear Tuorsniemi Bitter Ale Meripihkanruskea. Maltainen maku, jossa on sitrusten, kuivattujen hedelmien ja pähkinöiden tuntua. Keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Poimi paahtopaistin kyytipojaksi.

ALE

Honkavuori Tupla-IPA 694

Iso-Kallan Cardinal IPA

Fiskarsin Drikkekammerat Pale Ale

Kinuskinruskea. Mallaskeksinen, kevyen paahteinen, kermatoffeinen, yrttinen ja pähkinäinen maku. Täyteläinen, erittäin voimakkaasti humaloitu. Maista! Nauti pitkään haudutetun possun kera.

Kullankeltainen, samea. Olut, jonka muroisessa maussa on trooppisten hedelmien, yrttien ja kukkien sävyjä. Täyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Kokeile mausteisten makujen parina.

Meripihkankeltainen, samea. Mallaskeksinen olut, jossa on greipin, hedelmäisyyden ja havujen makuja. Keskitäyteläinen, erittäin voimakkaasti humaloitu. Maista! Yhdistä thaimaalaiseen kanacurryyn.


ALE

Bryggeri Wald Forest Pale Ale Meripihkankeltainen, samea. Mallasleipäinen maku, jossa on kuusenkerkän, rosmariinin ja kevyesti sitrusten tuntua. Keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Tarjoa mausteisen makkaran parina.

36 ––– 1/18

PORTER & STOUT

Orava Brewing Orwellian Nightmar Imperial Stout Musta. Runsas olut, jonka maussa on mallasleipää, luumua, siirappia, kahvia ja suklaisuutta. Täyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Hieno pari riistalle.

PORTER & STOUT

VEHNÄOLUT

PILS

Laitilan Kukko Vehnä

Saimaan Pilsner Luomu

Viljankeltainen, samea. Vehnäinen ja kevyen kermainen olut, jossa on myös banaanin ja hennosti yrttien vivahteita. Keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Nappaa valkohomejuuston pariksi.

Viljankeltainen. Keksinen ja runsaan yrttinen maku, jossa on sitrusten ja valkopippurin tuntua. Keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Sopii graavikalan seuralaiseksi.

PORTER & STOUT

Malmgård Imperial Oatmeal Stout Kastanjanruskea, samea. Paahteinen olut, jossa on kauran, luumun ja kevyesti kaakaon makuja. Täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Nauti aterian jälkeen digestiivinä.

ERIKOISUUS

Tuju Export Stout N:O 2

Maku Farmhouse Ale

Musta. Runsas olut, jonka maussa on paahdettua mallasta, ruisleipää, tummaa suklaata ja mokkaa. Erittäin täyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Nappaa tumman suklaan kylkeen.

Viljankeltainen, samea. Viljainen ja sitruksinen olut, jossa tuntuu kevyitä aprikoosien ja herukoiden vivahteita. Keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Yhdistä paistettuun loheen.

PORTER & STOUT

Teerenpeli Hullujussi Mustanruskea. Paahdettujen maltaiden makua täydentävät tumman suklaan, kuivattujen hedelmien ja mausteiden piirteet. Keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Yhdistä lammaspadan kanssa.

ERIKOISUUS

Ruosniemen Lomittaja Mandarina Saison Keltainen. Oluessa tuntuu niin kuivattujen hedelmien, mandariinin, yrttien kuin kevyesti valkopippurin sävyjä. Keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Nauti aperitiivina.


tiesitkö

ERIKOISUUS

ERIKOISUUS

Hiisi Pöllöhillo Stout

Prykmestar Kölschbier

Musta, runsasvaahtoinen. Maussa on karamellimaltaiden, mustikkasiirapin, hedelmätortun ja kevyen paahteisuuden piirteitä. Täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Toimii suklaakakun kaverina.

Kullankeltainen, samea. Viljainen maku, jossa on vihreän omenan, kypsien sitrushedelmien ja ruohon vivahteita. Täyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Poimi paistetun kuhan kaveriksi.

Humalista vivahteita Humalointi antaa olueen katkeruutta ja aromeja. Ei ole sama, mitä panimokattilaan heitetään, sillä kullakin humalalajikkeella on oma luonteensa. Humala on oluen perinteinen ainesosa. Se tuntuu raikastavana katkeruutena, joka tasapainottaa maltaiden makeutta. Humalakasvista käytetään oluenpanossa emikukinnot, joita kutsutaan humalakävyiksi. Niiden alfahapot antavat olueen tunnusomaisen katkeruuden. Alfahappojen määrä vaihtelee eri humalissa. Olueen uuttuu myös muita, kullekin lajikkeelle ominaisia makuja. Lisäksi humala parantaa oluen säilyvyyttä.

Lajikkeiden omat sävyt ERIKOISUUS

ERIKOISUUS

Mufloni Hermansson Barley Wine

Kimito British Rye Ale

Kastanjanruskea. Tuhti, maultaan lämmin olut, jossa on niin mallasleivän, pomeranssin, siirapin, yrttien kuin kevyen paahteisuuden sävyjä. Erittäin täyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Nauti sellaisenaan takkatulen ääressä.

Kastanjanruskea, samea. Rukiinen ja kuivakakkuinen maku, jossa on hedelmäisyyttä ja mausteisuutta. Keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu. Maista! Liharuokien toimiva pari.

ERIKOISUUS

ERIKOISUUS

Radbrew Don Of Wasteland Saison

Flying Dutchman Gosh It's Posh Elderflower White Wine Sour

Keltainen, samea. Muroinen ja kevyen vehnäinen maku, jossa on sitrusten ja korianterin sävyjä. Keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu. Maista! Kokeile blinien ja mädin kanssa.

Vihreänkeltainen, samea. Hapan maku, jossa on vihreiden herukoiden sekä kevyesti seljankukan ja tammisuuden aromeja. Keskitäyteläinen, miedosti humaloitu. Maista! Kokeile juustojen kanssa.

Humalalajikkeita on satoja, ja niillä kaikilla on omat arominsa. Myös vuosikerta ja 37 ––– kasvualueen olosuhteet vaikuttavat 1/18 ominaisuuksiin. Klassisilla oluttyypeillä on perinnereseptinsä, mutta panimot myös leikittelevät humalilla. Esimerkiksi tšekkiläinen Saaz antaa moneen pilsiin kevyttä katkeruutta ja yrttisyyttä. Saksalainen Perle taas on Saazia jyrkemmin katkera. Brittiläinen Goldings on lajikeryhmä, jonka humalat tuntuvat aleoluissa vivahteikkaina mausteiden, yrttien ja sitrusten sävyinä. Yhdysvaltojen kuuluisimmat humalat Cascade, Centennial ja Columbus antavat mausteiden ja sitrusten, esimerkiksi greipin piirteitä. Citra-lajike taas antaa sitrusten lisäksi troopista hedelmäisyyttä. Nyt trendihumalia tulee muun muassa Uudesta-Seelannista, jonka lajikkeissa on sävykkyyttä. Esimerkiksi Wakatu antaa selkeää kukkaisuutta ja limettisyyttä, Nelson Sauvin -lajike herukkaisuutta. Suomessa on käynnissä kokeiluja, joiden toivotaan tuovan panimoiden ulottuville kotimaisia humalalajikkeita. Oluenpanijat ovat ottaneet käyttöön myös korvaavia maustajia. Juomassa saattaakin olla vaikka suomyrttiä, lakritsijuurta tai koiruohoa. ✓ Lue koko juttu etiketti.fi


matka

Kiehtova, muuttuva Mosel 38 ––– 1/18

Mosel on sivujoki, joka alkaa Ranskasta Alsacen viinialueelta, kulkee läpi Luxemburgin ja laskee Reiniin Koblenzin kaupungissa Saksassa. Moselin viinialue on maisemaltaan kaunis, ja sen viinit ovat ainutlaatuisia. Teksti ja kuvat Jukka Sopenperä

M

osel alkaa Alsacen viinialueen takapihalta Vogeesien metsäisiltä länsirinteiltä. Mutkitteleva, lähes 550 kilometriä pitkä joki kulkee suurimman osan matkastaan Luxemburgissa ja Saksassa kapeassa korkeiden rinteiden reunustamassa uomassa. Jokikanjonin keskilämpötila on useita asteita ympäröivää tasankoa korkeampi. Lämpö, joen mutkittelu ja jyrkät etelärinteet mahdollistavat laajamittaisen viiniviljelyn. Moselin jokialueen viljelyala käsittää noin 10 000 hehtaaria, josta valtaosa sijaitsee Saksassa, reilu kymmenes Luxemburgissa ja pieni osa Ranskassa. Joen varrella kolmessa maassa on neljä eri laatuviinialuetta.

Ranskan, Luxemburgin ja Saksan Mosel Ranskassa on kaksi todella pientä viinialuetta AC Côtes de Toul ja AC Moselle, joiden tuotanto on

elpymässä. Molemmat tuottavat auxerroisvalkoviinejä ja mielenkiintoisia pinot noir -punaviinejä. Laadukkaille kuohuviineille on haettu AC Crémant de Lorraine -tunnusta. Luxemburgin viinitarhat sijaitsevat Moselin ja sen sivujoen Sauerin rannoilla. Tuotanto painottuu valko- ja kuohuviineihin, ja kuohuviineistä suuri osa myydään AOC Crémant de Luxembourg -merkinnällä. Parhaat ja kalleimmat niistä ovat vuosikertaviinejä yhdeltä palstalta. Valkoviinien arvostetuimmat lajikkeet ovat Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris ja Riesling. Maultaan viinit ovat usein kuivia, aromikkaita ja miellyttävän hapokkaita. Erikoisuuksia ovat makeat viinityypit vendange tardive ja jääviini vin de glace. Saksassa Moselin merkittävimmät viljelmät sijaitsevat Mittelmoselissa Trierin ja Briedelin välissä. Mittelmoselin ja koko Moselin hallitseva lajike


2.

✓ Moselin valkoviinit ovat maultaan usein kuivia, aromikkaita ja hapokkaita.

3.

4.

1. Mosel on kiehtova viinialue mutkittelevine jokineen ja etelärinteineen. Sen viinitarhoihin voi tutustua myös vaellusreiteiltä käsin: esimerkiksi joen molemmin puolin on 200 kilometriä pyöräreittejä. 2. Moselin hallitseva lajike on Riesling, joka viihtyy alueen jyrkillä rinnetarhoilla.

1.

3. Saksa Bernkastelin aamusumu on lumoava. 4. Vuoden 2017 viinisato on käymässä.

on Riesling. Lajike viihtyy alueen jyrkillä rinnetarhoilla. Saksan Mosel tunnetaan raikkaista, aromikkaista ja erittäin hapokkaista valkoviineistään. Hapokkuus on hidastanut Moselissa kuivien viinien tuotannon kasvua muuhun Saksaan verrattuna. Toki kuivien ja puolikuivien viinien osuus tuotannosta lähentelee jo 40:tä prosenttia. Kuivien viinien ohella kuohuviinien tuotanto kasvaa.

Mosel hyötyy ilmastonmuutoksesta Moselin viineihin ovat vaikuttaneet paitsi makutrendit myös Saksan VDP-tuottajajärjestö. Järjestön huippuviinit ovat kuivia lajike- ja palstaviinejä, jotka myydään merkinnällä Grosses Gewächs. Lähes kaikki tuottajat valmistavat kuitenkin huippupalstoiltaan myös makeita viinejä ja käyttävät perinteisiä predikaattimerkintöjä satovuoden mahdollisuuksien mukaan. VDP-järjestö on luoki-

tellut Saksan huippupalstat kahteen tasoon: VDP.Grosse Lage ja VDP.Erste Lage. Suuren Grosse Lage -määränsä vuoksi Mosel ei – poikkeuksena muista – käytä luokitusta Erste Lage. Ilmastonmuutos on vaikuttanut viininviljelyyn, mutta Mosel on myös hyötynyt siitä. Huonoja kylmiä vuosia, jolloin sato ei ehdi kypsyä, ei Moselin alueella enää ole. Ilmaston lämpenemisen vuoksi sadonkorjuuaika on varhaistunut yli kuukaudella. Hylättyjä ylätarhoja on otettu jälleen käyttöön, ja lajikkeeksi on vaihdettu Rivanerin tilalle Rieslingiä. Lämpimille tarhoille on istutettu myös tummia lajikkeita, jotka hyväksyttiin vasta vuonna 1990. Ylätarhat saattavat myös pelastaa katoamassa olevan eisweinin tuotannon. Edellinen eisweinsato on vuodelta 2014. ✓

39 ––– 1/18


ilmiö

Auringon ja meren ruokaa Egeanmeri kätkee ruokakulttuurin, jonka turisti harvoin kohtaa. Kreikan Leroksen saarella yrtit kerätään vuoristossa, liha valmistuu vartaissa ja uusia ruoka-alan yrityksiä perustetaan tämän tästä. Teksti Camilla Lindberg Kuvat Magnus Lindberg, iStock

40 ––– 1/18

Leivälle on rakennettu salaattimainen alkupala, joka on koristeltu säilötyillä kapriksen lehdillä. Ne on poimittu Leroksen vuorilta.


Leroksen saarella arvostetaan lähiruokaa, ja saaren asukkaille oma ruokakulttuuri on pyhä asia. Saaren ruoka sisältää paljon mereneläviä, karitsaa, kasviksia ja yrttejä sekä tietenkin oliiviöljyä.

V

älimeren ruoka on tullut tunnetuksi terveydellisistä vaikutuksistaan, mutta Egeanmeren ruokakulttuuri tarjoaa paljon enemmän kuin turisteille tuttuja kreikkalaista salaattia, tzatzikia, lihavartaita ja jääkylmää retsinaa. Jokaisella Kreikan saarella on oma paikallinen erikoisuutensa. Oliiviöljy, mustekala, kala, vuohen- ja lampaanliha sekä sesonkien hedelmät ja vihannekset ovat ruoan perusta. Aterian jälkeen tarjoillaan usein tuoreita hedelmiä, kun taas aamiaisella makeat kakut ovat suosittuja. Kreikkalaisille pitkien perinteiden terveellinen lähiruoka on luonnollinen osa elämää. Turkin rannikon lähellä sijaitsevalle pienelle saarelle eksyy harvoin turisteja. ”Oma ruokakulttuuriimme on pyhä asia, eikä pikaruoka ole saanut täällä jalansijaa”, Leroksen saarella asuva Nicos Phocas sanoo. Nicos Phocas työskentelee Aegean Cuisine -verkoston parissa. Organisaation tehtävänä on auttaa säilyttämään eteläisen Egeanmeren saaren gastronomista kult-

tuuria. Jotta voi sertifioitua Aegean Cuisine -verkostoon, 90 prosenttia esimerkiksi ravintolan raaka-aineista on oltava paikallisesti tuotettua.

Ruokaa vuodenajan mukaan Leroksen vuorilta levittyy yrttien tuoksu, joka sekoittuu Aloni-nimisen ravintolan ulkopuolella hehkuvan hiilipedin savuaromeihin. Suuria ulkouuneja on myös saaren monissa yksityisissä puutarhoissa. Niissä valmistetaan mehukkaita uuniruokia, jotka helposti ravitsevat tusinoittain vieraita. ”Tomaattikausi on juuri päättynyt. Kohta on talviruoan – punajuurien ja valkokaalin – aika”, ravintolanomistaja selittää ja kantaa pihalle 15 kiloa paikallista vuohenlihaa. Lihan hän on itse paloitellut ja marinoinut saarella tuotetussa oliiviöljyssä. Ruoassa korostuvatkin luonto, vuodenajat ja uskonnolliset pyhät. Kreikkalaisilla on ainutkertainen kyky välittää ruoanvalmistuksessa rakkauttaan kotimaahan, perheeseen ja luontoon. Pääsiäisenä kokonainen eläin maustetaan vuorilta poimituil- →

41 ––– 1/17


42 ––– 1/18

Perheet, sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhdessä syömään, sillä se on tärkeä osa kreikkalaista ruokakulttuuria. Arki- ja juhlaruoka eivät eroa toisistaan niin merkittävästi kuin meillä Suomessa. Aterioilla nautitiaan paljon mezejä eli pikkupurtavia.

la yrteillä, ja liha saa pyöriä hiljalleen vartaassa täydellisen kypsäksi. Tämä on antiikin ajoilta peritty perinne. Keväisin myös monet saaren iäkkäämmät asukkaat matkaavat vuorille poimimaan villejä syötäviä kasveja. Ruokailu on tärkeä osa elämää. Ero juhla- ja arkiruoan välillä ei ole yhtä suuri kuin Suomessa. Joskus ateria voi koostua lämpimistä ja kylmistä pikkupurtavista (meze), joiden tarjoiluvadeilta jokainen ruokailija poimii herkut omalla haarukallaan. Runsaat ja pitkät sunnuntai-illalliset suvun parissa ovat edelleen tärkeä perinne. ”Kreikan taloudellinen kriisi ei ole ollut pelkästään huono asia vaan tuonut mukanansa myös hyvää. Ahdinko on ajanut monet perheet taas viljelemään. Lähiruoka vetää puoleensa”, Nicos Phocas sanoo.

Saari tarjoaa monelle uuden elämän Pankkikriisi ja kaipuu todelliseen elämänlaatuun toivat nuoren ateenalaisen pariskunnan, Irene Paraponiarin ja Theodoros Kosmopouloksen Leroksen saarelle. Nyt he pyörittävät saarella taverna Lyxnaria, joka yhdistää lähituotannon ja perinteet. Irenen sukulaisilla on ollut taverna Lerokselle vuodesta 1974 saakka. ”Kun tulimme saarelle, taverna oli aluksi pikemminkin pizzeria. Nyt tarjoamme perinteistä kreikkalaista ruokaa, joka valmistetaan itse viljelemistämme korkealaatuisista ja ekologisista raaka-aineista”, Irene Paraponiari kertoo. Hän ojentaa lasillisen kylmää sitruunalimonadia. Puut notkuvat sitrushedelmiä ja granaattiomenia. Keittiössä vikkelät sormet kovertavat tomaatit ja paprikat, jotka täyttyvät


Leroksen kalastusalukset tuovat joka aamu satamaan tuoreen kalasaaliin. Kala valmistetaan konstailemattomasti ja maustetaan saaressa kasvavilla yrteillä.

Viini ja ruoka kuuluvat Kreikassa yhteen

keittämättömällä riisillä ja vihanneksilla. Oliiviöljyä virtaa vuolaasti, kun Paraponiari rakentaa leivälle salaattimaisen alkupalan. Hän koristelee annoksen säilötyillä kapriksen lehdillä, jotka on poimittu vuorilta, ja suolatuilla makrillifileillä. Suolatut makrillifileet ovat peräisin saaren omasta kalatehtaasta. Joka aamu värikkäät veneet saapuvat satamaan ja paikalliset kalastajat toimittavat kalasaaliin. Lalas-kalatehtaan PR-johtaja Vasso Eleftheriadi pyörittää kalatehdasta jo kolmannessa polvessa. Hän näyttää ylpeänä lasipurkkia, johon pikkukalat on aseteltu tiiviisti. ”Tämä on alusta loppuun käsityötä. Paikallinen kala on tunnusmerkkimme.” Myös tuoreet villiosterit ovat saaren paikallinen ja varsin ylellinen erikoisuus.

✓ Ruoassa korostuvat luonto, vuodenajat ja uskonnolliset pyhät.

Mustekalanpyytäjä Sotiris Gargalis suuntaa merelle yöaikaan ja pyydystää kirkkailla valoilla ja harppuunalla herkkuja ravintolakeittiötä varten. Ne varastoidaan teräskoriin aallonmurtajan kupeeseen. Gargaliksen vaimo Jenny Gargalis on ruotsalainen, joka matkusti kolmekymmentä vuotta sitten Ruotsista Lerokselle ja rakastui mustekalanpyytäjään. Hän elää saaren tavoilla, kerää yrttejä vuoristossa ja tekee kokeiluja omilla mausteseoksillaan. ”Suurimman osan olen oppinut anopiltani ja naapuriltani”, Jenny Gargalis kertoo. ✓

Kreikassa viini on luonnollinen osa ruokailua. Saarilla tarjottava viini on pääosin paikallisesti tuotettua, ja sitä varastoidaan harvoin. Kreikka on vanhana viinimaana valtaamassa mainettaan takaisin hiljaiselon jälkeen. Nyt nousussa on uusi sukupolvi korkeasti koulutettuja viininvalmistajia ja osuuskuntia. Dodekanesian saariryhmässä Samoksella on erityisasema viinintuottajana. Myös Leroksella tuotetaan omia viinejä, jotka saavat arominsa tuulesta. Viininvalmistus tapahtuu vielä pienessä mittakaavassa mutta suurella sydämellä.

43 ––– 1/18


opastettua

Pullopostia maailmalta Tuomme joka kuukauden ensimmäinen torstai Alkon myymälöihin erikoisuuksia maailmalta – pieniä eriä harvinaisia juomia ja kauden kuriositeetteja. Teksti Sari Karjalainen Kuvat Alko

44 ––– 1/18


M

aaliskuusta alkaen Alkoon saapuu herkkukattaus: kuukauden erikoiserät. Erikoiserät ovat nimensä mukaisesti hieman erikoisempia tuotteita, joita tulee vain pieni erä kullekin kaudelle. Ne ovat harvinaisuuksia maailmalla tai tuovat tuulahduksen nousussa olevista trendeistä. Vuoden 2018 aikana erikoiserissä päästään tutustumaan jopa 500 erilaiseen tuotteeseen. Ensimmäiseen, eli maaliskuun erään, on tulossa alkuviinejä, pieniä pullokokoja upeista viineistä, harvinaisempia oluttyylejä, craft-siidereitä, toscanalaisia tummia punaviinejä sekä sokerina pohjalla makeaa herkkusuille.

Missä Alkoissa erikoiserät ovat tarjolla? Erikoiserät ovat saatavilla sekä Alkon verkkokaupasta että Alkon niin sanotuista huippu- ja erikoismyymälöistä. Myymälät ja saatavuus on helppo tarkistaa verkkosivuilta, johon erikoiserät tulevat selkeäksi omaksi ryhmäkseen. Myymälöissä erikoiserät sijaitsevat omassa näyttävässä hyllyssään, josta ne on helppo löytää. Myyjät auttavat näissäkin tuotteissa mielellään. Erikoiseriä kannattaa hyödyntää myös lahjoina. Harvinaisemmat herkut ovat varmasti ilahduttava lahja makujen maailmasta kiinnostuneelle ja kokeilunhaluiselle ystävälle. ✓ Tutustu erikoiseriin alko.fi/erikoiserat

45 ––– 1/18

Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen, miksi Alko tuo valikoimaan erikoiseriä? Kuluttajat ovat yhä kokeilunhaluisempia, ja Alko erikoisliikkeenä ja makujen asiantuntijana haluaa tarjota mielenkiintoisia tuotekokonaisuuksia eri alueilta ja tyylisuunnista. Miten Alko saa harvinaisuuksia, sillä halukkaita maita on maailmalla varmasti paljon? Alkolla on hyvä maine Suomessa ja maailmalla valmistajien sekä maahantuojien keskuudessa. Alko seuraa trendejä tiiviisti ja on kansainvälisesti varteenotettava ja luotettava vähittäismyyjä. Ovatko erikoiserät vain kalliita harvinaisuuksia? Eivät toki. Erikoiseriin tullaan hankkimaan maailmanluokan harvinaisuuksia mutta myös varsin kohtuuhintaisia löytöjä.


1.

46 ––– 1/18

2.

4.

3.

1. Jo ikkunaverhoilu kertoo Töölöntorin myymälän nostalgiahengestä. 2. Myyjä Taina Lahtinen suosittelee Anneli Mönkköselle erästä Alkon valikoiman vanhimmista roseeviineistä. 3. Miia Arppe päätyy chileläiseen, luonteikkaaseen punaviiniin. 4. Myyjä Lauri Leinonen ja palvelupäällikkö Mari Tammi ovat pukeutuneet nostalgiamyymälän omaan työasuun. 5. Töölöntorin myymälässä voi maksaa palvelutiskillä, kuten 1950-luvulla.

5.


Aikamatka 1930-luvulle Töölöntorin myymälä remontoitiin syksyllä nostalgiahenkeen, ja nyt rusetein sonnustautuneet myyjät suosittelevat erikoisuuksia palvelutiskin takaa. Mutta myymälä on muutakin kuin palvelutiski. Teksti Selja Tiilikainen Kuvat Miika Kainu

47

A

Osoite Sandelsinkatu 4, Helsinki Henkilöstö 8 vakituista työntekijää Historia: Liike avannut ensimmäisen kerran 1958 samassa kiinteistössä, nykyiseen liiketilaan siirrytty 1959. Ominaispiirteet Palvelutiski, äänimaisema ja henkilöstön pukeutuminen mukailevat 1950luvun Alkojen henkeä.

nneli Mönkkönen on tullut hakemaan lahjaviiniä 90-vuotiaalle. Jokin nostalginen rosee olisi ehkä hyvä, sellainen, jonka maku vie lahjansaajan nuoruuteen. Mönkkönen on tullut juuri oikeaan paikkaan, sillä täällä nostalgia tunnetaan erityisen tarkasti: Töölöntorin myymälässä henkilökunnan pukeutuminen, äänimaisema, palvelutiski ja valikoima tuovat tuulahduksen Alkon 85-vuotisesta taipaleesta. Myyjä pyöräyttää ostoksen ympärille silkkipaperin, kuten ennen tehtiin. Pyörittäminen on vaatinut työntekijöiltä opettelua. ”Itsekin 80-luvulla tiskimyymälässä Alko-uransa aloittanut liiketoimintajohtaja Kari Pennanen oli täällä avausviikolla opastamassa meitä oikeassa käärimistekniikassa”, myyjä Siiri Susiluoto kertoo.

Asiakaspalvelu on sallittua Töölöntorin myymälä suljettiin elokuussa 2017, koska tila remontoitiin nostalgiahenkeen. Kun myymälä avattiin syyskuussa, se huomioitiin laajasti mediassa. Avajaisten tienoilla moni asiakas tuli kaukaakin varta vasten katsomaan nostalgiamyymälää. Tunnelma on niin historiallinen, että jotkut asiakkaat ovat jopa kysyneet, pitääkö

mukana olla viinakortti, jollainen tarvittiin alkoholin ostamiseen vielä 70-luvulla. ”Joku ihmetteli meidän iloista palveluakin, kun historiassahan Alkon työntekijöiden piti olla yrmynä”, Susiluoto kertoo hymyillen. Muutos näkyy myös asiakkaissa: ”Tuntuu, että asiakkaat ovat jääneet nyt remontin jälkeen aiempaa helpommin juttelemaan ja muistelemaan”, kertoo myyjä Lauri Leinonen. “Jotkut asiakkaat ovat alkaneet tunnistaa minua kadulla pitkien juttutuokioiden myötä.” Töölöntorin Alko on toiminut samassa liiketilassa vuodesta 1959. Siksi juuri tästä tehtiin nostalgiamyymälä. ”Tässä samassa kiinteistössä on ollut myymälä vuodesta 1958. Moni muu perinteinen kivijalkamyymälä on saanut väistyä remonttien myötä”, Susiluoto kertoo. Susiluodon mukaan töölöläiset ovat ylpeitä ainutlaatuisesta myymälästään, eikä konseptia haluta jakaa muiden myymälöiden kanssa. Vain tästä myymälästä saa lahjapakkauksia, joita koristaa kaupunginosan postinumero, 00260. ”Moni töölöläisasiakas on kysynyt, että eihän tällaista tule muualle”, Susiluoto → kuvaa nauraen.

––– 1/18


Kuvat Pekka Niittyvirta, Helsingin kaupunki, Mamma Rosa, Umeshu

Syö & Juo

Laurin ja Siirin tärpit Töölöön 48 ––– 1/18

Myyjä Siiri Susiluoto neuvoo asiakkaita. Yllä Berit Peltonen hakee kuplivaa juhliinsa, alemmassa kuvassa Seppo Saloa opastetaan verkkokaupan valikoimasta.

CAFÉ TIN TIN TANGO Töölöntorinkatu 7, tintintango.fi Vuonna 1994 avattu Café Tin Tin Tango on töölöläisten olohuone. A-oikeuksin varustetussa keskieurooppalaishenkisessä kahvilassa voi pestä pyykkiä nautiskelun ohessa. Perinteikkäässä töölöläiskahvilassa on myös tilaussauna.

Muutakin kuin nostalgiaa Avaamisen aikoihin joissakin lehdissä kirjoitettiin virheellisesti, että myymälässä palvellaan vain tiskiltä. Vaikka myymälän etuosassa on historiallinen palvelutiski, takaosassa tuotteita saa hypistellä, kuten missä tahansa Alkossa. Täällä on melko pieneksi myymäläksi esimerkiksi iso valikoima erikoisoluita. ”Ennen remonttia niitä oli vähemmän, nyt niille on oma osastonsa”, kertoo valikoimasta vastaava Leinonen. Seppo Salo on tullut hakemaan viiniä, jota tästä Alkosta ei löydy. Susiluoto tarkistaa lähimmän myymälän, jossa Salon etsimää tuotetta olisi. ”Tai voit myös ostaa verkkokaupasta ihan minkä vaan tuotteen haluamastasi myymälästä noudettavaksi”, hän opastaa. Berit Peltonen on hyödyntänyt verkkokauppaa. Hänellä on tulevana viikonloppuna isot juhlat, joihin hän on tilannut juomat etukäteen. Jotta kannettavaa ei jäisi loppuviikolle niin paljoa, tänään haetaan ranskalaista kuohuviiniä jälkiruokakakulle. Susiluoto suosittelee vaihtoehtoa, jossa marjojen hapokkuus ei kilpaile viinin hapokkuuden kanssa. Susiluodon suositus sujahtaa 1930-luvun ostoskoriin. ✓

RAVINTOLA MAMMA ROSA Runeberginkatu 55, mammarosa.fi Töölöntorin myymälää vastapäätä on Siiri Susiluodon mukaan yksi Stadin parhaista ravintoloista. Yli 20 vuotta monelle maamerkkinäkin toiminut paikka tunnetaan etenkin pizzoistaan, mutta Susiluodosta muukin menu toimii: ”Etenkin paikan etanat ovat vertaansa vailla.”

RAVINTOLA UMESHU Pohjoinen Hesperiankatu, umeshu.fi Sushiravintola Umeshusta Pohjoiselta Hesperiakadulta saa Lauri Leinosen mukaan ehkä koko Helsingin parasta sushia. ”Umeshun raaka-aineet ovat aina todella tuoreita”, Leinonen kuvaa.


TAINA VILKUNA rakastaa viinin ja varsinkin samppanjan yhdistämistä ruokaan hyvässä seurassa. Taina on yksi Suomen kolmesta Master of Wine -tutkinnon suorittaneista ja työskentelee Alkossa tuoteviestintäpäällikkönä.

kolumni

Saat naisen kyyneliin Kesäkuun aurinko lämmitti, kun lähestyimme kellarin sisäänkäyntiä. Oppaamme Sophie avasi raskaan oven isolla avaimella ja varoitti rappujen jyrkkyydestä. Matka kohti unohtumatonta maistelua alkoi. Champagnen pääkaupungin Reimsin maaperä on kuin reikäjuustoa: katujen ja talojen alla kiemurtelee 250 kilometriä maailman kiehtovimpia kellareita. Täällä kypsyy satoja miljoonia pulloa samppanjaa – perusturvamme on siis kunnossa. Jokainen samppanjapullo viettää vähintään 15 kuukautta kypsytysvarastossa, useimmat vuosia pitempään. Toisen käymisen jälkeen pulloissa oleva hiiva alkaa autolysoitua eli hiivasolut hajoavat entsymaattisesti. Voi sanoa, että hiiva tekee taikojaan: sakkakypsytys parantaa samppanjan rakennetta, runkoa, täyteläisyyttä ja suutuntumaa. Aromeihin muodostuu paahteisia, briossisia ja vivahteikkaita piirteitä. Samppanja syntyy. Portaiden alapäässä, yli 30 metrin syvyydessä, eteemme avautui huikea näky. Tuhansittain samppanjapulloja kypsymässä käytävien reunoilla ja kymmenissä ilmavissa huoneissa, jotka kohosivat ylöspäin samppanjapullon muotoisina aina maanpinnan tasalle saakka. Kellarissa vallitsi täydellinen hiljaisuus. Kun kävelimme eteenpäin, hivelin sormillani kosteaa kalkkikiviseinää. Se tuntui uskomattoman pehmeältä – jos jokin kosmetiikkafirma onnistuisi kehittämään voiteen, joka saisi ihon tuntumaan samanlaiselta, menestys olisi taattu. Kellarin keskiosan holvista löytyi pieni maistelutiski. Ystävämme Päivi alkoi viritellä kameraansa ja mieheni Esa auttoi valomiehenä. Samppanjaesikuvani Jukan kanssa odotimme malttamattomina tastingiä – mitä mahtaa olla edessä? Sophie kumartui ja poimi seinän vierestä pullon – Champagne Charlie vuodelta 1979! Legendaarinen samppanja, joka on saanut rauhassa kehittyä tässä maagisessa paikassa yli 35 vuotta. Sophie täytti lasimme. Ihailin vaalean kullankeltaista väriä. Ensimmäinen varovainen nuuhkaisu, mahtaako juoma olla vielä kunnossa? Suunnaton helpotus: ei korkkivikaa, ei hapettuneisuutta, vaan uskomaton kirjo kypsiä, hienostuneen paahteisia sävyjä. Siemaus lasista, ja siirryin toiseen todellisuuteen. Viini kutitteli suuni jokaista makunystyrää. Moniulotteista paahteisuutta, raikasta hapokkuutta, kuivuneita ja kypsiä hedelmiä, aromien monimuotoisuutta ja tasapainoa. Uusia vivahteita joka siemauksella. Järjettömän pitkä jälkimaku. Kyyneleet valuivat silmistäni enkä pystynyt puhumaan. Sophien hätääntyessä sain soperrettua yhden sanan: parfait – täydellistä. Jukka kohotti katseensa näppäimistöltä ja vastasi: 100 pistettä. Huonomminkin olisi voinut intohimonsa ja ammattinsa valita.

✓ Sain soperrettua yhden sanan: parfait – täydellistä.

49 ––– 1/18


ETIKETIN PRUUVIT

YLLÄTTÄVÄ AUSTRALIA

ILMOITTAUDU

Australia on viinimaa, joka yllättää pitkillä perinteillään ja ennakkoluulottomalla kokeilunhalukkuudellaan. Erityisesti Barossan alueen Shirazista valmistetut viinit tunnetaan ympäri maailman. Pruuvissa pääset tutustumaan näiden runsaiden ja voimakkaiden viinien piirteisiin ja vertaamaan niitä muihin Australian mielenkiintoisiin tulkintoihin tutuista rypälelajikkeista. Maistellessa pohdimme viinien sopivuutta erityisesti grilliruokien kumppanina, sillä mikä olisikaan australialaisempaa kuin rento ulkoilmassa tehty ruoka hyvään juomaan yhdistettynä.

Ilmoittautuminen kaikkiin kevään pruuveihin alkaa to 8.2. klo 9. Voit ilmoittautua tilaisuuksiin osoitteessa alko.fi/pruuvit. Kaikkien pruuvien viimeinen ilmoittautumispäivä on 2 viikkoa ennen pruuvipäivää. Tilaisuutta ei järjestetä, jos ilmoittautuneita on alle 10. Ilmoittautuminen on sitova. Ikäraja on 18 vuotta. Asiakaspalvelumme auttaa pruuveihin liittyvissä asioissa puhelimitse, p. 020 692 771 (ppm/pvm) ma–pe 9–20, la 9–18.

Osallistumismaksu 25 € + osuus yhteishankintana ostettavista viineistä 20–30 €.


CHAMPAGNE Tämä Ranskan viinialue on vastuussa juomien kuninkaasta ja kuplien kuningattaresta, samppanjasta. Non vintage, blanc de blancs, blanc de noir, vintage, cuvee prestige, rosee – tyylit tässä arvostetussa viinissä ovat monet. Pruuvissa perehdyt maistellen samppanjatyylien erityispiirteisiin, yhtäläisyyksiin ja eroihin. Lisäksi saat hyvät vinkit samppanjan seuraan sopivista ruokakumppaneista. Osallistumismaksu 25 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 30–50 euroa.

VALKOVIINI TUTUKSI Mitä eroa on Chardonnaylla, Rieslingillä ja Sauvignon Blancilla? Entäpä millaiset ovat valkoviinien eri makutyyppien piirteet? Pruuvissa tutustumme valkoviinien yleisimpiin rypälelajikkeisiin niiden erilaisten makuprofiilien kautta. Illan aikana saat vinkkejä ruoan ja valkoviinin yhdistämiseen ja löydät omat suosikkityylisi makujen kirjosta. Pruuvi ei vaadi aiempaa viinitietämystä tai maistelukokemusta. Osallistumismaksu 25 € + osuus yhteishankintana hankittavista viineistä 15–25 €.

IPA JA MUUT HUMALOIDUT HELMET IPA on lyhenne sanoista Indian Pale Ale ja viittaa oluttyyppiin, joka syntyi, kun brittien piti saada oluensa kestämään pitkät laivamatkat Intiaan. Nykyään nämä oluet nauttivat suurta suosiota ja ovat sytyttäneet monen kiinnostuksen humaloidumpia oluita kohtaan. Tässä pruuvissa tutustutaan IPA-oluiden eri tyyleihin ja vertaillaan niitä muihin oluisiin, joissa juuri humalilla on merkittävä rooli. Samalla pohdimme, millaisille ruoille oluen karvaus on omiaan. Raikkautta,

AIKATAULUT

Tervetuloa maistelutilaisuuksiin!Pruuveissa opit viineistä ja oluista maistelemalla sekä löydät niihin sopivia makuelämyksiä asiantuntevan kouluttajan johdolla.Perehdymme mm.australialaisiin viineihin ja IPA-oluisiin.Tutustu pruuvitarjontaamme ja aikatauluihin.

ryhtiä ja katkeria sävyjä – niistä on maistelukattauksemme tehty. Osallistumismaksu 25 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista oluista 10–25 euroa.

MAKUMATKA ITALIAAN Pitkässä saapasmaassa on paljon erittäin arvostettuja ja hyvin tunnettuja viinialueita, joista osa on hyvinkin tuttuja myös meille suomalaisille. Toisaalta joukkoon mahtuu myös hieman tuntemattomampia helmiä ja persoonallisia lajikkeita. Pruuvissa tutustumme Italian viinien laajaan kirjoon ja maistelemme niitä italialaisiin alkupaloihin yhdistettynä. Makumatkamme tarjoaa mahdollisuuden testata erilaisten ruoan makuelementtien toimivuutta yhdessä viinien kanssa.. Osallistumismaksu 35 euroa + osuus yhteishankinta ostettavista viineistä 20–30 euroa.

ARVOJUOMAPRUUVIT Arvojuomapruuveissa perehdymme nimensä mukaisesti arvokkaampiin juomiin jonkin teeman kautta. Kevään aiheitamme ovat Chilen ja Argentiinan viiniylpeydet sekä Alsacen Grand Cru -viinit. Tarkasta paikkakuntasi tarjonta osoitteessa alko.fi/pruuvit.

PAIKALLISESTI TARJOLLA Vastaamme paikkakuntakohtaisiin asiakastoiveisiin järjestämällä mm. roseepruuveja tietyissä kaupungeissa. Tarkasta paikkakuntasi tarjonta osoitteessa alko.fi/pruuvit.

Maisteltavat juomat hankitaan yhteisostona, ja kustannus jaetaan sellaisenaan osallistujien kesken. Maisteluillat laskutetaan viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen. Kaikkien osallistujien maksun suuruus määräytyy mukanaolon perusteella. Kaikki tilaisuudet kestävät noin kaksi tuntia.

HELSINKI klo 17 Yllättävä Australia □ to 5.4. □ ke 11.4. □ to 12.4. □ ma 16.4. □ ti 17.4. □ ke 18.4. □ to 19.4. Champagne □ ti 3.4. □ ma 9.4. □ ti 10.4. □ ma 23.4. □ ti 24.4. □ ke 25.4. □ to 26.4. □ ke 30.5. □ to 31.5. Valkoviini tutuksi □ ma 21.5. □ ti 22.5. □ ti 12.6. IPA ja muut humaloidut helmet □ ma 4.6. □ ti 5.6. □ ma 11.6. Makumatka Italiaan □ ke 11.4. □ to 12.4. □ ke 25.4. □ to 26.4. □ ke 23.5. □ to 24.5. □ ma 28.5. □ ti 29.5. KAJAANI klo 18 Yllättävä Australia □ ti 10.4. Champagne □ ti 24.4. Valkoviini tutuksi □ ti 5.6. IPA ja muut humaloidut helmet □ ma 7.5. KOUVOLA klo 17 Valkoviini tutuksi □ ti 17.4. Makumatka Italiaan □ ti 15.5. KUOPIO klo 18 Yllättävä Australia □ to 12.4. Champagne □ to 26.4. Valkoviini tutuksi □ to 3.5. IPA ja muut humaloidut helmet □ to 17.5. Makumatka Italiaan □ to 7.6. LAHTI klo 18 Yllättävä Australia □ to 12.4. Champagne □ to 26.4. Valkoviini tutuksi □ to 3.5. IPA ja muut humaloidut helmet □ to 31.5. Makumatka Italiaan □ to 24.5. MIKKELI klo 18 Yllättävä Australia □ to 19.4. Champagne □ to 3.5. OULU klo 18 Yllättävä Australia □ to 12.4. Champagne □ to 26.4. Valkoviini tutuksi □ to 7.6. IPA ja muut humaloidut helmet □ ti 8.5. Makumatka Italiaan □ ke 23.5. □ to 24.5. PORVOO klo 17 Valkoviini tutuksi □ ke 18.4. Makumatka Italiaan □ ke 16.5. ROVANIEMI klo 18 Yllättävä Australia □ ke 11.4. Champagne □ ke 25.4. Valkoviini tutuksi □ ke 6.6. IPA ja muut humaloidut helmet □ ke 9.5. SEINÄJOKI klo 18 Yllättävä Australia □ ke 11.4. Champagne □ ti 17.4. Valkoviini tutuksi □ ke 9.5. Makumatka Italiaan □ ke 23.5. TAMPERE klo 18 Yllättävä Australia □ ke 4.4. □ ti 10.4. Champagne □ ti 17.4. □ ke 18.4. □ ti 24.4. Valkoviini tutuksi □ ti 8.5. IPA ja muut humaloidut helmet □ ke 16.5. Makumatka Italiaan □ ke 23.5. □ to 24.5. TURKU klo 18 Yllättävä Australia □ to 5.4. □ ma 9.4. Champagne □ ma 16.4. □ ti 17.4. □ to 26.4. Valkoviini tutuksi □ to 17.5. IPA ja muut humaloidut helmet □ to 3.5. Makumatka Italiaan □ to 24.5. □ ma 28.5. VAASA klo 18 Yllättävä Australia □ ke 5.4. Champagne □ to 19.4. Valkoviini tutuksi □ ke 23.5. Makumatka Italiaan □ ke 9.5. Tarkista osoite alko.fi/pruuvit tai asiakaspalvelusta.


PULLOPOSTIA MAAILMALTA 1.3.2018 ALKAEN Kuukausittaiset erikoiserät rantautuvat Alkon verkkokauppaan sekä huippu- ja erikoismyymälöihin maaliskuusta alkaen joka kuun ensimmäinen torstai. Luvassa loistavia saaliita ympäri maailmaa. Katso harvinaisuudet osoitteesta:

ALKO.FI/ERIKOISERAT 1.3. | 5.4. | 3.5.2018